περιεχόµενα 3 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "περιεχόµενα 3 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου"

Transcript

1

2 περιεχόµενα 1 ο µέρος Αναλυτική θεωρία και απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ Α. Επίκληση στη λογική σελ. 6 Β. Επίκληση στο συναίσθηµα (του δέκτη) σελ. 35 Γ. Επίκληση στο ήθος του ποµπού σελ. 37. Επίθεση στο ήθος του αντιπάλου σελ. 39 Ε. Επίκληση στην αυθεντία σελ ο Μέρος Θεµατικοί κύκλοι (Περίληψη, πλαγιότιτλοι, λεξιλόγιο, απαντήσεις των ερωτήσεων του σχολικού βιβλίου) Η δοκιµασία ενός πολιτισµού σελ. 51 Ο Καραγκιόζης... οικολόγος! σελ. 59 Οικολογική καταστροφή σελ. 66 Τον... άλλο αιώνα οι αποφάσεις για το περιβάλλον σελ ο µέρος Κριτήρια αξιολόγησης 1 ο Κριτήριο: Κοινωνικές παράµετροι σελ ο Κριτήριο: Η οικολογική επιτυχία του Homo Sapiens σελ. 91

3

4 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 5 ÔÑÏÐÏÉ ÐÅÉÈÏÕÓ Α. Επίκληση στη λογική 1. Tα επιχειρήµατα και τα τεκµήρια 2. H ανάπτυξη της επιχειρηµατολογίας µε βάση την παραγωγική, την επαγωγική και την αναλογική µέθοδο 3. H εγκυρότητα, η αλήθεια και η ορθότητα ενός επιχειρήµατος 4. H αξιολόγηση ενός επιχειρήµατος 5. H σηµασία και η αξιολόγηση των τεκµηρίων Β. Επίκληση στο συναίσθηµα (του δέκτη) Γ. Επίκληση στο ήθος του ποµπού. Επίθεση στο ήθος του αντιπάλου Ε. Επίκληση στην αυθεντία ÐÅÉÈÙ Eίναι η ικανότητα του οµιλητή - ποµπού να επιτυγχάνει, χρησιµοποιώντας τους κατάλληλους τρόπους, την υιοθέτηση της άποψής του από τους συνοµιλητές - δέκτες.

5 6 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς Α. Επίκληση στη λογική 1. Tα επιχειρήµατα και τα τεκµήρια Όταν η πειθώ έχει ως στόχο την απόδειξη µιας θέσης, ο ποµπός καταφεύγει στην επίκληση της λογικής. Tα µέσα που χρησιµοποιεί για να υποστηρίξει την άποψή του ή τις ιδέες του είναι τα επιχειρήµατα και τα τεκµήρια. Η επιχειρηµατολογία είναι ο µόνος τρόπος για την οργάνωση της σκέψης και των προτάσεων του κειµένου, προκειµένου να πειστεί ο αναγνώστης-βαθµολογητής για την ορθότητα των απόψεων που διατυπώνονται. Επιχείρηµα είναι κάθε σκέψη-πρόταση, που λογικά στέκει και που είναι έτσι διατυπωµένη, ώστε να µετριάζει ή να αναστέλλει την οποιαδήποτε αµφισβήτηση της ορθότητάς της. Πάνω απ όλα, όµως, είναι κάθε σκέψη-πρόταση που δένεται νοηµατικά ή λεκτικά µε την προηγούµενη (ώστε να φαίνεται ως λογική της συνέχεια) ή µε την επόµενη (ώστε να µοιάζει σαν αναγκαία προϋπόθεσή της). Η διαδικασία σύµφωνα µε την οποία οργανώνεται ένα επιχείρηµα καλείται συλλογισµός Τεκµήρια είναι συνθέσεις λογικών προτάσεων, οι οποίες τακτοποιούνται σε κλιµακωτή σειρά και χρησιµεύουν στην απόδειξη µιας θέσης. Τα τεκµήρια είναι συγκεκριµένα στοιχεία όπως: πορίσµατα ερευνών, εµπειρικές αλήθειες, µαρτυρίες, στατιστικά στοιχεία κ.ά. Επιχειρήµατα Συλλογισµοί (προκείµενες + συµπέρασµα) Επίκληση στη λογική Τεκµήρια Αλήθειες Γεγονότα Στατιστικά στοιχεία Αυθεντίες Παραδείγµατα Ένας τυπικός συλλογισµός αποτελείται από µία ή περισσότερες προτάσεις (προκείµενες) οι οποίες αποτελούν και τη βάση για την αποδοχή µιας άλλης πρότασης (συµπέρασµα) η οποία ακολουθεί λογικά τις προκείµενες. Παράδειγµα 1η προκείµενη: Οι επιµελείς µαθητές µελετούν συστηµατικά. 2η προκείµενη: Ο Γιώργος µελετά συστηµατικά. Συµπέρασµα: Άρα, ο Γιώργος είναι επιµελής µαθητής. Προσοχή! Λειτουργούν όµως, κατά τρόπο συµπληρωµατικό ή διευκρινιστικό, για την ισχυροποίηση ενός επιχειρήµατος.

6 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 7 2. H ανάπτυξη της επιχειρηµατολογίας µε βάση την παραγωγική, την επαγωγική και την αναλογική µέθοδο Είδη συλλογισµών Παραδείγµατα Ι. Ως προς το είδος (µε βάση την πορεία της σκέψης) 1. O παραγωγικός συλλογισµός ξεκινά από κάτι γενικό και αφηρηµένο για να καταλήξει 1η προκείµενη: Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί. 2η προκείµενη: Ο Αλέξανδρος είναι άνθρωπος. σε ένα συγκεκριµένο και ειδικό συµπέρασµα. Συµπέρασµα: Άρα ο Αλέξανδρος είναι θνητός. 2. O επαγωγικός συλλογισµός, αντίθετα, ξεκινά από κάτι ειδικό και συγκεκριµένο για να καταλήξει σε ένα γενικό και αφηρηµένο συµπέρασµα. 3. O αναλογικός συλλογισµός ξεκινά από κάτι ειδικό και συγκεκριµένο για να καταλήξει σε συµπέρασµα επίσης ειδικό και συγκεκριµένο. 1η προκείµενη: Η µηλιά, η αχλαδιά... είναι οργανισµοί. 2η προκείµενη: Η µηλιά, η αχλαδιά... είναι φυτά. Συµπέρασµα: Άρα, τα φυτά είναι οργανισµοί. 1η προκείµενη: Ο Γιάννης είναι ευέξαπτος, γι αυτό δεν έχει και φίλους. 2η προκείµενη: Ο Κώστας είναι επίσης ευέξαπτος. Συµπέρασµα: Άρα, ο Κώστας (πιθανόν) να µην έχει φίλους. ΙΙ. Ως προς τη µορφή (είδη συλλογισµών ανάλογα µε τις προκείµενες) όρος α όρος β 1. Kατηγορικός: συλλογισµός στον οποίο οι 1η προκείµενη: Τα µέταλλα είναι ανόργανα στοιχεία. προκείµενες προτάσεις είναι κατηγορικές. όρος γ όρος α 2η προκείµενη: Ο χρυσός είναι µέταλλο. όρος γ όρος β Συµπέρασµα: Άρα, ο χρυσός είναι ανόργανο στοιχείο. 2. Yποθετικός: συλλογισµός στον οποίο µία ή δύο ή και περισσότερες προκείµενες προτάσεις είναι υποθετικές. 3. ιαζευτικός: συλλογισµός στον οποίο µία προκείµενη έχει διαζευκτική διατύπωση. 1η προκείµενη: Αν οι βιοµηχανίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα, το περιβάλλον ρυπαίνεται. 2η προκείµενη: Στη βιοµηχανική ζώνη του Περάµατος οι βιοµηχανίες λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Συµπέρασµα: Άρα, το περιβάλλον του Περάµατος ρυπαίνεται. 1η προκείµενη: Οι περιοχές που θα ήθελα να µείνω είναι ή η Ηλιούπολη ή η Γλυφάδα. 2η προκείµενη: Στη Γλυφάδα δεν υπάρχουν σπίτια προς ενοικίαση. Συµπέρασµα: Άρα, θα µείνω στην Ηλιούπολη.

7 8 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 3. H εγκυρότητα, η αλήθεια και η ορθότητα ενός επιχειρήµατος Kάθε επιχείρηµα που υπόκειται σε έλεγχο αξιολογείται: ως προς τη µορφή ένα επιχείρηµα θεωρείται έγκυρο όταν οι προκείµενές του µε λογική αναγκαιότητα οδηγούν σε βέβαιο συµπέρασµα. ως προς το περιεχόµενο ένα επιχείρηµα θεωρείται αληθές όταν οι προκείµενές του συµφωνούν µε την πραγµατικότητα σε αντίθετη περίπτωση το επιχείρηµα θεωρείται ψευδές. Παράδειγµα 1η προκείµενη: Συνέπεια µιας πολεµικής σύγκρουσης είναι και η καταστροφή πολιτιστικών µνηµείων. 2η προκείµενη: Tα µνηµεία του πολιτισµού αποτελούν µέρος της εθνικής πολιτιστικής κληρονοµιάς, που µεταφέρουν οι παλαιότερες γενιές στις νεότερες. Συµπέρασµα: Άρα, ο πόλεµος είναι ο καταστροφέας της, ανεκτίµητης αξίας, πολιτιστικής κληρονοµιάς ενός έθνους, ανακόπτοντας έτσι το διάλογο µεταξύ των γενεών. Προσοχή! Aπόδειξη ονοµάζεται το λογικά ορθό επιχείρηµα, που είναι συγχρόνως έγκυρο και αληθές. Σηµείωση: Tο επιχείρηµα στο παράδειγµα που έχει προηγηθεί µπορεί να εκληφθεί ως λογικά ορθό, γιατί είναι συγχρόνως και έγκυρο και αληθές. 4. Αξιολόγηση του επιχειρήµατος Ένα επιχείρηµα, για να έχει αποδεικτική ισχύ, πρέπει να πληροί τα ακόλουθα: α. Oι προκείµενές του, για να είναι αληθείς, πρέπει ν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. β. Tο συµπέρασµα, που µε λογική αναγκαιότητα απορρέει από τις προκείµενές του, θα πιστοποιεί την εγκυρότητά του. Άρα, τότε και µόνο τότε, µπορούµε να πούµε ότι είναι ορθό. H αξιολόγηση ενός επιχειρήµατος στηρίζεται στη σαφή διάκριση των προκειµένων του, δηλαδή αν αυτές είναι γενικά αποδεκτές αλήθειες (π.χ. η σελήνη είναι δορυφόρος της γης) ή αποτελούν απλώς προσωπικές γνώµες (π.χ. η τηλεόραση διαφθείρει τα ήθη των νέων). Eιδικά για τους επαγωγικούς συλλογισµούς, µόνο η τέλεια επαγωγή οδηγεί σε βέβαιο συµπέρασµα, ενώ η ατελής επαγωγή καταλήγει σε συµπέρασµα πιθανολογικού χαρακτήρα. Να θυµάσαι! Ορθότητα = Εγκυρότητα + Αλήθεια Εγκυρότητα (το συµπέρασµα απορρέει λογικά από τις προκείµενες) Αλήθεια (το επιχείρηµα ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα)

8 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 9 Αξιολόγηση επαγωγικού συλλογισµού I. Συλλογισµοί µε γενίκευση Στηρίζονται σε επαρκή στοιχεία; II. Συλλογισµοί µε αίτιο - αποτέλεσµα Η αιτιώδης σχέση είναι λογική ή απλώς χρονολογική; Mήπως µια ειδικότερη αιτία προβάλλεται ως η µοναδική; Eίναι η αιτία αναγκαία και επαρκής για το αποτέλεσµα; Παραδείγµατα συλλογισµών µε γενίκευση: 1η προκείµενη: Η καταστροφή νήσων σαν τη Μύκονο ή τη Σαντορίνη από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη του τουρισµού δεν φαίνεται να µας ανησυχεί ιδιαίτερα. 2η προκείµενη: Ακόµη και τα νησιά που είχαν ως σήµερα διασωθεί παραδίδονται το ένα µετά το άλλο στο εφήµερο κέρδος, θυσιάζοντας την καλαισθησία τους. Συµπέρασµα: Άρα, στην Ελλάδα δεν είµαστε ικανοί να διασώσουµε τίποτα. (Αξιολόγηση των µαθητών της Γ Λυκείου, ΚΕΕ) Παράδειγµα συλλογισµού µε αίτιο - αποτέλεσµα: 1η προκείµενη: Η θερµοκρασία του νερού είναι 100 ο C. 2η προκείµενη: Οι συνθήκες ατµοσφαιρικής πίεσης είναι κανονικές. Συµπέρασµα: Άρα, το νερό θα βράσει.(σ. 18, σχολ. βιβλ.) III. Συλλογισµοί µε αναλογία Είναι η αναλογία κυριολεκτική ή µεταφορική; Αν είναι µεταφορική έχει την αποδεικτική αξία ενός λογικού επιχειρήµατος; Αν είναι κυριολεκτική είναι οι οµοιότητες επαρκείς και σχετικές µε το θέµα; Παράδειγµα συλλογισµού µε αναλογία: 1η προκείµενη: Τα πολιτικά πάθη που κυριάρχησαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο µισό του εικοστού αιώνα οδήγησαν στον εµφύλιο σπαραγµό των ετών η προκείµενη: Οι πολιτικές διαφορές των υπερδυνάµεων Η.Π.Α. και Ρωσίας τον εικοστό αιώνα οδήγησαν την ανθρωπότητα στα πρόθυρα µιας παγκόσµιας σύρραξης. Συµπέρασµα: Άρα, τα πολιτικά πάθη και οι διαφορές αποτελούν απειλή για την παγκόσµια ειρήνη.

9 10 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 5. H σηµασία και η αξιολόγηση των τεκµηρίων O οµιλητής, για να είναι αξιόπιστος, οφείλει να τεκµηριώνει τις απόψεις του, βασιζόµενος πάντα σε επεξεργασµένα στοιχεία. Kάθε άλλη τεκµηρίωση, µε ανεξέλεγκτα και ανεπεξέργαστα στοιχεία, αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης και δε διαφέρει από τους παραλογισµούς και τα σοφίσµατα. Παραλογισµό εµφανίζουν ορισµένα συλλογιστικά σχήµατα, που, ενώ α- ντιβαίνουν στον ορθό λόγο και είναι αναπόδεικτα, εντούτοις επηρεάζουν το δέκτη και τον παραπλανούν. Aυτό οφείλεται στην εξωτερική τους οµοιότητα µε τους έγκυρους συλλογισµούς. Σόφισµα νοείται το συλλογιστικό σχήµα κατά το οποίο ο ποµπός, µε σαφή πρόθεση εξαπάτησης, απευθύνεται στο δέκτη και τον παρασύρει σε λογική παγίδα. Παράδειγµα παραλογικού συλλογισµού: - Όποιος είναι καλός οικογενειάρχης και υπηρετεί την πατρίδα του ως στρατιώτης είναι άξιος σεβασµού. - Όποιος είναι άξιος ενός τέτοιου σεβασµού δεν είναι άξιος καταδίκης. - Ο κατηγορούµενος για κλοπή υπήρξε καλός οικογενειάρχης και υπηρέτησε την πατρίδα του ως στρατιώτης. - Άρα ο κατηγορούµενος για κλοπή είναι άξιος σεβασµού και όχι καταδίκης. Σηµείωση: Ο ποµπός δηλαδή στην περίπτωση αυτή αποµακρύνεται σκόπιµα από την, ηθικά επιλήψιµη πράξη της κλοπής η οποία βαραίνει τον κατηγορούµενο, και προσπαθεί να εξαπατήσει το ακροατήριο (εννοείται ότι ο λόγος εκφωνείται στο πλαίσιο µιας δικαστικής ακροαµατικής διαδικασίας).

10 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 11 ; Nα συγκρίνετε τον ακόλουθο συλλογισµό µε το κείµενο που περιέχει τα αντίστοιχα συλλογιστικά επιχειρήµατα (σχολ. βιβλ. σ. 14). Στο συλλογισµό της λογικής µε δύο προκείµενες φτάνουµε στο συµπέρασµα. H διατύπωση είναι στεγνή, τυπική και σύντοµη. ιατυπώνονται προτάσεις-κρίσεις χωρίς περαιτέρω ανάπτυξη και απόδειξη. Aντίθετα, στο κείµενο που ακολουθεί, ο συγγραφέας µε τεκµήρια κλιµακωτά µάς αποδεικνύει τη θέση του. Kαταφεύγει σε ιστορικά παραδείγµατα και σε αναµφισβήτητα γεγονότα, έτσι ώστε το συµπέρασµά του να είναι στέρεο και ασφαλές. ; Mε τι είδους συλλογιστική πορεία (παραγωγική, επαγωγική) οργανώνονται τα παρακάτω επιχειρήµατα; 1. H απλούστερη διατύπωση του τελεολογικού επιχειρήµατος για την ύπαρξη Θεού θα µπορούσε να είναι η ακόλουθη: Yπάρχει οργάνωση στον κόσµο. H οργάνωση προϋποθέτει κάποιον οργανωτή. Άρα, πρέπει να υπάρχει κάποιος οργανωτής του κόσµου. 2. O Γιάννης είναι αναξιόπιστο πρόσωπο. Kλέβει στη Mονόπολη. 3. O σκύλος του σπιτιού επιτίθεται πάντα στους ξένους. Όµως, εκείνο το βράδυ δεν ακούστηκε ούτε ένα γαύγισµα. Άρα, ο διαρρήκτης πρέπει να είναι γνωστός της οικογένειας. 4. Oι εργαζόµενοι σε εργοστάσιο παρασκευής λιπασµάτων,στο τµήµα παραγωγής το διοξείδιο του θείου και το οξείδιο του αζώτου θεωρούνται η πιθανή αιτία για την πρόκληση των παραπάνω συµπτωµάτων στους εργαζόµενους (σχολ. βιβλ. σ. 16). 1. Πρόκειται για παραγωγική συλλογιστική πορεία, καθώς ξεκινά από µια γενική και αφηρηµένη θέση ( Yπάρχει... κόσµο ) και καταλήγει σ ένα συµπέρασµα ειδικό και συγκεκριµένο ( Άρα... κόσµου ). 2. Πρόκειται για επαγωγική συλλογιστική πορεία, αφού από κάτι ειδικό (πράξη) µεταβαίνουµε σε κάτι γενικό (χαρακτηρολογικό γνώρισµα). Ωστόσο, το συµπέρασµα αυτού του συλλογισµού δεν είναι βέβαιο και ισχυρό, είναι απλώς πιθανό, καθώς η παράβαση σ ένα παιδικό παιχνίδι δεν µπορεί ν αποτελέσει ασφαλές τεκµήριο της αναξιοπιστίας ενός προσώπου. Πρόκειται, µε άλλα λόγια, για έναν επαγωγικό συλλογισµό µε γενίκευση βεβιασµένη, γενίκευση που δε στηρίζεται σε επαρκή στοιχεία.

11 12 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 3. Πρόκειται για παραγωγική συλλογιστική πορεία, καθώς ξεκινά από µια γενική θέση ( O σκύλος... ξένους ) και καταλήγει σε συγκεκριµένο συµπέρασµα ( Άρα,... οικογένειας ). 4. Πρόκειται για επαγωγική συλλογιστική πορεία, καθώς ξεκινά από συγκεκριµένη και ειδική θέση ( Oι εργαζόµενοι... δουλειάς τους ) για να καταλήξει σε συµπέρασµα γενικό και αφηρηµένο ( Γι αυτόν... εργαζόµενους ). ; Aξιολογήστε τα παρακάτω συλλογιστικά σχήµατα ως προς την εγκυρότητα, την αλήθεια και την ορθότητά τους. 1. Όλα τα ζωντανά πλάσµατα είναι θνητά. O ελέφαντας είναι ζωντανό πλάσµα. Άρα: O ελέφαντας είναι θνητός. 2. Όσοι λαοί κατοικούν σε φτωχά εδάφη είναι καταδικασµένοι σε µόνιµη πενία. O ελληνικός λαός κατοικεί ανέκαθεν σε φτωχά εδάφη. Άρα: O ελληνικός λαός είναι καταδικασµένος σε πενία. 3. O κατηγορούµενος για κλοπή είναι άξιος σεβασµού και όχι καταδίκης, διότι είναι καλός οικογενειάρχης και υπηρέτησε την πατρίδα του ως στρατιώτης. 4. H θάλασσα σταµατάει τη δίψα, γιατί είναι νερό (σχολ. βιβλ. σ. 17). 1. O συλλογισµός είναι λογικά ορθός, αφού ως προς το περιεχόµενο είναι αληθής και ως προς τη µορφή έγκυρος. 2. O συλλογισµός είναι έγκυρος ως προς τη µορφή, αλλά δεν είναι αληθής ως προς το περιεχόµενο. Kι αυτό γιατί αυτό που δηλώνει, π.χ., η πρώτη προκείµενη ( Όσοι... πενία ) δεν είναι καθολικά αποδεκτό ως αληθές, µιας και έχει παρατηρηθεί ιστορικά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή λαοί που κατοικούν σε φτωχά εδάφη, λόγω ίσως και αυτής της ίδιας της στέρησης που υφίστανται, να διαπρέπουν οικονοµικά στηριζόµενοι σε άλλους, πλην της γεωργίας, αναπτυξιακούς τοµείς. Άρα, έχουµε ένα συλλογισµό που εσωτερικά αυτοαναιρείται, καθώς το περιεχόµενο των προκειµένων του αµφισβητείται και, εποµένως, χρήζει απόδειξης. 3. Aποτελεί παραλογισµό, καθώς οι προκείµενες είναι άσχετες µε το συµπέρασµα. Oυσιαστικά, στην περίπτωση αυτή έχουµε ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα βραχυλογικού συλλογισµού, της ακόλουθης µορφής: - Όποιος είναι καλός οικογενειάρχης και υπηρετεί την πατρίδα του ως στρατιώτης είναι άξιος σεβασµού. - Όποιος είναι άξιος ενός τέτοιου σεβασµού δεν είναι άξιος καταδίκης. - O κατηγορούµενος για κλοπή υπήρξε καλός οικογενειάρχης και υπηρέτησε την πατρίδα του ως στρατιώτης. - Άρα, ο κατηγορούµενος για κλοπή είναι άξιος σεβασµού και όχι καταδίκης.

12 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 13 O ποµπός δηλαδή στην περίπτωση αυτή αποµακρύνεται σκόπιµα από την ηθικά επιλήψιµη πράξη της κλοπής, η οποία βαραίνει τον κατηγορούµενο, και προσπαθεί να εξαπατήσει το ακροατήριο (εννοείται ότι ο λόγος εκφωνείται στο πλαίσιο µιας δικαστικής ακροαµατικής διαδικασίας). 4. O συλλογισµός είναι έγκυρος ως προς τη µορφή αλλά µε ψευδές περιεχόµενο, καθώς το συµπέρασµα δεν ανταποκρίνεται στην πραγµατικότητα. Πρόκειται για παραλογισµό. Kαι στην περίπτωση αυτή έχουµε, όπως και στην προηγούµενη, βραχυλογικό συλλογισµό, που δοµείται ως εξής: - Tο νερό σταµατάει τη δίψα. - H θάλασσα είναι νερό. - Άρα, η θάλασσα σταµατάει τη δίψα. H πλάνη, βέβαια, έγκειται στο γεγονός ότι το θαλασσινό, ως αλµυρό νερό, δε σταµατάει τη δίψα. ; Nα εντοπίσετε ποιοι από τους παρακάτω υποθετικούς και διαζευκτικούς συλλογισµούς είναι έγκυροι και λογικά ορθοί. Θυµηθείτε ότι, για να είναι έγκυρος ο συλλογισµός, πρέπει οι προκείµενές του να µας οδηγούν µε λογική αναγκαιότητα σε ένα βέβαιο συµπέρασµα. 1. Mόνον αν ο ποινικός νόµος αναφέρει ρητά το αδίκηµα Ψ, το δικαστήριο τιµωρεί. O ποινικός νόµος δεν αναφέρει ρητά το αδίκηµα Ψ. Άρα το αδίκηµα Ψ δεν τιµωρείται από το δικαστήριο. 2. Θυµάσαι πέρσι που σου έλεγα ότι θα λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβληµα της πόλης, αν εκλεγεί δήµαρχος ο X; Bλέπεις τώρα; O X δεν εκλέχτηκε και βέβαια το πρόβληµα παραµένει άλυτο. 3. Nοµίζω ότι οι νέοι σπουδάζουν ιατρική είτε γιατί θέλουν να κερδίσουν πολλά χρήµατα είτε γιατί ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο. Γνωρίζω ότι ο A, που είναι φοιτητής της ιατρικής, θέλει να γίνει πλούσιος. Άρα συµπεραίνω πως δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. 4. Tο έγκληµα που δικάζεται διαπράχθηκε ή µε δόλο ή από αµέλεια. Tα τεκµήρια δείχνουν ότι ο δόλος αποκλείεται. Άρα το έγκληµα που δικάζεται διαπράχθηκε από αµέλεια (σχολ. βιβλ. σ. 17). 1. Πρόκειται για υποθετικό έγκυρο συλλογισµό, καθώς οι προκείµενές του οδηγούν µε λογική αναγκαιότητα σε βέβαιο συµπέρασµα. O συλλογισµός είναι και αληθής, αν βέβαια το αδίκηµα Ψ είναι είδος αδικήµατος µε το οποίο όµως δεν καταπιάνεται ο ποινικός νόµος, αν υπάρχει πράγµατι ποινικός νόµος ο οποίος προβλέπει ποινές για διαφορετικά είδη αδικηµάτων (εξαιρουµένου του αδικήµατος Ψ), αν ισχύει στ αλήθεια η νοµική αρχή το δικαστήριο τιµωρεί ρυθµιζόµενα απ τον ποινικό νόµο αδικήµατα. Kαι λέµε αν, γιατί το παράδειγµά µας είναι φανταστικό και χρησιµοποιεί όρους αφηρηµένους (π.χ. αδίκηµα Ψ), τους οποίους δηλαδή δεν µπορούµε να ελέγξουµε µε βάση τα δικά µας δεδοµένα της κοινωνικής πραγµατικότητας.

13 14 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς Aν, λοιπόν, όλα τα παραπάνω είναι αληθή, κι επειδή ο συλλογισµός είναι και έγκυρος, τότε αυτοµάτως αποκτά την ιδιότητα του λογικώς ορθού συλλογισµού. 2. Yποθετικός συλλογισµός. Όµως, οι προκείµενες δεν οδηγούν αναγκαστικά στο συµπέρασµα, γι αυτό πρόκειται για παραλογισµό. Oυσιαστικά, ο άκυρος αυτός συλλογισµός δοµείται ως εξής: - Aν εκλεγεί δήµαρχος ο X, θα λυθεί το συγκοινωνιακό πρόβληµα της πόλης. - O X δεν εκλέχτηκε δήµαρχος. - Άρα, το πρόβληµα το συγκοινωνιακό παραµένει (προς το παρόν) άλυτο. O συλλογισµός αυτός θα ίσχυε µόνο αν το συγκεκριµένο πολιτικό πρόσωπο (X) ήταν ικανό -και µόνο αυτόνα επιλύσει το συγκοινωνιακό πρόβληµα. Kάτι τέτοιο όµως δεν εµφανίζεται ως δήλωση στην πρώτη (µείζονα) προκείµενη. 3. ιαζευκτικός συλλογισµός. Στηρίζεται σε προσωπικές υποθετικές κρίσεις και αποτελεί παραλογισµό. O συλλογισµός αυτός ανατρέπεται εύκολα, καθώς αµφισβητείται τόσο το περιεχόµενο της πρώτης προκείµενης (υπάρχουν και άλλα κίνητρα που ωθούν έναν έφηβο στο να σπουδάσει ιατρική, π.χ. η οικογενειακή παράδοση) όσο και το περιεχόµενο του συµπεράσµατος (ενδέχεται στην περίπτωση αυτή να υπάρχει συνδυασµός κινήτρων: οικονοµικό και ανθρωπιστικό ταυτόχρονα, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο). 4. ιαζευκτικός συλλογισµός έγκυρος, καθώς οι προκείµενές του οδηγούν σε βέβαιο συµπέρασµα. Aν µάλιστα συµβαίνει πράγµατι το έγκληµα που δικάζεται να µη διαπράχθηκε από δόλο, αν δηλαδή ο συλλογισµός ως προς το περιεχόµενό του είναι και αληθής, τότε αυτόµατα ο συλλογισµός θεωρείται λογικά ορθός. Στην προκειµένη περίπτωση, η εγκυρότητα του διαζευκτικού αυτού συλλογισµού έγκειται στο ότι παραθέτει όλες (δύο συνολικά) τις ερµηνευτικές εκδοχές των κινήτρων της εγκληµατικής πράξης (ένα έγκληµα πράγµατι διαπράττεται µόνο ή από δόλο ή από αµέλεια), οπότε µε τον αποκλεισµό της µίας, γίνεται αναγκαστικά δεκτή η άλλη. ; Nα αξιολογήσετε τα παρακάτω επιχειρήµατα που αναπτύσσονται µε την επαγωγική µέθοδο. Nα λάβετε υπόψη σας για την αξιολόγηση και τα βοηθητικά στοιχεία που ακολουθούν. 1. Mε βάση την εµπειρία µου, έχω σχηµατίσει τη γνώµη ότι οι γυναίκες πολιτικοί υποστηρίζουν τα γυναικεία δικαιώµατα. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι πιθανόν ν ακολουθήσει την ίδια πολιτική. 2. Tο σώµα α θερµαινόµενο διαστέλλεται. Tο σώµα β θερµαινόµενο διαστέλλεται. Tο σώµα γ θερµαινόµενο διαστέλλεται. Tα σώµατα α, β, γ... είναι µέταλλα. Άρα, όλα τα µέταλλα θερµαινόµενα διαστέλλονται.

14 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς Oι Γάλλοι είναι αγενείς. Στο περσινό µου ταξίδι στο Παρίσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος µου φέρθηκε αγενέστατα. 4. Σήµερα η µέρα µου δεν πήγε καθόλου καλά αλλά ήταν επόµενο, αφού το πρωί πέρασε από µπροστά µου µια µαύρη γάτα. 5. Πιστεύω ότι θα πάρω το µεγαλύτερο βαθµό στην τάξη στο µάθηµα της Iστορίας, γιατί µελέτησα περισσότερο από όλους. 6. Για τη µικρασιατική καταστροφή φταίνε οι αντίπαλοι του Bενιζέλου, που συνέχισαν τον πόλεµο όταν έβλεπαν τα νέφη της καταστροφής πολύ κοντά. 7. Tο νερό βράζει σίγουρα λοιπόν η θερµοκρασία του ανέβηκε στους 100 ο C. 8. Tο ποδόσφαιρο είναι σαν τη ζωή. ιδάσκει στα παιδιά τη συνεργασία, την υπευθυνότητα και την επίµονη προσπάθεια προτείνω να διδάσκεται το ποδόσφαιρο υποχρεωτικά στο σχολείο. 9. Aπό την αγόρευση ενός µέλους του Aµερικανικού Kογκρέσου: Aν είχαµε διδαχτεί ένα µάθηµα απ το Bιετνάµ, δε θα έπρεπε να εµπλακούµε στρατιωτικά η εθνική ταπείνωση είναι αναπόφευκτη, ακριβώς όπως στο Bιετνάµ. 10. H λογοκλοπή είναι σαν τη φοροδιαφυγή. Πολλοί άνθρωποι τη συνηθίζουν, δε βλάπτει κανέναν και κάνει τη ζωή λίγο πιο άνετη για το δράστη. Συνεπώς και τα δύο είδη κλοπής δικαιολογούνται (σχολ. βιβλ. σελ. 18). 1. Aτελής επαγωγή που καταλήγει σε συµπέρασµα µε πιθανολογικό χαρακτήρα. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό γενίκευσης, η οποία είναι επιτρεπτή, καθώς το συµπέρασµα παρουσιάζεται ως απλώς πιθανό (... είναι πιθανόν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική ). 2. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε γενίκευση, η οποία στηρίζεται σε επαρκή στοιχεία. Έχουµε τέλεια επαγωγή. 3. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε γενίκευση, η οποία όµως δε στηρίζεται σε επαρκή στοιχεία και είναι επισφαλής και βεβιασµένη. H αγενής συµπεριφορά του Γάλλου τελωνειακού υπαλλήλου δεν είναι επαρκής, ώστε να κακοχαρακτηρίσουµε όλο το γαλλικό λαό. 4. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αίτιο-αποτέλεσµα. H αιτιώδης σχέση δεν είναι λογική αλλά χρονολογική η αιτία δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε επαρκής και εποµένως το συµπέρασµα δεν έχει αποδεικτική ισχύ. Eίναι δυνατόν η µέρα µας να είναι γεµάτη από κακοτυχίες και δεινά χωρίς αναγκαστικά να έχει προηγηθεί το πέρασµα από µπροστά µας µιας µαύρης γάτας. Aπό την άλλη πλευρά, το πέρασµα από µπροστά µας µιας µαύρης γάτας δεν είναι επαρκές -από µόνο του-για να χαλάσει τη µέρα µας. 5. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αίτιο-αποτέλεσµα. H αιτιώδης σχέση είναι λογική, η αιτία είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής, άρα το συµπέρασµα είναι πιθανολογικού χαρακτήρα. Eνδέχεται, παρ όλη τη

15 16 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς φιλότιµη µελέτη του συγκεκριµένου µαθητή, για διάφορους λόγους (τύχη, ψυχραιµία, συνεργασία µε άλλους µαθητές), ένας άλλος µαθητής να έχει καλύτερη επίδοση στα προφορικά ή στα γραπτά στο συγκεκριµένο µάθηµα. 6. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό αιτίου-αποτελέσµατος. Oι αιτίες είναι αναγκαίες, όχι όµως και επαρκείς, άρα το συµπέρασµα είναι πιθανολογικό. Στη µικρασιατική καταστροφή είναι βέβαιο ότι συνέβαλαν και τα σφάλµατα πολιτικής των Aντιβενιζελικών. Ωστόσο, για να προκληθεί το τελικό, οδυνηρό για µας, αποτέλεσµα, συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες, και µάλιστα καθοριστικά: η εξωτερική πολιτική του Kεµάλ, ο ρόλος και η στάση των Mεγάλων υνάµεων κ.ά. 7. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αίτιο-αποτέλεσµα είναι τέλεια επαγωγή µε βέβαιο συµπέρασµα, καθώς η αιτία είναι επαρκής και αναγκαία. 8. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αναλογία είναι ατελής επαγωγή. H αναλογία είναι µεταφορική, δεν έχει όµως αποδεικτική ισχύ. Tο συµπέρασµα δεν απορρέει αναγκαστικά από τις προκείµενες. H ατελής αυτή επαγωγή δοµείται µε τον ακόλουθο τρόπο: - H ζωή µάς διδάσκει τη συνεργασία, την υπευθυνότητα και την επίµονη προσπάθεια µέχρι την τελική νίκη. - Tο ποδόσφαιρο διδάσκει στα παιδιά τη συνεργασία, την υπευθυνότητα και την επίµονη προσπάθεια µέχρι την τελική νίκη. - Tο ποδόσφαιρο, εποµένως, είναι σαν τη ζωή. - Γι αυτό προτείνω να διδάσκεται το ποδόσφαιρο υποχρεωτικά στο σχολείο. Όπως είναι φανερό, ο όρος σχολείο εµφανίστηκε στο συµπέρασµα για πρώτη φορά. 9. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αναλογία είναι ατελής επαγωγή. H αναλογία είναι κυριολεκτική, οι οµοιότητες που επισηµαίνονται είναι επαρκείς σε αριθµό, όµως ο χαρακτήρας του συµπεράσµατος είναι πιθανολογικός. εν είναι βέβαιη και προκαθορισµένη η αποτυχία των Aµερικανών στην Kεντρική Aµερική και στη Mέση Aνατολή, λόγω του ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες επιχειρείται η εµπλοκή τους οµοιάζουν προς τις αλλοτινές στην οδυνηρή γι αυτούς επιχείρηση στο Bιετνάµ. Tα ιστορικά γεγονότα είναι απρόβλεπτα. 10. Πρόκειται για επαγωγικό συλλογισµό µε αναλογία, η οποία είναι µεταφορική. εν έχει την αποδεικτική ισχύ ενός λογικού επιχειρήµατος. Aµφισβητούµε ότι δε βλάπτει κανέναν, καθώς και το συµπέρασµα: και τα δύο είδη κλοπής δικαιολογούνται. Tο συµπέρασµα δεν εξάγεται λογικά απ τις προκείµενες. Σε 200 σελίδες του βιβλίου KEIMENA NEOEΛΛHNIKHΣ ΛOΓOTEXNIAΣ της A Λυκείου και σε ; 260 της B Λυκείου, έκδ. 1999, δεν περιλαµβάνεται ούτε ένα κείµενο γραµµένο από γυναίκα, ενώ αντιπροσωπεύονται 60 (εξήντα) άντρες. Aυτό και µόνο δείχνει πόσο µεροληπτικοί, αν µη τι άλλο, ήταν οι ανθολόγοι των δύο αυτών βιβλίων. Nα ελέγξετε την αξιοπιστία των τεκµηρίων στα οποία βασίζεται η παραπάνω άποψη, έχοντας υπόψη σας ότι τα βιβλία περιλαµβάνουν συγγραφείς από τις τρεις πρώτες περιόδους της ελληνικής λογοτεχνίας (δηλαδή

16 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 17 περίπου από το 10ο αι. ως το 1922) (σχολ. βιβλ. σελ. 20). Πράγµατι, στα δύο αυτά σχολικά βιβλία και ειδικά στο συγκεκριµένο τµήµα τους (10ος αιώνας έως 1922) δεν ανθολογείται κανένα γυναικείο λογοτεχνικό έργο. Ωστόσο, η εντύπωσή µας αλλάζει, αν λάβουµε υπόψη µας ότι κυρίαρχο κοινωνικό χαρακτηριστικό της περιόδου, από το 10ο αιώνα ως το 1922, είναι η ανδροκρατία και συνακόλουθα η δοµή της κοινωνίας πατριαρχική. Έτσι οι ανθολόγοι, είχαν να επιλέξουν από ένα σύνολο έργων που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ήταν γραµµένα από άνδρες. Συνεπώς, η κρίση που εκφέρεται παραπάνω είναι άδικη, οι ανθολόγοι δεν είναι µεροληπτικοί σε βάρος του γυναικείου φύλου και εποµένως τα τεκµήρια που χρησιµοποιούνται είναι ανεπαρκή. ; Ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι τεκµηριωµένες και ποιες ατεκµηρίωτες; (Θεωρήστε ότι τα στοιχεία είναι έγκυρα.) 1. O νόµος που κατατέθηκε στη Bουλή είναι αντιεργατικός, γιατί αυξάνει τις ώρες εργασίας από 40 σε 45 εβδοµαδιαίως και καταργεί το δικαίωµα της απεργίας. 2. O νόµος που κατατέθηκε στη Bουλή είναι φιλεργατικός, όπως αναµενόταν από µια κυβέρνηση που υποστηρίζει σταθερά τα συµφέροντα των εργαζοµένων. 3. Tο ότι τα µέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι ελλιπή, διάτρητα και αποσπασµατικά δε χρειάζεται καµιά απόδειξη. Aς µην υποτιµούν οι κυβερνώντες τη νοηµοσύνη του λαού. εν είναι τόσο ανόητος, όσο τον θεωρούν. 4. Aπό πειράµατα που έγιναν αποδείχτηκε ότι πολλές βιταµίνες καταστρέφονται στις υψηλές θερµοκρασίες (σχολ. βιβλ. σ. 20). 1. Eίναι τεκµηριωµένη πρόταση, καθώς η κρίση που εκφέρεται για το νόµο βασίζεται σε γεγονός, που δεν αµφισβητείται. 2. Eίναι ατεκµηρίωτη πρόταση, διότι αποµακρύνεται από την ουσία του θέµατος, που είναι το περιεχόµενο του νόµου. 3. Eίναι ατεκµηρίωτη πρόταση, διότι δεν εξηγούνται ικανοποιητικά, βάσει χειροπιαστών τεκµηρίων, οι χαρακτηρισµοί που εκφέρονται για τα κυβερνητικά µέτρα. 4. Eίναι τεκµηριωµένη πρόταση, γιατί απορρέει από ερευνητική-επιστηµονική διαδικασία (πείραµα). ; Συζητήστε τους λόγους που οδηγούν, κατά τη γνώµη σας, κάποιον να χρησιµοποιήσει τέτοια µέσα στην προσπάθειά του να πείσει (σχολ. βιβλ. σ. 21).

17 18 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς Πολλές φορές η άγνοια ενός θέµατος ή κάποιο τυχαίο λάθος του οµιλητή αποτελούν κύριους λόγους χρησιµοποίησης παραλογισµών στην προσπάθειά του να πείσει. Aκόµη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο οµιλητής, προκειµένου να προκαλέσει την προσοχή των υπολοίπων, καταφεύγει σε παραδοξολογίες. Συχνά, επίσης, όταν κάποιος θέλει να παγιδεύσει τους συνοµιλητές του, χρησιµοποιεί σοφίσµατα. ; Tο παραπάνω απόσπασµα από το Pινόκερο του Iονέσκο ανήκει στο Θέατρο του παραλόγου το οποίο προσπαθεί να παρουσιάσει το παράλογο της ανθρώπινης ζωής και τον εκφυλισµό των ανθρώπινων σχέσεων (σχολ. βιβλ. σ. 22.) Tο απόσπασµα από το Pινόκερο, έργο θεατρικό του Iονέσκο, παρουσιάζει το παράλογο της ανθρώπινης φύσης και την αδυναµία εύρεσης κοινού τόπου, συνάντησης και συνεννόησης των ανθρώπων. Tο άτοµο δείχνει αλλοτριωµένο σε σχέση µε την πραγµατικότητα, µε τους άλλους, αλλά και µε τον εαυτό του. H ρήξη αυτών των δεσµών προέρχεται από την παρανόηση των ικανοτήτων του λογικού του. ηλαδή, ο άνθρωπος κάνει κακή χρήση της λογικής, χάρη στην οποία εξηγεί, ονοµάζει και οργανώνει θεωρητικά τον κόσµο. Σ αυτό το σηµείο καταλήγει, γιατί αποµονώνει την τεχνική του λόγου και τη χρησιµοποιεί χωρίς να υπολογίζει την αναλογία του µε την πραγµατικότητα. Eγκλωβίζεται έτσι σε έναν ψεύτικο κόσµο και σε µια ψεύτικη πνευµατική ζωή, την οποία αντιπροσωπεύουν τα σοφίσµατα του φιλοσόφου-ορθολογιστή. O Iονέσκο προτάσσει ως παράδειγµα τον άνθρωπο που παίζει αυτάρεσκα µε τις λέξεις και που προβάλλει τα παράλογα παιχνίδια του λέγειν στην πραγµατικότητα. Aπό την άλλη όµως, ο διάλογος του Mπερανζέ µε το Zαν αποκαλύπτει βαθύτερα νοήµατα της ζωής, όπως τη µοναξιά και την απογοήτευση από τις ανθρώπινες σχέσεις, µε µεταφορικό τρόπο. Eδώ συµβαίνει το αντίθετο από την περίπτωση του φιλοσόφου-ορθολογιστή, καθώς οι ανθρώπινες ιδέες και έννοιες έρχονται να ερµηνεύσουν αλληγορικά την πραγµατικότητα. H ζωή είναι τόσο περίπλοκη που συχνά την εξηγούµε µε παράλογο τρόπο. Kαι επιπλέον, κάποιες φορές µας είναι αδύνατον να την οριοθετήσουµε και αφηνόµαστε ολοκληρωτικά στην ψευδαίσθηση του παράλογου. ; Mε βάση το κείµενο του Iονέσκο να εντοπίσετε τους πιο φανερούς παραλογικούς συλλογισµούς του φιλοσόφου-ορθολογιστή (σχολ. βιβλ. σ. 22). Στο κείµενο του Iονέσκο οι πιο φανεροί παραλογικοί συλλογισµοί του φιλοσόφου-ορθολογιστή είναι οι εξής: α. - H γαλή έχει τέσσαρας πόδας. - O Iσίδωρος και ο Φρικό έχουν ανά τέσσαρας πόδας έκαστος. Άρα, ο Iσίδωρος και ο Φρικό είναι γαλαί!

18 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 19 - Kαι ο σκύλος µου έχει τέσσαρας πόδας. - Tότε είναι γαλή. β. - Όλαι αι γαλαί είναι θνηταί. - O Σωκράτης είναι θνητός. Άρα, ο Σωκράτης είναι γαλή. ; Συµπληρώστε τον παρακάτω συλλογισµό: εν υπάρχεις, αγαπητέ µου, και δεν υπάρχεις, διότι δε σκέφτεσαι. Aπό τη στιγµή που θ αρχίσεις να σκέφτεσαι, θα υπάρχεις (σχολ. βιβλ. σ.22). εν υπάρχεις, αγαπητέ µου, και δεν υπάρχεις, διότι δε σκέφτεσαι. - Yπάρχει όποιος σκέφτεται. - Eσύ δε σκέφτεσαι. Άρα, εσύ δεν υπάρχεις. Aπό τη στιγµή που θ αρχίσεις να σκέφτεσαι, θα υπάρχεις. - Yπάρχει όποιος σκέφτεται. - Eσύ θα αρχίσεις να σκέφτεσαι. Άρα, εσύ θα αρχίσεις να υπάρχεις. ; Σχολιάστε το επιχείρηµα του Zαν: Tίποτα δεν είναι πιο φυσικό (από τη ζωή). Kαι να η απόδειξη: οι πάντες ζουν (σχολ. βιβλ. σ. 22) O Iονέσκο στο έργο του θέλει να παρουσιάσει µε περιπαικτική διάθεση το παράλογο της ανθρώπινης ζωής. Έτσι λοιπόν, µε το επιχείρηµα αυτό του Zαν Tίποτα δεν είναι πιο φυσικό (από τη ζωή). Kαι να η απόδειξη: οι πάντες ζουν θέτει υπαρξιακά ερωτήµατα λογικώς αποδεκτά. Xρησιµοποιεί λογικώς ορθούς συλλογισµούς, προκαλεί όµως τον παραλογισµό. Tο παράλογο βρίσκεται στην παρανόηση της σηµασίας της έννοιας του φυσικού. O Mπερανζέ, όταν λέει στο Zαν ότι H ζωή είναι κάτι το αφύσικο, κάνει ένα σχόλιο για τις σχέσεις των ανθρώπων, που έχουν υποστεί αλλοτρίωση, κι όχι για το αυτονόητο γεγονός της ζωής. O Zαν όµως του απαντά θεωρώντας τη ζωή από την πλευρά του φαινοµένου που είναι πραγµατικό και φυσικό. Tη στιγµή µάλιστα που τεκµηριώνει το συλλογισµό του για τη ζωή, εντείνει ακόµα πιο πολύ το παράλογο, αφού αποδεικνύει την έλλειψη επικοινωνίας µε το συνοµιλητή του. Kατά κάποιον τρόπο, αποδεικνύει µε το επιχείρηµά του τη θέση που θέλει να καταρρίψει, ότι δηλαδή η ζωή και οι σχέσεις των ανθρώπων είναι αφύσικες.

19 20 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς ; ιαβάστε τα κείµενα που ακολουθούν. Aξιολογήστε τα επιχειρήµατά τους σύµφωνα µε τα ήδη γνωστά σας κριτήρια και απαντήστε στις ερωτήσεις που περιλαµβάνει το καθένα χωριστά (σχολ. βιβλ. σ.24). (A) Ανώτατη Παιδεία. Πώς φθάσαµε στο αδιέξοδο Στο κείµενο Α ο συγγραφέας αναφέρεται στα προβλήµατα της ανώτατης παιδείας και χρησιµοποιεί τη µέθοδο αιτίου-αποτελέσµατος. Στην αρχή, λοιπόν, αναφέρει τα γενικότερα συµπεράσµατά του, για να προχωρήσει έπειτα στην, επιµέρους, ανάλυσή τους. Aκολουθεί λοιπόν το παραγωγικό είδος της επιχειρηµατολογίας, όπως ο ίδιος δηλώνει στη σελίδα 25 ( Tα πολύπλοκα προβλήµατα... ειδικά αίτια ). Παραθέτει πρώτα ιστορικά αποτελέσµατα και πίνακα, που είναι µεν αναγκαία στοιχεία για την υποστήριξη των θέσεών του, αλλά δεν αποτελούν ισχυρά τεκµήρια και επαρκή, ώστε να καταλήξει στη διατύπωση του συµπεράσµατός του. Έτσι, ο πίνακας που µας παρουσιάζει είναι ένα πραγµατικό στοιχείο, που όµως δεν τεκµηριώνει από µόνο του την άποψη του συγγραφέα για το λανθασµένο προσανατολισµό της ελληνικής εκπαίδευσης. Aπλώς προκαλεί αίσθηση, κατά τη σύγκριση του µεγάλου ποσοστού φοιτητών µε το χαµηλότατο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που δαπανάται για την παιδεία. Tο ίδιο ισχύει και για την παράθεση των κοινωνικοπολιτικών αιτίων που δεν είναι επαρκή, ώστε να οδηγήσουν σε βέβαιο συµπέρασµα. O συγγραφέας εδώ επιχειρηµατολογεί βασισµένος στην προσωπική ερµηνεία του οικονοµικού και κοινωνικού φάσµατος της Eλλάδας από το 19ο αιώνα ως σήµερα. Πρώτα απ όλα, δε δίνει παραδείγ- µατα της προσπάθειας για τον εξευρωπαϊσµό των Eλλήνων, ούτε πώς αυτός συνεχίστηκε µέχρι και τη δικτατορία. Eπιπλέον, παρ όλο που ο συλλογισµός του είναι έγκυρος λογικά, όταν συνδέει την κοινωνική διάκριση µε την απόκτηση πτυχίου, δε θεωρεί το ίδιο σηµαντικό λόγο πανεπιστηµιακής µόρφωσης τη βελτίωση του οικονο- µικού επιπέδου. Γενικά, οι αποδείξεις που χρησιµοποιεί δε συνδέονται µε την επιχειρηµατολογία του άµεσα, αλλά παρουσιάζουν την πραγµατικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης. O συλλογισµός του είναι υποκειµενικός και οδηγεί συνεπώς σε υποκειµενικό συµπέρασµα µε αµφίβολη αποδεικτική ισχύ. ; Kοιτάξτε πάλι το δεύτερο µέρος του άρθρου, όπου ο συγγραφέας αναφερόµενος στα αίτια του προβλή- µατος σηµειώνει ότι θα προσπαθήσει να τα σκιαγραφήσει. Πώς εξηγείτε τη στάση αυτή του συγγραφέα; Γιατί δεν υποστηρίζει µε απόλυτη βεβαιότητα τη γνώµη του, αφού στηρίζεται σε αναµφισβήτητα δεδοµένα (σχολ. βιβλ. σ.27); Όπως αναφέρει ο συγγραφέας τα πολύπλοκα προβλήµατα έχουν πολύπλοκα αίτια και δεν είναι καθόλου εύκολο να τα ξεκαθαρίσει κανείς - ακόµη λιγότερο να τα εκτιµήσει αντικειµενικά και µε ακρίβεια. Tα προβλήµατα της ανώτατης εκπαίδευσης συνδέονται στενά µε πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις, εφόσον ανάγονται σε ηθικά

20 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 21 ερωτήµατα σχετικά µε τη συγκρότηση των νέων, µε την επαγγελµατική τους αποκατάσταση και µε τον προσανατολισµό της οικονοµίας σε ερωτήµατα δηλαδή που δεν αντιστοιχούν σε απόλυτες και αξιωµατικές απαντήσεις, αλλά που απαντώνται µέσα από τις ζυµώσεις της ίδιας της κοινωνίας. Γι αυτό το λόγο ο Σηφάκης αναφέρει ότι θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει τα αίτια του προβλήµατος, αντί να δηλώσει µε βεβαιότητα ότι κατέχει τους λόγους που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση την ανώτατη παιδεία. Tα κοινωνικά ζητήµατα δεν είναι όπως τα επιστηµονικά που αναφέρονται σε αυστηρούς νόµους της αιτιότητας. Aντίθετα, παρουσιάζουν ποικιλία αιτιών, κάποιες από τις οποίες είναι τόσο περίπλοκες, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Έτσι, ο συγγραφέας στηρίζεται στα ιστορικά δεδοµένα, όµως διευκρινίζει ότι δίνει τη δική του ερµηνεία σε αυτά, και αφήνει ανοιχτό το περιθώριο κριτικής ή και ανατροπής των θέσεών του. ; Πιστεύετε ότι τα αίτια που επισηµαίνει ο συγγραφέας (ιστορικά - κοινωνικοπολιτικά) είναι επαρκή και αναγκαία για να προκύψουν τα αποτελέσµατα (γιγαντισµός και χαµηλή ποιότητα της εκπαίδευσης) (σχολ. βιβλ. σ.27); Tα αίτια που επισηµαίνει ο συγγραφέας για το αδιέξοδο της ανώτατης παιδείας, δηλαδή ο εξευρωπαϊσµός των Eλλήνων και η σύνδεση της κατάκτησης του πτυχίου µε την κοινωνική αναγνώριση των νέων, είναι αναγκαία, γιατί αποτελούν λογικά απαραίτητους όρους διόγκωσης του προβλήµατος. Επιπλέον είναι και επαρκή τα αίτια διότι είναι ικανά να δηµιουργηθεί το πρόβληµα του γιγαντισµού και της χαµηλής ποιότητας.. ; Nα εντοπίσετε: α. το πρόβληµα που απασχολεί το συγγραφέα, β. τη θέση του, γ. τα επιχειρήµατα και τα τεκµήριά του, δ. το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγει στον επίλογο (σχολ. βιβλ. σ.27). α. Tα προβλήµατα που απασχολούν το συγγραφέα είναι η χαµηλή ποιότητα της ανώτατης παιδείας, σε συνδυασµό µε τον ολοένα αυξανόµενο αριθµό των πτυχιούχων. β. Kατά τη γνώµη του, πρόκειται για δύο πόλους ενός φαύλου κύκλου, όπου ο ένας εµφανίζεται ως αίτιο του άλλου, ενώ τα βαθύτερα αίτια της κρίσης ανάγονται σε ιστορικούς και κοινωνικούς παράγοντες. γ. Tα τεκµήρια που παρουσιάζει ο συγγραφέας είναι ο πίνακας αύξησης των φοιτητών από το 1960 έως το 1980, όπως και οι µελέτες για την αύξηση του πληθυσµού και το ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που δαπανήθηκε το 1980 για την παιδεία. Tα επιχειρήµατά του τα αντλεί από τα ιστορικοκοινωνικά στοιχεία που αφορούν την ιδεολογία και τον προσανατολισµό των Eλλήνων προς την κοινωνική καταξίωση, στόχο που θεώρησαν ότι θα κατακτήσουν µε τον πανεπιστηµιακό τίτλο. Έτσι εξηγεί τη στροφή των νέων προς το πανεπιστήµιο και τη στήριξη της προσπάθειάς τους από τους γονείς τους. Eπίσης θεωρεί ότι η κοινωνική ανάδειξη στέρησε από την Eλλάδα το στόχο και το αγαθό της επιστηµονικής προόδου και της οικονοµικής ανάπτυξης, εφόσον απέδωσε στο πανεπιστήµιο αποκλειστικά το ρόλο του µέσου αναρρίχησης στα υψηλά σκαλοπάτια της αστικής τάξης.

21 22 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς δ. Tο συµπέρασµα στο οποίο καταλήγει ο συγγραφέας στον επίλογο δεν είναι ευοίωνο. Πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Eλλάδα παράγει τους υπαλλήλους για ένα παρωχηµένο και αντιπαραγωγικό οικονοµικό και κοινωνικό σύστηµα, που δεν έχει καµία δηµιουργική πνοή ούτε στόχους για το µέλλον του έθνους. Tο εκπαιδευτικό σύστηµα είναι παγιδευµένο στη στενοµυαλιά και τον εφησυχασµό που χαρακτηρίζει τις τάσεις της κοινωνίας και θρέφει φρούδες ελπίδες για επαγγελµατική αποκατάσταση στο πλαίσιο ενός οικονοµικού αδιεξόδου. ; ιαβάστε πάλι το α µέρος του άρθρου και προσέξτε τον τρόπο µε τον οποίο ο συγγραφέας παρουσιάζει,ερµηνεύει και σχολιάζει τα τεκµήρια που χρησιµοποιεί, για να υποστηρίξει την άποψή του. Ποια είναι γενικά η γνώµη σας για την ευρύτατη χρήση των στατιστικών στοιχείων ως τεκµηρίων; Πιστεύετε ότι είναι αξιόπιστα κάθε φορά τα αποτελέσµατά τους (σχολ. βιβλ. σ.27); Mετά την παρουσίαση του προβλήµατος, ο συγγραφέας εισάγει τα τεκµήριά του, που προέρχονται από στατιστικές έρευνες. Συγκεκριµένα, µας παραθέτει έναν πίνακα µε την αύξηση του φοιτητικού πληθυσµού, καθώς και στατιστικές µελέτες που έγιναν πάνω σε εκπαιδευτικά ζητήµατα. H χρήση στατιστικών στοιχείων δίνει γενικά κύρος και αντικειµενικότητα σε µια έρευνα. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός ως προς τις συνθήκες σύνταξης µιας στατιστικής έρευνας, εφόσον αυτές στηρίζονται σε αντιπροσωπευτικά δείγµατα του πληθυσµού και µπορεί να παρουσιάσουν µονόπλευρα ένα ζήτηµα. Θα πρέπει επίσης να ενηµερωνόµαστε για το κοινωνικό και οικονοµικό πλαίσιο της έρευνας, όπως και για το φύλο των ερωτηθέντων. Bέβαια εδώ ο Σηφάκης χρησιµοποιεί στοιχεία από επίσηµες πηγές του κράτους, που διακρίνονται για την αντικειµενικότητά τους. Aκόµα όµως και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είµαστε προσεκτικοί, ως προς τη χρήση των στατιστικών, αφού σκοπός µας δεν είναι ο εντυπωσιασµός του αναγνώστη από τη συσσώρευση στοιχείων, αλλά η υποστήριξη της επιχειρηµατολογίας µας. ; Tο άρθρο του Γ.M. Σηφάκη γράφτηκε το Nοµίζετε πως ισχύουν και σήµερα όσα υποστηρίζει ο συγγραφέας στο απόσπασµα Bραδέως αλλά ασφαλώς ελευθέρια επαγγέλµατα ; Στη σύγχρονη ελληνική πραγµατικότητα εξακολουθούµε να παρατηρούµε φαινόµενα παρόµοια µε αυτά που παρουσιάζει ο Σηφάκης. Παρ όλη την τεχνολογική πρόοδο και τον προσανατολισµό της ελληνικής οικονοµίας στις σύγχρονες οδούς της προόδου, µοιάζουµε ακόµα µακριά από την κατάκτηση του ιδανικού οικονοµικού και εκπαιδευτικού συστήµατος. Oι Έλληνες συνεχίζουν να βιώνουν το φόβο της ανεργίας και έτσι αναζητούν την ασφάλεια ενός σταθερού επαγγέλµατος, κυρίως στο δηµόσιο τοµέα, χωρίς περιθώρια επένδυσης ενέργειας σε µελέτη, έρευνα και σχεδιασµό µιας εθνικής στρατηγικής για την οικονοµία, την παιδεία, τον πολιτισµό. Φυσικά

22 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 23 τα πράγµατα δεν είναι δυσοίωνα, καθώς δε λείπουν οι έξυπνες ιδέες και τα φωτισµένα µυαλά που αναλαµβάνουν πρωτοβουλίες σε διάφορους τοµείς. Eπίσης η Eυρωπαϊκή Ένωση µε τις επιχορηγήσεις της δίνει µια πολύτιµη βοήθεια σε επιχειρήσεις και επενδύσεις. Ωστόσο λείπει ακόµα ο συνολικός προσανατολισµός στην ολόπλευρη καλλιέργεια και ανάπτυξη του δυναµικού της χώρας. Aνάλογες προσπάθειες συναντούν εµπόδια στη γραφειοκρατία του δηµοσίου και στη νοοτροπία του βολέµατος που συνεχίζει να ταλανίζει την ελληνική πραγ- µατικότητα. ; H διάκριση µεταξύ χειρωνακτικής και µη χειρωνακτικής εργασίας είναι, γενικά, σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, το σαφέστερο τεκµήριο της κοινωνικής θέσης. Nα αναπτύξετε την παραπάνω φράση σε µια παράγραφο περίπου 100 λέξεων (σχολ. βιβλ. σ.27). Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες η διάκριση µεταξύ χειρωνακτικής και µη χειρωνακτικής εργασίας προσδιορίζει και τη διαφορά µεταξύ των κοινωνικών τάξεων. H µη χειρωνακτική εργασία θεωρείται ανώτερη από τη χειρωνακτική, επειδή προϋποθέτει πνευµατική καλλιέργεια και εκπαίδευση, και συνεπώς πληρώνεται καλύτερα. Aντίθετα, η χειρωνακτική εργασία κοστολογείται φθηνότερα και αποδίδεται στην κατώτερη κοινωνική τάξη, αφού δεν απαιτεί µόρφωση. Έτσι, ανάλογα µε το επάγγελµά του κάποιος εντάσσεται στην ανάλογη κοινωνική θέση. Tο είδος της εργασίας προάγεται σε κριτήριο κοινωνικής αναγνώρισης και αποδοχής κι εντείνει συχνά τις ανισότητες και τις διακρίσεις ανάµεσα σε προνοµιούχους και µη. ; H ιεύθυνση Eργασίας του νοµού σας οργανώνει ηµερίδα µε θέµα Nέοι, κατάρτιση και επάγγελµα, µε συµµετοχή αρµοδίων φορέων, επιστηµόνων, επαγγελµατιών, γονέων και µαθητών. Στην ηµερίδα αυτή συµµετέχεις ως εκπρόσωπος των µαθητών της Γ Λυκείου. Στην γραπτή εισήγησή σου (περίπου λέξεις) µπορείς: α. να αναπτύξεις την άποψή σου για το ρόλο της Aνώτατης Eκπαίδευσης στη χώρα µας (στην αρχή της εισήγησής σου µπορείς να αναφερθείς στην άποψη του Γ.M. Σηφάκη, να συµφωνήσεις ή να διαφοροποιηθείς) ή β. να υποστηρίξεις µε κατάλληλα επιχειρήµατα την άποψή σου για την ισοτιµία χειρωνακτικής και πνευµατικής εργασίας (σχολ. βιβλ. σ.27). α. Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήµατα της ανώτατης παιδείας στη χώρα µας. Ξεκινώντας από την έλλειψη κονδυλίων για συγγράµµατα, βιβλιοθήκες κι άλλα προβλήµατα εξοπλισµού, πρέπει να τονίσουµε ότι βασικό µειονέκτηµα του εκπαιδευτικού συστήµατος είναι η αδυναµία του να καλλιεργήσει ολόπλευρα το νέο και να προσφέρει χρήσιµα και δηµιουργικά µέλη στην κοινωνία. ηλαδή το πανεπιστήµιο αδυνατεί να εµφυ-

23 24 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς σήσει στους νέους τη λαχτάρα για πρόοδο αφού τα εφόδια που τους παρέχει δεν είναι ικανά να τους εξασφαλίσουν ένα ελπιδοφόρο µέλλον. Αξιοσηµείωτη είναι και η έλλειψη πληθώρας µεταπτυχιακών και ερευνητικών προγραµµάτων που αποτελεί τροχοπέδη για την εξειδίκευση των φοιτητών. Έτσι, η ανώτατη εκπαίδευση δεν ανταποκρίνεται ούτε στις υπάρχουσες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ούτε στην επιτακτική ανάγκη των καιρών για άρτια επιστηµονική κατάρτιση, που δίνει νόηµα στη ζωή του νέου και αναζωογονεί το πνεύµα του. Eίναι λυπηρό το γεγονός ότι τα πανεπιστήµιά µας παράγουν ανέργους. Πρόκειται για ένα δυναµικό που µένει ανενεργό κι αναξιοποίητο, ζηµιώνοντας την οικονοµία της χώρας. Kαι, ακόµα αν δεχτούµε ότι η ανώτατη εκπαίδευση προσδίδει κύρος και κοινωνική καταξίωση, δε φτάνει µόνο η διάκριση του νέου σε ακαδηµαϊκό πολίτη, για να εξυψωθεί αυτός σε ανώτερες σφαίρες. Xρειάζεται κατά κύριο λόγο η παροχή ουσιαστικής µόρφωσης, δηλαδή γνώσης αλλά και πνευµατικής καλλιέργειας, ώστε να προετοιµαστούν οι νέοι κατάλληλα για το στίβο της ζωής. β. Χειρωνακτική εργασία είναι αυτή που απαιτεί την καταβολή κάποιας µυϊκής δύναµης, µικρής ή µεγάλης, για την παραγωγή έργου. Πνευµατική εργασία είναι αυτή που απαιτεί διανοητικό µόχθο, µικρό ή µεγάλο. Όσο κι αν η προσφορά της πνευµατικής εργασίας φαίνεται ουσιαστικότερη, είναι ισάξια εντούτοις µε τη χειρωνακτική. Πρώτα απ όλα, ο πολιτισµός δε θεµελιώνεται µε µία από τις δύο, αλλά απαιτείται η συνύπαρξη των δύο. Έπειτα, η αξιολόγηση του ατόµου δεν πρέπει να γίνεται µε βάση το είδος της εργασίας που ασκεί αλλά µε βάση την απόδοσή του. H ιστορική εξέλιξη του ανθρώπου έχει αποδείξει τη διαλεκτική σχέση ύλης και πνεύµατος. Η σύγχρονη οικονοµική ανάπτυξη εδράζεται όχι µόνο στους τεχνοκράτες πτυχιούχους, αλλά κυρίως στους χειρώνακτες που υλοποιούν τους µεγαλεπίβολους στόχους. H κοινωνική προσφορά λοιπόν των δύο αυτών κατηγοριών είναι εξίσου σηµαντική και χρήσιµη. (Β) Το δίκαιο της πυγµής Στο παραπάνω απόσπασµα,παρατηρούµε ότι το επιχείρηµα στο οποίο βασίζεται η θεωρία του δικαίου ; της πυγµής είναι ένας παραγωγικός συλλογισµός, που µπορεί να αναλυθεί ως εξής: Προκείµενες κρίσεις: 1. H βία που επιβάλλει τον ισχυρό και εξοντώνει τον αδύνατο δεν είναι µόνο γεγονός αλλά και αξία. 2. Tο γεγονός αυτό είναι αναµφισβήτητο. Συµπέρασµα: Άρα και η βία που επιβάλλει τον ισχυρό και εξοντώνει τον αδύνατο έχει αναµφισβήτητη αξία. Στο απόσπασµα που διαβάσατε ο συγγραφέας αξιολογεί το παραπάνω επιχείρηµα και επισηµαίνει την αδυνα- µία του. Συγκεκριµένα αµφισβητεί την αλήθεια της πρώτης προκείµενης κρίσης και αµφιβάλλει, εποµένως, αν µπορεί να µας οδηγήσει σε ασφαλές συµπέρασµα.

24 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς 25 Nα αναδιατυπώσετε µε δικά σας λόγια τα επιχειρήµατα µε τα οποία ο συγγραφέας θέτει υπό αµφισβήτηση την πρώτη προκείµενη κρίση (σχολ. βιβλ. σ.30). O συγγραφέας θέτει υπό αµφισβήτηση την πρώτη προκείµενη κρίση µε τα εξής κατά σειρά επιχειρήµατα: α. H απόσταση που χωρίζει το παρελθόν από το παρόν και το µέλλον είναι µεγάλη. ηλαδή αυτό που γινόταν δε σηµαίνει ότι είναι το ίδιο µ αυτό που γίνεται τώρα ούτε µ αυτό που θα γίνεται στο µέλλον, και πολύ περισσότερο δε σηµαίνει ότι αξίζει και πρέπει να γίνεται ό,τι γινόταν ή γίνεται. ηλαδή ό,τι προϋπάρχει ιστορικά δε σηµαίνει ότι είναι και σωστό, καθώς δεν κατοχυρώνει από την παλαιότητα και την ορθότητά του. β. O άνθρωπος οργανώνοντας την κοινωνία αποµακρύνθηκε από τη φυσική κατάσταση και ρύθµισε διά του νόµου τις κοινωνικές σχέσεις. Mε αυτούς τους νόµους, απόρροια της χρήσης της λογικής του, ο άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι ζει καλύτερα, προστατευµένος από τις απειλές της φύσης και τη φυσική του αδυναµία. Aν η φυσική κατάσταση ήταν προτιµότερη από τη λογική κοινωνική οργάνωση, τότε ο άνθρωπος θα ξαναγυρνούσε στη φύση. Aυτό όµως δεν έγινε ποτέ και αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη τους άλλους για να επιζήσει και να δώσει νόηµα στη ζωή του. γ. Oι έννοιες φυσικό και αξιόπρακτο δεν ταυτίζονται. Mε όρους φιλοσοφικούς, το αξιόπρακτο υπερβαίνει το φυσικό. Eξάλλου στη φύση δεν υπάρχει ηθική. Tο µεγάλο ζώο τρώει το µικρό, όχι επειδή αυτό είναι σωστό, αλλά επειδή αξιωµατικά το µεγάλο ζώο βρίσκεται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα και εάν δεν ικανοποιήσει την πείνα του θα πεθάνει. O άνθρωπος αποµακρυνόµενος από τη φύση έπλασε ένα περιβάλλον όπου εκτός από τις φυσικές ανάγκες ανακάλυψε και άλλες πιο σύνθετες, πνευµατικές, ψυχικές, ανθρωπιστικές. Tο να γυρίσουµε στη φύση και στο δίκαιο της πυγµής θα σήµαινε να εγκαταλείψουµε όλες τις ανακαλύψεις µας και κυρίως την ανακάλυψη του ανθρώπινου θησαυρού, του πλούτου που φωλιάζει στο νου και στο λογικό µας. O ρυθµός της φύσης δεν είναι αξία, σε αντίθεση µε την ανθρωπιά, στην οποία αποδίδουµε τα ηθικά ιδεώδη που δηµιουργήσαµε σαν γένος µε λογική και δηµιουργική δύναµη. Tα θηρία επιζούν µε τα δόντια τους, ενώ ο άνθρωπος επιζεί µε τη φαντασία του και την ικανότητά του να δηµιουργεί δικούς του νόµους και κοινωνίες. Kαι κυρίως η ανθρωπότητα επιζεί χάρη στους ηθικούς νόµους που προστατεύουν την ευηµερία όλων των ατόµων, ανακάλυψη µοναδική, που δεν απαντά στο φυσικό κόσµο. ; Συζητήστε την άποψη του συγγραφέα (παρ. 4) ότι, αν είναι αναγκαίο να επιλέξουµε ανάµεσα στο να αδικήσουµε ή να αδικηθούµε, η φυσική µας τάση είναι να προτιµήσουµε το πρώτο, αλλά επιλέγοντας το δεύτερο τιµούµε την ανθρωπιά µας (σχολ. βιβλ. σ.31). Eίναι κοινά αποδεκτό ότι σ όλους τους ανθρώπους υπάρχει το αίσθηµα της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης. Έτσι λοιπόν, ο καθένας, σε περίπτωση αδικίας, υποκινούµενος από το έµφυτο αίσθηµα της αυτοσυντήρησης, θα

25 26 ΕΚΦΡΑΣΗ - ΕΚΘΕΣΗ Πειθώ - Τρόποι πειθούς προτιµούσε να αδικήσει και να µην αδικηθεί. Πόσο όµως αυτό συµφωνεί µε την ανώτερή µας φύση, δηλαδή την τάση µας βοηθώντας τους συνανθρώπους µας να βάζουµε ένα λιθαράκι στο οικοδόµηµα του µέλλοντος; Tιµούµε την ανθρωπιά µας, κατά το συγγραφέα, σηµαίνει τιµούµε τη φύση µας, την κοινωνία στην οποία ζούµε, και παραµερίζουµε τα ζωώδη ένστικτα, το δίκαιο του δυνατότερου, που αν το ακολουθούσαµε, θα κάναµε την κοινωνία µας ζούγκλα και τους εαυτούς µας έρµαια της αγριότητας και των ζωωδών ενστίκτων. ; Στις σελίδες για διάλογο ανάµεσα στους νέους, που άνοιξε γνωστό περιοδικό, εµφανίστηκαν, µεταξύ άλλων, και οι απόψεις που παρατίθενται πιο κάτω. Aποφασίζετε να ασκήσετε κριτική σε µια από τις απόψεις αυτές µε ένα κείµενό σας λέξεων. Προσπαθήστε: α. να επισηµάνετε τα αδύνατα σηµεία των επιχειρηµάτων στα οποία στηρίζεται η κάθε άποψη και β. να προβάλετε τα κατάλληλα αντεπιχειρήµατα. Στην κριτική σας µπορείτε να λάβετε υπόψη τις παρατηρήσεις του E.Π. Παπανούτσου πρώτον ότι πρέπει να ελέγχουµε αν µια ιδιότητα/συµπεριφορά απορρέει πράγµατι από τη φύση (ένστικτο) του ανθρώπου ή οφείλεται σε κοινωνικούς παράγοντες και δεύτερον ότι το φυσικό δεν είναι αναγκαστικά και αξιόπρακτο (σχολ. βιβλ. σ.31). α. H άποψη αυτή δεν µπορεί να θεωρηθεί ούτε αληθής ούτε έγκυρη. H ιστορία, την οποία επικαλείται ο συγγραφέας, έχει αποδείξει ότι η γυναίκα, όταν µπόρεσε να βγει από το στενό κλοιό του σπιτιού, διέπρεψε και φάνηκε ισάξια µε τον άνδρα. εν αµφισβητείται το γεγονός ότι ο άνδρας υπερέχει σε σωµατική δύναµη. Tο γεγονός όµως αυτό δε σηµαίνει ότι θα πρέπει να επικρατεί επ άπειρον το δίκαιο της πυγµής. Σήµερα η γυναίκα, µετά την κατοχύρωση των δικαιωµάτων της, που µε αγώνες δεκαετιών πέτυχε, βρίσκεται σε θέσεις και αξιώµατα που πραγµατικά της αξίζουν. Παίρνει ενεργό µέρος στην πολιτική, ενώ σε ορισµένες χώρες του εξωτερικού, όπως στην Aγγλία, την Tουρκία, η γυναίκα έφθασε στο ανώτατο αξίωµα της Πολιτείας (Θάτσερ, Tσιλέρ). Στην επιστήµη διαπρέπει, ενώ και στην εργασία έχει µπει δυναµικά και καταλαµβάνει υψηλές θέσεις. β. Eίναι γεγονός ότι ένα ποσοστό µαθητών επιδεικνύει µεγαλύτερες δυνατότητες µάθησης από τους υπόλοιπους και γι αυτό υποστηρίζεται η άποψη ότι αυτοί οι µαθητές θα πρέπει να ενταχθούν σε ξεχωριστά τµήµατα, ώστε να µην παρεµποδίζεται ο ρυθµός απόκτησης γνώσης από µαθητές µε περισσότερες ανάγκες. H θέση αυτή έχει λογική, αν δούµε το σχολείο µόνο ως χώρο παροχής γνώσης. Όµως οι ανάγκες των παιδιών δεν περιορίζονται µόνο στη µάθηση, αλλά αφορούν και στην κοινωνικοποίηση και στην ολόπλευρη ανάπτυξη των πνευµατικών και σωµατικών δυνατοτήτων τους. H διάκριση των παιδιών σε προχωρηµένα και λιγότερο προχωρηµένα, εκτός από την κατηγοριοποίηση στην οποία καταδικάζει τους αδύνατους µαθητές, προκαλεί και την εξειδίκευση των καλών µαθητών από µικρή ηλικία σε συγκεκριµένο κλάδο γνώσεων, που µπορεί να οδηγήσει σε υπερβολές και µονόπλευρη καλλιέργειά τους. Tα παιδιά θα πρέπει, εκτός από το διάβασµα, να χαίρονται τη ζωή και το παιχνίδι, καθώς και να ασκούνται στο πνεύµα συνεργασίας µε τους συµµαθητές τους. Aντί να υποβάλλονται οι µαθητές σε κατηγοριοποιήσεις που εντείνουν το πνεύµα ανταγωνισµού, θα ήταν προτιµότερο να ληφθούν µέτρα βοήθειας των µαθητών µε µαθησιακά προβλήµατα. Πολλές φορές ο

Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις

Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd 29 Απριλίου 2018 Αξιολόγηση Επιχειρήματος Θεωρία & Ασκήσεις Διδακτικοί Στόχοι Επιδιώκεται ο μαθητής να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος

ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα Επίκληση στο ήθος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ (ΜΕΣΑ ΠΕΙΘΟΥΣ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ) Όταν θέλουμε να πείσουμε με λογικές αποδείξεις, τότε χρησιμοποιούμε:

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Νεοελληνική Γλώσσα Γ Λυκείου Αξιολόγηση Επιχειρήματος Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Είδη Συλλογισμών ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΕΠΑΓΩΓΙΚΟΣ κατηγορικός γενίκευση υποθετικός αίτιο -αποτέλεσμα διαζευκτικός αναλογία Παραγωγικός Συλλογισμός

Διαβάστε περισσότερα

Η πειθώ. Επίκληση στην λογική

Η πειθώ. Επίκληση στην λογική Η πειθώ Ο όρος πειθώ περιγράφει την λογική ικανότητα ερµηνείας εννοιών, γεγονότων, φαινοµένων σύµφωνα µε την κρίση µας, ώστε να πείσουµε τους δέκτες για την ορθότητα των απόψεών µας και να επηρεάσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός της ενότητας αυτής είναι να προετοιμάσει το μαθητή, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους ερώτηση που θα τεθεί στις Πανελλήνιες εξετάσει.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΘΩ. Επίκληση στη λογική

Η ΠΕΙΘΩ. Επίκληση στη λογική Η ΠΕΙΘΩ Επικοινωνώ σημαίνει : 1. Μεταδίδω πληροφορίες. 2. Αναλύω μια έννοια. 3. Υποστηρίζω μια άποψη. 4. Προσπαθώ να πείσω για την ορθότητα των θέσεών μου. Η οπτική γωνία του πομπού : 1. Διαφαίνεται. 2.

Διαβάστε περισσότερα

έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση

έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Συγγραφή ΧΡΊΣΤΟΣ Λ. ΤΣΟΛΆΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΉ ΑΔΑΛΌΓΛΟΥ, ΆΒΡΑ ΑΥΔΉ, ΝΊΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΆΔΗΣ, ΑΝΘΟΎΛΑ ΔΑΝΙΉΛ, ΙΩΆΝΝΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΕΛΈΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Όπου η επική, η λυρική, η τραγική είναι όλα τα είδη ποίησης στην αρχαία Ελλάδα. Άρα, όλα τα είδη ποίησης ήκµασαν στην αρχαία Ελλάδα.

Όπου η επική, η λυρική, η τραγική είναι όλα τα είδη ποίησης στην αρχαία Ελλάδα. Άρα, όλα τα είδη ποίησης ήκµασαν στην αρχαία Ελλάδα. ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο επαγωγικός συλλογισµός ξεκινά από το ειδικό και το συγκεκριµένο για να καταλήξει στο γενικό και στο αφηρηµένο. Βέβαια, στην επαγωγή συνήθως δεν απαριθµούµε όλες τις (δυνατές/πιθανές)

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου

Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 6 Ιουνίου 2018 Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου Αποδελτίωση Θεμάτων από το Βιβλίο του Μαθητή Α. ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ 1) Σύγκριση συλλογισμού της Τυπικής Λογικής με

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2004 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ Ένας ξένος συγγραφέας έχει

Διαβάστε περισσότερα

έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση

έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο γ τεύχος αναθεωρημένη έκδοση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ Συγγραφή ΧΡΊΣΤΟΣ Λ. ΤΣΟΛΆΚΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΉ ΑΔΑΛΌΓΛΟΥ, ΆΒΡΑ ΑΥΔΉ, ΝΊΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΆΔΗΣ, ΑΝΘΟΎΛΑ ΔΑΝΙΉΛ, ΙΩΆΝΝΑ ΖΕΡΒΟΎ, ΕΛΈΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά):

Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ. Σήμερα (αρνητικά): Ενότητα 3 η - ΦΥΣΗ Θετικά: μας ηρεμεί μας χαλαρώνει μας ψυχαγωγεί (ταξίδια, εκδρομές, συναντήσεις) μας παρέχει τα βασικά είδη διατροφής και επιβίωσης (αέρας, νερό, τροφή) Σήμερα (αρνητικά): Ο άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης

Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης Γραφείο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Πληροφόρησης Νέων Δήμου Ρεθύμνης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του παρόντος είναι να παρουσιάσει τον τρόπο δημιουργία και λειτουργίας Γραφείου Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου

Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Γ Λυκείου ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Είναι γνωστό ότι μια θέση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα αποτελεί το όνειρο χιλιάδων νέων και ίσως περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν

Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν 41 Διαγώνισµα 91 Ισότητα των Φύλων Κείµενο Οι γυναίκες διδάσκουν και οι άνδρες διοικούν Το επάγγελµα της εκπαιδευτικού στην Ελλάδα αποτέλεσε το πρώτο µη χειρωνακτικό επάγγελµα που άνοιξε και θεωρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α )

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) 29 Μαΐου 2014 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Α ) Α1. Ο συγγραφέας του κειμένου αναφέρεται στη σημασία του δημιουργικού σχολείου στη

Διαβάστε περισσότερα

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας

Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας 1 2 Η ιδέα διεξαγωγής έρευνας με χρήση ερωτηματολογίου δόθηκε από τη δημοσιογραφική ομάδα του Σχολείου μας, η οποία στα πλαίσια έκδοσης της Εφημερίδας μας, διεξήγαγε έρευνα ανάμεσα στους συμμαθητές μας.

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΕ

Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΕ Θ.Α. ΑΜΕΛΙΔΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΕΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΘΕΩΡΙΑ Ι. ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ Α. Επίκληση στη λογική 3 Β. Επίκληση στο συναίσθημα (του δέκτη) 6 Γ. Επίκληση στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2017 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Το κείμενο αναφέρεται στην επιστήμη και τον ρόλο των επιστημόνων. Αρχικά, εξηγεί ότι πρόκειται για συνεχή κατάκτηση της γνώσης, διαφοροποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τοµέας Νέων Ελληνικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2018 Εξεταστέα Ύλη Νεοελληνικής Γλώσσας 12 Στην εξεταστέα ύλη του µαθήµατος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' τάξης Ηµερησίου Γενικού

Διαβάστε περισσότερα

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο

Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Επιστολή : Νεοελληνική Γλώσσα για το Γυμνάσιο Η επιστολή ή το γράμμα είναι ένα είδος επικοινωνιακού λόγου, πολύ χρήσιμο για την κοινωνική μας ζωή. Υπάρχουν διάφορα είδη επιστολών. Μια επιστολή μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. Συμμαθητές, Συμμαθήτριες, Το κείμενο αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

την προσφώνηση ή το «Φίλες και φίλοι».

την προσφώνηση ή το «Φίλες και φίλοι». ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείµενο αναφέρεται στο προνόµιο του

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Διαγώνισµα 01.04. Διάλογος Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η τυπική διαδικασία καθηµερινής επικοινωνίας εκπαιδευτικού - µαθητή στην τάξη και στο σχολείο δεν αφήνει πολλά περιθώρια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Γεώργιος Ν. Πριµεράκης Σχ. Σύµβουλος ΠΕ03 1 Η αξιολόγηση (µπορεί να) αναφέρεται στον εκπαιδευτικό, στο µαθητή, στο Αναλυτικό Πρόγραµµα, στα διδακτικά υλικά στη σχολική µονάδα ή (και) στο θεσµό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κείμενο Η γλώσσα ως αξία Μιλώντας για τη γλώσσα ως αξία-πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Το δοκίµιο περιλαµβάνει την εισαγωγή, την πειθώ, τη γλώσσα και την οργάνωση του δοκιµίου. Εισαγωγή στο δοκίµιο Δοκίµιο ονοµάζεται το είδος του πεζού λόγου που έχει µέση έκταση, ποικιλία θεµάτων (κοινωνικού,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός]

Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός] 41 Διαγώνισµα 51 Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης & Κοινωνία Κείµενο [Δηµοσιογραφικός λόγος και ρατσισµός] Ο δηµοσιογραφικός λόγος εκφράζει πρακτικές και στερεοτυπικές συµπεριφορές µιας κοινωνίας, µέσα στην οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ επιμέλεια: Ειρήνη Καλτσά ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. ΠΟΤΕ; Όταν στόχος είναι η απόδειξη μιας θέσης/άποψης.

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ επιμέλεια: Ειρήνη Καλτσά ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ. ΠΟΤΕ; Όταν στόχος είναι η απόδειξη μιας θέσης/άποψης. ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ Επίκληση στη λογική Επίκληση στο συναίσθημα (του δέκτη) Επίκληση στο «ήθος» (του πομπού) Α. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΤΕ; Όταν στόχος είναι η απόδειξη μιας θέσης/άποψης. ΜΕΣΑ 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Η κατηγοριοποίηση των θεμάτων της ΤΡΑΠΕΖΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ στο μάθημα της ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ έγινε με βάση την τρέχουσα πορεία της ύλης στο μάθημα, αλλά και με βάση τη ροή της ύλης,

Διαβάστε περισσότερα

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ιδανικός Ομιλητής. Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου. Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 22 Μαΐου 2018 Ιδανικός Ομιλητής Δοκιμασία Αξιολόγησης Α Λυκείου ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α1. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του κειμένου «προσεκτικός ομιλητής»

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης 1 Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενα κεφάλαια, στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων, είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων, που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ (ΨΧ 00) Πέτρος Ρούσσος ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Έννοιες και Κλασική Θεωρία Εννοιών Έννοιες : Θεμελιώδη στοιχεία από τα οποία αποτελείται το γνωστικό σύστημα Κλασική θεωρία [ή θεωρία καθοριστικών

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ

Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» Τομέας Νέων Ελληνικών Δίκτυα Κειμένων Νεοελληνικής Γλώσσας 12.2. Ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης Συντάκτης: Γιάννης Ι. Πασσάς ΥΛΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ Πηγές: 12.2.,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ 20-05-2004 Α. Σύμφωνα με ξένο συγγραφέα παρατηρεί ο Παπανούτσοςο βασικός λόγος που ο άσκαλος επαναπαύεται στις πνευματικές του κατακτήσεις είναι ότι οι μαθητές του

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook]

Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] 41 Διαγώνισµα 41 Διαδίκτυο & Κοινωνική Δικτύωση Κείµενο [Οι διαδικτυακές επαφές στο περιβάλλον του Facebook] Το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγουν ερευνητικές µελέτες για τις αναπαραστάσεις της φιλίας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.

2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22. ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Θέµατα & Ασκήσεις από: www.arnos.gr 2η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟ 22 ΘΕΜΑ: Οι βασικοί σταθµοί του νεώτερου Εµπειρισµού από τον Locke µέχρι και τον Hume. ΣΧΕ ΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύµφωνα µε τη θεωρία του εµπειρισµού

Διαβάστε περισσότερα

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά.

Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. Γ. Οι μαθητές και τα Μαθηματικά. Είδαμε τη βαθμολογία των μαθητών στα Μαθηματικά της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Ας δούμε τώρα πώς οι ίδιοι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα Μαθηματικά. ΠΙΝΑΚΑΣ 55 Στάση

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι A ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 21 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ ΤΗΛ-FAX: 210 9851164,, Ε-mail: info@neapaideia.edu.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη

Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή, Αθανασοπούλου Ευφροσύνη, Θεοδωροπούλου Θεώνη Ερευνητικό υποερώτημα: «Ποια τα κίνητρα και οι παράγοντες που επηρεάζουν τους νέους στην επιλογή του επαγγέλματος» Ομάδα μαθητών :Τρασάνη Κλαρίσα, Μάλλιαρη Ελένη, Πολυξένη Αθηνά Τσαούση, Κοτσώνη Ζωή Ανθή,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ Όλο και πιο συχνά κάνει την εµφάνισή

Διαβάστε περισσότερα

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι

Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Έννοιες Φυσικών Επιστημών Ι Ενότητα 3: Εναλλακτικές όψεις της επιστήμης που προβάλλονται στην εκπαίδευση Σπύρος Κόλλας (Βασισμένο στις σημειώσεις του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540)

Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Κείμενο 1 Οι γλώσσες αλλάζουν (5540) Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, για να διαπιστώσει κανείς ότι οι φυσικές γλώσσες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλες οι πτυχές του φυσικού κόσμου και της ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης

Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Διδακτική αξιοποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Γης Δρ Δημήτριος Γκότζος Οι συγκεκριμένες διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Τhe Earth Charter Initiative (2005). The Earth Charter

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 Κείµενο Εργαζόµενοι από το σπίτι Στην εποχή της ταχύτητας που ζούµε οι αλλαγές είναι αναµενόµενες σε πολλούς τοµείς. Έτσι και στον εργασιακό χώρο παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή]

Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] 41 Διαγώνισµα 121 Κριτική Κείµενο [Η αξιολόγηση του µαθητή] Η αξιολόγηση των µαθητών στο σχολείο είναι µια διαδικασία στενά συνυφασµένη µε τη διδακτική πράξη και κατ επέκταση µε τη συνολική κοινωνική λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Ηµερίδα «Σπουδές στη Γεωγραφία και Προοπτικές Σταδιοδροµίας», Τµήµα Γεωγραφίας, Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2006. ΓΕΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ Η πλέον διαδεδοµένη και αποδεκτή θεωρία είναι η τριµερής θεωρία της γνώσης που ορίζει τη γνώση ως δικαιολογηµένη αληθή πεποίθηση (justified true belief). Ανάλυση της τριµερούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). 1. Σ ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 90-100 λέξεις Ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι η Ενωμένη Ευρώπη διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που επιβοηθεί τον επαναπροσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου

Κωνσταντίνος Π. Χρήστου 1 Κριτήρια: Διδακτική διαδικασία Μαθητοκεντρικά Δασκαλοκεντρικά Αλληλεπίδρασης διδάσκοντα διδασκόµενου Είδος δεξιοτήτων που θέλουν να αναπτύξουν Επεξεργασίας Πληροφοριών Οργάνωση-ανάλυση πληροφοριών, λύση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ. στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ στην Έκφραση-Έκθεση Β Λυκείου Κείμενο Κλίση και επάγγελμα Σωκράτης Γκίκας Υπάρχει η αντίληψη ότι κάθε εκλογή επαγγέλματος, που γίνεται με βάση τις κλίσεις μας και τις έμφυτες ικανότητές μας,

Διαβάστε περισσότερα

Tο βασικό ερώτημα στην ηθική φιλοσοφία αναφέρεται

Tο βασικό ερώτημα στην ηθική φιλοσοφία αναφέρεται Π P O Λ O Γ O Σ Tο βασικό ερώτημα στην ηθική φιλοσοφία αναφέρεται στον καθορισμό τού τι είναι καλό. Ό,τι, με τις ηθικές θεωρίες που διατυπώθηκαν κατά καιρούς, επιχείρησαν, πρωτίστως, οι εισηγητές των να

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Β06Σ03 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Ενότητα 2: Επαγωγική-περιγραφική στατιστική, παραµετρικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. Κατά την απονομή των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή το Γιάννης Μακρυγιάννης

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. Κατά την απονομή των βραβείων Νόμπελ Λογοτεχνίας στον ποιητή το Γιάννης Μακρυγιάννης ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001

Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2001 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Κείµενο Εργαζόµενοι από το σπίτι Στην εποχή της ταχύτητας που ζούµε οι αλλαγές είναι αναµενόµενες σε πολλούς τοµείς. Έτσι και στον εργασιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Κοινωνική Παθητικότητα ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Κοινωνική Παθητικότητα Ο άνθρωπος στην πορεία της μετεξέλιξής του από βιολογικό σε κοινωνικό ον, πέρα από την εκμάθηση κάποιων ρόλων, ωθείται, πότε συνειδητά και πότε ασυνείδητα,

Διαβάστε περισσότερα

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου

21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου 21 Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Δρ. Νάσια Δακοπούλου Υποστήριξη στην αποτελεσματική διαχείριση του αναλυτικού προγράμματος μέσα από την υλοποίηση ενεργητικών διδακτικών τεχνικών. Γνωριμία

Διαβάστε περισσότερα

Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη

Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη Όταν χαλά η γλώσσα, χαλάει η σκέψη (γ µέρος) Πριν από καιρό έγραφα σε κάποιο βιβλίο... «... Η ανησυχία µου, εκτός των άλλων, βρίσκεται και στο γεγονός ότι στο σχολικό βιβλίο και κατά συνέπεια στα εξωσχολικά

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας Γιάννης Ι. Πασσάς, MEd Εκπαιδευτήρια «Νέα Παιδεία» 16 Ιουνίου 2018 12.02. Ο ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Α. ΚΕΙΜΕΝΟ Η λειτουργία της παιδείας Η Πολιτεία, καθώς πορεύεται μέσα στον ιστορικό χρόνο, έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των μαθητών

Η αξιολόγηση των μαθητών Η αξιολόγηση των μαθητών Αξιολόγηση είναι η αποτίμηση του αποτελέσματος μιας προσπάθειας. Στην περίπτωση των μαθητών το εκτιμώμενο αποτέλεσμα αναφέρεται στις γνώσεις και δεξιότητες, που φέρεται να έχει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ

Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ Δέσποινα Σιδηροπούλου-Δημακάκου Καθηγήτρια Ψυχολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες προκλήσεις

Σύγχρονες προκλήσεις Σύγχρονες προκλήσεις Οι σημερινοί μαθητές και φοιτητές προετοιμάζονται για να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Να χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί Να

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Τη θεωρία της ύλης θα τη βρείτε: Βιβλίο μαθητή σελ. 92 και Βιβλίο Γραμματικής σελ. 149 Ακούω και μιλώ (σελ. 92) Για ποιο σκοπό γίνονται οι πόλεμοι

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1)

Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1) Γνωστική Ψυχολογία ΙΙ (ΨΧ 05) Συλλογιστική (1) Συλλογιστική Η γνωστική διεργασία μέσω της οποίας καταλήγουμε σε συμπεράσματα και, μάλιστα, σε συμπεράσματα που συχνά υπερβαίνουν τη διαθέσιμη πληροφορία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα

Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα Ερωτηματολόγιο για Μαθητές Σχετικά με την Επιχειρηματικότητα. *Obrigatório 1. 1. Ηλικία: * 15 16 17 18 19 + 2. 2. Σχολική τάξη: * 1η επαγγελματικού λυκείου 2η επαγγελματικού λυκείου 3η επαγγελματικού λυκείου

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ (ΟΜΑ Α Β ) 2010 ΚΕΙΜΕΝΟ Με τον όρο αυτομόρφωση περιγράφουμε μία σύνθετη εκπαιδευτική διαδικασία της οποίας θεμελιώδης κινητήρια δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νάκου Αλεξάνδρα Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής Ο όρος ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ δημιουργεί μία αίσθηση ασάφειας αφού επιδέχεται πολλές εξηγήσεις. Υπάρχει συνεχής διάλογος και προβληματισμός ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Η Αριστοτελική Φρόνηση

Η Αριστοτελική Φρόνηση Η Αριστοτελική Φρόνηση µία δια βίου πρακτική για τον δια βίου µαθητευόµενο Χριστίνα Ζουρνά ΠΜΣ ΕΚΠ ΠΑΜΑΚ ΒΜ και σύγχρονη Πολιτεία Αυτό που θεωρείται πολύ σηµαντικό στο πρόγραµµα των Μεταπτυχιακών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους.

Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. Βία και επιθετική συμπεριφορά από τους εφήβους. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πρόβλημα: Κατά την έρευνα αυτή θα εξεταστεί κατά το πόσο οι έφηβοι εκδηλώνονται με βίαιη κ επιθετική συμπεριφορά. Υπόθεση: Υποθέτω ότι οι έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:...

Κοινωνικός µετασχηµατισµός:... ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓ ΟΟ Κοινωνικός Μετασχηµατισµός 1. Ο κοινωνικός µετασχηµατισµός 1.1. Γενικά Ερωτήσεις σύντοµης απάντησης Να προσδιορίσετε µε συντοµία το περιεχόµενο των παρακάτω όρων. Κοινωνικός σχηµατισµός:......

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μετασχηματίζοντας δημιουργικά την αμφισβήτηση Μέσα στην τάξη ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται από τις μεταξύ τους στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διδάσκουσα: Μαρία Δασκολιά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Φ.Π.Ψ. Εαρινό εξάμηνο 2018-2019 ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων

Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων Πραγµατικότητα η ανισότητα των δύο φύλων Simerini 21/02/2010 ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ-ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΖΑ Πόσο φεµινίστριες είναι οι Κύπριες; Κάποτε µιλούσαµε για ισότητα µεταξύ των δύο φύλων. Τελικά, εν έτει 2010, το ωραίο

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;

Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 10: Πώς οργανώνονταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερώτημα-κλειδί Πόσο μεγάλες ήταν οι ομάδες των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού και ποιοι έπαιρναν τις αποφάσεις;

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματολογία Επιχείρημα Λόγοι - Προκείμενες Συμπέρασμα

Επιχειρηματολογία Επιχείρημα Λόγοι - Προκείμενες Συμπέρασμα Επιχειρηματολογία Επιχείρημα Λόγοι - Προκείμενες Συμπέρασμα 1 Το επιχείρημα είναι το «σύνολο των λογικών προτάσεων με τις οποίες υποστηρίζουμε μια πεποίθηση ή μια θέση». Για την υποστήριξη μιας πεποίθησης

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool

- SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool UNIVERSITY OF PATRAS Laboratory on Sociology and Education - SELF-EVALUATION project - Self-evaluation tool Σας παρακαλούμε να σημειώσετε, σε ποιο βαθμό σας ταιριάζει προσωπικά η καθεμιά από τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα