Επιλογή Τρόπου Επέκτασης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιλογή Τρόπου Επέκτασης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών"

Transcript

1 Επιλογή Τρόπου Επέκτασης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 1. Παραδοσιακές Προσεγγίσεις

3 Proximity Concentration Hypothesis Κύριοι εκπρόσωποι: Markusen (1984), Horstman & Markusen (1989), Brainard (1993). Μια επιχείρηση σκέφτεται να επεκταθεί σε μια ξένη χώρα είτε μέσω Εξαγωγών είτε μέσω (οριζόντιας) ΑΞΕ. Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιλέξει ΑΞΕ: - Εγκαταλείπει την «συγκέντρωση» της παραγωγής καθώς η παραγωγική μονάδα που αποκτά στην ξένη χώρα αποτελεί αναπαραγωγή (duplicakon) της εγχώριας παραγωγικής μονάδας. - Επιτυγχάνει την «εγκύτητα» με την ξένη αγορά μέσω της παραγωγικής μονάδας της στην ξένη χώρα.

4 Proximity Concentration Hypothesis Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιλέξει Εξαγωγές: - Η παραγωγή της επιχείρησης «συγκεντρώνεται» σε μια εγχώρια παραγωγική μονάδα. - Δεν έχει την «εγκύτητα» που θα είχε στην περίπτωση που διέθετε μια τοπική παραγωγική μονάδα στην ξένη χώρα. Τα πλεονέκτημα της «συγκέντρωσης» και άρα των Εξαγωγών είναι: - H αποφυγή του σταθερού κόστους απόκτησης/δημιουργίας μιας παραγωγικής μονάδας στη ξένη χώρα. - Η δυνατότητα εκμετάλευσης των αυξουσών οικονομιών κλίμακας που μπορεί να υπάρχουν όταν η παραγωγή πραγματοποιείται σε μια παραγωγική μονάδα.

5 Proximity Concentration Hypothesis Το πλεονέκτημα της «εγκύτητας» και άρα της ΑΞΕ είναι: - H αποφυγή του (μεταβλητό) κόστους εμπορίου. Το κόστος εμπορίου περιλαμβάνει τα μεταφορικά κόστη καθώς και τα εμπόδια εμπορίου (π.χ., δασμοί, ποσοστώσεις). è Οι ΑΞΕ πρέπει να προτιμώνται έναντι των Εξαγωγών όσο υψηλότερο είναι το κόστος εμπορίου. Οι Εξαγωγές πρέπει να προτιμώνται έναντι των ΑΞΕ όσο μεγαλύτερο είναι το σταθερός κόστος δημιουργίας/απόκτησης μιας παραγωγικής μονάδας καθώς και όσο πιο ισχυρές είναι οι αύξουσες οικονομίες κλίμακας. Όταν το μέγεθος της χώρας υποδοχής είναι μεγάλο, τότε η ποσότητα που μπορεί να πουλήσει η επιχείρηση είναι μεγάλη και έτσι τα μεταβλητά κόστη αποτελούν πιο σημαντικό κριτήριο σε σχέση με τα σταθερά κόστη.

6 Θεωρία Εσωτερικοποίησης Κύριοι εκπρόσωποι: Buckley, Casson, Hennart και Rugman. Στηρίζεται στο εξής ερώτημα: Ποια είναι τα όρια (boundaries) της επιχείρησης; Το παραπάνω αποτελεί ένα θεμελιώδες και παλιό ερώτημα στα οικονομικά, το οποίο δεν αφορά μόνο τις ΠΕ αλλά τις επιχειρήσεις γενικότερα. Παραδόξως, η απάντηση του δεν είναι πολύ έυκολη. Η βασική δύσκολια/προβληματισμός που υπάρχει τέθηκε αρχικά από τον Coasε (1937): Economists usually argue that the price mechanism leads to a superior allocakon of resources than central planning. Within firms, however, the price mechanism is superseded by central planning. Why do firms then exist?

7 Θεωρία Εσωτερικοποίησης O Coase υποστηρίζει ότι ο κυριότερος λόγος που μπορεί να είναι κερδοφόρα η ύπαρξη μιας επιχείρησης είναι το ότι η χρήση του μηχανισμού της αγοράς εμπεριέχει κάποια κόστη. Τα κόστη αυτά είναι γνωστά ως κόστη συναλλαγής (transackon costs). Τα κόστη συναλλαγής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: - Το κόστος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια σύμβαση σχετικά με την τιμή, τα χαρακτηριστικά, τους όρους παράδοσης του προϊόντος/υπηρεσίας. - Το κόστος του καθορισμού ποινών σε περίπτωση παραβίασης της σύμβασης.

8 Θεωρία Εσωτερικοποίησης Με άλλα λογια, το βασικό κόστος συναλλαγής κατά τον Coase είναι το κόστος του καθορισμού όλων των δυνατών συνθηκών/πιθανοτήτων που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο. Το κόστος αυτό είναι ασφαλώς μεγαλύτερο αν πρόκειται για τη μεταφορά τεχνολογίας ή τεχνογνωσίας. Η περιορισμένη ορθολογικότητα και ο καιροσκοπισμός καθιστούν τις τιμές της αγοράς μη-αποτελεσματικές και το κόστος συναλλαγής θετικό.

9 Θεωρία Εσωτερικοποίησης Μεταγενέστερα, ο Williamson (1975, 1981) πρόσθεσε ένα επιπλέον κόστος συναλλαγής: Η υποεπένδυση που οφείλεται στην εξειδίκευση (specificity) των σχέσεων. Το κόστος αυτό είναι μεγάλο όταν ο βαθμός εξειδίκευσης της σχέσης που απαιτεί η επένδυση είναι υψηλός. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υψηλός βαθμός εξείδίκευσης συνδέεται με τον υψηολο κίνδυνο του hold up.

10 Θεωρία Εσωτερικοποίησης Η θεωρία της ενδοεπιχειρησιακής ολοκλήρωσης αγορών εξηγεί την ύπαρξη της επιχείρησης με βάση την ανάγκη της τελευταίας να μειώσει το κόστος συναλλαγής. Ο επιχειρηματίας συνάπτει ένα γενικό συμβόλαιο με τους συντελεστές της παραγωγής, οι οποίοι συμφωνούν να διευθύνονται από τον επιχειρηματία. Μια σειρά αγοραίων συμβολαίων που αναφέρονται στην εξειδίκευση των όρων παροχής υπηρεσιών των παραγωγικών συντελεστών, στη μεταβολή των ήδη εφαρμοζόμενων ορών ή στην συνεργασία μεταξύ των συντελεστών αποφεύγονται με την υποκατάσταση τους από την ιεραρχική δομή της επιχείρησης.

11 Θεωρία Εσωτερικοποίησης Όπως η βασική θεωρία κόστους συναλλαγών υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις δημιουργούνται όταν αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πραγματοποίησης συναλλαγών έτσι και οι ΠΕ δημιουργούνται όταν αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πραγματοποιήσεις συναλλαγών ανάμεσα σε μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε διαφορετικές χώρες. Άρα, μια επιχείρηση θα επεκταθεί στο εξωτερικό όταν οργανώνει πιο αποτελεσματικά από την αγορά τις συναλλαγές ανάμεσα σε μονάδες που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες.

12 Eclectic Paradigm Ο κύριος εκπρόσωπος της είναι ο Dunning. O Dunning διακρίνει 3 βασικές κατηγορίες πλεονεκτημάτων: 1. Πλεονεκτήματα αποκλειστικά κατεχόμενα από την επιχείρηση Πλεονεκτήματα τύπου Ο (Ownership-specific advantages) 2. Πλεονεκτήματα που πηγάζουν από την ενδοεπιχειρησιακή ολοκλήρωση συναλλαγών Πλεονεκτήματα Ι (Internalizakon advantages) 3. Πλεονεκτήματα εξαρτώμενα αποκλειστικά από την χώρα εγκατάστασης Πλεονεκτήματα τύπου L (Locakon-specific advantages)

13 Eclectic Paradigm Τυπος O: Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όπως τεχνολογία, διαφοροποίηση προϊόντος, δεξιότητες στο management και στο markekng. Η κατοχή πλεονεκτημάτων τύπου Ο επιτρέπει στην επιχείρηση να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε ξένες αγορές και άρα την ωθούν στην ανάπτυξη διεθνούς δραστηριότητας. Η μορφή που θα λάβει αυτή εξαρτάται από τα πλεονεκτήματα τύπου I και L.

14 Eclectic Paradigm Τύπος Ι: Πλεονεκτήματα που οφείλονται στις ατέλειες αγοράς. Τα πλεονεκτήματα τύπου I καθιστούν τις ΑΞΕ και τις εξαγωγές πιο ελκυστικές από το licensing και franchising. ηλ. στην περίπτωση που υπάρχουν πλεονεκτήματα τύπου I είναι προτιμότεροι οι μη αγοραίοι τρόποι διεθνοποίησης. Η επιλογή ανάμεσα σε ΑΞΕ και εξαγωγές κρίνεται από τα πλεονεκτήματα τύπου L.

15 Eclectic Paradigm Τύπος L: Αναφέρονται στα εξής: - Μεγάλο κόστος μεταφοράς και εμπόδια εμπορίου - Χαμηλό κόστος εργασίας - Μεγάλη ξένη αγορά - Ευνοϊκή πολιτική αντιμετώπισης ΑΞΕ Εάν υπάρχουν πλεονεκτήματα τύπου L, τότε θα προτιμηθούν οι ΑΞΕ έναντι των εξαγωγών.

16 Θεωρία Μονοπωλιακής Δύναµης Κύριος εκπρόσωπος είναι ο Hymer (1976). Η κατοχή και η χρήση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων επιτρέπει την επιχείρηση-ιδιοκτήτη τους να βελτιώσει τη θέση της στην αγορά σε βάρος των ανταγωνιστών της και να αυξήσει τα κέρδη της, γεγονός το οποίο στη συνέχεια συμβάλλει στη δημιουργία νέων ή στη βελτίωση υφιστάμενων πλεονεκτημάτων και έτσι στην περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της επιχείρησης στην αγορά. Επιχειρήσεις με χαμηλή ικανότητα δημιουργίας πλεονεκτημάτων είτε περιθωριοποιούνται είτε εξέρχονται από την αγορά. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα λειτουργούν επίσης ως εμπόδια εισόδου στην αγορά.

17 Θεωρία Μονοπωλιακής Δύναµης Λόγω της ύπαρξης ανταγωνιστικών πλεονεκτηματων από κάποιες επιχειρήσεις, ο βαθμός συγκέντρωσης της αγοράς ανέρχεται, οι επιχειρήσεις μεγεθύνονται αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς τους και αποκτούν υψηλή μονοπωλιακής δύναμη (= ικανότητα μιας επιχείρησης να θέτει τιμή μεγαλύτερη από το κόστος της κατά κερδοφόρο τρόπο). ιαφορές στην κατοχή πλεονεκτημάτων δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ επιχειρήσεων της ίδιας εθνικότητας αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικών εθνικοτήτων. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους με το να επεκταθούν περαιτέρω σε ξένες αγορές και να απολαύσουν και τα πλεονεκτήματα τους σε σχέση με τις τοπικές επιχειρήσεις.

18 Θεωρία Μονοπωλιακής Δύναµης Ασφαλώς, αυτό μπορούν να το κάνουν είτε μέσω εξαγωγών, είτε μέσω licensing/franchising, είτε μέσω ΑΞΕ. Γιατί/πότε διαλέγουν ΑΞΕ αντί για licensing/franchising? Tα αύλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι πολύ δύσκολο να πουληθούν. Π.χ. Η Coca-Cola έχει κάνει ΑΞΕ σε μονάδες εμφιάλωσης σε όλο τον κόσμο αντί να κάνει licensing σε ξένες επιχειρήσεις γιατί επιθυμεί να προστατέψει την μυστική φόρμουλα παραγωγής της. Σε άλλες περιπτώσεις, τα αύλα πλεονεκτήματα μπορεί να είναι αδύνατο να πουληθούν γιατί είναι πολύ δύσκολο να αξιολογηθούν και να μεταφερθούν η αγορά τους είναι ατελής. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΑΞΕ είναι καλύτετη λύση από το licensing/ franchising.

19 Θεωρία Μονοπωλιακής Δύναµης Γιατί/πότε διαλέγουν ΑΞΕ αντί για εξαγωγές? Στα αρχικά στάδια της μεγέθυνσης της η επιχείρηση αυξάνει το μερίδιο της στην εγχώρια αγορά μέσω συγχωνεύσεων. Ο βαθμός συγκέντρωσης και Μ στην αγορά αυξάνονται. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές καθώς απομένουν στην αγορά λίγες και ισοδύναμες ανταγωνιστικά επιχειρήσεις. Η διέξοδος είναι η επέκταση σε ξένες αγορές, όπου μια παρόμοια διαδικασία αυξανόμενης συγκέντρωσης αγοράς και ΜΔ μπορεί να ακολουθηθεί. Οι εξαγωγές δεν επιτρέπουν στον ίδιο βαθμό την αύξηση ΜΔ. Επιπλέον, οι ΑΞΕ μπορεί να προτιμούνται γιατί η εγγύτητα με τις αγορές επιτρέπει τις διαφημιστικές εκστρατείες να σχεδιάζονται σύμφωνα με τα εγχώρια χαρακτηριστικά ώστε να ισχυροποιούνται τα εμπορικά σήματα τους.

20 Θεωρία Μονοπωλιακής Δύναµης Ο Knickerbocker (1973) επέκτεινε τη θεωρία του Hymer. Υποστήριξε ότι σε ένα ολιγοπωλιακό περιβάλλον, οι ΑΞΕ από μια επιχείρηση προκαλούν ΑΞΕ και από άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο προκειμένου να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Είναι τέτοια η φύση μιας ολιγοπωλιακής αγοράς που καμιά από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτή δεν μπορεί να αγνοήσει τι κάνουν οι άλλες επιχειρήσεις στην ίδια αγορά.

21 2. Προσέγγιση Σύγχρονης Βιομηχανικής Οργάνωσης

22 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F

23 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F D F

24 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F D F οριακό κόστος παραγωγής: c D οριακό κόστος παραγωγής: c F > c D Οι δύο επιχειρήσεις παράγουν το ίδιο προϊόν. Αρχικά κάθε επιχείρηση παράγει και πουλάει το προϊόν της μόνο στην τοπική αγορά της χώρας προέλευσης της. Η συνάρτηση ζήτησης για το προϊόν σε κάθε χώρα είναι: P = a Q, όπου a>c D

25 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F D F οριακό κόστος παραγωγής: c D οριακό κόστος παραγωγής: c F > c D Η επιχείρηση D σκέφτεται να επεκταθεί στην αγορά της χώρας F. Πρέπει να αποφασίσει με ποιό τρόπο θα επεκταθεί. Οι επιλογές της είναι οι εξής: Eξαγωγές; Greenfield Investment; Διασυνοριακή Σ&Ε

26 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D D t 0 Χώρα F F οριακό κόστος παραγωγής: c D οριακό κόστος παραγωγής: c F > c D Εξαγωγές: Η επιχείρηση D παράγει το προϊόν στη χώρα D και το μεταφέρει και το πουλάει και στην χώρα F. Η επιχείρηση D επιβαρύνεται με ένα επιπλέον κόστος ανά μονάδα προϊόντος που εξάγει, t, που συμβολίζει το δασμό που επιβάλλει η χώρα F στα εισαγώμενα προϊόντα καθώς και το μεταφορικό κόστος.

27 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F D D F ορ. κόστος: c D ορ. κόστος: c D ορ. κόστος: c F > c D Greenfield Investment: Η επιχείρηση D δημιουργεί μια νέα παραγωγική μονάδα στη χώρα F, τη θυγατρική της D. H μητρική D μεταφέρει στη θυγατρική D εισροές και έτσι το ορ. κόστος της θυγατρικής είναι ίσο με το ορ. κόστος της, c D. Η επιχείρηση D επιβαρύνεται με το σταθερός κόστος εγκατάστασης δημιουργίας της νέας παραγωγικής μονάδας: f.

28 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Χώρα D Χώρα F D D ορ. κόστος: c D ορ. κόστος: c D Διασυνοριακή Σ&Ε: Η επιχείρηση D εξαγοράζει την F. Μεταφέρει στην θυγατρική της εισροές και έτσι το οριακό κόστος παραγωγής της θυγατρικής της γίνεται ίσο με το οριακό κόστος της μητρικής επιχείρησης, c D. Η επιχείρηση D επιβαρύνεται με το κόστος εξαγοράς της επιχείρησης F πληρώνει την τιμή εξαγοράς: A.

29 Υποθέσεις Υπόδειγµατος Στάδιο 1: Η επιχείρηση D αποφασίζει πω θα επεκταθεί στην χώρα F. Επιλέγει ανάμεσα σε: (i) Εξαγωγές, (ii) Greenfield Investment, (iii) Διασυνοριακή Σ&Ε. Σε περίπτωση επιλογής της Διασυνοριακής Σ&Ε, κάνει προσφορά στην επιχείρηση F της προσφέρει μια τιμή εξαγοράς Α. Η επιχείρηση F αποδέχεται ή απορρίπτει την προσφορά. Σε περίπτωση απόρριψης, η επιχείρηση D επιλέγει ανάμεσα μόνο σε (i) και (ii). Στάδιο 2: Οι δύο επιχειρήσεις αποφασίζουν (ταυτόχρονα και ανεξάρτητα) πόσο θα παράγουν για την κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

30 Βασικές Παρατηρήσεις Τα κέρδη της επιχείρησης D στη χώρα F συμβολίζονται ως εξής: - π(c D +t) με Εξαγωγές - π(c D ) f με Greenfield Investment - Π(c D ) Α με Διασυνοριακή Σ&Ε όπου π ειναι τα κέρδη της επιχείρησης με ολιγοπωλιο και Π τα κέρδη της με μονοπώλιο. Για να αποφασίσει πως θα επεκταθεί η επιχείρηση D θα πρέπει να συγκρίνει τα παραπάνω κέρδη.

31 Βασικές Παρατηρήσεις Όσο πιο μικρό είναι το ορ. κόστος της D σε σχέση το ορ. κόστος της F, δηλ. όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά c F c D, τόσο μεγαλύτερο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της D. è Σε περίπτωση που οι δύο επιχειρήσεις ανταγωνίζονται στην ίδια αγορά, τότε όσο πιο μικρό είναι το είναι το ορ. κόστος της D σε σχέση το ορ. κόστος της F, τόσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της D.

32 Λύση Υποδείγµατος (i) Εξαγωγές Όσο μεγαλύτερο είναι το t: - τόσο μικρότερες οι πωλήσεις και τα κέρδη της D στην χώρα F - τόσο μεγαλύτερες οι πωλήσεις και τα κέρδη της F στη χώρα F (ii) Greenfield Investment Όσο μεγαλύτερο είναι το f, τόσο μικρότερα τα κέρδη της D στη χώρα F. Αν το f ξεπερνά τα έσοδα της D από τη χώρα F, πιο συγκεκριμένα, αν f > fcr = π(c D ), τότε το Greenfield Investment είναι ζημιογόνο και άρα δεν πρόκειται να επιλεχθεί σαν τρόπος επέκτασης.

33 Λύση Υποδείγµατος (iii) Διασυνοριακή Σ&Ε Για να αποδεχθεί η επιχείρηση F την εξαγορά, θα πρέπει το Α να ξεπερνά τα κέρδη που θα έκανε αν απέρριπτε την προσφορά. Δηλ. θα πρέπει το A να είναι μεγαλύτερο από τα κέρδη της επιχείρησης F με Εξαγωγές ή με Greenfield Investment. Άρα, η επιχείρηση D θα θέσει την A ελάχιστα πιο πάνω από τα κέρδη της επιχείρησης F αν απέρριπτε την προσφορά. Με Διασυνοριακή Σ&Ε λοιπόν η D θα έκανε μονοπωλιακά κέρδη στη χώρα F με ορ. κόστος c D που ξεπερνούν κατά πολύ τα κέρδη της ολιγοπωλιακής επιχείρησης F με ορ. κόστος c F και άρα το A. Άρα, η Διασυνοριακή Σ&Ε δεν θα είναι ποτέ ζημιογόνα.

34 Λύση Υποδείγµατος (a) Όταν f>fcr: Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση D δεν επιλέγει να επεκταθεί με Greenfield Investment μια και μια τέτοια επένδυση είναι ζημιογόνα. Η D αποφασίζει τότε το αν θα επεκταθεί με Εξαγωγές ή με Διασυνοριακή Σ&Ε. Κατά τη λήψη της απόφασης της πρέπει να λάβει υπόψη της τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα κάθε εναλλακτικής.

35 Λύση Υποδείγµατος Οι Εξαγωγές έχουν δυο μειονεκτήματα σε σχέση με την Διασυνοριακή Σ&Ε: 1. Η D αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ορ. κόστος όταν επεκτείνετε με Εξαγωγές, c D +t έναντι c D. 2. H D αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά της χώρας F όταν επεκτείνεται με Εξαγωγές. è H D παράγει μικρότερη ποσότητα και έχει μικρότερο μερίδιο αγοράς και μικρότερα (μεικτά) κέρδη όταν επεκτείνεται με Εξαγωγές από ότι όταν επεκτείνεται με Διασυνοριακή Εξαγορά.

36 Λύση Υποδείγµατος Η Διασυνοριακή Σ&Ε έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με τις Εξαγωγές: Η D πρέπει να πληρώσει την επιχείρηση F για να την εξαγοράσει και η τιμή αυτή θα ισούται με τα κέρδη που έχει η επιχείρηση F όταν υπάρχει ολιγοπώλιο στην αγορά και αντιμετωπίζει έναν πιο ανταγωνιστικό αντίπαλο. è Μια και τα κέρδη του μονοπωλίου ξεπερνούν τα συνολικά κέρδη του ολιγοπωλίου, η επιχείρηση D θα προτιμήσει να επεκταθεί με Διασυνοριακή Σ&Ε από ότι με Εξαγωγές.

37 Λύση Υποδείγµατος (b) Όταν f<fcr: Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση D επιλέγει ανάμεσα σε (i) Εξαγωγές, (ii) Greenfield Investment, (iii) Διασυνοριακή Σ&Ε. Οι Εξαγωγές έχουν ένα μειονεκτήμα σε σχέση με Greenfield Investment: Η D αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ορ. κόστος όταν επεκτείνετε με Εξαγωγές, c D +t έναντι c D. è H D παράγει μικρότερη ποσότητα και έχει μικρότερο μερίδιο αγοράς και μικρότερα (μεικτά) κέρδη με Εξαγωγές από ότι με Greenfield Investment.

38 Λύση Υποδείγµατος è Όταν το f είναι αρκετά μικρό, όταν f<f XGI <fcr, η επιχείρηση D θα προτιμήσει να επεκταθεί με Greenfield Investment αντί με Εξαγωγές. Το αντίθετο ισχύει όταν f>f XGI. Όταν λοιπόν f<f XGI <fcr, η επιχείρηση D επιλέγει ουσιαστικά ανάμεσα σε Greenfield Investment και Διασυνοριακή Σ&Ε: Η D αντιμετωπίζει το ίδιο ορ. κόστος και στις δύο περιτπώσεις. Στην μια περίπτωση επιβαρύνεται με f ενώ στην άλλη με A. Όμως στην περίπτωση της Διασυνοριακής Σ&Ε, αντιμετωπίζει λιγότερο ανταγωνισμό στη χώρα F. Επομένως, όταν f<f XGI <fcr, η επιχείρηση D αποφασίζει να επεκταθεί με Διασυνοριακή Σ&Ε.

39 Λύση Υποδείγµατος Όταν αντίθετα f>f XGI, η επιχείρηση D αποφασίζει αν θα επεκταθεί με Εξαγωγές ή με Διασυνοριακή Σ&Ε. Στην περίπτωση αυτή, όπως έχουμε ήδη δει, θα επιλέξει να επεκταθεί με Διασυνοριακή Σ&Ε εκτός και αν αυτό δεν είναι δυνατόν (περιορισμοί στις εξαγορές, κλπ.)

40 Ένταση Ανταγωνισµού Πως η ένταση του ανταγωνισμού επηρεάζει την επιλογή του τρόπου επέκτασης; Δύο κύρια μέτρα της έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά είναι: Aριθμός των επιχειρήσεων στην αγορά Όσο πιο μεγάλος ο αριθμός των επιχειρήσεων στην αγορά, τόσο πιο έντονος ο ανταγωνισμός στην αγορά και άρα τόσο μικρότερο το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη κάθε επιχείρησης. Διαφορά στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στην αγορά Όσο πιο λίγο διαφέρουν τα οριακό κόστη των επιχειρήσεων, τόσο πιο έντονος ο ανταγωνισμός στην αγορά.

41 Ένταση Ανταγωνισµού Η ένταση του ανταγωνισμού στην αγορά της χώρας υποδοχής επιδρά αρνητικά στα κέρδη της επιχείρησης D. Aυτό ισχύει τόσο όταν επεκτείνεται με Εξαγωγές, όσο και όταν επεκτείνεται με Greenfield Investment ή με Διασυνοριακή Σ&Ε. Άρα, γενικότερα όσο πιο έντονος είναι ο ανταγωνισμός στη χώρα υποδοχής τόσο λιγότερα τα κίνητρα μιας επιχείρησης να επεκταθεί εκεί. Η αρνητική επίδραση της αύξησης της έντασης του ανταγωνισμού μπορεί να είναι πιο ισχυρή στην περίπτωση της Διασυνοριακής Σ&Ε και άρα να μειώνει τα κίνητρα της επιχείρησης D να επιλέξει αυτόν τον τρόπο επέκτασης.

42 Ένταση Ανταγωνισµού Γιατί; (i) Όταν υπάρχουν περισσότερες από μια επιχειρήσεις στη χώρα υποδοχής, η επιχείρηση D δεν λειτουργεί σαν μονοπωλητής όταν εισέρχεται με Διασυνοριακή Σ&Ε. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή υπάρχει το «business stealing effect το οποίο αναφέρεται στο γεγονός ότι όταν πραγματοποιείται η Σ&Ε, τότε οι outsiders (οι επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην Σ&Ε) αντιδρούν υπέρ τους με τέτοιο τρόπο που μειώνει τα κέρδη των insiders. Όσο πιο πολλές επχειρήσεις υπάρχουν στη χώρα υποδοχής τόσο πιο ισχυρό ειναι το business stealing effect που προκαλεί η Σ&Ε το οποίο μειώνει τα κίνητρα για Σ&Ε.

43 Ένταση Ανταγωνισµού (ii) Όσο πιο μικρή είναι η διαφορά ανάμεσα στο οριακό κόστος της επιχείρησης F και της επιχείρησης D, δηλ. όσο μικρότερη είναι η διαφορά c F c D, τόσο πιο μεγάλη είναι η τιμή εξαγοράς. Άρα, τόσο πιο ακριβή επιλογή είναι η Διασυνοριακή Σ&Ε και άρα τόσο πιο λίγα είναι τα κίνητρα για Διασυνοριακή Σ&Ε.

44 Απελευθέρωση Εµπορίου Ποια είναι η επίδραση της απελευθέρωσης εμπορίου στην επιλογή τρόπου επέκτασης; Ο όρος απελευθέρωση εμπορίου αναφέρεται κυρίως στη μείωση (ή και κατάργηση) των εμποδίων εμπορίου (π.χ. δασμοί), δηλ. στη μείωση του t. Πολλές φορές αναφέρεται επίσης στην αύξηση του βαθμού οικονομικής ολοκλήρωσης μέσω της δημιουργίας περιφερειακών ενώσεων (π.χ., τελωνειακή ένωση), δηλ. στη μείωση του f. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί σημαντικά η απελευθέρωση εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής χωρών σε περιφερειακές ενώσεις, μέσω συμφωνιών στα πλαίσια διεθνών οργανισμών (WTO) καθώς και μέσω μεμονονομένων μειώσεων του προστατευτισμού (π.χ. Κίνα).

45 Απελευθέρωση Εµπορίου Σύμφωνα με την κυρίαρχη για χρόνια οικονομική άποψη, η απελευθέρωση εμπορίου και πιο συγκεκριμένα η μείωση του δασμού t, ενισχύει τα κίνητρα για Eξαγωγές μειώνοντας ταυτόχρονα τα κίνητρα για ΑΞΕ. Πιο συγκεκριμένα, ας υποθέσουμε ότι μια επιχείρηση η οποία έχει μηδενικό οριακό κόστος παραγωγής σκέφτεται να επεκταθεί σε μια ξένη αγορά. Τα κέρδη ορίζονται με τον εξής τρόπο: - π(t) σε περίπτωση Εξαγωγών - π(0) f σε περίπτωση ΑΞΕ (Greenfield Investment) Επομένως, προκειμένου να επιλέξει τον τρόπο επέκτασης της η επιχείρηση πρέπει να ελέξει την ακόλουθη διαφορά: Δ = π(0) f - π(t)

46 Απελευθέρωση Εµπορίου Προφανώς, αν Δ = π(0) - f - π(t) >0, η επιχείρηση θα προτιμήσει να επεκταθεί με ΑΞΕ ενώ αν Δ= π(0) - f - π(t) <0 θα προτιμήσει να επεκταθεί με Εξαγωγές. Είναι εύκολο το να συμπεράνει κανείς ότι η διαφορά Δ= π(0) - f - π(t) αυξάνεται όταν μειώνεται το f και μειώνεται όταν μειώνεται το t. Επομένως, μια μείωση στο t λειτουργεί υπερ των Εξαγωγών και κατά των ΑΞΕ, ενώ μια μείωση στο f λειτουργεί υπέρ των ΑΞΕ. Tα παραπάνω είναι σύμφωνα με το tariff jumping κίνητρο για ΑΞΕ. Δηλ. με την άποψη που υποστηρίζει ότι ένα κίνητρο για ΑΞΕ είναι η αποφυγή των δασμών.

47 Απελευθέρωση Εµπορίου

48 Απελευθέρωση Εµπορίου Σύμφωνα λοιπόν με την κυρίαρχη οικονομική άποψη, η απελευθέρωση εμπορίου και πιο συγκεκριμένα η μείωση των δασμών θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των Εξαγωγών και μείωση ΑΞΕ. Το παραπάνω δεν επιβεβαιώνεται από τα εμπειρικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του WTO και των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα στο 1980 και 2008, οι εξαγωγές 7πλασιάστηκαν ενώ οι ΑΞΕ 30πλασιάστηκαν ενώ τόσο οι εξεγωγές όσο και οι ΑΞΕ ξεπέρασαν κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

49 Απελευθέρωση Εµπορίου Μια σειρά από πρόσφατα θεωρίες έχουν αναπτυχθεί προκειμένου να ερμηνεύσουν την θετική επίδραση που μπορεί να έχει η απελευθέρωση εμπορίου στις ΑΞΕ. Δύο από αυτές είναι οι εξής: 1. MoGa & Norman (1996) Υποθέστε ότι υπάρχουν τώρα δύο χώρες υποδοχής στις οποίες σκέφτεται να επεκταθεί η επιχείρηση με Εξαγωγές ή ΑΞΕ (Greenfield Investment). Tα κέρδη της επιχείρησης θα είναι: - 2π(t) αν επεκταθεί με Εξαγωγές και στις δύο χώρες - 2π(0) 2f αν επεκταθεί με ΑΞΕ και στις δύο χώρες - π(t) + π(0) f αν επεκταθεί με ΑΞΕ στη μια χώρα και με Εξαγωγές στην άλλη

50 Απελευθέρωση Εµπορίου Ας υποθέσουμε τώρα ότι οι δύο χώρες υποδοχής αποφασίζουν να μειώσουν τα μεταξύ τους εμπόδια εμπορίου (π.χ. τελωνειακή ένωση). Πιο συγκεριμένα, ας υποθέσουμε ότι ενω οι εξαγωγές από την χώρα προέλευσης στις χώρες υποδοχής επιβαρύνονται με δασμό t ενώ οι εξαγωγές ανάμεσα στις δύο χώρες υποδοχής με μικρότερο δασμό τ=0<t. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιήσει ΑΞΕ σε μια από τις δυο χώρες υποδοχής και από την θυγατρική της εκεί να εξάγει στην άλλη χώρα υποδοχής. Τα κέρδη της τότε θα είναι: π(0) f + π(0) Στην περίπτωση αυτή λέμε ότι η επιχείρηση κάνει export-pla orm FDI.

51 Απελευθέρωση Εµπορίου 2. Bjorvatn (2004) Έλαβε υπόψην του την επέκταση μέσω Διασυνορικής Σ&Ε. Μια μείωση του δασμού οδηγεί σε μείωση της τιμής εξαγοράς A. Γιατί; Γιατί όταν μειώνεται ο δασμός αυξάνεται το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης D με Εξαγωγές και άρα μειώνονονται τα κέρδη της επιχείρησης F. Με άλλα λόγια, μειώνονται τα κέρδη που θα είχε η επιχείρηση F αν απέρριπτε την προσφορά εξαγοράς. Αφού μειώνεται η τιμή εξαγοράς της, μειώνεται και το μειονέκτημα που έχει η Διασυνοριακή Σ&Ε σε σχέση με τις Εξαγωγές και άρα μπορεί να ενισχύθουν τα κίνητρα της επιχείρησης D να επεκταθεί μέσω ΑΞΕ (Διασυνοριακής Σ&Ε).

52 Απελευθέρωση Εµπορίου Αφού μειώνεται η τιμή εξαγοράς της, μειώνεται και το μειονέκτημα που έχει η Διασυνοριακή Σ&Ε σε σχέση με τις Εξαγωγές και άρα μπορεί να ενισχύθουν τα κίνητρα της επιχείρησης D να επεκταθεί μέσω ΑΞΕ (Διασυνοριακής Σ&Ε).

53 Τεχνολογικές Διαχύσεις Σύμφωνα με εμπερικά στοιχεία οι τεχνολογικές διαχύσεις είναι κυρίως τοπικές. Δηλ. λαμβάνουν χώρο ανάμεσα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται χωροταξικά κοντά. Με άλλα λόγια είναι πιο πιθανόν να λάβουν χώρο ανάμεσα σε δύο επιχειρήσεις που βρίσκονται τοποθετημένες στην ίδια χώρα από ότι ανάμεσα σε δύο επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Υπενθύμιση: Η εισερχόμενη επιχείρηση D έχει καλύτερη τεχνολογία μικρότερο οριακό κόστος από την τοπική επιχείρηση στην χώρα F.

54 Τεχνολογικές Διαχύσεις è Είναι πιο πιθανόν η καλυτερη τεχνολογία της επιχείρησης D να διαχυθεί στην τοπική επιχείρηση F όταν η πρώτη εισέρχεται με ΑΞΕ (και άρα παράγει τοπικά) παρά όταν εισέρχεται με Εξαγωγές. Οι τεχνολογικές διαχύσεις έχουν θετική επίδραση στα κέρδη της επιχείρησης F και αρνητική στα κέρδη της επιχείρησης D μια και κάνουν πιο ανταγωνιστικό τον αντίπαλο της. è Όσο μεγαλύτερες είναι οι τεχνολογικές διαχύσεις σε μια χώρα, τόσο μικρότερα τα κίνητρα της επιχείρησης D να επεκταθεί εκεί με AΞΕ.

55 Τεχνολογικές Διαχύσεις Ο βαθμός των τεχνολογικών διαχύσεων στην χώρα υποδοχής μπορεί να εξαρτάται μεταξύ άλλων από: - Την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων στην χώρα υποδοχής - Την απορροφητική ικανότητα (absorpkve capacity) των τοπικών επιχειρήσεων της χώρας υποδοχής

56 Άλλοι Παράγοντες - Φορολόγηση - Μέγεθος Αγοράς - Κουλτούρα - Μακροοικονομικοί Παράγοντες -...

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Αναπτυσσόμενες Χώρες Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Εμπειρικά Στοιχεία Eξερχόµενες ΑΞΕ H συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις εξερχόμενες ΑΞΕ παγκοσμίως έχει αυξηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 4: Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιδράσεις ΑΞΕ & Μέτρα Προσέλκυσης Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Επιδράσεις στη Χώρα Υποδοχής Μισθοί Σύμφωνα με τις περισσότερες εμπειρικές μελέτες oι ΠΕ προσφέρουν στην χώρα

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφαλαίου Η Ανάπτυξη της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Τρόποι Άσκησης της Διεθνούς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας και Ανάλυση των Πλεονεκτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα

Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Εξηγώντας την Ύπαρξη Πολυεθνικών Επιχειρήσεων: Θεωρητικά Υποδείγματα Οι οικονομολόγοι έχουν μελετήσει διεξοδικά την λειτουργία της πολυεθνικής επιχείρησης και η σχετική βιβλιογραφία ξεκινά ουσιαστικά στις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΑΞΕ και Kάθετη Αλυσίδα Παραγωγής Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1. Κάθετες Αγορές Κάθετες Αγορές Τα περισσότερα προϊόντα πριν φτάσουν στα χέρια των καταναλωτών περνούν από τα διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις

Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Εξωτερική ανάθεση και Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και εξωτερική ανάθεση Ο όρος άμεσες ξένες επενδύσεις αναφέρεται σε μια επένδυση με την οποία μια επιχείρηση αποκτά άμεσο έλεγχο ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ Ενότητα 7: Ξένες Άμεσες Επενδύσεις Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1

Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1 Οικονομίες κλίμακας, ατελής ανταγωνισμός και διεθνές εμπόριο 6-1 Επισκόπηση Τύποι οικονομιών κλίμακας Τύποι ατελούς ανταγωνισμού Ολιγοπώλιο και μονοπώλιο Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Μονοπωλιακός ανταγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας

Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Στρατηγικές Διεθνοποίησης - Εξωστρέφιας Οφέλη και κίνδυνοι διεθνοποίησης Μοντέλα και μορφές διεθνοποίησης Στρατηγικές διεθνοποίησης 10η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Κίνητρα για διεθνοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI)

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΞΕΝΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΞΑΕ) (Foreign Direct Investment, FDI) Οι ροές των ΞΑΕ καταγράφονται στο ισοζύγιο πληρωμών (ΙΠ) των χωρών υποδοχής. Διαφ. 11 Τα στοιχεία όμως του ΙΠ δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις :

Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : Κεφάλαιο 1. ΤΕΛΕΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Εισαγωγή Τέλειος ανταγωνισμός είναι μια ακραία συμπεριφορά της αγοράς, όπου πολλές εταιρίες ανταγωνίζονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις : α) Υπάρχουν πολλές εταιρίες οι

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης

Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο. Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Εσωτερικές Οικονομίες Κλίμακας, Ατελής Ανταγωνισμός και Διεθνές Εμπόριο Καθ. Γιώργος Αλογοσκούφης Ζήτηση και Κόστος στη Μονοπωλιακή Αγορά Συνάρτηση Ζήτησης Q=A-bP ή P=(A-Q)/b Συνολικά Έσοδα (TR) TR=PQ=Q(Α-Q)/b

Διαβάστε περισσότερα

Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ

Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ Θεµελιώδεις Οικονοµικές Έννοιες και Αρχές του Δίκαιου Ανταγωνισµού της ΕΕ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Training Seminar for Judges and Prosecutors ΕPLO Aθήνα, Ιούνιος 2017 1. Εισαγωγή 2. Οικονοµικές Έννοιες &

Διαβάστε περισσότερα

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση

Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση Αποτροπή Εισόδου και Οριακή Τιμολόγηση - Στη βραχυχρόνια περίοδο, υποθέτουμε ότι το πλήθος των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αγορά ενός αγαθού παραμένει σταθερό. - Αντίθετα, στη μακροχρόνια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η δοµή της αγοράς και οι πρακτικές τιµολόγησης ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Η δοµή της αγοράς: Τέλειος ανταγωνισµός, µονοπώλιο και µονοπωλιακός ανταγωνισµός Η δοµή της αγοράς Περισσότερος αντα αγωνισµός Τέλειος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ 9.1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΟ ΟΧΗΣ Ποιες είναι οι κυριότερες επιπτώσεις των ΑΞΕ στη χώρες στις οποίες πραγµατοποιούνται; Σε αυτό το ερώτηµα

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά επιχείρησης

Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει μια επιχείρηση για το πόσο θα παράγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της Τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Ανάπτυξη

Περιφερειακή Ανάπτυξη ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Περιφερειακή Ανάπτυξη Διάλεξη 5: Συναρτήσεις παραγωγής (κεφάλαιο 2, Πολύζος Σεραφείμ) Δρ. Βασιλείου Έφη Τμήμα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 14: Προσφορά επιχείρησης Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Προσφορά επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ-ΜΑΘΗΜΑ ENATO ΤΙΜΕΣ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Ακαδηµαϊκό Έτος 2011-2012 ΕΠΙΧ Μικροοικονοµική ιαφάνεια 1 Χαρακτηριστικά του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 2: Οργάνωση και εναλλακτικές στρατηγικές στην μετεγκατάσταση της παραγωγικής δραστηριότητας στο εξωτερικό Το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου

Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Η Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου 1. Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Εισαγωγικά: Οι κατευθύνσεις του Σύγχρονου Εμπορίου B. Η Παραδοσιακή Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Οι Εμποροκράτες Adam Smith: Απόλυτο Πλεονέκτημα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 14. Προσφορά επιχείρησης

Διάλεξη 14. Προσφορά επιχείρησης Προσφορά επιχείρησης Διάλεξη 14 Προσφορά επιχείρησης Πώς αποφασίζει µια επιχείρηση για το πόσο θα παραγάγει; Αυτό εξαρτάται από: Την τεχνολογία της επιχείρησης Το περιβάλλον της αγοράς Τις επιδιώξεις της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1]

ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ. max. ( ) (16 ) Q Q = +. [1] ΛΥΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Θέµα ο. (α) Η µονοπωλιακή επιχείρηση µεγιστοποιεί το κέρδος της οποίο δίνεται από τη συνάρτηση π µε τύπο π ( ) = (6 ), δηλαδή λύνει το πρόβληµα max. π ( ) = (6 ) π '( ) =

Διαβάστε περισσότερα

Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών

Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ. Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών Mικροοικονοµικές Πολιτικές της ΕΕ Χρυσοβαλάντου Μήλλιου Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών 2. Οικονοµική Θεµελίωση: Δοµές Αγοράς Χ. Μήλλιου - ΟΠΑ 2 Αγορά Τι είναι η αγορά; Στην αγορά κάθε προϊόντος υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η Θεωρία της Διεθνούς Τραπεζικής Λόγοι Διεθνοποίησης Τραπεζών Μιχαλόπουλος Γεώργιος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις

Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Άμεσες Ξένες Επενδύσεις Πολυεθνικές επιχειρήσεις και ΑΞΕ Οι επιχειρήσεις καθίστανται πολυεθνικές μέσω άμεσων επενδύσεων στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «OIKONOMIKH»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 6: Εξαγορές, Συγχωνεύσεις, Νέες Ιδρύσεις Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Οι θεωρίες Α.Ξ.Ε. Η διεθνοποίηση της παραγωγής είναι πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγμα Διεθνούς Εμπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγμα του Ricardo με τα Υποδείγματα των Εξειδικευμένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ Σάββατο Proslipsis.gr ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΟΥΣ 2002 ΚΛΑ ΟΣ ΠΕ 18 ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΕΣ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού

Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών. Βαθμός πολιτικού κινδύνου. Βαθμός ανταγωνισμού Κριτήρια επιλογής αγορών του εξωτερικού Δείκτης επιχειρησιακών ευκαιριών Συσχέτιση ζήτησης με: 1) μέγεθος πληθυσμού 2) ρυθμό μεταβολής του πληθυσμού 3) πληθυσμιακή δομή 4) γεωγραφική κατανομή (αστική,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 2 η : Μέθοδοι Επιλογής Αγορών του Εξωτερικού Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις

Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις μήμα Οικονομικής Επιστήμης Μάθημα: Διεθνείς Επιχειρήσεις και Επενδύσεις Ενότητα: Α.Ξ.Ε. και ανταγωνιστικότητα Διδάσκων: Δημήτρης Γιακούλας Ορισμός ανταγωνιστικότητας Σύμφωνα με τους κλασικούς οικονομολόγους

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές Αγοράς. Κλωνάρης Στάθης

Μορφές Αγοράς. Κλωνάρης Στάθης Στον πραγµατικό κόσµο υπάρχει ένας τροµακτικός αριθµός ποικίλων αγορών. Παρατηρούµε πολύ διαφορετικά πρότυπα συµπεριφοράς από την πλευρά των παραγωγών σε όλες τις αγορές: σε κάποιες αγορές οι παραγωγοί

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ. 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΜΟΡΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζονται τέσσερις βασικές μορφές οργάνωσης της αγοράς: ο πλήρης ανταγωνισμός, το μονοπώλιο, το ολιγοπώλιο και ο μονοπωλιακός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑ, ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ Κεφάλαιο 7 Ε. Σαρτζετάκης Μονοπωλιακός ανταγωνισμός Η μορφή αγοράς του μονοπωλιακού ανταγωνισμού περιέχει στοιχεία πλήρους ανταγωνισμού (ελεύθερη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ»

ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗΝ «ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: «ΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ» ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 8 Καινοτομία και επιχειρηματικότητα Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ [5 μονάδες (6+6+6+7)] www.onlineclassroom.gr Δίνεται η ακόλουθη συνάρτηση των οριακών εσόδων MR μιας μονοπωλιακής επιχείρησης: MR() = 100 + 16 όπου είναι η ποσότητα παραγωγής του προϊόντος. Επίσης,

Διαβάστε περισσότερα

Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού

Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού Βασική θεωρία Ολιγοπωλιακού ανταγωνισµού Οµοιογενή Προϊόντα Ισορροπία Courot-Nash Έστω δυοπώλιο µε συνάρτηση ζήτησης: ( ) a b a, b > 0 () Βέβαια ισχύει ότι: + () Ακόµα υποθέτουµε ότι η τεχνολογία παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 1: Εισαγωγή στη δομή και διάρθρωση της Πολυεθνικής Επιχείρησης Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας

Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας Ευρωπαϊκή Οικονοµική Ολοκλήρωση Μέγεθος Αγοράς και Εταιρίας ΤΕΙ Αθήνας 2010 Σπουδαιότητα Μεγέθους Αγοράς Οι αρχηγοί των Ευρωπαϊκών χωρών ανέκαθεν θεωρούσαν την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σαν τον τρόπο ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Ολιγοπώλιο και αρχιτεκτονική των επιχειρήσεων Ολιγοπώλιο Υπάρχουν ελάχιστοι πωλητές ενός προϊόντος Ο ανταγωνισµός δεν στηρίζεται µόνο στην τιµή Υπάρχουν εµπόδια εισόδου (στον κλάδο) υοπώλιο:

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες προέλευσης 1

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες προέλευσης 1 Copyright 2014 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Α ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου

Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Πρότυπο Ανταγωνιστικό Υπόδειγµα Διεθνούς Εµπορίου Συνδυάζοντας το Υπόδειγµα του Ricardo µε τα Υποδείγµατα των Εξειδικευµένων Συντελεστών και Hechscher Ohlin 1 Κοινά Στοιχεία των Υποδειγµάτων που Βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές. Αρ. Διάλεξης: 09 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικές αγορές Αρ. Διάλεξης: 09 Τι είναι ανταγωνιστική αγορά; Η ανταγωνιστική αγορά έχει πολλούς αγοραστές/καταναλωτές και πολλούς παραγωγούς/επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25

Διάλεξη 6. Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 Διάλεξη 6 Μονοπωλιακή Συμπεριφορά VA 25 1 Πώς πρέπει να τιμολογεί ένα μονοπώλιο; Μέχρι στιγμής το μονοπώλιο έχει θεωρηθεί σαν μια επιχείρηση η οποία πωλεί το προϊόν της σε κάθε πελάτη στην ίδια τιμή. Δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες του εκδότη Πρόλογος [Mέρος 1] Εισαγωγή

Ευχαριστίες του εκδότη Πρόλογος [Mέρος 1] Εισαγωγή Πίνακας περιεχομένων Ευχαριστίες του εκδότη.................................................... 13 Πρόλογος............................................................... 15 [Mέρος 1] Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ(EΠΑΛ) ΟΜΑΔΑ Α

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ(EΠΑΛ) ΟΜΑΔΑ Α ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ(EΠΑΛ) ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και την λέξη Σωστό, εάν είναι σωστή και Λάθος εάν είναι λανθασμένη. Α1. Ο αντιπραγματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο

Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Διεθνείς Επενδύσεις & Διεθνές Εμπόριο Ενότητα 3: Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου Θεωρητικές προσεγγίσεις Γεώργιος Μιχαλόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007. Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Ιούλιος 2007 Α Όνομα: Επώνυμο: Αριθμός Μητρώου: Έτος: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Η χώρα Α έχει 10.000 μονάδες εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 4: Εναλλακτική πρόταση παρέμβασης στην αγορά των φυσικών μονοπωλίων: Πλειοδοσία δικαιωμάτων και η καλωδιακή τηλεόραση Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» ΜΕΡΟΣ Γ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ & ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» ΜΕΡΟΣ Γ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ, επιστημονικός υπεύθυνος ΜοΚΕ ΕΜΠ, Y.Caloghirou@ntua.gr «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής

Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Μικροοικονομική Ανάλυση της Κατανάλωσης και της Παραγωγής Διάλεξη 11: Μεγιστοποίηση κέρδους Ανδρέας Παπανδρέου Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό κέρδος Μια

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική Οικονομία

Μεταλλευτική Οικονομία Μεταλλευτική Οικονομία Ενότητα 4: Δομή αγοράς Διαμόρφωση Τιμών Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 8: Έλεγχος στην αποκλειστικότητα : παρέμβαση με άλλους πλην της αποτελεσματικότητας λόγους (υγεία, καινοτομία κ.α.) Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. και το Κόστος ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Κεφάλαιο 3 ο : Η Παραγωγή της Επιχείρησης και το Κόστος ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Το συνολικό προϊόν παίρνει την μέγιστη τιμή

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 1: Νικόλαος Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Περιεχόμενα Ορισμοί Τέλειος ανταγωνισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός. Αρ. Διάλεξης: 12

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός. Αρ. Διάλεξης: 12 Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός Αρ. Διάλεξης: 12 Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός Ο Μονοπωλιακός Ανταγωνισμός αναφέρεται στην διάρθρωση της αγοράς εκείνης η οποία βρίσκεται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ v.1.0 Ενότητα 8 η : Βιομηχανική Οργάνωση Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο "Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών»

«καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο. «διαμόρφωση αποστολής, στόχων, σκοπών και πολιτικών» ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Ε.ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - 1 ΤΟΜΟΣ A ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ Τι είναι η στρατηγική; «καθορισμός μακροχρόνιων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης και ο προσδιορισμός των μέσων για την επίτευξη τους»

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος

Πηγές Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος Θεματική Ενότητα 5 Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρησιακή Πολιτική και Στρατηγική Παν/μιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Χειμερινό Εξάμηνο 2013 2014 Όμοια Προϊόντα Χαμηλότερο Κόστος Πλεονέκτημα Κόστους

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ 1. Εισαγωγή Όπως έχουμε τονίσει, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζεται η τιμή ενός αγαθού απαιτεί κατανόηση των δύο δυνάμεων της αγοράς, δηλαδή της ζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ

ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ Τσελεκούνης Μάρκος Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης mtselek@unipi.gr http://www.unipi.gr/unipi/en/mtselek.html Γραφείο 516 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 12:00-14:00 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 15 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Εισαγωγή Κύρια χαρακτηριστικά, υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες υποδοχής

Επιδράσεις εκροών ΑΞΕ στις χώρες υποδοχής Copyright 2014 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 1: Νικόλαος Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Περιεχόμενα Εργαλεία ρυθμίσεων Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 15 Οδηγός περιήγησης 21 Πλαίσια 24 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 28 Βιογραφικά συγγραφέων 29 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 31 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0

Α2 Β2 Γ2 2 Α1 1,0 5,-1-1,-2 9,-2 Β1 2,1-2,0 0,2 0,-1 Γ1 0,3 14,2 2,1 8,1 1 1,2 0,1 3,0-1,0 ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ιδάσκων: Ε. Πετράκης. Επαναληπτική Εξέταση: 15/09/99 Απαντήστε στα τρία από τα τέσσερα θέµατα. Όλα τα υποερωτήµατα βαθµολογούνται το ίδιο. 1. Θεωρήσατε ένα ολιγοπωλιακό κλάδο όπου τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς

Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΙΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 26/2/2010 1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η επιστήμη της επιλογής υπό περιορισμούς 26/2/2010 2 ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Η μελέτη των επιλογών τις οποίες κάνουν οι μικρο-μονάδες μιας οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής

Πολυεθνική στρατηγική. Διαμόρφωση στρατηγικής Πολυεθνική στρατηγική Διαμόρφωση στρατηγικής Στρατηγική προδιάθεση των Πολυεθνικών Εθνοκεντρική τάση: Η τάση των στελεχών ή της πολυεθνικής να στηρίζεται στις αξίες και στα ενδιαφέροντα της μητρικής εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή

Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Διεθνές εξαγωγικό Μάρκετινγκ Ενότητα 1η: Εισαγωγή Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) 1 Σκοπός Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

25. Μία τυπική επιχείρηση που λειτουργεί σε καθεστώς τέλειου ανταγωνισμού, στη μακροχρόνια θέση ισορροπίας της: α. πραγματοποιεί θετικά οικονομικά κέρδη. β. πραγματοποιεί μηδενικά οικονομικά κέρδη. γ.

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ύπαρξη εσωτερικών οικονομιών κλίμακας σημαίνει ότι το μέσο κόστος παραγωγής μιας επιχείρησης μειώνεται καθώς αυτή παράγει περισσότερο προϊόν.

Η ύπαρξη εσωτερικών οικονομιών κλίμακας σημαίνει ότι το μέσο κόστος παραγωγής μιας επιχείρησης μειώνεται καθώς αυτή παράγει περισσότερο προϊόν. Κεφ. 8 Οι επιχειρήσεις στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία: Εξαγωγές, εξωτερική ανάθεση και πολυεθνικές επιχειρήσεις Εισαγωγή Σε αυτό το κεφάλαιο θα εστιάσουμε στις οικονομίες κλίμακας που είναι εσωτερικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Τσιρώνης Ιωάννης και Αγγουρίδης Βασίλειος ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα συγκέντρωσης και ανισοκατανομής μεγέθους. Στατική Συγκέντρωση

Μέτρα συγκέντρωσης και ανισοκατανομής μεγέθους. Στατική Συγκέντρωση Μέτρα συγκέντρωσης και ανισοκατανομής μεγέθους Στατική Συγκέντρωση Τα μέτρα συγκέντρωσης:. Προσδιορίζουν στοιχεία της κατανομής μεγέθους των επιχειρήσεων σε έναν κλάδο.. Αποτυπώνουν σε κάποιο βαθμό την

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ Facebook: Didaskaleio Foititiko

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ  Facebook: Didaskaleio Foititiko Άσκηση. «Σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται στον κλάδο της γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φαινομενικά παράδοξο να ευημερούν οι αγρότες περισσότερο όταν οι σοδειές τους δεν είναι καλές, και να πλήττονται

Διαβάστε περισσότερα

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr

www.arnos.gr www.oktonia.com www.uni-learn.gr ΕΡΩΤΗΜΑ Α (Α.1) Παρουσιάστε κατά την κρίση σας τις επιδιώξεις / σκοπούς των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) του Ομίλου ΟΤΕ, όπως δραστηριοποιείται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας μέσω της θυγατρικής του

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

2. Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις

2. Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις . Διαφήμιση σε Αγορές όπου υπάρχουν πολλές Επιχειρήσεις Α. Ενημερωτική Διαφήμιση στη Μονοπωλιακά Ανταγωνιστική Αγορά (Butters, Gerard 977, Equilibrium Distribution of Prices and Advertising) -To υπόδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών

10/3/17. Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά. Μικροοικονομική. Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Πολιτικές διάκρισης τιµών /3/7 HL R. VRIN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Πρόγραμμα Σπουδών: ιοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών Θεματική Ενότητα: ΕΟ 34 - Οικονομική Ανάλυση & Πολιτική ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Ακαδ. Έτος: 2010-11 ΟΝΟΜΑ - ΕΠΩΝΥΜΟ:.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11

Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 11 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 11 Βασική αιτία δημιουργίας Μονοπωλίου Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 1: Νικόλαος Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Περιεχόμενα Ορισμοί Ισορροπία Nash

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 5. Αναποτελεσματικότητα Μονοπωλίου VA 24

Διάλεξη 5. Αναποτελεσματικότητα Μονοπωλίου VA 24 Διάλεξη 5 Αναποτελεσματικότητα Μονοπωλίου VA 24 1 Αποτελεσματικότητα κατά Pareto Μια οικονομική κατάσταση είναι αποτελεσματική κατά Pareto αν δεν υπάρχει τρόπος βελτίωσης της θέσης ενός ατόμου χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική

Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Κεφάλαιο 7 Επιλογή Στρατηγικής: Εταιρική Στρατηγική Στο κεφάλαιο αυτό: Θα ασχοληθούμε με την στρατηγική σε «εταιρικό επίπεδο» (corporate level strategy) Θα αναφερθούμε στις «εναλλακτικές εταιρικές στρατηγικές»

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Μάρκετινγκ

Στρατηγικό Μάρκετινγκ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Ανάπτυξη στρατηγικών και σχεδίων μάρκετινγκ Χριστίνα Μπουτσούκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Β

Θεωρίες Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ΜΕΡΟΣ Β Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ

10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ 10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕ Όπως είδαµε στην Ενότητα 9, οι ΑΞΕ µπορούν να έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στις χώρες υποδοχής τους. Οι αναµενόµενες αυτές θετικές επιδράσεις τους οδηγούν συχνά στην

Διαβάστε περισσότερα