Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ"

Transcript

1 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ Προs την Επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας

2 Τα πρωτότυπα σκίτσα έχουν σχεδιαστεί από την εταιρεία Zago New York και έχουν παρουσιαστεί σε μια έκθεση με τίτλο Η Εκπαίδευση Μετράει που έλαβε μέρος στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2010 UNESCO 2010 Published in 2010 by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization 7 Place de Fontenoy Paris 07 SP, France Layout by Baseline Arts Ltd, Oxford Printed in UNESCO ED-2010/WS/44

3 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Η εκστρατεία «Εκπαίδευση για Όλους» είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που έχει δεσμευτεί να αγωνιστεί για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, τους νέους και τους ενήλικες. Στοχεύει στην επίτευξη έξι βασικών στόχων μέχρι το 2015, οι οποίοι αφορούν: την προσχολική φροντίδα, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την εκπαίδευση νέων και ενηλίκων, την προώθηση της γνώσης γραφής και ανάγνωσης, την ισότητα των φύλων και ποιότητα της εκπαίδευσης. Η Παγκόσμια Έκθεση για την παρακολούθηση της εκστρατείας είναι μια ανεξάρτητη ετήσια έκθεση που δημοσιεύεται από την UNESCO. Είναι η μεγαλύτερη για την αξιολόγηση της παγκόσμιας προόδου των στόχων της EFA, η οποία καλύπτει επίσης τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Στόχος 2 -Καθολική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Στόχος 3-Ισότητα των φύλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση). Η έκθεση προόδου ορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, εφιστά την προσοχή στις προκλήσεις και προωθεί τη συνεργασία προς όφελος της εκπαίδευσης. Εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, τα στοιχεία που παρουσιάζονται παρακάτω προέρχονται από την Παγκόσμια Έκθεση Παρακολούθησης. Ορισμένοι αριθμοί έχουν στρογγυλοποιηθεί. Όλα τα σύμβολα νομισμάτων ($) αναφέρονται σε δολάρια.

4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Ένα στοιχείο μπορεί να πει μια ολόκληρη ιστορία. Τα αριθμητικά στοιχεία στο παρόν φυλλάδιο είναι μια συγκλονιστική απεικόνιση της εκπαίδευσης και του άμεσου αντίκτυπου στην ευημερία του ανθρώπου, από τη βελτίωση της υγείας του ως την αύξηση του πλούτου του. Η εξίσωση είναι απλή: η εκπαίδευση είναι η πιο βασική ασφάλιση κατά της φτώχειας. Η εκπαίδευση αποτελεί ευκαιρία. Σε όλες τις ηλικίες, εφοδιάζει τους ανθρώπους με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Το φυλλάδιο αυτό δημιουργήθηκε με βάση μια έκθεση που παρουσιάζει την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου τονίστηκε ο κεντρικός ρόλος της εκπαίδευσης στην επίτευξη των στόχων και τη διατήρηση των ωφελειών τους. Ως η καθ ύλη αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ για την εκστρατεία «Εκπαίδευση για Όλους», η UNESCO είναι αποφασισμένη να κάνει την εκπαίδευση προσβάσιμη σε όλους, παντού. Τα στοιχεία στο παρόν φυλλάδιο μιλούν από μόνα τους: κοινωνίες που θέτουν την εκπαίδευση πρώτη προτεραιότητα είναι πιο ανθεκτικές, ευημερούσες, δίκαιες και ειρηνικές. Ιρίνα Μπόκοβα Γενική Διευθύντρια της UNESCO

5 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί από τότε που οι ηγέτες του κόσμου δεσμευθήκαν να επιτύχουν την Εκπαίδευση για Όλους μέχρι το Μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των παιδιών εκτός σχολείου έχει μειωθεί σχεδόν κατά 37 εκατ. και η διαφορά μεταξύ των φύλων στην τυπική εκπαίδευση έχει μειωθεί. Ο αλφαβητισμός έχει επίσης αυξηθεί, έστω και αργά. Η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ύφεση απειλεί να σταματήσει ή ακόμη και να αντιστρέψει αυτή την πρόοδο. Πρέπει να επενδύσουμε, περισσότερο από ποτέ, στην ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας για τη δια βίου μάθηση. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θεωρεί ότι κάθε παιδί και ενήλικος έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η UNESCO έχει αναλάβει τη δέσμευση να στηρίξει τις χώρες ώστε το δικαίωμα αυτό να γίνει πραγματικότητα για όλους.

6 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ Η εκπαίδευση είναι σημαντική γιατί συμβάλλει στην εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας. Η εκπαίδευση δίνει στους ανθρώπους τη γνώση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα και να ανοίξει τις πόρτες για την απασχόληση και την ενίσχυση του εισοδήματος. Η φτώχεια είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν συνολικό εισόδημα μεγαλύτερο από τα 416 εκατομμύρια φτωχότερους ανθρώπους. 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά μόνο το 5% του παγκόσμιου εισοδήματος. Λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δισεκατομμύρια δολάρια - θα απομάκρυνε 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους από τη φτώχεια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1,6% του εισοδήματος του πλουσιότερου 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης αυξάνει το μέσο ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) κατά 0,37%.

7 Ένα πρόσθετο έτος σχολικής εκπαίδευσης αυξάνει τις αποδοχές ενός ατόμου έως και 10%. ΣΤΟΧΟΣ 1 +1 χρόνος =+10%

8 171 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βγουν από τη φτώχεια, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση κατά 12% της παγκόσμιας φτώχειας αν όλοι οι μαθητές χώρες χαμηλού εισοδήματος αποκτήσουν από το σχολείο τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης. 171 εκατομμύρια θα μπορούσε να σημαίνει το συνολικό άθροισμα των πληθυσμών των... Αυστραλία 20,6 εκ. Καμπότζη 14,8 εκ. Καναδάς 33 εκατ. Κολομβία 45,3 εκ. Ολλανδία 16,6 εκ. Τυνησία 10,4 εκ. Ουγκάντα 30,9 εκ.

9 ΣΤΟΧΟΣ 1 $16 Με ενισχύσεις 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο θα μπορούσαν να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στο σχολείο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Αυτό είναι περίπου το μισό του ποσού που οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δαπανούν για παγωτό ετησίως (31 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια). (Ινστιτούτο Worldwatch) $13 δισ. το χρόνο δαπανώνται για αρώματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. $12δισ. δαπανώνται για τροφή για κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. $8δισ. δαπανώνται για καλλυντικά προϊόντα στις ΗΠΑ.

10 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ Ο δεύτερος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας αναγνωρίζει το καθολικό δικαίωμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εξίσου για αγόρια και κορίτσια. Πολλές χώρες έχουν σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα προς την κατεύθυνση της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την τελευταία δεκαετία. Από το 1999 έως το 2008, 52 εκατομμύρια παιδιά επιπλέον γράφτηκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκε οι εγγραφές σχεδόν κατά ένα τρίτο, παρά τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού σχολικής ηλικίας. Στη Νότια και Δυτική Ασία σημειώθηκε επίσης σημαντική πρόοδο.

11 Ωστόσο, το 2008, 69 εκατομμύρια παιδιά πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας δεν πήγαιναν σχολείο. Εκατομμύρια άλλα, εγκατέλειψαν το δημοτικό σχολείο πριν από την ολοκλήρωση της τελευταίας τάξης. ΣΤΟΧΟΣ 2 (Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που πραγματοποιούνται από την Υπηρεσία Στατιστικών της Unesco, Μάρτιος 2010) Οι βαθιά ριζωμένες ανισότητες που συνδέονται με τον πλούτο, το φύλο, την εθνότητα, τη γλώσσα και την τοποθεσία είναι ακόμα σημαντικό εμπόδιο για την καθολική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια, επίσης, ότι η βελτίωση της πρόσβασης στο σχολείο δεν έχει συνοδευτεί από τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούνται επιπλέον 1,9 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί για την επίτευξη καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έως το 2015.

12 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ γιατί προωθεί την ισότητα των φύλων και ενδυναμώνει τις γυναίκες Η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ανισοτήτων και αποκλεισμού με βάση το φύλο. Ενώ τα κορίτσια και τα αγόρια έχουν τα ίδια θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, οι νέες γυναίκες, γενικά, λαμβάνουν λιγότερη εκπαίδευση, έχουν λιγότερες ευκαιρίες και απολαμβάνουν λιγότερη ελευθερία από τους νέους άνδρες. Τα κορίτσια που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές ή μιλούν μια μειονοτική γλώσσα συχνά αποκλείονται από την εκπαίδευση. Τα δύο τρίτα των 796 εκατομμύριων αναλφάβητων είναι ενήλικες γυναίκες. Οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο για την εργασία τους και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε θέσεις λήψης αποφάσεων και εξουσίας. Το 2010, 9 από τους 151 εκλεγμένους αρχηγούς κρατών και 11 από 192 επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν γυναίκες. Οι μισθοί, το γεωργικό εισόδημα και η παραγωγικότητα -κρίσιμοι παράγοντες για τη μείωση της φτώχειας- είναι υψηλότεροι, όπου οι γυναίκες που ασχολούνται με τη γεωργία λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση.

13 22 % Στην Κένυα, αν γυναίκες αγρότισσες λάβουν το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με τους άνδρες αγρότες, οι σοδειές τους σε φασόλια, καλαμπόκι και μαυρομάτικα αυξάνονται έως και 22%. ΣΤΟΧΟΣ 3 (Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική Τροφίμων).

14 Στο Μάλι, οι γυναίκες με δευτεροβάθμια ή ανώτερη εκπαίδευση έχουν κατά μέσο όρο 3 παιδιά ενώ εκείνες που δεν έχουν εκπαίδευση αποκτούν κατά μέσο όρο 7 παιδιά. Η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου στις γυναίκες σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που έχουν. Ένα επιπλέον έτος εκπαίδευσης των γυναικών μειώνει το ποσοστό της υπεργεννητικότητας κατά 10%. (Παγκόσμια Τράπεζα)

15 Στη Λατινική Αμερική, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν στο σχολείο για δύο με τρία περισσότερα έτη σε σχέση με τα παιδιά των μητέρων με λιγότερη εκπαίδευση. (Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης) ΣΤΟΧΟΣ 3 χρόνια

16 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ επειδή μειώνει την παιδική θνησιμότητα Η εκπαίδευση συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα παιδικής θνησιμότητας και καλύτερη διατροφή και υγεία. Τα παιδιά των μητέρων δευτεροβάθμιας ή ανώτερης εκπαίδευσης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν πέραν της ηλικίας των 5 ετών σε σχέση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Παρόλο που η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε σε όλο τον κόσμο από 90 θανάτους ανά το 2000 σε 65 θανάτους ανά το 2008, κάθε χρόνο 9,3 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν πριν φτάσουν στην ηλικία έναρξης για το δημοτικό σχολείο. Περίπου 1 στα 3 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από μέτρια έως σοβαρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη (178 εκατ.). Εξαιτίας του υποσιτισμού, μέχρι τα παιδιά να φτάσουν σε σχολική ηλικία, οι δυνατότητές τους για μάθηση έχουν μειωθεί. Η γέννηση από μια μητέρα κάτω των 18 ετών αυξάνει τον κίνδυνο της παιδικής θνησιμότητας κατά 60%. (UNICEF)

17 50 % Ένα παιδί που γεννιέται από μητέρα που μπορεί να διαβάσει έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει μετά από την ηλικία των 5 ετών. ΣΤΟΧΟΣ 4 Κάθε επιπλέον χρόνος μιας μητέρας στην εκπαίδευση μειώνει την πιθανότητα της βρεφικής θνησιμότητας κατά 5% έως 10%.

18 1.8 εκατομμύρια Στην Υποσαχάρια Αφρική, υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια παιδικές ζωές θα είχαν σωθεί το 2008, εάν οι μητέρες τους είχαν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

19 ΣΤΟΧΟΣ 4 19 % 68 % Τα παιδιά των μορφωμένων μητέρων είναι πιο πιθανό να εμβολιαστούν και λιγότερο πιθανό να έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη εξαιτίας του υποσιτισμού. Στην Ινδονησία, τα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού είναι 19% όταν οι μητέρες δεν έχουν καμία εκπαίδευση. Αυτό αυξάνει σε 68% όταν οι μητέρες έχουν τουλάχιστον δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

20 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ επειδή βοηθά στην βελτίωση της μητρικής υγείας Η ενδυνάμωση μέσω της εκπαίδευσης είναι ένα από τα ισχυρότερα αντίδοτα για τους μητρικούς κινδύνους. Οι γυναίκες με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν ή να αφήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε εγκυμοσύνες και να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και υποστήριξη. Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των γυναικών, αφαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Υπάρχει ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός ανεπιθύμητων κυήσεων μεταξύ των νέων, ανύπαντρων γυναικών, που συχνά στερούνται πρόσβασης στην αντισύλληψη. Το ένα τέταρτο έως το ένα δεύτερο των κοριτσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες γίνονται μητέρες πριν από 18.

21 Οι νέες γυναίκες της μεσαίας προς ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναλογούν σε 1 στους 7 θανάτους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. (Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη) Στην Μπουρκίνα Φάσο, μητέρες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν σε κλινικές σε σχέση με αυτές που δεν έχουν εκπαίδευση. ΣΤΟΧΟΣ 5 2X

22 Στη Ναμίμπια, το ποσοστό των γεννήσεων που υποστηρίζεται από ειδικευμένο προσωπικό ανέρχεται σε 60% μεταξύ του φτωχότερου 20% του πληθυσμού και 98% μεταξύ το πλουσιότερου 20% του πληθυσμού. 98% 60% φτωχότερου 20% πλουσιότερου 20%

23 Στον Νίγηρα, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν 1 στις 7 πιθανότητες θανάτου κατά τον τοκετό. Στις πλούσιες χώρες, η μητρική θνησιμότητα είναι κατά μέσο όρο 1 στους τοκετούς. ΣΤΟΧΟΣ 5

24 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ επειδή καταπολεμά τον ιό HIV και το AIDS, την ελονοσία και άλλες ασθένειες απειλητικές για τη ζωή Η πρόσβαση στην εκπαίδευση προωθεί τη θεραπεία και βοηθά στην καταπολέμηση του στιγματισμού και των διακρίσεων. Υπολογίζεται ότι 33 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV το 2007, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια ήταν κάτω των 15 ετών. Το 90% των παιδιών που προσβάλλονται πεθαίνουν πριν φτάσουν τη σχολική ηλικία, εάν δεν λάβουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Το 2008, η ελονοσία σκότωσε σχεδόν άτομα, κυρίως παιδιά, με περίπου 250 εκατομμύρια περιπτώσεις που αναφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το 90% όλων των κρουσμάτων ελονοσίας βρίσκονται στην Αφρική, όπου το 1 στα 10 παιδιά πεθαίνει πριν συμπληρώσει την ηλικία των 5. (UNAIDS)

25 Οι γυναίκες με εκπαίδευση πέραν του Δημοτικού έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μάθουν για το HIV και το AIDS από ό,τι οι αναλφάβητες γυναίκες. (UNFPA / UNAIDS / UNIFEM) ΣΤΟΧΟΣ 6

26 Το HIV/AIDS ευθύνεται για το 77% των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς σε χώρες με υψηλά ποσοστά HIV. HIV και AIDS Άλλα αίτια Στην Τανζανία, υπολογίζεται ότι επιπλέον εκπαιδευτικοί χρειαζόντουσαν το 2006, προς αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν από την επιδημία. Στο Μαλάουι, το 27% των γυναικών χωρίς βασική εκπαίδευση γνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού HIV μπορεί να μειωθούν με τη λήψη φαρμάκων από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τις γυναίκες με δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό αυξάνεται σε 59%.

27 Ζάμπια Στη Ζάμπια, οι θάνατοι από ελονοσία μειώθηκαν 2/3 κατά 66% τα τελευταία έξι χρόνια, χάρη στην πρόσληψη και εκπαίδευση μεγάλου αριθμού επαγγελματιών υγείας που ζουν στις κοινότητες και διανέμουν κουνουπιέρες, πραγματοποιούν διάγνωση και θεραπεία ασθενών και εσωτερικούς ψεκασμούς δωρεάν. 6 χρόνια Με την ίδια προσέγγιση έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι θάνατοι από ελονοσία στην Αιθιοπία σε 3 μόλις χρόνια. (WHO) Αιθιοπία 1/2 3 χρόνια ΣΤΟΧΟΣ 6

28 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ επειδή βοηθά στην εξασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας Η εκπαίδευση βοηθά τα άτομα να παίρνουν αποφάσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύονται αυτές των μελλοντικών γενεών. Η εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θεμελιώδης για την αλλαγή αξιών, στάσεων και συμπεριφορών. Ο κόσμος αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις όπως η αλλαγή του κλίματος, η ταχεία εξάντληση των φυσικών πόρων, οι συχνές φυσικές καταστροφές και η απώλεια της βιοποικιλότητας. Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση. Υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια κάτοικοι παραγκουπόλεων παγκοσμίως. Οι αποφάσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον.

29 Περισσότεροι από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να στερούνται πρόσβασης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ως αποτέλεσμα, 1,8 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από διάρροια κάθε χρόνο. 443 εκατομμύρια σχολικές ημέρες χάνονται παγκοσμίως λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το νερό. (HDR 2006). ΣΤΟΧΟΣ 7

30 Στην Αιθιοπία, 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής μεταξύ Αυτό ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της εκπαίδευσης των κοινωνιών για τη σχέση μεταξύ της αποχέτευσης και της υγείας, καθώς και της εφαρμογής νέων, οικονομικά προσιτών τεχνολογιών. (WHO) 6.8 million Τα κορίτσια δαπανούν έως και 15 ώρες την εβδομάδα για τη μεταφορά νερού για τις οικογένειες και τα χωριά τους. (Έκθεση για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη 2006). Δεν υπάρχει χρόνος για την εκπαίδευση, όταν τα παιδιά περνούν ώρες κάθε ημέρα για τη συλλογή του νερού.

31 Οι φυσικές καταστροφές όπως η ξηρασία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εγγραφή και στην εξέλιξη στο σχολείο. Οι περιβαλλοντικές διαταραχές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ζημιογόνες για την εκπαίδευση, αυξάνοντας την πιθανότητα των παιδιών σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα να δουλεύουν με πλήρες ωράριο που δεν αφήνει χρόνο για το σχολείο. ΣΤΟΧΟΣ 7

32 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ διότι είναι απαραίτητη για μια παγκόσμια σύμπραξη για την ανάπτυξη Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας αποτελούν μια παγκόσμια εταιρική σχέση για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτού της συμφωνίας, οι φτωχές χώρες συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη των στόχων αυτών και να κάνουν το καθήκον τους ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερη λογοδοσία προς τους πολίτες τους και αποτελεσματική χρήση των πόρων. Αλλά για να πετύχουν οι φτωχές χώρες τους πρώτους 7 στόχους, οι πλούσιες χώρες πρέπει να διατηρήσουν το μέρος της συμφωνίας που τους αναλογεί, με αυξημένη και αποτελεσματικότερη βοήθεια, ελάφρυνση του χρέους, δικαιότερους κανόνες εμπορίου και πρόσβαση στις τεχνολογίες. Ακριβώς όπως οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την παγκόσμια ανάπτυξη, η Στόχοι της Εκπαίδευσης για Όλους, που εγκρίθηκαν το 2000, συνιστούν μια ευρεία στρατηγική για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους. Κατά τη θέσπιση των στόχων αυτών, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε τις δυνατότητες και την υπόσχεση ότι η εκπαίδευση μπορεί να ωθήσει την προσωπική και ανθρώπινη ανάπτυξη, την ευημερία, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

33 $ 16 Εκτιμάται ότι η επίτευξη ορισμένων από τους στόχους της «Εκπαίδευσης για όλους» μέχρι το 2015 θα απαιτήσει επιπλέον 16 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. δισ. Η αναπτυξιακή βοήθεια για τη βασική εκπαίδευση στην Υποσαχάρια Αφρική μειώθηκε από 1,72 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια το ΣΤΟΧΟΣ 8

34 Για να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι προηγμένες οικονομίες δαπάνησαν περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών συστημάτων τους με την παροχή κεφαλαίου, εγγυήσεις δανείων και της χορήγησης δανείων και προστασία των περιουσιακών στοιχείων.. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του συνολικού ΑΕΠ τους. Οι παγκόσμιες δαπάνες ενίσχυσης της βασικής εκπαίδευσης παρέμειναν στάσιμες στα 4,7 δισ. δολάρια το Μόνο 2 δισεκατομμύρια δολάρια προοριζόταν για τις φτωχότερες χώρες.

35 Το 2009 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ήταν 1,5 τρισεκατομμύρια. δολάρια. Παρά την οικονομική κρίση, αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 6% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το % Η αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας κατά την ίδια περίοδο ήταν μόλις 0,7% (Stockholm International Peace Research Institute) Το ισοδύναμο του 0,5% του στρατιωτικού προϋπολογισμού δαπανήθηκε για την ενίσχυση της βασικής εκπαίδευσης το ΣΤΟΧΟΣ 8

36 Σημειώσεις

37

38

39

40 Η εκπαίδευση είναι η πιο βασική ασφάλιση κατά της φτώχειας. Η εκπαίδευση αποτελεί ευκαιρία. Σε όλες τις ηλικίες, εφοδιάζει τους ανθρώπους με τις γνώσεις, δεξιότητες και την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον. Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤΡΑΕΙ. Εκπαίδευση για Όλους UNESCO Η μετάφραση του κειμένου έγινε από την ActionAid Ελλάς United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization Education for All

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση

Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση Έκθεση UNICEF: ΠΡΟΟ ΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ - Νο2 Πηγή: http://www.unicef.gr/reports/pfc05a.php Ισότητα των Φύλων και Εκπαίδευση Ηµεροµηνία έκδοσης: 18 Απριλίου 2005 Η ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών(ΟΗΕ) Στόχοι της χιλιετίας του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΣΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΑΚΕ-ΕΕ Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος 2 Οκτωβρίου 2003 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε τις ασθένειες που οφείλονται στη φτώχεια και την αναπαραγωγική

Διαβάστε περισσότερα

Το οικονομικό κύκλωμα

Το οικονομικό κύκλωμα Το οικονομικό κύκλωμα 1 Το εισόδημα των νοικοκυριών: Y = C + S C = a + by APC = C Y APS = S Y Συνολική ζήτηση (κλειστή οικονομία): AD = C + I + G 2 Το οικονομικό κύκλωμα Η κυκλική ροή του εισοδήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Από την ιστοσελίδα της εφ. Η Καθημερινή, (διασκευή).

Από την ιστοσελίδα της εφ. Η Καθημερινή, (διασκευή). Κείμενο 1 Αναλφάβητα 250 εκατομμύρια παιδιά λόγω κακής ποιότητας εκπαίδευσης (2303) Σύμφωνα με την UNESCO 1 περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν διαθέτουν ούτε βασικές ικανότητες ανάγνωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης

Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Τρόποι αντιμετώπισης της φτώχειας και ο ρόλος της εκπαίδευσης Έλενα Μιχαήλ Γ 1 Μαρία Τρύφωνος Γ 1 Γεωργία Πέγγερου Γ 1 Αγγελική Κουζμίδη Γ 1 Δήμητρα Δράκου Γ 4 1 Η φτώχεια στον κόσμο Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1

ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Οι επιπτώσεις της καχεξίας: ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά κάτω των 5 ετών (165 εκατομμύρια ή 26% το 2011) είναι καχεκτικά. Η καχεξία,

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Η Ειδική Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογική Δικαιοσύνη, Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας, Παγκόσμια Μάθηση

Τεχνολογική Δικαιοσύνη, Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας, Παγκόσμια Μάθηση CARDET Τεχνολογική Δικαιοσύνη, Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας, Παγκόσμια Μάθηση Πληροφοριακό Υλικό για τον Εκπαιδευτικό για το Έργο «Κάνε τη Σύνδεση» Αύγουστος, 2014 Το παρόν κείμενο αποτελεί εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την διεθνή οργάνωση Actionaid:

Λίγα λόγια για την διεθνή οργάνωση Actionaid: Τι είναι η Actionaid; Η ActionAid είναι διεθνής μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Λίγα λόγια για την διεθνή οργάνωση Actionaid: Η ActionAid

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/2104(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Anna Záborská (PE564. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/2104(INI) 3.9.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-24 Anna Záborská (PE564.990v01-00) Ο ρόλος της ΕΕ εντός του ΟΗΕ - πώς να βελτιωθεί η επίτευξη των στόχων της εξωτερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 17.9.2014 B8-0000/2014 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0000/2014 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος

Διαβάστε περισσότερα

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Υποομάδα Στόχου 4. Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία Διασφαλίζουμε την ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση προάγοντας τις ευκαιρίες για δια βίου μάθηση Υποομάδα Στόχου 4 Κεντεποζίδου Νατάσσα- Τσακιρούδη Τριάδα- Τσάμτσας Γιώργος- Τσαπατσάρη Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-1365/2016 9.12.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 134 παράγραφος 1 του Κανονισμού σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ για την

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων

Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αναγκαίων πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Οι βασικές ανάγκες που ορίζουν το όριο της φτώχειας

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Αγγελική Τοτόλου Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας 2 «Από την πορεία προς το φως, να μην αφήσετε

Διαβάστε περισσότερα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα

8-14 ετών. Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου. Προετοιμασία: Θέμα. Μαθησιακά αποτελέσματα Πως εφαρμόζω τους στόχους της Bιώσιμης Aνάπτυξης στην καθημερινότητά μου Θέμα Ενεργοί Πολίτες Μαθησιακά αποτελέσματα Να μπορείτε να βρείτε νέους δημιουργικούς τρόπους με πρωτότυπες ιδέες για την υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή

Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Σύμπραξη και Εφαρμογή Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Κοινωνική Δικαιοσύνη Σύμπραξη και Εφαρμογή Σωτήρης Θεμιστοκλέους sotiris.t@cardet.org www.cardet.org www.developmenteducation.org Διεθνές ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό, μη-κυβερνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση και το μέλλον

Η εκπαίδευση και το μέλλον ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Η εκπαίδευση και το μέλλον Χαιρετισμός της Ανδρούλλας Καμιναρά Επικεφαλής της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Σελίδα1 Η ΑΝΑΓΚΗ Η αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

10679/17 ΚΒ/νκ/ΤΤ 1 DG C 1

10679/17 ΚΒ/νκ/ΤΤ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 26 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10679/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 26 Ιουνίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 4. Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ. Βασικά θέματα προς Συζήτηση:

ΕΝΟΤΗΤΑ 4. Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ. Βασικά θέματα προς Συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 4. Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΒΟΡΡΑ-ΝΟΤΟΥ Βασικά θέματα προς Συζήτηση: 1 Η έννοια της ανάπτυξης Η εξέλιξη των σχέσεων Βορρά Νότου υπό το πρίσμα της ΕΕ. Τα κύρια προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0037/1. Τροπολογία 13.2.2017 A8-0037/1 1 Παράγραφος 6 α (νέα) 6α. Επισύρει την προσοχή στη μείωση του μεριδίου των μισθών στην ΕΕ, στη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τους μισθούς και τα εισοδήματα και στην αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία»

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΗΜΕΡΙΔΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση» «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ

Μηδενική Φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. κάνουμε; τι μπορούμε. στην. της φτώχειας, παντού! ΑΠΟ ΤΗ: ΜΑΡΓΚΡΙΤ ΝΤΕ ΧΙΡ Στόχος 1: Μηδενική Φτώχεια Δίνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού! Περίπου οι μισοί άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια. Όμως κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Εμείς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ! Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ!

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ! Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ! Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ! Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ! ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 24-04-2013

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση UNICEF: «Πρόοδος για τα Παιδιά»

Έκθεση UNICEF: «Πρόοδος για τα Παιδιά» Έκθεση UNICEF: «Πρόοδος για τα Παιδιά» Σύνοψη & Κύρια Σημεία Σύνοψη Οι προσπάθειες ανάπτυξης που γίνονται τα τελευταία 15 χρόνια απέτυχαν να βοηθήσουν εκατομμύρια από τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου -

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0000/2016

Έγγραφο συνόδου ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0000/2016 Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Έγγραφο συνόδου B8-0000/2016 4.5.2016 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης με αίτημα προφορικής απάντησης B8-0000/2016 σύμφωνα με το άρθρο 128 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

ήλωση της ΕΕ και των κρατών µελών επ'ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας κατά του AIDS

ήλωση της ΕΕ και των κρατών µελών επ'ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας κατά του AIDS ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 1 εκεµβρίου 2011 17567/11 PRESSE 451 ήλωση της ΕΕ και των κρατών µελών επ'ευκαιρία της Παγκόσµιας Ηµέρας κατά του AIDS 1. Σήµερα, Παγκόσµια Ηµέρα κατά του AIDS

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2090(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Andrea Češková (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 2013/2090(INI) 6.9.2013 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-21 Andrea Češková (PE516.607v01-00) σχετικά με τις προσπάθειες της διεθνούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ, 1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Τη φετινή Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού ας κινητοποιηθούμε ξανά, μέσα σε ένα κλίμα προόδου για χάρη των παιδιών, αναδεικνύοντας την αξία του μητρικού θηλασμού, προσφέροντας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Εργασίας. Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Σχέδιο Εργασίας. Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε 1 η Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του AIDS Σχέδιο Εργασίας ΣΤΟΧΟΙ Να μάθουμε τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε Να ανακαλύψουμε την κατάσταση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2066(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/2066(INI) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 29.8.2013 2013/2066(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τη διάσταση του φύλου στο ευρωπαϊκό πλαίσιο εθνικών στρατηγικών

Διαβάστε περισσότερα

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης H ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισµός

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017!

Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές έχουν τη δύναμη στο χέρι τους και το 2017! Οι μαθητές των σχολείων της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν και φέτος τη δύναμη στο χέρι τους και συμβάλλουν στο χτίσιμο ενός κέντρου απασχόλησης για

Διαβάστε περισσότερα

πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF

πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF UNICEF πρόεδρος Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF www.unicef.gr : Στο κείμενο αυτό παρουσιάζονται τα παρακάτω: 1. Ταυτότητα της UNICEF ως ανθρωπιστική οργάνωση. Λόγοι που οδήγησαν στην ίδρυσή και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Ετήσια έκθεση ( )

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Ετήσια έκθεση ( ) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 16.12.2014 COM(2014) 737 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ετήσια έκθεση (2012-2013) σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 953/2003 του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού 31.5.2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την ειδική έκθεση αριθ. 13/2012 που αφορά την αναπτυξιακή βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την

Διαβάστε περισσότερα

Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ

Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ Συστημική προσέγγιση που εφαρμόζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη βελτίωση της Υγείας Μητέρας-Παιδιού: Εφαρμογή στη χώρα Χ Έτος Δείκτες θνησιμότητας Δείκτες Αναπαραγωγικότητας Δείκτες Βρεφικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY. Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY. Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY Καθηγ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος Πρύτανης Πολυτεxνείου Κρήτης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ WORLD WATER DAY Η καθιέρωσή της επροτάθη στην παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015:

Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Παγκόσμια εκπαίδευση για αλλαγή, πέρα από το Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης 2015: Εμπλοκή των νέων της Ευρώπης από σχολικούς κήπους σε βιώσιμα συστήματα παραγωγής και διανομής τροφίμων Παγκόσμια εκπαίδευση για

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες

Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί δείκτες ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ιοσκούρων 4 & Πολυγνώτου ΑΘΗΝΑ 105 55 Τηλ. 2103310080, Fax: 2103310083 E-mail: info@kpolykentro.gr Τριµηνιαία ενηµέρωση για την απασχόληση και την οικονοµία Βασικά µεγέθη & συγκριτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Προστατεύοντας τα. Η μάστιγα της πείνας στον κόσμο δεν έχει σχεδόν στους μισούς θανάτους παιδιών χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Προστατεύοντας τα. Η μάστιγα της πείνας στον κόσμο δεν έχει σχεδόν στους μισούς θανάτους παιδιών χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Προστατεύοντας τα Η μάστιγα της πείνας στον κόσμο δεν έχει σχεδόν στους μισούς θανάτους παιδιών χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο. 22 UNICEF/HQ04-0933/Shehzad Noorani παιδιά από την πείνα αντιμετωπισθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης

Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης Ηνωμένα Έθνη, Νέα Υόρκη 10-42050 Ιούλιος 2010 Μετάφραση στα Ελληνικά: Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης Διεθνές Έτος Νεολαίας 12 Αυγούστου 2010 11 Αυγούστου 2011 Διάλογος και Αλληλοκατανόηση Ηνωμένα Έθνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 26.4.2017 SWD(2017) 200 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κοινωνικός πίνακας αποτελεσμάτων που συνοδεύει το έγγραφο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού

ΔΙνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού ΔΙνουμε τέλος σε όλες τις μορφές της φτώχειας, παντού Τo ποσοστό της ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί πάνω από το μισό από το 1990. Ωστόσο, ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 7.11.2017 2017/2194(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος

O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Δρ Δημήτριος Γκότζος O Kαταστατικός Χάρτης της Γης και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης Oι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πρέπει να προτείνουν

Διαβάστε περισσότερα

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων!

Κουίζ για το μισθολογικό. χάσμα μεταξύ των δυο. φύλων. Καλωσορίσατε στο κουίζ για το μισθολογικό. φύλων! Αυτό το σύντομο κουίζ χρησιμοποιεί ερωτήσεις ανοιχτού τύπου για να εξηγήσει τα αίτια και τον αντίκτυπο του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δυο φύλων στην ΕΕ. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για το πού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ

ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ ΟΡΟΣΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 1972 - Η Συμφωνία της Στοκχόλμης 1987 - Έκθεση της Επιτροπής Bruntland «Το κοινό μας μέλλον»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων 9.3.2015 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την έκθεση για την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ενότητα 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ενότητα 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ενδιαφέρον για την Οικονομική Ανάπτυξη Ένας από τους κύριους σκοπούς της Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011 (23.6) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της : Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς : τις αντιπροσωπείες αριθ. προηγ. εγγρ.: 10535/11

Διαβάστε περισσότερα

3. Όταν μελετάμε μια αθροιστική καμπύλη συχνοτήτων μπορούμε να υπολογίσουμε:

3. Όταν μελετάμε μια αθροιστική καμπύλη συχνοτήτων μπορούμε να υπολογίσουμε: Τεστ 1 Κατηγορία: Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια (Version 1,2,3) Check questionnaires ΦίλτροΤεστ 1 - Τεστ βασικών γνώσεων Κατηγορία φίλτρου A - Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια Εκδοχή 1 Εφαρμογή 1. Σε

Διαβάστε περισσότερα

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1

15573/17 ΜΙΠ/ριτ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2017 (OR. en) 15573/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 11 Δεκεμβρίου 2017 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Το 47% περίπου των περιστατικών καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Τεκμηρίωση Το 47% περίπου των περιστατικών καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. ΜΥΘΟΣ 1 ΟΣ : Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Έχει ευρείες επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 01 Σκοπός Ο σκοπός της υλοποίησης του Προγράμματος είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα Ελληνόπουλα για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους της Βιώσιμης

Διαβάστε περισσότερα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 40 χρόνια. ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική δράση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα. 40 χρόνια. ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική δράση Γιατροί Χωρίς Σύνορα 40 χρόνια ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική δράση Η ταυτότητά μας Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είμαστε μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση Προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 11.2.2015 B8-0000/2015 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-000/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128, παράγραφος 5, του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε: ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ Ενότητα Α: Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: ΤΑΣΕΙΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο

Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο Εκπαίδευση για Όλους Εργαστήριο Αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν γνώσεις και απόψεις σε σχέση με την Εκπαίδευση για Όλους μέσω της υπόδυσης ρόλων. ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ EDUCATION INTERNATIONAL ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ EDUCATION INTERNATIONAL ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1 ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ EDUCATION INTERNATIONAL ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Έκθεση προς την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Η Ομάδα Εργασίας συνιστά 1)Την υιοθέτηση των ακόλουθων αντικειμενικών στόχων *

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανθρώπινων Ανταλλαγών, Περιβάλλοντος, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Euro-Latin American Parliamentary Assembly Assemblée Parlementaire Euro-Latino Américaine Asamblea Parlamentaria Euro-Latinoamericana Assembleia Parlamentar Euro-Latino-Americana ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων

Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων 17.10.2016 2016/2204(INI) ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με τις γυναίκες και

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες

Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες Θεματική ενότητα: Εκπαίδευση Η εκπαίδευση της Κένυας σε εικόνες Στόχος: Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με εκπαιδευτικό υλικό από την Κένυα και να εντοπίσουν ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με το εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις

12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις 12η ιδακτική Ενότητα ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Παρατηρήσεις, Σχόλια, Επεξηγήσεις «µιας τρίτης οµάδας η οποία αποτελείται από ανέργους ή υποαπασχολούµενους

Διαβάστε περισσότερα

ανάπτυξη 2015: Ευρωπαϊκό Έτος για την T4E/Ευρωπαϊκό τεύχος για την ανάπτυξη 1

ανάπτυξη 2015: Ευρωπαϊκό Έτος για την T4E/Ευρωπαϊκό τεύχος για την ανάπτυξη 1 T4E/Ευρωπαϊκό τεύχος για την ανάπτυξη 1 2015: Ευρωπαϊκό Έτος για την ανάπτυξη Ένα ξεχωριστό έτος! Μια ευρεία δημόσια συζήτηση των πολιτών για το όραμα της Ευρώπης για ανάπτυξη και εξάλλειψη της φτώχειας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουάριος 2018 14 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Το 14 ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες και Υγεία. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Υγείας Φιλικές προς τους Εφήβους

Υπηρεσίες Υγείας Φιλικές προς τους Εφήβους Υπηρεσίες Υγείας Φιλικές προς τους Εφήβους Φλώρα Μπακοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Κ.Ε.Ι.) & Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής Έδρες

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-2011/0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2011

Έγγραφο συνόδου B7-2011/0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2011 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 14.9.2011 B7-2011/0000 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2011 σύμφωνα με το άρθρο 115 παράγραφος 5 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό

Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Εισαγωγή στο Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό Χρηματοπιστωτικός Εγγραμματισμός Λίγα λόγια για τον Χρηματοπιστωτικό Εγγραμματισμό στα Σχολεία Ο χρηματοπιστωτικός εγγραμματισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το εθνικό πλαίσιο εφαρμογής Η Ατζέντα 2030 Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι σχετικοί με αυτήν 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) & 169 υποστόχοι υιοθετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Το Μανιφέστο των Δικαιωμάτων του Παιδιού Τα παιδιά αποτελούν το μισό του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ζωή των παιδιών σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ ή WHO) Βασικός Σκοπός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1.

Διαβιβάζεται συνημμένως στις αντιπροσωπίες το έγγραφο - COM(2015) 98 final ANNEX 1. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 2 Μαρτίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2015/0051 (NLE) 6144/15 ADD 1 ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Ημερομηνία Παραλαβής: Αποδέκτης: SOC 70 EMPL 31 ECOFIN

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση»

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» Υιοθετήθηκε στην 20 η Γενική Συνέλευση του ENOC, 22 Σεπτεμβρίου 2016, Βίλνιους Εμείς, τα μέλη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ. Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Καρκίνος και ΑΙDS Βουβωνική πανώλη Ισπανική Γρίπη Η ελονοσία Έμπολα Η χολέρα Η Ευλογιά Πολιομυελίτιδα Φυματίωση Γρίπη Διάρροια AIDS 25 εκατ. Θάνατοι από το 1981 έως σήμερα Το AIDS

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/16 16 Παράγραφος 5 ε (νέα) 5ε. σημειώνει ότι οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών εξάλειψης του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης ή της

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι

Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι IP/11/488 Βρυξέλλες, 19 Απριλίου 2011 Έκθεση της ΕΕ για την εκπαίδευση: ικανοποιητική πρόοδος, χρειάζονται όµως περισσότερες προσπάθειες για να επιτευχθούν οι στόχοι Βρυξέλλες, 19 Απριλίου Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Οικογενειακός Προγραμματισμός Απόστολος Βανταράκης Αναπλ. Καθηγητής Υγιεινής Παν/μιο Πατρών Οικογενειακός Προγραμματισμός Αποτελεί βασικό στοιχείο της Προληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Κυπριακή Δημοκρατία ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΦΟΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «Ο Ρόλος και η Σημαντικότητα του Εκπαιδευτικού Συστήματος στην Ανάπτυξη της Συνεργατικής Κουλτούρας» Εκπρόσωπε του Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΣ 1: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΜΥΘΟΣ 1: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΘΟΣ 1: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Έχει ευρείες επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων

Σπανιότητα ή στενότητα των πόρων ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΡΙΣΜΟΣ Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικιακή σύνθεση πληθυσµού

Ηλικιακή σύνθεση πληθυσµού Ηλικιακή σύνθεση πληθυσµού Ηλικιακή πληθυσµιακή δοµή Χρήση διαγραµµάτων ηλικιακής δοµής 3 ηλικιακές κατηγορίες προαναπαραγωγική (0-14 ετών) αναπαραγωγική (15-44 ετών) µετα-αναπαραγωγική (45-85+ ετών) 1

Διαβάστε περισσότερα

10279/17 ΔΑ/ακι 1 DG C 1

10279/17 ΔΑ/ακι 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 19 Ιουνίου 2017 (OR. en) 10279/17 DEVGEN 135 ACP 59 RELEX 528 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 19 Ιουνίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙ ΙΚΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Β ΚΥΚΛΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΗΡΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2006 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0547/1. Τροπολογία 26.11.2018 B8-0547/1 1 Αιτιολογική σκέψη Η Η. λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες εν γένει, με αποτέλεσμα πολλαπλές διακρίσεις Η. λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση»

ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΜΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΥΝΕ ΡΙΟ «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση» Εισήγηση θέμα : Απασχόληση και Τοπική Αυτοδιοίκηση ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Γιάννης Γούπιος ιευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF Για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Υποσιτισμού των παιδιών

Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF Για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Υποσιτισμού των παιδιών Τηλεμαραθώνιος Αγάπης UNICEF Για την καταπολέμηση της Φτώχειας και του Υποσιτισμού των παιδιών UNICEF/NYHQ2010-1593/Holtz Με την υποστήριξη πολλών ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα