Κεφάλαιο 2. Κωδικοποίηση γραμμής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 2. Κωδικοποίηση γραμμής"

Transcript

1 Κεφάλαιο Σύνοψη Κωδικοποίηση γραμμής Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται οι διάφοροι τρόποι κωδικοποίησης γραμμής για μετάδοση ψηφιακών δεδομένων στη βασική ζώνη. Η κωδικοποίηση γραμμής εξετάζεται ως προς τον καθορισμό των πλατών μετάδοσης και του παλμού μετάδοσης για τα σύμβολα εκπομπής με παλμοκωδική διαμόρφωση (Pulse Coded Modulation/PCM). Επίσης, προσδιορίζεται το φασματικό περιεχόμενο του σήματος εκπομπής και παρουσιάζουμε κάποια παραδείγματα στο Matla όπου φαίνεται η επίδραση των διαφορετικών επιλογών της κωδικοποίησης γραμμής στο εκπεμπόμενο φάσμα. Τέλος, παρουσιάζουμε παλμούς μετάδοσης που δημιουργούνται με φίλτρα Nyquist τα οποία δίνουν ελεγχόμενη παρεμβολή στα γειτονικά σύμβολα. Προαπαιτούμενη γνώση Ο αναγνώστης απαιτείται να έχει γνώσεις μετασχηματισμού Fourier και θεωρίας φίλτρων..1 Δημιουργία ψηφιακού σήματος Μια πηγή πληροφορίας μπορεί να δίνει σήματα συνεχή ή διακριτά. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα σήματα ήχου και εικόνας, ενώ στη δεύτερη κατηγορία τα σύμβολα από ένα πληκτρολόγιο. Και στις δύο περιπτώσεις, η ψηφιακή μετάδοση του συνεχούς ή του διακριτού σήματος προϋποθέτει τη μετατροπή του σε ψηφιακά δεδομένα (its). Για πηγές πληροφορίας που παράγουν διακριτά σήματα, αυτό επιτυγχάνεται με κάποια κωδικοποίηση, όπως είναι ο κώδικας ASCII, ο οποίος αντιστοιχεί κάθε σύμβολο του πληκτρολογίου σε οκτώ its. Για συνεχή σήματα, η παραγωγή των its επιτυγχάνεται με τη διαδοχική χρήση ενός δειγματολήπτη (sampler) και ενός κβαντιστή (quantizer), όπως φαίνεται στο Σχήμα.1. Ο δειγματολήπτης μετατρέπει το σήμα συνεχούς χρόνου x a[t] σε σήμα διακριτού χρόνου x[n], παίρνοντας δείγματα του x a[t] σε ακέραια πολλαπλάσια του χρόνου δειγματοληψίας T s. Ο κβαντιστής αντιστοιχεί τις τιμές x[n] σε καθορισμένα πλάτη (στάθμες κβαντιστή), x q[n], και στη συνέχεια κωδικοποιεί κάθε στάθμη με κάποιον αριθμό its. Η σχέση του αριθμού των πλατών του κβαντιστή, Q, και του αριθμού των its, L, είναι: Q= L. Σχήμα.1: Μπλοκ διάγραμμα δημιουργίας ψηφιακών δεδομένων από αναλογικό σήμα. Η έξοδος του κβαντιστή x q[n] είναι μία από τις Q δυνατές τιμές του σήματος. Κωδικοποίηση γραμμής (line coding) είναι η διαδικασία απεικόνισης καθεμιάς από τις Q εξόδους του κβαντιστή σε μια κωδική λέξη των L its. Η παλμοκωδική διαμόρφωση (Pulse Coded Modulation/PCM) αναφέρεται στο ψηφιακό σήμα βασικής ζώνης (digital aseand signal), το οποίο δημιουργείται απευθείας στην έξοδο ενός αναλογικού σε ψηφιακό μετατροπέα (Α/D converter) (Κωττής, 005).

2 Ένα παράδειγμα με κβάντιση 3 it εμφανίζεται στον Πίνακα.1. Για το παράδειγμα της κβάντισης με Q= 8 στάθμες, παρατηρούμε τα εξής: Στην κωδικοποίηση με κώδικα Gray, οι γειτονικές στάθμες διαφέρουν μόνο σε μία θέση it. Κάθε λέξη PCM μπορεί να έχει ένα ψηφίο ισοτιμίας (parity it), για ανίχνευση ενός λάθους. o Το ψηφίο ισοτιμίας διαλέγεται ώστε ο αριθμός των it 1 στην κωδική λέξη να είναι ζυγός ή μονός αριθμός. o Αν ο αριθμός των it 1 που λαμβάνονται δεν είναι ζυγός (μονός), τότε υπάρχει σφάλμα. Έξοδος κβαντιστή PCM Gray Code Mε it ισοτιμίας x q[n] Πίνακας.1: Παράδειγμα 3it κβάντισης Επομένως, η μετατροπή του συνεχούς σήματος σε ψηφιακά δεδομένα αποτελείται από την εξής διαδοχική επεξεργασία: δειγματοληψία κβάντιση αντιστοίχιση πλάτους κβαντιστή σε δυαδικά ψηφία (its).. Kωδικοποίηση γραμμής Η έξοδος ενός μετατροπέα A/D είναι μια σειρά από δυαδικά ψηφία, τα οποία είναι μια γενική έννοια, χωρίς φυσικό ορισμό. Για το λόγο αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παλμούς (pulses), προκειμένου να αναπαραστήσουμε το it πληροφορίας, όπως για παράδειγμα φαίνεται στο Σχήμα.. Σχήμα.: Αντιστοίχιση ψηφιακών δεδομένων σε παλμούς εκπομπής. Για εκπομπή σε ένα φυσικό κανάλι, τα its πρέπει να μετασχηματιστούν σε μια φυσική κυματομορφή (physical waveform). Ένας κωδικοποιητής γραμμής (line coder) ή διαμορφωτής βασικής ζώνης (aseand modulator) μετασχηματίζει μία σειρά από its σε μία σειρά από παλμούς με κατάλληλα χαρακτηριστικά, για τη μεταφορά των δεδομένων μέσα στο κανάλι. Τα συστήματα βασικής ζώνης καθορίζονται με βάση δύο επιλογές: Τον τρόπο αντιστοίχισης των ψηφιακών δεδομένων σε κάποιο χαρακτηριστικό της κυματομορφής εκπομπής, και την επιλογή του σχήματος των κυματομορφών εκπομπής.

3 Ως προς την πρώτη επιλογή, η πλεον διαδεδομένη διαμόρφωση βασικής ζώνης είναι η διαμόρφωση πλάτους παλμού (Pulse Amplitude Modulation/PAM) στην οποία η πληροφορία βρίσκεται στο πλάτος του παλμού. Οι κατηγορίες κωδικοποιητών γραμμής ως προς τα πλάτη εκπομπής είναι οι εξής (Sklar, 011): Πολική (Polar): Στέλνει θετικό παλμό ή αρνητικό παλμό. Μονοπολική (Unipolar): Στέλνει παλμό ή 0. Διπολική (Bipolar): Στέλνει τρεις στάθμες πλάτους, μηδενική για το 0 και εναλλακτικά μία θετική και μία αρνητική για το 1. Πολυεπίπεδη δυαδική (Multilevel inary): κωδικοποιεί δυαδικά δεδομένα χρησιμοποιώντας τρία πλάτη εκπομπής αντί για δύο. Ως προς τη δεύτερη επιλογή, οι κατηγορίες κωδικοποιητών γραμμής ως προς το σχήμα του παλμού (pulse shape) είναι οι εξής (Sklar, 011): Χωρίς επιστροφή στο μηδέν (NonReturn-to-Zero/NRZ): Ο παλμός διαρκεί ολόκληρη την περίοδο του it. Με επιστροφή στο μηδέν (Return-to-Zero/RZ): Ο παλμός διαρκεί τη μισή περίοδο του it. Διαχωρισμένης Φάσης (Split-Phase), όπως για παράδειγμα η δίδυμη δυαδική η οποία στέλνει ένα δι-φασικό (-φ) παλμό: για it 1 μετάβαση high low και για it 0 μετάβαση low high. Ο συνδυασμός του πλάτους μετάδοσης και παλμού σηματοδοσίας δίνει τις εξής περιπτώσεις κωδικοποιητών γραμμής: 1. Πολικό NRZ/RZ: Οι δυαδικοί κωδικοποιητές γραμμής χρησιμοποιούν την εξής αντίθετη (antipodal) απεικόνιση: a n + A, όταν Xn = 1 = A, όταν Xn = 0 Εξίσωση.1 Πολικό NRZ: χρησιμοποιεί παλμοσειρά NRZ, όπως φαίνεται στο Σχήμα.3. Πολικό RZ: χρησιμοποιεί παλμοσειρά RZ, όπως φαίνεται στο Σχήμα.3. Σχήμα.3: Κωδικοποίηση γραμμής με πολικό NRZ και πολικό RZ.

4 . Μονοπολικό NRZ: Ορίζεται με την εξής μονοπολική απεικόνιση: a n + A, όταν Xn = 1 = 0, όταν X n = 0 Εξίσωση. Δηλαδή θεωρούμε ότι ο παλμός είναι ON για 1 και OFF για 0, όπως φαίνεται στο Σχήμα.4. Χρησιμοποιείται κυρίως σε συστήματα με ασύμφωνη (noncoherent) επικοινωνία, όπου ο δέκτης δεν μπορεί να διακρίνει το πρόσημο του παλμού. Αυτή η απεικόνιση χρησιμοποιείται συχνά στις οπτικές επικοινωνίες. Σχήμα.4: Κωδικοποίηση γραμμής με μονοπολικό NRZ. 3. Μονοπολικό RZ: H σηματοδοσία RZ παρουσιάζει ένα ανερχόμενο (rising) και ένα κατερχόμενο (falling) τμήμα (edge) του παλμού, το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάκτηση χρονισμού (timing) και συγχρονισμού (synchronization) στο δέκτη. 4. Διπολικό RZ/NRZ: Το it 0 αντιστοιχεί σε στάθμη 0 και το it 1 απεικονίζεται εναλλακτικά με πλάτη +A και -Α: α n +A, όταν Xn=1 και προηγούμενο πλάτος -Α = A, όταν Xn=1 και προηγούμενο πλάτος +Α 0, όταν Xn=0 Εξίσωση.3 Η συγκεκριμένη επιλογή κωδικοποιητή γραμμής είναι επίσης γνωστή ως εναλλαγή πλάτους με αντιστροφή (alternate mark inversion/ami). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχήμα παλμού RZ ή NRZ. Στο Σχήμα.5 δίνεται ένα παράδειγμα κωδικοποίησης γραμμής με διπολικό RZ, όπου παρουσιάζεται εναλλαγή μεταξύ θετικού και αρνητικού παλμού, για αποστολή του it 1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μηδενίζεται η συνιστώσα DC. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη κωδικοποίηση γραμμής προτιμάται σε κανάλια επικοινωνίας που έχουν μεγάλη απόσβεση σε χαμηλές συχνότητες. Σχήμα.5: Κωδικοποίηση γραμμής με διπολικό RZ. 5. Κωδικοποίηση Manchester: Χρησιμοποιεί αντίθετη απεικόνιση (antipodal mapping) ως προς τα δύο πλάτη εκπομπής και σχήμα παλμού με δύο φάσεις. Έστω Π(t) ένας τετραγωνικός παλμός με διάρκεια Τ. Ο τετραγωνικός παλμός με δύο φάσεις δίνεται στο Σχήμα.6 και εκφράζεται μαθηματικά από τη σχέση:

5 f() t = T T t+ t 4 4 T T Εξίσωση.4 Σχήμα.6: Τετραγωνικός παλμός με δύο φάσεις. Σχήμα.7: Κωδικοποιητής γραμμής Manchester. Ένα παράδειγμα εκπομπής με κωδικοποίηση Manchester δίνεται στο Σχήμα.7..3 Φάσμα εκπομπής με κωδικοποίηση γραμμής Με βάση την παραπάνω θεωρία, η απεικόνιση των its (που δημιουργεί μια πηγή πληροφορίας) σε παλμούς προς μετάδοση αποτελείται από τα εξής δύο στάδια: 1. Απεικόνιση του it n σε ένα πλάτος σήματος α n σύμφωνα με κάποια μέθοδο κωδικοποίησης πλάτους,. απεικόνιση κάθε πλάτους με συγκεκριμένη κυματομορφή παλμού p(t) για χρονική διάρκεια ενός συμβόλου, T s. Το σήμα εξόδου από ένα κωδικοποιητή γραμμής, όπως φαίνεται στο Σχήμα.9, εκφράζεται μαθηματικά από την εξίσωση (Ingle & Proakis, 1997): όπου () = n s n= ( ) x t a p t nt Εξίσωση.5 T s : η διάρκεια ενός συμβόλου (T s= T για δυαδικά, T s= kt για μιαδικά συστήματα), p(t) : η συνάρτηση του παλμού, και a n : μεταβλητές που αντιπροσωπεύουν τα πλάτη εκπομπής.

6 Σχήμα.8: Σήμα εισόδου και εξόδου ενός κωδικοποιητή γραμμής. Η ακολουθία των its { n} μετατρέπεται σε μία ακολουθία πλατών {α n}, η οποία διαμορφώνει κατά πλάτος την παλμοσειρά p(t-nt s). Στην παρούσα ενότητα, θα εξετάσουμε την επίδραση που έχουν οι διαφορετικοί τρόποι κωδικοποίησης γραμμής στo φάσμα του μεταδιδόμενου σήματος. Γενικά, το φάσμα του σήματος που μεταδίδουμε σε ένα σύστημα διακριτού PAM εξαρτάται από: 1979): 1) την κυματομορφή παλμών σηματοδοσίας p(t) και ) τις στατιστικές ιδιότητες των ακολουθιών ψηφίων που μεταδίδουμε, δηλαδή τον τρόπο απεικόνισης μεταξύ των { n} και {α n}. Η φασματική πυκνότητα ισχύος ενός κωδικοποιητή γραμμής δίνεται από τη σχέση (Shanmugam, tr ( f) j π f kt P s Gx ( f) = Rke ( ) T s k = Εξίσωση.6 όπου P tr(f) είναι ο μετασχηματισμός Fourier του p(t), R(k) = E[α nα n+k] είναι η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης της τυχαίας διαδικασίας που δίνει τα πλάτη a n, ενώ ο τελεστής Ε[ ] σημαίνει στατιστική μέση τιμή. Η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης R(k) υπολογίζεται από τη σχέση (Ingle & Proakis, 1997): Rk ( ) = E aa n n+ k, k= 0, 1,, M = i= 1 * ( aa ) p n n+ k i i Εξίσωση.7 όπου p i είναι η πιθανότητα να έχουμε (α n α n+k) i και Μ είναι όλες οι δυνατές τιμές (α n α n+k). O δεύτερος όρος στην εξίσωση (.6) εκφράζει την επίδραση των στατιστικών χαρακτηριστικών της ακολουθίας {α n} στο φάσμα εκπομπής, η οποία προκύπτει με βάση την απεικόνιση n α n που επιλέγουμε. Αν θεωρήσουμε, για απλότητα, τετραγωνικό παλμό για τη συνάρτηση p(t), τότε ο πρώτος όρος του PSD G x(f) στην Εξίσωση.6 είναι: = s P ( f) T tr sin π fts Εξίσωση.8 ( π ft ) s Ο δεύτερος όρος στην Εξίσωση.6 εξαρτάται από το είδος κωδικοποίησης που επιλέγουμε. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε την PSD για τις περιπτώσεις της πολικής, μονοπολικής και διπολικής κωδικοποίησης με σχήμα παλμού NRZ. Παράδειγμα.1 Υπολογίστε τη PSD του σήματος εκπομπής x(t) για κωδικοποιητή γραμμής πολικό NRZ, όπως φαίνεται στο Σχήμα.10.

7 Σχήμα.9: Παράδειγμα κωδικοποιητή γραμμής με πολικό NRZ. Απάντηση Οι διαφορετικοί συνδυασμοί εκπομπής its και των αντίστοιχων πλατών για πολικό NRZ δίνονται στον Πίνακα., όπου k είναι η απόσταση σε αριθμό its: k = 0 k 0 n n α nα n n n+k α nα n+k 00 (-A)(-A) 00 (-A)(-A) 11 AA 01 (-A)A 10 A(-A) 11 AA Πίνακας.: Διαφορετικοί συνδυασμοί εκπομπής its και των αντίστοιχων πλατών για πολικό NRZ Με βάση τον Πίνακα., η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για k = 0 υπολογίζεται ως εξής: ( ) ( aa n n) p1 ( aa) 1 n n p (( ) ( )) ( ) Για k 0, έχουμε: 4 Rk ( ) = ( aa n n+ k) p i i i= 1 = ( aa n n+ k) p1+ ( aa ) ( ) 3 ( ) 1 n n+ k p + aa n n+ k p + aa 3 n n+ k p 4 4 = (( A) ( A) ) + (( A) A) + ( A ( A) ) + ( A A) = 0 Επομένως, έχουμε: A, k = 0 Rk ( ) = 0, k 0 Εξίσωση.9 Οπότε, η Εξίσωση.6 μας δίνει (για τετραγωνικούς παλμούς): R(0) = aa p i= 1 n n i i = + = A A + A A = A

8 ( π ) Ptr ( f) sin ft Gx( f) = A = AT T π ft Εξίσωση.10 Η γραφική παράσταση της PSD στο Matla υπολογίζεται ως εξής (θεωρώντας τη σταθερά Α Τ = 1): x = 0:0.01:; g = (sinc(x)).^; plot(x,g) axis([0 0 1]) xlael('f*t_') ylael('g_x(f)') Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα.10. Σχήμα.10: Φασματική πυκνότητα ισχύος για κωδικοποιητή γραμμής με πολικό NRZ. Στον τελευταίο κώδικα, ο τελεστής τελεία (.) σημαίνει ότι η έκφραση.10 θα υπολογιστεί για κάθε στοιχείο του πίνακα x και το αποτέλεσμα θα αποθηκευτεί στο αντίστοιχο στοιχείο του πίνακα g. Επίσης, στον οριζόντιο άξονα θέτουμε τις τιμές του x = f * T. Παρατηρούμε ότι το πρώτο μηδενικό (null) της φασματικής πυκνότητας ισχύος εμφανίζεται στην τιμή f * T =1 το οποίο αντιστοιχεί στη συχνότητα f = 1/T. Επομένως, όσο μικρότερη είναι η διάρκεια συμβόλου T, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συχνότητα f στην οποία θα εμφανίζεται το πρώτο μηδενικό της PSD του σήματος εκπομπής, δηλαδή τόσο μεγαλύτερο φάσμα εκπομπής θα έχουμε. Παράδειγμα.3 Υπολογίστε τη PSD του σήματος εκπομπής x(t) για κωδικοποιητή γραμμής με μονοπολικό NRZ, όπως φαίνεται στο Σχήμα.11.

9 Σχήμα.11: Παράδειγμα κωδικοποιητή γραμμής με μονοπολικό NRZ. Απάντηση Οι διαφορετικοί συνδυασμοί εκπομπής its και των αντίστοιχων πλατών για μονοπολικό NRZ δίνονται στον Πίνακα.3, όπου k είναι η απόσταση σε αριθμό its: k = 0 k 0 n n α nα n n n+k α nα n+k AA 01 0A 10 A0 11 AA Πίνακας.3: Διαφορετικοί συνδυασμοί εκπομπής its και των αντίστοιχων πλατών για πολικό NRZ Με βάση τον Πίνακα.3, η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για k = 0 υπολογίζεται ως εξής: Για k 0, έχουμε: Επομένως, έχουμε 4 i= 1 ( ) Rk ( ) = aa p i= 1 ( ) R(0) = aa p n n+ k i i n n i i ( ) ( ) = aa p+ aa p n n 1 1 n n = ( 0 0) + ( A A) A = 1 1 ( ) ( ) ( ) ( ) = aa p+ aa p + aa p + aa p n n+ k 1 1 n n+ k n n+ k 3 3 n n+ k 4 4 = ( 0 0) + ( 0 A) + ( A 0) + ( A A) A = Rk ( ) A, k = 0 = A, k 0 4 Εξίσωση.11

10 Εφαρμόζοντας την Εξίσωση.6 λαμβάνουμε (για τετραγωνικούς παλμούς): ( π ft ) sin Gx( f ) = T Rke ( ) π ft k = ( π ) ( π ft ) ( π ft ) j π fkt sin ft A A e j π fkt + = T π ft k=, k sin j π fkt j π fkt AT = e e 4 π ft + k= k= 0 AT sin j π fkt = 1 e 4 π ft + k = Εξίσωση.1 Χρησιμοποιώντας το αποτέλεσμα των σειρών Fourier: η Εξίσωση.1 γίνεται: Όμως ισχύει ότι: G x ( f ) k= ( f T ) j π fkt 1 k e = δ T ( π ft ) k= AT sin 1 k = 1 δ ( f T ) 4 + π ft T k = sin ( π ft ) π ft Εξίσωση.13 k = 0@ f =, k 0 Οπότε η τελική εξίσωση που δίνει τη PSD για μονοπολικό NRZ είναι: G x ( f ) ( π ft ) T sin 1 AT = 1+ δ ( f ) 4 π ft T Εξίσωση.14 Η γραφική της παράσταση στο Matla υπολογίζεται ως εξής (θεωρώντας τη σταθερά Α Τ = 1): x = 0:0.01:; g = (1/4).*(sinc(x)).^.*(1+(x==0)); plot(x,g) axis([ ]) xlael('f*t_') ylael('g_x(f)')

11 Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα G x (f) f*t Σχήμα.1: Φασματική πυκνότητα ισχύος για κωδικοποιητή γραμμής με μονοπολικό NRZ. Παράδειγμα.4 Υπολογίστε τη PSD του σήματος εκπομπής x(t) για κωδικοποιητή γραμμής με διπολικό NRZ, όπως φαίνεται στο Σχήμα.13. Σχήμα.13: Παράδειγμα κωδικοποιητή γραμμής με διπολικό NRZ. Απάντηση Οι διαφορετικοί συνδυασμοί εκπομπής its και των αντίστοιχων πλατών για διπολικό NRZ δίνονται στον Πίνακα.4, μαζί με τη συνδυασμένη πιθανότητα για ύπαρξη του [α n α n+1 α n+]: n n+1 n+ a n a n+1 a n+ Proaility / A 1/ A 0 1/ A -A 1/ A 0 0 1/ A 0 -A 1/ A -A 0 1/ A -A A 1/8 Πίνακας.4: [Δεχόμαστε ότι το τελευταίο 1 κωδικοποιήθηκε με πλάτος Α].

12 Με βάση τον Πίνακα.4, η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για k=0 υπολογίζεται ως εξής: { } ( ) ( ) ( ) n n n ( n ) R(0) = E a = A Pr a = A + A Pr a = A + 0 Pr a = = A + ( A) A = Με βάση τον Πίνακα.4, μπορούμε να βρούμε τη συνδυασμένη πιθανότητα των [α n α n+1], όπως δίνεται στον Πίνακα.5. α n+1 α n -A 0 A -Α 0 0 1/ /4 1/4 Α 0 1/4 0 Πίνακας.5: [Δεχόμαστε ότι το τελευταίο 1 κωδικοποιήθηκε με πλάτος Α]. Με βάση τον Πίνακα.5, η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για k=1 υπολογίζεται ως εξής: A R(1) = E{ aa n n+ 1} = A( A) A A = Με βάση τον Πίνακα.4, μπορούμε να βρούμε τη συνδυασμένη πιθανότητα των [α n α n+], όπως δίνεται στον Πίνακα.6. α n+ α n -A 0 A -Α 0 1/8 1/8 0 0 ¼ 1/4 Α 0 1/8 1/8 Πίνακας.6: [Δεχόμαστε ότι το τελευταίο 1 κωδικοποιήθηκε με πλάτος Α]. Με βάση τον Πίνακα.6, η συνάρτηση αυτοσυσχέτισης για k = υπολογίζεται ως εξής: R() = E{ aa n n+ } = 0( A) + A ( A) A A + A A = Με την ίδια μεθοδολογία, εύκολα αποδεικνύεται ότι R(k) = E{α n α n+k} = 0, για k >. Επομένως, έχουμε Rk ( ) A, k = 0 = A k =, 4 1 0, k Εξίσωση.15

13 Επομένως, η Εξίσωση.6 μας δίνει τη PSD για διπολικό NRZ (για τετραγωνικούς παλμούς): Ptr ( f) Gx( f) = R(0) + R(1)cos ft T ( π ) ( π ft ) ( π ) sin ft A A π ft 4 = T + cos( π ft) AT sin = 1 cos( π ft) π ft Εξίσωση.16 Η γραφική της παράσταση στο Matla υπολογίζεται ως εξής (θεωρώντας ότι Α Τ = 1): x = 0:0.01:; g = 0.5.*((sinc(x)).^).*(1 - cos(*pi.*x)); plot(x,g) axis([ ]) xlael('f*t_') ylael('g_x(f)') Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα.14. Σχήμα.14: Φασματική πυκνότητα ισχύος για κωδικοποιητή γραμμής διπολικό NRZ. Από τη γραφική παράσταση της G x(f) στο Σχήμα.14 παρατηρούμε ότι η διπολική κωδικοποίηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σηματοδοσία σε βασική ζώνη χωρίς συνιστώσες DC ή κοντά στο DC. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική για κανάλια με φτωχή απόκριση σε χαμηλές συχνότητες. Παρατηρούμε επίσης ότι η μέση ισχύς είναι μειωμένη σε σχέση με τη δυαδική NRZ, αφού οι μισοί παλμοί έχουν μηδενικό πλάτος. Όμως οι παλμοί που λείπουν κάνουν δύσκολο το συγχρονισμό στο δέκτη.

14 .4 Τηλεπικοινωνιακά ψηφιακά φίλτρα Στις προηγούμενες ενότητες χρησιμοποιήσαμε τετραγωνικό παλμό εκπομπής. Το σχήμα του παλμού που επιλέγεται στη μορφοποίηση των δεδομένων εκπομπής έχει επίδραση στο εκπεμπόμενο φάσμα του σήματος σύμφωνα με την Εξίσωση.6. Γενικά, τα ψηφιακά δεδομένα (σύμβολα) εκπομπής α n εκπέμπονται με χρονική διάρκεια Τ s ανά σύμβολο. Στα πραγματικά συστήματα τηλεπικοινωνιών δεν χρησιμοποιούνται τετραγωνικοί παλμοί σηματοδοσίας, διότι το φασματικό τους περιεχόμενο επεκτείνεται πολύ περισσότερο από τη θεμελιώδη συχνότητα 1/Τ s, με πλευρικούς λοβούς (sideloes) που μειώνονται με το ρυθμό της συνάρτησης sinc, όπως φαίνεται στο Σχήμα.15. Σχήμα.15: Φάσμα σήματος εκπομπής με μορφοποίηση με τετραγωνικό παλμό. Για το λόγο αυτό απαιτείται φιλτράρισμα των συμβόλων εκπομπής, ώστε το εκπεμπόμενο φάσμα να είναι φασματικά περιορισμένο (and-limited), όπως φαίνεται στο Σχήμα.16. Αυτό όμως οδηγεί στο φαινόμενο της διασυμβολικής παρεμβολής (InterSymol Interference/ISI), διότι ο τελικός παλμός κάθε συμβόλου δεν περιορίζεται πλέον χρονικά σε Τ s sec (αφού το φάσμα του δεν θα δίνεται πλέον από τη συνάρτηση sinc), αλλά έχει μη μηδενικές τιμές για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, με αποτέλεσμα να προκαλεί παρεμβολή στα γειτονικά σύμβολα. Ιδιαίτερα αρνητική επίδραση κατά την ανίχνευση έχει η συνεισφορά των γειτονικών συμβόλων τη χρονική στιγμή της δειγματοληψίας ενός συμβόλου. Επομένως, το φαινόμενο ISI παρατηρείται στις χρονικές στιγμές δειγματοληψίας (sampling instants), επειδή ο παλμός απλώνεται εκτός του καθορισμένου χρονοδιαστήματος του σύμβόλου εκπομπής, με αποτέλεσμα να παρεμβάλλεται με τους γειτονικούς παλμούς τη χρονική στιγμή της δειγματοληψίας/ανίχνευσης του συμβόλου.

15 Σχήμα.16: Φάσμα σήματος εκπομπής με κατωδιαβατό φίλτρο στη μορφοποίηση παλμού..4.1 Φίλτρο Nyquist για αποφυγή ISI Συνήθως, για να «δούμε» την ποσότητα της ISI στην ανίχνευση τοποθετούμε μία σειρά συμβόλων (symol stream) ανά 3 διαδοχικά σύμβολα και κάθε φορά τοποθετούμε από επάνω τα επόμενα 3 σύμβολα. Σε αυτό το διάγραμμα δίνονται όλες οι μεταβάσεις (transitions) μεταξύ των διαφορετικών πλατών των συμβόλων και το κομμάτι στο μέσον μοιάζει με μάτι, από όπου προέρχεται και ο όρος «eye diagram» (Σχήμα.17). Είναι φανερό ότι, χωρίς κανένα φίλτρο (τετραγωνικός παλμός), έχουμε ιδανικές μεταβάσεις από ένα πλάτος συμβόλου σε κάποιο άλλο πλάτος συμβόλου. Σχήμα.17: Eye diagram για Μ = 4 πλάτη συμβόλων και φίλτρα εκπομπής Nyquist με διαφορετικούς συντελεστές α. Ο Nyquist υποστήριξε το 1940 ότι, με προσεκτική επεξεργασία των χαρακτηριστικών του φιλτραρίσματος στον πομπό (T x) και στο δέκτη (R x), μπορούμε να ελέγξουμε το φαινόμενο ISI. Η απόκριση συχνότητας του φίλτρου (filter frequency response) που πρότεινε ο Nyquist δίνεται στο Σχήμα.18. Σχήμα.18: Απόκριση συχνότητας φίλτρου Nyquist στη βασική ζώνη. Παρατηρούμε ότι η απόκριση συχνότητας του φίλτρου Nyquist έχει περιοχή μετάβασης (transition region) που είναι συμμετρική γύρω από συχνότητα ίση με 0.5 1/T s. Το εύρος της περιοχής μετάβασης καθορίζεται από μία παράμετρο α η οποία είναι γνωστή ως συντελεστής roll-off. Τα φίλτρα αυτά είναι γνωστά ως φίλτρα υψωμένου συνημιτόνου (Raised Cosine/RC) και ορίζονται χρησιμοποιώντας την απόκριση συχνότητας (Proakis & Salehi, 00):

16 (1 a) 1, 0 f Ts T (1 ) ( 1- s π a a) (1 + a) HRC ( f) = cos π f, f 4a Ts Ts Ts (1 + a) 0, f Ts Εξίσωση.17 Στην Εξίσωση.17, η παράμετρος α είναι ο συντελεστής roll-off του φίλτρου RC, ενώ T s είναι η χρονική διάρκεια ενός συμβόλου. Ο συντελεστής roll-off είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος, η οποία καθορίζει το εύρος φάσματος (andwidth) του παλμού στο πεδίο συχνοτήτων (Σχήμα.19) αλλά και τα πλάτη των πλευρικών λοβών (time-sideloe levels) σε γειτονικά σύμβολα στο χρονικό πεδίο (Σχήμα.0). Ένα φίλτρο το οποίο καθορίζεται χρησιμοποιώντας την παραπάνω απόκριση συχνότητας παράγει μηδενική-isi τις χρονικές στιγμές της δειγματοληψίας συμβόλων (ακέραια πολλαπλάσια του T s). Επομένως, τα φίλτρα RC μειώνουν τους πλαϊνούς φασματικούς λοβούς (spectral side loes) του εκπεμπομένου σήματος, ενώ εισάγουν ελεγχόμενη ISI. Η παρεμβολή ελέγχεται, υπό την έννοια ότι υπάρχει μόνο σε χρονικές στιγμές διαφορετικές από τις στιγμές ανίχνευσης των συμβόλων. Επομένως, επιτρέπεται οι παλμοί να αλληλοπαρεμβάλλονται, αρκεί τα πλάτη των γειτονικών συμβόλων να είναι μηδέν τη στιγμή της ανίχνευσης κάποιου συμβόλου. Σχήμα.19: Απόκριση συχνότητας RC filter για 3 συμελεστές roll-off. Στο Matla μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις συναρτήσεις rcosine και rcosflt, για να υπολογίσουμε κάποιο φίλτρο RC και να φιλτράρουμε τα σύμβολα εκπομπής, αντίστοιχα. H συνάρτηση του Matla rcosine υπολογίζει τους συντελεστές του φίλτρου RC με την εντολή: [num,den] = rcosine(fd, Fs, type_flag, r, delay); Η συνάρτηση rcosine επιστρέφει τους συντελεστές της συνάρτησης μεταφοράς του φίλτρου. Οι συντελεστές του πολυωνύμου του αριθμητή αποθηκεύονται στη μεταβλητή num και του παρονομαστή στη μεταβλητή den. Στην πιο γενική της μορφή, η συνάρτηση rcosine έχει τις εξής παραμέτρους εισόδου:

17 Fd: Ρυθμός δειγματοληψίας (sampling rate) του σήματος εισόδου, το οποίο συνήθως ορίζεται στην κανονικοποιημένη τιμή 1. Fs: Ρυθμός δειγματοληψίας με το οποίο λειτουργεί το φίλτρο. Ο λόγος του Fs προς το Fd πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός. type_flag: Δυνατές τιμές, οι οποίες είναι: «fir»: σχεδίαση φίλτρου RC πεπερασμένης κρουστικής απόκρισης (Finite Impulse Response/FIR) (εξ ορισμού), «iir»: σχεδίαση προσεγγιστικού φίλτρου RC άπειρης κρουστικής απόκρισης (Infinite Impulse response/iir), «normal»: σχεδιασμός του τυπικού φίλτρου RC (εξ ορισμού), «sqrt»: σχεδίαση φίλτρου τετραγωνικής ρίζας (square root) RC (square root raised cosine/srrc), «default»: εξ ορισμού τιμές (fir, normal RC). r: προσδιορίζει το συντελεστή roll-off, o οποίος είναι ένας πραγματικός αριθμός στο διάστημα [0, 1]. Για παράδειγμα, r = 0.5 σημαίνει ότι το εύρος φάσματος του φίλτρου είναι (1+r) Fd = 1.5 Fd. Επίσης, η ζώνη μετάβασης του φίλτρου εκτείνεται από (1-r) Fd=0.5 Fd μέχρι (1+r) Fd=1.5 Fd. delay: προσδιορίζει την καθυστέρηση του φίλτρου (filter delay), το οποίο πρέπει να είναι θετικός ακέραιος αριθμός. Η σχέση delay/fd δίνει την καθυστέρηση του φίλτρου σε δευτερόλεπτα. Η τιμή του delay είναι ο αριθμός των δειγμάτων (στο ρυθμό δειγματοληψίας Fd) από την αρχή της κρουστικής απόκρισης μέχρι τη μέγιστη τιμή της κρουστικής απόκρισης του φίλτρου. Επίσης, η παράμετρος delay προσδιορίζει το μήκος της κρουστικής απόκρισης του φίλτρου με βάση την εξίσωση: (Fs/Fd) ( delay)+1. Αν το delay δεν προσδιορίζεται, τότε η αντίστοιχη μέθοδος των rcosine και rcosflt δημιουργεί φίλτρα FIR με εξ ορισμού delay = 3 δείγματα (στο ρυθμό δειγματοληψίας Fd). Για φίλτρα FIR, το μήκος της κρουστικής απόκρισης του φίλτρου δίνεται από τη σχέση (Fs/Fd) ( delay) + 1. Επομένως, το εξ ορισμού φίλτρο FIR RC έχει μήκος (Fs/Fd) Για παράδειγμα, με 8 δείγματα ανά σύμβολο, (Fs/Fd) = 8, το εξ ορισμού φίλτρο FIR RC έχει μήκος 8 6+1=49 δείγματα. Παράδειγμα.3 Να σχεδιαστεί ένα φίλτρο FIR RC με μήκος 49 δείγματα για τρείς τιμές του συντελεστή roll-off: a=[1, 0.5, 0.5] και να συγκριθούν οι κρουστικές αποκρίσεις. Απάντηση Όταν η μέθοδος σχεδίασης του φίλτρου είναι η FIR, η έξοδος den είναι 1, αφού η συνάρτηση μεταφοράς των φίλτρων FIR έχει μόνο πολυώνυμο αριθμητή. Παρατηρούμε ότι το πλάτος της κρουστικής απόκρισης μηδενίζεται για ακέραιες τιμές του χρόνου Τ s, που ισοδυναμεί με 8 δείγματα. Επομένως, τα δείγματα 8 k, k = -3, -, -1, 1,, 3, έχουν τιμή 0. Αυτό οδηγεί σε μηδενική τιμή της ISI τις χρονικές στιγμές δειγματοληψίας του πλάτους των γειτονικών συμβόλων κατά τις χρονικές στιγμές kτ s, k = -3, -, -1, 1,, 3. Επίσης παρατηρούμε ότι όσο η τιμή του συντελεστή roll-off a μεγαλώνει τόσο μειώνονται τα πλάτη των πλαϊνών λοβών του παλμού εκπομπής, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη ISI με τους γειτονικούς παλμούς τις υπόλοιπες χρονικές στιγμές. Όμως, όσο μεγαλώνει η τιμή του του συντελεστή roll-off τόσο μεγαλώνει και το φάσμα εκπομπής, όπως φαίνεται στο Σχήμα.19. a = 0.5; num = rcosine(1, 8, 'fir', a) plot([-4:4],num)

18 Για τιμές του a = 1, 0.5, 0.5, λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα.0. Σχήμα.0: Κρουστική απόκριση FIR RC filter για 3 συντελεστές roll-off. Το φιλτράρισμα με φίλτρο RC γίνεται στο Matla με την εντολή rcosflt, η οποία έχει πολλαπλές υλοποιήσεις: y = rcosflt(x, Fd, Fs): δημιουργεί το φίλτρο FIR RC και στη συνέχεια φιλτράρει το σήμα εισόδου, το οποίο δίνεται από τον μονοδιάστατο πίνακα (vector) x, με αυτό το φίλτρο. Η συχνότητα δειγματοληψίας του σήματος εισόδου είναι Fd, ενώ η συχνότητα δειγματοληψίας για το σήμα εξόδου y είναι Fs. Ο λόγος Fs/Fd πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός. Κατά τη διαδικασία του φιλτραρίσματος, η συνάρτηση rcosflt αυξάνει το ρυθμό δειγματοληψίας των δεδομένων από Fd σε Fs (κατά τον παράγοντα Fs/Fd), εισάγοντας (Fs-1) μηδενικά (zeros) ανάμεσα στα δείγματα του x. Αν x είναι ο μονοδιάστατος πίνακας των συμβόλων εκπομπής, τότε τα μήκη των x και y συνδέονται με τη σχέση length(y) = (length(x) + delay) (Fs/Fd), λόγω της αύξησης του ρυθμού δειγματοληψίας και της συνέλιξης του x με την κρουστική απόκριση του φίλτρου. y = rcosflt(x, Fd, Fs, «filter_type», r, delay, tol): υπολογίζει ένα RC φίλτρο FIR ή IIR και στη συνέχεια φιλτράρει το σήμα εισόδου x με αυτό. Η παράμετρος r είναι ο συντελεστής roll-off για το φίλτρο, ο οποίος λαμβάνει τιμή στο διάστημα [0, 1]. Η παράμετρος delay μετριέται σε δείγματα του σήματος εισόδου (με ρυθμό δειγματοληψίας Fd). Η παράμετρος tol δίνει την προσέγγιση ακρίβειας (tolerance) για σχεδίαση φίλτρου IIR. Τα FIR φίλτρα δεν χρησιμοποιoύν την παράμετρο tol. Τέλος, η παράμετρος filter_type είναι μία μεταβλητή τύπου «string» που προσδιορίζει το είδος του φίλτρου που το rcosflt θα σχεδιάσει. Υπάρχουν οι εξής επιλογές: i) FIR RC φίλτρο: fir ή fir/normal, ii) IIR RC φίλτρο: iir ή iir/normal, iii) FIR SRRC φίλτρο: fir/sqrt, iv) IIR SRRC φίλτρο: iir/sqrt. y = rcosflt(x, Fd, Fs, «filter_type/fs», r, delay, tol): έχει την ίδια μορφή με την προηγούμενη υλοποίηση, μόνο που θεωρεί ότι το x έχει ρυθμό δειγματοληψίας F s. Επομένως, δεν αυξάνει το ρυθμό δειγματοληψίας (upsample) του x. Η μορφή αυτή χρησιμοποιείται για φιλτράρισμα του σήματος λήψης στο δέκτη, αφού το σήμα λήψης έχει ρυθμό δειγματοληψίας F s. y = rcosflt(x, Fd, Fs, «filter_type/filter», num, den): φιλτράρει το σήμα εισόδου x, χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο με συνάρτηση μεταφοράς της οποίας οι συντελεστές του πολυωνύμου του αριθμητή και του παρονομαστή δίνονται με τις παραμέτρους num και den,

19 αντίστοιχα. Αν η παράμετρος filter_type περιέχει το string «fir», τότε η παράμετρος den παραλείπεται. y = rcosflt(x, Fd, Fs, «filter_type/filter», num, den, delay): χρησιμοποιεί την παράμετρο delay όπως και η rcosine. [y,t] = rcosflt(...): δίνει ως έξοδο t ένα μονοδιάστατο πίνακα που περιέχει τις χρονικές στιγμές δειγματοληψίας του y. Επομένως t = [0, 1/Fs, /Fs, ].*Fd.

20 Κριτήριο 1 Κριτήρια αξιολόγησης Έστω ένας κβαντιστής των 8-it (θεωρώντας ότι η κατανομή του σφάλματος κβάντισης είναι ομοιόμορφη), με εύρος ±1 Volts: Σχήμα.0: Ένας κβαντιστής 8-it με εύρος ±1 volts. Λύση 1) Υπολογίστε το βήμα κβάντισης (step size), q. ) Υπολογίστε το μέσο τετραγωνικό σφάλμα (root mean square/rms) του θορύβου λόγω κβάντισης, σ. 3) Ποιο είναι το SNR λόγω κβάντισης, αν το σήμα εισόδου είναι ένα ημιτονοειδές σήμα πλήρους κλίμακας, με πλάτος Α (Α = 1). (Υπολογίστε την τιμή rms του ημιτονοειδούς σήματος). 1) Το βήμα κβάντισης αντιστοιχεί στην απόσταση μεταξύ των σταθμών του κβαντιστή. Για ομοιόμορφη κβάντιση με συνολικό πλάτος κβαντιστή V pp = Volts και αριθμό σταθμών κβάντισης L = 8, το βήμα κβάντισης είναι: V pp q = = = Volts 8 L Εξίσωση.18 Για την πιο απλή περίπτωση, όταν το σφάλμα κβάντισης (quantization error) έχει ομοιόμορφη κατανομή, p(e) = 1/q, οπότε η μέση τετραγωνική τιμή του θορύβου λόγω σφάλματος κβάντισης είναι: σ q/ q/ q/ 1 1 = ( error) p() e de = () e de = () e de q q q/ q/ q/ q 3 1 q = e = = ( Volt) q 3 1 q 6 Εξίσωση.19 ) Η διαδικασία της κβάντισης ισοδυναμεί με την προσθήκη θορύβου (τιμή ίση με το σφάλμα κβαντισμού) στο επιθυμητό (δειγματοληπτημένο) σήμα: Quantized sample = sample value + error. Το πηλίκο του σήματος προς το θόρυβο δίνεται γενικά από τη σχέση: ( ) ( ) = SNR E x t / E error t όπου ο τελεστής Ε[ ] σημαίνει μέση τιμή. Για ημιτονοειδές σήμα εισόδου η μέση ισχύς δίνεται ως:

21 T/ T/ A A A cos ( π 0 ) ( 1 cos( 4 0 )) ( ) π T/ T/ 1 Px = A f t dt = + f t dt = T = T T T Εξίσωση.0 Επομένως το SNR για ημιτονοειδές σήμα εισόδου και κβαντιστή των 8-it υπολογίζεται από τη σχέση: SNR P A / A / 1A 3 σ q /1 / /1 8A 16 x = = = = = L = 8 ( A ) Εξίσωση Κριτήριο Δώστε τις μαθηματικές εκφράσεις της PSD για τη μονοπολική κωδικοποίηση με σχήμα παλμού RZ. Σχεδιάστε τη PSD με τη χρήση του Matla. Λύση Η PSD για μονοπολική RZ κωδικοποίηση δίνεται από αυτή της μονοπολικής NRZ (Εξίσωση.13), αν αντικαταστήσουμε τη διάρκεια του παλμού από T σε T /. Επομένως έχουμε P ( f) tr T sin T ( π f ) = T π f Εξίσωση. και G x ( f ) T ( π f ) AT sin 1 1 n = δ ( f T ) + T 16 π f T n= Εξίσωση.3 Ο κώδικας Matla που υπολογίζει την προηγούμενη εξίσωση είναι: clear; x = 0:0.01:; g_un = (1/16).*(sinc(x./)).^.*(1+((x==0) (x==1) (x==))); plot(x,g_un) axis([ ]) xlael('f*t_') ylael('g_x(f)')

22 Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα G x (f) f*t Σχήμα.1: PSD για μονοπολικό RZ Κριτήριο 3 Δημιουργήστε ένα φίλτρο SRRC FIR με παραμέτρους Fd = 1, Fs = 4, rolloff = 0.5, και μήκος κρουστικής απόκρισης φίλτρου Ν = 41. Φιλτράρετε ένα σήμα πολικό NRZ με το φίλτρο αυτό και σχεδιάστε το σήμα εκπομπής. Λύση Για φίλτρα FIR, το μήκος της κρουστικής απόκρισης του φίλτρου δίνεται από τη σχέση Ν = (Fs/Fd) ( delay) + 1. Επομένως, το ζητούμενο φίλτρο RC θα έχει καθυστέρηση = (N-1)/(*Fs). Fs=4; % Oversampling rate rolloff=0.5; % Roll-off factor of SRRC filter N=41; % Polynomial order of FIR transfer function = N-1 filtorder = N-1; delay = filtorder/(*fs); % Group delay (# of input samples) % create SRRC filter rrcfilter = rcosine(1, Fs, 'fir/sqrt', rolloff, delay); stem(rrcfilter)

23 Λαμβάνουμε τα αποτελέσματα στο Σχήμα.. Σχήμα.: 1 η γραφική παράσταση: κρουστική απόκριση φίλτρου it = randint(1,50) % create 50 random its x = *it-1 % Antipodal mapping tx = rcosflt(x,1,fs,'filter',rrcfilter); plot(real(tx(1:00))) Σχήμα.3: η γραφική παράσταση: σήμα εκπομπής

24 Βιβλιογραφικές Αναφορές Κεφαλαίου Κωττής, Π. (005). Διαμόρφωση και Μετάδοση Σημάτων. η Έκδοση. Εκδόσεις Τζιόλα. Ingle, V. & Proakis, J. (1997). Digital Signal Processing using Matla V.4. PWS Pulishing Company. Proakis, J. & Salehi, M. (1998). Contemporary Communication Systems using Matla. PWS Pulishing Company. Proakis, J. & Salehi, M. (00). Συστήματα Τηλεπικοινωνιών (Κ. Καρούμπαλος, Ε. Ζέρβας, Σ. Καραμπογιάς & Ε. Σαγκριώτης, Μτφρ.). Αθήνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Shanmugam, Κ. S. (1979). Ψηφιακά και Αναλογικά Συστήματα Επικοινωνίας (Καρούμπαλος, Κ. Μτφρ.). Αθήνα: Εκδόσεις Γ. Πνευματικού. Sklar, B. (011), Ψηφιακές Επικοινωνίες: Θεωρία και εφαρμογές ( η Έκδοση) (Ε. Γκαγκάτσιου, Μτφρ.). Αθήνα: Παπασωτηρίου.

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ +

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση και ιαµόρφωση Σηµάτων Βασικής Ζώνης

Μορφοποίηση και ιαµόρφωση Σηµάτων Βασικής Ζώνης Μορφοποίηση και ιαµόρφωση Σηµάτων Βασικής Ζώνης Μορφοποίηση - Κωδικοποίηση πηγής Μορφοποίηση παλµών βασικής ζώνης Μορφοποίηση & µετάδοση βασικής ζώνης Mορφοποίηση-κωδικοποίηση πηγής Mορφοποίηση παλµών

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη. Baseband digital transmission

Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη. Baseband digital transmission Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη Baseband digital transmission Ψηφιακά σήματα Το ψηφιακό σήμα δεν είναι τίποτε άλλο από μια διατεταγμένη σειρά συμβόλων παραγόμενη από μια διακριτή πηγή πληροφορίας Η πηγή

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Παλμοκωδική διαμόρφωση (PCM) I + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ + Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων Ενότητα 7: Μετατροπή Σήματος από Αναλογική Μορφή σε Ψηφιακή Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Μετατροπή Αναλογικού Σήματος σε Ψηφιακό Είδη Δειγματοληψίας: Ιδανική

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 6 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst215

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη. Baseband digital transmission

Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη. Baseband digital transmission Ψηφιακή μετάδοση στη βασική ζώνη Baseband digital transmission Ψηφιακά σήματα Ένα ψηφιακό σήμα δεν είναι τίποτα άλλο από μια διατεταγμένη ακολουθία συμβόλων Η πηγή πληροφορίας παράγει σύμβολα από ένα αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 9: Παλμοκωδική Διαμόρφωση (PCM) Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή της μεθόδου παλμοκωδικής

Διαβάστε περισσότερα

Παράμετροι σχεδίασης παλμών (Μορφοποίηση παλμών)

Παράμετροι σχεδίασης παλμών (Μορφοποίηση παλμών) Παράμετροι σχεδίασης παλμών (Μορφοποίηση παλμών) Κύριοι παράμετροι στη σχεδίαση παλμών είναι (στο πεδίο συχνοτήτων): Η Συχνότητα του 1ου μηδενισμού (θέλουμε μικρό BW). H ελάχιστη απόσβεση των πλαγίων λοβών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 5 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst215

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων

Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων Επεξεργασία Στοχαστικών Σημάτων Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Σεραφείμ Καραμπογιάς Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Τα σύγχρονα συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙςΤΗΜΗς & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑς ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 2 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst233

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση

Κεφάλαιο 7. Ψηφιακή Διαμόρφωση Κεφάλαιο 7 Ψηφιακή Διαμόρφωση Ψηφιακή Διαμόρφωση 2 Διαμόρφωση βασικής ζώνης H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές διαμόρφωσης παλμών βασικής ζώνης, οι οποίες δεν απαιτούν τη χρήση ημιτονοειδούς

Διαβάστε περισσότερα

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM)

Παλμοκωδική Διαμόρφωση. Pulse Code Modulation (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση Pulse Code Modulation (PCM) Pulse-code modulation (PCM) Η PCM είναι ένας στοιχειώδης τρόπος διαμόρφωσης που δεν χρησιμοποιεί φέρον! Το μεταδιδόμενο (διαμορφωμένο) σήμα PCM είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Εργαστήριο 8 ο. Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 8 ο Αποδιαμόρφωση PAM-PPM με προσαρμοσμένα φίλτρα Βασική Θεωρία Σε ένα σύστημα μετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Δρ. Στέλιος Τιμοθέου ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ Αναλογικά και ψηφιακά συστήματα Μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΑΛΜΟΚΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ - PCM (ΜΕΡΟΣ Α)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΑΛΜΟΚΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ - PCM (ΜΕΡΟΣ Α) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΠΑΛΜΟΚΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ - PCM (ΜΕΡΟΣ Α) 3.1. ΣΚΟΠΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Σκοπός της εργαστηριακής αυτής άσκησης είναι η μελέτη της παλμοκωδικής διαμόρφωσης που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ.

Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. Αναλογικά & Ψηφιακά Κυκλώματα ιαφάνειες Μαθήματος ρ. Μηχ. Μαραβελάκης Εμ. 1 Εισαγωγή Αναλογικό σήμα (analog signal): συνεχής συνάρτηση στην οποία η ανεξάρτητη μεταβλητή και η εξαρτημένη μεταβλητή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 7 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 5 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 11: Ψηφιακή Διαμόρφωση Μέρος Α Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή διαμόρφωσης παλμών κατά

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 1: Χωρητικότητα Καναλιών Το θεώρημα Shannon - Hartley Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Δυαδική σηματοδοσία 2. Μορφές δυαδικής σηματοδοσίας 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 8 ο : Προσαρμοσμένα Φίλτρα Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Τηλεπικοινωνιών

Αρχές Τηλεπικοινωνιών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Αρχές Τηλεπικοινωνιών Ενότητα #12: Δειγματοληψία, κβαντοποίηση και κωδικοποίηση Χ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμών Τ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών

HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών HMY 429: Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ψηφιακών Σημάτων Διάλεξη 12: Δειγματοληψία και ανακατασκευή (IV) Παρεμβολή (Interpolation) Γενικά υπάρχουν πολλοί τρόποι παρεμβολής, π.χ. κυβική παρεμβολή (cubic spline

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z

ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Z ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Laplace Μετασχηµατισµός Z Εφαρµογές Παράδειγµα ενός ηλεκτρικού συστήµατος Σύστηµα Παράδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Επικοινωνίες

Ψηφιακές Επικοινωνίες Ψηφιακές Επικοινωνίες Ενότητα 3: Μαθιόπουλος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Μέρος Α 3 Διαμόρφωση βασικής ζώνης (1) H ψηφιακή πληροφορία μεταδίδεται απ ευθείας με τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Κβάντιση και Κωδικοποίηση ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων Νικόλαος Χ. Σαγιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

Εξομοίωση Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος Βασικής Ζώνης

Εξομοίωση Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος Βασικής Ζώνης Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής Ακαδημαϊκό Έτος 009-010 Ψ Η Φ Ι Α Κ Ε Σ Τ Η Λ Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι ΕΣ η Εργαστηριακή Άσκηση: Εξομοίωση Τηλεπικοινωνιακού Συστήματος Βασικής Ζώνης Στην άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Διαμόρφωση Βασικής Ζώνης ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων Νικόλαος Χ. Σαγιάς Αναπληρωτής Καθηγητής Wepage: hp://eclass.uop.gr/courses/tst25

Διαβάστε περισσότερα

Εξεταστική Ιανουαρίου 2007 Μάθηµα: «Σήµατα και Συστήµατα»

Εξεταστική Ιανουαρίου 2007 Μάθηµα: «Σήµατα και Συστήµατα» Εξεταστική Ιανουαρίου 27 Μάθηµα: «Σήµατα και Συστήµατα» Θέµα 1 ο (3%) Έστω δύο διακριτά σήµατα: x(n) = {1,,, -1} και h(n) = {1,, 1} µε το πρώτο δείγµα να αντιστοιχεί σε n= και για τα δύο. Υπολογίστε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 8 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 1: Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Εισαγωγή στα Σήματα 1. Σκοποί της Θεωρίας Σημάτων 2. Κατηγορίες Σημάτων 3. Χαρακτηριστικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση

Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση MYE006: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Διάρθρωση μαθήματος Μετάδοση Βασικές έννοιες Διαμόρφωση ορισμός είδη

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) 2η Γραπτή Εργασία

Θ.Ε. ΠΛΗ22 ( ) 2η Γραπτή Εργασία Θ.Ε. ΠΛΗ22 (2012-13) 2η Γραπτή Εργασία Στόχος: Η 2 η εργασία αποσκοπεί στην κατανόηση των συστατικών στοιχείων των αναλογικών διαμορφώσεων, της δειγματοληψίας, και της μετατροπής του αναλογικού σήματος

Διαβάστε περισσότερα

Σεραφείµ Καραµπογιάς ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Σεραφείµ Καραµπογιάς ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στα Σήµατα Εισαγωγή στα Συστήµατα Ανάπτυγµα - Μετασχηµατισµός Fourier Μετασχηµατισµός Laplace Μετασχηµατισµός z Εφαρµογές 1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΗΜΑΤΑ Γενική εικόνα τι

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους Amplitude Shift Keying (ASK) Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ψηφιακή Διαμόρφωση Πλάτους (ASK) Μαθηματική περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 7-8 : Συστήματα Δειγματοληψία Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 7-8 : Συστήματα Δειγματοληψία Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 7-8 : Συστήματα Δειγματοληψία Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα Ομιλίας Κεφάλαιο 7 ο Ταξινόμηση Συστημάτων Κρουστική Απόκριση Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων

Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΔΕ ΠΡΟΗΓΜΈΝΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Ενότητα η Φίλτρα Nyquis Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1

Ήχος. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 04-1 Ήχος Χαρακτηριστικά του ήχου Ψηφιοποίηση με μετασχηματισμό Ψηφιοποίηση με δειγματοληψία Κβαντοποίηση δειγμάτων Παλμοκωδική διαμόρφωση Συμβολική αναπαράσταση μουσικής Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER

ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ FOURIER Ανάλυση σημάτων και συστημάτων Ο μετασχηματισμός Fourier (DTFT και DFT) είναι σημαντικότατος για την ανάλυση σημάτων και συστημάτων Εντοπίζει

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 3: Εισαγωγή στην Έννοια της Διαμόρφωσης Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Η ανάγκη για διαμόρφωση 2. Είδη διαμόρφωσης 3. Διαμόρφωση με ημιτονοειδές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης

Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης Δίκτυα Απευθείας Ζεύξης Επικοινωνία μεταξύ δύο υπολογιστώνοιοποίοιείναι απευθείας συνδεδεμένοι Φυσικό Επίπεδο. Περίληψη Ζεύξεις σημείου προς σημείο (point-to-point links) Ανάλυση σημάτων Μέγιστη χωρητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΔΙΚΤΥΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ - ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΗΜΑΤΑ & ΑΡΧΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Πληροφορία Επικοινωνία συντελείται με τη μεταβίβαση μηνυμάτων από ένα πομπό σε ένα δέκτη. Μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση

Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧ. Η/Υ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μετάδοση πληροφορίας - Διαμόρφωση MYE006-ΠΛΕ065: ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ Ευάγγελος Παπαπέτρου Διάρθρωση μαθήματος Βασικές έννοιες μετάδοσης Διαμόρφωση ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο Εργαστηριακή Άσκηση 7: Κβάντιση και Κωδικοποίηση Σημάτων Προσομοίωση σε Η/Υ Δρ. Ηρακλής

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών Συστήματα Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών Συστήματα Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής Εισαγωγή στα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών Συστήματα Παλμοκωδικής Διαμόρφωσης Καθηγητής Ι. Τίγκελης itigelis@phys.uoa.gr ΚΒΑΝΤΙΣΗ Διαδικασία με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 3 ο : Πολυπλεξία με διαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής

Σήματα και Συστήματα. Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου. Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής Σήματα και Συστήματα Διάλεξη 2: Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Στοιχειώδη Σήματα Συνεχούς Χρόνου 1. Μοναδιαία Βηματική Συνάρτηση 2. Κρουστική Συνάρτηση ή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επεξεργασία Σήματος. Νόκας Γιώργος

Εισαγωγή στην Επεξεργασία Σήματος. Νόκας Γιώργος Εισαγωγή στην Επεξεργασία Σήματος Νόκας Γιώργος Βιβλιογραφία στον εύδοξο 1. Γ. Β. Μουστακίδης, Βασικές Τεχνικές Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Συστημάτων, εκδόσεις Α. Τζιόλα & Υιοί Ο.Ε., Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Εισαγωγή Δειγματοληψία + Περιεχόμενα n Εισαγωγή n αναλογικό η ψηφιακό σήμα; n ψηφιακά συστήματα επικοινωνιών n Δειγματοληψία

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ιωάννης Γ. Τίγκελης και Δημήτριος Ι. Φραντζεσκάκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Αρχές Τηλ/ων Συστημάτων Εργαστήριο 7 ο : Δειγματοληψία και Ανασύσταση Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνίες. Ενότητα 5: Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων. Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Τηλεπικοινωνίες. Ενότητα 5: Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων. Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Τηλεπικοινωνίες Ενότητα 5: Ψηφιακή Μετάδοση Αναλογικών Σημάτων Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών

Συστήματα Επικοινωνιών Συστήματα Επικοινωνιών Ενότητα 8: Δειγματοληψία - Διαμόρφωση παλμών Μιχαήλ Λογοθέτης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Σκοποί ενότητας Περιγραφή της διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 10: Παλμοκωδική Διαμόρφωση, Διαμόρφωση Δέλτα και Πολύπλεξη Διαίρεσης Χρόνου Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Παλμοκωδική Διαμόρφωση (PCM) Παλμοκωδική Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ

ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ www.lucent.com/security ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ 2 η ΟΣΣ / ΠΛΗ22 / ΑΘΗ.4 /07.12.2014 Νίκος Δημητρίου (Σημείωση: Η παρουσίαση αυτή συμπληρώνει τα αρχεία PLH22_OSS2_diafaneies_v1.ppt, και octave_matlab_tutorial_v1.ppt

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 7 ο : Διαμόρφωση Θέσης Παλμών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 5 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Wepage: http://eclass.uop.gr/courses/tst233

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 6 ο : Διαμόρφωση Θέσης Παλμών Βασική Θεωρία Μ-αδική Διαμόρφωση Παλμών Κατά την μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 4 ο : Διαμόρφωση Παλμών Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ενότητα 3: Δειγματοληψία και Ανακατασκευή Σημάτων Όνομα Καθηγητή: Δρ. Ηρακλής Σίμος Τμήμα: Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 9 ο : Διαμόρφωση BPSK & QPSK Βασική Θεωρία Εισαγωγή Κατά την μετάδοση ψηφιακών δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 14 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: hp://ecla.uop.gr/coure/s15 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Προχωρημένα Θέματα Τηλεπικοινωνιών. Ανάκτηση Χρονισμού. Τρόποι Συγχρονισμού Συμβόλων. Συγχρονισμός Συμβόλων. t mt

Εισαγωγή. Προχωρημένα Θέματα Τηλεπικοινωνιών. Ανάκτηση Χρονισμού. Τρόποι Συγχρονισμού Συμβόλων. Συγχρονισμός Συμβόλων. t mt Προχωρημένα Θέματα Τηλεπικοινωνιών Συγχρονισμός Συμβόλων Εισαγωγή Σε ένα ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό σύστημα, η έξοδος του φίλτρου λήψης είναι μια κυματομορφή συνεχούς χρόνου y( an x( t n ) n( n x( είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων

Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων Εξίσωση Τηλεπικοινωνιακών Διαύλων ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΔΕ ΠΡΟΗΓΜΈΝΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΑ Ενότητα 2 η Φίλτρα Μηδενισμού της ISI Νικόλαος Χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 17 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη 13 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Wepage: http://eclass.uop.gr/courses/tst15

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Μάθημα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Τεχνικές Μετάδοσης : Διαμόρφωση και πολυπλεξία Μάθημα 10 ο 11 ο 12 ο ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τομέας Επικοινωνιών και Επεξεργασίας Σήματος Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Εργαστήριο 5 ο : Διαμόρφωση Παλμών Βασική Θεωρία Μ-αδική Διαμόρφωση Παλμών Κατά την μετατροπή

Διαβάστε περισσότερα

Στοχαστικά Σήματα και Τηλεπικοινωνιές

Στοχαστικά Σήματα και Τηλεπικοινωνιές Στοχαστικά Σήματα και Τηλεπικοινωνιές Ενότητα 9: Συγχρονισμός Συμβόλων Καθηγητής Κώστας Μπερμπερίδης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Σκοποί ενότητας Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μετάδοση σήματος PCM

Μετάδοση σήματος PCM Μετάδοση σήματος PCM Συγχρονισμός ΌπωςσεόλατασυστήματαTDM, απαιτείται συγχρονισμός μεταξύ πομπού και δέκτη Εάν τα ρολόγια στον πομπό και τον δέκτη διαφέρουν, αυτό θα οδηγήσει σε παραμορφώσεις του σήματος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες Ενότητα 4: Κβάντιση και Κωδικοποίηση Σημάτων Όνομα Καθηγητή: Δρ. Ηρακλής Σίμος Τμήμα: Ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες. Διαμόρφωση Παλμών κατά Πλάτος

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες. Διαμόρφωση Παλμών κατά Πλάτος Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες Διαμόρφωση Παλμών κατά Πλάτος Διαμόρφωση Παλμών κατά Πλάτος Είπαμε ότι κατά την ψηφιακή μετάδοση μέσα από αναλογικό κανάλι κάθε σύμβολο αντιστοιχίζεται σε μια κυματομορφή σήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 4 : Σήματα Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 4 : Σήματα Χρήστος Ξενάκης. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 4 : Σήματα Χρήστος Ξενάκης Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα ομιλίας Είδη /Κατηγορίες Σημάτων Στοιχειώδη Σήματα Χαρακτηριστικές Τιμές Σημάτων Τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση Παλμών. Pulse Modulation

Διαμόρφωση Παλμών. Pulse Modulation Διαμόρφωση Παλμών Pulse Modulation Δειγματοληψία Θεώρημα δειγματοληψίας Ένα βαθυπερατό σήμα πεπερασμένης ενέργειας που δεν περιέχει συχνότητες μεγαλύτερες των W Hertz μπορεί να περιγραφθεί πλήρως από τις

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Ι Διάλεξη 12: Βασικές Αρχές και Έννοιες Ψηφιακών Επικοινωνιών Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα 1. Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχεδίαση τηλεπικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 7 ο : Διαμόρφωση BPSK & QPSK

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής

Τεχνολογία Πολυμέσων. Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Τεχνολογία Πολυμέσων Ενότητα # 4: Ήχος Διδάσκων: Γεώργιος Ξυλωμένος Τμήμα: Πληροφορικής Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το

Διαβάστε περισσότερα

27-Ιαν-2009 ΗΜΥ (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό

27-Ιαν-2009 ΗΜΥ (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό ΗΜΥ 429 2. (ι) Βασική στατιστική (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό 1 (ιι) Μετατροπές: αναλογικό-σεψηφιακό και ψηφιακό-σε-αναλογικό 2 Βασικά μέρη συστήματος ΨΕΣ Φίλτρο αντι-αναδίπλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 4 : Σήματα Διάλεξη: Κώστας Μαλιάτσος Χρήστος Ξενάκης, Κώστας Μαλιάτσος. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ. Κεφάλαιο 4 : Σήματα Διάλεξη: Κώστας Μαλιάτσος Χρήστος Ξενάκης, Κώστας Μαλιάτσος. Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Κεφάλαιο 4 : Σήματα Διάλεξη: Κώστας Μαλιάτσος Χρήστος Ξενάκης, Κώστας Μαλιάτσος Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Περιεχόμενα ομιλίας Είδη /Κατηγορίες Σημάτων Στοιχειώδη

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Διαφορική Παλμοκωδική Διαμόρφωση + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/ +

Διαβάστε περισσότερα

Baseband Transmission

Baseband Transmission Ψηφιακές Επικοινωνίες Baseband ransmission Antipodal Signalling - Binary Orthogonal Signalling Probability of Error M-ary Orthogonal Signalling Waveforms Detection M-PAM detection Probability of error

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3. Δειγματοληψία και Ανακατασκευή Σημάτων. Δειγματοληψία και Ανακατασκευή Σημάτων. (Κεφ & 4.6,4.8)

Διάλεξη 3. Δειγματοληψία και Ανακατασκευή Σημάτων. Δειγματοληψία και Ανακατασκευή Σημάτων. (Κεφ & 4.6,4.8) University of Cyprus Biomedical Imaging & Applied Optics Διάλεξη 3 Δειγματοληψία και Ανακατασκευή (Κεφ. 4.0-4.3 & 4.6,4.8) Περιοδική δειγματοληψία (periodic sampling) Περίοδος (sampling period) T Συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ο μετασχηματισμός Fourier

Ο μετασχηματισμός Fourier Ο μετασχηματισμός Fourier είναι από τα διαδεδομένα εργαλεία μετατροπής δεδομένων και συναρτήσεων (μιας ή περισσοτέρων διαστάσεων) από αυτό που ονομάζεται περιοχή χρόνου (time domain) στην περιοχή συχνότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18

ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία ιάλεξη 18 14 Νοεµβρίου, 2006 Γεώργιος Έλληνας Επίκουρος Καθηγητής ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΔΕ Προηγμένα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα και Δίκτυα Διάλεξη 1 η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: http://eclass.uop.gr/courses/tst233

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4: Δειγματοληψία - Αναδίπλωση

Ενότητα 4: Δειγματοληψία - Αναδίπλωση Ενότητα 4: Δειγματοληψία - Αναδίπλωση Σήματα και Συστήματα Τα συστήματα επεξεργάζονται ένα ή περισσότερα σήματα: Το παραπάνω σύστημα μετατρέπει το σήμα x(t) σε y(t). π.χ. Σε ένα σήμα ήχου μπορεί να ενισχύσει

Διαβάστε περισσότερα

Επομένως το εύρος ζώνης του διαμορφωμένου σήματος είναι 2.

Επομένως το εύρος ζώνης του διαμορφωμένου σήματος είναι 2. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Το φέρον σε ένα σύστημα DSB διαμόρφωσης είναι c t A t μηνύματος είναι το m( t) sin c( t) sin c ( t) ( ) cos 4 c και το σήμα. Το διαμορφωμένο σήμα διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες

Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες Ψηφιακές Τηλεπικοινωνίες Ψηφιακή Μετάδοση Σήματος σε Ζωνοπεριορισμένο Κανάλι AWGN (Μέχρι και τη διαφάνεια 32) Εισαγωγή Στα προηγούμενα μαθήματα θεωρήσαμε ότι ουσιαστικά το κανάλι AWGN είχε άπειρο εύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΉΜΑ ΕΠΙΣΤΉΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 7 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: hp://ecla.uop.gr/coure/tst25 e-ail:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΙI Εργαστήριο 9 ο : Δειγματοληψία και Ανασύσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 11: Ψηφιακές επικοινωνίες σε κανάλια με διασυμβολική παρεμβολή Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Διασυμβολική παρεμβολή Αντιμετώπιση διασυμβολικής παρεμβολής

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI

Συστήματα Επικοινωνιών ΙI + Διδάσκων: Δρ. Κ. Δεμέστιχας e-mail: cdemestichas@uowm.gr Συστήματα Επικοινωνιών ΙI Συστήματα διαμόρφωσης παλμών Πολυπλεξία + Ιστοσελίδα nιστοσελίδα του μαθήματος: n https://eclass.uowm.gr/courses/icte302/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΩΝ & ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ψηφιακές Επικοινωνίες Εργαστήριο 4 ο : Κβάντιση-Κωδικοποίηση Βασική Θεωρία Κβάντιση Κατά την μετατροπή ενός αναλογικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ

ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ www.lucent.com/security ΠΛΗ 22: Βασικά Ζητήματα Δίκτυα Η/Υ 2 η ΟΣΣ / ΠΛΗ22 / ΑΘΗ.4 /05.12.2015 Νίκος Δημητρίου (Σημείωση: Η παρουσίαση αυτή συμπληρώνει τα αρχεία PLH22_OSS2_diafaneies_v1.0.ppt, και octave_matlab_tutorial_v1.0.ppt

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ

Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ Διάλεξη 6: Ψηφιακή Διαμόρφωση Φάσης Phase Shift Keying (PSK) με Ορθογωνική Σηματοδοσία Δρ. Μιχάλης Παρασκευάς Επίκουρος Καθηγητής 1 Ατζέντα Ορθογωνική Σηματοδοσία Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΉΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κ 7 Επικοινωνίες ΙΙ Χειμερινό Εξάμηνο Διάλεξη η Νικόλαος Χ. Σαγιάς Επίκουρος Καθηγητής Webpage: hp://ecla.uop.gr/coure/s5 e-mail:

Διαβάστε περισσότερα

x[n] = e u[n 1] 4 x[n] = u[n 1] 4 X(z) = z 1 H(z) = (1 0.5z 1 )(1 + 4z 2 ) z 2 (βʹ) H(z) = H min (z)h lin (z) 4 z 1 1 z 1 (z 1 4 )(z 1) (1)

x[n] = e u[n 1] 4 x[n] = u[n 1] 4 X(z) = z 1 H(z) = (1 0.5z 1 )(1 + 4z 2 ) z 2 (βʹ) H(z) = H min (z)h lin (z) 4 z 1 1 z 1 (z 1 4 )(z 1) (1) Ασκήσεις με Συστήματα στο Χώρο του Ζ Επιμέλεια: Γιώργος Π. Καφεντζης Δρ. Επιστήμης Η/Υ Πανεπιστημίου Κρήτης Δρ. Επεξεργασίας Σήματος Πανεπιστημίου Rennes 1 7 Νοεμβρίου 015 1. Υπολόγισε τον μετ. Ζ και την

Διαβάστε περισσότερα