ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε 300 -

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε 200 - και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε 300 -"

Transcript

1 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αριθμοί Ε ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Ε 100- ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) Ε και άλλα, όπως Ε 1105 (λυσοζύμη) ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ-ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΠΥΚΝΩΤΙΚΑ-ΠΗΚΤΩΜΑΤΟΓΟΝΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ

2 ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Διαλύτες-Φορείς Οξέα και Ρυθμιστές οξύτητας Αντιαφριστικά Αντισβολωτικά/Αντισυσσωματικά Διογκωτικά Βελτιωτικά αλεύρων Ενισχυτικά γεύσης και αρώματος Υλικά επικάλυψης (γλασάρισμα) Αέρια συσκευασίας Διογκωτικά Σκληρυντικά Υγροσκοπικά Συμπλοκοποιητές Ένζυμα

3 Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται από: Α) τη σύνθεσή τους, που καθορίζει τη θρεπτική και θερμιδική τους αξία, την περιεκτικότητα σε συστατικά που συμβάλλουν είτε στη πρόληψη ασθενειών και στη διατήρηση/προαγωγή της υγείας, είτε/και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, χρώμα, υφή). Β) τη μικροβιολογική, βιολογική και χημική τους ασφάλεια. Η χημική ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται από την παρουσία χημικών ενώσεων που είτε προστίθενται είτε προέρχονται από ρύπανση του περιβάλλοντος είτε έχουν φυσική προέλευση.

4 Πρόσθετα είναι χημικές ουσίες με η χωρίς θρεπτική αξία, που προσθέτει ο άνθρωπος στα τρόφιμα για διάφορους σκοπούς όπως η συντήρησή τους, η διατήρηση της υφής και της εμφάνισής τους, η εξυπηρέτηση ειδικών διαιτητικών αναγκών και άλλους. Η προσθήκη τους ρυθμίζεται από νομοθεσίες και κανονισμούς, και αφορά συγκεκριμένες ενώσεις σε καθορισμένες συγκεντρώσεις και είδη τροφίμων. Οι κανονισμοί στηρίζονται και αναθεωρούνται σε τοξικολογικά δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει στα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία της τρόφιμα κωδικούς με το γράμμα Ε μπροστά, το οποίο πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του τροφίμου ή να αναγράφεται το όνομα του προσθέτου. Δηλαδή Ε σημαίνει ότι έχει εγκριθεί ως ασφαλές. Πάντως, συμβαίνει αλλαγή επιτρεπόμενων προσθέτων.

5 Ε σημαίνει ότι υπάρχει σχετική προφύλαξη. Δεν υπάρχουν άμεσες επιδράσεις στον άνθρωπο. Πάντως, η μακροχρόνια χρήση μπορεί να είναι επιβλαβής, ενώ επίσης μπορεί να υπάρχει συνδυαστική επιβλαβής δράση των Ε στην υγεία. Επίσης, σημειώνεται ότι είναι διαφορετικά τα επίπεδα των Ε σε παιδιά και ενήλικες. Διεθνώς υπάρχει έλεγχος από την EU. Σε εθνικό επίπεδο από Νομαρχιακές Επιτροπές/Υπουργείο Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, Χημείο Κράτους. Για τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις δεν υπάρχει πάντα γενικός κανόνας. Παράδειγμα ένα Ε μπορεί να έχει όριο 100 mg/kg σε ένα τρόφιμο, 10 σε άλλο και 0 σε άλλο. Με εξαιρέσεις, δεν επιτρέπεται η χρήση Ε στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, π.χ. φρούτα και λαχανικά. Τα βιολογικά τρόφιμα περιέχουν Ε αλλά λιγότερα. Τα χύμα προϊόντα μπορεί να έχουν πρόσθετα, και πρέπει να αναγράφονται στη μεγάλη συσκευασία.

6 ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως χρωστικές τροφίμων είναι κυρίως η καραμέλα (Ε 150), τα καροτενοειδή: Ε 160 α, μίγμα καροτενίων. Ε 160c, καψανθίνη. Ε 160b, annato. Ε 160d, λυκοπένιο. Ε 160e, 8'-β-apo-καροτενάλη. Ε 161 ξανθοφύλλες, οι ανθοκυάνες (Ε 163), η χρωστική των τεύτλων (βετανίνη) (Ε 162), το οξείδιο του τιτανίου (Ε 171), σιδήρου (Ε 172), η κοχινεάλη (Ε 120), οι χλωροφύλλες (Ε 140), η ερυθροσίνη, το saffron, η αμαράνθη και διάφορα άλλα φυσικά ή συνθετικά χρώματα. Οι συνθετικές χρωστικές είναι πάρα πολλές και αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα τόσο από άποψη ανάλυσης, όσο και από την άποψη της τοξικολογίας και νομοθεσίας.

7 Annato (Ε 160b). Είναι εκχύλισμα των σπερμάτων του φυτού Bixa oreliana. Η κίτρινη χρωστική αποτελείται κυρίως από το καροτενοειδές βιξίνη. Καραμέλα (E 150). Είναι το άμορφο σκούρου χρώματος υλικό που προκύπτει από ελεγχόμενη θέρμανση υδατανθράκων, όπως το καλαμοσάκχαρο, η λακτόζη, το ιμβερτοσάκχαρο, οι μελάσες, υδρολυμένο άμυλο. Saffron. Κίτρινη χρωστική από το φυτό κρόκο (Crocus sativus). Κοχινεάλη (Ε 120). Κόκκινη χρωστική των εντόμων Coccus Cacti. Η ενεργός ουσία είναι το καρμινικό οξύ.

8 Βιξίνη Καρμινικό οξύ

9 Διάφορες συνθετικές χρωστικές που περιλαμβάνονται και στον ελληνικό κώδικα. Αμαράνθη. Κόκκινο χρώμα. Τρινάτριο άλας του 1-(4-σουλφο-1 '-ναφθυλαζω)- 2-ναφθολο-3.6-δισουλφονικού οξέος. (Ε 123). Ερυθροζίνη. Κόκκινο χρώμα. Δινάτριο άλας της τετραϊωδοφλουορεσκεϊνης (Ε 127). Ταρτραζίνη. Κίτρινο χρώμα, της σειράς της πυραζονόλης. (Ε 102).

10 ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΑ (ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ) E200: Σορβικό οξύ. Sorbic acid. E201: Σορβικό νάτριο. Sodium sorbate. E202: Σορβικό κάλιο. Potassium sorbate. E203: Σορβικό ασβέστιο. Calcium sorbate. E210: Βενζοικό οξύ. Benzoic acid. E211: Βενζοικό νάτριο. Sodium benzoate. E212: Βενζοικό κάλιο. Potassium benzoate. E21.3: Βενζοικό ασβέστιο. Calcium benzoate. E214: π-υδροξυ-βενζοικό αιθύλιο. Ethyl p-hydroxybenzoate. E215: π-υδροξυ-βενζοικό αιθύλιο, άλας με νάτριο. Sodium ethyl p-hydroxybenzoate. E216: π-υδροξυ-βενζοικό προπύλιο. Propyl-p- hydroxybenzoate. E217: π-υδροξυ-βενζοικό προπύλιο, άλας με νάτριο. Sodium propyl-p- hydroxybenzoate. Ε218: π-υδροξυ-βενζοικό μεθύλιο, Methyl-p- hydroxybenzoate. Ε219: π-υδροξυ-βενζοικό μεθύλιο, άλας με νάτριο. Sodium methyl-p- hydroxybenzoate.

11 Ε210. Διοξείδιο του θείου. Sulphur dioxide. E221: Θειώδες νάτριο. Sodium sulphite. Ε222: Όξινο θειώδες νάτριο (διθειώδες νάτριο). Sodium hydrogen sulphide. Ε223: Μεταδιθειώδες νάτριο (πυροθειώδες νάτριο). Sodium metabisulphide (pyrosulphurus acid, disodium salt). E224: Μεταδιθειώδες κάλιο (πυροθειώδες κάλιο). Potassium metabisulphide (pyrosulphurus acid, dipotassium salt). E226: Θειώδες ασβέστιο. Calcium sulphide. E227: Όξινο θειώδες ασβέστιο. Calcium hydrogen sulphide). E228: Όξινο θειώδες κάλιο (διθειώδες κάλιο). Potassium hydrogen sulphide. E234: Νισίνη. Nisin. E235: Ναταμυκίνη (ναταμυσίνη, πιμαρισίνη). Natamycin (pimarisii Ε249: Νιτρώδες κάλιο. Potassium nitrite. Ε250: Νιτρώδες νάτριο. Sodium nitrite. Ε251: Νιτρικό νάτριο. Sodium nitrate (salpetre). E252: Νιτρικό κάλιο. Patassium nitrate. E280: Προπιονικό οξύ. Propionic acid. E281: Προπιονικό νάτριο. Sodium propionate. E282: Προπιονικό ασβέστιο. Calcium propionate. E283: Προπιονικό κάλιο. Potassium propionate. E1105: Λυσοζύμη. Lysozyme.

12 Βενζοικά Η αντιμικροβιακή δράση των βενζοικών είναι συνάρτηση του ph, και είναι μεγαλύτερη σε χαμηλές τιμές ph. Οφείλουν τη δράση τους στο αδιάστατο μόριο. Σε ph 4,0 το 60 % των βενζοικών βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή ενώ σε ph 6,0 μόνο το 15 %. Δρουν καλύτερα σε ph 2,5-4,0. Η υψηλή οξύτητα είναι από μόνη της επαρκής για την αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων. Έτσι, τα βενζοικά χρησιμοποιούνται ως αναστολείς μυκήτων και ζυμομυκήτων. Σε ορισμένα τρόφιμα, όπως χυμοί φρούτων, τα βενζοικά μπορεί να δημιουργούν δυσάρεστες γεύσεις (πιπεράτη η καμένη).

13 Αλκυλ-εστέρες του π-υδρoξυ-βεννζοικού οξέος (parabens) Οι αλκυλ-εστέρες (μεθυλ-, αιθυλ-, προπυλ-, βουτυλ-, επτυλ-) του π-υδροξυβενζοικού οξέος είναι δραστικοί σε όξινα και ουδέτερα τρόφιμα. Η δράση τους δεν αυξάνει στον ίδιο όπως τα βενζοικά βαθμό με την πτώση του ph. Οι εστέρες αυτοί είναι πιο αποτελεσματικοί από το βενζοικό οξύ και τα άλατά του σε τρόφιμα χαμηλής οξύτητας και ουδέτερα. Είναι πιο δραστικά έναντι μυκήτων και ζυμομυκήτων παρά έναντι βακτηρίων. Εκτός από τα μεθυλ- παράγωγα, είναι άχρωμα, άγευστα, άοσμα.

14 Σορβικά Το σορβικό οξύ (CH 3 -CH-CHCH-CHCOOH) είναι ακόρεστο λιπαρό οξύ, το 2,4-εξαδιενικό οξύ. Σε υδατικά διαλύματα διασπάται με οξείδωση. Τα σορβικά (άλατα με ασβέστιο, νάτριο η κάλιο) είναι αποτελεσματικά σε όξινα παρά σε ουδέτερα τρόφιμα. Η αντιμικροβιακή τους δράση οφείλεται στο αδιάστατο μόριο. Είναι κυρίως μυκητο-ζυμο-στατικά, ενώ έχουν δείξει δράση και έναντι κάποιων βακτηρίων. Σε ph 4,0 το 86 % βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή, ενώ σε ph 6,0 μόνο το 6 %. Είναι πιο αποτελσματικά από το βενζοικό νάτριο σε ph 4-6. Σε ph <3 είναι περίπου ισότιμα με το βενζοικό νάτριο, και πιο αποτελεσματικά από τα προπιονικά. Το σορβικό οξύ μεταβολίζεται στο σώμα σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, όπως τα λιπαρά οξέα των τροφίμων. Μεταβολίζεται και από ορισμένους μικροοργανισμούς, και έτσι έχει περιορισμένη διάρκεια. Με μικροβιακή διάσπαση μπορεί να δημιουργούνται ανεπιθύμητες οσμές. Επίσης, το ίδιο σε υψηλές συγκεντρώσεις έχει ανεπιθύμητη οσμή.

15 Προπιονικά Το προπιονικό οξύ (CH 3 CH 2 COOH) και τα άλατά του με ασβέστιο και νάτριο είναι μυκητο-ζυμο-στατικές ενώσεις. Η αντιμικροβιακή δράση τους οφείλεται στο αδιάστατο μόριο. Σε ph 4,0 το 88 % βρίσκεται σε αδιάστατη μορφή, ενώ σε ph 6,0 μόνο το 6,7 %. Έτσι, είναι δραστικά σε τρόφιμα με ph < 6,0. Λιπαρά οξέα Σχετικά με την αντιμικροβιακή δράση γενικά των λιπαρών οξέων, θεωρείται ότι τα ευθείας αλυσίδας είναι πιο αποτελεσματικά από τα διακλαδισμένης αλυσίδας. Τα οξέα με άτομα άνθρακα <7 είναι πιο αποτελεσματικά σε χαμηλές τιμές ph, ενώ με άτομα άνθρακα 8-12 σε ουδέτερο ph, ως αναστολείς μυκήτων και ζυμομυκήτων.

16 Γαλακτικό και οξικό οξύ Το γαλακτικό και το οξικό οξύ έχουν αντιμικροβιακή δράση. Σε πολλές περιπτώσεις παράγονται στα τρόφιμα από μικροοργανισμούς. Η δράση τους οφείλεται στην πτώση του ph κάτω από την περιοχή ανάπτυξης μικροοργανισμών, και σε μεταβολική αναστολή από τα αδιάστατα μόρια οξέος. Η ποσότητα των οργανικών οξέων στα τρόφιμα εκφράζεται πιο σωστά από την ογκομετρούμενη οξύτητα από ότι το ph μόνο του, δεδομένου ότι το ph μετράει τη συγκέντρωση των ιόντων υδρογόνου και τα οργανικά οξέα δεν ιονίζονται πλήρως. Το διοξικό νάτριο είναι παράγωγο του οξικού οξέος και χρησιμοποιείται έναντι μυκήτων. Από τα οργανικά οξέα, χρησιμοποιείται, επίσης, το κιτρικό οξύ. Δεν είναι άμεσο αντιμικροβιακό, αλλά αυξάνει την αντιμικροβιακή δράση άλλων με μείωση του ph και με δέσμευση μετάλλων.

17 Διοξείδιο του θείου Το διοξείδιο του θείου παρουσιάζει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Υπάρχουν οι παρακάτω προσεγγίσεις: Υπεύθυνο για την αντιμικροβιακή δράση είναι το αδιάστατο μόριο (θειώδες οξύ η διοξείδιο του θείου), και η αποτελεσματικότητα είναι μεγαλύτερη σε χαμηλό ph. Η αντιμικροβιακή δράση οφείλεται στην ισχυρή αναγωγική δράση. Έτσι, μειώνονται τα επίπεδα του οξυγόνου σε επίπεδο που δεν μπορούν να αναπτυχθούν αερόβιοι μικροοργανισμοί. Η αντιμικροβιακή δράση οφείλεται σε άμεση επίδραση σε ενζυμικά συστήματα. Σε αυτό συνηγορεί και η αποτελεσματικότητα του διοξειδίου του θείου στην αναστολή της ενζυμικής καστάνωσης. Τα οξικά και γαλακτικά βακτήρια και πολλοί μύκητες είναι πιο ευαίσθητοι στο διοξείδιο του θείου από τους ζυμομύκητες. Τα πιο οξειδωτικά είδη ζυμομυκήτων είναι, γενικά, πιο ευαίσθητα από τα πιο ζυμωτικά είδη.

18 Νιτρικά και νιτρώδη Τα νιτρικά και τα νιτρώδη έχουν αντιμικροβιακή δράση. Τα νιτρικά και τα νιτρώδη, όπως και τα άλατά τους με κάλιο, χρησιμοποιούνται σε ζυμούμενα κρεατικά. Σταθεροποιούν το κόκκινο χρώμα του κρέατος, συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αρώματος-γεύσης, και αναστέλλουν μικροοργανισμούς. Τα πιο σημαντικά στη συντήρηση των κρεάτων είναι τα νιτρώδη. Τα νιτρώδη εξαφανίζονται κατά τη θέρμανση και διατήρηση. Στον αντίποδα, βακτήρια (μικρόκκοκοι) ανάγουν τα νιτρικά σε νιτρώδη κατά τη ζύμωση. Η αντιμικροβιακή δράση των νιτρωδών αυξάνει με την πτώση του ph, που υποδεικνύει ότι το αδιάστατο μόριο είναι η δραστική του μορφή. Τα νιτρώδη είναι το πιο δραστικό αντιμικροβιακό στην αντιμετώπιση του Clostridium botulinum (βουτυλισμός), που είναι βασική δράση τους σε προϊόντα κρέατος. Όμως, τα νιτρώδη αντιδρούν με δευτεροταγείς αμίνες και σχηματίζουν νιτρωζαμίνες, πολλές από τις οποίες είναι καρκινογόνες. Νιτρωζαμίνες έχουν βρεθεί σε ζυμούμενα κρέατα και σε προϊόντα ψαριών. Στην πράξη επιδιώκεται χρήση μίγματος νιτρικών / νιτρωδών, και τα νιτρικά ανάγονται προς νιτρώδη, σε τέτοια ποσότητα ώστε να ανάγεται το Clostridium botulinum, και να μη δημιουργούνται νιτρωζαμίνες.

19 Άλατα και ζάχαρα Ο τρόπος δράσης τους είναι παρόμοιος. Όταν μικροβιακά κύτταρα αιωρούνται σε άλμη, το νερό περνάει έξω από τα κύτταρα με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι μέσα. Έτσι, συμβαίνει πλασμόλυση (συρρίκνωση) των κυττάρων, που έχει σαν αποτέλεσμα την αναστολή ανάπτυξης και πιθανόν το θάνατο. Το ίδιο συμβαίνει και σε κύτταρα τροφίμων, π.χ. κρέατος, με αποτέλεσμα την ξήρανση. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του αλατιού τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Η δράση του αλατιού δεν εξαρτάται από το ph, όπως άλλων αντιμικροβιακών. Το αλάτι δημιουργεί ωσμωτική επίδραση. Η δράση του περιορίζεται από τη γεύση του. Επίσης, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου (υπέρταση). Τα περισσότερα μη θαλάσσια βακτήρια μπορούν να ανασταλούν με 20 % αλάτι η λιγότερο, ενώ ορισμένοι μύκητες ανέχονται υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τα σάκχαρα, όπως η σουκρόζη, ασκούν τη δράση τους όπως το αλάτι. Πάντως, γενικά απαιτείται 6 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση σουκρόζης από ότι αλάτι, για επίτευξη του ίδιου βαθμού αναστολής. Οι ζυμομύκητες και οι μύκητες είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε υπερτονικές συγκεντρώσεις σακχάρων από τα βακτήρια.

20 Καπνός ξύλου Ο καπνός ξύλου μεταβιβάζει κάποιες χημικές ενώσεις στα καπνιστά προϊόντα, που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι η φορμαλδεύδη (Ε240), που δρά σαν μετουσιωτής πρωτεϊνών αντιδρώντας με αμινομάδες. Επίσης, στον καπνό υπάρχουν ενώσεις όπως αλειφατικά οξέα, αλκοόλες, κετόνες, φαινόλες, ανώτερες αλδεύδες, μεθανόλη, κρεσόλες. Επίσης, στα καπνιστά προϊόντα λαμβάνει χώρα θερμική καταστροφή μικροοργανισμών επιφάνειας, ενώ και με την ξήρανση που συμβαίνει υπάρχει αναστολή μικροοργανισμών. Λυσοζύμη Η λυσοζύμη (Ε1105) είναι ένζυμο, και έχει αντιμικροβιακή δράση μόνη της είτε σε συνδυασμό μα άλλα αντιμικροβιακά. Η λυσοζύμη βρίσκεται στο ασπράδι του αυγού, στο γάλα και σε ζωικούς ιστούς. Είναι γραμμικό πολυπεπτίδιο με 129 αμινοξέα. Διασπά πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος βακτηρίων. Είναι αποτελεσματική έναντι Gram+ βακτηρίων, ενώ θερμικά μετουσιωμένη λυσοζύμη έχει δράση έναντι Gram- βακτηρίων. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα όπως τυριά.

21 Βακτηριοσίνες Οι βακτηριοσίνες είναι πολυπεπτίδια που παράγονται από μικροοργανισμούς / γαλακτικά βακτήρια, και έχουν αντιμικροβιακή δράση. Η νισίνη (Ε234) είναι μη τοξική, και αποτελείται από συγγενή πολυπεπτίδια που παράγονται από γαλακτικά βακτήρια. Είναι διμερές πεπτιδίου με MB Είναι αποτελεσματική σε ευρύ φάσμα θετικών κατά Gram βακτηρίων, ενώ όχι έναντι Gram- βακτηρίων, ζυμομυκήτων και μυκήτων. Η νισίνη είναι επιτρεπόμενη σε πολλές χώρες. Είναι σταθερή στη θέρμανση. Χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό τροφίμων που υφίστανται θερμική κατεργασία. Επίσης, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιμικροβιακά, όπως βενζοικά η σορβικά. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προϊόντα όπως τυριά. Άλλες βακτηριοσίνες είναι οι πεδιοσίνες, η ρευτερίνη, οι σακασίνες. Παράγονται από γαλακτικά βακτήρια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως καλλιέργειες προστασίας (επιπρόσθετες καλλιέργειες που παράγουν βακτηριοσίνες).

22 Βακτηριακής προέλευσης είναι και η ναταμυκίνη (πιμαρυσίνη), που είναι επιτρεπόμενα σε πολλές χώρες. Η ναταμυκίνη (Ε235) ανήκει στην ομάδα των πολυενικών μακρολιδών (C33H47013N) και είναι αναστολέας μυκήτων και ζυμομυκήτων. Βρίσκει εφαρμογές σε διάφορα προιόντα όπως τυριά. Άλλα αντιμικροβιακά και εφαρμογές τους Βορικό οξύ (Ε 284) και βόραξ (Ε 285) Βρίσκουν εφαρμογή σε ταραμά, χαβιάρι. Εξαμεθυλενοτετραμίνη (Ε 239) Βρίσκει εφαρμογή σε τυριά.

23 Πυροκαρβονικό διμεθύλιο (DM DC, dimethyl-dicarbonate) (Ε 242). Η ένωση αυτή έγινε πρόσφατα δεκτή για την ψυχρή αποστείρωση μη αλκοολούχων ποτών και χυμών στην αναλογία των 250 mg/1. Έχει ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής δράσης και διασπάται προς μεθανόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Κάποιες τοξικολογικές επιφυλάξεις υπάρχουν για τα ίχνη παραγώγων που σχηματίζονται κατά την προσθήκη της ένωσης στο τρόφιμο, κυρίως καρβομεθοξυ- παραγώγων με αμίνες, αμινοξέα, σάκχαρα και οργανικά οξέα. Εποξείδια Οι κυκλικοί αιθέρες αιθυνελοξείδιο και προπυλενοξείδιο χρησιμοποιούνται ως αποστερωτικά μέσα σχετικά ξηρά τρόφιμα, και κυρίως σε υλικά πακεταρίσματος των τροφίμων. Είναι μικροβιοκτόνες ενώσεις έναντι όλων των μικροοργανισμών. Χρησιμοποιούνται με τη μορφή ατμού, και τα υπολείμματά τους απομακρύνονται υπό κενό. Διφαινύλιο (Ε 230) Χρησιμοποιείται στην επεξεργασία επιφάνειας εσπεριδοειδών. Ορθο - φαινυλοφαινόλη (Ε 231) και το άλας της με νάτριο (Ε 232) Χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία επιφάνειας εσπεριδοειδών.

24 ΦΥΣΙΚΑ ANTIMIKPOΒIΑKA Σορβικό οξύ. Φυσικό και συνθετικό, Βενζοικό οξύ. Φυσικό και συνθετικό, Προπιονικό οξύ και νάτριο. Σε τρόφιμα, Γαλακτικό, οξικό και κιτρικό οξύ. Σε τρόφιμα. Διοξείδιο του θείου. Φυσικό και συνθετικό, Νισίνη. Μικροβιακής προέλευσης, Ναταμυκίνη. Μικροβιακής προέλευσης. Νιτρικό νάτριο και νιτρικό κάλιο. Από ορυκτό. Από φυτά Κυρίως φαινολικά συστατικά Γάλακτος Σύστημα λακτοπεροξειδάσης, Η202 + SCN --ΕΝΖΥΜΟ H20 + SCN0- Λακτοφερίνη, Ανοσογλοβουλίνες. Αυγού Λυσοζύμες, ωοτρανφερίνη, αβιδίνη Περιβάλλοντος Αλάτι

25 ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ Ε300: L-ασκορβικό οξύ (Βιταμίνη C). L-ascorbic arid (Viramin C) E301 : L-ασκορβικό νάτριο. Sodium L-ascorbate E302 : L-ασκορβικό άσβέστιο. Calcium L-ascorbate E304 (i) : Παλμιτικό ασκορβύλιο ή παλμιτικό L-ασκορβύλιο. Palmitic L-ascorbate E304 (ii) : Στατικό ασκορβύλιο ή στεατικό L-ασκορβύλιο Stearic L-ascorbate Ε306 : Εκχυλίσματα φυτικής προέλευση πλούσια σε τοκοφερόλες. Extracts rich in tocopherols Ε307 : Συνθετική α-τοκοφερόλη. a-tocopherol E308 : Συνθετική γ-τοκοφερόλη. γ-tocopherol E309: Συνθετική δ-τοκοφερόλη. δ-tocopherol Ε310: Γαλλικός προπυλεστέρας (κ-προπυλεστέρας του 3,4.5- τριυδροξυβενζοικού οξέος). Propyl gallate E311: Γαλλικός οκτυλεστέρας. Caprylic gallate E312: Γαλλικός δωδεκυλεστερας. Dodecyl gallate E315: Ερυθορβικό οξύ η ισοασκορβικό οξύ. Erythorbic acid, isoascorbic acid E3167: Ερυθορβικό νάτριο ή ισοασκορβικό νάτριο. Sodium erythorbate E320 : Βουτυλική υδροξυανισόλη (BHA). Butylate hydroxyanisole E321 : Βουτυλική υδροξυτολουόλη (BΗT). Butylate hydroxyloluene

26 Ασκορβικό οξύ To ασκορβικό οξύ συμπεριφέρεται ως καρβοξυλικό οξύ και ως ενόλη. Οξειδώνεται εύκολα. Έκθεση σε οξυγόνο, μέταλλα, φώς και θέρμανση καταστέψουν το ασκορβικό οξύ. Η οξειδωμένη μορψή του ασκορβικού οξέος είναι το δευδροασκορβικό οξύ. Το L-εναντιομερές του ασκορβικού οξέος είναι επίσης γνωστό ως βιταμίνη C. Το ασκορβικό οξύ, και τα άλατά του με νάτριο, κάλιο και ασβέστιο χρησιμοποιούνται ως αντιοξειδωτικά τροφίμων. Είναι υδατοδιαλυτά και δεν χρησιμοποιούνται σε λιπαρά. Σε αυτά χρησιμοποιούνται οι λιποδιαλυτοί εστέρες του ασκορβικού οξέος με μεγάλης αλυσίδας λιπαρά οξέα. Δεν υπάρχει όριο χρήσης. Είναι ευαίσθητο στην παραμονή και το μαγείρεμα. Συνιστάται 40 mg ανά ημέρα για ενήλικες. Έχει διάφορες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Τα ROS οξειδώνουν το ασκορβικό οξύ στην αρχή σε μονο- δευδρο-ασκορβικό οξύ και κατόπιν σε δευδροασκορβικό οξύ, και τα ROS ---> νερό. Οι οξειδωμένες μορφές του ασκορβικού είναι σχετικά σταθερές και αδρανείς και δεν προκαλούν κυτταρική καταστροφή. Το ερυθορβικό οξύ γνωστό ως ισοασκορβικό οξύ είναι ένα στερεοϊσομερές του ασκορβικού οξέος. Προέρχεται από λαχανικά και παράγεται από τη σουκρόζη, και χρησιμοποιείται σε κατεργασμένα τρόφιμα.

27 Τοκοφερόλες Οι τοκοφερόλες είναι ομάδα χημικών ενώσεων- μεθυλιωμένες φαινόλες, πολλές από τις οποίες έχουν δραστικότητα βιταμίνης Ε. Οι τοκοτριενόλες είναι συγγενείς ενώσεις που επίσης μπορεί να έχουν δραστικότητα βιταμίνης Ε. Η διαφορά με τις τοκοφερόλες είναι ένας ακόρεστος δεσμός σε κάθε μία από τις 3 ισοπρενικές μονάδες που σχηματίζουν την υδρογονανθρακική αλυσίδα. Όλα αυτά τα παραγωγό με δραστικότητα βιταμίνης μπορεί να αναφέρονται ως βιταμίνη Ε. Οι τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες είναι λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Η ένωση α-τοκοφερόλη, μια κοινή μορφή που προστίθεται στα τρόφιμα είναι το Ε307. Επίσης, η γ-τοκοφερόλη το Ε308, η δ-τοκοφερόλη το Ε309. Η φυσική βιταμίνη Ε αποτελείται από 8 διαφορετικές μορφές, 4 τοκοφερόλες και 4 τοκοτριενόλες. Και οι δύο αποτελούνται από α-,β-,γ-, δ- μορφές που ορίζονται από τον αριθμό των μεθυλομάδων στον δακτύλιο. Κάθε μορφή παρουσιάζει λίγο διαφορετική βιολογική δράση. Συνιστάται 4 mg ανά ημέρα για άνδρες και 3 για γυναίκες. Πάντως σε υψηλά επίπεδα ανά ημέρα ως συμπλήρωμα μάλλον δεν έχει αρνητική επίδραση.

28 Καροτένιο-Καροτενοειδή Τα καροτενοειδή είναι οργανικές χρωστικές που υπάρχουν φυσικά στους χλωροπλάστες φυτών και άλλων φυτοσονθετικών οργανισμών. Τα καροτενοειδή που περιέχουν οξυγόνο όπως η λουτείνη είναι γνωστά ως ξανθοφύλλες. Τα ελεύθερα οξυγόνου καροτενοειδή όπως το α-καροτένιο, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο είναι γνωστά ως καροτένια. Προϊόντα αποικοδόμησης καροτενοειδών είναι ιονόνες, δαμασκόνες και δαμασκενόνες (όπως β-δαμασκενόνη και β- ιονόνη) που συμβάλλουν στο άρωμα. Το β-καροτένιο είναι η προβιταμίνη Α, με συνιστώμενη δόση mg ανά ημέρα (βιταμίνη Α). Η βιταμίνη Α είναι επίσης γνωστή ως ρετινόλη. Υπάρχει σε τυρί, αυγά, λιπαρά ψάρια, γάλα, γιαούρτι. Τα ρετινοειδή είναι ομάδα χημικών ενώσεων, συγγενείς χημικά με τη βιταμίνη Α. Το λυκοπένιο είναι ένα κόκκινο καροτενοειδές φυτοχημικό που βρίσκεται στην ντομάτα. Είναι το πιο κοινό καροτενοειδές στο σώμα και ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Δεσμεύει ισχυρά το μονήρες οξυγόνο. Είναι τερπένιο με 8 ισοπρενοειδείς μονάδες. Διάφορα φρούτα και λαχανικά περιέχουν λυκοπένιο, ενώ παράγεται και από μύκητα. Καροτενοειδή Καροτένια: Λυκοπένιο, καροτένιο, β-καροτένιο, α-καροτένιο Ρετινοειδή: βιταμίνη Α (ρετινόλη) Ξανθοφύλλες: Λουτείνη

29 Συνθετικά Φαινολικά Η (ΒΗΑ) και (ΒΗΤ), συγγενείς ενώσεις, είναι φαινολικές ενώσεις που συχνά χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα ως αντιοξειδωτικά λιπαρών. Η ΒΗΑ είναι μίγμα 2 ισομερών. Όπως ΒΗΤ ο αρωματικός δακτύλιος του ΒΗΑ μπορεί να σταθεροποιεί ελεύθερες ρίζες. Είναι ασφαλή; Μήπως έχουν καρκινογόνα δράση; Έχουν αντιμκροβιακή δράση. ΒΗΑ σε λιπαρά, βούτυρο, κρέατα, δημητριακά κ.α. PG: Συνεργιστικό με παλμιτικό ασκορβύλιο. TBHQ : Αρωματική φαινόλη, παράγωγο της υδροξυ- κινόνης. Ε319. Δεν επηρεάζει άρωμα και γεύση. Συνδυάζεται με ΒΗΑ. Σε κατεψυγμένα ψάρια. Όριο 1000 mg/kg. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Το ΒΗΑ χρησιμοποιείται μόνο του είτε μαζί με ΒΗΤ, η με ένα εστέρα του γαλλικού οξέος, και μια σύνεργό ουσία, παράδειγμα κιτρικό η φωσφορικό οξύ. Δεν χρησιμοποιείται με το PG. Το ΒΗΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του όπως και με ένα εστέρα του γαλλικού οξέος, και μια συνεργό ουσία, παράδειγμα κιτρικό η φωσφορικό οξύ.

30 Πρωτοταγή αντιοξειδωτικά είναι τα γνωστά συνθετικά αντιοξειδωτικά, βουτυλο-υδροξυ-ανισόλη (BHA), βουτυλο-υδροξυ-τολουόλιο (BHT), τριτοταγής βουτυλο-υδροξυ-κινόνη (TBHQ), προπυλικός εστέρας γαλλικού οξέος (PG). Χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις περίπου 200 ppm. Όμως, τίθενται ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενη τοξικότητά τους. Επίσης, στα πρωτοταγή αντιοξειδωτικά ανήκουν οι τοκοφερόλες και φαινόλες όπως το καφεικό οξύ.

31 Η γλουταθειόνη είναι ένα τριπεπτίδιο αποτελούμενο από γ-γλουταμινικό οξύκυστείνη-γλυκίνη. Δεν ανήκει στα πρόσθετα. Όμως, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και είναι σημαντικό αντιοξειδωτικό. Επίσης, σε διάφορα τρόφιμα βρίσκονται και άλλα θειούχα πεπτίδια, αμινοξέα.

32 Φυσικά αντιοξειδωτικά λεκιθίνη (και γαλακτο ματοποιητής) Ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) Τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε) Καροτενοειδή (προβιταμίνη Α) Πολυφαινόλες Θειούχα αμινοξέα/πεπτίδια Φυσικά προϊόντα και εκχυλίσματα Συνθετικά αντιοξειδωτικά Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη (ΒΗΑ) Βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (ΒΗΤ) Βουτυλιωμένη υδροξυκινόνη (TBHQ ) Προπυλεστέρας του γαλλικού οξέος (PG).

33 Διαλυτότητα Ασκορβικό οξύ-υδατοδιαλυτό, Γλουταθειόνη-υδατοδιαλυτή,. Καροτένια (β-καροτένιο/ προβιταμίνη Α, ρετινόλη/βιταμίνη Α - λιποδιαλυτά), α-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε)-λιποδιαλυτή. Στα έλαια και λίπη χρησιμοποιούνται λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά. Όμως, υπάρχει παράδοξο. Υδατοδιαλυτά αντιοξειδωτικά είναι δραστικά επειδή δρούν στην διεπιφάνεια λίπους/νερού. Σταθερότητα Το ασκορβικό οξύ και λυκοπένιο ευαίσθητα σε παρατεταμένη αποθήκευση και παρατεταμένο μαγείρεμα. Άλλα αντιοξειδωτικά όπως πολυφαινόλες σε δημητριακά ολικής άλεσης και τσάι πιο ανθεκτικά. Γενικά τα κατεργασμένα τρόφιμα περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα φρέσκα και μη μαγειρεμένα καθόσον οι κατεργασίες αυτές μπορεί να εκθέτουν τα τρόφιμα στο οξυγόνο. Οι τοκοφερόλες καταστρέφονται με ψύξη. Ο γαλλικός προπυλεστέρας δεν είναι σταθερός σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ΒΗΑ αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το ΒΗΤ δεν είναι σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες.

34 ΟΞΕΑ-ΒΑΣΕΙΣ ΑΛΑΤΑ Τα οξέα προστίθενται στα τρόφιμα για ρύθμιση του ph, όπως και για άλλους σκοπούς. Παράδειγμα, οξέα είναι συντηρητικά, απομακρύνουν μέταλλα και δρουν συνεργιστικά με τα αντιοξειδωτικά. Οξέα που χρησιμοποιούνται είναι το κιτρικό, οξικό, γαλακτικό, τρυγικό, μηλικό, φουμαρικό, φωσφορικό. Παράδειγμα το κιτρικό χρησιμοποιείται για μείωση του ph σε χυμούς φρούτων. Τα οξέα κιτρικό, φουμαρικό, μηλικό, γαλακτικό, τρυγικό δρουν ως συμπλοκοποιητές. Οι βάσεις και τα βασικά άλατα χρησιμοποιούνται για ρύθμιση του ph, όπως και για άλλους σκοπούς, όπως η έκλυση CΟ 2 (διογκωτικό) ή η ενίσχυση του χρώματος. Το καυστικό νάτριο χρησιμοποιείται στην κατεργασία των ελιών για αποπίκρανση και βελτίωση χρώματος. Το NaHCO 3 χρησιμοποιείται στην παρασκευή προϊόντων σοκολατοποιΐας. Το άλας ανεβάζει το ph κι αυτό ενισχύει τις αντιδράσεις αμαύρωσης (σάκχαρο - αμινοξύ), με αποτέλεσμα να προκύπτει καλύτερο χρώμα και γεύση της σοκολάτας. Τα νιτρώδη, γλυκονικός σίδηρος, χλωριούχο μαγνήσιο βρίσκουν εφαρμογή ως σταθεροποιητές χρωμάτων.

35 ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ Το πιο γνωστό ενισχυτικό γεύσης είναι το γλουταμινικό μονονάτριο. Το άλας αυτό χρησιμοποιείται για ενίσχυση της γεύσης κρέατος και λαχανικών. Επίσης, θεωρείται ότι ελαττώνει δυσάρεστες γεύσεις, όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια. Χρησιμοποιούνται το γλουταμινικό οξύ (Ε 620) όσο και τα άλατα με Na, Κ, Ca, αμμώνιο (Ε 622, Ε 623, Ε 624.,Ε 625 ). Το γλουταμινικό νάτριο παρασκευάζεται από το γλουταμινικό οξύ που είναι άφθονο στις φυτικές πρωτεΐνες. Ως πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται τα σιτηρά ή τα υποπροϊόντα της σακχαρουργίας. Υπερβολική κατανάλωση γλουταμινικού μονο-νατρίου πιθανόν προκαλεί διάφορες διαταραχές στην υγεία.

36 Ιδιότητες ενισχυτικού γεύσης έχουν διάφορα νουκλεοτίδια, όπως η μονοφωσφορική-5 -γουανοσίνη και ξανθίνη, που έχουν σχεδόν δεκαπλάσια ικανότητα ενίσχυσης της γεύσης από το γλουταμινικό μονονάτριο. Παρασκευάζονται με ενζυμική αποικοδόμηση του RNA ή με φωσφορυλίωση νουκλεοζιτών. Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία ουσιών που ενισχύουν ή διαφοροποιούν τη γεύση είναι προϊόντα που προέρχονται από διάφορα τροπικά φυτά. Προϊόν από ένα φυτό από το Σουδάν αλλάζει τη γεύση από γλυκό ή πικρό σε ξινό. Προϊόν από μούρο ενός φυτού από τη Νιγηρία αλλάζει τη γεύση από ξινή σε γλυκειά. Η ιδιότητα του φυτού αποδίδεται σε μια πρωτεΐνη τη θαυματίνη.

37 Οι γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στα τρόφιμα. Η μέση ετήσια κατανάλωση της κοινής ζάχαρης στις λεγόμενες προηγμένες χώρες είναι περίπου 40 κιλά. Άλλες γλυκαντικές ύλες που προστίθενται στα τρόφιμα είναι τα αμυλοσιρόπια (υδρολυμένα άμυλα) και η D-γλυκόζη. Επίσης, η D-φρουκτόζη ως συστατικό του ιμβερτοσάκχαρου ή μετά ισομερίωση της γλυκόζης αμυλοσιροπίου. Σε μικρότερες ποσότητες χρησιμοποιείται η λακτόζη, η σορβιτόλη, η D- μαννιτόλη και το μέλι. Η γλυκύτητα μιας ουσίας είναι πολύπλοκο φαινόμενο που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, φυσιολογικούς και ψυχολογικούς. Για την εκτίμηση της γλυκύτητας χρησιμοποιούνται ειδικά πάνελς που εργάζονται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Η βαθμολόγηση της γλυκύτητας διαφόρων γλυκαντικών υλών γίνεται σε σχέση με το καλαμοζάχαρο. Η σχετική γλυκύτητα είναι η συγκέντρωση διαλύματος της ένωσης που έχει την ίδια γλυκύτητα με ένα γνωστό διάλυμα καλαμοσακχάρου.

38 Η σχετική γλυκύτητα διαφόρων γλυκαντικών είναι: Σακχαρόζη 1, Λακτόζη 0,39, Γλυκόζη 0,63, Φρουκτόζη 1,23, Σορβιτόλη 0,58, Σακχαρίνη 300, Ασπαρτάμη 200, Ακετοσουλφάμη Κ 200, Στέβια 300, Θαυματίνη 2000.

39 Κατηγορίες γλυκαντικών υλών 1. Σάκχαρα, 2. Αλκοολοσάκχαρα, όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, isomalt, γλυκερόλη, 3. Φυσικά γλυκαντικά με θερμιδική αξία, όπως το μέλι, 4. Φυσικά γλυκαντικά χωρίς θερμιδική αξία, όπως η στέβια, το φρούτο Monk, η γλυκίριζα, και η θαυματίνη, 5. Τροποποιημένα σάκχαρα, όπως η καραμέλα, και τα υψηλής φρουκτόζης σιρόπια καλαμποκιού, 6. Συνθετικά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη, κυκλαμικά, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, νεοτάμη, Acesulfame K.

40 Συνθετικές γλυκαντικές ύλες Η σακχαρίνη είναι ανυδριτικό παράγωγο του o-καρβοξυβενζολοσουλφοναμιδίου. Χρησιμοποιείται πολλές δεκαετίες, κυρίως στις τροφές διαβητικών, και δεν υπάρχει ένδειξη ότι έχει συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Τα κυκλαμικά άλατα του νατρίου και ασβεστίου χρησιμοποιήθηκαν σαν γλυκαντικές ύλες. Όμως, υπήρξαν αντιδράσεις λόγω πιθανής υδρόλυσής της σε κυκλοεξυλαμίνη, που είναι καρκινογόνο. Σήμερα γίνεται δεκτό ότι τα κυκλαμικά δεν συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία εφόσον χρησιμοποιούνται με μέτρο. Η ασπαρτάμη είναι ο μεθυλεστέρας του διπεπτιδίου της L- φαινυλαλανίνης και L-ασπαραγινικού οξέος. Η σουκραλόζη είναι χλωριωμένο παράγωγο καλαμοσάκχαρου. Υπάρχουν και άλλες συνθετικές γλυκαντικές ύλες είναι η νεοτάμη και η Acesulfame Κ.

41 Σακχαρίνη Ασπαρτάμη

42 Ορισμένα φυσικά προϊόντα είναι εξαιρετικά γλυκά. Παράδειγμα, μια γλυκαντική ύλη από τη γλυκίριζα, που είναι τριτερπενοειδής γλυκοζίτης, και η θαυματίνη που είναι πρωτείνη. Η στέβια είναι γλυκαντικό από φυτό και περιέχει γλυκοζίτες της στεβιόλης. Οι γλυκαντικές ύλες απέκτησαν τεράστιο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, καθόσον χρησιμοποιούνται στην παρασκευή διαιτητικών προϊόντων χαμηλής θερμιδικής αξίας. Έτσι, σημασία έχει ο Γλυκαιμικός Δείκτης των διάφορων γλυκαντικών υλών. Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο γρήγορα μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφίμου αυξάνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Οι εθελοντές λαμβάνουν τρόφιμο που περιέχει 50 gr σακχάρου και μετράται για δύο ώρες η γλυκόζη του αίματος. Μετράται το εμβαδό της καμπύλης. Ως πρότυπη χρησιμοποιείται η γλυκόζη με γλυκαιμικό δείκτη 100.

43

44 Ο Γλυκαιμικός Δείκτης διαφόρων γλυκαντικών υλών είναι: Γλυκόζη 100, Σακχαρόζη 65, Φρουκόζη 25, Σορβιτόλη 4, Σακχαρίνη 0, Ασπαρτάμη 0, Ακεσουλφάμη Κ 0, Στέβια, Θαυματίνη 0.

45 ΠΟΛΥΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Οι πολυυδροξυλιωμένες αλκοόλες έχουν γλυκιά γεύση και βρίσκουν εφαρμογή σε διαιτητικά προϊόντα ελεύθερα ζάχαρης. Επίσης, βρίσκουν σε τρόφιμα με μεγάλο ποσοστό υγρασίας όπως μαρμελάδες, λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν σημαντικά την ενεργότητα του νερού. Έτσι, τα προιόντα αυτά παρά το μεγάλο ποσοστό νερού (15-30%) είναι σταθερά έξω από το ψυγείο. Οι πιο γνωστές πολυσθενείς αλκοόλες που βρίσκουν εφαρμογή στα τρόφιμα είναι η προπυλενογλυκόλη ( CH 3 - CHOH CΗ 2 OH), η γλυκερόλη (CΗ 2 - ΟΗ - CHOH - CH 2 OH), και η σορβιτόλη και η μαννιτόλη ( CH 2 OH - CHOH - CHOH - CHOH - CHOH - CH 2 OH ). Πολλές απαντούν στη φύση. Παράδειγμα η γλυκερόλη είναι συστατικό του κρασιού και της μπύρας, και η σορβιτόλη απαντά σε φρούτα όπως μήλα και αχλάδια. Σορβιτόλη (Ε 420). Παρασκευάζεται με υδρογόνωση γλυκόζης ή ιμβερτοσάκχαρου. D-μαννιτόλη (Ε 421). Φυσική και συνθετική. Isomalt. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης με χαμηλή θερμιδική αξία, χωρίς να προκαλεί τερηδόνα και με χαμηλή θερμιδική αξία. Αποτελείται κυρίως από δύο αλκοόλες, αντίστοιχες δισακχαριτών. Παράγεται από καλαμοσάκχαρο με ενζυμική υδρόλυση και υδρογόνωση. Ξυλιτόλη (Ε 967), λακτιτόλη (Ε 966), μαλτιτόλη (Ε965).

46 ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΟΣ Τα ενισχυτικά αρώματος είναι κυρίως παρασκευάσματα από φυτικά προιόντα, όπως αιθέρια έλαια, και επίσης συνθετικά αρώματα. Σημαντικά από άποψη αρώματος είναι τα αιθέρια έλαια, που είναι πτητικά. Αυτά λαμβάνονται από αρτυματικές ύλες και αρωματικά βότανα, συνήθως με απόσταξη ή με εκχύλιση. Η πιο συνηθισμένη τεχνική είναι η απόσταξη με υδρατμούς. Με εκχύλιση λαμβάνεται το αιθέριο έλαιο της βανίλιας, της οποίας κύριο αρωματικό συστατικό είναι η βανιλίνη. Ορισμένα είδη όπως τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών μπορούν να παραληφθούν και με έκθλιψη. Συχνά έχουν και αντιοξειδωτική ή αντιμικροβιακή δράση, όπως από κανέλλα και γαρύφαλλο. Βρίσκουν εφαρμογές στα τρόφιμα. Τα αιθέρια έλαια είναι μίγματα υδρογονανθράκων, δηλαδή τερπενίων και σεσκιτερπενίων και οξυγονούχων ενώσεων. Τα τερπένια συχνά απομακρύνονται, επειδή είναι ευοξείδωτα και έτσι υποβαθμίζουν την ποιότητα της αρωματικής ύλης.

47 Τα τερπένια είναι ισοπρεονοειδή. Μπορεί να είναι άκυκλα ή κυκλικά και ανάλογα με τον αριθμό των μονάδων ισοπρενίου διακρίνονται σε μονοτερπένια (δύο μονάδες ισοπρενίου), σεσκιτερπένια (τρεις), διτερπένια (τέσσερις), τριτερπένια (έξι) και τετρατερπένια (οκτώ). Από τις οξυγονούχες ενώσεις των αιθέριων ελαίων μια μεγάλη κατηγορία περιλαμβάνει άκυκλες μονοτερπενικές αλκοόλες όπως η γερανιόλη, νερόλη και λιναλοόλη, ή αλδεϋδες όπως η κιτρονελάλη, κιτράλη και γερανιάλη. Τέτοιες ενώσεις με μικρές διαφορές στη χημική σύσταση έχουν σημαντικές διαφορές στο άρωμα. Η γερανιόλη έχει δύο υδρογόνα παραπάνω από τη γερανιάλη. Η γερανιόλη έχει άρωμα τριαντάφυλλου και η γερανιάλη (κιτράλη) λεμονιού. Τα συνθετικά αρώματα περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες ενώσεων, όπως αλειφατικές ή αρωματικές αλκοόλες, οξέα, εστέρες, λακτόνες, φαινολαιθέρες, παράγωγα του θείου.

48 Λεμονένιο Μυρκένιο, μονοτερπένια Νερόλη Νεράλη

49 Γερανιόλη Γερανιάλη Κιτρενάλη

50 ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ Οι γαλακτωματοποιητές είναι ενώσεις με ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο τμήμα στο μόριό τους. Παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά, όπως γάλα, κρέας, αυγό, ή συντίθεται από λιπαρά οξέα και παράγωγά τους. Οι σπουδαιότερες κατηγορίες γαλακτωματοποιητών είναι: α. Φωσφολιπίδια. Πλούσια σε φωσφολιπίδια είναι η λεκιθίνη της σόγιας και το κίτρινο του αυγού. β. Εστέρες γλυκερόλης. Χρησιμοποιούνται μονο- και διεστέρες της γλυκερόλης με λιπαρά οξέα (Ε 470) ή μονογλυκερίδια εστεροποιημένα με γαλακτικό οξύ, κιτρικό ή τρυγικό οξύ (Ε 472). Ο υδρόφιλος χαρακτήρας των μονογλυκεριδίων αυξάνεται περαιτέρω με την εισαγωγή στο μόριο υδροξυοξέων όπως το γαλακτικό ή τρυγικό. Στο εμπόριο πολύ γνωστός είναι ο μονοστεατικός εστέρας της γλυκερόλης (GMS).

51 γ. Το άλας με νάτριο νάτριο του στεατικού εστέρα του διγαλακτικού οξέος Είναι ένας υδρόφιλος γαλακτωματοποιητής που δημιουργεί σταθερά γαλακτώματα ελαίου/ νερού. δ. Πρωτεΐνες. Η γαλακτωματοποιητική τους ικανότητα οφείλεται στη σύσταση και αλληλουχία των αμινοξέων, καθώς και στη δευτεροταγή, τριτοταγή και τεταρτοταγή δομή. ε. Εστέρες της προπανοδιόλης με λιπαρά οξέα (Ε 477) στ. Εστέρες της 1,5 ή 1,4 σορβιτάνης (ανυδρυτικού παραγώγου της σορβιτόλης). ζ. Εστέρες του καλαμοσακχάρου με λιπαρά οξέα (Ε 473).

52 ΔΙΑΥΓΑΣΤΙΚΑ Η χρήση των διαυγαστικών είναι επιβεβλημένη στην τεχνολογία του οίνου, της μπύρας, και των χυμών, όπου παρουσιάζονται τα φαινόμενα του σχηματισμού ιζημάτων ή θολωμάτων. Για τα φαινόμενα αυτά υπεύθυνες είναι διάφορες πολυφαινόλες, καθώς και οι πρωτεΐνες και πηκτινικές ύλες. Ένα γνωστό διαυγαστικό μέσο είναι ο μπεντονίτης ( μοντμοριλλονίτης ή αργιλοπυριτικό άλας ). Έχει μια επιλεκτική προσροφητικότητα ως προς τις πρωτεΐνες που αποδίδεται στην αμοιβαία έλξη μεταξύ των θετικών φορτίων της πρωτείνης και των αρνητικών φορτίων των πυριτικών ιόντων. Βρίσκει εφαρμογή στην οινοποιία για την απομάκρυνση των πρωτεϊνών. Άλλα γνωστά διαυγαστικά είναι η ζελατίνη, και συνθετικές ρητίνες όπως διάφορα πολυαμίδια. Οι ενώσεις αυτές έχουν εκλεκτικότητα ως προς τις ταννίνες και άλλες φαινόλες. Μια σπουδαία εφαρμογή της ζελατίνης είναι στους χυμούς των φρούτων. Παράδειγμα, προσθήκη μικρής ποσότητας σε μηλοχυμό προκαλεί καθίζηση της ταννίνης, λόγω σχηματισμού συμπλόκου το οποίο παρασύρει και απομακρύνει άλλα αιωρούμενα στερεά. Οι συνθετικές ρητίνες βρίσκουν εφαρμογή στα κρασιά και στις μπύρες. Εμποδίζουν το σχηματισμό θολωμάτων. Ο ενεργός άνθρακας έχει την ικανότητα να προσροφά ενώσεις που συμβάλλουν στο σχηματισμό θολωμάτων. Επίσης, ταννίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαυγαστικό για την καθίζηση των πρωτεϊνών.

53 ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ Οι σταθεροποιητές δίνουν σταθερότητα σε γαλακτώματα και αιωρήματα. Είναι κυρίως πολυσακχαρίτες (όπως αραβικό κόμμι, καραγεννάνες. πηκτίνες, αλγινικά άλατα, άμυλο) ή πρωτεϊνικής φύσης (ζελατίνη). Η ικανότητά τους να σταθεροποιούν τα γαλακτώματα είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του ιξώδους που προκαλούν. Ως παχυρευστοποιητές χρησιμοποιούνται και τα τροποποιημένα άμυλα, δηλαδή άμυλα που έχουν υποστεί φυσική ή χημική επεξεργασία. Στην κατηγορία των σταθεροποιητών, παχυρευστοποιητών και πηκτωματοποιητών περιλαμβάνονται τα εξής πρόσθετα : Αλγινικό οξύ (Ε 400), αλγινικό νάτριο (Ε 401), αλγινικό κάλιο (Ε 402), αλγινικό αμμώνιο (Ε 403 ), αλγινικό ασβέστιο (Ε 404), αλγινικός εστέρας της προπυλενογλυκόλης (Ε 405). Αγάρ-αγάρ (Ε 406), καραγεννάνες (Ε 407), κόμμι χαρουπιών (Ε 410), τραγακάνθινο κόμμι (Ε 413), αραβικό κόμμι (Ε 414). Σορβιτόλη (Ε 420), μαννιτόλη (Ε 421), γλυκερόλη (Ε 422). Πηκτίνη (Ε 440), μικροκρυσταλλική κυτταρίνη (Ε 460i), μεθυλοκυτταρίνη (Ε 461), υδροξυλοπροπυλοκυτταρίνη (Ε 463), μεθυλοαιθυλοκυτταρίνη (Ε 465), καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη (Ε 460). Tροποποιημένα άμυλα, όπως ακετυλιωμένο άμυλο (Ε 1420), υδροξυ-προπυλ-αμυλο (Ε 1440).

54 ΣΚΛΗΡΥΝΤΕΣ Οι σκληρυντές χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την καταστροφή της υφής των λαχανικών λόγω αλλοίωσης της κυτταρικής δομής κατά την επεξεργασία. Χρησιμοποιούνται συνήθως άλατα τα οποία ενισχύουν τη σταθερότητα με τους σταυροειδείς δεσμούς που σχηματίζουν όπως το CaCl 2, CaSO4,. NaAl(S0 4 )3 12Η 2 0, Al 2 (S0 4 )3 18Η 2 0. Βρίσκουν εφαρμογές σε τουρσιά, κομπόστες, και άλλού. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΟΚΚΩΔΩΝ ΥΛΙΚΩΝ Τα πρόσθετα αυτά χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν την κοκκώδη σύσταση ή τη μορφή της σκόνης προϊόντων που από τη φύση τους είναι υγροσκοπικά, ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη ροή. Βρίσκουν εφαρμογές στο επιτραπέζιο αλάτι, τα μπαχαρικά, τα αφυδατωμένα λαχανικά. Κυρίως χρησιμοποιούνται το πυριτικό ασβέστιο, το στεατικό ασβέστιο και μαγνήσιο και διάφορα φωσφορικά άλατα.

55 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΛΕΥΡΩΝ Με χρήση χημικών γίνεται η λεύκανση του αλεύρου, όπως και η βελτίωση της γλουτένης, δηλαδή της αρτοποιητικής ικανότητας. Η λεύκανση του αλεύρου με χημικά μέσα βασίζεται στην οξείδωση των καροτενοειδών η οποία ελαττώνει τον αριθμό των συζυγιακών διπλών δεσμών. Όσον αφορά, στη βελτίωση της αρτοποιητικής ικανότητας πιστεύεται ότι αυτή οφείλεται στη οξείδωση των σουλφυδρυλικών ομάδων των πρωτεϊνών της γλουτένης και τη δημιουργία ενδομοριακών δισουλφιδικών δεσμών. Η δημιουργία σταυροειδών δεσμών έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός πλέγματος που καθιστά το ζυμάρι πιο σκληρό και εκτατό. Βελτιωτικά που χρησιμοποιούνται είναι το L-ασκορβικό οξύ, το κιτρικό οξύ, η λεκιθίνη, η κυστείνη, το ορθοφωσφορικό μονοασβέστιο. Το βενζοϋλοϋπεροξείδιο C6Η5- CO-O-O-CO-C6H5 δρα σαν λευκαντικό με το μηχανισμό των ελεύθερων ριζών. Επίσης, άλλες οξειδωτικές ουσίες, όπως το διοξείδιο του χλωρίου και το υπεροξείδιο του υδρογόνου, δρουν σαν λευκαντικά. Άλλα βελτιωτικά των αλεύρων είναι διάφορα άλατα, όπως το θειικό αμμώνιο και το όξινο φωσφορικό ασβέστιο. Τα άλατα αυτά προστίθενται στο ζυμάρι είτε για τον έλεγχο του ph είτε για να διευκολύνουν την ανάπτυξη του ζυμομύκητα (πηγές αζώτου). Επίσης, γαλακτωματοποιητές και διάφορα υδροκολλοειδή (καραγεννάνες, κόμμεα). Οι ουσίες αυτές αυξάνουν την ικανότητα δέσμευσης του νερού στο ζυμάρι ή τροποποιούν τις ιδιότητες των τελικών προϊόντων. Παράδειγμα, επιβραδύνουν την αποβολή υγρασίας από την επιφάνεια.

56 Διογκωτικά είναι ενώσεις που αντιδρούν και απελευθερώνουν αέρια, διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία, στο ζυμάρι για ομαλή διόγκωση και την παρασκευή πορωδών προϊόντων. Τα πιο γνωστά διογκωτικά είναι το NaHCΟ 3 και NH 4 HCΟ 3. Το πρώτο απαιτεί την παρουσία ενός οξέος για την απόδοση του CΟ 2, ενώ το δεύτερο αποσυντίθεται μόνο του στο ψήσιμο. Επίσης, χρησιμοποιούνται μίγματα σε σκόνη του NaHCO 3 (baking powder) με τρυγικό οξύ, όξινο τρυγικό κάλιο, φωσφορικά άλατα. Αυτά χρησιμοποιούνται με αδρανή υλικά όπως άλευρα, άμυλα, άλατα ασβεστίου.

57 ΣΥΜΠΛΟΚΟΠΟΙΗΤΕΣ (ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΧΗΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ) Οι ενώσεις αυτές έχουν την ιδιότητα να σταθεροποιούν το τρόφιμο σχηματίζοντας σύμπλοκα με μεταλλικά ιόντα. Πολλά από αυτά, όπως το κιτρικό οξύ, είναι φυσικά προϊόντα. Περισσότερες εφαρμογές στα τρόφιμα βρίσκουν το κιτρικό οξύ, τα φωσφορικά και τα άλατα του EDTA. Οι ενώσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται στα αντιοξειδωτικά. Όμως, δεν συμμετέχουν στην αλυσιδωτή αντίδραση των ελεύθερων ριζών, αλλά δρουν ως συνεργιστικά, καθόσον απομακρύνουν τα μεταλλικά ιόντα που καταλύουν την αυτοξείδωση. Το κιτρικό οξύ και οι εστέρες του μπορούν να διαλυτοποιηθούν σε λίπη και έτσι βρίσκουν εφαρμογή σε λιπαρές ύλες. Αντίθετα, τα άλατα του EDTA, διαλύονται ελάχιστα και βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε γαλακτώματα όπως η μαργαρίνη και η μαγιονέζα. Η προσθήκη συμπλοκοποιητών σε λαχανικά πριν από το ζεμάτισμα μπορεί να αποτρέψει τον αποχρωματισμό που οφείλεται σε αντιδράσεις που καταλύονται από μέταλλα. Επίσης, η προσθήκη τους σε μη αλκοολούχα ποτά επιβραδύνει την οξείδωση ενώσεων αρώματος, όπως τερπένια, ή πολυφαινολών.

58 ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Αντιαφριστικά: στεατικό αργίλιο, ελαικό οξύ, στεατικό οξύ, διμεθυλοπολυσιλοξάνιο. Πρόσθετα που δίνουν όγκο: γλυκερόλη, μεθυλοκυτταρίνη, σορβιτόλη, κόμμεα. Αέρια συσκευασίας, αφριστικά, προωθητικά: διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο, προπάνιο, οξυγόνο, υποξείδιο του αζώτου, ευγενή αέρια.

Θεματική Ενότητα: ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Θεματική Ενότητα: ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Θεματική Ενότητα: ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Συνοπτική Παρουσίαση Ερωτηματολογίου Επιτροπής ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας Αγίου Ι. Ρέντη Πρόεδρος Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

Απομόνωση χλωροφύλλης

Απομόνωση χλωροφύλλης Απομόνωση χλωροφύλλης Φυτικά κύτταρα Χλωροπλάστης Α Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.1 Σελ. 39-40 Γ Γυμνασίου Κεφάλαιο 2 Ενότητα 2.2 Σελ. 43-44 1 Εισαγωγή Οι αυτότροφοι οργανισμοί όπως τα φυτά, παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15

Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Μαρία-Στεφανία-Γιάννης 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. 2014-15 Με ποιους τρόπους έτρωγαν τα ψάρια τους; Τα ψάρια τους τα έτρωγαν εκζεστά (βραστά), οφτά (ψητά) ή

Διαβάστε περισσότερα

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ

Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Δρ.ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Σκοπος μαθηματος: -ορισμος υγιεινης -αρχες υγιεινης -σκοποι υγιεινης -αποτελεσματα υγιεινης. Ορισμος της Υγιεινης: Υγιεινη είναι η επιστημη που ερευνα και μελετα τα Υγειολογικα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Έργα παιδιών Εμπνευσμένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λεμεσού Πρόγραμμα Ο τόπος μας με την παλέτα των ζωγράφων Τα έργα είναι εμπνευσμένα από

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά σημεία διάλεξης

Βασικά σημεία διάλεξης Διάλεξη 3 η Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Μέρος Β Δρ. Δημήτρης Μπάλιος_ 2 _Βασικές έννοιες και κατηγορίες κόστους Βασικά σημεία διάλεξης Σταθερό, μεταβλητό και μικτό κόστος. Άμεσο και έμμεσο κόστος.

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2

Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2 Δείκτες Επικοινωνιακής Επάρκειας Κατανόησης και Παραγωγής Γραπτού και Προφορικού Λόγου Β1/Β2 Επίπεδο Β1 Κατανόηση γραπτού λόγου Στη διάρκεια της εξέτασης για την αξιολόγηση κατανόησης γραπτού λόγου, οι

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού

Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας Σεμινάριο με θέμα : Εθελοντισμός & Δικαιώματα Παιδιού «Καλές πρακτικές στην αποτελεσματική Διαχείριση του Εθελοντικού Δυναμικού» ΣΥΝήγορος Του Παιδιού 14-15 Ιουνίου 2012 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ Προοίμιο Ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΣΠΕΜ σκοπό έχει να κρατήσει υψηλά το κύρος του επαγγέλματος του μουσικοθεραπευτή στην Ελλάδα, να διαφυλάξει τους θεραπευόμενους από τυχόν μη δεοντολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ www.rsijournal.eu,www.ladias-chra.gr,www.panteion.gr/topa 39. Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παράγωγης ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 40. Ενισχύσεις λειτουργιάς για την προώθηση της παράγωγης ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές 41. Επενδυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012.

Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Πρακτικό 6/2012 της συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του Δήμου Λήμνου, της 4ης Μαΐου 2012. Στη Μύρινα, σήμερα στις 4 του μήνα Μαΐου του έτους 2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00 στο Δημοτικό Κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΟΜΑΔΑΣ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΡΟΥΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ10 ΠΕ06 ΟΜΑΔΑ PROJECT ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: ΓΚΑΝΑ ΔΑΦΝΗ, ΔΟΣΚΟΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΑΛΙΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΥΠΟΥ Α. Επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος για το οποίο συμπληρώνεται το παρόν ερωτηματολόγιο...

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΥΠΟΥ Α. Επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος για το οποίο συμπληρώνεται το παρόν ερωτηματολόγιο... Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΥΠΟΥ Α Επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος για το οποίο συμπληρώνεται το παρόν ερωτηματολόγιο.. Ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου... Οδηγίες για τη συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές!

«Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα. Ενδεικτικές απαντήσεις. Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! «Φιλολογικό» Φροντιστήριο Επαναληπτικό διαγώνισμα στη Νεοελληνική Γλώσσα Ενδεικτικές απαντήσεις Περιθωριοποίηση μαθητών από μαθητές! Α. Να συντάξετε την περίληψη του κειμένου που σας δίνεται (λέξεις 100-120).

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.1 Αντικείμενο του παρόντος Τιμολογίου είναι ο καθορισμός των τιμών μονάδος με τις οποίες θα εκτελεσθεί το έργο, όπως προδιαγράφεται στα λοιπά τεύχη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΡΓΟ: ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εσωτερικοί Κανονισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Καταστατικές Πρόνοιες και Εσωτερικοί Κανονισμοί που αφορούν τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Σχολικών Εφορειών, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΔ & Μ.Ε Αριθμός Μελέτης : 3 Δήμος : ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Εργο : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ»

ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΚΩ ΙΚΑΣ ΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Γενικά...3 2 Θέματα Απασχόλησης...3 3 Σύγκρουση συμφερόντων...4

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ (Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ :) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΔΙΔΑΚΤΕΑ) ΚΕΦ. 1 Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 1.1 Εισαγωγή στη Λογιστική/Στ όχοι της επιχείρησης Να

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης

Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης Αξιολόγηση Προγράμματος Αλφαβητισμού στο Γυμνάσιο Τρίτο Έτος Αξιολόγησης (Ιούνιος 2011) 1. Ταυτότητα της Έρευνας Το πρόγραμμα Αλφαβητισμός, που λειτουργεί κάτω από την εποπτεία της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά της Ελλάδας Αρωματικά φυτά της Ελλάδας 1. ΣΤΟΧΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Να ενημερωθούμε περί των αρωματικών φυτών της Ελλάδας. Να μάθουμε για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Να μάθουμε τις τοποθεσίες που βρίσκονται. Να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1. Εισαγωγή Βασικός σκοπός του μαθήματος είναι η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση θα εφαρμοστεί με τα παρακάτω Εργαλεία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η κρίση υπερχρέωσης και οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής ανέδειξαν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της περιφερειακής οικονομίας και προκάλεσαν επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΤΟΙΚΕΙΝ» ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΑΡΘΡΟ 1. ΟΡΙΣΜΟΙ Αξία καινούργιου: Είναι το ποσό που απαιτείται για την ανακατασκευή του κτιρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,»

ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» ΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 183 «για την αναθεώρηση της (αναθεωρηµένης) σύµβασης για την προστασία της µητρότητας,» Η γενική Συνδιάσκεψη της ιεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που συγκλήθηκε στη Γενεύη από το ιοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο Ενότητα 1.3 Η διεπιστημονικότητα στις κοινωνικές επιστήμες ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 1/9 Δεν εξελίσσονται

Διαβάστε περισσότερα

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά

Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3. Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Χημεία Β Γυμνασίου Τμήμα Β3 Γρηγόρης Μαγουλάς Φανή Μανούσου Κύρος Μαλλαμίδης Ελίνα Μάλλιαρη Μάγδα Μαντά Τι είναι άμεση και έμμεση ρύπανση του νερού. Πώς προκαλείται η ρύπανση του νερού. Επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος

Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 Μέθοδοι διαχωρισμού των συστατικών ενός ετερογενούς μείγματος 1 ) Ετερογενές μείγμα δύο στερεών: * Με διαλογή με το χέρι π.χ μείγμα από φακές και φασόλια * Με διαλογή με μαγνήτη π.χ μείγμα από ρινίσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Αγγελική Περιστέρη Α 2 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Ιρλανδία: Τη νύκτα της παραμονής των Χριστουγέννων όλα τα παράθυρα των σπιτιών που βλέπουν προς το δρόμο, φωτίζονται από ένα αναμμένο κερί, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο"

Πρόγραμμα Σπουδών για το Νέο Σχολείο 2013 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Αισθητική Παιδεία για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (αρχική πρόταση β') υπεύθυνος πεδίου: Μένης Θεοδωρίδης ΚΕΝΤΡΟ 0 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. Κωνσταντινουπόλεως 8 66100 Δράμα ΕΡΓΟ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ «ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ Γενικές έννοιες Πραγματική Παραγωγική μιας παραγωγικής μονάδας είναι η μέγιστη ικανότητα παραγωγής της όταν αυτή λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κανονικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ελαιόλαδο το χρυσάφι στο πιάτο μας» Παραγωγή Ελαιολάδου Υπεύθυνες Καθηγήτριες κ. Λαγουτάρη Ελένη κ. Σούσου Άρτεμις Ομάδα Μαθητών Κάμτσιος Παναγιώτης Κασπάρης Δημήτριος Κατσαΐτης Νικόλας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 Α. α) η απάντηση βρίσκεται στη σχολικό βιβλίο: Εισαγωγή των «Ποιημάτων για την Ποίηση», σελίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ολυμπία Καμινιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ. - Ν.Π.Δ.Δ. ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Π.Σ.Ε.Υ.-Ν.Π.Δ.Δ. ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΤΙΜΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ A.E. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΥΧΩΝ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟ:1/θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πετριάς, Δήμου Σκύδρας, Νομού Πέλλας, με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΝΙΚΩΝ & ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΣΤΩΡ ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ* Εποπτεία και επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμαντία Φατσέα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου 2

Αδαμαντία Φατσέα Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπ/σης Δωδ/σου 2 ΡΟΔΟΣ 2008-2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Φατσέα Αδαμαντία Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ... 3 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ Ή ΣΥΡΤΟΣ... 4

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση σχετικά με τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση:

Ανακοίνωση σχετικά με τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΙΚΗΣ 5-7 10180 ΑΘΗΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ TΗΛ.: 210-3332551/2 FAX: 210-3332559 e-mail : press@minfin.gr Αθήνα, 22 Μαΐου 2011 Ανακοίνωση σχετικά με τα επαγγέλματα που

Διαβάστε περισσότερα

2. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114).

2. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α' 114). Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 30842/31.7.2013 Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2014 - τροποποίηση της υπ' αριθμ. 7028/3.2.2004 (ΦΕΚ Β' 253) απόφασης «Καθορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

Γ Τάξη Δημοτικού. 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Ζώα του τόπου μας

Γ Τάξη Δημοτικού. 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Ζώα του τόπου μας Γ Τάξη Δημοτικού 1. Ζωντανοί οργανισμοί-φυτά (Πρώτα βήματα στην Επιστήμη) Μελέτη του καρπού Η χρησιμότητα των φυτών Το άνθος (κατασκευή, επικονίαση, γονιμοποίηση) 2. Ζωντανοί οργανισμοί-ζώα (Πρώτα βήματα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα

Συνοπτική Παρουσίαση. Ελλάδα Ελλάδα Συνοπτική Παρουσίαση Η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται από το Σύνταγμα και άλλους νόμους και πολιτικές, με κάποιους περιορισμούς. Γενικώς, η κυβέρνηση σεβάστηκε εμπράκτως τη θρησκευτική ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων

Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων Αιτιολογική έκθεση Στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας". Προς τη Βουλή των Ελλήνων Α. Επί της Αρχής : Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου προτείνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, ο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ροζάκου. Διδακτορική Διατριβή. Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής εργασίας.

Κατερίνα Ροζάκου. Διδακτορική Διατριβή. Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής εργασίας. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Κατερίνα Ροζάκου Διδακτορική Διατριβή Οι πολιτικές του δώρου: Κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις της εθελοντικής

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229

Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δευτέρα, 9 Απριλίου ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ.: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΘΕΜΑ: Έκδοση από τη Eurostat του Δείκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΜΟΣ Α ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΠΗΓΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ Ως πηγές του δικαίου εννοούνται οι ειδικότεροι τρόποι παραγωγής των κανόνων δικαίου. Διακρίνονται σε: Α) Πρωτογενείς ή άμεσες πηγές είναι αυτές που αποτελούν γενεσιουργούς

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σεπτέμβριος 2011 1. Γνωριμία Σύντομη Παρουσίαση ύλης 2. Πεντηκοστή, ίδρυση της Εκκλησίας. 3. Τι είναι η εκκλησία; 4. Γνωριμία με την Εκκλησία της Ενορίας μου. * Αγιασμός 1. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3557/159/20-10-2015 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΔΙΕΚ, ΔΙΕΚ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΣΕΚ. Την Παρασκευή 8-01-2016

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 6 Απριλίου 2001 Αριθμ.Πρωτ.: 1036819/642/Α0012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ Ι.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ Α ΙΙ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜ.ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ιωάννινα, Ιούνιος 2014 1 Οι βασικές στοχεύσεις και προτεραιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ A1. Ο συγγραφέας ορίζει το φαινόμενο του ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή. Αρχικά προσδιορίζει την έννοια της ανθρωπιάς ως συμμετοχής στα προβλήματα των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΦΛΩΡΙΝΑ) ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ «ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης Γραφείο Τύπου Θεσσαλονίκη, 12 Απριλίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελλείψεις στο φορολογικό νομοσχέδιο Σοβαρές ελλείψεις στη νέα μορφή του φορολογικού νομοσχεδίου διαπιστώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΗΛΩΣΗΣ-ΑΙΤΗΣΗΣ 1. Ανήλικο τέκνο αλλοδαπών που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα από την 9 η -7-2015 και φοιτά σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα - παρ. 1 του άρθ. 1Α

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Επί του άρθρου 1 της τροπολογίας

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Επί του άρθρου 1 της τροπολογίας ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ EΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της «Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Α. ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Με την υπαγωγή του τομέα και της πολιτικής για την Έρευνα και την Τεχνολογία στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ), το Υπουργείο ανέλαβε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟ:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ KAI ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΡΓΟ: «ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΕΙΣ ΩΜΑΤΩΝ, ΒΑΦΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ

Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Παιδαγωγική ή Εκπαίδευση ΙΙ Ενότητα 8: Ζαχαρούλα Σμυρναίου Σχολή: Φιλοσοφική Τμήμα: Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Κατάθλιψη Κατάθλιψη «Η κατάθλιψη είναι σαν ένα πένθος για κάτι αγαπημένο που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Από τη διδασκαλία της περίληψης στη διδασκαλία της έκθεσης Η διδασκόμενη θεωρία στην πράξη Εισηγήτρια: Μαρία Κάππου

Από τη διδασκαλία της περίληψης στη διδασκαλία της έκθεσης Η διδασκόμενη θεωρία στην πράξη Εισηγήτρια: Μαρία Κάππου Από τη διδασκαλία της περίληψης στη διδασκαλία της έκθεσης Η διδασκόμενη θεωρία στην πράξη Εισηγήτρια: Μαρία Κάππου Copyright: Κάππου Μαρία Προϋποθέσεις σύνταξης περιληπτικού κειμένου και παραγωγής κειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τμήμα Γεωγραφίας ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΥ Δημητράκη Αικατερίνη Μυτιλήνη 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 3 Μεθοδολογία..6 Συμπεράσματα 13 Βιβλιογραφία 20 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ - - ΑΤΤΙΚΗ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ - - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Πτυχιακή Εργασία ΛΟΥΛΑΔΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός εμπνέεται από την ειρήνη. Η ειρήνη εμπνέεται από τον αθλητισμό. Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, Φανταστείτε την ειρήνη... Αυτή μπορεί να ήταν η σκέψη του βασιλιά Ίφιτου της Ήλιδας όταν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009)

Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.51, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 2009) Η ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ( Διοικητική Ενημέρωση, τ.5, Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος 009). Η θέσπιση του νέου μέτρου Η σημαντικότερη απόπειρα καινοτομικής δράσης της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου

Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Του Σταύρου Ν. PhD Ψυχολόγου Αθλητικού Ψυχολόγου Η σχέση και η αλληλεπίδραση των αθλητών, των προπονητών και των γονιών αποτελεί μια αναπόσπαστη διαδικασία στην αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2014 2014 Α1. Ο δοκιµιογράφος αναφέρεται στην έννοια του ανθρωπισµού. Αρχικά, παραδίδει τον ορισµό της έννοιας επιχειρώντας και µια διαχρονική προσέγγιση του όρου. Στη συνέχεια, περιγράφει τις ιδιότητες του

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά.

Τα Αναβολικά. Τα αναβολικά χωρίζονται στα φυσικά και στα συνθετικά. Τμήμα:Α 3 Ημερομηνία:12.01.2015 Ονοματεπώνυμο:Αντιγόνη Τ. Εργασία Βιολογίας Θέμα:Αναβολικά Τα Αναβολικά Περιλαμβάνουν όλες τις ουσίες που μοιάζουν χημικά με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και εμφανίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα όσα αναλυτικά έχουν περιγραφεί στα προηγούμενα κεφάλαια της παρούσας μελέτης η κατασκευή του τμήματος «Βρύσες Ατσιπόπουλο», του Βόρειου Οδικού

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Λυκείου Πλαίσιο προδιαγραφών Ι. Δομή θεμάτων Η διαδικασία εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α Λυκείου προβλέπει τη δοκιμασία τους σε τρία θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας, καθένα από τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ 20 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ 20 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Αρ.πρωτ.807 Αθήνα 15/5/2015 ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ 20 ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Σας γνωστοποιούμε, ότι με τις αποφάσεις (υπ αριθ. πρωτ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΑΘΗΝΑ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΟΤΗΤΩΝ Α ΤΑΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Σημειώνεται ότι για την ετοιμασία και εφαρμογή της ενότητας συνέδραμαν και οι συνάδελφοι Μαρία Ανθίμου και Χριστίνα Κκαΐλη (Δημοτικό Σχολείο Μενεού) ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 11.1 Από τον αντιπραγματισμό στην οικονομία του χρήματος 11.1 ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΛΤΙΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΜΕΘΥΛ-ΑΙΘΥΛ-ΚΕΤΟΝΗ/ ΜΕΚ 1. ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΩΝ Κίνδυνοι για την : ανθρώπινη υγεία Ενδείξεις και : συµπτώµατα Επιδείνωση : προϋπάρχουσας ασθένειας Κίνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3849, 30/4/2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Ο ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ) ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 2004 Για σκοπούς:- (α) εναρμόνισης με τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με τίτλο- «Απόφαση-Πλαίσιο 2000/383/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 29

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΣΤΑ & ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα οστά είναι μία στερεά μορφή του συνδετικού ιστού. Σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος του σκελετού ( 205 οστά) και είναι ο κύριος στηρικτικός ιστός του σώματος. ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Α ΜΕΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Α ΜΕΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας με το νέο Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ και άλλες διατάξεις» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α) ΕΝΝΟΙΑ ΟΡΩΝ Β) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά

Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις. Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά Δημοτικό Σχολείο Κορινού Α2 Β1 Τάξεις 1 Υπεύθυνες Προγράμματος: Κατσιγιάννη Κωνσταντία, Σιάσιου Αθηνά 2 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Σχολική χρονιά 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ:

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π.Ε. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ Αρ. Μελ. 7/2013 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. A Τρίμηνο 2014

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ. Τριμηνιαία Έρευνα. A Τρίμηνο 2014 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Τριμηνιαία Έρευνα A Τρίμηνο 2014 Αθήνα, Απρίλιος 2014 2 Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Α Τρίμηνο 2014 3 4 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: 4ΙΦΝΚ-ΔΘ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ.: 71351. Ταχυδρομική. Σταδίου 27 Διεύθυνση: Ταχυδρομικός Κώδικας: 101 83 ΑΘΗΝΑ

ΑΔΑ: 4ΙΦΝΚ-ΔΘ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2010 Αριθ. Πρωτ.: 71351. Ταχυδρομική. Σταδίου 27 Διεύθυνση: Ταχυδρομικός Κώδικας: 101 83 ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥTΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΔΑ: Ταχυδρομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το Νοσοκομείο Σητείας ως Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο ιδρύθηκε με Β. Δ/γμα στις 09-04-1947. Στεγάστηκε εκεί όπου λειτουργούσε πριν λίγα χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΤΣΙΡΙΠΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...1 Εισαγωγή...6 ΜΕΡΟΣ Α ΝΕΟ ΠΡΟΪΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΝ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΚΑΠΑΝΙΚΗΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ Η Εκπαίδευση έχει σκοπό την παροχή κατάλληλων και εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με την κατασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την οικονομική επιτροπή, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από το πρακτικό της 18/3/2014 ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Πληρ: Koυκουλιώτης Ε. Τηλ. 2313313689 Αριθ. Απόφασης 047/2014 ΘΕΜΑ : : Εισηγητική έκθεση Δ τριμήνου του έτους 2013 προς την

Διαβάστε περισσότερα

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης Η άλωση της Κωνσταντινούπολης Η Δυναστεία των Παλαιολόγων ΜΙΧΑΗΛ Η 1261-1282 Ανδρόνικος Β 1282-1328 Ανδρόνικος Γ 1328-1341 Ιωάννης Ε 1341-1391 Ιωάννης Καντακουζηνός 1347-1354 Ανδρόνικος Δ 1376-1379 Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ Α/Α ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΤΕΠ ΚΩΔ. ΕΤΕΠ ΕΛΟΤ 1501- ΑΡΘΡΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ 1 Γενικοί Όροι 2 Εφαρμοστέες Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα