ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Τα είδη μελισσών εκτός της κοινής μέλισσας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Τα είδη μελισσών εκτός της κοινής μέλισσας"

Transcript

1 Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος, Διδάκτορας Μελισσοκομίας Επικονίασης Ερευνήτρια Ινστ. Μελισσοκομίας (ΕΘΙΑΓΕ) Τηλ ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Ενότητα η: Τα είδη μελισσών εκτός της κοινής μέλισσας. Περιληπτική περιγραφή των ειδών Πάνω από είδη μελισσών υπάρχουν στον κόσμο και ανήκουν σε 700 περίπου γένη και 0 οικογένειες (πίνακας, Εικόνα ). Το ελάχιστο μέγεθός τους είναι χιλιοστά και το μέγιστο 39 χιλιοστά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών ζει μοναχική ζωή σύμφωνα με την οποία το συζευγμένο θηλυκό βγαίνει από τη διαχείμαση την άνοιξη ή το καλοκαίρι, φτιάχνει τη φωλιά του, ωοτοκεί και πεθαίνει χωρίς άλλη φροντίδα για τους απογόνους. Οι απόγονοι διαχειμάζουν συνήθως στο στάδιο της νύμφης. Μερικά είδη μελισσών ζουν σε ομάδες (συν-αθροιστικά είδη) χωρίς να παρατηρούνται χαρακτηριστικά κοινωνικής συμπεριφοράς, άλλα έχουν ημικοινωνική ζωή και ορισμένα μόνο σχηματίζουν πραγματικές κοινωνίες (για περισσότερες πληροφορίες ανά οικογένεια και φωτογραφίες μπορείτε να ανaτρέξετε στα βιβλία: Ο' Toole & Raw, 99 και Bellmann, 995, 005). Πίνακας. Οικογένειες, κυριότερες υπό-οικογένειες και γένη της υπέρ-οικογένειας Apoidea Οικογένεια Υπό-οικογένεια Γένος Colletidae Colletinae Hylaeinae Dufoureinae Colletes Hylaeus Stenotritus Melitta Dasypoda Nomia Halictus Lasioglossum Dufourea Andreninae Panurginae Andrena Panurgus Ctenoplectridae Megachilidae Megachilinae Fidelidae Fidelinae Apidae Anthophorinae Megachile Osmia Neofidelia Fidelia Anthophora Eucera Nomada Xylocopa Stenotritidae Melittidae Halictidae Oxaeidae Andrenidae Melittinae Dasypodinae Nominae Halictinae Nomadinae Xylocopinae Βαθμός κοινωνικότητας

2 Apidae Apini Bombini Euglossini Meliponini Apis Bombus Psithyrus Euglossa Melipona Trigona Κοινωνικά Ημικοινωνικά Ημικοινωνικά και Ημικοινωνικά Κοινωνικά Κοινωνικά Εικόνα. Μέρος της συλλογή ειδών μελισσών του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας Οικ. Colletidae Περιλαμβάνει μέλισσες κατώτερης φυλογενετικής εξέλιξης. Είναι είδη μοναχικά, με κοντή προβοσκίδα. Η υπο-οικογένεια Colletinae περιλαμβάνει μετρίου μεγέθους έντομα που κατασκευάζουν τη φωλιά τους στο έδαφος. Ανοίγουν στοές και στο τέλος της κάθε μίας κατασκευάζουν ένα κελί το οποίο εφοδιάζουν με τροφή και στη συνέχεια αφήνουν ένα αυγό πάνω στο μίγμα της τροφής. Λέγονται και μεμβρανοποιοί μέλισσες γιατί επενδύουν το κάθε κελί εσωτερικά με στρώμα λεπτής μεμβράνης που προέρχεται από τις εκκρίσεις του αδένα Dufour και η οποία είναι αδιαπέραστη στο νερό και στους παθογόνους οργανισμούς που πιθανά βρίσκονται στο χώμα. Το γένος Colletes συναντάται σε όλον τον κόσμο εκτός της Αυστραλίας (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα ). Εικόνα. Μέλισσα του γένους Colletes Στην υπο-οικoγένεια Hylaeinae ανήκουν έντομα μικρά τα οποία μοιάζουν με σφήκες. Οι Hylaeus είναι μικρές, μαύρες και γυαλιστερές μέλισσες. Είναι ίσως οι μοναδικές μέλισσες που κατασκευάζουν τα κελιά τους από μετάξι μέσα σε τρύπες των ξύλων.

3 Τα Colletidae είναι ολίγο-λεκτικά έντομα, τα περισσότερα είδη εμφανίζονται τον Ιούνιο και μερικά τον Ιούλιο (Proctor et al., 996). Είναι αποκλειστικοί επικονιαστές του Daucus carota (καρότο) και ειδών του γένους Vaccinium. Άλλα φυτά που επισκέπτονται είναι τα Reseda, Calluna, Achillea και τα κίτρινα Asteraceae. Οικ. Stenotritidae Μοναχικές μέλισσες της Αυστραλίας που πετούν γρήγορα. Κατασκευάζουν βαθιές φωλιές στο έδαφος και μερικές φορές συναντώνται σε μεγάλες συναθροίσεις (O'Toole & Raw, 99). Οικ. Melittidae Η μικρή αυτή οικoγένεια έχει αντιπροσώπους στην Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Β. Αμερική. Μερικά είδη κατασκευάζουν φωλιές σε ξύλα, αλλά τα περισσότερα τις κατασκευάζουν στο έδαφος και επενδύουν τα κελιά εσωτερικά με εκκρίσεις του αδένα Dufour. Είναι είδη μοναχικά, εκτός του γένους Dasypoda όπου δύο ή περισσότερα θηλυκά μοιράζονται μία φωλιά. Είναι ολίγο-λεκτικά έντομα και το είδος Melitta leporina είναι καλός επικονιαστής των ειδών Trifolium (τριφύλλια) (O'Toole & Raw, 99). Οικ. Hallictidae Είναι μεγάλη οικογένεια και είδη της συναντώνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Έχουν μεταλλικά χρώματα, είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των ανθέων μετά τις κοινές μέλισσες και άλλα είδη είναι ολίγο-λεκτικά ενώ άλλα πολύ-λεκτικά. Κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος ή σε σαπισμένα ξύλα. Οι στοές που ανοίγουν καταλήγουν σε κελιά τα οποία επενδύονται εσωτερικά με εκκρίσεις του αδένα Dufour και στα οποία τοποθετούν μια μπάλα από γύρη και μέλι. Όλα τα κελιά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και η φωλιά παίρνει το σχήμα της χτένας. Όλα τα είδη είναι μοναχικά, μερικά όμως βρίσκονται σε μεγάλες συναθροίσεις όπως το είδος Nomia melanderi το οποίο κατασκευάζει μεγάλο αριθμό από φωλιές σε πολύ μικρό χώρο (π.χ. 00 φωλιές / m εδάφους) (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα 3, 4). Εικόνα 3. Μέλισσα του γένους Halictus (α) και γένους Lasioglossum (β)

4 Εικόνα 4. Systropha planidens Η Nomia melanderi (υπο-οικογένεια Nominae) εμφανίζεται στα τέλη Ιουλίου και σε ένα μήνα κατασκευάζει 5-0 κελιά. Ονομάζεται και αλκαλική μέλισσα γιατί προτιμάει αλκαλικά εδάφη και είναι σημαντικός επικονιαστής κύρια της Medicago sativa, αλλά και των Trifolium spp., Helianthus annuus (ηλίανθου) και Brassica spp. (λάχανου) (Kevan et al., 990). Εξ' αιτίας της σημαντικότητας του είδους αυτού στην επικονίαση της μηδικής γίνεται και τεχνητή εκτροφή του. Άλλα φυτά που επισκέπτεται είναι η Mentha και το Allium cepa. Tα γένη Hallictus και Lasioglossum ανήκουν στην υπο-οικογένεια Hallictinae και ονομάζονται και 'μέλισσες του ιδρώτα' γιατί προσελκύονται από αυτόν. Εμφανίζονται συνήθως τον Απρίλιο αλλά μερικά είδη εμφανίζονται ακόμη και τον Ιούνιο (Proctor et al., 996). Σε μερικά είδη όπως τα Hallictus dumplex και Lasioglossum zephyrum παρατηρούνται μερικά χαρακτηριστικά κοινωνικότητας. Το συζευγμένο θηλυκό, ξεκινά μία νέα φωλιά την άνοιξη. Τα πρώτα θηλυκά που εκκολάπτονται το Μάιο ασχολούνται με τη διεύρυνση της φωλιάς και τη συλλογή τροφής ενώ η μητέρα μέλισσα ωοτοκεί. Στο στάδιο αυτό η κοινωνία μπορεί να απαριθμεί και 45 θηλυκά άτομα. Στα μέσα Ιουνίου μερικά θηλυκά ζευγαρώνουν και αντικαθιστούν τη μητέρα που πεθαίνει. Διαχειμάζουν σαν ενήλικα άτομα (O'Toole & Raw, 99). Οικ. Oxaeidae Περιλαμβάνει μεγάλες μέλισσες, που πετούν γρήγορα και έχουν μεταλλικά χρώματα στην κοιλιά. Είναι μοναχικά είδη και κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος. Υπάρχουν μόνο στις ξηρές τροπικές περιοχές. Οικ. Andrenidae Άτομα της οικογένειας αυτής βρίσκονται παντού εκτός της Αυστραλίας. Όλα τα είδη κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος και στην πλειοψηφία τους είναι μοναχικά είδη. Τα θηλυκά κάποιων ειδών χτίζουν φωλιές σε μεγάλες συναθροίσεις ενώ άλλα μοιράζονται μέρη της φωλιάς (μία κοινή είσοδο). Τα τέλεια αρσενικά, σκάβουν το έδαφος και βοηθούν τα θηλυκά να εκκολαφθούν με τα οποία και ζευγαρώνουν αμέσως (O'Toole & Raw, 99). Η πλειοψηφία των ειδών της υπο-οικογένειας Andreninae ανήκει στο γένος Andrena τα οποία και επενδύουν τα κελιά τους εσωτερικά με εκκρίσεις του αδένα Dufour. Συχνά συναντώνται πολύ νωρίς την άνοιξη και συνήθως από το Μάρτιο και αργότερα. Πολλά είδη είναι ολίγο-λεκτικά και επισκέπτονται τα κίτρινα Asteraceae και είναι καλοί επικονιαστές των Brassicaceae (Σταυρανθή) και φυτών μεγάλης καλλιέργειας (Proctor et al., 996) (Εικόνα 5).

5 Εικόνα 5. (α) Αndrena thorasica, (β) Andrena skita Πολλά είδη της υπο-οικογένειας Panurginae είναι σχεδόν χωρίς τρίχες και έχουν ευδιάκριτα κρεμμώδη και κίτρινα σημάδια στο σώμα τους. Κατασκευάζουν τις φωλιές τους στην άμμο και δεν επενδύουν τα κελιά με εκκρίσεις (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα 6). Εικόνα 6. Panurgus calcaratus Οικ. Ctenoplectridae Μικρή οικoγένεια τροπικών κύρια ειδών. Είναι μοναχικά είδη, κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος και είναι γνωστά για τη συλλογή φυτικών ελαίων. Οικ. Megachilidae Μεγάλη οικογένεια μοναχικών και συν-ανθροιστικών εντόμων σε όλον τον κόσμο. Περιλαμβάνει έντομα που χρησιμοποιούν κύρια υπέργειες στοές για να κατασκευάσουν κελιά από λάσπη, ρητίνη ή φυτικές ίνες και ανάλογα ονομάζονται χτίστριες ή φυλλοκόφτρες μέλισσες. Πολλά είδη έχουν ευδιάκριτες λουρίδες από ανοιχτόχρωμες τρίχες στην κοιλιά και μερικά φέρουν έντονα κίτρινα σημάδια (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα 7, 8). Οι μέλισσες του γένους Megachile είναι οι γνωστές φυλλοκόφτρες μέλισσες. Κόβουν στρογγυλεμένα φύλλα, τα κουλουριάζουν, τα μασούν και, και προσθέτουν αδενικές εκκρίσεις, με αποτέλεσμα αυτά να κολλούν μεταξύ τους και να σχηματίζουν ένα είδος δαχτυλήθρας. Κάθε τέτοια δαχτυλήθρα αποτελεί και ένα κελί της φωλιάς που βρίσκεται σε στοές ξύλων.

6 Εικόνα 7. Μέλισσες του γένους Megachile Εικόνα 8. Μέλισσα του γένους Lithurgus Για την κατασκευή των κελιών οι φυλλοκόφτρες μέλισσες προτιμούν τα φύλλα της τριανταφυλλιάς και του τριφυλλιού. Ο αριθμός των φύλλων που χρειάζεται για κάθε κελί εξαρτάται από την διάμετρο της φωλιάς (4-6 κομμάτια για διάμετρο στοάς 6-7 χιλιοστά). Με τον τρόπο αυτό σχηματίζονται μικρά διαμερίσματα/ κελιά τα οποία εφοδιάζονται με μίγμα γύρης και μελιού, και σφραγίζονται αφού αποτεθούν τα αυγά (ένα σε κάθε κελί). Το γνωστότερο είδος είναι η Megachile rotundata, είναι ολίγο-λεκτικό είδος και ο σημαντικότερος επικονιαστής της Medicago sativa και των Trifolium spp. Τα τελευταία χρόνια η επικονίαση της μηδικής κύρια στις ΗΠΑ στηρίζεται αποκλειστικά στην τεχνητή εκτροφή και πολλαπλασιασμό της φυλλοκόφτρας μέλισσας. Οι χτίστριες μέλισσες ανήκουν στο γένος Osmia και η διαφορά τους με τις φυλλοκόφτρες είναι στο ότι χρησιμοποιούν λάσπη για να κατασκευάσουν τα κελιά τους. Ονoμάζονται και μέλισσες των οπωρώνων γιατί είναι δραστήριες από νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι ακόμη χαμηλές για τις κοινές μέλισσες και είναι καλοί επικονιαστές του Malus domestica και του Prunus amygdalus όπως επίσης και διάφορων Brassicaceae. Τεχνητές φωλιές των Osmia μπορούν να μεταφερθούν σε έναν οπωρώνα και να αυξήσουν το μελισσο-δυναμικό της περιοχής την περίοδο της επικονίασης (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα 9).

7 Εικόνα 9. Μέλισσες του γένους Osmia Οικ. Fidelidae Μικρή οικογένεια γρήγορων μοναχικών μελισσών που φέρουν πυκνό τρίχωμα στο σώμα τους. Το γένος Neofidelia βρίσκεται στη Χιλή και το γένος Fidelia στη Ν. Αφρική. Είναι μία παράξενη οικογένεια μελισσών, που συνδυάζει κάποια αρχέγονα χαρακτηριστικά των Colletidae και Andrenidae με κάποια περισσότερο εξελιγμένα χαρακτηριστικά των Megachilidae όπως το γεγονός ότι συλλέγουν τη γύρη στο κάτω μέρος της κοιλιάς και όχι στα πόδια (όπως και οι Megachilidae) (O'Toole & Raw, 99). Οικ. Apidae Πολύ μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει έντομα μοναχικά (ανθοφόρες, μελισόκουκοι, ξυλοκόπες), ημικοινωνικά (βομβίνοι) και κοινωνικά (άκεντρες μέλισσες, κοινές μέλισσες). -- Υπό-οικ. Anthophorinae Μεγάλη υπό-οικογένεια μοναχικών μελισσών με είδη σε όλον τον κόσμο που διαφέρουν μορφολογικά και ηθολογικά μεταξύ τους (Εικόνες 0,,, 3). Πολλά είδη είναι μεγαλόσωμα και μοιάζουν με βομβίνους. Η κατασκευή της φωλιάς τους διαφέρει πολύ, άλλα είδη κατασκευάζουν φωλιές στο έδαφος και επενδύουν τα κελιά εσωτερικά με εκκρίσεις του αδένα Dufour, άλλα σε βλαστούς, άλλα σε ξύλο και άλλα είδη είναι παρασιτικά. Εικόνα 0. Μέλισσα του γένους Anthophora (α) και του γένους Amegilla (β)

8 Εικόνα. Eucera: (a) Synhalonia grandis (β) Eucera spp. male Εικόνα. Μέλισσα του γένους Anthidium Τα περισσότερα είδη έχουν πολύ μακριά προβοσκίδα, μερικές φορές πιο μακριά και από το σώμα τους. Πολλά είδη έχουν έντονα μεταλλικά χρώματα και μοιάζουν με σφήκες (O'Toole & Raw, 99). Στην υπό-οικoγένεια Anthophorinae (ανθοφόρες μέλισσες) συν-περιλαμβάνονται εννέα ομάδες από τις οποίες οι τρεις απαρτίζονται από παρασιτικές μέλισσες. Τα περισσότερα είδη είναι ολίγο-λεκτικά, κάποια είδη επισκέπτονται αποκλειστικά τα Malvaceae (Μαλαχώδη), κάποια άλλα συλλέγουν έλαια από τα Malpigiaceae, και κάποια άλλα επικονιάζουν τα Orchidaceae. Οι Anthophora είναι σκοτεινόχρωμες μέλισσες που εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη (Proctor et al., 996). Εικόνα 3. Μέλισσες του γένους (α) Thyreus και του γένους (β) Melecta -- Υπό-οικ. Nomadinae:

9 Όλα τα είδη είναι παρασιτικά, ονομάζονται και μελισσόκουκοι και αφήνουν τα αυγά τους σε φωλιές άλλων μοναχικών μελισσών. Μερικές φορές μάλιστα απομακρύνουν το αυγό ή την προνύμφη από τη θέση της και αφήνουν το δικό τους (O'Toole & Raw, 99). Οι μέλισσες αυτές μοιάζουν με σφήκες και είναι καλοί επικονιαστές των Brassica spp (Εικόνα 4). Εικόνα 4. Μέλισσα του γένους Nomada -- Υπό-οικ. Xylocopinae: Ανήκουν οι μέλισσες ξυλοκόποι οι οποίες ονομάστηκαν έτσι εξ' αιτίας της συνήθειά τους να σκάβουν μόνες τους στρογγυλεμένες στοές στο ξύλο κατασκευάζοντας τις φωλιές τους όπου τοποθετούν τα αυγά τους πάνω σε πάστα από γύρη και μέλι. Είναι μεγάλου μεγέθους έντομα, πολύ δυνατές μέλισσες και άριστοι επικονιαστές του Salvia officinalis (φασκομηλιά) και του Beta vulgaris (ζαχαρότευτλo). Το γένος Xylocopa προσφέρει επικονίαση των ανθέων με δονήσεις και όταν τα άνθη που επισκέπτεται έχουν βαθύ ανθικό σωλήνα κλέβει το νέκταρ τρυπώντας τους ανθικούς σωλήνες χωρίς να επισκέπτεται το άνθος από εμπρός (O'Toole & Raw, 99) (Εικόνα 5). Εικόνα 5. Μέλισσα του γένους Xylocopa -- Υπό-οικ. Bombinae:

10 Περιλαμβάνει μεγάλα έντομα, τα Bombini και τα Euglossini, και συναντώνται σ' όλον τον κόσμο εκτός της Αφρικής και της Αυστραλίας. --Τα Bombini είναι οι αληθινοί βομβίνοι, ζουν ημικοινωνική ζωή και τα κυριότερα γένη είναι Psithyrus και Bombus, από τα οποία το πρώτο περιλαμβάνει παρασιτικές μέλισσες των δεύτερων. Στο γένος Bombus ανήκουν περίπου 00 είδη από τα οποία πολλά είναι κοινά στην χώρα μας (Anagnostopoylos 005; Prys-Jones & Corbet, 987) (Εικόνα 6). Το χειμώνα διαχειμάζει μόνο το συζευγμένο θηλυκό (βασίλισσα) σε καλά προφυλαγμένα μέρη, στο έδαφος. Νωρίς την άνοιξη, αφού το έντομο τραφεί για μερικές ημέρες με νέκταρ και γύρη έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι ωοθήκες του, βρίσκει μία κατάλληλη θέση στο έδαφος για την κατασκευή της φωλιά του. Συνήθως προτιμάει εγκαταλειμμένες φωλιές ποντικών ή φυσικές κοιλότητες σε χώρους που δεν έχουν οργωθεί (στάδιο μοναχικής ζωής). Την αρχική αυτή φωλιά, την επιστρώνει εσωτερικά με λεπτή στρώση χόρτων. Στη συνέχεια κατασκευάζει ένα κελί από κερί σε σχήμα κυπέλλου και χρησιμοποιεί το κελί αυτό για την αποθήκευση του μελιού. Σε άλλα κελιά τοποθετεί γύρη, ωοτοκεί και τα σφραγίζει. Η ανάπτυξη των προνυμφών στα διάφορα είδη βομβίνων γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: α) αποθηκεύουν γύρη σε ξεχωριστά κελιά από εκείνα του γόνου και στη διάρκεια ανάπτυξης των προνυμφών ανοίγουν τα κελιά και τις ταΐζουν με μίγμα από μέλι και γύρη. β) τα κελιά του γόνου επικοινωνούν με την αποθηκευμένη γύρη και οι προνύμφες τρέφονται άμεσα χωρίς τη μεσολάβηση του ενήλικου εντόμου. Τα κέρινα κελιά χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά για διάφορες χρήσεις. Εικόνα 6. Βομβίνος Η βασίλισσα βομβίνος πάντα επωάζει τα αυγά της και τα διατηρεί σε μία ορισμένη θερμοκρασία. Οι πρώτοι βομβίνοι που εκκολάπτονται είναι μικρόσωμοι, είναι θηλυκά άτομα, εργάτριες, δε ζευγαρώνουν, κάνουν όλες τις εργασίες που απαιτούνται στη φωλιά και στη συνέχεια γίνονται συλλέκτριες (στάδιο κοινωνικής ζωής). Όταν ο πληθυσμός της κοινωνίας αυξηθεί, τότε η βασίλισσα περιορίζεται στην ωοτοκία. Ο πληθυσμός μίας κοινωνίας βομβίνων μπορεί να απαριθμεί μερικές εκατοντάδες άτομα. Όταν πλησιάζει το φθινόπωρο παράγονται τα αρσενικά και τα αναπαραγωγικά θηλυκά άτομα (οι καινούργιες βασίλισσες). Η παλιά βασίλισσα πεθαίνει και σε λίγο πεθαίνουν και όλες οι εργάτριες. Τα νέα άτομα ζευγαρώνουν, τα

11 αρσενικά πεθαίνουν μετά τη σύζευξη, ενώ τα συζευγμένα θηλυκά διαχειμάζουν για να αρχίσουν μια καινούργια φωλιά την επόμενη άνοιξη (Prys-Jones & Corbet, 987). Πολλά από τα άνθη που προτιμούν να επισκέπτονται οι βομβίνοι είναι χωνοειδή και έχουν μακρύ ανθικό σωλήνα, κάνοντας τη συλλογή του νέκταρος δύσκολη υπόθεση. Έχει παρατηρηθεί ότι οι βομβίνοι δείχνουν μια ισχυρή προτίμηση για τα μπλε και πορφυρά σε σχέση με τα λευκά και κίτρινα άνθη (υπάρχει αναλογία με το βάθος του ανθικού σωλήνα) (Βrian, 954, 957). Οι συλλέκτριες βομβίνοι πολλές φορές μαρκάρουν με φερομόνες τα εξαντλημένα άνθη που επισκέφτηκαν για να μην τα επισκεφτούν άλλες εργάτριες μέχρι το άνθος να μπορεί να δώσει και πάλι νέκταρ. Η οσμή της γύρης και του νέκταρος που είδη βρίσκονται στη φωλιά ή που μόλις προσκομίστηκαν αποτελεί μια άλλη πηγή πληροφοριών για τις άλλες συλλέκτριες. Δεν έχει παρατηρηθεί όμως άλλου είδους επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας κοινωνίας βομβίνων (Proctor et al., 996). Οι βομβίνοι θεωρούνται από τους πιο αποτελεσματικούς επικονιαστές των Morus nigra (μουριά), Gossypium herbaceum (βαμβάκι), Medicago sativa, Trifolium spp., Vicia sativa (βίκος), Vicia fava (κουκιά), αλλά και ειδών των Solanaceae (Σολανώδη) που επικονιάζονται με δονήσεις του άνθους. Είναι ενδεικτικό ότι σε 3 εβδομάδες άνθησης της μηδικής, οι βομβίνοι επισκέπτονται άνθη περίπου ενώ οι κοινές μέλισσες μόνο άνθη. Επίσης οι βομβίνοι είναι πολύ καλοί επικονιαστές ειδών που αναπτύσσονται σε θερμοκήπια όπως Lycopersicon esculentum (ντοματιά), Fragaria x ananassa (φραουλιά) και Cucumis sativus (αγγουριά), κι αυτό γιατί αντίθετα με τις κοινές μέλισσες δεν ενοχλούνται να πετούν σε περιορισμένους χώρους. Υπερτερούν επίσης των κοινών μελισσών γιατί παραμένουν δραστήριες ακόμα και κατά τις ψυχρότερες και σκοτεινότερες ημέρες (Heinrich, 97, 975, 976). Ο αριθμός όμως των βομβίνων, όπως και των μοναχικών μελισσών, επηρεάζεται σημαντικά από τις συνθήκες περιβάλλοντος, τις καλλιεργητικές φροντίδες του εδάφους, τα εντομοκτόνα, τη διακύμανση της νεκταροέκκρισης και πολλούς άλλους παράγοντες (Osborne et al., 99). Τα τελευταία χρόνια γίνεται τεχνητή εκτροφή βομβίνων, σε μικρές κυψέλες, έτσι ώστε να παράγονται περισσότερες γενεές ανά έτος για να καλύπτονται οι απαιτήσεις της αγοράς για επικονίαση (Εικόνα 7). Εικόνα 7. Φωλιά βομβίνων -- Euglossini (μακρύγλωσσες μέλισσες) Βρίσκονται μόνο στην τροπική Αμερική. Τα περισσότερα είδη έχουν μεταλλικά χρώματα (πράσινο, μπλε, χάλκινο, πορφυρό) και μερικά άλλα μοιάζουν με τους βομβίνους. Σχεδόν όλα έχουν πολύ μακριές προβοσκίδες και πετούν πολύ γρήγορα. Τα αρσενικά είναι συνδεδεμένα με την επικονίαση των Orchidaceae των

12 οποίων και είναι οι αποκλειστικοί σχεδόν επικονιαστές. Κατασκευάζουν φωλιές υπόγειες ή υπέργειες με λάσπη και ρητίνη. Μερικά είδη είναι μοναχικά και άλλα ημικοινωνικά (O'Toole & Raw, 99). -- Υπό-οικ. (Μeliponini) 'Ακεντρες μέλισσες: Είναι πολύ διαδεδομένη υπό-οικογένεια στις τροπικές περιοχές και κύρια στη Ν. Αμερική. Αν και δεν υπάρχουν στην χώρα μας, η αναφορά σ αυτές κρίνεται αναγκαία για μια ολοκληρωμένη γνώση των ειδών μελισσών που υπάρχουν στον πλανήτη μας και επειδή η συνεισφορά τους στην επικονίαση είναι αναμφισβήτητη, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν οι μόνες μέλισσες μαζί με τους βομβίνους και τα μοναχικά είδη που υπήρχαν στην Αμερική μέχρι τον 7ο αιώνα, όταν και εισήχθηκε η κοινή μέλισσα. Είναι κοινωνικά έντομα με κάποιες διαφορές στη βιολογία και οικολογία τους από τις κοινές μέλισσες. Κατασκευάζουν τις φωλιές τους στο έδαφος, σε κορμούς δένδρων ή σε φωλιές τερμιτών. Οι μέλισσες αυτές είναι γνωστές από την εποχή των 'Ινκας και των Αζντέκων και οι σημερινοί κάτοικοι των περιοχών αυτών τις κρατούν σε ξύλινες κυλινδρικές κατασκευές (O'Toole & Raw, 99). Τα σπουδαιότερα γένη είναι οι Melipona και οι Trigona. Οι μέλισσες αυτές λέγονται άκεντρες όχι γιατί δεν έχουν κεντρί αλλά γιατί δεν το χρησιμοποιούν ενάντια στους εχθρούς τους. Συνήθως ενοχλούν τον κάθε εισβολέα μπαίνοντας στα αυτιά, στο στόμα και στις μύτες του σε μεγάλους αριθμούς, τον δαγκώνουν δυνατά και κάποια είδη παράγουν επίσης δηλητήριο ή καυστικό υγρό που το διοχετεύουν με το δάγκωμα (O'Toole & Raw, 99). Πολλές φορές η είσοδος της φωλιάς εξέχει σα σωλήνας έξω από την κυρίως φωλιά. Για να σχηματίσουν τη φωλιά τους εκκρίνουν κερί, συλλέγουν πρόπολη, προσθέτουν λάσπη και φύλλα και την επενδύουν εσωτερικά. Κατασκευάζουν κατακόρυφα κελιά από κερί για την αποθήκευση γύρης και μελιού αλλά και για την ανάπτυξη των ατελών μορφών του γόνου. Τα κελιά του γόνου έχουν άνοιγμα προς τα πάνω, βρίσκονται σε ειδική περιοχή της φωλιάς και πολλές φορές (στις Melipona) σχηματίζουν παράλληλες επίπεδες επιφάνειες και περικλείονται από ειδικό κάλυμμα. Σε μερικά είδη του γένους Trigona, τα κελιά έχουν διαφορετικό μέγεθος για την προνύμφη της εργάτριας, του κηφήνα ή της βασίλισσας. Όπως και στις μοναχικές μέλισσες, το κάθε κελί εφοδιάζεται μία μόνο φορά με τροφή, και αφού τοποθετηθεί το αυγό, σφραγίζεται. Η συζευγμένη βασίλισσα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εργάτριες, εκκρίνει φερομόνες και καταβροχθίζει τα τυχόν αυγά εργατριών που ωοτοκούν πριν ωοτοκήσει η ίδια. Έτσι, εφοδιάζεται με επιπλέον πρωτεΐνες για την ανάπτυξη των γονάδων της και κρατά σε συνοχή την κοινωνία 'καταστέλλοντας κάθε ανταρσία'. Όταν η κοινωνία μεγαλώσει και ο διαθέσιμος χώρος της φωλιάς περιοριστεί, τότε κάποιες εργάτριες βρίσκουν μία νέα φωλιά, κατασκευάζουν κελιά, τα εφοδιάζουν με τροφή και όταν η νέα βασίλισσα εκκολαφθεί φεύγει και εγκαθίσταται στην νέα φωλιά μαζί με μέρος της παλιάς κοινωνίας. Η βασίλισσα ζευγαρώνει μόνο μία φορά (Michener, 974). Στις κοινωνίες των άκεντρων μελισσών παρατηρούνται διάφοροι τρόποι επικοινωνίας και μετάδοσης πληροφοριών, κύρια για τη θέση της τροφής. Ο απλούστερος τρόπος επικοινωνίας, είναι η οσμή της γύρης και του νέκταρος που υπάρχουν ή εισέρχονται στη φωλιά. 'Ένας περισσότερο εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας είναι το μαρκάρισμα της θέσης τροφής με φερομόνη, ή το μαρκάρισμα του μονοπατιού που οδηγεί στη θέση της τροφής. 'Άλλοι τρόποι, είναι το συννόδεμα, για λίγο, μιας νέας εργάτριας προς την κατεύθυνση της φωλιάς ή οι φιγούρες ζικ-ζακ που κάνουν οι μέλισσες στη φωλιά με σύγχρονη δημιουργία ήχων που η διάρκειά τους δηλώνει την απόσταση της τροφής (παρόμοια με τις κοινές μέλισσες). 'Έχει

13 επίσης παρατηρηθεί ότι οι άκεντρες μέλισσες πετούν για να συλλέξουν τροφή σε μικρές ομάδες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές μέλισσες μαζί να γνωρίζουν την ίδια θέση τροφής (Lindauer, 96).. Χαρακτηριστικά της επικονιαστικής τους ικανότητας Όλα τα είδη μελισσών, κοινωνικά και μη, είναι σημαντικοί επικονιαστές (εύτροπα έντομα) τόσο των καλλιεργούμενων όσο και των αυτοφυών φυτών (πίνακας ). Ο σημαντικότερος λόγος γι αυτό είναι η εξειδίκευσή τους στη φυτική τροφή. Ενήλικα έντομα και προνύμφες τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ και γύρη και μερικές φορές με γλυκούς χυμούς και μελιτώματα. Για να ανταποκριθούν καλύτερα στην προσφορά των φυτών, ανέπτυξαν μηχανισμούς και έχουν διαμορφωμένα όργανα τα οποία αυξάνουν την ικανότητά τους σαν επικονιαστές. Λόγω της αποκλειστικής διατροφή τους από τα φυτά, οι μέλισσες έχουν ανάγκη να συλλέγουν και να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νέκταρος και γύρης αλλά και να επισκέπτονται μεγάλο αριθμό ανθέων σε κάθε ταξίδι τους. Στην πλειοψηφία τους τα μοναχικά είδη ζουν για μία περιορισμένη χρονική διάρκεια, επισκέπτονται ένα μικρό αριθμό φυτικών ειδών στα οποία και εξειδικεύονται (ολίγολεκτικά, ολιγότροπα έντομα), και οι πληθυσμοί τους κυμαίνονται από χρόνο σε χρόνο. Τα ημικοινωνικά είδη συναντώνται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς, είναι δραστήρια για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και εκμεταλλεύονται και επικονιάζουν ένα ευρύτερο φάσμα φυτικών ειδών (μεσότροπα έντομα). Τα στοματικά μόρια των μελισσών είναι τα περισσότερο προσαρμοσμένα από όλων των άλλων εντόμων για την αναρρόφηση του νέκταρος και την επεξεργασία της γύρης των φυτών (Εικόνα 8). Η προβοσκίδα των μελισσών είναι μεγάλη και ικανή να φτάνει τα ανθικά νεκτάρια στο μεγαλύτερο αριθμό φυτικών ειδών. Η αίσθηση της όρασης είναι πολύ καλά ανεπτυγμένη σε όλες τις μέλισσες. Διακρίνουν το υπεριώδες και άλλα τρία βασικά χρώματα, αλλά δε διακρίνουν το κόκκινο χρώμα από το μαύρο. Όλες οι μέλισσες αντιλαμβάνονται το πολωμένο φως και προσανατολίζονται ακόμα και σε συννεφιασμένες ημέρες (Menzel, 990 από Proctor et al. 996; Von Frisch, 950). Η αίσθηση της όσφρησης είναι επίσης πολύ καλά ανεπτυγμένη στις μέλισσες. Τα αισθητήρια όργανα βρίσκονται στις κεραίες και έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν 0 μέχρι και 00 φορές ασθενέστερες οσμές από ότι ο άνθρωπος (Von Frisch, 950, 967). Η πλειοψηφία των λουλουδιών που επισκέπτονται οι μέλισσες δεν έχουν ισχυρό άρωμα και η δική μας όσφρηση δε μπορεί να τα διακρίνει. Στις μέλισσες, η όραση είναι η κύρια αίσθηση που τις οδηγεί στην τροφή από απόσταση, αλλά η όσφρηση είναι εκείνη που θα τις κάνει να διερευνήσουν το άνθος από κοντά (Free, 970). Η όσφρηση παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των κοινωνικών μελισσών, στην ένδειξη της ποιότητας της τροφής αλλά και στην αναγνώριση της φωλιάς τους. Είναι χαρακτηριστικό των μελισσών το ότι παράγουν ένα σημαντικό αριθμό φερομονών με τις οποίες προσελκύουν ή επηρεάζουν γενικότερα άτομα του ίδιου είδους (Von Frisch, 950).

14 Εικόνα 8. Μέλισσα Anthophora fulvitarsis, με χαρακτηριστικά μεγάλη προβοσκίδα Ο τρόπος συλλογής της γύρης διαφέρει στα διάφορα είδη μελισσών (O' Toole & Raw, 99) (Εικόνα 9). Στο γένος Hylaeus (Colletidae) η γύρη μεταφέρεται στο κοινωνικό στομάχι του εντόμου μαζί με το νέκταρ αν και στο σώμα του εντόμου υπάρχουν διακλαδισμένες τρίχες, προσαρμογή που σε άλλες μέλισσες βοηθάει στη συλλογή της γύρης. Τα έντομα της οικογένειας Megachilidae έχουν πυκνό και κυρτό τρίχωμα στους κοιλιακούς στερνίτες και σκληρές τρίχες στο εσωτερικό των πίσω ποδιών τους όπου και μεταφέρουν τη γύρη. Τα γένη Colletes (Colletidae) και Adrena (Adrenidae) μεταφέρουν τη γύρη στις βούρτσες των πίσω ποδιών τους και στο κάτω μέρος του θώρακα, ενώ το είδος Dasypoda (Melittidae) έχει πεπλατυσμένο το μεταταρσό των πίσω ποδιών και πυκνό και μακρύ τρίχωμα σε όλο το πίσω πόδι. Από όλα τα μοναχικά είδη μελισσών η Dasypoda μεταφέρει τις μεγαλύτερες ποσότητες γύρης. Στα πίσω τους πόδια μεταφέρουν τη γύρη και τα έντομα των υπο-οικογενειών Apini (Apis, κοινή μέλισσα), Meliponini (Melipona,Trigona, άκεντρες μέλισσες) και Bombini (Bombus, βομβίνοι) της οικογένειας Apidae. Εικόνα 9. Μέλισσες του γένους Osmia και κοινή μέλισσα (Apis). Η Osmia συλλέγει τη γύρη στο κάτω μέρος της κοιλιάς της με τη βοήθεια σκληρών πορτοκαλόχρωμων τριχών ενώ η κοινή μέλισσα στα πίσω της πόδια. Όλα τα κοινωνικά είδη της οικ. Apidae έχουν ειδικές κατασκευές στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του πίσω ζεύγους ποδιών τους, τα χαρακτηριστικά κάνιστρα, για τη μεταφορά της γύρης. Μερικά είδη μοναχικών

15 μελισσών όπως και τα κοινωνικά είδη προσθέτουν νέκταρ από τον πρόλοβό τους στη γύρη για να την κάνουν περισσότερο κολλώδες και εύκολη στη μεταφορά. Η αλληλεξάρτηση των μελισσών και των φυτών είναι μερικές φορές πολύ στενή. Η ανθική σταθερότητα που δείχνουν οι κοινές μέλισσες (Apis mellifera) σε κάθε ταξίδι συλλογής τροφής ή και σε ακόλουθα ταξίδια είναι χαρακτηριστική (Free, 963). Την ιδιότητα αυτή παρατηρούμε και σε είδη των Andrena, Hallictus, Megachile, Lasioglossum και Bombus, αλλά σε μικρότερο βαθμό (Chambers, 946; Grant, 950). Με την ιδιότητά τους αυτή, οι μέλισσες μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται καλύτερα και αποδοτικότερα το κάθε φυτικό είδος, ενώ στα φυτά εξασφαλίζεται η μεταφορά των γαμετών τους. Η ανθική σταθερότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως, η διαθεσιμότητα της τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, η έλλειψη ελκυστικότερων πηγών τροφής, η ανταγωνιστικότητα και οι υπάρχουσες οσμές της φωλιάς. Είναι επίσης γεγονός, ότι επειδή οι μέλισσες είναι σε θέση να διακρίνουν τα άνθη διαφορετικών ποικιλιών και να μένουν σταθερές μόνο στη μία δεν ευνοείται η σταυρό-επικονίαση (Free, 963; 966). Μια άλλη χαρακτηριστική σχέση ορισμένων ειδών μελισσών και φυτών είναι η επικονίαση με δονήσεις (Εικόνα 0α). Τα είδη του γένους Bombus και του γένους Xylocopa όταν επισκέπτονται τα άνθη του είδους Lycopersicum esculentum (ντομάτα) αλλά και άλλων Solanaceae τα δονούν, με αποτέλεσμα να διασκορπίζεται η γύρη και να επέρχεται επαρκής επικονίαση. Τα είδη αυτά δημιουργούν δονήσεις με τους μύες του θώρακα. Άλλα έντομα που δε συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο δεν επικονιάζουν το άνθος της ντομάτας (Buchmann, 983; Corbet et al. 988). Εικόνα 0. α) Η επικονίαση με δονήσεις και β) η επικονίαση των ορχιδέων Ακόμη πιο στενή είναι η σχέση κάποιων άλλων ειδών μελισσών με τα φυτά που επικονιάζουν. Τα αρσενικά ειδών Andrena (Andrenidae) και Eucera (Anthophoridae) επικονιάζουν συγκεκριμένα είδη που ανήκουν στα Orchidaceae στην προσπάθειά τους να ζευγαρώσουν με το δήθεν θηλυκό (ψευτο-ζευγάρωμα) (Εικόνα 0β). Είδη των Euglossini επικονιάζουν τα Orchidaceae στην προσπάθειά τους να συλλέξουν αφροδισιακές ουσίες από τα άνθη, τις οποίες χρησιμοποιούν αργότερα για να προσελκύσουν τα θηλυκά του είδους τους, και τα Rediviva (Melittidae) συλλέγουν έλαια αντί για νέκταρ από τα άνθη, τα οποία μεταφέρουν πάνω στο φορτίο της γύρης (Vogel, 969).

16 Είναι επίσης γνωστό, ότι οι βομβίνοι, οι Nomia και οι Megachile είναι εύτροποι επισκέπτες των Ψυχανθών και αυτό γιατί μπορούν να θέσουν σε λειτουργία το μηχανισμό εκτίναξης των αναπαραγωγικών οργάνων' του άνθους των φυτών αυτών χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να επέλθει επικονίαση στα φυτά αυτά. Η κοινή μέλισσα δεν είναι τόσο αποτελεσματική στην πρακτική αυτή γιατί ο μηχανισμός εκτίναξης και ελευθέρωσης των αναπαραγωγικών οργάνων του άνθους της δημιουργεί ενόχληση (Free, 993). Η κολοκυθιά και η αγγουριά έχουν τους δικούς τους εξειδικευμένους επικονιαστές (Εικόνα ). Εικόνα. Οι επικονιαστές της κολοκυθιάς και αγγουριάς αντίστοιχα

17 Ενότητα η: Διατήρηση και προστασία των ειδών μελισσών 3. Κίνδυνοι που απειλούν τη βιο-ποικιλότητα των μελισσών Η στενή εξειδίκευση που δείχνουν οι μη κοινωνικές μέλισσες στα φυτά που επισκέπτονται είναι το αποτέλεσμα των τροφικών τους προτιμήσεων, της ανατομικής τους κατασκευής καθώς και του κύκλου ζωής τους. Το μέρος που κατασκευάζουν τη φωλιά τους, τα υλικά που χρησιμοποιούν, η εποχή του έτους που είναι δραστήριες ή αναπαράγονται και ο ανταγωνισμός με άλλα είδη επικονιαστές καθορίζουν τις σχέσεις τους κύρια με την αυτοφυή βλάστηση. Το γεγονός ότι πολλά είδη φτιάχνουν τις φωλιές τους στο χώμα και αναπαράγονται εκεί κοντά δείχνει πόσο εξαρτημένη είναι η διαβίωσή τους από την καλλιέργεια ή όχι του εδάφους. Εκτάσεις όπως λιβάδια, υγρότοποι, λόφοι με θάμνους, φαράγγια, ημιδασικές και δασικές εκτάσεις, κήποι, περίγυροι χωραφιών, πλάγια δρόμων, φράκτες, προσφέρουν αναμφισβήτητα τις περισσότερες θέσεις διατροφής και διαβίωσης των μη κοινωνικών μελισσών. Διάφοροι περιβαλλοντικοί και ανθρώπινοι παράγοντες καταστρέφουν τα φυσικά καταφύγια των μοναχικών μελισσών. Οι παράγοντες που μειώνουν τη βιοποικιλότητα των μελισσών είναι: η εντατική χρήση της αγροτικής γης οι πολύ γρήγορες αλλαγές στη δομή της γης, το όργωμα χωραφιών για την καταστροφή των ζιζανίων η καταστροφή των δασών η αυξανόμενη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των λιπασμάτων η μείωση των ενδιαιτημάτων για τις μέλισσες η υπερβολική, μη ελεγχόμενη βόσκηση και οι εντατικές ανθρώπινες δραστηριότητες (τουρισμός, οικιστική δραστηριότητα) Με το όργωμα και τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να καταστραφούν από τη μία οι φωλιές τους και από την άλλη τα ζιζάνια και τα αυτοφυή φυτά που τους είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Σε αντίθεση μάλιστα με τις κοινές μέλισσες, οι οποίες βρίσκονται υπό την προστασία του ανθρώπου, ο πληθυσμός των μη κοινωνικών μελισσών αυξάνεται πολύ δύσκολα. Επίσης οι κοινές μέλισσες, λόγω των μεγάλων πληθυσμών τους, ανταγωνίζονται τις μη κοινωνικές μέλισσες στην προσπάθεια συλλογής τροφής (και όχι το αντίθετο). Είναι γεγονός ότι τα λιβάδια και οι φράχτες λιγοστεύουν, οι υγρότοποι αποξηραίνονται, οι θάμνοι και τα δένδρα καίγονται ή ξεχερσώνονται και στη θέση τους εμφανίζονται καλλιέργειες, κατοικίες και στην περίπτωση αναδασώσεων μόνο πευκοδάση. Οι στατιστικές της Ε. Κ. για τις αλλαγές αυτές είναι χαρακτηριστικές (Osborn et al. 99): Απώλειες 55% και 57% αναφέρονται για τις υγρές λιβαδικές εκτάσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας αντίστοιχα. Στη Δανία μόνο το 8% είναι λιβάδια και στη Βρετανία το 9% των λιβαδιών έχει βελτιωθεί με σπορά συγκεκριμένων ειδών και έτσι η ποικιλομορφία των μελισσών έχει διαταραχθεί. Φράχτες που τόσο χαρακτηριστικοί ήταν για τη Βέλγιο, Ιταλία, Πορτογαλία, Βρετανία, Ισπανία και Ελλάδα έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά αναφέρονται απώλειες 30% για τη Βρετανία και 75-80% για το Βέλγιο. 4. Αλλαγές στους πληθυσμού μελισσών Η μείωση των βομβίνων σε χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία είναι πολύ ανησυχητική. Για τα είδη των μοναχικών μελισσών οι

18 πληροφορίες είναι πολύ περιορισμένες, όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικά είδη είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης (5% των ειδών στη Βρετανία) και στο 80% των περιοχών που ελέγχθηκαν στη Βρετανία, Ολλανδία και Γερμανία η βιο-ποικιλότητα των ειδών μελισσών έχει ελαττωθεί. Στην περιοχή Baden Wurttemberg της Γερμανίας το 50% των ειδών μελισσών θεωρείται ότι απειλείται από εξαφάνιση. Για τις Μεσογειακές περιοχές δυστυχώς οι πληροφορίες και η γνώση είναι ελάχιστες. Η γενικότερη ανησυχία στους οικολογικούς κύκλους της Ευρώπης έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη λήψεις συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των ειδών μελισσών (όπως ο διαχωρισμός ενός ποσοστού της καλλιεργήσιμης γης και η σπορά του με ειδικά μείγματα σπόρων, καθώς και η ανάπτυξη περισσότερης έρευνας σε κατευθύνσεις βιο-ποικιλότητας των μη κοινωνικών μελισσών). Από τις παρατηρήσεις των τελευταίων ετών (και ειδικότερα συγκρίσεις πριν και μετά το 980) είναι εμφανές ότι η γενικότερη τάση στη μείωση της βιο-ποικιλότητας είναι: ένας μικρός αριθμός ειδών μη επιλεκτικών εντόμων επικονιαστών να αντικαθιστά ένα μεγάλο αριθμό πολύ επιλεκτικών και σπάνιων ειδών επικονιαστών. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά που εξαρτώνται από την επικονίαση των σπάνιων ειδών (Biesmeijer et al. 006). Στη Βρετανία για παράδειγμα, ενώ καταγράφηκε μείωση στο 70% των αγριολούλουδων που εξαρτώνται από την επικονίαση με τις μέλισσες, σημειώθηκε άνοδος στα είδη που επικονιάζονται με τον άνεμο ή αυτεπικονιάζονται. Στην Ολλανδία ενώ τα είδη των φυτών που χρειάζονται τις μέλισσες έχουν ελαττωθεί μαζί με τα είδη των μελισσών, τα είδη που χρειάζονται τα δίπτερα hoverflies έχουν αυξηθεί μαζί με τον αριθμό των δίπτερων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η παράλληλη μείωση φυτών και των επικονιαστών τους είναι πολύ δυνατή και δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. 5. Έμμεσες επιπτώσεις από τη μειωμένη βιο-ποικιλότητα των μελισσών Από πρόσφατη έρευνα που έγινε σε καλλιεργήσιμες και μη περιοχές της Β. Ελλάδας (Χατζήνα 005-πρόγραμμα ΕΝΤΕΡ 00-ΓΓΕΤ, συμμετοχή Δρ. Robert Paxton University of Belfast)) έγινε φανερό ότι στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς και βερικοκιάς η βιο-ποικιλότητα των μελισσών ήταν μικρότερη από αυτή σε ακαλλιέργητες εκτάσεις (Πίνακας 3) κύρια λόγω γενικότερης έλλειψης φυσικών καταφυγίων και καταστροφής των φωλιών που βρίσκονται μέσα στις καλλιέργειες με το όργωμα του εδάφους (Εικόνα ). Αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των ειδών μελισσών που συλλέχθηκαν με την εντομολογική απόχη (Πίνακας 4). Πίνακας 3. Απόλυτος αριθμός εντόμων και αριθμός ειδών μελισσών από παγίδες εδάφους σε ακαλλιέργητες (γκρίζες) και καλλιεργήσιμες εκτάσεις Αμμουλιανή Πολύγυρος Ποτίδαια Θέρμη Ν. Απολλωνία Αγ. Μάμας Όλυνθος Σκαθάρια Λεπιδόπτερα Μύγες Syrphidae Άλλες μύγες Σφήκες Άλλα έντομα Κοινές μέλισσες Άλλες μέλισσες

19 Αριθμ. Ειδών Αριθμ. Γενών Πίνακας 4. Συλλογή εντόμων από τα καρποφόρα δένδρα και την αυτοφυή βλάστηση με τη βοήθεια της απόχης (με επισήμανση είναι οι περιοχές μη εντατικής εκμετάλλευσης) Αμμουλιανή Ν. Ποτίδαια Πολύγυρος Θέρμη Colletes Andrena Panurgus Halictus Lasioglossum 7 Osmia 3 5 Όλυνθος Lithurgus Xylocopa Αγ. Μάμας Sphecodes Systropha Ν. Απολλωνία Ceratina Nomada 3 Eucera 7 3 Anthophora 3 Habropoda Melecta 3 Pasites Bombus Συνολικός αριθμός ειδών Επίσης από την ίδια έρευνα σε πειραματισμούς τεχνητής επικονίασης έγινε φανερό ότι η ελεύθερη επικονίαση ήταν κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με τη σταυροεπικονίαση που έγινε με το χέρι, γεγονός που δηλώνει ότι η επικονίαση των καλλιεργειών αυτών ήταν περιορισμένη λόγω των μειωμένων πληθυσμών μελισσών (Πίνακας 5).

20 Εικόνα. Robert Paxton & Φανή Χατζήνα στη έρευνα βιοποικιλότητας των μελισσών (διαχωρισμός μελισσοειδών από παγίδες εδάφους) Πίνακας 5. Ποσοστά καρπόδεσης από κάθε καλλιέργεια στην οποία έγινε τεχνητή επικονίαση με το χέρι σε σύγκριση με την ελεύθερη επικονίαση Καλλιέργεια Αμυγδαλιές- Ν. Ποτίδαια Αμυγδαλιές - Θέρμη Αμυγδαλιές - Ν. Απολλωνία Βερικοκιές - Όλυνθος Τύπος επικονίασης Χωρίς επικονίαση Ελεύθερη επικονίαση Αυτό- επικονίαση Σταυρό-επικονίαση Χωρίς επικονίαση Ελεύθερη επικονίαση Αυτό- επικονίαση Σταυρό-επικονίαση Χωρίς επικονίαση Ελεύθερη επικονίαση Αυτό- επικονίαση Σταυρό-επικονίαση Χωρίς επικονίαση Ελεύθερη επικονίαση Αυτό- επικονίαση Σταυρό-επικονίαση Τελική καρπόδεση (%) ± ± ± ± ±.9 6. Μέτρα για την προστασία της μελισσο-πανίδας (Εικόνα 3) Να μην καταστρέφουμε φωλιές βομβίνων όταν τις βρίσκουμε Να μην οργώνουμε όλες τις άκρες από τα χωράφια μας Να μην οργώνουμε κάτω από τα οπωροφόρα για την εξάλειψη των ζιζανίων Να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατό λιγότερα χημικά φάρμακα, τα λιγότερο τοξικά για τις μέλισσες φάρμακα ή και καθόλου φάρμακα Να μην ξεχερσώνουμε εκτάσεις Να μην καταστρέφουμε τα δάση Στους κήπους μας ή στις άκρες των χωραφιών μας να φυτεύουμε/ σπέρνουμε και φυτά που στηρίζουν τους πληθυσμούς των μελισσών αυτών

21 Εικόνα 3. α, β, γ, δ) Λόφος με θάμνους και ακαλλιέργητες εκτάσεις κατάλληλες για τη διαβίωση των μη κοινωνικών μελισσών αλλά και των κοινών μελισσών. ε, ζ) Περιοχή με εντατικές καλλιέργειες βερικοκιάς και οργωμένη καλλιέργεια αμυγδαλιάς (καταστροφή των φυσικών καταφυγίων των μελισσών). [Φωτογραφίες: Φ. Χατζήνα] Παρόλα τα παραπάνω μέτρα αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι μια συντονισμένη προσπάθεια από εμάς και από την πολιτεία για να διατηρήσουμε τη φυσική μας κληρονομιά και πλούτο. Ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος με τις μεγαλύτερες αποδόσεις είναι η πρακτική της Βιολογικής Γεωργίας δεδομένου ότι στόχοι της Βιολογικής Γεωργίας είναι η ανάπτυξη και η προαγωγή ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ εδάφους, φυτών και ζώων, ανθρώπου και βιόσφαιρας. Μια συντονισμένη προσπάθεια των ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα αυτό είναι η ερευνητική εργασία κάτω από το πρόγραμμα ALARM (Assessment of LArge scale environmental Risks to biodiversity using tested Methods) που χρηματοδοτείται από το 3ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα αυτή λαμβάνει χώρα, μόνο στο νησί της Λέσβου, επί του παρόντος για την Ελλάδα, υπεύθυνη για την Ελλάδα είναι η καθ. κ. Θεοδώρα Πετανίδου από το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αφορά (Πετανίδου 007):

22 . Στην εκτίμηση της βιοποικιλότητας άγριων μελισσών-επικονιαστών σε σχέση με τα ενδιαιτήματα προέλευσης, την απομόνωση (π.χ. νησιωτικότητα, κατάτμηση) κ.ά. δομικά στοιχεία του τοπίου.. Στις σχέσεις αμοιβαιότητας φυτικών ειδών και άγριων μελισσών-επισκεπτών. 3. Στην εκτίμηση των βέλτιστων μεθόδων συλλογής μελισσών στα Μεσογειακά οικοσυστήματα. 4. Στις επιπτώσεις της μειωμένης βιοποικιλότητας ή/και συχνότητας επίσκεψης των άγριων μελισσών-επισκεπτών στη σπανιότητα των φυτικών ειδών. 5. Στις επιπτώσεις των ελαιοψεκασμών στη βιοποικιλότητα των μελισσών στους ελαιώνες της Λέσβου. 6. Στις επιπτώσεις των πυρκαϊών στη βιοποικιλότητα των μελισσών. 7. Στη συμβολή των εντόμων-επικονιαστών στην εισβολική ικανότητα ξενικών φυτών (π.χ. Solanum elaeagnifolium). 8. Στη δημιουργία της Μελισσοθήκης του Αιγαίου, μιας συλλογής αναφοράς μελισσών και άλλων εντόμων-επικονιαστών που φιλοδοξεί να καλύψει το κενό της απουσίας σχετικής συλλογής αναφοράς εντόμων στον Ελληνικό χώρο. 7. Βιβλιογραφία ANAGNOSTOPOYLOS I. (005) The bumblebee fauna of Greece: An annotated list including new records for Greece (Hymenoptera: Apidae, Bombini). Linzer Biol. Beitr 37(): BELLMANN, H (005) Bienen, Wespen, Ameisen. Franckh-Kosmos Verlags-GmBh & Co.KG, Stuttgard, p. 365 BIESMEIJER ET AL. (006) Science BUCHMANN, SL (983): Buzz pollination in angiosperms. Chap. 4. In: Handbook of experimental pollination biology. (Eds: Jones,CE; Little,RJ) Van Nostrand Reinhold Company, New York, NY, CORBET, SA; WILLIAMS, IH; OSBORNE, JL (99): Bees and pollination in the european community. European Parliament, Scientific and Technical Options Assessment; Brussels, Belgium; 73 pages. FREE, JB (963): The flower constancy of honey bees. Journal of Animal Ecology 3, 9-3. FREE, J B (966a). The pollinating efficiency of honey-bee visits to apple flowers. Journal of Horticultural Science 4: FREE, J B (966b). The foraging areas of honey bees in an orchard of standard apple trees. Journal of Applied Ecology 3: FREE, J B (966c). The foraging behaviour of bees and its effect on the isolation and speciation of plants. Botanical Society of the British Isles, Conference Report 9: 769. KEVAN,PG; CLARK,EA; THOMAS,VG (990): Insect pollinators and sustainable agriculture. American Journal of Alternative Agriculture 5(), 3-. MICHENER, CD(974). The Social Behaviour of the Bees. Cambridge Mass: Harvard University Press OSBORNE, JL; WILLIAMS, IH; CORBET, SA (99): Bees, pollination and habitat change in the European Community. Bee World 7(3), O'TOOL,C; RAW,A (99): Bees of the world. st ed. Blandford, London, UK. 9 pages. PROCTOR, M; YEO, P; LACK, A (996): The natural history of pollination. st ed. Harper Collins Publishers, London, UK. 479 pages.

23 PRYS-JONES, OE ; CORBET, SA (987) Bumblebees. Cambridge Univ. Press, p 9. VOGEL, S (969): Flowers offering fatty oil instead of nectar. In: Proccedings of XI International Botanical Congress, Seattle; Abstract, 9. ΠΕΤΑΝΙΔΟΥ Θ. (007). Συμβολή στη γνώση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών των άγριων μελισσών στην Ελλάδα. 3ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας, Θεσσαλονίκη, - Απριλίου 007. ΧΑΤΖΗΝΑ Φ. (005) Συγκριτική μελέτη της βιο-ποικιλότητας των ειδών μελισσών που συμβάλλουν στην επικονίαση της αμυγδαλιάς και βερικοκιάς σε περιοχές με εντατική και μη εκμετάλλευση. ΕΝΤΕΡ 00, ΕΘΙΑΓΕ / Ινστιτούτο Μελισσοκομίας. σελ. 7.

ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙ ΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Τα είδη µελισσών εκτός της κοινής µέλισσας

ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙ ΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ. Τα είδη µελισσών εκτός της κοινής µέλισσας ρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος, ιδάκτορας Μελισσοκοµίας Επικονίασης Ερευνήτρια Ινστ. Μελισσοκοµίας (ΕΘΙΑΓΕ) Τηλ. 23730-91297 Email: fhatjina@instmelissocomias.gr ΒΙΟ-ΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΑΛΛΩΝ ΕΙ ΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη

ΤΟ ΜΕΛΙ. Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΤΟ ΜΕΛΙ Αναστασία Κεραμιτσή Εύχαρις Κουγιάμη Ουρανία Γεροντοπούλου Μαρία Βασδραγιάννη ΜΕΛΙΣΣΑ Η μέλισσα είναι έντομο από την τάξη υμενόπτερα και θεωρείται το πιο σπουδαίο, από οικονομικής άποψης, έντομο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Η ανατομία της μέλισσας ΞΑΝΘΗ ΛΙΑΝΟΥ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Η ανατομία της μέλισσας Η ερευνητική ομάδα Η μαθήτρια Ξανθή Λιανού Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Ποια είναι τα μέρη του σώματος της; (ανατομία του σώματος) Στο κεφάλι διακρίνουμε : 1. Δύο μεγάλα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα έχει τρίχωμα διαφορετικού χρώματος στο σώμα της που κάνουν τις ρίγες των μελισσών να φαίνονται καφέ και κίτρινες. Στο κεφάλι της έχει δεξιά και αριστερά δύο μεγάλα μάτια,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος Ινστιτούτο Μελισσσοκομίας Χαλκιδικής ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Βιολογία Μέλισσας Μέλισσες: Εμφανίστηκαν στη γη πριν περίπου 80 εκ. χρόνια Κοινή μέλισσα: Apis mellifera

Διαβάστε περισσότερα

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

«Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΠΟΥΛΟΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ «Μικρή μικρή νοικοκυρά - Μεγάλη πίτα κάνει.» Η ερευνητική ομάδα Οι μαθητές Ιωάννα Αποστολοπούλου Γιώργος Αναγνώπουλος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η εξέλιξη της μελισσοκομίας Η μέλισσα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΑΓΕ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Νέα Μουδανιά,

ΕΘΙΑΓΕ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Νέα Μουδανιά, ΕΘΙΑΓΕ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Νέα Μουδανιά, 63 200 2007 Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος, Διδάκτορας Μελισσοκομίας Επικονίασης Ερευνήτρια Ινστ. Μελισσοκομίας (ΕΘΙΑΓΕ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ. Η προσφορά των μελισσών στην αγροτική οικονομία και στη διατήρηση του οικοσυστήματος μέσω της επικονίασης

ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ. Η προσφορά των μελισσών στην αγροτική οικονομία και στη διατήρηση του οικοσυστήματος μέσω της επικονίασης Δρ. Φανή Χατζήνα Βιολόγος, Διδάκτορας Μελισσοκομίας Επικονίασης Ερευνήτρια Ινστ. Μελισσοκομίας (ΕΘΙΑΓΕ) Τηλ. 23730-91297 Email: fhatjina@instmelissocomias.gr ΕΠΙΟΝΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΦΥΤΩΝ Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε.

Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Η ΜΕΛΙΣΣΑ, Η ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥΣ Κατερίνα Καρατάσου, κτηνίατρος Ο.Μ.Σ.Ε. Βλέπουμε συχνά μέλισσες στα λουλούδια Τι ξέρουμε γι αυτές; Ημέλισσα είναι έντομο Υπάρχει στη Γη εδώ και 30 εκατομμύρια

Διαβάστε περισσότερα

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας

Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Κυψέλη - το σπίτι της μέλισσας Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ του ΣΠΥΡΟΥ ΣΚΑΡΕΑ, Γεωπόνου-Εντομολόγου Όλοι μας έχουμε δει μέλισσες να πετούν από λουλούδι σε λουλούδι. Όλοι μας έχουμε απολαύσει το μέλι,

Διαβάστε περισσότερα

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε

Πολύ λίγα από τα τόσα ενδιαφέροντα που μας είπε Την Παρασκευή 20/12/2013 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και στο μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΑΦΙΔΩΝ ΣΤΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΑΦΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ Aphis gossypii (Hemiptera-Homoptera,Aphididae) Βιολογία Aphis gossypii στο βαμβάκι 2.Με την άνοδο της θερμοκρασίας και τη δράση των φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007

Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 ΔΜ 2-2 Γ` ΣΔΠ Σελ. 1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ επε. (GR-BIO-02) Π Ρ Ο Δ Ι Α Γ Ρ Α Φ Ε Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Σύμφωνα με: Τους Καν. (ΕΚ) 889/2008 & 834/2007 «Φυσιολογική» επε Εθνικής Αντίστασης 66, Αλεξάνδρεια 59300,,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ

ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ΖΩΗΣ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Οι μαθητές Γιώτα Λιατσή Θανάσης Λίβανος Ο καθηγητής Χαράλαμπος Ανδρουτσόπουλος Η ΣΥΜΒΟΛΉ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΊΑ Η συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΥΤΕΡΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Η µέλισσα είναι έντοµο ολοµετάβολο και για την ολοκλήρωση του βιολογικού της κύκλου διέρχεται από τα στάδια του αυγού, της

Διαβάστε περισσότερα

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών

Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Η θαυμαστή κοινωνία των μελισσών Οι Έλληνες ανέκαθεν ήταν στενά δεμένοι με τον κόσμο των μελισσών. Ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με αυτές 300 χρόνια π.χ., ήταν ο Αριστοτέλης. Την εποχή εκείνη, ο

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός

Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Photos by Christina Christodoulou Μέλισσες ένας πολύτιμος θησαυρός Χριστίνα Χριστοδούλου Γεωπόνος Μελισσοκομικού Κέντρου Κύπρου 1 Μέλισσα Έντομο ανήκει στα Υμενόπτερα. Θεωρείτε κοινωνικό και επικοινωνεί

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών Τάξη: Diptera πτέρυγες: πρόσθιες μεμβρανώδεις, οπίσθιες ελλείπουν (διαμορφωμένες σε αλτήρες) στοματικά μόρια: νύσσο - μυζητικού τύπου ολομετάβολα προνύμφη: ακέφαλη - άποδη

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνικά έντομα Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες εντόμων: μέλισσες, μυρμήγκια, τερμίτες και σφήκες. Το πλήθος τους και η σημασία τους στα οικοσυστήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Η αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου με ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον ελκυστικό με τη χρήση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης δια επιβλαβείς οργανισμούς. Μ. Κιούση, Ε. Μπεμπέλου,

Διαβάστε περισσότερα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα

Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Μέλισσα και Ελλάδα μια Ευλογημένη Παρέα Εισήγηση : Αικατερίνη Καλαϊτζίδου Τεχνολόγος Γεωπόνος Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας Μελισσοκομία στην Ε.Ε Στοιχεία Μελιού Ετήσια Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών τετράνυχοι Tetranychus urticae (κοινός τετράνυχος) Panonychys citri (κόκκινος τετράνυχος) οικ.: Tetranychidae κοινός τετράνυχος μορφολογία ακμαίο σχήμα ωοειδές μέγεθος 0,5

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ Α. ΤΑΞΙΝΌΜΗΣΗ ΤΗΣ ΜΈΛΙΣΣΑΣ Η μέλισσα, σύμφωνα με τη συστηματική κατάταξη του ζωικού βασίλειου, ταξινομείται στο Φύλο: Arthropoda, Κλάση: Insecta, Υποκλάση: Pterygota,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταλλευτική δραστηριότητα

Μεταλλευτική δραστηριότητα Μεταλλευτική δραστηριότητα και μέλισσες A. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ΑΠΘ H μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική θα επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον της μέλισσας και συνεπώς την ίδια τη

Διαβάστε περισσότερα

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου

Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Εκμετάλλευση ανθοφοριών του φθινοπώρου Ακόνιζα Σκοτζάρι ( Inula viscosa ) Μεγάλης σημασίας μελισσοκομικό φυτό, όχι για το μέλι του αλλά για την γύρη που δίνει στα μελίσσια τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία

Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία Η ζωή µας χωρίς φυτοφάρµακα: Στο δρόµο προς µία Βιώσιµη Γεωργία ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Μάιος 2014 Η δραματική μείωση των πληθυσμών των άγριων και εκτρεφόμενων μελισσών που αναφέρεται τα τελευταία χρόνια στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ: ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΧΙΚΗ ΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιτήρησης των Απωλειών στις Αποικίες των Μελισσών

Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιτήρησης των Απωλειών στις Αποικίες των Μελισσών Πιλοτικό Πρόγραμμα Επιτήρησης των Απωλειών στις Αποικίες των Μελισσών Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ανατολικής Αττικής Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσάλου Κτηνίατρος Τα τελευταία χρόνια απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων

Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων Οι περισσότερες στρατηγικές αντιμετώπισης των ζιζανίων έχουν σαν μέσω τους την χρήση ζιζανιοκτόνων καθώς και την κατεργασία του εδάφους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες της παραγωγής λόγω των ζιζανίων.

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι

Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι Λουλούδια- Επικονίαση-Καρποί-Σπόροι 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Χατζηνικολάκη Ελένη Βοτανικό τμήμα Εκπαιδευτικό τμήμα ΜΦΙΚ Η ενότητα «Φύση είναι το σπίτι μας» του βιβλίου της ΜτΠ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab

Η ζωή των μελισσών. Copyright 2018 The Children s Lab Η ζωή των μελισσών Η ανατομία της μέλισσας ΚΟΙΛΙΑ ΘΩΡΑΚΑΣ ΚΕΦΑΛΙ κεραίες κεντρί φτερά πόδια Σύνθετα μάτια Copyright 2018 The Children s Lab Είδη μελισσών που ζουν στην κυψέλη βασίλισσα εργάτρια κηφήνας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ Χ. Τανανάκη, Α. Θρασυβούλου Εργαστήριο Μελισσοκομίας Σηροτροφίας Α.Π.Θ. Email: tananaki@agro.auth.gr Website: www.beelab.gr Tel: 2310-472983 2.500.000 Αριθμός Κυψελών

Διαβάστε περισσότερα

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού

Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει. Έντομα εδάφους καλαμποκιού Η Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ αβεε σας ενημερώνει Έντομα εδάφους καλαμποκιού t ΓΝΩΡΙΖΩ t t t Αγρότιδες η Καραφατμέ η Κοφτοσκούληκα (Agotis spp) Τα τέλεια έντομα είναι νυκτόβια λεπιδόπτερα που ανήκουν σε διάφορα είδη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Η σωστή οργάνωση ενός µελισσιού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρησή του. Οι δραστηριότητες και η συµπεριφορά των µελισσών έχουν σαν

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών Τάξη: Hemiptera πτέρυγες: πρόσθιες ημιέλυτρα, οπίσθιες μεμβρανώδεις ή λείπουν στοματικά μόρια: νύσσο - μυζητικού τύπου ετερομετάβολα - παουρομετάβολα Υποτάξεις: Homoptera -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΟΔΩΝ- ΠΟΛΥΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ

ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΟΔΩΝ- ΠΟΛΥΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ ΕΝΤΟΜΑ ΠΟΟΔΩΝ- ΠΟΛΥΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ Χρήστος Γ. Αθανασίου Κ. Ζάρπας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας Anacridium

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΦΡΑΟΥΛΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε.

Προϊόντα κυψέλης και η σημασία. Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Προϊόντα κυψέλης και η σημασία τους για την υγεία του μελισσιού Αντώνιος Ε. Τσαγκαράκης Γεωπόνος Εντομολόγος, MSc, PhD Εκπαιδευτής Ι.Γ.Ε. Κηρήθρα Επωαστικός - αποθηκευτικός χώρος εντός της κυψέλης Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οικογένεια: SALICACEAE

Οικογένεια: SALICACEAE Οικογένεια: SALICACEAE Αριθμός γενών: 57 (4), (Στην Ελλάδα 2). Αριθμός ειδών: περίπου 650.( 350). Γεωγραφική εξάπλωση: Η οικογένεια είναι κοινή σε ολόκληρο τη Β Εύκρατη ζώνη, ενώ λίγα είδη εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά

Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΠΑΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ 1 Κορμπάκη Δέσποινα Κολακλίδη Ναταλία Ζαχαροπούλου Φιλιππούλα Θανοπούλου Ιωαννά ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ: Η χλωρίδα και η πανίδα στην χώρα μας είναι ένα πολύ σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα

Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα Προληπτικές εφαρμογές καταπολέμησης αφίδων σε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα Ανήκει στην υποκατηγορία cyanomidines των νεονικοτινοειδών και γι αυτό: 1. Δεν εφαρμόζεται στο έδαφος 2. Δεν θεωρείται πολύ τοξικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α. Λεγάκις* & Π.Β. Πετράκης** * Ζωολογικό Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών ** ΕΘΙΑΓΕ, Ινστιτούτο Μεσογειακών Οικοσυστημάτων 11 ο Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ 2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ E-school by Agronomist.gr 2 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 3 Μελισσοκομία Ι Η μελισσοκομία αποτελεί κλάδο της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ & ΔΡΑΣTΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κάποιες δραστηριότητες εξαρτώνται από την ηλικία Κατανομή εργασιών υπάρχει στο DNA Εργασίες που καθορίζονται από την ηλικία Μεγάλη παραλλακτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ)

Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) Υψηλή Φυσική Αξία (ΥΦΑ) εμφανίζεται ως έννοια για πρώτη φορά το 1993 (Baldock et al., 1993). επιβεβαιώνει την ύπαρξη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ορισμένων τύπων γεωργικών δραστηριοτήτων και των "φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα

Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνική οργάνωση στα κοινωνικά έντομα Κοινωνικά έντομα Πρόκειται για συγκεκριμένες ομάδες εντόμων: μέλισσες, μυρμήγκια, τερμίτες και σφήκες. Το πλήθος τους και η σημασία τους στα οικοσυστήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΒΑΣΙΛΟΤΡΟΦΙΑ Σ κ ο π ό ς β ε λ τ ί ω σ η ς Η συγκέντρωση των επιθυμητών χαρακτηριστικών σε μία φυλή ή ένα πληθυσμό Η μεγιστοποίηση κάποιου επιθυμητού χαρακτηριστικού

Διαβάστε περισσότερα

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Το άνθος Λειτουργίες α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου Άνθος Αναπαραγωγή Το άνθος Λειτουργίες 1. Όργανο εγγενούς παραγωγής των ανώτερων φυτών α. παράγονται οι αρσενικοί και θηλυκοί γαμέτες β. συμβαίνει η γονιμοποίηση γ. πραγματοποιείται η ανάπτυξη του εμβρύου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ!

Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! Εισαγωγή στη Μελισσοκομία: Από το θέλω στο μπορώ! [5/3/2013] e-school by agronomist.gr Δομή του μαθήματος Κεφάλαιο 1 : Κατάταξη της μέλισσας σε φυλές Ποια είναι τα κριτήρια Υβριδισμός Φυλές μελισσών στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α 1 ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ 1.1 Τα χαρακτηριστικά των οργανισμών... 3,4 1.2 Κύτταρο: Η μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών

φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών φυτοπαθολογία ανθοκηπευτικών κλάση: Deuteromycetes θαλλός: πολυκύτταρο μυκήλιο σαπρόφυτα παράσιτα αναπαραγωγή: κυρίως αγενώς (ατελής μορφή) τέλεια μορφή: Ασκομύκητες (κυρίως), Βασιδιομύκητες τάξη: Moniliales

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΡΑΒΙΑΣ 1998 1999 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΘΗΤΕΣ: Β Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΗΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ζωϊκοί εχθροί της ελιάς

Ζωϊκοί εχθροί της ελιάς Ζωϊκοί εχθροί της ελιάς Ο ΡΥΓΧΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Rhynchites cribripennis Κηκιδόμυγα των βλαστών της ελιάς, Resseliella oleisuga Αντώνης Παρασκευόπουλος, Γεωπόνος Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ

Τα μελισσοκομικά φυτά Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΛ ΒΟΥΝΑΡΓΟΥ Τα μελισσοκομικά φυτά Μελισσοκομία ονομάζεται η τέχνη της εκτροφής των μελισσών. Οι μέλισσες έχουν την τάση να δημιουργούν φωλιές και να παραμένουν μέσα σε τρύπες, σε κουφάλες δέντρων κλπ. Αυτό οδήγησε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας

Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας Γράφει ο Κος: Αλέξανδρος Μεσημέρης, υπεύθυνος μελισσοκομίας του τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας Η προετοιμασία των μελισσιών για το χειμώνα και η σωστή διαχείμαση, είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Νέος αλευρώδης απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θέμα: Νέος αλευρώδης απειλεί την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΜΗΜΑ: Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ταχ.Δ/νση :

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2010. Φυτοπροστασία Δενδρωδών Εχθροί. Εισαγωγή. Πασχάλης Γιαννούλης 2009

15/1/2010. Φυτοπροστασία Δενδρωδών Εχθροί. Εισαγωγή. Πασχάλης Γιαννούλης 2009 15/1/2010 Φυτοπροστασία Δενδρωδών Εχθροί Εισαγωγή Πασχάλης Γιαννούλης 2009 1 15/1/2010 MΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ EXΘΡΩΝ ΔΕΝΔΡΩΔΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ 2 15/1/2010 3 15/1/2010 4 15/1/2010 5 15/1/2010 6 15/1/2010

Διαβάστε περισσότερα

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή;

Αναδάσωση. Εισαγωγή. Το δάσος. Η φωτιά. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Αναδάσωση. Αναδάσωση: φυσική ή τεχνητή; Εισαγωγή Το δάσος Τα δάση δεν αποτελούν απλώς ένα σύνολο δένδρων και θάµνων, αλλά πλούσια οικοσυστήµατα µε πολλά είδη φυτών και ζώων, που αλληλοσυνδέονται µε πολύπλοκες

Διαβάστε περισσότερα

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE

ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙ Α ΑΣΟΓΕΩΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ Θεσσαλονίκη, 4 Φεβρουαρίου 2005 ασογεωργικά συστήµατα και το ευρωπαϊκό πρόγραµµα SAFE Βασίλειος Π. Παπαναστάσης Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα

ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Χλωρίδα και Πανίδα ΤΡΙΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χλωρίδα και Πανίδα ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λάθος καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις περιβάλλοντας µε ένα κύκλο το αντίστοιχο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ (2)

ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ (2) ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ (2) Έλεγχος ζιζανίων Φυτοπροστασία Έλεγχος κλίματος στα θερμοκήπια Εφαρμογή φυτορυθμιστικών ουσιών Υποβοήθηση καρπόδεσης στις καλλιέργειες θερμοκηπίου Κλάδεμα Υποστύλωση ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου!

Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Προστατευόμενα Ζώα της Κύπρου! Ψάξαμε και βρήκαμε. Ομαδικές εργασίες στα πλαίσια της ενότητας «Οι ακροβάτες της θάλασσας». Οι μαθητές έφτιαξαν δελτία ταυτότητας για κάθε προστατευόμενο ζώο. Έψαξαν και

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΑΤΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα

Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Μελισσοκομικά Φυτά Eucalyptus torquata Ευκάλυπτος ο κολλαρωτός Γιαννάκης Βαρνάβα Ο Ευκάλυπτος ο torquata όπως όλοι σχεδόν οι ευκάλυπτοι κατάγεται και αυτός από την μακρινή Αυστραλία, και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

Senotainia tricuspis: Ένας σχετικά άγνωστος εχθρός των μελισσών

Senotainia tricuspis: Ένας σχετικά άγνωστος εχθρός των μελισσών Senotainia tricuspis: Ένας σχετικά άγνωστος εχθρός των μελισσών Δρ. Φανή Χατζήνα- -Βιολόγος, Ερευνήτρια A' Τμήμα Μελισσοκομίας= ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (email: fhatjina@instmelissocomias.gr, Τηλ:23730 91297). Dr.

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3

Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Χατζηνικολάκη Ελένη Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Πώς προσαρμόζονται οι οργανισμοί στις αλλαγές του περιβάλλοντος (τροφή, κλίμα κ. ά.); Κληρονομώντας ευνοϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης

Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Δρ Βορεάδου Κατερίνα Υπεύθυνη Εκπαίδευσης ΜΦΙΚ Ο λύκος των παραμυθιών και ο λύκος της φύσης Το όνομά του εικάζεται πως προέρχεται από τη λέξη 'λύκη που σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές

ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ. 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 1.4 Αλληλεπιδράσεις και προσαρμογές Οι οργανισμοί διαφέρουν στην εμφάνιση, στον τρόπο με τον οποίο ζουν, στον τόπο όπου κατοικούν Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας ποικιλομορφίας;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΕΥΡΥΒΙΑΔΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ 2010-11 Κεφάλαιο 1: Η Οργάνωση της ζωής 1. Από ποια μέρη αποτελείται το μικροσκόπιο; 2. Στην εικόνα φαίνεται ένα μικροσκόπιο. Να γράψετε τα μέρη του όπως υποδεικνύονται από

Διαβάστε περισσότερα

Diabrotica virgifera σε καλλιέργειες αραβοσίτου

Diabrotica virgifera σε καλλιέργειες αραβοσίτου ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΡΑΜΑΣ Diabrotica virgifera σε καλλιέργειες αραβοσίτου Γνωριμία με το έντομο καραντίνας. Λήψη προληπτικών μέτρων. Παρουσία του εντόμου στην Ευρώπη Εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η έννοια του οικοσυστήματος αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την Οικολογία Οικολογία Οικολογία είναι η επιστήμη που μελετά τις σχέσεις των οργανισμών (συνεπώς και του ανθρώπου)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΩΝ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γεωργιακάκης Παναγιώτης Βιολόγος Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Γιατί δεν συμπαθούμε τις νυχτερίδες; Δραστηριοποίηση τη νύχτα Ενεργητική πτήση Κινέζοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολική χρονιά 2012-13 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου

Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Παράγοντες Επιτυχίας του Μελισσοκόμου Στόχος : το κέρδος 1. Να αγαπά τη μέλισσα 2. Να γνωρίζει καλά τη βιολογία της. 3. Να εφαρμόζει σωστές επεμβάσεις στον κατάλληλο χρόνο 4. Να γνωρίζει τη μελισσοκομική

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια

ΛΙΟΝΤΑΡΙ. O βασιλιάς των ζώων. Η οικογένεια των λιονταριών. Λιοντάρια Λιοντάρια Μέγεθος Βάρος Τροφή Περιοχή ως 1,90 μέτρα μήκος ως 1,10 μέτρα ύψος μέχρι 250 κιλά τρώνε ζώα μεγάλα, όπως καμηλοπαρδάλεις, αντιλόπες, ζέβρες Αφρική και Ινδία ΛΙΟΝΤΑΡΙ Τα λιοντάρια είναι τα μεγαλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων

Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων Επιτυγχάνοντας την παροχή πολλαπλών οικοσυστημικών υπηρεσιών: η σπουδαιότητα των αγρο-οικοσυστημάτων Achieving the delivery of multiple Ecosystem Services: the significance of Agro-ecosystems Δρ. Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ο υπονομευτής των φύλλων της τομάτας

Ο υπονομευτής των φύλλων της τομάτας T u t a a b s o l u t a Ο υπονομευτής των φύλλων της τομάτας ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Ηρακλείου Από πού ήρθε; Το μικρολεπιδόπτερο Tuta absoluta, είναι έντομο ιθαγενές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ Πασχάλης Χαριζάνης Εργαστήριο Σηροτροφίας & Μελισσοκομίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ι. ΓΕΝΙΚΑ Το είδος και η ποικιλότητα του γενετικού υλικού είναι εξίσου σημαντικά

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες της Εξέλιξης

Θεωρίες της Εξέλιξης 1 ο ΘΕΜΑ Θεωρίες της Εξέλιξης Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στις παρακάτω ερωτήσεις, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1.

Διαβάστε περισσότερα

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C

5. κλίμα. Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι στέπες είναι ξηροί λειμώνες με ετήσιο εύρος θερμοκρασιών το καλοκαίρι μέχρι 40 C και το χειμώνα κάτω από -40 C 5. κλίμα 5. κλίμα Οι μεσογειακές περιοχές βρίσκονται μεταξύ 30 0 και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ

ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ ΓΕΩΠΟ ΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ & ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΙΔΗΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ceuthorrhynchus pallidactylus

Ceuthorrhynchus pallidactylus ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ /ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΜΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ceuthorrhynchus pallidactylus ΡΑΜΑ 2011 Τί ζημιές

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Βιολογική καλλιέργεια και διατροφή Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Η ποιότητα της τροφής που καταλήγει στο πιάτο μας σχετίζεται με το περιβάλλον, την καλλιέργεια της γης και τον τρόπο παραγωγής της. Πολύς

Διαβάστε περισσότερα

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας

Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Γ1, 3 ο Δημοτικό σχολείο Αρτέμιδας Η φραουλιά Η φράουλα ένα φυτό της άνοιξης. Είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που

Διαβάστε περισσότερα

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση

[ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Agroeco [ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΦΥΛΛΩΝ] Για φυλλοδιαγνωστική ανάλυση Γενικά Για τη λήψη αντιπροσωπευτικού δείγματος είναι απαραίτητο να τηρούνται τα εξής: Συλλέγουμε πλήρως ανεπτυγμένα φύλλα από κύριους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Δ.Β.Μ. Σχολική χρονιά 2014-15 ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ. Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ Δημήτρης Σάββας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών Καταγωγή του φυτού Η πιπεριά κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Αρχικά η πιπεριά χρησιμοποιήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις

Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Μικρά ζώα, μικρές δράσεις Η Κύπρος είναι νησί και η θάλασσα τη χωρίζει από Ασία Ευρώπη Αφρική Χάρη στην απομόνωση εξελίχτηκαν μοναδικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ Ο.Ε.Φ. / Α.Σ. ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 2 ο έτος υλοποίησης Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και την Ελλάδα Καν.(ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών

ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών ζωικοί εχθροί ανθοκηπευτικών χρυσονηματώδης της πατάτας Globodera rostochiensis (συν. Heterodera rostochiensis) οικ. Heteroderidae χρυσονηματώδης της πατάτας μορφολογία εμφανίζουν έντονο γενετικός διμορφισμός

Διαβάστε περισσότερα

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το ονόμασαν παγκράτιο γιατί φυτρώνει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. 1o ΓΕΛ ΘΕΡΜΗΣ Project Β1 Καλλιέργεια απειλούμενων φυτών και οικολογικής συνείδησης. Κρίνος της θάλασσας (Pancratium marytimum) Βυζαντινό λείριο (Lilium chalcedonicum) O κρίνος της θάλασσας είναι ένα αυτοφυές

Διαβάστε περισσότερα