Τεύχος 6 ο - Άρθρο 3 ο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τεύχος 6 ο - Άρθρο 3 ο"

Transcript

1 Τεύχος 6 ο - Άρθρο 3 ο ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER 11 Ιουνίου, 2010 Ομάδα εργασίας άνοιας νόσου Alzheimer Μετάφραση-επεξεργασία: Τσίντου Μαγδαληνή* Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. *Editor in Chief, reviewer, webmaster. Ομάδα εργασίας άνοιας νόσου Alzheimer Guy McKhann, Johns Hopkins University (Chair) Bradley Hyman, Massachusetts General Hospital Clifford Jack, Mayo Clinic Rochester Claudia Kawas, University of California, Irvine William Klunk, University of Pittsburgh David Knopman, Mayo Clinic Rochester Walter Koroshetz, National Institute of Neurological Disorders and Stroke Jennifer Manly, Columbia University, Sergievsky Center Richard Mayeux, Columbia University, Sergievsky Center Richard Mohs, Eli Lilly and Company John Morris, Washington University School of Medicine Sandra Weintraub, Northwestern University Medical School Εισαγωγή Το φθινόπωρο του 1983, συγκλήθηκε μια ομάδα για να καθιερώσει και να περιγράψει την κλινική διάγνωση της νόσου Alzheimer (AD). Η ομάδα συγκάλεσε υποομάδες που εξέτασαν ζητήματα ιατρικού ιστορικού, κλινικής εξέτασης, νευροψυχολογικών δοκιμών και

2 εργαστηριακών αξιολογήσεων και στη συνέχεια εκπόνησαν μια ολοκληρωμένη αναφορά, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του Τα κριτήρια στην αναφορά αυτή που συνήθως αναφερόταν ως κριτήρια NINCDS-ADRDA, ήταν πολύ επιτυχή, επιβιώνοντας για πάνω από 25 χρόνια. Τα κριτήρια αυτά ήταν αξιόπιστα για τη διάγνωση της πιθανής AD, με μια ευαισθησία 80% και ειδικότητα 70%. Έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κλινικές δοκιμές και στην κλινική έρευνα. Ωστόσο, τώρα 26 χρόνια αργότερα, τα κριτήρια αυτά έχουν ορισμένες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μερικές αφορούν έλλειψη γνώσεων κατά το χρόνο ανάπτυξης των πρωταρχικών κριτηρίων. Άλλες αφορούν την τεράστια επέκταση των γνώσεών μας στη βιολογία της AD. Ορισμένες από τις ελλείψεις περιλαμβάνουν: 1) Την έλλειψη διακριτικών χαρακτηριστικών από άλλες ανοϊκές καταστάσεις που εμφανίζονται σε ένα πληθυσμό παρόμοιας ηλικίας, αλλά δεν ήταν πλήρως αναγνωρίσιμες πριν από 25 χρόνια. 2) Καμία συμπερίληψη αποτελεσμάτων MR απεικόνισης, PET απεικόνισης και CSF δοκιμών (που θα αναφέρουμε στη συνέχεια ως βιοδείκτες). 3) Τη συνεπαγωγή ότι η εξασθένηση μνήμης είναι πάντα το πρωταρχικό γνωστικό έλλειμμα σε όλους τους ασθενείς με άνοια AD. 4) Την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τη γενετική της άνοιας AD. Υπάρχουν άλλα στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στα πρωταρχικά κριτήρια που αποδείχθηκαν ακατάλληλα προς χρήση και θα πρέπει να επανεξεταστούν, τα οποία περιλαμβάνουν: 1) Τα προτεινόμενα κατώτερα ηλικιακά όρια για τη διάγνωση της άνοιας AD.

3 2) Υπαινισσόμενη απαίτηση για νευροψυχολογικές δοκιμές, οι οποίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες σε πολλές κλινικές καταστάσεις. 3) Ακραία ετερογένεια της κατηγορίας "Πιθανή" άνοια AD, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας ασθενών, οι οποίοι τώρα θα διαγιγνώσκονταν ως "πια γνωστική εξασθένηση". Η ευθύνη της επιτροπή μας ήταν να επικεντρωθεί στα κριτήρια για την άνοια AD που είναι άνοια δευτερεύουσα στην παθοφυσιολογία της νόσου Alzheimer. Είναι πρόθεσή μας να ανασκοπήσουμε πρώτα τα κριτήρια NINDS-ADRDA και να τα εκσυγχρονίσουμε, χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονες καινοτομίες στην κλινική, απεικονιστική και εργαστηριακή εκτίμηση. Πρώτα θα προτείνουμε 1) τα κριτήρια για την άνοια κάθε αιτίας και, 2) τα κριτήρια για την άνοια AD. Αυτά τα αναθεωρημένα κριτήρια πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να χρησιμοποιούνται και από γενικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης χωρίς πρόσβαση σε νευροψυχολογικές δοκιμές, προηγμένη απεικόνιση και CSF μετρήσεις, καθώς και από εξειδικευμένους ερευνητές που συμμετέχουν σε έρευνα ή σε μελέτες κλινικών δοκιμών που θα έχουν διαθέσιμες αυτές τις μετρήσεις. I. Κριτήρια για την άνοια κάθε αιτίας Διαγιγνώσκεται άνοια όταν υπάρχουν γνωστικά και συμπεριφοριστικά συμπτώματα που: Επηρεάζουν την εργασία ή τις συνήθεις κοινωνικές δραστηριότητες, και Αντιπροσωπεύουν έκπτωση από τα προηγούμενα επίπεδα λειτουργικότητας και εκτελεστικότητας, και Δεν εξηγούνται από παραλήρημα ούτε από μείζονες ψυχιατρικές διαταραχές

4 Εντοπίζεται γνωστική εξασθένηση και διαγιγνώσκεται μέσω ενός συνδυασμού λήψης ιστορικού από τον ασθενή, ενός γνώστη πληροφοριοδότη και μιας αντικειμενικής γνωστικής αξιολόγησης, είτε μέσω μιας "παρακλίνιας" εξέτασης διανοητικής κατάστασης ή νευροψυχολογικών δοκιμών και περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο από τους ακόλουθους τομείς: o Εξασθενημένη ικανότητα να αποκτά και να θυμάται νέες πληροφορίες συμπτώματα: επανειλημμένες ερωτήσεις ή συνομιλίες, τοποθέτηση των προσωπικών αντικειμένων σε λάθος θέση, ξεχνά συμβάντα ή συναντήσεις, χάνεται σε μια γνωστή διαδρομή o Εξασθενημένη συλλογιστική και χειρισμός πολύπλοκων εργασιών, κακή κρίση - συμπτώματα: φτωχή κατανόηση των κινδύνων ασφάλειας, ανικανότητα για τη διαχείριση των οικονομικών, φτωχή ικανότητα λήψης αποφάσεων, ανικανότητα να προγραμματίσει δραστηριότητες πολύπλοκες ή διαδοχικές. o Εξασθένηση οπτικής αντίληψης του χώρου και ικανοτήτων - συμπτώματα: ανικανότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα ή κοινά αντικείμενα ή να βρίσκει αντικείμενα σε άμεση θέα παρά την καλή οπτική οξύτητα, ανικανότητα να λειτουργήσει απλά εργαλεία ή να προσανατολίσει τα ενδύματα στο σώμα. o Εξασθενημένες γλωσσικές λειτουργίες (ομιλία, ανάγνωση, γραφή) - συμπτώματα: δυσκολία να σκεφθεί κοινές λέξεις ενώ μιλά, δισταγμοί σφάλματα ομιλίας, ορθογραφίας και γραφής. o Αλλαγές στην προσωπικότητα/συνήθη χαρακτήρα, εξασθενημένα κίνητρα, πρωτοβουλία - συμπτώματα: αυξανόμενη απάθεια, απώλεια διαδρομής κοινωνική απόσυρση, μειωμένο ενδιαφέρον σε προηγούμενες δραστηριότητες.

5 II. Κριτήρια για τη διάγνωση της άνοιας AD Ύπουλη έναρξη. Τα συμπτώματα έχουν μια σταδιακή έναρξη από μήνες ως χρόνια, και η έναρξη δεν ήταν αιφνίδια σε ώρες ή ημέρες, και Σαφές ιστορικό επιδείνωσης της νόησης από αναφορά ή παρατήρηση, και Τα γνωστικά ελλείμματα είναι προφανή στο ιστορικό και την εξέταση σε μία από τις δύο κατηγορίες: (1) Αμνησιακή παρουσίαση: Η πιο κοινή συνδρομική παρουσίαση της άνοιας AD. Τα ελλείμματα πρέπει να περιλαμβάνουν εξασθένηση στη εκμάθηση και στην ανάκληση των πρόσφατα εκμαθημένων πληροφοριών. Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία γνωστικής δυσλειτουργίας σε άλλους γνωστικούς τομείς όπως καθορίσθηκε ανωτέρω. (2) Μη-αμνησιακές παρουσιάσεις: o Γλωσσική παρουσίαση: τα πιο εξέχοντα ελλείμματα είναι στην εύρεσηλέξεων, αλλά θα πρέπει να είναι παρούσες δυσλειτουργίες σε άλλους γνωστικούς τομείς. o Οπτική παρουσίαση: τα πιο εξέχοντα ελλείμματα είναι στην επίγνωση του χώρου, συμπεριλαμβανομένης αγνωσίας αντικειμένων, εξασθενημένης αναγνώρισης προσώπων, ταυτοχρόνως αγνωσίας και αλεξίας. Ελλείμματα σε άλλους γνωστικούς τομείς θα πρέπει να είναι παρόντα. o Εκτελεστική δυσλειτουργία: τα πιο εξέχοντα ελλείμματα είναι εξασθενημένη συλλογιστική, κρίση και επίλυση προβλημάτων. Ελλείμματα σε άλλους γνωστικούς τομείς θα πρέπει να είναι παρόντα.

6 Με αυτό το υπόβαθρο προτείνουμε τον παρακάτω χαρακτηρισμό για την άνοια AD 1. Παθολογικά αποδεδειγμένη άνοια AD 1. Πληροί τα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για πιθανή AD άνοια κατά τη διάρκεια της ζωής 2. Αποδεδειγμένη AD από την παθολογο-ανατομική εξέταση 2. Κλινική άνοια AD βαθμοί βεβαιότητας Προτείνουμε να διατηρηθεί η διαβάθμιση "Ενδεχόμενη" και "Πιθανή" από τα κριτήρια του 1984 και να προστεθούν προσδιοριστές στο καθένα: A. Ενδεχόμενη άνοια AD. Πληροί τα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για την άνοια AD που δίνονται παραπάνω κάτω από το (II), ΚΑΙ χωρίς αποδεικτικά στοιχεία για οποιεσδήποτε εναλλακτικές διαγνώσεις, ιδιαίτερα, καμία σημαντική εγκεφαλοαγγειακή νόσο (βλέπε υποσημείωση 1). Στα άτομα που πληρούν τα βασικά κριτήρια για πιθανή άνοια AD, η διάγνωση της πιθανής άνοιας AD μπορεί να βελτιωθεί με ένα από αυτά τα 3 χαρακτηριστικά που αυξάνουν τη βεβαιότητα: 1) Τεκμηριωμένη έκπτωση: Έχει αποδεικτικά στοιχεία προοδευτικής γνωστικής έκπτωσης στις μετέπειτα αξιολογήσεις με βάση τις πληροφορίες από πληροφοριοδότες και τις γνωστικές δοκιμές στο πλαίσιο είτε σύντομων εξετάσεων διανοητικής κατάστασης ή επίσημης νευροψυχολογικής αξιολόγησης (βλέπε υποσημείωση 2).

7 2) Θετικός σε βιοδείκτες: Έχει έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους υποστηρικτικούς βιοδείκτες (βλέπε υποσημείωση 3): 1. χαμηλό Aβ42 στο ΕΝΥ, ανυψωμένο tau ή φωσφο-tau στο ΕΝΥ 2. θετική για αμυλοειδές απεικόνιση PET 3. μειωμένη πρόσληψη FDG στην PET στον κροταφοβρεγματικό φλοιό 4. δυσανάλογη ατροφία στη δομική MR στο μέσο κροταφικό (ειδικά στον ιππόκαμπο), βασικό και πλάγιο κροταφικό λοβό και μέσο βρεγματικό ισοφλοιό. 3) Φορέας μετάλλαξης: Πληροί τα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για άνοια AD και έχει μια αποδεδειγμένη αυτοσωμική επικρατούσα γενετική μετάλλαξη AD (PSEN1, PSEN2, APP). B. Πιθανή άνοια AD. 1) Άτυπη Πορεία: Τα αποδεικτικά στοιχεία προοδευτικής έκπτωσης είναι ανύπαρκτα ή αβέβαια αλλά πληροί άλλα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για άνοια AD 2) Έχουν ληφθεί Βιοδείκτες και είναι Αρνητικοί: Πληροί τα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για άνοια AD αλλά οι βιοδείκτες (ΕΝΥ, δομική ή λειτουργική απεικόνιση εγκεφάλου) δεν υποστηρίζουν τη διάγνωση (βλέπε υποσημείωση 3).

8 3) Μικτή παρουσίαση: Πληροί τα κλινικά και γνωστικά κριτήρια για άνοια AD αλλά υπάρχει απόδειξη συνακόλουθης εγκεφαλοαγγειακής νόσου, αυτό θα σήμαινε ότι υπάρχει > 1 ατελές έμφρακτο, ή ένα μεμονωμένο μεγάλο έμφρακτο ή εκτεταμένες, σοβαρές μεγάλης έντασης αλλαγές λευκής ουσίας ή αποδεικτικά στοιχεία για κάποια χαρακτηριστικά άνοιας με σωμάτια Lewy που δεν επιτυγχάνει ένα επίπεδο διάγνωσης πιθανής DLB. Γ. Δεν είναι AD. Δεν πληροί τα κλινικά κριτήρια για άνοια AD Έχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για μια εναλλακτική διάγνωση όπως HIV, ασθένεια Huntington, ή άλλες που σπάνια ή ποτέ, επικαλύπτονται με την AD Υποσημείωση 1: Καμία σημαντική εγκεφαλοαγγειακή νόσος:<2 ατελή έμφρακτα, κανένα μεγάλο αγγειακό έμφρακτο, και εκτεταμένες, σοβαρές μεγάλης έντασης αλλαγές λευκής ουσίας Υποσημείωση 2: Πρότυπες νευροψυχολογικές δοκιμές από ένα ειδικό νευροψυχολόγο που δείχνουν σημαντική έκπτωση (που καθορίζεται από στατιστικά πολυσήμαντη/αξιόπιστη αλλαγή στις βαθμολογίες των δοκιμών) σε ένα υπόδειγμα τομέων και σε ποσοστό σύμφωνο με την αλλαγή που συσχετίζεται με την AD. Εναλλακτικά, σαφής έκπτωση σε μια τυποποιημένη παρακλίνια εξέταση διανοητικής κατάστασης θα μπορούσε να παρέχει επαρκή

9 αποδεικτικά στοιχεία για τεκμηριωμένη έκπτωση, υπό τον όρο ότι το ποσό της έκπτωσης πληροί τις τοπικές προδιαγραφές για κλινικά σχετική έκπτωση. Υποσημείωση 3: Βιοδείκτες: χαμηλό Aβ42 στο ΕΝΥ, αυξημένο tau ή φωσφο-tau στο ΕΝΥ, θετική για αμυλοειδές απεικόνιση PET, μειωμένη πρόσληψη FDG στην PET στον κροταφοβρεγματικό φλοιό, δυσανάλογη ατροφία στη δομική MR στο μέσο κροταφικό (ειδικά στον ιππόκαμπο), βασικό και πλάγιο κροταφικό λοβό και μέσο βρεγματικό ισοφλοιό. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αποτελέσματα της απεικόνισης και των βιοδεικτών στο ΕΝΥ είναι σαφώς φυσιολογικά ή ανώμαλα. Στις περιπτώσεις αυτές, μια ποιοτική "ανάγνωση" μιας απεικονιστικής δοκιμής θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τα "θετικά" ευρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ληφθούν διφορούμενα αποτελέσματα και ορισμένες από αυτές είναι δυνατόν να ταξινομηθούν περαιτέρω ως θετικές ή αρνητικές με μεθόδους ανάλυσης πιο εκλεπτυσμένες ποσοτικές και αντικειμενικής εικόνας. Τα ευρήματα από το ΕΝΥ στηρίζονται απολύτως σε μια ποσοτική ανίχνευση σε σύγκριση με πρότυπα. Οι ποσοτικές αυτές τεχνικές είναι, και θα συνεχίσουν να είναι σε εξέλιξη για κάποιο χρονικό διάστημα. Η προτεραιότητα ενός βιοδείκτη έναντι κάποιου άλλου δεν έχει θεσπιστεί στην άνοια AD και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες. Ως εκ τούτου, η πρακτική χρήση των βιοδεικτών πρέπει να ακολουθήσει τις τοπικές κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών, μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως η τυποποίηση. Πηγή:

Τεύχος 6 ο - Άρθρο 2 α

Τεύχος 6 ο - Άρθρο 2 α Τεύχος 6 ο - Άρθρο 2 α ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ALZHEIMER Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Φοιτήτρια: Λιόκου Λεμονιά, Α.Μ.: 12353 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ. Βιρβιδάκη Ελεάννα ΙΩΑΝΝΙΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Κίτσα Ορθοδοξία Μεϊμάρογλου Σοφία ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΗΜΑΤΑ Πτυχιακή Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΑΛΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ ΗΣ Σ Χ Ο Λ Η Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ω Ν ΥΓ ΕΙ Α Σ Κ Α Ι Π Ρ Ο ΝΟΙΑΣ Τ Μ Η Μ Α Ν Ο Σ Η Λ Ε Υ Τ Ι Κ Η Σ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ALZHEIMER» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΟΥΜΕΝΤΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΟΙΑ ΤΥΠΟΥ ALZHEIMER ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΟΦΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΕΣ Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου

ΑΝΟΙΕΣ Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου 1 ΑΝΟΙΕΣ Σωκράτης Γ. Παπαγεωργίου ΑΝΟΙΑ: Γενικά στοιχεία - Ορισμοί Ως άνοια (α + νούς) θεωρείται η παθολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από επίκτητη και σοβαρή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό χέδιο Δράσης για την άνοια- νόσο Alzheimer ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER

Εθνικό χέδιο Δράσης για την άνοια- νόσο Alzheimer ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER ΕΘΝΙΚΟ ΧΕΔΙΟ ΔΡΑΗ ΓΙΑ ΣΗΝ ΑΝΟΙΑ- ΝΟΟ ALZHEIMER 1 Το Εκνικό Σχζδιο Δράςθσ για τθν άνοια εκπονικθκε από τθν Ομάδα Εργαςίασ που ςυςτικθκε με απόφαςθ του Υπουργοφ Υγείασ (ΔΥ1δ/Γ.Π.οικ.108620) και απαρτίηεται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WESTERN APHASIA BATTERY REVISED»

ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WESTERN APHASIA BATTERY REVISED» α ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΟΪΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ WESTERN APHASIA BATTERY REVISED» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Κος ΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΙΤΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ALZHEIMER ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ-ΤΡΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Ε. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΣΑΡΙΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βρίζας Μιχαήλ. Αλεξανδρούπολη 8/2/2013

Βρίζας Μιχαήλ. Αλεξανδρούπολη 8/2/2013 Βρίζας Μιχαήλ ιαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική ημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Επιβλέπων Καθηγητής : Κων/νος Βαδικόλιας Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ &ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ALZHEIMER ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διαταραχές Μνήμης. Πιλοτική μετάφραση και απόδοση του εγχειριδίου: Treating Memory Impairments ΜΑΝΤΖΑΚΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ Α.Μ. 11523 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Π.Μ.Σ. Διδακτική της Τεχνολογίας και Ψηφιακά Συστήματα Κατεύθυνση Δικτυοκεντρικών Συστημάτων Διπλωματική Εργασία Υγείας με χρήση SOA και Web Services Στεφανία Π. Μαυρογιαννέα Πειραιάς Δεκέμβριος 2011 Π.Μ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ KAI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Γενετική απεικόνιση και η νόσος του Αλτσχάιμερ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Εφαρμογή του Boehm Test of Basic Concepts- Preschool Version σε παιδιά προσχολικής ηλικίας» Μια

Διαβάστε περισσότερα

CONSORT 2010, επεξήγηση και επεξεργασία Αναθεωρημένες οδηγίες για την καταγραφή των τυχαιοποιημένων δοκιμών παράλληλων ομάδων

CONSORT 2010, επεξήγηση και επεξεργασία Αναθεωρημένες οδηγίες για την καταγραφή των τυχαιοποιημένων δοκιμών παράλληλων ομάδων ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW ÁÑ ÅÉÁ ÅËËÇÍÉÊÇÓ ÉÁÔÑÉÊÇÓ 2011, 28(Συμπλ 1):10-59 CONSORT 2010, explanation and elaboration Updated guidelines for reporting parallel group randomized trials CONSORT 2010, επεξήγηση και

Διαβάστε περισσότερα

ALZHEIMER ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ALZHEIMER ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ALZHEIMER ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΡΟΤΖΙΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΤΕΡΙΖΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας

Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής. Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας Άρθρο «Γνωστική εξέλιξη, έφεση και εκμάθηση γλωσσών σε μικρά παιδιά στην Ελλάδα: μια διαφορετική προσέγγιση»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΑΦΑΣΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ Α.Ε.Ε Η Κ.Ε

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΑΦΑΣΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ Α.Ε.Ε Η Κ.Ε ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΑΦΑΣΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ Α.Ε.Ε Η Κ.Ε.Κ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ COMPREHENSIVE APHASIA TEST (CAT) ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΟΛΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΒΡΑ. ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ «Αυτισμός και παιχνίδι η συμβολή του παιχνιδιού στη θεραπεία των παιδιών με αυτισμό.» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΚΑΜΙΝΑΡΗ ΕΛΕΝΗ (Α.Μ. 12512) ΚΑΨΑΛΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ (Α.Μ. 12926)

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Πρωτόκολλου Αξιολόγησης Ασθενών με Διαταραχές Επικοινωνίας ως επακόλουθο Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης (ΚΕΚ)

Δημιουργία Πρωτόκολλου Αξιολόγησης Ασθενών με Διαταραχές Επικοινωνίας ως επακόλουθο Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης (ΚΕΚ) ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ (Ιωάννινα) Τμήμα Λογοθεραπείας Δημιουργία Πρωτόκολλου Αξιολόγησης Ασθενών με Διαταραχές Επικοινωνίας ως επακόλουθο Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης (ΚΕΚ) Σπουδάστριες: Γεωργαλλή Χριστίνα Καργάκη Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

«Θεωρητική προσέγγιση του όρου της Νοητικής Υστέρησης»

«Θεωρητική προσέγγιση του όρου της Νοητικής Υστέρησης» Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή εργασία «Θεωρητική προσέγγιση του όρου της Νοητικής Υστέρησης» Ονοματεπώνυμο φοιτήτριας: Κετσιτζή Νικολέττα Α.Μ.12295

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ... 44 3.2.2.Ο δείκτης DALYs... 47

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ... 44 3.2.2.Ο δείκτης DALYs... 47 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 1. ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ... 5 1.1. Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ : ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ.... 5 1.2. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑΣ... 9 1.3. Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) Παράρτημα Θεσσαλονίκης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (Π.Ε.ΣΥ.Π.) ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα