1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ"

Transcript

1 1. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραµµα του Εθνικού Κτηµατολογίου (Ε.Κ.). Για τη µέχρι σήµερα πορεία σύνταξης του Ε.Κ. συνοπτικά µπορεί να ασκηθεί κριτική σε γενικά έως και επί µέρους ζητήµατα, µε κύριο στόχο να εξαχθούν συµπεράσµατα που θα µας οδηγήσουν σε διορθωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ξεκινώντας από τα γενικότερα θέµατα και καταλήγοντας σε ειδικότερα προβλήµατα σηµειώνονται κατωτέρω τα βασικά σηµεία µιας συνοπτικής κριτικής. Η ανάπτυξη του συστήµατος Ε.Κ. δε βασίζεται στις αρχές της οικονοµίας των επενδύσεων. Η οικονοµική σκέψη απορροφάται στη δηµιουργία προγραµµάτων και ανάπτυξης δυνατοτήτων εξάντλησης των διαθέσιµων πόρων από την Ε.Ε. (άγχος απορρόφησης κονδυλίων). Αποτέλεσµα αυτού είναι το γεγονός ότι το συνολικό κόστος επένδυσης για τη σύνταξη του Ε.Κ. ενώ είχε προϋπολογισθεί σε 250 δις δρχ. σήµερα υπολογίζεται σε 1,25 τρις δρχ. Η υπερβολική αυτή αύξηση του κόστους οφείλεται : Στην ανάπτυξη του συστήµατος Ε.Κ. µε βήµα-βήµα σχεδιασµό (Έλλειψη συνολικού σχεδιασµού του συστήµατος). Σηµειώνεται ότι υπάρχουν µέχρι σήµερα 2 νόµοι και 200 αποφάσεις για τη µέχρι τώρα πορεία. Οι µέχρι σήµερα επιλογές διαδικασιών σύνταξης είχαν το βάρος στην επίλυση των τεχνικών και νοµικών θεµάτων αυτόνοµα, δηλαδή χωρίς τον προϋπολογισµό του κόστους των επιλογών και άρα χωρίς καµία προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους αυτού. Ειδικότερα στις διαδικασίες για τη συλλογή της µη γραφικής πληροφορίας έχουµε την ακριβότερη λύση που προκύπτει από τις εναλλακτικές λύσεις για το ίδιο αποτέλεσµα. Η επιβάρυνση του κόστους δηµιουργείται : - από το συγκεκριµένο σχεδιασµό της δήλωσης ιδιοκτησίας. - από το συγκεκριµένο τρόπο συγκέντρωσης των πληροφοριών και - από τη µονάδα αναφοράς η οποία αναφέρεται σε επί µέρους εµπράγµατο δικαίωµα επί των ακινήτων. Συµπερασµατικά προκύπτει ότι οι µέχρι σήµερα επιλογές προσδιορίζουν ένα κόστος που οδηγεί στο συµπέρασµα ότι συντάσσεται ένα ακριβοπληρωµένο και όχι ακριβό σε περιεχόµενο σύστηµα Ε.Κ. µε µη εξασφαλισµένη βιωσιµότητα. Η ανάπτυξη του Ε.Κ. δε γίνεται στην πράξη για όλη την επιφάνεια της χώρας και για όλα τα ακίνητα αυτής. Ο βασικότερος χωρικός περιορισµός αναφέρεται στα 88 εκ. στρ. από τα 132 εκ. στρ. του συνόλου της χώρας που αποτελούν το δασικό χώρο. Για να συνταχθεί το Ε.Κ. στις περιοχές αυτές προαπαιτείται η οριοθέτηση του δασικού χώρου και η σύνταξη δασικών χαρτών. Επίσης απαιτούνται νοµοθετικές ρυθµίσεις για τη διαδικασία αναγνώρισης των ιδιοκτητών που βρίσκονται εντός του δασικού χώρου. Επίσης δηµιουργείται χωρικός περιορισµός από τη µη οριοθέτηση της γραµµής αιγιαλού, ώστε εντός της ζώνης παραλίας να εφαρµοστεί η ισχύουσα νοµοθεσία για την αναγνώριση νοµίµων ιδιοκτησιών. Για το θέµα αυτό δεν έχει υπάρξει ακόµα συµφωνία µε τους αρµόδιους Φορείς.

2 Στο τµήµα που αποµένει υπάρχει περαιτέρω χωρικός περιορισµός του συστήµατος Ε.Κ. «λόγω µη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας από το Ελληνικό ηµόσιο. Είναι φανερό ότι οι χωρικοί περιορισµοί σύνταξης του Ε.Κ. έχουν ως αποτέλεσµα την προσαύξηση του κόστους σύνταξης και ενηµέρωσης ενός συντασσόµενου επί µέρους Ε.Κ.. Η τελευταία αυτή εξαίρεση έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία σύγχυσης µεταξύ των ακινήτων που είναι εγκαταλελειµµένα και ως τέτοια θα περιέλθουν στο ηµόσιο και εκείνων που ήδη ανήκουν σε κάποιον ηµόσιο Φορέα. Η δοµή και η οργάνωση των Γραφείων Κτηµατολογίου (Γ.Κ.) είναι ένα βασικό θέµα για την επιτυχία του θεσµού που πρέπει να αντιµετωπισθεί έτσι ώστε να εξασφαλισθεί, αφενός η ασφαλής λειτουργία του συστήµατος και αφετέρου να επιτευχθεί ένα ελάχιστο «αθροιστικό κόστος λειτουργίας». Η αντιµετώπιση του θέµατος αυτού που εξασφαλίζει την ενηµέρωση του Ε.Κ., και η µετάβαση από τη σηµερινή κατάσταση των Υποθηκοφυλακείων στα Γ.Κ. δεν έχει αντιµετωπιστεί έγκαιρα και ορθολογικά. Σε πρόσφατο επιστηµονικό διήµερο για το Ε.Κ. που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις Φεβρουαρίου 2000 παρουσιάστηκε εκ µέρους της Κτηµατολόγιο Α.Ε. εισήγηση για την «Περιφερειακή ανάπτυξη του Ε.Κ.». Η πρόταση περιείχε συγκεκριµένο τρόπο διαχείρισης και κατανοµής των Γ.Κ., χωρίς καµία οικονοµική τεκµηρίωση. εν περιλαµβάνεται απάντηση στο ερώτηµα «γιατί πρέπει να είναι έτσι και όχι αλλιώς και ποιό θα είναι το συνολικό κόστος λειτουργίας;». Η αντιµετώπιση των νοµικών θεµάτων και η νοµική βάση του Ε.Κ. όπως αυτή µέχρι σήµερα έχει σχεδιαστεί επηρεάζει αυξητικά το κόστος, χωρίς να δηµιουργεί κατ ανάγκη νοµική αξιοπιστία µεγαλύτερη αυτής που εξασφαλίζεται από το σηµερινό σύστηµα των Υποθηκοφυλακείων. Η θέση αυτή προκύπτει από τα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί τα κυριότερα των οποίων αφορούν : Το µη έλεγχο στην πράξη των παράνοµων δικαιοπραξιών. Το πρόβληµα της διαφοράς µεταξύ του εµβαδού µέτρησης και εµβαδού δήλωσης. Η εγγραφή στο Ε.Κ. του εµβαδού µέτρησης οδηγεί σε αλυσιδωτά προβλήµατα που είναι εντονότερα στον αστικό χώρο (ανελαστικό κτηµατολογικό διάγραµµα). Στα ποσοστά των γεωτεµαχίων µε κτίσµατα που δεν έχουν µεταβιβαστεί. Στους ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους στάθµευσης αυτοκινήτων χωρίς ή µε ποσοστά συνιδιοκτησίας ή η υποχρεωτική δέσµευση ορισµένων εξ αυτών. Τη φυσική συνένωση οµόρων γεωτεµαχίων του ιδίου ιδιοκτήτη χωρίς δικοπραξία. Την καταγραφή των βαρών µε µη αξιόπιστο τρόπο, επειδή βάρη χωρίς επισπεύδοντα δεν καταγράφονται στο Ε.Κ. ενώ νοµικά δεν παραγράφονται. Συνολικά έχουν δηµιουργηθεί προβλήµατα που δηµιουργούν την αίσθηση µιας ελαστικής νοµικής βάσης. Σχετικά µε τις προδιαγραφές του Ε.Κ. ενώ έχουν στόχο να είναι προδιαγραφές αποτελέσµατος, σε µεγάλο µέρος τους είναι προδιαγραφές µεθόδων ενώ παράλληλα : εν προβλέπονται ασφαλείς, αµφίπλευρα αντικειµενικοί και ποιοτικοί έλεγχοι των εργασιών.

3 εν αντιµετωπίζεται επιτυχώς η µείωση των τιµών στις περιπτώσεις αξιοποιήσιµων «υφισταµένων στοιχείων» ή ιδιαίτερα µεγάλων ενιαίων ιδιοκτησιών. εν εξασφαλίζεται η µέγιστη ανταγωνιστικότητα από τη διαδικασία που ακολουθείται στην ανάθεση των µελετών. Αποτέλεσµα είναι η ανάλογη επιβάρυνση της συνολικής δαπάνης του έργου. εν υπάρχει συνεργασία µε το Υπ.Οικ. το οποίο διαχειρίζεται τη δηµόσια περιουσία και είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση του αιγιαλού. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια το Υπ.Οικ. ανεξάρτητα µε την σύνταξη του Ε.Κ., συντάσσει το ονοµαζόµενο «περιουσιολόγιο» στο οποίο καταγράφονται µε ποινή µη δυνατότητας µεταβίβασης, οι ιδιοκτησίες κάθε κατηγορίας. Το σύστηµα ενηµερώνεται µε δηλώσεις ετήσιας µεταβολής. Η ανάθεση των µελετών για τη σύνταξη του Ε.Κ. γίνεται µε αναφορά τους ήµους ή τις Κοινότητες της χώρας. Η διασπορά του συντασσόµενου Ε.Κ. σε µικρά τµήµατα του χώρου δεν υποστηρίζει επαρκώς τη δηµιουργία Γ.Κ. σε πλήρη λειτουργία. Ο Project Manager για την ανάπτυξη του Ε.Κ. δεν είχε ή δεν έχει σηµαντική συµβολή στον σχεδιασµό και στις φάσεις υλοποίησης του έργου παρά τον θεσµικό του ρόλο και το υψηλό για το αποτέλεσµα κόστος. Συνολικά µπορεί να υποστηριχθεί βάσιµα ότι το συντασσόµενο Ε.Κ. αναπτύσσεται µε βήµα-βήµα επιλογές ανεξάρτητα από το ύψος του προκύπτοντος κόστους, το οποίο κόστος θα πληρώσει κάποιος άλλος. (εξωγενής χρηµατοδότηση) π.χ. χορήγηση πόρων από την Ε.Ε., χρηµατοδότηση από το κράτος, επιβολή φορολογίας υπό τη µορφή τελών κ.τ.λ. Το συντασσόµενο Ε.Κ. δεν υπακούει στις αρχές της πρότασης της F.I.G. για τη διαµόρφωση των κτηµατολογικών συστηµάτων έως το Τελειώνοντας τα βασικά στοιχεία της κριτικής, θέλουµε να σηµειώσουµε ότι υπάρχει µεγάλη χρονική υστέρηση όλων των προγραµµάτων σε σχέση µε το σχεδιασµό. Είναι χαρακτηριστικό ότι µέχρι σήµερα καµία µελέτη (ούτε από τα Πιλοτικά προγράµµατα) δεν έχει παραδοθεί, καµία εγγραφή ιδιοκτησίας δεν έχει ολοκληρωθεί και κανένας τίτλος ιδιοκτησίας δεν έχει χορηγηθεί, παρά την προ πενταετίας έναρξη των εργασιών. 2. ΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ Στο σχεδιασµό σύνταξης και ενηµέρωσης του συστήµατος Ε.Κ. πρέπει να κυριαρχεί η οικονοµική σκέψη, ώστε να έχουµε ορθολογισµένα αποτελέσµατα. Πρέπει να επιδιώκουµε το καλύτερο αποτέλεσµα για το ίδιο κόστος ή την οικονοµικότερη λύση για το ίδιο αποτέλεσµα. Παραβίαση των οικονοµικών κανόνων και λανθασµένες ή αυθαίρετες επιλογές οδηγούν σε ακριβά λάθη.

4 2.1 Αλλαγές που αφορούν τον σχεδιασµό και την ανάπτυξη του Ε.Κ. Συνοπτικά οι αναγκαίες και προτεινόµενες αλλαγές αναφέρονται : Στην απαίτηση συνολικού σχεδιασµού σύνταξης και ενηµέρωσης του συστήµατος Ε.Κ. Στις προδιαγραφές οι οποίες πρέπει να είναι ενιαίες και να προδιαγράφουν πλήρως τις επί µέρους ανάγκες του αστικού, του αγροτικού και του δασικού χώρου. Οι προδιαγραφές πρέπει να αφορούν αφενός τον τρόπο σύνταξης και τον τρόπο ενηµέρωσης του Ε.Κ. και αφετέρου να τεκµηριώνουν µε την επιρροή τους το συνολικό κόστος του Ε.Κ. Στη συλλογή ειδικότερα της µη γραφικής πληροφορίας. Οι προδιαγραφές στο σηµείο αυτό πρέπει να υιοθετήσουν διαδικασίες σε άλλη λογική βάση, µε µοναδιαίο στοιχείο αναφοράς το ακίνητο και η συλλογή των στοιχείων θα στηρίζεται περισσότερο σε κοινωνική συµµετοχή µε την πρόβλεψη ισχυρών κινήτρων (π.χ. κατάργηση παράστασης δικηγόρων στις µεταβιβάσεις Ακινήτων). Μια τέτοια θεώρηση θα συµπίεζε το κόστος σηµαντικά. Στη σταδιακή χρησιµοποίηση των στοιχείων του Ε.Κ. Οι διαδικασίες σύνταξης και ενηµέρωσης του Ε.Κ. πρέπει να αξιοποιήσουν οικονοµικά το συµπέρασµα ότι υπάρχει διαβαθµισµένο κόστος για τη συλλογή των γραφικών και µη γραφικών πληροφοριών σε σχέση µε την απαιτούµενη ακρίβεια και τον δυναµικό χαρακτήρα της χρησιµότητας των πληροφοριών. Η λογική αυτή θα δηµιουργήσει εν δυνάµει αύξηση των εσόδων κατά την ανάπτυξη του συστήµατος Ε.Κ. και από τη χρήση επί µέρους πληροφοριών. Στην οργάνωση των Γ.Κ. Η περιφερειακή ανάπτυξη του συστήµατος και ο καθορισµός του αριθµού και των θέσεων του Γ.Κ. πρέπει να γίνει µε ορθολογικά κριτήρια, µε οικονοµική ανάλυση µε πλήρεις βαθµούς ελευθερίας, ώστε να υπάρξει ελαχιστοποίηση του κόστους ενηµέρωσης και λειτουργίας του συστήµατος. Αυτή δε η οργάνωση των Γ.Κ. που θα προκύψει πρέπει να λαµβάνεται υπ όψιν στις υπό ανάθεση µελέτες, ώστε να ολοκληρώνονται σταδιακά οι περιοχές ευθύνης των Γ.Κ. Στον τρόπο ανάθεσης των µελετών. Πρέπει να υπάρξει βελτίωση στις διαδικασίες ανάθεσης των µελετών µε ένα περισσότερο ανταγωνιστικό σύστηµα. Στα θέµατα της εκπαίδευσης και της αξιοκρατίας στην πράξη τα οποία επιδρούν στην ποιότητα του αποτελέσµατος και άρα στο κόστος του έργου. 2.2 Αλλαγές που αφορούν σε νοµικά θέµατα Συνοπτικά οι αναγκαίες και προτεινόµενες αλλαγές αναφέρονται :

5 Στην αντιµετώπιση νοµοθετικά και στην πράξη των Φορέων του ηµοσίου ισότιµα µε τους λοιπούς ιδιοκτήτες ακινήτων, µε ότι αυτό συνεπάγεται. Στη δηµιουργία κινήτρων στους ιδιοκτήτες των εντασσοµένων περιοχών. Κατάργηση υποκατάστατων µηχανισµών (έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας σε κάθε δικαιοπραξία, κατάργηση παράστασης δικηγόρων στις µεταβιβάσεις ακινήτων κ.τ.λ.) που δεν χρειάζονται πλέον και εξ αυτής δηµιουργία οικονοµικού οφέλους για τους ιδιοκτήτες. Απόκτηση συγκριτικών πλεονεκτηµάτων (διανοµή προσωρινών τίτλων ιδιοκτησίας) Στη ανάγκη νοµοθετικής ρύθµισης για την αναγνώριση των ιδιοκτητών εντός του δασικού χώρου µε ρεαλιστικά κριτήρια (αναγωγή ελέγχου το 1945 αντί 1884 που ισχύει σήµερα). Στον προκαθορισµό των διαδικασιών αντιµετώπισης για κάθε νοµική περίπτωση που αναµένεται, ώστε να υπάρξει πιστή απεικόνιση στο Ε.Κ. των εµπραγµάτων δικαιωµάτων που υφίστανται. Επίσης πρέπει να γίνει αναθεώρηση της διαδικασίας µεταφοράς των βαρών των ακινήτων στο Ε.Κ., µε τρόπο που να εξασφαλίζει τη νοµική ανελαστικότητα του συστήµατος. Στην τυποποίηση των στοιχείων. εδοµένου ότι το έργο θα διαρκέσει 15 χρόνια θα ήταν χρήσιµο για τη σύνταξη και την ενηµέρωση του Ε.Κ. να υπάρξει : Τυποποίηση των δικαιοπραξιών ώστε να αντλούνται εύκολα τα αναγκαία για το Ε.Κ. στοιχεία. Τυποποίηση των πινάκων συνιδιοκτησίας µε υποχρεωτική χρησιµοποίηση της κωδικοποίησης του Ε.Κ. και µε περιεχόµενο που να εξυπηρετεί τη σύνταξη και ενηµέρωση του Ε.Κ. Στην σύνταξη Κώδικα Κτηµατολογίου ως αποτελέσµατος του συνολικού σχεδιασµού της σύνταξης και ενηµέρωσης του Ε.Κ. Στην αναµόρφωση του εµπραγµάτου δικαίου και στην εναρµόνισή του µε τις σηµερινές ανάγκες που προσδιορίζονται από το Ε.Κ. 2.3 Αλλαγές που αφορούν σε τεχνικά θέµατα Συνοπτικά οι αναγκαίες και προτεινόµενες αλλαγές αναφέρονται : Στην ανάγκη προκαθορισµού της οριογραµµής µεταξύ δασικού και µη δασικού χώρου. Στην ανάγκη προκαθορισµού της οριογραµµής του αιγιαλού και ορισµού της ζώνης παραλίας. Στη δηµιουργία Κτηµατολογικού χάρτη δυναµικής ακρίβειας, αντί των ανελαστικών Κτηµατολογικών διαγραµµάτων που συντάσσονται σήµερα, ώστε να βελτιώνεται διαχρονικά η ακρίβειά τους.

6 Στην τυποποίηση των στοιχείων των : Συντασσοµένων για οποιαδήποτε χρήση διαγραµµάτων, που αφορούν το τοπογραφικό διάγραµµα και το περίγραµµα των κτισµάτων (π.χ. σύνταξη συµβολαίων, χορήγηση αδειών οικοδοµής κ.τ.λ.) εντύπων των αδειών οικοδοµής (ώστε να συνάγονται εύκολα τα στοιχεία και οι αλλαγές που αφορούν το Ε.Κ. 3. ΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Οι διορθωτικές αλλαγές στρατηγικής σηµασίας για την ορθολογισµένη ανάπτυξη του Ε.Κ. είναι οι κάτωθι. Η σύνταξη του Ε.Κ. είναι µια µεγάλη επένδυση που πρέπει να γίνει ανταποδοτική. Για να επιτύχουµε το στόχο αυτό πρέπει : Να εξασφαλιστεί-επιβληθεί η συνεργασία των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ..Ε., ικαιοσύνης και Οικονοµικών. Να γίνει κατανοητό ότι συµφέρει όλους το Ε.Κ. να µην αναπτυχθεί µε συντεχνιακή λογική. Να υιοθετούνται όλες οι διορθωτικές αλλαγές που προκύπτουν από την οικονοµική ανάλυση και από την επιδίωξη οι δαπάνες να κινούνται κοντά σε ένα προβλεπόµενο ελάχιστο κόστος. Η ιδιοανάπτυξη του συστήµατος είναι απαραίτητη διαδικασία για τη βιωσιµότητα της ανάπτυξης του Ε.Κ. Το µοντέλο προβλέπει τον προσδιορισµό της καµπύλης εξόδων συµπιεσµένου κόστους και τον προσδιορισµό της καµπύλης εσόδων από τη χρήση του συστήµατος. Οι καµπύλες αυτές πρέπει να τµηθούν στον κατάλληλο χρόνο Τ, ώστε η απαιτούµενη χρηµατοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου dv να είναι η ελάχιστη δυνατή. V dv έσοδα έξοδα Η απόσβεση κόστους συναρτάται µε το κόστος που µπορεί να αντέξει το σύστηµα έναντι του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών. Τ t Η βελτιστοποίηση της καµπύλης εξόδων συµπιεσµένου και ανεκτού κόστους µπορεί να γίνει αν αξιοποιηθεί η δυνατότητα εµπλοκής του ιδιωτικού τοµέα σε συγκεκριµένα επί µέρους θέµατα της σύνταξης και ενηµέρωσης του Ε.Κ. Ο τρόπος σύνταξης του Ε.Κ. πρέπει να εξασφαλίζει τη µέγιστη ανταποδοτικότητα του συστήµατος και άρα να εξασφαλίζει την καλύτερη καµπύλη εσόδων κυρίως σε χρόνο Τ. Το απαιτούµενο κόστος θα καλυφθεί : Από τη χρηµατοδότηση ιδιοανάπτυξης dv.

7 Από την τµηµατική λειτουργία χρήσης του συστήµατος ή από την προσφορά υπηρεσιών στον δηµόσιο ή ιδιωτικό τοµέα ή ακόµα από την πώληση παραγώγων προϊόντων. Από την εξασφάλιση πόρων λόγω της κατάργησης υποκατάστατων µηχανισµών που σήµερα λειτουργούν. Προεκτιµάται ότι για dv= 280 δις δρχ και Τ=5-6 χρόνια το Ε.Κ. θα µπορούσε να ιδιοαναπτυχθεί µε ορίζοντα 15 ετών. Όµως το θέµα αυτό πρέπει να τύχει σοβαρής οικονοµικής προσέγγισης µε βάση τις τελικές αλλαγές. Η χρηµατοδότηση του Ε.Κ. από το 2 και 3 Κ.Π.Σ. της Ε.Ε. θα µπορούσε να καλύψει το µεγαλύτερο µέρος του απαιτούµενου ποσού χρηµατοδότησης dv αν είχε χρησιµοποιηθεί µε τη λογική αυτή. Για την επιτυχή ιδιοανάπτυξη του συστήµατος πρέπει : Να γίνουν οι προαναφερθείσες στο κείµενο αλλαγές. Να υπάρξει ένας ανεξάρτητος, ενιαίος και αυτόνοµος Φορέας σύνταξης και ενηµέρωσης του Ε.Κ. ελεγχόµενος από το κράτος και που θα αναπτυχθεί µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια (ώστε να µην εξελιχθεί σε προβληµατική επιχείρηση) (επανεξέταση του θεσµικού πλαισίου του ΟΚΧΕ και της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.). Να εξασφαλίζονται έσοδα από κάθε χρήστη του συστήµατος και µόνο. Εξυπακούεται η ισότιµη συµµετοχή των Φορέων του δηµοσίου που θα χρησιµοποιούν το σύστηµα. Αν εξασφαλίσουµε συµπιεσµένο κόστος θα έχουµε φθηνές προσφερόµενες υπηρεσίες γεγονός που θα διεγείρει τους χρήστες και θα βοηθηθεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του Ε.Κ. (εξέλιξη του Ε.Κ. σε L.I.S.). Να µην υπάρξει οικονοµική επιβάρυνση (υπό µορφή τελών κ.τ.λ.) και τα έσοδα να αντλούνται µόνο από τις υπηρεσίες της χρήσης του συστήµατος. Με τις προϋποθέσεις αυτές έχουµε την ανάπτυξη ενός ορθολογισµένου Οργανισµού υλοποίησης του Ε.Κ. µε προδιαγεγραµµένη βιωσιµότητα, εξασφαλισµένη αποτελεσµατικότητα και ελεγχόµενη ανάπτυξη. Ελπίζουµε ότι σύντοµα θα υιοθετηθούν οι προτεινόµενες αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί η προοπτική ολοκλήρωσης του Ε.Κ. 4. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Παρατίθεται κατωτέρω ως παράρτηµα µερικά προβλήµατα του Ε.Κ., που παρουσιάστηκαν κατά την εισήγηση.

8 ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΧΘΕΣ, ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΟ ΑΥΡΙΟ. ΙΗΜΕΡΙ Α ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ 19 & 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000 ΕΙ ΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Π. ΖΕΝΤΕΛΗΣ Επικ. Καθ. Κτηµατολογίου ΕΜΠ

9 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΑΕΚ 1 ΚΑΕΚ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΘΕΤΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΘΕΤΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙ ΑΣΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥ ΑΑ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΕΚ

10 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ε ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΝΤΟΣ γ 2 ΟΡΙΣΜΟΣ Ε ΑΑ γ ΕΜΒΑ ΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΝΤΟΣ γ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΤΟΙΧΩΝ ΜΕ ΟΜΟΡΕΣ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΕΣ Ή ΚΟΙΝ. ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤ. ΤΟΙΧΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΣ σ ΤΜΗΜΑΤΑ Η.Χ, ΑΙΘΡΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

11 3 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜ- ΜΑΤΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΚΤΙΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑ Γ.Ο.Κ. ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΩΝ ΟΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΠΙΠΕ Ο. Περίγραµµα δώµατος Περίγραµµα τελ.ορόφου Περίγραµµα ισογείου Περίγραµµα κτιρίου Ε.Κ: Τα περιγράµµατα των κτιρίων (που συνήθως είναι Φ/Γ), επί του Κ.Χ. δεν είναι ορθά σε µεγάλο βαθµό, πέραν της ακριβείας τους

12 4 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ γ 4 γ: ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΚΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ Η ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΞ Α ΙΑΙΡΕΤΟΥ Ο.Τ.

13 4 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ γ 4 γ: ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΚΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ Η ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΞ Α ΙΑΙΡΕΤΟΥ Ο.Τ.

14 4 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ γ 4 γ: ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΓΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΚΙ ΕΝΙΑΙΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ Η ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΕΞ Α ΙΑΙΡΕΤΟΥ Ο.Τ.

15 5 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ε γ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 5 ΟΡΙΑ ΟΙΚΟΠΕ ΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΑ ΟΙΚΟΠΕ Α ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (Ν1577/85) Εγ = Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΡΩΝ ΟΡΙΩΝ ΕΩΣ ΤΗ Ρ.Γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ Ρ.Γ.

16 5 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ε γ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ (ΑΠΟ ) 5 ΕΠΙΠΕ Ο Ο.Τ. ΚΛΙΜΑΚΑ 1:500 ΟΡΙΣΜΟΣ Ρ.Γ.

17 5 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ε γ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 5 Απόκλιση Ρ.Γ. & υλοποιηµένων ορίων

18 5 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΡΙΣΜΟΣ Ε γ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ 5 Απόκλιση Ρ.Γ. & υλοποιηµένων ορίων

19 6 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΕΜΒΑ ΩΝ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΕΜΒΑ ΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ γ Ε γ, ΕΚ Ε γ, συµβ 6 Το Ε.Κ. εγγυάται τα νοµικά δικαιώµατα. Τα γ απεικονίζονται σε 1:1000 και υπάρχουν σε 1:1 Η υιοθέτηση µόνο των Ε γ, ΕΚ ως εµβαδού γ, του µε αποδεικτική ισχύ Ε.Κ. δηµιουργεί ανελαστικότητα και µη δυνατότητα δυναµικής βελτίωσης της ακρίβειας του Κ.Χ. Όταν Ε Ε γ, ΕΚ γ, συµβ εντός των ορίων ακριβείας, αντί να υιοθετείται το Ε γ, συµβ απορρίπτονται οι ενστάσεις που συνοδεύονται µε διαγράµµατα µεγαλύτερης ακρίβειας, χωρίς εξέταση (!!!)

20 6 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΕΜΒΑ ΩΝ 6 Για κάθε εργασία που υπάρχει ή θα υπάρχει και απαιτείται διάγραµµα ή εµβαδόν µεγαλύτερης ακρίβειας, οι πολίτες θα αντιµετωπίσουν σοβαρά και αλυσιδωτά προβλήµατα, π.χ: Πολεοδοµικές επιπτώσεις όταν Ε γ, ΕΚ > Ε γ, συµβ και όταν Ε γ, ΕΚ < Ε γ, συµβ ηµιουργία αυθαιρέτων κτισµάτων όταν Ε γ, ΕΚ < Ε γ, συµβ Φορολογικές επιβαρύνσεις όταν αναληθώς Ε γ, ΕΚ > Ε γ, συµβ ΤΑΠ αναδροµικώς Φόρος µεταβίβασης για de 2% ΕήV de δρχ (Ν 1521/50 ως έχει τροποποιηθεί) Καταγραφή στο Ε.Κ. Ε γ, ΕΚ Κλείσιµο ψηφιακών υποβάθρων Περιοδική ενηµέρωση Κ.Χ. + Ε γ, συµβ Για κάθε χρήση που απαιτείται µεγαλύτερη ακρίβεια

21 7 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ γ ΤΟΥ Ι ΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΤΗ 7 Κ.Α.Ε. νοµικός εκπρόσωπος 2 συµβόλαια = 2 ΚΑΕΚ Το κτίσµα όπου βρίσκεται Επιχείρηµα «Κρατούσα άποψη»

22 7 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ γ ΤΟΥ Ι ΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΤΗ 7 Πολεοδοµική συνέπεια: Πώληση του Σ 2 µετά την ανοικοδόµηση κι επαναχρησιµοποίηση του σ. Κτηµατολογική συνέπεια: ιαχωρισµός ενιαίου κτίσµατος σε τµήµατα ως Σ 3 & Σ 4. Α, Σ 1 Α, Σ 2 Β, Σ 3 Β, Σ 4

23 7 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ γ ΤΟΥ Ι ΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΤΗ 7 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ: Με την ανοικοδόµηση επήλθε φυσική συνένωση ιδία βουλήσει χωρίς να απαιτείται συµβολαιογραφική πράξη: 1 ΚΑΕΚ, 1 γ. Κτηµατολογική διευκόλυνση (π.χ. Πολυτεχνειούπολη) Πολεοδοµική συνέπεια: δικαίωµα διανοµής µε συµβ. Πράξη απώλεια δικαιώµατος σε κατά παρέκκλιση αρτιότητες ε δηµιουργείται πρόβληµα στα εγγεγραµµένα βάρη

24 7 ΠΡΟΒΛΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ γ ΤΟΥ Ι ΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΤΗ 7 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ: Είναι πιο λογικό (αλλιώς συµβάλλεται ο Α µε τον εαυτό του) Σε περίπτωση συνένωσης δε νοείται µετάθεση κυριότητος εφ όσον δεν αλλάζει το υποκείµενο αυτών (Γνωµ 856/85 Νοµ. ιευθ. Υπ. Οικ) Προβλέπεται ρητά από γνωµοδότηση του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους (414/95 ΝΟΣΚ) και την 39/95 Εγκ. του Υ.ΠΕ.ΧΩ..Ε.

25 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΗΜΟΣΙΟ 8 ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ ΩΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΗ ΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α ΗΛΩΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΙΚΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΣΙΚΩΝ

26 8 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΗΜΟΣΙΟ 8 π.χ: Αστικά γ = 63, Ε = 56.3 στρ δικαιώµατα ιδιοκτησίας µε τίτλους

27 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ε.Κ. 9 ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 2 ΝΟΜΟΙ ΕΛΛΕΙΠΕΙΣ (Παράληψη ενηµέρωσης από αλλαγή δοµηµένου χώρου) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.Σ. (200) ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ: ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Ε.Κ. ΚΩ ΙΚΑΣ Ε.Κ.

28 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ε.Κ. 9 ΑΠΟΦΑΣΗ.Σ. π.χ. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ Ε.Κ. (Επιβάρυνση δις) ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ (π.χ. Πολυγωνοµετρικά Σηµεία) ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ (π.χ. Ποιοτικός Έλεγχος Εργασιών) ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΕΚΜΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ.

29 9 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΤΡΟΠΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ε.Κ. 9 ΕΚ ( ) ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΠΟΘΗΚΩΝ (100% των Νοµικών Πληροφοριών) Μη έλεγχος στην πράξη των παράνοµων δικαιοπραξιών ιδιοκτησίες µε % στην πυλωτή αυθαίρετα κτίσµατα > 83 παράνοµες συστάσεις ιδιοκτησίας εκτός σχεδίου... Καταγραφή βαρών µε µη αξιόπιστο τρόπο, επειδή βάρη χωρίς επισπεύδοντα δεν παραγράφονται (Νοµ.Ρύθµιση διαγραφής βαρών που δεν έχουν διακινηθεί 30 έτη)

30 10 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ε.Κ. 10 V 1,15 τρις (Π.Ζ.) 1,25 τρις (Π.Ζ.) 250 δις (Κ.Α.Ε.) 424 δις (Συµβ.διαχ.) 720 δις (Κ.Α.Ε.) Management Plan Κ.Α.Ε. (!!) 03/97 11/97 09/2000 t

31 10 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ε.Κ. 10 ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τυποποίηση συµβολαίων, διαγραµµάτων, πινάκων % Συλλογή της µη γραφικής πληροφορίας σε άλλη λογική βάση Τρόπος καταγραφής βαρών, αξιοποίηση υφισταµένων στοιχείων,... Τρόπος ανάθεσης µελετών (πρόταση Ε.Μ.Π. 10/98)

32 10 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ε.Κ. 10 ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΣΟ ΩΝ Περιφερειακή ανάπτυξη συστήµατος Ε.Κ. (βαθµοί ελευθερίας, τεκµηρίωση, min αθροιστικό κόστος) Ολοκλήρωση Ε.Κ. σε τµήµατα ώστε: να υποστηρίζεται η δηµιουργία Κ.Γ. να εµπεριέχονται οι περιοχές ευθύνης των υποθηκοφυλακίων µε προτεραιότητες συναρτήσει του αριθµού των πράξεων, των εσόδων, του αριθµού των ακινήτων, των πληθυσµιακών στοιχείων κλπ. Πώληση προϊόντων και υπηρεσιών παράγωγων ή µη

33 10 ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ Ε.Κ. 10 break-even point ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ Ι ΙΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Κ: dv = 280 δις

Ένταξη ιοικητικών Πράξεων στο Λειτουργούν Κτηµατολόγιο

Ένταξη ιοικητικών Πράξεων στο Λειτουργούν Κτηµατολόγιο Ένταξη ιοικητικών Πράξεων στο Αργύρης. Αργυρίου Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός Προϊστάµενος Τµήµατος ιοικητικών Πράξεων ιεύθυνση Λειτουργούντος Κτηµατολογίου Τµήµα ιοικητικών Πράξεων Το Τµήµα ιοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑ ΟΣ Το πρόγραµµα του Εθνικού Κτηµατολογίου δέκα χρόνια από την έναρξή του βρίσκεται στην πιο κρίσιµη φάση του.αυτό οφείλεται τόσο στα πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ 21.06.2006 ΑΘΗΝΑ Ε.Β.Ε.Α. «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ... ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ......» Ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ιεύθυνση Λειτουργούντος Κτηµατολογίου Τµήµα Κτηµατολογικών Χαρτών ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Μεσογείων 288 155 62 Χολαργός - Αθήνα Μαρία Κ. Μαραγκού Αγρονόµος Τοπογράφος

Διαβάστε περισσότερα

Πληρότητα & Βιωσιµότητα του Εθνικού Κτηµατολογίου

Πληρότητα & Βιωσιµότητα του Εθνικού Κτηµατολογίου ΙΗΜΕΡΟ ΠΣ ΑΤΜ & ΤΕΕ: 6 & 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2003, ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Πληρότητα & Βιωσιµότητα του Εθνικού Κτηµατολογίου Π.Ζεντέλης, Αν.Καθ. Κτηµατολογίου Ε.Μ.Π. Όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Καταχώριση διοικητικών πράξεων στο Λειτουργούν Κτηµατολόγιο

Καταχώριση διοικητικών πράξεων στο Λειτουργούν Κτηµατολόγιο Καταχώριση διοικητικών πράξεων στο Λειτουργούν Κτηµατολόγιο Αργύρης. Αργυρίου Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός Στέλεχος Τµήµατος Κτηµατολογικών Χαρτών ιεύθυνση Λειτουργούντος Κτηµατολογίου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΗΜ/ΣΗΣ (τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες κλπ.)

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΗΜ/ΣΗΣ (τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες κλπ.) ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΤΗΜ/ΣΗΣ (τεχνικές προδιαγραφές, διαδικασίες κλπ.) Φερονίκη Λιόντα Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Επιβλέπουσα Συμβάσεων Διεύθυνση Έργων Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου ; ΝΑΙ : ΟΧΙ: ΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ Προσκοµίζεται τοπογραφικό διάγραµµα: ΝΑΙ : ΟΧΙ:

Το ακίνητο βρίσκεται εντός σχεδίου ; ΝΑΙ : ΟΧΙ: ΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ Προσκοµίζεται τοπογραφικό διάγραµµα: ΝΑΙ : ΟΧΙ: Ε Θ Ν Ι Κ Ο Κ Τ Η Μ Α ΤΟ Λ Ο Γ Ι Ο ΗΜΟΣ / ΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ / ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΝΟΜΟΥ... ΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. 2308/1995 (Ε.2) Α.ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ.. ΚΩ ΙΚ. ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΠΟ ΕΙΚΤΙΚΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΩΣΗΣ Α.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ Εισαγωγή 14 Μαίου 2013 Το Άσυλον Ανιάτων προσκαλεί ενδιαφερομένους για την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

Αδάμος Σωτήρης - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Βενιζέλου 19, Καλαμπάκα - 2432024401, 6938076648. Πώς το Τοπογραφικό Διάγραμμα κατοχυρώνει την περιουσία των πολιτών

Αδάμος Σωτήρης - Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. 
Βενιζέλου 19, Καλαμπάκα - 2432024401, 6938076648. 
Πώς το Τοπογραφικό Διάγραμμα κατοχυρώνει την περιουσία των πολιτών Αδάμος Σωτήρης Τοπογράφος Μηχανικός Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Βενιζέλου 19, Καλαμπάκα, τηλ.2432024401, κιν.6938076648. http://topografoskalabaka.blogspot.gr Αδάμος Σωτήρης Πώς το Τοπογραφικό Διάγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της απελθούσας την ιοίκησης της Κτηµατολόγιο ΑΕ

ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της απελθούσας την ιοίκησης της Κτηµατολόγιο ΑΕ ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της απελθούσας την 9.4.2013 ιοίκησης της Κτηµατολόγιο ΑΕ Αθήνα, 16 Απριλίου 2013 Σαράντα µήνες µετά την ανάληψη της ευθύνης διοίκησης της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και µετά την απόφαση για ορισµό

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κτηµατολόγιο: ιαπιστώσεις από τη µέχρι σήµερα εµπειρία, έργα και προϋποθέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του

Εθνικό Κτηµατολόγιο: ιαπιστώσεις από τη µέχρι σήµερα εµπειρία, έργα και προϋποθέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή του Ηµερίδα: «2005, Εθνικό Κτηµατολόγιο. Εµπειρίες και Προοπτικές» Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2005 Εθνικό Κτηµατολόγιο: ιαπιστώσεις από τη µέχρι σήµερα εµπειρία, έργα και προϋποθέσεις για τη συνέχιση και ολοκλήρωσή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/ Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/ Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΑΡΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ Ν.2308/1995 - Ο.Τ.Π.Μ.Κ_ΚΕΦ4_5_V1_01-12-2008 1. Νοµοθετικό πλαίσιο Σύµφωνα µε το άρθ. 2 παρ. 1 του Ν. 2308/1995 όλοι όσοι έχουν εµπράγµατο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ 1ΟΥ ΣΤΑ ΙΟΥ

ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ 1ΟΥ ΣΤΑ ΙΟΥ ΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΡΟΟ ΟΥ ΟΥ ΣΤΑ ΙΟΥ ΚΤ6 Κατηγορία Περιγραφή είκτη Παρακολούθησης ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ TIMH* (περιλαµβάνει το σύνολο όλων των µηνών) OTA ΤΙΜΗ ΠΡΟΗΓ. ΑΝΑΦΟΡΑΣ* (περιλαµβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΑΡΧΙΚΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Ερωφύλη Παπαδοπούλου Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Στέλεχος Τμήματος Κτηματολογικών Χαρτών Δ/νσης Λειτουργούντος Κτηματολογίου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Email epapadop@ktimatologio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε την κτηµατογράφηση «κτήµα» σας

Κάντε την κτηµατογράφηση «κτήµα» σας Κάντε την κτηµατογράφηση «κτήµα» σας ΗΛΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΩΣΤΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ Η πορεία της κτηματογράφησης μέχρι σήμερα 1995-1999 Ξεκινά πιλοτικά η κτηματογράφηση σε 340 προ- -Καποδιστριακούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ.. Ε. ΑΘΗΝΑ 05.03.2004. Αριθ.Πρωτ.: ΤΕ/β/οικ. 10888/405 ΠΡΟΣ: ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ.. Ε. ΑΘΗΝΑ 05.03.2004. Αριθ.Πρωτ.: ΤΕ/β/οικ. 10888/405 ΠΡΟΣ: ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ. ΧΩ.. Ε. ΑΘΗΝΑ 05.03.2004 ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ /ΝΣΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τµήµα Β ΠΡΑΞΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ & ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ Ταχ. /νση: Αµαλιάδος 17 Ταχ. Κώδικας: 115 23 ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Αυτό που θέλουν σήμερα οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝIKO ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝIKO ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝIKO ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Αργύρης Αργυρίου Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Στέλεχος Τµήµατος Κτηµατολογικών Χαρτών /νση Λειτουργούντος Κτηµατολογίου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για. τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες. κτηµατογράφησης από δικηγόρους» Προς το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας Θεσσαλονίκη 15 Ιουνίου 2005 ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΜΑ: «Η συµµετοχή δικηγόρων στα συµπράττοντα σχήµατα για τις µελέτες κτηµατογράφησης Νοµικές εργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Κτηµατολόγιο ωδεκανήσου Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Κτηµατολόγιο ωδεκανήσου Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή Κτηµατολόγιο ωδεκανήσου Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή Ελένη Αλεξίου ealexiou@ktimatologio.gr ικηγόρος Νοµική ιεύθυνση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. Μανώλης Παπουτσάκης mpapouts@ktimatologio.gr Αγρ. & Τοπογράφος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση / κατάργηση χώρων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών

Σύσταση / κατάργηση χώρων αποκλειστικής χρήσης καθέτων ιδιοκτησιών ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ 1. Εισαγωγή 1.1. Τήρηση και ενηµέρωση κτηµατολογικών διαγραµµάτων. Με την υπ αριθµ. 5469/04.02.200

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Παρουσίασης. Όνομα Επώνυμο Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός. Τίτλος και Τμήμα Διεύθυνση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. email

Τίτλος Παρουσίασης. Όνομα Επώνυμο Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός. Τίτλος και Τμήμα Διεύθυνση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. email Τίτλος Παρουσίασης Όνομα Επώνυμο Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός Τίτλος και Τμήμα Διεύθυνση ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. email ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Διεύθυνση Λειτουργούντος Κτηματολογίου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ήλωση εµπραγµάτων δικαιωµάτων των κατασχέσεων και υποθηκών των περιοχών που τελούν υπό κτηµατογράφηση».

ΘΕΜΑ : «ήλωση εµπραγµάτων δικαιωµάτων των κατασχέσεων και υποθηκών των περιοχών που τελούν υπό κτηµατογράφηση». Αθήνα 18/11/2008 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. ιεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8 10241 ΑΘΗΝΑ Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 264,265,269 FAX : 210 52 23 228 E

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ /ΝΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ /ΝΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΙΚΤΥΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΕΝ. ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΩΝ /ΝΣΗ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ ( 12) ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 22 Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012

Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Αρχιτεκτονική Σύνθεση Ορισμοί ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν. 4067/2012 Άρθρο 2 Ν. 4067/12 ΝΟΚ Αίθριο είναι μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 30-9-2011 Αριθμ.πρωτ.803 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Μη εφαρμογή των διατάξεων του αρ.23 του ν.4014/2011 στις προσημειώσεις υποθήκης Σας κοινοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

επιπτώσεις της : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11)

επιπτώσεις της : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11) εκτίµηση & πολεοδοµικόςέλεγχος ήαλλιώς η ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ καιοι επιπτώσεις της στην ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΠΡΟΣΟΧΗ : συντάχθηκε πριν τους νόµους 3843/10 & 4014/11) ΠΑΠΩΤΗΣ ΑΡΗΣ Αγρ. Τοπογράφος µηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική. Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός

Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική. Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός Χωρικός Σχεδιασµός & Αρχιτεκτονική Τάκης ούµας Αρχιτέκτονας Μηχανικός Νοµοθετικές Ρυθµίσεις Ν.947/79 Ν.1337/83 οριοθέτηση του αστικού ιστού µε παράλληλη ένταξη πυκνοδοµηµένων περιοχών αυθαιρέτων σε Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

REAL ESTATE: Νέες δυνατότητες για τους Α.Τ.Μ. Οι συνιστώσες. του Real Estate, ο ρόλος του Α.Τ.Μ. & ο κύκλος των νέων ευκαιριών

REAL ESTATE: Νέες δυνατότητες για τους Α.Τ.Μ. Οι συνιστώσες. του Real Estate, ο ρόλος του Α.Τ.Μ. & ο κύκλος των νέων ευκαιριών . ΖΕΝΤΕΛΗΣ, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π. REAL ESTATE: Νέες δυνατότητες για τους Α.Τ.Μ. Οι συνιστώσες του Real Estate, ο ρόλος του Α.Τ.Μ. & ο κύκλος των νέων ευκαιριών Οι συνιστώσες του Real Estate ΑΚΙΝΗΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινοποίηση 1. Γραφείο Δημάρχου

Κοινοποίηση 1. Γραφείο Δημάρχου ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 4/2015 (άρθρο 77 παρ. 3 Ν. 3852/2010) Προς 1. Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών markosgag@gmail.com 2. Τεχνική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2013. Απαντήσεις επί ερωτημάτων ενδιαφερομένων:

Τελευταία ενημέρωση: 09/04/2013. Απαντήσεις επί ερωτημάτων ενδιαφερομένων: Διευκρινίσεις επί της διακήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας 04/2013 για την αγορά κτιρίου/ων προς στέγαση των εκπαιδευτικών ερευνητικών αναγκών και δραστηριοτήτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Ε - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας Εθνικού Κτηματολογίου»

ΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Ε - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας Εθνικού Κτηματολογίου» 1 ΗΜΕΡΙΔΑ Τ.Ε.Ε - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗ: «Θεσμικό Πλαίσιο λειτουργίας Εθνικού Κτηματολογίου» Ρένα Κουκούτση, Δικηγόρος, Υποδιευθύντρια Νομικής Διεύθυνσης, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Κοστολόγηση Κτηµατογράφησης ικαιώµατος. Ι. Ηµερήσιες Αποδόσεις Εργασιών Σύνταξης Ε.Κ.

ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Κοστολόγηση Κτηµατογράφησης ικαιώµατος. Ι. Ηµερήσιες Αποδόσεις Εργασιών Σύνταξης Ε.Κ. ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Κοστολόγηση Κτηµατογράφησης ικαιώµατος Ι. Ηµερήσιες Αποδόσεις Εργασιών Σύνταξης Ε.Κ. ΙΙ. ΙΙΙ. IV. Ηµερήσιες Αποδόσεις Εργασιών Ε.Κ. Ανηγµένες στο ικαίωµα Κοστολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αρτιότητα γεωτεμαχίων

Αρτιότητα γεωτεμαχίων Πράξεις Τακτοποίησης και Αναλογισμού Οικοπέδων Αρτιότητα γεωτεμαχίων Διδάσκων: Καριώτης Γεώργιος Καθηγητής Εφαρμογών Αρτιότητα Οικοδομησιμότητα. Συνοψίζοντας τους συνδυασµούς των δύο εννοιών : α/α αρτιότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Ημερομηνία Έκθεσης: 27-3-2014 ΑΒΚ Ν/Α, Ακίνητα Λάρισας Κωδικός / Σύντομη Περιγραφή Ακινήτου: Φορέας Ακινήτου: Δικηγορική Εταιρεία: Συντάξαντες Δικηγόροι: Έξι οικόπεδα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006

ΗΜΕΡΙ Α ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Εισήγηση Άννας Καραγιαννάκη-Γιάννη Πρέσβελου Το Εθνικό Κτηµατολόγιο είναι θέµα που συγκεντρώνει πάντα την προσοχή των πολιτών, αφού η αναγκαιότητα να λειτουργήσει επιτέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΧΕΤ: το υπ αριθ πρωτ 8455/ έγγραφο του Γενικού Νοσοκοµείου Ηµαθίας (µονάδα Βέροιας)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΣΧΕΤ: το υπ αριθ πρωτ 8455/ έγγραφο του Γενικού Νοσοκοµείου Ηµαθίας (µονάδα Βέροιας) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Βέροια ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Αρ. πρωτ Υ ΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ /ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΟΜΗΣΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Γραφείο : 3 /νση : Βικέλα 4 ΠΡΟΣ: ηµοτικό Συµβούλιο Πληροφορίες: Ανδρεάδου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΥΔΑΤΟΡΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλίας Χατζηστεφάνου Αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, Μελετητής Δ.Ε Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. H διαδικασία οριοθέτησης

Διαβάστε περισσότερα

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 9.ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ν. 3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α ) ΦΟΡΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΑΤΟΣ (Άρθρο 2) Αντικείµενο του φόρου 1. Επί ακινήτου ή ιδανικού µεριδίου αυτού ή εµπράγµατου δικαιώµατος επί ακινήτου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Page 1 of 8

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Page 1 of 8 Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το νόµο 3983/2011 «Θαλάσσια Στρατηγική για την προστασία και διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος- Εναρµόνιση µε την οδηγία 2008/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ «ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (MANAGEMENT) ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Ι ΙΟΚΤΗΣΙΑΣ Μ.Τ.Π.Υ. ΣΤΟΝ ΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ Ο ΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ 10» ΤΕΥΧΟΣ ΙΙΙ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝΙΑΙΟΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ειδική Υπηρεσία ιαχείρισης Ε.Π. «Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση» Ταχ. /νση : Πιττακού & Περίανδρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ Το τοπογραφικό διάγραµµα όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν είναι ένα απλό σχέδιο που συνοδεύει ένα δηµόσιο έγγραφο ή ένα συµβόλαιο, όπως αρκετοί νοµίζουν, αλλά είναι µια ολοκληρωµένη

Διαβάστε περισσότερα

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 3.1. Συνολικό κόστος Επιχειρησιακού Προγράµµατος Στον επόµενο πίνακα έχουν συγκεντρωθεί ανά άξονα, µέτρο, στόχο και δράση όλες οι δαπάνες του Επιχειρησιακού Προγράµµατος

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Ρυμοτομικών Σχεδίων και Τοπογραφικές Μελέτες

Εφαρμογές Ρυμοτομικών Σχεδίων και Τοπογραφικές Μελέτες Εφαρμογές Ρυμοτομικών Σχεδίων και Τοπογραφικές Μελέτες Γ Ηλίας Τζιαβός ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΠΕ ΩΝ Απαιτούνται όταν τα οικόπεδα δεν είναι άρτια και οικοδομήσιμα και βρίσκονται σε ήδη

Διαβάστε περισσότερα

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία)

Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Εντολή: αγορά ακινήτου στο (τοποθεσία) Σύνοψη Αναφορικά με την υπόθεση που μας ανατέθηκε από τον εντολέα μας (όνομα) του (όνομα πατρός) και της (όνομα μητρός) σχετικά με την αγορά ακινήτου στην θέση (τοποθεσία)

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Θεσσαλονίκη 3.5.2007 Αρ.Πρωτ.421,422. Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη 3.5.2007 Αρ.Πρωτ.421,422. Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 3.5.2007 Αρ.Πρωτ.421,422 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: Καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο. Σας κοινοποιούμε τα με αριθμ.πρωτ.712053/2007

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Ακινήτου µε Ασφάλεια.

Αγορά Ακινήτου µε Ασφάλεια. Αγορά Ακινήτου µε Ασφάλεια. Ανδρέας Σωκράτους Διευθυντής Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. 24 Οκτωβρίου, 2018 Εισαγωγή Η ανάπτυξη των αστικών περιοχών και η μετακίνηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

«Η σύνταξη Εθνικού Κτηµατολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους» ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Άρθρο 24 παρ.2

«Η σύνταξη Εθνικού Κτηµατολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους» ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Άρθρο 24 παρ.2 «Η σύνταξη Εθνικού Κτηµατολογίου συνιστά υποχρέωση του Κράτους» ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Άρθρο 24 παρ.2 1 1 Οδηγία για την Αποτύπωση των Γεωµετρικών Μεταβολών που Αφορούν τα Κτηµατολογικά ιαγράµµατα Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC Αταλάντη 8-11-2016 Αρ. πρωτ: 13945 Αριθµός Μελέτης: 1/2016 Κ.Α.: 30-6112.0012 30-6112.0009 ΜΕΛΕΤΗ: «Πολεοδοµική µελέτη επέκτασης σχεδίου πόλης Αταλάντης στην Π.Ε. 1 σύµφωνα µε το εγκεκριµένο ΓΠΣ Απ. 5047/222905

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.Π. / ΔΤΥ ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ 1 ΠΡΟΣ : Πρόεδρο ΔΣ ΘΕΜΑ : ΣΧΕΤ : Πολεοδομική μελέτη περιοχής Bοσπόρου Γνωμοδότηση ΣΧΟΠ (πράξη 222 /συνεδρία 19 η / 01. 06. 99) Α. Ο Δήμος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα των αντικρουόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Περιεχόμενα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΩΝ... 2 2. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ... 3 2.1. Για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου... 3 2.2. Εκτός σχεδίου περιοχές - οικισμοί χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΠΤΕΑΣ ΠΡΑΞΗΣ Άρθρου 14 4 ν. 2664/1998 1) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΕΙΔΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ/ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΦΕΚ: ΕΔΡΑ: Τα παρακάτω πεδία συμπληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ : ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΓΠΣ - ΠΜ

ΜΑΘΗΜΑ : ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΓΠΣ - ΠΜ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ-ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΓΠΣ - ΠΜ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΓΓΡΑΠΤΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ...6. Προτεινόμενη μορφή ΔΓΜ για σύνθετη μεταβολή

Α. ΕΓΓΡΑΠΤΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ...6. Προτεινόμενη μορφή ΔΓΜ για σύνθετη μεταβολή ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 Α. ΕΓΓΡΑΠΤΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ...6 A.1 Έκδοση και χορήγηση Κτηματογραφικού Διαγράμματος...6 A.2 Σύνταξη Διαγράμματος Γεωμετρικών Μεταβολών...7 A.2.1

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Οι βασικές νοµοθετικές διατάξεις που διέπουν σήµερα τις εγκρίσεις και τις επεκτάσεις σχεδίων πόλεων είναι ο Ν.1337/1983 (Φ.Ε.Κ.33/τ.Α

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στην ιηµερίδα του Τ.Ε.Ε. (Αντ. Κορόζη Βοηθού Νοµάρχη της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Εύβοιας.)

ΕΙΣΗΓΗΣΗ στην ιηµερίδα του Τ.Ε.Ε. (Αντ. Κορόζη Βοηθού Νοµάρχη της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Εύβοιας.) ΕΙΣΗΓΗΣΗ στην ιηµερίδα του Τ.Ε.Ε. (Αντ. Κορόζη Βοηθού Νοµάρχη της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Εύβοιας.) ΘΕΜΑ: Έκδοση οικοδοµικής άδειας κατά τον Ν. 3212/31-12-03 Μερικές παρατηρήσεις. Κατ αρχή τίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι:

Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ µε βάση την Εγκ.13/11 Τα νέα θέµατα που προκύπτουν από την εγκύκλιο 13/11, τις οδηγίες και τα παραδείγµατα, είναι: Α. Από το κείµενο της Εγκ.13/11 1. (Α.Ι.1) Κάθε αυθαίρετη κατασκευή που εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης.

2/1/2013. ο Αστικός Αναδασμός. η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και. το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ-ΚΛΗΡΙ ΟΥ ο Αστικός Αναδασμός η Μεταφορά Αναπτυξιακών ικαιωμάτων, και το Τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης. 1 Απαραίτητο

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα «Πρόληψη - ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών. Ο ρόλος του Αγρονόµου Τοπογράφου Μηχανικού» Εισηγήτρια: Κωνσταντίνα Σχιζοδήµου

Ηµερίδα «Πρόληψη - ιαχείριση των Φυσικών Καταστροφών. Ο ρόλος του Αγρονόµου Τοπογράφου Μηχανικού» Εισηγήτρια: Κωνσταντίνα Σχιζοδήµου Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Πανελλήνιος Σύλλογος ιπλωµατούχων Αγρονόµων και Τοπογράφων Μηχανικών Κέντρο Εκτίµησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασµού Ε.Μ.Π. Αθήνα Τρίτη 11 εκεµβρίου 2007 Ηµερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93)

Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Αριθµός 98728/7722/93 Προδιαγραφές για την κατασκευή χώρων στάθµευσης αυτοκινήτων που εξυπηρετούν τα κτίρια. (ΦΕΚ 167/ /2-3-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑ ΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (EXCEL)

Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑ ΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (EXCEL) Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΝΑ ΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ (EXCEL) Οι καταγραφείσες παρατηρήσεις αναφέρονται χρησιµοποιώντας ως παράδειγµα το φύλλο εργασίας (spreadsheet) ΕΙΚΤΕΣ_ΣΥΝΟΛΙ_ΜΕΛΕΤΗΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΩΝ ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Γενική ιεύθυνση Πολεοδοµίας ιεύθυνση Τοπογραφικών Εφαρµογών Τµήµα (β) Πράξεων Εφαρµογής & Απαλλοτριώσεων ΘΕΜΑΤΑ ΕΓΚΡΙΣΗΣ, ΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΝΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ»

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΝΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΤΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΠΘ «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: ΝΟΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1

Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1 Ο ΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΕΝΤΥΠΟΥ 1 Το έντυπο αποτελείται από 4 ενότητες «Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑΙΟΥΧΟΥ» (συµπληρώνεται µία φορά) «Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» (συµπληρώνονται τόσες φορές όσα και τα «Γ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΑΓΡΑΜΜΑ Το τοπογραφικό διάγραµµα όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν είναι ένα απλό σχέδιο που συνοδεύει ένα δηµόσιο έγγραφο ή ένα συµβόλαιο, όπως αρκετοί νοµίζουν, αλλά είναι µια ολοκληρωµένη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά με αυτό τον τρόπο δεν δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου παρά μόνο έμμεσα, στο κείμενο των συμβολαίων όπου περιγράφονται

Φυσικά με αυτό τον τρόπο δεν δίνονται πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του ακινήτου παρά μόνο έμμεσα, στο κείμενο των συμβολαίων όπου περιγράφονται Θα ήθελα με βάση την εμπειρία μου στον τομέα των αγοραπωλησιών ακινήτων, να σας εκθέσω κάποια ιδιαίτερα θέματα που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων τίτλων ακινήτων. Σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι η αλλαγή στα ζητήµατα των ΒΕΠΕ ήλθε το 1997 µε την εφαρµογή του Ν.2545.

Έτσι η αλλαγή στα ζητήµατα των ΒΕΠΕ ήλθε το 1997 µε την εφαρµογή του Ν.2545. ΚΕΦΑΛΑΙO 5 ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟ.ΠΑ. ΠΤΟΛΕΜΑΪ ΑΣ Η εγκατάσταση επιχειρήσεων στο ΒΙΟ.ΠΑ., αφορά µικρές βιοµηχανίες και βιοτεχνίες χαµηλής όχλησης, επαγγελµατικά εργαστήρια, επιχειρήσεις παροχής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ για ΑutoCAD 2000-2019 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Τα παρακάτω έχουν συνταχθεί βάσει της έκδοσης 1.0 Φεβ.2017 που μπορείτε να δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Ακίνητο κατά το άρθρο 948 Α.Κ. είναι το έδαφος και τα συστατικά του μέρη. Κινητό είναι ότι δεν είναι ακίνητο. Ως έδαφος νοείται ορισμένο τμήμα της επιφάνειας της γης που πληρεί

Διαβάστε περισσότερα

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος

Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού Συγκροτήµατος 2 ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η ανάπτυξη των Λαχανοκήπων και της ευρύτερης περιοχής Α. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΗΜΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ Η περιοχή του ήµου Μενεµένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Πολεοδοµικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1 / 9 ΟΔΗΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. Γενικά Το απόσπασμα του προσωρινού κτηματολογικού διαγράμματος για συγκεκριμένο γεωτεμάχιο αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Παράρτημα ΚΜ σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Θεσσαλονίκη 6.2.2017 ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ Απόστολος Αρβανίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών µεταξύ ηµοσίου και ιδιωτών»

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών µεταξύ ηµοσίου και ιδιωτών» ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών µεταξύ ηµοσίου και ιδιωτών» ΑΡΘΡΟ 1 Πεδίο εφαρµογής Εδαφική έκταση που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός οικισµού που προϋφίσταται του έτους 1923 ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

Η Υποδομή Χωρικών Δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου και ο Ρόλος της στις Προοπτικές Περαιτέρω Ανάπτυξης της Χαρτογραφίας στη Χώρα

Η Υποδομή Χωρικών Δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου και ο Ρόλος της στις Προοπτικές Περαιτέρω Ανάπτυξης της Χαρτογραφίας στη Χώρα Η Υποδομή Χωρικών Δεδομένων του Εθνικού Κτηματολογίου και ο Ρόλος της στις Προοπτικές Περαιτέρω Ανάπτυξης της Χαρτογραφίας στη Χώρα Παναγιώτης Λολώνης Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργία Κτηµατολογικών Γραφείων

Λειτουργία Κτηµατολογικών Γραφείων ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ (e-services) ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ν.4409/16 ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΧΑ ΑΕ Φωτεινή Βακαλοπούλου Αγρονόµος Τοπογράφος Μηχανικός, Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. Διδακτικές Ενότητες Προτεινόμενη Διάρκεια: 36 ώρες / 9 μέρες

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ. Διδακτικές Ενότητες Προτεινόμενη Διάρκεια: 36 ώρες / 9 μέρες ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Διδακτικές Ενότητες Προτεινόμενη Διάρκεια: 36 ώρες / 9 μέρες Διδακτική Ενότητα (Τίτλος& Περιεχόμενο) Ώρες Εισηγητής 1. Εισαγωγή 2 Καταγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ο ΗΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Έκδοση 1η Μάιος 2017 Ο ΗΓΙΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ- ΣΚΟΠΟΣ.... 3 1.1. Γενικά. 3 1.2. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Π.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Π. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Π. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟ ΙΟΤΗΤΕΣ Ι. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.Σ./ΣΕΠ ΙΙ. ΕΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Σ.Ε.Π. (Ενεκρίθη από το.σ./σεπ στη συνεδρίαση της 16.11.1994)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ Αριθµ. 18183/02.04.2007 (ΦΕΚ 534/13.04.2007 τεύχος Β ) Περιεχόµενο, δοµή και τρόπος υποβολής των επιχειρησιακών προγραµµάτων των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α βαθµού. Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

Διαβάστε περισσότερα

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού

Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Πολεοδομική Επιτροπή Δήμου Λεμεσού Η πρώτη συνεδρία της Πολεοδομικής Επιτροπής, προεδρία κ. Ευγένιου Χαμπουλλά, έγινε στις 6/2/2007 και μέχρι σήμερα έχουν γίνει 92 συνεδριάσεις. Η Επιτροπή συνεδριάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Κατάρτιση- Ανάρτηση Δασικών Χαρτών»

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Κατάρτιση- Ανάρτηση Δασικών Χαρτών» ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: «Κατάρτιση- Ανάρτηση Δασικών Χαρτών» Λένα Γρηγοροπούλου, MSc, Αγρ. Τοπογράφοι Μηχ., Στέλεχος Τμήματος Τεκμηρίωσης Περιβαλλοντικής Πληροφορίας Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών & Φυσικού Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις Κτηματολογίου: 15 πιθανά προβλήματα και εφικτές λύσεις

Δηλώσεις Κτηματολογίου: 15 πιθανά προβλήματα και εφικτές λύσεις Δηλώσεις Κτηματολογίου: 15 πιθανά προβλήματα και εφικτές λύσεις Της Γραμματής Μπακλατσή, Τοπογράφου Πολεοδόμου Μηχανικού baklatsi@yahoo.gr Η σύνταξη Κτηματολογίου συνεχίζεται στη χώρα, αλλά η προσέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Σας ενημερώνουμε για το ως άνω θέμα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες ότι:

Σας ενημερώνουμε για το ως άνω θέμα σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες ότι: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΙΛΚΙΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ & ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ Ταχ.Δ/νση : Α. Παπανδρέου 3 Τ.Κ. : 61100 Τηλέφωνο : 2341350116,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ (Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 1724) ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 24 Ιουνίου 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη λειτουργίας ΟΤΑ Γραφείο. Κτηµατολογικού Γραφείου Προβλέπεται εντός του β Κερκυραίων ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Έναρξη λειτουργίας ΟΤΑ Γραφείο. Κτηµατολογικού Γραφείου Προβλέπεται εντός του β Κερκυραίων ΚΕΡΚΥΡΑΣ Κυρίες και κύριοι, θα σας παρουσιάσω εν συντοµία την υφιστάµενη κατάσταση των λειτουργούντων Κτηµατολογικών Γραφείων και τον τρόπο διαχείρισης των χωρικών και περιγραφικών δεδοµένων που τηρούν. Βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS)

Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήµατα (Geographical Information Systems GIS) ρ. ΧΑΛΚΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ xalkias@hua.gr Χ. Χαλκιάς - Εισαγωγή στα GIS 1 Ορισµοί ΓΠΣ Ένα γεωγραφικό πληροφοριακό σύστηµα Geographic Information

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους 1 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Πολεοδομία Πολεοδομία είναι η επιστήμη που μελετά τα προβλήματα των πόλεων και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, από το 1828

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ SENATUS ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ: Με τον όρο «αγοραπωλησία» αποκαλούμε την αμφοτεροβαρή σύμβαση με την οποία ο αφενός (πωλητής) μεταβιβάζει την κυριότητα επί ενός ακινήτου και παραδίδει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάρτηση και αντίρρηση επί των Δασικών Χαρτών

Ανάρτηση και αντίρρηση επί των Δασικών Χαρτών Στέργιος Διαμαντόπουλος Δασολόγος εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ Ανάρτηση και αντίρρηση επί των Δασικών Χαρτών Τι είναι οι Δασικοί Χάρτες / τι σκοπό επιτελούν 2 θεσμοθετήθηκαν με τον ν. 2664/1998 Παρουσιάζουν ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Σας αποστέλλουμε προς γνώση σας, τα άνω σχετικά έγγραφα της Κτηματολόγιο Α.Ε.

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης. Σας αποστέλλουμε προς γνώση σας, τα άνω σχετικά έγγραφα της Κτηματολόγιο Α.Ε. Θεσσαλονίκη 23-6-2009 Αριθμ.πρωτ.603,604 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θέμα: α) Επισύναψη επικυρωμένου αντιγράφου κτηματολογικού διαγράμματος β) Διαδικασία κοινοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ (Π.. 28/80) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

ΜΕΛΕΤΗ (Π.. 28/80) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΑ ΟΧΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΣ: «Επιστηµονικός και Τεχνικός Σύµβουλος Παρακολούθησης και Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης

Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη 25-9-2008 Αριθμ.πρωτ.915 Προς: Τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Σας κοινοποιούμε το υπ αριθμ. πρωτ. 844945/4-9-2008 έγγραφο της Κτηματολόγιο Α.Ε. σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος του ιδιώτη μηχανικού στο στάδιο κτηματογράφησης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου»

«Ο ρόλος του ιδιώτη μηχανικού στο στάδιο κτηματογράφησης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου» «Ο ρόλος του ιδιώτη μηχανικού στο στάδιο κτηματογράφησης και λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου» ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ «Κτηματολόγιο Τοπογραφικά Διαγράμματα» Σεμινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Μηχανικού στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών

Ο ρόλος του Μηχανικού στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών Ο ρόλος του Μηχανικού στο έργο του Εθνικού Κτηματολογίου και των Δασικών Χαρτών Ημερίδα: «ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα