ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ"

Transcript

1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Προτάσεις για κινητικές αναπηρίες Δραστηριότητα 1: Πετοσφαίριση καθιστών (Sitting Volley) Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει είτε στο γήπεδο, είτε σε κλειστό γυμναστήριο. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί είναι τα εξής: 1. Φιλέ χαμηλού ύψους στο γήπεδο ή αν δεν υπάρχει ένα σχοινί σε συγκεκριμένο χαμηλό και σταθερό ύψος που να χωρίζει το γήπεδο όπως το φιλέ. 2. Μπάλες διαφορετικού μεγέθους και βάρους (π.χ. μπάλες volley, ελαφριές μπάλες, μπαλόνια, κ.τ.λ.) Περιγραφή της δραστηριότητας: 1 ο βήμα: Ο Καθηγητής συγκεντρώνει όλους τους μαθητές και περιγράφει τη δραστηριότητα και τους κανόνες του παιχνιδιού. 2 ο βήμα: Στην αρχή μπορούν να χωριστούν σε ζευγάρια, να καθίσουν κάτω ο ένας απέναντι από τον άλλο και να πετούν τη μπάλα ο ένας στον άλλο (είτε πάνω από το χαμηλό φιλέ, είτε χωρίς αυτό). Για αρχή μπορούν να την πετάνε και να την πιάνουν κ έπειτα να κάνουν πάσα όπως στο βόλεϊ. 3 ο βήμα: Έπειτα, μπορούν να καθίσουν πίσω από τη γραμμή του σερβίς και να εκτελούν σερβίς πάνω από το φιλέ. 4 ο βήμα: Ο Καθηγητής χωρίζει τους μαθητές σε ομάδες των έξι (6), για να παίξουν βόλεϊ καθιστών. Προσαρμογές: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπάλες πιο ελαφριές, πιο μαλακές ή πιο έντονου χρώματος. Μπορεί να επιτραπεί στους μαθητές να γονατίσουν, αντί να καθίσουν. Για τους μεγαλύτερους μαθητές, μπορούν να εξηγηθούν οι κανόνες του παιχνιδιού και να διεξαχθεί κανονικό παιχνίδι. Μερικές πληροφορίες για το παιχνίδι: Γήπεδο: Το γήπεδο έχει διαστάσεις 10μ. Χ 6μ. και χωρίζεται με την κεντρική γραμμή σε δύο ίσα μέρη. Φιλέ: Το ύψος του φιλέ είναι 1.15 μέτρα για τους άνδρες και 1.05 μέτρα για τις γυναίκες. Διάρκεια: Ο μέγιστος αριθμός των σετ ενός αγώνα είναι πέντε. Ένα σετ ολοκληρώνεται όταν η μια ομάδα συγκεντρώσει 25 πόντους, έχοντας διαφορά

2 τουλάχιστον δύο πόντους από την αντίπαλη ομάδα (π.χ 25:23). Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο μετά τα τέσσερα σετ, δηλαδή το σκορ είναι 2:2, ακολουθεί ένα πέμπτο σετ το οποίο ολοκληρώνεται όταν η μια από τις δύο ομάδες συγκεντρώσει 15 πόντους. Νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται εκείνη που πρώτη θα κερδίσει τρία σετ. Παίκτες: Στο γήπεδο αγωνίζονται μόνο 6 παίκτες από κάθε ομάδα. Οι ομάδες μπορούν να έχουν μέχρι και 12 αθλητές η κάθε μια. Κανονισμοί: Σε σύγκριση με την Πετοσφαίριση, στην Πετοσφαίριση καθιστών επιτρέπεται το μπλοκ στο σερβίς της αντίπαλης ομάδας. Επίσης επιτρέπεται η επαφή των πελμάτων ή των ποδιών με το γήπεδο της αντίπαλης ομάδας, με την προϋπόθεση, ότι δεν παρεμποδίζεται το παιχνίδι της. Η επαφή των χεριών με το γήπεδο επιτρέπεται με την προϋπόθεση, ότι ένα μέρος του χεριού είναι είτε σε επαφή με την κεντρική γραμμή είτε ακριβώς επάνω από αυτήν. Κατά την εκτέλεση ενός επιθετικού χτυπήματος, η λεκάνη του παίκτη της επιθετικής ζώνης πρέπει να ακουμπά στο έδαφος. Ένας αμυντικός παίκτης μπορεί να εκδηλώσει επίθεση, πράγμα που σημαίνει να στείλει ή να καρφώσει τη μπάλα από οποιοδήποτε ύψος πίσω από την επιθετική ζών η, εφ' όσον η λεκάνη του δεν ακουμπάει ή δεν βρίσκεται μπροστά από την επιθετική γραμμή του γηπέδου. Μετά την επίθεση, ο παίκτης μπορεί να ακουμπήσει στην επιθετική ζώνη. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι αμυντικοί παίκτες πρέπει να έχουν επαφή με το έδαφος με κάποιο μέρος του σώματος τους μεταξύ της λεκάνης και των ώμων. Σε ορισμένες περιπτώσεις στην άμυνα στο πίσω μέρος του γηπέδου, για παράδειγμα την ώρα που "σώζεται η μπάλα", οι παίκτες επιτρέπεται να μην έχουν επαφή με το έδαφος αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα, όμως δεν επιτρέπεται να σηκωθούν όρθιοι ή να ανασηκώσουν το σώμα τους ή να κάνουν βήματα. Δραστηριότητα 2: Boccia (Μπότσια) Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει είτε στο γήπεδο, είτε σε κλειστό γυμναστήριο, αρκεί η επιφάνεια να είναι επίπεδη, σκληρή και λεία. Ο Εξοπλισμός που θα χρειαστεί είναι ο εξής: Χαρτοταινία για τη διαγράμμιση του γηπέδου. Σετ μπάλες Μπότσια (ή άλλες μπάλες ως εναλλακτική λύση π.χ. μπάλες τένις). Διαφορετικοί στόχοι (κώνοι, εφημερίδα, έγχρωμος στόχος σχεδιασμένος σε φύλλο χαρτί ή χαρτόνι, κλπ.). Καρέκλες. Βοηθητική συσκευή (κεκλιμένη ράμπα ή κεκλιμένος σωλήνας).

3 Περιγραφή της δραστηριότητας: 1 ο βήμα: Ο Καθηγητής συγκεντρώνει τους μαθητές και τους ενημερώνει για το άθλημα του Μπότσια, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα Παραολυμπιακό άθλημα. 2 ο βήμα: Παιχνίδια με διαφορετικό στόχο: Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες ανάλογα με τα διαθέσιμα γήπεδα. Σε κάθε γήπεδο παίζεται ένα παιχνίδι με διαφορετικό στόχο. Οι στόχοι μπορεί να είναι: ρίψη της μπάλας σε συγκεκριμένη απόσταση από τον τοίχο χωρίς η μπάλα να ακουμπήσει τον τοίχο. διάφοροι κώνοι που είναι τοποθετημένοι μέσα στο γήπεδο σε διαφορετικές αποστάσεις. η μπάλα, που πριν λίγο έριξε μέσα στο γήπεδο ένας συμμαθητής τους. 3 ο βήμα: Παιχνίδι Μπότσια: Οι μαθητές συμμετέχουν σε κανονικό παιχνίδι Μπότσια (ή με τροποποιημένους κανονισμούς). Ο Καθηγητής εξηγεί τους βασικούς κανονισμούς, όπως το παράγγελμα για έναρξη της ρίψης και τον τρόπο μέτρησης της κάθε ρίψης, για να καταγραφεί η βαθμολογία. Προσαρμογές: - Μείωση στις αποστάσεις των στόχων. - Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να πάρουν ρόλο διαιτητή. Κανονισμοί Μπότσια: Σκοπός: Για τους μαθητές να ρίξουν τη χρωματιστή μπάλα (κόκκινη ή μπλε) όσο πιο κοντά γίνεται στην άσπρη μπάλα (μπάλα-στόχο). Σκορ: Μετά τη ρίψη, κάθε μπάλα του παίκτη που φτάνει πιο κοντά στη μπάλα-στόχο σε σχέση με τη μπάλα του αντιπάλου δίνει έναν πόντο στην ομάδα του παίκτη.

4 Νικητής: Κερδίζει ο παίκτης ή η ομάδα με το μεγαλύτερο σκορ μετά την ολοκλήρωση τεσσάρων γύρων. Πώς παίζεται: Ρίψη/λάκτισμα/χρήση κεκλιμένου σωλήνα. Αγώνας: Ατομικός (1-1), σε ζευγάρια (2-2) ή ομαδικός (3-3). Βοήθεια μπορεί να δοθεί στους αθλητές που δεν μπορούν να ρίξουν τη μπάλα στο γήπεδο μόνοι τους με διάφορους τρόπους, όπως μία κεκλιμένη ράμπα η σωλήνα, συνήθως χειροποίητο, τον οποίο κρατά ο βοηθός και ακολουθεί όλες τις οδηγίες του αθλητή (π.χ. επάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά). Ο βοηθός δεν επιτρέπεται να κοιτάει το γήπεδο. Δραστηριότητα 3: Σκυταλοδρομίες Μπορούν διεξαχθούν σκυταλοδρομίες με προσαρμογές στο χρόνο, την απόσταση ή όποια άλλη προσαρμογή θεωρείται απαραίτητη για τη συμμετοχή του μαθητή. Παράδειγμα: Σκυταλοδρομία με ντρίμπλα. Ο μαθητής που χρησιμοποιεί αμαξίδιο μπορεί να κρατά τη μπάλα ανάμεσα στα πόδια του και να «σπρώχνει» το αμαξίδιο. Σε περίπτωση που δε μπορεί να μετακινηθεί αυτόνομα, τον μεταφέρει κάποιος βοηθός. Εάν η σκυταλοδρομία καταλήγει σε καλάθι, μπορεί να προσαρμοστεί ο στόχος. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας στόχος χαμηλότερου ύψους. Δραστηριότητα 4: Προσαρμοσμένες μουσικές καρέκλες Οι μαθητές κάνουν έναν κύκλο (ή δύο για να μην περιμένουν πολύ) καθιστοί. Δίνεται μία μπάλα σε έναν μαθητή του κύκλου. Με την έναρξη της μουσικής ή χτυπώντας παλαμάκια, η μπάλα πρέπει να κάνει τον κύκλο Οι μαθητές δίνουν τη μπάλα στο διπλανό τους, χωρίς να την πετάνε. Μόλις η μουσική ή τα παλαμάκια σταματήσουν, ο μαθητής που κρατάει τη μπάλα σηκώνεται και τρέχει γύρω από τον κύκλο και επανέρχεται στη θέση του. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με πάνω από μία μπάλες. Δραστηριότητες για διαταραχές όρασης Δραστηριότητα 1: Goalball (Γκολμπολ) Η δραστηριότητα μπορεί να διεξαχθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει απόλυτη ησυχία και να μη διεξάγονται άλλες δραστηριότητες παράλληλα. Επίσης, είναι απαραίτητη η δημιουργία ανάγλυφων γραμμών για τη διαγράμμιση του γηπέδου με τη χρήση χαρτοταινίας κολλημένης πάνω σε σπάγκο, ώστε να τις καταλαβαίνουν με την αφή.

5 Ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί είναι ο εξής: Οπτικά σκίαστρα/μάσκες για όλους τους συμμετέχοντες (χειροποίητα με μαύρο χαρτόνι). Τέρματα ή απλά οριοθετημένη περιοχή που θα θεωρείται τέρμα. Μπάλες με κουδουνάκια στο εσωτερικό τους ή αντικείμενα σε διαφορετικά μεγέθη που να προκαλούν ήχο (π.χ. μπάλες στις οποίες μπορούμε να βάλουμε εμείς κουδουνάκι στο εσωτερικό τους. Για παράδειγμα σε μία μπάλα μπάσκετ ή άλλη μπορούμε να κάνουμε μία σχισμή, να βάλουμε μέσα κουδουνάκια και να κλείσουμε τη σχισμή με μπάλωμα για λάστιχο ποδήλατο ή με δυνατή κόλλα). Περιγραφή της δραστηριότητας: 1 ο βήμα: Ο Καθηγητής συγκεντρώνει όλους τους μαθητές και περιγράφει τη δραστηριότητα και τους κανόνες του παιχνιδιού. Τους δείχνει το γήπεδο και τον τρόπο προσανατολισμού με την αφή. 2 ο βήμα: Ομάδες των 6 ως 8 μαθητών κάθονται σε έναν κύκλο έχοντας κλειστά τα μάτια με οπτικά σκίαστρα και ένα παιδί κάθεται στη μέση του κύκλου. Οι μαθητές μετακινούν ένα αντικείμενο που προκαλεί θόρυβο ή κυλούν μια μπάλα με κουδουνάκια μέσα στον κύκλο και σταματούν για λίγο. Ο μαθητής στη μέση καλείται να δείξει με το χέρι του τη θέση του αντικειμένου/της μπάλας. 3 ο βήμα: Δύο μαθητές (ή δύο σειρές λόγω έλλειψης μπάλας) ο ένας απέναντι από τον άλλον ανταλλάσσουν πάσες μεταξύ τους, όρθιοι ή στα γόνατα, σε διαφορετικές αποστάσεις. 4 ο βήμα: Τοποθετούνται δύο ή παραπάνω μαθητές ο ένας απέναντι από τον άλλον. Κάθε ένας προσπαθεί να σκοράρει χτυπώντας τον τοίχο της αντίπαλης ομάδας, της οποίας οι παίκτες βρίσκονται σε θέση άμυνας. 5 ο βήμα: Παιχνίδι Γκόλμπολ: 3 : 3 (ή και με παραπάνω παίκτες). Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων ο Καθηγητής πρέπει να εξηγήσει τους βασικούς κανονισμούς του παιχνιδιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των μαθητών καθ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της δραστηριότητας, καθώς το Γκόλμπολ είναι ένα παιχνίδι το οποίο απαιτεί άμεση σωματική επαφή μεταξύ των παικτών του και ταυτόχρονα τη χρήση οπτικών σκιάστρων για τα μάτια για να διασφαλιστούν οι ισότιμες συνθήκες συμμετοχής για όλους τους παίκτες (μερική/ολική απώλεια όρασης). Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου οι μαθητές θα κινούνται σε οριοθετημένο χώρο, που δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος. Η οριοθέτηση μπορεί να γίνει πάνω στο πάτωμα χρησιμοποιώντας χαρτοταινία κολλημένη πάνω σε σπάγκο ή χαράσσοντας μια γραμμή ή τροποποιώντας το ύψος της επιφάνειάς του εδάφους. Ο Καθηγητής πρέπει να επισημάνει τη σημασία που έχουν τα ακουστικά ερεθίσματα για να

6 βοηθήσει τους μαθητές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να αντιληφθούν το χώρο και να προσανατολιστούν μέσα σ αυτόν. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να πάρουν ρόλο διαιτητή. Δραστηριότητα 2: Στιβικά αγωνίσματα Α. Ρίψεις, π.χ. μπαλάκι. Ο μαθητής με διαταραχή της όρασης μπορεί να συμμετέχει, δίνοντάς του λεκτικές οδηγίες ή κάποιο ηχητικό ερέθισμα σχετικά με πού να σταθεί και προς τα πού να ρίξει. Β. Άλμα σε μήκος (με ή χωρίς φόρα) Ο μαθητής με διαταραχή της όρασης μπορεί να συμμετέχει, δίνοντάς του λεκτικές οδηγίες ή κάποιο ηχητικό ερέθισμα, ώστε να ξέρει πότε θα ξεκινήσει και πότε θα πηδήξει. Για παράδειγμα, μπορούμε να σφυρίξουμε για την εκκίνηση, να αρχίσει να τρέχει ο μαθητής (όχι γρήγορα) και όσο τρέχει να χτυπάμε παλαμάκια ή κάτι που κάνει θόρυβο, ώστε να μπορεί να ξέρει που είμαστε και να τρέχει προς εμάς. Μόλις πλησιάζει το άλμα, μπορούμε να φωνάξουμε «τώρα». Απαραίτητα είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας όλων των μαθητών. Γ. Τρέξιμο Ο μαθητής με διαταραχή της όρασης μπορεί να συμμετέχει με τη συμμετοχή ενός βοηθού/οδηγού δρομέα. Οι δύο μαθητές μπορούν να είναι πιασμένοι χέρι-χέρι ή να έχουν δεμένα τα χέρια τους στον καρπό με ένα ελαστικό σχοινάκι. Δεν επιτρέπεται ο συνοδός να προηγείται του μαθητή ή της μαθήτριας. Δραστηριότητα 3: Σκυταλοδρομίες Ο μαθητής με διαταραχή της όρασης μπορεί να συμμετέχει είτε με βοηθό είτε με τη χρήση ακουστικών ερεθισμάτων. Σημαντικό είναι να τονιστούν η εκκίνηση και ο τερματισμός με μεγάλα αντικείμενα και έντονα χρώματα ή με αντικείμενα μεγάλου μεγέθους και μαλακά, ώστε να χρησιμοποιήσει την αφή, αλλά να μην τραυματιστεί. Επίσης, στις σκυταλοδρομίες είτε χρησιμοποιείται εξοπλισμός, είτε όχι, καλό είναι ο μαθητής με τη διαταραχή όρασης να μετακινείται από την εξωτερική πλευρά για περισσότερη ασφάλεια, έχοντας τους υπόλοιπους συμμαθητές μόνο στη μία πλευρά και όχι παντού γύρω του.

7 Δραστηριότητα 4: Ρίψη σε στόχο Μπορούν να διεξαχθούν δραστηριότητες ρίψης είτε με τα χέρια είτε με τα πόδια. Παραδείγματα: α. Σουτ στο ποδόσφαιρο. Συνήθως ο μαθητής ξεκινάει από στατική θέση, εκτός εάν μπορεί να εντοπίσει μπάλα με κουδουνάκι που ρολάρει προς το μέρος του. Διαφορετικά, πρέπει να δοθεί η μπάλα στα πόδια του μαθητή. Απαραίτητο είναι να υπάρχει ηχητικό ερέθισμα στο τέρμα, ώστε να ξέρει ο μαθητής προς τα πού να κλωτσήσει τη μπάλα (π.χ. μπορούμε να χτυπάμε το τέρμα με κάποιο αντικείμενο για να ακούει ο μαθητής τον θόρυβο). β. Ρίψη σε στόχο, όπως στο bowling. Είναι χρήσιμο να είναι έντονου χρωματισμού ο στόχος και μεγέθους που να μπορεί να διακριθεί από τον μαθητή/τρια. Διαφορετικά, η ρίψη μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ακουστικού ερεθίσματος για τον προσανατολισμό του μαθητή. Δραστηριότητες για Διαταραχές ακοής Δραστηριότητα 1: Διαδρομή ανάμεσα από εμπόδια Παρουσιάζονται τα εμπόδια στους μαθητές, ώστε να εξοικειωθούν με αυτά. Επίσης, είναι χρήσιμο να τοποθετηθεί σε κάθε εμπόδιο μία κάρτα-φωτογραφία, η οποία να δείχνει τον τρόπο προσπέλασης του εμποδίου. Σημαντικό είναι να αποφευχθούν εμπόδια που μπορεί να προκαλέσουν πτώση και ανατροπή του μαθητή με κοχλιακό εμφύτευμα. Δραστηριότητα 2: Σκυταλοδρομίες Παρουσιάζεται η δραστηριότητα, εξηγούνται οι κανόνες (με νοήματα ή κάρτες) και έπειτα ξεκινάει η προσπάθεια. Χρησιμοποιούνται οπτικά ερεθίσματα για την αφετηρία και τον τερματισμό, όπως και για το σήμα της εκκίνησης. Δραστηριότητες σε σταθμούς Μπορούν να γίνουν διάφορες δραστηριότητες που θα επιλέξει ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες προσαρμογές. Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο σε κάθε σταθμό να υπάρχει κάρτα με την οπτική αναπαράσταση της δραστηριότητας. Επίσης, όπου χρειάζεται μπορεί να τοποθετηθεί ένα οπτικό χρονόμετρο. Όταν ο μαθητής δεν έχει οπτική επαφή, μπορούν να υπάρξουν άλλα ερεθίσματα, όπως ένα άγγιγμα στους ώμους. Άλλες δραστηριότητες Οι μαθητές μπορούν να παίξουν διάφορες αθλοπαιδιές, αρκεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε όσους φορούν κοχλιακό εμφύτευμα, ώστε να μη χτυπήσουν στο κεφάλι με τη μπάλα ή να μην τραυματιστούν ύστερα από σωματική επαφή. Οπότε μπορούν να γίνουν δραστηριότητες όπως λάκτισμα σε στόχο, ρίψη σε στόχο, πάσες και

8 χειρισμό της μπάλας σε μορφή σκυταλοδρομίας, κ.τ.λ. Σημαντικό είναι να υπάρχουν οπτικά βοηθήματα. Δραστηριότητα 1 Δραστηριότητες για μαθητές με Νοητική Αναπηρία Οι μαθητές χωρίζονται σε δύο ομάδες, οι οποίες στέκονται απέναντι πίσω από τις δύο τελικές γραμμές του γηπέδου καλαθοσφαίρισης ή δύο άλλων γραμμών. Οι μαθητές στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο. Ο καθηγητής δίνει από έναν αριθμό σε κάθε μαθητή της μίας ομάδας και τον ίδιο αριθμό παίρνει ο μαθητής του άλλης ομάδας που στέκεται αντικριστά από τον μαθητή της πρώτης ομάδας. Στη μέση του γηπέδου τοποθετείται μία μπάλα. Μόλις ο Καθηγητής φωνάξει έναν αριθμό πρέπει οι μαθητές των δύο ομάδων με τον αριθμό αυτό να τρέξουν να πιάσουν τη μπάλα. Όποιος την πάρει πρώτος δίνει πόντο στην ομάδα του. Μία παραλλαγή είναι να υπάρχουν δύο μπάλες και να κερδίζει πόντο όποιος την πάει πρώτος στην ομάδα του. Ο μαθητής με νοητική αναπηρία ίσως χρειαστεί βοήθεια από τον Καθηγητή ή τους συμμαθητές του να κατανοήσει το παιχνίδι ή να ξέρει πότε είναι η σειρά του. Δραστηριότητα 2 Ο Καθηγητής τοποθετεί κώνους στην τελική γραμμή του γηπέδου. Οι μαθητές στέκονται στη μεσαία γραμμή του γηπέδου, έχοντας κατά μέτωπο τις κορύνες, κρατώντας μία μπάλα στα χέρια ή έχοντας μία μπάλα στα πόδια. Στη συνέχεια εκτελούν μία δεξιότητα, όπως ντρίμπλα ή χειρισμό της μπάλας με τα πόδια μέχρι ένα σημείο που θα οριστεί, όπου σταματούν και κυλούν ή λακτίζουν τη μπάλα, προκειμένου να ανατρέψουν τους κώνους. Η δραστηριότητα μπορεί να γίνει και με δύο ομάδες, οι οποίες θα κινούνται στο δικό τους χώρο, για να μην περιμένουν πολύ οι μαθητές. Ο Καθηγητής μπορεί να αυξομειώσει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας ανάλογα με το δυναμικό των μαθητών. Για τον μαθητή με Νοητική Αναπηρία ίσως χρειαστεί να είναι δίπλα του και να τον κατευθύνει σε όλη τη διάρκεια. Δραστηριότητα 3 Σουτ στο μπάσκετ από διάφορα σημεία που θα οριστούν. Οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες. Κάθε επιτυχημένο σουτ παίρνει έναν βαθμό και στο τέλος αθροίζονται για να προκύψει η τελική βαθμολογία της ομάδας. Μία παραλλαγή που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξουν οι αποστάσεις των σημείων. Μία άλλη είναι η αλλαγή στον τρόπο βαθμολογίας. Για παράδειγμα οι επαφές με το ταμπλό να παίρνουν έναν βαθμό, η επαφή με το στεφάνι δύο βαθμούς και το καλάθι τρεις βαθμούς.

9 Δραστηριότητα 4 Μπορούν να γίνουν διάφορες δραστηριότητες με κατάλληλες προσαρμογές. Πολλές φορές είναι χρήσιμο να ορίζεται ένας βοηθός μαθητής (εάν δεν υπάρχει βοηθητικό προσωπικό ή δάσκαλος/καθηγητής παράλληλης στήριξης) για κάθε δραστηριότητα. Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να δίνει συνεχώς προφορικές οδηγίες ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ή όποιος καθηγητής είναι με τον μαθητή. Απαραίτητες είναι οι προσαρμογές στους κανόνες, στους χρόνους, στις αποστάσεις ή όπου χρειαστεί. Μπορεί να διδαχτεί ένας απλός χορός ή ένας χορός με απλοποιημένα/προσαρμοσμένα τα βήματά του. Δραστηριότητες για μαθητές με Αυτισμό Συνήθως, οι μαθητές με αυτισμό μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες αρκεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές ανάλογα με τον μαθητή. Για παράδειγμα: Οι μαθητές με αυτισμό έχουν μεγάλη δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα ομαδικά σπορ δεν είναι το δυνατό τους σημείο. Στη διδασκαλία ομαδικών αθλημάτων επικεντρωθείτε σε κάποια δεξιότητα σε μικρές ομάδες ή σε ζευγάρια. Χρήσιμο είναι κάποιες φορές οι μαθητές με αυτισμό να γνωρίζουν από πριν τι θα πρέπει να κάνουν. Μάλιστα κάποιοι χρειάζονται να έχουν γραμμένες τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν ή σε καρτέλες με φωτογραφίες. Ακόμα είναι ωφέλιμο αν υπάρχει και ο χρόνος που θα διαρκέσει η δραστηριότητα. Π.χ. Προθέρμανση 10 λεπτά Ντρίμπλα 10 λεπτά, κ.τ.λ. Πριν τελειώσει η δραστηριότητα είναι χρήσιμο να ενημερώνεται ο μαθητής. Για παράδειγμα: «Σε δύο λεπτά αφήνουμε τη μπάλα κάτω». Πολλές φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρονόμετρα. Μπορεί να χρειαστεί ένας πίνακας που να αναγράφονται οι δραστηριότητες ή να είναι σε φωτογραφίες και κάθε φορά που τελειώνει η μία ο μαθητής να τη σβήνει από τον πίνακα. Όταν δίνουμε οδηγίες να είναι απλές και σύντομες. Καλύτερο είναι να δείξουμε τη δραστηριότητα. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να συμμετέχει και ο Καθηγητής ή ο Δάσκαλος που συνοδεύει τον μαθητή ή ο Καθηγητές Φυσικής Αγωγής. Καλό είναι όμως να απευθύνεται κυρίως ένας στον μαθητή με αυτισμό. Καθορίστε το χώρο μετακίνησης και περιορίστε τον εξοπλισμό που μπορεί να διασπάσει την προσοχή του. Παρέχετε θετική ενίσχυση. Δώστε περισσότερο χρόνο.

10 Πολλές φορές χρειάζεται να υπάρχει ποικιλία στις δραστηριότητες, γι αυτό είναι αρκετά χρήσιμο να γίνονται δραστηριότητες σε σταθμούς. Ζητήστε από τους γονείς ή τον συνοδό του μαθητή να σας πει ό,τι μπορεί να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα μπορεί να ηρεμεί με μουσική και να απομακρύνεται έτσι από τα εξωτερικά ερεθίσματα, οπότε να χρησιμοποιεί ενίοτε κάποιο.. Δημιουργείστε ένα σημείο ασφαλείας για τον μαθητή. Μπορεί αν υπάρχουν και αγαπημένα του αντικείμενα εκεί. Σκοπός είναι να νιώθει ασφάλεια και να παίρνει τον χρόνο του στο σημείο αυτό, όταν νιώθει άγχος ή εκνευρισμό από αισθητηριακή υπερχείλιση. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ Χώρος: Πού διεξάγεται η δραστηριότητα; Δραστηριότητα: Τι δραστηριότητα γίνεται; Εξοπλισμός: Τι χρησιμοποιείται; Προσωπικό: Ποιος εμπλέκεται; ΧΩΡΟΣ --Πώς μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος/τις διαστάσεις/τις αποστάσεις/το ύψος/την τοποθεσία; *Μικρότερες αποστάσεις ή πιο περιορισμένες περιοχές μπορεί να κάνουν τη δραστηριότητα ευκολότερη. *Χρησιμοποιώντας μία οριοθετημένη περιοχή μπορεί να δημιουργηθεί μια περιοχή που παρέχει ασφάλεια. *Στόχοι σε μικρότερη απόσταση κάνουν τα παιχνίδια ευκολότερα. *Περισσότερος χώρος σε παιχνίδια με μπάλα μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο δράσης. *Δραστηριότητες ρίψης μπορούν να διεξαχθούν μπροστά σε τοίχο, κάνοντας ευκολότερη τη συλλογή των αντικειμένων. *Οι μαθητές με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν έχουν διαφορετικά σημεία εκκίνησης, χωρικά ή χρονικά.

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ --Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο συμμετοχής/τη δυσκολία/τους κανόνες/την ταχύτητα/την εξέλιξη; *Απλοποιούμε τη δραστηριότητα αλλάζοντας ένα μέρος της. *Μπορούμε να κάνουμε πιο δύσκολη τη δραστηριότητα. *Μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές συγκεκριμένους ρόλους, π.χ. να κρατούν το χρονόμετρο. *Αλλάζουμε τους κανονισμούς. *Είμαστε πιο ευέλικτοι. *Μπορούμε να αλλάξουμε την ταχύτητα της δραστηριότητας. *Μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής, π.χ. όρθιοι, καθιστοί, κ.α. *Χρησιμοποιούμε διαφορετικούς στόχους. *Μπορούν οι υπόλοιποι μαθητές να χρησιμοποιήσουν το αντίθετο χέρι από αυτό που συνήθως χρησιμοποιούν. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το είδος: μπάλες, στρώματα, κώνοι, εμπόδια, σχοινάκια, μπαστούνια, ρακέτες, πατούσες, πλαστικά σημάδια στο πάτωμα, φασουλοσάκουλα, κ.α. Αυτά μπορούν ποικίλουν ως προς: το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, το βάρος, την υφή, τη λαβή, την επιφάνεια παιχνιδιού, εξωτερικού/εσωτερικού χώρου, κ.α. Μία αλλαγή στον εξοπλισμό μπορεί να αλλάξει τη δραστηριότητα με διάφορους τρόπους: - Οι ελαφρύτερες μπάλες κινούνται πιο αργά και δίνουν περισσότερο χρόνο αντίδρασης. - Τις μεγαλύτερες μπάλες είναι πιο εύκολο να τις δούνε και να τις πιάσουν. - Τις πιο μαλακές μπάλες (ή ξεφούσκωτες) είναι πιο εύκολο να τις πιάσουν. - Οι χρωματιστές μπαλες είναι πιο εύκολο να διαχωριστούν από το χρώμα του περιβάλλοντος. - Κουδουνάκια ή άλλα ηχητικά ερεθίσματα στον εξοπλισμό διευκολύνουν τους μαθητές με δυσκολίες όρασης και όχι μόνο.

12 Προσαρμοσμένος εξοπλισμός Ακολουθεί μία λίστα με εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να προσαρμοστεί στις συγκεκριμένες ανάγκες ενός μαθητή: Μπαλόνια: Τα μπαλόνια είναι μία ιδανική εναλλακτική λύση αντί για τις μπάλες που χρησιμοποιούμε συνήθως. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια με ρίψη και υποδοχή μπάλας και σε παιχνίδια με ρακέτα, προκειμένου να επιβραδύνουμε την κίνηση της μπάλας. Επίσης, μπορούμε να εισάγουμε κουδουνάκια πριν τα φουσκώσουμε για να βοηθήσουμε τους μαθητές με διαταραχές στην ακοή. Ελαφριές μπάλες (αερόμπαλες): Είναι ιδανικές για τους μαθητές που φοβούνται τις «παραδοσιακές» μπάλες των αθλοπαιδιών. Πολλές φορές τα έντονα χρώματά τους βοηθούν και τους μαθητές με διαταραχές όρασης. Χρωματιστά χαρτιά ή χαρτόνια: Μπορούν να κοπούν σε διάφορα σχήματα και να χρησιμοποιηθούν σαν στόχοι ή σημεία εκκίνησης και τερματισμού ή όπου αλλού χρειαστεί. Εάν πλαστικοποιηθούν μπορούν να είναι σταθερά και να χρησιμοποιούνται όποτε χρειαστούν. Κολλητική ταινία (χαρτοταινία ή άλλη): Ταινίες του εμπορίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαρκάρουν όρια ή θέσεις (π.χ. εκκίνησης). Εάν είναι χρωματιστές βοηθούν τους μαθητές να εντοπίζουν την περιοχή τους. Επίσης, μπορούν να μαρκάρουν το τέρμα ή το καλάθι ή οποιονδήποτε στόχο ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές που να πετάξουν ή να κλωτσήσουν τη μπάλα. Εφημερίδες: Μπορούν να τσαλακωθούν και να τυλιχτούν με κολλητική ταινία και να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια ρίψης. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ --Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις ομάδες/την αλληλεπίδραση/τον τρόπο που οι μαθητές παίζουν μαζί; *Με ποιον; Ανεξάρτητα, σε ομάδες, σε ζευγάρια, σε μικρές ομάδες. *Αλλαγή ρόλων. *Αλλαγή ομάδων μεταξύ των δραστηριοτήτων ή διατήρηση των ομάδων. *Δημιουργία ομάδων με αντίστοιχη λειτουργικότητα. *Χρήση βοηθών. Οι μαθητές μπορούν να βοηθούν στη διευκόλυνση της εκτέλεσης της δραστηριότητας, π.χ. οδηγός για μαθητή με διαταραχές όρασης.

13 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Pattie Rouge, (2009). Inclusion in Physical Education. (μτφ. Σκορδίλης, Εμ., (2015). Η Ένταξη των Μαθητών με Αναπηρία στη Φυσική Αγωγή. Εκδόσεις Πεδίο). (2009). Including pupils with SEN and/or disabilities in primary physical education. Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2002). Παραολυμπιακοί Αγώνες-Από το 1960 στο 2004.

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Μάθημα επιλογής-παραολυμπιακα ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Σοφία Μπάτσιου Οκτώβριος 2013 ΤO RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ Άθλημα στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής άνδρες και γυναίκες με κινητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης

Πετοσφαίριση. Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Πετοσφαίριση Γιάννης Λαμαρίνας Σάκης Κούδας Άννα Καρακόζογλου Γιάννης Κανελίδης Ιστορία της πετοσφαίρισης Η πετοσφαίριση επινοήθηκε το 1895 από τον Αμερικανό καθηγητή Γουίλιαμ Μόργκαν. Προσπαθώντας να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΠΑΛΑ Ξεφουσκώνει η μπάλα (αέρας 0,30 0,325 κιλά ανά τετρ. εκατοστό) (4,26 έως 4,61 psi) (294,3 έως 318,82 mbar) Είναι πλέον έγχρωμη ΣΥΝΕΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς

Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τους Παραολυμπιακούς «Η χώρα μου η Ευρώπη!!!» ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ Όνομα εκπ/κού Teachers4Europe: Ιωαννίδου Ελευθερία Διαπολιτισμικό Δ.Σ Σαπών Ν.Ροδόπης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Ανάρτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ Στα βασικά στοιχεία του αθλήματος περιλαμβάνονται εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ. ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ (037) Μπάτσιου Σοφία ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Η διεθνής κοινότητα του ποδοσφαίρου συμμετέχει στους Παραoλυμπιακούς αγώνες με ομάδες από αθλητές με εγκεφαλική παράλυση και με προβλήματα στην όραση. Στις μέρες μας μόνο ομάδες ανδρών συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: B O C C I A

ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ ΜΠΑΤΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΨΥΧΗ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ: B O C C I A 1 B O C C I A Το Boccia είναι παραδοσιακά ένα παιχνίδι αναψυχής, ανατρέχοντας και στα αρχαία χρόνια. Το Boccia απαιτεί καλό έλεγχο των μυών και ακρίβεια, μεγάλη συγκέντρωση προσοχής και αυτοσυγκέντρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Καστοριά 16/02/ ν α

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ, Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Καστοριά 16/02/ ν α \ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ - Δ.Α.Δ. Ν. Καυτοριάς Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς Εθνικό Μητρώο φορέων Ιδιωτικού Τομέα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρι AM: 03204ΣΥΤ11096038Ν-0911

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Η σύνθεση της ομάδας αναφέρεται στον αριθμό των επιθετικών

Διαβάστε περισσότερα

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης

2ος Διαιτητής - Βασίλης Ράπτης Η συνεργασία μεταξύ των διαιτητών που ενεργούν, αποτελεί τη βάση της επιτυχούς διαιτησίας σε όλα τα αθλήματα. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στο βόλεϊ, όπου η ταχύτητα του παιχνιδιού έχει αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ 155 ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ - ΛΥΚΕΙΩΝ Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώνονται για τη λειτουργία των

Διαβάστε περισσότερα

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη

Παίκτης λιγότερο. Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Παίκτης λιγότερο Αμυντική κατάσταση που επαναλαμβάνεται συχνά στο παιχίδι. Αποβολή παίκτη Παίκτης λιγότερο Ενέργειες της άμυνας εξαρτώνται από: Παίκτες που διαθέτει η ομάδα που επιτίθεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891

Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Η καλαθοσφαίριση ή πιο συχνά μπάσκετ, είναι ένα ομαδικό άθλημα Ημερομηνία δημιουργίας - γέννησης του αθλήματος έχει καταγραφεί η 29 Δεκεμβρίου 1891 Δημιουργός του ήταν ο Καναδός, καθηγητής φυσικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ Η επίθεση είναι συνυφασμένη στο βόλεϊ με το καρφί Η επίθεση είναι ένας γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Αισθητηριακές Διαταραχές Διαταραχές κατά

Διαβάστε περισσότερα

για νεοεισερχόμενους Αθλητές

για νεοεισερχόμενους Αθλητές ΟΔΗΓΟ για νεοεισερχόμενους Αθλητές αλλά & τους Γονείς των περί της ΤΔΑΣΟΥΑΙΡΙΗ WaterPolo Σμήμα Ανδρών Υδατοσφαίρισης Α.. Π.Α.Ο.Κ. Επικοινωνία : http://waterpolopaokjouniors.wordpress.com E-mail : waterpolo.paok@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής

Εισαγωγή. Παλλήνη, 6 Οκτωβρίου 2014 Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ελληνογερμανικής Αγωγής 2 3 4 Εισαγωγή Θέλουμε έναν κόσμο ανοιχτό στο μέλλον και τις προκλήσεις του. Θέλουμε μία κοινωνία ανεκτική σε όλους ανεξάρτητα από γλώσσα, εθνικότητα, θρησκεία, ατομικές διαφορές. Θέλουμε να είμαστε ο

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ (από την προνηπιακή έως στη γυµνασιακή ηλικία) Για τη διατήρηση και διεύρυνση του ενδιαφέροντος των νέων παικτών είναι θεµελιώδες ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ και µάλιστα τακτικά (κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από ) 1. Συνέχεια των 24 μετά από διακοπή του αγώνα. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α. Βασικές αρχές ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 24 (Σε ισχύ από 01.10.2014) Για χάρη ευκολίας θεωρούμε ότι η ομάδα Α είχε αρχικά την κατοχή. 1. Συνέχεια των 24 μετά από

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν

Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν Τα 10 πιο παράξενα αθλήματα που πραγματικά υπάρχουν Αυτά τα αθλήματα μπορούν να παιχτούν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, αρκεί πάντα να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και το κατάλληλο μέρος. Κάποιες φόρες

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου. «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κατηγορία Πανεπιστημίου «WRO Bowling» Κανόνες δοκιμασίας 2015 1 1. Περιγραφή δοκιμασίας Το φετινό όνομα της δοκιμασίας του διαγωνισμού στην κατηγορία του Πανεπιστημίου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο

Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο Του Η. Ζαπαρτίδη, Κ.Φ.Α, MSc Στην πρώιμη και όψιμη σχολική ηλικία (7-10 ετών), κύριος παράγων του προγράμματος της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

«Σχολικός Αθλητισμός Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα»

«Σχολικός Αθλητισμός Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα» 5 Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 : 2 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΜΕΡΑ «Σχολικός Αθλητισμός Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα» 1 ος κύκλος : 08:10-09:40 Α & Β τάξεις(

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδος των δεξιοτήτων (skill approach, Rink, 2006): πρώτα διδάσκονται με ασκήσεις οι δεξιότητες που εφαρμόζονται στην αθλοπαιδιά & μετά

Διαβάστε περισσότερα

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας:

Πίστας Αγώνα Αρχικών Στοιχημάτων Βοηθήματος Παικτών Πρώτου Παίκτη Τούρμπο Πρώτο στοίχημα: Κατασκευή της πίστας: Η χελώνα δέχτηκε την απαίτηση του λαγού για ρεβάνς του αγώνα και τα νέα εξαπλώθηκαν γρήγορα παντού. Ο μεγάλος αγώνας ήταν έτοιμος να ξεκινήσει και οι συμμετέχοντες ήταν πια έτοιμοι για την μεγάλη αναμέτρηση.

Διαβάστε περισσότερα

«Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη

«Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Φυσική Αγωγή Πλάνο Δειγματικής Διδασκαλίας «Συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στη Φυσική Αγωγή» Δραστηριότητες Φ.Α - Κινητική Αναπηρία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β. Αιγαίου Ευδοκία Σαμουηλίδου PhD

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education

Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Πως μπορεί να επιτευχθεί η αυτονομία του φοιτητή; http://www.lib.auth.gr/ Βιβλία Summon αναζήτηση Π.χ. class management physical education Άρθρα σε περιοδικά Στην αρχική σελίδα της βιβλιοθήκης αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών. Όμιλος Αριστείας Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Όμιλος Αριστείας Ανάπτυξη των Φυσικών και Συναρμοστικών Ικανοτήτων μέσα από την εκμάθηση του αθλήματος της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS)

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ (GRASSROOTS) ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2019-2020 Γενικοί κανόνες Πριν αναλυθούν οι κανόνες λειτουργίας για τα πρωταθλήματα αναπτυξιακών ηλικιών πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ - Σ.Ε.Φ.Α.

Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Φ.Α.Α. ΑΘΗΝΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ - ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΑΛΜΑΤΩΝ - Σ.Ε.Φ.Α. Παρολυμπιακά Αγωνίσματα Κλασικού Αθλητισμού 1 Κατηγορίες αθλητών Προβλήματα όρασης Σωματική αναπηρία Νοητική καθυστέρηση 2 Αθλητές με προβλήματα όρασης F/Τ 11: Από καμία αίσθηση του φωτός και στα δύο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή

Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή 1. ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ Διαδικασία Αφού έχετε μπει στη σελίδα pamestoixima.gr, πατάτε πάνω αριστερά, την επιλογή "ΣΤΟΙΧΗΜΑ" και μπορείτε να δείτε τις ενότητες που περιγράφονται παρακάτω. Στην αριστερή μπάρα επιλογών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου

ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Επιλογή Αντιπροσωπευτικών Ομάδων Στίβου Η επιλογή των μαθητών για την αντιπροσωπευτική ομάδα στίβου, θα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΡΑΓΚΜΠΥ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (με βάση τις οδηγίες της CMAS) Σύντομη περιγραφή του παιχνιδιού: Το υποβρύχιο ράγκμπυ είναι ένα τρισδιάστατο άθλημα που παίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2016 Α, Β ΤΑΞΗ 6 τμήματα 151 μαθητές ΣΚΟΠΟΣ Διά βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αποκτήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ

Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α Δ Ι Α Ι Τ Η Τ Ω Ν Β Ο Λ Ε Ϊ Ε Λ Λ Α Δ Ο Σ ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ 2018 Α ΚΑΙ Β ΟΔBΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ.. ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ Α ΚΑΙ Β ΟΔΒΕ. Όπου απαιτείται επιλογή απάντησης ή απαντήσεων στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σας παρακαλούμε να κυκλώσετε το γράμμα ή τα γράμματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004)

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. άθλημα. Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σοφία Μπάτσιου Δεκέμβριος 2013 Αναψυχή (όλες οι κατηγορίες αναπήρων) άθλημα Συναγωνιστικό (IPC:εγκεφαλική παράλυση 1992- τυφλοί 2004) Διάρκεια παιχνιδιού: 2 Χ 25 min Διάλειμμα = 10 min 1 time-out

Διαβάστε περισσότερα

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης

UNDER 14 ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14. Marco Paolini ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης Marco Paolini ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Αιμίλιος Γολέμης ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΒΟΛΕΪ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 14 60 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ UNDER 14 Marco Paolini με τη συνεργασία του Mirco Giappesi

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΩΡΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ( Σύμφωνα με τα Δ.Ε.Π.Π.Σ. και Α.Π.Σ. Φυσικής Αγωγής - ΦΕΚ 04/1--00, τ. Β ) ⁰ ⁰ Εισαγωγικά μαθήματα 1 1 1 1 1 1 Καταγραφή δεικτών 1 1 1 1 1 1 Ψυχοκινητική αγωγή

Διαβάστε περισσότερα

32 κάρτες-πόλης 9 κάρτες-χαρακτήρων 5 κάρτες-αστυνομίας

32 κάρτες-πόλης 9 κάρτες-χαρακτήρων 5 κάρτες-αστυνομίας Ένα παιχνίδι του Alain Ollier Εικονογράφηση του Tony Rochon 2-6 παίκτες, ηλικία 10+, διάρκεια 20-60 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 32 κάρτες-πόλης 9 κάρτες-χαρακτήρων 5 κάρτες-αστυνομίας 1 διπλή, 2 ασημένιες, 2 χρυσές 4

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΡΙΤΟ (ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ MASSIMILIANO ALLEGRI) 90 Ο πλάγιος επιθετικός κατεβαίνει χαμηλά και είναι υπό στενό μαρκάρισμα, κάτι που δημιουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1

ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ A-M /ΣΤ1 1. Κ Ρ Ε Μ Α Σ Τ Ρ Α 2. Τ Σ Α Ν Τ Α 3. Χ Α Ρ Τ Η Σ 4. Κ Α Ρ Ε Κ Λ Α 5. Θ Ρ Α Ν Ι Ο 6. Υ Δ Ρ Ο Γ Ε Ι Ο Σ 7. Γ Ο Μ Α 8. Σ Φ Ο Υ Γ Γ Α Ρ Ι 9. Χ Α Ρ Τ Ο Ν Ι 10. Κ Α Σ Ε Τ Ι Ν Α ΟΡΙΣΜΟΙ ΓΡΑΜΜΩΝ 1.Εκεί κρεμάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα