Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες"

Transcript

1 Επιπλέον Κινητικές Δραστηριότητες Αυτά τα επιπρόσθετα παιχνίδια και δραστηριότητες αναπτύσσουν τις κινητικές και μια ποικιλία άλλων θεμελιωδών δραστηριοτήτων. Επισκόπηση Όνομα δραστηριότητας Συνεργατικές Μουσικές Στεφάνες Μεγάλο Α, Μικρό Α Αρπαγή του Θησαυρού Απλό Κυνηγητό Εδώ, Εκεί, Όπου Ποντικοπαγίδα Χελώνες και Φίδια Κεφάλια και Βαρέλια Ψάρια και Φαγάς Βάσεις Ασφαλείας Κυνήγα το Σακουλάκι με Φασόλια Κινητική δεξιότητα/έννοια Χοροπήδημα, περπάτημα ή πήδημα και σχέσεις (με άλλους). Πήδημα, προσγείωση, γρήγορες αντιδράσεις, γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή των άλλων Αποφυγή, τρέξιμο, ξεγλίστρημα από ένα αντίπαλο, ειλικρίνεια και στρατηγική Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση του χώρου (ποικιλία κατευθύνσεων και επιπέδων), αποφυγή ενός ακουμπηστή. Τρέξιμο, τζόκινγκ, χοροπήδημα, αναπηδήσεις, πήδημα και γρήγορες κινήσεις. Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή ταχύτητας και σχέσεις (με άλλους) Πήδημα για απόσταση, προσγείωση, υπερπήδηση, αναπήδηση, περπάτημα, τζόκινγκ και επίγνωση χώρου. Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης, επίγνωση χώρου και σχέσεις (με άλλους). Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση χώρου και σώματος και σχέσεις (με άλλους). Αποφυγή, τρέξιμο, κυνηγητό, ξεγλίστρημα, αλλαγή κατεύθυνσης και σχέσεις (με άλλους). Τρέξιμο, αποφυγή, πέταμα και πιάσιμο, επίγνωση χώρου, και σχέσεις (με άλλους και αντικείμενα). Υποδεικνυόμενη Ομάδα Υποδεικνυόμενος χώρος Σελίδα Στόχου 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 8+ Σκληρή επιφάνεια ή 15 Σκληρή επιφάνεια ή Σκληρή επιφάνεια ή Σκληρή επιφάνεια ή 10+ Σκληρή επιφάνεια ή 10 Σκληρή επιφάνεια ή 10+ Σκληρή επιφάνεια ή

2 Συνεργατικές Μουσικές Στεφάνες Χοροπήδημα, περπάτημα ή πήδημα και σχέσεις (με άλλους). Στεφάνες, μουσική υπόκρουση. Σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια, τα παιδιά σε ζευγάρια στέκονται μέσα σε μία στεφάνη, κρατώντας την στο ύψος της μέσης. Να γνωρίζεις την κουλτούρα των άλλων και να είσαι ευαίσθητος μ αυτούς Κάθε ζευγάρι χοροπηδάει γύρω στο χώρο με τη μουσική, μένοντας μέσα στη στεφάνη ενώ μετακινείται στην ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο ρυθμό. Όταν η μουσική σταματήσει, κάθε ζευγάρι συνδέεται με ένα άλλο ζευγάρι σωρεύοντας τις στεφάνες μαζί και μπαίνοντας μέσα. Τα γκρουπ συνεχίζουν να συνδυάζονται με τα άλλα με τον ίδιο τρόπο μέχρις ότου να είναι μέσα στις σωρευμένες στεφάνες όσο γίνεται περισσότερα παιδιά. τα παιδιά μετακινούνται συνεργατικά τα παιδιά κάνουν χώρο για να μοιραστούν τη στεφάνη Πώς μπορείτε να ταιριάξετε τον καθένα μέσα στις στεφάνες; Τροποποίησε τη χρήση των στεφανιών: Οι στεφάνες είναι στατικά πάνω στο δάπεδο και τα παιδιά χοροπηδούν γύρω και πηδούν μέσα όταν η μουσική σταματήσει. Μία στεφάνη αφαιρείται κάθε φορά που σταματά η μουσική. Τα παιδιά δουλεύουν μαζί για να εξασφαλίσουν ότι ο καθένας (ή κάποιο μέρος του καθένα γίνεται μέρος της παραμένουσας στεφάνης). Ποίκιλε τις κινητικές δεξιότητες: Δοκίμασε περπάτημα ή πήδημα.

3 Μεγάλο Α, Μικρό Α Πήδημα, προσγείωση, γρήγορες αντιδράσεις, γρήγορο τρέξιμο και αποφυγή των άλλων. Οποιαδήποτε κατάλληλη επιφάνεια με μία γραμμή χαραγμένη. Τα περισσότερα παιδιά στέκονται κατά μήκος μιας γραμμής, ενώ μία ή περισσότερες γάτες στέκονται μπροστά τους με γυρισμένη την πλάτη στο κυρίως γκρουπ. Συμπεριλαμβάνονται όλα τα παιδιά; Τα παιδιά τραγουδούν: Μεγάλο Α, μικρό Α, ενώ τεντώνονται ψηλά και μετά μαζεύονται. Πήδημα Β ενώ πηδάν επιτόπου. Η γάτα είναι στη ντουλάπα και δεν μπορεί να με δει καθώς πλησιάζουν σκυφτά προς τις γάτες. Ποιος, εγώ;, οι γάτες γυρνάν και κυνηγάν τους άλλους πίσω στη γραμμή, προσπαθώντας να πιάσουν όσους περισσότερους μπορούν. διασκέδαση ελαφρά πηδηματάκια ήσυχα πηδηματάκια Τι κάνετε για να προσγειώνεστε ήρεμα και μαλακά; Πώς μπορείτε να αποφύγετε να πιαστείτε από τις γάτες; Ποίκιλε τα πηδήματα: Κάνε μεγάλα πηδήματα για το Μεγάλο Α, μικρά πηδήματα για το Μικρό Α.

4 Αρπαγή του Θησαυρού Αποφυγή, τρέξιμο, ξεγλίστρημα από έναν αντίπαλο και στρατηγική. Μία μεγάλη σκληρή επιφάνεια ή χωρίζεται στα δύο: ο ένας χώρος ονομάζεται παλάτι 1 και ο άλλος παλάτι 2. Κάθε παλάτι έχει μία φυλακή, έναν πύργο (κρατάει το θησαυρό της άλλης ομάδας) και ένα θησαυροφυλάκιο (για να επιστρέψει σ αυτό το θησαυρό της ομάδας) στο τέλος του χώρου. Δύο ίσες ομάδες, καθεμία ξεκινά μέσα από το χώρο του δικού της παλατιού. Κάθε μέλος και των δύο ομάδων δίνει ένα προσωπικό του αντικείμενο (π.χ. μολύβι, παπούτσι, πόρπη, ζώνη, καπέλο ηλίου) και το τοποθετεί στο παλάτι της αντίπαλης ομάδας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι για κάθε ομάδα να ανακτήσει το θησαυρό από πίσω απ τις γραμμές του εχθρού και να τον επιστρέψει πίσω στο δικό της θησαυροφυλάκιο χωρίς να φυλακιστεί. Ένας παίκτης φυλακίζεται όταν ακουμπηστεί από τον εχθρό οπουδήποτε έξω απ το παλάτι. Όταν πιαστεί, ο συλλαμβάνων συνοδεύει τον παίκτη με το χέρι στη φυλακή. Οι φυλακισμένοι απελευθερώνονται από έναν απ τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης που φτάνει με επιτυχία στον πύργο του εχθρού χωρίς να ακουμπηστεί επιλέγει ένα αντικείμενο για να το μεταφέρει στο δικό του θησαυροφυλάκιο. Οι παίκτες που μεταφέρουν ένα αντικείμενο έχουν ελεύθερη επιστροφή προς το δικό τους χώρο. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι μία ομάδα να ανακτήσει όλα τα αντικείμενα του χαμένου της θησαυρού. τίμιο παιχνίδι ειλικρίνεια ομολογία ότι ακουμπίστηκες στρατηγική Πως θα δουλέψει η ομάδα σου όλη μαζί για να ανακτήσει το θησαυρό και να εμποδίσει την άλλη ομάδα να ανακτήσει το θησαυρό της; Ποια είναι παραδείγματα τίμιου παιχνιδιού σ αυτό το παιχνίδι;

5 Απλό Ακουμπητό Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση χώρου (κατεύθυνση και επίπεδα) και αποφυγή ενός ακουμπηστή. Ιμάντες για τους ακουμπηστές. Μικρά γκρουπ σκορπίζονται τριγύρω μέσα σε μια καθορισμένη σκληρή επιφάνει ή. Ένα ή περισσότερα παιδιά σε κάθε γκρουπ είναι οι ακουμπηστές και φορά έναν ιμάντα. Τα παιδιά τροποποιούν τη δραστηριότητα για να αυξήσουν την πρόκληση Οι ακουμπηστές προσπαθούν να ακουμπήσουν έναν άλλον παίκτη. Όταν ένας παίκτης ακουμπηστεί, αυτός παίρνει τον ιμάντα και το παιχνίδι συνεχίζεται. μάτια ανοιχτά για ασφάλεια προσγείωση και φευγιό (αποφυγή) γρήγορες μετακινήσεις προσποίηση (λύγισμα από τη μία πλευρά και κατεύθυνση προς την άλλη) Ποιο είδος κινητικών δεξιοτήτων μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Που θα μπορούσες να τρέξεις μέσα στον καθορισμένο χώρο για να αποφύγεις να ακουμπηστείς; Τροποποίηση κανονισμών: Ο οποιοσδήποτε παίκτης είναι ασφαλής όταν πάρει μία ιδιαίτερη τοποθέτηση (π.χ., ισορροπία στο ένα πόδι, σκύψιμο ή στάση πλάτη με πλάτη με έναν άλλο παίκτη). Ποίκιλε το ρόλο των ακουμπηστών: Δύο ή τρεις παίκτες ορίζονται να είναι κυνηγοί για ένα συγκεκριμένο χρόνο (που ορίζεται απ τον προπονητή/ δάσκαλο). Αν ακουμπηστεί άλλος παίκτης, αυτός ο παίκτης σχηματίζει μία γέφυρα. Αυτός μπορεί να ελευθερωθεί αν ένας άλλος ελεύθερος παίκτης συρθεί κάτω απ τη γέφυρα χωρίς να ακουμπηστεί.

6 Εδώ, Εκεί, Όπου Τρέξιμο, τζόκινγκ, αναπηδήσεις, χοροπηδήματα, άλματα και γρήγορες κινήσεις. Αίθουσα, ή σκληρή επιφάνεια ή. Τα παιδιά παρατάσσονται μπροστά από τον δάσκαλο/ προπονητή. Ο προπονητής/ δάσκαλος έχει μία επιλογή τεσσάρων φωναγμάτων: Εκεί ενώ δείχνει σε μία κατεύθυνση τα παιδιά ξεκινούν να εκτελούν τζόκινγκ/ αναπηδήσεις/ χοροπηδήματα/ ελαφρά άλματα προς αυτή την κατεύθυνση Όπου τα παιδιά κάνουν τζόκινγκ ή αναπήδηση/ άλμα ελαφρά επί τόπου Εδώ τα παιδιά τρέχουν/ χοροπηδούν/ πηδούν πίσω στο αρχικό σημείο Παντού τα παιδιά τρέχουν οπουδήποτε θέλουν μέσα στο χώρο. Τα φωνάγματα γίνονται γρήγορα και με οποιαδήποτε σειρά και τα παιδιά βλέπουν πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν. γρήγορες αντιδράσεις ισορροπία ελαφρά αναπήδηση Ποιες ήταν οι αντιδράσεις που σου άρεσαν περισσότερο σ αυτή τη δραστηριότητα; Τι μπορείς να κάνεις για να αντιδράς γρήγορα; Τροποποίηση δραστηριοτήτων: Τα παιδιά παρατάσσονται μπροστά απ τον προπονητή/ δάσκαλο στη γραμμή Εκεί. Άλλες γραμμές ονομάζονται Εδώ και Όπου. Με το φώναγμα Εδώ ή Όπου, τα παιδιά τρέχουν σ αυτή τη γραμμή και αναπηδούν επί τόπου. Πρόσθεσε ένα στοιχείο ψυχαγωγίας φωνάζοντας μία γραμμή και δείχνοντας σε άλλη γραμμή. Τα παιδιά πρέπει να τρέξουν στη γραμμή που φωνάχτηκε.

7 Ποντικοπαγίδα Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή ταχύτητας και σχέσεις (με τους άλλους). Γρασίδι ή σκληρή επιφάνεια. Ομάδες περίπου των 15 ατόμων: πέντε είναι ποντίκια έξω από έναν κύκλο, που σχηματίζεται από τους άλλους που κρατάν την παγίδα. Όταν φωνάξει ο δάσκαλος: Παγίδα άνοιξε, οι παίκτες του κύκλου σηκώνουν τα χέρια τους μέχρι το ύψος του κεφαλιού και τα κρατάν σ αυτή τη θέση και το παιχνίδι ξεκινά. Τρέξτε, μικρά ποντικάκια, τρέξτε!, τα ποντίκια τρέχουν ελεύθερα μέσα και έξω στον κύκλο Κλείσε ή Ποντικοπαγίδα, οι παίκτες του κύκλου χαμηλώνουν τα ενωμένα χέρια τους, και τα ποντίκια που πιάστηκαν μέσα στον κύκλο πρέπει να ενωθούν με τους παίκτες του κύκλου. Συνεχίστε μέχρι όλα τα ποντίκια να πιαστούν. Διάλεξε καινούρια ποντίκια και επανέλαβε το παιχνίδι. κεφάλι πάνω γρήγορες κινήσεις χαλαρό τρέξιμο προσποιήσεις (βηματισμό/ λύγισμα προς τη μία πλευρά αλλά τρέξιμο προς την άλλη) Ποντίκια: Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αποφύγετε να πιαστείτε μέσα στην ποντικοπαγίδα; Τροποποίηση κανονισμών: Πάντα να έχετε πέντε ποντίκια να παίζουν. Αν δύο απ αυτά πιαστούν, αμέσως αντικατέστησέ τα με δύο καινούρια ποντίκια πριν το επόμενο φώναγμα. Αλλαγή ζώου: Τα παιδιά γίνονται ένα διαφορετικό ζώο και μετακινούνται με τον αντίστοιχο τρόπο (π.χ., περπάτημα σαν καβούρι, προσπαθώντας να αποφύγουν μία καβουροπαγίδα).

8 Χελώνες και Φίδια Κινητικές Δεξιότητες / Έννοιες Άλμα για απόσταση, προσγείωση, πήδημα, αναπηδήσεις, περπάτημα, τζόκινγκ και επίγνωση του χώρου. Δίσκοι/ βάσεις, στεφάνια και σκοινάκια. Σκληρή επιφάνεια ή με σκορπισμένες χελώνες (στεφάνια) και φίδια (σκοινάκια). Γκρουπ περίπου 10-15: όλοι οι παίκτες στέκονται πάνω σε μία βάση σαν αρχική τοποθέτηση. Με ένα σύνθημα εκκίνησης (π.χ., ένα παλαμάκι), τα παιδιά μετακινούνται γύρω στο χώρο, πηδώντας πάνω απ τα φίδια και υπερπηδώντας τις χελώνες. Με ένα σινιάλο σταματήματος (π.χ., δύο παλαμάκια), τα παιδιά επιστρέφουν στην αρχική τους βάση. Με το σύνθημα ξεκινήματος, τα παιδιά μετακινούνται γύρω στο χώρο, κάνοντας τώρα κουτσό πάνω από τα φίδια και πηδώντας πάνω από τις χελώνες. Στη συνέχεια προσπαθούν να το κάνουν αυτό προς τα πίσω, συνεχίζοντας μέχρι το σύνθημα σταματήματος. ψηλά κεφάλια προσγείωση απαλά λύγισμα γονάτων Τι μπορείς να κάνεις για να γίνει ευκολότερο το άλμα, την υπερπήδηση ή το κουτσό; Τι είναι δύσκολο το να περάσεις πάνω από τα φίδια ή τις χελώνες; Τροποποίηση αντικειμένων: Χρησιμοποίησε σακουλάκια με φασόλια, κρίκους, καπάκια κουτιών. Παίξε ακουμπητό: Έχε δύο ακουμπηστές. Ένας παίκτης είναι ασφαλής όταν είναι μέσα σε μία στεφάνη (επιτρέπεται να βρίσκεται ένα άτομο μέσα σε μία στεφάνη τη φορά).

9 Κεφάλια και Βαρέλια Τρέξιμο, αποφυγή, αλλαγή κατεύθυνσης και ταχύτητας, επίγνωση του χώρου και σχέσεις (με τους άλλους). Καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή. Ομάδες περίπου των ατόμων: Οι μισοί είναι Κεφάλια, που τρέχουν με το ένα χέρι πάνω στο κεφάλι τους, και οι άλλοι είναι Βαρέλια, που τρέχουν με το ένα χέρι στο πίσω μέρος του σώματός τους. Και τα Κεφάλια και τα Βαρέλια πρέπει να επιχειρούν να ακουμπήσουν οι μεν τους δε. Όταν ένα βαρέλι ακουμπηστεί από ένα κεφάλι, γίνεται Κεφάλι και το αντίστροφο. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλο το γκρουπ είναι είτε Κεφάλια ή Βαρέλια, ή όταν ο δάσκαλος δηλώσει ότι οι νικητές είναι τα Κεφάλια ή τα Βαρέλια, με βάση του πια ομάδα έχει τους περισσότερους συμμετέχοντες. ομαδική δουλειά γρήγορο τρέξιμο προσποιήσεις σταμάτημα και ξεκίνημα Πώς θα μπορούσατε να δουλέψετε σαν ομάδα για να ακουμπήσετε τους άλλους; Πώς μπορείτε να δουλέψετε σαν ομάδα για να αποφύγετε να ακουμπηστείτε; Ποικιλία δεξιοτήτων: Περιέλαβε μία ποικιλία κινητικών δεξιοτήτων, (π.χ., περπάτημα, πήδημα, αναπηδήσεις, σκίπινγκ) Ποίκιλε τα μέρη του σώματος: Συμπερίλαβε διαφορετικά μέρη του σώματος, (π.χ., ώμο, στομάχι).

10 Λαίμαργο Ψάρι Τρέξιμο, αποφυγή, επίγνωση του χώρου και του σώματος και σχέσεις (με άλλους). Καθορισμένη σκληρή περιοχή ή. Τα παιδιά σε μεγάλα γκρουπ απλώνονται μέσα σε έναν καθορισμένο χώρο. Ένα παιδί ή ο προπονητής/ δάσκαλος είναι το λαίμαργο ψάρι. Το λαίμαργο ψάρι φωνάζει κατευθύνσεις και ενέργειες που στις οποίες τα παιδιά αντιδρούν. Τα φωνάγματα και οι ενέργειες περιλαμβάνουν: Πλοίο. Δείχνοντας σε μία κατεύθυνση τα παιδιά τρέχουν προς τον τοίχο ή την άκρη του χώρου που δείχνεται Ακτή, δείχνοντας σε μία κατεύθυνση τα παιδιά τρέχουν στην αντίθετη κατεύθυνση Σαρδέλες ο καθένας τρέχει προς το κέντρο για να κάνει όσο το δυνατό πιο σφιχτό το γκρουπ Κάβουρες τα παιδιά ζευγαρώνουν και στέκονται πλάτη με πλάτη με τον παρτενέρ τους, λυγίζοντας και φτάνοντας κάτω με τα πόδια τους κρατώντας τα χέρια Όλοι ψαράδες τα παιδιά κάθονται στο γόνατο κάποιου Λαίμαργο ψάρι τα παιδιά πέφτουν στο δάπεδο με τα στομάχια και ενώνουν βραχίονες, πόδια και σώματα μαζί. Το λαίμαργο ψάρι γυρίζει να ελέγξει ότι όλα τα παιδιά ενώνονται μαζί αν κάποιο δεν είναι ενωμένο, ενώνει τους βραχίονες με το λαίμαργο ψάρι. Το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά ενώνονται με το λαίμαργο ψάρι ή είναι έτοιμα να πάνε σε ένα άλλο παιχνίδι. τα παιδιά δουλεύουν μαζί γρήγορες αντιδράσεις ψυχαγωγία κεφάλια ψηλά, κοιτώντας τριγύρω Στο παιχνίδι αυτό συμμετέχουν και ενήλικες Πως μπορείς να είσαι ασφαλής από το λαίμαργο ψάρι; Μπορείς να σκεφτείς μία ενέργεια για ένα καινούριο φώναγμα: Δίχτυ Ψαριών ;

11 Βάσεις Ασφαλείας Αποφυγή, τρέξιμο, κυνηγητό, αλλαγή κατεύθυνσης, και σχέσεις (με τους άλλους). Στεφάνια (βάσεις ασφαλείας) σκορπισμένα μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή επιφάνεια ή. Δύο ομάδες των 5 ατόμων η καθεμία, μία ομάδα είναι οι δρομείς και μία ομάδα οι κυνηγοί, που ξεκινάν από αντίθετες πλευρές του χώρου παιχνιδιού. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι για τους δρομείς να διασχίσουν το χώρο χωρίς να ακουμπηστούν από τους κυνηγούς. Οι δρομείς είναι ασφαλείς όταν βρίσκονται μέσα σε μία απ τις στεφάνες. Οι δρομείς έχουν ένα καθορισμένο χρόνο στον οποίο θα διασχίσουν την περιοχή. Οι ομάδες στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους. τα παιδιά να δουλεύουν μαζί σταματάν και να φεύγουν αντιδρούν γρήγορα Δρομείς: Πότε χρησιμοποιείς τις βάσεις ασφαλείας; Κυνηγοί: Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις βάσεις ασφαλείας για να ακουμπήσεις έναν δρομέα; Τροποποίηση κανονισμών για στεφάνες: Μόνο ένα άτομο τη φορά επιτρέπεται να είναι μέσα στη στεφάνη. Ποίκιλε το χρόνο που επιτρέπεται να είναι κάποιος μέσα σε μία στεφάνη. Ποίκιλε των αριθμό των στεφανιών. Αλλαγή Κλίμακας: Αύξησε το μέγεθος του γκρουπ και του χώρου. Ποίκιλε την κινητική δεξιότητα: Για παράδειγμα, περπάτα, χοροπήδα και κάνει σκίπινγκ.

12 Κυνήγα το Σακουλάκι με Φασόλια Κινητικές Δεξιότητες / Έννοιες Τρέξιμο, αποφυγή, πέταμα και πιάσιμο, επίγνωση του χώρου και σχέσεις (με άλλους και αντικείμενα). Σακουλάκια με φασόλια. Τα παιδιά σκορπίζονται μέσα σε μία καθορισμένη σκληρή περιοχή ή : ένας είναι ο ακουμπηστής και οι μισοί απ τους υπόλοιπους έχουν ο καθένας από ένα σακουλάκι. Ο ακουμπηστής έχει σαν σκοπό να ακουμπήσει κάθε παίκτη που έχει την κατοχή ενός σακουλιού. Αν ακουμπηστεί, αυτός ο παίκτης γίνεται ο νέος ακουμπηστής. Σε κανέναν δεν επιτρέπεται η κατοχή περισσότερων από ένα σακουλιών κάθε φορά. κεφάλι ψηλά γρήγορες μετακινήσεις προσγείωση και φυγή Αν ο ακουμπηστής φαίνεται να σε πιάνει, τι θα μπορούσες να κάνεις για να αποφύγεις να πιαστείς; Αύξηση του αριθμού των παικτών: Έχε περισσότερους από έναν ακουμπηστές και περισσότερους από τους άλλους παίκτες. Ποίκιλε την κινητική δραστηριότητα: Οι παίκτες μπορούν να κάνουν κουτσό ή μόνο να πηδάν.

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος

Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Ανάπτυξη Ριξίματος και Πιασίματος Κυκλικό Πιάσιμο Πιάσιμο μιας μπάλας που έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα, γωνίες και διαφορετικές ταχύτητες, πασάρισμα και πέταμα. Μία ποικιλία μικρών και μεγάλων μπαλών.

Διαβάστε περισσότερα

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης

Περπάτημα. Περιγραφή. Εφαρμογή αρχών της κίνησης. Υποδείξεις Μάθησης. Φάσης μάθησης. Φάση ανακάλυψης. Φάση ανάπτυξης. Φάση σταθεροποίησης Περιγραφή Περπάτημα Το περπάτημα είναι η μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο κατά τη μετακίνηση προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Το ένα πόδι είναι πάντοτε σε επαφή με το έδαφος, και οι βραχίονες

Διαβάστε περισσότερα

Σταθερότητα Ευστάθεια

Σταθερότητα Ευστάθεια Σταθερότητα Ευστάθεια Περιεχόµενα Ισορροπία Περιστροφή Επιπλέον ραστηριότητες Ισορροπίας Περιγραφή Η ασφάλεια κατά την προσγείωση είναι μία σημαντική δεξιότητα για να τη μάθουν όλα τα παιδιά. Ουσιαστικά,

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας..

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ. Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Τρέξιμο θέση Ετοιμότητας.. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ...έπειτα Ισορροπία στις μύτες... Συντονισμός χεριών και ποδιών στο τρέξιμο Σταμάτημα και ισορροπία με λυγισμένα γόνατα και πόδια χωριστά Κεφάλι ψηλά και

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο. Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια. Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο Θεματική Ενότητα: Παιχνίδια Επιμόρφωση σε Δίκτυα Σχολείων Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης Oμάδα Αναλυτικών Προγραμμάτων Φυσικής Αγωγής Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επάρκειας Σκοπός 1 Σκοπός 1 Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές A,Β, Γ τάξη Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες Επιτυχίας Τα παιδιά να μπορούν να: 1. εκτελούν ικανοποιητικά βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για το Νηπιαγωγείο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΨΥΧΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος.

Τεστ δεξιοτήτων. Βασικές δεξιότητες. Βασικές δεξιότητες μετακίνησης. 1. Τρέξιμο. Μηροί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος. 14 Τεστ δεξιοτήτων Βασικές δεξιότητες Οι βασικές δεξιότητες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Δεξιότητες μετακίνησης (τρέξιμο, άλμα κτλ.). Δεξιότητες σταθεροποίησης (άμεση σχέση με ισορροπία). Δεξιότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων

Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων Ενδεικτικά Ωραία Πλάνα Μαθημάτων 79 ΩΡΙΑΙΟ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ: Α τάξη 80 Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Στόχος 3: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα

1ο ΣΤΑΔΙΟ 1η ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Άσκηση 1η - Διάρκεια 5 : Άφησε τη μπάλα ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ Η μεθοδική διδασκαλία του handball στο Δημοτικό σχολείο, περιλαμβάνει 3 διδακτικά στάδια. Σε κάθε διδακτικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές μονάδες (μαθήματα). Κάθε διδακτική μονάδα περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής.

ραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής. ραστηριότητες ανάπτυξης προσανατολισµού στο χώρο 1) Κάθε µαθητής τοποθετείται µπροστά από ένα κώνο και απέναντί του σε απόσταση που ορίζει ο Καθ. Φύσ Αγωγής τοποθετείται άλλος ένας κώνος.(αρχικά η απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ. Φιλοσοφία. Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Φιλοσοφία Προπονητικές Κατευθύνσεις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 3 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ 1 ΑΘΗΝΑ 2008 4 Υπεύθυνος Έκδοσης YΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ 1. Η Γουρούνα ( Μπίσκα ) 12. Τσουβαλοδρομίες 2. Τόπα στο μαντρί 13. Αλάτι χονδρό-αλάτι ψηλό 3. Το τσιλίκη 14. Περνά περνά η μέλισσα 4. Αμπάριζα ( Σκλαβάκια ) 15. Κλέφτες και Αστυνόμοι

Διαβάστε περισσότερα

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση.

Η μπάλα στο σημείο Δεξιότητες: Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Η μπάλα στο σημείο Ρίξιμο κάτω από τον ώμο σε ύψος. Πιάσιμο της μπάλας στον αέρα ή μετά από μια αναπήδηση. Στέλνω το αντικείμενο στον κενό χώρο. Ξεκινώ και επανατοποθετούμαι κάθε φορά στην Παίζω με διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ

Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ. 1ο ΣΤΑ ΙΟ ΕΑΠ - ΟΧΕ Ι ΑΚΤΙΚΑ ΣΤΑ ΙΑ Η µεθοδική διδασκαλία του mini handball στο δηµοτικό σχολείο, περιλαµβάνει 3 διδακτικά προπονητικά στάδια Σε κάθε διδακτικό προπονητικό στάδιο υλοποιούνται 2 διδακτικές προπονητικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΙΧΝΙ ΙΑ ΜΙΝΙ-ΤΕΝΙΣ ιάλεξη Α Αργύρης Θεοδοσίου Ασκήσεις μετακίνησης Στόχος: προθέρμανση των παικτών, εκμάθηση των βασικών μετακινήσεων στο τένις (footwork) Τρέξιμο με αργό ρυθμό από το πίσω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές

Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές [Α ΤΑΞΗΣ] Δείκτες επιτυχίας Α τάξης Σκοπός 1: Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και ικανοποιητική εκτέλεση ορισμένων από αυτές Να εκτελούν βασικές κινητικές δεξιότητες μετακίνησης Σε ώριμο στάδιο: Περπάτημα,

Διαβάστε περισσότερα

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο.

54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 54 παιχνίδια για το Δημοτικό Σχολείο. 1) «Παιχνίδι γνωριμίας». Οι μαθητές έχουν σχηματίσει έναν κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου βρίσκεται ένα παιδί που πετάει την μπάλα προς τα πάνω φωνάζοντας το όνομα ενός

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο

Εισαγωγή. Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της. χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο Εισαγωγή Η συγκεκριμένη εισήγηση αφορά, κυρίως, τη μάθηση των κινήσεων της χειροσφαίρισης μέσω του παιχνιδιού. Αποτελεί, δηλαδή, περισσότερο ένα πρόγραμμα μαζικού αθλητισμού και όχι ένα προπονητικό πρόγραμμα.

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών

Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών 12 Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Σχ. 1: Συνεχές των μεθόδων διδασκαλίας αθλοπαιδιών Μέθοδοι διδασκαλίας αθλοπαιδιών Ένας τρόπος κατηγοριοποίησης των μεθόδων διδασκαλίας των αθλοπαιδιών είναι να τοποθετηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση

Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Διδασκαλία Παιχνιδιών για Κατανόηση Κατηγορία παιχνιδιού Στόχου Φιλέ/ Τοίχου Χτυπήματος/ Πεδίου Χώρου/ Εισβολής (Tim Hopper @ U of Vic) Βασικός Κανονισμός/ Σκοπός Σκοράρισμα με το να έρθει το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά Παιχνίδια για την Ενωµοτία & την Οµάδα Προσκόπων Κλάδος Προσκόπων Γ.Ε. Φεβρουάριος 2012

Παραδοσιακά Παιχνίδια για την Ενωµοτία & την Οµάδα Προσκόπων Κλάδος Προσκόπων Γ.Ε. Φεβρουάριος 2012 1 Σαν πρόλογος Το παιχνίδι αποτελούσε και εξακολουθεί να έχει σηµαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και στην ανάπτυξη τους, από τα αρχαία χρόνια µέχρι και σήµερα. Σε εµάς τους Προσκόπους το ΠΑΙΧΝΙ Ι είναι

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF

«ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΣΤΙΒΟΥ (IAAF) «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ» ΤΗΣ IAAF ΕΝΑ ΟΜΑ ΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΕΝΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΙ ΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ «ΣΤΙΒΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Γενικό Στήσιµο Κανόνες και τι θα χρειαστείτε Ξεκινώντας το γλίστρηµα Κάθισµα και µετακίνηση

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Γενικό Στήσιµο Κανόνες και τι θα χρειαστείτε Ξεκινώντας το γλίστρηµα Κάθισµα και µετακίνηση Γενικό Στήσιµο Κανόνες και τι θα χρειαστείτε Ξεκινώντας το γλίστρηµα Κάθισµα και µετακίνηση Τεχνικές Πάσα/Άµυνα/Σερβίς/Επίθεση/Μπλόκ Παιχνίδι Ανταγωνισµός και αγωνιστικές ασκήσεις Σύνδεσµοι Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών

Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών Συνεργατικές Κοινότητες Μάθησης: Συνάντηση 2 η : Εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης Oμάδα Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα

2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ. Η πολιτιστική μας ομάδα 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ Η πολιτιστική μας ομάδα Σχολικό Έτος 2011 2012 Η πολιτιστική μας ομάδα ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch

Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Βιβλίο Μαθητή Μαθαίνω να προγραμματίζω με το Scratch Δραστηριότητες προγραμματισμού για παιδιά του δημοτικού σχολείου Μαρία Σκιαδέλλη 2014 Έκδοση 2.0 Έ ρ γ ο O D S, Ε λ λ η ν ο γ ε ρ μ α ν ι κ ή Α γ ω

Διαβάστε περισσότερα