Ποιοτικά φρούτα. πληροφορίες και προτάσεις για τη λίπανση των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ποιοτικά φρούτα. πληροφορίες και προτάσεις για τη λίπανση των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο"

Transcript

1 Ποιοτικά φρούτα πληροφορίες και προτάσεις για τη λίπανση των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

2 2

3 1.0 Οικονομική σημασία εξέλιξη της καλλιέργειας των κυριότερων φυλλοβόλων οπωροφόρων Μηλιά. Οι ποικιλίες που συμβάλλουν στην παραγωγή μήλων είναι κυρίως οι: Ομάδα Red Delicious, Golden Delicious και G.Smith. Νέες ποικιλίες που εισήχθησαν είναι οι: Jonagold, Jonagored, Gala (διάφοροι κλώνοι), Fuji (διάφοροι κλώνοι) και μερικές άλλες. Πάντως στις νέες φυτεύσεις πρωτεύοντα ρόλο παίζουν οι κόκκινες ποικιλίες, παραλλαγές της Red Delicious και ειδικότερα οι τύπου Spur (Red Chief, Red Chief Camspur, Superchief, Scarlet spur κ.α.). Κατάλληλες περιοχές για επέκταση της μηλοκαλλιέργειας, θεωρούνται οι παραδοσιακές ορεινές και ημιορεινές περιοχές, των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Μαγνησίας, Λάρισας, Καστοριάς και Αρκαδίας. Η καλλιεργούμενη έκταση με μηλιές ανήλθε στα στρέμματα κατά το έτος Αχλαδιά. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με αχλαδιές παρουσίασαν σοβαρή μείωση μετά το 1990 οπότε και σταθεροποιήθηκαν στα στρέμματα περίπου από τα που ήταν το Αντίστοιχη μείωση παρατηρήθηκε και στην παραγωγή. Ενδεικνυόμενες ποικιλίες, για άμεση κατανάλωση, κατά τη θερινή και φθινοπωρινή περίοδο είναι: Από τις πρώιμες, η Κοντούλα 1/6 (Συργιαννίδη), η Αμάλθεια (Συργιαννίδη 1/7), η Etrusca, η Coscia και η Santa Maria. Ενδεικνυόμενες ποικιλίες για κατανάλωση κατά τη χειμερινή περίοδο, μετά από μακρά συντήρηση, είναι οι: Κρυστάλλι, Highland, Abate Fetel, Comice, Kaiser, η Williams κ.α. 1.3 Ροδακινιά. Η καλλιεργούμενη έκταση με ροδακινιές ανήλθε στα στρέμματα κατά το έτος Η κεντρική Μακεδονία αποτελεί την κυριότερη Περιφέρεια παραγωγής ροδακίνων. α. Επιτραπέζια ροδάκινα Η καλλιεργούμενη έκταση με ροδακινιές τα τελευταία χρόνια σταθεροποιήθηκε περί τα εκτάρια. Ενδεικνυόμενες ποικιλίες επιτραπέζιων κιτρινόσαρκων ροδακίνων, που καλύπτουν την περίοδο από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, κατά διαδοχική περίοδο ωρίμανσης, είναι οι: Early crest, Early may crest, May crest, Rich may, Spring crest, Spring belle, Royal glory, Flavor crest, Red haven, Sun cloud, Sun crest, Crest haven, Symphonie, O Henry, Red cal, Flaminia κ.α. Ενδεικνυόμενες ποικιλίες κιτρινόσαρκων νεκταρινιών, που καλύπτουν την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, κατά περίοδο ωρίμανσης, είναι οι: Adrianna, Rita star, Big top, Spring red, Fire bright, Stark sun glo, Red gold, Fantasia, Venus, Orion, Tasty free κ.α. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται. β. Συμπύρηνα-Βιομηχανικά ροδάκινα Η παραγωγή βιομηχανικών ροδακίνων στηρίζεται κυρίως στις κάτωθι ποικιλίες: Catherine, Fortuna, Loadel - πρώϊμες Α 37, Andross - μέσης εποχής Everts, Ε 45 - όψιμες

4 4 1.4 Κερασιά. Σήμερα η κερασιά καλλιεργείται σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας μας, ακόμη και στα νησιά, σε εκτάσεις που πλησιάζουν τα στρέμματα. Η καλλιεργούμενη έκταση κερασιάς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, εμφανίζει τάσεις ελαφράς ανόδου. Από αυτές τις εκτάσεις το 80 % περίπου βρίσκεται στη Μακεδονία, με επίκεντρο τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, όπου βρίσκεται το 65 % 70 % περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κερασιάς της χώρας μας. Ενδεικνυόμενες ποικιλίες, με διαδοχική ωρίμαση ανά πενθήμερο, που καλύπτουν την περίοδο από αρχές Μαΐου μέχρι τέλη Ιουνίου και ο καρπός τους είναι κατάλληλος για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγές, είναι οι: Bigarreau burlat, Larian, Bigarreau stark hardy giant, Van, Vogue, Lapins, Germersdorfer, Τραγανά Εδέσσης, Μπακιρτζέικα κ.α. με τους κατάλληλους επικονιαστές. Άλλες ποικιλίες που διαδόθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι η Early star, Grace star, Skeena, Sunburst, Cordia, Regina, Sweet heart κ.α. Οι ποσότητες κερασιών που εξάγονται κάθε χρόνο είναι σχετικά μικρές, της τάξης του 25 %. Yπάρχουν όμως δυνατότητες αύξησης στο μέλλον, ιδιαίτερα των πρώϊμων ποικιλιών. 1.5 Ακτινιδιά. Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς θεωρείται σήμερα ως μια από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας. Αν και άρχισε στα μέσα της δεκατίας του 70, η εξάπλωσή της έγινε με ταχύτατο ρυθμό. Η γρήγορη αύξηση οφείλεται κυρίως στο ικανοποιητικό εισόδημα που αποφέρει στους παραγωγούς λόγω των σχετικά μεγάλων στρεμματικών αποδόσεων και της τιμής που απολαμβάνει το προϊόν στην αγορά. Η οικονομική σημασία του ακτινιδίου αποκτά ιδιαίτερη σπουδαιότητα για τη χώρα μας καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 30 χώρες του εξωτερικού. Οι περαιτέρω προοπτικές για την καλλιέργεια του ακτινιδίου διαγράφονται ευνοϊκές, διότι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας είναι πρόσφορες σε πολλές περιοχές και οι παγκόσμια ζήτηση παρουσιάζει ανοδική τάση λόγω της υψηλής βιολογικής και διαιτητικής αξίας των καρπών. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ακτινιδιές κατά τα έτη παρουσίασαν σταδιακή αύξηση και ανήλθαν περί τα στρέμματα. Αύξηση παρουσίασε και η παραγωγή που ξεπέρασε τους τόννους. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται.

5 2.0 Η σημασία του καλίου και του μαγνησίου στη θρέψη των φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων Κάλιο Λειτουργικός ρόλος μεταβολισμός και μεταφορά υδατανθράκων, σύνθεση αμύλου, ενεργοποιητής ενζύμων, αύξηση μεριστωμάτων, ρυθμίζει το άνοιγμα των στοματίων των φύλλων, βελτιώνει την ποιότητα των καρπών (βελτίωση χρωματισμού κόκκινα μήλα, κεράσια, ροδάκινα - αύξηση περιεκτικότητας καρπών σε διαλυτά στερεά) ρυθμίζει την σπαργή των κυττάρων (ωσμωτική ρύθμιση) μεταφορά προϊόντων φωτοσύνθεσης ενεργειακές σχέσεις μεταφορά ενέργειας πρόσληψη αζώτου και βιοσύνθεση πρωτεϊνών ελέγχει την ηλεκτρική ισορροπία του κυτοπλάσματος αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες αυξάνει την ανθεκτικότητα σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος, αλκαλικά, αλατούχα εδάφη κλπ) Συνθήκες εμφάνισης τροφοπενίας καλίου Αμμώδη εδάφη Όξινα εδάφη Οργανικά εδάφη Συμπτώματα τροφοπενίας καλίου Στα πρώτα στάδια εμφανίζεται περιφερειακή χλώρωση, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε νέκρωση ενώ ταυτόχρονα μετακινείται προς το κέντρο του ελάσματος. Επειδή το κάλιο είναι ευκίνητο μέσα στα φυτά, τα συμπτώματα τροφοπενίας εμφανίζονται κατ αρχήν στο έλασμα των παλαιότερων φύλλων.

6 6 2.2 Μαγνήσιο Λειτουργικός ρόλος Σύνθεση χλωροφύλλης Λειτουργία της φωτοσύνθεσης Μεταβολισμός του φωσφόρου Συμμετέχει στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπιδίων Συμπαράγοντας σε πολλά ένζυμα Συστατικό ριβοσωμάτων, σχετίζεται με την πρωτεινοσύνθεση Βοηθάει στην ανταλλαγή ιόντων μεταξύ διαφόρων περιοχών του κυττάρου Ενεργοποιεί το σχηματισμό των πολυπεπτιδικών αλυσίδων από τα αμινοξέα Συνθήκες εμφάνισης τροφοπενίας μαγνησίου Αμμώδη εδάφη Όξινα εδάφη Σε εδάφη που άλλοτε ήταν όξινα και δέχθηκαν ασβέστωση με καθαρές μορφές ασβεστίου (χωρίς προσμίξεις μαγνησίου) Εδάφη πτωχά σε οργανική ουσία και πλούσια σε οξείδια του τύπου 1:1 Εδάφη που δέχτηκαν άφθονες ποσότητες καλιούχων λιπασμάτων Συμπτώματα τροφοπενίας μαγνησίου Στα πρώτα στάδια εμφανίζεται μεσονεύρια χλώρωση. Σε περιπτώσεις οξείας έλλειψης παρατηρείται νέκρωση των ιστών. Επειδή το μαγνήσιο είναι ευκίνητο μέσα στα φυτά, τα συμπτώματα τροφοπενίας εμφανίζονται κατ αρχήν στα έλασμα των παλαιότερων φύλλων.

7 3.0 ΛΙΠΑΝΣΗ ΜΗΛΙΑΣ ΑΧΛΑΔΙΑΣ Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα: Πριν από την εγκατάσταση είναι σκόπιμη η ενσωμάτωση με όργωμα στο έδαφος οργανικής ουσίας (κοπριά), φωσφορικών και καλιούχων λιπασμάτων. Η ποσότητα φωσφόρου και καλίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εδάφους. Ενδεικτικά η ενσωμάτωση στο έδαφος κιλών Ρ 2 O 5 /στρ. και κιλών Κ 2 O/στρ. πριν από τη φύτευση των δενδρυλλίων τα εφοδιάζει τα πρώτα χρόνια. 3.2 Νεαρά δένδρα Η ποσότητα της αζωτούχου λίπανσης μεταβάλλεται ανάλογα με την ηλικία, καθώς και με το μήκος της ετήσιας βλάστησης. Μηλιά μέχρι το 5 έτος (μέχρι την έναρξη της πλήρους καρποφορίας) Ηλικία Προσθήκη Ν (κιλά/στρέμμα) Προσθήκη Ρ 2 O 5 (κιλά/στρέμμα) Προσθήκη Κ 2 O (κιλά/στρέμμα) 1 2, , , , , Αχλαδιά μέχρι το 5ο έτος (μέχρι την έναρξη της πλήρους καρποφορίας) Κατά μέσο όρο συστήνονται 1,68 2,8 κιλά Ν/στρ.

8 8 3.3 Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά δένδρα μηλιάς αχλαδιάς Στοιχεία Εποχή λίπανσης Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (απόδοση 3 4 τον./ στρ., 100 δέντρα/στρ.) Προϊόντα της K+S KALI GmbH Δόση λιπασμάτων kg /στρ Φαινολογικό Στάδιο Μέθοδος εφαρμογής Ν (Άζωτο) Συνολικά Φεβρουάριος: Αμμωνιακή μορφή Μάρτιος-Απρίλιος: Νιτρική μορφή Μάιος-Ιούνιος Νιτρική μορφή Μηλιές: kg Αχλαδιές: kg συγκέντρωση Ν στο έδαφος) Αζωτούχα λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Μετά την καρπόδεση Επιφανειακά Υδρολίπανση Σεπτέμβριος/ μέσα Οκτωβρίου Μετασυλλεκτικά Επιφανειακά/ Υδρολίπανση Φώσφορος (P 2 O 5 ) Δεκέμβριο - Ιανουάριο 6 15 kg Ανάλογα με τη συγκέντρωση P στο έδαφος Φωσφορικά λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Eνσωμάτωση Συνολικά kg συγκέντρωση Κ στο έδαφος) Κάλιο (Κ 2 O) Δεκέμβριο- Ιανουάριο kg ή Ανάπτυξη του καρπού Επιφανειακά Επιφανειακά Ιούνιο- Αύγουστο 5 kg ή 8 12 πριν την αλλαγή του χρώματος Υδρολίπανση Μαγνήσιο ( ΜgO) Δεκέμβριο ή Με την χρήση του Patentkali καλύπτουμε τις ανάγκες σε Κάλιο & Μαγνήσιο Ανάπτυξη του καρπού Επιφανειακά Προτείνουμε διαφυλλικές εφαρμογές με EPSO Microtop & EPSO Compitop 2 5 % ή 1,5 kg 2,5 kg / στρέμμα μετά την άνθιση 2 3 φορές ανά 20 ήμερο Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης έλλειψης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετασυλλεκτική χορήγηση Κ.

9 9 3.4 Σχέση Κ με άλλα θρεπτικά στοιχεία Το κάλιο έχει θετική επίδραση στην ποιότητα των καρπών. Οι ευεργετικές επιδράσεις του καλίου λαμβάνουν χώρα όταν οι σχέσεις του με τα στοιχεία Ν, Ca και Mg είναι μέσα σε ορισμένα όρια. Έτσι, η σχέση Ν/Κ στα φύλλα πρέπει να είναι κοντά στο 1,25/1, ενώ η αντίστοιχη Κ+Mg/Ca στους καρπούς πρέπει να βρίσκεται γύρω στο 20 και πάντως όχι μεγαλύτερη από 25. Η τελευταία αυτή σχέση είναι καθοριστική για την εκδήλωση στα μήλα της ανωμαλίας της φυσιολογίας «πικρή κηλίδωση». Το Κ είναι το στοιχείο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στους καρπούς από οποιοδήποτε άλλο επομένως η χορήγησή του είναι μείζονος σημασίας. 3.5 Άλλα στοιχεία: Το ασβέστιο έχει μεγάλη σημασία στην ποιότητα και τη συντηρησιμότητα των καρπών. Αντιμετώπιση της έλλειψής του γίνεται με ψεκασμούς των δένδρων με σκευάσματα ασβεστίου. Οι ψεκασμοί ξεκινούν από νωρίς την άνοιξη με την πτώση των πετάλων και συνεχίζονται μέχρι και τη συγκομιδή. Συμπτώματα πικρής κηλίδωσης σε καρπούς μηλιάς Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση τροφοπενίας ψευδαργύρου η οποία διορθώνεται κυρίως με διαφυλλικούς ψεκασμούς. Τροφοπενία ψευδαργύρου σε δένδρα μηλιάς

10 Επίδραση του καλίου σε δένδρα μηλιάς, στην απόδοση και στην ποιότητα των καρπών Αυξάνει το βάρος του καρπού και κατά συνέπεια την παραγωγή Αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά, σε οργανικά οξέα, σε βιταμίνη C, την οξύτητα και γενικά βελτιώνει τη γεύση Βελτιώνει το ερυθρό χρώμα του φλοιού των καρπών Ππροσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ηλιακά εγκαύματα, ξηρασία, ψύχος κλπ) Ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα εκδήλωσης των ανωμαλιών της φυσιολογίας των καρπών στο βαθμό που δεν υπάρχει ανταγωνισμός με το ασβέστιο Τροφοπενία Καλίου σε φύλλα μηλιάς Τροφοπενία Καλίου σε φύλλα αχλαδιάς Τροφοπενία Βορίου σε μήλα και αχλάδια Tροφοπενία Μαγγανίου σε φύλλα μηλιάς Τροφοπενία Μαγνησίου σε φύλλα μηλιάς

11 4.0 ΛΙΠΑΝΣΗ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ, ΒΕΡΙΚΟΚΙΑΣ, ΚΕΡΑΣΙΑΣ 11 Ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα έτη της εγκατάστασης των δένδρων: 4.1 Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα: Πριν από την εγκατάσταση είναι σκόπιμη η ενσωμάτωση με όργωμα στο έδαφος οργανικής ουσίας (κοπριά), φωσφορικών και καλιούχων λιπασμάτων. Η ποσότητα φωσφόρου και καλίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα της ανάλυσης του εδάφους. 4.2 Δένδρα μέχρι την έναρξη της καρποφορίας: Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για κάθε έτος ηλικίας μέχρι το δένδρο ροδακινιάς να εισέλθει σε καρποφορία, παρέχονται περίπου 70 γρ. Ν/δένδρο. Τρόπος εφαρμογής: Συνήθως η διασπορά των λιπασμάτων γίνεται κάτω από την κόμη των δένδρων σε απόσταση 0,5 1 μ από τον κορμό σε 2 ομόκεντρους κύκλους. Τα φωσφοροκαλιούχα λιπάσματα μπορούν να ενσωματωθούν και σε αυλάκια (βάθους εκ.) που ανοίγονται στις δύο πλευρές της κόμης. Σε αρδευόμενους οπωρώνες υπάρχει δυνατότητα τα λιπάσματα να παρέχονται μαζί με την άρδευση (υδρολίπανση).

12 4.3 Ροδακινιά Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά δένδρα Στοιχεία Εποχή λίπανσης Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (40 δένδρα/στρ.) Προϊόντα της K+S KALI GmbH Δόση λιπασμάτων kg /στρ Στάδιο Εφαρμογή ( N) Άζωτο ( P 2 O 5 ) Φώσφορος Επιτραπέζιες ποικιλίες α) Υπερπρώιμες β) Πρώιμες γ) Μέσες Συμπύρηνες ποικιλίες Δεκέμβριο- Ιανουάριο 8 10 kg (απόδοση 1,5 τόν./στρ) kg (απόδοση 2 τόν./στρ) kg (απόδοση 3 τόν./στρ) kg (απόδοση 4 τόν./στρ) συγκέντρωση P στο έδαφος) α) Επιτραπέζιες ποικιλίες 6 10 kg β) Συμπύρηνες ποικιλίες 8 12 kg ή διπλάσια ποσότητα για κάθε 2έτη α) δόση Νοέμβριο- Αρχές Μαρτίου Επιτραπέζιες ποικιλίες συγκέντρωση K στο έδαφος) kg ή Αζωτούχα λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Φωσφορικά λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Tο % της συνολικής ποσότητας του αζώτου δίνεται ως βασική λίπανση και το υπόλοιπο σε 2 3 επιφανειακές δόσεις συμπεριλαμβανομένης και μετασυλλεκτικής (πλην των υπερπρώιμων και πρώιμων ποικιλιών που δίνεται ως βασική σε μια δόση). έως φούσκωμα οφθαλμών επιφ. & υδρολίπανση Ενσωμάτωση ( Κ 2 O) Κάλιο Συμπύρηνες ποικιλίες β) δόση Ιούνιο- Ιούλιο (για όψιμες ποικιλίες) kg ή 2 3 kg ή Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακή Υδρολίπανση ( ΜgO) Μαγνήσιο Δεκέμβριο Με την χρήση του Patentkali καλύπτουμε τις ανάγκες σε Κάλιο & Μαγνήσιο 4 6 kg συγκέντρωση Mg στο έδαφος) ή Ιούνιο- Αύγουστο Ανάπτυξη καρπού Υδρολίπανση 5 10 Προτείνουμε διαφυλλικές εφαρμογές με EPSO Microtop & EPSO Compitop με 2 5 % ή 1,5 kg 2,5 kg / στρέμμα μετά την άνθιση 2 3 φορές ανά 15 ήμερο Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης έλλειψης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετασυλλεκτική χορήγηση Κ.

13 Άλλα στοιχεία: Συχνή είναι η εμφάνιση τροφοπενιών ψευδαργύρου, μαγγανίου, βορίου και σιδήρου. Πολύ καθοριστική σχέση όσον αφορά την κανονική καρποφορία των δένδρων είναι ο λόγος Ν/Κ στα φύλλα. Στη ροδακινιά οι ιδανικές τιμές αυτού του λόγου κυμαίνονται μεταξύ 1,50/1 και 1,70/ Επίδραση του καλίου σε δένδρα ροδακινιάς, στην απόδοση και στην ποιότητα των καρπών Αυξάνει το βάρος του καρπού και κατά συνέπεια την παραγωγή Βελτιώνει το ερυθρό χρώμα του φλοιού Ππροσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος κλπ) Αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά, την οξύτητα, και γενικά βελτιώνει τη γεύση τους Μειώνει την προσυλλεκτική καρπόπτωση Τροφοπενία καλίου σε φύλλα ροδακινιάς Τροφοπενία μαγνησίου σε φύλλα ροδακινιάς Tροφοπενία ψευδαργύρου σε φύλλα ροδακινιάς Τροφοπενία σιδήρου σε φύλλα ροδακινιάς

14 4.4 Βερικοκιά Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά δένδρα Στοιχεία Εποχή λίπανσης Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (απόδοση ανά στρέμμα: 1,5 2 τόν. 40 δένδρα/στρ.) Προϊόντα της K+S KALI GmbH Δόση λιπασμάτων kg / στρ Στάδιο Εφαρμογή Συνολικά kg συγκέντρωση Ν στο έδαφος) Επιφανειακά Ν (Άζωτο) Φεβρουάριος 70 % 7 9 kg Αζωτούχα λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Ανάπτυξη καρπού Μάιος 20 % 2 3 kg Υδρολίπανση (P 2 O 5 ) Φώσφορος Δεκέμβριος- Ιανουάριος 6 12 kg συγκέντρωση Ρ στο έδαφος) Φωσφορικά λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Ενσωμάτωση ( Κ 2 O) Κάλιο Δεκέμβριο- Ιανουάριο kg συγκέντρωση K στο έδαφος) ή Επιφανειακά Με την χρήση του Patentkali καλύπτουμε τις ανάγκες σε Κάλιο & Μαγνήσιο ( ΜgO) Μαγνήσιο Δεκέμβριο 3 5 kg συγκέντρωση Mg στο έδαφος) Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακά Μάιο-Ιούνιο 3 5 Υδρολίπανση Προτείνουμε διαφυλλικές εφαρμογές με EPSO Compitop 2 3 % ή 1,5 kg 2,5 kg / στρέμμα μετά την άνθιση 2 3 φορές ανά 15 ήμερο Σε περιπτώσεις διαπιστωμένης έλλειψης μπορεί να πραγματοποιηθεί και μετασυλλεκτική χορήγηση Κ Αναλογία Ν/Κ στη βερικοκιά: Πολύ καθοριστική σχέση όσον αφορά την κανονική καρποφορία των δένδρων είναι ο λόγος Ν/Κ. Στη βερικοκιά οι ιδανικές τιμές αυτού του λόγου κυμαίνονται μεταξύ 0,80/1 έως 0,90/1 στα φύλλα και το οποίο δείχνει ότι η βερικοκιά παρουσιάζει μεγαλύτερες ανάγκες σε κάλιο παρά σε άζωτο Άλλα στοιχεία: Συχνή είναι η εμφάνιση τροφοπενιών ψευδαργύρου, βορίου και σιδήρου.

15 4.5 Κερασιά Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά δένδρα Στοιχεία Εποχή λίπανσης Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (απόδοση ανά στρέμμα: 0,5 1 τόν. 70 δένδρα/στρέμμα) Άζωτο (N)* Συνολικά Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 8 12 kg συγκέντρωση Ν στο έδαφος) 6 10 kg Προϊόντα της K+S KALI GmbH Δόση λιπασμάτων kg / στρ Αζωτούχα λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Στάδιο Αύγουστο 2 kg Μετασυλλεκτικά Εφαρμογή Επιφανειακά Υδρολίπανση Φώσφορος (P 2 O 5 ) Δεκέμβριος 4 6 kg συγκέντρωση Ρ στο έδαφος) ή διπλάσια ποσότητα για κάθε διετία Φωσφορικά λιπάσματα Η δόση καθορίζεται από τον τύπο του λιπάσματος Ενσωμάτωση Κάλιο (Κ 2 O) Ιανουάριος- Φεβρουάριος 6 12 kg συγκέντρωση K στο έδαφος) ή διπλάσια ποσότητα για κάθε διετία ή Επιφανειακά Με την χρήση του Patentkali καλύπτουμε τις ανάγκες σε Κάλιο & Μαγνήσιο Μαγνήσιο (ΜgO) Ιανουάριο 3 4 kg συγκέντρωση Mg στο έδαφος) Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακά Απρίλιο 3 4 Υδρολίπανση Προτείνουμε διαφυλλικές εφαρμογές με EPSO Compitop 2 5 % ή 1,5 kg 2,5 kg / στρέμμα μετά την άνθιση 2 3 φορές ανά 10 ήμερο *Η αζωτούχος λίπανση ρυθμίζεται ανάλογα με το υποκείμενο, την ηλικία, τη γονιμότητα του εδάφους, την παραγωγή και την ανάπτυξη του δένδρου.

16 Αναλογία Ν/Κ στην κερασιά: Πολύ καθοριστική σχέση όσον αφορά την κανονική καρποφορία των δένδρων είναι ο λόγος Ν/Κ στα φύλλα. Στην κερασιά η ιδανική τιμή αυτού του λόγου κυμαίνεται γύρω στο 1,25/ Άλλα στοιχεία: Συχνή είναι η εμφάνιση τροφοπενιών ψευδαργύρου, βορίου και σιδήρου. Τροφοπενία σιδήρου σε φύλλα κερασιάς Τροφοπενία μαγνησίου σε φύλλα κερασιάς Tροφοπενία μαγγανίου σε φύλλα κερασιάς

17 5.0 ΛΙΠΑΝΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ 17 Ενδεικτική λίπανση κατά τα πρώτα έτη της εγκατάστασης των πρέμνων: 5.1 Κατά την εγκατάσταση του οπωρώνα: Πριν από την εγκατάσταση είναι σκόπιμη η ενσωμάτωση με όργωμα στο έδαφος οργανικής ουσίας (κοπριά), φωσφορικών και καλιούχων λιπασμάτων. Οι ποσότητες είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως των φυσικών ιδιοτήτων και της χημικής σύστασης του εδάφους. Για το λόγο αυτό πριν από κάθε εγκατάσταση ακτινιδεώνα πρέπει να προηγείται εδαφολογική ανάλυση. Ενδεικτικές τιμές είναι κιλά P 2 O 5 /στρέμμα και Κ 2 Ο/ στρέμμα. 5.2 Ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία Oι ποσότητες σε χιλιόγραμμα ανά στρέμμα και ανά έτος που προσλαμβάνονται από την ακτινιδιά στις διάφορες ηλικίες και με τις αντίστοιχες παραγωγές ανά στρέμμα είναι οι εξής: Ηλικία (έτη) Παραγωγή (τόνοι/στρέμμα) N P K Mg Ca S 3 1,0 7,4 1 9,6 1,3 7 1,3 4 2,0 12,6 1,6 16 2,1 11,7 2,1 >5 2,0 9,4 1,2 13,3 1,4 9,3 1,5 >5 3,0 12,9 1,7 18,2 2,1 12,7 2,2 >5 4,0 16,5 2,2 23,1 2,7 16,2 2,8 Από τον πίνακα φαίνεται πως οι προσλαμβανόμενες ποσότητες του καλίου είναι μεγαλύτερες και αυτού του αζώτου.

18 Ενδεικτική λίπανση σε παραγωγικά πρέμνα Στοιχεία Εποχή λίπανσης Δοσολογία στοιχείων kg/στρ (απόδοση ανά στρέμμα: 3,5 τόν. 50 φυτά/στρ) Προϊόντα της K+S KALI GmbH Δόση λιπασμάτων kg / στρ Στάδιο Εφαρμογή Ν (Άζωτο) Συνολικά Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 65% kg συγκέντρωση Ν στο έδαφος) kg Αζωτούχα λιπάσματα Μέχρι έκπτυξη οφθαλμών Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακά Ιούνιος-Ιούλιος 35% τμηματικά 7 kg υδρολίπανση (P 2 O 5 ) Φώσφορος Δεκέμβριος 6 12 kg συγκέντρωση P στο έδαφος) Φωσφορικά λιπάσματα Ενσωμάτωση Συνολικά kg συγκέντρωση K στο έδαφος) Επιφανειακά (Κ 2 O) Κάλιο Δεκέμβριο- Ιανουάριο kg ή Επιφανειακά Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακά Ιούνιο- Αύγουστο 10 kg ή Υδρολίπανση Με την χρήση του Patentkali καλύπτουμε τις ανάγκες σε Κάλιο & Μαγνήσιο (MgO) Μαγνήσιο Δεκέμβριο 6 8 kg συγκέντρωση Mg στο έδαφος) Ανάπτυξη καρπού Επιφανειακά Ιούνιο- Αύγουστο Υδρολίπανση Προτείνουμε διαφυλλικές εφαρμογές με EPSO Microtop & EPSO Compitop 2 5 % ή 1,5kg 2,5 kg / στρέμμα μετά την άνθιση 2 3 φορές ανά 20 ήμερο

19 Κάλιο (K) Συμπτώματα ανεπάρκειας εκδηλώνονται αμέσως μετά το άνοιγμα των βλαστοφόρων οφθαλμών. Αργότερα εκδηλώνεται περιφερειακή χλώρωση στα φύλλα. Σύνηθες φαινόμενο είναι, ιδίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ή την πνοή των ξηρών ανέμων, η συστροφή των άκρων του φύλλου προς την επάνω επιφάνεια. Στο έδαφος το επίπεδο καλίου πρέπει να είναι ppm, ενώ στα φύλλα 2-3,7 %. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό του Κ συγκεντρώνεται στους καρπούς και στα φύλλα (>60%), είναι αναγκαία η αναπλήρωσή του κάθε έτος μέσω των αποθεμάτων του εδάφους ή των λιπασμάτων Μαγνήσιο (Mg). Σε χρονιές που επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις κατά τον χειμώνα και την άνοιξη παρατηρούνται οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας μαγνησίου. Παρατηρείται μεσονεύρια χλώρωση που ξεκινά από τα παλαιότερα φύλλα. Ανεπάρκεια του στοιχείου μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων καλιούχων λιπασμάτων. Τροφοπενία καλίου σε φύλλα ακτινιδιάς. Τροφοπενία μαγνησίου σε φύλλα ακτινιδιάς.

20 Σίδηρος (Fe). Η ανεπάρκεια του σιδήρου είναι η πιο ορατή τροφοπενία που παρατηρείται σε εδάφη με μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου και ως εκ τούτου με υψηλό ph. Η αντιμετώπιση της χλώρωσης γίνεται στη πράξη με την χρήση οργανικών (χηλικών) ενώσεων σιδήρου Ψευδάργυρος (Zn). Στο έδαφος εφαρμογή λιπασμάτων ψευδαργύρου, μπορεί να γίνει μόνο σε εδάφη όξινα και ελαφράς μηχανικής σύστασης. Η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου γίνεται κυρίως με ψεκασμούς κατά τη χειμερινή περίοδο ή την άνοιξη. 5.5 Επίδραση του καλίου σε πρέμνα ακτινιδιάς στην απόδοση και στην ποιότητα των καρπών Αυξάνει το βάρος του καρπού, τον αριθμό των καρπών και κατά συνέπεια την παραγωγή Αυξάνει την ξηρά ουσία των καρπών Αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά Αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε βιταμίνη C Αυξάνει την περιεκτικότητα των καρπών σε φαινόλες Ππροσδίδει ένα βαθμό ανθεκτικότητας σε αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία, ψύχος κλπ). Τροφοπενία σιδήρου σε ακτινιδιά.

21 6.0 Αναλύσεις εδάφους και φύλλων 21 Τιμές επάρκειας θρεπτικών στοιχείων στα φύλλα διαφόρων καλλιεργειών Καλλιέργεια N P K Ca Mg Β Mn Zn Fe % ξηρού βάρους ppm ξηρού βάρους Μηλιά 1,9 2,3 0,18 0,30 1,3 1,6 1,3 2,2 0,25 0, Ροδακινιά 2,2 3,2 0,18 0,35 1,5 3 1,5 2,5 0,3 0, Κερασιά 2 2,8 0,18 0,30 1,6 2 1,2 2 0,3 0, Βερικοκιά 2 2,5 0,18 0, ,5 2,5 0,3 0, Ακτινιδιά 2,3 2,95 0,2 0, ,5 4 0,4 0, Τιμές επάρκειας θρεπτικών στοιχείων* στο έδαφος. Καλλιέργεια P K Ca Mg Β Mn Zn Fe Cu ppm Μηλιά ,75 1, , ,9 1,5 Ροδακινιά , , ,9 1,5 Κερασιά , , ,9 1,5 Βερικοκιά , , ,9 1,5 Ακτινιδιά , , ,9 1,5 * προσδιορισμός: (Ρ: μέθοδος Olsen, K,Mg: εκχύλιση με οξικό αμμώνιο, Β: ζέον ύδωρ, Fe, Zn, Mn, Cu: εκχύλιση με DTPA).

22 7.0 Περιγραφή προϊόντων της Κ+S Προϊόντα απ τη φύση 22 Λίπασμα ΕΚ Θειικό Κάλιο που περιέχει άλας μαγνησίου 30 (+10+42) 30 % K 2 O οξείδιο του Καλίου διαλυτό στο νερό 10 % MgO οξείδιο του Μαγνησίου διαλυτό στο νερό 42 % SO 3 τριοξείδιο του Θείου Τα πλεονεκτήματα του Patentkali: πλήρης κάλυψη των αναγκών σε Κάλιο και Μαγνήσιο Αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας Αυξάνει την ομοιομορφία των καρπών και επιτυγχάνεται βαθύτερος χρωματισμός Βελτιώνει την περιεκτικότητα των φρούτων σε αρωματικές ουσίες Αυξάνει την ανθεκτικότητα σε ασθένειες, παγετούς και ξηρασίες Συνδυάζεται με όλους τους τύπους των λιπασμάτων Ενδείκνυται σε όλα τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης Είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ενωση για χρήση και στην Βιολογική Γεωργία (ΚΑΝΟΝIΣΜΟΣ (ΕΚ) αρ.834/ /2008). Λίπασμα ΕΚ Θειικό Κάλιο 50 (+45) κοκκώδες - granular. 50 % K 2 O οξείδιο Καλίου 100 % υδατοδιαλυτό 45 % SO 3 θείο 100 % υδατοδιαλυτό Περιέχει υψηλή ποσότητα Καλίου και Θείου και για το λόγο αυτό καθίσταται ιδανικό για τη λίπανση όλων των καλλιεργειών. Έχει χαμηλό δείκτη αλατότητας και είναι πρακτικά απαλλαγμένο από χλώριο. Τα χαρακτηριστικά αυτά το κάνουν ιδιαίτερα κατάλληλο για τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ενωση για χρήση και στην Βιολογική Γεωργία (ΚΑ- ΝΟΝIΣΜΟΣ (ΕΚ) αρ.834/ /2008).

23 23 Λίπασμα ΕΚ Θειικό Μαγνήσιο μονοϋδρικό κοκκώδες. Kιζερίτης κοκκώδες - granular. 25 % MgO οξείδιο Μαγνησίου 100 % υδατοδιαλυτό 50 % SO 3 θείο 100% υδατοδιαλυτό Φυσικό λίπασμα Μαγνησίου και Θείου που προέρχεται από το ορυκτό Κιζερίτης. Είναι το πλουσιότερο σε Μαγνήσιο από όλα τα λιπάσματα που έχουν για βάση το Θειικό Μαγνήσιο. Λίπασμα ΕΚ Θειικό Κάλιο Κρυσταλλικό 52 (+45) 52 % K 2 O οξείδιο Καλίου 100 % υδατοδιαλυτό 45% SO 3 θείο 100 % υδατοδιαλυτό Θειικό Κάλιο υψηλής καθαρότητας, ειδικό για υδρολιπάνσεις & διαφυλλικές λιπάνσεις. Είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ενωση για χρήση και στην Βιολογική Γεωργία (ΚΑ- ΝΟΝIΣΜΟΣ (ΕΚ) αρι.834/ /2008).

24 24 Λίπασμα ΕΚ Θειικό Μαγνήσιο* κρυσταλλικό * Επταϋδρικό θειικό Μαγνήσιο (MgSO 4 7 H 2 O) απόλυτα υδατοδιαλυτό. 15 % MgO οξείδιο Μαγνησίου 100 % υδατοδια-λυτό 31 % SO 3 θείο 100 % υδατοδιαλυτό 0,9 % B βόριο 100 % υδατοδιαλυτό 1 % Mn μαγγάνιο 100 % υδατοδιαλυτό Το Epso Microtop είναι ένα διαφυλλικό λίπασμα με γρήγορη δράση, με τα θρεπτικά συστατικά Μαγνήσιο, Θείο Βόριο και Μαγγάνιο. Εκπληρώνει αποτελεσματικά την αυξανόμενη ανάγκη σε μικροστοιχεία (ιδιαίτερα του Βορίου). Είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ενωση για χρήση και στην Βιολογική Γεωργία (ΚΑ- ΝΟΝIΣΜΟΣ (ΕΚ) αρ.834/ /2008). Λίπασμα ΕΚ Θειικό Μαγνήσιο* κρυσταλλικό * Επταϋδρικό θειικό Μαγνήσιο (MgSO 4 7 H 2 O) απόλυτα υδατοδιαλυτό. 13 % MgO οξείδιο Μαγνησίου 100 % υδατοδιαλυτό 34 % SO 3 θείο 100 % υδατοδιαλυτό 4 % Mn μαγγάνιο 100 % υδατοδιαλυτό 1 % Zn ψευδάργυρος 100 % υδατοδιαλυτό Επταϋδρικό Θειικό Μαγνήσιο με προσθήκη υδατοδιαλυτών στοιχείων, Μαγγανίου και Ψευδαργύρου. Ιδανικό για υδρολιπάνσεις και διαφυλλικές εφαρμογές για άμεση διόρθωση ή αποφυγή τροφοπενιών των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων. Είναι εγκεκριμένο από την Ευρωπαική Ενωση για χρήση και στην Βιολογική Γεωργία (ΚΑ- ΝΟΝIΣΜΟΣ (ΕΚ) αρ.834/ /2008).

25 25 Υπεύθυνες συμβουλές για λιπάνσεις Η κατά το δυνατόν καλύτερη χρήση του λιπάσματος εξακολουθεί να παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο για την οικονομική επιτυχία των αγροτικών προϊόντων. Όλο και περισσότερο απαιτούνται συγκεκριμένες πληροφορίες που επιτρέπουν την εκτίμηση σύμφωνα με το έδαφος και τα χαρακτηριστικά του για την ποσότητα του λιπάσματος, τον τύπο των θρεπτικών και το χρόνο της λίπανσης. Εμείς σας τις δίνουμε για τα θρεπτικά στοιχεία κάλιο, μαγνήσιο, θείο και επίσης για τα ιχνοστοιχεία. Φυσικά μπορείτε να μας τις ζητήσετε ή να μας επισκεφτείτε στο διαδίκτυο. Σημαντική πληροφόρηση καθώς και λεπτομερή στοιχεία για όλους τους τομείς της K+S KALI GmbH μπορείτε να βρείτε στη διαδικτυακή σελίδα μας Εκεί θα βρείτε την ολοκληρωμένη γκάμα των προϊόντων μας με κάθε λεπτομέρεια, καθώς και αποτελέσματα δοκιμαστικών και πειραματικών καθώς και διάφορες άλλες πληροφορίες. Όσο για συμβουλές πάνω στις εφαρμογές, προσφέρουμε ενδιαφέρουσες προτάσεις πάνω στα θρεπτικά συστατικά, και φυσικά τα πάντα γύρω από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες. Επιπρόσθετα προσφέρουμε ένα μεγάλο αρχείο με εικόνες για συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων. Ευχαριστίες H K+S KALI GmbH θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Δρ. Θ. Σωτηρόπουλο, Αναπληρωτή Ερευνητή του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας (ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ) για τη βοήθειά του και τη συνεισφορά του στη δημιουργία του εντύπου αυτού.

26 8.0 Βιβλιογραφία 26 FAO (http://faostat.fao.org) Fernandez, V., T. Sotiropoulos and P. Brown Foliar fertilization. Scientific principles and field practices. International Fertilizer Industry Association. Paris, France. Hanson, E Fertilizing fruit crops. Extension Bulletin E-852. Michigan State University, E. Lansing, Mi. Hart, J., T. Righetti, B. Stevens, B. Stebbins, P. Lombard, D. Burkhart, and P. van Buskirk Pears, Fertilizer Guide. Oregon State University Extension. Smith G.S., C.J. Asher and C.J. Clark. Kiwifruit nutrition. Diagnosis of nutritional disorders. Ruakura soil and plant Research Station, Agpress communications Ltd., New Zealand, Smith, G.S., J.G. Buwalda and C.J. Clark. Nutrient dynamics of a kiwifruit ecosystem. Scientia Horticulturae 37: , Smith G.S., C.J. Clark and J.G. Buwalda. Potassium deficiency of kiwifruit. Proceedings of the Ruakura Horticultural Conference. New Zealand Ministry of Agriculture and Fisheries, p , Wichmann, W World Fertilizer Use Manual. International Fertilizer Industry Association. (http://www.fertilizer.org/homepage/library/our-selection2/world Fertilizer-Use-Manual) Θεριός, Ι. Ανόργανη θρέψη και λιπάσματα. Εκδόσεις Δεδούση, Θεσσαλονίκη Κουκουλάκης Π. και Α. Παπαδόπουλος Η ερμηνεία της ανάλυσης του εδάφους. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα. Στυλιανίδης, Δ., Α. Σιμώνης και Γ. Συργιαννίδης. Θρέψη-λίπανση φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων. Εκδόσεις Σταμούλη, Αθήνα

27 27

28 Παραγωγός K+S KALI GmbH Bertha-von-Suttner-Str Kassel Germany Πληροφορίες Σακελλαρίου Μάνος Ανεξάρτητος Σύμβουλος της K+S KALI GmbH 17ης Νοέμβρη & Χίου 26 ΤΚ Αθήνα ΤHΛ: , ΦΑΞ: /0713/I/griech./mp2_v8 = Σήµα κατοχυρωµένο από την K+S KALI GmbH Εταιρεία του ομίλου K+S

ΠΟΙΟΤΙΚΆ ΦΡΟΎΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΟΒΌΛΩΝ ΟΠΩΡΟΦΌΡΩΝ ΔΈΝΔΡΩΝ

ΠΟΙΟΤΙΚΆ ΦΡΟΎΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΟΒΌΛΩΝ ΟΠΩΡΟΦΌΡΩΝ ΔΈΝΔΡΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΆ ΦΡΟΎΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΟΒΌΛΩΝ ΟΠΩΡΟΦΌΡΩΝ ΔΈΝΔΡΩΝ 2 1.0 Οικονομική σημασία εξέλιξη της καλλιέργειας των κυριότερων φυλλοβόλων οπωροφόρων. 1.1 Μηλιά. Οι ποικιλίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά

Διαφυλλική εφαρμογή. για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Διαφυλλική εφαρμογή για σιτηρά. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Μαγνήσιο & θείο Δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία 2 Έλλειψη μαγνησίου στο σιτάρι Έλλειψη Θείου στο σιτάρι. Μαγνήσιο: Είναι βασικό συστατικό

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα από την φύση

Προϊόντα από την φύση Βιολογική Γεωργία Προϊόντα από την φύση Προϊόντα από την Φύση H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Λίπανση σε Συστήματα Βιολογικής Γεωργίας Η Βιολογική Γεωργία στοχεύει, στην όσο είναι δυνατό ανακύκλωση

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα από την φύση

Προϊόντα από την φύση Βιολογική Γεωργία Προϊόντα από την φύση Προϊόντα από την Φύση H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Λίπανση σε Συστήματα Βιολογικής Γεωργίας Τα Λιπάσματα του Καλίου και του Μαγνησίου από την K+S KALI GmbH

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων

Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ Εγχειρίδιο Λίπανσης Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα Οι γενικές αρχές λίπανσης...... αξιοποιούνται μαζί με τις Εδαφολογικές και Φυλλοδιαγνωστικές Αναλύσεις και τα στοιχεία από τα Ερωτηματολόγια Λίπανσης για την έκδοση των Οδηγιών Λίπανσης στο κάθε αγροτεμάχιο.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά

Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ. Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά Η ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ Η ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΏΝ ΕΛΈΓΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ Διαφυλλική λίπανση για τα σιτηρά 1 2 Μαγνήσιο & θείο Δύο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία μαγνήσιο Mg Μαγνήσιο: Είναι βασικό συστατικό της χλωροφύλλης

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου

Λαχανικά ποιότητας. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Λαχανικά ποιότητας Λαχανικά ποιότητας Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου Η λίπανση στα κηπευτικά 2 Τα ποιοτικά λαχανικά πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος απαιτήσεων όπως: Η

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Πληροφορίες για την. λίπανση της πατάτας. Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας. Η καλλιέργεια της Πατάτας. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Πληροφορίες για την λίπανση της πατάτας Η καλλιέργεια της Πατάτας H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Παραγωγή και Ποιότητα: Παράμετροι που εξαρτώνται από τα

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της ελιάς. Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς. Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Η καλλιέργεια της ελιάς. Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς. Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Η καλλιέργεια της ελιάς Η καλλιέργεια της ελιάς Πληροφορίες για την λίπανση της Ελιάς Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ - ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ 3 Καλλιεργητική τεχνική ελαιοδένδρων.

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Ποιοτικό κρασί Ποιοτικό κρασί Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Βασικές αρχές 3 Σαν βασική αρχή, όλα τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Αθανάσιος Κουκουνάρας Λέκτορας Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ thankou@agro.auth.gr 9 Μαρτίου 2015, Λάρισα Κύρια σημεία Η ανάγκη για λίπανση Οργανική

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε;

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε; Θρέψη φυτού Θρέψη αζώτου: τον Χειμώνα όχι πρόσληψη Ν, Άνοιξη έως και άνθιση έδαφος ψυχρό και απαιτήσεις μηδαμινές άρα ελάχιστη πρόσληψη Ν, με εκβλάστηση μεγάλες απαιτήσεις από αποθηκευμένο Ν και από το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΨΗ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑΣ

ΘΡΕΨΗ-ΛΙΠΑΝΣΗ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑΣ 1 ΘΡΕΨΗΛΙΠΑΝΣΗ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑΣ. Στυλιανίδης 1, Θ. Σωτηρόπουλος 2, Α. Ισαακίδης 2. 1. Εγνατία 5, 59100 Βέροια, 2. Ινστιτούτο Φυλλοβόλων ένδρων (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), Τ.Θ. 122, 59200 Νάουσα. Η ακτινιδιά, µια καλλιέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά Λιπάσματα ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ

Υγρά Λιπάσματα ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΥΓΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ & ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ Sun Protect Νέας τεχνολογίας λίπασμα βασισμένο στο βόριο. Προάγει την ανθεκτικότητα των φυτικών ιστών σε συνθήκες καύσωνα και αυξημένης ηλιακής ακτινοβολίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΆΣ 2 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΩΝ Καλλιεργητική τεχνική ελαιοδένδρων. Πολλαπλασιασμός ελιάς Κατά τη διάρκεια των περασμένων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΡ O χούμος προέρχεται αποκλειστικά από την ανάμειξη εκλεκτής κοπριάς (βοοειδών και πουλερικών) αφού υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη με το όνομα της

Η θρέψη με το όνομα της Η θρέψη με το όνομα της Εισαγωγή Σύγκριση Nutri-Leaf με άλλα Υδατοδιαλυτά Λιπάσματα Για πάνω από 60 χρόνια η εταιρεία Miller (Η.Π.Α) πρωτοπορεί στην παραγωγή υδατοδιαλυτών λιπασμάτων με τη σειρά Nutri-Leaf.

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Χημικές ιδιότητες εδάφους Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων Οξύτητα εδάφους (ph) Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ολική περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων N P K Mg S Mn B Zn Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο 2 Περιεχόμενα: 1. Κεφάλαιο: Εισαγωγή 3 2. Κεφάλαιο:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Τα μακροστοιχεία είναι: C,H, O,N, P, K, Ca, Mg, S Ιχνοστοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΆΤΑΣ. Η καλλιέργεια της Πατάτας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΆΤΑΣ. Η καλλιέργεια της Πατάτας ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΆΤΑΣ Η καλλιέργεια της Πατάτας 1 2 Παραγωγή και Ποιότητα: Παράμετροι που εξαρτώνται από τα θρεπτικά στοιχεία. Η παραγωγή και η ποιότητα της πατάτας είναι παράγοντες άμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Βασική λίπανση Η βασική λίπανση διενεργείται κατά το στάδιο της προετοιµασίας του εδάφους και πριν την εγκατάσταση των φυτών σε αυτό. Οι ποσότητες των λιπασµάτων καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα Η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξαρτάται από την αρμονική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των φυτών θρέψη. Για την εξασφάλιση της ιδανικής θρεπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΘΡΕΨΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Για την ανάπτυξη και καρποφορία των καρποφόρων δένδρων πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες αυτών σε θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά στοιχεία προσλαμβάνονται από το έδαφος και από το

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου

ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ. Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου ΛΑΧΑΝΙΚΆ ΠΟΙΌΤΗΤΑΣ Συμβουλές όσον αφορά στην λίπανση Καλίου, Μαγνησίου και Θείου 1 2 Η λίπανση στα κηπευτικά Τα ποιοτικά λαχανικά πρέπει να ανταποκρίνονται σε πλήθος απαιτήσεων όπως: Η εμπορική αξία: η

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η πατάτα είναι καλλιέργεια πολύ απαιτητική ως προς τις εδαφικές συνθήκες ανάπτυξης. Ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά,

Διαβάστε περισσότερα

www.elfegroup.eu Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE

www.elfegroup.eu Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE Ελληνικά Λιπάσματα ELFE ABEE Γραφεία Αθηνών: Έδρα: Πεντέλης 34 & Ζησιμοπούλου 11 Τ.Κ. 17564 Π.ΦΑΛΗΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ.: 2130 175700 Fax: 210 9211533 e-mail: headoffices@elfegroup.eu Εργοστάσιο Καβάλας: Ν.Καρβάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟKIOY ΓΕΝΙΚΆ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ To καλαμπόκι ευδοκιμεί σε εδάφη μέσης σύστασης, βαθιά, καλώς αποστραγγιζόμενα, με υψηλ περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση

υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση υδρολίπανση Oλοκληρωμένες λύσεις θρέψης στην υδρολίπανση Καλλιεργήστε την υπεροχή σας στην υδρολίπανση 40 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ Εδώ και 40 χρόνια, η εταιρεία ΓΑΒΡΙΗΛ συμβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Η καλλιέργεια της Αμπέλου

Η καλλιέργεια της Αμπέλου Η Καλλιέργεια της Αμπέλου Η καλλιέργεια της Αμπέλου Συμβουλές για την καλλιέργεια και την λίπανση ποικιλιών οινοποιίας, επιτραπέζιας χρήσης και σταφιδοποιίας. Die Kompetenz in Kalium und Magnesium 2 Σημαντικότερες

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολίπανση λαχανικών

Υδρολίπανση λαχανικών Υδρολίπανση λαχανικών Σκοπιμότητα υδρολίπανσης Αφορά την παροχή θρεπτικών στοιχείων στα φυτά σε δόσεις μετά την εγκατάστασή τους στον χώρο καλλιέργειας. Αποσκοπεί στην αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Οι καρποπτώσεις των δένδρων ροδακινιάς και οι σχέσεις των µε τα. ανόργανα θρεπτικά στοιχεία

Οι καρποπτώσεις των δένδρων ροδακινιάς και οι σχέσεις των µε τα. ανόργανα θρεπτικά στοιχεία Οι καρποπτώσεις των δένδρων ροδακινιάς και οι σχέσεις των µε τα ανόργανα θρεπτικά στοιχεία.κ. Στυλιανίδης, Επ. /ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων ένδρων. Εγνατία 5, 59100 Βέροια Εισαγωγή Οι καρποπτώσεις των

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Εργ. Περιβαλλοντικών Αναλύσεων, Σίνδος Σελ. 1/5 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Πελάτης: ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ ΣΥΜΕΩΝ ιεύθυνση Πελάτη: ΠΑΡΝΗΘΟΣ 22,ΑΘΗΝΑ Περιγραφή ειγµάτων: έδαφος ειγµατοληψία: από πελάτη Ηµεροµηνία

Διαβάστε περισσότερα

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα.

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Φαινόμενο θρέψης πολύπλοκο και

Διαβάστε περισσότερα

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α

Φ ΣΙ Σ Ο Ι Λ Ο Ο Λ Γ Ο Ι Γ Α Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Ορεστιάδα 2017 Απαραίτητο θεωρείται ένα στοιχείο όταν: 1. Η έλλειψη του εµποδίζει την ολοκλήρωση του φυτικού

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae)

Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Εδαφολογικές και καλλιεργητικές ανάγκες της Κάνναβης (L. Cannabis Sativa, Cannabaceae) Σταυρινός Ελευθέριος Δρ Γεωπόνος - Εδαφολόγος Μέλος του ΔΣ Εδαφολογικής Εταιρείας www.edafologiki.gr Περιεχόμενα Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά

Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων N P K Mg S Mn B Zn Ενημερωτικός οδηγός Με τροφοπενίες θρεπτικών στοιχείων στα κηπευτικά Η Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο 2 Περιεχόμενα: 1. Κεφάλαιο: Εισαγωγή 3 2. Κεφάλαιο:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ. Κατάλογος 2012. σελ. 1

ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ. Κατάλογος 2012. σελ. 1 ΒΙΟΣΠΟΡΟΣ Κατάλογος 2012 ΔΡ. ΧΑΡΑΛΝΤ Χ. ΛΕΤΙΖΙ (ΓΕΩΠΟΝΟΣ) σελ. 1 Eutrofit και Orgazot S... και τα φυτά δυναμώνουν! Σειρά βιολογικών οργανικών αζωτούχων λιπασμάτων: χαμηλή δόση και μεγάλη απόδοση Eutrofit

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΡΑΠΑΝΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ:

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ: Άριστη ποιότητα αλλά και αρκετή ποσότητα Γρήγορα στην καρποφορία από τη φύτευση Μείωση καλλιεργητικών δαπανών Εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Παραγωγής και πιστοποίηση αυτής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΑΤΆΛΟΓΟΣ Nitrophoska special 12-12-17 (+2MgO+8S+TE) 12% Ν Ολικό Άζωτο 7% NH 4 -N Αμμωνιακό Άζωτο 5% ΝΟ 3 -Ν Νιτρικό Άζωτο 12% P 2 O 5 Πεντοξείδιο του Φωσφόρου διαλυτό 7,8% P 2 O 5 υδατοδιαλυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία

ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΕΡΑΣΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη. Καταγωγή: Κασπία Καταγωγή: Κασπία ΚΕΡΑΣΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus avium Prunus mahaleb(µαχαλέπιος κερασιά) Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μεγάλου µεγέθους, βλάστηση ορθόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή,

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών

Θρεπτικά συστατικά. Κατηγορίες θρεπτικών συστατικών ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ Από: Κατερινόπουλο, Α. & Σταματάκη, Μ. 1995. Εφαρμοσμένη Ορυκτολογία Πετρολογία. Τα Βιομηχανικά Ορυκτά και Πετρώματα και οι Χρήσεις τους. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΘΡΈΨΗ - ΛΊΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ Η ελιά ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και προσαρμόζεται εύκολα στις ξηροθερμικές συνθκες της χώρας μας. Προτιμάει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΈΛΟΥ. Συμβουλές για την καλλιέργεια και την λίπανση ποικιλιών οινοποιίας, επιτραπέζιας χρήσης και σταφιδοποιίας.

Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΈΛΟΥ. Συμβουλές για την καλλιέργεια και την λίπανση ποικιλιών οινοποιίας, επιτραπέζιας χρήσης και σταφιδοποιίας. Η ΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΈΛΟΥ Συμβουλές για την καλλιέργεια και την λίπανση ποικιλιών οινοποιίας, επιτραπέζιας χρήσης και σταφιδοποιίας. 1 2 Σημαντικότερες παραγωγικές ποικιλίες αμπέλου στον Ελλαδικό χώρο

Διαβάστε περισσότερα

Πυρηνόκαρπα Οπωροφόρα ένδρα

Πυρηνόκαρπα Οπωροφόρα ένδρα Πυρηνόκαρπα Οπωροφόρα ένδρα Μιλτιάδης Βασιλακάκης Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ Χρυσούπολη Καβάλας 28 01 2013 Καλλιέργεια της ροδακινιάς Το προϊόν που εξάγεται σε σημαντικές ποσότητες (25% επί του συνόλου των φρούτων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ Καταγωγή: Κεντρική Ασία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus armeniaca Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου έως µεγάλου µεγέθους, βλάστηση πλαγιόκλαδη Φύλλα Απλά, κατ εναλλαγή, καρδιόσχηµα,

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδη Θρεπτικά Συστατικά. Αέρας και Νερό. Ν, Ρ, S, K, Ca, Mg, B, Cl Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ni

Θεμελιώδη Θρεπτικά Συστατικά. Αέρας και Νερό. Ν, Ρ, S, K, Ca, Mg, B, Cl Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ni Θεμελιώδη Θρεπτικά Συστατικά Αέρας και Νερό Έδαφος Ο, Η, C Ν, Ρ, S, K, Ca, Mg, B, Cl Cu, Fe, Mn, Mo, Zn, Ni ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Ανάλυση εδάφους: Προ της φύτρωσης και κατόπιν κάθε 2-3 έτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς

Ποικιλίες Μηλιάς. Ποικιλίες Κερασιάς. Ποικιλίες Νεκταρινιάς και Ροδακινιάς. Ποικιλίες Βερικοκιάς. Ποικιλίες Ακτινιδιάς κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gold Chief -Gold Pink 6 Forlady 7 Gala Buckeye 8 Superchief Sandidge 9 Fuji Fujiko 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star - Panaro 2 12 Grace Star

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εργαστήριο Δενδροκομίας ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Γιώργος Δ. Νάνος Πριν

Διαβάστε περισσότερα

PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2

PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2 PΕΑΚ 0-52-34 Το Peak (MKP, Μonopotassium Phosphate, KH 2 PO 4 ), είναι η τελευταία λέξη στα ειδικά λιπάσµατα, κατάλληλο για υδρολίπανση, διαφυλλικές εφαρµογές και παρασκευή σύνθετων λιπασµάτων. Είναι πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη και λίπανση γιγαρτόκαρπων οπωροφόρων

Θρέψη και λίπανση γιγαρτόκαρπων οπωροφόρων Θρέψη και λίπανση γιγαρτόκαρπων οπωροφόρων Θωμάς Σωτηρόπουλος Αναπληρωτής ερευνητής, Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, thosotir@otenet.gr Στο άρθρο παρουσιάζονται τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

All from a Single Source

All from a Single Source All from a Single Source Το PeKacid TM είναι μια νέα, καινοτόμος λύση για τον φώσφορο σε ασβεστούχα εδάφη και νερά με μεγάλη σκληρότητα. Στερεό φωσφορικό οξύ σε σάκους Μονοκρυσταλλικό, με χαμηλό ph (2.2)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΗ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΡΓΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ Κίνηση στα αγγεία του ξύλου Κίνηση μέσω του φλοιού Τρόποι μετακίνησης των θρεπτικών στοιχείων στο εσωτερικό της ρίζας: Κίνηση με διάχυση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

Παγετός Λήψη παθητικών µέτρων προστασίας

Παγετός Λήψη παθητικών µέτρων προστασίας ΑΓΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Νο 1 Δ α.ε. Σκιάθου 2 44 - Θεσσαλονίκη ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 21 ΚΑΡΠΟΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΑ Ισχύει για πεδινές περιοχές ς ς (Υψόµετρο 1 m) Παγετός Λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΛΙΠΑΝΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

Soil Fertility & Plant Nutrition

Soil Fertility & Plant Nutrition Soil Fertility & Plant Nutrition E. Katsalirou Spring 2015 Γονιμότητα Εδάφους & Θρέψη Φυτών Kάλιο (Κ) Κάλιο(Κ) ΑπορροφάταιαπόταφυτάωςιόνΚ + Μοναδικό θρεπτικό δεν αποτελεί μέρος κανενός συστατικού των φυτών

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη

Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη 2015 Καινοτόμα ελληνικά προϊόντα για αειφόρο γεωργική ανάπτυξη Η ΕΒΥΠ ΕΕ - Ελληνική Βιομηχανία Υδρολυμένης Πρωτεΐνης, μέλος του ομίλου εταιρειών ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, είναι μια καινοτόμος εταιρεία, η οποία κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Δεδομένα για την καλλιέργεια στο Δήμο Τεμπών, Σύντομη περιγραφή καλλιέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ

ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΖΗΜΙΑ ΑΝΘΟΦΟΡΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ Παυλίνα ρογούδη και Κ. Τσιπουρίδης ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων έντρων (Ι.Φ..), Τ.Θ. 122, 59200 Νάουσα Περίληψη Ανοιξιάτικοι

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΡΙΖΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Η ανόργανη θρέψη των φυτών

Η ανόργανη θρέψη των φυτών Η ανόργανη θρέψη των φυτών Φυσιολογία Φυτών 3 ου Εξαμήνου Δ. Μπουράνης, Σ. Χωριανοπούλου 1 Η μελέτη της πρόσληψης και αξιοποίησης των ανόργανων θρεπτικών από τα φυτά H αξιοποίηση περιλαμβάνει τη: διακίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Θρέψη Φυτών Ενότητα 1 η Εισαγωγή (μέρος α) Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Περιγραφή της ύλης του μαθήματος. 2. Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών

Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Άρδευση Λίπανση εσπεριδοειδών Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Καλλιεργητικές εργασίες εσπεριδοειδών Κλάδευμα Άρδευση Λίπανση Περιεχόμενα διάλεξης Κλάδευμα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς

Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς ΕΘΙΑΓΕ 8 / 9 Συνοπτική περιγραφή κυριότερων καλλιεργούμενων και διαδιδόμενων ποικιλιών κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ιωάννης Χατζηχαρίσης, Διατελέσας Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Φυσιολογίας 1

Στοιχεία Φυσιολογίας 1 Στοιχεία Φυσιολογίας 1 Διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών τον Ιούνιο. Ελάχιστη ανάπτυξη ανθοφόρων οφθαλμών όλο το καλοκαίρι. Συλλογή ωρών χαμηλών θερμοκρασιών το Χειμώνα και ελάχιστη ανάπτυξη. Πέρας ληθάργου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ. Ύψος υδατικού ορίζοντα Ετήσια βροχόπτωση και αποθέματα νερού

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ. Ύψος υδατικού ορίζοντα Ετήσια βροχόπτωση και αποθέματα νερού ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ Επιλογή τοποθεσίας Εποχικές Θερμοκρασίες Θερμοκρασία σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών για διακοπή λήθαργου Ελάχιστες θερμοκρασίες Ημέρες απαλλαγμένες παγετού Επίδραση υδάτινων όγκων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: 1. Οι εδαφικές ιδιότητες μεταβάλλονται: Α. Κατά μήκος των τριών αξόνων (x, y, z) Β. Με το πέρασμα του

Διαβάστε περισσότερα

Εδαφολογική ανάλυση & ηλεκτρονικές οδηγίες λίπανσης σε αγρότες.

Εδαφολογική ανάλυση & ηλεκτρονικές οδηγίες λίπανσης σε αγρότες. Εδαφολογική ανάλυση & ηλεκτρονικές οδηγίες λίπανσης σε αγρότες. Δρ. Φραντζής Παπαδόπουλος, Ειρήνη Μεταξά MSc. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΔΑΦΟΫΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Θέρμη Θεσσαλονίκης Αιγίλοπας / Θέρμη, 8 Οκτωβρίου 2017 1 Διαστημική

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα co2 και ελλείψεις θρεπτικών micro macro στοιχείων.

Έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα co2 και ελλείψεις θρεπτικών micro macro στοιχείων. Άρθρο του Νίκου Παπανικόλα (nicpapa) Είναι δύσκολη η διάγνωση των ελλείψεων, μιας και παίζουν παρά πολλοί παράγοντες ρόλο σε ένα ενυδρείο. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε φυτά σε ένα ενυδρείο, θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ & ΕΧΘΡΟΙ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Κ Ε Σ Π Ρ Ο Ε Ι Δ Ο Π Ο Ι Η Σ Ε Ι Σ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δ/ΝΣΗ ΑΠΟΚ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Soil Fertility & Plant Nutrition

Soil Fertility & Plant Nutrition Soil Fertility & Plant Nutrition E. Katsalirou Spring 2015 Γονιμότητα Εδάφους & Θρέψη Φυτών Εισαγωγή Στόχοι Πως βασικές εδαφικές ιδιότητες& λειτουργίες επηρεάζουν την διαθεσιμότητα των απαραίτητων θρεπτικών

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΡΑΣΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση θρέψης καλλιέργειας

Διαχείριση θρέψης καλλιέργειας Διαχείριση θρέψης καλλιέργειας Γιατί λιπαίνουμε; Διατήρηση γονιμότητας εδάφους, καλύτερη ποιότητα και ποσότητα καρπών, σταθερή παραγωγή ανά έτος Που πάει το κάθε στοιχείο; Πως μετρούνται οι ανάγκες των

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου µεγέθους αλλά ταχείας ανάπτυξης Βραχύβιο.

ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου µεγέθους αλλά ταχείας ανάπτυξης Βραχύβιο. Καταγωγή: Ασία ΡΟ ΑΚΙΝΙΑ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Rosaceae Prunus persica Prunus persica var. nucipersica (Μηλοροδακινιάς) Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διπλοειδείς Βοτανικοί Χαρακτήρες Φυλλοβόλο Μετρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10

Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 κατάλογος προϊόντων Ποικιλίες Μηλιάς Gala Buckeye 6 Superchief Sandidge 7 Gold Chief Gold Pink 8 Fuji Fujiko 9 Forlady 10 Ποικιλίες Κερασιάς Sweet Early Panaro 1 11 Early Star Panaro 2 12 Grace Star 13

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους

Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους Θρεπτικά Διαλύματα Για Διδάσκοντες: Καλλιέργειες Εκτός Εδάφους Δ. ΣΑΒΒΑΣ, Χ. ΠΑΣΣΑΜ Είναι ένα αραιό υδατικό διάλυμα όλων των θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τα φυτά, τα οποία βρίσκονται διαλυμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ 1 ΚΑΡΠΟΦΟΡIΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ Στάδια καρποφορίας, σχηματισμός ανθικών καταβολών & καρποφόρα όργανα Αθανάσιος Μολασιώτης Επίκουρος καθηγητής Εργαστήριο Δενδροκομίας ΑΠΘ (Τηλ.: 2310 991693; E-mail:amolasio@agro.auth.gr)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: Διακύμανση συγκέντρωσης ανόργανων θρεπτικών στοιχείων σε φύλλα ελιάς σε σχέση με την

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους Δασική Εδαφολογία Χημικές ιδιότητες του εδάφους Χημικές ιδιότητες εδάφους Εδαφικά κολλοειδή Ηλεκτρικά φορτία των ανόργανων κολλοειδών Εναλλακτική ικανότητα του εδάφους Βαθμός κορεσμού με βάσεις Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ Ξελάκκωμα (λεκάνη βάθους 10 cm) Σκάψιμο (σε βάθος 15-20 cm μετά το κλάδεμα) Σκάλισμα (σε βάθος 5-8 cm μετά την καρπόδεση) ΜΕ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ Δίυνα

Διαβάστε περισσότερα

Ε: Μπορεί το BREVIS να αντικαταστήσει την αραίωση με το χέρι;

Ε: Μπορεί το BREVIS να αντικαταστήσει την αραίωση με το χέρι; Συχνές Ερωτήσεις Ε: Μπορεί το BREVIS να αντικαταστήσει την αραίωση με το χέρι; Α: Η αραίωση με το χέρι συνήθως γίνεται αμέσως μετά τη φυσική καρπόπτωση και είναι χρονοβόρα (5-20 ώρες/στρ) και πολύ ακριβή

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΛΑΧΑΝΟΥ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΡΑΜΒΟΕΙΔΩΝ - ΣΤΑΥΡΑΝΘΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ. Έδαφος ph 6-8 Βάθος τουλάχιστον 50 εκ. (για ξηρική φυτεία μεγαλύτερο)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ. Έδαφος ph 6-8 Βάθος τουλάχιστον 50 εκ. (για ξηρική φυτεία μεγαλύτερο) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΡΩΝΑ Επιλογή τοποθεσίας Εποχικές Θερμοκρασίες Θερμοκρασία σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών για εαρινοποίηση Ελάχιστες θερμοκρασίες Ημέρες απαλλαγμένες παγετού Επίδραση υδάτινων όγκων Εδαφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) H άρδευση έχει ευνοϊκή επίδραση στη βλάστηση, ανθοφορία και καρποφορία των ελαιόδεντρων. Η ελιά διαθέτει πολύ καλό μηχανισμό άμυνας στην ξηρασία και για αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα