Ο ΗΓΙΑΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 1990 σχετικά µε τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (90/128/ΕΟΚ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΙΑΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 1990 σχετικά µε τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (90/128/ΕΟΚ)"

Transcript

1 1990L0128 EL Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 1990 σχετικά µε τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (90/128/ΕΟΚ) (ΕΕ L 75 της , σ. 19) Τροποποιείται από: Επίσηµη Εφηµερίδα αριθ. σελίδα ηµεροµηνία M1 Οδηγία 92/39/ΕΟΚ της Επιτροπής της 14ης Μαΐου 1992 L M2 Οδηγία 93/9/ΕΟΚ της Επιτροπής της 15ης Μαρτίου 1993 L M3 Οδηγία 95/3/ΕΚ της Επιτροπής της 14ης Φεβρουαρίου 1995 L M4 Οδηγία 96/11/ΕΚ της Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 1996 L ιορθώνεται από: C1 ιορθωτικό ΕΕ L 349 της , σ. 26 (90/128)

2 1990L0128 EL Ο ΗΓΙΑΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 1990 σχετικά µε τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα (90/128/ΕΟΚ) Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, Έχοντας υπόψη: τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονοµικής Κοινότητας, την οδηγία 89/109/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 21ης εκεµβρίου 1988 για την προσέγγιση των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε τα υλικά και αντικείµενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα ( 1 ), και ιδίως το άρθρο 3, Εκτιµώντας: ότι το άρθρο 2 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ ορίζει ότι τα υλικά και αντικείµενα, στην τελική κατάστασή τους, δεν πρέπει να µεταφέρουν στα τρόφιµα συστατικά τους σε ποσότητα που είναι δυνατόν να θέση σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή να επιφέρει απαράδεκτη τροποποίηση στη σύσταση των τροφίµων ότι, για την πραγµατοποίηση του στόχου αυτού στην περίπτωση των πλαστικών υλικών και αντικειµένων, το κατάλληλο µέσο είναι µια ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 3 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ, οι γενικές διατάξεις της οποίας εφαρµόζονται επίσης στην εν λόγω ειδική περίπτωση ότι το αντικείµενο εφαρµογής της παρούσας οδηγίας πρέπει να συµπίπτει µε εκείνο της οδηγίας 82/711/ΕΟΚ του Συµβουλίου ( 2 ) ότι, δεδοµένου ότι οι κανόνες που καθορίζονται στη παρούσα οδηγία δεν είναι κατάλληλοι για τις ιονανταλλακτικές ρητίνες, τα υλικά και αντικείµενα αυτά θα καλυφθούν από µεταγενέστερη ειδική οδηγία ότι ο καθορισµός καταλόγου εγκεκριµένων ουσιών, συνοδευόµενος από όριο γενικής µετανάστευσης και, όταν είναι απαραίτητο, από άλλους ειδικούς περιορισµούς αρκεί για την επίτευξη του στόχου που ορίζει το άρθρο 2 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ ότι το στάδιο στο οποίο έχουν φθάσει οι εργασίες σε επίπεδο Κοινότητας δεν επιτρέπει ακόµη τη θέσπιση πλήρους καταλόγου επιτρεπόµενων ουσιών, που να ισχύει για όλους τους τύπους πλαστικών υλικών και αντικειµένων και εποµένως οι ουσίες που έχουν προς το παρόν εγκριθεί σε ένα τουλάχιστον κράτος µέλος µπορούν να εξακολουθήσουν να τελούν υπό την εθνική τους έγκριση ενώ εκκρεµεί απόφαση για την ένταξή τους στον κοινοτικό κατάλογο ότι, εποµένως, το πεδίο εφαρµογής της παρούσας οδηγίας θα διευρυνθεί σε εύθετο χρόνο, ώστε να περιλάβει τις ουσίες και τους τοµείς που έχουν προσωνινά εξαιρεθεί ότι το όριο γενικής µετανάστευσης αποτελεί µέτρο της αδράνειας του υλικού και αποτρέπει απαράδεκτες µεταβολές στη σύσταση των τροφίµων ενώ, επιπλέον, µειώνει την αναγκαιότητα µεγάλου αριθµού ειδικών ορίων µετανάστευσης ή άλλων περιορισµών, µε αποτέλεσµα να µπορεί να διενεργείται αποτελεσµατικότερος έλεγχος ότι η οδηγία 82/711/ΕΟΚ ορίζει τους βασικούς κανόνες που είναι αναγκαίοι για τον έλεγχο της µετανάστευσης των συστατικών των υλικών και αντικειµένων από πλαστική ύλη και η οδηγία ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 40 της , σ. 38. ( 2 ) ΕΕ αριθ. L 297 της , σ. 26.

3 1990L0128 EL /572/ΕΟΚ του Συµβουλίου καθορίζει τον κατάλογο των προσο- µοιωτών που πρέπει να χρησιµοποιούνται για τον έλεγχο της µετανάστευσης των συστατικών ( 1 ) ότι η οδηγία 78/142/ΕΟΚ του Συµβουλίου ορίζει οριακές τιµές για την περιεχόµενη ποσότητα βινυλοχλωριδίου στα πλαστικά υλικά και αντικείµενα που είναι κατασκευασµένα από την ουσία αυτή καθώς και για την ποσότητα βινυλοχλωριδίου που ελευθερώνουν τα εν λόγω υλικά και αντικείµενα ( 2 ) και οι οδηγίες 80/766/ ΕΟΚ ( 3 ) και 81/432/ΕΟΚ ( 4 ) της Επιτροπής καθορίζουν κοινοτική µέθοδο ανάλυσης για τον έλεγχο των οριακών αυτών τιµών ότι η οδηγία 80/590/ΕΟΚ της Επιτροπής ( 5 ) καθορίζει το σύµβολο που µπορεί να συνοδεύει κάθε υλικό και αντικείµενο που προορίζεται να έρθει σε επαφή µε τρόφιµα ότι, λαµβάνοντας υπόψη την πιθανή ευθύνη, είναι αναγκαία η γραπτή δήλωση που προβλέπεται στο άρθρο 6 παράγραφος 5 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ, κάθε φορά που γίνεται επαγγελµατική χρήση πλαστικών υλικών και αντικειµένων τα οποία από τη φύση τους δεν προορίζονται σαφώς να χρησιµοποιηθούν σε τρόφιµα ότι για τις διατάξεις που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη δηµόσια υγεία έγιναν διαβουλεύσεις µε την Επιστηµονική Επιτροπή Τροφίµων σύµφωνα µε το άρθρο 3 της οδηγίας 89/109/ ΕΟΚ ότι τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της Μόνιµης Επιτροπής Τροφίµων, ΕΞΕ ΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο ΗΓΙΑ: Άρθρο 1 1. Η παρούσα οδηγία είναι ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 3 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ. 2. Η παρούσα οδηγία ισχύει για τα πλαστικά υλικά και αντικεί- µενα καθώς και τα µέρη τους, τα οποία: α) έχουν παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη ή β) αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στρώµατα, το καθένα από τα οποία έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη και τα οποία συνδέονται µεταξύ τους µε συγκολλητικό υλικό ή µε οποιοδήποτε άλλο µέσο και ως τελικά προϊόντα, προορίζονται να έρθουν σε επαφή ή τίθενται σε επαφή, σύµφωνα µε τον προορισµό τους, µε τρόφιµα. 3. Κατά την έννοια της παρούσας οδηγίας, ως «πλαστική ύλη» νοείται η µακροµοριακή οργανική ένωση που λαµβάνεται µε πολυµερισµό, πολυσυµπύκνωση, πολυπροσθήκη ή οποιαδήποτε παρεµφερή διεργασία από µόρια µε κατώτερο µοριακό βάρος ή µε χηµική αλλοίωση φυσικών µακροµορίων. Θεωρούνται, επίσης, πλαστικές ύλες οι σιλικόνες και άλλες παρεµφερείς µακροµοριακές ενώσεις. Μπορούν να προστεθούν και άλλες ουσίες ή ύλες στη µακροµοριακή αυτή ένωση. εν θεωρούνται, ωστόσο, «πλαστική ύλη»: i) µεµβράνες από αναγεννηµένη κυτταρίνη, βερνικωµένες και µη βερνικωµένες, που καλύπτονται από την οδηγία 83/229/ ΕΟΚ του Συµβουλίου ( 6 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τη οδηγία 86/388/ΕΟΚ ( 7 ), ( 1 ) ΕΕ αριθ. L 372 της , σ. 14. ( 2 ) ΕΕ αριθ. L 44 της , σ. 15. ( 3 ) ΕΕ αριθ. L 213 της , σ. 42. ( 4 ) ΕΕ αριθ. L 167 της , σ. 6. ( 5 ) ΕΕ αριθ. L 151 της , σ. 21. ( 6 ) ΕΕ αριθ. L 123 της , σ. 31. ( 7 ) ΕΕ αριθ. L 228 της , σ. 32.

4 1990L0128 EL ii) τα ελαστοµερή και το φυσικό και συνθετικό καουτσούκ, iii) τα χαρτιά και χαρτόνια, τροποποιηµένα ή µη µε τη προσθήκη πλαστικής ύλης, iv) οι επικαλύψεις επιφανειών που λαµβάνονται από: κηρούς παραφίνης περιλαµβανοµένων και των κηρών από συνθετική παραφίνη ή/και µικροκρυσταλλικούς κηρούς, µείγµατα των κηρών που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, µεταξύ τους ή/και µε πλαστικές ύλες, v) οι ιονανταλλακτικές ρητίνες. 4. Η παρούσα οδηγία δεν εφαρµόζεται µέχρις ότου λάβει η Επιτροπή περαιτέρω µέτρα, στα υλικά και αντικείµενα που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα στρώµατα, από τα οποία ένα τουλάχιστον δεν έχει παρασκευασθεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη, ακόµα και αν το στρώµα που προορίζεται να έρθει σε άµεση επαφή µε τρόφιµα έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από πλαστική ύλη. Άρθρο 2 Τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα δεν µεταβιβάζουν τα συστατικά τους στα τρόφιµα σε ποσότητα µεγαλύτερη από 10 χιλιοστόγραµµα ανά τετραγωνικό δεκατόµετρο του εµβαδού της επιφάνειας του υλικού ή αντικειµένου (mg/dm 2 ) (όριο γενικής µετανάστευσης). Παρόλα αυτά, το εν λόγω όριο γίνεται 60 χιλιοστόγραµµα ελευθερούµενων συστατικών ανά χιλιόγραµµο τροφίµου (mg/kg) στις παρακάτω περιπτώσεις: α) για αντικείµενα που είναι δοχεία ή είναι ανάλογα µε δοχεία ή µπορούν να πληρωθούν, µε χωρητικότητα τουλάχιστον 500 χιλιοστολίτρων (ml) και όχι µεγαλύτερη από 10 λίτρα (l) β) για αντικείµενα που µπορούν να πληρωθούν και στα οποία δεν είναι πρακτικά δυνατόν να εκτιµηθεί το εµβαδόν της επιφανείας τους που έρχεται σε επαφή µε τα τρόφιµα γ) για καλύµµατα, παρεµβύσµατα, πώµατα ή ανάλογες διατάξεις σφράγισης. Άρθρο 3 M4 1. Μπορούν να χρησιµοποιούνται για την παρασκευή πλαστικών υλικών και αντικειµένων µόνο τα µονοµερή και άλλες αρχικές ουσίες που περιλαµβάνονται στο παράρτηµα II µέρη Α και Β, µε τήρηση των καθοριζόµενων στο παράρτηµα περιορισµών. 2. Από την ηµεροµηνία κοινοποίησης της παρούσας οδηγίας ο κατάλογος στο παράρτηµα II µέρος Α µπορεί να τροποποιηθεί: µε προσθήκη ουσιών που περιλαµβάνονται στο παράρτηµα II µέρος Β, σύµφωνα µε τα κριτήρια του παραρτήµατος II της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ ή περιλαµβάνοντας «νέες ουσίες», δηλαδή ουσίες οι οποίες δεν περιλαµβάνονται ούτε στο µέρος Α ούτε στο µέρος Β του παραρτήµατος II, σύµφωνα µε το άρθρο 3 της οδηγίας 89/109/ ΕΟΚ. 3. Από την ηµεροµηνία κοινοποίησης της παρούσας οδηγίας κανένα κράτος µέλος δεν θα επιτρέψει την κυκλοφορία καµίας νέας ουσίας στην επικράτειά του εκτός της διαδικασίας του άρθρου 4 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ. 4. Από την 1η Ιανουαρίου 2002, µόνο τα µονοµερή και οι άλλες αρχικές ουσίες που περιέχονται στο παράρτηµα ΙΙ µέρος Α χρησιµοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειµένων, σύµφωνα µε τους περιορισµούς που προσδιορίζονται κατωτέρω. Ωστόσο οι ουσίες που περιέχονται στο παράρτηµα ΙΙ µέρος Β είναι δυνατόν να διαγραφούν πριν την ανωτέρω ηµεροµηνία εάν τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί να περιληφθούν στο

5 1990L0128 EL M4 µέρος Α δεν έχουν υποβληθεί εγκαίρως ώστε να επιτρέψουν την αξιολόγησή τους από την επιστηµονική επιτροπή τροφίµων. 5. Εντούτοις, οι πίνακες του παραρτήµατος II µέρη Α και Β δεν περιλαµβάνουν ακόµα µονοµερή και άλλες αρχικές ουσίες που χρησιµοποιούνται στην παρασκευή: επιχρισµάτων επιφανείας που λαµβάνονται από ρητινώδη ή πολυµερισµένα προϊόντα σε µορφή υγρού, σκόνης ή διασποράς, όπως βερνίκια, λάκες, χρώµατα, κ.λπ., σιλικονών, εποξικών ρητινών, προϊόντων που λαµβάνονται µε βακτηριακή ζύµωση, συγκολλητικών υλών και ενισχυτικών συγκόλλησης (ptomoters), τυπογραφικών µελανών. Άρθρο 3α Στο παράρτηµα ΙΙΙ περιλαµβάνεται ατελής κατάλογος προσθέτων ουσιών που ενδέχεται να χρησιµοποιηθούν για την κατασκευή πλαστικών υλικών και αντικειµένων. Άρθρο 4 Τα όρια ειδικής µετανάστευσης, που αναφέρονται στον κατάλογο του παραρτήµατος II, εκφράζονται σε mg/kg. Παρόλα αυτά, τα εν λόγω όρια εκφράζονται σε mg/dm 2 στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) για αντικείµενα που είναι δοχεία ή είναι ανάλογα µε δοχεία ή µπορούν να πληρωθούν, µε χωρητικότητα µικρότερη από 500 (ml) ή µεγαλύτερη από 10 λίτρα β) για φύλλα, µεµβράνες ή άλλα υλικά που δεν µπορούν να πληρωθούν ή στα οποία δεν είναι πρακτικά δυνατόν να εκτιµηθεί η σχέση µεταξύ του εµβαδού της επιφανείας και της ποσότητας τροφίµων που έρχεται σε επαφή µε αυτήν. Στις περιπτώσεις αυτές η τιµή του εκφραζόµενου σε mg/kg ορίου διαιρείται µε το συµβατικό συντελεστή µετατροπής 6, ώστε να εκφραστεί σε mg/dm 2. Άρθρο 5 1. Η εξακρίβωση της τήρησης των ορίων µετανάστευσης διεξάγεται σύµφωνα µε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί µε τις οδηγίες 82/711/ΕΟΚ και 85/572/ΕΟΚ καθώς και µε τις πρόσθετες διατάξεις που καθορίζονται στο παράρτηµα I. 2. Η εξακρίβωση της τήρησης των ορίων ειδικής µετανάστευσης, που προβλέπεται στην παράγραφο 1, δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι η τήρηση του ορίου γενικής µετανάστευσης, που θεσπίζεται στο άρθρο 2, συνεπάγεται ότι δεν σηµειώνεται υπέρβαση των ορίων ειδικής µετανάστευσης. 3. Η εξακρίβωση της τήρησης των ορίων ειδικής µετανάστευσης, που προβλέπεται στην παράγραφο 1, δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον είναι δυνατόν να αποδειχθεί ότι, για την πλήρη µετανάστευση της παραµένουσας ουσίας στο υλικό ή αντικεί- µενο, δεν πρέπει να σηµειώνεται υπέρβαση του ορίου της ειδικής µετανάστευσης. Άρθρο 6 1. Κατά τη διάρκεια των σταδίων διάθεσης στο εµπόριο, εκτός των σταδίων που αφορούν τη διάθεση στο λιανικό εµπόριο, τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα, που προορίζονται να τεθόυν σε

6 1990L0128 EL επαφή µε τρόφιµα συνοδεύονται από γραπτή δήλωση σύµφωνα µε το άρθρο 6 παράγραφος 5 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ. 2. Η παράγραφος 1 δεν ισχύει για τα πλαστικά υλικά και αντικείµενα, που από τη φύση τους προορίζονται σαφώς να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα. Άρθρο 7 1. Τα κράτη µέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νοµοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συµµορφωθούν µε την παρούσα οδηγία το αργότερο µέχρι την 1η Ιανουαρίου Πληφοφορούν αµέσως σχετικά την Επιτροπή. 2. Τα κράτη µέλη: επιτρέπουν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1991 την εµπορία και χρήση των πλαστικών υλικών και αντικειµένων που είναι σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία, απαγορεύουν την εµπορία και χρήση των πλαστικών υλικών και αντικειµένων που δεν είναι σύµφωνα µε την παρούσα οδηγία πριν από την 1η Ιανουαρίου Άρθρο 8 Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη µέλη.

7 1990L0128 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑ- ΣΤΕΥΣΗΣ Γενικές διατάξεις 1. Για τη σύγκριση των αποτελεσµάτων από τις δοκιµές µετανάστευσης που καθορίζονται στο παράρτηµα της οδηγίας 82/711/ΕΟΚ, το ειδικό βάρος όλων των προσοµοιωτών θα πρέπει να θεωρείται συµβατικά ίσο µε 1. Με τον τρόπο αυτό, τα χιλιοστόγραµµα ελευθερούµενης(-ων) ουσίας(-ών) ανά λίτρο προσοµοίου (mg/l) θα αντιστοιχούν αριθµητικά σε χιλιοστόγραµµα ελευθερούµενης(-ων) ουσίας(-ών) ανά χιλιόγραµµο προσοµοίου και, λαµβανοµένων υπόψη των διατάξεων που θεσπίζονται στην οδηγία 85/572/ΕΟΚ, σε χιλιοστόγραµµα ελευθερούµενης(-ων) ουσίας(-ών) ανά χιλιόγραµµο τροφίµου. 2. 1/4ταν οι δοκιµές µετανάστευσης διεξάγονται σε δείγµατα που έχουν ληφθεί από το υλικό ή αντικείµενο ή σε δείγµατα ειδικά κατασκευασµένα για τις δοκιµές και οι ποσότητες τροφίµου ή προσοµοιωτή, που φέρονται σε επαφή µε το δείγµα, διαφέρουν από αυτές που υπεισέρχονται στις πραγµατικές συνθήκες χρησιµοποίησης του υλικού ή του αντικειµένου, τα λαµβανόµενα αποτελέσµατα θα πρέπει να διορθώνονται µε εφαρµογή του τύπου: m. a 2 M =. q a όπου: M είναι η µετανάστευση σε mg/kg, m είναι η µάζα, σε mg, της ουσίας που ελευθερώνεται από το δείγµα όπως προσδιορίζεται από τη δοκιµή µετανάστευσης, a 1 είναι το εµβαδόν, σε dm 2, της επιφάνειας του δείγµατος που βρίσκεται σε επαφή µε το τρόφιµο ή το προσόµοιο στη διάρκεια της δοκιµής µετανάστευσης, a 2 είναι το εµβαδόν, σε dm 2, της αντίστοιχης επιφάνειας του υλικού ή του αντικειµένου σε πραγµατικές συνθήκες χρησιµοποίησης, q είναι η ποσότητα του τροφίµου, σε γραµµάρια, που έρχεται σε επαφή µε το υλικό ή το αντικείµενο σε πραγµατικές συνθήκες χρησιµοποίησης. 3. Η µετανάστευση προσδιορίζεται στο υλικό ή αντικείµενο ή, εφόσον αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, µε τη χρησιµοποίηση δοκιµίων που είτε έχουν ληφθεί από το υλικό και αντικείµενο είτε, κατά περίπτωση, είναι αντιπροσωπευτικά αυτού του υλικού ή αντικειµένου. Το δείγµα φέρεται σε επαφή µ ένα τρόφιµο ή προσοµοιωτή µε τρόπο που να αντιπροσωπεύει τις συνθήκες επαφής στην πραγµατική χρήση. Για το σκοπό αυτό, η δοκιµή εκτελείται έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή µε το τρόφιµο ή τον προσοµοιωτή µόνο τα µέρη εκείνα του δείγµατος, που προορίζονται να έρθουν σε επαφή µε τρόφιµα κατά την πραγµατική χρήση. Η προϋπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σηµασία στην περίπτωση υλικών και αντικειµένων που περιλαµβάνουν πολλά στρώµατα, πωµάτων κ.λπ. Οι δοκιµές µετανάστευσης σε καλύµµατα, παρεµβύσµατα, πώµατα ή παρόµοιες διατάξεις σφράγισης πρέπει να διεξάγονται εφαρµόζοντάς τα στα δοχεία για τα οποία προορίζονται µε τρόπο που αντιστοιχεί στις συνθήκες πωµατισµού στην κανονική ή την προβλεπτή χρήση. Σε κάθε περίπτωση, η τήρηση των ορίων µετανάστευσης επιτρέπεται να αποδεικνύεται και µε τη χρησιµοποίηση αυστηρότερης δοκιµασίας. 4. Σύµφωνα µε τις διατάξεις που καθορίζονται στο άρθρο 5 της παρούσας οδηγίας, το δείγµα του υλικού ή του αντικειµένου φέρεται σε επαφή µε το τρόφιµο ή τον κατάλληλο προσοµοιωτή για χρονικό διάστηµα και σε θερµοκρασία, που έχουν επιλεγεί σε συνάρτηση µε τις συνθήκες επαφής στην πραγµατική χρήση, σύµφωνα µε τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί µε τις οδηγίες 82/711/ΕΟΚ και 85/572/ΕΟΚ. Στο τέλος του προκαθορισµένου χρόνου, διεξάγεται στο τρόφιµο ή στον προσο- µοιωτή ο αναλυτικός προσδιορισµός της συνολικής ποσότητας ουσιών (γενική µετανάστευση) ή/και της ειδικής ποσότητας µιας ή περισσοτέρων ουσιών (ειδική µετανάστευση), που έχουν ελευθερωθεί από το δείγµα.

8 1990L0128 EL /4ταν ένα υλικό ή αντικείµενο προορίζεται να έρθει σε επανειληµ- µένη επαφή µε τρόφιµα, η(οι) δοκιµή(-ές) µετανάστευσης διεξάγεται(-ονται) τρεις φορές στο ίδιο δείγµα, σύµφωνα µε τις συνθήκες που καθορίζει η οδηγία 82/711/ΕΟΚ, χρησιµοποιώντας κάθε φορά νέο(-α) τρόφιµο(-α) ή προσοµοιωτή(-ές). Η συµµόρφωση του αντικειµένου εξακριβώνεται µε βάση το επίπεδο µετανάστευσης που βρίσκεται από την τρίτη δοκιµή. Αν, ωστόσο, αποδεικνύεται αναµφισβήτητα ότι τα επίπεδα µετανάστευσης δεν αυξάνονται στη δεύτερη και στην τρίτη δοκιµή και αν στην πρώτη δοκιµή δεν παρατηρηθεί υπέρβαση του(των) ορίου(-ων) µετανάστευσης, δεν απαιτούνται περισσότερες δοκιµές. Ειδικές διατάξεις για τη γενική µετανάστευση 6. 1/4ταν χρησιµοποιούνται οι υδατικοί προσοµοιωτές που καθορίζονται στις οδηγίες 82/711/ΕΟΚ και 85/572/ΕΟΚ, ο αναλυτικός προσδιορισµός της συνολικής ποσότητας των ουσιών που ελευθερώνονται από το δείγµα µπορεί να γίνει µε εξάτµιση του προσοµοιωτή και ζύγιση του υπολείµµατος. 1/4ταν χρησιµοποιείται εξευγενισµένο ελαιόλαδο ή οποιοδήποτε από τα υποκατάστατά του, ακολουθείται η εξής διαδικασία: το δείγµα του υλικού ή του αντικειµένου ζυγίζεται πριν και µετά από την επαφή µε τον προσοµοιωτή. Ο προσοµοιωτής που έχει απορροφηθεί από το δείγµα εκχυλίζεται και προσδιορίζεται ποσοτικά. Η προκύπτουσα ποσότητα προσοµοιωτή αφαιρείται από το βάρος του δείγµατος που έχει µετρηθεί µετά την επαφή µε τον προσοµοιωτή. Η διαφορά µεταξύ των αρχικών και των διορθωµένων τελικών βαρών αντιπροσωπεύει τη γενική µετανάστευση για το δείγµα που εξετάστηκε. 1/4ταν ένα υλικό ή αντικείµενο προορίζεται να έρθει σε επανειληµ- µένη επαφή µε τρόφιµα και είναι τεχνικά αδύνατον να διεξαχθεί η δοκιµή που περιγράφεται στην παράγραφο 5, γίνονται δεκτές τροποποιήσεις της δοκιµής αυτής, µε την προϋπόθεση ότι επιτρέπουν να προσδιοριστεί το επίπεδο µετανάστευσης που σηµειώνεται στην τρίτη δοκιµή. Μία από τις δυνατές αυτές τροποποιήσεις περιγράφεται παρακάτω. Η δοκιµή πραγµατοποιείται σε τρία πανοµοιότυπα δείγµατα του υλικού ή του αντικειµένου. Ένα από αυτά υποβάλλεται στην κατάλληλη δοκιµή και προσδιορίζεται η γενική µετανάστευση (M 1 ) το δεύτερο και το τρίτο δείγµα υποβάλλονται στις ίδιες συνθήκες θερµοκρασίας αλλά σε περιόδους επαφής δύο και τρεις φορές µεγαλύτερες από τις καθορισµένες και προσδιορίζεται σε κάθε περίπτωση η γενική µετανάστευση (M 2 και M 3 αντίστοιχα). Το υλικό ή αντικείµενο θεωρείται ότι τηρεί τα όρια εφόσον είτε η M 1 είτε η διαφορά M 3 -M 2 δεν υπερβαίνει το όριο γενικής µετανάστευσης. 7. Ένα υλικό ή αντικείµενο που υπερβαίνει το όριο γενικής µετανάστευσης κατά ποσότητα όχι µεγαλύτερη από την αναλυτική ανοχή που αναφέρεται παρακάτω, θα πρέπει να θεωρείται ότι τηρεί την παρούσα οδηγία. Παρατηρήθηκαν οι εξής αναλυτικές ανοχές: 20 mg/kg ή 3 mg/dm 2 σε δοκιµές µετανάστευσης όπου χρησιµοποιείται εξευγενισµένο ελαιόλαδο ή υποκατάστατά του, 6 mg/kg ή 1 mg/dm 2 σε δοκιµές µετανάστευσης όπου χρησιµοποιούνται οι άλλοι προσοµοιωτές που αναφέρονται στις οδηγίες 82/711/ΕΟΚ και 85/572/ΕΟΚ. 8. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 3 παράγραφος 2 της οδηγίας 82/711/ΕΟΚ, δεν εκτελούνται δοκιµές µετανάστευσης µε εξευγενισµένο ελαιόλαδο ή υποκατάστατά του για την εξακρίβωση της τήρησης του ορίου γενικής µετανάστευσης στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αναµφισβήτητες αποδείξεις για την ανεπάρκεια της συγκεκριµένης αναλυτικής µεθόδου από τεχνική άποψη. Σε οποιαδήποτε παρόµοια περίπτωση, για τις ουσίες που εξαιρούνται από τα όρια ειδικής µετανάστευσης ή τους άλλους περιορισµούς του καταλόγου που παρατίθεται στο παράρτηµα II, ισχύει ένα γενικό όριο ειδικής µετανάστευσης 60 mg/kg ή 10 mg/dm 2 κατά περίπτωση. Το άθροισµα πάντως όλων των τιµών ειδικής µετανάστευσης που προσδιορίζονται δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο γενικής µετανάστευσης.

9 1990L0128 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Γενική εισαγωγή 1. Το παρόν παράρτηµα περιέχει τον κατάλογο των µονοµερών ή άλλων πρώτων υλών. Ο κατάλογος περιλαµβάνει: τις ουσίες που υποβάλλονται σε πολυµερισµό, στον οποίο συµπεριλαµβάνονται η πολυσυµπύκνωση, η πολυπροσθήκη ή οποιαδήποτε ανάλογη µέθοδος για την παρασκευή µακροµορίων, τις φυσικές ή συνθετικές µακροµοριακές ουσίες, που χρησιµοποιούνται στην παρασκευή των τροποποιηµένων µακροµορίων, εφόσον τα µονοµερή ή οι άλλες πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύνθεσή τους δεν περιλαµβάνονται στον κατάλογο, τις ουσίες που χρησιµοποιούνται για την τροποποίηση των υφιστά- µενων φυσικών ή συνθετικών µακροµοριακών ουσιών. 2. Ο κατάλογος δεν περιλαµβάνει τα άλατα (στα οποία συµπεριλαµβάνονται τα διπλά και τα όξινα άλατα) των επιτρεπόµενων οξέων, φαινολών ή αλκοολών µε αργίλιο, αµµώνιο, ασβέστιο, σίδηρο, µαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρo παρόλα αυτά, στον κατάλογο εµφανίζονται ονόµατα που περιέχουν τις λέξεις «οξύ(-έα), άλατα», όταν δεν αναγράφονται το ή τα αντίστοιχα ελεύθερα οξέα. Στις περιπτώσεις αυτές ο όρος «άλατα» σηµαίνει «άλατα αργιλίου, αµµωνίου, ασβεστίου, σιδήρου, µαγνησίου, καλίου, νατρίου και ψευδαργύρου». 3. Ο κατάλογος επίσης δεν περιλαµβάνει τις ακόλουθες ουσίες αν και µπορεί να παρουσιάζονται: α) οι ουσίες που µπορεί να απαντούν στο τελικό προϊόν ως: προσµείξεις των ουσιών που έχουν χρησιµοποιηθεί, ενδιάµεσα προϊόντα αντιδράσεων, προϊόντα διάσπασης β) τα ολιγοµερή και τις φυσικές ή συνθετικές µακροµοριακές ουσίες καθώς και τα µείγµατά τους, εφόσον περιλαµβάνονται στον κατάλογο τα µονοµερή ή οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για τη σύνθεσή τους γ) µείγµατα των επιτρεπόµενων ουσιών. Τα υλικά και αντικείµενα που περιέχουν τις ουσίες που αναφέρονται στα στοιχεία α), β) και γ) ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του άρθρου 2 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ. 4. Οι επιτρεπόµενες ουσίες πρέπει να είναι καλής τεχνικής καθαρότητας M3 όσον αφορά τα κριτήρια καθαρότητας. 5. Ο κατάλογος περιέχει τα εξής στοιχεία: στήλη 1 (αριθ. PM): αριθµός αναφοράς υλικού συσκευασίας ΕΟΚ της παραµένουσας ουσίας στον κατάλογο, στήλη 2 (αριθ. CAS): αριθµός µητρώου CAS (Chemical Abstracts Service), στήλη 3 (όνοµα) χηµική ονοµασία, στήλη 4 (περιορισµοί). Μπορούν να συµπεριλαµβάνονται: το όριο ειδικής µετανάστευσης (SML), η µέγιστη επιτρεπόµενη ποσότητα παραµένουσας ουσίας στο υλικό ή αντικείµενο (QM), τυχόν άλλοι περιορισµοί που αναφέρονται ειδικά. 6. Αν µια ουσία, που αναγράφεται στον κατάλογο σαν µεµονωµένη ένωση, καλύπτεται και από το γενικό όρο, για την ουσία αυτή ισχύουν οι περιορισµοί που αναφέρονται για τη µεµονωµένη ένωση. 7. 1/4ταν τυχόν υπάρχει συµφωνία µεταξύ του αριθµού CAS και της χηµικής ονοµασίας, η χηµική ονοµασία υπερισχύει του αριθµού CAS. Αν υπάρχει ασυµφωνία µεταξύ του αριθµού CAS όπως αυτός παρατίθεται στο EINECS και του µητρώου CAS, υπερισχύει ο αριθµός CAS του µητρώου CAS. 8. Στη στήλη 4 του πίνακα χρησιµοποιούνται ορισµένες συντοµογραφίες ή εκφράσεις που σηµαίνουν τα εξής:

10 1990L0128 EL DL = ΤΠ = ΠΤ = NCO = όριο ανίχνευσης, τελικό υλικό ή αντικείµενο, προσοµοιωτής τροφίµων, ισοκυανική ρίζα, ND = µη ανιχνεύσιµο. Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας «µη ανιχνεύσιµο» σηµαίνει ότι η ουσία δεν θα πρέπει να ανιχνεύεται µε µια µέθοδο ελεγµένης καταλληλότητας η οποία θα πρέπει κανονικά να την ανιχνεύει στο όριο ανίχνευσης (DL) που έχει καθοριστεί. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια µέθοδος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µια µέθοδος ανάλυσης µε κατάλληλες επιδόσεις για το όριο ανίχνευσης, έως ότου επιτευχθεί µέθοδος ελεγµένης καταλληλότητας. QM = QM(T) = µέγιστη επιτρεπόµενη ποσότητα «παραµένουσας» ουσίας στο υλικό ή στο αντικείµενο, µέγιστη επιτρεπόµενη ποσότητα «παραµένουσας» ουσίας στο υλικό ή αντικείµενο εκφρασµένη ως σύνολο της αναφερόµενης ρίζας/ουσίας(-ών), Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας «QΜ(Τ)» σηµαίνει ότι η µέγιστη επιτρεπόµενη ποσότητα «παραµένουσας» ουσίας στο υλικό ή αντικείµενο πρέπει να προσδιορίζεται µε µέθοδο ελεγµένης καταλληλότητας στο καθοριζόµενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια µέθοδος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µία µέθοδος ανάλυσης µε κατάλληλες επιδόσεις για το καθοριζόµενο όριο, έως ότου αναπτυχθεί µέθοδος ελεγµένης καταλληλότητας. SML = όριο ειδικής µετανάστευσης σε τρόφιµο ή σε προσο- µοιωτή τροφίµου, εκτός εάν υπάρχει διαφορετική διευκρίνιση, Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας «SML» σηµαίνει ότι η ειδική µετανάστευση της ουσίας θα πρέπει να προσδιορίζεται από µια µέθοδο ελεγµένης καταλληλότητας στο καθοριζόµενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια µέθοδος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µια µέθοδος ανάλυσης µε κατάλληλες επιδόσεις για το καθοριζόµενο όριο, έως ότου επιτευχθεί µέθοδος ελεγµένης καταλληλότητας. SML(T) = όριο ειδικής µετανάστευσης σε τρόφιµο ή σε προσο- µοιωτή τροφίµου εκφρασµένο ως σύνολο της αναφερό- µενης ρίζας/ουσίας(-ών). Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας «SML(Τ)» σηµαίνει ότι η ειδική µετανάστευση των ουσιών θα πρέπει να προσδιορίζεται µε µέθοδο ελεγµένης καταλληλότητας στο καθοριζόµενο όριο. Εάν δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια µέθοδος, µπορεί να χρησιµοποιηθεί µια µέθοδος ανάλυσης µε κατάλληλες επιδόσεις για το καθοριζόµενο όριο, έως ότου αναπτυχθεί µέθοδος ελεγµένης καταλληλότητας.

11 1990L0128 EL ΜΕΡΟΣ Α ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Αβιετικό οξύ Ακεταλδεΰδη Οξεικό οξύ Οξεικός βινυλεστέρας SML = 12 mg/kg Οξεικός ανυδρίτης Ακετυλένιο Ακρυλαµίδιο SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Ακρυλαµιδο-2- µεθυλοπροπανοσουλφανικό οξύ Ακρυλικό οξύ Ακρυλικός βενζυλεστέρας Ακρυλικός n-βουτυλεστέρας Ακρυλικός sec-βουτυλεστέρας Ακρυλικός tert-βουτυλεστέρας Ακρυλικός αιθυλεστέρας Ακρυλικός υδροξυαιθυλεστέρας Ακρυλικός ισοβουτυλεστέρας Ακρυλικός ισοπροπυλεστέρας Ακρυλικός µεθυλεστέρας Ακρυλικός µονοεστέρας µε αιθυλενογλυκόλη Ακρυλικός n-οκτυλεστέρας LMS = 0,05 mg/kg Βλέπε «ακρυλικός µονοεστέρας µε αιθυλενογλυκόλη» Ακρυλικός προπυλεστέρας Ακρυλονιτρίλιο SML = µη ανιχνεύσιµο (DL = 0,020 mg/kg, συµπ/ται η αναλυτική ανοχή) Αδιπικό οξύ Αδιπικός ανυδρίτης Αλβουµίνη Αλβουµίνη, συσσωµατωµένη µε φορµαλδεΰδη Αλκοόλες, αλειφατικές, µονοσθενείς, κορεσµένες, γραµµικές, πρωτοταγείς (C4-C22) Αµινο-3-Αµινοµεθυλο-3,5,5- τριµεθυλοκυκλοεξάνιο SML =6 mg/kg Αµινοενδεκανοϊκό οξύ M2 SML =5 mg/kg Αµµωνία

12 1990L0128 EL Αζελαϊκό οξύ Αζελαϊκός ανυδρίτης ,3-Βενζολοδιµεθαναµίνη SML = 0,05 mg/kg Βενζοϊκό οξύ Βενζυλική αλκοόλη ις(2-υδροξυαιθυλ)αιθέρας Βλέπε «ιαιθυλενογλυκόλη» ,2- ις (υδροξυ- µεθυλο)-1-βουτανόλη ,4- ις(υδροξυµεθυλο) κυκλοεξάνιο ,2- ις(4-υδροξυφαινυλο) προπάνιο ις(2,3-εποξυπροπυλ)αιθέρας του 2,2- ις (4-υδροξυφαινυλο)προπανίου Βλέπε «1,1,1-Τριµεθυλοπροπάνιο» SML =3 mg/kg QM =1 mg/kg σε Τ.Π. ή SML = µη ανιχνεύσιµο (DL = 0,020 mg/kg) ις(υδροξυπροπυλ) αιθέρας Βλέπε «ιπροπυλενογλυκόλη» ις(4-ισοκυανοκυκλοεξυλο) µεθάνιο ις(φθαλικός ανυδρίτης) του 2,2-δις(4-υδροξυφαινυλο) προπάνιο ,3- ις(3-µεθυλο-4- υδροξυφαινυλ)-2-ινδολινόνη Βλέπε «4,4 - ιισοκυανικό δικυκλο-εξυλοµεθάνιο» SML = 0,05 mg/kg SML = 1,8 mg/kg Βisphenol A Βλέπε «2,2- ις (4-υδροξυφαινυλο) προπάνιο» ις(2,3-εποξυπροπυλ) αιθέρας Βλέπε «(2,3-εποξυπροπυλ) αιθέρας του 2,2- ις (4-υδροξυφαινυλο)προπανίου» ις (φθαλικός ανυδρίτης) του CAP A Βλέπε Βουταδιένιο QM = 1 mg/kg στο Τ.Π. ή SML = µη ανιχνεύσιµο (DL = 0,02 mg/kg, συµπεριλαµβανοµένης της αναλυτικής ανοχής) ,3-Βουτανοδιόλη Βουτανόλη Βουτένιο Βουτένιο Βουτυραλδεΰδη Βουτυρικό οξύ Βουτυρικός ανυδρίτης Καπρολακτάµη SML(T) =15 mg/kg Άλας νατρίου καπρολακτάµης SML(T) = 15 mg/kg (εκφραζόµενο σε καπρολακτάµη) Καπρυλικό οξύ Μονοξείδιο του άνθρακα Καρβονυλοχλωρίδιο QM = 1 mg/kg στο Τ.Π.

13 1990L0128 EL Κικινέλαιο Κυτταρίνη Χλώριο Χλωρο-2,3-εποξυπροπάνιο Βλέπε «Επιχλωρυδρίνη» Κιτρικό οξύ m-κρεζόλη o-κρεζόλη p-κρεζόλη ,4-Κυκλοεξάνιοδιµεθανόλη Βλέπε «1,4- ις (υδροξυµεθυλο) κυκλοεξάνιο» Ισοκυανικό κυκλοεξύλιο QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) ,9- εκαδιένιο LMS = 0,05 mg/kg εκανοϊκό οξύ εκανόλη ,2- ιαµινοαιθάνιο Βλέπε «Αιθυλενοδιαµίνη» ,6- ιαµινοεξάνιο Βλέπε «Εξαµεθυλενοδια- µίνη» ,4- ιαµινοβουτάνιο ,4- ιχλωροβενζόλιο SML =12 mg/kg ,4 - ιισοκυανικό δικυκλοεξυλοµεθάνιο QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π. (εκφραζόµενο σε NCO) ιαιθυλενογλυκόλη SML(T) = 30 mg/kg µόνη ή µε αιθυλενογλυκόλη ιαιθυλενοτριαµίνη SML =5 mg/kg ,4 - ιφθοροβενζοφαινόνη SML = 0,05 mg/kg ,2- ιυδροξυβενζόλιο SML =6 mg/kg ,3- ιυδροξυβενζόλιο SML = 2,4 mg/kg ,4- ιυδροξυβενζόλιο SML = 0,6 mg/kg ,4 - ιυδροξυβενζοφαινόνη SML =6 mg/kg ,4 - ιυδροξυδιφαινίλιο SML =6 mg/kg ιµεθυλαµινοαιθανόλη SML =18 mg/kg ,3 - ιµεθυλο-4,4 -διισοκυανοδιφαινύλιο ιπενταερυθρίτης ,4 -διισοκυανικός διφαινυλαιθέρας ,4 -διισοκυανικό διφαινυλο- µεθάνιο ,4 -διισοκυανικό διφαινυλο- µεθάνιο ιπροπυλενογλυκόλη QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π. (εκφραζόµενο NCO) QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενος σε NCO) QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) Επιχλωρυδρίνη QM = 1 mg/kg στο Τ.Π Αιθανόλη Αιθυλένιο Αιθυλενιοδιαµίνη SML =12 mg/kg

14 1990L0128 EL M4 M Αιθυλενογλυκόλη SML(T) = 30 mg/kg µόνη ή µε διαιθυλενογλυκόλη Αιθυλενιµίνη M1 SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Αιθυλενοξείδιο QM = 1 mg/kg στο Τ.Π Αιθυλ -1-εξανόλη SML = 30 mg/kg Ευγενόλη SML = 0,01 mg/kg Λιπαρά οξέα του κοκό Λιπαρά οξέα σόγιας Λιπαρά οξέα του Tall oil Φορµαλδεΰδη SML =15 mg/kg Φουµαρικό οξύ Γλυκόζη Γλουταρικό οξύ Γλουταρικός ανυδρίτης Γλυκερίνη Εξαχλωροενδοµεθυλενοτετραϋδροφθαλικό οξύ Εξαχλωροενδοµεθυλενοτετραϋδροφθαλικός ανυδρίτης εκαεξανόλη SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Εξαφλωροπροπυλένιο SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Εξαµεθυλενοδιαµίνη SML = 2,4 mg/kg ιισοκυανικό εξαµεθυλένιο QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) Εξαµεθυλενοτετραµίνη M1 SML (T) =15 mg/kg (εκφρασµένο σε φορµαλδεΰδη) Υδρικινόνη Βλέπε «1,4- ιυδροξυβενζόλιο» p-υδροξυβενζοϊκό οξύ Ισοβουτένιο Ισοφθαλικός διµεθυλεστέρας SML = 0,05 mg/kg Ιτακονικό οξύ Γαλακτικό οξύ Λαυρικό οξύ Λαυρικός βινυλεστέρας Λιγνοκυταρίνη Μηλεϊνικό οξύ SML(T) = 30 mg/kg Μηλεϊνικός ανυδρίτης SML(T) = 30 mg/kg (εκφρασµένο σε µηλεϊνικό οξύ)

15 1990L0128 EL Μελαµίνη Βλέπε «2,4,6-Τριαµινο-1,3,5- τριυζίνη» Μεθακρυλικό οξύ Μεθακρυλικός βενζυλεστέρας Μεθακρυλικός βουτυλεστέρας Μεθακρυλικός sec-βουτυλεστέρας Μεθακρυλικός tert-βουτυλεστέρας Μεθακρυλικός αιθυλεστέρας Μεθακρυλικός ισοβουτυλεστέρας Μεθακρυλικός ισοπροπυλεστέρας Μεθακρυλικός µεθυλεστέρας Μονοµεθακρυλικός µονοεστέρας της αιθυλενογλυκόλης Μεθακρυλικός φαινυλεστέρας Μεθακρυλικός προπυλεστέρας Μεθακρυλικός ανυδρίτης Μεθακρυλονιτρίλιο SML = µη ανιχνεύσιµο (DL = 0,020 mg/kg, συµπεριλαµβανοµένης της αναλυτικής ανοχής) Mεθανόλη N-Μεθυλολακρυλαµίδιο SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Μεθυλο-1-πεντένιο M1 SML = 0,02 mg/kg Μυριστικό οξύ ,6-Ναφθαλενοδικαρβοξυλικός διµεθυλεστέρας SML = 0,05 mg/kg ,5- ιισοκυανικό ναφθαλένιο QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) Νιτροκυτταρίνη Εννεανόλη Ισοκυανικός δεκαοκτυλεστέρας QM(T) = 1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) Οκτανόλη Οκτένιο SML =15 mg/kg Ελαϊκό οξύ Παλµιτικό οξύ

16 1990L0128 EL M Πενταερυθρίτης Πεντανόλη Φαινόλη ,3-Φαινυλενοδιαµίνη QM = 1 mg/kg στο Τ.Π Φωσγένιο Βλέπε «Καρβονυλοχλωρίδιο» Φωσφορικό οξύ Φθαλικό οξύ Βλέπε «Τερεφθαλικό οξύ» o-φθαλικό οξύ Φθαλικός διαλλυλεστέρας SML = ND (DL = 0,01 mg/kg) Φθαλικός ανυδρίτης α-πινένιο β-πινένιο Πολυαιθυλενογλυκόλη Πολυπροπυλενογλυκόλη (Μ.Β. µεγαλύτερο από 400) Πολυπροπυλενιογλυκόλη ,2-Προπανιοδιόλη Προπανόλη Προπανόλη Προπιοναλδεΰδη Προπιονικό οξύ Προπιονικός ανυδρίτης Προπυλένιο Προπυλενοξείδιο QM = 1 mg/kg στο Τ.Π Πυροκατεχίνη Βλέπε «1,2- ιυδροξυβενζόλιο» Πυροµελλιτικός ανυδρίτης SML = 0,05 mg/kg (εκφρασµένο σε πυροµελλιτικό οξύ) Ρητινικά οξέα και οξέα του κολοφωνίου Ρεζορκίνη Βλέπε «1,3- ιυδροξυβενζόλιο» Κολοφώνιο Κόµµι κολοφωνίου M3 Βλέπε «Κολοφώνιο» Rosin tall oil Rosin wood Φυσικό ελαστικό Σαλικυλικό οξύ Σεβακικό οξύ Σεβακικός ανυδρίτης Σουλφίδιο του νατρίου

17 1990L0128 EL Σορβίτης Σογιέλαιο Άµυλο εδώδιµο Στεατικό οξύ Στυρόλιο Ηλεκτρικό οξύ Ηλεκτρικός ανυδρίτης Σακχαρόζη ινάτριον άλας του 5-σουλφοϊσοφθαλικού οξέος, ινάτριον άλας του 5-σουλφοϊσοφθαλικού οξέος, διµεθυλεστέρας M3 LMS =5 mg/kg SML = 0,05 mg/kg Τερεφθαλικό οξύ SML = 7,5 mg/kg ιχλωρίδιο του τερεφθαλικού οξέος Τερεφθαλικός διµεθυλεστέρας Τετρααιθυλενογλυκόλη SML(T) = 7,5 mg/kg (εκφρασµένο σε τερεφθαλικό οξύ) Τετραφθοροαιθυλένιο SML = 0,05 mg/kg Τετραϋδροφουράνιο SML = 0,6 mg/kg N,N,N,N -Τετράκις(2- υδροξυπροπυλ)- αιθυλενοδιαµίνη ,4- ιισοκυανοτολουόλιο QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) ,6- ιισοκυανοτολουόλιο QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) ,4- ιισοκυανοτολουόλιο, διµερές ,3-Εποξυπροπυλεστέρας του τριαλκυλ(c5-c15)οξεικού οξέως QM(T) =1 mg/kg στο Τ.Π.(εκφραζόµενο σε NCO) SML =6 mg/kg ,4,6-Τριαµινο-1,3,5-τριαζίνη SML =30 mg/kg Τριαιθυλενογλυκόλη ,1,1-Τριµεθυλολοπροπάνιο SML =6 mg/kg Τριπροπυλένογλυκόλη Ουρία Βινυλοχλωρίδιο Βλέπε οδηγία του Συµβουλίου 78/142/ΕΟΚ Βινυλιδενοχλωρίδιο QM = 5 mg/kg στο Τ.Π. ή SML = µη ανιχνεύσιµο (DL = 0,05 mg/kg) Βινυλιδενοφθωρίδιο SML =5 mg/kg

18 1990L0128 EL ΜΕΡΟΣ Β ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑΧPΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΡΟΣ Α Ακετογουαναµίνη Βλέπε «2,4- ιαµινο-6- µεθυλο-1,3,5-τριαζίνη» 10599/90A ιµερή λιπαρών ακόρεστων οξέων (C18), απεσταγµένα 10599/ ιµερή λιπαρών ακόρεστων οξέων (C18), µη απεστεγµένα 10599/92A ιµερή υδρογονωµένων λιπαρών ακόρεστων οξέων (C18), απεστεγµένα 10599/ ιµερή υδρογονωµένων λιπαρών ακόρεστων οξέων (C18), µη απεσταγµένα Ακρυλικός δικυκλοπενταδιενυλεστέρας Ακρυλικός δωδεκυλεστέρας Ακρυλικός 2-αιθυλεξυλεστέρας Ακρυλικός 2-υδροξυπροπυλεστέρας Αδυπικός διβινυλεστέρας Αζελαϊκός διµεθυλεστέρας ,2,4-Βενζόλοτρικαρβοξυλικό οξύ Βλέπε «Τριµελλιτικό οξύ» Τριχλωρίδιο του 1,3,5-Βενζόλοτρικαρβοξυλικού οξέος Βενζογουαναµίνη Βλέπε «2,4- ιαµινο-6-φαινυλο-1,3,5-τριαζίν» Bisphenol S Βλέπε «4,4 - ιυδροξυδιφαινυλοσουλφόνη» ,4-Βουτανοδιόλη ις (2,3-εποξυπροπυλ) αιθέρας της 1,4-βουτανοδιόλης ,4-Βουτανοδιόλη formal Bουτεν-2-όλη tert- Bουτυροφαινόλη Καπρολακτόνη QM(T) =5 mg/kg στο Τ.Π.(εκφρασµένο σε εποξυ) Χλωρεντικό οξύ Βλέπε «εξαχλωροενδοµεθυλενοτετραϋδροφθαλικό οξύ» Κροτωνικό οξύ εκένιο ,4- ιαµινο-6-φαινυλο-1,3,5- τριαζίνη ,6- ιαµινο-2,2,4-τριµεθυλοεξάνιο ,6- ιαµινο-2,4,4-τριµεθυλοεξάνιο

19 1990L0128 EL ,4 - ιχλωροδιφαινυλοσουλφόνη ικυκλοπενταδιένιο ,4 - ιυδροξυδιφαινυλοσουλφόνη ,3 - ιµεθυλ-4,4 -διαµινοδικυκλοεξυλοµεθάνιο ,6- ιµεθυλοφαινόλη ,2- ιµεθυλο-1,3-προπανοδιόλη ,3- ιοξολάνη Ανθρακικό διφαινύλιο ιβινυλοβενζόλιο ωδεκανοδιοϊκό οξύ Αιθυλιδενοδικυκλο[2.2.1]επτ-2-ένιο N-επτυλαµινοενδεκανοϊκό οξύ ,4-Εξαδιένιο εξαϋδροφθαλικός ανυδρίτης ,6-Εξανοδιόλη Εξένιο Ισοβουτυλοβινυλαιθέρας Ισοφθαλικό οξύ ιχλωρίδιο του ισοφθαλικού οξέος Ισοπρένιο Βλέπε «2-Μεθυλο-1,3-βουταδιένιο» Λαυρολακτάµη Μηλεϊνικός διαλλυλεστέρας Μηλεϊνικός διβουτυλεστέρας Μεθακρυλαµίδιο Μεθακρυλικός αλληλεστέρας Μεθακρυλικός κυκλοεξυλεστέρας Μεθακρυλικός διεστέρας της 1,3-βουτανοδιόλης Μεθακρυλικός διεστέρας της 1,4-βουτανοδιόλης Μεθακρυλικός διεστέρας της αιθυλενογλυκόλης Μεθακρυλικός 2-(διµεθυλα- µινο)αιθυλεστέρας Μεθακρυλικός 2,3-εποξυπροπυλεστέρας Μεθακρυλικός 2-σουλφοαιθυλεστέρας Μεθακρυλικός σουλφοπροπυλεστέρας Αλας νατρίου του µεθαλλυλοσουλφονικού οξέος QM(T) =5 mg/kg στο Τ.Π.(εκφρασµένο σε εποξυ) QM =5 mg/kg στο Τ.Π.

20 1990L0128 EL Μεθυλο-1,3-βουταδιένιο Μεθυλο-1-βουτένιο ,4-(Μεθυλένοδι oξυ)βουτάνιο Βλέπε «1,4-βουτανοδιόλη formal» N-Μεθυλολοµεθακρυλαµίδιο α-μεθυλοστυρόλιο ,6-Ναφθαλενοδικαρβοξυλικό οξύ Nεοπεντυλογλυκόλη Βλέπε «2,2- ιµεθυλο-1,3- προπανιοδιόλη» Nεοδεκανοϊκός βινυλεστέρας Νορβορνένιο Βλέπε «ικυκλο[2.2.1] επτ-2- ένιο» tert-Οκτυλοφαινόλη Πεντένιο Υπερφθοροπροπυλοϋπερφθοροβινυλαιθέρας Φθαλικά οξέα Βλέπε «Ισο- ή o-φθαλικό οξύ» ,3-Προπανιοδιόλη Προπιονικός βινυλεστέρας Σεβακικός διµεθυλεστέρας Στυρολοσουλφονικό οξύ Βινυλεστέρας του τριαλκυλ (C5-C15)οξεικού οξέος (= vinyl versatate) Κυανουρικός τριαλληλεστέρας Τρικυκλοδεκανοδιµεθανόλη Τριµελλιτικό οξύ QM(T) = 5 mg/kg στο Τ.Π Χλωρίδιο του τριµεθυλαιθανολαµµωνίου QM(T) =5 mg/kg στο Τ.Π.(εκφρασµένο σε τριµελλιτικό οξύ) Τριακρυλικό 1,1,1-τριµεθυλολοπροπάνιο Τριµεθακρυλικό 1,1,1-τριµεθυλολοπροπάνιο Τριοξάνη Τρις(2-υδροξυαιθυλ)αµίνη Βλέπε «Τριαιθανοληαµίνη» N-Βινυλο-N-µεθυλακεταµίδιο QM = 5 mg/kg στο Τ.Π Βινυλοπυρρολιδόνη p-βινυλοτολουόλιο Βλέπε «p-μεθυλοστυρόλιο» m-ξυλενόλη Βλέπε «2,4- ιµεθυλοφαινόλη» o-ξυλενόλη Βλέπε «2,3- ιµεθυλοφαινόλη» p-ξυλενόλη Βλέπε «2,5- ιµεθυλοφαινόλη»

21 1990L0128 EL M4

22 1990L0128 EL ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝ ΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ Γενική εισαγωγή 1. Το παρόν παράρτηµα περιλαµβάνει κατάλογο: α) ουσιών που ενσωµατώνονται στα πλαστικά προκειµένου να επιτευχθεί συγκεκριµένη τεχνική επίδραση στο τελικό προϊόν. Οι ουσίες αυτές απαντώνται στο τελικό αντικείµενο β) ουσιών που χρησιµοποιούνται ως ενδεδειγµένο µέσο πολυµερισµού (π. χ. επιφανειοδραστικές ουσίες, ουσίες γαλακτωµατοποίησης, ρυθµιστικοί παράγοντες κ. λπ.). Στον κατάλογο αυτό δεν περιλαµβάνονται ουσίες που επηρεάζουν άµεσα τη δηµιουργία πολυµερών (π. χ. καταλυτικά συστήµατα). 2. Ο κατάλογος δεν περιλαµβάνει τα άλατα (στα οποία συµπεριλαµβάνονται τα διπλά και τα όξινα άλατα) των επιτρεπόµενων οξέων, φαινολών ή αλκοολών µε αργίλιο, αµµώνιο, ασβέστιο, σίδηρο, µαγνήσιο, κάλιο, νάτριο και ψευδάργυρο. Ωστόσο στον κατάλογο εµφανίζονται ονόµατα που περιέχουν τους όρους «οξύ (οξέα), άλατα», όταν δεν αναγράφονται το ή τα αντίστοιχα ελεύθερα οξέα. Στις περιπτώσεις αυτές ο όρος «άλατα» σηµαίνει «άλατα αργιλίου, αµµωνίου, ασβεστίου, σιδήρου, µαγνησίου, καλίου, νατρίου και ψευδαργύρου». 3. Στον κατάλογο δεν περιλαµβάνονται οι παρακάτω ουσίες µολονότι µπορεί να είναι παρούσες: α) ουσίες οι οποίες ενδεχοµένως εµφανίζονται στο τελικό προϊόν, ως: προσµείξεις των χρησιµοποιηµένων ουσιών, ενδιάµεσα προϊόντα αντίδρασης, προϊόντα διάσπασης β) µείγµατα των εγκεκριµένων ουσιών Τα υλικά και τα αντικείµενα που περιέχουν τις ουσίες που αναφέρονται στα στοιχεία α) και β) επιβάλλεται να συµµορφώνονται προς τις απαιτήσεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 της οδηγίας 89/109/ΕΟΚ. 4. Οι ουσίες είναι καλής τεχνικής ποιότητας όσον αφορά τα κριτήρια καθαρότητας. 5. Ο κατάλογος περιλαµβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες: στήλη 1 (αριθ. PM/REF): τον αριθµό αναφοράς υλικού συσκευασίας ΕΟΚ των ουσιών στον κατάλογο, στήλη 2 (αριθ. CAS): τον αριθµό µητρώου CAS (Chemical Abstracts Service), στήλη 3 (επωνυµία): χηµική ονοµασία, στήλη 4 (περιορισµοί): ενδέχεται να συµπεριλαµβάνονται: το όριο ειδικής µετανάστευσης (SML), η µέγιστη επιτρεπόµενη ποσότητα «καταλοίπου» ουσίας στο υλικό ή αντικείµενο (QM), τυχόν άλλοι περιορισµοί που αναφέρονται ειδικά. 6. Αν µία ουσία που αναγράφεται στον κατάλογο ως µεµονωµένη ένωση καλύπτεται και από γενικό όρο, για την ουσία αυτή ισχύουν οι περιορισµοί που αναφέρονται στη µεµονωµένη ένωση. 7. Εφόσον παρατηρείται ασυµφωνία µεταξύ του αριθµού CAS και της χηµικής ονοµασίας, η χηµική ονοµασία υπερισχύει του αριθµού CAS. Αν εντοπίζεται ασυµφωνία µεταξύ του αριθµού CAS όπως αυτός παρατηρείται στο Einecs και του µητρώου CAS υπερισχύει ο αριθµός CAS του µητρώου CAS.

23 1990L0128 EL Ατελής κατάλογος προσθέτων M Οξεικό οξύ Οξεικός n-βουτυλεστέρας Οξεικός αιθυλεστέρας Οξεικός ανυδρίτης Ακετόνη Άλατα του ακετυλοξεικού οξέος Γλυκερίδια ακεττυλιωµένα Εστέρες αλειφαντικών µονοκαρβοξυλικών οξέων (C6-C22) µε πολυγλυκερίνη Λιπαρά οξέα από λίπη και έλαια ζωικών ή φυτικών τροφίµων Αδιπικό οξύ Αλκοόλες, αλειφατικές, µονοσθενείς, κορεσµένες, γραµµικές, πρωτοταγείς (C4-C24) Αλγινικό οξύ Αλκυλο (C 8 -C22 22 ) θεϊκά οξέα, γραµµικά, πρωτοταγή, µε άρτιο αριθµό ατόµων άνθρακα Υδροξυφωσφορώδες αργίλιο ασβέστιο, ένυδρο Ίνες, νιφάδες και σκόνες αργιλίου Υδροξείδιο του αργιλίου Βασικό ανθρακικό αργίλιο µαγνήσιο Οξείδιο του αργιλίου Αµινοκροτωνικός διεστέρας µε θειώδις(2-υδροξυαιθυλ) αιθέρα Αµµωνία Bρωµιούχο αµµώνιο Υδροξείδιο του αµµωνίου Αραχιδικό οξύ Αραχιδονικό οξύ Ασκορβικό οξύ Παλµιτικός ασκορβυλεστέρας Στεατικός ασκορβυλεστέρας Κηρός µελισσών Βεχεναµίδιο Βεχενικό οξύ Μπετονίτης Βενζοϊκό οξύ Βενζοϊκός βουτυλεστέρας Βενζοϊκός αιθυλεστέρας Βενζοϊκός µεθυλεστέρας Βενζοϊκός προπυλεστέρας

24 1990L0128 EL M ι(4-αιθυλοβενζυλιδενο) σορβίτης ι(µεθυλοβενζυλιδενο) σορβίτης Αζωτούχο βόριο Βουτάνιο Bουτυρικό ασβέστιο Υδροξείδιο του ασβεστίου Οξείδιο του ασβεστίου Θειοαργιλικό ασβέστιο Κηρός καντελίλα Καπρυλικό οξύ ιοξείδιο του άνθρακα Άλατα του ανθρακικού οξέος Καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη Κηρός καρναούµπα Καζεΐνες Κικινέλαιο, αφυδατωµένο Mονο-και διγλυκερίδια κικινελαίου Κυτταρίνη Οξεική βουτυρική κυτταρίνη Κυτταρίνη, αναγεννηµένη Κηζερίνη Κιτρικό οξύ Κιτρικός τριαιθυλεστέρας Ίνες βάµβακος Χριστοβαλίτης Κυκλοεξυλαµίνη αµµάρα n- εκανοϊκό οξύ α- εξτρίνη β- εξτρίνη Γη διατόµων Γη διατόµων, πυρωµένη µε συλλίπισµα σόδας ιβενζυλιδενοσορβίτης ,5- ι-τερτ-βουτυλο-4-υδροξυβενζοϊκός 2,4-δι-τερτ-βουτυλοφαινυλεστέρας ,5- ι-τερτ-βουτυλο-4-υδροξυβενζοϊκός δεκαεξυλεστέρας ,5- ι-τερτ-βουτυλο-4-υδροξυβενζυλοφωσφονικός διδεκαοκτυλεστέρας

25 1990L0128 EL M4 M4 M ιακυανοδιαµίδιο ιµεθυλοσουλφοξείδιο ιπενταερυθρίτης ιπροπυλενογλυκόλη ολοµίτης Ερουκαµίδιο Ερουκικό οξύ Αιθανόλη Αιθυλοκαρβοξυµεθυλοκυτταρίνη Αιθυλοκυτταρίνη N,N -Αιθυλενο-δις-ελεαµίδιο N,N -Αιθυλενο-δις-παλµιταµίδιο N,N -Αιθυλενο-δις-στεαταµίδιο Αιθυλενοδιαµινοτετραοξεικό οξύ Αιθυλενο-Ν-παλµιταµίδιο-N -στεαταµίδιο Αιθυλοϋδροξυαιθυλοκυτταρίνη Αιθυλοϋδροξυµεθυλοκυτταρίνη Αιθυλοϋδροξυπροπυλοκυτταρίνη Λίπη και έλαια, από ζωικές ή φυτικές πηγές τροφίµων Λίπη και έλαια, υδρογονωµένα, από ζωικές ή φυτικές πηγές τροφίµων Μυρµηκικό οξύ Φουµαρικό οξύ Γαδελαϊκό οξύ Ζελατίνες Ίνες υάλου Μικροσφαιρίδια υάλου Γλουταρικό οξύ Γλυκερίνη ιβεχενικός εστέρας της γλυκερίνης Εστέρες της γλυκερίνης µε οξεικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε αλειφατικά κορεσµένα γραµ- µικά οξέα µε άρτιο αριθµό ατόµων Εστέρες της γλυκερίνης µε βουτυρικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε ερουκικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε 12- υδροξυστεατικό οξύ

26 1990L0128 EL Εστέρες της γλυκερίνης µε λαυρικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε λινελαϊκό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε µυριστικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε ελαϊκό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε παλµιτικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε εννεανοϊκό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε προπιονικό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε ρικινελαϊκό οξύ Εστέρες της γλυκερίνης µε στεατικό οξύ Mονοβεχενικός εστέρας της γλυκερίνης Mονοεξανοϊκός εστέρας της γλυκερίνης Μονολαυρικός εστέρας του διοξεικού εστέρα της γλυκερίνης Mονοοκτανοϊκός εστέρας της γλυκερίνης Ασκορβικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του ελαϊκού οξέος Κιτρικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του ελαϊκού οξέος Ασκορβικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του παλµιτικού οξέος Κιτρικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του παλµιτικού οξέος Ασκορβικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του στεατικού οξέος Κιτρικός εστέρας του µονογλυκεριδίου του στεατικού οξέος Τριεπτανοϊκός εστέρας της γλυκερίνης Άλατα της γλυκερίνης Γραφίτης Κόµµι γκουάρ Αραβικό κόµµι Επτανοϊκό οξύ Εξανοϊκό οξύ Χουντίτης Υδροχλωρικό οξύ Υδροµαγνησίτης Υδροταλκίτης Υδροξυβενζοϊκός αιθυλεστέρας Υδροξυβενζοϊκός ισοπροπυλεστέρας

Αριθ. L 41/44 ( ΕΓΊ Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Αριθ. L 41/44 ( ΕΓΊ Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Αριθ. L 41/44 ( ΕΓΊ Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 23. 2. 95 ΟΔΗΓΙΑ 95/3/EK ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Φεβρουαρίου 1995 γιο την τροποποίηση της οδηγίας 9Û/128/EOK σχετικά με τα πλαστικά υλικά

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΙΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΙΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 21. 3. 90 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων Αριθ. L 75/ 19 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΙΑ THE ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 23ης Φεβρουαρίου 1990 σχετικά με ta

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 26. Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται. να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα

Άρθρο 26. Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται. να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα Άρθρο 26 Πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζεται (4) (8) να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα 1. α) Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στα ακόλουθα υλικά και αντικείμενα τα οποία ως τελικά προϊόντα, προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (5) Η μέθοδος προσδιορισμού της μη μεταναστευτικότητας των

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (5) Η μέθοδος προσδιορισμού της μη μεταναστευτικότητας των 30.6.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 172/71 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/42/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2007 περί των υλικών και των αντικειμένων από μεμβράνη αναγεννημένης κυτταρίνης που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1982L0711 EL 01.09.1997 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 18ης Οκτωβρίου 1982 για τον καθορισµό των βασικών κανόνων που

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (EE L 12 της , σ. 1)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (EE L 12 της , σ. 1) 02011R0010 EL 14.09.2016 006.001 1 Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. στον. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX SANCO/10387/2013 Rev. 1 ANNEX (POOL/E3/2013/10387/10387R1-EN ANNEX.doc) D030733/02 [ ](2013) XXX draft ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΕ) αριθ. / ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ. Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:;

ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ. Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:; Κ.Δ.Π. 575/2005 ΠΑΡ ΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 4060 της 23 ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡ ΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣΙ Κανονιστικέ,:; Διοικητικέ,:; Πράξει,:; Αριθμός 575 Οι περί Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)

3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 3002 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) Αριθ. 530 (4) Τροποποίηση του άρθρου 26 του Κώδικα Τροφίμων Πο τών και Αντικειμένων Κοινής Χρήσης «Πλαστικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 9/88 EL 11.1.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/37 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 10ης Ιανουαρίου 2019 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 30/2 6.2.2015 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2015/174 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 5ης Φεβρουαρίου 2015 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15140/14 DENLEG 167 AGRI 682 SAN 420 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο

Αριθ. Ε Όνομα Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο ΜΕΡΟΣ Γ ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Ομάδα I Συγκεκριμένο ανώτατο επίπεδο E 170 Ανθρακικό ασβέστιο E 260 Οξικό οξύ E 261 Οξικά κάλια E 262 Οξικά άλατα του νατρίου E 263 Οξικό ασβέστιο E 270 Γαλακτικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994.

Κανονισμός ΕΟΚ 2568/1991, Ε.Ε., όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον Κανονισμό Ε.Κ. 177/1994. Άρθρο71 (1) Ελαιόλαδο 1. «Ελαιόλαδο» χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της ελαίας της Ευρωπαϊκής (OLEA EUROPEA) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984

(Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 15ης Οκτωβρίου 1984 Αριθ. L 277/ 12 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 20. 10. 84 II (Πράξεις για την ισχύ των οποίων δεν απαιτείται δημοσίευση) ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά

Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Τα υποδεικνυόμενα ανώτατα

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 160/14 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 579/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Μαΐου 2014 για την παρέκκλιση από ορισμένες διατάξεις του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D016142/02.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D016142/02. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 23 Σεπτεμβρίου 2011 (OR. en) 14633/11 DENLEG 129 AGRI 625 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: 15 Σεπτεμβρίου 2011 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Τα τοξικολογικά δεδομένα που απαιτούνται για τα NOGE

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Τα τοξικολογικά δεδομένα που απαιτούνται για τα NOGE L 302/28 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 19.11.2005 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1895/2005 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Νοεμβρίου 2005 για περιορισμό της χρήσης ορισμένων εποξεικών παραγώγων σε υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D034272/03 - Παράρτημα Ι.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D034272/03 - Παράρτημα Ι. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2014 (OR. en) 15140/14 ADD 1 DENLEG 167 AGRI 682 SAN 420 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: Θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 6. 3. 96 ΟΔΗΓΙΑ 96/8/EK ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Φεβρουαρίου 1996 σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 113/18 29.4.2017 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/752 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Απριλίου 2017 για την τροποποίηση και τη διόρθωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 10/2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα

Σελίδα 1 από 16. Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) 13. Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα 13 Τρόφιμα που προορίζονται για ειδική διατροφή όπως ορίζονται στην οδηγία 2009/39/ΕΚ 13.1 Τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 13.1.1 Παρασκευάσματα για

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 156/26 Ο ΗΓΙΑ 2003/36/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 26ης Μαΐου 2003 που τροποποιεί για εικοστή πέµπτη φορά την οδηγία 76/769/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί προσεγγίσεως των νοµοθετικών,

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 15.1.2011 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιανουαρίου 2011 για τα πλαστικά υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0500 EL 20.05.2005 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 15ης Οκτωβρίου 1984 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 17 διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά 17.1 στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 29.8.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 230/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (EE) αριθ. 816/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 28ης Αυγούστου 2013 σχετικά με την τροποποίηση, αφενός,

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2011R0010 EL 30.12.2011 002.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 10/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

ISSN Επίσημη Εφημερίδα. ( 1 ) Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ ISSN 1725-2547 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 12 Έκδοση στην ελληνική γλώσσα Νομοθεσία 54ο έτος 15 Ιανουαρίου 2011 Περιεχόμενα II Μη νομοθετικές πράξεις ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 10/2011

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ

Συσκευασία Τροφίμων. Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Συσκευασία Τροφίμων Ενότητα 11: Υλικά & Αντικείμενα σε Επαφή με Τρόφιμα Food Contact Materials (FCM), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκων: Αντώνιος Καναβούρας Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη

E 220 228 Διοξείδιο του θείου - θειώδη άλατα 20 (3) μόνο σιρόπι γλυκόζης, αφυδατωμένο ή μη Αριθμός κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l ή mg/kg ανάλογα με την περίπτωση) Υποσημειώσεις περιορισμοί/εξαιρέσεις 11 Σάκχαρα, σιρόπια, μέλι και επιτραπέζια γλυκαντικά 11.1 Σάκχαρα και σιρόπια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΧΗΜΙΚΗΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑθηνάΒουρούδη Μαρούλα Κιούση ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αναπόσπαστο κομμάτιτηςπαραγωγικήςδιεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΛΚΑΝΙΑ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΛΚΑΝΙΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΛΚΑΝΙΑ ΜΕΘΑΝΙΟ ΑΙΘΑΝΙΟ ΠΡΟΠΑΝΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΒΟΥΤΑΝΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΜΕΘΥΛΟΠΡΟΠΑΝΙΟ ΠΕΝΤΑΝΙΟ ΜΕΘΥΛΟΒΟΥΤΑΝΙΟ ΙΜΕΘΥΛΟΠΡΟΠΑΝΙΟ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΚΟΡΕΣΤΟΙ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΑΛΚΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 8.10.2016 L 273/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1784 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Σεπτεμβρίου 2016 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2568/91 σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5741 Κ.Α.Π. 593/2004 Αρ. 3865, Αριθμός 593 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2004

Ε.Ε. Παρ. III(I) 5741 Κ.Α.Π. 593/2004 Αρ. 3865, Αριθμός 593 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) 5741 Κ.Α.Π. 593/2004 Αρ. 3865, 28.5.2004 Αριθμός 593 ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ) ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1996 ΕΩΣ 2004 Διάταγμα δυνάμει του άρθρου 28 περί Τροποποίησης Παραρτήματος των περί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Κ.Δ.Π. 608/2002 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 3661 της 13ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Ι Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις Αριθμός 608 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.11.2014 EL L 337/53 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1257/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Νοεμβρίου 2014 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2003/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25

23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25 23.3.2011 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 77/25 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 284/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Μαρτίου 2011 για καθορισμό ειδικών όρων και λεπτομερών διαδικασιών για την εισαγωγή πλαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Βάσει των νέων πληροφοριών σχετικά με την αξιολόγηση του

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (4) Βάσει των νέων πληροφοριών σχετικά με την αξιολόγηση του 31.3.2007 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 91/17 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/19/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Μαρτίου 2007 για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/72/ΕΚ σχετικάμε τα πλαστικάυλικάκαι αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

(EE L 052 της 22.2.2001, σ. 19)

(EE L 052 της 22.2.2001, σ. 19) 2001L0015 EL 11.04.2006 002.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΊΑ 2001/15/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ της 15ης Φεβρουαρίου 2001 σχετικά με τις ουσίες που

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014

Ομάδα II Χρωστικές quantum satis quantum satis (69) Περίοδος εφαρμογής: από την 1η Αυγούστου 2014 17 17.1 Συμπληρώματα διατροφής, όπως ορίζονται στην οδηγία 2002/46/ΕΚ, εξαιρουμένων των συμπληρωμάτων διατροφής για βρέφη και μικρά παιδιά Συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5397/17 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 17 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - D048354/2 ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιανουαρίου 2017 (OR. en) 5397/17 ADD 1 DENLEG 4 AGRI 24 SAN 31 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή 17 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ «Υ.Α.Ε.Τ.» ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΩΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Νικόλαος Α. Κατερέλος

Διαβάστε περισσότερα

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 )

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ Ελαϊκό οξύ διάρκεια 2 ώρες Στόχοι της άσκησης: Η εξοικείωση με τη χημική σύσταση των λιπαρών υλών. Η κατανόηση της όξινης υδρόλυσης ως παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός E. κατηγορίας

Αριθμός E. κατηγορίας Αριθμός E Όνομα Ανώτατα επίπεδα (mg/l 01 Γαλακτοκομικά προϊόντα και ανάλογα προϊόντα 01.1 Μη αρωματισμένο παστεριωμένο και αποστειρωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομένου του αποστειρωμένου σε εξαιρετικά υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. L 314/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.12.2009 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1170/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Νοεμβρίου 2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και

Διαβάστε περισσότερα

εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται ή διατίθενται ( 3 ) ΕΕ 196 της 16.8.1967, σ. 1 οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία

εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν πωλούνται ή διατίθενται ( 3 ) ΕΕ 196 της 16.8.1967, σ. 1 οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία L 303/32 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22.11.2005 ΟΔΗΓΙΑ 2005/80/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Νοεμβρίου 2005 για την τροποποίηση της οδηγίας 76/768/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. σελίδα Πρόλογος 11. περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών ουσιών 16 2.2 Πίνακας µε παραδείγµατα 18

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. σελίδα Πρόλογος 11. περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών ουσιών 16 2.2 Πίνακας µε παραδείγµατα 18 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελίδα Πρόλογος 11 ΕΝΟΤΗΤΑ Ι 1. Χηµικές ουσίες 14 1.1 Γενικά 14 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 14 2. Μορφή και τύπος των χηµικών ουσιών στο εργασιακό περιβάλλον 16 2.1 Μορφή χηµικών

Διαβάστε περισσότερα

περίοδος εφαρμογής: από την

περίοδος εφαρμογής: από την 12 Αλάτι, μπαχαρικά, σούπες, σάλτσες, σαλάτες και προϊόντα πρωτεϊνών 12.1 12.1.1 Αλάτι και τα υποκατάστατα αλατιού Αλάτι Αριθμός E Όνομα Ε 170 Ανθρακικό ασβέστιο quantum satis E 338 452 Φωσφορικό οξύ -

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία Βοηθοί Φαρμακείου Β Εξάμηνο ΙΕΚ Ευόσμου

Οργανική Χημεία Βοηθοί Φαρμακείου Β Εξάμηνο ΙΕΚ Ευόσμου ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Κανόνες ονοματολογίας οργανικών ενώσεων 1) Εντοπίζουμε την κύρια ανθρακική αλυσίδα. Ως κύρια ανθρακική αλυσίδα θεωρείται η μεγαλύτερου μήκους συνεχής ανθρακική αλυσίδα, η

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) L 295/178 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 12.11.2011 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1130/2011 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 11ης Νοεμβρίου 2011 για τροποποίηση του παραρτήματος III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1996R2232 EL 20.11.2003 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Στην περίπτωση μίας από τις ουσίες που εμφαίνονται υπό. αριθ. 2032/2003.

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (5) Στην περίπτωση μίας από τις ουσίες που εμφαίνονται υπό. αριθ. 2032/2003. 15.12.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 355/63 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 1849/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2006 σχετικά με τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2032/2003 για τη δεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 135/3

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 135/3 30.5.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 135/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ αριθ. 450/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Μαΐου 2009 σχετικά με τα ενεργά και νοήμονα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έλθουν σε

Διαβάστε περισσότερα

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη

E 553α Ε 352. Άγαρ -άγαρ Αδιπικό κάλιο Αδιπικό νάτριο. Αδιπικό οξύ Αζωρουμπίνη, Καρμοϊσίνη E101 E 586* E 553α Ε 425 Ε 920 Ε 214 Ε 216 Ε955 Ε 406 Ε 357 Ε 356 (i) Ριβοφλαβίνη (ii) 5 φωσφορική ριβοφλαβίνη 4-Εξυλορεσορκινόλη i) Ορθοπυριτικό µαγνήσιο ii) Τριπυριτικό µαγνήσιο Konjac ι) Κόμμι konjac

Διαβάστε περισσότερα

L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014

L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014 L 89/36 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 25.3.2014 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 298/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 21ης Μαρτίου 2014 για την τροποποίηση του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα

Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα Άρθρο 80α (1) Διατηρημένα γάλατα, μερικά ή ολικά αφυδατωμένα 1. Οι διατάξεις αυτού του άρθρου εφαρμόζονται στα μερικά ή ολικά αφυδατωμένα, διατηρημένα γάλατα που ορίζονται στο Παράρτημα Ι. 2. Διαγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη

ΟΔΗΓΙΕΣ. (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (Κωδικοποιημένη έκδοση) (3) Τα αέρια συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για τη L 27/12 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 31.1.2008 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2008/5/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 30ής Ιανουαρίου 2008 σχετικά με την αναγραφή, στην επισήμανση ορισμένων τροφίμων, υποχρεωτικών ενδείξεων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ο ΗΓΙΑ 96/70/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 για τροποποίηση της οδηγίας 80/777/ΕΟΚ του Συµβουλίου περί προσεγγίσεως των νοµοθεσιών των κρατών µελών σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 126/34 22.5.2003 Ο ΗΓΙΑ 2003/40/ΕΚ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Μαΐου 2003 για τον καθορισµό του καταλόγου, των οριακών τιµών συγκεντρώσεων και των ενδείξεων για την επισήµανση των συστατικών των φυσικών µεταλλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 10 / 11 /2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 4157

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 4157 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 4157 2) Τις διατάξεις του άρθρου 1 (παρ. 1,2 και 3) του ν. 1338/1983 «Εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου» (Φ.Ε.Κ. 34/Α/1983) όπως τροποποιήθηκε από το άρ θρο 6 του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική χηµεία Ονοµατολογία οργανικών ενώσεων (καλύπτει και την Γ Λυκείου) Ονοµατολογία

Οργανική χηµεία Ονοµατολογία οργανικών ενώσεων (καλύπτει και την Γ Λυκείου) Ονοµατολογία Ονοµατολογία Το όνοµα µιας οργανικής ένωσης εκφράζει µε µοναδικό τρόπο την ένωση, δείχνει τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται το µόριό της και τον τρόπο που συντάσσονται τα άτοµα µεταξύ τους. Το όνοµα

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του

Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του 2001L0111 EL 18.11.2013 001.001 1 Το παρόν έγγραφο αποτελεί απλώς βοήθημα τεκμηρίωσης και τα θεσμικά όργανα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του B ΟΔΗΓΙΑ 2001/111/ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της

Διαβάστε περισσότερα

L 71/42 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.3.2012

L 71/42 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.3.2012 L 71/42 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.3.2012 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 203/2012 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Μαρτίου 2012 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 889/2008 σχετικά με

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα 1984L0156 EL 23.12.1991 001.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθηµα τεκµηρίωσης και δεν δεσµεύει τα κοινοτικά όργανα B Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 8ης Μαρτίου 1984 για τις οριακές τιµές και τους ποιοτικούς

Διαβάστε περισσότερα

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να

(3) Είναι επίσης αναγκαίο να καθοριστούν τα πρόσθετα που. (4) Συνεπώς, ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 πρέπει να 25.5.2006 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 137/9 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 780/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Μαΐου 2006 για την τροποποίηση του παρατήματος VI του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 του

Διαβάστε περισσότερα

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της

τα µέτρα που προβλέπονται στην παρούσα οδηγία είναι σύµφωνα µε τη γνώµη της Οδηγία 93/18/ΕΟΚ της Επιτροπής της 5ης Απριλίου 1993 για την τρίτη προσαρµογή στην τεχνική πρόοδο της οδηγίας 88/379/ΕΟΚ του Συµβουλίου για την προσέγγιση των νοµοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών

Διαβάστε περισσότερα

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι

Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια 07.1.1 Άρτος παρασκευασμένος μόνον με τα εξής συστατικά: αλεύρι από σιτάρι, νερό, μαγιά ή προζύμι, αλάτι 07 Αρτοσκευάσματα 07.1. Άρτος και αρτίδια Ομάδα I Πρόσθετα εκτός από προϊόντα που εμπίπτουν στις κατηγορίες 7.1.1 και 7.1.2 E 150a-d Καραμελοχρώματα quantum satis μόνο άρτος βύνης E 200 203 Σορβικό οξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2013 (OR. en) 10042/13 DENLEG 48 AGRI 333 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία παραλαβής: 21 Μαΐου 2013 Αποδέκτης: Γενική

Διαβάστε περισσότερα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα

Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα 1976L0756 EL 15.10.2008 009.001 1 Το έγγραφο αυτό συνιστά βοήθημα τεκμηρίωσης και δεν δεσμεύει τα κοινοτικά όργανα B ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 27ης Ιουλίου 1976 περί προσεγγίσεως των νομοθεσιών των Κρατών

Διαβάστε περισσότερα

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK)

για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα (89/ 1Û9/EOK) Αριθ. L 40/38 Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 11.2. 89 ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1988 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τα υλικά και αντικείμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ελάχιστος βαθμός καθαρότητας της δραστικής ουσίας (') Ημερομηνία έγκρισης. Ονομασία IUPAC: Ημερομηνία λήξης της έγκρισης

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ελάχιστος βαθμός καθαρότητας της δραστικής ουσίας (') Ημερομηνία έγκρισης. Ονομασία IUPAC: Ημερομηνία λήξης της έγκρισης ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Κοινή ονομασία της Διφαινυλ-2-όλη : ορθοφαινυλοφαινόλη 9 9 5 g/kg 1η Ιουλίου 2 0 1 7 3 0 Ιουνίου 2 0 2 7 Αριθ. EC: 2 0 1-9 9 3-5 Αριθ. CAS: 9 0-4 3-7 Τύπος 1 Κατά την αξιολόγηση του προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 10/2 EL 14.1.2019 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2019/49 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 4ης Ιανουαρίου 2019 σχετικά με την έγκριση του σεληνιώδους νατρίου, των επικαλυμμένων κόκκων σεληνιώδους νατρίου και ψευδαργυρο-l-σεληνομεθειονίνης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αριθ. 82 / 2016 Κατάργηση της υπ αριθ. 1901/85 απόφασης του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου (ΦΕΚ 49/Β/19.02.1986), τροποποίηση του άρθρου 80 «Είδη γάλακτος» του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) (ΦΕΚ 788/Β/31.12.1987),

Διαβάστε περισσότερα

2/12/2018 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου

2/12/2018 ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 2/12/2018 Ξενοφών Ασβός, Ολιβία Πετράκη, Παναγιώτης Τσίπος, Γιάννης Παπαδαντωνάκης, Μαρίνος Ιωάννου ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002

5585 ' ' Κ.Δ.Π. 511/2002 E.E. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 5584 Κ.Δ.Π. 511/2002 Αρ. 3647, 25.10.2002 Αριθμός 511 Οι περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Απόρριψη Υδραργύρου από Τομείς Εκτός του Βιομηχανικού Τομέα της Ηλεκτρόλυσης των Χλωριούχων

Διαβάστε περισσότερα

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

(Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.1.2013 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 13/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 25/2013 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 16ης Ιανουαρίου 2013 για την τροποποίηση των παραρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2013 (OR. en) 17261/13 DENLEG 146 SAN 502 AGRI 812 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: 2 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης

Για σκοπούς εναρμόνισης με την πράξη της Ευρωπαϊκής. Κοινότητας με τίτλο «Οδηγία 2004/45/ΕΚ της Επιτροπής της 16ης Ε.Ε. Παρ. ΠΙ(Ι) 3186 Κ.Λ.Π. 352/2005 Αρ. 4019, 29.7.2005 Αριθμός 352 Οι περί Ποικίλων Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ. Απόφαση. Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π.

Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ. Απόφαση. Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π. Ι. ΤΡΟΦΙΜΑ Απόφαση Τ ί τ λ ο ς Εναρµόνιση µε την Οδηγία Φ.Ε.Κ. Α.Χ.Σ. 260/2007 Τροποποίηση του παραρτήµατος του άρθρου 36, του Κ.Τ.Π. σε εναρµόνιση προς την Οδηγία 2006/129/ΕΚ της Επιτροπής της 8 ης εκεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0425/2000 04/09/2000 ***II ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ Θέµα : Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συ µ για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. 24-4. Που οφείλεται η ικανότητα του άνθρακα να σχηματίζει τόσες πολλές ενώσεις; Ο άνθρακας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά :

Οργανική Χημεία. 24-4. Που οφείλεται η ικανότητα του άνθρακα να σχηματίζει τόσες πολλές ενώσεις; Ο άνθρακας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά : Οργανική Χημεία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 24-1. Με τι ασχολείται η Οργανική Χημεία; Πεδίο ενασχόλησης του κλάδου της Χημείας που ονομάζεται Οργανική Χημεία είναι οι ενώσεις του άνθρακα (C). 24-2. Ποιες

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D009364/03.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο της Επιτροπής - D009364/03. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 22 Δεκεμβρίου 2010 (03.01) (OR. en) 18255/10 COMER 241 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Για το Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Jordi AYET PUIGARNAU,

Διαβάστε περισσότερα

L 268/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.10.2008

L 268/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.10.2008 L 268/14 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 9.10.2008 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 987/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 8ης Οκτωβρίου 2008 περί τροποποίησης των παραρτημάτων IV και V του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2232/96 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28ης Οκτωβρίου 1996 σχετικά µε τη θέσπιση κοινοτικής διαδικασίας για τις αρωµατικές ύλες που χρησιµοποιούνται ή προορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

3069 Κ.Δ.Π. 450/2004

3069 Κ.Δ.Π. 450/2004 Ε.Ε. Παρ. III(I) Αρ. 3850, 30.4.2004 3069 Κ.Δ.Π. 450/2004 Αριθμός 450 Οι περί Υλικών και Αντικειμένων για Επαφή με Τρόφιμα Κανονισμοί του 2004, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 6.6.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 141/3 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/32/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2009 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 41/6 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/213 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 12ης Φεβρουαρίου 2018 σχετικά με τη χρήση της δισφαινόλης Α σε βερνίκια και επιστρώσεις που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα και για την τροποποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ 1. Χρωστικές ουσίες Αριθ. Ε E 100 E 101 E 102 E 104 E 110 E 120 E 122 E 123 E 124 E 127 E 129 E 131 E 132 E 133 E 140 E 141 E 142 E 150a E 150b E 150c Όνομα Κουρκουμίνη Ριβοφλαβίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20.3.2014 COM(2014) 174 final ANNEXES 1 to 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της πρότασης ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 2023/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας εκεµβρίου 2006

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 2023/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας εκεµβρίου 2006 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΚ) αριθ. 2023/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας εκεµβρίου 2006 σχετικά µε την ορθή πρακτική παραγωγής υλικών και αντικειµένων που προορίζονται να έλθουν σε επαφή µε τρόφιµα ρ. Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου.

Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. Άρθρο 59 (1) Προϊόντα κακάο και σοκολάτας που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου. 1. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται στα προϊόντα κακάο και σοκολάτας τα οποία προορίζονται για τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004,

ξπlbλιjiί 151(1) του 2001 153(1) τόυ 2002 132(1) του 2003 67(1) του 2004 20.4.2004, Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) 3197 Κ.Δ.Π. 353/2005 Αρ. 4019,29.7.2005 Αριθμός 353 Οι περί Χρωστικών Ουσιών στα Τρόφιμα (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2005, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ

καρβοξυλικά οξέα μεθυλοπροπανικό οξύ 112 4.1. Κορεσμένα μονο - Αιθανικό οξύ Γενικά Τα κορεσμένα μονο προκύπτουν θεωρητικά από τα αλκάνια, αν αντικαταστήσουμε ένα άτομο υδρογόνου με τη ρίζα καρβοξύλιο -COOH. Έχουν το γενικό τύπο: C ν H 2ν+1

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ιεχοντας υπόψη: Οδηγία 89/105/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 21ης εκεµβρίου 1988 σχετικά µε τη διαφάνεια των µέτρων που ρυθµίζουν τον καθορισµό των τιµών των φαρµάκων για ανθρώπινη χρήση και τη κάλυψη του κόστους των στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 Έγγραφο συνόδου 2004 C5-0474/2001 2000/0211(COD) EL 22.10.2001 Κοινή θέση η οποία καθορίστηκε από το Συµβούλιο στις 16 Οκτωβρίου 2001 για την έκδοση της οδηγίας του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ

Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ EL Κωδικοποιηµένο ΚΕΙΜΕΝΟ παραγόµενο από το σύστηµα CONSLEG της Υπηρεσίας Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων CONSLEG: 1983L0183 28/11/1989 Αριθµός σελίδων: 7 < Υπηρεσία Επισήµων Εκδόσεων των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα