Η Προσκοπική Μέθοδος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η Προσκοπική Μέθοδος"

Transcript

1 Η Προσκοπική Μέθοδος Αθήνα Μάιος 2018

2 1 Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ όπως αναθεωρήθηκε στο 41 ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο / 2017 Κατόπιν απόφασης που ελήφθη στο 40 ο ΠΠΣ το 2014, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (Π.Ο.Π.Κ.) και τη στρατηγική προτεραιότητα «Παιδαγωγική Μέθοδος Προσκοπικό Πρόγραμμα», ξεκίνησαν οι διεργασίες για την αναθεώρηση της Προσκοπικής Μεθόδου. Αυτές κατέληξαν σε μια πρόταση που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στο 41 ο ΠΠΣ το 2017 με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο παρόν έντυπο. Αιτία για αυτήν την απόφαση ήταν μια σειρά από ανακολουθίες που είχαν παρατηρηθεί στα έντυπα της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης περιγράφοντας το περιεχόμενο της Προσκοπικής Μεθόδου, καθώς και παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 1 ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε το 2013 στο Χονγκ-Κονγκ. Επ ευκαιρία, κρίθηκε αναγκαίο κατά την αναθεώρηση να ληφθούν υπόψη οι νέες τάσεις και συνθήκες που επηρεάζουν τους νέους καθώς και οι ικανότητες και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τον 21 ο αιώνα. Ιστορική Αναδρομή Η πρώτη προσπάθεια που εξηγεί την Προσκοπική Μέθοδο έγινε από τον Ιδρυτή μας Baden Powell στο βιβλίο του «Προσκοπισμός για Παιδιά». Το Καταστατικό της Οργάνωσής μας από την πρώτη του έκδοση το 1922 αναφέρει την Προσκοπική Μέθοδο και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σ αυτή. Η περιγραφή της Μεθόδου, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναφέρεται στο Καταστατικό του Οργανισμού μας το Στη συνέχεια υπήρξαν αρκετές προσπάθειες να δημιουργηθούν έντυπα και εργαλεία που να βοηθούν τα Στελέχη μας να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν με επιτυχία την Προσκοπική Μέθοδο. Τα έντυπα που χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο ήταν The Essential Characteristics of Scouting, Scouting: An Educational System που εκδόθηκε το 1998 και το RAP (Renewed Approach to Programme), ένα εργαλείο που κυκλοφόρησε το 2004 και ανέπτυξε πρώτα η Interamerican Scout Region και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Προσκοπική Περιοχή το 1995.

3 2 Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ Θεμελιώδεις Αρχές της Κίνησης Ορισμός της Προσκοπικής Κίνησης Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια εθελοντική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους ανθρώπους, ανοικτή προς όλους χωρίς διάκριση γένους, προέλευσης, φυλής ή θρησκεύματος, σύμφωνα με τον Σκοπό, τις Αρχές και τη Μέθοδο, όπως έχουν καθοριστεί από τον Ιδρυτή μας. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ανθρώπων, ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες, και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων. Οι Αρχές της Προσκοπικής Κίνησης Η Προσκοπική Κίνηση στηρίζεται στις παρακάτω Αρχές: Το καθήκον προς τον Θεό η προσήλωση στις πνευματικές αξίες, πίστη στη θρησκεία που τις εκφράζει και αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Το καθήκον προς τους άλλους 1. η αφοσίωση στη χώρα, σε αρμονία με την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας. 2. η συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με προϋπόθεση την αναγνώριση και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης του φυσικού κόσμου. Το καθήκον προς τον εαυτόν μας η ανάληψη υπευθυνότητας για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας. Η Προσκοπική Μέθοδος Η Μέθοδος, όπως έχει καθοριστεί από τον Ιδρυτή μας, είναι μοναδική και χαρακτηρίζει την Κίνησή μας. Ο Ορισμός του Προσκοπικού Προγράμματος Το Προσκοπικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει το σύνολο των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών ευκαιριών, καθώς και των δράσεων από τις οποίες ωφελούνται οι νέοι (Τί), υλοποιεί τον σκοπό της Κίνησης (Γιατί), μέσω της Προσκοπικής Μεθόδου (Πώς).

4 3 Ο Ορισμός της Προσκοπικής Μεθόδου Η Προσκοπική Μέθοδος είναι ένα ενιαίο σύστημα, δια του οποίου υλοποιείται η παιδαγωγική πρόταση της Κίνησης. Χαρακτηρίζεται ως ένα Σύστημα Προοδευτικής Αυτό-εκπαίδευσης. Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην αλληλοεπίδραση ισοδύναμων και εξ ίσου σημαντικών στοιχείων, που συνεργάζονται και αποτελούν ένα ενιαίο σύστημα. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτών των στοιχείων με ένα ισορροπημένο, σύμμετρο και αλληλοεξαρτώμενο τρόπο, διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό σύστημα που κάνει την Κίνησή μας μοναδική. Τα οκτώ στοιχεία που συνθέτουν την Προσκοπική Μέθοδο είναι : Η Προσκοπική Υπόσχεση και ο Νόμος του Προσκόπου Η Μάθηση στην Πράξη Η Προσωπική Πρόοδος Η Συμμετοχή σε Μικρές Ομάδες Η Υποστήριξη Ενηλίκων Το Συμβολικό Πλαίσιο Η Φύση Η Διάδραση με την Κοινωνία Τί είναι «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΥΤΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»; Ο Προσκοπισμός βασίζεται στην έννοια της αυτό-εκπαίδευσης. Κάθε νέος αποτελεί μια μοναδική οντότητα, όπου έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει κάθε του διάσταση και να αναλάβει αυτήν την ευθύνη για την προσωπική του ανάπτυξη. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η αυτό-εκπαίδευση βασίζεται στην έννοια της «εκπαίδευσης αγωγής εκ των έσω», σε αντίθεση με την έννοια «καθοδήγηση από έξω». Ο νέος είναι ο κύριος φορέας στην παιδαγωγική-εκπαιδευτική διαδικασία, δηλαδή είναι πρωτίστως ο βασικός «παιδαγωγός» του εαυτού του. Η Προσκοπική Μέθοδος δίνει το πλαίσιο και τη δομή που καθοδηγεί και ενθαρρύνει κάθε νέο στην πορεία του για προσωπική ανάπτυξη. Η αυτο-εκπαίδευση είναι επίσης προοδευτική. Η Προσκοπική Μέθοδος προορίζεται να βοηθήσει κάθε νέο να χρησιμοποιήσει και να αναπτύξει τις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες που έχει μέχρι τώρα, να ενθαρρύνει την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων και ενδιαφερόντων, να τον βοηθήσει να βρίσκει δημιουργικούς και θετικούς τρόπους να αντιμετωπίζει και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που διαμορφώνονται στις διάφορες φάσεις της ανάπτυξής του και να ανοίξει παράθυρα σε νέους ορίζοντες, σύμφωνα με τον ρυθμό που καθορίζει ο ίδιος. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι η αυτο-εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο ατομικά, όσο και σε ομάδες. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η Προσκοπική Μέθοδος είναι «ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ»; Η Προσκοπική Μέθοδος αναφέρεται ως ένα σύστημα, δηλαδή είναι ένα σύνολο από αλληλοεξαρτώμενα στοιχεία που αποτελούν μια ολοκληρωμένη οντότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που

5 4 η «Μέθοδος» χρησιμοποιείται στον ενικό και όχι στον πληθυντικό αριθμό. Παρ-όλο που κάθε ένα από τα στοιχεία της Μεθόδου ξεχωριστά θα μπορούσε να θεωρηθεί από μόνο του ως μια μέθοδος (και πράγματι θεωρείται ως τέτοιο από άλλους φορείς εκπαίδευσης), αναφερόμαστε στην Προσκοπική Μέθοδο μόνο όταν όλα αυτά τα στοιχεία συνυπάρχουν και εμπλέκονται σε ένα αλληλοεξαρτώμενο και ολοκληρωμένο παιδαγωγικό σύστημα. Κάθε ένα από τα στοιχεία της Μεθόδου έχει ένα παιδαγωγικό ρόλο (δηλαδή κάθε ένα από τα στοιχεία έχει προορισμό να συμβάλλει στην παιδαγωγική διαδικασία με συγκεκριμένο τρόπο) και κάθε ένα από αυτά δρα συμπληρωματικά με τα υπόλοιπα. Συνεπώς, όλα τα στοιχεία είναι απαραίτητα για να λειτουργεί και να είναι αποτελεσματική η Μέθοδος και πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να συνάδει με τον Σκοπό και τις Αρχές τις Κίνησης. Η Προσκοπική Μέθοδος αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της Κίνησης. Όλα τα στοιχεία της Προσκοπικής Μεθόδου λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο, αλληλεπιδρούν ως μέρη ενός ενιαίου συστήματος και βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο της προσκοπικής εμπειρίας, όπως αυτή βιώνεται στο Τμήμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία έχουν τον κύριο λόγο σε κάποια δεδομένη στιγμή, αλλά ενδέχεται να έχουν δευτερεύοντα ρόλο. Στη διάρκεια όμως μιας χρονικής περιόδου, όπως π.χ. σε ένα σύνολο δράσεων ή σε μια προσκοπική κατασκήνωση, θα έχουν ενεργοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί όλα τα στοιχεία της Προσκοπικής Μεθόδου. Με άλλα λόγια, σε μια φωτογραφική στιγμή ενός Τμήματος μπορεί να μην απεικονίζονται όλα τα στοιχεία της Μεθόδου, αλλά σε ένα βίντεο σίγουρα θα συνυπάρχουν. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται και εφαρμόζονται τα στοιχεία της Μεθόδου εξαρτάται από την ωριμότητα των νέων, αλλά και το επίπεδο γνώσεων και εμπειριών των ενηλίκων που υποστηρίζουν το Προσκοπικό Πρόγραμμα. Η εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου μπορεί να υλοποιηθεί με ένα φυσικό/ενστικτώδη τρόπο, κατόπιν σχεδιασμού ή και με συνδυασμό των δύο. Ο ιδανικός τρόπος είναι ο φυσικός/ενστικτώδης τρόπος (σε αντίθεση με μια καθοδηγημένη εμπειρία). Ωστόσο, η σωστή εφαρμογή εξαρτάται από τις ανάγκες και τους παιδαγωγικούς στόχους κάθε νέου στον οποίο απευθύνονται. Στοιχεία της Προσκοπικής Μεθόδου Τα στοιχεία της Προσκοπικής Μεθόδου αποτυπώνονται στο σχήμα που παραθέτουμε:

6 5 Η Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμος του Προσκόπου Μια προσωπική εθελοντική δέσμευση σε ένα δεδομένο κώδικα αρχών που είναι θεμελιακός και χαρακτηρίζει τις πράξεις και τη συμπεριφορά κάθε Προσκόπου. Η Υπόσχεση και ο Νόμος έχουν κεντρικό ρόλο στην Προσκοπική Μέθοδο. Η Προσκοπική Υπόσχεση είναι μια προσωπική δέσμευση που ενώνει τα μέλη της Κίνησης. Δίνοντας την Υπόσχεση, ο νέος λαμβάνει μια συνειδητή και εθελοντική απόφαση να αποδεχτεί τον Νόμο του Προσκόπου και να αναλάβει την ευθύνη αυτή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια «να είναι πιστός στο λόγο του». Το γεγονός ότι δίνει αυτή την Υπόσχεση παρουσία των ομότιμων και φίλων του έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αυτή η προσωπική δέσμευση αναλαμβάνεται δημόσια, η οποία παράλληλα αντανακλά και στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Δίνοντας ο Πρόσκοπος την Υπόσχεση κάνει το πρώτο συμβολικό βήμα στη διαδικασία της αυτο-εκπαίδευσης. Μια αντίστοιχη Υπόσχεση δίνουν και άλλοι νέοι που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ένα ισχυρό σημείο για την ενότητα και την έκταση της Κίνησης. Ο Νόμος του Προσκόπου είναι ένας κώδικας ζωής για κάθε Πρόσκοπο ξεχωριστά, αλλά και για κάθε μέλος του Τμήματος συνολικά που βασίζεται στις αρχές του Προσκοπισμού. Μέσα από την εφαρμογή του Νόμου του Προσκόπου στην καθημερινή ζωή, δίνεται ένας συγκεκριμένος, καθόλου αφηρημένος και πολύ πρακτικός τρόπος στους νέους, να καταλάβουν τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες που η Κίνηση προτείνει ως κώδικα αξιών για να στηρίζουν και να διέπουν τη ζωή του ανθρώπου. Είναι ένας κώδικας που δείχνει την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε τις δράσεις του προγράμματος. Με γνώμονα τον Νόμο του Προσκόπου, είμαστε σίγουροι ότι κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο των Αρχών του Προσκοπισμού και αντίστροφα μπορούμε να παρακολουθούμε ότι αυτό το πνεύμα είναι παρόν σε κάθε στάδιο και στιγμή της Προσκοπικής ζωής και δράσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, η κατανόηση της Υπόσχεσης και του Νόμου από κάθε νέο θα περάσει από διάφορα στάδια εξέλιξης. Αυτό το ταξίδι είναι κεντρικό σημείο στην πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη που θα βιώσει ο νέος μέσα στην Κίνηση. Η Υπόσχεση και ο Νόμος θεωρούνται ως ένα στοιχείο, γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Η Υπόσχεση και ο Νόμος εμπεριέχουν και τονίζουν τις βασικές Αρχές του Προσκοπισμού, που είναι το «Καθήκον στον Θεό», το «Καθήκον στον εαυτό μας» και το «Καθήκον προς τους άλλους». Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν ως μια συνεχής υπενθύμιση για το καθήκον που έχουν στον Θεό που πιστεύουν, στον εαυτό τους και προς τους άλλους. Η Μάθηση στην Πράξη Η χρησιμοποίηση πρακτικών εφαρμογών (εμπειρίες ζωής) και βιωμάτων που διευκολύνουν τη διαρκή μάθηση και ανάπτυξη. Από τη φύση του ο Προσκοπισμός πρέπει να είναι ευχάριστος και σχετικός. Η Μάθηση στην Πράξη αναφέρεται στην προσωπική αυτο-ανάπτυξη που είναι αποτέλεσμα γνώσεων και ικανοτήτων που

7 6 αποκτώνται από προσωπική εμπειρία, σε αντίθεση με τη θεωρητική προσέγγιση. Αναφέρεται σε έναν ενεργό τρόπο με τον οποίο οι νέοι αποκτούν γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες (κάθε είδους δεξιότητες, ήπιες και προηγμένες) και συμπεριφορές. Αναφέρεται στην πρακτική προσέγγιση που έχει ο Προσκοπισμός στην παιδαγωγική εκπαίδευση, που βασίζεται στη μάθηση μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρονται για απόκτηση εμπειριών, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη ενδιαφερόντων και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας. Αυτές οι ευκαιρίες δεν έχουν μοναδικό στόχο να φέρουν επιτυχίες στον Πρόσκοπο. Μπορεί να κάνει λάθη, ακόμα και να μην πετύχει τον στόχο του ή να φέρει αποτέλεσμα (γεγονός που δημιουργεί περισσότερες μαθησιακές προοπτικές). Είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτύξουν κάθε διάσταση της προσωπικότητάς τους με το να ασχολούμαστε και να δίνουμε προσοχή σε ό,τι είναι σημαντικό για αυτούς από τις εμπειρίες και τα βιώματα που λαμβάνουν. Δίνει τη δυνατότητα να βιώσουν ολόκληρο τον κύκλο του προγράμματος, με τον προγραμματισμό των δράσεων (σε συνεργασία με τα ενήλικα στελέχη και με την υποστήριξή τους), την υλοποίηση των δράσεων και τέλος με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των εμπειριών που απέκτησαν από τις δράσεις. Η Μάθηση στην Πράξη επίσης εξασφαλίζει ότι οι δράσεις οι μαθησιακές ευκαιρίες που προσφέρει ο Προσκοπισμός είναι ευχάριστες και σχετικές. Αυτό θα καλλιεργήσει την επιθυμία στους νέους να θέλουν να αποκτήσουν και άλλες εμπειρίες που και αυτό έχει σαν συνέπεια να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Όπως παρατήρησε και ο Baden-Powell «η μέθοδος διδασκαλίας στον Προσκοπισμό είναι να δημιουργούμε στον Πρόσκοπο την έφεση να μάθει για τον εαυτό του». Η απόδοση αυτή με σημερινά δεδομένα είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να συνειδητοποιούν τις εμπειρίες τους και να χτίζουν πάνω σ αυτές, σε μια πορεία μαθησιακής αυτό-παρακίνησης. Η Προσωπική Πρόοδος Μια προοδευτική μαθησιακή πορεία που εστιάζει στην ενθάρρυνση και πρόκληση του ατόμου σε συνεχή ανάπτυξη, μέσω από ένα μεγάλο εύρος μαθησιακών ευκαιριών. Η προσωπική πρόοδος αναφέρεται στο στοιχείο που βοηθά κάθε νέο να αναπτύξει την εσωτερική του παρακίνηση, ώστε να είναι ενσυνείδητη και να εξασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή στην ατομική του ανάπτυξη. Δίνει τη δυνατότητα στον νέο να προοδεύσει στην ανάπτυξή του, με τον δικό του τρόπο και τον δικό του ρυθμό, μέσα στο γενικό πλαίσιο των παιδαγωγικών στόχων κάθε ηλικιακής ομάδος, σε κάθε Κλάδο. Προσωπική πρόοδος δεν υπάρχει μόνο στον Προσκοπισμό. Υπάρχει και σε άλλους οργανισμούς εκτός της Κίνησης, όπου και εκεί υπάρχουν προσωπικοί στόχοι, μαθαίνουν οι νέοι να γίνονται ενεργοί πολίτες, να αποκτούν δεξιότητες και να συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις που αφορούν τις ανάγκες της κοινωνίας. Η προσωπική πρόοδος πρέπει να είναι αυτόνομη (δηλαδή αυτο-κατευθυνόμενη), αλλά με την ενθάρρυνση και την διευκόλυνση ενηλίκων. Έτσι οι νέοι ορίζουν τις δικές τους προκλήσεις έχοντας την κατάλληλη ενδυνάμωση, ενθάρρυνση και υποστήριξη για να θέσουν τους δικούς τους στόχους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την ελευθερία της επιλογής και να κάνουν την αυτοκριτική τους.

8 7 Η αναγνώριση είναι μια από τις συχνότερες παραμέτρους στη διαδικασία μάθησης. Επιτρέπει την ανακάλυψη της μοναδικότητας του ατόμου, καθώς ασχολείται με τις εσωτερικές αξίες και αποκαλύπτεται από τις ικανότητές του στην διάρκεια μιας δράσης. Η αναγνώριση της προόδου από τους συνομήλικους και τους ενήλικες βοηθά τον νέο να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να αναπτυχθεί. Το Σύστημα Προόδου (δηλαδή τα στάδια προόδου, με τα σήματα και τις αναγνωρίσεις κάθε επιπέδου και των ερασιτεχνικών ασχολιών) είναι το βασικό εργαλείο αναγνώρισης που χρησιμοποιείται στην υποστήριξη αυτού του στοιχείου της Προσκοπικής Μεθόδου. Ωστόσο προσωπική πρόοδος μπορεί να αναγνωριστεί και με άλλους τρόπους (όπως κατά τον σχεδιασμό του ετήσιου προγραμματισμού, ένα εκπαιδευτικό ημερολόγιο ή ένα προσωπικό σχέδιο προόδου). Η Συμμετοχή σε Μικρές Ομάδες Η χρήση μικρών ομάδων σαν ένας τρόπος συμμετοχής σε μια συνεργατική διαδικασία μάθησης, με στόχο την καλλιέργεια αποτελεσματικής ομαδικής εργασίας, διαπροσωπικών δεξιοτήτων, ηγεσίας καθώς και την ανάπτυξη αισθήματος ευθύνης και ταυτότητας. Το σύστημα σε μικρές ομάδες (ή το Κατ Ενωμοτίας Σύστημα όπως συνήθως ονομάζεται) είναι η βασική οργανωτική δομή του Τμήματος, που αποτελείται από μικρές ομάδες νέων και έχει την υποστήριξη ενηλίκων. Κάθε μικρή ομάδα, συνήθως 6 8 ατόμων, λειτουργεί ως ομάδα με τη δική της ηγεσία. Η κάθε ομάδα έχει τη δική της οργάνωση, ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες που διαθέτει και οι νέοι οργανώνουν τη δική τους ζωή, μοιράζονται αρμοδιότητες και ευθύνες, αποφασίζουν, οργανώνουν, υλοποιούν και αξιολογούν τις δράσεις τους. Ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα εκπροσώπησης διασφαλίζει ότι οι νέοι συμμετέχουν επίσης και στις αποφάσεις του Τμήματος, σε συνεργασία και κατόπιν διαβούλευσης με τα ενήλικα στελέχη. Οι μικρές ομάδες, που ως θεώρημα βασίζονται στη φυσική τάση των νέων να διαμορφώνουν τέτοιες μικρές ομάδες, κατευθύνουν τη σημαντική επιρροή που έχουν οι συνομήλικοι μεταξύ τους σε μια δημιουργική συνεργατική διεργασία. Βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν τις προσωπικές και συλλογικές τους ικανότητες με τη συγκέντρωση και την καλλιέργεια των προσωπικών τους δυνατοτήτων, ταλέντων και εμπειριών, αλλά και μέσω της ανάπτυξης ενός συστήματος αμοιβαίας υποστήριξης, όπου τα προβλήματα λύνονται με συλλογικότητα. Δίνει στους Προσκόπους ευκαιρίες για ηγεσία και υποστήριξη, να μάθουν για τη μοναδικότητα που έχει κάθε άτομο, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα. Επίσης τους βοηθά να αναπτύξουν δημιουργικές σχέσεις με άλλους νέους και ενήλικες και να μάθουν να ζουν σύμφωνα με τους κανόνες μιας δημοκρατικής αυτοδιοίκησης. Η Υποστήριξη Ενηλίκων Οι ενήλικοι βοηθούν, διευκολύνουν και υποστηρίζουν τους νέους να δημιουργήσουν δράσεις μαθησιακές ευκαιρίες και μέσα από ένα κλίμα συνεργασίας να μετατρέψουν αυτές τις ευκαιρίες σε ουσιαστικές εμπειρίες.

9 8 Μια από τις βασικές αρχές της Κίνησης είναι ότι ο Προσκοπισμός είναι μια Κίνηση για νέους, με την υποστήριξη των ενηλίκων και δεν είναι μόνο μια Κίνηση για νέους ανθρώπους που την διαχειρίζονται οι ενήλικες. Έτσι, ο Προσκοπισμός προσφέρει την προϋπόθεση για μια εκπαιδευτική κοινότητα με νέους και ενηλίκους, να συνεργάζονται με ενθουσιασμό και να αποκτούν διαρκώς νέες εμπειρίες. Το κύριο μήνυμα είναι ότι όπου είναι δυνατόν, οι νέοι πρέπει να ενθαρρύνονται να λαμβάνουν αποφάσεις, να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους και να τους επιτρέπεται να κάνουν λάθη. Γενικά, οι ενήλικες είναι εκεί για να βοηθούν τους νέους να προετοιμαστούν, να τους παρέχουν υποστήριξη, καθοδήγηση και να διευκολύνουν την μαθησιακή τους εμπειρία. Στην ουσία ο ρόλος των ενηλίκων στον Προσκοπισμό είναι να ενισχύουν τη φύση ενός προγράμματος, που είναι καθοδηγούμενο από τους νέους και υποστηριζόμενο από τους ενήλικες. Η υποστήριξη των ενηλίκων, σε συνεργασία με τους νέους, περιλαμβάνει τρεις παραμέτρους που ανταποκρίνονται στους τρεις διαφορετικούς ρόλους που έχει ένας ενήλικας στο Τμήμα. Ο εκπαιδευτής παιδαγωγός: αυτός χρειάζεται να έχει την άμεση καθοδήγηση της διαδικασίας της αυτο-εκπαίδευσης και να διασφαλίζει ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει ένα θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των γνώσεων, δυνατοτήτων και συμπεριφοράς του νέου. Με άλλα λόγια, ο ενήλικας ως παιδαγωγός χρειάζεται να ασχοληθεί με κάθε άτομο, ώστε να το βοηθήσει να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξει, να αναγνωρίσει τις ανάγκες του και να βεβαιωθεί ότι θα τις καλλιεργήσει μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος. Επί πλέον είναι πολύ σημαντικό ο ενήλικας να έχει τον ρόλο του «προτύπου», έχοντας μια θετική επιρροή στους νέους με στάσεις και συμπεριφορές που να συνάδουν με τις Αρχές του Προσκοπισμού (Προσωπικό Παράδειγμα). Ο υποστηρικτής δράσεων: αυτός εξασφαλίζει ότι κάθε δράση μαθησιακή ευκαιρία που πραγματοποιεί η ομάδα, υλοποιείται με επιτυχία. Αν και δεν είναι εφικτό κάθε ενήλικας να γνωρίζει ή να κατέχει όλες τις γνώσεις ή ικανότητες για να πραγματοποιήσει κάθε δραστηριότητα, έχει όμως την ευθύνη και πρέπει να εξασφαλίζει την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη και τις εξειδικευμένες γνώσεις για την υλοποίηση της δραστηριότητας στο Τμήμα. Επιπρόσθετα, ο ρόλος του ενήλικα σε αυτή την περίπτωση είναι να εφαρμόζει τους κανόνες ασφάλειας και να διασφαλίζει την υγεία και ακεραιότητα των νέων. Ο διαμεσολαβητής της ομάδας / αυτός που διευκολύνει τη λειτουργία της: Η συνεργασία μεταξύ των ενηλίκων και των νέων βασίζεται στην εθελοντική προσφορά. Έχοντας αυτό σαν βάση, ο ρόλος των ενηλίκων είναι να διασφαλίζουν ότι οι σχέσεις στην ομάδα είναι θετικές και δημιουργικές για όλους και ότι στην ομάδα υπάρχει ένα ευχάριστο περιβάλλον, που εξασφαλίζει την υποστήριξη για τη συνεχή ανάπτυξη της ομάδας σαν σύνολο. Αυτό υποδηλώνει μια πλούσια μαθησιακή συνεργασία μεταξύ των νέων και των ενηλίκων, βασισμένη σε αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και στη μεταξύ τους αποδοχή ως άτομα. Όλοι αυτοί οι ρόλοι είναι κάτω από τον γενικό τίτλο «αυτός που υποστηρίζει διευκολύνει εξασφαλίζει» την υλοποίηση του Προσκοπικού Προγράμματος, όπως περιγράφεται με λεπτομέρεια στο έντυπο για την πολιτική της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης για το Προσκοπικό Πρόγραμμα (World Scout Youth Programme Policy).

10 9 Αν και οι ενήλικες δεν χρειάζεται να είναι πάντα παρόντες σε κάθε προσκοπική δραστηριότητα, πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το περιβάλλον που υλοποιούνται αυτές είναι ασφαλές (να παρέχουν τόσο συναισθηματική ασφάλεια όσο και φυσική) για τους Προσκόπους. Οι νέοι πρέπει να ενθαρρύνονται, να ενδυναμώνονται και να αναλαμβάνουν ευθύνες με πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε δραστηριότητα και οι ενήλικες να είναι σε ετοιμότητα να αναλάβουν την ευθύνη, στην περίπτωση που οι νέοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν μια δεδομένη στιγμή. Ο ενήλικας παρέχει υποστήριξη στους νέους σε θέματα συναισθηματικά, πληροφορίες και αξιολόγηση : εκπαιδευτικά, παιδαγωγικά και Η Εκπαιδευτική Παιδαγωγική υποστήριξη περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη βοήθεια και υπηρεσίες που βοηθούν άμεσα την αυτο-παιδαγωγική/εκπαιδευτική ανάπτυξη των νέων. Η Συναισθηματική υποστήριξη είναι συνδεδεμένη με τα κοινά βιώματα και εμπειρίες. Περιλαμβάνει την καλλιέργεια για ευαισθησία, αφοσίωση, εμπιστοσύνη και φροντίδα. Η Πληροφοριακή υποστήριξη περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών, προτάσεων και πληροφοριών που είναι χρήσιμες στους νέους για να αντιμετωπίσουν δικούς τους προβληματισμούς. Η Αξιολόγηση : συνιστά υποστήριξη, η οποία περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών που είναι χρήσιμες για αυτο-αξιολόγηση που είναι η δημιουργική ανατροφοδότηση, η επιβεβαίωση της προσωπικότητας και η συμμόρφωση με τις αρχές του Προσκοπισμού. Επίσης, είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι η φύση της συνεργασίας μεταξύ των νέων και των ενηλίκων στον Προσκοπισμό διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητες των νέων. Έτσι ο Ακέλας είναι λογικό να έχει περισσότερη συμμετοχή στην ανάπτυξη, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του προγράμματος και να έχει ένα κλασσικό ρόλο που είναι πιο κοντά σε ένα «ενήλικα που καθοδηγεί», από ότι ο Αρχηγός μιας Κοινότητας ή Προσκοπικού Δικτύου, όπου τα μέλη του Τμήματος είναι νέοι άνθρωποι και σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει καλύτερα ο ρόλος του συμβούλου. Το Συμβολικό Πλαίσιο Μια δέσμη από θέματα και συμβολισμούς ενωμένα σε ένα συνολικό πλαίσιο που διευκολύνει τη μάθηση και προσδίδει μια μοναδική ταυτότητα στους Προσκόπους. Ένα σύμβολο μπορεί να είναι σαν κάτι που προσδίδει οικειότητα και αντιπροσωπεύει κάτι το απέραντο ή περισσότερο αφηρημένο (όπως μια ιδέα ή μια έννοια). Τα σύμβολα χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. στη διαφήμιση) για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να ταυτιστούν με έννοιες που εξάπτουν τη φαντασία τους. Στον Προσκοπισμό, το συμβολικό πλαίσιο είναι ένα σύνολο από σύμβολα και συμβολισμούς που εξυπηρετούν την παιδαγωγική πρόταση μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Ο σκοπός αυτού του συμβολικού πλαισίου είναι να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί την ικανότητα των νέων στη φαντασία, την περιπέτεια, τη δημιουργία, την εφευρετικότητα με τρόπο που τονώνει την ανάπτυξή τους, βοηθά να ταυτιστούν με τον Σκοπό και τις Αξίες του Προσκοπισμού και ενισχύει την ενότητα και συνοχή στο Τμήμα. Το όνομα της Κίνησης «Προσκοπισμός» είναι και αυτό ένα στοιχείο από το συμβολικό πλαίσιο που υιοθέτησε ο Baden-Powell, όταν έγραψε το «Προσκοπισμός για Παιδιά», στην προσπάθειά του να

11 10 εμπνεύσει τους νέους της εποχής του. «Με τον όρο Προσκοπισμός προσδιορίζουμε την εργασία ξυλοκόπων, κυνηγών, εξερευνητών, ναυτικών, αεροπόρων, πρωτοπόρων και ακριτών». Ο Προσκοπισμός ήταν συνώνυμος της περιπέτειας, των στενά δεμένων ομάδων, που ανέπτυσσε την παρατηρητικότητα, την εφευρετικότατα και μια υγιεινή, απλή ζωή στη φύση. Όλα αυτά είναι στοιχεία που ο Baden-Powell ήθελε να προβάλει. Σήμερα, ο Προσκοπισμός περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο εύρος ηλικιών από τότε που ιδρύθηκε και η κάθε ηλικιακή ομάδα Κλάδος έχει ένα συγκεκριμένο συμβολικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στο επίπεδο ωριμότητας, τα χαρακτηριστικά ηλικίας και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες παιδαγωγικές ανάγκες που χαρακτηρίζουν την ηλικιακή ομάδα. Το συμβολικό πλαίσιο αναγνωρίζει την ατομική πρόοδο και εξέλιξη του Προσκοπικού Προγράμματος και προσαρμόζει τα στοιχεία του. Αυτό φαίνεται στο σύστημα προόδου, στις αναγνωρίσεις προσπαθειών, στα σήματα και στη στολή κάθε Κλάδου κ.λ.π. Η Φύση Δράσεις μαθησιακές ευκαιρίες στη φύση που ενθαρρύνουν μια καλύτερη κατανόηση για αυτή και τη σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον. Η φύση αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον τα δάση, τα φυτά, τη θάλασσα, τα βουνά, τις ερήμους, τα ποτάμια, τις λίμνες σε αντίθεση με το κατασκευασμένο-τεχνικό περιβάλλον, όπως είναι η αυλή του σχολείου, οι κτηριακές εγκαταστάσεις σε κέντρα δραστηριοτήτων και κατασκηνώσεις ή οι πόλεις μας. Η φύση επίσης αναφέρεται σ αυτό που ο Baden-Powell έλεγε «το αρμονικό σύνολο του άπειρου, το ιστορικό και το μικροσκοπικό» και τη θέση του ανθρώπου σε αυτό. Λόγω των άπειρων και τεράστιων δυνατοτήτων που προσφέρει ο φυσικός κόσμος για την ανάπτυξη των σωματικών, διανοητικών, συναισθηματικών, κοινωνικών και πνευματικών ικανοτήτων των νέων, το φυσικό περιβάλλον προσφέρει ένα ιδανικό σκηνικό, όπου η Προσκοπική Μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί προνομιακά σε αυτό. Επί-πλέον προσφέρει την αίσθηση της περιπέτειας. Η επαφή του Προσκόπου με τη φύση μεγιστοποιεί τις μαθησιακές ευκαιρίες που προσφέρονται και οι δράσεις θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στους Προσκόπους να βρίσκονται σε άμεση επαφή με την φύση, είτε αυτό είναι σε αστικό, αγροτικό ή φυσικό περιβάλλον. Η χρήση της φύσης, ως στοιχείο της Προσκοπικής Μεθόδου, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από απλές δραστηριότητες στην εξοχή. Συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη μιας δημιουργικής επαφής με τη φύση, αξιοποιώντας κάθε μαθησιακή ευκαιρία που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των νέων. Αν και ο Baden-Powell αναφερόταν στο δάσος, η σκέψη του για τη φύση ως παιδαγωγικού μέσου περιγράφεται στη φράση του: «Για όσους έχουν μάτια να δουν και αυτιά να ακούσουν, το δάσος είναι ένα εργαστήριο, ένας σύλλογος και ένας ναός ταυτόχρονα». Σε έναν κόσμο που ολοένα γίνεται και πιο μικρός και αλληλοεξαρτώμενος, η φύση περιλαμβάνει επίσης και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Έτσι ακόμα και στο αστικό περιβάλλον με περιορισμένους

12 11 χώρους πρασίνου, η Προσκοπική Μέθοδος μπορεί να εκφραστεί και να εφαρμοστεί με δραστηριότητες εκτός Εστίας π.χ. κάνοντας κατασκευές σε ένα πάρκο ή σε ένα γήπεδο καλαθοσφαίρισης. Δραστηριότητες και προγράμματα μπορεί να έχουν πολλά και διαφορετικά θέματα, όπως μια κλασσική περιπέτεια στην εξοχή, μια κατασκήνωση, μια πορεία ή ένα πρόγραμμα με θέμα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και προστασία. Σε έναν κόσμο που οι φυσικοί πόροι λιγοστεύουν, ο Προσκοπισμός καλείται να ενθαρρύνει τους νέους και τις κοινωνίες να ασχοληθούν με θέματα, δραστηριότητες και πρακτικές περιβαλλοντικής αγωγής. Αυτό θα βοηθήσει τους νέους να αισθανθούν ένα με το περιβάλλον και να εκτιμήσουν τον ρόλο τους στην κοινωνία. Η Διάδραση με την Κοινωνία Ενεργός εξερεύνηση και αφοσίωση στις κοινωνίες/κοινότητες και τον ευρύτερο κόσμο, ενθαρρύνοντας την ευρύτερη εκτίμηση και κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων». Ο όρος «κοινότητα» αναφέρεται στην κοινωνική ομάδα, της οποίας τα μέλη έχουν κοινό σημείο. Μια προσκοπική κοινότητα συμπεριλαμβάνει όσους είναι εντός της Κίνησης (Τμήματα, Εφορείες, Οργανισμός) ή εκτός της Κίνησης (οικογένεια, σχολείο, εθνότητα) και μπορεί να έχει τοπική, εθνική ή διεθνή αναφορά. Η έμφαση στην Διάδραση με την Κοινωνία τονίζει : Τις κοινές Αξίες και Αρχές της Κίνησης. Η εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου λαμβάνει χώρα κυρίως στο επίπεδο της τοπικής κοινότητας, γίνεται όμως ένας σημαντικός φορέας που βοηθά να έχουμε καλύτερη επίγνωση των παγκόσμιων προκλήσεων και πρωτοβουλιών, να συμμετέχουμε σε παγκόσμιες δράσεις και να αφομοιώνουμε/αναπτύσσουμε παγκόσμιες κοινές αξίες. Την επιρροή που δέχονται οι Πρόσκοποι από την κοινότητα και τις κοινωνίες που ζουν, κατά τη διαδικασία της προσωπικής τους ανάπτυξης. Οι δράσεις, η ανατροφοδότηση και οι σκέψεις που δημιουργούνται, δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να αναπτύξουν βαθύτερα την αυτογνωσία τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν ουσιαστικά στις προσδοκίες και τα δρώμενα της κοινότητας που ζουν. Η Διάδραση με την Κοινωνία δίνει την ευκαιρία στους Προσκόπους να ασχοληθούν και να εργαστούν με ανθρώπους από διαφορετικές ομάδες και πολιτισμούς. Εργαζόμενοι μαζί και μέσω της κοινότητας, τους δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουν τη διαπολιτισμική τους κατανόηση, να αναγνωρίζουν θέματα που αφορούν στις διάφορες ηλικίες με την αλληλεπίδραση που υπάρχει και να έχουν περισσότερη και ποικίλη συμμετοχή στην κοινωνία. Κάθε ευκαιρία για μάθηση που προσφέρει ο Προσκοπισμός, θα πρέπει επομένως να είναι συνδεδεμένη με το όφελος που υπάρχει στην κοινωνία. Όταν ο Πρόσκοπος μαθαίνει να κάνει ένα κόμπο, θα πρέπει να συνδέεται με τον τρόπο που αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για να σώσει μια ζωή. Ακόμα και όταν ο Πρόσκοπος βιώνει μια προσωπική μαθησιακή ευκαιρία που φαίνεται να έχει προσωπική ωφέλεια (όπως π.χ. μια αθλητική δράση), θα πρέπει να συνδεθεί με κάποιο τρόπο με την ωφέλεια που θα έχει η κοινωνία από αυτό (π.χ. υγιείς και με καλή φυσική κατάσταση Πρόσκοποι μπορεί να έχουν την ικανότητα να υπηρετήσουν καλύτερα την κοινότητα σε μια δεδομένη στιγμή). Η Διάδραση με την Κοινωνία προάγει τη συνοχή και κινητοποιεί κάθε μέλος της σε μια κοινή προσπάθεια να συμβάλλουν στη μετεξέλιξη της κοινωνίας προς το καλύτερο. Φέρνει σε επαφή περισσότερους ανθρώπους με τις Αξίες και τον Σκοπό της Κίνησης και τους παρακινεί να υποστηρίξουν την Αποστολή της. Η προσπάθεια Δημιουργίας ενός Καλύτερου Κόσμου είναι ένα ταξίδι που οι

13 12 Πρόσκοποι δεν μπορούν να υλοποιήσουν μόνοι τους, αφήνοντας την κοινωνία εκτός. Πρέπει να είναι μια συλλογική προσπάθεια, ανεξάρτητα από το μέγεθος της μαθησιακής ευκαιρίας στην οποία εμπλέκονται οι Πρόσκοποι. Η Προσφορά Υπηρεσίας δεν πρέπει να θεωρείται ότι απλά κάνουμε πράγματα για άλλους, αλλά ότι η Διάδραση με την Κοινωνία θα πρέπει οπωσδήποτε να προϋποθέτει ότι κάνουμε πράγματα μαζί με άλλους. Το στοιχείο της Διάδρασης με την Κοινωνία είναι να βοηθήσουμε τους Προσκόπους να Δημιουργήσουν έναν Καλύτερο Κόσμο. Κύριο μέλημα είναι να έχουμε ενεργούς πολίτες και την ευθύνη κάθε Προσκόπου να γνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην κοινωνία. Η Δυναμική της Κίνησης: Η Προσκοπική Μέθοδος στην πράξη Η Προσκοπική Μέθοδος, για να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε μια ομάδα νέων, προϋποθέτει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σωστά τα διάφορα στοιχεία της Προσκοπικής Μεθόδου και να αξιοποιήσουν τη δυναμική που προσφέρει ο Προσκοπισμός στην πράξη. Η δυναμική του Προσκοπισμού αποτελείται από τέσσερα αλληλοεξαρτώμενα και αλληλοσχετιζόμενα συστατικά. Αυτά είναι: Παιδαγωγικοί Στόχοι Μέσα από την έννοια του Προσκοπικού Προγράμματος, υπάρχει μια σειρά από γενικούς παιδαγωγικούς στόχους σχετικά με την ανάπτυξη των νέων και αφορά στον κάθε τομέα της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην κάθε ηλικιακή ομάδα. Κάθε νέος προσπαθεί να αναπτυχθεί και να πλησιάσει αυτούς τους στόχους με έναν τρόπο προσωπικό. Οι ενήλικες φροντίζουν να υπάρχουν όλα τα δεδομένα (π.χ. εξασφαλίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Τμήματος, τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τις σχέσεις και συνεργασίες που αναπτύσσονται καθώς και τις δραστηριότητες που συμμετέχουν οι νέοι) με γνώμονα το κατά πόσο όλα αυτά τα στοιχεία συμβάλλουν και δεν εμποδίζουν στην ολοκλήρωση των παιδαγωγικών στόχων. Δράσεις Μαθησιακές Ευκαιρίες Στον Προσκοπισμό, οι δράσεις μαθησιακές ευκαιρίες περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως οι πορείες στη φύση, κοινωνικές συνεργασίες κ.λ.π. Επίσης περιλαμβάνουν ανάληψη ρόλων και ευθυνών, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της ομάδας ή κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως η αγορά εφοδίων και το μαγείρεμα στην κατασκήνωση, η μεταφορά σε ένα χώρο που γίνεται μια δράση, το να είσαι ενωμοτάρχης ή να παίρνεις μέρος σε μια συζήτηση που αξιολογεί την πρόοδο των μελών της ομάδας. Και οι δύο μορφές δράσεων μαθησιακών ευκαιριών συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και η Προσκοπική Μέθοδος πρέπει να εφαρμόζεται και στις δύο. Είναι γεγονός ότι οι δράσεις παρέχουν το υποστηρικτικό περιβάλλον για την εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μια δράση, οποιασδήποτε μορφής, δεν αποτελεί αυτόματα μια προσκοπική μαθησιακή ευκαιρία. Αυτό γίνεται μόνο όταν η Προσκοπική Μέθοδος εφαρμόζεται συνειδητά, αποκτάται εμπειρία και υπάρχει στοχασμός. Οι δράσεις μαθησιακές ευκαιρίες στον Προσκοπισμό πρέπει να βασίζονται στα ενδιαφέροντα και στις ανάγκες των νέων, με τρόπο που να είναι ευχάριστες και ελκυστικές σε αυτούς. Οι δράσεις

14 13 μαθησιακές ευκαιρίες πρέπει να προσδιορίζονται με ένα ξεκάθαρο παιδαγωγικό στόχο, πρέπει να παρέχουν ένα ενδεδειγμένο επίπεδο πρόκλησης και πρέπει να θεωρούνται από τους νέους σαν κάτι χρήσιμο για αυτούς. Σε ένα διάστημα χρόνου πρέπει να προσφέρεται μια ισορροπημένη ποικιλία δράσεων μαθησιακών ευκαιριών. Ομαδική Ζωή Ζωή στο Τμήμα Αυτό αναφέρεται σε όλα όσα συμβαίνουν στις μικρές ομάδες και στο Τμήμα σαν σύνολο, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας μιας μικρής κοινωνίας που απαρτίζεται από νέους και ενήλικες. Η αίσθηση της ομαδικής ζωής είναι απαραίτητη για την αρμονική ανάπτυξη των νέων. Παρόλο που οι νέοι έχουν τη φυσιολογική τάση να διαμορφώνουν τις παρέες φίλων και παρ-όλο που αυτή η τάση αντικατοπτρίζεται στο σύστημα των μικρών ομάδων, η αίσθηση της ομαδικής ζωής δεν υπάρχει αυτόματα στον Προσκοπισμό. Η καλλιέργεια της αίσθησης της ομαδικής ζωής περιλαμβάνει δημιουργικές δυναμικές ομάδων (οι σχέσεις και αλληλεπίδραση που αναπτύσσονται μεταξύ των νέων και μεταξύ των νέων και των ενηλίκων). Περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που δίνονται στους νέους να αλληλεπιδράσουν (μεταξύ τους και με την υποστήριξη των ενηλίκων) σε μεγάλο εύρος καταστάσεων, που λαμβάνουν χώρα τελείως φυσικά κατά τη διάρκεια της συνεργασίας και δράσης στους Προσκόπους. Όταν υπάρχει μια αυθεντική γνήσια αίσθηση ομαδικής ζωής, η ομάδα σαν σύνολο λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα κάθε ατόμου και κάθε άτομο συμβάλλει στην ευμάρεια και πρόοδο της ομάδας. Η ομαδική ζωή τονώνει τις εμπειρίες που οδηγούν σε αισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, την καλλιέργεια συμπεριφορών και την προοδευτική οικειοποίηση αποδοχή των αξιών γιατί: Λειτουργώντας σε μια δεμένη ομάδα και έχοντας την εμπειρία των αξιών από τον κώδικα συμπεριφοράς (ο Νόμος του Προσκόπου στην πράξη) προσφέρεται ένα φυσικό περιβάλλον στον κάθε νέο που τον βοηθά να ανακαλύψει τη βαθύτερη σημασία και έννοια των αξιών που πρεσβεύει η Κίνηση. Η δημιουργική αλληλεπίδραση και η ανάπτυξη σχέσεων με τα άλλα μέλη της ομάδας καλλιεργούν ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και φροντίδας και συμβάλλει στην ανάπτυξη αισθήματος ταυτότητας, αυτοεκτίμησης και την αίσθηση ότι ανήκεις κάπου. Όταν η προοπτική να είσαι κομμάτι μιας δεμένης ομάδας τονώνει την επιθυμία να ανήκεις εκεί, μαζί με το αίσθημα της αποδοχής και όταν η ομάδα λειτουργεί σύμφωνα με τον προσκοπικό κώδικα ζωής, τότε η πίεση από τους συνομήλικους (παράγοντας με μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη των νέων) έχει εποικοδομητική επίδραση και δεν είναι αρνητική. Έτσι, οι συμπεριφορές και οι αξίες που τονώνουν κάθε ομαδική ζωή γίνονται τόσο προσωπική υπόθεση (όπως η δημιουργική και θετική στάση στη ζωή, η αυτοπεποίθηση, το πνεύμα αναζήτησης, ο καθορισμός στόχων κ.λ.π.) όσο και κοινωνική (όπως το ομαδικό πνεύμα, η αναζήτηση ομοφωνίας, η αναγνώριση διαφορών και η αλληλεξάρτηση, η εμπειρία της αλληλεγγύης, η συναδελφικότητα κ.λ.π.). Η ομαδική ζωή δηλαδή προσφέρει ένα χρήσιμο τρόπο και βοηθά άμεσα τους νέους να κάνουν πράξη και να αναπτύσσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους τις ικανότητές τους για αυτονομία, αλληλοϋποστήριξη, υπευθυνότητα, αφοσίωση. Η Δομή και η Λειτουργία της Ομάδας Εδώ αναφερόμαστε στον τρόπο με τον οποίο η Προσκοπική Μέθοδος εφαρμόζεται και λειτουργεί στην ομάδα (π.χ. η πρόβλεψη δημιουργικών ευκαιριών στους νέους να βιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να δημιουργήσουν επαφές με την τοπική τους κοινωνία κ.λ.π.). Επίσης αναφερόμαστε στη χρήση των πόρων (όχι μόνο των υλικών ή χρηματικών πόρων, αλλά

15 14 και του χρόνου κ.λ.π.), που επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση της ποιότητας της παιδαγωγικής εμπειρίας. Συνοψίζοντας, όταν αυτά τα τέσσερα συστατικά πραγματικά αλληλεπιδρούν και ενισχύονται, ο Προσκοπισμός μπορεί να προσφέρει μια περισσότερο συνεκτική και πλούσια εκπαιδευτική εμπειρία. Για παράδειγμα, ένας οργανισμός μπορεί να θεωρεί ότι «η δημοκρατία» είναι ένα σπουδαίο θέμα που πρέπει να αποτελέσει παιδαγωγικό στόχο. Είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί αυτός ο παιδαγωγικός στόχος, βοηθώντας τους νέους να αναπτύξουν μια προσωπική σχέση και σεβασμό στον δημοκρατικό τρόπο ζωής, μόνο με μαθησιακές ευκαιρίες που έχουν θεωρητική κατεύθυνση και περιλαμβάνουν αποκλειστικά την απόκτηση γνώσεων για το θέμα. Σε αυτό το παράδειγμα θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε: Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η μαθησιακή ευκαιρία δράση να επιτρέπει την εμπειρία ενός δημοκρατικού τρόπου ζωής; Μοιράζονται όλοι οι νέοι τις ευθύνες και μπορούν να έχουν μια προσωπική προσφορά και συμμετοχή στην πρόοδο και ευημερία της ομάδας (ομαδική ζωή); Είναι ικανός ο ενήλικας να ακούει τους νέους και να προσφέρει ευκαιρίες για να πάρουν αποφάσεις στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους (δομές και λειτουργίες); Συμπερασματικά, ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, στον τρόπο που οι ενήλικες και οι νέοι αλληλεπιδρούν, στις δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος οι νέοι, ώστε τελικά να ενισχυθούν οι παιδαγωγικοί στόχοι; Ο Προσκοπισμός είναι μια Παιδαγωγική Κίνηση για νέους ανθρώπους. Απευθύνεται σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών (από 7 ετών μέχρι 26 ετών), που περιλαμβάνουν διαφορετικές ικανότητες και ρυθμούς ανάπτυξης. Οι νέοι είναι ανοικτοί στις προκλήσεις, είναι περίεργοι και έχουν θέληση για μάθηση. Παρ όλα αυτά, με τόσα άλλα ενδιαφέροντα που αποσπούν την προσοχή τους, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα και επηρεάζει την ανάπτυξη των νέων, ο ρόλος του Προσκοπισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να έχουμε υπ-όψη μας τα παρακάτω: Η σωστή εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου πρέπει να είναι μια εμπειρία για τους νέους που να είναι παιδαγωγική εκπαιδευτική, ευχάριστη και απολαυστική, σε ένα χώρο όπου οι νέοι είναι σωματικά και συναισθηματικά ασφαλείς. Πρέπει να είναι ευέλικτη και σχετική με την εποχή που ζούμε. Κυρίως να αναγνωρίζει τις απαιτητικές ανάγκες που έρχονται με τον 21 ο αιώνα και να αντιμετωπίζει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των νέων και της κοινωνίας. Πρέπει να προσαρμόζεται και να έχει τα κατάλληλα κριτήρια μάθησης και ανάπτυξης ανάλογα με την ηλικία. Ο προσωπικός και ομαδικός προβληματισμός, σαν ένας τρόπος για αυτο-κατευθυνόμενη μάθηση, είναι το καλύτερο εργαλείο για να επεξεργάζονται οι νέοι τις προσωπικές εμπειρίες και τη μάθηση και πρέπει να χρησιμοποιείται για να μετατρέπει τις εμπειρίες σε μαθησιακές ευκαιρίες, οι οποίες και αυτές θα οδηγούν σε αυτο-εκπαίδευση και αυτο-ανάπτυξη. Η Προσκοπική Μέθοδος πρέπει να ενδυναμώνει τους νέους να έχουν ρόλο ως ενεργοί πολίτες, που και αυτό οδηγεί σε μια δια βίου μαθησιακή εμπειρία. Η Προσκοπική Μέθοδος ορίζει «Πώς» πρέπει να υλοποιείται το Προσκοπικό Πρόγραμμα. Μετάφραση : The Scout Method Review Doc 8 / 41 st WSC, 2017 Μάιος 2018

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ. ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ενότητα: Α1. Προσκοπισμός. Εφορεία Εκπαίδευσης Γενικής Εφορείας Αθήνα η Έκδοση

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ. ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ενότητα: Α1. Προσκοπισμός. Εφορεία Εκπαίδευσης Γενικής Εφορείας Αθήνα η Έκδοση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ενότητα: Α1. Προσκοπισμός Εφορεία Εκπαίδευσης Γενικής Εφορείας Αθήνα 2018-2η Έκδοση 1 Συγγραφείς Γεώργιος Χουρδάκης Γιάννης Δημητριάδης Νεκτάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ. Ηγεσία ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ Ηγεσία Διδάσκουσα: Αφροδίτη Δαλακούρα ΔΙΟΙΚΗΣΗ: ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΗΓΕΤΗΣ MANAGER COACH 1 Κλασική-μηχανιστική αντίληψη Το παλιό μοντέλο διοίκησης: οικονομικές-υλικές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Χονγκ Κονγκ Νοεμβρίου 2013

1 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Χονγκ Κονγκ Νοεμβρίου 2013 1 ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Χονγκ Κονγκ 22 24 Νοεμβρίου 2013 ΣΥΝΟΨΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Μετάφραση από το Content Report 1 st World Scout Educational Congress Η Εκπαίδευση και η Αγωγή των νέων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΛΗ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ : ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΖΩΗ (δράση και γνώση στη φύση) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ 4 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΘΜΟΦΟΡΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ Με οδηγό την πανελλήνια έρευνα στις Ομάδες Προσκόπων στο πλαίσιο του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Σύστηµα κατ Ενωµοτίες

Σύστηµα κατ Ενωµοτίες Σύστηµα κατ Ενωµοτίες ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ "ΚΑΤ' ΕΝΩΜΟΤΙΕΣ"...το σύστηµα κατ' Ενωµοτίες είναι η µοναδική µέθοδος µε την οποία ο Προσκοπισµός διαφοροποιείται από τις άλλες οργανώσεις..." Β.Ρ. "Ο Προσκοπισµός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια»

«ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Προσθέτει χρόνια στη ζωή αλλά και ζωή στα χρόνια» 1 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Ερευνητική Εργασία Β Τάξης Σχολικού έτους 2012-2013 Ομάδα Ε Ας φανταστούμε μία στιγμή το σχολείο των ονείρων μας.

Διαβάστε περισσότερα

O ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ. 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Θέματα 1ου Κεφαλαίου. Εισαγωγή

O ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ. 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Θέματα 1ου Κεφαλαίου. Εισαγωγή Ο Προσκοπισμός 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ O ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ Αρχική Σελίδα Θέματα 1ου Κεφαλαίου Περιεχόμενα CD Rom Εισαγωγή H Προσκοπική μέθοδος εξωσχολικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΕΥΧΟΣ Γ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΛΑΔΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ... 3 2. ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ... 3 3. ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους

Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση. Δρ Μαρία Ηρακλέους Προσωπική και Κοινωνική Συνειδητοποίηση και Συναισθηματική Ενδυνάμωση Δρ Μαρία Ηρακλέους Μια φορά και ένα καιρό μια καμηλοπάρδαλη!!! Το ταξίδι στο Αναλυτικό μπορεί είναι να είναι προκλητικό, δύσκολο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Εσπερινά σχολεία, μια διαφορετική προσέγγιση στην εκπαιδευτική διαδικασία Δρ. ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Διευθυντής 1 ου Εσπερινού ΓΕΛ Αθηνών zarknick@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων

Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Κάππας Σπυρίδων Δεύτερη Συνάντηση ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Κάππας Σπυρίδων ΟΜΑΔΑ είναι μια συνάθροιση ατόμων στην οποία το καθένα έχει συνείδηση της παρουσίας των άλλων, ενώ ταυτόχρονα βιώνει κάποια μορφή εξάρτησης

Διαβάστε περισσότερα

Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση. Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy

Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση. Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy Πετυχημένη Σχολική Ηγεσία: 10 ισχυρές παραδοχές-προκλήσεις για βελτίωση Δρ Μάριος Στυλιανίδης, ΕΔΕ ΥΠΠ stylmarios@cytanet.com.cy Δέκα ισχυρές παραδοχές για μια πετυχημένη σχολική ηγεσία Day, Sammons, Hopkins,

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ο Προγραµµατισµός. Στην Οµάδα Προσκόπων

Ο Προγραµµατισµός. Στην Οµάδα Προσκόπων Ο Προγραµµατισµός Στην Οµάδα Προσκόπων Ποια χαρακτηριστικά έχει ο ιδανικός, για τον Προσκοπισµό, πολίτης του αύριο; Πόσο διαρκεί αυτή η παιδαγωγική παρέµβαση; Με ποιές διαδικασίες ο Προσκοπισµός συµβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό

Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στη ΦΑ & τον Αθλητισμό Ασπασία Δανιά Επίκουρη

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη

ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη ΕΥΑΡΜΟΓΕ ΣΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ ΜΑΘΗΗ ΣΗΝ ΠΡΟΦΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Δρ Ζωή Καραμπατζάκη Τι μας προσφέρουν οι θεωρίες μάθησης; Οι θεωρίες μάθησης προσφέρουν τη βάση πάνω στην οποία αναπτύσσονται, εξελίσσονται και βελτιώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αθήνα, 8 Μαΐου Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης,

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Αθήνα, 8 Μαΐου Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αθήνα, 8 Μαΐου 2018 Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Σε εφαρμογή του Οργανισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΠΔ 71/2014, ΦΕΚ Α 115, άρθρο 26 παράγραφοι 1 και 2), υποβάλλουμε

Διαβάστε περισσότερα

μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας

μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας 10.000 μέλη 100 πόλεις της Ελλάδας Ποιοι είμαστε ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ (1932) Μη κυβερνητική οργάνωση παιδαγωγικού χαρακτήρα Ο Οδηγισμός είναι ένα «παιχνίδι με νόημα». Παιδιά και νέοι μαθαίνουν να ζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης

Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο. Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο Κωνσταντινίδου Ξανθή Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Θράκης Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο 1. Ανοιχτό Αναλυτικό Πρόγραμμα με αντίστροφο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα #5: ΕΤΟΙΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Διδάσκων: Γουργιώτου Ευθυμία ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α.

Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Ελένη Μοσχοβάκη Σχολική Σύμβουλος 47ης Περιφέρειας Π.Α. Τι θα Δούμε. Γιατί αλλάζει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Παιδαγωγικό πλαίσιο του νέου Α.Π.Σ. Αρχές του νέου Α.Π.Σ. Μαθησιακές περιοχές του νέου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Mentoring

Εγχειρίδιο Mentoring Εγχειρίδιο Mentoring Business Mentor Greece Χρήσιμος Οδηγός για Mentees Publication 2016 by: Business Mentor Greece. All rights reserved Τι είναι το Mentoring Οι πρώτες αναφορές σε μέντορες τοποθετούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά

Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης. Άννα Κουκά Σύγχρονες απόψεις για τη μάθηση και θέματα αξιολόγησης Άννα Κουκά 1. Εισαγωγή Εξελίξεις στις προσεγγίσεις για τη μάθηση Τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας δημιουργούν αλλαγές στο σημερινό σχολείο Η

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS

Στυλιανός Βγαγκές - Βάλια Καλογρίδη. «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» -Οριζόντια Πράξη με MIS Εκπαιδευτικό υλικό βιωματικών δραστηριοτήτων και Θεατρικού Παιχνιδιού για την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων καθώς και για την καλλιέργεια ενταξιακής κουλτούρας στα σχολικά πλαίσια Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η

Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Δημιουργικό Παιχνίδι ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Φ.Α. Διάλεξη 3η Σκοποί της παρουσίασης Εξέταση των προϋποθέσεων καταλληλότητας των παιχνιδιών σε σχέση με τα προγράμματα Φ.Α. Εισαγωγή στα

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική

Υ.Α Γ2/6646/ Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική Υ.Α Γ2/6646/20-11-97 Επιµόρφωση καθηγητών στο ΣΕΠ και τη Επαγγελµατική Συµβουλευτική ΥΠΕΠΘ-Γ2/6646120.Ι 1.97 Ενηµέρωση για το πρόγραµµα επιµόρφωσης Καθηγητών στο Σχολικό Επαγγελµατικό Προσανατολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης

Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Ο Χώρος και οι Γωνιές απασχόλησης Δρ. Κατερίνα Σαραφίδου Σχολ. Σύμβουλος 39 ης Π.Α. Ν. Δράμας Το περιβάλλον θα πρέπει να δρα σαν ένα είδος ενυδρείου, στο οποίο αντανακλούν οι ιδέες, οι ηθικές αρχές και

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση

Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για παιδιά στη φύση Πληροφορίες για την οργάνωση σχολικών εκδρομών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Kids And Nature Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ψυχαγωγία Φροντίδα Δημιουργική Απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 9: Η συνεργατική διδασκαλία & μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒ Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο ρόλος του Διευθυντή στη Δημιουργία του Ανθρώπινου και Δημοκρατικού Σχολείου

ΚΒ Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο ρόλος του Διευθυντή στη Δημιουργία του Ανθρώπινου και Δημοκρατικού Σχολείου ΚΒ Παγκύπριο Συνέδριο Διευθυντών Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο ρόλος του Διευθυντή στη Δημιουργία του Ανθρώπινου και Δημοκρατικού Σχολείου Δρ Μάριος Στυλιανίδης ΕΔΕ, ΥΠΠ 15 Μαΐου 2012 Δομή Παρουσίασης 1. Το

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία (Project)

Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητική Εργασία (Project) Ερευνητικές Εργασίες (Project) Τι είναι ερευνητική εργασία Σκοπός της ερευνητικής εργασίας Εκπαιδευτική Αξία Προϋποθέσεις επιτυχίας του project Ρόλος του μαθητή Ρόλος του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53

Παρουσίαση των σκοπών και των στόχων...35. Ημερήσια πλάνα...53 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 5 Κεφάλαιο 1 Πώς μαθαίνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας...11 Η Φυσική Αγωγή στην προσχολική ηλικία...14 Σχέση της Φυσικής Αγωγής με τους τομείς ανάπτυξης του παιδιού...16

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ημερομηνία Έγκρισης: 26 Μαΐου 2016 Λευκωσία Ιούνιος 2016 Περιεχόμενα: 1. ΓΕΝΙΚΑ... 3 2. ΣΚΟΠΟΣ... 3 3. ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ... 3 4. ΜΕΛΗ... 4 5. ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Beda Hallberg στην πόλη Kungsbacka Νέο σχολείο εναλλακτικής μορφής Frida Fogelmark και Pernilla Vilumsons (διευθύντρια και εκπαιδευτικός στο σχολείο Beda Hallberg) Πληροφορίες σχετικά με το σχολείο Το

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918)

«Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) «Η μέθοδος Project ορίζεται ως μια σκόπιμη πράξη ολόψυχου ενδιαφέροντος που συντελείται σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» (Kilpatrick, 1918) Κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στην εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ο ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ Παιδαγωγικά παιχνίδια Ελεύθερος συνειρμός Το παιχνίδι ρόλων Οραματισμός Ζωγραφική / Σχέδιο Εργασία σε μικρές ομάδες Επισκέπτες ομιλητές Χρήση Βίντεο Ανάθεση εργασιών Τα παιδαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό. Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ανάπτυξη ψυχολογικών δεξιοτήτων μέσα από τον αθλητισμό Ψούνη Λίνα ΚΦΑ, Ψυχολόγος. MSc, υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ποιες είναι οι ψυχολογικές Ο όρος «Εξάσκηση Ψυχολογικών Δεξιοτήτων» χρησιμοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Ψυχοκοινωνικές Διαστάσεις των Κινητικών Παιχνιδιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ενός ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ Σκοποί της παρουσίασης Παρουσίαση των Ψυχοκινητικών, γνωστικών και συναισθηματικών

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις

Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις Μονοπάτια Απασχολησιμότητας Ικανότητες & Δεξιότητες εργαζομένων στις σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις 30 Μαρτίου 2015 Εισηγητής : B.Αϊβαζίδης MSc, PhDc Χαρακτηριστικά του σημερινού εργασιακού περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών

Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning. Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη. E-learning. Οδηγός Σπουδών Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Συναισθηματική - Διαπροσωπική Νοημοσύνη E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 11: Κριτικός Στοχασμός και Ενδυνάμωση Γιώργος Κ. Ζαρίφης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ

Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Δομώ - Οικοδομώ - Αναδομώ Χριστίνα Τσακαρδάνου Εκπαιδευτικός Πανθομολογείται πως η ανάπτυξη του παιδιού ορίζεται τόσο από τα γενετικά χαρακτηριστικά του, όσο και από το πλήθος των ερεθισμάτων που δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών

2 ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών Αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας 05-6 Ερωτηματολόγια εκπαιδευτικών Οι εκπαιδευτικοί έχουν συμφωνήσει πάνω σ' ένα γενικό πλαίσιο αρχών και εφαρμόζουν τον εσωτερικό κανονισμό

Διαβάστε περισσότερα

G.J. Craig, D. Baucum. (2007). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. (Επιμέλεια μετάφρασης Α. Ιωαννίδου), τ. Α, 656-657. Αθήνα: Παπαζήση (διασκευή).

G.J. Craig, D. Baucum. (2007). Η ανάπτυξη του ανθρώπου. (Επιμέλεια μετάφρασης Α. Ιωαννίδου), τ. Α, 656-657. Αθήνα: Παπαζήση (διασκευή). ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Κείμενο 1 [Η φιλία] Τα παιδιά ωφελούνται πολύ από στενές φιλικές σχέσεις στις οποίες υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Οι φιλίες τα βοηθούν να συνειδητοποιήσουν κοινωνικές έννοιες, να συνυπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μια Σύγχρονη Αποστολή για μια Σύγχρονη Κίνηση Νέων

Μια Σύγχρονη Αποστολή για μια Σύγχρονη Κίνηση Νέων Μια Σύγχρονη Αποστολή για μια Σύγχρονη Κίνηση Νέων 0 Εισαγωγή : Τι έχει γίνει μέχρι τώρα Από το 1988 στην Μελβούρνη και μετά, σε μια σειρά από Παγκόσμια Συνέδρια δηλ. στο Παρίσι (1990), την Μπανγκονγκ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας»

Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» «Πρακτική Εφαρμογή Προγράμματος Αγωγής Στοματικής Υγείας» Ματίνα Στάππα, Οδοντίατρος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών Πάρεδρος Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Η εφαρμογή των προγραμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση

Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ EL Γενικοί Δείκτες για την Αξιολόγηση στη Συνεκπαίδευση Εισαγωγή Η αξιολόγηση στη συνεκπαίδευση αποτελεί μια προσέγγιση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχές (Γνωσεις/knowledge) (Ικανότητες/ skills) (Στάσεις/Attitudes) (values)

Περιοχές (Γνωσεις/knowledge) (Ικανότητες/ skills) (Στάσεις/Attitudes) (values) Γνωρίζει Κάνει Σκέφτεται & συµπεριφέρεται Καλλιεργεί αξίες Οδηγοί σ' έναν κόσµο που αλλάζει Γνώση κοινωνικών συνθηκών - αναγκών - δυναµεων αλλαγής Χαρακτηριστικά/Συµπεριφορες ηλικίας - κοινωνικών οµάδων

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση

Γλωσσάρι Το γλωσσάρι του MATURE Ανδραγωγική Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας Δεξιότητες Δέσμευση Γλωσσάρι Η ομάδα MATURE διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση και υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και γνωρίζει ότι τα ζητήματα επικοινωνίας ενδέχεται να προκαλέσουν σύγχυση. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού

Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Οι Επιπτώσεις του Τραύματος στην Ανάπτυξη του Παιδιού Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε άτομα που εμπλέκονται στην φροντίδα των παιδιών και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής Priya Patel and Panos Vostanis Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 8: Ηγεσία στις ομάδες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο

Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» Ν Η Π Ι Α Γ Ω Γ Ε Ι Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Σκοπός του Νηπιαγωγείου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν σωματικά, συναισθηματικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Οι τρεις διαστάσεις της μάθησης Αλέξης Κόκκος Ο Knud Illeris, ο σημαντικότερος ίσως θεωρητικός της μάθησης σήμερα, στο κείμενό του «Μια

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες προκλήσεις

Σύγχρονες προκλήσεις Σύγχρονες προκλήσεις Οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές προετοιμάζονται για να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί Να

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου

Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Η ανάπτυξη της κουλτούρας και του κλίματος του σχολείου Δρ Ανδρέας Κυθραιώτης Δρ Δημήτρης Δημητρίου Δρ Παναγιώτης Αντωνίου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Νεοπροαχθέντων. Διευθυντών Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ «ΜΕΝΤΟΡΑΣ» ΕΠΙΠΕΔΟ 5, ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ EQF Πρόγραμμα LLP LDV TOI 12 AT 0015 Συντονιστής προγράμματος: Schulungszentrum Fhnsdrf Εταίροι: University f Gthenburg Municipality f Tjörns

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή των Ικανοτή των

Περιγραφή των Ικανοτή των Περιγραφή των Ικανοτή των * Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν

Διαβάστε περισσότερα

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών

1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών 1. Πρακτικές για κάθε Στάδιο της ιαδικασίας Εθελοντισµού 1.1 Προσέλκυση και Επιλογή Εθελοντών Το στάδιο αυτό ορίζεται ως η συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού αριθµού κατάλληλων υποψήφιων εθελοντών για την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: «ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ» Συντάκτης: Βάρδα Αλεξάνδρα ΕΡΩΤΗΜΑ 1 ο : Σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ., ο παιδαγωγικός ρόλος ανανεώνεται, αναθεωρείται, αναβαθμίζεται, προκειμένου να ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ 2 ΧΑΛΙΚΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Παράγοντες χαρακτηριστικά αποτελεσματικού σχολείου Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ)

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ) 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (ΑΓΕΛΗ) Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Εισαγωγή Στον Κανονισμό Διοίκησης (Οργάνωση και Λειτουργία Σ.Ε.Π.) περιγράφονται πλήρως η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ

Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ATS2020 ΤΟΜΕΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. Σχεδιασμός στρατηγικών για διερεύνηση 1.1. Εντοπίζουν σημαντικές ανάγκες/ προβλήματα/ ερωτήματα για διερεύνηση

Διαβάστε περισσότερα

H Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙΝ

H Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙΝ H Συνδικαλιστική Οργάνωση-Μέρος ΙΙΙΝ Νοέμβριος 2016 Απαρχές των Ομάδων Μαθησιακοί Στόχοι Τα κύρια στάδια διαμόρφωσης της ομάδας Ποιες είναι οι επιπτώσεις των σταδίων διαμόρφωσης της ομάδας Ποια είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομος οδηγός της AEGEE

Σύντομος οδηγός της AEGEE Σύντομος οδηγός της AEGEE EUROPEAN STUDENTS FORUM AEGEE-Europe, European Students Forum Rue du Noyer / Notelaarsstraat 55 1000 Bruxelles Belgium - Belgique Τα περισσότερα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων

Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Παιδαγωγικές δραστηριότητες μοντελοποίησης με χρήση ανοικτών υπολογιστικών περιβαλλόντων Βασίλης Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής Ερευνητική Ομάδα «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α.

ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ & ΣΤΗΝ Φ.Α. Μορέλα Έρη, PhD Ορισμοί Ηθική: σύνολο αρχών που ορίζουν τι είναι σωστό και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι μια σειρά από πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΛΥΚΟΠΟΥΛΩΝ Στον Προσκοπισµό οι νέοι έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν µια σειρά από εµπειρίες που συµβάλλουν στην φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης

Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» Δράση 9.10 Υπηρεσία Υποστήριξης Τελικών Χρηστών των Βιβλιοθηκών και Κέντρων Πληροφόρησης ΚΥΡΙΩΣ ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ: 9.10.5 Ηλεκτρονικό ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠ ΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 2 Σ Ω Μ Α Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν Π Ρ Ο Σ Κ Ο Π Ω Ν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΕΝΝΟΙΑ.σελίδα 3 ΓΙΑΤΙ

Διαβάστε περισσότερα