H ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΕ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΕ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"

Transcript

1 H ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΕ ΥΠΟΣΤΥΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ «Τα πάντα ρει» Το νέο βρίσκεται σε πάλη με το παλιό (Ηράκλειτος) Η παράδοση ως ηθική κατηγορία, αντίθετη με την παράδοση ως συσσωρευμένη γνώση χρησιμοποιήθηκε από το κάθε κατεστημένο όλων των εποχών, για να αναστείλει την κυοφορία της νέας γνώσης. Ο άνθρωπος έφτιαξε τη βάρκα και ανέβηκε σε αυτή για να περάσει στην απέναντι όχθη ή για να δει αν θα βουλιάξει.; Μεγάλο επιστημονικό ερώτημα που το έθεσε ο Bachelar «και γιατί όχι» Σπουδαίος μαθηματικός δρόμος σκέψης, ο οποίος οδήγησε στην λύση μεγάλων μαθηματικών προβλημάτων τα οποία παρέμεναν επί αιώνες άλυτα. Ο συνδυασμός των παραπάνω, αποτελεί το ιδεολογικό θεωρητικό υπόβαθρο, στο ερώτημα που έθεσα στον εαυτό μου «και γιατί όχι όρθια αμπέλια στην Σαντορίνη» Δύο είναι τα κλαδέματα της Σαντορίνης. Το ένα και πιο διαδεδομένο η περίφημη κουλούρα που τη λένε «γυριστή» και το άλλο το συναντάμε σε μέρη με λιγότερο αέρα, το ονομάζουν «κουλούρι» ή «κλάδα». Υπάρχει και ένα τρίτο που το εφαρμόζουν στη Μαντηλαριά.

2 ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ Τα σταφύλια προστατεύονται αρκετά καλά από τους πολύ δυνατούς ανέμους, που φυσούν την άνοιξη, εποχή που ανοίγουν τα «μάτια». Η προστασία αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Το ύψος που βρίσκονται οι νέοι βλαστοί, το σχήμα της αμπελιάς το οποίο είναι κύκλος και η πυκνότητα των ματιων 1. Σπουδαιότερο από όλα είναι η πυκνότητα των ματιών η οποία οφείλεται στο ότι 4 με 5 αμολυτές ( νέα κλαδιά) είναι πλεγμένες μεταξύ τους, τοποθετημένες στον υπάρχοντα κύκλο των παλαιότερων κλαδιών. Λόγω της πυκνότητας των ματιών, σύντομα (10 15 ημέρες) τα φύλλα δημιουργούν ένα τείχος προστασίας των μικρών σταφυλιών. 2. Τα σταφύλια προστατεύονται από τον ήλιο 3. Λόγω των πολλών «αμολυτών», όπως αναφέραμε, καθώς και του «πολύ ξύλου» ( κλαδιά παλαιότερων ετών) η «γυριστή» διαθέτει πολύ μεγάλο φύλλωμα στο οποίο λόγω διαμόρφωσης ένα μέρος των φύλλων βρίσκεται υπό σκιά. Αυτά τα φύλλα υπολειτουργούν, παράγοντας περισσότερα οξέα από τα φύλλα που τα βλέπει ο ήλιος, με συνέπεια το παραγόμενο γλεύκος να έχει υψηλή ολική οξύτητα.

3 ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ 1. Η πυκνότητα φύτευσης δεν ξεπερνά τα 2000 φυτά το εκτάριο σ αυτή τη φύτευση συνδυασμένη με τους δυνατούς καταστροφικούς ανέμους της άνοιξης, οφείλεται η μεγάλη διακύμανση της παραγωγής από χρονιά σε χρονιά. Πχ για να έχουμε μια παραγωγή 6000 κιλών στο εκτάριο θα πρέπει κάθε αμπελιά να έχει σταφύλια. Στην περίπτωση που έχουμε κακή άνοιξη, τότε μπορεί να μείνουν 4 με 5 σταφύλια με αποτέλεσμα η παραγωγή ενός εκταρίου να είναι μικρότερη από 2000 κιλά. Αυτή η μεγάλη διακύμανση στην παραγωγή, στο μέλλον όταν όλο το λευκό σταφύλι θα πουλιέται ως οίνος ΠΟΠ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις πωλήσεις του ΠΟΠ Σαντορίνη 2. Δεν μπορούμε να κάνουμε «ποιοτικό πότισμα», γιατί, το υπό σκίαση έδαφος θα βραχεί και θα δημιουργήσει ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη ασθενειών. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ 1. Δεν επιδέχεται μηχανική καλλιέργεια με συνέπεια α) να γίνεται ζιζανοκτονία δημιουργόντας πολλά αρνητικά στην εικονα του αμπελώνα β) να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ευδεμίδα και ο βοτρύτης. Τις περισσότερες χρονιές τα σταφύλια έχουν βοτρύτη, ιδιαίτερα οι ερυθρές ποικιλίες και οι περισσότερες λευκές 2. Ένα ποσοστό σταφυλιών ακουμπάει στο έδαφος με συνέπεια να σκίζονται οι ρώγες και να εισχωρεί ο βοτρύτης 3. Ο τρύγος είναι δύσκολος και με υψηλο κοστος 4. Στη σπάνια χρονιά που θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή δεν μπορεί να γινει πράσινος τρύγος

4 Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει έναν αμπελώνα 20 εκταρίων. Σήμερα, παίρνοντας υπ οψιν τα πλεονεκτήματα του παραδοσιακού κλαδέματος έχουμε καταλήξει σε μια φύτεψη με πυκνότητα 7500 φυτά το εκτάριο, με 4 αμολυτές στο φυτό, δυο από την μια μεριά και δυο από την άλλη πλεγμένες μεταξύ τους στο ίδιο σύρμα. Με αυτό το κλάδεμα πετυχαίνουμε τα παρακάτω:. Α) Έχουμε πυκνό φυλλικό τοίχος, όπου τα σταφύλια προστατεύονται από τον ήλιο, έχουμε φύλλα υπό σκίαση ( ανά δύο σειρές, οι αποστάσεις των σειρών είναι 0,9μ) Β) Η παραγωγή δεν έχει μεγάλη διακύμανση για τον παρακάτω λόγο: Στο σύρμα τα μάτια είναι πυκνά όπως και στην «γυριστή» και έτσι πολύ γρήγορα δημιουργείται πυκνό φύλλωμα που προστατεύει κατά την άνοιξη τα σταφύλια. Στην κακή άνοιξη θα μείνουν τουλάχιστον 4 τσαμπιά ανά φυτό και η παραγωγή δεν θα είναι κάτω από 5000 κιλά ανά εκτάριο. Στην περίπτωση που θα έχουμε καλή άνοιξη μπορούμε να κάνουμε πράσινο τρύγο ώστε να έχουμε ποιοτικό σταφύλι. Το σταφύλι που παίρνουμε είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τον βοτρύτη. Ένα παράδειγμα, όταν έχουμε 7500 φυτά ανά εκτάριο στην κακή άνοιξη θα μείνουν 3 4 τσαμπιά ανά φυτό, ώστε η παραγωγή δεν θα είναι μικρότερη από τα 5000 κιλά ανά εκτάριο. Το προσαρμοσμένο αμφίπλευρο guyot στις συνθήκες του νησιού λύνει το μεγάλο πρόβλημα της μεγάλης διακύμανσης της παραγωγής και δίνει σταφύλια σε καλύτερη κατάσταση από το παραδοσιακό.

5 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Σχετικά με την ποιότητα του οίνου από τα «όρθια» αμπέλια, ο χρόνος του πειράματος είναι μικρός για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Έχουμε όμως σοβαρές ενδείξεις ότι το μαυροτράγανο από τα όρθια αμπέλια, ενώ έχει πλούσιες τανίνες όπως και το παραδοσιακό, δίνει οίνο με τανίνες λιγότερο στεγνές από αυτόν που δίνει το παραδοσιακό. Τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η υποψήφια διδακτωρ οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Μαρία Κυραλέου με θέμα: Επίδραση της άρδευσης στην ποικιλία Μαυροτράγανο Σαντορίνης (έτη ) Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η επίδραση της άρδευσης στα φαινολικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας Μαυροτράγανο Σαντορίνης. Έγινε χαρακτηρισμός της πρώτης ύλης, παρακολούθηση της αλκοολικής ζύμωσης και αναλύσεις των τελικών οίνων. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η άρδευση επηρεάζει τόσο τη συγκέντρωση των φαινολικών συστατικών όσο και την εκχύλιση τους στον παραγόμενο οίνο. Το μη αρδευόμενο τμήμα εμφάνισε μεγαλύτερο βάρος ράγας μόνο την πρώτη χρονιά του πειράματος ενώ για τις υπόλοιπες χρονιές το μικρότερο, χωρίς όμως να υπάρχουν στατιστικές διαφορές. Για όλα τα έτη οι ράγες από αυτό το κομμάτι παρουσίασαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθοκυανών. Η εκχύλιση των ανθοκυανών από τις ράγες στους οίνους είναι σημαντικότερη για το αρδευόμενο τμήμα και μειώνεται σταδιακά με τη μείωση της. Επίσης, οι ράγες δείχνουν χαμηλότερη συνεισφορά ταννινών των γιγάρτων και υψηλότερο ποσοστό ταννινών των φλοιών, το οποίο επιβεβαιώνεται και από την μειωμένη στυπτικότητα των παραγόμενων οίνων. Στους οίνους παρατηρείται αύξηση των ολικών ανθοκυανών και των ολικών φαινολικών με την άρδευσης. Οι οίνοι που προήλθαν από το μη αρδευόμενο τμήμα παρότι παρουσιάζουν χαμηλότερες τιμές στις συγκεντρώσεις των ολικών ταννινών, εμφανίζουν υψηλότερη στυπτικότητα. Δεν παρατηρούνται επίσης στατιστικά σημαντικές διαφορές στα %vol, ένταση, απόχρωση, ph και ολική οξύτητα (TA) για τον πρώτο χρόνο. Ωστόσο, για τα επόμενα δύο χρόνια οι οίνοι από τα μη αρδευόμενα πρέμνα δείχνουν μεγαλύτερη ΤΑ.

6 . Επίσης η δυνατότητα «ποιοτικού ποτίσματος» δίνει την δυνατότητα για σταφύλι με ελεγχόμενο στρες. Επίσης έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε δυο τρύγους κυρίως στο Αηδάνι που το χρειάζεται Επίσης μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε σταφύλι περισσότερο ή λιγότερο συμπυκνωμένο. ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ Εάν, όπως δείχνουν οι ενδείξεις, μπορούμε να πάρουμε καλύτερο σταφύλι, με μικρότερη παραγωγική διακύμανση και με χαμηλότερο κόστος, τότε μπαίνει αναγκαστικά το δίλημμα: Στην ανάγκη επέκτασης του αμπελώνα, ποιο κλάδεμα θα επιλέξουμε; Προφανώς για λόγους πολιτισμικούς, για λόγους ότι ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι αμπελώνας παγκόσμιας κληρονομιάς, οφείλουμε να προστατέψουμε αυτόν το σπουδαίο ιστορικό αμπελώνα. Το δίλλημα επομένως δεν μπαίνει στο να αντικαταστήσουμε τον παραδοσιακό αμπελώνα με ένα σύγχρονο αμπελώνα. Το δίλλημα μπαίνει μόνο ποιο κλάδεμα θα επιλέξουμε για την αναγκαία επέκταση του υπάρχοντος αμπελώνα.

7 Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΣΕ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ Είναι γεγονός ότι ο ιστορικος αμπελώνας του νησιού προσφέρεται για τη δημιουργία ισχυρού Μάρκετιν για τον ΠΟΠ Σαντορίνη, το οποίο και γίνεται. Ομως το παράδειγμα της νέας σύγχρονης πόλης,που χτίζεται δίπλα στην όμορφη παραδοσιακή πόλη, δείχνει ότι η ζωή συνεχίζεται και ο άνθρωπος συνεχίζει να ερευνά και να δημιουργεί νέα δεδομένα σύμφωνα με τις ανάγκες της νέας εποχής. Ο Σαντορινιός αμπελουργός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ο ιθαγενής που επαναλαμβάνει αυτό που έμαθε να κάνει επί αιώνες. Θα αποκτήσει μεγαλύτερο σεβασμό από την παγκόσμια οινική κοινότητα και αντίστοιχα ο οίνος που παράγει, όταν η πρακτική του θα σέβεται αφενός την ιστορία του, την παράδοση του,με την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του παροδοσιακού του αμπελώνα που δυστυχώς δεν κάνει με τον σεβασμό τουμόχθου αιώνων, αλλά ταυτόχρονα,θα ψάχνει,θα ερευνά, δείχνοντας την θέληση του,να καλυτερεύσει το προϊόν του αξιοποιώντας όλη την διεθνή έρευνα Πιστευω πολύ, ενα μάρκετιν που θα προβάλει τον παραδοσιακό αμπελώνα ως αμπελώνα παγκόσμιας κληρονομιάς και αυστηρά προστατεύομενο,που συγχρόνως παράγει εξαιρετικά και μοναδικά κρασιά, ενω ταυτόχρονα θα προβάλει τον σύγχρονο αμπελώνα που δημιουργείται με επίσης υψηλής ποιότητας και μοναδικότητας οίνους,θα ειναι ένα ποιό δυανατο απ αυτό που υπάρχει σήμερα μάρκετιν Τελειώνοντας, θέτω στους συνέδρους, ένα στόχο Ας είναι το συνέδριο αυτό, η αφετηρία για την προστασία αυτού του ιστορικού αμπελώνα, αυτού του αμπελώνα που είναι παγκόσμια κληρονομιά. Ας βγάλουμε μια ανακοίνωση που να ζητάμε, όλοι οι σύνεδροι, από την ελληνική πολιτεία και από τους τοπικούς άρχοντες την δημιουργία ζωνών που θα απαγορεύεται η δόμηση εντός τους. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση αυτού του σπουδαίου ιστορικού αμπελώνα που μας χάρισε ο μόχθος αιώνων των αμπελουργών του.

Θέμα: Φαινολικό & αρωματικό δυναμικό των οίνων της ποικιλίας ξινόμαυρο. Περίληψη

Θέμα: Φαινολικό & αρωματικό δυναμικό των οίνων της ποικιλίας ξινόμαυρο. Περίληψη φαινολικό και αρωματικό δυναμικό των οίνων της ποικιλίας ξινόμαυρο Μαρία Κυραλέου Yποψήφια Διδάκτωρ Οινολογίας Tμήμα Eπιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τηλ. 215294719 mkyrleou@u.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΘΕΜΑ : ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Εξαρχάκος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 2. Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας στην Αμπελουργία 8. 3. Εγκατάσταση αμπελώνα - Κρίσιμες αποφάσεις.. 14

Περιεχόμενα. 2. Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας στην Αμπελουργία 8. 3. Εγκατάσταση αμπελώνα - Κρίσιμες αποφάσεις.. 14 ΠΡΑΚΤΙΚΑ Περιεχόμενα Σελίδα 1. Φυσικό Περιβάλλον της Αμπέλου-Μεθοδολογία καθορισμού ζωνών 3 2. Τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας στην Αμπελουργία 8 3. Εγκατάσταση αμπελώνα - Κρίσιμες αποφάσεις.. 14 4. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο 5/28/14 6:09 PM ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ Οι αγώνες δεν κερδίζονται στην ταχύτητα αλλά στα φρένα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Μεγέθη, κατανοµή, κλήρος, πόροι και βιωσιµότητα ΑΜΠΕΛΟΣ & ΟΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝ ΟΥΡΑΣ Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG // ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4 α ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1

ΤΟ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΤΟ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Μιχ. Νικολαντωνάκη, ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Ινστιτούτο Αμπέλου Ηρακλείου. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. "Είπε κάποτε το κλήμα στον τράγο που τότρωγε: κι' ως τη ρίζα να με φας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΝΟΠΕΔΙΟΥ (TERROIR) ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, Dr ΤΑΒΕΡΝΑΡΑΚΗ ΝΙΚΗ 1. 1 ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με τον ορισμό terroir αναφέρονταν,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013 Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! Εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη η φετινή. Όλοι οι παράγοντες ήταν στο ραντεβού και μάλιστα από νωρίς αφού η χρονιά υπήρξε η πιο πρώιμη των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της παραδοσιακής

Τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα της παραδοσιακής Νεότερα συστήματα καλλιέργειας της ελιάς Σταύρος Βέμμος Αναπλ. Καθηγητής, Δ/ντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας, Γεωπονικό Πανεπ. Αθηνών Για αύξηση της απόδοσης και μείωση του κόστους παραγωγής ελαιολάδου γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι

TΡΥΓΟΣ 2008 περίοδος από τον περκασμό μέχρι τον τρύγο του Ξινόμαυρου στη Νάουσα συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 40 μέρες αυξημένη διαλογή στο αμπέλι TΡΥΓΟΣ 2008 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, επισυνάπτουμε ένα αναλυτικό Δελτίο Τρύγου. Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, αυτή είναι και η μαγεία του κρασιού με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΑΝΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΦΥΣΑΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ»

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ» Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΡΟΥΣΣΟΥ ΑΓΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011 Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους.

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. «ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κα Χ. ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ Κυρίες και κύριοι, Χαιρετώ με τη σειρά μου τους παρευρισκόμενους συνέδρους. Από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ιανουάριος 2011 ΙΕΛΚΑ 2011 ΕΡΕΥΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Δρ. Λ. Κιοσές, Δρ. Γ. Δουκίδης, Δρ. Π. Βλάχος Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Αναπλ. Καθηγητής Φραγκίσκος Μπατζιάς

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων: Αναπλ. Καθηγητής Φραγκίσκος Μπατζιάς ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας σε επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης οίνου και ο ρόλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΤΕΙ) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η Ελληνική αγορά κρασιού: Προϊόντα και σύγχρονοι τρόποι προώθησης σε Ελληνική και Διεθνή αγορά ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ»

«ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΑΝΝΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΟΚΚΙΝΗΣ Γ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Πέντε προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ 1 ΓΕΝΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2013 2014 ( Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ: ΜΥΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ»

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΚΟΥΜΑΝΔΑΡΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η Κουμανδαρία είναι ένα προϊόν μεγάλων προσδοκιών και δυνατοτήτων όσον αφορά τις αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα. Αυτό σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

πως πρέπει να γίνει στροφή προς την επένδυση στο αμπέλι.

πως πρέπει να γίνει στροφή προς την επένδυση στο αμπέλι. ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Πρόσω ολοταχώς! Η πρόοδος του ελληνικού κρασιού είναι αδιαμφισβήτητη, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, ποιότητας και ανάπτυξης, όσο και προβολής και προώθησης

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

«ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» «ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Βασιλείος Μίχος Γεωπόνος Αμπελουργίας Πρώην Διευθυντή Ινστιτούτου Αμπέλου Αθηνών Στα

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΧΑΪΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» Παρέμβαση: Κων. Κολλιόπουλος Χημικός Οινολόγος, Πρόεδρος Χημικών Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας.

«ΑΧΑΪΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» Παρέμβαση: Κων. Κολλιόπουλος Χημικός Οινολόγος, Πρόεδρος Χημικών Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας. «ΑΧΑΪΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ» Παρέμβαση: Κων. Κολλιόπουλος Χημικός Οινολόγος, Πρόεδρος Χημικών Πελ/σου, Δυτ. Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί συνάδελφοι, Κυρίες και Κύριοι, Θα ξεκινήσω με τρεις παρατηρήσεις. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ 3 Ο ΕΠΑΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2013-2014 ΜΑΘΗΜΑ: Ε.Θ.Ε Β. ΓΕΩΠΩΝΙΑΣ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ : Μπαιραμπά

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας-

Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας- Ολοκληρωμένη διαχείριση - το μέλλον της γεωργίας- Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ασπασία Ευθυμιάδου, Λέκτορας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Γκούλτα,

Διαβάστε περισσότερα

Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs...

Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs... 28 29 Σεπτέμβρηs μήναs μήναs Τρυγητήs... Σεπτέμβρης μήνας και αποκορύφωση του τρύγου για τον τόπο μας, που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί με πολλές απαιτήσεις κορυφαία θέση ανάμεσα στις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα