ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ"

Transcript

1 ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

2 Παρουσίαση της έννοιας Οι άυλες πληρωμές λειτουργούν εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύχθηκαν περισσότερα από 200 συστήματα πληρωμής μέσω κινητής τηλεφωνίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συστήματα αυτά είναι ουσιαστικά μια μορφή νοητών χρημάτων στον υπολογιστή, καθώς αποτελούν μεταφορές από έναν λογαριασμό σε κάποιον άλλον. Υπό στενή έννοια, τα «χρήματα» που χρησιμοποιούν εμπορικές τράπεζες και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χρεωστικές κάρτες, ψηφιακά πορτοφόλια και ψηφιακές μεταφορές δεν είναι πραγματικά χρήματα. Τα πραγματικά χρήματα δεν χρειάζεται να εξαργυρωθούν για να έχουν αξία: διατηρούν την αξία τους και η κυκλοφορία τους είναι δυνατή χωρίς να χρειάζεται να εξαργυρωθούν από τον εκδότη. Πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί περί τραπεζικών εργασιών, ξεπλύματος παράνομου χρήματος, δημοσιονομικής πολιτικής και εμπορίου δεν είναι πάντα σε θέση να ελέγξουν τις πολλές μορφές ψηφιακών χρημάτων που εκδίδονται από τον ιδιωτικό τομέα. Τα χρήματα εξουσιοδότησης (χρήματα Fiat) δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί από τον εκμοντερνισμό των άυλων συναλλαγών. Πρόσφατες προσπάθειες, όπως το Bitcoin, προσέλκυσαν μόνο πολύ περιορισμένο αριθμό χρηστών εξαιτίας της υψηλής ευμεταβλητότητάς τους και της απουσίας προστασίας για τους χρήστες. Ο κίνδυνος απάτης είναι επίσης υψηλός και οι κανονιστικές αρχές φαίνεται να βρίσκονται σε αδυναμία παρακολούθησης τέτοιου είδους εξελίξεων ή επιβολής κανόνων σε αυτές. Η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση είναι η έκδοση ψηφιακών χρημάτων από την κεντρική τράπεζα ως νόμιμο χρήμα. Αυτό ακριβώς προτείνει η εταιρεία Roberto Giori Company (RGC) με τα ψηφιακά χρήματα Giori Digital Money (GDM) και το παγκόσμιο πρότυπο για την τεχνολογία χρημάτων (Global Standard for Money Technology - GSMT). Οι έννοιες GDM και GSMT σχεδιάστηκαν ειδικά για να διευκολύνουν την έκδοση των ψηφιακών χρημάτων ως νόμιμο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες και να καταστήσουν τα ψηφιακά χρήματα οικονομικότερη και πιο ολοκληρωμένη λύση ως μέρος ενός γενικού συστήματος πληρωμών. Τα έξυπνα τηλέφωνα θα γίνουν ακόμα εξυπνότερα και οικονομικότερα τα προσεχή χρόνια. Έτσι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται όχι απλώς για τη μεταφορά χρημάτων, αλλά και για την πραγματοποίηση πληρωμών με νόμιμα χρήματα και, εντέλει, θα μειώσουν το ποσό των μετρητών σε κυκλοφορία, κάτι που αποτελεί τον τελικό στόχο των GDM και GSMT. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο για την πραγματοποίηση πληρωμών, είναι διαθέσιμα σε όλους, όπως ακριβώς τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια, και θα αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε άτομα που δεν διατηρούν σχέση με τράπεζες.

3 Άυλο χρήμα εξουσιοδότησης Υπάρχουν δύο μορφές χρημάτων: τα χρήματα εξουσιοδότησης, που περιλαμβάνουν κέρματα και τραπεζογραμμάτια, και το λογιστικό χρήμα, που αντιπροσωπεύουν καταχωρήσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα χρήματα εξουσιοδότησης δεν έχουν εγγενή αξία. Η αξία τους απορρέει από την εμπιστοσύνη που έχουν οι χρήστες για τον εκδότη (τις αρχές μέσω της κεντρικής τράπεζας). Στόχος μας είναι να προσφέρουμε μια λύση μέσω υπολογιστών για την άυλη έκδοση και μεταφορά χρημάτων εξουσιοδότησης. Δεν καταχωρούνται σε κάποιον λογαριασμό, αλλά αποθηκεύονται σε μια κινητή συσκευή και μπορούν να μεταφερθούν απευθείας από έναν χρήστη σε άλλον μέσω τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται να αναμιχθεί το τραπεζικό σύστημα. Καθώς πρόκειται για χρήμα εξουσιοδότησης, δεν αναφερόμαστε στη δημιουργία ή μεταφορά τραπεζικών λογαριασμών, αλλά σε νομισματικές μονάδες. Για να αποτελέσουν έγκυρη εναλλακτική λύση για τα υλικά χρήματα, τα ψηφιακά χρήματα πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν την εμπιστοσύνη που τους αποδίδουν οι χρήστες, κάτι χαρακτηριστικό των χρημάτων εξουσιοδότησης, και πρέπει να έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Ως εκ τούτου, πρέπει καταρχάς να είναι ασφαλή. Για να χρησιμοποιούνται ευρέως από καταναλωτές, πρέπει να είναι επίσης ευέλικτα, αποδεκτά από όλους με τους τεχνικούς περιορισμούς που σημαίνει αυτό εύχρηστα, αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να μετρούν την ευελιξία και αποδοχή τους από όλα τα συστήματα πληρωμών.

4 Ψηφιακές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία Roberto Giori Η εταιρεία Roberto Giori ιδρύθηκε με στόχο ειδικά τη μελέτη των δυσκολιών σε σχέση με τα χρήματα στην ψηφιακή εποχή και για την παροχή ασφαλών λύσεων με βάση την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας. Το σύστημα βασίζεται σε δύο ξεχωριστούς πυλώνες: το GDM και το GSMT. Giori Digital Money (GDM) είναι η πλατφόρμα που βρίσκεται στην κεντρική τράπεζα και «δημιουργεί» το ψηφιακό πρωτότυπο (Giori Nota), όπως ακριβώς και τα έντυπα τραπεζογραμμάτια. Αποτελείται από έναν μοναδικό, ασφαλή αλγόριθμο για κάθε τραπεζογραμμάτιο σε κυκλοφορία (ηλεκτρονικό τραπεζογραμμάτιο). Πρόκειται για το πρώτο στοιχείο θεμελίωσης του συστήματος δημιουργίας ψηφιακών χρημάτων. Το GDM αποτελεί την ίδια την ουσία του συστήματος, καθώς διευκολύνει την ασφαλή διανομή των ψηφιακών τραπεζογραμματίων σε τράπεζες λιανικής ή άλλες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες. Δίνοντας σε κάθε ψηφιακό τραπεζογραμμάτιο ένα συγκεκριμένο αριθμό, το GDM διασφαλίζει την αυθεντικότητα κάθε ψηφιακού τραπεζογραμματίου (ηλεκτρονικού τραπεζογραμματίου) που εκδίδεται. Το GDM μπορεί επίσης να ελέγχει την προέλευση και αυθεντικότητα κάθε ηλεκτρονικού τραπεζογραμματίου που εκδίδεται. Το GDM είναι ψηφιακά χρήματα που εκδίδονται από την κεντρική τράπεζα ως άυλο νόμισμα το οποίο αποτελεί νομισματική μονάδα (με σταθερή ονομαστική αξία) που είναι νόμιμο χρήμα, σε αντίθεση με όλα τα άλλα ψηφιακά νομίσματα. To Global Standard for Money Technology (GSMT) είναι η πλατφόρμα που διαχειρίζεται όλες τις άλλες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για τη διανομή ψηφιακών τραπεζογραμματίων σε άλλες πλατφόρμες. Έχει, επίσης, σπουδαίο ρόλο για την ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών και τον ηλεκτρονικό έλεγχο με στόχο τη συμμόρφωση με το θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε συγκεκριμένη χώρα. Με το GSMT, η έκδοση των ψηφιακών χρημάτων γίνεται από την κεντρική τράπεζα και όχι από τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, λοιπόν, το GDM δεν είναι εικονικό νόμισμα, αλλά πραγματικό νόμισμα που εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή από την κεντρική τράπεζα. Με το GDM, η κεντρική τράπεζα παραμένει ο δανειστής τελευταίας προσφυγής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα κέρματα και τα τραπεζογραμμάτια. Επειδή το GDM αποτελεί νόμιμο χρήμα, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συναλλαγών ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφει στην κεντρική τράπεζα μετά από κάθε μεταφορά. Το πλαίσιο GSMT εγγυάται ότι υφίστανται σημεία ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα των ψηφιακών χρημάτων σε κυκλοφορία. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι αυτό το ψηφιακό νόμισμα που έχει κρατική υποστήριξη βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Δεν απαιτείται τραπεζικός λογαριασμός και οποιοσδήποτε μπορεί να αποθηκεύει μονάδες διαφορετικής ονομαστικής αξίας αυτών των ψηφιακών χρημάτων στο τηλέφωνό του, όπως ακριβώς φυλάει έντυπα τραπεζογραμμάτια διαφορετικής αξίας στο πορτοφόλι του σήμερα.

5 Ανάγκη θεσμικού και εποπτικού πλαισίου Όπως ακριβώς τα υλικά χρήματα, έτσι και η έκδοση ψηφιακών χρημάτων αποτελεί μείζον έργο. Απαιτεί τη θέσπιση ενός νέου θεσμικού και εποπτικού πλαισίου, ώστε να διασφαλιστεί η αποδοχή του, η σταθερότητα και η ακεραιότητά του. Οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρονικά χρήματα ως μέσο πληρωμών το οποίο διαχειρίζονται ιδιωτικοί φορείς. Για να καταστούν τα ηλεκτρονικά χρήματα μέσο πληρωμών ως νόμιμο χρήμα, πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο για τις νομισματικές μονάδες και τις κεντρικές τράπεζες. Στην πράξη, αυτό απαιτεί τροποποίηση του άρθρου 128 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρει ότι τα τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είναι τα μόνα τραπεζογραμμάτια που αποτελούν νόμιμο χρήμα μέσα στην Ένωση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να επεκτείνει το μονοπώλιο αυτό και στην έκδοση νέων ψηφιακών χρημάτων. Θα πρέπει επίσης να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νέοι κανόνες σχετικά με τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων ψηφιακών χρημάτων που θα αποτελούν νόμιμο χρήμα. Θα πρέπει να καθιερωθούν νέα πρότυπα για τις μεταφορές ψηφιακών χρημάτων αναφορικά με την ασφάλεια των δεδομένων, την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την προστασία των δεδομένων, καθώς και την συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε εμπορικές τράπεζες και πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να μπορέσουν να συμμορφωθούν με αυτά. Θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν οι οδηγίες και οι κανονισμοί σχετικά με την αποτροπή της εκμετάλλευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, έτσι ώστε οι κανονισμοί να συμπεριλάβουν τις μεταφορές ψηφιακών χρημάτων που γίνονται για λογαριασμό τρίτων. Οι νέοι αυτοί κανονισμοί θα ισχύουν ιδιαίτερα για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών.

6 Πλεονεκτήματα για τις κεντρικές τράπεζες και τις θεσμικές αρχές Ο όρος «έσοδα εκδοτικού προνομίου» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα έσοδα που απορρέουν από την έκδοση τραπεζογραμματίων τα οποία συνήθως καταβάλλονται στο Κράτος ενώ η κεντρική τράπεζα παρακρατά ένα μικρό μέρος για λειτουργικό κόστος. Η έκδοση ψηφιακών χρημάτων από την κεντρική τράπεζα δεν μεταβάλλει καθόλου τα έσοδα αυτά, όπως θα γινόταν με οποιαδήποτε άλλα χρήματα εξουσιοδότησης, διότι η μόνη διαφορά είναι ότι τα ψηφιακά χρήματα είναι άυλα. Τα ηλεκτρονικά τραπεζογραμμάτια που εκδίδονται θα καταγράφονται και πάλι στις καταστάσεις της κεντρικής τράπεζας ως παθητικό, αντισταθμιζόμενα από παραγωγικό ενεργητικό που παράγει έσοδα από το εκδοτικό προνόμιο. Ένα άλλο σημαντικότατο πλεονέκτημα είναι η ιχνηλασιμότητα των πληρωμών που καθιστά δυνατή την αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διάφορων μορφών χρηματοοικονομικής και κοινωνικής απάτης (απάτες ΦΠΑ, παράνομη εργασία, κ.λπ.). Πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή Τα ισχύοντα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως οι πιστωτικές κάρτες, το PayPal ή οι μεταφορές μέσω κινητών, πρέπει να μεταφέρονται από έναν λογαριασμό σε άλλον για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη. Με τέτοιου είδους συστήματα, το άτομο που λαμβάνει την πληρωμή πρέπει να εμπιστεύεται και τον εκδότη και τον αποστολέα της πληρωμής. Με ένα αληθινό ψηφιακό νόμισμα όπως το GDM, τα χρήματα αποστέλλονται απευθείας από ένα άτομο σε άλλο, χωρίς να χρειάζεται εξαργύρωση της αξίας τους. Επειδή τα ψηφιακά χρήματα που αποτελούν νόμιμο χρήμα τελικά υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα, αυξάνεται η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, η μετατρεψιμότητα, η αποδοχή και η διαδεδομένη χρήση των ψηφιακών χρημάτων σε ένα παγκόσμιο, πρότυπο πλαίσιο. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Έκθεση για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 2014: Οικονομική συνοχή), τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα είναι οι πρώτοι που επωφελούνται από την τεχνολογική καινοτομία, για παράδειγμα, τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων ή τις υπηρεσίες τηλεφωνικής τραπεζικής. Οι καινοτομίες αυτές καθιστούν τις τραπεζικές υπηρεσίες λιγότερο ακριβές και περισσότερο προσβάσιμες για τους φτωχούς, τις γυναίκες και τα άτομα που ζουν στην ύπαιθρο, ιδίως όσους μένουν σε απομακρυσμένες, αραιοκατοικημένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν συμβατικά τραπεζικά υποκαταστήματα. Έτσι το σύστημα GDM GSMT προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα σε καταναλωτές χωρών με μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε χώρες όπου το τραπεζικό σύστημα δεν είναι αναπτυγμένο ή αξιόπιστο. Το GDM είναι άυλο, ψηφιακό χρήμα με νομισματική αξία και φυλάσσεται στην κάρτα SIM ενός κινητού τηλεφώνου. Όσον αφορά το κόστος συναλλαγών, αυτό καθιστά το σύστημα GDM GSMT πολύ πιο οικονομικό και φιλικό για το περιβάλλον.

7 Πλεονεκτήματα για το κράτος Το κόστος παραγωγής των χρημάτων εξουσιοδότησης στις ζώνες του ευρώ και του δολαρίου εκτιμάται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ/δολάρια το χρόνο. Καθώς δεν θα υπήρχαν κόστη εκτύπωσης και με τη δραστική μείωση του κόστους έκδοσης, τα γενικά έξοδα για τα άυλα χρήματα εξουσιοδότησης θα είχαν πολύ μικρότερη επίπτωση στα έσοδα εκδοτικού προνομίου από ό,τι η έκδοση χάρτινων τραπεζογραμματίων. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μεγάλου κέρδους για το κράτος. Η ιχνηλασιμότητα των συναλλαγών, μέσα σε ένα αυστηρό νομικό πλαίσιο, καθιστά δυνατή την αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διάφορων μορφών χρηματοοικονομικής και κοινωνικής απάτης, τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο τους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά και τις εγκληματικές δραστηριότητες.

8 Επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα Η έκδοση άυλων χρημάτων εξουσιοδότησης δεν θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία, εκτός ίσως από τη μείωση του κόστους στη διαχείριση των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών και το χειρισμό των υλικών χρημάτων. Οι λειτουργίες που απαιτούνται για τη διαχείριση χρημάτων εξουσιοδότησης και τη διατήρηση μεγάλου αριθμού μηχανημάτων ATM θα πρέπει να μειωθούν όσο αυξάνεται η χρήση άυλων χρημάτων εξουσιοδότησης. Σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, υπάρχουν λιγότερα χρήματα εξουσιοδότησης από λογιστικό χρήμα. Η μετατροπή των χρημάτων εξουσιοδότησης σε άυλα δεν θα πρέπει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση αυτή. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να εστιάζουν στις εργασίες συλλογής καταθέσεων και διάθεσής τους στην οικονομία. Στο πλαίσιο της οικονομικής συνοχής, το GSMT θα γίνει πολύτιμο οικονομικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων που δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τραπεζών λιανικής. Η εργασία που γίνεται από τις τράπεζες λιανικής ώστε να παρέχονται υπηρεσίες τηλεφωνικής τραπεζικής είναι αξιέπαινη και είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει χώρες με περιορισμένο αριθμό μηχανημάτων ATM. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον κόσμο που δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε άτομα που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, διότι συχνά τα ισχύοντα συστήματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες ομάδες τραπεζών και δεν έχουν συμβατότητα μεταξύ τους. Οι υπηρεσίες τραπεζικής μέσω κινητής τηλεφωνίας που προτείνονται από τις τράπεζες λιανικής δεν θα αποτελούν ποτέ λύση για πολύ μικρά ποσά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις δημόσιες συγκοινωνίες και σήμερα καταβάλλονται σε μετρητά. Το GSMT δεν επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις τράπεζες λιανικής, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες λιανικής ως πολύτιμο εργαλείο για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε όσους δεν διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς. Επειδή τα ψηφιακά χρήματα Giori είναι ένα πλήρως ενοποιημένο ψηφιακό σύστημα, που δεν απαιτεί πρόσθετη υποδομή, θα διευκολύνει τη ροή δεδομένων που απαιτείται για την οικονομική μεταφορά χρημάτων έχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα να είναι δυνατή η μεταφορά χρημάτων οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή, χάρη στην ποικιλία λειτουργιών του κινητού τηλεφώνου.

9 Τα τελευταία δέκα χρόνια αναπτύχθηκαν περίπου 200 συστήματα πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας. Κανένα από αυτά δεν αποτελεί ψηφιακό χρήμα που εκδίδεται από μια κεντρική τράπεζα ως νόμιμο χρήμα. Κανένα από τα συστήματα αυτά δεν μπορεί να μετατρέψει τα έντυπα τραπεζογραμμάτια σε ψηφιακά χρήματα, ή αντίστροφα. Το GSMT σχεδιάστηκε για να προσφέρει ένα παγκόσμιο διεθνές πρότυπο με αξιόπιστες, ασφαλείς λειτουργίες, σε ένα ενιαίο σύστημα εντός ενός θεσμικού και εποπτικού πλαισίου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χώρες με υψηλό ποσοστό πληθυσμού που δεν διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και μειώνει κατά πολύ τον όγκο των έντυπων τραπεζογραμματίων που απαιτούνται. Το πρότυπο GSMT μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από φορείς δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ροής των ψηφιακών χρηματοοικονομικών συναλλαγών στα πέρατα του πλανήτη σε ανταγωνιστικότατη τιμή μεταφοράς. Στόχος μου δεν είναι η δημιουργία κοινωνίας χωρίς μετρητά, αλλά μια κοινωνία με λιγότερα μετρητά. Roberto Giori Πρόεδρος The Roberto Giori Company Ltd (Ελβετία)

10 The Roberto Giori Company Ltd 46, av Général Guisan CH-1009 PULLY

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς

Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Συνδέοντας το Ethereum με τον Κόσμο Ethereum Ευέλικτος Διασυνδετής Αγοράς Εκδ. 1.02 Steven Kelly (steven@ethereum.link) Εισαγωγή Το Ethereum.link είναι μια αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που συνδέει τις παραδοσιακές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32 ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Macroeconomics, 5/e Olivier Blanchard 1 of 32 4-1 Η Ζήτηση Χρήματος Το χρήμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA)

Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) Ηυλοποίηση του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών 29 Ιανουαρίου 2008 1 Α. ΓΙΑΤΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΦΟΡΑ Ο SEPA 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Natech Pay. Σύστημα πληρωμών σε «Σημεία Πρακτόρων» μέσω Τραπεζικής συνεργασίας

Natech Pay. Σύστημα πληρωμών σε «Σημεία Πρακτόρων» μέσω Τραπεζικής συνεργασίας Natech Pay Σύστημα πληρωμών σε «Σημεία Πρακτόρων» μέσω Τραπεζικής συνεργασίας Natech.PAY Σύνοψη Το Natech.PAY απευθύνεται σε τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία επιδιώκουν να διευρύνουν

Διαβάστε περισσότερα

-Α εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων.

-Α εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων. -Α εξάμηνο 2016 - Τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΤΙ προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης στους εργαζομένους των τραπεζών που διαμένουν ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 6ης Οκτωβρίου σχετικά με περιορισμούς στις πληρωμές με χρήση μετρητών (CON/2017/40)

ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. της 6ης Οκτωβρίου σχετικά με περιορισμούς στις πληρωμές με χρήση μετρητών (CON/2017/40) EL ECB-PUBLIC ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 6ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με περιορισμούς στις πληρωμές με χρήση μετρητών (CON/2017/40) Εισαγωγή και νομική βάση Στις 29 Αυγούστου 2017 η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα

Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα ΣΥΝΟΨΗ 21 ΣΥΝΟΨΗ Οι αιτίες του χρέους των χωρών της περιφέρειας: Συμμετοχή στην ΟΝΕ και ελλείμματα του ιδιωτικού τομέα 1. Η αναταραχή στην Ευρωζώνη οφείλεται στην παγκόσμια κρίση χρηματιστικοποίησης η

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΕ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ Εισαγωγή Η επενδυτική αγορά εξελίσσεται συνεχώς, και μαζί με αυτή αναπτύσσεται και το φάρμα επιλογών των επενδυτικών

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008. Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος

Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008. Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος Οικονομικό Περιοδικό ΕΠΙΛΟΓΗ Ιούνιος 2008 Η επικείμενη αναθεώρηση του κοινοτικού δικαίου για την έκδοση και διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος Του Κωνσταντίνου Τασάκου Ph. D, Ειδικού Συμβούλου Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Επεξήγηση των συντομογραφιών και συμβόλων + εγκρίνεται - απορρίπτεται καταπίπτει Α αποσύρεται OK (...,...,...) ψηφοφορία με ονομαστική κλήση (ψήφοι υπέρ, ψήφοι κατά,

Διαβάστε περισσότερα

Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν Oρέστης Τζωρτζόπουλος

Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν Oρέστης Τζωρτζόπουλος Ανιχνεύοντας ένα μέλλον χωρίς μετρητά 30 Ιουν. 2017 Oρέστης Τζωρτζόπουλος Aπό το 3000 π.χ. περίπου, όπου καταγράφεται για πρώτη φορά ο όρος «χρήμα» ως μέσο ανταλλαγής, αρχικά υπό τη μορφή χρήματος-αγαθού,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Στη διαδρομή της ιστορίας, το χρήμα έχει καταπιέσει τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Κεφάλαιο 4 ο Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Διδακτικοί στόχοι Να εξηγηθεί πώς το διαδίκτυο μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις Να συγκριθούν οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλίστε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σας.

Ασφαλίστε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σας. Ασφαλίστε τις εμπιστευτικές πληροφορίες σας. Οι υπολογιστές σας προφυλάσσονται πλέον χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία με τείχη προστασίας, προγράμματα έναντι ιών, ακόμα και με την κρυπτογράφηση δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Tax Flash 25/10/2018 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Tax Flash 25/10/2018 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΕ 25/10/2018 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΕΕ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Στη συνεδρίαση των Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

paysafecard: Online ασφαλείς πληρωμές

paysafecard: Online ασφαλείς πληρωμές Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό θέμα - για κάθε χρήστη, καθώς και για την paysafecard. Οι αναφορές για περιστατικά απάτης κλονίζουν πολλούς πελάτες. Με το παρόν Δελτίο Ασφάλειας, θέλουμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 11.7.2013 2013/0023(COD) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής προς την Επιτροπή Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Page 1 of 6. Πρόταση συνεργασίας για τα μέλη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου

Page 1 of 6. Πρόταση συνεργασίας για τα μέλη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου Page 1 of 6 Πρόταση συνεργασίας για τα μέλη του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου 2014 Page 2 of 6 Περιεχόμενα Infocredit Group... 3 Εμπορική Πληροφόρηση... 3 Dun & Bradstreet... 3 Υπηρεσίες Κανονιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 17.6.2017 L 155/1 II (Μη νομοθετικές πράξεις) ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2017/1018 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Ιουνίου 2016 για τη συμπλήρωση της οδηγίας 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29.10.2016 L 295/11 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/1904 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Ιουλίου 2016 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (EE) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

E-Payments. ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Άντσος Νίκος Ζώης Απόστολος Μαλακάσης Ευτύχης Μπίλας Αντώνης Ντέμπος Νικηφόρος

E-Payments. ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Άντσος Νίκος Ζώης Απόστολος Μαλακάσης Ευτύχης Μπίλας Αντώνης Ντέμπος Νικηφόρος E-Payments ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Άντσος Νίκος Ζώης Απόστολος Μαλακάσης Ευτύχης Μπίλας Αντώνης Ντέμπος Νικηφόρος Μέθοδοι Ηλεκτρονικών Πληρωμών «Έξυπνες κάρτες» (χρεωστικές-πιστωτικές) E-wallets ή E-purses (π.χ. Google-wallet)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΕΡΓΑΛΕΊΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΥΝΟΧΉΣ 2014-2020 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς Ελληνική Ένωση Τραπεζών ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2007 Παναγιώτης Κυριακόπουλος Διευθυντής Διεύθυνση Εποπτείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ L 148/56 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2.6.2006 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 19ης Μαΐου 2006 που τροποποιεί την απόφαση ΕΚΤ/2001/16 σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2015) 275 final.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - SWD(2015) 275 final. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0287 (COD) 15251/15 ADD 2 JUSTCIV 290 CONSOM 220 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β' ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΜΗΜΑ A' ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σύσταση για Βρυξέλλες, 16.10.2009 COM(2009) 570 τελικό 2009/0158 (CNB) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. στην

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 29.6.2017 COM(2017) 354 final ANNEX 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Στη διαδρομή της ιστορίας, το χρήμα έχει καταπιέσει τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 27. Ορισμός χρήματος

Κεφάλαιο 27. Ορισμός χρήματος Το Νομισματικό Σύστημα Κεφάλαιο 27 Εισαγωγή στην Μακροοικονομική Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ορισμός χρήματος Χρήμα είναιτοσύνολοτωνοικονομικών αξιών που οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές.

Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές. Μίνι οδηγός για τις Ηλεκτρονικές Πληρωμές. Ηλεκτρονικές πληρωμές: εισαγωγή Περιεχόμενα: Εισαγωγή 3 Πώς λειτουργεί 4 Γιατί παρέχουμε ηλεκτρονικές πληρωμές 5 Σχετικά με τις εικονικές πιστωτικές κάρτες 6

Διαβάστε περισσότερα

Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς

Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς Παναγιώτης Δρούκας Πρόεδρος ISACA Athens Chapter CISA, CRISC, CGEIT, COBIT 5 (f) 2η Ημερίδα Εσωτερικού Ελέγχου 19 Μαΐου 2016 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4

Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ. σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Κατευθυντήριες γραμμές ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών EBA/GL/2012/4 Λονδίνο, 27.07.2012 1 Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των αποδοχών (EBA/GL/2012/4)

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου.

Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13 Όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτύου. Οι υπηρεσίες νέφους παρέχονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο τελικός χρήστης δεν μπορεί να διακρίνει τεχνικές λεπτομέρειες. Η χρηστικότητα, η διαθεσιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Ο Πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες. Ισμήνη Πάττα Περίληψη, 2 ου μισού του κεφ. 12 ΑΜ 1207/Μ:070

ΠΕΡΙΛΗΨΗ. Ο Πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες. Ισμήνη Πάττα Περίληψη, 2 ου μισού του κεφ. 12 ΑΜ 1207/Μ:070 ΠΕΡΙΛΗΨΗ (2 ου μέρους κεφαλαίου 12 ( από το 12.4. και μετά, του βιβλίου Οικονομική για Επιχειρησιακές Σπουδές, του D. Mc Aleese) Ο Πληθωρισμός και οι κεντρικές τράπεζες Βασικά Σημεία : *Κεντρικές Τράπεζες,

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ L 203/2 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2018/1108 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 7ης Μαΐου 2018 για τη συμπλήρωση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με ρυθμιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Κινητή Υγεία (m-health) Χρ. Ηλιούδης

Κινητή Υγεία (m-health) Χρ. Ηλιούδης Κινητή Υγεία (m-health) 1 m-health Η κινητή Υγεία περιλαμβάνει: τη χρήση κινητών συσκευών για να συλλέγει, ενοποιεί και επεξεργάζεται δεδομένα υγείας τη μετάδοση πληροφοριών, σε σχέση με την φροντίδα της

Διαβάστε περισσότερα

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A

13864/18 ΜΜ/γπ 1 ECOMP 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Νοεμβρίου 2018 (OR. en) 13864/18 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 6 Νοεμβρίου 2018 Αποδέκτης: Θέμα: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος πίνακας περιεχομένων

Σύντομος πίνακας περιεχομένων Σύντομος πίνακας περιεχομένων Πρόλογος 19 Οδηγός περιήγησης 25 Πλαίσια 28 Ευχαριστίες της ενδέκατης αγγλικής έκδοσης 35 Βιογραφικά συγγραφέων 36 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 37 1 Η οικονομική επιστήμη και η οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Ενάντια στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος

Ενάντια στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος Plus500CY Ltd. Ενάντια στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος Ενάντια στο ξέπλυμα παράνομου χρήματος Ο όμιλος της Plus500 υποστηρίζει τον αγώνα για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της χρησιμοποίησης του χρηματοοικονομικού

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών

Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Οι επιπτώσεις της PSD στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες Κώστας Ταβλαρίδης Διευθυντής Διεύθυνση Συστημάτων Πληρωμών Ελληνική Ένωση Τραπεζών Εισαγωγή Λίγοι μόνο μήνες έχουν απομείνει μέχρι το Νοέμβριο του

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον ελάχιστο κατάλογο υπηρεσιών ή εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου να μπορεί ένας αποδέκτης να ασκεί τις δραστηριότητες που του

Διαβάστε περισσότερα

Open Retail. Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική!

Open Retail. Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική! Open Retail Η πιο ολοκληρωμένη λυση στην εντατική λιανική! Συγκριτικα πλεονεκτηματα Ανακαλύψτε την υπεροχή του συστήματος εντατικής λιανικής Open Retail της Open System Solutions, σε 4 βήματα: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 6 Χρήμα και Τράπεζες Ορισμός χρήματος! Χρήμα είναι το σύνολο των οικονομικών αξιών που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία

Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα. Πέμπτη, 10.04.2014. Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Ομιλία υπουργού Οικονομικών και Προέδρου του ECOFIN Γ.Στουρνάρα Πέμπτη, 10.04.2014 Ημέρα Ανταγωνισμού- Εναρκτήρια Ομιλία Επίτροπε, Υπουργοί, αγαπητοί σύνεδροι Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση σας καλωσορίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

οικονομικός απολογισμός 2014

οικονομικός απολογισμός 2014 οικονομικός απολογισμός 2014 Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1

(Πολιτική. Οικονομία ΙΙ) Τμήμα ΜΙΘΕ. Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος. Αρχές Οικονομικής ΙΙ. 14/6/2011Εαρινό Εξάμηνο 2010-2011. (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος Τμήμα ΜΙΘΕ Καθηγητής Σπύρος Βλιάμος 2010-2011 Αρχές Οικονομικής ΙΙ (Πολιτική Οικονομία ΙΙ) 1 Θεματικές Ενότητες Επισκόπηση της Μακροοικονομικής-Τα

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Πολλοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε την αρχή μίας εποχής που μπορεί να περιγραφεί ως η Πληροφορική Επανάσταση και η οποία θα αλλάξει ριζικά την όλη δομή

Διαβάστε περισσότερα

Η πρόταση για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού δικαίου των πωλήσεων: η προοπτική του ηλεκτρονικού επιχειρείν

Η πρόταση για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού δικαίου των πωλήσεων: η προοπτική του ηλεκτρονικού επιχειρείν ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η πρόταση για τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού δικαίου των πωλήσεων: η προοπτική του

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Οικονομικών, Χρηματοπιστωτικών και Εμπορικών Θεμάτων

Επιτροπή Οικονομικών, Χρηματοπιστωτικών και Εμπορικών Θεμάτων Euro-Latin American Parliamentary Assembly Assemblée Parlementaire Euro-Latino Américaine Asamblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana Assembleia Parlamentar Euro-Latino-Americana Επιτροπή Οικονομικών,

Διαβάστε περισσότερα

- A εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων.

- A εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων. - A εξάμηνο 2014 - Τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΤΙ προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης στους εργαζομένους των τραπεζών που διαμένουν ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών μετατροπών

Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών μετατροπών 8.2.2019 A8-0360/ 001-001 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-001 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Eva Maydell A8-0360/2018 Επιβαρύνσεις στις διασυνοριακές πληρωμές στην Ένωση και τέλη συναλλαγματικών

Διαβάστε περισσότερα

A8-0245/92. Anneleen Van Bossuyt, Catherine Stihler εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών

A8-0245/92. Anneleen Van Bossuyt, Catherine Stihler εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών 5.9.2018 A8-0245/92 92 Αιτιολογική σκέψη 37 (37) Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της αγοράς του επιγραμμικού περιεχομένου κατέστη πιο σύνθετη. Οι επιγραμμικές υπηρεσίες που παρέχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011

Οικονομικός. Aπολoγισμός. 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Οικονομικός Aπολoγισμός 33% Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για τη χρήση από 1 η Ιανουαρίου 2011 έως 31 η Δεκεμβρίου 2011 Έκθεση Ελέγχου Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας.

Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας. Η συμβολή του τομέα πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην οικονομία της Ολλανδίας. Ο τομέας πληροφορικής και επικοινωνιών παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ολλανδική οικονομία. Κύρια χαρακτηριστικά της

Διαβάστε περισσότερα

Υπόθεση A8-0245/14 /225

Υπόθεση A8-0245/14 /225 5.9.2018 Υπόθεση A8-0245/14 /225 225 Graswander-Hainz, Dita Charanzová Αιτιολογική σκέψη 8 (8) Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα αυτοματοποιημένης υπολογιστικής ανάλυσης πληροφοριών σε ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Ενημέρωση για τα Προσωπικά Δεδομένα Πράκτορες Καταστημάτων ΟΠΑΠ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Ενημέρωση για τα Προσωπικά Δεδομένα Πράκτορες Καταστημάτων ΟΠΑΠ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Ενημέρωση για τα Προσωπικά Δεδομένα Πράκτορες Καταστημάτων ΟΠΑΠ Εισαγωγή Με την παρούσα δήλωση, η ΟΠΑΠ Α.Ε., με έδρα στη Λεωφόρο Αθηνών 112, Αθήνα (εφεξής ο «ΟΠΑΠ»), η οποία είναι υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

SELF SERVICE ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

SELF SERVICE ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ SELF SERVICE ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Το σύγχρονο πρατήριο πρέπει να εξυπηρετεί τους πελάτες γρήγορα και με ασφάλεια, προσφέροντας έξυπνους εναλλακτικούς τρόπους εφοδιασμού των οχημάτων ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ Σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ως ηλεκτρονική τραπεζική χαρακτηρίζεται «οποιαδήποτε εμπορική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Μ.Μ.Ε. Διακρίσεις Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σπουδαιότητα Μ.Μ.Ε. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και καινοτομίας σε όλες τις οικονομίες Σε χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων:

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας: Όνομα και στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων: ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ Η δήλωση αυτή αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο ερευνών για κρατικές ενισχύσεις που διενεργεί η Επιτροπή και άσκησης συναφών καθηκόντων προς το κοινό

Διαβάστε περισσότερα

PAVIRO 1. PAVIRO Σύστημα ανακοινώσεων και εκκένωσης χώρων μέσω φωνητικής αναγγελίας με επαγγελματική ποιότητα ήχου Ευελιξία από την πρώτη στιγμή

PAVIRO 1. PAVIRO Σύστημα ανακοινώσεων και εκκένωσης χώρων μέσω φωνητικής αναγγελίας με επαγγελματική ποιότητα ήχου Ευελιξία από την πρώτη στιγμή PAVIRO 1 PAVIRO Σύστημα ανακοινώσεων και εκκένωσης χώρων μέσω φωνητικής αναγγελίας με επαγγελματική ποιότητα ήχου Ευελιξία από την πρώτη στιγμή 2 PAVIRO PAVIRO 3 Διατήρηση της ενημέρωσης, της ασφάλειας

Διαβάστε περισσότερα

-A εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων.

-A εξάμηνο Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής (με όλα τα στοιχεία που ζητούνται) είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή των προγραμμάτων. -A εξάμηνο 2019 - Τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του ΕΤΙ προσφέρουν ευκαιρίες εκπαίδευσης στους εργαζομένους των τραπεζών σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Το ΕΤΙ συνδυάζει κατάλληλα διαμορφωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 25.11.2009 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης C 284/1 Ι (Ψηφίσματα, συστάσεις και γνωμοδοτήσεις) ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 5ης Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR

Υδρόμετρα. Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Υδρόμετρα Συστήματα Ανάγνωσης Μετρητών από Απόσταση AMR Ο σχεδιασμός των Ηλεκτρονικών Προϊόντων μας Ανταγωνίζεται τις Καλύτερες Μάρκες του Κόσμου. Είναι προφανές ότι στη σημερινή αγορά τα υδρόμετρα αναμένεται

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 07: Χρήμα Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων. Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων

Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων. Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων Η Λύση για Πρατήρια Καυσίμων Ολοκληρωμένες και απεριόριστες πληρωμές για πρατήρια καυσίμων Εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές - στις αντλίες καυσίμων και στα καταστήματα σας SIX Payment Services Η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ Α. Εξέλιξη και επιδόσεις της Οντότητας

ΕΝΟΤΗΤΑ Α. Εξέλιξη και επιδόσεις της Οντότητας Ετήσια Έκθεση του ιοικητικού Συµβουλίου Οι θεµατικές ενότητες της εκθέσεως και το περιεχόµενο αυτής, βάσει του Άρθρου 43 α του ΚΝ 2190/1920 και της περίπτωσης α της παραγράφου 3 του άρθρου 38 του Ν.4308/2014,

Διαβάστε περισσότερα

A8-0326/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

A8-0326/ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής 18.11.2016 A8-0326/ 001-022 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 001-022 κατάθεση: Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Έκθεση Emmanuel Maurel A8-0326/2016 Πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κύριοι Μέτοχοι, ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της εταιρείας «ΛΕΩΝ ΚΟΥΡΝΙΑΤΗ Α.Ε.» προς την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων επί των Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων και

Διαβάστε περισσότερα

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής

προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής προχωρώντας με τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής των ΕΔΕΤ Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας Τα μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Διαβάστε περισσότερα

Η ελβετική ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο

Η ελβετική ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο Η ελβετική ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο WWW.GIRACOIN.COM 2 GIRA FINANCIAL GROUP AG 2017 Καλώς ήλθατε στο Giracoin Partner Το νέο ψηφιακό νόμισμα της Gira Financial Group AG Η Gira Financial Group

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 60

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 60 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 60 60 Παράγραφος 49 β (νέα) 49β. ζητεί την ταχεία ανάληψη δράσης για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με ένα κοινό δημοσιονομικό προστατευτικό σύστημα για το Ενιαίο Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 24 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2016/0209 (CNS) 13885/16 FISC 181 ECOFIN 984 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες Μυρτώ - Σμαρώ Γιαλαμά Α.Μ.: 1207 Μ 075 Διεθνής Πολιτική Οικονομία Μάθημα: Γεωπολιτική των Κεφαλαιαγορών Κεφάλαιο 21: Αντιμετωπίζοντας τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1. Τι είναι η παγκόσμια αγορά συναλλάγματος;

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση

Σχέδιο λογαριασμών. Ομάδα 4: Καθαρή θέση Σχέδιο λογαριασμών Ομάδα 1: Ενσώματα και άυλα μη κυκλοφορούντα (πάγια) περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 2: Αποθέματα Ομάδα 3: Χρηματοοικονομικά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ομάδα 4: Καθαρή θέση Ομάδα 5: Υποχρεώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 24.6.2010 COM(2010)331 τελικό 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Πρόταση Ο ΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά µε το κοινό σύστηµα φόρου προστιθέµενης

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Ενότητα 7: Πώληση επιχειρηματικών απαιτήσεων (forfeiting) Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ

Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Δ Ι Α Χ Ε Ι Ρ Ι Σ Ε Ω Σ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «CORAL INNOVATIONS ΑΝΩΝΥΜH ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ, ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ» Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΧΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΙΣΧΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδα Ενδιάμεση Έκθεση Διαχείρισης 1 Δήλωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Μουτουσίδης. Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού

Γιώργος Μουτουσίδης. Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού Γιώργος Μουτουσίδης Υπεύθυνος Οργάνωσης και Εμπορικού Προδιαγραφές Συστηματική παρακολούθηση και έλεγχο του δικτύου 24 ώρες Γρήγορη ανίχνευση διαρροής Μέτρηση του όγκου νερού που χάνεται Ειδοποίηση για

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 6.9.2014 L 267/9 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 3ης Ιουνίου 2014 που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/23 σχετικά με τη στατιστική δημοσίων

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 Βιογραφικό σημείωμα Η Ζιζή Σαλίμπα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (DEA) και διδακτορικό δίπλωμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΒΙΝΟΙΛ ΤΡΕΙΝΤΕΡ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (Δ.Π.Χ.Π) Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

ΑΒΙΝΟΙΛ ΤΡΕΙΝΤΕΡ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (Δ.Π.Χ.Π) Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 31 ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2005 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (Δ.Π.Χ.Π) Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Σελίδες ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΛΟΓΙΣΤΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ

Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ Δ ι α φ ά ν ε ι ε ς β ι β λ ί ο υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Τι θα δούμε σε αυτό το κεφάλαιο Τι είναι απαίτηση Ποια είναι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία Πως διακρίνονται οι απαιτήσεις Πιστωτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ EL EL EL ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Σύσταση για Βρυξέλλες, 16.10.2009 COM(2009) 572 τελικό 2009/0159 (CNB) ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά µε τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα όσον αφορά

Διαβάστε περισσότερα

Νομισματική Πολιτική. Δρ. Β. Μπαμπαλός ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Νομισματική Πολιτική. Δρ. Β. Μπαμπαλός ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νομισματική Πολιτική Δρ. Β. Μπαμπαλός ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Νομισματική πολιτική Κυριότερη αποστολή κάθε ΚΤ είναι ο έλεγχος της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός Απολογισμός

Οικονομικός Απολογισμός Οικονομικός Απολογισμός ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΟΡΚΩΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ Προς τους Μετόχους της ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Έκθεση επί των Ατομικών και Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων Ελέγξαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ Επιχείρηση που ασχολείται με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές Σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους Μέσω της διαφοράς ανάμεσα σε επιτόκιο δανεισμού

Διαβάστε περισσότερα

- Αθήνα, 13 Απριλίου

- Αθήνα, 13 Απριλίου Ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρου Βούγια, στην Ημερίδα της ΕΕΤΤ με θέμα: «Προς Απελευθέρωση της Ταχυδρομικής Αγοράς: Ευρωπαϊκή Πρακτική και Εθνική Πρωτοβουλία» - Αθήνα, 13 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

CITY PRESS Αφιέρωμα στην 73 η ΔΕΘ Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

CITY PRESS Αφιέρωμα στην 73 η ΔΕΘ Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008 CITY PRESS Αφιέρωμα στην 73 η ΔΕΘ Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008 Ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ και η Οδηγία για τις Υπηρεσίες Πληρωμών στην Εσωτερική Αγορά: Η διαμόρφωση της εσωτερικής αγοράς πληρωμών

Διαβάστε περισσότερα

Σημείωση: Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν έγγραφο και φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος για μελλοντική αναφορά σε αυτό

Σημείωση: Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν έγγραφο και φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος για μελλοντική αναφορά σε αυτό Σημείωση: Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν έγγραφο και φυλάξτε το σε ασφαλές μέρος για μελλοντική αναφορά σε αυτό Ειδοποίηση Τροποποιήσεων στις Τραπεζικές Εργασίες Εταιρικών Πελατών Η παρούσα ειδοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ. Palmos Analysis Ltd.

Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ. Palmos Analysis Ltd. Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ Palmos Analysis Ltd. Μάρτιος 2016 ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΒΕΘ (Executive Summary) Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος Μακροοικονομική Η ζήτηση χρήματος Θα εξετάσουμε τη ζήτηση χρήματος (ρευστού) μέσα στην οικονομία και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Βασικοί παράγοντες για τη διακράτηση ρευστών είναι για συναλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το όραμα του παγκοσμίως πρώτουreversed ICO! Η VERWAY Crypto αποτελεί την πρώτη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών κρυπτονομίσματος και προσφέρει μια καινοτόμο ψηφιακή παγκόσμια πρωτιά: το

Διαβάστε περισσότερα