Η χρησιµότητα της µέτρησης των δεικτών οξειδωτικού στρες για την πρόληψη και διάγνωση της υπερπροπόνησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η χρησιµότητα της µέτρησης των δεικτών οξειδωτικού στρες για την πρόληψη και διάγνωση της υπερπροπόνησης"

Transcript

1 Κωνσταντίνος Μαργώνης ιδάκτωρ Τ.Ε.Φ.Α.Α.Π.Θ. Φατούρος Γ. Ιωάννης, Ph.D., C.S.C.S., Λέκτορας T.E.Φ.A.A..Π.Θ. Η χρησιµότητα της µέτρησης των δεικτών οξειδωτικού στρες για την πρόληψη και διάγνωση της υπερπροπόνησης Κωνσταντίνος Μαργώνης, Ιωάννης Γ. Φατούρος, Αθανάσιος Ζ. Τζιαµούρτας, Μιχάλης Γ. Νικολαίδης, Ιωάννης Ντουρουντός, Αθανάσιος Χατζηνικολάου, Ασιµίνα Μητράκου, Γεώργιος Μαστοράκος, Ιωάννης Παπασωτηρίου, Κυριάκος Ταξιλδάρης, ηµήτριος Κουρέτας Η µελέτη αυτή πραγµατοποιήθηκε στο Εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του.π.θ. και δηµοσιεύτηκε στο περιοδικό «Free Radical Biology & Medicine» (43: , 2007). Το παρόν άρθρο αποτελεί απλή περιγραφή της ερευνητικής µελέτης κι όχι µετάφραση της δηµοσιευµένης εργασίας. Η προπονητική διαδικασία περιλαµβάνει τον συνεχή ήπιο τραυµατισµό και φλεγµονή των ιστών (1,2). Η επαρκής ανάληψη µεταξύ έντονων διαδοχικών προπονήσεων και ασκησιογενών φλεγµονών συµβάλει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης (3). Συχνά, οι αθλητές αναπτύσσουν µία προσωρινή φλεγµονή µετά από έντονη οξεία άσκηση ή µία παρατεταµένη έντονη προπονητική περίοδο (3) που αποκαλείται συνήθως ως υπερπροπόνηση και

2 χαρακτηρίζεται από µειωµένη απόδοση παρά την παρατεταµένη περίοδο ανάληψης και συνοδεύεται από συµπτώµατα που αφορούν τη φυσιολογική, βιοχηµική, ανοσοποιητική και ψυχολογική λειτουργία του αθλητή. (4,5). Η υπερπροπόνηση, συνοδεύεται από κάποιας µορφής µυϊκό τραυµατισµό (6,7) καθώς και από αντίστοιχα συµπτώµατα όπως ο µυϊκός πόνος, το µειωµένο εύρος κίνησης των αρθρώσεων, µυϊκή αδυναµία, οίδηµα καθώς και διαφυγή µυϊκών πρωτεϊνικών µορίων στην κυκλοφορία (8,9). Πρόσφατα αναφέρθηκε σηµαντική αύξηση δεικτών µυϊκού τραυµατισµού και φλεγµονής στην κυκλοφορία, όπως η κρεατινική κινάση (CK) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), κατά τη διάρκεια µία προπονητικής περιόδου που οδήγησε σε υπερπροπόνηση (10). Οι Fatouros και συν. (10) ανέφεραν τη σηµαντική αύξηση ενός αποπτωτικού µορίου στην κυκλοφορία, το DNA του πλάσµατος (cell free plasma DNA), κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου το οποίο οδήγησε σε υπερπροπόνηση (10). Άλλες έρευνες επιβεβαίωσαν την εµφάνιση µυϊκών τραυµατισµών σε υπερπροπονηµένους αθλητές µε µεθόδους µυϊκής βιοψίας (7). Η έντονη άσκηση οδηγεί σε παραγωγή ελεύθερων ριζών µε τη µορφή δραστικών µορίων οξυγόνου (ROS) (µόρια µε ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο στην εξωτερική τους στοιβάδα καθιστώντας τα πολύ τοξικά) προκαλώντας οξειδωτικό στρες το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ασκησιογενούς φλεγµονής (11). Η ασκησιογενής φλεγµονή χαρακτηρίζεται από διείσδυση µακροφάγων και ουδετερόφιλων κυττάρων στον τραυµατισµένο µυϊκό ιστό τα οποία παράγουν ελεύθερες ρίζες (κυρίως υπεροξείδιο του υδρογόνου και ρίζα του υδροξυλίου) διευρύνοντας έτσι την παραγωγή οξειδωτικού στρες (11,12,13). Οι πληροφορίες σε ότι αφορά τον συσχετισµό των ελευθέρων ριζών µε το σύνδροµο υπερπροπόνησης είναι ελάχιστες. Συγκεκριµένα, έχει αναφερθεί µόνο µία έρευνα των Ogonovsky και συν., (14) οι οποίοι µέτρησαν το οξειδωτικό στρες σε επιµύες, έπειτα από αερόβια άσκηση που οδήγησε σε υπερπροπόνηση και δεν µπόρεσαν να τεκµηριώσουν µία σχέση οξειδωτικού στρες και υπερπροπόνησης πιθανά διότι το προπονητικό πρωτόκολλο δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο για τα πειραµατόζωα. Ο σκοπός της έρευνας που πραγµατοποιήσαµε ήταν να εξετάσει αν ένα πρωτόκολλο µε ασκήσεις αντιστάσεων προοδευτικά µεταβαλλόµενης επιβάρυνσης που οδηγεί σε υπερπροπόνηση, επηρεάζει την απόκριση των δεικτών οξειδωτικού στρες και του αντιοξειδωτικού µηχανισµού µε την προοπτική να χρησιµοποιηθούν µελλοντικά ως προληπτικοί ή διαγνωστικοί δείκτες της υπερπροπόνησης. Μεθοδολογία της Έρευνας

3 Το δείγµα της έρευνας αποτέλεσαν 12 υγιείς, γυµνασµένοι (µη αθλητές) εθελοντές, ηλικίας ετών. Οι συµµετέχοντες γυµνάζονταν συστηµατικά (2-3 φορές την εβδοµάδα), ενώ ήταν ενδιάµεσου επιπέδου όσον αφορά τις γνώσεις τους και την προηγούµενη εµπειρία τους στην προπόνηση µυϊκής ενδυνάµωσης µε αντιστάσεις. Βασικό κριτήριο συµµετοχής στην έρευνα αποτέλεσε η απουσία κάθε προπονητικής δραστηριότητας 8 εβδοµάδες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της µελέτης, η µη λήψη φαρµακευτικής αγωγής, συµπληρωµάτων διατροφής, καφεΐνης και αλκοόλ. Κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο εργαστήριο, οι συµµετέχοντες ενηµερώθηκαν για το πειραµατικό σχεδιασµό και την καταγραφή του έντυπου διατροφής, ενώ παράλληλα υπέγραψαν το έντυπο συγκατάθεσης για συµµετοχή στη µελέτη σύµφωνα µε τις αρχές της ιακήρυξης του Ελσίνκι (1975). Στη συνέχεια, µετρήθηκαν τα ανθρωποµετρικά τους στοιχεία και αξιολογήθηκε η µέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO 2 max). Μία εβδοµάδα µετά, πραγµατοποιήθηκε η πρώτη αιµοληψία και ουροληψία ηρεµίας και ακολούθησε η αξιολόγηση του µυϊκού πόνου και τραυµατισµού (κλίµακα DOMS, εύρος κίνησης της άρθρωσης του γονάτου) καθώς και η µέτρηση της αναερόβιας ισχύς (τεστ Wingate, κατακόρυφο άλµα). Την επόµενη µέρα µετρήθηκε η µέγιστη µυϊκή δύναµη (µία µέγιστη επανάληψη 1ΜΕ) σε κάθε άσκηση του προπονητικού πρωτοκόλλου. Το προπονητικό πρόγραµµα διεξήχθη στο πανεπιστηµιακό γυµναστήριο του Τ.Ε.Φ.Α.Α του.π.θ. Οι µετρήσεις αυτές επαναλήφθηκαν 96 ώρες µετά την τελευταία προπόνηση της κάθε προπονητικής περιόδου (και αντίστοιχα 96 ώρες µετά το τέλος της τρίτης εβδοµάδας της τελευταίας περιόδου παθητικής ανάληψης στο τέλος της µελέτης). Οι µετρήσεις έγιναν 96 ώρες µετά το τέλος κάθε περιόδου για την αποφυγή της επίδρασης της κόπωσης της τελευταίας προπόνησης στις εξαρτηµένες µεταβλητές. Το Σχήµα 1 παρουσιάζει το διάγραµµα ροής της µελέτης.

4 14 T 12 B 3 εβδ. Τ 6 µ/εβδ. Ο 10 Ν Ο Υ 8 T % ΜΕ Σ / 3 εβδ. 14,2 τον./πρ. Ε 6 4 µ/εβδ. Β 4 σετ/6-10 επαν % ΜΕ Ο 4 7,6 τον./πρ. Μ T 2 6 σετ/1-6 επαν. Α 3 εβδ., 2 µ/εβδ. 3 εβδ., 2 µ/εβδ. 0 2σετ/10-12επαν. 2σετ/10-12επαν. 70% ΜΕ, 70% ΜΕ, 2,1 τον./πρ. 1,8 τον./πρ. R Π Εβδοµάδες Εβδοµάδες Εβδοµάδες Εβδοµάδες Εβδοµάδες Α1 Α2 Α3 Α4 96ωρ. 96ωρ 96ωρ 96ωρ. T Σχήµα 1: Σχηµατική παράσταση του προπονητκού πρωτοκόλλου. B: αρχή του προπονητικού πρωτοκόλλου, Π: εβδοµάδα προσαρµογής, Τ1-R: προπονητικές περίοδοι, Α1-Α5: αιµοληψίες της κάθε περιόδου. Το σωµατικό βάρος των συµµετεχόντων µετρήθηκε µε ηλεκτρονικό ζυγό ακριβείας (Soehnle, 7307) µε ακρίβεια 0,1 κιλών µετά από νηστεία 8-10 ωρών. Το ύψος των συµµετεχόντων µετρήθηκε µε αναστηµόµετρο µε ακρίβεια 0,1 εκ. Η σύσταση σώµατος (ποσοστό σωµατικού λίπους) µετρήθηκε µε δερµατοπτυχοµέητρηση (Harpenden, HSK, British indicators, UK) οκτώ δερµατικών πτυχών (στήθους, υποπλάτιου, τρικεφάλου, δικεφάλου, λαγόνιου, κοιλιακού, µηριαίου και γαστροκνηµίου). Η πυκνότητα σώµατος υπολογίσθηκε από την εξίσωση των Jackson & Pollock (15) ενώ το ποσοστό σωµατικού λίπους υπολογίστηκε από την εξίσωση του Siri (16). Τα χαρακτηριστικά των συµµετεχόντων παρουσιάζονται στο Πίνακα 1. Η VO 2 max µετρήθηκε στο δαπεδοεργόµετρο µε φορητό αναλυτή αερίων (VmaxST, SensorMedics, USA). Η καρδιακή συχνότητα κατά τη διάρκεια της µέτρησης της VO 2 max µετρήθηκε τηλεµετρικά (καρδιοσυχνόµετρο Polar). Για την αξιολόγηση του µυϊκού τραυµατισµού χρησιµοποιήθηκε η κλίµακα DOMS (ερωτηµατολόγιο µε κλίµακα 1-10, όπου το 1 δηλώνει την απουσία κάθε ενόχλησης και το 10 να δηλώνει πολύ έντονο πόνο). Ο πόνος προσδιορίστηκε µε ψηλάφηση του έσω πλατύ, του έξω πλατύ και του ορθού µηριαίου σε καθιστή θέση µε το µυ σε χαλάρωση (17). Επιπλέον, µετρήθηκε το εύρος κίνησης της άρθρωσης του γονάτου σύµφωνα µε τους Norkin και White (18) µε γωνιόµετρο (Lafayette Instrument Company, Lafayette, IN).

5 Πίνακας 1: Ανθρωποµετρικά χαρακτηριστικά (µέση τιµή ± τυπικό σφάλµα) του δείγµατος κατά οµάδα Μεταβλητή Μέση τιµή ± SD Ηλικία (έτη) 22,4 ± 2,1 Ύψος (cm) 178 ± 2,5 Βάρος (Kg) 75,5 ± 6,9 Ποσοστό σωµατικού λίπους % 11,9 ± 2,4 Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου σε διάδροµο (ml/kg/min) 49,4 ± 5,1 Η αναερόβια ισχύς αξιολογήθηκε µέσω της δοκιµασίας Wingate σε εργοποδήλατο (Monark ergometric, 834e Sweden). Ο δοκιµαζόµενος έκανε προθέρµανση στο ποδήλατο για 3 λεπτά και µετά εκτελούσε µέγιστη προσπάθεια για 30 δευτερόλεπτα µε αντίσταση ίση του 7,5 % του σωµατικού του βάρους. Η µυϊκή ισχύς των κάτω άκρων αξιολογήθηκε µε τη µέτρηση του κατακόρυφου άλµατος είτε από ηµικάθισµα ή µε υποχωρητική φάση σε δυναµοδάπεδο µε πιεζοηλεκτρικούς υποδοχείς τύπου KISTLER. Η µέγιστη µυϊκή δύναµης (1ΜΕ), σε κάθε άσκηση αντιστάσεων, µετρήθηκε σύµφωνα µε την άµεση µέθοδο του Earle (19). Η διατροφή των συµµετεχόντων ελέγχθηκε καθ όλη τη διάρκεια της µελέτης. Οι συµµετέχοντες κατέγραφαν τη διατροφή τους για περίοδο πέντε ηµερών κάθε φορά σε ειδικό έντυπο, Η διατροφική ανάλυση έγινε µε το πρόγραµµα ScienceTech Diet 200A (ScienceTech, Αθήνα, Ελλάδα). Μία εβδοµάδα πριν ξεκινήσει το πρόγραµµα, έγινε εκµάθηση της τεχνικής των ασκήσεων, σύµφωνα µε τους Hartmann & Tunnermann (20). Το πρωτόκολλο (Σχ. 1) περιελάµβανε 7 πολυαρθρικές ασκήσεις (άρσεις θανάτου, ηµικάθισµα µε µπάρα, κωπηλατική µε µπάρα από όρθια θέση, πιέσεις πάγκου µε µπάρα, πλάγιες άρσεις χεριών µε αλτήρες, στρίψιµο µε µπάρα και κάµψεις αγκώνων µε µπάρα από όρθια θέση). Το προπονητικό πρωτόκολλο διήρκεσε 12 εβδοµάδες, και χωρίστηκε σε 4 προπονητικές περιόδους των 3 εβδοµάδων η κάθε µία (Τ1, Τ2, Τ3, Τ4). Οι Τ1 και Τ4 περιελάµβαναν προπόνηση στο 70% της 1ΜΕ, 2 φορές την εβδοµάδα και από 2 σετ σε κάθε άσκηση των επαναλήψεων. Η Τ2 αποτελούνταν από υψηλής έντασης προπόνηση 4 φορές την εβδοµάδα στο 75% - 85% της 1ΜΕ, και από 4 σετ των 6-10 επαναλήψεων. Η Τ3 περιελάµβανε προπόνηση 6 φορές την εβδοµάδα στο 85% - 100% της 1ΜΕ και από 6 σετ σε κάθε άσκηση 1-6 επαναλήψεων. Στο τέλος κάθε περιόδου µεσολαβούσε ένα διάστηµα ξεκούρασης τεσσάρων ηµερών ενώ µετά την περίοδο Τ4 ακολούθησε περίοδος 3 εβδοµάδων παθητικής ανάληψης (R). Το φορτίο σε κάθε περίοδο καθορίζονταν µε βάση τη 1ΜΕ κάθε άσκησης η οποία αξιολογείτο εκ νέου πριν από κάθε περίοδο.

6 Η συλλογή δειγµάτων αίµατος πραγµατοποιήθηκε το πρωί (7-9 π.µ.) µετά από ολονύχτια νηστεία. Το αίµα συλλέχθηκε από τη µέση φλέβα της καµπής του αγκώνα σε καθιστή θέση. Οι συµµετέχοντες απείχαν από οποιαδήποτε πρόσληψη αλκοόλ και καφεΐνης για τουλάχιστον 48 ώρες, καθώς και έντονης φυσικής δραστηριότητας για 4 ηµέρες πριν την δειγµατοληψία. Από το αίµα αυτό, 1 ml χρησιµοποιήθηκε για γενική ανάλυση αίµατος. Ένα ml αίµατος διοχετεύτηκε σε δοκιµαστικούς σωληνάρια EDTA και 1 ml TCA (5% TCA, 1:1, v:v) για το διαχωρισµό αιµολύµατος το οποίο χρησιµοποιήθηκε για τη µέτρηση της ανηγµένης (GSΗ) και οξειδωµένης (GSSG) γλουταθειόνης. Το υπόλοιπο αίµα χρησιµοποιήθηκε για το διαχωρισµού ορού και πλάσµατος ενώ µία µικρή ποσότητα διοχετεύτηκε σε σωληνάρια µε ηπαρίνη για τη µέτρηση της γλουταθειονικής περοξειδάσης (GPX). Ο ορός χρησιµοποιήθηκε για τη µέτρηση των ουσιών που αντιδρούν µε το θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBARS), των πρωτεϊνικών καρβονυλίων (PC), της καταλάσης (CAT), της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας (TAC) και του ουρικού οξέος (UA). Τα ούρα συλλέχθηκαν σε ουροσυλλέκτη. Τα ούρα διοχετεύτηκαν σε πολλαπλά σωληνάρια eppendorf σε ποσότητες των µl και τοποθετήθηκαν σε καταψύκτη στους -75 o C µέχρι την ηµέρα της ανάλυσης των F2-ισοπροστάνιων. Ο αριθµός των λευκών αιµοσφαιρίων προσδιορίστηκε µε αυτόµατο αιµατολογικό αναλυτή (Sysmex K-1000 autoanalyzer, TOA Electronics, Japan). Η GSH µετρήθηκε σύµφωνα µε τους Reddy και συν. (21), η GSSG αναλύθηκε σύµφωνα µε τον Tietze (22), τα TBARS σύµφωνα µε τους Keles και συν. (23), τα F2-Isoprostane προσδιορίστηκαν σύµφωνα µε τη µέθοδο των Roberts και συν. (24) σε βιοχηµικό αναλυτή ELISA (ELX 800), τα πρωτεϊνικά καρβονύλια (PC) σύµφωνα µε τους Patsoukis και συν. (25), η καταλάση σύµφωνα µε τον Aebi (26) και η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) σύµφωνα µε τους Janaszewska and Bartosz (27). Η GPX και το ουρικό οξύ µετρήθηκαν σπεκτοφωτοµετρικά (Hitachi UV 2000). Εκτός από τις µετρήσεις της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και των F2-ισοπροστανίων οι οποίες πραγµατοποιήθηκαν εις διπλούν, οι υπόλοιποι δείκτες αναλύθηκαν εις τριπλούν. Οι αναλύσεις έγιναν την ίδια ηµέρα, εντός ενός µηνός από την στιγµή που συλλέχθηκαν τα δείγµατα και αποψύχονταν µόνο η ποσότητα του δείγµατος που θα χρησιµοποιούνταν ώστε να περιοριστεί στο µέγιστο δυνατόν η µεταβλητότητα στις διαδικασίες µέτρησης. Για την ανάλυση των δεδοµένων (τα αποτελέσµατα παρουσιάζονται ως µέση τιµή ± τυπικό σφάλµα) χρησιµοποιήθηκε η στατιστική ανάλυση ANOVA µε επαναλαµβανόµενες µετρήσεις. Εφαρµόστηκε το τεστ πολλαπλών συγκρίσεων Bonferroni για τον εντοπισµό των στατιστικά σηµαντικών διαφορών των επιµέρους βαθµίδων των δύο παραγόντων. Το επίπεδο στατιστικής σηµαντικότητας ορίστηκε στο p<0,05. Αποτελέσµατα

7 Στον Πίνακα 2 παρουσιάζονται οι µεταβολές των µεταβλητών που περιγράφουν την απόδοση των συµµετεχόντων µετά από κάθε προπονητική περίοδο. Ο προπονητικός όγκος αυξήθηκε κατά 4 φορές στη περίοδο Τ2 και 7 φορές στη Τ3. Η µέγιστη δύναµη στα στριψίµατα µπάρας, αυξήθηκε κατά 18,4% µετά την Τ2 (p=0.000) και 10,8% µετά την Τ3 (p=0.000), σε σύγκριση µε την αρχική µέτρηση. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσµατα στην αναερόβια ισχύ (Wingate test) και στην αλτικότητα. Πίνακας 2. Ο προπονητικός όγκος και οι µεταβολές της απόδοσης κατά την αρχική µέτρηση (B), έπειτα από χαµηλού όγκου προπόνηση αντιστάσεων (T1 και T4), υψηλού (T2), πολύ υψηλού (T3) καθώς και µετά τη περίοδο ξεκούρασης (R). Μέσος όγκος προπόνησης (τόνοι/εβδοµ άδα) Στριψίµατα µπάρας (kg) Αλτικότητα (cm) Αναερόβια ισχύ (Watt/kg) Β Τ1 Τ2 Τ3 Τ4 R 70,2±10,4 40,6±3, 8 9,3±0,7 2.1±0,4 7,6±0,9 β,ε 14,2±1, 1,8±0,2 2 γ,ε δ 74,9±9, 83,2±8, 77,8±9, 78,3±8, 73,9±10 5 α 6 α,β 6 α,β,γ 8 α,β,γ α,γ,δ,ε 41±3,6 9,5±0,7 α 42,6±3, 38,5±4, 40,0±3, 40,5±3, 3 α,β 2 γ 8 γ 6 γ 10,1±1, 9,8±0,9 1 α,β α,β,γ 9,7±0,8 α,β,γ, 9,5±1 α,β,γ,δ,ε α στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την αρχική µέτρηση (B), β στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T1, γ στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T2, δ στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T3, ε στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T4. Στον Πίνακα 3 παρουσιάζονται οι µεταβολές των µεταβλητών που περιγράφουν τον µυϊκό τραυµατισµό των συµµετεχόντων µετά από κάθε προπονητική περίοδο. Ο καθυστερηµένος µυϊκός πόνος, το εύρος κίνησης του γονάτου και η κρεατινική κινάση, αυξήθηκαν έπειτα από την Τ1, Τ2, Τ3 και την Τ4 (p=0.000) µε την Τ3 να προκαλεί την µεγαλύτερη ανταπόκριση η οποία µειώθηκε στη συνέχεια. Πίνακας 3. Οι δείκτες µυϊκού τραυµατισµού και οι µεταβολές τους κατά την αρχική µέτρηση (B), έπειτα από χαµηλού όγκου προπόνηση αντιστάσεων (T1 και T4), υψηλού (T2), πολύ υψηλού (T3) καθώς και µετά τη περίοδο ξεκούρασης (R).

8 Β Τ1 Τ2 Τ3 Τ4 R Καθυστερηµένο ς µυϊκός πόνος (DOMS) 0,0±0,0 0,5±0,5 2,3±1,4 α,β 7,2±1,6 α,β,γ,δ,ε 3,8±1,7 α,β,δ 1,1±0,4 ε Εύρος κίνησης γόνατος (µοίρες) 141,3±7,7 140,1±8,9 138,3±6,4 α,β 135,4±9,6 α,β,γ 137,7±10, 2 α,β,δ 140,2±12, 2 δ,ε Κρεατινική κινάση (CK) 102,6±19, 1 134,5±20, 1 296,6±49, 6 368,1±44,0 α,β 161,7±23, 8 α στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την αρχική µέτρηση (B), β στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T1, γ στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T2, δ στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T3, ε στατιστικά σηµαντική διαφορά µε την T4. Η προπόνηση αύξησε τον αριθµό των λευκοκυττάρων όπως φαίνεται και στο σχήµα 2. Σηµειώθηκε σηµαντική αύξηση µετά την Τ1 κατά 4,5%, µετά την Τ2 κατά 18,7%, µετά την Τ3 κατά 45,2% και µετά την Τ4 κατά 16,6% υποδεικνύοντας ότι η λευκοκύττωση παρέµεινε για αρκετές ώρες µετά την τελευταία άσκηση των συγκεκριµένων προπονητικών περιόδων. Σχήµα 2: Η επίδραση των προπονητικών περιόδων στον αριθµό των λευκοκυττάρων. * δηλώνει στατιστικά σηµαντική διαφορά µε p< Στο σχήµα 3 παρουσιάζονται οι µεταβολές των µεταβλητών που περιγράφουν την απόκριση του οξειδωτικού στρες των συµµετεχόντων µετά από κάθε προπονητική περίοδο.

9 Σχήµα 3: Οι µεταβολές των ισοπροστάνιων και των πρωτεϊνικών καρβονυλίων κατά την διάρκεια των περιόδων B έως R. * δηλώνει στατιστικά σηµαντική διαφορά µε p< Στο Σχήµα 4 παρουσιάζονται οι µεταβολές των µεταβλητών που περιγράφουν τις συγκεντρώσεις των γλουταθειόνων µετά από κάθε προπονητική περίοδο. Τα επίπεδα της GSH µειώθηκαν µετά την Τ3 (p=0.000) κατά 31%, σε αντίθεση µε την GSSG η οποία αυξήθηκε µετά την Τ3 (p=0.001) κατά 25%. Τέλος, ο λόγος τ GSH/GSSG ο οποίος θεωρείται και αξιόπιστος δείκτης οξειδωτικού στρες, µειώθηκε µετά την Τ3 (p=0.01) κατά 56%..

10 Σχήµα 4: Οι µεταβολές της ανηγµένης και της οξειδωµένης γλουταθειόνης καθώς και την αναλογία τους κατά τη διάρκεια των περιόδων B έως R. * δηλώνει στατιστικά σηµαντική διαφορά µε p< GSH/GSSG Ανηγµένη,Οξειδωµένη Γλουταθειόνη (nm) 0,4 0,3 0,2 0,1 B T1 T2 T3 T4 R Χρόνος GSH GSSG D Ανηγµένη/Οξειδωµένη Γλουταθειόνη (nm) Αξιοσηµείωτη είναι η διφασική ανταπόκριση της TAC (Σχ. 5) όπου αυξάνεται µετά τις Τ1 και Τ2, ενώ µειώνεται µετά την Τ3. Σε αντίθεση µε την παραπάνω διαπίστωση, η καταλάση (Σχ. 5) αυξήθηκε µόνο µετά την Τ3 (p=0.015) κατά 96% ενώ η GPX αυξήθηκε µετά την Τ2 (p=0.001) και την Τ3 (p=0.000). Το ουρικό οξύ (UA) (Σχ. 5) αυξήθηκε µετά από κάθε περίοδο µε την µεγαλύτερη αύξηση να εµφανίζεται µετά την Τ3. Σχήµα 5: Οι επιδράσεις των προπονητικών περιόδων (B-R) στην δραστηριότητα της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας και της καταλάσης. * δηλώνει στατιστικά σηµαντική διαφορά µε p< 0.05.

11 Στους πίνακες 7 και 8 παρουσιάζονται οι συσχετίσεις καθεµιάς παραµέτρου οξειδωτικού στρες µε α) την αύξηση του προπονητικού όγκου κατά την διάρκεια της υπερπροπόνησης και β) το ποσοστό της µείωσης της απόδοσης σε κάθε µεταβλητή απόδοσης. Συζήτηση Τα αποτελέσµατα της παρούσας έρευνας υποδεικνύουν ότι η υπερπροπόνηση επιφέρει σηµαντικές µεταβολές στους δείκτες οξειδωτικού στρες και αντιοξειδωτικού µηχανισµού που σε µερικές περιπτώσεις αποδείχθηκε ανάλογη του φορτίου προπόνησης που επιβλήθηκε στους

12 συµµετέχοντες υποδεικνύοντας έτσι µία σχέση µεταξύ της επιβάρυνσης και της απόκρισης των δεικτών αυτών. Με βάση τον ευρέως αποδεκτό ορισµό της υπερπροπόνησης, δηλαδή µειωµένη απόδοση παρά την παρατεταµένη ανάληψη του οργανισµού των συµµετεχόντων (5), το προπονητικό πρωτόκολλο της µελέτης µας προκάλεσε υπερπροπόνηση. Πιο συγκεκριµένα, το πρωτόκολλο προκάλεσε µείωση της απόδοσης µετά από την 3 η περίοδο (όπου και επιβεβαιώθηκε η υπερπροπόνηση), συγκριτικά µε την 2 η περίοδο (όλοι οι δείκτες απόδοσης βελτιώθηκαν µε την προπόνηση) σε όλες τις αξιολογήσεις απόδοσης που χρησιµοποιήθηκαν και εµφάνισε µία σηµαντική ανταπόκριση µυϊκού πόνου και συµπτωµάτων φλεγµονής. Η µείωση της απόδοσης για µεγάλο χρονικό διάστηµα µπορεί να σχετίζεται µε την αύξηση της παραγωγής ελεύθερων ριζών που συµβάλλουν και στον ασκησιογενή µυϊκό τραυµατισµό (12,28). Η υπερπροπόνηση προκαλεί τραυµατισµούς ακολουθούµενους από ανταποκρίσεις φλεγµονής οι οποίες περιλαµβάνουν διείσδυση ανοσοποιητικών κυττάρων όπως ουδετερόφιλα και µακροφάγα, µε κοινό χαρακτηριστικό την λευκοκύττωση (29). Στη παρούσα έρευνα, η λευκοκύττωση παρατηρήθηκε 96 ώρες µετά την τελευταία προπόνηση των προπονητικών περιόδων υψηλής (Τ2) και πολύ υψηλής (Τ3) επιβάρυνσης. Η λευκοκύττωση δεν σταµάτησε ακόµα και µετά από µία περίοδο προπόνησης µε χαµηλή επιβάρυνση (Τ4) συνιστώντας την παρουσία εκτεταµένης φλεγµονής παρά τη σηµαντική µείωση της επιβάρυνσης. Τα αποτελέσµατα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν παλαιότερες µελέτες οι οποίες είχαν παρατηρήσει παρατεταµένη λευκοκύττωση (5 ηµέρες) µετά από υπερβολικά έντονη άσκηση (29). Η υπερπροπόνηση απεικονίζει µία κατάσταση ακραίας άσκησης. Αν και προηγούµενες έρευνες προσδιόρισαν τις διαφοροποιήσεις του οξειδωτικού στρες µετά από εξουθενωτική άσκηση (αύξηση των ισοπροστάνιων και των TBARS) (30), µόνο µία έρευνα προσπάθησε να εξετάσει τις αποκρίσεις του οξειδωτικού στρες µετά από υπερπροπόνηση (14). Οι Ogonovtszki και συν. (14) προσπάθησαν να προκαλέσουν υπερπροπόνηση σε επιµύες αλλά σεν παρατήρησαν µεταβολές στους δείκτες οξειδωτικού στρες, ενδεχοµένως επειδή το πρωτόκολλο δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο. Μέχρι σήµερα, δεν έχει γίνει καµία έρευνα σε ανθρώπους που να εξετάζει την σχέση µεταξύ υπερπροπόνησης και οξειδωτικού στρες. Η παρούσα έρευνα χρησιµοποίησε ένα πρωτόκολλο προπόνησης µυϊκής ενδυνάµωσης µε αντιστάσεις αφού ανάλογα πρωτόκολλα αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών και µάλιστα µε διφασικό τρόπο (31). Η πρώτη κορύφωση προκαλείται από επαναλαµβανόµενη ισχαιµία-επαναιµάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης ενώ η δεύτερη οφείλεται στη συσσώρευση φαγοκυττάρων στην τραυµατισµένη περιοχή ώρες µετά την άσκηση (32). Παράλληλα, η παρούσα έρευνα υποδεικνύει ότι η

13 υπερπροπόνηση προκαλεί παρατεταµένο οξειδωτικό στρες αφού όλοι οι δείκτες παρουσίασαν σηµαντική µεταβολή. Τα PC τα οποία θεωρούνται ως η οξείδωση των πρωτεϊνών αυξήθηκαν µετά την Τ2 (κατά 50%), µε κορύφωση µετά την φάση της υπερπροπόνησης Τ3 (κατά 73%) και µειώθηκαν στη συνέχεια. Στην άσκηση αντιστάσεων έχει αναφερθεί αύξηση των PC από 1,6 έως 2,4 φορές (32). Η αύξηση των PC µετά την άσκηση ενδεχοµένως να αποδίδεται στην οξείδωση της αλβουµίνης και άλλων πρωτεϊνών (33). Η αύξηση των πρωτεϊνικών καρβονυλίων, µπορεί να αιτιολογηθεί και από την εισβολή των φαγοκυττάρων στον τραυµατισµένο µυϊκό ιστό αρκετές ώρες µετά την άσκηση (12). Οι δείκτες υπεροξείδωσης των λιπιδίων (TBARS, F 2 -IsoP) στην παρούσα µελέτη εµφάνισαν κορύφωση µετά από τη φάση της υπερπροπόνησης (Τ3). Τα ισοπροστάνια στα ούρα αυξήθηκαν µετά από ελαφριά προπόνηση (Τ1, κατά 2,4 φορές), έντονη προπόνηση (Τ2, κατά 4 φορές) και υπερπροπόνηση (Τ3, κατά 7 φορές). Οι συγκεντρώσεις των ισοπροστάνιων είναι σταθερές στα υγρά του σώµατος και η ποσοτικοποίησή τους στο πλάσµα ή στα ούρα, παρέχει έναν αξιόπιστο δείκτη οξειδωτικού στρες. Οι Childs και συν. (34) ανέφεραν ότι ο οξύς µυϊκός τραυµατισµός που προκαλείται από την έκκεντρη άσκηση εµφανίζεται µε καθυστέρηση (72 ώρες), ενώ η αύξηση των ισοπροστανίων µειώνεται µετά την έβδοµη ηµέρα. Επιπλέον, η έντονη άσκηση προκαλεί αύξηση των ισοπροστάνιων κατά 57% (30). Πιστεύεται πως τα ισοπροστάνια δηµιουργούνται όταν εστεροποιούνται σε φωσφωλιπίδια µέσα στη κυτταρική µεµβράνη και ελευθερώνονται κατά την ενεργοποίηση των φωσφολιπασών για να κυκλοφορήσουν σε ελεύθερη µορφή στα υγρά του σώµατος (35). Οι διαφοροποιήσεις στα επίπεδα των ισοπροστανίων ενδεχοµένως να αποκαλύπτουν την έκταση της καταστροφής της κυτταρικής µεµβράνης έπειτα από µυϊκό τραυµατισµό καθώς και την διείσδυση των φαγοκυττάρων στον µυϊκό ιστό. Σε αντίθεση µε τα ισοπροστάνια, οι TBARS αυξήθηκαν µόνο µετά τη φάση υπερπροπόνησης (κατά 56%). Τα αποτελέσµατά της παρούσας έρευνας συµβαδίζουν µε προηγούµενες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι η υψηλής έντασης αναερόβια άσκηση, η έντονη άσκηση αντιστάσεων καθώς και η έντονη αερόβια άσκηση εµφανίζουν µία καθυστέρηση (>48 ώρες) στην αύξηση των επιπέδων των TBARS (40%-70%) (34,36). Η καθυστέρηση αυτή ενδεχοµένως να ξεκινάει από την δραστηριότητα των λευκοκυττάρων, των µακροφάγων καθώς και/ή της οξειδάσης της ξανθίνης, εξαιτίας του φαινοµένου της ισχαιµίαςεπαναιµάτωσης παρά την διαρροή των ελεύθερων ριζών από τα µιτοχόνδρια στην πρόσληψη οξυγόνου κατά την άσκηση. Τα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης των TBARS στο αίµα έπειτα από προπόνηση, πιθανόν να προκλήθηκαν από την αύξηση της λιπιδικής υπεροξείδωσης της λιποπρωτεΐνης χαµηλής πυκνότητας στο πλάσµα και στον τραυµατισµό των µυϊκών κυττάρων (37). Η GSH µειώθηκε κατά 31% και η GSSG αυξήθηκε κατά 25% µόνο µετά την περίοδο που προκάλεσε υπερπροπόνηση και επανήλθαν στα αρχικά επίπεδα στη συνέχεια. Συµπερασµατικά,

14 η αναλογία GSH/GSSG µειώθηκε κατά 56% µετά την Τ3 και στη συνέχεια επανήλθε στα αρχικά επίπεδα. Σε παρόµοια συµπεράσµατα κατέληξαν και οι Bloomer και συν. (32), οι οποίοι παρατήρησαν µείωση της GSH κατά 21% και αύξηση της GSSG κατά 25% µετά από έντονη άσκηση αντιστάσεων. Τα αποτελέσµατα αυτά υποδηλώνουν ότι κατά την διάρκεια της υπερπροπόνησης, τα αποθέµατα ηπατικής GSH, ενδεχοµένως να µην επαρκούν κι αυτό έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση της συγκέντρωσής της στο αίµα. Ενδιαφέρουσα ωστόσο παρουσιάζεται και η µείωση του λόγου GSH/GSSG η οποία συσχετίζεται σηµαντικά µε την αύξηση της προπονητικής επιβάρυνσης αλλά και µε την πτώση της απόδοσης κατά τη φάση της υπερπροπόνησης. Ένα από τα σηµαντικότερα ευρήµατα της παρούσας έρευνας ήταν η διφασική απόκριση της TAC, η οποία αυξήθηκε µετά την ελαφριά και την έντονη προπόνηση αλλά µειώθηκε µετά τη φάση υπερπροπόνησης. Η αύξηση της TAC µετά από τις δύο πρώτες εβδοµάδες προπόνησης υποδεικνύει ότι η άσκηση ενεργοποιεί την αντιοξειδωτική άµυνα του οργανισµού στον ορρό, όπως το ασκορβικό οξύ, το ουρικό οξύ, την τοκοφερόλη, το β-καροτένιο, τη γλουταθειόνη και την αλβουµίνη (38). Η αύξηση του ουρικού οξέος, το οποίο παρουσίασε σηµαντική µεταβολή στην παρούσα µελέτη, έχει υπολογιστεί ότι αποτελεί το 1/3 της αύξησης της TAC κατά την άσκηση (39). Ωστόσο, η αύξηση της TAC µπορεί να µη σχετίζεται µε την αύξηση των αντιοξειδωτικών ενζύµων αφού τόσο η CAT όσο και η GPX δεν αυξήθηκαν κατά την διάρκεια των δύο πρώτων προπονητικών περιόδων. Η TAC µειώθηκε σηµαντικά µετά την περίοδο της υπερπροπόνησης. Είναι πιθανό, η σκληρή φυσική άσκηση για µεγάλο χρονικό διάστηµα να έχει µειώσει τα αντιοξειδωτικά αποθέµατα του οργανισµού. Σύµφωνα µε την βιβλιογραφία, αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που παρουσιάζει τέτοιες αποκρίσεις κάτω από ακραίες συνθήκες προπόνησης. Παράλληλα, η GPX αυξήθηκε µετά τις Τ2 και Τ3, ενώ η CAT αυξήθηκε µόνο µετά την Τ3. Αυτές οι προπονητικές περίοδοι χαρακτηρίζονται από αυξηµένη προπονητική επιβάρυνση κι αυξηµένο οξειδωτικό στρες. Έχει βρεθεί ότι η υψηλή συγκέντρωση H 2 O 2 στα κύτταρα µπορεί να προκαλέσει αύξηση της γονιδιακής έκφρασης των αντιοξειδωτικών ενζύµων (40). Το σύνδροµο της υπερπροπόνησης αποτελεί µια σοβαρή κατάσταση η οποία απασχολεί πολλούς αθλητές και χαρακτηρίζεται από σηµαντική µείωση της απόδοσης, υπερβολική κούραση, αδιαθεσία καθώς και πολλές επιπλοκές στην υγεία των αθλουµένων. Μέχρι σήµερα, δεν έχει αναπτυχθεί κανένας δείκτης ο οποίος θα µπορούσε να διαγνώσει την υπερπροπόνηση στους αθλητές, πέρα από τη µείωση της απόδοσης. Οι δείκτες οξειδωτικού στρες παρουσιάζουν µεγάλο ενδιαφέρον παράλληλα και µε άλλες βιοχηµικές παράµετρους για τη διάγνωση της υπερπροπόνησης. Επιπλέον, η χρήση των αυτών των δεικτών για την διάγνωση της υπερπροπόνησης εµφανίζεται ως πολλά υποσχόµενη εξαιτίας της µη παρεµβατικής φύσης της. Για να µπορούν οι βιολογικές παράµετροι να χρησιµοποιηθούν ως διαγνωστικοί δείκτες πρέπει

15 να είναι σταθεροί, να συσσωρεύονται σε ανιχνεύσιµες συγκεντρώσεις στα βιολογικά υγρά και να µεταβάλλονται ανάλογα µε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τα ισοπροστάνια, ο λόγος GSH/GSSG και ενδεχοµένως τα PC µπορεί να προσφέρονται ως οι πιο χρήσιµοι δείκτες γιαµία ενδεχόµενη ανίχνευση της υπερπροπόνησης αφού φέρουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά (41). Παράλληλα, ιδιαίτερα σηµαντικό θεωρείται το γεγονός ότι υπολογίζονται µε ακρίβεια ακόµη και σε πολύ µικρές συγκεντρώσεις (picomolar) αλλά και ότι οι τεχνικές ανάλυσής τους θεωρούνται αρκετά οικονοµικές, µη χρονοβόρες κι εύκολες. Βιβλιογραφία 1. Armstrong, L., & VanHeest, J. (2002). The unknown mechanisms of the overtraining syndrome. Clues from depression and psychoneuroimmunology. Sports Medicine, 32, Smith, L.L., (2000). Cytokine hypothesis of overtraining: a physiological adaptation to excessive stress? Medicine and Science in Sports and Exercise, 32(2): Smith, L. L. (2003). Overtraining, excessive exercise, and altered immunity: is this a T helper-1 versus T helper-2 lymphocyte response? Sports Med, 33: Fry, A.C., Kraemer, J.W., (1997). Resistance exercise overtraining and overreaching: Neuroendocrine responses. Sports Medicine, 23, Kreider, R., Fry, A. C., O Toole, M., (1988). Over-training in sport: terms, definitions, and prevalence. In: Kreider, R.; Fry, A. C.; O Toole, M., eds. Over-training in sport. Champaign: Human Kinetics, Derman, W.E., St Clair Gibson, A., Schwellnus, P.M., Lambert, I.M., Sinclair-Smith, C., Noakes, D.T., (2000). The differential diagnosis and clinical approach to the athlete with chronic fatigue. International Journal of Sports Medicine, St Clair Gibson, A., Lambert, I.M., Collins, Grobler, L.M., Sharwood, A.K., Derman, W.E., Noakes, D.T., (2000). Chronic exercise activity and the fatigued athlete myopathic syndrome (FAMS). International Journal of Sports Medicine, Noakes, T., (2001). Lore of Running(4th ed). Cape Town: Oxford University Press. 9. Malm, C., Sjodin, L.B., Sjoberg, B., Lenkei, R., Renstrom, P., Lundberg, I.E., et al., (2004). Leukocytes, cytokines, growth factors, and hormones in human skeletal muscle and blood after uphill or downhill running. Journal of Physiology, 556: Fatouros, G.I., Destouni, A., Margonis, K., Jamurtas, Z.A., Vrettou, C., Kouretas, D., Mastorakos, G., Mitrakou, A., Taxildaris, K., Kanavakis, E., Papassotiriou, I., (2006). Cellfreeplasma DNA as a novel marker of aseptic inflammation severity related to exercise overtraining. Clinical Chemistry, 52, (9),

16 11. Jaesch, H., (1995) Mechanisms of oxidant stress-induced acute tissue injury. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 209, Tiidus, P.M., (1998). Radical species in inflammation and overtraining. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 76: Evans, W., Cannon, J., (1991). Metabolic effects of exerciseinduced muscle damage. In J. O. Holloszy (Ed.), Exercise and sports sciences reviews (pp ). Williams & Wilkins. Baltimore. 14. Ogonovszky, H., Sasvari, M., Dosek, A., Berkes, I., Kaneko, T., Tahara, S., Nakamoto, H., Goto, S., Radak, Z. (2005). The effects of moderate, strenuous, and overtraining on oxidative stress markers and DNA repair in rat liver. Canadian Journal of Applied Physiology. 30: Jackson, A. S., & Pollock, M. L. (1978). Generalized equations for predicting body density of men. British Journal of Nutrition, 40, Siri, SE. Body composition from fluid spaces and density: analysis of methods. In: Brozek J, Henschel A, eds. Techniques for measuring body composition. Washington, DC: National Academy of Sciences, National Research Council, 1961, Jamurtas, A.Z., Fatouros, I.G., Buckenmeyer, P.J., Kokkinidis, E., Taxildaris, K., Kambas, A., Kyriazis, G., (2000). Effects of plyometric exercise on muscle soreness and creatine kinase levels and its comparison to eccentric and concentric exercise. Journal of Strength and Conditioning Research, 14, Norkin, C.C., White, J.D., (1985). Measurement of Joint Motion: A Guide to Goniometry. Philadelphia: F.A. Davis Company. 19. Earle, R.W., (1999). Weight training exercise prescription. In: Essentials of Personal Training Symposium Workbook. Lincoln, NE: NSCA Certification Commission. 20. Hartmann, J., Tunnermann, H., (1991). Το µεγάλο βιβλίο της δύναµης. Εκδόσεις Σαλτο. 21. Reddy, Y.N., Murthy, S.V., Krishna, D.R., Prabhakar, M.C., (2004). Role of free radicals and antioxidants in tuberculosis patients. Indian Journal of Tuberculosis, 51: Tietze, F., (1969). Enzymic method for quantitative determination of nanogram amounts of total and oxidized glutathione: applications to mammalian blood and other tissues. Analytical Biochemistry, 27: Keles, M.S., Taysi, S., Sen, N., Aksoy, H., Akcay, F., (2001). Effect of corticosteroid therapy on serum and CSF malondialdehyde and antioxidant proteins in multiple sclerosis. The Canadian journal of neurological sciences, 28: Roberts, C.K., Vaziri, D., Barnard, R.J., (2002). Effect of diet and exercise intervention on blood pressure, insulin, oxidative stress, and nitric oxide availability. Circulation, 106: Patsoukis, N., Zervoudakis, G., Panagopoulos, N.T., Georgiou, C.D., Angelatou, F., Matsokis, N.A., (2004). Thiol redox state (TRS) and oxidative stress in the mouse

17 hippocampus after pentylenetetrazolinduced epileptic seizure. Neuroscience letters, 357: Aebi, H., (1984). Catalase in vitro. Methods Enzymology, 105, Janaszewska, A., Bartosz, G., (2002). Assay of total antioxidant capacity: comparison of four methods as applied to human blood plasma. Scandinavian journal of clinical and laboratory investigation, 62, Ji, L.L., (1995). Exercise and oxidative stress: role of the cellular antioxidant systems. Exercise and sports sciences reviews, 23, Fielding, R., Manfredi, T., Ding, W., Fiatarone, M., Evans, W., Cannon, J., (1993). Acute phase response to exercise. III. Neutrophil and IL-1b accumulation in skeletal muscle. American Journal of Physiology, 265, R166-R Mastaloudis, A., Leonard, S.W., Traber, M.G., (2001). Oxidative stress in athletes during extreme endurance exercise. Free Radical Biology and Medicine, 31 (7): Uchiyama, S., Tsukamoto, H., Yoshimura, S., Tamaki, T., (2006). Relationship between oxidative stress in muscle tissue and weight-lifting-induced muscle damage. Pflugers Archives - European Journal of Physiology, 452: Bloomer, R.J., Goldfarb, H.A., Wideman, L., McKenzie, J.M., Consitt, A.L., (2005). Effects of acute aerobic and anaerobic exercise on blood markers of oxidative stress. Journal of Strength and Conditioning Research, 19, (2), Anderson, N.L., Anderson, N.G., (2002). The human plasma proteome: history, character, and diagnostic prospects. Molecular & Cellular Proteomics, 11, Childs, A., Jacobs, C., Kaminski, T., et al., (2001). Supplementation with vitamin C and N- acetyl-cysteine increases oxidative stress in humans after an acute muscle injury induced by eccentric exercise. Free Radical Biology and Medicine, 31, (6) Cracowski, J.L., Durand, T., Bessard, G., (2002). Isoprostanes as a biomarker of lipid peroxidation in humans: physiology, pharmacology and clinical implications. Trends in Pharmacological Sciences, 23, Marzatico, F., Pansarasa, O., Bertorelli, L., et al., (1997). Blood free radical antioxidant enzymes and lipid peroxides following long-distance and lactacidemic performances in highly trained aerobic and sprint athletes. Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, 37: Hulbert, A.J., (2005). On the importance of fatty acid composition of membranes for aging. Journal of Theoritical Biology, 234, Kanter, M., Nolte, L., Holloszy, J., (1993). Effect of an antioxidant vitamin mixture on lipid peroxidation at rest and post-exercise. Journal of Applied Physiology, 74: Whitehead, T.G., Thorpe, H.G., Maxwell, S., (1992). Enhanced chemiluminescent assay for antioxidant capacity in biological fluids. Analytica chimica acta, 226:

18 40. Miyamoto, Y., Koh, Y.H., Park, Y.S., Fujiwara, N., Sakiyama, H., Misonou, Y., Ookawara, T., Suzuki, K., Honke, K., Taniguchi, N., (2003). Oxidative stress caused by inactivation of glutathione peroxidase and adaptive responses. Biological chemistry, 384: Jones, D.P., Eklow, L., Thor, H., Orrenius, S., (1981). Metabolism of hydrogen peroxide in isolated hepatocytes: relative contributions of catalase and glutathione peroxidase in decomposition of endogenously generated H 2 O 2. Archives of biochemistry and biophysics, 210,

Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση

Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση Οξειδωτικό Stress, άσκηση και υπερπροπόνηση Τζιαμούρτας Ζ. Αθανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης, ΠΘ Ερευνητής, Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης Οξειδωτικό στρες Γενικός όρος

Διαβάστε περισσότερα

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 11η : Προπονητική. και aerobic (αεροβικός χορός) I

KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία Διάλεξη 11η : Προπονητική. και aerobic (αεροβικός χορός) I ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση - μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΕΝΤΡΗ ΑΣΚΗΣΗ & ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ

ΕΚΚΕΝΤΡΗ ΑΣΚΗΣΗ & ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ Τζιαµούρτας Θανάσης Επίκουρος Καθηγητής Βιοχηµείας της Άσκησης ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΕΚΚΕΝΤΡΗ ΑΣΚΗΣΗ & ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έκκεντρη συστολή έχουµε όταν ο µυς αυξάνει το µήκος του στην προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση, Οξειδωτικό στρες και ανοσιακό σύστημα. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης

Άσκηση, Οξειδωτικό στρες και ανοσιακό σύστημα. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης Άσκηση, Οξειδωτικό στρες και ανοσιακό σύστημα Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης Θέματα παρουσίασης Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI) και άσκηση (γιατί;)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. 9η Διάλεξη: «Άσκηση και ελεύθερες ρίζες»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. 9η Διάλεξη: «Άσκηση και ελεύθερες ρίζες» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχηµικοί δείκτες της επιβάρυνσης της προπόνησης

Βιοχηµικοί δείκτες της επιβάρυνσης της προπόνησης Βιοχηµικοί δείκτες της επιβάρυνσης της προπόνησης Βασίλης Μούγιος Καθηγητής βιοχηµείας της άσκησης Τµήµα Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Επισκέπτης καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οξειδάσης της ξανθίνης. στην οξειδοαναγωγική κατάσταση κατά την άσκηση

Ο ρόλος της οξειδάσης της ξανθίνης. στην οξειδοαναγωγική κατάσταση κατά την άσκηση Ο ρόλος της οξειδάσης της ξανθίνης στην οξειδοαναγωγική κατάσταση κατά την άσκηση Αριστείδης Σ. Βεσκούκης, PhD Βιοχημικός - Βιοτεχνολόγος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Διάλεξης. James Bond και Ελεύθερες Ρίζες. Το οξυγόνο στη γη. Το Ο 2 είναι τοξικό. Οξειδωτικό στρες. Επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό Stress

Θέματα Διάλεξης. James Bond και Ελεύθερες Ρίζες. Το οξυγόνο στη γη. Το Ο 2 είναι τοξικό. Οξειδωτικό στρες. Επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό Stress Επίδραση της άσκησης στο οξειδωτικό Stress Θέματα Διάλεξης James Bond και Ελεύθερες Ρίζες Το οξυγόνο στη γη Επίπεδα 2 οξυγόνου στην ατμόσφαιρα % Ραγδαία αύξηση της συγκέντρωσης του ατμοσφαιρικού οξυγόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD

ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΚΥΤΟΚΙΝΕΣ, ΜΥΟΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Χαρά Κ. Δελή, PhD Εργαστήριο Φυσιολογίας, Βιοχημείας και Διατροφής της Άσκησης Σχολή Επιστήμης Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή Βλάβη, Οξειδωτικό στρες, αντιοξειδωτικά και άσκηση

Μυϊκή Βλάβη, Οξειδωτικό στρες, αντιοξειδωτικά και άσκηση Μυϊκή Βλάβη, Οξειδωτικό στρες, αντιοξειδωτικά και άσκηση Μυϊκή συστολή Αδυναμία δεσμίνης να δεχτεί την πίεση στην οποία υποβάλλεται ο μυς Χρονική σειρά γεγονότων στη μυϊκή βλάβη Proposed mechanism of

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗN ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΡΟΜΟΙ ΣΚΟΠΟΣ Αξιόπιστη και τεκμηριωμένη γνώση σε θέμα (περιοχή) ανάλογη με το επιστημονικό ενδιαφέρον του φοιτητή. Εκμάθηση της διαδικασίας απόκτησης τεκμηριωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Υπερλιπιδαιμία και Άσκηση

Υπερλιπιδαιμία και Άσκηση Υπερλιπιδαιμία και Άσκηση Υπερλιπιδαιμία και Άσκηση Κατηγοριοποίηση στις τιμές των λιπών Μεταβολισμός λιπιδίων κατά την άσκηση Επίδραση της οξείας άσκησης Επίδραση της χρόνιας άσκησης Επίδραση της έκκεντρης

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα διάλεξης ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. Τι είναι διαβήτης. Η επίδραση της άσκησης στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ

Θέµατα διάλεξης ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ. Τι είναι διαβήτης. Η επίδραση της άσκησης στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ Θέµατα διάλεξης MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Να εξετάσει θέµατα που έχουν σχέση µε το µεταβολισµό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 3η Διάλεξη: «Σχεδιασμός προγραμμάτων προπόνησης μέγιστης δύναμης» Designing maximal strength training programs

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. 3η Διάλεξη: «Σχεδιασμός προγραμμάτων προπόνησης μέγιστης δύναμης» Designing maximal strength training programs ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/ FITNESS: ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FITNESS ΕΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία

Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία Άσκηση και Ποιότητα Ζωής στην Τρίτη Ηλικία Ηλίας Σμήλιος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Προοπτική πληθυσμιακής εξέλιξης ανά ηλικιακή

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

«Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.»

«Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.» «Η προπόνηση με βάρη βελτιώνει τη δύναμη και τη μυϊκή υπερτροφία νεαρών αθλητών του βόλεϊ.» ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σκοπός της εργασίας ήταν να εξετάσει τις επιδράσεις ενός προγράμματος ανάπτυξης μυϊκής δύναμης και υπερτροφίας,

Διαβάστε περισσότερα

314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΥΪΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ.

314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΥΪΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. 314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΥΪΚΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΜΥΪΚΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Ή ΜΟΝΙΜΗ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ ΜΥΪΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοποιιήσει τις δυνατότητες των ενεργειακών µας

Διαβάστε περισσότερα

Προφορικές & Αναρτημένες Ανακοινώσεις 3 ης Συνάντησης Βιοχημείας & Φυσιολογίας της Άσκησης

Προφορικές & Αναρτημένες Ανακοινώσεις 3 ης Συνάντησης Βιοχημείας & Φυσιολογίας της Άσκησης 1 Προφορικές & Αναρτημένες Ανακοινώσεις 3 ης Συνάντησης Βιοχημείας & Φυσιολογίας της Άσκησης Oral & Poster Presentations of the 3 rd Meeting of Biochemistry & Exercise Physiology Προφορικές - Oral 3884

Διαβάστε περισσότερα

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές -τριες θα είναι ικανοί να:

Μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης στο συγκεκριμένο μάθημα, οι φοιτητές -τριες θα είναι ικανοί να: 1. Τίτλος μαθήματος Αρχές μεγιστοποίησης απόδοσης και επίδοσης, 2. Κωδ. Μ/τος 3. Κύριος διδάσκων 4. Άλλοι διδάσκοντες Ν805 Καμπάς Αντώνης τηλ.: 2531039643, fax.: 2531039623, e-mail: akampas@phyed.duth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & AΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑΣ Διευθυντής: Καθηγητής Κων/νος Μανδρούκας ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

gr ΜΟΥΓΙΟΣ Β.

gr  ΜΟΥΓΙΟΣ Β. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΙΒΙΣ «Βιολογία-Ιατρική Συστημάτων & Στρες» Άσκηση και μεταβολικόοξιδωτικό στρες Βασίλης Μούγιος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοπιήσει τις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Αρχές μεγιστοποίησης απόδοσης και επίδοσης 2. ΚΩΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Ασκησιογενές οξειδωτικό και αναγωγικό στρες: το ζήτημα των βιοδεικτών Αριστείδης Βεσκούκης, Ph.D Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος

Ασκησιογενές οξειδωτικό και αναγωγικό στρες: το ζήτημα των βιοδεικτών Αριστείδης Βεσκούκης, Ph.D Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος Ασκησιογενές οξειδωτικό και αναγωγικό στρες: το ζήτημα των βιοδεικτών Αριστείδης Βεσκούκης, Ph.D Βιοχημικός & Βιοτεχνολόγος Email: veskoukis@uth.gr Προσωπική ιστοσελίδα: http://veskoukis.weebly.com Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ

ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & AΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΚΑΤΩΦΛΙ Θωμάς Μεταξάς, PhD

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒασίληςΜούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://mougios.webpages.auth.gr Μεταβολικό σύνδροµο Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκός τραυματισμός. Δρ. Πασχάλης Βασίλειος

Μυϊκός τραυματισμός. Δρ. Πασχάλης Βασίλειος Μυϊκός τραυματισμός Δρ. Πασχάλης Βασίλειος Μορφολογία μυϊκού κυττάρου (σαρκομέριο) Μορφολογία μυϊκού κυττάρου (σαρκομέριο) Σαρκομέριο Μορφολογία μυϊκού κυττάρου (σαρκομέριο) Κινητικότητα εγκάρσιων γεφυρών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 4: Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προπόνησης δύναμης Εισήγηση 1: Μυϊκή δύναμη Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 1: Η επίδραση της άσκησης στην υγεία Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 4: Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προπόνησης δύναμης Εισήγηση 2: Σχεδιασμός προγραμμάτων δύναμης Γεροδήμος Βασίλειος,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο :

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο : ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο : Στοιχεία της επιβάρυνσης στην άσκηση με βάρη και σχεδιασμός προγραμμάτων Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να: ορίζουν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ Βασίλης Μούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://users.auth.gr/mougios Παράγοντες που επηρεάζουν τις ορµονικές αποκρίσεις στην άσκηση Τύπος άσκησης Οξεία Χρόνια Προσαρµογές Αντοχής/δυναµική/αερόβια

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή ύναµη, Τραυµατισµοί & Μυϊκή Καταστροφή

Μυϊκή ύναµη, Τραυµατισµοί & Μυϊκή Καταστροφή Μυϊκή ύναµη, Τραυµατισµοί & Μυϊκή Καταστροφή Γιάννης Κουτεντάκης, BSc, MA. PhD Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Περιεχόµενο Μαθήµατος Έλλειµµα δύναµης ή µ. ανισορροπίες αποτελούν την

Διαβάστε περισσότερα

Τρισέλιδο άρθρο στα πρακτικά του 19 ου ιεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισµού, Κοµοτηνή (2011), στο περιοδικό «Άθληση & Κοινωνία»

Τρισέλιδο άρθρο στα πρακτικά του 19 ου ιεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισµού, Κοµοτηνή (2011), στο περιοδικό «Άθληση & Κοινωνία» Τρισέλιδο άρθρο στα πρακτικά του 19 ου ιεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής & Αθλητισµού, Κοµοτηνή (2011), στο περιοδικό «Άθληση & Κοινωνία» Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες

Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συµµαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Χρόνιες Πνευμονοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής ΕΚΕΤΑ Δίπλα Κωνσταντίνα, Λέκτορας ΤΕΦΑΑ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ενότητα 4: Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προπόνησης δύναμης Εισήγηση 2: Σχεδιασμός προγραμμάτων δύναμης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικές προσαρµογές µε την εφαρµογή διαφόρων προγραµµάτων άσκησης µε βάρη Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

Φυσιολογικές προσαρµογές µε την εφαρµογή διαφόρων προγραµµάτων άσκησης µε βάρη Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Φυσιολογικές προσαρµογές µε την εφαρµογή διαφόρων προγραµµάτων άσκησης µε βάρη Ηλίας Σµήλιος, Λέκτορας Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Άσκηση: Σετ x Επαναλήψεις x Φορτίο, ιάλειµµα Βασική δοσολογία διαµόρφωσης της επιβάρυνσης

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής

Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημική αξιολόγηση ασκούμενων Φατούρος Ιωάννης Ph.D. Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι βιοχημικής παρακολούθησης: Η προστασία ή η βελτίωση της υγείας Η αύξηση της απόδοσης Η μέτρηση βιοχημικών παραμέτρων μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Personal Training Conference. Training Volume PANAYOTIS MELAS, BSC (GR)

Personal Training Conference. Training Volume PANAYOTIS MELAS, BSC (GR) Personal Training Conference Training Volume PANAYOTIS MELAS, BSC (GR) WWW.GRAFTS.GR Μελάς Παναγιώτης BSc, CSCS Συνολικός αριθμός επαναλήψεων/ προπόνηση/ εβδομάδα/ μυϊκή ομάδα Προπονητική μονάδα: 4sets

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΦΛΕΓΜΟΝΗ

ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΦΛΕΓΜΟΝΗ Ιωάννης Γ. Φατούρος, Ph.D. Δημιουργείται συνήθως σε: Μυοσκελετικό τραυματισμό Έντονη άσκηση Υπερπροπόνηση Άσκηση που γίνεται πρώτη φορά Έκκεντρη άσκηση ΧΗΜΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση μυϊκής απόδοσης: Μέγιστη δύναμη και ρυθμός ανάπτυξης δύναμης (RFD)

Αξιολόγηση μυϊκής απόδοσης: Μέγιστη δύναμη και ρυθμός ανάπτυξης δύναμης (RFD) Αξιολόγηση μυϊκής απόδοσης: Μέγιστη δύναμη και ρυθμός ανάπτυξης δύναμης (RFD) Γρηγόρης Μπογδάνης, Ph.D Τ.Ε.Φ.Α.Α. Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τεχνική υποστήριξη & Συνεργασία: Σ. Μεθενίτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ 1. Multiple-set system: 2-3 σετ προθέρμανσης με αυξανόμενη αντίσταση ακολουθούμενα από πολλαπλά σετ σταθερής αντίστασης. Για πολυαρθρικές ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Εισηγητής: Πήδουλας Γεώργιος Msc. 1 ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Βελτιώνει την κεντρική και περιφερική ροή αίματος και ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής κωδ. μαθήματος Ν314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουμε πως η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αντιοξειδωτικό σύστημα

Άσκηση και παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αντιοξειδωτικό σύστημα Άσκηση και παραγωγή ελευθέρων ριζών. Αντιοξειδωτικό σύστημα Θανάσης Τζιαμούρτας, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης Θέματα Διάλεξης Τι είναι οξειδωτικό στρες και

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ενότητα 2: Η επίδραση της άσκησης στην υγεία Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 1 Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ, ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΜΙΜΗΤΙΚΟΣ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ-Ι ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά

Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Ελεύθερες ρίζες και αντιοξειδωτικά Κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών ανθρώπινων διεργασιών παραγωγή ενέργειας, αποτοξίνωση από τοξικές ουσίες και ανοσολογική απόκριση, παράγονται από τον οργανισµό ελεύθερες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.gr Βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης με

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Χορήγησης Αλοπουρινόλης σε Δείκτες Οξειδωτικού στρες στο Ήπαρ Επιμύων κατά την Άσκηση. ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η Επίδραση της Χορήγησης Αλοπουρινόλης σε Δείκτες Οξειδωτικού στρες στο Ήπαρ Επιμύων κατά την Άσκηση. ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ερευνητική Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 7 (2), 216 224 Δημοσιεύτηκε: 30 Σεπτεμβρίου 2009 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 7 (2), 216-224 Released: September 30, 2009

Διαβάστε περισσότερα

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση Βασικά Στοιχεία και Έννοιες της Άσκησης µε Βάρη Φυσική Κατάσταση Το σύνολο των φυσικών ικανοτήτων που καθορίζουν την επίδοση Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Μαζικός Αθλητισµός Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σήμερα θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα: Τι κερδίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου

Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου Ανθρω οµετρικά χαρακτηριστικά και αράµετροι φυσικών ικανοτήτων σε Έλληνες αθλητές του αλ ικού σκι υψηλού ε ι έδου Νικολό ουλος ηµήτρης, α όφοιτος ΤΕΦΑΑ, MSc, ρο ονητής αλ ικού σκι Εισαγωγή Το αγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ. Αργύρης Θεοδοσίου

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ. Αργύρης Θεοδοσίου ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙ ΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ Αργύρης Θεοδοσίου AEROBIA IKANOTHTA μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου καρδιακή συχνότητα συγκέντρωση γαλακτικού οξέος Μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου Η VO 2 max αυξάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αρχές της προπόνησης Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Μυϊκή δύναμη Δύναμη: η μέγιστη δύναμη που μπορεί ένας μυς ή ομάδα μυών να παράγουν. 1 μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

30/5/2011. Λευκοκύτταρα. Κύτταρα μυελικής σειράς. Κύτταρα. Λεμφικής σειράς

30/5/2011. Λευκοκύτταρα. Κύτταρα μυελικής σειράς. Κύτταρα. Λεμφικής σειράς Ελεύθερες ρίζες και ανοσοποιητικό σύστημα Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας της Άσκησης Παραγωγή ελεύθερων ριζών κατά την άσκηση (αερόβια άσκηση και άσκηση με βάρη) Κατηγορίες κυττάρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές Βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913

ΕΡΓΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΚ 913 MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING EUROPEAN COMMUNITY Co financing European Social Fund (E.S.F.)

Διαβάστε περισσότερα

19/11/2007. Ορισμοί. Υπερπροπόνηση & Κάψιμο. Πως φτάνουν στο κάψιμο; Μοντέλο καψίματος αθλητών και αθλητριών (Silva 1990) Στυλιανή «Ανή» Χρόνη, Ph.D.

19/11/2007. Ορισμοί. Υπερπροπόνηση & Κάψιμο. Πως φτάνουν στο κάψιμο; Μοντέλο καψίματος αθλητών και αθλητριών (Silva 1990) Στυλιανή «Ανή» Χρόνη, Ph.D. Υπερπροπόνηση & Κάψιμο Στυλιανή «Ανή» Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΦΑΑ 2007-2008 Ορισμοί Υπερπροπόνηση: (overtraining) Μη φυσιολογική επιβάρυνση (σε διάρκεια ή ένταση) του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Νάσσης.

Γιώργος Νάσσης. Μπορούμε να προλάβουμε την καταπόνηση και τους μυϊκούς τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών; Γιώργος Νάσσης Λέκτορας Εφαρµοσµένης Αθλητικής Εργοφυσιολογίας Τοµέας Αθλητιατρικής & Βιολογίας της Άσκησης Τµήµα

Διαβάστε περισσότερα

30/5/2011. Μύες κάτω άκρων=600άκρων= »

30/5/2011. Μύες κάτω άκρων=600άκρων= » Άσκηση και Μυϊκή Βλάβη Κινητική μονάδα: Σωματικό κινητικό νευρικό κύτταρο με τον άξονα του και τις διακλαδώσεις του και τις μυϊκές ίνες στις οποίες καταλήγουν οι διακλαδώσεις αυτές. Ο αριθμός των μυϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Εισαγωγή Η ολοένα αυξανόμενη εισροή παιδιών και εφήβων στον χώρο του αθλητισμού αλλά και η συστηματικά διογκούμενη αναλογία παιδιών και εφήβων με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Προπόνηση στον αγωνιστικό αθλητισμό Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Εισαγωγή Θετικό προπονητικό stress: η προπόνηση που προκαλεί βελτίωση στην αθλητική

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Ασκησιογενούς Μυϊκής Καταστροφής σε Δείκτες Οξειδωτικού Στρες στο Αίμα και στο Μυ

Η Επίδραση της Ασκησιογενούς Μυϊκής Καταστροφής σε Δείκτες Οξειδωτικού Στρες στο Αίμα και στο Μυ Επισκόπησης Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 5 (2), 294 301 Δημοσιεύτηκε: 30 Σεπτεμβρίου 2007 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 5 (2), 294-301 Released: September 30, 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Η Βιοχημεία της Άσκησης αποσκοπεί να ταξινομήσει, να κατανοήσει και να εξηγήσει όλες τις μεταβολές και τις προσαρμογές του μεταβολισμού κατά την άσκηση, με σκοπό την βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

Οξειδοαναγωγική Κατάσταση του Αίματος σε Άνδρες και Γυναίκες κατά την Ηρεμία

Οξειδοαναγωγική Κατάσταση του Αίματος σε Άνδρες και Γυναίκες κατά την Ηρεμία Ερευνητική Αναζητήσεις στη Φυσική Αγωγή & τον Αθλητισμό τόμος 7 (3) 279-287 Δημοσιεύτηκε: 31 Δεκεμβρίου 29 Inquiries in Sport & Physical Education Volume 7 (3) 279-287 Released: December 31, 29 www.hape.gr/emag.asp

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Διάλεξη 4 η. Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Διάλεξη 4 η. Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού 1 ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Διάλεξη 4 η Βασίλειος Σπ. Τράνακας MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Καθ. Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Άσκηση και συστήματα ενέργειας 2 Συστήματα παραγωγής ενέργειας (ΑΤΡ) : Σύστημα ATP- CP (άμεσο

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους

Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους Καρδιακοί κτύποι στους εφήβους Σαμαρά Β., Γιαταγαντζίδης Α., Δώνης Α., Ισαακίδου Σ., Κοντού Ε., Κουγιουμτζίδης Ν., Μαρτάκου Α., Μεχανετζίδου Μ., Μπαλτζόπουλος Α., Νούλης Β., Πάδη Μ., Παπαϊωαννίδης Γ.,

Διαβάστε περισσότερα

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 9 η Οι ενεργές μορφές οξυγόνου στα φυτά

Θρέψη Φυτών. Ενότητα 9 η Οι ενεργές μορφές οξυγόνου στα φυτά Θρέψη Φυτών Ενότητα 9 η Οι ενεργές μορφές οξυγόνου στα φυτά Όνομα καθηγητή: Δ. Μπουράνης Όνομα καθηγητή: Σ. Χωριανοπούλου Τμήμα: Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Στόχοι ενότητας 1. Ποιες είναι οι ενεργές μορφές

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD

Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Ανάπτυξη της δύναμης στο TKD Σπύρος Κέλλης, καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Δύναμη Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επενεργεί

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. Μ 161) Μάθημα 15ο : Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΠΤΗΡΕΣ ΜΥΕΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ

Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Μυϊκές θλάσεις και αποκατάσταση ΠΗΔΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΦΑΑ ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ Ορισμός : Οξεία μυϊκή θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών στο μυ η οποία είναι αποτέλεσμα εφαρμογής υπέρμετρης ξαφνικής δύναμης στο μυ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C.

Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Βιταμίνη C - Ενισχύει το ανοσοποιητικό με 20 διαφορετικούς τρόπους - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMP Επιστημονικά Δεδομένα για τη βιοχημική δράση της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης κωδ. Μαθήματος N162 Τίτλος Διάλεξης Περιοδισμός για την ανάπτυξη της μυϊκής ισχύος και πρωτόκολλα προπόνησης για το bodybuilding Η Ισχύς ως Μηχανικό Μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α..Π.Θ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α..Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Ε.Φ.Α.Α..Π.Θ. Ολοκλήρωση του µεταβολισµού κατά την άσκηση Mougios, in press Α. ΦΩΣΦΑΓΟΝΑ 1. Υδρόλυση ΑΤΡ 2. ιάσπαση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΙΒΑΣ Γ.

ΓΡΙΒΑΣ Γ. Άσκηση και υγεία Η άσκηση είναι συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, και αποτελεί την καταλληλότερη «μη φαρμακευτική» παρέμβαση για την πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (παχυσαρκία,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και ισχύος στην την παιδική και εφηβική ηλικία

Ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και ισχύος στην την παιδική και εφηβική ηλικία Ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης και ισχύος στην την παιδική και εφηβική ηλικία Γεροδήμος Βασίλειος Αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ Τηλ.: 24310 47005 e-mail: bgerom@pe.uth.gr Με τον όρο ενδυνάμωση δεν εννοούμε

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό κείμενο της Μελέτης. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Διατροφή και Υγεία

Τελικό κείμενο της Μελέτης. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Διατροφή και Υγεία Τελικό κείμενο της Μελέτης Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Διατροφή και Υγεία Τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (Advanced Glycation End products, ) είναι μόρια υψηλής δραστικότητας, τα οποία

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

ΑΣΚΗΣΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ ΑΣΚΗΣΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ Βασίλης Μούγιος ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://users.auth.gr/mougios Η σωµατική άσκηση απαιτεί υψηλά ποσά ενέργειας Myosin head Mougios, Exercise Biochemistry (Human Kinetics)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ. του Ιωάννη Μιχαηλίδη

ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ. του Ιωάννη Μιχαηλίδη ΑΣΚΗΣΙΟΓΕΝΗΣ ΜΥΪΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΞΕΙΑΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ του Ιωάννη Μιχαηλίδη Διδακτορική διατριβή που υποβάλλεται στο καθηγητικό σώμα για τη μερική εκπλήρωση των υποχρεώσεων απόκτησης του διδακτορικού τίτλου

Διαβάστε περισσότερα

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Το εβδοµαδιαίο και το ηµερήσιο πλάνο ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Το Εβδοµαδιαίο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Α/Α Ονοματεπώνυμο Χρονολ/κή Ηλικία (χρ.μ.) Σωματικό Ανάστημα (cm) Σωματική μάζα (kg) Ιδανική Σωματική Μάζα (kg) ΑΝΘΡΩΠΟΜΕΤΡΙΚΑ - ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Άθροισμα 7 δερμ/χών (mm) μυικής μάζας (cm) Μάζα Οστικού

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ορισμός άσκησης αντίστασης Οποιοδήποτε είδος ενεργητικής άσκησης στο οποίο υπάρχει εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο

Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Αξιολόγηση φυσιολογικών χαρακτηριστικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο Στέλιος Πούλος M.Sc., A.C.S.M., UEFA A Και όμως

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και αξιολόγηση στο σχολείο. Πείραµα 1 ο. Μέτρηση της σύστασης του σώµατος

Μετρήσεις και αξιολόγηση στο σχολείο. Πείραµα 1 ο. Μέτρηση της σύστασης του σώµατος Μετρήσεις και αξιολόγηση στο σχολείο Πείραµα 1 ο Μέτρηση της σύστασης του σώµατος Εισαγωγή Ένας από τους στόχους πολλών προγραµµάτων είναι ο έλεγχος και η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου σωµατικού βάρους

Διαβάστε περισσότερα