Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 2ο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2017 Εταίροι Αγαπητέ αναγνώστη Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε το δεύτερο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου SYMBI με ένα απόσπασμα της ομιλίας του Επιτρόπου της ΕΕ για το περιβάλλον, των Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, κ Karmenu Vella, σχετικά με την τελευταία έκθεση της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, όπου τονίζει την πρωτοποριακή και ελκυστική καινοτομία αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, των πολιτών και των ΜΜΕ από την σωστή προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας. «Το πακέτο της Κυκλικής οικονομίας που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέκυψε από μια πραγματική διατομεακή προσπάθεια στο πλαίσιο της Επιτροπής, και εμπλουτίστηκε μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις με επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθνικές αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Παραμένει ένα κεντρικό πολιτικό σχέδιο για την Ευρώπη, με τεράστιες δυνατότητες για την ανανέωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η κυκλική οικονομία μπορεί να έχει μια σημαντική συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και σε μερικές από τις σημαντικότερες πολιτικές μας δεσμεύσεις. Προχωράμε προς μια κυκλική οικονομία, εφαρμόζοντας το πακέτο και τη μαθαίνοντας μαζί με άλλους στην διαδικασία. Οι επενδύσεις είναι, φυσικά, ένα βασικό στοιχείο εδώ. Η περιβαλλοντική κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί με την επενδυτική κοινότητα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας στην αειφόρο ανάπτυξη, την Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, την μετάβαση σε αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων, την κυκλική οικονομία, την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης του φυσικού μας πόρων». Σύνοψη Δραστηριότητες Νέα του έργου Προσεχείς εκδηλώσεις Προσεχείς θεματικές εκδηλώσεις Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας

2 Δραστηριότητες του έργου SYMBI Όλοι οι εταίροι του έργου SYMBI διεξάγουν χωριστές δράσεις ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των αρχών των συμμετεχουσών περιφερειών και τις ομάδες ενδιαφέροντος. Όλοι οι εταίροι έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις ομάδες ενδιαφέροντος τους σε τοπικό επίπεδο. 1ο εργαστήριο πολιτικής στην βιομηχανική Συμβίωση και 2η συνεδρίαση της διοικούσας ομάδας του έργου. Φιλοξενήθηκε από τον Ούγγρο εταίρο Pannon NOVUM στην πόλη του GYŐR (15 17 Νοέμβριος 2016) Ο κύριος στόχος ήταν η συζήτηση πολύ σημαντικών για τους σκοπούς του έργου θεμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν: Προκλήσεις και εμπόδια που εμποδίζουν την υιοθέτηση επιχειρηματικών πρακτικών κυκλικής οικονομίας. Η ευρωπαϊκή στρατηγική (σχέδιο δράσης) για την κυκλική οικονομία. Άρση των εμποδίων και η δημιουργία κινήτρων για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά στα βασικά συμπεράσματα του εργαστηρίου πολιτικής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα σημαντικότερα εμπόδια στην υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης περιλαμβάνουν την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα οφέλη, τα υψηλά επίπεδα γραφειοκρατίας, η έλλειψη της κατάλληλης υποδομής και η έλλειψη ενημέρωσης. Από την άλλη πλευρά, οι δράσεις και η αύξηση των επενδύσεων σε R&D, η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών οικονομικών φορέων και η ενίσχυση των πράσινων δημόσιων συμβάσεων θεωρούνται τα κύρια κίνητρα. Επίσης, ορισμένες βέλτιστες πρακτικές συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, όπως η METANOGENIA από την Ισπανία, το INLATTE από την Ιταλία ή η παραγωγή ρυζιού. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης τα τρέχοντα μέσα πολιτικής της ΕΕ που προορίζονται για την ενθάρρυνση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα στην κυκλική οικονομία, όπως το Πακέτο της Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ, τον Χάρτη πορείας για μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση των πόρων, ή η Ευρωπαϊκή στρατηγική βίο οικονομίας και πιθανά εμπόδια στην έγκριση αυτών των πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο (περιοριστικές εθνικές νομοθεσίες, αβεβαιότητες που σχετίζονται με την εφαρμογή, κλπ). Μεταξύ των βασικών χρηματοδοτικών μέσων που δημιουργήθηκαν για την υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας και των έργων της βιομηχανικής συμβίωσης, έγινε επίκληση στο Επενδυτικό Πρόγραμμα της Ευρώπη Horizon Το εργαστήριο διάρκειας μιάμισης μέρας κατέληξε με μια σύντομη συζήτηση για τα τρέχουσα χρηματοοικονομικά μέσα και τις επιπτώσεις τους στην Ουγγαρία. Η συμμετοχή στο εργαστήριο πολιτικής του SYMBI ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική για εμάς και τους συναδέλφους μας και ήμασταν σε θέση να πάρουμε μια εικόνα για τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές και προκλήσεις στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανική συμβίωση ενώ είχαμε τη δυνατότητα να διευρύνουμε το δίκτυό μας με τους συμμετέχοντες εμπειρογνώμονες.

3 Δραστηριότητες του έργου SYMBI Το Εμπορικό Επιμελητήριο του Molise υλοποίησε την δεύτερη συνάντηση της ομάδας ενδιαφέροντος στις 16 Μαρτίου Η συνάντηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην μεγάλη συμμετοχή στη συζήτηση των προσκεκλημένων ενδιαφερομένων. Στην συνάντηση παραβρέθηκε η ομάδα ενδιαφέροντος, όπως η ISPRA Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Προστασίας του Περιβάλλοντος, της οποίας ο εκπρόσωπος, ο Δρ Patriza De Luca απηύθυνε ομιλία για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις. Άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση ήταν ο σύμβουλος του Δήμου Isernia και o Διευθύνων Σύμβουλος της RePLASTIC Spa, μια πολύ γνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (WEEE ή E waste). Μια ενδιαφέρουσα σχετική με το έργο εκδήλωση στην Φινλανδία, με τίτλο: «Δοκιμάζοντας Καλές Πρακτικές FISS operating model», με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου του HAMK. Μια ημερίδα με θέμα: η κυκλική οικονομία στην πράξη, διοργανώθηκε στο Riihimäki, της Φινλανδίας στις 31/1/2017, με τη συμμετοχή του Φιλανδού εταίρου του SYMBI, Πανεπιστήμιο του HAMK. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Φιλανδικό πρότυπο λειτουργίας του συστήματος της Βιομηχανικής Συμβίωση (FISS). Στόχος της ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή ντόπιους παρόχους και χρήστες των πόρων και των υπηρεσιών προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τους πόρους που μπορούν να προσφέρουν και στη συνέχεια να προσδιοριστούν πιθανές συνέργειες. Ο σκοπός ήταν η δημιουργία δικτύων, οι νέες αλληλεπιδράσεις και ανταλλαγή μεταξύ εταιρειών. Τα σκουπίδια κάποιου μπορεί να είναι ένας πολύτιμος πόρος για την άλλη. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το SYKLI (Περιβαλλοντική Σχολείο της Φινλανδίας) και υπήρχαν συμμετέχοντες από πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η διαχείριση των αποβλήτων και ανακύκλωση, κατασκευαστικός κλάδος, δημόσια ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εμπειρογνώμονες για το περιβάλλον. Η νέα δικτύωση επιτεύχθηκε και οι πιθανές συνέργειες αναγνωρίστηκαν ειδικά στην αξιοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων υλικών όπως μέταλλα και ρύποι, μοίρασμα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και εύρεση θέσεων για πρακτική άσκηση φοιτητών.

4 Η δια τμηματική ομάδα για την κυκλική οικονομία έχει ιδρυθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης της Πολωνίας. Ο στόχος της ομάδας είναι να: εντοπίσει τις ευκαιρίες, τις απειλές, τα ισχυρά σημεία και τις αδυναμίες στο πλαίσιο της μετάβασης προς την κυκλική οικονομία, να αναπτύξει θέσεις σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την μετάβαση στην κυκλική οικονομία, να αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Πολωνία, προσδιορίζοντας τους στόχους και τις προτεραιότητες μαζί με το χρονοδιάγραμμα και να καθορίσει τα όργανα που είναι αρμόδια για την εφαρμογή του. Η ομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου Η ιδέα της κυκλικής οικονομίας παρουσιάστηκε σε όλα τα διορισμένα μέλη της ομάδας από διάφορους τομείς: περιβάλλον, εκπαίδευση, ενέργεια, υποδομές, κοινωνικής πολιτικής, γεωργία και δημόσιας υγείας. Η δεύτερη συνάντηση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017 και περιλάμβανε μια συζήτηση σχετικά με το σχέδιο του Οδικού Χάρτη για την κυκλική οικονομία που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ομάδα αποφάσισε να δημιουργήσει τέσσερις Νέα του έργου Η περιφέρεια της Malopolska έχει ενημερώσει τους εταίρους του έργου SYMBI για την ίδρυση μιας δια τμηματικής ομάδας για την κυκλική οικονομία στην Πολωνία. θεματικές ομάδες (απόβλητα, βίοοικονομία, επιχειρηματικά μοντέλα και soft ενέργειες), οι οποίες θα αποτελούνται από βιομηχανικούς και κοινωνικοοικονομικούς εταίρους. Project News Τον Ιανουάριο του 2017, το έργο Surplus Mall ξεκίνησε τις δραστηριότητες του έχοντας χρηματοδότηση από την Climate KIC. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου ανταλλαγής των βιομηχανικών πλεονασμάτων. Το Surplus Mall στοχεύει επίσης στην ανάλυση της σκοπιμότητας ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου, ευθυγραμμισμένο με την κυκλική οικονομία και τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για την βιομηχανική συμβίωση, βασισμένη σε μία cloud πλατφόρμα για την ανταλλαγή των βιομηχανικών πλεονασμάτων. Η πλατφόρμα θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση του σημείου τομής μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης πρώτων υλών από διαφορετικές επιχειρήσεις και με τρίτους ενώ θα διευκολύνει τα logistics και την διαχείριση τους. Το μοντέλο προωθεί την επαναχρησιμοποίηση και την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων και των αποβλήτων, και επιτρέπει την επανεισαγωγή τους ως δευτερογενή πρώτη ύλη σε άλλες διεργασίες παραγωγής, όπως προτείνεται δηλαδή και από την έννοια της Βιομηχανικής Συμβίωσης. Τα οφέλη του μοντέλου, συνεπώς, θα πρέπει να σχετιστούν με την μείωση της κατανάλωσης πρώτων υλών (υλικών και ενέργειας), της παραγωγή αποβλήτων και συνεπώς με την μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:

5 Προσεχείς εκδηλώσεις Ο Δήμος της Κοζάνης, εταίρος του έργου, θα διοργανώσει την τρίτη συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του έργου και το δεύτερο διαπεριφερειακό εργαστήριο, στο τέλος του Ιουνίου ( Ιουνίου 2017). Οι εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στο δημαρχείο της Κοζάνης. WORLD CIRCULAR ECONOMY FORUM 2017 IN HELSINKI FINLAND Το παγκόσμιο φόρουμ για την κυκλική οικονομία (WCEF) συγκεντρώνει ανθρώπουςκλειδιά, συμπεριλαμβανομένων ηγετών, επιχειρηματιών, κορυφαίων εμπειρογνωμόνων, χρηματοδοτών και μελών της κοινωνίας των Προσεχείς θεματικές εκδηλώσεις πολιτών για να μοιραστούν τις ιδέες τους και να βρούνε κοινά οράματα για την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 5 και 6 Ιουνίου 2017, και διοργανώνεται από το φινλανδικό ταμείο καινοτομίας Sitra. Το φόρουμ έχει ως στόχο να αποσαφηνίσει λύσεις μπορούν να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη Στόχων με τη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση: economy/world circular economyforum 2017

6 Προσεχείς UPCOMINING θεματικές THEMATIC εκδηλώσεις EVENT The LUXEMBOURG CIRCULAR ECONOMY HOTSPOT will start on the 20 of June 2017 Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα για την κυκλική οικονομία θα είναι το hotspot της κυκλικής οικονομίας του Λουξεμβούργου, Αυτή η σημαντική τριήμερη εκδήλωση θα περιλαμβάνει ένα φόρουμ για συζήτηση, ανταλλαγή, συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο και δικτύωσης για 200 συνέδρους από όλο τον κόσμο. Η κυκλική οικονομία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για όλους μας. Ως εκ τούτου ζητείται μεγαλύτερη συμμετοχή από εκπροσώπους της οικονομίας και πολιτικούς συμμάχους τόσο από την ευρύτερη περιφέρεια αλλά και από όλη την περιοχή της Μπενελούξ. Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στην Εκδήλωση: Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας Για να μείνετε ενημερωμένοι σχετικά με τις εκδηλώσεις και τα νέα του έργου SYMBI, ακολουθείστε μας στα social media ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας. Εκδότες Με τη συγχρηματοδότηση Για κάθε πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά με το ενημερωτικό μας δελτίο, παρακαλώ επικοινωνήστε με: European Union European Regional Development Fund TEL: Web Site:

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο

4 ο Ενημερωτικό Δελτίο 4 ο Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2018 (ελληνική έκδοση) http://www.interregeurope.eu/cesme Εισαγωγή Το έργο Κυκλική Οικονομία για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Circular Economy for SMEs CESME) ξεκίνησε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ

ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕΠΠ Επισκόπηση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής πολιτικής (ΕΕΠΠ) 2019: Επιλογή βασικών στοιχείων σχετικά µε την κατάσταση της εφαρµογής της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας στην Ευρώπη ΟΡΙΣΜΟΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΕΤΑΙΡΟΙ WWW.INTERREGEUROPE.EU/SYMBI SCHUY: Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η πολυπλοκότητα των Ευρωπαϊκών κανονισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/2208(INI) της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 24.2.2015 2014/2208(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία

Κυκλική Οικονομία. Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Κυκλική Οικονομία Κλείσιμο του κύκλου Το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για την Κυκλική Οικονομία Το Πακέτο Κυκλικής Οικονομίας της ΕΕ Εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2015 Ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης Λίστα των Πρωτοβουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 3 Ιουνίου 2008 (05.06) (OR. en) 10220/08 RECH 199 COMPET 214 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ του : Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της 29ης και 30ής Μαΐου 2008 αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ. Τον κ. Δήμαρχο. για τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήμου Διονύσου

ΠΡΟΣ. Τον κ. Δήμαρχο. για τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Δήμου Διονύσου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αγ. Στέφανος 24-3-2017 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Αριθ. Πρωτ. 8336 ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ταχ. Δ/νση: Ευάγγελου Πεντζερίδη 3, Αγ. Στέφανος

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ Αθήνα, 02.07. 2015 Δελτίο Τύπου Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας

Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας Athens Science Festival: Μεγάλες Περιβαλλοντικές προκλήσεις και Βιοοικονομία ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 3-7 Απριλίου 2019, Τεχνόπολη, Αθήνα Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

3ο Ενημερωτικό Δελτίο του έργου EU-WATER Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία http://www.eu-water.eu Αειφορική Αγροτική Ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Το πρόγραμμα EU.WATER

Διαβάστε περισσότερα

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020

Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2014 Σύνοψη της Σύμβασης Εταιρικής Σχέσης για την Κύπρο, 2014-2020 Συνολική πληροφόρηση Η σύμβαση εταιρικής σχέσης με την Κύπρο καθορίζει ένα ορόσημο για επενδύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean

Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Balkan-Mediterranean 2014-2020 Περίληψη Το «Balkan-Med Programme 2014-2020» είναι ένα νέο Πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας, που απορρέει από τη διάσπαση του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής:

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής: ΕΡΓΟ ArgoLabs Το έργο AgroLabs στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής και διάδοσης καινοτόμων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην περιοχή Βαλκανικής - Μεσογείου, οργανώνοντας τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/36. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/36 36 Παράγραφος 17 γ (νέα) 17γ. υπενθυμίζει ότι, εφόσον η Ευρώπη καταστεί η πρώτη μεγάλη οικονομία η οποία επιδιώκει την κλιματική ουδετερότητα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα είναι σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΜΠΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΕΤΑΙΡΟΙ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Δραστηριότητες του έργου Νέα του έργου Επόμενες εκδηλώσεις Επόμενες θεματικές εκδηλώσεις Πληροφορίες και στοιχεία WWW.INTERREGEUROPE.EU/SYMBI

Διαβάστε περισσότερα

Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας Σαραφίδου Μελίνα Ε.Υ.. Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας Τρίκαλα, 19 Νοεμβρίου 2015 Έξυπνης Εξειδίκευσης Τι είναι; Τι Περιλαμβάνει; Στρατηγική προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη, μέσω στοχοθετημένης υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ

1 Ενισχυμένος ρόλος για τη ΜΕΓΕ Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Δεκεμβρίου 2015 (OR. en) 14927/15 AGRI 635 RECH 300 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Αντιπροσωπίες Διαδικασία ανάλυσης προοπτικών της ΜΕΓΕ με

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN

S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN Verde.tec Forum 15-17.02.2019 Κυκλική Οικονομία & εφαρμογές της S.W.A.N. a digital Solid Waste reuse platform for BalkaN Ψηφιακή Πλατφόρμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στα Βαλκάνια Βασίλης Αγγελής, Ομότιμος

Διαβάστε περισσότερα

CO-CREATE ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

CO-CREATE ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ CO-CREATE ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Δραστηριοποιείστε σε κλάδο της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας; Υποβάλλετε αίτηση προτείνοντας την

Διαβάστε περισσότερα

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων με μία ματιά Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) βρίσκεται στη Λευκωσία και σήμερα απασχολεί 28 άτομα μόνιμο προσωπικό. Κάτω από την ΟΕΒ λειτουργούν τα πιο κάτω

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit

UNIVERSITY OF THE AEGEAN Research Unit ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG IVC 2007-2013 Ανταλλαγή Τεχνογνωσίας & Μεταφορά Καλών Πρακτικών Δεύτερη Πρόσκληση ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και οι αναπτυξιακοί φορείς σε τοπικό και περιφερειακό

Διαβάστε περισσότερα

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B

7672/19 ΣΠΚ/σα/ΜΙΠ 1 LIFE.1.B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Μαρτίου 2019 (OR. en) 7672/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Προεδρία Αριθ. εγγρ. Επιτρ.: 15011/18 Θέμα: Ειδική Επιτροπή Γεωργίας / Συμβούλιο AGRI 159 ENV

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη Σύμπραξη και Εφαρμογή Σωτήρης Θεμιστοκλέους sotiris.t@cardet.org www.cardet.org www.developmenteducation.org Διεθνές ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας

INTERREG IVC EUROPE. Παρουσίαση του Προγράμματος. Δρ. Ράλλης Γκέκας INTERREG IVC EUROPE Παρουσίαση του Προγράμματος Δρ. Ράλλης Γκέκας ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Έξυπνη: αποτελεσματικότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την έρευνα & την καινοτομία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012

ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 Ενότητες 1. Κατάσταση μελών του Ελληνο- Aφρικανικού Επιμελητηρίου 2. Σκοπός του Επιμελητηρίου 3. Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες 4. Διεύθυνση Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ

Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΒΛΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΙΑΣ LIFE+ Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση Τίτλος Προγράμματος: Quarry Resource Efficiency Demonstration Project LIFE 11 ENV/CY/859 Ακρωνύμιο: QuaResE Η ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΧ. Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, όπως η : ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕΧ. Οι φιλόδοξοι στόχοι της κυκλικής οικονομίας, όπως η : ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ASSOCIATION OF GREEK CHEMISTS Ν. Π. Δ. Δ. Ν. 1804/1988 Κάνιγγος 27 106 82, Αθήνα Τηλ.: 210 38 21 524 210 38 29 266 Fax: 210 38 33 597 http://www.eex.gr E-mail: info@eex.gr 27 Kaningos

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ελληνικές Ιδέες, Καινοτομίες, Προϊόντα και Τεχνογνωσία Στην Παγκόσμια Μάχη για το Περιβάλλον

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ελληνικές Ιδέες, Καινοτομίες, Προϊόντα και Τεχνογνωσία Στην Παγκόσμια Μάχη για το Περιβάλλον «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ελληνικές Ιδέες, Καινοτομίες, Προϊόντα και Τεχνογνωσία Στην Παγκόσμια Μάχη για το Περιβάλλον Καθηγ. Πέτρος Π. Γρουμπός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Π.Π. Τρίτη, 8 Ιουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE

Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα LIFE Χαρά Μαυρονικόλα Εμπειρογνώμονας σε θέματα Περιβάλλοντος και Αποδοτικότητας πόρων, LIFE Cyclamen 14 Μαΐου 2019, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου»

«Το Έργο SURF Nature: Εισαγωγή και παρουσίαση των δράσεων του έργου» Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Το Έργο

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής

Το πρόγραμμα LIFE Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Σπυριδούλα Ντεμίρη Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για

Διαβάστε περισσότερα

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C

5776/17 ΚΒ/μκρ/ΔΠ 1 DG G 3 C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 5776/17 IND 18 MI 82 COMPET 58 FISC 27 PI 9 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Προεδρία Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων / Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΕΥΔ ΠΑΑ Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2015 Τι είναι Καινοτομία? «Κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια:

Οι εργασίες τις πρώτης ημέρας συνεχίστηκαν με τα ακόλουθα θεματικά εργαστήρια: ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Ευρωπαϊκή εκδήλωση για τη συνεργασία στον αγροτικό χώρο & 10 η Συνάντηση των Εθνικών Αγροτικών Δικτύων Εδιμβούργο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 3 ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ημερίδα αφιερωμένη στη μνήμη του εκλιπόντος καθηγητή του ΕΜΠ, Λευτέρη Παπαγιαννάκη. «Πρωτοβουλίες Ενθάρρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική για την καινοτομία

Πολιτική για την καινοτομία Πολιτική για την καινοτομία Η καινοτομία διαδραματίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας. Παρέχει οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και για τους καταναλωτές και τους εργαζόμενους. Είναι απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

WINPOL. Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων. εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου

WINPOL. Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων. εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου WINPOL Έξυπνα συστήματα & πολιτικές διαχείρισης αποβλήτων ΚΑΡΓΑΚΗ ΕΛΕΝΗ Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης εναρκτήρια ημερίδα / Ηράκλειο, 19 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

3 rd Hellenic Innovation Forum

3 rd Hellenic Innovation Forum 1 3 rd Hellenic Innovation Forum «Όταν η έρευνα συναντά τις επιχειρήσεις» 20 Ιουνίου 2019 Divani Caravel Με την ελληνική οικονομία να έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, η έμφαση έχει αρχίσει πλέον

Διαβάστε περισσότερα

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική»

Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Q-Cities Δίκτυο Πόλεων για την Ποιότητα, «Δραστηριότητα & Προοπτική» Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης Γενικός Γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

κοινοποιούνται επιτεύγματα ώστε να προάγεται η κοινωνική πρόοδος και η ολόπλευρη και καθολική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Ιστορικό Στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2017, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για την Ανάπτυξη των Μουσείων Επιστημών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road». Στόχος της

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη

Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ. Δρ. Μαρία Μακριδάκη Υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες υποστήριξης καινοτομίας προς ΜμΕ Δρ. Μαρία Μακριδάκη Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 28 χρόνια εμπειρίας στη Μεταφορά Τεχνολογίας 2 Γεφυρώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS COUNCIL MEETINGS Education, Youth, Culture and Sport Council (EYCS) 26.11.2012-27.11.2012 Location: Council of the European Union (Justus Lipsius building), Brussels MINISTER PRESS CONFERENCE STATEMENTS

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/46. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/46 46 Παράγραφος 23 ζ (νέα) 23ζ. αναγνωρίζει το υπαρκτό, αλλά περιορισμένο εντέλει, δυναμικό για αναδάσωση στην Ευρώπη πιστεύει, επομένως, ότι οι πρωτοβουλίες αναδάσωσης πρέπει να συμπληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας

Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Κρίσιμα σημεία στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας Δρ. Σταυρούλα Τσιτσιφλή, Μ.Ε. Περιβάλλοντος ΤΕΕ ΠΤΚΔΘ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Διαβάστε περισσότερα

9892/19 ΧΠ/νικ/ΔΙ 1 TREE.1.A

9892/19 ΧΠ/νικ/ΔΙ 1 TREE.1.A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 7 Ιουνίου 2019 (OR. en) 9892/19 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN 540 COMPET 444 Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας

Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Γιώργος Πρωτόπαπας Διευθυντής Πράσινου Ταμείου Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE/Περιβάλλον Συντονιστής Έργου GR LTF Το Πρόγραμμα LIFE και ο Αγροτικός Τομέας Αθήνα 01/06/18 Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις Integraste αποβλή- «Ανάπτυξη Ολοκληρωµένης Πολιτικής για τη ιαχείριση Αγροτοβιοµηχανικών των µε στόχο την µεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας» N e w s l e t t e r Newsletter ΙI Ιούνιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗΣ 2014-2020 Οι νέοι κανόνες και η νομοθεσία που διέπουν τον επόμενο γύρο επένδυσης από την πολιτική συνοχής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΓΙΑ YΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ HYBUILD Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής 14 Νοεμβρίου 2017 Τηλέφωνο: 22894304 Ηλ. Διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy Ιστοσελίδα: www.ucy.ac.cy/pr ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόγραμμα. World Academic Expo

Το Πρόγραμμα. World Academic Expo Organized by: Το Πρόγραμμα Το World Academic Expo (WAVE) αποτελεί έ να παγκόσμιο επιστημονικό και εκθεσιακό συνέδριο που απευθύνεται σε φοιτητές όλων των βαθμίδων και των επιστημονικών πεδίων. Ο στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020

Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Βασικά Στοιχεία του Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-2020 Ηράκλειο 29 Ιουνίου 2015 Το όραμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού Δυναμική και Βιώσιμη Κρήτη Βιώσιμη σε όρους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς Δυναμική με

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ( )

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ( ) ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 7 Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΑΙΣΙΟ (2007-2013) 2013) ΚΡΗΤΗ,, 5-125 12-20062006 Δρ. Χρήστος ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ Σύμβουλος Έρευνας στην ΜΕΑ ΕΕ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων

Το Cedefop με λίγα λόγια. Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Το Cedefop με λίγα λόγια Ο οργανισμός που στηρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αναζητηθούν στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: υπηρεσίες για Έρευνα, Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 21 Φεβρουαρίου 2014

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: υπηρεσίες για Έρευνα, Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 21 Φεβρουαρίου 2014 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης: υπηρεσίες για Έρευνα, Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών 21 Φεβρουαρίου 2014 Γεωργία Τζένου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Title of the

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφήσ «Ευρώπη για τουσ Πολίτεσ» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείασ και Πολιτισµού τησ Κυπριακήσ ηµοκρατίασ (50%) και από την Ευρωπα)κή Επιτροπή (50%) 27 χώρες 495 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Project No IT02-KA

Project No IT02-KA Ενημερωτικό δελτίο του έργου VΙΝΑ Οκτώβρης 2018 Το παρόν αποτελεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του έργου VINA στο οποίο παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου και τα εργαστήρια

Διαβάστε περισσότερα

Athenaeum InterContinental

Athenaeum InterContinental 7.5.2018 Athenaeum InterContinental digital economy forum 2016 Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή Ο ΣΕΠΕ στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 20 χρόνων της δυναμικής του πορείας από την ίδρυσή του και με όραμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας

Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας 1 ΙΕΝΕ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Αμφιθέατρο Ευγενιδίου 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρία Υπουργέ Κυρίες και Κύριοι Προσκεκλημένοι Αγαπητοί Συνάδελφοι της Ενεργειακής μας Κοινότητας Αποτελεί εξαιρετική τιμή και χαρά για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Σας καλωσορίζω σε ένα ιδιαίτερο συνέδριο, το πολυ-συνέδριο του Ecopol. Ένα συνέδριο που συζητά την προώθηση των πολιτικών που ενισχύουν την πράσινη καινοτομία. Σε αυτό το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Ζέρβας Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΕΠΠ

Κωνσταντίνος Ζέρβας Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΕΠΠ Κωνσταντίνος Ζέρβας Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΔΕΠΠ Η γέννηση της ιδέας για ένα περιβαλλοντικό δίκτυο ανάπτυξη βιώσιμων στρατηγικών παρόμοιες δράσεις από άλλες πόλεις κοινές

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια

Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Χρηματοδοτικά Προγράμματα για την Ενέργεια Ανθή Χαραλάμπους Διευθύντρια Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών - Cyprus Energy Agency - 7 ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Για την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη 2007-2013

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Π4.2.1 ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ Αριθμός Έκδοσης: ΕΚΕΤΑ ΙΜΕΤ ΕΜ Β 2013 9 Παραδοτέο ΙΜΕΤ Τίτλος Έργου: «Ολοκληρωμένο σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μαθητών» Συγγραφέας: Δρ. Μαρία Μορφουλάκη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS

BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS Bravo Business ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ο Θεσμός BRAVO SUSTAINABILITY DIALOGUE & AWARDS, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, συμβάλλει στην προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης & Υπεύθυνης

Διαβάστε περισσότερα

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ

Επιμελητήριο Σερρών Πέμπτη 18.06.2015. Γιώργος Εμμανουηλίδης Τμήμα Μελετών και Έρευνας ΕΒΕΘ Παρουσίαση της Δράσης Συμβουλευτικής υποστήριξης επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, έργο Smart Specialization, Πρόγραμμα «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013», στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ ηλεκτρονικο περιοδικο Απρίλιος-Ιούνιος 2012 τευχοσ 02 ΔΑΣΤΑ Εκδηλώσεις Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ Η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας

Title. Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων. Sub-title. 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Συνέργειες για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των επιχειρήσεων Title 5 Μαρτίου 2015 Ημερίδα εξωστρέφειας Sub-title Χριστιάνα Σιαμπέκου Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης(EKT) Enterprise Europe Network - Hellas

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2295(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2012/2295(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 2012/2295(INI) 5.3.2013 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: μια βιοοικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες

Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίων και Ενημέρωσης Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016 2021 Τομείς Παρέμβασης και Προτεραιότητες Γιάννης Ταφύλλης Γενικός Γραμματέας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. Κατερίνα Παπαδούλη

Παρουσίαση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ. Κατερίνα Παπαδούλη Παρουσίαση του Δικτύου ΠΡΑΞΗ Κατερίνα Παπαδούλη Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Μεταφορά Τεχνολογίας & Υποστήριξη Καινοτομίας στην Πράξη 2 Γεφυρώνοντας το κενό μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας Ο στόχος του ΠΡΑΞΗ είναι να ενισχύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας - Στρατηγική εφαρμογής. Σχέδιο δράσης για τη διαλειτουργικότητα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας - Στρατηγική εφαρμογής. Σχέδιο δράσης για τη διαλειτουργικότητα ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 23.3.2017 COM(2017) 134 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής. σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0184/2019 11.3.2019 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία δηλώσεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 123 παράγραφος 2 του Κανονισμού σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης

1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Regional 2014-2020 1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος ΕΥΔ ΕΠ/ΠΔΜ Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 Regional

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΠΕΣ) Το Κέντρο Ερευνών Science-to-Marketing του Munster University (Γερμανία) πραγματοποίησε έρευνα με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ YouthActiv Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών προσκαλεί Λύκεια να

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0172/15. Τροπολογία. Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0172/15. Τροπολογία. Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL 11.3.2019 A8-0172/15 15 Liadh Ní Riada, Marisa Matias, Younous Omarjee Αιτιολογική αναφορά 1 α (νέα) έχοντας υπόψη το άρθρο 41 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, 11.3.2019 A8-0172/16 16

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση

Ενημερωτικό Δελτίο. Μάιος WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Ενημερωτικό Δελτίο Μάιος 2016 WE-Qualify: Βελτίωση δεξιοτήτων και προσόντων των τεχνιτών για κατασκευή κτηρίων με αυξημένη ενεργειακή απόδοση Το Έργο WE-Qualify Το Έργο WE-Qualify «Improve Skills and Qualifications

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης

Συνεργασία Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Συνεργασία Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης 29 Αυγούστου 2016 Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Ευριπίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Περιεχόμενο της

Διαβάστε περισσότερα

1 of 5 15/5/17, 4:58 μ.μ. Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ο στόχος του έργου

1 of 5 15/5/17, 4:58 μ.μ. Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Ο στόχος του έργου Αναζήτηση ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΑΠΟΨΗ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 08/05/2017, 11:27 από Voria.gr Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα LIFE

Το πρόγραμμα LIFE Το πρόγραμμα LIFE 2014-2020 ΞΑΝΘΗ 27 Μαρτίου Κατερίνα Κουτσοβούλου Εμπειρογνώμονας Φύσης/Βιοποικιλότητας Πρόγραμμα LIFE Αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων:

Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων: Αξιοποίηση των ευκαιριών χρηματοδότησης www.fundingprogrammesportal.gov.cy 4 Απριλίου 2019 Ημερίδα LIFE Δάφνη Μαυρομμάτη, Λειτουργός Συντονισμού, ΓΔ ΕΠΣΑ Πύλη

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πολυτεχνείο Κρήτης Περιγραφή Η Μονάδα Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης (Μ.Ο.Δ.Υ.) του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020

Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην Κύπρο 2014-2020 Medeea International Conference Mediterranean Energy Cities Λευκωσία, 16 Μαΐου 2013 Γραφείο Προγραμματισμού Άδωνις Κωνσταντινίδης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016. Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 2014-2016 Εύη Χριστοφιλοπούλου Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαφανής Αποτελεσματική Υπεύθυνη Διακυβέρνηση Ζήτημα πρωτεύουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα