ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ"

Transcript

1 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

2 Παρουσίαση της έννοιας Οι άυλες πληρωμές λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύχθηκαν περισσότερα από 200 συστήματα πληρωμής μέσω κινητής τηλεφωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συστήματα αυτά είναι ουσιαστικά μια μορφή νοητών χρημάτων στον υπολογιστή, καθώς αποτελούν μεταφορές από έναν λογαριασμό σε κάποιον άλλον. Υπό στενή έννοια, τα «χρήματα» που χρησιμοποιούν εμπορικές τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χρεωστικές κάρτες, ψηφιακά πορτοφόλια και ψηφιακές μεταφορές δεν είναι πραγματικά χρήματα. Τα πραγματικά χρήματα δεν χρειάζεται να εξαργυρωθούν για να έχουν αξία: διατηρούν την αξία τους και η κυκλοφορία τους είναι δυνατή χωρίς να χρειάζεται να εξαργυρωθούν από τον εκδότη. Πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί περί τραπεζικών εργασιών, ξεπλύματος παράνομου χρήματος, δημοσιονομικής πολιτικής και εμπορίου δεν είναι πάντα σε θέση να ελέγξουν τις πολλές μορφές ψηφιακών χρημάτων που εκδίδονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τα χρήματα εξουσιοδότησης (χρήματα Fiat) δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από τον εκμοντερνισμό των άυλων συναλλαγών. Πρόσφατες προσπάθειες, όπως το Bitcoin, προσέλκυσαν μόνο πολύ περιορισμένο αριθμό χρηστών εξαιτίας της υψηλής ευμεταβλητότητάς τους και της απουσίας προστασίας για τους χρήστες. Ο κίνδυνος απάτης είναι επίσης υψηλός και οι κανονιστικές αρχές φαίνεται να βρίσκονται σε αδυναμία παρακολούθησης τέτοιου είδους εξελίξεων ή επιβολής κανόνων σε αυτές. Η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση είναι η έκδοση ψηφιακών χρημάτων από την κεντρική τράπεζα ως νόμιμο χρήμα. Αυτό ακριβώς προτείνει η εταιρεία Roberto Giori Company (RGC) με τα ψηφιακά χρήματα Giori Digital Money (GDM) και το παγκόσμιο πρότυπο για την τεχνολογία χρημάτων (Global Standard for Money Technology - GSMT). Οι έννοιες GDM και GSMT σχεδιάστηκαν ειδικά για να διευκολύνουν την έκδοση των ψηφιακών χρημάτων ως νόμιμο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες και να καταστήσουν τα ψηφιακά χρήματα οικονομικότερη και πιο ολοκληρωμένη λύση ως μέρος ενός γενικού συστήματος πληρωμών. Τα έξυπνα τηλέφωνα θα γίνουν ακόμα εξυπνότερα και οικονομικότερα τα προσεχή χρόνια. Έτσι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται όχι απλώς για τη μεταφορά χρημάτων, αλλά και για την πραγματοποίηση πληρωμών με νόμιμα χρήματα και, εντέλει, θα μειώσουν το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία, κάτι που αποτελεί τον τελικό στόχο των GDM και GSMT. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο για την πραγματοποίηση πληρωμών, είναι διαθέσιμα σε όλους, όπως ακριβώς τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια, και θα αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε άτομα που δεν διατηρούν σχέση με τράπεζες.

3 Άυλο χρήμα εξουσιοδότησης Υπάρχουν δύο μορφές χρημάτων: τα χρήματα εξουσιοδότησης, που περιλαμβάνουν κέρματα και τραπεζογραμμάτια, και το λογιστικό χρήμα, που αντιπροσωπεύουν καταχωρήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα χρήματα εξουσιοδότησης δεν έχουν εγγενή αξία. Η αξία τους απορρέει από την εμπιστοσύνη που έχουν οι χρήστες για τον εκδότη (τις αρχές μέσω της κεντρικής τράπεζας). Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια λύση μέσω υπολογιστών για την άυλη έκδοση και μεταφορά χρημάτων εξουσιοδότησης. Δεν καταχωρούνται σε κάποιον λογαριασμό, αλλά αποθηκεύονται σε μια κινητή συσκευή και μπορούν να μεταφερθούν απευθείας από έναν χρήστη σε άλλον μέσω τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται να αναμιχθεί το τραπεζικό σύστημα. Καθώς πρόκειται για χρήμα εξουσιοδότησης, δεν αναφερόμαστε στη δημιουργία ή μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών, αλλά σε νομισματικές μονάδες. Για να αποτελέσουν έγκυρη εναλλακτική λύση για τα υλικά χρήματα, τα ψηφιακά χρήματα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την εμπιστοσύνη που τους αποδίδουν οι χρήστες, κάτι χαρακτηριστικό των χρημάτων εξουσιοδότησης, και πρέπει να έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, πρέπει καταρχάς να είναι ασφαλή. Για να χρησιμοποιούνται ευρέως από καταναλωτές, πρέπει να είναι επίσης ευέλικτα, αποδεκτά από όλους με τους τεχνικούς περιορισμούς που σημαίνει αυτό εύχρηστα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να μετρούν την ευελιξία και αποδοχή τους από όλα τα συστήματα πληρωμών.

4 Ψηφιακές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία Roberto Giori Η εταιρεία Roberto Giori ιδρύθηκε με στόχο ειδικά τη μελέτη των δυσκολιών σε σχέση με τα χρήματα στην ψηφιακή εποχή και για την παροχή ασφαλών λύσεων με βάση την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας. Το σύστημα βασίζεται σε δύο ξεχωριστούς πυλώνες: το GDM και το GSMT. Giori Digital Money (GDM) είναι η πλατφόρμα που βρίσκεται στην κεντρική τράπεζα και «δημιουργεί» το ψηφιακό πρωτότυπο (Giori Nota), όπως ακριβώς και τα έντυπα τραπεζογραμμάτια. Αποτελείται από έναν μοναδικό, ασφαλή αλγόριθμο για κάθε τραπεζογραμμάτιο σε κυκλοφορία (ηλεκτρονικό τραπεζογραμμάτιο). Πρόκειται για το πρώτο στοιχείο θεμελίωσης του συστήματος δημιουργίας ψηφιακών χρημάτων. Το GDM αποτελεί την ίδια την ουσία του συστήματος, καθώς διευκολύνει την ασφαλή διανομή των ψηφιακών τραπεζογραμματίων σε τράπεζες λιανικής ή άλλες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες. Δίνοντας σε κάθε ψηφιακό τραπεζογραμμάτιο ένα συγκεκριμένο αριθμό, το GDM διασφαλίζει την αυθεντικότητα κάθε ψηφιακού τραπεζογραμματίου (ηλεκτρονικού τραπεζογραμματίου) που εκδίδεται. Το GDM μπορεί επίσης να ελέγχει την προέλευση και αυθεντικότητα κάθε ηλεκτρονικού τραπεζογραμματίου που εκδίδεται. Το GDM είναι ψηφιακά χρήματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα ως άυλο νόμισμα το οποίο αποτελεί νομισματική μονάδα (με σταθερή ονομαστική αξία) που είναι νόμιμο χρήμα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. To Global Standard for Money Technology (GSMT) είναι η πλατφόρμα που διαχειρίζεται όλες τις άλλες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη διανομή ψηφιακών τραπεζογραμματίων σε άλλες πλατφόρμες. Έχει, επίσης, σπουδαίο ρόλο για την ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών και τον ηλεκτρονικό έλεγχο με στόχο τη συμμόρφωση με το θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε συγκεκριμένη χώρα. Με το GSMT, η έκδοση των ψηφιακών χρημάτων γίνεται από την κεντρική τράπεζα και όχι από τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, λοιπόν, το GDM δεν είναι εικονικό νόμισμα, αλλά πραγματικό νόμισμα που εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή από την κεντρική τράπεζα. Με το GDM, η κεντρική τράπεζα παραμένει ο δανειστής τελευταίας προσφυγής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια. Επειδή το GDM αποτελεί νόμιμο χρήμα, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγών ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφει στην κεντρική τράπεζα μετά από κάθε μεταφορά. Το πλαίσιο GSMT εγγυάται ότι υφίστανται σημεία ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των ψηφιακών χρημάτων σε κυκλοφορία. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι αυτό το ψηφιακό νόμισμα που έχει κρατική υποστήριξη βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Δεν απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός και οποιοσδήποτε μπορεί να αποθηκεύει μονάδες διαφορετικής ονομαστικής αξίας αυτών των ψηφιακών χρημάτων στο τηλέφωνό του, όπως ακριβώς φυλάει έντυπα τραπεζογραμμάτια διαφορετικής αξίας στο πορτοφόλι του σήμερα.

5 Ανάγκη θεσμικού και εποπτικού πλαισίου Όπως ακριβώς τα υλικά χρήματα, έτσι και η έκδοση ψηφιακών χρημάτων αποτελεί μείζον έργο. Απαιτεί τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή του, η σταθερότητα και η ακεραιότητά του. Οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρονικά χρήματα ως μέσο πληρωμών το οποίο διαχειρίζονται ιδιωτικοί φορείς. Για να καταστούν τα ηλεκτρονικά χρήματα μέσο πληρωμών ως νόμιμο χρήμα, πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο για τις νομισματικές μονάδες και τις κεντρικές τράπεζες. Στην πράξη, αυτό απαιτεί τροποποίηση του άρθρου 128 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρει ότι τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα τραπεζογραμμάτια που αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Ένωση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να επεκτείνει το μονοπώλιο αυτό και στην έκδοση νέων ψηφιακών χρημάτων. Θα πρέπει επίσης να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νέοι κανόνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων ψηφιακών χρημάτων που θα αποτελούν νόμιμο χρήμα. Θα πρέπει να καθιερωθούν νέα πρότυπα για τις μεταφορές ψηφιακών χρημάτων αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την προστασία των δεδομένων, καθώς και την συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε εμπορικές τράπεζες και πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να μπορέσουν να συμμορφωθούν με αυτά. Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν οι οδηγίες και οι κανονισμοί σχετικά με την αποτροπή της εκμετάλλευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έτσι ώστε οι κανονισμοί να συμπεριλάβουν τις μεταφορές ψηφιακών χρημάτων που γίνονται για λογαριασμό τρίτων. Οι νέοι αυτοί κανονισμοί θα ισχύουν ιδιαίτερα για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών.

6 Πλεονεκτήματα για τις κεντρικές τράπεζες και τις θεσμικές αρχές Ο όρος «έσοδα εκδοτικού προνομίου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα έσοδα που απορρέουν από την έκδοση τραπεζογραμματίων τα οποία συνήθως καταβάλλονται στο Κράτος ενώ η κεντρική τράπεζα παρακρατά ένα μικρό μέρος για λειτουργικό κόστος. Η έκδοση ψηφιακών χρημάτων από την κεντρική τράπεζα δεν μεταβάλλει καθόλου τα έσοδα αυτά, όπως θα γινόταν με οποιαδήποτε άλλα χρήματα εξουσιοδότησης, διότι η μόνη διαφορά είναι ότι τα ψηφιακά χρήματα είναι άυλα. Τα ηλεκτρονικά τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται θα καταγράφονται και πάλι στις καταστάσεις της κεντρικής τράπεζας ως παθητικό, αντισταθμιζόμενα από παραγωγικό ενεργητικό που παράγει έσοδα από το εκδοτικό προνόμιο. Ένα άλλο σημαντικότατο πλεονέκτημα είναι η ιχνηλασιμότητα των πληρωμών που καθιστά δυνατή την αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διάφορων μορφών χρηματοοικονομικής και κοινωνικής απάτης (απάτες ΦΠΑ, παράνομη εργασία, κ.λπ.). Πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή Τα ισχύοντα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως οι πιστωτικές κάρτες, το PayPal ή οι μεταφορές μέσω κινητών, πρέπει να μεταφέρονται από έναν λογαριασμό σε άλλον για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη. Με τέτοιου είδους συστήματα, το άτομο που λαμβάνει την πληρωμή πρέπει να εμπιστεύεται και τον εκδότη και τον αποστολέα της πληρωμής. Με ένα αληθινό ψηφιακό νόμισμα όπως το GDM, τα χρήματα αποστέλλονται απευθείας από ένα άτομο σε άλλο, χωρίς να χρειάζεται εξαργύρωση της αξίας τους. Επειδή τα ψηφιακά χρήματα που αποτελούν νόμιμο χρήμα τελικά υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα, αυξάνεται η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η μετατρεψιμότητα, η αποδοχή και η διαδεδομένη χρήση των ψηφιακών χρημάτων σε ένα παγκόσμιο, πρότυπο πλαίσιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Έκθεση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2014: Οικονομική συνοχή), τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα είναι οι πρώτοι που επωφελούνται από την τεχνολογική καινοτομία, για παράδειγμα, τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων ή τις υπηρεσίες τηλεφωνικής τραπεζικής. Οι καινοτομίες αυτές καθιστούν τις τραπεζικές υπηρεσίες λιγότερο ακριβές και περισσότερο προσβάσιμες για τους φτωχούς, τις γυναίκες και τα άτομα που ζουν στην ύπαιθρο, ιδίως όσους μένουν σε απομακρυσμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβατικά τραπεζικά υποκαταστήματα. Έτσι το σύστημα GDM GSMT προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε καταναλωτές χωρών με μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε χώρες όπου το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αναπτυγμένο ή αξιόπιστο. Το GDM είναι άυλο, ψηφιακό χρήμα με νομισματική αξία και φυλάσσεται στην κάρτα SIM ενός κινητού τηλεφώνου. Όσον αφορά το κόστος συναλλαγών, αυτό καθιστά το σύστημα GDM GSMT πολύ πιο οικονομικό και φιλικό για το περιβάλλον.

7 Πλεονεκτήματα για το κράτος Το κόστος παραγωγής των χρημάτων εξουσιοδότησης στις ζώνες του ευρώ και του δολαρίου εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ/δολάρια το χρόνο. Καθώς δεν θα υπήρχαν κόστη εκτύπωσης και με τη δραστική μείωση του κόστους έκδοσης, τα γενικά έξοδα για τα άυλα χρήματα εξουσιοδότησης θα είχαν πολύ μικρότερη επίπτωση στα έσοδα εκδοτικού προνομίου από ό,τι η έκδοση χάρτινων τραπεζογραμματίων. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλου κέρδους για το κράτος. Η ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών, μέσα σε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, καθιστά δυνατή την αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διάφορων μορφών χρηματοοικονομικής και κοινωνικής απάτης, τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο τους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά και τις εγκληματικές δραστηριότητες.

8 Επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα Η έκδοση άυλων χρημάτων εξουσιοδότησης δεν θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία, εκτός ίσως από τη μείωση του κόστους στη διαχείριση των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών και το χειρισμό των υλικών χρημάτων. Οι λειτουργίες που απαιτούνται για τη διαχείριση χρημάτων εξουσιοδότησης και τη διατήρηση μεγάλου αριθμού μηχανημάτων ATM θα πρέπει να μειωθούν όσο αυξάνεται η χρήση άυλων χρημάτων εξουσιοδότησης. Σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν λιγότερα χρήματα εξουσιοδότησης από λογιστικό χρήμα. Η μετατροπή των χρημάτων εξουσιοδότησης σε άυλα δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση αυτή. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν στις εργασίες συλλογής καταθέσεων και διάθεσής τους στην οικονομία. Στο πλαίσιο της οικονομικής συνοχής, το GSMT θα γίνει πολύτιμο οικονομικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών λιανικής. Η εργασία που γίνεται από τις τράπεζες λιανικής ώστε να παρέχονται υπηρεσίες τηλεφωνικής τραπεζικής είναι αξιέπαινη και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει χώρες με περιορισμένο αριθμό μηχανημάτων ATM. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε άτομα που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, διότι συχνά τα ισχύοντα συστήματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες τραπεζών και δεν έχουν συμβατότητα μεταξύ τους. Οι υπηρεσίες τραπεζικής μέσω κινητής τηλεφωνίας που προτείνονται από τις τράπεζες λιανικής δεν θα αποτελούν ποτέ λύση για πολύ μικρά ποσά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες και σήμερα καταβάλλονται σε μετρητά. Το GSMT δεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις τράπεζες λιανικής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες λιανικής ως πολύτιμο εργαλείο για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε όσους δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Επειδή τα ψηφιακά χρήματα Giori είναι ένα πλήρως ενοποιημένο ψηφιακό σύστημα, που δεν απαιτεί πρόσθετη υποδομή, θα διευκολύνει τη ροή δεδομένων που απαιτείται για την οικονομική μεταφορά χρημάτων έχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα να είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, χάρη στην ποικιλία λειτουργιών του κινητού τηλεφώνου.

9 Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύχθηκαν περίπου 200 συστήματα πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας. Κανένα από αυτά δεν αποτελεί ψηφιακό χρήμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα ως νόμιμο χρήμα. Κανένα από τα συστήματα αυτά δεν μπορεί να μετατρέψει τα έντυπα τραπεζογραμμάτια σε ψηφιακά χρήματα, ή αντίστροφα. Το GSMT σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα παγκόσμιο διεθνές πρότυπο με αξιόπιστες, ασφαλείς λειτουργίες, σε ένα ενιαίο σύστημα εντός ενός θεσμικού και εποπτικού πλαισίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χώρες με υψηλό ποσοστό πληθυσμού που δεν διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και μειώνει κατά πολύ τον όγκο των έντυπων τραπεζογραμματίων που απαιτούνται. Το πρότυπο GSMT μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από φορείς δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ροής των ψηφιακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών στα πέρατα του πλανήτη σε ανταγωνιστικότατη τιμή μεταφοράς. Στόχος μου δεν είναι η δημιουργία κοινωνίας χωρίς μετρητά, αλλά μια κοινωνία με λιγότερα μετρητά. Roberto Giori Πρόεδρος The Roberto Giori Company Ltd (Ελβετία)

10 The Roberto Giori Company Ltd 46, av Général Guisan CH-1009 PULLY

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/64/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 13ης Νοεμβρίου 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/64/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. της 13ης Νοεμβρίου 2007 5.12.2007 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 319/1 I (Πράξεις εγκριθείσες δυνάμει των συνθηκών ΕΚ/Ευρατόμ των οποίων η δημοσίευση είναι υποχρεωτική) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2007/64/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών. Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009. Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ. Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών. Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009. Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ. Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληρωμών Έκδοση 2.0 Σεπτέμβριος 2009 Η πρωτοβουλία είναι δική σας! ΤΩΡΑ Πληροφορίες για τον ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τον SEPA Ενημερωτικά φυλλάδια του EPC* Making

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ 2009/110/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΑ 2009/110/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 10.10.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 267/7 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/110/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 για την ανάληψη, άσκηση και προληπτική εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (Internet Banking) ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΣΤΑΙΚΟΥ ΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

σημαντικό όπως τυχόν προβλήματα σε επί μέρους τομείς δεν παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος.

σημαντικό όπως τυχόν προβλήματα σε επί μέρους τομείς δεν παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα διέρχεται μια σημαντική κρίση, τη χειρότερη μετά το μεγάλο κραχ του 1929. Σύμφωνα με τους Kindleberger (1978) και Minsky (1972), οι κρίσεις περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 5.10.1999 COM(1999) 464 ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η Στρατηγική για την Εσωτερική Αγορά της Ευρώπης ΑΝΑΚΟIΝΩΣΗ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ. ιπλωµατική Εργασία ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ιπλωµατική Εργασία ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

H νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος

H νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος H νομισματική πολιτική του Ευρωσυστήματος 1. Η εντολή και το καθήκον της άσκησης νομισματικής πολιτικής Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθέτει στο Ευρωσύστημα τον στόχο της διατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

CORRIGENDUM: Annule et remplace le document COM(2011) 615 du 6.10.2011 Concerne: toutes les versions linguistiques. Πρόταση

CORRIGENDUM: Annule et remplace le document COM(2011) 615 du 6.10.2011 Concerne: toutes les versions linguistiques. Πρόταση ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 COM(2011) 615 final/2 2011/0276 (COD) CORRIGENDUM: Annule et remplace le document COM(2011) 615 du 6.10.2011 Concerne: toutes les versions linguistiques Πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Αύγουστος 2000 ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Αύγουστος 2000

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ : «Η σημασία ί ττου συμμ εεττο χχ ι κκού managemen tt σττι ι ςς Τράπ εε ζζ εε ςς γγ ια ι ττη νν αύ ξξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ &ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Internet Banking. Ίσως ο πιο εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας και συναλλαγών για την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ Ψαχνά, Μάρτιος 2005 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ ΗΜ 00025 ΝΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΙ 98001 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ MARKETING ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΓΡΗΓΟΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

(Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ

(Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ 14.11.2012 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 315/1 I (Νομοθετικές πράξεις) ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2012/27/ΕΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 25ης Οκτωβρίου 2012 για την ενεργειακή απόδοση,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7

1.1. Εισαγωγή... 2. 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4. 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 Κεφάλαιο 1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Εισαγωγικές Έννοιες Περιεχόμενα 1.1. Εισαγωγή... 2 1.2. Παραγωγικά Συστήματα Βασικές Έννοιες και Ορισμοί... 4 1.3. Παραγωγικά Συστήματα Διακρίσεις... 7 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

L 347/320 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2013

L 347/320 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2013 L 347/320 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 20.12.2013 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 17ης Δεκεμβρίου 2013 περί καθορισμού κοινών διατάξεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ TOY ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ TOY ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ssss ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι ΡΥΣΗ TOY ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΜΑ ΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Μ. 3472 ΛΙΓΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Τραπεζική Παρουσία Στον Τομέα Των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Στα Βαλκάνια Η Περίπτωση Της Ρουμανίας

Ελληνική Τραπεζική Παρουσία Στον Τομέα Των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων Στα Βαλκάνια Η Περίπτωση Της Ρουμανίας ΔΗΛΩΣΗ Η διατριβή αυτή είναι πρωτότυπη και εκπονήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Οικονομική και Επιχειρησιακή Στρατηγική», του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Η επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του νομισματικού μας συστήματος. από τον Mark Joób

Η επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του νομισματικού μας συστήματος. από τον Mark Joób Η επείγουσα ανάγκη για μεταρρύθμιση του νομισματικού μας συστήματος από τον Mark Joób Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι το χρήμα είναι κάτι περισσότερο από ένα ουδέτερο μέσο για

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Επιχειρηματική Πρακτική

Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Επιχειρηματική Πρακτική Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Πρακτική CSL Limited Ιούλιος 2013 Περιεχόμενα > < Προηγούμενη σελίδα Περιεχόμενα Επόμενη σελίδα > Ο Κώδικάς μας για Υπεύθυνη Πρακτική Εστίαση στον Πελάτη. Καινοτομία. Ακεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές. Απρίλιος 2011. Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές. Απρίλιος 2011. Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος Νέα Προσέγγιση για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση: Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις συναλλαγές Απρίλιος 2011 Μια πρωτοβουλία του Η παρούσα έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

9.10.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 266/11

9.10.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 266/11 9.10.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 266/11 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 924/2009 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Σεπτεμβρίου 2009 για τις διασυνοριακές πληρωμές στην Κοινότητα

Διαβάστε περισσότερα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Η Επιτροπή έχει επίσης αποκτήσει επαρκή πείρα από την

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (3) Η Επιτροπή έχει επίσης αποκτήσει επαρκή πείρα από την 9.8.2008 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 214/3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 800/2008 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 6ης Αυγούστου 2008 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την κοινή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :

ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ MASTER IN INFORMATION SYSTEMS (MIS) ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : «INTERNET BANKING - ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα