Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο άρθρο 27 του Ν.4321/2015 με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο άρθρο 27 του Ν.4321/2015 με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ."

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 17 Μαρτίου 2016 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α - Τεχνικής Υποστήριξης Δημόσιας Περιουσίας Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο άρθρο 27 του Ν.4321/2015 με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.

2 Πίνακας Περιεχομένων ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΚΟΠΟΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΙΓΙΑΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ Το διάνυσμα του επανακαθορισμένου αιγιαλού καλύπτει όλο το διάνυσμα του καθορισμένου αιγιαλού Ο επανακαθορισμός έχει γίνει σε τμήμα του καθορισμένου αιγιαλού ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Α ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΟΥΝΤΑΙ... 18

3 1. Σκοπός Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ.2, περίπτωση β του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32/ ) : «Μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούνται: Να διαγράψουν την προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού στις περιοχές που υφίστανται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού και να αποτυπώσουν την τελευταία ως οριστική αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και τις εγκεκριμένες οριογραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, εφόσον υπάρχουν. Αν η εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού εντοπίζεται στο υδάτινο στοιχείο, δεν αποτυπώνεται ως οριστική». Στη συνέχεια, στη περίπτωση γ της παρ.2 του ιδίου άρθρου, αναφέρεται ότι: «Εντός προθεσμίας 12 μηνών από οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούνται να ελέγξουν την υπόλοιπη προκαταρκτική οριογραμμή και να υποβάλλουν την πρόταση για την τελική οριογραμμή σε περιπτώσεις εμφανώς εσφαλμένης προκαταρκτικής οριογραμμής και για να αντιμετωπισθούν ασυνέχειες μεταξύ της ήδη εγκεκριμένης και της προκαταρκτικής οριογραμμής». Για την υλοποίηση των παραπάνω, δημιουργήθηκε η ψηφιακή εφαρμογή «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων» (Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ.) η οποία χρησιμοποιεί πέντε (5) εργαλειοθήκες που ενεργοποιούνται στο G.I.S. πρόγραμμα ArcMap (Customize Toolbars). 2. Απαραίτητα θεματικά επίπεδα Για να είναι δυνατοί οι έλεγχοι που ορίζονται από τη νομοθεσία, απαιτείται η χρήση των παρακάτω θεματικών επιπέδων: της γραμμής του αιγιαλού/παραλίας/παλαιού αιγιαλού, των ορθοφωτοχαρτών του αιγιαλού με πλάτος 300m περίπου από την ακτογραμμή, καθώς και της προκαταρκτικής οριογραμμής του αιγιαλού (Π.Ο.Α.). α)το θεματικό επίπεδο της γραμμής του αιγιαλού/παραλίας/παλαιού αιγιαλού ( Βάση Δεδομένων Γραμμή Αιγιαλού/ Παραλίας/ Παλαιού Αιγιαλού, ανάλογα με το τι θέλουμε να επεξεργαστούμε). καθώς και β)οι ορθοφωτοχάρτες του αιγιαλού (LSO, ΑΙΓΙΑΛΟΣ ΟΡΘΟ, VLSO) διατίθενται κατά τη σύνδεση του χρήστη στη Βάση Δεδομένων του Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ μέσω της εργαλειοθήκης "Εργαλεία Διαχείρισης" («Πιστοποίηση και μεταφορά δεδομένων προς θέαση»,

4 «Πιστοποίηση με το όνομα χρήστη και τον κωδικό χρήστη»). γ)το θεματικό επίπεδο της Π.Ο.Α, το οποίο βρίσκεται στα «Στατικά διανυσματικά επίπεδα», διατίθεται μόνο προς θέαση. Συνεπώς δεν είναι επεξεργάσιμο το συγκεκριμένο θεματικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό και για την εφαρμογή των απαιτήσεων του άρθρου 27 του Ν.4321/2015, έχει σταλεί σε όλες τις πρώην Κτηματικές Υπηρεσίες ένα CD με το θεματικό επίπεδο της Π.Ο.Α., στην περιοχή αρμοδιότητάς τους, σε μορφή shapefile. Τα βήματα που ακολουθούμε είναι τα εξής: Αρχικά μεταβαίνουμε στα Έγγραφα του υπολογιστή και δημιουργούμε, με δεξί κλικ Δημιουργία Φάκελος, ένα φάκελο με όνομα "ΠΟΑ". Στη συνέχεια, αφού τοποθετήσουμε το CD στον υπολογιστή, βρίσκουμε το φάκελο του CD από την Εξερεύνηση αρχείων. Ανοίγοντας το φάκελο του CD βλέπουμε τα δεδομένα που περιέχει. Επιλέγουμε το shapefile (.shp) που περιέχει την Π.Ο.Α. και τα αρχεία που ακολουθούν το shapefile, τα αντιγράφουμε (πατώντας δεξί κλικ Αντιγραφή) και τα κάνουμε επικόλληση στο φάκελο ΠΟΑ που δημιουργήσαμε στα έγγραφα (με δεξί κλικ Επικόλληση). Προσοχή: Κάθε shapefile αρχείο συνοδεύεται και από άλλα αρχεία, τα οποία δημιουργούνται αυτόματα κατά τη δημιουργία ενός θεματικού επιπέδου και είναι απαραίτητα για την εισαγωγή του στο ArcMap. Για το λόγο αυτό μαζί με το shapefile πρέπει να αντιγράψουμε και τα συνοδευτικά αρχεία, τα οποία, όπως είναι λογικό, θα έχουν το ίδιο όνομα με το shapefile αλλά διαφορετική κατάληξη (π.χ.dbf,.prj,.sbn,.sbx,.shx, cpg). Αφού, λοιπόν, αντιγράψουμε το shapefile στο φάκελο που δημιουργήσαμε ακολουθεί η εισαγωγή του στο περιβάλλον του ArcMap, ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία του. Στο περιβάλλον του ArcMap πατάμε το κουμπί Add Data (ή File Add Data Add Data ), οπότε και εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο.

5 Εφόσον το θεματικό επίπεδο που θέλουμε να εισάγουμε βρίσκεται σε νέο φάκελο, πρέπει πρώτα (μόνο την πρώτη φορά) να κάνουμε σύνδεση με τον εν λόγω φάκελο. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε μέσα στο παράθυρο του «Add Data» το κουμπί «Connect To Folder», βρίσκουμε το φάκελο ΠΟΑ που δημιουργήσαμε στα «Έγγραφα», τον επιλέγουμε και πατάμε «Οk».

6 Εφόσον συνδεθήκαμε με το φάκελο, στην πτυσσόμενη μπάρα (στο παράθυρο του «Add Data» δίπλα από τη φράση «Look in»), θα εμφανίζεται η διαδρομή του φακέλου. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε θα μπορούμε να μεταβούμε κατευθείαν στο φάκελο αυτό. Αφού βρούμε το shapefile της ΠΟΑ, το επιλέγουμε και πατάμε το κουμπί «Add». Το θεματικό επίπεδο της προκαταρκτικής οριογραμμής εισάγεται έτσι στον πίνακα περιεχομένων («Table of Contents»). Απαραίτητη προϋπόθεση για την θέαση θεματικών επιπέδων αποτελεί η επιλογή τους (check box). Έχοντας επιλέξει τα θεματικά επίπεδα που μας ενδιαφέρουν (Π.Ο.Α., Γραμμή αιγιαλού, Ορθοφωτοχάρτες) μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ελέγχου της εγκεκριμένης γραμμής αιγιαλού συγκριτικά με την προκαταρκτική οριογραμμή.

7 3. Έλεγχος καθορισμένων αιγιαλών περιοχής Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ.2, περίπτωση β του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32/ ) : «Μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούνται: Να διαγράψουν την προκαταρκτική οριογραμμή αιγιαλού στις περιοχές που υφίστανται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού και να αποτυπώσουν την τελευταία ως οριστική αποτυπώνοντας ταυτόχρονα και τις εγκεκριμένες οριογραμμές παραλίας και παλαιού αιγιαλού, εφόσον υπάρχουν. Αν η εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού εντοπίζεται στο υδάτινο στοιχείο, δεν αποτυπώνεται ως οριστική». Ο έλεγχος αφορά τόσο την πληρότητα των καθορισμένων αιγιαλών της περιοχής, όσο και την ορθότητά τους Έλεγχος πληρότητας Η πληρότητα αφορά στον έλεγχο και στη σύγκριση των εγγραφών που βρίσκονται στο μητρώο και των αιγιαλών που έχουν διανυσματοποιηθεί. Ακολουθείται η εξής διαδικασία: Από τον internet explorer μπαίνουμε στην web εφαρμογή του μητρώου και επιλέγουμε το υποσύστημα του αιγιαλού «Ψηφιακή Υπηρεσία Αιγιαλού, Παραλίας, Όχθης και Παρόχθιας Ζώνης». Κάνουμε σύνδεση με τους κωδικούς μας Από την λίστα αριστερά επιλέγουμε «Υπηρεσίες Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμός Αναζήτηση» Στο πεδίο «Χωρική Αρμοδιότητα» επιλέγουμε το Νομό που μας ενδιαφέρει και πατάμε το κουμπί «Αναζήτηση», οπότε και εμφανίζονται οι διαθέσιμες εγγραφές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί πόσες και ποιες από τις εγγραφές αυτές συνοδεύονται και από κάποια γεωγραφική πληροφορία (διάνυσμα) εκτός από την περιγραφική πληροφορία. Για να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος αυτός, της πληρότητας, μπορεί να ακολουθηθεί ένας από τους

8 παρακάτω δύο τρόπους: α τρόπος: Σε κάθε εγγραφή πατάμε το κουμπί «Μητρώο» και ελέγχουμε αν υπάρχει το διάνυσμα αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού και τα.jpg,.jgw αρχεία των σαρωμένων τοπογραφικών διαγραμμάτων. β τρόπος: Για επιτάχυνση της διαδικασίας και διευκόλυνση του χρήστη ώστε να μην γίνεται έλεγχος στις εγγραφές μία μία, προτείνεται αφού εμφανιστούν οι εγγραφές που βρίσκονται στη χωρική αρμοδιότητα που ορίσαμε, να πατήσουμε το κουμπί «Εξαγωγή Excel» και να κάνουμε «Αποθήκευση ως» βάζοντας στο όνομα που επιθυμούμε την κατάληξη.xls, ώστε να εξαχθούν οι εγγραφές αυτές σε ένα αρχείο excel και να μπορέσουμε να τις επεξεργαστούμε. Οι εγγραφές αυτές αφορούν στο σύνολο των καθορισμένων αιγιαλών που υπάρχουν στο μητρώο στη περιοχή επιλογής. Ο χρήστης θα πρέπει να έχει στη διάθεση του ένα excel αρχείο, το οποίο θα περιέχει τα διαγράμματα που έχουν γεωαναφερθεί και ψηφιοποιηθεί και αφορούν στην περιοχή αρμοδιότητάς του (διατίθεται από την Γ.Γ.Π.Σ.). Ο έλεγχος πληρότητας αφορά στη σύγκριση αυτών των δύο αρχείων. Εγγραφές που υπάρχουν και στα δύο αρχεία "περνούν" τον έλεγχο πληρότητας, σε αντίθεση με αυτές που εμφανίζονται μόνο στο αρχείο που εξάχθηκε από την εφαρμογή του μητρώου. Η αναντιστοιχία των εγγραφών αυτών δηλώνει την απουσία γεωγραφικής πληροφορίας (ψηφιοποίησης) για τα αντίστοιχα διαγράμματα. Για την διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής προτείνεται η ταξινόμηση των εγγραφών (και στα δύο αρχεία) βάσει του ίδιου πεδίου, π.χ. Υ.Υ.Ν. ή αριθμού Φ.Ε.Κ Έλεγχος ορθότητας Στη συνέχεια ακολουθεί ο έλεγχος της ορθότητας των εγκεκριμένων αιγιαλών που έχουν ψηφιοποιηθεί. Οι αιγιαλοί που ελέγχονται είναι οι υφιστάμενοι. Συνεπώς, θα πρέπει να εξεταστεί αν στην υπό εξέταση περιοχή υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός και αν έχει γίνει επανακαθορισμός. Η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε δύο περιπτώσεις: Περίπτωση 1: Στην υπό εξέταση περιοχή το διάνυσμα του επανακαθορισμένου αιγιαλού καλύπτει όλο το διάνυσμα του καθορισμένου αιγιαλού. Περίπτωση 2: Στην υπό εξέταση περιοχή ο επανακαθορισμός έχει γίνει σε τμήμα του καθορισμού.

9 Το διάνυσμα του επανακαθορισμένου αιγιαλού καλύπτει όλο το διάνυσμα του καθορισμένου αιγιαλού Στην περίπτωση αυτή, η οποία είναι και η απλούστερη, εργαζόμαστε με το διάνυσμα του επανακαθορισμού, το οποίο είναι και το υφιστάμενο. Το διάνυσμα του καθορισμού θα χρειαστεί να το διαγράψουμε. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση αυτή είναι οι εξής: Με το κουμπί «Ιdentify» του ArcMap επιλέγουμε το διάνυσμα του καθορισμού ώστε να μπορέσουμε να δούμε τις περιγραφικές πληροφορίες που το συνοδεύουν. Από τις πληροφορίες αυτές σημειώνουμε από το πεδίο «Sys_id» τον αριθμό που αναγράφεται. Στην εγγραφή του μητρώου πηγαίνουμε «Υπηρεσίες Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμός Εισαγωγή Ενέργειας», στο πεδίο ΑΑ συμπληρώνουμε τον «Sys_id» που σημειώσαμε και πατάμε «Αναζήτηση». Στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα. Όπως είναι λογικό, η αναζήτηση επιστρέφει μια και μόνο εγγραφή, καθώς ο αριθμός ΑΑ είναι μοναδικός για κάθε εγγραφή. Επιλέγουμε το κουμπί «Εισαγωγή Ενέργειας», οπότε και εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Στο πεδίο «Ροή Ενεργειών» επιλέγουμε «Καθορισμοί/ Επανακαθορισμοί Αιγιαλών», από την πτυσσόμενη μπάρα στα δεξιά. Στο πεδίο «Ενέργεια» επιλέγουμε «ΜΗΤ - Καταχώρηση Τοπογραφικού Διαγράμματος».

10 Επιλέγουμε το κουμπί «Παραγωγή ΑΑ Πρωτοκόλλου», οπότε και εμφανίζεται ένα αλφαριθμητικό στο αντίστοιχο πεδίο. Η διαδικασία της εισαγωγής ενέργειας ολοκληρώνεται πατώντας το κουμπί «Εισαγωγή Ενέργειας». Η εγγραφή αυτή βρίσκεται πλέον σε εκκρεμότητα στην καρτέλα «Περιοχή εργασίας» του χρήστη («Ενέργειες Χρήστη σε Εκκρεμότητα»). Στην συνέχεια ανοίγουμε το ArcMap και εργαζόμαστε ως εξής: Από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Δικαιωμάτων χρηστών» επιλέγουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει από την πτυσσόμενη μπάρα στο πεδίο «Διαθέσιμες Περιοχές». Εφόσον βρισκόμαστε στην υπό εξέταση περιοχή και στη «Βάση Δεδομένων» έχουμε επιλεγμένη τη «Γραμμή του Αιγιαλού», πατάμε από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Διαχείρισης» το κουμπί «Λήψη Δεδομένων». Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της λήψης των δεδομένων που έχουμε επιλέξει, αυτά θα

11 εμφανιστούν στον «Πίνακα Περιεχομένων (Table of Contents)» στο θεματικό επίπεδο «ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ». Για διευκόλυνση αποεπιλέξτε τη «Βάση Δεδομένων», βγάζοντας το τικ από το check box μπροστά της. Από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Δικαιωμάτων χρηστών» επιλέγουμε από την πτυσσόμενη μπάρα στο πεδίο «Επίπεδα» το θεματικό επίπεδο «Γραμμής Αιγιαλού» και πατάμε το κουμπί «Έναρξη Ψηφιοποίησης». Mε το εργαλείο «Edit Tool» (μαύρο βελάκι) από την εργαλειοθήκη του «Editor» επιλέγουμε τη γραμμή του καθορισμένου αιγιαλού και τη διαγράφουμε είτε πατώντας «Delete» από το πληκτρολόγιο, είτε με το ποντίκι δεξί κλικ και «Delete». Παρατηρούμε ότι το συγκεκριμένο διάνυσμα εμφανίζεται πλέον με κόκκινο χρώμα, καθώς βρίσκεται «Υπό Διαγραφή». Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία πατάμε το κουμπί «Μεταφόρτωση Αλλαγών στην κεντρική βάση» από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Διαχείρισης ΨΥΔΗΠΕΕΚ». Όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων προς τη βάση ολοκληρώθηκε», πατάμε το κουμπί «Οk». Προσοχή: Το κουμπί «Μεταφόρτωση Αλλαγών στην κεντρική βάση» να πατιέται μόνο μία φορά, για να μην υπάρξουν διπλοεγγραφές στο σύστημα. Τέλος, από τη web εφαρμογή του μητρώου πηγαίνουμε «Υπηρεσίες Αιγιαλού Περιοχή Εργασίας» και αναζητάμε τη συγκεκριμένη εγγραφή που επεξεργαστήκαμε βάσει του ΑΑ. Αφού μεταβούμε στη συγκεκριμένη εγγραφή πατάμε «Προώθηση Υπόθεσης», όπου επιλέγουμε στο πεδίο «Επόμενη Κατάσταση», την «Οριστικοποίηση Χειριστή», γράφουμε κάποιο σχόλιο στο πεδίο «Σχόλιο Μετάβασης» και πατάμε «Οk». Για επιβεβαίωση της διαγραφής της γραμμής του καθορισμού, στη web εφαρμογή επιλέγουμε «Υπηρεσίες Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμού Αναζήτηση» του αιγιαλού με βάσει το «ΑΑ» που αντιστοιχεί στο «SYS_ID» της εγγραφής του αιγιαλού. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, όμοια, από την αρχή για διαγραφή της γραμμής της παραλίας ή του παλαιού αιγιαλού σε περίπτωση επανακαθορισμού τους.

12 Ο επανακαθορισμός έχει γίνει σε τμήμα του καθορισμένου αιγιαλού Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επεξεργαστούμε τα δύο διανύσματα με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύψει ένα διάνυσμα με τον υφιστάμενο εγκεκριμένο αιγιαλό, ο οποίος, όμως, θα περιλαμβάνει τμήματα τόσο του καθορισμού όσο και του επανακαθορισμού. Έστω ότι υπάρχει ένα διάνυσμα καθορισμού μέρος του οποίου έχει επανακαθοριστεί. Θεωρητικά πρέπει η γραμμή του καθορισμού να τροποποιηθεί γεωμετρικά ώστε να αποτελείται μόνο από το τμήμα που δεν έχει γίνει επανακαθορισμός και να συνδεθεί με το τμήμα του επανακαθορισμού. Αυτό το νέο διάνυσμα αποτελεί τον υφιστάμενο εγκεκριμένο αιγιαλό. Για το λόγο αυτό εργαζόμαστε ως εξής: Από το ArcMap βρίσκουμε το «Sys_id» του διανύσματος του καθορισμένου αιγιαλού (πατώντας το κουμπί «Identify») Βάσει του αριθμού αυτού αναζητούμε στην web-εφαρμογή του μητρώου την αντίστοιχη εγγραφή, ώστε να εισάγουμε την ενέργεια καταχώρηση τοπογραφικού διαγράμματος, με τον τρόπο που περιγράφηκε προηγουμένως στην παράγραφο «3.2.1.», δηλαδή «Υπηρεσία Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμού Εισαγωγή Ενέργειας Αναζήτηση» κλπ. Έπειτα, ανοίγουμε το ArcMap και ακολουθείται η ίδια διαδικασία που περιγράφηκε στην παράγραφο «3.2.1.». Από το περιβάλλον του ArcMap ψηφιοποιούμε ξανά τη γραμμή του αιγιαλού του καθορισμού, για την οποία δεν έχει γίνει επανακαθορισμός. Η νέα ψηφιοποίηση γίνεται "πατώντας" ακριβώς πάνω στα σημεία της παλιάς ψηφιοποίησης. Στη περίπτωση αυτή έχουμε ένα αντικείμενο (feature) αποτελούμενο από ένα στη καλύτερη περίπτωση ή, όπως συνήθως γίνεται, περισσότερα τμήματα-διανύσματα οριογραμμής αιγιαλού. Η ψηφιοποίηση, αυτή, γίνεται και με το κουμπί Trace tool του ArcMap. Αναλυτικά, η ψηφιοποίηση γίνεται ως εξής: Από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Δικαιωμάτων Χρηστών», επιλέγουμε το πεδίο «Επίπεδα: Γραμμή Αιγιαλού» και πατάμε το κουμπί «Έναρξη Ψηφιοποίησης» και έπειτα το κουμπί «Επιλογή Προεπιλεγμένου Εργαλείου Ψηφιοποίησης» και ψηφιοποιούμε κόμβο κόμβο ή με το εργαλείο «Trace tool» της εργαλειοθήκης «Editor». Επιπλέον, ανοίγουμε από την εργαλειοθήκη «Editor» το «Editor Snapping Snapping Toolbar» και αφήνουμε ανοιχτό (πατημένο) το κουμπί «Vertex Snapping» ώστε να πηγαίνει από κορυφή σε κορυφή (σύμβολο τετράγωνο). Προσοχή: Στην πτυσσόμενη μπάρα «Snapping» να είναι επιλεγμένο μόνο το «Use Snapping».

13 Κάθε διάνυσμα αποτελεί και μία ξεχωριστή εγγραφή στον «Attribute Table», οπότε σε περίπτωση που ο καθορισμένος αιγιαλός αφορά παραπάνω από δύο τμήματα με κενό μεταξύ τους, δηλαδή περισσότερα από δύο μη συνεχόμενα τμήματα πρέπει να ενοποιηθούν οι γραμμές αυτές σε μία εγγραφή. Αναλυτικά, η συνένωση («merge») γίνεται ως εξής: Από την εργαλειοθήκη «Editor Edit Tool» επιλέγουμε το ένα τμήμα, κρατώντας πατημένο το Shift από το πληκτρολόγιο, επιλέγουμε και το άλλο ή άλλα τμήματα. Αφού είναι όλα τα τμήματα που επιθυμούμε επιλεγμένα (γαλάζιο χρώμα) από την εργαλειοθήκη «Editor Editor» πτυσσόμενη μπάρα επιλέγουμε το «Merge». Στην ερώτηση στο πινακάκι «Merge» που εμφανίζεται πατάω «Οk». Οπότε οι δύο ή περισσότερες γραμμές γίνονται μία γραμμή με τα ίδια περιγραφικά χαρακτηριστικά. Προσοχή: Κατά την επιλογή των τμημάτων να επιλεχθούν μόνο τα τμήματα στα οποία θέλουμε να γίνει συνένωση (Merge) και όχι και η ενιαία γραμμή καθορισμού που βρίσκεται από κάτω. Στη συνέχεια για το επιλεγμένο αυτό διάνυσμα (αν δεν είναι επιλεγμένο το επιλέγουμε με το εργαλείο «Edit Tool»), πατάμε το κουμπί «Συσχέτιση Εγγραφών» από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Δικαιωμάτων Χρηστών», ώστε να συνδεθεί το εν λόγω διάνυσμα με την αντίστοιχη εγγραφή στο μητρώο. Στο παράθυρο που εμφανίζεται βρίσκουμε την αντίστοιχη εγγραφή στο μητρώο βάσει του «AA,» που αντιστοιχεί στο πεδίο «Κλ. Σύνδεσης» (Κλειδί Σύνδεσης), κάνουμε κλικ για επιλογή στο κουτί «Σύνδεση» και έπειτα πατάμε το κουμπί «Σύνδεση» και κάνουμε τη νέα σύνδεση. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε «Οk». Τέλος, πατάμε το κουμπί Μεταφόρτωση Αλλαγών στην κεντρική βάση από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Διαχείρισης». Από την web εφαρμογή αναζητούμε την αντίστοιχη εγγραφή από την «Περιοχή Εργασίας», ώστε να Προωθήσουμε την Υπόθεση, όπως περιγράφηκε και προηγουμένως. Αφού προωθηθεί η Υπόθεση, μπορούμε να την αναζητήσουμε από τις «Υπηρεσίες Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμός Αναζήτηση». Εφόσον αντικαταστήσαμε το αρχικό διάνυσμα του καθορισμού με το τμήμα που ισχύει μέχρι και σήμερα, αποκλείοντας το τμήμα που έχει γίνει επανακαθορισμός, παρατηρούμε ότι το αρχικό διάνυσμα έχει καταγραφεί ως «Ιστορικό Δεδομένο», ενώ το νέο διάνυσμα που είναι και το ισχύον έχει «Κατάσταση έγκρισης: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ». Στην ιδανική περίπτωση όπου το διάνυσμα του επανακαθορισμού "πατάει" ακριβώς πάνω στο διάνυσμα του καθορισμού δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει η Επιτροπή Καθορισμού (Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.2971/2001) να εγκρίνει την αλλαγή των

14 σημείων της οριογραμμής. 4. Έλεγχος της εγκεκριμένης οριογραμμής αιγιαλού σε σύγκριση με την Π.Ο.Α. Σύμφωνα με το άρθρο 4, παρ.2, περίπτωση γ του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν.4321/2015 (Φ.Ε.Κ. 32/ ) : «Εντός προθεσμίας 12 μηνών από οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Δημόσιας Περιουσίας υποχρεούνται να ελέγξουν την υπόλοιπη προκαταρκτική οριογραμμή και να υποβάλλουν την πρόταση για την τελική οριογραμμή σε περιπτώσεις εμφανώς εσφαλμένης προκαταρκτικής οριογραμμής και για να αντιμετωπισθούν ασυνέχειες μεταξύ της ήδη εγκεκριμένης και της προκαταρκτικής οριογραμμής». Εφόσον ορίστηκε η υφιστάμενη οριογραμμή του αιγιαλού, σειρά έχει ο έλεγχος και η επεξεργασία της προκαταρκτικής οριογραμμής του αιγιαλού. Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός είναι η διαγραφή της προκαταρκτικής οριογραμμής αιγιαλού στις περιοχές που υφίστανται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού και η αποτύπωση της τελευταίας ως οριστική. Αφού, λοιπόν, μεταβούμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει εμφανίζουμε από τον πίνακα περιεχομένων («Table of Contents») το θεματικό επίπεδο της Π.Ο.Α. που έχει σταλεί στο CDκαι της γραμμής του αιγιαλού («Βάση Δεδομένων Γραμμή Αιγιαλού»). Η διαδικασία που πρέπει να υλοποιηθεί χωρίζεται στις παρακάτω δύο περιπτώσεις: Περίπτωση 1: Περιοχές στις οποίες υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός. Περίπτωση 2: Περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός Περιοχές στις οποίες υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός Σε περιοχές που υφίστανται εγκεκριμένη οριογραμμή αιγιαλού, ο χρήστης πρέπει να διαγράψει το αντίστοιχο τμήμα της Π.Ο.Α. Για το λόγο αυτό δημιουργούμε αρχικά ένα αντίγραφο του shapefile της ΠΟΑ, στο οποίο θα δουλέψουμε, και το ονομάζουμε ΠΟΑedit. Δημιουργία αντιγράφου αρχείου shapefile: α τρόπος: Από τον Windows Explorer, επιλέγω το αρχείο με κατάληξη.shp και όλα τα σχετικά του αρχεία, πατώντας δεξί κλικ Copy (Αντιγραφή) και δεξί κλικ Paste (Επικόλληση) στον ίδιο φάκελο και τα μετονομάζω σε «ΠΟΑedit». β τρόπος: Μέσα από το ArcMap πατάω «Catalog», πάω στο φάκελο που έχω σώσει την Π.Ο.Α., βρίσκω το shapefile (.shp), το επιλέγω, δεξί κλικ Copy (Αντιγραφή) και δεξί κλικ πάνω στον φάκελο που το περιέχει και Paste (Επικόλληση). Μετονομάζω το νέο αρχείο που προκύπτει σε «ΠΟΑedit».

15 Στη συνέχεια, εισάγουμε το θεματικό επίπεδο «ΠΟΑedit» μέσα στο ArcMap με «Add Data» οπότε θα εμφανίζεται στο «Table of Contents». Από την εργαλειοθήκη «Editor» πατάμε «Start Editing» και επιλέγουμε το shapefile «ΠΟΑedit», το οποίο θέλουμε να επεξεργαστούμε. Με το εργαλείο «Edit Tool» επιλέγουμε το διάνυσμα της Π.Ο.Α και με το «Split tool» (εργαλειοθήκη «Editor») σπάμε τη γραμμή της ΠΟΑ σε τμήματα, ώστε το τμήμα στο οποίο υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός να αποτελεί πλέον ξεχωριστό τμήμα (ανοίγουμε όλα τα «Snapping» ανάλογα με την περίπτωση). Με το «Edit Tool» επιλέγουμε το τμήμα της Π.Ο.Α. που αντιστοιχεί στον εγκεκριμένο αιγιαλό και το διαγράφουμε. Την υπόλοιπη ΠΟΑ την επεξεργαζόμαστε φροντίζοντας: α. να εξαλείψουμε τις ασυνέχειες σύνδεσης με τα άκρα των διανυσμάτων των καθορισμένων οριογραμμών και β. να τη τροποποιήσουμε όπου αυτή έχει λάθος τοποθέτηση. Αφού επεξεργαστούμε το νέο θεματικό επίπεδο «ΠΟΑedit», από την εργαλειοθήκη «Editor» επιλέγουμε στην πτυσσόμενη μπάρα «Editor Save Edits» και «Stop Editing», ώστε να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στο θεματικό επίπεδο και να σταματήσουμε την ψηφιοποίηση Περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένος αιγιαλός θα πρέπει να γίνει έλεγχος της προκαταρκτικής οριογραμμής ώστε σε περιπτώσεις εμφανώς εσφαλμένης προκαταρκτικής οριογραμμής, να τροποποιηθεί και να υποβληθεί πρόταση για την τελική οριογραμμή. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν και οι περιπτώσεις ύπαρξης ασυνεχειών μεταξύ της ήδη εγκεκριμένης και της προκαταρκτικής οριογραμμής. Τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας οφείλουν να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο της Π.Ο.Α. και τη διεξαγωγή αυτοψίας ώστε να ληφθούν υπόψη φυσικές και λοιπές ενδείξεις που επηρεάζουν το πλάτος του αιγιαλού. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της αυτοψίας και η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, ο χρήστης του εκάστοτε Αυτοτελούς Γραφείου οφείλει να δημιουργήσει μια νέα εγγραφή στο μητρώο των αιγιαλών, η οποία θα περιλαμβάνει τα περιγραφικά χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τον αιγιαλό. Σε περίπτωση που έχουν προκύψει νέα στοιχεία από τις επιτόπιες αυτοψίες, ο χρήστης οφείλει να αποστείλει τα στοιχεία αυτά στην Περιφερειακή Διεύθυνση και σχεδιαστικά αρχεία σε μορφή (.dxf), ώστε να ληφθούν υπόψη από την Επιτροπή Καθορισμού (Επιτροπή του άρθρου 3 του Ν.2971/2001). Για τη δημιουργία του νέου μητρώου καθορισμού, εργαζόμαστε ως εξής: Από τη web εφαρμογή του μητρώου εισάγουμε μια νέα ενέργεια, πηγαίνοντας

16 «Υπηρεσίες Αιγιαλού Μητρώο Καθορισμός Εισαγωγή Ενέργειας» και πατάμε το κουμπί «Νέα Αίτηση Καθορισμού/Επανακαθορισμού». Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε την Κτηματική Υπηρεσία από την πτυσσόμενη μπάρα δίπλα στο πεδίο «Kωδικός Κτηματικής Υπηρεσίας». Στο πεδίο «Αριθμός Πρωτοκόλλου Αίτησης» βάζουμε ένα τυχαίο νούμερο, συνήθως το 1 (αν δεν έχουμε κάποιον άλλο αριθμό πρωτοκόλλου), ενώ στο πεδίο «Ημερομηνία Πρωτοκόλλου Αίτησης» βάζουμε την ημερομηνία δημιουργίας της αίτησης (αν δεν έχουμε κάποια άλλη ημερομηνία πρωτοκόλλου αίτησης). Επιλέγουμε «Αιγιαλός», «Καθορισμός» και πατάμε το κουμπί «Δημιουργία». Στην επόμενη οθόνη που εμφανίζεται βρίσκουμε την εγγραφή που δημιουργήθηκε και πατάμε το κουμπί «Μητρώο». Καταγράφουμε το «ΑΑ» της εγγραφής που δημιουργήσαμε και αφορά τη συγκεκριμένη εγγραφή του αιγιαλού. Συμπληρώνουμε τα απαραίτητα για τον καθορισμό στοιχεία, αφήνοντας κενά τα πεδία για τα οποία δεν υπάρχει η αντίστοιχη πληροφορία, όπως είναι ο αριθμός ΦΕΚ, η ημερομηνία κτλ. Αποθηκεύουμε πατώντας τη δισκέτα. Επιλέγουμε την εγγραφή μας και πατάμε «Προώθηση υπόθεσης», «Επόμενη κατάσταση: Οριστικοποίηση Υπόθεσης», στο «Σχόλιο:» γράφουμε υποχρεωτικά κάποιο σχόλιο και πατάμε «Οk». Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των στοιχείων της νέας ενέργειας ακολουθεί η διαδικασία σύνδεσης με το αντίστοιχο διάνυσμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια από την αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση. Συνεπώς, η διαδικασία της εισαγωγής του νέου αιγιαλού ολοκληρώνεται, για το χρήστη του Αυτοτελούς γραφείου, με την εισαγωγή των περιγραφικών χαρακτηριστικών. Στη συνέχεια και αφού αποσταλούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση τα απαραίτητα στοιχεία, η Επιτροπή Καθορισμού Αιγιαλού είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και τον καθορισμό της οριστικής οριογραμμής του αιγιαλού. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία καθορισμού, σειρά έχει η εισαγωγή του αντίστοιχου διανύσματος στο σύστημα και η σύνδεσή του με την αντίστοιχη εγγραφή που δημιουργήθηκε από τον χρήστη του Αυτοτελούς Γραφείου. Ο Μηχανικός της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ο οποίος συμμετέχει συνήθως και στην Επιτροπή καθορισμού του αιγιαλού, είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

17 Αναζήτηση της αντίστοιχης εγγραφής στο μητρώο, βάσει του «ΑΑ» της συγκεκριμένης εγγραφής του αιγιαλού που θα του έχει γνωστοποιηθεί από τον χρήστη του Αυτοτελούς γραφείου. Εισαγωγή μιας νέας ενέργειας στην εγγραφή αυτή, με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω, δηλαδή εισαγωγή τοπογραφικού διαγράμματος κλπ. (βλ. έλεγχος ορθότητας) Έπειτα από το περιβάλλον του ArcMap, κάνουμε διανυσματοποίηση της νέας γραμμής του αιγιαλού --είτε μέσω γνωστών συντεταγμένων που έχουν προκύψει από τον καθορισμό του αιγιαλού, δηλαδή κάνουμε σύνδεση με το κουμπί «Πιστοποίηση και μεταφορά δεδομένων προς θέαση» (κλειδί) και με το κουμπί «Λήψη Δεδομένων» (μωβ κουμπί), έχουμε επιλέξει τη γραμμή αιγιαλού και από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Ψηφιοποίησης ΨΥΔΗΠΕΕΚ», πατάμε το κουμπί «Ψηφιοποίηση από Λίστα Συν/νων» και πληκτρολογούμε τις συντεταγμένες που έχουμε. --είτε με τροποποίηση του θεματικού επιπέδου της Π.Ο.Α, εφόσον δεν παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές. Προσοχή: Η επεξεργασία του θεματικού επιπέδου της Π.Ο.Α γίνεται στο περιβάλλον του ArcMap. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της επεξεργασίας του θεματικού επιπέδου της «ΠΟΑedit», θα πρέπει το διάνυσμα αυτό να μεταφερθεί στο θεματικό επίπεδο της Γραμμής Αιγιαλού της «ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ», ώστε να συνδεθεί με την αντίστοιχη εγγραφή του μητρώου και να πραγματοποιηθεί η μεταφόρτωση του στην κεντρική βάση δεδομένων, δηλαδή τελικά να περαστεί στη «ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Γραμμή Αιγιαλού». Οπότε: Με το εργαλείο «Edit Tool» από την εργαλειοθήκη του «Editor» επιλέγουμε το υπό εξέταση τμήμα της Π.Ο.Α. Με δεξί κλικ Copy αντιγράφουμε το τμήμα αυτό και με δεξί κλικ Paste το κάνουμε επικόλληση. Κατά την επικόλληση ενός διανύσματος εμφανίζεται το παράθυρο που φαίνεται παρακάτω, στο οποίο ο χρήστης πρέπει να ορίσει το επίπεδο στο οποίο θα αντιγραφεί το εν λόγω διάνυσμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση επιλέγουμε το θεματικό επίπεδο της «Γραμμής Αιγιαλού» (που βρίσκεται μέσα στη «Κτηματική»).

18 Στη συνέχεια, κατά τα γνωστά, ακολουθεί η σύνδεση του διανύσματος με την αντίστοιχη εγγραφή στο μητρώο. Επιλέγουμε, με το εργαλείο «Edit Tool» από την εργαλειοθήκη «Editor», το διάνυσμα που βρίσκεται πλέον στο θεματικό επίπεδο της «Γραμμής Αιγιαλού» και πατάμε το κουμπί «Συσχέτιση εγγράφων» από την εργαλειοθήκη «Εργαλεία Δικαιωμάτων χρηστών». Στο πεδίο «Κλ.Σύνδεσης» σημειώνω το «ΑΑ», κάνω τικ στη «Σύνδεση» και πατάω το κουμπί «Σύνδεση». Μετά τη σύνδεση του διανύσματος ακολουθεί η μεταφόρτωση των αλλαγών στην κεντρική βάση από το αντίστοιχο κουμπί της εργαλειοθήκης «Εργαλεία Διαχείρισης». Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την «Προώθηση της Υπόθεσης» από την «Περιοχή Εργασίας» στη web εφαρμογή του μητρώου στο υποσύστημα του Αιγιαλού. 5. Αποδεκτή μορφή στοιχείων που διακινούνται Η μορφή με την οποία προτείνεται να υποβάλλονται οι προτάσεις τροποποίησης της Π.Ο.Α. στις Επιτροπές Καθορισμού Αιγιαλού, για διευκόλυνση της διαδικασίας, είναι σε σχεδιαστικά αρχεία τύπου.dxf ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας, αρχεία τύπου.shp. Όσον αφορά στα στοιχεία που θα αποστέλλονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την έκδοση απόφασης επικύρωσης της οριογραμμής αιγιαλού προτείνεται η αποθήκευσή τους σε μορφή εικόνας και η αποστολή τους είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω CD/DVD. Η διαδικασία δημιουργίας χαρτοσύνθεσης και εξαγωγής σε αρχείο εικόνας περιγράφεται στην 6η ενότητα στο εγχειρίδιο εκμάθησης του ArcMap. Τέλος, προτείνεται και η αποστολή των συντεταγμένων της οριογραμμής του αιγιαλού σε ένα αρχείο κειμένου (Word του MSOffice, Notepad, Open Office Writer κτλ.).

19 Στο ArcMap η εξαγωγή των συντεταγμένων μιας γραμμής γίνεται μέσω της εργαλειοθήκης «Εργαλεία Ψηφιοποίησης» πατώντας το κουμπί «Εμφάνιση Λίστα Συντεταγμένων», έπειτα πατώντας το κουμπί «Αντιγραφή σε πρόχειρο» και κάνοντας «Επικόλληση (Paste)» σε ένα αρχείο κειμένου. Ο Θεωρήσας Ο Ελέγξας Ο Συντάξας ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΦΕΤΟΚΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΚΛΗΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΡΙΔΑΚΗ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊσταμένη του Τμήματος Α Τοπογράφος Μηχανικός/ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τεχνικών Υπηρεσιών

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, Απρίλιος 2018 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Τμήμα Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή όσων ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.2971/2001,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει»

ΘΕΜΑ: «Παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή όσων ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.2971/2001,όπως τροποποιήθηκε και ισχύει» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κολωνού

Διαβάστε περισσότερα

Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,με τη

Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,με τη Επικαιροποιημένο Εγχειρίδιο οδηγιών για την εφαρμογή όσων ορίζονται στο στην παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν.2971/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,με τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος Ψ.Υ.ΔΗ.ΠΕ.Ε.Κ. Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER)

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ WINDOWS (WINDOWS EXPLORER) Επιλογή αρχείων και φακέλων Αν τα αρχεία είναι συνεχόμενα κάνω κλικ στο πρώτο αρχείο μετά πατάω διαρκώς το πλήκτρο Shift και κάνω κλικ στο τελευταίο αρχείο.

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9. Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική οθόνη... 3 2. Αρχική Οθόνη Πιστοποιημένου Χρήστη... 4 2.1. Οριστικοποίηση της Περιουσιακής Εικόνας... 5 2.2. Καρτέλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ» 1η Έκδοση: 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ)

Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Οδηγός Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) Πίνακας περιεχομένων Εισερχόμενο... 2 Καταχώρηση εισερχομένου... 2 Δι@ύγεια... 9 Επισκόπηση Εγγράφου... 9 Διακίνηση εισερχομένου... 10 Σχέδιο...

Διαβάστε περισσότερα

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών»

«Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (ATTRIBUTES) ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS QGIS Επιστημονικός υπεύθυνος:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Μέτρο 2.2.1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Μέτρο 2.2.1 On line ΔΗΛΩΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Μέτρο 2.2.1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ... 3 1.1 Υποχρεωτικά Πεδία... 3 1.2 Βοηθητική Λίστα Τιμών (drop down list)... 3 1.3 Αναζήτηση... 3 1.3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ. Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ Ηλεκτρονική Υποβολή Α.Π.Δ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1) Είσοδος στην εφαρμογή 2) Δημιουργία Περιόδου Υποβολής 2.α) Ακύρωση Περιόδου Υποβολής 3) Μέθοδος Υποβολής: Συμπλήρωση Φόρμας 3.α) Συμπλήρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ, για την υποβολή αιτήσεων

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ, για την υποβολή αιτήσεων Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ, για την υποβολή αιτήσεων Έκδοση 1 η / Μάρτιος 2018 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1 Σύνδεση ως Ωφελούμενος

Διαβάστε περισσότερα

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ

Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Field Service Management ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΕΝΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 4 2. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΕΝΟΥ ΚΑΡΤΕΛΑΣ... 5 3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΛΑΤΗ... 6 4. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΗ... 6 5. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ/ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ (Β Κύκλος), για την υποβολή αιτήσεων

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ (Β Κύκλος), για την υποβολή αιτήσεων Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ (Β Κύκλος), για την υποβολή αιτήσεων Έκδοση 1 η / Ιούλιος 2019 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1 Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X=

Στην εικόνα, η αριστερή κάτω γωνία του χάρτη έχει συντεταγμένες X= Ως Γεωαναφορά (Georeference) ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία προσδίδονται πραγματικές γεωγραφικές συντεταγμένες επιθυμητού συστήματος αναφοράς συντεταγμένων σε μία ψηφιακή εικόνα που έχει προέλθει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3

Διαβάστε περισσότερα

Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ

Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ Αντιστοίχιση ΚΑΔ και Αυτόματη Αποστολή Αρχείου νέων ΚΑΔ 1. Μετάβαση στο menu Αρχείο για έναρξη της λειτουργίας Αντιστοίχισης Κ.Α.Δ. Για την αντιστοίχιση των Κ.Α.Δ. του 1997 με τους Κ.Α.Δ. του 2008 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS

Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία και επεξεργασία διανυσματικών επιπέδων στο QGIS Δημιουργία επιπέδου σχεδίασης 1. Από το Menu Layer Create Layer New Shapefile Layer δημιουργούμε νέο επίπεδο. Στο παράθυρο που ανοίγει (Εικ. 1)

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίηση. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ. Data Communication A.E.

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίηση. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ. Data Communication A.E. Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ Premium HRM web ΕΡΓΑΝΗ Είναι πλέον διαθέσιμη μια νέα πολύ σημαντική λειτουργία η οποία σας επιτρέπει από όπου κι αν βρίσκεστε με μια απλή σύνδεση στο Internet μέσω smartphone, tablet

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ 1. Γενικά ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΡΕΑΤΟΣ Η ηλεκτρονική υποβολή των ισοζυγίων κρέατος πραγματοποιείται μέσα από το λογισμικό Άρτεμις του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές

Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Εγγραφή στο Portal για νέους συνδρομητές Μεταφερθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.taxpress.gr και από το κεντρικό μενού «e-πηρεσίες» επιλέξτε το «ASTbooks Portal». Θα μεταφερθείτε στην κεντρική σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών.

Είσοδος. Καλωσορίσατε στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμών Δαπανών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών. «Οδηγίες χρήσης εφαρμογής Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών» έκδοση v.1.2, 10/09/2014 Περιεχόμενα Είσοδος... 3 Οικονομικά Υπεύθυνος... 4 Αρχική Οθόνη... 4 Διαχείριση Χρηστών... 4 Αναζήτηση Χρήστη... 4 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ / ΕΛΕΓΚΤΩΝ Ν.3908/2011 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1.Εγγραφή στο σύστημα...3 2. Είσοδος στο σύστημα...4 3. Υποβολή Αίτησης...6

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα...4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6

Πίνακας περιεχομένων. Περιεχόμενα ΕΓΓΡΑΦΗ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ 1 ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΡΗΣΤΗ 4 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΧΡΗΣΤΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΟΥ 5 ΝΕΑ ΑΙΤΗΣΗ 6 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά το παρόν εγχειρίδιο και τις σύντομες οδηγίες για την ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης του προγράμματος «Θεαίτητος». Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας

Simplifying Complexity. Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Simplifying Complexity Οδηγός Χρήσης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή... 2 2 Οδηγίες Χρήσης... 2 2.1 Πρώτη Εγγραφή στην Πλατφόρμα... 2 2.2 Είσοδος στην Πλατφόρμα... 4 2.3 Δημιουργία Καρτέλας

Διαβάστε περισσότερα

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή μεταφέρεται αυτόματα στο σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων:

Μόλις ο χρήστης επιλέξει την επιλογή αυτή μεταφέρεται αυτόματα στο σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής των Προτάσεων: ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΠΕΠ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙNTERREG III ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 1 1. ΓΕΝΙΚΑ Η ηλεκτρονική Υποβολή της Πρότασης πραγματοποιείται μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου "Σύζευξις" -1-

Εγχειρίδιο διαχείρισης χρηστών και λιστών διανομής για τον Υπεύθυνο Φορέα του Δικτύου Σύζευξις -1- -1- 1 Διαχείριση Χρηστών...3 1.1 Υπηρεσίες...5 1.1.1 Δημιουργία νέου χρήστη...6 1.1.2 Αναζήτηση χρήστη...7 1.1.2 Επεξεργασία στοιχείων χρήστη...8 1.1.3 Δημιουργία /Επεξεργασία mailbox plan...10 1.1.4 Ενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΕΛΩΝ Τ.Α.Π. 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ OPEN TECHNOLOGY SERVICES 1-1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ... 1-1 1.1 Τι απαιτείται για τη δημιουργία Νέας Περιόδου... 1-1 1.2 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΣΟΔΑ ΕΡΓΩΝ»

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΣΟΔΑ ΕΡΓΩΝ» ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΣΟΔΑ ΕΡΓΩΝ» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9

Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Εφαρμογή Ηλεκτρονικής Υποβολής Δηλώσεων Ε9 Οδηγίες Χρήσης Δεκέμβριος 2011 [1] Πίνακας Περιεχομένων 1. Αρχική Οθόνη...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (ΣΗΔΕ) ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Yπηρεσία υποστήριξης χρηστών τυ Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (helpdesk):

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρµογής Γραµµατειών Περιεχόμενα Πίνακας Εικόνων...3 1. Είσοδος στο σύστημα...5 2. Στοιχεία Γραμματείας...9 3. Μεταπτυχιακά Προγράμματα...

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Εγχειρίδιο Χρήσης. για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Εγχειρίδιο Χρήσης για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ «ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΟΥ/ΜΕΛΕΤΗΣ/ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ - Ανοικτές διαδικασίες με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή» Έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι:

Βήμα 1ο. Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: Βήμα 1ο Συνδεθείτε στο σύστημα διαχείρισης του Joomla ιστοχώρου σας. Η διεύθυνση θα είναι: http://www.onoma_site.gr/administrator και δώστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας για τη διαχείριση. Βήμα 2ο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Γενικές παρατηρήσεις... 3 1.2 Είσοδος στην εφαρμογή... 4 2. Πίνακας αναφορών... 5 2.1 Περιγραφή του πίνακα αναφορών... 6 2.3 Ταξινόμηση... 6 3. Προσθήκη/επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ. Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ Καθηγητής : Π.Μ. Δελλαδέτσιμας Υπ. Διδάκτορας : Γ. Τσεβά, Α. Ξυνός - Δραστηριότητα 2: Εισαγωγή χαρτογραφικού υποβάθρου στο QGIS. Προσδιορισμός θεματικών επιπέδων

Διαβάστε περισσότερα

Σενάριο Χρήσης myschool

Σενάριο Χρήσης myschool Σενάριο Χρήσης ΦΟΡΕΙΣ Επιβεβαίωση των Στοιχείων του Φορέα Αρχικά, θα κληθείτε να ελέγξετε την ορθότητα των στοιχείων του Φορέα σας. Επιλέγοντας την καρτέλα «Φορείς», από το μενού που βρίσκεται στο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2

ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 ΥΠ.ΕΣ. - Δ.Μ.Η.Ε.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ V 1.2 Δεκέμβριος 2012 Πίνακας Περιεχομένων 1. Εισαγωγή.. σελ. 3 2. Σύνδεση για πρώτη φορά με την εφαρμογή 4 3. Είσοδος στην εφαρμογή 9 4. Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ. Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Γραμματειών Από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. της χώρας θα παραλαμβάνουν το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων ΦΟΡΕΑΣ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΡΓΟ: «Υλοποίηση Πληροφοριακού συστήματος για την Υποστήριξη του Έργου Διαχείρισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ.» Εγχειρίδιο Χρήστη Φάση 1: Καταχώρηση Ειδικοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία και Υποβολή Περιοδικής ΦΠΑ

Δημιουργία και Υποβολή Περιοδικής ΦΠΑ Δημιουργία και Υποβολή Περιοδικής ΦΠΑ Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας Υπολογισμού και Αυτόματης Υποβολής Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ στην εφαρμογή extra

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7

Σύντομη περιγραφή 5. Για να ξεκινήσετε 6. Οι οθόνες του προγράμματος 8. Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Σύντομη περιγραφή 5 Για να ξεκινήσετε 6 Εγκατάσταση προγράμματος 6 Δημιουργία κωδικών χρήστη 7 Οι οθόνες του προγράμματος 8 Αρχική οθόνη 8 Στοιχεία ασθενή 9 Εργασίες - Ραντεβού 10 Εικόνες 11 Ημερολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

YourSMS User s Manual

YourSMS User s Manual YourSMS User s Manual Contents Πίνακας περιεχομένων Κεντρική οθόνη... 2 Αποστολές... 3 Αποστολή μοναδικού μηνύματος... 3 Αποστολή μαζικού μηνύματος σε ομάδα παραληπτών... 4 Αποστολή μαζικού προγραμματισμένου

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ

Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ Υπολογισμός και Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης ΦΠΑ . 2 Περιεχόμενα 1 Περίληψη... 1 3 Συγχρονισμός Λογιστικού Σχεδίου... 5 4 Υπολογισμός Περιοδικής Δήλωσης Φ.Π.Α.... 6 4.1 Αυτόματη Υποβολή Περιοδικής Δήλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Τεχνικές οδηγίες & διαδικασία καταχώρισης ορίων άρθρου 23 στη διαδικτυακή εφαρμογή»

ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Τεχνικές οδηγίες & διαδικασία καταχώρισης ορίων άρθρου 23 στη διαδικτυακή εφαρμογή» ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Τεχνικές οδηγίες & διαδικασία καταχώρισης ορίων άρθρου 23 στη διαδικτυακή εφαρμογή» Καλλιόπη Κουτσονάκου Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ναυτίλος. Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ναυτίλος Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης για τον υποψήφιο Έκδοση 1.4.1 Περιεχόμενα 1. Εισαγωγικά... 3 2. Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ 2013 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ, ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ Περιήγηση στις δυνατότητες του λογισμικού και στον τρόπο χρήσης του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ

Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Γραφείων Πρακτικής Άσκησης Αφού πιστοποιηθεί ο λογαριασμός που δημιουργήσατε στο πρόγραμμα «Άτλας» ως Γραφείο Πρακτικής,

Διαβάστε περισσότερα

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer)

1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Της Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (INTERNET) ΣΤΟΧΟΙ: 1. Άνοιγμα Και Κλείσιμο Μιας Εφαρμογής Φυλλομετρητή Ιστού (Internet Explorer) 2. Παρουσίαση Μιας Ιστοσελίδας 3. Διακοπή Και Ανανέωση Μιας Ιστοσελίδας (Stop and Refresh) 4.

Διαβάστε περισσότερα

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας

GET SDI PORTAL v1. Οδηγός Βοήθειας GET SDI PORTAL v1 Οδηγός Βοήθειας Μεταδεδομένα εγγράφου Στοιχείο/Element Τιμή/value Ημερομηνία/Date 2011-06-16 Τίτλος/Title GETSDIPortal_v1_Help_v1.0 Θέμα/Subject Οδηγός Βοήθειας Έκδοση/Version 1.0 Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ...2 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ...3 2. ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΙΜΟ ΑΡΧΕΙΟ...4 3. Καρτέλα Γενικές Πληροφορίες...6

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Υπαγωγής Έκδοση 2 η / Νοέμβριος 2018 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου

Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Εγχειρίδιο Λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου Bee Group Α.Ε. [Type the company name] [Pick the date] Εγχειρίδιο λειτουργίας Τράπεζας Χρόνου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Αρχική Σελίδα... 3 2. Δημιουργία Λογαριασμού... 3 3.

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής.

Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να ακολουθήσει για να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της εφαρμογής. Απογραφή Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της διαδικασίας διαχείρισης Απογραφής Ειδών. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία ενεργειών την οποία ο χρήστης πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ:

ΜΑΘΗΜΑ Προσθήκη Κειμένου. 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου ΣΤΟΧΟΙ: ΜΑΘΗΜΑ 2 ΣΤΟΧΟΙ: 1. Προσθήκη Κειμένου 2. Ελληνική Διάταξη Πληκτρολογίου 3. Αλλαγή Παρουσίασης Σελίδας 4. Εισαγωγή Συμβόλων/Ειδικών Χαρακτήρων 5. Παρουσίαση Και Απόκρυψη Μη Εκτυπώσιμων Χαρακτήρων 6. Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Επαγγελματιών Εταιρίας

Διαχείριση Επαγγελματιών Εταιρίας Διαχείριση Επαγγελματιών Εταιρίας Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας Διαχείρισης Ελεύθερων Επαγγελματιών Εταιρίας. Παρακάτω προτείνεται μια αλληλουχία

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής

Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Βασικές Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής Σύνδεση στην Εφαρμογή Πριν ξεκινήσετε την εργασία σας με το Σύστημα Διαχείρισης Εφαρμογών του ΚΕΠΕΑ πρέπει να συνδεθείτε δίνοντας το username και το password που σας

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Περιεχόμενα Παραμετροποίηση Γρήγορης Καταχώρησης... 3 Γρήγορη Καταχώρηση... 4 Κατηγορία Λιανικής & Μαζική Ανάθεση Κατηγορίας στα είδη... 9 Γρήγορη Καταχώρηση Πωλήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός Εκπαίδευσης Χρηστών. - Δήμος Δέλτα - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής υποστήριξης των δράσεων περιβαλλοντικής διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου και διαδραστικής εφαρμογής αναφοράς περιβαλλοντικών προβλημάτων Εγχειρίδιο Χρήσης-Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ON-LINE ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FARMAKONET Αφού γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στο πρόγραμμα FarmakoNet από το τμήμα Μηχανογράφησης της Δυναμικής, έχετε την δυνατότητα να στέλνετε ηλεκτρονικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Δράση 1.1, Δράση 1.2, Δράση 2.1, Δράση 1.4, Δράση 2.3, Δράση 4.1, Δράση 4.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ. Δράση 1.1, Δράση 1.2, Δράση 2.1, Δράση 1.4, Δράση 2.3, Δράση 4.1, Δράση 4. Δράση 1.1, Δράση 1.2, Δράση 2.1, Δράση 1.4, Δράση 2.3, Δράση 4.1, Δράση 4.2 Δεκέμβριος 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ... 5 1.1 Υποχρεωτικά Πεδία... 5 1.2 Βοηθητική Λίστα Τιμών (drop down

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη χρήση του λογισµικού Πώς µπορώ να αποκτήσω κωδικούς πρόσβασης στο σύστηµα δήλωσης αυθαιρέτων; Οι κωδικοί πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρµογή για τις δηλώσεις και βεβαιώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου

Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Οδηγίες Καταχώρησης Τεκμηρίου Αναφορικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ξεκινήσετε μια νέα υποβολή δείτε το κεφάλαιο 3.2 των Οδηγιών Χρήσης. Στο παρόν εγχειρίδιο περιγράφονται τα βήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού

Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διπλωματική Εργασία με θέμα: Διαδικτυακό Περιβάλλον Διαχείρισης Ασκήσεων Προγραμματισμού Καραγιάννης Ιωάννης Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης

Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Εγχειρίδιο Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα του προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ Οίκον ΙΙ - Διαχείριση αίτησης μετά την Έκδοση της Απόφασης Υπαγωγής Έκδοση 1 η / Ιούλιος 2018 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

ΤΟ MICROSOFT WORD XP. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! XP ΚΑΡΤΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Το Microsoft Word είναι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή που σας βοηθά να γράφετε όμορφα κείμενα στα οποία μπορείτε να προσθέσετε εικόνες, γραφικά ακόμα και ήχους. Aφού γράψετε ένα κείμενο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΣ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΕΣ 2014-2020 ΕΝΟΤΗΤΑ «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΕΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (ΦΕΔ)» 1η Έκδοση: 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων

Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Διαχείριση Γρήγορης Καταχώρησης Πωλήσεων Σε αυτό το εγχειρίδιο περιγράφεται η παραμετροποίηση και η χρήση της γρήγορης καταχώρησης πωλήσεων, καθώς και της κατηγορίας λιανικής των ειδών. Περιεχόμενα Παραμετροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Βοήθημα Χρήσης Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (EAS) - 2015 v1.0

Βοήθημα Χρήσης Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (EAS) - 2015 v1.0 Βοήθημα Χρήσης Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (EAS) - 2015 v1.0 6 Μαρτίου 2015 Copyright 2015 by CAPO. All Rights Reserved. Table of contents 1. Είσοδος στο σύστημα... 3 2. Αρχική Σελίδα...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας

Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας Εγχειρίδιο Χρήσης Ψηφιακής Υπηρεσίας "Αιτήσεις Εισαγωγής Ενδοκοινοτικής Απόκτησης και Εγχώριας Παραγωγής Λιπασμάτων και Πρώτων Υλών" ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής

7.Α.1 Παρουσιάσεις. 7.Α.2 Περιγραφή περιεχομένων της εφαρμογής Μάθημα 7ο Πολυμέσα 7.Α.1 Παρουσιάσεις Οι παρουσιάσεις είναι μια εφαρμογή που χρησιμεύει στην παρουσίαση των εργασιών μας. Αποτελούν μια συνοπτική μορφή των εργασιών μας. Μέσω δημιουργίας διαφανειών, μορφοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού

Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Πανεπιστήμιο Αιγαίου Εγχειρίδιο Χρήσης Εφαρμογής Συστήματος Διαχείρισης Λογισμικού Έκδοση 1.2 Περιεχόμενα 1. Είσοδος και Έξοδος από το Σύστημα... 3 2. Βοήθεια... 3 3. Αλλαγή Συνθηματικού... 3 4. Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Σύντομη περιγραφή και σειρά εικόνων για την χρήση του Πληροφοριακού Υποσυστήματος της Πρακτικής Άσκησης από τους Φοιτητές Έκδοση: 4.1 Ημερομηνία 18/05/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2010 Μ.Ο.Δ..ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α.Ε. 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Εγγραφή στο σύστημα...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων

Computing and Information Systems Service. ιαχείριση Αρχείων ιαχείριση Αρχείων Η διαχείριση αρχείων είναι πολύ σηµαντική για την οργάνωση των αρχείων σας σε φακέλους και την αποθήκευση των αρχείων που συσχετίζονται µεταξύ τους στον ίδιο φάκελο. Αν έχετε πολλά αρχεία,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο.Π.Σ. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΑΞΕΩΝ ΈΚΔΟΣΗ 2.00 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΛΛΑΓΩΝ Έκδοση Ημερομηνία Αιτιολογία Αλλαγής 01.00

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ PROΩΘΗΣΗ PROώθηση ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ "PROΩΘΗΣΗ" PROώθηση Περιεχόμενα Εγκατάσταση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ... 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ... 3 ΡΥΘΜΙΣΗ Wi-Fi... 4 ΕΙΣΟΔΟΣ ΧΡΗΣΤΗ... 6 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΑΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ... 6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΥΦ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ. Ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2014 Έκδοση 1.1

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΥΦ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ. Ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2014 Έκδοση 1.1 2014 ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥ Είδος Εγγράφου Εγχειρίδιο Χρήσης ΜΥΦ Ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2014 Έκδοση 1.1 Περιεχόμενα 1.0 Αυθεντικοποίηση χρηστών... 4 2.0 Αρχική Οθόνη... 6 1.1 Αλλαγή...

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή

Pylon Entry. Προμηθευτές. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Pylon Entry Προμηθευτές Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία-Μεταβολή- Διαγραφή Αναζήτηση ενός προμηθευτή Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Προμηθευτή... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Εμπορικά

Διαβάστε περισσότερα

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή

Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Υποσύστημα Πρακτικής Άσκησης Εγχειρίδιο χρήσης Φοιτητή Σύντομη περιγραφή και σειρά εικόνων για την χρήση του Πληροφοριακού Υποσυστήματος της Πρακτικής Άσκησης από τους Φοιτητές Έκδοση: 2.0 Ημερομηνία 29/5/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σολωμού 41, 71306, Ηράκλειο Κρήτης τηλ/φαξ:

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης

Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Υπολογισμός και αποστολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει την κατανόηση της Διαδικασίας υπολογισμού και αυτόματης υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0)

Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου. (Έκδοση: 9.0) Οδηγός Χρήσης Εφαρμογής Ανάρτησης μέσω Διαδικτύου (Έκδοση: 9.0) Δεκέμβριος 2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Συμβατότητα Browser για τη χρήση της Εφαρμογής... 3 Α. Είσοδος με κωδικούς TaxisNet... 9 Β. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ.

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ(ΜΑΝUΑL) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ-ΧΡΗΣΤΗ. Οδηγός Διαχειριστή Το m-learning Toolkit είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να υπάρχει η δυνατότητα της πρόσβασης

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων

Pylon Entry. Πόροι. Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Pylon Entry Πόροι Στη διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση Πόρων Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πόρου... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 4 Καρτέλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 2 1.Γενικές παρατηρήσεις... 4 1.2 Είσοδος στην εφαρμογή... 5 2. Πίνακας αναφορών... 5 2.1 Περιγραφή του πίνακα αναφορών... 6 2.2 Ταξινόμηση...

Διαβάστε περισσότερα

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη

Pylon Entry. Πελάτες. Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Pylon Entry Πελάτες Στην διαδικασία αυτή περιγράφεται η Δημιουργία- Μεταβολή-Διαγραφή Αναζήτηση ενός πελάτη Περιεχόμενα Δημιουργία Νέου Πελάτη... 3 Καρτέλα Βασικά Στοιχεία... 5 Καρτέλα Πρόσθετα Στοιχεία...

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows

Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Το βιβλίο διευθύνσεων των Windows Αν στέλνουμε email συχνά σε κάποιους, τότε για να μην πληκτρολογούμε τις διευθύνσεις τους κάθε φορά, τις αποθηκεύουμε στο Βιβλίο Διευθύνσεων. Έτσι όταν θα θέλουμε να τους

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 2 3 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα

Διαβάστε περισσότερα