Η Διαμεσολάβηση ως μέθοδος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Διαμεσολάβηση ως μέθοδος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών"

Transcript

1 Η Διαμεσολάβηση ως μέθοδος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών Ευγενία Παπαθανασοπούλου Δικηγόρος LL.M. Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια CEDR & Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαμεσολαβήτρια CCPIT &CCOIC 14/11/2013

2 ΣΙ ΕΙΝΑΙ η Διαμεσολάβηση? Διαρθρωμένη διαδικασία στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επίλυση της διαφοράς τους με τη βοήθεια διαμεσολαβητή. [άρθρο 1α της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ της 21/5/2008] Στη διαμεσολάβηση ισχύουν τα 4Cs της αγγλοσαξωνικής θεωρίας: Consensus = συναίνεση των μερών, Continuity = διατήρηση των επαγγελματικών σχέσεων των μερών, Control = η εξέλιξη της υπόθεσης εξαρτάται από τα μέρη, Confidentiality = εχεμύθεια Η Διαμεσολάβηση είναι μια διαρθρωμένη απόρρητη, εμπιστευτική και ευέλικτη διαδικασία που βασίζεται στην εκούσια συμμετοχή των μερών, σύμφωνα με την οποία ένας ενδιάμεσος ουδέτερος τρίτος, ειδικά εκπαιδευμένος, διευκολύνει τα μέρη, τα οποία συναντώνται σε ουδέτερο χώρο για να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση για το πρόβλημά τους συνήθως σε μια ημέρα. Στη διαμεσολάβηση συμμετέχουν τα Μέρη, οι δικηγόροι τους και ο διαμεσολαβητής, που στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό να είναι δικηγόρος (άρθρα 4 και 7 του ν. 3898/2010).

3 ΓΙΑΣΙ Διαμεσολάβηση? Για τις Επιχειρήσεις «Οι επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν για να κερδίζουν μερίδια αγοράς, δεν δημιουργήθηκαν για να κερδίσουν δίκες» Νοέμβριος 2005 / Thierry Breton - Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών & Βιομηχανίας "Οι αρνητικές συνέπειες μιας περίπτωσης σαν αυτή όπου, ελλείψει οποιουδήποτε συμβιβασμού, κάποιος κερδίζει, κάποιος χάνει, κοστίζει πάντα πολλά χρήματα και συνήθως δημιουργεί ένα πολύ άρρωστο-συναίσθημα που δεν τελειώνει με την άσκηση της προσφυγής Lord Justice Mummery Court of Appeal, Case Pennock v Hodgson (2010) Δημοφιλέστερη λόγω ύφεσης και οικονομικής κρίσης Για τα Άτομα Αντί για τη «νομικοποίηση των σχέσεων» τα άτομα «ξαναρχίζουν να συζητούν» και να φτάνουν «στη δική τους λύση».

4 Διαμεσολάβηση και Δικαστική Οδός Α. Ιδιωτική διαμεσολάβηση εντελώς ανεξάρτητη από τη δικαστική οδό και συνήθως χωρίς καμία δικαστική ενέργεια. Β. Διαμεσολάβηση στο δικαστήριο, αλλά μετά το δικαστήριο δεν αναμειγνύεται. Γ. Δικαστική μεσολάβηση στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος, πρόσφατα εισαχθείσα με το άρθρο 7 του ν. 4055/2012 που πρόσθεσε το άρθρο 214Β του ΚΠολΔ, αλλά διεξάγεται όχι από το δικαστή που έχει επιληφθεί της συγκεκριμένης διαφοράς. Το δικαστήριο αναβάλλει υποχρεωτικά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιόν του σε άλλη δικάσιμο μετά την πάροδο 3μηνου και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του 6μηνου (άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3898/2010).

5 Πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης έναντι της πολιτικής δίκης: Ανάδειξη πραγματικών συμφερόντων και βούλησης των μερών Διάρκεια, ταχύτητα και κόστος της διαδικασίας Ελαστικότητα και ευελιξία της διαδικασίας, όχι δικονομικές αγκυλώσεις Διατήρηση ελέγχου επί της επίλυσης της διαφοράς και της σύναψης συμφωνίας ή μη, μειώνοντας τον κίνδυνο απρόβλεπτης έκβασης της δίκης - Μη δημιουργία νομολογίας για χειρισμό παρόμοιων διαφορών στο μέλλον Έλλειψη δημοσιότητας, διασφάλιση απορρήτου και εμπιστευτικότητας της διαδικασίας και των πληροφοριών έναντι των ανταγωνιστών, άρα και διαφύλαξη της φήμης Εξειδίκευση του διαμεσολαβητή ως προς το είδος της διαφοράς

6 Πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης έναντι της πολιτικής δίκης: [συνέχεια] Εκτελεστή συμφωνία στις διασυνοριακές διαφορές Αποτελεσματικότητα και συνέχιση της επιχειρηματικής ή άλλης συνεργασίας, διατήρηση των σχέσεων των μερών (PWC Survey 2006) Πιθανότητα επίλυσης και λοιπών θεμάτων που συνδέονται με τη διαφορά, διεύρυνση της πίτας με τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων με σκοπό το κοινό κέρδος (invent options for mutual gain) Μη δεσμευτικός χαρακτήρας της διαδικασίας, όποτε επιθυμούν τα μέρη μπορούν να αποχωρήσουν.

7 ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΙΟ Οδηγία 2008/52/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21/5/2008 «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» για τη διασυνοριακή διαμεσολάβηση με 14 άρθρα. Τέθηκε σε ισχύ στις 13/6/2008 και απαιτούσε από την ΕΕ εκτός από τη Δανία (που δεν δεσμεύεται λόγω προνομίου που απολαμβάνει βάσει πρωτοκόλλου που προσαρτάται στις συνθήκες της ΕΕ) να υλοποιήσουν την απαραίτητη νομοθεσία μέχρι τις 20/5/2011. Κανονισμός 524/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για online επίλυση διαφορών αναφορικά με διαφορές καταναλωτών (ODR Regulation) και Οδηγία 2013/11/ΕΕ της 18/6/2013 για εναλλακτική επίλυση διαφορών αναφορικά με διαφορές καταναλωτών (ADR Directive) με υποχρέωση θέσης εφαρμογή από τα κράτη μέλη όχι αργότερα από 9/7/2015, στοχεύοντας στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων για πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Ν. 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» (ΦΕΚ Α 211/ ) Π.Δ. 123/2011 «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων αδειοδότησης και λειτουργίας των φορέων κατάρτισης διαμεσολαβητών» (ΦΕΚ Α 255/ )

8 Ποιες διαφορές υπάγονται σε διαμεσολάβηση? Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3898/2010, σε διαμεσολάβηση υπάγονται οι ιδιωτικές διαφορές (αστικές και εμπορικές), που κατ άρθρο 871 ΑΚ μπορεί να υπαχθούν με συμφωνία των μερών, εφόσον τα μέρη έχουν την εξουσία διάθεσης. Άρα διαμεσολάβηση σε διαφορές με αντικείμενο για το οποίο τα μέρη δεν έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν βάσει του εφαρμοστέου δικαίου δεν είναι δυνατή, εκείνες δηλαδή που υπάγονται σε διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, (πχ. Λύση γάμου), ενώ αντίθετα θέματα διατροφής και περιουσιακά υπάγονται. Η διαμεσολάβηση δεν καλύπτει φορολογικές, τελωνειακές ή διοικητικές διαφορές ή αξιώσεις κατά του δημοσίου για πράξη ή παράλειψη κατά την άσκηση κρατικής εξουσίας. Όταν όμως το Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ. ενεργούν ως fiscus, αποτελεί ιδιωτική διαφορά και δύναται να υπαχθεί σε διαμεσολάβηση.

9 Τπαγόμενες Διαφορές Μικροδιαφορές Διαφορές από συμβάσεις για προϊόντα, υπηρεσίες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, προμήθειες, εγγυήσεις, όπως ευθύνη από ελαττωματικά προϊόντα Διαφορές από ηλεκτρονικό εμπόριο Διαφορές από ιατρική αμέλεια και ασφαλιστικές διαφορές Ναυτικές διαφορές Διαφορές σε κατασκευαστικά έργα Εμπορικά σήματα, ευρεσιτεχνία και γενικά διαφορές πνευματικής ιδιοκτησίας Διαφορές αναφορικά με μακροχρόνιες συμβάσεις π.χ. παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, συμφωνίες πλαίσιο, κατασκευές μεγάλου και μακροχρόνιου έργου

10 Τπαγόμενες Διαφορές [συνέχεια] Πτωχεύσεις (άρθρα 99 επ. του νέου πτωχευτικού κώδικα Χρηματοοικονομικές και τραπεζικές διαφορές Ενδοεταιρικές διαφορές Διαφορές επαγγελματικής ευθύνης Εργατικές διαφορές Μισθωτικές και διαφορές μεταξύ συνιδιοκτητών σε πολυκατοικίες και γενικά γειτονικές Αθλητικές διαφορές Διαφορές με οικογενειακές ή/και εμπορικές διαστάσεις (πατέρας με παιδιά ή αδέλφια θέλουν να χωρίσουν τα της οικογενειακής επιχείρησης) Διαφορές μεταξύ ασθενέστερα οικονομικών πολιτών και μεγάλων οργανισμών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας

11 Διασυνοριακές Διαφορές Διασυνοριακές διαφορές σύμφωνα με το άρθρο 2 της οδηγίας 2008/52 και το άρθρο 4 του ν. 3898/2010 νοούνται εκείνες κατά τις οποίες τουλάχιστον ένα από τα μέρη κατοικεί μονίμως ή διαμένει συνήθως σε κράτος μέλος διαφορετικό από εκείνο οποιουδήποτε άλλου μέρους κατά την ημερομηνία στην οποία: α) τα μέρη συμφωνούν να προσφύγουν σε διαδικασία διαμεσολάβησης αφότου ανέκυψε η διαφορά. β) διετάχθη η διαμεσολάβηση από το δικαστήριο. γ) υφίσταται υποχρέωση διαμεσολάβησης δυνάμει του εθνικού δικαίου ή δ) κληθούν τα μέρη σε διαμεσολάβηση. Η διαμεσολάβηση είναι είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των επιχειρηματικών σχέσεων, όπου υφίστανται ζητήματα διαφορετικής ερμηνείας συμβάσεων και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία των ζητημάτων που προκύπτουν στο διεθνές εμπόριο.

12 Σι χρειαζόμαστε τον Διαμεσολαβητή, αν είναι να τα βρούμε, θα τα βρούμε και μόνοι μας? Ο Διαμεσολαβητής είναι εκπαιδευμένος και γνωρίζει τις κατάλληλες τεχνικές και μεθόδους προς επίλυση της διαφοράς συγκεντρώνει πληροφορίες και από τα δύο μέρη ανοίγει την πόρτα επικοινωνίας των μερών και διευκολύνει την ανταλλαγή των πληροφοριών μεταξύ τους διασφαλίζει ότι τα μέρη κατανοούν τις πληροφορίες, διασαφηνίζει τις προσδοκίες, τα κοινά συμφέροντα και τις ανάγκες των μερών ή μπορεί να μάθει συμφέροντα που δεν έχουν εκφραστεί μέχρι τώρα λαμβάνει υπόψη πολιτισμικές διαφορές και ιδιαιτερότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες στις διασυνοριακές διαφορές βοηθά τα μέρη να σκεφτούν εποικοδομητικά και να αντιληφθούν τις αδυναμίες τους και τα ασθενή σημεία και να εντοπίσουν ρεαλιστικά την καλύτερη (BATNA-best alternative to a negotiated agreement ή MLATNA-most likely alternative to a negotiated agreement) ή την χειρότερη (WATNA-worst alternative to a negotiated agreement) εκδοχή της πιθανής συμφωνίας.

13 Δεξιότητες του Διαμεσολαβητή Ο Διαμεσολαβητής καθοδηγείται από τον ευρωπαϊκό κώδικα Δεοντολογίας για διαμεσολαβητές ( justice/adr/adr-ec-code-conduct-en.pdf) Στη διαμεσολάβηση ο διαμεσολαβητής ελέγχει τη διαδικασία και τα μέρη ελέγχουν το αποτέλεσμα. Δεν ψάχνει να βρει ποιος έχει δίκιο ή άδικο, αλλά να αντιληφθεί ποιο είναι το κοινό συμφέρον των μερών. Ενεργεί ως καταλύτης. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του διαμεσολαβητή (rapport) μαζί με τη δημιουργία ενσυναίσθησης (empathy) μεταξύ των μερών είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την επιτυχή έκβαση της διαμεσολάβησης. Η εμπιστοσύνη εδραιώνεται με το κατά πόσο κατέχει τη διαδικασία, την επεξηγεί στα μέρη, δείχνει εγκαρδιότητα και ενδιαφέρον για τους άλλους, με απουσία προκαταλήψεων εναντίον της μιας ή της άλλης πλευράς.

14 Δεξιότητες του Διαμεσολαβητή [συνέχεια] Τεμπέλης (αφήνει τα μέρη να δουλέψουν) Ηλίθιος (κάνει όσο πιο πολλές ερωτήσεις μπορεί) Ειρηνοποιός, διασφαλίζει ότι τα μέρη θα έχουν ίσες ευκαιρίες, ουδέτερος και ευέλικτος Κρατά το στόμα του κλειστό, Θέτει ερωτήσεις, όχι δηλώσεις και μετά σιωπή Δεν προσπαθεί να πετύχει, αλλά να φανεί χρήσιμος Αποτελεσματικός, αμερόληπτος, ευέλικτος να έχει ικανότητα διεύθυνσης της διαδικασίας (control) με ενεργητική ακρόαση με ερωτήσεις ανοιχτές ως προς τα γεγονότα, τις σχέσεις, τα συμφέροντα των μερών - Διαχωρίζει τα άτομα από το πρόβλημα Δεν κρατά πολλές σημειώσεις και δεν χάνει την οπτική επαφή (eye contact), γιατί μπορεί να χάσει σημαντική επικοινωνία, αναγνωρίζει και αφήνει να εκφρασθούν συναισθήματα των μερών.

15 Είδη Διαμεσολάβησης Η διαμεσολάβηση διευκόλυνσης (facilitative mediation) Η αξιολογική διαμεσολάβηση (evaluative mediation) Η μεταμορφωτική διαμεσολάβηση (transformative mediation) Πολυμερείς διαμεσολαβήσεις Διαδικτυακή διαμεσολάβηση Διαιτησία / Διαμεσολάβηση και Διαμεσολάβηση / Διαιτησία Άλλες μορφές (Independent interventions and facilitations, assisted stakeholder dialogue, conciliation, deal mediation, independent chairing, independent review, relationship building, etc.)

16 Διαδικασία - τάδια Διαμεσολάβησης 1 ο τάδιο Προετοιμασίας (preparatory phase) Αποτελεσματική η προετοιμασία όταν γίνεται σε τρία επίπεδα, δηλαδή πρόσωπα, επιζητούμενο αποτέλεσμα και διαδικασία που θα ακολουθήσει. Ενημέρωση των μερών, επεξήγηση της διαδικασίας και του ρόλου των συμμετεχόντων, υπογραφή συμφωνητικού διαμεσολάβησης, καθορισμός και πληρωμή αμοιβής διαμεσολαβητή, χρονοδιάγραμμα, επιλογή και προετοιμασία του χώρου, συμμετέχοντες και έγγραφη ανταλλαγή γραπτών περιλήψεων της υπόθεσης και εγγράφων κλπ. Learn all you can before mediation 2 ο τάδιο Έναρξης (opening phase) Ενημέρωση και παρουσίαση των μερών, επεξήγηση διαδικασίας, αναφορά στις αρχές της εμπιστευτικότητας, της διαδικασίας των ανοιχτών ερωτήσεων των μερών και μετά κατ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις (caucus) του διαμεσολαβητή με κάθε μέρος χωριστά. Στην τελευταία περίπτωση δίνεται η ευκαιρία να κοινοποιηθούν ευαίσθητες πληροφορίες τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο διαμεσολαβητής για την ανάπτυξη σεναρίων λύσεων.

17 τάδια Διαμεσολάβησης [συνέχεια] 3 ο τάδιο διερεύνησης των συμφερόντων των μερών (exploration phase) Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης Αποκατάσταση της επικοινωνίας των μερών (αναφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον) Συζήτηση, όχι ανάκριση - Κατανόηση των μερών ότι είναι συνεργάτες σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσης. Τεχνικές: αντανάκλασης, παράφρασης, επαναπροσδιορισμού & ανακεφαλαίωσης 4 ο τάδιο διαπραγμάτευσης και επεξεργασίας λύσεων (bargaining phase) Ο Διαμεσολαβητής: δουλεύει με Τεστ Πραγματικότητας (Reality Tests) σχετικά με τις επιλογές και τη συμφωνία για τη μεγάλη εικόνα, εντοπίζει περισσότερες εναλλακτικές λύσεις με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των μερών και επικοινωνεί τις πρώτες προσφορές, χειρίζεται πιθανό αδιέξοδο, ελέγχει την ΒΑΤΝΑ και δεν βιάζεται να έχει λεπτομερή νούμερα μεγαλώνει την πίτα (expand the pie).

18 τάδια Διαμεσολάβησης [συνέχεια] 5 ο τάδιο κατάληξης σε μια βιώσιμη λύση και διευθέτηση (concluding phase) Το ζητούμενο είναι η διαμεσολάβηση να φτάσει σε μια συμφωνία αλλά όχι με κάθε κόστος και σίγουρα όχι για το καλό του διαμεσολαβητή, αλλά των μερών. Η διαμεσολάβηση δεν γίνεται για να προστεθεί άλλη μια επιτυχημένη στη λίστα των υποθέσεων του διαμεσολαβητή. Περισσότερο από τη διευθέτηση, θα πρέπει ο διαμεσολαβητής να δει ότι πράγματι είναι πρακτική και βιώσιμη και έχει βελτιωθεί η κατανόηση μεταξύ των μερών. Αν αποτύχει, αφήνει την πόρτα ανοιχτή, σχεδιάζει επόμενα βήματα και είναι σε επαφή.

19 Πέρας Διαδικασίας Συντάσσεται πρακτικό (άρθρο 9 του ν. 3898/2010) που περιέχει: Ονοματεπώνυμο διαμεσολαβητή, Τόπο και χρόνο διαμεσολάβησης, Ονόματα μερών, Συμφωνία για την υπαγωγή σε διαμεσολάβηση, Συμφωνία που κατέληξαν τα μέρη ή μνεία της αποτυχίας, Υπογραφές των μερών, δικηγόρων και διαμεσολαβητή. Αν καταλήγει σε συμφωνία το πρακτικό κατατίθεται στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου της Περιφέρειας στην οποία διεξήχθη η διαμεσολάβηση με επιμέλεια του διαμεσολαβητή, εφόσον το ζητήσει ένα από τα μέρη. Το πρακτικό αποτελεί εκτελεστό τίτλο, εφόσον περιέχει συμφωνία των μερών για ύπαρξη αξιώσεως που μπορεί να εκτελεστεί αναγκαστικά σύμφωνα με το άρθρο 904, παρ. 2, εδ. γ του ΚΠολΔ. Διακοπή της παραγραφής και της αποσβεστικής προθεσμίας άσκησης των αξιώσεων και έναρξη και πάλι με την υπογραφή του πρακτικού αποτυχίας (άρθρο 11 του ν. 3898/2010).

20 Χρήσιμα tips 1. Η συμμετοχή των σωστών προσώπων με ίδια διαπραγματευτική εξουσία 2. Επανασύνδεση των μερών, γιατί έφτασαν μέχρις εδώ, συνεργασία στο μέλλον 3. Συμπερίληψη ρήτρας διαμεσολάβησης στην κατάρτιση της σύμβασης από την αρχή της συνεργασίας πριν προκύψει η διαφορά.

21 Η Διαμεσολάβηση στις άλλες χώρες ΗΠΑ (95% των διαφορών επιλύονται με ADR) Ηνωμένο Βασίλειο (εξοικονόμηση 2 δις λιρών [CEDR Mediation Survey 2012]) Ολλανδία (Έτος διαμεσολαβήσεις) Ιταλία: Υποχρεωτική η διαμεσολάβηση σε ορισμένες κατηγορίες διαφορών βάσει των Ν.Δ. 25/2010 και 69/2013, μόνον εντός του 2011 υποβλήθηκαν αιτήματα για διαμεσολάβηση και το 38% βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά, αφού ο μέσος χρόνος εκδίκασης στις εμπορικές διαφορές ανέρχεται σε 533 ημέρες. Γαλλία: Διάταξη της 16/11/2011 και Εφαρμοστέο Διάταγμα της 20/1/2012 Σερβία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη (International Finance Corporation Report 2006) Ισπανία, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Τουρκία Βουλγαρία στα σπάργανα (100 υποθέσεις)

22 Πότε θα πετύχει η διαμεσολάβηση στην Ελλάδα? Εφόσον α) πεισθούν οι δικηγόροι για τη χρησιμότητα του θεσμού και ενημερώνουν τους πελάτες τους, β) πεισθούν οι δικαστές, να μην τη θεωρούν αντιποίηση της εξουσίας τους να κρίνουν και να επικεντρωθούν στις πραγματικά χρήζουσες δικαστικής προστασίας διαφορές, γ) οι επιχειρήσεις κατανοήσουν το πραγματικό συμφέρον τους και δ) γίνει ενημέρωση εκ μέρους της Πολιτείας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 της Οδηγίας, αρχής γενομένης από τη διδασκαλία του θεσμού της διαμεσολάβησης στα Σχολεία.

23 Οφέλη διαμεσολάβησης Πολλαπλά οφέλη στον εμπορικό κόσμο, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξίσου πολλαπλά οφέλη στην πολιτεία και στην εθνική οικονομία (βελτίωση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, σταθερότητα και ασφάλεια των συναλλαγών, επίλυση διασυνοριακών και διαπολιτισμικών διαφορών, εξοικονόμηση χρόνου και δαπανών με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων προς όφελος του έλληνα φορολογούμενου και αντιμετώπιση των φαινομένων της αρνησιδικίας. Now wasn t that nice? We talked, we agreed on some things, we disagree on some things, and no one threatened to sue anybody.

24 Oφέλη διαμεσολάβησης [συνέχεια] Προσέλκυση και αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα μας Οι ξένοι επενδυτές είναι εξοικειωμένοι με μηχανισμούς ADR από διακρατικές προσφυγές και δικαστικούς αγώνες (PWC Survey 2006) Η αδυναμία του δικαστικού συστήματος είναι εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα (World Bank Group 2010) Το ζητούμενο είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας και η μείωση του μεγάλου φόρτου των δικαστηρίων Με τη διαμεσολάβηση θα επιτευχθεί: βελτίωση της εμπιστοσύνης στο δικαιοδοτικό σύστημα επίδραση θετική στην αντίληψη των επενδυτών δυνατότητα προσέλκυσης και αύξησης των ξένων επενδύσεων

25 υμπεράσματα Η Διαμεσολάβηση παρέχει: πραγματική δυνατότητα διαλόγου και εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, βελτίωση των ικανοτήτων διαπραγμάτευσης των δικηγόρων, επιχειρηματιών και άλλων επαγγελματιών - όλοι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε τόσο στον τρόπο με τον οποίο θέτουμε τα ερωτήματα, όσο και σε εκείνον με τον οποίο τους συμβουλεύουμε. Ειδικότερα για τους Εσωτερικούς Ελεγκτές, η διαμεσολάβηση παρέχει το βέλτιστο τρόπο προσέγγισης και διευθέτησης των ευρημάτων ελέγχου μεταξύ της εταιρείας και του ελεγχόμενων λειτουργικών τμημάτων ή και θυγατρικών της, βελτιώνει δε τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες.

26 Genius is often a combination of natural ability and a lot of hard work. You do have the raw materials needed to become a negotiation genius almost everyone does. If you now put forth the effort, then you will become a negotiation genius someone who finds it easy to achieve brilliant results in all types of negotiations. Negotiation genius by Deepak Malhotra and Max Bazerman, 2007

27 Α ΕΤΧΑΡΙΣΩ

Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας

Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας Νέοι τρόποι επίλυσης των αστικών & εμπορικών διαφορών μας Στέλλα Γαμβρέλλη, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Εσπερίδα innovation-community.gr «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» Πολυσυνέδριο Capital & Vision, HILTON

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 4 Φορείς πιστοποίησης Άρθρο 5 Προσφυγή στη διαµεσολάβηση Άρθρο 6 Διαδικασία

Άρθρο 4 Φορείς πιστοποίησης Άρθρο 5 Προσφυγή στη διαµεσολάβηση Άρθρο 6 Διαδικασία ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 21

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών ιαπραγμάτευση, ιαμεσολάβηση. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών ιαπραγμάτευση, ιαμεσολάβηση. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών ιαπραγμάτευση, ιαμεσολάβηση Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb ιαπραγμάτευση Συμφωνία μέσω άμεσης επικοινωνίας. Εθελοντική και μη δεσμευτική.

Διαβάστε περισσότερα

N. 3898/2010-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

N. 3898/2010-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ N. 3898/2010-ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Δευτέρα, 20 Δεκέμβριος 2010 15:42 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3898 (ΦΕΚ Α 211 16.12.2010) Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι η Διαμεσολάβηση;»

«Τι είναι η Διαμεσολάβηση;» «Τι είναι η Διαμεσολάβηση;» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ Δ.Ν., ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΜΠΕΡΝΑΝΤΕΤ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ- ΣΡΕΚΕΝΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε ευρεία διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τους

όσον αφορά τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε ευρεία διαβούλευση με τα κράτη μέλη και τους ΟΔΗΓΙΑ 2008 52 ΕΚ Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

τη γνώµη της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής [1], Αποφασίζοντας σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης [2],

τη γνώµη της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής και Κοινωνικής Επιτροπής [1], Αποφασίζοντας σύµφωνα µε τη διαδικασία του άρθρου 251 της συνθήκης [2], Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 21ης Μαΐου 2008 για ορισµένα θέµατα διαµεσολάβησης σε αστικές και εµπορικές υποθέσεις Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 136/3 ΟΔΗΓΙΕΣ

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 136/3 ΟΔΗΓΙΕΣ 24.5.2008 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 136/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/52/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Μαΐου 2008 για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ( MEDIATION ) Νομοθετικό Πλαίσιο Φορείς Κατάρτισης

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ( MEDIATION ) Νομοθετικό Πλαίσιο Φορείς Κατάρτισης ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ( MEDIATION ) Νομοθετικό Πλαίσιο Φορείς Κατάρτισης 1. Τι είναι Διαμεσολάβηση; Η Διαμεσολάβηση ( Mediation ) είναι ένας εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ - ΕNAΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ - ΕNAΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Χρ. Περδικάκης Μ. Πρωτοπαπαδάκη και συνεργάτες www.ltas.gr ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ - ΕNAΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2017 Τι είναι η Διαµεσολάβηση;

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση. Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ

Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση. Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ Νέες Διατάξεις για τη Διαμεσολάβηση Δημήτριος Μάντζος Δικηγόρος ΥπΔΝ - Διαμεσολαβητής Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ Διαμεσολάβηση Εναλλακτική και συμπληρωματική μέθοδος επίλυσης διαφορών Διαρθρωμένη και

Διαβάστε περισσότερα

Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις Νόμος 3898/2010

Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις Νόμος 3898/2010 Εύη Αυλογιάρη Δικηγόρος Διαμεσολαβητής (CIArb London) Ειδική Συμβούλος Τεχνικής Διαπραγματεύσεων Το παρόν δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου 2010 του νομικού περιοδικού «ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ» και στο site: diamesolavisi.com

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb

Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών. Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb Εισαγωγή στις διάφορες μεθόδους επίλυσης διαφορών Μαρίνα Κυπριανού ράκου RIBA, ARB, FCIArb, DipArb Εναλλακτικοί μέθοδοι επίλυσης διαφορών Πρόθεση στα οικοδομικά συμβόλαια: όλα να γίνουν βάση συμφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Διαµεσολάβηση σε αστικές και εµπορικές υποθέσεις

Διαµεσολάβηση σε αστικές και εµπορικές υποθέσεις ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της ΛΗ, 9 Δεκεµβρίου 2010, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Διαµεσολάβηση σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ; Προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση δημιουργεί ο νέος θεσμός

Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ; Προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση δημιουργεί ο νέος θεσμός Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ; Προοπτικές για επαγγελματική απασχόληση δημιουργεί ο νέος θεσμός Ιωάννα Αναστασοπούλου, Διδάκτωρ Νομικής, Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια διαπιστευμένη

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών

Μορφές εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών Μορφές εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών Ημερίδα ΔΝΥ Ιωάννα Δ. Σισμανίδη Εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών H δικαστική οδός δεν είναι η πλέον αποτελεσματική για την επίλυση διαφορών ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασοπούλου Ι. Βλαχοπούλου Μ. Γιαννακούλιας Απ. Γραβιάς Γ. Θανασούλη Θ.

Αναστασοπούλου Ι. Βλαχοπούλου Μ. Γιαννακούλιας Απ. Γραβιάς Γ. Θανασούλη Θ. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Αναστασοπούλου Ι. Βλαχοπούλου Μ. Γιαννακούλιας Απ. Γραβιάς Γ. Θανασούλη Θ. Θεοχάρης Δημ. Κατσαούνη Αδ. Κατσιγιάννης Κ. Κωτσάκη Αικ. Μεϊδάνης Χαρ. Μπαλάδη Νικ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) No 524/2013 για την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ) ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) No 524/2013 για την ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ) ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ) ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών (ΕΕΔ) Εργαλεία για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών (διαμεσολάβηση, συμφιλίωση,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης

Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης Πρόγραμμα Κατάρτισης Αστικής-Εμπορικής Διαμεσολάβησης H ADR-ODR International είναι ο πρώτος οργανισμός επίλυσης διαφορών που επιχειρεί γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της παραδοσιακής διά ζώσης Εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

159(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ. Περιγραφή ΜΕΡΟΣ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

159(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ. Περιγραφή ΜΕΡΟΣ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4365, 16.11.2012 159(Ι)/2012 Αρ. 4365, 16.11.2012 159(Ι)/2012 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΡΘΡΩΝ Άρθρο Περιγραφή ΜΕΡΟΣ Ι ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2117(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2.10.2013 2013/2117(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης η αστική και διοικητική δικαιοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική της διαπραγμάτευσης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης

Η τεχνική της διαπραγμάτευσης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Η τεχνική της διαπραγμάτευσης και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αθανάσιος Βοζίκης Επίκουρος Καθηγητής Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» Παν. Πειραιώς Διαπραγμάτευση Τι σημαίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την ενδεχόμενη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 764/2008 περί αμοιβαίας αναγνώρισης Τα πεδία με αστερίσκο () είναι υποχρεωτικά. Όνομα Ηλεκτρονική διεύθυνση Εισαγωγή 1

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή

Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή Χάρτης Ποιότητας των Yπηρεσιών του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (Δίκτυο Ε.Κ.Κ.) περιλαμβάνει 30 Κέντρα σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τη Νορβηγία

Διαβάστε περισσότερα

Ένταξη του ΟΕΕ στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης

Ένταξη του ΟΕΕ στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης Ένταξη του ΟΕΕ στον Ο.Π.Ε.Μ.Ε.Δ. Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει στη χώρα μας η εναλλακτική επίλυση των διαφορών

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9114/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 489 COPEN 199 CYBER 152 DROIPEN 78 JAIEX 74 ENFOPOL 228 DAPIX 176 EJUSTICE 62 MI 419 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού για την επίλυση διεθνών φορολογικών διαφορών

Η Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού για την επίλυση διεθνών φορολογικών διαφορών Η Διαδικασία Αμοιβαίου Διακανονισμού για την επίλυση διεθνών φορολογικών διαφορών Νομικά ζητήματα κατά την εφαρμογή στην Ελλάδα Λυδία-Ελισάβετ Σωφρονά, Δ/τρια Νομικής Υποστήριξης ΑΑΔΕ Διαδικασία Αμοιβαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ. Άρθρο 4 Σκοπός Ορισμοί

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ. Άρθρο 4 Σκοπός Ορισμοί ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Άρθρο 4 Σκοπός Ορισμοί 1. Ο Ελληνικός Χρηματοοικονομικός Μεσολαβητής (ΕΧΜ) που αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα ως «Hellenic Financial Ombudsman» (HFO),

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητη Αρχή. Θέμα: Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης»

Ανεξάρτητη Αρχή. Θέμα: Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη «Μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανεξάρτητη Αρχή Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδας Αρμόδια: Δρ. Αθηνά Κοντογιάννη Αναπληρώτρια Συνήγορος Καταναλωτή Αθήνα 5-1-2018 Αριθ. Πρωτ. :542 Προς: - Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών;

Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης διαφορών; ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Γιατί η διαμεσολάβηση δεν χρησιμοποιείται συχνότερα ως εναλλακτικό μέσο επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Με το νόμο 4512/2018 (πολυνομοσχέδιο) όπως ψηφίστηκε και ισχύει, από τις 16/9/2018 καθιερώνεται υποχρεωτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης

Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης Πρόγραµµα Κατάρτισης Αστικής-Εµπορικής Διαµεσολάβησης H ADR-ODR International είναι ο πρώτος οργανισµός επίλυσης διαφορών που επιχειρεί γεφύρωση του χάσµατος µεταξύ της παραδοσιακής διά ζώσης Εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Θεσµική συµµαχία για τη διαµεσολάβηση Λύσε τις διαφορές σου ΘΕΣΜΙΚΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ Με τη ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ µπορείς να δώσεις εξωδικαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης. Οδυσσέας Πυλάλης. Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης. Οδυσσέας Πυλάλης. Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού» ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οδυσσέας Πυλάλης Παρουσίαση: «Πρακτικά ζητήματα αμοιβαίου διακανονισμού» ΑΘΗΝΑ, 8 Μαΐου 2017 Τι είναι ο αμοιβαίος διακανονισμός; Η διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Συνήγορου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη στη δημοσιογράφο κ. Αθανασία Ακριβού στο portal bankingnews.gr (27.10.

Συνέντευξη του Συνήγορου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη στη δημοσιογράφο κ. Αθανασία Ακριβού στο portal bankingnews.gr (27.10. Συνέντευξη του Συνήγορου του Καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη στη δημοσιογράφο κ. Αθανασία Ακριβού στο portal bankingnews.gr (27.10.2017) 1) Ποιες περιπτώσεις δανείων έρχονται στην Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή;

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΟΟΜΙΛΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1 Σκοπός Oι παρούσες οδηγίες αφορούν τη διαδικασία προέγκρισης μεθοδολογίας ενδοομιλικής τιμολόγησης ( APA")

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ - NEGOTIATION SKILLS TEMPLATE (NST)

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ - NEGOTIATION SKILLS TEMPLATE (NST) 1. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ - NEGOTIATION SKILLS TEMPLATE (NST) ΔΡΑΣΗ 1: Καταγράψτε παρακάτω μια υποθετική περίπτωση διαπραγμάτευσης. Κατάσταση διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί λειτουργεί η Διαμεσολάβηση;

Γιατί λειτουργεί η Διαμεσολάβηση; " Η παραδοσιακή προσφυγή στο δικαστήριο είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί Για μερικές διαφωνίες, η προσφυγή στα δικαστήρια είναι η μόνη λύση αλλά για πολλές άλλες αξιώσεις, η δικαστική προσφυγή θυμίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ 1. Αντικείμενο Σύμφωνα με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 89/05.04.2016 της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Εξέταση αιτιάσεων από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές» (Φ.Ε.Κ. υπ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 21 Μαΐου 2019 (OR. en) 9116/19 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: JAI 490 COPEN 200 CYBER 153 DROIPEN 79 JAIEX 75 ENFOPOL 229 DAPIX 177 EJUSTICE 63 MI 420 TECOM

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ CENTER FOR ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ CENTER FOR ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ CENTER FOR ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ Μάρτιος 2016 ΕΙΣΑΓΩΓΗ To Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών ADR point αποτελεί το πρώτο ιδιωτικό

Διαβάστε περισσότερα

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A

16350/12 ΑΓΚ/γπ 1 DG D 2A ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Νοεμβρίου 2012 (03.11) (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2011/0204 (COD) 16350/12 JUSTCIV 335 CODEC 2706 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Προεδρίας προς: το Συμβούλιο αριθ. προηγ.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD))

Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων. Πρόταση κανονισμού (COM(2018)0096 C8-0109/ /0044(COD)) 7.2.2019 A8-0261/ 001-024 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-024 κατάθεση: Επιτροπή Νομικών Θεμάτων Έκθεση Pavel Svoboda A8-0261/2018 Εφαρμοστέο δίκαιο στα έναντι τρίτων αποτελέσματα των εκχωρήσεων απαιτήσεων (COM(2018)0096

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2117(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2117(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων 2011/2117(INI) 8.6.2011 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με εναλλακτική επίλυση διαφορών σε ζητήματα που άπτονται του αστικού, εμπορικού και οικογενειακού

Διαβάστε περισσότερα

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ όψη στην Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης είναι οι εξής :

Οι παράγοντες που λαμβάνονται υπ όψη στην Πολιτική Βέλτιστης Εκτέλεσης είναι οι εξής : ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ Σκοπός και Ιδιότητα H παρούσα Δήλωση Γνωστοποίησης παραθέτει τις υπηρεσίες που παρέχει σε Ιδιώτες Πελάτες («Πελάτες») η εταιρεία «Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.»

Διαβάστε περισσότερα

Αθανασούλα Ρέππα Αναστασία* Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς

Αθανασούλα Ρέππα Αναστασία* Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς Αθανασούλα Ρέππα Αναστασία* Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Διοίκησης και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς Γνωριμία ομάδας παγοθραύστης Τι είναι σύγκρουση; H φύση της σύγκρουσης Έννοια ορισμοί Δεν υπάρχει ξεκάθαρος

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Μαρία Καραγιάννη Σύμβουλος Αγωγής Υγείας Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού 3.2 Ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων Να επιδεικνύουν τρόπους αποτελεσματικής επικοινωνίας Να επιδεικνύουν ικανότητες

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4135, 18/7/2007

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4135, 18/7/2007 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ --------------------- Προοίμιο. Επίσημη Εφημερίδα της. E.E L 166, 11.6.1998, σ.51: L

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες

ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες ΚΟΙΝΣΕΠ: Ένα Χρήσιμο Εργαλείο για τις Τοπικές Κοινωνίες Βασικές αρχές: Αλληλεγγύη Κοινωνική συνοχή Υπεροχή του ατόμου έναντι του κεφαλαίου, Κοινωνική υπευθυνότητα και δημοκρατική λήψη αποφάσεων Στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα

Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις. Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 Αίθουσα 305Β Νίκης 5-7, Αθήνα Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ) για τις Οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 Π.Δ. 190/2006 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΑΣ. Η επιχείρηση με την επωνυμία «ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 Π.Δ. 190/2006 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΑΣ. Η επιχείρηση με την επωνυμία «ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 Π.Δ. 190/2006 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΣΑΣ 1.ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η επιχείρηση με την επωνυμία «ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ», (χάριν συντομίας ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 28.3.2012 COM(2012) 144 final 2012/0073 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά για την τελωνειακή συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ξεπεράστε τις προκλήσεις στην οικογενειακή επιχείρηση. Λουκής Ταπάκης Τηλ κιν

Ξεπεράστε τις προκλήσεις στην οικογενειακή επιχείρηση. Λουκής Ταπάκης Τηλ κιν Ξεπεράστε τις προκλήσεις στην οικογενειακή επιχείρηση. Λουκής Ταπάκης loukist@tapakisconsulting.com Τηλ. 22314000 κιν.99420117 Συνέχεια και διαδοχή στην οικογενειακή επιχείρηση Να δώσουμε το στίγμα μιας

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4010, 8/7/2005.Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4010, 8/7/2005.Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005 .Ο ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΙΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2005 Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο: Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.:

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Εισαγωγή Ο ρόλος του επιχειρηματία Στην συντριπτική πλειοψηφία των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) η διοίκηση της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΔΟΧΉ ΣΤΗΝ ΕΕ. Στο εξής, οι διασυνοριακές υποθέσεις κληρονομικής διαδοχής γίνονται πιο απλές. Δικαιοσύνη και Καταναλωτές

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΔΟΧΉ ΣΤΗΝ ΕΕ. Στο εξής, οι διασυνοριακές υποθέσεις κληρονομικής διαδοχής γίνονται πιο απλές. Δικαιοσύνη και Καταναλωτές ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΉ ΔΙΑΔΟΧΉ ΣΤΗΝ ΕΕ Στο εξής, οι διασυνοριακές υποθέσεις κληρονομικής διαδοχής γίνονται πιο απλές. Δικαιοσύνη και Καταναλωτές Κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο οικογένειες εμπλέκονται σε διασυνοριακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΣ 2013 / ΤΕΥΧΟΣ 3. Αθανάσιος Δράγιος, Ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα

ΕΤΟΣ 2013 / ΤΕΥΧΟΣ 3. Αθανάσιος Δράγιος, Ο θεσμός της διαμεσολάβησης στην Ελλάδα ΕΤΟΣ 2013 / ΤΕΥΧΟΣ 3 Αθανάσιος Δράγιος, Συμβολαιογράφος Αθηνών, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου Ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτριος Παυλάκης. Ο ρόλος του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών στη σημερινή οικονομική συγκυρία

Δημήτριος Παυλάκης. Ο ρόλος του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών στη σημερινή οικονομική συγκυρία Δημήτριος Παυλάκης Ο ρόλος του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών στη σημερινή οικονομική συγκυρία Παγκόσμια οικονομική συγκυρία Διασυνοριακές διαφορές Στατιστικά στοιχεία Σύμφωνα με τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις

Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις Αποτελεσματικές Διαπραγματεύσεις NDI Training & Consulting 1 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Στον σημερινό πολύπλοκο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο στον οποίο ζούμε, οι εταιρίες δεν έχουν πλέον την πολυτέλεια να

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ; ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ; ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ 1 ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ, Προέδρου Πρωτοδικών Ξάνθης «ΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ; ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ» Εισήγηση στην ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Μια πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στα πλαίσια του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE-ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493,

Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, Ε.Ε. Παρ. Ι(Ι), Αρ. 4493, 25.2.2015 Ν. 23(Ι)/2015 23(Ι)/2015 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ YΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών

Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Το εμπορικό δίκαιο διακρίνεται σε: Δίκαιο των προσωπικών εταιρειών Δίκαιο των κεφαλαιουχικών εταιρειών Προσωπικές εταιρείες: οι εταιρείες στις οποίες λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό στοιχείο, τα πρόσωπα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.3.2014 COM(2014) 149 final 2014/0086 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση. Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου

Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση. Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Αρχική διαγνωστική αξιολόγηση, σύναψη συμβολαίου, και διερεύνηση Διδάσκουσα: Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Είναι σημαντικό για τον επαγγελματικό σύμβουλο να δώσει την απαιτούμενη προσοχή στο τι έχει

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις

Πρακτικός οδηγός. Ευρωπαϊκό Δικαστικό Δίκτυο Σε Αστικές Και Εμπορικές Υποθέσεις Χρήση των τηλεσυνδιασκέψεων για τη διεξαγωγή αποδείξεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1206/2001 του Συμβουλίου της 28ης Μαΐου 2001 Πρακτικός οδηγός Ευρωπαϊκό Δικαστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 30/5-4/6/2016 ΑΠΟ ΤΟ ADR Hellenic Center ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (QAP) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ INTERNATIONAL MEDIATION INSTITUTE (I.M.I) ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι

Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Το Επιχειρηματικό Σχέδιο - Ι Εκπαίδευση για Δημιουργικότητα και Ανάπτυξη στη Σύγχρονη Ελληνική Κοινωνία (ΤΕΑΠΗ) Εκπαίδευση και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ευρωπαϊκές Πολιτικές και η Ελληνική Εμπειρία (ΠΤΔΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΑ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα

Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας Μέλους Σ.Ε.Σ.Α.Ε. Υπηρετούμε και βιώνουμε τις Αξίες: Σεβασμός, Εμπιστοσύνη, Συνέπεια, Ακεραιότητα, Εντιμότητα Προς τον σκοπό αυτό, αυτοδεσμευόμαστε σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. για τη

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. για τη ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 4.4.2001 COM(2001) 161 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη διεύρυνση της πρόσβασης των καταναλωτών στην εναλλακτική επίλυση διαφορών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου

Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπής Ελέγχου Περιεχόμενα Εισαγωγή... 3 Σύνθεση... 3 Θητεία... 4 Οργάνωση... 4 Αρμοδιότητες... 4 Κοινοποίηση Αποτελεσμάτων... 8 Εξουσιοδότηση... 9 Τροποποίηση του Κανονισμού...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γενικά για τις προμήθειες Επιλογή προμηθευτή Συμβάσεις ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ (1) Παγκόσμια πραγματικότητα:

Διαβάστε περισσότερα

6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος

6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου Σχολικό Έτος 2018 2019 Παρουσίαση δύο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Σχολική διαμεσολάβηση: καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και διαχείρισης συγκρούσεων στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος να λειτουργήσει στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Στόχος να λειτουργήσει στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Στόχος να λειτουργήσει στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό Την πρόθεση να ξεκινήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον

Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον Σύνοψη και προοπτικές για το μέλλον Δημήτρης Βαγιανός (LSE), Νίκος Βέττας (ΟΠΑ & ΙΟΒΕ), Κώστας Μεγήρ (Yale), Χριστόφορος Πισσαρίδης (LSE) Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2017 Εθνικό Εισόδημα 48.000 ΑΕΠ κατά κεφαλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΕYΡΩΣYΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡθΡΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ Εισαγωγή H Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ("Κεντρική Τράπεζα") στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθύνης της έναντι του αυξημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Αναφορών 1.9.2009 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ Αναφορά 0586/2005, του Ιωάννη Βουτινόπουλου, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με εικαζόμενες παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ PETER SANFEY REGIONAL ECONOMIST FOR SOUTHEASTE EUROPE AND GREECE, EBRD TO THE EVENT «RESURRECTING THE GREEK ECONOMY: GREAT EXPECTATIONS?» ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015 THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output:

Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία. Ημερομηνία: 15/09/2017. Intellectual Output: Τίτλος: Εταίρος: Ενότητα 1: Πώς να διδάξεις ηλικιωμένους για να χρησιμοποιήσουν τη ψηφιακή τεχνολογία SOSU Oestjylland Ημερομηνία: 15/09/2017 Intellectual Output: IO3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ψυχολογικές Πτυχές...2

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ/ΑΠΟΜΙΜΗΣΗΣ (ACTA) B7-0618/2010 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη τα άρθρα 207 και 218 της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ V ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το προς επίλυση πρόβλημα Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...... V ΕΙΣΑΓΩΓΗ..... 1 1. Το προς επίλυση πρόβλημα... 1 2. Η διαχρονική νομοθετική προσπάθεια αντιμετώπισής του... 6 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ 3869/2010 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ 4346/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΙΤΙΑΣΕΩΝ Μήνας / Έτος Σεπτέμβριος 2017 Περιεχόμενα 1. Σκοπός της Πολιτικής 2. Κανονιστικό Πλαίσιο 3. Πεδίο εφαρμογής 4. Ορισμοί 5. Αρχές Διαχείρισης Αιτιάσεων 6. Ειδικότερες Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης των Διαφορών»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης των Διαφορών» Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Διεθνικό και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο και Εναλλακτικοί Τρόποι Επίλυσης των Διαφορών» Το νέο Π.Μ.Σ. Το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ A. ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ A. ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ A. ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ Μια σύγχρονη έννομη τάξη οφείλει να προσφέρει στους πολίτες περισσότερους από έναν τρόπους επίλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER

ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER ΔΉΛΩΣΗ ΠΕΡΊ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΑΝΘΡΏΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΆΤΩΝ ΤΗΣ UNILEVER Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα ανθεί μόνο σε κοινωνίες όπου υπάρχει προστασία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναγνωρίζουμε ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοδος Συμβουλίου της Ευρώπης των Υπουργών υπεύθυνων για το Χωρικό/Περιφερειακό Σχεδιασμό

Σύνοδος Συμβουλίου της Ευρώπης των Υπουργών υπεύθυνων για το Χωρικό/Περιφερειακό Σχεδιασμό 16CEMAT(2014)9 Σύνοδος Συμβουλίου της Ευρώπης των Υπουργών υπεύθυνων για το Χωρικό/Περιφερειακό Σχεδιασμό 16η συνεδρία, Ναύπλιο, 17 Ιουνίου 2014 ΨΗΦΙΣΜΑ N.1 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του ΝΑΥΠΛΙΟΥ: ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 6η: Κατανόηση της συμπεριφοράς των Οργανισμών Πως λαμβάνουν αποφάσεις οι επιχειρήσεις;

Διάλεξη 6η: Κατανόηση της συμπεριφοράς των Οργανισμών Πως λαμβάνουν αποφάσεις οι επιχειρήσεις; Διάλεξη 6η: Κατανόηση της συμπεριφοράς των Οργανισμών Πως λαμβάνουν αποφάσεις οι επιχειρήσεις; Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm104/

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0175(COD) Σχέδιο έκθεσης Werner Langen (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/0175(COD) Σχέδιο έκθεσης Werner Langen (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 14.2.2013 2012/0175(COD) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 110-364 Σχέδιο έκθεσης Werner Langen (PE502.060v01-00) σχετικά με την πρόταση οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 4.5.2015 COM(2015) 193 final 2015/0100 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση φορολογικής και διοικητικής δικαιοσύνης

Απόδοση φορολογικής και διοικητικής δικαιοσύνης Απόδοση φορολογικής και διοικητικής δικαιοσύνης Η διαδρομή από την έναρξη του ελέγχου μέχρι την προσφυγή στη διοικητική δικαιοσύνη: Διαδικασία, κυρώσεις και σημεία προς βελτίωση Κωνσταντίνα Γαλλή 13 Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1807/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1807/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1338/2017 7.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-1807/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Άγαμος/η Έγγαμος/η Διαζευγμένος/η Χήρος/α

Άγαμος/η Έγγαμος/η Διαζευγμένος/η Χήρος/α Έντυπο Αναγκών Προκειμένου να μας διευκολύνετε να κατανοήσουμε τις ασφαλιστικές σας ανάγκες, είναι απαραίτητο να μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν το ασφαλιστικό σας ενδιαφέρον και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΌΘΕΣΕΙΣ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΌΘΕΣΕΙΣ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΌΘΕΣΕΙΣ Ι. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2008/52 ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3898/2010 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Open Retail. Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική!

Open Retail. Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική! Open Retail Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική! Συγκριτικα πλεονεκτηματα Ανακαλύψτε την υπεροχή του συστήματος εντατικής λιανικής Open Retail της Open System Solutions, σε 4 βήματα: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα