Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος ) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος ) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς"

Transcript

1 Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος ) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς

2 Η σημασία του σχεδιασμού στην εφαρμογή της κοινωνικής παρέμβασης Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ο σχεδιασμός είναι στοιχείο της καθημερινής ζωής. Οι συνηθισμένοι άνθρωποι ταχτικά λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το μέλλον οι οποίες στηρίζονται σε ορθολογικούς υπολογισμούς γνωστών δεδομένων και την πιθανότητα αποτελεσμάτων που θεωρούν ότι θα είναι τα πλέον αποδοτικά. Ο σχεδιασμός ως έννοια και πρακτική έχει πολλές εκδοχές και πεδία εφαρμογής

3 Παραδείγματα διαφορετικών εκδοχών σχεδιασμού Ρύθμιση καθημερινής ζωής του ατόμου (π.χ. σχεδιασμός προγράμματος διακοπών) Πειράματα και επιστημονικές εφαρμογές (π.χ. σχεδιασμός προγράμματος συμπλήρωσης ερωτηματολογίων σε μία έρευνα για τα επίπεδα φτώχειας) Εξωτερική πολιτική (π.χ. σχεδιασμός προγράμματος διπλωματικών επαφών του υπ. Εξωτερικών κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε άλλη χώρα) Στρατιωτικές εφαρμογές (π.χ. σχεδιασμός προγράμματος ανανέωσης του εξοπλισμού μίας στρατιωτικής μονάδας κατά την προσεχή πενταετία)

4 Σχεδιασμός είναι η διαδικασία καθορισμού της κατά το δυνατό άριστης αλληλουχίας συνδυασμένων ενεργειών για να επιτύχουμε το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με έναν προκαθορισμένο σκοπό. Η διαδικασία του σχεδιασμού αναφέρεται συνήθως σε αποφάσεις για το πώς, πότε και που θα δράσουν οι οργανώσεις. Συνήθως αποτυπώνεται και υλοποιείται με τη μορφή προγράμματος δηλαδή σε ένα συνεκτικό σύνολο αλληλένδετων και ρεαλιστικών ενεργειών.

5 Βασικά στάδια στην ιστορική εξέλιξη του κοινωνικού σχεδιασμού Πενταετή αναπτυξιακά πλάνα της Σοβιετικής Ένωσης μετά το Αστικός σχεδιασμός στις ανεπτυγμένες χώρες Κεϋνσιανή οικονομική πολιτική και κράτος ευημερίας στις αναπτυγμένες χώρες. Φιλιππίνες 1947 Ινδία 1952 Ανεξαρτησία αναπτυσσόμενων χωρών Ασίας και Αφρικής 1970 Παγκόσμια Τράπεζα (Robert McNamara) 1976 Διεθνές Γραφείο Εργασίας(Παγκόσμιο Συνέδριο για την Κοινωνική Ανάπτυξη Επικράτηση «νέας δεξιάς» και ανάδειξη του ρόλου της αγοράς στον Κοινωνικό Σχεδιασμό.

6 Ο κοινωνικός σχεδιασμός προϋποθέτει τη δυνατότητα παρέμβασης με σκοπό την επίτευξη κάποιας αλλαγής άρα: Προϋποθέτει ότι η κοινωνία δεν είναι στατική αλλά δυναμική (αλλάζει προς το καλλίτερο ή προς το χειρότερο) Προϋποθέτει επίσης ότι η δυναμική της αλλαγής μπορεί να επηρεαστεί από την οργανωμένη ανθρώπινη παρέμβαση σε ορθολογική βάση.

7 Βασικές αντιλήψεις για την κοινωνική παρέμβαση Οι άνθρωποι δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στον τρόπο που λειτουργεί η Κοινωνία αλλά να την αφήνουν να εξελίσσεται μόνη της( Herbert Spencer) Η επιστήμη θα πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή της κοινωνίας προς το καλλίτερο (A. Comte) Η επιστημονική παρέμβαση του ανθρώπου μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική ανακούφιση και την κοινωνική ειρήνη σε καθημερινή βάση με σταδιακή εξέλιξη(φαβιανή Εταιρία Ουτοπικοί Σοσιαλιστές) Η κοινωνική αλλαγή είναι αποτέλεσμα ταξικών συγκρούσεων που επιταχύνονται με την πολιτική δράση (Μαρξ).

8 Πολιτικές αντιλήψεις για την κοινωνική πολιτική (N.Gilbert-P. Terrel, 2005,σ.18) Πολιτική Ιδεολογία Ατομιστική Συντηρητική Αντίληψη Συλλογική Φιλελεύθερη/Προοδευτική Αντίληψη Αντίληψη για τα κοινωνικά προβλήματα Τα προβλήματα αντανακλούν λάθος επιλογές, προσωπικές δυσλειτουργίες και την κουλτούρα της φτώχειας Τα προβλήματα αντανακλούν θεμελιώδεις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, φραγμούς πρόσβασης και απουσία ευκαιριών Αντίληψη για την αγορά Ευθύνη της κυβέρνησης Ζητήματα κοινωνικής πολιτικής Ελεύθερη αγορά και ατομική ιδιοκτησία διασφαλίζουν την πρόοδο και την ευημερία Υπολειμματική αντίληψη, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι λιτή και μετριασμένη, οι διευθετήσεις να συντελούνται από ιδρύματα ιδιωτικού χαρακτήρα Στηρίζονται στην αγορά, διευθετήσεις σε εθελοντική η θρησκευτική βάση, παροχές ελάχιστης προστασίας επικεντρωμένης στους φτωχούς(απόρους) Η αρρύθμιστη αγορά προκαλεί επικίνδυνους οικονομικούς κύκλους ανεργία, αστεακό μαρασμό, φτώχεια, ανισότητα, υποβάθμιση του περιβάλλοντος Θεσμική προσέγγιση, η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αρκετά εκτεταμένη και ισχυρή ώστε να προωθεί την κοινωνική ευημερία για λογαριασμό του κοινωνικού συνόλου Στηρίζονται στον ηγετικό ρόλο του δημοσίου, παρέχονται εκτεταμένα προγράμματα ασφάλισης, κοινωνικών ευκαιριών, οικονομικής εξασφάλισης καθώς και βασικών κοινωνικών αγαθών

9 Θεσμοί Οργανώσεις και Λειτουργίες Κοινωνικής πολιτικής (N.Gilbert-P. Terrel, 2005,σ.3) Κοινωνικός Θεσμός Οργανωτική Μορφή Θεμελιώδεις Λειτουργίες Συγγένεια Οικογένεια Αναπαραγωγή, κοινωνικοποίηση, οικειότητα, συναισθηματική στήριξη Λειτουργίες Κοινωνικής Πολιτικής Φροντίδα εξαρτημένων μελών ενδοοικογενειακή υποστήριξη Θρησκεία Εκκλησίες Πνευματική ανάπτυξη «Πνευματική υγεία», εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες Εργασία Επιχειρήσεις μονάδες παραγωγής Παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών Επιδόματα στους εργαζόμενους Αγορά Παραγωγοί(επιχειρήσεις) Καταναλωτές (νοικοκυριά) Ανταλλαγή αγαθών Εμπορεύσιμα κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες Αλληλοβοήθεια Ομάδες αλληλοβοήθειας Εθελοντικές οργανώσεις Αμοιβαία βοήθεια φιλανθρωπία ελεημοσύνη Αυτοβοήθεια Εθελοντικές μη-κερδοσκοπικές κοινωνικές υπηρεσίες Κυβέρνηση/κράτος Διεθνικές, Ομοσπονδιακές Κυβερνητικές κρατικές Συλλογή και διανομή πόρων για κοινούς Ασφάλιση, υγεία, εκπαίδευση, υπηρεσίες

10 Που τεκμηριώνεται η επίκληση της αναγκαιότητας του κοινωνικού σχεδιασμού; Στην ιδεολογία ως προς την επιθυμητή κοινωνία: ατομικισμός - συλλογικότητα, κοινωνική συνεργασία κοινωνική σύγκρουση Αξίες: ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες, λογοδοσία

11 Ιδεολογία και αξίες που διέπουν τον κοινωνικό σχεδιασμό Συνεργασία Ίσες ευκαιρίες Κοινωνική δικαιοσύνη Ατομικότητα Συλλογικότητα Λογοδοσία Ισότητα Κοινωνική Σύγκρουση

12 Με βάση την ιδεολογία και τις αξίες που τον διαπερνούν ο κοινωνικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον Ιατρίδη(σ.42) αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινωνίες, κοινότητες, κοινωνικοί θεσμοί και οργανώσεις λύνουν προβλήματα σε τρία θέματα που απασχολούν κάθε κοινωνία, κοινότητα ή οργάνωση. Το ζήτημα της επιδιωκόμενης κοινωνίας(είδος φύση, δραστηριότητες, προϊόντα υπηρεσίες) Το ζήτημα της θεσμικής οργάνωσης (ποιοι πόροι και πως θα διατεθούν) Το ζήτημα της κατανομής (πως κατανέμονται τα κόστη και τα οφέλη)

13 Ο κοινωνικός σχεδιασμός κινείται στο πλαίσιο των τρόπων με τους οποίους οι κοινωνίες δίνουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα κι αυτοί είναι τέσσερις Με την παράδοση ή κοινωνική διαδικασία Τη προσταγή ή εντολή από την πολιτική ηγεσία Την αγορά ή την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα Ένα μείγμα των παραπάνω τρόπων(σύνηθες στις σύγχρονες κοινωνίες)

14 Οι παραπάνω τρεις τρόποι καθορίζουν: Τις σχέσεις του «σχεδιαστή» με τους «αποδέκτες» του προγράμματος Τη φύση και την αιτιολόγηση της παρέμβασης Τις δραστηριότητες που θα αναλάβει ο «σχεδιαστής για την επίτευξη του σκοπού της παρέμβασης.

15 Μορφές και είδη κοινωνικού σχεδιασμού

16 Το εύρος του σχεδιασμού Κεντρικά Μετριοπαθής laisse Επιβαλλόμενος Σχεδιασμός faire ή και κοινότητα Σχεδιασμός

17 Κεντρικός Σχεδιασμός Αναδείχθηκε και επικράτησε στις χώρες του Υπαρκτού Σοσιαλισμού και σε αρκετές πρώην αποικίες μέχρι και τις δεκαετίες του Στηρίζεται σε ένα κεντρικό κρατικό σχέδιο πενταετούς ή επταετούς διάρκειας και στις εξειδικεύσεις τους σε διαφορετικούς τομείς. Επιβλέπεται από ένα κεντρικό εποπτικό και αποφασιστικό συμβούλιο ή επιτροπή Προϋποθέτει την ύπαρξη εξελιγμένων συστημάτων συγκέντρωσης και ανάλυσης πληροφοριών και την απασχόληση μεγάλου αριθμού ειδικών Χαρακτηρίζεται από : γραφειοκρατία, ανελαστικότητα, τυποποίηση και χρονοβόρες διαδικασίες αναπροσαρμογής και αντιμετώπισης λαθών και αποκλίσεων Διαθέτει υψηλή χρηματοδοτική ικανότητα Παραδείγματα: Πενταετή πλάνα ανάπτυξης, Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

18 Κυριαρχία αγοράς ή κοινότητας Επικράτησε σε πολλές περιοχές πριν την ανάπτυξη του κράτους ευημερίας μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο π.χ. πολιτικές και προγράμματα για τους φτωχούς στον πρώιμο καπιταλισμό, πρώτα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας πριν την ανάπτυξη της ασφάλισης στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 2 ΟΥ αιώνα και στο νεοφιλελεύθερο πρότυπο κοινωνικής πολιτικής μετά το Μικρή χρηματοδοτική ικανότητα Μεγάλες αποκλίσεις ως προς τις παροχές Δυνατότητα άμεσης αντίδρασης στις διακυμάνσεις των αναγκών Απαιτεί απλά συστήματα άντλησης και ανάλυσης πληροφοριών Απλά συστήματα εποπτείας και λήψης αποφάσεων Συνήθως λειτουργεί ως υπολειμματική κοινωνική πολιτική (π.χ. κοινωνικά ιατρεία ή κοινωνικά παντοπωλεία) Παραδείγματα: Φροντίδα παιδιών στο Εν. Βασίλειο, Υπηρεσίες Υγείας στις ΗΠΑ.

19 Ενδιάμεσος σχεδιασμός Χαρακτηρίζει το Κεϋνσιανό κοινωνικό κράτος και επικράτησε στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Εμφανίζει μεγάλο εύρος ως προς την ένταση των ειδικών χαρακτηριστικών του Το κράτος θέτει τους κανόνες και ρυθμίζει τους τρόπους και τις διαδικασίες ανάπτυξης και εφαρμογής των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και οι άλλοι φορείς εξειδικεύουν κατά τομείς, δραστηριότητες ή περιοχές το γενικό σχέδιο-πλαίσιο και την εφαρμογή του (π.χ. ΕΣΠΑ) Συνδυάζει τυποποίηση και ευελιξία Συνδέεται με τα συστήματα της διοίκησης μέσω στόχων ή αποτελεσμάτων Επιτρέπει την προσαρμογή του γενικού στόχου σε ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες Δίνει έμφαση στις ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας και διασφάλισης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Υψηλή χρηματοδοτική ικανότητα με περιορισμούς ως προς το ύψος των δαπανών. Ενισχύει την αποτελεσματικότητα αλλά ενδέχεται να οδηγήσει και σε αποκλεισμούς Παραδείγματα: πρόγραμμα εναρμόνισης εργασίας και οικογένειας (κουπόνια παιδικών σταθμών, ΤΕΒΑ, Προγράμματα φροντίδας ηλικιωμένων)

20 Τριμερής ή κορπορατίστικος σχεδιασμός Κυρίαρχος ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων (σύνδεσμοι εργοδοτών, συνδικάτα, κράτος ή και τοπική αυτοδιοίκηση)και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Διευρυμένη χρηματοδοτική ικανότητα που οριοθετείται στα μέλη Οδηγεί σε αποκλεισμούς από τις παροχές όσων δεν συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Συνδέεται με το μηχανισμό της κοινωνικής ασφάλισης Στηρίζεται σε ανεπτυγμένα συστήματα πληροφοριών και προβλέψεων (αναλογισμός) Παραδείγματα: Προγράμματα εργατικής κατοικίας στην Ελλάδα, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ΛΑΕΚ από το και Ενιαίος Λογαριασμός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής μετά το 2011, Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Παιδικών Κατασκηνώσεων.

21 Τρεις αντιλήψεις για το δημόσιο χώρο τρεις εκδοχές κοινωνικού σχεδιασμού Gilbert-Terrel, 2005, p Αντίληψη της κοινωνίας ως ενιαίου οργανισμού (κοινό συμφέρον υπερέχει των μεμονωμένων προτιμήσεων) Αντίληψη της κοινωνίας ως κοινότητα (μοναδικό ενιαίο συμφέρον που συντίθεται από τα επιμέρους συμφέροντα) Αντίληψη της κοινωνίας ως άθροισμα ατόμων ή ομάδων(δεν υπάρχει κοινό συμφέρον, αλλά συμφέροντα ατόμων και διαφορετικών ομάδων) Τεχνοκρατικός σχεδιασμός Γραφειοκρατικός σχεδιασμός Συνηγορικός σχεδιασμός

22 Σχεδιασμός μικροκλίμακας Δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων στη διαντίδραση με το περιβάλλον (Κοινωνική εργασία, κλινική ψυχολογία, λογοθεραπεία, συμβουλευτική) Παραδείγματα: Συμβουλευτική των γονέων παιδιών με σύνδρομο Ντάουν Υποστήριξη πρώην χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών Εύρεση εργασίας σε αποφυλακισμένους.

23 Σχεδιασμός στη μακροκλίμακα Δίνει προτεραιότητα σε παρεμβάσεις στις συστημικές παραμέτρους της κοινωνικής πολιτικής που αναφέρονται σε μεγάλα σύνολα ή και την ίδια την κοινωνία κυρίως μέσω θεσμικών παρεμβάσεων και προγραμμάτων μεγάλης κλίμακας Παραδείγματα Θέσπιση υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους της χώρας. Σχεδιασμός προγράμματος για τη μείωση των επιπέδων φτώχειας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες κατά την επόμενη πενταετία. Ανάπτυξη κέντρων υγειονομικής περίθαλψης των αστέγων σε κάθε πρωτεύουσα νομού της χώρας.

24 Είδη σχεδιασμού ανάλογα με το σκοπό Ορθολογικός Κανονιστικός Συνολικός Στρατηγικός Συμπτωματικός ή συγκυριακός Αριστοποίηση Πρωτεύουν οι αξίες Παρέμβαση σε έναν τομέα από πολλές πλευρές Επιλογή ορισμένων χαρακτηριστικών του προβλήματος Έγκαιρη-στιγμιαία λύση

25 Βασικά στάδια στην ανάπτυξη ενός προγράμματος Προσαρμογή από Rossi P., Lipsey M., Freeman H., 2004, Evaluation. A systematic approach, 7 th ed., Sage, London, 40. Εκτίμηση κοινωνικών προβλημάτων και αναγκών Καθορισμός στόχων Σχεδιασμός εναλλακτικών επιλογών Επιλογή επιθυμητής επιλογής Σχεδιασμός Εφαρμογής Εφαρμογή προγράμματος Αποτελέσματα προγράμματος Αποδοτικότητα προγράμματος

26 Η διαδικασία του κοινωνικού σχεδιασμού Στάδιο ανάλυσης Στάδιο Πραγματοποίησης Στάδιο ανατροφοδότησης

27 Στάδιο της ανάλυσης Προσδιορισμός του προβλήματος(φύση, αίτια, χαρακτηριστικά περιβάλλοντος) Εξακρίβωση αν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με λογικές παρεμβάσεις Εξέταση εναλλακτικών λύσεων Επιλογή της ευνοϊκότερης λύσης

28 Στάδιο πραγματοποίησης Κατάρτιση σχεδίου εφαρμογής Ανάλυση και κατανομή απαιτούμενων πόρων Εποπτεία της εφαρμογής και της προόδου του σχεδίου Αξιολόγηση

29 Στάδιο ανατροφοδότησης Ανασκόπηση και αξιολόγηση διαδικασίας και αποτελέσματος Διαπίστωση αποκλίσεων μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων και ερμηνεία τους Αναπροσαρμογές και επανάληψη διαδικασίας

30 Συλλογή και ανάλυση πληροφοριών Επίσημα στοιχεία στατιστικών υπηρεσιών-κοινωνικοί Δείκτες Στοιχεία που καταγράφονται σε αναφορές κρατικών και άλλων υπηρεσιών Στοιχεία που περιλαμβάνονται στον τύπο, επιστημονική και άλλη βιβλιογραφία και αρθρογραφία αρθρογραφία Έρευνες αναφορικά με το πρόβλημα Στοιχεία από προηγούμενα προγράμματα αναφορικά με το πρόβλημα Μαρτυρίες εμπλεκομένων στο πρόβλημα

31 Προσδιορισμός και κατανόηση του προβλήματος Προσδιορισμός των τρόπων με τους οποίους ορίζεται το πρόβλημα Προσδιορισμός αιτιών στις οποίες αποδίδεται τα πρόβλημα. Προσδιορισμός των σημαντικότερων επιπτώσεων του προβλήματος. Προσδιορισμός της ιδεολογίας-των αξιών- που συμβάλλουν στο να θεωρούνται κάποια δεδομένα ως πρόβλημα Προσδιορισμός αυτών που ωφελούνται και αυτών που ζημιώνονται από το πρόβλημα

32 Προσδιορισμός της «σχέσης αιτιότητας» του προβλήματος Μία «αλυσίδα αιτιότητας» αποτελείται από ένα σύνολο γεγονότων (ή μεταβλητών ή παραγόντων) που τοποθετούνται σε χρονική ακολουθία η οποία δείχνει το πρόβλημα γεγονός που πρέπει να εξηγηθεί- τι προηγείται του γεγονότος και ως εκ τούτου, λέγεται ότι το «προκαλεί»και τι έπεται του γεγονότος και λέγεται ότι είναι «συνέπειά του». (Chambers D.-Wedel K. (2005) Social Policy and Social Programms, Pearson, New York, p.15). Η αλυσίδα αιτιότητας των κοινωνικών προβλημάτων δεν είναι ποτέ μοναδική και γι αυτό θα πρέπει να είναι «προφανής», δηλαδή να εκφράζει κοινωνική «πίστη» για το πρόβλημα. Οι αλυσίδες αιτιότητας ενδέχεται να είναι είτε πολύ απλές είτε πολύ σύνθετες.

33 Ιδεολογία και αξίες Δείχνουν τη «μεροληψία»που διαπερνά τον ορισμό του προβλήματος και τις λύσεις που προκρίνονται για την αντιμετώπισή του. Εκφράζονται κυρίως με δεοντολογικούς ή και ηθικούς προσδιορισμούς (πρέπει, θα έπρεπε, είναι σωστό). Καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα «επιθυμητά» αποτελέσματα. Είναι «αξιακά και ιδεολογικά ουδέτερος» ο σχεδιαστής του προγράμματος;

34 Οι τρεις θεμελιώδεις προϋποθέσεις μιας σχέσης αιτιότητας Η αιτία (Χ) υπάρχει πριν από το αποτέλεσμα (Υ) Οι μεταβλητές Χ και Υ συν-μεταβάλλονται είτε θετικά είτε αρνητικά Άλλες προφανείς εξηγήσεις(ερμηνείες) για τη σχέση μεταξύ Χ και Υ αποκλείονται ή θεωρούνται ως μηεύλογες.

35 Ωφελημένοι και χαμένοι Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την παρουσία του προβλήματος (περισσότερο και λιγότερο χαμένοι και κερδισμένοι;) Τι είδους άμεσα και έμμεσα οφέλη και απώλειες προκαλούνται; Ποια είναι η αξία των ωφελειών και των απωλειών που προκαλούνται εξαιτίας του προβλήματος; Ποιο το εύρος τους; Με βάση την ανάλυση που θα γίνει στο κοινωνικό πρόβλημα προσδιορίζονται οι λύσεις που «αρμόζουν» για την αντιμετώπισή του με όρους κοινωνικής πολιτικής (ποιοτική κρίση)

36 Διαστάσεις του σαφούς και ακριβούς ορισμού του προβλήματος Ένα κοινωνικό πρόβλημα ορίζεται με διαφορετικούς τρόπους από διαφορετικούς ανθρώπους Η σαφήνεια και η ακρίβεια επιτυγχάνεται με τη χρήση δεικτών που είναι μετρήσιμοι Τα κριτήρια του ακριβούς ορισμού περιστρέφονται γύρω από την ακρίβεια, όχι γύρω από την «αλήθεια».

37 Ορισμός της Ανάγκης Σύμφωνα με τον Kaufman ο ορισμός της ανάγκης εκφράζεται με την παρακάτω φόρμουλα Χ-Α=Ν (ιδανική κατάσταση-υφιστάμενη κατάσταση= ανάγκη) Η παραπάνω διαφορά μας προσανατολίζει στους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν.

38 Προβλήματα στον ορισμό των αναγκών Η ιδεατή κατάσταση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί και εξαρτάται από τις αξίες του καθένα και το περιβάλλον στο οποίο αυτές εκδηλώνονται. Σύμφωνα με τον M. Scriven θα πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ της υφιστάμενης κατάστασης και ενός ελάχιστα αποδεκτού επιπέδου ικανοποίησης. Να διακρίνουμε δηλαδή τις βασικές ή στοιχειώδεις ανάγκες για μία καλή ζωή.

39 Τέσσερις βασικές φόρμουλες προσδιορισμού των αναγκών (Roth Jane, Needs and needs assessment process, Evaluation Practice, vol.11, No2, 1990, pp Αποδεκτό επίπεδο-υφιστάμενο = κοινωνικό έλλειμμα Ελάχιστο επίπεδο-υφιστάμενο = στοιχειώδεις ελλείψεις Επιθυμητό επίπεδο- υφιστάμενο = ελλείψεις σε επιθυμίες Προσδοκώμενο- υφιστάμενο επίπεδο = ελλείψεις σε προσδοκίες.

40 Τα επίπεδα των αναγκών στο σχεδιασμό και την αξιολόγηση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Witking B.R., Needs Assesment Since 1981: The state of the practice, Evaluation Practice, vol.15, No 1, 1994, pp 17-27) Επ.3 ΕΠ.2 Επ.1 Χρήστες Υπηρεσιών Πάροχοι Υπηρεσιών Πόροι/Λύσεις

41 Κριτήρια επιλογής των στόχων και των προτεραιοτήτων ικανοποίησης αναγκών στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής Το κανονιστικό πλαίσιο (ηθικοί κανόνες, νομοθεσία) Κοινωνική δικαιοσύνη Σχέση κόστους/ οφέλους (Αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα) Εφικτότητα Ικανοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων

42 Είδη Παροχών και υπηρεσιών στα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής (Προσαρμογή από Chambers D. Wedel K, 2005) Προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες (από ειδικούς) Αντικειμενικά οφέλη(hard benefits): χρηματικά, αγαθά, εμπορεύματα Θετική διάκριση Πιστώσεις ή κουπόνια Επιχορηγήσεις Δάνεια με κυβερνητική εγγύηση Προστατευτικές ρυθμίσεις Δυνατότητα επίδρασης στη λήψη αποφάσεων

43 Κριτήρια και κανόνες επιλογής ωφελούμενων του προγράμματος(προσαρμογή από Chambers D. Wedel K, 2005) Εισόδημα/περιουσιακά στοιχεία Διοικητικοί κανόνες Παροχές μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού Προηγούμενες συνεισφορές Επαγγελματική διακριτική ευχέρεια Δικαστικές αποφάσεις Επισυναπτόμενα(συνοδευτικά) της εργασίας/απασχόλησης

44 Βασικά στοιχεία του σχεδίου εφαρμογής και της εφαρμογής ενός προγράμματος κοινωνικής πολιτικής Επιλογή μεθόδου εφαρμογής/διοίκησης: γραφειοκρατικό μοντέλο ή διοίκηση με βάση τους στόχους; Άμεσα γενικευμένη εφαρμογή ή σταδιακή εφαρμογή

45 Βασικά στοιχεία του σχεδίου εφαρμογής και της εφαρμογής ενός προγράμματος κοινωνικής πολιτικής Μέθοδο ελέγχου και παρακολούθησης της εφαρμογής Μέθοδο επικοινωνίας και ενημέρωσης των αποδεκτών του προγράμματος και της κοινής γνώμης Επιλογή δεικτών παρακολούθησης και ελέγχου Χρονοδιάγραμμα και κατανομή του προ υπολογισμού Κατανομή καθηκόντων στις υπηρεσίες και το προσωπικό τους Επιμόρφωση και εκπαίδευση του προσωπικού του προγράμματος και προσδιορισμός κινήτρων και επιβραβεύσεων Διαδικασίες επίλυσης διαφορών και διαχείρισης ενστάσεων

46 Διοίκηση και παροχή υπηρεσιών (Προσαρμογή από Chambers D. Wedel K, 2005) Συγκεντρωτικό σχήμα-(κεντρικά) Ομοσπονδιακό σχήμα-(ευρωπαϊκά προγράμματα) Διαχείριση κατά περίπτωση/έργο Ειδικός φορέας Απασχόληση ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αναφοράς Φορείς με προσανατολισμό στις ιδιαίτερες πολιτισμικές ομάδες Καθορισμός διαδικασιών διασφάλισης των δικαιωμάτων των ωφελουμένων Συμμετοχή πολιτών-ενδιαφερομένων

47 Πόροι και προϋπολογισμός (Προσαρμογή από Chambers D. Wedel K, 2005) Προχρηματοδότηση μέσω ασφαλιστικών εισφορών Ιδιωτικές συμβάσεις με βάση κρατικά ρυθμισμένους κανόνες και διαδικασίες (π.χ. υγεία) Εθελοντικές εισφορές Ειδικοί φόροι-τέλη (π.χ. Ειδικοί λογαριασμοί) Πληρωμή μέρους ή του συνολικού κόστους των υπηρεσιών από τους ωφελούμενους Ιδιωτικές χορηγίες

48 Σύστημα Παρακολούθησης και αξιολόγησης Στοιχεία συστηματικής καταγραφής και συγκέντρωσης Μηνιαίες/τριμηνιαίες/ετήσιες δαπάνες Μηνιαίες/τριμηνιαίες/ετήσιες δαπάνες κατά κατηγορία προϋπολογισμού Μηνιαίες/τριμηνιαίες ετήσιες δαπάνες κατά κατηγορία έργου ή δράσης Ανθρωπομήνες κατά κατηγορία προσωπικού και κατά έργο σε μηνιαία τριμηνιαία και ετήσια βάση Ωφελούμενοι κατά κατηγορία και είδος έργου σε μηνιαία, τριμηνιαία, ετήσια βάση Αριθμός διαφορετικών ενεργειών η υπηρεσιών σε μηνιαία, τριμηνιαία και εξαμηνιαία βάση

49 Δείκτες παρακολούθησης Αποκλίσεις στοιχείων καταγραφής από σχεδιασμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα (χρονοπρογραμματισμός) Αναλογία απορρόφησης ως ποσοστό της τελικής τιμής Αναλογία επίτευξης αντικειμενικών στόχων ως ποσοστό τελικής τιμής

50 Σύστημα αξιολόγησης Δείκτες αξιολόγησης Δείκτες αρχικής αξιολόγησης/ενδιάμεσης αξιολόγησης/τελικής αξιολόγησης Δείκτες αξιολόγησης αποτελεσμάτων Δείκτες αξιολόγησης επιπτώσεων Αποκλίσεις από αντικειμενικούς στόχους

51 Σχεδιασμός προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής και ανάλυση αποτελεσματικότητας Ανάλυση κόστους-αποδοτικότητας(cost-efficient analysis) Ανάλυση κόστους οφέλους(cost-benefit) Ανάλυση κόστους-αποτελεσματικότητας(cost effectiveness analysis) Ανάλυση κόστους- χρησιμότητας(cost-utility analysis) Ανάλυση εφικτότητας (feasibility) κόστος Εισροές εκροές Όφελος/αποτέλεσμα

52 Βασικός σκοπός Αν το όφελος ξεπερνά το κόστος αξίζει να γίνει η παρέμβαση. Κριτήριο Pareto: «ένα έργο θα πρέπει να γίνεται όταν κανένας δεν χάνει και τουλάχιστον ένας κερδίζει» Κριτήριο Hicks-Kaldor: «ένα έργο θα πρέπει να γίνει όταν οι ωφελημένοι μπορούν θεωρητικά να αποζημιώσουν τους χαμένους και να εξακολουθούν να έχουν όφελος ανεξάρτητα αν η αποζημίωση πραγματοποιείται ή δεν πραγματοποιείται». Η ανάλυση κόστους-οφέλους μετρά τα τα κόστη και τα οφέλη και συγκρίνει διαφορετικές παρεμβάσεις (π.χ. νοσοκομεία ή κέντρα υγείας;) Η ανάλυση κόστους αποτελεσματικότητας θεωρεί δεδομένα τα οφέλη και συγκρίνει το κόστος των διαφορετικών επιλογών για την επίτευξή τους (π.χ. αλφαβητισμός)

53 Γιατί είναι χρήσιμη η ανάλυση αποδοτικότητας; Η γνώση της σχέσης εισροών/εκροών δεν επαρκεί για να παρθούν αποφάσεις Απαιτείται ο προσδιορισμός του κόστους των εισροών και της αξίας των εκροών εκφρασμένης σε κοινή βάση (χρηματική έκφραση)

54 Γιατί είναι χρήσιμη η ανάλυση εφικτότητας του κόστους πριν την έναρξη των άλλων αναλύσεων; Για να γνωρίζουμε αν το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του/των φορέα/ων που θα το εφαρμόσει/ουν.

55 Βασικά στάδια στην εφαρμογή της ανάλυσης κόστους - αποτελέσματος Ακριβής καθορισμός του προγράμματος και των έργων ή στοιχείων που αυτό περιλαμβάνει Προσδιορισμός των βασικών εναλλακτικών επιλογών ( π.χ. εργατικές κατοικίες, επιδοτήσεις ενοικίου, επιδοτήσεις δανείων, δημόσια καταλύματα;) Εξαιτίας της πολυπλοκότητας των υπολογισμών αναζήτηση υπολογισμών σε παρόμοια έργα Υπολογισμός του κόστους των εισροών στο πρόγραμμα κατά κατηγορία (π.χ. προσωπικό, υποδομές κ.λ.π.) και κατά εμπλεκόμενο φορέα (π.χ. εποπτεύον φορέα, χρήστες, εθελοντές κ.ά) Υπολογισμός της εξίσωσης C= E/C για κάθε εναλλακτική επιλογή αποτελέσματος.

56 Κρίσιμα στοιχεία στον υπολογισμό του κόστους των εισροών Μέσο κόστος Οριακό κόστος Κόστος ευκαιρίας «Σκιώδη κόστη» Κόστος Προεξόφλησης(discounting)

57 Ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη της αξιολόγησης 1950 κι έπειτα με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας των κοινωνικών προγραμμάτων 1970 κι έπειτα με σκοπό την ανάδειξη της μη-αποδοτικότητας και της αναποτελεσματικότητας στο πλαίσιο του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών Λογοδοσία-Νέο Δημόσιο μάνατζμεντ Μεγάλης κλίμακας ποσοτικές αξιολογήσεις Ποιοτικές αξιολογήσεις Επιστημονικές εταιρίες και οργανισμοί αξιολόγησης

58 Βασικός στόχος της αξιολόγησης είναι να γνωρίζουμε: Αν το αποτέλεσμα μία πολιτικής ή προγράμματος οφείλεται στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, σε κάποιους άλλους παράγοντες ή στο ίδιο το πρόγραμμα; Για να εξετάσουμε τη συμβολή του προγράμματος στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος θα πρέπει να μελετήσουμε: το ρόλο του σχεδιασμού(θεωρία) το ρόλο της εφαρμογής (τρόπος) τις διαδικασίες εφαρμογής

59 Η βασική λογική αναφορικά με την επίπτωση μιας κοινωνικής παρέμβασης Μηχανισμός του προγράμματος Μ Ύ Ζ t-1 t t+1 Υ

60 Για να αξιολογήσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να γνωρίζουμε την ακολουθία του σχεδιασμού και της εφαρμογής του: Εισροές δραστηριότητες εκροές αρχικά αποτελέσματα ενδιάμεσα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

61 Οι αξιολογητές χρησιμοποιούν ερευνητικές μεθόδους για να μελετήσουν, εκτιμήσουν και να βοηθήσουν στη βελτίωση των κοινωνικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δηλώσεων του προγράμματος για τη θεραπεία των κοινωνικών προβλημάτων, τον τρόπο που τα προγράμματα γίνονται αντιληπτά και εφαρμόζονται, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν και την αποδοτικότητά τους. Rossi-Lipsey&Freeman2004

62 Η αξιολόγηση είναι μία ορθολογική επιχείρηση σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο το οποίο παρεμβάλλεται με τρεις τρόπους; Οι πολιτικές και τα προγράμματα με τα οποία ασχολείται η αξιολόγηση είναι δημιουργήματα πολιτικών αποφάσεων Επειδή η αξιολόγηση αναλαμβάνεται με σκοπό να τροφοδοτήσει πολιτικές αποφάσεις, οι εκθέσεις της εισέρχονται στην πολιτική αρένα Η αξιολόγηση από μόνη της διαπερνάται από μία πολιτική στάση. Carol H. Weiss, 1993

63 Τα κριτήρια ποιότητας στην αξιολόγηση περιστρέφονται γύρω από τους άξονες της: Αξιοπιστίας Εγκυρότητας Χρησιμότητας Εφικτότητα Ακρίβεια

64 Σκοποί της αξιολόγησης Κατά την Eleanor Chelimsky η αξιολόγηση επιδιώκει: Να μετρήσει και να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των δημόσιων πολιτικών και προγραμμάτων Να ερμηνευτούν κοινωνικά και άλλα δημόσια προβλήματα και την επίδραση των προσπαθειών αντιμετώπισής τους Να καταλάβουμε πως μαθαίνουν οι οργανισμοί

65 Σκοποί της αξιολόγησης (συνέχεια διαφάνειας) Να ενδυναμώσει τους θεσμούς και την απόδοση της δημόσιας διοίκησης Να βελτιωθεί η ανταπόκριση των οργανισμών στη δημόσια γνώμη Να ενισχυθούν οι μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες διαμέσου της διαφάνειας Να διευρύνουμε τα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των προγραμμάτων στο τοπικό. Το εθνικό και το διεθνές επίπεδο

66 Οι βασικοί πυλώνες της αξιολόγησης Η Θεωρία της αξιολόγησης Η μέθοδος αξιολόγησης (συλλογή- ανάλυση στοιχείων- σύνθεση) Επιστημονικές θεωρίες και σύνθεση προηγούμενων συμπερασμάτων

67 Μέτρηση Αποτελεσμάτων Μέτρηση επιπτώσεων στα άτομα (αλλαγές συμπεριφορά, νοοτροπίες, γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών..). Μέτρηση αποτελεσμάτων στους φορείς (περισσότερο ευέλικτοι, αποκριτικοί, αποκεντρωμένοι ) Μέτρηση επιπτώσεων στα ευρύτερα συστήματα (εκπαίδευσης, υγείας, κατοικίας ) Μέτρηση επιπτώσεων στη δημόσια σφαίρα(το κοινό) (στάση κοινής γνώμης απέναντι στην ανεργία, τους τρόπους αντιμετώπισης μίας επιδημίας κλπ)

68 Είδη αξιολόγησης Διαμορφωτική (έχει σκοπό την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος) Συμπερασματική(Διατυπώνει συμπεράσματα αναφορικά με την επίδραση του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του) Εσωτερική(διενεργείται από αξιολογητές που είναι μέρος του προγράμματος, επιτρέποντας την εξοικείωση και την εμβάθυνση. Ενδέχεται να οδηγήσει σε μεροληπτικές κρίσεις για τα αποτελέσματα και τη λειτουργία του προγράμματος) Εξωτερική(Διενεργείται από αξιολογητές που δεν ανήκουν στον ίδιο οργανισμό με αυτόν που έχει την ευθύνη του προγράμματος. Κατά τεκμήριο είναι αμερόληπτη αλλά δεν μπορεί να εμβαθύνει στον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος). Αρχική-ενδιάμεση-τελική( Διάκριση που χαρακτηρίζει κυρίως τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων της Ε.Ε. και δεν ταυτίζεται με τη συμπερασματική ή και τη διαμορφωτική αξιολόγησης)

Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος ) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς

Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος ) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς Σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (Κωδικός Μαθήματος 510024) Διδάσκων Κώστας Δημουλάς Η σημασία του σχεδιασμού στην εφαρμογή της κοινωνικής παρέμβασης Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά Προβλήματα και Εφαρμογές Κοινωνικής Πολιτικής (510177) Κώστας Δημουλάς Επ. Καθηγητής

Κοινωνικά Προβλήματα και Εφαρμογές Κοινωνικής Πολιτικής (510177) Κώστας Δημουλάς Επ. Καθηγητής Κοινωνικά Προβλήματα και Εφαρμογές Κοινωνικής Πολιτικής (510177) Κώστας Δημουλάς Επ. Καθηγητής Κοινωνικά Προβλήματα και εφαρμογές κοινωνικής πολιτικής Το μάθημα στοχεύει: - στην καλλιέργεια των γνώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία

Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η. Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3 η Αποτελεσματικότητα και Ευημερία Ζητήματα που θα εξεταστούν: Πότε και πως επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα Θεωρήματα των οικονομικών της

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Περιβάλλοντος - Νομοθεσία

Διαχείριση Περιβάλλοντος - Νομοθεσία Διαχείριση Περιβάλλοντος - Νομοθεσία Ενότητα 4: Μονοκριτηριακή ανάλυση Δ. Καλιαμπάκος - Δ. Δαμίγος Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών»

«Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 «Συντονισμός του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών» Αποτελεσματική Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της Εφαρμογής Δημόσιων Πολιτικών Νίκος Παπαδάτος, Μέλος & τ. Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου)

Εισαγωγή. Αποτελεσματικότητα κατά Pareto. 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) 1. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (επεξεργασία σημειώσεων Β. Ράπανου) Εισαγωγή Μια από τις πιο βασικές διακρίσεις στην οικονομική θεωρία είναι μεταξύ των εννοιών της οικονομικής αποτελεσματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Διοίκηση Επιχειρήσεων Έννοια του Μάνατζμεντ Ικανότητες των Μάνατζερ Στόχοι του Μάνατζμεντ Βασικές Λειτουργίες του Μάνατζμεντ Σχεδιασμός Οργάνωση Διεύθυνση Έλεγχος Εφαρμογή του Μάνατζμεντ

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση

Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Κώδικας εοντολογίας για Επαγγελματίες στην Υποστηριζόμενη Απασχόληση Η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Υποστηριζόμενη Απασχόληση (εφεξής ΥπΑπ) έχει αναπτύξει έναν Κώδικα Δεοντολογίας, που περιλαμβάνει την αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Οι κλασικές προσεγγίσεις αντιμετωπίζουν τη διαδικασία της επιλογής του τόπου εγκατάστασης των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα επίδρασης ορισμένων μεμονωμένων παραγόντων,

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8. Οικονομική Πολιτική και Αναδιανομή

Διάλεξη 8. Οικονομική Πολιτική και Αναδιανομή Διάλεξη 8 Οικονομική Πολιτική και Αναδιανομή 1 2 Εισαγωγικά Στο τμήμα αυτό θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την αναδιανεμητική πολιτική της κυβέρνησης, τόσο από δεοντολογική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά. Εισαγωγικά. Διανομή εισοδήματος. Διάλεξη 8. Διανομή εισοδήματος Συντελεστής Gini

Εισαγωγικά. Εισαγωγικά. Διανομή εισοδήματος. Διάλεξη 8. Διανομή εισοδήματος Συντελεστής Gini Διάλεξη 8 Οικονομική Πολιτική και Αναδιανομή 2 Εισαγωγικά Στο τμήμα αυτό θα μελετήσουμε το πλαίσιο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξετάσουμε την αναδιανεμητική πολιτική της κυβέρνησης, τόσο από δεοντολογική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ερευνητική Στρατηγική

Η Ερευνητική Στρατηγική Η Ερευνητική Στρατηγική Ο τομέας της Υγείας Η σύγχρονη έρευνα στον τομέα της υγείας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύει να εξασφαλίσει την πρόσβαση όσων ζουν στα κράτημέλη σε υγειονομική περίθαλψη υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας

Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας Άριστες κατά Pareto Κατανομές και το Πρώτο Θεώρημα Ευημερίας - Υποθέτουμε μια οικονομία που αποτελείται από: Δύο καταναλωτές 1,. Μία επιχείρηση. Δύο αγαθά: τον ελεύθερο χρόνο Χ και το καταναλωτικό αγαθό

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 3: Εργαλεία Κανονιστικής Ανάλυσης Κουτεντάκης Φραγκίσκος Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών

Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Πολιτική Ποιότητας Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΤΟΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Νομικών Θεμάτων και η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 3.6.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά

Κατανέμεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στους 3 τύπους περιφέρειας, για την ωφέλεια ατόμων συνολικά «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα τουρισμού στις 8 περιφέρειες σύγκλισης 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 5η: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση

1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο 1.2 Η Επιχείρηση http://www.economics.edu.gr 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1.2 Η Επιχείρηση : σχολικό βιβλίο 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας µας, το ίδιο σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.)

ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Π.Ι.Ε.)

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης

Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Η προώθηση της Διασφάλισης Ποιότητας στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης Παρουσίαση 23.9.2014 Παυλίνα Φιλιπποπούλου Εθνικός Εκπρόσωπος στο δίκτυο EQAVET & Προϊσταμένη Τμήματος Εθνικού Συστήματος Ποιότητας-

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 1 : Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Καραμάνης Κωνσταντίνος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 1 : Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Καραμάνης Κωνσταντίνος 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Μικροοικονομική Ενότητα 1 : Εισαγωγή - Βασικές έννοιες Καραμάνης Κωνσταντίνος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Λογιστικής και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ

Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός. Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ Εκπαίδευση, κοινωνικός σχεδιασμός Ρέμος Αρμάος MSc PhD, Υπεύθυνος εκπαίδευσης στελεχών ΚΕΘΕΑ armaos@kethea.gr Προτεραιότητες & βασικά μεγέθη εκπαίδευσης 2 Η ΔΒΜ αποτελεί προτεραιότητα σε διεθνές επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ιδέες από το Αναπτυξιακό Συνέδριο εκέµβριος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τη διενέργεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας, αλλά και από τις επιµέρους συσκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment).

Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment). 2016 Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων Mεθοδολογία SROI (Social Return on Investment). Equal Society Μη Κυβερνητικός Οργανισμός EQUAL SOCIETY ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ 23/2/2016 Μέτρηση Κοινωνικής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Η επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της κοινωνίας μας διότι: α) το 1/3 του χρόνου μας το περνάμε εκεί, β) μας προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες για ικανοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014. Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Η κοινωνική ασφάλιση των ΕΒΕ: ΟΑΕΕ 2014 Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Βασικότερος και παράλληλα αναπόφευκτος κίνδυνος όλων των κοινωνιών αποτελεί η γήρανση του πληθυσμού. Για την αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ 241 9 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕ ΙΩΝ ΡΑΣΗΣ Η επιτυχής υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασµού στη βάση των σχεδίων δράσης που έχουν αναπτυχθεί, προϋποθέτει την ύπαρξη αποτελεσµατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1. Εισαγωγή Το μάθημα εισάγει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην σύγχρονη οικονομική επιστήμη, τόσο σε επίπεδο μικροοικονομίας αλλά και σε επίπεδο μακροοικονομίας. Ο προσανατολισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19 Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου προκηρύσσει θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) για Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής»

«Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» «Χώροι για ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής» Κύριοι Υπουργοί, του Χρήστου Πολυζογώπουλου Προέδρου της ΓΣΕΕ Κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Θα ήθελα καταρχήν εκ µέρους της ΓΣΕΕ να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δια βίου Εκπαίδευση και διάγνωση επιμορφωτικών αναγκών: Μια σχεδιασμένη παρέμβαση για την ενίσχυση των δυνάμεων της εργασίας H ΔΒΜ προϋποθέτειτοστρατηγικόσχεδιασμό,

Διαβάστε περισσότερα

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

24/4/19. Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Ερευνητική Μεθοδολογία Τύποι έρευνας ανάλογα με τη φύση του προβλήματος l Διερευνητική έρευνα (στοχεύουν στην περιγραφή των παραμέτρων του προβλήματος) l Περιγραφική έρευνα (απαντούν

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος

Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Σκοπός: Ο σκοπός της πολιτικής ποιότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος είναι η συνεχής και συστηματική διασφάλιση, βελτίωση και

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης(ΟΟΣΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομικές ανισότητες

Οι οικονομικές ανισότητες EU-SILC Οι οικονομικές ανισότητες Η αγορά και οι ανισότητες Απόλυτη Φτώχεια, Σχετική Φτώχεια και Κοινωνικός Αποκλεισμός Η αναγκαιότητα και η έκταση της κρατικής παρέμβασης Η απόλυτη φτώχεια αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ποιότητας του

Πολιτική Ποιότητας του Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης 396 η / 1-11-2018 Συνεδρία Συγκλήτου Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης Η πολιτική ποιότητας αποτελεί το βασικό κείμενο, το οποίο θέτει τις αρχές λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ε_3.Ο λ3τ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ (2ος Κύκλος) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2014 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Γενικά

2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ Γενικά 2.1 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 2.1.1 Γενικά Η επιλογή ενός επενδυτικού σχεδίου μεταξύ εναλλακτικών επενδύσεων πρέπει να έχει τελικό στόχο τη μεγιστοποίηση της περιουσίας των μετόχων της επιχείρησης (ιδιωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τµήµα Οικονοµικών Επιστηµών Ακαδηµαϊκό έτος 2016-17 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (διαβάζουμε κεφ. 4 από Μ. Χλέτσο και σημειώσεις στο eclass) 1 ιάλεξη2 Ανταγωνισμός, οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο

Ηγεσία. 12 ο Κεφάλαιο Ηγεσία 12 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Κατανοήσετε τι σημαίνει να είσαι ηγέτης. 2. Συνοψίσετε τι θέλουν οι άνθρωποι και τι χρειάζονται οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος γεωργία της περιοχής

Αειφόρος γεωργία της περιοχής A: Συμμετέχοντες Αειφόρος γεωργία της περιοχής Ποιοι είναι οι συμμετέχοντες/εταίροι; -Σχολείο -Συνεταιρισμοί -Αγρότες-βιοκαλλιεργητές -Υπηρεσίες του Δήμου-Νομού -Γεωπόνοι -Συγκεκριμένα πανεπιστημιακά τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας : ανάγκη και πρόκληση. Νίκος Γκιωνάκης ψυχολόγος

Ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας : ανάγκη και πρόκληση. Νίκος Γκιωνάκης ψυχολόγος Ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας : ανάγκη και πρόκληση Νίκος Γκιωνάκης ψυχολόγος Τι είναι η ποιότητα; Στη φροντίδα ψυχικής υγείας η ποιότητα είναι ένα μέτρο του κατά πόσον οι μονάδες : α) αυξάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Π αν επ ισ τή μι ο Π ειρ αι ώ ς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Οι ανθρώπινοι πόροι αποκτούν μεγαλύτερη σημασία επειδή μπορούν να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης

Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης Μορφές και Θεωρίες Ρύθµισης Το ενδιαφέρον του µαθήµατος συγκεντρώνεται στη µελέτη του φαινοµένου της ρύθµισης ως µορφής δηµοσίας πολιτικής στο πεδίο της οικονοµίας. Παρουσιάζονται και εξετάζονται συγκριτικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο

ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Κεφάλαιο 2 ο ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Κεφάλαιο 2 ο Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων 2.1. Εισαγωγικές έννοιες Ο επιστημονικός κλάδος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ : ανέπτυξε τη θεωρία περί «άνισης ανταλλαγής». Η θεωρία του αποτελεί μέρος μιας πιο λεπτομερούς ερμηνείας της μεταπολεμικής

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση (Σχολικό βιβλίο, σσ. 25-29) Ερωτήσεις και απαντήσεις στη θεωρία του σχολικού βιβλίου των πανελλήνιων εξετάσεων ΕΡΩΤΗΣΗ 1: α. Να εξηγήσετε γιατί η επιχείρηση θεωρείται κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην

Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΠΟΡΩΝ Ομιλία του Κωνσταντίνου Τσουτσοπλίδη Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist

Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη, στο 2 ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 Θέμα: Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας

3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας 3.2 Η εμπειρική προσέγγιση της προσφοράς εργασίας - Η επίδραση της ζήτησης επί της προσφοράς εργασίας Η νεοκλασική θεωρία της προσφοράς εργασίας που αναπτύξαμε προηγουμένως υποστηρίζει ότι οι επιλογές

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα για τη Μαθητεία Ομιλία Θεόδωρου Αμπατζόγλου Διοικητή ΟΑΕΔ Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα για τη Μαθητεία Ομιλία Θεόδωρου Αμπατζόγλου Διοικητή ΟΑΕΔ Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 Ημερίδα για τη Μαθητεία Ομιλία Θεόδωρου Αμπατζόγλου Διοικητή ΟΑΕΔ Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 Ο ΟΑΕΔ, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στην Ελλάδα, ως κύριος φορέας υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Β Εξάμηνο -Παραδόσεις ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Διοίκηση Επιχειρήσεων Β Εξάμηνο -Παραδόσεις 1 Σκοπός του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοηθεί από τους σπουδαστές η σημασία της Διοικητικής Επιστήμης στην λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Ενότητα 3. Ευτύχιος Σαρτζετάκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. Ενότητα 3. Ευτύχιος Σαρτζετάκης Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ενότητα 3 Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΘΜ. 2/41745/29.06.2010 ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΣΥΝΟΨΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Ο προϋπολογισµός προγραµµάτων αποτελεί ένα σύστηµα

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η

ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ/ Ε εξάμηνο ΦΥΛΛΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟ (2 η Παρατήρηση) Διδακτικές διαστάσεις/

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας

Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Μάριος Βρυωνίδης Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Εθνικός Συντονιστής Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας Χριστίνα Παπασολομώντος Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Μέλος Ομάδας Συντονισμού για Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ............................................... 17 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Θεωρίες περιφερειακών ανισοτήτων Μια σύντομη παρουσίαση...................... 21 1.1 Εισαγωγή...........................................

Διαβάστε περισσότερα

356 Γεωγραφίας Χαροκοπείου (Αθήνα)

356 Γεωγραφίας Χαροκοπείου (Αθήνα) 56 Γεωγραφίας Χαροκοπείου (Αθήνα) Το Τμήμα Γεωγραφίας ιδρύθηκε το 1999 μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου. που υποβλήθηκε για πρώτη φορά το 1994. Η πρόταση αυτή. αφού βελτιώθηκε εντάχθηκε το 1997 στο Επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19

Διάλεξη 10. Αρχές φορολογίας. 1 Ράπανος - Καπλάνογλου 2018/19 Διάλεξη 10 Αρχές φορολογίας 1 2 Φορολογικά έσοδα, 2008-2013 Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες του αναπτυγμένου κόσμου Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων (για εισοδήματα του 2010) Φόρος εισοδήματος φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014 Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες Αθήνα, Οκτώβριος 14 Αξιολόγηση δομών και αναδιοργάνωση Κεντρικής Διοίκησης (1/) Βασικές Επιτροπές Με την ψήφιση του Νόμου 44/11 ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΒΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016/2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΗΘΙΚΗ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ «ΤΡΙΠΛΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ» Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ 4 ΑΞΟΝΩΝ ΟΙ 6 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΘΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Α. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ Α. ΒΑΘΗΣ Χ. Π ΑΠ ΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - Π. ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑ 1999 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Στην παγκόσμια οικονομία συντελούνται σήμερα σημαντικές αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2017 SWD(2017) 200 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων που συνοδεύει το έγγραφο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις

Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Γνώση, Τεχνολογία και Πρότυπα για Βιώσιμες και Έξυπνες Πόλεις Εμπειρίες από τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης στο διεθνές Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων Βασίλης Ακύλας Μηχανολόγος Μηχανικός, PhD Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.

V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. V/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Η συμβολή της οικογένειας στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι μεγάλη και διαχρονική. Η μορφή και το περιεχόμενο, όμως, αυτής της συμβολής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύνοψη Υπόβαθρο της μελέτης Η

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματικότητα δασκάλων

Αποτελεσματικότητα δασκάλων Αποτελεσματικότητα δασκάλων Αποτελεσματικότητα δασκάλων Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κοινά αποδεκτος ορισμός για την ποιότητα των δασκάλων. Τι σημαίνει ποιότητα δασκάλου ; ατομικά χαρακτηριστικά και προσόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ. Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Θεσσαλονίκη, 10-12 Μαρτίου 2014 ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νέων είναι ένα στοιχείο της διαδικασίας του Διαρθρωμένου Διαλόγου που φέρνει σε επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 6.1 Εισαγωγή Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων

Κεφάλαιο. Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Κεφάλαιο Διοίκηση ανθρώπινων πόρων Μαθησιακά αποτελέσματα Περιγράψτε τα κύρια στάδια της διαδικασίας ΔΑΠ (διαχείρισης ανθρώπινων πόρων) και όσων την επηρεάζουν Συζητήστε τις εργασίες που σχετίζονται με

Διαβάστε περισσότερα

Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα

Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21ου αιώνα Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Χριστοδούλου, Α. (2012). Αξίες της UNESCO στην εκπαίδευση του 21 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.4 Το σοσιαλιστικό σύστημα ή η σχεδιασμένη οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών

Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Κοινωνικές ανισότητες και οικονομική κρίση: από τα ερευνητικά δεδομένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στήριξης των εκπαιδευτικών Ερευνητική ομάδα Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου : Αλεξάνδρα Ανδρούσου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΠ 2000-2006 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2000 2006 NOΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 ΑΞΟΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1/7 Το κύριο οικονομικό πρόβλημα Έχει παγκόσμια ισχύ Από αυτό απορρέουν όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα Πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους; Μάθημα: Εισαγωγή στα δημόσια οικονομικά Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι οργανωτικές του διαβάσματος. Τα θέματα των εξετάσεων δεν εξαντλούνται σε αυτές, αλλά περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα