Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Μονάδες 6"

Transcript

1 ΘΕΜΑ Δ 1. Δύο αμαξοστοιχίες κινούνται κατά την ίδια φορά πάνω στην ίδια γραμμή. Η προπορευόμενη έχει ταχύτητα 54km/h και η επόμενη 72km/h. Όταν βρίσκονται σε απόσταση d, οι μηχανοδηγοί αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο και αμέσως ο προπορευόμενος επιταχύνει την κίνηση της αμαξοστοιχίας κατά 1m/s 2 και ο επόμενος επιβραδύνει κατά 1,5m/s 2. Με τον τρόπο αυτό μόλις αποφεύγεται η σύγκρουση. Δ1. Να βρεθεί η απόσταση d. Δ2. Η κοινή ταχύτητα των αμαξοστοιχιών, όταν ακούμπησαν η μία την άλλη. Δ3. Ο χρόνος από τη στιγμή που η απόστασή τους ήταν d μέχρι τη στιγμή που ακουμπά η μία την άλλη. Δ4. Το διάστημα που διένυσε καθεμιά αμαξοστοιχία.

2 2. Δύο αυτοκίνητα Α και Β που απέχουν μεταξύ τους 100m ξεκινούν ταυτόχρονα και κινούνται πάνω στην ίδια ευθεία με την ίδια φορά και με επιταχύνσεις α 1 = 3m/s 2 και α 2 = 1m/s 2 αντίστοιχα. Όταν τα αυτοκίνητα ξεκινούν, μία μύγα αρχίζει να πετά από το Α στο Β και αντίστροφα, συνέχεια, μέχρι που συνθλίβεται κατά την σύγκρουσή τους. Η κίνηση της μύγας να θεωρηθεί επιταχυνόμενη με επιτάχυνση α μ = 5m/s 2. Να βρείτε: Δ1. Το χρόνο σύγκρουσης των δύο αυτοκινήτων. Δ2. Το διάστημα του καθενός αυτοκινήτου μέχρι να συγκρουστούν. Δ3. Την ταχύτητα της μύγας τη στιγμή της συνθλίψεώς της. Δ.4. Το ολικό διάστημα που έκανε η μύγα μέχρι τη στιγμή αυτή. 3. Ένα παιδί ξεκινώντας από την κατάσταση ηρεμίας, κατεβαίνει με τα πατίνια του από ένα ύψωμα, η πλαγιά του οποίου έχει μήκος 14m. Στη συνέχεια η κίνησή του συνεχίζεται σε ένα οριζόντιο δρόμο για 31m, οπότε σταματά. Όλη η κίνηση διήρκεσε 9 sec. Υπολογίσετε: Δ1. το χρόνο καθόδου t 1, Δ2. το χρόνο κίνησης στο οριζόντιο επίπεδο t 2, Δ3. την ταχύτητα του στο κατώτερο σημείο της πλαγιάς, Δ4. την επιβράδυνση α 2.

3 4. Σ έναν ευθύγραμμο δρόμο στην ίδια κατεύθυνση κινούνται δύο μοτοσικλετιστές. Η ταχύτητα του πρώτου είναι σταθερή και μέτρου 10m/s. Ο δεύτερος προσπαθεί να φτάσει τον πρώτο και η ταχύτητά του είναι σταθερή και μέτρου 20m/s. Την χρονική στιγμή t o = 0 η μεταξύ τους απόσταση είναι 200m. Δ1. Γράψτε την εξίσωση κίνησης x(t) των δύο μοτοσικλετιστών σε σύστημα συντεταγμένων που βρίσκεται στη Γη, έχει σαν αρχή τη θέση του δεύτερου μοτοσικλετιστή την αρχική χρονική στιγμή, άξονα x στο δρόμο και θετική φορά τη φορά κίνησης των μοτοσικλετιστών. Δ2. Σχεδιάστε σ ένα διάγραμμα τις γραφικές παραστάσεις κίνησης των δύο μοτοσικλετιστών. Δ3. Βρείτε το τη χρονική στιγμή της συνάντησής τους. Δ4. Βρείτε τη θέση συνάντησής τους.

4 5. Ένα κινητό ξεκινά από το σημείο Β και κινείται με σταθερή επιτάχυνση μέτρου α 1 = 2m/s 2 προς το σημείο Γ. Μετά από χρόνο Δt ένα δεύτερο κινητό διέρχεται από το σημείο Α με σταθερή ταχύτητα μέτρου υ 2 = 10m/s κινούμενο προς το σημείο Γ. Αν (ΑΒ) = 80m, (ΑΓ) = 60m Β Α Γ Δ1. Να βρεθεί η απόσταση που θα διανύσει το πρώτο κινητό για να φτάσει στο Γ. Δ2. Ποια θα είναι η ταχύτητα του πρώτου κινητού, όταν θα φτάνει στο σημείο Γ; Δ3. Μετά από πόσο χρόνο Δt διέρχεται το δεύτερο κινητό από το σημείο Α, έτσι ώστε τα δύο σώματα να φτάνουν ταυτόχρονα στο σημείο Γ; Δ4. Σχεδιάστε σ ένα διάγραμμα τις γραφικές παραστάσεις κίνησης των δύο κινητών.

5 6. Ένας δρομέας και ένας ποδηλάτης κινούνται ευθύγραμμα σε δρόμο μήκους 1800m. Ο δρομέας κινείται με σταθερή ταχύτητα 6m/s. Ο ποδηλάτης ξεκινάει τη στιγμή που ο δρομέας έχει διανύσει το 1/4 της συνολικής απόστασης. Αρχικά επιταχύνεται με 0,5m/s 2, μέχρι τη στιγμή που η ταχύτητά του γίνεται 8m/s. Στη συνέχεια διατηρεί την ταχύτητά του σταθερή, ενώ στα τελευταία 16m επιβραδύνεται με επιβράδυνση 2m/s 2. Ο δρομέας και ο ποδηλάτης τη χρονική στιγμή t o = 0 έχουν την ίδια θέση. Να βρείτε: Δ1. Ποιός από τους δύο θα τερματίσει πρώτος; Δ2. Με ποιά χρονική διαφορά; Δ3. Τί ταχύτητα θα έχει ο ποδηλάτης τη στιγμή του τερματισμού; Δ4. Σχεδιάστε σ ένα διάγραμμα τις γραφικές παραστάσεις κίνησης των δύο μοτοσικλετιστών.

6 7. Δύο σώματα Α και Β βρίσκονται στην ίδια κατακόρυφη και το Α βρίσκεται 300m ψηλότερα του Β. Αφήνουμε το Α να πέσει ελεύθερα και μετά από 6 sec αφήνουμε ελεύθερο το Β. Δ1. Μετά από πόσο χρόνο t από την αναχώρηση του Β θα συναντηθούν τα δύο σώματα και σε πόση απόσταση από το σημείο που ξεκίνησε το Α. Δ2. Ποιές είναι οι ταχύτητες των Α και Β τη στιγμή της συνάντησής τους; Δ3. Μετά από πόσο χρόνο t από τη συνάντηση των δύο σωμάτων η απόστασή τους θα είναι πάλι 300m; Δ4. Ποιές είναι οι ταχύτητες υ 1 και υ 2 στον χρόνο t ; Δίνεται g = 10m/s 2.

7 8. Ένα μικρό βαγονάκι, μάζας m = 8kg, κινείται σε λείες οριζόντιες σιδηροτροχιές με ταχύτητα υ o = 5m/s. Τη χρονική στιγμή t o = 0 στο βαγονάκι αρχίζει να ασκείται σταθερή δύναμη F ίδιας διεύθυνσης με την ταχύτητα, οπότε η ταχύτητά του τη χρονική στιγμή t = 2s είναι υ = 1m/s ίδιας φοράς με τη υ o Να βρείτε: Δ1. τον ρυθμό μεταβολής της ταχύτητας του βαγονιού και τη δύναμη F, Δ2. τη μετατόπιση του βαγονιού στο χρονικό διάστημα Δt(=2 0) sec, Δ3. τον ρυθμό μεταβολής της μετατόπισης του βαγονιού τη χρονική στιγμή t = 1,5 sec, Δ4. τη μετατόπιση του βαγονιού στη διάρκεια του 2 ου δευτερολέπτου από τη στιγμή που άρχισε να εφαρμόζεται η F.

8 9. Σώμα μάζας m = 2kg κινείται σε λείο οριζόντιο επίπεδο με σταθερή ταχύτητα U o Τη χρονική στιγμή t o = 0 το σώμα βρίσκεται στη θέση Α και αρχίζει ν ασκείται σ αυτό οριζόντια δύναμη F=AN αντίθετης κατεύθυνσης της U o. Το σώμα αρχικά επιβραδύνεται μέχρι να σταματήσει στιγμιαία και στην συνέχεια, υπό την επίδραση της F, περνά από τη θέση Α τη χρονική στιγμή t= 20s. Δ1. Να βρείτε την επιτάχυνση του σώματος Δ2. Να αποδείξετε ότι η ταχύτητα του σώματος μηδενίζεται στιγμιαία την χρονική στιγμή t 1 = 10s. Δ3. Να αποδείξετε ότι, όταν το σώμα ξαναπερνάει από τη θέση Α, έχει ταχύτητα μέτρου U o και να την υπολογίσετε. Δ4. Να βρείτε την συνολική μετατόπιση και το συνολικό διάστημα που διέτρεξε το σώμα..

9 10. Τα σώματα Σ 1 και Σ 2 βρίσκονται στην ίδια κατακόρυφο και απέχουν μεταξύ τους απόσταση H = 80m. Τη χρονική στιγμή t o = 0 που αφήνουμε το σώμα Σ 1 να πέσει ελεύθερα, το Σ 2 αρχίζει να επιταχύνεται από την ηρεμία με σταθερή επιτάχυνση. Μετά από 2 δευτερόλεπτα η απόσταση των δύο σωμάτων είναι 100m. Αν g = 10m/s 2 και m 2 = 1kg (Σ 1 ) Η (Σ 2 ) F Δ1. να υπολογίσετε την απόσταση που θα έχει διανύσει το σώμα Σ 2 στα πρώτα 2 δευτερόλεπτα, Δ2. να υπολογίσετε τη συνολική οριζόντια δύναμη που ασκείται στο σώμα Σ 2, Δ3. πόσο θα απέχουν τα δύο σώματα τη στιγμή που το Σ 1 θα φτάνει στο έδαφος; Δ4. Να υπολογιστεί το έργο του βάρους για την κίνηση του Σ 1 από τη χρονική στιγμή t o = 0 έως τη στιγμή που έφτασε στο έδαφος.

10 11. Σε σώμα μάζας m = 5kg που είναι αρχικά ακίνητο σε λείο επίπεδο, ασκείται σταθερή δύναμη F = 20N επί χρόνο t 1 = 10s. Στη συνέχεια το σώμα εξακολουθεί να κινείται χωρίς την επίδραση της δύναμης, μέχρι τη χρονική στιγμή 30s. Στο τέλος των 30s ασκείται μία δύναμη F = 10N αντίθετη της ταχύτητας που είχε τη στιγμή των 30s μέχρι που το σώμα τελικά να σταματήσει. Δ1. Αναγνωρίσετε τις κινήσεις του σώματος, Δ2. πόσο διάστημα θα διανύσει το σώμα σε χρόνο 30s από την έναρξη της κίνησης και πόσο συνολικά μέχρι τελικά να σταματήσει, Μονάδες 8 Δ3. να παρασταθεί γραφικά η σχέση ταχύτητας-χρόνου, Δ4. ποιά η ταχύτητα τη χρονική στιγμή t = 20s και ποια η μέση ταχύτητα.

11 12. Δίνεται ακίνητη αβαρής τροχαλία του σχήματος και τα σώματα Σ 1 και Σ 2 με μάζες m 1 = 3kg και m 2 = 2kg αντίστοιχα. Το νήμα είναι αβαρές και μη εκτατό και g = 10m/s 2. Αν τα σώματα αρχικά ηρεμούν στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο και τα αφήσουμε ελεύθερα. Να βρεθούν: (Σ 1 ) (Σ 2 ) Δ1. η επιτάχυνση του συστήματος, Δ2. η τάση του νήματος, Δ3. μετά από πόσο χρόνο η κατακόρυφη απόστασή τους θα είναι ίση με 2m, ποιες θα είναι τότε οι ταχύτητές τους; Δ4. ποιά πρέπει να είναι η τιμή του λόγου των μαζών m 1, ώστε η επιτάχυνση m 2 να είναι ίση με 2 g ; (η τριβή της τροχαλίας θεωρείται αμελητέα). Μονάδες 8

12 13. Κιβώτιο βάρους 500Ν ηρεμεί πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Με την επίδραση σταθερής οριζόντιας δύναμης 150Ν το κιβώτιο μετακινείται κατά x 1 = 3m. Στη συνέχεια παύει να ασκείται η δύναμη και το κιβώτιο σταματά αφού διανύσει x 2 = 0,6m ακόμα. Δίνεται: g = 10m/s 2. Δ1. Να βρεθεί το μέτρο της επιτάχυνσης κατά τη διάρκεια της επιταχυνόμενης κίνησης καθώς και το μέτρο της επιβράδυνσης κατά τη διάρκεια της επιβραδυνόμενης κίνησης. Δ2. Να υπολογιστεί η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει το κιβώτιο. Δ3. Να βρεθεί η δύναμη τριβής που αναπτύσσεται μεταξύ κιβωτίου και οριζοντίου επιπέδου. Δ4. να υπολογιστεί ο συντελεστής της τριβής ολίσθησης μεταξύ κιβωτίου και οριζοντίου επιπέδου.

13 14. Μία πλάκα μάζας m 1 = 40kg ηρεμεί πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Πάνω στην πλάκα ηρεμεί ένας κύβος μάζας m 2 = 10kg. Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ κύβου και πλάκας είναι μ = 0,4. Στον κύβο εφαρμόζεται οριζόντια δύναμη μέτρου F = 100N. Δίνεται g = 10m/s 2 και ότι στη διάρκεια του 1 ου δευτερολέπτου ο κύβος εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στην πλάκα. (m 2 ) F (m 1 ) Δ1. Πόση επιτάχυνση αποκτά ο κύβος; Δ2. Πόση επιτάχυνση αποκτά η πλάκα; Δ3. Μετά από χρόνο t = 1s Α. Πόση απόσταση έχει διανύσει ο κύβος; Β. Πόση απόσταση έχει διανύσει η πλάκα; Γ. Πόσο μετακινήθηκε ο κύβος πάνω στην πλάκα; Μονάδες 4 Μονάδες 4

14 15. Ένα σώμα μάζας m = 0,2kg ηρεμεί στο έδαφος. Στο σώμα ασκείται σταθερή κατακόρυφη δύναμη F = 3,6N με φορά προς τα πάνω. Η δράση της δύναμης παύει μετά από χρόνο 1s.: Δ1. Να υπολογιστεί το μέγιστο ύψος στο οποίο θα φτάσει το σώμα. Δ2. Να υπολογιστεί ο συνολικός χρόνος κίνησης μέχρι την επιστροφή του στο έδαφος. Δ3. Να υπολογιστεί η ταχύτητα με την οποία φτάνει στο έδαφος. Δ4. Να γίνουν τα διαγράμματα α-t, v -t, (g = 10m/s 2 ).

15 16. Σώμα μάζας m = 2kg αφήνεται να ολισθήσει από το σημείο Α κατά μήκος λείου τεταρτοκυκλίου ΑΓ ακτίνας R = 1,25m. Το σώμα, αφού περάσει από το σημείο Γ συνεχίζει στο οριζόντιο επίπεδο μέχρι το σημείο Ζ, που απέχει από το Γ 2m. A R 0 R Γ Ζ Μεταξύ σώματος και οριζοντίου επιπέδου εμφανίζεται συντελεστής τριβής μ = 0,4. Αν g = 10m/s 2 Δ1. Να βρείτε την ταχύτητα του σώματος, όταν διέρχεται από το σημείο Γ. Δ2. Να βρείτε τη δυναμική ενέργεια του σώματος, όταν αυτό ήταν στο σημείο Α θεωρώντας ως επίπεδο μηδενικής βαρυτικής δυναμικής ενέργειας το οριζόντιο επίπεδο ΓΖ. Μονάδες 4 Δ3. Να βρείτε το ποσοστό % της αρχικής ενέργειας του σώματος που έγινε θερμότητα κατά τη διαδρομή ΑΓ. Δ4. Να βρείτε το διάστημα που θα διανύσει επιπλέον από το σημείο Ζ μέχρι να μηδενιστεί η ταχύτητά του.

16 17. Σώμα ηρεμεί σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Στο σώμα ενεργούν κάποια στιγμή δύο δυνάμεις F 1 και F 2, όπως φαίνονται στο παρακάτω σχήμα: F 2 F 1 Το μέτρο της F 2 είναι σταθερό και ίσο με 20Ν, ενώ η τιμή της F 1 μεταβάλλεται με τη μετατόπιση του σώματος, όπως δείχνει η σχέση F 1 = 100 5x. Δ1. Τα έργα των δυνάμεων όταν το σώμα έχει μετατοπιστεί κατά S 1 = 8m. Δ2. Τα έργα των δυνάμεων μέχρι τη στιγμή που το σώμα θα έχει αποκτήσει τη μέγιστη ταχύτητά του για πρώτη φορά. Δ3. Αν η μάζα του σώματος είναι m = 6,4kg, να βρείτε την μέγιστη ταχύτητα που αποκτά. Δ4. Να υπολογίσετε το έργο της F 1 μέχρι την απόσταση που μηδενίζεται η F 1.

17 18. Ένα αυτοκίνητο διέρχεται τη χρονική στιγμή t o = 0 από ένα φανάρι με ταχύτητα υ o = 20m/s και κινούμενο ευθύγραμμα επιταχύνεται με σταθερή επιτάχυνση. Στο πρώτο δευτερόλεπτο η ταχύτητά του αυξάνεται κατά 20%. Δ1. Να υπολογίσετε την επιτάχυνση του αυτοκινήτου. Μονάδες 8 Δ2. Να υπολογίσετε το διάστημα που θα έχει διανύσει στη διάρκεια του 3 ου δευτερολέπτου. Μονάδες 8 Δ3. Να σχεδιάσετε το διάγραμμα ταχύτητας-χρόνου για τα πρώτα 5 sec της κίνησής του και να υπολογίσετε με τη βοήθεια του διαγράμματος το διάστημα που θα έχει διανύσει. Τι εκφράζει η κλίση στο διάγραμμα αυτό; Μονάδες Δύο αυτοκίνητα Α και Β ηρεμούν αρχικά στις θέσεις Α και Β αντίστοιχα, οι οποίες απέχουν απόσταση s = (ΑΒ) = 300m. Τη χρονική στιγμή t o = 0 το αυτοκίνητο Α αρχίζει να κινείται προς το Β με σταθερή επιτάχυνση α 1 = 4m/s 2, ενώ το αυτοκίνητο Β αρχίζει να κινείται προς το Α με σταθερή ταχύτητα υ 2 = 10m/s. Δ1. Να υπολογίσετε τη χρονική στιγμή συνάντησης των δύο αυτοκινήτων. Δ2. Να υπολογίσετε το διάστημα που θα έχουν διανύσει τα δύο αυτοκίνητα μέχρι να συναντηθούν. Δ3. Μετά από πόσο χρόνο από τη χρονική στιγμή συνάντησης το αυτοκίνητο Β θα φτάσει στη θέση Α; Δ4. Να σχεδιάσετε σε κοινό διάγραμμα τις γραφικές παραστάσεις των δύο αυτοκινήτων από τη χρονική στιγμή t o = 0 μέχρι τη χρονική στιγμή συνάντησής τους.

18 20. Ένα σώμα μάζας m = 2kg αρχίζει τη χρονική (+) στιγμή t o = 0 να κινείται με τη βοήθεια της F οριζόντιας δύναμης F = 20N. Αν ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ σώματος και δαπέδου είναι μ = 0,5 και g = 10m/s 2 : Δ1. Να υπολογίσετε την τριβή ολίσθησης που ασκείται στο σώμα. Δ2. Να υπολογίσετε το έργο της δύναμης F και το έργο της τριβής ολίσθησης T όταν το σώμα έχει μετατοπιστεί κατά x = 10m. Δ3. Να υπολογίσετε την ταχύτητα του σώματος όταν το σώμα έχει μετατοπιστεί κατά x = 10m. Δ4. Να υπολογίσετε την ισχύ της δύναμης F τη χρονική στιγμή t = 3sec.

19 21. Τα σώματα του διπλανού σχήματος έχουν μάζες m 1 = 2kg και m 2 = 8kg. Ο συντελεστής m 2 τριβής του σώματος μάζας m 2 με το δάπεδο είναι 0,2. Το νήμα μεταξύ τους είναι αβαρές και σταθερού μήκους. Η τροχαλία είναι ιδανική. m 1 Το σύστημα αφήνεται ελεύθερο να κινηθεί. Δίνεται: g = 10m/s 2. Δ1. Να εξηγήσετε γιατί τα σώματα κινούνται με ίσες μεταξύ τους επιταχύνσεις και να υπολογίσετε την κοινή τους επιτάχυνση. Δ2. Να υπολογίσετε την ταχύτητά τους μετά από μετατόπισή τους κατά 80cm. Δ3. Ποιός θα έπρεπε να είναι ο συντελεστής τριβής του σώματος μάζας m 2 με το επίπεδο, ώστε τα σώματα να κινούνται με σταθερή ταχύτητα; Δ4. Αν ο συντελεστής τριβής του σώματος μάζας m 2 με το δάπεδο είναι 0,3, θα κινηθεί το σύστημα των δύο σωμάτων; Να δικαιολογήσετε την απάντησή σας και να υπολογίσετε το μέτρο της τριβής που ασκείται στο σώμα μάζας m 2 στην περίπτωση αυτή.

20 22. Για το παρακάτω σχήμα γνωρίζουμε ότι το νήμα που συνδέει τα σώματα έχει σταθερό μήκος και είναι αβαρές, η τροχαλία είναι αβαρής επίσης και το στήριγμά της έχει βάρος w = 10N. Τα σώματα είναι αρχικά ακίνητα. Τέλος, οι μάζες των σωμάτων είναι αντίστοιχα του Σ 1 m 1 = 5kg και του Σ 2 m 2 = 3kg (g = 10m/s 2 ). r Σ 2 Σ 1 Δ1. Να εξηγήσετε γιατί τα σώματα κινούνται με ίσες μεταξύ τους επιταχύνσεις και να υπολογίσετε την κοινή τους επιτάχυνση. Δ2. Να υπολογίσετε την ταχύτητά τους μετά από μετατόπισή τους κατά 80cm. Δ3. Να υπολογίσετε σε πόσο χρόνο θα διπλασιαστεί η μεταξύ τους απόσταση, αν η ακτίνα της αβαρούς τροχαλίας είναι r = 15 3 cm. (Τα σώματα είναι υλικά σημεία και αρχικά βρίσκονται στο ίδιο ύψος στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο). Δ4. Να βρεθεί η ένδειξη του ζυγού επάνω στον οποίο βρίσκεται το στήριγμα της τροχαλίας.

21 23. Σώμα μάζας κινείται ευθύγραμμα σε οριζόντιο επίπεδο και η ταχυτητά του σε συνάρτηση με το χρόνο μεταβάλλεται σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα. Για τα πρώτα 10 sec ασκείται στο σώμα σταθερή οριζόντια δύναμη συνέχεια καταργείται., η οποία στη Δ1. Να εξετάσετε αν ασκείται τριβή στο σώμα και αν ναι να την υπολογίσετε. Να υπολογίσετε επίσης και τον συντελεστή τριβής ολίσθησης. Δ2. Να υπολογίσετε το μέτρο της δύναμης. Μονάδες 4 Δ3. Να υπολογίσετε το έργο της δύναμης για το χρονικό διάστημα που ασκείται. Δ4. Να υπολογίσετε το συνολικό έργο της τριβής καθώς και τον ρυθμό που προσφέρει ενέργεια στο σώμα η δύναμη τη χρονική στιγμή. Μονάδες 8 Δίνεται ότι και ότι η αντίσταση από τον αέρα είναι αμελητέα.

22 24. Το σώμα μάζας ηρεμεί σε οριζόντιο δάπεδο με το οποίο εμφανίζει συντελεστή τριβής ολίσθησης στη θέση. Κάποια χρονική στιγμή ασκείται οριζόντια δύναμη η αλγεβρική τιμή της οποία μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη θέση σύμφωνα με τη σχέση (S.I.). Δ1. Υπολογίστε την ταχύτητα του σώματος τη όταν αυτό βρίσκεται στη θέση. Δ2. Σε ποια θέση το σώμα θα αποκτήσει τη μέγιστη ταχύτητα του; Μονάδες 8 Δ3. Προσδιορίστε τη σχέση που συνδέει το μέτρο της συνισταμένης δύναμης που δέχεται το σώμα σε συνάρτηση με τη θέση του x κα υπολογίστε τη μέγιστη ταχύτητα του σώματος. Δ4. Σε ποια θέση x η επιτάχυνση του σώματος έχει μέτρο ; Μονάδες 4 Δίνεται ότι και ότι η αντίσταση από τον αέρα είναι αμελητέα.

23 25. Το σώμα μάζας κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με το οποίο εμφανίζει συντελεστή τριβής ολίσθησης. Στο ασκείται σταθερή οριζόντια δύναμη η κινητική ενέργεια του σώματος μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη θέση σύμφωνα με τη σχέση (S.I.). Δ1. Υπολογίστε την ταχύτητα του σώματος τη όταν αυτό βρίσκεται στη θέση. Δ2. Υπολογίστε το μέτρο της δύναμης. Δ3. Υπολογίστε το έργο της συνισταμένης δύναμης από τη θέση έως τη θέση. Δ4. Όταν το σώμα βρίσκεται στη θέση παύει να ασκείται η δύναμη. Σε πόση απόσταση από τη θέση αυτή θα σταματήσει; Δίνεται ότι και ότι η αντίσταση από τον αέρα είναι αμελητέα.

24 26. Το σώμα μάζας κινείται σε οριζόντιο δάπεδο κάποια χρονική στιγμή κατά την οποία η ταχύτητα του ασκείται οριζόντια δύναμη αντίρροπη της κινησής του της οποίας το μέτρο μεταβάλλεται σύμφωνα με τη σχέση (S.I.). το κινητό σταματά αφού διανύσει διάστημα και τότε παύει να ασκείται η δύναμη. Δ1. Υπολογίστε το μέτρο της δύναμης. Δ2. Να εξετάσετε αν ασκείται τριβή στο σώμα και αν ναι να την υπολογίσετε. Να υπολογίσετε επίσης και τον συντελεστή τριβής ολίσθησης. Μονάδες 8 Δ3. Υπολογίστε το έργο της συνισταμένης δύναμης από τη θέση έως τη θέση. Δ4. Σχεδιάστε το διάγραμμα επιτάχυνσης θέσης.

25 27. Σώμα Α μάζας κινείται με αρχική ταχύτητα σε τραχύ οριζόντιο δάπεδο και τη χρονική στιγμή του ασκείται σταθερή οριζόντια μέτρου με φορά όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα. Ο συντελεστής τριβής ολίσθησης μεταξύ επιπέδου και σώματος Α είναι. Δ1. Να υπολογιστεί η επιτάχυνση που αποκτά τ σώμα Α. Δ2. Να υπολογιστεί το διάστημα S που διανύει το σώμα Α από την χρονική στιγμή εώς τη στιγμή που ακινητοποιείται. Τα σώματα Β και Γ ηρεμούν σε λείο οριζόντιο δάπεδο, τη χρονική στιγμή στο Β ασκείται σταθερή δύναμη μέτρου η οποία σχηματίζει με το οριζόντιο δάπεδο γωνία ενώ στο σώμα Γ ασκείται οριζόντια δύναμη η αλγεβρική τιμή της οποία μεταβάλλεται σύμφωνα με τη σχέση. Δ3. Να υπολογιστεί ο λόγος των κινητικών ενεργειών των σωμάτων Β και Γ τη στιγμή που έχουν διανύσει διάστημα το παραπάνω διάστημα S=50 m το καθένα. Δ4. Να βρεθεί η μέγιστη ταχύτητα που αποκτά το σώμα Γ. Δίνονται ότι και και ότι η αντίσταση από τον αέρα είναι αμελητέα.

26 28. Σώμα μάζας ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Στο σώμα ασκείται οριζόντια δύναμη F οριζόντια δύναμη η αλγεβρική τιμή της οποία μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη θέση όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα F (N) x (m) Δ1. Να υπολογίσετε το έργο της δύναμης F για μετατόπιση και. Δ2. Αν στη θέση το σώμα έχει κινητική ενέργεια, να διερευνήσετε αν υπάρχει τριβή και να υπολογίσετε το συντελεστή τριβής. Δ3. Πόσο διάστημα θα διανύσει το σώμα μέχρι να σταματήσει; Δ4. Πόση είναι η ενέργεια, που αφαιρείται από το σώμα λόγω της τριβής; Δίνεται ότι και ότι η αντίσταση από τον αέρα είναι αμελητέα.

ΘΕΜΑ Β. διπλανό διάγραμμα. Αν t 2 =2 t 1 και t 3 =3 t 1 τότε -F

ΘΕΜΑ Β. διπλανό διάγραμμα. Αν t 2 =2 t 1 και t 3 =3 t 1 τότε -F ΘΕΜΑ Β Β 1. Ένας μικρός μεταλλικός κύβος βρίσκεται αρχικά ακίνητος σε λείο οριζόντιο δάπεδο. Στον κύβο ασκείται την χρονική στιγμή t= 0 s οριζόντια δύναμη της οποίας η τιμή σε συνάρτηση με το χρόνο παριστάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N.

Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N. ΘΕΜΑ Β Β1) Ένα σώμα κινείται σε οριζόντιο δάπεδο με σταθερή ταχύτητα μέτρου 4 m/s με την επίδραση οριζόντιας σταθερής δύναμης μέτρου ίσου με 40 N. Α) Να επιλέξετε τη σωστή πρόταση. Ο ρυθμός με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

β) το αυτοκίνητο τη χρονική στιγμή t = 2 s έχει ταχύτητα μέτρου υ 4. s γ) στο αυτοκίνητο ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη μέτρου 1 Ν.

β) το αυτοκίνητο τη χρονική στιγμή t = 2 s έχει ταχύτητα μέτρου υ 4. s γ) στο αυτοκίνητο ασκείται σταθερή συνισταμένη δύναμη μέτρου 1 Ν. ΘΕΜΑ Β Β 1. Ένα παιγνίδι - αυτοκινητάκι μάζας 1 Kg είναι ακίνητο στη θέση x = 0 m. Την χρονική στιγμή t = 0 s ξεκινά να κινείται ευθύγραμμα. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι τιμές της θέσης του αυτοκινήτου

Διαβάστε περισσότερα

(ΙΙ) τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση μέτρου α = 2g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας.

(ΙΙ) τα πάνω με σταθερή επιτάχυνση μέτρου α = 2g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας. ΘΕΜΑ Β Β 1. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από αρχικό μικρό ύψος H, πάνω από το έδαφος και εκτελώντας ελεύθερη πτώση πέφτει στο έδαφος. K (Ι) K (ΙΙ) K (ΙΙΙ) 0 Η y 0 H y 0 H y Α) Να επιλέξετε την σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Ι Ο Υ 1 0 1 Σελίδα 1

Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ο Π Τ Ι Κ Η - Π Α Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Ι Ο Υ 1 0 1 Σελίδα 1 1 ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ-ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ-Κ.Β.ΦΙΡΦΙΡΗΣ ΘΕΜΑ Β1. Μικρή σφαίρα αφήνεται να πέσει από αρχικό μικρό ύψος H, πάνω από το έδαφος και εκτελώντας ελεύθερη πτώση πέφτει στο έδαφος. Η γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε κίνηση ενός κινητού; 2. Τι ονομάζουμε τροχιά ενός κινητού; 3. Τι ονομάζουμε υλικό σημείο; 4. Ποια μεγέθη ονομάζονται μονόμετρα και ποια διανυσματικά;

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου

Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου Απαντήσεις Λύσεις σε Θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων Μάθημα: Φυσική Α Λυκείου Στο παρών παρουσιάζουμε συνοπτικές λύσεις σε επιλεγμένα Θέματα («Θέμα 2 ο, 4 ο») από την Τράπεζα θεμάτων. Το αρχείο αυτό τις

Διαβάστε περισσότερα

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση.

6. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. 12ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 1. Να βρείτε ποια είναι η σωστή απάντηση. Το όργανο μέτρησης του βάρους ενός σώματος είναι : α) το βαρόμετρο, β) η ζυγαριά, γ) το δυναμόμετρο, δ) ο αδρανειακός ζυγός.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 2014 1 ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 014 ΘΕΜΑ Α.1 Α1. Να χαρακτηρίσετε με (Σ) τις σωστές και με (Λ) τις λανθασμένες προτάσεις Στην ευθύγραμμα ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση: Α. Η ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 50. Σε ένα σώμα μάζας m=2kg που ηρεμεί σε λείο επίπεδο ενεργεί οριζόντια δύναμη F=10Ν για χρόνο t=20s. Να βρεθεί πόσο διάστημα διανύει το σώμα σε χρόνο 25s και να γίνει γραφική παράσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 22 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2012. Ηµεροµηνία: Κυριακή 22 Απριλίου 2012 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 01 Ε_3.Φλ1(ε) ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ 1 ο Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή Απριλίου 01 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Το έργο μίας από τις δυνάμεις που ασκούνται σε ένα σώμα. α. είναι μηδέν όταν το σώμα είναι ακίνητο β. έχει πρόσημο το οποίο εξαρτάται από τη γωνία

Διαβάστε περισσότερα

1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr. γ) πr 2.

1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr. γ) πr 2. 1. Ένας ποδηλάτης διαγράφει την περιφέρεια ενός κύκλου (OR). Το διάστηµα που έχει διανύσει είναι ίσο µε : α) 2πR β) πr γ) πr 2 δ) καµία από τις παραπάνω τιµές Το µέτρο της µετατόπισης που έχει υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1.

1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1. 1. ΚΙΝΗΣΕΙΣ 1. ΘΕΜΑ Β (5323, 9074) Β1. Από ένα σημείο του εδάφους εκτοξεύουμε κατακόρυφα προς τα πάνω μια πέτρα. Η πέτρα κινείται κατακόρυφα, φτάνει σε ύψος 6 m από το έδαφος και στη συνέχεια πέφτει στο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση

Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση Κεφάλαιο 1.1 Ευθύγραμμη κίνηση 1 H θέση ενός κινητού που κινείται σε ένα επίπεδο, προσδιορίζεται κάθε στιγμή αν: Είναι γνωστές οι συντεταγμένες του κινητού (x,y) ως συναρτήσεις του χρόνου Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 28 Απριλίου 2013 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

Οριζόντια βολή κυκλική κίνηση Ορμή-Κρούσεις

Οριζόντια βολή κυκλική κίνηση Ορμή-Κρούσεις 4 ο ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Οριζόντια βολή κυκλική κίνηση Ορμή-Κρούσεις ΣΤΕΦΑΝΟΥ Μ. ΦΥΣΙΚΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση: Είναι κάθε ευθύγραμμη κίνηση στην οποία το διάνυσμα

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1ο Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ

Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1ο Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 1 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1ο Ε Υ Θ Υ Γ Ρ Α Μ Μ Η Κ Ι Ν Η Σ Η - Α Σ Κ Η Σ Ε Ι Σ 1 2 Στρατηγική επίλυσης προβλημάτων Α. Κάνε κατάλληλο σχήμα,τοποθέτησε τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική Α ΤΑΞΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ στη Φυσική ΜΕΡΟΣ 1 : Ευθύγραμμες Κινήσεις 1. Να επαναληφθεί το τυπολόγιο όλων των κινήσεων - σελίδα 2 (ευθύγραμμων και ομαλών, ομαλά μεταβαλλόμενων) 2. Να επαναληφθούν όλες οι

Διαβάστε περισσότερα

m A m B Δ4) Να υπολογιστεί το ποσό θερμικής ενέργειας (θερμότητας) που ελευθερώνεται εξ αιτίας της κρούσης των δύο σωμάτων.

m A m B Δ4) Να υπολογιστεί το ποσό θερμικής ενέργειας (θερμότητας) που ελευθερώνεται εξ αιτίας της κρούσης των δύο σωμάτων. Το σώμα Α μάζας m A = 1 kg κινείται με ταχύτητα u 0 = 8 m/s σε λείο οριζόντιο δάπεδο και συγκρούεται μετωπικά με το σώμα Β, που έχει μάζα m B = 3 kg και βρίσκεται στο άκρο αβαρούς και μη εκτατού (που δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα.

ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1. Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. ΘΕΜΑ Α Παράδειγμα 1 Α1. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ονομάζεται και α. μετατόπιση. β. επιτάχυνση. γ. θέση. δ. διάστημα. Α2. Για τον προσδιορισμό μιας δύναμης που ασκείται σε ένα σώμα απαιτείται να

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2015 Β ΦΑΣΗ ÅÐÉËÏÃÇ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 15 ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ Α Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 1 Μαΐου 15 ιάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις ηµιτελείς προτάσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό

Διαβάστε περισσότερα

φυσική κατεύθυνσης γ λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (κεφ.4) Γκότσης Θανάσης - Τερζής Πέτρος

φυσική κατεύθυνσης γ λυκείου ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ (κεφ.4) Γκότσης Θανάσης - Τερζής Πέτρος 1 Ένα στερεό εκτελεί μεταφορική κίνηση όταν: α) η τροχιά κάθε σημείου είναι ευθεία γραμμή β) όλα τα σημεία του έχουν ταχύτητα που μεταβάλλεται με το χρόνο γ) μόνο το κέντρο μάζας του διαγράφει ευθύγραμμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 ο 1. Aν ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας ενός σώματος είναι σταθερός, τότε το σώμα: (i) Ηρεμεί. (ii) Κινείται με σταθερή ταχύτητα. (iii) Κινείται με μεταβαλλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις. Ομάδα Δ.

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις. Ομάδα Δ. 1.1. Μηχανικές. Ομάδα Δ. 1.1.51. Συνάντηση σωμάτων που ταλαντώνονται. Τα σώματα Α και Β του σχήματος έχουν ίσες μάζες m 1 =m 2 =m=1kg. Τα δύο σώματα ισορροπούν πάνω στο λείο οριζόντιο δάπεδο, με τα ελατήρια

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ÍÅÏ ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗ ÍÅÏ ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ 1 Α' ΤΑΞΗ ΓΕΝ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1 o ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1 4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η ορµή ενός σώµατος

Διαβάστε περισσότερα

W=FSσυνθ. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα φαίνονται οι διάφορες μορφές ενέργειας που θα μας απασχολήσουν. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ( Ε ή W)

W=FSσυνθ. Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα φαίνονται οι διάφορες μορφές ενέργειας που θα μας απασχολήσουν. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ( Ε ή W) ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ-ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ Ενέργεια. «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι ενέργεια. Ξέρουμε ότι είναι κάτι που μεταμορφώνεται, που μεταφέρεται αλλά στο σύνολο του

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Δ Δύο σφαίρες ίδιας μάζας, m = 0,2 kg, κινούνται ευθύγραμμα και ομαλά σε λείο οριζόντιο επίπεδο σε αντίθετες κατευθύνσεις και με ταχύτητες

ΘΕΜΑ Δ Δύο σφαίρες ίδιας μάζας, m = 0,2 kg, κινούνται ευθύγραμμα και ομαλά σε λείο οριζόντιο επίπεδο σε αντίθετες κατευθύνσεις και με ταχύτητες Δύο σφαίρες ίδιας μάζας, m = 0,2 kg, κινούνται ευθύγραμμα και ομαλά σε λείο οριζόντιο επίπεδο σε αντίθετες κατευθύνσεις και με ταχύτητες μέτρων υ 1 = 6 m s -1, υ 2 = 2 m s -1 αντίστοιχα, ώστε να πλησιάζουν

Διαβάστε περισσότερα

υναµική στο επίπεδο.

υναµική στο επίπεδο. στο επίπεδο. 1.3.1. Η τάση του νήµατος, πού και γιατί; Έστω ότι σε ένα λείο οριζόντιο επίπεδο ηρεµούν δύο σώµατα Α και Β µε µάζες Μ=3kg και m=2kg αντίστοιχα, τα οποία συνδέονται µε ένα νήµα. Σε µια στιγµή

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Α Λυκείου Σαλαμίνα Φυσική Α Λυκείου 2 ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΣΙΛΙΒΙΓΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με το μικρό αυτό βιβλίου θα ήθελα να βοηθήσω τους μαθητές της Α τάξης του Ενιαίου Λυκείου να οργανώσουν

Διαβάστε περισσότερα