Ενισχυτική διδασκαλία

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενισχυτική διδασκαλία"

Transcript

1 Ενισχυτική διδασκαλία Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Διδάσκων: Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α

2 Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των απαραίτητων εννοιών ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων. Χ. Σκουρλάς

3 Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε εισαγωγικές γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν βασικά θέματα σχεδίασης και υλοποίησης Πληροφοριακών Συστημάτων.

4 Στην ενότητα αυτή διατυπώνουμε τέσσερις ερωτήσεις και προσπαθούμε να απαντήσουμε στα πλαίσια της «κλασσικής» ανάλυσης συστημάτων: 1) Τι είναι ένα Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) και τι είναι ο κύκλος ζωής του; Αν υποτεθεί ότι παίζουμε το ρόλο του Αναλυτή Συστημάτων (ενδεχομένως και του προγραμματιστή, ταυτόχρονα) και εργαζόμαστε για την ανάλυση και το σχεδιασμό ενός Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ενός Οργανισμού ή μιας Επιχείρησης τότε είναι χρήσιμο να θεωρούμε ότι: Το ΠΣ μπορεί να μοντελοποιηθεί σαν ένα σύστημα κοινωνικών συσχετίσεων μεταξύ ανθρώπων που πρέπει να επιτελέσουν/ υποστηρίξουν τις λειτουργίες του Οργανισμού ή της Eπιχείρησης χρησιμοποιώντας ή παρέχοντας, ανάλογα με το ρόλο τους, τα απαραίτητα μέσα. Το πλαίσιο των δραστηριοτήτων των ανθρώπων αυτών καθορίζεται από τους περιορισμούς που επιβάλει η οργανωτική δομή του οργανισμού.

5 στην κλασική ανάλυση το ΠΣ αντιμετωπίζεται σαν ένα κοινωνικό σύστημα αποτελούμενο από τέσσερις (4) συσχετιζόμενες συνιστώσες: Αρχιτεκτονική και Οργανωτική δομή Συνήθως, εκφράζεται με οργανόγραμμα που αποτυπώνει τη συσχέτιση Διευθύνσεων, Τμημάτων κ.τ.λ. και συνοδεύεται από επεξηγηματικό κείμενο που περιγράφει λειτουργίες υπο-τμημάτων, προσωπικό κ.α. Ενσωματώνει τα παρακάτω: 1) Συσχετίσεις μεταξύ Διευθύνσεων, Τμημάτων κ.τ.λ. 2) Κανόνες, κανονισμούς και τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία παρέχονται υπηρεσίες 3) Κατανομή εργασιών, συντονισμός υπο-τμημάτων κ.τ.λ. 4) Ρόλος ατόμων 5) Δομή επικοινωνιών που απαιτείται για το συντονισμό και την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων

6 Λειτουργίες Περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του Οργανισμού/Επιχείρησης και των αναγκών των πελατών του Μέσα Όταν αναφερόμαστε σε μέσα, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα στοιχεία (data) και στις πληροφορίες που ενδιαφέρουν τον Οργανισμό/Επιχείρηση. Η πληροφορία αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε όλες τις συνιστώσες του ΠΣ (Σύμφωνα με πολλές γνωστές μεθοδολογίες, ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αποτύπωση της ροής της πληροφορίας στον οργανισμό και η μοντελοποίηση δεδομένων). Ενδιαφέρουν, ακόμη, ο εξοπλισμός, το λογισμικό, τα μέσα επικοινωνίας κ.τ.λ.

7 Προσωπικό Συμπεριλαμβάνει αριθμό και είδος προσωπικού και απαιτούμενες δεξιότητες, επίπεδο εκπαίδευσης, περιοχή(ές) εξειδίκευσης κ.τ.λ.

8 2) Ποιες είναι οι συνηθέστερες / κύριες δραστηριότητες του αναλυτή συστημάτων; Κατά την άποψή μου δύο είναι οι κύριες εργασίες: Αποτύπωση του υπάρχοντος συστήματος Προτάσεις για νέο (μελλοντικό) σύστημα Όπως είναι προφανές ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο προσεκτικός σχεδιασμός και η πραγματοποίηση της μετάπτωσης από το υπάρχον στο νέο σύστημα.

9 3) Ποια τα κύρια εργαλεία του αναλυτή; Η συνέντευξη, τα ερωτηματολόγια, η συλλογή και ανάλυση υλικού (εντύπων, εκτυπώσεων κ.τ.λ.), οι διαγραμματικές τεχνικές (data flow diagram, Entity-Relationship model, κ.τ.λ.) κ.τ.λ. Αυτά τα εργαλεία, συχνά, συνδέονται με συγκεκριμένες μεθοδολογίες (ανάλυσης κ.τ.λ.) που μπορεί να χρησιμοποιεί / υιοθετεί ο χώρος εργασίας σας.

10 4) Ποια τα «τυπικά» στάδια της ανάλυσης και του σχεδιασμού του ΠΣ; Υπάρχει μία μεγάλη συζήτηση και βιβλιογραφία γύρω από τις μεθοδολογίες και τα εργαλεία στο θέμα αυτό. Συνήθως, κάθε πρόταση αναφέρεται στον κύκλο ζωής του συστήματος, προσπαθεί να «τοποθετήσει» την ανάλυση αναφορικά με τον κύκλο ζωής του συστήματος, προδιαγράφει τις εργασίες της, δίνει επόμενες φάσεις κ.τ.λ. Έμφαση δίδεται, συνήθως, στη μελέτη σκοπιμότητας, στην επιλογή και αξιολόγηση εξοπλισμού και στην μετάπτωση στο νέο σύστημα.

11 Διατύπωση του προβλήματος Το πρόβλημα της υλοποίησης και σχεδίασης Εξειδικευμένων Πληροφοριακών Συστημάτων ή Υποσυστημάτων σε χαμηλής, μεσαίας ή ακόμα και υψηλής, ωρίμανσης οργανισμούς σε συνδυασμό με την απαίτηση για χαμηλό κόστος, υψηλή ταχύτητα εφαρμογής με περιορισμένους ανθρώπινους και υλικούς πόρους ανάγεται στην απλοποίηση των μεθοδολογικών προσεγγίσεων και των εργαλείων και στην επιλογή των κατάλληλων.

12 ΕΝΑ «ΠΡΑΚΤΙΚΟ» ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το μεθοδολογικό πλαίσιο Το Πληροφοριακό σύστημα (Π.Σ.) αντιμετωπίζεται (system view), στην εργασία μας, σαν ένα σύνολο που πρέπει να μελετηθεί σε κατευθύνσειςάξονες, όπως: 1. Οργανωτική δομή (οργανόγραμμα) και Αρχιτεκτονική συστήματος 2. πιθανοί χρήστες - ομάδες χρηστών 3. λειτουργίες του ΠΣ και παρεχόμενες υπηρεσίες 4. απαιτούμενα μέσα (resources) 5. συμμετοχή σε σχήματα συνεργασίας 6. προσωπικό - ρόλοι εμπλεκομένων προσώπων 7. πρότυπα υιοθετούμενα / χρησιμοποιούμενα στις λειτουργίες/ υπηρεσίες 8. ωριμότητα (maturity) τεχνολογίας και χρηστών 9. Οικονομικά στοιχεία 10. Προβολή του έργου και των υπηρεσιών (exploitation) 11. Tυποποίηση (και φιλικότητα) της Διεπαφής (interface) του χρήστη 12. Mετάπτωση στο νέο σύστημα.

13 Κύριες δραστηριότητες και παραδοτέα ανάλυσης συστημάτων 1) Καθορισμός Πιθανών χρηστών ( και ομάδων χρηστών) του ΠΣ Η εμπειρία μας έδειξε ότι αποτελεί κύριο τμήμα (ή και αντικείμενο ξεχωριστής) μελέτης σε κάθε περίπτωση η έρευνα αγοράς και ο καθορισμός των πιθανών χρηστών του ΠΣ. Συνοπτικά (και κάπως αξιωματικά) : Ένα ΠΣ σύστημα βασίζεται στους χρήστες του και υπάρχει για αυτούς. Σε αρκετές περιπτώσεις τα ΠΣ ή πολλά υποσυστήματά τους, οικοδομούνται χωρίς να υπάρχει πλήρως αποτυπωμένη η σχετική ανάγκη. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ικανοποιητικά ποσοτικά στοιχεία από τη χρήση του ΠΣ Σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς που να περιλαμβάνει πιθανούς χρήστες.

14 2) Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης (ή αποτύπωση του ΠΣ) Γίνεται με τη μέθοδο ελεύθερων συνεντεύξεων / συζητήσεων (που περιλαμβάνουν διατύπωση κρίσιμων ερωτήσεων) με ανθρώπους του φορέα του ΠΣ αλλά και άλλων φορέων και ειδικών. Συνοδεύεται από ερωτηματολόγια, συλλογή εντύπων, παρατήρηση λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες κ.τ.λ. Για την έγκυρη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης του ΠΣ αλλά και των μελλοντικών απαιτήσεων από τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες κτλ. (αλλά και σε πολλές άλλες από τις περιπτώσεις του παραπάνω πλαισίου) είναι πολύ χρήσιμο να ακολουθείται μία απλή μεθοδολογία:

15 Να διατυπώνονται κύρια σενάρια (Use Cases) χρησιμοποίησης του συστήματος, περιγραφής της λειτουργίας του, περιγραφής των ρόλων των εμπλεκομένων χρηστών στο ΠΣ κτλ. Για την διατύπωση κρίσιμων ερωτήσεων κατά τις συνεντεύξεις, αν εφαρμόζετε συγκεκριμένη μεθοδολογία υπάρχουν συγκεκριμένες υποδείξεις διαφορετικά ακολουθείται το πλαίσιο που καθορίζεται από γνωστές λίστες ελέγχου (checklists). Πολλές φορές κρίνεται σκόπιμο να γίνονται συνεντεύξεις για επιμέρους θέματα όχι μόνο με ανθρώπους του φορέα του ΠΣ αλλά και άλλων φορέων και ειδικών.

16 3) Προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας (ή προμελέτη) Συνήθως, γίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό, έχει σύντομη διάρκεια (1/2 έως 1 ½ μήνα) και καθορίζει τις προδιαγραφές για τη μελέτη σκοπιμότητας (που θα ακολουθήσει). Πιο συγκεκριμένα καθορίζει: Προϋπολογισμό μελέτης σκοπιμότητας Χρόνο εκπόνησης Ζητούμενα (εύρος έργου, πιθανές λύσεις που πρέπει να εξεταστούν κ.τ.λ.)

17 4) Μελέτη σκοπιμότητας Περιγράφει εναλλακτικές λύσεις (σενάρια) και επιλέγει προτείνει την επικρατέστερη λύση παραθέτοντας επιχειρήματα σχετικά με: Οικονομική σκοπιμότητα (cost benefit analysis) Τεχνική σκοπιμότητα ενώ παράλληλα καλύπτει / διερευνά άλλες πλευρές εξαρτώμενες από το συγκεκριμένο έργο π.χ. Νομικά παρακλάδια, πιθανές εμπλοκές, διαχείριση απορρήτων πληροφοριών κ.τ.λ. Χρησιμοποιεί την προμελέτη και ως ένα βαθμό προδιαγράφει το νέο, προτεινόμενο σύστημα. Συνήθως, υπάρχουν τρία τουλάχιστον σενάρια: «φτωχό», συντηρητικό Ενδιάμεσο Προχωρημένο Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν αποφεύγουμε το πρώτο σενάριο.

18 Περιεχόμενα μελέτης σκοπιμότητας 4.1) Εισαγωγή Μια σύντομη διατύπωση του προβλήματος το περιβάλλον υλοποίησης του συστήματος (τεχνολογικό πλαίσιο κ.τ.λ.) περιορισμοί που επιδρούν στο έργο (project) 4.2) Σύνοψη και προτάσεις για Διοίκηση (management) 4.3) Σενάρια Εναλλακτικές λύσεις Παρουσίαση εναλλακτικών λύσεων Κριτήρια επιλογής λύσης Προτεινόμενη λύση 4.4) Περιγραφή συστήματος (σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο / λύση) Συντομευμένη μορφή του υλικού που περιλαμβάνεται (ή θα περιληφθεί) στις Προδιαγραφές του νέου συστήματος (system specification) 4.5) Ανάλυση κόστους ωφέλειας (cost benefit analysis) Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι συνήθως το κόστος είναι χειροπιαστό, όχι όμως και το όφελος. 4.6) Υπολογισμός τεχνικού ρίσκου 4.7) Νομικά παρακλάδια εμπλοκές (legal ramifications) 4.8) Άλλα κρίσιμα σημεία (topics) εξαρτώμενα από το έργο

19 5) Εκπόνηση προδιαγραφών και πρόταση νέου συστήματος Βασίζεται στη μελέτη σκοπιμότητας και προτείνει ένα από τα εκεί περιγραφόμενα σενάρια συμπεριλαμβάνοντας αναλυτικότερα τις προδιαγραφές. Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι, συχνά, υπάρχει ένα είδος «ωρίμανσης» προδιαγραφών: Στην προμελέτη προτείνεται η αγορά / δημιουργία και λειτουργία βάσης δεδομένων Στη μελέτη σκοπιμότητας προτείνεται η αγορά εφαρμογής (προγραμμάτων) που δεν είναι δεμένη με συγκεκριμένη πλατφόρμα εξοπλισμού (proprietary). Στο στάδιο εκπόνησης αναλυτικών, λεπτομερών προδιαγραφών επιλέγεται συγκεκριμένη εφαρμογή (ες) που εξασφαλίζει (ουν) ανεξαρτησία από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

20 Διακήρυξη Όροι και προδιαγραφές (μειοδοτικού) διαγωνισμού για την προμήθεια του συστήματος Αξιολόγηση

21 Οι διαφάνειες που ακολουθούν έχουν ως στόχο να παρουσιάσουμε σύντομα τα περιεχόμενα των επόμενων διαλέξεων.

22 Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης 1. Οργανόγραμμα Επιτροπή Εποπτείας Βιβλιοθήκης Διευθυντής/τρια Γραμματεία / Γραφείο Προσωπικού Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Γραφείο Προϋπολογισμού & Οικονομικών Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Συλλογών Γραφείο Προσκτήσεων Γραφείο Καταλογογράφησης και Μεταδεδομένων Γραφείο Διαχείρισης Συλλογών. Αρχείων και Ειδικών Συλλογών Τμήμα Υπηρεσιών Χρηστών Γραφείο Πληροφόρησης, Δανεισμού και Διαδανεισμού Γραφείο Εκπαίδευσης Χρηστών Γραφείο Υποστήριξη Ηλεκτρονικών Μαθημάτων Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφόρησης Τμήμα Συστημάτων και Τεχνολογίας Γραφείο Συστημάτων και Τεχνικής Υποστήριξης Γραφείο Ψηφιακών Εφαρμογών, Έρευνας και Ανάπτυξης Θεματικές βιβλιοθήκες Περιφερειακές βιβλιοθήκες Φοιτητικά αναγνωστήρια

23 2. Λειτουργίες Παραδείγματα Επιτροπή Εποπτείας Βιβλιοθήκης, Διευθυντής/τρια, Γραμματεία / Γραφείο Προσωπικού Τήρηση Πρωτοκόλλου και αρχείου εγγράφων και Διεκπεραίωση και τήρηση όλων των εγγράφων της βιβλιοθήκης (εισερχόμενα, εξερχόμενα, αλληλογραφία, έγγραφα διαγωνισμού) Τήρηση πρακτικών των συνεδριάσεων της επιτροπής εποπτείας Διαχείριση αρχείου Προσωπικού Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης 1. Γραφείο Προϋπολογισμού & Οικονομικών Σύνδεσμος με την Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος Διαχείριση προϋπολογισμού και εποπτεία εξόδων Διαχείριση εσόδων Έλεγχος τιμολογίων προσκτήσεων υλικού 2. Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών Σύνδεσμος με την Τεχνική Υπηρεσία του Ιδρύματος Συντήρηση, επισκευές και ασφάλεια χώρων και εξοπλισμού βιβλιοθήκης

24 Τμήμα Συλλογών 1. Γραφείο Προσκτήσεων Περιοδικά Βιβλία Διαγωνισμός προμήθειας περιοδικών Διαγωνισμός βιβλιοδεσίας Παραγγελίες τίτλων περιοδικών στους προμηθευτές Παραλαβή, έλεγχος και καταγραφή στον online κατάλογο Αλληλογραφία με τους εκδότες και τους προμηθευτές Διεκπεραίωση τιμολογίων σε συνεργασία με οικονομική υπηρεσία Προμήθεια βιβλίων Ηλεκτρονικό υλικό Παραλαβή, πρώτη επεξεργασία βιβλιακού υλικού (σφραγίδα, αριθμός εισαγωγής, παράδοση σε θεματικές/περιφερειακές βιβλιοθήκες κ.λπ.) 2. Γραφείο Καταλογογράφησης και Μεταδεδομένων Βιβλιοθηκονομική επεξεργασία (περιγραφική καταλογογράφηση) και Holdings στο σύστημα αυτοματισμού βιβλιοθήκης Παραλαβή και επεξεργασία διδακτικών βιβλίων Καταλογογράφηση θεματική Αρχεία καθιερωμένων όρων

25 1. Γραφείο Διαχείρισης Συλλογών. Αρχείων και Ειδικών Συλλογών Διαχείριση πτυχιακών εργασιών Διαχείριση δωρεών Απογραφή, αποθήκευση, απόσυρση υλικού Βιβλιοδέτηση υλικού Συντήρηση υλικού Τμήμα Υπηρεσιών Χρηστών 1. Γραφείο Πληροφόρησης, Δανεισμού και Διαδανεισμού Εξυπηρέτηση χρηστών και δανεισμός Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση χρηστών μέσω Web εφαρμογής Διατήρηση ιστοσελίδας Καθοδήγηση και ενημέρωση χρηστών στο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο Δώστε παραδείγματα στις παρακάτω περιπτώσεις 2. Γραφείο Εκπαίδευσης Χρηστών 3. Γραφείο Υποστήριξη Ηλεκτρονικών Μαθημάτων 4. Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφόρησης

26 assign (πίνακας που καταχωρεί ποιοί υπάλληλοι απασχολούνται σε ποιά έργα) Empno Proj_code A_Time project (πίνακας έργων) Proj_code Description 100 PAYROLL 200 PERSONNEL 300 SALES emp (πίνακας υπαλλήλων) Empno Ename Job Hiredate Mgr Sal Comm Deptno 10 Codd ANALYST 1/1/ Elmasri ANALYST 2/5/ Navathe SALESMAN 7/7/ Date PROGRAMMER 4/5/ dept (πίνακας τμημάτων) Deptno Dname Loc 10 ACCOUNTING ATHENS 20 SALES LONDON 30 RESEARCH ATHENS 40 PAYROLL LONDON

27 Η μοντελοποίηση Όταν θέλουμε να μοντελοποιήσουμε ένα σύστημα βάσης δεδομένων σχεδιάζουμε ένα ειδικό μοντέλο για όλες τις εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν, το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΜΟΣ). Το μοντέλο αναπαριστά όλες τις οντότητες (entities) και τις μεταξύ τους συσχετίσεις (relationships).

28 Συμβολισμοί Peter Chen Navathe Elmasri Oracle Designer Case Tool UML MS ACCESS

29 Συμβολισμός Peter Chen: American Elections

30 YEAR WINNER W_ VOTE S W- PARTY W_ STATE LOSER L_ VOTES L_ PART Y EISENHOWER EISENHOWER KENNEDY JOHNSON NIXON NIXON NIXON CARTER REAGAN REAGAN REAGAN BUSH CLINTON CLINTON TEXAS TEXAS MASS. TEXAS CALIF. CALIF CALIF. STEVENSON STEVENSON NIXON GOLDWATER HUMPHREY WALLACE McGOVERN FORD CARTER ANDERSON MONDALE DOUKAKIS BUSH PERAULT IND IND IND =UBLICAN, =OCRAT, IND=INDEPENDENT

31 Ανάλυση δεδομένων (data analysis) Μοντελοποίηση - Κανονικοποίηση Δείγμα δεδομένων και Περιορισμοί (constraints) Κανονικοποίηση Τρίτη Κ.Μ. Μορφή Boyce-Codd Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΜΟΣ) Γράφουμε περιορισμούς (constraints): Year χαρακτηρίζει μοναδικά την εκλογική αναμέτρηση year winner, w-votes, w-party, w_state (Το έτος χαρακτηρίζει μοναδικά κάποιες στήλες που περιγράφουν την εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή αν σκεφτούμε το έτος μίας εκλογικής αναμέτρησης τότε αυτομάτως έρχεται στο μυαλό μας ακριβώς ένας νικήτης, ο Πρόεδρος, ακριβώς ένα κόμμα, αυτό που νίκησε στις εκλογές κτλ.) winner w_party, w_state (Ο νικητής, ανήκει ισόβια ως υποψήφιος στο ίδιο κόμμα και ξεκινά από την ίδια πολιτεία) year, loser l_votes

32 PRESIDENTS WINNER W- PARTY W_ STATE EISENHOWER KENNEDY JOHNSON NIXON CARTER REAGAN BUSH CLINTON TEXAS MASS. TEXAS CALIF. LOSERS LOSER L_ PARTY STEVENSON NIXON GOLDWATER HUMPHREY WALLACE McGOVERN FORD CARTER ANDERSON MONDALE DOUKAKIS BUSH PERAULT IND IND IND ELECTIONWINNER YEAR WINNER W_ VOTES EISENHOWER EISENHOWER KENNEDY JOHNSON NIXON NIXON CARTER REAGAN REAGAN BUSH CLINTON ELECTIONLOSER YEAR LOSER L_ VOTES STEVENSON STEVENSON NIXON GOLDWATER HUMPHREY WALLACE McGOVERN FORD CARTER ANDERSON MONDALE DOUKAKIS BUSH PERAULT

33

34 Ερωτήσεις

Ενισχυτική διδασκαλία

Ενισχυτική διδασκαλία Ενισχυτική διδασκαλία Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems) Μελέτη Περίπτωσης Αυτοματισμού Βιβλιοθήκης. Διδάσκων: Χ. Σκουρλάς, cskourlas@teiath.gr Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των απαραίτητων

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτική διδασκαλία

Ενισχυτική διδασκαλία Ενισχυτική διδασκαλία Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, cskourlas@teiath.gr Α θ ή ν α 2015-16 Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των απαραίτητων εννοιών ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βάσεις Δεδομένων I

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας. Βάσεις Δεδομένων I Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βάσεις Δεδομένων I Ενότητα 4: Σχεδίαση βάσεων δεδομένων. Εισαγωγή στη Μοντελοποίηση. Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων Χ. Σκουρλάς Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενισχυτική διδασκαλία στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Ενισχυτική διδασκαλία στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Ενισχυτική διδασκαλία στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 4: Θέματα ανάλυσης και σχεδιασμού Πληροφοριακών Συστημάτων. Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων (Ε) Εισαγωγή στην υλοποίηση σχεσιακών βάσεων δεδομένων

Βάσεις Δεδομένων (Ε) Εισαγωγή στην υλοποίηση σχεσιακών βάσεων δεδομένων Βάσεις Δεδομένων (Ε) Εισαγωγή στην υλοποίηση σχεσιακών βάσεων δεδομένων Εισαγωγή στη χρήση της γλώσσας SQL και στον προγραμματισμό εφαρμογών βάσεων δεδομένων Θα χρησιμοποιήσουμε το Σχεσιακό Σύστημα (προϊόν)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6)

ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6) ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (6) ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Μηχανικός Η/Υ & Πληροφορικής Διδάκτορας

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Ενότητα 2 Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Εισαγωγικές Έννοιες, εργασίες, τεχνικές, μέθοδοι, εργαλεία Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Η ιστορία των Βάσεων Δεδομένων History of the Database 1 Copyright 2013, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved. Στόχοι Το μάθημα αυτό καλύπτει τους ακόλουθους στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol. (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών)

Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol. (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών) Παρουσίαση Εφαρμογής i-flow Protocol (Ηλεκτρονική Διαχείριση Αλληλογραφίας Οργανισμών) Πληροφοριακό Σύστημα Dynamic Information Flow (i-flow) (1) Ολοκληρωμένη λύση Οργάνωσης Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 1 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή 2. Κύκλος ζωής ανάπτυξης Βάσεως Δεδομένων 3. Oracle SQL Developer Data

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική Ενότητα: Εκπαιδευτικό Λογισμικό. Αποθετήρια & Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι Ανάλυση εφαρμογής

Θεματική Ενότητα: Εκπαιδευτικό Λογισμικό. Αποθετήρια & Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι Ανάλυση εφαρμογής Θεματική Ενότητα: Εκπαιδευτικό Λογισμικό Αποθετήρια & Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι Ανάλυση εφαρμογής Ηράκλειο, 11/6/2014 Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι (ΑΕΠ) Οι ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι είναι ψηφιοποιημένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 3.1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 3.1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ 3. ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 3.1 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 3.2 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ 3.2.1 Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης

περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης Περιπτώσεις Χρήσης περιεχόμενα παρουσίασης Actors Σενάρια Περιεχόμενο περιπτώσεων χρήσης Πρότυπα περιπτώσεων χρήσης Διαγράμματα περιπτώσεων χρήσης περιπτώσεις χρήσης Τι θα κάνει το λογισμικό για κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων

Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων Μέθοδοι και Τεχνικές για τον Στρατηγικό Σχεδιασµό Πληροφοριακών Συστηµάτων (SISP) Στρατηγική και Διοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων Μάθηµα 2 No 1 Δοµή της Παρουσίασης l 1. Εισαγωγή l 2. Μεθοδολογία SISP

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο

Βάσεις Δεδομένων. Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων. Φροντιστήριο 1 ο Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Ανάλυση Απαιτήσεων Φροντιστήριο 1 ο 16-10-2008 Εισαγωγή - Ορισμοί Βάση Δεδομένων είναι μία συλλογή από σχετιζόμενα αντικείμενα Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 29 Οκτωβρίου 204 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ενότητα 1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 1-1 Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Εισαγωγή στο μάθημα Διαλέξεις / Εργαστήριο Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης

Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης Ανάλυση Περιπτώσεων Χρήσης ανάλυση απαιτήσεων ü Διαγράμματα Δραστηριότητας. Επιχειρησιακή μοντελοποίηση και ροή εργασιών σε περιπτώσεις χρήσης ü Μοντελοποίηση Πεδίου. Δημιουργία διαγραμμάτων κλάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (BATCH SYSTEMS) ΠΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (REAL TIME SYSTEMS) Γρ. Χονδροκούκης ΟΕ: Η είσοδος αποτελείται από ομοειδή στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται Π.Χ: Ο υπολογιστής ελέγχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς

Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Περιεχόμενα Μέρους Α Αναδιοργάνωση στους Οργανισμούς Αναδιοργάνωση ιαδικασιών Οργανισμών με έμφαση στη ημόσια ιοίκηση (Public Sector BPR) - Μέρος Α - 1) Ορισμοί 2) Τα αναμενόμενα οφέλη από την αναδιοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 10: Ανάπτυξη ΠΣ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 πμ Ενδεικτικά Περιεχόμενα Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 1.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου Εισαγωγικός Οδηγός Το έργο Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου To

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περιεχόμενα ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: Γνώσεις Υποδομής... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Επιχείρηση και Πληροφοριακό Σύστημα Διοίκησης... 15 1.1 Επιχείρηση... 16 1.1.1 Τι είναι Οργανισμός και τι είναι επιχείρηση (μια πρώτη ιδέα) 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Δραστηριότητες και Εργαλεία για τις Βιβλιοθήκες

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Δραστηριότητες και Εργαλεία για τις Βιβλιοθήκες Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Δραστηριότητες και Εργαλεία για τις Βιβλιοθήκες Αποστολή και Στόχος του ΕΚΤ Το ΕΚΤ είναι ο Εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων

Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων Ενότητα #7: UML Χρήστος Δρόσος Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ0) ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Εκτύπωση Σελίδας ΧΡΗΜΑΤΟΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα

Η συμβολή στην επιτυχία ενός οργανισμού, παρουσιάζοντας σχετικά δεδομένα με τη χρήση τεχνικών 2Δ ή 3Δ τεχνολογίας. Αρμοδιότητα Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator 1. Περιγραφή Ρόλου Τίτλος Προφίλ Σχε Σχεδιαστής Ψηφιακών Κινούμενων Σχεδίων ή Digital Animator Γνωστό και ως Ειδικός Σχεδιασμού 2Δ- 3Δ γραφικών,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Συστημάτων

Μοντελοποίηση Συστημάτων Εργασία για το μάθημα Μοντελοποίηση Συστημάτων 5 Νοεμβρίου 2015 Α. Στόχος Στην εργασία αυτή θα εξοικειωθείτε με τα πρώτα στάδια σχεδιασμού λογισμικού. Συγκεκριμένα, μετά την εκπόνηση της εργασίας θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων και Διαχείριση Έργων Learning

Διαβάστε περισσότερα

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions

Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions Ερεύνα ικανοποιήσης πελάτη για το Open Accounting και τις υπηρεσίες της Open System solutions 1 Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έχουν ειδικά συστήματα κρατήσεων για την διεκπεραίωση των επιχειρησιακών αναγκών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10%

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10% Κριτήρια Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει του ακόλουθου Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης. Παράλληλα με τα εν λόγω κριτήρια, θα συνυπολογισθεί η αξιοπιστία της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π.

Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π. Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοικτής Πρόσβασης Ε.Μ.Π. Μαρία Σινιγάλια Συντονίστρια Κάθετης Δράσης Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. Ιούνιος 2013 Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής

Dynamic Business Systems. Παρουσίαση Εφαρμογής Παρουσίαση Εφαρμογής Διαχείριση Αποθήκης Ειδών, Μητρώου και Τιμοκαταλόγων Προμηθευτών, Αξιολόγηση Προμηθειών μέσω Προσφορών Ειδών Dynamic Business Systems (Dynamic Supplies) Περιεχόμενα A. Η Εφαρμογή Dynamic

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤ Εξάμηνο Σπουδών ΜΑΘΗΜΑ: ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΤΟΥΣ 2009 2010 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων

ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκηση Πληροφοριακών Συστηµάτων ιάλεξη 4 η 4.1 Αρχιτεκτονική Επιχειρησιακών Εφαρµογών 4.2 1 Επιχειρησιακά Συστήµατα ή Επιχειρησιακά Συστήµατα ιαχείρισης Πόρων(ERPs) Συστήµατα ιαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Στόχοι του Μαθήματος - Εισαγωγή

Δομή και Στόχοι του Μαθήματος - Εισαγωγή ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Δομή και Στόχοι του Μαθήματος - Εισαγωγή Δομή και Στόχοι Μαθήματος Εισαγωγή Στόχοι του μαθήματος Δομή του μαθήματος Εργασία Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Διεξαγωγής Εργαστηρίου Ακ. Έτος

Οδηγός Διεξαγωγής Εργαστηρίου Ακ. Έτος Οδηγός Διεξαγωγής Εργαστηρίου Ακ. Έτος 2016-17 1 Σκοπός Εργαστηρίου Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αποκτήσει ο φοιτητής πρακτική εμπειρία στο αντικείμενο της σχεδίασης πληροφοριακών συστημάτων. Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των παραγόντων που συνδέονται με την εξέλιξη των συστημάτων ERP

Κατανόηση των παραγόντων που συνδέονται με την εξέλιξη των συστημάτων ERP Συστήματα ERP και βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών Κατανόηση των παραγόντων που συνδέονται με την εξέλιξη των συστημάτων ERP Βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών (BPR, CPI) Κατανομή μοντέλου επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case)

Εκπόνηση σχεδίων. 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) 1a. Διαδικασία Εκκίνησης (Project Initiation) Εκπόνηση σχεδίων Επιχειρηματικό σχέδιο έργου (Project Business Case) Καταστατικό Έργου (Project Charter) Επιχειρηματικό σχέδιο του Έργου (Project Business

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ0) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Το παρόν απογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ (ΟΠΣ-ΑΔΕ)

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ (ΟΠΣ-ΑΔΕ) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΛΕΓΧΩΝ (ΟΠΣ-ΑΔΕ) INTEGRATED LICENSING & INSPECTION MANAGEMENT SYSTEM (ILIMS) ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΣΗΜΟΜΥΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ0) ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση. Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ Επιχειρηματική Μοντελοποίηση Ιωάννης Σταμέλος Βάιος Κολοφωτιάς Πληροφορική Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟ.ΔΙ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Διασφάλιση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης των Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων I Ενότητα 2

Βάσεις Δεδομένων I Ενότητα 2 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Βάσεις Δεδομένων I Ενότητα 2: Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων Χ. Σκουρλάς Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

UML. Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις. Παραδείγματα

UML. Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις. Παραδείγματα ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ UML UML Γενικά χαρακτηριστικά Στοιχεία µοντέλων Συσχετίσεις ιαγράµµατα Παραδείγματα Ορισμός του μοντέλου Αποτελεί µια αφηρηµένη περιγραφή ενός Φυσικού συστήµατος. Αποτελεί ένα σχέδιο για την

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

από αναπτυξιακά προγράμματα στους οργανισμούς πληροφόρησης»

από αναπτυξιακά προγράμματα στους οργανισμούς πληροφόρησης» ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ KAI ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ «Αξιοποίηση υποδομών που δημιουργήθηκαν από αναπτυξιακά προγράμματα στους οργανισμούς πληροφόρησης» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥΣΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων:

Η Ενέργεια περιλαμβάνει ενδεικτικά τις ακόλουθες κατηγορίες Πράξεων: Ενέργεια 2.1.2 : Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου Για να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου που αφορά την πρωτοβάθμια, την δευτεροβάθμια γενική και τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε

Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε Το μάθημα Διδακτική Μαθημάτων Ειδικότητας φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τα επιστημονικά, επιστημολογικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της κάθε επιστήμης που πρόκειται να διδάξουν Πώς ένα επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Πεδία (Attributes) Συσχετίσεις (Relationships) Κλειδιά (Identifiers) Οντότητες είναι υποψήφια αρχεία

Πεδία (Attributes) Συσχετίσεις (Relationships) Κλειδιά (Identifiers) Οντότητες είναι υποψήφια αρχεία Λογικός σχεδιασμός Αρχείων Το μοντέλο οντοτήτων Οντότητες (Entities) Πεδία (Attributes) Συσχετίσεις (Relationships) Κλειδιά (Identifiers) Οντότητες είναι υποψήφια αρχεία Τι είναι Οντότητες Είναι συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών

1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών 1 Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών Τα Συστήματα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση καταχωρήσεων βιβλιοθηκών. Τα περιεχόμενα των βιβλιοθηκών αυτών είναι έντυπα έγγραφα, όπως βιβλία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ Π ΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ Π ΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ Υ Κ Λ Ο Υ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Υ Π Η Ρ Ε Σ Ι Ω Ν Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση Πεδίου

Μοντελοποίηση Πεδίου Μοντελοποίηση Πεδίου περιεχόμενα παρουσίασης Εννοιολογικές κλάσεις Συσχετίσεις εννοιολογικών κλάσεων Τύποι ιδιοτήτων Γενίκευση Συχνά σφάλματα μοντελοποίησης πεδίου Εννοιολογικές κλάσεις και κλάσεις λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Εργασία στην Ενότητα Πληροφορική-Πολυμέσα του ΜΠΣ «Γραφικές Τέχνες Πολυμέσα» του ΕΑΠ Μ. Μαργαριτόπουλος ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Σκοπός παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

γνωστικό περιβάλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών με σύγχρονες μεθόδους,

γνωστικό περιβάλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Σπουδών με σύγχρονες μεθόδους, Ενέργεια 2.1.3 : Ενίσχυση βιβλιοθηκών Η Ενέργεια των σχολικών βιβλιοθηκών με την ίδρυση των 499 πρώτων αποτελεί καθοριστικό εργαλείο υποστήριξης των Ενεργειών, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης

Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Επιχειρηµατικές ιαδικασίες: Εισαγωγικές Έννοιες & Αρχικά στάδια µοντελοποίησης 1o φροντιστήριο στο µάθηµα Ανάλυση και µοντελοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Πιττακού 2-4 & Περιάνδρου Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10558

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων

Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων ΕΣΔ516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων - Η ανατομία μιας βάσης δεδομένων Περιεχόμενα - Βιβλιογραφία Ενότητας Περιεχόμενα Ορισμοί Συστατικά στοιχεία εννοιολογικής σχεδίασης Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΜΕ ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ «ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΣΕΕ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Μελέτη Σκοπιμότητας Feasibility Study Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Ενότητα 3: Σχεδιασμός και Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Βάσεις Δεδομένων. Ενότητα 3: Σχεδιασμός και Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων. Αθανάσιος Σπυριδάκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Βάσεις Δεδομένων Ενότητα 3: Σχεδιασμός και Διαχείριση Βάσεων Δεδομένων Αθανάσιος Σπυριδάκος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

(ΟΔ043) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

(ΟΔ043) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ0) ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Εκτύπωση Σελίδας ΔΙΚΑΙΟ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Μάθημα: Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Εργαστήριο) Ανάλυση του άρθρου με τίτλο: «Intelligent Decision Support Systems» των Stephanie Guerlain,

Διαβάστε περισσότερα

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων

01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883. Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων 01 SOLUTIONS HELLAS Ε.Π.Ε. Χελμού 20, 151 25 Μαρούσι Αττικής Τηλ 215 55 00 880 FAX 215 55 00 883 e Prtcl-01 Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο & Διακίνηση Εγγράφων Συνοπτική Παρουσίαση Το σύστημα e Prtcl-01 Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud

Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Η Oracle ανακοίνωσε την πιο ολοκληρωμένη λύση στον τομέα της Ανάλυσης δεδομένων στο Cloud Το Oracle Analytics Cloud αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο δυνατοτήτων που περιλαμβάνει έτοιμο περιεχόμενο, εξειδικευμένα

Διαβάστε περισσότερα

09 Η γλώσσα UML II. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο

09 Η γλώσσα UML II. Τεχνολογία Λογισμικού. Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Χειμερινό εξάμηνο 09 Η γλώσσα UML II Τεχνολογία Λογισμικού Σχολή Hλεκτρολόγων Mηχανικών & Mηχανικών Yπολογιστών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Χειμερινό εξάμηνο 2017 18 Δρ. Κώστας Σαΐδης saiko@di.uoa.gr Μοντελοποίηση συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ07) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού 1 Συστήµατα Τηλεκπαίδευσης: Κύκλος ζωής εκπαιδευτικού υλικού Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 3 Το Εκπαιδευτικό Υλικό Το Εκπαιδευτικό Υλικό, έχει έντυπη

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. 39480/ Ε5 ΦΕΚ 764/ 3-4-2013) και λειτουργεί βάσει του Ν. 3685/16.07.2008/ΦΕΚ 148 τ.α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έτος πρώτης λειτουργίας: 1986

Έτος πρώτης λειτουργίας: 1986 Παρουσίαση Βιβλιοθήκης Παράρτηµα Σύρου Σύρος, Ιούνιος 2012 Η Βιβλιοθήκη Έτος ίδρυσης: 1984 Έτος πρώτης λειτουργίας: 1986 Μορφή: δίκτυο βιβλιοθηκών που δραστηριοποιούνται σε 6 νησιά. Έτος ίδρυσης Παραρτήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΟΔ08) ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΈΡΓΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΈΡΓΟΥ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ Έναρξη Ισχύος: 5/2009 Σελίδα 1 από 10 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας διαδικασίας είναι ο τεχνικός και λειτουργικός σχεδιασμός του έργου και ο λεπτομερής προγραμματισμός των απαιτούμενων ενεργειών για την

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιωμένη Εφαρμογή. Νέες δυνατότητες. Νέα Ιστοσελίδα

Βελτιωμένη Εφαρμογή. Νέες δυνατότητες. Νέα Ιστοσελίδα Βελτιωμένη Εφαρμογή Νέες δυνατότητες Νέα Ιστοσελίδα ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ WWW.ASEP.GR 1 ΦΟΡΕΙΣ Α.Σ.Ε.Π. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ WWW.ASEP.GR 2 Φάση Α: Α: Μελέτη Εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων

Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Διάγραμμα Οντοτήτων - Συσχετίσεων Παύλος Εφραιμίδης Βάσεις Δεδομένων Διάγραμμα Ο-Σ 1 Σχεδιασμός μιας Βάσης Δεδομένων Τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας Βάσης Δεδομένων είναι: Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών για πληροφόρηση Προϋπολογισμός: 2.013.363 Μερσίνη Μορελέλη-Κακούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην ανάλυση

Εισαγωγή στην ανάλυση Εισαγωγή στην ανάλυση & σχεδίαση Π.Σ. Τα προϊόντα λογισμικού έχουν (και αυτά) ένα κύκλο ζωής που ξεκινά από τη σύλληψη μιας νέας ιδέας για την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου προϊόντος και φθάνει μέχρι την

Διαβάστε περισσότερα

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης

Περιπτώσεις Χρήσης για το Π.Σ. ΜΟ.ΔΙ.Π. Κρήτης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Ε.Π.: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΠΡΑΞΗ: ΜΟΔΙΠ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ Περιπτώσεις Χρήσης για

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης

Σύστημα. Αντώνης Μαϊργιώτης Σύστημα Αντώνης Μαϊργιώτης Σε ένα οργανισμό υπάρχουν προβλήματα για λύση Η διεύθυνση του οργανισμού αναθέτει τη λύση στους κατάλληλους ανθρώπους Οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι είναι αυτοί που θέλουν τις κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. "ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ" Ταχ. Δ/νση : Πιττακού 2-4 & Περιάνδρου Αθήνα Ταχ.Κώδικας : 10558

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές

Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης θεωρητικού μαθήματος από τους Φοιτητές Βοήθεια Σύνδεση Εγγραφή Μoνάδα Διασφάλισης Ποιότητας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αρχική Σελίδα Έργο ΜΟ.ΔΙ.Π. (ΜΑ09) ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Εκτύπωση Σελίδας ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ - ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή

Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Βάσεις Δεδομένων Εισαγωγή Σκοποί ενότητας Εκμάθηση Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Δημιουργία E-R διαγραμμάτων 2 Περιεχόμενα ενότητας Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Διάγραμμα οντοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Τα στοιχεία των ΠΣ στο πλαίσιο της ΔΔ Μοντέλο Δεδομένων Data Model

Τα στοιχεία των ΠΣ στο πλαίσιο της ΔΔ Μοντέλο Δεδομένων Data Model Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής kat@uom.gr Τα στοιχεία των ΠΣ στο πλαίσιο της ΔΔ Μοντέλο Δεδομένων Data Model ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - Κ. - Κ. ΤΑΡΑΜΠΑΝΗΣ 2015 2015 1/ 1 Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Συστημάτων Πληροφορικής Απαντούν στα εξής ερωτήματα Ποιά βήματα θα ακολουθηθούν? Με ποιά σειρά? Ποιά τα παραδοτέα και πότε? Επομένως,

Διαβάστε περισσότερα

George Giaglis Athens University of Economics and Business Agenda 4 ης Συνάντησης

George Giaglis Athens University of Economics and Business Agenda 4 ης Συνάντησης George Giaglis Athens University of Economics and Business giaglis@aueb.gr Agenda 4 ης Συνάντησης E-Business Forum Τετάρτη 10 Νοεµβρίου, 2004 Agenda 18:00-18:15 18:15-20:00 Προσδιορισμός στόχων τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές δράσεις σε προγράμματα πληροφοριακής παιδείας: Ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων στο σύστημα διαχείρισης μάθησης LAMS

Εκπαιδευτικές δράσεις σε προγράμματα πληροφοριακής παιδείας: Ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων στο σύστημα διαχείρισης μάθησης LAMS Εκπαιδευτικές δράσεις σε προγράμματα πληροφοριακής παιδείας: Ανάπτυξη ψηφιακών μαθημάτων στο σύστημα διαχείρισης μάθησης LAMS Σαρακατσιάνου Δήμητρα, ell16060@uom.edu.gr Φαχαντίδης Νικόλαος, nfachantidis@uom.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαθησιακά Αντικείμενα για το μάθημα ΤΠΕ-Πληροφορική: Παιδαγωγική αξιοποίηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καθηγητής Αθανάσιος Τζιμογιάννης Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΙΤΥΕ «Διόφαντος» ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών

Διαφάνεια Μέρος 3 Υλοποίηση. Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.1 Μέρος 3 Υλοποίηση Κεφάλαιο 10 Διαχείριση αλλαγών Διαφάνεια 10.2 Διδακτικά πορίσματα Οι διάφορες αλλαγές που απαιτούνται για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου Δημιουργία ενός περιγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ενεργειών που διεκπεραιώνει η Γραμματεία της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Ε048.2, Έκδοση 4, Ημερ. Ισχύος:

Περιγραφή ενεργειών που διεκπεραιώνει η Γραμματεία της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Ε048.2, Έκδοση 4, Ημερ. Ισχύος: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ Περιγραφή ενεργειών που διεκπεραιώνει η Γραμματεία της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής Ε048.2, Έκδοση 4, Ημερ. Ισχύος: 01.04.2019 Α.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 3: Θεωρία, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας &

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας ΕΦΑΡΜΟΓΗ ERP ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Γιαννακόπουλος Ιωάννης Περιεχόμενα E.R.P. Ορισμός, Στόχοι Πλεονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα

Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Ψηφιακά Αποθετήρια: Η Ελληνική Πραγματικότητα Μάρα Νικολαΐδου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Διεθνές Συνέδριο Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης Εθνικό Ίδρυμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 435: ΑΛΛΗΛΕΠΙ ΡΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ακαδηµαϊκό Έτος 2004 2005, Χειµερινό Εξάµηνο 2 Η ΟΜΑ ΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΧΙΚΗΣ Ι ΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα