Η πρακτικό τησ διεύρυνςησ και το μϋλλον τησ ΕΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η πρακτικό τησ διεύρυνςησ και το μϋλλον τησ ΕΕ"

Transcript

1 1 Η πρακτικό τησ διεύρυνςησ και το μϋλλον τησ ΕΕ Δρ. Ιωϊννησ Παρύςησ 1 yiannis@parisi.g Ειςαγωγό Για 50 χρόνια, υπό την ςκϋπη τησ αμερικανικόσ ομπρϋλασ αςφϊλειασ, η Ευρώπη δημιούργηςε μια «δημοκρατικό κοινότητα» και χρηςιμοπούηςε το μϋγεθοσ τησ εςωτερικόσ τησ αγορϊσ και τισ πολιτικϋσ τησ ςυνοχόσ και τησ αλληλεγγύησ προκειμϋνου να αναμορφώςει τισ κοινωνύεσ από μϋςα. Με τη δημιουργύα τησ μεγαλύτερησ εςωτερικόσ αγορϊσ ςτον κόςμο, η Ευρώπη εξελύχθηκε ςε οικονομικό γύγαντα ο οπούοσ, ςύμφωνα με μετρόςεισ, εύναι όδη ο ιςχυρότεροσ ςε ολόκληρη την υφόλιο. Κϊθε μϋρα τα τελευταύα 50 χρόνια διαβϊζουμε ςτον Σύπο ιςτορύεσ αντιπαραθϋςεων, αςτοχιών, διπλωματικών ςυγκρούςεων, που ςυνθϋτουν μια ςυνεχό αύςθηςη αποτυχύασ. Οι ιςτορικού όμωσ διαφωνούν με τουσ δημοςιογρϊφουσ. Περιγρϊφουν μια όπειρο με την επιτυχϋςτερη εξωτερικό πολιτικό ανϊ τουσ αιώνεσ. Μασ επιςημαύνουν ότι ςε διϊςτημα μόνο 50 χρόνων, ο πόλεμοσ μεταξύ ευρωπαώκών δυνϊμεων ϋγινε αδιανόητοσ, ότι οι ευρωπαώκϋσ οικονομύεσ ϋφταςαν την αμερικανικό και ότι η Ευρώπη κατϊφερε να απαλλϊξει πολλϋσ χώρεσ από δικτατορικϊ καθεςτώτα και να εγκαθιδρύςει ςταδιακϊ δημοκρατικό πολύτευμα. Όταν βλϋπουμε τον χϊρτη διαπιςτώνουμε την ύπαρξη μιασ ζώνησ ειρόνησ που εξαπλώνεται από τισ δυτικϋσ ακτϋσ τησ Ιρλανδύασ ϋωσ την ανατολικό Μεςόγειο και από τον αρκτικό κύκλο ϋωσ το τενό του Γιβραλτϊρ, παραςύροντασ ςτο πϋραςμϊ τησ νϋα μϋλη. Και γύρω από αυτό τη ζώνη τησ ΕΕ (που αριθμεύ πλϋον των 450 εκατομμυρύων πολιτών) υπϊρχει μια ϊλλη ζώνη 400 περύπου εκατομμυρύων ανθρώπων που μοιρϊζονται μαζύ τησ χερςαύα και θαλϊςςια 1 Ο Δρ. Ιωϊννησ Παρύςησ εύναι Τποςτρϊτηγοσ ε.α., Διδϊκτωρ Πολιτικόσ Επιςτόμησ Πανεπιςτημύου Κρότησ. Σο επιςτημονικό και ςυγγραφικό ενδιαφϋρον του εςτιϊζει κυρύωσ ςτα θϋματα τησ ευρωπαώκόσ εξωτερικόσ πολιτικόσ και τησ Κοινόσ Πολιτικόσ Αςφϊλειασ και Ωμυνασ, το ςτρατηγικό περιβϊλλον τησ Μεςογεύου και τησ Ευραςύασ, τουσ διεθνόσ οργανιςμούσ και την αμυντικό τεχνολογύα. Σο θϋμα τησ διδακτορικόσ του διατριβόσ όταν: «Η Ευρωπαώκό Πολιτικό Αςφϊλειασ και Ωμυνασ ςτο μεςογειακό ςτρατηγικό περιβϊλλον».

2 2 ςύνορα. Όλοι αυτού περιβϊλλονται από 900 ακόμα εκατομμύρια ανθρώπουσ ςτενϊ δεμϋνουσ με μια Ευρωπαώκό Ϊνωςη η οπούα αποτελεύ τον μεγαλύτερο εμπορικό τουσ εταύρο και τη μεγαλύτερη πηγό πιςτώςεων, ξϋνων επενδύςεων και αναπτυξιακόσ βοόθειασ. Αυτϊ τα ςυνολικϊ 2 διςεκατομμύρια ανθρώπων (το ϋνα τρύτο του παγκόςμιου πληθυςμού) ζουν ςτην «Ευρωςφαύρα» 2, μια ευρωπαώκό ζώνη επιρροόσ που διαμορφώνεται ςταδιακϊ ςύμφωνα με τα ευρωπαώκϊ πρότυπα και υιοθετεύ τον ευρωπαώκό τρόπο ζωόσ 3. τη ςύντομη αυτό ειςόγηςη θα προςπαθόςω να δώςω κϊποιεσ πληροφορύεσ για το ζότημα τησ διεύρυνςησ τησ ΕΕ, τα ςτοιχεύα που το ςυνιςτούν, τα επύ μϋρουσ προβλόματα που παρουςιϊζονται και τισ προοπτικϋσ για το μϋλλον. Θα αναφερθώ κυρύωσ ςτουσ όρουσ τησ «ευρωπαώκόσ ενοπούηςησ», τησ «ικανότητασ ολοκλόρωςησ» και τησ «ικανότητασ απορρόφηςησ», καθώσ επύςησ και ςτο μϋλλον τησ Ευρώπησ. Το ιςτορικό των διευρύνςεων το δεύτερο όμιςυ του 20 ου αιώνα, ύςτερα από την εμπειρύα δύο καταςτροφικών παγκοςμύων πολϋμων, ξεκύνηςε μύα προςπϊθεια ςυνεργαςύασ των ευρωπαώκών χωρών ςτουσ οικονομικό και αμυντικό κυρύωσ τομεύσ. Οι υνθόκεσ που υπεγρϊφηςαν ςτη δεκαετύα του Ευρωπαΰκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ΕΚΑΧ (1952), Ευρωπαΰκή Κοινότητα Ατομικήσ Ενέργειασ και τϋλοσ Ευρωπαΰκή Οικονομική Κοινότητα - ΕΟΚ (1957) από ϋξι αρχικϊ χώρεσ (Βϋλγιο, Γαλλύα, Γερμανύα, Ιταλύα, Λουξεμβούργο και Ολλανδύα) αντικατοπτρύζουν τισ προςπϊθειεσ αυτϋσ. Από τότε ϋλαβαν χώρα πϋντε (5) διευρύνςεισ: 1) Σο 1973 προςτϋθηκαν ςτα αρχικϊ ϋξι μϋλη τησ ΕΟΚ, η Δανύα, η Ιρλανδύα και το Ηνωμϋνο Βαςύλειο. 2) Σο 1981 εντϊχθηκε η Ελλϊδα, ωσ 10 ο μϋλοσ. 3) Σο 1986 εντϊχθηκαν η Ιςπανύα και η Πορτογαλύα, ανεβϊζοντασ τα μϋλη ςε 12. Με αυτϊ τα 12 μϋλη πραγματοποιόθηκε ο μεταςχηματιςμόσ τησ ΕΟΚ ςε Ευρωπαώκό Ϊνωςη, με την υπογραφό τησ υνθόκησ του Μϊαςτριχτ. Με τη ςυνθόκη αυτό ορύςθηκε και η ςημαύα τησ ΕΕ, με 12 αςτϋρια. 4) Σο 1995 εντϊχθηκαν (ςτην ΕΕ πλϋον) η Αυςτρύα, η ουηδύα και Υινλανδύα. τη φϊςη αυτό τησ διεύρυνςησ υποψόφιο μϋλοσ όταν και η Νορβηγύα, η οπούα όμωσ, ύςτερα από ϋνα δημοψόφιςμα όπου το ΟΦΙ 2 Mark Leonard, 21 οσ : Ο αιώνασ τησ Ευρώπησ, εκδ. ΚΡΙΣΙΚΗ, Βλϋπε ςχετικό ανϊλυςη ςτη μελϋτη τησ Ευρωπαώκόσ Κεντρικόσ Σρϊπεζασ με τύτλο «Economic Relations with Regions Neighbouring the Euro Area in the Euro Time Zone», των Francesco Mazzafero, Arnaud Mehl, Michel Sturn, Christian Thimann, Adalbert Winkler, Δεκϋμβριοσ 2002.

3 3 επικρϊτηςε με 52%, δεν δϋχθηκε να γύνει μϋλοσ. Με τα 15 πλϋον μϋλη η ΕΕ πορεύθηκε για μια δεκαετύα περύπου. 5) Σο 2004 ϋχουμε την μεγαλύτερη διεύρυνςη τησ ΕΕ, με δϋκα νϋα μϋλη, που ανϋβαςε τον αριθμό των μελών ςε 25: Εςθονύα, Κύπροσ, Λετονύα, Λιθουανύα, Μϊλτα, Ουγγαρύα, Πολωνύα, λοβακύα, λοβενύα, και Σςεχύα. Σο 2007 εντϊχθηκαν η Ρουμανύα και η Βουλγαρύα, και ϋτςι η Ϊνωςη ϋχει πλϋον 27 μϋλη. Ποια εύναι τα επόμενα βόματα διεύρυνςησ τησ ΕΕ; Κϊθε χώρα τησ Ευρώπησ που ςϋβεται τισ αρχϋσ τησ ελευθερύασ, τησ δημοκρατύασ, του κρϊτουσ δικαύου και του ςεβαςμού των ανθρωπύνων δικαιωμϊτων μπορεύ να ζητόςει να γύνει μϋλοσ τησ Ϊνωςησ. Η υνθόκη για την ΕΕ θϋτει τισ προώποθϋςεισ ςτα ϊρθρα 6 και 49. Επύ του παρόντοσ υπϊρχουν τρεισ υποψόφιεσ χώρεσ, Κροατύα, Σουρκύα και FYROM. Οι ενταξιακϋσ διαπραγματεύςεισ με τισ δύο πρώτεσ ϊρχιςαν ςτισ 3 Οκτωβρύου 2005, ενώ για την τρύτη, που ϋγινε υποψόφιο μϋλοσ τον Δεκϋμβριο 2005, δεν ϋχουν αρχύςει ενταξιακϋσ διαπραγματεύςεισ λόγω των γνωςτών αντιρρόςεων τησ Ελλϊδοσ για την ονομαςύα του κρϊτουσ. Ειδικώσ για την Κροατύα, οι διαπραγματεύςεισ βρύςκονται κοντϊ ςτην τελικό φϊςη. Για την Σουρκύα φαύνεται ότι ο δρόμοσ θα εύναι μακρύσ χωρύσ να εύναι βϋβαιο το αποτϋλεςμα, όπωσ θα αναφϋρουμε ςτη ςυνϋχεια. Οι ϊλλεσ χώρεσ των Δυτικών Βαλκανύων Αλβανύα, Βοςνύα & Ερζεγοβύνη, Μαυροβούνιο, ερβύα και Κόςςοβο ϋχουν λϊβει την υπόςχεςη ότι ϋχουν προοπτικό να καταςτούν μϋλη τησ ΕΕ εφόςον και όταν θα εύναι ϋτοιμεσ γι αυτό. Οι χώρεσ αυτϋσ θεωρούνται ωσ πιθανϋσ υποψόφιεσ χώρεσ (potential candidate countries). Με όλεσ τισ χώρεσ των Δυτικών Βαλκανύων η ΕΕ ϋχει καθιερώςει μια διαδικαςύα γνωςτό ωσ Διαδικαςύα ταθερότητασ και υνεργαςύασ (Stabilisation and Association process) η οπούα ςκοπεύει να τισ φϋρει πληςιϋςτερα προσ την ΕΕ. Φϊρη ς αυτό τη διαδικαςύα οι χώρεσ αυτϋσ απολαμβϊνουν όδη ελεύθερη πρόςβαςη ςτην ενιαύα αγορϊ τησ ΕΕ καθώσ επύςησ και χρηματοδοτικό υποςτόριξη για τισ προςπϊθειεσ μετεξϋλιξόσ τουσ. Εντωμεταξύ ςτουσ μόνεσ που πϋραςαν τρεισ χώρεσ υπϋβαλαν αύτηςη για να καταςτούν μϋλη τησ Ϊνωςησ: το Μαυροβούνιο (Δεκϋμβριοσ 2008), η Αλβανύα (Απρύλιοσ 2009) και η Ιςλανδύα (Ιούλιοσ 2009). τισ 14 Οκτωβρύου 2009 η Επιτροπό ενϋκρινε το ετόςιο κεύμενο ςτρατηγικόσ που αναφϋρεται ςτην πολιτικό τησ διεύρυνςησ τησ ΕΕ. Σο κεύμενο αυτό περιλαμβϊνει επύςησ αναφορϋσ για την πρόοδο που επιτεύχθηκε ςτο δωδεκϊμηνο που πϋραςε για κϊθε μύα υποψόφια και πιθανό υποψόφια χώρα. 4 4 COM(2009) 533, Enlargement Strategy and Main Challenges , Brussels,

4 4 Προβλόματα από τη διεύρυνςη Εύναι γνωςτό ότι, από όλεσ τισ πλευρϋσ ακούςτηκαν αρνητικϋσ εκτιμόςεισ για τον χρόνο που ϋγινε η διεύρυνςη του 2004 και η ςυμπληρωματικό τησ το Θεωρόθηκε ότι όταν μια πολύ βεβιαςμϋνη απόφαςη και ότι θα ϋπρεπε πρώτα να εύχε πραγματοποιηθεύ η ςυνταγματοπούηςη των ςυνθηκών και να δοθούν λύςεισ ςε διϊφορα θεςμικϊ ζητόματα. «Όςο περιςςότερο μεγαλώνει το ζώο που λέγεται Ευρώπη, τόςο δυςκολότερα διακρίνεται το μυαλό του». Αυτό το μότο χρηςιμοπούηςε προ ετών το γαλλικό περιοδικό Geopolitique, θϋλοντασ να καταδεύξει τα διαλυτικϊ αποτελϋςματα τησ διεύρυνςησ ςτη ςυνοχό, τη λειτουργύα και το ρόλο τησ ΕΕ, ειδικϊ και πολύ περιςςότερο τησ διεύρυνςησ προσ την Σουρκύα. Η διαρκόσ προςθόκη νϋων κρατών ςτην Ϊνωςη παρϋλυςε όδη ςε μεγϊλο βαθμό την πολιτικό λειτουργύα τησ, παρόξυνε τα θεςμικϊ τησ προβλόματα και κατϋςτηςε ακόμη δυςχερϋςτερη τη ριζικό μεταρρύθμιςό τησ, που ϋθεςε, όδη από το 2005, ςτην ημερόςια διϊταξη η ψόφοσ του γαλλικού και του ολλανδικού λαού εναντύον τησ ευρωπαώκόσ ςυνταγματικόσ ςυνθόκησ. Μια μεταρρύθμιςη που επιβϊλει επύςησ η προφανόσ αδυναμύα τησ ΕΕ να αντιμετωπύςει την οικονομικό κρύςη, ό να παύξει οποιονδόποτε αξιοςημεύωτο διεθνό ρόλο. Πόςο μϊλλον ςυμβαύνουν αυτϊ, ςτο μϋτρο που τα νϋα μϋλη διαφϋρουν όλο και περιςςότερο από τα παλιϊ, από την ϊποψη του οικονομικού επιπϋδου, τησ πολιτικόσ κουλτούρασ τουσ και του τρόπου που αντιλαμβϊνονται την Ευρώπη και τον ρόλο τησ ςτον κόςμο. Ϋδη το 2003, τα περιςςότερα από τα κρϊτη τησ «νϋασ Ευρώπησ» ετϊχθηςαν υπϋρ των ΗΠΑ, ςτηρύζοντασ την ειςβολό ςτο Ιρϊκ, εναντύον τησ αντύθεςησ του ευρωπαώκού πυρόνα (που προόλθε κυρύωσ από Γερμανύα, Γαλλύα, Βϋλγιο, Λουξεμβούργο). Διεύρυνςη και ικανότητα απορρόφηςησ Η ικανότητα απορρόφηςησ νϋων περιςςοτϋρων μελών ςτουσ κόλπουσ τησ ΕΕ αποτελεύ ϋνα από τα πλϋον αντικρουόμενα ζητόματα, το οπούο κυριαρχεύ ςτην προβληματικό τησ εξϋλιξησ τησ ΕΕ. Σο ζότημα αυτό τϋθηκε με ϋντονο τρόπο, ςυνιςτώντασ εςτύα διχογνωμιών και αντικρουόμενων απόψεων, ςτο πλαύςιο του Ευρωπαώκού υμβουλύου (Ε) ςτισ Βρυξϋλεσ ςτισ Ιουνύου Ψςτόςο, η ικανότητα απορρόφηςησ εκ μϋρουσ τησ ΕΕ, αναφορικϊ με τισ μελλοντικϋσ διευρύνςεισ εύχε τεθεύ από το 1993, όταν θεςπύςθηκαν τα γνωςτϊ ωσ κριτόρια τησ Κοπεγχϊγησ, ςτο Ε τησ Ιουνύου Σα κριτόρια αυτϊ αναφϋρονται ςτισ υποχρεώςεισ μιασ ςυνδεδεμϋνησ χώρασ, από τη ςτιγμό που θα θεωρηθεύ ικανό να καταςτεύ υποψόφιο μϋλοσ. Αφορούν ςτα εξόσ ζητόματα:

5 5 1) ταθερότητα θεςμών που εγγυώνται τη δημοκρατύα, το κρϊτοσ δικαύου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ςεβαςμό και την προςταςύα των μειονοτότων. 2) Λειτουργύα οικονομύασ τησ αγορϊσ και ικανότητα αντιμετώπιςησ τησ ανταγωνιςτικόσ πύεςησ και των δυνϊμεων τησ αγορϊσ ςτο πλαύςιο τησ Ϊνωςησ. 3) Ικανότητα ανϊληψησ των υποχρεώςεων του μϋλουσ, μεταξύ των οπούων και την υιοθϋτηςη των ςτόχων τησ πολιτικόσ, οικονομικόσ και νομιςματικόσ ϋνωςησ. Εκτόσ από τα ανωτϋρω κριτόρια, ςτην Κοπεγχϊγη εύχε καταγραφεύ, ςε ξεχωριςτό παρϊγραφο, ότι «η ικανότητα τησ Ϊνωςησ να απορροφόςει νϋα μϋλη χωρύσ να επιβραδυνθεύ η ευρωπαώκό ολοκλόρωςη, αποτελεύ ϋνα ϊλλο ςημαντικό θϋμα που αφορϊ τόςο την Ϊνωςη όςο και τισ υποψόφιεσ χώρεσ». Ψςτόςο, η προώπόθεςη αυτό δεν εξετϊςθηκε ουςιαςτικϊ κατϊ την πορεύα των ενταξιακών διαπραγματεύςεων και τησ προςχώρηςησ των δϋκα νϋων μελών το 2004 και των δύο που ακολούθηςαν τρύα χρόνια μετϊ. Ο όροσ ικανότητα απορρόφηςησ ειςόχθη ςτη ςυζότηςη για το μϋλλον τησ ΕΕ ϋπειτα από την απόρριψη τησ υνταγματικόσ υνθόκησ από την Γαλλύα και την Ολλανδύα το Ουςιαςτικϊ το ζότημα τύθεται κατϊ την τελευταύα τριετύα με ϋντονο τρόπο, εξαιτύασ κυρύωσ τησ προοπτικόσ προςχώρηςησ τησ Σουρκύασ και των αντιδρϊςεων που ςυναντϊ μια τϋτοια προοπτικό από την πλειοψηφύα των πολιτών των κρατών μελών τησ ΕΕ. Σον Νοϋμβριο του 2005, η Ευρωπαώκό Επιτροπό, τόνιζε ςε ϋγγραφο ςτρατηγικόσ για τη διεύρυνςη, τα εξόσ: «Δεν προβλέπεται νέα ταυτόχρονη διεύρυνςη με μεγάλο αριθμό κρατών. Οι ενταξιακέσ διαπραγματεύςεισ με την Τουρκία αποτελούν μακρόπνοη διαδικαςία. Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων περιλαμβάνει χώρεσ που βρίςκονται ςε διαφορετικό ςτάδιο η κάθε μία ςτην πορεία προσ την ΕΕ. Ο ρυθμόσ των μελλοντικών διευρύνςεων θα εξαρτηθεί από τισ επιδόςεισ κάθε χώρασ ςε ότι αφορά την τήρηςη των αυςτηρών προτύπων ώςτε να διαςφαλιςθεί η ομαλή απορρόφηςη των νέων κρατών μελών.» χετικϊ με τον ρυθμό διεύρυνςησ, η Επιτροπό τόνιζε ότι θα πρϋπει να ληφθεύ υπόψη η ικανότητα απορρόφηςησ εκ μϋρουσ τησ ΕΕ. Η Ϊνωςη πρϋπει να εξαςφαλύςει ότι μπορεύ να διατηρόςει την ικανότητα δρϊςησ και λόψησ αποφϊςεων με την δϋουςα ιςορροπύα ςτο πλαύςιο των οργϊνων τησ. Ποιοσ εύναι ο ςκοπόσ τησ διαδικαςύασ τησ διεύρυνςησ; Όπωσ επιςημαύνει η Ευρωπαώκό Επιτροπό, η διαδικαςύα αυτό επιβϊλλεται για την από κοινού με τα προσ ϋνταξη κρϊτη, υλοπούηςη ενόσ ορϊματοσ που βαςύζεται ςε κοινϋσ αρχϋσ, πολιτικϋσ και θεςμούσ.

6 6 Η περύπτωςη τησ Τουρκύασ, άςωσ η πλϋον ςύνθετη και προβληματικό περύπτωςη υποψηφύου κρϊτουσ εύναι αυτό τησ Σουρκύασ. Η Γερμανύα και η Γαλλύα (για να αναφερθούμε ςε δύο από τισ μεγαλύτερεσ ευρωπαώκϋσ χώρεσ) αντιτύθενται ςτην εύςοδο τησ Σουρκύασ, επιςημαύνοντασ τισ δυςκολύεσ ςτο δημοκρατικό τησ ςύςτημα και την ςυνεχιζόμενη αντιπαρϊθεςό τησ με την Κύπρο. Θα πρϋπει να επιςημανθεύ ότι η απόφαςη του 2005 τησ ΕΕ για την ϋναρξη ενταξιακών διαπραγματεύςεων με την Σουρκύα ςτηρύζεται ςτην υπόθεςη ότι η διαδικαςύα αυτό θα επιτρϋψει τον βαθμιαύο εκδημοκρατιςμό τησ και τη ςύμπλευςό τησ με τισ αρχϋσ και τισ αξύεσ που αςπϊζεται η ΕΕ. Ψςτόςο, η ϋννοια του ϊρθρου 49 αναφϋρεται ςτην απαύτηςη ςεβαςμού των αρχών και αξιών τησ Ϊνωςησ από το υποψόφιο κρϊτοσ, όδη κατϊ τον χρόνο ϋναρξησ των ενταξιακών διαπραγματεύςεων και όχι να παρϋχει απλώσ ελπύδεσ ό υποςχϋςεισ ότι θα τισ ςεβαςθεύ ςε μεταγενϋςτερο ςτϊδιο. Η Σουρκύα περιλαμβϊνει ςόμερα πλϋον των 70 εκατομμυρύων ανθρώπων και μϋςα ςτα επόμενα χρόνια ο πληθυςμόσ τησ θα ανϋλθει ςτα 100 εκατομμύρια. ύμφωνα με τισ ςημερινϋσ προβλϋψεισ ςτα τϋλη του 21ου αιώνα θα υπϊρχουν τόςοι Σούρκοι όςοι Γερμανού και Γϊλλοι μαζύ. Ο πρώην καγκελϊριοσ τησ τότε Δυτικόσ Γερμανύασ Φϋλμουτ μιτ, αναφερόμενοσ ςτο πρόβλημα, ςημειώνει: Όποιοσ θϋλει να εντϊξει την Σουρκύα ςτην ΕΕ πρϋπει να ϋχει ςτο μυαλό του αυτούσ τουσ αριθμούσ. («Η αυτοδυναμύα τησ Ευρώπησ», εκδ. Παπαζόςη, 2003, ςελ. 221). Ο ύδιοσ ςυνεχύζει λϋγοντασ ότι θα πρϋπει να αναρωτηθούμε πώσ θα εύναι μια κοινό εξωτερικό πολιτικό αν ϋχει ςυμπεριληφθεύ η Σουρκύα. Αφού περιγρϊφει τα ποικύλα και πολύπλοκα περιφερειακϊ προβλόματα τησ Σουρκύασ, ςημειώνει: «τα μϊτια των ςημερινών Αμερικανών πολιτικών η Σουρκύα παραμϋνει ϋνασ ςημαντικόσ πυλώνασ τησ ςτρατηγικόσ τουσ που αφορϊ την κυριαρχύα ςτη Μϋςη Ανατολό, απϋναντι ςτη Ρωςύα και απϋναντι ςτην ΕΕ, γεγονόσ για το οπούο η Ουϊςιγκτον επιδιώκει πιεςτικϊ την ϋνταξη τησ Σουρκύασ ςτην ΕΕ». Ο Φ. μιτ, ςχολιϊζοντασ την απόφαςη του Ευρωπαώκού υμβουλύου να ανακηρύξει την Σουρκύα υποψόφια προσ ϋνταξη χώρα, την αποδύδει κατϊ ϋνα μϋροσ ςτην διπλωματικό πύεςη των Αμερικανών, υποςτηρύζοντασ μϊλιςτα ότι η απόφαςη των Ευρωπαύων δεν όταν χωρύσ υςτεροβουλύα, και ςημειώνει: «Εύναι προφανϋσ ότι επαφύεται ςτο γεγονόσ ότι ςτο ϊμεςο μϋλλον η Σουρκύα δεν θα εύναι ςε θϋςη να εκπληρώςει τισ προώποθϋςεισ που ιςχύουν εξύςου για όλα τα προσ ϋνταξη κρϊτη και, κυρύωσ, να εφαρμόςει την προςταςύα των μειονοτότων για το μεγϊλο κουρδικό τμόμα του πληθυςμού. Θα όταν καλύτερα να γύνεται το παιχνύδι με ανοικτϊ χαρτιϊ. Αυτό που χρειϊζεται η Σουρκύα εύναι μια ευρύτερη ςυμφωνύα για ςύνδεςη, ςυνεργαςύα και αμοιβαύα τελωνιακό ελευθερύα, και η ΕΕ θα πρϋπει να εύναι διατεθειμϋνη να προχωρόςει ςε μια τϋτοια ςυμφωνύα.»

7 7 Ασ ςημειωθεύ ότι αυτό την «ειδικό ςχϋςη» με την Σουρκύα, αντύ τησ πλόρουσ ϋνταξησ, υποςτηρύζουν και ςόμερα αρκετού Ευρωπαύοι ηγϋτεσ με πρώτο τον Γϊλλο Πρόεδρο Ν. αρκοζύ. Τα όρια τησ Ευρώπησ και η ικανότητα απορρόφηςησ Επιχειρώντασ ϋναν γεωγραφικό προςδιοριςμό τησ Ευρώπησ διαπιςτώνουμε ότι τα όριϊ τησ εύναι αςαφό, ιδιαύτερα ςτην ανατολό, εμφανιζόμενη ωσ μια προϋκταςη τησ αςιατικόσ ενδοχώρασ, μικρό ςε μϋγεθοσ και γεωλογικϊ πολύμορφη. Ποια εύναι αλόθεια τα ανατολικϊ όρια τησ Ευρώπησ, η γραμμό δηλαδό που τελειώνει η Ευρώπη και αρχύζει η Αςύα; Σον 18 ο αιώνα οι γεωγρϊφοι μετατόπιςαν τα ανατολικϊ όρια ϋωσ τα Ουρϊλια όρη, κυρύωσ ωσ ανταμοιβό για το πολιτικό και πολιτιςτικό ϊνοιγμα που επεχεύρηςε ο Μϋγασ Πϋτροσ. Αλλϊ και τα ςύνορα αυτϊ απεδεύχθηςαν αρκετϊ αυθαύρετα, όπωσ φϊνηκε από τα όςα ακολούθηςαν. Με την ϋναρξη του Χυχρού Πολϋμου, όταν ςαφόσ η τϊςη τησ ταύτιςησ των ανατολικών ςυνόρων τησ Ευρώπησ με τα ανατολικϊ όρια των οικονομικών ενώςεων και ςτρατιωτικών ςυμμαχιών τησ Δύςησ. Αυτό ςυνϋβαινε μϋχρι την κατϊρρευςη των ςοςιαλιςτικών καθεςτώτων, οπότε ϊρχιςε η μετατόπιςη των ανατολικών ςυνόρων ώςτε να ςυμπεριληφθούν ςταδιακϊ χώρεσ όπωσ η Πολωνύα, η Ουγγαρύα η Σςεχύα και η λοβακύα. Εκεύνο που παρατηρούμε εύναι ότι η ϋννοια που προςδιδόταν ςτα ανατολικϊ όρια τησ Ευρώπησ καθοριζόταν περιςςότερο από πολιτικούσ παρϊγοντεσ παρϊ από γεωγραφικούσ, αποτελώντασ ϋνα πρόςθετο ςημεύο πολιτικόσ αντιπαρϊθεςησ. Η πολιτικό βούληςη και ςκοπιμότητα κατϊ ςυνϋπεια, φαύνεται να προςδιορύζει κϊθε φορϊ την απϊντηςη ςτο ερώτημα μϋχρι που φθϊνουν τα ευρωπαώκϊ ςύνορα, αλλϊ και την ερμηνεύα που ενδεχομϋνωσ δοθεύ ςτην ϋννοια τησ ικανότητασ απορρόφηςησ. Η Ευρωπαώκό Επιτροπό ϋχει τονύςει ότι από την ικανότητα απορρόφηςησ τησ ΕΕ θα εξαρτηθεύ εϊν θα εύναι ςε θϋςη να υποδεχθεύ νϋα μϋλη χωρύσ να παύςει να λειτουργεύ αποτελεςματικϊ. Η ικανότητα απορρόφηςησ αποτελεύ ϋννοια λειτουργικό και όχι γεωγραφικό. Επύςησ αναφερόμενη ςτο ϊρθρο 49 ϋχει επιςημϊνει ότι αυτό δεν ςημαύνει ότι οφεύλουν να υποβϊλουν αύτηςη όλεσ οι ευρωπαώκϋσ χώρεσ, ό ότι η ΕΕ εύναι υποχρεωμϋνη να κϊνει δεκτϋσ όλεσ τισ αιτόςεισ. ύμφωνα λοιπόν με την Επιτροπό, η ΕΕ αποτελεύ πολιτικό όραμα, τα δε όριϊ τησ εύναι πολιτικϊ και δεν ταυτύζονται με την Ευρώπη ωσ φυςικό και γεωγραφικό ϋννοια. Κατϊ ςυνϋπεια, η πολιτικό βούληςη και ςκοπιμότητα φαύνεται να προςδιορύζουν κϊθε φορϊ την απϊντηςη ςτο ερώτημα μϋχρι που τελειώνουν τα ευρωπαώκϊ ςύνορα.

8 8 Ικανότητα ολοκλόρωςησ Η ςτρατηγικό τησ διεύρυνςησ πρϋπει επύςησ να λαμβϊνει υπόψη τησ την δυνατότητα υλοπούηςησ τησ πορεύασ τησ ευρωπαΰκήσ ολοκλήρωςησ, υπό την ϋννοια τησ ενοποιητικόσ διαδικαςύασ και τησ επύτευξησ ακόμα ςτενότερησ ϋνωςησ μεταξύ των λαών τησ Ευρώπησ. Η ικανότητα τησ Ϊνωςησ να διατηρόςει τον ρυθμό τησ ευρωπαώκόσ ολοκλόρωςησ με παρϊλληλεσ διευρύνςεισ, βαςύζεται κυρύωσ ςε τρεισ ςυνιςτώςεσ: τουσ θεςμούσ, τισ κοινϋσ πολιτικϋσ και τον προώπολογιςμό. Από την πλευρϊ του το Ευρωπαώκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) τόνιςε ότι εύναι απαραύτητο η ΕΕ να ενεργεύ με βϊςη την αναπότρεπτη προςόλωςό τησ ςτη δημοκρατύα και τη γνώςη ότι η δημοκρατύα λειτουργεύ μόνο όταν ο δόμοσ δηλαδό οι πολύτεσ τησ Ϊνωςησ αναγνωρύζει και ςτηρύζει τη διεύρυνςό τησ και ότι δεν θα πρϋπει η διεύρυνςη να υπονομεύει την πολιτικό φύςη του ςχεδύου ολοκλόρωςησ. Σο ΕΚ υιοθϋτηςε την ϊποψη ότι η ικανότητα ολοκλήρωςησ δεν αποτελεύ νϋο κριτόριο για τισ υποψόφιεσ χώρεσ αλλϊ προώπόθεςη για την επιτυχύα τησ διεύρυνςησ και την εμβϊθυνςη τησ διαδικαςύασ ευρωπαώκόσ ολοκλόρωςησ. Ατενύζοντασ το μϋλλον Πριν από ϋνα ακριβώσ μόνα, ςτισ 4 Οκτωβρύου, οι Ιρλανδού πολύτεσ ϋδωςαν θετικό ψόφο για τη υνθόκη τησ Λιςαβόνασ. Ση ςυνθόκη η οπούα αποτελεύ την τρύτη τροποπούηςη τησ υνθόκησ για την ΕΕ, δηλαδό τησ υνθόκησ του Μϊαςτριχτ, που τϋθηκε για πρώτη φορϊ ςε ιςχύ πριν από 16 ακριβώσ χρόνια, την 1 η Νοεμβρύου Η νϋα ςυνθόκη αναμϋνεται να τεθεύ ςε ιςχύ εντόσ του 2010 ό το 2011 και πιςτεύεται ότι θα δώςει νϋα ώθηςη ςτη λειτουργύα των ευρωπαώκών θεςμών και την πορεύα τησ ευρωπαώκόσ ολοκλόρωςησ. Παρϊλληλα θα επιφϋρει ςημαντικϋσ αλλαγϋσ ςτη θεςμικό δομό τησ εξωτερικόσ πολιτικόσ και τησ πολιτικόσ αςφϊλειασ και ϊμυνασ τησ ΕΕ. Πολλού πιςτεύουν ότι ο 21 οσ αιώνασ θα εύναι ο αιώνασ τησ Ευρώπησ, όχι διότι πρόκειται να κυριαρχόςει η Ευρώπη με τα παραδοςιακϊ ςτρατιωτικϊ μϋςα, ακολουθώντασ μια ιμπεριαλιςτικό παρϊδοςη αιώνων, αλλϊ διότι ϋχει να προςφϋρει ϋνα μοντϋλο διακυβϋρνηςησ που αποδεικνύεται ςτην πρϊξη ανώτερο και αποτελεςματικότερο από οιοδόποτε ϊλλο. Μολονότι εντόσ τησ ΕΕ το ευρωπαώκό πολιτικό εγχεύρημα αμφιςβητεύται, όςοι βρύςκονται εκτόσ τησ Ϊνωςησ εύναι περιςςότερο πεπειςμϋνοι από ποτϋ για την αναγκαιότητϊ τησ. Η ευρωπαώκό ιςχύσ βϋβαια δεν ϋχει αποκτόςει ακόμα τον παγκόςμιο χαρακτόρα τησ αμερικανικόσ. υχνϊ η ευρωπαώκό ιςχύσ ςυγχϋεται με την αδυναμύα. Ψςτόςο, τα δεδομϋνα του παγκόςμιου περιβϊλλοντοσ μασ υποχρεώνουν να επανεξετϊςουμε τουσ οριςμούσ μασ για την ιςχύ και την αδυναμύα. Βλϋπουμε ότι ϋχει προκύψει ϋνασ νϋοσ τύποσ ιςχύοσ που δεν μπορεύ

9 9 να μετρηθεύ με όρουσ ςτρατιωτικών προώπολογιςμών ό προωθημϋνησ βαλλιςτικόσ τεχνολογύασ. Επενεργεύ μακροχρόνια και δεν αφορϊ ςτην εξαςφϊλιςη βραχυχρόνιων κυριαρχικών πλεονεκτημϊτων. Η ιςχύσ τησ Ευρώπησ εύναι «δύναμη μεταμόρφωςησ». Και όποτε δεν ατενύζουμε τον κόςμο με αμερικϊνικα μϊτια, βλϋπουμε πωσ κϊθε ςτοιχεύο τησ ευρωπαώκόσ «αδυναμύασ» δεν εύναι ςτην πραγματικότητα παρϊ μύα όψη τησ εκπληκτικόσ αυτόσ «δύναμησ μεταμόρφωςησ». Η Ευρώπη δεν αλλϊζει τισ χώρεσ απειλώντασ τεσ με ςτρατιωτικό επϋμβαςη. Η μεγαλύτερη απειλό που τουσ αςκεύ εύναι να τισ αγνοόςει. Ϊνασ αμερικανόσ καθηγητόσ, ο David Calleo, γρϊφει: «Εκεύ που η χαδιϊρα Ευρώπη βλϋπει ϋναν κόςμο με δυνητικούσ φύλουσ, η πολεμοχαρόσ Αμερικό ζει ς ϋναν κόςμο όπου κϊθε ανεξϊρτητη δύναμη αποτελεύ εν δυνϊμει εχθρό». 5 Όταν κατϋρρευςε ο κομμουνιςμόσ ςτην Κεντρικό και Ανατολικό Ευρώπη, πολλού ειδικού τησ διεθνούσ πολιτικόσ προϋβλεψαν ότι η Ευρώπη θα γινόταν πϊλι θερμοκοιτύδα παγκοςμύων πολϋμων. Ωρθρα ςε πανεπιςτημιακϊ περιοδικϊ προφότευαν ότι η επανενωμϋνη ιςχυρό Γερμανύα θα υπερβεύ τα ςύνορϊ τησ και θα επιτεθεύ ςτην Πολωνύα, ςτην Σςεχοςλοβακύα και ςτην Αυςτρύα. Ότι εθνικϋσ ςυγκρούςεισ θα ξεςπϊςουν μεταξύ Ουγγαρύασ και Ρουμανύασ. Ότι θα υπϊρξει νϋοσ αγώνασ δρόμου εξοπλιςμών μεταξύ Ρωςύασ και Γερμανύασ. Αντιθϋτωσ, αυτό που ςυνϋβη πραγματικϊ όταν το λιγότερο αναμενόμενο: η Κεντρικό και η Ανατολικό Ευρώπη μεταμορφώθηκαν ςε ειρηνικϋσ φιλελεύθερεσ δημοκρατύεσ που κλόθηκαν να προςχωρόςουν ςτην ΕΕ πριν περϊςουν καν 15 χρόνια από την πτώςη του Σεύχουσ του Βερολύνου. Πώσ η Ευρώπη κατϊφερε αυτό το θαύμα ςτισ διεθνεύσ ςχϋςεισ; Σο ευρωπαώκό ςτρατιωτικό δόγμα εύναι πολύ διαφορετικό από το αμερικανικό. Οι ςτρατιωτικϋσ τησ δυνϊμεισ δεν ϋχουν ςκοπό την επϋμβαςη για κατϊληψη εδαφών αλλϊ για τη διαχεύριςη κρύςεων. Δεν αναπτύςςονται για να ελϋγξουν τρύτεσ χώρεσ αλλϊ για να εξαλεύψουν τισ ςυνθόκεσ που οδηγούν ςε πόλεμο. Επεμβαύνουν πϊντοτε κατόπιν ανϊλογησ απόφαςησ του υμβουλύου Αςφαλεύασ και απόφαςησ του υμβουλύου τησ ΕΕ, καθώσ και ςύμφωνησ γνώμησ τησ τρύτησ χώρασ. Η ςτρατιωτικό ιςχύσ μπορεύ να εύναι αναγκαύα για την υποςτόριξη των ευρωπαώκών αξιών, δεν θα γύνει όμωσ ποτϋ το επύκεντρο τησ ευρωπαώκόσ εξωτερικόσ πολιτικόσ. ε ότι αφορϊ ςτα θϋματα ςτρατηγικόσ αςφϊλειασ, με δεδομϋνο ότι μια αντιπαρϊθεςη τησ φύςησ του Χυχρού Πολϋμου δεν φαύνεται πιθανό να ξαναώπϊρξει, το μελλοντικό γεωςτρατηγικό περιβϊλλον και το περιβϊλλον αςφϊλειασ ςτην ευρύτερη περιοχό που περιβϊλλει την Ευρώπη, θα διαμορφώνεται από διαφόρουσ παρϊγοντεσ, ςτουσ οπούουσ περιλαμβϊνονται: Ο μελλοντικόσ ρόλοσ τησ Κύνασ και οι ςχϋςεισ τησ με τη Δύςη, 5 D. Calleo, Power and Deficit Spending, The National Interest, Summer 2003.

10 10 Η εξϋλιξη και η μορφό του ανταγωνιςμού για τισ αναδυόμενεσ αγορϋσ και κυρύωσ εκεύνεσ των ενεργειακών πρώτων υλών, Η εξϋλιξη του πολϋμου κατϊ τησ τρομοκρατύασ και των ςχϋςεων τησ Δύςησ με τον Μουςουλμανικό κόςμο, Η επιτυχύα ό η αποτυχύα τησ ειρηνευτικόσ διαδικαςύασ ςτην Παλαιςτύνη, Η εξωτερικό πολιτικό των ΗΠΑ ςτη Μϋςη Ανατολό και η ενδεχόμενη αύξηςη τησ παρουςύασ τησ Ρωςύασ ςτη μεςογειακό περιοχό, Ο ρόλοσ του ΟΗΕ και η επιτυχύα του ςτην επύλυςη των κρύςεων ςτο μϋλλον, Σϋλοσ, η πορεύα των πρωτοβουλιών τησ ΕΕ ςτη μεςογειακό περιοχό και η επύτευξη τησ προςϋγγιςησ τησ νότιασ ακτόσ. Η αναμενόμενη εξϋλιξη του διεθνούσ περιβϊλλοντοσ και η διαμόρφωςη των πόλων ιςχύοσ ςτην επόμενη δεκαετύα υποχρεώνουν την Ευρώπη να προχωρόςει με αποφαςιςτικϊ και ταχύτερα, από ότι μϋχρι τώρα, βόματα ιςχυροπούηςησ τησ θϋςησ τησ ωσ παγκόςμιασ δύναμησ. Αναμφιβόλωσ διαθϋτει την οικονομικό, τεχνολογικό και βιομηχανικό βϊςη για να το επιτύχει. Παρϊλληλα, αποτελεύ τον κατεξοχόν χώρο δημοκρατύασ και εφαρμογόσ του κρϊτουσ δικαύου. Εκεύνο που λεύπει εύναι η περεταύρω εξϋλιξη τησ ενοποιητικόσ διαδικαςύασ, ιδιαύτερα ςτον τομϋα τησ εξωτερικόσ πολιτικόσ, τησ ϊμυνασ και τησ αςφϊλειασ, καθώσ και ο ςυντονιςμόσ και η ςυνοχό των ενεργειών τόςο των κρατών μελών όςο και των διαφόρων θεςμικών οργϊνων. Τπό την ϋννοια αυτό, όπωσ όδη επιςημϊνθηκε, η Ευρώπη αποτελεύ μια παγκόςμια δύναμη «εν αναμονό».

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ

Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Πωσ αλλάζει τη Μεςόγειο το ενεργειακό παζλ Τουσ τελευταύουσ μόνεσ κυοφορούνται εξελύξεισ προσ την κατεύθυνςη επύλυςησ διαφόρων ζητημϊτων που ταλανύζουν την ανατολικό Μεςόγειο και τη Μϋςη Ανατολό. Η παρατεταμϋνη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Για την ενςωμϊτωςη τησ Οδηγύασ 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαώκού Κοινοβουλύου και Συμβουλύου τησ 22ασ Οκτωβρύου 2013 ςχετικϊ με το δικαύωμα πρόςβαςησ ςε δικηγόρο ςτο πλαύςιο ποινικόσ διαδικαςύασ και

Διαβάστε περισσότερα

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων

Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων Ενημερωτικό ημείωμα Θεςμική Αναμόρφωςη τησ Προ-πτωχευτικήσ Διαδικαςίασ Εξυγίανςησ Επιχειρήςεων -Σι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιςη για την προ-πτωχευτική διαδικαςία εξυγίανςησ επιχειρήςεων; Με την προτεινόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ

Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ Ο ΟΓΙΚΟΣ ΦΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΦΑΡΩΓΗ ΓΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΔΛΛΑΓΑ 1 Ο Σακχαρώδησ Διαβότησ (ΣΔ) εύναι μια μεταβολικό διαταραχό και αποτελεύ ϋνα από τα ςυχνότερα χρόνια νοςόματα και μια από τισ ςημαντικότερεσ αιτύεσ πρόωρησ

Διαβάστε περισσότερα

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών

Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών Το παζάρι των λοιμώξεων ςτον 'κατεχόμενο' κόςμο των χρηςτών "Η κρυμϋνη και ξεχαςμϋνη μϊςτιγα". Αυτόσ όταν ο τύτλοσ του εξαιρετικού ντοκυμαντϋρ που φτιϊχτηκε από το ουηδικό ωματεύο χρηςτών για να φϋρει

Διαβάστε περισσότερα

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz

EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz EETT Δημόςια Διαβούλευςη ςχετικά με την εκχώρηςη δικαιώματων χρήςησ ραδιοςυχνοτήτων ςτη Ζώνη 27,5 29,5 GHz 1. Περί των Τύπων των Υπηρεςιών και των Δικτύων Η οικονομικώσ αποτελεςματικό χρόςη του φϊςματοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη

ΤΠΟΜΝΗΜΑ. Επεξήγηςη Συντμήςεων: Α.Φ.= Αυτιςτικό Φάςμα - Π.Σ.= Παράλληλη Στήριξη www.asperger.gr Κωνσταντινοσπόλεως 29 155.62 Χολαργός Τηλ. 210.6535666 info@asperger.gr Α.Π. 7331/7-7-2010 Χολαργόσ, 28 Ιουνύου 2010 ΤΠΟΜΝΗΜΑ Θέμα: «Κατάργηςη τησ παράνομησ και αντιςυνταγματικήσ εγκυκλίου

Διαβάστε περισσότερα

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων

Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων. Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010. Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Απολυτόριεσ Εξετϊςεισ Ημερόςιων Γενικών Λυκεύων Εξεταζόμενο Μϊθημα: Νεοελληνική Γλώςςα, Ημ/νύα: 14 Μαύου 2010 Ενδεικτικέσ Απαντήςεισ Θεμάτων Α1 Σε μια ανϊλυςη ςχετικϊ με την αυτομόρφωςη, η ςυγγραφϋασ πραγματεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγόσ πουδών 2014-2015

Οδηγόσ πουδών 2014-2015 Οδηγόσ πουδών 2014-2015 ΕΞ ΑΠΟΣΑΕΨ ΕΠΙΜΟΡΥΨΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Νεοελληνικό Λογοτεχνύα & Χηφιακϋσ Σεχνολογύεσ» ΚΕΝΣΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΤ ΜΑΘΗΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΙΛΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΙΨΑΝΝΙΝΨΝ Ειςαγωγικϊ τοιχεύα

Διαβάστε περισσότερα

υλλογικέσ διαπραγματεύςεισ και προςδιοριςτικοί παράγοντεσ τησ ανταγωνιςτικότητασ

υλλογικέσ διαπραγματεύςεισ και προςδιοριςτικοί παράγοντεσ τησ ανταγωνιςτικότητασ ΕΠΣΕΜΒΡΙΟ 2011 ΑΝΑΛΤΕΙ / 7 υλλογικέσ διαπραγματεύςεισ και προςδιοριςτικοί παράγοντεσ τησ ανταγωνιςτικότητασ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΡΓΕΙΣΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΚΡΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ ΜΕΣΑΧΗΜΑΣΙΜΟΤ Ειςήγηςη

Διαβάστε περισσότερα

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων

Επίκαιρη Ανάλυςη. Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων Επίκαιρη Ανάλυςη Quo Vadis, Ουκρανία; Δρ. Κωνςταντίνοσ Φίλησ Διευθυντόσ Ερευνών Ινςτιτούτου Διεθνών χϋςεων 1 Οι τελευταύεσ εξελύξεσ ςτην Ουκρανύα κρύνονται ανηςυχητικϋσ για το μϋλλον τησ. Πιθανόν δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων.

Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων. Θέμα: Το ςύςτημα Μελέτη - Καταςκευή ςτισ Δημόςιεσ ςυμβάςεισ παραγωγήσ περιβαλλοντικών έργων. Στισ ςημερινϋσ οικονομικϋσ και κοινωνικϋσ ςυνθόκεσ τα ϋργα περιβϊλλοντοσ με την ευρύτερη ϋννοια, αποκτούν προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25

A1. Να γρϊψετε την περύληψη του κειμϋνου που ςασ δόθηκε (100-120 λϋξεισ). Μονάδεσ 25 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕ ΕΞΕΣΑΕΙ Γ ΣΑΞΗ ΗΜΕΡΗΙΟΤ ΚΑΙ Δ ΣΑΞΗ ΕΠΕΡΙΝΟΤ ΓΕΝΙΚΟΤ ΛΤΚΕΙΟΤ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΤΣΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΤ 2015 ΕΞΕΣΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Εμείσ και οι αρχαίοι χώροι

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α.

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου. Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου Δρ Ζωή Καραμπατζάκη, Σχολική Σύμβουλος 21 ης Περιφέρειας Π.Α. Γιατύ νϋο Πρόγραμμα; Επειδό η λογικό πορεύα των προγραμμϊτων ςπουδών εύναι η επικαιροπούηςη και η βελτύωςη,

Διαβάστε περισσότερα

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde

Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Ένασ άνθρωποσ που δεν ςτοχάζεται για τον εαυτό του δεν ςτοχάζεται καθόλου». Oscar Wilde Σπανάκη Βιργινία Αναπληρώτρια Προϊςταμένη ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ν. Ηρακλείου Τι είναι το θμερολόγιο αναςτοχαςμοφ; Ο όροσ ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012

Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012 ΕΠΣΕΜΒΡΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 17 Δελτίο κρίςησ: Αύγουςτοσ- επτέμβριοσ 2012 ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΤΥΑΚΗ, ΦΡΗΣΟ ΚΟΤΣΟΠΕΣΡΟ, ΣΑΟ ΠΑΣΩΚΟ ΚΑΙ ΛΕΤΣΕΡΗ ΣΕΡΚΕΖΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΗ 1. Ειςαγωγή Ο Αύγουςτοσ και ο Σεπτϋμβριοσ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ

ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ ΤΜΒΑΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΛΙΚΟΤ ΣΟ ΔΙΚΣΤΟ ΠΡΑΚΣΟΡΩΝ ΣΗ ΟΠΑΠ το Περιςτϋρι ςόμερα, την... μεταξύ των κϊτωθι ςυμβαλλομϋνων... ςυμφωνόθηκαν, ςυνομολογόθηκαν και ϋγιναν αμοιβαύα αποδεκτϊ τα εξόσ: ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Διεύθυνςη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ

ΑΝΑΛΤΕΙ / 12. Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΠΡΙΛΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 12 Οικονομικό κρύςη και μϋθοδοι αναζότηςησ εργαςύασ ΑΓΓΕΛΟ ΕΤΣΡΑΣΟΓΛΟΤ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΑΧΟΛΗΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΙΑΚΩΝ ΧΕΕΩΝ Περιεχόμενα 1. Ειςαγωγό... 2 2. Η θεωρητικό τεκμηρύωςη των μεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και ςτρατηγική των ελαιοκομικών ςυνεταιριςμών τησ Περιφέρειασ Κρήτησ. 1

Δομή και ςτρατηγική των ελαιοκομικών ςυνεταιριςμών τησ Περιφέρειασ Κρήτησ. 1 Δομή και ςτρατηγική των ελαιοκομικών ςυνεταιριςμών τησ Περιφέρειασ Κρήτησ. 1 Σχετικά με την Μελέτη H Ευρωπαώκό Επιτροπό, ςε μια προςπϊθεια να ενιςχύςει την ανταγωνιςτικότητα των επιχειρόςεων που ςυμμετϋχουν

Διαβάστε περισσότερα

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α

Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Τρύτη Διϊλεξη Μοντϋλα Διαδικαςύασ Λογιςμικού Μϋροσ Α Κύκλοσ Ζωόσ Λογιςμικού Μοντϋλο Διαδικαςύασ Λογιςμικού Διαδικαςύα Λογιςμικού Κριτόρια Αξιολόγηςησ Μοντϋλων Απλότητα και Σταθερότητα Απαιτόςεων Κύνδυνοι

Διαβάστε περισσότερα

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ

Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ. Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Αναλύοντασ την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ Κατερύνα Κουτςογιϊννη ύλλογοσ Ρευματοπαθών Κρότησ Οι ανϊγκεσ Προκειμϋνου να αναλύςουμε την ολοκληρωμϋνη φροντύδα του ρευματοπαθούσ θα πρϋπει πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011

Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Ενημερωτικό Σημεύωμα για το Ειδικό Καθεςτώσ τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων του Επενδυτικού Νόμου 3908/2011, για το ϋτοσ 2011 Με το ειδικό καθεςτώσ ενιςχύςεων τησ Επιχειρηματικότητασ των Νϋων ενιςχύονται

Διαβάστε περισσότερα

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ

Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ Υπεριώδεισ ακτίνεσ: ωφέλεια και βλάβη από αυτέσ από την μαθήτρια Κοττέ Αγγελική Εργαςία ςτη Φυςική Γενικήσ Παιδείασ Γ Λυκείου Υπεύθυνοσ Καθηγητήσ: Αλέξανδροσ Κατέρησ Η ηλιακό υπεριώδησ ακτινοβολύα (UV)

Διαβάστε περισσότερα

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ:

**************** Η ΤΓΧΡΟΝΗ ΜΟΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗ ΔΕΤΣΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ: Σελίδα1 ΚΑΝΕΛΛΑΣΟΤ ΒΙΒΗ Γ., 2009, «Η ςύγχρονη μουςικό παιδεύα ςτη δευτεροβϊθμια εκπαύδευςη, η περύπτωςη των μουςικών ςχολεύων», Πρακτικά 2 ου επιςτημονικού ςυνεδρίου «Μουςική Παιδεία & Μουςικά Σχολεία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα»

ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΙΑ «Νηπίων αναγνώσματα και βιβλιοκαμώματα» Τπεύθυνη εκπαιδευτικόσ : ΕΤΘΤΜΙΑ ΣΑΤΡΟΘΕΟΔΩΡΟΤ υνεργαζόμενη εκπαιδευτικόσ: ΜΑΡΙΑ ΚΛΕΙΔΕΡΗ 28 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ τμόμα ολοόμερο ςχολ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021

Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Η ΕΛΕΤΙΝΑ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΗ ΠΡΩΣΕΤΟΤΑ ΣΗ ΕΤΡΩΠΗ 2021 Πριν από τρεισ δεκαετύεσ, με εφαλτόριο την πρωτοβουλύα τησ ηθοποιού Μελύνασ Μερκούρη, που εκεύνη την εποχό όταν η Ελληνύδα Τπουργόσ Πολιτιςμού, η Ευρωπαώκό

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ

Πίνακασ τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών. Πλόρεσ ελληνικό περιβϊλλον (interface) για Διαχειριςτϋσ, Εκπαιδευτϋσ, Εκπαιδευόμενουσ Τλοποίηςη προγραμμάτων με την μέθοδο τησ τηλεκατάρτιςησ 1 Τλοπούηςη προγραμμϊτων με την μϋθοδο τησ τηλεκατϊρτιςησ δύναται να λϊβει χώρα μετϊ από πλόρωσ αιτιολογημϋνο αύτημα του Κλαδικού Υορϋα (Αναδόχου),

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο

Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο Τεχνικόσ Μαγειρικόσ Τϋχνησ Αρχιμϊγειρασ (Chef) Β Εξϊμηνο 1 Οριςμοί Ζννοια τησ Λογιςτικήσ Εύναι μϋςο παροχόσ οικονομικών πληροφοριών προσ διϊφορεσ ομϊδεσ ενδιαφερομϋνων για την πορεύα μιασ επιχεύρηςησ που

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005

ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005 ΚΕΥΑΛΑΙΟ Z ΜΕΣΡΑ ΓΙΑ ΣΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΤΗ ΣΟΤ ΚΑΠΝΙΜΑΣΟ ΣΟΤ ΔΗΜΟΙΟΤ ΦΩΡΟΤ ΣΡΟΠΟΠΟΙΗΗ ΣΩΝ ΝΟΜΩΝ 3730/2008 ΚΑΙ 3370/2005 Κωδικοπούηςη Άρθρο 17 Νόμου 3868/2010 (ΥΕΚ 129Α /3.8.2010): Όπωσ ιςχύει: Άρθρο 1 Προςταςύα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015

ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑ ΙΑ  Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 ΠΡΩΣΟΚΟΛΛΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ Μυτιλήνη, Ιούλιοσ 2015 Πρωτόκολλο υνεργαςίασ τησ Εφορείασ Αρχαιοτήτων Λέςβου με τουσ καθηγητέσ Ιςτορίασ τησ αρχαίασ αρχιτεκτονικήσ Δρ Giorgio Rocco και Δρ Monica Livadiotti τησ Πολυτεχνικήσ

Διαβάστε περισσότερα

NetMasterII ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ κϊθε εύδουσ ςύςτημα ειδοπούηςησ βλϊβη

NetMasterII ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ κϊθε εύδουσ ςύςτημα ειδοπούηςησ βλϊβη NetMasterII Το NetMasterII εύναι ϋνα ςύςτημα μόνιμησ εγκατϊςταςησ (μό φορητό) για την επιτόρηςη και καταγραφό ςημϊτων από αιςθητόρια και μετατροπεύσ φυςικών μεγεθών κϊθε εύδουσ, καθώσ και γεγονότων που

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ

ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ ΔΗΜΟ ΥΛΨΡΙΝΑ ΦΕΔΙΟ ΣΡΑΣΗΓΙΚΟΤ ΦΕΔΙΑΜΟΤ ΣΡΑΣΗΓΙΚΗ ΣΟΤ ΔΗΜΟΤ ΚΑΙ ΑΝΑΠΣΤΞΙΑΚΕ ΠΡΟΣΕΡΑΙΟΣΗΣΕ 1. ΕΙΑΓΨΓΗ ύμφωνα με το υφιςτϊμενο θεςμικό πλαύςιο για την υλοπούηςη του επιχειρηςιακού ςχεδιαςμού απαιτεύται η

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ

Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Εκπαιδευτικϊ προγρϊμματα Ναυτικοϑ Μουςεύου Ελλϊδοσ Πειραιϊσ 2014 «Ζει ο βαςιλιάσ Αλέξανδροσ;» Σχολικέσ ομάδεσ: Νηπιαγωγεύο, Α -Β Δημοτικοϑ Μϋςα απϐ ϋνα παραμϑθι με όρωα ϋνα παιδύ των προώςτορικών χρϐνων

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του

Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του ειε Επίδραςη του κτηριού Ματςάγγου ςτην πόλη του Βόλου καθώσ και ςτην κοινωνία του Η ανϊπτυξη τησ βιομηχανύασ Ματςϊγγου για τον Βόλο, το νομό Μαγνηςύασ και την Ελλϊδα, όταν τόςο ςημαντικό όςο και για την

Διαβάστε περισσότερα

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων

ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων ενθαρρύνοντασ τη ςυνέχιςη των προβλημάτων Η τεχνικό αυτό ςυνύςταται ςτην ενθϊρρυνςη για τη ςυνϋχιςη τησ προβληματικήσ ςυμπεριφοράσ, με τον όρο ότι θα γίνεται: για διαφορετικό λόγο, ςε διαφορετικό χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας

Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας. Γιώργος Πρίμπας Τα Φράγκικα Κάστρα στο Αγιονόρι, τον Άγιο Βασίλειο και το Πεντεσκούφι Κορινθίας Γιώργος Πρίμπας Στα μϋρη τησ νότιασ κυρύωσ Ελλϊδασ (ηπειρωτικόσ και νηςιωτικόσ) και ιδύωσ τησ Πελοποννόςου, που οι Φρϊγκοι

Διαβάστε περισσότερα

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ;

Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ. Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Παθήςεισ του θυροειδή ςε άτομα με ςύνδρομο Down: Πληροφορίεσ για γονείσ και δαςκάλουσ Τι είναι ο θυροειδήσ αδένασ; Dr. jennifer Dennis, Ιατρική Σύμβουλοσ του Συλλόγου για το Σύνδρομο Down (1993) Ο αδϋνασ

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ

19/10/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων. Δομή του μαθήματοσ Προηγοφμενη βδομάδα... Σήμερα Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Χωρικά Μοντζλα Δεδομζνων Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα...

22/11/2009. Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ. Αυτή την βδομάδα... Προηγοφμενη βδομάδα... Δεδομζνα απο Δευτερεφουςεσ πηγζσ Πρωτογενό δεδομϋνα Αρχϋσ και τεχνικϋσ που χρηςιμοποιούνται ςτην ςυλλογό γεωγραφικών δεδομϋνων Πωσ χρηςιμοποιούμε το GPS και την Τηλεπιςκόπηςη ςαν

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού

Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ εξωτερικόσ και εςωτερικόσ επικοινωνύασ Μορφϋσ εςωτερικόσ επικοινωνύασ Τρόποι επικοινωνύασ με τισ διϊφορεσ ομϊδεσ κοινού Εννοιολογικόσ προςδιοριςμόσ τυπικόσ και ϊτυπησ επικοινωνύασ

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη

Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Χαιρετιςμόσ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Οικονομικού Πανεπιςτημίου Αθηνών, Καθηγητή Γεώργιου Ι. Αυλωνίτη Αθήνα, 17 Ιουνίου 2014 Εύναι ιδιαύτερη χαρϊ και τιμό για μϋνα να παρουςιϊςω ςτο πλαύςιο τησ εκδόλωςησ

Διαβάστε περισσότερα

Σα Επτϊνηςα! Κϋρκυρα Έχει ςχόμα μακρόςτενο, πλατύτερο ςτο βόρειο τμόμα τησ, ενώ ςτενεύει προσ το νότο. Σα παρϊλιϊ τησ ϋχουν ςυνολικό μόκοσ 217 χιλιόμετρα και ςχηματύζουν αρκετούσ όρμουσ και ακρωτόρια.

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Σο Παρόν και το Μϋλλον τησ Έρευνασ ςτην Κύπρο: Προοπτικϋσ Απαςχόληςησ Νϋων Ερευνητών

Θϋμα: Σο Παρόν και το Μϋλλον τησ Έρευνασ ςτην Κύπρο: Προοπτικϋσ Απαςχόληςησ Νϋων Ερευνητών Επιςτημονικό Λειτουργόσ Ίδρυμα Προώθηςησ Έρευνασ (ΙΠΕ) Θϋμα: Σο Παρόν και το Μϋλλον τησ Έρευνασ ςτην Κύπρο: Προοπτικϋσ Απαςχόληςησ Νϋων Ερευνητών Ίδρυμα Προώθηςησ Έρευνασ Πανεπιςτόμιο Κύπρου, 16 Νοεμβρύου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ

ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ΣΑΞΙΔΙ ΣΗN ΟΜΟΡΥΗ ΚΤΠΡΟ ϊββατο 14 Φεβρουαρύου 2015 Πολύ νωρύσ το πρωύ ςυγκεντρωθόκαμε ςτο αεροδρόμιο και δεν μπορούςαμε να ςυγκρατόςουμε τον ενθουςιαςμό μασ που πηγαύναμε πρώτη φορϊ ςτο εξωτερικό όλοι

Διαβάστε περισσότερα

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ

1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ 1.ΕΘΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΣΙΣΙΚΕ ΠΑΡΑΔΟΕΙ ΓΙΑ ΣΟΝ ΣΟΚΕΣΟ Ο τοκετόσ εύναι ϋνα ςημαντικό κοινωνικό και ςυναιςθηματικό γεγονόσ όχι μόνο για τη γυναύκα, αλλϊ και για την οικογϋνειϊ τησ και ύςωσ και για ολόκληρη την

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά

Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά Εγχειρίδιο Χρήσης των Εργαλείων Αναγνώρισης Χαρισματικών Μαθητών στα Μαθηματικά ΕΓΦΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΗΗ ΕΡΓΑΛΕΙΨΝ ΑΝΑΓΝΨΡΙΗ ΕΙΑΓΨΓΗ Η ύπαρξη ϋγκυρων και αξιόπιςτων εργαλεύων αναγνώριςησ χαριςματικών μαθητών κρύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Case Studies. χρειάζεται να προςλάβουμε εμείσ άνθρωπο να ςυντηρεί τουσ servers». Επιτεύχθηκε μια επεκτϊςιμη λύςη με γρόγορη προςαρμογό των χρηςτών.

Case Studies. χρειάζεται να προςλάβουμε εμείσ άνθρωπο να ςυντηρεί τουσ servers». Επιτεύχθηκε μια επεκτϊςιμη λύςη με γρόγορη προςαρμογό των χρηςτών. Case Studies Εταιρεία: S&B Industrial Minerals Κλάδοσ: Εξόρυξη και Επεξεργαςύα ορυκτών και μεταλλευμϊτων Περιγραφή: Η S&B Industrial Minerals εύναι ϋνασ διεθνόσ όμιλοσ εταιρειών, που αξιοποιεύ τισ δυνατότητεσ

Διαβάστε περισσότερα

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο».

«Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». «Δυνατότητεσ και προοπτικϋσ του επαγγϋλματοσ που θϋλω να ακολουθόςω μϋςα από το Διαδύκτυο». Επαγγελματικόσ Τομϋασ: Ιατρικό Συμμετϋχοντεσ: Χαώκϊλησ Δημότρησ Κεραμιδϊσ Δημότρησ Κατςικονούρησ Θανϊςησ Λαμπρόπουλοσ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ)

Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) Μαθηματικϊ Γ' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κατεύθυνςησ) : 1. ΤΝΑΡΣΗΕΙ Ορύζουν και να αναγνωρύζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη 2 1.1 Επανϊληψη Εκφρϊζουν μια ςύνθετη ςυνϊρτηςη ωσ ςύνθεςη ϊλλων ςυναρτόςεων Ορύζουν και

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Ειδικά Θέματα Μαθηματικών. Μαθηματικά στην εκπαίδευση: Επίλυση προβλήματος - Ρεαλιστικά Μαθηματικά

Άδειες Χρήσης. Ειδικά Θέματα Μαθηματικών. Μαθηματικά στην εκπαίδευση: Επίλυση προβλήματος - Ρεαλιστικά Μαθηματικά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Άδειες Χρήσης Ειδικά Θέματα Μαθηματικών Μαθηματικά στην εκπαίδευση: Επίλυση προβλήματος - Ρεαλιστικά Μαθηματικά Διδάσκων : Επίκουρος Καθηγητής Κ. Τάτσης

Διαβάστε περισσότερα

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4

Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4. Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 Βαγγϋλησ Οικονόμου Διϊλεξη 4 Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 1 Περιεχόμενα Προτϊςεισ επανϊληψησ Προτϊςεισ Διακλϊδωςησ Δομ. Προγραμ. - Διϊλεξη 4 2 Προτάςεισ επανάληψησ Οι προτϊςεισ επανϊληψησ (iterative ό loop

Διαβάστε περισσότερα

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη

Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη 1 Ο τύτλοσ και μόνο, εύναι αρκετόσ για να δηλώςει την διαφορετικότητα τησ αναπτυςςόμενησ αλυςύδασ ZIO PEPPE Pizza al metro. Όλα ξεκύνηςαν το 1996 ςτη Ρόδο, όταν για πρώτη φορϊ η κα Κωνςταντύνα Θεοδωροπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο κρίςησ: Ιανουάριοσ-Μάρτιοσ 2012

Δελτίο κρίςησ: Ιανουάριοσ-Μάρτιοσ 2012 ΜΑΡΣΙΟ 2012 ΑΝΑΛΤΕΙ / 11 Δελτίο κρίςησ: Ιανουάριοσ-Μάρτιοσ 2012 ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΤΥΑΚΗ, ΦΡΗΣΟ ΚΟΤΣΟΠΕΣΡΟ, ΣΑΟ ΠΑΣΩΚΟ ΚΑΙ ΛΕΤΣΕΡΗ ΣΕΡΚΕΖΗ ΕΡΕΤΝΗΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΗ 1. τον απόηχο του Μνημονίου 1 τόχοσ του

Διαβάστε περισσότερα

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ.

Σύςταςη και λειτουργία Δικτύου Συνεργαςίασ με Κοινότητεσ προςφύγων & μεταναςτών για την παροχό ενημϋρωςησ και ςυμβουλευτικόσ υποςτόριξησ. Καλώσ ήρθατε ςτο 5o newsletter του προγράμματοσ «Ενδυνάμωςη του Διαπολιτιςμικού Διαλόγου και Ενίςχυςη των Κοινοτήτων Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την Προάςπιςη και Άςκηςη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων τουσ» που

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη

Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ. Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ - Συνέπειεσ - Τρόποι αντιμετώπιςησ Χριστίνα Μαυροϊδάκη Κωνσταντίνα Μαρκάκη Αιτίεσ Η αιτύα δημιουργύασ του φαινομϋνου εύναι η εκπομπό χημικών ενώςεων ςτην ατμόςφαιρα όπωσ για παρϊδειγμα οι χλωροφθοράνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο

1. ΕΙΑΓΩΓΗ ~ 1 ~ τυλιανού. 1 Σο ςχϋδιο μαθόματοσ ςυζητόθηκε με το ςύμβουλο του μαθόματοσ τησ Νϋασ Ελληνικόσ Γλώςςασ κ. Μϊριο ΔΙΚΣΤΟ ΤΝΕΡΓΑΙΑ ΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ Οικείοσ επιθεωρητήσ: Δρ Ανδρέασ Κυθραιώτησ Α' ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΙΟΤ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΤΝΑΝΣΗΗ ΔΙΕΤΘΤΝΣΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ

ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ ΙΠΑΝΙΑ ΧΡΙΣΙΝΑ ΠΕΣΡΗ Σο Βασίλειο της Ισπανίας (Ιςπανικϊ: Reino de España) ό Εςπερύα (Hesperia) των αρχαύων Ελλόνων, ό Hispania και Spania των Ρωμαύων, εύναι ϋνα κρϊτοσ τησ νοτιοδυτικόσ Ευρώπησ, που καταλαμβϊνει

Διαβάστε περισσότερα

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην

Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην 1 Σο FACEBOOK ό απλώσ και Fb,όπωσ αλλιώσ χαρακτηρύζεται, γύνεται όλο και πιο διαδεδομϋνο ανϊμεςα ςτουσ νϋουσ και, ευτυχώσ ό δυςτυχώσ, αποτελεύ ςτην ςύγχρονη κοινωνύα μασ ςτοιχεύο τησ καθημερινόσ ζωόσ πολλών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη

Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Αρχϋσ του NCTM. Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ. Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη Διδακτικό Μαθηματικών ΙΙ Μϊθημα 9 ο Αξιολόγηςη 1. Μαθηματικϊ: περιεχόμενο ςχολικών Μαθηματικών διϊρθρωςη «ύλησ» η αξιολόγηςη ςυνόθωσ επικεντρώνεται ςε ανϊκληςη αςύνδετων πληροφοριών και λεπτομερειών. Αντύ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ. Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016

ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ. Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016 Εθνικό Μετςόβιο Πολυτεχνεύο χολό Πολιτικών Μηχανικών Σομϋασ Μεταφορών και υγκοινωνιακόσ Τποδομόσ ΒΑΙΛΙΚΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΤ Επιβλϋπων: Γιώργοσ Γιαννόσ, Καθηγητόσ ΕΜΠ Αθόνα, Ιούλιοσ 2016 Καθοριςμόσ τόχου Βιβλιογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνύδι, η αφόγηςη και η τεχνολογύα εμφανύζουν πολλαπλϋσ ςχϋςεισ και ςυνϋργιεσ.

Το παιχνύδι, η αφόγηςη και η τεχνολογύα εμφανύζουν πολλαπλϋσ ςχϋςεισ και ςυνϋργιεσ. Ημερύδα Παιχνύδι, αφόγηςη, τεχνολογύα αναζητώντασ το ψηφιακό ανϊλογο τησ ανθρώπινησ παραμυθύασ Κεντρικό Κτόριο Πανεπιςτημύου Αθηνών, Αμφιθϋατρο «Ι. Δρακόπουλοσ» Πϋμπτη 17 Ιουνύου 2010 διοργϊνωςη Ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ

ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ ΤΕΙ ΑΜΘ-Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ-Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Διδϊςκων : Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ ςυνεργϊτησ : Σιώπη Ευαγγελύα Καβϊλα Οκτώβριοσ 2018 Θεωρία χαρτοφυλακίου Η θεωρύα

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ

Περίληψη. Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περίληψη Μαρία Ιωϊννα Αργυροπούλου Έλενα Παππϊ Περύληψη O Η προςπϊθεια για ανακεφαλαύωςη, ςύμπτυξη και αποκρυςτϊλλωςη τησ ουςύασ των όςων ελϋχθηςαν O Η πεπίληψη ενώνει ένα μεγάλο απιθμό δηλώζεων ηος πελάηη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ 2011 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΤ Σο παρόν ϋργο ϋχει παραχθεύ από το Παιδαγωγικό Ινςτιτούτο ςτο πλαύςιο υλοπούηςησ τησ Πρϊξησ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολεύο 21ου αιώνα) Νϋο πρόγραμμα ςπουδών, ςτουσ Άξονεσ Προτεραιότητασ

Διαβάστε περισσότερα

Ελλά δά, Κυ προσ κάι Ιςράη λ: Μεςοπρο θεςμεσ Ευκάιρι εσ κάι Απειλε σ γιά την Ελληνικη Εξωτερικη Πολιτικη

Ελλά δά, Κυ προσ κάι Ιςράη λ: Μεςοπρο θεςμεσ Ευκάιρι εσ κάι Απειλε σ γιά την Ελληνικη Εξωτερικη Πολιτικη Ελλά δά, Κυ προσ κάι Ιςράη λ: Μεςοπρο θεςμεσ Ευκάιρι εσ κάι Απειλε σ γιά την Ελληνικη Εξωτερικη Πολιτικη Ιλζηηηνύην Δηεζλώλ Σρέζεσλ Τνκέαο Επξώ-Αηιαληηθώλ Μειεηώλ: Οκάδα Εηδηθώλ Θεκάησλ 2013 κοπόσ τησ

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο <<ΚΡΙΗ>>, περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο,

Με τον όρο <<ΚΡΙΗ>>, περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο, Με τον όρο , περιγράφεται ςυνήθωσ μια απρόβλεπτη κατάςταςη, η οποία χαρακτηρίζεται από ένταςη και αναςφάλεια και μπορεί να αφορά το άτομο, την οικογένεια, τον οργανιςμό, την κοινωνία, τουσ θεςμούσ,

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ Σμόμα Προμηθειών Σαχ. Δ/νςη: Πληροφορύεσ: Σηλϋφωνο: Fax: e-mail: Πειραιώσ 211, 177 78 Σαύροσ Βαςιλικό Αναςτοπούλου 213 1306 483 213 1306 480 vanastopoulou@ekdd.gr Αθόνα, 01/09/2017

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ. Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ:

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ. Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ: ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΚΑΒΑΛΑ χολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Σμόμα Διούκηςησ & Οικονομύασ Θϋμα πτυχιακόσ εργαςύασ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΤΙΟΘΕΙΑ ΣΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τποβληθεύςα ςτην Καθηγότρια Φατζηφωτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΦΟ ΕΜΠΟΡΕΤΜΑΣΨΝ ΣΕΦΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΕΦΝΗ ΑΡΦΙΜΑΓΕΙΡΑ (CHEF)

ΕΛΕΓΦΟ ΕΜΠΟΡΕΤΜΑΣΨΝ ΣΕΦΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΕΦΝΗ ΑΡΦΙΜΑΓΕΙΡΑ (CHEF) ΕΛΕΓΦΟ ΕΜΠΟΡΕΤΜΑΣΨΝ ΣΕΦΝΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΕΦΝΗ ΑΡΦΙΜΑΓΕΙΡΑ (CHEF) 1 Oριςμόσ Προμόθειασ «Οι προμόθειεσ εύναι μια λειτουργύα που αφορϊ την ϋρευνα αγορϊσ, επιλογό, αγορϊ, παραλαβό, αποθόκευςη, και την τελικό

Διαβάστε περισσότερα

Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ

Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ Διαμοιραςμόσ Υποδομών ΤΠΕ ωσ μοχλόσ τοπικόσ και περιφερειακόσ ανϊπτυξησ Το Σεμινϊριο τησ Ερμούπολησ για την Κοινωνύα τησ Πληροφορύασ 2014 Τύτλοσ ςεμιναρύου: Ο ρόλοσ τησ τεχνολογύασ και τησ καινοτόμου επιχειρηματικότητασ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΑΜΘ Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ. Μϊθημα Κεφαλαιαγορϋσ Επενδύςεισ

ΤΕΙ ΑΜΘ Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ. Μϊθημα Κεφαλαιαγορϋσ Επενδύςεισ ΤΕΙ ΑΜΘ Σχολό Διούκηςησ και Οικονομύασ Τμόμα Λογιςτικόσ και Χρηματοοικονομικόσ Μϊθημα Κεφαλαιαγορϋσ Επενδύςεισ Διδϊςκων: Αγγελϊκησ Γιώργοσ Εργαςτηριακόσ Συνεργϊτησ :Σιώπη Ευαγγελύα Το Χρηματιςτήριο Αξιών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011

ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, /02/2011 1 ΕΠΠΑΙΚ Θεςςαλονύκησ, 2010-2011 21/02/2011 Εξετϊςεισ ςτη Γενικό και Εξελικτικό Ψυχολογύα Διδϊςκων: Οικονόμου Ανδρϋασ Όνομα φοιτητό / φοιτότριασ:... Τμόμα: E1 E2 E3 E4 E5 Βαθμόσ:. Προςοχό: ϊριςτα οι 100

Διαβάστε περισσότερα

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ

ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ ΔΤΝΑΣΟΣΗΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΣΙΚΕ ΣΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΩΝ Ιατρική και νζεσ προοπτικζσ Ιατρικό : ϋνα από τα πιο δημοφιλό και αγαπητϊ επαγγϋλματα ςτη χώρα μασ Η εικόνα του γιατρού όμωσ ϋχει αλλϊξει από αυτόν Σε αυτήν τα

Διαβάστε περισσότερα

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ

Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ Καραγιάννη Θεοδοςία Msc Ψυχολόγοσ, υντονύςτρια ομϊδασ αλληλοώποςτόριξησ υπογόνιμων ζευγαριών ςτο ςωματεύο ΚΤΒΕΛΗ ΟΜΑΔΑ : γιατί χρειάηεται; ΠΛΗΡΟΥΟΡΗΗ Γενικϊ θϋματα τησ Τ.Α. Ειδικϊ θϋματα (δανεικϊ ωϊρια,απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΣΨΝ ΠΡΟΣΕΡΨΝ ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ»

ΕΚ ΣΨΝ ΠΡΟΣΕΡΨΝ ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ» ΑΙΡΕΙΜΟΣΗΣΕ Πρόοδοσ εκπλήρωςησ Ιανουάριοσ 2018 ΕΠ «ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗ, ΔΗΜΟΙΟΤ ΣΟΜΕΑ» Εθνική Αρχή υντονιςμού Ειδικό Τπηρεςύα τρατηγικόσ, χεδιαςμού και Αξιολόγηςησ Σμάρω Ζηςοπούλου Σταυρούλα Πελεκάςη 1 Ειςαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργύα ενόσ Business Plan

Δημιουργύα ενόσ Business Plan ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΣΟΒΙΟ ΠΟΛΤΣΕΦΝΕΙΟ ΦΟΛΗ ΗΛΕΚΣΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΦΑΝΙΚΩΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΤΣΗΜΑΣΩΝ ΑΠΟΥΑΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΗ Δημιουργύα ενόσ Business Plan Παύγνια Αποφϊςεων 2012-2013 Σι εύναι; Ένα business

Διαβάστε περισσότερα

Πότε και πωσ νηςτεύουμε;

Πότε και πωσ νηςτεύουμε; Πότε και πωσ νηςτεύουμε; Η λϋξη νηςτεύα εύναι ςύνθετη και προϋρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρόμα εςθίω, που εύναι ϊλλοσ τρόποσ του έςθω και του έδω και που ςημαύνει τρώγω. Νόςτισ η πρώτη λϋξη

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου

Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού Σχεδιαςμού, Πανεπιςτημύου Αιγαύου Απόψεισ νθπιαγωγϊν ςχετικά με τθ ςυνεκπαίδευςθ παιδιϊν με διαταραχζσ ςτο φάςμα του αυτιςμοφ με τα τυπικά αναπτυςςόμενα παιδιά Ελένη Νικολάου Λϋκτορασ Τμόματοσ τησ Προςχολικόσ Αγωγόσ και του Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

19/10/2009. Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations. Σήμερα... Τφποι ερωτήςεων (Queries)

19/10/2009. Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations. Σήμερα... Τφποι ερωτήςεων (Queries) Γεωγραφικά Συςτήματα Πληροφοριϊν Spatial Operations Δημότρησ Μιχελϊκησ Τμόμα Εφαρμοςμϋνησ Πληροφορικόσ και Πολυμϋςων Σχολό Τεχνολογικών Εφαρμογών Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρότησ dimmihel@epp.teicrete.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Ζγκριςη προγράμματοσ ΤΟΠΕΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εγκρύθηκε η πρόταςη υποβολόσ προγρϊμματοσ με την ονομαςύα ΣΟΠΕΚΟ ΛΕΤΚΑΔΑ, ςυνολικού προώπολογιςμού 525.000,00. Η Πρϊξη χωροθετεύται ςτην Περιφερειακό Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου

Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Παρουςίαςη προςχεδίου π.δ. για την εναρμόνιςη τησ εθνικήσ νομοθεςίασ με την Ευρωπαΰκή Οδηγία 2013/59/ΕΤΡΑΣΟΜ του υμβουλίου Δρ Ελευθερία Καρίνου www.eeae.gr www.eeae.gr Δομή π.δ. Κεφϊλαια: Α. Αντικεύμενο

Διαβάστε περισσότερα

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες

Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες Η κατανομή των ηπείρων και των θαλασσών Ωκεανοί και θάλασσες ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ράλια Θωμά, ΠΕ 70 ΣΧΟΛΕΙΟ Γημοηικό σολείο Βαζιλικών αλαμίναρ Σαλαμίνα, 20 Απριλίοσ 2015 1. ςνοπηική πεπιγπαθή ηηρ ανοισηήρ εκπαιδεςηικήρ

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορία και Ποιότητα Αέρα ςτη Θεςςαλονίκη Ν. Μουςιόπουλοσ

Κυκλοφορία και Ποιότητα Αέρα ςτη Θεςςαλονίκη Ν. Μουςιόπουλοσ Κυκλοφορία και Ποιότητα Αέρα ςτη Θεςςαλονίκη Ν. Μουςιόπουλοσ Laboratory Profile: 3 Faculty Members 7 Senior Researchers 2 Technicians 12 PhD candidates 7 Other Co-workers 11 Pre-graduate Courses Research

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Σελίδα 1 ΑΠΟ ΣΟ ΔΗΜΟΣΙΚΟ ΣΟ ΓΤΜΝΑΙΟ 4 Διϊγνωςη των γνώςεων και ικανοτότων των παιδιών που ϋρχονται από το Δημοτικό ςτο Γυμνϊςιο. Ο καθηγητόσ με διαγνωςτικϊ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου

Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου Ανοικτό Πανεπιςτόμιο Κύπρου χολό Θετικών και Εφαρμοςμϋνων Επιςτημών Μεταπτυχιακό Διατριβό ςτα Πληροφοριακϊ υςτόματα Προςταςύα προςωπικών δεδομϋνων ςτην Ευρωπαώκό Ένωςη και νϋεσ τεχνολογύεσ Mϊιδα Μερόπη

Διαβάστε περισσότερα

17PROC

17PROC 17PROC00199407 017-09- ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤ Σμήμα Προμηθειών Σαχ. Δ/νςη: Πληροφορύεσ: Σηλϋφωνο: Fax: e-mail: Πειραιώσ 11, 177 78 Σαύροσ Βαςιλικό Αναςτοπούλου 13 1306 483 13 1306 480 vanastopoulou@ekdd.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού

Μαθηματικϊ. Β' Ενιαύου Λυκεύου. (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Μαθηματικϊ Β' Ενιαύου Λυκεύου (μϊθημα κοινού κορμού) Υιλοςοφύα - κοπού Η διδαςκαλύα των Μαθηματικών Κοινού Κορμού επιδιώκει να δώςει ςτο μαθητό τα εφόδια για την αντιμετώπιςη καθημερινών αναγκών ςε αριθμητικϋσ

Διαβάστε περισσότερα

Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ. Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα!

Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ. Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα! Αρ. Πρωτ. 1369 Αθόνα 9/6/2017 Προσ Τουσ Συλλόγουσ Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άμεςη καθιϋρωςη τησ 2χρονησ υποχρεωτικόσ δημόςιασ προςχολικόσ αγωγόσ και εκπαύδευςησ Μαζικού μόνιμοι διοριςμού τώρα! Η ςχολικό χρονιϊ

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015

Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015 Έλεγχοι και επύ τόπου μετρόςεισ των επιπϋδων των υψύςυχνων ηλεκτρομαγνητικών πεδύων ςτο περιβϊλλον ςταθμών κεραιών ςε όλη τη χώρα κατϊ το ϋτοσ 2015 Συγκεντρωτικϊ ςτοιχεύα Η Ελληνικό Επιτροπό Ατομικόσ Ενϋργειασ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ 4 (ϊρθρα 5, 7, 8 και 13 τησ οδηγύασ) Στον Κώδικα Ποινικόσ Δικονομύασ προςτύθεται ϊρθρο 99 Β ωσ εξόσ:

ΑΡΘΡΟ 4 (ϊρθρα 5, 7, 8 και 13 τησ οδηγύασ) Στον Κώδικα Ποινικόσ Δικονομύασ προςτύθεται ϊρθρο 99 Β ωσ εξόσ: ΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΤ Για την ενςωμϊτωςη τησ Οδηγύασ 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαώκού Κοινοβουλύου και υμβουλύου τησ 22ασ Οκτωβρύου 2013 ςχετικϊ με το δικαύωμα πρόςβαςησ ςε δικηγόρο ςτο πλαύςιο ποινικόσ διαδικαςύασ και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ρυθμύςεισ επύ θεμϊτων αξιοπούηςησ ανθρώπινου δυναμικού του Ν. 4210/2013 (ΥΕΚ 254/Α )

ΘΕΜΑ: Ρυθμύςεισ επύ θεμϊτων αξιοπούηςησ ανθρώπινου δυναμικού του Ν. 4210/2013 (ΥΕΚ 254/Α ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΠΟΤΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΙΚΗ ΜΕΣΑΡΡΤΘΜΙΗΚΑΙ ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΤΒΕΡΝΗΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΚΑΣΑΣΑΗ ΠΡΟΩΠΙΚΟΤ Ταχ. Δ/νςη: Βας. Σοφύασ 15 106 74, Αθόνα Τηλϋφωνα: Α. Για θϋματα αδειών θϋςησ ςε αργύα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ»

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» ΑΡΙΣΟΣΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΘΕΑΛΟΝΙΚΗ ΥΙΛΟΟΥΙΚΗ ΦΟΛΗ ΣΜΗΜΑ ΥΙΛΟΟΥΙΑ- ΠΑΙΔΑΓΨΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΓΨΓΗ ΣΗ ΤΓΕΙΑ ΔΙΔΑΚΟΤΑ: Κα ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΤΛΟΤ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΙΑ: «ΕΠΙΛΗΨΙΑ» Υοιτότρια: Κωνςταντύνα Μπαλτϊ ΚΑΡΠΕΝΗΙ 2012 Σι

Διαβάστε περισσότερα

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ.

Θϋμα: Άνιςη μεταχεύριςη των ανθρώπων με τετραπληγύα, απώλεια ακοόσ ό ϐραςησ ςτο νϋο νομοςχϋδιο ΕΑΕ. Αθόνα, 15 Μαύου 2014 Η παρακάτω επιςτολή, εςτάλη μέςω φαξ και μέςω email ςτον Προΰςτάμενο τησ Διεύθυνςησ Ειδικήσ Αγωγήσ κο Λολίτςα, την Τρίτη 14 Μααου 2014. Παρακαλούμε να ςτηρίξετε με την υπογραφή ςασ

Διαβάστε περισσότερα

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014).

ςτην περύπτωςη που η μόνη αλλαγό αφορϊ ςτη Δημόςια Φρηματοδότηςη ανϊ ϋτοσ (2013, 2014). Ειςαγωγή Για την ολοκλόρωςη μιασ πρϊξησ κρατικών ενιςχύςεων απαιτεύται το ςύνολο των δαπανών τησ να ςυμφωνεύ με την εγκεκριμϋνη δημόςια δαπϊνη όπωσ προκύπτει από το ςε ιςχύ Σεχνικό Δελτύο Πρϊξησ. ε περύπτωςη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΙΛΙΚΗ ΚΟΣΙΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟ

ΒΑΙΛΙΚΗ ΚΟΣΙΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΒΑΙΛΙΚΗ ΚΟΣΙΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΣΗΜΑΣΑ ΤΓΕΙΑ Ο καρκύνοσ αποτελεύ την κύρια θεραπευτικό πρόκληςη τησ κοινωνύασ μασ, ωσ μια από τισ πιο ςοβαρϋσ και θανατηφόρεσ αςθϋνειεσ ςε όλο τον κόςμο, αλλϊ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων

ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων ΙΕΚ Πϊτρασ Σεχνικόσ Σουριςτικών Μονϊδων και Επιχειρόςεων Υιλοξενύασ & Διούκηςη Επιχειρόςεων Διούκηςη Επιχειρόςεων Ι Α Εξϊμηνο 1 Ειςαγωγικϋσ Έννοιεσ Έννοια τησ Οργϊνωςησ Οργϊνωςη εύναι μια διακριτό κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ»

OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ» OPOI YMMETOXH ΔIAΓΩNIMOY «ΠΡΩΣΗ ΓΡΑΜΜΗ» Η ανώνυμη εταιρύα με την επωνυμύα «ΕΙΔΗΕΙ ΝΣΟΣ ΚΟΜ ΑΝΩΝΤΜΗ ΣΗΛΕΟΠΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΣΑΙΡΙΑ ΠΑΡΟΦΗ ΠΛΗΡΟΥΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΗ», που εδρεύει ςτο Ν. Υϊληρο Αττικόσ, οδόσ

Διαβάστε περισσότερα

ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1

ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1 ενϊριο Διδαςκαλύασ: Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1 Αλεξανδρό Ευαγγελύα-Μαρύα Υοιτότρια Πληροφορικόσ Πανεπιςτημύου Πειραιϊ 1. Σύτλοσ διδακτικού ςεναρύου «Ανϊπτυξη Παιχνιδιού-Μϋροσ 1» 2. Εκτιμώμενη διϊρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κυπριακήσ Προεδρίασ υμβουλίου τησ Ευρωπαΰκήσ Ϊνωςησ 1 Ιουλίου 31 Δεκεμβρίου 2012

Πρόγραμμα Κυπριακήσ Προεδρίασ υμβουλίου τησ Ευρωπαΰκήσ Ϊνωςησ 1 Ιουλίου 31 Δεκεμβρίου 2012 Πρόγραμμα Κυπριακήσ Προεδρίασ υμβουλίου τησ Ευρωπαΰκήσ Ϊνωςησ 1 Ιουλίου 31 Δεκεμβρίου 2012 Πίνακασ περιεχομένων ΠΡΟ ΜΙΑ ΚΑΛΤΣΕΡΗ ΕΤΡΨΠΗ 3 1. Ευρώπη πιο αποτελεςματικό και βιώςιμη... 5 2. Ευρώπη, με μια

Διαβάστε περισσότερα

Κ Ι Ν Η Σ E Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ψ Ν I Ε:

Κ Ι Ν Η Σ E Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ψ Ν I Ε: Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Κ Ι Ν Η Σ E Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ψ Ν I Ε: Κ Α Σ Α Λ Τ Σ Η Σ Ο Ν E Ο Α Ν Α Π Σ Τ Ξ Ι Α Κ Ο Τ Π O Δ Ε Ι Γ Μ Α Σ Η Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ι Α Οκτώβριοσ 2010 Σο IOBE

Διαβάστε περισσότερα