ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012"

Transcript

1 ΜΟΥΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Λάρισα 2012

2 Ο μαθητής μου σύμφωνα με συστηματική παρατήρηση διαπίστωσα ότι: είχε δυσκολία στην κοινωνική επαφή. Δεν ήξερε πώς να προσεγγίσει τα υπόλοιπα παιδιά. Δεν κατανοούσε τη μη λεκτική επικοινωνία (χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου, στάση σώματος). Έβρισκε τη συμπεριφορά των άλλων παιδιών απρόβλεπτη. είχε πρόβλημα επικοινωνίας. Δεν έδινε σημασία στους συμμαθητές του όταν μιλούσαν. Δεν ήξερε πότε να ξεκινήσει και πότε να σταματήσει το λόγο του σε μια συζήτηση. Ο λόγος του ήταν τυπικός και δεν μπορούσε να κατανοήσει το χιούμορ και τον μεταφορικό λόγο.

3 Τα ενδιαφέροντα του ήταν περιορισμένα και ασχολούνταν μ αυτά σχολαστικά και επαναλαμβανόμενα. Δηλαδή πράγματα που έκανε με τους γονείς του σαν εξωσχολικές δραστηριότητες (κέικ που έφτιαχνε, μπαλέτο κ.α) Δυσκολευόταν να κάνει εναλλακτικά σενάρια, να προβλέψει τι θα συμβεί π.χ. σ ένα παραμύθι, ή στο θεατρικό παιχνίδι. Δεν συμμετείχε στις αισθητηριακές ασκήσεις, δυνατοί θόρυβοι, και έντονες οσμές του δημιουργούσαν ανασφάλεια και ταραχή.

4 Στις ομαδικές συζητήσεις, είχε αδυναμία στη βλεμματική επαφή με τα άλλα παιδιά, κάτι που δεν ίσχυε στην πρόσωπο με πρόσωπο επαφή (με εμένα ή με έναν φίλο). Ήθελε να ξέρει από πριν το καθημερινό πρόγραμμα και οποιαδήποτε αλλαγή του δημιουργούσε άγχος.

5 Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα : Να είναι συχνά απομονωμένο, θλιμμένο και με πολύ άγχος. Προβληματισμοί: Τι κάνω με αυτό το παιδί; Ύστερα από επικοινωνία με τους γονείς και την ψυχολόγο που το παρακολουθούσε, πληροφορήθηκα ότι το παιδί παρουσιάζει το σύνδρομο Asperger. Τρόποι αντιμετώπισης του Συνδρόμου Αναζήτηση σχετικής βιβλιογραφίας. Μέσα στα πλαίσια του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) εξεύρεση κατάλληλων διδακτικών στρατηγικών και μεθόδων, με σκοπό να παρακολουθήσει το παιδί το συνολικό αναλυτικό πρόγραμμα.

6 Λίγα λόγια για το Δ.Ε.Π.Π.Σ του Νηπιαγωγείου. To Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών για το νηπιαγωγείο, εναρμονισμένο με τα ΔΕΠΠΣ των επόμενων βαθμίδων, προβάλλει τη διαθεματική προσέγγιση ως διδακτική μεθοδολογία για την κατάκτηση της γνώσης. Σύμφωνα με τη διαθεματική προσέγγιση, η γνώση αντιμετωπίζεται ως ολότητα και όχι τεμαχισμένη σε διαφορετικές γνωστικές περιοχές. Το πιο σημαντικό τμήμα αυτής της προσέγγισης είναι η δυναμική εμπλοκή των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία. Μια από τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την υποστήριξη της μαθησιακής και κοινωνικής εξέλιξης των μικρών παιδιών, είναι η ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

7 Μαγαζί παιχνιδιών Γωνιά Βιβλιοθήκης

8 Γωνικά Οικοδομικού υλικού Γωνιά Ολομέλειας και άλλων δραστηριοτήτων Αυτοί είναι χώροι, λιτοί, λειτουργικοί, έτσι ώστε να μπορεί το συγκεκριμένο παιδί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες.

9 Το ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάζεται μέσα από : αντικείμενα φωτογραφίες εικόνες ή σύμβολα εικόνες με λέξεις σύμβολα και εικόνες λέξεις συνδυασμούς.

10

11

12

13

14 Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά με Asperger έχουν ανάγκη από : Δομημένο μαθησιακό περιβάλλον. Σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα. Εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας. Εμπλουτισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. προσπάθησα να δομήσω κατάλληλα το εσωτερικό περιβάλλον της τάξης και το ημερήσιο πρόγραμμα, διδάσκοντας του πως να το χρησιμοποιεί. Έτσι το παιδί με το που ερχόταν στο σχολείο έβρισκε και συμβουλευόταν το ημερήσιο πρόγραμμά του. Μάθαινε έτσι τι θα κάνουμε, που θα το κάνουμε, και πως, έτσι ώστε να νοιώθει λιγότερο άγχος για την πορεία της ημέρας.

15 Ενδεικτικές δραστηριότητες του προγράμματος

16 Όταν προγραμμάτισα τη διαθεματική προσέγγιση του θέματος ΦΥΛΕΣ, είχα αναρτήσει στον πίνακα κατάλληλο εποπτικό υλικό, παρουσιασμένο με εικόνες, λέξεις και φωτογραφίες.

17

18 Ακολούθησε το παραμύθι Ο Αρλεκίνος της Σαρή.

19 Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την εικαστική προσέγγιση έργων τέχνης ζωγραφίζοντας τον Αρλεκίνο του Picasso.

20 ΔΕΥΤΕΡΑ Συζήτηση ΦΥΛΕΣ ΜΑΥΡΗ ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΕΥΚΗ Παραμύθι Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ Εικαστικά Ο ΑΡΛΕΚΙΝΟΣ Picasso. Ζωγραφική με πινέλο

21 Το παιδί όταν ήρθε το πρωί στο σχολείο και πήρε στα χέρια του το ημερήσιο πρόγραμμα, του λύθηκαν τυχόν απορίες και το ακολούθησε χωρίς άγχος. Ανέφερα αρχικά ότι τις μεγαλύτερες δυσκολίες τις παρουσίαζε στις κοινωνικό-συναισθηματικές δεξιότητες. Ενδεικτικά σας παρουσιάζω κάποιες δραστηριότητες, που πιστεύω ότι βοήθησαν το παιδί στη διαχείριση του συναισθηματικού του κόσμου και στην κοινωνική του συνδιαλλαγή και επικοινωνία.

22 A. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ α) Κανόνες επίλυσης συγκρούσεων Σ' αυτή τη δραστηριότητα συζητάμε με τα παιδιά και αναζητούμε τρόπους επίλυσης συγκρούσεων. Στην συνέχεια τους προτείνουμε να δημιουργήσουν μια αφίσα, στην οποία θα απεικονίζονται τα βήματα και οι κανόνες που απαιτούνται να επιλυθεί μια σύγκρουση. Μέσα απ' αυτή τη δραστηριότητα οι κανόνες της τάξης, παρουσιάστηκαν απλά και με σαφήνεια έτσι ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητοί από το παιδί, που δυσκολευόταν να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει κάποιες από τις συμπεριφορές των άλλων παιδιών.

23

24 β)η παλέτα των συναισθημάτων Χρησιμοποιήσαμε το παραμύθι «Η παλέτα των συναισθημάτων», όπου η Συναισθηματικούλα έκλαιγε συχνά χωρίς να ξέρει το γιατί, μέχρι που γνώρισε έναν ζωγράφο, ο οποίος της έδειξε όλα τα συναισθήματα που όλοι έχουμε μέσα μας. Με έναυσμα το παραμύθι σκορπίζουμε σε διάφορα σημεία του νηπιαγωγείου εικόνες του παραμυθιού που απεικονίζουν διάφορα συναισθήματα και καλούμε τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες να τις αναζητήσουν. Μόλις ολοκληρωθεί το κυνήγι των συναισθημάτων η κάθε ομάδα παρουσιάζει τις εικόνες που συγκέντρωσε και συζητάμε. Στη συνέχεια γράφουμε τα συναισθήματα σε μια αφίσα και η κάθε ομάδα ζωγραφίζει αντίστοιχα προσωπάκια. Σ' αυτή τη δραστηριότητα το συγκεκριμένο παιδί έμαθε να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του δεν κατάφερε όμως να τα εκφράσει.

25

26 Β. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ α) Εικαστικά Τι αισθάνεται ο Senecio

27 Παρατηρήσαμε τον πίνακα του Κλέε, Senecio, και ενθαρρύναμε τα παιδιά να μας πουν αν είναι χαρούμενος ή λυπημένος και να δικαιολογήσουν την απάντησή τους. Στην συνέχεια δώσαμε ένα αντίγραφο του Senecio σε κάθε παιδί, το οποίο κόψαν γύρω-γύρω και το κόλλησαν σε ένα γλωσσοπίεστρο δημιουργώντας έτσι μια επίπεδη κούκλα. Με τη συγκεκριμένη κούκλα τα παιδιά έπαιξαν ανάλογα με το πως αισθανόταν και μας το έδειχναν με κινήσεις.

28 Αξιολόγηση δραστηριότητας Το παιδί ανταποκρίθηκε πολύ θετικά σ αυτή τη δραστηριότητα. Χόρεψε ανέμελα και απελευθερωμένα (πιθανά γιατί το πρόσωπό του κρυβόταν από την κούκλα) και χωρίς να ντρέπεται που το παρακολουθούσαν τα άλλα παιδιά.

29 2)Κουκλοθέατρο Προτείνουμε στα παιδιά να πάρουν τις κούκλες του κουκλοθεάτρου και παίζοντας κουκλοθέατρο να μιλήσουν για την οικογένειά τους,για ότι τους αρέσει, για ότι τους αγχώνει, τους φοβίζει και για ότι θα ήθελαν να τους συμβεί. Σ' αυτή τη δραστηριότητα το παιδί δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο να επικοινωνεί με άνεση και να μοιράζεται τις σκέψεις του με τα άλλα παιδιά. Σε ατομικό επίπεδο όμως έχει αρχίσει να εξωτερικεύει τις σκέψεις του σ εμένα.

30 γ) Δραματική τέχνη Καλύτερα μαζί Ξεκινά η μουσική και τα παιδιά προσπαθούν να ανακαλύψουν με το σώμα τους ένα άγνωστο μέρος. Περπατούν, πηδούν, πέφτουν πάνω σε φανταστικά εμπόδια και κουρασμένα σκέφτονται πόσο θα ήθελαν να είχαν δίπλα τους ένα φίλο. Τότε το ένα παιδί αγκαλιάζει το άλλο και φτιάχνουν όλα μαζί μια ζεστή αγκαλιά. Η αγκαλιά αυτή ανοίγει σε έναν τεράστιο κύκλο, χωρίς να χάσουν την επαφή με το χέρι του φίλου τους. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που τα παιδιά εκφράζονται με τον αυτοσχεδιασμό και με τη μίμηση, το συγκεκριμένο παιδί ανταποκρίνεται πλέον αποτελεσματικά και αρχίζουν να διαφαίνονται οι πρώτες δεξιότητες συνεργασίας

31

32

33 Δ. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Μένουμε στο ίδιο αστέρι Σκορπίζουμε στο πάτωμα στεφάνια. Εξηγούμε στα παιδιά ότι κάθε στεφάνι είναι ένα αστέρι. Με το χτύπημα του τυμπάνου, περπατούν ανάμεσα στα στεφάνια (αστέρια) και στην παύση του ήχου προσπαθούν να χωρέσουν ανά τρεις στο ίδιο αστέρι, χωρίς να διαφωνήσουν.

34 Ήρεμη και θυμωμένη θάλασσα Σχηματίζουν έναν κύκλο και τους δίνουμε ένα μεγάλο κομμάτι μπλε ύφασμα που είναι η θάλασσα και μια μπάλα που είναι το καράβι. Τους εξηγούμε ότι κάθε φορά που ακούγεται γρήγορη μουσική η θάλασσα είναι θυμωμένη με μεγάλα κύματα και πρέπει να κινούν ανάλογα το ύφασμα προσπαθώντας να μην βυθιστεί το καράβι. Ενώ όταν ακούγεται ήρεμη μουσική, η θάλασσα γαληνεύει και ο κυματισμός γίνεται ανάλογος.

35 Αξιολόγηση δραστηριότητας Τους πρώτους μήνες που δουλεύαμε τις δραστηριότητες της φυσικής αγωγής εκτός τάξης, το συγκεκριμένο παιδί δε συμμετείχε σε καμία. Σ' αυτές τις δραστηριότητες 4 μήνες αργότερα όχι απλά συμμετείχε αλλά ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της ομάδας και πολλές φορές ηγούνταν αυτής, όντας χαρούμενο και ευτυχισμένο.

36 Αξιολόγηση του προγράμματος. Αξιολογώντας την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος, πιστεύω ότι έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα στην καλλιέργεια των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων του παιδιού, χρησιμοποιώντας τα δυνατά του σημεία. Σημαντικές αλλαγές δεν έχουν γίνει στον τομέα που αφορά τις αισθήσεις, μιας και το παιδί παρουσιάζει αισθητηριακές δυσκολίες στην ακοή (το ενοχλούν δυνατοί θόρυβοι), στην όσφρηση (έντονες οσμές) και στην γεύση που του δημιουργούν αισθήματα ταραχής και ανασφάλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση προσωπικά πιστεύω ότι θα βοηθούσε ιδιαίτερα το υλικό της Montessori που αφορά τις αισθήσεις. Συνοψίζοντας, τα παιδιά με σύνδρομο Asperger μπορούν να αισθάνονται πιο χαρούμενα και δημιουργικά μέσα σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουν καλύτερα τις δυνατότητές τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία θετικής σχέσης μεταξύ εκπαιδευτικού και παιδιού, εκπαιδευτικού και γονιού και εκπαιδευτικού και ψυχολόγου που παρακολουθεί το παιδί.

37

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης

Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών. Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης των μικρών παιδιών Έφη Γουργιώτου Λέκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστήμιο Κρήτης Το ενδιαφέρον για αξιολόγηση Ξεκινά από: %τους σχεδιαστές των αναλυτικών προγραμμάτων % τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ο υπολογιστής ως εργαλείο ενίσχυσης της μάθησης σε παιδιά προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στην πράξη:

Αξιολόγηση στην πράξη: Αξιολόγηση στην πράξη: Εναλλακτικές Μορφές Αξιολόγησης & Ατομικός Φάκελος νηπίου (Portfolio) Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος ης 47 Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ιανουάριος 2012 Οι σημειώσεις που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (2003ΣΕ04530072) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΟΥ : Λαµπροπούλου Βενέττα, τ.αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «Η Ψείρα Ρούλα & τα Έντομα» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Αγγελόπουλος Άγγελος, Α.Μ. 591941

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο. Πέτρου Χριστιάνα

Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο. Πέτρου Χριστιάνα Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο Μονογιού Έλενα Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρου Χριστιάνα Πανεπιστήμιο Κύπρου Φτιάκα Ελένη Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy

Μουσικh Α & Β Δημοτικοy ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π Α Ι Δ Α Γ Ω Γ Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Μαρία Αργυρίου Ελένη Τσούτσια Λουλάκη Μαρία Μαγαλιού Μουσικh Α & Β Δημοτικοy βιβλiο δασκαλου ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο

Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο 2011 πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης Οδηγός εκπαιδευτικού για το Θέατρο [Στο Πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αισθητικής Παιδείας για όλες τις βαθμίδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης] Ο Οδηγός συνοδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας Βιβλία για το σπίτι: Μια πρακτική συνεργασίας σχολείου-οικογένειας Αλεξίου Βασιλική 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Νηπιαγωγείο ΑΠΘ (κλασικό τμήμα) vickyalexiou@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Από τη σύγχρονη εμπειρική βιβλιογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1

Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Κοινωνικές και συναισθηματικές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών: οδηγός για παιδαγωγούς του «Early Years Foundation Stage» 1 Οι παιδαγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες αυτού του οδηγού για

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 :

Πράξη: Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια Πράξη ΟΠΣ: 479325, ΣΑΕ: 2014ΣΕ24580051 ΕΣΠΑ 2007-2013. Υποέργο 1 : Πράξη: «Ανάπτυξη μεθοδολογίας και ψηφιακών διδακτικών σεναρίων για τα γνωστικά αντικείμενα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» Άξονες Προτεραιότητας 1-2-3 Οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού»

«Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» 3ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Η απρόσμενη επίσκεψη του σεισμού» Μπαδιεριτάκη Μαρία Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ρεθύμνης mabadierit@gmail.com ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η επίσκεψη του σεισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ Α, Β, Γ, Δ, Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΚΩΦΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Περιεχόμενα Α. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του

Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Η αξιοποίηση του διαδικτύου στο νηπιαγωγείο με βάση τις απόψεις και τις αναπαραστάσεις των παιδιών σχετικά με την έννοια και τη χρήση του Αλεξίου Βασιλική 1, Κυράνου Ελένη 2, Τζιώγα Αικατερίνη 3, Τσέκα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ 1 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 6-8 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (PROJECT) Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Κουτή Μαρία, Σχολική Σύµβουλος Π. Α., M.Ed Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους; ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;» Ανάλογα με το επίπεδο της κοινωνικής τους ανάπτυξης είναι και το επίπεδο της λειτουργικής τους

Διαβάστε περισσότερα

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 2.3.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κοινωνική ικανότητα αντανακλά την ικανότητα του ατόμου να ανταποκρίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Αυτισμός)

Σημειώσεις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Αυτισμός) Σημειώσεις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Αυτισμός) Εισαγωγικά Στο φάσμα του αυτισμού υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα. Είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή του ανθρώπου,μια διαταραχή της ψυχολογικής ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

«Το Μαγικό φίλτρο» Εφαρμογή στο Νηπιαγωγείο

«Το Μαγικό φίλτρο» Εφαρμογή στο Νηπιαγωγείο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Π.Μ.Σ.«ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ& ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ» ΜΑΘΗΜΑ: «Εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗ- ΣΗ 1.1. Εισαγωγή Η νοητική καθυστέρηση αναφέρεται σε γενική νοητική λειτουργία κάτω από το μέσο όρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ-TEΠΑΕ ΔΔΜΠΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ Β ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΑΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα