Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ2

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ2"

Transcript

1 1 Και τώρα ΤΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ2

2 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Εισαγωγή 3 2.Στόχοι 3 3.Λίστα και διάρκεια των προτεινόμενων δραστηριοτήτων 4 4.Ανάπτυξη συνεδρίας και έννοιες για μετάδοση Δραστηριότητα 1: Είμαι σίγουρος/η ότι αυτή η δουλειά κάνει για μένα; 6 Δραστηριότητα 2: Σε τι είμαι καλός/η; 11 Δραστηριότητα 3: Ποιοςείναιποιός 21

3 3 ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ; 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ηηλικίατωνδεκαέξισηματοδοτείένασημαντικόστάδιοστηνζωήτωννέων, αφούπρόκειταιουσιαστικάγιααντίστροφημέτρησηγιατηναναγνώρισήτουςωςε νήλικεςστηνκοινωνίαπουζούμε. Ηείσοδοςστονκόσμοτωνενηλίκωνείναιστενάσυνδεδεμένημετηνπρόσβασητων πολιτώνστηνπροσωπικήανεξαρτησία. Ανάμεσαστιςδιάφορεςανεξαρτησίεςβρίσκεταικαιηοικονομική. Αυτήηανεξαρτησίαεξαρτάται, σεμεγάλοβαθμόαπότονακερδίσειςαλλάκαινακρατήσειςμιαθέσηεργασίας. Απόαυτήτηνάποψη, ηεπιλογήπουκαλούνταινακάνουνοινέοισταδεκαέξιτουςείναιζωτικής σημασίας, αφού η εκπαίδευση που θα επιλέξουν θα τους/τις οδηγήσει σε συγκεκριμένες επαγγελματικές πρακτικές, κάτι το οποίο συχνά ξεχνούν αφού κάνουν την επιλογή τους με βάση παράγοντες λιγότερης σημασίας: πού θα σπουδάσουν οι φίλοι τους, εάν η επιλογή προϋποθέτει το ότι θα φύγουν από το σπίτι τους και θα ζήσουν σε μια άλλη πόλη ή όχι, αν πρόκειται για γυναικείο ή ανδρικό επάγγελμα και ούτω καθεξής. Αυτήηενότηταπροσπαθείνατονίσειτιςκρίσιμεςπτυχέςτων αποφάσεων της μετά-υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να τιςαναδείξει ως επαγγελματικές επιλογές. 2. ΣΤΟΧΟΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Ογενικόςστόχοςαυτήςτηςενότηταςείναιναδώσειστουςνέους από τα αναμορφωτήρια, την γνώση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν την επιλογή τους για την συνέχιση της εκπαίδευσής τους (ρυθμιζόμενης ή όχι)με βάση κριτικές και σχετικές πληροφορίες με το επάγγελμα που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά και τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά.

4 4 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ναεξηγήσετε στουςνέους που βρίσκονται στα αναμορφωτήριατιςπροοπτικές και πιθανότητες πουπροσφέρειτοεκπαιδευτικόσύστημαμετοπουθατελειώσουντηνυποχρε ωτικήδευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε πάρουν τον Απολυτήριο Τίτλο είτε όχι. Νακαταλάβουνοινέοιτοβοηθητικόχαρακτήραπουέχειημετά-υποχρεωτική εκπαίδευσηστηναγοράεργασίας, καιτηνανάγκηοιεπιλογές που κάνουν να είναι προϊόντα των αξιών, επιθυμιών, συμπεριφοράς και δεξιοτήτων τους. Να εισηγηθούνστουςνέους όλες οι διάφορες επαγγελματικές ευκαιρίες που συνδέονται με την εκπαίδευση και τις οποίες προσφέρει η κοινωνία μας σήμερα, και να επεξηγηθεί το πώς οι ευκαιρίες αυτές δεν περιορίζονται σε αυτά που πιθανόν να έχουν δει στο περιβάλλον τους. Ναανιχνευτούνκαινατεθούνυπόαμφισβήτησησεξιστικάστερεότυπακαιάλλ ες πτυχές που επηρεάζουν την επιλογή των νέων για το επάγγελμα που θέλουν να ασκήσουν. 3. ΛΙΣΤΑ ΚΑΙΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ. Εκτιμώμενηδιάρκειατης ενότητας: 2ώρες και 45 λεπτά. Δραστηριότητα 1: Είμαι σίγουρος/η ότι αυτή η δουλειά κάνει για μένα;(20 λεπτά). Δραστηριότητα 2: Σε τι είμαι καλός/η; (60 λεπτά). Δραστηριότητα3: Ποιος είναι ποιος (30 λεπτά).

5 5 4. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ. 1. ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Διαφάνειες 1-5: Αυτέςοιδιαφάνειες αποτελούν την εισαγωγή της παρουσίασης, αιτιολογώντας τη σχέση που έχουν με τους μαθητές. Έννοιες για μετάδοση: - Στην ηλικία των 16, δημιουργείται ένα νέο φάσμα ενδεχομένων και δυνατοτήτων. - Τοάτομοέχει τη δυνατότητα να απολαύσειτααυθόρμητα στοιχεία της ζωής με ένα διαφορετικό τρόπο. - Αποτελείόμωςκαιμιαχρονικήπερίοδοκατάτηνοποίαηεκπαίδευσηκαιοι σπουδέςπαύουνναείναι υποχρεωτικές και αποτελούν πλέον προσωπική επιλογή. - Η πορεία/εξέλιξη της ζωής μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή επαγγέλματος που θα κάνουμε. Τα επαγγέλματα είναι πάντοτε συνδεδεμένα με την εκπαίδευση. - Είναισημαντικόνακάνειςμιακαλήεπιλογήόσοναφοράτηνεκπαίδευσησο υ, καικατάσυνέπεια, όσοναφοράτοεπάγγελμά σου.

6 6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΤΑ 1 ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ/Η ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ; Αποδέκτες: ΝέοισεΕκπαιδευτικάΚέντρα. Χρονοδιάγραμμα: λεπτά. Υλικά, πηγέςκαιεξοπλισμός: πίνακας, μαρκαδόρος/κιμωλίακαιφύλλοεργασίας 4. Οστόχοςτηςδραστηριότηταςαυτήςείναιναανακαλύψουνοινέοιτοκίνητροκαιτις αξίεςπουυπάρχουν πίσω από τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές τους επιλογές. Αυτήηδραστηριότηταέχειεπίσης αυτούς τους στόχους: 1. Ναπροσδιοριστείκατάπόσονοιμαθητέςεξιδανικεύουν τον κόσμο της εργασίας. 2. Να διαφοροποιήσει την αλλαγή της δυναμικής του κίνητρου που έχει μια ελεύθερη δραστηριότητα όταν γίνει επαγγελματική δραστηριότητα.

7 7 Ανάπτυξη της δραστηριότητας: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ/Η ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διαλέξεις ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα θα δούμε ποια είναι τα αγαπημένα σου επαγγέλματα και γιατί τα βρίσκεις ελκυστικά. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι πολύ εύκολο: 1. Γράψε στην στήλη ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ τις δουλειές που σε ενδιαφέρουν. 2. Γράψε στην στήλη ΚΙΝΗΤΡΟ τον ακριβή λόγο για τον οποίο σε ενδιαφέρουν, τον λόγο για τον οποίο τα επέλεξες. 3. Στην στήλη Α, γράψε ένα αριθμό για το κάθε επάγγελμα, δίνοντας τον αριθμό 1 σε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και τον τελευταίο αριθμό σε αυτό που σου αρέσει λιγότερο, παρά το ότι πρόκειται για επαγγέλματα της επιλογής σου. 4. Μόλις τελειώσετε, μαζί με τους/τις συμμαθητές/τριες σου παρουσιάστε τα αποτελέσματα και ο εκπαιδευτικός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις, μετά από τις οποίες θα μπορείτε να προσθέσετε, εάν θέλετε, στην λίστα σας κάποιο επάγγελμα αλλά και τον αριθμό τους. 5. Εάν θέλεις να αλλάξεις τους αριθμούς κάνε το στην στήλη Β. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχουν σωστά ή λάθος αποτελέσματα. Καλούμαστε να λάβουμε υπ όψιν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε έτσι ώστε να αυξάνουμε τις πιθανότητες μιας καλής επιλογής. Αν δεν χρειάστηκε να αλλάξεις κάτι, μπορείς να συγχαρείς τον εαυτό σου, αφού όπως φαίνεται ξέρεις τι θέλεις. Αν έχεις κάνει αλλαγές, σημαίνει ότι η

8 8 δραστηριότητα αυτή σε βοήθησε με κάποιο τρόπο να πάρεις νέες αποφάσεις.

9 9 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΙΝΗΤΡΟ Α Β Μόλιςηλίσταμεταεπαγγέλματα (σημείο 4) ολοκληρωθεί, τοάτομοπουσυντονίζει τη συνεδρίαπρέπειναπροάγειτονδιάλογοχρησιμοποιώνταςτιςπαρακάτωερωτήσε ις:

10 1 Οι λόγοι για να διαλέξει κάποιος τα επαγγέλματα που αναφέραμε αναλύονται πιο κάτω: Κοινωνικό Γόητρο. Δόξα. Ευκολία. Λόγω χρημάτων. Για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Επειδήδεμουαρέσειναδέχομαιεντολές από κάποιο ανώτερό μου. Για να κάνω καινούρια πράγματα. Επειδή έχω χάρισμα στη συγκεκριμένη δουλειά. Επειδή το κάνω στον ελεύθερομουχρόνο και το απολαμβάνω. Επειδή το επέλεξε και ο φίλος μου. Επειδή δε χρειάζεται πολύ κόπο. - Μερικέςαπαντήσειςθαγραφτούν στον πίνακα και θα αναλυθούν ανάλογα με το αν η απάντηση χαρακτηρίζεται από κοινή λογική ή όχι. - Πόσεςώρεςκάθε μέρα δουλεύει κάποιο άτομο σε αυτού του είδους το επάγγελμα, σε καθημερινή βάση; - Πόσεςώρεςτονμήνα; - Πόσεςώρεςθαέχειδουλέψειέναάτομομετάαπόδέκαχρόνια; - Τιεικόναθαέχειςσχηματίσειγιααυτότοεπάγγελμαότανθαέχεις αφιερώσει όλες αυτές τις ώρες για αυτό; Το βρίσκεις ακόμη ελκυστικό; - Τώραπουτοέχειςσκεφτεί, θαάφηνεςτοφύλλοεργασίαςόπωςτοσυμπλήρωσεςήθαέκανεςκάποιααλ λαγήστηναρχικήσουσειρά; Οστόχοςαυτούτουδιαλόγουείναιναρίξειπερισσότεροφωςστηνεπιλογήπουέχο υννακάνουνοιμαθητές/τριες, οιοποίοι/εςσυχνάδενλαμβάνουνυπ όψινσημαντικούςπαράγοντεςότανκάνουντιςεπιλογές τους.

11 1 Διαφάνειες 6 μέχρι 21: Οιδιαφάνειεςαυτέςπεριέχουνόλεςτιςπληροφορίεςπουσχετίζονταιμετιςεπιλογ ές που έχουν οι μαθητές/τριες που δεν έχουν τον υποχρεωτικό Απολυτήριο Τίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο σκοπός της παρουσίασης είναι να προσφέρει ακριβείς αλλά σύντομες πληροφορίες έτσι ώστε να μην κουραστούν οι μαθητές/τριες. Η παροχή περαιτέρω πληροφοριών ανάλογα με τις αμφιβολίες που εξέφρασε κάποια ομάδα ή μαθητές/τριες υπόκειται στους εκπαιδευτικούς. Διαφάνειες 7 και 8: ΕξηγήστετιςδιάφορεςεπιλογέςπουέχουνοινέοιχωρίςΑπολυτήριο: την πιθανότητα απόκτησης υποχρεωτικού Απολυτήριου Τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την είσοδο στο Επαγγελματική Εκπαίδευση ή άλλα. Κάθεμιααπόαυτέςτιςεναλλακτικέςσυμβάλλει στις διαφορετικές επιλογές που σχετίζονται με την επιλογή για δουλειά ή σπουδές, είτε άμεσα είτε έμμεσα.αν δεν σχετίζονται, εξηγήστε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη κάθε ενός από αυτούς τους στόχους. Διαφάνεια 9: Δείχνειτιςδιάφορεςευκαιρίεςγιαναμάθουνκάποιοεμπόριο ή επάγγελμα. Διαφάνειες 10 μέχρι 16: ΠεριέχουνπληροφορίεςγιαταΠρογράμματα Ανάπτυξης των νέωνστηνευρώπη: χρονοδιαγράμματα, δομή, πλεονεκτήματα, δείγματαειδικοτήτωνσεαυτότοπρόγραμμαπουεφαρμόζονταιστηνπεριοχήκαι, τέλος, ένα σύνδεσμο όπου υπάρχουν πληροφορίες για ταπρογράμματα Ανάπτυξης των νέων.

12 1 Διαφάνειες 16 μέχρι 17: Περιέχουνπληροφορίεςσχετικάμεταπρογράμματαδιαμόρφωσης επαγγελματικής αποκατάστασης: χρονοδιαγράμματα, δομή, πλεονεκτήματα, μιαηλεκτρονικήσελίδαμέσωτηςοποίαςμπορούνναέχουνπρόσβασησεόλαόσασ χετίζονταιμεαυτότομέσωεκπαίδευσης. Διαφάνεια 20: Πρόκειταιγιατελικήαξιολόγησητωνδιάφορωνεπιλογώνπουαφορούντηνεκπαί δευσηκαιταοποίαείναιπροσβάσιμαγιααυτούς/εςπουδενέχουναπολυτήριοτίτ λουποχρεωτικήςεκπαίδευσης. Διαφάνειες 28 μέχρι 31: Αυτέςοιδιαφάνειεςπεριέχουνόλεςτιςπληροφορίεςπουαφορούντιςεπιλογέςπο υέχουνοινέοιπουέχουναποκτήσειτοναπολυτήριοτίτλουποχρεωτικήςεκπαίδευ σης. Διαφάνειες 19 και 24: Παρουσιάζονται τρείς διαφορετικές επιλογές εκπαίδευσης: Μη-υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευσηκαι άλλες επαγγελματικές επιλογές.

13 1 ΔΡΑΣΤΗΡ ΙΟΤΗΤΑ 2 ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ/Η; Αποδέκτες: ΝέοισεΕκπαιδευτικάΚέντρα. Χρονοδιάγραμμα: 60 λεπτά. Υλικό, πηγέςκαιεξοπλισμός: πίνακας, μαρκαδόρος/κιμωλία, ΦύλλοΕργασίας 5 καιηλεκτρονικοίυπολογιστέςσυνδεδεμένοιστοδιαδίκτυο (έναγιακάθεδύομαθητές/τριες). Οσκοπόςαυτήςτηςδραστηριότηταςείναιναεπιτρέψειστουςνέουςναξεκινήσουν την αξιολόγηση πιθανώνν επαγγελματικών επιλογών, έχοντας υπ όψιν όχι μόνο τα επαγγέλματα τα οποία ασκούν οι άνθρωποι γύρω τους, αλλά και κάποιες άλλες επιλογές τις οποίες μπορεί και να μην έχουν σκεφτεί αλλά στις οποίες να πιθανόν να είναι καλοί/ες. Ηδραστηριότηταέχειεπίσηςτους εξής στόχους: 1. Οεκπαιδευτικός,ναμάθειποιοιείναιαυτοίαπό τους οποίους σκοπεύουν οι νέοι να ζητήσουν συστατική επιστολή για μια δουλειά. 2. Νακάνουνοινέοιμιαάσκησηαυτογνωσίαςέτσιώστεναεκτιμήσουντιςδυνα τότητέςτουςαπαντώντας ένα ερωτηματολόγιο μαζί με κάποιο άτομο που τους ξέρει. 3. Ναανακαλύψουνοινέοιεπαγγέλματαταοποίαταιριάζουν στις δυνατότητές τους. 4. Ναδιερευνηθούνέρευνεςπουσχετίζονταιμετηνάσκησησχετικάμεταεπαγ γέλματαπουοινέοιέδειξανναέχουνταλέντοκαι, τασυγχρόνως, νατουςδοθούνκίνητραγιανααποκτήσουν τοναπολυτήριοτίτλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders'

14 1 5. Ναπροβληθούνεπαγγέλματαουδέτερουφύλουμέσωτηςαπαρίθμησηςγυ ναικών που γνωρίζουν,οιοποίεςασκούνεπαγγέλματαπουπαραδοσιακά θεωρούνται ανδρικά. 6. Την προώθηση μιας πιο θετικής προσέγγισης των συμμαθητών τους. 7. Την απόκτηση γνώσης για τη γλώσσα που απαιτείται στη δουλειά, τη γλώσσα της χώρας, αλλά και τις γλώσσες που ομιλούνταιι στην Ευρώπη. Ανάπτυξητηςδραστηριότητας: Τοάτομοτοοποίοείναιυπεύθυνογιατη συνεδρία θαδώσειτοφύλλοεργασίας 5 στουςνέουςκαιθατουςζητήσεινασημειώσουνταεπαγγέλματαταοποίαασκείήά σκησετοάτομοπουαναγράφεταιστονπίνακα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 5 ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ/Η; Η πλειοψηφία των ανθρώπων, μόλις ενηλικιωθεί, έχει την ανάγκη να δουλέψει για να επιβιώσει. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιθανόν να γνωρίζεις ήδη, αφού πολλοί ενήλικες στο περιβάλλον σου ασκούν διάφορα επαγγέλματα. Υπάρχει κάποιο που σου αρέσει; Μέσω αυτής της άσκησης θα δούμε: - Τα επαγγέλματα τα οποία ασκούν οι ενήλικες στην οικογένεια σου. - Τα επαγγέλματα που ασκούν οι ενήλικες που γνωρίζεις, εκτός της οικογένειας σου. - Τα επαγγέλματα τα οποία σου αρέσουν και τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που ασκούν οι ενήλικες που αναφέραμε πιο πάνω. - Τα επαγγέλματα που δεν γνωρίζεις αλλά θα μπορούσαν να σου ταιριάζουν: Επειδή σου αρέσουν. Επειδή έχεις τις δεξιότητες που απαιτούν. Επειδή θέλεις να σπουδάσεις κάτι σχετικό με αυτά. Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders'

15 1 Μόλις έχεις όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορείς να σκεφτείς το επάγγελμα το οποίο θα σου άρεσε να εξασκήσεις ή το οποίο θα σου ταίριαζε. Μέρος αυτής της δραστηριότητας θα γίνει με ένα άτομο που θα σε βοηθήσει να δεις όλα τα θετικά που σε χαρακτηρίζουν και που συνήθως βρίσκεις δύσκολο να δεις. Μπορείς βέβαια να ζητήσεις βοήθεια και από τον εκπαιδευτικό σου. ΑΤΟΜΟ Πατέρας ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (Καθήκοντα και εκπαίδευση που απαιτείται) Μητέρα Αδέλφια Αδελφές Θείοι Θείες Παππούδες Γιαγιάδες

16 1 Μόλιςτελειώσουνμετογράψιμο, οεκπαιδευτικόςθαπρέπειναρωτήσειτουςνέουςεάνγνωρίζουνπερί τίνος πρόκειται το κάθεεπάγγελμακαιανθαενδιαφέροντανναασκήσουν κάποιο από αυτά. Εάντοεπάγγελμαπουτους/τιςενδιαφέρειδενσυμπεριλαμβάνεταιστηνλίστα, θαπρέπειναγράψουνποιοείναιαυτότοεπάγγελμα και αν γνωρίζουν κάποιο ο οποίος το ασκεί. Σανεισαγωγήστοδεύτερομέρος, μοιραστείτε τη σκέψη ότι το ιδανικό επάγγελμα του κάθε ατόμου πρέπει να επιλέγεται με βάση κάποιες προϋποθέσεις και ρωτήστε τους/τις ποιες νομίζουν ότι είναι αυτές. Οι απαντήσεις θα γραφτούν στον πίνακα. Εάν δεν απαντηθεί αυθόρμητα ηερώτηση, είναιαπαραίτητοο/ηυπεύθυνος/ηεκπαιδευτικόςναεισηγηθεί τις πιο κάτω απαντήσεις: Πρέπειναείναικάτιτοοποίο αρέσει καιευχαριστεί αυτόν/η που το ασκεί. Πρέπει να έχεις τις δεξιότητες που χρειάζονται. Πρέπει να είναι κάτι για το οποίο έχεις την απαραίτητη εκπαίδευση. Στη συνέχεια, οι νέοι θα σχηματίσουν ομάδες των δύο για να κάνουν ένα τεστ. Γι αυτότομέροςτηςδραστηριότητας, χωρίστετην ομάδα σευποομάδες των δυο. Κάθεζευγάριθαέχειέναυπολογιστήμεπρόσβασηστοδιαδίκτυο. Ολόγοςπουοινέοι πρέπει να συμπληρώσουν το τεστ σεζευγάριαείναι για να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη και ρεαλιστική άποψη των δυνατοτήτων

17 1 τους. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η πλειοψηφία των νέων αντιμετωπίζει συνήθως δυσκολίες στον εντοπισμό θετικών στοιχείων στους ίδιους/ες και να δουν τον εαυτό τους με ένα πιο σφαιρικό τρόπο. Ολόγοςείναιότιυπάρχουνσυχνάπολλάστοιχεία, τα οποία οι νέοι πολλές φορές θεωρούν αρνητικά ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν θετικά στοιχεία. Από εδώ πηγάζει η ανάγκη και η σημασία του να κάνουντο τεστ μαζί με κάποιο/α που γνωρίζει και έχει καλή σχέση με τον έφηβο. Σε αυτό το άτομο θα δοθεί ο ρόλος του μέντορα. Λαμβάνοντας υπ όψιν την δυσκολία του να υπάρχει ένας ενήλικας για κάθε έφηβο, καταφεύγουμε στην λύση των ζευγαριών, όπου το κάθε άτομο θα πάρει τον ρόλο του μέντορα εναλλάξ. Ηλέξημέντοραςδενέχειεπιλεγείτυχαίακαιθαήτανενδιαφέρονναεξηγήσετεστην ομάδαποιοςήταν ο Μέντωρ στην Οδύσσεια του Ομήρου. Μια σύντομη περιγραφή μπορείτε να δείτε και στο Wikipedia. Είναιεξαιρετικά σημαντικό το άτομο που έχει τον ρόλο του μέντορα να δώσει μια θετική εικόνα στο πρόσωπο με το οποίοκάνει το τεστ. Σεαυτή την δραστηριότητα, ο ρόλος του υπευθύνου είναι να δίνει απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις που πιθανόν να έχουν οι μαθητές καθώς συμπληρώνουν το τεστκαι οι οποίες αφορούν τον εαυτό τους. Στην Ισπανία, για να κάνετε το τεστ (μπορείς να ζητήσεις από το Google να μεταφράσει την σελίδα σε άλλες γλώσσες, ή να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα μέσω παρόμοιων ιστοσελίδων της χώρας σας) ακολουθήστε τον πιο κάτω σύνδεσμο: ΠατήστεINTROκαι τότε θα εμφανιστεί η ακόλουθη εικόνα:

18 1

19 1 Ότανεμφανιστείηεικόνα, πατήστε στην τέταρτη επιλογή EligeProfesion (Επιλογή Επαγγέλματος). Η ακόλουθη εικόνα θα εμφανιστεί. Στην πιο πάνω εικόνα πατήστε: Κάντε κλικ εδώ για δοκιμή. Θα εμφανιστεί η πιο κάτω εικόνα. Σεαυτήτησελίδαθαδείτετοτεστπουπρέπεινασυμπληρώσειο/ηκάθεμαθητής/ τριαμετηβοήθειατου/τηςσυμμαθητή/τριας, πουθαπάρειτορόλοτου/τηςμέντορα. Υπάρχουν 24 ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν επιλέγοντας μία από τις τρείς επιλογές που υπάρχουν:

20 2 Διαφωνώ, Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ, Συμφωνώαπόλυτα. Ότανοιερωτήσειςαπαντηθούν, πατήστεστο Ανάλυση, στο τέλος του ερωτηματολογίου. Μεαυτόντοντρόπο, θαεισηγηθούντρείςκατηγορίεςεπαγγελμάτων: αυτάμεπολύψηλή (HIGH) συμβατότητα, ταοποίαταιριάζουναπόλυταστοπροφίλτους, αυτάμεμέτρια (MEDIUM) συμβατότητα, και αυτάμεχαμηλή (LOW) συμβατότητα. Ότανπατήσετεσεκάθεεπάγγελμα, μιανέαεικόναθαεμφανιστεί, όπως αυτή που μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στο παράδειγμα. Σεαυτήτηνοθόνη, δίνονταιοιακόλουθεςπληροφορίεςγιατοεπιλεγμένοεπάγγελμα:

21 2 - Όνομα. - Sectorofactivity. - Περιγραφή. - Βασικές Δεξιότητες. - Τι μπορώ να σπουδάσω. - ΕυκαιρίεςΔουλειάς. - ΕνδιαφέρονΠληροφορίες. Αυτότοσημείοπεριέχειπληροφορίεςγιατησχέσηεπαγγέλματοςκαιφύλου, καικυρίωςγιατηνθέσητωνγυναικώνστοσυγκεκριμένοεπάγγελμα. Θαήτανβολικόοκάθενέοςνατυπώσειταεπαγγέλματασταοποίαείχεψηλή (HIGH) συμβατότητα. Σεπερίπτωσηπουαυτόδεμπορείναγίνει, τοόνομακαιοιπεριγραφήτωνεπαγγελμάτωναυτών θα πρέπει να γραφτούν στο Φύλλο Εργασίας 5.

22 2 Ότανόλοιοιμαθητέςκάνουντοτεστκαιέχουνόλεςτιςπληροφορίεςπουχρειάζ ονται, ζητήστετουςναδιαλέξουναπόταεπαγγέλματαπουέχουνστοφύλλοεργασία ςτους (αυτάπουασκούν οι συγγενείς τους, αυτά που τους αρέσουν, αυτά που ασκούν άτομα τα οποία γνωρίζουν, ή όχι, ή αυτά που βρήκαν από το τεστ) αυτό που τηρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις ή που να είναι κοντά στο να τις τηρεί: - Είναι κάτι που μου αρέσει. - Είναι κάτι για το οποίο έχω τις δεξιότητες να κάνω. - Είναι κάτι για το οποίο μπορώ να εκπαιδευτώ. Τελειώνουμελέγονταςότι, συνήθως κάθε άτομο έχει ταλέντα και δεξιότητες τα οποία τους επιτρέπουν να εξασκούν το επάγγελμα που τηρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις. Αυτά είναι τα επαγγέλματα στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη επιβράβευση. ΜπορούμεεπίσηςνατουςθυμίσουμετιςΤοπικέςΥπηρεσίεςΑπασχόλησης, όπουμπορούνναλάβουντηβοήθειαπουχρειάζονταιγιατηλήψητέτοιωναπο φάσεων. Διαφάνειες 24 μέχρι 26: ΑυτέςοιδιαφάνειεςαφορούντηνμηυποχρεωτικήΔευτεροβάθμιαΕκπαίδευσ η,τηνοποίασυνδέουνμε τις διάφορες επιλογές που προσφέρουν την ευκαιρία να διεκδικήσεις ένα πτυχίο. Διαφάνειες 28 και 29: Αναφέρουνσυνοπτικάγια την Επαγγελματική Εκπαίδευση: χρονοδιάγραμμα, δομή, πλεονεκτήματα, παρουσίαση των ειδικών προγραμμάτων ταοποίαείναιδιαθέσιμαστηνπεριοχή. Διαφάνεια 30: Παρέχειμιαιστοσελίδαστηνοποίαοινέοιμπορούνναβρουνπληροφορίες, εάνθέλουν, γιατηνμηυποχρεωτικήδευτεροβάθμιαεκπαίδευση.

23 2 Διαφάνεια 31: Προσφέρειδυοεπιλογέςτηςδημόσιαςεκπαίδευσηςγιανέους, τιςοποίεςμπορούνναθεωρήσουνενθαρρυντικέςκαιστιςοποίεςμπορούνναέ χουνπρόσβαση, ότανγίνουν 18. Δραστηριότητα 3ΠΟΙΟΣΕΙΝΑΙΠΟΙΟΣ Αποδέκτες: Νέοι σε Εκπαιδευτικά Κέντρα. Χρονοδιάγραμμα: 30 λεπτά. Υλικά, πηγέςκαιεξοπλισμός: πίνακας, μαρκαδόρος/κιμωλίακαιφύλλοεργασίας 6 γιατουςμαθητές. Οκύριοςστόχοςαυτήςτηςδραστηριότηταςείναιναεπιτρέψειστουςνέουςναα νιχνεύσουνκάποιααπότακοινωνικάστερεότυπασχετικάμετηνκαταλληλότη ταδιάφορωνεπαγγελμάτων, θέτονταςσανβάσηάσχετουςπαράγοντεςόπωςείναι η φυλή, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, η εξωτερική εμφάνιση, η ηλικία, ή η φυσική κατάσταση ενός ατόμου δείχνοντας έτσι μια έλλειψη βάσης στους ισχυρισμούς που προέρχονταιαπό τα στερεότυπα. Αυτήηδραστηριότηταέχειεπίσης τους εξής στόχους: 1. Να συνειδητοποιήσουν οι νέοι ότι οι λειτουργίες στον εργασιακό χώρο καθορίζουν το ιδανικό προφίλ που απαιτεί να έχει κάποιος για να τις κάνει. 2. Από αυτές τις προϋποθέσεις, κάποιες είναι απαραίτητες, κάποιες επιθυμητές ενώ κάποιες άλλες, όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω, είναι, στην πλειοψηφία τους, εντελώς άσχετες.

24 2 Οιπροϋποθέσειςαντικατοπτρίζουν τιςαπόψειςκαιπροκαταλήψεις του ατόμου που τις αναγάγει σε κάτι σημαντικό στην διαδικασία επιλογής, ή του ατόμου που επιβάλλει περιορισμούς στον εαυτό του (Δεν μπορώ να δουλέψω σαν υπάλληλος ενός καταστήματος επειδή είμαι χοντρός/η). Ανάπτυξητηςδραστηριότητας: Τοάτομοτοοποίοείναιυπεύθυνογιατη συνεδρία θαμοιράσειτοφύλλοεργασίας 6 στουςμαθητές. ΣτηνσυνέχειαθαεξηγήσειότιστοΦύλλοΕργασίαςμπορούν να δουν δύο λίστες: την λίστα 1, όπου υπάρχει μια γενική περιγραφή ορισμένων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, και, προαιρετικά, της φυλής, της εθνικότητας, ή της εξωτερικής εμφάνισης και τη λίστα 2, όπου θα δουν ταονόματαδιαφόρωνεπαγγελμάτων. Οστόχοςείναινασχηματίσουνζευγάριαανθρώπωνκαιεπαγγελμάτων, όπωςεξηγείταιπιοκάτω: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 6 ΠΟΙΟΣΕΙΝΑΙΠΟΙΟΣ Διαφορετικά επαγγέλματα, για να εξασκηθούν, έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Οι απαιτήσεις αυτές αφορούν: την εκπαίδευση, την εμπειρία, γνώση και κάποιους άλλους παράγοντες τους οποίους τα άτομα που φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν μια δουλειά πρέπει να έχουν ούτως ώστε να την φέρουν εις πέρας. Απόόλεςαυτέςτιςαπαιτήσεις, κάποιεςείναιαπαραίτητες, κάποιεςεπιθυμητές, ενώ άλλες δεν θεωρούνται απαιτήσεις αλλά καπρίτσια ή ακόμα και μανίες των ανθρώπων που αποφασίζουν ποιος/ποια θα πάρει την δουλειά. Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders'

25 2 Σεαυτότοφύλλοεργασίαςθαβρεις, αφενόςμιασύντομηκαιγενικήπεριγραφήενός αριθμού ατόμων.αφετέρου, θαδειςταονόματαδιάφορωνεπαγγελμάτων. Θασουζητηθείνασχηματίσειςζευγάριααπόταστοιχεία που θα βρεις στιςδύοπλευρές. Όταντελειώσεις, συζήτησεταμετηνυπόλοιπη ομάδα εξηγώντας τα αποτελέσματα και τους λόγους για τους οποίους διαλέξατε να σχηματίσετε αυτά τα ζευγάρια. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός σας θα σας δώσει επιπρόσθετες πληροφορίες για τους εργασιακούς χώρους που θα βρείτε στην δραστηριότητα και θα σας ζητηθεί να αναθεωρήσετε τις πληροφορίες. Ακολούθως, ηομάδαθασχολιάσεικατάπόσοντοαποτέλεσμαείναιτοίδιοήόχικαι γιατί.

26 2 6 Νταντά Μια τσιγγάνα Ένακορίτσι Ένας άντρας Ένα κορίτσι Ένα χοντρό κορίτσι Ένας μαύρος άντρας Ένας νεαρός με τατουάζ Ένα κορίτσι με σκουλαρίκια στο σώμα Ένας άντρας Ένα κορίτσι Ένας/Μια Ρουμάνος/α Χειριστής Τηλεφωνικού Κέντρου Υδραυλικός Φύλακας Στυλίστας/Στυλίστρια Μασέρ Πωλητής /Πωλήτρια καταστήματος Αεροσυνοδός Κοινωνικός/η Λειτουργός Διαιτητής Innovative Learning Approaches in Staff Training and Young Offenders'

27 Οπιοκάτωπίνακαςπεριέχειπληροφορίεςμαζίμετηνπεριγραφήεπαγγελματικών προφίλ. Οι νέοι άντρες και γυναίκες πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον τα ζευγάρια που σχημάτισαν είναι απολύτως λογικά. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Νταντά Τηλεφωνητής/Τ ηλεφωνήτρια Υδραυλικός Φύλακας Φροντίδαπαιδιώνότανλείπειηοικογένειά τους. Ανάλογααπότηνηλικία, πρέπειναμπορούννακάνουνδιάφορες δουλειές όπως το συγύρισμα, καθάρισμα, ντύσιμο των παιδιών και μαγείρεμα.πρέπει επίσης να δίνουν πνευματικά Επαγγελματίεςπουδιευκολύνουντηντηλεφωνικήσύνδεσ ηκαιεπικοινωνία, καλωσορίζουν επισκέπτεςκαι βοηθούν στις διάφορεςβασικές διοικητικές διεργασίες πληροφοριών και επικοινωνίας. Υπεύθυνος/ηγιατηνπαροχήνερούσεοικιακέςκαιβιομηχα νικέςεγκαταστάσεις (συμπεριλαμβανομένου και των συστημάτων άρδευσης). Μπορείναεγκαταστήσειτόσοτοσύστημαθέρμανσηςσεέν ασπίτιήκτίριο, όσοκαιτους κεντρικούς σωλήνες σε κτίρια, μπάνια ή τουαλέτες. Επίσης, τοάτομοαυτόσυναρμολογεί, επισκευάζεικαισυντηρείεγκαταστάσειςκρύουκαιζεστού νερού, συστήματα αποχέτευσης και είναι υπεύθυνο για τη συναρμολόγηση εξαρτημάτων μπάνιου, εφαρμόζοντας πάντα τα κατάλληλα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας, σύμφωνα με τους κανονισμούς που Υπεύθυνος/ηγιατηδημόσιατάξη, ασφάλειακαιείναι σε εγρήγορσησεδημόσιακαι/ήιδιωτικάκέντρα. Τα άτομα αυτά εκπαιδεύονται για να μπορούν να ενεργήσουν σωστά σε πιθανές διαμάχες διαφόρων καταστάσεων για τις οποίες και προσλαμβάνονται. Changing lives, opening minds

28 Στυλίστας/ Στυλίστρια Μασέρ Πωλητής/Πωλήτρια Αεροσυνοδός Ενισχύειτην εξωτερική εικόνατωνπελατώντου/της, αξιολογεί τις αισθητικές τους ανάγκεςκαιεφαρμόζειτιςπιοκατάλληλεςθεραπείεςομ ορφιάς, προσώπουκαισώματος.πρέπειναακολουθείκάποιους κανόνεςυγιεινήςέτσιώστενααποφύγειπιθανέςμολύνσ εις του δέρματοςαφούηδουλειά του/της έχει να κάνει με πολύ ευαίσθητα μέρη του σώματος. Πρέπειναδιαγνώσεικαιναθεραπεύσει τις ασθένειες εκείνες που βελτιώνονται με το θεραπευτικό μασάζ, τόσο τις φυσιολογικές όσο και τις ψυχολογικές. Πρέπειναδείξειμεγάληδεξιότηταστην πρακτική του μασάζ ανάλογαμετιςδιάφορες τεχνικές και κινήσεις. Πρέπειναξέρειτηνανθρώπινηανατομίακαιφυσιολογία έτσιώστενα γνωρίζει το αποτέλεσμα της όποιας παρέμβασης στο σώμα. Πρέπειναεκτελέσειταδιαδικαστικάσχέδιαπουκαθορίσ τηκανγιατηνεμπορευματοποίηση των προϊόντων και/ή υπηρεσιών με τις καλύτερες συνθήκες ποιότητας, χρόνου, μέρους και τιμής.αντίστοιχα, θαπρέπειναείναιικανός/ηναείναι διαχειρίζεται και μια μικρή επιχείρηση. Ναανακοινώνειτους κανόνες του αεροσκάφους. Αυτότοάτομοχτίζεικαλέςσχέσειςκαιφροντίζειγιαμιακα λήμεταχείρισητωνεπιβατών, ενεργώνταςως μεσολαβητής μεταξύ του επιβάτη και του υπόλοιπου πληρώματος.ελέγχειτηνπεριοχήπρώτωνβοηθειώνκαι πρέπειναπαραμείνειήρεμος/η και να δείξει ψυχραιμία σε περίπτωση σύγκρουσης ή άμεσου κινδύνου. Changing lives, opening minds

29 Κοινωνικός/η Λειτουργός Διαιτητής Επισκέπτεταισυγκεκριμένασπίτιαγιαναβοηθήσειανθρ ώπουςμεσωματικάκαι/ήψυχικά προβλήματα υγείας (ηλικιωμένους, ανθρώπους που αναρρώνουν, ανθρώπους με χρόνιες αναπηρίες ή ασθένειες κ.λπ.).εφαρμόζει τις καταλληλότερες μεθόδους και στρατηγικές για κάθε περίπτωση: ασκήσεις αυτοβοήθειας, αποκατάστασης, προγράμματα εισαγωγής, κ.λπ.). Ελέγχειδιάφορουςαθλητικούςαγώνεςήδιαγωνισμούς, υποδεικνύειτηναρχήκαιτοτέλοςτουαγώνα, παίρνει αποφάσεις σε δύσκολες και αντικρουόμενες καταστάσεις τιμωρώντας τις παραβάσεις. Ότανσυμπληρωθείοπίνακας, ταστοιχείατηςκάθεστήληςθαγραφτούνστονπίνακακαιθαμοιραστούνμεόλη την ομάδα. Στησυνέχεια, θα υπάρξει μια περιγραφή των εργασιακών θέσεων και οι μαθητές θα ερωτηθούν εάν, βάση του εργασιακού χώρου, είναι πιθανόν να καθιερωθεί μια αποκλειστική σχέση μεταξύ των δυο χαρακτηριστικών που είδαμε στις δυο λίστες. Σανσυμπέρασμα, τοάτομοπουδιδάσκειθαπεράσειτομήνυμαότιόποιασχέσηκαθιερωθείανάμεσα στιςδύολίστες, ακολουθείουσιαστικάμιασυγκεκριμένηόψη της πραγματικότητας και όχι μια απόλυτη αλήθεια, ενώ αντικατοπτρίζει περισσότερο τους περιορισμούς του ατόμου που σκέφτηκε την συσχέτιση των δύο παρά αυτούς του ατόμου στη λίστα. Διαφάνειες 32 μέχρι 35: Changing lives, opening minds

30 Οιδιαφάνειεςαυτέςαποτελούντονεπίλογοαυτής της παρουσίασης. Ότανοιδραστηριότητεςπουσχετίζονται με αυτή την ενότητα ολοκληρωθούν και οι παρουσιάσεις στο PowerPoint έχουν προβληθεί, τότε καταληκτικά θα πρέπει να επαναληφθεί η εξέχουσα σημασία της στιγμής στην οποία βρίσκονται οι μαθητές. Έννοιες για μετάδοση: Τομεγάλοπλήθοςδυνατοτήτωνπουυπάρχουν. Ησημασίατουναεκμεταλλευτούντονχρόνοπουτουςαπομένειστοσχολείοστο έπακρον. Είναιπολύσημαντικόναξεπεράσουντηνβρεφικήνοοτροπίααφούότανείσαι 16 έχειςτοδικαίωμαναεργαστείς. Γιαναβρειςόμωςμιαδουλειάκαινατηνκρατήσειςθαπρέπειαυτούτουείδουςοι συμπεριφορέςνααποτελέσουνπαρελθόν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και οργανισμοί γύρω τους, έτοιμοι να τους παρέχουν την αναγκαία υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχουν όμως αυτοί το κλειδί για το μέλλον των μαθητών. Οιεγκαταστάσεις αλλά και το προσωπικό στις Τοπικές Υπηρεσίες Απασχόλησης είναι στη διάθεση τους, όπως ακριβώς είναι στη διάθεση των πολιτών γενικότερα. Το προσωπικό στα Κέντρα είναι επαγγελματίες που θα δουλέψουν για να παρέχουν στους νέους στα εκπαιδευτικά κέντρα όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να διευκολυνθούν και να βρουν τις δεξιότητες και τα μέσα που χρειάζονται για την είσοδο τους στην αγορά εργασίας. Changing lives, opening minds

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου

ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εργαλείουποστήριξηςγιατιςσσ ηµαντικές αποφάσεις που αφορούν το µέλλον σου 2 Παρουσίαση Τουλικόπουαρχίζειςναδιαβάζειςτώραέχειδημιουργηθείγιανασεβοηθήσειστιςαποφάσεις που πρέπει να πάρεις

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Ερωτηματολόγιο για τις μαθήτριες Τίτλος πράξης: Κατηγορία Πράξης: Ενέργεια: Μέτρο: Επιστ. Υπεύθυνος: "Επιμόρφωση - Πιστοποίηση Γυναικών Αρχικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Greece

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Greece ZA5209 Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 269 Θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των διάφορων γενεών που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος

Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος Τα αποτελέσματα της έρευνας σε απόφοιτους του τμήματος I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημοσίευσε το Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μεταξύ των αποφοίτων του, που

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

PROJECT ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ PROJECT 2013-2014 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ : ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΝΤΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ 1 Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA5209. Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA5209 Flash Eurobarometer 269 (Intergenerational Solidarity) Country Specific Questionnaire Cyprus FLASH 269 Θα ήθελα να ρωτήσω μερικές ερωτήσεις όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ τις διάφορες γενιές που

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή:

Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: 1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Ηλικία:. Φύλο: Αγόρι Κορίτσι Ασχολείσαι με κάποιο άθλημα εκτός σχολείου; ΝΑΙ ΟΧΙ Σχολείο: Τμήμα: Βαθμός στη φυσική αγωγή: Πόσο συμφωνείς με κάθε μία από τις παρακάτω προτάσεις; Βάλε σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ. Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ) ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ Παρουσίαση επαγγελματικής εκπαίδευσης και δικαιώματα αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. Λεωνίδιο, 18/03/2015 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ Από έρευνες που έχουν γίνει σε Πανευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρι 4: Οι υποψήφιοι

Εργαστήρι 4: Οι υποψήφιοι Εργαστήρι 4: Οι υποψήφιοι Σε αυτό το εργαστήρι οι μαθητές καλούνται να καταγράψουν τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τους αντιπροσώπους τους στα μαθητικά συμβούλια και να συζητήσουν κατά πόσο τα κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Project: COMPASS 510858-LLP-1-AT-LEONARDO-LMP ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Αυτό το ερωτηµατολόγιο έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει σηµαντικές πληροφορίες πάνω στις ειδικές ανάγκες υποστήριξης που έχει η νεολαία η

Διαβάστε περισσότερα

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος

της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΑΒΕΡΚΙΟΥ Παιδαγωγός MEd, Εκπαίδευση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος Περιεχομένα Ενότητες δραστηριοτήτων Μικρή ιστορία για τη δημιουργικότητα Ποιος θέλει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Πατρών Μεταπτυχιακό Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μελέτη με θέμα: Διερεύνηση του βαθμού ανάπτυξης εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην καθημερινή χρήση του διαδικτύου Ερωτηματολόγιο 1. Πόσο καιρό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ανακαλύψτε νέες επιχειρήσεις Ent-teach Κεφάλαιο 2 Αναγνώριση ευκαιριών Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα στοχεύει να βοηθήσει τους

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016

15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 15 Ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30/3/2016 Πλαισίωση Προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας Βενετία Μπαρμποπούλου Κοινωνιολόγος Σύμβουλος Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο Ιστοσελίδες αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα:

Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα: Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα: «Σχέσεις και συνθήκες εργασίας - Ερωτηματολόγιο εργαζομένων» Μεταβλητή Ερώτηση Απάντηση Κωδικός E1 Φύλο Άνδρας 1 Γυναίκα 2 E2 Ηλικία Κάτω από 20 1 20-24 2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ; Η επαγγελματική ανάπτυξη και η ανθρώπινη ανάπτυξη συνδέονται. Η εξελικτική πορεία του ατόμου δεν κλείνει με την είσοδό του στο επάγγελμα ή σε έναν οργανισμό αλλά αντίθετα, την στιγμή εκείνη αρχίζει μία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Όνομα : Ηλικία : φύλο : Άντρας Γυναίκα Ενότητα 1 η Στοιχεία Επαγγέλματος Ποια είναι η ακριβής ονομασία του επαγγέλματός σας ; Πόσο καιρό εργάζεστε στη δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Και τώρα ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 1 Και τώρα τι ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ 2 Σύντομα θα γίνετε 16 χρονών 3 Είναι η ηλικία της Αγάπης Φιλίας Σας αρέσει να διασκεδάζετε Παίζετε ποδόσφαιρο Χορεύετε Παίζετε βιντεοπαιχνίδια 4 Είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΕ ΟΙ ΟΜΑΔΕ. υνεντεύξεις: Ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι: παραδοσιακό μοντέλο. Ο ιδανικός γονιός μέσα από τα μάτια των παιδιών

ΟΛΕ ΟΙ ΟΜΑΔΕ. υνεντεύξεις: Ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι: παραδοσιακό μοντέλο. Ο ιδανικός γονιός μέσα από τα μάτια των παιδιών ΟΛΕ ΟΙ ΟΜΑΔΕ υνεντεύξεις: Ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι: παραδοσιακό μοντέλο Ο ιδανικός γονιός μέσα από τα μάτια των παιδιών Ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι στο μέλλον Ανδρικοί και γυναικείοι ρόλοι: παραδοσιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3 1 Αναζήτηση Εργασίας.. Είσαι προετοιμασμένος/η γι αυτό; ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Οδηγός Υλικού ΕΝΟΤΗΤΑ 3 view and the NA and the Commission are not responsible for any use

Διαβάστε περισσότερα

ZA4726. Flash Eurobarometer 192 (Entrepeneurship) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA4726. Flash Eurobarometer 192 (Entrepeneurship) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA4726 Flash Eurobarometer 192 (Entrepeneurship) Country Specific Questionnaire Cyprus Flash Eurobarometer 192 Entrepreneurship Final Questionnaire DEMOGRAPHICS D1. Φύλο (ΜΗΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ - ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΑΝΑΛΟΓΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Γενικές πληροφορίες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης H αξιολόγηση είναι κυρίως διαμορφωτική και στοχεύει να περιγράψει την πρόοδο που κάνουν οι μαθητές, και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης

ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ. Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης ΣΧΕΔΙΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ Ερευνητική εργασία Β Τάξης 2ου ΓΕΛ Σπάρτης Καριεροσκόπιο Να εξετάσουμε τις Εναλλακτικές Εκπαιδευτικές και Επαγγελματικές Επιλογές μας Προσόντ α Σπουδές Μέλλον Ευκαιρίε ς Αποφάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών

Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Ο ρόλος της οικογένειας στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές των μαθητών Η οικογένεια είναι το κατ εξοχήν περιβάλλον στο οποίο ζει, αναπτύσσεται και διαμορφώνεται το παιδί. Αντιλαμβάνεται λοιπόν

Διαβάστε περισσότερα

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS

Word 2. Excel 3. Powerpoint 4. Access 5. SPSS Πανεπιστήµιο Κρήτης Τµήµα Κοινωνιολογίας Πρακτική Άσκηση Επιστηµονικά Υπεύθυνος: Γιάννης Ζαϊµάκης Τηλ. επικοινωνίας: 28310 77495 Email: zaimakis@social.soc.uoc.gr Σε παρακαλώ πολύ να αφιερώσεις λίγο χρόνο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα: «Εκπαίδευση και Επαγγελματικές Επιλογές»

Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα: «Εκπαίδευση και Επαγγελματικές Επιλογές» Κωδικοποίηση Ερωτηματολογίου Έρευνας με θέμα: «Εκπαίδευση και Επαγγελματικές Επιλογές» Μεταβλητή Ερώτηση Απάντηση Κωδικός E1 Ηλικία Ο αριθμός της ηλικίας των ερωτούμενων (π.χ. 21) Ηλικία (αριθμός) E2 Φύλο

Διαβάστε περισσότερα

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Greece

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Greece ZA77 Flash Eurobarometer (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Greece FL - Women in the European Union - EL D Τι ηλικία έχετε; (ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ - ΑΝ "ΑΡΝΗΣΗ" ΚΩ ΙΚΟΣ '99') D ΦΥΛΟ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ

3. Πώς θα ήθελα να είναι / συμπεριφέρονται τα παιδιά για να είμαι ευχαριστημένος/η; Παράρτημα ΙΙ Παράρτημα Ι Εργαλείο 1: Γνωριμία - Διερεύνηση προσωπικών θεωριών 1. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θέλω να πετύχω στην τάξη μου είναι: Α. Β. Γ. Δ. 2. Είμαι ευχαριστημένος/η από τη δουλειά μου όταν: Α. Β.

Διαβάστε περισσότερα

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς

Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Π. Μπενέκου Υπεύθυνη ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λιβαδειάς Περιεχόμενα Σχετικά με το Δίκτυο Τι είναι Ποιός συμμετέχει και πώς Για ποιό λόγο Σχετικά με το θέμα του Δικτύου Δια βίου Δεξιότητες Νέες Δεξιότητες για το μέλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ

ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 1 ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ Κώστας Κύρος 2 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 3 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Γίνε και εσύ ένας συγγραφέας! Γράψε τη δική σου μικρή ιστορία. Εκτύπωσέ την και δώσ την στους φίλους σου για να

Διαβάστε περισσότερα

Πού πρέπει να. βρω δουλειά;

Πού πρέπει να. βρω δουλειά; 1 Πού πρέπει να πάω για να βρω δουλειά; Εισαγωγή 2 Πριν μιλήσουμε για δουλειά θα πρέπει να ξέρετε: Πρέπει να είσαι 16 ετών για να μπορείς να δουλέψεις. Οι συνθήκες εργασίας για άτομα μεταξύ των 16 και

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013. Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων»

Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013. Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων» Λύκειο Αγίου Γεωργίου, Λάρνακα 2012-2013 Θέµα: ράσεις σχετικές µε το θέµα «Ισότητα των φύλων» Αναφορικά µε το πιο πάνω θέµα, σας ενηµερώνουµε ότι το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας οργανώνει τις εξής δράσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 75 παιδιά 43 αγόρια 32 κορίτσια Από την Α Γυμνασίου 22 : 12 κ./10 αγ. Από την Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Μικρές Αγγελίες Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Cyprus

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Cyprus ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Cyprus FL 78 Traineeship - CY D Πόσων χρονών είστε; (ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ - ΑΝ "ΑΡΝΗΣΗ" ΚΩ ΙΚΟΣ '99') D ΦΥΛΟ Άντρας Γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι. γι αυτό;

Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι. γι αυτό; 1 Αναζήτηση Εργασίας. Είσαι προετοιµασµένος/η γι αυτό; Εισαγωγή 2 Τώραπου είστε 16 μπορείτε, εάν θέλετε, να αρχίσετε να εργάζεστε. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που, σαν κι εσάς, ψάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ Φορέας Υλοποίησης Έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Cyprus

ZA5776. Flash Eurobarometer 341 (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Cyprus ZA77 Flash Eurobarometer (Gender Inequalities in the European Union) Country Questionnaire Cyprus FL - Women in the European Union - CY D Πόσων χρονών είστε; (ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ - ΑΝ "ΑΡΝΗΣΗ" ΚΩ ΙΚΟΣ '99') D ΦΥΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη

Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος Μαθητή/-τριας (portfolio) Η εμπειρία μου σχετικά με την ιδιότητα του πολίτη Φάκελος για το πρόγραμμα ACT Τι είναι ο φάκελος του προγράμματος «ACT-Ιδιότητα του ενεργού πολίτη»; Ο φάκελος (portfolio)

Διαβάστε περισσότερα

Oδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Διερεύνηση Εισαγωγή. Παρουσιάζοντας αυτή την υπό-ενότητα. Αφιερώστε περίπου 2 ώρες

Oδηγός Εκπαιδευτικού. Έργα: Διερεύνηση Εισαγωγή. Παρουσιάζοντας αυτή την υπό-ενότητα. Αφιερώστε περίπου 2 ώρες : Διερεύνηση Εισαγωγή Αυτή η υπό-ενότητα είναι προαιρετική: ίνει στους συμμετέχοντες μια επιπλέον ευκαιρία να εργαστούν λεπτομερώς σε ένα έργο μοντελοποίησης. Υποθέτουμε ότι οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Παρακινώντας τους άλλους 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Παρακινώντας τους άλλους Παρακινώντας τους άλλους Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Ένα σημαντικό κομμάτι του να είναι κάποιος ηγέτης είναι

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης.

The Jobbies. 14ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Project Β τριμήνου «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα. Βάκουλης Παναγιώτης. The Jobbies 1ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Project Β τριμήνου 2013-201 «Το επάγγελμα που επιλέγω» Αντωνιάδου Δέσποινα Βάκουλης Παναγιώτης Δοξάκης Δημήτρης Δρούγκας Στάθης Καρβουνίδης Χάρης Η επιρροή που ασκούν οι

Διαβάστε περισσότερα

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρία 2010-2020 Υπάρχουν 80 περίπου εκατομμύρια πολίτες με αναπηρίες στην ΕΕ, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Α ΚΙΤΡΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F A (3 ος Γύρος 2006) ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ/ΗΣ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΔΟΧΗΣ: F-2-F Α 1 Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας

2ο Γυμνάσιο Χαριλάου. Σχολικό έτος Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση. Ομάδα: Αγωγή Υγείας 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Σχολικό έτος 2015-2016 Θέμα: Σχολική Διαμεσολάβηση Ομάδα: Αγωγή Υγείας Σχολικός εκφοβισμός Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση κατά

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα. ερωτηματολογίου. 1 ου Προσυνεδρίου. «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους»

Αποτελέσματα. ερωτηματολογίου. 1 ου Προσυνεδρίου. «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους» Αποτελέσματα ερωτηματολογίου 1 ου Προσυνεδρίου «Για τους Εργαζομένους και τους Ανέργους» 17.844 Συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο για το 1 ο Προσυνέδριο Φύλο Ηλικία Απασχόληση Γυναίκες 22,6 55-64 20,0 65+

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού

Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες μαθητών Β τάξης Λυκείων Δήμου Παπάγου Χολαργού Στην εργασία που πραγματοποιήσαμε ενδιαφερθήκαμε για : Τις φιλοδοξίες των νέων Την κατανομή του χρόνου των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ Δρ. Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς Αντιπρύτανης Έρευνας καιακαδημαϊκού Προσωπικού Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Χριστιάνα Δίπλη Ερευνήτρια- Ψυχολόγος

Διαβάστε περισσότερα

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ 5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΙΜΙΟ 5 η ΕΝΟΤΗΤΑ Στην 5η Ενότητα - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ / ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ περιγράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; Τι σημαίνει ο όρος εκπαίδευση? Η εκπαίδευση με την ευρεία έννοια περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες που έχουν σκοπό την επίδραση με συγκεκριμένο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση

Μαθησιακά Αποτελέσματα Matrix Ελληνική Έκδοση , Matrix, Ελληνική έκδοση Matrix Ελληνική Έκδοση Συντάχθηκε από: LMETB Μεταφράστηκε από: CARDET , Matrix Εισαγωγικό Επίπεδο (για μαθητές ηλικίας 12 14 χρονών) Προσωπικό προφίλ ( ) (να θεωρηθούν από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Αγόρι 390 (51.25%) 360 (43.11%) 750 Κορίτσι 371 (48.75%) 475 (56.89%) (100%) 835 (100%) 1596 ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Α. Γενικά στοιχεία. Όπως φαίνεται παραπάνω, το 4.55% των ερωτηθέντων μαθητών πηγαίνουν στο Γυμνάσιο ενώ 47.48% αυτών φοιτούν στο Λύκειο ( για το 11.97% των μαθητών του δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης

Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Προσανατολισμός των Millennials απέναντι στην καριέρα σε περίοδο οικονομικής κρίσης Ονοματεπώνυμο: Πανοπούλου Ελένη Σειρά: 13 Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κυριακίδου Ολίβια Δεκέμβριος, 2016 Στόχοι Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Σύνταξης ερωτηματολογίου με τη χρήση google Forms

Οδηγίες Σύνταξης ερωτηματολογίου με τη χρήση google Forms Οδηγίες Σύνταξης ερωτηματολογίου με τη χρήση google Forms Προκειμένου να διεξαχθεί μία έρευνα με ερωτηματολόγιο με τη χρήση του διαδικτύου με τη χρήση google Forms, απαραίτητο είναι να έχετε εμαιλ στο

Διαβάστε περισσότερα

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών

Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Στερεότυπα φύλου στις επαγγελματικές επιλογές των νέων γυναικών Τ Ο Γ Υ Ν Α Ι Κ Ε Ι Ο Π Ρ Ο ς Ω Π Ο Τ Η ς Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Μ Α Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ς ς Τ Ο Ν. Κ Ι Λ Κ Ι ς Τ Ε Τ Α Ρ Τ Η 8 Μ Α Ρ Τ Ι Ο Υ 2 0 1

Διαβάστε περισσότερα

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Cyprus

ZA4891. Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Cyprus ZA4891 Flash Eurobarometer 266 (Women and European elections) Country Specific Questionnaire Cyprus FLASH 266 WOMEN AND EUROPEAN PARLIAMENT Demographics D1. Φύλο [1] Άντρας [2] Γυναίκα D2. Πόσο χρονών

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Σηµείωση για όσους συµπληρώνουν το ερωτηµατολόγιο Αυτό είναι ένα ερωτηµατολόγιο που απευθύνεται στα µέλη που βρίσκονται στο Πρόγραµµα

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

AΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Βιβλίο Μαθητή Μάντεψε Ποιός

AΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. Βιβλίο Μαθητή Μάντεψε Ποιός AΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Βιβλίο Μαθητή Μάντεψε Ποιός Ανάδοχος Φορέας Έργου Ομάδα Ανάπτυξης του Έργου «Ανακαλύπτω τον κόσμο μέσα από τον Υπολογιστή» Ένωση Φυσικών προσώπων Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015

Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Δικαίωμα ίσης αναγνώρισης από το νόμο «Η άποψη, η επιθυμία και η προτίμησή μου μετρούν» 5/12/2015 Μαρίνα Παγιάτσου, Λειτουργός ΕΠΝΚΑ Το θέμα είναι: «Τα ζητήματα που εντοπίζονται στην κυπριακή καθημερινότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης

Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Τα Ψυχολογικά Χαρακτηριστικά και η Αντιμετώπιση της Κρίσης Μαρία Βακόλα (PhD) Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 3 rd Marketing and Field Force Excellence Aθήνα, 2013 Δεν επιλέγουμε την κρίση που θα αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ Προτεινόμενα Θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου Κείμενο: «Εργαζόμενοι από το σπίτι» Στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε οι αλλαγές είναι αναμενόμενες σε πολλούς τομείς. Έτσι και στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου.

1. Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος του Ψυχολόγου. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F A (3 ος Γύρος 2006) ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ/ΗΣ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥ/ΗΣ: ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΔΟΧΗΣ: F-2-F B Οδηγ. Προς

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Διοικώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Διοικώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Τι είναι «διοίκηση» 2. Η «διοίκηση»

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου

Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Αποτελέσµατα ερωτηµατολογίου 1ου Προσυνεδρίου Φύλο Άνδρες, 77,4% Γυναίκες, 22,6% 17.844 συµµετέχοντες στο ερωτηµατολόγιο Ηλικία Απασχόληση 13,7%, έως 34 24,1%, 35-44 30,9%, 45-54 20,1%, 55-64 11,2%, 65+

Διαβάστε περισσότερα

Αιτήσεις Συστατική Επιστολή

Αιτήσεις Συστατική Επιστολή - Εισαγωγή Αγαπητέ κύριε, Αγαπητέ κύριε, Επίσημη επιστολή, αρσενικός παραλήπτης, το όνομα είναι άγνωστο Αγαπητή κυρία, Αγαπητή κυρία, Επίσημη επιστολή, θηλυκός παραλήπτης, το όνομα είναι άγνωστο Αγαπητέ

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης

Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Εκτίμηση Αξιολόγηση της Μάθησης Ορισμοί Ο διδάσκων δεν αρκεί να κάνει μάθημα, αλλά και να διασφαλίζει ότι πετυχαίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα της μάθησης Η εκτίμηση της μάθησης αναφέρεται στην ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Greece

ZA5895. Flash Eurobarometer 378 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Greece ZA89 Flash Eurobarometer 78 (The Experience of Traineeships in the EU) Country Questionnaire Greece FL 78 Traineeship - EL D Τι ηλικία έχετε; (ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ - ΑΝ "ΑΡΝΗΣΗ" ΚΩ ΙΚΟΣ '99') D ΦΥΛΟ. Άνδρας Γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή

Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή Ενημερωτικό Φυλλάδιο Μαθητή για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό ± % Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Αγαπητή/Αγαπητέ, Η εξάλειψη της φτώχειας, η προστασία του πλανήτη και η εξασφάλιση της ευημερίας

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Co-funded by the European Union Quest

Co-funded by the European Union Quest 1 Καλωσορίσατε στο παιχνίδι "Δώσε το στον επόμενο". Co-funded by the European Union Ένα εργαλείο για να σας βοηθήσει να γνωρίσετε μια δικαιοσύνη φιλική προς το παιδί Παίκτες Ηλικία 14-18 4-6 2 Βάλτε αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΙΚΟΥΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ. Funded by the European Unionn

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΕΝΟΤΗΤΑ 5 ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΙΚΟΥΥ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ. Funded by the European Unionn 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ; ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΙΚΟΥΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 jointly or individually in any form and using any means reflects only the author's n ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 3 2. Στόχοι 5 3. Λίστα και

Διαβάστε περισσότερα