ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Σωματικά κινητικά:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Σωματικά κινητικά:"

Transcript

1 ΕΑΠ/ΟΧΕ

2 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σωματικά κινητικά: Στα παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ χρόνων η καρδιά και οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, η καρδιακή συχνότητα (85 90 παλμοί/min) και η συχνότητα αναπνοής (20-22 αναπνοές/min) είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Η οστεοποίηση του σκελετού είναι μια μακρά προκαθορισμένη και πολύπλοκη διαδικασία, η οποία επηρεάζεται από τις ορμόνες και την άσκηση. Διαλειμματική (περιοδικά διακοπτόμενη) άσκηση με μικρά φορτία πίεσης διεγείρει την αύξηση των οστών σε μήκος, ενώ, η υπερβολική ποσοτική και προσωρινή επιφόρτιση την εμποδίζει.

3 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τα παιδιά αυτής της ηλικίας κουράζονται γρήγορα, αλλά αναλαμβάνουν και γρήγορα από την κούραση. Έτσι, θα πρέπει να σχεδιάζονται και να προγραμματίζονται παιχνίδια που να μη έχουν υψηλές απαιτήσεις από το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα των παιδιών. Συγχρόνως, όμως, κάθε τέτοιο παιχνίδι θα πρέπει να δίνει ευκαιρίες για μικρά συχνά διαλείμματα. Παιχνίδια με συνεχόμενη και μεγάλη διάρκεια δεν συνίστανται, αλλά ούτε και μεγάλες περίοδοι απραξίας. Η επιφόρτιση των παιχνιδιών και πάνω στο κινητικό σύστημα των παιδιών θα πρέπει να είναι μικρή. Όχι υψηλές επιβαρύνσεις. Όχι παιχνίδια με έντονο και διαρκή ανταγωνισμό.

4 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σωματικά κινητικά: Ο συντονισμός ματιού χεριού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος. Υπάρχει έλλειψη ακριβούς εστίασης. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σχεδιάζονται και προγραμματίζονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν κινητικές δεξιότητες χειρισμού (πέταγμα, υποδοχή πιάσιμο, χτύπημα) και χρησιμοποιούνται μπαλόνια, σπογγάκια, διάφορα είδη και μεγέθη από μπάλες. Ειδικά το πέταγμα αυτών των οργάνων στην αρχή πρέπει να γίνεται με μικρή ταχύτητα και σε μικρή απόσταση και σταδιακά όσο αυξάνεται η ηλικία και ικανότητα των παιδιών, να αυξάνεται η ταχύτητα και η απόσταση του πετάγματος.

5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σωματικά κινητικά: Ο χρόνος αντίδρασης (αντανακλαστικά) είναι ακόμη αργός, αλλά δείχνει επίμονη τάση για αύξηση κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Να προγραμματίζονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν αλλαγές ταχύτητας και κατεύθυνσης. Να χρησιμοποιούνται όργανα που έχουν αργή κίνηση, όπως: μπάλες νάιλον, μπαλόνια, χαρτιά, πανιά κ.τ.λ.

6 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διανοητικά - συναισθηματικά: Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για το θέμα της πλευρίωσης. Η προτίμηση του ενός μισού του σώματος έναντι του άλλου (χεριού, ποδιού, ματιού) σταθεροποιείται νωρίς στη ζωή του παιδιού. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Να ενθαρρύνονται τα παιδιά να χρησιμοποιούν στα παιχνίδια τους, το χέρι ή το πόδι της προτίμησης τους για να χτυπήσουν, να πετάξουν, να πιάσουν ή να ελέγξουν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται σε αυτό (μπάλες, σπογγάκι, μπαλόνια κ.τ.λ.) Θα πρέπει να ζητείται από τα παιδιά να χρησιμοποιούν συχνά (π.χ. σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού) και το μη καλό χέρι ή πόδι τους στον χειρισμό των διαφόρων αντικειμένων.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διανοητικά - συναισθηματικά: Στην περίοδο αυτή τα παιδιά είναι δραστήρια, περίεργα και παράτολμα. Συναγωνίζονται μεταξύ τους στις επικίνδυνες αποστολές (αναρριχήσεις σε δέντρα, απόκρημνα μέρη κ.ο.κ.). Ενώ, η εγωκεντρική σκέψη της νηπιακής ηλικίας τείνει βαθμιαία να εξαλειφθεί κάτω από την πίεση κοινών κοινωνικών εμπειριών και την πάροδο της ηλικίας. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Το πνεύμα περιπέτειας θα πρέπει να ενθαρρύνεται και μέσα από τα παιχνίδια τους, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναπτύσσεται σε κάθε παιδί το ενδιαφέρον για την προσωπική του ασφάλεια και το ενδιαφέρον και μια γενικότερη επίγνωση για την ασφάλεια των άλλων παιδιών.

8 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διανοητικά - συναισθηματικά: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ δημιουργικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η δημιουργική ικανότητα, με κατάλληλη άσκηση και αγωγή, μπορεί να αυξηθεί. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Θα πρέπει να συμμετέχουν τα παιδιά σε δημιουργικά παιχνίδια. Επίσης, τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν σε τροποποιήσεις των παιχνιδιών τους ή στη δημιουργία (σχεδιασμό) καινούριων παιχνιδιών πάντα με τη βοήθεια και συμπαράσταση του καθηγητή Φ.Α.

9 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διανοητικά - συναισθηματικά: Τα παιδιά των πρώτων σχολικών χρόνων αρέσκονται στο ρυθμό και τη μουσική και στο να επαναλαμβάνουν ρυθμικά και μιμητικά παιχνίδια τα οποία ξέρουν πολύ καλά. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Θα πρέπει να προγραμματίζονται παιχνίδια με ρυθμό και μουσική (ανάλογη της ηλικίας των παιδιών). Και παιχνίδια στα οποία κυριαρχεί μίμηση. Επίσης, θα πρέπει να αφήνονται τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια, τα οποία ήδη γνωρίζουν πολύ καλά.

10 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Κοινωνικά: Υπάρχει μικρό ενδιαφέρον για το αντίθετο φύλο κατά τη διάρκεια των μικρών παιδικών χρόνων. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Θα πρέπει να αφήνονται τα παιδιά και των δύο φύλων να παίζουν μαζί. Συνήθως, τα πάνε καλά μαζί κατά την διάρκεια της μικρής παιδικής ηλικίας.

11 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Τα παιχνίδια αυτά, είναι τα ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια, που παίζονται ακόμη και σήμερα από παιδιά της σχολικής ηλικίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα παιχνίδια αυτά έχουν υποστεί κάποιες μικρές τροποποιήσεις με σκοπό να γίνουν λειτουργικότερα, ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα, χωρίς όμως, να χάσουν τον αρχικό τους χαρακτήρα και την αρχική τους φιλοσοφία.

12 Η Κυρά - Μαρία Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Ηλικία: 6-8 Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Στόχοι: Καλλιέργεια ρυθμού Περιγραφή: Τα παιδιά πιάνονται χέρι-χέρι και σχηματίζουν έναν κύκλο στη μέση του οποίου μπαίνει ένα παιδί (η Κυρά-Μαρία ) μετά από κλήρωση. Με την έναρξη του παιχνιδιού τα παιδιά του κύκλου βαδίζουν ρυθμικά γύρω από την Κυρά-Μαρία, ενώ, συγχρόνως τραγουδούν. Παιδιά: Που θα πας κυρά Μαρία; Δεν περνάς δεν περνάς Κυρά Μαρία: Θα υπάγω εις τους κήπους. Δεν περνώ περνώ Παιδιά: Τι θα κάνεις εις τους κήπους; Δεν περνάς δεν περνάς Κυρά Μαρία: Θα μαζέψω λουλουδάκια. Δεν περνώ περνώ Παιδιά: Τι θα κάνεις τα λουλούδια; Δεν περνάς δεν περνάς Κυρά Μαρία: Θα τα δώσω της καλής μου. Δεν περνώ περνώ Παιδιά: Και ποια είναι η καλή σου; Δεν περνάς δεν περνάς Κυρά Μαρία: Η καλή μου είναι (λέει ένα όνομα). Δεν περνώ περνώ Μόλις η Κυρά Μαρία πει το όνομα του παιδιού, το παιδί αυτό μένει στην μέση του κύκλου και παίρνει την θέση της Κυρά Μαρίας και η Κυρά Μαρία την δική του θέση στον κύκλο.

13 Η Κυρά - Μαρία Διδακτικές προτάσεις: Σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού τα παιδιά του κύκλου να αλλάζουν κατεύθυνση κίνησης. Να μην αναφέρεται συχνά το όνομα του ίδιου παιδιού. Η Κυρά Μαρία

14 Γύρω-γύρω όλοι Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Ηλικία: 6-8 Υλικά: Medicine ball δερμάτινη Αριθμός παιδιών: 6-8 Στόχοι: Ετοιμότητα Αντίδραση, ρυθμός Περιγραφή: Τα παιδιά πιάνονται χέρι-χέρι και σχηματίζουν κύκλο γύρω από την medicine ball. Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται ο Μανώλης και στέκεται όρθιο στο κέντρο του κύκλου, δίπλα στη medicine ball με την έναρξη του παιχνιδιού τα παιδιά κινούνται κυκλικά γύρω από τον Μανώλη και συγχρόνως τραγουδούν ρυθμικά: Γύρω γύρω όλοι/στη μέση ο Μανώλης/χέρια πόδια στην αυλή/όλοι κάθονται στη γη/και ο Μανώλης στο σκαμνί/κουκουρίκου. Μόλις πουν Κουκουρίκου κάθονται στο δάπεδο (εδραία θέση), ενώ ο Μανώλης κάθεται πάνω στη medicine ball ( σκαμνί ).

15 Γύρω-γύρω όλοι Κανόνες: 1. Αν ο Μανώλης προλάβει να καθίσει πάνω στη medicine ball πριν από κάποιο παιδί, τότε αυτό γίνεται ο νέος Μανώλης και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή. Αν προλάβουν όλα τα παιδιά να καθίσουν στο δάπεδο πριν καθίσει ο Μανώλης, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο Μανώλη. 2. Δεν επιτρέπεται σε κανένα παιδί να καθίσει πριν ακουστεί η λέξη Κουκουρίκου.

16 Γύρω-γύρω όλοι Διδακτικές προτάσεις: Τα παιδιά του κύκλου να αλλάζουν κατεύθυνση κίνησης σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού. Ο Μανώλης

17 Το κρυφτό (α) Χώρος: Ανοιχτός Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-8 ή και μεγαλύτερη Στόχοι: Τρέξιμο, παρατηρητικότητα, προσοχή Περιγραφή: Ορίζεται ένα σημείο φυλάκιο στο κέντρο περίπου του χώρου (δέντρο, τοίχος κ.τ.λ.). Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται ο φύλακας και παίρνει θέση κοντά στο σημείο για να τα φυλάει. Με τη έναρξη του παιχνιδιού ο φύλακας κλείνει τα μάτια και μετράει αργά και δυνατά μέχρι το είκοσι (20), ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τρέχουν για να κρυφτούν. Μόλις ο φύλακας τελειώσει το μέτρημα ανοίγει τα μάτια του και ψάχνει για να βρει τα κρυμμένα παιδιά. Μόλις βρει κάποιο παιδί τρέχει πίσω στο φυλάκιο και αναφέρει δυνατά το όνομα του παιδιού που βρήκε, αγγίζοντας συγχρόνως το φυλάκιο.

18 Το κρυφτό (α) Κανόνες: 1. Κάθε παιδί που βρίσκει ο φύλακας το κρατάει στο φυλάκιό του. 2. Αν κάποιο παιδί προλάβει να αγγίξει το φυλάκιο πριν από τον φύλακα, τότε αποκτά ασυλία για το συγκεκριμένο παιχνίδι. 3. Αν το τελευταίο παιδί καταφέρει να αγγίξει το φυλάκιο πριν από τον φύλακα, τότε όλα τα παιδιά που κρατούσε ο φύλακας στο φυλάκιο απελευθερώνονται και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή με τον ίδιο φύλακα. Σε αντίθετη περίπτωση γίνεται κλήρωση μεταξύ των παιδιών που έχει βρει ο φύλακας για το ποιος θα τα φυλάει στο επόμενο παιχνίδι.

19 Το κρυφτό (α) Διδακτικές προτάσεις: Ο χώρος του παιχνιδιού θα πρέπει να διαθέτει αρκετές κρυψώνες.

20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΡΕΞΙΜΟ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΗΤΟ Το τρέξιμο και το κυνηγητό είναι από τις πιο αγαπητές κινητικές δραστηριότητες στα παιδιά και ιδιαίτερα στα παιδιά των μικρότερων τάξεων, επειδή είναι έντονες και ζωηρές δραστηριότητες. Ως γνωστόν, η ταχύτητα είναι ίσως ή πιο ζωντανή, πιο ευχάριστη και αυτό έλκει τα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, όμως, λόγω αυτής της ζωντάνιας και της έντασης τα παιδιά μπορεί να παρασυρθούν εύκολα και να φτάσουν πολύ γρήγορα στην κόπωση ή και στην εξάντληση. Έτσι, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάρθρωση των παιχνιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν τρέξιμο και κυνηγητό, καθώς και στις διαστάσεις του χώρου των παιχνιδιών. Απαραίτητα είναι συχνά και μικρά διαλείμματα, εφόσον, τα παιδιά αυτής της ηλικίας κουράζονται μεν εύκολα, αλλά αναλαμβάνουν γρήγορα δε από την κόπωση.

21 Κυνηγητό Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός Υλικά: Κιμωλία Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-7, 8-9 και Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό Περιγραφή: Τα παιδιά είναι διασκορπισμένα μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο με πλευρές 10x20 μέτρα. Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται κυνηγός. Ο κυνηγός προσπαθεί να πιάσει (αγγίξει) ένα οποιοδήποτε παιδί μέσα στα όρια του παιχνιδιού. Όταν κάποιο παιδί πιαστεί από τον κυνηγό φωνάζει: Εγώ είμαι κυνηγός και συνεχίζει το παιχνίδι. Κανόνες: 1. Αν κάποιο παιδί βγει έξω από τα όρια του παιχνιδιού παίρνει τη θέση του κυνηγού. 2. Το άγγιγμα πρέπει να γίνεται πάνω στον κορμό του κυνηγημένου και όχι στο κεφάλι ή στα πόδια.

22 Κυνηγητό Διδακτικές προτάσεις: 1. Μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι αν ζητηθεί από όλα τα παιδιά να μετακινούνται με χοροπήδημα, αντί για τρέξιμο. Ακόμη, μπορούν τα παιδιά να μετακινούνται μιμούμενα διάφορες κινήσεις ζώων (βάδισμα αρκούδας, κάβουρα κ.ά.). 2. Κάθε παιδί μπορεί να αποκτήσει ασυλία (δεν μπορεί να το πιάσει ο κυνηγός ), όταν πάρει μια συγκεκριμένη θέση (π.χ. ισορροπία στο ένα πόδι ή βαθύ κάθισμα, ή να στέκεται πλάτη με πλάτη με ένα άλλο παιδί). 3. Όταν τα παιδιά είναι περισσότερα, οι κυνηγοί μπορούν να είναι δύο. Αν ο κυνηγός δεν καταφέρει να πιάσει κάποιο παιδί ο καθηγητής Φ.Α. να ορίσει κάποιο άλλο κυνηγό. 5. Αν τα παιδιά είναι μικρά, ο νέος κυνηγός να μετρήσει μέχρι το πέντε (5) πριν αρχίσει το κυνήγι.

23 Κυνηγητό

24 Το χρώμα της μάγισσας Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός (παραλληλόγραμμο 8x16) Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό, προσοχή, διάκριση χρωμάτων Περιγραφή: Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται κυνηγός. Με την έναρξη του παιχνιδιού ο κυνηγός λέει: Το χρώμα της μάγισσας είναι π.χ. κόκκινο. Τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει να τρέξουν και να ακουμπήσουν ένα παιδί που κάποιο από τα ρούχα του έχει κόκκινο χρώμα πριν τα πιάσει (αγγίξει) ο κυνηγός. Κανόνες: 1. Αν ο κυνηγός πιάσει κάποιο παιδί πριν αυτό προλάβει να ακουμπήσει το χρώμα της μάγισσας, τότε το παιδί αυτό γίνεται ο νέος κυνηγός και χρεώνεται με ένα βαθμό ποινής. 2. Όσο τα παιδιά αγγίζουν το χρώμα της μάγισσας έχουν ασυλία, αλλά κάθε φορά το χρώμα της μάγισσας πρέπει να το αγγίζουν μέχρι δύο παιδιά. 3. Ο κυνηγός μπορεί να αλλάζει συχνά το χρώμα της μάγισσας.

25 Το χρώμα της μάγισσας Διδακτικές προτάσεις: Τα παιδιά θα πρέπει να φορούν πολύχρωμα ρούχα. Θα πρέπει να λέγονται όλα τα χρώματα που υπάρχουν στα ρούχα των παιδιών. Όταν ο κυνηγός φωνάζει το χρώμα της μάγισσας, θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του χώρου του παιχνιδιού (π.χ. στο κέντρο).

26 Οι γέφυρες Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός (παραλληλόγραμμο 10x20μ.) Υλικά: Κιμωλία Αριθμός παιδιών: Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό, αίσθηση σώματος Περιγραφή: Με κλήρωση δύο παιδιά ορίζονται ως κυνηγοί. Οι κυνηγοί προσπαθούν να πιάσουν τα άλλα παιδιά. Όταν ένα παιδί πιαστεί από τους κυνηγούς σχηματίζει μια γέφυρα με το σώμα του (πρηνή στήριξη με γονάτιση) και μένει ακίνητο. Κανόνες: 1. Όταν ένα παιδί που δεν έχει πιαστεί περάσει κάτω από την γέφυρα, το παιδί που έκανε τη γέφυρα μπορεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι. 2. Μετά από ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 λεπτά) οι κυνηγοί αλλάζουν. 3. Όποιο παιδί βγει έξω από τα όρια του παιχνιδιού γίνεται γέφυρα. 4. Όποιο παιδί πιάνεται χρεώνεται με ένα βαθμό ποινής. Στο τέλος κερδίζουν τα παιδιά με τους λιγότερους βαθμούς ποινής.

27 Οι γέφυρες Διδακτικές προτάσεις: Αν το δάπεδο όπου παίζεται το παιχνίδι δεν είναι μαλακό τα παιδιά που πιάνονται να σχηματίζουν γέφυρα από την όρθια θέση με τα πόδια ανοιχτά (διάσταση).

28 Ένα δύο τρία Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός Υλικά: Κιμωλία Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό Περιγραφή: Μέσα σε ένα παραλληλόγραμμο (γήπεδο μπάσκετ, χάντμπολ)χαράσσονται τρεις κύκλοι σε απόσταση ο ένας από τον άλλον 8-10 μέτρα. Στο κέντρο του παραλληλόγραμμου, παίρνει θέση μετά από κλήρωση ένα παιδί κυνηγός. Οι κύκλοι είναι αριθμημένοι (1,2,3). Ο κυνηγός κλείνει τα μάτια και τα υπόλοιπα παιδιά πηγαίνουν και στέκονται μέσα σε έναν κύκλο, όποιο θέλει το καθένα. Όταν όλοι είναι στη θέση τους, ο κυνηγός φωνάζει έναν αριθμό από το 1 έως το 3 και τα παιδιά που είναι σε αυτόν τον κύκλο (π.χ. 1) πρέπει να τρέξουν σε άλλο κύκλο πριν τα πιάσει ο κυνηγός. Κανόνες: 1. Όσα παιδιά πιάνονται (αγγίζονται) από τον κυνηγό, πηγαίνουν μαζί του και τον βοηθούν να πιάσει τα υπόλοιπα παιδιά την επόμενη φορά. 2. Το παιχνίδι τελειώνει όταν πιαστούν όλα τα παιδιά.

29 Ένα δύο τρία Διδακτικές προτάσεις: Σε κάθε νέο παιχνίδι να αλλάζει ο κυνηγός. Ο κυνηγός μπορεί να κλείσει τα μάτια του με τις παλάμες του. Οι κύκλοι να έχουν διάμετρο 1,5 2 μέτρα

30 Κυρία αλεπού τι ώρα είναι; Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό, μίμηση Περιγραφή: Χαράσσονται στο δάπεδο, δύο παράλληλες γραμμές οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 10 μέτρα. Πίσω από τη μία γραμμή χαράσσεται ένας κύκλος για να είναι η φωλιά της αλεπούς, ενώ πίσω από την άλλη γραμμή ή χαράσσεται ένα παραλληλόγραμμο με πλευρές 2x4 μέτρα για να είναι το κοτέτσι. Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται η αλεπού και στέκεται μέσα στη φωλιά της. Τα κοτόπουλα πλησιάζουν τη φωλιά και ρωτάνε: Κυρία αλεπού τι ώρα είναι; Η αλεπού μπορεί να δώσει οποιαδήποτε ώρα για απάντηση. Όταν όμως απαντήσει: Είναι δώδεκα όλα τα κοτόπουλα τρέχουν να επιστρέψουν στο κοτέτσι τους πριν τα πιάσει (αγγίξει) η αλεπού, που τα κυνηγάει. Κανόνες: 1. Όποιο κοτόπουλο αγγίζεται, πηγαίνει στη φωλιά της αλεπούς και τη βοηθάει να πιάσει τα υπόλοιπα κοτόπουλα.

31 Κυρία αλεπού τι ώρα είναι; Διδακτικές προτάσεις: Σκόπιμο είναι να αλλάζει ο τρόπος μετακίνησης των παιδιών μετά από κάθε παιχνίδι. Η αλεπού μπορεί να προσποιείται ότι κοιμάται. Τα κοτόπουλα μπορούν να κάνουν πως τσιμπούν σπόρους από το δάπεδο. Σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού να αλλάζει η αλεπού.

32 Η γάτα και το ποντίκι Χώρος: Ανοικτός ή κλειστός Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό, ικανότητα στην αποφυγή Περιγραφή: Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται η γάτα και ένα άλλο το ποντίκι. Τα υπόλοιπα παιδιά σχηματίζουν κύκλο με τα χέρια πιασμένα. Η γάτα είναι μέσα στον κύκλο και προσπαθεί να πιάσει το ποντίκι που είναι έξω από τον κύκλο. Τα παιδιά του κύκλου προσπαθούν να εμποδίσουν τη γάτα να βγει από τον κύκλο (ή να μπει σε αυτόν) κουνώντας τα ενωμένα χέρια τους πάνω κάτω. Κανόνες: 1. Και η γάτα και το ποντίκι, μπορούν να κινούνται μέσα και έξω από τον κύκλο. 2. Αν η γάτα αγγίξει το ποντίκι, τότε παίρνουν θέση και τα δύο στο σχηματισμό του κύκλου και το παιχνίδι συνεχίζεται με μία άλλη γάτα και ένα άλλο ποντίκι.

33 Η γάτα και το ποντίκι Διδακτικές προτάσεις: Να γίνουν όλα τα παιδιά με την σειρά τους γάτες και ποντίκια. Αν κάποια γάτα δεν μπορεί να πιάσει το ποντίκι θα πρέπει να αντικατασταθεί με μία άλλη γάτα.

34 Χιόνι Ήλιος Χώρος: Γήπεδο μπάσκετ ή χάντμπολ Υλικά: Δύο άσπρα μαντίλια και ένα κόκκινο. Αριθμός παιδιών: Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Τρέξιμο, κυνηγητό, γενική επιδεξιότητα. Περιγραφή: Τα παιδιά είναι διασκορπισμένα μέσα στο χώρο του παιχνιδιού. Με κλήρωση δύο παιδιά που αντιπροσωπεύουν το Χιόνι, δένουν από ένα μαντήλι στο ένα χέρι τους, ενώ ένα άλλο παιδί αντιπροσωπεύει τον Ήλιο δένει το κόκκινο μαντήλι στο χέρι του. Τα παιδιά με τα άσπρα μαντήλια κυνηγούν να αγγίξουν τα υπόλοιπα παιδιά. Κάθε παιδί που αγγίζεται γίνεται Χιονάνθρωπος και μένει ακίνητο στη θέση οκλαδόν. Το παιδί με το κόκκινο μαντήλι προσπαθεί να απελευθερώσει τους Χιονάνθρωπους αγγίζοντας του και φωνάζοντας Ήλιος. Κανόνες: 1. Ο χρόνος διάρκειας του παιχνιδιού είναι προκαθορισμένος (π.χ. 5 λεπτά). 2. Κάθε παιδί που βγαίνει έξω από τα όρια του παιχνιδιού γίνεται Χιονάνθρωπος 3. Αν μετά τη λήξη του χρόνου υπάρχουν περισσότεροι από δύο Χιονάνθρωποι, κερδίζει το Χιόνι, αν υπάρχουν λιγότεροι κερδίζει ο Ήλιος.

35 Χιόνι Ήλιος Διδακτικές προτάσεις: Όλα τα παιδιά με τη σειρά τους να φορέσουν τα άσπρα και το κόκκινο μαντήλι.

36 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ Στα παιχνίδια γενικής κινητικής επιδεξιότητας κυριαρχούν τα εξής στοιχεία: Η ισορροπία Η αίσθηση χώρου - προσανατολισμός Η προσαρμοστικότητα Ο συντονισμός Η ετοιμότητα αντίδραση Η αίσθηση του σώματος Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν όλα μαζί σε κάθε παιχνίδι, αλλά το καθένα χωριστά και λίγες φορές δύο στοιχεία μαζί σε ένα παιχνίδι. Όμως, συνυπάρχουν συχνά με άλλα στοιχεία, όπως το τρέξιμο, το κυνηγητό και με κάποιες μορφές συνεργασίας.

37 Ένα δύο τρία, αγάλματα Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: - Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Γενική επιδεξιότητα (ετοιμότητα αντίδραση, σταμάτημα ισορροπία) Περιγραφή: Χαράσσονται στο δάπεδο δύο παράλληλες γραμμές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους μέτρα. Με κλήρωση ένα παιδί γίνεται αρχηγός και στέκεται πίσω από τη μία γραμμή με την πλάτη στραμμένη προς τα υπόλοιπα παιδιά που στέκονται πίσω από την άλλη γραμμή. Με την έναρξη του παιχνιδιού ο αρχηγός αρχίζει να μετράει από το 1 ως το 10, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τρέχουν ή βαδίζουν αθόρυβα αθόρυβα προς τη γραμμή του. Σε οποιαδήποτε στιγμή, όμως, ο αρχηγός μπορεί να φωνάξει αγάλματα και να γυρίσει προς τα υπόλοιπα παιδιά. Αν τότε δει κάποιο παιδί να κινείται, το στέλνει πίσω στην αφετηρία. Κερδίζει το παιδί, που θα περάσει πρώτο τη γραμμή του αρχηγού, οπότε γίνεται και ο νέος αρχηγός.

38 Ένα δύο τρία, αγάλματα Διδακτικές προτάσεις: Να περάσουν όλα τα παιδιά από τη θέση του αρχηγού. Να αλλάζει συχνά ο τρόπος μετακίνησης των παιδιών. Αντί, να αριθμεί ο αρχηγός μπορεί να λέει την Άλφα Βήτα. Παραλλαγή: 1. Ο αρχηγός αντί για αγάλματα μπορεί να λέει: κόκκινο φως 2. Αν τα παιδιά είναι μεγάλα και αρκετά ικανά, ο αρχηγός μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη στοπ (π.χ. 1,2,3, στοπ ).

39 Ένα δύο τρία, αγάλματα 1,2,3,

40 Το πανέρι του ψαρά Χώρος: Κλειστός Υλικά: Χαρτιά (Α4), κιμωλία Αριθμός παιδιών: Ηλικία: 6-8 και 8-10 Στόχοι: Γενική επιδεξιότητα (ισορροπία, προσαρμογή), ορθοσωμία Περιγραφή: Τα παιδιά είναι σε παράταξη (το ένα δίπλα στο άλλο) πίσω από τη γραμμή αφετηρίας, η οποία απέχει από την τελική γραμμή 8-10 μέτρα. Κάθε παιδί ισορροπεί ένα χαρτί πάνω στο κεφάλι του. Με την έναρξη του παιχνιδιού, ξεκινούν όλα τα παιδιά και ισορροπώντας το χαρτί πάνω στο κεφάλι (δεν το πιάνουν με τα χέρια), προσπαθούν να φτάσουν ως την τελική γραμμή και να επιστρέψουν πάλι πίσω στην αφετηρία χωρίς να τους πέσει το χαρτί. Νικητές είναι τα παιδιά που θα επιστρέψουν πρώτα στην αφετηρία, χωρίς να τους πέσει το χαρτί.

41 Το πανέρι του ψαρά Κανόνες: 1. Αν κάποιο χαρτί πέσει κάτω το παιδί από το οποίο έπεσε το χαρτί, πρέπει να επιστρέψει στην αφετηρία και να ξαναρχίσει από την αρχή. 2. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρατούν (ισορροπούν) το χαρτί με τα χέρια. 3. Απαγορεύεται τα παιδιά να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Διδακτικές προτάσεις: Να επιδειχθεί η θέση του σώματος κατά τη μετακίνηση για καλύτερη ισορροπία. Να αλλάζει συχνά ο τρόπος μετακίνησης των παιδιών. Παραλλαγή: 1. Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και μεταξύ ζευγαριών και μεταξύ δύο ομάδων.

42 Το πανέρι του ψαρά

43 Οι λαγοπαγίδες Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός (παραλληλόγραμμο 5x10 μ.) Υλικά: - Αριθμός παιδιών: (δύο ομάδες) Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Γενική επιδεξιότητα (αίσθηση χώρου, σταμάτημα), τρέξιμο Περιγραφή: Με κλήρωση τα παιδιά της μιας ομάδας κάθονται σταυροπόδι (οκλαδόν), διασκορπισμένα ισομερώς μέσα στο χώρο του παιχνιδιού και είναι οι παγίδες. Τα παιδιά της άλλης ομάδας είναι οι λαγοί και τρέχουν ελεύθερα μέσα στο χώρο του παιχνιδιού. Όταν ο καθηγητής Φ.Α. φωνάξει: Στοπ όλοι οι λαγοί μένουν ακίνητοι. Τα παιδιά που κάθονται στα δάπεδο ( παγίδες ), προσπαθούν να αγγίξουν τους λαγούς, χωρίς να μετακινηθούν από τις θέσεις τους. Κανόνες: 1. Αν μία παγίδα αγγίξει ένα λαγό, τότε η ομάδα του παιδιού παγίδα κερδίζει ένα βαθμό. 2. Αν ένας λαγός συνεχίσει να κινείται μετά το στοπ, τότε η αντίπαλη ομάδα κερδίζει ένα βαθμό.

44 Οι λαγοπαγίδες Διδακτικές προτάσεις: Ο τρόπος μετακίνησης των λαγών να αλλάζει συχνά. Τα παιδιά να μη συγκρούονται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

45 Η χειραψία Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: Μαντήλια, κιμωλία Αριθμός παιδιών: (δύο ομάδες) Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Γενική επιδεξιότητα (αίσθηση χώρου - προσανατολισμός) Περιγραφή: Χαράσσονται δύο παράλληλες γραμμές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 8-10 μέτρα. Πίσω από τη γραμμή αφετηρίας παίρνουν θέσεις οι ομάδες (ένα στίχο η κάθε μία), ενώ πίσω από τη γραμμή τερματισμού (επιστροφής) παίρνουν θέσεις οι αρχηγοί των ομάδων. Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας έχει δεμένα τα μάτια του με ένα μαντήλι και με την έναρξη του παιχνιδιού προσπαθεί να φτάσει ως την απέναντι γραμμή και να σφίξει το προτεταμένο χέρι του αρχηγού (χειραψία) και αν επιστρέψει στην αφετηρία για να συνεχίσει το επόμενο παιδί.

46 Η χειραψία Κανόνες: 1. Ο αρχηγός πρέπει να έχει σταθερά το χέρι του προτεταμένο σε ένα σημείο και να μην το κινεί (περίπου στο ύψος της μέσης του). 2. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν πρέπει να κατευθύνουν το τυφλό παιδί. 3. Κάθε παιδί μετά την χειραψία βγάζει το μαντήλι και επιστρέφει με τροχάδην από πλάγια. Κερδίζει η ομάδα, της οποίας όλα τα παιδιά θα βρεθούν πρώτα στις αρχικές τους θέσεις. Διδακτικές προτάσεις: Να υπάρξει μέριμνα ώστε τα μάτια των παιδιών να δένονται καλά, για να μην βλέπουν. Ο χώρος του παιχνιδιού να είναι απαλλαγμένος από κάθε εμπόδιο. Επίσης, ο χώρος του παιχνιδιού μπορεί να χωρισθεί με μία γραμμή σε δύο διαδρόμους (ένα για κάθε ομάδα) και όποιο παιδί βγει από το διάδρομο πρέπει να επιστρέψει πάλι στην αφετηρία.

47 Η χειραψία

48 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Τα παιχνίδια με κινητικές δεξιότητες χειρισμού περιέχουν πέταγμα (ρίψη), χτύπημα και κλώτσημα, υποδοχή και πιάσιμο ενός αντικειμένου. Στο δημοτικό σχολείο τα στοιχεία αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και μέσα από τα παιχνίδια, με ένα πολύ ευχάριστο και φυσιολογικό τρόπο και να μετατραπούν σε κινητικές δεξιότητες χειρισμού. Τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για αυτά τα παιχνίδια είναι χαρτιά (Α4), χαρτοπετσέτες, μπαλόνια, μπάλες (ρυθμικής, αφρολέξ, νάιλον, τένις κ.ά.), στεφάνια, σπογγάκια.

49 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ Οι μπάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιχνίδια που περιλαμβάνουν πέταγμα, υποδοχή πιάσιμο, χτύπημα κλώτσημα και στόχευση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπάλες όλων των ειδών και των μεγεθών. Στις πιο μικρές ηλικίες, επειδή τα παιδιά δεν είναι τόσο ικανά στη εκτέλεση πεταγμάτων, οι μπάλες θα πρέπει να χρησιμοποιούντα, κυρίως, για κύλισμα και αργότερα σταδιακά για εναέρια πετάγματα σε μικρή απόσταση στην αρχή και αργότερα σε μεγαλύτερες (σταδιακά αποστάσεις).

50 Το πιο γρήγορο μπαλόνι Χώρος: Κλειστός (κύκλος διαμέτρου 3-4 μέτρων) Υλικά: Μπαλόνια Αριθμός παιδιών: 6-8 Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Κινητικές δεξιότητες χειρισμού, συνεργασία Περιγραφή: Τα παιδιά παίρνουν θέσεις πάνω στην περιφέρεια του κύκλου. Δύο παιδιά που βρίσκονται σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία πάνω στον κύκλο, κρατούν από ένα μπαλόνι. Με την έναρξη του παιχνιδιού τα παιδιά δίνουν γρήγορα τα μπαλόνια προς τα δεξιά τους και έτσι τα μπαλόνια μεταφέρονται από παιδί σε παιδί σαν να προσπαθεί το ένα να φτάσει το άλλο στην κυκλική αυτή κίνηση.

51 Το πιο γρήγορο μπαλόνι Κανόνες: 1. Αν κάποιο μπαλόνι πέσει κάτω, το παιδί που έδινε και το παιδί που έπαιρνε εκείνη τη στιγμή το μπαλόνι, χρεώνονται με ένα βαθμό ποινής το καθένα και το παιχνίδι επαναλαμβάνεται. 2. Αν το ένα μπαλόνι προλάβει το άλλο, τότε το παιδί στο οποίο θα βρεθούν δύο μπαλόνια μαζί, χρεώνεται με ένα βαθμό ποινής και το παιχνίδι επαναλαμβάνεται. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται μερικές φορές και στο τέλος νικητές είναι τα παιδιά που θα έχουν τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Διδακτικές προτάσεις: Τα μπαλόνια να είναι διαφορετικού χρώματος για να ελέγχεται κάθε στιγμή η θέση του καθενός. Σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού τα μπαλόνια να αλλάζουν κατεύθυνση κίνησης. Αν το επιτρέπει το επίπεδο και λ ικανότητα των παιδιών, τα μπαλόνια αντί να μεταφέρονται από χέρι σε χέρι μπορούν να πετιούνται από κάποια μικρή απόσταση.

52 Το πιο γρήγορο μπαλόνι

53 Μπόουλιγκ με καρέκλα Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: Καρέκλες κιμωλία, μπάλες Αριθμός παιδιών: 8-10 (δύο ομάδες) Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Κινητικές δεξιότητες χειρισμού, γενική επιδεξιότητα. Περιγραφή: Χαράσσεται στο δάπεδο ένας διάδρομος μήκους τριών μέτρων και πλάτους ενός μέτρου. Στο τέλος αυτού του διαδρόμου τοποθετείται μία καρέκλα, ενώ στην αρχή του διαδρόμου παίρνουν θέσεις τα παιδιά (το ένα πίσω από το άλλο), κρατώντας το καθένα μία μπάλα. Με την έναρξη του παιχνιδιού το πρώτο παιδί κυλάει την μπάλα του μέσα στο διάδρομο, έτσι ώστε αυτή να περάσει κάτω από τα πόδια της καρέκλας και στη συνέχεια πάει στο τέλος της σειράς του. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.

54 Μπόουλιγκ με καρέκλα Κανόνες: 1. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να κυλούν την μπάλα με ένα ή δύο χέρια. 2. Για κάθε μπάλα που περνάει κάτω από τα πόδια της καρέκλας η ομάδα κερδίζει ένα βαθμό. 3. Τα παιδιά δεν έχουν το δικαίωμα να πατούν μέσα στο διάδρομο, καθώς κυλούν την μπάλα. Το παιχνίδι παίζεται σε συναγωνισμό με κάποια άλλη ομάδα και στο τέλος κερδίζει η ομάδα, που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς. Διδακτικές προτάσεις: Το ύψος της καρέκλας να είναι τέτοιο, ώστε να επιτρέπει στην μπάλα να κυλάει άνετα κάτω από τα πόδια της. Το μήκος και το πλάτος του διαδρόμου, καθώς και το μέγεθος της μπάλας να είναι ανάλογα της ωριμότητας και ικανότητας των παιδιών. Μπορεί να ζητηθεί από τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το μη καλό χέρι τους για το κύλισμα της μπάλας.

55 Μπόουλιγκ με καρέκλα 3 μέτρα

56 Οι τρεις βολές Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: Σπογγάκια, καλάθια (αχρήστων) ή χαρτοκιβώτια. Αριθμός παιδιών: Τρία σε κάθε ομάδα. Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Κινητικές δεξιότητες χειρισμού, γενική επιδεξιότητα. Περιγραφή: Χαράσσονται στο δάπεδο δύο παράλληλες γραμμές, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τρία μέτρα. Πίσω από τη μία γραμμή παίρνουν θέσεις οι ομάδες (τριάδες) σε απόσταση δύο μέτρων ή μία από την άλλη. Πάνω στην άλλη γραμμή τοποθετούνται τα καλάθια (αχρήστων), ένα απέναντι από κάθε ομάδα. Το πρώτο παιδί κάθε ομάδας έχει στην κατοχή του τρία σπογγάκια και προσπαθεί πετώντας τα ένα ένα να τα ρίξει μέσα στο καλάθι της ομάδας του.

57 Οι τρεις βολές Κανόνες: 1. Για κάθε σπογγάκι που πέφτει μέσα στο καλάθι, η ομάδα κερδίζει ένα βαθμό. 2. Κάθε παιδί που συμπληρώνει τρεις βολές πηγαίνει και μαζεύει τα σπογγάκια από το καλάθι, τα δίνει στο επόμενο παιδί και μετά πηγαίνει στο τέλος της ομάδας του (στοίχου). Στο τέλος κερδίζει η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς. Διδακτικές προτάσεις: Όσο θα βελτιώνεται η ικανότητα των παιδιών, τόσο θα πρέπει να αυξάνεται η απόσταση μεταξύ των δύο γραμμών και να μικραίνει το μέγεθος των καλαθιών.

58 Οι τρεις βολές

59 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟ Τα παιχνίδια αυτά έχουν στόχο την καλλιέργεια και βελτίωση του ρυθμού των παιδιών. Τα παιχνίδια αυτά εκτός από το στοιχείο του ρυθμού (κύριος στόχος), απαιτούν και άλλα στοιχεία όπως συνεργασία, τρέξιμο, κινητικές δεξιότητες χειρισμού και γενικά στοιχεία γενικής επιδεξιότητας (επιμέρους στόχοι). Ο ρυθμός είναι βασικό στοιχείο της γενικής επιδεξιότητας. Η αίσθηση-αντίληψη, ή καλλιέργεια και βελτίωση του ρυθμού, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την σωστή-ισόρροπη ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών.

60 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΡΥΘΜΟ Απαραίτητα γυμναστικά όργανα είναι οι μπάλες (όλων των μεγεθών και των τύπων), τα μπαλόνια, τα σχοινάκια, τα πάνινα σπογγάκια, τα στεφάνια, τα σχοινιά μεγάλου μήκους κ.ά. Ακόμη, απαραίτητο είναι ένα καλό κασετόφωνο και φυσικά κασέτες με ανάλογο μουσικό-ρυθμικό περιεχόμενο για την διδασκαλία των ρυθμικών παιχνιδιών.

61 Τα μουσικά ζευγάρια Χώρος: Κλειστός Υλικά: Ταμπουρίνο Αριθμός παιδιών: 8-10 (ζευγάρια, σε κυκλική διάταξη) Ηλικία: 6-8 Στόχοι: Καλλιέργεια ρυθμού, γενική επιδεξιότητα. Περιγραφή: Με κλήρωση ορίζεται ένα ζευγάρι να αρχίσει το παιχνίδι. Το ζευγάρι αυτό ξεκινάει με τέσσερα χτυπήματα (4/4) ταυτόχρονα και από τα δύο παιδιά (π.χ. χτυπούνε παλαμάκια). Το επόμενο ζευγάρι πρέπει να απαντήσει με ένα διαφορετικό τρόπο τεσσάρων χτυπημάτων (π.χ. χτυπούνε τέσσερις (4) φορές τα αριστερά τους πόδια στο δάπεδο). Το τρίτο ζευγάρι με έναν διαφορετικό τρόπο, το τέταρτο μα ένα άλλο τρόπο κ.ο.κ.

62 Τα μουσικά ζευγάρια Κανόνες: Όποιο ζευγάρι αργήσει να απαντήσει με ένα τρόπο, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο ζευγάρι, χρεώνεται με ένα βαθμό ποινής. Το παιχνίδι επαναλαμβάνεται τόσες φορές όσα είναι και τα ζευγάρια. Στο τέλος κερδίζουν τα ζευγάρια που θα έχουν τους λιγότερους βαθμούς ποινής. Διδακτικές προτάσεις: Να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα ζευγάρια να ξεκινήσουν πρώτα το παιχνίδι. Παραλλαγή: Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και μεταξύ δύο ομάδων.

63 Τα μουσικά ζευγάρια

64 Το μουσικό τραίνο Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός (παραλληλόγραμμο 5x10) Υλικά: Τύμπανο, medicine ball ή κώνοι Αριθμός παιδιών: 6-8 Ηλικία: 6-7 Στόχοι: Καλλιέργεια ρυθμού, γενική επιδεξιότητα Περιγραφή: Οι medicine είναι διασκορπισμένες μέσα στο χώρο του παιχνιδιού. Ένα παιδί με κλήρωση γίνεται ο αρχηγός. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά παίρνουν θέσεις πίσω από τον αρχηγό σε μία γραμμή (στοίχος) και το καθένα ακουμπάει τα χέρια του πάνω στους ώμους του μπροστινού παιδιού (τραίνο). Με την έναρξη του παιχνιδιού τα παιδιά βαδίζουν και τραγουδούν ρυθμικά το εξής τραγουδάκι: Δες το τραίνο προχωρεί/το τραβάει η μηχανή/κι αν μας πάει μακριά/πάλι πίσω μας γυρνά. Ο καθηγητής Φ.Α. συνοδεύει το τραγούδι και το περπάτημα των παιδιών με ρυθμικά χτυπήματα (2/4) στο ταμπουρίνο.

65 Το μουσικό τραίνο Κανόνες: 1. Το τραίνο δεν επιτρέπεται να αγγίζει τις medicine κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. 2. Μόλις τελειώσει το τραγούδι το τραίνο σταματάει, το πρώτο παιδί πηγαίνει στο τέλος και το δεύτερο γίνεται τώρα αρχηγός, για να συνεχίσει το παιχνίδι. Αφού όλα τα παιδιά περάσουν από τη θέση του αρχηγού, επιβραβεύεται ο καλύτερος αρχηγός, που κατάφερε να οδηγήσει το τραίνο ανάμεσα από τις medicine χωρίς να τις αγγίξει. Διδακτικές προτάσεις: Να δοθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ρυθμικό τραγούδι και τη ρυθμική κίνηση των παιδιών. Παραλλαγή: Οι medicine ball είναι σε μία σειρά, ενώ, η μία απέχει από την άλλη 1-2 μέτρα. Το τραίνο περνάει ανάμεσα από τις medicine balls με ζιγκ-ζαγκ.

66 Το μουσικό τραίνο

67 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Τα παιχνίδια που απαιτούν συνεργασία είναι μια ειδική κατηγορία παιχνιδιών, από τα οποία απουσιάζει τελείως το στοιχείο του συναγωνισμού. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παιχνιδιών είναι η συνεργασία. Η επιτυχία, δηλαδή, ενός τέτοιου παιχνιδιού εξαρτάται από το βαθμό, που αναπτύσσεται η συνεργασία μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, όπως και όλα τα άλλα παιδαγωγικά παιχνίδια, έτσι και τα παιχνίδια συνεργασίας δεν παύουν να προσφέρουν χαρά και διασκέδαση στα παιδιά, που συμμετέχουν σε αυτά και συμβάλλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Τα παιχνίδια συνεργασίας μπορεί να είναι καινούριες επινοήσεις ή να είναι τροποποιημένες εκτελέσεις άλλων γνωστών ομαδικών παιχνιδιών. Τα ήδη γνωστά και δοκιμασμένα παιδαγωγικά παιχνίδια εύκολα μπορούν με μερικές έντεχνες τροποποιήσεις, να μετατραπούν από παιχνίδια συναγωνισμού σε παιχνίδια συνεργασίας.

68 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Τα παιχνίδια συνεργασίας πρέπει να έχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά: 1. ΙΣΟΤΗΤΑ: Όλοι έχουν ένα ίσο ρόλο μέσα στο παιχνίδι. Δηλαδή, το κάθε παιδί θα χτυπήσει την μπάλα τις ίδιες φορές με τα άλλα παιδιά, θα αλλάξει τις ίδιες θέσεις κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή θα γίνει αρχηγός ίσες φορές με τα άλλα παιδιά. 2. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Όλοι συμμετέχουν ενεργά μέσα στο παιχνίδι. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να περιορίσουν κανένα παιδί ούτε μπορούν να το σταματήσουν να συνεχίζει να συμμετέχει στο παιχνίδι. 3. ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Όλοι γεύονται τη χαρά της επιτυχίας. Δεν υπάρχουν ηττημένοι. 4. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των παιδιών, έτσι ώστε να βασίζεται το ένα παιδί στο άλλο. Να μπορεί το κάθε παιδί να πιάνεται, να ισορροπεί, να στηρίζεται κ.ο.κ. στα άλλα παιδιά, που συμμετέχουν στο παιχνίδι, με σιγουριά, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

69 Ατέλειωτες κινήσεις Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: Τίποτα ή σπογγάκια ή σακουλάκια με ρύζι Αριθμός παιδιών: 4-5 ή και περισσότερα Ηλικία: 6-8 ή 8-10 ή Στόχοι: Συνεργασία, γενική επιδεξιότητα (συντονισμός) Περιγραφή: Το παιχνίδι αρχίζει με 4-5 παιδιά. Στην αρχή το πρώτο παιδί αρχίζει να κινείται μέσα στο χώρο με οποιονδήποτε τρόπο και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση αυτό θέλει. Το δεύτερο παιδί παίρνει θέση πίσω από το πρώτο και αντιγράφει με ακρίβεια τις κινήσεις του. Με τον ίδιο τρόπο ακολουθούν και τα υπόλοιπα παιδιά. Διδακτικές προτάσεις: Σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού να αλλάζει ο αρχηγός (πρώτο παιδί) και να χρησιμοποιεί νέες κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να μπορούν και όλα τα υπόλοιπα παιδιά να τις αντιγράψουν με επιτυχία.

70 Ατέλειωτες κινήσεις Παραλλαγή: Αφού τα παιδιά κατανοήσουν το παιχνίδι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εξής παραλλαγές: 1. Το πρώτο παιδί αρχίζει να βαδίζει κανονικά, το δεύτερο αντιγράφει το πρώτο, αλλά προσθέτει και μία καινούρια κίνηση δική του. Το τρίτο αντιγράφει το δεύτερο και προσθέτει και μία καινούρια κίνηση δική του, κ.ο..κ. 2. Η ίδια δραστηριότητα με την προηγούμενη, αλλά τα παιδιά θα κινούνται σύμφωνα με το ρυθμό κάποιας μουσικής συνοδείας. 3. Το κάθε παιδί να ισορροπεί πάνω στο κεφάλι του ένα μικρό σακουλάκι με ρύζι ή ένα πάνινο σπογγάκι. Αν το σπογγάκι κάποιου παιδιού πέσει, το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή. 4. Για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι και να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν όργανα, όπως στεφάνια, μπάλες κ.τ.λ.

71 Ατέλειωτες κινήσεις

72 Τροποποιημένες μουσικές καρέκλες Χώρος: Ανοιχτός ή κλειστός Υλικά: Καρέκλες, ταμπουρίνο Αριθμός παιδιών: 8-10 Ηλικία: 6-8 και 8-10 Στόχοι: Συνεργασία, γενική επιδεξιότητα Περιγραφή: Αυτό το παιχνίδι παίζεται όπως οι μουσικές καρέκλες με τη διαφορά, όμως, ότι εδώ κανένα παιδί δεν βγαίνει έξω από το παιχνίδι. Οι καρέκλες τοποθετούνται πλάτη με πλάτη μέσα στο χώρο του παιχνιδιού. Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα μέσα στο χώρο του παιχνιδιού σύμφωνα με το ρυθμό που δίνει ο καθηγητής Φ.Α. με το ταμπουρίνο ή ένα κασετόφωνο. Μόλις σταματάει η μουσική όλα τα παιδιά τρέχουν να καθίσουν πάνω στις καρέκλες, δε βγαίνουν από το παιχνίδι, αλλά κάθονται πάνω στα γόνατα των παιδιών, που είναι ήδη καθισμένα στις καρέκλες. Σε κάθε επανάληψη του παιχνιδιού αφαιρείται και μία καρέκλα, ώσπου στο τέλος μένει μόνο μία καρέκλα μέσα στο παιχνίδι και όλα τα παιδιά προσπαθούν να καθίσουν πάνω σε αυτή, στηριζόμενα το ένα πάνω στο άλλο.

73 Τροποποιημένες μουσικές καρέκλες Διδακτικές προτάσεις: Τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα χέρια, για να βοηθούν τους συμπαίκτες τους να ισορροπήσουν. Παραλλαγές: 1. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και με στεφάνια. Το κάθε παιδί κρατάει ένα στεφάνι και μόλις σταματήσει η μουσική ο καθηγητής Φ.Α. φωνάζει έναν αριθμό π.χ. 4. Τότε, τα παιδιά γίνονται ομάδες των τεσσάρων ατόμων και προσπαθούν να μπουν μέσα στα στεφάνια τους. 2. Το ίδιο παιχνίδι, αλλά τα στεφάνια είναι τοποθετημένα στο δάπεδο και κάθε φορά αφαιρείται ένα στεφάνι, ώσπου στο τέλος να μείνει ένα στεφάνι μόνο και όλα τα παιδιά να προσπαθούν να μπουν μέσα σε αυτό.

74 Τροποποιημένες μουσικές καρέκλες

75 Ασκήσεις για την υποδοχή και την λαβή της μπάλας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η υποδοχή, η λαβή καθώς επίσης και η βασική πάσα, είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία της ατομικής τεχνικής. Η εκμάθησή αυτών των τεχνικών στοιχείων στοιχείων δημιουργεί τις συνθήκες του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Χωρίς την σωστή εκτέλεση αυτών των τεχνικών στοιχείων δεν μπορούμε να μιλάμε στην συνέχεια για τεχνική τακτική παιχνιδιού. Η υποδοχή και η πάσα ή η πάσα και η υποδοχή, πρέπει να μαθαίνονται μαζί διότι είναι δύο βασικά στοιχεία του παιχνιδιού τα οποία δεν είναι δυνατόν να ξεχωριστούν. Ότι αφορά την μεθοδολογία της εκμάθησης και των ασκήσεων γίνεται αναφορά παρακάτω.

76 Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ Σκοπός: Να μάθει το παιδί να ορίζει την μπάλα κυλώντας την προς μία κατεύθυνση (προς τα πίσω προς τα εμπρός). 7. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των ασκουμένων και τοποθετούνται το ένα πίσω από το άλλο με τα πόδια σε διάσταση, σε απόσταση 0,50 1,00 μ. Ο πρώτος από την κάθε ομάδα κρατά μία μπάλα. Με το σύνθημα του εκπαιδευτή ο πρώτος της ομάδας σκύβει και σπρώχνει την μπάλα προς τα πίσω ανάμεσα από τα πόδια, το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι της ομάδας. Όταν η μπάλα φτάσει στον τελευταίο, την παίρνει με τα δύο χέρια και τρέχει στην αρχή της σειράς και πραγματοποιεί την ίδια κίνηση όπως και ο πρώτος που ξεκίνησε το παιχνίδι. Το παιχνίδι τελειώνει αφού όλα τα παιδιά βρεθούν στο τέλος της σειράς των και τρέξουν με την μπάλα εμπρός. Νικήτρια είναι η ομάδα της οποίας ο πρώτος που ξεκίνησε το παιχνίδι ξαναβρεθεί πρώτος στην θέση του.

77 Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ 8. Η ίδια άσκηση είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με την μπάλα να ξεκινά από πίσω προς τα εμπρός. 8 7

78 Η ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ Σκοπός: Να μάθει το παιδί να υποδέχεται και να πιάνει την μπάλα η οποία ρίχνεται από άλλον (από πλάγια). 9. Τα παιδιά είναι τοποθετημένα σε περισσότερους από ένα κύκλο. Κάθε ομάδα έχει έναν αρχηγό και από μια μπάλα. Με το σύνθημα του εκπαιδευτή τα παιδιά αρχίζουν να αφήνουν στην αρχή την μπάλα από τον ένα στον άλλο στα χέρια, με την ταχύτητα που τους ορίζει ο εκπαιδευτής, χωρίς να τους πέσει κάτω. Στο δεύτερο σύνθημα του εκπαιδευτή σταματά το παιχνίδι και ο αρχηγός της κάθε ομάδας αναφέρει πόσα λάθη έκανε η ομάδα του. Το παιχνίδι επαναλαμβάνετε και άλλες φορές. Νικήτρια ομάδα είναι η ομάδα που έκανε τα λιγότερα λάθη. 10. Η ίδια η άσκηση πραγματοποιείται με την μπάλα να δίνεται και παίρνεται από τους αθλούμενους.

79 Η ΜΠΑΛΑ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ

80 Η ΜΠΑΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Σκοπός: Να μάθει το παιδί να υποδέχεται - να πιάνει την μπάλα, η οποία δίνεται από άλλον από εμπρός, από δεξιά και από αριστερά. 11. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δύο ή περισσότερες ομάδες ανάλογα με τον αριθμό των ασκούμενων και τοποθετούνται το ένα πίσω από το άλλο με τα πόδια σε διάσταση, σε απόσταση 0,50 1,00 μ. Ο πρώτος από την κάθε ομάδα κρατά μία μπάλα. Με το σύνθημα του εκπαιδευτή ο πρώτος της ομάδας στρέφει το σώμα του προς τα δεξιά και δίνει την μπάλα προς τα πίσω στον επόμενο, το ίδιο κάνει και ο δεύτερος με στροφή του σώματος του προς τα αριστερά, έτσι συνεχίζουν και οι υπόλοιποι της ομάδας. Όταν η μπάλα φτάσει στον τελευταίο, την παίρνει με τα δύο χέρια και τρέχει στην αρχή της σειράς και πραγματοποιεί την ίδια κίνηση όπως και ο πρώτος που ξεκίνησε το παιχνίδι. Το παιχνίδι τελειώνει αφού όλα τα παιδιά βρεθούν στο τέλος της σειράς των και τρέξουν με την μπάλα εμπρός. Νικήτρια ομάδα είναι η ομάδα της οποίας ο πρώτος που ξεκίνησε το παιχνίδι ξαναβρεθεί πρώτος στην θέση του.

81 Η ΜΠΑΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

82 ΠΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Σκοπός: Να μάθει το παιδί να υποδέχεται και να πιάνει την μπάλα, η οποία ρίχνεται από άλλον (από εμπρός). 12. Τα παιδιά βρίσκονται σε σχηματισμό κύκλου, με τα πόδια ελαφρώς στην διάσταση. Στην μέση του κύκλου βρίσκεται ο εκπαιδευτής, ο οποίος κυλά τις μπάλες με την σειρά σε κάθε ένα παιδί. Αυτά αφού πιάσουν την μπάλα την επιστρέφουν με τον ίδιο τρόπο στον εκπαιδευτή. Η μπάλα θα πρέπει να πιάνετε και να επιστρέφεται με τα δύο χέρια. Η ταχύτητα εκτέλεσης αυξάνεται σταδιακά. Τα παιδιά που χάνουν την μπάλα βγαίνουν από το παιχνίδι. Αυτοί που θα παραμείνουν θα είναι και οι νικητές. 13. Το ίδιο παιχνίδι, αλλάζοντας την θέση που θα βρίσκονται τα παιδιά σε γονυπετή θέση, σε βαθύ κάθισμα, σε όρθια θέση με το ένα πόδι εμπρός (εναλλάξ, αριστερό δεξί).

83 ΠΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

84 ΤΡΕΞΕ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Σκοπός: Να μάθει το παιδί να πιάνει την μπάλα, η οποία κινείται στον χώρο και να τρέχει με αυτήν, κρατώντας την με τα δύο χέρια. 14. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες και κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Η απόσταση μεταξύ των ομάδων είναι 4 5 μ. Ο εκπαιδευτής έχει δύο μπάλες διαφορετικού χρώματος για την κάθε ομάδα. Με το σύνθημα της έναρξης του παιχνιδιού, ο εκπαιδευτής κυλά τις μπάλες προς τα εμπρός, ενώ οι πρώτοι κάθε ομάδας τρέχουν προς την μπάλα για να την πιάσουν και να την φέρουν πίσω στον εκπαιδευτή όσο πιο γρήγορα μπορούν. Το παιδί που θα την φέρει πρώτο, παίρνει έναν βαθμό για την ομάδα του. Εάν και τα δύο παιδιά φέρουν μαζί τις μπάλες κερδίζουν και οι δύο ομάδες από έναν βαθμό. Τα παιδιά που πήραν μέρος στο παιχνίδι περνούν στο τέλος της σειράς και ενθαρρύνουν την προσπάθεια των συμπαικτών τους. Κερδίζει η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς. Σε περίπτωση ισοβαθμίας το παιχνίδι επαναλαμβάνετε.

85 ΤΡΕΞΕ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ Προπονητής

86 ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΙΙ Σκοπός: Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ δύο παιδιών που μετακινούνται στον χώρο αλλάζοντας μεταξύ τους την κατοχή της μπάλας. 24. Τα παιδιά χωρίζονται σε ισάριθμες ομάδες. Η κάθε ομάδα σχηματίζει ζευγάρια τόσα όσα τους επιτρέπεται από τον αριθμό των παιδιών της κάθε ομάδας. Σε κάθε πρώτο ζευγάρι της κάθε ομάδας δίνετε από μια μπάλα. Οι πρώτοι των ομάδων βρίσκονται σε μία ευθεία γραμμή με μία απόσταση μεταξύ των 4 5 μ. Με το σύνθημα του εκπαιδευτή, τα πρώτα ζευγάρια των ομάδων θα πρέπει να ξεκινήσουν τρέχοντας αλλάζοντας την μπάλα μεταξύ τους διανύοντας μία απόσταση 10 μ. (η αλλαγή της μπάλας από τον έναν στον άλλον γίνεται με δόσιμο της μπάλας στα χέρια και όχι πέταγμα). Μόλις φτάσουν στο τέλος της διαδρομής επιστρέφουν με τον ίδιο τρόπο και δίνουν την μπάλα στο επόμενο ζευγάρι, ενώ, οι ίδιοι πηγαίνουν στο τέλος της ομάδας τους. Το παιχνίδι τελειώνει όταν κάποιο από τα πρώτα ζευγάρια των ομάδων βρεθεί πρώτο στην θέση από όπου ξεκίνησε. Ο εκπαιδευτής εάν κρίνει φρόνιμο μπορεί να ζητήσει από τα παιδιά η αλλαγή της μπάλας να γίνεται μετά από κάποιο αριθμό βημάτων (ελεύθερα, 4,3,2,1)

87 ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΙΙ Οι παραπάνω ασκήσεις γίνονται και με την μπάλα πίσω από την πλάτη.

88 Παιχνίδι ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΠΑΛΑΣ για την 1η τάξη του δημοτικού σχολείου και για τους αρχάριους στο σύλλογο

89 Βασική μορφή παιχνιδιού 1 Β 2 Β

90 Βασική μορφή παιχνιδιού Δύο ομάδες που αποτελούνται από 6 ή 8 παίκτες και έναν βοηθό (Β). Κάθε ομάδα παίζει σε διαφορετικό χώρο και σε δύο σειρές (πιθανόν να χρειαστεί να τις χωρίσουμε μεταξύ τους με μία γραμμή ή με κώνους). Οι ομάδες προσπαθούν να μεταφέρουν τις μπάλες στα κιβώτια ή πλινθία που υπάρχουν σε κάθε απέναντι πλευρά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάνοντας πάσες μεταξύ τους.όταν οι παίκτες τοποθετήσουν την μπάλα στο απέναντι πλινθίο τρέχουν να φέρουν την επόμενη μπάλα. Δεν επιτρέπεται το τρέξιμο με την μπάλα (βήματα) και το κύλισμά της. Νικήτρια είναι η ομάδα που σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μεταφέρει τις περισσότερες μπάλες στην απέναντι πλευρά. Στην περίπτωση που μια ομάδα χάσει την μπάλα (δηλαδή, βγει από τον χώρο παιχνιδιού), οι βοηθοί (Β) πρέπει να τοποθετήσουν την συγκεκριμένη μπάλα και πάλι στο πλινθίο αφετηρίας.

91 α παραλλαγή παιχνιδιού Το ίδιο παιχνίδι, αλλά οι παίκτες ανταλλάσσουν μεταξύ τους σκαστές πάσες και με δύο βοηθούς. 1 Β Β 2 Β Β

92 δ παραλλαγή παιχνιδιού 1 Β Β μ. Β Β

93 δ παραλλαγή παιχνιδιού Στην μία τελική γραμμή βρίσκονται δύο πλινθία, στα οποία υπάρχουν ισάριθμες μπάλες. Στην άλλη τελική γραμμή υπάρχει μία εστία (κανονική ή αυτοσχέδια), μπροστά από την οποία υπάρχει ένα ημικύκλιο σε απόσταση 3-4 μέτρων και το οποίο είναι γεμάτο με στρωματάκια, με χαλάκια κ.α. Τέρμα θεωρείται η ρίψη που περνάει μέσα στην εστία και μπορεί να επιτευχθεί μόνο έξω από το ημικύκλιο. Αν η πρώτη ρίψη δεν είναι επιτυχημένη, η μπάλα μεταφέρεται από έναν βοηθό στο πλινθίο και το ζευγάρι των παικτών παίρνει μια άλλη μπάλα. Αν επιτευχθεί τέρμα, η μπάλα παραμένει μέσα στην εστία. Στην περίπτωση που η μπάλα πηδήξει έξω, ο βοηθός την τοποθετεί πάλι μέσα. Συνιστάται η έμμεση ρίψη. Νικήτρια είναι η ομάδα που έβαλε πρώτη στην εστία όλες τις μπάλες ή που έχει περισσότερες μπάλες μέσα στην εστία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Υποδείξεις: συμμετέχουν δύο ομάδες και κάθε ομάδα αποτελείται από δύο παίκτες και δύο βοηθούς. Το ημικύκλιο μπορεί να δημιουργηθεί με κώνους ή λάστιχα. Υπάρχει δυνατότητα να συσχετιστεί το παιχνίδι με το μπάσκετ, τοποθετώντας στη θέση της εστίας μία μπασκέτα.

94 Παιχνίδια ρίψεων για την 1η τάξη 1. Πέντε ή έξι πλινθία τοποθετούνται σε μικρή απόσταση από τον τοίχο. Πάνω σε κάθε πλινθίο τοποθετείται μια medicine ball (σταθεροποιημένη). Σε απόσταση 5 6 μέτρα μπροστά από το πλινθίο υπάρχει μία γραμμή, η γραμμή ρίψης. Πίσω από τη γραμμή ρίψης στέκονται τρεις ή τέσσερις παίκτες. Ο καθένας έχει μια μπάλα και προσπαθεί να ρίξει κάτω την medicine ball. Όταν ρίξουν όλοι, ο κάθε παίκτης παίρνει την μπάλα του. Αν, όμως, χτυπηθεί η medicine ball πρέπει πάλι να τοποθετηθεί στο πλινθίο. Νικητής είναι εκείνος που στις 10, 15 ή 20 ρίψεις πέτυχε πιο πολλές φορές την medicine ball. Το παιχνίδι παίζεται και με ομάδες. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να πετύχει όσον το δυνατόν περισσότερες φορές την medicine ball σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

95 1. Παιχνίδια ρίψεων για την 1η τάξη

96 Παιχνίδια ρίψεων για την 2η τάξη 1. Πάνω σε πάγκους υπάρχουν 8 10 κώνοι και σε ίσες αποστάσεις από τους πάγκους υπάρχει από μια γραμμή ρίψης. Πίσω από κάθε γραμμή ρίψης είναι έξι παίκτες αντίστοιχα, οι οποίοι προσπαθούν να ρίξουν τους κώνους στο αντίπαλο χώρο. Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει στο δικό της χώρο τους λιγότερους κώνους. 2. Δημιουργείται ένας διάδρομος με πάγκους ή στρώματα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να κυλήσουμε μια medicine ball στο έδαφος. Στο τέλος του διαδρόμου υπάρχει μια ομάδα και μια δεύτερη στην αρχή, από 8 10 παίκτες η καθεμία. Κάθε παίκτες έχει μια μπάλα. Οι δύο ομάδες προσπαθούν να πετύχουν την medicine ball, με ρίψεις και έτσι να την σπρώξουν στο διάδρομο. Ο κάθε παίκτης που εκτελεί ρίψη γρήγορα πηγαίνει και παίρνει την μπάλα του. Η ομάδα που κατορθώνει να βγάλει την medicine ball από τον διάδρομο κερδίζει έναν βαθμό.

97 Παιχνίδια ρίψεων για την 2η τάξη 3. Μπροστά από έναν τοίχο τοποθετείται ένα ένα πλινθίο, πάνω στο οποίο υπάρχουν τρεις κώνοι και μπροστά του ένας πάγκος, πάνω στον οποίο βρίσκονται τρεις medicine ball μέσα σε στεφάνια. Πίσω από μια γραμμή ρίψης υπάρχει μια ομάδα με 6 8 παίκτες. Κάθε παίκτης έχει μια μπάλα και προσπαθεί να ρίξει κάτω τα τους κώνους και τις medicine balls. Μετά από κάθε ρίψη ο παίκτης πρέπει να πάει να πάρει την μπάλα του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Νικητής είναι ο παίκτης που θα ρίξει τις περισσότερες medicine balls και τους περισσότερους κώνους. Αν υπάρχουν περισσότεροι σταθμοί, κερδίζει η ομάδα που θα ρίξει πιο γρήγορα τις medicine balls και τους κώνους.

98 3. Παιχνίδια ρίψεων για την 2η τάξη

99 Ασκήσεις για την εκμάθηση βασικών βηματισμών Εισαγωγή στους βηματισμούς (καλλιέργεια ρυθμού) 1. Τρεις τέσσερις παίκτες τοποθετούνται σε μια σειρά, πιασμένοι από τα χέρια. Ένας άλλος παίκτης τοποθετείται εκτός της σειράς. Με το σύνθημα του προπονητή οι παίκτες τρέχουν πιασμένοι από τα χέρια και ο επικεφαλής παίκτης προσπαθεί να αγγίξει τον παίκτη που τρέχει ελεύθερα στο χώρο. Γίνεται εξάσκηση μετακινήσεων με δύο παίκτες και προοδευτικά προστίθεται επιπλέον παίκτης. Στόχος των μετακινήσεων είναι οι βηματισμοί (ίδιο πόδι κατά το διασκελισμό) και οι ποικίλες κατευθύνσεις.

100 Εισαγωγή στους βηματισμούς (καλλιέργεια ρυθμού) 2. Οι παίκτες τοποθετούνται σε ζευγάρια, πιασμένοι με διάφορους τρόπους, όπως φαίνεται στο σκίτσο. Ορίζεται ένας παίκτης ως κυνηγός. Με το σύνθημα του προπονητή οι παίκτες τρέχουν σε ζευγάρια ελεύθερα στο χώρο και ο κυνηγός προσπαθεί να αγγίξει έναν παίκτη. α. Γίνεται εκμάθηση μετακίνησης των ζευγαριών. β. Κατά την εξάσκηση γίνεται αλλαγή των παικτών στα ζευγάρια. Στην αρχή οι μετακινήσεις γίνονται με βάδην και προοδευτικά με χαλαρό τρέξιμο (δίνεται προσοχή στους βηματισμούς, την ποικιλία των κατευθύνσεων, το μέτωπο των παικτών και την αλλαγή των ζευγαριών). Παραλλαγή: Κατά τη διεξαγωγή του παιχνιδιού οι παίκτες αλλάζουν μέτωπο είτε ζευγάρια, με το σύνθημα του προπονητή.

101 Εισαγωγή στους βηματισμούς (καλλιέργεια ρυθμού) 4. Δύο σειρές παικτών τοποθετούνται αντιμέτωπες. Στο μέσον της απόστασης της διαδρομής τοποθετούνται δύο παίκτες, κρατώντας ένα σχοινάκι σε επικλινή θέση, όπως φαίνεται στο σκίτσο. Με το σύνθημα του προπονητή οι παίκτες της μιας σειράς τρέχουν απέναντι, περνώντας το σχοινάκι με άλμα. Γίνεται ατομική εξάσκηση του άλματος με ένα και με δύο πόδια. Παραλλαγή: α. Αυξομειώνεται το ύψος του σχοινιού. β. Οι παίκτες περνούν το σχοινάκι με συσπείρωση του σώματος κάτω από το σχοινάκι.

102 Εισαγωγή στους βηματισμούς (καλλιέργεια ρυθμού)

103 Αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια όλους εκείνους οι οποίοι διαχρονικά πρωτοστάτησαν και συνέβαλαν με την παρουσία και το έργο τους στη δημιουργία του παρόντος συγγραφικού έργου και πληροφοριακού υλικού. Ευχαριστούμε τους κύριους: Κοτζαμανίδη Χρήστο, Ζάκα Θανάση, Σκούφα Δημήτρη, Καρά Δημήτρη, Μπάγιο Γιάννη, Κορορό Παναγιώτη. Σύνδεσμος Προπονητών Χειροσφαίρισης Ελλάδος

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο

Άσκηση και εκπαίδευση. Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα. Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο www.handball.org.gr ΕΑΠ//Ο.Χ.Ε Άσκηση και εκπαίδευση Τα Ελληνικά αναλυτικά προγράμματα Τα αναλυτικά προγράμματα φυσικής αγωγής έχουν σαν θεμέλιο ένα γενικό μοντέλο που βασίζεται στην επαφή και εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 9m 6m 4m 7m 20m 7m 4m 6m 9m 40m ΓΗΠΕΔΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 8. Σταθερά γυμναστικά όργανα: Οι Γυμναστικοί πάγκοι Μπαρκούκης Βασίλειος, Αναστασιάδης Θεοφύλακτος Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΜΙΝΙ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ Προθέρµανση. Βήµα 1 ο : Εγώ και η Μπάλα 1. Μέρα και νύχτα ύο οµάδες στέκονται αντιµέτωπες εκατέρωθεν µιας γραµµής.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θα αξιολογηθείτε δίκαια όλοι στην ίδια άσκηση: το σκαρφάλωμα στο δένδρο Ο όρος διαφοροποίηση περιλαμβάνει κάθε οργανωτική και διδακτική προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης

Οι Κανόνες. Της Χειροσφαίρισης Οι Κανόνες Της Χειροσφαίρισης Η χειροσφαίριση είναι ένα απο τα πιο γρήγορα ομαδικά αθλήματα κλειστού χώρου. Είναι ένα Ολυμπιακό άθλημα το οποίο διεξάγεται σε περισσότερες απο 150 χώρες. Είναι ένα άθλημα

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Ανάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ζ ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΤΕΝΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2 16-17 Αγαπητοί Καθηγητές Φυσικής Αγωγής Κρήτης, Στα πλαίσια της ανάπτυξης του τένις σε όλη την Ελλάδα η Ελληνική Φίλαθλη

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Ανάρτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ

2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ 2 ΜΟΡΦΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ Ένας πολύ σημαντικός και ουσιαστικός στόχος της προπόνησης είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, στην ιδανική περίπτωση εξασκούνται στην προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Ο.Χ.Ε. - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Φ. Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΘΕΜΑΤΑ 1. Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης στο σχολείο. Εισηγητής: Θόδωρος Τογανίδης Σύμβουλος Επιμόρφωσης Ανάπτυξης. 2. Η Διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την

Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την Η ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων είναι αποτελεσματικότερη κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η ωρίμανση των κεντρικών λειτουργιών, απ ότι την όταν έχουν πλέον ήδη ωριμάσει, και αυτό το χρονικό διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 6. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Δείγμα μαθήματος Μπαρκούκης Βασίλειος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο

Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο Προπαρασκευαστικές Ασκήσεις και Παιχνίδια Χειροσφαίρισης για το Δημοτικό Σχολείο Του Η. Ζαπαρτίδη, Κ.Φ.Α, MSc Στην πρώιμη και όψιμη σχολική ηλικία (7-10 ετών), κύριος παράγων του προγράμματος της άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ 1. Σερβίρων και δέκτης του service. Οι παίκτες πρέπει να στέκονται στις αντίθετες πλευρές του διχτύου. Ο παίκτης που στέλνει πρώτος την μπάλα ονομάζεται σερβίρων και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ Η ΜΑΝΣΕΤΑ Μανσέτα είναι το χτύπημα της μπάλας με τους πήχεις των χεριών όταν είναι ενωμένοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Οι κανονισμοί του παιχνιδιού επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ ---------------------------------------- ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΧΕ Το γήπεδο της χειροσφαίρισης είναι ορθογώνιο με 40μ. μήκος και 20μ. πλάτος Κάθε ομάδα αποτελείται από 14 αθλητές. Επτά (6+1Τερματοφύλακας)

Διαβάστε περισσότερα

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων

Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 10η Διαταραχές Αισθητηρίων Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Αισθητηριακές Διαταραχές Διαταραχές κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΣ Η υποδοχή του σερβίς είναι η φάση του παιχνιδιού κατά την οποία μια

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι είναι σαν πηγή χωρίς νερό στυλό χωρίς μελάνι φθινόπωρο χωρίς χρώματα άνθρωπο χωρίς. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪΜΠΟΛ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Δημοτικό-Γυμνάσιο) ΖΕΤΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΕΦΑΑ Δ.Π.Θ. Το Βόλεϊ, όπως και τα άλλα αθλήματα χρησιμοποιείται ως μέσο επίτευξης των στόχων της Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή

Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Σύνθεση στόχων και διδακτικών ενεργειών στο ημερήσιο μάθημα διδασκαλίας των αθλοπαιδιών στη Φυσική Αγωγή Δρ. Αποστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φ.Α. Η διδασκαλία των αθλοπαιδιών στο μάθημα της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας

Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας Παίζουμε & Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το Μεγάλο μας Σπίτι!!! Ομαδοσυνεργατικές, Βιωματικές, Κινητικές δράσεις Παιχνίδια Γνωριμίας & Επικοινωνίας 1. Ας γνωριστούμε καλύτερα Περιγραφή: Τα παιδιά σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ. Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΚΟΛ Παίζοντας την μπάλα στην πλάτη της άμυνας που αμύνεται ψηλά (1) 24-Μαρ-12 Ρεάλ Μαδρίτης 5-1 Ρεάλ Σοσιεδάδ (5 0 Γκολ): Ρονάλντο - Ασίστ: Ιγκουαΐν Ο αντίπαλος έχει συνοχή, κόντα τις γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 5. Η κατανόηση αντίληψη του ρυθμού: Εκμάθηση βασικών στοιχείων του ρυθμού και της μουσικής Μπαρκούκης Βασίλειος

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών

Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Κανόνες διεξαγωγής ερασιτεχνικών αγώνων ποδοσφαίρου αναπτυξιακών ηλικιών Γενικός πίνακας Ηλικιακή κατηγορία (Κ=Κάτω) Σχέσεις παικτών Διάρκεια αγώνα Προτεινόμενες διαστάσεις γηπέδου (μήκος γραμμής τέρματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ : ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙΣ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ 4.5m 20m

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α.

Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο. Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. Η Δ Ι Δ Α Σ Κ Α Λ Ι Α Τ Η Σ Κ Α Λ Α Θ Ο Σ Φ Α Ι Ρ Ι Σ Η Σ Σ Τ Ο Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Δήμητρα Δόλωμα Κ. Φ. Α. ΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Α - Β ΤΑΞΗ Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ)

Συναρμογή. Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ Ηλικιακά Τμήματα (ΑΓΟΡΙΑ) 5-8 9-10 11-12 13-14 15-16 17-18 19-20 20 + Μέγιστη Δύναμη + + + + + + Εκρηκτική Δύναμη + + + + + + + + Αντοχή στη Δύναμη + + + + + + + Αερόβιες Συνθήκες + + + + +

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 8. Κινήσεις με μπάλα: Lay up shot Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Μουσικοκινητική Αγωγή

Μουσικοκινητική Αγωγή Μουσικοκινητική Αγωγή Τι είναι η Μουσικοκινητική Αγωγή Αρχές της Μουσικοκινητικής Αγωγής (Carl Orff) Παιδαγωγικές βάσεις της Μουσικοκινητικής Αγωγής Ποιοι οι στόχοι της Μουσικοκινητικής Αγωγής Αυτοσχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Προγραμμάτων

Σχεδιασμός Προγραμμάτων Σχεδιασμός Προγραμμάτων Ενδυνάμωση άνω κάτω άκρων & κορμού Μ. Μιχαλοπούλου Ph.D. Δ.Π.Θράκης Ασκήσεις Αερόμπικ με καρέκλα Εκτέλεση διαφόρων κινήσεων των ποδιών οι οποίες συνοδεύονται από κινήσεις των χεριών.

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος

Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος του Γιάννη Σχοιναράκη* ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ Ατομική τακτική Σωστή τοποθέτηση στο χώρο: κλείνει διαδρόμους πάσας, αντιλαμβάνεται την μεγάλη πάσα και παίρνει το απαιτούμενο βάθος Μονομαχία στην πλάτη του

Διαβάστε περισσότερα

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Κροκόδειλος Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή βίας Δικαίωμα για ασφάλεια Υποχρέωση συμπερίληψης των άλλων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών

Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών Εισαγωγή στην χειροσφαίριση για μαθητές ηλικίας 5 έως 11 ετών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Χειροσφαίριση - ιασκέδαση, πάθος και υγεία........4 Η βασική έκδοση για τη χειροσφαίριση στο σχολείο.........6 Η ανάπτυξη των παιδιών.....11

Διαβάστε περισσότερα