Δυναμική Φορτίων - Δυναμική Δινών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δυναμική Φορτίων - Δυναμική Δινών"

Transcript

1 Κεφάλαιο 4 Δυναμική Φορτίων - Δυναμική Δινών Σύνοψη Μελετάμε την κίνηση φορτίων υπό την επίδραση ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Βρίσκουμε λύσεις για την περίπτωση που τα φορτισμένα σωμάτια κινούνται σε επίπεδο κάθετο σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Οι τροχιές των σωματίων είναι ιδιαίτερα διαφορετικές από τις τροχιές σωματίων που συνήθως μελετώνται στην κλασική μηχανική. Μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε μελέτη των λύσεων (τροχιών κίνησης) μέσω των διατηρήσιμων ποσοτήτων των εξισώσεων κίνησης. Ένα πρόβλημα παρόμοιο στη μαθηματική του περιγραφή με το παραπάνω είναι αυτό της κίνησης αλληλεπιδρουσών δινών. Έχουμε συνήθεις δίνες σε ρευστά, όμως δίνες εμφανίζονται και σε πολλά άλλα συστήματα, ιδιαίτερα αυτά που μελετάει η Φυσική συμπυκνωμένης ύλης, π.χ., υπερρευστά, μαγνητικά υλικά κλπ. Όταν οι δίνες θεωρηθούν σημειακές οι εξισώσεις κίνησής τους είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλογες με τις εξισώσεις κίνησης φορτίων σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο. Δίνουμε τους νόμους διατήρησης και μελετάμε τις εξισώσεις κίνησης για δύο ή περισσότερες αλληλεπιδρώσες δίνες. Οι εξισώσεις κίνησης έχουν ιδιαίτερα κομψή μορφή στη χαμιλτονιανή τους μορφή, στα πλαίσια της οποίας γίνεται πιο κατανοητή η παράδοξη δυναμική των δινών. Προαπαιτούμενη γνώση Διαφορικές εξισώσεις 1ης και 2ας τάξεως. Λύσεις γραμμικών διαφορικών εξισώσεων. Έννοιες της μηχανικής: ταχύτητα, επιτάχυνση, τροχιά σωματίου, ενέργεια, εξίσωση του Νεύτωνα. Εξισώσεις Lagrange και Hamilton (μόνο για τις προχωρημένες παραγράφους). 73

2 74 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ 4.1 Δυναμική φορτίων σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο Φορτίο σε ηλεκτρικό πεδίο Θεωρούμε ένα ηλεκτρικό πεδίο το οποίο είναι ένα διανυσματικό πεδίο E = E(r). Η ηλεκτρική δύναμη που ασκείται σε ένα φορτισμένο σωμάτιο με φορτίο q δίνεται με τη βοήθεια του ηλεκτρικού πεδίου και είναι F E = qe (Griffiths, 1996). Αν το φορτισμένο σωμάτιο έχει μάζα m τότε η εξίσωση του Νεύτωνα έχει τη μορφή m dυ = qe. (4.1) Παρατήρηση 4.1. Είναι φανερό ότι η συνιστώσα της ταχύτητας προς την κατεύθυνση του πεδίου θα αυξάνεται, δηλαδή, το φορτίο (εάν είναι θετικό, q>0) θα έχει την τάση να κινηθεί προς την κατεύθυνση του ηλεκτρικού πεδίου E. Οι εξισώσεις Maxwell του ηλεκτρομαγνητισμού μάς λένε ότι για το ηλεκτρικό πεδίο E ισχύει E =0(αυτό πάντως ισχύει μόνο στην περίπτωση που τα μαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος είναι ανεξάρτητα του χρόνου). Αυτό έχει ως συνέπεια ότι μπορούμε να ορίσουμε μία βαθμωτή συνάρτηση δυναμικού Φ=Φ(r) τέτοια ώστε η κλίση του δυναμικού να δίνει το ηλεκτρικό πεδίο: E = Φ. Θα περιοριστούμε σε κίνηση στο επίπεδο xy, ώστε το δυναμικό είναι συνάρτηση Φ=Φ(x, y). Οι εξισώσεις κίνησης (4.1) έχουν τη μορφή mẍ = q Φ x mÿ = q Φ y. (4.2) Το δυναμικό είναι χρήσιμο και στον ορισμό της ενέργειας του συστήματος η οποία είναι E = 1 2 m (ẋ2 +ẏ 2 )+qφ(x, y). (4.3) Μπορούμε να δείξουμε ότι αυτή διατηρείται στον χρόνο. Υπολογίζουμε τη χρονική παράγωγό της, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η θέση του σωματίου (x, y) εξαρτάται από τον χρόνο. Για παράδειγμα, η ολική χρονική παράγωγος του δυναμικού είναι Η ολική παράγωγος της ενέργειας είναι de dφ = Φ dx x + Φ dy y. Φ = mẋẍ + mẏÿ + q x ẋ + q Φ ( y ẏ =ẋ mẍ + q Φ ) ( +ẏ mÿ + q Φ ) =0. x y Το αποτέλεσμα στην τελευταία ισότητα προκύπτει με χρήση των εξισώσεων κίνησης (4.2). Εφόσον η χρονική παράγωγος της ενέργειας είναι μηδέν για κάθε δυνατή κίνηση του φορτίου προκύπτει ότι η E είναι μία σταθερή συνάρτηση Φορτίο σε μαγνητικό πεδίο Θα υποθέσουμε τώρα ότι το φορτισμένο σωμάτιο μάζας m με ηλεκτρικό φορτίο q κινείται μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο B. Η δύναμη που του ασκείται εξαρτάται, όχι μόνο από το μαγνητικό πεδίο, αλλά και από την ταχύτητά του υ και δίνεται από την (Griffiths, 1996; Goldstein, Poole Jr, & Safko, 2001) F B = q υ B. (4.4)

3 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 75 Θα θεωρήσουμε στα παρακάτω την περίπτωση ενός σταθερού ομογενούς μαγνητικού πεδίου B = Bẑ, όπου B είναι σταθερά. Χωρίς βλάβη της γενικότητας θέσαμε τον άξονα z στην κατεύθυνση του σταθερού μαγνητικού πεδίου. Θα περιοριστούμε επίσης στην περίπτωση που το φορτίο κινείται σε έναν διδιάστατο χώρο, δηλαδή στο επίπεδο xy το οποίο είναι κάθετο στο B. Σύμφωνα με το νόμο του Νεύτωνα οι εξισώσεις κίνησης είναι m dυ = q υ B dυ = qb υ ẑ. (4.5) m Οι εξισώσεις για τις συνιστώσες της ταχύτητας υ =(υ x,υ y ) γράφονται σε απλούστερη μορφή ως όπου έχουμε ορίσει την ποσότητα η οποία λέγεται συχνότητα κυκλότρου. υ x = ω c υ y υ y = ω c υ x, ω c = qb m (4.6) (4.7) Παρατήρηση 4.2. Μπορούμε να δείξουμε ότι το μέτρο της ταχύτητας δεν αλλάζει κατά την κίνηση φορτίου σε σταθερό μαγνητικό πεδίο B. Υπολογίζουμε την παράγωγο του τετραγώνου του μέτρου της ταχύτητας υ 2 = υ 2 : dυ 2 =2υ dυ =2υ (qυ B) =0. Στον υπολογισμό χρησιμοποιήσαμε την Εξ. (4.5) για την παράγωγο της ταχύτητας και ακολούθως μία βασική ιδιότητα του τριπλού γινομένου. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι το μέτρο της ταχύτητας υ είναι σταθερό για κάθε κίνηση φορτίου που υπακούει τις εξισώσεις κίνησης. Η μορφή των εξισώσεων (4.6) γίνεται σαφής αν γράψουμε τις δύο συνιστώσες της ταχύτητας ως μία μιγαδική μεταβλητή υ = υ x + iυ y, (4.8) για την οποία, χρησιμοποιώντας τις Εξ. (4.6), βρίσκουμε την εξίσωση κίνησης υ + iω c υ =0. (4.9) Πρόκειται για μία γραμμική εξίσωση 1ης τάξης και η λύση της είναι { υ(t) =υ 0 e i(ωct+δ) υ x (t) = υ 0 cos(ω c t + δ) υ y (t) = υ 0 sin(ω c t + δ) (4.10) όπου οι υ 0,δείναι πραγματικές σταθερές. Βλέπουμε ότι η ταχύτητα υ μεταβάλλεται περιοδικά και η υ 0 δίνει το σταθερό μέτρο της. Η φάση δ καθορίζει την κατεύθυνση της αρχικής ταχύτητας. Για παράδειγμα, όταν δ =0η αρχική ταχύτητα είναι υ(t = 0) = (v 0, 0). Οι συντεταγμένες θέσης βρίσκονται ολοκληρώνοντας τις Εξ. (4.10) και δίνονται από τις x(t) =x 0 + R sin(ω c t + δ), y(t) =y 0 + R cos(ω c t + δ), R = υ 0 ω c, (4.11) όπου x 0,y 0 είναι δύο νέες σταθερές από την ολοκλήρωση. Η κίνηση είναι κυκλική γύρω από τη θέση (x 0,y 0 ), την οποία μπορούμε για απλότητα να θέσουμε στην αρχή των αξόνων (0, 0). Η συχνότητα περιστροφής είναι ω c και αυτή είναι ανεξάρτητη του μέτρου της ταχύτητας υ 0. Παρατήρηση 4.3. Η γωνιακή ταχύτητα (ή γωνιακή συχνότητα) ω c της κυκλικής κίνησης εξαρτάται μόνο από το μαγνητικό πεδίο B και είναι ανεξάρτητη της ακτίνας κίνησης R.

4 76 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Παράδειγμα 4.1. Ένα σωμάτιο κινείται ευθύγραμμα με ταχύτητα υ 0 και κάποια στιγμή εφαρμόζεται ομογενές σταθερό μαγνητικό πεδίο B κάθετο στο διάνυσμα της ταχύτητάς του. Θα μελετήσουμε την κίνηση που θα κάνει το σωμάτιο. Επίλυση. Θα θωρήσουμε (χωρίς βλάβη της γενικότητας) ότι η αρχική ταχύτητα του σωματίου είναι υ 0 = υ 0 ˆx και ότι το μαγνητικό πεδίο είναι B = Bẑ. Το σωμάτιο θα εισέλθει σε κυκλική τροχιά σύμφωνα με τις Εξ. (4.11). Η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής θα είναι ω c = qb/m. Αν θέσουμε αρχική συνθήκη (υ x (t = 0),υ y (t = 0)) = (υ 0, 0) στις (4.10) παίρνουμε δ =0, ώστε η ταχύτητα του σωματίου είναι υ x (t) =υ 0 cos(ω c t), υ y (t) = υ 0 sin(ω c t). Η τροχιά του δίνεται από x(t) =x 0 + υ 0 ω c sin(ω c t), y(t) =y 0 + υ 0 ω c cos(ω c t). Η ακτίνα R = υ 0 /ω c της κυκλικής τροχιάς εξαρτάται από την αρχική ταχύτητα. Δηλαδή, σωμάτιο με μικρή αρχική ταχύτητα κάνει κυκλική τροχιά με μικρή ακτίνα ενώ σωμάτιο με μεγάλη αρχική ταχύτητα κάνει κυκλική τροχιά με μεγάλη ακτίνα. Ερώτηση κατανόησης 4.1. Πώς εξαρτάται η ακτίνα της τροχιάς του φορτίου στο προηγούμενο παράδειγμα από την ένταση του μαγνητικού πεδίου B. Σε ποιά περίπτωση το σωμάτιο θα εισέλθει σε κυκλική τροχιά με μικρή ακτίνα και σε ποιά περίπτωση θα εισέλθει σε κυκλική τροχιά με μεγάλη ακτίνα; Παρατήρηση 4.4. Η ακτίνα της κυκλικής κίνησης R είναι ανάλογη της ταχύτητας του σωματίου υ 0 και αντιστρόφως ανάλογη του εφαρμοζόμενου μαγνητικού πεδίου B. Σύντομο πρόβλημα 4.1. Γράψτε την εξίσωση για τη συνιστώσα της ταχύτητας υ z από τις Εξ. (4.5) και περιγράψτε την κίνηση στη διεύθυνση z. Σε ποιά περίπτωση η κίνηση περιορίζεται στο επίπεδο xy όπως μελετήθηκε σε αυτή την παράγραφο; Φορτίο σε μαγνητικό πεδίο: Νόμοι διατήρησης Οι δύο εξισώσεις της κίνησης (4.6) γράφονται, για τη θέση (x, y), στη μορφή ẍ ω c ẏ =0, ÿ ω c +ẋ =0. (4.12) Αυτές μπορούν να γραφούν ως αναλλοίωτες χρονικές παράγωγοι ( ) d ẋ y =0, ω c ( ) d ẏ + x =0, (4.13) ω c άρα, οι ποσότητες στις παρενθέσεις είναι διατηρήσιμες ποσότητες της κίνησης. Θα ορίσουμε τις διατηρήσιμες ποσότητες στη μορφή R x := x + ẏ ω c, R y := y ẋ ω c (4.14) έτσι ώστε να σχετίζονται με τις συντεταγμένες της φυσικής θέσής του φορτίου. Αυτές οι ποσότητες είναι χρήσιμες για την περιγραφή της κίνησης και το διάνυσμα (R x,r y ) λέγεται οδηγός της κίνησης (guiding center).

5 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 77 Παράδειγμα 4.2. Για την τροχιά (4.11) ο οδηγός της κίνησης μπορεί να υπολογιστεί με χρήση των Εξ. (4.10) για την ταχύτητα και (4.11) για τη θέση και είναι [ R x = x 0 + υ ] 0 sin(ω c t + δ) υ 0 sin(ω c t + δ) =x 0, ω c ω c [ R y = y 0 + υ ] 0 cos(ω c t + δ) υ 0 cos(ω c t + δ) =y 0. ω c ω c Άρα ο οδηγός κίνησης (R x,r y ) συμπίπτει με το κέντρο της κυκλικής τροχιάς. Τέλος, σημειώνουμε ότι το σύστημα έχει ενέργεια την E = 1 2 m (ẋ2 +ẏ 2 ) (4.15) η οποία περιέχει μόνο τον κινητικό όρο, ενώ η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου δεν προσθέτει επιπλέον όρο σε αυτήν. Η ενέργεια διατηρείται στην κίνηση, όπως αποδεικνύεται αν πάρουμε τη χρονική της παράγωγο: de = mẋẍ + mẏÿ =ẋ(qbẏ)+ẏ( qbẋ) =0. Στον υπολογισμό έχουμε χρησιμοποιήσει τις εξισώσεις κίνησης (4.12). Η αποσαφήνιση ότι η (4.15) δίνει πραγματικά την ενέργεια του συστήματος θα δωθεί μέσω του Λαγκρανζιανού και Χαμιλτονιανού φορμαλισμού σε επόμενη παράγραφο. Παρατήρηση 4.5. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το ασυνήθιστο γεγονός ότι οι Εξ. (4.12) έχουν τρεις τουλάχιστον διατηρήσιμες ποσότητες και να δώσουμε λύση σε προβλήματα χωρίς να χρειαστεί να ολοκληρώσουμε και πάλι τις εξισώσεις κίνησης. Παράδειγμα 4.3. Ας υποθέσουμε ότι ένα σωμάτιο βρίσκεται αρχικά (για χρόνο t = 0) στο σημείο x 0 := x(t = 0), y 0 := y(t = 0) και έχει αρχική ταχύτητα ẋ 0 := ẋ(t = 0) = 0, ẏ 0 := ẏ(t = 0) = 0. Βρείτε την τροχιά του. Επίλυση. Θα λύσουμε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας μόνο τις διατηρήσιμες ποσότητες. Υπολογίζουμε τις τιμές τους για χρόνο t =0: E =0, R x = x 0, R y = y 0. Επειδή η ενέργεια E διατηρείται στον χρόνο έχουμε ότι για κάθε t E =0 ẋ 2 +ẏ 2 =0 ẋ =0, ẏ =0. Επίσης, οι συνιστώσες του οδηγού κίνησης (4.14) έχουν την απλούστερη έκφραση R x = x, R y = y. Εφόσον αυτές διατηρούνται, οι συνιστώσες της θέσης (x, y) παραμένουν σταθερές, άρα η λύση είναι x(t) =x 0,y(t) =y 0 για κάθε t. Παράδειγμα 4.4. Ας υποθέσουμε ότι ένα σωμάτιο βρίσκεται αρχικά στο σημείο x 0 := x(t = 0) = 1, y 0 := y(t = 0) = 0 και έχει αρχική ταχύτητα ẋ 0 := ẋ(t = 0) = 0, ẏ 0 := ẏ(t = 0) = ω c. Βρείτε την τροχιά του. Επίλυση. Υπολογίζουμε τις τιμές των διατηρήσιμων ποσοτήτων για χρόνο t =0: E = 1 2 m(ẋ2 0 +ẏ 2 0)= 1 2 mω2 c R x = x 0 + ẏ0 ω c =2, R y = y 0 ẋ0 ω c =0.

6 78 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Από τη διατήρηση του οδηγού της κίνησης προκύπτει x + ẏ ω c =2 ẏ = ω c (2 x), y ẋ ω c =0 ẋ = ω c y. Από τη διατήρηση της ενέργειας E και με χρήση των σχέσεων που μόλις βρήκαμε έχουμε ẋ 2 +ẏ 2 = ω 2 c (x 2) 2 + y 2 =1. Άρα το σωμάτιο κάνει κυκλική κίνηση μοναδιαίας ακτίνας και με κέντρο τον οδηγό της κίνησης (R x,r y )= (2, 0). Αυτό το παράδειγμα παρέχει μία αιτιολογία για το όνομα οδηγός της κίνησης το οποίο δόθηκε στο διάνυσμα (R x,r y ) Φορτίο σε ομογενές ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο Θεωρούμε ένα σωμάτιο μάζας m φορτισμένο με ηλεκτρικό φορτίο q το οποίο βρίσκεται υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου B = Bẑ και ηλεκτρικού πεδίου E. Θα περιοριστούμε στην περίπτωση που το E είναι κάθετο στο B, δηλαδή, είναι της μορφής E =(E x,e y, 0). Οι εξισώσεις κίνησης του σωματίου είναι (Landau & Lifshitz, 1985) m dυ x = qb υ y + qe x m dυ y = qb υ x + qe y dυ x = ω E x c υ y + ω c B (4.16) dυ y = ω E y c υ x + ω c B. Θα μελετήσουμε την περίπτωση ομογενούς ηλεκτρικού πεδίου και θα επιλέξουμε E = E ˆx, όπου το E είναι σταθερά στον χώρο και τον χρόνο. Οι εξισώσεις κίνησης γράφονται ως dυ x = ω E c υ y + ω c B dυ y = ω c υ x. (4.17) Χρησιμοποιούμε και πάλι μιγαδική μεταβλητή για την ταχύτητα υ = υ x + iυ y, για την οποία η εξίσωση κίνησης είναι d υ + iω E c υ = ω c B. (4.18) Λύση είναι η υ(t) =υ x + iυ y = υ 0 e i(ωct+δ) i E B, (4.19) όπου υ 0,δ είναι πραγματικές σταθερές. Αν επιλέξουμε την τιμή δ = π/2 (πράγμα που αντιστοιχεί σε επιλογή της αρχής του χρόνου t), έχουμε υ x (t) =υ 0 sin ω c t, υ y (t) =υ 0 cos ω c t E B. (4.20) Προσέξτε ότι η ταχύτητα στον χρόνο t =0είναι υ(t = 0) = (v 0 E/B)ˆȷ (ώστε δεν έχει μέτρο ίσο με v 0 ). Μπορούμε, ως ειδική περίπτωση, να επιλέξουμε v 0 = E/B οπότε θα έχουμε αρχική ταχύτητα υ(t = 0) = 0. Είναι δυνατόν να δώσουμε μία πλήρη λύση του προβλήματος υπολογίζοντας τη θέση του σωματίου. Ολοκληρώνουμε τις Εξ. (4.20) και βρίσκουμε τη θέση του φορτίου x(t) =x 0 + R (1 cos ω c t), y(t) =y 0 + R sin ω c t E B t, R = υ 0 ω c. (4.21)

7 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 79 Οι εξισώσεις αυτές, οι οποίες δίνουν την τροχιά του φορτίου, ορίζουν το τροχοειδές. Στην περίπτωση που επιλέξουμε αρχική ταχύτητα μηδέν, δηλαδή, v 0 = E/B, παίρνουμε την κυκλοειδή κίνηση x(t) =x 0 + R (1 cos ω c t), y(t) =y 0 + R (sin ω c t ω c t). (4.22) Η κίνηση στην κατεύθυνση x είναι περιοδική με κέντρο το x = x 0 + R και μέγιστη απομάκρυνση R. Στην κατεύθυνση y έχουμε έναν όρο γραμμικό στον χρόνο t και σαν συνέπεια μία μονότονη αύξηση του y(t). Ο οδηγός της κίνησης βρίσκεται αφού αντικαταστήσουμε τις (4.21), (4.20) στον ορισμό (4.14): R x = x ( υ 0 E ), R y = y 0 E t. (4.23) ω c B B Άρα το σημείο (R x,r y ) κινείται ευθύγραμμα και με σταθερή ταχύτητα προς την αρνητική κατεύθυνση y. Στην ειδική περίπτωση v 0 = E/B η αρχική θέση είναι (R x,r y )=(x 0,y 0 ). Αν επιλέξουμε την αρχή των αξόνων ώστε x 0 =0=y 0 τότε το σημείο (R x,r y ) θα κινείται επάνω στον άξονα y. Σύντομο πρόβλημα 4.2. Ξεκινώντας από την Εξ. (4.17) ορίστε νέα αδιάστατη μεταβλητή για τον χρόνο και επαναλάβετε την λύση της εξίσωσης που δίνεται παραπάνω. Στη συνέχεια θα δώσουμε μία συντομότερη μελέτη του προβλήματος η οποία βασίζεται στις διατηρήσιμες ποσότητες τις οποίες βρήκαμε απουσία ηλεκτρικού πεδίου, δηλαδή, στον οδηγό κίνησης (R x,r y ). Οι εξισώσεις για τη θέση του φορτίου είναι και μπορούν να γραφούν ως ( d ẋ d ) y ω c ( ) ẏ + x ω c ẍ = ω c ẏ + ω c E B ÿ = ω c ẋ = E B dr y =0 dr x = E B =0, (4.24) όπου εισαγάγαμε τον ορισμό (4.14) για τη θέση (R x,r y ) του οδηγού κίνησης. Οι λύσεις αυτών των εξισώσεων βρίσκονται εύκολα και είναι R x = R (0) x, R y = E B t + R(0) y, όπου R x (0),R y (0) είναι σταθερές που καθορίζονται από τις αρχικές συνθήκες και δίνουν τον οδηγό της κίνησης στον χρόνο t =0. Αυτές οι εξισώσεις συμπίπτουν με τις (4.23) με κατάλληλη επιλογή των σταθερών. Σημειώστε ότι ενώ το R x είναι διατηρήσιμη ποσότητα (όπως και στην περίπτωση όπου είχαμε μόνο μαγνητικό πεδίο), το R y δεν είναι πλέον διατηρήσιμη ποσότητα. Βλέπουμε ότι ο οδηγός της κίνησης κάνει ευθύγραμμη και ομαλή κίνηση προς την κατεύθυνση y. Η θέση του οδηγού κίνησης δεν συμπίπτει με τη θέση του σωματίου. Όμως, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι η θέση του σωματίου είναι κοντά στον οδηγό της κίνησης. Αυτή η εικόνα είναι σωστή ειδικά όταν το μαγνητικό πεδίο B είναι μεγάλο. Συμπερασματικά, η λύση που βρήκαμε υποδεικνύει ότι η κίνηση του σωματίου είναι περιορισμένη προς την κατεύθυνση x (αφού το R x είναι σταθερό στον χρόνο), ενώ το σωμάτιο κινείται προς την κατεύθυνση y. Σύμφωνα με όσα είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε, με βάση τους νόμους του Νέυτωνα, η επιτάχυνση είναι κατά την κατεύθυνση της δύναμης και άρα και η κίνηση θα περιμέναμε να ήταν προς την ίδια κατεύθυνση. Στο πρόβλημα όμως αυτού του κεφαλαίου το μαγνητικό πεδίο φαίνεται να έχει τελείως ανατρέψει αυτή τη λογική.

8 80 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Παρατήρηση 4.6. Ένα φορτίο κινείται (κατά μέσο όρο) κάθετα στη διεύθυνση της ηλεκτρικής δύναμης F E = qe ˆx, όταν είναι παρόν το μαγνητικό πεδίο Bẑ. Η κίνηση αυτή είναι παράδοξη σε σύγκριση με τα συνήθη προβλήματα κλασικής νευτώνειας δυναμικής. Μπορούμε να εισαγάγουμε το ηλεκτρικό δυναμικό Φ(x, y) για να περιγράψουμε το ηλεκτρικό πεδίο E. Για την περίπτωση του σταθερού πεδίου E =(E,0, 0) το δυναμικό είναι Φ(x) =Ex (4.25) και μπορούμε άμεσα να επιβεβαιώσουμε ότι E = Φ.Η ενέργεια του σωματίου προκύπτει όταν στην έκφραση (4.15) προστεθεί η ενέργεια του δυναμικού του ηλεκτρικού πεδίου (4.25): E = 1 2 m (ẋ2 +ẏ 2 )+qφ(x, y) E = 1 2 m (ẋ2 +ẏ 2 ) qex. (4.26) Αυτή η ενέρεια συμπίπτει με την ενέργεια (4.3) για φορτίο το οποίο βρίσκεται σε ηλεκτρικό πεδίο μόνο Λαγκρανζιανή περιγραφή Δεδομένου ότι το σύστημα του φορτίου σε ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο διατηρεί την ενέργεια, θα ήταν προτιμότερο να το περιγράψουμε με τον λαγκρανζιανό φορμαλισμό. Για να γράψουμε τη Λαγκρανζιανή χρειαζόμαστε το δυναμικό Φ(x, y) του φορτίου το οποίο οφείλεται στο ηλεκτρικό πεδίο. Για το μαγνητικό πεδίο δεν έχουμε συνάρτηση δυναμικής ενέργειας, όμως θα πρέπει να εισαχθεί ένας όρος στη Λαγκρανζιανή έτσι ώστε το πεδίο B να παράγεται στις εξισώσεις κίνησης. Η Λαγκρανζιανή για το πρόβλημά μας μπορεί να γραφεί ως (Goldstein et al., 2001) L = 1 2 mṙ2 q(φ ṙ A) (4.27) όπου επιλέξαμε διανυσματικό συμβολισμό με r = xˆx + yŷ. ΤοA =(A x,a y ) είναι διανυσματική συνάρτηση των συντεταγμένων (x, y), λέγεται διανυσματικό δυναμικό και θα το επιλέξουμε αργότερα. Παράδειγμα 4.5. Για την περίπτωση ηλεκτρικού πεδίου E = E ˆx και μαγνητικού πεδίου B = Bẑ η Λαγκρανζιανή είναι L = 1 2 m(ẋ2 +ẏ 2 )+qbxẏ qφ. (4.28) Από αυτή μπορούμε να εξαγάγουμε τις εξισώσεις κίνησης ( ) d L = L ẋ x mẍ = qb ẏ q xφ d ( L ẏ ) = L y mÿ = qb ẏ q yφ οι οποίες πραγματικά συμπίπτουν με τις Εξ. (4.16). Ας δούμε τις εξισώσεις τις οποίες δίνει η Λαγκρανζιανή (4.27). Από τον όρο που περιέχει το διανυσματικό πεδίο A θα προκύψει στις εξισώσεις Lagrange η ολική χρονική παράγωγος da/. Αυτή δίνεται με τον κανόνα της αλυσιδωτής παραγώγισης, για παράδειγμα, έχουμε da x =ẋ x A x +ẏ y A x,

9 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 81 όπου υποθέτουμε ότι το A δεν εξαρτάται εκπεφρασμένα από τον χρόνο, δηλαδή, A/ t =0(μία όμοια σχέση προκύπτει για την da y /). Για την πρώτη εξίσωση Lagrange έχουμε ( ) d L = L ẋ x d (mẋ + qa x)=qṙ x A q x Φ mẍ+q da x = q(ẋ x A x +ẏ x A y ) q x Φ. Τελικά παίρνουμε Βλέπουμε ότι αν επιλέξουμε A τέτοιο ώστε mẍ = qẏ ( x A y y A x ) q x Φ. (4.29) x A y y A x = B (4.30) τότε πραγματικά η Λαγκρανζιανή παράγει τις Εξ. (4.24). Φθάνουμε ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα αν εξάγουμε και την εξίσωση για τη συντεταγμένη y, η οποία είναι mÿ = qẏ ( x A y y A x ) q y Φ. Για την περίπτωση του φορτίου στο παράδειγμα 4.5 η Λαγκρανζιανή (4.28) λαμβάνεται με την επιλογή A = B(0,x,0). Για αυτό το A πραγματικά ικανοποιείται η (4.30) και δίνει ένα σταθερό B. Μία διαφορετική επιλογή για το διανυσματικό πεδίο είναι η A = B( y, 0, 0), για την οποία επίσης ικανοποιείται η Εξ. (4.30). Έχουμε λοιπόν μία διαφορετική αλλά ισοδύναμη μορφή για τη Λαγκρανζιανή η οποία είναι η L = 1 2 m(ẋ2 +ẏ 2 ) q(φ + yẋ). Μία τρίτη, πιο συμμετρική μορφή, προκύπτει από την επιλογή A = B 2 ( y, x, 0), η οποία επίσης ικανοποιεί την Εξ. (4.30). Η συμμετρική στις συντεταγμένες x, y Λαγκρανζιανή που προκύπτει είναι L = 1 2 m(ẋ2 +ẏ 2 )+ qb 2 (xẏ yẋ) qφ. (4.31) Χαμιλτονιανή περιγραφή Οι συζυγείς κανονικές ορμές για τη θέση (x, y) του φορτίου θα πρέπει να υπολογιστούν από τον γενικό τύπο (Goldstein et al., 2001) p x = L x = mẋ qb 2 y, p y = L y = mẏ + qb 2 x, (4.32) όπου χρησιμοποιήσαμε τη συμμετρική μορφή της Λαγκρανζιανής (4.31). Άρα, η συνήθης ορμή, την οποία θα ονομάσουμε π =(mẋ, mẏ), διαφέρει από την κανονική ορμή p =(p x,p y ) στην Εξ. (4.32). Αυτό περιπλέκει αρκετά την περιγραφή του συστήματος, ταυτοχρόνως όμως το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Η Χαμιλτονιανή που προκύπτει από τη Λαγκρανζιανή (4.31) είναι η H =ẋp x +ẏp y L = 1 2 m(ẋ2 +ẏ 2 )+qφ. (4.33) Οι Εξ. (4.32) δίνουν τις ταχύτητες ẋ = 1 (p x + qb2 ) m y, ẏ = 1 (p y qb2 ) m x (4.34) Αντικαθιστούμε τις ταχύτητες στην Χαμιλτονιανή ώστε αυτή γράφεται ως συνάρτηση των θέσεων και κανονικών ορμών, στη μορφή H = H(r, p), ως [ ( H = 1 p x + qb ) 2 2m 2 y + (p y qb2 ) ] 2 x + qφ. (4.35)

10 82 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Οι εξισώσεις Hamilton για τις συντεταγμένες συμπίπτουν με τις (4.34): ẋ = H = 1 (p x + qb2 ) p x m y, ẏ = H = 1 (p y qb2 ) p y m x. (4.36) Οι εξισώσεις Hamilton για τις ορμές προκύπτουν από τους γενικούς τύπους του χαμιλτονιανού φορμαλισμού ως εξής: ṗ x = H x = qb (p y qb2 ) 2m x q Φ x ṗ y = H y = qb 2m (p x + qb2 y ) q Φ y. (4.37) Σύντομο πρόβλημα 4.3. Επιβεβαιώστε, κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς, ότι οι εξισώσεις Hamilton (4.37) συμπίπτουν με τις εξισώσεις κίνησης του φορτίου (4.24). Παράδειγμα 4.6. Γράψτε τις εξισώσεις (4.37) ως εξισώσεις κίνησης του οδηγού της κίνησης (R x,r y ). Επίλυση. Παρατηρούμε ότι H x = qb 2 H + q Φ p y x, H y = qb 2 H + q Φ p x y. Ώστε οι εξισώσεις Hamilton δίνουν ṗ x = qb 2 ṗ y = qb 2 ẏ + q Φ x d ( ) qb 2 y p x ẋ + q Φ y d ( ) qb 2 x + p y = q Φ x = q Φ y. Οι ποσότητες στην ολική παράγωγο σχετίζονται με τις συντεταγμένες του οδηγού της κίνησης: qb 2 x + qb p y = mω c R x, 2 y p x = mω c R y. Ώστε παίρνουμε για τον οδηγό της κίνησης dr x = 1 B Φ x, dr y = 1 B Φ y Κίνηση ζεύγους φορτίων σε μαγνητικό πεδίο Γιά να περιγράψουμε περισσότερα από ένα φορτισμένα σωμάτια τα οποία βρίσκονται σε μαγνητικό πεδίο B = Bẑ θα πρέπει να γενικεύσουμε τη Λαγκρανζιανή (4.31). Θεωρούμε N σωμάτια με ίδια μάζα m, φορτία q i και διανύσματα θέσης (x i,y i ). Γράφουμε τη Λαγκρανζιανή η οποία είναι το άθροισμα όρων όπως η Λαγκρανζιανή (4.31) για το κάθε φορτίο: L = 1 2 m i (ẋ 2 i +ẏ 2 i )+ B 2 q i (x i ẏ i y i ẋ i ) V ( r i r j ) (4.38) i όπου ο δείκτης i παίρνει τις τιμές i =1,...,N. Έχουμε επίσης θεωρήσει έναν επιπλέον όρο ο οποίος περιγράφει αλληλεπίδραση μεταξύ των φορτίων. Αυτός είναι η δυναμική ενέργεια αλληλεπίδρασης V ( r i r j ) το οποίο θεωρούμε ότι εξαρτάται μόνο από τις αποστάσεις μεταξύ ζευγών σωματίων r i r j = (x j x i ) 2 +(y j y i ) 2. (4.39)

11 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 83 Η δυναμική ενέργεια V θα περιέχει ένα άθροισμα όρων, έναν για κάθε ζεύγος αλληλεπιδρώντων φορτίων. Ας περιοριστούμε στην περίπτωση ενός ζεύγους φορτίων. Η Λαγκρανζιανή είναι L = 1 2 m 2 (ẋ 2 i +ẏi 2 )+ B 2 i=1 2 q i (x i ẏ i y i ẋ i ) V ( r 1 r 2 ) (4.40) i=1 Έχουμε τις τέσσερις εξισώσεις Euler-Lagrange: ( ) d L = L d ẋ 1 x 1 (mẋ 1 q 1 By 1 )= V x 1 d d d ( ) L ẋ 2 ( ) L ẏ 1 ( ) L ẏ 2 = L x 2 d (mẋ 2 q 2 By 2 )= V x 2 = L y 1 d (mẏ 1 + q 1 Bx 1 )= V y 1 = L y 2 d (mẏ 2 + q 2 Bx 2 )= V y 2. (4.41) Για τη δυναμική ενέργεια αλληλεπίδρασης έχουμε V = V (l) όπου Ισχύει l = r 1 r 2 = (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2. V = V (l) l = V (l) x 1 x 2, x 1 x 1 l V = V (l) l = V (l) x 2 x 1, x 2 x 2 l άρα έχουμε V / x 1 = V / x 2 και επίσης ισχύει V / y 1 = V / y 2. Αν προσθέσουμε τις δύο τελευταίες εξισώσεις (4.41) και τις δύο πρώτες βρίσκουμε τις εξής δύο σχέσεις ( ) ( ) d x 1 + x 2 + ẏ1 + ẏ2 d =0, y 1 + y 2 ẋ1 ẋ2 =0, ω i := q ib ω 1 ω 2 ω 1 ω 2 m. (4.42) Ορίζουμε τον οδηγό της κίνησης (R x,r y ) για ένα ζεύγος φορτίων ως R x := 1 2 (x 1 + x 2 )+ ẏ1 2ω 1 + ẏ2 2ω 2, R y := 1 2 (y 1 + y 2 ) ẋ1 2ω 1 ẋ2 2ω 2 (4.43) και οι Εξ. (4.42) αποδεικνύουν ότι αυτές οι δύο ποσότητες είναι διατηρήσιμες. Το σημείο (R x,r y ) δίνει ένα μέτρο της μέσης θέσης του ζεύγους φορτίων το οποίο έχει την ιδιότητα ότι παραμένει σταθερό στο χρόνο απουσία εξωτερικών δυνάμεων. Παρατήρηση 4.7. Ένα ζεύγος σωματίων με φορτία q 1,q 2 το οποίο βρίσκεται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο κινούνται έτσι ώστε το σημείο που ορίζει ο οδηγός της κίνησής τους (4.43) να παραμένει σταθερό. Η ενέργεια συστήματος φορτίων είναι το άθροισμα των κινητικών ενεργειών των φορτίων με την προσθήκη της ενέργειας αλληλεπίδρασης V : E = 1 2 m i (ẋ 2 i +ẏ 2 i )+V ( r i r j ) (4.44) και είναι φυσικά μία διατηρήσιμη ποσότητα. Σύντομο πρόβλημα 4.4. Δείξτε ότι η ενέργεια (4.44) για την περίπτωση δύο φορτίων διατηρείται από τις εξισώσεις κίνησης (4.41).

12 84 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Παράδειγμα 4.7. Ας δούμε την ειδική περίπτωση όπου οι μάζες των φορτίων είναι μηδενικές, m =0. Θεωρούμε μία δυναμική ενέργεια αλληλεπίδρασης της μορφής Θα βρούμε τις εξισώσεις κίνησης. V (l) = q 1 q 2 ln(l). (4.45) Επίλυση. Η δυναμική ενέργεια (4.45) περιγράφει μία απωστική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο φορτίων. Αυτό συμβαίνει διότι είναι φθίνουσα συνάρτηση της απόστασης μεταξύ τους, άρα η δύναμη θα τείνει να απομακρύνει τα φορτία το ένα από το άλλο (θυμηθείτε ότι η δύναμη ορίζεται σαπό τον νόμο του Νεύτωνα ως η παράγωγος της δυναμικής ενέργειας με ένα αρνητικό πρόσημο). Θα γράψουμε τις εξισώσεις κίνησης για αυτήν την περίπτωση: Οι Εξ. (4.41) γίνονται V x 1 x 2 = q 1 q 2 x 1 l 2 ẋ 1 = q 2 B ẏ 1 = q 2 B = V x 2, V y 1 y 2 = q 1 q 2 y 1 l 2 y 1 y 2 l 2, ẋ 2 = q 1 y 1 y 2 B l 2, x 1 x 2 l 2, ẏ 2 = q 1 x 1 x 2 B l 2. = V y 2. (4.46) Θα δούμε σε επόμενη παράγραφο ότι αυτές οι εξισώσεις κίνησης έχουν την ίδια μορφή με τις εξισώσεις κίνησης δύο αλληλεπιδρουσών δινών Δύναμη τριβής στην κίνηση φορτίου Ένα φυσικό σύστημα υπόκειται συνήθως σε αλληλεπιδράσεις οι οποίες τείνουν να μειώσουν την ενέργειά του. Αυτήν τη διαδικασία την περιγράφουμε πολλές φορές με την εισαγωγή φαινομενολογικών δυνάμεων τις οποίες ονομάζουμε δυνάμεις τριβής. Παράδειγμα 4.8. Οι εξίσωση κίνησης σωματίου μάζας m το οποίο κάνει αρμονική ταλάντωση υπό την επίδραση δύναμης ελατηρίου ανάλογης της απομάκρυνσής του από θέση ισορροπίας F = kx σε μία διάσταση είναι mẍ + kx =0. Αν το σωμάτιο υπόκειται σε δύναμη τριβής, αυτή παρατηρείται συνήθως ότι είναι ανάλογη της ταχύτητάς του. Η εξίσωση κίνησής του τότε είναι mẍ + αẋ + kx =0, όπου α είναι θετική σταθερά. Η κίνηση που περιγράφει αυτή η εξίσωση είναι ταλάντωση της οποίας το πλάτος μειώνεται με τον χρόνο. Για να μελετήσουμε την επίδραση δυνάμεων τριβής στην κίνηση φορτίου μέσα σε μαγνητικό πεδίο πρέπει να προσθέσουμε έναν κατάλληλο όρο στις Εξ. (4.24). Αυτός μπορεί να έχει τη μορφή αẋ στο δεξιό μέλος της πρώτης εξίσωσης και αẏ για τη δεύτερη εξίσωση, όπου α είναι μία θετική σταθερά που ονομάζεται σταθερά τριβής. Γράφουμε τις νέες εξισώσεις ως εξής (Papanicolaou & Tomaras, 1991) mẍ = qb ẏ + qe αẋ mÿ = qb ẋ αẏ. (4.47) Οι δυνάμεις τριβής θα πρέπει (εκ του ορισμού τους) να μειώνουν την ενέργεια ενός κινούμενου σωματίου. Θα δείξουμε ότι η ενέργεια (4.26) του συστήματος μειώνεται με τον χρόνο όταν ισχύουν οι Εξ. (4.47). Παίρνουμε τη χρονική παράγωγο της ενέργειας de = mẋẍ + mẏÿ qeẋ.

13 4.1. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 85 Χρησιμοποιούμε τις εξισώσεις κίνησης de =ẋ(qb ẏ + qe αẋ)+ẏ( qb ẋ αẏ) qeẋ = α(ẋ2 +ẏ 2 ), ώστε βρίσκουμε ότι E/ < 0 όταν κινείται το σωμάτιο (όταν ẋ 2 +ẏ 2 0 ẋ =0=ẏ). Παρατήρηση 4.8. Η ενέργεια ενός κινούμενου φορτισμένου σωματίου σε μαγνητικό πεδίο στο οποίο αρκούνται δυνάμεις τριβής, όπως στις Εξ. (4.47), θα μειώνεται συνεχώς ώσπου να ακινητοποιηθεί το φορτισμένο σωμάτιο. Μπορούμε να γράψουμε τις Εξ. (4.47) στην εξής μορφή: Ṙ x = α qb ẏ, Ṙ y = E B + α ẋ. (4.48) qb Αυτό το σύστημα εξισώσεων θα μπορούσε να λυθεί, όμως εδώ θα περιορισθούμε στη συμπεριφορά του συστήματος για μεγάλους χρόνους. Στην τελική κατάσταση (δηλαδή, για t ) θα υποθέσουμε ότι έχουμε ẍ =0, ÿ =0και άρα έχουμε για τα ẋ, ẏ τις εξής αλγεβρικές εξισώσεις ẏ α qb ẋ = E B, ẋ + α qb ẏ =0. Αυτές λύνονται με απλό τρόπο και παίρνουμε ẋ = α(qe) (qb) 2 + α 2, ẏ = (qe)(qb) (qb) 2 + α 2. (4.49) Αυτές οι εξισώσεις δίνουν την ταχύτητα του σωματίου όταν αυτή είναι σταθερή, όπως υποθέσαμε ότι συμβαίνει για μεγάλους χρόνους. Για λόγους ομοιομορφίας με τα αποτελέσματα των προηγουμένων παραγράφων θα μελετήσουμε τον οδηγό της κίνησης (R x,r y ). Αντικαθιστούμε το αποτέλεσμα για τα ẋ, ẏ στις εξισώσεις κίνησης για να βρούμε τελικά Ṙ x = α(qe) (qb) 2 + α 2, Αυτές οι εκφράσεις συμπίπτουν με τις αντίστοιχες παραπάνω για τα ẋ, ẏ. Ṙ y = (qe)(qb) (qb) 2 + α 2. (4.50) Αν θεωρήσουμε τώρα ως ταχύτητα του σωματίου το διάνυσμα V =(Ṙx, Ṙy) παρατηρούμε ότι το σωμάτιο κινείται υπό γωνία δ ως προς τον άξονα x, όπου tan δ = Ṙy Ṙ x = qb α. (4.51) Για την περίπτωση που η σταθερά τριβής είναι πολύ μικρή (θεωρούμε α 0) βρίσκουμε δ = π/2, δηλαδή κίνηση κατά τον άξονα y όπως είδαμε και σε προηγούμενη παράγραφο, στην αρχική μελέτη για κίνηση του φορτίου χωρίς τριβή. Όταν όμως έχουμε τριβή (α 0) τότε το σωμάτιο κινείται υπό γωνία 0 <δ<π/2.

14 86 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ 4.2 Δυναμική δινών σε ρευστά και στη συμπυκνωμένη ύλη Δίνες σε ρευστά και στη συμπυκνωμένη ύλη Συνήθεις δίνες σε ρευστά Οι δίνες είναι φυσικές οντότητες οι οποίες εμφανίζονται και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πάρα πολλά φυσικά συστήματα. Οι πιο γνωστές δίνες είναι αυτές που εμφανίζονται στα ρευστά. Στη μηχανική ρευστών είναι γνωστό ότι οι δίνες (fluid vortices) παίζουν κεντρικό ρόλο στην περιγραφή και κατανόηση τόσο την κίνησης των ρευστών όσο και πιο περίπλοκων φαινομένων όπως η τυρβώδης ροή. Στην ατμόσφαιρα είναι γνωστοί οι στρόβιλοι οι οποίοι εμφανίζονται σε μικρές αλλά και σε εξαιρετικά μεγάλες διαστάσεις (Saffman, 1992). Η περιγραφή της κίνησης των ρευστών και άρα και της δυναμικής των δινών βασίζεται στις εξισώσης της μηχανικής ρευστών οι οποίες είναι μη-γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις. Απλοποίηση της περιγραφής δινών προκύπτει στην περίπτωση που θεωρήσουμε ότι κάθε δίνη είναι μακριά από κάθε άλλη και άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η σημαντική κεντρική περιοχή της δίνης είναι μικρού μεγέθους σε σύγκριση με την απόσταση μεταξύ τους. Τότε μπορούμε να περιγράψουμε προσεγγιστικά τη θέση κάθε δίνης με ένα σημείο. Λέμε τότε ότι έχουμε την προσέγγιση σημειακών δινών. Στην περιγραφή δινών πολύ χρήσιμη είναι μία ποσότητα η οποία λέγεται στροβιλότητα (vorticity, γ) και της οποίας το ολοκλήρωμα στην επιφάνεια του ρευστού Γ= γdxdy δίνει την ισχύ της δίνης. Επιπλέον, μπορεί να δειχθεί ότι για μία δίνη οι ποσότητες I x = xγ dxdy, I y = yγ dxdy (4.52) είναι διατηρήσιμες. Αυτές οι ποσότητες μπορούν να θεωρηθούν ως ένας ορισμός της θέσης μίας δίνης (μετά από κατάλληλη κανονικοποίηση). Στην περίπτωση που θεωρούμε τη δίνη σημειακή μπορούμε εύκολα να δούμε ότι τα παραπάνω ολοκληρώματα δίνουν τη θέση της σημειακής δίνης πολλαπλασιασμένη με την ισχύ της. Δίνες σε υπερρευστά Ορισμένα ρευστά επιδεικνύουν ασυνήθιστες ιδιότητες όταν βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Η πιο εντυπωσιακή ίσως ιδιότητα τους είναι ότι ρέουν χωρίς η κίνησή τους να επιβραδύνεται από φαινόμενα τριβής. Υγρά που παρουσιάζουν αυτή την ιδιότητά ονομάζονται υπερρευστά. Τα σημαντικότερα υπερρευστά είναι το στοιχείο Ήλιο σε θερμοκρασίες T<2.7 Kelvin το οποίο βρίσκεται τότε σε υγρή κατάσταση. Επίσης, υπερρευστά είναι οι ατμοί αλκαλικών μετάλλων (Li, Na, K, Rb, Cs) οι οποίοι παγιδεύονται με μαγνητικά πεδία και ψύχονται σε θερμοκρασίες T nanokelvin με οπτικά (LASER) και άλλα μέσα. Μία επιπλέον ιδιότητα των υπερρευστών είναι ότι οι δίνες που δημιουργούνται σε αυτά έχουν ισχύ η οποία είναι ακέραιο πολλαπλάσιο μιας βασικής ποσότητας ισχύος. Τέτοιες δίνες ονομάζονται κβαντισμένες (quantized vortices). Η ιδιότητα αυτή των δινών σχετίζεται πάντως με την ιδιότητα της ροής χωρίς τριβή. Τα υπερρευστά και οι δίνες τους μελετώνται με τη βοήθεια των νόμων της κβαντικής φυσικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις το υπερρευστό καθώς και οι δίνες τους μπορούν να περιγραφούν από ένα μιγαδικό πεδίο Ψ(x, y) το οποίο ονομάζεται κυματοσυνάρτηση του υπερρευστού. Η κυματοσυνάρτηση υπακούει μη-γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις. Οι εξισώσεις όμως αυτές διαφέρουν πολύ από εκείνες για τα συνήθη ρευστά στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

15 4.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΥΛΗ 87 Σχήμα 4.1: Αριθμητική προσομοίωση ζευγών δινών σε υπερρευστό (ο χρωματικός κώδικας αποδίδει την πυκνότητα του υπερρευστού). Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι η στροβιλότητα στα υπερρευστά συνδέεται με τοπολογικά χαρακτηριστικά του πεδίου που περιγράφει το υπερρευστό, δηλαδή της κυματοσυνάρτησής του. H ολική ισχύς Γ= γdxdy παίρνει διάκριτες τιμές και έχει την ερμηνεία ενός τοπολογικού αριθμού. Διατηρήσιμες ποσότητες ανάλογες των (4.52) υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούμε να κάνουμε την προσέγγιση των σημειακών δινών και στο παρόν σύστημα. Έτσι μπορούμε να απλοποιήσουμε σημαντικά τη μελέτη της δυναμικής τους. Μαγνητικές δίνες Παρά το ότι συνδέουμε συνήθως τις δίνες με τα ρευστά, η αλήθεια είναι ότι οι δίνες, ως μαθηματικές δομές διανυσματικών πεδίων, εμφανίζονται σε πολλά διαφορετικά συστήματα. Ένα παράδειγμα είναι τα μαγνητικά υλικά στα οποία έχουμε τις λεγόμενες μαγνητικές δίνες. Τα μαγνητικά συστήματα τα οποία έχουν ιδαίτερο εργαστηριακό ενδιαφέρον είναι υπέρλεπτα υμένια (φιλμ) από σιδηρομαγνητικά υλικά. Η μικροσκοπική δομή σε ένα μαγνητικό υλικό περιγράφεται από ένα διανυσματικό πεδίο m(x, y) το οποίο παριστάνει τη μαγνήτιση του υλικού σε κάθε σημείο (x, y) του υμενίου. Ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι δομές σχηματίζει η μαγνήτιση στο υλικό και ποιά είναι η εξέλιξή τους στον χρόνο. Για παράδειγμα, αυτό το ερώτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά στον μαγνητικό δίσκο ενός υπολογιστή όπου η πληροφορία αποθηκεύεται σε κάποιες ειδικές δομές της μαγνήτισης, ενώ για τα γραφτεί ή να σβηστεί μία πληροφορία θα πρέπει οι δομές αυτές να μεταβληθούν με ελεγχόμενο τρόπο. Μία αριθμητική προσομοίωση μαγνητικών δομών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μαγνητικές δίνες παρουσιάζονται στο σχήμα 4.2. Βλέπουμε ότι στην περίπτωση των μαγνητικών δινών δεν υπάρχει ροή πραγματικού ρευστού. Συμβαίνει όμως να μπορούμε να ορίσουμε μία ποσότητα q η οποία έχει ομοιότητες με τη στροβιλότητα (γ) στα ρευστά. Η q δίνει μεταβολές της μαγνήτισης m στον χώρο (χωρικές παραγώγους της m) και σχετίζεται άμεσα με κάποια τοπολογικά χαρακτηριστικά της μαγνήτισης. Η ισχύς της δίνης Q = qdxdyείναι ένας ακέραιος αριθμός, όπως συμβαίνει και με την ισχύ των δινών σε υπερρευστά. Από τη θεωρία προκύπτουν διατηρήσιμες ποσότητες της μορφής I x = xq dxdy, I y = yq dxdy (4.53) οι οποίες είναι απολύτως ανάλογες με τις (4.52). Μπορεί να δειχθεί ότι, στην περίπτωση που θεωρήσουμε ότι οι μαγνητικές δίνες είναι σημειακές, η δυναμική τους συμπεριφορά μοντελοποιείται από εξισώσεις ανάλογες με αυτές των δινών σε ρευστά.

16 88 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Σχήμα 4.2: Αριθμητική προσομοίωση ζεύγους μαγνητικών δινών. Τα βελάκια αποδίδουν τον προσανατολισμό των μαγνητικών ροπών των ατόμων, δηλαδή ενός διανυσματικού πεδίου m Δυναμική σημειακών δινών Οι εξισώσεις κίνησης για αλληλεπιδρώσες δίνες, στην προσέγγιση που αυτές θεωρηθούν σημειακές, δόθηκαν από τον Helmholtz (Helmholtz, 1858). Στο μοντέλο που εισήγαγε ο Helmholtz θεωρεί ότι η στροβιλότητα περιορίζεται μέσα σε ορισμένες περιοχές που έχουν σχήμα ευθύγραμμων κυλίνδρων με ελάχιστη διάμετρο, οι οποίες λέγονται vortex filaments (νήματα δινών). Κάθε μία από αυτές τις δίνες χαρακτηρίζεται από την ισχύ της γ και σχετίζεται με την κυκλοφορία του ρευστού γύρω από το κέντρο της δίνης. Θα περιοριστούμε σε ροές σε δύο διαστάσεις, δηλαδή, θα θεωρήσουμε ότι η συμπεριφορά της δίνης (του vortex filament) μέσα στο υγρό ακολουθεί τη συμπεριφορά της δίνης την οποία παρατηρούμε στην επιφάνεια του υγρού. Σε αυτή την προσέγγιση λέμε ότι έχουμε σημειακές δίνες. Κάθε σημειακή δίνη περιγράφεται πλήρως από τη θέση της στο επίπεδο (x, y), ώστε ο στόχος της μελέτης είναι η κίνηση της θέσης τους στο επίπεδο. Ξεκινάμε θεωρώντας δύο δίνες οι οποίες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ώστε αλληλεπιδρούν μέσω της κίνησης του ρευστού ανάμεσά τους. Οι εξισώσεις κίνησης για δύο αλληλεπιδρώσες δίνες στο επίπεδο δίνονται από τις (Kirchhoff, 1876; Aref, Rott, & Thomann, 1992) ẋ 1 = γ 2 y 1 y 2 r 1 r 2 2, ẋ 2 = γ 1 y 2 y 1 r 1 r 2 2, ẏ 1 = γ 2 x 1 x 2 r 1 r 2 2, ẏ 2 = γ 1 x 2 x 1 r 1 r 2 2, (4.54) όπου r 1 =(x 1,y 1 ), r 2 =(x 2,y 2 ) είναι οι θέσεις των δύο δινών στο επίπεδο, γ 1,γ 2 είναι οι ισχύες τους και r 1 r 2 := (x 1 x 2 ) 2 +(y 1 y 2 ) 2 (4.55) είναι η απόσταση μεταξύ των δινών. Θα γράψουμε την παρακάτω συνάρτηση η οποία έχει ειδική σημασία σε αυτό το σύστημα: E(l) = γ 1 γ 2 ln r 1 r 2. (4.56) Η E εξαρτάται από τη σχετική θέση μεταξύ των δινών και έχει την ιδιότητα ότι διατηρείται κατά την κίνηση: de = E ẋ 1 + E ẋ 2 + E ẏ 1 + E ẏ 2 =0. (4.57) x 1 x 2 y 1 y 2

17 4.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΥΛΗ 89 Λέμε ότι η E δίνει το δυναμικό αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός ζεύγους δινών και μάλιστα αποτελεί την ενέργεια του συστήματος. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το σύστημα αυτό έχει μόνο δυναμική ενέργεια (η ενέργειά του δεν έχει κινητικό όρο) και αυτή προέρχεται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ δινών. Μία απομονωμένη δίνη Ας περιοριστούμε στην περιγραφή μίας απομονωμένης δίνης. Τις εξισώσεις κίνησης μπορούμε να τις εξαγάγουμε από τις (4.54) θέτωντας γ 2 =0και ακολούθως (για την απλοποίηση του συμβολισμού) x = x 1,y= y 1. Οι εξισώσεις κίνησης για τις μεταβλητές x, y είναι ẋ =0, ẏ =0. (4.58) Οι παραπάνω εξισώσεις έχουν τη μορφή ιδιαίτερα απλών νόμων διατήρησης. Οι λύσεις τους είναι x = σταθ.,y = σταθ. και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μία απομονωμένη δίνη (δηλαδή μία δίνη που δεν δέχεται δυνάμεις) είναι πάντα στάσιμη σε ένα ρευστό. Οι απλοί αυτοί νόμοι διατήρησης βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους νόμους διατήρησης για τα I x,i y στις Εξ. (4.52) για τους οποίους μιλήσαμε στη γενική εισαγωγή για τις δίνες. Αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη ότι το μοντέλο που χρησιμοποιούμε αποδίδει βασικές δυναμικές ιδιότητες των δινών. Σύντομο πρόβλημα 4.5. (Μη-στατικότητα ζεύγους δινών) Δείξτε ότι για γ 1 0 γ 2 οι Εξ. (4.54) δεν έχουν στατικές λύσεις, δηλαδή, δεν έχουν λύσεις της μορφής (x 1,y 1 )=σταθ., (x 2,y 2 )=σταθ Ζεύγος αλληλεπιδρουσών δινών: Διατηρήσιμες ποσότητες Χρησιμοποιώντας τις Εξ. (4.54) βρίσκουμε ότι γ 1 ẋ 1 + γ 2 ẋ 2 =0 d (γ 1x 1 + γ 2 x 2 )=0 γ 1 ẏ 1 + γ 2 ẏ 2 =0 d (γ 1y 1 + γ 2 y 2 )=0, δηλαδή, οι ακόλουθες είναι διατηρήσιμες ποσότητες: I x := γ 1 x 1 + γ 2 x 2, I y := γ 1 y 1 + γ 2 y 2. (4.59) Παρατηρούμε ότι αυτές οι ποσότητες είναι ανάλογες των ποσοτήτων (4.52) οι οποίες δίνουν τη θέση μίας δίνης στη μηχανική ρευστών και επίσης των (4.53) για τη θέση μίας μαγνητικής δίνης. Άρα η απλοποιημένη θεωρία μας δίνει ένα από τα βασικά αποτελέσματα της πλήρους θεωρίας (είτε στη μηχανική ρευστών είτε στη θεωρία για μαγνητικά υλικά, είτε και σε άλλες θεωρίες). Μπορούμε να ορίσουμε τη μέση θέση R =(R x,r y ) για ζεύγος δινών ως R x = γ 1x 1 + γ 2 x 2 γ 1 + γ 2, R y = γ 1y 1 + γ 2 y 2 γ 1 + γ 2. (4.60) Αυτές είναι οι ποσότητες I x,i y κανονικοποιημένες ως προς την ολική ισχύ Γ=γ 1 + γ 2 : R x = I x Γ, R y = I y Γ. Ο ορισμός του είναι ανάλογος του ορισμού κέντρου μάζας για ένα σύστημα υλικών σωμάτων. Το διάνυσμα R μπορεί να ονομαστεί οδηγός της κίνησης (guiding center) σε αναλογία με τις αντίστοιχες ποσότητες στην περίπτωση κίνησης φορτίων σε μαγνητικό πεδίο. Παρατήρηση 4.9. Ο οδηγός της κίνησης για ζεύγος δινών στην Εξ. (4.60) είναι διατηρήσιμο μέγεθος. Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα ζεύγος δινών κινείται έτσι ώστε η μέση θέση του συστήματος να παραμένει σταθερή.

18 90 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Παρατήρηση Ο νόμος διατήρησης του οδηγού κίνησης αποκλείει την περίπτωση δύο όμοιες δίνες (γ 1 = γ 2 ) να κινούνται σε ελεύθερη κίνηση προς την ίδια κατεύθυνση. Ο ορισμός (4.60) του οδηγού της κίνησης είναι αποδεκτός μόνο όταν γ 1 + γ 2 0. Η αστοχία του ορισμού για τον οδηγό κίνησης όταν γ 1 + γ 2 = 0 δείχνει ότι αυτή είναι μιά ειδική περίπτωση και θα πρέπει να μετεληθεί χωριστά. φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύουν τα συμπεράσματα που αναφέραμε στις παραπάνω παρατηρήσεις. Για το μοντέλο που μελετάμε είναι επίσης γνωστό ότι η ποσότητα M = γ 1 2 (x2 1 + y 2 1)+ γ 2 2 (x2 2 + y 2 2) (4.61) είναι διατηρήσιμη και είναι γνωστό ότι αυτή αντιστοιχεί στη στροφορμή του συστήματος δινών. Ο νόμος διατήρησης αποδεικνύεται με άμεσο υπολογισμό dm = γ 1 (x 1 ẋ 1 + y 1 ẏ 1 )+γ 2 (x 2 ẋ 2 + y 2 ẏ 2 )=0 όπου για τις χρονικές παραγώγους χρησιμοποιήσαμε τις Εξ. (4.54). Στα επόμενα θα μελετήσουμε δύο ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας τις διατηρήσιμες ποσότητες τις οποίες είδαμε σε αυτήν την παράγραφο. Ερώτηση κατανόησης 4.2. Εάν υπάρξει εξωτερική δύναμη τότε είναι δυνατόν να μην διατηρείται ο οδηγός της κίνησης και ενδεχομένως να έχουμε συνολική μετατόπιση του συστήματος των δινών. Πώς θα μπορούσαν να γραφούν οι εξισώσεις κίνησης ώστε να περιλαμβάνουν μία εξωτερική δύναμη; Ζεύγος αλληλεπιδρουσών δινών: Τροχιές Σχήμα 4.3: (Αριστερά) Ένα ζεύγος δινών με γ 1 = γ 2 = 1 κάνει κυκλική κίνηση (σημειώνεται με διακεκομμένη γραμμή) με γωνιακή συχνότητα ω = 2/l 2 0. (Δεξιά) Ένα ζεύγος δινών με γ 1 = γ 2 =1 κινείται ευθύγραμμα με ταχύτητα υ = 1/l 0.(l 0 είναι η απόσταση μεταξύ των δινών.)

19 4.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΥΛΗ 91 Περίπτωση γ 1 = γ 2 =1 Θεωρούμε δύο δίνες οι οποίες είναι όμοιες, δηλαδή έχουν την ίδια ισχύ και για απλότητα παίρνουμε γ 1 = γ 2 =1. Οι διατηρήσιμες ποσότητες όπως δίνονται στις εξισώσεις (4.56), (4.59), (4.61) είναι E = 1 2 ln [ (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2] I x = x 1 + x 2 I y = y 1 + y 2 (4.62) M = 1 2 (x2 1 + y x y 2 2). Παρατήρηση Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ύπαρξη ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού διατηρήσιμων ποσοτήτων και να μελετήσουμε το πρόβλημα της κίνησης των δινών χωρίς να χρειαστεί να λύσουμε και πάλι τις εξισώσεις κίνησης. Οι I x και I y είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους και επίσης η τιμή τους μπορεί να αλλάξει με απλή μετάθεση της αρχής του συστήματος συντεταγμένων. Εκλέγουμε λοιπόν την αρχή του συστήματος συντεταγμένων έτσι ώστε I x =0,I y =0. Ώστε ισχύουν οι Από τη διατήρηση της ενέργειας έχουμε x 2 = x 1, y 2 = y 1. (4.63) E = ln [ (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2] (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2 = l 2 0 (4.64) Βλέπουμε ότι η απόσταση μεταξύ των δινών παραμένει σταθερή και στη σταθερή τιμή της δώσαμε το σύμβολο l 0. Με τη βοήθεια των (4.63) η απόσταση μεταξύ των δύο δινών γράφεται l 0 =2 x 21 + y21 =2 x y2 2. Παράδειγμα 4.9. Δείξτε ότι η διατήρηση της στροφορμής M δεν δίνει επιπλέον αποτελέσματα από αυτά που ήδη πετύχαμε με τις E,I x,i y. Επίλυση. Χρησιμοποιώντας τις Εξ. (4.63) γράφουμε τη στροφορμή ως M = x y 2 1 = 1 4 l2 0. Άρα ο νόμος διατήρησης της M μας δίνει το αποτέλεσμα που ήδη γνωρίζουμε από τον νόμο διατήρησης της E. Συμπερασματικά, η Εξ. (4.63) δείχνει ότι οι δίνες βρίσκονται (για όλους τους χρόνους) σε αντιδιαμετρικές θέσεις ως προς ένα σημείο το οποίο έχει εκλεγεί ως αρχή των αξόνων. Η Εξ. (4.64) δείχνει ότι βρίσκονται σε σταθερή μεταξύ τους απόσταση l 0 /2 σε κάθε χρονική στιγμή. Άρα οι δίνες κινούνται σε κύκλο με κέντρο την αρχή των αξόνων και διάμετρο l 0. Για να βρούμε τη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής θα πρέπει να ανατρέξουμε στις εξισώσεις κίνησης, αφού οι διατηρήσιμες ποσότητες δεν περιέχουν τον χρόνο. Θεωρούμε τις δύο από τις Εξ. (4.54) οι οποίες δίνουν τις χρονικές παραγώγους των μεταβλητών x 1,y 1 και χρησιμοποιούμε τις σχέσεις (4.63), (4.64) τις οποίες βρήκαμε από τους νόμους διατήρησης. Έτσι, βρίσκουμε για τη θέση (x 1,y 1 ) τις διαφορικές εξισώσεις: ẋ 1 = γ 2 y 1 y 2 r 1 r 2 2 ẋ 1 = 2y 1 l 2 0 ẏ 1 = γ 2 x 1 x 2 r 1 r 2 2 ẏ 1 = 2x 1 l 2 0 (4.65)

20 92 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Παίρνοντας τη χρονική παράγωγο της πρώτης και χρησιμοποιώντας τη δεύτερη βρίσκουμε ÿ 1 = 2 l 2 ẋ 1 ÿ l 4 y 1 =0. (4.66) 0 Μία ανάλογη εξίσωση μπορούμε να εξάγουμε και για την x 1, καθώς επίσης και για τις x 2,y 2. Οι εξισώσεις αυτές περιγράφουν περιοδική κίνηση με γωνιακή συχνότητα ω = 2 l 2. (4.67) 0 Παρατήρηση Δύο δίνες με γ 1 = γ 2 κινούνται σε κυκλική τροχιά με γωνιακή συχνότητα αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της σταθερής μεταξύ τους αποστάσεως. Σύντομο πρόβλημα 4.6. Ποία είναι η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του ζεύγους για γ 1 1; Ερώτηση κατανόησης 4.3. Το ζεύγος δινών αυτής της παραγράφου περιστρέφεται αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα; Για ποιό ζεύγος δινών θα ήταν δυνατόν να έχουμε περιστροφή αντίθετης φοράς; Περίπτωση γ 1 =1,γ 2 = 1 Θεωρούμε δύο δίνες οι οποίες έχουν ίση και αντίθετη ισχύ και για απλότητα παίρνουμε γ 1 = γ 2 = 1. Οι διατηρήσιμες ποσότητες όπως δίνονται στις εξισώσεις (4.56), (4.59), (4.61) είναι E = ln [ (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2] I x = x 1 x 2 I y = y 1 y 2 (4.68) M = 1 2 [(x2 1 + y 2 1) (x y 2 2)]. Με κατάλληλη στροφή του συστήματος συντεταγμένων μπορούμε να εκλέξουμε τον άξονα x να είναι παράλληλος στην ευθεία που περνάει από τις δύο δίνες (στην αρχική τους θέση). Επίσης, παίρνουμε τον άξονα y έτσι ώστε να διχοτομεί το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει τις δύο δίνες. Άρα, αν l 0 είναι η απόσταση μεταξύ των δινών τότε αυτές βρίσκονται αρχικά στις θέσεις ( l 0 /2, 0), (l 0 /2, 0). Έτσι έχουμε επιτύχει να ισχύει y 1 = y 2 I y =0. (4.69) Αφού η I y διατηρείται, θα έχουμε ότι y 1 = y 2 για κάθε χρονική στιγμή. Επίσης, παρατηρούμε ότι r 2 r 1 2 =(x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2 = I 2 x + I 2 y, άρα η απόσταση μεταξύ των δινών είναι σταθερή και θέτουμε (x 2 x 1 ) 2 +(y 2 y 1 ) 2 = l 2 0. Η διατηρήσιμη ποσότητα E είναι ισοδύναμη με την πρόταση που μόλις δείξαμε, ότι η απόσταση l 0 παραμένει σταθερή. Άρα η διατηρήσιμη ποσότητα E περιέχεται στις I x,i y. Ειδικότερα, αφού έχουμε εκλέξει I y =0 έχουμε l 2 0 = I 2 x. Για την τελευταία διατηρήσιμη ποσότητα, τη στροφορμή M, έχουμε M = 1 2 (x2 1 x 2 2)= 1 2 (x 1 x 2 )(x 1 + x 2 )= I x 2 (x 1 + x 2 ), ώστε συμπεραίνουμε ότι το άθροισμα x 1 + x 2 είναι επίσης διατηρήσιμη ποσότητα. Συγκεντρώνοντας το τελευταίο αποτέλεσμα και τη διατήρηση του I x έχουμε x 1 x 2 = σταθ., x 1 + x 2 = σταθ. x 1 = σταθ., x 2 = σταθ. (4.70)

21 4.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΥΛΗ 93 δηλαδή, οι συντεταγμένες x 1,x 2 παραμένουν αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της κίνησης. Συμπερασματικά, η Εξ. (4.70) δείχνει ότι οι δίνες δεν κινούνται κατά τη διεύθυνση του άξονα x (δηλαδή, κατά τη διεύθυνση της ευθείας που τις συνδέει). Είναι δυνατόν να κινούνται μόνο κατά τη διεύθυνση y (δηλαδή, κάθετα στην ευθεία που τις συνδέει). Για να βρούμε την ταχύτητα κίνησης του ζεύγους θα πρέπει να ανατρέξουμε στις εξισώσεις κίνησης. Παρατηρούμε ότι οι ταχύτητες των δύο δινών είναι ίσες (αφού y 1 = y 2 για κάθε χρονική στιγμή) και θέτουμε υ =ẏ 1 =ẏ 2. Οπότε από τη δεύτερη Εξ. (4.54) έχουμε ẏ 2 = γ 1 x 2 x 1 l 2 υ = I x l 2 0 υ = 1 I x. Στην περίπτωση που μελετάμε είναι I x = l 0, ώστε οι δίνες έχουν ταχύτητα με φορά προς τον θετικό άξονα y. υ = 1 l 0 Παρατήρηση Δύο δίνες με γ 1 = γ 2 κινούνται με την ίδια ταχύτητα κάθετα στο ευθύγραμμο τμήμα που τις συνδέει. Η ταχύτητά τους είναι σταθερή και αντιστρόφως ανάλογη της σταθερής απόστασης μεταξύ των δινών. Η κατεύθυνση της ταχύτητας εξαρτάται από το πρόσημο του I x = x 1 x 2. Αν αντιστρέψουμε τις θέσεις των δινών αντιστρέφεται και η φορά της κίνησης. Σύντομο πρόβλημα 4.7. Ποία είναι η ταχύτητα του ζεύγους για γ 1 = γ 2 1; Γενική περίπτωση γ 1 + γ 2 0 Θεωρούμε δύο δίνες με ισχύες γ 1,γ 2 > 0 και γ 1 + γ 2 0. Θα θέλαμε να βρούμε την τροχιά τους χρησιμοποιώντας μόνο τις διατηρήσιμες ποσότητες. Θεωρούμε τις I x,i y ως σταθερές και γράφουμε τις x 2 = I x γ 2 γ 1 γ 2 x 1, y 2 = I y γ 2 γ 1 γ 2 y 1. (4.71) Επίσης, από τη διατήρηση της ενέργειας E = γ 1 γ 2 ln( r 2 r 1 ) προκύπτει ότι r 2 r 1 = l 0, όπου l 0 είναι η σταθερή απόσταση μεταξύ των δύο δινών και μπορούμε να γράψουμε Αντικαθιστούμε τις Εξ. (4.71) στην τελευταία και βρίσκουμε [( 1+ γ ) 1 x 1 I ] 2 [( x + 1+ γ 1 γ 2 γ 2 γ 2 l 2 0 =(x 1 x 2 ) 2 +(y 1 y 2 ) 2. (4.72) ) y 1 I y γ 2 ] 2 = l 2 0 [(γ 1 + γ 2 )x 1 I x ] 2 +[(γ 1 + γ 2 )y 1 I y ] 2 = γ2 2 l 2 0 [ x 1 I ] 2 [ x + y 1 I ] 2 ( ) y γ2 l 2 0 =. γ 1 + γ 2 γ 1 + γ 2 γ 1 + γ 2 Χρησιμοποιούμε τον ορισμό του οδηγού κίνησης (4.60), θέτουμε την ολική ισχύ του συστήματος Γ=γ 1 + γ 2 και έχουμε την τροχιά της δίνης γ 1 σε πιο συμπαγή μορφή: (x 1 R x ) 2 +(y 1 R y ) 2 = ( ) γ2 l 2 0. (4.73) Γ

22 94 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΦΟΡΤΙΩΝ - ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ Δηλαδή, έχουμε για τη δίνη γ 1 κίνηση επάνω σε κύκλο με κέντρο τον οδηγό κίνησης και ακτίνα A 1 = γ 2 l 0 /Γ. Ομοίως, για τη δίνη γ 2 βρίσκουμε (x 2 R x ) 2 +(y 2 R y ) 2 = ( ) γ1 l 2 0, (4.74) Γ Παρατήρηση Δύο δίνες για τις οποίες γ 1 + γ 2 0κάνουν κυκλική κίνηση με κέντρο τον κοινό οδηγό κίνησης (R x,r y ) αλλά με διαφορετικές ακτίνες. Ο λόγος των ακτίνων των διαγραφόμενων κύκλων είναι γ 2 /γ 1, όπου η ισχυρότερη δίνη (αυτή με το μέγιστο γ ) διαγράφει κύκλο με μικρότερη ακτίνα. Για να βρούμε τη συχνότητα περιστροφής χρησιμοποιούμε το αποτέλεσμα ότι r 1 r 2 = l 0 και αντικαθιστούμε τις Εξ. (4.71) στις εξισώσεις κίνησης. Bρίσκουμε ότι το σημείο (x 1,y 1 ) κάνει κυκλική κίνηση με κέντρο τον οδηγό κίνησης και γωνιακή συχνότητα ω = Γ l 2. (4.75) 0 Ομοίως βρίσκουμε ότι το (x 2,y 2 ) κινείται με την ίδια γωνιακή συχνότητα. Ερώτηση κατανόησης 4.4. Πώς συνδέεται το γενικό αποτελέσματα για τη γωνιακή συνχότητα περιστροφής δινών (4.75) με το αντίστοιχο ειδικότερο αποτέλεσμα (4.67); Σύντομο πρόβλημα 4.8. Σχεδιάστε τις τροχιές για δύο δίνες με γ 1 =1,γ 2 = Σύστημα N αλληλεπιδρουσών δινών Θα θεωρήσουμε ένα σύστημα από N δίνες με ισχύες γ i, i =1,...,N, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η θέση κάθε δίνης είναι (x i,y i ), i =1,...,N, ώστε χρειαζόμαστε 2N μεταβλητές για την πλήρη περιγραφή του συστήματος. Θεωρούμε ότι οι δίνες αλληλεπιδρούν κατά ζεύγη με δυναμικό της μορφής (4.56). Ώστε, για το πλήρες σύστημα, θα έχουμε ενέργεια αλληλεπίδρασης η οποία είναι γενίκευση της (4.56)(Newton, 2001): E = N N i=1 j=1,j<i γ i γ j ln( r i r j ), (4.76) όπου r i r j = (x i x j ) 2 +(y i y j ) 2 είναι η απόσταση μεταξύ δύο τυχόντων δινών i και j. Στο παραπάνω διπλό άθροισμα έχουμε επιλέξει να αθροίσουμε σε όλα τα i =1,...,N, όμως αθροίζουμε μόνο στα j<i. Αυτό εξασφαλίζει δύο συνθήκες: κάθε ζεύγος i, j λαμβάνεται υπόψιν μία φορά στο άθροισμα και επίσης εξαιρείται ο όρος για i = j (δεν υπάρχει αλληλεπίδραση κάθε δίνης με τον εαυτό της). Οι εξισώσεις κίνησης μπορούν να γραφούν σε αναλογία με το σύστημα εξισώσεων (4.54) για ζεύγος δινών. Έχουμε το σύστημα εξισώσεων N ẋ i = N ẏ i = j=1,j i j=1,j i γ j γ j y i y j r i r j 2 x i x j r i r j 2 i =1,...,N. (4.77) Αυτό το σύστημα εξισώσεων μας λέει ότι κάθε δίνη i αλληλεπιδρά με κάθε μία από τις άλλες δίνες κατά τον τρόπο που περιγράψαμε στην περίπτωση ζεύγους δινών και οι αλληλεπιδράσεις προστίθενται.

23 4.2. ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΝΩΝ ΣΕ ΡΕΥΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΗ ΥΛΗ 95 Μπορούμε να δείξουμε ότι γενικεύσεις των διατηρήσιμων ποσοτήτων που είδαμε για την περίπτωση δύο δινών αποτελούν διατηρήσιμες ποσότητες στο σύστημα των N δινών. Αυτές είναι η ενέργεια (4.76), επίσης οι N N I x = γ i x i, I y = γ i y i (4.78) i=1 και τέλος η ποσότητα (η οποία μπορεί να δειχθεί ότι έχει την έννοια της στροφορμής) M = 1 2 i=1 N γ i (x 2 i + yi 2 ). (4.79) i=1 Σύντομο πρόβλημα 4.9. Δείξτε ότι οι ποσότητες (4.78) διατηρούνται στον χρόνο από τις εξισώσεις κίνησης (4.77) Σύστημα τριών δινών Θα μελετήσουμε ένα σύστημα τριών δινών με ισχύες γ 1,γ 2,γ 3 (Gröbli, 1877; Aref et al., 1992). Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι δίνες βρίσκονται στις κορυφές τριγώνου στις θέσεις r 1 =(x 1,y 1 ), r 2 = (x 2,y 2 ), r 3 =(x 3,y 3 ). Οι εξισώσεις κίνησης είναι οι (4.77) τις οποίες θα εφαρμόσουμε για N =3, ώστε παίρνουμε το σύστημα dx 1 = γ y 1 y 2 2 C3 2 dx 2 = γ y 2 y 3 3 C1 2 dx 3 = γ y 3 y 1 1 C2 2 Έχουμε χρησιμοποιήσει τον συμβολισμό y 3 y 1 + γ 3 C2 2, y 1 y 2 + γ 1 C3 2, y 2 y 3 + γ 2 C1 2, dy 1 = γ x 1 x 2 2 C3 2 dy 2 = γ x 2 x 3 3 C1 2 dy 3 = γ x 3 x 1 1 C2 2 x 3 x 1 γ 3 C2 2, x 1 x 2 γ 1 C3 2, x 2 x 3 γ 2 C1 2. (4.80) για το μήκος των πλευρών του τριγώνου. C 1 = r 2 r 3, C 2 = r 3 r 1, C 3 = r 1 r 2 (4.81) Προκύπτει ότι το σύστημα (4.80) για τις τρεις δίνες είναι πλήρως ολοκληρώσιμο, δηλαδή, όλες οι λύσεις του μπορούν να δωθούν σε κλειστή μορφή (Gröbli, 1877; Aref, 2007). Δεν θα δώσουμε εδώ την πλήρη ολοκλήρωση του συστήματος, όμως θα αναφερθούμε σε κάποιες εξισώσεις και λύσεις οι οποίες έχουν ιδιαίτερα απλές μορφές. Η πρώτη σημαντική απλοποίηση των έξι εξισώσεων (4.80) προκύπτει αν γράψουμε τις εξισώσεις κίνησης για τα μήκη των πλευρών του τριγώνου C 1,C 2 και C 3. Παραγωγίζουμε λοιπόν τις ποσότητες στις Εξ. (4.81) και χρησιμοποιούμε τις πλήρεις εξισώσεις (4.80), ώστε τελικά βρίσκουμε ( d 1 (C2 1)=4γ 1 A C2 2 1 ) C3 2 ( d 1 1 ) (4.82) (C2 2)=4γ 2 A ( d 1 (C2 3)=4γ 3 A C 2 3 C 2 1 C C 2 2 Η ποσότητα A είναι η επιφάνεια του τριγώνου την οποία θεωρούμε με θετικό πρόσημο αν οι δίνες (1, 2, 3) εμφανίζονται αριστερόστροφα στο επίπεδο ενώ τη θεωρούμε με αρνητικό πρόσημο αν εμφανίζονται δεξιόστροφα. Γνωρίζουμε από την Γεωμετρία ότι το μέτρο της επιφάνειας A δίνεται ως A =[C(C C 1 )(C C 2 )(C C 3 )] 1/2, C := 1 2 (C 1 + C 2 + C 3 ), (4.83) ).

Μαθηματική Μοντελοποίηση και Αριθμητική Προσομοίωση

Μαθηματική Μοντελοποίηση και Αριθμητική Προσομοίωση Μαθηματική Μοντελοποίηση και Αριθμητική Προσομοίωση Σταύρος Κομηνέας Τμήμα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Κρήτης 2 Περιεχόμενα 1 Μηχανική και κίνηση δινών 1 1.1 Σημειακά σωμάτια..................................

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙI 11 Ιουνίου 2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙI 11 Ιουνίου 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙI Ιουνίου 202 Απαντήστε και στα 4 Θέματα με σαφήνεια και απλότητα. Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα εκτιμώνται ιδιαιτέρως. Καλή σας επιτυχία.

Διαβάστε περισσότερα

γ /ω=0.2 γ /ω=1 γ /ω= (ω /g) v. (ω 2 /g)(x-l 0 ) ωt. 2m.

γ /ω=0.2 γ /ω=1 γ /ω= (ω /g) v. (ω 2 /g)(x-l 0 ) ωt. 2m. Μηχανική Ι Εργασία #7 Χειμερινό εξάμηνο 015-016 Ν. Βλαχάκης 1. Σώμα μάζας m και φορτίου q κινείται σε κατακόρυφο άξονα x, δεμένο σε ελατήριο σταθεράς k = mω του οποίου το άλλο άκρο είναι σταθερό. Το σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙΙ 8 Ιουλίου 2013

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙΙ 8 Ιουλίου 2013 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική ΙΙ 8 Ιουλίου 013 ΘΕΜΑ Α [35 μόρια] Θεωρήστε τη Λαγκραντζιανή L(x, ẋ, t που εξαρτάται απο τη θέση x ενός σωματιδίου πάνω σε μια ευθεία, το χρόνο t,

Διαβάστε περισσότερα

E = 1 2 k. V (x) = Kx e αx, dv dx = K (1 αx) e αx, dv dx = 0 (1 αx) = 0 x = 1 α,

E = 1 2 k. V (x) = Kx e αx, dv dx = K (1 αx) e αx, dv dx = 0 (1 αx) = 0 x = 1 α, Μαθηματική Μοντελοποίηση Ι 1. Φυλλάδιο ασκήσεων Ι - Λύσεις ορισμένων ασκήσεων 1.1. Άσκηση. Ενα σωμάτιο μάζας m βρίσκεται σε παραβολικό δυναμικό V (x) = 1/2x 2. Γράψτε την θέση του σαν συνάρτηση του χρόνου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Πτυχιακή εξέταση στη Μηχανική ΙI 20 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Πτυχιακή εξέταση στη Μηχανική ΙI 20 Σεπτεμβρίου 2007 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Πτυχιακή εξέταση στη Μηχανική ΙI 0 Σεπτεμβρίου 007 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Απαντήστε στα ερωτήματα που ακολουθούν με σαφήνεια, ακρίβεια και απλότητα. Όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

2. Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης

2. Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης Οι νόµοι της κίνησης, οι δυνάµεις και οι εξισώσεις κίνησης Βιβλιογραφία C Kittel, W D Knight, A Rudeman, A C Helmholz και B J oye, Μηχανική (Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις ΕΜΠ, 1998) Κεφ, 3 R Spiegel, Θεωρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔ ΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Μεθοδολογία Κλεομένης Γ. Τσιγάνης Λέκτορας ΑΠΘ Πρόχειρες

Διαβάστε περισσότερα

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση

2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ. Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων. Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση 2 Η ΠΡΟΟΔΟΣ Ενδεικτικές λύσεις κάποιων προβλημάτων Τα νούμερα στις ασκήσεις είναι ΤΥΧΑΙΑ και ΟΧΙ αυτά της εξέταση Ένας τροχός εκκινεί από την ηρεμία και επιταχύνει με γωνιακή ταχύτητα που δίνεται από την,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 22 Ιανουαρίου, 2019 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι Ιανουαρίου, 9 Καλή σας επιτυχία. Πρόβλημα Α Ένα σωματίδιο μάζας m κινείται υπό την επίδραση του πεδίου δύο σημειακών ελκτικών κέντρων, το ένα εκ των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης

Ηλεκτρομαγνητισμός. Μαγνητικό πεδίο. Νίκος Ν. Αρπατζάνης Ηλεκτρομαγνητισμός Μαγνητικό πεδίο Νίκος Ν. Αρπατζάνης Μαγνητικοί πόλοι Κάθε μαγνήτης, ανεξάρτητα από το σχήμα του, έχει δύο πόλους. Τον βόρειο πόλο (Β) και τον νότιο πόλο (Ν). Μεταξύ των πόλων αναπτύσσονται

Διαβάστε περισσότερα

1 p p a y. , όπου H 1,2. u l, όπου l r p και u τυχαίο μοναδιαίο διάνυσμα. Δείξτε ότι μπορούν να γραφούν σε διανυσματική μορφή ως εξής.

1 p p a y. , όπου H 1,2. u l, όπου l r p και u τυχαίο μοναδιαίο διάνυσμα. Δείξτε ότι μπορούν να γραφούν σε διανυσματική μορφή ως εξής. ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις Κεφαλαίου V Άσκηση : Οι θεμελιώδεις σχέσεις μετάθεσης της στροφορμής επιτρέπουν την ύπαρξη ακέραιων και ημιπεριττών ιδιοτιμών Αλλά για την τροχιακή στροφορμή L r p γνωρίζουμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

1. Μετάπτωση Larmor (γενικά)

1. Μετάπτωση Larmor (γενικά) . Μετάπτωση Larmor (γενικά) Τι είναι η μετάπτωση; Μετάπτωση είναι η αλλαγή της διεύθυνσης του άξονα περιστροφής ενός περιστρεφόμενου αντικειμένου. Αν ο άξονας περιστροφής ενός αντικειμένου περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Σεπτέμβριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Σεπτέμβριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Σεπτέμβριος 004 Τμήμα Π Ιωάννου & Θ Αποστολάτου Απαντήστε και στα 4 θέματα με σαφήνεια και συντομία Η πλήρης απάντηση θέματος εκτιμάται ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1.

1. Κινηµατική. x dt (1.1) η ταχύτητα είναι. και η επιτάχυνση ax = lim = =. (1.2) Ο δεύτερος νόµος του Νεύτωνα παίρνει τη µορφή: (1. 1. Κινηµατική Βιβλιογραφία C. Kittel W. D. Knight M. A. Rueman A. C. Helmholz και B. J. Moe Μηχανική. Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π. 1998. Κεφ.. {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα Μ1 Παράγωγος} {Μαθηµατικό Συµπλήρωµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Ιούνιος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Ιούνιος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙI Ιούνιος 2004 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Απαντήστε στα 4 θέματα με σαφήνεια συντομία. Η πλήρης απάντηση θέματος εκτιμάται ιδιαίτερα. Καλή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ. ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέµβριος 2004 Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Θέµα 1 (25 µονάδες) Ένα εκκρεµές µήκους l κρέµεται έτσι ώστε η σηµειακή µάζα να βρίσκεται ακριβώς

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 0 Κεφάλαιο Περιέχει: Αναλυτική Θεωρία Ερωτήσεις Θεωρίας Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Ερωτήσεις Σωστού - λάθους Ασκήσεις ΘΕΩΡΙΑ 4- ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην μέχρι τώρα

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

v := dr dt r = r 1 + r 2

v := dr dt r = r 1 + r 2 1. Πρόλογος Στις ακόλουθες σελίδες δίνονται σύντομες σημειώσεις γιά το μάθημα Μαθηματική Μοντελοποίηση Ι του τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι σημειώσεις είναι ιδιαίτερα σύντομες

Διαβάστε περισσότερα

Λύσεις των θεμάτων του Διαγωνίσματος Μηχανικης ΙΙ (29/8/2001) (3), (4), όπου, (5),, (6), (9), όπου,

Λύσεις των θεμάτων του Διαγωνίσματος Μηχανικης ΙΙ (29/8/2001) (3), (4), όπου, (5),, (6), (9), όπου, Λύσεις των θεμάτων του Διαγωνίσματος Μηχανικης ΙΙ (9/8/1) Θέμα 1: (1), (), (3), (4), όπου, (5),, (6), (7), (8), (9), όπου, (1), (11) ενέργεια [ ], όλες οι συνιστώσες της στροφορμής [ ], (1), (13), (κυματ

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική μηχανική ΙΙ

Θεωρητική μηχανική ΙΙ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. Θεωρητική μηχανική ΙΙ Να δειχθεί ότι αν L x, L y αποτελούν ολοκληρώματα της κίνησης τότε και η L z αποτελεί ολοκλήρωμα της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 2004

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 2004 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Φεβρουάριος 4 Τµήµα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Απαντήστε µε σαφήνεια και συντοµία. Η ορθή πλήρης απάντηση θέµατος εκτιµάται περισσότερο από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ Ι ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αρχικά ας δούμε ορισμένα σημεία που αναφέρονται στο έργο, στη δυναμική ενέργεια και στη διατήρηση της ενέργειας. Πρώτον, όταν μια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Αρχικά ας δούμε ορισμένα σημεία που αναφέρονται στο έργο, στη δυναμική ενέργεια και στη διατήρηση της ενέργειας. Πρώτον, όταν

Διαβάστε περισσότερα

β) Από τον νόμο του Νεύτωνα για την μεταφορική κίνηση του κέντρου μάζας έχουμε: Επομένως το κέντρο μάζας αποκτάει αρνητική επιτάχυνση σταθερού μέτρου

β) Από τον νόμο του Νεύτωνα για την μεταφορική κίνηση του κέντρου μάζας έχουμε: Επομένως το κέντρο μάζας αποκτάει αρνητική επιτάχυνση σταθερού μέτρου ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΙΝΗΣΗ 1) Συμπαγής κύλινδρος μάζας m και ακτίνας R δέχεται μια αρχική μεγάλη και στιγμιαία ώθηση προς τα πάνω σε κεκλιμένο επίπεδο γωνίας θ και μετά αφήνεται ελεύθερος. Κατά την παύση της ώθησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Διδάσκων: Θεόδωρος Ν. Τομαράς 1. Μετασχηματισμοί συντεταγμένων και συμμετρίες. 1α. Στροφές στο επίπεδο. Θεωρείστε δύο καρτεσιανά συστήματα συντεταγμένων στο επίπεδο, στραμμένα

Διαβάστε περισσότερα

10. Παραγώγιση διανυσµάτων

10. Παραγώγιση διανυσµάτων Κ Χριστοδουλίδης: Μαθηµατικό Συµπλήρωµα για τα Εισαγωγικά Μαθήµατα Φυσικής 51 10 Παραγώγιση διανυσµάτων 101 Παράγωγος διανυσµατικής συνάρτησης Αν οι συνιστώσες ενός διανύσµατος = είναι συνεχείς συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα συντεταγμένων

Συστήματα συντεταγμένων Συστήματα συντεταγμένων Χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της θέσης ενός σημείου στον χώρο. Κοινά συστήματα συντεταγμένων: Καρτεσιανό (x, y, z) Πολικό (r, θ) Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων Οι άξονες

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ο νόμος του Gauss Εικόνα: Σε μια επιτραπέζια μπάλα πλάσματος, οι χρωματιστές γραμμές που βγαίνουν από τη σφαίρα αποδεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου. Με το νόμο του Gauss,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητική μηχανική ΙΙ

Θεωρητική μηχανική ΙΙ ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΒΛΕΜΜΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΛΑΘΗ. Θεωρητική μηχανική ΙΙ Να δειχθεί ότι αν L x, L y αποτελούν ολοκληρώματα της κίνησης τότε και η L z αποτελεί ολοκλήρωμα της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5.1 Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας m=0,5kgr δίνεται από τη σχέση: 3 j οπότε το μέτρο της ταχύτητας θα είναι:

ΑΣΚΗΣΗ 5.1 Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας m=0,5kgr δίνεται από τη σχέση: 3 j οπότε το μέτρο της ταχύτητας θα είναι: ΑΣΚΗΣΗ. Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας =,k δίνεται από τη σχέση: 6. α Βρείτε την θέση και το μέτρο της ταχύτητας του κινητού την χρονική στιγμή. β Τι είδους κίνηση κάνει το κινητό σε κάθε άξονα;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ( Μεθοδολογία- Παραδείγματα ) Κλεομένης Γ. Τσιγάνης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Κεφάλαιο 10 Περιστροφική Κίνηση Περιεχόμενα Κεφαλαίου 10 Γωνιακές Ποσότητες Διανυσματικός Χαρακτήρας των Γωνιακών Ποσοτήτων Σταθερή γωνιακή Επιτάχυνση Ροπή Δυναμική της Περιστροφικής Κίνησης, Ροπή και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς

Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς Κεφάλαιο 2: Διανυσματικός λογισμός συστήματα αναφοράς 2.1 Η έννοια του διανύσματος Ο τρόπος που παριστάνομε τα διανυσματικά μεγέθη είναι με τη μαθηματική έννοια του διανύσματος. Διάνυσμα δεν είναι τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

ETY-202 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Στέλιος Τζωρτζάκης 1/11/2013

ETY-202 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ETY-202 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ. Στέλιος Τζωρτζάκης 1/11/2013 stzortz@iesl.forth.gr 1396; office Δ013 ΙΤΕ 2 ΎΛΗ & ΦΩΣ 02. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Στέλιος Τζωρτζάκης 1 3 4 Ο διανυσματικός χώρος των φυσικών καταστάσεων Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Ορμή. Απλούστερη περίπτωση: σύστημα δυο σωματίων, μάζας m 1 και m 2 σε αποστάσεις x 1 και x 2, αντίστοιχα, από την αρχή ενός συστήματος συντεταγμένων

Ορμή. Απλούστερη περίπτωση: σύστημα δυο σωματίων, μάζας m 1 και m 2 σε αποστάσεις x 1 και x 2, αντίστοιχα, από την αρχή ενός συστήματος συντεταγμένων Y Ορμή ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΖΑΣ Όταν ένα σώμα περιστρέφεται ή ταλαντεύεται κατά την κίνησή του, υπάρχει ένα σημείο του σώματος που λέγεται Κέντρο Μάζας, το οποίο κινείται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα κινιόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα. Γ.1 Επικαμπύλιο Ολοκλήρωμα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Επικαμπύλια και Επιφανειακά Ολοκληρώματα Η αναγκαιότητα για τον ορισμό και την περιγραφή των ολοκληρωμάτων που θα περιγράψουμε στο Παράρτημα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα μεγέθη που

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Κλασικής Μηχανικής, Τμήμα Μαθηματικών Διδάσκων: Μιχάλης Ξένος, email : mxenos@cc.uoi.gr 19 Απριλίου 2013 Κεφάλαιο Ι 1. Να γραφεί το διάνυσμα της ταχύτητας και της επιτάχυνσης υλικού σημείου σε

Διαβάστε περισσότερα

) z ) r 3. sin cos θ,

) z ) r 3. sin cos θ, Μηχανική Ι Εργασία #5 Χειμερινό εξάμηνο 4-5 Ν. Βλαχάκης. Σώμα μάζας m κινείται στο πεδίο δύναμης της πρώτης άσκησης της τέταρτης εργασίας με λ, αλλά επιπλέον είναι υποχρεωμένο να κινείται μόνο στην ευθεία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις

Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις Κεφάλαιο 5 ΔΙΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ενα αυτόνομο δυναμικό σύστημα δύο διαστάσεων περιγράφεται από τις εξισώσεις ẋ 1 f 1 (x 1 x 2 ) ẋ 2 f 2 (x 1 x 2 ) (501) Το σύστημα αυτό γράφεται σε διανυσματική

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Κεφάλαιο 2 Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Διανύσματα Διανυσματικά μεγέθη Φυσικά μεγέθη που έχουν τόσο αριθμητικές ιδιότητες όσο και ιδιότητες κατεύθυνσης. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Το Σέλας συμβαίνει όταν υψηλής ενέργειας, φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο ταξιδεύουν στην άνω ατμόσφαιρα της Γης λόγω της ύπαρξης του μαγνητικού της πεδίου. Μαγνητισμός

Διαβάστε περισσότερα

dx cos x = ln 1 + sin x 1 sin x.

dx cos x = ln 1 + sin x 1 sin x. Μηχανική Ι Εργασία #5 Χειμερινό εξάμηνο 17-18 Ν. Βλαχάκης 1. Εστω πεδίο δύναμης F = g () cos y ˆ + λ g() sin y ŷ, όπου λ = σταθερά και g() = 1 e π/ B C (σε κατάλληλες μονάδες). (α) Υπολογίστε πόση ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr

I. ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ. math-gr I ΜΙΓΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ i e ΜΕΡΟΣ Ι ΟΡΙΣΜΟΣ - ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Α Ορισμός Ο ορισμός του συνόλου των Μιγαδικών αριθμών (C) βασίζεται στις εξής παραδοχές: Υπάρχει ένας αριθμός i για τον οποίο ισχύει i Το σύνολο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ 1 .1 ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ Ας θεωρούμε το μαγνητικό πεδίο ενός κινούμενου σημειακού φορτίου q. Ονομάζουμε τη θέση του φορτίου σημείο πηγής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι 26 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι 26 Ιανουαρίου 2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι 26 Ιανουαρίου 2016 Τμήμα Π. Ιωάννου & Θ. Αποστολάτου Στις παρενθέσεις δίνονται τα μόρια του κάθε ερωτήματος. Σε ένα σωματίδιο που κινείται στον

Διαβάστε περισσότερα

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις Κεφαλαίου Ι

ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Ασκήσεις Κεφαλαίου Ι ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ασκήσεις Κεφαλαίου Ι Άσκηση 1: Θεωρήστε δύο ορθοκανονικά διανύσματα ψ 1 και ψ και υποθέστε ότι αποτελούν βάση σε ένα χώρο δύο διαστάσεων. Θεωρήστε επίσης ένα τελαστή T που ορίζεται στο χώρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6.1

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6.1 ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗ 6. Σώμα μάζας gr έχει προσδεθεί στην άκρη ενός ελατηρίου και ταλαντώνεται επάνω σε οριζόντιο δάπεδο χωρίς τριβή. Εάν η σταθερά του ελατηρίου είναι 5N / και το πλάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΡΙΟ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ορισμός. Αν τα και είναι τα μοναδιαία διανύσματα των αξόνων και αντίστοιχα η συνάρτηση που ορίζεται από τη σχέση όπου (συνιστώσες) είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική I 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική I 2 Σεπτεμβρίου 2010 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Εξέταση στη Μηχανική I Σεπτεμβρίου 00 Απαντήστε και στα 0 ερωτήματα με σαφήνεια και απλότητα. Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις εκτιμώνται ιδιαιτέρως. Καλή σας επιτυχία.. Ένας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο M11. Στροφορµή

Κεφάλαιο M11. Στροφορµή Κεφάλαιο M11 Στροφορµή Στροφορµή Η στροφορµή παίζει σηµαντικό ρόλο στη δυναµική των περιστροφών. Αρχή διατήρησης της στροφορµής Η αρχή αυτή είναι ανάλογη µε την αρχή διατήρησης της ορµής. Σύµφωνα µε την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων

Κεφάλαιο 2. Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Κεφάλαιο 2 Διανύσματα και Συστήματα Συντεταγμένων Διανύσματα Διανυσματικά μεγέθη Φυσικά μεγέθη που έχουν τόσο αριθμητικές ιδιότητες όσο και ιδιότητες κατεύθυνσης. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με

Διαβάστε περισσότερα

1. Κίνηση Υλικού Σημείου

1. Κίνηση Υλικού Σημείου 1. Κίνηση Υλικού Σημείου Εισαγωγή στην Φυσική της Γ λυκείου Τροχιά: Ονομάζεται η γραμμή που συνδέει τις διαδοχικές θέσεις του κινητού. Οι κινήσεις ανάλογα με το είδος της τροχιάς διακρίνονται σε: 1. Ευθύγραμμες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 :

ΦΥΕ 14 5η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Aσκηση 2 : ΦΥΕ 14 5 η ΕΡΓΑΣΙΑ Παράδοση 19-5-8 ( Οι ασκήσεις είναι βαθμολογικά ισοδύναμες) Άσκηση 1 : Συμπαγής κύλινδρος μάζας Μ συνδεδεμένος σε ελατήριο σταθεράς k = 3. N / και αμελητέας μάζας, κυλίεται, χωρίς να

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Το Σέλας συμβαίνει όταν υψηλής ενέργειας, φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο ταξιδεύουν στην άνω ατμόσφαιρα της Γης λόγω της ύπαρξης του μαγνητικού της πεδίου. Μαγνητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Εικόνα: Το Σέλας συμβαίνει όταν υψηλής ενέργειας, φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο ταξιδεύουν στην άνω ατμόσφαιρα της Γης λόγω της ύπαρξης του μαγνητικού της πεδίου. Μαγνητισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις 6 ου Κεφαλαίου

Ασκήσεις 6 ου Κεφαλαίου Ασκήσεις 6 ου Κεφαλαίου 1. Μία ράβδος ΟΑ έχει μήκος l και περιστρέφεται γύρω από τον κατακόρυφο άξονα Οz, που είναι κάθετος στο άκρο της Ο με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω. Να βρεθεί r η επαγώμενη ΗΕΔ στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΙΙ 1. Οι δυναμικές γραμμές ηλεκτροστατικού πεδίου α Είναι κλειστές β Είναι δυνατόν να τέμνονται γ Είναι πυκνότερες σε περιοχές όπου η ένταση του πεδίου είναι μεγαλύτερη δ Ξεκινούν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 211 ΕΡΓΑΣΙΑ # 8 Επιστροφή την Τετάρτη 30/3/2016 στο τέλος της διάλεξης

ΦΥΣ. 211 ΕΡΓΑΣΙΑ # 8 Επιστροφή την Τετάρτη 30/3/2016 στο τέλος της διάλεξης ΦΥΣ. 211 ΕΡΓΑΣΙΑ # 8 Επιστροφή την Τετάρτη 30/3/2016 στο τέλος της διάλεξης 1. Μια µάζα m είναι εξαρτηµένη από το άκρο ενός ελατηρίου µε φυσική συχνότητα ω. Η µάζα αφήνεται να κινηθεί από την κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

1 f. d F D x m a D x m D x dt. 2 t. Όλες οι αποδείξεις στην Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου. Αποδείξεις. d t dt dt dt. 1. Απόδειξη της σχέσης.

1 f. d F D x m a D x m D x dt. 2 t. Όλες οι αποδείξεις στην Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου. Αποδείξεις. d t dt dt dt. 1. Απόδειξη της σχέσης. Αποδείξεις. Απόδειξη της σχέσης N t T N t T. Απόδειξη της σχέσης t t T T 3. Απόδειξη της σχέσης t Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την Α.Α.Τ. είναι : d F D ma D m D Η εξίσωση αυτή είναι μια Ομογενής Διαφορική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΟ Ή ΥΛΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Ή ΣΗΜΕΙΑΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τις έννοιες που δεν έχουν καμιά θεμελίωση στη φύση, με τα δάση εκείνα του Βορρά όπου τα δένδρα δεν έχουν καθόλου ρίζες. Αρκεί ένα φύσημα του αγέρα, ένα ασήμαντο γεγονός για να

Διαβάστε περισσότερα

B 2Tk. Παράδειγμα 1.2.1

B 2Tk. Παράδειγμα 1.2.1 Παράδειγμα 1..1 Μία δέσμη πρωτονίων κινείται μέσα σε ομογενές μαγνητικό πεδίο μέτρου,0 Τ, που έχει την κατεύθυνση του άξονα των θετικών z, (Σχ. 1.4). Τα πρωτόνια έχουν ταχύτητα με μέτρο 3,0 10 5 m / s

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 1 1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν από το 600 π.χ. ότι, το κεχριμπάρι μπορεί να έλκει άλλα αντικείμενα όταν το τρίψουμε με μαλλί.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή

Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επανεξέταση του αρμονικού ταλαντωτή Κεφάλαιο 11 ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μία ειδική κατηγορία διδιάστατων δυναμικών συστημάτων είναι τα λεγόμενα συντηρητικά συστήματα. Ο όρος προέρχεται από την μηχανική, όπου για υλικό σημείο που δέχεται δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 17 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 17 Φεβρουαρίου 2015 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Φυσικής Μηχανική Ι 17 Φεβρουαρίου 2015 Τμήμα Θ. Αποστολάτου & Π. Ιωάννου Απαντήστε και στα 4 προβλήματα με σαφήνεια και απλότητα. Οι ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα εκτιμώνται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/2013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/2013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3//7/013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σώμα μάζας m=0.1 Kg κινείται σε οριζόντιο δάπεδο ευθύγραμμα με την

Διαβάστε περισσότερα

4 Αρμονικές Ταλαντώσεις 1 γενικά 17/9/2014

4 Αρμονικές Ταλαντώσεις 1 γενικά 17/9/2014 4 Αρμονικές Ταλαντώσεις γενικά 7/9/4 Περιοδικά φαινόμενα Περιοδικά φαινόμενα Περίοδος Συχνότητα Γωνιακή συχνότητα Ταλαντώσεις Απλή αρμονική ταλάντωση Περιοδικό φαινόμενο Περιοδικά φαινόμενα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα

Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα Κίνηση φορτισμένου σωματιδίου σε χώρο, όπου συνυπάρχουν ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο ομογενή και χρονοανεξάρτητα Μέρος α : Εξισώσεις κίνησης και συμπεράσματα) Α. Τι βλέπει ένας αδρανειακός παρατηρητής

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή

Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα. ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Κύπρου Χειμερινό Εξάμηνο 2016/2017 ΦΥΣ102 Φυσική για Χημικούς Διδάσκων: Μάριος Κώστα ΔΙΑΛΕΞΗ 09 Ροπή Αδρανείας Στροφορμή ΦΥΣ102 1 Υπολογισμός Ροπών Αδράνειας Η Ροπή αδράνειας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός

0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής. Διατήρηση της ορμής. Κώστας Παρασύρης Φυσικός 0 Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Διατήρηση της ορμής Φυσική Β Λυκείου Διατήρηση της ορμής Σύστημα σωμάτων Εσωτερικές, εξωτερικές δυνάμεις Ως σύστημα στη φυσική θεωρούμε ένα σύνο δύο ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί

Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί Κεφάλαιο 0 Μιγαδικοί Αριθμοί 0 Βασικοί ορισμοί και πράξεις Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει πραγματικός αριθμός που επαληθεύει την εξίσωση x Η ανάγκη επίλυσης τέτοιων εξισώσεων οδηγεί στο σύνολο των μιγαδικών

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό Εικόνα: Οι διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας προκαλούν μεγάλες διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού ανάμεσα στα σύννεφα και στο έδαφος. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει:

1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 120 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ Ηλεκτρικό φορτίο Ηλεκτρικό πεδίο 1.Η δύναμη μεταξύ δύο φορτίων έχει μέτρο 10 N. Αν η απόσταση των φορτίων διπλασιαστεί, το μέτρο της δύναμης θα γίνει: (α)

Διαβάστε περισσότερα

4 Αρμονικές Ταλαντώσεις 1 γενικά 17/9/2014

4 Αρμονικές Ταλαντώσεις 1 γενικά 17/9/2014 4 Αρμονικές Ταλαντώσεις γενικά 7/9/4 Περιοδικά φαινόμενα Περιοδικά φαινόμενα Περίοδος Συχνότητα ωνιακή συχνότητα Ταλαντώσεις Απλή αρμονική ταλάντωση Περιοδικό φαινόμενο Περιοδικά φαινόμενα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΓΑΔΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΕΝΙΚΑ. Έστω σωμάτιο, στις τρεις διαστάσεις, που βρίσκεται υπό την επίδραση μιγαδικού δυναμικού της μορφής

ΜΙΓΑΔΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΕΝΙΚΑ. Έστω σωμάτιο, στις τρεις διαστάσεις, που βρίσκεται υπό την επίδραση μιγαδικού δυναμικού της μορφής ΜΙΓΑΔΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΕΝΙΚΑ Έστω σωμάτιο, στις τρεις διαστάσεις, που βρίσκεται υπό την επίδραση μιγαδικού δυναμικού της μορφής Re Im V r V r i V r, όπου οι συναρτήσεις Re,Im V r V r είναι πραγματικές συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

d dx ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ

d dx ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗΣ α) Η παράγωγος μιας συνάρτησης = f() σε ένα σημείο 0 εκφράζει το ρυθμό μεταβολής της συνάρτησης (ή τον παράγωγο αριθμό) στο σημείο 0. β) Γραφικά, η παράγωγος της συνάρτησης στο σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange. Ν. Παναγιωτίδης

Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange. Ν. Παναγιωτίδης Η Εξίσωση Euler-Lagrange Σφαίρα σε ράγες: Η συνάρτηση Lagrange Ν. Παναγιωτίδης Έστω σύστημα δυο συγκλινόντων ραγών σε σχήμα Χ που πάνω τους κυλίεται σφαίρα ακτίνας. Θεωρούμε σύστημα συντεταγμένων με οριζόντιους

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση

Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017. Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες. Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις Ι Ασκήσεις - 19/10/2017 Ακριβείς Διαφορικές Εξισώσεις-Ολοκληρωτικοί Παράγοντες Η πρώτης τάξης διαφορική εξίσωση M(x, y) + (x, y)y = 0 ή ισοδύναμα, γραμμένη στην μορφή M(x,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss

Κεφάλαιο Η2. Ο νόµος του Gauss Κεφάλαιο Η2 Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss Ο νόµος του Gauss µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως ένας εναλλακτικός τρόπος υπολογισµού του ηλεκτρικού πεδίου. Ο νόµος του Gauss βασίζεται στο γεγονός ότι η ηλεκτρική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέμβριος 2012

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέμβριος 2012 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Ι Σεπτέμβριος ΘΕΜΑ α) Υλικό σημείο μάζας κινείται στον άξονα Ο υπό την επίδραση του δυναμικού V=V() Αν για t=t βρίσκεται στη θέση = με ενέργεια Ε δείξτε ότι η κίνησή του δίνεται από

Διαβάστε περισσότερα

Reynolds. du 1 ξ2 sin 2 u. (2n)!! ( (http://www.natgeotv.com/uk/street-genius/ videos/bulletproof-balloons) n=0

Reynolds. du 1 ξ2 sin 2 u. (2n)!! ( (http://www.natgeotv.com/uk/street-genius/ videos/bulletproof-balloons) n=0 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη Μηχανική Ι, Τμήμα Κ. Τσίγκανου & Ν. Βλαχάκη, Μαΐου 7 Διάρκεια εξέτασης 3 ώρες, Καλή επιτυχία ( = bonus ερωτήματα) Ονοματεπώνυμο:,

Διαβάστε περισσότερα

 = 1 A A = A A. A A + A2 y. A = (A x, A y ) = A x î + A y ĵ. z A. 2 A + A2 z

 = 1 A A = A A. A A + A2 y. A = (A x, A y ) = A x î + A y ĵ. z A. 2 A + A2 z Οκτώβριος 2017 Ν. Τράκας ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΑ Διάνυσμα: κατεύθυνση (διεύθυνση και ϕορά) και μέτρο. Συμβολισμός: A ή A. Αναπαράσταση μέσω των συνιστωσών του: A = (A x, A y ) σε 2-διαστάσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς

Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς Το ελαστικο κωνικο εκκρεμε ς 1. Εξισώσεις Euler -Lagrange x 0 φ θ z F l 0 y r m B Το ελαστικό κωνικό εκκρεμές αποτελείται από ένα ελατήριο με σταθερά επαναφοράς k, το οποίο αναρτάται από ένα σταθερό σημείο,

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Ηλεκτρικό Δυναμικό Εικόνα: Οι διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας προκαλούν μεγάλες διαφορές ηλεκτρικού δυναμικού ανάμεσα στα σύννεφα και στο έδαφος. Το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα

Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Φυσική έννοια Φυσική έννοια Φαινόμενα ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Θέση-Μετατόπιση -ταχύτητα Ένα τρένο που ταξιδεύει αλλάζει διαρκώς θέση, το ίδιο ένα αυτοκίνητο και ένα πλοίο ή αεροπλάνο

Διαβάστε περισσότερα

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb.

Μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου στο Διεθνές Σύστημα (S.I.) είναι το προς τιμήν του Γάλλου φυσικού Charles Augustin de Coulomb. Βασικές έννοιες Τα σώματα μπορούν να αλληλεπιδράσουν ηλεκτρικά. Ο Θαλής ο Μιλήσιος παρατήρησε πρώτος την έλξη μικρών αντικειμένων από ήλεκτρο, αφού πρώτα τριφτεί σε ξηρό ύφασμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

kg(χιλιόγραμμο) s(δευτερόλεπτο) Ένταση ηλεκτρικού πεδίου Α(Αμπέρ) Ένταση φωτεινής πηγής cd (καντέλα) Ποσότητα χημικής ουσίας mole(μόλ)

kg(χιλιόγραμμο) s(δευτερόλεπτο) Ένταση ηλεκτρικού πεδίου Α(Αμπέρ) Ένταση φωτεινής πηγής cd (καντέλα) Ποσότητα χημικής ουσίας mole(μόλ) ΕΙΣΑΓΩΓΗ- ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ Στα φυσικά φαινόμενα εμφανίζονται κάποιες ιδιότητες της ύλης. Για να περιγράψουμε αυτές τις ιδιότητες χρησιμοποιούμε τα φυσικά μεγέθη. Τέτοια είναι η μάζα, ο χρόνος, το ηλεκτρικό

Διαβάστε περισσότερα

Για τη συνέχεια σήμερα...

Για τη συνέχεια σήμερα... ΦΥΣ 211 - Διαλ.10 1 Για τη συνέχεια σήμερα... q Συζήτηση ξανά των νόμων διατήρησης q Χρησιμοποιώντας τον φορμαλισμό Lagrange q Γραμμική ορμή και στροφορμή q Σύνδεση μεταξύ συμμετρίας, αναλλοίωτο της Lagrangan,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3/2/2016 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3/2/2016 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 3/2/2016 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σώμα μάζας m 0.25 Kg κινείται στο επίπεδο xy, με τις εξισώσεις κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

11 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης. Έργο Ισχύς στην περιστροφική κίνηση Στροφορμή

11 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης. Έργο Ισχύς στην περιστροφική κίνηση Στροφορμή 11 η Εβδομάδα Δυναμική Περιστροφικής κίνησης Έργο Ισχύς στην περιστροφική κίνηση Στροφορμή Έργο και ισχύς στην περιστροφική κίνηση Εφαπτομενική δύναμη που περιστρέφει τον τροχό κατά dθ dw F ds = F R dθ

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Προτεινόμενο Διαγώνισμα Φυσικής B Λυκείου Γενικής Παιδείας Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Δύο σώματα Α και Β ( ) εκτοξεύονται ταυτόχρονα οριζόντια

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις

Μαθηματική Εισαγωγή Συναρτήσεις Φυσικός Ραδιοηλεκτρολόγος (MSc) ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς A. Μαθηματική Εισαγωγή Πράξεις με αριθμούς σε εκθετική μορφή Επίλυση βασικών μορφών εξισώσεων Συναρτήσεις Στοιχεία τριγωνομετρίας Διανύσματα Καστοριά,

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Εξισώσεις βολής. Κάθετα δυο διανύσματα => εσωτερικό γινόμενο = 0. Δευτεροβάθμια ως προς t. Διακρίνουσα. Κρατάμε μόνο τον θετικό χρόνο

Λύση: Εξισώσεις βολής. Κάθετα δυο διανύσματα => εσωτερικό γινόμενο = 0. Δευτεροβάθμια ως προς t. Διακρίνουσα. Κρατάμε μόνο τον θετικό χρόνο 1) Σημειακή μάζα 0.4 kg εκτοξεύεται με ταχύτητα 17 m/s στο t = 0 από την αρχή των αξόνων με γωνία 72 0 ως προς τον άξονα x ο οποίος είναι παράλληλος με το έδαφος. Εάν στη μάζα ασκείται μόνο το βάρος της

Διαβάστε περισσότερα