Μέτρηση της μηχανικής ακρίβειας μικροκερατόμου με την χρήση υπερήχων κατά την διαδικασία LASIK

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μέτρηση της μηχανικής ακρίβειας μικροκερατόμου με την χρήση υπερήχων κατά την διαδικασία LASIK"

Transcript

1 Μέτρηση της μηχανικής ακρίβειας μικροκερατόμου με την χρήση υπερήχων κατά την διαδικασία LASIK Παπουτσάκη Μαριάνθη Βασιλική Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής Πανεπιστήμιο Πατρών ιαθλαστικό Οφθαλμολογικό Κέντρο ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ

2 Συνοπτική περιγραφή του οφθαλμού Aqueous humor Vitreous humor O κερατοειδής καλύπτει το 1/5 της επιφάνειας.η πρόσθια επιφάνεια του καθορίζει την διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού.το 1/3 της κεντρικής του επιφάνειας λέγεται Οπτική ζώνη. Ο πρόσθιος θάλαμος του οφθαλμού περιέχει την ίριδα και τον κρυσταλλικό φακό.ο φακός προκαλεί μερική διάθλαση του φωτός και βοηθάει στην εστίαση του στον αμφιβληστροειδή.η ίριδα είναι ένα διάφραγμα που ελέγχει το ποσοστό του φωτός που θα περάσει μέσα από τον φακό. To υδατώδες υγρό γεμίζει τον πρόσθιο θάλαμο και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στον φακό,στην ίριδα και στον κερατοειδή. Το υαλώδες σώμα γεμίζει το κέντρο του οφθαλμού και καθορίζει το σχήμα και την μορφή του. Ο αμφιβληστροειδής είναι μία περιοχή στον οπίσθια επιφάνεια του οφθαλμού,πάνω στην οποία εστιάζεται το φως και δημιουργείται η εικόνα.

3 Οι στιβάδες του κερατοειδή Tear film O κερατοειδής δεν περιέχει αγγεία,λαμβάνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την ατμόσφαιρα,που τα μεταφέρει από την πρόσθια επιφάνεια του στην οπίσθια. Περιλαμβάνει 5 κυρίως στιβάδες. Η κεντρική στιβάδα λέγεται στρώμα.αποτελείται από δεμάτια ινιδίων κολλαγόνου,που λέγονται lamellae και κερατοκύτταρα,που διατηρούν τα συστατικά του στρώματος. Το στρώμα αποτελείται από νερό(78%),κολλαγόνο(15%) και άλλα συστατικά (7%). Η έμφυτη δύναμη του κερατοειδή οφείλεται στις ίνες κολλαγόνου του στρώματος.

4 Εκτροπές Εκτροπή λέγεται η διαφορά ενός ιδεατού μαθηματικού συστήματος,από μία πραγματική φυσική οντότητα και σχετίζεται με το πόσο απέχει από το να είναι ένα σημείο ένα αναμενόμενο σημειακό είδωλο. Η εμφάνιση των σφαλμάτων οφείλεται σε πολλές αιτίες,σχετικές με την γεωμετρία του συστήματος,της δέσμης και την κυματική φύση του φωτός. Το φως καθώς διαδίδεται και διαθλάται από τις διάφορες επιφάνειες του οφθαλμού και τις ατέλειες τους υφίσταται οπτικές εκτροπές,που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εικόνας που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή. Οι εκτροπές του οφθαλμού χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:α)σε αυτές που οφείλονται μόνο από τον κερατοειδή και β)στις εκτροπές που προέρχονται από ατέλειες ολόκληρου του οφθαλμού.

5 Εμμετρωπία Τα 2/3 της ικανότητας του οφθαλμού να εστιάζει οφείλονται στον κερατοειδή και το 1/3 στον φακό,ο οποίος αλλάζει καμπυλότητα ώστε να εστιάζει πάνω στον αμφιβληστροειδή(προσαρμογή). Όταν ο οφθαλμός εστιάσει σωστά πάνω στον αμφιβληστροειδή,έχουμε την τέλεια διάθλαση.η κατάσταση αυτή λέγεται εμμετρωπία.

6 ιαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού Μυωπία η κατάσταση κατά την οποία οι παράλληλες ακτίνες εστιάζονται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή Υπερμετρωπία η κατάσταση κατά την οποία οι παράλληλες ακτίνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή Αστιγματισμός όταν η επιφάνεια του κερατοειδούς δεν είναι σφαιρική αλλά είναι περισσότερο καμπύλη στο ένα επίπεδο από ότι στο άλλο (παρουσιάζεται συγχρόνως με την εμμετρωπία,την μυωπία και την υπερμετρωπία)

7 ιαθλαστική χειρουργική Η διαθλαστική χειρουργική χρησιμοποιείται για μα αλλάξει το σχήμα του κερατοειδή και έτσι να διορθωθούν τα διάφορα διαθλαστικά σφάλματα(εκτροπές). Μέχρι το 1990 κυριαρχούσε η διαδικασία της κερατεκτομής (Radial keratectomy). εν παρουσίαζε πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από το 1990 και μετά,παρατηρήθηκε ότι η πρόσπτωση ακτίνας excimer laser ArF,μπορούσε να τροποποιήσει με μεγάλη ακρίβεια το σχήμα του κερατοειδή,εξαιτίας της μεγάλης απορρόφησης του υπέρυθρου μήκους κύματος από τον ιστό του κερατοειδή. Οι πιο δημοφιλείς διαδικασίες διαθλαστικής χειρουργικής σήμερα είναι η Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομία PRK και η διαδικασία LASIK.

8 PRK(Photorefractive Keratectomy) Η πρώτη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής με χρήση λέιζερ. Στην διαδικασία αυτή αφαιρείται το επιθήλιο του κερατοειδή και η εκτεθειμένη επιφάνεια του κερατοειδή τροποποιείται με την χρήση της ακτινοβολίας του excimer λέιζερ,αφαιρώντας ιστό από συγκεκριμένες περιοχές του. 3-5 ημέρες μετά την επέμβαση το επιθήλιο έχει αναπλαστεί και καλύπτει την ακτινοβολούμενη περιοχή ακολουθώντας το νέο σχήμα της επιφάνειας. Μέχρι την ολοκλήρωση της επανεπιθηλιοποίησης του κερατοειδή τοποθετείται μαλακός φακός επαφής στην επιφάνεια του κερατοειδή. Κύριο μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η καταστροφή της στιβάδας του Bowman,η οποία προσδίδει σταθερότητα στον κερατοειδή.

9 LASIK(Laser-assisted in sited Keratomileusis) Κύριο χαρακτηριστικό της διαδικασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός κερατοειδικού κρημνού πάχους (Flap) 140 μm με χρήση ειδικού εργαλείου(μικροκερατόμος) και στην έκθεση του υποκείμενου στρώματος του κερατοειδή στην κατανομή φωτοεκτομής.μετά την έκθεση του κερατοειδή στην ακτινοβολία του λέιζερ το flap επανατοποθετείται στην επιφάνεια του ακτινοβολούμενου στρώματος. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και ελαχιστοποίηση της επουλωτικής δραστηριότητας στον κερατοειδή.αυτό συμβαίνει γιατί διατηρείται η στιβάδα του Bowman δεν απομακρύνεται. Οι περισσότερες επιπλοκές οφείλονται στο flap,για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την δημιουργία του καθώς και κατανόηση των βίο-μηχανικών ιδιοτήτων του.

10 Βίο-μηχανική συμπεριφορά του κερατοειδή κατά την διαθλαστική χειρουργική Το αποτέλεσμα της διαθλαστικής χειρουργικής εξαρτάται από το προφίλ της φωτοεκτομής,την διαδικασία της επούλωσης και την βίο-μηχανική απόκριση του κερατοειδή. Πριν την επέμβαση ο κερατοειδής αποτελείται από 300 με 500 ινίδια κολλαγόνου(lamellae),που απλώνονται σε όλη την έκταση του κερατοειδή. Μετά την φωτοεκτομή,τα περιφερειακά lamellae δεν μπορούν να εξασκήσουν πια την ίδια τάση.αυτό επιτρέπει την πρόσληψη νερού και την επέκταση των ινιδίων στην περιφέρεια,εκτός της ζώνης που εκτέθηκε στην ακτινοβολία.έτσι η πυκνότητα της περιφέρειας σε ινίδια αυξάνεται και το κέντρο του κερατοειδή γίνεται πιο επίπεδο. Κατά την διαδικασία LASIK,o μικροκερατόμος κόβει ίνες κολλαγόνου,διακόπτοντας την ελαστικότητα τους.έτσι οι περιφερειακές ίνες μαζεύονται εξωτερικά από το κόψιμο,με αποτέλεσμα αύξηση της καμπυλότητας στην περιφέρεια και μείωση της καμπυλότητας στο κέντρο του κερατοειδή.μακροσκοπικά εμφανίζεται ένα χάσμα ανάμεσα στο flap και στον κερατοειδή αμέσως μετά το κόψιμο.το αποτέλεσμα εξαρτάται από το είδος του μικροκερατόμου και την θέση του κρημνού (hinge).

11 Μικροκερατόμοι Το πιο σημαντικό και κρίσιμο σημείο κατά την διαδικασία LASIK είναι ο σχηματισμός του flap από τον μικροκερατόμο. Ένα σωστό flap έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: 1. Συγκεκριμένο μέγεθος,{διάμετρος 9.0 mm,sd=0.4mm,κερατοειδείς μεγάλης καμπυλότητας δημιουργούν μεγάλα flap} 2. Συγκεκριμένη η θέση του κρημνού(hinge position){δύο δυνατές θέσεις δημιουργίας του flap :α)ανώτερη θέση,κάτω από το άνω βλέφαρο και β)ρινική θέση,δημιουργείται πλευρικά} 3. Συγκεκριμένο διάστημα μεταβλητότητας του πάχους του flap{η ικανότητα προσδιορισμού της παχυμετρίας του flap είναι συνυφασμένο με το ποσοστό της μυωπίας που θα διορθωθεί,(λεπτά flap δύσκολα χειρίζονται ενώ τα μεγάλου πάχους δεν αφήνουν αρκετό ιστό για φωτοεκτομή και επηρεάζουν την ακεραιότητα του κερατοειδή)}

12 Επιπλοκές Μικροκερατόμου Οι επιπλοκές του flap συνήθως λέγονται επιπλοκές του μικροκερατόμου. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι : 1. Ατελές flap (οφείλεται σε ημιτελές πέρασμα του μικροκερατόμου ή σε ξαφνική διακοπή της ταλάντωσης της λεπίδας του) 2. Ανώμαλο flap ( χάσιμο μερικό ή ολικό της αναρρόφησης του μικροκερατόμου κατά την τοποθέτηση της κεφαλής) 3. Λεπτά και buttonhole flap (μεγάλης καμπυλότητας κερατοειδείς έχουν προδιάθεση για δημιουργία buttonhole) 4. Ελεύθερα flap (πλήρες κόψιμο χωρίς την δημιουργία κρημνού,μεγάλοι και επίπεδοι κερατοειδείς έχουν πολλές πιθανότητες για δημιουργία )

13 Ο κρίσιμος ρόλος του μικροκερατόμου Υπάρχει μεταβλητότητα στις τιμές του πάχους του flap. Η δημιουργία είτε λεπτότερου είτε παχύτερου flap από το επιθυμητό επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του ολικού πάχους του κερατοειδή και του πάχους του flap. Σημαντικό μειονέκτημα των μικροκερατόμων η έλλειψη ακρίβειας στην προβλεψιμότητα του πάχους του flap. Ιδιαίτερα σημαντικός ο προσδιορισμός της παχυμετρίας του κερατοειδή πριν την επέμβαση και του πάχους του flap μετά.o ακριβής προσδιορισμός του πάχους του κερατοειδή δηλώνει με ασφάλεια το μέγεθος της διόρθωσης που μπορεί να επιτύχει ο χειρουργός χωρίς επιπλοκές μετά την επέμβαση.

14 Μέθοδοι μέτρησης παχυμετρίας 1. Υπερηχητικό παχύμετρο-ultrasonic Pachymeter( 50 MHz,ακρίβεια της τάξης των 10 μm) 2. Orbscan(τοπογραφικό σύστημα κερατοειδή,παραγωγή τοπογραφικών χαρτών της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας καθώς και της δύναμης και της παχυμετρίας του κερατοειδή) 3. Ομοεστιακό μικροσκόπιο-confocal microscope(προσδιορισμός του πάχους του κερατοειδή και απεικόνιση του σε κυτταρικό επίπεδο,ακρίβεια της τάξης των 2.6 μm) 4. Οπτική τομογραφία συνοχής-oct(με την χρήση υπέρυθρων ακτίνων παρέχεται η δυνατότητα περιγραφής των ιστών και η παραγωγή τρισδιάστατων χαρτών των στρωμάτων του κερατοειδή,ακρίβεια της τάξης των 4μm) 5. Σαρωτής υψηλών συχνοτήτων-artemis VHF Ultrasound(50 MHz,απεικόνιση του κερατοειδή σε μικροσκοπικό επίπεδο και παραγωγή τρισδιάστατων χαρτών των στρωμάτων του ακρίβεια της τάξης 1μm)

15 Η ιδιαιτερότητα της παρούσας μελέτης Η διαδικασία LASIK αποτελεί την πιο συνηθισμένη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων. Επομένως είναι απαραίτητος ο ακριβής προσδιορισμός του πάχους του κερατοειδή,των στρωμάτων του ξεχωριστά και του flap.με στόχους:α)την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών μετά την επέμβαση β)την επίτευξη της σωστής διαθλαστικής διόρθωσης. Μελέτες για τον προσδιορισμό της ακρίβειας των μικροκερατόμων και του πάχους του flap με τον υπερηχητικό παχύμετρο,έδειξαν ότι η έλλειψη μεγάλης ακρίβειας του οργάνου αυτού αποτελεί τροχοπέδη για την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων. Η χρήση σαρωτή με υπερήχους υψηλής συχνότητας αποτελεί μία μοναδική μέθοδο προσδιορισμού των αλλαγών του κερατοειδή σε μικροσκοπικό επίπεδο στην διαθλαστική χειρουργική. Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι ο προσδιορισμός της ακρίβειας του πάχους του flap που δημιουργείται από τον μικροκερατόμο Moria M2 και του πάχους του κερατοειδή μετεγχειρητικά με την χρήση του σαρωτή υπερήχων υψηλής συχνότητας(η μεγαλύτερης ακρίβειας μέθοδος) και του Orbscan(η πιο δημοφιλή μέθοδος μέτρησης).

16 Τα μέρη του Moria M2 μικροκερατόμου 3 Πετάλια Σύστημα ελέγχου ακτυλίδι Πετάλι κενού Σωλήνας κενού Προοδευτική κίνηση μικροκερατόμου Αναστροφή μικροκερατόμου Σύνδεση σωλήνα κενού Κονσόλα κενού Ρύθμιση του δακτυλιδιού διακοπής Στοιχείο αναγνώρισ του δακτυλιδιού Σύνδεση μικροκερατόμου διάφραγμα Ένδειξη της θέσης του κρημνού Άξονας περιστροφής Κεφαλή μικροκερατόμου Ένδειξη διαστάσεων λεπίδας Ηλεκτρική μηχανή (αποτελείται από 2 μηχανές μία για την ταλάντωση της λεπίδας και μία για την κίνηση του μικροκερατόμου) Λεπίδα Σύστημα κλειδώματος κεφαλής με ηλεκτρική μηχανή Σύστημα κλειδώματος κεφαλής με ηλεκτρική μηχανή

17 Συναρμολόγηση μικροκερατόμου 1. Πραγματοποιούνται οι σωστές συνδέσεις (ενεργοποίηση συστήματος ελέγχου,σύνδεση σωλήνα κενού, ηλεκτρικής μηχανής και πεταλιών με το κουτί ελέγχου) 2. Επιλογή κατάλληλου δακτυλιδιού και σύνδεση με σωλήνα κενού 3. Τεστ αντλίας κενού (σφίξιμο σωλήνα,πίεση πεταλιού κενού και ένδειξη τιμής κενού 250 mmhg) 4. Επιλογή κατάλληλης κεφαλής,κλείδωμα της στην μηχανή του μικροκερατόμου και τοποθέτηση του συστήματος πάνω στο δακτυλίδι. 5. Τεστ κίνησης μικροκερατόμου (ενεργοποίηση κενού,έλεγχος κατάλληλης ένδειξης,πίεση πεταλιού προώθησης μικροκερατόμου και τέλος πίεση πεταλιού αναστροφής μικροκερατόμου)

18 Ο χειρισμός του μικροκερατόμου κατά την επέμβαση 1. Έλεγχος σωστής σύνδεσης και λειτουργίας μικροκερατόμου 2. Προετοιμασία ασθενούς (κατάλληλος ρουχισμός,τοποθέτηση στο κρεβάτι,αποστείρωση και τοπική αναισθησία) 3. Έλεγχος τοπογραφίας και επιλογή δακτυλιδιού βασιζόμενη στην καμπυλότητα του κερατοειδή 4. Τοποθέτηση βλέφαρο-διαστολέα,έλεγχος ύπαρξης αρκετού χώρου για την κίνηση της κεφαλής και σηματοδότηση της θέσης που θα τοποθετηθεί το δακτυλίδι στο κερατοειδή 5. Σωστή θέση κεφαλιού στην υποδοχή,τοποθέτηση δακτυλιδιού πάνω στον κερατοειδή,δημιουργία κενού με πίεση του πεταλιού και βρέξιμο κερατοειδή για απαλή κίνηση της κεφαλής 6. Τοποθέτηση μικροκερατόμου στο δακτυλίδι και κλείδωμα του,προώθηση μικροκερατόμου με το κατάλληλο πετάλι και τέλος αναστροφή του με το αντίστοιχο πετάλι 7. ιακοπή κενού με χρήση του πεταλιού,έλεγχος μορφολογίας του flap,σηκώνεται το flap και αρχίζει η φωτοεκτομή

19 Τα μέρη του Artemis VHF Ultrasound Πρόσθια Πλευρά μονάδας σκάνερ scanner εξαμενή αποσταγμένου νερού χωρητικότητας 4 L(κατάλληλη θερμοκρασία λειτουργίας 30 0 C) Το εσωτερικό της μονάδας σκάνε Τοποθέτηση δακτυλιδιού οφθαλμού Φωτοδίοδοι με ενδείξεις κατά την διάρκεια των μετρήσεων Μοχλός μετατόπισης του τόξου στο χ-ψ επίπεδο Ένδειξη στάθμης αποσταγμένου νερού Κάμερα για παρακολούθηση της θέσης του οφθαλμού κατά την διάρκεια της μέτρησης Μετατροπέας (50 MHz)σκανάρει το μάτι κινούμενος πάνω σε τόξο και λαμβάνει δεδομένα σε διάφορα επίπεδα πίσθια πλευρά σκάνερ Ηλεκτρονική μονάδα Μονάδα υπολογιστή Κοχλίας αλλαγής γωνίας Υποδοχές συνδέσεων καλωδίων με την ηλεκτρονική μονάδα Μονάδα λήψης δεδομένων και επεξεργασίας Μοχλός μετακίνησης τόξου στο z-επίπεδο

20 Αρχές λειτουργίας του Artemis VHF Ultrasound Scanner Οι υπέρηχοι μπορούν να διαπεράσουν τους ιστούς και να ανακλαστούν μερικώς όταν συναντήσουν μέσα αλληλεπίδρασης με διαφορετική ακουστική εμπέδηση (Ζ=p*c).Άλλες περιοχές των ιστών προκαλούν σκέδαση και άλλες ανάκλαση,καταγράφοντας αυτές τις αλληλεπιδράσεις δίνεται η δυνατότητα περιγραφής της μορφολογίας των ιστών. Οι υπέρηχοι συχνότητας 50ΜΗz, αφού αλληλεπιδράσουν με τον κερατοειδή,ψηφιοποιούνται με συχνότητα δειγματοληψίας 500ΜΗz και παράγουν τα I-scan και τα B-scan. Τα Ι-scans παρουσιάζουν την ανίχνευση των περιοχών αλληλεπίδρασης των υπερήχων. Τα Β-scans απεικονίζουν το πάχους του κερατοειδή και των στιβάδων του.

21 Τα μέρη και οι αρχές λειτουργίας του Orbscan II Μονάδα υπολογιστή Μονάδα σκαναρίσματος (περιέχει μία λυχνία η οποία παράγει δέσμη φωτός η οποία διαδίδεται μέσω του δίσκου Placido και φωτίζει τον κερατοειδή με ισόκεντρους δακτυλίους) ίσκος Placido Το Orbscan αποτελεί το gold standard της διαθλαστικής χειρουργικής,αξιοποιώντας μία δέσμη φωτός που προσπίπτει στον κερατοειδή και απεικονίζει την μορφολογία του ύψους της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή.η δέσμη αλληλεπιδρά με τον κερατοειδή καθώς διαδίδεται μερικώς διαμέσου του,η ανάκλαση της δέσμης από τον κερατοειδή,η καταγραφή του από μία κάμερα και η επεξεργασία των δεδομένων αυτών μας δίνει πληροφορίες για το πάχος και την μορφολογία του ύψους της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή.

22 Πειραματικό Πρωτόκολλο (1) Κριτήρια επιλογής ασθενών: Α)κερατοειδείς καμπυλότητας 39D με 49D Β) ιαθλαστικό σφάλμα σφαίρας 0.75D με 10.00D Γ) ιαθλαστικό σφάλμα κυλίνδρου μικρότερο από 3.00D )Αρκετό πάχος κερατοειδή για πραγματοποίηση της επέμβασης Ε)Όχι μεγάλο ποσοστό ασυμμετρίας κερατοειδή Στ)Ηλικίες από 20 μέχρι 50 ετών Προεγχειρητικές μετρήσεις: 1)Μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει:μέτρηση διάθλασης,κερατομετρία,τονομετρία,τοπογραφία με Orbscan,οπτική οξύτητα με και χωρίς διόρθωση,παχυμετρία και εξέταση με την σχισμοειδή λυχνία 2)Μυδρίαση και ξανά μέτρηση της διάθλασης 3)Μέτρηση της διαμέτρου της κόρης με συνθήκες χαμηλού φωτισμού 4)Μετρήσεις των κερατοειδικών και ολικών εκτροπών για τον υπολογισμό του πάχους του flap και του βάθους της φωτοεκτομής

23 Πειραματικό Πρωτόκολλο (2) Μετεγχειρητικές μετρήσεις 6 μήνες μετά: 1)Μέτρηση διάθλασης,οπτικής οξύτητας και εξέταση της κατάστασης του οφθαλμού με την σχισμοειδή λυχνία 2)Τοπογραφία με Orbscan 3)Σκανάρισμα με το Artemis VHF ultrasound Απαραίτητες μετρήσεις για τον προσδιορισμό του πάχους του κερατοειδή μετεγχειρητικά Σημείωση: Α)Με το Orbscan γίνεται μέτρηση της παχυμετρίας του κερατοειδή προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά και ελέγχεται η ακρίβεια μέτρησης του πάχους του κερατοειδή μετεγχειρητικά με την αντίστοιχη μέτρηση του Artemis Β)Ο προσδιορισμός του πάχους του flap με το Artemis VHF ultrasound γίνεται αμέσως μετά το τέλος της μέτρησης αυτόματα από το μηχάνημα

24 Αναλύοντας τα αποτελέσματα του Orbscan Τοπογραφικοί χάρτες της μεταβολής του ύψους της πρόσθιας και της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή.οι μεταβολές αυτές περιγράφονται από 35 διαφορετικούς τόνους χρωμάτων,όπου κάθε τόνος εκφράζει και διαφορετική παχυμετρία.πράσινα και κίτρινα χρώματα δηλώνουν φυσιολογικές παχυμετρίες ενώ τα ψυχρά χρώματα φανερώνουν επίπεδες επιφάνειες και τα θερμά καμπύλες.αποτελεί απαραίτητη μέτρηση για την ένδειξη παθολογικών καταστάσεων του κερατοειδή. Χάρτης πρόσθιας επιφάνειας (περιγράφει την μορφολογία της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδή) Κερατομετρικός χάρτης(παρουσιάζει την διαθλαστική δύναμη του κερατοειδή,μεταγράφει την καμπυλότητα της πρόσθιας επιφάνειας σε μονάδες δύναμης) Χάρτης οπίσθιας επιφάνειας(περιγράφει την μορφολογία της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδή) Παχυμετρικός χάρτης (καταγράφει το πάχος του κερατοειδή στα διάφορα σημεία,οι αριθμοί εκφράζουν την μέση τιμή της παχυμετρίας των σημείων του κύκλου)

25 Αναλύοντας τα αποτελέσματα του Artemis(1) Η μοναδική μέθοδος στον κόσμο που μετράει με ακρίβεια 1μm το πάχος των στιβάδων του κερατοειδή,παρουσιάζοντας τα μέσω των Β-scan.Με κατάλληλη επεξεργασία παράγονται τρισδιάστατοι χάρτες που περιγράφουν με διαφορετικά χρώματα την παχυμετρία του κερατοειδή και του κάθε στρώματος ξεχωριστά.απαραίτητη μέθοδος για την ανίχνευση παθολογικών καταστάσεων του κερατοειδή σε πρώιμο στάδιο,όπου οι άλλες μέθοδοι αδυνατούν. Β-scan υνατότητα υπολογισμού του πάχους του στρώματος κάτω από το flap σε περίπτωση που χρειάζεται επανάληψη της επέμβασης Με την βοήθεια των κατάλληλων εργαλείων του λογισμικού μπορεί να γίνει λεπτομερής μελέτη των χαρακτηριστικών του κερατοειδή,του flap και των στιβάδων τους.

26 Αναλύοντας τα αποτελέσματα του Artemis(2) Τρισδιάστατοι παχυμετρικοί χάρτες Παρουσίαση του κερατοειδή και των στιβάδων του προεγχειρητικά,μετεγχειρητικά,των αλλαγών της κάθε στιβάδας τους,του flap και των στιβάδων του.

27 Πειραματικά Αποτελέσματα(1) Η έρευνα αυτή περιλαμβάνει 5 πρωταρχικές διαθλαστικές επεμβάσεις με την μέθοδο LASIK που πραγματοποιήθηκαν στο ιαθλαστικό Οφθαλμολογικό Κέντρο ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ μεταξύ του Απριλίου του 2006 και του Απριλίου του 2007.Στις επεμβάσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε ο μικροκερατόμος Moria M2 με κεφαλές 90μm και 130μm,η φωτοεκτομή έγινε με την χρήση του excimer λέιζερ ESIRIS της γερμανικής εταιρείας Schwind και όλες οι επεμβάσεις διεκπεραιώθηκαν από τον χειρούργο οφθαλμίατρο Ιωάννη Ασλανίδη. Τα πειραματικά δεδομένα αυτής της έρευνας περιλαμβάνουν μετρήσεις του κερατοειδή με Orbscan πριν και μετά την επέμβαση,το βάθος της φωτοεκτομής,την κεφαλή του μικροκερατόμου και τις παχυμετρίες του κερατοειδή μετά την επέμβαση και του flap με το Artemis.

28 . Πειραματικά Αποτελέσματα(2) Artemis B-scan of OS eye Artemis sheet of OS eye represents the pachymetric maps A postoperative Orbscan measurement of OS eye. Post-op pachy=348μm Flap thickness=103μm Moria 90,βάθος φωτοεκτομής 38μm Artemis B-scan of OD eye Artemis sheet of OD eye represents the pachymetric maps Pre-op pachy=529μm Post-op pachy=254μm A postoperative Orbscan measurement of OD eye Post-op pachy=490μm Flap thickness=108μm Moria 90,βάθος φωτοεκτομής 62μm Pre-op pachy=585μm Post-op pachy=554μm

29 Πειραματικά Αποτελέσματα(3). An Artemis B-scan of OS eye Artemis sheet of OS eye represents the pachymetric maps A postoperative Orbscan measurement of OS eye. Post-op pachy=492μm Flap thickness=96μm Moria 90,βάθος φωτοεκτομής 75μm Artemis B-scan of OD eye Artemis sheet of OD eye represents the pachymetric maps Pre-op pachy=583μm Post-op pachy=528μm A postoperative Orbscan measurement of OD eye Post-op pachy=470μm Flap thickness=138μm Moria 130,βάθος φωτοεκτομής 109μm Pre-op pachy=477μm Post-op pachy=472μm

30 Πειραματικά Αποτελέσματα(4) Artemis B-scan of OS eye Artemis sheet of OS eye represents the pachymetric maps A postoperative Orbscan measurement of OS eye Post-op pachy=434μm Flap thickness=143μm Pre-op pachy=484μm Post-op pachy=486μm Moria 130,βάθος φωτοεκτομής 90μm

31 Συζήτηση (1) Η διαδικασία LASIK αποτελεί την πιο συνηθισμένη μέθοδο διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων.για να επιτευχθεί λοιπόν α) ελαχιστοποίηση των επιπλοκών μετά την επέμβαση και β)η σωστή διαθλαστική διόρθωση είναι απαραίτητη η επιλογή ενός μικροκερατόμου μεγάλης ακρίβειας και μίας αξιόπιστης μεθόδου μέτρησης της παχυμετρίας Αξιολόγηση του μικροκερατόμου Moria M2 με κεφαλές 130μm και 90μm Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία η ένδειξη της κεφαλής 130 δηλώνει την απόσταση της λεπίδας από την θωράκιση της κεφαλής,αντίστοιχα και για την 90 κεφαλή.η κάθε κεφαλή χαρακτηρίζεται από 2 τιμές, την τυπική απόκλιση και την αυξητική τιμή.η τυπική απόκλιση για την 130 κεφαλή είναι 20 μm και για την 90 κεφαλή 15μm.H αυξητική τιμή για την130 κεφαλή είναι 30 μm,δηλαδή κόβει flap με μέση τιμή 160 μm και για την 90 κεφαλή είναι 20μm.Με βάση τις τιμές αυτές, αναμένεται ότι η 130 κεφαλή θα κόψει κατά μέσο όρο flap πάχους 160 μm με τυπική απόκλιση 20 μm,γεγονός που συμφωνεί με τα πειραματικά αποτελέσματα γιατί οι τιμές των flap ήταν 138μmκαι 143μm.Επίσης,σύμφωνα με τα παραπάνω η 90 κεφαλή θα κόψει κατά μέσο όρο flap πάχους 110 μm με τυπική απόκλιση 15 μm, που συμφωνεί με τις πειραματικά τιμές του πάχους του flap,που ήταν 96μm,103μm και 108μm.

32 Συζήτηση (2) Αξιολόγηση των πειραματικών αποτελεσμάτων του Orbscan (η πιο δημοφιλής μέθοδος) Συγκρίνοντας τους τοπογραφικούς χάρτες του Orbscan πριν και μετά την επέμβαση παρουσιάζεται η ανικανότητα του να ανιχνεύσει διαφορές στην μορφολογία των επιφανειών του κερατοειδή καθώς και να μετρήσει την παχυμετρία του κερατοειδή μετά την φωτοεκτομή. Αυτό συμβαίνει διότι η δέσμη φωτός που παράγεται από το Orbscan και είναι υπεύθυνη για την απεικόνιση του κερατοειδή υφίσταται σκέδαση μετά την φωτοεκτομή και έτσι αδυνατεί να παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα.

33 Συζήτηση (3) Αξιολόγηση των πειραματικών αποτελεσμάτων του Artemis (η μέθοδος με την μεγαλύτερη ακρίβεια) Οι παχυμετρικοί χάρτες του Artemis παρουσιάζουν όχι μόνο το πάχος του κερατοειδή μετεγχειρητικά με ακρίβεια 1μm αλλά και των στιβάδων του κερατοειδή και του flap ξεχωριστά. Από τους χάρτες αυτούς παρέχεται η δυνατότητα λεπτομερής μελέτης της παχυμετρίας του κάθε στρώματος του κερατοειδή και του flap καθώς και το ποσοστό επίδρασης των αλλαγών αυτών του κάθε στρώματος στην τελική κατάσταση του κερατοειδή.

34 Συζήτηση (4) Αξιολόγηση των πειραματικών αποτελεσμάτων του Artemis (η μέθοδος με την μεγαλύτερη ακρίβεια) Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις ανεκτίμητες πληροφορίες που παρέχουν τα B-scans. Η σάρωση με το Artemis είναι η μόνη μέθοδος μέτρησης,η οποία με την μεγαλύτερη ακρίβεια του 1μm,παρουσιάζει καθαρά το flap,το πώς έχει τοποθετηθεί πάνω στο υπόλοιπο στρώμα,το πέρασμα του μικροκερατόμου,την θέση του κρημνού καθώς και την απευθείας μέτρηση της κάθε στιβάδας του κερατοειδή και του flap.

35 Συμπέρασμα Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η αξιολόγηση του πάχους του flap που δημιουργήθηκε από τον μικροκερατόμο Moria M2 με κεφαλές 90μm και 130μm,χρησιμοποιώντας την πιο δημοφιλή μέθοδο,το Orbscan και την πιο ακριβή,το Artemis. Αποδείχθηκαν τα ακόλουθα: 1)Ο μικροκερατόμος Moria M2 αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο στην διαδικασία LASIK,δημιούργησε flap με διαστάσεις και πάχους σύμφωνα με προδιαγραφές του κατασκευαστή. 2)Η ανικανότητα του Orbscan να μετρήσει μετεγχειρητικά τον κερατοειδή,εξαιτίας της σκέδασης της δέσμης μετά την φωτοεκτομή. 3)Η ικανότητα και η ακρίβεια του Artemis να παρουσιάσει παχυμετρικούς χάρτες του κερατοειδή μετεγχειρητικά καθώς και των στιβάδων του και του flap ξεχωριστά. 4)Οι ανεκτίμητες πληροφορίες που λαμβάνονται από τα B-scan του Artemis με την μεγαλύτερη ακρίβεια του 1μm,που τα καθιστούν ξεχωριστά στο είδος τους.

36 Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!!

37 Πρόταση μελλοντικής έρευνας Μία μελλοντική έρευνα θα πρέπει να περιλαμβάνει μεγαλύτερο δείγμα ασθενών,για παράδειγμα 100 μάτια,με σκοπό τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ασφάλεια.επίσης στην έρευνα αυτή θα μπορούσε να γίνει σύγκριση της ακρίβειας 2 μικροκερατόμων,ώστε να παρέχεται στον χειρουργό το εργαλείο με την μεγαλύτερη ακρίβεια.φυσικά όλες οι μετρήσεις θα πρέπει να γίνουν με την μέθοδο με την μεγαλύτερη ακρίβεια,η οποία όπως αποδείχθηκε είναι το Artemis VHF Ultrasound scanner.

Διαθλαστικές επεμβάσεις

Διαθλαστικές επεμβάσεις Διαθλαστικές επεμβάσεις www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι εννοούμε με τον όρο «διαθλαστική χειρουργική»; Τι πετυχαίνουν οι διαθλαστικές επεμβάσεις; Με τον όρο διαθλαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ µυωπία υπερµετρωπία αστιγµατισµός πρεσβυωπία ξεχάστε τα γυαλιά σας ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τότε που εφαρμόστηκε το excimer laser για τη διόρθωση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΥ 001 - Υγεία και Τεχνολογία. Φως και Ίνες ( ιόρθωση οφθαλµολογικών προβληµάτων µε λέιζερ)

ΗΜΥ 001 - Υγεία και Τεχνολογία. Φως και Ίνες ( ιόρθωση οφθαλµολογικών προβληµάτων µε λέιζερ) ΗΜΥ 001 - Υγεία και Τεχνολογία Φως και Ίνες ( ιόρθωση οφθαλµολογικών προβληµάτων µε λέιζερ) Και η ιστορία της Κ.Μ. συνεχίζεται Ακόµα ένα τροχοπέδη, όµως, στα σχέδια της είναι τα χοντρά γυαλιά που πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. Laser. Mυωπίας - Υπερμετρωπίας - Αστιγματισμού

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. Laser. Mυωπίας - Υπερμετρωπίας - Αστιγματισμού ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Laser Mυωπίας - Υπερμετρωπίας - Αστιγματισμού ιαθλαστική Χειρουργική στη M.H.N. EYE DAY CLINIC Οφθαλμοχειρουργική Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας EYE DAY CLINIC p Η πιο σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου Φυσική των οφθαλμών και της όρασης Κική Θεοδώρου Περιεχόμενα Στοιχεία Γεωμετρικής Οπτικής Ανατομία του Οφθαλμού Αμφιβληστροειδής Ο ανιχνευτής φωτός του οφθαλμού Το κατώφλι της όρασης Φαινόμενα περίθλασης

Διαβάστε περισσότερα

Διαθλαστικές ανωμαλίες και επεμβάσεις αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Κυριακή, 14 Αύγουστος :31

Διαθλαστικές ανωμαλίες και επεμβάσεις αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Κυριακή, 14 Αύγουστος :31 Mας εξηγεί ο Νίκος Γ. Τσιούμας, MD χειρουργός οφθαλμίατρος, εξειδικευμένος στο γλαύκωμα, στη μικροχειρουργική του καταρράκτη και τη διαθλαστική χειρουργική με laser Η αλματώδης εξέλιξη στα laser και στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος I. Εισαγωγικά Στοιχεία. Πρόλογος... xiii Συντομογραφίες...xv

Περιεχόμενα. Μέρος I. Εισαγωγικά Στοιχεία. Πρόλογος... xiii Συντομογραφίες...xv Περιεχόμενα Πρόλογος... xiii Συντομογραφίες...xv Μέρος I Εισαγωγικά Στοιχεία 1. Εισαγωγή... 3 1.1. Γνωσιολογική υποδομή...3 1.2. Ιστορία... 4 1.3. Τεχνολογία... 8 1.4. Χειρουργική τεχνική...9 1.5. Θεμελειώδη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Μάθημα προς τους ειδικευόμενους γιατρούς στην Οφθαλμολογία, Στο Κ.Οφ.Κ.Α. την 18/11/2003. Υπό: Δρος Κων. Ρούγγα, Οφθαλμιάτρου. 1. ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Όταν μια φωτεινή ακτίνα ή

Διαβάστε περισσότερα

Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser.

Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser. Η ομαλή μέθοδος αποκατάστασης της όρασης με το femtosecond laser. Η ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ Εάν ψάχνετε για μια ακριβή, ασφαλή και άνετη διαθλαστική επέμβαση με laser η Z-LASIK είναι η

Διαβάστε περισσότερα

2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα

2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα 2. Ο οφθαλμός ως οπτικό σύστημα 2 Απριλίου 20 Η δομή του οφθαλμού Ιδωμένος ως ένα οπτικό όργανο, ο ανθρώπινος οφθαλμός επιτελεί την ακόλουθη λειτουργία. Δέχεται εισερχόμενες ακτίνες φωτός από απομακρυσμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΩΤΟΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΩΤΟΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΩΤΟΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΟΘΗΛΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008 Στοιχεία ανατομίας Στιβάδες κερατοειδούς : 1. Επιθήλιο, μη κερατινοποιημένο κυλινδρικό, πάχους 50μm. 2. Στιβάδα Bowman

Διαβάστε περισσότερα

LASER ιαθλαστική Χειρουργική

LASER ιαθλαστική Χειρουργική LASER ιαθλαστική Χειρουργική Γκορέζης Σπύρος, MD Επιστηµονικός Υπεύθυνος Κέντρου Όρασης Ηπείρου info@epirusvisioncenter.gr Οι διαθλαστικές ανωµαλίες αποτελούσαν και αποτελούν ένα από τα σηµαντικότερα κεφάλαια

Διαβάστε περισσότερα

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως

Όραση Α. Ιδιότητες των κυµάτων. Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού. Ορατό φως Ιδιότητες των κυµάτων Όραση Α Μήκος κύµατος: απόσταση µεταξύ δύο διαδοχικών κυµατικών µορφών Συχνότητα: αριθµός κύκλων ανά δευτερόλεπτα (εξαρτάται από το µήκος κύµατος) Ορατό φως Ανατοµικάστοιχείαοφθαλµού

Διαβάστε περισσότερα

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο

Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Μετωπιαίο, Σφηνοειδές, Ηθμοειδές, Δακρυϊκό, Άνω γνάθος, Ζυγωματικό, Υπερώιο Οφρύς Βλέφαρα Βλεφαρίδες Βλεφαρικοί και Σμηγματογόνοι αδένες των βλεφάρων Ανελκτήρας μυς του άνω βλεφάρου Σφιγκτήρας μυς των

Διαβάστε περισσότερα

Η άριστη όραση ονομάζεται Εμμετρωπία. Τεχνικές επεμβάσεων για τις διαθλαστικές ανωμαλιες. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις

Η άριστη όραση ονομάζεται Εμμετρωπία. Τεχνικές επεμβάσεων για τις διαθλαστικές ανωμαλιες. Άλλες χειρουργικές επεμβάσεις Η άριστη όραση ονομάζεται Εμμετρωπία Τεχνικές επεμβάσεων για τις διαθλαστικές ανωμαλιες Εμμετρωπία Αυτό συμβαίνει όταν ο κερατοειδής και ο φακός, στο μπροστινό μέρος του ματιού διαθλούν τις ακτίνες του

Διαβάστε περισσότερα

Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος)

Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος) 30 Οκτωβρίου 2014 Bιοτεχνολογία κατά της εκφύλισης του κερατοειδούς (κερατόκωνος) Επιστήμες / Ιατρική - Βιολογία Επιτυχής σε ποσοστό που ξεπερνά το 95% είναι η αντιμετώπιση του κερατόκωνου (εκφυλιστική

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις

Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Βιολογία Α Λυκείου Κεφ. 10 Αισθητήρια όργανα Αισθήσεις Ειδικές Αισθήσεις Όραση Ακοή Δομή του οφθαλμικού βολβού Οφθαλμικός βολβός Σκληρός χιτώνας Χοριοειδής χιτώνας Αμφιβληστροειδής χιτώνας Μ.Ντάνος Σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΤΡΙΤΗ 8 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 Ρ. ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΑΓΓΕΛΟΥ Αστιγµατισµός ιαθλαστική ανωµαλία του οφθαλµού, κατά την οποία οι προσπίπτουσες σε αυτόν παράλληλες

Διαβάστε περισσότερα

Διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού. Α Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ

Διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού. Α Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ Διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού Α Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ Διαθλαστικά μέσα οφθαλμού Εμμετρωπία Παράλληλες ακτίνες φωτός ( θεωρητικά άπειρο, πρακτικά >6μ) εστιάζονται επί του αμφιβληστροειδή

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογικό και μυωπικό μάτι:

Φυσιολογικό και μυωπικό μάτι: ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΦΘΑΛΜΟΥ: ΕΜΜΕΤΡΩΠΙΑ & ΑΜΕΤΡΟΠΙΑ. ΜΥΩΠΙΑ, ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ, ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Τσίτσας Θωμάς Καλιακούδας Μάριος Καραγιαννίδης Αλέξανδρος Μιχόπουλος Σπυρίδων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Τι είναι το γλαύκωμα; Το γλαύκωμα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που βλάπτουν το οπτικό νεύρο, προκαλώντας διαταραχές όρασης, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορούν να εξελιχθούν και να επιφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Διόρθωση Μυωπίας Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser

Διόρθωση Μυωπίας Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser Διόρθωση Μυωπίας Υπερμετρωπίας και Αστιγματισμού με Laser Ο κερατοειδής (πρόσθια επιφάνεια του ματιού) προσλαμβάνει το φώς που εισέρχεται στον οφθαλμό και εστιάζει στον αμφιβληστροειδή (οπίσθια, φωτοευαίσθητη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ. Ηλεκτροστατικοί και Μαγνητικοί Φακοί Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Βασική Δομή Μαγνητικών Φακών Υστέρηση Λεπτοί Μαγνητικοί Φακοί Εκτροπές Φακών ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΥΑΛΙΝΟΙ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Οι φακοί χρησιμοποιούνται για να εκτρέψουν μία

Διαβάστε περισσότερα

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς;

Οπή Ωχράς Κηλίδας. Τι είναι οπή της ωχράς; Οπή Ωχράς Κηλίδας Τι είναι οπή της ωχράς; Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι το φωτοευαίσθητο στρώμα ιστού που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Μία ειδική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18

Ο καταρράκτης και η σύγχρονη αντιμετώπιση του - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 08 Μάιος :18 Συνέντευξη με τον κ. Γιώργο Τερζή, Οφθαλμίατρος Με την πάροδο του χρόνου είναι αλήθεια ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για αλλοίωση της όρασης μας. Μία από τις πιο συχνές παθήσεις των ματιών είναι ο καταρράκτης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 4 η επιστημονική διημερίδα ΣΟΟΒΕ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Οπτικός, οπτομέτρης Δημογραφική ανάλυση του

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της προσαρμογής στη θόλωση παρουσία διαθλαστικού σφάλματος (Blur adaptation)

Μελέτη της προσαρμογής στη θόλωση παρουσία διαθλαστικού σφάλματος (Blur adaptation) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ Μεταπτυχιακή Εργασία Ειδίκευσης Μελέτη της προσαρμογής στη θόλωση παρουσία διαθλαστικού σφάλματος (Blur adaptation) Ελένη

Διαβάστε περισσότερα

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως:

Εξασθενημένη αντίληψη χρωμάτων. Ολα τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως: KATAΡΑΧΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ Ο καταρράκτης, είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασής μας μετά από κάποια ηλικία. Ο καταρράκτης είναι μέρος του φαινομένου της γήρανσης του ματιού. Ολοι οι άνθρωποι μετά

Διαβάστε περισσότερα

Τοπογραφία Κερατοειδούς & Διαθλαστική Χειρουργική. Θωμάς Ε. Ορφανίδης

Τοπογραφία Κερατοειδούς & Διαθλαστική Χειρουργική. Θωμάς Ε. Ορφανίδης Τοπογραφία Κερατοειδούς & Διαθλαστική Χειρουργική Θωμάς Ε. Ορφανίδης Ο οπτικός ρόλος του κερατοειδούς Ο κερατοειδής είναι το σημαντικότερο οπτικό μέσο του οφθαλμού Το φως πάνω του ανακλάται, διαθλάται,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας

Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης. Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας Κλινική Οπτική και Διαταραχές της Διάθλασης Σοφία Ανδρούδη Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας ΟΡΑΣΗ Η όραση είναι ένας συνδυασμός: Ανατομικών Οπτικών Νευρικών μηχανισμών ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κερατοειδής Πρόσθιος

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός

Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Εργαστηριακή άσκηση L0: Ασφάλεια και προστασία από ακτινοβολία Laser. Σύγκριση έντασης ακτινοβολίας Laser με συμβατικές πηγές φωτός Σκοπός: Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η κατανόηση και επίγνωση των κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ανάκλαση. Κάτοπτρα. Διάθλαση. Ολική ανάκλαση. Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου. Μετατόπιση ακτίνας. Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ Ανάκλαση Κάτοπτρα Διάθλαση Ολική ανάκλαση Φαινόμενη ανύψωση αντικειμένου Μετατόπιση ακτίνας Πρίσματα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ - Ανάκλαση Επιστροφή σε «γεωμετρική οπτική» Ανάκλαση φωτός ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης

Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης Γλαύκωμα: H σιωπηλή ασθένεια τύφλωσης Οι παράγοντες επικινδυνότητας για τη δημιουργία γλαυκώματος είναι: Το Γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που προξενεί προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Άσκηση 4: Σφάλματα φακών: Ι Σφαιρική εκτροπή Εξεταζόμενες γνώσεις: σφάλματα σφαιρικής εκτροπής. Α. Γενικά περί σφαλμάτων φακών Η βασική σχέση του Gauss 1/s +1/s = 1/f που

Διαβάστε περισσότερα

Κερατόκωνος. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Κερατόκωνος. www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Κερατόκωνος www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι είναι o κερατόκωνος; Ο κερατόκωνος είναι μια οφθαλμική απρόβλεπτη και ποικιλόμορφη κατάσταση στην οποία η φυσιολογική δομή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Κερατόκωνος?

Τι είναι ο Κερατόκωνος? Τι είναι ο Κερατόκωνος? Ο Κερατόκωνος είναι µια διαταραχή του κερατοειδούς - του διαφανούς προσθίου τµήµατος του οφθαλµού Ο κερατοειδής είναι εκείνος που εστιάζει το φως στο πίσω µέρος του µατιού. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ ΚAI ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ

ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ ΚAI ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ ΚAI ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ Σ. Πλαΐνης, MSc, PhD Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης, Σχολή Επιστηµών Υγείας, Πανεπιστήµιο Κρήτης O. Λουκαΐδης, MSc Optical House, Ρόδος 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΝΟΧΗΣ-OCT ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ Τα σύγχρονα μηχανήματα οπτικής τομογραφίας συνοχής με δυνατότητα μη επεμβατικής αγγειογραφίας αλλά και ελέγχου του προσθίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής

ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής ΟΠΤΙΚΗ ΟΦΘΑΛΜΙΚΩΝ ΦΑΚΩΝ Κ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ A. ιαφορές µεταξύ γυαλιών και φακών επαφής / διαθλαστικής χειρουργικής Για την διόρθωση του διαθλαστικού σφάλµατος του οφθαλµού (µυωπία, υπερµετρωπία, αστιγµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ιόρθωση Μυωπίας Υπερµετρωπίας και Αστιγµατισµού

ιόρθωση Μυωπίας Υπερµετρωπίας και Αστιγµατισµού ιόρθωση Μυωπίας Υπερµετρωπίας και Αστιγµατισµού µε Laser Ο κερατοειδής (πρόσθια επιφάνεια του µατιού) προσλαµβάνει το φώς που εισέρχεται στον οφθαλµό και εστιάζει στον αµφιβληστροειδή (οπίσθια, φωτοευαίσθητη

Διαβάστε περισσότερα

Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα

Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα Σωτήρια η έγκαιρη θεραπεία στο γλαύκωµα Το γλαύκωµα είναι µια οµάδα οφθαλµικών ασθενειών που προξενουν προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, στο σηµείο όπου εκείνο αφήνει το µάτι για να µεταφέρει τις οπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ

ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΦΑΚΟ ΕΠΑΦΗΣ Θεόδωρος Μουσαφειρόπουλος Οπτομέτρης Workshop 5 η επιστημονική διημερίδα ΣΟΟΒΕ ΟΡΙΣΜΟΣ Ο Αστιγματισμός είναι ένα λειτουργικό πρόβλημα, μια διαθλαστική ανωμαλία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΦΘΑΛΜΟΣ

ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ Δομή του οφθαλμού Οφθαλμικός κόγχος σχήμα τετράπλευρης πυραμίδας, με τη βάση, (κογχικό χείλος), προς τα εμπρός και την κορυφή προς τα πίσω Στα τοιχώματα του κόγχου βρίσκονται οι κόλποι των οστών

Διαβάστε περισσότερα

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά

Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά Θοδωρής Μπεχλιβάνης Αναστασία Συμεωνίδου Κατερίνα Παπά έχει σχήμα πεπλατυσμένης σφαίρας Η διάμετρος, στον ενήλικα, είναι περίπου 2,5 cm Αποτελείται από τρεις χιτώνες, το σκληρό, το χοριοειδή και τον αμφιβληστροειδή.

Διαβάστε περισσότερα

Για όσους υποφέρουν από διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλ. μυωπία, υπερμετρωπία

Για όσους υποφέρουν από διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλ. μυωπία, υπερμετρωπία 1. ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ EXCIMER LASER Για όσους υποφέρουν από διαθλαστικές ανωμαλίες, δηλ. μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό, τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής που αναγκάζονται να φορούν, αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΛΑΣΗ. β' νόμος της ανάκλασης: Η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία ανάκλασης είναι ίσες.

ΑΝΑΚΛΑΣΗ. β' νόμος της ανάκλασης: Η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία ανάκλασης είναι ίσες. ΑΝΑΚΛΑΣΗ Η ακτίνα (ή η δέσμη) πριν ανακλασθεί ονομάζεται προσπίπτουσα ή αρχική, ενώ μετά την ανάκλαση ονομάζεται ανακλώμενη. Η γωνία που σχηματίζει η προσπίπτουσα με την κάθετη στην επιφάνεια στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΗ ΕΠΑΦΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΗ ΕΠΑΦΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΜΗ ΕΠΑΦΗΣ Σ.Β. % Α ΓΕΝΙΚΑ Σύστημα Ψηφιακής Βιομετρίας μη επαφής για Οφθαλμολογική χρήση με εξαιρετική ακρίβεια των και των αποτελεσμάτων, εύκολο στη χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ

ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑ ΡΟΜΗ ΠΕ ΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΕΛΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤ/ΚΟ : ΟΠTIKH ΚΑΙ ΟΡΑΣΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΚΕΡΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Η µείωση, µετριασµός ή εξάλειψη διαθλαστικών ανωµαλιών µε χρήση φακών επαφής. Μέχρι σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

μεταμόσχευση κερατοειδή

μεταμόσχευση κερατοειδή μεταμόσχευση κερατοειδή www.ophthalmica.gr IΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Τι είναι ο κερατοειδής; Τι ακριβώς είναι η μεταμόσχευση κερατοειδή (κερατοπλαστική) και πότε πραγματοποιείται;

Διαβάστε περισσότερα

<< Προβλήματα που αφορούν την εστίαση>>

<< Προβλήματα που αφορούν την εστίαση>> > Όνομα : Ιωάννα Επώνυμο : Γ. Τάξη : Α1 Λυκείου Όραση ή οπτική αντίληψη ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις. Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια, ενώ το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΛΑΣΗ. β' νόμος της ανάκλασης: Η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία ανάκλασης είναι ίσες.

ΑΝΑΚΛΑΣΗ. β' νόμος της ανάκλασης: Η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία ανάκλασης είναι ίσες. ΑΝΑΚΛΑΣΗ Η ακτίνα (ή η δέσμη) πριν ανακλασθεί ονομάζεται προσπίπτουσα ή αρχική, ενώ μετά την ανάκλαση ονομάζεται ανακλώμενη. Η γωνία που σχηματίζει η προσπίπτουσα με την κάθετη στην επιφάνεια στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών

Πίνακας Προτεινόμενων Πτυχιακών Εργασιών ΕΝ4.10-1Α Έκδοση 1 η /.10.014 ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ Α/Α ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ Ε.Π. ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 1 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΠΤΙΚΗ & ΌΡΑΣΗ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΠΤΙΚΗ & ΌΡΑΣΗ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΟΠΤΙΚΗ & ΌΡΑΣΗ» Μεταπτυχιακή Εργασία: «Ασφαιρικότητα κερατοειδούς μετά από τις διαθλαστικές επεμβάσεις» Σοφία Σαχινίδου Επιβλέπουσα: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΣΠΕΡΤ Τρίτη, 29 Δεκέμβριος :29 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Μάρτιος :57

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΣΠΕΡΤ Τρίτη, 29 Δεκέμβριος :29 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 03 Μάρτιος :57 ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Βασ. Σοφίας 64, 115 28 Αθήνα www.eyecenter.gr Το ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ, το πρώτο στην Ελλάδα ιδιωτικό οφθαλμολογικό κέντρο, από το 1986 προσφέρει ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα για την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός

ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΙΠΡΟΣΘΕΤΙΚΟΙ ΦΑΚΟΙ Ι ΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ Οπτοµέτρης, οπτικός ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΚΟΣΜΗΤΙΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ Προ 40ετίας στα περισσότερα µάτια που

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα. Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Αντώνης Πουλιάσης Φυσικός M.Sc. 12 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Πουλιάσης Αντώνης Φυσικός M.Sc. 2 Ανάκλαση Είδωλα σε κοίλα και κυρτά σφαιρικά κάτοπτρα Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή

Σχηματισμός ειδώλων. Εισαγωγή Σχηματισμός ειδώλων Είδωλα πραγματικών αντικειμένων σχηματίζονται όταν οι ακτίνες φωτός (που εκπέμπονται από αυτά τα αντικέιμενα) συναντούν επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες που βρίσκονται μεταξύ δύο μέσων.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας

Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Χαρακτηρισμός και μοντέλα τρανζίστορ λεπτών υμενίων βιομηχανικής παραγωγής: Τεχνολογία μικροκρυσταλλικού πυριτίου χαμηλής θερμοκρασίας Υποψήφιος Διδάκτορας: Α. Χατζόπουλος Περίληψη Οι τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας

Εισαγωγή Στοιχεία Θεωρίας Εισαγωγή Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η εισαγωγή στην τεχνογνωσία των οπτικών ινών και η μελέτη τους κατά τη διάδοση μιας δέσμης laser. Συγκεκριμένα μελετάται η εξασθένιση που υφίσταται το σήμα στην

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Χ. ΚΟΥΤΡΑΚΟΣ Α. ΠΡΟΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 182 ΤΗΛ FAX

Χ. ΚΟΥΤΡΑΚΟΣ Α. ΠΡΟΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 182 ΤΗΛ FAX Χ. ΚΟΥΤΡΑΚΟΣ Α. ΠΡΟΦΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 182 Τ.Κ. 157 73 ΤΗΛ. 210 6436510 FAX 210 6436508 Email : info@globaldental.gr Σχεδιασμένο για το σύγχρονο Οδοντίατρο Σε

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα

Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Ειδικά Αισθητήρια Όργανα Οφθαλμός Σοφία Χαβάκη Λέκτορας Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΧΙΤΩΝΕΣ ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΒΟΛΒΟΥ 1. Σκληρός: εξωτερικός ινοκολλαγονώδης χιτώνας 2. Ραγοειδήςήμέσοςήαγγειώδης:

Διαβάστε περισσότερα

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης

Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης 3 Διάθλαση φωτός και ολική ανάκλαση: Εύρεση του δείκτη διάθλασης και της γωνίας ολικής ανάκλασης Μέθοδος Σε σώμα διαφανές ημικυλινδρικού σχήματος είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί ο νόμος του Sell και να εφαρμοστεί

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική

Εφαρμοσμένη Οπτική. Γεωμετρική Οπτική Εφαρμοσμένη Οπτική Γεωμετρική Οπτική Κύρια σημεία του μαθήματος Η προσέγγιση της γεωμετρικής οπτικής Νόμοι της ανάκλασης και της διάθλασης Αρχή του Huygens Αρχή του Fermat Αρχή της αντιστρεψιμότητας (principle

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιωαννίδης Γεώργιος MD

Πρότυπο ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ιωαννίδης Γεώργιος MD Femtosecond Laser και CCL Δύο χρόνια εμπειρία Μ. Μπαλίδης, Γ. Ιωαννίδης Διασύνδεση κολλαγόνου στον κερατόκωνο Κλασική μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου Ενστάλαξη αλκαϊνης Απόξεση επιθηλίου (5-9mm) Ενστάλαξη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΑΥΚΩΜΑ. προληψη και θεραπεια. επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας

ΓΛΑΥΚΩΜΑ. προληψη και θεραπεια. επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας ΓΛΑΥΚΩΜΑ προληψη και θεραπεια επειδή είναι σηµαντικό να διατηρήσετε για πάντα την όραση σας Τι είναι το γλαύκωµα; Το γλαύκωμα αποτελεί μια ομάδα από παθήσεις των οφθαλμών, οι οποίες έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών

Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστήριο Συνθέτων Υλικών Εργαστηριακή Άσκηση 03 ΔΟΚΙΜΕΣ(TEST) ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Διδάσκων Δρ Κατσιρόπουλος Χρήστος Τμήμα Μηχανολογίας ΑΤΕΙ Πατρών 2014-15 1 Καταστροφικές μέθοδοι 1. Τεχνική διάλυσης της μήτρας

Διαβάστε περισσότερα

Επιθηλιακά χαρακτηριστικά µετά από LASIK σε υψηλές µυωπίες: Συγκριτική µελέτη

Επιθηλιακά χαρακτηριστικά µετά από LASIK σε υψηλές µυωπίες: Συγκριτική µελέτη Επιθηλιακά χαρακτηριστικά µετά από LASIK σε υψηλές µυωπίες: Συγκριτική µελέτη Georgios Chatzilaou, MD2 Anastasios John Kanellopoulos, MD1,2 Costas H. Karabatsas, MD, Dmed, FEBO, MRCOphth, FRCS Ed2 1: New

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑ ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΝΑΣ Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Email: binasbill@iesl.forth.gr Thl. 1269 Crete Center for Quantum Complexity and Nanotechnology Department of Physics, University

Διαβάστε περισσότερα

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ

EΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://wwwstudy4examsgr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ

Όλα τα θέματα των εξετάσεων έως και το 2014 σε συμβολή, στάσιμα, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ανάκλαση - διάθλαση ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗ Ερωτήσεις Πολλαπλής επιλογής 1. To βάθος µιας πισίνας φαίνεται από παρατηρητή εκτός της πισίνας µικρότερο από το πραγµατικό, λόγω του φαινοµένου της: α. ανάκλασης β. διάθλασης γ. διάχυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 04-05 ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΑΣ. Β. Στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών

Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως. Ηλικία: Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως , χρονών Πλάνο Τίτλος: Διορθωτικά Γυαλιά Οράσεως Θέματα: Διορθωτικά Γυαλιά οράσεως Χρόνος: 90 Λεπτά (2 Μαθήματα) Ηλικία: 15 16, χρονών Διαφοροποίηση: Μπορεί να ζητηθεί από τους πιο ικανούς μαθητές, να υπολογίσουν

Διαβάστε περισσότερα

OMEGA FAR OMEGA NEAR ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

OMEGA FAR OMEGA NEAR ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ OMEGA FAR OMEGA NEAR Μαλακοί πολυεστιακοί φακοί για την διόρθωση της πρεσβυωπίας Μοναδικός σχεδιασµός παραµετροποιήσιµος ανάλογα µε τις ανάγκες του χρήστη και τα κλιν ικά δεδοµένα ΑΡΧΕΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΣΥΧΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους

Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους Dr. Πατέρας Ευάγγελος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Σκληροί & RGP φακοί επαφής σχεδιασμός και εφαρμογή τους 11.1.Γεωμετρικός σχεδιασμός σκληρών και RGP φακών επαφής Η εφαρμογή των σκληρών και (RGP) φακών επαφής συχνά θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0

Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 Οι δύο θεμελιώδεις παράμετροι προσδιορισμού της ταχύτητας του φωτός στο κενό: Διηλεκτρική σταθερά ε0 Μαγνητική διαπερατότητα μ0 1 c 0 0 Όταν το φως αλληλεπιδρά με την ύλη, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ερωτήσεις κλειστού τύπου. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ. Ερωτήσεις κλειστού τύπου. Ερωτήσεις ανοικτού τύπου ΟΠΤΙΚΗ Περιεχόμενα ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ... 2 Ερωτήσεις κλειστού τύπου... 2 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου... 2 Ασκήσεις... 3 ΚΥΜΑΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ... 4 Ερωτήσεις κλειστού τύπου... 4 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου... 4 Ασκήσεις...

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το γλαύκωμα;

Τι είναι το γλαύκωμα; Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας. Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1

Μεγεθυντικός φακός. 1. Σκοπός. 2. Θεωρία. θ 1 Μεγεθυντικός φακός 1. Σκοπός Οι μεγεθυντικοί φακοί ή απλά μικροσκόπια (magnifiers) χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων ώστε να γίνουν καθαρά παρατηρήσιμες οι λεπτομέρειες τους.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ 05 2 0 ΘΕΡΙΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

Το υαλοειδές αφαιρείται, επίσης, εάν έλκει τον αμφιβληστροειδή από τη φυσική του θέση (έλξη αμφιβληστροειδούς).

Το υαλοειδές αφαιρείται, επίσης, εάν έλκει τον αμφιβληστροειδή από τη φυσική του θέση (έλξη αμφιβληστροειδούς). Γράφει: Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος Το υαλοειδές είναι μία διαυγής, σαν ζελέ ουσία, που αποτελεί το περιεχόμενο του ματιού, δίνοντάς του δομή και σχήμα πριν από τη γέννηση. Ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8

Αντιδιαχυτικό διάφραγμα. Ακτινολογία Ι -8 Αντιδιαχυτικό διάφραγμα Ακτινολογία Ι -8 Φωτόνια σκέδασης ευτερογενής ακτινοβολία Για όλες τις ακτινολογικές εξετάσεις εκτός από τη μαστογραφία, οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις των φωτονίων με τους ιστούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική

Ο15. Κοίλα κάτοπτρα. 2. Θεωρία. 2.1 Γεωμετρική Οπτική Ο15 Κοίλα κάτοπτρα 1. Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η εύρεση της εστιακής απόστασης κοίλου κατόπτρου σχετικά μεγάλου ανοίγματος και την μέτρηση του σφάλματος της σφαιρικής εκτροπής... Θεωρία.1 Γεωμετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α «Γεωμετρική οπτική - οπτικά όργανα» Εισαγωγή - Ανάκλαση Μαρία Κατσικίνη katsiki@auth.gr users.auth.gr/~katsiki Ηφύσητουφωτός 643-77 Netwon Huygens 69-695 Το φως είναι δέσμη σωματιδίων Το φως

Διαβάστε περισσότερα

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5

Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας. Μονάδες 5 2002 5. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που συµπληρώνει σωστά καθεµία από τις παρακάτω προτάσεις. γ. Η αιτία δηµιουργίας του ηλεκτροµαγνητικού κύµατος είναι η... κίνηση ηλεκτρικών φορτίων. 1. Ακτίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ. Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΥΔΡΟΦΙΛΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ Λευτέρης Καραγεωργιάδης Οπτομέτρης - Αναπλαστολόγος 1 ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΜΠΥΛΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ

ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΦΩΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΝΕΣΗ ΛΕYΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΦΩΣ ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΗΣΟΥΝΑ ΦΩΣ ΜΟΥ ΠΥΛΗΤΟΥΗΧΟΥ ΤΟΦΩΣΤΟΥΗΛΙΟΥ SOUNDTRACK ΑΠΌ ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα

ΓΓ/Μ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ. Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα ΓΓ/Μ6 05-06 ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΡΟΣΗΜΟ Τεύχος 6ο: Διάθλαση του φωτός Φακοί & οπτικά όργανα ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Φυσική για την Γ' Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton

Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton Μελέτη συστήματος φακών με τη Μέθοδο του Newton.Σκοπός Σκοπός της άσκησης είναι η μελέτη της εστιακής απόστασης συστήματος φακών, η εύρεση της ισοδύναμης εστιακής απόστασης του συστήματος αυτού καθώς και

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση καμπυλότητας σφαιρικών και τοροειδών επιφανειών με οπτικές και μηχανικές μεθόδους

Μέτρηση καμπυλότητας σφαιρικών και τοροειδών επιφανειών με οπτικές και μηχανικές μεθόδους ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ Μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΕΜΜΟ. Διαθλαστικη Χειρουργικη

Ινστιτούτο ΟΠΤΙΚΗΣ ΒΕΜΜΟ. Διαθλαστικη Χειρουργικη αι η όρασή μας και αυτά φώνουν την ψυχή μας, ή ας που επιθυμώντας να ς μάτια, διαμορφώνει την υρος στην περίπτωση του Ινστιτούτο α (εκείνου του προδρόμου ΟΠΤΙΚΗΣ μιζαν ότι πρόκειται είτε περί σοβαρές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδεις Δεξιότητες στην Οφθαλμολογία

Στοιχειώδεις Δεξιότητες στην Οφθαλμολογία Διευθυντές : Καθ. Σταύρος Α. Δημητράκος Καθ. Παναγιώτης Οικονομίδης Στοιχειώδεις Δεξιότητες στην Οφθαλμολογία Κεφάλαιο Ι Δεξιότητες 1-8 i. Παθοφυσιολογία όρασης ii. Κινητικότητα-Στραβισμός iii. Διόφθαλμη

Διαβάστε περισσότερα