help.start() help.search("regression")).

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "help.start() help.search("regression"))."

Transcript

1 ΜΑΣ 061 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ R Μιχάλης Κολοσσιάτης

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η R είναι μια γλώσσα προγραμματισμού, της οποίας η ανάπτυξη και η χρήση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Είναι ίσως η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού για μαθηματικούς και στατιστικούς. Ενας κύριος λόγος είναι ότι είναι open-source, δηλαδή δωρεάν και ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του πακέτα, τα οποία και να μοιραστεί με τους άλλους χρήστες της R. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια πακέτα, τα οποία είναι διαθέσιμα (δωρεάν) στο διαδίκτυο.

3 ΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή (εγκατάσταση, παράθυρα, βοήθεια, σώσιμο δουλειάς κτλ.) Χρήση ως (απλή) υπολογιστική. Είδη και δημιουργία αντικειμένων (απλοί αριθμοί, διανύσματα, πίνακες, λίστες κ.α.). Πράξεις με αυτά. Εξαγωγή στοιχείων από αυτά. Πακέτα και βιβλιοθήκες. Εισαγωγή και εξαγωγή δεδομένων και αποτελεσμάτων. Τυχαία δείγματα και απλές στατιστικές πράξεις (περιγραφική στατιστική). Γραφήματα. Συναρτήσεις. Απλός προγραμματισμός. Δημιουργία επαναληπτικών και υπό συνθήκη διαδικασιών.

4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ Κατεβάστε το δωρεάν στο Άνοιγμα: από το αντίστοιχο παράθυρο στο Desktop ή από το Start Menu (για Windows). Θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα ονομάζεται RGUI (R Graphical User Interface). Εκεί θα είναι ανοικτή η επιφάνεια εργασίας (R Console) όπου θα εκτελούνται οι εντολές. Στη συνέχεια θα δούμε πως μπορούμε να ανοίγουμε, να γράφουμε και να εκτελούμε εντολές και σε άλλα παράθυρα μέσα στο πρόγραμμα. Κλείσιμο: είτε με το κουμπί κλεισίματος του παραθύρου του προγράμματος, είτε πληκτρολογώντας q() στο R Console. Προσοχή! Μην ξεχνάτε να σώζετε ό,τι θα χρειαστείτε πριν βγείτε από το πρόγραμμα (κατ ακρίβεια, η R μας το υπενθυμίζει αυτό μόλις πάμε να βγούμε)!

5 ΒΟΗΘΕΙΑ Στην αρχή: help.start() Για συγκεκριμένες εντολές: help(xx) ή help("xx") ή?xx, όπου xx είναι το όνομα της εντολής (π.χ. help("abs")). Για να ψάξουμε εντολές για ένα θέμα: help.search("xx"), όπου xx είναι ο όρος που θέλουμε να ψάξουμε (π.χ. help.search("regression")).

6 ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μπορούμε να σώσουμε το τι δημιουργήσαμε (συναρτήσεις, αντικείμενα κτλ) σαν.rdata. Από το παράθυρο, File >Save Workspace. Μπορούμε να σώσουμε ένα script (ένα αρχείο με εντολές που γράψαμε για ευκολία μας ή για πιο εύκολη αποθήκευση) με File >Save όταν είμαστε στο παράθυρο του script αυτού. Γραφικές παραστάσεις μπορούν να σωθούν (και μάλιστα σε διαφορετικές μορφές όπως pdf ή ps) με File >Save όταν είμαστε στο παράθυρο του γραφήματος αυτού. Μπορούμε τέλος να σώσουμε το ιστορικό των εντολών που χρησιμοποιήσαμε με File >Save History από το κύριο παράθυρο. Μετά, μπορούμε να τα επαναφέρουμε αυτά με load ή open. Επίσης χρήσιμο είναι να κρατάμε σημειώσεις με #. Οτιδήποτε περιλαμβάνεται μετά από αυτό το σύμβολο δεν εκτελείται. Αν θέλετε, μπορείτε να γράψετε τις εντολές που θα κάνουμε σήμερα είτε σε script και να το σώσετε, είτε να σώσετε το ιστορικό. Πιθανόν να θέλετε να κρατήσετε και τα αντικείμενα που θα δημιουργήσετε.

7 ΧΡΗΣΗ scripts Στο κυρίως παράθυρο R Console, πάμε File >New Script. Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Εκεί γράφουμε τις εντολές που θέλουμε. ΔΕΝ εκτελούνται! Για να εκτελεστούν, τα τονίζουμε (highlight) και πατάμε Edit >Run Line of Selection ή πατάμε Ctrl+R ή τα αντιγράφουμε στο R Console. Αν είμαστε στο script αλλά δεν έχουμε τονίσει κάτι, εκτελείται η εντολή στην οποία είναι ο δείχτης του ποντικιού (και ο δείκτης μετακινείται μια γραμμή πιο κάτω).

8 ΑΠΛΕΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Στο κυρίως παράθυρο ή στο script γράφουμε εντολές της μορφής: 1+3, 1-3, 1*3, 1/3, 2 3. Ο αριθμός π= γράφεται σαν Άλλες συναρτήσεις: sqrt(5), abs(-4), log(5), exp(5), log10(4), sin(-2.3), cos(-0.2), tan(5). pi.

9 ΕΙΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ (objects) ΣΤΗΝ R Αυτά δηλώνονται (δημιουργούνται) με < ή =. Απλοί αριθμοί (scalars), π.χ. a <- 3 ή a = 3. Διανύσματα, π.χ. a <- c(1,2,3) ή a <- rep(2,5). Πίνακες, λίστες, παράγοντες, data frames. Συναρτήσεις (functions).

10 ΑΠΛΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ Δημιουργία: με <- ή =, π.χ. a <- 3 ή a = 3. Προσοχή: με τις πιο πάνω εντολές, η R δεν θα τυπώσει το αποτέλεσμα. Για να δούμε την τιμή του a, θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε a και θα πάρουμε [1] 4. Μετά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τιμή αυτή, π.χ. σε συνέχεια του πιο πάνω, a+3 θα δώσει [1] 6. Αν ξαναορίσουμε την τιμή ενός αντικειμένου, η τιμή αυτή αλλάζει, π.χ. a <- -11 και μετά a δίνει [1] -11. Βεβαίως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μεταβλητή για να δημιουργήσουμε μια άλλη, π.χ. b <- 2 a 3. Για να δούμε μια λίστα των αντικειμένων που έχουμε δημιουργήσει (όχι μόνο τα απλά, αλλά όλα): ls() ή objects() Διαγραφή: για να διαγράψουμε κάποια αντικείμενα (π.χ. τα xx,yy): με rm(xx,yy).

11 ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ Μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα χαρακτήρων (γράμματα, λέξεις κτλ.), και όχι αριθμών. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βάλουμε το όνομα της λέξης σε εισαγωγικά, π.χ. d <- "a" Αν μετά d, θα πάρουμε [1] "a". Προφανώς, δεν μπορούμε να πάρουμε αριθμητικές πράξεις με αυτά, π.χ. d -4 θα δώσει μήνυμα σφάλματος.

12 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα διάνυσμα με την εντολή c() και βάζοντας τους αριθμούς που θέλουμε μέσα στην παρένθεση, χωρισμένους με κόμματα. Για παράδειγμα, c(1,2,4,-4). Ολες οι πιο πάνω πράξεις μπορούν να γίνουν και με διανύσματα, όπου η πράξη εκτελείται στο κάθε στοιχείο του διανύσματος. Για παράδειγμα, c(1,2,4,-4)+5 θα δώσει [1] και sqrt(c(1,2,3,4,5)) θα δώσει [1] Μπορούμε επίσης να πάρουμε πράξεις μεταξύ δύο διανυσμάτων (αρκεί να έχουν το ίδιο μήκος), π.χ. c(1,2,4)*c(3,3,2) [1] Σημείωση: αν τα διανύσματα δεν έχουν το ίδιο μήκος, πάλι μπορούμε να κάνουμε πράξεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο (και ίσως αντιδιαισθητικό) το αποτέλεσμα.

13 ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Επανάληψη αριθμών: rep(3,5) Αριθμητική πρόοδος (απλή): 1:5 ή seq(1,5,by=1) Αριθμητική πρόοδος με καθορισμένη απόσταση: seq(1,15,by=2) Αριθμητική πρόοδος με καθορισμένο μήκος: seq(1,16,length=4) Άλλα παραδείγματα: 1:-5, seq(16,1,by=-2).

14 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Εχουμε δει εντολές δημιουργίας διανυσμάτων. Χρησιμοποιώντας < ή =, μπορούμε να δημιουργήσουμε αντικείμενα διανυσμάτων. Για παράδειγμα, g <- c(1,2,4), h <- 1:5, b <- rep(0,6) κτλ. Οι εντολές αυτές δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα. Για να δούμε το g, για παράδειγμα, γράφουμε g. Οπως με τα απλά αντικείμενα, μπορούμε να ξαναορίσουμε την τιμή κάποιου διανύσματος ή να το διαγράψουμε, με τις ίδιες εντολές. Με ls() ή objects(), θα πάρουμε και τα διανύσματα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα διανύσματα για να ορίσουμε καινούρια, π.χ. h1 <- g-3. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το c για να ενώσουμε δύο διανύσματα, π.χ. a<-c(1,2) b=c(11,12,13,15) c(a,b) δίνει [1] Μπορούμε να δημιουργήσουμε διανύσματα χαρακτήρων, π.χ. g1 =c("a","cc").

15 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Διάνυσμα και αριθμός: πράξη με το κάθε στοιχείο του διανύσματος με τον αριθμό, π.χ. g*3. Πράξη πάνω σε ένα διάνυσμα: πράξη πάνω στο κάθε στοιχείο του διανύσματος, sin(g). Διάνυσμα και διάνυσμα: πράξεις των αντίστοιχων στοιχείων των δύο διανυσμάτων (το 1ο με το 1ο, το 2ο με το 2ο κοκ.), π.χ. g+h. ΠΡΟΣΟΧΗ: αν τα διανύσματα δεν έχουν το ίδιο μήκος, πάλι μπορούμε να κάνουμε πράξεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο (και ίσως αντιδιαισθητικό) το αποτέλεσμα.

16 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ Για το άθροισμα των στοιχείων ενός διανύσματος: με sum(g). Για να δούμε το μήκος ενός διανύσματος: με length(xx). Για να δούμε το κ-στό στοιχείο ενός διανύσματος: με xx[k], π.χ. b[2]. Πιο γενικά, για να δούμε κάποια στοιχεία ενός διανύσματος: όπως πιο πάνω, αλλά αντί k θα έχουμε ένα διάνυσμα, π.χ. b[c(2,4)] ή b[2:4]. Για να μην εμφανιστεί το κ-στό στοιχείο ενός διανύσματος: με xx[-k], π.χ. b[-2]. Για να διαγράψουμε το κ-στό στοιχείο ενός διανύσματος: με xx<-xx[-k], π.χ. b<-b[-2]. Για να αλλάξουμε το κ-στό στοιχείο ενός διανύσματος: με xx[k]<- n, όπου n είναι η νέα τιμή, π.χ. b[1]<-111.

17 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (factors) Τα αντικείμενα αυτά είναι βασικά διανύσματα, στα οποία έχουμε κάποιες συγκεκριμένες τιμές, οι οποίες θεωρούνται ως κατηγορίες. Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι είτε αριθμοί είτε κάποιοι χαρακτήρες. Η σχετική εντολή δημιουργίας είναι η as.factor(). Για παράδειγμα, το φύλο ή η δοσολογία ενός φαρμάκου. Στην πρώτη περίπτωση, μπορούμε να πάρουμε π.χ. fact1 <- as.factor(c("m","m","f","f","f")) και στη δεύτερη περίπτωση fact2 <- as.factor(c(1,2,2,2,3,3,3,1)).

18 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ (factors) Μπορούμε να δούμε τις κατηγορίες ενός παράγοντα με levels(). Μπορούμε επίσης να ονομάσουμε διαφορετικά τις κατηγορίες ενός παράγοντα με levels() <- c("xx","yy"), όπου "xx","yy" είναι οι νέες ονομασίες. Τέλος, με την εντολή table() παίρνουμε τον αριθμό παρατηρήσεων σε κάθε κατηγορία.

19 ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να δημιουργήσουμε πίνακα (matrix) στην R: Δημιουργούμε τις στήλες (σαν διανύσματα) και μετά τις ενώνουμε με την εντολή cbind. Δημιουργούμε τις γραμμές (σαν διανύσματα) και μετά τις ενώνουμε με την εντολή rbind. Με την εντολή matrix: matrix(xx,nrow=m) ή matrix(xx,ncol=n), όπου xx είναι διάνυσμα με τους αριθμούς που θα μπουν στον πίνακα, nrow είναι ο αριθμός γραμμών που θέλουμε και ncol ο αριθμός στηλών που θέλουμε. Προσοχή: η τελευταία εντολή κατασκευάζει τον πίνακα παίρνοντας τους αριθμούς του διανύσματος και βάζοντάς τους σε στήλες. Αν θέλουμε να μπουν οι αριθμοί αυτοί σε γραμμές, βάζουμε byrow=t μέσα στην εντολή του πίνακα.

20 ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Για παράδειγμα: matrix(1:6,nrow=2) και matrix(1:6,nrow=2,byrow=t) δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα (δοκιμάστε τα). Οι πιο πάνω εντολές θέλουν προσοχή! Τί γίνεται αν τα διανύσματα δεν είναι της ίδιας διάστασης στα πρώτα δύο ή αν ο αριθμός των στοιχείων στο διάνυσμα δεν είναι πολλαπλάσιο του αριθμού γραμμών ή στηλών στο τελευταίο; Εννοείται (και συνιστάται) να σώζουμε πίνακες σαν αντικείμενα, π.χ. A <- matrix(c(1,13,2,5,3,5),nrow=2,byrow=t).

21 ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΙΝΑΚΩΝ Πίνακας με αριθμό: εκτελείται η πράξη σε κάθε στοιχείο του πίνακα ξεχωριστά, π.χ. A+3. Απλή εντολή σε πίνακα: εκτελείται η πράξη σε κάθε στοιχείο του πίνακα ξεχωριστά,π.χ. log(a). Ειδικές εντολές για πίνακες: Ανάστροφος: με t(a) Αντίστροφος: με solve(a). Ορίζουσα: με det(a).

22 ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΝΑΚΩΝ Εστω για παράδειγμα δυο πίνακες A,B. Πρόσθεση ή αφαίρεση: για κάθε αντίστοιχία στοιχείων, π.χ. A+B. Οι πίνακες πρέπει να είναι της ίδιας διάστασης! Πολλαπλασιασμός: εδώ θέλει προσοχή. Αν γράψουμε A*B, τότε οι πράξεις εκτελούνται πάλι στα αντίστοιχα στοιχεία. Οι πίνακες πρέπει να είναι της ίδιας διάστασης! Αν, από την άλλη, γράψουμε A% %B, τότε μιλάμε για πολλαπλασιασμό πινάκων (και οι δυο πίνακες πρέπει να έχουν κατάλληλες διαστάσεις, πιο συγκεκριμένα ο αριθμος στηλών του 1ου πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό γραμμών του 2ου πίνακα).

23 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΙΝΑΚΩΝ Διαστάσεις ενός πίνακα: length(a)). nrow(a), ncol(a), dim(a) (και Οπως με τα διανύσματα, μπορούμε να πάρουμε ή να αλλάξουμε κάποιο στοιχείο του πίνακα, ή ολόκληρες γραμμές και στήλες. Οι εντολές είναι: a[1,3] (στοιχεία), a[1,] (γραμμές), a[,3] (στήλες). Μπορούμε να πάρουμε και πιο σύνθετα πράγματα, π.χ. a[2,c(1,3)] (στοιχεία 1 και 3 της 2ης γραμμής) ή a[1:2,] (πρώτες 2 γραμμές). Τί γίνεται αν αφαιρέσουμε ένα στοιχείο του πίνακα, π.χ. a[-c(1,1)];

24 data frames Τα αντικείμενα data frames είναι σαν πίνακες, αλλά χωρίς τον περιορισμό ότι πρέπει να έχουμε μόνο αριθμούς. Κάποιες στήλες μπορεί να είναι, για παράδειγμα, αριθμοί και κάποιες άλλες παράγοντες ή χαρακτήρες. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουμε στην 1η στήλη την πόλη, στη 2η τον πληθυσμό και στην 3η την έκταση. Η εντολή κατασκευής είναι η data.frame(). Για παράδειγμα, a1 <- as.factor(c("n","l","p")). d1 <- data.frame(city=a1,pop=c(100,200,50),size=c(20,28,33)).

25 data frames Αυτό θα δώσει city pop size 1 N L P Για να δούμε τα ονόματα των στηλών: names(d1). Για να πάρουμε μια συγκεκριμένη στήλη, χρησιμοποιούμε το $: colu1=d1$city. Μπορούμε επίσης να πάρουμε συγκεκριμένα στοιχεία από το data frames, π.χ. d1$city[2] ή d1[2,1] (και τα δύο αυτά θα δώσουν L).

26 ΛΙΣΤΕΣ Οι λίστες είναι τα πιο γενικά αντικείμενα στην R. Είναι βασικά μια συλλογή απλών αριθμών ή/και διανυσμάτων ή/και πινάκων ή/και παραγόντων ή/και data frames. Επίσης, δεν χρειάζεται να είναι όλα τα αντικείμενα της ίδιας διάστασης. Κατασκευή: με την εντολή list(). Για παράδειγμα, a< 5 b< "hello" c< 1:4 d< matrix(1:6,ncol=3) list1< list(sc=a,ch=b,vec=c,mat=d)

27 ΛΙΣΤΕΣ Για να δούμε τα ονόματα των στοιχείων της λίστας: names(list1). Εδώ δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το 2ο τρόπο που είχαμε δει για data frames για να πάρουμε κάποιο στοιχείο. Ο 1ος τρόπος, όμως, δουλεύει: list1$vec[3], list1$mat[1,1], list1$vec[3]. Αντί για το $, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: list1[[3]] αντί list1$vec.

28 ΠΑΚΕΤΑ Οπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν πολλές έτοιμες συναρτήσεις (γραμμένες σε scripts) στην R. Υπάρχουν επίσης πολλές συλλογές δεδομένων. Τέτοιες συλλογές δεδομένων και συναρτήσεων είναι μαζεμένες σε πακέτα (packages) για χρήση. Αυτά μπορεί να προέρχονται από την ομάδα που διαχειρίζεται την R ή από χρήστες, οι οποίοι τις ανεβάζουν για να τις χρησιμοποιήσει όποιος ενδιαφέρεται. Για να χρησιμοποιήσουμε ένα πακέτο (τα περιεχόμενά του, δηλαδή), πρέπει πρώτα να το κατεβάζουμε (load) και να τα εγκαταστήσουμε (install). Το πρώτο χρειάζεται να γίνει μια φορά, ενώ το άλλο κάθε φορά που ανοίγουμε την R.

29 ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΚΕΤΩΝ Μπορούμε να δούμε ποια πακέτα είναι ήδη κατεβασμένα με library(). Για να κατεβάσουμε ένα πακέτο, μπορούμε να πάμε είτε μέσω Packages >Install package(s), είτε πληκτρολογώντας install.packages() στο κύριο παράθυρο. Αν γνωρίζουμε το όνομα του πακέτου (έστω xx), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε install.packages("xx"). Για να εγκαταστήσουμε ένα πακέτο (αφού το έχουμε πρώτα κατεβάσει!): είτε μέσω Packages >Load package, είτε πληκτρολογώντας library(xx) ή library("xx") στο κύριο παράθυρο, όπου xx είναι το όνομα του πακέτου. Για να δούμε μετά το τι περιέχει το πακέτο: με??xx στο κύριο παράθυρο, όπου xx είναι το όνομα του πακέτου.

30 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οπως έχουμε αναφέρει, αρκετές συλλογές δεδομένων υπάρχουν σε πακέτα. Άρα, όταν κατεβάσουμε και εγκαταστήσουμε ένα πακέτο, έχουμε πρόσβαση και στα δεδομένα αυτά. Για να δούμε τη λίστα όλων των διαθέσιμων δεδομένων (από τα πακέτα που είναι, δηλαδή, κατεβασμένα και εγκατεστημένα εκείνη τη στιγμή), πληκτρολογούμε data() στο R Console. Με την εντολή data(package =.packages(all.available= TRUE)) βρίσκουμε δεδομένα και από πακέτα που είναι κατεβασμένα αλλά όχι εγκατεστημένα.

31 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΑΚΕΤΑ Για να τρέξουμε κάποα συλλογή δεδομένων: με data(xx), όπου xx είναι το όνομα της συλλογής. Το όνομα της συλλογής αυτής θα εμφανίζεται μετά αν πληκτρολογήσουμε ls(). Αφού το τρέξουμε, το σύνολο δεδομένων είναι ένα αντικείμενο, όπως τα άλλα, και άρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ανάλογα. Μπορεί να είναι πίνακας, διάνυσμα, λίστα κτλ.

32 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ Εκτός από δεδομένα που υπάρχουν σε πακέτα, μπορούμε να εισάξουμε δεδομένα και από άλλες πηγές. Η πιο συνηθισμένη μορφή στην οποία αποθηκεύονται και η οποία είναι πολύ εύκολο να εισαχθεί μετά στην R είναι σε.txt. Αν τα δεδομένα είναι σε μορφή πίνακα σε ένα.txt αρχείο, μπορούμε να τα εισάξουμε με read.table. Για παράδειγμα, w1 <- read.table(file="bod-matrix.txt", header=true). Το τελευταίο κομμάτι λέει στην R ότι η 1η γραμμή του αρχείου είναι τα ονόματα των στηλών (και όχι μέρος των δεδομένων). ΠΡΟΣΟΧΗ: Βεβαιωθείτε ότι είστε στο σωστό φάκελο (directory)του υπολογιστή (εκεί που είναι αποθηκευμένο το αρχείο, δηλαδή). Μπορούμε να αλλάξουμε το ευρετήριο (directory) που είμαστε με File >Change dir.

33 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ Αν τα δεδομένα είναι σε μορφή λίστας σε ένα.txt αρχείο, μπορούμε να τα εισάξουμε με dget. Για παράδειγμα, w1 <- dget(file="bod-list.txt"). ΠΡΟΣΟΧΗ: Βεβαιωθείτε ότι είστε στο σωστό φάκελο (directory)του υπολογιστή (εκεί που είναι αποθηκευμένο το αρχείο, δηλαδή). Μπορούμε να αλλάξουμε το ευρετήριο (directory) που είμαστε με File >Change dir. Τέλος, μπόρούμε να εισάξουμε δεδομένα και σε άλλες μορφές. Για παράδειγμα, για δεδομένα σε Excel σωσμένα σε μορφή.csv, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή read.csv(). Για δεδομένα από την SPSS (σε μορφή.sav), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή read.spss().

34 ΕΞΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ.txt Εχουμε δει πως να σώζουμε επιφάνειες εργασίας, scripts κτλ. Εχουμε επίσης δει ότι μπορούμε να σώσουμε δεδομένα της R σε μορφή.rdata. Αν δεν χρειαζόμαστε να σώσουμε τα πάντα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή στην R, μπορούμε να επιλέξουμε τι να σώσουμε με την εντολή save, π.χ. save(x,y,file="small.matrix.and.vector.rdata"). Εναλλακτικά, μπορούμε να σώζουμε και κάποια δεδομένα της R σε μορφή.txt. Αυτό μπορεί να γίνει με την εντολή write.table, π.χ. write.table(x,file="small.matrix.txt"). ΠΡΟΣΟΧΗ: Βεβαιωθείτε ότι σώζετε στο φάκελο (directory) του υπολογιστή που θέλετε να σώσετε, για να μην γυρεύετε μετά τα αρχεία αυτά!

35 ΑΠΛΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ) Οταν έχουμε να αναλύσουμε κάποια δεδομένα, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουμε είναι να πάρουμε κάποια αρχικά αποτελέσματα από αυτά, για παράδειγμα τη μέση τιμή, τη διασπορά, το ιστόγραμμα κτλ. Αυτό μπορεί να γίνει με απλές εντολές στην R. Για παράδειγμα, ας πάρουμε w1 <- read.table(file="bod-matrix.txt", header=true) και ας παρουμε τη 2η στήλη αυτού (θα πρέπει να είναι προφανές πως να το κάνουμε αυτό πλέον!). Ας την ονομάσουμε w2.

36 ΑΠΛΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Μέσος: mean(w2). Διάμεσος: median(w2). Μέγιστη/ελάχιστη τιμή: max(w2) / min(w2). Εναλλακτικά, η εντολή range(w2) δίνει και τις δύο αυτές τιμές. Διασπορά/τυπική απόκλιση: var(w2) / sd(w2). Μια άλλη χρήσιμη εντολή, η οποία δίνει κάποια από τα πιο πάνω, συν τα τεταρτημόρια, είναι η summary(w2).

37 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Ιστόγραμμα: hist(w2). Γράφημα των τιμών με τη σειρά που παρουσιάζονται (trace plot): plot(w2). Θηκόγραμμα: boxplot(w2).

38 ΑΠΛΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Οι επιλογές εδώ είναι πολύ περισσότερες. Αρχικά, μπορούμε να πάρουμε τα πιο πάνω για την κάθε μεταβλητή ξεχωριστά. Μπορούμε επίσης να δούμε τη σχέση μεταξύ των δύο (και τα αντίστοιχα γραφήματα). Εστω η 2η μεταβλητή είναι w3 <- c(1,3,5,7,3,4.2) (προσέξτε ότι πρέπει να είναι της ίδιας διάστασης με το w2). Συνδιακύμανση (συνδιασπορά): cov(w2,w3). Συντελεστής συσχέτισης: cor(w2,w3).

39 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ Διάγραμμα διασποράς (scatter plot): plot(w2,w3). Θηκόγραμμα και των δύο, δίπλα-δίπλα: boxplot(w2,w3).

40 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΥΧΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Η R, σαν μαθηματική/στατιστική γλώσσα που είναι, έχει ενσωματωμένες εντολές για τη δημιουργία τυχαίων αριθμών από όλες τις συνηθισμένες κατανομές. Η μορφή των εντολών αυτών είναι rxx(), όπου xx είναι το όνομα της κατανομής (όπως συμβολίζεται στην R) και μέσα στην παρένθεση μπαίνει πρώτα ο αριθμός δειγμάτων που θέλουμε, και μετά οι τιμές των παραμέτρων της κατανομής. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παράμετροι της κατανομής μπορεί να μην είναι όπως τους έχετε υπόψιν σας, καθότι μπορεί να υπάρχει 2 ή περισσότερες παραμετρικοποιήσεις. Ελέγχετε πριν χρησιμοποιήσετε μια κατανομή το πως ορίζεται στην R.

41 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΥΧΑΙΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ Συνάρτηση runif(n,min,max) rnorm(n,mean,sd) rt(n,df) rexp(n,rate) rgamma(n,shape,rate) rpois(n,lambda) rbinom(n,size,prob) rchisq(n,df) rweibull(n,shape,scale) Κατανομή Uniform Normal Student-t Exponential Gamma Poisson Binomial Chi-square Weibull

42 ΑΛΛΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Εκτός από τα πιο πάνω, μπορούμε να πάρουμε και τις τιμές της συνάρτησης (πυκνότητας ή μάζας) πιθανότητας, τις τιμές της (αθροιστικής) συνάρτησης κατανομής και τα ποσοστημόρια για όλες τις συνηθισμένες κατανομές. Συνάρτηση πιθανότητας: με d αντί r μπροστά. Συνάρτηση κατανομής: με p αντί r μπροστά. Ποσοστημόρια: με q αντί r μπροστά. Επίσης, δεν θα έχουμε τον αριθμό δειγμάτων μέσα στην παρένθεση, αλλά θα έχουμε την τιμή (ή τιμές) στην οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε τις πιο πάνω. Για παράδειγμα, dnorm(c(1.2,2.7,0.8),1,.5), pt(c(-3.9,0,1.7),5), qpois(0.05,3).

43 ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Εχουμε ήδη δει κάποιες εντολές που παράγουν γραφήματα. Εδώ θα τις δούμε λίγο πιο αναλυτικά, καθώς και πως μπορούμε να αλλάξουμε, να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε στοιχεία στα γραφήματα. Σαν γενική παρατήρηση, μπορούμε να πούμε ότι οι επιλογές που έχουμε σε κάθε συνάρτηση που παράγει γραφήματα στην R είναι πάρα πολλές. Μπορείτε να παίξετε με αυτά και να δείτε ποιες επιλογές παράγουν το καλύτερο γράφημα στην κάθε περίπτωση. Μπορούμε επίσης, αν έχουμε βρει κάποιο συνδυασμό επιλογών που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε πολλά από τα γραφήματά μας, να τον σώσουμε.

44 ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Αυτό μπορεί να γίνει με την εντολή par. Αρχικά, για να αποθηκεύσουμε τις υπάρχουσες ρυθμίσεις (σε περίπτωση που χρειαστεί να τις επαναφέρουμε), oldpar <- par(no.readonly=true). Μετά, για να δούμε τι επιλογές έχουμε, πληκτρολογούμε?par. Αν θέλουμε να δούμε την παρούσα ρύθμιση για μια επιλογή, π.χ. για το χρώμα, πληκτρολογούμε par("col"). Θα μας βγάλει [1] "black". Ας πούμε ότι θέλουμε να το αλλάξουμε σε κόκκινο. Πληκτρολογούμε: par(col="red"). Ομοίως, μπορούμε να αλλάξουμε και άλλες ρυθμίσεις. Οταν κάνουμε τις αλλαγές αυτές, τα γραφήματα που θα γίνουν μετά θα έχουν αυτές τις ρυθμίσεις. Αν θέλουμε να πάμε στις προηγούμενες ρυθμίσεις: par(oldpar).

45 ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ - plot Ας δούμε πρώτα την εντολή plot. Από τη σελίδα βοηθείας, μπορείτε να δειτε τις επιλογές. Επιλογές περιλαμβάνουν: τίτλο της γραφικής, ονομασίες και τιμές των δύο αξόνων, το είδος της γραμμής, το χρώμα της γραμμής και των αξόνων κ.α. Ενα άλλο σημαντικό/ενδιαφέρον στοιχείο της εντολής αυτής είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε ένα διάνυσμα, είτε σε δύο. Εστω π.χ. a=c(1,3,5,8) και b=c(10,12,15,18). Στην πρώτη περίπτωση, για plot(a), έχουμε το δείκτη της παρατήρησης (δηλαδή 1,2,3,4) στον άξονα των Χ (τον οριζόντιο άξονα) και το a στον άξονα των Υ (τον κάθετο άξονα). Στη δεύτερη περίπτωση, plot(a,b) έχουμε το a στον άξονα των Χ και το b στον άξονα των Υ.

46 ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ - plot Με επιπλέον εντολές, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε γραμμές, τόξα, κείμενο κ.α. στο γράφημα. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε κάποια στοιχεία τα οποία θα μπορούσαμε να ορίσουμε μέσα στην εντολή plot. Για γραμμές: με την εντολή lines, π.χ. lines(a,b,lty=24,col="blue"). Για σημεία: με την εντολή points, π.χ. points(a,b 2,pch=24). Προσοχή: από την εντολή plot πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί ήδη τα σημεία ή/και γραμμή, και με τις δύο τελευταίες εντολές, τα καινούρια σημεία και οι γραμμές μπορεί να μην ξεχωρίζουν από αυτά που υπάρχουν ήδη. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ένα κουτί με το υπόμνημα του κάθε στοιχείου (legend). Αυτό γίνεται με την εντολή legend. Π.χ. αν έχουμε κάνει plot(a,b,pch="+") και plot(a,b 2,pch="*"), μπορούμε να γράψουμε legend(0.4,3,c("x 2 ","x"),pch=c("+","*")) (τα πρώτα δύο νούμερα ορίζουν τη θέση του τετραγώνου).

47 ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ - plot Μπορούμε να αλλάξουμε τα στοιχεία των αξόνων με την εντολή axis. Αν το 1ο νούμερο μέσα στην εντολή αυτή είναι 1, αναφερόμαστε στον οριζόντιο άξονα, ενώ αν είναι 2, στον κάθετο. Για την ονομασία (και το χρώμα, το πάχος της γραμματοσειράς κτλ) των αξόνων: με mtext. Για να προσθέσουμε γραμμή μέσα στο γράφημα: με abline. Π.χ. abline(h=3) για οριζόντια γραμμή στο y = 3 και abline(v=3) για κάθετη γραμμή στο x = 3. Επίσης, αν θέλουμε να προσθέσουμε την ευθεία y = a + bx, π.χ. y = 2 3x, abline(a=2,b=-3) Για να προσθέσουμε κείμενο μέσα στο γράφημα: με text. Π.χ. text(4,11,labels="whatever"). Για να προσθέσουμε τόξο μέσα στο γράφημα: με arrows. Π.χ. arrows(-0.4,1.1,2,3,code=1). Τα πρώτα δύο νούμερα είναι οι συντεταγμένες της μύτης του τόξου, τα επόμενα δύο είναι οι συντεταγμένες της αρχής του τόξου.

48 ΑΠΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ - ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Τα πιο πάνω ισχύουν (άξονες, τόξα, κείμενο, γραμμές κτλ.) και για τα άλλα γραφήματα, π.χ. για τα ιστογράμματα και τα θηκογράμματα. Οι εντολές για τα γραφήματα αυτά και οι επιλογές που έχουμε για αυτά είναι, φυσικά, διαφορετικές από τις εντολές για το απλό plot γράφημα. Μπορούμε, όμως, με τις επιπλέον εντολές που είδαμε μόλις τώρα, να αλλάξουμε και να προσθέσουμε αντικείμενα στα γραφήματά μας. Πειραματιστείτε!

49 ΣΩΖΩΝΤΑΣ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ Τα γραφήματα μπορούν να σωθούν σε πολλές διαφορετικές μορφές. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Οταν είμαστε στο παράθυρο του γραφήματος, πάμε File >Save as Με την εντολή dev.print. Για παράδειγμα: dev.print(device=pdf, file="myfile.pdf") (για pdf) ή dev.print(file="myfile.ps",horizontal=false) (για ps). Προσοχή στο που σώζετε τα αρχεία!

50 ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ Μπορούμε να έχουμε ένα αρχείο με 2 ή περισσότερα γραφήματα, ταξινομημένα σε γραμμές και στήλες. Η εντολή είναι par.mfrow. Για παράδειγμα, par(mfrow=c(2,3)) θα δημιουργήσει θέσεις για 6 γραφήματα, σε διάταξη 2x3. Τα γραφήματα εισάγονται στη διάταξη αυτή, συμπληρώνοντας πρώτα τις σειρές (δηλαδή, το 1ο γράφημα που θα εκτελέσουμε μετά την εντολή αυτή μπαίνει πάνε αριστερά, το 2ο πάνω στη μέση, το 3ο πάνω δεξιά, το 4ο κάτω αριστερά κοκ.). Αν θέλουμε να συμπληρώνονται πρώτα οι σειρές: με par(mfcol=c(2,3)).

51 ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ (functions) Οι συναρτήσεις είναι αντικείμενα στην R τα οποία εκτελούν συγκεκριμένες εντολές. Πολλές εντολές που έχουμε δει ήδη είναι συναρτήσεις. Για παράδειγμα, οι εντολές sum, var, hist, rnorm. Συναρτήσεις υπάρχουν επίσης και σε πολλά πακέτα. Εκτός από αυτές τις έτοιμες συναρτήσεις, μπορούμε εύκολα να γράψουμε τις δικές μας συναρτήσεις. Αυτά μπορούν να γραφτούν είτε στο R Console είτε σε ένα R script. Προτιμήστε το 2ο, λόγω του ότι όταν γράφουμε κάποια συνάρτηση, και ειδικά για τις κάπως σύνθετες συναρτήσεις, πολύ πιθανόν να κάνουμε κάποια λάθη ή απλά να θέλουμε να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το script είναι πολύ πιο βολικό.

52 ΔΟΜΗ ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ Μια συνάρτηση πρέπει να είναι της μορφής xx< function(arg) { command 1 command 2... last command return(yy) } όπου xx είναι το όνομα της συνάρτησης, arg είναι οι παράμετροι εισαγωγής (inputs) που θα δίνουμε για να τρέξει η συνάρτηση και yy είναι το αποτέλεσμα που θα μας δώσει η συνάρτηση (output). Οι εντολές command 1 κτλ είναι οι εντολές που εκτελούνται μέσα στη συνάρτηση. Μπορούμε να έχουμε πολλά inputs αλλά μόνο ένα output. Άρα, αν θέλουμε να σώσουμε περισσότερο από ένα αντικείμενο, μπορούμε να τα γράψουμε σε μια λίστα και να πάρουμε αυτή σαν το output. Επίσης σημαντική παρατήρηση είναι ότι η εντολή return πρέπει να είναι η τελευταία μέσα στην συνάρτηση. Οτιδήποτε είναι μετά από αυτή παραβλέπεται.

53 ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Οπως είπαμε, καλύτερα να γράφουμε τη συνάρτηση σε ένα script. Είναι επίσης καλή ιδέα να προσθέσουμε σημειώσεις (με το #) για να θυμόμαστε τι κάνει η κάθε εντολή. Την τρέχουμε στο R Console και αν δεν υπάρχει κάποιο λάθος, αυτή αποθηκεύεται σαν αντικείμενο. Αν πληκτρολογήσουμε το όνομα της συνάρτησης στο περιβάλλον εργασίας χωρίς inputs, θα μας γράψει όλη τη συνάρτηση. Αν θέλουμε να τρέξουμε την εντολή για κάποιους αριθμούς, πληκτρολογούμε το όνομα της συνάρτησης με τα inputs σε παρένθεση. Για παράδειγμα, cubic.res(4). Αυτό θα δώσει [1] 56.

54 ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ Αφού η συνάρτηση είναι ένα αντικείμενο, μπορούμε να τη διαχειριστούμε σαν τέτοια. Για παράδειγμα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αντικείμενο βάσει αυτής, π.χ. t <- cubic.res(4). Επίσης, σαν αντικείμενο εισόδου μπορούμε να δώσουμε ένα διάνυσμα. Η συνάρτηση τότε θα εκτελεστεί για κάθε στοιχείο του διανύσματος και το αποτέλεσμα θα είναι πάλι ένα διάνυσμα. Για παράδειγμα, x <-1:4 και μετά cubic.res(x) θα δώσει [1]

55 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ 2 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΕΙΣΟΔΟΥ Υπάρχει ένα παράδειγμα στο weird.r. Εννοείται ότι η σειρά που γράφουμε τα inputs παίζει ρόλο (δοκιμάστε weird(1,2) και weird(2,1)). Επίσης, και εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διανύσματα. Θέλει όμως προσοχή: αν τα διανύσματα είναι του ίδιου μήκους ή αν το ένα από τα δύο είναι αριθμός, τότε είναι εντάξει. Για δύο διανύσματα άνισου μήκους, δε είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει.

56 ΛΟΓΙΚΑ (logical) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Αυτά είναι αντικείμενα τα οποία είναι είτε ορθά (TRUE) είτε λάθος (FALSE). Συμβολίζονται στην R είτε με TRUE / FALSE είτε με τις συντομεύσεις T / F. Συνήθως τα παίρνουμε αυτά από τον έλεγχο μιας σχέσης, η οποία θα είναι είτε ορθή είτε λανθασμένη. Για παράδειγμα, x < 5 ή x == 2. Αν είχαμε θέσει x <- 3 πιο πριν, η 1η θα δώσει TRUE και η 2η FALSE. Αν δοκιμάσουμε οτιδήποτε αριθμητικό με λογικά αντικείμενα, η R τα μετατρέπει σε 1 (TRUE) και 0 (FALSE). Αφού αυτά είναι αντικείμενα, μπορούμε επίσης να τα χρησιμοποιήσουμε σαν τέτοια, π.χ. y <- x == 2.

57 ΕΙΔΗ ΕΛΕΓΧΩΝ Οι λογικοί έλεγχοι είναι της μορφής: <, >, <=, >=, ==,! =. Το! μπροστά από ένα έλεγχο δηλώνει την άρνηση του ελέγχου. Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε ελέγχους με && (ΚΑΙ), ( Η).

58 ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Μπορούμε να πάρουμε επίσης διανύσματα, όπου το κάθε στοιχείο είναι T ή F. Για παράδειγμα, x=1:5 και μετά y <- x<3. Τα είδη ελέγχων και οι συνδυασμοί που αναφέραμε πιο πάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για διανύσματα.

59 ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΩΝ ΣΑΝ ΔΕΙΚΤΕΣ Μια άλλη χρήσιμη χρήση αυτών είναι σαν δείκτες. Για παράδειγμα, > x < c(6,5,2,4,4,6,4) > y < c(5,3,4,2,6,5,4) > xeq4 < x == 4 which of x equals 4? > xeq4 [1] FALSE FALSE FALSE TRUE TRUE FALSE TRUE > y[xeq4] which of y correspond [1] to x==4? Άλλο παράδειγμα: > x [x > 4] [1] 6 5 6

60 ΧΡΗΣΗ ΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα λογικά αντικείμενα στη δημιουργία συναρτήσεων, έτσι ώστε να ελέγχουμε πότε κάποιες εντολές θα εκτελούνται. Οι εντολές που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα λογικά αντικείμενα είναι οι if και while. Μια άλλη εντολή που χρησιμοποιείται, χωρίς όμως τη χρήση λογικών αντικειμένων είναι η for.

61 Η ΕΝΤΟΛΗ for Η εντολή αυτή μας λέει βασικά πόσες φορές θα εκτελεστούν κάποιες εντολές. Η γενική μορφή είναι: for (i in 1:n) { command 1 command 2... last command } όπου n είναι ο αριθμός επαναλήψεων, και οι εντολές command1 κτλ είναι αυτές που θα εκτελεστούν. Στην πράξη, οι εντολές αυτές θα αλλάζουν συναρτήσει του i. Επίσης, η αρίθμηση μπορεί να ξεκινάει και να τελειώνει σε οποιοδήποτε αριθμό. Στην πράξη, όμως, το να αρχίζουμε από το 1 είναι συνήθως το πιο λογικό.

62 Η ΕΝΤΟΛΗ if Η εντολή αυτή μας λέει βασικά σε ποιές περιπτώσεις να εκτελεστούν κάποιες εντολές, ανάλογα με το αν ένα λογικό αντικείμενο είναι T ή F. Οι εντολές εκτελούνται μόνο στην περίπτωση που έχουμε T. Η γενική μορφή είναι: if (A) { command 1... last command } όπου A είναι το λογικό αντικείμενο. Οι εντολές είναι αυτές που θα εκτελεστούν αν και μόνο αν A = T.

63 Η ΕΝΤΟΛΗ if ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ Αν θέλουμε να εκτελούνται κάποιες άλλες εντολές αν έχουμε F, τότε: if (A) { command 1... last command } else { command 1... last command } όπου A είναι το λογικό αντικείμενο. Οι πρώτες εντολές είναι αυτές που θα εκτελεστούν αν και μόνο αν A = T. Αν A = F, εκτελούνται οι εντολές μετά το else.

64 Η ΕΝΤΟΛΗ if ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερους από 1 έλεγχο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (1 ή περισσότερα) else if: if (A) { command 1... last command } else if { command 1... last command } else { command 1... last command }

65 Η ΕΝΤΟΛΗ while Η εντολή αυτή μας λέει βασικά πότε εκτελούνται κάποιες εντολές. Οι εντολές εκτελούνται όσο η συνθήκη ικανοποιείται. Οταν πάψει να ικανοποιείται, εξερχόμαστε από το κομμάτι αυτό του κώδικα. Η γενική μορφή είναι: while (A) { command 1... last command } όπου A είναι το λογικό αντικείμενο. Οι εντολές εκτελούνται για όσο η συνθήκη A = T. Αν A = F, βγαίνουμε από το κομμάτι αυτό.

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση

Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στην Αριθμητική Ανάλυση Εισαγωγή στη MATLAB ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΚΡΙΒΗΣ ΒΟΗΘΟΙ: ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΣΚΟΡΔΑ ΕΛΕΝΗ E-MAIL: SDIMITRIADIS@CS.UOI.GR, ESKORDA@CS.UOI.GR Τι είναι Matlab Είναι ένα περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

SPSS Statistical Package for the Social Sciences

SPSS Statistical Package for the Social Sciences SPSS Statistical Package for the Social Sciences Ξεκινώντας την εφαρμογή Εισαγωγή εδομένων Ορισμός Μεταβλητών Εισαγωγή περίπτωσης και μεταβλητής ιαγραφή περιπτώσεων ή και μεταβλητών ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Δρ. Π. Νικολαΐδου Γνωριμία με τον προγραμματισμό μέσω της γλώσσας R Εργαστηριακό Μάθημα Η παρουσία στο εργαστήριο είναι υποχρεωτική. Δικαιούστε μέχρι 3 απουσίες Θα χωριστείτε

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab

Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την. Matlab Σύντομες εισαγωγικές σημειώσεις για την Matlab Δήλωση Μεταβλητών Για να εισάγει κανείς δεδομένα στη Matlab υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο πιο απλός είναι στη γραμμή εντολών να εισάγουμε αυτό που θέλουμε και

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Αναμονής (Queuing Systems)

Συστήματα Αναμονής (Queuing Systems) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΕΜΠ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧ. ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής & Συστημάτων Πληροφορικής Εργαστήριο Διαχείρισης & Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων Τηλεματικής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι. Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών

Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι. Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Θετικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική Εργαστήριο Μαθηματικής Ανάλυσης Ι Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις-Γραφικές παραστάσεις Εισαγωγή στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ. Δρ. Π. Νικολαΐδου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ Δρ. Π. Νικολαΐδου Προγραμματίζοντας στη γλώσσα R Εισαγωγή ( 1 ο Μάθημα ) Βασικές εντολές - λειτουργίες Μπορούμε να διαγράψουμε το περιεχόμενο της R κονσόλας επιλέγοντας Edit>Clear

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Εργαστήριο 1 MATLAB ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1. Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 Θέμα εργαστηρίου: Εισαγωγή στο MATLAB και στο Octave Περιεχόμενο εργαστηρίου: - Το περιβάλλον ανάπτυξης προγραμμάτων Octave - Διαδικασία ανάπτυξης προγραμμάτων MATLAB - Απλά

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές χρήσεις της Matlab

Τυπικές χρήσεις της Matlab Matlab Μάθημα 1 Τι είναι η Matlab Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Περιβάλλον ανάπτυξης Διερμηνευμένη γλώσσα Υψηλή επίδοση Ευρύτητα εφαρμογών Ευκολία διατύπωσης Cross platform (Wintel, Unix, Mac) Τυπικές χρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή

1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. Εργαστήριο Επεξεργασία Εικόνας & Βίντεο 1 η Εργαστηριακή Άσκηση MATLAB Εισαγωγή Νικόλαος Γιαννακέας Άρτα 2018 1 Εισαγωγή Το Matlab

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ,

Εισαγωγή στο MATLAB. Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, Εισαγωγή στο MATLAB Κολοβού Αθανασία, ΕΔΙΠ, akolovou@di.uoa.gr Εγκατάσταση του Matlab Διανέμεται ελεύθερα στα μέλη του ΕΚΠΑ το λογισμικό MATLAB με 75 ταυτόχρονες (concurrent) άδειες χρήσης. Μπορείτε να

Διαβάστε περισσότερα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα

GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα GreekLUG Ελεύθερο Λογισμικό & Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα Μάθημα 6ο Σουίτα Γραφείου LibreOffice 2 Ύλη Μαθημάτων V Μαθ. 5/6 : Σουίτα Γραφείου LibreOffice LibreOffice Γενικά, Κειμενογράφος - LibreOffice Writer,

Διαβάστε περισσότερα

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch

A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch A7.2 Δημιουργία Απλής Γραφικής Εφαρμογής σε Περιβάλλον Scratch Τι θα μάθουμε σήμερα: Να ενεργοποιούμε το λογισμικό Scratch Να αναγνωρίζουμε τα κύρια μέρη του περιβάλλοντος του Scratch Να δημιουργούμε/εισάγουμε/τροποποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ :

4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : 4 ο ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ : Σκοπός του συγκεκριμένου φύλλου εργασίας είναι ο μαθητής να εξοικειωθεί με τις συναρτήσεις, τις αριθμητικές πράξεις καθώς και την επισήμανση κελιών υπό όρους με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη επαφή με το μαθηματικό πακέτο Mathematica

Πρώτη επαφή με το μαθηματικό πακέτο Mathematica Πρώτη επαφή με το μαθηματικό πακέτο Mathematica Με δύο λόγια, μπορούμε να πούμε ότι η Mathematica είναι ένα πρόγραμμα που το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε αναλυτικούς και αριθμητικούς υπολογισμούς αλλά

Διαβάστε περισσότερα

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι

3) το παράθυρο Πίνακας τιμών όπου εμφανίζονται οι τιμές που παίρνουν οι παράμετροι Ο Δ Η Γ Ι Ε Σ Γ Ι Α Τ Ο M O D E L L U S 0.0 4. 0 5 Για να κατεβάσουμε το πρόγραμμα Επιλέγουμε Download στη διεύθυνση: http://modellus.co/index.php/en/download. Στη συνέχεια εκτελούμε το ModellusX_windows_0_4_05.exe

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α)

Εισαγωγή στην Στατιστική (ΔΕ200Α-210Α) Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Α. Ν.), Τ.Ε.Ι. Κρήτης Εργαστήριο Στατιστική-Ασκ2, Εαρ. 2018 Σελίδα 1 από 11 2η Εργαστηριακή Άσκηση Σκοπός: Η παρούσα εργαστηριακή άσκηση, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα, μεγέθη

Διαβάστε περισσότερα

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι

21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB. Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι 21. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 - ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ BYOB BYOB Αλγόριθμος Διαδικασία Παράμετροι Τι είναι Αλγόριθμος; Οι οδηγίες που δίνουμε με λογική σειρά, ώστε να εκτελέσουμε μια διαδικασία ή να επιλύσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Libreoffice. Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 27/04/2015

Παρουσίαση Libreoffice. Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 27/04/2015 Παρουσίαση Libreoffice Βασίλειος Καραβασίλης Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 27/04/2015 Εισαγωγή Είναι μια σουίτα εφαρμογών γραφείου που περιέχει διάφορα επιμέρους προγράμματα για την επεξεργασία κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου

Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου Προτεινόμενες εργασίες Προγραμματισμού Διαδικτύου Ιωάννης Γ. Τσούλος Εργασία Πρώτη - Αριθμομηχανή Με την χρήση του περιβάλλοντος AWT ή του SWING θα πρέπει να δημιουργηθεί αριθμομηχανή για την εκτέλεση

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές

3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές 3 ο Εργαστήριο Μεταβλητές, Τελεστές Μια μεταβλητή έχει ένα όνομα και ουσιαστικά είναι ένας δείκτης σε μια συγκεκριμένη θέση στη μνήμη του υπολογιστή. Στη θέση μνήμης στην οποία δείχνει μια μεταβλητή αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

R & R- Studio. Πασχάλης Θρήσκος PhD Λάρισα

R & R- Studio. Πασχάλης Θρήσκος PhD Λάρισα R & R- Studio Πασχάλης Θρήσκος PhD Λάρισα 2016-2017 pthriskos@mnec.gr Εισαγωγή στο R Διαχείριση Δεδομένων R Project Περιγραφή του περιβάλλοντος του GNU προγράμματος R Project for Statistical Analysis Γραφήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην R. Κεφάλαιο 1. περιέχει περαιτέρω πληροφορίες καθώς

Εισαγωγή στην R. Κεφάλαιο 1.  περιέχει περαιτέρω πληροφορίες καθώς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην R Ο κύριος σκοπός αυτών των σηµειώσεων είναι η εισαγωγή στην στατιστική γλώσσα προγραµµατισµού R. Η γλώσσα R είναι ελεύθερα διαθέσιµη από το διαδίκτυο και η υποστήριξή της γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου.

Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου. Χρήση του προγράμματος Excel για τον υπολογισμό της αντίστασης και της ισχύος, την κατασκευή χαρακτηριστικής I V, και της ευθείας φόρτου. Στα παραδείγματα θα γίνει χρήση 12 πειραματικών μετρήσεων σε αντίσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές

Τιμή Τιμή. σκορ. ζωές Εισαγωγή στην έννοια των μεταβλητών Οι μεταβλητές Θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι έχουμε φτιάξει τόσα παιχνίδια μέχρι αυτό το σημείο και δεν έχουμε αναφερθεί πουθενά για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel

Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel Επεξεργασία πολλαπλών φύλλων εργασίας - Γραφημάτων Excel 11.1. Πολλαπλά φύλλα εργασίας Στο προηγούμενο κεφάλαιο δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας με τον προϋπολογισμό δαπανών του προσωπικού που θα συμμετάσχει

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση)

Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση) Ψηφιακή υπογραφή από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Έκδοση, Εγκατάσταση, Χρήση, Απεγκατάσταση) Μπαίνουμε στον δικτυακό τόπο του ΠΣΔ (www.sch.gr) και κάνουμε κλικ στην επιλογή «Ψηφιακές υπογραφές (αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης

Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης Ενότητα 15 Μορφοποίηση της Γραφικής Παράστασης Ίσως η γραφική σας παράσταση δεν παρουσιάζεται όπως εσείς περιμένατε. Τα εργαλεία που προσφέρει το Excel για δημιουργία γραφικών παραστάσεων είναι ευέλικτα

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη Τερματισμός του MatLab

Έναρξη Τερματισμός του MatLab Σύντομος Οδηγός MATLAB Β. Χ. Μούσας 1/6 Έναρξη Τερματισμός του MatLab Η έναρξη της λειτουργίας του MatLab εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα. Στα συστήματα UNIX πληκτρολογούμε στη προτροπή του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Εργαστήριο Τυχαίοι Αριθμοί, Μεταβλητές Συστήματος

4 ο Εργαστήριο Τυχαίοι Αριθμοί, Μεταβλητές Συστήματος 4 ο Εργαστήριο Τυχαίοι Αριθμοί, Μεταβλητές Συστήματος Μεταβλητές Συστήματος Η Processing χρησιμοποιεί κάποιες μεταβλητές συστήματος, όπως τις ονομάζουμε, για να μπορούμε να παίρνουμε πληροφορίες από το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο ΕΠΛ001 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 1 Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6)

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΘΕΜΑ Α ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 1

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις

Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Εργαστήριο Γραμμικής Άλγεβρας Εισαγωγή στη Matlab Βασικές Συναρτήσεις 2016-2017 Εισαγωγή στη Matlab Matlab

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το CABRI - GEOMETRY II Μωυσιάδης Πολυχρόνης - Δόρτσιος Κώστας Εκτελώντας το πρόγραμμα παίρνουμε ένα παράθυρο εργασίας Γεωμετρικών εφαρμογών. Τα βασικά κουμπιά και τα μενού έχουν την παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό

> μεγαλύτερο <= μικρότερο ή ίσο < μικρότερο == ισότητα >= μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό 5 ο Εργαστήριο Λογικοί Τελεστές, Δομές Ελέγχου Λογικοί Τελεστές > μεγαλύτερο = μεγαλύτερο ή ίσο!= διαφορετικό Οι λογικοί τελεστές χρησιμοποιούνται για να ελέγξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB

Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Χρονικές σειρές 1 ο μάθημα: Εισαγωγή στη MATLAB Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 Τμήμα Μαθηματικών ΑΠΘ Διδάσκουσα: Αγγελική Παπάνα Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πολυτεχνική σχολή, Α.Π.Θ. & Οικονομικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπίδραση με το Matlab

Αλληλεπίδραση με το Matlab Αλληλεπίδραση με το Matlab Περιγραφή της διαδικασίας πως εργαζόμαστε με το Matlab, και της προετοιμασίας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων μιας εργασίας με το Matlab. Ειδικότερα θα συζητήσουμε μερικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού

Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Προγραμματισμός και Χρήση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Βασικά Εργαλεία Λογισμικού Μάθημα 2ο Μεταβλητές Μεταβλητή ονομάζεται ένα μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Δημήτρης Φουσκάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα.

Ράβδος Εργαλείων, σχεδόν τα ίδια εργαλεία και εικονίδια υπάρχουν όπως στα άλλα προγράμματα που έχετε μάθει μέχρι σήμερα. Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Η Γλώσσα Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 2

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο

Μάθημα 6ο. Υπολογιστικό Φύλλο Μάθημα 6ο Υπολογιστικό Φύλλο Σελίδα 81 από 105 6.1 Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό φύλλο, είναι μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή, χωρισμένη σε γραμμές και στήλες για την ευκολότερη καταγραφή διάφορων δεδομένων. Με

Διαβάστε περισσότερα

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python

Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python Γραφικά υπολογιστών Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στην Python Σκοπός της 1ης άσκησης είναι η εξοικείωση με τη γλώσσα προγραμματισμού Python, την οποία και θα χρησιμοποιήσουμε και στις υπόλοιπες εργαστηριακές ασκήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Γραμμικής Άλγεβρας. H Matlab ως γλώσσα προγραμματισμού

Εργαστήριο Γραμμικής Άλγεβρας. H Matlab ως γλώσσα προγραμματισμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Εργαστήριο Γραμμικής Άλγεβρας H Matlab ως γλώσσα προγραμματισμού Προγραμματιστικές δομές Έλεγχος ροής if if

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α η- Τάξη Οδηγός χρήσης του προγράμματος αξιολόγησης για τα προγράμματα «Ο Ξεφτέρης και η γραμματική και «Ο Καπετάν Μπουμπουλήθρας» Ο οδηγός αυτός στοχεύει στην χρήση του βοηθητικού προγράμματος η-τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Περιβάλλον Επιστημονικού Προγραμματισμού MATLAB-Simulink. Δημήτριος Τζεράνης Λεωνίδας Αλεξόπουλος

Εισαγωγή στο Περιβάλλον Επιστημονικού Προγραμματισμού MATLAB-Simulink. Δημήτριος Τζεράνης Λεωνίδας Αλεξόπουλος Εισαγωγή στο Περιβάλλον Επιστημονικού Προγραμματισμού MATLAB-Simulink Δημήτριος Τζεράνης Λεωνίδας Αλεξόπουλος 1 Τι είναι τα Matlab και Simulink? Το Matlab (MATrix LABoratory) είναι ένα περιβάλλον επιστημονικού

Διαβάστε περισσότερα

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache)

SMPcache. Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) SMPcache Ένα εργαλείο για προσομοίωση-οπτικοποίηση κρυφής μνήμης (Cache) 1. Βασικές ρυθμίσεις του συστήματος: δημιουργία μια δικής μας σύνθεσης συστήματος. Το SMPcache είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Αριθμητικής Ανάλυσης Ι. 4 ο Εργαστήριο. Διανύσματα-Πίνακες 1 ο Μέρος

Εργαστήρια Αριθμητικής Ανάλυσης Ι. 4 ο Εργαστήριο. Διανύσματα-Πίνακες 1 ο Μέρος Εργαστήρια Αριθμητικής Ανάλυσης Ι 4 ο Εργαστήριο Διανύσματα-Πίνακες 1 ο Μέρος 2017 Εισαγωγή Όπως έχουμε προαναφέρει σε προηγούμενα εργαστήρια. Ο βασικός τύπος δεδομένων στο Matlab είναι οι πίνακες. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations)

Περιεχόµενα. Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9. Για τον εκπαιδευτή και το γονέα Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) Περιεχόµενα Λίγα λόγια από τους συγγραφείς...9 Για τον εκπαιδευτή και το γονέα... 11 Αριθµοί και Υπολογισµοί (Numbers and Calculations) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Γνωρίζω το Microsoft Excel...15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Εισάγω και

Διαβάστε περισσότερα

2η Εργαστηριακή Άσκηση

2η Εργαστηριακή Άσκηση 2η Εργαστηριακή Άσκηση Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΙ Κρήτης (Άγιος Νικόλαος) ΔΕ200Α-210Α Εισαγωγή στη Στατιστική Σκοπός: Η παρούσα εργαστηριακή άσκηση, χρησιμοποιώντας ως δεδομένα, μεγέθη που περιγράφουν την

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών. Ηλεκτρονική Υγεία. Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Ηλεκτρονική Υγεία Εργαστήριο 4 ο : MATLAB Αν. καθηγητής Αγγελίδης Παντελής e-mail: paggelidis@uowm.gr Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Σύντοµο Εγχειρίδιο Χρήσης. του Λογισµικού Στατιστικής Επεξεργασίας. SPSS for Windows v. 8.0

Σύντοµο Εγχειρίδιο Χρήσης. του Λογισµικού Στατιστικής Επεξεργασίας. SPSS for Windows v. 8.0 Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Τµήµα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήµης ιαπανεπιστηµιακό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Βασική και Εφαρµοσµένη Γνωσιακή Επιστήµη» Σύντοµο Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Inspiration 7 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εισαγωγή Κύριας Ιδέας ή Γενικού Θέματος: Όταν ανοίγει το Inspiration, εμφανίζεται ένα σύμβολο στο κέντρο της οθόνης με τις λέξεις: Main Idea (Κύρια Ιδέα).

Διαβάστε περισσότερα

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [4] Επεξεργασία Δεδομενων σε λογιστικα φυλλα

Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [4] Επεξεργασία Δεδομενων σε λογιστικα φυλλα Χρήσεις Η/Υ και Βάσεις Βιολογικών Δεδομένων : ΒΙΟ109 [4] Επεξεργασία Δεδομενων σε λογιστικα φυλλα Στόχοι του μαθήματος Στο συγκεκριμένο μάθημα θα παρουσιαστούν οι βασικές λειτουργίες ενός προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

του προγράμματος diagrama_rohs.zip )

του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) έκδοση 3.20 ( κατέβασμα του προγράμματος diagrama_rohs.zip ) Το πρόγραμμα αυτό γράφτηκε όχι να γίνει μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά να γίνει ένα εργαλείο για την εισαγωγή των μαθητών στον προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας

Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Οδηγίες για το Geogebra Μωυσιάδης Πολυχρόνης Δόρτσιος Κώστας Η πρώτη οθόνη μετά την εκτέλεση του προγράμματος διαφέρει κάπως από τα προηγούμενα λογισμικά, αν και έχει αρκετά κοινά στοιχεία. Αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα «Ημίτονο και ζωγραφική!»: Έχει δει στα μαθηματικά τη γραφική παράσταση της συνάρτησης του ημιτόνου; Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα;

Παράδειγμα «Ημίτονο και ζωγραφική!»: Έχει δει στα μαθηματικά τη γραφική παράσταση της συνάρτησης του ημιτόνου; Σας θυμίζει κάτι η παρακάτω εικόνα; Τελεστές, συνθήκες και άλλα! Όπως έχει διαφανεί από όλα τα προηγούμενα παραδείγματα, η κατασκευή κατάλληλων συνθηκών στις εντολές εάν, εάν αλλιώς, για πάντα εάν, περίμενε ώσπου, επανέλαβε ώσπου, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»...

Περιεχόμενα ΓΕΩΠΥΛΗ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ SITE. ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»... Περιεχόμενα ΧΑΡΤΗΣ... 2 Είσοδος στην εφαρμογή «Χάρτης»... 2 Λειτουργίες εφαρμογής «Χάρτης»....2 Πλοήγηση στο χάρτη... 3 Σχεδίαση στο χάρτη... 4 Εκτύπωση του χάρτη... 6 Μετρήσεις επάνω στο χάρτη... 9 Εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ

Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Πληρουορική Γ Γσμμασίοσ Προγραμματισμός και Αλγόριθμοι Από το και τημ Χελώμα στημ Ευριπίδης Βραχνός http://evripides.mysch.gr/ 2014 2015 1 Προγραμματισμός Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά Ενότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Word 3: Δημιουργία πίνακα

Word 3: Δημιουργία πίνακα Word 3: Δημιουργία πίνακα Θα ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο περιβάλλον του Microsoft Word 2013 πειραματιζόμενοι με την καταχώρηση ενός πίνακα στο εσωτερικό ενός εγγράφου. Πολλές φορές απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017

Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017 Σημειωματάριο Δευτέρας 9 Οκτ. 2017 Η δομή ελέγχου if... else... elif Βλέπουμε τώρα πώς μπορούμε να γράψουμε προγράμματα που η εκτέλεσή τους ακολουθεί διαφορετική πορεία ανάλογα με τα δεδομένα. Χωρίς τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE

Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Εγκατάσταση αρχείων βιβλιοθήκης VHOPE και VHOPE Βήμα 1, εγκατάσταση VHOPE Η εφαρμογή VHOPE θα πρέπει να εγκατασταθεί στο PC σας προτού μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το υλικό παρουσίασης σε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ MicroWorlds Pro Για να μπορέσουμε να εισάγουμε δεδομένα από το πληκτρολόγιο αλλά και για να εξάγουμε εμφανίσουμε αποτελέσματα στην οθόνη του υπολογιστή χρησιμοποιούμε τις εντολές Εισόδου και Εξόδου αντίστοιχα. Σύνταξη

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων

Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σημαντικές δυνατότητες των σύγχρονων υπολογιστικών μηχανών: Γρήγορες προσθέσεις αριθμών Γρήγορες συγκρίσεις αριθμών Αξιόπιστη καταγραφή πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων Σχετικά γρήγορη μετάδοση και πρόσληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ

Εισαγωγή στο Libre Office. Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Office Bάιος Κολοφωτιάς Επιστημονικός Συνεργάτης Sweng Lab A.Π.Θ Εισαγωγή στο Libre Ofiice To LibreOffice είναι η ελεύθερη, πολυδύναμη (power-packed), σουΐτα προσωπικής παραγωγικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο υπέρυθρο (CIR)

2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο υπέρυθρο (CIR) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο : Φασματικές υπογραφές 2.1. Επανάληψη από τα προηγούμενα 2.2.1. Ανοίξτε την εικόνα Hel_MDSGEO και δημιουργήστε δύο έγχρωμα σύνθετα ένα σε πραγματικό χρώμα (True color) και ένα σε ψευδοέχρωμο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #2 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #2 2 Γενικά Στο Εργαστήριο αυτό θα αναλύσουμε τη χρήση της βασικής εντολής ελέγχου ροής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματιστικό Περιβάλλον

Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προγραμματίζοντας τις βασικές αριθμητικές πράξεις 2 ο Γυμνάσιο Παλλήνης Καθηγήτρια: Ευφροσύνη Σκιαδά Πρόσθεση Αφαίρεση Πολλαπλασιασμός Σύμβολα αριθμητικών πράξεων Διαίρεση Τι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ EXCEL ΑΚ ΤΡΑΥΛΟΣ

Εργαστήριο 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ EXCEL ΑΚ ΤΡΑΥΛΟΣ Εργαστήριο 4 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟ EXCEL ΑΚ ΤΡΑΥΛΟΣ Βήμα 1 ο : Από τα αποτελέσματα μιας στατιστικής ανάλυσης έχουμε τα παρακάτω περιγραφικά στατιστικά. Για τον σκοπό της εργασίας με την εντολή copy

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. Microsoft Excel Μέρος 2 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο ΕΠΛ001 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο Microsoft Excel Μέρος 2 Παναγιώτης Χατζηχριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1

1.Puzzle. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΛΩΣΤΡΑΚΗ Σελίδα 1 1.Puzzle Μόλις ανοίξω το πρόγραμμα επιλέγω την εντολή Browse. Στη συνέχεια αναζητώ την εικόνα που έχω αποθηκεύσει σε ένα φάκελο (στην επιφάνεια εργασίας ή στα έγγραφά μου ή στο σκληρό μου δίσκο). Αφού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης του R, μέρος 4 ο. (συμπλήρωμα για την εργασία)

Οδηγίες χρήσης του R, μέρος 4 ο. (συμπλήρωμα για την εργασία) Οδηγίες χρήσης του R, μέρος 4 ο (συμπλήρωμα για την εργασία) Για την ολοκλήρωση της εργασίας, αφού συλλέξετε τα δεδομένα με βάση την προκαθορισμένη διαδικασία μέτρησης, θα πρέπει να εκτελέσετε τις εξής

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL

Σκοπός. Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Αλγεβρικοί και Λογικοί Υπολογισμοί στη PASCAL Δυνατότητα ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης προγραμμάτων στη PASCAL. Κατανόηση της σύνταξης των προτάσεων της PASCAL. Κατανόηση της εντολής εξόδου για

Διαβάστε περισσότερα