ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βιολογικά Προϊόντα: Αλήθειες και μύθοι

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βιολογικά Προϊόντα: Αλήθειες και μύθοι"

Transcript

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βιολογικά Προϊόντα: Αλήθειες και μύθοι

2 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Σκοπός της έρευνάς μας είναι να μάθουν οι μαθητές τι είναι τα βιολογικά προϊόντα, πως παράγονται, ποιος ο συσχετισμός τους με την υγεία και το περιβάλλον, πως αναγνωρίζονται και ποιες είναι οι διαφορές τους με τα συμβατικά προϊόντα.

3 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Χημεία Βιολογία Γεωγραφία Γεωλογία Πληροφορική Στατιστική

4 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω internet. Πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω της σχολικής βιβλιοθήκης. Ερωτηματολόγιο On camera έρευνα Στατιστική έκδοση αποτελεσμάτων μέσω Excel Παρουσίαση του project μέσω the Power Point

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Τα συχνά επεισόδια νόθευσης και μόλυνσης των τροφίμων που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας επαναφέρουν το μέγιστο θέμα της υγιεινής διατροφής στο προσκήνιο. Τo έδαφος, το νερό, ακόμη και ο αέρας δεν έχουν πλέον το τεκμήριο της καθαριότητας. Μπροστά στην παγκόσμια αυτή απειλή αποτέλεσμα της κοινωνικής, οικονομικής και κυρίως τεχνολογικής ανάπτυξης - εμείς οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή και με βάση την ποιότητα τα προϊόντα που επιθυμούμε.

6

7

8

9

10

11

12

13 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα ή τρόφιμα» αναφερόμαστε σε τρόφιμα που προκύπτουν μέσα από μεθόδους και διαδικασίες βιολογικής ή οργανικής παραγωγής και τα οποία παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κανονισμού Ε.Ο.Κ. 2092/91.

14 ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ Το προφίλ των Ελλήνων βιο-καλλιεργητών Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται από αγρότες που δίνουν έμφαση στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διατήρηση του εδάφους και του νερού για την ενίσχυση της ποιότητας του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

15 Προϊόντα που προέρχονται από ζώα, στα οποία δεν δίνονται αντιβιοτικά ή ορμόνες ανάπτυξης. Το βιολογικό κρέας Πουλερικά

16 Τα αυγά Τα γαλακτοκομικά προϊόντα

17 Πώς παράγονται τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα Τα βιολογικά γεωργικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κανονισμού της Ε.Ε. 2092/91, η τήρηση των οποίων προϋποθέτει ότι: Η γονιμότητα του εδάφους διατηρείται και αυξάνεται στις κατάλληλες περιπτώσεις με: καλλιέργεια ψυχανθών με χλωρή λίπανση ή με καλλιέργεια βαθύρριζων φυτών (αμειψισπορά) και με την ενσωμάτωση οργανικών λιπασμάτων (κοπριά, κομπόστ) τα οποία πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.

18 Η καταπολέμηση των ασθενειών και των επιζήμιων εντόμων και των ζιζανίων πραγματοποιείται με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων: Επιλογή των κατάλληλων ειδών και ποικιλιών Εναλλαγή των καλλιεργειών Λήψη κατάλληλων μέτρων διασπορά εχθρών Καταστροφή των ζιζανίων με φωτιά Χρήση ακίνδυνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων,μόνο σε περιπτώσεις που η καλλιέργεια κινδυνεύει άμεσα.

19

20 Αντίστοιχα, για τα προϊόντα βιολογικής κτηνοτροφίας: Τα ζώα εκτρέφονται με πιστοποιημένες τροφές βιολογικής γεωργίας Προτιμώνται οι αυτόχθονες φυλές ζώων προστατεύοντας αυτές από τον αφανισμό

21 Επιλέγονται ανθεκτικές σε ασθένειες φυλές. Έτσι γίνεται περιορισμένη χρήση αντιβιοτικών ή καθόλου όπου είναι δυνατό Έχει δειχθεί σεβασμός στις συνθήκες διαβίωσης των ζώων επιβάλλοντας την ύπαρξη χώρων άσκησης, χώρων στέγασης με συγκεκριμένες προδιαγραφές κλπ

22 Απαγορεύεται η κακοποίηση των ζώων Ενθαρρύνεται η χρήση φυσικών βοσκοτόπων με αραιή βόσκηση προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διάθεση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.

23 Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής βρίσκει εφαρμογή στις ακόλουθες δραστηριότητες: Φυτική Παραγωγή-Παραγωγή στο κτήμα Παραγωγή Μανιταριών Ζωική Παραγωγή-Παραγωγή στο στάβλο Μελισσοκομία Ιχθυοκαλλιέργειες Συλλογή Αγρίων Φυτών και Βοτάνων

24 Συλλογή φυκιών Μεταποίηση Τροφίμων Μεταποίηση Ζωοτροφών Τυποποίηση Τροφίμων/Ζωοτροφών Εμπορία Τροφίμων/Ζωοτροφών Εισαγωγή Βιολογικών Προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (τρίτες χώρες)

25 ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Το βιολογικό κίνημα ιδρύθηκε από τον Hans Mueller στην Ελβετία το 1944 και βασίσθηκε στα ευρήματα του Rush από τη Γερμανία. Εξήντα τρία χρόνια αργότερα, το 2007, οι εκτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνουν με εκπληκτικό ρυθμό στο 4,9%. Την πρωτιά, με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικής γεωργίας έχει η Αυστρία με 11%. Ακολουθεί με 8,4% η Ιταλία κ έπειτα η Ελλάδα και η Τσεχία με 7,2% η καθεμία. Τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχουν η Ιρλανδία με 0,8%, η Πολωνία με 0,6% και τέλος η Μάλτα με 0,1%.

26 Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ραγδαία άνοδο της βιολογικής γεωργίας στην Ε.Ε. ήταν: Η όλο και πιο συχνά έντονη παρουσία των κινημάτων για την προστασία του περιβάλλοντος. Το ψήφισμα Standards ( κοινές προδιαγραφές ), τόσο για τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, όσο και για τις εισαγωγές από τριτοκοσμικές χώρες. Η ενίσχυση του Marketing βιολογικών προϊόντων και ο σκοπός εξάπλωσής τους στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Η αυξημένη έρευνα, ακόμα και των ειδικών επιστημονικών ινστιτούτων με θέμα την βιολογική γεωργία.

27

28 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Πώς ελέγχονται και πιστοπούνται τα βιολογικά προϊόντα; Για τον έλεγχο αυτό, κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ υποδεικνύει μία ή περισσότερες αρμόδιες αρχές ή εγκρίνει ιδιωτικούς οργανισμούς με σκοπό τον έλεγχο και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα ορίζει μια αρχή υπεύθυνη για την έγκριση και επίβλεψη των οργανισμών αυτών.

29 Ποιοι είναι οι Φορείς Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων; A Cert - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης Α.Ε. ΒΙΟΕΛΛΑΣ Α.Ε. (πρώην Σ.Ο.Γ.Ε.- Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδας) GMCert ΔΗΩ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ - GREEN CONTROL

30

31

32 Ποιες είναι οι απαιτήσεις ελέγχου και μέτρα ασφαλείας στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των βιολογικών προϊόντων; 1. Αρχικός έλεγχος 2. Γνωστοποιήσεις 3. Επισκέψεις ελέγχου 4. Λογιστικά βιβλία 5. Συσκευασία και μεταφορά των προϊόντων σε άλλες μονάδες παραγωγής παρασκευής ή εγκαταστάσεις

33 6. Αποθήκευση των προϊόντων 7. Προϊόντα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν πληρούν τις απαιτήσεις του Κανονισμού 2092/91 8. Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις 9. Ανταλλαγή πληροφοριών

34 Πώς αναγνωρίζονται τα βιολογικά προϊόντα; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, για να αναγνωριστεί ένα προϊόν ως βιολογικό, πρέπει αυτό να φέρει ειδική σήμανση, δηλαδή στη συσκευασία του να αναγράφεται: το όνομα της επιχείρησης καθώς επίσης και ένας συγκεκριμένος κωδικός αναγνώρισης. το λογότυπο του Φορέα Πιστοποίησης. η ένδειξη «βιολογικό» ή «βιολογικό σε μετατροπή».

35

36 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Βιολογικά fastfood πολυτελείας Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται στη Γερμανία ένα μπουμ στα βιολογικά ταχυφαγεία πολυτελείας. Στο Αμβούργο, το Μόναχο, το Βερολίνο και την Κολωνία υπάρχουν ήδη επιτυχημένες αλυσίδες.

37

38

39

40

41 Αύξηση 43% σε μία τριετία σε βιολογικά προϊόντα Στην Ελλάδα μόνο το 35% της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων καλύπτεται από προϊόντα εγχώριας παραγωγής και το υπόλοιπο 65% προέρχεται από εισαγόμενα.

42

43

44 Βιολογικά προϊόντα μαϊμού από 120 παραγωγούς σε 5 νομούς Γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με τη σφραγίδα του βιολογικού διακινούσε παράνομα κύκλωμα 120 παραγωγών που δραστηριοποιούνταν σε πέντε νομούς της Ελλάδας.

45

46

47

48 Απάτη εκατομμυρίων Ένα μεγάλο κομμάτι από την παχυλή πίτα των 390 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν την πενταετία στην Ελλάδα για την επιδότηση των βιολογικών καλλιεργειών εποφθαλμιούσε κύκλωμα πλαστογραφίας, το οποίο είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε τουλάχιστον πέντε νομούς της χώρας.

49

50

51

52

53 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τα βιολογικά προϊόντα είναι ασφαλή, διότι: Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες Η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά την επεξεργασία των προϊόντων δεν επιτρέπεται.

54

55

56

57 ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Το γεγονός ότι τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από τα συμβατικά μπορεί να οφείλεται: στο υψηλότερο κόστος παραγωγής στις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών λόγω της εντατικής φύσης τους,

58 στη μικρή προσφορά που δεν καλύπτει επαρκώς την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων στην επιβάρυνση του κόστους ελέγχου και πιστοποίησης των προϊόντων

59 επιβαρύνονται με το μεταφορικό κόστος που ανεβάζει 20%- 30% την τιμή. Αυτό συμβαίνει διότι οι ποσότητες είναι μικρές και το κόστος μεταφοράς ανεβαίνει δυσανάλογα.

60 «Αν πιστεύεται πως τα βιολογικά τρόφιμα είναι ακριβά, έχετε κοστολογήσει τον καρκίνο τελευταία;»

61 Η γεύση τους διαφέρει από αυτήν των συμβατικών; Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν δείχνουν σημαντική διαφορά στη γεύση ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα. Ωστόσο, η αίσθηση της γεύσης είναι υποκειμενική.

62

63

64

65 ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Τι είναι τα καλλυντικά; Ως καλλυντικό ονομάζεται οποιοδήποτε παρασκεύασμα που προορίζεται για το δέρμα και έχει σκοπό να το καθαρίσει, να το αρωματίσει, να το προστατεύσει ή να το διατηρήσει σε μια καλή κατάσταση.

66 Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα καλλυντικά; Χημικά ή συνθετικής προέλευσης καλλυντικά (τα λεγόμενα συμβατικά) Φυσικά καλλυντικά Φυτικά ή φυτικής προέλευσης καλλυντικά Βιολογικά (οργανικά) καλλυντικά

67 Βιολογικά (οργανικά) καλλυντικά: Βιολογικά ή οργανικά καλλυντικά ονομάζονται τα προϊόντα τα οποία αποτελούνται πάνω από 95% από φυτά σε οποιαδήποτε μορφή (εκχυλίσματα, λάδια, αιθέρια έλαια κ.λ.π.) και από φυσικά μεταλλικά στοιχεία.

68

69

70

71

72

73

74 Τι προσφέρουν τελικά τα πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά; Αποτελεσματικότητα Καθαρότητα και 0% συντηρητικά Ασφάλεια: είναι υποαλλεργικά, δεν δημιουργούν ερεθισμούς, φροντίζουν το δέρμα μας με τον πιο αγνό τρόπο Οικολογική ευαισθησία

75

76

77

78

79

80

81

82

83 ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Τα βιολογικά προϊόντα πωλούνται σε: Λαϊκές αγορές Επιλεγμένα εμπορικά καταστήματα Internet E-Shop

84

85 ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Ή ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMF Genetically Modified Foods ) ονομάζονται τα τρόφιμα που παράγονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριμένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό μέσω μεθόδων της γενετικής μηχανικής.

86 Τέτοιες τεχνικές είναι: η μεταλλαξιογένεση η εκλεκτική αναπαραγωγή η σωματική παραλλαγή

87

88 Συνήθως, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών: σόγια, καλαμπόκι, ελαιοκράμβη, ρύζι και βαμβακέλαιο.

89 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Σε ζωικούς οργανισμούς: Συγκεκριμένες αλλεργίες Αύξηση ανθεκτικότητας του ανθρώπινου οργανισμού σε αντιβιοτικές ουσίες Ασυνήθιστα υψηλή θνησιμότητα και καθυστέρηση ανάπτυξης

90 Στο περιβάλλον: Έρευνες δείχνουν ότι, η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά των εντομοκτόνων όπως τα κουνούπια απέκτησαν ανθεκτικότητα σε ισχυρά εντομοκτόνα

91

92 ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ GREEN PEACE ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Αλλαντικά

93 Γιαούρτια - Επιδόρπια

94 Επεξεργασμένες ντομάτες

95 Ζυμαρικά και σάλτσες ζυμαρικών

96 Κονσέρβες

97 Σπορέλαια - Μαργαρίνες

98 Σαλάτες - Σάλτσες - Σούπες

99 Σοκολάτες - Καραμέλες

100 Παγωτά

101 Τσιπς - Σνακ

102 Ψωμί - Φρυγανιές

103 Τα περισσότερα Ε είναι ύποπτα για: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Β12 ΕΝΤΕΡΙΚΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΙΕΣΗΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΚΖΕΜΑΤΑ

104 ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΠΕΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ

105 ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Στα πλαίσια του Project για τα βιολογικά προϊόντα δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα αυτού τα παραθέτουμε παρακάτω:

106 Γνωρίζετε τι είναι τα βιολογικά προϊόντα; ΝΑΙ ΌΧΙ Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση το ερωτηματολόγιό μας το 98% των ερωτηθέντων ανεξαρτήτου φύλλου και ηλικίας γνωρίζουν τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.

107 Τι σας εμποδίζει από το να αγοράζετε βιολογικά προϊόντα; Τιμή Αμφιβολίες για το εάν όντως είναι βιολογικά Δύσκολη πρόσβαση Επίσης από την έρευνά μας προέκυψε ότι ο βασικότερος παράγοντας ο οποίος στέκεται εμπόδιο στην αγορά βιολογικών προϊόντων, όσο αναφορά τον αντρικό πληθυσμό, είναι η υψηλή τιμή τους, κατά 50%. Ενώ η δύσκολη πρόσβαση, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για το εάν όντως είναι βιολογικά, αποτελούν το άλλο 50%.

108 ΕΡΓΑΣΙΑ Στα πλαίσια της έρευνάς μας παρακολουθήσαμε τη σταδιακή παραγωγή βιολογικών προϊόντων από την οικογένεια της μαθήτριας Ειρήνης Λιάμπα.

109 Σπόροι και χώμα

110 Πότισμα Ανάπτυξη Λίπανση και αντιμετώπιση εχθρών

111 Καλλιέργεια

112 Τα δικά μας φυτά

113 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ Στα πλαίσια του προγράμματός μας πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στα ιστορικά Αμπελάκια, όπου δημιουργήθηκαν οι πρώτοι συνεταιρισμοί -ίσως και οι πρώτοι σε όλον τον κόσμο-. Μιλήσαμε με εμπόρους και παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι μας εξήγησαν πώς φτιάχνουν βιολογικά γλυκά του κουταλιού.

114

115

116

117 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Επίσης πραγματοποιήσαμε μία ακόμα εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του Project μας, στην Περιφερειακή Δ/νση Λάρισας Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Τμήμα: Φυσικής και Ζωικής Παραγωγήςόπου ο κος Τσαπράκας μας έκανε μια γενική ενημέρωση για τα βιολογικά προϊόντα.

118 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Στα πλαίσια του Project μας, ο μαθητής Λούσκα Κέβιν την καλλιτεχνική αφίσα του θέματος.

119 Η ΑΦΙΣΑ ΜΑΣ

120 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ Επίσης μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις μας ήταν αυτή στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας. Εκεί συναντηθήκαμε και μιλήσαμε με παραγωγούς και εμπόρους, αποσπώντας έτσι πολλές χρήσιμες και αξιοσημείωτες πληροφορίες.

121

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή διοίκησης και οικονομίας Τμήμα Λογιστικής Θέμα πτυχιακής εργασίας: Παράγοντες που επηρεάζουν τους καταναλωτές να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα : Η περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Διαφήμιση βιολογικών προϊόντων

Μάρκετινγκ Διαφήμιση βιολογικών προϊόντων ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Μάρκετινγκ Διαφήμιση βιολογικών προϊόντων Αθήνα 2006 1 Περιεχόμενα Μάρκετινγκ Διαφήμιση βιολογικών προϊόντων... 1 Α. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1.2.5 ΒΙΟΕΛΛΑΣ (ΣΟΓΕ)

1.2.5 ΒΙΟΕΛΛΑΣ (ΣΟΓΕ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1.1 Βιολογικά προϊόντα 2 1.1.1 Έννοια βιολογικών προϊόντων; 2 1.1.2 Πώς τα ξεχωρίζω; 3 1.1.3 Τι πρέπει να προσέξω; 3 1.1.4 Γιατί να τα προτιμήσω; 3 1.1.5 Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΑΣΕΩΝ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

«ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΑΣΕΩΝ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ» Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΑΣΕΩΝ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 Περιεχόμενα: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ... 4 2.1. Αρχές και Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Κατεύθυνση: Φυτική Παραγωγή Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Φώτης Τ., Γιώργος Μ., Δημήτρης Μ., Κώστας Π.

Φώτης Τ., Γιώργος Μ., Δημήτρης Μ., Κώστας Π. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2011-2012 ΛΥΚΕΙΟ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΣ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Φώτης Τ., Γιώργος Μ., Δημήτρης Μ., Κώστας Π. Όλοι γνωρίζουμε το μείζον

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο

Επιχειρηματικό Σχέδιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία Επιχειρηματικό Σχέδιο ίδρυσης οινοποιείου Καθηγητής : Μπογάς Χρήστος Σπουδαστές :Ιωαννίδης Σπύρος - Βαβατζιάνη Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ ( Α Γ Ρ Ο Κ Τ Η Μ Α ) Γεώργιος Αθ. Παλάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΓ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ Θέμα: Η εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας και οι προοπτικές της για την Ελλάδα Τελική Εργασία Επιβλέπουσα: Κλ. Σπύρου Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ» Λασηθιωτάκη Μπέλλα Α.Μ. 13338 Μαγκουρίλου Παναγιώτα Α.Μ. 12172 Ροζακέας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΘΗΝΑ 2006 Σκοπός Στην ενότητα αυτή γίνεται μια ιστορική

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε ότι τρώμε Βιολογικά προϊόντα β

Είμαστε ότι τρώμε Βιολογικά προϊόντα β 1 Πίνακας περιεχομένων Γενικές πληροφορίες για τα βιολογικά προϊόντα... 2 Χαρακτηριστικά... 4 Πλεονεκτήματα... 5 Μειονεκτήματα... 6 Πιστοποίηση... 7 Φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡHTHΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ:ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ Σπουδάστριες: Καραγκούνη Μαρία Χαραλάµπους Μαρία Επιβλέπων Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή

Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία Από την Ευρωπαϊκή επιταγή στην Εθνική εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα»

«Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Β ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Βιολογικές καλλιέργειες - Μεσογειακή διατροφή- Δίαιτα» Ορεστιάδα, 2013-2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος ΜΕΡΟΣ Ι Α. Εισαγωγή στα Βιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας**

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** *Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Οικονομικής & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ LEADER+ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΜΟΣ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 AGROPOLE ΕΠΕ ΜΑΙΟΣ 2004 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογιστικής. Πτυχιακή Εργασία Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή

Τεχνολογικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογιστικής. Πτυχιακή Εργασία Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή Τεχνολογικό εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογιστικής Πτυχιακή Εργασία Μάρκετινγκ βιολογικών προϊόντων και Συμπεριφορά Καταναλωτή Επιβλέπων Καθηγητής:Σταυρούλα Καραβά Εισηγητής: Ιφιγένεια Καναρίδου

Διαβάστε περισσότερα

5. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Υπό ρος ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟ ΗΜΑΤΑ, Αναπλ. Καθηγητή ΤΕΙ Λάρισας.

5. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ. Υπό ρος ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟ ΗΜΑΤΑ, Αναπλ. Καθηγητή ΤΕΙ Λάρισας. 5. ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Υπό ρος ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΟ ΗΜΑΤΑ, Αναπλ. Καθηγητή ΤΕΙ Λάρισας. 5.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η βιολογική γεωργία είναι µία από τις εναλλακτικές µορφές γεωργικής παραγωγής και αποτελεί αντικείµενο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΩ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΩ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΗΩ ΔΗΩ ΔΗΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΗΩ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗ, ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ, ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ Βιολογική Γεωργία - Φυτική παραγωγή Νικόλαος Σιδηράς Αθήνα, 2005, σ. 295, 45 ευρώ, ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ

EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ EΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙΕ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ Τµήµα ιοίκησης Υπηρεσιών Υγείας ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: Γενετικά µεταλλαγµένοι οργανισµοί Επιβλέπουσα: Mαρία Μητροσύλη ΑΘΗΝΑ 2004 1 Summary The discovery

Διαβάστε περισσότερα

«Προβλήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη της βιολογικής. γεωργίας στην πυρόπληκτη περιοχή της ορεινής ζώνης

«Προβλήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη της βιολογικής. γεωργίας στην πυρόπληκτη περιοχή της ορεινής ζώνης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ «Προβλήματα και προοπτικές για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας στην πυρόπληκτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Μαυριλιδάκης Νεκτάριος Επιβλέπων καθηγητής: Μουστάκης Βασίλης Χανιά 2010

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας-

Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας- Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας- Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ασπασία Ευθυμιάδου, Λέκτορας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Γκούλτα,

Διαβάστε περισσότερα