Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών."

Transcript

1 ΑΜΙΝΟΞΕΑ

2

3 Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. Ο γενικός μοριακός τύπος ενός α- αμινοξέος παρουσιάζεται στο διπλανό σχήμα και συνίσταται από ένα μόριο που περιέχει μια αμινομάδα και μια καρβοξυλομάδα (συνδεδεμένα συνήθως με το ίδιο άτομο ). H 2 N R Τα α-αμινοξέα αποτελούν τον επικρατέστερο τύπο φυσικού αμινοξέος. Συνιστούν δε το σύνολο των αμινοξέων που ανιχνεύονται στις πρωτεΐνες και πρωτοεγλυκάνες. Για τους παραπάνω λόγους αναφέρονται απλά ως αμινοξέα. Η δομική διαφορά μεταξύ των ποικίλων αμινοξέων συνίσταται στον πλευρικό υποκαταστάτη R.

4

5

6

7 Τα αμινοξέα κατατάσσονται σε υδροξυ, βασικά και όξινα, ανάλογα με την υποκατάσταση R της πλευρικής αλυσίδας (ΟΗ, ΝΗ 2 ή ). Επίσης, δυο από τα αμινοξέα περιέχουν θείο στην πλευρική τους αλυσίδα (κυστεΐνη και μεθειονίνη). H 2 N R Τέλος, ανάλογα με τη φύση του υποκαταστάτη, τα αμινοξέα διακρίνονται και σε αλειφατικά, αρωματικά και ετεροκυκλικά. Οι ονομασίες των αμινοξέων είναι αποκλειστικά εμπειρικές, οι οποίες συνδέονται με την προέλευση ή κάποια ιδιότητά τους.

8 Τα πρωτεϊνικά αμινοξέα είναι είκοσι. Βέβαια ανάλογα με τη φύση εκάστης πρωτεΐνης, αυτή απαρτίζεται από διαφορετικά αμινοξέα. Δέκα από τα είκοσι πρωτεϊνικά αμινοξέα χαρακτηρίζονται ως απαραίτητα, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα προσλάβει έτοιμα από τις τροφές. Τα αμινοξέα αυτά είναι: Βαλίνη Ισολευκίνη Μεθειονίνη Αργινίνη Ιστιδίνη Λευκίνη Θρεονίνη Λυσίνη Φαινυλαλανίνη Θρυπτοφάνη

9 Με εξαίρεση τη γλυκίνη (R=H), τα υπόλοιπα φυσικά αμινοξέα περιέχουν τουλάχιστον έναν ασύμμετρο άτομο. Η στερεοαπεικόνιση του άνθρακα αυτού καθορίζεται ως D ή L, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν των σακχάρων. H R NH 2 D- αμινοξύ H 2 N R L-αμινοξύ Αναλυτικότερα, το αμινοξύ γράφεται με την καρβοξυλομάδα στο πάνω μέρος του κάθετου άξονα και την ομάδα R στο κάτω μέρος. Στη συνέχεια, ο προσανατολισμός της αμινομάδας καθορίζει την D (δεξιά) ή L (αριστερά) διάταξη. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλα τα φυσικά αμινοξέα έχουν L στερεοαπεικόνιση. H

10 Για παράδειγμα, στο διπλανό σχήμα παρουσιάζεται o συντακτικός τύπος του απλούστερου ασύμμετρου φυσικού αμινοξέος, της D-αλανίνης (R= 3 ). Σε αυτόν, η καρβοξυλομάδα και ο υποκαταστάτης αναγράφονται στο πάνω και κάτω μέρος του κάθετου άξονα αντιστοίχως. Οπότε η ύπαρξη της αμινομάδας στα δεξιά του ασύμμετρου ατόμου ορίζει ότι η διάταξη του μορίου είναι D. H NH 2 3 D- αλανίνη

11 Αντίστοιχα, στο μόριο της L- φαινυλαλανίνης η αμινομάδα είναι στο αριστερό μέρος του ασύμμετρου ατόμου, οπότε η διάταξη του μορίου είναι η L. H 2 N H 2 L- φαινυλαλανίνη

12 Οξεοβασικές ιδιότητες των αμινοξέων Τα αμινοξέα επειδή περιέχουν μια καρβοξυλομάδα και μια αμινομάδα εμφανίζουν -ανάλογα με το περιβάλλον- όξινες ή βασικές ιδιότητες, δηλαδή είναι αμφολύτες. Μελετώντας αναλυτικότερα τις παραπάνω παραμέτρους για τη γλυκίνη το απλούστερο αμινοξύ- βλέπουμε ότι: 1.Η καρβοξυλική της ομάδα έχει pka=2,34 με αποτέλεσμα σε τιμές ph<2, η καρβοξυλομάδα και η αμινομάδα του μορίου (οι δυο λειτουργικές ομάδες) υφίστανται με τις όξινες μορφές τους ( και NH 3+ αντιστοίχως). 2. Σε ουδέτερο ph, η καρβοξυλομάδα είναι πλέον με τη βασική της μορφή ( - ), ενώ η αμινομάδα παραμένει στην όξινη μορφή της, αφού το pka της αμινομάδας είναι 9, Τέλος, σε βασικό ph (>10) το μόριο έχει πλέον και τις δυο ομάδες με τις βασικές τους μορφές.

13 Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζονται η μορφές της γλυκίνης σε σχέση με τη μεταβολή του ph. H H NH 3 - H H + _ H NH 3 - H H + _ H NH 2 ph<2 ph ουδέτερο ph>10 Σε ουδέτερη τιμή ph το αμινοξύ υφίσταται κυρίως με τη μορφή που περιέχει και τις δυο ομάδες φορτισμένες (διπολικό ιόν, zwitterion). Η ακριβής τιμή ph στην οποία το αμινοξύ έχει καθαρό φορτίο ίσο με μηδέν (δηλαδή έχει μετατραπεί όλο σε διπολικό ιόν) ονομάζεται ισοηλεκτρικό σημείο (pi). H δε τιμή του υπολογίζεται ως το ημιάθροισμα των δυο τιμών pka. Για παράδειγμα, η τιμή του pi της γλυκίνης ισούται με: 2,34 + 9,60 / 2, δηλαδή είναι 5,97.

14

15 Για παράδειγμα, στη γλυκίνη οι επικρατέστερες μορφές σε σχέση με το ph του περιβάλλοντος είναι οι παρακάτω: Σε ph=1 (<pka καρβοξυλίου) και οι δυο ομάδες υφίστανται με την όξινη μορφή τους (, NH 2+ ) σε ph=2,34 (=pka καρβοξυλίου), η καρβοξυλομάδα έχει αρχίσει να διίσταται και η γλυκίνη είναι πλέον μίγμα δυο μορφών, της όξινης και της διπολικής (ισοηλεκτρικής) μορφής. Η τιμή ph=6 αντιστοιχεί με το ισοηλεκτρικό σημείο, οπότε η γλυκίνη υφίσταται ως η ισοηλεκτρική του μορφή (διπολικό ιόν, zwitterion). H 1,0 < pi H NH 3 2,34=pKa1<pI H H NH 3 _ H NH 3 pka1<6,0=pi (50%) _ H NH 3 (50%) (κυρίως)

16 Για κάθε αμινοξύ υπάρχει μια χαρακτηριστική καμπύλη τιτλοδότησης, η οποία αντιστοιχεί με το διάγραμμα του ph ενός υδατικού του διαλύματος σε συνάρτηση με την προσθήκη ισοδυνάμων ΗΟ -. - Σε μια τυπική καμπύλη τιτλοδότησης η προσθήκη ΗΟ - ξεκινά από την πλήρως πρωτονιωμένη μορφή του αμινοξέος (ισχυρά όξινο ph), με αποτέλεσμα στην αρχή παρατηρείται αύξηση της τιμής pη του διαλύματος, αφού αφαιρούνται πρωτόνια από το διάλυμα. - Σε κάποιο χρονικό σημείο παρατηρείται μια σημαντική ελάττωση του ρυθμού αύξησης του ph (σχηματισμός πλατό). Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα ΗΟ - αντιδρούν πλέον με τα πρωτόνια κάποιας από τις ιοντισμένες ομάδες του αμινοξέος. - Η επόμενη απότομη αύξηση της τιμής του ph αποτελεί ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα πρωτόνια έχουν αντιδράσει πλήρως (η τιμή του ph στο κέντρο του πλατό αντιστοιχεί με το pka της ιοντισμένης ομάδας). Ο σχηματισμός δυο πλατό είναι ένδειξη ότι το αμινοξύ δεν είναι ουδέτερο. Έτσι, εάν αυτά εμφανίζονται σε ph<7, τότε το αμινοξύ είναι όξινο. Αντίθετα εμφάνιση των πλατό σε βασικό ph είναι ασφαλής ένδειξη ότι το αμινοξύ είναι βασικό.

17 Σε ph=9,60 (=pka αμινομάδας), η αμινομάδα έχει αρχίσει να μην έχει την όξινη μορφή της (δίνοντας το πρωτόνιο) και η γλυκίνη είναι πλέον μίγμα της ισοηλεκτρικής και βασικής τη μορφής. Τέλος σε ph=12 επικρατεί μόνο η βασική μορφή της γλυκίνης. 9.60=pKa2>pI _ H NH 3 _ H NH 2 12,0 > pka2 (50%) (50%) _ H NH 2 (κυρίως)

18 Στην περίπτωση που το αμινοξύ είναι όξινο ή βασικό, δηλαδή η πλευρική του αλυσίδα περιέχει μια επιπλέον καρβοξυλομάδα ή αμινομάδα, τότε το ισοηλεκτρικό του σημείο αντιστοιχεί με το ημιάθροισμα των pka των αντίστοιχων δυο καρβοξυλομάδων ή αμινομάδων του μορίου. Για παράδειγμα, το ισοηλεκτρικό σημείο (pi) της λυσίνης (βασικό αμινοξύ, περιέχει δυο αμινομάδες) ισούται με το ημιάθροισμα των τιμών pka2 και pκa3 των αμινομάδων της, δηλαδή pi= (8,95+10,79)/2 = 9,87. Αντίστοιχα, οι μορφές του αμινοξέος εξαρτώνται από τη σχέση του ph του διαλύματος με το pi και τις τιμές pka1, pka2 και pka3.

19 Έτσι, σε ph=1 η λυσίνη (<pka καρβοξυλίου) υφίσταται με την όξινη μορφή της (, NH 3+ ) σε ph=2,18 (=pka1 καρβοξυλίου), η καρβοξυλομάδα έχει αρχίσει να διίσταται και το αμινοξύ είναι πλέον μίγμα δυο μορφών σε ph=8,95 (=pka2 αμινομάδας), η πλέον όξινη αμινομάδα δεν είναι πλέον πρωτονιωμένη, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται και η διπολική (ισοηλεκτρική) μορφή της λυσίνης. 0,5 < pi H 3 N ( 2 ) 4 H 2,18=pKa1<pI H 3 N H NH 3 (κυρίως) H 3 N _ ( 2 ) 4 ( 2 ) 4 NH 3 (50%) NH 3 (50%) 8,95=pKa2<pI H 3 N _ H 2 N _ ( 2 ) 4 ( 2 ) 4 NH 3 (50%) NH 3 (50%)

20 Η τιμή ph=9,87 αντιστοιχεί με το ισοηλεκτρικό σημείο pi (=pka1+pka2/2), οπότε η λυσίνη είναι πλέον ως η διπολική (ισοηλεκτρική) της μορφή. Τέλος, σε ph>11,5 (>pka3 αμινομάδας=10,79), επικρατεί πλέον η βασική μορφή του αμινοξέος. 9,87=pI H 2 N _ ( 2 ) 4 11,5 > pka2>pi NH 3 H 2 N _ ( 2 ) 4 NH 2 (κυρίως)

21

22

23 ΠΕΠΤΙΔΙΑ-ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

24

25

26 Πεπτίδια Ως πεπτίδια ορίζονται το μόρια που προκύπτουν από την αμιδική συμπύκνωση αμινοξέων, μέσω ενός πεπτιδικού (αμιδικού) δεσμού, σύμφωνα με τον τύπο: H 3 N + H 3 N R 1 R 2 + H 2 H 3 N HN R 1 R 2 Τα πεπτίδια είναι συνήθως γραμμικά (και πολύ σπάνια κυκλικά). Κατά συνθήκη τα πεπτίδια έχουν μοριακό βάρος έως Όσα έχουν μεγαλύτερο μοριακό βάρος κατατάσσονται στις πρωτεΐνες.

27

28 Ένας πεπτιδικός δεσμός έχει (λόγω του συντονισμού που δίνεται στο παρακάτω σχήμα) μερικό χαρακτήρα διπλού δεσμού (περίπου 40%). Έτσι, είναι αδύνατη και η ελεύθερη περιστροφή του δεσμού αυτού. R 2 NH R 1 R 2 NH R 1 Σε έναν πεπτιδικό δεσμό, λόγω της στερεοχημικής παρεμπόδισης που προκαλεί η παρουσία των ανθρακαλυσίδων R 1 και R 2, επικρατεί η trans διάταξη. Με τη διάταξη αυτή οι α-άνθρακες των αμινοξέων έχουν μεταξύ τους τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση και κατά συνέπεια τη μικρότερη παρεμπόδιση. Στο χώρο κάθε πεπτιδικός δεσμός ορίζει ένα επίπεδο. Έτσι, οι υποκαταστάτες R των ανθρακαλυσίδων των αμινοξέων εναλλάσσονται στις δυο πλευρές του επιπέδου.

29 Στα πεπτίδια υφίσταται και ένα άλλος τύπος δεσμού. Είναι ο ομοιπολικός δεσμός που συνδέει δυο μόρια κυστεϊνών (αμινοξύ που διαθέτει σουλφυδρυλομάδα) τα οποία ευρίσκονται στην ίδια ή διαφορετική πεπτιδική αλυσίδα. Ο δεσμός αυτός αναφέρεται ως δισουλφιδικός δεσμός (ή δισουλφιδική γέφυρα): NH NH NH NH H 2 SH + HSH 2 ήπια οξείδωση H 2 S SH 2 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δισουλφιδικός δεσμός διασπάται με αναγωγή με 2-μερκαπτοαιθανόλη (HS 2 2 H).

30

31 Εάν η δισουλφιδική γέφυρα δημιουργείται μεταξύ δυο κυστεϊνών που ανήκουν στην ίδια πεπτιδική αλυσίδα, τότε αναφέρεται ως ενδοσουλφιδική, ενώ εάν συνδέει κυστεΐνες διαφορετικών πεπτιδίων, τότε αυτή χαρακτηρίζεται ως διαδισουλφιδική γέφυρα. S S ys ys ys ys S S S S ys ys

32

33 Τα πεπτίδια αναγράφονται και ονομάζονται ως: Όταν είναι γνωστή η ταυτότητα των αμινοξέων, αλλά όχι η σειρά της αλληλουχίας τους, τότε αναφέρονται οι συντμήσεις των αμινοξέων παρεμβάλλοντας μεταξύ τους ένα κόμμα, όπως το παρακάτω επταπεπτίδιο: Gly, His, ys, Val, Ser, Ala, Glu Εάν είναι γνωστή και η αλληλουχία των αμινοξέων, τότε μεταξύ των συντμήσεων των αμινοξέων παρεμβάλλονται παύλες. Για παράδειγμα, εάν το προηγούμενο πεταπεπτίδιο αναφερθεί ως: Val- Ala-His-Gly-Ser-Glu-ys σημαίνει ότι: α. η βαλίνη είναι το Ν-τελικό άκρο του πεπτιδίου. Δηλαδή έχει ελεύθερη την αμινομάδα του και η καρβοξυλομάδα του είναι συνδεδεμένη (με πεπτιδικο-αμιδικό δεσμό) με την αμινομάδα του δεύτερου αμινοξέος που είναι η αλανίνη.

34 β. Τα υπόλοιπα αμινοξέα αναφέρονται με τη σειρά που υπάρχουν στο πεπτίδιο. Για παράδειγμα, η γλυκίνη είναι το 4 ο στη σειρά αμινοξύ, άρα η αμινομάδα της έχει πεπτιδικό δεσμό με την καρβοξυλομάδα της ιστιδίνης (3 ο αμινοξύ), η δε καρβοξυλομάδα της έχει δεσμό με την αμινομάδα της σερίνης (5 ο αμινοξύ). γ. Το τελευταίο στη σειρά αμινοξύ (η κυστεΐνη) είναι το -τελικό αμινοξύ, δηλαδή έχει συνδεδμένη με πεπτιδικό δεσμό μόνο την αμινομάδα της, ενώ η καρβοξυλομάδα της είναι ελεύθερη. Ένας εναλλακτικός τρόπος αναγραφής του ιδίου επταπεπτιδίου είναι ο ακόλουθος: Η-Val-Ala-His-Gly-Ser-Glu-ys-ΟΗ Τέλος, όσον αφορά την ονομασία των πεπτιδίων, αυτή περιλαμβάνει την αναφορά των αμινοξέων με την αλληλουχία που υπάρχουν στο μόριο του πεπτιδίου χρησιμοποιώντας την κατάληξη «υλιο», εκτός από το -τελικό αμινοξύ που αναφέρεται απλώς με το όνομά του. Για παράδειγμα, το επταπεπτίδιο Val-Ala-His-Gly-Ser-Glu-ys θα πρέπει να ονομαστεί ως: Βαλινυλο-αλανυλο-ιστιδινυλο-γυκινυλοσερινυλο-γλουταμινυλο-κυστεΐνη.

35 Πεπτιδική σύνθεση Θεωρητικά, η σύνθεση ενός διπεπτιδίου (αποτελείται από δυο αμινοξέα) αναφέρεται στην αντίδραση των δυο αμινοξέων, η οποία όμως έχει ως αποτέλεσμα την παρασκευή ενός μίγματος πεπτιδίων. Αναλυτικότερα, όταν αντιδρά η Gly με τη Ala με στόχο τη σύνθεση του διπεπτιδίου Gly-Ala, επειδή κάθε ένα από τα μόρια αυτά διαθέτει δυο δραστικές ομάδες (αμινομάδα και καρβοξυλομάδα), θα παραχθούν επιπλέον και τα διπεπτίδια Ala-Gly, Ala-Ala και Gly-Gly (όπως χαρακτηριστικά παρουσιάζεται στο σχήμα της σελίδας 113 του διδακτ. βιβλίου σας).

36 Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της παράλληλης σύνθεσης των μη επιθυμητών αυτών προϊόντων, μια καλή στρατηγική αναφέρεται στην προκατεργασία των αμινοξέων. Συγκεκριμένα, προστατεύεται η ΝΗ 2 του Ν-τελικού αμινοξέος (γλυκίνη) και ενεργοποιείται η του μορίου αυτού. Επίσης προστατεύεται και η του άλλου αμινοξέος (αλανίνη). Με τον τρόπο αυτό, αφενός αποκλείεται η πιθανότητα να αντιδράσει η NH 2 της γλυκίνης (εξασφαλίζεται το Ν-τελικό) και αφετέρου εξασφαλίζεται ότι θα αντιδράσει η ενεργοποιημένη της. Επίσης αποκλείεται και η περίπτωση σύνθεσης διμερών, αφού είναι προστατευμένη η NH 2 της γλυκίνης (Gly-Gly) και η της αλανίνης (Ala-Ala).

37 Όταν στόχος της σύνθεσης είναι η σύνθεσης ενός πολυπεπτιδίου, δηλαδή μορίου που περιέχει περισσότερα από δυο αμινοξέα, τότε χρησιμοποιείται η στρατηγική σύνθεσης από το -τελικό προς το Ν-τελικό αμινοξύ. Η αντίθετη πορεία δεν ενδείκνυται, αφού η ενεργοποίηση του καρβοξυλίου σε ένα πεπτίδιο ενέχει μεγάλο κίνδυνο ρακεμίωσης του -τελικού του αμινοξέος. Έτσι, η ορθή στρατηγική είναι να ξεκινήσει η σύνθεση με φορά από το -τελικό στο Ν-τελικό αμινοξύ, οπότε κάθε φορά ενεργοποιείται ένα Ν- προστατευμένο, π.χ. με την Boc ομάδα, αμινοξύ και όχι ένα Ν- προστατευμένο δι- ή τρι- ή γενικά πολυ-πεπτίδιο Συνοπτικά, τα στάδια μιας τυπικής πεπτιδικής σύνθεσης αναφέρονται στην: 1. Προστασία της καρβοξυλομάδας του -τελικού αμινοξέος 2. Προστασία της αμινομάδας του επόμενου αμινοξέος, και 3. Ενεργοποίηση της καρβοξυλομάδας του 4. Αντίδραση της ενεργοποιημένης καρβοξυλομάδας του ενός με την ελεύθερη αμινομάδα του επόμενου αμινοξέος, με στόχο τη δημιουργία του πεπτιδικού δεσμού.

38 Αναλυτικότερα, έκαστο στάδιο της πεπτιδικής σύνθεσης αφορά: 1. Στην προστασία της καρβοξυλομάδας του -τελικού αμινοξέος, η οποία πραγματοποιείται τη μετατροπή της σε μεθυλεστέρα αντιδρώντας με τον διαλύτη μεθανόλη υπό όξινες συνθήκες (αέριο Hl). H 2 N 3 H/H + H 2 N 3 R 1 R 1

39 2. Στην προστασία της αμινομάδας του άλλου αμινοξέος, η οποία συνήθως πραγματοποιείται με αντίδραση με τον διανθρακικό δι(τριτ-βουτυλ)εστέρα (γνωστό και ως αντιδραστήριο Boc), σύμφωνα με την αντίδραση: H H 2 N 3 3 R 2 H HN N-προστατευμένο αμινοξύ (Ν-Boc αμινοξύ) 3 + H R 2 3

40 3. Στην ενεργοποίηση της καρβοξυλομάδας του Ν-προστατευμένου αμινοξέος, η οποία πλέον δεν πραγματοποιείται με τη μετατροπή της σε ακυλοχλωρίδιο (δεν είναι εύχρηστη, αφού το ακυλοχλωρίδιο είναι ιδιαίτερα δραστικό και συνήθως αντιδρά και με τις πυρηνόφιλες ομάδες των πλευρικών αλυσίδων). Πλέον οι καρβοξυλομάδες των Ν- προστατευμένων αμινοξέων ενεργοποιούνται αντιδρώντας με δικυκλο-εξυλοκαρβοδιϊμίδιο (D), αφού ο άνθρακας της καρβοξυλομάδας ενεργοποιείται σχηματίζοντας δεσμό με μια καλή αποχωρούσα ομάδα. 3 H 3 3 HN + R 2 N N H N-προστατευμένο αμινοξύ (Ν-Boc αμινοξύ) 3 N H 3 HN 3 R 2 N H

41 4. Στη σύζευξη, δηλαδή την αντίδραση των δυο αμινοξέων για να σχηματιστεί ο πεπτιδικός δεσμός. Ως παραπροϊόν της αντίδρασης αυτής σχηματίζεται δικυκλοεξυλουρία (DU, ένα σταθερό διαμίδιο). 3 N H 3 3 HN R 2 N + H 2 N R 1 3 H 3 H 3 3 HN R 2 NH NH NH R 1

42 Στη συνέχεια, η αμινομάδα του Ν-προστατευμένου διπεπτιδίου αποπροστατεύεται με αντίδρασης με τριφθοροξικό οξύ (TFA). Έτσι το διπεπτίδιο είναι πλέον σε θέση να αντιδράσει με ένα επιπλέον Ν- προστατευμένο αμινοξύ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί με D και αντιδρώντας θα σχηματίσει ένα νέο πεπτιδικό δεσμό, και το αντίστοιχο τριπεπτίδιο. H HN R 2 1.TFA 2. BocHN 3.D NH 3 R 1 R 3 3 H 3 HN NH NH 3 3 R 3 R 2 R 1 Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές έως ότου επιτευχθεί η σύνθεση του πεπτιδίου που έχει την επιθυμητή αλληλουχία και αριθμό αμινοξέων.

43 Αφού επιτευχθεί η σύνθεση του επιθυμητού πεπτιδίου, η προστατευτική ομάδα της αμινομάδας του Ν-τελικού αμινοξέος απομακρύνεται με αντίδραση με τριφθοροξικό οξύ (TFA) σε 2 l 2. 3 H 3 HN 3 R F 3 2 l 2 NH NH R 2 R 1 H H 2 N NH 3 R Αν και θεωρητικά η διαδικασία αυτή (πεπτιδική σύνθεση σε υγρή φάση) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση πεπτιδίων με μεγάλο αριθμό αμινοξέων, οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις εκάστου σταδίου περιορίζουν τη χρήση της στη σύνθεση μόνο μικρού μεγέθους πεπτιδίων (το πολύ έως δεκαπεπτίδια). R 2 NH R 1

44 Πεπτιδική σύνθεση σε στερεή φάση Οι χαμηλές αποδόσεις και οι περιορισμοί στο μέγεθος των πεπτιδίων που είναι δυνατόν να συντεθούν μέσω της πεπτιδικής σύνθεσης σε υγρή φάση ξεπεράστηκαν με την ανακάλυψη από τον Merrifield της πεπτιδικής σύνθεσης σε στερεή φάση. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή το -τελικό αμινοξύ συνδέεται ομοιπολικά με ένα στερεό υλικό (ρητίνη) που είναι τοποθετημένο σε μια στήλη. Στη συνέχεια προστίθενται και συνδέονται με τη σειρά τα επόμενα αμινοξέα έως ότου προστεθεί ως τελευταίο το Ν-τελικό αμινοξύ και ολοκληρωθεί η σύνθεση του επιθυμητού πεπτιδίου. Η μέθοδος αυτή έχει πλέον αυτοματοποιηθεί και περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: 1. Την προστασία της αμινομάδας του -τελικού αμινοξέος με την Boc προστατευτική ομάδα με σκοπό τον αποκλεισμό της πιθανότητας αντίδρασης της αμινομάδας με τη ρητίνη.

45 2. Τη δέσμευση της καρβοξυλομάδας του -τελικού αμινοξέος (με μηχανισμό S N 2) από μια ρητίνη πολυστυρενίου στην οποία ο βενζολικός δακτύλιος έχει ως υποκαταστάτες χλωρομεθυλενομάδες. 3. Την αποπροστασία της αμινομάδας με αντίδραση με τριφθοροξικό οξύ (TFA). Boc-NH H + l 2 R Et 3 N ρητίνη Boc-NH 2 R 1.TFA/ 2 l 2 2. Et 3 N H 2 N R 2

46 4. Την αντίδραση με το επόμενο αμινοξύ, του οποίου όμως έχει προστατευτεί η αμινομάδα και ενεργοποιηθεί η καρβοξυλομάδα (με D). 5. Την αποπροστασία της αμινομάδας με αντίδραση με τριφθοροξικό οξύ (TFA). H 2 N 2 R Boc-NH H R 1 1. Σύζευξη (D) 2. TFA/ 2 l 2 3. Et 3 N H 2 N HN 2 R 1 R

47 6. Η σύνθεση μπορεί να συνεχιστεί προσθέτοντας ένα επιπλέον αμινοξύ, του οποίου όμως έχει προστατευτεί η αμινομάδα και ενεργοποιηθεί η καρβοξυλομάδα (με D). 7. Αφού προστεθεί ο επιθυμητός αριθμός αμινοξέων, η ρητίνη απομακρύνεται με κατεργασία με υδροφθορικό οξύ (ΗF). H 2 N HN 2 R 1 R Boc-NH H 1. Σύζευξη (D) 2. HF R 2 H 3 N HN HN H R 2 R 1 R

48 Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της μεθόδου Merrifield (πεπτιδική σύνθεση στερεάς φάσης) είναι ότι η ρητίνη δεν δεσμεύει τα διάφορα παραπροϊόντα. Έτσι, αυτά απομακρύνονται με την έκπλυση της στήλης και λαμβάνεται μόνο το καθαρό προϊόν της αντίδρασης. Πρακτικά, η αυτοματοποιημένη αυτή μέθοδος έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί για τη σύνθεση πολυπεπτιδίων που περιέχουν έως και 50 αμινοξέα. Τα μεγαλύτερα πολυπεπτίδια συντίθενται με αντίδραση επιμέρους μικρότερων πεπτιδίων. Για παράδειγμα, ένα πολυπεπτίδιο με 120 αμινοξέα είναι δυνατόν να συντεθεί από τον συνδυασμό τριών επιμέρους μικρότερων πεπτιδίων (πχ που περιέχουν 45, 40 και 35 αμινοξέα αντιστοίχως). Η τεχνητή αυτή μέθοδος δεν είναι δυνατόν να συγκριθεί με αυτήν της φύσης, η οποία έχει τη δυνατότητα να συνθέτει με ευκολία ιδιαίτερα πολύπλοκες πρωτεΐνες και πεπτίδια. Με στόχο τη διαλεύκανση και χρησιμοποίηση του μηχανισμού αυτού ερευνητικές προσπάθειες (γενετική μηχανική) έχουν καταφέρει να απομονώσουν ή παράγουν βακτήρια που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πολλά χρήσιμα πεπτίδια και πρωτεΐνες, όπως π.χ. η ανθρώπινη ινσουλίνη.

49 Α. Δομή Πρωτεΐνες Η δομή των πρωτεϊνών διακρίνεται σε: 1. Πρωτοταγή, η οποία αναφέρεται στη σειρά (αλληλουχία) με την οποία τα αμινοξέα συντάσσονται στην πρωτεϊνική αλυσίδα και τις θέσεις που πιθανά υπάρχουν δισουλφιδικές γέφυρες. 2. Δευτεροταγή, που δίνει τον τρόπο με τον οποίο η πρωτεϊνική αλυσίδα (πρωτοταγής δομή) αναδιπλώνεται έτσι ώστε η πρωτεΐνη να έχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα (δομή ελάχιστης ενέργειας). Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν τη δευτεροταγή δομή είναι: α) οι δεσμοί Η μεταξύ του Ο του καρβονυλίου με αμινομάδες άλλων αμινοξέων, και β) η διευθέτηση των πλευρικών αλυσίδων έτσι ώστε να αποφεύγεται η στερεοχημική παρεμπόδιση και άπωση μεταξύ των φορτισμένων ομάδων. Δυο είναι οι τύποι δευτεροταγούς δομής των πρωτεϊνών, η α-έλικα και το β-πτυχωτό

50

51

52

53

54 3. Τριτοταγή, η οποία περιγράφει τη δομή (σε τρεις διαστάσεις) της πρωτεΐνης στο χώρο. Η δομή αυτή καθορίζεται κατά κύριο λόγο από την πρωτοταγή δομή, αφού αυτή είναι υπεύθυνη για τα μόρια που εμπεριέχονται και τις αλληλεπιδράσεις που αναπτύσσονται είναι ομοιπολικοί δεσμοί, ηλεκτροστατική έλξη, δεσμοί υδρογόνου και δυνάμεις Van der Waals (χαρακτηριστική τριτοταγής δομή πρωτεΐνης απεικονίζεται στο σχήμα της σελίδας 125 του διδακτικού βιβλίου).

55

56 4. Τεταρτοταγή, η οποία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικές αλυσίδες διευθετούνται μεταξύ τους. Η δομή αυτή έχει έννοια μόνο όταν στο σχηματισμό της πρωτεΐνης συμμετέχουν περισσότερες από μια διαφορετικές πολυπεπτιδικές αλυσίδες, οι οποίες ονομάζονται και υπομονάδες. Μια πρωτεϊνη με μια υπομονάδα (η οποία συνεπώς στερείται τεταρτοταγούς δομής) χαρακτηρίζεται ως μονομερής, μια άλλη με δυο διμερής και κατ αντιστοιχία τριμερής, τετραμερής κλπ.

57

58

59 Β. Μετουσίωση Μετουσίωση μιας πρωτεΐνης ονομάζεται η καταστροφή ή αποδιάταξη της τριτοταγούς δομής της και η τυχαία εκ νέου αναδίπλωσή της. Η διαδικασία της μετουσίωσης είναι σχετικά απλή, αφού οι δεσμοί που διασπώνται είναι σχετικά ασθενείς μπορεί και λαμβάνει χώρα: 1. Αλλαγή ph, η οποία επιφέρει αλλαγή στα φορτία των φορτισμένων ομάδων με αποτέλεσμα την αλλαγή της ηλεκτροστατικής έλξης και των δεσμών υδρογόνου που αναπτύσσονται. 2. Δημιουργία δεσμών Η, μεταξύ της πρωτεΐνης και άλλων μορίων. Επιτυγχάνεται με την επίδραση χημικών αντιδραστηρίων, τα οποία σχηματίζουν ισχυρότερους δεσμούς Η με τις πεπτιδικές ομάδες με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί η αναδίπλωση της αλυσίδας από τους προϋπάρχοντες ασθενέστερους δεσμούς Η.

60 3. Προσθήκη απορρυπαντικών, τα οποία αλληλεπιδρούν με τις μη πολικές ομάδες των πρωτεϊνών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του σχηματισμού των δεσμών Η και τη δημιουργία της τριτοταγούς δομής. 4. Θέρμανση διαλυμάτων, που επιφέρει μετουσίωση αυξάνοντας την κινητικότητα των ατόμων με αποτέλεσμα να εξασθενούν οι ηλεκτροστατικές δυνάμεις που συνεισφέρουν στη δημιουργία της τριτοταγούς δομής.

61

62

63

64

65

66

67 Προσδιορισμός της πρωτοταγούς δομής των πρωτεϊνών Η διασάφηση της πρωτοταγούς δομής μιας πρωτεΐνης είναι πολύ σημαντική για τη μελέτη της, αφού αυτή είναι που καθορίζει περαιτέρω τη μορφή και οργάνωση των ανώτερων δομών της. Για τη διασάφηση της πρωτοταγούς δομής μιας πρωτεΐνης ακολουθούμε τα παρακάτω στάδια: 1. Αναγωγή των δισουλφιδικών γεφυρών, η οποία πραγματοποιείται με αντίδραση με 2-μερκαπτοαιθανόλη. Στη συνέχεια, ακολουθεί η προστασία με ιωδοξικό οξύ των σουλφυδρυλομάδων που προκύπτουν. NH NH NH H 2 H 2 H 2 S 2 HS 2 2 H SH 2 I 2 S 2 S HS H 2 S N H N H N H

68 Από τις διάφορες τεχνικές που έχουν προταθεί για τον προσδιορισμό του Ν-τελικού αμινοξέος, η πλέον αξιόλογη είναι η κατεργασία της πρωτεΐνης με ισοθειοκυανικό φαινύλιο (PIT, αντιδραστήριο Edman). Το αντιδραστήριο αυτό αντιδρά αποκλειστικά με την ελεύθερη αμινομάδα του Ν-τελικού αμινοξέος δίνοντας τελικά το θειαζολινονικό παράγωγο του αμινοξέος, που υπό όξινες συνθήκες διασπάται από την αλυσίδα αφήνοντας άθικτη την υπόλοιπη αλληλουχία των αμινοξέων. Ph N S + H 2 N R NH R 1 NH R 2 Ph N HN NH NH S R R 1 R 2 R N S NHPh + H 2 N R 1 NH R 2

69

70 Τέλος, η εκχύλιση υπό όξινες συνθήκες του θειαζολινονικού παραγώγου του Ν-τελικού αμινοξέος έχει ως αποτέλεσμα τον μετασχηματισμό του και την παραλαβή ενός σταθερού φαινυλοϋδαντοϊνικού (PTH) παραγώγου του Ν- τελικού αμινοξέος. R N S NHPh Το PTH παράγωγο που δημιουργείται έχει άμεση σχέση με το Ν- τελικό αμινοξύ που αντέδρασε (διαφορετικό R) με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η πιστοποίηση του αμινοξέος που αντέδρασε (αφού υπάρχουν πρότυπα για τα PTH-παράγωγα όλων των φυσικών αμινοξέων). Η διαδικασία που περιγράφηκε αποτελεί μια διάσπαση Edman. Σε αυτήν προσδιορίστηκε το Ν- τελικό αμινοξύ και έμεινε τη υπόλοιπη αλυσίδα ανέπαφη, με αποτέλεσμα πλέον το επόμενο στη σειρά αμινοξύ να έχει τη θέση του Ν-τελικού. Το αμινοξύ αυτό μπορεί εύκολα να ανιχνευτεί στα πλαίσια ενός επόμενου κύκλου Edman. Πλέον υπάρχουν αυτοματοποιημένα συστήματα που έχουν την ικανότητα να προσδιορίζουν την ακριβή αλληλουχία αμινοξέων σε πεπτίδια που περιέχουν έως και 50 αμινοξέα. H + R HN S N Ph

71 5. Προσδιορισμός του -τελικού αμινοξέος επιτυγχάνεται με την κατεργασία μιας πρωτεΐνης με καρβοξυπεπτιδάσες. Τα ένζυμα αυτά είναι εξωπεπτιδάσες, δηλαδή καταλύουν την υδρόλυση μόνο των - τελικών αμινοξέων, τα οποία στη συνέχεια μπορούν προσδιοριστούν με μια από τις μεθόδους ανάλυσης των αμινοξέων. Εξειδικεύοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι η καρβοξυπεπτιδάση Α διασπά εκλεκτικά όλα τα -τελικά αμινοξέα εκτός από την αργινίνη και τη λυσίνη, τα οποία όμως διασπώνται αποκλειστικά από την καρβοξυπεπτιδάση Β.

72

73

74

75 7. Προσδιορισμός των θέσεων των δισουλφιδικών γεφυρών, η οποία επιτυγχάνεται με υδρόλυση ενός δείγματος πρωτεΐνης με ακέραιο αριθμό δισουλφιδικών δεσμών. Επίσης προσδιορίζοντας τα επιμέρους αμινοξέα είναι πλέον δυνατό να προσδιοριστεί και η θέση των δισουλφιδικών γεφυρών.

76

77 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ & ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

78 Άσκηση 3-1 Ποιες είναι οι επικρατέστερες μορφές του αμινοξέος αλανίνη σε διάλυμα με ph 1,0, 2,34, 6,0, 9,69 και 12,0 και ποιο το ισοηλεκτρικό σημείο του. (Χρησιμοποιήστε τις τιμές pka του Πίνακα 3.1 του βιβλίου σας)

79 Απάντηση 3-1 Η αλανίνη είναι ένα ουδέτερο αμινοξύ, με συνέπεια το ισοηλεκτρικό του σημείο να ισούται με το ημιάθροισμα των τιμών pka των λειτουργικών του ομάδων: Συγκεκριμένα pi= (2,34+9,69)/2 = 6,015. Οι μορφές του αμινοξέος εξαρτώνται από τη σχέση του ph του διαλύματος με το pi και τις τιμές pka1 και pka2. Οι μεταβολές αυτές δίνονται παραστατικά στα παρακάτω σχήματα:

80 Σε τιμή ph=1 (<pka καρβοξυλίου) και οι δυο ομάδες υφίστανται με την όξινη μορφή τους (, NH 2 ). Σε ph=2,34 (=pka1), η καρβοξυλομάδα έχει αρχίσει να διΐσταται και η αλανίνη είναι πλέον μίγμα δυο μορφών, της όξινης και της ισοηλεκτρικής (διπολικής) του μορφής. Η τιμή ph=6 αντιστοιχεί με το ισοηλεκτρικό σημείο, οπότε το αμινοξύ υφίσταται ως η ισοηλεκτρική του μορφή (διπολικό ιόν, zwiterrion). 3 1,0 < pka1 H NH 3 2,34=pKa1<pI H 3 NH 3 _ 3 NH 3 pka1<6,0=pi (50%) _ 3 NH 3 (50%) (ισοηλεκτρική μορφή)

81 Σε ph=9,69 (=pka2), η αμινομάδα έχει αρχίσει να μην έχει την όξινη μορφή της (δίνοντας το πρωτόνιο) και η αλανίνη είναι πλέον μίγμα της ισοηλεκτρικής και βασικής της μορφής. Τέλος σε ph=12 επικρατεί μόνο η βασική μορφή. 9,69=pKa2>pI _ 3 NH 3 _ 3 NH 2 (50%) (50%) 12,0 > pka2 _ 3 NH 2 (κυρίως)

82 Άσκηση 3-2 Ποιες είναι οι επικρατέστερες μορφές του ασπαραγικού οξέος σε διάλυμα με ph 1,0, 2,09, 3,0, 3,86, 7,0, 9,82 και 11,5 και ποιο το ισοηλεκτρικό σημείο του. (Χρησιμοποιήστε τις τιμές pka του Πίνακα 3.1 του βιβλίου σας)

83 Απάντηση 3-2 Το ασπαραγινικό οξύ είναι όξινο (περιέχει δυο καρβοξυλομάδες), οπότε το ισοηλεκτρικό του σημείο θα ισούται με το ημιάθροισμα των τιμών pka1 και pκa2 των καρβοξυλομάδων του: Συγκεκριμένα pi= (2,09+3,86)/2 = 2,975. Οι μορφές του αμινοξέος εξαρτώνται από τη σχέση του ph του διαλύματος με το pi και τις τιμές pka1, pka2 και pka3. Δίνονται δε παραστατικά στα παρακάτω σχήματα:

84 Συγκεκριμένα σε ph=1 (<pka καρβοξυλίων), όλες οι λειτουργικές ομάδες υφίστανται με την όξινη μορφή τους. Σε ph=2,09 (=pka1), η περισσότερο όξινη καρβοξυλομάδα έχει αρχίσει να διίσταται και το αμινοξύ είναι πλέον μίγμα δυο μορφών, της όξινης και της διπολικής (ισοηλεκτρικής) μορφής. 1,0 < pka1 H 3 N 2 H 2,09=pKa1<pI H 3 N H H 3 N _ 2 2 (50%) (50%)

85 Η τιμή ph=3 αντιστοιχεί με το ισοηλεκτρικό σημείο, οπότε το αμινοξύ υφίσταται υπό την ισοηλεκτρική του μορφή (διπολικό ιόν, zwiterrion). Σε ph=3,86 (=pka2) διίσταται και η δεύτερη καρβοξυλομάδα, με αποτέλεσμα το αμινοξύ να υφίσταται ως μίγμα της ισοηλεκτρικής και της πλήρως ιονισμένης του μορφής. 3,0=pI H 3 N _ 2 (ισοηλεκτρική μορφή) 3,86=pKa2>pI H 3 N _ H 3 N _ 2 2 (50%) (50%) _

86 Σε ph=7, το αμινοξύ είναι πλέον με την πλήρως ιονισμένη μορφή του. Σε ph=9,82 (=pka3), η αμινομάδα έχει αρχίσει να μην έχει την όξινη μορφή της (δίνοντας το πρωτόνιο) και το αμινοξύ είναι πλέον μίγμα της ιονισμένης και βασικής του μορφής. Τέλος σε ph=11,5 επικρατεί μόνο η βασική μορφή. 7,0 >pka2>pi H 3 N 2 (κυρίως) 9,82=pKa3>pI 11,5 > pka3>pi H 3 N 2 H 2 N H 2 N 2 (κυρίως) 2 (50%) (50%)

87 Άσκηση 4-3 Με βάση τη μέθοδο σύνθεσης σε στερεή φάση να προτείνετε πορεία σύνθεσης του τριπεπτιδίου H-Gly-Phe-Val-H.

88 Απάντηση 4-3 Το -τελικό αμινοξύ είναι η Βαλίνη. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να προστατευθεί η αμινομάδα της Val με την Boc ομάδα. Στη συνέχεια θα προσδεθεί η καρβοξυλομάδα της Val με τη ρητίνη και θα αποπροστατευτεί το Ν-άκρο του για να είναι δυνατό να αντιδράσει με το επόμενο αμινοξύ (Phe). Boc-NH H + l 2 Boc-Val 3 3 Boc-NH Et 3 N 2 ρητίνη TFA/ 2 I 2 2. Et 3 N H 2 N 2 3 3

89 Το δεύτερο αμινοξύ (Phe) θα συζευχθεί με τη συνδεδεμένη στη ρητίνη Val (αφού βέβαια πρώτα προστατευτεί η αμινομάδα του). Στη συνέχεια, θα αποπροστατευτεί η αμινομάδα με τριφθοροξικό οξύ σε διχλωρομεθάνιο και εξουδετέρωση με Et 3 N. H 2 N 2 3 Boc-NH H 2 3 Boc-Phe H 2 N HN 2 1. Σύζευξη (D) 2. TFA/ 2 I 2 3. Et 3 N 3 2 3

90 H ίδια διαδικασία (προστασία αμινομάδας με Boc, σύζευξη, απομάκρυνση προστατευτικής ομάδας) ακολουθείται και για το τρίτο αμινοξύ (Gly). Τέλος, το τριπεπτίδιο θα απομακρυνθεί από τη ρητίνη με κατεργασία με HF. H 2 N HN Boc-NH H 1. Σύζευξη (D) 2. HF Boc-Gly H H 3 N HN HN H H 2 3 3

91 Άσκηση 4-4 Με βάση τη μέθοδο σύνθεσης σε στερεή φάση να προτείνετε πορεία σύνθεσης του τριπεπτιδίου H-Ala-Phe-Thr-H (Δεν χρειάζεται προστασία η πλευρική αλυσίδα της θρεονίνης).

92 Απάντηση 4-4 Το -τελικό αμινοξύ είναι η Θρεονίνη. Αρχικά λοιπόν θα γίνει προστασία της αμινομάδας της Thr με την Boc ομάδα. Στη συνέχεια θα προσδεθεί η καρβοξυλομάδα της Thr με τη ρητίνη και θα αποπροστατευτεί το Ν-άκρο της για να είναι δυνατό να αντιδράσει με το επόμενο αμινοξύ (Phe). Boc-NH H + l 2 Boc-Thr 3 H Boc-NH Et 3 N 2 ρητίνη 3 H 1.TFA/ 2 I 2 2. Et 3 N H 2 N 2 3 3

93 Το δεύτερο αμινοξύ (Phe) θα συζευχθεί με τη συνδεδεμένη στη ρητίνη Thr (αφού βέβαια πρώτα προστατευτεί η αμινομάδα του με αντιδραστήριο Boc). Στη συνέχεια, θα αποπροστατευτεί η αμινομάδα με τριφθοροξικό οξύ σε διχλωρομεθάνιο και εξουδετέρωση με Et 3 N. H 2 N 2 3 Boc-NH H 2 3 Boc-Phe H 2 N HN 2 1. Σύζευξη (D) 2. TFA/ 2 I 2 3. Et 3 N H 2 3

94 H ίδια διαδικασία (προστασία αμινομάδας με Boc, σύζευξη, απομάκρυνση προστατευτικής ομάδας) ακολουθείται και για το τρίτο αμινοξύ (Ala). Τέλος, το τριπεπτίδιο θα απομακρυνθεί από τη ρητίνη με κατεργασία με HF. H 2 N HN 2 2 H 3 Boc-NH H 1. Σύζευξη (D) 2. HF Boc-Ala 3 H 3 N HN HN H 3 2 H 3

95 Άσκηση 4-5 Υπολογίστε την πρωτοταγή δομή ενός οκταπεπτιδίου για το οποίο γνωρίζουμε ότι: α). Κατεργασία με το αντιδραστήριο Edman δίνει PTH-Leu β). Μετά από κατεργασία με καρβοξυπεπτιδάση Α παράγεται Val, και γ). Μετά από μερική όξινη υδρόλυση διαχωρίζονται και ταυτοπoιούνται τα παρακάτω επιμέρους πεπτίδια: Met, Ala, Leu, Ala, Gly Gly, Glu Leu, Met Gly, Glu, Pro Lys, Pro, Val

96 Απάντηση 4-5 Με βάση τα στοιχεία που μας δόθηκαν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι: α. Επειδή η κατεργασία με το αντιδραστήριο Edman δίνει PTH-Leu, συνεπάγεται ότι το Ν-τελικό αμινοξύ του οκταπεπτιδίου είναι η Λευκίνη (Leu). β. Αφού η κατεργασία του οκταπεπτιδίου με καρβοξυπεπτιδάση Α παράγει Βαλίνη(Val), τότε αυτή είναι το -τελικό αμινοξύ του. Γ. Η πρωτοταγής δομή του οκταπεπτιδίου είναι δυνατόν να υπολογιστεί εάν κατατάξουμε τα αμινοξέα των πεπτιδίων που παράγονται κατά την υδρόλυσή του.

97 Έτσι, ξεκινώντας από το Ν-τελικό αμινοξύ και χρησιμοποιώντας ως βάση τη σύσταση των επιμέρους πεπτιδίων και τη λογική σειρά που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα μπορούμε : Leu Leu Met Leu Met Ala Ala Gly Gly Glu Gly Glu Pro Pro Lys Val Val να συνάγουμε ότι η πρωτοταγής δομή του πεπτιδίου είναι: Η-Leu-Met-Ala-Gly-Glu-Pro-Lys-Val-ΟΗ.

98 Άσκηση 4-6 Προτείνετε την πρωτοταγή δομή ενός οκταπεπτιδίου για το οποίο γνωρίζουμε τα εξής: α). Κατεργασία με το αντιδραστήριο Edman δίνει PTH-Ala β). Μετά από κατεργασία με καρβοξυπεπτιδάση Α παράγεται Leu και γ). Μετά από μερική όξινη υδρόλυση διαχωρίζονται και ταυτοπoιούνται τα παρακάτω επιμέρους πεπτίδια: Ala, Met, Asp Gly, Asp Gly, Glu Gly, Glu, Pro Pro, Leu, Met

99 Απάντηση 4-6 Με βάση τα στοιχεία που μας δόθηκαν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι: α. Επειδή η κατεργασία με το αντιδραστήριο Edman δίνει PTH-Ala, συνεπάγεται ότι το Ν-τελικό αμινοξύ του οκταπεπτιδίου είναι η Αλανίνη (Ala). β. Αφού η κατεργασία του οκταπεπτιδίου με καρβοξυπεπτιδάση Α παράγει Λευκίνη (Leu), τότε αυτή είναι το -τελικό αμινοξύ του. Γ. Η πρωτοταγής δομή του οκταπεπτιδίου είναι δυνατόν να υπολογιστεί εάν κατατάξουμε τα αμινοξέα των πεπτιδίων που παράγονται κατά την υδρόλυσή του.

100 Έτσι, ξεκινώντας από το Ν-τελικό αμινοξύ και χρησιμοποιώντας ως βάση τη σύσταση των επιμέρους πεπτιδίων και τη λογική σειρά που φαίνεται στον παρακάτω πίνακα μπορούμε : Ala Met Asp Leu Asp Gly Gly Glu Gly Glu Pro Pro Met Leu να συνάγουμε ότι η πρωτοταγής δομή του πεπτιδίου είναι: Η-Ala-Met-Asp-Gly-Glu-Pro-Met-Leu-ΟΗ.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν;

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα 30 μικρομόρια που συνιστούν τα πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων; Πώς μπορούν να ταξινομηθούν; Γενικά Για να προσδιορίσουμε τα 30 πρόδρομα μόρια των βιομακρομορίων θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 22 Πρωτεΐνες

Κεφάλαιο 22 Πρωτεΐνες Κεφάλαιο 22 Πρωτεΐνες Σύνοψη Οι πρωτεΐνες είναι μακρομόρια που προκύπτουν από την ένωση α-αμινοξέων. Τα α-αμινοξέα είναι οργανικές ενώσεις που έχουν μία αμινομάδα (ΝΗ 2 ) και καρβοξύλιο (COOH) συνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αμινοξέα Αμφολύτες Ισοηλεκτρικό σημείο Καμπύλη τιτλοδότησης

Αμινοξέα Αμφολύτες Ισοηλεκτρικό σημείο Καμπύλη τιτλοδότησης Αμινοξέα Αμφολύτες Ισοηλεκτρικό σημείο Καμπύλη τιτλοδότησης Οργανικές ενώσεις που περιέχουν μία τουλάχιστον καρβοξυλική ομάδα (-RCOOH) και μία τουλάχιστον αμινομάδα (-NH 2 ). Συμμετέχουν σε αρκετούς μηχανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

COOH R 2. H α-αμινοξύ 2

COOH R 2. H α-αμινοξύ 2 7 Χαρακτηριστικές χημικές αντιδράσεις των πρωτεϊνών Στόχος της άσκησης: Κατανόηση της χημικής σύστασης των πρωτεϊνών. Η εξοικείωση με σημαντικές ιδιότητες των πρωτεϊνών και αμινοξέων: παρουσία των ιοντικών

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 4 ο AMINOΞΕΑ-ΠΕΠΤΙ ΙΑ-ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

MAΘΗΜΑ 4 ο AMINOΞΕΑ-ΠΕΠΤΙ ΙΑ-ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ MAΘΗΜΑ 4 ο AMIΞΕΑ-ΠΕΠΤΙ ΙΑ-ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Αλανίνη (Αla) Αλανυλοσερίνη (Αla-Ser) Αλβουµίνη ρα. Κουκουλίτσα Αικατερίνη Χηµικός Εργαστηριακός Συνεργάτης Τ.Ε.Ι Αθήνας ckoukoul@teiath.gr AMIΞΕΑ 2 λειτουργικές οµάδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρωτεΐνες δομούνται από ένα σύνολο αμινοξέων. 1/10/2015 Δ.Δ. Λεωνίδας

Οι πρωτεΐνες δομούνται από ένα σύνολο αμινοξέων. 1/10/2015 Δ.Δ. Λεωνίδας αμινοξέα Οι πρωτεΐνες δομούνται από ένα σύνολο αμινοξέων Λυσίνη CORN Ισομερές L Ισομερές D R = πλευρική αλυσίδα (side chain) Τα περισσότερα αμινοξέα είναι ασύμμετρα Όλα τα αμινοξέα που βρίσκονται στις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΜΙΝΟΞΕΑ ΠΕΠΤΙΔΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Παππάς Χρήστος Επίκουρος καθηγητής ΑΜΙΝΟΞΕΑ Αμινοξέα είναι οργανικά μόρια που διαθέτουν καρβοξύλιο (-α) και αμινομάδα (-ες). Πλευρική αλυσίδα R NH 2 α O α- αμινοξύ OH Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Οι δομικοί λίθοι

Κεφάλαιο 1. Οι δομικοί λίθοι Κεφάλαιο 1 Οι δομικοί λίθοι Κεφάλαιο 1 Οι Δομικοί Λίθοι των Πρωτεϊνών Εικόνα 1.1 Η αμινοξική αλληλουχία μιας πρωτεϊνικής πολυπεπτιδικής αλυσίδας ονομάζεται πρωτοταγής δομή. Διαφορετικές περιοχές της αλληλουχίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 Δύο αμινοξέα Α, και Β, συνιστούν ένα διπεπτίδιο. Το αμινοξύ Α έχει ελεύθερη την καρβοξυλομάδα του. Ποια είναι η δομή του;

ΑΣΚΗΣΗ 1 Δύο αμινοξέα Α, και Β, συνιστούν ένα διπεπτίδιο. Το αμινοξύ Α έχει ελεύθερη την καρβοξυλομάδα του. Ποια είναι η δομή του; ΑΣΚΗΣΗ 1 Δύο αμινοξέα Α, και Β, συνιστούν ένα διπεπτίδιο. Το αμινοξύ Α έχει ελεύθερη την καρβοξυλομάδα του. Ποια είναι η δομή του; Β-Α γιατί το αμινοξύ Α έχει ελεύθερη την καρβοξυλομάδα του άρα θα γράφεται

Διαβάστε περισσότερα

Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α

Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α 2.1. Χημική δομή και ταξινόμηση των αμινοξέων Τα αμινοξέα, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, περιέχουν στο μόριό τους δύο χαρακτηριστικές ομάδες: την αμινομάδα και την

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη. Γνωστικό αντικείµενο: Ειδικοί διδακτικοί στόχοι

Τάξη. Γνωστικό αντικείµενο: Ειδικοί διδακτικοί στόχοι Αµινοξέα και πεπτίδια Τάξη Μάθηµα Γνωστικό αντικείµενο: ιδακτική ενότητα Απαιτούµενος χρόνος Χηµεία,Βιοχηµεία. Αµινοξέα και πεπτίδια 2 διδακτικές ώρες Ειδικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι αυτών

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 27: Βιομόρια, αμινοξέα, πεπτίδια και πρωτεΐνες 1. Γενικά Πρωτεΐνες: μεγάλα βιομόρια που απαντούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς Διαφορετικά είδη πρωτεϊνών με ποικίλη βιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21 / 09 /2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως και Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Η πλειοψηφία των αμινοξέων είναι του τύπου :

Η πλειοψηφία των αμινοξέων είναι του τύπου : ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 Η πλειοψηφία των αμινοξέων είναι του τύπου : H 2 NCHCOOH R O συνδυασμός καρβοξυλίου και αμινομάδας στο μόριό τους έχει ως αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται είτε ως οξέα είτε ως βάσεις (αμφολύτες).

Διαβάστε περισσότερα

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών

αποτελούν το 96% κ.β Ποικιλία λειτουργιών ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ 92 στοιχεία στο φλοιό της Γης 27 απαραίτητα για τη ζωή H, Ο, Ν, C αποτελούν το 96% κ.β S, Ca, P, Cl, K, Na, Mg αποτελούν το 4% κ.β. Fe, I Ιχνοστοιχεία αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : 210.64.52.777

Γκύζη 14-Αθήνα Τηλ : 210.64.52.777 ΘΕΜΑ Α Α1. α Α2. γ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Ζήτηµα 1ο 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΙΝΟΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ - Ρ/Η ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΕΦΕ 2 ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά αμινοξέα. Βιοχημεία Ι Β-3

Μικρά αμινοξέα. Βιοχημεία Ι Β-3 Βιοχημεία Ι Β-2 Μικρά αμινοξέα Βιοχημεία Ι Β-3 Aλειφατικά αμινοξέα Βιοχημεία Ι Β-4 Ιμινοξύ Βιοχημεία Ι Β-5 Αρωματικά αμινοξέα Βιοχημεία Ι Β-6 Βιοχημεία Ι Β-7 Η Tyr και η Trp απορροφούν στα 280nm-έτσι μετράται

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε

Διαβάστε περισσότερα

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001

Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 Ζήτηµα 1ο Χηµεία-Βιοχηµεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2001 1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 25 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΘΕΜΑ 1o 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: Η σταθερά Κ w στους 5 ο C έχει τιµή 10-14 : α. µόνο στο καθαρό νερό β. σε οποιοδήποτε υδατικό διάλυµα γ. µόνο σε υδατικά

Διαβάστε περισσότερα

Kυτταρική Bιολογία ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΗ 3 (7/3/2012) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ.

Kυτταρική Bιολογία ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΔIAΛEΞΗ 3 (7/3/2012) Δρ. Xρήστος Παναγιωτίδης, Τμήμα Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. Kυτταρική Bιολογία ΔIAΛEΞΗ 3 (7/3/2012) ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ AΣ ΘYMHΘOYME Στην προηγούμενη διάλεξη μιλήσαμε για τη χημική σύσταση των κυττάρων και για τα βιολογικά πολυμερή που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ Πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες είναι τα εργαλεία των ζωντανών οργανισμών Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για όλες τις αντιδράσεις και τις δραστηριότητες του κυττάρου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2017-2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ 1. Σε ποια μορφή της αιμοσφαιρίνης συνδέεται το 2,3, BPG, ποιο είναι το ηλεκτρικό του φορτίο, με

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

πρωτεΐνες πολυμερείς ουσίες δομούν λειτουργούν λευκώματα 1.Απλές πρωτεΐνες 2.Σύνθετες πρωτεΐνες πρωτεΐδια μη πρωτεϊνικό μεταλλοπρωτεΐνες

πρωτεΐνες πολυμερείς ουσίες δομούν λειτουργούν λευκώματα 1.Απλές πρωτεΐνες 2.Σύνθετες πρωτεΐνες πρωτεΐδια μη πρωτεϊνικό μεταλλοπρωτεΐνες ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ Οι πρωτεΐνες είναι πολυμερείς ουσίες με κυρίαρχο και πρωταρχικό ρόλο στη ζωή. Πρωτεΐνες είναι οι ουσίες που κυρίως δομούν και λειτουργούν τους οργανισμούς. Λέγονται και λευκώματα λόγω του λευκού

Διαβάστε περισσότερα

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΟΡΙΑΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 1: ΧΩΡΟΠΛΗΡΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (SPACE-FILLING) 1: ΧΩΡΟΠΛΗΡΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (SPACE-FILLING)

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Απομόνωση Καζεΐνης ΆΣΚΗΣΗ 6 Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Θεωρητικό μέρος ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΚΑΖΕΪΝΗ Πρωτεΐνες Είναι μεγάλα σύνθετα βιομόρια. Έχουν μοριακό βάρος από 10.000 μέχρι πάνω από 1 εκατομμύριο.

Διαβάστε περισσότερα

Δομή πρωτεϊνών: Τριτοταγής διαμόρφωση της δομής

Δομή πρωτεϊνών: Τριτοταγής διαμόρφωση της δομής Δομή πρωτεϊνών: Τριτοταγής διαμόρφωση της δομής - Αναφέρεται στην αναδίπλωση της πολυπεπτιδικής αλυσίδας πάνω στον εαυτό της και στο τελικό σχήμα που θα πάρει στο χώρο -Σ αυτή τη διαμόρφωση σημαντικό ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ Είδαμε τους μηχανισμούς με τους οποίους καταλύονται οι χημικές/βιολογικές αντιδράσεις (θα επανέλθουμε αν έχουμε χρόνο) Θα εξετάσουμε δύο παραδείγματα ενζύμων και του

Διαβάστε περισσότερα

Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α

Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α Α μ ι ν ο ξ έ α - π ε π τ ί δ ι α 2.1. Χημική δομή και ταξινόμηση των αμινοξέων Τα αμινοξέα, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, περιέχουν στο μόριό τους δύο χαρακτηριστικές ομάδες: την αμινομάδα και την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ (άσκηση 7 του εργαστηριακού οδηγού) Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ

ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΠPΩTEINEΣ Οι πρωτεΐνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις βιολογικές διεργασίες. H σημασία τους φαίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις: 1. Κατάλυση (πχ. ένζυμα) 2. Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

Το ένζυμο Καρβοξυπεπτιδάση Α έχει τα εξής χαρακτηριστικά

Το ένζυμο Καρβοξυπεπτιδάση Α έχει τα εξής χαρακτηριστικά Το ένζυμο Καρβοξυπεπτιδάση Α έχει τα εξής χαρακτηριστικά Είναι απλή πολυπεπτιδική αλυσίδα 307 αμινοξέων Είναι συμπαγής και έχει σχήμα ελλειψοειδές διαστάσεων 50 x 42 x 38 A Περιέχει περιοχές α-έλικος 38%

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Φατούρος Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. Φατούρος Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Φατούρος Ιωάννης Αναπληρωτής Καθηγητής Θέματα Διάλεξης Δομή, αριθμός και διαχωρισμός των αμινοξέων Ένωση αμινοξέων με τον πεπτιδικό δεσμό για τη δημιουργία πρωτεΐνης Λειτουργίες των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

1 ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΤΡΟΦΙΜΑ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ) Περιεχόµενο - Σκοπός του Μαθήµατος 6 ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ο ΗΓΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Το µάθηµα Επιστήµη και Μηχανική Βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου

Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Απρίλιος Μάιος 12 Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου Βιολογία Γενικής Παιδείας Β Λυκείου (Ερωτήσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον) 1. Τι είναι τα βιομόρια και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους; Βιομόρια

Διαβάστε περισσότερα

Διαλέξεις Χημείας Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Διαλέξεις Χημείας Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διαλέξεις Χημείας -2014 Αγγελική Μαγκλάρα, PhD Εργαστήριο Κλινικής Χημείας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 1. Κατάταξη 2. Λειτουργίες 1. Πεπτιδικές ορμόνες 3. Πεπτιδικός δεσμός 1. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο 1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 6 ΣΕΛΙΔΕΣ ΘΕΜΑ Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών.

Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. ΑΜΙΝΟΞΕΑ Τα αμινοξέα αποτελούν τις δομικές μονάδες των πρωτεϊνών και αποτελούν βασικό στοιχείο των οργανισμών. Ο γενικός μοριακός τύπος ενός α- αμινοξέος παρουσιάζεται στο διπλανό σχήμα και συνίσταται

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις της α-αμινομάδος

Αντιδράσεις της α-αμινομάδος Αντιδράσεις της α-αμινομάδος Μπορεί να αλκυλιωθεί με οξινα χαλίδια ή ανυδρίτες.η Κατεργασία χρησιμοποιείται για να προστατευθεί η α-αμινομάδα Αντιδρά με την νινυδρίνη.χρησιμοποιείται για ποσοτικό προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΤΙΔΙΑ. Αναπ. Καθ. Γεράσιμος Μαλανδρίνος

ΠΕΠΤΙΔΙΑ. Αναπ. Καθ. Γεράσιμος Μαλανδρίνος ΣΥΜΠΛΟΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΠΕΠΤΙΔΙΑ Αναπ. Καθ. Γεράσιμος Μαλανδρίνος Εισαγωγή Σπουδαιότητα μεταλλικών ιόντων σε βιολογικά συστήματα Πρωτείνες-ένζυμα μοντέλα τους πεπτίδια Βιοανόργανη Χημεία Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ

BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ BIOXHMEIA, TOMOΣ I ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΟΡΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΜΟΡΙΑΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ 1: ΧΩΡΟΠΛΗΡΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (SPACE-FILLING) 1: ΧΩΡΟΠΛΗΡΩΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ (SPACE-FILLING)

Διαβάστε περισσότερα

Δομές (Διαμορφώσεις) Πρωτεινικών μορίων

Δομές (Διαμορφώσεις) Πρωτεινικών μορίων Δομές (Διαμορφώσεις) Πρωτεινικών μορίων Πρωτοταγής δομή (αλληλουχία αμινοξέων) Δευτεροταγής δομή Η διάταξη της πεπτιδικής αλυσίδας στον χωρο αυτής καθ αυτής (χωρίς να ληφθούν υπ όψη οι ομάδες R) Τριτοταγής

Διαβάστε περισσότερα

Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες

Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες Οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε όλες τις κυτταρικές λειτουργίες Γένωμα vs Πρωτέωμα Όλη η αλληλουχία βάσεων στο DNA Τι είναι δυνατόν Συγκεκριμένο Στατικό Οι πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από το γένωμα Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1. Το συζυγές οξύ της ΝΗ 3 είναι: α. ΝΗ 2 - β.νa

Διαβάστε περισσότερα

Από το Ελληνικό ρήµα «πρωτεύω» που αποδεικνύει τη σηµασία των πρωτεϊνών στην διατροφή του ανθρώπου

Από το Ελληνικό ρήµα «πρωτεύω» που αποδεικνύει τη σηµασία των πρωτεϊνών στην διατροφή του ανθρώπου Πρωτεΐνες 1 Από το Ελληνικό ρήµα «πρωτεύω» που αποδεικνύει τη σηµασία των πρωτεϊνών στην διατροφή του ανθρώπου Οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκα µόρια που περιέχουν 2 Είναι πηγές αµινοξέων (απαραίτητα, µη απαραίτητα)

Διαβάστε περισσότερα

οµή και Αναδίπλωση πρωτεϊνών

οµή και Αναδίπλωση πρωτεϊνών οµή και Αναδίπλωση πρωτεϊνών Νηφόρου Κατερίνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Οµάδα Μοριακής Καρκινογένεσης, Εργ/ριο Ιστολογίας-Εµβρυολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών Σηµασία των πρωτεϊνών Ενζυµική κατάλυση Μεταφορά

Διαβάστε περισσότερα

οµικά στοιχεία βιοµορίων

οµικά στοιχεία βιοµορίων 2-1 Κεφάλαιο 2 οµικά στοιχεία βιοµορίων 2.1. ιαστάσεις των Βιοµορίων Οι διαστάσεις των βιοµορίων κυµαίνονται από µερικά Ångströms (10-10 m) έως µερικές εκατοντάδες Ångströms (10-8 m). (εικόνα 2.1, 2.2)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Η συζυγής βάση του Η 2 SO 4 είναι α. SO 4 2. β. HSO 4. γ. H 2 SO 3. δ. H 2 S. Μονάδες 5

1.1 Η συζυγής βάση του Η 2 SO 4 είναι α. SO 4 2. β. HSO 4. γ. H 2 SO 3. δ. H 2 S. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ]

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ] ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1ο Στις προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 10η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ 1 Δομή των αμινοξέων Τα αμινοξέα περιέχουν στο μόριο τους: Καρβοξύλιο και αμινομάδα. Τα αμινοξέα των πρωτεϊνών είναι α-αμινοξέα. Συνέπειες:

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική χηµεία και βιοχηµεία

Οργανική χηµεία και βιοχηµεία Οργανική χηµεία και βιοχηµεία Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1. Στις χηµικές ενώσεις, που αποτελούν το κύτταρο, περιέχονται περίπου a) δέκα χηµικά στοιχεία b) ενενήντα χηµικά στοιχεία c) είκοσι χηµικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΥ ΓΕΝΙΚΥ ΛΥΚΕΙΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΜΕΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΛΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΣ ΤΕΧΝΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΛ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΩΝΙΕΣ φ, ψ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΕΠΤΙΔΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

ΓΩΝΙΕΣ φ, ψ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΕΠΤΙΔΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΓΩΝΙΕΣ φ, ψ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΕΠΤΙΔΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ φ φ Ccarbonyl n Ccarbonyl n N Cα n Ccarbonyl n-1 Cα n N φ Ccarbonyl n-1 ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΩΝΙΑΣ ψ φ ψ Ccarbonyl n N (Ca

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν ομάδες υδροξυλίου συνδεδεμένες με κορεσμένα άτομα άνθρακα υβριδισμού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισμού,

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση και άλλων παραγόντων στην Αλλοστερική συμπεριφορά της Αιμοσφαιρίνης

Επίδραση και άλλων παραγόντων στην Αλλοστερική συμπεριφορά της Αιμοσφαιρίνης Επίδραση και άλλων παραγόντων στην Αλλοστερική συμπεριφορά της Αιμοσφαιρίνης Καθώς το οξυγόνο χρησιμοποιείται στους ιστούς παράγεται CO2 το οποίο πρέπει να μεταφερθεί πίσω στους πνεύμονες ή τα βράγχια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ερωτήσεις Α1 και Α2 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑΤΑ ο αριθμός mol OH ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 και Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 2010-11 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο : ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ 1. Τι είναι η Βιοχημεία και με ποιες ενώσεις ασχολείται. 2. Πόσα και ποια στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i..

Τα χημικά στοιχεία που είναι επικρατέστερα στους οργανισμούς είναι: i.. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «XHMIKH ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Όταν αναφερόμαστε στον όρο «Χημική Σύσταση του Κυττάρου», τί νομίζετε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 5 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σεπτέμβριος 2015 Αντωνία Ματάλα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Τι είναι οι πρωτεΐνες Βασικά σημεία Οργανικά μεγαλομόρια που αποτελούνται από αμινοξέα (περιέχουν C, H, O & Ν) Απαραίτητες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΘΕΜΑ 1 ο. 1.2 Όξινο είναι το υδατικό διάλυμα του α. ΝaCl. β. ΝΗ 4 Cl. γ. CH 3 COONa. δ. KOH. Μονάδες 5 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 7 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΘΕΜΑ 1 ο ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΑΜΙΝΟΞΕΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΑΜΙΝΟΞΕΑ 138 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΑΜΙΝΟΞΕΑ 6.1. Τα αμινοξέα Τα αμινοξέα είναι οι ενώσεις που έχουν αμινομάδα ( NH2) και καρβοξυλομάδα ( COOH) στην ίδια ανθρακική αλυσίδα και είναι ενώσεις γενικά διαλυτές στο νερό. Τα α

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ

Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ Τίτλος Μαθήματος: Ενζυμολογία Ενότητα: Εισαγωγή Διδάσκων: Καθηγητής Εμμανουήλ Μ. Παπαμιχαήλ Τμήμα: Χημείας 8 1. EIΣAΓΩΓH Tα ένζυμα είναι οι καταλύτες της ζώσης ύλης. Καταλύουν τις χημικές αντιδράσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ενότητα 8η - Μέρος Α ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Όνομα καθηγητή: Μ. ΚΑΨΟΚΕΦΑΛΟΥ Όνομα καθηγητή: Α. ΖΑΜΠΕΛΑΣ Τμήμα: Επιστήμης τροφίμων και διατροφής του ανθρώπου ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η δομή των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σεπτέμβριος 2016 Αντωνία Ματάλα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Βασικά στοιχεία Πρωτεΐνες και διατροφή Οργανικά μεγαλομόρια τα οποία αποτελούνται από αμινοξέα (περιέχουν C, H, O & Ν) Απαραίτητες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ ΚΩΛΕΤΤΗ 19-21 -10681 210 3824614 210 3847670 www.irakleitos.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις Πολυμερών

Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Πολυμερών Αντιδράσεις Μετατροπής Πολυμερών Αντιδράσεις που αφορούν την κυρία αλυσίδα Αντιδράσεις που αφορούν πλευρικές ομάδες R Αντιδράσεις τελικής ομάδας X R X Y Αντιδράσεις Κύριας Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα

Βιολογία Β Λυκείου θέματα Ι. Οι υδατάνθρακες διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. α) Να αναφέρετε από δύο παραδείγματα μονοσακχαριτών, δισακχαριτών και πολυσακχαριτών. (6μ) β) Σε ένα κύτταρο συναντώνται

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα ιάλεξης ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ιαχωρισµός Αµινοξέων

Θέµατα ιάλεξης ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ. ιαχωρισµός Αµινοξέων MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΕΝΖΥΜΑ Θέµατα ιάλεξης οµή, αριθµός και διαχωρισµός των αµινοξέων Ένωση αµινοξέων µε τον πεπτιδικό δεσµό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΡΟΦΗ Λίπη Πολυσακχαρίτες Γλυκόζη κι άλλα σάκχαρα Πρωτεΐνες Αμινοξέα Λιπαρά Οξέα Γλυκόλυση Πυροσταφυλικό Οξύ Ακέτυλο-oA Αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων / Οξειδωτική φωσφορυλίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΘΕΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους

και χρειάζεται μέσα στο ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. ενζύμων κύτταρο τρόπους Για να εξασφαλιστεί η σωστή και αρμονική έκφραση των ενζύμων μέσα στο κύτταρο χρειάζεται ρύθμιση εναρμόνιση των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων. και Η εναρμόνιση αυτή επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΥ ΓΕΝΙΚΥ ΛΥΚΕΙΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΜΑΪΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΜΕΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ-ΒΙΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΛΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΣ ΤΕΧΝΛΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΛ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων

Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων Μεταβολισμός πρωτεϊνών και των αμινοξέων Πρωτεΐνες Πολυσακχαρίτες Λίπη Γαλακτικό Γλυκόζη Αμινοξέα Πρωτεΐνες οργανισμού Δεξαμενή Αζώτου Πυροστα φυλικό Γλυκονεογένεση Γλυκόλυση Acetyl-CoA 6- φωσφορική Γλυκόζη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΛΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 2013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) 013 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Στις ερωτήσεις Α1 και Α να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών

Αρχιτεκτονική της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών Αρχιτεκτονική της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών Βασίλης Προμπονάς, PhD Ερευνητικό Εργαστήριο Βιοπληροφορικής Τμήμα Βιολογικών Επιστημών Νέα Παν/πολη, Γραφείο B161 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ταχ.Κιβ. 20537 1678,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΘΕΜΑ Α Α.1. γ Α.2. δ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α.. α. Σωστό, β. Λάθος,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ηµεροµηνία: Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/12/2013

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/12/2013 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΧΗΜΕΙΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01/12/2013 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Για τις ερωτήσεις Α1 έως Α3 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα Θεμάτων Βιολογίας Β' Λυκείου 2014-2015 Κεφάλαιο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Τράπεζα Θεμάτων Βιολογίας Β' Λυκείου 2014-2015 Κεφάλαιο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΗ_Β_ΒΙΟ_0_14306 - Β1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ι. Στην ακόλουθη εικόνα παρουσιάζονται σχηματικά δύο χημικές αντιδράσεις. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις: α) Πώς χαρακτηρίζονται τα χημικά μόρια Α και Β; Πώς χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Χημικά στοιχεία που συνθέτουν τους οργανισμούς Ο C, το H 2, το O 2 και το N 2 είναι τα επικρατέστερα στους οργανισμούς σε ποσοστό 96% κ.β. Γιατί; Συμμετέχουν σε σημαντικό βαθμό στη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Δευτεροταγής Δομή Πρωτεϊνών

Δευτεροταγής Δομή Πρωτεϊνών Δευτεροταγής Δομή Πρωτεϊνών Πρωτεϊνικό δίπλωμα Oι στόχοι μιας πρωτεΐνης όταν διπλωθεί είναι: 1. H xαμηλή ενέργεια διαμόρφωσης του κάθε αμινοξέος 2. Να επιτευχθούν υδρογονικοί δεσμοί από πολικά αμινοξέα

Διαβάστε περισσότερα

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ]

β. [Η 3 Ο + ] > 10-7 Μ γ. [ΟΗ _ ] < [Η 3 Ο + ] ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΤΑΞΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ): ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

20/3/2017. βουταναμίνη ή βούτυλ-αμίνη. 2-μέθυλ-προπαναμίνη ή ισό-βούτυλ-αμίνη. 1-μέθυλ-προπαναμίνη ή δευτεροταγής βούτυλ-αμίνη

20/3/2017. βουταναμίνη ή βούτυλ-αμίνη. 2-μέθυλ-προπαναμίνη ή ισό-βούτυλ-αμίνη. 1-μέθυλ-προπαναμίνη ή δευτεροταγής βούτυλ-αμίνη 3 η ΣΕΙΡΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 20/3/2017 1. Να γράψετε τη σκελετική δομή και να δώσετε το όνομα σε όλες τις πρωτοταγείς και δευτεροταγείς αμίνες με μοριακό τύπο 411 (1.5 μονάδα) Πρωτοταγείς αμίνες Η 2 βουταναμίνη

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής

Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Β. Φαδούλογλου 2008 Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Εργαστήρια Βιβλίο Εξετάσεις Ύλη Στοιχεία Φυσικοχηµείας και Βιοφυσικής Εργαστήρια Βιβλίο Εξετάσεις Ύλη Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG

Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Georg Wittig Νόµπελ Χηµείας 1979 Πυρηνόφιλα του Άνθρακα: ΥΛΙΔΙΑ ΦΩΣΦΟΡΟΥ Αντίδραση WITTIG Υλίδιο: Ουδέτερη ένωση µε αρνητικά φορτισµένο άτοµο (C-) ενωµένο µε θετικά φορτισµένο ετεροάτοµο (P+) Υβρίδιο Δοµών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση:

ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και 1.2 να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση: ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) : ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ 1 ο Για τις ερωτήσεις 1.1 και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. . Σύμφωνα με τη θεωρία Brönsted Lowry συζυγές ζεύγος οξέος βάσης είναι το ζεύγος α.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. . Σύμφωνα με τη θεωρία Brönsted Lowry συζυγές ζεύγος οξέος βάσης είναι το ζεύγος α. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ʹ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ ΑΣ Β ) ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΪΟΥ 2010 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια

Οργανική Χηµεία. Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια Οργανική Χηµεία Κεφάλαιο 17 & 18: Αλκοόλες, θειόλες, αιθέρες και εποξείδια 1. Αλκοόλες Ενώσεις που περιέχουν οµάδες υδροξυλίου συνδεδεµένες µε κορεσµένα άτοµα άνθρακα υβριδισµού sp 3 Βάσει παραπάνω ορισµού,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες

ΑΡΧΗ 2ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ. 1.4 Να μεταφέρετε στο τετράδιό σας τις παρακάτω χημικές εξισώσεις σωστά συμπληρωμένες: καταλύτες ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 27 ΜΑΪΟΥ 2008 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΚΥΚΛΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ

Διαβάστε περισσότερα