Τηγάνισµα των Τροφίµων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τηγάνισµα των Τροφίµων"

Transcript

1 Τηγάνισµα των Τροφίµων Ορισµός:! Το τηγάνισµα είναι µια φυσική διεργασία, η οποία χρησιµοποιείται για τη µεταβολή των χαρακτηριστικών των τροφίµων, προκειµένου αυτά να φαγωθούν.! Σύµφωνα µε µια δεύτερη θεώρηση, το τηγάνισµα είναι µέθοδος συντηρήσεως, υπό την έννοια ότι οδηγεί στη θερµική καταστροφή των µικροοργανισµών και στην αδρανοποίηση των ενζύµων και επίσης µειώνει την ενεργότητα ύδατος του τροφίµου (εξάτµιση και αποµάκρυνση νερού), τουλάχιστον στην επιφάνεια.! Ο χρόνος ζωής των τηγανισµένων τροφίµων καθορίζεται από την περιεκτικότητα υγρασίας µετά το τηγάνισµα. o Τηγανισµένα τρόφιµα µε µεγάλη υγρασία στο εσωτερικό, παρουσιάζουν σχετικά µικρό χρόνο ζωής, λόγω της µετακινήσεως λαδιού και υγρασίας κατά την αποθήκευση. Τα προϊόντα αυτά είναι αναγκαίο να διατηρούνται υπό χαµηλή θερµοκρασία (ψύξη ή κατάψυξη). o Τα έντονα τηγανισµένα προϊόντα αφυδατώνονται, όπως π.χ. τσιπς πατάτας, snack αραβοσίτου, παρουσιάζουν χρόνο ζωής µέχρι και 12 µήνες σε θερµοκρασία περιβάλλοντος. Η ποιότητά τους διατηρείται µε την κατάλληλη συσκευασία και τις ορθές συνθήκες αποθηκεύσεως. Βασική Θεωρία Όταν ένα τρόφιµο τοποθετείται εντός καυτού ελαίου, η θερµοκρασία της επιφανείας του ανυψώνεται ταχέως και νερό εξατµίζεται ως ατµός (σχήµα 1). Σχήµα 1. Το τηγάνισµα ενός τροφίµου. Η επιφάνεια αρχίζει να ξηραίνεται κατά τρόπο παρόµοιο µε το ψήσιµο και το καβούρδισµα. Το επίπεδο εξατµίσεως κινείται προς το εσωτερικό του τροφίµου και σχηµατίζεται κρούστα (σχήµα 2). Σχήµα 2. Μετάδοση θερµότητος και µεταφορά µάζης κατά το τηγάνισµα.

2 Κατόπιν, η θερµοκρασία της επιφανείας ανυψώνεται προς εκείνην του καυτού ελαίου και η εσωτερική θερµοκρασία ανυψώνεται πιο αργά προς τους 100 C. Ο ρυθµός µεταδόσεως θερµότητος ελέγχεται από τη διαφορά θερµοκρασία µεταξύ του ελαίου και του τροφίµου και από τον επιφανειακό συντελεστή µεταδόσεως θερµότητος. Ο ρυθµός θερµικής διεισδύσεως στο τρόφιµο ελέγχεται από τη θερµική αγωγιµότητα του τροφίµου. Η κλιµάκωση της τάσεως των ατµών µεταξύ του υγρού εσωτερικού του τροφίµου και του ξηρού ελαίου είναι η κινούσα δύναµη για την απώλεια υγρασίας, κατά τρόπο παρόµοιο µε αυτόν της αφυδατώσεως µε θερµό αέρα. Το ποσό του ελαίου στο τελικό προϊόν καθορίζεται από: Την περιεκτικότητα υγρασίας του τροφίµου. Αυξηµένη υγρασία σηµαίνει αυξηµένη πρόσληψη ελαίου από τα doughnuts και τσιπς πατάτας. Τη σύνθεση. Μερικά συστατικά απωθούν το έλαιο και έτσι µειώνουν την πρόσληψη ελαίου, όπως π.χ. τα αλγινικά στα doughnuts. Τη θερµοκρασία και το χρόνο τηγανίσµατος. Γενικώς, η αύξηση της θερµοκρασία ελαίου έχει ως αποτέλεσµα µείωση της προσλήψεως ελαίου. Τον τύπο του ελαίου (σηµείο τήξεως, ιξώδες κ.λπ.) Την ποσότητα του ελαίου. Καθώς το έλαιο χειροτερεύει, σχηµατίζονται τασιενεργές ενώσεις, οι οποίες καθιστούν ευκολοτέρα την διείσδυση του ελαίου στο τρόφιµο. Επίσης, συµβαίνει και αύξηση του ιξώδους του ελαίου. Την επιφάνεια και το πάχος του προϊόντος. Όσο πιο τραχεία και µεγάλη είναι η επιφάνεια, τόσο περισσότερο έλαιο απορροφάται. Την προεπεξεργασία του προϊόντος. Επεξεργασίες οι οποίες µειώνουν την περιεκτικότητα υγρασίας, µειώνουν την πρόσληψη ελαίου. Η πρόπλυση µε έλαιο το οποίο περιέχει γαλακτωµατοποιητή, έχει ως αποτέλεσµα την µείωση της προσλήψεως ελαίου. Τις επιφανειακές επεξεργασίες. Η επικάλυψη της επιφανείας, όπως π.χ. µε υδροκολλοειδή, παρεµποδίζει την πρόσληψη ελαίου. Επίσης, τα κουρκούτια τηγανίσµατος µειώνουν την πρόσληψη ελαίου. Σχήµα 3. Απορρόφηση ελαίου κατά το τηγάνισµα. Ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για να συµπληρωθεί το τηγάνισµα ενός τροφίµου εξαρτάται από: Τον τύπο του τροφίµου Τη θερµοκρασία του ελαίου Τη µέθοδο τηγανίσµατος (ρηχό ή βαθύ τηγάνισµα) Το πάχος του τροφίµου Την επιθυµητή µεταβολή των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών Μέθοδοι Εµπορικού Τηγανίσµατος των Τροφίµων Με βάση τον τρόπο µεταδόσεως θερµότητος: αβαθές ή ρηχό τηγάνισµα (shallow frying) βαθύ τηγάνισµα (deep frying)

3 (α) Σχήµα 4. Ρηχό (α) και βαθύ (β) τηγάνισµα. (β) Ρηχό Τηγάνισµα ή Τηγάνισµα Επαφής Είναι µέθοδος τηγανίσµατος κατάλληλη για τρόφιµα τα οποία έχουν µεγάλη αναλογία επιφανείας προς όγκο, όπως π.χ. φέτες bacon, αυγά, µπιφτέκια κ.λπ. Η θερµότητα µεταδίδεται στο τρόφιµο κυρίως µε αγωγή από τη θερµή επιφάνεια του τηγανιού, µέσω µιας λεπτής στιβάδος ελαίου (σχήµα 4α). Το πάχος της στιβάδος του ελαίου ποικίλει λόγω των ανωµαλιών της επιφανείας του τροφίµου. Τούτο µαζί µε τη δράση των φυσαλίδων του ατµού, οι οποίες ανυψώνουν το τρόφιµο από τη θερµή επιφάνεια, προκαλούν διακύµανση της θερµοκρασίας, καθώς προχωρεί το τηγάνισµα και προκαλεί το χαρακτηριστικό ανόµοιο καφέ χρώµα των προϊόντων αυτών. Το ρηχό τηγάνισµα έχει υψηλούς συντελεστές µεταδόσεως θερµότητος ( W/m 2.K), αν και δεν συναντάται οµοιοµόρφως σε όλη την επιφάνεια του τροφίµου. Βαθύ Τηγάνισµα Η µετάδοση θερµότητος είναι ένας συνδυασµός µεταφοράς εντός του καυτού ελαίου και αγωγής στο εσωτερικό του τροφίµου. Όλες οι επιφάνειες του τροφίµου δέχονται όµοια θερµική επεξεργασία και παράγεται οµοιόµορφο χρώµα και εµφάνιση (σχήµα 4β). Είναι κατάλληλο για τρόφιµα όλων των σχηµάτων, όµως τα ακανονίστου σχήµατος τρόφιµα τείνουν να κατακρατήσουν περισσότερο έλαιο όταν εξάγονται από το τηγάνι. Οι συντελεστές µεταδόσεως θερµότητος είναι της τάξεως των W/m 2.K πριν από την εξάτµιση της υγρασίας από την επιφάνεια του τροφίµου και ακολούθως αυξάνεται στα W/m 2.K λόγω της βιαιότητος η οποία προκαλείται από τον ατµό που διαφεύγει από το τρόφιµο. Όµως, αν ο ρυθµός εξατµίσεως είναι πολύ µεγάλος, γύρο από το τρόφιµο παραµένει µια λεπτή στιβάδα υδρατµών, η οποία µειώνει το συντελεστή µεταδόσεως θερµότητος. Εξοπλισµός Ο εξοπλισµός του ρηχού τηγανίσµατος αποτελείται από µια θερµαινοµένη µεταλλική επιφάνεια, η οποία είναι καλυµµένη από µια λεπτή στιβάδα ελαίου. Στο σχήµα 5 φαίνονται στοιχεία για το ρηχό τηγάνισµα µιας µπριζόλας βοδινού βάρους 140 g σε ένα τηγάνι µε χαµηλή θερµοκρασία. Για την πλήρη θέρµανση χρειάσθηκαν 6 min. Στο σχήµα φαίνονται οι θέσεις µετρήσεως και οι θερµοκρασίες. Όταν ένα τρόφιµο χρειάζεται πολύ θερµότητα, το τηγάνι θα πρέπει να διαθέτει µια αποθήκη θερµότητος και υψηλή θερµοκρασία επιφανείας. Για το τηγάνισµα της µπριζόλας αρκετοί είναι οι 150 C.

4 Σχήµα 5. Ρηχό τηγάνισµα µπριζόλας βοδινού. Εµπορικά, σπουδαιότερα είναι τα συνεχή τηγάνια βαθέως τηγανίσµατος ή βαθιάς στιβάδος λίπους. Κατά το ασυνεχές τηγάνισµα το τρόφιµο αιωρείται εντός ενός θερµού ελαιολούτρου και διατηρείται εκεί επί τόσο χρόνο όσος είναι αναγκαίος για να επιτευχθεί ο επιθυµητός βαθµός τηγανίσµατος, ο οποίος συχνά εκτιµάται από τις µεταβολές του χρώµατος της επιφανείας του τροφίµου. Τα συστήµατα θερµάνσεως των τηγανιών όλων των τύπων µπορούν να διακριθούν σε: Αµέσου θερµάνσεως (φυσικό αέριο, υγρό καύσιµο, ηλεκτρική θέρµανση) Εµµέσου θερµάνσεως (εξωτερικές πηγές) Εξωτερικής θερµάνσεως (εξωτερικός εναλλάκτης θερµότητος) Στα σχήµατα 6 και 7 φαίνονται εµπορικά διαθέσιµα τηγάνια και κατασκευαστικές λεπτοµέρειες. Σχήµα 6. Εµπορικά ασυνεχή τηγάνια, ηλεκτρικό και πιέσεως. Σχήµα 7.Κατασκευαστικές λεπτοµέρειες.

5 Σχήµα 8. Συνεχές τηγάνι βαθέως στρώµατος λίπους της FMC. Σχήµα 9. Τρόποι εµβαπτίσεως του τροφίµου. (α) Για µη επιπλέοντα προϊόντα (π.χ. fish sticks), (β) για προϊόντα καλυµµένα µε φρυγανιά, (γ) για επιπλέοντα ξηρά προϊόντα (π.χ. ηµιτελή snacks) και (δ) διπλού σκοπού (π.χ. ξηροί καρποί και snacks). Ένα συνεχές σύστηµα τηγανίσµατος αποτελείται από τουλάχιστον πέντε ανεξάρτητα τµήµατα εξοπλισµού: 1. Τη χύτρα ή τη δεξαµενή ελαίου. 2. Τη µονάδα θερµάνσεως µε τον έλεγχο του συστήµατος δηµιουργίας της θερµικής ενεργείας. 3. Το σύστηµα µεταφοράς για τη µετακίνηση του τροφίµου εντός, µέσω και εκτός του τηγανιού. 4. Το σύστηµα του λίπους, το οποίο αντλεί και διηθεί το έλαιο 5. Το σύστηµα εξαερισµού για την αποµάκρυνση των θερµών ατµών από το προϊόν. Η δυναµικότητα των συνεχών τηγανιών ποικίλει από kg/h για τις προτηγανισµένες πατάτες, kg/h για τα tortilla chips και kg/h για τα τσιπς πατάτας. Τα συστήµατα τηγανίσµατος για το τηγάνισµα ξηρών καρπών µπορεί να έχουν δυναµικότητες kg/h. Η θερµοκρασία του ελαίου τυπικώς ποικίλει από 188 έως 193 C, ενώ άριστη θεωρείται η θερµοκρασία των 190 C. Η ταχύτητα των µεταφορικών ταινιών εκφράζεται ως ποσοστό % της µεγίστης ταχύτητος που µπορεί να επιτευχθεί. Οι άριστες συνθήκες λειτουργίας των εµβαπτισµένων ταινιών και της ταινίας εξαγωγής είναι 67 και 70% αντιστοίχως. Οι συνθήκες αυτές οδηγούν σε χρόνους παραµονής 105 s για τον αισθητήρα του χρώµατος και 115 s για τους αισθητήρες υγρασίας και ελαίου. Για λόγους οικονοµίας χρησιµοποιούνται συστήµατα ανακτήσεως του ελαίου από τον ατµό και επιστροφής στη δεξαµενή του ελαίου. Συγχρόνως, συστήµατα ελέγχου της ρυπάνσεως παρεµποδίζουν την απόρριψη του καπνού και των άλλων προϊόντων υποβαθµίσεως στην ατµόσφαιρα. Τούτο επιτυγχάνεται µε τροφοδοσία των αερίων της εξαερώσεως στον αέρα του καυστήρα ο οποίος χρησιµοποιείται για τη θέρµανση του ελαίου (σχήµα 10). Ο έλεγχος της θερµοκρασίας του αέρα του θερµαντήρα, των εξερχοµένων αερίων, του ελαίου, του επιπέδου του ελαίου και της ροής γίνεται µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και επιτυγχάνεται µια µείωση της θερµοκρασίας από τους 245 C στους 110 C, επιτυγχάνοντας θερµικές αποδόσεις της τάξεως του 80-90%.

6 Σχήµα 10. Σύστηµα ανακτήσεως θερµότητος και ελαίου. Έλαια Τηγανίσµατος Τα λίπη και έλαια τα οποία χρησιµοποιούνται στο τηγάνισµα είναι φυτικά και ζωικά. Η παγκόσµια παραγωγή εκτιµάται ότι υπερβαίνει τα 82,24 εκατοµµύρια τόνους. Τα λίπη και έλαια παίζουν σπουδαίο ρόλο στα λειτουργικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίµων. Είναι υπεύθυνα για τη µεταφορά, ενίσχυση και απελευθέρωση της γεύσεως και οσµής των άλλων συστατικών, καθώς επίσης και για την αλληλεπίδραση µε άλλα συστατικά για την ανάπτυξη της υφής και του στοµατικού αισθήµατος των τηγανισµένων τροφίµων. Η βιοµηχανία τροφίµων χρησιµοποιεί µίγµατα ζωικών και φυτικών λιπών και ελαίων, καθώς επίσης και υδρογονωµένα φυτικά έλαια. Τα φυτικά έλαια τα οποία χρησιµοποιούνται είναι το σογιέλαιο, βαµβακέλαιο, αραβοσιτέλαιο, αραχιδέλαιο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, και τα έλαια από safflower και canola. Το βαµβακέλαιο, αραβοσιτέλαιο, αραχιδέλαιο, και ελαιόλαδο χρησιµοποιούνται ως σταθερές πηγές πολυακορέστων λιπαρών οξέων λόγω της χαµηλής περιεκτικότητός τους σε λινολενικό οξύ. Τα έλαια σογιέλαιο, ηλιέλαιο, και τα έλαια από safflower και canola πάντοτε υδρογονώνονται µερικώς για να αυξηθεί η σταθερότητά τους κατά το τηγάνισµα. Σχήµα 11. Μηχανισµός της υδρογονώσεως. Η κατά την διεργασία του τηγανίσµατος το έλαιο επηρεάζεται από δύο παράγοντες: 1. Καθώς το τρόφιµο απορροφά έλαιο, λαµβάνει χώρα µετανάστευση συστατικών του τροφίµου. Αυτά µπορεί ναι είναι ζωικό λίπος ή λιπαρά οξέα τα οποία µεταναστεύουν στο φυτικό έλαιο, τασιενεργές ενώσεις οι οποίες αυξάνουν την πολικότητα και τον σχηµατισµό αφρού από το έλαιο ή χρωστικές, οι οποίες χρωµατίζουν το έλαιο. Οι διεργασίες αυτές µπορούν να

7 επηρεάσουν την ποιότητα του ελαίου σε επίπεδο που αυτό πρέπει να απορριφθεί. Οι διεργασίες αυτές εξαρτώνται από το τρόφιµο και όχι από το λάδι. 2. Κατά το τηγάνισµα, το έλαιο υφίσταται χηµικές µεταβολές οι οποίες οδηγούν σε χειροτέρευση του ελαίου, και οι οποίες είναι: Υδρόλυση Οξείδωση Θερµικός πολυµερισµός Υδρόλυση Η υδρόλυση είναι µια διεργασία από-εστεροποιήσεως, κατά την οποία οι δεσµοί µεταξύ της γλυκερόλης και των λιπαρών οξέων διασπώνται, δίδοντας γλυκερόλη, µονο-, διγλυκερίδια και ελεύθερα λιπαρά οξέα. Προκαλείται από την υψηλή θερµοκρασία και το νερό από το τρόφιµο. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα είναι πιο πτητικά από τα τριγλυκερίδια και έτσι θα συµβεί µείωση του σηµείου καπνού. Τα µονο- και δι-γλυκερίδια, τα οποία είναι πολικά, θα προκαλέσουν αφρισµό του ελαίου. Τα προβλήµατα αυτά ελαχιστοποιούνται µε τη χρήση του καταλλήλου ελαίου τηγανίσµατος, το οποίο περιέχει λιπαρά οξέα µακράς ανθρακικής αλύσου, όπως µυριστικό, παλµιτικό και µεγαλύτερα λιπαρά οξέα. Οξείδωση Στα περισσότερα λιπαρά προϊόντα, η οξείδωση είναι ο περιοριστικός για τη σταθερότητα παράγοντας. Τούτο βεβαίως ισχύει και για τα τηγανισµένα προϊόντα. Κατά τη διεργασία του τηγανίσµατος, η οξείδωση προκαλεί τις πιο σηµαντικές µεταβολές στη γεύση-οσµή, χρώµα και στα χηµικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά του ελαίου. Σχήµα 12. Η αυτοξείδωση του λινολενικού οξέος. Σε υψηλές θερµοκρασίες, τα σχηµατιζόµενα υπεροξείδια διασπώνται προς δευτερογενή προϊόντα οξειδώσεως, αλκοόλες, καρβονυλικές ενώσεις και οξέα. Ο βαθµός της δευτερογενούς οξειδώσεως µπορεί να µετρηθεί µε τον αριθµό ανισιδίνης, η οποία είναι µια χρωµατοµετρική µέθοδος µετρήσεως των καρβονυλικών ενώσεως. Παροµοίως, η περιεκτικότητα των ελευθέρων λιπαρών οξέων δείχνει το βαθµό της δευτερογενούς οξειδώσεως η οποία οφείλεται στο σχηµατισµό λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου. Στην πραγµατικότητα, αποτελεί τον κύριο λόγο για την καλή συσχέτιση µεταξύ της περιεκτικότητος ελευθέρων λιπαρών οξέων και χειροτερεύσεως του ελαίου. Όταν ένα λιπαρό οξύ ενός τριγκλυκεριδίου διασπάται, σχηµατίζονται δύο µόρια, ένα µικρό (µέρος του λιπαρού οξέος) και ένα µεγαλύτερο µόριο (το υπόλοιπο του µορίου του γλυκεριδίου). Τα µικρά µόρια και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα ορίζονται ως τα πτητικά προϊόντα αποσυνθέσεως, επειδή εξατµίζονται

8 από το λάδι κατά το τηγάνισµα. Οι ενώσεις αυτές µειώνουν το σηµείο καπνού του ελαίου και δηµιουργούν την οσµή και τη γεύση του ελαίου και του τηγανισµένου τροφίµου. Καθώς δε οι ενώσεις αυτές διαφέρουν µεταξύ των διαφορετικών ελαίων, διαφορετικά έλαια δίδουν διαφορετική γεύσηοσµή στο τρόφιµο. Τα µεγάλα µόρια τα οποία παραµένουν στο έλαιο ορίζονται ως τα µη πτητικά προϊόντα αποσυνθέσεως. Η τριτογενής διεργασία οξειδώσεως είναι ένας πολυµερισµός των προϊόντων της δευτερογενούς οξειδώσεως, η οποία σχηµατίζει δι- και πολυµερή. Η διεργασία αυτή αυξάνει το ιξώδες, προκαλεί σκοτείνιασµα στο χρώµα του ελαίου και µια εναπόθεση χρώµατος κιτρίνου ή καφέ στο τηγάνι κοντά στην επιφάνεια του ελαίου. Ο πολυµερισµός εµφανίζεται κυρίως σε υψηλώς πολυακόρεστα έλαια τηγανίσµατος, όπως το σογιέλειο και το κραµβέλαιο. Γενικώς, η οξείδωση των ελαίων τηγανίσµατος δεν µπορεί να αποφευχθεί. Οφείλεται κυρίως στην ακορεστότητα του ελαίου και συνεπώς, χρήση κορεσµένων και µονοακορέστων ελαίων έχει ως αποτέλεσµα τον έλεγχο της οξειδώσεως. Θερµικός Πολυµερισµός Ο θερµικός πολυµερισµός είναι µια διεργασία πολυµερισµού όµοια µε την τριτογενή διεργασία οξειδώσεως, παρ όλο που δεν αποτελεί διεργασία οξειδώσεως και λαµβάνει χώρα σε εξαιρετικά υψηλές θερµοκρασίες. Είναι γνωστό ότι κατά την οξείδωση των λιπιδίων δεν είναι δύσκολος ο σχηµατισµός συστηµάτων συζυγών διπλών δεσµών. Οι συζυγείς διπλοί δεσµοί αντιδρούν πιο γρήγορα από αυτούς οι οποίοι διακόπτονται από οµάδες µεθυλενίου. Αν η περιεκτικότητα οξυγόνου είναι χαµηλή, σε υψηλές θερµοκρασίες σχηµατίζονται πολυµερή µέσω δεσµών C-C. Επίσης, είναι δυνατός ο σχηµατισµός κυκλικών πολυµερών µε αντιδράσεις τύπου Diels Alder. Χηµικές Ενώσεις Σχηµατιζόµενες µε το Τηγάνισµα Έρευνα επί των σχηµατιζοµένων κατά το τηγάνισµα ενώσεως έδειξε την παρουσία 220 πτητικών ενώσεων. Μεταξύ αυτών βρέθηκαν: Λακτόνη του 4-υδροξυ-2-εννεανοϊκού οξέος 4-υδροξυ-2-εννεανοϊκό οξύ 2,4-δεκαδιενάλη Μερικές από τις ενώσεις που βρέθηκε να σχηµατίζονται κατά το βαθύ τηγάνισµα είναι γνωστές ως τοξικές και µεταξύ αυτών είναι: 1,4-διοξανιο Βενζόλιο Τολουόλιο Εξυλ-βενζόλιο Στα πτητικά προϊόντα αποσυνθέσεως κατά το βαθύ τηγάνισµα περιλαµβάνονται: Κορεσµένα και ακόρεστα οξέα (cis, trans), υδροξυοξέα, αλδεϋδο-οξέα, κετο-οξέα, διβασικά οξέα, υδρογονάνθρακες (κορεσµένοι ακόρεστοι), αλκοόλες, αλδεϋδες (κορεσµένες ακόρεστες), κετόνες, εστέρες, αρωµατικές ενώσεις, λακτόνες κ.α. Στον Πίνακα 1 φαίνεται η επίδραση της δοµής επί της παραγωγής γεύσεως-οσµής σαν τα πατατάκια τσιπς από µεθειονίνη κάτω από συνθήκες βαθέως τηγανίσµατος. Πίνακας 1 Σχηµατισµός χαρακτηριστικής γεύσεως-οσµής υπό συνθήκες βαθέως τηγανίσµατος. Ένωση οµές Παραγοµένη Γεύση-Οσµή D-µεθειονίνη L-µεθειονίνη DL-µεθειονίνη CH 3 -S-CH 2 -CH 2 -CH(NH 2 )COOH Καλή σαν πατατάκια τσιπς S-µεθύλ-L-κυστεΐνη CH 3 -S-CH 2 -CH(NH 2 )COOH Καλή σαν πατατάκια τσιπς DL-αιθειονίνη CH 3 -CH 2 -S-CH 2 -CH 2 -CH(NH 2 )COOH Καλή σαν πατατάκια τσιπς S-αιθύλ-L-κυστεΐνη CH 3 -CH 2 -S-CH 2 -CH(NH 2 )COOH Απεχθής (βραστό γογγύλι) Υδροξυ-ανάλογο της CH 3 -S-CH 2 -CH 2 -CH(OH)COOH Απεχθής (βραστό γογγύλι) µεθειονίνης S-καρβοξυλ-L-κυστεΐνη HOOC-CH 2 -S-CH 2 -CH(NH 2 )COOH Απεχθής (βραστό γογγύλι)

9 Τα λίπη και έλαια τηγανίσµατος µπορούν να χρησιµοποιηθούν επί µακρότερον χωρίς να χάσουν την ποιότητά τους αν ακολουθούνται τα παρακάτω: # Χρησιµοποίηση λίπους ή ελαίου ειδικά σχεδιασµένου για τηγάνισµα. # Όλο το λίπος στο τηγάνι πρέπει να απορρίπτεται πριν να αρχίσει να καπνίζει ή να αφρίζει (χρήση δοκιµών όπως τα Food Oil Sensor ή Oxifrit). # Οι θερµοκρασίες τηγανίσµατος θα πρέπει να είναι µεταξύ C. Σε χαµηλότερες θερµοκρασίες τα προϊόντα απορροφούν περισσότερο λίπος. Σε υψηλότερες θερµοκρασίες, το λίπος χειροτερεύει ταχύτερα. # Προσοχή: Να µην συµβεί υπερθέρµανση. Αν η θερµοκρασία ανυψωθεί στους 300 C το λίπος µπορεί να καεί. # Το τηγάνι δεν θα πρέπει να είναι κατασκευασµένο ή να φέρει µέρη από σίδηρο, χαλκό ή ορείχαλκο και τα οποία έρχονται σε επαφή µε το λίπος. # Όταν δεν λαµβάνει χώρα τηγάνισµα, να χαµηλώνεται η θερµοκρασία του λίπους και επίσης πρέπει να καλύπτεται για να αποφευχθεί η επίδραση του φωτός. # Το επίπεδο του λίπους στο τηγάνι να διατηρείται σταθερό. Κάθε φορά να τηγανίζεται τέτοια ποσότητα, ώστε η θερµοκρασία να διατηρείται σταθερή στο επιθυµητό επίπεδο. # Εφ όσον είναι δυνατόν, να αποφεύγεται το τηγάνισµα αλατισµένων ή αρτυµένων προϊόντων. Το αλάτι και οι αρτυµατικές ύλες µπορούν να επιταχύνουν τη διάσπαση του λίπους. # Να µην τηγανίζονται στο ίδιο τηγάνι και λίπος πατάτες και προϊόντα κρέατος. Με τα τελευταία το λίπος χειροτερεύει ταχύτερα. # Τα στερεά υλικά και τα υπολείµµατα απορρυπαντικών µπορούν να επιταχύνουν τη διάσπαση του λίπους. Έτσι, το τηγάνι θα πρέπει να φέρει µηχανισµό συγκεντρώσεως και αποµακρύνσεως των υπολειµµάτων στερεών του τροφίµου. Επίσης, µετά κάθε καθαρισµό, να γίνεται καλή έκπλυση για την πλήρη αποµάκρυνση του απορρυπαντικού. Επίδραση επί του Τροφίµου Για τα τηγανισµένα προϊόντα, η εµφάνιση της επιφανείας και η υφή είναι οι πλέον σηµαντικοί παράγοντες για την αποδοχή τους. Το επιθυµητό λίπος τηγανίσµατος πρέπει να παρουσιάζει χαµηλή περιεκτικότητα ελευθέρων λιπαρών οξέων και πολικών ενώσεων και επίσης µεγάλη αντίσταση στη διάσπαση κατά τη συνεχή χρήση. Έτσι, η βαθιά κατανόηση της υποβαθµίσεως του λίπους και των επιδράσεων του υποβαθµισθέντος λίπους επί της ποιότητος του τροφίµου του τελικού προϊόντος είναι πολύ σπουδαία. Τα έλαια τηγανίσµατος υποβαθµίζονται κατά το συνεχές τηγάνισµα. Κατά το τηγάνισµα, το τρόφιµο εµβαπτίζεται σε θερµό έλαιο µε την παρουσία αέρα. Το έλαιο εκτίθεται σε 4 µέσα τα οποία προξενούν δραστικές µεταβολές στο δοµή του: 1. Υγρασία από το τρόφιµο, η οποία αυξάνει την οξειδωτική µεταβολή. 2. Ατµοσφαιρικό οξυγόνο το οποίο εισέρχεται στο έλαιο από την επιφάνεια και επίσης προκαλεί οξειδωτικές µεταβολές. 3. Υψηλή θερµοκρασία (π.χ. 190 C), η οποία οδηγεί σε θερµικές µεταβολές. 4. Επιµόλυνση από τα συστατικά του τροφίµου. Ο τύπος του ελαίου και η διάρκεια του τηγανίσµατος επηρεάζουν τη γεύση-οσµή των τηγανισµένων προϊόντων. Η µέθοδος η οποία χρησιµοποιείται πιο συχνά για τον καθορισµό της απορρίψεως του ελαίου είναι η οργανοληπτική αξιολόγηση. Γενικώς, η βιοµηχανία του τηγανίσµατος παρακολουθεί την ποιότητα των προϊόντων λαµβάνοντας υπ όψιν την εµφάνιση, τη γεύση και την οσµή. Η εµφάνιση των τηγανισµένων προϊόντων παρακολουθείται µε έγχρωµους χάρτες και επιτροπές δοκιµαστών. Επίσης, παρακολουθείται η δηµιουργία ενώσεων και άλλων χηµικών µεταβολών µε ανάλυση. Όπως έχει σηµειωθεί και προηγουµένως, ο κύριος σκοπός του τηγανίσµατος είναι η ανάπτυξη χαρακτηριστικού χρώµατος, γεύσεως-οσµής και αρώµατος στην κρούστα των τηγανισµένων προϊόντων. Το αρεστό ή µη ενός προϊόντος είναι συνδυασµός προϊόντων της αντιδράσεως Maillard και των πτητικών ενώσεων οι οποίες απορροφώνται από το έλαιο. Οι κύριοι παράγοντες οι οποίοι ελέγχουν τις µεταβολές του χρώµατος και της γεύσεως-οσµής σε ένα δοθέν προϊόν είναι: 1. Ο τύπος του χρησιµοποιουµένου λίπους ή ελαίου. 2. Η ηλικία και η θερµική ιστορία του ελαίου. 3. Η θερµοκρασία και ο χρόνος τηγανίσµατος. 4. Το µέγεθος και τα χαρακτηριστικά της επιφανείας του τροφίµου. 5. Οι µετά το τηγάνισµα επεξεργασίες.

10 Καθένας από τους παράγοντες αυτούς επηρεάζει την ποσότητα του ελαίου που διεισδύει στο τρόφιµο. Η υφή των τηγανισµένων τροφίµων δηµιουργείται από µεταβολές των πρωτεϊνών, τους λίπους και των πολυσακχαριτών και είναι όµοιες µε εκείνες οι οποίες προκαλούνται κατά το ψήσιµο. Η επίδραση του τηγανίσµατος επί της θρεπτικής αξίας των τροφίµων εξαρτάται από τον τύπο της χρησιµοποιουµένης διεργασίας. Οι υψηλές θερµοκρασίες τηγανίσµατος προκαλούν ταχύ σχηµατισµό κρούστας και σφραγίζουν την επιφάνεια του τροφίµου. Τούτο µειώνει την έκταση των µεταβολών στο εσωτερικό του τροφίµου και έτσι διατηρείται µεγάλο ποσοστό θρεπτικών. Επιπροσθέτως, τα τρόφιµα αυτά συνήθως καταναλώνονται σύντοµα µετά το τηγάνισµα και συµβαίνουν µικρές έως καθόλου απώλειες κατά την αποθήκευση. Για παράδειγµα, στα τηγανισµένα ψάρια αναφέρθηκε µια απώλεια ίση µε 17% στη διαθέσιµη λυσίνη, ενώ η απώλεια αυτή έφθασε το 25% όταν χρησιµοποιήθηκε θερµικά βεβλαµένο έλαιο. Συκώτι το οποίο υπέστη ρηχό τηγάνισµα έχασε το 15% της θειαµίνης. Οι απώλειες της βιταµίνης C στις τηγανητές πατάτες είναι µικρότερες από αυτές οι οποίες συµβαίνουν κατά το βρασµό. Η βιταµίνη συσσωρεύεται ως δεϋδροασκορβικό οξύ λόγω της χαµηλοτέρας περιεκτικότητος υγρασίας, ενώ κατά το βρασµό, το δεϋδροασκορβικό οξύ υδρολύεται προς 2,3- δικετογλυκονικό οξύ και έτσι καθίσταται µη διαθέσιµο. Οι διεργασίες τηγανίσµατος, οι οποίες αποσκοπούν στην ξήρανση του τροφίµου και στην επέκταση του χρόνου ζωής προκαλούν σηµαντικά µεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών και ιδιαιτέρως των λιποδιαλυτών βιταµινών. Για παράδειγµα, η βιταµίνη Ε η οποία απορροφάται από το πορώδες τρόφιµο µαζί µε το έλαιο κατά το τηγάνισµα οξειδώνεται κατά την επακολουθούσα αποθήκευση. Αναφέρθηκε δε µια απώλεια 77% για µια περίοδο αποθηκεύσεως 8 εβδοµάδων. Η οξείδωση προχωρεί µε παρόµοια ταχύτητα σε χαµηλές θερµοκρασίες και οι προτηγανισµένες κατεψυγµένες πατάτες έχασαν το 74% της βιταµίνης. Οι θερµοευαίσθητες και στο οξυγόνο ευαίσθητες υδατοδιαλυτές βιταµίνες καταστρέφονται επίσης κάτω από παρόµοιες συνθήκες. Οι µεταβολές στην ποιότητα των πρωτεϊνών είναι αποτέλεσµα της αντιδράσεως Maillard των αµινοξέων στην κρούστα. Οι απώλειες των υδατανθράκων και των ανοργάνων είναι µικρές. Η περιεκτικότητα λίπους αυξάνεται ως αποτέλεσµα της απορροφήσεως λίπους κατά το τηγάνισµα, όµως η θρεπτική αξία αυτού είναι δύσκολο να εκτιµηθεί, καθώς ποικίλει µε το είδος του τροφίµου και το ποσό αυτού που εγκλωβίζεται. Βιβλιογραφία Ashkenazi, N., Mizrahi, S., and Berk, Z. (1984). Heat and Mass Transfer in Frying. Engineering and Food. Vol. 1. Engineering Sciences in the Food Industry, ed. B. McKenna. Elsevier Press, London. Fellows, P.J. (1990). Food Processing Technology: principles and practice. Ellis Horwood, London. Gould, W.A (1996). Unit Operations for the Food Industries. CTI Publications, Inc. Baltimore. Λάζος, Ε. Σ. (2002). Επεξεργασία Τροφίµων ΙΙ. 3 η Έκδοση. Τµήµα Τεχνολογίας Τροφίµων. ΤΕΙ Αθηνών. Moreira, R.G. et al (1999). Deep Fat Frying: Fundamentals and Applications. C.H.I.P.S. Books. Singh, R.P. (1995). Heat and mass transfer in foods during deep-fat frying. Food Technol. 49(4): Singh, R.P. (1998). Phase transition and transport phenomena in frying of foods. In Phase/State Transitions in Foods, Chemical, Structural, and Rheological Changes, ed. M.A. Rao and R.W. Hartel, pp Marcel Dekker, Inc., New York. Varela, G., Bender, A.E., and Morton, I.D. (1988). Frying of Foods: Principles, Changes, New Approaches. Edited by Varela, Bender and Morton. VCH Publishers. New York, NY. ρ. Ευάγγελος Σ. Λάζος Καθηγητής elazos@teiath.gr

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΜΕΘΟΔΟΙ & ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ) Γενικά Περίπου το 80% των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως υφίστανται κάποια κατεργασία πριν την κατανάλωση.

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Κατάψυξη τροφίμων Κατάψυξη Απομάκρυνση θερμότητας από ένα προϊόν με αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας του κάτω από το σημείο πήξης. Ως μέθοδος συντήρησης βασίζεται: Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Σ. Παπαγεωργίου Καθ. Εφαρμογών Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας, ΤΕΙ Αθήνας ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος Τα λίπη και έλαια αποτελούν σπουδαία πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Η παρουσία των λιπαρών στις τροφές συντελεί στην αύξηση της ικανότητας κορεσμού

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό διατίθεται με του όρους χρήσης Creative Commons (CC) Αναφορά Δημιουργού Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, διαγράμματα,

Διαβάστε περισσότερα

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή

Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή ΧΗΜΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1 Θρεπτικές ύλες Τι καλούµε θρεπτικές ύλες; Ποιες είναι; Τρόφιµα Τι καλούµε τρόφιµο; Χηµεία Τροφίµων Θρεπτικές ύλες Τρόφιµα - Τροφή Προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν τρόφιµο; 2

Διαβάστε περισσότερα

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το

Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το Επιδραση της αλατισης και καπνισης στα θρεπτικα συστατικά των ζωικών προιοντων Εκτός από το χλωριούχο νάτριο, για συντηρηση για τα ψαρια και το κρεας, γίνεται και χρήση άλλων αλατων όπως νιτρικών και νιτρωδών.

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Σ. Παπαγεωργίου Καθ. Εφαρμογών Κοσμητολογίας Τμήμα Αισθητικής & Κοσμητολογίας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΣ-ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων

Άσκηση 4η. Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο. Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Άσκηση 4η Έλεγχος αλλοίωσης - νοθείας στο ελαιόλαδο Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα ΔΕΑΠΤ Εργαστήριο Ασφάλειας Τροφίμων Νοθεία στα τρόφιμα Ορισμός Προσθήκη στα τρόφιμα ουσιών που: Απαγορεύεται η χρήση τους ή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΗΡΟΙ- ΛΙΠΗ- ΕΛΑΙΑ- ΣΑΠΩΝΕΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ- ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου

ΚΗΡΟΙ- ΛΙΠΗ- ΕΛΑΙΑ- ΣΑΠΩΝΕΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ- ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΚΗΡΟΙ- ΛΙΠΗ- ΕΛΑΙΑ- ΣΑΠΩΝΕΣ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ- ΦΩΣΦΟΛΙΠΙΔΙΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γενικό Τμήμα Εργαστήριο Χημείας, Καθηγητής Μόσχος Πολυσίου ΚΗΡΟΙ Κηροί είναι μίγματα εστέρων καρβοξυλικών οξέων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ-Ι ΙΟΤΗΤΕΣ-ΡΕΟΛΟΓΙΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ- ΣΥΚΕΥΑΣΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ-Ι ΙΟΤΗΤΕΣ-ΡΕΟΛΟΓΙΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ- ΣΥΚΕΥΑΣΙΑ E. M. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ-Ι ΙΟΤΗΤΕΣ-ΡΕΟΛΟΓΙΑ-ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ- ΠΟΙΟΤΗΤΑ- ΣΥΚΕΥΑΣΙΑ Κ. Τζιά, Π. Ταούκης, Β. Ωραιοπούλου ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων

Πείραμα 1 ο. Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Πείραμα 1 ο Προσδιορισμός Υγρασίας Τροφίμων Εισαγωγή Η μέτρηση της υγρασίας των τροφίμων είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τους παρακάτω λόγους: Απαιτήσεις νομοθεσίας: υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια για τη μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα

Τι Είναι το Ζεµάτισµα;

Τι Είναι το Ζεµάτισµα; Ζεµάτισµα Η θερµική επεξεργασία είναι µια από τις πιο σπουδαίες µεθόδους που χρησιµοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίµων, όχι µόνο λόγω των επιθυµητών επιδράσεων επί των τροφίµων (πολλά τρόφιµα καταναλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Αφυδάτωση Γενικά Ως αφυδάτωση χαρακτηρίζεται η μέθοδος συντήρησης που στηρίζεται στην απομάκρυνση νερού από τα τρόφιμα, έτσι ώστε η υγρασία τους να μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και

Διαβάστε περισσότερα

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου

Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Λίπη - έλαια Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου 1 η Εργαστηριακή Άσκηση Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων Κύρια συστατικά τροφίμων Λιπίδια Υδατάνθρακες Αμινοξέα Πρωτεΐνες Ένζυμα Βιταμίνες Άλατα Νερό Άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΤΜΙΣΗ Θοδωρής Καραπάντσιος

ΕΞΑΤΜΙΣΗ Θοδωρής Καραπάντσιος ΕΞ ΕΞΑΤΜΙΣΗ Θοδωρής Καραπάντσιος ΕΞ.1 Εισαγωγή Αντικείµενο της συµπύκνωσης είναι κατά κύριο λόγο η αποµάκρυνση νερού, µε εξάτµιση, από ένα υδατικό διάλυµα που περιέχει µια ή περισσότερες διαλυµένες ουσίες,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδράσεις αµαύρωσης

Αντιδράσεις αµαύρωσης Αντιδράσεις αµαύρωσης I..ii.-1 Maillard αντιδράσεις ανάγων σάκχαρο + αµίνη Καραµελοποίηση σάκχαρο Υψηλή Θ καστανό χρώµα + άρωµα καστανό χρώµα + άρωµα Μη ενζυµικές Παρουσία σακχάρων Ενζυµική αµαύρωση φαινολικά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές επεξεργασίας Τροφίμων Εισαγωγή - Γενικά Ιστορικά Η προσπάθεια του ανθρώπου να επεξεργασθεί και να συντηρήσει τα τρόφιμα σηματοδοτεί την αρχή του πολιτισμού. Σε αυτό συντέλεσαν μια σειρά από ανακαλύψεις

Διαβάστε περισσότερα

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 )

R 1 R 2 R 3 ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ. Λινολενικό (C 18:3 ) Ελαϊκό (C 18:1 ) Λινελαϊκό (C 18:2 ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΥΛΩΝ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ Ελαϊκό οξύ διάρκεια 2 ώρες Στόχοι της άσκησης: Η εξοικείωση με τη χημική σύσταση των λιπαρών υλών. Η κατανόηση της όξινης υδρόλυσης ως παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΚΡΥΛΑΜΙΔΙΟ ΣΕ ΘΕΡΜΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΦΑΣΟΥΛΑ ΕΥΔΟΞΙΑ ΘερμικάΕπεξεργασμένατρόφιμα: Τρόφιμα τα οποία για να καταναλωθούν

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει

13/1/2016. Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου. Το Εργαστήριο Περιλαμβάνει ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Μέτρηση οξύτητας ελαιολάδου Κουτρουμπής Φώτιος Γεωπόνος Αγγελής Γεώργιος Γεωπόνος MSc Το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Θέρμανση Τροφίμων με Ηλεκτρική Ενέργεια

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Θέρμανση Τροφίμων με Ηλεκτρική Ενέργεια Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή 1.1 Tρόφιμα...21 1.2 Βιομηχανία Τροφίμων...24 1.3 Αίτια Αλλοίωσης των Τροφίμων...25 1.3.1 Χαρακτηριστικά μικροοργανισμών...26 1.3.2 Άλλα αίτια αλλοίωσης των τροφίμων...29

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος

ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ. Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ Υπεύθυνος Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ Υδατάνθρακες Λίπη Πρωτεΐνες Νερό Ανόργανα συστατικά Βιταμίνες Υπευθ. Καθηγητής: Παπαμιχάλης Αναστάσιος ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΤΡΟΦΙΜΑ. ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD ΑΣΚΗΣΗ 2 ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΙΠΩΝ & ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, PhD Εργαστήριο Μικροβιολογίας Τροφίµων, Βιοτεχνολογίας και Υγιεινής, Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης, ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Λίπη & έλαια (Λιπίδια)

Διαβάστε περισσότερα

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά)

Διακρίνονται σε: λίπη (είναι στερεά σε συνήθεις θερμοκρασίες) έλαια (είναι υγρά) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Λίπη και έλαια: Βασική κατηγορία θρεπτικών υλών που αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Είναι ενώσεις που προκύπτουν από την αντίδραση οργανικών οξέων με γλυκερίνη και λέγονται γλυκερίδια

Διαβάστε περισσότερα

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο)

(αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (αποστειρωση, παστεριωση, ψησιμο) Η θερμικη επεξεργασία έχει επιζημια επίδρση στα θρεπτικα συστατικά. Στοχος είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Εξάτμιση - Αφυδάτωση

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Εξάτμιση - Αφυδάτωση ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Εξάτμιση - Αφυδάτωση Εξάτμιση Η διεργασία απομάκρυνσης νερού από διαλύματα με βρασμό (συμπύκνωση διαλυμάτων ζάχαρης, χυμών κλπ) Παράμετροι επεξεργασίας: Η συγκέντρωση του ρευστού Διαλυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Συμπύκνωση Τι είναι η συμπύκνωση Είναι η διαδικασία με την οποία απομακρύνουμε μέρος της υγρασίας του τροφίμου, αφήνοντας όμως αρκετή ώστε αυτό να παραμένει ρευστό (> 20-30%). Εφαρμόζεται

Διαβάστε περισσότερα

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ

-H 2 H2 O R C COOH. α- κετοξύ Παραπροϊόντα αλκοολικής ζύµωσης Τα παραπροϊόντα της αλκοολικής ζύµωσης είναι χηµικές ενώσεις που προέρχονται είτε από τον ίδιο το µηχανισµό της αλκοολικής ζύµωσης, είτε από το µεταβολισµό της ζύµης, είτε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΙΑΣ, ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Β. Βανδέρα Χημικός Msc, Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ελαιολάδου Μυτιλήνης ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ. Κωνσταντίνα Τζιά Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Κωνσταντίνα Τζιά ΠΕΡΙΛΗΨΗ Συντήρηση φρούτων ή λαχανικών με χρήση εδώδιμων μεμβρανών σε συνδυασμό με ψύξη ή/και συσκευασία ΜΑΡ Προϊόντα:

Διαβάστε περισσότερα

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες

ενζυμική αμαύρωση. Η ενζυμική αμαύρωση είναι το μαύρισμα τις μελανίνες Ενζυμική αμαύρωση Όταν καθαρίζουμε ή κόβουμε λαχανικά και φρούτα συμβαίνουν μια σειρά αντιδράσεων που μεταβάλουν το χρώμα της σάρκας τους σε σκούρο. Αυτές οι μεταβολές ονομάζονται ενζυμική αμαύρωση. Η

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής Οι λιπαρές ύλες

Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής Οι λιπαρές ύλες Δρ. Ιωάννης Τσαγκατάκης Σύμβουλος Διατροφικής Αγωγής Οι λιπαρές ύλες Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης Λιπαρές ύλες ή λιπίδια είναι οι οργανικές χημικές ενώσεις που αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα χημικά

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΛΙΠΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τα λίπη αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας Ενεργούν σαν διαλύτες

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κωνσταντίνος Π. (Β 2 ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Βιοενεργητική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί χρησιμοποιούν ενέργεια για να επιβιώσουν και να υλοποιήσουν τις

Διαβάστε περισσότερα

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 28: Βιομόρια-λιπίδια

Οργανική Χημεία. Κεφάλαιο 28: Βιομόρια-λιπίδια Οργανική Χημεία Κεφάλαιο 28: Βιομόρια-λιπίδια 1. Γενικά Λιπίδια: οργανικά μόρια που απαντούν στη φύση και απομονώνονται κατά την εκχύληση κυττάρων ή ιστών με άπολους οργανικούς διαλύτες Δύο γενικές κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον;

Από πού προέρχεται η θερμότητα που μεταφέρεται από τον αντιστάτη στο περιβάλλον; 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ένα ανοικτό ηλεκτρικό κύκλωμα μετατρέπεται σε κλειστό, οπότε διέρχεται από αυτό ηλεκτρικό ρεύμα που μεταφέρει ενέργεια. Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρικής ενέργειας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίμων. Διάρθρωση διαλέξεων

Συσκευασία Τροφίμων. Διάρθρωση διαλέξεων Συσκευασία Τροφίμων Εισαγωγή Αθανάσιος Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων Διάρθρωση διαλέξεων Εισαγωγή Πλαστική συσκευασία Μεταλλική συσκευασία Γυάλινη συσκευασία Χάρτινη συσκευασία Ασηπτική

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική παραγωγή βιοντίζελ στην Θεσσαλία. Κόκκαλης Ι. Αθανάσιος Χηµικός Μηχ/κός, MSc Υπεύθυνος παραγωγής

Βιοµηχανική παραγωγή βιοντίζελ στην Θεσσαλία. Κόκκαλης Ι. Αθανάσιος Χηµικός Μηχ/κός, MSc Υπεύθυνος παραγωγής Βιοµηχανική παραγωγή βιοντίζελ στην Θεσσαλία Κόκκαλης Ι. Αθανάσιος Χηµικός Μηχ/κός, MSc Υπεύθυνος παραγωγής Ορισµοί 1. Βιοµάζα : το βιοαποικοδοµήσιµο κλάσµα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ ΧΡΗΣΗ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΠΥΡΓΟΥΣ ΨΥΞΗΣ Η χρήση του όζοντος για την κατεργασία νερού σε πύργους ψύξης αυξάνει σηµαντικά τα τελευταία χρόνια και αρκετές έρευνες και εφαρµογές που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Βασικές αρχές Ψυχρομετρίας. Νίκος Χαριτωνίδης

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. ΜΕΡΟΣ Α : Βασικές αρχές Ψυχρομετρίας. Νίκος Χαριτωνίδης ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕΡΟΣ Α : Βασικές αρχές Ψυχρομετρίας 1. Γενικά 2. Μερικές βασικές Θερμοδυναμικές ιδιότητες του νερού 3. Η σύσταση του Αέρα 4. Ο νόμος των μερικών πιέσεων του Dalton 5. Ο Γενικός Νόμος των αερίων

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 3: Ξήρανση (2/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Κύριοι τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων

Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων Ζεμάτισμα Τροφίμων Παράγοντες αλλοίωσης τροφίμων Βιολογικοί παράγοντες Βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, έντομα, τρωκτικά κλπ Φυσικοί παράγοντες Θερμοκρασία, υγρασία, μηχανική καταπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Μαρία Σ. Τσεβδού, Πέτρος Σ. Ταούκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ «...γιαούρτι (πλήρες ή, κατά περίπτωση, ημιαποβουτυρωμένο)...(όνομα ζώου) χαρακτηρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου

Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου Λίστα χαρακτηριστικών ποιότητας γνησιότητας ελαιολάδου Η ποιότητα σχετικά με την οποία έχει γίνει προηγουμένως αναφορά και η γνησιότητα του ελαιολάδου προσδιορίζονται με βάση τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά

Διαβάστε περισσότερα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα

Τέτοιες ιδιότητες είναι η μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το υψηλό σημείο ζέσεως, η υψηλή διηλεκτρική σταθερά, η υψηλή επιφανειακή τάση και η θερμότητα ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Νερό Η παρουσία του νερού στα τρόφιμα και η μορφή με την οποία βρίσκεται σε αυτά επηρεάζουν τις ιδιότητές τους όπως και την ικανότητα συντήρησής τους. Το μόριο του νερού αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ

ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ ΚΟΡΕΣΜΕΝΕΣ ΜΟΝΟΣΘΕΝΕΙΣ ΑΛΚΟΟΛΕΣ Πρόκειται για αλκοόλες που διαθέτουν µόνο ένα υδροξύλιο και η ανθρακική τους αλυσίδα είναι κορεσµένη (µόνο απλοί δεσµοί). Ο γενικός τους τύπος είναι C ν ν+1 H ή R-H (όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ. Νίκος Καλογερόπουλος Αντωνία Χίου ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας & Φυσικοχημείας Τροφίμων

ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ. Νίκος Καλογερόπουλος Αντωνία Χίου ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας & Φυσικοχημείας Τροφίμων ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ Νίκος Καλογερόπουλος Αντωνία Χίου Εργαστήριο Χημείας, Βιοχημείας & Φυσικοχημείας Τροφίμων ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής Εστεροποίηση Υδρόλυση Σαπωνοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη)

Βιταμίνες & Ιχνοστοιχεία Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Βιταμίνη Β 1 (Θειαμίνη) Η θειαμίνη αποτελεί μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Η θειαμίνη είναι η πρώτη βιταμίνη που ταυτοποιήθηκε, το 1926 από τους Jansen & Donath οι οποίοι εργάζονταν με εκχύλισμα από πίτυρο

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005

Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 Πηγή: ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ : ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2005 ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προχωρημένες τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Τροφίµων. Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων. Η έννοια του «τροφίµου»

Μηχανική Τροφίµων. Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων. Η έννοια του «τροφίµου» Μηχανική Τροφίµων Θερµικές Ιδιότητες Τροφίµων Η έννοια του «τροφίµου» Στην µηχανική τροφίµων πολλές φορές χρησιµοποιούµε τον όρο τρόφιµο. Σε αντίθεση όµως µε άλλα επιστηµονικά πεδία της επιστήµης των τροφίµων,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΑΛΕΛΛΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΦΡΟΥΤΑ-ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα-λαχανικά δεν είναι τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

ΦΑΣΕΙΣ ΒΡΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Ο εναλλάκτης ψύξης ονομάζεται και εξατμιστής. Τούτο διότι στο εσωτερικό του λαμβάνει χώρα μετατροπή του ψυκτικού ρευστού, από υγρό σε αέριο (εξάτμιση) σε μια κατάλληλη πίεση, ώστε η αντίστοιχη θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης

Υπολογισµοί του Χρόνου Ξήρανσης Η πραγµατική επιφάνεια ξήρανσης είναι διασπαρµένη και ασυνεχής και ο µηχανισµός από τον οποίο ελέγχεται ο ρυθµός ξήρανσης συνίσταται στην διάχυση της θερµότητας και της µάζας µέσα από το πορώδες στερεό.

Διαβάστε περισσότερα

Γαλακτοκομία. Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου

Γαλακτοκομία. Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Γαλακτοκομία Ενότητα 7: Ιδιότητες του Γάλακτος (1/2), 1ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Διδάσκοντες: Καμιναρίδης Στέλιος, Καθηγητής Μοάτσου Γκόλφω, Eπ. Καθηγήτρια Μαθησιακοί Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Γενικά περί ατµόσφαιρας ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Γενικά περί ατµόσφαιρας Τι είναι η ατµόσφαιρα; Ένα λεπτό στρώµα αέρα που περιβάλει τη γη Η ατµόσφαιρα είναι το αποτέλεσµα των διαχρονικών φυσικών, χηµικών και βιολογικών αλληλεπιδράσεων του

Διαβάστε περισσότερα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα

Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Αναερόβιες Μονάδες για την παραγωγή βιο-αερίου από βιοµάζα Βιο-αέριο? Το αέριο που παράγεται από την ζύµωση των οργανικών, ζωικών και φυτικών υπολειµµάτων και το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και έλεγχος λιπαρών υλών και λιπιδίων. Ε. Κατσανίδης

Προσδιορισµός και έλεγχος λιπαρών υλών και λιπιδίων. Ε. Κατσανίδης Προσδιορισµός και έλεγχος λιπαρών υλών και λιπιδίων Ε.. Κατσανίδης Ορισµός Λιπαρές ύλες ή λιπίδια καλούνται τα συστατικά των τροφίµων που είναι αδιάλυτα στο νερό και διαλυτά σε οργανικούς διαλύτες. Λιπαρά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Επεξεργασία & Αξιοποίηση Αγρο-Διατροφικών Αποβλήτων Μέρος ΙΙ: Παραλαβή ουσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας Ενότητα ΙΙ.3: Λιποδιαλυτές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ι & ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 4: ΞΗΡΑΝΣΗ (σε ρεύμα αέρα)

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Ι & ΙΙ Εργαστηριακή Άσκηση 4: ΞΗΡΑΝΣΗ (σε ρεύμα αέρα) Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΙΙ: Σχεδιασμού, Ανάλυσης & Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ & ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ Διευθυντής: Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευασία Τροφίµων. Εισαγωγή. ιάρθρωση διαλέξεων

Συσκευασία Τροφίµων. Εισαγωγή. ιάρθρωση διαλέξεων Συσκευασία Τροφίµων Εισαγωγή ιάρθρωση διαλέξεων Εισαγωγή Πλαστική συσκευασία Μεταλλική συσκευασία Γυάλινη συσκευασία Χάρτινη συσκευασία Ασηπτική συσκευασία Συσκευασία τροποποιηµένης ατµόσφαιρας Ενεργός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ της Χαρίκλειας Βαϊκούση, Γεωπόνου με τίτλο: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αντικείμενο της μελέτης αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ Η τροφή αποτελείται και από ουσίες μεγάλου μοριακού βάρους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νουκλεϊνικά οξέα). Οι ουσίες αυτές διασπώνται (πέψη) σε απλούστερες (αμινοξέα, απλά σάκχαρα,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 4: Ψύξη - Κατάψυξη (/3), ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 1. Πώς ορίζεται η περίσσεια αέρα και η ισχύς μίγματος σε μία καύση; 2. Σε ποιές περιπτώσεις παρατηρείται μή μόνιμη μετάδοση της θερμότητας; 3. Τί είναι η αντλία

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτµιση. Ο Εξατµιστήρας

Εξάτµιση. Ο Εξατµιστήρας Εξάτµιση Ορισµός Στη βιοµηχανία τροφίµων, η εξάτµιση αναφέρεται στη φυσική διεργασία η οποία συνίσταται στην αποµάκρυνση του νερού ενός υγρού τροφίµου έτσι ώστε να ληφθεί ένα υγρό τρόφιµο µε υψηλότερη

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου

Βιοχημεία Τροφίμων Ι. Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ. Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου. Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Βιοχημεία Τροφίμων Ι Ενότητα 11 η Φρούτα και Λαχανικά ΙΙ Όνομα καθηγητή: Έφη Τσακαλίδου Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Στόχοι ενότητας Κατανόηση της δομής, της βιοσύνθεσης και της αποικοδόμησης

Διαβάστε περισσότερα

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH

Ν + O ΝO+N Μηχανισµός Zel'dovich Ν + O ΝO+O ΝO+H N + OH 4CO + 2ΗΟ + 4ΝΟ 5Ο 6ΗΟ + 4ΝΟ 4HCN + 7ΗΟ 4ΝΗ + CN + H O HCN + OH Τεχνολογίες ελέγχου των εκποµπών των Συµβατικών Ατµοηλεκτρικών Σταθµών (ΣΑΗΣ) µε καύσιµο άνθρακα ρ. Ανανίας Τοµπουλίδης Τµ. Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Εκποµπές NO Χ που παράγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τεχνολογία παρασκευής παγωτών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τεχνολογία παρασκευής παγωτών Γενικά Πολύπλοκο προϊόν με πολλούς ορισμούς και ταξινομήσεις από χώρα σε χώρα Ελληνική νομοθεσία: Παγωτά ορίζονται τα προϊόντα που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓENIKA Θερµική κατεργασία είναι σύνολο διεργασιών που περιλαµβάνει τη θέρµανση και ψύξη µεταλλικού προϊόντος σε στερεά κατάσταση και σε καθορισµένες θερµοκρασιακές και χρονικές συνθήκες.

Διαβάστε περισσότερα

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος

µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Θερµικά τροποποιηµένη ξυλεία: Μία νέα τεχνική για ξύλο µε βελτιωµένες ιδιότητες ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος Εισαγωγή Το ξύλο αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για πολλές κατασκευές. Η βιοµηχανία ξύλου

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή βιοντήζελ: πρώτες ύλες και παραπροϊόντα

Παραγωγή βιοντήζελ: πρώτες ύλες και παραπροϊόντα Παραγωγή βιοντήζελ: πρώτες ύλες και παραπροϊόντα Νίκος Λιάπης Διευθυντής Εκμετάλλευσης ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. Θεσσαλονίκη Νοέμβριος 2006 Στόχοι παραγωγής: ΕΝ 14214 Βελτιστοποίηση οικονομικών αποτελεσμάτων Ασφάλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Κωνσταντίνα Τζιά Καθηγήτρια ΕΜΠ Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ Νέα προϊόντα - Ελαιόλαδο Αντικατάσταση άλλων λιπαρών σε προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΟΞΙΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ

ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΟΞΙΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Σχολή Χημικών Μηχανικών Τομέας ΙΙ Μονάδα Μηχανικής Διεργασιών Υδρογονανθράκων και Βιοκαυσίμων ΕΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ ΟΞΙΝΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες

2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες 2 ο Κεφάλαιο: Πετρέλαιο - Υδρογονάνθρακες Δημήτρης Παπαδόπουλος, χημικός Βύρωνας, 2015 Καύσιμα - καύση Τα καύσιμα είναι υλικά που, όταν καίγονται, αποδίδουν σημαντικά και εκμεταλλεύσιμα ποσά θερμότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt%

Είδος Συνθήκες Προϊόν υγρό/ Χρήση αέριο/ στερεό wt% ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Πυρόλυση Βιόµαζας Είναι η θερµική διάσπαση της κυτταρίνης (240 350 ο C), τηςηµι-κυτταρίνης (200 260 ο C) και τηςλιγνίνης (280 500 ο C) πουπεριέχονταιστη πρώτη ύλη σε ουδέτερο περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Τροφίμων. Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα. Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας

Επεξεργασία Τροφίμων. Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα. Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας Επεξεργασία Τροφίμων Ασηπτική επεξεργασία Θερμική εξώθηση Μαγείρεμα Αρχή ασηπτικής επεξεργασίας 1 Ασηπτική επεξεργασία-συσκευασία Η ασηπτική επεξεργασία συνίσταται α) στην εφαρμογή θερμικής επεξεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Περιεχόµενο & Χρησιµότητα. Στα πολλά ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ! Καλώς ήλθατε. της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ! Έχετε κάποια ερώτηση?

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Περιεχόµενο & Χρησιµότητα. Στα πολλά ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ! Καλώς ήλθατε. της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ! Έχετε κάποια ερώτηση? ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Περιεχόµενο & Χρησιµότητα Καλώς ήλθατε στο µάθηµα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ! Έχετε κάποια ερώτηση? ΝΑΙ..ΝΑΙ...ΝΑΙ.!! Σε τι διαφέρει από τα άλλα µαθήµατα της κατεύθυνσης??? Στα πολλά ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!

Διαβάστε περισσότερα

Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ

Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Σχολή Χημικών Μηχανικών - Τομέας ΙΙ Μονάδα Μηχανικής Διεργασιών Υδρογονανθράκων και Βιοκαυσίμων Βιοκαύσιμα υποκατάστατα του πετρελαίου Ντίζελ Ν. Παπαγιαννάκος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ι Επώνυµο: Όνοµα: Πατρώνυµο: ΑΜ: Εξάµηνο: Ηµεροµηνία: Θέµα 1. Υπογραµµίσατε ή κυκλώσατε ή γράψετε τη λέξη που δίδει ή συµπληρώνει σωστά την πρόταση. (Μονάδες 3). 1. Μια βιοµηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου

Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου Χημικές αναλύσεις ποιότητας, γνησιότητας και ασφάλειας του ελαιολάδου Μ. Ταμπακόπουλος Χημικός ΜSc, Τεχνικός Υπεύθυνος Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων Χανιά, 5 Νοεμβρίου 2015 Yψηλή διατροφική αξία ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Α. Εισαγωγικές έννοιες ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ Μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιβάλλοντα ΥΔΡΟΦΙΛΟ υδατικό κυτταρόπλασμα ΥΔΡΟΦΟΒΟ λιπιδικο-μεμβρανικό Δηλαδή τα μόρια χαρακτηρίζονται έτσι λόγω της υδρόφοβης φύσης

Διαβάστε περισσότερα

Λιπίδια. Σχηματίζονται στο βιολογικό κύκλο κάθε ζωικού ή φυτικού οργανισμού.

Λιπίδια. Σχηματίζονται στο βιολογικό κύκλο κάθε ζωικού ή φυτικού οργανισμού. Λιπίδια Με τον όρο λιπίδια εννοείται μια μεγάλη ομάδα οργανικών ενώσεων που απαντούν στη φύση και είναι συνήθως εστέρες λιπαρών οξέων με διάφορες αλκοόλες. Σχηματίζονται στο βιολογικό κύκλο κάθε ζωικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ HACCP

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ HACCP ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ HACCP 1 1. Είδη κρέατος 2. Σκόνη γάλακτος 3. Προτηγανισµένες και µη πατάτες 4. Ψάρια και θαλασσινά 2 1. Εφαρµογή προγράµµατος HACCP στην παραγωγή κρέατος Η χρήση HACCP

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων Ενότητα 1: Εξάτμιση (1/2), 2ΔΩ Τμήμα: Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου Σταύρος Π. Γιαννιώτης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων Μαθησιακοί Στόχοι Σκοπός συμπύκνωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Στη φύση επικρατεί η βασική αρχή: Τα όμοια διαλύονται σε όμοια Πολικές ενώσεις σε πολικούς διαλύτες (π.χ. Αιθανόλη (πολική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ ΧΗΜΕΙΑ. Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΧΗΜΕΙΑ ΘΕΜΑ Α Ηµεροµηνία: Τετάρτη 4 Μαΐου 2016 ιάρκεια Εξέτασης: 2 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό κάθε µίας από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Η αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας συναντά ορισμένα τεχνικά προβλήματα, Τα προβλήματα αυτά είναι: (α) ο σχηματισμός επικαθίσεων (ή καθαλατώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 3 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α A ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΜΑ Α Β ) ΤΡΙΤΗ 31

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου.

Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Σύντομη περιγραφή του πειράματος Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο και υδροξείδιο του νατρίου. Διδακτικοί στόχοι του πειράματος Στο τέλος αυτού του πειράματος θα πρέπει ο μαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση τριφασικής και διφασικής µεθόδου ελαιοποίησης του. ελαιοκάρπου

Αξιολόγηση τριφασικής και διφασικής µεθόδου ελαιοποίησης του. ελαιοκάρπου Αξιολόγηση τριφασικής και διφασικής µεθόδου ελαιοποίησης του Νασιούλα Χρυσοβαλάντου ελαιοκάρπου Η συνολική ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα ανέρχεται στους 375.000 τόνους/έτος, ενώ από την λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα ιάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ. Λίπη. Ταξινόµηση λιπών. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια. Λιπαρά οξέα

Θέµατα ιάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ. Λίπη. Ταξινόµηση λιπών. Τριακυλογλυκερόλες ή τριγλυκερίδια. Λιπαρά οξέα MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΩΝ Θέµατα ιάλεξης οµή και ρόλος των λιπών στην άσκηση ιαδικασία διάσπασης των ελεύθερων λιπαρών

Διαβάστε περισσότερα

Το εργαστήριο αποσκοπεί να:

Το εργαστήριο αποσκοπεί να: 13/1/2016 ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Εισαγωγή Κουτρουμπής Φώτιος Γεωπόνος Αγγελής Γεώργιος Γεωπόνος MSc Το εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Εισαγωγή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΟΔΙΩΣΗ Το γαλβανικό κελί (γαλβανική διάβρωση) είναι μια ηλεκτροχημική αντίδραση οξείδωσης-αναγωγής (redox), η οποία συμβαίνει όταν δύο ανόμοια μέταλλα

Διαβάστε περισσότερα