Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως:"

Transcript

1 Web-Marketing Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως: Έρευνα αγοράς ( καθορισµός αναγκών καταναλωτών, ανάλυση ανταγωνιστών ). Ανάπτυξη προϊόντων ( µέτρηση αντιδράσεων καταναλωτών για τα προϊόντα, λειτουργία επαναπληροφόρησης ). Εισαγωγή νέου προϊόντος, δοκιµή προϊόντος. διαφοροποίηση, αλλαγή προϊόντος ( βάσει ανατροφοδότησης πληροφοριών από τους καταναλωτές, customer feedback ). Σχεδιασµός προγράμματος marketing και διαφήµισης. Αναβάθμιση της εικόνας\image της επιχείρησης και του προϊόντος. Προσέλκυση της προσοχής, του ενδιαφέροντος και ανάπτυξη της αγοραστικής πρόθεσης του πελάτη µε την παρουσίαση των αναγκαίων πληροφοριών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τα προϊόντα ( οι παραδοσιακές τεχνικές στην προβολή της επανάληψης και της πειθούς αντικαθίστανται στο Internet µε αυτές της προσέλκυσης και της ωφέλειας ). Υποστήριξη του πελάτη πριν την πώληση ( ενημέρωση µέσω του διαδικτύου ). Υποστήριξη µετά την πώληση ( επίλυση προβλημάτων, συνεχής παροχή υπηρεσιών σέρβις ) Πιο λεπτοµερής έκταση στις λειτουργίες του e-marketing: Έρευνα αγοράς: απευθείας ερωτηματολόγια και έρευνα διαθέσεων καταναλωτών µέσωτου διαδικτύου µε τη βοήθεια των πελατών, διαλογικότητα-interactivity, έγκαιρηενηµέρωση. Τµηµατοποίηση αγοράς: χρησιµοποιεί δεδοµένα τρέχουσας συµπεριφοράς καταναλωτών και διακρίνει βάσει στατιστικών µεθόδων το δυναµικό και την αξία του κάθε ατόµου. Πολιτική προϊόντων: Η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται βάσει των επιταγών του καταναλωτή, αµφίδροµη, αλληλεπιδραστική επικοινωνία για την εισαγωγή νέων προϊόντων και τηντροποποίηση παλαιών. Ανάπτυξη επιχειρήσεων έντασης πληροφοριών και δυνατότητα επιχειρηµατικής δραστηριότητας σε περισσότερους κλάδους ταυτόχρονα. Αυξηµένο ενδιαφέρον για προϊόντα έντασης πληροφοριών. Παρουσίαση χαρακτηριστικών προϊόντων στην ηλεκτρονική σελίδα της επιχείρησης. Υποστήριξη προϊόντων µετά την πώληση on-line (service hot-line). Πολιτική τιµών: υνατή η µείωση τιµών λόγω συµπίεσης του κόστους µεσαζόντων, ανάπτυξη διαφάνειας τιµών ανάµεσα στις διάφορες αγορές, διαµόρφωση των τιµών ανάλογα µε τις επιλογές σε στοιχεία του προϊόντος, σύµφωνα µε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη. Οι αλλαγές τιµών και ειδικών προσφορών προβάλλονται µέσω του διαδικτύου µε οικονοµικό τρόπο ( εύκολες αλλαγές ). Πολιτική προβολής:

2 Αµφίδροµη επικοινωνία. Καθοδήγηση και επιλογή από τον χρήστη. Τεχνικές προσέλκυσης και ωφέλειας. Ανάπτυξη ελκυστικών ηλεκτρονικών σελίδων κα συνεχής ανανέωσή τους. Παρακολούθηση διαδροµών του χρήστη και προσέλκυση του ενδιαφέροντος του µε άµεσο τρόπο. Απόκτηση δείγµατος ή πληροφοριακού υλικού ( downloads, free downloads, demos ) υνατότητες µέτρησης της αποτελεσµατικότητας των µηνυµάτων. Η ευθύνη των σχέσεων µε τον πελάτη είναι στον υπεύθυνο του marketing ( relationship marketing). Πολιτική διανοµής: υνατότητα για ορισµένα προϊόντα ηλεκτρονικής διάθεσης προϊόντων. Ανάπτυξη εταιριών διανοµής φυσικής µεταφοράς παράδοσης προϊόντων που υποκαθιστούν τις λειτουργίες των µεσαζόντων σε θέµατα παράδοσης προϊόντων. Έλεγχος marketing: επικεντρώνεται στη διατήρηση πελατών, απόκτηση νέων πελατών, βάση δεδοµένων για την παρακολούθηση της αξίας του κάθε πελάτη. υναµικός έλεγχος. SEO (search engine optimization) Η απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι το SEO» μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκη, έως πολύ απλή. Διαλέξαμε τη δεύτερη προσέγγιση και παρακάτω αναλύουμε με απλά λόγια τι είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης και που χρησιμεύει. SEO (search engine optimization) είναι, η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξη της σε υψηλότερες θέσεις, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας μέσω μηχανών αναζήτησης. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εύρεσης μια ιστοσελίδας είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης (πχ. Google, Bing), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά (keywords). Αυτές μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας (πχ Hiremycode), η κατηγορία υπηρεσιών (πχ κατασκευή ιστοσελίδων), κάποιο συγκεκριμένο προιόν κ.τ.λ. Τα αποτελέσματα που μας δίνουν οι μηχανές αναζήτησης ποικίλουν από μερικές χιλιάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια ιστοσελίδες σχετικές με τη λέξη κλειδί που χρησιμοποιήσαμε κατά την αναζήτηση. Στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζονται οι ιστοσελίδες που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια ως προς τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Όπως είναι λογικό, το keyword κατασκευή ιστοσελίδων θα δώσει πολύ περισσότερα αποτελέσματα από το keyword κατασκευή ιστοσελίδων ΝΙΚΟΣ. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και ο χρήστης συνήθως διαβάζει την πρώτη, τη δεύτερη ή και την τρίτη σελίδα, επιλέγοντας να

3 επισκεφτεί την ιστοσελίδα μιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων που βρίσκεται σε κάποια από αυτές. Άρα η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που παρουσιάζεται μέσα στα 1-30 πρώτα αποτελέσματα δέχεται πολύ περισσότερους επισκέπτες από μία άλλη που παρουσιάζεται στις επόμενες θέσεις. Κατανοήστε την λειτουργία των μηχανών αναζήτησης και μάθετε τι είναι το SEO σε 3 λεπτά, παρακολουθώντας στα παρακάτω video: Κατά αρχήν, οι σελίδες για το Search Engine Optimization (SEO) αλλάζουν, ακολουθώντας τον αλγόριθμο της Google. Η Google εξελίσσει συνεχώς τον αλγόριθμό της, προσπαθώντας να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Οπότε είναι λογικό να ανανεώνω τις σελίδες για το search engine optimization, κάθε φορά που διαπιστώνεται μία σημαντική αλλαγή στον αλγόριθμο. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, η Yahoo, κλπ, είναι εταιρίες οι οποίες το προϊόν που εμπορεύονται, είναι η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Τα ποιοτικά αποτελέσματα αναζήτησης φέρνουν επισκέπτες και οι επισκέπτες φέρνουν χρήματα. Αν χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης, δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό ζητάτε, τότε πιθανότατα δεν θα την ξαναχρησιμοποιήσετε ή θα την χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά. Οπότε η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι ζωτικής σημασίας για τις μηχανές αναζήτησης. Οι παλιοί σίγουρα θυμούνται την AltaVista, μία από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης η οποία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ποιοτική εξέλιξη των αποτελεσμάτων των άλλων μηχανών, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται στα αζήτητα. Με λίγα λόγια, καλό είναι να επισκέπτεστε αυτές τις σελίδες τακτικά, ώστε να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του SEO. Επίσης, οι σελίδες αυτές είναι επικεντρωμένες στον αλγόριθμο της Google, αφού στην Ελλάδα το 80% των αναζητήσεων γίνονται μέσω της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης. Σε αυτό το σημείο, θα επαναλάβω τις βασικές αρχές του search engine optimization (SEO), για να έχετε την γενική εικόνα και σε κείμενο. Καλό το video, όμως κατά την γνώμη μου τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γραπτό λόγο. Οι βασικές αρχές του Search Engine Optimization Το SEO χωρίζεται σε 2 κομμάτια: Α) Στο on page optimization, το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε μέσα στην ιστοσελίδα σας, για να βελτιώσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και Β) Στο off page optimization, που περιλαμβάνει όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Το on page optimization επηρεάζει την κατάταξη ενός website κατά 20% με 30%, ενώ το off page optimization κατά 70% με 80%. Το on page optimization Περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως στην σελίδα σας, ώστε να είστε 100% καλυμμένοι στο on page SEO. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι:

4 Meta Tags (Title tag, description tag κλπ) Keyword density Internal link structure Συνολικός αριθμός λέξεων Permalinks και αρκετά ακόμα Αν όλα αυτά σας ακούγονται κινέζικα μην απογοητεύεστε, γιατί μπορεί σαν όροι να ακούγονται πολύπλοκοι, στην πράξη όμως είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Στην σελίδα on page optimization περιγράφονται αναλυτικά. Το off page optimization Επηρεάζει δραματικά την κατάταξη ενός website και περιλαμβάνει τα εξωτερικά links προς την ιστοσελίδα σας. Ας δούμε κατά αρχήν, τι είναι ένα εξωτερικό link. Το εξωτερικό link είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται σε ένα άλλο website και κατευθύνει στο δικό σας website. Αν ρίξετε μια ματιά 5 γραμμές πιο πάνω, θα δείτε ένα εσωτερικό link που κατευθύνει στην σελίδα για το on page optimization. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το link κατευθύνει μέσα στο website μου. Αν το link κατεύθυνε σε ένα άλλο website, τότε θα ήταν ένα εξωτερικό link, με anchor text το on page optimization. Το anchor text δίνει μια ένδειξη στην Google, για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η σελίδα που κατευθύνει το link. Η Google βλέπει τα εξωτερικά links προς ένα website, σαν μία ψήφο εμπιστοσύνης. Όσο περισσότερες τέτοιες ψήφους συγκεντρώνει ένα website, τόσο ανεβαίνει στην κατάταξη. Επίσης όσο σημαντικότερο είναι το website από το οποίο προέρχεται το link, τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα του link. Δείτε το σαν μία σύσταση. Ακόμα και στον φυσικό κόσμο, όταν αυτός που κάνει την σύσταση θεωρείται σημαντικός και αναγνωρισμένος, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η σύσταση αυτή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον ηλεκτρονικό κόσμο. Εν ολίγοις, αν θέλετε να δείτε το website σας νο1 θέση της κατάταξης και τις search engine optimization προσπάθειές σας να αποδίδουν, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν μεγάλο αριθμό από ποιοτικά links προς το website σας, με anchor text την λέξηκλειδί που στοχεύετε. Social Media marketing Τί είναι η προώθηση κοινωνικών δικτύων (Social Media marketing). Το μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων ή αλλιώς Social media marketing αναφέρεται στη διαδικασία αύξησης της επισκεψιμότητας μίας ιστοσελίδας ή στην προώθηση ιστοσελίδας μέσω ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύων. Ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων είναι για παράδειγμα το Facebook, Twitter, Pinterest, Google+, Foursquare και άλλα πολλά. Ένα πρόγραμμα ή πλάνο μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων (Social Media Marketing plan) συνήθως εστιάζει την προσοχή του στη δημιουργία περιεχομένου που προσελκύει την προσοχή των αναγνωστών ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να το μοιραστούν χρησιμοποιώντας άλλα κοινωνικά δίκτυα στα οποία αυτοί συμμετέχουν. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα μίας εταιρίας μεταφέρεται από χρήστη σε χρήστη και διαδίδεται πιθανώς επειδή φαίνεται να προέρχεται από αξιόπιστες τρίτες πηγές και όχι από την ίδια την εταιρία. Έτσι σε αυτή η μορφή του μάρκετινγκ ένα μήνυμα

5 οδηγείται από στόμα στόμα (word-of-mouth), που σημαίνει έμμεσα ότι μία εταιρία κερδίζει φήμη στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς απαραίτητα να πληρώνει για τη διαφήμιση της. Τί είναι ένα κοινωνικό δίκτυο (Social Media). Κοινωνικό δίκτυο ή Social Media είναι οποιαδήποτε πλατφόρμα που είναι εύκολα προσβάσιμα σε οποιονδήποτε χρήστη που έχει πρόσβαση στο internet. Εκτός από αυτό, τα κοινωνικά δίκτυα (social media) έχουν χρήσιμο ρόλο για τις επιχειρήσεις. Αυτό διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν εκστρατείες μάρκετινγκ με χαμηλό σχετικά κόστος. Τί είναι η διαφήμηση κοινωνικών δικτύων (Social Media advertising). Διαφήμιση κοινωνικών δικτύων ή αλλιώς Social network advertising είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή online ή αλλιώς διαδικτυακής διαφήμισης. Το είδος αυτό διαφήμισης γίνεται με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media)! Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διαφήμισης κοινωνικών δικτύων (facebook, myspace, Friendster, Bebo, orkut και πολλοί άλλοι) είναι ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών ενός κοινωνικού δικτύου και να δημιουργήσουν με τον τρόπο αυτό εκτρατείες στοχευμένων διαφημίσεων. Προώθηση κοινωνικών δικτύων (Social Media marketing) Μορφές διαφήμισης κοινωνικών δικτύων (Social Network Advertising). Υπάρχουν τρεις κύριες ταξινομήσεις της διαφήμισης στα κοινωνικά δίκτυα: 1. Άμεση διαφήμιση που βασίζεται στο δίκτυο των φίλων σας Αυτό μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης αλλά από την άλλη προκαλεί κάποιες διαμάχες και αντιθέσεις. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης διαφήμισης είναι στο Facebook. Με βάση μια πράξη που κάποιος φίλος σας πραγματοποίησε, μπορεί να δείτε ένα μήνυμα στις ειδήσεις σας που να λέιε «Ο Νίκος έχει μόλις αγοράσει ένα Iphone 5». Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό διότι οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν αποφάσεις να αγοράσουν κάτι ή να κάνουν κάτι στηριζόμενοι στο τί έχουν αγοράσει ή αντίστοιχα έχουν κάνει κάποια οικεία πρόσωπα τους ή φίλοι τους. Από την άλλη, υπάρχει μία μεγάλη διαμάχη γύρω από αυτό το είδος διαφήμισης διότι μπορεί να θεωρηθεί ως εκμετάλλευση των προσωπικών σχέσεων και να εγείρει ανησυχίες προστασία της ιδιωτικής ζωής. 2. Άμεση διαφήμιση που τοποθετείται στην ιστοσελίδα του κοινωνικού δικτύου που συμμετέχετε Αυτή είναι μια πιο παραδοσιακή μορφή διαφήμισης που είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Ακριβώς όπως θα δείτε τις διαφημίσεις banner σε πολλές άλλες

6 ιστοσελίδες με τον ίδιο τρόπο θα δείτε διαφημίσεις σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να δείτε για παράδειγμα ένα μπάννερ στα δεξιά του προφίλ σας στο Facebook. Υπάρχει ωστόσο η διαφορά ότι στο διαφημιστικό μπάννερ που εμφανίζεται σε μία σελίδα κοινωνικού δικτύου ο διαφημιζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει και πάλι τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών του κοινωνικού δικτύου (στοχευμένη διαφήμιση). 3. Έμμεση διαφήμιση με τη δημιουργία σελίδων ή ομάδων Αυτό είναι μια νέα τεχνική κατά την οποία μια εταιρεία θα δημιουργήσει μια «σελίδα» ή «ομάδα» και διάφοροι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει οπαδούς ή συνδρομητές και στη συνέχεια μπορεί να οργανώσει ένα διαγωνισμό με ένα νέο προϊόν ή απλά να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά της. Αυτές οι ομάδες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όσο αφορά τον αριθμό των συνδρομητών και μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ. Marketing αξιοποιώντας το Facebook διαφήμιση στο Facebook Το Facebook χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αυτό το καθιστά μία ιδανική πλατφόρμα για το marketing του website σας. Το Facebook αποτελεί ένα σημαντικό και αποτελεσματικό μέσο προβολής.

7 facebook people Γιατί το Facebook είναι πολύ χρήσιμο στο internet marketing Καθημερινά εκατομμύρια χρήστες συνδέονται στο Facebook. Πολλοί από αυτούς είναι φανατικοί χρήστες. Το Facebook έχει εξελιχθεί από ένα σημείο συνάντησης και εύρεσης γνωστών και φίλων, σε μία πλατφόρμα προβολής και διαφήμισης. Δυνατό σημείο του Facebook για την προβολή ενός website, είναι η ύπαρξη και δυνατότητα της αξιοποίησης των δημογραφικών στοιχείων. Αυτή είναι μία μοναδική δυνατότητα που υπάρχει μόνο στο Facebook. Αξιοποιώντας τα δημογραφικά στοιχεία, μπορούμε να στοχεύσουμε στις συγκεκριμένες ομάδες υποψήφιων πελατών που μας ενδιαφέρουν. Π.χ. Γυναίκες, ηλικίας από ετών που μένουν κοντά στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η στόχευση, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που θέλουμε να επενδύσουμε στη διαφημιστική μας καμπάνια. Αν η επιχείρησή μας είναι στην Αθήνα, και δεν αφορά γυναίκες που είναι κάτω από 18 χρονών ή πάνω από 30 χρονών, τότε οι διαφημίσεις μας δε θα εμφανιστούν σε αυτές τις ομάδες. Θυμηθείτε ότι στο παράδειγμά μας στοχεύσουμε γυναίκες, ηλικίας από ετών που μένουν κοντά στη Θεσσαλονίκη. Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε το Facebook για την προβολή του website σας Εμφάνιση διαφημίσεων στο Facebook Η προβολή διαφημίσεων του website σας στο Facebook είναι μία αποτελεσματική και οικονομική λύση. Στο Facebook οι διαφημίσεις εμφανίζονται μόνο στις ομάδες των οποίων τα δημογραφικά στοιχεία ταιριάζουν με το target group στο οποίο απευθύνεται η επιχείρησή σας. Μπορείτε να επιλέξετε το ημερήσιο κόστος της διαφήμισης και το κόστος ανά κλικ. Χρεώνεστε μόνο όταν κάποιος κάνει κλικ επάνω στη διαφήμιση και όχι επειδή τη βλέπει. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες διαφημίσεις θέλετε. Δίνονται αναλυτικά στατιστικά για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας.

8 facebook advertising facebook marketing Καμπάνιες marketing μέσω Facebook applications Φανταστείτε να μπορείτε να αυξήσετε τους υποψήφιους πελάτες σας, να ενημερώσετε για την επιχείρησή σας με ένανεύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος είναι οι Facebook applications. Οι Facebook applications είναι ειδικές εφαρμογές που τρέχουν μέσω του Facebook και μετατρέπουν τη σελίδα σας στο Facebook, σε ενεργό εργαλείο marketing. Δείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι: Καμπάνια Προσφορές (Deals) Παρουσιάστε στα μέλη του Facebook ειδικές προσφορές (deals) για προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε. Οδηγήστε τους είτε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να τις αγοράσουν, ή δώστε τους τη δυνατότητα να εκτυπώσουν ένα κουπόνι που μπορούν να εξαργυρώσουν στο φυσικό σας κατάστημα. Παράλληλα αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Εγγραφής

9 Σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε όποια στοιχεία εσείς θέλετε από τους ενδιαφερόμενους. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Σύστασης (από στόμα σε στόμα) Καλέστε τους φίλους της σελίδας σας να τη διαδώσουν στους φίλους τους, με αντάλλαγμα να μπορέσουν να δουν κάποια προσοφορά ή ενημέρωση. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Αποκλειστικής Προσφοράς Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να μπορέσουν να δουν την προσφορά σας. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Συλλογής Γνώμης Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους και να αξιολογήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Κουίζ Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση ή να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Επιλογής Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να επιλέξουν ποιο από δύο προϊόντα, υπηρεσίες ή ότι άλλο θέλετε, προτιμούν. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Διαγωνισμός Φωτογραφίας Στήστε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας. Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να ανεβάσουν φωτογραφίες και να αξιολογηθούν από άλλους χρήστες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Διαγωνισμός Λεζάντας Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να γράψουν τη δική τους λεζάντα/σχόλιο για μία φωτογραφία. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. 27 είδη αναρτήσεων για να βελτιώσετε τη στρατηγική του marketing στο facebook Στις μέρες μας είναι πολύ σπάνιο να συναντήσουμε επιχείρηση που να μην έχει παρουσία στo facebook. Είναι όμως αρκετά λιγότερες εκείνες που γνωρίζουν πώς να τρέχουν μια facebook page με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό τους να την επισκέπτεται ξανά και ξανά, να αλληλεπιδρά, να την προωθεί σε φίλους και γνωστούς και να λειτουργεί ως υποστηρικτικό εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι της

10 επιχείρησης είτε αυτοί μεταφράζονται σε πωλήσεις είτε είναι καθαρά βελτίωσης του brand. Ποιος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση της στρατηγικής σας: Το περιεχόμενο. Οι αναρτήσεις σας στο facebook είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε αυξήση των like και των σχολίων, θα διευκολύνουν τα shares και κατ επέκταση τις πωλήσεις. Ας δούμε λοιπόν, 27 διαφορετικά είδη αναρτήσεων που μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε τα παραπάνω. 1. Νέα της επιχείρησής σας. 2. Νέα από την επικαιρότητα που αφορούν το ακροατήριό σας. 3. Εκπαιδευτικό περιεχόμενο που εσείς δημιουργείτε, για παράδειγμα κάποιες συμβουλές ή άρθρα που έχετε γράψει για την ιστοσελίδα ή το blog σας ή έχουν φιλοξενηθεί σε τρίτα και αφορούν στους πελάτες σας. 4. Εκπαιδευτικό υλικό που έχουν δημοσιεύσει άλλοι. 5. Ξεκινήστε μια συζήτηση με το κοινό σας και διαβάστε τι έχουν να πουν. 6. Περιεχόμενο που θα τους κινητοποιήσει και θα τους δώσει έμπνευση π.χ. ρητά, αποφθέγματα κ.λπ. 7. Ένα διαγωνισμό. 8. Επιτυχίες πελατών σας. 9. Αλλαγές στην επιχείρησή σας π.χ. πρόσληψη ενός νέου ανθρώπου. 10. Διάφορα επιτεύγματα ή βραβεύσεις είτε είναι δικές σας είτε του προσωπικού σας. 11. Προσφορές των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας. 12. Κάντε μια σύντομη έρευνα. Ρωτήστε το κοινό σας και μάθετε από αυτό. 13. Πληροφορήστε το στα πλαίσια της εξυπηρέτησης πελατών. 14. Ανακοινώστε ιστορίες και περιστατικά πετυχημένων ανθρώπων που θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. 15. Αναρτήσεις που προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σας π.χ. ένα άρθρο που επεξηγεί γιατί να διαλέξουν το Χ προϊόν. 16. E-books ή έρευνες που έχετε δημιουργήσει εσείς ή από κάποιον άλλο που πιστεύετε ότι θα φανούν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. 17. Case studies από εταιρείες ή ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα/υπηρεσίες σας. 18. Λίστες ή οδηγούς με χρήσιμες πληροφορίες που θα τους δώσουν την λύση σε ένα πρόβλημα. 19. Φωτογραφίες του προσωπικού σας ή της εταιρείας σας. Μη φοβάστε να τσαλακώσετε την εικόνα σας. 20. Φωτογραφίες πελατών σας που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας. (ή δικές σας με πελάτες σας). 21. Κάποιες αστείες ιστορίες που θα διασκεδάσουν το ακροατήριό σας. 22. Βίντεο. 23. Infographics. 24. Παρουσιάσεις (slideshows). 25. Χρήσιμες πληροφορίες που ενημερώνουν το κοινό σας για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. 26. Συνεντεύξεις. 27. Podcasts.

11 Η επιτυχία της επιχείρησής σας στο facebook προϋποθέτει, επίσης, το σχεδιασμό ενός στρατηγικού πλάνου βάσει του οποίου πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής: α) ποιους θέλετε να προσεγγίσετε β) πώς θα το κάνετε και γ) τους στόχους με τους οποίους θα παρακολουθείτε, θα αξιολογείτε και θα διορθώνετε τη στρατηγική σας όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com 1 Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com 2. Δημιουργία ιστολογίου Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση 3. Εγγραφή Εισάγουμε τη διεύθυνση και τον κωδικό. Συνίσταται η δημιουργία λογαριασμού Gmail (στην περίπτωση αυτή αγνοούμε το βήμα αυτό). 4. Είσοδος Είσοδος με το Gmail και το password. Επιλέγουμε Remember me on this computer μόνο αν εργαζόμαστε στο δικό μας υπολογιστή. 5. Ονοματοδοσία ιστολογίου Δίνουμε ένα τίτλο για το ιστολόγιο μας.δίνουμε τη διεύθυνση URL του ιστολογίου μαςη μορφή θα είναι ΧΧΧΧΧ.blogspot.comΘα πρέπει αυτή να είναι μοναδική, συνεπώς θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι διαθέσιμηη επιλογή advanced setup έχει νόημα μόνο αν έχουμε αγοράσει χώρο και domain (πχ 6. Επιλογή προτύπου φυσικού σχεδιασμού Μπορούμε να επιλέξουμε ένα πρότυπο εμφάνισης του ιστολογίου μας (η επιλογή αυτή μπορεί να αλλάξει αργότερα). 7. Δημιουργία Η διαδικασία δημιουργίας του ιστολογίου έχει ολοκληρωθεί.ακολούθως μπορούμε να αναρτήσουμε άρθρα και να τροποποιήσουμε τη μορφή του ιστολογίου. 8. Νέα ανάρτηση Η επιλογή νέα ανάρτηση επιτρέπει τη δημιουργία νέου άρθρουεπιτρέπεται η επεξεργασία κειμένου με εργαλεία μορφοποίησης αντίστοιχα του word.μπορούμε να δημιουργήσουμε υπερσύνδεσμοεπιλέγοντας κάποιο κείμενοεπιλέγοντας «Σύνδεσμος» και εισάγοντας το urlστο οποίο θα οδηγεί. 9. Εισαγωγή εικόνας Επιλέγοντας εισαγωγή εικόνας έχουμε τη δυνατότηταμεταφόρτωσης (μπορούμε να επιλέξουμε 1 ή περισσότερες εικόνες από τον υπολογιστή μας)άλλης εικόνας που έχει μεταφορτωθεί/χρησιμοποιείται στο ιστολόγιοαπό τα λευκώματα Ιστού Picasa (υπηρεσία μεταφόρτωσης εικόνων στο Διαδίκτυο της Google)Από μια διεύθυνση URL (με αντιγραφή επικόλληση της διεύθυνσης της εικόνας) 10. Εισαγωγή video Μπορούμε να εισάγουμε video είτε μεταφορτώνοντας video που έχουμε αποθηκεύσει τοπικά, είτε από το Youtube. Στη 2η περίπτωση υπάρχουν 2 επιλογέςμε αναζήτηση του τίτλου του video και την επιλογή του από το σχετικό διάλογοδιαφορετικά, στην υπηρεσία του youtube αφού βρούμε το video που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε «αποστολή» και ακολούθως «ενσωμάτωση». Αντιγράφουμε τον κώδικα που εμφανίζεται στην ανάρτησή μας, έχοντας επιλέξει πρώτα «Επεξεργασία HTML» 11. Επιλογές ανάρτησης Επιλογές ανάρτησης: με τη σχετική επιλογή (κάτω αριστερά) εμφανίζονται επιλογές σχετικά με τη δυνατότητα ανάρτησης σχολίων (για τη συγκεκριμένη ανάρτηση)και τη δυνατότητα προγραμματισμού ανάρτησης (πχ εμφάνιση απαντήσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία) 12. Επεξεργασία αναρτήσεων Με την επιλογή «επεξεργασία αναρτήσεων» ο

12 χρήστης μπορεί να επισκοπήσει όλες τις αναρτήσεις, να τις επεξεργαστεί, τροποποιήσει να τις διαγράψει κλπη επεξεργασία σελίδων επιτρέπει την ανάρτηση σελίδων σε σταθερή θέση (ανεξαρτήτως των βασικών αναρτήσεων) με στοιχεία όπως βιογραφικό κλπ 13. Καρτέλες Στο πάνω μέρος, εκτός της ανάρτησης, υπάρχουν και οι καρτέλες:σχόλια, όπου ο χρήστης μπορεί να δει συνολικά τα σχόλια, να τα διαγράψει κλπ Ρυθμίσεις, όπου ομαδοποιούνται όλες οι ρυθμίσεις του ιστολογίουσχεδίαση, όπου επιτρέπεται η διαμόρφωση του φυσικού σχεδιασμού του ιστολογίου Αύξηση κερδών (όπου ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία adsense)στατιστικές, για την επισκόπηση της επισκεψιμότητας του δικτυακού τόπου Προβολή ιστολογίου, εμφανίζει το ιστολόγιο στην τρέχουσα μορφή 14. Ρυθμίσεις Στην καρτέλα ρυθμίσεων ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει τη λειτουργία του ιστολογίου.σημαντικά σημείακαρτέλα «βασικό» επιλέγουμε «ενημερωμένο πρόγραμμα επεξεργασία» (2η επιλογή από το τέλος)καρτέλα «διαμόρφωση»επιλέγουμε πόσες αναρτήσεις θα εμφανίζονται ανά σελίδα (προκαθορισμένο 7). Θα πρέπει να ρυθμίσουμε και τη ζώνη ώρας του ιστολογίου.καρτέλα «σχόλια» εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων, ενημέρωση για νέο σχόλιο.καρτέλα «ηλ. Ταχυδρομείο και κινητά». Μπορούμε να επιλέξουμε ειδική απεικόνιση σε περίπτωση πρόσβασης από κινητό και τη δυνατότητα ανάρτησης με αποστολή μηνύματος (της μορφής 15. Άδειες Στη συγκεκριμένη υπο-καρτέλα, ο δημιουργός του ιστολογίου μπορεί να ορίσει ποιος θα έχει δικαίωμα για νέες αναρτήσεις, σχόλια, και να έχει πρόσβαση στην ανάγνωση του ιστολογίου. 16. Σχεδίαση Στην επιλογή σχεδίαση ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τα αντικείμενα που συνθέτουν το ιστολόγιο του.επιτρέπεται προσθήκη και διαγραφή αντικειμένωνπολλές από τις ρυθμίσεις εμφανίζονται και εδώ στην αντίστοιχη καρτέλαπχ στις αναρτήσεις ιστολογίου ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τον αριθμό των αναρτήσεων ανά σελίδα, τη σειρά εμφάνισης κλπ 17. Προσθήκη gadget Με την επιλογή «προσθήκη gadget» ο χρήστης μπορεί να επισκοπήσει μια σειρά από αντικείμενα.για παράδειγμα μπορεί να προσθέσει αντικείμενο που εμφανίζει τα στατιστικά του ιστολογίου, των δημοφιλών αναρτήσεων, την εμφάνιση σελίδων που έχει δημιουργήσει ο χρήστης, ερωτηματολογίων κλπ 18. Σχεδιαστής προτύπων Με την επιλογή «σχεδιαστής προτύπων» ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τη διάταξη των αντικειμένων (πχ κείμενο αριστερά, μενού επιλογών δεξιά κλπ)στο πάνω μέρος παρουσιάζονται οι επιλογές, στο κάτω μέρος η ιστοσελίδα όπως εμφανίζεται μέχρι εκείνη τη στιγμή 19. Στατιστικά Στη καρτέλα «στατιστικά» παρουσιάζονται ο αριθμός των προβολών ανά σελίδα και ανάρτηση καθώς και χάρτης της επισκεψιμότητας. Το del.icio.us είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για social bookmarking. Δημιουργήθηκε από τον Joshua Schachter στα τέλη του 2003 και χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια χρήστες που ολοένα αυξάνονται (αξιοσημείωτο είναι επιπλέον το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα από 100 εκατομμύρια bookmarked URLs).Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην αρχειοθέτηση,

13 αποθήκευση, διαμοιρασμό και οργάνωση των επιλεγμένων ιστοσελίδων και πηγών πληροφόρησης. Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο είναι αρκετά εύχρηστο και κατανοητό, συμβάλλοντας στην κατηγοριοποίηση των ιστοσελίδων με την προσθήκη ετικετών, και στην ευκολότερη πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι παρέχει πρόσβαση σε φιλτραρισμένη πληροφορία, αποφεύγοντας έτσι «άχρηστη» πληροφορία. Επιπλέον συμβάλλει στη δημιουργία ενόςκοινού δικτύου μεταξύ επιστημόνων με κοινούς ερευνητικούς στόχους και συνεπώς προωθεί την επικοινωνία και την συνεργατική επεξεργασία.υπάρχει μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων για αναζήτηση στο σύστημα:για να δει κάποιος τα tagged bookmark, αναζητώντας με μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, πληκτρολογεί: Και αν επιθυμεί να αναζητήσει με 2 ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά, πληκτρολογεί Έτσι, για παράδειγμα, αν αναζητά σελίδες και πηγές σχετικές με οντολογίες, πληκτρολογεί: αν επιθυμεί να συνδυάσει 2 όρους, για παράδειγμα, οντολογίες και μεταδεδομένα, πληκτρολογεί: περίτωση δε που τον ενδιαφέρουν οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες, θα πρέπει να πληκτρολογήσει: για παράδειγμα, οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για οντολογίες, είναι δυνατόν να αναζητηθούν στην ακόλουθη διεύθυνση: που θα πρέπει κυρίως να τονιστεί είναι ότι το del.icio.us χρησιμοποιεί ένα μη ιεραρχικό σύστημα κατηγοριοποίησης λέξεων-κλειδιών, κατά το οποίο οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ετικέτες στις επιλεγμένες πηγές τους μέσα από ένα μεγάλο σύνολο επιλεγμένων όρων (βλ. επίσης και folksonomies, στα οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο.)τέλος, πολλά είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλλουν θα λέγαμε στο να θεωρείται ένα από τα κυρίαρχα συστήματα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής: το απλό περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη, τα RSS feeds για διάχυση στον ιστό κλπ. Οτιδήποτε ποστάρεται στο del.icio.us είναι θεατό και διαθέσιμο δημοσίως, αν και υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος να αποθηκεύσει ιδιωτικά τα bookmarks που τον ενδιαφέρουν. FACEBOOK PAGE Εισαγωγή Για την δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook χρειαζόμαστε τα εξής: 1. Έναν ατομικό λογαριασμό στο Facebook που θα χειρίζεται τη σελίδα. (administrator της σελίδας) 2. Την εφαρμογή που θα μας δώσει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη σελίδα. (ads and pages) 3. Ρύθμισεις της σελίδας. 4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML. Ποιές είναι οι προαπαιτούμενες γνώσεις για να μπορέσει κάποιος να φτιάξει μια σελίδα?

14 Να έχετε ήδη φτιάξει έστω και μια φορά έναν Facebook λογαριασμό. 1. Ατομικός λογαριασμός στο Facebook Αυτό είναι εύκολο!! (Πρώτο λάθος) O λογαριασμός που θα χειρίζεται την σελίδα δεν είναι απαραίτητα ο προσωπικός μας. Δηλ. του ατόμου που έχει αναλάβει να φτιάξει τη σελίδα. Μπορεί να χρειάζεται να ανοίξουμε καινούριο λογαριασμό στο όνομα του ενδιαφερόμενου. Οπότε πρώτα πρέπει να ξέρουμε από ποιό λογαριασμό θα ανοιχτεί η σελίδα. Η με πιο απλά λόγια, ποιός θα είναι o administrator της σελίδας. Αν ο λογιαριασμός δεν είναι ο δικός μας, τότε ρωτάμε αν ο λογαριασμός από τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε τη σελίδα υπάρχει ήδη. Αν υπάρχει φροντίζουμε να πάρουμε τα στοιχεία εισόδου. 2. H εφαρμογή Ads and Pages Κάνουμε login στο λογιαριασμό που έχουμε αποφασίσει να είναι administrator της σελίδας. Πού πάω για να φτιάξω την Facebook σελίδα μου? Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπάκι γι αυτό, μην ψάχνετε! Στο πεδίο search του Facebook πάνω, γράφουμε Ads and Pages και επιλέγουμε το αποτέλεσμα. Στο περιβάλλον της εφαρμογής επιλέγουμε το tab Pages και πατάμε το κουμπί Create a Page. Στο Official Page της επόμενης σελίδας πρέπει να ορίσουμε το είδος της σελίδας ( Create a Page for a: ) και το όνομά της ( Page name ). Αν βάλετε όνομα σελίδας test page αυτό θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας και θα είναι το βασικό στοιχείο της και για τις αναζητήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το όνομα μιας σελίδας δεν αλλάζει μετά, οπότε καλύτερα να αποφασίσετε το σωστό όνομα σε αυτό το βήμα. Αν πραγματικά πρέπει να το αλλάξετε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέα σελίδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιγράψετε τα tabs που είχατε δημιουργήσει από την παλία σας σελίδα στην καινούρια. Αποδεχόμαστε ότι έχουμε την άδεια για τη σελίδα και πατάμε το κουμπί Create Official Page. Η σελίδα μας έχει πλέον δημιουργηθεί. 3. Ρύθμισεις της σελίδας Επιστρέφοντας στο προφίλ από το οποίο δημιουργήσατε τη σελίδα, στην λίστα με τις εφαρμογές που έχουν προστεθεί αριστερά, θα έχει προστεθεί και η Ads and Pages. Κάντε κλικ στο link για να βρεθείτε στο περιβάλλον ρυθμίσεων της σελίδας σας. Δεν θα εξηγήσουμε σε αυτόν τον οδηγό κάθε μια από τις επιλογές ρυθμίσεων. Θα δούμε σε γενικές γραμμές τις πολύ βασικές ρυθμίσεις και τι μπορούμε να κάνουμε από αυτό το διαχειριστικό. Στην επιλογή των Settings ξεκινώντας δηλώνουμε στο πεδίο Country Restrictions χωρίς να είναι υποχρεωτικό την χώρα με την οποία συνδέετε η σελίδα μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δηλώσουμε εδώ κάποια χώρα, τότε η σελίδα σας θα είναι ορατή μόνο για τους χρήστες που προέρχονται από την χώρα αυτή. Αν αφαιθεί κενό τότε όλοι οι χρήστες του facebook θα μπορούν να βλέπουν τη σελίδα αυτή. Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το πεδίο Age Restrictions Πολύ σημαντικό είναι το πεδίο Published Από εδώ ορίζουμε αν το περιεχόμενο, δηλ. η σελίδα μας, θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες για να τη δουν. Αν για κάποιο λόγο η σελίδα σας δεν θέλετε να είναι ορατή

15 στο κοινό, απλά επιλέξτε το Unpublished. Πατήστε Save Changes για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές που κάνατε. Τα κουτιά που εμφανίζονται στη σελίδα από το Applications και κάτω, αφορούν τις εφαρμογές τις οποίες είτε είναι προεγκατεστημένες είτε μπορούμε να προσθέσουμε αργότερα στη σελίδα μας. Για ποιό λόγο χρειάζομαστε να προσθέσουμε εφαρμογές σε μια σελίδα? Είναι υποχρεωτικό? Αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη λειτουργικότητα στην σελίδα μας, χρειάζετε να προσθέσουμε κάποιες εφαρμογές. Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Ανάλογα με το τι χρειάζεται να δείχνουμε στη σελίδα κάθε φορά. Τί είναι μια facebook εφαρμογή? Πώς μπορώ να την προσθέσω στη σελίδα μου? Μπορώ να βάλω όποια εφαρμογή θέλω? Ένα παράδειγμα? Μπορούμε σε γενικές γραμμές να θεωρούμε τις facebook εφαρμογές μικρά προγράμματα που τρέχουν εντός του facebook με σκοπό την ενημέρωση, τη διασκέδαση κα. Στην κεντρική σελίδα μιας εφαρμογής, αριστερά στη λίστα επιλογών κάντε κλικ στην επιλογή Add to my Page επιλέξτε από το νέο μενού επιλογών τη σελίδα που έχετε φτιάξει και πατήστε το κουμπί Add to Page ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν την επιλογή Add to my Page. Αυτό εξαρτάται από τον developer μιας εφαρμογής. Σαν παράδειγμα μπορούμε να δούμε την εφαρμογή Static FBML στο επόμενο βήμα. 4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML Τα tabs μιας Facebook σελίδας είναι σαν τα γνωστά tabs μιας οποιαδήποτε σελίδας. Ενότητες με συγκεκριμένο περιεχόμενο και λειτουργία. Το πρώτο από τα default tabs για όλες τις σελίδες είναι το tab Wall. Σκοπός του είναι να προβάλλει νέα και σχόλια σχετικά με το θέμα της σελίδας. FBML σημαίνει Facebook Markup Language και είναι το αντίστοιχο της HTML για το περιβάλλον του Facebook. Περιέχει δικά της στοιχεία για την εμφάνιση του περιεχομένου μιας Facebook σελίδα με καλύτερο τρόπο. Η HTML δεν είναι αρκετή για να φτιαχτεί μια σελίδα στο Facebook? Αυτό εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της σελίδας αυτής. Υπάρχουν πράγματα που με απλή HTML δεν μπορούν να γίνουν στο Facebook. Για παράδειγμα δεν μπορώ να ανεβάσω flash αν δεν χρησιμοποιήσω FBML. Κι αύτο γιατί η συμπεριφορά ενός flash object διαφέρει από του flash object που παίζει στις HTML σελίδες. Για περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε με την FBML δείτε εδώ: Γιατί χρειάζομαι την εφαρμογή Static FBML? Πώς θα την βάλω στη σελίδα μου? Όταν δημιουργούμε για πρώτη φορά μια σελίδα, εκείνη ξεκινά με τα default tabs. Αυτά είναι τα Wall, Info, Photos, Discussions κ.α. Για να προσθέσουμε tabs με δικό μας (custom) περιεχόμενο στη σελίδα, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτή, την συγκεκριμένη εφαρμογή. Κάνοντας αναζήτηση στην κεντρική του Facebook για Static FBML, σαν πρώτο αποτέλεσμα παίρνουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει. Για να γλιτώσετε την αναζήτηση μπορείτε να βρείτε link κατευθείαν στη εφαρμογή

16 μέσα από το edit panel της σελίδας σας. Κλικάρουμε και στη συνέχεια επιλέγουμε Add to my Page επιλέγοντας τη σωστή σελίδα από τη λίστα επιλογών. Μετά την προσθήκη της εφαρμογής θα προσέξετε ότι στο edit panel της σελίδας σας έχει προστεθεί το box με τίτλο FBML FBML Κάνουμε Edit και στην επόμενη οθόνη, συμπληρώνουμε τον τίτλο που θέλουμε να έχει το tab, το περιεχόμενο του στο πεδίο FBML και πατάμε Save Changes. Επιστρέφοντας στη σελίδα μας (όχι στο edit panel), θα δούμε ότι έχει προστεθεί στη λίστα με τα tabs, το tab με τίτλο FBML. Το επιλέγουμε για να εμφανιστεί στα βασικά της σελίδας. Εκτός της λίστας επιλογής. Σε τι ακριβώς διαφέρουν οι Σελίδες από τις Ομάδες; Τι από τα δύο πρέπει να δημιουργήσω; == Να δημιουργήσω «Σελίδα» στο Facebook ή «Ομάδα» στο Facebook; Έχετε επιχείρηση και δεν ξέρετε αν πρέπει να δημιουργήσετε Σελίδα ή Ομάδα στο facebook; Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε φως στις διαφορές μεταξύ σελίδων και ομάδων, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν αυτές στην πράξη τόσο για τους χρήστες όσο και για την επιχείρηση. Πώς ορίζει το ίδιο το Facebook τις Σελίδες και πώς τις Ομάδες; Οι Σελίδες επιτρέπουν στα προφίλ, τις άλλες Σελίδες και τις Ομάδες τη δημοσίευση πληροφοριών ενώ οι Ομάδες απευθύνονται μόνο σε άτομα που έχουν δημιουργήσει προφίλ και τα βοηθούν να συνδέονται μεταξύ τους, να μοιράζονται περιεχόμενο με κοινή θεματολογία, ακόμα και να συνεργάζονται πάνω σε ένα ορισμένο θέμα. Επομένως στις Σελίδες ένας (η επιχείρηση) δημοσιεύει για να δουν πολλοί. Η επιχείρηση «τρέχει» τη Σελίδα κάνει τις αναρτήσεις και όσοι έχουν κάνει like ανταποκρίνονται. Επομένως πρόκειται για μία μονόπλευρη επικοινωνία σε ό,τι αφορά τον πομπό του μηνύματος. Ακόμα και όταν μία ανάρτηση πυροδοτεί συζήτηση μεταξύ των likers η συζήτηση αυτή θα είναι πάντα γύρω από την ανάρτηση που έκανε η ίδια η επιχείρηση. Στην περίπτωση βέβαια που η επιχείρηση έχει ρυθμίσει τη Σελίδα της να δέχεται δημοσιεύσεις και από τρίτους τότε μπορεί και ένας χρήστης να κάνει μία ανάρτηση στο χρονολόγιο της Σελίδας της επιχείρησης. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, αυτή την ανάρτηση θα τη δει μόνο η επιχείρηση και όσοι επισκεφθούν τη Σελίδα. Δε θα εμφανιστεί στις ενημερώσεις των likers εκτός και αν η επιχείρηση επιλέξει να διαμοιραστεί (να κάνει share) την ανάρτηση. Τις αναρτήσεις που κάνει η ίδια η επιχείρηση τις βλέπει στις ενημερώσεις του ένα μόνο ποσοστό που ορίζει με αλγόριθμό το Facebook. Στην περίπτωση ωστόσο που οι likers που είδαν την ανάρτηση αφήσουν κάποιο σχόλιο τότε την ανάρτηση θα τη δουν ακόμα και φίλοι τους που δεν είναι likers της Σελίδας. Αντίθετα στην περίπτωση των Ομάδων η επικοινωνία είναι αμφίπλευρη σε ό,τι αφορά τον πομπό του μηνύματος, καθώς όλα τα μέλη μπορούν να αναρτήσουν στην Ομάδα (εφόσον οι ρυθμίσεις απορρήτου της Ομάδας το επιτρέπουν). Σε ό,τι αφορά τον δέκτη των μηνυμάτων η ανάρτηση θα εμφανιστεί στο 100% των μελών της ομάδας (και όχι με ποσοστό βάσει αλγορίθμου) ενώ την ανάρτηση θα δουν και κάποιοι φίλοι των μελών εφόσον τα μέλη τη σχολιάσουν και η Ομάδα είναι ανοιχτή.

17 Πάντως η Ομάδα έχει κύριο σκοπό τη συνεργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο, κοινό για τα μέλη της, θέμα και για αυτό όλα τα μέλη της είναι ίσα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία περιεχομένου και την πρωτοβουλία για έναρξη συζητήσεων. Θα διαπιστώσατε ήδη μόνοι σας τις βασικές διαφορές μεταξύ των Σελίδων και των Ομάδων όμως παρακάτω κάνουμε αναφορά στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεν και των δε. Πλεονεκτήματα των Σελίδων Με μία Σελίδα στο Facebook η επιχείρηση έχει πρόσβαση σε μία ολόκληρη σειρά από βελτιωμένα χαρακτηριστικά και εφαρμογές, ενώ το αντίστοιχο δεν ισχύει για τις Ομάδες. Συγκεκριμένα: Προώθηση Μόνο οι Σελίδες δίνουν τη δυνατότητα να προωθήσει η επιχείρηση το περιεχόμενό της σε ένα ευρύτερο κοινό, προωθώντας τις αναρτήσεις της και κάνοντας διαφημίσεις. Αν η επιχείρηση επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους likers ή να προωθήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο ή να κάνει προσφορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε χρειάζεται οπωσδήποτε Σελίδα. Στατιστικά (Analytics) Τα στατιστικά που παρέχονται εντελώς δωρεάν από το ίδιο το Facebook στη σελίδα δίνουν στην επιχείρηση μία σειρά πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως ποιοι είναι οι likers (που ζουν, τι ηλικία έχουν, τι φύλο και πότε είναι συνδεδεμένοι στο Facebook) και ποιες αναρτήσεις είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Επίσης η επιχείρηση μπορεί να συγκρίνει την απόδοσή της με μιας άλλης ανταγωνίστριας χωρίς η ανταγωνίστρια να το γνωρίζει. Επομένως αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα των Σελίδων. Ορατότητα (Visibility) Ο διαχειριστής της Σελίδας που αναρτεί ως σελίδα σε κάποια άλλη σελίδα δημιουργεί ένα ωραίο link επιστροφής στη σελίδα. Όταν likers της σελίδας σχολιάσουν μια ανάρτηση τότε αυτή θα φανεί και στις ενημερώσεις κάποιων φίλων των εν λόγω likers. Ενημερώσεις (NewsFeed) Όταν ο διαχειριστής της σελίδας κάνει like σε μια άλλη σελίδα, τότε το περιεχόμενο αυτής της άλλης σελίδας θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις της δικής του σελίδας. Αυτό διευκολύνει στη συγκέντρωση περιεχομένου από σελίδες συμπληρωματικές με τη δική του, όπως σελίδες συνεργατών και προμηθευτών, π.χ. φωτογραφήσεις γάμων ή ανθοπωλεία αν ο διαχειριστής προωθεί χώρο γαμήλιων δεξιώσεων. Αυτή η δυνατότητα όχι μόνο βοηθά την επιχείρηση να είναι σε επαφή με τις άλλες επιχειρήσεις αλλά και προσφέρει μία καλή πηγή πληροφόρησης χρήσιμης και για τους likers της ίδιας της σελίδας. Μειονεκτήματα Σελίδων Κοινότητα και Δέσμευση (engagement) Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι δύσκολο να δημιουργήσουν στη σελίδα ένα πνεύμα πραγματικής κοινότητας όπου οι likers ενεργά συμμετέχουν, αμφισβητούν και εκτιμούν τη γνώμη των υπολοίπων likers. Αυτό παραμένει η μεγάλη πρόκληση για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν

18 σελίδα. Ο Αλγόριθμος Το Facebook είναι πραγματικά φειδωλό όταν μοιράζει το περιεχόμενο μιας σελίδας στις ενημερώσεις των likers της, σε αντίθεση με τις Ομάδες όπου όλα τα μέλη βλέπουν όλες τις αναρτήσεις. Αυτό εξηγεί γιατί η δέσμευση (engagement) που προαναφέραμε είναι τόσο μεγάλη πρόκληση. Όσο μεγαλύτερη η δέσμευση των likers τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που βλέπουν το περιεχόμενο της σελίδας. Πλεονεκτήματα Ομάδων Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι οι αναρτήσεις είναι ορατές όλες σε όλα τα μέλη και στους φίλους αυτών στην περίπτωση που τα μέλη σχολιάσουν μία ανάρτηση καθώς αυτή θα δημοσιευθεί και στις ενημερώσεις τους. Επιλογές Απορρήτου Μία ακόμη λειτουργία των Ομάδων αποκλειστικά είναι ότι μπορεί ο διαχειριστής της ομάδας να επιλέξει η Ομάδα να είναι κλειστή αντί για ανοιχτή. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να εγκρίνει κάθε νέο αίτημα για να γίνει κάποιος μέλος και οι συζητήσεις δεν είναι ορατές σε μη μέλη. Βέβαια, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά αν το ζητούμενο είναι η ορατότητα και η δημοσιότητα. Είναι όμως θετικό όταν το θέμα της Ομάδας είναι ευαίσθητο και για αυτό τα μέλη δε θέλουν να φαίνεται τι συζητάνε δημόσια. Βέβαια, οι Ομάδες ωφελεί να είναι κλειστές όχι μόνο για να μη δημοσιοποιούνται απόρρητα θέματα αλλά και γιατί απλά μπορεί οι φίλοι των μελών να μη μοιράζονται το ενδιαφέρον και το πάθος αυτών για το συγκεκριμένο θέμα. Αν π.χ. το θέμα είναι οι ράτσες εξωτικών ψαριών και μέλη της εν λόγω ανοιχτής Ομάδας σχολιάζουν κάποιες από τις αναρτήσεις τότε αυτές θα εμφανίζονται και στις ενημερώσεις των φίλων τους που δεν είναι μέλη και ουδεμία επιθυμία έχουν να ενημερώνονται συνεχώς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Οι κλειστές Ομάδες επομένως προφυλάσσουν τα μη μέλη από το να λαμβάνουν περιεχόμενο που δεν τους ενδιαφέρει και αφορά. Μειονεκτήματα Ομάδων Το κύριο μειονέκτημα των ομάδων είναι η έλλειψη λειτουργιών που διευκολύνουν την προώθηση και διαφήμιση καθώς και η έλλειψη στατιστικών και ως εκ τούτου το βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν αποτελούν ένα μέσο ενίσχυσης των εσόδων της επιχείρησης. Επίσης, δε διαφαίνεται ότι στο μέλλον το Facebook θα δημιουργήσει αντίστοιχες χρήσιμες λειτουργίες εντός των Ομάδων ή θα προσπαθήσει να τις αναβαθμίσει. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε ακόμα και να τις καταργήσει αν οι Ομάδες δε συνέβαλαν στην αύξηση της συχνότητας που οι χρήστες εισέρχονται στο Facebook και του χρόνου που δαπανούν στην ιστοσελίδα του. Έτσι μπορεί οι Ομάδες να έχουν μέλλον αλλά οι χρησιμότητα και λειτουργία τους μάλλον θα παραμείνει στατική. Επομένως, σε ποια περίπτωση δημιουργώ Ομάδα στο Facebook; Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στο ερώτημα αυτό. Σίγουρα η απάντηση εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης αλλά και τους στόχους της. Σε γενικές γραμμές, αν η στρατηγική της επιχείρησης είναι αυστηρά εμπορική άμεση πώληση, προσφορές, γρήγορη διείσδυση σε συγκεκριμένο κοινό-στόχο τότε η Σελίδα είναι η σωστή απάντηση.

19 Από την άλλη πλευρά, αν το προϊόν ή η υπηρεσία μπορεί να επωφεληθεί από μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση ή αν αφορά σε ευαίσθητο θέμα ή σε θέμα που απασχολεί μικρή μερίδα ανθρώπων μόνο, ίσως τότε η Ομάδα να ήταν περισσότερο αποτελεσματική. Αν για παράδειγμα η επιχείρηση πουλά εξοπλισμό για την ευκινησία, την ευελιξία, την ευστροφία και την εκπαίδευση των σκύλων και το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με το σκυλί τους σε τέτοιο βαθμό είναι πολύ μικρό αλλά ταυτόχρονα φανατικό και εξαιρετικά αφοσιωμένο, τότε σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα ωφελούσε η επιχείρηση να δημιουργήσει μια Ομάδα που θα φιλοξενούσε την ελίτ που πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτόν τον εξοπλισμό (στην οποία θα επικεντρώσει και τις πωλήσεις της). Τέλος, οφείλουμε να πούμε πως η ανάγκη για δημιουργία Σελίδας δεν αποκλείει την ανάγκη για δημιουργία Ομάδας. Μπορεί για παράδειγμα μία εταιρεία που πουλά καναπέδες και έπιπλα σπιτιού να έχει Σελίδα γιατί απευθύνεται σε τεράστιο μέρος του πληθυσμού αλλά μπορεί να δημιουργήσει και μία Ομάδα, ώστε οι νοικοκυρές να μοιράζονται γνώση και συμβουλές γύρω από τον καθαρισμό, τα υφάσματα, τη συντήρηση κ.α. Ένα άλλο παράδειγμα είναι μία επιχείρηση που πουλά νυφικά και κοστούμια και διατηρεί Σελίδα αλλά επιθυμεί και μία Ομάδα που θα συζητά για αξεσουάρ, θα δίνει συμβουλές styling, θα προτείνει λύσεις μακιγιάζ, ανθοστολισμού κ.α. Τέλος, μία επιχείρηση που ασχολείται με ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των ψυχικών νοσημάτων μπορεί να διατηρεί και Ομάδα παράλληλα με τη Σελίδα, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μπορούν να παραδεχτούν ανοιχτά το πρόβλημά τους και να συζητήσουν γύρω από αυτό αλλά και να θέσουν ερωτήσεις προς την επιχείρηση που διαφορετικά δε θα μπορούσαν να κάνουν γιατί αυτό αυτόματα θα μαρτυρούσε ότι είναι οι ίδιοι πάσχοντες.

20 facebook-groups-pages Τελικά τι είναι το foursquare και πως μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας Kαθώς το Facebook places έρχεται με άγνωστες διαθέσεις; Σήμερα τρέχουν διάφορες online προσφορές με μεγάλες προσφορές για τους καταναλωτές και δωρεάν διαφήμιση για τις επιχειρήσεις όπως το Tsoonami κά. Ωστόσο το foursquare έχει πιο πολύ την έννοια του κοινωνικού παιχνιδιού που χρησιμοποιούν οι χρήστες κυρίως των κινητών οι επονομαζόμενοι οι διαδικτυακοί ρουφιάνοι για να δηλώσουν τον τόπο επίσκεψής τους, κυρίως κέντρα διασκέδασης, καφέ, δημόσιους χώρους κλπ. Μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό οι επιχειρήσεις και πως? Μα φυσικά με τα check-in των χρηστών και τις δημαρχίες που αποκτούν μετά τα 3-4 check-in η επιχείρηση μπορεί να αναγνωρίσει τους πελάτες της και να δημιουργήσει ένα πελατολόγιο που θα δικαιούται ακόμα και μια ειδική τιμή ή προσφορά αφού προτιμά τη συγκεκριμένη επιχείρηση για το ποτό, τον καφέ, το βιβλίο, το κρασί κλπ. Marketing στρατηγικές μπορούν να αναπτυχθούν μέσω Foursquare αυξάνοντας την προτίμηση των χρηστών/καταναλωτών αλλά και τις πωλήσεις της επιχείρησης κυρίως καταστημάτων με φυσική τοποθεσία κάπου στην πόλη. Παρακάτω δίνουμε έναν οδηγό για μια επιχείρηση που θα ενδιαφερόταν να πάρει μέρος σε αυτό το κοινωνικό παιχνίδι και να χτίσει σχέσεις και πελατολόγιο: Βήμα 1:Προσθέτετε την επιχείρηση μας στο foursquare Σε μια μεγάλη πόλη, πολλές φορές η επιχείρηση σας ίσως να έχει ήδη καταχωρηθεί. Αν όχι προσθέστε την καταχώρηση στο δίκτυο από το Add This Place. Καταχωρείτε βασικές πληροφορίες διεύθυνση, τηλέφωνο και ελέγχετε κατόπιν την εικόνα του google maps εάν πράγματι συμφωνεί και σας βρήκε σωστά στο χάρτη της πόλης. Εάν κάποιος άλλος χρήστης έχει δώσει τα στοιχεία απλά ελέγξτε εάν είναι σωστά. Βήμα 2:Προσθέστε φίλους Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βρείτε και να προσθέσετε επαφές από το Gmail, Facebook, και λογαριασμούς στο Twitter. Μπορείτε να με προσθέσετε εδώ Βήμα 3:Κάνετε check-in Κάθε φορά που θα επισκεφτείτε ένα μέρος το δηλώνετε, είναι πιο εύκολο όταν υπάρχει και free Wi-Fi εκεί. Ως επιχείριση κάνετε check-in και διαδίδεται τις προσφορές σας στα κοινωνικά δίκτυα και φίλους όπως αναλύετε στα παρακάτω βήματα Βήμα 4:Προσθέστε Tips Προσθέστε τρέχουσες προσφορές, συμβουλές για το τι να αποφύγουν οι επόμενοι επισκέπτες, όπως για παράδειγμα σε ένα κέντρο διασκέδασης που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα πάρκινκ ή τι να αποφύγει στο μενού ενός εστιατορίου

Liveschool Marketing Services

Liveschool Marketing Services Liveschool Marketing Services Περιεχόμενα Βελτιστοποίηση website SEO... 3 Social media design & creation... 4 Social media management... 4 Διαγωνισμοί Facebook... 5 Google Adwords... 5 Facebook Ads...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog) 7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ

Δημιουργία. Ιστολογίου (blog)  7/5/2015. Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ Δημιουργία 7/5/2015 Ιστολογίου (blog) www.blogger.com Χρυσάνθη Γιομέλου ΚΔΒΜ ΝΙΚΑΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ... 2 ΓΙΑΤΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ;... 2 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ... 2 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Social Media Marketing Presentation

Social Media Marketing Presentation ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε Σητείας 8 & Μεσολογγίου, 14451 Μεταμόρφωση Αττικής Τηλέφωνο: 210 211 7676 E-mail: socialmedia@ksd.gr Social Media Marketing Presentation Σκοπός Το e-word-of-mouth είναι ο πιο αποδοτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα

Ηλεκτρονική Διαφήμιση. Αντωνιάδου Όλγα Ηλεκτρονική Διαφήμιση Αντωνιάδου Όλγα Διαφήμιση στο διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο προώθησης και διαφήμισης υπηρεσιών και προϊόντων. Η ποσότητα της πληροφορίας που διακινείται

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή Ιστολόγιου

Κατασκευή Ιστολόγιου Κατασκευή Ιστολόγιου Τι είναι το ιστολόγιο Τα blog είναι ιστοχώροι ή ιστοσελίδες που ανανεώνονται τακτικά συνήθως σε καθημερινή βάση. Περιέχουν πληροφορίες σχετικές με ένα θέμα και συνήθως χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Internet Marketing. www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640

Internet Marketing. www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640 Internet Marketing www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640 Τι είναι το Internet Marketing? To Marketing είναι η διαδικασία η οποία συνδέει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με τον καταναλωτή. Το Internet Marketing

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Αύξηση πελατών Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Βελτίωση των προωθήσεων σας Εισαγωγή Συγκρίνετε τι σας συμφέρει Αποτέλεσμα και επανάληψη Υπάρχουν δυνατότητες για όλες τις επιχειρήσεις Εισαγωγή πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ

ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΩΡΕΑΝ Φτιάξε το Site σου σε 5 βήματα!!! Φτιάξτε τώρα μια σύγχρονη ιστοσελίδα με δυνατότητα να την ανανεώνετε μόνοι σας...με τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο!!!

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς μπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το YouTube;...41

Διαβάστε περισσότερα

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ 5.1 Εισαγωγή Το πρακτικό κομμάτι της πτυχιακής μας εργασίας αφορά την δημιουργία μιας λειτουργικής ιστοσελίδας με την χρήση της πλατφόρμας του Weebly, που αποτελεί μια σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Internet Business Hellas

Internet Business Hellas Internet Business Hellas Περιεχόμενα Εισαγωγή email marketing IBNEWSLETTER Χαρακτηριστικά Πλεονεκτήματα Επικοινωνία Εισαγωγή email marketing «Το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συνίσταται στην

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Widgets Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 4 - ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΑΝΑΖΉΤΗΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΏΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1. Έλεγχος εγγράφου...3 2. Εισαγωγή...4

Διαβάστε περισσότερα

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Blog στο Wordpress. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Blog στο Wordpress Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Περιεχόμενα Μετάβαση στο blog Σύνδεση ως διαχειριστής Πίνακας ελέγχου Εμφάνιση Ρυθμίσεις Άρθρα Σελίδες Πολυμέσα Σύνδεσμοι Μετάβαση στο blog Πληκτρολογούμε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

INTERNET MARKETING. Προώθηση και Διαφήμιση στο Διαδίκτυο. Β Ο/Δ Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Σχ. Έτος

INTERNET MARKETING. Προώθηση και Διαφήμιση στο Διαδίκτυο. Β Ο/Δ Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Σχ. Έτος INTERNET MARKETING Προώθηση και Διαφήμιση στο Διαδίκτυο Β Ο/Δ Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Σχ. Έτος 2013-14 Το Διαδίκτυο είναι αναμφισβήτητα ένα τεράστιο πεδίο Προώθησης και Διαφήμισης Υπηρεσιών και Προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης YouTube Κουστουμπάρδη Ερατώ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το YouTube Το YouTube είναι ένα Κοινωνικό Μέσο με βασικές λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ Ηλεκτρονικές Καμπάνιες σελ. 1 Από πού ξεκινάω; Τι υπάρχει γύρω μου; Αφού έχετε αποκτήσει ενεργή παρουσία στο

Διαβάστε περισσότερα

DIGITAL MARKETING. ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί;

DIGITAL MARKETING. ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί; DIGITAL MARKETING ΠΩΣ τα αξιοποιείτε και ΠΟΙΟΣ τα λειτουργεί; Η άποψή μας. Η ζωή εξελίσσεται. Αυτή η κοινότυπη φράση από την αρχαιότητα «Τα πάντα ρει» είναι και η ουσία που στηρίζεται η πρότασή μας. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...

Περιεχόμενα. Αντί προλόγου Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;... Περιεχόμενα Αντί προλόγου... 7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ το Προφίλ μου στο Facebook;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω τη δημιουργία του Προφίλ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Τεχνικό εγχειρίδιο χρήσης IBNEWSLETTER

Περιεχόμενα. Τεχνικό εγχειρίδιο χρήσης IBNEWSLETTER Περιεχόμενα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ... 2 Τμήμα Υποστήριξης (Help Desk and Client Support)... 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Εισαγωγή Email marketing... 3 Σχετικά με το IBNEWSLETTER... 3 Μεθοδολογία... 4 Χαρακτηριστικά...

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med

Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο. Αλεξάνδρα Νάκου Med Δημιουργία Ιστολογίου με το WORDPRESS στο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρα Νάκου Med alexandranakou@gmail.com Βήμα 1ο Ανοίγουμε τον φυλλομετρητή ιστού (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla) όποιον χρησιμοποιούμε

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο... 7 Αντί προλόγου... 9 Κεφάλαιο 1: Κεφάλαιο 2: Κεφάλαιο 3: Κεφάλαιο 4: Κεφάλαιο 5: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Facebook;... 15 Τι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία λογαριασμού στο Google-Gmail (1/2)

Δημιουργία λογαριασμού στο Google-Gmail (1/2) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BLOG Στις διαφάνειες περιγράφονται τα διαδοχικά βήματα για τη δημιουργία blog στον blogger, τη μια από τις δωρεάν υπηρεσίες σχετικού λογισμικού, καθώς και οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάρτηση,

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr

Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr Μελέτη Περίπτωσης (case study) spitishop.gr Μελέτη Περίπτωσης spitishop.gr Περιεχόμενα Μελέτης Γενικές πληροφορίες εταιρίας Ανάλυση ανταγωνιστών Στρατηγικές προώθησης της εταιρικής ταυτότητας στο Web H

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός LinkedIn. «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by

Οδηγός LinkedIn. «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by Οδηγός LinkedIn «10 συμβουλές επέκτασης της επιχείρησης σας, χρησιμοποιώντας το LinkedIn» Provided to you by 2 Οδηγός Linkedin, πώς να βοηθήσετε την επιχείρηση σας χρησιμοποιώντας το Ο ποιο κάτω οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι:

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: Βήμα 1ο Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: http://www.onoma_site.gr/administrator και δώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για τη διαχείριση. Βήμα 2ο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook (1 ο Μέρος) Ερατώ Κουστουμπάρδη Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Σκοπός του Εργαστηρίου Να εισάγει τους φοιτητές στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Διαβάστε περισσότερα

Velvet Studio. Creative Agency

Velvet Studio. Creative Agency Velvet Studio Creative Agency www.velvetstudio.gr info@velvetstudio.gr Αμαζονων 46 Ηράκλειο Κρήτης Το VelvetStudio είναι ένα πρωτοποριακό Creative Agency που ειδικεύεται στις υπηρεσίες διαδικτύου. Καλύπτουμε

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο στην υπηρεσία µιας επιχείρησης. Χρήση διαδικτύου & socialmedia ως εργαλεία διαφήµισης χαµηλού κόστους

Το διαδίκτυο στην υπηρεσία µιας επιχείρησης. Χρήση διαδικτύου & socialmedia ως εργαλεία διαφήµισης χαµηλού κόστους Σεµινάριο - εργαστήριο κατάρτισης γυναικών στo πλαίσιο του Έργου ΕΜΜΑ Το διαδίκτυο στην υπηρεσία µιας επιχείρησης Χρήση διαδικτύου & socialmedia ως εργαλεία διαφήµισης χαµηλού κόστους Εισηγητής: Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η διαφήμιση με μία μόνο λέξη χαρακτηρίζεται και ως «υπόσχεση», καθώς δίνει μια υπόσχεση στον υποψήφιο αγοραστή, για το προϊόν που διαφημίζει και αναφέρεται στην επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Αρχικής Σελίδας Δημιουργία Άρθρου

Διαβάστε περισσότερα

10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα

10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα 10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα 1 10 λόγοι να φτιάξω ιστοσελίδα Γιατί η επιχείρησή σας χρειάζεται να έχει παρουσία στο διαδίκτυο? 2 1. Η εταιρική σας ιστοσελίδα είναι ανοιχτή στον κόσμο 24 ώρες την ημέρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Web 2.0 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Α' Μέρος Εισαγωγικό Σεμινάριο Πληροφορικής. Ιούνιος 2014. ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ξάνθης 1 Α) ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ Google

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΚΑΤ ΑΠΑΊΤΗΣΗ (VIDEO ON DEMAND) ΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΗ ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ

Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ Οδηγίες Χρήσης Πλατφόρμας Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης (Moodle) του Τμήματος ΔΕΤ -Για τους Φοιτητές- Έκδοση 1.2 Οκτώβριος 2015 Υπεύθυνος Σύνταξης: Χρήστος Λάζαρης (lazaris@aueb.gr) Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

ERGASIA.GR. Συν-εργαστείτε μαζί μας

ERGASIA.GR. Συν-εργαστείτε μαζί μας ERGASIA.GR Συν-εργαστείτε μαζί μας 1.000.000 επισκέψεις μηνιαίως! Το ergasia.gr ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο του 2014 και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αναρριχήθηκε ανάμεσα στις πρώτες ιστοσελίδες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου

Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger. Δημιουργία ιστολογίου Δραστηριότητα 9 Δημιουργία και διαχείριση blog μέσω του Blogger Δημιουργία ιστολογίου 1. Ανοίξτε το φυλλομετρητή Google Chrome, πληκτρολογήστε στη γραμμή διευθύνσεων τη διεύθυνση www.blogger.com και πατήστε

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google

Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google Σημειώσεις για τις Ιστοσελίδες του Google 1 Βήμα 1 ο Μπαίνουμε στην σελίδα της Google για τις ιστοσελίδες (http://sites.google.com). 2 Εναλλακτικά, μπαίνουμε στο http://www.google.com, επιλέγουμε περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα!

Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα! Kaloudia Το No1 ηλεκτρονικό εργαλείο αναζήτησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων από όλη την Ελλάδα! Περιεχόμενα Ενότητα Σελίδες Εισαγωγή 3 Εγγραφή στο Σύστημα 4 10 Είσοδος στο Σύστημα 11 12 Επισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόµενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιµοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δηµιουργώ τον λογαριασµό µου στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς µπορώ να συνδεθώ και να αποσυνδεθώ από το Twitter;...37

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook (1 ο Μέρος) Ερατώ Κουστουμπάρδη ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Σκοπός του Εργαστηρίου Να εισάγει τους φοιτητές στον κόσμο των μέσων

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter;

Αντί προλόγου. 1. Τι είναι το Twitter; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...7 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς να δημιουργήσω το Προφίλ μου και να γίνω μέλος στο Twitter;...15 Κεφάλαιο 2: Τι βλέπω στην οθόνη μου όταν ολοκληρώσω

Διαβάστε περισσότερα

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x

6 Εισαγωγή στο Wordpress 3.x Περιεχόμενα 1 Εγκατάσταση του WordPress... 11 Ελάχιστες απαιτήσεις... 11 Easy PHP... 12 Εγκατάσταση Easy PHP... 12 Βήματα εγκατάστασης EasyPHP με εικόνες... 13 Το EasyPHP στα Ελληνικά... 17 Κατέβασμα και

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου

Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου Πολυτεχνείο Κρήτης Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, Δικτύων και Υπολογιστικής Υποδομής Τμήμα Εκπαιδευτικής Υπολογιστικής Υποδομής Υπηρεσία Ιστοτόπου - Ιστολογίου 1. Εισαγωγή... 3 2. Βασικές γνώσεις για τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

website guide B2B e-shop

website guide B2B e-shop website guide B2B e-shop Η ιστοσελίδα της Sun Electronics κατασκευάστηκε για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες τόσο στους συνεργάτες της όσο και στους τελικούς καταναλωτές. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε η τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive

Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Οδηγίες για τη Χρήση του Google Drive Χαρπαντίδου Ζαχαρούλα Επιμορφώτρια Β επιπέδου ΠΕ 19-20 Υπεύθυνη ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Δράμας 2013 Περιεχόμενα Δημιουργία λογαριασμού στο Google Drive. 3 Διαχείριση του GoogleDrive..

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες

Δημιουργία ιστοσελίδας με. Wordpress - Βασικές λειτουργίες Δημιουργία ιστοσελίδας με Wordpress - Βασικές λειτουργίες Περιεχόμενα Εγγραφή και αρχικές ρυθμίσεις Διαχείριση Ιστοσελίδας Δημιουργία Menu Δημιουργία σελίδας Δημιουργία Άρθρου Αλλαγή Εμφάνισης Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube;

Αντί προλόγου. 2. Τι χρειάζεται να έχω εγκαταστήσει στον υϖολογιστή μου για να δω ένα βίντεο στο YouTube; Περιεχόμενα Αντί προλόγου...9 Πώς να χρησιμοποιήσετε το βιβλίο...13 Κεφάλαιο 1: Πώς δημιουργώ τον λογαριασμό μου στο ΥouΤube;...15 Κεφάλαιο 2: Πώς διαμορφώνω την Αρχική Σελίδα μου;...43 Κεφάλαιο 3: Πως

Διαβάστε περισσότερα

Δίνουμε λύσεις, δεν προτείνουμε

Δίνουμε λύσεις, δεν προτείνουμε Δίνουμε λύσεις, δεν προτείνουμε Σχετικά με εμάς Ολοκληρωμένες λύσεις προβολής επαγγελματιών στο διαδίκτυο. Ο Όμιλος FOCUS-ON, ένας όμιλος Web & Mobile Services, ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του το 2008

Διαβάστε περισσότερα

Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr

Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr Ο νέος, διαφορετικός τρόπος να βρίσκεις προσωπικό. www.jobmeup.gr 2 Είμαστε εσύ. Σκεφτόμαστε και λειτουργούμε με βάση τις δικές σου ανάγκες, τα δικά σου θέλω, τις δικές σου απαιτήσεις. Με το δικό μας τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές

MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 9: Επεξήγηση των ΤΠΕ για τις Μικρές Αγροτικές επιχειρήσεις Επιμέλεια των φορέων του έργου: Irish Rural

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά Προώθηση ιστοσελίδας

Οικονομική Προσφορά Προώθηση ιστοσελίδας Οικονομική Προσφορά Προώθηση ιστοσελίδας 2015 Η εταιρία μας Η Moving up είναι μια εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ολοκληρωμένων μορφών επικοινωνίας και διαφήμισης.όποιο και αν είναι το διαφημιστικό

Διαβάστε περισσότερα

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1 / citybeez.gr @ citybeez.gr 1 Τι είναι το citybeez.gr Το citybeez.gr είναι μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα προηγμένης επαγγελματικής προβολής, αποστολής στοχευμένων προσφορών σε πραγματικό χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Windows Phone Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το Windows Phone για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. https://findhome.teicrete.gr

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. https://findhome.teicrete.gr ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ https://findhome.teicrete.gr Εισαγωγή Πλατφόρμα δημοσίευσης αγγελιών ενοικίασης καταλυμάτων σε όλο το νησί που απευθύνονται υποχρεωτικά και σε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0

SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ. Version 2.0 SITEBUILDER ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΟΠΩΝ (WEBSITE) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Version 2.0 Περιεχόμενα 1. Οδηγίες πρόσβασης... 3 2. Οδηγίες Σχεδιασμού Website... 4 2.1. Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή

Μια καλή επιλογή θα ήταν www.epipla-onomasas.gr (χωρίζοντας τις λέξεις με παύλα -) ή Τι είναι ένα CMS CMS ή Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System) ονομάζουμε ένα λογισμικό που μας βοηθά να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε έναν ιστότοπο δημόσιας ή περιορισμένης πρόσβασης.

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης Photo Album Αναλυτικός οδηγός χρήσης: Photo Album Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail & web

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis. Εγχειρίδιο χρήσης

Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis. Εγχειρίδιο χρήσης Υπηρεσία Επισημείωσης Hypothesis Εγχειρίδιο χρήσης Περιεχόμενα 1. Γενικές οδηγίες 3 2. Δημιουργία λογαριασμού 5 3. Ενεργοποίηση 5 4. Πληροφορίες για το αρχικό μενού 6 4.1 Επίπεδο δημοσίευσης επισημειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr

Το νέο Twinspace. Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης etwinning. Ιστότοπος: http://etwinning.sch.gr email: etwinning@sch.gr Το νέο Twinspace Η συνεργατική πλατφόρμα του etwinning, εργαλείο για την κοινωνική δικτύωση, την επικοινωνία των εκπαιδευτικών και τη διαχείριση ενός έργου etwinning Ελληνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Gmail: Η προσέγγιση της Google στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (Από την ομάδα εργασίας του Gmail) Το Gmail κάνει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εύκολο και αποτελεσματικό.. Οι 10 κυριότεροι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android

Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Χρήση του Office 365 σε τηλέφωνο Android Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το τηλέφωνο Android για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί είναι σημαντική η εμφάνιση Το Δίκτυο εμφάνισης Google. Το Δίκτυο εμφάνισης GoogleΓιατί είναι σημαντική η εμφάνιση;

Γιατί είναι σημαντική η εμφάνιση Το Δίκτυο εμφάνισης Google. Το Δίκτυο εμφάνισης GoogleΓιατί είναι σημαντική η εμφάνιση; Το Δίκτυο εμφάνισης GoogleΓιατί είναι σημαντική η εμφάνιση; Ατζέντα Γιατί να διαφημιστώ στο Διαδίκτυο; Τι είναι το Δίκτυο εμφάνισης Google; Κύκλος αγορών πελάτη Γιατί να επιλέξω το Δίκτυο εμφάνισης Google;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ LIVETRIP TRAVELLER Η εφαρμογή LiveTripTraveller διατίθεται για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android. Στο υπο-ιστοσελίδα www.livetrips.com/sources μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΙΣΤΟΧΩΡΟΙ Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... ... 2 Nα δημιουργήσω/ενεργοποιήσω την προσωπική μου ιστοσελίδα... 2 Να προβάλω τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 3 Να επεξεργαστώ τις λεπτομέρειες του προφίλ μου... 5 Να προσθέσω, επεξεργαστώ, να διαγράψω

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα είδη των ιστοσελίδων. Web Sites E-commerce Sites CMS & Blog Sites CMS Flash Facebook Layouts Tumblr Themes

Τα είδη των ιστοσελίδων. Web Sites E-commerce Sites CMS & Blog Sites CMS Flash Facebook Layouts Tumblr Themes Ορισμός ιστοσελίδας Ιστοσελίδα (αγγλικά: web page) είναι ένα είδος εγγράφου του παγκόσμιου ιστού (WWW) που περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, υπερκειμένου, εικόνας, βίντεο και ήχου. Τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή

ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή ΣυνοπτικόςΟδηγόςΧρήσηςτουMoodle για το Φοιτητή Πίνακας Περιεχομένων Πίνακας Περιεχομένων... 2 1. Εισαγωγή...3 1.1 Περιβάλλον Moodle... 3 1.2 Εισαγωγή / Εγγραφή στην πλατφόρμα... 3 1.3 Είσοδος σε μάθημα...

Διαβάστε περισσότερα

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς

Tynker: Γρήγορος οδηγός για εκπαιδευτικούς Τεχνολογική Ενδυνάμωση Εκπαιδευτών της ΕΕΚ. Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι για την κατάρτιση εκπαιδευτών ΕΕΚ στο σχεδιασμό και τη χρήση εκπαιδευτικών μεθοδολογιών μεσώ κινητών συσκευών (m-learning) Tynker:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πάτρας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) ΤΕΙ Πατρών MIS: 304457 Οδηγίες Χρήσης για τους Φορείς Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2 ΑNAΠΤΥΞΗ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2 ΑNAΠΤΥΞΗ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΙΑ 2 ΑNAΠΤΥΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΛ/ΛΑΚ ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1. Έλεγχος εγγράφου...3 2. Εισαγωγή...4 3. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook (2 Μέρος) Ερατώ Κουστουμπάρδη Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Δομή Εργαστηρίου Εισαγωγή Facebook (Χ2) Twitter Pinterest YouTube Instagram Wikipedia

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ενότητα 8: Search Engine Marketing Βλαχοπούλου Μάρω Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad

Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Χρήση του Office 365 σε iphone ή ipad Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Έλεγχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ρυθμίστε το iphone ή το ipad για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το λογαριασμό του Office

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός βέλτιστων πρακτικών Google+ Αποκλειστικές και εμπιστευτικές πληροφορίες της Google

Οδηγός βέλτιστων πρακτικών Google+ Αποκλειστικές και εμπιστευτικές πληροφορίες της Google Οδηγός βέλτιστων πρακτικών Google+ Αποκλειστικές και εμπιστευτικές πληροφορίες της Google Πίνακας περιεχομένων Διαμορφώστε την παρουσία σας στο Google+ Δημιουργήστε ένα προσωπικό προφίλ Google+ Δημιουργήστε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης LinkedIn Κουστουμπάρδη Ερατώ Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τι είναι το LinkedIn Το LinkedIn είναι ένα Κοινωνικό Μέσω Δικτύωσης εστιασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies)

Lino it. Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός. Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Lino it Ιατροπούλου Ράνια, Νηπιαγωγός Το Lino πραγµατοποιεί ετικέτες στο διαδίκτυο (Online Stickies) Το «Lino» είναι µια νέα διαδικτυακή εφαρµογή, η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση εικονικών σηµειώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ποια cookies χρησιμοποιούμε στον ιστότοπό μας;

Ποια cookies χρησιμοποιούμε στον ιστότοπό μας; Πολιτική Cookies Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπο μας για τη διαχείριση των περιόδων σύνδεσης, για την παροχή εξατομικευμένων ιστοσελίδων και για την προσαρμογή διαφημιστικού και άλλου περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

Pinterest Β. Περιεχόμενα

Pinterest Β. Περιεχόμενα Ονοματεπώνυμο: Μαλλιοπούλου Ελένη Τμήμα: 1Ν-ΕΠΠ02~(Α Εξάμηνο) Εργασία Προόδου: Επικοινωνίες Δεδομένων Ημερομηνία: 04 Δεκεμβρίου 2014 Β. Περιεχόμενα Α. Εξώφυλλο Pinterest... 1 Β. Πίνακας Περιεχομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Ideas that take you places

Ideas that take you places Ideas that take you places Ρόλος και δυνατότητες των Social Media στην σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία Δημητρακοπούλου Κατερίνα Ms. Ιούνιος 2018 Τι άλλαξε με τα Social Media; Αλλαγές Ο τρόπος που ο κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα