«Διάγνωση και Διαφορική Διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας» Διομήδης Ψωμόπουλος Λογοθεραπευτής- Ειδ. Παιδαγωγός Θεσσαλονίκη 10/12/16

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«Διάγνωση και Διαφορική Διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας» Διομήδης Ψωμόπουλος Λογοθεραπευτής- Ειδ. Παιδαγωγός Θεσσαλονίκη 10/12/16"

Transcript

1 «Διάγνωση και Διαφορική Διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας» Διομήδης Ψωμόπουλος Λογοθεραπευτής- Ειδ. Παιδαγωγός Θεσσαλονίκη 10/12/16

2 «Διάγνωση και Διαφορική Διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας» Ορισμός: Τι είναι πράξη Η J.Ayres (1985) για να χαρακτηρίσει μία νευρολογική διαδικασία στην οποία οι γνωστικές λειτουργίες καθοδηγούν και ελέγχουν την κινητικότητα υιοθετεί τον όρο Πράξη - Praxie. Αναφέρει ότι πράξη (Praxie) είναι η δυνατότητα σχεδιασμού των διάφορων κινητικών προγραμμάτων, τα οποία επιτρέπουν στο άτομο να επηρεάζει τη σχέση του με το περιβάλλον και να προσαρμόζεται σε αυτό τροποποιώντας ανάλογα τη συμπεριφορά του. Ο σχεδιασμός «Πράξη» προηγείται των κινήσεων. Δεν είναι μία τυχαία σειρά κινήσεων, αλλά μία συγκεκριμένη αλληλουχία που περιέχεται σε ένα κινητικό πρόγραμμα. Σε σχέση με την ομιλία όλα αυτά σηματοδοτούν τον κινητικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των αρθρωτικών κινήσεων, δηλαδή την μετάβαση των οργάνων της άρθρωσης των αρθρωτών από την μία αρθρωτική κίνηση στην άλλη.

3 Για την επίτευξη λοιπόν της ομιλίας πρέπει να υπάρχει ένα συνδυασμός λειτουργιών, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν: την επιλογή και ανάκληση της λέξης, τον προγραμματισμό και την εκτέλεση του εκάστοτε κινητικού προτύπου. Όταν αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει τότε μπορούμε να υποθέσουμε την ύπαρξη μιας Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας.

4 Ορισμοί Ο ορισμός της Αναπτυξιακής Απραξίας της ομιλίας, δηλαδή της ανικανότητας ενός παιδιού να πραγματοποιήσει εκούσιες μυϊκές κινήσεις για την εκτέλεση της άρθρωσης διατυπώθηκε ήδη από το Για την σημερινή παρουσίαση θα υιοθετήσουμε τον Ορισμό του Μ.Jaffee (1984), ο οποίος περιγράφει την Αναπτυξιακή Απραξία της ομιλίας «ως τη διαταραγμένη ικανότητα των παιδιών να προγραμματίζουν, να συνδυάζουν και να οργανώνουν σε μία συγκεκριμένη ακολουθία τα στοιχεία που συνθέτουν την ομιλία». Τα αίτια που προκαλούν την Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας μπορεί να είναι γενετικά μεταβολικά ή νευρολογικά Η συχνότητα εμφάνισης κυμαίνεται σύμφωνα με διάφορους ερευνητές από 1% έως 17% των παιδιών που τους παρέχεται λογοθεραπευτική αντιμετώπιση. Η απόκλιση από το 1% 17% είναι μεγάλη. Αυτό οφείλεται από τη μια στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μία γενικά αποδεκτή διαγνωστική μέθοδος, και από την άλλη ότι καθαρές μορφές Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας, συναντόνται σπάνια.

5 Συμπτώματα Όπως ήδη αναφέρθηκε δεν υπάρχει ένα γενικά αποδεκτό διαγνωστικό κριτήριο για την Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας. Μία διαγνωστική αντίληψη επομένως θα μπορούσε να ξεκινήσει από την αναγνώριση των συμπτωμάτων που σηματοδοτούν την ύπαρξη της. Γενικά δεχόμαστε την ύπαρξη ενός συμπλέγματος συμπτωμάτων τα οποία αφορούν σε: φωνολογικές διαταραχές μορφολογικές διαταραχές εκφραστικού τύπου αρθρωτικές διαταραχές ασταθούς χαρακτήρα νευρολογικές διαταραχές Ως κυρίαρχο σύμπτωμα θεωρείται η αστάθεια και η ασυνέπεια των λαθών, δηλαδή τα λάθη δεν παρουσιάζονται πάντα, και δεν είναι πάντα τα ίδια.

6 Η απουσία ενός σταθμισμένου διαγνωστικού εργαλείου δημιουργεί την ανάγκη διατύπωσης κριτηρίων, τα οποία μας οδηγούν σε μία κατά το δυνατόν εγκυρότερη διαγνωστική προσέγγιση. Κριτήρια για την Διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας (πίνακας) 1. Η ηλικία του παιδιού. 2. Σταθμισμένες και τυποποιημένες διαγνωστικές διαδικασίες. 3. Το ιστορικό. 4. Έλεγχος της Νευροκινητικής Ανάπτυξης. 5. Η συνέπεια των λαθών. 6. Κατονομασία ή επανάληψη λέξεων. 7. Εξακρίβωση του ρεπερτορίου φωνηέντων και συμφώνων. 8. Εξακρίβωση του ρυθμού και της διαδοχοκίνησης. 9. Αυτοματοποιημένος λόγος. 10. Προσωδία.

7 Η διάγνωση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας 1. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει όπως είπαμε ένα διαγνωστικό εργαλείο για την Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας. 2. Ένα σημαντικό κριτήριο για τη Διάγνωση είναι η ηλικία των παιδιών. Είναι σημαντικό διότι πριν την ηλικία των 3 ετών είναι σχεδόν αδύνατο να διαγνωσθεί η ύπαρξη της αναπτυξιακής απραξίας της ομιλίας και ο λόγος είναι ότι μέχρι αυτή την ηλικία ολοκληρώνεται ο λόγος στις βασικές του δομές. 3. Σταθμισμένες και τυποποιημένες διαγνωστικές διαδικασίες (test) έχουν αναπτυχθεί μόνο στην αμερικανικό χώρο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία τέτοια διαγνωστική μέθοδος. Οι σταθμισμένες δοκιμασίες που υπάρχουν (screening tests) στηρίζονται στα κλινικά συμπτώματα και πραγματοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν ενδείξεις της διαταραχής στον τομέα του λόγου. Ελέγχουν α) την προσωδία β) σειροθέτηση των φωνητικών στοιχείων γ) άρθρωση Αυτού του είδους οι δοκιμασίες μειονεκτούν ως προς την αξιοπιστία.

8 Οι τυποποιημένες δοκιμασίες μπορούν να εξακριβώσουν μέσω εκατοστιαίων ποσοστών σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 12 ετών, αν η διαταραχή που παρουσιάζει ένα παιδί έχει τη βάση της στην διαταραγμένη κινητικότητα του λόγου. Ακόμη γίνεται διαπίστωση αν η παρουσιαζόμενη διαταραχή οφείλεται σε Στοματοπροσωπική Απραξία ή και ακόμη αν υφίσταται Δυσαρθρία.

9 Το Ιστορικό Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας παρέχονται από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού. Το ιστορικό λαμβάνεται βεβαίως από τη συνομιλία με τους γονείς. Γίνεται γνωστό αν υπάρχουν γενετικές ή μεταβολικές διαταραχές και ακόμη λαμβάνονται πληροφορίες για την κινητική, κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιού. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η τυχόν ύπαρξη ακουστικής βλάβης, νοητικής καθυστέρησης, κρανιοπροσωπικής ανωμαλίας ή κάποιας ψυχοσυναισθηματικής διαταραχής.

10 Έλεγχος της Νευροκινητικής Ανάπτυξης - Απραξία των άκρων. Αν δημιουργηθεί υποψία για την ύπαρξη αδυναμίας εκτέλεσης των αδρών κινήσεων Απραξία των άκρων, γίνεται παραπομπή σε Παιδονευρολόγο, Φυσίατρο ή Φυσικοθεραπευτή, οι οποίοι θα κάνουν μία ακριβέστερη διάγνωση και θα δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες. - Η διαπίστωση της κινητικότητας της στοματικής κοιλότητας και των αρθρωτών, είναι απαραίτητη για την ύπαρξη ή όχι στοματοπροσωπικής Απραξίας. Τυχόν ύπαρξη υποτονίας μπορεί να οδηγήσει στην διαπίστωση ύπαρξης δυσαρθρίας. Σειριακές ακολουθίες μη λεκτικών κινήσεων του στόματος, μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα για την ενδεχόμενη ύπαρξη μιας Στοματοπροσωπικής Απραξίας. - Η σχέση προσληπτικής και εκφραστικής ικανότητας του λόγου. Αν η αντιληπτική ικανότητα του παιδιού είναι κατά πολύ ανώτερη από την εκφραστική του ικανότητα, τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υφίσταται Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας. - Η συνέπεια των Λαθών. Κατά την διαδικασία κατονομασίας (μέσα από την υπόδειξη καρτών τις οποίες πρέπει να κατονομάσει το παιδί) διαπιστώνουμε την συνέπεια και τη σταθερότητα των λαθών.

11 Αν δηλαδή τα λάθη κατά την κατονομασία (φωνητικά και φωνολογικά) γίνονται πάντα και με τον ίδιο τρόπο. Τα παιδιά με Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας παρουσιάζουν μία σταθερή ασυνέπεια ως προς τα εμφανιζόμενα λάθη. Ιδιαίτερα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δοθεί προσοχή αν: α) η Απραξία της Ομιλίας είναι πολύ βαριάς μορφής, οπότε το παιδί δεν είναι σε θέση να κατονομάσει β) αν υπάρχει διαταραχή στην εύρεση λέξεων γ) αν υπάρχουν φωνολογικές παραφασίες ή νεολογισμοί - Κατονομασία ή επανάληψη λέξεων. Ο κινητικός προγραμματισμός με στόχο την παραγωγή ενός κινητικού προγράμματος είναι το κεντρικό σημείο της γλωσσικής επεξεργασίας, αυτό σημαίνει ότι στα παιδιά με Απραξία της Ομιλίας η φωνολογική αναπαράσταση θα μπορούσε να είναι μία βοήθεια για την πρόσβαση στο κινητικό πρόγραμμα. Προφέρουμε λέξεις τις οποίες το παιδί πρέπει να επαναλάβει το παιδί και σταδιακά αυξάνουμε το μέγεθος των λέξεων. Η επανάληψη, δημιουργεί πρόσβαση στο κινητικό πρόγραμμα και είναι ευκολότερη από ότι η κατονομασία. Παρ αυτά στο τέλος γίνεται σύγκριση των παραγωγών του παιδιού, αυτών της επανάληψης με αυτών της κατονομασίας.

12 - Εξακρίβωση του ρεπερτορίου φωνηέντων και συμφώνων. Ο εξεταστής προφέρει φωνήεντα και σύμφωνα, ακολουθώντας τη σειρά κατάκτησης τους, το παιδί πρέπει να τα επαναλάβει 4 φορές. Από τη συνέπεια των λαθών ή όχι, κατά την παραγωγή διαπιστώνεται η ύπαρξη Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας. Ακολούθως γίνεται διαπίστωση μέσω της παραγωγής συλλαβών και ψευδολέξεων. - Εξακρίβωση του ρυθμού και της διαδοχοκίνησης. Η ταχύτητα (η σχέση της κίνησης με τον τόπο, άρθρωσης και τον χρόνο άρθρωσης) μπορούν να δώσουν στοιχεία για την ύπαρξη Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας. Η επανάληψη και η ταχύτητα επανάληψης των συλλαβών pa-ta-ka, η τοποθέτηση δηλαδή στις ζώνες άρθρωσης: χειλική, φατνιακή, λαρυγγική και η ταχύτητα τοποθέτησης δηλ. η αρθρωτική διαδοχοκίνηση, είναι ένα ασφαλές εργαλείο διαπίστωσης της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας. Η ταχύτητα των επαναλαμβανόμενων ακολουθιών συλλαβών (pa-ta-ka), υπολογίζεται με βάση τις σωστές παραγωγές ανά δευτερόλεπτο. - Αυτοματοποιημένος λόγος. Διαπιστώνεται αν το παιδί είναι σε θέση να παράγει αυτοματοποιημένες ακολουθίες π.χ αρίθμηση (1-10) ή ακόμη αν μπορεί να αποστηθίσει και να τραγουδήσει παιδικά τραγούδια.

13 Διαφορική διάγνωση Για να μπορέσουμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη μιας Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας πρέπει να την διαχωρίσουμε από άλλα κλινικά φαινόμενα στα οποία παρουσιάζονται ενδεχομένως παραπλήσιες διαταραχές. Τέτοιες είναι: ειδική γλωσσική διαταραχή μυολειτουργικές διαταραχές του στοματοπροσωπικού συστήματος τραυλισμός δυσαρθρία ή άλλες οργανικές διαταραχές των οργάνων της ομιλίας φωνολογικές διαταραχές φωνητικές διαταραχές ταχυλαλία παιδική αφασία εκλεκτική αλαλία αυτισμός

14 - Η Ειδική Γλωσσική Διαταραχή Για την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή δεν υπάρχει ένα ορισμός ο οποίος μπορεί να περιγράψει την ακριβή φύση της διαταραχής. Στο πλαίσιο της Ιστορίας των Διαταραχών του Λόγου έχουν διατυπωθεί και χρησιμοποιηθεί πολλοί ορισμοί για να περιγράψουν το φαινόμενο. Όπως: Αναπτυξιακή Αφασία, Δυσφασία Δυσγραμματισμός. Η ειδική Γλωσσική διαταραχή παρουσιάζει δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα του λόγου ήτοι στο φωνητικό-φωνολογικό το σημασιολογικό λεξιλογικό το μορφολογικό συντακτικό και το πραγματολογικό Ως κυρίαρχο σύμπτωμα θεωρούνται οι δυσκολίες στην παραγωγή γραμματικών δομών ενώ ακόμη και όταν οι δυσκολίες στο φωνητικό-φωνολογικό επίπεδο αντιμετωπιστούν διατηρούνται οι ελλείψεις στο λεξιλογικό-σημασιολογικό επίπεδο με την μορφή δυσκολίας στην εύρεση των λέξεων. Η διαφορά με την Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας είναι ότι σε αυτή η διαταραχή δεν παρουσιάζεται μεμονωμένα στην ικανότητα παραγωγής συντακτικών και μορφολογικών κανόνων.

15 - Μυολειτουργικές διαταραχές του στοματοπροσωπικού συστήματος. Σε παιδιά που παρουσιάζουν μυολειτουργικές διαταραχές του στοματοπροσωπικού συστήματος, η διαταραχή της ομιλίας περιορίζεται κυρίως στον τομέα της άρθρωσης, ιδιαίτερα στους συριστικούς φθόγγους και εν μέρει στους φατνιακούς φθόγγους. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται διαταραχές στις αντανακλαστικές λειτουργίες όπως η αναπνοή, θηλασμός, μάσηση και κατάποση. Στις μυολειτουργικές διαταραχές ο μηχανισμός ελέγχου και πραγματοποίησης των κινήσεων δεν επηρεάζεται, αντίθετα τα όργανα δεν έχουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν μία κίνηση ή αυτή πραγματοποιείται με λάθος τρόπο. Περαιτέρω στην Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας οι διαταραχές του συντονισμού εμφανίζονται στην κινητικότητα της ομιλίας και όχι στις μη λεκτικές επιδόσεις. - Τραυλισμός Ο τραυλισμός ορίζεται ως διαταραχή της ροής της ομιλίας. Το άτομο γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει να πει, διακόπτεται όμως η ροή και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν απρόσκεπτα οι αρθρωτικές κινήσεις. Κατά την διαταραχή της ροής παρουσιάζονται επαναλήψεις συλλαβών και φθόγγων, επιμήκυνση φθόγγων, block (σύσπαση του διαφράγματος) και παρατεταμένες παύσεις ακόμη και επαναλήψεις λέξεων.

16 Στην Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας δεν εμφανίζονται ποτέ block και επιμηκύνσεις φθόγγων. Παρουσιάζονται όμως επαναλήψεις και παύσεις. Οι δύο διαταραχές παρουσιάζουν και αρκετά κοινά χαρακτηριστικά: Είναι διαταραχές του συντονισμού των κινήσεων (νευροκινητικές) Η αιτία τους δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί Οι ψυχογλωσσικοί παράγοντες όπως π.χ. ομιλία κάτω από χρονική πίεση επιτείνουν τη διαταραχή, τόσο στον τραυλισμό όσο και στην Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας. - Δυσαρθρία ή άλλες οργανικές διαταραχές. Η Δυσαρθρία, όπως και η Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας, αφορά την κινητικότητα της ομιλίας. Η Δυσαρθρία αφορά σε προβλήματα της ρύθμισης, του ελέγχου και του συντονισμού των κινήσεων, τα οποία προέρχονται από βλάβες του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος. Η Δυσαρθρία χαρακτηρίζεται από μεταβολές στον μυϊκό τόνο, από διαταραχές στον συντονισμό ή επιβράδυνση των κινήσεων της ομιλίας και έχει επίδραση στην αναπνοή, τη φώνηση, την άρθρωση, την αντήχηση και την προσωδία. Διαφοροποιείται ως προς τη βαρύτητα της και στην βαρύτερη της μορφή μπορεί να φτάσει ως την πλήρη ανικανότητα ομιλίας, την αναρθρία.

17 Στα παιδιά προκαλείται από εγκεφαλικές βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος στην πρώϊμη παιδική ηλικία και χωρίζεται σε σπαστική δυσκινητική (αθετοσική) και αταξική. Η Δυσαρθρία μπορεί να είναι επίκτητη ακόμη και στην παιδική ηλικία και να προκληθεί από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τοξίκωση, εγκεφαλικούς όγκους κλπ. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, με την αιτιολογία πρόκλησης της Δυσαρθρίας ή Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας δεν προκαλείται από κάποια μυϊκή αδυναμία ή δυσκολία πραγματοποίησης των μυϊκών κινήσεων της ομιλίας. Στην Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας δεν συναντάμε ποτέ διαταραχές στην αναπνοή ομιλίας ούτε και στην φώνηση. Είναι όμως δυνατόν σε κάποια περιστατικά η Δυσαρθρία και η Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας να παρουσιάζονται από κοινού. - Φωνητικές διαταραχές Φωνητικές διαταραχές είναι ο λανθασμένος τρόπος σχηματισμού των φθόγγων, παρόλο που το φωνολογικό σύστημα λειτουργεί σωστά. Η διαταραχή διαφέρει κάθε φορά ανάλογα με το είδος του λάθους και μπορεί να αφορά σε έναν φθόγγο ή περισσότερους ή ακόμη να είναι ολική. Τα αρθρωτικά λάθη είναι συνεπή και σταθερά. Σχετικά με τα αίτια πρόκλησης της αυτά μπορεί να είναι: λειτουργικά-ακουστικής αιτιολογίας, αισθητηριακά ή ακόμη και ψυχογενή.

18 Πολύ συχνά οι δύο αυτές διαταραχές, οι φωνητικές διαταραχές και η αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας συγχέονται. Μια πολύ σημαντική διαφορά είναι το γεγονός ότι στα πλαίσια της απραξίας της ομιλίας διαταράσσονται όχι τόσο η φώνηση όσο η συλλαβοποίηση. Μπορεί δηλαδή σε παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας να είναι περιορισμένος ο αριθμός παραγόμενων φθόγγων, όμως τα παιδιά αυτά δεν μπορούν έστω και αυτό το μικρό αριθμό παραγόμενων φθόγγων να το αξιοποιήσουν σχηματίζοντας συλλαβές. Τα παιδιά που παρουσιάζουν μόνο φωνητικές διαταραχές (αρθρωτικές διαταραχές) μπορούν πολύ καλά να σχηματίσουν συλλαβές με το υπάρχον απόθεμα φθόγγων. Στις φωνητικές διαταραχές η δυσκολία αφορά συνήθως τα σύμφωνα και πολύ λιγότερο τα φωνήεντα ενώ στην Αναπτυξιακή Απραξία της Ομιλίας η διαταραχή εκφοράς των φωνηέντων μπορεί να είναι αντίστοιχη με αυτή της διαταραχής εκφοράς των συμφώνων. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών στα οποία το απόθεμα συμφώνων είναι ελάχιστο και η ομιλία ομοιάζει με παράθεση φωνηεντικών ακολουθιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις υποθέτουμε την ύπαρξη και μίας απραξίας της ομιλίας. Ακόμη στην αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας αποκλείονται ακουστικά, ψυχογενή, μηχανικά ή οργανικά αίτια.

19 - Φωνολογικές διαταραχές Ως φωνολογικές διαταραχές χαρακτηρίζουμε τις παραλήψεις φθόγγων (οι οποίες ενίοτε μπορεί να είναι και ασυνεπείς) τους ακρωτηριασμούς λέξεων, τις μεταθέσεις φθόγγων ή συλλαβών, τις απλοποιήσεις συμφωνικών συμπλεγμάτων, τις αντικαταστάσεις φθόγγων. Βασική διαφορά της αναπτυξιακής απραξίας της ομιλίας με τις φωνολογικές διαταραχές είναι η σταθερότητα και η συνέπεια των λαθών. Ακόμη στα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας εμφανίζονται λάθη στα φωνήεντα, πολύ συχνότερα από ότι σε αυτά με φωνολογικές διαταραχές. Κοινό και στις δύο διαταραχές είναι η συλλαβοποίηση. Στις φωνολογικές διαταραχές η προσωδία παραμένει άθικτη καθώς και ο ρυθμόςταχύτητα στη διαδοχοκίνηση. - Ταχυλαλία Στην ταχυλαλία μπορεί να συνυπάρχουν φωνητικές διαταραχές, παραλήψεις ή συγχωνεύσεις φθόγγων και συλλαβικών ακουλουθιών, αντικαταστάσεις φθόγγων που συχνά κάνουν την ομιλία δυσκατάληπτη.

20 Συχνά εμφανίζονται διαταραχές της ροής της ομιλίας, επαναλήψεις φθόγγων, συλλαβών και λέξεων καθώς και διαταραχές της συγκέντρωσης και διάσπαση της προσοχής και επίσης διαταραχές που εκτείνονται στον ψυχολογικό-κοινωνικό τομέα. Το σημαντικότερο διαφοροποιητικό κριτήριο είναι η ταχύτητα της ομιλίας που παρουσιάζεται στην ταχυλαλία και που είναι η αιτία των παραπάνω αναφερόμενων συμπτωμάτων. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η συνείδηση της διαταραχής. Τα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας, κυρίως τα μεγαλύτερα μπορούν να εκφράσουν την δυσκολία τους, αντίθετα τα παιδιά με ταχυλαλία δεν αντιλαμβάνονται τη διαταραχή τους. Κοινά σημεία και στις δυο διαταραχές είναι: Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου καθώς και η ύπαρξη διαταραχών της πλευρίωσης. Και στις δύο διαταραχές παρουσιάζονται λάθη στον τονισμό. Στα παιδιά με ταχυλαλία είναι υπαρκτή η ασυνέπεια των λαθών κατά τον σχηματισμό και τη χρήση των φθόγγων.

21 - Παιδική αφασία Όπως αναφέρθη στην αρχή της παρουσίασης, παλαιότερα η αναπτυξιακή καθυστέρηση της ομιλίας χαρακτηριζόταν ως παιδική αφασία. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για παιδική Αφασία τότε μόνο όταν εξ αιτίας μιας εγκεφαλικής βλάβης διαταράσσεται η ικανότητα της ομιλίας. Βέβαια πάντα υπάρχει το ερώτημα μετά από ποιο χρονικό όριο μπορεί να διατυπωθεί ο χαρακτηρισμός της παιδικής αφασίας, εφ όσον μέχρι το τρίτο έτος της ηλικίας ο λόγος δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Το ερώτημα αυτό είναι πάντα επίκαιρο και μπαίνει στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (SLI) Ένα βασικό κριτήριο για την πρόκληση της παιδικής αφασίας είναι τα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα. Ακόμη επιληψίες βαριάς μορφής, εκφυλιστικές ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (σύνδρομο Rett) μπορούν να προκαλέσουν παιδική αφασία. Η αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας δεν προκαλείται από κάποια νευρολογική βλάβη. Είναι δυνατόν όμως και στην παιδική ηλικία να συνυπάρχει εξ αιτίας μιας συγκεκριμένης νευρολογικής βλάβης. Ένα άλλο σημαντικό διαφοροποιητικό στοιχείο είναι ότι στην παιδική αφασία, ανάλογα με το είδος της βλάβης μπορεί να παρουσιάζεται διαταραχή και στην ικανότητα κατανόησης της γλώσσας. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στην αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας.

22 - Εκλεκτική αλαλία Η αλαλία (μερική ή ολική) είναι μία διαταραχή «άρνησης της ομιλίας» παρ ότι υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργικότητα των ικανοτήτων της ακοής και της ομιλίας και κυρίως της αντιληπτικής ικανότητας του λόγου. Η διαταραχή αυτή της επικοινωνίας συνδέεται με χαρακτηρολογικές ψυχολογικές ιδιαιτερότητες όπως φοβίες, υπερβολική ευαισθησία και αντίσταση στην ομιλία και στην επικοινωνία. Στα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας ακόμη και σε αυτά με βαριάς μορφής απραξία δεν παρατηρούνται αυτές οι χαρακτηρολογικές ιδιαιτερότητες. - Αυτισμός Στην σημερινή μας παρουσίαση δεν θα μπούμε στη συζήτηση για το τι είναι ο Αυτισμός, ακριβώς επειδή η συζήτηση αυτή είναι παγκόσμια σε εξέλιξη. Ένα στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι η διαρκώς μεταβαλλόμενη ορολογία και οι διαρκώς καινούριες απόψεις. Η δική μας άποψη για την συγκεκριμένη διαταραχή είναι ότι αφορά σε μια «διαταραχή της αντίληψης» και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως μετά το δεύτερο έτος της ηλικίας και στις περισσότερες των περιπτώσεων (περίπου 80%) έχουμε μείωση του νοητικού δυναμικού. Αυτό το στοιχείο διαχωρίζει άμεσα τα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας, στα οποία όπως αναφέραμε και προηγουμένως δεν υφίσταται νοητική καθυστέρηση.

23 Στο μεγαλύτερο μέρος των παιδιών με Αυτισμό εκλείπει ο προφορικός λόγος, ενώ αυτά που αναπτύσσουν λεκτικά μέσα επικοινωνίας χαρακτηρίζονται από διαταραχή των πραγματολογικών δεξιοτήτων.στα άτομα τα οποία έχουν εξελίξει τον λόγο διαπιστώνουμε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ο λόγος είναι λειτουργικός. Τα παιδιά μεαυτισμό αναπτύσσουν συχνά καλές φωνολογικές επιδόσεις σεαντίθεση με τα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας. Ακόμη ο περιορισμός της αντίληψης, πρόσληψης και επεξεργασίας των ερεθισμάτων που παρουσιάζουν τα παιδιά με Αυτισμό δημιουργούν ιδιαιτερότητες της συμπεριφοράς. Τέτοιες συμπεριφορές δεν παρουσιάζουν τα παιδιά με αναπτυξιακή απραξία της ομιλίας. Κοινό σημείο και στις δυο διαταραχές είναι η προσωδία, η οποία είναι διαταραγμένη.

24 Ταξινόμηση της Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας Ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας της διαταραχής διακρίνεται σε τρείς βαθμούς: α) Ελαφρά διαταραχή του λόγου Η καταληπτότητα του παιδιού είναι πολύ καλή κάποιες δυσκολίες. παρ ότι υπάρχουν β) Μέσου βαθμού διαταραχή Η καταληπτότητα του παιδιού είναι περιορισμένη, ο ακροατής χρειάζεται να ξαναρωτήσει το παιδί τι είπε. γ) Βαριά διαταραχή Η καταληπτότητα είναι τόσο διαταραγμένη ώστε ο ακροατής οι περισσότερες λέξεις και φράσεις του παιδιού παραμένουν ακατανόητες Η ταξινόμηση την Αναπτυξιακής Απραξίας της Ομιλίας σε βαθμούς βαρύτητας γίνεται μόνο για κλινικούς λόγους.

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001

Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία. Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Οι διαταραχές του λόγου και τις οµιλίας στην παιδική ηλικία Αναστασία Λαµπρινού Δεκέµβριος 2001 Γλώσσα- είναι µία ταξινοµική αρχή, ένας κώδικας επικοινωνίας, ένα κοινωνικό φαινόµενο έξω από το άτοµο. Οµιλία-

Διαβάστε περισσότερα

- Καθυστέρηση λόγου (LLI)

- Καθυστέρηση λόγου (LLI) Πολλά άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση (Είναι η μερική ή ολική απώλεια των ηχητικών ερεθισμάτων μέσω της ακουστικής οδού. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως προκύπτει δυσκολία επεξεργασίας και παραγωγής των ήχων συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές

FOUNDERS CLUB. Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές FOUNDERS CLUB Πλήρες Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Τελειόφοιτους & Νέους Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές Το Πρόγραμμα Founders Club είναι το πληρέστερο πρόγραμμα ιδιωτικής εκπαίδευσης Λογοθεραπείας που υπάρχει.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος

Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Μαρκομανωλάκη Ελένη Α. Μ. : 9799 Επιβλέπων καθηγητής : Νάσιος Γρηγόριος Είναι κακώσεις που συμβαίνουν στην περιοχή της κεφαλής Οι κακώσεις αυτές προκαλούνται, όταν : Α) ένα κινούμενο αντικείμενο χτυπήσει

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ. Πολυδύναµο Καλλιθέας Φεβρουάριος 2008 Αναστασία Λαµπρινού

ΕΙΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ. Πολυδύναµο Καλλιθέας Φεβρουάριος 2008 Αναστασία Λαµπρινού ΕΙΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ Πολυδύναµο Καλλιθέας Φεβρουάριος 2008 Αναστασία Λαµπρινού Ειδική αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία συνδέεται µε ελλείµµατα στην έκφραση ή/και στην κατανόηση Ειδική: δυσκολία χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας με θέμα: Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Ιωάννινα Νοέμβριος2012 Επόπτης καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Εκπονήτριες: Αρμυριώτη Βασιλική (11071)

Διαβάστε περισσότερα

Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/

Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/ Αρθρωτικές-Φωνολογικές διαταραχές Αποκατάσταση φωνημάτων /f/ - /v/ Φοιτήτρια : Τεκτονίδου Βαρβάρα (12871) Καθηγήτρια: Παίλα Νικολέτα T.E.I Ηπείρου, 2014 Ταξινόμηση φωνολογικών/αρθρωτικών διαταραχών Αναπτυξιαξή

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα : Ορισμός, Ανάπτυξη & Διαταραχές. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Γλώσσα : Ορισμός, Ανάπτυξη & Διαταραχές. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Γλώσσα : Ορισμός, Ανάπτυξη & Διαταραχές Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Προϋποθέσεις Προγράμματος Παρέμβασης Η καλή κατανόηση της φύσης της διαταραχής Η σε βάθος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΡΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Σύμφωνα με το DSM-IV ο τραυλισμός ορίζεται ως διαταραχή της φυσιολογικής ροής και της ρυθμικής διαμόρφωσης της ομιλίας, η οποία είναι δυσανάλογη

Διαβάστε περισσότερα

«Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ηλικίας 6 8 ετών»

«Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ηλικίας 6 8 ετών» «Δοκιμασία Εκφραστικού Λεξιλογίου σε τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά ηλικίας 6 8 ετών» Γλώσσα: Το φυσικό εκείνο σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο και έχει ως βάση του τον έναρθρο λόγο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πρώιμες ενδείξεις - Πρόληψη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πρώιμες ενδείξεις - Πρόληψη ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Πρώιμες ενδείξεις - Πρόληψη ΕΠΕΑΕΚ, τίτλος έργου «Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στα Προβλήματα λόγου και Ομιλίας» Υπεύθυνος Προγράμματος: ράκος Γεώργιος,

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ. Ευανθία Σούμπαση. Απαρτιωμένη Διδασκαλία Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Ευανθία Σούμπαση Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΠΕΔΙΟ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η επιστήμη που ασχολείται με τον προσδιορισμό της λειτουργικής κατάστασης του εγκεφάλου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Χαλάνδρι 02/05/2010 Αριστοτέλους 42 Χαλάνδρι Τ.Κ. 15234 Τηλ./210-6800823 e-mail: papdimit@yahoo.gr ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ανάπτυξη της γλώσσας αποτελεί µια πολύχρονη, πολύπλοκη και προοδευτική

Διαβάστε περισσότερα

FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2)

FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2) FDA 2 Frenchay Dysarthria Assessment (FDA 2) Η Εφαρμογή του στην Ελληνική Γλώσσα σε Φυσιολογικό Νεαρό Ενήλικο Πληθυσμό με Σκοπό την Δημιουργία Φυσιολογικών Τιμών Αναστασία Βογιατζή Ναταλία Γρίβα 1.Εισαγωγικά

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός. Τι είναι η λογοπεδική

Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός. Τι είναι η λογοπεδική Προβλήματα Λόγου Νεονάκη Ειρώνα, Λογοπεδικός Τι είναι η λογοπεδική Η επιστήμη της λογοπεδικής είναι η επιστήμη της παθολογίας της επικοινωνίας και ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης

Τι είναι η Λογοθεραπεία. Φωνής Ομιλίας. Εξελικτική. Ο ρόλος του. λογοθεραπευτή, αξιολόγησης, του. αντιμετώπισης ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Τι είναι η Λογοθεραπεία Λογοθεραπείαα είναι ο επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τιςς διαταραχές: Λόγου (τη γενικότερη λεκτική επικοινωνία) Φωνής (το επίπεδο του λάρυγγα και των φωνητικών

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1 1 Υποφλοιώδεις αφασίες (θαλαμικές και ραβδωτοκαψικές). Η κλινική τους εικόνα μοιάζει με τις αφασίες Βroca

Διαβάστε περισσότερα

***BLACK FRIDAY : 147!!!***

***BLACK FRIDAY : 147!!!*** 1) Τίτλος Πρακτικού Σεμιναρίου Αξιολόγηση και Θεραπεία Νευρογενών Διαταραχών Ομιλίας Ηµεροµηνίες Διεξαγωγής : 13-16 Δεκεµβρίου 2016 Διάρκεια : 4 ηµέρες Σύνολο Ωρών : 8 ώρες ( 2ώρες κάθε ηµέρα) Ώρες Διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ -ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ : ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σπουδάστρια: Αθηνά Κατσαντώνη (9923) Εποπτεύων καθηγητής: κ ος Πέσχος Δημήτριος. Τριμελής

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες στην επικοινωνία, κοινωνικότητα και συμπεριφορά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟ Α ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση (ΓΟΠ) Η συχνότητα της ΓΟΠ σε παιδιά µε ΕΠ αναφέρεται από 26% - 75%, ενώ σε φυσιολογικά παιδιά και βρέφη εκτιµάται περίπου στο 7-8% (Cadman και συν. 1978,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 4: Χαρακτηριστικά της Ομιλίας Φωνητική και Φωνολογία (2ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση.

Περίληψη. CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση. Περίληψη CATALISE: Μια διεθνής και διεπιστημονική έρευνα με την μέθοδο Delphi των προβλημάτων γλωσσικής ανάπτυξης. 2 η Φάση. Περίληψη από την Susan Ebbels- αναθεωρημένη 13 Φεβρουαρίου 2017 (Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ» ΜΙΚΡΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΡΒΑΡΑ Α.Μ.9133

«ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ» ΜΙΚΡΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΡΒΑΡΑ Α.Μ.9133 ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΣΕ 15 ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 3 ΕΩΣ 8 ΕΤΩΝ» ΜΙΚΡΟΒΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΡΒΑΡΑ Α.Μ.9133 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ονοματεπώνυμο του παιδιού Ημερομηνία σύνταξης της παιδαγωγικής έκθεσης Ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του θεραπευτικού προγράμματος <<Ασκήσεις λόγου>> σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή

Επίδραση του θεραπευτικού προγράμματος <<Ασκήσεις λόγου>> σε ηλικιωμένους με Ήπια Νοητική Διαταραχή lysitsas.kon@gmail.com 9th Panhellenic Conference on Alzheimer's Disease and 1st Mediterranean on Neurodegenerative Diseases Επίδραση του θεραπευτικού προγράμματος σε ηλικιωμένους με

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας».

Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας». Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας». Επιβλέπων καθηγητής:κ.χριστοδουλίδης Παύλος Επιμέλεια: Κατσάνου Αλεξάνδρα (Α.Μ:11074) Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Στον πίνακα 2. 'αναγράφονται οι ομάδες των διαγνωστικών κατηγοριών στις οποίες περιλαμβάνονται οι επιμέρους διαγνωστικές κατηγορίες και ο τρόπος 1

Στον πίνακα 2. 'αναγράφονται οι ομάδες των διαγνωστικών κατηγοριών στις οποίες περιλαμβάνονται οι επιμέρους διαγνωστικές κατηγορίες και ο τρόπος 1 11. ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ 7. Δι uτες αναπτυξιακές διατ}φαχές Παραδίδεται η πρόταση της επιτροπής που αφορά τον καθορισμό των διαγνωστικών κατηγοιηών που χρήζουν ειδικής αγωγής - θεραπείας, του είδους και του πλήθους

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια διαταραχή που απασχολεί πολλές ειδικότητες όπως ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς αγωγούς κ.α.

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια διαταραχή που απασχολεί πολλές ειδικότητες όπως ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς αγωγούς κ.α. Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μια διαταραχή που απασχολεί πολλές ειδικότητες όπως ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους, λογοθεραπευτές, ειδικούς αγωγούς κ.α. Η κάθε ειδικότητα ελέγχει και επεμβαίνει σε διαφορετικό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία.

Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπουσα: Ζακοπούλου Βικτωρία. Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Εγκεφαλική Παράλυση στην παιδική ηλικία». Εκπόνηση εργασίας: Παπαδοπούλου Ειρήνη Α.Μ. 12148 Επιβλέπουσα:

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ

ΒΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΒΑΓΙΑ ΜΑΡΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι μια χρόνια προοδευτικά εξελισσόμενη εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει κυρίως την κίνηση. Τι προκαλεί την νόσο; Τι προκαλεί την νόσο; Για να γίνει η έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων

Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Σύλλογος Εγγεγραμμένων γρ Λογοπαθολόγων Λογοθεραπεία: Ο Ρόλος του Λογοπαθολόγου και η Κυπριακή Πραγματικότητα 29-30 Νοεμβρίου 2014 Τι είναι Λογοθεραπείαοθερα εία Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ

ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ Ο λόγος είναι µια γενετική ικανότητα του ανθρώπου που τον κάνει να διαφέρει από τα υπόλοιπα πλάσµατα πάνω στη γη. Είναι µια ικανότητα εγγενής που σηµαίνει πως όλα τα ανθρώπινα πλάσµατα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο»

Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο» Επιμορφωτικό Σεμινάριο «Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο» «Τα στάδια της φυσιολογικής ανάπτυξης της γλώσσας του παιδιού Οι ήπιες γλωσσικές διαταραχές Τρόποι παρέμβασης του δασκάλου στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΛΥΔΙΑ ΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΠΡΑΤΟΥ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ Ιστορική αναδρομή Ο πρώτος που αναγνώρισε αυτό το σύνδρομο ήταν ο John Langdon Down, το 1866. Μέχρι τα μέσα του 20 ου αιώνα, η αιτία που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ. Το προφίλ του Λογοπεδικού. Κώδικας δεοντολογίας. Αρχές δεοντολογίας Λογοπεδικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ. Το προφίλ του Λογοπεδικού. Κώδικας δεοντολογίας. Αρχές δεοντολογίας Λογοπεδικών 1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ Το προφίλ του Λογοπεδικού Λογοπεδικός είναι ο επιστήμονας, που φέρει την ευθύνη της πρόληψης, αξιολόγησης, θεραπείας και επιστημονικής μελέτης της ανθρώπινης επικοινωνίας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σωτηρία Τζιβινίκου Αποτελεσματική πρόληψη είναι μια μορφή παρέμβασης. Η Πρόληψη ξεκινά όταν τα προβλήματα δεν είναι παρόντα/εμφανή Η καλή γονεϊκή

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

618 -Λογοθεραπείας (Πάτρα)

618 -Λογοθεραπείας (Πάτρα) 68 -Λογοθεραπείας (Πάτρα) http://www.logoth.teipat.gr/ Αποστολή του Τμήματος Η αποστολή του Τμήματος όπως αυτή αποτυπώνεται στο περιεχόμενο σπουδών του (ΦΕΚ 537, 28/4/2006, Β - p. 6925), έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής:

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής: Tι είναι ο αυτισμός Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά

Διαβάστε περισσότερα

Νευρογενείς Κινητικές Διαταραχές Οµιλίας (Δυσαρθρίες-Απραξία) Αναλυτικές Πληροφορίες & Περιεχόµενα του Πρακτικού Σεµιναρίου

Νευρογενείς Κινητικές Διαταραχές Οµιλίας (Δυσαρθρίες-Απραξία) Αναλυτικές Πληροφορίες & Περιεχόµενα του Πρακτικού Σεµιναρίου 1 Νευρογενείς Κινητικές Διαταραχές Οµιλίας (Δυσαρθρίες-Απραξία) Αναλυτικές Πληροφορίες & Περιεχόµενα του Πρακτικού Σεµιναρίου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 4 ΗΜΕΡΕΣ- 8 ΩΡΕΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ Πίνακας Περιεχοµένων Περιεχόµενα Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές Ενότητα 13: Φωνολογικές διαταραχές / Συμπτωματολογία Ζακοπούλου Βικτωρία 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3

Περιεχόμενα ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. Κεφάλαιο 3 Πρόλογος Aγγλικής Έκδοσης xiii Λίγα Λόγια για τους Συγγραφείς xv Ευχαριστίες xvii Εισαγωγή xix Χρησιμοποιώντας το Βιβλίο xxi Πρόλογος Ελληνικής Έκδοσης xxiii Κεφάλαιο 1 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ Ανατομία

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 7η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Αξιολόγηση - Παρέμβαση Αξιολόγηση Αναγνώριση των επιθυμητών και των μη επιθυμητών στοιχείων της εκτέλεσης. Καθορισμός των

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ (ΑΔΜΕ) ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σ. Παπαϊωάννου, Α. Μουζάκη Γ. Σιδερίδης & Π. Σίμος ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας Βασικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία

Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Προβλήματα ομιλίας στην παιδική ηλικία Το μικρό μας δεν μιλάει όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Τι μπορεί να συμβαίνει; Το κοινωνικό περιβάλλον, οι συνθήκες ζωής, και οι παραδόσεις επηρεάζουν θετικά

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου

Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου Αναπτυξιακά ορόσημα λόγου 0-6 μηνών 7-12 μηνών 13-18 μηνών 19-24 μηνών 2-3 ετών 3-4 ετών 4-5 ετών 5-6 ετών 6-7 ετών 0-6 μηνών Επαναλαμβάνει τους ίδιους ήχους Συχνά μουρμουρίζει, γελά και παράγει ευχάριστους

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. (Εγκρίθηκε στην υπ αριθ. 152/ Σύγκλητο)

Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ. (Εγκρίθηκε στην υπ αριθ. 152/ Σύγκλητο) Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Εγκρίθηκε στην υπ αριθ. 152/28.06.2019 Σύγκλητο) A. Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών 1. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Α ΕΞΑΜΗΝΟ SLT_101

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΤΕΣΤ ΣΕ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας από τις

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1 επίκτητη και ειδική ή εξελικτική δυσλεξία Η δυσλεξία ως πρόβλημα της ανάγνωσης, διακρίνεται σε δύο μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΛΟΓΟΥ, ΟΜΙΛΙΑΣ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Εισηγήτρια: Γιαννετοπούλου Αγγελική Λογοπεδικός ΕΠΕΑΕΚ, έργο «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στα προβλήματα λόγου και ομιλίας» ΥΛΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΟΥΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος

Αθλητική ταξινόμηση. Κατηγορία 1. Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) Β έτος ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Β έτος Αθλητική ταξινόμηση Κατηγορία 1 Κατηγορία ΙΙ (κάτω άκρα) Κατηγορία ΙΙ (άνω άκρα) 1 .. Κατηγορία ΙΙΙ Κατηγορία IV.. Κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΑΥΤΙΣΜΟΣ Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Neisworth και Wolfe (2005) ορίζουν τον αυτισμό ως «αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημειωμένη δυσκολία στην επικοινωνία και τις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Νευροψυχολογία του Παιδιού Διδάσκων: Α.Β. Καραπέτσας

Κλινική Νευροψυχολογία του Παιδιού Διδάσκων: Α.Β. Καραπέτσας WECHLER INTELLIGENCE SCALE FOR CHILDREN III (WISC -III) Κλινική Νευροψυχολογία του Παιδιού Διδάσκων: Α.Β. Καραπέτσας Υποκλίμακες του WISC Λεκτικές υποκλίμακες Πληροφορίες Λεξιλόγιο Ομοιότητες Κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

ιαταραχές Επικοινωνίας & Λόγου στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Μαρία Παπαντωνίου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

ιαταραχές Επικοινωνίας & Λόγου στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Μαρία Παπαντωνίου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ιαταραχές Επικοινωνίας & Λόγου στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Μαρία Παπαντωνίου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ (1) Πώς αναπτύσσεται η Επικοινωνία και η Γλώσσα;

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων : Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1 Δυσαριθμησία Αξιολόγηση Διάγνωση 2 Όροι και Ορισμοί των Μαθηματικών Διαταραχών Έχουν χρησιμοποιηθεί όροι

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Απαρτιωμένη Διδασκαλία Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας I. Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές II. III. Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Αιτία παραποµπής Ε Ω ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ.

Αιτία παραποµπής Ε Ω ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ. Στοιχεία εξέτασης Στοιχεία εξεταζοµένου παιδιού Ονοµατεπώνυµο: 1043 1043 (1043) Φύλο: Αγόρι Ηµ/νια γέννησης: 16-07-2011 Μητρική γλώσσα: Ελληνικά Προτίµηση χεριού: εξί Ηµ/νια εξέτασης: 21-11-2016 Χρονολογική

Διαβάστε περισσότερα

Πότε πρέπει να αρχίζει η λογοθεραπεία στα παιδιά - λόγος και μαθησιακές δυσκολίες

Πότε πρέπει να αρχίζει η λογοθεραπεία στα παιδιά - λόγος και μαθησιακές δυσκολίες Η διάγνωση των διαταραχών λόγου πρέπει να γίνεται έγκαιρα, μόλις οι γονείς αντιληφθούν οτι κάτι ισως δεν πάει καλά και πρέπει να παρουσιάσουν το παιδί τους στον ειδικό. Ο ειδικός θα λάβει μέτρα για την

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚHΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς Παρατήρηση III Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 9: Σημασιολογική οργάνωση του λόγου νοητό λεξικό Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση

710 -Μάθηση - Απόδοση 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 6η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Παρατήρηση Αξιολόγηση & Διάγνωση Η διάλεξη αυτή περιλαμβάνει: Διαδικασία της παρατήρησης & της αξιολόγησης Στόχοι και περιεχόμενο παρατήρησης

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διδάσκων: Αργύρης Καραπέτσας Καθηγητής Νευροψυχολογίας Νευρογλωσσολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1 1 Αφασίες 2 O φυσιολογικός λόγος, είναι μια σύνθετη διαντίδραση ανάμεσα σε συμβολικές αναπαραστάσεις, σε

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό

=> Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν έναν ανομοιογενή πληθυσμό Μαθησιακές Δυσκολίες ΟΡΙΣΜΟΣ - Παρόλο που ο όρος χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια περίπου, δεν υπάρχει συμφωνία πάνω στα αποδεκτά κριτήρια που ορίζουν τις μαθησιακές δυσκολίες είτε στον κλινικό είτε στον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΘΕΜΑ: Αξιολόγηση και Εκπαίδευση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Προσαρμογές αναλυτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Μαρίτσα Καμπούρογλου, Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ... Η γλωσσική παρέμβαση Είναι η διαδικασία μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ(DAST) Δριδάκη Αργυρώ Α.Μ.: 10909 Κόλλια Δήμητρα Α.Μ.: 11283

ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ(DAST) Δριδάκη Αργυρώ Α.Μ.: 10909 Κόλλια Δήμητρα Α.Μ.: 11283 ΤΟ ΤΕΣΤ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ(DAST) Δριδάκη Αργυρώ Α.Μ.: 10909 Κόλλια Δήμητρα Α.Μ.: 11283 Αναπτυξιακή Δυσλεξία Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας το 1968 «μια διαταραχή στα παιδιά τα οποία,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ:

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ: ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ: Γενικές Δυσκολίες Μάθησης Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες «Μαθησιακές δυσκολίες αφορούν σε μία ομάδα ανομοιογενών διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με εγγενείς δυσκολίες σε πρόσκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες

Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Βασίλειος Κωτούλας Σχολικός Σύμβουλος 2ης Εκπ. Περ. ΠΕ Καρδίτσας vaskotoulas@sch.gr http://dipe.kar.sch.gr/grss Αίτια - Διάγνωση Μαθησιακές Δυσκολίες Δομή Εισήγησης Ορισμός - Χαρακτηριστικά Βασικές παραδοχές

Διαβάστε περισσότερα

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο.

Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Πώς ένα χάρισμα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία Στην ρίζα της δυσλεξίας, της ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπέρ-κινητικότητα και άλλων μαθησιακών δυσκολιών υπάρχει ένα χάρισμα, ένα ταλέντο. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2019 Αριθμός Πρωτ. 19/144

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2019 Αριθμός Πρωτ. 19/144 Αθήνα, 4 Μαρτίου 2019 Αριθμός Πρωτ. 19/144 ΠΡΟΣ ΕΠΕΙΓΟΝ Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Πλαγιανάκο Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλο Κοινοπ.: 1) Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό 2) Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές

Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές Ενότητα 1: Εισαγωγικές Επισημάνσεις Ζακοπούλου Βικτωρία 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Βογινδρούκας Ι., Πρωτόπαππας Α., Γρηγοριάδου Ε., Παππή Α., Παπάζη Μ., Παπαρίζος Κ., Σελήνη Ε., Σταμπουλάκη Χ., Χελάς Ε.

Βογινδρούκας Ι., Πρωτόπαππας Α., Γρηγοριάδου Ε., Παππή Α., Παπάζη Μ., Παπαρίζος Κ., Σελήνη Ε., Σταμπουλάκη Χ., Χελάς Ε. «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ) ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER» Βογινδρούκας Ι., Πρωτόπαππας Α.,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή

ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή Ορισμός Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, στο πλαίσιο της οποίας η γνωσιακή δυσλειτουργία είναι κλειδί για την κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ Δ Ε Σ Π Ο Ι Ν Α Χ Α ΡΑ Λ Α Μ Π ΟΥ Σ ΛΟ Γ Ο Π ΕΔΙΚΟ Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ H Σ Υ Ν Ε Ρ Γ ΑΤ Η Σ Ν Ε Υ Ρ ΟΛΟ Γ Ι Κ Η Σ Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Σ Ν ΑΥ Τ Ι ΚΟΥ Ν Ο Σ Ο ΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Κουμούλα Παιδοψυχίατρος Συντ. Διευθύντρια Τμ. Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων Διευθύντρια ψυχιατρικού Τομέα Σισμανόγλειο ΓΝΑ 4/10000 άτομα Α:Κ 3:1 70% IQ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας

Αναπηρία: όροι και ορισμοί. Η έννοια της διαφορετικότητας Αναπηρία: όροι και ορισμοί Η έννοια της διαφορετικότητας Η Αναπηρία στην Αρχαία Ελλάδα Ο Όμηρος στην Οδύσσεια αναφέρει τον τυφλό ποιητή, ο οποίος συχνά ήταν προσκεκλημένος στο παλάτι και είχε την εύνοια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές υσκολίες (Πηγή : http://mariaskokou.wordpress.com ) Μιλώντας για τη δυσλεξία Έχει ϖεράσει ϖάνω αϖό ένας αιώνας αϖό την ϖρώτη ϖεριγραφή ενός ϖεριστατικού δυσλεξίας. O γιατρός W.Pringle Morgan

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT

ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ. Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚO ΣYΣΤΗΜΑ Αθανασιάδης Στάθης φυσικοθεραπευτής NDT ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜOΣ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ «κοιτάζουμε με τα μάτια αλλά βλέπουμε με τον εγκέφαλο» 90% των πληροφοριών που φθάνουν στον εγκέφαλο περνούν μέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Διαγνωστικές κατηγορίες και διαγνωστικά κριτήρια για όλες τις μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με το DSM-IV, DSM-IV TR, DSM-V & ICD-10»

«Διαγνωστικές κατηγορίες και διαγνωστικά κριτήρια για όλες τις μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με το DSM-IV, DSM-IV TR, DSM-V & ICD-10» «Διαγνωστικές κατηγορίες και διαγνωστικά κριτήρια για όλες τις μαθησιακές δυσκολίες, σύμφωνα με το DSM-IV, DSM-IV TR, DSM-V & ICD-10» Περιεχόμενα Περιεχόμενα...1 Εισαγωγή...1 DSM-IV, DSM-IV TR, DSM-V...2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΚΟΗΣ Ενότητα 1: Επικοινωνία, Λόγος, Ομιλία (1 ο Μέρος) Οκαλίδου Αρετή Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ»

ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «PROFILE ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΣΙΣΚΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2014 ΚΛΙΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΠΡΑΞΙΕΣ. Αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία. Αναπτυξιακή κινητική δυσπραξία

ΔΥΣΠΡΑΞΙΕΣ. Αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία. Αναπτυξιακή κινητική δυσπραξία 1 Γιάννης Ζάχος Εκπ/κός-Παιδ/γός ΔΥΣΠΡΑΞΙΕΣ Αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία Αναπτυξιακή κινητική δυσπραξία (Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαταραχές, αναφορά σε 140 σύνδρομα και παθήσεις», ΑΘΗΝΑ, 2014) Σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΕΙ ΗΠΕIΡΟΥ ΣΧΟΛH ΕΠΑΓΓΕΛΜAΤΩΝ ΥΓΕIΑς ΚΑΙ ΠΡOΝΟΙΑς ΤΜHΜΑ: ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕIΑς ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΓΚΟΥΛΓΚΟΥΤΣΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (11294) ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΟΚΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ

ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ Λόγος & Ομιλία ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ 4 ΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΑΕ -ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015- Σοφία Γεωργακάκου Νηπιαγωγός-Λογοπεδικός ΚΕΔΔΥ Δ ΑΘΗΝΑΣ sofia.georgakakou@yahoo.gr Τα όργανα της

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών

Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Θέμα πτυχιακής Μαθησιακές δυσκολίες και Κακοποίηση παιδιών Ορισμός μαθησιακών διαταραχών Η αδυναμία των μαθητών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κανονικού σχολείου. Τα μαθησιακά προβλήματα ΔΕΝ οφείλονται

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ? Τα νευρομυϊκά νοσήματα είναι ασθένειες που ενώ εμφανίζουν μεγάλη ετερογένεια στην κλινική

Διαβάστε περισσότερα