Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως:"

Transcript

1 Web-Marketing Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως: Έρευνα αγοράς ( καθορισµός αναγκών καταναλωτών, ανάλυση ανταγωνιστών ). Ανάπτυξη προϊόντων ( µέτρηση αντιδράσεων καταναλωτών για τα προϊόντα, λειτουργία επαναπληροφόρησης ). Εισαγωγή νέου προϊόντος, δοκιµή προϊόντος. διαφοροποίηση, αλλαγή προϊόντος ( βάσει ανατροφοδότησης πληροφοριών από τους καταναλωτές, customer feedback ). Σχεδιασµός προγράμματος marketing και διαφήµισης. Αναβάθμιση της εικόνας\image της επιχείρησης και του προϊόντος. Προσέλκυση της προσοχής, του ενδιαφέροντος και ανάπτυξη της αγοραστικής πρόθεσης του πελάτη µε την παρουσίαση των αναγκαίων πληροφοριών και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων για τα προϊόντα ( οι παραδοσιακές τεχνικές στην προβολή της επανάληψης και της πειθούς αντικαθίστανται στο Internet µε αυτές της προσέλκυσης και της ωφέλειας ). Υποστήριξη του πελάτη πριν την πώληση ( ενημέρωση µέσω του διαδικτύου ). Υποστήριξη µετά την πώληση ( επίλυση προβλημάτων, συνεχής παροχή υπηρεσιών σέρβις ) Πιο λεπτοµερής έκταση στις λειτουργίες του e-marketing: Έρευνα αγοράς: απευθείας ερωτηματολόγια και έρευνα διαθέσεων καταναλωτών µέσωτου διαδικτύου µε τη βοήθεια των πελατών, διαλογικότητα-interactivity, έγκαιρηενηµέρωση. Τµηµατοποίηση αγοράς: χρησιµοποιεί δεδοµένα τρέχουσας συµπεριφοράς καταναλωτών και διακρίνει βάσει στατιστικών µεθόδων το δυναµικό και την αξία του κάθε ατόµου. Πολιτική προϊόντων: Η ανάπτυξη των προϊόντων γίνεται βάσει των επιταγών του καταναλωτή, αµφίδροµη, αλληλεπιδραστική επικοινωνία για την εισαγωγή νέων προϊόντων και τηντροποποίηση παλαιών. Ανάπτυξη επιχειρήσεων έντασης πληροφοριών και δυνατότητα επιχειρηµατικής δραστηριότητας σε περισσότερους κλάδους ταυτόχρονα. Αυξηµένο ενδιαφέρον για προϊόντα έντασης πληροφοριών. Παρουσίαση χαρακτηριστικών προϊόντων στην ηλεκτρονική σελίδα της επιχείρησης. Υποστήριξη προϊόντων µετά την πώληση on-line (service hot-line). Πολιτική τιµών: υνατή η µείωση τιµών λόγω συµπίεσης του κόστους µεσαζόντων, ανάπτυξη διαφάνειας τιµών ανάµεσα στις διάφορες αγορές, διαµόρφωση των τιµών ανάλογα µε τις επιλογές σε στοιχεία του προϊόντος, σύµφωνα µε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του πελάτη. Οι αλλαγές τιµών και ειδικών προσφορών προβάλλονται µέσω του διαδικτύου µε οικονοµικό τρόπο ( εύκολες αλλαγές ). Πολιτική προβολής:

2 Αµφίδροµη επικοινωνία. Καθοδήγηση και επιλογή από τον χρήστη. Τεχνικές προσέλκυσης και ωφέλειας. Ανάπτυξη ελκυστικών ηλεκτρονικών σελίδων κα συνεχής ανανέωσή τους. Παρακολούθηση διαδροµών του χρήστη και προσέλκυση του ενδιαφέροντος του µε άµεσο τρόπο. Απόκτηση δείγµατος ή πληροφοριακού υλικού ( downloads, free downloads, demos ) υνατότητες µέτρησης της αποτελεσµατικότητας των µηνυµάτων. Η ευθύνη των σχέσεων µε τον πελάτη είναι στον υπεύθυνο του marketing ( relationship marketing). Πολιτική διανοµής: υνατότητα για ορισµένα προϊόντα ηλεκτρονικής διάθεσης προϊόντων. Ανάπτυξη εταιριών διανοµής φυσικής µεταφοράς παράδοσης προϊόντων που υποκαθιστούν τις λειτουργίες των µεσαζόντων σε θέµατα παράδοσης προϊόντων. Έλεγχος marketing: επικεντρώνεται στη διατήρηση πελατών, απόκτηση νέων πελατών, βάση δεδοµένων για την παρακολούθηση της αξίας του κάθε πελάτη. υναµικός έλεγχος. SEO (search engine optimization) Η απάντηση στην ερώτηση «Τι είναι το SEO» μπορεί να είναι αρκετά πολύπλοκη, έως πολύ απλή. Διαλέξαμε τη δεύτερη προσέγγιση και παρακάτω αναλύουμε με απλά λόγια τι είναι η βελτιστοποίηση ιστοσελίδων για μηχανές αναζήτησης και που χρησιμεύει. SEO (search engine optimization) είναι, η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας με σκοπό την κατάταξη της σε υψηλότερες θέσεις, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας μέσω μηχανών αναζήτησης. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος εύρεσης μια ιστοσελίδας είναι μέσω των μηχανών αναζήτησης (πχ. Google, Bing), χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά (keywords). Αυτές μπορεί να είναι το όνομα μιας εταιρείας (πχ Hiremycode), η κατηγορία υπηρεσιών (πχ κατασκευή ιστοσελίδων), κάποιο συγκεκριμένο προιόν κ.τ.λ. Τα αποτελέσματα που μας δίνουν οι μηχανές αναζήτησης ποικίλουν από μερικές χιλιάδες μέχρι πολλά εκατομμύρια ιστοσελίδες σχετικές με τη λέξη κλειδί που χρησιμοποιήσαμε κατά την αναζήτηση. Στην κορυφή των αποτελεσμάτων θα διαπιστώσετε ότι εμφανίζονται οι ιστοσελίδες που έχουν μεγαλύτερη συνάφεια ως προς τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί. Όπως είναι λογικό, το keyword κατασκευή ιστοσελίδων θα δώσει πολύ περισσότερα αποτελέσματα από το keyword κατασκευή ιστοσελίδων ΝΙΚΟΣ. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε σελίδες (ανά 10 αποτελέσματα) και ο χρήστης συνήθως διαβάζει την πρώτη, τη δεύτερη ή και την τρίτη σελίδα, επιλέγοντας να

3 επισκεφτεί την ιστοσελίδα μιας εταιρείας κατασκευής ιστοσελίδων που βρίσκεται σε κάποια από αυτές. Άρα η εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων που παρουσιάζεται μέσα στα 1-30 πρώτα αποτελέσματα δέχεται πολύ περισσότερους επισκέπτες από μία άλλη που παρουσιάζεται στις επόμενες θέσεις. Κατανοήστε την λειτουργία των μηχανών αναζήτησης και μάθετε τι είναι το SEO σε 3 λεπτά, παρακολουθώντας στα παρακάτω video: Κατά αρχήν, οι σελίδες για το Search Engine Optimization (SEO) αλλάζουν, ακολουθώντας τον αλγόριθμο της Google. Η Google εξελίσσει συνεχώς τον αλγόριθμό της, προσπαθώντας να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης. Οπότε είναι λογικό να ανανεώνω τις σελίδες για το search engine optimization, κάθε φορά που διαπιστώνεται μία σημαντική αλλαγή στον αλγόριθμο. Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, η Yahoo, κλπ, είναι εταιρίες οι οποίες το προϊόν που εμπορεύονται, είναι η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Τα ποιοτικά αποτελέσματα αναζήτησης φέρνουν επισκέπτες και οι επισκέπτες φέρνουν χρήματα. Αν χρησιμοποιώντας μια μηχανή αναζήτησης, δυσκολεύεστε να βρείτε αυτό ζητάτε, τότε πιθανότατα δεν θα την ξαναχρησιμοποιήσετε ή θα την χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά. Οπότε η ποιότητα των αποτελεσμάτων αναζήτησης είναι ζωτικής σημασίας για τις μηχανές αναζήτησης. Οι παλιοί σίγουρα θυμούνται την AltaVista, μία από τις μεγαλύτερες μηχανές αναζήτησης η οποία δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ποιοτική εξέλιξη των αποτελεσμάτων των άλλων μηχανών, με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκεται στα αζήτητα. Με λίγα λόγια, καλό είναι να επισκέπτεστε αυτές τις σελίδες τακτικά, ώστε να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του SEO. Επίσης, οι σελίδες αυτές είναι επικεντρωμένες στον αλγόριθμο της Google, αφού στην Ελλάδα το 80% των αναζητήσεων γίνονται μέσω της συγκεκριμένης μηχανής αναζήτησης. Σε αυτό το σημείο, θα επαναλάβω τις βασικές αρχές του search engine optimization (SEO), για να έχετε την γενική εικόνα και σε κείμενο. Καλό το video, όμως κατά την γνώμη μου τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γραπτό λόγο. Οι βασικές αρχές του Search Engine Optimization Το SEO χωρίζεται σε 2 κομμάτια: Α) Στο on page optimization, το οποίο περιλαμβάνει όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε μέσα στην ιστοσελίδα σας, για να βελτιώσετε την κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης και Β) Στο off page optimization, που περιλαμβάνει όλους τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Το on page optimization επηρεάζει την κατάταξη ενός website κατά 20% με 30%, ενώ το off page optimization κατά 70% με 80%. Το on page optimization Περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία, τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε αμέσως στην σελίδα σας, ώστε να είστε 100% καλυμμένοι στο on page SEO. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι:

4 Meta Tags (Title tag, description tag κλπ) Keyword density Internal link structure Συνολικός αριθμός λέξεων Permalinks και αρκετά ακόμα Αν όλα αυτά σας ακούγονται κινέζικα μην απογοητεύεστε, γιατί μπορεί σαν όροι να ακούγονται πολύπλοκοι, στην πράξη όμως είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν. Στην σελίδα on page optimization περιγράφονται αναλυτικά. Το off page optimization Επηρεάζει δραματικά την κατάταξη ενός website και περιλαμβάνει τα εξωτερικά links προς την ιστοσελίδα σας. Ας δούμε κατά αρχήν, τι είναι ένα εξωτερικό link. Το εξωτερικό link είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται σε ένα άλλο website και κατευθύνει στο δικό σας website. Αν ρίξετε μια ματιά 5 γραμμές πιο πάνω, θα δείτε ένα εσωτερικό link που κατευθύνει στην σελίδα για το on page optimization. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το link κατευθύνει μέσα στο website μου. Αν το link κατεύθυνε σε ένα άλλο website, τότε θα ήταν ένα εξωτερικό link, με anchor text το on page optimization. Το anchor text δίνει μια ένδειξη στην Google, για το τι μπορεί να περιλαμβάνει η σελίδα που κατευθύνει το link. Η Google βλέπει τα εξωτερικά links προς ένα website, σαν μία ψήφο εμπιστοσύνης. Όσο περισσότερες τέτοιες ψήφους συγκεντρώνει ένα website, τόσο ανεβαίνει στην κατάταξη. Επίσης όσο σημαντικότερο είναι το website από το οποίο προέρχεται το link, τόσο μεγαλύτερη η βαρύτητα του link. Δείτε το σαν μία σύσταση. Ακόμα και στον φυσικό κόσμο, όταν αυτός που κάνει την σύσταση θεωρείται σημαντικός και αναγνωρισμένος, τόσο μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει η σύσταση αυτή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στον ηλεκτρονικό κόσμο. Εν ολίγοις, αν θέλετε να δείτε το website σας νο1 θέση της κατάταξης και τις search engine optimization προσπάθειές σας να αποδίδουν, θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν μεγάλο αριθμό από ποιοτικά links προς το website σας, με anchor text την λέξηκλειδί που στοχεύετε. Social Media marketing Τί είναι η προώθηση κοινωνικών δικτύων (Social Media marketing). Το μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων ή αλλιώς Social media marketing αναφέρεται στη διαδικασία αύξησης της επισκεψιμότητας μίας ιστοσελίδας ή στην προώθηση ιστοσελίδας μέσω ιστοσελίδων κοινωνικών δικτύων. Ιστοσελίδες κοινωνικών δικτύων είναι για παράδειγμα το Facebook, Twitter, Pinterest, Google+, Foursquare και άλλα πολλά. Ένα πρόγραμμα ή πλάνο μάρκετινγκ κοινωνικών δικτύων (Social Media Marketing plan) συνήθως εστιάζει την προσοχή του στη δημιουργία περιεχομένου που προσελκύει την προσοχή των αναγνωστών ενώ παράλληλα τους ενθαρρύνει να το μοιραστούν χρησιμοποιώντας άλλα κοινωνικά δίκτυα στα οποία αυτοί συμμετέχουν. Με τον τρόπο αυτό το μήνυμα μίας εταιρίας μεταφέρεται από χρήστη σε χρήστη και διαδίδεται πιθανώς επειδή φαίνεται να προέρχεται από αξιόπιστες τρίτες πηγές και όχι από την ίδια την εταιρία. Έτσι σε αυτή η μορφή του μάρκετινγκ ένα μήνυμα

5 οδηγείται από στόμα στόμα (word-of-mouth), που σημαίνει έμμεσα ότι μία εταιρία κερδίζει φήμη στα κοινωνικά δίκτυα χωρίς απαραίτητα να πληρώνει για τη διαφήμιση της. Τί είναι ένα κοινωνικό δίκτυο (Social Media). Κοινωνικό δίκτυο ή Social Media είναι οποιαδήποτε πλατφόρμα που είναι εύκολα προσβάσιμα σε οποιονδήποτε χρήστη που έχει πρόσβαση στο internet. Εκτός από αυτό, τα κοινωνικά δίκτυα (social media) έχουν χρήσιμο ρόλο για τις επιχειρήσεις. Αυτό διότι βοηθούν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν εκστρατείες μάρκετινγκ με χαμηλό σχετικά κόστος. Τί είναι η διαφήμηση κοινωνικών δικτύων (Social Media advertising). Διαφήμιση κοινωνικών δικτύων ή αλλιώς Social network advertising είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μορφή online ή αλλιώς διαδικτυακής διαφήμισης. Το είδος αυτό διαφήμισης γίνεται με τη χρήση των κοινωνικών δικτύων (social media)! Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διαφήμισης κοινωνικών δικτύων (facebook, myspace, Friendster, Bebo, orkut και πολλοί άλλοι) είναι ότι οι διαφημιζόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών ενός κοινωνικού δικτύου και να δημιουργήσουν με τον τρόπο αυτό εκτρατείες στοχευμένων διαφημίσεων. Προώθηση κοινωνικών δικτύων (Social Media marketing) Μορφές διαφήμισης κοινωνικών δικτύων (Social Network Advertising). Υπάρχουν τρεις κύριες ταξινομήσεις της διαφήμισης στα κοινωνικά δίκτυα: 1. Άμεση διαφήμιση που βασίζεται στο δίκτυο των φίλων σας Αυτό μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική μορφή διαφήμισης αλλά από την άλλη προκαλεί κάποιες διαμάχες και αντιθέσεις. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσης διαφήμισης είναι στο Facebook. Με βάση μια πράξη που κάποιος φίλος σας πραγματοποίησε, μπορεί να δείτε ένα μήνυμα στις ειδήσεις σας που να λέιε «Ο Νίκος έχει μόλις αγοράσει ένα Iphone 5». Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό διότι οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν αποφάσεις να αγοράσουν κάτι ή να κάνουν κάτι στηριζόμενοι στο τί έχουν αγοράσει ή αντίστοιχα έχουν κάνει κάποια οικεία πρόσωπα τους ή φίλοι τους. Από την άλλη, υπάρχει μία μεγάλη διαμάχη γύρω από αυτό το είδος διαφήμισης διότι μπορεί να θεωρηθεί ως εκμετάλλευση των προσωπικών σχέσεων και να εγείρει ανησυχίες προστασία της ιδιωτικής ζωής. 2. Άμεση διαφήμιση που τοποθετείται στην ιστοσελίδα του κοινωνικού δικτύου που συμμετέχετε Αυτή είναι μια πιο παραδοσιακή μορφή διαφήμισης που είναι ελάχιστα αποτελεσματική. Ακριβώς όπως θα δείτε τις διαφημίσεις banner σε πολλές άλλες

6 ιστοσελίδες με τον ίδιο τρόπο θα δείτε διαφημίσεις σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης. Μπορείτε να δείτε για παράδειγμα ένα μπάννερ στα δεξιά του προφίλ σας στο Facebook. Υπάρχει ωστόσο η διαφορά ότι στο διαφημιστικό μπάννερ που εμφανίζεται σε μία σελίδα κοινωνικού δικτύου ο διαφημιζόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει και πάλι τα δημογραφικά στοιχεία των χρηστών του κοινωνικού δικτύου (στοχευμένη διαφήμιση). 3. Έμμεση διαφήμιση με τη δημιουργία σελίδων ή ομάδων Αυτό είναι μια νέα τεχνική κατά την οποία μια εταιρεία θα δημιουργήσει μια «σελίδα» ή «ομάδα» και διάφοροι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επιδιώκει να αποκτήσει οπαδούς ή συνδρομητές και στη συνέχεια μπορεί να οργανώσει ένα διαγωνισμό με ένα νέο προϊόν ή απλά να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά της. Αυτές οι ομάδες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όσο αφορά τον αριθμό των συνδρομητών και μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ. Marketing αξιοποιώντας το Facebook διαφήμιση στο Facebook Το Facebook χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αυτό το καθιστά μία ιδανική πλατφόρμα για το marketing του website σας. Το Facebook αποτελεί ένα σημαντικό και αποτελεσματικό μέσο προβολής.

7 facebook people Γιατί το Facebook είναι πολύ χρήσιμο στο internet marketing Καθημερινά εκατομμύρια χρήστες συνδέονται στο Facebook. Πολλοί από αυτούς είναι φανατικοί χρήστες. Το Facebook έχει εξελιχθεί από ένα σημείο συνάντησης και εύρεσης γνωστών και φίλων, σε μία πλατφόρμα προβολής και διαφήμισης. Δυνατό σημείο του Facebook για την προβολή ενός website, είναι η ύπαρξη και δυνατότητα της αξιοποίησης των δημογραφικών στοιχείων. Αυτή είναι μία μοναδική δυνατότητα που υπάρχει μόνο στο Facebook. Αξιοποιώντας τα δημογραφικά στοιχεία, μπορούμε να στοχεύσουμε στις συγκεκριμένες ομάδες υποψήφιων πελατών που μας ενδιαφέρουν. Π.χ. Γυναίκες, ηλικίας από ετών που μένουν κοντά στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η στόχευση, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που θέλουμε να επενδύσουμε στη διαφημιστική μας καμπάνια. Αν η επιχείρησή μας είναι στην Αθήνα, και δεν αφορά γυναίκες που είναι κάτω από 18 χρονών ή πάνω από 30 χρονών, τότε οι διαφημίσεις μας δε θα εμφανιστούν σε αυτές τις ομάδες. Θυμηθείτε ότι στο παράδειγμά μας στοχεύσουμε γυναίκες, ηλικίας από ετών που μένουν κοντά στη Θεσσαλονίκη. Πως μπορείτε να αξιοποιήσετε το Facebook για την προβολή του website σας Εμφάνιση διαφημίσεων στο Facebook Η προβολή διαφημίσεων του website σας στο Facebook είναι μία αποτελεσματική και οικονομική λύση. Στο Facebook οι διαφημίσεις εμφανίζονται μόνο στις ομάδες των οποίων τα δημογραφικά στοιχεία ταιριάζουν με το target group στο οποίο απευθύνεται η επιχείρησή σας. Μπορείτε να επιλέξετε το ημερήσιο κόστος της διαφήμισης και το κόστος ανά κλικ. Χρεώνεστε μόνο όταν κάποιος κάνει κλικ επάνω στη διαφήμιση και όχι επειδή τη βλέπει. Μπορείτε να δημιουργήσετε όσες διαφημίσεις θέλετε. Δίνονται αναλυτικά στατιστικά για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας.

8 facebook advertising facebook marketing Καμπάνιες marketing μέσω Facebook applications Φανταστείτε να μπορείτε να αυξήσετε τους υποψήφιους πελάτες σας, να ενημερώσετε για την επιχείρησή σας με ένανεύκολο και διασκεδαστικό τρόπο. Αυτός ο τρόπος είναι οι Facebook applications. Οι Facebook applications είναι ειδικές εφαρμογές που τρέχουν μέσω του Facebook και μετατρέπουν τη σελίδα σας στο Facebook, σε ενεργό εργαλείο marketing. Δείγματα τέτοιων εφαρμογών είναι: Καμπάνια Προσφορές (Deals) Παρουσιάστε στα μέλη του Facebook ειδικές προσφορές (deals) για προϊόντα ή υπηρεσίες που προσφέρετε. Οδηγήστε τους είτε στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα για να τις αγοράσουν, ή δώστε τους τη δυνατότητα να εκτυπώσουν ένα κουπόνι που μπορούν να εξαργυρώσουν στο φυσικό σας κατάστημα. Παράλληλα αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Εγγραφής

9 Σας επιτρέπει να συγκεντρώνετε όποια στοιχεία εσείς θέλετε από τους ενδιαφερόμενους. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Σύστασης (από στόμα σε στόμα) Καλέστε τους φίλους της σελίδας σας να τη διαδώσουν στους φίλους τους, με αντάλλαγμα να μπορέσουν να δουν κάποια προσοφορά ή ενημέρωση. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Αποκλειστικής Προσφοράς Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να μπορέσουν να δουν την προσφορά σας. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Συλλογής Γνώμης Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους και να αξιολογήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Κουίζ Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να απαντήσουν σε κάποια ερώτηση ή να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Επιλογής Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να κάνουν Like ώστε να επιλέξουν ποιο από δύο προϊόντα, υπηρεσίες ή ότι άλλο θέλετε, προτιμούν. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Διαγωνισμός Φωτογραφίας Στήστε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας. Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να ανεβάσουν φωτογραφίες και να αξιολογηθούν από άλλους χρήστες. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. Καμπάνια Διαγωνισμός Λεζάντας Ζητήστε από τα μέλη του Facebook να γράψουν τη δική τους λεζάντα/σχόλιο για μία φωτογραφία. Αυξάνετε τα Like της σελίδας σας και τους υποψήφιους πελάτες που θα ενημερώνετε στο μέλλον. 27 είδη αναρτήσεων για να βελτιώσετε τη στρατηγική του marketing στο facebook Στις μέρες μας είναι πολύ σπάνιο να συναντήσουμε επιχείρηση που να μην έχει παρουσία στo facebook. Είναι όμως αρκετά λιγότερες εκείνες που γνωρίζουν πώς να τρέχουν μια facebook page με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό τους να την επισκέπτεται ξανά και ξανά, να αλληλεπιδρά, να την προωθεί σε φίλους και γνωστούς και να λειτουργεί ως υποστηρικτικό εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι της

10 επιχείρησης είτε αυτοί μεταφράζονται σε πωλήσεις είτε είναι καθαρά βελτίωσης του brand. Ποιος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση της στρατηγικής σας: Το περιεχόμενο. Οι αναρτήσεις σας στο facebook είναι αυτές που θα οδηγήσουν σε αυξήση των like και των σχολίων, θα διευκολύνουν τα shares και κατ επέκταση τις πωλήσεις. Ας δούμε λοιπόν, 27 διαφορετικά είδη αναρτήσεων που μπορείτε να κάνετε για να πετύχετε τα παραπάνω. 1. Νέα της επιχείρησής σας. 2. Νέα από την επικαιρότητα που αφορούν το ακροατήριό σας. 3. Εκπαιδευτικό περιεχόμενο που εσείς δημιουργείτε, για παράδειγμα κάποιες συμβουλές ή άρθρα που έχετε γράψει για την ιστοσελίδα ή το blog σας ή έχουν φιλοξενηθεί σε τρίτα και αφορούν στους πελάτες σας. 4. Εκπαιδευτικό υλικό που έχουν δημοσιεύσει άλλοι. 5. Ξεκινήστε μια συζήτηση με το κοινό σας και διαβάστε τι έχουν να πουν. 6. Περιεχόμενο που θα τους κινητοποιήσει και θα τους δώσει έμπνευση π.χ. ρητά, αποφθέγματα κ.λπ. 7. Ένα διαγωνισμό. 8. Επιτυχίες πελατών σας. 9. Αλλαγές στην επιχείρησή σας π.χ. πρόσληψη ενός νέου ανθρώπου. 10. Διάφορα επιτεύγματα ή βραβεύσεις είτε είναι δικές σας είτε του προσωπικού σας. 11. Προσφορές των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας. 12. Κάντε μια σύντομη έρευνα. Ρωτήστε το κοινό σας και μάθετε από αυτό. 13. Πληροφορήστε το στα πλαίσια της εξυπηρέτησης πελατών. 14. Ανακοινώστε ιστορίες και περιστατικά πετυχημένων ανθρώπων που θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. 15. Αναρτήσεις που προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σας π.χ. ένα άρθρο που επεξηγεί γιατί να διαλέξουν το Χ προϊόν. 16. E-books ή έρευνες που έχετε δημιουργήσει εσείς ή από κάποιον άλλο που πιστεύετε ότι θα φανούν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. 17. Case studies από εταιρείες ή ανθρώπους που έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα/υπηρεσίες σας. 18. Λίστες ή οδηγούς με χρήσιμες πληροφορίες που θα τους δώσουν την λύση σε ένα πρόβλημα. 19. Φωτογραφίες του προσωπικού σας ή της εταιρείας σας. Μη φοβάστε να τσαλακώσετε την εικόνα σας. 20. Φωτογραφίες πελατών σας που χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας. (ή δικές σας με πελάτες σας). 21. Κάποιες αστείες ιστορίες που θα διασκεδάσουν το ακροατήριό σας. 22. Βίντεο. 23. Infographics. 24. Παρουσιάσεις (slideshows). 25. Χρήσιμες πληροφορίες που ενημερώνουν το κοινό σας για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. 26. Συνεντεύξεις. 27. Podcasts.

11 Η επιτυχία της επιχείρησής σας στο facebook προϋποθέτει, επίσης, το σχεδιασμό ενός στρατηγικού πλάνου βάσει του οποίου πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής: α) ποιους θέλετε να προσεγγίσετε β) πώς θα το κάνετε και γ) τους στόχους με τους οποίους θα παρακολουθείτε, θα αξιολογείτε και θα διορθώνετε τη στρατηγική σας όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com 1 Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com 2. Δημιουργία ιστολογίου Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση 3. Εγγραφή Εισάγουμε τη διεύθυνση και τον κωδικό. Συνίσταται η δημιουργία λογαριασμού Gmail (στην περίπτωση αυτή αγνοούμε το βήμα αυτό). 4. Είσοδος Είσοδος με το Gmail και το password. Επιλέγουμε Remember me on this computer μόνο αν εργαζόμαστε στο δικό μας υπολογιστή. 5. Ονοματοδοσία ιστολογίου Δίνουμε ένα τίτλο για το ιστολόγιο μας.δίνουμε τη διεύθυνση URL του ιστολογίου μαςη μορφή θα είναι ΧΧΧΧΧ.blogspot.comΘα πρέπει αυτή να είναι μοναδική, συνεπώς θα πρέπει να ελέγξουμε αν είναι διαθέσιμηη επιλογή advanced setup έχει νόημα μόνο αν έχουμε αγοράσει χώρο και domain (πχ 6. Επιλογή προτύπου φυσικού σχεδιασμού Μπορούμε να επιλέξουμε ένα πρότυπο εμφάνισης του ιστολογίου μας (η επιλογή αυτή μπορεί να αλλάξει αργότερα). 7. Δημιουργία Η διαδικασία δημιουργίας του ιστολογίου έχει ολοκληρωθεί.ακολούθως μπορούμε να αναρτήσουμε άρθρα και να τροποποιήσουμε τη μορφή του ιστολογίου. 8. Νέα ανάρτηση Η επιλογή νέα ανάρτηση επιτρέπει τη δημιουργία νέου άρθρουεπιτρέπεται η επεξεργασία κειμένου με εργαλεία μορφοποίησης αντίστοιχα του word.μπορούμε να δημιουργήσουμε υπερσύνδεσμοεπιλέγοντας κάποιο κείμενοεπιλέγοντας «Σύνδεσμος» και εισάγοντας το urlστο οποίο θα οδηγεί. 9. Εισαγωγή εικόνας Επιλέγοντας εισαγωγή εικόνας έχουμε τη δυνατότηταμεταφόρτωσης (μπορούμε να επιλέξουμε 1 ή περισσότερες εικόνες από τον υπολογιστή μας)άλλης εικόνας που έχει μεταφορτωθεί/χρησιμοποιείται στο ιστολόγιοαπό τα λευκώματα Ιστού Picasa (υπηρεσία μεταφόρτωσης εικόνων στο Διαδίκτυο της Google)Από μια διεύθυνση URL (με αντιγραφή επικόλληση της διεύθυνσης της εικόνας) 10. Εισαγωγή video Μπορούμε να εισάγουμε video είτε μεταφορτώνοντας video που έχουμε αποθηκεύσει τοπικά, είτε από το Youtube. Στη 2η περίπτωση υπάρχουν 2 επιλογέςμε αναζήτηση του τίτλου του video και την επιλογή του από το σχετικό διάλογοδιαφορετικά, στην υπηρεσία του youtube αφού βρούμε το video που μας ενδιαφέρει, επιλέγουμε «αποστολή» και ακολούθως «ενσωμάτωση». Αντιγράφουμε τον κώδικα που εμφανίζεται στην ανάρτησή μας, έχοντας επιλέξει πρώτα «Επεξεργασία HTML» 11. Επιλογές ανάρτησης Επιλογές ανάρτησης: με τη σχετική επιλογή (κάτω αριστερά) εμφανίζονται επιλογές σχετικά με τη δυνατότητα ανάρτησης σχολίων (για τη συγκεκριμένη ανάρτηση)και τη δυνατότητα προγραμματισμού ανάρτησης (πχ εμφάνιση απαντήσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία) 12. Επεξεργασία αναρτήσεων Με την επιλογή «επεξεργασία αναρτήσεων» ο

12 χρήστης μπορεί να επισκοπήσει όλες τις αναρτήσεις, να τις επεξεργαστεί, τροποποιήσει να τις διαγράψει κλπη επεξεργασία σελίδων επιτρέπει την ανάρτηση σελίδων σε σταθερή θέση (ανεξαρτήτως των βασικών αναρτήσεων) με στοιχεία όπως βιογραφικό κλπ 13. Καρτέλες Στο πάνω μέρος, εκτός της ανάρτησης, υπάρχουν και οι καρτέλες:σχόλια, όπου ο χρήστης μπορεί να δει συνολικά τα σχόλια, να τα διαγράψει κλπ Ρυθμίσεις, όπου ομαδοποιούνται όλες οι ρυθμίσεις του ιστολογίουσχεδίαση, όπου επιτρέπεται η διαμόρφωση του φυσικού σχεδιασμού του ιστολογίου Αύξηση κερδών (όπου ο χρήστης μπορεί να εγγραφεί στην υπηρεσία adsense)στατιστικές, για την επισκόπηση της επισκεψιμότητας του δικτυακού τόπου Προβολή ιστολογίου, εμφανίζει το ιστολόγιο στην τρέχουσα μορφή 14. Ρυθμίσεις Στην καρτέλα ρυθμίσεων ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει τη λειτουργία του ιστολογίου.σημαντικά σημείακαρτέλα «βασικό» επιλέγουμε «ενημερωμένο πρόγραμμα επεξεργασία» (2η επιλογή από το τέλος)καρτέλα «διαμόρφωση»επιλέγουμε πόσες αναρτήσεις θα εμφανίζονται ανά σελίδα (προκαθορισμένο 7). Θα πρέπει να ρυθμίσουμε και τη ζώνη ώρας του ιστολογίου.καρτέλα «σχόλια» εμφάνιση/απόκρυψη σχολίων, ενημέρωση για νέο σχόλιο.καρτέλα «ηλ. Ταχυδρομείο και κινητά». Μπορούμε να επιλέξουμε ειδική απεικόνιση σε περίπτωση πρόσβασης από κινητό και τη δυνατότητα ανάρτησης με αποστολή μηνύματος (της μορφής 15. Άδειες Στη συγκεκριμένη υπο-καρτέλα, ο δημιουργός του ιστολογίου μπορεί να ορίσει ποιος θα έχει δικαίωμα για νέες αναρτήσεις, σχόλια, και να έχει πρόσβαση στην ανάγνωση του ιστολογίου. 16. Σχεδίαση Στην επιλογή σχεδίαση ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τα αντικείμενα που συνθέτουν το ιστολόγιο του.επιτρέπεται προσθήκη και διαγραφή αντικειμένωνπολλές από τις ρυθμίσεις εμφανίζονται και εδώ στην αντίστοιχη καρτέλαπχ στις αναρτήσεις ιστολογίου ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τον αριθμό των αναρτήσεων ανά σελίδα, τη σειρά εμφάνισης κλπ 17. Προσθήκη gadget Με την επιλογή «προσθήκη gadget» ο χρήστης μπορεί να επισκοπήσει μια σειρά από αντικείμενα.για παράδειγμα μπορεί να προσθέσει αντικείμενο που εμφανίζει τα στατιστικά του ιστολογίου, των δημοφιλών αναρτήσεων, την εμφάνιση σελίδων που έχει δημιουργήσει ο χρήστης, ερωτηματολογίων κλπ 18. Σχεδιαστής προτύπων Με την επιλογή «σχεδιαστής προτύπων» ο χρήστης μπορεί να τροποποιήσει τη διάταξη των αντικειμένων (πχ κείμενο αριστερά, μενού επιλογών δεξιά κλπ)στο πάνω μέρος παρουσιάζονται οι επιλογές, στο κάτω μέρος η ιστοσελίδα όπως εμφανίζεται μέχρι εκείνη τη στιγμή 19. Στατιστικά Στη καρτέλα «στατιστικά» παρουσιάζονται ο αριθμός των προβολών ανά σελίδα και ανάρτηση καθώς και χάρτης της επισκεψιμότητας. Το del.icio.us είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για social bookmarking. Δημιουργήθηκε από τον Joshua Schachter στα τέλη του 2003 και χρησιμοποιείται από 3 εκατομμύρια χρήστες που ολοένα αυξάνονται (αξιοσημείωτο είναι επιπλέον το γεγονός ότι διαθέτει περισσότερα από 100 εκατομμύρια bookmarked URLs).Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα, το οποίο βοηθά στην αρχειοθέτηση,

13 αποθήκευση, διαμοιρασμό και οργάνωση των επιλεγμένων ιστοσελίδων και πηγών πληροφόρησης. Διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο είναι αρκετά εύχρηστο και κατανοητό, συμβάλλοντας στην κατηγοριοποίηση των ιστοσελίδων με την προσθήκη ετικετών, και στην ευκολότερη πρόσβαση στην επιθυμητή πληροφορία. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι ότι παρέχει πρόσβαση σε φιλτραρισμένη πληροφορία, αποφεύγοντας έτσι «άχρηστη» πληροφορία. Επιπλέον συμβάλλει στη δημιουργία ενόςκοινού δικτύου μεταξύ επιστημόνων με κοινούς ερευνητικούς στόχους και συνεπώς προωθεί την επικοινωνία και την συνεργατική επεξεργασία.υπάρχει μεγάλη γκάμα δυνατοτήτων για αναζήτηση στο σύστημα:για να δει κάποιος τα tagged bookmark, αναζητώντας με μια συγκεκριμένη λέξη-κλειδί, πληκτρολογεί: Και αν επιθυμεί να αναζητήσει με 2 ή περισσότερες λέξεις-κλειδιά, πληκτρολογεί Έτσι, για παράδειγμα, αν αναζητά σελίδες και πηγές σχετικές με οντολογίες, πληκτρολογεί: αν επιθυμεί να συνδυάσει 2 όρους, για παράδειγμα, οντολογίες και μεταδεδομένα, πληκτρολογεί:http://del.icio.us/tag/ontologies+metadataστην περίτωση δε που τον ενδιαφέρουν οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες, θα πρέπει να πληκτρολογήσει:http://del.icio.us/rss/popular/tagnameέτσι, για παράδειγμα, οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για οντολογίες, είναι δυνατόν να αναζητηθούν στην ακόλουθη διεύθυνση:http://del.icio.us/popular/ontologiesαυτό που θα πρέπει κυρίως να τονιστεί είναι ότι το del.icio.us χρησιμοποιεί ένα μη ιεραρχικό σύστημα κατηγοριοποίησης λέξεων-κλειδιών, κατά το οποίο οι χρήστες μπορούν να εισάγουν ετικέτες στις επιλεγμένες πηγές τους μέσα από ένα μεγάλο σύνολο επιλεγμένων όρων (βλ. επίσης και folksonomies, στα οποία θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο.)τέλος, πολλά είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλλουν θα λέγαμε στο να θεωρείται ένα από τα κυρίαρχα συστήματα. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τα εξής: το απλό περιβάλλον διεπαφής με το χρήστη, τα RSS feeds για διάχυση στον ιστό κλπ. Οτιδήποτε ποστάρεται στο del.icio.us είναι θεατό και διαθέσιμο δημοσίως, αν και υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος να αποθηκεύσει ιδιωτικά τα bookmarks που τον ενδιαφέρουν. FACEBOOK PAGE Εισαγωγή Για την δημιουργία μιας σελίδας στο Facebook χρειαζόμαστε τα εξής: 1. Έναν ατομικό λογαριασμό στο Facebook που θα χειρίζεται τη σελίδα. (administrator της σελίδας) 2. Την εφαρμογή που θα μας δώσει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε τη σελίδα. (ads and pages) 3. Ρύθμισεις της σελίδας. 4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML. Ποιές είναι οι προαπαιτούμενες γνώσεις για να μπορέσει κάποιος να φτιάξει μια σελίδα?

14 Να έχετε ήδη φτιάξει έστω και μια φορά έναν Facebook λογαριασμό. 1. Ατομικός λογαριασμός στο Facebook Αυτό είναι εύκολο!! (Πρώτο λάθος) O λογαριασμός που θα χειρίζεται την σελίδα δεν είναι απαραίτητα ο προσωπικός μας. Δηλ. του ατόμου που έχει αναλάβει να φτιάξει τη σελίδα. Μπορεί να χρειάζεται να ανοίξουμε καινούριο λογαριασμό στο όνομα του ενδιαφερόμενου. Οπότε πρώτα πρέπει να ξέρουμε από ποιό λογαριασμό θα ανοιχτεί η σελίδα. Η με πιο απλά λόγια, ποιός θα είναι o administrator της σελίδας. Αν ο λογιαριασμός δεν είναι ο δικός μας, τότε ρωτάμε αν ο λογαριασμός από τον οποίο θέλουμε να φτιάξουμε τη σελίδα υπάρχει ήδη. Αν υπάρχει φροντίζουμε να πάρουμε τα στοιχεία εισόδου. 2. H εφαρμογή Ads and Pages Κάνουμε login στο λογιαριασμό που έχουμε αποφασίσει να είναι administrator της σελίδας. Πού πάω για να φτιάξω την Facebook σελίδα μου? Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κουμπάκι γι αυτό, μην ψάχνετε! Στο πεδίο search του Facebook πάνω, γράφουμε Ads and Pages και επιλέγουμε το αποτέλεσμα. Στο περιβάλλον της εφαρμογής επιλέγουμε το tab Pages και πατάμε το κουμπί Create a Page. Στο Official Page της επόμενης σελίδας πρέπει να ορίσουμε το είδος της σελίδας ( Create a Page for a: ) και το όνομά της ( Page name ). Αν βάλετε όνομα σελίδας test page αυτό θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας και θα είναι το βασικό στοιχείο της και για τις αναζητήσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το όνομα μιας σελίδας δεν αλλάζει μετά, οπότε καλύτερα να αποφασίσετε το σωστό όνομα σε αυτό το βήμα. Αν πραγματικά πρέπει να το αλλάξετε θα πρέπει να δημιουργήσετε νέα σελίδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντιγράψετε τα tabs που είχατε δημιουργήσει από την παλία σας σελίδα στην καινούρια. Αποδεχόμαστε ότι έχουμε την άδεια για τη σελίδα και πατάμε το κουμπί Create Official Page. Η σελίδα μας έχει πλέον δημιουργηθεί. 3. Ρύθμισεις της σελίδας Επιστρέφοντας στο προφίλ από το οποίο δημιουργήσατε τη σελίδα, στην λίστα με τις εφαρμογές που έχουν προστεθεί αριστερά, θα έχει προστεθεί και η Ads and Pages. Κάντε κλικ στο link για να βρεθείτε στο περιβάλλον ρυθμίσεων της σελίδας σας. Δεν θα εξηγήσουμε σε αυτόν τον οδηγό κάθε μια από τις επιλογές ρυθμίσεων. Θα δούμε σε γενικές γραμμές τις πολύ βασικές ρυθμίσεις και τι μπορούμε να κάνουμε από αυτό το διαχειριστικό. Στην επιλογή των Settings ξεκινώντας δηλώνουμε στο πεδίο Country Restrictions χωρίς να είναι υποχρεωτικό την χώρα με την οποία συνδέετε η σελίδα μας. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δηλώσουμε εδώ κάποια χώρα, τότε η σελίδα σας θα είναι ορατή μόνο για τους χρήστες που προέρχονται από την χώρα αυτή. Αν αφαιθεί κενό τότε όλοι οι χρήστες του facebook θα μπορούν να βλέπουν τη σελίδα αυτή. Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το πεδίο Age Restrictions Πολύ σημαντικό είναι το πεδίο Published Από εδώ ορίζουμε αν το περιεχόμενο, δηλ. η σελίδα μας, θα είναι διαθέσιμη στους χρήστες για να τη δουν. Αν για κάποιο λόγο η σελίδα σας δεν θέλετε να είναι ορατή

15 στο κοινό, απλά επιλέξτε το Unpublished. Πατήστε Save Changes για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές που κάνατε. Τα κουτιά που εμφανίζονται στη σελίδα από το Applications και κάτω, αφορούν τις εφαρμογές τις οποίες είτε είναι προεγκατεστημένες είτε μπορούμε να προσθέσουμε αργότερα στη σελίδα μας. Για ποιό λόγο χρειάζομαστε να προσθέσουμε εφαρμογές σε μια σελίδα? Είναι υποχρεωτικό? Αν θέλουμε να προσθέσουμε περισσότερη λειτουργικότητα στην σελίδα μας, χρειάζετε να προσθέσουμε κάποιες εφαρμογές. Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Ανάλογα με το τι χρειάζεται να δείχνουμε στη σελίδα κάθε φορά. Τί είναι μια facebook εφαρμογή? Πώς μπορώ να την προσθέσω στη σελίδα μου? Μπορώ να βάλω όποια εφαρμογή θέλω? Ένα παράδειγμα? Μπορούμε σε γενικές γραμμές να θεωρούμε τις facebook εφαρμογές μικρά προγράμματα που τρέχουν εντός του facebook με σκοπό την ενημέρωση, τη διασκέδαση κα. Στην κεντρική σελίδα μιας εφαρμογής, αριστερά στη λίστα επιλογών κάντε κλικ στην επιλογή Add to my Page επιλέξτε από το νέο μενού επιλογών τη σελίδα που έχετε φτιάξει και πατήστε το κουμπί Add to Page ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες δεν έχουν την επιλογή Add to my Page. Αυτό εξαρτάται από τον developer μιας εφαρμογής. Σαν παράδειγμα μπορούμε να δούμε την εφαρμογή Static FBML στο επόμενο βήμα. 4. Δημιουργία νέων tabs στη σελίδα μας με τη βοήθεια της εφαρμογής Static FBML Τα tabs μιας Facebook σελίδας είναι σαν τα γνωστά tabs μιας οποιαδήποτε σελίδας. Ενότητες με συγκεκριμένο περιεχόμενο και λειτουργία. Το πρώτο από τα default tabs για όλες τις σελίδες είναι το tab Wall. Σκοπός του είναι να προβάλλει νέα και σχόλια σχετικά με το θέμα της σελίδας. FBML σημαίνει Facebook Markup Language και είναι το αντίστοιχο της HTML για το περιβάλλον του Facebook. Περιέχει δικά της στοιχεία για την εμφάνιση του περιεχομένου μιας Facebook σελίδα με καλύτερο τρόπο. Η HTML δεν είναι αρκετή για να φτιαχτεί μια σελίδα στο Facebook? Αυτό εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της σελίδας αυτής. Υπάρχουν πράγματα που με απλή HTML δεν μπορούν να γίνουν στο Facebook. Για παράδειγμα δεν μπορώ να ανεβάσω flash αν δεν χρησιμοποιήσω FBML. Κι αύτο γιατί η συμπεριφορά ενός flash object διαφέρει από του flash object που παίζει στις HTML σελίδες. Για περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορείτε να κάνετε με την FBML δείτε εδώ: Γιατί χρειάζομαι την εφαρμογή Static FBML? Πώς θα την βάλω στη σελίδα μου? Όταν δημιουργούμε για πρώτη φορά μια σελίδα, εκείνη ξεκινά με τα default tabs. Αυτά είναι τα Wall, Info, Photos, Discussions κ.α. Για να προσθέσουμε tabs με δικό μας (custom) περιεχόμενο στη σελίδα, θα πρέπει να προσθέσουμε σε αυτή, την συγκεκριμένη εφαρμογή. Κάνοντας αναζήτηση στην κεντρική του Facebook για Static FBML, σαν πρώτο αποτέλεσμα παίρνουμε την εφαρμογή που μας ενδιαφέρει. Για να γλιτώσετε την αναζήτηση μπορείτε να βρείτε link κατευθείαν στη εφαρμογή

16 μέσα από το edit panel της σελίδας σας. Κλικάρουμε και στη συνέχεια επιλέγουμε Add to my Page επιλέγοντας τη σωστή σελίδα από τη λίστα επιλογών. Μετά την προσθήκη της εφαρμογής θα προσέξετε ότι στο edit panel της σελίδας σας έχει προστεθεί το box με τίτλο FBML FBML Κάνουμε Edit και στην επόμενη οθόνη, συμπληρώνουμε τον τίτλο που θέλουμε να έχει το tab, το περιεχόμενο του στο πεδίο FBML και πατάμε Save Changes. Επιστρέφοντας στη σελίδα μας (όχι στο edit panel), θα δούμε ότι έχει προστεθεί στη λίστα με τα tabs, το tab με τίτλο FBML. Το επιλέγουμε για να εμφανιστεί στα βασικά της σελίδας. Εκτός της λίστας επιλογής. Σε τι ακριβώς διαφέρουν οι Σελίδες από τις Ομάδες; Τι από τα δύο πρέπει να δημιουργήσω; == Να δημιουργήσω «Σελίδα» στο Facebook ή «Ομάδα» στο Facebook; Έχετε επιχείρηση και δεν ξέρετε αν πρέπει να δημιουργήσετε Σελίδα ή Ομάδα στο facebook; Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε φως στις διαφορές μεταξύ σελίδων και ομάδων, στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν αυτές στην πράξη τόσο για τους χρήστες όσο και για την επιχείρηση. Πώς ορίζει το ίδιο το Facebook τις Σελίδες και πώς τις Ομάδες; Οι Σελίδες επιτρέπουν στα προφίλ, τις άλλες Σελίδες και τις Ομάδες τη δημοσίευση πληροφοριών ενώ οι Ομάδες απευθύνονται μόνο σε άτομα που έχουν δημιουργήσει προφίλ και τα βοηθούν να συνδέονται μεταξύ τους, να μοιράζονται περιεχόμενο με κοινή θεματολογία, ακόμα και να συνεργάζονται πάνω σε ένα ορισμένο θέμα. Επομένως στις Σελίδες ένας (η επιχείρηση) δημοσιεύει για να δουν πολλοί. Η επιχείρηση «τρέχει» τη Σελίδα κάνει τις αναρτήσεις και όσοι έχουν κάνει like ανταποκρίνονται. Επομένως πρόκειται για μία μονόπλευρη επικοινωνία σε ό,τι αφορά τον πομπό του μηνύματος. Ακόμα και όταν μία ανάρτηση πυροδοτεί συζήτηση μεταξύ των likers η συζήτηση αυτή θα είναι πάντα γύρω από την ανάρτηση που έκανε η ίδια η επιχείρηση. Στην περίπτωση βέβαια που η επιχείρηση έχει ρυθμίσει τη Σελίδα της να δέχεται δημοσιεύσεις και από τρίτους τότε μπορεί και ένας χρήστης να κάνει μία ανάρτηση στο χρονολόγιο της Σελίδας της επιχείρησης. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, αυτή την ανάρτηση θα τη δει μόνο η επιχείρηση και όσοι επισκεφθούν τη Σελίδα. Δε θα εμφανιστεί στις ενημερώσεις των likers εκτός και αν η επιχείρηση επιλέξει να διαμοιραστεί (να κάνει share) την ανάρτηση. Τις αναρτήσεις που κάνει η ίδια η επιχείρηση τις βλέπει στις ενημερώσεις του ένα μόνο ποσοστό που ορίζει με αλγόριθμό το Facebook. Στην περίπτωση ωστόσο που οι likers που είδαν την ανάρτηση αφήσουν κάποιο σχόλιο τότε την ανάρτηση θα τη δουν ακόμα και φίλοι τους που δεν είναι likers της Σελίδας. Αντίθετα στην περίπτωση των Ομάδων η επικοινωνία είναι αμφίπλευρη σε ό,τι αφορά τον πομπό του μηνύματος, καθώς όλα τα μέλη μπορούν να αναρτήσουν στην Ομάδα (εφόσον οι ρυθμίσεις απορρήτου της Ομάδας το επιτρέπουν). Σε ό,τι αφορά τον δέκτη των μηνυμάτων η ανάρτηση θα εμφανιστεί στο 100% των μελών της ομάδας (και όχι με ποσοστό βάσει αλγορίθμου) ενώ την ανάρτηση θα δουν και κάποιοι φίλοι των μελών εφόσον τα μέλη τη σχολιάσουν και η Ομάδα είναι ανοιχτή.

17 Πάντως η Ομάδα έχει κύριο σκοπό τη συνεργασία πάνω σε ένα συγκεκριμένο, κοινό για τα μέλη της, θέμα και για αυτό όλα τα μέλη της είναι ίσα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία περιεχομένου και την πρωτοβουλία για έναρξη συζητήσεων. Θα διαπιστώσατε ήδη μόνοι σας τις βασικές διαφορές μεταξύ των Σελίδων και των Ομάδων όμως παρακάτω κάνουμε αναφορά στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεν και των δε. Πλεονεκτήματα των Σελίδων Με μία Σελίδα στο Facebook η επιχείρηση έχει πρόσβαση σε μία ολόκληρη σειρά από βελτιωμένα χαρακτηριστικά και εφαρμογές, ενώ το αντίστοιχο δεν ισχύει για τις Ομάδες. Συγκεκριμένα: Προώθηση Μόνο οι Σελίδες δίνουν τη δυνατότητα να προωθήσει η επιχείρηση το περιεχόμενό της σε ένα ευρύτερο κοινό, προωθώντας τις αναρτήσεις της και κάνοντας διαφημίσεις. Αν η επιχείρηση επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερους likers ή να προωθήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο ή να κάνει προσφορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε χρειάζεται οπωσδήποτε Σελίδα. Στατιστικά (Analytics) Τα στατιστικά που παρέχονται εντελώς δωρεάν από το ίδιο το Facebook στη σελίδα δίνουν στην επιχείρηση μία σειρά πολύ χρήσιμες πληροφορίες όπως ποιοι είναι οι likers (που ζουν, τι ηλικία έχουν, τι φύλο και πότε είναι συνδεδεμένοι στο Facebook) και ποιες αναρτήσεις είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Επίσης η επιχείρηση μπορεί να συγκρίνει την απόδοσή της με μιας άλλης ανταγωνίστριας χωρίς η ανταγωνίστρια να το γνωρίζει. Επομένως αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα των Σελίδων. Ορατότητα (Visibility) Ο διαχειριστής της Σελίδας που αναρτεί ως σελίδα σε κάποια άλλη σελίδα δημιουργεί ένα ωραίο link επιστροφής στη σελίδα. Όταν likers της σελίδας σχολιάσουν μια ανάρτηση τότε αυτή θα φανεί και στις ενημερώσεις κάποιων φίλων των εν λόγω likers. Ενημερώσεις (NewsFeed) Όταν ο διαχειριστής της σελίδας κάνει like σε μια άλλη σελίδα, τότε το περιεχόμενο αυτής της άλλης σελίδας θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις της δικής του σελίδας. Αυτό διευκολύνει στη συγκέντρωση περιεχομένου από σελίδες συμπληρωματικές με τη δική του, όπως σελίδες συνεργατών και προμηθευτών, π.χ. φωτογραφήσεις γάμων ή ανθοπωλεία αν ο διαχειριστής προωθεί χώρο γαμήλιων δεξιώσεων. Αυτή η δυνατότητα όχι μόνο βοηθά την επιχείρηση να είναι σε επαφή με τις άλλες επιχειρήσεις αλλά και προσφέρει μία καλή πηγή πληροφόρησης χρήσιμης και για τους likers της ίδιας της σελίδας. Μειονεκτήματα Σελίδων Κοινότητα και Δέσμευση (engagement) Για τις περισσότερες επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι δύσκολο να δημιουργήσουν στη σελίδα ένα πνεύμα πραγματικής κοινότητας όπου οι likers ενεργά συμμετέχουν, αμφισβητούν και εκτιμούν τη γνώμη των υπολοίπων likers. Αυτό παραμένει η μεγάλη πρόκληση για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έχουν

18 σελίδα. Ο Αλγόριθμος Το Facebook είναι πραγματικά φειδωλό όταν μοιράζει το περιεχόμενο μιας σελίδας στις ενημερώσεις των likers της, σε αντίθεση με τις Ομάδες όπου όλα τα μέλη βλέπουν όλες τις αναρτήσεις. Αυτό εξηγεί γιατί η δέσμευση (engagement) που προαναφέραμε είναι τόσο μεγάλη πρόκληση. Όσο μεγαλύτερη η δέσμευση των likers τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό αυτών που βλέπουν το περιεχόμενο της σελίδας. Πλεονεκτήματα Ομάδων Το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι ότι οι αναρτήσεις είναι ορατές όλες σε όλα τα μέλη και στους φίλους αυτών στην περίπτωση που τα μέλη σχολιάσουν μία ανάρτηση καθώς αυτή θα δημοσιευθεί και στις ενημερώσεις τους. Επιλογές Απορρήτου Μία ακόμη λειτουργία των Ομάδων αποκλειστικά είναι ότι μπορεί ο διαχειριστής της ομάδας να επιλέξει η Ομάδα να είναι κλειστή αντί για ανοιχτή. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να εγκρίνει κάθε νέο αίτημα για να γίνει κάποιος μέλος και οι συζητήσεις δεν είναι ορατές σε μη μέλη. Βέβαια, αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά αν το ζητούμενο είναι η ορατότητα και η δημοσιότητα. Είναι όμως θετικό όταν το θέμα της Ομάδας είναι ευαίσθητο και για αυτό τα μέλη δε θέλουν να φαίνεται τι συζητάνε δημόσια. Βέβαια, οι Ομάδες ωφελεί να είναι κλειστές όχι μόνο για να μη δημοσιοποιούνται απόρρητα θέματα αλλά και γιατί απλά μπορεί οι φίλοι των μελών να μη μοιράζονται το ενδιαφέρον και το πάθος αυτών για το συγκεκριμένο θέμα. Αν π.χ. το θέμα είναι οι ράτσες εξωτικών ψαριών και μέλη της εν λόγω ανοιχτής Ομάδας σχολιάζουν κάποιες από τις αναρτήσεις τότε αυτές θα εμφανίζονται και στις ενημερώσεις των φίλων τους που δεν είναι μέλη και ουδεμία επιθυμία έχουν να ενημερώνονται συνεχώς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Οι κλειστές Ομάδες επομένως προφυλάσσουν τα μη μέλη από το να λαμβάνουν περιεχόμενο που δεν τους ενδιαφέρει και αφορά. Μειονεκτήματα Ομάδων Το κύριο μειονέκτημα των ομάδων είναι η έλλειψη λειτουργιών που διευκολύνουν την προώθηση και διαφήμιση καθώς και η έλλειψη στατιστικών και ως εκ τούτου το βασικό μειονέκτημα είναι ότι δεν αποτελούν ένα μέσο ενίσχυσης των εσόδων της επιχείρησης. Επίσης, δε διαφαίνεται ότι στο μέλλον το Facebook θα δημιουργήσει αντίστοιχες χρήσιμες λειτουργίες εντός των Ομάδων ή θα προσπαθήσει να τις αναβαθμίσει. Θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούσε ακόμα και να τις καταργήσει αν οι Ομάδες δε συνέβαλαν στην αύξηση της συχνότητας που οι χρήστες εισέρχονται στο Facebook και του χρόνου που δαπανούν στην ιστοσελίδα του. Έτσι μπορεί οι Ομάδες να έχουν μέλλον αλλά οι χρησιμότητα και λειτουργία τους μάλλον θα παραμείνει στατική. Επομένως, σε ποια περίπτωση δημιουργώ Ομάδα στο Facebook; Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση στο ερώτημα αυτό. Σίγουρα η απάντηση εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης αλλά και τους στόχους της. Σε γενικές γραμμές, αν η στρατηγική της επιχείρησης είναι αυστηρά εμπορική άμεση πώληση, προσφορές, γρήγορη διείσδυση σε συγκεκριμένο κοινό-στόχο τότε η Σελίδα είναι η σωστή απάντηση.

19 Από την άλλη πλευρά, αν το προϊόν ή η υπηρεσία μπορεί να επωφεληθεί από μία λιγότερο επιθετική προσέγγιση ή αν αφορά σε ευαίσθητο θέμα ή σε θέμα που απασχολεί μικρή μερίδα ανθρώπων μόνο, ίσως τότε η Ομάδα να ήταν περισσότερο αποτελεσματική. Αν για παράδειγμα η επιχείρηση πουλά εξοπλισμό για την ευκινησία, την ευελιξία, την ευστροφία και την εκπαίδευση των σκύλων και το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με το σκυλί τους σε τέτοιο βαθμό είναι πολύ μικρό αλλά ταυτόχρονα φανατικό και εξαιρετικά αφοσιωμένο, τότε σε μια τέτοια περίπτωση ίσως θα ωφελούσε η επιχείρηση να δημιουργήσει μια Ομάδα που θα φιλοξενούσε την ελίτ που πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτόν τον εξοπλισμό (στην οποία θα επικεντρώσει και τις πωλήσεις της). Τέλος, οφείλουμε να πούμε πως η ανάγκη για δημιουργία Σελίδας δεν αποκλείει την ανάγκη για δημιουργία Ομάδας. Μπορεί για παράδειγμα μία εταιρεία που πουλά καναπέδες και έπιπλα σπιτιού να έχει Σελίδα γιατί απευθύνεται σε τεράστιο μέρος του πληθυσμού αλλά μπορεί να δημιουργήσει και μία Ομάδα, ώστε οι νοικοκυρές να μοιράζονται γνώση και συμβουλές γύρω από τον καθαρισμό, τα υφάσματα, τη συντήρηση κ.α. Ένα άλλο παράδειγμα είναι μία επιχείρηση που πουλά νυφικά και κοστούμια και διατηρεί Σελίδα αλλά επιθυμεί και μία Ομάδα που θα συζητά για αξεσουάρ, θα δίνει συμβουλές styling, θα προτείνει λύσεις μακιγιάζ, ανθοστολισμού κ.α. Τέλος, μία επιχείρηση που ασχολείται με ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των ψυχικών νοσημάτων μπορεί να διατηρεί και Ομάδα παράλληλα με τη Σελίδα, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να μπορούν να παραδεχτούν ανοιχτά το πρόβλημά τους και να συζητήσουν γύρω από αυτό αλλά και να θέσουν ερωτήσεις προς την επιχείρηση που διαφορετικά δε θα μπορούσαν να κάνουν γιατί αυτό αυτόματα θα μαρτυρούσε ότι είναι οι ίδιοι πάσχοντες.

20 facebook-groups-pages Τελικά τι είναι το foursquare και πως μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας Kαθώς το Facebook places έρχεται με άγνωστες διαθέσεις; Σήμερα τρέχουν διάφορες online προσφορές με μεγάλες προσφορές για τους καταναλωτές και δωρεάν διαφήμιση για τις επιχειρήσεις όπως το Tsoonami κά. Ωστόσο το foursquare έχει πιο πολύ την έννοια του κοινωνικού παιχνιδιού που χρησιμοποιούν οι χρήστες κυρίως των κινητών οι επονομαζόμενοι οι διαδικτυακοί ρουφιάνοι για να δηλώσουν τον τόπο επίσκεψής τους, κυρίως κέντρα διασκέδασης, καφέ, δημόσιους χώρους κλπ. Μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό οι επιχειρήσεις και πως? Μα φυσικά με τα check-in των χρηστών και τις δημαρχίες που αποκτούν μετά τα 3-4 check-in η επιχείρηση μπορεί να αναγνωρίσει τους πελάτες της και να δημιουργήσει ένα πελατολόγιο που θα δικαιούται ακόμα και μια ειδική τιμή ή προσφορά αφού προτιμά τη συγκεκριμένη επιχείρηση για το ποτό, τον καφέ, το βιβλίο, το κρασί κλπ. Marketing στρατηγικές μπορούν να αναπτυχθούν μέσω Foursquare αυξάνοντας την προτίμηση των χρηστών/καταναλωτών αλλά και τις πωλήσεις της επιχείρησης κυρίως καταστημάτων με φυσική τοποθεσία κάπου στην πόλη. Παρακάτω δίνουμε έναν οδηγό για μια επιχείρηση που θα ενδιαφερόταν να πάρει μέρος σε αυτό το κοινωνικό παιχνίδι και να χτίσει σχέσεις και πελατολόγιο: Βήμα 1:Προσθέτετε την επιχείρηση μας στο foursquare Σε μια μεγάλη πόλη, πολλές φορές η επιχείρηση σας ίσως να έχει ήδη καταχωρηθεί. Αν όχι προσθέστε την καταχώρηση στο δίκτυο από το Add This Place. Καταχωρείτε βασικές πληροφορίες διεύθυνση, τηλέφωνο και ελέγχετε κατόπιν την εικόνα του google maps εάν πράγματι συμφωνεί και σας βρήκε σωστά στο χάρτη της πόλης. Εάν κάποιος άλλος χρήστης έχει δώσει τα στοιχεία απλά ελέγξτε εάν είναι σωστά. Βήμα 2:Προσθέστε φίλους Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να βρείτε και να προσθέσετε επαφές από το Gmail, Facebook, και λογαριασμούς στο Twitter. Μπορείτε να με προσθέσετε εδώ Βήμα 3:Κάνετε check-in Κάθε φορά που θα επισκεφτείτε ένα μέρος το δηλώνετε, είναι πιο εύκολο όταν υπάρχει και free Wi-Fi εκεί. Ως επιχείριση κάνετε check-in και διαδίδεται τις προσφορές σας στα κοινωνικά δίκτυα και φίλους όπως αναλύετε στα παρακάτω βήματα Βήμα 4:Προσθέστε Tips Προσθέστε τρέχουσες προσφορές, συμβουλές για το τι να αποφύγουν οι επόμενοι επισκέπτες, όπως για παράδειγμα σε ένα κέντρο διασκέδασης που μπορεί κάποιος να βρει εύκολα πάρκινκ ή τι να αποφύγει στο μενού ενός εστιατορίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Προώθηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από τα Social Media,

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση Ιστοσελίδων Internet Marketing. 14/1/2014 Τραχαλάκης Παναγιώτης

Προώθηση Ιστοσελίδων Internet Marketing. 14/1/2014 Τραχαλάκης Παναγιώτης Προώθηση Ιστοσελίδων Internet Marketing Τραχαλάκης Παναγιώτης Προγραμματιστής Αναλυτής Ειδικός εφαρμογών Διαχείριση Επιχειρησιακής Γνώσης και υπηρεσίες Internet marketing 1996 Κατασκευή ιστοσελίδων. 2000

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αργύρης Τζικόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση Websites Συστημάτων Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Εισαγωγή στη Διαφήμιση Γιώργος Κοκκίνης Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή,

Διαβάστε περισσότερα

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )»

«Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site ( CONTENT MANAGEMENT TOOL )» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Δημιουργία Εργαλείου Παραγωγής Περιεχομένου σε Web Site

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Π.Μ.Σ. Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση : Δικτυοκεντρικά Συστήματα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Περιβάλλοντα Οπτικοποίησης Σχέσεων και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle

Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle Οδηγός για το Σύστημα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Moodle (Έκδοση Moodle 1.9.5) Σουλτάνα Κάργα, Msc. Κατερίνα Κατσάνα, Msc. Φωτεινή Τρίμμη, Msc Άδεια Χρήσης: Creative Commons Το υλικό διατίθεται υπό την άδεια:

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. - Project ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ. - Project ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ - Project ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3,4,5 ΤΜΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ...5,6,7 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ...8,9,10 ΤΜΗΜΑ ΜΕΣΩΝ...10,11,13,14 ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ...14,15

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία

Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου Τμήμα Εφαρμογών της Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας Πτυχιακή Εργασία Θέμα: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παραδοσιακά τυριά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ Μια online ουτοπία, που εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο εργαλείο γνώσης και εξισωτικής συνεργασίας που φτιάχτηκε ποτέ. Ηρακλής Μπογδάνος ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ 3 Αντί εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Moodle ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII Moodle Στόχοι: Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να: Γνωρίσει τα βασικά εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου στο Moodle Κατανοήσει τη δομή ενός μαθήματος στο Moodle Δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ιστοσελίδας

Δημιουργία Ιστοσελίδας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δημιουργία Ιστοσελίδας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αργύρης Τζικόπουλος Υπεύθυνος διαμόρφωσης επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

οnline real Ασφάλεια Σύνδεση Ψηφιακή Ελλάδα στο διαδίκτυο Απλές οδηγίες για να συνδεθείτε γρήγορα και οικονομικά με τον ψηφιακό κόσμο στο ίντερνετ

οnline real Ασφάλεια Σύνδεση Ψηφιακή Ελλάδα στο διαδίκτυο Απλές οδηγίες για να συνδεθείτε γρήγορα και οικονομικά με τον ψηφιακό κόσμο στο ίντερνετ real οnline ΕΚΔΟΣΗ #1 KYΡΙΑΚΗ 27.9.2009 Ασφάλεια στο ίντερνετ Τρόποι, προφυλάξεις, κατευθύνσεις και μυστικά για τις ψηφιακές αναζητήσεις στον Κυβερνοχώρο Σύνδεση στο διαδίκτυο Απλές οδηγίες για να συνδεθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook

Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Προστασία της ιδιωτικής μας σφαίρας στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης Facebook Πώς μπορούμε να ελέγχουμε και να ρυθμίζουμε την πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσα από τις οθόνες του Facebook Με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα :e- Life Σχεδιασμός Ιστοσελίδων

Ενότητα :e- Life Σχεδιασμός Ιστοσελίδων Ενότητα :e- Life Σχεδιασμός Ιστοσελίδων e-life E-LEARNING VIRTUAL CENTER FOR PEOPLE WITH PHYSICAL DISABILITIES Αυτό το έργο έχει χρηματοδοτηθεί με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η έκδοση αντανακλά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων.

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2011 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Πτυχιακή εργασία Κατασκευή Τουριστικού Ενημερωτικού οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο ΜΕΡΟΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Επιχειρηματικά μοντέλα και έννοιες του ηλεκτρονικού εμπορίου Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε Σ Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Think Tank Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science Α κύκλος κειμένων THE HELLENIC ALUMNI 02 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 03

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Α.Τ.Ε.Ι ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ» Επόπτης καθηγητής: Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ. Οδηγός χρήσης σπουδαστών για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ για την πλατφόρµα ηλεκτρονικής µάθησης elearning.teiser.gr ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Πράξη 2.2.2.α. «Προπτυχιακά Προγράµµατα Σπουδών» Κεντρική Υποστήριξη H πλατφόρµα ηλεκτρονικής

Διαβάστε περισσότερα

«Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων, των Travel 2.0 τεχνολογιών & των on-line συστημάτων κρατήσεων»

«Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων, των Travel 2.0 τεχνολογιών & των on-line συστημάτων κρατήσεων» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «Σύγκριση των παραδοσιακών τρόπων κρατήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου

Κεφάλαιο. Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου 3 Κεφάλαιο Πρόσβαση στο διαδίκτυο - To μοντέλο client/server του διαδικτύου Το Internet υιοθετεί το μοντέλο client/server (πελάτη / διακομιστή) όσον αφορά στην παράδοση των πληροφοριών. Βάσει του μοντέλου

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σχετικά με το Εγχειρίδιο CALL... 3. Διαδικτυακά μαθήματα για εκπαιδευτικούς... 5. Τύποι υλικού/δραστηριοτήτων σχετικές με το call...

Περιεχόμενα. Σχετικά με το Εγχειρίδιο CALL... 3. Διαδικτυακά μαθήματα για εκπαιδευτικούς... 5. Τύποι υλικού/δραστηριοτήτων σχετικές με το call... Εγχειρίδιο CALL Το POOLS 2 έχει επιχορηγηθεί με την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει τις απόψεις του συγγραφέα μόνο, και η επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση των δημοφιλέστερων Website Βuilders και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση. Δημιουργία ενός οδηγού δημιουργίας ιστοσελίδων με το Weebly.

Αξιολόγηση των δημοφιλέστερων Website Βuilders και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση. Δημιουργία ενός οδηγού δημιουργίας ιστοσελίδων με το Weebly. ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Αξιολόγηση των δημοφιλέστερων Website Βuilders και ο ρόλος τους στην εκπαίδευση. Δημιουργία ενός οδηγού δημιουργίας ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η διαφήμιση στο διαδίκτυο. Η αποτελεσματικότητα και η δυναμική της απέναντι στα άλλα μέσα διαφήμισης στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα