ModellingSpace. Εγχειρίδιο Χρήστη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ModellingSpace. Εγχειρίδιο Χρήστη"

Transcript

1 ModellingSpace Εγχειρίδιο Χρήστη

2

3 1 Βασική ιδέα Η βασική ιδέα, που αποτελεί την βάση για το λογισμικό, είναι το μοντέλο. Ένα μοντέλο είναι μία ομάδα υποθέσεων που προσπαθεί να είναι αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Ένα μοντέλο περιέχει οντότητες, οι οποίες διασυνδέονται με σχέσεις. Μία οντότητα, μπορεί να έχει διάφορες ιδιότητες. Αν πάρουμε για παράδειγμα τον ήλιο και ένα φυτό, θα μπορούσαμε να μοντελοποιήσουμε τη σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του φυτού και τη ζέστη συνδέοντας αυτά τα χαρακτηριστικά μαζί. Μοντέλο της ανάπτυξης του φυτού και η ζέστη του ήλιου. Ένα ακόμα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: ένα μοντέλο που προβλέπει τη θέση ενός κινούμενου οχήματος για οποιαδήποτε χρονική στιγμή: Μοντέλο της θέσης του κινητού για οποιαδήποτε χρονική στιγμή Οι οντότητες είναι το ρολόι και το αυτοκίνητο. Στο τελευταίο παράδειγμα η ιδιότητα χρόνος του ρολογιού ενώνεται με την ιδιότητα θέση του αυτοκινήτου. Και τα δύο παραδείγματα συνδέονται με αυτό που ονομάζεται σχέση. Αυτές οι σχέσεις μπορεί να είναι διαφόρων ειδών: ημι-ποσοτικές, ποσοτικές, ποιοτικές ή λογικές. Από τη στιγμή που θα γίνει κατανοητή η βασική ιδέα, ο οποιοσδήποτε είναι έτοιμος να ανακαλύψει πλήρως το Modeling Space.

4 2 Οντότητες Οι οντότητες είναι αντικείμενα που μπορούν να σύρονται στο χώρο εργασία. Μία ερμηνευμένη οντότητα: Αριθμός οντότητας Εικονίδιο διαγραφής οντότητας Όνομα οντότητας Τρέχουσα τιμή Κλείδωμα / Ξεκλείδωμα Εικόνα Εικονίδιο επιλογών Όνομα της ιδιότητας Κύλιση Ιδιότητας Λεπτομέρειες ιδιοτήτων: [ελάχιστο, τρέχων, μέγιστο] μονάδες Εμφάνιση/Απόκρυψη Λεπτομερειών Κάθε οντότητα αναγνωρίζεται με μία εικόνα και έναν μοναδικό αριθμό. Κάνοντας διπλό κλικ στο όνομα της οντότητα εμφανίζονται πληροφορίες σχετικά με την οντότητα. Οι οντότητες συνήθως έχουν μία ή περισσότερες ιδιότητες. Κάνοντας κλικ στην κουμπί επιλογών και με έλεγχο αυτών στο μενού που αναδύεται, γίνεται η προσθήκη ιδιοτήτων. Κάνοντας κλικ στο κουμπί επιλογών ανοίγει το μενού Οι τιμές των ιδιοτήτων μπορεί να αλλάξουν μετακινώντας την μπάρα κύλισης. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο κλείδωμα, κλειδώνει η ιδιότητα στην τρέχουσα τιμή. Πατώντας ξεκλείδωμα μπορεί να αλλάξει και πάλι τιμή. Ένα μικρό κουτί που μπορεί να είναι κρυμμένο, δίνει λεπτομέρειες για την ιδιότητα. Εναλλακτικά είναι δυνατό να φαίνεται μία ιδιότητα της τρέχουσας τιμής πάνω στην εικόνα της οντότητας. Το Modelling Space αποθηκεύει οντότητες σε βιβλιοθήκες. Με τη διαχείριση βιβλιοθηκών είναι δυνατή η τροποποίηση των οντοτήτων. Για τη διαγραφή μία οντότητας από το μοντέλο απαιτείται κλικ στο εικονίδιο διαγραφή.

5 3 Σχέσεις Σχέσεις συνδέουν τις ιδιότητες των οντοτήτων μεταξύ τους. Υπάρχουν πέντε ομάδες σχέσεων, κάθε μία κωδικοποιείται με το αντίστοιχο χρώμα: Ποιοτική Ποιοτική με κείμενο Ημι-ποσοτική με αναλογία Ημι-ποσοτική αντίστροφης αναλογίας Ημι-ποσοτική σταθερά Ημι-ποσοτική μεγαλώνει-μικραίνει Ημι-ποσοτική μεγαλώνει-μεγαλώνει πολύ Γράφημα Πίνακας Ποσοτική Οι ποιοτικές σχέσεις δημιουργούν σχέσεις μεταξύ των ιδιοτήτων των αντικειμένων χωρίς να τις ποσοτικοποιούν. Οι ημι-ποσοτικές σχέσεις εκφράζουν μαθηματικές ιδέες ενώ δεν χρησιμοποιούν μαθηματικές συναρτήσεις. Οι ποσοτικές σχέσεις εκφράζονται με μαθηματικές συναρτήσεις.. Οι γραφικές σχέσεις ορίζονται ζωγραφίζοντας τη γραφική της σχέσης. Οι σχέσεις πίνακα ορίζονται συμπληρώνοντας τις τιμές στον πίνακα σχέσεων.

6 4 Βιβλιοθήκες Οι οντότητες οργανώνονται σε ομάδες που ονομάζονται Βιβλιοθήκες. Αυτόματη απόκρυψη επιλογών Κουμπί εμφάνισης/απόκρυψης Διαχείριση βιβλιοθηκών Διαχείριση οντοτήτων της βιβλιοθήκης Επιλογές βιβλιοθήκης Ετικέτα βιβλιοθήκης Έναρξη της διαχείρισης βιβλιοθήκης Διαχείριση βιβλιοθήκης Οι ετικέτες των βιβλιοθηκών βρίσκονται στη δεξιά μεριά της οθόνης. Περιλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες που είναι εγκατεστημένες στο ModellingSpace. Οι ξεχωριστές βιβλιοθήκες μπορεί να φανερωθούν και να αποκρυφτούν από το κουμπί επιλογή βιβλιοθήκης. Η μπάρα των βιβλιοθηκών μπορεί να αποκρυφτεί χειροκίνητα ή να φανερωθεί πατώντας το κουμπί φανέρωση/απόκρυψη. Εναλλακτικά, είναι δυνατό αυτόματα να αποκρυφτεί ή να φανερωθεί η μπάρα επιλέγοντας το κουμπί εμφάνισης/απόκρυψης. Ο διαχειριστής βιβλιοθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το μενού διαχείρισης ή από το κουμπί επιλογή βιβλιοθήκης.

7 5 Θέματα μελέτης Θέματα μελέτης είναι οδηγοί που περιέχουν ειδικές δραστηριότητες για τους μαθητές. Βρίσκονται σε HTML μορφοποίηση και μπορεί να εγγραφούν από οποιοδήποτε συντάκτη. Για την εγγραφή ενός θέματος μελέτης μέσα από το ModellingSpace, ένας εξωτερικός εκδότης ιστοσελίδων απαιτείται να μορφοποιηθεί στις ρυθμίσεις του ModellingSpace. Όταν επιλέγεται ένα θέμα μελέτης ο φυλλομετρητής ιστοσελίδων ενεργοποιείται και παρουσιάζει το παρακάτω αρχείο.

8 6 Εκκίνηση του Modelling Space Κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας, γίνεται η εκκίνηση του ModellingSpace, ή χρησιμοποιώντας το μενού εκκίνησης. Έχοντας επιλεγμένη την ετικέτα εργασία με εξυπηρετητή, εισάγουμε όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Κάθε χρήστης αναγνωρίζεται από τα στοιχεία αυτά. Όνομα χρήστη Κωδικός πρόσβασης Υπάρχει δυνατότητα να επαληθευθεί η ταυτότητα του χρήστη με τη σύνδεση στον εξυπηρετητή του Modelling Space. Εάν ο χρήστης είναι άγνωστος ή δεν υπάρχει εξυπηρετητής να επαληθεύσει το αίτημα ένα παράθυρο σφάλματος εισόδου εμφανίζεται: Η αναγνώριση του εξυπηρετητή είναι υποχρεωτική για συνεργατική εργασία, εάν δεν είναι απαραίτητη ο χρήστης μπορεί να εισέλθει με οποιοδήποτε όνομα χρήστη, επιλέγοντας την ετικέτα χωρίς επικοινωνιακό εξυπηρετητή. Όνομα χρήστη

9 7 Κυρίως παράθυρο Χρειάζεται λίγος χρόνος για την εξοικείωση με το κυρίως παράθυρο. Μενού επιλογών Μπάρα τίτλου Μπάρα εργαλείων Μπάρα βιβλιοθηκών Παράθυρο του μοντέλου Μπάρα σχέσεων Το μενού επιλογών έχει τα παραπάνω συστατικά:

10 8 Παράθυρο μοντέλου Στο παράθυρο μοντέλου δημιουργούνται τα μοντέλα. Για την προσθήκη ενός αντικειμένου στο μοντέλο, το σύρουμε στο παράθυρο του μοντέλου. Όνομα μοντέλου Ελαχιστοποίηση και μεγιστοποίηση του παραθύρου του μοντέλου Κάνοντας κλικ κλείνει το παράθυρο του μοντέλου Με δεξί κλικ στο μοντέλο παραθύρου ανοίγει το μενού επιλογών Μπάρες κύλισης Αλλαγή του φόντου Επαναφορά του φόντου εξ ορισμού Εισαγωγή σημειώσεων Επιλογή φωτογραφίας φόντου Παρουσίαση της ιστορίας του μοντέλου Μενού εργαλείων παρακολούθησης Κάνοντας διπλό κλικ στο σημειωματάριο για την εγγραφή κειμένου. Για τη μετακίνηση σημειώσεων κάνοντας κλικ και σύροντας στη επιθυμητή θέση. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο διαγραφής για τη διαγραφή σημειώσεων. Όταν ένα μοντέλο κλείνεται ζητείται επιβεβαίωση με ένα παράθυρο διαλόγου. Κάνοντας κλικ στο Ναι για την αποθήκευση των αλλαγών του μοντέλου. Κάνοντας κλικ στην ακύρωση το μοντέλο δε θα κλείσει.

11 9 Μπάρα Βιβλιοθηκών Στη μπάρα βιβλιοθηκών υπάρχει μία ξεχωριστή ετικέτα για κάθε βιβλιοθήκη. Αυτές οι ετικέτες περιέχουν τις οντότητες της βιβλιοθήκης. Κάνοντας κλικ στο όνομα της βιβλιοθήκης φέρνει τις οντότητες στο επάνω μέρος. Όταν κινούμε τον κέρσορα πάνω σε μία οντότητα, το όνομα της εμφανίζεται στην περιοχή όνομα της οντότητας. Κουμπί φανέρωσης / απόκρυψης βιβλιοθηκών Μενού εμφάνισης βιβλιοθηκών Αυτόματη απόκρυψη του μενού ελέγχου Κουμπί επιλογών Ετικέτες βιβλιοθηκών Έναρξη διαχείρισης βιβλιοθήκης Περιγραφή της οντότητας Όνομα της οντότητας

12 10 Μπάρα Σχέσεων Η Μπάρα Σχέσεων περιέχει μόνο μία ετικέτα για όλες τις σχέσεις. Οι σχέσεις είναι κωδικοποιημένες με χρώματα σε πέντε ομάδες. Είναι δυνατό να εμφανίσουμε ή να αποκρύψουμε τις ομάδες μέσα από το μενού Επιλογές Σχέσεων. Όταν μετακινείται ο κέρσορας στη σχέση, ένα αναδυόμενο παράθυρο με την περιγραφή εμφανίζεται και το όνομα του εμφανίζεται στην περιοχή όνομα σχέσεων. Μενού ελέγχου εμφάνιση της ομάδας σχέσεων Κουμπί αυτόματης απόκρυψης μπάρας Κουμπί εμφάνισης/απόκρυψης Κουμπί επιλογών Ετικέτα σχέσεων Όνομα της σχέσης και περιγραφή Σχέσεις Όνομα σχέσης

13 11 Προσθήκη οντοτήτων Οι οντότητες είναι η βάση για οποιοδήποτε μοντέλο. Για την προσθήκη οντοτήτων στο μοντέλο πρέπει να σύρουμε και να τις τοποθετήσουμε στο παράθυρο του μοντέλου. Τοποθετούμε τον κέρσορα πάνω στην οντότητα, κάνουμε κλικ (χωρίς να απελευθερώσουμε το πλήκτρο του ποντικιού) και τη σύρουμε στο παράθυρο του μοντέλου, μετά τοποθετούμε την οντότητα (απελευθερώνουμε το πλήκτρο του ποντικιού) πάνω στο μέρος που επιθυμούμε.

14 12 Ιδιότητες Οντοτήτων Όταν πρόκειται για ημι-ποσοτικό ή ποσοτικό μοντέλο, θα πρέπει να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες της οντότητας. Για να εμφανίσουμε τις ιδιότητες της οντότητας, τοποθετούμε το ποντίκι στην οντότητα, έτσι ώστε το μενού των επιλογών να είναι ορατό, μετά κάνουμε κλικ. Μετακινούμε το ποντίκι επάνω στην οντότητα για να εμφανιστεί το μενού επιλογών Κάνουμε κλικ στο μενού επιλογών, ένα αναδυόμενο παράθυρο με τις Επιλέγοντας τις ιδιότητες παρουσιάζονται κάτω από την οντότητα. ιδιότητες της οντότητας. Κάνοντας διπλό κλικ στο όνομα της ιδιότητας παρουσιάζεται παράθυρο διαλόγου ρύθμισης ιδιοτήτων. Παράμετροι βήματος Ελάχιστη, τρέχουσα, μέγιστη και αρχική τιμή Διπλό κλικ στο όνομα της ιδιότητας Περιγραφή ιδιότητας Σε αυτό το παράθυρο διαλόγου μπορούμε να: Ορίσουμε την ελάχιστη, την τρέχουσα, τη μέγιστη και την αρχική τιμή της ιδιότητας. Ορίσουμε ακόμα το βήμα της αλλαγής της τιμής ή τον αριθμό των βημάτων, την άλλη τιμή που υπολογίζεται βασισμένη Προσθέσουμε μια περιγραφή της ιδιότητας. Είναι δυνατό να αλλάξουμε την τρέχουσα τιμή της μεταβλητής σύροντας την μπάρα ολίσθησης αλλά και να κάνουμε την τιμή σταθερή πατώντας το εικονίδιο του κλειδιού. Μπάρα ολίσθησης της ιδιότητας Κλικ για κλείδωμα και ξεκλείδωμα της τιμής

15 13 Επιλογές των Οντοτήτων Μπορούν να γίνουν αρκετές ρυθμίσεις που επηρεάζουν την εμφάνιση της εμφάνισης των οντοτήτων. Κάνοντας διπλό κλικ στο όνομα της οντότητας ή στο εικονίδιο ανοίγει το παρακάτω παράθυρο διαλόγου. Κάνοντας διπλό κλικ στο όνομα της οντότητας ή στην εικόνα Μπορούμε να εισάγουμε νέο όνομα στην οντότητα και να προσθέσουμε περιγραφή σε αυτό. Τοποθετώντας τον κέρσορα στα όρια της εικόνα είναι δυνατόν να αλλάξουμε το μέγεθος της οντότητας. Για να αλλάξουμε το μέγεθος της οντότητας τοποθετούμε τον κέρσορα στα όρια της εικόνας. Ο κέρσορας αλλάζει σε βέλος. Μετά κάνοντας κλικ και σύροντας αυξάνουμε ή μειώνουμε την εικόνα. Τοποθετούμε τον κέρσορα στα όρια της εικόνας Κάνουμε κλικ και σύρουμε για να αλλάξουμε το μέγεθος Επιπλέον μπορούμε να αλλάξουμε το πλάτος της ιδιότητας. Τοποθετούμε τον κέρσορα στα όρια του εικονιδίου της ιδιότητας Κάνουμε κλικ και σύρουμε για την αλλαγή του πλάτους

16 14 Ειδικές Οντότητες Το Modelling Space περιλαμβάνει δύο είδη ειδικών οντοτήτων: οντότητες σκέψης και αφηρημένες οντότητες. Οι οντότητες σκέψεις χρησιμοποιούνται για ποιοτικά μοντέλα (εννοιολογικούς χάρτες). Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ετικέτα εγγραφής. Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο των επιλογών είναι δυνατή η αλλαγή της εμφάνισης της οντότητας. Οι οντότητες σκέψης μπορούν να συνδεθούν με ποιοτικές σχέσεις. 1. σύρουμε την οντότητα στο παράθυρο του μοντέλου 3. αλλάζουμε το όνομα, το χρώμα και την περιγραφή 2. κάνουμε διπλό κλικ για να γράψουμε την ετικέτα Επιλέγουμε εμφάνιση περιγραφής για να εμφανιστεί το περιεχόμενο. Οι αφηρημένες οντότητες είναι γενικού σκοπού οντότητες που ποσοτικοποιούν οπτικά μία παραλλαγή και χρησιμοποιούνται όταν μία πιο εξειδικευμένη οντότητα δεν είναι διαθέσιμη στη βιβλιοθήκη για αυτό το σκοπό. 1. σύρουμε την οντότητα στο παράθυρο του μοντέλου 2. κάνουμε διπλό κλικ για να τροποποιήσουμε 3. χρησιμοποιούμε την οντότητα όπως και τις ποσοτικές

17 15 Προσθήκη σχέσεων Για να προσθέσουμε σχέσεις στο μοντέλο τις σύρουμε και τις τοποθετούμε στο μοντέλο παραθύρου. Τοποθετούμε τον κέρσορα στη σχέση, κάνουμε κλικ (χωρίς να αφήνουμε το κουμπί του ποντικιού) και το σύρουμε στο παράθυρο του μοντέλου, μετά τοποθετούμε τη σχέση (απελευθερώνουμε το κουμπί του ποντικιού) στη θέση που επιθυμούμε. Τοποθετούμε τον κέρσορα πάνω στη σχέση, κάνουμε κλικ και σύρουμε στο παράθυρο του μοντέλου. Τοποθετούμε τη σχέση όπου επιθυμούμε Κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που επιθυμούμε να είναι η ανεξάρτητη μεταβλητή (η αιτία) και κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η εξαρτημένη μεταβλητή (το αποτέλεσμα). 1. κάνουμε κλικ στην ανεξάρτητη μεταβλητή 2. κάνουμε κλικ στην εξαρτημένη μεταβλητή 3. το αποτέλεσμα Εάν οι οντότητες δεν έχουν ρυθμισμένες ιδιότητες, μπορούμε να τις ρυθμίσουμε καθώς δημιουργούμε τη σχέση. Σημείωση: Στις ποιοτικές σχέσεις οι συνδέσεις τοποθετούνται πάνω στις εικόνες των οντοτήτων.

18 16 Ποιοτικές σχέσεις Οι ποιοτικές σχέσεις χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τις ιδέες του χρήστη σχετικά με τα μοντέλα χωρίς να χρειάζεται να τα ποσοτικοποιήσει. Στο ModellingSpace υπάρχουν δύο είδη ποιοτικών σχέσεων: αυτές που χρησιμοποιούν ετικέτα κειμένου και οι αυτές που δε χρησιμοποιούν. Αρχίζουμε σύροντας και τοποθετώντας τη σχέση στο παράθυρο μοντέλου. Έπειτα, κάνουμε κλικ στις οντότητες που θέλουμε να συνδέσουμε. Όταν ολοκληρώσουμε τις συνδέσεις κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του παραθύρου του μοντέλου για να σταματήσουμε τη σύνδεση. 1. τοποθετούμε τη σχέση στο παράθυρο του μοντέλου 2. κάνουμε κλικ στις οντότητες που θέλουμε να συνδέσουμε 3. κάνουμε κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του παραθύρου του μοντέλου για να σταματήσουμε τη σύνδεση. Σε μία ποιοτική σχέση με κείμενο κάνουμε διπλό κλικ στην ετικέτα εγγραφής κειμένου. Έπειτα, κάνουμε κλικ οπουδήποτε στην επιφάνεια του παραθύρου του μοντέλου για να σταματήσει την εγγραφή. Πατάμε το πλήκτρο ENTER ενώ γράφουμε για να εισάγουμε μια νέα γραμμή. 1. διπλό κλικ στην ετικέτα 2. εγγραφή κειμένου Για την προσθήκη νέας σύνδεσης, μετακινούμε τον κέρσορα πάνω στη σχέση και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο. Ο κέρσορας αλλάζει σε και είναι δυνατόν να συνδέσουμε μία ακόμα οντότητα. Για να διαγράψουμε μία υπάρχουσα σχέσης, τοποθετούμε τον κέρσορα πάνω στη σύνδεση (αλλάζει το χρώμα σε πράσινο) και κάνουμε κλικ επάνω. Κάνουμε και πάλι κλικ στο παράθυρο διαλόγου για τη διαγραφή. Για τη διαγραφή της σχέσης κάνουμε κλικ στο εικονίδιο. Ένα παράθυρο επιβεβαίωσης εμφανίζεται, κάνουμε κλικ στο Yes. Κάνουμε κλικ στο Επιλέγουμε Yes για να διαγράψουμε τη σχέση.

19 17 Αναλογικές σχέσεις Οι αναλογικές σχέσεις χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τις ημι-ποσοτικές ιδέες σχετικά με μοντέλα χωρίς να χρειάζεται να τις ποσοτικοποιήσουμε επακριβώς. Στο ModellingSpace υπάρχουν τρία είδη αναλογικών σχέσεων, η χρήση τους είναι παρόμοια. Αναλογική σχέση Αντίστροφη αναλογική Σταθερή αναλογική Αρχίζουμε σύροντας και τοποθετώντας τη σχέση στο παράθυρο του μοντέλου. Έπειτα κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η ανεξάρτητη μεταβλητή (η αιτία) και μετά κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η εξαρτημένη μεταβλητή (το αποτέλεσμα). 1. κάνουμε κλικ στην ανεξάρτητη μεταβλητή 2. κάνουμε κλικ στην εξαρτημένη μεταβλητή 3. το αποτέλεσμα Είναι δυνατό να προσδιορίσουμε τις σταθερές που επηρεάζουν το βάρος του αποτελέσματος. Τοποθετώντας το ποντίκι στη σχέση εμφανίζεται το εικονίδιο και κάνοντας κλικ εμφανίζεται παράθυρο διαλόγου με τις σταθερές. Πατάμε Οκ όταν έχουμε ολοκληρώσει τις αλλαγές. Επιλέγουμε τις σταθερές μετακινώντας τον δείκτη κάτω από τη σχέση στην επιθυμητή σταθερά. Είναι δυνατό να αλλάξουμε μεταξύ της πρόσθεσης αποτελέσματος ή ενός αφαίρεσης αποτελέσματος. Κάνουμε κλικ στο σύμβολο πρόσθεσης/αφαίρεσης της σύνδεσης. Για να διαγράψουμε μία σχέση κάνουμε κλικ στο εικονίδιο. Παρουσιάζεται επιβεβαίωση, κάνουμε κλικ στην επιλογή Yes. Κάνουμε κλικ στο εικονίδιο Επιλέγουμε Yes για να διαγράψουμε τη σχέση.

20 18 Γραφικές σχέσεις Οι γραφικές σχέσεις χρησιμοποιούνται για να σχεδιάζουμε συναρτήσεις μεταξύ ιδιοτήτων οντοτήτων. Αρχίζουμε σύροντας και τοποθετώντας τη σχέση στο παράθυρο μοντέλου. Έπειτα, κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η εξαρτημένη μεταβλητή (η αιτία) και κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι ανεξάρτητη μεταβλητή (το αποτέλεσμα). 1. κάνουμε κλικ στην ανεξάρτητη μεταβλητή 2. κάνουμε κλικ στην εξαρτημένη μεταβλητή. Τοποθετώντας τον κέρσορα επάνω στη σχέση εμφανίζεται ένα εικονίδιο επιλογών εμφανίζεται παράθυρο της γραφικής σχέσης: και κάνοντας κλικ Περιοχή σχεδίασης Εξαρτημένη μεταβλητή Ενέργειες στο πρόχειρο Ανεξάρτητη μεταβλητή Εμφάνιση/απόκρυψη τιμών της γραφικής παράστασης Στην περιοχή σχεδίασης ο κέρσορας αλλάζει σε μολύβι και έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε τη συνάρτηση. Κάνουμε κλικ στο ΟΚ όταν τελειώσουμε την εγγραφή. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε μεταξύ της προσθήκης αποτελέσματος ή της αφαίρεσης αποτελέσματος κάνοντας κλικ στο σύμβολο πρόσθεση/αφαίρεση της σύνδεσης. Για να διαγράψουμε τη σχέση κάνουμε κλικ στο εικονίδιο διαγραφής. Ένα παράθυρο επιβεβαίωσης εμφανίζεται, επιλέγουμε Yes.

21 19 Σχέση Πινάκων Οι σχέσεις πινάκων χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των τιμών των ζευγαριών μεταξύ των ιδιοτήτων των οντοτήτων. Αρχίζουμε σύροντας και τοποθετώντας τη σχέση στο παράθυρο του μοντέλου. Έπειτα, κάνουμε κλικ στις ιδιότητες των οντοτήτων, που θα θέλαμε να ενώσουμε. 1. κάνουμε κλικ στην ανεξάρτητη μεταβλητή 2. κάνουμε κλικ στην εξαρτημένη μεταβλητή. Έπειτα, κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η εξαρτημένη μεταβλητή (η αιτία) και κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι ανεξάρτητη μεταβλητή (το αποτέλεσμα). Τοποθετώντας τον κέρσορα επάνω στη σχέση εμφανίζεται ένα εικονίδιο επιλογών εμφανίζεται παράθυρο της γραφικής σχέσης: και κάνοντας κλικ Ζεύγη τιμών Ενέργειες γραμμής Ενέργειες στο πρόχειρο Εμφάνιση/απόκρυψη γραφικής Κάνουμε κλικ στα κελιά για να εισάγουμε τις τιμές, έπειτα κλικ στο ΟΚ όταν τελειώσουμε την εγγραφή. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε μεταξύ της προσθήκης αποτελέσματος ή της αφαίρεσης αποτελέσματος κάνοντας κλικ στο σύμβολο πρόσθεση/αφαίρεση της σύνδεσης. Για να διαγράψουμε τη σχέση κάνουμε κλικ στο εικονίδιο διαγραφής. Ένα παράθυρο επιβεβαίωσης εμφανίζεται, επιλέγουμε Yes.

22 20 Σχέση συνάρτησης Οι σχέσεις συνάρτησης χρησιμοποιούνται για να ποσοτικοποιήσουν επακριβώς τις σχέσεις μεταξύ των ιδιοτήτων των οντοτήτων. Αρχίζουμε σύροντας και τοποθετώντας τη σχέση στο παράθυρο του μοντέλου. Έπειτα, κάνουμε κλικ στις ιδιότητες των οντοτήτων που θέλουμε να συνδέσουμε. 1. κάνουμε κλικ στην ανεξάρτητη μεταβλητή 2. κάνουμε κλικ στην εξαρτημένη μεταβλητή. Κάνουμε κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι η εξαρτημένη μεταβλητή (η αιτία) και κλικ στην ιδιότητα που θέλουμε να είναι ανεξάρτητη μεταβλητή (το αποτέλεσμα). Αφού έχουμε ρυθμίσει το αποτέλεσμα, το χρώμα της σχέσης αλλάζει από μπλε και τώρα μπορούμε να επιλέξουμε και άλλες ιδιότητες οντοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν σαν σταθερές στην σχέση της συνάρτησης. Τοποθετώντας τον κέρσορα επάνω στη σχέση εμφανίζεται ένα εικονίδιο επιλογών εμφανίζεται ο συντάκτης εξισώσεων: 3. κάνουμε κλικ στις σταθερές, κάνοντας κλικ Γράφουμε την εξίσωση όπως χρειάζεται. Κάνουμε κλικ στο ΟΚ όταν ολοκληρώνουμε την εγγραφή. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε μεταξύ της προσθήκης αποτελέσματος ή της αφαίρεσης αποτελέσματος κάνοντας κλικ στο σύμβολο πρόσθεση/αφαίρεση της σύνδεσης. Για να διαγράψουμε τη σχέση κάνουμε κλικ στο εικονίδιο διαγραφής. Ένα παράθυρο επιβεβαίωσης εμφανίζεται, επιλέγουμε Yes.

23

24 Μέτριο

25 1 Μέτριο Εκκίνηση του μοντέλου Το μοντέλο μπορεί να τρέξει είτε από τα κουμπιά της εργαλειοθήκης είτε από το μενού του μοντέλου. Υπάρχουν τέσσερα κουμπιά που ελέγχουν τον τρόπο που το μοντέλο τρέχει. Τρέχουμε το μοντέλο Σταματάμε το μοντέλο Εξελίσσουμε το μοντέλο βήμα προς βήμα Όταν επιλέγουμε συνεχόμενους κύκλους του μοντέλου Το κουμπί εκκίνησης έχει διπλή χρήση, εκτός από να τρέχει το μοντέλο επίσης το διακόπτει για λίγο στην τρέχουσα τιμή καθώς τρέχει. Το κουμπί σταμάτημα σταματά την προσομοίωση και επαναφέρει το μοντέλο στην αρχική του κατάσταση. Με το κουμπί βήμα-βήμα, είναι δυνατόν να εξελίσσουμε το μοντέλο βήμα προς βήμα. Το κουμπί του βρόχου είναι κουμπί μεταβολής κατάστασης, που όταν επιλέγεται διαρκώς τρέχει το μοντέλο.

26 2 Μέτριο Άνοιγμα και αποθήκευση του μοντέλου Μπορούμε να ανοίξουμε τα μοντέλα κάνοντας κλικ στο κουμπί άνοιγμα από την εργαλειοθήκη ή χρησιμοποιώντας την εντολή από το μενού άνοιγμα μοντέλου. Και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου, στο οποίο μπορεί να επιλέξει το μοντέλο που θέλει να ανοίξει. Για την αποθήκευση ενός νέου μοντέλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από το μενού αποθήκευση μοντέλου ή να κάνουμε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης Και στις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται ένα παράθυρο διαλόγου. της εργαλειοθήκης. Καθώς γράφουμε στο υπάρχον μοντέλο, κάνοντας κλικ στο κουμπί της αποθήκευσης αυτόματα αποθηκεύονται οι αλλαγές που γίνονται σε αυτό. Για την αποθήκευση του μοντέλου με διαφορετικό όνομα χρησιμοποιούμε την εντολή αποθήκευση μοντέλου ως και τότε παράθυρο διαλόγου «Αποθήκευση μοντέλου ως» εμφανίζεται.

27 3 Ρύθμιση γραφημάτων Μέτριο Χρησιμοποιούμε το κουμπί της γραφικής γραφήματος. Καθαρισμός των τιμών Επιλογή της γραφικής από την εργαλειοθήκη που ανοίγει ένα νέο παράθυρο Καθαρισμός των ιδιοτήτων Τιμές του πίνακα ραβδόγραμμα Άξονες Σημεία βαθμολόγησης (πλέγμα) Για να ρυθμίσουμε το γράφημα σύρουμε τις ιδιότητες και τις τοποθετούμε στους κατάλληλους άξονες. Καθώς το μοντέλο τρέχει, το ModellingSpace υπολογίζει τις τιμές των εξαρτημένων μεταβλητών και τις εμφανίζει στο γράφημα. Σημείωση: Οι τιμές που υπερβαίνουν τα όρια των επιτρεπτών μέγιστων τιμών δεν θα εισαχθούν στο γράφημα.

28 4 Χάραξη της γραφικής Μέτριο Η ετικέτα για την χάραξη της γραφικής είναι εξ ορισμού επιλεγμένο όταν ανοίγει το παράθυρο της γραφικής. Εγκαθιστούμε τη γραφική σύροντας και τοποθετώντας ιδιότητες των οντοτήτων στους άξονες. Κάνουμε κλικ στο κουμπί εκκίνησης για να τρέξει το μοντέλο. Το ModellingSpace τότε αναπαριστά γραφικά τα ζεύγη τιμών των μεταβλητών. Εάν χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους στο μοντέλο, για να συγκρίνουμε δύο διαφορετικούς κύκλους του μοντέλου, κάνουμε κλικ στο κουμπί κράτησης για να αποθηκεύσει την προηγούμενη γραφική. Οι νέες τιμές μπορούν να αναπαρασταθούν γραφικά με διαφορετικό χρώμα. Δεύτερο τρέξιμο Πρώτο τρέξιμο Για να αλλάξουμε τη θέση της γραφικής στο παράθυρο της γραφικής παράστασης, τοποθετούμε τον κέρσορα πάνω στην κίτρινη επιφάνεια μέχρι να αλλάξει σε και μετά κάνουμε κλικ για να τη σύρουμε και να τη μετακινήσουμε. Για να αλλάξουμε τη διαβάθμιση των αξόνων, μετακινούμε τον κέρσορα πάνω στους άξονες μέχρι να αλλάξει σε (για τον οριζόντιο άξονα) ή (για τον κατακόρυφο άξονα) και μετά κάνουμε κίκ και σύρουμε για να αλλάξουμε την διαβάθμιση. Για να εισάγουμε περισσότερες από μία μεταβλητές ως προς μία ανεξάρτητη, απλά τις σύρουμε τον κατακόρυφο άξονα. Εξαρτημένες μεταβλητές Ανεξάρτητη μεταβλητή

29 5 Ραβδογράμματα Μέτριο Κάνοντας κλικ στην ετικέτα του ραβδογράμματος ανοίγει προβολή του γραφήματος του ραβδογράμματος. Το ραβδόγραμμα είναι μια διαφορετική αναπαράσταση της χάραξης της γραφικής, με το οποίο είναι ευκολότερο να ποσοτικοποιήσουμε την σημαντικότητα των μεταβλητών. Ανεξάρτητη μεταβλητή Κάνουμε κλικ για να μεταβάλλουμε μεταξύ κατακόρυφων/οριζόντιων ραβδογραμμάτων Εξαρτημένες μεταβλητές Ελάχιστες τιμές των μεταβλητών Μέγιστες τιμές των ιδιοτήτων Κάνοντας κλικ στο κουμπί αναπαράστασης των ράβδων. εναλλάσσουμε μεταξύ την οριζόντιας και της κατακόρυφης

30 6 Πίνακας τιμών Μέτριο Κάνοντας κλικ στην ετικέτα του πίνακα τιμών ανοίγει η προβολή του πίνακα τιμών. Ο πίνακας τιμών παρουσιάζει τις αριθμητικές τιμές των υπολογιζόμενων στοιχείων όταν το μοντέλο τρέχει. Διαφορά γραμμής Διαφορά στήλης Διαγραφή στήλης Ψηφία ακρίβειας των αριθμών Αριθμός ταξινόμησης Στήλες κάθε μεταβλητής Για κάθε σημείο υπάρχει μία αντίστοιχη γραμμή στον πίνακα. Η στήλη, η οποία μαρκάρεται με #, αποθηκεύει την νιοστή θέση που υπολογίζεται από το μοντέλο. Εκτός από τη στήλη # υπάρχει στήλη για κάθε μεταβλητή που προσδιορίζεται από το γράφημα. Βλέπε ρυθμίσεις γραφημάτων. Είναι δυνατόν να εμφανιστούν οι τιμές των μεταβλητών από ακέραιους μέχρι ακρίβειας τεσσάρων δεκαδικών ψηφίων. Μπορούμε να αλλάξουμε την ακρίβεια των τιμών που παρουσιάζονται επιλέγοντάς την από την αντίστοιχη ετικέτα. Κάνουμε κλικ στο κουμπί διαφορά γραμμής για να προσθέσουμε μία νέα στήλη που περιέχει τη διαφορά μεταξύ του νιοστού σημείου και του προηγούμενού του από την στήλη από την τελευταία στήλη. Κάνουμε κλικ στο κουμπί διαφορά στήλης για να εισάγουμε μια νέα στήλη, της οποίας οι τιμές είναι η διαφορά των δύο άλλων στηλών. Επιλέγουμε τις υπάρχουσες στήλες στο παράθυρο διαλόγου: Για να διαγράψουμε τη στήλη από τον πίνακα, πρώτα κάνουμε κλικ σε ένα κελί της για να το επιλέξουμε, και μετά κάνουμε κλικ στο κουμπί διαγραφής στήλης για να το διαγράψουμε.

31 7 Φωτογραφικά Στιγμιότυπα Μέτριο Με σκοπό τη συγγραφή εγγράφων (αναφορές, θέματα εργασίας, κλπ) χρησιμοποιώντας εικόνες από τα μοντέλα του ModellingSpace, ενσωματώθηκε η λειτουργία στιγμιότυπων, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να σώζουν εικόνες των μοντέλων τους. Κάνοντας κλικ στο κουμπί φωτογραφία στην εργαλειοθήκη. Ανοίγει παράθυρο διαλόγου: Παράγοντας μεγέθυνσης Μέγεθος εικόνας Κλικ στο ΟΚ όταν είναι έτοιμο Το ModellingSpace αυτόματα καθορίζει το περιεχόμενο των εικόνων με βάση τα αντικείμενα (οντότητες, σχέσεις) που παρουσιάζονται στο μοντέλο. Μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος της εικόνας αλλάζοντας τον παράγοντα μεγέθυνσης. Κάνουμε κλικ στο ΟΚ όταν το ολοκληρώσουμε. Το παράθυρο διαλόγου αποθήκευσης της εικόνας εμφανίζεται για να αποφασίσουμε πού θα την αποθηκεύσουμε.

32 8 Εκτύπωση του μοντέλου Μέτριο Οι λειτουργίες αποθήκευσης στο ModellingSpace είναι διαθέσιμα από την ετικέτα αρχείων του μενού. Διαμόρφωση σελίδας Εκτύπωση μοντέλου Χρησιμοποιούμε διαμόρφωση σελίδας για να προσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο το μοντέλο θα εκτυπωθεί στη σελίδα. Εκτυπωτής Επιλογές εκτύπωσης Προσανατολισμός της σελίδας Προσδιορισμός ορίων Επιλογές εκτύπωσης Επιλέγουμε εκτύπωση (ή πληκτρολογούμε CTRL+P) για να εκτυπωθεί το μοντέλο. Επιλέγουμε ΟΚ για να εκτυπώσουμε το μοντέλο

33

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος

5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος 5. Γραφήματα 5.1 Εισαγωγή 5.1.1 Περιγραφή των συστατικών τμημάτων ενός γραφήματος Το Discoverer παρέχει μεγάλες δυνατότητες στη δημιουργία γραφημάτων, καθιστώντας δυνατή τη διαμόρφωση κάθε συστατικού μέρους

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Δημιουργία η-μαθήματος με τη. 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας Δημιουργία η-μαθήματος με τη χρήση του Moodle 3 ο Μέρος Εισαγωγή πληροφοριών: δημιουργία ιστοσελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης

Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης 1 Λεπτομέριες τοιχοποιϊας Σχεδίαση κάτοψης Λεπτομέριες τοιχοποιίας Σχεδίαση κάτοψης Ξεκινώντας το πρόγραμμα εμφανίζονται οι επιλογές σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε. Δημιουργώντας Νέο Δωμάτιο Όταν ο

Διαβάστε περισσότερα

Γραφήματα. Excel 2003

Γραφήματα. Excel 2003 Γραφήματα Excel 2003 Ορολογία Τίτλος γραφήματος Σειρά δεδομένων Υπόμνημα Κατηγορίες Ετικέτες Δείκτες Περιοχή γραφήματος Περιοχή σχεδίασης γραφήματος Γραμμές πλέγματος Οδηγός γραφημάτων Για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή.

Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Οδηγίες Εγκατάστασης της εφαρμογής Readium και Readium για μαθητές με αμβλυωπία για την ανάγνωση βιβλίων epub σε Υπολογιστή. Βήμα 1 ο : Εγκατάσταση εφαρμογής ανάγνωσης Readium και Readium για μαθητές με

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου

Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Microsoft PowerPoint 2010 Πανεπιστήμιο Κύπρου Ιούλιος 2017 Copyright 2017 Πανεπιστήμιο Κύπρου. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Δημιουργός: Λευτέρης Γ. Ζαχαρία Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή....

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο:

Γρήγορη Εκκίνηση. Όταν ξεκινήσετε το GeoGebra, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Τι είναι το GeoGebra; Γρήγορη Εκκίνηση Λογισμικό Δυναμικών Μαθηματικών σε ένα - απλό στη χρήση - πακέτο Για την εκμάθηση και τη διδασκαλία σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης Συνδυάζει διαδραστικά γεωμετρία,

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0

Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Σύντομος οδηγός αναφοράς Για Windows Έκδοση 4.0 Παράθυρα των εγγράφων Επιφάνεια του σχεδίου. Σχεδιάστε εδώ νέα αντικείμενα με τα εργαλεία σημείων, διαβήτη, σχεδίασης ευθύγραμμων αντικειμένων και κειμένου.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων Πληροφορική I Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2007), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας (Βιβλίο1) με

Διαβάστε περισσότερα

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp

Ευ ομή. Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Ευ ομή Εγχειρίδιο χρήσης του περιβάλλοντος LT125-dp Περιεχόμενα 1. Χειρισμός του περιβάλλοντος LT125-dp Εγκατάσταση & Τρέξιμο Χειρισμός της ψηφιακής εφαρμογής Πλοήγηση στο περιεχόμενο Αλλαγή του μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC

Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Οι νεότερες εξελίξεις στον GM EPC Πλοήγηση με χρήση γραφικών στοιχείων Ο κατάλογος επόμενης γενιάς GM Next Gen EPC διαθέτει διάφορες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για ταχύτερη και ευκολότερη εύρεση

Διαβάστε περισσότερα

Word 3: Δημιουργία πίνακα

Word 3: Δημιουργία πίνακα Word 3: Δημιουργία πίνακα Θα ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο περιβάλλον του Microsoft Word 2013 πειραματιζόμενοι με την καταχώρηση ενός πίνακα στο εσωτερικό ενός εγγράφου. Πολλές φορές απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση

Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Πίνακες, περιγράµµατα και σκίαση Οι πίνακες Οι πίνακες είναι ορθογώνια πλαίσια που χωρίζονται σε γραµµές και στήλες. Η τοµή µιας γραµµής µε µια στήλη προσδιορίζει ένα κελί. Τα στοιχεία, που παρουσιάζουµε,

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Geogebra. Μακρή Βαρβάρα. Λογισµικό Geogebra

Geogebra. Μακρή Βαρβάρα. Λογισµικό Geogebra Λογισµικό Geogebra 1 Τι είναι το πρόγραµµα Geogebra; Το πρόγραµµα GeoGebra, είναι ένα δυναµικό µαθηµατικό λογισµικό που συνδυάζει Γεωµετρία, Άλγεβρα και λογισµό. Αναπτύσσεται από τον Markus Hohenwarter

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Powerpoint) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT POWERPOINT (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ)

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A ΛΥΚΕΙΟΥ Φυσική και Υπολογιστές: Επεξεργασία δεδομένων με χρήση υπολογιστικών φύλλων 2013-14 1 2 Συντελεστές ΟΜΑΔΑ 1 Ράπτη Ευαγγελία Παπαθανασίου Γεράσιμος Δημηροπούλου Αννέτα Συκαράς

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Η προέλευση του Sketchpad 1

Η προέλευση του Sketchpad 1 Η προέλευση του Sketchpad 1 Το The Geometer s Sketchpad αναπτύχθηκε ως μέρος του Προγράμματος Οπτικής Γεωμετρίας, ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΝSF) υπό τη διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (ΕΚΔΟΣΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Κεντρικό Μενού...

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης.

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης. Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας σχεδίασης μισθοδοτικής κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα.

«Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. «Αβάκιο» Οδηγός χρήσης Μικρόκοσμου που αποτελείται από τις ψηφίδες Καμβάς, Χελώνα, Γλώσσα, Μεταβολέας, Χρώματα. Πώς θα δουλέψεις με το Χελωνόκοσμο την πρώτη φορά 1. Θα χρησιμοποιήσεις το αριστερό πλήκτρο

Διαβάστε περισσότερα

Οδοντιατρικό Λογισμικό

Οδοντιατρικό Λογισμικό Οδοντιατρικό Λογισμικό Με το παρόν εγχειρίδιο, θα μάθετε απλά και γρήγορα, τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής, ώστε να ξεκινήσετε άμεσα τη χρήση της, ενώ στην ενότητα για προχωρημένους χρήστες, θα ανακαλύψετε

Διαβάστε περισσότερα

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών

Stellarium Εγχειρίδιο Οδηγιών Προϋποθέσεις συστήματος: Windows (XP, Vista, 7) με DirectX 9.x και τελευταίες ServicePack ή MacOS X 10.3.x (ή υψηλότερη), κάρτα γραφικών 3D με υποστήριξη OpenGL, ελάχ. 512 MB RAM, 1 GB διαθέσιμος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης

Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Σχεδίαση Μισθοδοτικής Κατάστασης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Σχεδίασης Μισθοδοτικής Κατάστασης. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ CALC ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ CALC

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ CALC ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ CALC ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ CALC ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ CALC Καθηγητής Ν. Λορέντζος Νοέμβριος 2014 CALC Λογισμικό με το οποίο επιτυγχάνεται η απλή και ομοιόμορφη διατύπωση εντολών σε μεγάλο όγκο πινακοποιημένων

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα

Δημιουργία ενός κενού πίνακα 3.4.1.1 Δημιουργία ενός κενού πίνακα Ένας πίνακας αποτελείται από έναν αριθμό γραμμών και στηλών που δημιουργούν ένα πλέγμα. Σε αυτό το πλέγμα είναι πιθανή η ύπαρξη ή μη περιθωρίων. Κάθε κελί του πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ

ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 5 η Εργαστηριακή άσκηση (WORD) ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο : ΣΧΗΜΑΤΑ-ΕΙΚΟΝΕΣ-ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ 1 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Για τη δημιουργία σχημάτων στο WORD χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα

Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Εγχειρίδιο χρήσης του Άβακα Με το παρόν λογισμικό γίνεται προσομοίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του εκπαιδευτικού υπολογιστή που έχει την ονομασία Άβακας. Η εικόνα του Άβακα εμφανίζεται σε παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E.

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP. Data Communication A.E. Ασφάλεια Εφαρμογής Εναρμόνιση με τον κανονισμό GDRP Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) Η συμμόρφωση της εφαρμογής Premium HRM Μισθοδοσία της Data Communication με το GDPR Στις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας

Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας 3.3.3.1 Αλλαγή προσανατολισμού εγγράφου σε κατακόρυφο ή οριζόντιο, αλλαγή μεγέθους σελίδας Συνήθως εκτυπώνουμε κατά τη μακρόστενη μεριά της σελίδας. Αυτού του είδους ο προσανατολισμός ονομάζεται κατακόρυφος.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΕΚΔΟΣΗ 2.0 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016) ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Συντάκτης: Ρούσσος Γιάννης (Υπεύθυνος ΠΛΗΝΕΤ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ... 3 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG

Singular Report Generator. Σχ 1 ηµιουργία Καταστάσεων SRG Μια από τις πιο σηµαντικές ανάγκες που αντιµετωπίζει µια επιχείρηση κατά την εγκατάσταση ενός λογισµικού «πακέτου» (Οικονοµικής & Εµπορικής ιαχείρισης), είναι ο τρόπος µε τον οποίο πρέπει να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α)

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α) 3η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός: Η 3η εργαστηριακή άσκηση, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της μετοχής, στοχεύει στην εκμάθηση: (α)_πραγματοποίησης υπολογισμών και χρήσης συναρτήσεων, (β)_κατασκευής πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα

Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής. Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Επιστημονική Ευθύνη Κωνσταντίνος Σιασιάκος, Δρ Πληροφορικής Συγγραφή Σταύρος Κωτσάκης, Ταταράκη Αλεξάνδρα Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό παράχθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΙΙ», το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο

Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο 3.4.2.1 Εισαγωγή εικόνας / γραφικού - διαγράμματος σε έγγραφο Εισαγωγή εικόνας σε έγγραφο Αν και ένα έγγραφο περιέχει ως επί το πλείστο κείμενο, μπορείτε να εισάγετε σε αυτό και άλλα αντικείμενα. Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ POWER POINT To Power Point είναι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα παρουσίασης γραφικών. Ο σκοπός είναι να βοηθήσει τους χρήστες των υπολογιστών να δημιουργούν εντυπωσιακά έγγραφα, επιστολές και

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο Μάθημα 6ο Υπολογιστικό Φύλλο Σελίδα 81 από 105 6.1 Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό φύλλο, είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, χωρισμένη σε γραμμές και στήλες για την ευκολότερη καταγραφή διάφορων δεδομένων. Με

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47)

Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Πανεπιστήµιο Αθηνών Εγχειρίδιο Χρήσης του MoPiX (Έκδοση 47) Συντάκτης: Μουστάκη Φωτεινή Κεφάλαιο 1 Ι. Εισαγωγή 1. Πρόσβαση στο Internet Για να ανοίξουµε το MoPiX πηγαίνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Η Microsoft Access 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Δημιουργήσαμε, λοιπόν, αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Αλλαγή του

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού

ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. Εγχειρίδιο λογισμικού ΓΛΩΣΣΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ Εγχειρίδιο λογισμικού 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ...3 ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ...4 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ...5 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΗ...6 ΑΣΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης

Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης ραστηριότητα Εκµάθησης Κατασκευή µοντέλου και προσοµοίωσης: Μελέτη ελεύθερης πτώσης Στο πλαίσιο της δραστηριότητας αυτής, θα κατασκευάσετε ένα µαθηµατικό µοντέλο που συσχετίζει τη θέση, την ταχύτητα και

Διαβάστε περισσότερα

Έργα. Οδηγός γρήγορης εκκίνησης. Παρακολούθηση των εργασιών σας. Προβολή εργασιών σε λωρίδα χρόνου. Κοινή χρήση του έργου σας με άλλα άτομα

Έργα. Οδηγός γρήγορης εκκίνησης. Παρακολούθηση των εργασιών σας. Προβολή εργασιών σε λωρίδα χρόνου. Κοινή χρήση του έργου σας με άλλα άτομα Έργα Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Παρακολούθηση των εργασιών σας Η λίστα εργασιών του SharePoint είναι μια εύχρηστη λύση για να παρακολουθείτε όλα όσα χρειάζεται να γίνουν σε ένα έργο. Μπορείτε να προσθέτετε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20

Γεωργάκης Αριστείδης ΠΕ20 1 Εκκίνηση για πρώτη φορά Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες εφαρμογές του OpenOffice, έτσι και το Impress μπορούμε να το εκκινήσουμε μέσω της συντόμευσης που εγκαθίσταται αυτόματα στην επιφάνεια εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Τ Ο M O D E L L U S 0.0 4. 0 5 Για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα Επιλέγουμε Download στη διεύθυνση: http://modellus.co/index.php/en/download. Στη συνέχεια εκτελούμε το ModellusX_windows_0_4_05.exe

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Υπολογιστικά φύλλα (Microsoft Excel) Υπολογιστικά φύλλα (Micrοsoft Excel) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Υπολογιστικών Φύλλων. α. Διαχείριση βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας

Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας 1. 3.1.2.1. Αλλαγή μεταξύ τρόπων εμφάνισης της σελίδας 2. Πλήρης οθόνη Εάν επιθυμείτε να εργάζεστε σε ένα έγγραφο, το οποίο δε θα εμφανίζει τη γραμμή μενού, τις γραμμές εργαλείων και αντικειμένων ή τις

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32

Εγχειρίδιο χρήσης Print2PDF σελ. 1 από 32 Πρόγραμμα Print2PDF (Εκτύπωση κειμένου και εικόνων σε αρχεία PDF) Πρόλογος Η εφαρμογή Print2PDF (Print to PDF Εκτύπωση σε αρχεία PDF) σας επιτρέπει να εκτυπώσετε το δικό σας κείμενο πάνω σε ένα έντυπο

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου

Μενού Προβολή. Προβολές εγγράφου Μενού Προβολή Προβολές εγγράφου Το Word παρέχει πέντε διαφορετικού είδους προβολές στον χρήστη, οι οποίες και βρίσκονται στο μενού Προβολή (View). Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε το είδος προβολής που

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί.

Κάθε ένα κελί θα πρέπει να περιέχει ένα μόνο στοιχείο δεδομένων, για παράδειγμα το όνομα σε ένα κελί, το επίθετο σε άλλο κελί. ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Εισαγωγή Δεδομένων Σε Κελιά 2. Αλλαγή Προβολής Φύλλου Εργασίας 3. Επιλογή Κελιών 4. Επιλογή Όλου Του Φύλλου Εργασίας 5. Μετακίνηση Στο Φύλλο Εργασίας 6. Επεξεργασία Δεδομένων Σε Ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ]

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GOOGLE EARTH [ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ] Τι είναι το Google Earth Το Google Earth είναι λογισμικό-εργαλείο γραφικής απεικόνισης, χαρτογράφησης και εξερεύνησης

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα