Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες"

Transcript

1 Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές Μουσικές Στεφάνες Μεγάλο Α, Μικρό Α Αρπαγή του Θησαυρού Απλό Κυνηγητό Εδώ, Εκεί, Όπου Ποντικοπαγίδα Χελώνες και Φίδια Κεφάλια και Βαρέλια Ψάρια και Φαγάς Βάσεις Ασφαλείας Κυνήγα το Σακουλάκι με Φασόλια Κινητική δεξιότητα/έννοια Χοροπήδημα, περπάτημα ή πήδημα και σχέσεις (με άλλους). Πήδημα, προσγείωση, γρήγορες αντιδράσεις, γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή των άλλων Αποφυγή, τρέξιμο, ξεγλίστρημα από ένα αντίπαλο, ειλικρίνεια και στρατηγική Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση του χώρου (ποικιλία κατευθύνσεων και επιπέδων), αποφυγή ενός ακουμπηστή. Τρέξιμο, τζόκινγκ, χοροπήδημα, αναπηδήσεις, πήδημα και γρήγορες κινήσεις. Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή ταχύτητας και σχέσεις (με άλλους) Πήδημα για απόσταση, προσγείωση, υπερπήδηση, αναπήδηση, περπάτημα, τζόκινγκ και επίγνωση χώρου. Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης, επίγνωση χώρου και σχέσεις (με άλλους). Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση χώρου και σώματος και σχέσεις (με άλλους). Αποφυγή, τρέξιμο, κυνηγητό, ξεγλίστρημα, αλλαγή κατεύθυνσης και σχέσεις (με άλλους). Τρέξιμο, αποφυγή, πέταμα και πιάσιμο, επίγνωση χώρου, και σχέσεις (με άλλους και αντικείμενα). Υποδεικνυόμενη Ομάδα Υποδεικνυόμενος χώρος Σελίδα Στόχου 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 15 Σκληρή επιφάνεια ή Σκληρή επιφάνεια ή Σκληρή επιφάνεια ή 10+ Σκληρή επιφάνεια ή 10 Σκληρή επιφάνεια ή 10+ Σκληρή επιφάνεια ή

2 Συνεργατικές Μουσικές Στεφάνες Χοροπήδημα, περπάτημα ή πήδημα και σχέσεις (με άλλους). Στεφάνες, μουσική υπόκρουση. Σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια, τα παιδιά σε ζευγάρια στέκονται μέσα σε μία στεφάνη, κρατώντας την στο ύψος της μέσης. Να γνωρίζεις την κουλτούρα των άλλων και να είσαι ευαίσθητος μ αυτούς Κάθε ζευγάρι χοροπηδάει γύρω στο χώρο με τη μουσική, μένοντας μέσα στη στεφάνη ενώ μετακινείται στην ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο ρυθμό. Όταν η μουσική σταματήσει, κάθε ζευγάρι συνδέεται με ένα άλλο ζευγάρι σωρεύοντας τις στεφάνες μαζί και μπαίνοντας μέσα. Τα γκρουπ συνεχίζουν να συνδυάζονται με τα άλλα με τον ίδιο τρόπο μέχρις ότου να είναι μέσα στις σωρευμένες στεφάνες όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. τα παιδιά μετακινούνται συνεργατικά τα παιδιά κάνουν χώρο για να μοιραστούν τη στεφάνη Πώς μπορείτε να ταιριάξετε τον καθένα μέσα στις στεφάνες; Τροποποίησε τη χρήση των στεφανιών: Οι στεφάνες είναι στατικά πάνω στο δάπεδο και τα παιδιά χοροπηδούν γύρω και πηδούν μέσα όταν η μουσική σταματήσει. Μία στεφάνη αφαιρείται κάθε φορά που σταματά η μουσική. Τα παιδιά δουλεύουν μαζί για να εξασφαλίσουν ότι ο καθένας (ή κάποιο μέρος του καθένα γίνεται μέρος της παραμένουσας στεφάνης). Ποίκιλε τις κινητικές δεξιότητες: Δοκίμασε περπάτημα ή πήδημα.

3 Μεγάλο Α, Μικρό Α Πήδημα, προσγείωση, γρήγορες αντιδράσεις, γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή των άλλων. Οποιαδήποτε κατάλληλη επιφάνεια με μία γραμμή χαραγμένη. Τα περισσότερα παιδιά στέκονται κατά μήκος μιας γραμμής, ενώ μία ή περισσότερες γάτες στέκονται μπροστά τους με γυρισμένη την πλάτη στο κυρίως γκρουπ. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά; Τα παιδιά τραγουδούν: Μεγάλο Α, μικρό Α, ενώ τεντώνονται ψηλά και μετά μαζεύονται. Πήδημα Β ενώ πηδάν επιτόπου. Η γάτα είναι στη ντουλάπα και δεν μπορεί να με δει καθώς πλησιάζουν σκυφτά προς τις γάτες. Ποιος, εγώ;, οι γάτες γυρνάν και κυνηγάν τους άλλους πίσω στη γραμμή, προσπαθώντας να πιάσουν όσους περισσότερους μπορούν. διασκέδαση ελαφρά πηδηματάκια ήσυχα πηδηματάκια Τι κάνετε για να προσγειώνεστε ήρεμα και μαλακά; Πώς μπορείτε να αποφύγετε να πιαστείτε από τις γάτες; Ποίκιλε τα πηδήματα: Κάνε μεγάλα πηδήματα για το Μεγάλο Α, μικρά πηδήματα για το Μικρό Α.

4 Αρπαγή του Θησαυρού Αποφυγή, τρέξιμο, ξεγλίστρημα από έναν αντίπαλο και στρατηγική. Μία μεγάλη σκληρή επιφάνεια ή χωρίζεται στα δύο: ο ένας χώρος ονομάζεται παλάτι 1 και ο άλλος παλάτι 2. Κάθε παλάτι έχει μία φυλακή, έναν πύργο (κρατάει το θησαυρό της άλλης ομάδας) και ένα θησαυροφυλάκιο (για να επιστρέψει σ αυτό το θησαυρό της ομάδας) στο τέλος του χώρου. Δύο ίσες ομάδες, καθεμία ξεκινά μέσα από το χώρο του δικού της παλατιού. Κάθε μέλος και των δύο ομάδων δίνει ένα προσωπικό του αντικείμενο (π.χ. μολύβι, παπούτσι, πόρπη, ζώνη, καπέλο ηλίου) και το τοποθετεί στο παλάτι της αντίπαλης ομάδας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι για κάθε ομάδα να ανακτήσει το θησαυρό από πίσω απ τις γραμμές του εχθρού και να τον επιστρέψει πίσω στο δικό της θησαυροφυλάκιο χωρίς να φυλακιστεί. Ένας παίκτης φυλακίζεται όταν ακουμπηστεί από τον εχθρό οπουδήποτε έξω απ το παλάτι. Όταν πιαστεί, ο συλλαμβάνων συνοδεύει τον παίκτη με το χέρι στη φυλακή. Οι φυλακισμένοι απελευθερώνονται από έναν απ τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης που φτάνει με επιτυχία στον πύργο του εχθρού χωρίς να ακουμπηστεί επιλέγει ένα αντικείμενο για να το μεταφέρει στο δικό του θησαυροφυλάκιο. Οι παίκτες που μεταφέρουν ένα αντικείμενο έχουν ελεύθερη επιστροφή προς το δικό τους χώρο. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι μία ομάδα να ανακτήσει όλα τα αντικείμενα του χαμένου της θησαυρού. τίμιο παιχνίδι ειλικρίνεια ομολογία ότι ακουμπίστηκες στρατηγική Πως θα δουλέψει η ομάδα σου όλη μαζί για να ανακτήσει το θησαυρό και να εμποδίσει την άλλη ομάδα να ανακτήσει το θησαυρό της; Ποια είναι παραδείγματα τίμιου παιχνιδιού σ αυτό το παιχνίδι;

5 Απλό Ακουμπητό Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση χώρου (κατεύθυνση και επίπεδα) και αποφυγή ενός ακουμπηστή. Ιμάντες για τους ακουμπηστές. Μικρά γκρουπ σκορπίζονται τριγύρω μέσα σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνει ή. Ένα ή περισσότερα παιδιά σε κάθε γκρουπ είναι οι ακουμπηστές και φορά έναν ιμάντα. Τα παιδιά τροποποιούν τη δραστηριότητα για να αυξήσουν την πρόκληση Οι ακουμπηστές προσπαθούν να ακουμπήσουν έναν άλλον παίκτη. Όταν ένας παίκτης ακουμπηστεί, αυτός παίρνει τον ιμάντα και το παιχνίδι συνεχίζεται. μάτια ανοιχτά για ασφάλεια προσγείωση και φευγιό (αποφυγή) γρήγορες μετακινήσεις προσποίηση (λύγισμα από τη μία πλευρά και κατεύθυνση προς την άλλη) Ποιο είδος κινητικών δεξιοτήτων μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Που θα μπορούσες να τρέξεις μέσα στον καθορισμένο χώρο για να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Τροποποίηση κανονισμών: Ο οποιοσδήποτε παίκτης είναι ασφαλής όταν πάρει μία ιδιαίτερη τοποθέτηση (π.χ., ισορροπία στο ένα πόδι, σκύψιμο ή στάση πλάτη με πλάτη με έναν άλλο παίκτη). Ποίκιλε το ρόλο των ακουμπηστών: Δύο ή τρεις παίκτες ορίζονται να είναι κυνηγοί για ένα συγκεκριμένο χρόνο (που ορίζεται απ τον προπονητή/ δάσκαλο). Αν ακουμπηστεί άλλος παίκτης, αυτός ο παίκτης σχηματίζει μία γέφυρα. Αυτός μπορεί να ελευθερωθεί αν ένας άλλος ελεύθερος παίκτης συρθεί κάτω απ τη γέφυρα χωρίς να ακουμπηστεί.

6 Εδώ, Εκεί, Όπου Τρέξιμο, τζόκινγκ, αναπηδήσεις, χοροπηδήματα, άλματα και γρήγορες κινήσεις. Αίθουσα, ή σκληρή επιφάνεια ή. Τα παιδιά παρατάσσονται μπροστά από τον δάσκαλο/ προπονητή. Ο προπονητής/ δάσκαλος έχει μία επιλογή τεσσάρων φωναγμάτων: Εκεί ενώ δείχνει σε μία κατεύθυνση τα παιδιά ξεκινούν να εκτελούν τζόκινγκ/ αναπηδήσεις/ χοροπηδήματα/ ελαφρά άλματα προς αυτή την κατεύθυνση Όπου τα παιδιά κάνουν τζόκινγκ ή αναπήδηση/ άλμα ελαφρά επί τόπου Εδώ τα παιδιά τρέχουν/ χοροπηδούν/ πηδούν πίσω στο αρχικό σημείο Παντού τα παιδιά τρέχουν οπουδήποτε θέλουν μέσα στο χώρο. Τα φωνάγματα γίνονται γρήγορα και με οποιαδήποτε σειρά και τα παιδιά βλέπουν πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν. γρήγορες αντιδράσεις ισορροπία ελαφρά αναπήδηση Ποιες ήταν οι αντιδράσεις που σου άρεσαν περισσότερο σ αυτή τη δραστηριότητα; Τι μπορείς να κάνεις για να αντιδράς γρήγορα; Τροποποίηση δραστηριοτήτων: Τα παιδιά παρατάσσονται μπροστά απ τον προπονητή/ δάσκαλο στη γραμμή Εκεί. Άλλες γραμμές ονομάζονται Εδώ και Όπου. Με το φώναγμα Εδώ ή Όπου, τα παιδιά τρέχουν σ αυτή τη γραμμή και αναπηδούν επί τόπου. Πρόσθεσε ένα στοιχείο ψυχαγωγίας φωνάζοντας μία γραμμή και δείχνοντας σε άλλη γραμμή. Τα παιδιά πρέπει να τρέξουν στη γραμμή που φωνάχτηκε.

7 Ποντικοπαγίδα Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή ταχύτητας και σχέσεις (με τους άλλους). Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ομάδες περίπου των 15 ατόμων: πέντε είναι ποντίκια έξω από έναν κύκλο, που σχηματίζεται από τους άλλους που κρατάν την παγίδα. Όταν φωνάξει ο δάσκαλος: Παγίδα άνοιξε, οι παίκτες του κύκλου σηκώνουν τα χέρια τους μέχρι το ύψος του κεφαλιού και τα κρατάν σ αυτή τη θέση και το παιχνίδι ξεκινά. Τρέξτε, μικρά ποντικάκια, τρέξτε!, τα ποντίκια τρέχουν ελεύθερα μέσα και έξω στον κύκλο Κλείσε ή Ποντικοπαγίδα, οι παίκτες του κύκλου χαμηλώνουν τα ενωμένα χέρια τους, και τα ποντίκια που πιάστηκαν μέσα στον κύκλο πρέπει να ενωθούν με τους παίκτες του κύκλου. Συνεχίστε μέχρι όλα τα ποντίκια να πιαστούν. Διάλεξε καινούρια ποντίκια και επανέλαβε το παιχνίδι. κεφάλι πάνω γρήγορες κινήσεις χαλαρό τρέξιμο προσποιήσεις (βηματισμό/ λύγισμα προς τη μία πλευρά αλλά τρέξιμο προς την άλλη) Ποντίκια: Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αποφύγετε να πιαστείτε μέσα στην ποντικοπαγίδα; Τροποποίηση κανονισμών: Πάντα να έχετε πέντε ποντίκια να παίζουν. Αν δύο απ αυτά πιαστούν, αμέσως αντικατέστησέ τα με δύο καινούρια ποντίκια πριν το επόμενο φώναγμα. Αλλαγή ζώου: Τα παιδιά γίνονται ένα διαφορετικό ζώο και μετακινούνται με τον αντίστοιχο τρόπο (π.χ., περπάτημα σαν καβούρι, προσπαθώντας να αποφύγουν μία καβουροπαγίδα).

8 Χελώνες και Φίδια Κινητικές Δεξιότητες / Έννοιες Άλμα για απόσταση, προσγείωση, πήδημα, αναπηδήσεις, περπάτημα, τζόκινγκ και επίγνωση του χώρου. Δίσκοι/ βάσεις, στεφάνια και σκοινάκια. Σκληρή επιφάνεια ή με σκορπισμένες χελώνες (στεφάνια) και φίδια (σκοινάκια). Γκρουπ περίπου 10-15: όλοι οι παίκτες στέκονται πάνω σε μία βάση σαν αρχική τοποθέτηση. Με ένα σύνθημα εκκίνησης (π.χ., ένα παλαμάκι), τα παιδιά μετακινούνται γύρω στο χώρο, πηδώντας πάνω απ τα φίδια και υπερπηδώντας τις χελώνες. Με ένα σινιάλο σταματήματος (π.χ., δύο παλαμάκια), τα παιδιά επιστρέφουν στην αρχική τους βάση. Με το σύνθημα ξεκινήματος, τα παιδιά μετακινούνται γύρω στο χώρο, κάνοντας τώρα κουτσό πάνω από τα φίδια και πηδώντας πάνω από τις χελώνες. Στη συνέχεια προσπαθούν να το κάνουν αυτό προς τα πίσω, συνεχίζοντας μέχρι το σύνθημα σταματήματος. ψηλά κεφάλια προσγείωση απαλά λύγισμα γονάτων Τι μπορείς να κάνεις για να γίνει ευκολότερο το άλμα, την υπερπήδηση ή το κουτσό; Τι είναι δύσκολο το να περάσεις πάνω από τα φίδια ή τις χελώνες; Τροποποίηση αντικειμένων: Χρησιμοποίησε σακουλάκια με φασόλια, κρίκους, καπάκια κουτιών. Παίξε ακουμπητό: Έχε δύο ακουμπηστές. Ένας παίκτης είναι ασφαλής όταν είναι μέσα σε μία στεφάνη (επιτρέπεται να βρίσκεται ένα άτομο μέσα σε μία στεφάνη τη φορά).

9 Κεφάλια και Βαρέλια Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, επίγνωση του χώρου και σχέσεις (με τους άλλους). Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή. Ομάδες περίπου των ατόμων: Οι μισοί είναι Κεφάλια, που τρέχουν με το ένα χέρι πάνω στο κεφάλι τους, και οι άλλοι είναι Βαρέλια, που τρέχουν με το ένα χέρι στο πίσω μέρος του σώματός τους. Και τα Κεφάλια και τα Βαρέλια πρέπει να επιχειρούν να ακουμπήσουν οι μεν τους δε. Όταν ένα βαρέλι ακουμπηστεί από ένα κεφάλι, γίνεται Κεφάλι και το αντίστροφο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλο το γκρουπ είναι είτε Κεφάλια ή Βαρέλια, ή όταν ο δάσκαλος δηλώσει ότι οι νικητές είναι τα Κεφάλια ή τα Βαρέλια, με βάση του πια ομάδα έχει τους περισσότερους συμμετέχοντες. ομαδική δουλειά γρήγορο τρέξιμο προσποιήσεις σταμάτημα και ξεκίνημα Πώς θα μπορούσατε να δουλέψετε σαν ομάδα για να ακουμπήσετε τους άλλους; Πώς μπορείτε να δουλέψετε σαν ομάδα για να αποφύγετε να ακουμπηστείτε; Ποικιλία δεξιοτήτων: Περιέλαβε μία ποικιλία κινητικών δεξιοτήτων, (π.χ., περπάτημα, πήδημα, αναπηδήσεις, σκίπινγκ) Ποίκιλε τα μέρη του σώματος: Συμπερίλαβε διαφορετικά μέρη του σώματος, (π.χ., ώμο, στομάχι).

10 Λαίμαργο Ψάρι Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση του χώρου και του σώματος και σχέσεις (με άλλους). Καθορισμένη σκληρή περιοχή ή. Τα παιδιά σε μεγάλα γκρουπ απλώνονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο. Ένα παιδί ή ο προπονητής/ δάσκαλος είναι το λαίμαργο ψάρι. Το λαίμαργο ψάρι φωνάζει κατευθύνσεις και ενέργειες που στις οποίες τα παιδιά αντιδρούν. Τα φωνάγματα και οι ενέργειες περιλαμβάνουν: Πλοίο. Δείχνοντας σε μία κατεύθυνση τα παιδιά τρέχουν προς τον τοίχο ή την άκρη του χώρου που δείχνεται Ακτή, δείχνοντας σε μία κατεύθυνση τα παιδιά τρέχουν στην αντίθετη κατεύθυνση Σαρδέλες ο καθένας τρέχει προς το κέντρο για να κάνει όσο το δυνατό πιο σφιχτό το γκρουπ Κάβουρες τα παιδιά ζευγαρώνουν και στέκονται πλάτη με πλάτη με τον παρτενέρ τους, λυγίζοντας και φτάνοντας κάτω με τα πόδια τους κρατώντας τα χέρια Όλοι ψαράδες τα παιδιά κάθονται στο γόνατο κάποιου Λαίμαργο ψάρι τα παιδιά πέφτουν στο δάπεδο με τα στομάχια και ενώνουν βραχίονες, πόδια και σώματα μαζί. Το λαίμαργο ψάρι γυρίζει να ελέγξει ότι όλα τα παιδιά ενώνονται μαζί αν κάποιο δεν είναι ενωμένο, ενώνει τους βραχίονες με το λαίμαργο ψάρι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά ενώνονται με το λαίμαργο ψάρι ή είναι έτοιμα να πάνε σε ένα άλλο παιχνίδι. τα παιδιά δουλεύουν μαζί γρήγορες αντιδράσεις ψυχαγωγία κεφάλια ψηλά, κοιτώντας τριγύρω Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν και ενήλικες Πως μπορείς να είσαι ασφαλής από το λαίμαργο ψάρι; Μπορείς να σκεφτείς μία ενέργεια για ένα καινούριο φώναγμα: Δίχτυ Ψαριών ;

11 Βάσεις Ασφαλείας Αποφυγή, τρέξιμο, κυνηγητό, αλλαγή κατεύθυνσης, και σχέσεις (με τους άλλους). Στεφάνια (βάσεις ασφαλείας) σκορπισμένα μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή. Δύο ομάδες των 5 ατόμων η καθεμία, μία ομάδα είναι οι δρομείς και μία ομάδα οι κυνηγοί, που ξεκινάν από αντίθετες πλευρές του χώρου παιχνιδιού. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι για τους δρομείς να διασχίσουν το χώρο χωρίς να ακουμπηστούν από τους κυνηγούς. Οι δρομείς είναι ασφαλείς όταν βρίσκονται μέσα σε μία απ τις στεφάνες. Οι δρομείς έχουν ένα καθορισμένο χρόνο στον οποίο θα διασχίσουν την περιοχή. Οι ομάδες στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους. τα παιδιά να δουλεύουν μαζί σταματάν και να φεύγουν αντιδρούν γρήγορα Δρομείς: Πότε χρησιμοποιείς τις βάσεις ασφαλείας; Κυνηγοί: Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις βάσεις ασφαλείας για να ακουμπήσεις έναν δρομέα; Τροποποίηση κανονισμών για στεφάνες: Μόνο ένα άτομο τη φορά επιτρέπεται να είναι μέσα στη στεφάνη. Ποίκιλε το χρόνο που επιτρέπεται να είναι κάποιος μέσα σε μία στεφάνη. Ποίκιλε των αριθμό των στεφανιών. Αλλαγή Κλίμακας: Αύξησε το μέγεθος του γκρουπ και του χώρου. Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Για παράδειγμα, περπάτα, χοροπήδα και κάνει σκίπινγκ.

12 Κυνήγα το Σακουλάκι με Φασόλια Κινητικές Δεξιότητες / Έννοιες Τρέξιμο, αποφυγή, πέταμα και πιάσιμο, επίγνωση του χώρου και σχέσεις (με άλλους και αντικείμενα). Σακουλάκια με φασόλια. Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή περιοχή ή : ένας είναι ο ακουμπηστής και οι μισοί απ τους υπόλοιπους έχουν ο καθένας από ένα σακουλάκι. Ο ακουμπηστής έχει σαν σκοπό να ακουμπήσει κάθε παίκτη που έχει την κατοχή ενός σακουλιού. Αν ακουμπηστεί, αυτός ο παίκτης γίνεται ο νέος ακουμπηστής. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται η κατοχή περισσότερων από ένα σακουλιών κάθε φορά. κεφάλι ψηλά γρήγορες μετακινήσεις προσγείωση και φυγή Αν ο ακουμπηστής φαίνεται να σε πιάνει, τι θα μπορούσες να κάνεις για να αποφύγεις να πιαστείς; Αύξηση του αριθμού των παικτών: Έχε περισσότερους από έναν ακουμπηστές και περισσότερους από τους άλλους παίκτες. Ποίκιλε την κινητική δραστηριότητα: Οι παίκτες μπορούν να κάνουν κουτσό ή μόνο να πηδάν.

Χοροπήδημα. Περιγραφή

Χοροπήδημα. Περιγραφή Χοροπήδημα Περιγραφή Το χοροπήδημα είναι ένας συνδυασμός ενός μεγάλου βήματος και ενός πηδήματος στο ένα πόδι (βήμα πήδημα), πρώτα στο ένα πόδι και μετά στο άλλο, και έχει ένα άνισο ρυθμό. Το χοροπήδημα

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης

Αναπηδήσεις. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης. Υποδείξεις μάθησης Αναπηδήσεις Περιγραφή Η αναπήδηση είναι μία ενέργεια τινάγματος που περιλαμβάνει απογείωση από το ένα πόδι και προσγείωση στο ίδιο πόδι. Αυτήν περιλαμβάνει δυναμική ισορροπία, με την αντίθετη, του ποδιού

Διαβάστε περισσότερα

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης.

Οι ποντικοί και το τυρί Δεξιότητες: Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Σταμάτημα και αλλαγή κατεύθυνσης. Οι ποντικοί και το τυρί Τρέξιμο σε διάφορες κατευθύνσεις και με διάφορες ταχύτητες. Οργάνωση: Εργασία σε ζευγάρια. Τα δυο παιδιά είναι οι ποντικοί και η μπάλα το τυρί. Ο ένας ποντικός κρατά το τυρί Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Τρέξιμο. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Τρέξιμο Περιγραφή Το τρέξιμο είναι όπως το περπάτημα εκτός από το ότι υπάρχει ένα διάστημα όπου και τα πόδια είναι πάνω από το έδαφος ταυτόχρονα. Η δεξιότητα του τρεξίματος περιλαμβάνει, το τζόκιγκ, το

Διαβάστε περισσότερα

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης

Αποφυγή με ελιγμό. Εφαρµογή των αρχών κίνησης. Υποδείξεις µάθησης. Φάσεις µάθησης Αποφυγή με ελιγμό Περιγραφή Η αποφυγή περιλαµβάνει γρήγορες, παραπλανητικές αλλαγές κατεύθυνσης προς την κατεύθυνση αποφυγής, αποµάκρυνση ή φυγή από έναν αντίπαλο. Όταν αποφεύγεις, τα γόνατα είναι λυγισµένα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας

Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Επιπλέον Δραστηριότητες Σταθερότητας Αυτά τα επιπλέον παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τη σταθερότητα και μία ποικιλία άλλων θεμελιωδών δεξιοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Μαγικό χαλί Συγκρουόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος

Volley. Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1. Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14 5:52 PM Page 7 Volley Προπονητικές ομάδες ΦΑΣΗ 1 Ανάπτυξη των ειδικών κινητικών δεξιοτήτων και τα πρώτα στοιχεία του επιθετικού χτυπήματος PAOLINI final_layout 1 12/17/14

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας.

Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Δεξιότητες: Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Ο φύλακας του μαγικού κύκλου Ρίξιμο σε στόχο. Πλάγια βήματα. Θέση ετοιμότητας θέση άμυνας. Φρουρώ τον αντίπαλο για να εμποδίσω τις κινήσεις του. Μετακινούμαι με το αντικείμενο σε χώρο που μπορώ να σκοράρω.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης

Άλμα Πήδημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών κίνησης Άλμα Πήδημα Περιγραφή Το πήδημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα ή και τα δύο πόδια στα δύο πόδια. Ένα άλμα μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: απογείωση, αιώρηση και προσγείωση. Η προσγείωση με

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια

Ενότητα: Παιχνίδια με στεφάνια και σχοινάκια Ονομασία Παιχνιδιού: Το άλογο και ο αμαξάς Υλικά: Σχοινάκια Τάξεις: Α - Δ Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν. Στα μισά δίνουμε από ένα σχοινάκι και τα ονομάζουμε αμαξάδες. Τα υπόλοιπα παιδιά που δεν έχουν σχοινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν

Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Φυσική Κατάσταση - Το κλειδί της επιτυχίας. Του Μπίλλυ Φορλάν Φυσική Κατάσταση - Φυσική Κατάσταση - Του Μπίλλυ Φορλάν Ο Μπίλλυ Φορλάν είναι ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Προπονητών Φυσικής Κατάστασης Καλαθοσφαίρισης, δουλεύει 14 χρόνια για τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου

ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Θεματική ενότητα Στίβου ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Θεματική ενότητα Στίβου Ομάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος 2013 Η Μαθησιακή Πορεία Όλα τα παιδιά έχουν ίση και ισότιμη αντιμετώπιση στη

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Β Αργύρης Θεοδοσίου Τραπουλόχαρτα Υλικά: μπάλες τένις, ρακέτες, μία ή δυο τράπουλες Στόχος: συγχρονισμός ματιού-χεριού χεριού, εξοικείωση με την ρακέτα, έλεγχος της

Διαβάστε περισσότερα

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού

Δεξιότητες Χειρισμού. Περιεχόμενα. Ρίψη και Πιάσιμο. Χτύπημα με τα Χέρια. Κλότσημα με τα Πόδια. Χτύπημα με Αντικείμενο. Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Δεξιότητες Χειρισμού Περιεχόμενα Ρίψη και Πιάσιμο Χτύπημα με τα Χέρια Κλότσημα με τα Πόδια Χτύπημα με Αντικείμενο Επιπλέον Δεξιότητες Χειρισμού Βιβλιογραφία Ιστοσελίδες Περιγραφή Ρίψη και Πιάσιμο Η ρίψη

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης

Κροκόδειλος Στόχος: Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Κροκόδειλος Τα παιδιά να βιώσουν αισθήματα αποκλεισμού και να σκεφτούν τρόπους συνεργασίας και συμπερίληψης Δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφή βίας Δικαίωμα για ασφάλεια Υποχρέωση συμπερίληψης των άλλων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ.

ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ. ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ www.e-daskalos.gr 1.Σκυταλοδροµία απλή 2.Σκυταλοδροµία 3 ων παικτών, πιασµένοι αγκαζέ, ο µεσαίος ανάποδα. 3.Αγώνας δρόµου µε τα τέσσερα προς τα πίσω. 4.Αγώνας δρόµου κουτσό. 5.Αγώνας

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Σκυταλοδρομίες Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 2 ου Π.Ε.Κ. Αθηνών στις 19.3.2009

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ Ι - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_Technical-For-Camp_LEVEL I Page 1 of 9 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για

Διαβάστε περισσότερα

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια

Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια Σουτ σε στόχο με ακρίβεια, με το μέσα μέρος του ποδιού Σταμάτημα της μπάλας με το πόδι, αριστερό και δεξί Διαθέτω χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα) για να είμαι ήρεμος/μη και σίγουρος/ρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια γνωριμίας/επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 3. Κινήσεις με μπάλα (Υποδοχή πιάσιμο της μπάλας ασκήσεις εξοικείωσης θέση τριπλής απειλής) Γαλαζούλας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ι Ενότητα 2. Κινήσεις χωρίς μπάλα: Στάσεις - μετακινήσεις Γαλαζούλας Χρήστος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μιμητικά παιχνίδια Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Περιστροφή. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιστροφή Περιγραφή Η περιστροφή περιλαμβάνει μία ποικιλία κινητικών προτύπων που απαιτούν το σώμα να μετακινείται μέσω του χώρου και γύρω από τον άξονά του. Περιλαμβάνει κινήσεις όπως λύγισμα, ρολάρισμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 7/9/2017 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ Α -Β ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ειρισμός μπάλας. Κάθε παιδί μέσα στο γήπεδο με μια αερόμπαλα περπατάει, πετάει τη μπάλα ψηλά με ένα ή δύο χέρια και την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ. Κάρτες εκγύμνασης ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Άσκηση 1 η Κάρτες εκγύμνασης Υλικά: Ο εκπαιδευτικός ετοιμάζει 4 κάρτες με κινητικές δραστηριότητες (πχ. επικύψεις, καθίσματα, ασκήσεις χεριών, ασκήσεις ποδιών). Ο εκπαιδευτικός μοιράζει

Διαβάστε περισσότερα

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες.

Η ικανότητα για ισορροπία, είτε στατική ή κινητική, είναι ένα κλειδί για την επιτυχία στα περισσότερα αθλήματα και φυσικές δραστηριότητες. Ισορροπία Περιγραφή Η ισορροπία πετυχαίνεται όταν το κέντρο βάρους είναι πάνω από τη βάση στήριξης. Υπάρχουν δύο τύποι ισορροπίας: 1. η στατική ισορροπία περιλαμβάνει τη διατήρηση μιας επιθυμητής μορφής

Διαβάστε περισσότερα

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση

ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση 1 ο Επίπεδο (Προδημοτική Α τάξη) Θεματικές Ενότητες 1 ο Τρίμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17

Χωρικές σχέσεις ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ. ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις. Εμπλεκόμενοιτομείς. Ενότητα. Στόχοι. Υλικά 1 / 17 ΠΛΑΤΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΝΝΟΙΑ: Χωρικές σχέσεις Εμπλεκόμενοιτομείς Ενότητα Στόχοι Υλικά 1 / 17 -Ψυχοκινητικός 2 / 17 - Οι σχέσεις στο χώρο που δημιουργεί το νήπιο ανάμεσα στο σώμα του και τ? αντικείμενα Τα νήπια

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2008 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2008 Αθήνα 2008 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παραδοσιακά παιχνίδια Ανάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων

Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Ανάπτυξη των Θεµελιωδών Κινητικών εξιοτήτων Εγχειρίδιο για το Μάθηµα της Φυσικής Αγωγής στο ηµοτικό Σχολείο Μετάφραση-Επιµέλεια: Πέτρος Α. Νάτσης PhD., MSc. Εισαγωγή Η Ανάπτυξη Θεµελιωδών εξιοτήτων Κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 2 ο ΜΕΡΟΣ Mετάφραση & Επιμέλεια: Καρακεχαγιάς Αθ., Ζαπαρτίδης Η. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 2 ο ΜΕΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών

Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια. Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Οι Δεξιότητες στα Παιχνίδια Περιγραφή των Σταδίων στη Διδασκαλία των Παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση του Μοντέλου των Τεσσάρων Σταδίων, για τη διδασκαλία παιχνιδιών Παρουσίαση των κριτηρίων για

Διαβάστε περισσότερα

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης

Χτύπημα με τα Πόδια. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης Περιγραφή Χτύπημα με τα Πόδια Το κλότσημα, το ντριμπλάρισμα με το πόδι, το παγίδευμα της μπάλας και το κλότσημα τερματοφύλακα είναι παραδείγματα δεξιοτήτων κλοτσήματος που χρησιμοποιούνται με τα πόδια.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η καλαθοσφαίριση είναι ένα άθλημα αρκετά διαδεδομένο και αγαπητό από τα παιδιά του Δημοτικού και όχι μόνο. Είναι άθλημα σύνθετο και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ Η καλή βασική τεχνική είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το παιχνίδι και σημαντική για να ανταπεξέλθει ο παίκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ Οι στάσεις και οι μετακινήσεις στην πετοσφαίριση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΜΠΛΟΚ Ηκαλύτερη, οικονομικότερη, συντομότερη και πιο ξεκούραστη για τους παίκτες της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ελένη Τεχλικίδου, Εκπαιδευτικός Φ.Α., Δ/ντρια ΕΕΕΕΚ Κιλκίς Αθανασία Κεραμίδα, Εκπαιδευτικός Φ.Α. Μεταφορά, Ρολάρισµα, Ρίψη Μεταβίβαση. Πετώντας τη

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια με μπάλα Ανάρτηση στην ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών

Εξοικείωση. Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Εξοικείωση Βασικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο των παιχνιδιών Οι δεξιότητες που είναι σημαντικές στο παίξιμο παιχνιδιών περιλαμβάνουν: Μετακίνηση χωρίς μπάλα Έλεγχο μιας μπάλας, οδήγημα

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΡΙΩΝ ΑΡΧΙΚΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες ομάδες Δυσκολιών Σώματος που παρουσιάζονται σε ένα ατομικό πρόγραμμα δεν είναι σωστή;

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους.

Τέτοια προγράμματα και ιδίως καθημερινά, σπάνια βλέπουμε να δίνονται σε παιδιά για τις διακοπές τους. Πρόγραμμα προπόνησης, συντήρησης και εξάσκησης, καθώς και διατροφής, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, κοινοποίησε στην σελίδα της στο ίντερνετ, η σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς στην

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά

Ενότητα: Παιχνίδια με απλά υλικά Ονομασία Παιχνιδιού: ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ Υλικά:1)Μαντήλια.2)πλαστικά ποτήρια,3)πλαστικά μπουκάλια, ή πιατάκια,4)καπάκια. Τάξεις: Α,Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ, Οι μαθητές σχηματίζουν ζευγαράκια και χωρίζονται σε 2 ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το παιδί και μαζί του το Παιχνίδι, γιατί παιδί χωρίς παιχνίδι είναι σαν πηγή χωρίς νερό στυλό χωρίς μελάνι φθινόπωρο χωρίς χρώματα άνθρωπο χωρίς. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα

Λειτουργική ΔΟ.ΚΙ.Μ.Η Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εγέρσεις από καρέκλα σε 30 δευτερόλεπτα Εξοπλισμός: χρονόμετρο χειρός και καρέκλα χωρίς μπράτσα. Χρησιμοποιήστε μια πολύ σταθερή καρέκλα και οπωσδήποτε χρησιμοποιείστε την ίδια καρέκλα ή καρέκλα ίδιου

Διαβάστε περισσότερα

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών

Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών. Στρατηγικές παιχνιδιών Ταξινόμηση ψυχοκινητικών παιχνιδιών Στρατηγικές παιχνιδιών Σκοποί της παρουσίασης Κριτήρια επιλογής παιχνιδιών Τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών Είδη ψυχοκινητικών παιχνιδιών Μορφές τροποποίησης των παιχνιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΪΟΣ 2011 ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΤΖΙΑΝΙ ΗΣ Βάσεις 1,2,3,4 : Κύκλοι διαµέτρου 60 cm Κύκλοι ορίων αµυντικών : 30 cm από περιφέρεια βάσης Κύκλος τριών προσπαθειών : διάµετρος

Διαβάστε περισσότερα

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016

6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A /4/2016 6 η Επιμορφωτική συγκέντρωση ΣΥ.Δ.ΠΕ.-A.Α.A. 2015-16 5/4/2016 ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ CASEBOOK 2016 3.10.3 Μπορεί ένας προπονητής, που στέκεται σε κανονική θέση στην ελεύθερη ζώνη του, να πιάσει την μπάλα που

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009

Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης. Αθήνα 2009 Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Αθήνα 2009 Αθήνα 2009 Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Γεωργία Κολιοπούλου Νικόλαος Τριπόδης Παιδιά ελάτε να παίξουμε Παιχνίδια εκδηλώσεων Ανάρτηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον

Παιχνίδια για Κατανόηση. Μπάντμιντον Παιχνίδια για Κατανόηση Μπάντμιντον Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση της ανάπτυξης μιας μεθοδολογίας της προσέγγισης ΠγΚ στο μπάντμιντον Στην προσέγγιση ΠγΚ, η αγωγή σχετικά με τα παιχνίδια μέσα στο σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες

EMOJITO! 7 Δίσκοι Ψηφοφορίας. 100 Κάρτες Συναισθημάτων. 1 Ταμπλό. 7 Πιόνια παικτών. 2-7 Παίκτες o Emojito! είναι ένα παιχνίδι παρέας, για 2 έως 14 άτομα, όπου οι παίκτες προσπαθούν να εκφράσουν συναισθήματα που απεικονίζονται σε κάρτες, είτε χρησιμοποιώντας το πρόσωπό τους, είτε ήχους ή και τα 2.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

Κυρίως μέρος. Εισαγωγή. 1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. 1 Ο ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΑΤΜΙΝΤΟΝ ΤΑΞΗ: Γ-Δ Αρ. Μαθητ.: 20 Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Βασικός στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Ενότητα 11. Η Γυμναστική στο ημερήσιο μάθημα Φυσικής Αγωγής: Δείγμα ημερήσιου μαθήματος Φ.Α στο Δημοτικό Μπαρκούκης

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης

Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Σεμινάριο προπονητών επιτραπέζιας αντισφαίρισης Βασικές δεξιότητες 1)Κατάλληλη ρακέτα 2)Σωστός τρόπος κρατήματος 3)Διδασκαλία βασικών χτυπημάτων και σωστή στάση 4)Σέρβις 5)Εκμάθηση τεχνικής χτυπημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30

«ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 Σελίδα1 «ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΑ» 2015 ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ «KIDS ATHLETICS» 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΩΡΑ 10:30 ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Η Οργανωτική Επιτροπή των ΣΤ ΧΕΙΜΩΝΙΔΕΙΩΝ αποφάσισε

Διαβάστε περισσότερα

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια.

1.Τα παιδιά τρέχουν ελεύθερα στο χώρο με ένα φτερό στο χέρι, το πετούν ψηλά και το πιάνουν με ένα ή δυο χέρια. BADMINTON 1 ο ΜΑΘΗΜΑ Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σκοπός: ΚΙΝΗΤΙΚΟΣ Στόχος: ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΛΑΒΩΝ- ΣΕΡΒΙΣ ΨΗΛΟΚΡΕΜΑΣΤΟ CLEAR ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΩΜΟ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΞΗ 20 ΠΑΙΔΙΩΝ: 20 ρακέτες,20 πλαστικά φτερά,ένα λάστιχο ίσο με το μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο.

Η Ιστορία. Προετοιμασία του παιχνιδιού. Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Η Ιστορία Μια περιπετειώδης αποστολή στον παράδεισο. Ένα στρατηγικό τυροπαιχνίδι με ζάρια για 2-4 παιδία ηλικίας 4 ετών και άνω. Είδος Παιχνιδιού: Οικογενειακό Παίκτες: 2-4 παίκτες 4 ετών και άνω Περιεχόμενα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης στους παραλυμπιακούς αγώνες χωρίζoνταν σε δύο είδη : όρθια και καθιστή πετοσφαίριση. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου

66 Κάρτες. 1 εξάπλευρο ζάρι 1 εγχειρίδιο κανόνων. φύλλα κίνησης μαθητευόμενων. το ταμπλό. 16 δείκτες θορύβου / εξαφάνισης. δείκτες σύλληψης & γύρου ...και να είστε βέβαιοι, πως η αμαρτία σας θα σας βρει. ΠΔ Αριθμοί 32:23 Οι μαθητευόμενες έχουν ξεφύγει! Οι προκλήσεις τις έχουν τραβήξει έξω από τα κελιά τους, και ελπίζουν να μην τις πιάσουν οι ηγουμένες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Τμήμα Beach Volley BEACH VOLLEY CAMP ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΔΟ ΙI - Απρίλιος 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑ ΠΕΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ μήμα Beach Volley BEAH VOLLEY AMP ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ - ΕΠΙΠΕΟ ΙI - Απρίλιος 2017 GUIDELINES_TechnicalForamp_LEVEL II.doc Page 1 of 13 24/04/2017 ΠΡΟΠΟΝΗΙΚΟΣ ΟΗΓΟΣ για AMP

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 χρ. Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Αθανάσιος, Ζαπαρτίδης Ηλίας ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 11-12 ΧΡ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ UEFA B Ένας καλός τερματοφύλακας θα κάνει ένα λάθος κάθε 6 αγώνες, ένας πολύ καλός σε κάθε 9 αγώνες, ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας θα κάνει λάθος σε κάθε 12 αγώνες ενώ ένας υψηλού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΠΑΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΑΣΕΣ Εικ. 10: Πάσα-λόμπα σε «πλέγμα» 5 παικτών με αλλαγές θέσεων. Βλέπε εικ. 10. Βλέπε εικ. 10, όπου οι παίκτες στους κύκλους αλλάζουν θέσεις με τους απέναντί τους, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος

Ζακόκ. Πεπέκης Κωνσταντίνος Ζακόκ Ένα παιχνίδι που έπαιζε η γιαγιά µου όταν ήταν µικρή είναι το ζακόκ. Το ζακόκ είναι παρόµοιο µε το κυνηγητό που παίζουµε τώρα. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά πρέπει να χωριστούν σε 2 οµάδες.

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής

2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής 2. Επιθετικές Κινήσεις Μερικής Τακτικής 2.1 Επιθετικές κινήσεις 1 παίκτη 1η επιθετική κίνηση 1 παίκτη: Περιφερειακοί παίκτες 1 Guard ή 1 Forward Σχήμα επιθετικών κινήσεων 1 παίκτη, 1α Κινήσεις με μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας

ΣΚΟΠΟΙ Η προαγωγή της υγείας Η κοινωνική αλληλεπίδραση Χαρακτήρας περιπέτειας Αρχή ομαδικής συνεργασίας Περιγραφή του προγράμματος Το Kids Athletics είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση από το ενήλικο μοντέλο του Στίβου. Αυτή η προσέγγιση στρέφεται σε μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών!

Περιεχόμενα. Το ζέσταμα τερματοφύλακα μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! ] 2 Το "ζέσταμα τερματοφύλακα" μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με ιδανικό τρόπο και για τη βελτίωση της ικανότητας για σουτ των παικτών! Το ζέσταμα του τερματοφύλακα ξεκινά ως αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: : 305 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ Το σερβίς είναι το στοιχείο της τεχνικής με το οποίο αρχίζει το παιχνίδι Το

Διαβάστε περισσότερα

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ Χαλκίδα, 2019 "Σταματήστε να σκέφτεστε τον Ρονάλντο και τον Μέσσι και προσπαθήστε να κάνετε το απλό",

Διαβάστε περισσότερα

Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση

Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση ΙI. Η οργάνωση του περιεχομένου της ύλης ανά θεματική σε διδακτικούς στόχους σε τρίμηνα Σημεία προσοχής για τον/την εκπαιδευτικό Αξιολόγηση 2 ο Επίπεδο (Β τάξη- Γ Τάξη) Θεματικές Ενότητες 1 ο Τρίμηνο 2

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες -

Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια. Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - Παιχνίδια και άλλα με μπάλα στα πόδια Σο Ποδόσφαιρο στο Δημοτικό διδάσκεται στην. Α-Β Σάξη: (έμμεσα)50 ώρες, μέσα από ψυχοκινητική αγωγή/παιχνίδια Γ-Δ Σάξη: (άμεσα) 3 ώρες - (ομαδικά, ατομικά, παραδοσιακά)

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Σωματικά κινητικά:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ. Σωματικά κινητικά: ΕΑΠ/ΟΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Σωματικά κινητικά: Στα παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ χρόνων η καρδιά και οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, η καρδιακή συχνότητα (85 90 παλμοί/min) και η συχνότητα αναπνοής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ

ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΕΣΤ ΦΥΣΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΗ 1) Έλξεις στο μονόζυγο για αγόρια. Έχουμε τα χέρια με λαβή στραμμένα προς το σώμα και ζητάμε από τον μαθητή να κάνει όσες περισσότερες έλξεις μπορεί. Προσέχουμε, ώστε να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού Ε υρώπη, 1347. Μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει. Ο Μαύρος Θάνατος πλησιάζει την Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο πληθυσμός της θα μείνει μισός. Οι παίκτες αποικούν στις διάφορες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43

Βημα 2. Μετακίνηση Εμβόλου (Μπρος-Πίσω) και Πλάγιος Βηματισμός: Ατομικές Επιθετικές Κινήσεις... 43 ΠΕΡΙEΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγικό μέρος Πρόλογος... 11 Πρόλογος της Αμερικάνικης Έκδοσης... 12 Κλιμάκωση των Βημάτων για Επιτυχία... 14 Το Παιχνίδι της Χειροσφαίρισης (HANDBALL)... 16 Γήπεδο και εξοπλισμός... 19

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ. Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: Εκπαιδευτικές ασκήσεις και ασκήσεις για ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Επιμέλεια: Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής UEFA A Γιατί η προθέρμανση είναι σημαντική Μια πολύ καλή προθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές [Α ΤΑΞΗΣ] Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές δεξιότητες μετακίνησης Σε ώριμο στάδιο: Περπάτημα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL)

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) 1 ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (VOLLEYBALL) Ομαδική δουλειά,στρατηγική,ένταση Το άθλημα της πετοσφαίρισης για τα άτομα με κινητική αναπηρία παίζεται από όρθια ή καθιστή θέση (δύο τύποι).. Μ αυτόν τον τρόπο συμμετείχαν

Διαβάστε περισσότερα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα

10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Τοκπασίδης Παναγιώτης Προπονητής Ποδοσφαίρου UEFA A 10 ασκήσεις τεχνικής εφαρμογής σε συνθήκες αγώνα Χαλκίδα, 2019 Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την προπονητική πριν από 15 χρόνια περίπου, ήμουν πρόθυμος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4. ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 4ν4 ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4ν4 Η σχέση 4ν4 αποτελεί την μικρότερη δυνατή σχέση παιχνιδιού που περιλαμβάνει όλα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία του «μεγάλου

Διαβάστε περισσότερα