ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα"

Transcript

1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Ρομποτικα βοηθηματα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Συνήθως ο ακρωτηριασμός επιβάλετε για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Γεγονότα Στις ηλικίες 55 με 75 ετών παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός ακρωτηριασμών με κύρια αιτία τον σακχαρώδη διαβήτη. Ένας στους τρείς ακρωτηριασμούς αφορά γυναίκα.

3 Περίπου το 85% των ακρωτηριασμών αφορούν τα κάτω άκρα με την αναλογία δεξιού/αριστερού να είναι στα ίδια επίπεδα. Η απώλεια ενός μέλους του σώματος είναι σημαντικό γεγονός. Τονίζουμε ότι δεν αλλάζει αλλά διορθώνεται με τη βοήθεια της ομάδας αποκατάστασης και του ειδικού ορθοπροθετικού που θα παρέμβει και θα αποκαταστήσει το μέλος.

4 Εάν λοιπόν ο ακρωτηριασμός αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα τότε η σωστή πρόθεση είναι η λύση. Για την κατασκευή μίας πρόθεσης κάτω άκρων είναι απαραίτητη η προσεχτική μελέτη η λειτουργικότητα και οι μηχανικές αναλογίες του φυσικού μέλους και κατόπιν η ακριβή αντιγραφή αυτών στο τεχνητό.

5

6

7 ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Σε ακρωτηριασμούς άνω άκρων ακολουθούμε σε γενικές γραμμές τις ίδιες βασικές αρχές με εκείνες των κάτω άκρων,όσον αφορά την προσθετική και χειρουργική προσέγγιση εδώ,ο χειρούργος και ο προσθετικός έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις,κατά την διάρκεια της θεραπείας ενός ατόμου με ακρωτηριασμό στο άνω άκρο.

8 Οι ακόλουθες επισημάνσεις αποτελούν μείζονες στόχους της ανώτερης χειρουργικής επέμβασης ακρωτηριασμού άνω άκρου: Διατήρηση του λειτουργικού μήκους Στέρεη κάλυψη των οστών Διατήρηση της ωφέλιμης αίσθησης Πρόληψη συμπτωματικού νευρώματος Πρόληψη των παρακείμενων αρθρώσεων Ελαχιστοποίηση από βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ασθένειας

9 Έγκαιρη τοποθέτηση προσθετικού μέλους Πρόωρη επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του συνήθειες

10 Συνήθεις αιτίες ακρωτηριασμού των άνω άκρων είναι οι εξής: Κατά 90%,τραυματισμός Εγκαύματα Κρυοπαγήματα Αδυναμία χρήσης μέλους λόγω επίμονου πόνου ή δυσκαμψίας άρθρωσης που δεν διορθώνεται με συντηρητική θεραπεία ή διορθωτική χειρουργική.

11 Ακρωτηριασμός βραχιονίου:διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μήκους. Οι ακρωτηριασμοί της μασχαλιαίας πτυχής στοχεύουν στη διατήρηση της καμπυλότητας του ώμου για καλύτερη εφαρμογή της πρόθεσης.

12 Ακρωτηριασμός αντιβραχίου:καλύτερη επιλογή το άνω και το μέσο τριτημόριο. Απεξάρθρωση αντιβραχίου:εφαρμογή πρόθεσης στους βραχιόνιους κονδύλους-δυνατότητα περιστροφής της πρόθεσης.

13 Ακρωτηριασμός καρπού: διατήρηση κάτω κερκιδωλενικής άρθρωσης,διατήρηση κάμψης-έκτασης πηχεοκαρπικής. Μετακαρποφαλαγγικός ακρωτηριασμός Φαλαγγοφαλαγγικός ακρωτηριασμός Κύριος στόχος:διατήρηση αντίχειρα.

14

15 ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ Όπως προαναφέραμε και για τα κάτω άκρα οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι εξίσου σημαντικοί όσον άφορα την προσθετική προσέγγιση και την θεραπευτική ανταπόκριση.να τονίσουμε ότι τα άτομα με ακρωτηριασμό των κάτω άκρων από τραύμα, όγκους ή από εκ γενετής παραμορφώσεις είναι συνήθως κάτω από 50(π.χ.παιδία,έφηβοι και νέοι ενήλικες).

16 Η πλειοψηφία των ατόμων που πρέπει να υποστούν ακρωτηριασμό είναι μεγαλύτερα από 55 ετών.οι ακρωτηριασμοί αυτοί οφείλονται συνήθως σε νευροπάθειες,αγγειακές ασθένειες οι οποίες οφείλονται σε διαβήτη τύπου 2 ή στην αρτηριοσκλήρυνση.οι ασθενείς αυτοί κατατάσονται στους αγγειακούς αναπήρους.

17

18 Κύριες αιτίες είναι οι εξής: Οι αγγειακές και κυκλοφορικές παθήσεις που οφείλονται είτε στο διαβήτη τύπου 2 ή σε μια αγγειακή ασθένεια,70% Τα τραύματα(τραυματικός ακρωτηροιασμός,συντριπτικά κατάγματα,μεγάλα κατάγματα που προκαλούν ισχαιμία και ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη,θερμικά χημικά και ηλεκτρικά εγκαύματα και κρυοπαγήματα),23%

19 Η θεραπεία των όγκων(π.χ. ένας κακοήθης που δεν έχει εξαπλωθεί ακόμα με μετάσταση),4% Εκ γενετής παραμορφώσεις(δηλαδή ένα πρόσθετο μέλος που αντικαθιστά το παραμορφωμένο για καλύτερο περπάτημα),3%

20

21 Κάπου εδώ θα ήταν σκόπιμο να σας ανφέρουμε την κατάταξη των ακρωτηριασμών του κάτω άκρου: Symes(ακρωτηριασμός του μπροστινού ή μέσου ποδιού,αφήνει συνήθως ανέπαφα τα κόκαλα της πτέρνας και επομένως επιτρέπει στην πτέρνα να δέχεται όλο το βάρος Δια-κνημιακό(ακρωτηριασμός κάτω από το γόνατο) Δια-μηριαίο(ακρωτηριασμός πάνω από το γόνατο) Εξάρθρωση του ισχίου(ακρωτηριασμός στη μηριαία άρθρωση του ισχίου)

22 Μονόπλευρος ακρωτηριασμος (ακρωτηριασμός του ενός κάτω άκρου μόνο πάνω ή κάτω από το γόνατο) Αμφίπλευρος ακρωτηριασμός (και τα 2 κάτω άκρα,πάνω ή κάτω από το γόνατο)

23 S Y M E S To πρόσθετο αυτό μέλος που απεικονίζεται, επιτρέπει την στήριξη του βάρους του σώματος στην πτέρνα η οποία έχει παραμείνει ανέπαφη ύστερα από τον ακρωτηριασμό.

24 ΔΙΑΚΝΗΜΙΑΚΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ Σ

25 ΔΙΑΜΗΡΙΑΙΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ

26 ΑΠΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΙΣΧΙΟΥ Απαραίτητη είναι η κατασκευή μεγάλης και άνετης θήκης που προσφέρει: Bαδιστική ισορροπία Ασφάλεια στον ασθενή

27 Σε αυτό το σημείο θα ήταν χρήσιμο να αναφέρουμε τα στάδια της αποκατάστασης κάθε ακρωτηριασμένου ασθενή. ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ενημέρωση για τον ακρωτηριασμό Αξιολόγηση παρούσας κατάστασης Αύξηση κινητικότητας Αύξηση μυικής δύναμης Εκπαίδευση ισορροπίας και βάδισης στηριζόμενος στο υγιές σκέλος(πατερίτσες) Ψυχολογική υποστήριξη.

28 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ Σωστή τοποθέτηση Αποφυγή συγκάμψεων Έλεγχος συμπτωμάτων ROM(ισομετρικές, ενεργητικές υπό αντίσταση) Ασκήσεις άνω άκρου, κορμού, υγιούς μέλους Ισορροπία, κάθισμα, στάση Βάδιση Πρόληψη μετεγχειρητικών επιπλοκών (αιμορραγία αιμάτωμα, φλεγμονή, νέκρωση δέρματος) Ψυχολογική υποστήριξη.

29 ΕΞΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ(μετά από 2 εβδομάδες περίπου) Εξοικείωση με τη συμπιεστική περίδεση Έλεγχος συμπτωμάτων ROM(ισομετρικές, ενεργητικές, υπό αντίσταση) Ασκήσεις άνω άκρων, κορμού υγιούς μέλους Ισορροπία, κάθισμα, στάση Βάδιση, σκάλες Ψυχολογική υποστήριξη

30 ΜΕΤΑΠΡΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Διατήρηση και βελτίωση ROM Ενδυνάμωση Εφαρμογή πρόθεσης Ισορροπία Βάδιση Λειτουργικότητα Ανεξαρτησία Αθλητισμός /χόμπυ

31

32

33

34 Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία της Φυσικοθεραπείας σε ασθενείς οι οποίοι υπόκεινται σε ακρωτηριασμούς για την βελτίωση της ποιότητας της μετέπειτα ζωής τους

35 ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

36 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική με απίστευτα αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της είναι το σχεδόν αναίμακτο χειρουργείο, μικρές τομές, δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη εικόνα της επεμβατικής περιοχής από οθόνη υπολογιστή και έτσι οδηγούμαστε σε πιο σίγουρα αποτελέσματα. Η πρώτη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Καναδά. Επρόκειτο για μια δύσκολη επέμβαση προστάτη η οποία έγινε ολοκληρωτικά από ρομπότ. Ωστόσο η ρομποτική δεν σταμάτησε μόνο στη χειρουργική ιατρική αλλά εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και έχει φθάσει στις μέρες μας να βοηθά σημαντικά την ορθοπεδική ιατρική, την φυσικοθεραπεία και ειδικότερα άτομα με κινητικές δυσκολίες μέσω πολλών ρομποτικών βοηθημάτων κινητικότητας.

37 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάγκη της χρήσης ρομποτικών βοηθημάτων λόγω κινητικής δυσλειτουργίας όπως: Εγκεφαλικό Κάκωση άκρου Κάκωση σε ρίζα του νωτιαίου μυελού που σχετίζεται με το άνω άκρο Εγκαύματα κρυοπαγήματα Ακρωτηριασμοί

38 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Μετά από ένα εγκεφαλικό ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζει ημιπληγία στην αντίθετη πλευρά από το ημισφαίριο στο οποίο υπέστη το εγκεφαλικό (π.χ. έπαθε το Α.Ε.Ε. αριστερά τότε η ημιπληγική πλευρά θα είναι η δεξιά δηλ. δεξί άνω & κάτω άκρο). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί όσον αφορά το άνω άκρο με φυσικοθεραπεία. Αυτή την προσπάθεια ενισχύει σημαντικά η ρομποτική ιατρική με το ρομποτικό σύστημα άνω άκρου. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ρομποτικής τεχνολογίας για την επανεκπαίδευση των κινήσεων του ημιπληγικού άνω άκρου σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο κυρίως, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα και στις περιπτώσεις των κακώσεων που προαναφέρθηκαν.

39 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Συντομεύει το χρόνο καλύτερα αποτελέσματα αποκατάστασης και επιτυγχάνει Παρέχει δυνατότητα εξατομικευμένων προγραμμάτων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή Διατηρεί την ακρίβεια στο πρότυπο της κίνησης, βασικό στοιχείο της αποκατάστασης Επιτυγχάνει εκατοντάδες επαναλήψεις σε μικρό χρονικό διάστημα Είναι αποτελεσματική στην επανεκπαίδευση των κινήσεων Ελαττώνει τον πόνο του ημιπληγικού άνω άκρου Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων Ελαττώνει τη σπαστικότητα Βελτιώνει τον τόνο των μυών Οι ασθενείς, παρακολουθούν σε μια οθόνη την προσομοίωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο

40 Η θεραπεία με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, έχει ευρεία εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς με μικρό ή μεγαλύτερο λειτουργικό πρόβλημα στις κινήσεις του ημιπληγικού άνω άκρου. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της αποκατάστασης, από περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει κινητική λειτουργία και το πάσχον μέλος κινητοποιείται αυτόματα με τη βοήθεια της ρομποτικής συσκευής, έως περιπτώσεις με μερική κινητική λειτουργία, όπου ο έλεγχος και η δύναμη του ασθενή βελτιώνονται και οι κινήσεις προάγονται και καθοδηγούνται από την συσκευή.

41

42

43 ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ το αντιβράχιο και η άκρα χείρα του ασθενή τοποθετείται σε μια θήκη (σαν νάρθηκα) που βρίσκεται πάνω στο βραχίονα του ρομπότ. Μπροστά του υπάρχει μια οθόνη υπολογιστή, μέσω τις οποίας προσπαθεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις (π.χ. να ενώσει κουκίδες). Αν ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει την κίνηση τότε το ρομπότ βοηθάει το χέρι παθητικά. Στη συνέχεια αν ο ασθενής καταφέρει να κινεί το χέρι του, τότε το ρομπότ προσαρμόζει το ελάχιστο επίπεδο υποβοηθούμενης κίνησης για να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη άσκηση.

44

45 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ARMEO SPRING Με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού γίνεται εφικτή η πλήρης καταγραφή της ελεύθερης κίνησης, σε όλους τους άξονες, της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου, του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής αλλά και της δυνατότητας σύλληψης της άκρας χειρός σε οποιαδήποτε ορθοπεδική, ρευματολογική ή νευρολογική πάθηση του άνω άκρου. Διαθέτει έως και πλήρη αντιβαρυτική ικανότητα, γεγονός που εξασφαλίζει την πρώιμη χρησιμοποίησή του σε παθήσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ρήξη μυοτενοντίου πετάλου του ώμου (rotator cuff), δυσκαμψίας ώμου αντιβραχίου άκρας χειρός ή συγκάμψεις καθώς στη μετεγχειρητική αποκατάσταση τενόντων των καμπτήρων ή των εκτεινόντων μυών της άκρας χειρός.

46

47 Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν ακόμη και μετά από χρόνια να βελτιώσουν την κινητικότητα των πληγέντων άκρων τους και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους, ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ρομποτικά βοηθήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, το τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες -οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο υποστεί εγκεφαλικό πριν από πέντε έτη- με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω βραχίονα. Οι ερευνητές χώρισαν τους 127 συμμετέχοντες της μελέτης σε τρεις ομάδες, στη μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε μία ειδικά σχεδιασμένη για την άσκηση των άνω άκρων ρομποτική συσκευή που ονομάζεται MIT- Manus, στην άλλη εφαρμόσθηκε ένα πρόγραμμα εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή και στην τρίτη η συνήθης φροντίδα χωρίς εντατική θεραπεία. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς των ομάδων της ρομποτικής συσκευής και της εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του βραχίονα, που εκτιμήθηκε από το πόσο καλά μπορούσαν να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χρήση μαχαιροπίρουνου, το άνοιγμα βάζων και το δέσιμο των κορδονιών στα παπούτσια τους.

48 MIT-Manus

49 ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Το Jaco είναι ένα επαναστατικό και απλό στο χειρισμό ρομποτικό σύστημα που προορίζεται ως προσωπικός βοηθός για αυτόνομη διαβίωση ατόμων με λειτουργική αδυναμία άνω άκρων. Αποτελείται από βραχίονα με 3 δάκτυλα και προσαρτάται εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό αμαξίδιο (ή σταθερή επιφάνεια) και ελέγχεται από το χειριστήριο του αμαξιδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλάβει και σηκώσει καθημερινά αντικείμενα (ποτήρι, πιάτο, κτλ.), να ανοίξει πόρτες, ακόμη και να βοηθήσει το χρήστη να γευματίσει μόνος του.

50 JACO

51 ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ Η τεχνολογία αναπτύσσεται σε γοργούς ρυθμούς και η ρομποτική τεχνολογία έχει μπεί για τα καλά στον χώρο της ιατρικής. Πάρα πολλές εγχειρίσεις πραγματοποιούνται με την χρήση ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, αλλά το πιο συναρπαστικό και εξελιγμένο στην ρομποτική είναι η αντικατάσταση ακρωτηριασμένων μελων απο ρομποτικά μέλη. Αυτή η τεχνολογία διαθέτει άποιρες δυνατότητες ώστε να δημιουργεί τα λεγόμενα «βιονικά» μέλη. Ο κάτοχος του δεν καταλαβαίνει τις διαφορές απο το να χρησιμοποιεί το δικό του μέλος. Ενώ το βιονικό μέλος του εκτελεί όλες τις λειτουργίες που ο άνθρωπος ορίζει. Κατεστραμένα μέλη που αντικαθιστούνται με τεχνητά, αντικαθιστούν τις αισθήσεις, διαγείροντας με μικροτσίπ τον εγκέφαλο. Τα καινούργια μέλη είναι δυνατότερα, καλύτερα και άφθαρτα. Ο σχεδιασμός των άνω άκρων είναι δυσκολότερος γιατί η γκάμα των κινήσεων τους είναι μεγαλύτερη. Το καινούργιο ρομποτικό χέρι μπορεί να κρατήσει ένα κλειδί ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη ή να τεντώσει τον δείκτη δείχνοντας κάτι. Επίσης ο άνθρωπος που το έχει μπορεί να σταματήσει την πίεση πριν σπάσει κάτι.

52 ΑΙΤΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ Για το άνω άκρο: 90% ανεπανόρθωτος τραυματισμός άκρου που απαιτείται ακρωτηριασμός για την σωτηρία του ατόμου Εγκαύματα κρυοπαγήματα Αγγειακές παθήσεις π.χ. σακχαρώδης διαβήτης Το 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό χρησιμοποιούν άμεσα πρόθεση. Το 25% μετά από πολλούς μήνες ενώ και ένα ποσοστό 25% δεν χρησιμοποιεί κάποια πρόθεση.

53

54

55 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ Αυτονομία ατόμου Επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες Σχεδόν καμία διαφορά με το φυσικό μέλος Πλήρης έλεγχος της πρόθεσης Ψυχολογική ενίσχυση του ατόμου Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αυτών των προθέσεων.

56 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Συνοψίζοντας γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι η ρομποτική έχει προσφέρει πολλά στην ιατρική και ειδικότερα στον άνθρωπο. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως μπορούμε να βρούμε είναι το συχνό υψηλό κόστος ειδικά στις βιονικές προθέσεις αντικατάστασης σε ακρωτηριασμούς. Συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Συνεισφέρει στην γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς με τον λιγότερο δυνατό πόνο. Κάνει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες αυτόνομα και αυτό με τη σειρά του οδηγεί και στην ψυχολογική βελτίωση τους αφού δεν αισθάνονται πως αποτελούν βάρος. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση της κινητικότητας μειώνεται ο χρόνος θεραπείας σε μεγάλο βαθμό γεγονός που δεν κουράζει και τον ασθενή με πολύχρονες θεραπείες. Κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η πρόοδος της. Ας δούμε λοιπόν με την πάροδο του χρόνου ποια άλλα οφέλη θα έχουμε

57

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ. Τι είναι τα πρόσθετα μέλη;

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ. Τι είναι τα πρόσθετα μέλη; ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΛΗ Τι είναι τα πρόσθετα μέλη; Στην ιατρική, μία πρόσθεση ενός μέλους είναι μια τεχνητή συσκευή η οποία αντικαθιστά ένα μέρος του σώματος που χάνεται από τραυματισμό, ασθένεια, ή λόγω κληρονομικότητας.

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων

Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Χειρουργική Θεραπεία των Οστεοπορωτικών Καταγμάτων Η εμφάνιση καταγμάτων αποτελεί την κυριότερη επιπλοκή της οστεοπόρωσης. Τα περισσότερα κατάγματα επουλώνονται χωρίς να υπάρχει ανάγκη χειρουργικής επέμβασης,

Διαβάστε περισσότερα

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος 1. Τι είναι οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την αντικατάσταση ισχίου και γόνατος; Ο όρος ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι (ΕΕΜ)

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος

Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Συνέντευξη με τον κ. Διονύσιο Χίσσα, Χειρουργός - Ορθοπαιδικός, Τραυματιολόγος Τα τελευταία χρόνια δύο νέες τεχνικές ήρθαν να προστεθούν στον τομέα της ορθοπαιδικής, προσφέροντας μία σειρά από εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης

ΟΜΑΔΑ: Replete. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΟΜΑΔΑ: Replete ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: Ποιά η επίδραση της ρομποτικής στην ιατρική; ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΑΥΤΟ: Σιούτης Δημήτρης ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ & ΙΑΤΡΙΚΗ Στον τομέα της ιατρική η ρομποτική παίζει ένα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί

Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 13η Πολιομυελίτιδα - Ακρωτηριασμοί Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Πολιομυελίτιδα Νόσος που οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΊΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ Του Δρ. Κωνσταντίνου Δ. Στρατηγού Δ/ντού Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Χειρουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Χειρουργική Θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται χειρουργικά όταν: α) η καταστροφή του αρθρικού χόνδρου είναι ολοκληρωτική, β) όταν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα, όπως πόνος ή

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων

Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Τ.Ε.Ι. Πατρας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Επανεκπαίδευση ορθοστάτησης με την βοήθεια εξωτερικών βοηθημάτων Μίχου Φωτεινή Μουστάκη Ελευθερία Δρ. Φουσεκης Κων/νος Καθηγητης Εφ. Φυσικοθεραπειας Εισαγωγή Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΕΜΦΑΔΕΝΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Ή ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή παίζει καθοριστικό ρόλο στην κινητικότητα και λειτουργικότητα του προσβεβλημένου

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Θεραπευτικές ασκήσεις μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή ΕΥ ΖΩ W W W. E F Z O. G R Με τη στήριξη 2 Αγαπητέ ασθενή Η θεραπευτική άσκηση μετά από λεμφαδενικό καθαρισμό ή μαστεκτομή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ ΙΔΡΥΜΑΤΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ονοματεπώνυμο φοιτητριών: ΤΣΙΜΗΤΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. ΚΥΠΑΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΕΠΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Ανάταξη (κλειστή) Ακινητοποίηση Άσκηση ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Συνεχής έλξη Ακινητοποίηση σε νάρθηκα Λειτουργικός νάρθηκας Εφαρμογή επίδεσης 1)Ακινητοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική

Εγκεφαλική παράλυση. Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική Εγκεφαλική παράλυση Μιχάλης Η. Χαντές Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ορθοπαιδική Κλινική ΟΡΙΣΜΟΣ Ως εγκεφαλική παράλυση ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία προκύπτουν διαταραχές της μυικής

Διαβάστε περισσότερα

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης:

- Η σπονδυλοδεσία γίνεται σε πέντε στάδια αποκατάστασης: Αποκατάσταση - Sport rehabilitation and pain management Η σπονδυλοδεσία σε επαγγελματία αθλητή (spinal fusion) Η σπονδυλοδεσία είναι γενικά μια έσχατη λύση για τον αθλητή με δισκογενή πόνο και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης

Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης Ρομποτικά Βοηθήματα βάδισης ΒΑΔΙΣΗ Η Βάδιση αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της βιομηχανικής του ΒΑΔΙΣΗ ανθρώπινου οργανισμού. Είναι η ικανότητα μετατόπισης του ανθρώπινου σώματος πάνω σε: Οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη νοσογόνο παχυσαρκία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 11 Μάιος :00

Η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής στη νοσογόνο παχυσαρκία - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 11 Μάιος :00 Συνέντευξη του χειρουργού Κωνσταντίνου Μ. Κωνσταντινίδη Η ρομποτική χειρουργική θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί το θαύμα της επιστήμης που βρίσκει εφαρμογή στην ιατρική, λύνοντας στην κυριολεξία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ Ακρωτηριασμοί άνω & κάτω άκρων Μπίλλη Ευδοκία PhD MSc MMACP MCSP Καθ. Εφαρμογών Τμήματος Φυσικοθεραπείας Επιδημιολογικά στοιχεία ανά ηλικία: >61 έτη=40%, 40-60 έτη=35%,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΚΩΣΗ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ 7 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 9 ΟΙ ΣΠΟΝ ΥΛΟΙ 10 Τυπικοί σπόνδυλοι ενηλίκων 10 Χαρακτηριστικά των σπονδύλων 11 ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝ ΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ 12

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρομποτική στην Ιατρική

Η Ρομποτική στην Ιατρική Η Ρομποτική στην Ιατρική 1) Στον τομέα της διάγνωσης Βιο-αισθητήρες Μικρο-ρομπότ 2) Στον τομέα της χειρουργικής Λαπαροσκοπική χειρουργική Γενική χειρουργική 3) Στον τομέα της θεραπείας Ρομποτική βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΤΣΑΣΙΑΝ Α.

ΚΟΤΣΑΣΙΑΝ Α. Ορισμός Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του

Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του Οι πληροφορίες σ αυτό το φυλλάδιο σχεδιάστηκαν για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα γύρω από την επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος. Σκοπεύει να είναι ένας γενικός οδηγός. Φυσικά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ιδιότητες του νερού ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΟΛΙΚΉ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΙΣΧΊΟΥ ΜAKO TM

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Σύνδροµο Καρπιαίου Σωλήνα Το σύνδροµο του καρπιαίου σωλήνα είναι µία συνήθης αιτία πόνου και διαταραχής της αισθητικότητας στα χέρια. Οφείλεται σε πίεση του µέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού. Στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός

Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Γράφει: Τσαπακίδης Ιωάννης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Η οστεοτομία είναι μια επέμβαση με την οποία ο χειρουργός διαχωρίζει το οστό (προκαλεί δηλαδή, τεχνικά κάταγμα). Στη συνέχεια επανατοποθετεί τα κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ Το ισοκινητικό δυναμόμετρο είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας, συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αξιολογεί και συγκρίνει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΚΑΙΕΝΤ ΚΑΣΣΙΑ ΓΚΑΙΝΤΑΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΙΣΜΠΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΚΑΙΕΝΤ ΚΑΣΣΙΑ ΓΚΑΙΝΤΑΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΙΣΜΠΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑ ΓΚΑΙΕΝΤ ΚΑΣΣΙΑ ΓΚΑΙΝΤΑΤΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΙΣΜΠΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Ορισμός Ρομποτική χειρουργική ονομάζεται η χειρουργική με τη χρήση ρομπότ. Κατά τη ρομποτική χειρουργική, ο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑΤΩΝ Κλειστά (χωρίς λύση της συνέχειας του δέρματος) Ανοικτά (λύση της συνέχειας του δέρματος) επείγουσα χειρουργική επέμβαση Grade I: Grade II: Grade III

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM

ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Το Metropolitan Hospital διαθέτει μοναδική για την Ελλάδα τεχνολογία αιχμής. Εχει απονεμηθεί ο τιμητικός τίτλος Center of Excellence for Mako ΡΟΜΠΟΤΙΚΆ ΥΠΟΒΟΗΘΟΎΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜAKO TM Eθνάρχου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Βλάβες του Αρθρικού Χόνδρου του Γόνατος: Διάγνωση και Αντιμετώπιση Τι είναι ο αρθρικός χόνδρος; Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας στιλπνός, ομαλός, λείος και ανάγγειος ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ)

ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (ΑΜΣΣ) Εκφυλιστική νόσος της ΑΜΣΣ Η διαδικασία εκφύλισης με την πάροδο της ηλικίας είναι συνάρτηση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά.

Παθητικά στοιχεία. Οστά. Αρθρ. χόνδροι. Πολύπλοκη κατασκευή. Σύνδεσμοι τένοντες. Ενεργητικά στοιχεία. Ανομοιογενή βιολογικά υλικά. Κινησιοθεραπεία Ιδιότητες Υλικών 1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΤΟΧΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Ανθρώπινο σώμα Παθητικά στοιχεία Οστά Αρθρ. χόνδροι Πολύπλοκη κατασκευή Σύνδεσμοι τένοντες Ανομοιογενή βιολογικά υλικά Ενεργητικά στοιχεία Μύες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κίνηση για την Υγεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 9/9/2016 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 13/2016 Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ200 33 2 08 03 17 31 05 17 14:05 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝ ΟΡΡΑΧΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΓΩΝΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 16/08-31/08/2018 ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡ. ΠΡΑΞΗΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΓΩΝΤΩΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΩΝ 16/08-31/08/2018 ΗΜ/ΝΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΚΩΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡ. ΠΡΑΞΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΙΑΤΡ. 1 ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 25/08/2018 A400223 ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΟΤΟΜΗ Ή ΚΡΑΝΙΕ 2 ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ 18/08/2018 X631957.70 ΘΛΑΣΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟΥ: ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ,

Διαβάστε περισσότερα

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 CTEAM (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 CTEAM (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41 1569 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Επέμβαση προς διόρθωση βλαισοποδίας (380237006) (1)

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ. Παναγιώτα Παναγάκη ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΜΕΑ Παναγιώτα Παναγάκη Ειδικά σχολεία Δημόσια Πιστοποιημένα Διαγνωστικά Κέντρο ΚΕΔΔΥ (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Και Υποστήριξης) Ειδικό νηπιαγωγείο και ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΑΔΙΣΗΣ Τι είναι η Ανάλυση Βάδισης? Η εκτίμηση της βάδισης ενός ατόμου μόνο με την παρατήρηση είναι δύσκολη. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη όταν η βάδιση επηρεάζεται από νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες

Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Πλατυποδία σε Παιδιά και Ενήλικες Τι είναι Πλατυποδία; Πλατυποδία είναι η απουσία καμάρας στο πέλμα του ποδιού που μπορεί να εμφανιστεί σε μικρά παιδιά και σε ενήλικες. Όταν το παιδί ή ο ενήλικας στέκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ200 33 2 08 03 17 31 05 17 14:05 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ Ή ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝ ΟΡΡΑΧΙΑΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ200 27 4 26 05 17 29 05 17 14:45 ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Χ200 33

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι Είμαστε Από το 1976

Ποιοι Είμαστε Από το 1976 Παναγία Ελεούσα Ποιοι Είμαστε Από το 1976 Η Παναγία η Ελεούσα ξεκίνησε να λειτουργεί σαν στέγη ηλικιωμένων από το 1976. Δημιουργήθηκε από την κυρία Μαρούλλα Γρηγοριάδου για να καλύψει ένα ποιοτικό κενό

Διαβάστε περισσότερα

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP)

Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Βλάβες του Ανώτερου Τμήματος του Επιχείλιου Χόνδρου (Βλάβες SLAP) Τι είναι η βλάβη SLAP; Η βλάβη SLAP συνίσταται σε ρήξη του ανώτερου τμήματος του επιχείλιου χόνδρου στην ωμογλήνη. Ο όρος SLAP σχηματίζεται

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.

«ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. «ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ» Ευστάθιος Χρονόπουλος Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ Β Πανεπιστημιακή ήορθοπαιδική ήκλινική Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν.ΙΩΝΙΑΣ Εισαγωγή: γή Η συνηθέστερη των παθήσεων που προσβάλλει τους ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ200 27 4 26 05 17 29 05 17 14:45 ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Χ200 33

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν.

Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. Φυσικοθεραπευτική Παρέμβαση σε Ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού: Αποκατάσταση Κινητικότητας. Καρανίκας Απόστολος, Φυσικοθεραπευτής Γ.Ν. ΚΑΤ Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Σοβαρός ο Αντίχτυπος στη Ζωή του Ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ & ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΟΝΟ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας»

Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Καρβελάς Φώτης Δ/ντής Χειρουργικής κλινικής «Άγιος Ανδρέας» Όσο πιο προσεκτικοί, ήπιοι και ευγενικοί είναι οι χειρουργικοί χειρισμοί, τόσο λιγότερος είναι ο μετεγχειρητικός πόνος του ασθενούς, πιο σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών

Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών Δυστονία Δυστονία Στη δυστονία έχουμε ακούσια σύσπαση μυών προκαλώντας ανεξέλεγκτες επαναλαμβανόμενες ή στροφικές κινήσεις του προσβεβλημένου τμήματος του σώματος. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ

ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ ΤΜΗΜΑ ΑΑ ΛΙΣΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΗΜ/ΝΙΑ ΗΜ.ΕΙΣΟ ΟΥ ΠΙΘΑΝΗ ΕΙ ΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓ.ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (ΜΟΝ.ΑΡΙΘΜ.) ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΗΜ.ΧΕΙΡ/ΓΕΙΟΥ Χ200 27 4 26 05 17 29 05 17 14:45 ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ Χ200 33

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear

Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Ρήξη του Επιχείλιου Χόνδρου του Ισχίου Labral Tear Τι είναι ο επιχείλιος χόνδρος; Ο επιχείλιος χόνδρος είναι µία δοµή από ινώδη ιστό που περιβάλλει κυκλοτερώς την κοτύλη την κοίλη δηλαδή αρθρική επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

CTEAM. Λίστα Χειρουργείων ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ

CTEAM. Λίστα Χειρουργείων ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ 11664 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Malunion κεφαλής κερκίδας για αρθροπλαστική. 6947736743 (1)

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου;

Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Γράφει: Νικόλαος Τζανακάκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός Β ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General Κέντρο Αρθροσκόπησης & Χειρουργικής Ώμου www.shoulder.gr Τι είναι η αρθροσκόπηση του ώμου; Είναι η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

Ποιός είναι ο ρόλος του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται μέσα στην άρθρωση του γόνατου και πιθανότατα είναι ο πιο ευάλωτος σύνδεσμος που τραυματίζεται στο γόνατο. Το Age of Basketball σας παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ φυσικοθεραπεία Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο «Βασιλεύς Παύλος» η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus»

ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ, «κότσι», «Hallux Valgus» 1. ΓΕΝΙΚΑ Τι είναι: Η παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού που παρεκκλίνει προς τα υπόλοιπα δάκτυλα. Σε ποιούς εμφανίζεται: Είναι πιο συχνό στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΓΟΝΑΤΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΝΩΣΣΟΥ 236 -ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΠΕΔΙΑΔΟΣ ΤΗΛ 2810 327988 6937 363 880 Η αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 CTEAM (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41

(2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 05/03/ :05 (2) 3-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 19/04/ :30 CTEAM (4) ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 18/09/ :41 1569 ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ Επέμβαση προς διόρθωση βλαισοποδίας (380237006) (1)

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΔ -ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργοθεραπεία και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μιχαηλίδου Ελένη MSc Εργοθεραπευτρια, Νοσοκομείο ΚΑΤ

Εργοθεραπεία και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα. Μιχαηλίδου Ελένη MSc Εργοθεραπευτρια, Νοσοκομείο ΚΑΤ Εργοθεραπεία και Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Μιχαηλίδου Ελένη MSc Εργοθεραπευτρια, Νοσοκομείο ΚΑΤ Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη που μελετάει το ανθρώπινο έργο και έχει ως στόχο κάθε άνθρωπος που εμφανίζει

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ;

Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Τι είναι η ρήξη του έσω μηνίσκου ; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών, της κνήμης και μηριαίου ( βλέπε ανατομία γόνατος). Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα στην μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου.

Προβλήματα στην μετεγχειρητική αποκατάσταση ασθενών μετά από συνδεσμοπλαστική προσθίου χιαστού συνδέσμου. αποκατάσταση ασθενών προσθίου χιαστού Φυσιοθεραπευτικό τμήμα 424 ΓΣΝΕ, 2Α Ορθοπαιδική κλινική 424 ΓΣΝΕ 1 Η χειρουργική αποκατάσταση μετά από ρήξη συνδέσμου (ΠΧΣ) είναι πλέον καθημερινή πρακτική σε κλινικές

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικές δυνατότητες του ατόμου με τετραπληγία

Λειτουργικές δυνατότητες του ατόμου με τετραπληγία 2010-03-20 23:03:08 Εισαγωγή Η τετραπληγία ορίζεται διεθνώς αναφορικά με την ταξινόμηση των βλαβών του νωτιαίου μυελού (American Spinal Injury Association Impairment Scale, Asia IS) ως «διαταραχή ή απώλεια

Διαβάστε περισσότερα

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία

11/6/2015 TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ. Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού. Εισαγωγικά στοιχεία TA KATAΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού Σπονδυλική στήλη: 7 αυχενικοί, 12 θωρακικοί, 5 οσφυϊκοί, 5 ιεροί και 4-5 κοκκυγικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Αντιστάσεως - Κινησιοθεραπεία. Ειδ. Βοηθών Φυσικοθεραπευτών ΙΕΚ Ρεθύμνου Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Ασκήσεις Αντιστάσεως - Κινησιοθεραπεία. Ειδ. Βοηθών Φυσικοθεραπευτών ΙΕΚ Ρεθύμνου Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ασκήσεις Αντιστάσεως - Κινησιοθεραπεία Ειδ. Βοηθών Φυσικοθεραπευτών ΙΕΚ Ρεθύμνου Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Η αντίσταση κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να εφαρμοστεί: Σε δυναμική ή Στατική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΛΗΣ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΕΤΑΝΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 73 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ

ΑΤΕΛΗΣ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΕΤΑΝΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 73 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΑΤΕΛΗΣ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΕΤΑΝΟΥ ΣΕ ΑΝΔΡΑ 73 ΕΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Δ. Τσίντζας, Γ. Γερνάς, Π. Πλυτά, Αλ. Καραλή, Β. Καλογεράκης. Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000

ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΤΡΩΝ Βόλου και Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα Τηλ.: 2610. 464000 ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΝΟΜΑ ΑΣΘΕΝΗ: ΘΕΡΑΠΩΝ ΙΑΤΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Ακούει την καρδιά σας!

Ακούει την καρδιά σας! Ακούει την καρδιά σας! Καρδιοαναπνευστική αποκατάσταση ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Όταν η καρδιά φέρνει τα πάνω κάτω Ένα οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ή ένα χειρουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δώρα Πετρακοπούλου. Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή. Τεχνικές αποκατάστασης μαστού ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Δώρα Πετρακοπούλου ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή Η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι η διαδικασία δημιουργίας καινούργιου μαστού σε γυναίκες που έχουν υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ Τ ε χ ν ο λ ο γ ι κ ό Ε κ π α ι δ ε υ τ ι κ ό Ί δ ρ υ μ α Σ τ ε ρ ε ά ς Ε λ λ ά δ α ς Σ χ ο λ ή Ε π α γ γ ε λ μ ά τ ω ν Υ γ ε ί α ς & Π ρ ό ν ο ι α ς Τ μ ή μ α Φ υ σ ι κ ο θ ε ρ α π ε ί α ς Π ρ ό γ ρ α

Διαβάστε περισσότερα

Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων

Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Aξιολόγηση κινητικότητας αρθρώσεων Μανώλης Παπαδόπουλος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, MSc Φυσικοθεραπευτής ΜΑΦ ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική

Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος του Γόνατος και η Συνδεσμοπλαστική Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του γόνατος; Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από το μηριαίο οστό και από την κνήμη. Τα άκρα των οστών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΜΥΪΚΟΣ ΤΟΝΟΣ Είναι η συνεχής ελαφρά σύσπαση των µυών ακόµη και σε κατάσταση ηρεµίας. ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΜΥΪΚΟΥ ΤΟΝΟΥ Εγκεφαλική παράλυση Κρανιοεγκεφαλική κάκωση Κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α.,

Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο «Αμαλία. Δόνου Α., ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ, ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ». Μεϊμέτη Ε., Καφαντάρης Ι., Δόνου Α., Βογιατζόγλου E, Βογιατζόγλου Δ.

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

NTiNO. Μηχανισμός και Θεραπευτικές Τεχνικές για την εκπαίδευση στη Δυναμική Όρθια Θέση. A Standing Project by UtilisMotus

NTiNO. Μηχανισμός και Θεραπευτικές Τεχνικές για την εκπαίδευση στη Δυναμική Όρθια Θέση. A Standing Project by UtilisMotus NTiNO Μηχανισμός και Θεραπευτικές Τεχνικές για την εκπαίδευση στη Δυναμική Όρθια Θέση A Standing Project by UtilisMotus Κέντρο Λειτουργικής Φυσικοθεραπείας, 2011 2016 Αρ. Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας ΟΒΙ:

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή

Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Οι Μηνίσκοι του Γόνατος και η Αρθροσκοπική Mηνισκεκτομή Τι είναι οι μηνίσκοι του γόνατος; Οι μηνίσκοι του γόνατος είναι ινοχόνδρινοι δίσκοι σχήματος C οι οποίοι παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου και της

Διαβάστε περισσότερα

MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ

MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ MS festival 2015 Τετάρτη 27-05-2015 Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ Θέμα: Μια αποτελεσματική θεραπεία με THERA Trainers Οφέλη & Στόχοι Ομιλητές: Νικολέττα Μιχαηλίδου Owner/Manager of Orthostatical Bachelor

Διαβάστε περισσότερα

Εγκεφαλικής Παράλυσης

Εγκεφαλικής Παράλυσης Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας Ιωαννίνων, Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, 3ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων 1 2 Η Ιπποθεραπεία, είναι μία νευροφυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗ Η ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ Χατζώκος Γ. Ιπποκράτης Οι ακρωτηριασμοί στην Ορθοπαιδική αποτελούν την έσχατη λύση για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων ενός άκρου το οποίο είναι αδύνατον

Διαβάστε περισσότερα

Βάδιση- Βοηθήματα Βάδισης. Δρ. Κων/νος Φουσεκης Kαθ. Εφαρμογών Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ

Βάδιση- Βοηθήματα Βάδισης. Δρ. Κων/νος Φουσεκης Kαθ. Εφαρμογών Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ Βάδιση- Βοηθήματα Βάδισης Δρ. Κων/νος Φουσεκης Kαθ. Εφαρμογών Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ Φυσιολογική και μη Βάδιση Η γνώση των χαρακτηριστικών της φυσιολογικής βάδισης Αξιολόγηση των παθολογικών αποκλίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ;

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης ; Τι είναι τα εμφυτεύματα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις τοποθέτησης των εμφυτευμάτων; Υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία; Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και της προσθετικής αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Τι είναι η διπλωπία Διπλωπία είναι η κατάσταση κατά την οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ

ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΙ Ονοματεπώνυμο Φοιτητή (-τριας) ΑΜ.. Εξάμηνο.. Απουσίες.. Α. Θέματα ασφάλειας * Νοσοκομείο /Κλινική /Ίδρυμα. Επάρκεια γνώσεων σχετικά με τον ασφαλή

Διαβάστε περισσότερα

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως: KATAΡΑΧΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ Ο καταρράκτης, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασής μας μετά από κάποια ηλικία. Ο καταρράκτης είναι μέρος του φαινομένου της γήρανσης του ματιού. Ολοι οι άνθρωποι μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ Κάθε χρόνο περίπου 200.000 νέοι ασθενείς διαγιγνώσκονται με Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Είναι γνωστό επίσης, ότι η ρήξη του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής οδηγεί σε ποσοστό τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ

ΣΑΣΙΚΕ ΔΙΑΣΑΡΑΧΕ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ ΔΙΑΓΝΩΗ ΣΩΝ ΜΕΣΑΣΑΡΑΛΓΙΩΝ Η μεταταρσαλγία είναι ο πόνος στις κεφαλές των μεταταρσίων οστών και μπορεί να οφείλεται σε πολλές παθολογικές καταστάσεις με διαφορετική αιτιολογία και αντιμετώπιση. Η μεταταρσαλγία

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Ο λειτουργικός νάρθηκας απαγωγής του Ώμου αποτελείται από 5 τμήματα (#1-5): το μαξιλάρι

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό. Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής

Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό. Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Τα μέρη μιας συνεδρίας θεραπευτικής άσκησης στο νερό και η σχετική χρονική τους διάρκεια Χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012 ΣEΠTEMBPIOΣ 2011 22/9/2011 U/S: γενικά (εφαρμογές, διάγνωση, βιοψίες) A. Ρηγοπούλου Βασικές αρχές οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες

Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ρήξη του Τενοντίου Πετάλου του Ώμου: Γενικές Πληροφορίες Ποιά είναι η ανατομική κατασκευή του ώμου; Η άρθρωση του ώμου σχηματίζεται από την σύνδεση τριών οστών: του βραχιονίου, της ωμοπλάτης και της κλείδας.

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών

Αξιολόγηση στάσης. Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Αξιολόγηση στάσης Τυπικές στάσεις & βασικά χαρακτηριστικά αυτών Εικόνα 1. Τυπικές όρθιες στάσεις. Τέλια όρθια στάση (Α), κυφω-λορφωτική στάση (Β), στάση επίπεδης ράχης (C) & χαλαρή στάση (D). Τέλεια όρθια

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 21 Ιούνιος :14

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Τρίτη, 21 Ιούνιος :14 Γράφει: Ιωάννης Τσαπακίδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός Αποτελεί την πιο συχνή περιφερική συμπιεστική νευροπάθεια που καλούμαστε να θεραπεύσουμε είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά (5% του πληθυσμού). Περιγράφηκε

Διαβάστε περισσότερα