9. Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "9. Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα"

Transcript

1 9. Διασυνδεδεμένα Φωτοβολταϊκά Συστήματα H. Boileau, Savoie University, FR Μαθησιακά αποτελέσματα Μετά την ανάγνωση αυτού του κεφαλαίου, ο χρήστης θα έχει αποκτήσει γνώση για τα παρακάτω θέματα: Βασική περιγραφή των φωτοβολταϊκών συστημάτων που συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο Πρόσθετα εξαρτήματα από την πλευρά DC των φωτοβολταϊκών συστημάτων Φωτοβολταϊκοί αντιστροφείς (Inverters) Πρόσθετα εξαρτήματα από την πλευρά AC των φωτοβολταϊκών συστημάτων Σχεδίαση συστημάτων και πρόβλεψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Οικονομική αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων (μέθοδος TCE από Bernard Chabot / ADEME) Αξιολόγηση της συμβατότητας μεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του αντιστροφέα Περιγραφή των φωτοβολταϊκών πλαισίων συνδεδεμένων με το ηλεκτρικό δίκτυο Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων αυτήν τη στιγμή στον κόσμο (το 2015). Πράγματι, αυτές οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι οι απλούστερες δυνατές, ως εκ τούτου το κόστος είναι χαμηλότερο και το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εγχέεται στο δίκτυο προς χρήση. Τα πλεονεκτήματα αυτά καθιστούν ικανά τα φωτοβολταϊκά συστήματα να παρέχουν χαμηλότερο κόστος ανά παραγόμενη kwh, γεγονός που εξηγεί την ισχυρή διείσδυση στην αγορά και εμπορικό ενδιαφέρον. Με την απουσία της ηλιακής ακτινοβολίας, βεβαίως δεν υπάρχει παραγωγή ενέργειας, αλλά το δίκτυο αντισταθμίζει. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να είναι γνωστό ότι, σε περίπτωση απουσίας τάσης, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση παρακάμπτεται για λόγους ασφαλείας, ακόμη και αν υπάρχει έντονη φωτεινή ακτινοβολία.

2 Εικ. 1 - Απλοποιημένο διάγραμμα μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Η εικόνα 1 εμφανίζει ένα απλοποιημένο διάγραμμα μιάς φωτοβολταϊκής εγκατάστασης που συνδέεται με το δίκτυο με τα κυριότερα στοιχεία της. Το φωτοβολταϊκό πεδίο υπό ηλιακή ακτινοβολία, παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή ρεύματος DC. Αυτό το ρεύμα DC μετασχηματίζεται από έναν αντιστροφέα σε εναλλασσόμενο προκειμένου να εγχυθεί στο δίκτυο, με το ίδιο πλάτος και φάση της τάσης AC του δικτύου (τυπικά με πλάτος 230 V και συχνότητα 50 Hz στην Ευρώπη). Μπορεί να υπάρχουν εγκαταστημένες διατάξεις προστασίας μεταξύ της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και του αντιστροφέα, αν είναι απαραίτητο ή υποχρεωτικό από τοπικούς κανονισμούς. Οι προστατευτικές διατάξεις μπορούν επίσης να παρεμβάλλονται μεταξύ του αντιστροφέα και του δικτύου (αναπόφευκτα απαραίτητες, αλλά δεν επιβάλλονται από τα πρότυπα ασφαλείας). Τέλος, υπάρχει συνήθως ένας μετρητής ενέργειας για την τιμολόγηση της παραγόμενης φωτοβολταϊκής kwh. Μπορεί να είναι χρήσιμο να εισάγετε ένα σύστημα ανάδρασης για να ελέγξετε το πώς η εγκατάσταση λειτουργεί, επειδή, για ήσσονος σημασίας θέματα ή ζημίες, τίποτα δεν δείχνει αν το σύστημα λειτουργεί σωστά ή όχι. Μια οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συνεχή παρακολούθηση των χρήσιμων πληροφοριών, όπως είναι η στιγμιαία ισχύς και η αθροιστική ενέργεια που παράγεται.

3 Το φωτοβολταϊκό πεδίο Το φωτοβολταϊκό πεδίο είναι το σύνολο των φωτοβολταϊκών πλαισίων μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Το σύνολο αυτών των φωτοβολταϊκών πλαισίων μπορεί να συνδεθεί με διάφορους τρόπους, σε έναν ή περισσότερους αντιστροφείς. Οι τρεις κύριες πιθανές διαμορφώσεις φαίνονται στην Εικόνα 2. Εικόνα 2: Κύριες πιθανές διαμορφώσεις των φωτοβολταϊκών πεδίων. Αμέσως παρακάτω ακολουθεί η εξήγηση του Σχήματος 2: a) Το σύνολο των φωτοβολταϊκών πλαισίων συνδέεται σε ένα αντιστροφέα, που καλείται κεντρικός αντιστροφέας. Αυτή η διαμόρφωση είναι η λιγότερο ακριβή, αλλά το σύνολο των πλαισίων πρέπει να είναι του ίδιου τύπου, να έχουν την ίδια γωνιακή θέση και την κατεύθυνση, για τον απλό λόγο ότι το ρεύμα και η τάση που παράγεται από κάθε σειρά πλαισίων πρέπει να έχει ίδια τιμή. Αν όχι, υπάρχει μια απώλεια παραγωγής. Κάθε σειρά προφανώς πρέπει να έχει τον ίδιο αριθμό πλαισίων. Η επιρροή μίας σκιάς σε ένα ή περισσότερα φωτοβολταϊκά πλαίσια μπορεί να είναι σημαντική στην ηλεκτρική παραγωγή, επειδή τα πλαίσια της κάθε σειράς συνδέονται σε σειρά και θα αλλάξει το ρεύμα ή / και η τάση σε μια σειρά των πλαισίων που βρίσκεται σε παραλληλία με τις άλλες σειρές. Άλλα μειονεκτήματα είναι ότι η βλάβη του αντιστροφέα προκαλεί την πλήρη αδρανοποίηση του φωτοβολταϊκού πεδίου, η βλάβη ενός συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι δύσκολο να εντοπιστεί και η τάση της σειράς των πλαισίων είναι συχνά υψηλή, αρκετές εκατοντάδες Volt σε ρεύμα DC, το οποίο είναι επικίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς.

4 b), Το σύνολο του φωτοβολταϊκού πεδίου διαιρείται σε σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων, η καθεμία συνδέεται με έναν αντιστροφέα. Όλα τα φωτοβολταϊκά πλαίσια της ίδιας σειράς πρέπει να είναι του ίδιου τύπου, να έχουν την ίδια γωνιακή θέση και την κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά, από μία σειρά στην άλλη, ο τύπος και η θέση των πλαισίων μπορεί να είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σύστημα σε διαφορετικές στέγες συνδεδεμένο σε ένα μόνο κύριο ζυγό. Η επίδραση της σκίασης είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι στη διαμόρφωση α, αφού σκιασμένα πλαίσια θα έχουν επιπτώσεις μόνο στην σειρά που έχουν εγκατασταθεί. Μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, η βλάβη ενός αντιστροφέα προκαλεί την πλήρη διακοπή της σειράς (αλλά όχι του συνόλου του φωτοβολταϊκού πεδίου) και η βλάβη συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί. Ωστόσο, η τάση μιας συγκεκριμένης σειράς των πλαισίων παραμένει συχνά υψηλή, αρκετές εκατοντάδες Volt σε ρεύμα DC, το οποίο είναι επικίνδυνο για τους ζωντανούς οργανισμούς. c), Σε αυτή τη διαμόρφωση, σε κάθε φωτοβολταϊκό πλαίσιο είναι συνδεδεμένος ένας αντιστροφέας, ο οποίος συνήθως αναφέρεται μικρο-αντιστροφέας. Εδώ, όλα τα πλαίσια μπορούν να είναι διαφορετικού τύπου και να τοποθετηθούν διαφορετικά, δεδομένου ότι είναι ανεξάρτητα. Η βλάβη ενός αντιστροφέα προκαλεί τη στάση μόνο ενός φ/β πλαισίου και μικρή απώλεια παραγωγής. Η επίδραση της σκίασης είναι πολύ περιορισμένη, μόνο για τα εν λόγω πλαίσια. Το υψηλό κόστος είναι το κύριο μειονέκτημα αυτής της λύσης, αλλά προσφέρει τα περισσότερα πλεονεκτήματα. Κανονιστικές παράμετροι σχετικά με τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων και την ασφάλεια: Για παράδειγμα, αναφέρουμε εν συντομία τα γαλλικά πρότυπα. - NF 61215: δεξιότητα του σχεδιασμού και έγκρισης των κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών πλαισίων. - NF 61646: δεξιότητα του σχεδιασμού και έγκρισης των φωτοβολταϊκών πλαισίων λεπτού υμενίου - NF 61730: Χαρακτηρισμός των επιδόσεων: δοκιμή ανάφλεξης, NOCT, συντελεστές κ.λπ. - Μηχανικές δοκιμές: φορτίσεις, κλονισμός, κ.λπ. - Kλιματικές δοκιμές: ζέστη-ψύχος, UV, κ.λπ. - Ηλεκτρικές δοκιμές: διηλεκτρικό, ρεύμα διαρροής, κ.α. Η τήρηση αυτών των κανόνων εγγυάται την ποιότητα των φωτοβολταϊκών πλαισίων και των όρων χρήσης τους όπως, για παράδειγμα, μια τάση μόνωσης των 1000 βολτ καθορίζει τον μέγιστο αριθμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε μια ενιαία σειρά.

5 Το φαινόμενο του "θερμού σημείου (hot spot)'' Για να εξηγήσουμε το φαινόμενο του θερμού σημείου, ας πάρουμε ένα παράδειγμα με ένα φωτοβολταϊκό πλαίσιο αποτελούμενο από 72 στοιχεία (χαρακτηριστικά CP = 250 W c, V mpp = 36 V dc, V oc = 45V dc, I mpp = STC). Στην εικόνα 3, φαίνεται εάν ένα στοιχείο αυτού του πλαισίου είναι σκιασμένο (I cell = 0A) ή αυτό το πλαίσιο βραχυκυκλώνεται. Εικόνα 2: Φωτοβολταϊκό πλαίσιο με ένα σκιασμένο στοιχείο. Το σκιασμένο στοιχείο (I cell = 0 A, έτσι συμπεριφέρεται ως ένα ανοικτό κύκλωμα) λαμβάνει το σύνολο της τάσης από την ανάποδη. Η αντίστροφη τάση διάσπαση ενός στοιχείου φωτοβολταϊκών είναι συνήθως 25 V DC (τάση Zener), αλλά η τάση λειτουργίας του πλαισίου είναι V mpp = 36V dc. Ως εκ τούτου, το στοιχείο καταστρέφεται, επειδή λαμβάνει μια ισχυρή τάση και γίνεται αγώγιμο, με αποτέλεσμα την καταστροφή από υπερφόρτωση. Ας πάρουμε μια πιο ρεαλιστική περίπτωση ενός φωτοβολταϊκού πεδίου με τρεις σειρές από έξι πλαίσια στη σειρά, όπου ένα φ/β στοιχείο από μία σειρά σκιάζεται όπως πριν (Εικόνα 4).

6 Εικόνα 3 : Τρεις σειρές με ένα σκιασμένο φ/β στοιχείο. Η τάση λειτουργίας μιας τέτοιας στοιχειοσειράς είναι 36 V dc 6 πλαίσια = 216 V dc. Όπου το στοιχείο είναι σκιασμένο (I cell = 0A), αυτή η σειρά είναι ένα ανοικτό κύκλωμα, με τάση ανοιχτοκύκλωσης 45V dc 6 πλαίσια = 270 V dc. Η αντίστροφη τάση του σκιασμένου στοιχείου είναι τότε 54 V dc. Το φαινόμενο Zener λαμβάνει χώρα σε αυτό το φωτοβολταϊκό στοιχείο και γίνεται αγώγιμο. Η ισχύς που πρέπει να χειριστεί το σκιασμένο φωτοβολταϊκό στοιχείο είναι 25V 6A = 150W, αλλά το φωτοβολταϊκό στοιχείο δεν είναι σχεδιασμένο για την απαγωγή αυτού του επίπεδου ισχύος (όχι περισσότερο από λίγα Watts). Η ισχύς αυτή θα μετατραπεί σε θερμική, όπου το φωτοβολταϊκό στοιχείο έχει τη μεγαλύτερη αντίσταση μέχρι απανθρακώσεώς του (από όπου και το όνομα του hotspot προέρχεται). Η Εικόνα 5 εμφανίζει μια φωτογραφία ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου που καταστράφηκε από ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Εικόνα 4: Κατεστραμμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια, θερμή κοιλίδα.

7 Η λύση για την αποτροπή του φαινομένου hot spot είναι η χρήση διόδων, που είναι γνωστές ως δίοδοι παράκαμψης, που συνδέονται αντίστροφα και ανά περίπου 20 φωτοβολταϊκά στοιχεία. Στο παράδειγμα ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου 12 Volts με 36 στοιχεία, μία δίοδος παράκαμψης συνδέεται ανά 18 φωτοβολταϊκά στοιχεία, όπως φαίνεται στην Εικόνα 6: Εικόνα 5 : Λειτουργία μιας διόδου παράκαμψης. Για το πλαίσιο αυτό των 12 Volt, το σκιασμένο στοιχείο έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη παραγωγής. Χωρίς μια δίοδο παράκαμψης, το φωτοβολταϊκό πλαίσιο παράγει χαμηλότερο ή καθόλου ρεύμα, με τον κίνδυνο εμφάνισης hot spot. Με τη δίοδο παράκαμψης, η ενέργεια που παράγεται από την ομάδα των 18 ασκίαστων στοιχείων μπορεί να περάσει μέσα από τη δίοδο παράκαμψης, αλλά, στην περίπτωση του παραδείγματος μας, η τάση εξόδου του πλαισίου θα είναι δύο φορές χαμηλότερη. Ωστόσο, η δίοδος αποτρέπει από το να έχουν μία υψηλή τάση αντίστροφα τα σκιασμένα στοιχεία. Για φωτοβολταϊκά πλαίσια τεχνολογίας κρυσταλλικού πυριτίου, οι δίοδοι παράκαμψης βρίσκονται στο κουτί σύνδεσης (Εικόνα 7). Εικόνα 6 : Σύνδεση διόδων παράκαμψης. Ο αριθμός των διόδων παράκαμψης εξαρτάται από τον αριθμό των στοιχείων στό φωτοβολταϊκό πλαίσιο. Σε γενικές γραμμές, δύο δίοδοι παράκαμψης για ένα πλαίσιο με 36

8 στοιχεία, τρεις δίοδοι παράκαμψης για ενα πλαίσιο με 60 στοιχεία (πολύ κοινό είδος πλαισίου) και τέσσερις δίοδοι παράκαμψης για ενα πλαίσιο με 72 στοιχεία. Η επιρροή της σκίασης σε ένα τυπικό λειτουργικό πλαίσιο 12 Volts, ανάλογα με το σημείο λειτουργίας, περιγράφεται από τα δύο ακόλουθα σχήματα: Εικόνα 7 : Ρεύμα προς τάση για διαφορετικές σκιάσεις ενός στοιχείου Εικόνα 8 : Ισχύς προς τάση για διαφορετικές σκιάσεις ενός στοιχείου Αν ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο σε ένα πλαίσιο είναι σκιασμένο, το πλαίσιο θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλότερο από το ονομαστικό ρεύμα. Αν το φορτίο απαιτεί ένα πολύ ασθενές ρεύμα, η τάση εξόδου θα είναι η ονομαστική τάση, αλλά αν οι τρέχουσες καταναλώσεις αυξηθούν πάνω από ό,τι μπορεί να παράγει το σκιασμένο στοιχείο, η τάση θα μειωθεί στο ήμισυ, λόγω της διόδου παράκαμψης. Η Εικόνα 9 δείχνει ότι αν σκιάζεται ένα στοιχείο, τότε δύο σημεία μέγιστης ισχύος παρουσιάζονται, μεταβλητά ανάλογα με την έκταση της σκίασης. Το φαινόμενο αυτό θα διαταράξει έτσι την λειτουργία του MPPT (Maximum Power Point Tracking) των αντιστροφέων. Σε ενα φωτοβολταϊκό πλαίσιο όπου ένα στοιχείο είναι ελαττωματικό (σκίαση ή παρόμοιο ελάττωμα), οι μετρήσεις της τάσης ανοιχτοκυκλώματος και του ρεύματος

9 βραχυκυκλώματος θα ναι καλές. Για την ανίχνευση ελαττώματος αυτού του είδους, είναι απαραίτητο να δημιουργήσει κανείς ένα γράφημα ρεύματος / τάσης. Προστασία έναντι ανάστροφων ρευμάτων Ανάστροφα ρεύματα είναι ένα άλλο φαινόμενο που μπορεί να φθείρει τα φωτοβολταϊκά πλαίσια, εκτός από το φαινόμενο hot spot. Το φαινόμενο συμβαίνει όταν το ρεύμα μιας σειράς αντιστρέφεται, στην περίπτωση που διάφορες σειρές συνδέονται παράλληλα. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν μία από τις σειρές είναι σκιασμένη, τα στοιχεία δεν παράγουν κανένα ρεύμα. Το ρεύμα που παράγεται από τις παράλληλες σειρές τώρα μπορεί να περάσει μέσα από την σειρά με τά σκιασμένα πλαίσια, με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Αναφορικά με τις νόρμες, ένα πλαίσιο πρέπει να αντέχει στην αναστροφή δύο φορές το ρεύμα που είναι σε θέση να παράγει υπό συνθήκες STC. Όταν υπάρχουν περισσότερες από τρεις σειρές, είναι επιτακτική ανάγκη να τοποθετηθεί προστατευτικό υλικό σε σειρά με κάθε σειρά, όπως μία δίοδος, για να αποφευχθεί αυτό το ανάστροφο ρεύμα.

10 Εικόνα 9: Παράδειγμα καλωδίωσης τριών σειρών από έξι φωτοβολταϊκά πλαίσια με τις διόδους παράκαμψης στις άκρες των φωτοβολταϊκών πλαισίων και των σειριακών διόδων στο τέλος των σειρών για την προστασία από ανάστροφα ρεύματα. Η σειριακή δίοδος προστατεύει αποτελεσματικά, αλλά προκαλεί απώλεια ισχύος (απώλεια του 1 volt, αν συνδέεται σε σειρά). Στη Γαλλία, η κατευθυντήρια οδηγία UTE C συνιστά τη χρήση μιας ασφάλειας, η οποία προκαλεί μικρότερη απώλεια ισχύος, αλλά οι ασφάλειες είναι μη αναστρέψιμες όταν ενεργοποιούνται. Είναι σημαντικό να εκτιμηθεί με ακρίβεια η τιμή αυτής της ασφάλειας. Συχνά, οι κατασκευαστές των φωτοβολταϊκών πλαισίων παράσχουν τη συνιστάμενη τιμή αυτής της σειριακής ασφάλειας με τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του φωτοβολταϊκού πλαισίου. Επιπρόσθετα εξαρτήµατα από την πλευρά DC των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Καλώδια και ηλεκτρικοί ακροδέκτες Τα ηλεκτρικά καλώδια που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (πρότυπο UTE C ). Μερικά από αυτά τα κριτήρια είναι: διπλή μόνωση (class II), αντοχή σε 1000V, αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία και αντοχή σε θερμοκρασία έως 90 C. Η διατομή αυτών των καλωδίων είναι τυποποιημένη. Για παράδειγμα, εμπορικά καλώδια μπορούν να έχουν μια εγκάρσια διατομή 1,5 mm², 2,5

11 mm², 4 mm², 6 mm² κ.λπ. Η διατομή των συρμάτων επιλέγεται ανάλογα με την ένταση του ρεύματος και το μήκος των καλωδίων. Εικόνα 10 : Καλώδια που χρησιμοποιούνται συνήθως σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Οι ηλεκτρικοί ακροδέκτες είναι ασφαλείς (πρότυπα UL 1703, VDE 126-3, κλπ). Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουν προστασία έναντι άμεσης επαφής, μπορούν να κλειδώνουν (τύπου MC4) ή όχι (MC3) ανάλογα με την προσβασιμότητά τους, με καλή συμπεριφορά απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία και κακές καιρικές συνθήκες (IP54). Εικόνα 11: Παραδείγματα των ακροδεκτών που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Κάθε φωτοβολταϊκό στοιχείο έχει δύο ακροδέκτες, αρσενικό και θηλυκό, το οποίο διευκολύνει τη σύνδεση σε σειρά αυτών. Επιπρόσθετα καλώδια χρησιμοποιούνται για να γίνουν διασυνδέσεις ανάμεσα στις σειρές εν παραλλήλω και μεταξύ των φωτοβολταϊκών πεδίων και των μετατροπέων. Να ληφθεί σοβαρά υπόψη, λόγω της συνεχούς ηλιακής ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, η τάση στα όρια του φωτοβολταϊκού πεδίου έχει ένα μέγεθος μερικών εκατοντάδων βολτ. Αυτή η τάση μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά τη διάρκεια της εφαρμογής ή συντήρησης μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης και, στην περίπτωση βλάβης του κυκλώματος, ένα συντηρούμενο ηλεκτρικό τόξο δημιουργείται, επειδή δεν υπάρχει διέλευση μέσω μηδέν βολτ όπως και στην περίπτωση της τάσης AC. Για το λόγο αυτό, η χρήση των διακοπτών κυκλώματος ειδικά για φωτοβολταϊκά είναι απαραίτητη (κατευθυντήρια γραμμή UTE C στη Γαλλία).

12 Εικόνα 12 : Ηλεκτρικό τόξο σε ένα κύκλωμα PV. Αντικεραυνική προστασία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Τα φωτοβολταϊκά πεδία είναι εξ ορισμού εκτεθειμένα στον ήλιο και υπόκεινται σε όλες τις καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων κεραυνικών χτυπημάτων. Γι' αυτό, τα πρότυπα ασφαλείας συστήνουν ή επιβάλλουν τη χρήση αλεξικέραυνου με κατάλληλη τοποθέτηση του καλωδίου γείωσης, με τις προδιαγραφές του ανάλογες με την περιοχή όπου είναι εγκατεστημένη η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση (στη Γαλλία, κατευθυντήρια γραμμή UTE C15 712). Εικόνα 13: Παράδειγμα γείωσης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης (πηγή: Diagram Dehn, online:

13 Για την προστασία από την απευθείας πρόσκρουση κεραυνού, δεν υπάρχει σχεδόν καμία άλλη λύση από ένα αλεξικέραυνο. Για τις έμμεσες επιπτώσεις κεραυνών, υπάρχουν διάφορες λύσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος καταστροφής των εξαρτημάτων της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Για παράδειγμα, η καλωδίωση των φωτοβολταϊκών πλαισίων μπορεί να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μειώνεται η επιφάνεια των βρόχων (Σχήμα 15), μειώνοντας το ηλεκτρικό πεδίο που επάγεται στο βρόχο από την ισχυρή μαγνητική μεταβολή που προκαλείται από την ένταση του ρεύματος του κεραυνού που προσκρούει στο έδαφος στην περιοχή. Εικόνα 14: Παραδείγματα καλωδίωσης τεσσάρων φωτοβολταϊκών πλαισίων. Κουτί διακλαδώσεων DC Ένα φωτοβολταϊκό πεδίο γενικά αποτελείται από φωτοβολταϊκά πλαίσια καλωδιωμένα σε σειρά μεταξύ τους, δημιουργώντας σειρές. Αυτό γίνεται για να επιτευχθεί μια αρκετά υψηλή τάση. Όταν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή τάση, πολλαπλές σειρές μπορούν να συνδεθούν παράλληλα (εφ' όσον η τάση τους παραμένει ίδια), διατηρώντας την τάση και αυξάνοντας την ένταση (βασική αρχή της ηλεκτρικής ενέργειας). Η διαστασιολόγηση απαιτεί την προσαρμογή μέσα από μια στοχαστική διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε σειρά και παράλληλα προς την διαθέσιμη επιφάνεια (σε μια στέγη, για παράδειγμα), αλλά κυρίως για τις προδιαγραφές τάσης και έντασης ρεύματος του μετατροπέα. Μεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του μετατροπέα(ων), ένα κουτί διακλάδωσης χρησιμοποιείται για να συνδέσει τις σειρές των πλαισίων παράλληλα μεταξύ τους. Το κουτί σύνδεσης περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία προστασίας, όπως τα αντικεραυνικά, τις ασφάλειες, DC διακόπτες, κ.λπ.

14 Εικόνα 15: Παράδειγμα ενός κουτιού διακλαδώσεων με τέσσερις σειρές εν παραλλήλω, δύο αντικεραυνικά και έναν διακόπτη DC. Αντιστροφείς φωτοβολταϊκών Αντιστροφείς DC σε AC που χρησιμοποιούνται από φωτοβολταϊκά πεδία μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια από DC που το φωτοβολταϊκό πεδίο παράγει σε AC, συμβατή με τους όρους της τάσης και της συχνότητας του δικτύου. Το ηλεκτρικό σύμβολο του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα είναι: Διάφοροι τύποι αντιστροφέων: Εικόνα 16 : Αντιστροφείς για φωτοβολταϊκά πεδία (Πηγή: SMA) Οι αντιστροφείς για φωτοβολταϊκά πεδία (Εικόνα 17) χρησιμοποιούνται συνήθως για μεγάλες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στο έδαφος ή σε αναρτήσεις, σχεδιασμένες για

15 αρκετές εκατοντάδες ή χιλιάδες kwp. Η AC παραγωγή τους είναι συνήθως τριφασική και η τάση εισόδου DC είναι μέχρι μερικές εκατοντάδες βολτ. Εικόνα 17 : Αντιστροφείς για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (Πηγή: SMA) Οι αντιστροφείς για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (Σχήμα 18) χρησιμοποιούνται σε μικρά ή μεσαίου μεγέθους έργα. Έχουν διαστασιολογηθεί από κάποια kwp έως λίγες εκατοντάδες kwp. Ο αντιστροφέας μπορεί να συνδέεται με μία ή περισσότερες σειρές φωτοβολταϊκών πλαισίων, ανάλογα με το μοντέλο και το μέγεθος της εγκατάστασης. Η είσοδος τάσης DC συνήθως έχει διαβαθμιστεί για μερικές εκατοντάδες βολτ, ενώ η έξοδος AC μπορεί να είναι μονοφασική ή τριφασική. Εικόνα 18: Μικρο-αντιστροφέας. Ο μικρο-αντιστροφέας (Εικόνα 19) είναι συνδεδεμένος με ένα μόνο ή μέχρι και λίγα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Αυτοί οι αντιστροφείς δεν έχουν διαβαθμιστεί για περισσότερα από μερικές εκατοντάδες watts, ενώ η τάση εισόδου τους συνήθως δεν είναι υψηλότερη από μερικές δεκάδες volt. Η έξοδος AC είναι μονοφασική. Λόγω της εισόδου χαμηλής τάσης DC, οι αντιστροφείς αυτοί έχουν ενδιαφέρον λόγω της ασφάλειάς τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρά, μεσαία ή ακόμα και μεγάλα φωτοβολταϊκά πεδία. Όλοι οι τύποι των αντιστροφέων διαθέτουν την αναζήτηση του σημείου λειτουργίας μέγιστης ισχύος (MPPT- Maximum Power Point Tracking), μια απόδοση μετατροπής από DC σε AC περίπου 95% και της αυτόματης απενεργοποίησης εάν δεν ανιχνευτεί τάση δικτύου AC (πρότυπο VDE ), για να αποφευχθεί η ηλεκτροπληξία των εργαζομένων σε περιπτώσεις συντήρησης του δικτύου.

16 Αρχή λειτουργίας των φωτοβολταϊκών αντιστροφέων: Ο σκοπός του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα είναι η μετατροπή της ηλεκτρικής εξόδου που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πεδίο σε έξοδο AC συμβατή με το δίκτυο. Για το σκοπό αυτό, το σύστημα MPPT επιδιώκει το σημείο λειτουργίας όπου η ισχύς είναι μέγιστη από όλα τα πιθανά σημεία λειτουργίας (τάσης DC) στην έξοδο του φωτοβολταϊκού πεδίου. Στη συνέχεια, ένα δεύτερο ηλεκτρονικό σύστημα, ο αντιστροφέας, μετατρέπει την τάση DC σε AC, συμβατή από άποψη μεγέθους και φάσης με εκείνη του δικτύου. Η απόδοση του αντιστροφέα εξαρτάται από το πόσο καλά μπορεί να ταιριάξει την τάση, τη συχνότητα και τη φάση του δικτύου, καθώς το ποσοστό του ρεύματος που εγχέεται στο δίκτυο προς το παραγόμενο ρεύμα του φωτοβολταϊκού πεδίου καθορίζει τις ηλεκτρικές απώλειες στον αντιστροφέα. Τα ηλεκτρονικά του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις προδιαγραφές ασφάλειας, όπως είναι η αποσύνδεση από το δίκτυο σε περίπτωση προσωρινής απουσίας τάσης AC, ή να αποφεύγουν την εισαγωγή αρμονικών στο δίκτυο που μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία των ευαίσθητων ηλεκτρικών συσκευών. Μέρος της ανατροφοδότησης των επιδόσεων μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί από τον αντιστροφέα, με την καταγραφή ή τη διαβίβαση σε ένα διακομιστή των πληροφοριών λειτουργίας του. Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά ενός φωτοβολταϊκού αντιστροφέα: Οι φωτοβολταϊκοί αντιστροφείς έχουν ηλεκτρικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή λειτουργία τους (Εικόνα 20). Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι: Από την πλευρά (είσοδο) DC: Μέγιστη ισχύς εισόδου: Μέγιστο P in σε Watts Μέγιστη τάση εισόδου: Μέγιστο V in σε Volts Φάσµα της τάσης εισόδου για λειτουργία MPPT: από V mppt min εως V mppt max Μέγιστη ένταση εισόδου: Μέγιστο I in σε Ampere Από την πλευρά (έξοδο) AC: Μέγιστη ισχύς εξόδου: P out σε Watts Τυπική τάση και εύρος λειτουργίας εξόδου: V ac typ, από V ac min εως V ac max Μέγιστη ένταση εξόδου: I ac max Απόδοση µετατροπής στην ονοµαστική έξοδο

17 Εικόνα 19 : Παράδειγμα φωτοβολταϊκού αντιστροφέα και χαρακτηριστικά του (Πηγή: SMA) Ευρωπαϊκή τυποποιημένη έξοδος ενός φωτοβολταϊκού αντιστροφέα: Ο φωτοβολταϊκός αντιστροφέας καταναλώνει ένα μικρό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πεδίο (ή από το δίκτυο το βράδυ), προκαλώντας απώλειες. Η έξοδος ενός φωτοβολταϊκού αντιστροφέα ορίζεται γενικά στο 100% της ονομαστικής ισχύος του. Ωστόσο, όπως η ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας ποικίλλει σημαντικά, η ηλεκτρική παραγωγή του φωτοβολταϊκού πεδίου θα ποικίλει ανάλογα και, τελικά, η ισχύς εξόδου του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα θα ποικίλει επίσης από το μηδέν (τη νύχτα) σε μια τιμή η οποία προσεγγίζει την ονομαστική του έξοδο υπό τις βέλτιστες συνθήκες ηλιακής ακτινοβολίας (αν είναι σωστά διαστασιολογημένο). Για τον υπολογισμό της ηλεκτρικής παραγωγής μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο, μία ευρωπαϊκή μέση έξοδος ορίστηκε σύμφωνα με διάφορα σημεία λειτουργίας με συντελεστή για κάθε ένα από αυτά τα σημεία λειτουργίας. Αυτή η ευρωπαϊκή έξοδος ορίστηκε σύμφωνα με τον τύπο που βρίσκεται στην Εικόνα 21.

18 Εικόνα 20 : Ευρωπαϊκή τυποποιημένη έξοδος ενός φωτοβολταϊκού αντιστροφέα. Ασφάλεια και πρότυπα για τους φωτοβολταϊκούς αντιστροφείς: Οι φωτοβολταϊκοί αντιστροφείς πρέπει να συμμορφώνονται με διάφορα πρότυπα, το πιο σημαντικό των οποίων είναι σίγουρα το πρότυπο VDE 0126 που υποχρεώνει την αποσύνδεση του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα όταν δεν υπάρχει τάση δικτύου. Πράγματι, αν ένας εργαζόμενος αποσυνδέσει τοπικά τμήμα του δικτύου για παρεμβάσεις / επισκευές, είναι σημαντικό ότι ο φωτοβολταϊκός αντιστροφέας να σταματήσει την έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας στους εργαζόμενους για την συντήρηση. Εικόνα 21 : Οι όροι που επιβάλλονται από το πρότυπο VDE 0126 για τη Γαλλία. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από τη μία χώρα στην άλλη.

19 Πρόσθετα εξαρτήµατα από την πλευρά AC των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Κουτί πλευράς δικτύου με τα εξαρτήματα προστασίας: (C πρότυπο για τη Γαλλία, πλευρά των καταναλωτών) Εικόνα 22: Κουτί πλευράς δικτύου με τα εξαρτήματα προστασίας. Σε αυτό το κουτί, θα βρούμε εξαρτήματα όπως διαφορικούς διακόπτες κυκλώματος (συνήθως με ονομαστικά 30 ma) αντικεραυνικούς διακόπτες, διακόπτες αποσύνδεσης (Εικόνα 24). Εικόνα 23 : Διαφορικός διακόπτης (30 ma), αντικεραυνικός διακόπτης, διακόπτης αποσύνδεσης. Είναι σημαντικό να τοποθετείται μια περιγραφική ετικέτα που δείχνει τη σύνδεση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης μέσα στο ηλεκτρικό κουτί, από την πλευρά του δικτύου, για να υποδείξει ένα ενδεχόμενο κίνδυνο σε έναν τεχνικό (Εικόνα 25).

20 Εικόνα 24 : Περιγραφική ετικέτα που δείχνει τη σύνδεση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Ηλεκτρικοί μετρητές και ασφαλειοδιακόπτες πλευράς δικτύου: (Πρότυπο C στη Γαλλία, πλευρά δικτύου του διανομέα) Η παραγωγή φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να δρομολογείται μέσω ενός ηλεκτρικού μετρητή για να καταστεί δυνατή η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας που εγχέεται στο δίκτυο, όπως ακριβώς και η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας απο έναν ιδιώτη. Αυτά τα όργανα μέτρησης, μαζί με τις συσκευές προστασίας, όπως τον διαφορικό διακόπτη, εγκαθίστανται γενικά εντός του ακινήτου, αλλά ανήκουν στην εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Εικόνα 25 : Παράδειγμα ενός ηλεκτρικού μετρητή και διαφορικού διακόπτη. Ο μετρητής ηλεκτρικής κατανάλωσης επιτρέπει την καταμέτρηση των kwh που παράγονται από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και εγχέονται στο δίκτυο, όπως φαίνεται στην Εικόνα 27:

21 Εικόνα 26 : Ηλεκτρική σύνδεση αμφίδρομου μετρητή. Συνήθως, ένας δεύτερος ηλεκτρικός μετρητής τίθεται σε σειρά, αλλά συνδέεται αντίθετα, να μέτρα ηλεκτρικές kwh που ενδέχεται να καταναλωθούν από το δίκτυο (από αντιστροφείς κατά τη διάρκεια της νύχτας, για παράδειγμα). Από την ανωτέρω ρύθμιση, ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδεθεί και να καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια τοπικά. Στην περίπτωση αυτή, μέρος της φωτοβολταϊκής παραγωγής θα αυτόκαταναλώνεται, ενώ το πλεόνασμα εγχέεται στο δίκτυο (Εικόνα 28). Εικόνα 27 : Ηλεκτρική σύνδεση αμφίδρομου μετρητή (εγκατάσταση αυτο-κατανάλωσης). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να γνωρίζουμε την ποσότητα της φωτοβολταϊκής ενέργειας αυτο-κατανάλωσης, είναι απαραίτητο να προστεθεί άλλος ένα ηλεκτρικός μετρητής σε σειρά με την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Αυτός ο μετρητής δεν είναι απαραίτητος για τον διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέπει μόνο στο χρήστη να γνωρίζει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Στην περίπτωση που ο παραγωγός της φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας επιθυμεί να εισάγει το σύνολο της παραγωγής στο ηλεκτρικό δίκτυο (στην περίπτωση πλεονεκτικής

22 τιμολογιακής συμφωνίας), είναι απαραίτητο να έχει μια δεύτερη σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το ηλεκτρικό δίκτυο (Εικόνα 29). Εικόνα 29: Διαμόρφωση του δικτύου για έγχυση. ιαστασιολόγηση και υπολογισµός της φωτοβολταϊκής απόδοσης Ανάλογα με την περίπτωση και το σκοπό της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, ο σχεδιαστής μπορεί είτε να εκτιμήσει την ηλεκτρική παραγωγή του φωτοβολταϊκού συστήματος ή να διαστασιολογήσει την εγκατάσταση σύμφωνα με ορισμένες απαιτήσεις ισχύος. Πολύ συχνά, ειδικά με φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο, η μέγιστη ισχύς P c της εγκατάστασης περιορίζεται από εξωτερικές συνθήκες, όπως, για παράδειγμα, η διαθέσιμη επιφάνεια εγκατάστασης. Σε αυτήν την περίπτωση, η μέγιστη ισχύς P c της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης είναι γνωστή και η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτό που πρέπει να αξιολογηθεί. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να διαθέτει στοιχεία σχετικά με την μέση ετήσια ακτινοβολία στην περιοχή των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, και να υπολογίσει την βέλτιστη κλίση και προσανατολισμό των φωτοβολταϊκών πάνελ. Τα τυπικά δεδομένα που απαιτούνται για τη διαστασιολόγηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων είναι η ετήσια συνολική ακτινοβολία (I GPan ) στο οριζόντιο επίπεδο. Λογισμικά, όπως το Meteonorm, μπορούν να προσδιορίσουν την τιμή αυτή για οποιαδήποτε τοποθεσία στον κόσμο, με σχετική ακρίβεια, για κάθε δεδομένη κλίση και προσανατολισμό εγκατάστασης. Υπάρχουν επίσης δωρεάν πηγές δεδομένων, όπως είναι το PVGIS ( το οποίο υπολογίζει και παρέχει τα εν λόγω δεδομένα για σχεδόν οποιαδήποτε θέση στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία με τη χρήση κλιματικών χαρτών ( Εικόνα 30).

23 Εικόνα 30 : Παράδειγμα εξόδου του PVGIS για την περιοχή του INES στο Le Bourget du Lac στην Γαλλία. Η τιμή για τη μέση ετήσια συνολική ακτινοβολία επί επιπέδου με κλίση 30 προς τα νότια είναι 3.98 kwh / m² ανά ημέρα (BDD classic PVGIS), η οποία είναι μια συνολική ακτινοβολία που προσπίπτει στα πλαίσια ίση με: I GPan = = 1452 kwh/m² τον χρόνο. Ο τρίτος σημαντικός αριθμός δεδομένων είναι ο συντελεστής αποδοτικότητας (PR). Το PR αντιπροσωπεύει το σύνολο των ηλεκτρικών απωλειών, οι οποίες περιλαμβάνουν τις απώλειες Joule στην καλωδίωση (~1%), τις απώλειες του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα (~ 5%) και, το σημαντικότερο, τις απώλειες από την αύξηση της θερμοκρασίας των φωτοβολταϊκών πλαισίων υπό ηλιακή ακτινοβολία (~ 10% έως ~ 15%). Διαφορετικοί τύποι εγκαταστάσεων επηρεάζουν τον αερισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων και, σε έκταση, τη θερμοκρασία λειτουργίας τους υπό ηλιακή ακτινοβολία. Για παράδειγμα, φωτοβολταϊκά πλαίσια οροφής μπορεί να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας από εγκαταστάσεις εδάφους σε αναρτήσεις. Ανάλογα με τη θέση της εγκατάστασης και τον τύπο στερέωσης, εμπειρικά εκτιμάται ότι το PR είναι κοντά στις ακόλουθες τιμές: Καλά αεριζόμενη εγκατάσταση (π.χ. PV εγκατάσταση στο έδαφος) PR = 0.8 Αρκετά κακώς αεριζόμενη (π.χ. αναρτημένη σε οροφή): PR = 0.75 Κακώς αεριζόμενη (π.χ. πλήρως ενσωματωμένη στην οροφή): PR = 0.70

24 Από αυτά τα τρία στοιχεία, P c, I GPan και PR, η ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας E a μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης μπορεί να εκτιμηθεί: E a (σε kwh ανά έτος) = Pc (W c ) I GPan (σε kwh/m² ανά έτος) PR (αδιάστατος) Ο τύπος αυτός εμφανίζεται ανομοιογενής αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέγιστη ισχύς P c εκφράζει την ηλεκτρική έξοδο ενός φ/β πλαισίου υπό ακτινοβολία 1000W/m 2 και δεν είναι μονάδα SI. Όπως το I GPan εκφράζει την ετήσια ηλιακή ακτινοβολία σε kwh/m 2, μπορεί να υποτεθεί ότι δείχνει τον αριθμό των ωρών που τα πλαίσια θα λειτουργούν υπό θεωρητική ακτινοβολία 1000W/m 2. Με άλλα λόγια, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα λειτουργήσει με αυτό τον αριθμό των ωρών στη τιμή P c της. Παρατηρήσεις: 1) Ο συντελεστής αποδοτικότητας PR αντιπροσωπεύει την αναλογία της ηλεκτρικής εξόδου της εγκατάστασης, ή την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται στο δίκτυο (E a ) διαιρούμενη με τη θεωρητική ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση (που είναι P c I GPan ) 2) Η έξοδος μετατροπής ενέργειας υπολογίζεται διαμέσου της ανώτατης ισχύος P c, η οποία εξαρτάται από την επιφάνεια και την έξοδο τού φωτοβολταϊκού πλαισίου υπό συνθήκες STC (STC για Standard Test Condition, δηλαδή μία ακτινοβολία 1000W/m 2, μια θερμοκρασία 25 C και ηλιακό φάσμα AM1.5) 3) Ο παραπάνω τύπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν η ηλεκτρική ισχύς εξόδου της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης είναι μια γραμμική συνάρτηση της ακτινοβολίας, το οποίο δεν είναι εντελώς αληθές σε πραγματικές συνθήκες, αλλά αρκεί για μια γρήγορη εκτίμηση. Για να αποκτήσετε καλύτερη ακρίβεια στην παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα λογισμικό προσομοίωσης, όπως είναι τα PVsyst ή PVSOL που θα λάβει υπόψη αυτή την έλλειψη γραμμικότητας. Παρομοίως, είναι δυνατόν να τροποποιηθεί αυτή η φόρμουλα για άλλα χρονικά διαστήματα, όπως ένα μήνα ή μια μέρα (σε ενέργεια): E M (σε kwh ανά μήνα) = P c (W c ) I GPm (σε kwh/m ² ανά μήνα) PR (αδιάστατος) E j (σε kwh ανά μέρα) = P c (W c ) I GPd (σε kwh/m ² ανά μέρα) PR (αδιάστατος) Ομοίως, είναι δυνατόν να γράψουμε αυτόν το τύπο για μια στιγμή t, οπότε η ισχύς λειτουργίας P e από την ακτινοβολία IGP (που είναι σε W/m²): P e (σε kw) = P c (W c ) I GP (σε kw/m ²) PR (αδιάστατος) Ή P e (σε W) = P c (W c ) I GP (σε W/m ²) PR (αδιάστατος)

25 Παράδειγμα διαστασιολόγησης αξιολόγησης Προηγουμένως, για την τοποθεσία του INES στο Le Bourget du Lac, υπολογίσαμε τη συνολική ακτινοβολία σε ένα επίπεδο κεκλιμένο 30 προς νότο. Έχουμε I GPan = 1452 kwh/m² ανά έτος (ίσο με 1452 ώρες με ηλιακή ακτινοβολία 1 kw/m²). Για μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με μέγιστη ισχύ P c = 3 kw c (επιφάνεια 30 m² και 10% ενεργειακές απώλειες), με την εγκατάσταση ενσωματωμένη σε στέγη και συντελεστή αποδοτικότητας που θεωρείται ίσος με 0.7, η ετήσια παραγωγή των φωτοβολταϊκών E a εκτιμάται ότι είναι: Παρατηρήσεις: E a = = 3049 kwh 1) Η μέση κατανάλωση συγκεκριμένης ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ούτε θέρμανση ούτε ζεστό νερό) ενός νοικοκυριού στη Γαλλία είναι περίπου 3000 kwh ετησίως, περίπου ισοδύναμη με την ηλεκτρική παραγωγή μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης των 3 kwp. 2) Ο συντελεστής φορτίου (αριθμός ωρών λειτουργίας στη ονομαστική ισχύ της εγκατάστασης, ως εκ τούτου, η μέγιστη ισχύς) είναι 3049 kwh / 3 kw = 1016 ώρες. Αυτός ο παράγοντας φορτίου εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ο κύριος εκ των οποίων είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Ποικίλλει από 800 ώρες στη βόρεια Ευρώπη εως 1500 ώρες στη νότια Ευρώπη. Ο συντελεστής φορτίου είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν του ανέμου, περίπου 2000 ώρες, και αυτού των σταθμών πυρηνικής ενέργειας, περίπου ώρες. Όσο καλύτερος είναι ο συντελεστής φορτίου, τόσο πιο κοντά είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ. Οι παράγοντες φόρτωσης που αναφέρονται παραπάνω για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις δεν ευνοούν την οικονομική τους αποδοτικότητα, η οποία δείχνει ότι η αρχική επένδυση ανά μονάδα ισχύος θα πρέπει να είναι χαμηλή για να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Μελέτη συµβατότητας µεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του αντιστροφέα Η διαστασιολόγηση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης συνήθως ξεκινά θέτοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό φωτοβολταϊκών πλαισίων στις βάσεις στήριξης (οροφή κτιρίου ή χώρο στο έδαφος ή δομή) με μια ορισμένη κλίση και προσανατολισμό. Αυτή η διαδικασία θα καθορίσει τον αριθμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων που πρέπει να χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με το διαθέσιμο χώρο, αλλά και αποκαλύπτει τις διάφορες πιθανές διαμορφώσεις καλωδίωσης των πλαισίων (αριθμός πλαισίων ανά σειρά και τον αριθμό των σειρών). Ο αριθμός των φωτοβολταϊκών πλαισίων ανά σειρά και ο αριθμός των σειρών διέπει την ηλεκτρική έξοδο, αλλά και την τάση και το ρεύμα στην έξοδο της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία και η θερμοκρασία περιβάλλοντος, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη. Ο αντιστροφέας που συνδέεται με το φωτοβολταϊκό πεδίο έχει εύρη λειτουργίας για είσοδο και έξοδο τάσης, ρεύματος και

26 ισχύος, τα οποία θα πρέπει να είναι συμβατά με την ηλεκτρική παραγωγή του φωτοβολταϊκού πεδίου και τις προδιαγραφές του φορτίου / δικτύου. Συμβατότητα της ισχύος: Λόγω του γεγονότος ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών γεωγραφικών πλατών ανεβαίνει σε περίπου 1000 W/m² και ότι ο συντελεστής αποδοτικότητας είναι γενικά περίπου 0.8, η ισχύς του αντιστροφέα επιλέγεται συνήθως να κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100% της μέγιστης ισχύος του φωτοβολταϊκού πεδίου. Για την ιδανική εκτίμηση της ισχύος του αντιστροφέα σωστά, το γράφημα ράβδων ρεύματος στην έξοδο του φωτοβολταϊκού πεδίου είναι απαραίτητο. Αυτό το γράφημα ράβδων μπορεί να προσομοιωθεί με εξειδικευμένο λογισμικό, όπως το PVsyst. Ας εξετάσουμε δύο παραδείγματα: Παράδειγμα 1. Η Εικόνα 31 δείχνει το γράφημα ράβδων ισχύος ενός φωτοβολταϊκού πεδίου 3.18 kw, με νότιο προσανατολισμό και κλίση 30, στη Γενεύη (Ελβετία). Εικόνα 31. Γράφημα ράβδων ισχύος ενός φωτοβολταϊκού πεδίου 3.18 kw, με νότιο προσανατολισμό επί κλίση 30, στη Γενεύη (Ελβετία). Εάν η διαστασιολόγηση του αντιστροφέα είναι ίση με το 80% της μέγιστης ισχύος του πεδίου, η οποία είναι 2.55 kw, το γράφημα ράβδων δείχνει ότι η μονάδα είναι υποδιαστασιολογημένη, διότι η ισχύς του πεδίου μεταξύ 2.55 kw και 3 kw δεν χρησιμοποιείται πλήρως. Θα ήταν πιο συνετό να επιλέξετε ένα αντιστροφέα στα 3 kw ή 3.2 kw (κοντά στο 100% της μέγιστης ισχύος αυτού του πεδίου).

27 Παράδειγμα 2. Η εικόνα 32 δείχνει το γράφημα ράβδων ισχύος ενός φωτοβολταϊκού πεδίου 3.18 kw, με νότιο προσανατολισμό και κλίση 90, στη Γενεύη (Ελβετία). Figure 32 : Γράφημα ράβδων ισχύος ενός φωτοβολταϊκού πεδίου 3.18 kw, με νότιο προσανατολισμό και κλίση 90, στη Γενεύη (Ελβετία). Εάν η διαστασιολόγηση του αντιστροφέα είναι ίση με 100% της μέγιστης ισχύος του πεδίου, δηλαδή 3.2 kw, μπορεί να φανεί στην Εικόνα 32 ότι η μονάδα είναι υπερδιαστασιολογημένη επειδή το πεδίο δεν παρέχει καμία ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ 2.5 kw και 3.2 kw. Θα ήταν πιο συνετό να επιλέξετε έναν αντιστροφέα από 2.4 έως 2.5 kw που είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως την έξοδο του πεδίου. Έτσι, το ιδανικό είναι να γνωρίζουμε το γράφημα ράβδων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Σε γενικές γραμμές, ένας αντιστροφέας ίσος με το 80% της μέγιστης ισχύος πεδίου χρησιμοποιείται όταν οι συνθήκες της κλίσης και προσανατολισμού είναι δυσμενείς (κατακόρυφος, ανατολικός ή δυτικός προσανατολισμός), οι μέσες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι αρκετά υψηλές και υπάρχουν συνθήκες ανεπαρκούς ηλιακής ακτινοβολίας, όπως στο κέντρο της πόλης (ρύπανση) ή την ακτογραμμή. Ομοίως, οι αντιστροφείς ονομαστικής ισχύος 100% της μέγιστης ισχύος του πεδίου επιλέγονται όταν οι συνθήκες της κλίσης και προσανατολισμού είναι ευνοϊκές, οι μέσες θερμοκρασίες περιβάλλοντος μάλλον χαμηλές και υπάρχουν καλές συνθήκες ηλιακής ακτινοβολίας, όπως στην ύπαιθρο. Θα είναι ίσως απαραίτητη η υπερ-διαστασιολόγηση ενός αντιστροφέα σε περιοχές όπου ο ουρανός είναι πολύ καθαρός, όπως ψηλά στα βουνά (χαμηλότερη πυκνότητα ατμόσφαιρας, λιγότερη ρύπανση, χαμηλή μέση θερμοκρασία και υψηλή ανακλαστικότητα).

28 Συμβατότητα με την ένταση του ρεύματος: Η ηλιακή ακτινοβολία από έναν καθαρό ουρανό είναι περίπου 800 έως 900 W/m², αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με μια ισχυρή άμεση ακτινοβολία και ένα συννεφιασμένο ουρανό με λευκά σύννεφα (σημαντική διάχυση), η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να φτάσει 1300 W/m² για λίγα λεπτά μερικές φορές ετησίως. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιζήμια για το αντιστροφέα, εάν διαθέτει προστασία υπερέντασης, συνιστάται να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας σχετικά με την αποδεκτή μέγιστη ένταση ρεύματος του αντιστροφέα (προσοχή στις ασφάλειες προστασίας που πρέπει επίσης να έχουν τιμή πάνω από τέτοια όρια ώστε να μην χρειάζεται να αλλάζουν πολύ συχνά. Συνήθως, το ιδανικό είναι να έχουμε ένα περιθώριο 30% (σύμφωνα με τις νομοθετικές προτάσεις της χώρας) σε σύγκριση με τις συνθήκες λειτουργίας STC των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Συμβατότητα με τάση μηδενικού φορτίου: Χωρίς καμία τάση δικτύου, ο αντιστροφέας αποσυνδέεται και επομένως η ένταση του ρεύματος είναι μηδέν. Ωστόσο, ο αντιστροφέας παραμένει συνδεδεμένος με το φωτοβολταϊκό πεδίο, όπου τώρα η τάση είναι η υψηλότερη δυνατή. Το χειρότερο σενάριο για τη μέγιστη τάση στην είσοδο του αντιστροφέα πρέπει να λάβει υπόψη το γεγονός ότι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να φτάσει μέχρι και 1300 W/m². Αυτή η τάση πρέπει να παραμείνει χαμηλότερη από τη μέγιστη αποδεκτή τάση από τον φωτοβολταϊκό αντιστροφέα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιά. Αυτή είναι μία από τις κύριες αιτίες των βλαβών αντιστροφέων, ειδικά όταν η υψηλή τάση άνευ φορτίου δεν έχει ελεγχθεί σε ορεινές εγκαταστάσεις. Για το λόγο αυτό, συνιστάται να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας σχετικά με τη μέγιστη τάση άνευ φορτίου, ιδανικά 15% σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια συνθήκες STC (ανάλογα με τις νομοθετικές συστάσεις της χώρας). Τα φωτοβολταϊκές πλαίσια έχουν συνήθως μια μέγιστη τάση λειτουργίας, συχνά περίπου 1000 βολτ (ελέγξτε τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών πλαισίων). Η τιμή αυτή επιτρέπει να υπολογίσετε τα πλαίσια αν είναι δυνατόν να τεθούν σε μία ενιαία σειρά. Συμβατότητα στη τάση λειτουργίας: Σε κατάσταση λειτουργίας ο αντιστροφέας ρυθμίζει το σημείο λειτουργίας στα όρια του φωτοβολταϊκού πεδίου αναζητώντας το σημείο όπου η ισχύς είναι μέγιστη (ΜΡΡΤ), επιλέγοντας το καλύτερο δυνατό ζεύγος τάσης και έντασης του ρεύματος. Το επιλεγμένο ζεύγος ποικίλλει ανάλογα με την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμοκρασία των στοιχείων των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η ένταση του ρεύματος υπό λειτουργία κυμαίνεται μεταξύ μηδέν και μέγιστου, ενώ η τάση λειτουργίας θα κυμαίνεται μεταξύ μιας τιμής U pvmin (μόλις η ακτινοβολία φθάνει μερικές δεκάδες W/m²) και μια μέγιστη τιμή U pvmax (για μια ισχυρή ακτινοβολία). Για καλή συμβατότητα μεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του μετατροπέα, αυτές οι δύο τιμές τάσης πρέπει να είναι εντός των V mppt-min και V mppt-max

29 τάσεων του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα (βλέπε τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών αντιστροφέων). Λογισμικά όπως PVsyst ή PVSOL καθιστούν δυνατό να προσομοιωθεί το σύνολο των σημείων λειτουργίας της τάσης και έντασης του ρεύματος (και, κατά συνέπεια, της ισχύος) στην διάρκεια ενός έτους. Η έξοδος μπορεί να είναι ωριαία, χρησιμοποιώντας ένα αρχείο μέσων καιρικών συνθηκών, επιτρέποντας να ελέγξετε τη συμβατότητα μεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του φωτοβολταϊκού αντιστροφέα. Για μια περίληψη του ελέγχου, προσέχουμε τις ακόλουθες προϋποθέσεις: V mppt-min αντιστροφέα < 80% της τυπικής τάσης STC του φωτοβολταϊκού πεδίου V mppt-max αντιστροφέα > 115% της τυπικής τάσης STC του φωτοβολταϊκού πεδίου Επεξήγηση: 80% της τυπικής τάσης STC του πεδίου φωτοβολταϊκών αντιπροσωπεύει την τάση του φωτοβολταϊκού πεδίου για μια ακτινοβολία 100 W/m² (για ένα πεδίο φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου) και 130% της τυπικής τάσης STC του πεδίου φωτοβολταϊκών αντιπροσωπεύει την τάση του φωτοβολταϊκού πεδίου για μια ακτινοβολία των 1300 W/m² (για ένα πεδίο φωτοβολταϊκών κρυσταλλικού πυριτίου). Παράδειγμα διαστασιολόγησης μιας μικρής φωτοβολταϊκής εγκατάστασης Ας υποθέσουμε ότι έχουμε μια στέγη πάνω στην οποία επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά πλαίσια. Οκτώ πλαίσια Photowatt PW (Εικόνα 33) μπορούν να χωρέσουν στην οροφή. Εικόνα 33 : Χαρακτηριστικά πλαισίου Photowatt PW

30 Αυτά τα οκτώ φωτοβολταϊκά (Εικόνα 34). πλαίσια συνδέονται με ένα SMA Sunny Boy 1700 αντιστροφέα Εικόνα 34 : Χαρακτηριστικά αντιστροφέα SMA Sunny Boy 1700 Επιλέγοντας μια καλωδίωση δύο παράλληλων σειρών με τέσσερα πλαίσια σε κάθε σειρά και συνδεδεμένα με τον αντιστροφέα (Εικόνα 35), ας δούμε αν αυτός ο συνδυασμός είναι συμβατός ή όχι. Εικόνα 35 : Δύο παράλληλες σειρές με τέσσερα πλαίσια σε κάθε σειρά, συνδεδεμένα με τον αντιστροφέα Ας ελέγξουμε τα διάφορα σημεία: Έλεγχος ισχύος: Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση περιλαμβάνει οκτώ πλαίσια Photowatt PW Wc, οπότε η συνολική μέγιστη ισχύς είναι 1880 Wp. Ο αντιστροφέας της SMA Sunny Boy 1700 έχει μέγιστη ισχύ εισόδου 1850 Watts. Ο λόγος ηλεκτρικής ενέργειας αντιστροφέα / πεδίου είναι ίσος με 0.98, είναι μεταξύ 0.8 και 1 (προσαρμοσμένος για ένα φωτοβολταϊκό πεδίο σε καλή κατάσταση, συνήθως κλίση έως 30 και νότιο προσανατολισμό). Έτσι, η επιλογή είναι ΟΚ από άποψη ισχύος. Έλεγχος έντασης ρεύματος:

31 Η ένταση του ρεύματος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στη χειρότερη περίπτωση είναι ίση με την χαρακτηριστική ένταση (συνθήκες STC) πολλαπλασιαζόμενη με δύο (επειδή υπάρχουν δύο σειρές παράλληλα) και πάλι πολλαπλασιάζεται με 1.3 (υποθέτοντας μια ακτινοβολία των 1300 W/m²). Αυτό ισοδυναμεί με 7.86 A = A. Το μέγιστο ρεύμα εισόδου του αντιστροφέα είναι 12.6 Α, το οποίο είναι χαμηλότερο από το ρεύμα που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πεδίο. Έτσι, υπάρχει πρόβλημα με την ένταση του ρεύματος. Έλεγχος τάσης άνευ φορτίου: Η τάση άνευ φορτίου ενός πλαισίου είναι 37.2 V (συνθήκες STC). Με μια ακτινοβολία 1300W/m², αυτή η τάση άνευ φορτίου είναι 37.2 V 1.15 = V. Γνωρίζοντας ότι η μέγιστη τάση του κυκλώματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000 VDC, έτσι 1000 V / V = 23.37, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μέγιστο 23 φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σειρά. Στην περίπτωσή μας, έχουμε μόνο τέσσερα πλαίσια σε σειρά. Με τέσσερα φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σειρά, η μέγιστη τάση του φωτοβολταϊκού πεδίου είναι 37.2 V = V. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τη μέγιστη τάση εισόδου του αντιστροφέα που είναι 400V. Έτσι, η μέγιστη τάση άνευ φορτίου είναι εντάξει. Έλεγχος τάσης τυπικής λειτουργίας (σημείο MPPT): Η τυπική τάση (όχι MPPT) ενός πλαισίου είναι 29.9V (συνθήκες STC). Με τέσσερα φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σειρά και μια ακτινοβολία που κυμαίνεται από 100 W/m² εως 1300 W/m², η τάση κατά τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πεδίου κυμαίνεται από 29.9V = V εως = V. Δεδομένου ότι η περιοχή λειτουργίας του αντιστροφέα κυμαίνεται μεταξύ 147V με 320V, η τάση εξόδου του φωτοβολταϊκού πεδίου είναι πολύ χαμηλή για το μετατροπέα. Έτσι, υπάρχει ένα πρόβλημα με την τάση λειτουργίας MPPT. Για να ολοκληρώσουμε αυτό το παράδειγμα της καλωδίωσης δύο παράλληλων σειρών από τέσσερα πλαίσια η κάθε μία και τη σύνδεσή τους σε ένα συγκεκριμένο αντιστροφέα SMA, αυτός ο συνδυασμός δεν είναι συμβατός. Η τάση είναι πολύ χαμηλή και το ρεύμα είναι πολύ υψηλό. Μια λύση θα ήταν η χρήση άλλου αντιστροφέα ή άλλου τύπου φωτοβολταϊκών πλαισίων, αλλά μια προφανής λύση θα ήταν να αλλάξει η καλωδίωση των δύο σειρών των τεσσάρων πλαισίων σε μια ενιαία σειρά των οκτώ πλαισίων στη σειρά, αυξάνοντας την τάση και μειώνοντας το ρεύμα εξόδου του φωτοβολταϊκού πεδίου. Ας ελέγξουμε εάν ο συνδυασμός αυτός είναι συμβατός. Έλεγχος ισχύος: Η ίδια όπως πριν. Έτσι, η επιλογή είναι ΟΚ από άποψη ισχύος.

32 Έλεγχος έντασης ρεύματος: Η ένταση του ρεύματος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στη χειρότερη περίπτωση είναι ίση με τη χαρακτηριστική ένταση (συνθήκες STC και μόνο μία σειρά) πολλαπλασιαζόμενη με 1.3 (ακτινοβολία 1300 W/m²), που είναι 7.86 A 1.3 = A. Η είσοδος ρεύματος του αντιστροφέα είναι 12.6 Α, η οποία είναι υψηλότερη από την τρέχουσα που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πεδίο. Έτσι, η ένταση του ρεύματος είναι εντάξει. Έλεγχος τάσης άνευ φορτίου: Η τάση άνευ φορτίου ενός πλαισίου είναι 37.2 V (συνθήκες STC). Με μια ακτινοβολία των 1300W/m², αυτή η τάση χωρίς φορτίο είναι 37.2 V 1.15 = V. Γνωρίζοντας ότι η μέγιστη τάση του κυκλώματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1000V DC, έτσι 1000 V / V = 23.37, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μέγιστο 23 φωτοβολταϊκών πλαισίων σε σειρά. Στην περίπτωσή μας, έχουμε μόνο οκτώ πλαίσια σε σειρά. Με οκτώ φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σειρά, το μέγιστο φορτίο όταν δεν υπάρχει τάση του φωτοβολταϊκού πεδίου είναι 37.2V = V. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τη μέγιστη τάση εισόδου του αντιστροφέα που είναι 400V. Έτσι, η μέγιστη τάση άνευ φορτίου τάση είναι εντάξει. Έλεγχος τάσης τυπικής λειτουργίας (σημείο MPPT): Η τυπική τάση (όχι MPPT) ενός πλαισίου είναι 29.9V (συνθήκες STC). Με οκτώ φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σειρά και μια ακτινοβολία που κυμαίνεται από 100 W/m² έως 1300 W/m², η τάση υπό λειτουργία του φωτοβολταϊκού πεδίου κυμαίνεται από 29.9V = V εως = V. Δεδομένου ότι η περιοχή λειτουργίας του αντιστροφέα κυμαίνεται μεταξύ 147V με 320V, η τάση εξόδου του φωτοβολταϊκού πεδίου είναι συμβατή με τον αντιστροφέα. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την τάση λειτουργίας MPPT. Ως εκ τούτου, με την καλωδίωση των οκτώ πλαισίων Photowatt σε σειρά στην είσοδο του αντιστροφέα SMA Sunny Boy 1700, η ρύθμιση είναι συμβατή. Το πιο σημαντικό σημείο για έλεγχο είναι να μην υπερβεί το μέγιστο η τάση στην είσοδο του αντιστροφέα, επειδή αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τον αντιστροφέα. Για τις άλλες περιπτώσεις, γενικά ο κίνδυνος είναι μόνο για να υπάρξει χαμηλότερη παραγωγή από την αναμενόμενη. Σε αυτό το παράδειγμα, σε σύγκριση με το σημείο λειτουργίας υπό συνθήκες STC (ακτινοβολία 1000 W/m², φάσμα AM1.5 και θερμοκρασία 25 C), η μέγιστη ένταση έχει ληφθεί με ένα συντελεστή 1.3, η μέγιστη τάση λαμβάνεται με ένα συντελεστής 1.15, και η ελάχιστη τάση με συντελεστή 0.8. Οι παράγοντες αυτοί είναι σχετικά αυθαίρετοι, αλλά απλοποιούν την μελέτη. Για διαφορετικές μελέτες, αυτές οι παραλλαγές υπολογίζονται με χρήση των συντελεστών θερμοκρασίας του φωτοβολταϊκού πλαισίου ενώ μεταβάλλεται η

33 θερμοκρασία (π.χ. από 0 C έως 70 C). Αυτή η μέθοδος δίνει αποτελέσματα μάλλον παρόμοια με τους παράγοντες που περιγράφονται προηγουμένως. Από την άλλη πλευρά, ένας έμπειρος μηχανικός θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζει ρεαλιστικά αυτούς τους παράγοντες για διάφορες συνθήκες, όπως μια έρημο ή ορεινό τοπίο με ακραίες θερμοκρασίες και ακτινοβολίες. Για τον έλεγχο της συμβατότητας μεταξύ του φωτοβολταϊκού πεδίου και του αντιστροφέα, οι κατασκευαστές αντιστροφέων συχνά παρέχουν δωρεάν λογισμικό. Εικόνα 36 : Λογισμικό ελέγχου συμβατότητας φωτοβολταϊκού πεδίου και αντιστροφέα (Πηγή: SMA Sunny Design software) Βιβλιογραφία Weiss, Johnny. "Photovoltaics Design and Installation Manual." (2007): Balfour, John R., and Michael Shaw. Advanced photovoltaic system design. Jones & Bartlett Publishers, 2011.

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ /04/2013 ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Εισαγωγή Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι μία συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας

Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Ειδικά κεφάλαια παραγωγής ενέργειας Ενότητα 3 (γ): Ηλιακή ενέργεια. Φωτοβολταϊκά συστήματα, διαστασιολόγηση και βασικοί υπολογισμοί, οικονομική ανάλυση. Αν. Καθηγητής Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Διακόπτης προστασίας αγωγών:

Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διακόπτης προστασίας αγωγών: Διαστασιολόγηση των κατάλληλων διακοπτών προστασίας αγωγών για μετατροπείς υπό ειδικές συνθήκες Περιεχόμενα Η επιλογή του σωστού διακόπτη προστασίας αγωγών εξαρτάται από διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Βασικότερα τμήματα ενός Φ/Β συστήματος Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

SUNNY CENTRAL. 1 Εισαγωγή. Υποδείξεις για τη γειωμένη λειτουργία της φωτοβολταϊκής γεννήτριας

SUNNY CENTRAL. 1 Εισαγωγή. Υποδείξεις για τη γειωμένη λειτουργία της φωτοβολταϊκής γεννήτριας SUNNY CENTRAL Υποδείξεις για τη γειωμένη λειτουργία της φωτοβολταϊκής γεννήτριας 1 Εισαγωγή Μερικοί κατασκευαστές μονάδων συνιστούν ή/και απαιτούν, κατά τη χρήση των φωτοβολταϊκών μονάδων λεπτής μεμβράνης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Από : Ηµ/νία : 07-01-2011

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Από : Ηµ/νία : 07-01-2011 Από : Ηµ/νία : 07-01-2011 Προς : Αντικείµενο : Παράδειγµα (Demo) υπολογισµού αυτόνοµου και συνδεδεµένου Φ/Β συστήµατος εξοχικής κατοικίας Έργο : Εγκατάσταση Φ/Β συστήµατος στη Σάµο (Ελλάδα, Γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά αντιστροφέων TripleLynx

Σειρά αντιστροφέων TripleLynx MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Σειρά αντιστροφέων TripleLynx Το σημείο αναφοράς στους ηλιακούς αντιστροφείς της Danfoss τριφασικός Χωρίς μετασχηματιστή 10, 12.5 και 15 kw SOLAR INVERTERS 98% Μέγιστη ισχύς

Διαβάστε περισσότερα

7. Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών στοιχείων και πλαισίων

7. Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών στοιχείων και πλαισίων 7. Ηλεκτρικά χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών στοιχείων και πλαισίων Μαθησιακά αποτελέσματα H. Boileau, Savoie University, FR Μετά από τη μελέτη αυτού του κεφαλαίου, ο αναγνώστης θα πρέπει να είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Περιβάλλον και συμπεριφορά ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δρ Κώστας Αθανασίου Επίκουρος Καθηγητής Εργαστήριο Μη-συμβατικών Πηγών Ενέργειας Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Powador Mini-Argus Mini-Argus FR

Powador Mini-Argus Mini-Argus FR Powador Mini-Argus Mini-Argus FR Το κουτί σύνδεσης γεννητριών Powador Mini-Argus συνδυάζει προστασία των αγωγών, προστασία από υπέρταση και διακόπτη διαχωρισμού DC σε ένα χωριστό περίβλημα και μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Από : Ηµ/νία : 10-02-2010

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Από : Ηµ/νία : 10-02-2010 Από : Ηµ/νία : 10-02-2010 Προς : Αντικείµενο : Παράδειγµα (Demo) υπολογισµού αυτόνοµου και συνδεδεµένου Φ/Β συστήµατος εξοχικής κατοικίας Έργο : Εγκατάσταση Φ/Β συστήµατος στη Σάµο (Ελλάδα, Γεωγραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας Ενότητα 5: Ελευθέριος Αμανατίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Περιεχόμενα ενότητας Σχεδιασμός ΦΒ Πάρκων Χωροθέτηση - Διαμορφώσεις χώρων Σκιάσεις Ηλεκτρομηχανολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 2: Φωτοβολταϊκά Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

SUNNY MINI CENTRAL. Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων SUNNY MINI CENTRAL Ακριβής σχεδιασμός και υλοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων Προσγείωση Ακριβείας Εξαιρετικά ακριβής σχεδιασμός φωτοβολταϊκών συστημάτων Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο απλό να σχεδιαστούν και

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower

Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Tεχνική Πληροφορία Διαδικασία Derating για Sunny Boy και Sunny Tripower Με τη διαδικασία Derating, ο μετατροπέας μειώνει την απόδοσή του, ώστε να προστατεύσει τα εξαρτήματα από υπερθέρμανση. Αυτό το έγγραφο

Διαβάστε περισσότερα

ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter)

ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter) ISMG Ηλιακός Αντιστροφέας (inverter) Μεγάλο εύρος τάσης εισόδου ΦΒ (κατάλληλη για τάση µεταξύ 100 VDC και 450 VDC) και αποτελεσµατικό σύστηµα εύρεσης σηµείου µεγίστης ισχύος (Maximum Power Point- MPP Tracking)

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από κάποια επί μέρους στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται και περιγράφονται αμέσως μετά.

Κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα αποτελείται από κάποια επί μέρους στοιχεία όπως αυτά παρουσιάζονται και περιγράφονται αμέσως μετά. Εισαγωγικά Η εταιρεία Nobel, με 35 χρονη παρουσία στο χώρο των ηλιακών θερμοσιφώνων, εισέρχεται δυναμικά στο χώρο των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων έχοντας συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με αναγνωρισμένους

Διαβάστε περισσότερα

και συνδέει τον αριθμό των σπειρών του πρωτεύοντος και του

και συνδέει τον αριθμό των σπειρών του πρωτεύοντος και του Μετασχηματιστής με μεσαία λήψη Ένας μετασχηματιστής αποτελείται από δύο πηνία που έχουν τυλιχτεί επάνω στον ίδιο πυρήνα. Στο ένα πηνίο εφαρμόζεται μία εναλλασσόμενη τάση. Η τάση αυτή, δημιουργεί ένα μεταβαλλόμενο

Διαβάστε περισσότερα

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής

την επιτρεπτή πτώση τάσης στις γραμμές διακλάδωσης (κριτήριο καλής Εργαστηριακή Άσκηση 3 Μελέτη και Σχεδίαση Εσωτερικής Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης Κατοικίας Να πραγματοποιήσετε πλήρη μελέτη και σχεδίαση σε Auto Cad εσωτερικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (ΕΗΕ) κατοικίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΜΕΡΟΣ Β) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00. Αίθουσα: Υδραυλική

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΜΕΡΟΣ Β) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00. Αίθουσα: Υδραυλική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΙΙ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ: ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΜΕΡΟΣ Β) Ώρες Διδασκαλίας: Τρίτη 9:00 12:00 Αίθουσα: Υδραυλική Διδάσκων: Δρ. Εμμανουήλ Σουλιώτης, Φυσικός Επικοινωνία: msouliot@hotmail.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΗΜΙΤΟΝΟΥ Εισαγωγή Για να πάρετε την δυνατή ισχύ του μετατροπέα θα χρειαστεί σωστή εγκατάσταση.παρακαλώ διαβάστε τις οδηγείες πριν την εγκατάσταση και την χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια για την επιλογή ενός RCD

Κριτήρια για την επιλογή ενός RCD Κριτήρια για την επιλογή ενός RCD Χρήση διακοπτών προστασίας από ρεύματα διαφυγής (RCD) στο SUNNY BOY και SUNNY MINI CENTRAL Περιεχόμενα Κατά την εγκατάσταση των μετατροπέων προκύπτουν συχνά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρειες προϊόντος

Λεπτομέρειες προϊόντος Λεπτομέρειες προϊόντος Χαρακτηριστικά εξοπλισμού και δυνατότητες τοποθέτησης για το SUNNY STRING-MONITOR SSM16-11 Περιεχόμενα Το Sunny String-Monitor SSM16-11 είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ

Οδηγός χρήσης. Φωτοβολταϊκό πάνελ. Συνδεσμολογία. Στήριξη των πάνελ Οδηγός χρήσης Φωτοβολταϊκό πάνελ Πρόκειται για πάνελ υψηλής απόδοσης ισχύος από 10Wp έως 230Wp (ανάλογα με το μοντέλο). Ένα τέτοιο πάνελ παράγει σε μια καλοκαιρινή μέρα, αντίστοιχα από 50 Watt/h (βατώρες)

Διαβάστε περισσότερα

Ακρίβεια μέτρησης. Τιμές ενέργειας και βαθμός απόδοσης για Φωτοβολταϊκοί μετατροπείς Sunny Boy και Sunny Mini Central

Ακρίβεια μέτρησης. Τιμές ενέργειας και βαθμός απόδοσης για Φωτοβολταϊκοί μετατροπείς Sunny Boy και Sunny Mini Central Ακρίβεια μέτρησης Τιμές ενέργειας και βαθμός απόδοσης για Φωτοβολταϊκοί μετατροπείς Sunny Boy και Sunny Mini Central ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ο κάθε ιδιοκτήτης μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης θέλει να τις καλύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών

Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών Εγχειρίδιο Χρήσης Μετατροπέα Τάσης / Φορτιστή Συσσωρευτών ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτό το κεφάλαιο περιέχει σημαντικές οδηγίες ασφαλείας και λειτουργίας. Διάβασε και κρατήστε αυτό το εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιοκατανάλωσης, εφεδρείας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Λύσεις ΦωτοβολταΙκών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας Απευθείας κατανάλωση Εφεδρική λειτουργία Αυτόνομο Σύστημα 10ΚWp, Αίγινα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΛΟΤ HD 3S4 ΕΛΟΤ ΜΕΡΟΣ 6 ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 61 Αρχικός έλεγχος 610 Γενικά 610.1 Κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση πρέπει να ελέγχεται μετά την αποπεράτωση της και πριν να τεθεί σε λειτουργία από

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρειες προϊόντος

Λεπτομέρειες προϊόντος Λεπτομέρειες προϊόντος Χαρακτηριστικά εξοπλισμού και δυνατότητες τοποθέτησης για το SUNNY STRING-MONITOR SSM24-11 Περιεχόμενα Το Sunny String-Monitor SSM24-11 είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία από υπέρταση

Προστασία από υπέρταση Προστασία από υπέρταση Αντικεραυνική προστασία και προστασία από υπέρταση για Sunny Boy και Sunny Tripower Περιεχόμενα Στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις η φωτοβολταϊκή γεννήτρια βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο,

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 2.5 Εφαρμογές των αρχών διατήρησης στη μελέτη απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων Λέξεις κλειδιά: σύνδεση σε σειρά, παράλληλη σύνδεση, κόμβος, κλάδος, αντίσταση, τάση. Υπάρχουν δυο τρόποι σύνδεσης των ηλεκτρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2006 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 06 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 06 ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α 1. Οι βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης

Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Αποδοτικότητα με ευκολία χρήσης Οι νέοι μετατροπείς στοιχειοσειράς της ΑΒΒ για Φ/Β συστήματα Οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχώς βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και την απόδοση σε σχέση με το κόστος των

Διαβάστε περισσότερα

Tεχνικές πληροφορίες SUNNY STRING-MONITOR SSM8-21-BS / SSM16-21-BS / SSM8-21-BS-JP / SSM16-21-BS-JP

Tεχνικές πληροφορίες SUNNY STRING-MONITOR SSM8-21-BS / SSM16-21-BS / SSM8-21-BS-JP / SSM16-21-BS-JP Tεχνικές πληροφορίες SUNNY STRING-MONITOR SSM8-21-BS / SSM16-21-BS / SSM8-21-BS-JP / SSM16-21-BS-JP Περιεχόμενα Το Sunny String-Monitor SSMxx-21-BS / SSMxx-21-BS-JP είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιτήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης

Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Κινητήρας παράλληλης διέγερσης Ισοδύναμο κύκλωμα V = E + I T V = I I T = I F L R F I F R Η διέγερση τοποθετείται παράλληλα με το κύκλωμα οπλισμού Χαρακτηριστική φορτίου Έλεγχος ταχύτητας Μεταβολή τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων

Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Μάθημα 11 Αναλυτικότερα, η Σχεδίαση των Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη. Βασικό βήμα στη σχεδίαση εγκαταστάσεων κίνησης, είναι ο υπολογισμός των ηλεκτρικών γραμμών διατομή καλωδίου και υλικά προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΤΆ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΓ Όταν κατά τη λειτουργία μιας ΣΓ η ροπή στον άξονα της ή το φορτίο της μεταβληθούν απότομα, η λειτουργία της παρουσιάζει κάποιο μεταβατικό φαινόμενο για κάποια χρονική διάρκεια μέχρι να επανέλθει στη στάσιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ MM505 ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ Εργαστήριο ο - Θεωρητικό Μέρος Βασικές ηλεκτρικές μετρήσεις σε συνεχές και εναλλασσόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ.: 2610 432243, e-mail: info@energy-greece.gr - web: www.energy-greece.com

Τηλ.: 2610 432243, e-mail: info@energy-greece.gr - web: www.energy-greece.com Σχεδίαση, πώληση και εγκατάσταση μονοφασικού συστήματος αυτόνομης ηλεκτροδότησης, από ανανεώσιμες πηγές ονομαστικής ισχύος 7kW (inverter), συνεργαζόμενο και υποβοηθούμενο από Η/Ζ (γεννήτρια). Προς: Υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ. Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΑΕ ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 1 Αισθητήρια θερμοκρασίας Εισαγωγή Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι μια σημαντική ασχολία για τους μηχανικούς παραγωγής γιατί είναι, συνήθως,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΛΥΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - SI-ESF-M-P156-60

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΟΛΥΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - SI-ESF-M-P156-60 Αυτά τα Φ/Β στοιχεία χρησιµοποιούν ψευδο-τετράγωνο πολυκρυσταλλικά στοιχεία πυριτίου υψηλής απόδοσης, (οι κυψέλες αποτελούνται από ένα ενιαίο κρύσταλλο πυριτίου, υψηλής καθαρότητας) για να µετασχηµατίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. Λύση Δ1. Δ2. Δ3. Δ4.

Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. Λύση Δ1. Δ2. Δ3. Δ4. 1) Δύο αντιστάτες με αντιστάσεις R 1 = 2 Ω, R 2 = 4 Ω, είναι μεταξύ τους συνδεδεμένοι σε σειρά, ενώ ένας τρίτος αντιστάτης R 3 = 3 Ω είναι συνδεδεμένος παράλληλα με το σύστημα των δύο αντιστατών R 1, R

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Α.1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρική διάταξη που μετατρέπει εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών «ΔιερΕΥνηση Και Aντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ηλεκτρικής Ισχύος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) πλοίων» (ΔΕΥ.Κ.Α.Λ.Ι.ΩΝ) πράξη ΘΑΛΗΣ-ΕΜΠ, πράξη ένταξης 11012/9.7.2012, MIS: 380164, Κωδ.ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ:

Διαβάστε περισσότερα

Πόλωση των Τρανζίστορ

Πόλωση των Τρανζίστορ Πόλωση των Τρανζίστορ Πόλωση λέμε την κατάλληλη συνεχή τάση που πρέπει να εφαρμόσουμε στο κύκλωμα που περιλαμβάνει κάποιο ηλεκτρονικό στοιχείο (π.χ τρανζίστορ), έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ηλεκτρική Ενέργεια ποιο ενδιαφέρουσα μορφή ενέργειας εύκολη στη μεταφορά μετατροπή σε άλλες μορφές ενέργειας ελέγχεται εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί

Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Μάθημα 1 Πρώτα Βήματα στη Σχεδίαση μίας Εγκατάστασης: Απαιτούμενες Ηλεκτρικές Γραμμές και Υπολογισμοί Φορτίων Περίληψη Πως σχεδιάζουμε μία ηλεκτρική εγκατάσταση? Ξεκινώντας από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοστό απόδοσης. Ποιοτικός παράγοντας για την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση

Ποσοστό απόδοσης. Ποιοτικός παράγοντας για την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση Ποσοστό απόδοσης Ποιοτικός παράγοντας για την φωτοβολταϊκή εγκατάσταση Περιεχόμενα Το ποσοστό απόδοσης είναι ένα από τα σημαντικότερα μεγέθη για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας μίας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης

Παράρτημα. Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Παράρτημα Πραγματοποίηση μέτρησης τάσης, ρεύματος, ωμικής αντίστασης με χρήση του εργαστηριακού εξοπλισμού Άσκηση εξοικείωσης Σκοπός του παραρτήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη χρήση και τη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 9 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : Εφαρμοσμένη Ηλεκτρολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 1 η ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST COMPACT 110 & 150

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST COMPACT 110 & 150 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST COMPACT 110 & 150 Πίνακας περιεχομένων 1. Περιεχόμενα συσκευασίας... 2 2. Περιγραφή... 2 3. Εγκατάσταση συστήματος COMPACT... 2 4. Υδραυλική σύνδεση του ηλιακού συστήματος COMPACT...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΠΑΝΕΛ - SI-ESF-M-BIPV-SM-P125-60

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΜΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΠΑΝΕΛ - SI-ESF-M-BIPV-SM-P125-60 Solar Innova χρησιµοποιεί τις τελευταίες υλικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων. Τα στοιχεία µας είναι ιδανικό για κάθε εφαρµογή που χρησιµοποιεί το φωτοηλεκτρικό φαινόµενο ως µια καθαρή πηγή ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

INNTENSOL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ,ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

INNTENSOL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ,ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ INNTENSOL 2014 INNTENSOL ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ 85 & ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 21, ΤΚ: 26441, ΠΑΤΡΑ ΤΗΛ: 2610424680 FAX: 2610426850 website: www.inntensol.gr, email: info@inntensol.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι

Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Ι Ενότητα 5: Υπολογισμοί Γραμμών Ε.Η.Ε. βάσει του ΕΛΟΤ HD 384 Σταύρος Καμινάρης Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Διδάσκων : Δημήτρης Τσιπιανίτης Γεώργιος Μανδέλλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. 3 η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. ρ. Λάμπρος Μπισδούνης.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ. 3 η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ. ρ. Λάμπρος Μπισδούνης. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής η ενότητα ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ T... ΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Περιεχόμενα ης ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ

Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Άσκηση 1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ 1.1 Μέτρηση του λόγου μετασχηματισμού και προσδιορισμός παραμέτρων ισοδύναμου κυκλώματος μονοφασικών μετασχηματιστών 1.2 Αυτομετασχηματιστές 1.3 Τριφασικοί μετασχηματιστές Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - SI-ESF-M-BIPV-SM-M156-48

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΟΝΟΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - SI-ESF-M-BIPV-SM-M156-48 Solar Innova χρησιµοποιεί τις τελευταίες υλικά για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων. Τα στοιχεία µας είναι ιδανικό για κάθε εφαρµογή που χρησιµοποιεί το φωτοηλεκτρικό φαινόµενο ως µια καθαρή πηγή ενέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς

Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς TripleLynx Pro Φέρνουν απλότητα, ευελιξία και απόδοση στο Φωτοβολταϊκό σας σύστημα TripleLynx Pro Απλότητα. Ευελιξία. Απόδοση 2 Νέος

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια για την επιλογή μιας διάταξης προστασίας από ρεύματα διαφυγής

Κριτήρια για την επιλογή μιας διάταξης προστασίας από ρεύματα διαφυγής Κριτήρια για την επιλογή μιας διάταξης προστασίας από ρεύματα διαφυγής Χρήση διατάξεων προστασίας από ρεύματα διαφυγής για SUNNY BOY, SUNNY MINI CENTRAL και SUNNY TRIPOWER Περιεχόμενα Κατά την εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5. Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης

Άσκηση 5. Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι (ΕΡ) Άσκηση 5 Τρανζίστορ Διπολικής Επαφής σε συνδεσμολογία Κοινής Βάσης Στόχος Ο στόχος της εργαστηριακής άσκησης είναι η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική

ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO Σάββατο 7 Δεκεμβρίου Εξέταση στη Φυσική ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - «ΠΑΝΕΚΦE» 1ο και 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - EUSO 2014 Σάββατο 7 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας

α. Όταν από έναν αντιστάτη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, η θερμοκρασία του αυξάνεται Η αύξηση αυτή συνδέεται με αύξηση της θερμικής ενέργειας 1 3 ο κεφάλαιο : Απαντήσεις των ασκήσεων Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες: 1. Συμπλήρωσε τις λέξεις που λείπουν από το παρακάτω κείμενο, έτσι ώστε οι προτάσεις που προκύπτουν να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 5 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Άσκηση 5 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Άσκηση 5 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ 1. ΓΕΝΙΚΑ Τα ηλιακά στοιχεία χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του φωτός (που αποτελεί μία μορφή ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας) σε ηλεκτρική ενέργεια. Κατασκευάζονται από

Διαβάστε περισσότερα

Νέο DUAL Maximizer MM-2ES. Περισσότερη απόδοση, λιγότερος εξοπλισμός..

Νέο DUAL Maximizer MM-2ES. Περισσότερη απόδοση, λιγότερος εξοπλισμός.. Νέο DUAL Maximizer MM-2ES Περισσότερη απόδοση, λιγότερος εξοπλισμός.. 1 Photon: March 4, Έλεγχος 2012 σε βαθμό πάνελ είναι το Tigo πιο Energy σημαντικό Confidential στοιχείο στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας Χρήσεις ήπιων μορφών ενέργειας Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Χωρητικά ρεύματα διαφυγής

Χωρητικά ρεύματα διαφυγής Χωρητικά ρεύματα διαφυγής Οδηγίες για το σχεδιασμό εγκατάστασης μετατροπέων χωρίς μετασχηματιστή SUNNY BOY / SUNNY MINI CENTRAL ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Volkswagen AG, Wolfsburg, 2,4 MWp (Πηγή: Suntimes Solar GmbH,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ρεύμα και Αντίσταση Εικόνα: Οι γραμμές ρεύματος μεταφέρουν ενέργεια από την ηλεκτρική εταιρία στα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Η ενέργεια μεταφέρεται σε πολύ υψηλές τάσεις, πιθανότατα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Διάλεξη 2: Δίοδος pn Δρ Δημήτριος Λαμπάκης 1 Δίοδος pn Είναι μια μη γραμμική συσκευή Η γραφική παράσταση του ρεύματος σε σχέση με την τάση δεν είναι ευθεία γραμμή Η εξωτερική τάση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο

Οδηγίες ασφάλειας Προειδοποίηση! Προειδοποίηση! Προσοχή κίνδυνος! μόνο είσοδο 1 Οδηγίες ασφάλειας Λανθασμένη χρήση της συσκευής αυτής μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο καταστροφής της ίδιας ή άλλων συσκευών, ακόμα και τραυματισμό ή θάνατο. Προειδοποίηση! Ρεύμα 230V. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ AST SPLIT - VACUUM 160 & 200 Πίνακας περιεχομένων 1. Περιεχόμενα συσκευασίας... 2 2. Περιγραφή... 2 3. Εγκατάσταση συστήματος COMPACT... 2 4. Υδραυλική σύνδεση του ηλιακού συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Fronius IG Plus. Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων.

Fronius IG Plus. Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων. Fronius IG Plus Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων. Μέγιστη απόδοση. Σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο πρώτος μετατροπέας πολλαπλών λειτουργιών. Αξιόπιστος και με μέγιστη σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1

Γουργούλης ηµ., ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ, ΤΕΙ-Θ, ΤµήµαΑυτοµατισµού, Κλασσικές εγκαταστάσεις 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 2 Κλασσικές εγκαταστάσεις 1 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 3 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 4 Κλασσικές εγκαταστάσεις 2 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 5 ρ. Ηλ. Μηχ. & Μηχ. Η/Υ 6

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος. Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων

ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος. Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-121: Ηλεκτρονικά Κυκλώματα Γιώργος Δημητρακόπουλος Άνοιξη 2008 Βασικές Αρχές Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων Ηλεκτρικό ρεύμα Το ρεύμα είναι αποτέλεσμα της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο Σταθμισμένο κόστος παραγωγής ενέργειας (LCOE) από Φ/Β στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο Γεώργιος Χ. Χριστοφορίδης Επίκουρος Καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Εισαγωγή (1) Έως και

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Σκοποί της Εφαρμογής Μαθησιακοί Στόχοι

1.1. Σκοποί της Εφαρμογής Μαθησιακοί Στόχοι Εφαρμογή 01 Μονοφασικός Μετασχηματιστής : Ρεύμα Μαγνήτισης 1.1. Σκοποί της Εφαρμογής Μαθησιακοί Στόχοι Να εξοικειωθεί ο φοιτητής με την δομή και την κατασκευή ενός μετασχηματιστή (υλικά, γεωμετρικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργειας. Ανανεώσιμες Πηγές. Ενέργειας ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Ενέργειας. Ανανεώσιμες Πηγές. Ενέργειας ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ανανεώσιμες Πηγές ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ - ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ &

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Στις ΑΠΕ. 2 η Εργαστηριακή Άσκηση. Γ. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΟΣ Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ

Εισαγωγή Στις ΑΠΕ. 2 η Εργαστηριακή Άσκηση. Γ. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΟΣ Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Εισαγωγή Στις ΑΠΕ 2 η Εργαστηριακή Άσκηση Γ. ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΟΣ Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Μέση Τιμή Πυκνότητας Ισχύος Ακτινοβολίας Γενικά, η μέση τιμή ενός μεγέθους στο χρονικό διάστημα Τ, δίδεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την:

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: Σκοπός της Άσκησης: ΑΣΚΗΣΗ η ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι της εργαστηριακής άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με την: α. Κατασκευή μετασχηματιστών. β. Αρχή λειτουργίας μετασχηματιστών.

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομοτεχνική Μελέτη Διασυνδεδεμένου Φωτοβολτακού Συστήματος

Οικονομοτεχνική Μελέτη Διασυνδεδεμένου Φωτοβολτακού Συστήματος Οικονομοτεχνική Μελέτη Διασυνδεδεμένου Φωτοβολτακού Συστήματος Υλοποιώντας έναν από τους στόχους του εγκεκριμένου από το Ι.Κ.Υ. ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, 2015-2016 με θέμα: «Αυτόνομα συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Fronius IG Plus. Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων.

Fronius IG Plus. Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων. Fronius IG Plus Η νέα γενιά συνδεδεμένων με το δίκτυο φωτοβολταϊκών μετατροπέων. Compa Solar 25th Martiou 32 - Katerini 60100 Tel +30.23510.45415 - Fax +30.23510.36181 email: info@compasolar.gr - web:

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 3 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ 5 4 ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΡΙΩΡΟ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: ΕΠΩΝΥΜΟ: ΟΝΟΜΑ: ΑΜ: Περιεχόμενα 1 ΣΚΟΠΟΣ 1 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ 1 2.1 Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣΗΣ 3

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α» ΕΙΔΙΚΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α» ΕΙΔΙΚΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «Α» ΕΙΔΙΚΟΙ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ Διασύνδεση και Λειτουργία Μικρού Φωτοβολταϊκού Συστήματος, δυναμικότητας μέχρι και 5kWp, στο Δίκτυο Διανομής, με τη μέθοδο Εφαρμογής Συμψηφισμού Μετρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος. Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης

Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος. Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης, Δρ Φυσικής Πειραματικός σχεδιασμός της χαρακτηριστικής καμπύλης παθητικής διπολικής συσκευής ηλεκτρικού κυκλώματος Σκοπός και κεντρική ιδέα της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού

μετασχηματιστή. ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ ΘΕΜΑ: Περιγράψτε τον τρόπο λειτουργίας ενός μονοφασικού μετασχηματιστή. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Δημήτριος Καλπακτσόγλου ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ: Αικατερίνης-Χρυσοβαλάντης Γιουσμά Α.Ε.Μ:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF

Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Τεχνική Προδιαγραφή για τηλεχειριζόμενους διακόπτες (ρελέ ισχύος) ABB AF Περιεχόμενα 1. Τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος-af... 2 2. Βοηθητικοί τηλεχειριζόμενοι διακόπτες αέρος (βοηθητικά ρελέ)-nf... 4

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ 2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Τι είναι ; Ηλεκτρικό ρεύμα ονομάζεται η προσανατολισμένη κίνηση των ηλεκτρονίων ή γενικότερα των φορτισμένων σωματιδίων Που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς. 2 σε 1

Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς. 2 σε 1 MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Νέοι ορίζοντες για Αντιστροφείς σειράς TLX Pro 8k. TLX Pro 10k. TLX Pro 12.5k. TLX Pro 15k 2 σε 1 Ανιστροφέας και web server σε μία μονάδα Αυτό σημαίνει λιγότερη καλωδίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ροή ηλεκτρικών φορτίων. Θεωρούμε ότι έχουμε για συγκέντρωση φορτίου που κινείται και διέρχεται κάθετα από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να :

ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να : ΠΗΝΙΟ ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να : Αναφέρει τι είναι το πηνίο Αναφέρει από τι αποτελείται το πηνίο Αναφέρει τις ιδιότητες του πηνίου Αναφέρει το βασικό χαρακτηριστικό του πηνίου Αναφέρει τη σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014)

Σε γαλάζιο φόντο ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ (2013 2014) Σε μαύρο φόντο ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑΣ ΥΛΗΣ (2013-2014) > Φυσική Γ Γυμνασίου >> Αρχική σελίδα ΗΛΕΚΤΡΙΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΙΑ ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς χχωρρί ίςς ααππααννττήήσσεει ιςς (σελ. ) ΕΕρρωττήήσσεει ιςς ΑΑσσκκήήσσεει ιςς μμεε ααππααννττήήσσεει ιςς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση σκίασης. Αποδοτικότερη λειτουργία μερικώς σκιασμένων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με OptiTrac Global Peak

Διαχείριση σκίασης. Αποδοτικότερη λειτουργία μερικώς σκιασμένων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με OptiTrac Global Peak Διαχείριση σκίασης Αποδοτικότερη λειτουργία μερικώς σκιασμένων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με OptiTrac Global Peak Περιεχόμενα Πολλές φορές η σκιά από τα παράθυρα της στέγης, από τις καμινάδες ή από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Ομογενές ηλεκτρικό πεδίο έχει ένταση μέτρου

ΟΡΟΣΗΜΟ ΘΕΜΑ Δ. Ομογενές ηλεκτρικό πεδίο έχει ένταση μέτρου Ομογενές ηλεκτρικό πεδίο έχει ένταση μέτρου 5 N E 8 10. C E Σε ένα σημείο Α του πεδίου αυτού, που παριστάνεται στο διπλανό σχήμα, τοποθετούμε ακίνητο ένα σημειακό ηλεκτρικό φορτίο Q. Τότε, σε ένα σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες που παρέχει η Κρητική Ενεργειακή με μορφή συμβολαίων συντήρησης μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων

Υπηρεσίες που παρέχει η Κρητική Ενεργειακή με μορφή συμβολαίων συντήρησης μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων Υπηρεσίες που παρέχει η Κρητική Ενεργειακή με μορφή συμβολαίων συντήρησης μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων Σκοπός του παρόντος είναι η ενημέρωση επενδυτών φ/β συστημάτων, σχετικά με τις υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης

Μάθημα 10 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Μάθημα 0 Η Σχεδίαση Εγκαταστάσεων Κίνησης Περίληψη Σε προηγούμενες ενότητες, είδαμε τα βασικά βήματα / διαδικασία / μεθοδολογία στη σχεδίαση οικιακών και εγκαταστάσεων κίνησης. Είδαμε / χρησιμοποιήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC

Βασικές Αρχές Ελέγχου Ρολών. Εκπαιδευτικό κέντρο ISC Εκπαιδευτικό κέντρο ISC July 2010 > Ρολά / Περσίδες Περιεχόμενα Έλεγχος ρολών - πλεονεκτήματα Τρόποι Ελέγχου Ρολών Ρολά στο σπίτι Ρολά στο γραφείο Ανασκόπηση προσφοράς της Schneider Electric 2 > Ρολά /

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις τοποθέτησης

Προϋποθέσεις τοποθέτησης Προϋποθέσεις τοποθέτησης για SUNNY CENTRAL 250, 250HE Περιεχόμενα Σε αυτό το έγγραφο περιγράφονται οι διαστάσεις, οι ελάχιστες αποστάσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι ποσότητες εισερχόμενου και

Διαβάστε περισσότερα