Πλειοψηφική και µειοψηφική πηγή και επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής. Αντώνης Γαρδικιώτης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πλειοψηφική και µειοψηφική πηγή και επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής. Αντώνης Γαρδικιώτης"

Transcript

1 Πλειοψηφική και µειοψηφική πηγή και επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής Αντώνης Γαρδικιώτης

2 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 2 Πλειοψηφική και µειοψηφική πηγή και επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής 1 Περίληψη Το παρόν άρθρο διερεύνησε το βαθµό γνωστικής επεξεργασίας του µηνύµατος επιρροής που συνδέεται µε µια αριθµητικά πλειοψηφική ή µειοψηφική πηγή. Τρεις υποθέσεις εξετάστηκαν σχετικά µε το ποια πηγή επιρροής οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος: (α) η πλειοψηφική πηγή (προσέγγιση αντικειµενικής συναίνεσης, Mackie, 1987), (β) η µειοψηφική πηγή (θεωρία µεταστροφής, Moscovici, βλ. επίσης τη θεωρία της επεξεργασίας της σύγκρουσης, Perez & Mugny, 1996) και (γ) η αντίθετη προς τις στάσεις των συµµετεχόντων πλειοψηφία και η σύµφωνη προς τις στάσεις των συµµετεχόντων µειοψηφία (µοντέλο σύµπτωσης πηγής/θέσης, Baker & Petty, 1994). Για να εξετάσει τις τρεις αντικρουόµενες υποθέσεις η παρούσα µελέτη χειρίστηκε την πηγή επιρροής (πλειοψηφία µειοψηφία), το µήνυµα επιρροής (σύµφωνο αντίθετο προς τις στάσεις των συµµετεχόντων) και την ποιότητα των επιχειρηµάτων του µηνύµατος επιρροής (ισχυρά ασθενή). Τα ευρήµατα υποστηρίζουν την υπόθεση της θεωρίας της µεταστροφής, ότι δηλαδή η µειοψηφία (και όχι η πλειοψηφία) οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος ανεξάρτητα από το εάν το µήνυµα επιρροής είναι σύµφωνο ή αντίθετο προς τις στάσεις των συµµετεχόντων. Λέξεις κλειδιά: κοινωνική επιρροή, αλλαγή στάσεων, πλειοψηφική επιρροή, µειονοτική επιρροή, επεξεργασία µηνύµατος επιρροής.

3 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 3 Majority and minority source and processing of the influential message Abstract The present study investigated the amount of cognitive processing instigated by a numerical majority or minority. Τhree hypotheses concerning which source leads to greater message elaboration were tested: (a) majority source (approach of objective consensus, Mackie, 1987), (b) minority source (conversion theory, Moscovici, see also the conflict elaboration theory, Perez & Mugny, 1996) and (c) counter-attitudinal majority and pro-attitudinal minority (source/position congruency model, Baker & Petty, 1994). In order to test these predictions the present study manipulated source status (majority versus minority), message direction (pro- versus counter- attitudinal) and message quality (strong versus weak). Findings supported conversion theory, that is, minority source (not the majority) led to systematic processing of the influential message irrespective of message direction. Key words: social influence, attitude change, majority influence, minority influence, message elaboration.

4 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 4 Στην καθηµερινή µας ζωή γινόµαστε συχνά αποδέκτες προσπαθειών πειθούς από διάφορες κοινωνικές οµάδες, οι οποίες επιδιώκουν να αλλάξουν τις στάσεις µας σχετικά µε διάφορα ζητήµατα. Πολιτικά κόµµατα προσπαθούν να µας πείσουν για την αποτελεσµατικότητα των προγραµµάτων τους, διαφηµιστικές εταιρείες προσπαθούν να µας πείσουν για τα οφέλη των προϊόντων τους, διάφορες κοινωνικές οµάδες προσπαθούν να µας πείσουν για τον δίκαιο χαρακτήρα των αγώνων τους κ.ο.κ. Κατά πόσο είναι πιθανό να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο µήνυµα, είτε αφού οι αποδέκτες τους σκεφτούν σε βάθος το περιεχόµενό του (και εκτιµήσουν την ισχύ των επιχειρηµάτων), είτε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη παρά µόνο στη βάση κάποιων χαρακτηριστικών της πηγής (π.χ. την αξιοπιστία της); Ένα κεντρικό ερώτηµα στην έρευνα της κοινωνικής επιρροής αφορά στις διαδικασίες γνωστικής επεξεργασίας που συνδέονται µε την πλειοψηφική και µειοψηφική επιρροή (Kruglanski & Mackie, Martin & Hewstone, 2001α. Wood, Lundgren, Ouellette, Buscene & Blackstone, 1994). Οι Martin και Hewstone (2001α) προτείνουν µια χρήσιµη τυπολογία των θεωριών που ασχολούνται µε το ζήτηµα αυτό: από τη µια πλευρά οι θεωρίες κύριων επιδράσεων (main effects theories) υποστηρίζουν ότι µια και µοναδική πηγή επιρροής (είτε η πλειοψηφία είτε η µειοψηφία) οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία µηνύµατος, ενώ από την άλλη πλευρά οι θεωρίες αλληλεπίδρασης (contingency theories) υποστηρίζουν ότι και οι δύο πηγές µπορούν να οδηγήσουν σε συστηµατική επεξεργασία κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο βασικός σκοπός της παρούσας µελέτης είναι να διερευνήσει τις αντιτιθέµενες υποθέσεις που αφορούν στο ζήτηµα της γνωστικής επεξεργασίας µηνύµατος. Αρχικά θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι προβλέψεις που κάνουν οι δύο οµάδες θεωριών και κατόπιν ο τρόπος µε τον οποίο αξιολογείται η γνωστική επεξεργασία στη βιβλιογραφία της πειθούς.

5 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 5 Κοινωνική Επιρροή και Επεξεργασία Μηνύµατος Ανάµεσα στα µοντέλα κύριων επιδράσεων 2, κυρίαρχη είναι η θεωρία της µεταστροφής (conversion theory, Moscovici, 1980, 1985). Σύµφωνα µε τη θεωρία αυτή όλες οι µορφές κοινωνικής επιρροής οδηγούν σε ψυχολογική σύγκρουση, την οποία τα άτοµα προσπαθούν να µειώσουν. Ο τρόπος όµως µε τον οποίο επιλύεται η σύγκρουση εξαρτάται από τη φύση της πηγής επιρροής. Όταν η πηγή είναι µια πλειοψηφία, τότε τα άτοµα εµπλέκονται σε µια διαδικασία σύγκρισης, επικεντρώνονται «στο τι λένε οι άλλοι, έτσι ώστε να ταιριάζει µε τις γνώµες και τις κρίσεις τους» (1980, σελ. 214). Το άτοµο λοιπόν που αντιµετωπίζει µια αντίθετη στις στάσεις του πλειοψηφία, συγκρίνει τις απόψεις του µε αυτές της πλειοψηφίας χωρίς να δίνει µεγάλη προσοχή στο περιεχόµενο της θέσης αυτής. Ως αποτέλεσµα, και εφόσον η ταύτιση µε µια πλειοψηφία είναι επιθυµητή, το άτοµο συµµορφώνεται στην πλειοψηφική θέση σε δηµόσιο επίπεδο. Από την άλλη µεριά, µια µειοψηφία οδηγεί τα άτοµα σε µια διαδικασία επικύρωσης, όπου τα άτοµα «εξετάζουν τις αντιδράσεις και τις κρίσεις τους έτσι ώστε να τις επιβεβαιώσουν και να τις επικυρώσουν, ενδιαφέρονται να δουν αυτό που είδε η µειοψηφία, να καταλάβουν αυτό που κατανόησε» (1980, σελ. 215). Έτσι λοιπόν τα άτοµα εξετάζουν µε προσοχή τις απόψεις της µειοψηφίας, κάτι το οποίο µπορεί να φέρει αλλαγή όχι σε δηµόσιο επίπεδο, αλλά σε ιδιωτικό και έµµεσο, εξαιτίας του φόβου να ταυτιστεί κανείς φανερά µε µια µειοψηφία (Mugny, 1982). Ενώ λοιπόν µια αντίθετη στις στάσεις πλειοψηφία ασκεί κοινωνική πίεση και οδηγεί σε ενδοτικότητα (δηλαδή δηµόσια αποδοχή, χωρίς να συνοδεύεται και από ιδιωτική αποδοχή της θέσης της πλειοψηφίας), µια αντίθετη στις στάσεις µειοψηφία έχει γνωστική και πληροφοριακή επιρροή, που οδηγεί σε ιδιωτική αλλαγή των στάσεων (βλ. επίσης Maass & Clark, 1983). Η θεωρία της µεταστροφής κάνει την πρόβλεψη ότι η µειοψηφία επικεντρώνει την προσοχή των ατόµων στο µήνυµα επιρροής, ενώ η πλειοψηφία επικεντρώνει την προσοχή

6 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 6 των ατόµων στη σχέση τους µε τα µέλη της πλειοψηφίας. Επίσης προβλέπει ότι, ενώ η πλειοψηφία οδηγεί τα άτοµα να αξιολογούν την κοινωνική αξία της οµάδας, η µειοψηφία τα οδηγεί να αξιολογούν το περιεχόµενο του µηνύµατος. Συνολικά, λοιπόν, η θεωρία µεταστροφής προβλέπει ότι η µειοψηφική, και όχι η πλειοψηφική, πηγή οδηγεί σε µεγαλύτερου βαθµού γνωστική επεξεργασία του µηνύµατος. Ένα άλλο µοντέλο κύριων επιδράσεων αποτελεί η προσέγγιση αντικειµενικής συναίνεσης (objective consensus approach, Mackie, βλ. επίσης De Dreu, De Vries, Gordijn, & Schuurman, 1996). Αντίθετα µε τη θεωρία της µεταστροφής, η προσέγγιση αυτή υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία, και όχι η µειοψηφία, οδηγεί σε µεγαλύτερη επεξεργασία του µηνύµατος. Αυτό συµβαίνει πρώτον γιατί οι απόψεις της πλειοψηφίας αντανακλούν την πραγµατικότητα αποτελώντας κριτήριο εγκυρότητας γι αυτήν (Mackie, 1987) και δεύτερον γιατί τα άτοµα πιστεύουν ότι τις απόψεις τους τις µοιράζεται ο περισσότερος κόσµος (δηλαδή η πλειοψηφία) και ταυτόχρονα έχουν διαφορετικές απόψεις από τη µειοψηφία ( φαινόµενο της απατηλής συναίνεσης false consensus effect, Ross, Greene, & House, 1977). Όταν λοιπόν τα άτοµα αντιµετωπίζουν µια αντίθετη στις απόψεις τους πλειοψηφία, η προσδοκία για συναίνεση µε την πλειοψηφία δεν εκπληρώνεται, κάτι το οποίο προκαλεί έκπληξη και κινητοποιεί τα άτοµα να αναλύσουν τα επιχειρήµατα της πλειοψηφίας µε σκοπό να κατανοήσουν τη διαφορά στις απόψεις τους. Από την άλλη πλευρά, επειδή µια αντίθετη στις στάσεις τους µειοψηφία δεν παραβιάζει το ευρετικό σχήµα της συναίνεσης (consensus heuristic) και δεν προκαλεί έκπληξη, τα άτοµα δεν έχουν λόγο να επεξεργαστούν σε βάθος το περιεχόµενο των απόψεών της. Η προσέγγιση της αντικειµενικής συναίνεσης προβλέπει λοιπόν ότι µόνο η πλειοψηφική πηγή θα οδηγήσει σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος εξαιτίας της έκπληξης που προκαλεί η αντίθεση προς τις απόψεις των συµµετεχόντων.

7 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 7 Σε αντίθεση µε τα δύο προηγούµενα µοντέλα κύριων επιδράσεων που προβλέπουν ότι µόνο µια πηγή επιρροής (είτε η πλειοψηφία είτε η µειοψηφία) συνδέεται µε µεγαλύτερη επεξεργασία του µηνύµατος, οι Baker και Petty (1994) ανέπτυξαν µια προσέγγιση αλληλεξάρτησης 3, το µοντέλο σύµπτωσης πηγής/θέσης (source/position congruency). Επεκτείνοντας τις αρχές της προσέγγισης της αντικειµενικής συναίνεσης προτείνουν ότι δεν είναι η πλειοψηφική πηγή αυτή καθ εαυτή που οδηγεί σε µεγαλύτερου βαθµού επεξεργασία, αλλά ο συνδυασµός της πλειοψηφικής υποστήριξης µε µια ισχυρά αντίθετη θέση (Baker & Petty, 1994, σελ. 10). Έτσι, µια σύµφωνη πλειοψηφία ή µια αντίθετη µειοψηφία (κατάσταση ισορροπίας ) δεν παραβιάζει το σχήµα της απατηλής συναίνεσης και γι αυτό δεν οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής. Αντίθετα, µια διαφωνούσα πλειοψηφία ή µια συµφωνούσα µειοψηφία (κατάσταση ανισορροπίας ) παραβιάζει την απατηλή συναίνεση και κινητοποιεί τα άτοµα να επεξεργαστούν σε βάθος το µήνυµα επιρροής. Αν και οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν εµπειρικά (Baker & Petty, 1994, Πείραµα 2), οι Martin και Hewstone (2003) σε µια εννοιολογική επανάληψη του πειράµατατος δεν απεκόµισαν τα ίδια αποτελέσµατα. Η διαφοροποίηση στα αποτελέσµατα ερµηνεύτηκε στη βάση κυρίως των διαφορετικών µηνυµάτων επιρροής που χρησιµοποιήθηκαν. Ενώ η πρώτη µελέτη παρουσίασε ένα µήνυµα το οποίο είχε αρνητικά προσωπικά αποτελέσµατα για τους συµµετέχοντες (υποχρεωτική υπηρεσία των φοιτητών στην κοινότητα), κάτι το οποίο κινητοποιεί για συστηµατική επεξεργασία (Johnson & Eagly, 1989), η δεύτερη παρουσίασε ένα µήνυµα που είχε χαµηλή σχέση µε τους συµµετέχοντες (έρευνα σε ζώα για ιατρικούς λόγους) και δεν οδηγεί από µόνο του σε µεγάλη επεξεργασία. Επίσης, οι Baker και Petty προτείνουν ότι η πλειοψηφία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε συστηµατική επεξεργασία επειδή η θέση της είναι πιθανότερο να υιοθετηθεί ή να γίνει αποδεκτή από το γενικό πληθυσµό, και επίσης επειδή τα άτοµα προτιµούν να ταυτιστούν µε µια πλειοψηφική οµάδα παρά µε µια µειοψηφική οµάδα. Παρόλα αυτά δεν είναι σαφές γιατί αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν

8 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 8 σε συστηµατική επεξεργασία και δεν θα χρησιµοποιηθούν ως περιφερειακές ενδείξεις (ή ευρετικά σχήµατα) χωρίς λεπτοµερή επεξεργασία του µηνύµατος. Μια άλλη θεωρία αλληλεξάρτησης, η οποία κάνει παρόµοιες υποθέσεις µε τη θεωρία της µεταστροφής, είναι η θεωρία επεξεργασίας της σύγκρουσης (ΘΕΣ, Mugny, Butera, Sanchez-Mazas & Perez, Perez & Mugny, 1993, 1996). Η ΘΕΣ προτείνει ότι επιρροή είναι «µια συνέπεια της διαφοράς από σχετικούς άλλους (δηλαδή την πηγή επιρροής). Η έννοια της επεξεργασίας της σύγκρουσης αναφέρεται στο τρόπο που οι άνθρωποι δίνουν νόηµα σε αυτήν τη διαφορά» (Mugny et al., 1995, σελ. 161). Η επεξεργασία της σύγκρουσης και η συνεπακόλουθη επιρροή εξαρτώνται από τη φύση του πειραµατικού έργου και την πηγή επιρροής. Το πειραµατικό έργο γίνεται κατανοητό στη βάση δύο διαστάσεων: τη θεµελίωση λάθους και την κοινωνική παγίωση. Στα πειραµατικά έργα υψηλής θεµελίωσης λάθους υπάρχει συχνά µια σωστή απάντηση, ενώ στα έργα χαµηλής θεµελίωσης λάθους δεν υπάρχει απαραίτητα µια σωστή ή λάθος απάντηση. Στα κοινωνικά παγιωµένα έργα η απάντηση των ατόµων τα εµπλέκει σε µια κοινωνική κατηγορία, ενώ στα κοινωνικά µη παγιωµένα έργα οι απαντήσεις τους δεν έχουν συνέπειες κοινωνικής κατηγοριοποίησης. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο διαστάσεις δηµιουργούνται τέσσερις κοινωνικές συνθήκες µε τις οποίες αλληλεπιδρά η πηγή επιρροής. Η ΘΕΣ γενικά υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία οδηγεί σε κανονιστική επιρροή, χωρίς λεπτοµερή επεξεργασία του µηνύµατος, (διαδικασία παρόµοια µε αυτή της σύγκρισης του Moscovici), ενώ η µειοψηφία οδηγεί σε άδηλη επιρροή µέσω µιας διαδικασίας αποσύνδεσης της κοινωνικής σύγκρισης και της επικύρωσης (διαδικασία παρόµοια µε αυτή της επικύρωσης του Moscovici. Για µια κριτική αξιολόγηση της θεωρίας επεξεργασίας της σύγκρουσης βλ. Martin & Hewstone, 2002). Έλεγχος των Επιπέδων Επεξεργασίας Μηνύµατος Η διερεύνηση της επίδρασης µιας µεταβλητής στη γνωστική επεξεργασία ενός µηνύµατος έχει αναπτυχθεί στις έρευνες πειθούς, κυρίως στην έρευνα των µοντέλων διπλής

9 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 9 διαδικασίας (dual-process models) στην αλλαγή στάσεων, όπως το µοντέλο πιθανότητας λεπτοµερούς επεξεργασίας (Elaboration Likelihood Model, Petty & Cacioppo, 1981, 1986) και το ευρετικό / συστηµατικό µοντέλο (Heuristic Systematic Model, Chaiken, Liberman, & Eagly, Eagly & Chaiken, 1993). Τα δύο αυτά µοντέλα περιγράφουν δύο οδούς επεξεργασίας ενός µηνύµατος. Η πρώτη οδός (κεντρική ή συστηµατική) ενεργοποιείται όταν τα άτοµα έχουν το κίνητρο αλλά και την ικανότητα να επεξεργαστούν σε βάθος το περιεχόµενο ενός µηνύµατος. Η δεύτερη οδός (περιφερειακή ή ευρετική) χρησιµοποιεί απλούς κανόνες ή ευρετικά σχήµατα (π.χ. οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα ή οι πολλοί έχουν δίκαιο ) χωρίς λεπτοµερή διερεύνηση του περιεχοµένου του µηνύµατος. Μια χρήσιµη τεχνική για τον έλεγχο της επεξεργασίας του µηνύµατος 4 περιλαµβάνει το χειρισµό της ποιότητας των επιχειρηµάτων στο µήνυµα επιρροής (Petty, Wells, & Brock, βλ. Petty & Cacioppo, 1986). Εάν τα άτοµα επεξεργαστούν το µήνυµα συστηµατικά, τότε θα επηρεαστούν περισσότερο από τα ισχυρά παρά από τα ασθενή επιχειρήµατα. Από την άλλη, εάν τα άτοµα δεν επεξεργαστούν συστηµατικά το µήνυµα (δηλαδή εάν ακολουθήσουν την περιφερειακή ή ευρετική οδό), τότε η ποιότητα των επιχειρηµάτων θα έχει µικρή (ή ανύπαρκτη) επίδραση στις στάσεις. Ένας τρόπος για να εξακριβωθεί ο ρόλος µιας µεταβλητής σε ένα πλαίσιο πειθούς είναι να συνδυαστεί µε την ποιότητα των επιχειρηµάτων. Έτσι, εάν στην παρουσία της µεταβλητής αυτής η ποιότητα των επιχειρηµάτων επηρεάζει τις στάσεις, τότε η µεταβλητή θεωρείται ότι οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος. Αρκετές µελέτες έχουν συµπεριλάβει στον ίδιο πειραµατικό σχεδιασµό την πηγή επιρροής (πλειοψηφία µειοψηφία) και την ποιότητα των επιχειρηµάτων (ισχυρά ασθενή), µε σκοπό να εξακριβώσουν ποια πηγή οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος. Τα αποτελέσµατα είναι αντικρουόµενα: άλλες µελέτες έχουν βρει ότι σε συστηµατική επεξεργασία οδήγησε η αντίθετη πλειοψηφία και όχι η αντίθετη µειοψηφία (π.χ. Baker &

10 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 10 Petty, 1994, Πείραµα 1. Gordijn, 1998, Πείραµα 1) υποστηρίζοντας την προσέγγιση της αντικειµενικής συναίνεσης (Mackie, 1987), ενώ άλλες µελέτες έχουν βρει ότι σε συστηµατική επεξεργασία οδήγησε η αντίθετη µειοψηφία και όχι η αντίθετη πλειοψηφία (Gardikiotis, 1999, Πείραµα 2. Martin, Gardikiotis, & Hewstone, Martin & Hewstone, 2001β, Πείραµα 2. Martin & Hewstone, 2003, Πείραµα 1) υποστηρίζοντας τη θεωρία της µεταστροφής (Moscovici, 1980). Επίσης άλλες µελέτες βρήκαν ότι είτε η πλειονοτική είτε η µειοψηφική πηγή κάτω από συνθήκες ανισορροπίας δηλαδή η αντίθετη πλειοψηφία και η σύµφωνη µειοψηφία οδηγούν σε συστηµατική επεξεργασία (π.χ. Baker & Petty, 1994, Πείραµα 2. De Dreu & De Vries, 1993, Πείραµα 2) υποστηρίζοντας την προσέγγιση αλληλεξάρτησης (Baker & Petty, 1994), ενώ άλλες µελέτες και τις δύο ταυτόχρονα (π.χ. Bohner, Frank, & Erb, Crano & Chen, 1998, Πείραµα 3). Οι Martin και Hewstone (2003) υποστηρίζουν ότι η διαφοροποίηση στα δεδοµένα εξηγείται κυρίως βάσει των διαφορετικών θεµάτων επιρροής που χρησιµοποιήθηκαν στις διάφορες µελέτες. Έτσι, οι µελέτες οι οποίες κατέδειξαν ότι η πλειοψηφική πηγή οδήγησε σε συστηµατική επεξεργασία, χρησιµοποίησαν θέµατα τα οποία µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο στρέφoταν κατά του προσωπικού συµφέροντος των συµµετεχόντων (π.χ. εισαγωγή διδάκτρων για τους φοιτητές). Το αρνητικό λοιπόν προσωπικό αποτέλεσµα που θα µπορούσαν να έχουν οι θέσεις της πλειοψηφίας κινητοποίησε τα άτοµα να επεξεργαστούν σε βάθος το µήνυµα επιρροής. Από την άλλη πλευρά, οι έρευνες που κατέδειξαν ότι η µειοψηφική πηγή οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία, χρησιµοποίησαν θέµατα τα οποία δεν αντίκεινται στο προσωπικό ενδιαφέρον των υποκειµένων (π.χ. έρευνα σε ζώα για ιατρικούς λόγους). Επίσης οι έρευνες που βρήκαν συστηµατική επεξεργασία και για την πλειοψηφία και για τη µειοψηφία, ακολουθούσαν πειραµατικούς σχεδιασµούς οι οποίοι κινητοποίησαν τους συµµετέχοντες να επεξεργαστούν το µήνυµα σε βάθος (π.χ. οδηγίες επικέντρωσης της προσοχής στο περιεχόµενο του µηνύµατος).

11 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 11 Η επισκόπηση της βιβλιογραφίας διαµορφώνει τρεις κύριες υποθέσεις σχετικά µε το ποια πηγή συνδέεται µε µεγαλύτερη γνωστική επεξεργασία,: (α) η πλειοψηφία και όχι η µειοψηφία (προσέγγιση αντικειµενικής συναίνεσης, Mackie, 1987), (β) η µειοψηφία και όχι η πλειοψηφία (θεωρία µεταστροφής, Moscovici, βλ. επίσης τη θεωρία της επεξεργασίας της σύγκρουσης, Perez & Mugny, 1996), και (γ) η ανισορροπία µεταξύ πηγής και θέσης (δηλαδή η αντίθετη πλειοψηφία και η σύµφωνη µειοψηφία, Baker & Petty, 1994). Για να διερευνήσουµε ταυτόχρονα και τις τρεις υποθέσεις, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουµε ένα πλήρες πειραµατικό σχέδιο που θα χειρίζεται τόσο την πηγή επιρροής, όσο και τη συµφωνία ή όχι της θέσης της πηγής προς τις στάσεις των συµµετεχόντων αλλά και την ποιότητα των επιχειρηµάτων του µηνύµατος επιρροής. Μέθοδος Δείγµα και Πειραµατικό Σχέδιο Εκατόν σαράντα τρεις φοιτητές/τριες (86 γυναίκες και 57 άντρες, µεταξύ 19 και 25 ετών) Ελληνικού Πανεπιστηµίου συµµετείχαν σε αυτή τη µελέτη. Κατανεµήθηκαν µε τυχαίο τρόπο σε µια από τις οκτώ συνθήκες ενός 2 (πηγή επιρροής: πλειοψηφία - µειοψηφία) Χ 2 (µήνυµα επιρροής: σύµφωνο - αντίθετο) Χ 2 (ποιότητα των επιχειρηµάτων: ισχυρά - ασθενή) µεταξύ των υποκειµένων παραγοντικού σχεδίου. Έξι άτοµα αποκλείστηκαν από την ανάλυση επειδή είχαν ελλιπή δεδοµένα, µειώνοντας τον τελικό αριθµό των συµµετεχόντων σε εκατόν τριάντα επτά. Υλικό Το θέµα επιρροής που επιλέχτηκε για την έρευνα ήταν η νοµιµοποίηση της εθελοντικής ευθανασίας, για το οποίο επισκόπηση σε ανεξάρτητο δείγµα έδειξε ότι οι φοιτητές είναι ισοµερώς κατανεµηµένοι σε αυτούς που είναι κατά και σε αυτούς που είναι υπέρ. Επίσης το θέµα είχε προσελκύσει κάποιου βαθµού προσοχή στη δηµόσια ζωή (π.χ.

12 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 12 εφηµερίδες, τηλεόραση κλπ.). Το µήνυµα που χρησιµοποιήθηκε είχε τη µορφή ενός άρθρου εφηµερίδας. Το κείµενο περιελάµβανε έξι επιχειρήµατα κατά της εθελοντικής ευθανασίας. Ανεξάρτητες µεταβλητές: Πηγή επιρροής: πλειοψηφία µειοψηφία. Ο χειρισµός του κύρους της πηγής γινόταν στον τίτλο του άρθρου. Για την πλειοψηφική συνθήκη οι συµµετέχοντες πληροφορούνταν ότι το 82% των φοιτητών είναι κατά της εθελοντικής ευθανασίας. Για τη µειοψηφική συνθήκη ο τίτλος πληροφορούσε ότι το 18% των φοιτητών είναι κατά της εθελοντικής ευθανασίας. Ποιότητα των επιχειρηµάτων: ισχυρά ασθενή. Από ένα µεγάλο σύνολο επιχειρηµάτων κατά της εθελοντικής ευθανασίας (κατασκευασµένων έπειτα από βιβλιογραφικές επισκοπήσεις, συνεντεύξεις και ελεύθερες συζητήσεις) επιλέχτηκαν τα 6 πιο ισχυρά (Μ.Ο.= 4.91) και τα 6 πιο ασθενή επιχειρήµατα (Μ.Ο.= 3.54) t(19)= 5.47, p <.001 (20 φοιτητές/τριες εκτίµησαν πόσο πειστικά ήταν τα επιχειρήµατα σε µια 7-βάθµια κλίµακα από το 1= καθόλου πειστικά έως το 7= πάρα πολύ πειστικά). Ακολουθώντας τα κριτήρια των Petty και Cacioppo (1986) τα ισχυρά επιχειρήµατα οδήγησαν σε περισσότερες θετικές παρά αρνητικές προς το µήνυµα σκέψεις. Επίσης τα επιχειρήµατα δεν διέφεραν στο πόσο πιστευτά, κατανοητά, πολύπλοκα και οικεία ήταν. Μήνυµα επιρροής: σύµφωνο αντίθετο. Οι Baker και Petty (1994, Πείραµα 2) χρησιµοποίησαν δύο διαφορετικά µηνύµατα για το χειρισµό του σύµφωνου και αντίθετου µηνύµατος επιρροής, κάτι το οποίο επιδέχεται κριτική σχετικά µε πιθανές διαφορές που υπάρχουν στο περιεχόµενο των µηνυµάτων. Με άλλα λόγια δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί εάν η επίδραση του µηνύµατος οφείλεται στην κατεύθυνσή του ή στο περιεχόµενό του (δηλαδή οι µεταβλητές είναι αδιαχώριστες confounding). Αντίθετα η παρούσα µελέτη χρησιµοποίησε ένα µόνο µήνυµα, για να εξαλείψει πιθανές διαφορές ως προς το περιεχόµενο των µηνυµάτων (βλ. Martin & Hewstone, 2003), και η κατεύθυνσή του καθορίστηκε από τις

13 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 13 απαντήσεις των συµµετεχόντων στην ερώτηση-κριτήριο απέναντι στην εθελοντική ευθανασία πριν από την εισαγωγή του κειµένου επιρροής. Οι συµµετέχοντες χωρίστηκαν σε αυτούς που ήταν κατά της νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας, εάν είχαν επιλέξει κάποια τιµή µεταξύ 1 και 4, και σε αυτούς που ήταν υπέρ της νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας, εάν είχαν επιλέξει κάποια τιµή µεταξύ 6 και 9 (στην 9-βάθµια κλίµακα Likert µεταξύ 1= Δεν συµφωνώ καθόλου και 9= Συµφωνώ απόλυτα). Έτσι το µήνυµα κατά της εθελοντικής ευθανασίας ήταν αντίθετο στις στάσεις αυτών που ήταν αρχικά υπέρ της νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας (n=69) και σύµφωνο στις στάσεις αυτών που ήταν αρχικά κατά της νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας (n=68). Διαδικασία Οι συµµετέχοντες εξετάστηκαν είτε ατοµικά είτε σε οµάδες των τριών ατόµων χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν µεταξύ τους. Συµπλήρωσαν τρία φυλλάδια µε τη σειρά χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να επανέλθουν στο προηγούµενο. Το πρώτο φυλλάδιο περιείχε τις οδηγίες και την ερώτηση-κριτήριο. Οι συµµετέχοντες δήλωναν τις στάσεις τους σε πέντε ζητήµατα σε 9-βάθµιες κλίµακες Likert από 1= Δεν συµφωνώ καθόλου έως 9= Συµφωνώ απόλυτα. Τα ζητήµατα αυτά ήταν: (1) Το δικαίωµα της γυναίκας στην έκτρωση, (2) Η νοµιµοποίηση της εθελοντικής ευθανασίας, δηλαδή, το δικαίωµα να τερµατίσει κανείς τη ζωή του, εάν υποφέρει από ανίατη ασθένεια (χρησιµοποιήθηκε σαν ερώτηση κριτήριο), (3) Η χρησιµοποίηση ζώων στην βιο-ιατρική έρευνα, (4) Η εφαρµογή της θανατικής καταδίκης σε κάποιες περιπτώσεις δολοφόνων, (5) Η κλωνοποίηση στους ανθρώπους για ιατρικούς λόγους. Κατόπιν, δινόταν στους συµµετέχοντες το δεύτερο φυλλάδιο, το οποίο περιείχε το κείµενο επιρροής και τους πειραµατικούς χειρισµούς της πηγής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων. Το κείµενο τους πληροφορούσε ότι σύµφωνα µε µια δηµοσκόπηση που έγινε σε Ελληνικά Πανεπιστήµια, η πλειοψηφία (82%) ή η µειοψηφία (18%) των φοιτητών είναι κατά της νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας. Κατόπιν τους δινόταν το τρίτο

14 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 14 φυλλάδιο, το οποίο περιείχε τις εξαρτηµένες µεταβλητές (σκέψεις, στάσεις, έκπληξη προς τη θέση, πιθανότητα νοµιµοποίησης και εικόνα της πηγής) και ζητούσε να δηλώσουν το ποσοστό των φοιτητών που πίστευαν ότι ήταν κατά της εθελοντικής ευθανασίας (ως έλεγχο χειρισµού της πηγής επιρροής). Οι συµµετέχοντες δήλωναν το φύλο και την ηλικία τους. Στο τέλος της έρευνας ο ερευνητής ευχαριστούσε τους συµµετέχοντες και τους εξηγούσε το σκοπό της µελέτης. Εξαρτηµένες Μεταβλητές Στάση. Οι συµµετέχοντες κατέγραφαν τη στάση τους απέναντι στη νοµιµοποίηση της εθελοντικής ευθανασίας σε έξι 9-βάθµιες κλίµακες σηµασιολογικής διαφοροποίησης. Οι πόλοι των κλιµάκων ήταν καλή-κακή, ευνοϊκή-µη ευνοϊκή, έξυπνη-ανόητη, ωφέλιµη-βλαβερή, αποτελεσµατική-αναποτελεσµατική, πειστική-µη πειστική. Λίστα σκέψεων. Ζητήθηκε από τους συµµετέχοντες να δηλώσουν τις σκέψεις που έκαναν σχετικά µε το θέµα που διάβασαν στο άρθρο. Μπορούσαν να καταγράψουν τις σκέψεις τους σε έναν αριθµό κουτιών ιδεών (µια σκέψη σε κάθε κουτί) (βλ. Petty, Ostrom, & Brock, Petty & Cacioppo, 1986). Στο τέλος του φυλλαδίου οι συµµετέχοντες γυρνούσαν στη λίστα των σκέψεων και τις χαρακτήριζαν ως υπέρ, κατά ή ουδέτερες προς την εθελοντική ευθανασία. Έκπληξη. Ζητήθηκε επίσης από τους συµµετέχοντες να δηλώσουν την έκπληξη που ένιωσαν διαβάζοντας το µήνυµα (σε µια 9-βάθµια κλίµακα Likert, από 1= καθόλου έκπληξη έως 9= µεγάλη έκπληξη) Πιθανότητα νοµιµοποίησης της εθελοντικής ευθανασίας: Ζητήθηκε από τους συµµετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο πιστεύουν ότι είναι πιθανόν η εθελοντική ευθανασία να νοµιµοποιηθεί στη χώρα µας ( σε µια 9-βάθµια κλίµακα Likert από 1= καθόλου πιθανό, έως 9= πολύ πιθανό).

15 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 15 Εικόνα της πηγής. Ο Moscovici (1976. Moscovici & Nemeth, 1974) έχει αποδώσει την επιρροή µιας µειοψηφικής οµάδας στη συνεπή συµπεριφορά της και την πρόσληψή της από τους συµµετέχοντες ως οντότητας σταθερής, µε αυτοπεποίθηση, ελαστικής αλλά όχι δογµατικής (Mugny, 1975). Παρόµοιες διαδικασίες κοινωνικής απόδοσης έχουν προταθεί και για την εξήγηση της πλειοψηφικής πηγής (π.χ. η πρόσληψη της πλειοψηφίας ως ανεξάρτητης, Wilder, 1977). Ζητήθηκε λοιπόν από τους συµµετέχοντες να δηλώσουν κατά πόσο τα παρακάτω επίθετα χαρακτηρίζουν τους φοιτητές που είχαν τη θέση κατά της εθελοντικής ευθανασίας: σταθερός, ανεξάρτητος, ελαστικός, µε αυτοπεποίθηση, σε 7- βάθµιες κλίµακες Likert από το 1= Καθόλου έως το 7= Πάρα πολύ. Αποτελέσµατα Όλες οι µεταβλητές αναλύθηκαν µε τη χρησιµοποίηση ενός 2 (πηγή επιρροής: πλειοψηφία - µειοψηφία) Χ 2 (µήνυµα επιρροής: σύµφωνο αντίθετο) Χ 2 (ποιότητα των επιχειρηµάτων: ισχυρά - ασθενή) µεταξύ των υποκειµένων παραγοντικού σχεδίου. Το φύλο και η ηλικία των συµµετεχόντων δεν είχαν στατιστικά σηµαντικές επιδράσεις και για το λόγο αυτό δεν συνυπολογίστηκαν στις επόµενες αναλύσεις. Οι µέσοι όροι και οι τυπικές αποκλίσεις των εξαρτηµένων µεταβλητών παρουσιάζονται στον Πίνακα 1. <ΠΙΝΑΚΑΣ 1 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΔΩ> Χειρισµός της Πηγής Επιρροής Η ανάλυση των εκτιµήσεων των συµµετεχόντων για τα ποσοστά των φοιτητών που είναι κατά της εθελοντικής ευθανασίας έδειξε, όπως ήταν αναµενόµενο, µια κύρια επίδραση για την πηγή επιρρροής, F(1,133) = 46.12, p <.001, η πλειοψηφία (Μ.Ο. = 64.22) γινόταν αντιληπτή ως σηµαντικά µεγαλύτερη από τη µειοψηφία (Μ.Ο. = 43.42). Στάσεις Μια συνολική µέτρηση των στάσεων κατασκευάστηκε από το µέσο όρο των απαντήσεων στις έξι κλίµακες σηµασιολογικής διαφοροποίησης και κωδικοποιήθηκε

16 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 16 αντίστροφα (δηλαδή αφαιρέθηκε από το 10), έτσι ώστε οι υψηλότερες τιµές να αναπαριστούν µεγαλύτερη συµφωνία µε τη θέση της πηγής. Ο δείκτης Cronbach alpha για την αξιοπιστία εσωτερικής συνέπειας της συνολικής µέτρησης ήταν.897. Η ανάλυση διακύµανσης έδειξε µια κύρια επίδραση του µηνύµατος επιρροής µε το σύµφωνο προς τις στάσεις των συµµετεχόντων µήνυµα να έχει µεγαλύτερη επίδραση (Μ.Ο. = 6.45) από το αντίθετο µήνυµα (Μ.Ο. = 4.62), F(1,136) = 49.09, p <.001. Επίσης η αλληλεπίδραση µεταξύ της πηγής επιρροής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων ήταν στατιστικά σηµαντική, F(1,136) = 7.73, p <.007. Η ανάλυση απλών κύριων επιδράσεων έδειξε, ότι ενώ στην πλειοψηφική συνθήκη δεν υπήρχε καµια διαφορά µεταξύ ισχυρών (Μ.Ο. = 5.37) και ασθενών επιχειρηµάτων (Μ.Ο. = 5.66, F<1), στη µειοψηφική συνθήκη τα ισχυρά επιχειρήµατα (Μ.Ο. = 6.11) είχαν µεγαλύτερη επίδραση από τα ασθενή (Μ.Ο. = 4.96), F(1,132) = 7.09, p <.001. Η διάκριση µεταξύ ισχυρών και ασθενών επιχειρηµάτων (η οποία παρατηρήθηκε µόνο στη µειοψηφική συνθήκη) είναι ένδειξη συστηµατικής επεξεργασίας του µηνύµατος. Σκέψεις Σύµφωνες Προς το Μήνυµα Ένας γενικός δείκτης των σκέψεων που είχαν οι συµµετέχοντες για το ζήτηµα της εθελοντικής ευθανασίας κατασκευάστηκε διαιρώντας τις σύµφωνες προς το µήνυµα σκέψεις προς το σύνολο των σύµφωνων και αντίθετων προς το µήνυµα σκέψεων (βλ. Baker & Petty, 1994). Όσο µεγαλύτερος είναι ο δείκτης αυτός, τόσο πιο σύµφωνες είναι οι σκέψεις προς το µήνυµα επιρροής. Η ανάλυση έδειξε µια κύρια επίδραση του µηνύµατος επιρροής, όπου οι συµµετέχοντες που διάβασαν το αντίθετο προς τις στάσεις τους µήνυµα παρήγαν περισσότερες σκέψεις (Μ.Ο. = 1.26) από αυτούς που διάβασαν το σύµφωνο προς τις στάσεις τους µήνυµα (Μ.Ο. =.81), F(1,135) = 6.78, p <.02. Έκπληξη

17 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 17 Η ανάλυση έδειξε µια κύρια επίδραση για το µήνυµα επιρροής όπου οι συµµετέχοντες που διάβασαν ένα αντίθετο προς τις στάσεις τους µήνυµα έδειξαν µεγαλύτερη έκπληξη (Μ.Ο. = 4.69) συγκριτικά µε αυτούς που διάβασαν ένα σύµφωνο προς τις στάσεις τους µήνυµα (Μ.Ο. = 3.21), F(1,136) = 11.25, p <.002. Επίσης η αλληλεπίδραση µεταξύ της πηγής επιρροής και του µηνύµατος επιρροής ήταν στατιστικά σηµαντική, F(1,136) = 6.41, p <.02. Η ανάλυση απλών κύριων επιδράσεων έδειξε ότι στην πλειοψηφική συνθήκη το αντίθετο µήνυµα προκάλεσε µεγαλύτερη έκπληξη (Μ.Ο. = 5.14) συγκριτικά µε το σύµφωνο µήνυµα (Μ.Ο. = 2.56), F(1,136) = 18.26, p <.001. Αντίθετα στη µειοψηφική συνθήκη δεν υπήρξε σηµαντική διαφορά µεταξύ αντίθετου (Μ.Ο. = 4.21) και σύµφωνου µηνύµατος (Μ.Ο. = 3.85, F<1). Επίσης στις συνθήκες σύµφωνου προς τις στάσεις µηνύµατος η µειοψηφία (Μ.Ο. = 3.85) οδήγησε σε µεγαλύτερη έκπληξη από την πλειοψηφία (Μ.Ο. = 2.56), F(1,136) = 4.07, p <.05. Πιθανότητα Νοµιµοποίησης Η ανάλυση της ερώτησης σχετικά µε το πόσο πιστεύουν οι συµµετέχοντες ότι είναι πιθανό να νοµιµοποιηθεί η εθελοντική ευθανασία στην Ελλάδα, δεν έδειξε σηµαντικά αποτελέσµατα. Εικόνα της Πηγής Για την αντιλαµβανόµενη αυτοπεποίθηση της πηγής η ανάλυση έδειξε µια στατιστικά σηµαντική αλληλεπίδραση µεταξύ της πηγής επιρροής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων, F(1,136) = 5.07, p <.03. Η ανάλυση απλών κύριων επιδράσεων έδειξε ότι στην πλειοψηφική συνθήκη η πηγή έδειχνε να έχει µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν τα επιχειρήµατά της ήταν ασθενή (Μ.Ο. = 5.06) παρά όταν τα επιχειρήµατά της ήταν ισχυρά (Μ.Ο. = 4.23), F(1,136) = 4.49, p <.04. Για την αντιλαµβανόµενη σταθερότητα η αλληλεπίδραση µεταξύ του κύρους της πηγής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων ήταν επίσης σηµαντική, F(1,136) = 6.89, p <.01. Η ανάλυση απλών κύριων επιδράσεων έδειξε ότι, όταν τα επιχειρήµατα της πηγής ήταν

18 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 18 ισχυρά, η µειοψηφική πηγή γινόταν αντιληπτή ως πιο σταθερή (Μ.Ο. = 4.71) από την πλειοψηφική πηγή (Μ.Ο. = 4.00), F(1,136) = 4.51, p <.04. Για την αντιλαµβανόµενη ανεξαρτησία της πηγής η ανάλυση έδειξε µια κύρια επίδραση του µηνύµατος επιρροής, µε τις πηγές που εκφέρουν σύµφωνα επιχειρήµατα να γίνονται αντιληπτές ως πιο ανεξάρτητες (Μ.Ο. = 4.56) από αυτές που εκφέρουν αντίθετα επιχειρήµατα (Μ.Ο. = 3.67), F(1,136) = 11.66, p <.001. Τέλος, σχετικά µε την αντιλαµβανόµενη ελαστικότητα της πηγής η ανάλυση έδειξε µια τριπλή αλληλεπίδραση µεταξύ της πηγής επιρροής, του µηνύµατος επιρροής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων, F(1,136) = 3.89, p <.05. Η ανάλυση απλών κύριων επιδράσεων έδειξε ότι η µειοψηφία γινόταν αντιληπτή ως πιο ελαστική (Μ.Ο. = 4.18) από την πλειοψηφία (Μ.Ο. = 2.65) όταν τα επιχειρήµατα ήταν ισχυρά και το µήνυµα αντίθετο, F(1,136) = 7.62, p <.007. Οι µέσοι όροι και οι τυπικές αποκλίσεις της εικόνας της πηγής παρουσιάζονται στον Πίνακα 2. <ΠΙΝΑΚΑΣ 2 ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΔΩ> Συζήτηση Η παρούσα µελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο διερεύνησης των ψυχολογικών διαδικασιών που καθορίζουν την πλειοψηφική και µειοψηφική επιρροή (De Vries, De Dreu, Gordijn, & Schuurman, Kruglanski & Mackie, Maass, West, & Cialdini, Martin & Hewstone, 2001α. Wood et al., 1994). Ο κύριος στόχος ήταν να εξετάσει το βαθµό σύνδεσης της πλειοψηφικής και µειοψηφικής πηγής µε τη συστηµατική (κεντρική) ή ευρετική (περιφερειακή) επεξεργασία µηνύµατος. Τρεις κύριες υποθέσεις εξετάστηκαν: Η πρώτη, σύµφωνα µε τη θεωρία της µεταστροφής (Moscovici, βλ. επίσης τη θεωρία της επεξεργασίας της σύγκρουσης, Perez & Mugny, 1996), προβλέπει ότι η πλειοψηφική και η µειοψηφική επιρροή καθορίζονται από διαφορετικές ψυχολογικές διαδικασίες και ότι η µειοψηφική οµάδα είναι αυτή που οδηγεί σε µεγαλύτερου βαθµού γνωστική επεξεργασία ενός µηνύµατος. Αντίθετα η προσέγγιση της αντικειµενικής συναίνεσης (Mackie, 1987)

19 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 19 υποστηρίζει ότι η πλειοψηφική πηγή είναι αυτή που επιφέρει λεπτοµερή επεξεργασία του µηνύµατος. Τέλος, το µοντέλο σύµπτωσης πηγής/θέσης (Baker & Petty, 1994) προβλέπει ότι είναι η κατάσταση ανισορροπίας (δηλαδή η αντίθετη πλειοψηφία και η σύµφωνη µειοψηφία) που οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία ενός µηνύµατος. Η συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος καθορίζεται από µια αξιόπιστη διαφορά µεταξύ των στάσεων που ακολουθούν ένα µήνυµα µε ισχυρά επιχειρήµατα και των στάσεων που ακολουθούν ένα µήνυµα µε ασθενή επιχειρήµατα (Petty & Cacioppo, 1986). Τα δεδοµένα της παρούσας έρευνας υποστηρίζουν τη θεωρία της µεταστροφής, ότι δηλαδή η µειοψηφική πηγή, και όχι η πλειοψηφική πηγή, οδηγεί σε συστηµατική επεξεργασία του µηνύµατος επιρροής, επαναλαµβάνοντας έτσι τα ευρήµατα των Martin και Hewstone (2003). Οι στάσεις των συµµετεχόντων στη µειοψηφική συνθήκη επηρεάστηκαν περισσότερο από τα ισχυρά παρά από τα ασθενή επιχειρήµατα του µηνύµατος. Η διαφοροποίηση αυτή µεταξύ ισχυρών και ασθενών επιχειρηµάτων αποτελεί ένδειξη συστηµατικής επεξεργασίας του µηνύµατος επιρροής (Eagly & Chaiken, Petty & Cacioppo, 1986). Αντίθετα δεν παρατηρήθηκε καµία επίδραση της ποιότητας των επιχειρηµάτων στην πλειοψηφική συνθήκη, όπως προβλέπει η προσέγγιση της αντικειµενικής συναίνεσης. Η επιρροή της πλειοψηφίας λοιπόν στις στάσεις των συµµετεχόντων ακολουθεί µια περιφερειακή οδό επεξεργασίας και πιθανόν να στηρίζεται σε διάφορα ευρετικά σχήµατα του τύπου οι περισσότεροι γνωρίζουν καλύτερα (Erb, Bohner, Schmälzle, & Rank, 1998), ή η πλειοψηφία αναπαριστά τη θέση της εσω-οµάδας (Crano & Chen, 1998). Αν και γενικά η θεωρία της επεξεργασίας της σύγκρουσης κάνει παρόµοιες υποθέσεις µε τη θεωρία της µεταστροφής, ειδικότερα συνδέει τις διαδικασίες της κοινωνικής επιρροής µε το είδος του πειραµατικού έργου. Για τις περιπτώσεις που το πειραµατικό έργο είναι χαµηλής θεµελίωσης λάθους και κοινωνικά παγιωµένο (βλ. έργο γνώµης) όπως είναι το

20 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 20 ζήτηµα της εθελοντικής ευθανασίας, το µοντέλο προτείνει ότι η διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης εξαρτάται από το κατά πόσο η πλειοψηφική ή µειοψηφική πηγή ανήκει στην εσω-οµάδα ή την εξω-οµάδα. Η παρούσα µελέτη, αν και δεν χειρίστηκε την ταυτότητα της πηγής, µπορεί να εκτιµήσει κανείς ότι µελετάει ενδο-οµαδικές πηγές εφόσον η πηγή επιρροής και οι δέκτες επιρροής ανήκουν στην ίδια κατηγορία (φοιτητές και νέοι). Για τη συγκεκριµένη περίπτωση η ΘΕΣ προτείνει κανονιστική σύγκρουση για την πλειοψηφία (που συνεπάγεται κανονιστική εξάρτηση µε ελάχιστη γνωστική επεξεργασία) και σύγκρουση ταυτότητας για τη µειοψηφία (χωρίς λανθάνουσα επεξεργασία και άρα γνωστική επεξεργασία). Τα ευρήµατα της παρούσας µελέτης επιβεβαιώνουν την υπόθεση για την πλειοψηφία, αλλά όχι αυτή για τη µειοψηφία, η οποία, αντίθετα, οδήγησε σε σηµαντική γνωστική επεξεργασία. Για έναν πλήρη έλεγχο των υποθέσεων της ΘΕΣ και για να εξαχθούν ασφαλέστερα συµπεράσµατα θα ήταν, βέβαια, αναγκαία µια µελέτη που θα χειριζόταν, εκτός της πηγής επιρροής και της ποιότητας των επιχειρηµάτων, την ταυτότητα της πηγής (ενδοοµαδική και εξω-οµαδική) και το είδος των πειραµατικών έργων. Αξίζει να τονιστεί ότι, παρότι τα δεδοµένα της µεταβλητής της έκπληξης συµφωνούν µε τις προβλέψεις της προσέγγισης της αντικειµενικής συναίνεσης (Mackie, 1987), δηλαδή η αντίθετη πλειοψηφία οδήγησε σε µεγαλύτερη έκπληξη τους συµµετέχοντες συγκριτικά µε την αντίθετη µειοψηφία, αυτό δεν είχε κάποια συνέπεια για τις στάσεις τους. Επίσης η πιθανότητα για νοµιµοποίηση της εθελοντικής ευθανασίας δεν ανέδειξε σηµαντικές διαφορές όπως είχαν αρχικά υποθέσει οι Baker και Petty (1994). Η υπόθεση των Baker και Petty (1994) ότι η λεπτοµερής επεξεργασία ενός µηνύµατος εξαρτάται από την ασυµφωνία µεταξύ της προτεινόµενης θέσης και του κύρους της πηγής (δηλαδή µια αντίθετη πλειοψηφία και µια σύµφωνη µειοψηφία) δεν επαληθεύτηκε. Αν και δηµιουργήθηκε µια κατάσταση ανισορροπίας, όπως φάνηκε από τα δεδοµένα της µεγάλης έκπληξης για την αντίθετη πλειοψηφία και τη σύµφωνη µειοψηφία, δεν ήταν αυτή η

21 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 21 κατάσταση που επηρέασε τις στάσεις των συµµετεχόντων. Η διαφοροποίηση στα δεδοµένα της παρούσας µελέτης µε αυτά των Baker και Petty µπορεί να αποδοθεί στους διαφορετικούς πειραµατικούς χειρισµούς (βλ.martin & Hewstone, 2003). Καταρχήν οι Baker και Petty χρησιµοποίησαν διαφορετικά σύµφωνα και αντίθετα µηνύµατα επιρροής. Επίσης αναφέρουν καθαρά ότι η σύµφωνη προς τις στάσεις θέση φαινόταν να έχει µόνο οφέλη για τους φοιτητές (Baker & Petty, 1994, σελ. 12). Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι η αντίθετη προς τις στάσεις θέση της πηγής γινόταν αντιληπτή να έχει αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους φοιτητές αυξάνοντας την προσωπική τους εµπλοκή, κάτι το οποίο κινητοποιεί για συστηµατική γνωστική επεξεργασία του µηνύµατος (Johnson & Eagly, 1989). Η ανάλυση των δεδοµένων των σκέψεων των συµµετεχόντων δεν έδειξε σηµαντικές διαφορές µεταξύ των πηγών επιρροής, ούτε µεταξύ ισχυρών και ασθενών επιχειρηµάτων. Η δυσκολία της τεχνικής της λίστας των σκέψεων να αναδείξει σηµαντικά αποτελέσµατα έχει διαπιστωθεί και αλλού (Baker & Petty, Miller & Colman, 1981). Τα αποτελέσµατα των µετρήσεων της εικόνας της πηγής ενισχύουν τις υποθέσεις του Moscovici (1976) για τη µειοψηφική επιρροή. Έτσι η µειοψηφική οµάδα µε ισχυρά επιχειρήµατα έγινε αντιληπτή ως περισσότερο σταθερή και ελαστική από την πλειοψηφική οµάδα. Δεν υπήρξαν διαφορές ως προς τις µετρήσεις της αυτοπεποίθησης και της ανεξαρτησίας. Η εθελοντική ευθανασία ως θέµα επιρροής είναι παρόµοιο µε αυτό της έρευνας στα ζώα για ιατρικούς λόγους των Martin και Hewstone (2003) ως προς το χαµηλό αρνητικό προσωπικό αποτέλεσµα, που είναι δυνατόν να έχουν τα θέµατα αυτά για τους συµµετέχοντες. Μια τέτοια κατάσταση, όπου δηλαδή η πιθανή προσωπική εµπλοκή είναι χαµηλή, περιγράφεται ως η πιο τυπική (default) συνθήκη έρευνας πειθούς (Petty, Fleming, & White, 1999). Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη φαίνεται ότι η θέση της πλειοψηφίας γίνεται αποδεκτή ευρετικά (µέσω διαδικασιών κοινωνικής σύγκρισης), ενώ η θέση της µειοψηφίας οδηγεί σε

22 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 22 συστηµατική επεξεργασία (µέσω της διακριτότητας distinctiveness της µειοψηφικής οµάδας, βλ. Maass, et al., 1987). Η µελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει περισσότερο τους διαφορετικούς παράγοντες που ρυθµίζουν την επιρροή του κύρους της πηγής στην γνωστική επεξεργασία του µηνύµατος.

23 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 23 Σηµειώσεις 1. Μερικά από τα αποτελέσµατα της παρούσας έρευνας ανακοινώθηκαν στο 4 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Ψυχολογίας, Πειραιάς, Το µοντέλο κύριων επιδράσεων της συγκλίνουσας αποκλίνουσας θεωρίας (Nemeth, 1986, 1995) δε θα παρουσιαστεί, εδώ γιατί ασχολείται κυρίως µε την ποιότητα (και όχι µε το βαθµό ή την ποσότητα) της γνωστικής επεξεργασίας που συνδέεται µε την πλειοψηφική και µειοψηφική επιρροή. 3. Ένα άλλο µοντέλο αλληλεξάρτησης είναι το µοντέλο πλαισίου / σύγκρισης (Crano & Alvaro, 1998), το οποίο όµως δεν θα εξεταστεί εδώ, εφόσον δεν κάνει ρητές υποθέσεις για τη γνωστική επεξεργασία µηνύµατος που συνδέεται µε την πλειοψηφική και µειοψηφική επιρροή. 4. Μια άλλη τεχνική αξιολόγησης της γνωστικής επεξεργασίας µηνύµατος αναπτύχθηκε στα πλαίσια της θεωρίας της γνωστικής αντίδρασης (Petty, Ostrom, & Brock, 1981) και επικεντρώνεται στις σύµφωνες προς το µήνυµα επιρροής σκέψεις που έχουν οι συµµετέχοντες. Ο µεγάλος βαθµός συµφωνίας των σκέψεων προς το µήνυµα επιρροής συνιστά ένδειξη συστηµατικής γνωστικής επεξεργασίας.

24 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 24 Βιβλιογραφία Baker, S.M., & Petty, R.E. (1994). Majority and minority influence: Source-position imbalance as a determinant of message scrutiny. Journal of Personality and Social Psychology, 67, Bohner, G., Frank, S., & Erb, H.P. (1998). Heuristic processing of distinctiveness information in minority and majority influence. European Journal of Social Psychology, 28, Chaiken, S., Liberman, A., & Eagly, A.H. (1989). Heuristic and systematic information processing within and beyond the persuasion context. In J.S. Uleman & J.A. Bargh (Eds.), Unintended thought: Limits of awareness, intention and thought (pp ). New York: Guilford. Chaiken, S. & Stangor, C. (1987). Attitudes and attitude change. Annual Review of Psychology, 38, Crano, W.D., & Alvaro, E.M. (1998). The context/comparison model of social influence: Mechanisms, structure, and linkages that underlie indirect attitude change. In W. Stroebe & M. Hewstone (Eds.), European review of social psychology (Vol. 8, pp ). Chichester: John Wiley. Crano, W.D., & Chen, X. (1998). The leniency contract and persistence of majority and minority influence. Journal of Personality and Social Psychology, 74, De Dreu, C.K.W., & De Vries, N.K. (1993). Numerical support, information processing and attitude change. European Journal of Social Psychology, 23, De Dreu, C.K.W., & De Vries, N.K. (1996). Differential processing and attitude change following majority and minority arguments. British Journal of Social Psychology, 35,

25 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 25 De Vries, N. K., De Dreu, C.K.W., Gordijn, E. & Schuurman, M. (1996). Majority and minority influence: A dual interpretation. In W. Stroebe & M. Hewstone (Eds.), European review of social psychology (Vol. 7, pp ). Chichester: John Wiley. Eagly, A. H., & Chaiken, S. (1993). The psychology of attitudes. Fort Worth, TX: Harcourt Brace Jovanovich. Erb, H.P, Bohner, G., Schmälzle, K., & Rank, S. (1998). Beyond conflict and discrepancy: Cognitive bias in minority and majority influence. Personality and Social Psychology Bulletin, 24, Gardikiotis, A. (1999). Majority and minority influence in a media context: Message processing and social consensus. Unpublished Doctoral dissertation, Cardiff University, Wales. Gordijn, E.H. (1998). Being persuaded or persuading oneself: The influence of numerical support on attitudes and information processing. Unpublished Doctoral dissertation, University of Amsterdam, The Netherlands. Johnson, B. T., & Eagly, A. H. (1989). The effects of involvement on persuasion: A metaanalysis. Psychological Bulletin, 106, Kruglanski, A.W., & Mackie, D.M. (1990). Majority and minority influence: A judgmental process analysis. In W. Stroebe & M. Hewstone (Eds.), European Review of Social Psychology (Vol. 1, pp ). Chichester: John Wiley. Maass, A. & Clark, R.D., III (1983). Internalization versus compliance: Differential processes underlying minority influence and conformity. European Journal of Social Psychology, 13, Maass, A., West, S., & Cialdini, R.B. (1987). Minority influence and conversion. In C. Hendrick (Ed.), Group processes: Review of Personality and Social Psychology (Vol. 8., pp ). Newbury Park, CA.: Sage.

26 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 26 Mackie, D. M. (1987). Systematic and nonsystematic processing of majority and minority persuasive communications. Journal of Personality and Social Psychology, 53, Martin, R., Gardikiotis, A., & Hewstone, M. (2002). Levels of consensus and majority and minority influence. European Journal of Social Psychology, 32, Martin, R., & Hewstone, M. (2001α). Conformity and independence in groups: Majorities and minorities. In M.A. Hogg and R.S. Tindale (Eds.), Blackwell handbook of social psychology, Vol. 1: Group processes (pp ). Oxford: Blackwell. Martin, R., & Hewstone, M. (2001β). Determinants and consequences of cognitive processes in majority and minority influence. In J. Forgas and K. Williams (Eds.), Social influence: Direct and indirect processes (pp ). Philadelphia: Psychology Press. Martin, R., & Hewstone, M. (2002). Social influence processes of control and change: Conformity, obedience to authority, and innovation. In M. A. Hogg & J. Cooper (Eds.), The Sage Handbook of Social Psychology. London: Sage. Martin, R., & Hewstone, M. (2003). Majority versus minority influence: When, not whether, source status instigates heuristic or systematic processing. European Journal of Social Psychology, 33, Miller, N., & Colman, D. E. (1981). Methodological issues in analyzing cognitive mediation in persuasion. In R. E. Petty, T. M. Ostrom, & T. C. Brock (Eds.), Cognitive responses in persuasion (pp ). Hillsdale, N. J.: Erlbaum. Moscovici, S. (1976). Social influence and social change. London: Academic Press. Moscovici, S. (1980). Toward a theory of conversion behavior. In L. Berkowitz (Ed.), Advances in experimental social psychology (Vol. 13, pp ). New York: Academic Press.

27 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 27 Moscovici, S. (1985). Social influence and conformity. In G. Lindsey & E. Aronson (Eds.), The handbook of social psychology, (Vol. 2, 3rd edn., pp ). New York: Random House. Moscovici, S., & Nemeth, C. (1974). Social influence II: Minority influence. In C. Nemeth (Ed.), Social Psychology: Classic and contemporary integrations (pp ). Chicago: Rand McNally. Mugny, G. (1975). Negotiations, image of the other and the process of minority influence. European Journal of Social Psychology, 5, Mugny, G. (1982). The power of minorities. London: Academic Press. Mugny, G., Butera, F., Sanchez-Mazas, M., & Pérez, J.A. (1995). Judgments in conflict: The conflict elaboration theory of social influence. In B. Boothe, R. Hirsig, A. Helminger, B. Meier & R. Volkart (Eds.), Perception-evaluation-interpretation (pp ). Göttingen: Hogrefe and Huber. Nemeth, C. (1986). Differential contributions of majority and minority influence. Psychological Review, 93, Nemeth, C., (1995). Dissent as driving cognition, attitudes and judgements. Social Cognition, 13, Pérez, J.A, & Mugny, G. (1993). Influences sociales: La theorie de l elaboration du conflict. Neuchatel (Switzerland) Paris: Delachaux et Niestle. [Σε µετάφραση, στο Σ. Παπαστάµου, & Α. Μαντόγλου (επιµ.) (1996), Η Θεωρία της επεξεργασίας της σύγκρουσης: Διαδικασίες κοινωνικής επιρροής. Αθήνα: Οδυσσέας]. Pérez, J.A, & Mugny, G. (1996). The conflict elaboration theory of social influence. In E. H. Witte & J.H. Davis (Eds.), Understanding group behavior: Small group processes and interpersonal relations (Vol. 2, pp ). Hillsdale, NJ: Erlbaum.

28 Α. Γαρδικιώτης: Κοινωνική επιρροή και επεξεργασία µηνύµατος 28 Petty, R. E., & Cacioppo, J. T. (1981). Attitudes and persuasion: Classic and contemporary approaches. Dubuque, IA: Brown. Petty, R.E., & Cacioppo, J.T. (1986). Communication and persuasion: Central and peripheral routes to attitude change. New York: Springer-Verlag. Petty, R.E., Fleming, M.A., & White, P.H. (1999). Stigmatized sources and persuasion: Prejudice as a determinant of argument scrutiny. Journal of Personality and Social Psychology, 76, Petty, R.E., Ostrom, T.M., & Brock, T.C. (Eds.) (1981). Cognitive responses in persuasion. Hillsdale, NJ: Erlbaum. Petty, R. E., Wells, G. L., & Brock, T. C. (1976). Distraction can enhance or reduce yielding to propaganda: Thought disruption versus effort justification. Journal of Personality and Social Psychology, 34, Ross, L., Greene, D., & House, P. (1977). The false consensus effect : An egocentric bias in social perception and attribution processes. Journal of Experimental Social Psychology, 13, Wilder, D.A. (1977). Perceptions of groups, size of opposition, and influence. Journal of Experimental Social Psychology, 13, Wood, W., Lundgren, S., Ouellette, J.A., Busceme, S., & Blackstone, T. (1994). Minority influence: A meta-analytic review of social influence processes. Psychological Bulletin, 115,

Αντίληψη του τρίτου προσώπου και κοινωνική επιρροή: Η πρόσληψη της πλειοψηφικής και µειονοτικής επιρροής. Αντώνης Γαρδικιώτης

Αντίληψη του τρίτου προσώπου και κοινωνική επιρροή: Η πρόσληψη της πλειοψηφικής και µειονοτικής επιρροής. Αντώνης Γαρδικιώτης Αντίληψη του τρίτου προσώπου και κοινωνική επιρροή: Η πρόσληψη της πλειοψηφικής και µειονοτικής επιρροής Αντώνης Γαρδικιώτης Αντώνης Γαρδικιώτης Τµήµα Δηµοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τίτλος Ονοματεπώνυμο συγγραφέα Πανεπιστήμιο Ονοματεπώνυμο δεύτερου (τρίτου κ.ο.κ.) συγγραφέα Πανεπιστήμιο Η κεφαλίδα (μπαίνει πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα): περιγράφει το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικές δοµές και συναίσθηµα Ειδικές Πηγές: Το φαινόµενο πολυπλοκότητας ακρότητας (Linville, 1982)

Γνωστικές δοµές και συναίσθηµα Ειδικές Πηγές: Το φαινόµενο πολυπλοκότητας ακρότητας (Linville, 1982) 91 στόχους µας και εποµένως δεν µας προκαλείται διέγερση και ούτε έντονο συναίσθηµα («σε συµπαθώ, αλλά δεν είµαι ερωτευµένος µαζί σου»). Τέλος, υπάρχει και η περίπτωση του «µαζί δεν κάνουµε και χώρια δεν

Διαβάστε περισσότερα

Mood States and Information Processing Strategies (+)

Mood States and Information Processing Strategies (+) + + MAGK Mood States and Information Processing Strategies (+) On the Arguments of the Mood-and-General-Knowledge Assumption Hideya KITAMURA + Schwarz, -. MAGK / MAGK 0 Forgas,,***,,**+ ; Frijda, Manstead

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 217 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνική Ψυχολογία Ι ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων

Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων Σχεδιασμός και Διεξαγωγή Πειραμάτων Πρώτο στάδιο: λειτουργικοί ορισμοί της ανεξάρτητης και της εξαρτημένης μεταβλητής Επιλογή της ανεξάρτητης μεταβλητής Επιλέγουμε μια ανεξάρτητη μεταβλητή (ΑΜ), την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε.

Α. Τηλεοπτικές συνήθειες-τρόπος χρήσης των Μ.Μ.Ε. 38 ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Ένας από τους βασικούς στόχους της παρούσας έρευνας ήταν η εύρεση εκείνων των χαρακτηριστικών των εφήβων τα οποία πιθανόν συνδέονται με τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Ως

Διαβάστε περισσότερα

Ενδο-ομαδικές διεργασίες:

Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Η σχολική τάξη ως κοινωνική ομάδα Πανεπιστήμιο Αθηνών Τομέας Ψυχολογίας ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας Ακαδ. έτος 2007-08 Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://psych.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση)

Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) 18 Η Θεωρία Αυτο-κατηγοριοποίησης (ΘΑΚ) Από Χαντζή, Α. (υπό δηµοσίευση) Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο John Turner και οι συνεργάτες του (Turner, 1985, Turner et al. 1987), θεωρητικοί και ερευνητές

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Γιατί κάνουμε ανασκόπηση στη βιβλιογραφία; 1. Γιαναπροσδιορίσουμεκενάστηνέρευνατου γνωστικού μας αντικειμένου 2. Για να εντοπίσουμε νέες τάσεις στην έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Κοινωνικής Ταυτότητας: Επιτεύγµατα του παρελθόντος, τρέχοντα προβλήµατα, και µελλοντικές προκλήσεις

Θεωρία Κοινωνικής Ταυτότητας: Επιτεύγµατα του παρελθόντος, τρέχοντα προβλήµατα, και µελλοντικές προκλήσεις 34 Περιπτώσεις 3 και 6 (ενδοοµαδική εύνοια) Η περίπτωση 6 αντιπροσωπεύει το βασικό θέµα της ευρύτερης προσέγγισης της Κοινωνικής Ταυτότητας. Όπως έχουµε επισηµάνει, η ενδοοµαδική εύνοια αποτελεί ένα τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Ηθεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης (Sherif, 1966).

Ηθεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης (Sherif, 1966). Ηθεωρία της ρεαλιστικής σύγκρουσης (Sherif, 1966). Ο Sherif υποστήριζε ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρούµε ότι µπορούµε να εξηγήσουµε τις διοµαδικές σχέσεις βασιζόµενοι σε θεωρίες προσωπικότητας. Πίστευε

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα

Τεχνικές συλλογής δεδομένων στην ποιοτική έρευνα Το κείμενο αυτό είναι ένα απόσπασμα από το Κεφάλαιο 16: Ποιοτικές ερμηνευτικές μέθοδοι έρευνας στη φυσική αγωγή (σελ.341-364) του βιβλίου «Για μία καλύτερη φυσική αγωγή» (Παπαιωάννου, Α., Θεοδωράκης Ι.,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή

ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή 1 ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Μάθηµα: Κοινωνική Ταυτότητα και ιοµαδικές Σχέσεις ιδάσκουσα: Αλεξάνδρα Χαντζή Εισαγωγή Πηγές: Dovidio, J. F., & Gaertner, S. L. (2010). Intergroup bias. In S. T. Fiske, D. T. Gilbert,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 8: Θεωρίες αιτιακών αποδόσεων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 8: Θεωρίες αιτιακών αποδόσεων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 8: Θεωρίες αιτιακών αποδόσεων Θεματική Ενότητα 8 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις θεωρίες αιτιακών αποδόσεων και, ειδικότερα, στις θεωρίες: του Heider (1944; «Απλοϊκή»

Διαβάστε περισσότερα

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων

Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Γνωστικής Ψυχολογίας της ΕΛΨΕ Νοέμβριος 2008 Η Επίδραση της Συγκίνησης ης στη Λήψη Ατομικών Αποφάσεων Μια έρευνα στο πεδίο των επιχειρήσεων Μ. Ντάβου & Σ.Τρύφωνας Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών

Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Mobile Marketing: Οι Παράγοντες Αποδοχής του SMS των Ελλήνων Καταναλωτών Ονοματεπώνυμο: Πατεράκη Σοφία Σειρά: 8 η Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: κα. Άννα Ζαρκάδα Δεκέμβριος 2011 Περιεχόμενα Βιβλιογραφία Μοντέλο

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω θα βρείτε πρώτα δύο διασυνδέσεις που μπορούν γενικά να σας βοηθήσουν για το μάθημα αυτό αλλά και για την Ψυχολογία διαπροσωπικω ν Σχέσεων Ι.

Παρακάτω θα βρείτε πρώτα δύο διασυνδέσεις που μπορούν γενικά να σας βοηθήσουν για το μάθημα αυτό αλλά και για την Ψυχολογία διαπροσωπικω ν Σχέσεων Ι. Παρακάτω θα βρείτε πρώτα δύο διασυνδέσεις που μπορούν γενικά να σας βοηθήσουν για το μάθημα αυτό αλλά και για την Ψυχολογία διαπροσωπικω ν Σχέσεων Ι Στην βιβλιογραφία που ακολουθεί θα βρείτε πολύ βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; 1 Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Γνωστική Ψυχολογία. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Εισαγωγή στη Γνωστική Ψυχολογία. επ. Κωνσταντίνος Π. Χρήστου Εισαγωγή στη Γνωστική Ψυχολογία Inside the black box για µια επιστήµη του Νου Επιστροφή στο Νου Γνωστική Ψυχολογία / Γνωσιακή Επιστήµη Inside the black box για µια επιστήµη του Νου Επιστροφή στο Νου Γνωστική

Διαβάστε περισσότερα

K. Oatley & J. Jenkins, Συγκίνηση: Ερμηνείες και Κατανόηση (μεταφ. Μ. Σόλμαν, Μπ. Ντάβου) Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2004, σελ. 41-59.

K. Oatley & J. Jenkins, Συγκίνηση: Ερμηνείες και Κατανόηση (μεταφ. Μ. Σόλμαν, Μπ. Ντάβου) Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2004, σελ. 41-59. K. Oatley & J. Jenkins, Συγκίνηση: Ερμηνείες και Κατανόηση (μεταφ. Μ. Σόλμαν, Μπ. Ντάβου) Αθήνα, Εκδόσεις Παπαζήση, 2004, σελ. 41-59. Εισαγωγή Περί Μελέτης της Συγκίνησης Τα πάθη Μόνον αυτά δίνουν τη νοημοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 9: Μέθοδοι και Δεοντολογία στην Ψυχολογία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 9: Μέθοδοι και Δεοντολογία στην Ψυχολογία ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 9: Μέθοδοι και Δεοντολογία στην Ψυχολογία Θεματική Ενότητα 9: Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις μεθόδους έρευνας της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών

Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών Λειτουργίες και χαρακτηριστικά Παράδειγμα Ι Ομαδοσκέψη Παράδειγμα ΙΙ Μειονοτική επιρροή Λειτουργίες των θεωριών

Διαβάστε περισσότερα

(Γ) Μελλοντικές προκλήσεις για την ΘΚΤ

(Γ) Μελλοντικές προκλήσεις για την ΘΚΤ 53 4) Η νοµιµότητα είχε αρνητική επίδραση στον κοινωνικό ανταγωνισµό, και θετική στην ατοµική κινητικότητα (και καµία επίδραση στην κοινωνική δηµιουργικότητα): αυτά τα ευρήµατα είναι συµβατά µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης. Παραγοντική

Κεφάλαιο 15. Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης. Παραγοντική Κεφάλαιο 15 Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης 1 Παραγοντική ανάλυση διακύµανσης Παραµετρικό στατιστικό κριτήριο για τη µελέτη των επιδράσεων περισσότερων από µια ανεξάρτητων µεταβλητών στην εξαρτηµένη καθώς

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της έρευνας

1. Σκοπός της έρευνας Στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εξετάσεων πιστοποίησης ελληνομάθειας 1. Σκοπός της έρευνας Ο σκοπός αυτής της έρευνας είναι κυριότατα πρακτικός. Η εξέταση των δεκτικών/αντιληπτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΡΟΣ Α-ESSAY QUESTIONS-ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΕ 5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1.Αναλύστε την Κοινωνική διάσταση της κοινωνικής ψυχολογίας μπορείτε να αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες.

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. Αξιολόγηση µαθήµατος: γραπτές εξετάσεις. ιαπολιτισµική κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Ψυχολογία. Διδάσκουσα: Δέσποινα - Δήμητρα Ρήγα. Πανεπιστημιακά Μαθήματα-Έρευνα-Ανάλυση Δεδομένων

Κοινωνική Ψυχολογία. Διδάσκουσα: Δέσποινα - Δήμητρα Ρήγα. Πανεπιστημιακά Μαθήματα-Έρευνα-Ανάλυση Δεδομένων Κοινωνική Ψυχολογία Διδάσκουσα: Δέσποινα - Δήμητρα Ρήγα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η : Σκοπός της Κοινωνικής Ψυχολογίας Ορισμός: Η Κοινωνική Ψυχολογία έχει οριστεί ως «η επιστημονική διερεύνηση σχετικά με το πώς οι σκέψεις,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Οδηγός Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Εργασία ς Βασικά Σημεία Καθορισμός Θέματος Επιλογή Επιβλέποντα Πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος της Αντίληψης Ομοιογένειας. στη Μειονοτική και στην Πλειοψηφική Κοινωνική. Επιρροή. Χριστίνα Ελένη Λύτρα

Ο Ρόλος της Αντίληψης Ομοιογένειας. στη Μειονοτική και στην Πλειοψηφική Κοινωνική. Επιρροή. Χριστίνα Ελένη Λύτρα ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Ο Ρόλος της Αντίληψης Ομοιογένειας στη Μειονοτική και στην Πλειοψηφική Κοινωνική Επιρροή Χριστίνα Ελένη Λύτρα ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Δ. Παρασκευής Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους

Α. Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους 2 Ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΤΡΑΣΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός ΠΕ 12 ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΕΤΑΒΛΗΤΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ- ΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 652 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών

Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Μεθοδολογία Έρευνας Κοινωνικών Επιστημών Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Ποιός είναι ο σκοπός του μαθήματος μας? Στο τέλος του σημερινού μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

2. Μοντέλα Ερευνας Γενικά Μοντέλα έρευνας

2. Μοντέλα Ερευνας Γενικά Μοντέλα έρευνας 2. Μοντέλα Ερευνας Σύνοψη Εδώ γίνεται µία αναφορά στα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας µε έναν απλό τρόπο ο οποίος περιλαµβάνει έξι βασικά στάδια, ώστε ο φοιτητής να έχει µία ολοκληρωµένη και εύκολα

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών. Θεωρία της λογικής πράξης Ομαδοσκέψη Μειονοτική επιρροή

Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών. Θεωρία της λογικής πράξης Ομαδοσκέψη Μειονοτική επιρροή Αξιοποιώντας τις θεωρίες της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πολλαπλά πεδία έρευνας και εφαρμογών Θεωρία της λογικής πράξης Ομαδοσκέψη Μειονοτική επιρροή Λειτουργίες των θεωριών της Κοινωνικής Ψυχολογίας Οργανώνουν

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Έρευνας Ι: Πειραματική Έρευνα & Πειραματικοί Σχεδιασμοί

Είδη Έρευνας Ι: Πειραματική Έρευνα & Πειραματικοί Σχεδιασμοί εισήγηση 9η Είδη Έρευνας Ι: Πειραματική Έρευνα & Πειραματικοί Σχεδιασμοί (252) Τεχνικές Έρευνας Συστατικά ενός πειράματος Ανεξάρτητη μεταβλητή - Παρέμβαση Εξαρτημένη μεταβλητή Πειραματική ομάδα Ομάδα ελέγχου

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας

Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Μεθοδολογία Επιστημονικής Έρευνας Επιλογή και Προγραμματισμός Ερευνητικών Έργων - Δεοντολογία Αν. Καθηγητής Δελιάς Παύλος Πού βρίσκω ένα ερευνητικό θέμα; Παραγωγή Ιδεών Έρευνας Ορθολογική Σκέψη Δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά

Ερωτηματολόγιο. Τρόποι χορήγησης: α) Με αλληλογραφία β) Με απευθείας χορήγηση γ) Τηλεφωνικά Ερωτηματολόγιο Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο την καταγραφή των απόψεων, γνώσεων ή στάσεων μιας ομάδας ατόμων. Τρόποι συμπλήρωσης: α) άμεσος (ο ίδιος ο

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Βασίλης Γ. Παυλόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναρτημένη ανακοίνωση στο 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 2. Έρευνα και θεωρία 2-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 2 Έρευνα και θεωρία 2-1 Σύνοψη κεφαλαίου Μερικά παραδείγματα της κοινωνικής επιστήμης Επιστροφή σε δύο συστήματα λογικής Παραγωγική συγκρότηση θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 2: Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Φλώρινα, Ιούνιος 2012 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κ. ΣΑΡΡΗ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΒΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΓΔ Στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ειρωνεία της αρµονίας Το παράδοξο των στρατηγικών µείωσης της ανισότητας : Μείωση της προκατάληψη έναντι συλλογικής δράσης

Η ειρωνεία της αρµονίας Το παράδοξο των στρατηγικών µείωσης της ανισότητας : Μείωση της προκατάληψη έναντι συλλογικής δράσης 85 στις περιπτώσεις δοµικού όσο και στις περιπτώσεις συµπτωµατικού µειονεκτήµατος, ενώ η προσλαµβανόµενη αδικία και αποτελεσµατικότητα προέβλεπε τη συλλογική δράση σε µεγαλύτερο βαθµό στις περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστικοί παράγοντες (moderators) της αποτελεσµατικότητας της επαφής

Ρυθµιστικοί παράγοντες (moderators) της αποτελεσµατικότητας της επαφής 64 Αναθεωρηµένη υπόθεση της επαφής: Όσο κι αν εκ πρώτης όψεως οι παραπάνω απόψεις για τις συνθήκες που οδηγούν σε γενίκευση των θετικών αποτελεσµάτων της επαφής φαίνονται µη συµβατές µεταξύ τους, η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ονοματεπώνυμα Σπουδαστριών: Μποτονάκη Ειρήνη (5422), Καραλή Μαρία (5601) Μάθημα: Β06Σ03 Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχέσεις των παραγόντων που προσδιορίζουν την επιχειρηµατική επιλογή καριέρας. Η περίπτωση του Έλληνα επιχειρηµατία. ρ. Α. Σαχινίδης, Λ. ηµητρακοπούλου, Ε. Μεταλίδου, Μ. Χανιώτη 2 ΣκοπόςτηςΈρευνας Η

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία. Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Τσιρογιαννίδου Ευδοξία Επόπτης: Πλατσίδου Μ. Επίκουρη Καθηγήτρια Β Βαθμολογητής: Παπαβασιλείου-Αλεξίου Ι.- Λέκτορας Συναισθηματική Νοημοσύνη - Μια μορφή κοινωνικής νοημοσύνης, η

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας

Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Dr. Anthony Montgomery Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής antmont@uom.gr Θεμελιώδεις Αρχές Επιστήμης και Μέθοδοι Έρευνας Αυτό το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. Σχολιασμού. Διπλωματικής Εργασίας

Οδηγός. Σχολιασμού. Διπλωματικής Εργασίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης: «Σπουδές στην Εκπαίδευση» Οδηγός Σχολιασμού Διπλωματικής Εργασίας (βιβλιογραφική σύνθεση) ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: «ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των καταναλωτών απέναντι στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Ονοματεπώνυμο: Φανή Φιλίππου Σειρά: 9 Επιβλέπων Καθηγητής: Παρασκευάς Αργουσλίδης Δεκέμβριος 2012 1 Σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας

Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία. Στόχος έρευνας Προτιμήσεις εκπαιδευτικών στην επίλυση προβλημάτων με συμμετρία Πουλιτσίδου Νιόβη- Χριστίνα Τζιρτζιγάνης Βασίλειος Φωκάς Δημήτριος Στόχος έρευνας Να διερευνηθούν οι παράγοντες, που επηρεάζουν την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ9900 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Έρευνα και Συγγραφή Διάλεξη 7η Αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

π. Κωνσταντίνος. Χρήστου

π. Κωνσταντίνος. Χρήστου 1 Statistics: αρχικά state arithmetic (αριθµητική του κράτους) Από την αρχαία εποχή ακόµη οι άνθρωποι συγκέντρωναν δεδοµένα και χρησιµοποιούσαν τη στατιστική: Βαβυλώνιοι, πρώτη απογραφή (3800 π.0.) Κινέζοι

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) China Academic Journal Electronic Publishing House. All rights reserved.

( ) ( ) China Academic Journal Electronic Publishing House. All rights reserved. 2001 2 :1001-4918(2001) - 02-0045 - 49 :B844. 1 :A Ξ ( 250014) ( 100875) : : ; 1978 Premack Woodruff Wellman (theory of mind) Perner : Maxi A, 20 Maxi 1999 A (false belief) B Maxi 77,177 591 Maxi [1 ]?,3

Διαβάστε περισσότερα

Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον?

Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον? Τι μας εμποδίζει να συμπεριφερθούμε φιλικά προς το περιβάλλον? Ενα σύνθετο σύστημα αλληλεπίδρασης! (Γεωργαλής,Εμπεδοκλή 2015) Βασικός στόχος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι η παρακίνηση των ατόμων

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

και ρατσιστές και εθνικιστές;

και ρατσιστές και εθνικιστές; και ρατσιστές και εθνικιστές; 1 Και ρατσιστές και εθνικιστές; Πως αντιµετωπίζουµε οι Έλληνες τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των φυλών; Θα προτιµούσαµε να µην δεχόταν η Ελλάδα οικονοµικούς µετανάστες;

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1)

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1) Αντώνης Κ. Τραυλός (B.A., M.A., Ph.D.) Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1) Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Θέµατα που θα αναπτυχθούν Οι λόγοι για τους οποίους ανέκυψε η ανάγκη χρησιµοποίησης των κοινωνικο-γνωστικών µοντέλων για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα

Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα Ελεγχος, Αξιοπιστία και Διασφάλιση Ποιότητας Λογισµικού: Εξωτερική Ποιότητα Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Διάλεξη 8 Εξωτερική ποιότητα Την ποιότητα των λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Τιμολόγηση Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς Κανάλια

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αποτελεσματικότητας Αθλητικής Χορηγίας. Ονοματεπώνυμο: Βλάχος Βασίλειος Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Τζέτζης Γεώργιος

Εκτίμηση Αποτελεσματικότητας Αθλητικής Χορηγίας. Ονοματεπώνυμο: Βλάχος Βασίλειος Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Τζέτζης Γεώργιος Εκτίμηση Αποτελεσματικότητας Αθλητικής Χορηγίας Ονοματεπώνυμο: Βλάχος Βασίλειος Σειρά: 10 Επιβλέπων Καθηγητής: Τζέτζης Γεώργιος Δομή Κεφάλαια 1. Εισαγωγή- αναφορά στο θέμα της εργασίας 2. Βιβλιογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα που θα αναπτυχθούν ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Που εστιάζονται οι έρευνες; Επιδηµιολογία - Συµπεριφορά

Θέµατα που θα αναπτυχθούν ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. Που εστιάζονται οι έρευνες; Επιδηµιολογία - Συµπεριφορά Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Θέµατα που θα αναπτυχθούν Οι λόγοι για τους οποίους ανέκυψε η ανάγκη χρησιµοποίησης των κοινωνικο-γνωστικών µοντέλων για την ερµηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές

Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές Κλίµα παρακίνησης στο µάθηµα της Φ.Α. και υγιεινές συµπεριφορές Γιάννης Θεοδωράκης Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Θέµατα που θα συζητηθούν Τι είναι το κλίµα παρακίνησης Ποιο είναι το θεωρητικό σχήµα µέσα από το

Διαβάστε περισσότερα

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151)

εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) εισήγηση 8η Είδη Έρευνας ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#Ν151) Βασική (ή Καθαρή) και Εφαρμοσμένη 1 Η Βασική ή Καθαρή έρευνα δεν στοχεύει σε οικονομικά ή κοινωνικά οφέλη και δεν καταβάλλονται προσπάθειες για την εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας

Τα Αποτελέσματα της Έρευνας Τα Αποτελέσματα της Έρευνας 1. Επίσκεψη στο Γιατρό τους Τελευταίους 12 Μήνες Ποσοστό 30,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα, χρειάστηκε να επισκεφτεί γιατρό τους τελευταίους 12 μήνες για κάποιο χρόνιο πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΙΟΥΛΙΟΣ 2007 ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ CYPRUS COLLEGE ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (µε αποτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Προώθηση και συµπεριφορά καταναλωτή. Μελέτη περίπτωσης: Toyota Auris. Εισηγητής: Φιλιώ Πλέστη. Επιβλέπων Καθηγητής: Μαρία Αντωνάκη

ΘΕΜΑ. Προώθηση και συµπεριφορά καταναλωτή. Μελέτη περίπτωσης: Toyota Auris. Εισηγητής: Φιλιώ Πλέστη. Επιβλέπων Καθηγητής: Μαρία Αντωνάκη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Προώθηση και συµπεριφορά καταναλωτή. Μελέτη περίπτωσης: Toyota Auris Εισηγητής: Φιλιώ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Έρευνας ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Μορφή µαθήµατος.

Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Έρευνας ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Μορφή µαθήµατος. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ιάλεξη 1. Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ερευνητική Μεθοδολογία Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος l Διερευνητική έρευνα (στοχεύουν στην περιγραφή των παραμέτρων του προβλήματος) l Περιγραφική έρευνα (απαντούν

Διαβάστε περισσότερα

Όλα αυτά αποκτούν νόηµα µόνο µέσα από τη σύγκριση µε άλλες οµάδες.

Όλα αυτά αποκτούν νόηµα µόνο µέσα από τη σύγκριση µε άλλες οµάδες. ιοµαδικές Σχέσεις. Το παράδειγµα της ελάχιστης οµάδας. Και µόνο η γνώση ότι το άτοµο ανήκει σε µια οµάδα είναι ικανό να επηρεάσει τη συµπεριφορά του προς αυτήν. Η Θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας. Τα άτοµα

Διαβάστε περισσότερα

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Αθήνα, 6 Μαρτίου 2015 Πέτρος Μηγιάκης Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης και

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory

Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Κοινωνιογνωστική θεωρία Social Cognitive Theory Πακλατζόγλου Σοφία Μουράτογλου Νικόλαος Καρολίδου Σωτηρία Παζάρσκη Γεωργία Γιολάντα ΠΕΣΥΠ 3 Απριλίου 2017 Θεσσαλονίκη Η μάθηση είναι διαδικασία πρόσκτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Κάποιες έννοιες Επιστήμη : κάθε συστηματικό πεδίο μελέτης ή σύστημα γνώσης που έχει ως σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις

Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις Παράλληλη κυκλοφορία του ευρώ: Εμπειρίες και αντιλήψεις Τα κυριότερα ευρήµατα της έρευνας Η έρευνα αυτή έγινε την τρίτη βδοµάδα της παράλληλης εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο. Τα κυριότερα ευρήµατά της ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-122) Διάλεξη 2

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-122) Διάλεξη 2 (ΨΥΧ-122) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: lzabetak@dpem.tuc.gr Διαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ 28210 37323 Διάλεξη 2 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεί βασική πηγή γνώσης Μας βοηθά να αξιολογήσουμε τη γνώση και να προχωρήσουμε

Αποτελεί βασική πηγή γνώσης Μας βοηθά να αξιολογήσουμε τη γνώση και να προχωρήσουμε Αποτελεί βασική πηγή γνώσης Μας βοηθά να αξιολογήσουμε τη γνώση και να προχωρήσουμε Να αποκτήσουμε εικόνα για σημαντικά επιστημονικά θέματα Να εντοπίσουμε ερευνητικά κενά Να συνοψίσουμε το έργο άλλων ερευνητών

Διαβάστε περισσότερα

11. Καταχώρηση και ανάλυση δεδοµένων σε ειδικό στατιστικό λογισµικό (software)

11. Καταχώρηση και ανάλυση δεδοµένων σε ειδικό στατιστικό λογισµικό (software) 11. Καταχώρηση και ανάλυση δεδοµένων σε ειδικό στατιστικό λογισµικό (software) Σύνοψη Σ αυτό το κεφάλαιο γίνεται µία εισαγωγή για τον τρόπο εισαγωγής των δεδοµένων της έρευνας σε ειδικό στατιστικό λογισµικό

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015

Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους Αθήνα, Ιούνιος 2015 Η Επίδραση της Επαφής και της Διαδραστικής Συνεργασίας με Νέους με Αναπηρίες στη Στάση των Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα Παρέμβασης Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιδημιολογία. Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων. Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου.

Επιδημιολογία. Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων. Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου. Επιδημιολογία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ορισμοί, Αιτιολογία των Νοσημάτων Ροβίθης Μιχαήλ 2006 1 Ιπποκράτης (400 Π.Χ) Προσπάθεια λογικής εξήγησης της εμφάνισης νόσου. «Η εμφάνιση νόσου δεν οφείλεται σε θεϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Καλλιόπη-Ελένη Τσάφου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών H μελέτη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνιση του κοινωνικού στιγματισμού απέναντι στα άτομα με HIV/AIDS.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Β2

Ερευνητική Εργασία Β2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Ερευνητική Εργασία Β2 Σχολικό έτος 2014-15 Β τετράμηνο Θέμα: «Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση» Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα Κριτήρια για την επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013

Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013 Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EB79.5) Βρυξέλλες, 21 Αυγούστου 2013 «ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2014»

Διαβάστε περισσότερα

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης»

«Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» «Καθοριστικοί παράγοντες της αποτελεσματικότητας της από στόμα-σε-στόμα επικοινωνίας στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης» Ονοματεπώνυμο: Ταχταρά Κατερίνα Σειρά: 8 η Επιβλέπων Καθηγητής: Βρεχόπουλος Αδάμ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά

Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017. Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά Παιδαγωγικές Εφαρμογές Η/Υ (Θεωρία) 21/03/2017 Διδάσκουσα: Αδαμαντία Κ. Σπανακά (madspa@otenet.gr) ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΔΟΥ MOOC Μαζικό: παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής μεγάλου αριθμού φοιτητών από

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πέραν της θεωρίας του Piaget. Κ. Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ

Πέραν της θεωρίας του Piaget. Κ. Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ Πέραν της θεωρίας του Piaget Κ. Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Siegler, R. (2002) Πώς Σκέφτονται τα Παιδιά. Αθήνα: Gutenberg. Προσεγγίσεις επεξεργασίας πληροφοριών Η γνωστική

Διαβάστε περισσότερα

Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954).

Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954). Η φύση της προκατάληψης (Allport, 1954). Για τον Allport η προκατάληψη αποτελεί το σχηματισμό γνώμης χωρίς να έχουμε επαρκή στοιχεία. Ακόμα και όταν κάποιος επικαλείται επαρκή στοιχεία συχνά συμβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ανδρέας Κυθραιώτης- Πέτρος Πασιαρδής Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου Συνέδριο Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Προδρόμου. Δρ. Ανδρέας Παυλάκης Λέκτορας Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Μαρία Προδρόμου. Δρ. Ανδρέας Παυλάκης Λέκτορας Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» «Μελέτη Καταγραφής της Οργανωτικής Κουλτούρας και του Βαθμού Ασάφειας και Σύγκρουσης Ρόλων των νοσηλευτών

Διαβάστε περισσότερα