Καθ. Γ.Α.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΑΠΘ, Δντης Ινστιτούτου Μεταφορών ΕΚΕΤΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Καθ. Γ.Α.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΑΠΘ, Δντης Ινστιτούτου Μεταφορών ΕΚΕΤΑ"

Transcript

1 Καθ. Γ.Α.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής ΑΠΘ, Δντης Ινστιτούτου Μεταφορών ΕΚΕΤΑ

2 1. Γιατί δεν υλοποιούνται γρήγορα τα μεγάλα έργα τιφταίεικαιοιεξαγγελίες μένουν στα χαρτιά 2. Πια είναι τα συμπεράσματα από την Ελληνική εμπειρία από την υλοποίηση των μεγάλων έργων. 3. Τι μπορεί να κάνει ο επιχειρηματικός κόσμος για εξορθολογισμό του συστήματος.

3 Είναι έργα συγκοινωνιακής υποδομής μεγάλης κλίμακας ή σημασίας, που πρέπει να: εντάσσονται σε πλήρη και σωστά οριοθετημένα «δίκτυα» συγκοινωνιακής υποδομής, αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» του συστήματος μεταφορών και κυκλοφορίας της πόλης, είναι πλήρως συμβατά με το περιβάλλοντα χώρο και την πολεοδομική τάξη εντάσσονται σε ένα σχέδιο περιβαλλοντικής συμβατότητας με την πόλη, και να συμβάλλουν σ αυτό που ονομάζουμε «βιώσιμη κινητικότητα».

4 Τα «μεγάλα» έργα συγκοινωνιακής υποδομής δεν είναι: Η «πανάκεια» που θα σώσει ως δια μαγείας την πόλη Τα «μεγάλα έργα» γιανααντιμετωπίσουντηνκυκλοφοριακή συμφόρηση πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα μέτρα και ενέργειες που δεν απαιτούν κατασκευές αλλά πολιτική βούληση και σταθερότητα πολιτικής Πολλές φορές τα μεγάλα έργα προκαλούν συμφόρηση δεν είναι μόνο το Μετρό και η υποθαλάσσια Στη Γενική Κυκλοφοριακή μελέτη Θεσσαλονίκης (ΓΚΜΘ) του 2000 προτείνονται 50 περίπου «μεγάλα» έργα

5 Η μοναδική μέχρι σήμερα προσπάθεια συνολικού στρατηγικού «Σχεδιασμού» του συστήματος των Μεταφορών της πόλης που παρείχε: πλήρη και συστηματική καταγραφή των συνηθειών μετακινήσεων τεκμηριωμένη πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών μέχρι το 2015 Ολοκληρωμένο δίκτυο έργων (Master Plan), με: πρόταση έργων σε όλους τους τομείς των (μέσων) μεταφορών χρονική κατανομή έργων και κονδυλίων.

6

7 ΕΡΓΟ / ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΚΜΘ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ / ΒΑΘΜΟΣ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 2014 «Υποθαλάσσια» αρτηρία ( ηπροκριθείσαπρος κατασκευή χάραξη διέφερε ουσιωδώς από την προταθείσα από τη ΓΚΜΘ) Επέκταση υποθαλάσσιας αρτηρίας προς Καλαμαριά (πρόταση της ΓΚΜΘ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ Δεν υλοποιήθηκε. Προς ακύρωση η σύμβαση. Δεν υλοποιήθηκε. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να ληφθεί υπόψη η επέκταση προς Καλαμαριά σε περίπτωση επαναπροκήρυξης του έργου Εξωτερική περιφερειακή από Κ1 έως Κ4 Υλοποιήθηκε Εξωτερική περιφερειακή από Κ4 έως Κ5 Υλοποιήθηκε Ολοκλήρωση Εξωτερικής Περιφερειακής (στην ΓΚΜΘ προτάθηκε η εξωτερική περιφερειακή ως σύνθεση επί μέρους προτεινόμενων έργων / συνδέσεων και με ελαφρώς διαφοροποιημένη από τη σημερινή σκαριφηματική χάραξη) Εκπονούνται οι μελέτες από την Εγνατία Οδό ΑΕ. Ανισόπεδοι κόμβοι Εσωτερικής Περιφερειακής (Κ6, Κ7, Κ8 και Κ9) Αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής (από Κ5 έως Κ16) σε Ελεύθερη λεωφόρο Υλοποιήθηκαν Δεν υλοποιήθηκε. Μελετάται όμως η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου της Λαχαναγοράς (Κ16) Ζεύξη του Θερμαϊκού και κατασκευή των απαιτούμενων συνδέσεων με το οδικό δίκτυο Δεν υλοποιήθηκε. Δεν προγραμματίζεται καν. Είχε ανακινηθεί το θέμα ως πρόταση, αλλά «ξαναπάγωσε».

8 Κατασκευή σύνδεσης με οδό Πολυγύρου (β ανατολική Εκπονούνταιοιμελέτες. περιφερειακή) Δυτική Είσοδος Υλοποιήθηκε. Ενδιάμεση περιφερειακή Ευόσμου μεταξύ εσωτερικής και Δεν υλοποιήθηκε. εξωτερικής περιφερειακής Σύνδεση 6 ου Προβλήτα με οδό προς Αθήνα Υλοποιήθηκε. 4 Τούνελ: Στρεμπενιώτη, Παύλου Μελά, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Ακρίτα/Καλού/Καζαντζάκη Δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα 4. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα. Αναβάθμιση της οδού Λαγκαδά Υλοποιήθηκε εν μέρει. Εκκρεμεί το νότιο τμήμα της μέχρι Πλατεία Δημοκρατίας Κάτω διαβάσεις σε 5 διασταυρώσεις της Κ. Καραμανλή με τις οδούς 25ης Μαρτίου, Κατσιμίδου, Μ. Μπότσαρη, Κλεάνθους και Π. Συνδίκα Δεν υλοποιήθηκαν. Υπάρχουν σκέψεις για προώθησή τους από Εγνατία Οδό Α.Ε. Ανισόπεδοι κόμβοι εντός πόλης Δεν υλοποιήθηκαν. Πολλές φορές ανακινήθηκε το θέμα αλλά «πάγωσε» με την κατασκευή του μετρό για όσες από αυτές επηρεάζονται από τη χάραξή του. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕΤΡΟ Εγκριθείσα διαδρομή Υλοποιείται με προβλεπόμενο πέρας το 2013 Επέκταση Μετρό προς Καλαμαριά Μόλις δημοπρατήθηκε το έργο Επέκταση Μετρό προς Ωραιόκαστρο - Λαγκαδά Δεν υλοποιήθηκε αλλά είναι στον απώτερο σχεδιασμό. ΤΡΑΜ Κέντρο Φοίνικας Δεν υλοποιήθηκε. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα. ΤΡΑΜ Θέρμης (Παπαναστασίου Ψελλού Θέρμη Αεροδρόμιο) Δεν υλοποιήθηκε. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα. ΤΡΑΜ Διαδρομή Δυτικού Τόξου Δεν υλοποιήθηκε. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα.

9 Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία Δεν υλοποιήθηκε. Οι διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι. Πρόσφατα συζητήθηκε η σύνδεση της πόλης με Κατερίνη, Χαλκιδική, κ.α., δεν έχει προχωρήσει όμως καμία μελέτη. Διαδρομές μικρών λεωφορείων (mini-bus) στο κέντρο Υλοποιήθηκε αλλά όχι στις προταθείσες από τη μελέτη διαδρομές. Προαστιακός σιδηρόδρομος (σύνδεση Καλοχωρίου Μενεμένης) Δεν υλοποιήθηκε (ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας για προαστιακό σιδηρόδρομο προς άλλες πόλεις / περιοχές). Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης σε όλη την περιοχή μελέτης ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ Υλοποιήθηκαν μερικώς (κατασκευάστηκαν μόνο οι χώροι: Ιπποκράτειο, Πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, και ορισμένοι χώροι σε δημοτικά οικόπεδα). Αναβαθμίσεις οδικών αξόνων σε όλη την περιοχή μελέτης (αστικά τμήματα) ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ / ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Υλοποιήθηκαν μερικώς (άξονας Μ. Αντύπα, Σοφούλη, Αγ. Δημητρίου, Ολυμπιάδος και τμηματικά ορισμένες άλλες οδοί του ΠΣΘ). Μονοδρομήσεις αναβαθμίσεις των οδών Μ. Μπότσαρη, Π. Συνδίκα, 25ης Μαρτίου Δεν υλοποιήθηκαν. Υπάρχει ωριμότητα εφαρμογής τους και μετά την επικείμενη κατάργηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. Σύνδεση (ανισόπεδη) Αγίου Παύλου με εσωτερική Περιφερειακή Αναβάθμιση Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Χαλκηδόνας Έδεσσας στο Δ. Ιωνίας με υποβιβασμό γραμμής τρένου Υλοποιήθηκε. Δεν υλοποιήθηκε.

10 Σύνδεση Πατριαρχικού: κατασκευή οδού μεταξύ Ν. Διαγωνίου και Επ. Οδού Θεσσαλονίκης Μηχανιώνας Υλοποιήθηκε εν μέρει με την κατασκευή ανισόπεδων συνδέσεων στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου COSMOS. Παλατάκι (παράκαμψη) διάνοιξη οδού μέσα από πρώην στρατόπεδο Κόδρα και πεζοδρόμηση της υφιστάμενης παραλιακής οδού Δεν υλοποιήθηκε. Υπάρχει ωριμότητα για υλοποίηση. Οδική σύνδεση Ιωνίας από φυλακές Διαβατών με εσωτ. Περιφερειακή και σύνδεση με οδό Πόντου παραπλεύρως του στρατοπέδου Γκόνου Δεν υλοποιήθηκε. (Υπάρχει σχετική ωριμότητα και μπορεί να προωθηθεί στα πλαίσια ανάπτυξης του προβλεπόμενου Εμπορευματικού Κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου). Βελτίωση και κατασκευή νέων συνδέσεων με Ωραιόκαστρο Υλοποιήθηκε. Κάτω διαβάσεις εσωτερ. Περιφερειακής : Αναπαύσεως, Εθν. Αντιστάσεως, Μπουμπουλίνας Διαπλάτυνση άξονα προς Περαία Αγ. Τριάδα Ν. Μηχανιώνα Συνδέσεις βελτιώσεις προς Επανωμή. Νέα Σύνδεση Μηχανιώνας. Οδός Πόντου (Δ. Εχεδώρου) και αναβαθμίσεις οδικού δικτύου ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης Δεν υλοποιήθηκαν (Έχει μελετηθεί η κάτω διάβαση στη Μαιάνδρου στον Εύοσμο). Υλοποιήθηκε εν μέρει. Υλοποιήθηκαν εν μέρει. (Μελετάται νέος άξονας σύνδεσης Μηχανιώνας). Δεν υλοποιήθηκαν. Ανατολική είσοδος από Αεροδρόμιο έως Θέρμη Υλοποιήθηκε ως τμήμα του Κάθετου Άξονα Προφήτης Αεροδρόμιο της Εγνατίας Οδού Νέα οδός: Προέκταση Γρ. Λαμπράκη Περιφερειακή έως Πανόραμα Δεν υλοποιήθηκε (δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα) Αναβάθμιση Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς Δεν υλοποιήθηκε (δεν υπάρχει καμία κινητικότητα στο θέμα)

11 Από τα 48 κύριαέργαπου περιελήφθησαν στο Στρατηγικό σχέδιο του 2000: Δεν υλοποιήθηκαν ούτε βρίσκονται σε κάποια μορφή προετοιμασίας υλοποίησης : 30 έργα Βρίσκονται σε φάση υλοποίησης: 11 έργα Υλοποιήθηκαν μερικώς (ή έγιναν με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ ότι προτάθηκαν): 7 έργα.

12 Α. Πέντε κάτω διαβάσεις σε διασταυρώσεις της λεωφόρου Κ. Καραμανλή με τις οδούς: 25ης Μαρτίου, Κατσιμίδου, Μ. Μπότσαρη, Κλεάνθους, και Π. Συνδίκα

13

14 B. ΤΡΑΜ «Δυτικού Τόξου»: οδός Δενδροποτάμου (με αρχή την συμβολή με την οδό Μοναστηρίου) Ακριτών Δαβάκη Διγενή Επταπυργίου (με πέρας το Γεντί Κουλέ) Γ. ΤΡΑΜ «Θέρμης»: Παπαναστασίου Ψελλού Θέρμη Σέδες ΒΙΠΑ Θέρμης - Αεροδρόμιο. Δ. Προαστιακός σιδηρόδρομος: (σύνδεση Καλοχωρίου Μενεμένης). Ε. Νέα οδός Πανοράματος : προέκταση οδού Γρ. Λαμπράκη 17 ης Νοέμβρη Περιφερειακή έως Πανόραμα (νέα χάραξη).

15

16 ΣΤ. Τέσσερα Τούνελ στα σημεία: Στρεμπενιώτη (Άξονας Δασυλλίου Φιλίππου Ελ.Βενιζέλου Δ.Νεάπολης) Παύλου Μελά (σύνδεση της οδού Δ.Καραολή με την οδό Διγενή) Σιδηροδρομικού Σταθμού (σύνδεση της οδού Μ.Αλεξάνδρου του Δ.Αμπελοκήπων με τη Δυτική Είσοδο) Ακρίτα Μ.Καλού Καζαντζάκη (κατασκευή τούνελ στο Δ. Αμπελοκήπων για σύνδεση της οδού Ελ. Βενιζέλου με την οδό Γ. Γεννηματά ώστε να δημιουργηθεί ο Άξονας Ελ. Βενιζέλου τούνελ Γ. Γεννηματά Μ. Καλού Καζαντζάκη)).

17 Ζ. Ζεύξη του Θερμαϊκού: Υποθαλάσσια σύνδεση από το ύψος του Γαλλικού Ποταμού στα δυτικά, μέχρι τη Μηχανιώνα στα Ανατολικά (8 χλμ). Συνδέσεις των άκρων με το Αεροδρόμιο Μακεδονία (μήκους 1,4 χλμ, με την υφιστάμενη οδό) και με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Κατερίνης (μήκους 8,2 χλμ). Έργο μακρού χρονικού ορίζοντα (2020 και μετά), Ο σχεδιασμός του και η αναγκαία δημόσια διαβούλευση (για την μορφή και σκοπιμότητά του) θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα.

18

19 Έλλειψη διαδικασίας Στρατηγικού Σχεδιασμού. Υπέρμετρη «πολιτική» εμπλοκή σε όλα τα στάδια Αδύναμη και μη αποδοτική Δημόσια Διοίκηση σε όλες τις βαθμίδες. Έλλειψη διαδικασιών Δημόσιας διαβούλευσης μη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη διαμόρφωση των αρχικών σχεδίων και αποφάσεων Ασυνέχεια πολιτικής - αποσπασματική αντιμετώπιση

20 Μετρό: 1. Η λανθασμένη αρχική μεθόδευση επηρέασε αρνητικά το όλο έργο τόσο ως προς τα λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του όσο και ως προς τον χρόνο υλοποίησης, και τον τρόπο χρηματοδότησής του. 2. Η σημερινή του έκταση δεν είναι αρκετή από κυκλοφοριακής, και «ανταποδοτικής» πλευράς, και πρέπει άμεσα να προωθηθούν οι προβλεπόμενες επεκτάσεις. 3. Η αυτοδύναμη «βιωσιμότητά» του (δηλαδή κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του) είναι ανέφικτη, ιδίως στη σημερινή του έκταση τη διαφορά θα πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός 4. Δεν έχει γίνει πρόβλεψη για το υπόλοιπο δίκτυο ΔΣ (γραμμές ΟΑΣΘ), τραμ, πολιτική κομίστρου, κοκ.

21 Επεκτάσεις α φάσης Προς Καλαμαριά, ανατολικά Προς Σταυρούπολη, δυτικά

22 Επεκτάσεις β φάσης Προς Αεροδρόμιο, ανατολικά, από τον Σταθμό Μίκρα Προς Αμπελόκηπους Μενεμένη Εύοσμο Κορδελιό, δυτικά, από τον Σταθμό Ν.Σ.Σ Κατασκευή Σταθμού Μετεπιβίβασης Λεωφορείων και Χώρου Στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων, σε γειτνίαση με τον Σταθμό «Μίκρα»

23 ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

24 «Υποθαλάσσια»: Προωθήθηκε όπως και το Μετρό με αποτέλεσμα «προβληματική» χάραξη και χαρακτηριστικά που προκάλεσαν τις γνωστές αντιδράσεις. Η χάραξη που προωθήθηκε (τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική απόληξή της) και ο τρόπος χρηματοδότησης (με διόδια), αντιστρατεύεται τον βασικό κυκλοφοριακό στόχο για ουσιαστική «απορρόφηση» της κυκλοφορίας και ελάφρυνση του κέντρου. Η περιβαλλοντική - πολεοδομική επίπτωση του έργου για την πόλη υποτιμήθηκε. Η δύναμη της κοινωνικής αντίδρασης υποτιμήθηκε Η «νέα» υποθαλάσσια πρέπει να: 1. έχει χαρακτηριστικά «Νότιας Παράκαμψης του κέντρου της Θεσσαλονίκης» και να φθάνει τουλάχιστον μέχρι την Καλαμαριά (να δημιουργεί με την βόρεια εσωτερική περιφερειακή ένα «δακτύλιο» γύρω από την ευρύτερη κεντρική περιοχή της πόλης) 2. Μελετηθεί σωστά με καθαρά επιστημονικά κριτήρια στα πλαίσια του συνολικού Σχεδιασμού του οδικού δικτύου της Θεσσαλονίκης και σε βάθος χρόνου. 3. Τεθεί στις διαδικασίες ανοικτού δημοκρατικού σχεδιασμού (δημόσια διαβούλευση), όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της ΕΕ. 4. Ενταχθεί σε μία προσπάθεια αναδιαμόρφωσης του θαλασσίου μετώπου της πόλης.

25 Η ΓΚΜΘ, αποτέλεσε και αποτελεί έναν εξαιρετικά επωφελή για την Θεσσαλονίκη «καταστατικό χάρτη» αναφοράς (αλλά δυστυχώς δεν ελήφθη πάντα υπόψη στη λήψη αποφάσεων ) Η ΓΚΜΘ, πρέπει να επικαιροποιηθεί και να αποτελέσει το πλαίσιο και τον «καταστατικό χάρτη» για όλα τα μεγάλα έργα στο μέλλον. Πρέπει να προγραμματιστούν έγκαιρα κρίσιμα θέματα λειτουργίας του συστήματος Μετρό Λεωφορεία - τραμ Πρέπει να υπάρξει ενιαίος φορέας Συγκοινωνιών και κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης - ο Ενιαίος φορέας Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης. Ο νέος φορέας θα κληθεί να αναλάβει συστηματικά την διαδικασία διοίκησης επίβλεψης, ανάπτυξης, και διαχείρισης (όπου χρειάζεται) ολόκληρου του συστήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης.

26 Ισχυρός και υπολογίσιμος μοχλός πίεσης Άμεση σχέση επαφή με τις απαιτήσεις της κοινωνίας Καταλύτης συναίνεσης και κοινωνικής αποδοχής Βασικός «χρήστης» του συστήματος Πηγή εσόδων και χρηματοδότησης

27 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!

28

29 Back up slides

30

31

32 1. Βασικό Έργο 13 Σταθμοί Χάραξη από τον Ν.Σ.Σ (δυτικά), δια μέσω των οδών Εγνατίας και Δελφών, με κατάληξη στη περιοχή Ν. Ελβετίας (ανατολικά) 2 Σταθμοί Μετεπιβίβασης (ανταπόκρισης) Σταθμός Δημοκρατίας προς Σταυρούπολη Σταθμός Πατρικίου προς Καλαμαριά

33 1. Βασική Γραμμή Μετρό (υπό κατασκευή) Αναδιάρθρωση υφιστάμενων αστικών λεωφορειακών γραμμών διερχόμενων από τις οδ. Εγνατίας και Δελφών με: Τροποποίηση διαδρομών και συχνοτήτων. Δημιουργία νέων τοπικών δημοτικών λεωφορειακών γραμμών με minibus Διασύνδεση με τον υφιστάμενο Σταθμο Μετεπιβίβασης Λεωφορείων στο Ν.Σ.Σ με: Τροποποιήσεις και προσαρμογές σε διαδρομές και συχνότητες Διασύνδεση με δίκτυο Ο.Σ.Ε στον.σ.σ 5 υπόγειοι χώροι στάθμευσης Ι.Χ οχημάτων(συνολικά 3700 θέσεων) 2 χώροι στο Ν.Σ.Σ (1050 θέσεων) 2 χώροι στο Πανεπιστήμιο (2000 θέσεων) 1 χώρος στη Ν. Ελβετία (650 θέσεων)

34 2. Επεκτάσεις α φάσης, προς Σταυρούπολη και Καλαμαριά Κατασκευή σταθμού Μετεπιβίβασης Λεωφορείων και Ι.Χ οχημάτων στο Σταθμό Μίκρας, με: Διερεύνηση μετατόπισης ορισμένων λεωφορειακών γραμμών από τον υφιστάμενο Σταθμό Μετεπιβίβασης Λεωφορείων στην Πυλαία (περιοχή ΙΚΕΑ) Τροποποιήσεις και προσαρμογές διαδρομών και συχνοτήτων Διασύνδεση με τον υφιστάμενο σταθμό Μετεπιβίβασης Σταυρούπολης (βόρεια της Περιφερειακής Οδού) Αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών, όπου απαιτείται, με: Τροποποίηση διαδρομών και συχνοτήτων Δημιουργία νέων τοπικών δημοτικών λεωφορειακών γραμμών με minibus

35 3. Επεκτάσεις β φάσης, προς Αμπελόκηπους Μενεμένη Εύοσμο Κορδελιό και το Αεροδρόμιο Διασύνδεση με τον υφιστάμενο Σταθμό Μετεπιβίβασης Λεωφορείων στην Πυλαία (περιοχή ΙΚΕΑ), με: Τροποποιήσεις και προσαρμογές διαδρομών και συχνοτήτων Διερεύνηση σύνδεσης με τον σταθμό λεωφορείων ΚΤΕΛ Αναδιάρθρωση λεωφορειακών γραμμών, όπου απαιτείται, με: Τροποποίηση διαδρομών και συχνοτήτων Δημιουργία νέων τοπικών δημοτικών λεωφορειακών γραμμών με minibus

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6

1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 3 2. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ... 6 3. ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ... 16 2.1. Θεσµικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Περιεχόμενα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ. Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Περιεχόμενα Σελ. 1 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ 2 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Γενικές πληροφορίες Περιοχή δραστηριότητας ΕΥΑΘ Α.Ε. Σκοπός & Εξέλιξη Βασικές λειτουργίες της Εταιρίας 3 3

Διαβάστε περισσότερα

Το στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη

Το στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ιηµερίδα : Αστική ανάπλαση, µια ολική προσέγγιση Hyatt Real - Estate Show Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης Βρετανική Πρεσβεία Το στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη Θανάσης Κ. Παππάς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΟΛΟΥ Δ/ση Πολεοδομίας Δήμου Βόλου Σεπτέμβριος 2012 Μόσχος Νικόλαος, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Πολυμενίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΦΑΣΗ Α: ΠΡΟΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010 www.euroconsultants.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ... 1 2. ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ... 3

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

«ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ «ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΦΑΣΗ Α ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ... 3 1. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 3 2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου «Επικαιροποίηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου «Επικαιροποίηση Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ..1 Α.1. ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 1 Α.2. ΕΚΤΙΜΗΣΗ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης Θεωρούµε ότι µε τον όρο Χωροταξία, περιλαµβάνονται οι δύο άλλες ενότητες Περιφερειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ Κοινοτικό Συμβούλιο Βορόκληνης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 23 Φεβρουαρίου 2012 Κοινοτικό Μέγαρο Βορόκληνης Ώρα 16:30 21:30 1 Εισαγωγή Η Συνάντηση της Κοινότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2

Πεζόδροµοι Πεζοί Οι προσβάσεις στα σχολικά κτίρια, αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ στο Πολεοδοµικό συγκρότηµα της Χίου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 2 2. ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.. 3 3. ΠΕΖΟΙ.. 5 3.1. Μέτρα για την βελτίωση της ασφάλειας και της κινητικότητας... 6 3.2. Κυκλοφοριακή Αγωγή 7 4. ΠΕΖΟ ΡΟΜΟΙ 8 4.1. Οι πεζόδροµοι στο

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.)

Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) Ελλάδος περιόδου 2014-2020 Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) επί του ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 2020 [Δεύτερο σχέδιο υποβολή 03.09.2014] 1 Σ ελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Θ Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ Ο.Α.Σ.Θ Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ΝΕΑ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΑΛΕΞ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 90 546 44 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ AΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 65 ΕΤΟΣ 10ο ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟY ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 ΤΙΜΗ 0,01 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. 10 χρόνια εφαρμογής. ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ 10 χρόνια εφαρμογής ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΦΥΣΗ 2000» Δέσποινα Βώκου Πρόεδρος Σεπτέμβριος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΙ. ΙΙΙ. ΙV. V. Πρόλογος σ.3 Συντομογραφίες Πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 3.4. ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 3.4.1. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ Ο ΕΥΣΕΙΣ 1. Ως πρώτη εναλλακτική όδευση αξιολογείται ο διάδροµος Πανεπιστηµιούπολη (Θεολογική σχολή) Εθνικής Αντιστάσεως Υµηττού Ευτυχίδου Σπύρου Μερκούρη Αρχελάου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) 2012-2016 για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας) στο πλαίσιο του Τέλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 SWD(2012) 61 τελικό Μέρος I ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στοιχεία για κοινό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. ΦΕΚ 128 Α/ 3.07.08 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Αριθμ.6876/4871 Έγκριση του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Έχοντας υπόψη: α) Τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΟΑΠ ήµου Μηλεών Ν. Μαγνησίας (.Ε. Μηλεών)

ΣΧΟΟΑΠ ήµου Μηλεών Ν. Μαγνησίας (.Ε. Μηλεών) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ... 9 Α1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΜΟΥ... 11 Α.1.1 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ... 11 α. Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού

Διαβάστε περισσότερα

Β ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Β ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Β ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012-1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ 6 1.1 ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Σπάτα, 03.02.2015

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ Σπάτα, 03.02.2015 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ ΑΤ Ι Α ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ Γραφείο Δημάρχου Ταχ. Δ/νση : B.Παύλου & Δημάρχου Χρ. Μπέκα Σπάτα Ταχ. Κώδικας: 190 04 Τηλέφωνο : 213-2007300 FAX : 210 6633311

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1

Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Συγκριτική Μέτρηση Επιδόσεων και διαχείριση ποιότητας στις δηµόσιες συγκοινωνίες 1 Για τη χρήση του παρακάτω υλικού: Σκοπός του έργου PORTAL είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης των ερευνητικών αποτελεσµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσιος κίνδυνος οι ηλεκτρολογικές εργασίες από μη προσοντούχους ηλεκτρολόγους. Στο Τόκιο βρίσκεται πλέον ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο

Δημόσιος κίνδυνος οι ηλεκτρολογικές εργασίες από μη προσοντούχους ηλεκτρολόγους. Στο Τόκιο βρίσκεται πλέον ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 157 ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 Στο Τόκιο βρίσκεται πλέον ο ψηλότερος πύργος στον κόσμο Tο Επιμελητήριο θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του θεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020

Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 Συµµετοχική Στρατηγική ιερεύνηση Προοπτικών Ανάπτυξης Όραµα και Στρατηγική προσέγγιση για το Κιλκίς του 2020 Στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Έκδοση 1 η : 21 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάστε περισσότερα

Π.Δ. 41/2005 με ενσωματωμένες τις τροποποήσεις που προκύπτουν από τα κάτωθι νομοθετήματα (ανεπίσημη έκδοση):

Π.Δ. 41/2005 με ενσωματωμένες τις τροποποήσεις που προκύπτουν από τα κάτωθι νομοθετήματα (ανεπίσημη έκδοση): Π.Δ. 41/2005 με ενσωματωμένες τις τροποποήσεις που προκύπτουν από τα κάτωθι νομοθετήματα (ανεπίσημη έκδοση): Έγγραφα που τροποποιούν το Π.Δ. 41/2005 Άρθρα του Π.Δ. 41/2005 που τροποποιούνται Π.Δ. 158/2006

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Πρέζα. Θεόδωρος Μεταξάς. Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ε mail: Metaxas@econ.uth.

Ελισάβετ Πρέζα. Θεόδωρος Μεταξάς. Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ε mail: Metaxas@econ.uth. ΟΙ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ελισάβετ Πρέζα Περιφερειολόγος Οικονομολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI 2014GR16M2OP006 Τίτλος Δυτική Μακεδονία Έκδοση 1.4 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν

Διαβάστε περισσότερα

Η αλήθεια. Τοπική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η αλήθεια. Τοπική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τοπική Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ενημέρωση ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Απόφαση- Σταθμός του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης: «O ΣΜΑ είναι απαραίτητος για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προτάσεις της CRPM µε την ευκαιρία της δεύτερης έκθεσης για την οικονοµική και κοινωνική συνοχή : «10 θέµατα για τη συζήτηση» Κείµενο που εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

Α Ν Α Λ Υ Σ Η - Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ

Α Ν Α Λ Υ Σ Η - Π Ρ Ο Τ Α Σ Ε Ι Σ Ν Ο Μ Α Ρ Χ Ι Α Κ Η Α Υ Τ Ο Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Α Ν Α Τ Ο Λ Ι Κ Η Σ Α Τ Τ Ι Κ Η Σ Δ Η Μ Ο Σ Μ Α Ρ Κ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Μ Ε Σ Ο Γ Α Ι Α Σ Μ Ε Λ Ε Τ Η A N Α Θ Ε Ω Ρ Η Σ Η Σ Τ Ο Υ Γ Ε Ν Ι Κ Ο Υ Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα