Πύελος Πυελικά τοιχώματα Περίνεο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πύελος Πυελικά τοιχώματα Περίνεο"

Transcript

1 Πύελος Πυελικά τοιχώματα Περίνεο

2 Η οστέινη πύελος σχηματίζεται: από εμπρός και από τα πλάγια από τα δύο ανώνυμα οστά, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν την ηβική σύμφυση, ενώ προς τα πίσω από το ιερόν οστό και τον κόκκυγα.

3 Ανώνυμο οστό Έχει μεγάλο με ακανόνιστο σχήμα και σχηματίζεται από τρία επιμέρους οστά: το λαγόνιο, το ηβικό και το ισχιακό οστό. Η συνένωσή τους γίνεται σε μια κυπελλοειδούς σχήματος υποδοχή που ονομάζεται κοτύλη. Το λαγόνιο οστό, έχει σχήμα βεντάλιας. Η πτέρυγά του μοιάζει με το φτερό της βεντάλιας και το σώμα με την λαβή της. Προς την εσωτερική πλευρά της πτέρυγας του οστού παρατηρούμε τον λαγόνιο βόθρο, που παριστάνει το τμήμα του οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος. Το λαγόνιο οστό αποτελεί τα άνω 2/3 του ανώνυμου οστού και τα άνω 2/5 της κοτύλης. Το άνω χείλος του λαγονίου ονομάζεται λαγόνια ακρολοφία, η οποία εμφανίζει δυο χείλη: το έσω και το έξω, και μια διάμεση γραμμή. Το οπίσθιο τμήμα της είναι παχύτερο από τα υπόλοιπα. Η ακρολοφία είναι ψηλαφητή σε όλο της το μήκος. Η λαγόνια ακρολοφία καταλήγει προς τα μπροστά στην πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα η οποία είναι επίσης ψηλαφητή, αμέσως από κάτω βρίσκεται η πρόσθια κάτω λαγόνια άκανθα. Προς τα πίσω καταλήγει στην οπίσθια άνω λαγόνια άκανθα η οποία λόγω της θέσης της είναι δύσκολο να ψηλαφηθεί, αμέσως πιο κάτω βρίσκεται η οπίσθια κάτω λαγόνια άκανθα. Πάνω στο εξωτερικό χείλος της λαγόνιας ακρολοφίας 5 cm πίσω από τη πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα βρίσκεται το λαγόνιο φύμα το οποίο είναι ψηλαφητό και αποτελεί οδηγό σημείο του σώματος. Το οπίσθιο τμήμα της έσω επιφάνειας του λαγονίου οστού σχηματίζει με το ιερό οστό την ιερολαγόνια άρθρωση. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η μείζων ισχιακή εντομή, από την οποία διέρχεται το ισχιακό νεύρο. Η εξωτερική επιφάνεια του λαγονίου οστού προς τα μπροστά είναι υπόκυρτη ενώ προς τα πίσω είναι ελαφρός υπόκοιλη. Παρατηρούμε τις τρείς γλουτιαίες γραμμές : πρόσθια, οπίσθια και κάτω, που αφορίζουν τις περιοχές από τις οποίες εκφύονται οι τρείς γλουτιαίοι μύες. Το ισχιακό οστό. Αυτό το οστό σχηματίζει το οπίσθιο κάτω τριτημόριο του ανώνυμου οστού και τα οπίσθια 2/5 της κοτύλης. Το ισχιακό οστό είναι το τραχύ τμήμα του ανώνυμου οστού, έχει σχήμα L, περνά κάτω από την κοτύλη και στην συνέχεια στρέφεται προς τα εμπρός για να ενωθεί με το ηβικό οστό. Το ισχιακό οστό αποτελείται από δυο τμήματα, το σώμα και τον κλάδο. Το σώμα του ισχιακού αποτελεί το άνω παχύ τμήμα του, συνοστεώνεται με το λαγόνιο και ηβικό οστό στην κοτύλη.

4 Ανώνυμο οστό (συνέχεια) Το κάτω άκρο του σώματος έχει μια σκληρή, αμβλεία προσεκβολή η οποία ονομάζεται ισχιακό κύρτωμα. Στο ισχιακό κύρτωμα στηριζόμαστε όταν καθόμαστε. Η ισχιακή άκανθα προβάλει από το οπίσθιο χείλος του ισχιακού οστού και παρεμβάλλεται ανάμεσα στην μείζονα και ελάσσονα ισχιακή εντομή. Ο μείζων και ελάσσων ισχιοϊερός σύνδεσμος μετατρέπουν την μείζονα και ελάσσονα ισχιακή εντομή σε μείζον και έλασσον ισχιακό τρήμα. Ο κλάδος του ισχιακού οστού είναι μια λεπτή ράβδος του οστού κάτω από το σώμα του. Ο κλάδος εκτείνεται εσωτερικά από το σώμα και συνδέεται με τον κάτω κλάδο του ηβικού οστού για να σχηματίσει τον ηβοϊσχιακό κλάδο ο οποίος συμπληρώνει το θυροειδές τρήμα. Το ηβικό οστό. αυτό το οστό με σχήμα-l σχηματίζει το κάτω πρόσθιο τμήμα του ανώνυμου οστού και το πρόσθιο εσωτερικό 1/5 της κοτύλης. Το οστό αυτό διαιρείται σε σώμα, άνω κλάδο και κάτω κλάδο. Τα σώματα των δυο ηβικών οστών συντάσσονται με τη ηβική σύμφυση, η οποία βρίσκεται προς τα εμπρός, κατά την μέση γραμμή. Ο άνω κλάδος ενώνεται με το λαγόνιο και το ισχιακό οστό κατά την κοτύλη, ενώ ο κάτω κλάδος ενώνεται με τον κλάδο του ισχιακού οστού κάτω από το θυροειδές τρήμα. Το θυροειδές τρήμα στον ζώντα καλύπτεται με το θυροειδή υμένα. Η ηβική ακρολοφία αποτελεί το άνω χείλος του σώματος του ηβικού οστού και τελειώνει προς τα έξω, σχηματίζοντας το ηβικό φύμα. Στην έξω επιφάνεια του ανώνυμου οστού υπάρχει μια βαθιά κοιλότητα, που λέγεται κοτύλη, η οποία συντάσσεται με την σχεδόν σφαιρική κεφαλή του μηριαίου οστού, σχηματίζοντας την διάρθρωση του ισχίου. Προσανατολισμός του ανωνύμου οστού. Για να τοποθετήσει κανείς το ανώνυμο οστό στην ανατομική της θέση πρέπει να το μετακινήσει έως ότου η πρόσθια λαγόνια άκανθα και η ηβική σύμφυση βρεθούν στο ίδιο μετωπιαίο επίπεδο. Τότε το ηβικό φύμα και η πρόσθια άνω λαγόνια άκανθα βρίσκονται στο ίδιο κάθετο επίπεδο.

5

6

7 Οστέινη Πύελος Αποτελεί τον σκελετό της πυέλου. Περικλείει την πυελική κοιλότητα και σχηματίζει την πυελική ζώνη με την οποία συντάσσονται τα οστά των κάτω άκρων. Η οστέινη πύελος σχηματίζεται από εμπρός και από τα πλάγια από τα δύο ανώνυμα οστά, τα οποία ενώνονται και σχηματίζουν την ηβική σύμφυση, ενώ προς τα πίσω από το ιερό οστό και τον κόκκυγα. Το ιερόν οστό και ο κόκκυγας, που αποτελούν το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης, παρεμβάλλονται μεταξύ των οπίσθιων άκρων των δυο ανώνυμων οστών. Τα ανώνυμα οστά είναι πλατιά οστά ανωμάλου σχήματος. Το κάθε ανώνυμο αποτελείται από τρία τμήματα: το λαγόνιο, το ισχιακό και το ηβικό. Τα οστά αυτά συντάσσονται στην κοτύλη, μια σφαιροειδή κοίλη επιφάνεια στην έξω επιφάνεια του ανώνυμου οστού, με την οποίαν αρθρώνεται η κεφαλή του μηριαίου οστού. Τα τέσσερα τμήματα του σκελετού της πυέλου συγκρατούνται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους και ενώνονται με τέσσερις αρθρώσεις : δύο διαρθρώσεις, τις ιερολαγόνιες διαρθρώσεις και δύο συγχονδρώσεις, την ηβική σύμφυση και την ιεροκοκκυγική άρθρωση. Στις δυο τελευταίες, μεταξύ των συντασσομένων οστών παρεμβάλλονται ινοχόνδρινοι δίσκοι, ενώ ενισχύονται και από συνδέσμους.

8 Πύελος Η πύελος (λεκάνη) είναι η περιοχή που ενώνονται τα κάτω άκρα με τον κορμό. Το περίνεο είναι η χωνοειδής περιοχή του κορμού κάτω από το διάφραγμα της πυέλου, το οποίο χωρίζει την πυελική κοιλότητα από το περίνεο. Η πύελος αποτελεί το κατώτερο σημείο του κορμού και η πυελική κοιλότητα, χωνοειδούς σχήματος, αποτελεί το κατώτερο τμήμα της κοιλιακής κοιλότητας και εντοπίζεται κάτω από το επίπεδο του πυελικού χείλους, που ορίζει η τελική ή ανώνυμη γραμμή. Όρια της πυέλου α) Η ανώνυμη γραμμή αποτελεί το άνω όριο της πυελικής κοιλότητας, η οποία συνέχεται με την κοιλιακή κοιλότητα. Το άνω στόμιο της πυέλου ή είσοδος της πυέλου αφορίζεται σε κάθε πλευρά από την ανώνυμη γραμμή, η οποία εκτείνεται από την ηβική σύμφυση εμπρός, έως το ακρωτήριο του ιερού οστού πίσω β) Η πυελική κοιλότητα αφορίζεται από κάτω από το διάφραγμα της πυέλου, το οποίο σχηματίζει το πυελικό έδαφος και παρεμβάλλεται μεταξύ πυέλου και περινέου.

9

10 Η Ανώνυμη ή τελική Γραμμή Η πύελος βρίσκεται κάτω από το επίπεδο που ορίζει η ανώνυμος γραμμή. Η ανώνυμη γραμμή αποτελείται από τα παρακάτω μορφώματα: α) το ηβικό φύμα β) την κτενιαία ακρολοφία του ηβικού οστού γ) την τοξοειδή γραμμή του λαγόνιου οστού δ) τα πρόσθια όρια των ιερών πτερυγίων και το ακρωτήριο του ιερού οστού Το επίπεδο της ανώνυμης γραμμής είναι κεκλιμένο και σχηματίζει γωνία περίπου 55 ο με το οριζόντιο επίπεδο. Συμπίπτει με την γραμμή που ενώνει το ακρωτήριο του ιερού οστού με την άνω επιφάνεια της ηβικής σύμφυσης. Αυτή ακριβώς η γραμμή, καθορίζει την προσθιοπίσθια διάμετρο του άνω στομίου ή εισόδου της πυέλου. Με την ανώνυμη γραμμή η πύελος διαιρείται σε δυο μοίρες: την άνω, μείζονα πύελος (ψευδής πύελος), η οποία στην πραγματικότητα είναι τμήμα της κάτω κοιλίας και την κάτω, ελάσσονα πύελο ( αληθινή πύελος, μαιευτική πύελος ), η οποία περιλαμβάνει την πυελική κοιλότητα. Η μείζων πύελος εκτείνεται μεταξύ των λαγονίων βόθρων, πάνω από την ανώνυμη γραμμή. Η ελάσσων πύελος βρίσκεται κάτω από κεκλιμένο επίπεδο της ανώνυμης γραμμής και είναι εξαιρετικά σημαντική στη μαιευτική και γυναικολογία, αφού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γεννητικής οδού.

11

12 Τα τοιχώματα της ελάσσονος πυέλου α) Το οπίσθιο τοίχωμα, σαφώς μακρύτερο από το πρόσθιο, σχηματίζεται από την πυελική, κοίλη, επιφάνεια του ιερού οστού και του κόκκυγα β) Το πρόσθιο τοίχωμα σχηματίζεται από την ηβική σύμφυση, το σώμα του ηβικού οστού καθώς και τους κλάδους του γ) Τα πλάγια τοιχώματα σχηματίζονται από το πυελικό τμήμα του λαγονίου και του ισχιακού οστού Η Έλασσον Πύελος Η αληθινή πύελος έχει ως άνω όριο το άνω στόμιο της πυέλου και την ανώνυμη γραμμή. Η ανώνυμη γραμμή αποτελείται από τα παρακάτω μορφώματα: α) το ηβικό φύμα, β) την κτενιαία ακρολοφία του ηβικού οστού, γ) την τοξοειδή γραμμή του λαγόνιου οστού, δ) τα πρόσθια όρια των ιερών πτερυγίων και το ακρωτήριο του ιερού οστού. Το κάτω της όριο είναι το κάτω στόμιο ή έξοδος της πυέλου, το οποίο αποφράσσεται από το πυελικό διάφραγμα, που αποτελείται κυρίως από τον ανελκτήρα μυ του πρωκτού. Το κάτω της όριο αντιστοιχεί αδρά στην γραμμή που ενώνει την κορυφή του κόκκυγα με το κατώτερο όριο της ηβικής σύμφυσης. Η κοιλότητα που περιέχεται στην ελάσσονα πύελο είναι η πυελική κοιλότητα, η οποία περιέχει τα πυελικά σπλάχνα ( π.χ. την ουροδόχο κύστη). Η πυελική κοιλότητα, χαμηλή και κυρτή, σχηματίζει το, τελικό χωνοειδές τμήμα του κύτους της κοιλίας και στην ανατομική θέση στρέφεται προς τα εμπρός και κάτω.

13

14 Άνω στόμιο της Πυέλου Η είσοδος της πυέλου εμφανίζει ποικίλη μορφολογία, καθώς διαφορές φύλου, φυλής, διατροφής, επηρεάζουν το σχήμα της. έχει σχήμα καρδιάς στους άνδρες και σε μερικές γυναίκες. Στις περισσότερες γυναίκες το άνοιγμα αυτό είναι ευρύτερο από εκείνο των ανδρών, με ωοειδή ή κυκλική περιφέρεια. Η είσοδος της πυέλου μικραίνει από την προβολή του ακρωτηρίου του ιερού οστού. Η περιφέρεια του ανοίγματος ορίζεται από την ανώνυμη ή τελική γραμμή. Η γραμμή αυτή σχηματίζεται από μια λοξή ακρολοφία στην έσω επιφάνεια του λαγονίου οστού (τοξοειδής γραμμή), η οποία συνεχίζεται και πάνω στο ηβικό οστό (ηβική και κτενιαία ακρολοφία). Η τελική γραμμή τέλος αποτελεί το κατώτερο όριο του λαγονίου βόθρου και χωρίζει την ψευδή από την αληθινή πύελος. Κάτω στόμιο της Πυέλου Η έξοδος της πυέλου εμφανίζει ανώμαλη περιφέρεια, καθώς αφορίζεται προς τα πίσω από το ιερό οστό και τον κόκκυγα, προς τα εμπρός από την ηβική σύμφυση και στα πλάγια από τα ισχιακά κυρτώματα. Το επίπεδο αυτού του ανοίγματος σχηματίζει γωνία 10ο-15ο με το οριζόντιο επίπεδο, όταν η πύελος βρίσκεται σε ανατομική θέση. Η μείζων και η ελάσσων ισχιακή εντομή μετατρέπονται σε μείζον και έλασσον ισχιακό τρήμα με τον μείζονα και ελάσσονα ισχιοϊερό σύνδεσμο, αντίστοιχα, οι οποίοι εκτείνονται μεταξύ του ιερού οστού και του κόκκυγα από την μια μεριά και των ισχιακών κυρτωμάτων (και ισχιακών ακάνθων) από την άλλη. Οι σύνδεσμοι αυτοί δίνουν στη έξοδο της πυέλου πρισματική μορφή. Παρατηρώντας την ηβική καμάρα βλέπουμε ότι η ηβική γωνία είναι μικρή στους άνδρες και μεγάλη στις γυναίκες. Μείζων Πύελος Η ψευδής πύελος εντοπίζεται πάνω από το άνω στόμιο ή είσοδο της πυέλου και την ανώνυμη γραμμή. Η κοιλότητα της αποτελεί τμήμα της κοιλιάς. Η μείζων πύελος περιέχει κοιλιακά σπλάχνα (π.χ. το σιγμοειδές κόλον). Η μείζων πύελος αφορίζεται προς τα εμπρός από το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, στα πλάγια από τους λαγόνιους βόθρους και προς τα πίσω από τον 5ο οσφυϊκό (Ο5) και τον 1 Ο ιερό (Ι1) σπόνδυλο.

15 Αρθρώσεις της Πυέλου Οσφυοϊερές αρθρώσεις: μεταξύ του Ο5 και Ι1 σχηματίζονται δυο αρθρώσεις, α) μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων, με παρεμβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, και β) προς τα πίσω μεταξύ των αρθρικών τους αποφύσεων. Η ιεροκοκκυγική άρθρωση: μεταξύ της κορυφής του ιερού οστού και της βάσης του κόκκυγα, ανάμεσα τους παρεμβάλλεται ένας λεπτός ινοχόνδρινος μεσοσπονδύλιος δίσκος. Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις: είναι ισχυρές διαρθρο-αμφιαρθρώσεις και σχηματίζονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του ιερού και του λαγόνιου οστού. Τα οστά αυτά συγκρατούνται μεταξύ τους με τρείς ισχυρούς, τους ισχυρότερους του σώματος, συνδέσμους: μεσόστεοι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι, πρόσθιοι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι και οπίσθιοι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι Δράσεις και κινήσεις των ιερολαγόνιων αρθρώσεων. Είναι ισχυρές διαρθροαμφιαρθρώσεις που έχουν πολύ περιορισμένη κινητικότητα. Η λειτουργία τους συνίσταται στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους του βάρους του σώματος στα ισχιακά οστά. Η ηβική σύμφυση: βρίσκεται στην μέση γραμμή και αποτελεί διαρθρο-αμφιάρθρωση μεταξύ των άνω κλάδων των δυο ηβικών οστών.

16 Ιερολαγόνια άρθρωση Οσφυο- Ιερή άρθρωση κοτύλη Άρθρωση του ισχίου Κεφαλή Μηριαίου Οστού Ιεροκοκκυγική Άρθρωση Ηβική σύμφυση

17 Τοιχώματα της Πυέλου Τα τοιχώματα της πυελικής κοιλότητας αποτελούνται από: 1) επιπολής μύες, 2) τα ανώνυμα οστά, το ιερό οστό και τον κόκκυγα, καθώς και τους συνοδούς τους συνδέσμους και 3) εν τω βάθει μύες, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα, λεμφαγγεία και περιτόναιο. Το πρόσθιο πυελικό τοίχωμα Σχηματίζεται από 1) το σώμα του ηβικού οστού και τους δυο κλάδους του, άνω και κάτω, οι οποίοι εκτείνονται προς τα πλάγια έως το σώμα και το κλάδο του ισχιακού οστού και 2) τον έσω θυροειδή μυ και την περιτονία του. Τα πλάγια πυελικά τοιχώματα Οι έσω θυροειδείς μύες καλύπτουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια των τοιχωμάτων αυτών. Η ανώτερη μοίρα τους, κοντά στην ανώνυμο γραμμή, καλύπτεται από την πυελική περιτονία. Το οπίσθιο πυελικό τοίχωμα Το τοίχωμα αυτό σχηματίζεται από το ιερό οστό, τα τμήματα του λαγονίου οστού που συνδέονται με αυτό και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις με τους συνδέσμους τους. Οι απιοειδείς μύες επενδύουν τις πλάγιες μοίρες του οπίσθιου τοιχώματος.

18

19 Κύριες Διαφορές μεταξύ Ανδρικής και Γυναικείας Πυέλου Ανδρική Γυναικεία Γενική κατασκευή Παχιά και βαριά Λεπτή και ελαφριά Καταφύσεις μυών ευκρινείς Ασαφείς Μείζων πύελος Βαθειά Αβαθής Ελάσσων πύελος Στενή και βαθειά Ευρεία και αβαθής Άνω στόμιο πυέλου Σχήματος καρδιάς Ωοειδές ή στρογγυλό Κάτω στόμιο πυέλου Σχετικώς μικρό Σχετικά ευρύ Υποπυελική γωνία Στενή Ευρεία Θυροειδές τρήμα Στρογγυλό Ωοειδές Κοτύλη Μεγάλη Μικρή

20

21 Το Έδαφος της Πυέλου Το πυελικό έδαφος σχηματίζεται κατά κύριο λόγο από το χωνοειδούς σχήματος διάφραγμα της πυέλου, το οποίο αποτελείται από τους δυο ανελκτήρες του πρωκτού και τους δυο κοκκυγικούς μυς. Το διάφραγμα αυτό αποφράσσει το κάτω πυελικό στόμιο (έξοδος της πυέλου), εκτός από ένα τμήμα μεταξύ των πρόσθιων άκρων των δύο ανελκτήρων μυών του πρωκτού. Το χάσμα αυτό γεμίζει από χαλαρή περιτονία γύρω από τον προστάτη (ή τον κολεό) και αποφράσσεται από το ούρογεννητικό τρίγωνο και την άνω περιτονία του. Επίσης, το διάφραγμα της πυέλου παρεμβάλλεται μεταξύ της πυελικής κοιλότητας και περινέου. Το ινομυώδες πυελικό διάφραγμα προσφέρει στήριγμα στα σπλάχνα της πυέλου (π.χ. σιγμοειδές κόλον και απευθυσμένο). Μοιάζει με αιώρα χωνοειδούς σχήματος που αναρτάται ανάμεσα στην ηβική σύμφυση (μπροστά) και στον κόκκυγα (πίσω). Στα πλάγια συμφύεται με πάχυνση της θυροειδούς περιτονίας, η οποία σχηματίζει το τενόντιο τόξο του ανελκτήρα του πρωκτού. Το απευθυσμένο και η ουρήθρα (καθώς και ο κολεός στις γυναίκες) διατιτραίνουν το πυελικό διάφραγμα, καθώς οδεύουν από την πύελο προς την εξωτερική επιφάνεια του σώματος. Οι ανελκτήρες μύες του πρωκτού. Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι και σημαντικότερη μύες του πυελικού εδάφους. Πίσω από αυτούς βρίσκονται οι κοκκυγικοί μύες, οι οποίοι συμμετέχουν στο σχηματισμό του πυελικού εδάφους. Ο λεπτός και πλάτυς ανελκτήρας του πρωκτού ενώνεται με τον αντίθετο του σχηματίζοντας έναν σκαφοειδή μυ, μεταξύ του ηβικού οστού προς τα εμπρός και του κόκκυγα προς τα πίσω. Εκτείνεται μεταξύ των δυο πλάγιων πυελικών τοιχωμάτων. Οι ανελκτήρες μύες του πρωκτού σχηματίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του πυελικού εδάφους, το οποίο χωρίζει την πυελική κοιλότητα από τους σφηνοειδούς σχήματος, ευθυϊσχιακούς βόθρους. Για περιγραφικούς λόγους, κάθε ανελκτήρας μη του πρωκτού διαιρείται σε τέσσερις μοίρες: τον ηβοευθυϊκό, τον ανελκτήρα του προστάτη (στους άνδρες) και ηβοκολεϊκό (στις γυναίκες), τον ηβοκοκκυγικό και το λαγονοκοκκυγικό μυ.

22

23 Κάθε ανελκτήρας μυς του πρωκτού διαιρείται σε τέσσερις μοίρες: ηβοευθυϊκό, ανελκτήρα του προστάτη (στους άνδρες) και ηβοκολεϊκό (στις γυναίκες), ηβοκοκκυγικό και λαγονοκοκκυγικό μυ. Ο ηβοευθυϊκος μυς εκφύεται από το ηβικό οστό και φέρεται προς τα πίσω, όπου ενώνεται με τον αντίθετο του, σχηματίζοντας μια θηλιά γύρο από την ορθοπρωκτική συμβολή. Η θηλιά αυτή διατηρεί την ορθοπρωκτική καμπή. Μυϊκές δεσμίδες του ηβοευθυϊκού μυός σχηματίζουν καμπύλη γύρο από τον προστάτη στους άνδρες και γύρο από τη μεσότητα του κολεού στις γυναίκες, και καταλήγουν στο κέντρο του περίνεου, μια ινομυώδη πάχυνση μπροστά από τον πρωκτό. Αυτές οι μυϊκές δεσμίδες αποτελούν τον ανελκτήρα του προστάτη και ηβοκολεϊκό μυ, αντίστοιχα. Ο ηβοκοκκυγικός μυς σχηματίζει την κύρια μάζα του ανελκτήρα μυ του πρωκτού. Εκφύεται από το ηβικό οστό, φέρεται προς τα πίσω και έσω και καταφύεται στον κόκκυγα και τον πρωκτοκοκκυγικό σύνδεσμο. Ο πρωκτοκοκκυγικός σύνδεσμος σχηματίζεται από τη διαστάυρωση, κατά την μέση γραμμή, των ινών των δυο ηβοκοκκυγικών μυών και βρίσκεται μεταξύ του πρωκτού και της κορυφής του κόκκυγα. Κατά την πορεία του προς τα πίσω και έσω, ο ηβοκοκκυγικός μυς στις γυναίκες, περιβάλλει την ουρήθρα, τον κολεό και τον πρωκτό και καταφύεται στο κέντρο του περινέου. Ο λαγονοκοκκυγικός μυς αποτελεί την λεπτή μοίρα του ανελκτήρα μυ του πρωκτού και εκφύεται δεξιά και αριστερά από το τενόντιο τόξο της θυροειδούς περιτονίας και την ισχιακή άκανθα. Κάθε ένας από τους μύες αυτούς φέρεται προς τα πίσω και έσω και καταφύεται στον κόκκυγα και στον πρωκτοκοκκυγικό σύνδεσμο.

24 Νεύρωση των ανελκτήρων μυών του πρωκτού: Οι σημαντικοί μύες αυτοί νευρώνονται από το νεύρο του περίνεου, κλάδο του αιδοιϊκού πλέγματος και από τον περινεϊκό κλάδο του Ι4 νεύρου. Ενέργειες των ανελκτήρων μυών του πρωκτού: Οι ανελκτήρες μύες του πρωκτού μαζί με τους δύο κοκκυγικούς μύες σχηματίζουν το διάφραγμα της πυέλου, το οποίο αποτελεί το πυελικό έδαφος. Το ινομυώδες διάφραγμα στηρίζει τα πυελικά σπλάχνα και αντιστέκεται σε πιέσεις που ασκούνται προς τα κάτω και συνοδεύουν την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (όπως π.χ. κατά την βίαιοι εκπνοή και το βήχα). Η από κοινού δράση των ανελκτήρων μυών του πρωκτού έχει σαν αποτέλεσμα την ανύψωση του πυελικού εδάφους και επομένως την ενίσχυση της δράσης των πρόσθιων κοιλιακών μυών, που οδηγεί στην συμπίεση του περιεχομένου της κοιλιάς και της πυέλου. Η ενέργεια αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στην βίαια εκπνοή, στο βήχα, τον εμετό, την ούρηση και στην καθήλωση του κορμού κατά τη διάρκεια έντονων κινήσεων των άκρων (π.χ. όταν σηκώνουμε βαρια αντικείμενα). Τα τμήματα των ανελκτήρων μυών του πρωκτού, τα οποία καταφύονται στο κέντρο του περινέου, υποστηρίζουν τον προστάτη. Στις γυναίκες οι μοίρες αυτές ενισχύουν το οπίσθιο τοίχωμα του κολεού. Καταφύονται στα τοιχώματα του πρωκτικού σωλήνα και στο κέντρο του περινέου, και όταν συσπώνται (ηβοευθυϊκός μυς) ανυψώνουν τον πρωκτικό σωλήνα με φορά αντίθετη από εκείνη των κοπράνων, βοηθώντας έτσι στην αφόδευση. Αυτή η μοίρα του ανελκτήρα του πρωκτού, συγκρατεί την ορθοπρωκτική συμβολή προς τα εμπρός, αυξάνοντας έτσι την γωνία μεταξύ απευθυσμένου και πρωκτικού σωλήνα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δίοδος των κοπράνων από το απευθυσμένο στον πρωκτικό σωλήνα, όταν δεν υπάρχει επιθυμία ή ευχέρεια για αφόδευση. Η ορθοπρωκτική γωνία δέχεται το μεγαλύτερο μέρος του βάρους των κοπράνων, απαλλάσσοντας έτσι από μεγάλες πιέσεις των έξω σφιγκτήρων του πρωκτού. Κατά τον τοκετό οι ανελκτήρες μύες του πρωκτού στηρίζουν την κεφαλή του εμβρύου, ενώ ο τράχηλος της μήτρας διαστέλλεται για να επιτρέψει τη δίοδο του νεογνού.

25 Κοκκυγικοί μύες Σχηματίζουν λεπτό μυϊκό τριγωνικό πέταλο που ακουμπά στην οπίσθια μοίρα του λαγονοκοκκυγικού μυός, με τον οποίο συνέχεται. Οι κοκκυγικοί μύες μαζί με τους ανελκτήρες του πρωκτού σχηματίζουν το διάφραγμα της πυέλου. Οι κοκκυγικοί μύες αποτελούν το οπίσθιο και μικρότερο τμήμα του πυελικού εδάφους, το οποίο σχηματίζεται από το διάφραγμα τις πυέλου. Πλάγια έκφυση: πυελική επιφάνεια της ισχιακής άκανθας και ελάσσων ισχιοϊερός σύνδεσμος. Μέση έκφυση: πλάγιο χείλος του κόκκυγα και Ι5 σπόνδυλος. Νεύρωση : κλάδοι του Ι4 και Ι5 νεύρου. Ενέργεια: οι κοκκυγικοί μύες ενισχύουν τον ανελκτήρα του πρωκτού στην στήριξη των πυελικών σπλάχνων. Συγκρατούν επίσης τον κόκκυγα προς τα εμπρος ανυψώνοντας το πυελικό έδαφος.

26

27 Μύες του Πυελικού Εδάφους Ο ανελκτήρας μυς του πρωκτού και ο κοκκυγικός μυς σχηματίζουν το πυελικό διάφραγμα, μία σημαντική υποστηρικτική δομή του πυελικού εδάφους. έκφυση κατάφυση Νεύρωση ενέργεια Ανελκτήρας μυς του πρωκτού Κοκκυγικός (ισχιοκοκκυγικό ς) Σώμα του ηβικού οστού, Τενόντιο τόξο της θυροειδούς περιτονίας και ισχιακή άκανθα Ισχιακή άκανθα και ιεροσπονδυλικός σύνδεσμος Σώμα του περινέου, κόκκυγας, πρωκτοκοκκυγι κός μυς, τοιχώματα του προστάτη ή του κολεού, ορθό και πρωκτικός σωλήνας Κατώτερο τμήμα του ιερού οστού και του κόκκυγα Πρόσθιες Ρίζες τουι3- Ι4 Περινεϊκού νεύρου Πρόσθιες Ρίζες τουι4- Ι5 Υποστηρίζει τα πυελικά σπλάγχνα και ανυψώνει το πυελικό έδααφος Υποστηρίζει τα πυελικά σπλάγχνα και κατευθύνει τον κόκκυγα προς τα πρόσω

28 Μύες του Πυελικού Εδάφους έκφυση κατάφυση Νεύρωση ενέργεια Έσω θυροειδής μυς Πυελικό τμήμα της θυροειδούς μεμβράνης και οστά της πυέλου. Μείζον τροχαντήρας μηριαίου οστού του Έσω θυροειδές νεύρο Στρέφει το μηρό προς τα έξω. Απάγει τον κεκαμένο μηρό στο ισχίο Απιοειδής μυς Πρόσθια επιφάνεια σπονδύλου Ι2-Ι4 Μείζον τροχαντήρας μηριαίου οστού του Πρόσθιες Ρίζες του Ι1-Ι2 νεύρου Στρέφει το μηρό προς τα έξω. Απάγει τον κεκαμένο μηρό και σταθεροποιεί την άρθρωση του ισχίου

29

30

31 Οι σύνδεσμοι μεταξύ πυέλου και σπονδυλικής στήλης Τα τμήματα της οστέινης πυέλου συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους: 1. Ο οσφυολαγόνιος σύνδεσμος εκτείνεται μεταξύ του άκρου της εγκάρσιας απόφυσης του Ο5 σπονδύλου και τις λαγόνιας απόφυσης προς τα κάτω. 2. Ο μείζων ισχιοϊερός σύνδεσμος εκτείνεται μεταξύ ιερού οστού και ισχιακού κυρτώματος. 3. Ο ελάσσων ισχιοϊερος σύνδεσμος εκτείνεται από τα πλάγια χείλη του ιερού και του κόκκυγα ως την ισχιακή άκανθα. 4. Οι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι είναι: οι ισχυροί μεσόστεοι σύνδεστοι, οι πρόσθιοι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι και οι οπίσθιοι ιερολαγόνιοι σύνδεσμοι

32 Η ΠΥΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΤΟΝΙΑ Σπλαχνική περιτονία της πυέλου. Η περιτονία αυτή συνδέει τα σπλάχνα μεταξύ τους, καθώς και με την τοιχωματική περιτονία της πυέλου. Η τοιχωματική περιτονία της πυέλου. Η περιτονία αυτή επενδύει την πυελική κοιλότητα μέχρι το ύψος των ηβοϊσχιακών κλάδων. Το οπισθοηβικό διάστημα. Είναι ο χώρος μεταξύ της τοιχωματικής πυελικής περιτονίας και της πρόσθιας επιφάνειας της ουροδόχου κύστης.

33

34 Αρτηρίες της πυέλου Τέσσερις αρτηρίες εισέρχονται στην ελάσσονα πύελο: 1. Η έσω λαγόνια αρτηρία (εκφύεται από την κοινή λαγόνια αρτηρία), με τους κλάδους: α) Ομφαλική αρτηρία, β) Θυροειδής αρτηρία, γ) Κάτω κυστική αρτηρία, δ) Κολεϊκή αρτηρία, ε) Μητριαία αρτηρία στ) Μέση ορθική αρτηρία, ζ) Έσω αιδοιϊκή αρτηρία, η) Κάτω γλουτιαία αρτηρία θ) Άνω γλουτιαία αρτηρία, ι) Λαγονοσφυϊκή αρτηρία, κ) Πλάγιες ιερές αρτηρίες 2. Η μέση ιερή αρτηρία (εκφύεται από την αορτή) 3. Η άνω ορθική αρτηρία (κλάδος της κάτω μεσεντέριας αρτηρίας) 4. Η ωοθηκική αρτηρία (κλάδος της αορτής) Φλεβική παροχέτευση της πυέλου Η κύρια παροχέτευση γίνεται από τις έσω λαγόνιες φλέβες και κλάδους τους. Επικουρικά δρουν και οι ωοθηκικές φλέβες, η μέση ιερή και η άνω ορθική. Η έσω λαγόνια φλέβα συμβάλλει με την έξω λαγόνια φλέβα και σχηματίζει την κοινή λαγόνια φλέβα.

35

36

37 Νεύρα τις πυέλου Η πύελος νευρώνεται κυρίως από τα ιερά και τα κοκκυγικά νεύρα, καθώς και από πυελικούς κλάδους του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Το οσφυοιερό στέλεχος, Το ιερό πλέγμα, Το ισχιακό νεύρο, Το αιδοιϊκό δεύρο, Το άνω γλουτιαίο νεύρο, Κλωνία για τον απιοειδή μύ Κλωνία για το διάφραγμα της πυέλου, Το νεύρο για τον τετράγωνο μηριαίο μυ, Το νεύρο για τον έσω θυροειδή μυ, Το θυροειδές νεύρο, Το κοκκυγικό πλέγμα

38 ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ Στηρικτικός και Μυϊκός Ιστός

39 ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ Οι διάφοροι τύποι του συνδετικού ιστού είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση και διατήρηση της μορφής του σώματος. Λειτουργώντας με μηχανικό τρόπο, παρέχουν ένα υπόστρωμα που χρησιμεύει για την συνένωση και την σύνδεση των κυττάρων και των οργάνων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να χορηγείται φυσική υποστήριξη στο σώμα. Από δομική άποψη ο συνδετικός ιστός συγκροτείται από 3 κατηγορίες συστατικών: α) Κύτταρα β) Ίνες γ) Θεμέλια ουσία Τα κύτταρα του συνδετικού ιστού Μερικά κύτταρα του συνδετικού ιστού παράγονται τοπικά και παραμένουν στο συνδετικό ιστό. Άλλα, όπως είναι τα λευκοκύτταρα, προέρχονται από άλλες περιοχές και μπορούν να διαμένουν προσωρινά στον συνδετικό ιστό. Οι παρακάτω κυτταρικοί τύποι συναντώνται στο συνδετικό ιστό: Ινοβλάστες, Μακροφάγα, Σιτευτικά κύτταρα, Πλασματοκύτταρα, Λιποκύτταρα, Λευκοκύτταρα.

40

41 Ινοβλάστες Οι ινοβλάστες συνθέτουν: το κολλαγόνο, την ελαστίνη, τις γλυκοζαμινογλυκάνες, τις πρωτεογλυκάνες και τις πολυπροσκολλητικές γλυκοπρωτεΐνες. Οι ινοβλάστες αποτελούν τα πιο συχνά απαντώμενα κύτταρα του συνδετικού ιστού και είναι υπεύθυνοι για την σύνθεση των συστατικών της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας. Στα κύτταρα αυτά παρατηρούνται δυο στάδια λειτουργικής δραστηριότητας, η έντονη πρωτεϊνοσύνθεση (ενεργό κύτταρο) και η χαμηλή συνθετική δραστηριότητα (αδρανές, ώριμο σχετικά κύτταρο σε φάση ηρεμίας). Τα κύτταρα με έντονη συνθετική δραστηριότητα διαφέρουν μορφολογικά από τις ινοβλάστες που παρουσιάζουν χαμηλή συνθετική δραστηριότητα και οι οποίες είναι διασκορπισμένες μέσα στην θεμέλια ουσία που έχουν ήδη συνθέσει. Θεμέλια ουσία Η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία είναι ένα έντονο ενυδατωμένο, σύνθετο μίγμα από: γλυκοζαμυνογλυκάνες, πρωτεογλυκάνες και πολύ-προσκολλητικές γλυκοπρωτεΐνες, οι οποίες διαθέτουν πολλαπλές περιοχές πρόσδεσης για διαφορετικά στοιχεία των ιστών. Το πολυσύνθετο μοριακό μίγμα της θεμέλιας ουσίας είναι άχρωμο και διαφανές. Γεμίζει τα διαστήματα μεταξύ των κυττάρων και των ινών του συνδετικού ιστού και επειδή είναι ιξώδες, λειτουργεί τόσο σαν ένα λιπαντικό μέσο όσο και σαν ένας φραγμός στη διείσδυση εισβολέων.

42 Ίνες Οι ίνες του συνδετικού ιστού σχηματίζονται από πρωτεΐνες που πολυμερίζονται σε επιμήκεις δομές. Οι 3 κύριοι τύποι των ινών του συνδετικού ιστού είναι: οι κολλαγόνες, οι δικτυωτές και οι ελαστικές. Οι κολλαγόνες και δικτυωτές ίνες σχηματίζονται από την πρωτεΐνη κολλαγόνο, οι ελαστικές ίνες σχηματίζονται κυρίως από την πρωτεΐνη ελαστίνη. Το κολλαγόνο μπορεί να ταξινομηθεί στις παρακάτω ομάδες: Κολλαγόνα που σχηματίζουν επιμήκη ινίδια. Αυτά είναι κολλαγόνα τύπου Ι,ΙΙ,ΙΙΙ,V,και XI. Το κολλαγόνο τύπου Ι είναι το αφθονότερο και έχει ευρεία κατανομή. Σχηματίζει δομές όπως τα οστά, την οδοντίνη, τους τένοντες, τις κάψες των οργάνων και το χόριο του δέρματος. Κολλαγόνα συνδεδεμένα με ινίδια. Αυτά είναι κολλαγόνα τύπου ΙΧ,ΧΙΙ και ΧΙV. Κολλαγόνα που σχηματίζουν πλέγματα. Ανήκει στον τύπο IV του κολλαγόνου και αποτελεί δομικό συστατικό των βασικών υμένων. Κολλαγόνα που σχηματίζουν ινίδια αγκυροβολίας. Ανήκουν στον τύπο VII του κολλαγόνου και εντοπίζονται στα ινίδια αγκυροβολίας, που συνδέουν τις κολλαγόνες ίνες με το βασικό υμένα. Δικτυωτές ίνες. Οι δικτυωτές ίνες αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ. Οι δικτυωτές ίνες είναι ιδιαίτερα άφθονες στους λείους μυς, στο ενδονεύριο και στο στρώμα των αιμοποιητικών οργάνων (π.χ. σπλήνας, λεμφαδένες, ερυθρός μυελός των οστών). Επίσης εντοπίζονται στο ήπαρ, ενδοκρινείς αδένες, αρτηρίες, μήτρα και μυϊκές στιβάδες του εντέρου. Ελαστικές ίνες. Το σύστημα των ελαστικών ινών αποτελείται από 3 τύπους ινών: Την οξυταλάνη, οι ίνες της συναντώνται στις ίνες του συνδέσμου του Zinn στο φακό του οφθαλμού και στις περιοχές όπου το χόριο του δέρματος συνδέεται με το ελαστικό σύστημα του βασικού υμένα. Την ελαυνίνη οι δομές αυτές βρίσκονται γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες και στο χόριο του δέρματος. Την Ελαστίνη.

43 Ο συνδετικός ιστός συγκροτείται από 3 κατηγορίες συστατικών: α) Κύτταρα β) Ίνες γ) Θεμέλια ουσία Τα κύτταρα του συνδετικού ιστού Ινοβλάστες, Μακροφάγα, Σιτευτικά κύτταρα, Πλασματοκύτταρα, Λιποκύτταρα, Λευκοκύτταρα

44 Θεμέλια ουσία Έντονα ενυδατωμένο, άχρωμο σύνθετο μίγμα αποτελούμενο από: γλυκοζαμυνογλυκάνες, πρωτεογλυκάνες και πολύ-προσκολλητικές γλυκοπρωτεΐνες (διαθέτουν πολλαπλές περιοχές πρόσδεσης για διαφορετικά στοιχεία των ιστών) Ίνες Οι 3 κύριοι τύποι των ινών του συνδετικού ιστού είναι: οι κολλαγόνες, οι δικτυωτές και οι ελαστικές Κολλαγόνο Δικτυωτές ίνες Ελαστικές ίνες

45 Ίνες κολλαγόνου αγγεία Συνδετικός Ιστός υρήνες κυττάρων Κολλαγόνες ίνες Θεμέλια ουσία

46 Βασική Μεμβράνη Εξειδικευμένη Φυλλοειδής δομή που αποτελείται από Γλυκοζαμινογλυκάνες και από Πρωτεΐνες της Εξωκυττάριας Θεμέλιας Ουσίας δρώντας σαν στηρικτικός χώρος ανάμεσα στα παρεγχυματικά κύτταρα και τους στηρικτικούς ιστούς (έχει σχέση με επιθηλιακά και μυϊκά κύτταρα και κύτταρα Schwann)

47 ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ Α) ΙΔΙΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ, Β) ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Γ) ΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΙΔΙΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ 1) Χαλαρός συνδετικός ιστός. Ο ιστός αυτός στηρίζει πολλές δομές, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες υπόκεινται σε πίεση και ελαφρά τριβή. Καταλαμβάνει τους διάκενους χώρους μεταξύ των μυϊκών κυττάρων, στηρίζει τους επιθηλιακούς ιστούς και σχηματίζει μια στιβάδα που περιβάλλει τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία. 2) Πυκνός συνδετικός ιστός. Είναι προσαρμοσμένος να προσφέρει αντίσταση και προστασία. Ο ιστός αυτός διακρίνεται σε πυκνό ακανόνιστο όταν οι κολλαγόνες ίνες είναι οργανωμένες σε δεσμίδες χωρίς καθορισμένο προσανατολισμό, που συναντάται στην επιδερμίδα και στον πυκνό κανονικό συνδετικό ιστό όπου οι δεσμίδες κολλαγόνου είναι ταξινομημένες με κανονική διάταξη, όπου το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι οι τένοντες. ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ 1) Λιπώδης ιστός, 2) Αιμοποιητικός ιστός, 3) Ελαστικός ιστός: ο ελαστικός ιστός αποτελείται από δεσμίδες με παχιές παράλληλες ελαστικές ίνες. Έχει ένα τυπικό κίτρινο χρώμα και μεγάλη ελαστικότητα, βρίσκεται στους κίτρινους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης και στον κρεμαστήρα σύνδεσμο του πέους. 4) Βλεννώδης ιστός. βρίσκεται κυρίως στον ομφάλιο λώρο. Περιέχει άφθονη θεμέλια ουσία που αποτελείται κυρίως από υαλουρονικό οξύ 1) Χόνδρινος 2) Οστίτης ΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ

48 ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ Α) ΙΔΙΩΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ, Β) ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, Γ) ΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ 1) Χαλαρός συνδετικός ιστός 2) Πυκνός συνδετικός ιστός 3) Λιπώδης ιστός, 4) Αιμοποιητικός ιστός, 5) Ελαστικός ιστός 6) Βλεννώδης ιστός 7) Χόνδρινος 8) Οστίτης

49 Βλεννώδης Συνδετικός ιστός Χαλαρός Συνδετικός ιστός Χαλαρός Συνδετικός ιστός Πυκνός συνδετικός ιστός

50 Τραχεία Ίνες κολλαγόνου Ινοβλάστες Χαλαρός Συνδετικός ιστός αγγεία Συνδετικός Ιστός Πυρήνες κυττάρων Κολλαγόνες ίνες Θεμέλια ουσία

51 Ίνες κολλαγόνου Δικτυωτές ίνες Ελαστικές ίνες Πυρήνες ηπατοκυττάρων

52 Αρτηρία Ελαστικές ινες Ελαστικές ινες Ελαστικές ίνες Σε Τοίχωμα Αορτής

53 ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ Ο λιπώδης ιστός είναι ειδικός τύπος συνδετικού ιστού, στον οποίο επικρατούν τα λιπώδη κύτταρα (λιποκύτταρα). Αυτά τα κύτταρα είναι δυνατόν να βρεθούν είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες μέσα στον συνδετικό ιστό, κυρίως όμως σχηματίζουν μεγάλα συσσωματώματα, συγκροτώντας τους λιπώδεις ιστούς που κατανέμονται σε όλο το σώμα. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί, με κάποια έννοια, ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματος. Σε άνδρες κανονικού βάρους, ο λιπώδης ιστός αντιπροσωπεύει το % του σωματικού βάρους, ενώ στις γυναίκες αντίστοιχα το 20-25%. Ο λιπώδης ιστός αποτελεί την μεγαλύτερη αποθήκη ενέργειας (υπό τη μορφή τριγλυκεριδίων) μέσα στο σώμα. Τα άλλα όργανα που αποθηκεύουν ενέργεια (υπό την μορφή γλυκογόνου) είναι το ήπαρ και οι σκελετικοί μύες. Επειδή τα τριγλυκερίδια έχουν μικρότερη πυκνότητα από το γλυκογόνο και υψηλότερη θερμιδική αξία από αυτό, ο λιπώδης ιστός είναι ένας αποτελεσματικός αποταμιευτικός ιστός. Τα υποδόρια στρώματα λιπώδους ιστού συμβάλουν στην διαμόρφωση του σχήματος της σωματικής επιφάνειας, ενώ οι εναποθέσεις υπό μορφή προσκεφαλαίων λειτουργούν ως απορροφητήρες των μηχανικών πλήξεων, κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες. Επειδή το λίπος είναι κακό αγωγός της θερμότητας, δρα ως θερμομονωτικό υλικό του σώματος. Επίσης συμμετέχει στην συγκράτηση ορισμένων οργάνων στην θέση τους Εκκρίνει διαφόρους τύπους μορίων που μεταφέρονται με τον αίμα και δρουν σε απομακρυσμένα όργανα.

54 Τύποι λιπώδη ιστού Μονόχωρος λιπώδης ιστός: το χρώμα του μονόχωρου λιπώδη ιστού ποικίλει από το λευκό μέχρι το βαθύ κίτρινο. Σχεδόν το σύνολο του λιπώδους ιστού στους ενήλικες ανήκει στον τύπο αυτό. Βρίσκεται σε όλη την έκταση του ανθρωπίνου σώματος, εκτός από τα βλέφαρα, το πέος, το όσχεο και ολόκληρο το πτερύγιο του έξω ωτός εκτός του λοβίου. Τα κύτταρα του μονόχωρου λιπώδης ιστού είναι σφαιρικά όταν είναι μεμονωμένα, αλλά μέσα στον λιπώδη ιστό όπου είναι στενά στοιβαγμένα, αποκτούν πολυεδρικό σχήμα. Κάθε κύτταρο έχει διάμετρο μεταξύ μm. Ο μονόχωρος λιπώδης ιστός αποτελεί ένα μεγάλο απόθεμα ενέργειας για τον οργανισμό. Πολύχωρος λιπώδης ιστός: αποκαλείται επίσης φαιό λίπος, εξαιτίας του χρώματος του, το οποίο οφείλεται τόσο στο μεγάλο αριθμό τριχοειδών του αίματος στον ιστό αυτό, όσο και στα πολυάριθμα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Σε σύγκριση με τον μονόχωρο λιπώδη ιστό, που βρίσκεται σε όλο το σώμα, έχει πιο περιορισμένη κατανομή. Τα κύτταρα του πολύχωρου ιστού είναι πολυεδρικά και μικρότερα από τα κύτταρα του μονόχωρου λιπώδη ιστού. Το κυτταρόπλασμα τους περιέχει μεγάλο αριθμό λιποσταγονιδίων διαφόρων μεγεθών, ένα κεντρικά τοποθετημένο στρογγυλό πυρήνα και πολυάριθμα μιτοχόνδρια με άφθονες επιμήκεις ακρολοφίες. Η κύρια λειτουργία του ιστού αυτού είναι η παραγωγή θερμότητας. Στους ανθρώπους ο ιστός αυτός είναι σημαντικός κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της νεογνικής ζωής, όπου παράγει θερμότητα και έτσι προστατεύει το νεογνό από το κρύο. Ο πολύχωρος λιπώδης ιστός ελαττώνεται σε μεγάλο βαθμό στους ενήλικες. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Τα λιποκύτταρα του μονόχωρου λιπώδους ιστού μπορούν να δώσουν γένεση στους πολύ συνηθισμένους καλοήθεις όγκους, που ονομάζονται λιπώματα. Οι κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από λιποκύτταρα (λιποσαρκώματα) δεν είναι συχνοί στον άνθρωπο.

55 ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ Σε άνδρες κανονικού βάρους αντιπροσωπεύει το % του σωματικού βάρους και στις γυναίκες αντίστοιχα το 20-25%. Αποτελεί την μεγαλύτερη αποθήκη ενέργειας (με τη μορφή τριγλυκεριδίων) μέσα στο σώμα Συμβάλει στην διαμόρφωση του σχήματος της σωματικής επιφάνειας Απορροφητήρες των μηχανικών πλήξεων, κυρίως στα πέλματα και στις παλάμες. Θερμομονωτικό υλικό του σώματος. Συγκράτηση ορισμένων οργάνων στην θέση τους Εκκρίνει διαφόρους τύπους μορίων

56 Λιποκύτταρα Πυρήνες Κυτταρική μεμβράνη

57 ΧΟΝΔΡΟΣ Ο χόνδρος χαρακτηρίζεται από εξωκυττάρια θεμέλια ουσία πλούσια σε γλυκοζαμινογλυκάνες και πρωτεογλυκάνες, καθώς και σε μακρομόρια τα οποία αλληλεπιδρούν με τις κολλαγόνες και τις ελαστικές ίνες. Οι παραλλαγές ως προς την σύνθεση των συστατικών της θεμέλιας ουσίας παράγουν 3 τύπους χόνδρου προσαρμοσμένος στις τοπικές βιολογικές μηχανικές ανάγκες. Λειτουργία Ο χόνδρος αποτελεί μια εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού στην οποία η στερεά σύσταση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας, επιτρέπει στον ιστό να δέχεται μηχανικές πιέσεις χωρίς να παραμορφώνεται μόνιμα. Μια άλλη λειτουργία του χόνδρου είναι η υποστήριξη των μαλακών ιστών. Επειδή ο χόνδρος έχει λεία επιφάνεια και ελαστική υφή διευκολύνει τη διολίσθηση στις αρθρικές επιφάνειες και απορροφά τους κραδασμούς, διευκολύνοντας τις κινήσεις των οστών. Ο χόνδρος παίζει ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη και αύξηση των μακρών οστών πριν και μετά την γέννηση. Δομή σύσταση Ο χόνδρος αποτελείται από κύτταρα που αποκαλούνται χονδροκύτταρα και από εκτεταμένη εξωκυττάρια ουσία που αποτελείται από ίνες και θεμέλια ουσία. Τα χονδροκύτταρα συνθέτουν και εκκρίνουν τις ίνες και την θεμέλια ουσία. Τα κύτταρα του χόνδρου εντοπίζονται μέσα σε εντυπώματα της θεμέλιας ουσία που ονομάζονται κοιλότητες. Τα κύρια μακρομόρια που βρίσκονται σε όλους τους τύπους της εξωκυττάριας ουσίας του χόνδρου είναι : το κολλαγόνο, το υαλουρονικό οξύ, οι πρωτεογλυκάνες και μικρές ποσότητες αρκετών γλυκοπρωτεϊνών.

58 Στην θεμέλια ουσία του υαλοειδούς χόνδρου, που αποτελεί συνηθέστερο τύπο χόνδρου, το κολλαγόνο τύπου ΙΙ είναι ο κυριότερος τύπος κολλαγόνου. Ο περισσότερος εύκαμπτος και με εκτατικές ιδιότητες ελαστικός χόνδρος περιέχει, εκτός από κολλαγόνο τύπου ΙΙ και άφθονες ελαστικές ίνες στην θεμέλια ουσία του. Ο ινώδης χόνδρος συναντάται σε περιοχές του σώματος που υπόκεινται σε ελκτικές δυνάμεις και χαρακτηρίζεται από θεμέλια ουσία που περιέχει ένα πυκνό δίκτυο από αδρές κολλαγόνες ίνες τύπου Ι. Και οι τρείς τύποι χόνδρου στερούνται αγγείων και ο εφοδιασμός τους με θρεπτικές ουσίες γίνεται μέσω διάχυσης θρεπτικών ουσιών από τα τριχοειδή του παρακείμενου συνδετικού ιστού (περιχόνδριο), ή από το αρθρικό υγρό των αρθρικών κοιλοτήτων. Ο χόνδρος δεν διαθέτει ούτε λεμφικά αγγεία ούτε νεύρα. Το περιχόνδριο είναι έλυτρο από πυκνό συνδετικό ιστό που περιβάλει το χόνδρο στις περισσότερες θέσεις, σχηματίζοντας ένα διάμεσο στρώμα μεταξύ του χόνδρου και του ιστού που υποστηρίζεται από το χόνδρο. Το περιχόνδριο φιλοξενεί την αγγείωση για το στερούμενο αγγείων χόνδρο, και περιέχει επίσης νεύρα και λεμφαγγεία. Ο αρθρικός χόνδρος, στερείται περιχονδρίου και συντηρείται μέσω διάχυσης του οξυγόνου και των θρεπτικών ουσιών από το αρθρικό υγρό.

59 ΤΥΠΟΙ ΧΟΝΔΡΩΝ Υαλοειδής χόνδρος είναι ο συνηθέστερος και ο πιο καλά μελετημένος από τους άλλους χόνδρους. Έχει λευκοκυανίζουσα χροιά και είναι διαυγής. Στο έμβρυο χρησιμεύει ως προσωρινός σκελετός μέχρι να αντικατασταθεί βαθμιαία από οστούν. Στους ενήλικες, ο υαλοειδής χόνδρος εντοπίζεται στις αρθρικές επιφάνειες των κινητών αρθρώσεων, στα τοιχώματα των μεγαλύτερων αναπνευστικών οδών (ρίνα, λάρυγγα, τραχεία, βρόγχοι), στα στερνικά άκρα των πλευρών όπου αυτές συναρθρώνονται με το στέρνο, και στον επιφυσιακό δίσκο, ο οποίος ευθύνεται για την κατά μήκος αύξηση των οστών. Ελαστικός χόνδρος έχει κιτρινωπό χρώμα που οφείλεται στην παρουσία της ελαστίνης στις ελαστικές ίνες. Συναντάται στο πτερύγιο του ωτός, στα τοιχώματα του έξω ακουστικού πόρου, στην ακουστική (ευσταχιανή) σάλπιγγα, στην επιγλωττίδα και στους σφηνοειδείς χόνδρους του λάρυγγα. Ινώδης χόνδρος αποτελεί μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ πυκνού συνδετικού ιστού και υαλοειδούς χόνδρου. Βρίσκεται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στις προσφύσεις ορισμένων συνδέσμων στις χόνδρινες επιφάνειες οστών και στην ηβική σύμφυση. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Τα χονδροκύτταρα δίνουν γένεση σε καλοήθεις όγκους (χονδώματα) ή κακοήθεις όγκους (χονδροσαρκώματα).

60 ΧΟΝΔΡΟΣ Δομή αποτελείται από χονδροκύτταρα και εκτεταμένη εξωκυττάρια ουσία (ίνες και θεμέλια ουσία) Κύρια μακρομόρια που βρίσκονται στην εξωκυττάρια ουσία του χόνδρου : Κολλαγόνο, Υαλουρονικό οξύ, Πρωτεογλυκάνες, Γλυκοπρωτεϊνες Λειτουργία Επιτρέπει στον ιστό να δέχεται μηχανικές πιέσεις χωρίς να παραμορφώνεται μόνιμα Στήριξη των μαλακών ιστών Διευκολύνει τη διολίσθηση στις αρθρικές επιφάνειες και απορροφά τους κραδασμούς, διευκολύνοντας τις κινήσεις των οστών Εχει ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη και αύξηση των μακρών οστών πριν και μετά την γέννηση.

61 Υαλοειδής χόνδρος Ελαστικός χόνδρος Εξωκυττάρια ουσία κοιλότητα περιχόνδριο χονδροκύτταρα Ελαστικές ίνες χονδροκύτταρα ΤΥΠΟΙ ΧΟΝΔΡΩΝ Ινώδης χόνδρος Υαλοειδής Ελαστικός Ινώδης Κοιλότητα Χονδρο- Κύτταρα Ίνες κολλαγόνου

62 ΜΥΪΚΟΣ ΙΣΤΟΣ Ο μυϊκός ιστός αποτελείται από διαφοροποιημένα κύτταρα που περιέχουν συσταλτές πρωτεΐνες Η δομική βιολογία αυτών των πρωτεϊνών παράγει τις δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την κυτταρική συστολή, η οποία προκαλεί την κίνηση μέσα σε ορισμένα όργανα καθώς και του σώματος στο σύνολό του. Με βάση τα μορφολογικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά τους μπορούμε να διακρίνουμε τρείς τύπους μυϊκού ιστού (σκελετικός, λείος, καρδιακός) στα θηλαστικά ζώα. Κάθε τύπος ιστού έχει δομή που είναι προσαρμοσμένη στο λειτουργικό του ρόλο. Σκελετικός (γραμμωτός) μυς Ο σκελετικός μυς αποτελείται από μυϊκές ίνες, δηλαδή δεσμίδες πολύ μακριών κυλινδρικών πολυπύρηνων κυττάρων με διάμετρο μm. η πολυπύρηνη υφή οφείλεται στη σύντηξη εμβρυϊκών μονοπύρηνων μυοβλαστών (πρόδρομα μυϊκά). Οι ωοειδείς πυρήνες βρίσκονται συνήθως την περιφέρεια του κυττάρου κάτω από την κυτταρική μεμβράνη. Αυτή η χαρακτηριστική εντόπιση των πυρήνων είναι βοηθητική για την διάκριση των σκελετικών μυών από τον καρδιακό και τους λείους μυς, στους οποίους οι πυρήνες έχουν κεντρική εντόπιση. Η συστολή τους είναι ταχεία, ισχυρή και συνήθως κάτω από τον έλεγχο της βούλησης. Οργάνωση των σκελετικών μυών: Οι μάζες των ινών που σχηματίζουν τους διάφορους τύπους των μυών διατάσσονται σε κανονικές δεσμίδες που περιβάλλονται από το επιμύϊο, ένα εξωτερικό έλυτρο από πυκνό συνδετικό ιστό που περιβάλλει ολόκληρο το μυ. Από το επιμύϊο, λεπτά διαφράγματα συνδετικού ιστού εκτείνονται προς το εσωτερικό και περιβάλλουν δεσμίδες ινών μέσα στο μυ. Ο συνδετικός ιστός γύρω από κάθε δεσμίδα μυίκών ινών ονομάζεται περιμύϊο. Κάθε μυϊκή ίνα περιβάλλεται από μια λεπτοφυή στιβάδα συνδετικού ιστού, το ενδομύϊο, το οποίο αποτελείται κυρίως από βασικό υμένα και δικτυωτές ίνες. Αιμοφόρα αγγεία εισέρχονται στο μυ, μέσα στα διαφράγματα του συνδετικού ιστού και σχηματίζουν ένα πλούσιο τριχοειδικό δίκτυο που πορεύεται μεταξύ και παράλληλα με τις μυϊκές ίνες. Μερικοί μύες απολεπτύνονται στα άκρα τους, όπου διαμορφώνεται μια μυοτενοντώδης σύνδεση. Οι κολλαγόνες ίνες προσφύονται μέσα στις πολύπλοκες πτυχές της κυτταρικής μεμβράνης των μυϊκών ινών.

63

64

65 Οργάνωση των σκελετικών μυϊκών ινών Οι μυϊκές ίνες εμφανίζουν εγκάρσιες γραμμώσεις από εναλασσόμενες φωτεινές και σκοτεινές ζώνες. Οι σκοτεινές ζώνες αποκαλούνται Α ζώνες ενώ οι φωτεινές Ι ζώνες. Κάθε ζώνη Ι διχοτομείται στο μέσον από μια σκοτεινή εγκάρσια γραμμή, τη Ζ γραμμή Η μικρότερη επαναληπτική υπομονάδα της συσταλτής συσκευής, το σαρκομέριο, εκτείνεται μεττο σαρκόπλασμα είναι γεμάτο με επιμήκεις κυλινδρικές νηματοειδείς δεσμίδες που ονομάζονται μυοϊνίδιααξύ δυο Ζ γραμμών και έχει μήκος 2,5 μm στον μυ που βρίσκεται σε ηρεμία.. Τα μυοϊνίδια, τα οποία έχουν διάμετρο 1-2 μm και πορεύονται παράλληλα προς τον επιμήκη άξονα του μυός, αποτελούνται από μια τελικοτελική αλυσιδωτή διάταξη σαρκομερίων. Η στοίχιση των σαρκομερίων σε παρακείμενα μυοϊνίδια παράγει τις χαρακτηριστικές εγκάρσιες γραμμώσεις σ ολόκληρη τη μυϊκή ίνα. Το πρότυπο των σαρκομερίων, οφείλεται κυρίως στην παρουσία δυο τύπων νηματίωντων παχέων (μυοσίνη) και λεπτών (ακτίνη)- τα οποία βρίσκονται παράλληλα προς τον επιμήκη άξονα των μυοϊνιδίων κατά συμμετρικό τρόπο. Τα παχιά νημάτια καταλαμβάνουν την Α ζώνη, την κεντρική μοίρα του σαρκομερίου. Τα λεπτά νημάτια διατρέχουν μεταξύ και παράλληλα προς τα παχιά νημάτια και έχουν το ένα τους άκρο προσκολλημένο στη Ζ γραμμή. Ως αποτέλεσμα αυτής της διάταξης, οι Ι ζώνες αποτελούνται από τις μοίρες των λεπτών νηματίων που δεν επικαλύπτουν τα παχιά νημάτια. Οι Α ζώνες αποτελούνται κυρίως από παχιά νημάτια και από τα τμήματα των λεπτών νηματίων που επικαλύπτουν. Στο κέντρο των Α ζωνών υπάρχει η Η ζώνη, η οποία αντιστοιχεί σε μια περιοχή που αποτελείται μόνο από τις ραβδοειδείς μοίρες του μορίου της μυοσίνης.

66

67 Μηχανισμός της συστολής Η μυϊκή συστολή πραγματοποιείται όταν νευρικό ερέθισμα φτάσει στην νευρομυϊκή σύναψη με αποτέλεσμα από το σαρκοπλασματικό δίκτυο να απελευθερώνονται ιόντα ασβεστίου στο σαρκόπλασμα. Καθώς ιόντα ασβεστίου προσδένονται στην τροπονίνη, προκαλούν την αλλαγή της διαμόρφωσης του μορίου, η οποία με την σειρά της επάγει την αλλαγή στη διαμόρφωση της τροπομυοσίνης. Η αλλαγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται οι θέσεις πρόσδεσης των κεφαλών της μυοσίνης στην ακτίνη και έτσι η μυοσίνη, με κατανάλωση ΑΤΡ, να γλιστρά πάνω στην ακτίνη και να πραγματοποιείται η μυϊκή συστολή. Στο τέλος της μυϊκής συστολής τα ιόντα ασβεστίου αντλούνται ενεργητικά στο σαρκοπλασματικό δίκτυο και η τροπονίνη και τροπομυοσίνη επιστρέφουν στις αρχικές τους διαμορφώσεις με αποτέλεσμα η κεφαλή της μυοσίνης να αποδεσμεύεται από την ακτίνη. Νεύρωση Εμμύελα κινητικά νεύρα διακλαδίζονται μέσα στο συνδετικό ιστό του περιμύϊου, όπου κάθε νεύρο δίνει αρκετούς τελικούς κλάδους. Στη θέση της νεύρωσης, το νεύρο χάνει το έλυτρο της μυελίνης και σχηματίζει μια διευρυσμένη απόληξη, η οποία επικάθεται μέσα σε μια τάφρο της επιφάνειας του μυϊκού κυττάρου. Η δομή αυτή αποκαλείται τελική κινητική πλάκα ή νευρομυϊκή σύναψη. Μέσα στο τελικό νευράξονα υπάρχουν πολυάριθμα μιτοχόνδρια και συναπτικά κυστίδια. Τα τελευταία περιέχουν τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνης. Μεταξύ του νευράξονα και του μυός υπάρχει ένα διάστημα, η συναπτική σχισμή. Στην θέση της σύναψης το σαρκείλημμα σχηματίζει πολυάριθμες βαθιές συναπτικές πτυχές. Η απελευθέρωση του νευροδιαβιβαστή προκαλεί εκπόλωση της μετασυναπτικής μεμβράνης, η οποία εκπόλωση διαδίδεται σε όλο το σαρκείλημμα με αποτέλεσμα να πυροδοτείται η μυϊκή συστολή.

68

69 Νεύρωση των γραμμωτών (σκελετικών) μυών: από εξειδικευμένους νευρώνες οι οποίοι καταλήγουν στα μυϊκά κύτταρα με την παρεμβολή ειδικών νευρικών απολήξεων (Τελική Κινητική Πλάκα) η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της συστολής(ακετυλοχολίνη) C: Σκελετικός Μυς B: Τελική Κινητική Πλάκα A: Άξονας του Νεύρου

70 Σκελετικός Μυς Τελική Κινητική Πλάκα Άξονας του Νεύρου

71

72 Μυϊκές άτρακτοι και Τενόντια Σωμάτια του Golgi Όλοι η γραμμωτοί μύες του ανθρώπου περιέχουν περιβαλλόμενους από κάψα ιδιοδεκτικούς υποδοχείς που είναι γνωστοί ως: Μυϊκές Άτρακτοι αυτές οι δομές αποτελούνται από μια κάψα συνδετικού ιστού που περιβάλλει ένα χώρο γεμάτο με υγρό, ο οποίος περιέχει λίγες μακριές και παχιές μυϊκές ίνες και μερικές βραχύτερες, λεπτότερες ίνες (που συλλογικά αποκαλούνται ενδοατρακτικές ίνες). Αρκετές αισθητικές νευρικές ίνες διαπερνούν τις μυϊκές ατράκτους, όπου ανιχνεύουν μεταβολές στο μήκος (διάταση) των εξωατρακτικών μυϊκών ινών και μεταβιβάζουν αυτή την πληροφορία στον νωτιαίο μυελό. Εδώ ενεργοποιούνται ποικίλης πολυπλοκότητας αντανακλαστικά, προκειμένου να διατηρηθεί η στάση του σώματος και να ρυθμιστεί η δραστηριότητα ανταγωνιστικών μυϊκών ομάδων που εκτελούν κινητικές δραστηριότητες, όπως η βάδιση. Στους τένοντες κοντά στις θέσεις πρόσφυσης των μυϊκών ινών είναι τα Τενόντια σώματα του Golgi αποττελούνται από ένα έλυτρο συνδετικού ιστού που σχηματίζει μια κάψα γύρο από αρκετές μεγάλες δεσμίδες κολλαγόνων ινών, οι οποίες συνέχονται με τις κολλαγόνες ίνες που αποτελούν τη μυοτενόντια σύναψη αισθητικά νεύρα διαπερνούν την κάψα του συνδετικού ιστού. Αυτές οι δομές, συμβάλλουν στην ιδιοδεκτικότητα ανιχνεύοντας διαφορές τάσεων στους τένοντες. Επειδή αυτές οι δομές είναι ευαίσθητες σε αυξήσεις της τάσης, βοηθούν στη ρύθμιση του μεγέθους της προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεση κινήσεων που χρειάζονται ποικίλη ένταση της μυϊκής δύναμης.

73

74 Μυϊκή Άτρακτος: σπιροειδείς νευρικές απολήξεις που μεταφέρουν ερεθίσματα τάσης από εξειδικευμένες μυϊκές ίνες. Η Μυϊκή Άτρακτος περιβάλλεται από Ινοκολλαγονώδες Έλυτρο.

75

76 Ο καρδιακός μυς Κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης, τα κύτταρα του σπλαχνικού μεσοδέρματος του αρχέγονου καρδιακού σωλήνα στοιχίζονται σε αλυσιδωτές σειρές. Αντί να συγχωνεύονται σε συγκυτιακά κύτταρα, όπως οι σκελετικοί μυς, τα καρδιακά κύτταρα σχηματίζουν πολύπλοκες συνάψεις μεταξύ των εκτεινόμενων αποφυάδων τους. Κύτταρα μέσα σε μια αλυσίδα, συχνά διχάζονται ή διακλαδίζονται και συνδέονται με κύτταρα παρακείμενων αλυσίδων. Αυτό έχει σαν συνέπεια, η καρδιά να αποτελείται από στενά ενωμένες δεσμίδες κυττάρων, οι οποίες διαπλέκονται με ένα τρόπο ώστε να παρουσιάζουν ένα χαρακτηριστικό κύμα συστολής που οδηγεί σε στίψιμο (όπως στίβουμε ένα πλυμένο ρούχο για να φύγει το νερό) των κοιλιών της καρδιάς. Κάθε καρδιακό μυϊκό κύτταρο έχει μόνο ένα ή δύο κεντρικά τοποθετημένους ωχρούς πυρήνες. Οι κλιμακωτές ταινίες, που αποτελούν μοναδικό και διακριτικό χαρακτηριστικό του καρδιακού μυός, αντιπροσωπεύουν συναπτικά συμπλέγματα που βρίσκονται στην θέση ένωσης δυο παρακείμενων καρδιακών μυϊκών κυττάρων. Οι συνάψεις είναι δυνατόν να φαίνονται σαν ευθείες γραμμές ή να εμφανίζουν κλιμακωτή μορφολογία. Στις κλιμακωτές συνάψεις μπορούμε να διακρίνουμε δυο περιοχές. Ένα εγκάρσιο τμήμα το οποίο διασχίζει κάθετα τις ίνες σε ορθή γωνία, και ένα πλάγιο τμήμα, το οποίο πορεύεται παράλληλα προς τα μυονημάτια. Υπάρχουν 3 κύριες συναπτικές εξειδικεύσεις μέσα στην κλιμακωτή ταινία: α) Οι συνάψεις πρόσφυσης β) Τα δεσμοσώματα γ) Οι χασματικές συνάψεις.

77 Ο καρδιακός μυς εμφανίζει εγκάρσια γράμμωση, αλλά σε αντίθεση με τους σκελετικούς μύες, ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Διακρίνονται δεσμίδες καρδιακών μυϊκών ινών (1) και ίνες του Purkinje (2). (χρώση αιματοξυλίνη-εωσίνη, μεγέθυνση Χ50) Α: Κλιμακωτή ταινία Β: Γραμμωτό Μονοπύρηνο Καρδιακό Κύτταρο

78 Λείος μυς Ο λείος μυς αποτελείται από επιμήκη, όχι γραμμωτά, κύτταρα κάθε ένα από τα οποία περιβάλλεται από βασικό υμένα και ένα δίκτυο δικτυωτών ινών. Οι δύο αυτές δομές χρησιμεύουν για το συνδυασμό των δυνάμεων που δημιουργούνται από τα επιμέρους λεία μυϊκά κύτταρα σε μια συντονισμένη δράση, π.χ. η περισταλτική κίνηση του εντέρου. Τα λεία μυϊκά κύτταρα είναι ατρακτοειδή, μπορούν να κυμαίνονται σε μέγεθος από 20 μm σε μικρά αιμοφόρα αγγεία μέχρι 500μm στην εγκυμονούσα μήτρα. Κάθε κύτταρο έχει ένα και μόνο πυρήνα που εντοπίζεται στο κέντρο του ευρύτερου μέρους του κυττάρου. Για να επιτευχθεί η στενότερη επιστοίβαξη, το στενό μέρος ενός κυττάρου στοιχίζεται με τα πλατιά μέρη των γειτονικών κυττάρων. Ο λείος μυς νευρώνεται τόσο από συμπαθητικά όσο και από τα παρασυμπαθητικά νεύρα του αυτόνομου συστήματος. Γενικά, οι λείοι μύες βρίσκονται σε μεγάλους χιτώνες, όπως αυτά που υπάρχουν στα τοιχώματα των κοίλων σπλάχνων, π.χ. στα έντερα, στη μήτρα και στους ουρητήρες. Διαφορές λείου μυός με γραμμωτό μυ Τα λεία μυϊκά κύτταρα δεν έχουν Τ σωληνίσκους Τα λεία μυϊκά κύτταρα δεν παρουσιάζουν την παρακρυσταλλική οργάνωση που υπάρχει στους γραμμωτούς μυς. Ο μηχανισμός της συστολής στους λείους μυς είναι διαφορετικός. Πολύπλοκες νευρομυϊκές συνάψεις, όπως αυτές που συναντώνται στους σκελετικούς μυς, δεν υπάρχουν στους λείους μύς. Λείος μυς Β: ατρακτοειδές κύτταρο

79 ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ GRAVIS Η μυασθένεια Gravis είναι νόσος που οφείλεται στην ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων έναντι των υποδοχέων της ακελοχολίνης, που εντοπίζεται στο σαρκείλημα των συναπτικών πτυχών στην τελική κινητική πλάκα. Τα αντισώματα αυτά συνδέονται με τους υποδοχείς της ακετυλοχολίνης εμποδίζοντας τη δέσμευση της εκκρινόμενης ακετυλοχολίνης και επομένως την εκπόλωση της μυϊκής ίνας που θα ακολουθούσε. Τα άτομα που προσβάλλονται από τη νόσο, αναπτύσσουν σοβαρή μυϊκή αδυναμία που εκδηλώνεται με μυϊκή κόπωση, αδυναμία ανάτασης των χεριών, αδυναμία διατήρησης της φυσιολογικής θέσης της κεφαλής και βλεφαρόπτωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση με αποτέλεσμα την αύξηση της δράσης της εκκρινόμενης ακετυλοχολίνης και συνεπώς τη δέσμευσή της από τους υποδοχείς που δεν έχουν δεσμευτεί από τα αυτοαντισώματα

80 Ερωτήσεις 1.Από ποια οστά αποτελείται η πύελος; 2. Περιγραφή του ανώνυμου οστού; 3. Περιγραφή της ωτοειδούς επιφάνειας του ανώνυμου οστού; 4. Περιγραφή των ορίων του άνω και του κάτω πυελικού στομίου; 5. Περιγραφή της ανώνυμης γραμμής και η σημασία της; 6. Διαφορές μεταξύ ανδρικής και γυναικείας πυέλου; 7. Περιγραφή των κυριότερων συνδέσμων μεταξύ πυέλου και σπονδυλικής στήλης; 8. Περιγραφή ιερολαγόνιας άρθρωσης; 9. Περιγραφή έσω θυροειδή μυ (έκφυση, κατάφυση, νεύρωση, λειτουργία); 10. Περιγραφή έσω θυροειδή μυ (έκφυση, κατάφυση, νεύρωση, λειτουργία); 11. Περιγραφή των μυών του πυελικού εδάφους (έκφυση, κατάφυση, νεύρωση, λειτουργία); 12. Το ιερό νευρικό πλέγμα από ποιους κλάδους σχηματίζεται; 13. Ποιοι οι κύριοι κλάδοι της έσω λαγόνιας αρτηρίας και φλέβας; 14. Ποιά ονομάζονται στηρικτικά κύτταρα και ποιος ο ρόλος τους; 15. Από πού παράγεται και από ποια συστατικά αποτελείται η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία; 16. Ποιος ο ρόλος του κολλαγόνου, πόσους τύπους γνωρίζουμε; 17. Ποιος ο ρόλος της ελαστίνης; 18. Ποιος ο ρόλος της ινονεκτίνης; 19. Από ποια συστατικά αποτελείται και ποιος ο ρόλος της βασικής μεμβράνης; 20. Τι παράγουν οι ινοβλάστες και ποιος ο ρόλος του ινοκολλαγονώδη ιστού;

81 21. Τι παράγουν τα χονδροκύτταρα και ποιους τύπους χονδρίτη ιστού γνωρίζετε; 22. Ποιες οι λειτουργίες του λιπώδη ιστού; 23. Περιγραφή της δομής ενός γραμμωτού μυϊκού κυττάρου; 24. Τι παράγουν τα χονδροκύτταρα και ποιους τύπους χονδρίτη ιστού γνωρίζετε; 25. Ποιες οι λειτουργίες του λιπώδη ιστού; 26. Περιγραφή της δομής ενός γραμμωτού μυϊκού κυττάρου και ποιός ο ρόλος των πρόδρομων μυϊκών κυττάρων; 27. Περιγραφή της δομής και του ρόλου των μυοϊνιδίων; 28. Περιγραφή της δομής και της λειτουργίας της μυϊκής ατράκτου; 29. Περιγραφή της δομής και της λειτουργίας της τελικής κινητικής πλάκας; 30. Ποια η αιτία της Μυασθένειας Gravis; 31. Ποια η δομή και ποιος ο ρόλος του ενδομύϊου, του περιμύϊου, επιμύϊου; 32. Περιγραφή της δομής ενός καρδιακού μυϊκού κυττάρου; 33. Περιγραφή της δομής ενός λείου μυϊκού κυττάρου;

82

83

84 Ευχαριστώ!

Ο Σκελετός της Πυέλου

Ο Σκελετός της Πυέλου Ο Σκελετός της Πυέλου E Johnson Αν. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ανατοµίας Η Πύελος το κατώτερο σηµείο του κορµού προς τα κάτω συνέχεια της κοιλιάς η πυελική κοιλότητα = κατώτερο τµήµα της κοιλιακής χώρας εντοπίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΠΙΣΘΙΟ ΚΟΙΛΙΑΚΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ (ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ ΙΕΡΟ) ΟΣΦΥΙΚΟΙ ΣΠΟΝΔΥΛΟΙ Μεγαλύτεροι σε μέγεθος και όγκο, με κοντούς και παχείς αυχένες, ευρύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος Αρθρώσεις Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος συνδετικός-στηρικτικός ς ιστός συμπαγής αλλά εύκαμπτος Λειτουργίες Χόνδρου υποστήριξη μαλακών ιστών απορρόφηση κραδασμών

Διαβάστε περισσότερα

Μύες του πυελικού τοιχώματος

Μύες του πυελικού τοιχώματος Μύες Πυέλου Μύες του πυελικού τοιχώματος Συμβάλλουν στο σχηματισμό των εσωτερικών πλάγιων τοιχωμάτων της πυελικής κοιλότητας. Εκφύονται μέσα από τη πυελική κοιλότητα αλλά καταφύονται έξω από αυτήν (μηριαίο).

Διαβάστε περισσότερα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα

Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Οσφυϊκό Πλέγµα και Νεύρα Εισαγωγή Σχηµατισµός Κλάδοι του Οσφυϊκού Πλέγµατος Μηριαίο Νεύρο (Ο2-Ο4) Εισαγωγή Η κινητικότητα και η γενική αισθητικότητα του κάτω άκρου εξυπηρετούνται από τους τελικούς κλάδους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος

Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Πρόσθιο Κοιλιακό Τοίχωµα & Πύελος Ι. Γενικά Α. Η κοιλία είναι το τµήµα του κόρµου που βρίσκεται µεταξύ του θώρακα (διάφραγµα) προς τα πάνω και της πυέλου (είσοδο της µικρής πυέλου) προς τα κάτω. Η πύελος

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής)

Στέφανος Πατεράκης (Φυσικ/τής) ΜΥΣ Οι μύες είναι όργανα του ανθρωπίνου σώματος. Σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Μαζί με τους τένοντες συμβάλουν στην κίνηση των οστών. Είδη των μυών Ο μυς της καρδιάς, Οι λείοι, και Οι γραμμωτοί. Ο μυς

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Αυχενικοί σπόνδυλοι 7 Θωρακικοί σπόνδυλοι 12 Οσφυϊκοί σπόνδυλοι 5 Ιερό οστό 5 συνοστεομένοι σπόνδυλοι Κόκκυγας Φυσιολογικά Κυρτώματα Σ.Σ. Η σπονδυλική στήλη δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ. Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ. Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΡΘΟΥ Γιάννης Τσιαούσης Χειρουργός, Επίκ. Καθηγητής Ανατομίας Ιατρική Σχολή, Παν/μιο Κρήτης Βασικές Ανατομικές Δομές Πυέλου πυελικό έδαφος κυρίως από διάφραγμα πυέλου χωνοειδές σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Επικ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας

Χόνδρος Αρθρώσεις. Σοφία Χαβάκη Επικ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος Αρθρώσεις Σοφία Χαβάκη Επικ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Χόνδρος συνδετικός-στηρικτικός ιστός συμπαγής αλλά εύκαμπτος Λειτουργίες Χόνδρου υποστήριξη μαλακών ιστών απορρόφηση κραδασμών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ)

ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΑΝΑΤΟΜΙΑ και ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (Β ΜΕΡΟΣ) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Οι µύες είναι συσταλτά όργανα που χρησιµεύουν για να επιτελούνται οι ενεργητικές κινήσεις του οργανισµού. Οι µύες αποτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική

Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική Μύες Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από τους μύες. Ο αριθμός των μυών του μυϊκού συστήματος ανέρχεται στους 637. Οι μύες είναι όργανα για τη σωματική κινητικότητα, την σπλαχνική κινητικότητα και τη κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ιερό Πλέγµα και Νεύρα λκλλκλκλλκκκκ

Ιερό Πλέγµα και Νεύρα λκλλκλκλλκκκκ Ιερό Πλέγµα και Νεύρα λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Σχηµατισµός Παράπλευροι Κλάδοι του Ιερού Πλέγµατος Μυϊκοί Παράπλευροι Κλάδοι Δερµατικοί Παράπλευροι Κλάδοι Σπλαγχνικοί Παράπλευροι Κλάδοι Τελικοί Κλάδοι του

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Μέρος Ι: Ερειστικό, μυϊκό και συνδεσμικό σύστημα Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος Αναπνευστικό σύστημα (αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου)

Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) Α Μέρος (από 2) Οστά του Κορμού (Σπονδυλική Στήλης, Θώρακα, Κρανίου) 01/35 Το Ερειστικό Σύστημα αποτελείται από: 1. Τα Οστά 2. Τις Αρθρώσεις 3. Τους Συνδέσμους 02/35 ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥ Σύνολο: 285 οστά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1-7-8 Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Στον ανθρώπινο οργανισµό a) όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία b) υπάρχουν κύτταρα µε το ίδιο σχήµα και την ίδια λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα Κ. Αλπαντάκη Όρια της κοιλιάς Άνω: Πλευρικό τόξο 7-12 Ξιφοειδής απόφυση: επίπεδο 10ου πλευρικού χόνδρου = Ο3 Κάτω : Ηβικά οστά και λαγόνια ακρολοφία:

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού

Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Κάτω Άκρο Οι Χώρες του Μηρού Ι. Γενικά Α. 3εις σηµαντικές ζώνες των κάτω άκρων 1. Μηριαίο τρίγωνο 2. Ο πόρος των προσαγωγών 3. Ο ιγνυακός βόθρος Β. Μηριαίο οστό 1. Είναι το επιµηκέστερο, το ισχυρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Μύες Θώρακα - Κορμού

Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες Θώρακα - Κορμού Μύες μαστικής περιοχής Μύες πρόσθιου θωρακικού τοιχώματος Μύες κοιλιακού τοιχώματος Μύες ράχης Μύες οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος 1 2 3 1 Μείζων θωρακικός 1 Ελάσσων θωρακικός 2 3Υποκλείδιος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΡΑΧΗ Αποτελεί τον μυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορμού με κύριο οστικό στοιχείο τους σπονδύλους και την παράλληλη συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ Hράκλειο, εκέμβριος 2011 ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΩΝ 1. Eπιθηλιακός Πολυεδρικά κύτταρα που είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα και φέρουν ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία 2. Συνδετικός Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. 1. Μυϊκά. 2. Μυοεπιθηλιακά. 3. Περικύτταρα. 4. Μυοϊνοβλάστες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ. 1. Μυϊκά. 2. Μυοεπιθηλιακά. 3. Περικύτταρα. 4. Μυοϊνοβλάστες ΣΥΣΤΑΛΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1. Μυϊκά 2. Μυοεπιθηλιακά 3. Περικύτταρα 4. Μυοϊνοβλάστες ΜΥΙΚΑ 1. Γραμμωτά μυϊκά κύτταρα 2. Καρδιακά μυϊκά κύτταρα 3. Λεία μυϊκά κύτταρα ΓΡΑΜΜΩΤΟΙ ΜΥΣ 1. Μύς 2. Μυϊκή δέσμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ( Ε.Κ.Φ.Ε ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Θέμα: ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ Μέσος χρόνος πειράματος: 45 λεπτά Α. ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Συνδετικός Ιστός - Ορισμός Παρέχει το: Υποστηρικτικό και Συνδετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα. Κυκλοφορικό Σύστημα. Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής. Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα. Κυκλοφορικό Σύστημα. Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής. Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Μυικός ιστός Συσταλτά κύτταρα Κυκλοφορικό Σύστημα Αθανάσιος Κοτσίνας, Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΑΛΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ 1. Μυϊκά 2. Μυοεπιθηλιακά 3. Περικύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη

Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Κινητικό σύστημα του ανθρώπου Σπονδυλική Στήλη Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ . Σπονδυλική στήλη-περιγραφή οστών θωρακικού κλωβού και

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες)

ΡΑΧΗ. 3. Μύες (ανάλογα µε την εµβρυολογική προέλευση και την νεύρωσή τους διαχωρίζονται σε: α. Εξωγενείς (ετερόχθονες) β. Ενδογενείς (αυτόχθονες) ΡΑΧΗ Ι. Γενικά Α. Η ράχη αποτελείται από την οπίσθια επιφάνεια του σώµατος 1. Αποτελεί µυοσκελετικό άξονα στήριξης του κορµού 2. Οστικά στοιχεία α. Σπόνδυλοι β. Κεντρικά τµήµατα των πλευρών γ. Άνω επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1

ΚΥΤΤΑΡΑ. Καρβουντζή Ηλιάνα (Βιολόγος) 1 ΚΥΤΤΑΡΑ ΖΥΓΩΤΟ: Το πρώτο κύτταρο του οργανισμού από το οποίο με συνεχείς κυτταρικές διαιρέσεις προκύπτουν όλα. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: Διαδικασία με την οποία τα κύτταρα αποκτούν διαφορετικά μορφολογικά και λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη

Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Από το βιβλίο του Δρ. Πέτρου Α. Πουλμέντη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη βιολογική μηχανική Κεφάλαιο 2 Εκβιομηχανική των οστών Οι διαφάνειες που ακολουθούν Η ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Για να περιγράψουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΘΩΡΑΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΘΩΡΑΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΣΟΠΛΕΥΡΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ Σχηματίζονται μεταξύ παρακείμενων πλευρών και καταλαμβάνονται από τους μεσοπλεύριους μύες. Έσω θωρακική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Τα οστά είναι μια στερεά μορφή συνδετικού ιστού, σχηματίζουν το μεγαλύτερο μέρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Φωτεινή Μάλλη Πνευμονολόγος Εκλ. Αναπλ. Καθηγητρια ΤΕΙ Νοσηλευτικής Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΘ Καθηγητής-Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού

Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Αρθρώσεις Είναι η σύνδεση δύο ή περισσότερων οστών με τη συμμετοχή ενός μαλακότερου ιστού Ανάλογα με το είδος αυτού του ιστού και τον τρόπο συμμετοχής του, καθορίζεται η κινητικότητα των οστών που συνδέονται.

Διαβάστε περισσότερα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα

Βουβωνική Χώρα. Ι. Βουβωνικός Χώρα Βουβωνική Χώρα Ι. Βουβωνικός Χώρα Α. Βουβωνικός Σύνδεσµος (του Poupart) Δεν είναι πραγµατικός σύνδεσµος Είναι η αναδίπλωση προς τα έσω του ελευθέρου κάτω χείλους του έξω λοξού µυός από την εκφυσή του από

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΘΕΜΑ 1ο 1. Κυτταρική διαφοροποίηση ονομάζουμε: α. Την δομική κυρίως εξειδίκευση των συστημάτων β. Την δομική και λειτουργική εξειδίκευση των κυττάρων γ. Την λειτουργική εξειδίκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Μ. ΠΑΥΛΙ ΗΣ Hράκλειο, εκέμβριος 2011 ΤΥΠΟΙ ΙΣΤΩΝ 1. Eπιθηλιακός Πολυεδρικά κύτταρα που είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα και φέρουν ελάχιστη μεσοκυττάρια ουσία 2. Συνδετικός Κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ

Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία. Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Στηρικτικά Κύτταρα και Εξωκυττάρια Ουσία Κοτσίνας Αθανάσιος Επικ. Καθηγητής Εργ. Ιστολογίας-Εμβρυολογίας Ιατρική Σχολή - ΕΚΠΑ Συνδετικός Ιστός - Ορισμός Παρέχει το: Υποστηρικτικό και Συνδετικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρωση του ισχίου Οι αρθρικές επιφάνειες που συντάσσουν την άρθρωση του ισχίου είναι η κοτύλη της λεκάνης και η κεφαλή του µηριαίου οστού.

Άρθρωση του ισχίου Οι αρθρικές επιφάνειες που συντάσσουν την άρθρωση του ισχίου είναι η κοτύλη της λεκάνης και η κεφαλή του µηριαίου οστού. Οστά Η πυελική ζώνη αποτελείται από την συνένωση των ανώνυµων οστών (συνένωση του λαγόνιου, του ισχιακού και του ηβικού οστού) µε το ιερό οστό (σταθερή σύνδεση µε την ΣΣ). Το οστό είναι ένα µακρύ οστό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών

Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών Εργαστήριο Ανατοµίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Αθηνών ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Το Μυοσκελετικό Σύστηµα Δρ. Ε. Τζόνσον Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αθήνα 2012 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ι. Α. Τα µέρη και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κυκλοφορικό σύστημα Αιμοφόρο 1. 2. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Λεμφοφόρο Αρτηρίες Λεμφικά τριχοειδή Φλέβες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΡΑΣΜΕΙΟΣ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Όνομα: Ημερομηνία:././2014 ΤΑΞΗ : A Λυκείου ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Από το κύτταρο στον οργανισμό ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε

ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ. Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ Γαλανοπούλου Α Λαβδάς Ε ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΥΕΛΙΚΗ ΖΩΝΗ ΤΜΗΜΑΤΑ 1. ΑΝΩΝΥΜΑ ΟΣΤΑ 2. ΙΕΡΟ 3. ΚΟΚΚΥΓΑΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ 4. ΗΒΙΚΗ ΣΥΜΦΥΣΗ 5. ΙΕΡΟΛΑΓΟΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Ανώνυμο οστό 5 5 1. Λαγόνιο οστό 2.

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Οφθαλμός Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΧΙΤΩΝΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΒΟΛΒΟΥ 1. Σκληρός: εξωτερικός ινοκολλαγονώδης χιτώνας 2. Ραγοειδήςήμέσοςήαγγειώδης:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΚΑΤΩΝΗΣ ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΑΝΣ) ΑΝΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΝΕΥΡΑ (λείοι μύες, καρδιακός μυς, αδένες) (Σπλαχνικά Νεύρα)

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑ 4ο ΜΕΡΟΣ Α ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΚΝΣ) ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Είναι το πιο ουραίο τμήμα του Κ.Ν.Σ. Εκτείνεται από τη βάση του κρανίου μέχρι τον 1 ο οσφυϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής. Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής. Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Λειτουργική ανατομική των κάτω άκρων - Ισχίο Ανώνυμα οστά (συνένωση των λαγόνιο, ισχιακού και του ηβικού οστού) Ιερό οστό Άνω λαγόνια άκανθα Κάτω λαγόνια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012

Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Μαθήματα Ανατομίας 2011-2012 Θωρακικό τοίχωμα Κ. Αλπαντάκη Θώρακας Γενική επισκόπηση Σχετικοί όροι Θώρακας Θωρακικός κλωβός Θωρακικό τοίχωμα Θωρακική κοιλότητα Σχετικοί όροι Θώρακας Περιοχή του σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΡΔΙΑ Ινομυώδες κοίλο όργανο Εντόπιση: στο θώρακα - λοξή θέση Κορυφή: προς τα κάτω, εμπρός και αριστερά Βάση: προς τα πίσω, άνω και δεξιά Δεξιές κοιλότητες: δεξιός κόλπος - δεξιά κοιλία Αριστερές

Διαβάστε περισσότερα

ΣYΣTAΛTA KYTTAPA. Tα συσταλτά κύτταρα παράγουν > δυνάµεις κίνησης µε την αλληλεπίδραση > ακτίνης. & µυοσίνης

ΣYΣTAΛTA KYTTAPA. Tα συσταλτά κύτταρα παράγουν > δυνάµεις κίνησης µε την αλληλεπίδραση > ακτίνης. & µυοσίνης ΣYΣTAΛTA KYTTAPA Tα συσταλτά κύτταρα παράγουν > δυνάµεις κίνησης µε την αλληλεπίδραση > ακτίνης µυοσίνης υπάρχουν 4 κατηγορίες κυττάρων > µυϊκά > που σχηµατίζουν > γραµµωτό µυϊκό ιστό καρδιακό µυϊκό ιστό

Διαβάστε περισσότερα

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΥΤΤΑΡΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΙ Ο ανθρώπινος οργανισμός συνίσταται α- πό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά εμφανίζουν σημαντική ποικιλομορφία, που αφορά το μέγεθος,

Διαβάστε περισσότερα

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων

B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων B Μέρος (από 2) Οστά των Ακρων 01/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ 02/25 ΑΝΩ ΑΚΡΑ Οστά της Ζώνης του Ώμου 1. Ωμοπλάτη (scapula) _Τριγωνικό οστό _Συνδέεται με την κλείδα με το ακρώμιο. 2. Κλείδα (clavicle) _Με το ένα άκρο της

Διαβάστε περισσότερα

Μυολογία ΙΙΙ. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Μυολογία ΙΙΙ. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Μυολογία ΙΙΙ Ioannis Lazarettos MD PhD Μυολογία 2 Μύες Κάτω Άκρου Μύες Πυέλου Έξω Έσω Μύες Μηρού Πρόσθιοι Μύες Έσω (Προσαγωγοί) Οπίσθιοι Μύες Μύες Κνήμης Πρόσθιοι Οπίσθιοι Έξω (Περονιαίοι) Μύες Άκρου Ποδός

Διαβάστε περισσότερα

Μύες και Νεύρα Πυέλου

Μύες και Νεύρα Πυέλου Μύες και Νεύρα Πυέλου Μυοσκελετικό Σύστημα Τύποι Μυικού Ιστού Σκελετικός (40% ΣΒ, εκούσια νεύρωση (ΣΝΣ), γραμμωτά κύτταρα, πρόσφυση στο σκελετό) Καρδιακός (μυοκάρδιο, γραμμωτά κύτταρα/ακούσια σύσπαση,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΑΤΛΑΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΑ ΚΝΗΜΗ ΠΕΡΟΝΗ ΙΝΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ

ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΑΤΛΑΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΑ ΚΝΗΜΗ ΠΕΡΟΝΗ ΙΝΙΑΚΟ ΑΞΟΝΑΣ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ ΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΩΠΙΑΙΟ ΚΡΟΤΑΦΙΚΟ ΙΝΙΑΚΟ ΒΡΕΓΜΑΤΙΚΟ ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΤΛΑΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΛΕΙΔΑ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΚΡΟΜΙΟ ΩΜΟΠΛΑΤΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΣΤΕΡΝΟ ΚΕΦΑΛΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΩΛΕΝΗ ΚΕΡΚΙΔΑ ΟΣΤΑ ΚΑΡΠΟΥ ΜΕΤΑ-

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΥΡΟΠΟΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΕΝΙΚΑ: Αποτελείται από όργανα που παράγουν και αποβάλουν τα ουρά => απομακρύνονται άχρηστες και επιβλαβές ουσίες + ρυθμίζεται η ισορροπία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το ανθρώπινο σώμα προμηθεύεται οξυγόνο και αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα με την αναπνοή. Η αναπνοή έχει δύο φάσεις: την εισπνοή κατά την οποία ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 15/9/2014. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων Κύτταρα και ιστοί: Πλήθος κυττάρων ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τρισεκατομμύρια κύτταρα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Κύτταρα και ιστοί Όργανα και συστήματα οργάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 7ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ Η ΛΕΥΚΗ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η λευκή ουσία συντίθεται από εμύελες νευρικές ίνες διαφόρων διαμέτρων και νευρογλοία Οι νευρικές ίνες κατατάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ -ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ ρίνα φάρυγγας στοματική κοιλότητα ΚΑΤΩ ΑΕΡΟΦΟΡΟΣ ΟΔΟΣ λάρυγγας τραχεία 2 βρόγχοι πνεύμονες ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου

5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. H άρθρωση του ώμου 5 ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 2013-2014 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ H άρθρωση του ώμου Μαθητής Μ. Γεώργιος Ανατομία ώμου Τα κύρια οστά του ώμου είναι το βραχιόνιο και η ωμοπλάτη.η αρθρική κοιλότητα προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας

Κυκλοφορικό Σύστηµα. Σοφία Χαβάκη. Λέκτορας Κυκλοφορικό Σύστηµα Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας Εβρυολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ Κυκλοφορικό Σύστηµα Αιµοφόροκυκλοφορικό σύστηµα Λεµφoφόροκυκλοφορικό σύστηµα Αιµοφόρο Κυκλοφορικό Σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Από τι αποτελείται ο ανθρώπινος οργανισμός; Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από περίπου 10 τρισεκατομμύρια κύτταρα, που οργανώνονται σε ιστούς, οι ιστοί σε όργανα και τα όργανα

Διαβάστε περισσότερα

ΣTHPIKTIKA KYTTAPA - EΞΩKYTTAPIA ΘEMEΛIA OYΣIA

ΣTHPIKTIKA KYTTAPA - EΞΩKYTTAPIA ΘEMEΛIA OYΣIA ΣTHPIKTIKA KYTTAPA - EΞΩKYTTAPIA ΘEMEΛIA OYΣIA µηχανική στήριξη Στηρικτικά κυτ. > παράγουν συστατικά εξωκυτ. θεµέλιας ουσίας για & οργάνωση τους χαρακτηριστικά τους > προέρχονται από το µεσέγχυµα παράγουν

Διαβάστε περισσότερα

5. Στήριξη και κίνηση

5. Στήριξη και κίνηση 5. Στήριξη και κίνηση 5.4 Το µυοσκελετικό σ ύ σ τ η µ α του ανθρώπου κεφαλή ΤΟ ΕΡΕΙΣΤΙΚΟ ΣYΣΤΗΜΑ (ΣΚΕΛΕΤΟΣ) ΤΟY ΑΝΘΡΩΠΟY άνω άκρα Ο σκελετός των άκρων κάτω άκρα Ο σκελετός του κορµού θώρακας σ π ο ν δ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Από το κύτταρο στον οργανισμό 1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11207, 2o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11208 ΘΕΜΑ Δ Το ανθρώπινο σώμα, όπως και το σώμα κάθε πολυκύτταρου οργανισμού αποτελείται από πολλά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 9ο ΜΕΡΟΣ Α Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Η ΑΙΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ Ο εγκέφαλος αρδεύεται από : 1. Τις δύο έσω καρωτίδες και τους κλάδους τους 2. Τις δύο σπονδυλικές αρτηρίες και τους κλάδους τους Οι τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια. Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ

ΙΣΤΟΙ. Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια. Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ ΙΣΤΟΙ Μάλλιου Βίβιαν Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Φυσικοθεραπεύτρια Μπενέκα Νατάσσα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Ιστοί Οι ιστοί είναι σύνολο κυττάρων με την ίδια κατασκευή, μορφολογία και λειτουργία. Κάθε ιστός

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση.

ΙΣΤΟΙ Ως προς τη µορφή και τη λειτουργία τους. Κυτταρική διαφοροποίηση. ΙΣΤΟΙ 1. Τα κύτταρα που αποτελούν τον οργανισµό µας, διακρίνονται σε διάφορους τύπους, παρά το γεγονός ότι όλα, τελικώς, προέρχονται από το ζυγωτό, δηλαδή το πρώτο κύτταρο µε το οποίο ξεκίνησε η ζωή µας.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας...

ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ. Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ Ένα ταξίδι στις βασικές έννοιες βιολογίας... Κύτταρο Η βασική δομική και λειτουργική μονάδα που εκδηλώνει το φαινόμενο της ζωής. Πρώτος ο Βρετανός Robert Hooke το 1665 παρατηρώντας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΝΕΥΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ 1.1. Εισαγωγή Ο ζωντανός οργανισµός έχει την ικανότητα να αντιδρά σε µεταβολές που συµβαίνουν στο περιβάλλον και στο εσωτερικό του. Οι µεταβολές αυτές ονοµάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η Λευκή Ουσία του Νωτιαίου Μυελού

Η Λευκή Ουσία του Νωτιαίου Μυελού Η Λευκή Ουσία του Νωτιαίου Μυελού λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Ανιόντα Δεµάτια του Νωτιαίου Μυελού Ανιόντα Δεµάτια της Πρόσθιας Δέσµης Ανιόντα Δεµάτια της Πλάγιας Δέσµης Ανιόντα Δεµάτια της Οπίσθιας Δέσµης Κατιόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΥΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Σημειώσεις Ανατομίας - Φυσιολογίας Ι Σκοπός της λειτουργίας του νευρικού συστήματος Προσαρμόζει τις λειτουργίες του ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ Ι. ΟΣΤΕΟΛΟΓΙΑ Α. Οστά = στερεά µορφή συνδετικού ιστού 1. αποτελούν τον κύριο στηρικτικό ιστό του σώµατος 2. το σκελετικό σύστηµα περιλαµβάνει 205 οστά Β. Το σκελετικό σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ

Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Το Παρασυµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα λκλλκλκλλκκκκ Εισαγωγή Παρασυµπαθητική Φυγόκεντρος Οδός Κεντρική Μοίρα (Εγκεφαλικό Σκέλος) Ιερή Μοίρα (Ιερό Σκέλος) Προγαγγλιακές Ίνες Τα Παρασυµπαθητικά Γάγγλια και

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση»

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κεφάλαιο 5 «Στήριξη και Κίνηση» Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις λέξεις κίνηση και μετακίνηση; Μετακινούνται όλοι οι οργανισμοί; Άσκηση σελ. 98 ΣΒ Α. Η Κίνηση στους μονοκύτταρους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο. Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο Συνδεσμολογία - Αρθρολογία ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Άρθρωση Ονομάζεται η σύνδεση δύο ή περισσοτέρων οστών μεταξύ τους με την παρεμβολή ενός μαλακότερου ιστού Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

5.4 Το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 3. Να βάλετε σε κύκλο το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση που συμπληρώνει σωστά την πρόταση: Α. Η μέλισσα είναι έντομο που: α. έχει σπονδυλική στήλη β. μπορεί να κολυμπάει γ. πετάει με τη βοήθεια μεμβρανωδών

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας

Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΣ Αντιμετώπιση συμπτωμάτων vs. Αποκατάσταση της αιτίας του πόνου και της δυσλειτουργίας Ο πατέρας της Οστεοπαθητικής Dr A. T. Still, διατύπωσε την άποψη στις αρχές του 20ου αιώνα ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΤΩΜΑΤΟΣ Άσκηση 1 η 1. Εκδορά τραχήλου 2. Περιτονίες του τραχήλου 3. Έξω σφαγίτιδα φλέβα 4. Δερµατικοί κλάδοι αυχενικοί πλέγµατος 1. Εκδορά θώρακα 2. Θωρακοδελτοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ. Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας. Ιατρικό Τµήµα. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Wednesday, January 15, 14

ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ. Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας. Ιατρικό Τµήµα. Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας. Wednesday, January 15, 14 ΚΑΤΩ ΑΚΡΟ Βάσιου Αικ. Επίκουρη Καθηγήτρια Ανατοµίας Ιατρικό Τµήµα Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Λεκάνη - Ισχία Απλή ακτινογραφία Απλή ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Απλή ακτινογραφία Αξονική Τοµογραφία Μαγνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 75 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 8 ΟΙ ΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ 76 ΟΙ ΙΣΤΟΙ Όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα εμφανίζουν την ίδια βασική αρχιτεκτονική: εξωτερικά βρίσκεται η πλασματική μεμβράνη, η οποία περιβάλλει το

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9. Νευρικό Σύστημα. Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 9 Νευρικό Σύστημα Δομή και λειτουργία των νευρικών κυττάρων Νευρικό Σύστημα Το νευρικό σύστημα μαζί με το σύστημα των ενδοκρινών αδένων φροντίζουν να διατηρείται σταθερό το εσωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί:

4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. περιλαμβάνονται ο σπλήνας και ο θύμος αδένας (εικ.4.1). Το λεμφικό σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 4. ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τη λέμφο και τους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες είναι δομές που αποτελούνται από εξειδικευμένη μορφή συνδετικού ιστού, το λεμφικό

Διαβάστε περισσότερα

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος

Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος Νικολέττα Χαραλαμπάκη Ιατρός Βιοπαθολόγος ΚΝΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣ Περιβάλλονται και στηρίζονται με τις εγκεφαλικές και νωτιαίες μήνιγγες μεταξύ των οποίων περικλείεται ο υπαραχνοειδής χώρος γεμάτος

Διαβάστε περισσότερα

Λείος μυς. Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017

Λείος μυς. Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017 Λείος μυς Ε. Παρασκευά Αναπλ. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας Τμήμα Ιατρικής Π.Θ. 2017 1 Λείοι μύες Τοιχώματα κοίλων οργάνων Νεύρωση από ΑΝΣ Ακούσιες κινήσεις Λείες μυϊκές ίνες Ατρακτοειδή κύτταρα (μονοπύρηνα)

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΗΚΑΙ ΚΑΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Κ.Ε. Κεραµάρης ρ. Βιολόγος

ΟΜΗΚΑΙ ΚΑΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. Κ.Ε. Κεραµάρης ρ. Βιολόγος ΟΜΗΚΑΙ ΚΑΙΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Κ.Ε. Κεραµάρης ρ. Βιολόγος πλακώδες κυλινδρικό Μονόστιβο κυβοειδές επιθήλιο. (Α) Σχηµατική παράσταση (Β) Αθροιστικό σωληνάριο νεφρού (Χρώση Azan X 400). Μονόστιβο

Διαβάστε περισσότερα

Κάτω Άκρο. 1. Κνήµη. Β. Διαµερίσµατα της Κνήµης

Κάτω Άκρο. 1. Κνήµη. Β. Διαµερίσµατα της Κνήµης Κάτω Άκρο Κνήµη ΙV. Κνήµη Α. Οστά Η κνήµη & η περόνη είναι τα οστά της κνήµης. Τα σώµατα τους συνδέονται µε ένα µεσόστεο υµένα που αποτελείται από ισχυρές λοξές ίνες. 1. Κνήµη Το δεύτερο µεγαλύτερο οστό

Διαβάστε περισσότερα

Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα

Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα Το Συµπαθητικό Νευρικό Σύστηµα Εισαγωγή Συµπαθητική Φυγόκεντρος Οδός Κεντρική Μοίρα (Εγκεφαλικό Σκέλος) Προγαγγλιακές Ίνες Μεταγαγγλιακές Ίνες Συµπαθητική Κεντροµόλος Οδός Το Συµπαθητικό Στέλεχος ή Συµπαθητική

Διαβάστε περισσότερα

Ερειστικό Σύστημα. Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία.

Ερειστικό Σύστημα. Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία. Ερειστικό Σύστημα Μια εργασία στο μάθημα της Βιολογίας από της μαθήτριες Γεωργιάδου Ελευθερία και Μηλιάδου Αθανασία. Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ζαρφτζιάν Μαριλένα Περιεχόμενα: Εισαγωγή Οστά Σύσταση του οστίτη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες

ΜΥΟΛΟΓΙΑ. 1. Σκελετικοί µύες ΜΥΟΛΟΓΙΑ Μυϊκός ιστός και Μυϊκό σύστηµα Ι. Γενικά Α. Μύες = όργανα µαλακά συσταλτά 1. οι συσπάσεις των µυϊκών ινών κινούν τα µέρη του σώµατος 2. προσδίδει το σχήµα του σώµατος 3. τρία είδη µυών α. Σκελετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης Μυϊκό σύστημα-δομή & λειτουργία. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης

Φυσιολογία της Άσκησης Μυϊκό σύστημα-δομή & λειτουργία. Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης Φυσιολογία της Άσκησης Μυϊκό σύστημα-δομή & λειτουργία Παναγιώτης Κανέλλος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD Υπότροφος ΤΕΙ Κρήτης 2019 1 Μυϊκό σύστημα Σύστημα οργάνων που ελέγχει τις κινήσεις του σώματος

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - ΜΕΡΟΣ Α Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του οργανισμού μας Ρόλος του νευρικού συστήματος Το νευρικό σύστημα (Ν.Σ.) ελέγχει, ρυθμίζει και συντονίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο. Το μυϊκό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο. Το μυϊκό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Το μυϊκό σύστημα ΣΤ. ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ι Β ΕΠΑ.Λ. ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ Οι μύες Οι μύες είναι όργανα, τα οποία προσφύονται στα οστά και έχουν σημαντική κινητικότητα Με την σύσπαση τους κινούν

Διαβάστε περισσότερα

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές

Άνω και κάτω στόμιο θώρακα Το κάτω στόμιο αφορίζεται από το πλευρικό τόξο και την ξιφοειδή απόφυση. Το άνω από τις 2 πρώτες πλευρές Ο ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ Ο οστεοχόνδρινος θωρακικός κλωβός σχηματίζεται: 1. Ραχιαία, από τμήμα της Σπονδυλικής Στήλης (12 θωρακικοί σπόνδυλοι & μεσοσπονδύλιοι δίσκοι), 2. Κυκλοτερώς, από 12 ζεύγη πλευρών

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα

Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα Επανάληψη πριν τις εξετάσεις Καλό διάβασμα 2013-2014 Θέματα πολλαπλής επιλογής Κύτταρα όμοια μορφολογικά και λειτουργικά αποτελούν α. ένα όργανο. β. ένα ιστό. γ. ένα οργανισμό. δ. ένα σύστημα οργάνων.

Διαβάστε περισσότερα