Εισαγωγή στις αρχές της ηχωκαρδιογραφίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εισαγωγή στις αρχές της ηχωκαρδιογραφίας"

Transcript

1 1 Εισαγωγή στις αρχές της ηχωκαρδιογραφίας Jose A. Madrazo και Suzanne V. Arnold ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Το Doppler παλμικού κύματος είναι ειδικό ως προς το εναλλασσόμενο ΕΥΡΟΣ, αλλά περιορίζεται ως προς τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να μετρήσει. Το Doppler συνεχούς κύματος μπορεί να μετρήσει ΥΨΗΛΕΣ ταχύτητες, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει την προέλευση κατά μήκος της δέσμης του. Η M-mode ηχωκαρδιογραφία έχει υψηλή ΧΡΟΝΙΚΗ διακριτικότητα, αλλά περιορίζεται από την πλάγια απεικόνιση των δομών ενδιαφέροντος. ΤΥΠΟΙ-ΚΛΕΙ ΙΑ Τροποποιημένη εξίσωση Bernoulli: ΔP(mmHg)= 4 V 2 (V=m/sec) Εμβαδόν LVOT= π (διάμετρος LVOT σε cm/2) 2 Όγκος παλμού = (εμβαδόν LVOT) (TVI LVOT) QP/QS = (εμβαδόν RVOT) (TVI RVOT)/(εμβαδόν LVOT) (TVI LVOT) Η αρχή της συνέχειας για την επιφάνεια της αορτικής βαλβίδας = (εμβαδόν LVOT) (VTI LVOT)/(VTI ΑοV) Η ηχωκαρδιογραφία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργεί εικόνες της καρδιάς και των άλλων δομών. Τα ηχητικά κύματα είναι μηχανικές δονήσεις περιγραφόμενες σε περιόδους συχνότητας ή Hertz (Hz) = ο αριθμός των κύκλων ανά δευτερόλεπτο. Η συχνότητα χρησιμοποιείται από τον ηχομετατροπέα υπερήχων επηρεάζοντας τη διακριτικότητα των εικόνων και την ιστική διείσδυση. Υψηλή συχνότητα = υψηλή διακριτικότητα εικόνας, χαμηλή ιστική διείσδυση. Χαμηλή συχνότητα = χαμηλή διακριτικότητα εικόνας, υψηλή ιστική διείσδυση. Οι υπέρηχοι αφορούν ηχητικά κύματα συχνότητας 20 khz ή μεγαλύτερης. MHz. Η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφία χρησιμοποιεί χαμηλής συχνότητας ηχομετατροπείς (2-4 MHz), οι οποίοι επιτρέπουν βαθύτερη διείσδυση μέσω του θωρακικού τοιχώματος, αλλά με κόστος τη μειωμένη διακριτικότητα. Σημείο-Κλειδί: Μερικές φορές είναι χρήσιμο να ελαττώνεται η συχνότητα του ηχομετατροπέα σε παχύσαρκους ασθενείς, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Η διοισοφάγεια ηχωκαρδιογραφία δεν απαιτεί βαθιά ιστική διείσδυση και μπορεί να υψηλότερης διακριτικότητας εικόνες. Τα πιεζοηλεκτρικά στοιχεία είναι κρύσταλλοι που μετατρέπουν την ηλεκτρική 1

2 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ενέργεια σε μηχανικά ηχητικά κύματα και αντιστρόφως. Αυτοί οι κρύσταλλοι είναι ενσωματωμένοι στον ηχομετατροπέα και οι ιδιότητες, ο αριθμός και η κινητικότητά τους καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των καταγραφόμενων εικόνων. Απεικόνιση μέσω αρμονικών: Οι ιστοί και οι φυσαλίδες αντίθεσης όχι μόνο ανακλούν τους υπέρηχους στη μεταδιδόμενη συχνότητα, αλλά επίσης αντηχούν σε πολλαπλάσιες αυτής συχνότητες (αρμονικές συχνότητες). Η απεικόνιση μέσω αρμονικών αναφέρεται στον ηχομετατροπέα που λαμβάνει συχνότητες πολλαπλάσιες της εκπεμπόμενης συχνότητας (π.χ. μετάδοση στα 3 MHz και λήψη στα 6 MHZ, η δεύτερη αρμονική). Η απεικόνιση μέσω αρμονικών βελτιώνει την αναλογία σήματος/θορύβου και το περίγραμμα των ορίων του ενδοκαρδίου. Μηχανικός δείκτης (MI): Μία μέτρηση της μηχανικής πιέσεως που εφαρμόζεται στους ιστούς από τα υπερηχητικά κύματα. Είναι σημαντική η μείωση του MI κατά τη διάρκεια της ηχωκαρδιογραφίας αντίθεσης, έτσι ώστε να μη διασπώνται γρήγορα οι φυσαλίδες αντίθεσης. Ρυθμός εικόνων (Frame rate): Ο αριθμός των ακίνητων εικόνων που εμφανίζονται διαδοχικά ανά μονάδα χρόνου. Πολλαπλές ακίνητες εικόνες που εμφανίζονται διαδοχικά οδηγούν στην κατανόηση της κίνησης, έτσι ώστε υψηλότερος ρυθμός εικόνων να οδηγεί σε καλύτερη χρονική διακριτικότητα. Αυτό όμως μπορεί να θυσιάζει την ποιότητα της εικόνας και αντιστρόφως. Σημείο-Κλειδί: Ρηχότερη απεικόνιση και στενότερος τομέας απεικόνισης μπορεί να ρυθμίζεται εύκολα ώστε να επιτρέπει υψηλότερους ρυθμούς εικόνων και καλύτερη χρονική διακριτικότητα. Περίοδος επανάληψης παλμού: Ένας παλμός υπέρηχου μιας δοθείσας συχνότητας στέλνεται από τον ηχομετατροπέα ακολουθούμενος από μια προεπιλεγμένη «ακουστική περίοδο» πριν ο ηχομετατροπέας αισθανθεί κύματα από την ίδια συχνότητα και παράγει μια εικόνα. Η διάρκεια του παλμού και ο χρόνος που δαπανάται για την «ακουστική περίοδο» αναφέρεται ως περίοδος επανάληψης παλμού. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περίοδος, τόσο μεγαλύτερου βάθους είναι οι ανακτώμενες εικόνες (Εικ. 1-1). Βασικοί τρόποι απεικόνισης: M-mode ηχωκαρδιογραφία: Η M-mode ηχωκαρδιογραφία απεικονίζει τις δομές κατά την κατεύθυνση μιας μονής γραμμής της υπερηχογραφικής δέσμης. Η ακίνητη εικόνα αυτών των δομών κατά μήκος της γραμμής της υπερηχογραφικής δέσμης απεικονίζονται καθώς μεταβάλλονται με το χρόνο (Εικ. 1-2). Παλμός Περίοδος επανάληψης παλμού Ακουστική περίοδος Εικόνα 1-1. Περιγραφή των υπερηχητικών κυμάτων με τη χρήση προτυποποιημένης ονοματολογίας.

3 3 ΠΕΡΙΚΑΡ ΙΟ Πρόσθια γλωχίνα MV Οπίσθια γλωχίνα MV ΙΑΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΠΛΑΓΙΟ ΤΟΙΧΩΜΑ Εικόνα 1-2. H Μ-mode ηχωκαρδιογραφία παρέχει μια εικόνα «κορυφής παγόβουνου» των μεταβολών στις καρδιακές δομές που φαίνονται στην παραστερινική τομή κατά τον μιτροειδής βαλβίδα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στις αρχές της ηχωκαρδιογραφίας Σημείο-Κλειδί: Μπορεί να είναι χρήσιμο να φανταστούμε τον M-mode ηχομετατροπέα ουσιαστικά σαν έναν παγοθραύστη με τις δομές κατά μήκος της πορείας του να απεικονίζονται στην οθόνη και να ανανεώνονται οριζοντίως στη διάρκεια του χρόνου. ικανότητα και είναι χρήσιμη στην αναγνώριση της σχετικής τοποθεσίας των δομών και τη μέτρηση του εύρους της κίνησης. Η M-mode ηχωκαρδιογραφία έχει επίσης καλύτερη χρονική διακριτικότητα από τη δύο διαστάσεων (2D) απεικόνιση και έτσι λεπτές ανωμαλίες στην κίνηση και στο συγχρονισμό μπορεί να είναι καλύτερα αναγνωρίσιμες με την M-mode ηχωκαρδιογραφία. Για παράδειγμα η συστολική πρόσθια κίνηση της μιτροειδούς κάμψη στον καρδιακό επιπωματισμό μπορεί να είναι καλύτερα αναγνωρίσιμη με την M-mode ηχωκαρδιογραφία. Δύο διαστάσεων ηχωκαρδιογραφία: Οι καρδιακές δομές σε επίπεδη επιφάνεια καθοριζόμενη από τη θέση του ηχομετατροπέα απεικονίζονται σε δύο διαστάσεις στην οθόνη, και η εικόνα ανανεώνεται συνεχώς (βλέπε ρυθμό εικόνων παραπάνω), και έτσι παράγεται μια «κίνηση». Στην ηχωκαρδιογραφία των ενηλίκων, οι δομές που βρίσκονται πλησιέστερα στον ηχομετατροπέα εμφανίζονται στην κορυφή της οθόνης και η πλευρά του υπερηχογραφικού επιπέδου που αντιστοιχεί στη θέση του ηχομετατροπέα βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης. Σημείο-Κλειδί: Μπορεί να είναι αρχικά χρήσιμο να φανταστούμε τον ηχομετατροπέα στην ουσία σαν μια λεπίδα με το επίπεδό της στον ίδιο προσανατολισμό με τη θέση του ηχομετατροπέα. Η θέση, η περιστροφή και η κλίση αυτής της «λεπίδας» μπορεί να οριοθετήσουν το σημείο τομής της καρδιάς και τελικά την ανακτώμενη εικόνα.

4 4 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Εκπεμπόμενη κυματομορφή Εκπεμπόμενη κυματομορφή Κίνηση αίματος Επιστρεφόμενη κυματομορφή Κίνηση αίματος Επιστρεφόμενη κυματομορφή Εικόνα 1-3. Διάγραμμα, που απεικονίζει πώς η κατεύθυνση και η ταχύτητα της κίνησης ενός αντικειμένου μεταβάλλει τη συχνότητα του ανακλώμενου ηχητικού κύματος (μεταβολή Doppler). Η απεικόνιση της καρδιάς σε πολλαπλά επίπεδα δύο διαστάσεων (2D) επιτρέπει την ανασύνθεση και την οπτική απεικόνιση όλων των τμημάτων μιας τριών διαστάσεων (3D) δομής. Τριών διαστάσεων ηχωκαρδιογραφία: Πολλαπλά 2D επίπεδα μπορούν να συνδυαστούν με σκοπό την ανασύνθεση μιας 3D δομής. Σύγχρονοι 3D υπερηχογραφικοί ηχομετατροπείς την ολοκληρώνουν με την απεικόνιση κατά μήκος μιας πυραμοειδούς υπερηχογραφικής δέσμης (αντί για ένα μαχαίρι, η δέσμη είναι ένας ανεστραμμένος κώνος με την κορυφή προς το μέρος του ηχομετατροπέα). Αρχές υπερηχογραφήματος Doppler και εφαρμογές: Φαινόμενο Doppler: Προτάθηκε το 1842 από τον Αυστριακό φυσικό Christian Doppler ότι είναι μια μεταβολή στη συχνότητα ενός κύματος που λαμβάνεται από έναν παρατηρητή (ανακλώμενη συχνότητα) σε σχέση με την πηγή του κύματος (συχνότητα εκπομπής). Όταν ο ήχος που εκπέμπεται από την πηγή με μια συγκεκριμένη συχνότητα ανακλάται από μια στατική πηγή, το κύμα επιστρέφει με την ίδια συχνότητα με την οποία εκπέμφθηκε. Εντούτοις, όταν ο ήχος ανακλάται από μια κινούμενη πηγή, η συχνότητα με την οποία λαμβάνεται μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα της πηγής. Αν το αντικείμενο κινείται προς τον ηχομετατροπέα, η επακόλουθη συχνότητα είναι υψηλότερη από την αρχική και υπάρχει «θετική μεταβολή του Doppler». Αν το αντικείμενο κινείται μακριά από τον ηχομετατροπέα, η επακόλουθη συχνότητα είναι χαμηλότερη από την αρχική και υπάρχει «αρνητική μεταβολή του Doppler». Η γωνία υπό την οποία το αντικείμενο μετακινείται ως προς τον παρατηρητή επηρεάζει το μέγεθος της μεταβολής του Doppler - αυτό γιατί η μετρούμενη ταχύτητα του αίματος είναι ανάλογη της αληθούς ταχύτητας του αίματος και της γωνίας υπό την οποία αυτή μετράται. Από μαθηματικής πλευράς, η μεταβολή του Doppler είναι ανάλογη του συνημίτο- ταχύτητα μετρούμενη = συνημίτονο της γωνίας (Θ) ταχύτητα αληθής (Εικ. 1-4).

5 5 Γωνία (Θ) Συνημίτονο της Θ Μετρούμενη ταχύτητα έσμη Ροή αίματος έσμη Ροή αίματος Ροή αίματος Εικόνα 1-4. To αποτέλεσμα της γωνίας έκθεσης σε υπερηχητικά κύματα στη μέτρηση ενός πίδακα με αληθή ταχύτητα 5 m/s με την Doppler ηχωκαρδιογραφία. Σημείο-Κλειδί: Για να μην υποεκτιμήσουμε την ταχύτητα ενός πίδακα, είναι σημαντικό η υπερηχογραφική δέσμη να είναι όσο το δυνατόν παράλληλη ως προς την κατεύθυνση της ροής του αίματος (π.χ. το συνημίτονο των 0 μοιρών είναι 1, γεγονός που σημαίνει ότι η μετρούμενη ταχύτητα είναι ίση με την αληθή ταχύτητα). Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλαπλών εικόνων από μη-απεικονιστικούς ηχομετατροπείς (π.χ. Pedoff) και με καθοδήγηση από έγχρωμο Doppler. Doppler παλμικού κύματος Στο Doppler παλμικού κύματος (PW), ο ηχομετατροπέας στέλνει υπερηχογραφι- σε μια ειδική περιοχή που καθορίζεται από μια 2D εικόνα (δείγμα όγκου). Η συχνότητα επανάληψης παλμού (PRF) αναφέρεται στον αριθμό των παλμών σε ένα δευτερόλεπτο, και επιπλέον είναι αντιστρόφως ανάλογη της περιόδου επανάληψης παλμού. Μια χαμηλή PRF χρησιμοποιείται για να απεικονίσει βαθύτερες δομές. Η PRF καθορίζει το βάθος στο οποίο η μεταβολή του Doppler μπορεί να υπολογιστεί. Χαμηλότερη PRF επιτρέπει μεγαλύτερο «ακουστικό χρόνο» ανάμεσα στους Όριο Nyquist: Πήρε το όνομά του από τον Σουηδο-Αμερικανό μηχανικό Harry Nyquist, ο οποίος ανακάλυψε ότι o αριθμός των παλμών στη μονάδα του χρόνου περιορίζεται στο διπλάσιο της κλίμακας του πλάτους του καναλιού. Με πρακτικούς όρους, το όριο Nyquist = 1,5 PRF. η ταχύτητα εμφανίζονται ανακριβείς και παρουσιάζεται μεταβολή κατεύθυνσης, φαινόμενο που καλείται αναστροφή του φάσματος ταχυτήτων (aliasing). Tο PW Doppler περιορίζεται από τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να μετρηθεί, καθώς ο επόμενος παλμός δεν μπορεί να σταλεί πριν επιστρέψει το σήμα. Η υψηλότερη ταχύτητα που μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια είναι το όριο Nyquist. Ταχύτητες μεγαλύτερες από το όριο Nyquist εμφανίζονται από την αντίθετη πλευρά της κλίμακας ως aliasing (Εικ. 1-5). έσμη Ροή αίματος έσμη Ροή αίματος έσμη Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στις αρχές της ηχωκαρδιογραφίας Σημείο-Κλειδί: Tο PW Doppler υπολογίζει την ταχύτητα ροής σε μια συγκεκριμένη περιοχή (δείγμα όγκου), αλλά περιορίζεται στη μέτρηση μόνο χαμηλότερων ταχυτήτων εξαιτίας του aliasing.

6 6 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Σημείο-Κλειδί: Απεικόνιση βαθύτερων δομών απαιτεί τη χρήση υψηλότερων PRF και επιπλέον υψηλότερου ορίου Nyquist. Χρησιμοποιήστε προβολές που ελαχιστοποιούν την απόσταση του πίδακα που σας ενδιαφέρει, αν το aliasing είναι ένα πρόβλημα. Doppler συνεχούς κύματος: Στο Doppler συνεχούς κύματος (CW), ο ηχομετατροπέας έχει μερικούς κρυστάλλους οι οποίοι εκπέμπουν συνεχώς υπερήχους, ενώ άλλοι κρύσταλλοι «ακούνε» τη μεταβολή στη συχνότητα. Επειδή η υπερηχητική δέσμη είναι συνεχής, το CW Doppler δεν περιορίζεται από την PRF στις ταχύτητες που ανιχνεύει (δηλαδή, δεν υπάρχει aliasing). Ως εκ τούτου, το CW Doppler μπορεί να εξετάζει ροές υψηλής ταχύτητας. Από τις μεταβολές που συμβαίνουν οπουδήποτε κατά μήκος της διαδρομής της δέσμης, το CW Doppler δεν μπορεί να εντοπίσει τη θέση κατά μήκος της δέσμης όπου υπάρχει η υψηλότερη ταχύτητα (Πίνακας 1-1). Σημείο-Κλειδί: Το CW Doppler επιτρέπει τον καθορισμό της υψηλότερης ταχύτητας οπουδήποτε κατά μήκος της υπερηχητικής δέσμης, αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει το σημείο της μέγιστης ταχύτητας. Μια συσκευή Pedoff είναι ένας ειδικός μη απεικονιστικός CW ηχομετατροπέας που περιέχει δύο στοιχεία ένα στοιχείο που πάντοτε εκπέμπει και ένα άλλο που τίας του πολύ μικρού της μεγέθους είναι χρήσιμη για την εκτίμηση των μέγιστων ταχυτήτων από υψηλές παραστερνικές και υπερστερνικές λήψεις και σε ασθενείς με δύσκολη σωματική διάπλαση. Υψηλής συχνότητας επανάληψη παλμού (HPRF) Doppler παλμικού κύματος: Εφαρμόζεται για την υπέρβαση των περιορισμών του CW Doppler σε ασαφές βάθος και του PW Doppler στο aliasing. Εικόνα 1-5. δου της αριστερής κοιλίας (LVOT), που δείχνει την αναστροφή του φάσματος ταχυτήτων (aliasing) του υψηλής ταχύτητας πίδακα αορτικής ανεπάρκειας (#). Χαμηλότερη ταχύτητα ροής δεν προκαλεί αναστροφή (alias)(*).

7 2 Η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική εξέταση Pei-Hsiu Huang ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ Θέση ασθενούς Η χαμηλής ενέργειας υπερηχογραφική δέσμη δεν μπορεί να απεικονίσει ολόκληρη την καρδιά ευκρινώς στη φυσική της θέση πίσω από το στέρνο. Χρήσιμες συμβουλές: Χρησιμοποιήστε την αριστερή πλάγια κατακεκλιμένη θέση για να θέσετε την καρδιά πλάγια. Ανυψώστε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι για τη διεύρυνση των μεσοπλεύριων διαστημάτων. Κλειδί είναι η άνεση του ασθενούς! Θέση υπερηχογραφιστή Διασφαλίστε τήν άνεση για να αποφύγετε συχνές διακοπές ή μια βεβιασμένη ματοποιηθεί και από τις 2 πλευρές του ασθενούς. Χρήσιμες συμβουλές: πρέπει να επιτρέπει στον αγκώνα του υπερηχογραφιστή να στηρίζεται άνετα με μια μικρή κλίση του χεριού. Τοποθετήστε τον ασθενή έτσι ώστε ρίς να σκύβετε. Χειρισμός του ηχομετατροπέα Χρήσιμες συμβουλές: Ο ηχομετατροπέας πρέπει να τοποθετείται ανάμεσα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο (όπως πετάμε ένα βελάκι). Κινήστε τα δάκτυλα στην κορυφή του ηχομετατροπέα. Σταθεροποιήστε τον ηχομετατροπέα πάνω στο στήθος του ασθενούς χρησιμοποιώντας το μικρό δάκτυλο. Σημειώστε τη θέση του ηχομετατροπέα για να προσανατολιστείτε στις καρδιακές εικόνες. Διάταξη μηχανήματος ντας διάστημα για να καθίσετε στο επίπεδο του στήθους του ασθενούς. Σιγουρευτείτε Στοιχεία ασθενούς Πλήρες όνομα Ημερομηνία γεννήσεως Αναγνωριστικός αριθμός 13

8 14 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Εικόνα 2-1. ματος. Ζωτικά σημεία Ύψος/Βάρος (χρησιμοποιούνται για την κατηγοριοποίηση των μετρήσεων) Πίεση αίματος (εκτίμηση αιμοδυναμικής σοβαρότητας) Ακουστικά παράθυρα Το βέλτιστο ακουστικό παράθυρο επιτρέπει την απόκτηση φωτεινών και καθαρών εικόνων. Φτωχή ποιότητα απεικόνισης θα έχει επίδραση στην ακρίβεια των μετρήσεων δύο διαστάσεων και στην ποιότητα του Doppler. Αναπνοή Η θέση της καρδιάς μεταβάλλεται με την αναπνοή Πίεση ηχομετατροπέα Σταθερή πίεση είναι αναγκαία για την καλή επαφή του ηχομετατροπέα. Εντούτοις, εφαρμογή πολύ μεγάλης πιέσεως, ειδικά σε ευαίσθητες οστικές επιφάνειες, θα προκαλέσει τον πόνο του ασθενούς! Γέλη υπερήχων Μέσον που χρησιμοποιείται για την αγωγή των ηχητικών κυμάτων μεταξύ του ασθενούς και του ηχομετατροπέα των υπερήχων Επιπρόσθετοι παράγοντες απεικόνισης μήκος και μεταξύ των μεσοπλεύριων διαστημάτων ηχομετατροπέα παραστερνικές και κορυφαίες εικόνες με συγκράτηση της αναπνοής στο τέλος της εκπνοής κορυφαία λήψη δύο κοιλοτήτων και την υποξιφοειδική λήψη με συγκράτηση της αναπνοής στο τέλος της εισπνοής με αυξημένο υποδόριο ιστό (π.χ. λιπώδης ιστός ή κάτω από τους μαστούς), η εφαρμογή αυξημένης πιέσεως συχνά βελτιώνει την ποιότητα της εικόνας θεί μια καλή ποιότητα εικόνας όταν αλλάζετε μεσοπλεύρια διαστήματα θεί στον ασθενή σε ένα λεπτό στρώμα.

9 ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ενίσχυση ηχωκαρδιογραφήματος δύο διαστάσεων χάνεται η ευκρίνεια των καρδιακών δομών. 15 Κεφάλαιο 2 Η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική εξέταση Εικόνα 2-2Α. Ιδανική ενίσχυση. Εικόνα 2-2Β. Υπερενισχυμένη λήψη.

10 16 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΒΑΘΟΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Το βάθος πρέπει να ρυθμίζεται ώστε να επεκτείνεται κατά προσέγγιση 1 με 2 cm πέρα από το καρδιακό όριο, με περισσότερη απόσταση από τον ηχομετατροπέα για να διασφαλιστεί ότι καμιά από τις δομές δεν θα αποκοπεί. Εικόνα 2-3Α. Ιδανικό βάθος. Εικόνα 2-3Β. Λήψη σε μεγάλο βάθος. Σημείωση: εικόνες τόσο σε προτυποποιημένο βάθος, όσο και στο κατάλληλο βάθος.

11 Έγχρωμο Doppler 17 Εικόνα 2-4. Έγχρωμο Doppler δειγματοληπτικής περιοχής με το όριο Nyquist (ένθετο). Ρυθμίστε την περιοχή δειγματοληψίας του έγχρωμου Doppler ώστε να περιλαμβάνει μόνο τις δομές ενδιαφέροντος προκειμένου να αποφευχθούν μειώσεις στη χρονική διακριτικότητα και την ποιότητα χρώματος. Διατηρήστε την προεπιλογή ορίου Nyquist στα cm/s (Εικ. 2-4). Έγχρωμη ενίσχυση Κεφάλαιο 2 Η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική εξέταση Συχνότητα Ξεκινήστε την απεικόνιση με τον ηχομετατροπέα ρυθ- ρη (για κοντινό πεδίο απεικόνισης) ή χαμηλότερη (για βαθύτερη διείσδυση) συχνότητα με σκοπό τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της εικόνας. Εικόνα 2-5. Ρύθμιση ηχομετατροπέα. Εστίαση Δοκιμάστε να ρυθμίσετε την εστίαση των υπερήχων, αν συναντήσετε μια ασαφή εικόνα Εικόνα 2-6. Η εστίαση της υπερηχητικής δέσμης παρουσιάζεται από το βέλος (ένθετο).

12 18 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Μεγέθη δείγματος όγκου Doppler παλμικού κύματος Εισροή/εκροή: 3 έως 4 mm Ένα ακατάλληλο μέγεθος του δείγματος μπορεί να μολύνει την απεικόνιση Doppler και να ακυρώσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του φασματικού Doppler, δηλαδή τον ακριβή εντοπισμό του σημείου της μέγιστης ταχύτητας. Φασματική ενίσχυση Το φόντο θα πρέπει να είναι σκοτεινό και το σήμα φωτεινό για να διασφαλίσουμε ότι δεν είναι υποτονικό. Υπερενισχυμένες εικόνες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερεκτίμηση των ταχυτήτων ροής του αίματος. Οι μετρήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από τις τροποποιημένες ταχύτητες (φωτεινός φάκελος) και όχι από τη φασματική διεύρυν- Εικόνα 2-7. (Α) Doppler παλμικού κύματος με κατάλληλη ενίσχυση και (Β) υπερενισχυμένο.

13 Ταχύτητα σάρωσης Γενικά ρυθμίζεται στα 50 mm/s για την M-mode υπερηχογραφία και το φασματικό Doppler με κανονικό καρδιακό ρυθμό. Ρυθμίστε την ταχύτητα σάρωσης στα 100 mm/s για να πάρετε μετρήσεις με υψηλή χρονική διακριτικότητα (Εικ. 2-8). A B 19 Κεφάλαιο 2 Η διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική εξέταση Γ Δ Εικόνα 2-8. γραφία διαμέσου των γλωχίνων της μιτροειδούς βαλβίδας, και παραστερνική τομή κατά τον με ταχύτητα σάρωσης 50 mm/s (Α,Β) και 100 mm/s (Γ,Δ).

14 20 ΟΙ ΤΟΜΕΣ ΠΑΡΑΣΤΕΡΝΙΚΗ ΤΟΜΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΠΙΜΗ- ΚΗ ΑΞΟΝΑ (PLAX) (Βλέπε Εικόνα 2-9) Η λήψη της εικόνας: Στο τρίτο ή τέταρτο μεσοπλεύριο διάστημα, ασθενούς. Κρατήστε τον ηχομετατροπέα κοντά αλλά όχι πάνω στο στέρνο. Μετακινήστε τον ηχομετατροπέα προς τα πάνω της αορτικής ρίζας. Εξέταση Δύο Διαστάσεων (2D) Εξέταση Doppler Δομές Κοιλότητες: LA, LV, LVOT, RVOT, Αορτή (Αο), κατιούσα αορτή (DΑο), RPA Βαλβίδες: ΜV, ΑοV Κύρια χαρακτηριστικά Σύγκλειση της πρόσθιας και της οπίσθιας γλωχίνας της MV. πτυχή είναι πλησιέστερη στον RVOT και απέναντι βρίσκεται η μη στεφανιαία ή η αριστερή πτυχή. Η κοιλότητα της LV μεγιστοποιείται (απεικό- Έγχρωμο Doppler ΜV και ΑοV: Το πλαίσιο χρωμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει το IVS, την ΑοV και την ΜV Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η απεικόνιση αυτή στην αναγνώριση έκκεντρων παλίνδρομων ροών, ελλειμμάτων του κοιλιακού διαφράγματος, καθώς και για την εκτίμηση της σοβαρότητας της αορτικής ανεπάρκειας. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Εικόνα 2-9. Παραστερνική τομή κατά τον επιμήκη DAo: κατιούσα αορτή. Εξέταση M-mode υπερηχογραφίας Κοιλότητες Το μέσον της κοιλίας να περιλαμβάνει το πρόσθιο-διαφραγματικό και το κατώτεροπλάγιο τοίχωμα Βαλβίδες Δομή της ΜV και ΑοV καθώς και κίνηση των γλωχίνων

15 5 Λειτουργικότητα της δεξιάς κοιλίας και αιμοδυναμική των πνευμόνων Suzanne V. Arnold ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Το μέγεθος της δεξιάς κοιλίας πρέπει να είναι << από το μέγεθος της αριστερής κοιλίας (LV) Δυσλειτουργία RV μειωμένη κινητικότητα του δακτυλίου της τριγλώχινας βαλβίδας (TV), χρόνος εξώθησης RV << χρόνος ανεπάρκειας τριγλώχινας Υπερφόρτιση πίεσης RV συστολική επιπέδωση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, υψηλή ταχύτητα πίδακα ανεπάρκειας της TV, βραχύς χρόνος επιτάχυνσης χώρου εξόδου δεξιάς κοιλίας (RVOT), εντύπωμα RVOT Υπερφόρτιση όγκου RV διαστολική επιπέδωση μεσοκοιλιακού διαφράγματος, σοβαρή ανεπάρκεια της πνευμονικής βαλβίδας (PR) Αύξηση πίεσης του δεξιού κόλπου (RA) διεσταλμένη κάτω κοίλη φλέβα (IVC), κλίση του μεσοκολπικού διαφράγματος προς τα αριστερά ΤΟΜΕΣ ΚΛΕΙ ΙΑ Παραστερνική τομή κατά τον επιμήκη άξονα και τομή στον χώρο εισόδου της RV αρχικά εξέταση μεγέθους RA/RV και πίδακα ανεπάρκειας της TV Παραστερνική τομή κατά τον βραχύ άξονα εκτίμηση της επιπέδωσης του μεσοκοιλιακού διαφράγματος, του πίδακα της ανεπάρκειας της TV, του προτύπου εκροής από τον RVOT και του πίδακα της ανεπάρκειας της PV Κορυφαία τομή τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων η καλύτερη απεικόνιση για το μέγεθος RA/RV, την ποιοτική λειτουργικότητα της RV, την τριγλώχινα βαλβίδα (TV), την κίνηση του δακτυλίου, τον πίδακα της ανεπάρκειας της TV και το μεσοκολπικό διάφραγμα Υποξιφοειδική τομή εκτίμηση της υπερτροφίας της RV και της IVC ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΞΙΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ Η RV είναι θεμελιωδώς διαφορετική από την LV τόσο στη δομή, όσο και στη λειτουργικότητα, έτσι ώστε οι μέθοδοι που τυπικά χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της LV να μην μπορούν να εφαρμοστούν για την RV. Η RV είναι μια πυραμοειδής δομή με λεπτό τοίχωμα, που «τυλίγεται» γύρω από την LV. Η RV είναι διαιρεμένη σε δύο τμήματα: εισόδου (TV, θηλοειδείς μύες, τενόντιες χορδές, μυοκάρδιο) και εξόδου (κώνος ή χοάνη και πνευμονική βαλβίδα [PV]). Επιπλέον δομές που βρίσκονται μόνο στην RV είναι οι εξής: υπερκοιλιακή ακρολοφία, ευμεγέθεις δοκιδώσεις, ρυθμιστική μυϊκή δεσμίδα (moderator band). Σε αντίθεση με την LV, η RV είναι υψηλής ενδοτικότητας και ενεργητικώς αποτελεσματική, σχεδιασμένη να αντλεί αίμα προς τη χαμηλής αντίστασης και υψηλής χωρητικότητας πνευμονική κυκλοφορία. Η RV είναι λιγότερο ικανή να διατηρήσει τον όγκο παλμού σε περίπτωση οξείας αύξησης του μεταφορτίου. Η RV συστέλλεται με τρεις ξεχωριστούς μηχανισμούς: Προς τα μέσα κίνηση του ελεύθερου τοιχώματος προς το μεσοκοιλιακό διάφραγμα (δηλαδή, κίνηση «φυσερού»: 55

16 56 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ αυτό επιτρέπει μια μεγάλη μετατόπιση όγκου με μικρή εγκάρσια κίνηση), συστολή των επιμήκων ινών και έλξη στο ελεύθερο τοίχωμα λόγω της σύσπασης της LV. Αυτή η μέθοδος της συστολής είναι θεμελιωδώς διαφορετική από εκείνη της LV. Η κύρια κινητήρια δύναμη της LV προέρχεται από ένα στρώμα κυκλοτερών σφιγκτήρων ινών που δρουν με σκοπό τη μείωση της κοιλιακής διαμέτρου. Η RV στερείται αυτών των ινών και έτσι πρέπει να βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στην επιμήκη βράχυνση σε σύγκριση με την LV. Επιπλέον, αν και η RV υφίσταται στρέψη (torsion), αυτό δεν συμβάλλει ουσιαστικά στη συστολή της RV. Η RV και η LA είναι αλληλεξαρτώμενες, με κοινές κυκλοτερείς μυϊκές ίνες, ένα κοινό μεσοκοιλιακό διάφραγμα, και το περικάρδιο. Εκτιμάται ότι ~65% της πίεσης της RV και του όγκου παλμού δημιουργούνται από την LV. ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ RV Εκτίμηση με δισδιάστατη απεικόνιση Σημαντική για την εκτίμηση ασθενών με πνευμονική εμβολή, πνευμονική υπέρταση, έμφραγμα RV, συσκευές υποβοήθησης της LV, συγγενή καρδιακή νόσο. Η RV είναι μια σύνθετη τρισδιάστατη δομή και σε αντίθεση με την LV είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε μία απλή ηχωκαρδιογραφική δισδιάστατη απεικόνιση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να αξιολογηθούν πολλαπλές τομές πριν καθοριστεί η ύπαρξη διατεταμένης RV. Ποιοτική εκτίμηση: Μία τυπική κορυφαία τομή τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων είναι καλύτερη για την εκτίμηση του μεγέθους της RV σε σύγκριση με την LV. Ελαφρώς διατεταμένη: η RV μεγεθύνεται αλλά <LV Μέτρια διατεταμένη: RV LV Σοβαρά διατεταμένη: RV > LV. Η κορυφή της καρδιάς αποτελείται από την RV Ποσοτική εκτίμηση: Εγγύς διάμετρος RVOT στην PLAX > 3,3 cm Άπω διάμετρος RVOT στην PSAX > 2,7 cm Βασική διάμετρος της RV κατά τη διαστολή στην κορυφαία τομή τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων > 4,2 cm Καθώς μεγεθύνεται η RV, σχηματοποιείται περισσότερο σαν μια σφαιρική δομή, γεγονός που μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα της LV (Εικ. 5-1). Σημείο-Κλειδί: Είναι σημαντικό η ποιοτική εκτίμηση του μεγέθους της RV να γίνεται σε προτυποποιημένες θέσεις του ηχομετατροπέα. Αν ο ηχομετατροπέας τοποθετείται αρκετά κοντά προς τη μέση γραμμή στην κορυφαία τομή των τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων, η RV πάντα θα απεικονίζεται μεγαλύτερη. RV LV RV LV A Φυσιολογική καρδιά Υπερφόρτιση όγκου δεξιάς κοιλίας Εικόνα 5-1. Μεταβολές στο φυσιολογικό σχήμα της αριστερής κοιλίας (LV) και της δεξιάς κοιλίας (RV) (Α) λόγω υπερφόρτισης όγκου της RV (B). B

17 Εκτίμηση με M-mode ηχωκαρδιογραφία Το πάχος του τοιχώματος της RV μετράται στην κορυφή του κύματος R στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, στο επίπεδο των χορδών της TV στην υποξιφοειδική τομή (φυσιολογική τιμή 5 mm) (Εικ. 5-2). Καθώς η συστολική λειτουργία της RV βασίζεται κυρίως στην επιμήκη μυοκαρδιακή βράχυνση, η μέτρηση της συστολικής μετατόπισης του δακτυλίου της τριγλώχινας (TAPSE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στην κορυφαία τομή τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων, ο κέρσορας του M-mode είναι προσανατολισμένος προς τη διασταύρωση του επιπέδου της TV με το ελεύθερο τοίχωμα της RV. Η TAPSE είναι η διαφορά στη μετατόπιση της βάσης της RV κατά τη διάρκεια της διαστολής και της συστολής. Μη φυσιολογική μετατόπιση <1,7 cm (χαμηλή ευαισθησία αλλά υψηλή ειδικότητα) (Σχήμα 5-3). Εκτίμηση με Doppler Η λειτουργικότητα της RV μπορεί να αξιολογηθεί από τον δείκτη μυοκαρδιακής απόδοσης (MPI) ή δείκτη Tei, ο οποίος είναι ο λόγος του ισοογκωτικού χρονικού διαστήματος δια του χρόνου κοιλιακής εξώθησης. Είναι μια μέτρηση τόσο της συστολικής όσο και διαστολικής λειτουργίας. Για αυτή τη μέτρηση καταγράφεται η διάρκεια του πίδακα της ανεπάρκειας της τριγλώχινας (CW Doppler) αλλά και η διάρκεια του πίδακα στο RVOT (PW Doppler). Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια της τριγλώχινας Υποξιφοειδική τομή Αυξημένη πάχυνση του τοιχώματος της RV 57 Κεφάλαιο 5 Λειτουργικότητα της δεξιάς κοιλίας και αιμοδυναμική των πνευμόνων Εικόνα 5-2. Μια υποξιφοειδική εικόνα, που παρουσιάζει με ευκρίνεια το περίγραμμα των ορίων του υπερτροφικού τοιχώματος της δεξιάς κοιλίας (RV). Για ακριβή μέτρηση απαιτείται μια εστιασμένη δισδιάστατη απεικόνιση ή ηχωκαρδιογράφημα M-mode. RA: δεξιός κόλπος, LA: αριστερός κόλπος, LV: αριστερή κοιλία.

18 58 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Θέση ηχωκαρδιογραφήματος M-mode για τη μέτρηση του TAPSE Μέτρηση TAPSE Εικόνα 5-3. Χρήση M-mode ηχωκαρδιογραφίας, που είναι τοποθετημένη στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας (RV) και διαμέσου του ελεύθερου τοιχώματος της RV και της διασταύρωσης του τριγλωχινικού δακτυλίου, με σκοπό τη μέτρηση της συστολικής μετατόπισης του τριγλωχινικού δακτυλίου (TAPSE). RA: δεξιός κόλπος. συμβαίνει από μια κοιλότητα υψηλής πίεσης προς μια κοιλότητα χαμηλής πίεσης (δηλαδή, RV RA), η ροή είναι ολοσυστολική συμπεριλαμβανομένου του χρόνου ισοογκωτικής συστολής και χάλασης. Συνεπώς, για τον καθορισμό του ισοογκωτικού χρόνου, αφαιρούμε το χρόνο εξώθησης από τη διάρκεια ανεπάρκειας της τριγλώχινας (Εικ. 5-4). MPI = (χρόνος ισοογκωτικής συστολής [IVCT] + χρόνος ισοογκωτικής χάλασης [IVRT]) / χρόνος εξώθησης IVCT + IVRT = χρόνος ανεπάρκειας τριγλώχινας - χρόνος εξώθησης RVOT. MPI = (χρόνος ανεπάρκειας τριγλώχινας - χρόνος εξώθησης RVOT) / χρόνος εξώθησης RVOT Φυσιολογική τιμή < 0,4. Η τιμή αυξάνεται σε συστολική και διαστολική δυσλειτουργία της RV.

19 59 IVCT Χρόνος εξώθησης Πίδακας RVOT Πίδακας TR IVRT Εικόνα 5-4. Ένα γράφημα που περιλαμβάνει τους πίδακες του RVOT και της ανεπάρκειας της τριγλώχινας (TR), όπως καταγράφονται στο Doppler, με σκοπό να προσδιορίσει τα μετρούμενα διαστήματα για τον υπολογισμό του δείκτη μυοκαρδιακής λειτουργίας (ΜΡΙ) της δεξιάς κοιλίας (RV). RVOT: χώρος εξόδου δεξιάς κοιλίας, IVCT: χρόνος ισοογκωτικής συστολής, IVRT: χρόνος ισοογκωτικής χάλασης. Η απεικόνιση με το ιστικό Doppler μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ποσοτική εκτίμηση της συστολικής λειτουργίας της RV. Συστολικό σήμα ιστικού Doppler στον πλάγιο δακτύλιο της TV (Sa) <10 cm/s υποδεικνύει δυσλειτουργία της RV (Εικ. 5-5). Κεφάλαιο 5 Λειτουργικότητα της δεξιάς κοιλίας και αιμοδυναμική των πνευμόνων ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ RV Υπερφόρτιση όγκου RV Τυπικά αποτυπώνεται ως αποτέλεσμα της L R διαφυγής (έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος [ASD], ανώμαλη πνευμονική φλεβική επιστροφή, αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία) ή σοβαρής ανεπάρκειας της πνευμονικής βαλβίδας (Εικ. 5-6). Σημείο-Κλειδί: Σε αντίθεση με ένα ASD, οι ασθενείς με έλλειμμα του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (VSD) αρχικά αναπτύσσουν υπερφόρτιση του όγκου της LV (όχι της RV) καθώς το αίμα κινείται προς την πνευμονική κυκλοφορία και έτσι η RV δεν «βλέπει» τον επιπλέον όγκο. Κλασικά ευρήματα είναι μια διατεταμένη RV με διαστολική επιπέδωση του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Εικ. 5-6). Στο ASD, η ροή φαίνεται καλύτερα στην υποξιφοειδική τομή μειώνοντας το όριο Nyquist και όταν η εξέταση Doppler είναι παράλληλη προς τη ροή. Αυτό είναι τυπικά χαμηλής ταχύτητος (~2 m/s) με το φάκελο Doppler να παρουσιάζει μια ευρεία κορυφή στο τέλος της συστολής και της πρώιμης διαστολής και μια μικρή τελική κορυφή με την κολπική συστολή. Με ουσιαστική L R διαφυγή, θα υπάρξει αύξηση των ροών σε όλες τις βαλβίδες που βρίσκονται περιφερικά της διαφυγής (δηλαδή, αύξηση των ροών στην TV και την PV). Σημεία επακόλουθης αύξησης της πίεσης στη δεξιά καρδιά μπορεί επίσης να παρατηρηθούν.

20 60 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΗΧΩΚΑΡ ΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Εικόνα 5-5. Ιστικό Doppler του πλαγίου τριγλωχινικού δακτυλίου που καταγράφει τη φυσιολογική μέγιστη συστολική ταχύτητα ~ 11,5 cm/s (βέλος). Εικόνα 5-6. Ασθενής με αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία (η δεξιά οσφυϊκή αρτηρία εκβάλλει στην IVC) και σημαντική υπερφόρτιση όγκου της δεξιάς κοιλίας (RV). (A) Κορυφαία τομή τεσσάρων καρδιακών κοιλοτήτων με μεγάλη διάταση του δεξιού κόλπου (RA) και της RV και κλίση του μεσοκολπικού διαφράγματος (IAS) προς τον αριστερό κόλπο (LA). Παρατηρείται μικρή, μεσο-πρόσθια περικαρδιακή συλλογή (ΡΕ). LV: αριστερή κοιλία, IVC: κάτω κοίλη φλέβα (συνεχίζεται)

Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας

Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας Υπερηχοκαρδιογραφική εκτίµηση της δεξιάς κοιλίας Γιάννης Α. Ευθυµιάδης Καρδιολόγος Διδάκτωρ ΑΠΘ Υπεύθυνος Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης Β Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ Μετεκπαιδευτείς στο νοσοκοµείο Hammersmith,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΡΔΙΑ Ινομυώδες κοίλο όργανο Εντόπιση: στο θώρακα - λοξή θέση Κορυφή: προς τα κάτω, εμπρός και αριστερά Βάση: προς τα πίσω, άνω και δεξιά Δεξιές κοιλότητες: δεξιός κόλπος - δεξιά κοιλία Αριστερές

Διαβάστε περισσότερα

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ

ΗΚΑΡΔΙΑ ΗΚΑΡΔΙΑ. Ροβίθης Μιχαήλ ΗΚΑΡΔΙΑ Η καρδιά που το μέγεθός της είναι λίγο μεγαλύτερο από μία γροθιά, είναι μία διπλή αυτόνομη μυώδης αντλία. Ενώ το βάρος της κυμαίνεται από 280 340 γραμμάρια. Είναι η κεντρική αντλία του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ «ΕΛΛΕΙΜΜΑ» ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ Σιαμά Αικατερίνη Καρδιολόγος Τσούκας Αθανάσιος Διευθυντής Εργαστήριο Hχωκαρδιογραφίας Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπίειο Βούλας No conflict

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ MD PhD FESC ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ Α.Π.Θ. Δ/ΝΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 DECLARATION OF INTEREST NONE (Not disclosures)

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση της τελοδιαστολικής πίεσης της αριστερής κοιλίας από τη μελέτη της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας κατά τον επιμήκη άξονά της

Εκτίμηση της τελοδιαστολικής πίεσης της αριστερής κοιλίας από τη μελέτη της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας κατά τον επιμήκη άξονά της Εκτίμηση της τελοδιαστολικής πίεσης της αριστερής κοιλίας από τη μελέτη της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας κατά τον επιμήκη άξονά της Σ. Λαγουδάκου, Φ. Φιλίππου, Κ. Βιντζηλαίος, Ε. Κοματάνου, Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Απεικόνισης 1 Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε..δεν ξεχνώ Ιατρική Απεικόνιση-Υπερηχογραφία Υπέρηχοι Για τη διάδοση απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές

Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές Υπερηχογραφία Αγγείων Βασικές αρχές Δημ. Καρδούλας M.Sc, Ph.D Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Κρήτης Ευρωκλινική Αθηνών Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 Βασικές Αρχές Φυσικής Οργανολογία των Υπερήχων Αιμοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Μαυραγάνη Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Τιπεριλαµβάνειη βασική εξέτασητων υπερηχών. Mπελντέκος. Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιά

Τιπεριλαµβάνειη βασική εξέτασητων υπερηχών. Mπελντέκος. Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιά Τιπεριλαµβάνειη βασική εξέτασητων υπερηχών Mπελντέκος. Τζάνειο Νοσοκοµείο Πειραιά Προετοιµασία Ιστορικό (ιατρικός φάκελος) Ένδειξη Κλινική εξέταση (ακρόαση, µέτρηση Α.Π.) Σύνδεση µε το ΗΚΓ ηµιουργία άνετου

Διαβάστε περισσότερα

της µιτροειδούς βαλβίδος

της µιτροειδούς βαλβίδος Πότε και πως θα αντιµετωπίσω επεµβατικά τον ασθενή µε ασυµπτωµατική ανεπάρκεια της µιτροειδούς βαλβίδος Αθανάσιος Τσούκας,, MD, FESC ιευθυντής Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» ΜΙΤΡΟΕΙ ΗΣ ΒΑΛΒΙ Α Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων

Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η δομή και λειτουργία της φυσιολογικής καρδιάς και των αγγείων Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των αχρήστων γίνεται από το κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ. 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΦΡΕΝΤΖΟΣ 6 ο ΕΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (2004-05) του Ε.Κ.Π.Α. ΕΡΓΑΣΙΑ 148 ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΗΧΩΝ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ Γ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Δ. ΚΑΣΣΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κυκλοφορικό σύστημα Αιμοφόρο 1. 2. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Λεμφοφόρο Αρτηρίες Λεμφικά τριχοειδή Φλέβες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ

ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΔΡΑΣΗ Εισαγωγή Οι δύο πιο ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας, η αναπνευστική και η κυκλοφορική, αλληλοσυνδέονται και επιδρούν η μία πάνω στην άλλη κατά τρόπο αρμονικό και

Διαβάστε περισσότερα

Tο φύσημα Ορισμός Γενικά . Έτσι λοιπόν υπάρχουν και φυσιολογικά φυσήματα που παράγονται από τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Tο φύσημα Ορισμός Γενικά . Έτσι λοιπόν υπάρχουν και φυσιολογικά φυσήματα που παράγονται από τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Tο φύσημα Ορισμός Φύσημα είναι το ακροαστικό εύρημα «ο θόρυβος» που ακούει ο γιατρός με το στηθοσκόπιό του -το ακουστικό- όταν το τοποθετεί στο θώρακα ενός ασθενούς. Γενικά Το φύσημα παράγεται από τη ροή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί)

ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί) ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ ΒΑΣΙΚΑΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΜΙΑΣ (Αιμάτωση, νεύρωση, βαλβιδικοί σχηματισμοί) Κώστας Φακιολάς, MD, FESC Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ, ΑΚΡΟΑΣΗ Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΣΦΥΓΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙ ΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΣΦΥΓΜΟΥ ΤΗΣ ΒΡΑΧΙΟΝΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΦΥΓΜΑΝΟΜΕΤΡΟΥ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠ ΚΑΡΩΤΙ ΙΚΟΣ ΣΦΥΓΜΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Ηλεκτροκαρδιογράφηµα Ι. ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ Η πίεση στην αορτή, στην αρτηρία του βραχίονα και σε άλλες µεγάλες αρτηρίες σ' ένα ενήλικο άτοµο µεταβάλλεται από 120 mmhg (συστολική

Διαβάστε περισσότερα

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣYΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Παραμένων αρτηριακός (Βοτάλλειος) πόρος Ο αρτηριακός πόρος, μεταξύ της αορτής και της πνευμονικής αρτηρίας, επιτρέπει στο αίμα να παρακάμπτει τους πνεύμονες κατά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή. ΑκτινογραφίαΘώρακα. ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης. Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ

Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή. ΑκτινογραφίαΘώρακα. ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης. Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ Βασικές ιαγνωστικές Εξετάσεις στον Καρδιολογικό Ασθενή ΑκτινογραφίαΘώρακα ρ. Αθανάσιος Ν. Χαλαζωνίτης Συντονιστής ιευθυντής ΕΣΥ ερώτηση ποιαείναιηαξίατης απλής α/αςθώρακα, στον καρδιολογικό ασθενή; (σήµερα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΟΝΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΕΜΠΡΟΣ ΤΟ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟ ΠΙΣΩ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Η πνευμονική αρτηρία (pulmonary trunk) εκφύεται από τον αρτηριακό κώνο της δεξιάς κοιλίας. Έχει κατεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό τραπέζι στην Hχωκαρδιογραφία. Βασικές αρχές απεικόνισης, εκτίμησης και ερμηνείας των: 2D/3D-STRAIN

Εκπαιδευτικό τραπέζι στην Hχωκαρδιογραφία. Βασικές αρχές απεικόνισης, εκτίμησης και ερμηνείας των: 2D/3D-STRAIN Εκπαιδευτικό τραπέζι στην Hχωκαρδιογραφία. Βασικές αρχές απεικόνισης, εκτίμησης και ερμηνείας των: 2D/3D-STRAIN Παπαδόπουλος Κώστας Καρδιολόγος, Ν.Ε.Ε.Σ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΜΥΟΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΙΝΕΣ ΕΠΙΜΗΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Εργασία στο μάθημα της Βιολογίας Εισηγητής: Μ. Αντώνιος Καθηγητής: Πιτσιλαδής Βασίλης Σχ. έτος: 2016-2017 ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Η καρδιά είναι ένα μυώδες

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα

Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3. Κυκλοφορικό Σύστημα. Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 3 Κυκλοφορικό Σύστημα Καρδιά Αιμοφόρα αγγεία Η κυκλοφορία του αίματος Αίμα Η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και των ιστών και η απομάκρυνση από αυτά των άχρηστων γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος

Όταν χρειάζεται ρύθμιση της ποσότητας των χορηγούμενων υγρών του ασθενή. Όταν θέλουμε να προλάβουμε την υπερφόρτωση του κυκλοφορικού συστήματος Ερωτήσεις Αξιολόγησης Εργαστηριακού Μαθήματος Θέμα: «Κεντρική Φλεβική Πίεση» 1. Τι είναι η Κεντρική Φλεβική Πίεση (ΚΦΠ); Είναι η υδροστατική πίεση των μεγάλων φλεβών που είναι πλησιέστερα στην καρδιά,

Διαβάστε περισσότερα

H θέση της ηχωκαρδιογραφίας στην εκτίµηση της συστολικής και διαστολικής λειτουργίας

H θέση της ηχωκαρδιογραφίας στην εκτίµηση της συστολικής και διαστολικής λειτουργίας H θέση της ηχωκαρδιογραφίας στην εκτίµηση της συστολικής και διαστολικής λειτουργίας Λουκιανός Ραλλίδης, FESC Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο Εκτίµηση συστολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑ 1 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από την καρδιά και τα αγγεία( αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία). Η καρδιά με τους παλμικούς ρυθμούς στέλνει το αίμα στο σώμα. Οι αρτηρίες παίρνουν το αίμα από την καρδιά

Διαβάστε περισσότερα

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα;

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος;...... 2. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από: i 3.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Καρδιαγγειακή ανταπόκριση στην οξεία άσκηση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιαγγειακό σύστημα Καρδιαγγειακό σύστημα Κύριες λειτουργίες Μεταφέρει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α-Ω Διαγνωστική προσπέλαση, διαστρωμάτωση κινδύνου και παρακολούθηση

Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α-Ω Διαγνωστική προσπέλαση, διαστρωμάτωση κινδύνου και παρακολούθηση Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α-Ω Διαγνωστική προσπέλαση, διαστρωμάτωση κινδύνου και παρακολούθηση Τι να προσέξω στην κλασική ηχωκαρδιογραφική εξέταση? ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Καρδιολόγος Επιμελήτρια Β, «ΓΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ 1 Εισαγωγή Η καρδιά αποτελεί ένα κοίλο ινομυώδες όργανο το οποίο λειτουργεί ως μία σύνθετη αντλία άρδευσης και προώθησης του αίματος προς τους πνεύμονες και

Διαβάστε περισσότερα

Επεμβατική Αντιμετώπιση Ενδοκαρδιακών και Εξωκαρδιακών Επικοινωνιών. Νικόλαος Γ. Ελευθεράκης Επιμελητής Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

Επεμβατική Αντιμετώπιση Ενδοκαρδιακών και Εξωκαρδιακών Επικοινωνιών. Νικόλαος Γ. Ελευθεράκης Επιμελητής Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία Επεμβατική Αντιμετώπιση Ενδοκαρδιακών και Εξωκαρδιακών Επικοινωνιών Νικόλαος Γ. Ελευθεράκης Επιμελητής Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία Διαφλέβια σύγκλειση Μεσοκολπικής Επικοινωνίας Διαφλέβια σύγκλειση Μυϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχοκαρδιογραφικό πρωτόκολλο σε πνευμονική υπέρταση. Πρωτόκολλο υποστηριζόμενο από τη Βρετανική Εταιρεία Υπερηχοκαρδιογραφίας

Υπερηχοκαρδιογραφικό πρωτόκολλο σε πνευμονική υπέρταση. Πρωτόκολλο υποστηριζόμενο από τη Βρετανική Εταιρεία Υπερηχοκαρδιογραφίας Υπερηχοκαρδιογραφικό πρωτόκολλο σε πνευμονική υπέρταση Πρωτόκολλο υποστηριζόμενο από τη Βρετανική Εταιρεία Υπερηχοκαρδιογραφίας The development, printing and production of the Echocardiographic Assessment

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 ο Περιγράψτε τη μικρή (πνευμονική) κυκλοφορία και τη μεγάλη (συστηματική) κυκλοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Παπαδόπουλος Κώστας Επιμελητής A Καρδιολογίας, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Παπαδόπουλος Κώστας Επιμελητής A Καρδιολογίας, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ. Παπαδόπουλος Κώστας Επιμελητής A Καρδιολογίας, ΓΝΑ Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ. ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΠΕΡΗΧΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ Εξειδικευμένη τεχνική (5%-10% όλων των μελετών) Κύριο πλεονέκτημα έναντι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡ ΙA ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ 1 Η φυσιολογική καρδιά είναι µία πολύ δυνατή αντλία φτιαγµένη από µυϊκό ιστό, που λειτουργεί εντατικά και συνεχώς. Έχει περίπου τις διαστάσεις µιας ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) U β A Σελίδα 1 από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 05 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α και

Διαβάστε περισσότερα

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία

Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το. Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία Τετραγλώχινα Πνευμονική Βαλβίδα σε Ενήλικα Ασθενή: Ευρήματα από το Διαθωρακικό Υπερηχοκαρδιογράφημα και την Πολυτομική Αξονική Τομογραφία SOO-YEON JUNG, Department of cardiology, St. Vincent s Hospital,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Κλινικές εφαρμογές 4 Αιμοδυναμική μελέτη Doppler 1. Αγγεία κοιλιάς 2. Περιφερικά αγγεία Κ. Χατζημιχαήλ Υπερηχοτομογραφία Μορφολογική μελέτη Αιμοδυναμική μελέτη Doppler

Διαβάστε περισσότερα

VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE

VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE VALVULAR DISEASE AND HEART FAILURE ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΑΚΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΣ Β ΚΔ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ Β ΚΔ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ NO CONFLICT OF INTEREST Εισαγωγή Γυναίκα 70 ετών

Διαβάστε περισσότερα

Amplitude Mode, A - Mode

Amplitude Mode, A - Mode US TPA Amplitude Mode, A - Mode 1. Κεφαλή Υπερήχων, 2. Εκπεμπόμενη δέσμη, 3. Ηχοανακλαστικές επιφάνειες, 4. Επιστρεφόμενη Ηχώ 5. Απεικόνιση Αφετηρία για την εξέλιξη... Βασικές αρχές: Απεικόνιση ως peaks

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής

Ακτινογραφία θώρακος. Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις. Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Ακτινογραφία θώρακος Ενότητα 3: Εργαστηριακές εξετάσεις Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Ανάλυση της ακτινολογικής εξέτασης του θώρακα Φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ

ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ 7 ΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ Σε µια καρδιά που λειτουργεί φυσιολογικά, το αίµα µε χαµηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο ρέει από το σώµα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς (στο δεξιό κόλπο και από εκεί στη δεξιά κοιλία).

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΒΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. Πειραματική ομάδα Θεραπευτικής κλινικής Παν. Αθηνών,Νοσοκ.

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΒΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. Πειραματική ομάδα Θεραπευτικής κλινικής Παν. Αθηνών,Νοσοκ. ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΒΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΟΙΛΙΑΣ Πειραματική ομάδα Θεραπευτικής κλινικής Παν. Αθηνών,Νοσοκ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΗΜΑΤΟ ΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΗΜΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA

Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ Η ροή υγρών μέσω σωλήνων διέπεται από το νόμο του Poiseuille Q = dp / R dp = Q x R PA LA = Q x R PA = Q x R + LA ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ Σύστημα : χαμηλών αντιστάσεων υψηλής ενδοτικότητος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και Παθοφυσιολογία της Ανεπάρκειας Τριγλώχινας

Ανατομία και Παθοφυσιολογία της Ανεπάρκειας Τριγλώχινας Ανατομία και Παθοφυσιολογία της Ανεπάρκειας Τριγλώχινας Απόστολος Γ. Ρουμπελάκης Διευθυντής Καρδιοχειρουργός Ιατρικό Κέντρο Αθηνών Καμία σύγκρουση συμφερόντων Δήλωση Συμφερόντων ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ

Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ 37 ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο Εκτίµηση της στεφανιαίας µικροκυκλοφορίας µε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογραφία Doppler στους διαβητικούς τύπου ΙΙ Σ. Λαγουδάκου, Π. Δερµάτης, Μ. Μαριόλης, Γ. Αρµατάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Απεικόνισης 2 Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε..δεν ξεχνώ Ιατρική Απεικόνιση-Υπερηχογραφία Υπέρηχοι Για τη διάδοση απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

Συμπιεστική περικαρδίτιδα

Συμπιεστική περικαρδίτιδα Συμπιεστική περικαρδίτιδα δ Διαφορική Διάγνωση ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΡΓΙΟΥΛΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ Α ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΔΝΤΗΣ ΚΩΝ/ ΝΟΣ ΚΑΠΠΟΣ Περικαρδιακά περιοριστικά σύνδρομα Καρδιακός

Διαβάστε περισσότερα

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία

12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0. ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία 12ο ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙ0 Στρογγυλό Τραπέζι: Συγγενείς καρδιοπάθειες ενηλίκων- πνευµονική υπέρταση ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τύποι- Πρόγνωση- Θεραπεία Κωνσταντίνος Θωµαϊδης, Γ.Ν. «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Σπυρομήτρος Γ. Λαγός Ι. Μπαλτούμας Κ. Κυπαρρίση Χ. Μαλλιάρα Μ. ΓΝ Κατερίνης, Καρδιολογική κλινική.

Σπυρομήτρος Γ. Λαγός Ι. Μπαλτούμας Κ. Κυπαρρίση Χ. Μαλλιάρα Μ. ΓΝ Κατερίνης, Καρδιολογική κλινική. Η χρησιμότητα του TDI TEI INDEX στην εκτίμηση της λειτουργικότητας της αριστεράς κοιλίας σε χρόνια αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Συγκριτική μελέτη πριν και μετά την αιμοκάθαρση. Σπυρομήτρος Γ. Λαγός Ι. Μπαλτούμας

Διαβάστε περισσότερα

Ισχαιμική - λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδος. Χαράλαμπος Ι. Καρβούνης.

Ισχαιμική - λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδος. Χαράλαμπος Ι. Καρβούνης. Ισχαιμική - λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδος. Χαράλαμπος Ι. Καρβούνης. Η ισχαιμική ανεπάρκεια της μιτροειδούς αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα της σημερινής καρδιολογίας, τόσο από πλευράς κατανόησης

Διαβάστε περισσότερα

Αξία ανίχνευσης των ιστικών ταχυτήτων. Λάμπρος Παπακώστας Επιμ. Β Καρδιολόγος Γενικό Νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Αξία ανίχνευσης των ιστικών ταχυτήτων. Λάμπρος Παπακώστας Επιμ. Β Καρδιολόγος Γενικό Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» Αξία ανίχνευσης των ιστικών ταχυτήτων Λάμπρος Παπακώστας Επιμ. Β Καρδιολόγος Γενικό Νοσοκομείο «Παμμακάριστος» 70% των μυοκαρδιακών ινών είναι επιμήκεις Τι ανιχνεύουμε με την καταγραφή των μυοκαρδιακών

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. i) Ακτινογραφία Θώρακος

1 η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ. i) Ακτινογραφία Θώρακος ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ EUROPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGY CORE SYLLABUS Πρόκειται για το πρόγραμμα εκπαίδευσης που προτείνει

Διαβάστε περισσότερα

ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ό ς ά

ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ό ς ά ό ς ς ί ς ύ ί ύ ς ί ς ό ς ά 3ο Επιστηµονικό Καλοκαιρινό Διαδραστικό Διεταιρικό Συµπόσιο NAVARINO DUNES 23 26 Ιουνίου 2011 ί ά Medical ultrasound βασίστηκε σε αρχές sonar που αναπτυχθήκαν στο World War

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία της Άσκησης

Φυσιολογία της Άσκησης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Φυσιολογία της Άσκησης Λειτουργία καρδιαγγειακού συστήματος Καρδιαγγειακός έλεγχος κατά τη διάρκεια της

Διαβάστε περισσότερα

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση

Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Κοιλιοαρτηριακή σύζευξη στην πνευμονική υπέρταση Αικατερίνη Αυγεροπούλου, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης Καρδιολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α Ιπποκράτειο ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες)

Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες) Παρουσίαση μέσων Φυσικοθεραπείας Ι (φυσικά μέσα και τεχνολογίες) ρ. Παναγιώτης Β. Τσακλής Καθηγητής Εµβιοµηχανικής & Εργονοµίας ΤΕΦΑΑ - ΠΘ Res. Assoc Department of Molecular Medicine & Surgery Karolinska

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Γεώργιος Τρανταλής. Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Γεώργιος Τρανταλής Επιμελητής Καρδιολογίας Κ. Υ. Καπανδριτίου Α Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική Ανατομία Φυσιοπαθολογία Μελλοντικές προεκτάσεις Ανατομία Φυσιοπαθολογία Μελλοντικές προεκτάσεις Η αορτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ. 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ 1. Το σχεδιάγραμμα δείχνει 3 διαφορετικά αιμοφόρα αγγεία, Α, Β και Γ. (α) Να ονομάσετε τα αγγεία Α και Β. (β) Πώς είναι προσαρμοσμένο το αγγείο Γ για να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΙΝΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ ΦΑΡΥΓΓΑΣ ΛΑΡΥΓΓΑΣ ΤΡΑΧΕΙΑ ΒΡΟΓΧΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Θυρεοειδής χόνδρος Κρικοθυρεοειδής σύνδεσμος ΤΡΑΧΕΙΑ Κρικοειδής χόνδρος

Διαβάστε περισσότερα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα ΦΥΣ 131 - Διαλ.38 1 Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα Τα ηχητικά κύματα χρειάζονται ένα μέσο για να μεταδοθούν π.χ. αέρας Δεν υπάρχει ήχος στο κενό Ηχητικές συχνότητες 20Ηz 20ΚΗz Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

πλάτος που διαμορφώνεται από τον όρο του ημιτόνου με

πλάτος που διαμορφώνεται από τον όρο του ημιτόνου με Διακροτήματα Τα διακροτήματα προκύπτουν από την συμβολή κυμάτων ίσου πλάτους αλλά ελαφρώς διαφορετικής συχνότητας f και f. Τα διακροτήματα προκαλούν μεταβολές της ακουστότητας. Η συχνότητα των διακροτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων

Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και Ανάλυση Ιατρικών Σημάτων Πίεση Αίματος Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας 1 Το Κυκλοφορικό Σύστημα Μηχανισμός μεταφοράς ουσιών στο ανθρώπινο σώμα Σύστημα κοιλοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 3 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 3 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΥΜΑΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Στις προτάσεις Αα έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης»

Εργαστήριο. Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. «Μέτρηση της αιματηρής. Αρτηριακής Πίεσης» Εργαστήριο Παθολογική Χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ «Μέτρηση της αιματηρής Αρτηριακής Πίεσης» Αιμοδυναμική παρακολούθηση α) Μη επεμβατική Ηλεκτροκαρδιογράφημα Αρτηριακός σφυγμός Αναίμακτη αρτηριακή πίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ανάλυση βασικών αιμοδυναμικών παραμέτρων 1 ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΣΟΦΙΑ ΚΡΟΝΤΖΟΥ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗN ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘ Βασικές διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Περιστατικού

Παρουσίαση Περιστατικού Παρουσίαση Περιστατικού Επιμέλεια : Αγγέλη Κωνσταντίνα Καθηγήτρια Καρδιολογιας Α Πανεπιστημιακη Καρδιολογική Κλινική Επιμέλεια Παρουσίαση :Ξύδης Παναγιώτης Ειδικεύόμενος Ιατρός Α Πανεπιστημιακη Καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D.

Καρδιά. Καρδιά. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Άσκηση και αρτηριακή πίεση. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία. Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Ε.Φ.Α.Α. Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Άσκηση και Υγεία Μεταβολικές ασθένειες και άσκηση Άσκηση και αρτηριακή πίεση Πασχάλης Βασίλης, Ph.D. Καρδιά Καρδιά Η καρδιά είναι ένα μυϊκό όργανο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Κύμα: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο και στο χρόνο μεταφέροντας ενέργεια. Μηχανικά Μέσο διάδοσης Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Διαμήκη Διεύθυνση διάδοσης παράλληλη στη διαταραχή Εγκάρσια Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΡΩΜΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ DOPPLER

ΕΓΧΡΩΜΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ DOPPLER 1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. NATIONAL ΚAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS ΜΑΡΙΑ ΛΥΡΑ ΓΕΩΡΓΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΦΥΣΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΓΧΡΩΜΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ DOPPLER Γεωργοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΜΑΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1: Ένα οπτικό φράγμα με δυο σχισμές που απέχουν μεταξύ τους απόσταση d=0.20 mm είναι τοποθετημένο σε απόσταση =1,20 m από μια οθόνη. Το οπτικό φράγμα με τις δυο σχισμές

Διαβάστε περισσότερα

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής

1. Φαιοχρωµοκύττωµα 2. Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισµός 3. Πάθηση του θυρεοειδούς αδένα 4. Σύνδροµο Cushing 5. Στένωση ισθµού της αορτής 1. Άνδρας 55 χρόνων, χωρίς ιστορικό και χωρίς παράγοντες κινδύνου, έρχεται στα ΤΕΠ λόγω άλγους στην αριστερή περιοχή του στέρνου τις τελευταίες 3 ώρες. Δεν αναφέρει δύσπνοια ή βήχα. Η ενόχληση ελαττώνεται

Διαβάστε περισσότερα

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s.

1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. 1. Η συχνότητα αρμονικού κύματος είναι f = 0,5 Hz ενώ η ταχύτητα διάδοσης του υ = 2 m / s. Να βρεθεί το μήκος κύματος. 2. Σε ένα σημείο του Ειρηνικού ωκεανού σχηματίζονται κύματα με μήκος κύματος 1 m και

Διαβάστε περισσότερα

Πειραµατική Εργοφυσιολογία

Πειραµατική Εργοφυσιολογία Πειραµατική Εργοφυσιολογία Αρτηριακή πίεση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Καρδιά Η καρδιά είναι μυϊκό όργανο και περικλείεται από το περικάρδιο (ινώδης σάκος). Η καρδιά χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΚΟΙΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΙΩΝ, ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΚΟΙΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΙΩΝ, ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, ΚΟΙΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΙΩΝ, ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘ μέσω του ΕΤΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ για το ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΣΠΑ 2014-2020) Να προσφερθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 7 ο ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή Κύμα είναι η διάδοση των περιοδικών κινήσεων (ταλαντώσεων) που κάνουν τα στοιχειώδη σωματίδια ενός υλικού γύρω από τη θέση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΧΡΩΜΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΧΡΩΜΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΧΡΩΜΟΥ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ. 1. Να λειτουργεί με τάση δικτύου 220V/50Hz. 2. Να διαθέτει σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής σάρωσης εικόνας Convex array, Phased array,linear array σε ονομαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, Δ.ΒΟΥΓΙΑ, Π.ΒΑΡΔΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ

Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ, Δ.ΒΟΥΓΙΑ, Π.ΒΑΡΔΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ Επίπεδα MiR-21 και mir-133 σε μονοπύρηνα κύτταρα περιφερικού αίματος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξωθήσεως. Σ.ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ,Μ.ΜΑΡΚΕΤΟΥ,Φ.ΠΑΡΘΕΝΑΚΗΣ, Ε.ΖΑΧΑΡΗΣ,Κ.ΡΟΥΦΑΣ, Ι.ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς

Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς Η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς Παληός Ιωάννης, M.D., Ph.D. Καρδιολόγος Cardiac Imaging Fellow, Emory University Hospital, USA Υπεύθυνος τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ 1ο 1. Ποιος είναι ο ρόλος των ερυθρών κυττάρων του αίματος; α. μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα β. μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, άλατα, ορμόνες και πρωτεΐνες γ. μεταφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια. 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, Απριλίου 2015

Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια. 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, Απριλίου 2015 Στρογγυλό τραπέζι: βαλβιδοπάθειες Παρουσίαση περιστατικού Πολυβαλβιδοπάθεια 15 ο Συνέδριο New Trends in Cardiology Θεσσαλονίκη, 17-18 Απριλίου 2015 Νικόλαος Β.Κωνσταντινίδης 1 η Καρδιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ( Η.Κ.Γ ), ως απλή και εύχρηστος εργαστηριακή μέθοδος, είναι βοηθητικό και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη

Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος. Κλειώ Μαυραγάνη Φυσιολογία του καρδιαγγειακού συστήματος Κλειώ Μαυραγάνη Σύνοψη I. Γενικές αρχές καρδιαγγειακού συστήματος- Δομή και ρόλος II. III. IV. Προέλευση του καρδιακού ρυθμού και της ηλεκτρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ Φρογουδάκη Αλεξάνδρα Επιμελήτρια Α Καρδιολογίας Β Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΙΑ 23% 31% ΘΩΡΑΚΑΣ + ΑΚΡΑ 52% 11% ΚΕΦΑΛΙ 41% 26% Ι. ΒΑΡΕΙΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΒΑΛΒΙΔΙΚΗ ΚΛΙΣΗ ΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ Διάγνωση πρόγνωση αντιμετώπιση Ανδρέας Κατσαρός Καρδιοχειρουργικό Τμήμα Γ.Ν.Α. Ιπποκράτειο ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΑΓΓΕΙΩΝ ΘΩΡΑΚΟΣ - QUIZ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΟΓΓΙΤΣΗ Ακτινολόγος Τμήμα Αξονικού-Μαγνητικού Τομογράφου Νοσ. Μητέρα-Υγεία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συγγενείς ανωμαλίες αγγείων θώρακος πολύ συχνές Μπορεί να συνυπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

3. Εγκάρσιο γραμμικό κύμα που διαδίδεται σε ένα ομογενές ελαστικό μέσον και κατά την

3. Εγκάρσιο γραμμικό κύμα που διαδίδεται σε ένα ομογενές ελαστικό μέσον και κατά την ΚΥΜΑΤΑ 1. Μια πηγή Ο που βρίσκεται στην αρχή του άξονα, αρχίζει να εκτελεί τη χρονική στιγμή 0, απλή αρμονική ταλάντωση με εξίσωση 6 10 ημ S. I.. Το παραγόμενο γραμμικό αρμονικό κύμα διαδίδεται κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ Άσκηση 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ 1.1. Γενικά 1.2. Αρχή λειτουργίας 1.3. Μέτρηση πάχους εξαρτημάτων 1.4. Εντοπισμός ελαττωμάτων 1.5. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΤΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΚΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΓΝΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΟΒΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσιολογία του Καρδιαγγειακού Συστήματος

Η Φυσιολογία του Καρδιαγγειακού Συστήματος Η Φυσιολογία του Καρδιαγγειακού Συστήματος Τα Κυκλώματα του Καρδιαγγειακού Συστήματος σελ. 127 Στοιχεία Αιμοδυναμικής σελ. 130 Ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς σελ. 143 Η Σύσπαση του Μυοκαρδίου σελ. 158 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑνατομίαΑναπνευστικούγια αναισθησιολόγους. Τηλέμαχος Παρασκευόπουλος

ΑνατομίαΑναπνευστικούγια αναισθησιολόγους. Τηλέμαχος Παρασκευόπουλος ΑνατομίαΑναπνευστικούγια αναισθησιολόγους Τηλέμαχος Παρασκευόπουλος Τιπεριλαμβάνει; Ρινική κοιλότητα Φάρυγγας Λάρυγγας Τραχεία Βρογχιόλια Βρόγχοι Κυψελίδες Όριοανώτερου κατώτερουασ Φωνητικές χορδές Λάρυγγας

Διαβάστε περισσότερα

Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019

Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019 Υπερηχοκαρδιογραφικά νέα Μαΐου 2019 Συσχέτιση του αριστερού κόλπου με τη διαστολική δυσλειτουργία Η λειτουργία του αριστερού κόλπου (left atrium, LA) εκτιμώμενη ως παραμόρφωση (strain LA) είναι ένας σημαντικός

Διαβάστε περισσότερα