ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ V

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ V"

Transcript

1 ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ V ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ (Μ.Ε..) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο Έγγραφο ιαβούλευσης ΙΙ που δηµοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη Μέθοδο των Εσωτερικών ιαβαθµίσεων (Μ.Ε..) (Οκτώβριος 2004) αναφέρονται πέντε βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να εγκριθεί η εφαρµογή της Μ.Ε.. για τον υπολογισµό των κεφαλαιακών απαιτήσεων προς κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται οι όροι αξιολόγησης της χρήσης των υποδειγµάτων (use test). Στο παρόν Έγγραφο ιαβούλευσης καταγράφονται οι απόψεις της ΤτΕ για την περιγραφή των χαρακτηριστικών και τη δοµή των συστηµάτων εσωτερικών διαβαθµίσεων, την ποσοτικοποίηση των παραµέτρων κινδύνου και την επικύρωση των υποδειγµάτων (validation). Οι απόψεις αυτές διαµορφώνονται µε βάση τις ελάχιστες προϋποθέσεις που αναπτύσσονται στην Οδηγία της Ε.Ε., τη διεθνή βιβλιογραφία, τις βασικές αρχές εποπτείας (core principles) που έχουν διατυπωθεί σε διάφορα κείµενα της Βασιλείας καθώς και σε πρακτικές που προτίθενται να ακολουθήσουν άλλες εποπτικές αρχές, ώστε να µην τεθούν οι Ελληνικές τράπεζες σε άνιση θέση από πλευράς ανταγωνισµού 1. Επίσης προσαρµόζονται στην ελληνική πραγµατικότητα µέσα από διαβουλεύσεις µε τις τράπεζες στα πλαίσια της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. 1 Commission Bancaire (2003) : Information campaigns on preparation of banking groups for the implementation of IRB approach for managing credit risk Finansinspektionen (2003): Risk measurement and capital requirements. Guidance pending implementation of IRB approaches for credit risk US Interagency Working Group (2003): IRB systems for retail credit risk for regulatory capital Oesterreichisce Nationalbank (2004): Rating models and validation Financial Services Authority (2003): Report and first consultation on the implementation of the new Basel and EU Capital Adequacy Standards Tηλεγρ. /νση.: ΕΛΛΟΤΡΑΠΕΖΑ Telex: / / Tηλ. (210) Telefax: S.W.I.F.T.: BNGRGRAA

2 2 2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ Ως σύστηµα εσωτερικών διαβαθµίσεων νοείται το σύνολο των µεθοδολογιών, διαδικασιών, ελέγχων, συστηµάτων πληροφορικής και βάσεων δεδοµένων που υποστηρίζουν την αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου και την ποσοτικοποίηση των παραµέτρων κινδύνου. Στη συνέχεια αναλύονται τα χαρακτηριστικά και οι διαφορές των εναλλακτικών συστηµάτων διαβάθµισης. 2.1 Εµπειρικό, ποσοτικό ή µικτό σύστηµα διαβάθµισης Τα συστήµατα Μ.Ε.. µπορούν να χρησιµοποιούν διάφορες τεχνικές για την κατανοµή των πιστούχων σε διαβαθµίσεις πιστωτικού κινδύνου. Οι τεχνικές δηµιουργίας των πιστοληπτικών διαβαθµίσεων είναι κυρίως η εµπειρική (judgmental), η ποσοτική (quantitative) ή ένας συνδυασµός των δύο (µικτή). Η επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής εξαρτάται από την φιλοσοφία διαχείρισης του πιστωτικού κινδύνου κάθε τράπεζας καθώς και από τη διαθεσιµότητα των στοιχείων Τα εµπειρικά συστήµατα διαβάθµισης απεικονίζουν την κρίση των στελεχών που εµπλέκονται στην πιστοδοτική διαδικασία και βασίζονται στη συσσωρευµένη γνώση, εκπαίδευση και εµπειρία τους στη διαβάθµιση των αντισυµβαλλοµένων ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο. Συνεπώς, τα αποτελέσµατα της διαβάθµισης συνδυάζουν την ανάλυση της πιστοληπτικής ικανότητας των αντισυµβαλλοµένων µε την αντίληψη και υποκειµενική κρίση των αρµόδιων στελεχών για τον τρόπο εφαρµογής της ανάλυσης Τα ποσοτικά συστήµατα διαβάθµισης απεικονίζουν τα αποτελέσµατα ενός µαθηµατικού υποδείγµατος διαβάθµισης. ιακρίνονται σε δύο κατηγορίες, αυτά όπου η αιτιώδης σχέση προκύπτει από την εφαρµογή στατιστικών τεχνικών (οικονοµετρικές, αναλογιστικές, πληροφοριακών συστηµάτων π.χ. Neural Networks, κλπ), καθώς και αυτά όπου η αιτιώδης σχέση προκύπτει από την οικονοµική θεωρία (χρηµατοοικονοµικά υποδείγµατα π.χ. τύπου Merton, υβριδικά συστήµατα κλπ).

3 Τα µικτά συστήµατα διαβάθµισης αποτελούν συνδυασµό ποσοτικών και εµπειρικών συστηµάτων. Στην πράξη παρατηρείται ότι σε πολλές περιπτώσεις η χρήση ενός µόνο εκ των συστηµάτων που περιγράφονται παραπάνω δεν οδηγεί σε αποτελέσµατα µε ικανοποιητική προβλεπτική ικανότητα. Ο συνδυασµός της αντικειµενικότητας των ποσοτικών συστηµάτων στην επεξεργασία ποσοτικών δεδοµένων, µε την υπεροχή των εµπειρικών συστηµάτων στην ενσωµάτωση και ανάλυση ποιοτικών κριτηρίων, επιτρέπει την καλύτερη διαβάθµιση των αντισυµβαλλοµένων. Η µεθοδολογία υλοποίησης ενός µικτού συστήµατος µπορεί να λάβει τρεις µορφές : Παράλληλη αξιολόγηση : Η διαβάθµιση των αντισυµβαλλοµένων γίνεται παράλληλα από το µαθηµατικό υπόδειγµα (π.χ. υπόδειγµα βαθµολόγησης, credit scoring) και τα αρµόδια στελέχη που εµπλέκονται στην πιστοδοτική διαδικασία. Η τελική διαβάθµιση προκύπτει από τον συνδυασµό των δύο διαβαθµίσεων. Εµπειρικές υπερβάσεις (overrides): Πρόκειται για συστήµατα που υποστηρίζονται από µαθηµατικά υποδείγµατα τα αποτελέσµατα των οποίων µπορούν να αναπροσαρµοσθούν ή τροποποιηθούν από τα στελέχη των τραπεζών µετά από αιτιολογηµένη άποψη. Όταν οι υπερβάσεις είναι σπάνιες τότε το σύστηµα διαβάθµισης µπορεί να θεωρηθεί ποσοτικό, αν όµως επαναλαµβάνονται σε τακτική βάση, τότε το σύστηµα µπορεί να θεωρηθεί εµπειρικό. Κριτήρια αποκλεισµού ( knock-out criteria): Τα συστήµατα αυτά στηρίζονται αφενός σε κάποια κριτήρια αποκλεισµού, τα οποία διαµορφώνονται µε βάση τις εµπειρίες και τις γνώσεις των αρµόδιων στελεχών και την εκάστοτε στρατηγική της τράπεζας και, αφετέρου, σε ένα µαθηµατικό υπόδειγµα. Με βάση τα κριτήρια αποκλεισµού προσδιορίζονται οι πιστούχοι εκείνοι για τους οποίους δε γίνεται διερεύνηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Οι αντισυµβαλλόµενοι που δεν έχουν αποκλεισθεί αξιολογούνται στη βάση ενός µαθηµατικού συστήµατος διαβάθµισης. Η ανάπτυξη συστηµάτων που τείνουν στη χρήση µιας µόνο µεθοδολογίας (εµπειρικά ή ποσοτικά) κρίνεται ως µεθοδολογικά µεροληπτική. Η ΤτΕ προκρίνει την υλοποίηση µικτών συστηµάτων, µε τον εµπλουτισµό των εµπειρικών υποδειγµάτων µε ποσοτικές εκτιµήσεις καθώς και τον εµπλουτισµό των ποσοτικών υποδειγµάτων µε την ανθρώπινη κρίση και εµπειρία. Στην τελευταία περίπτωση πρέπει να υπάρχουν σαφείς και καταγεγραµµένες οδηγίες ενσωµάτωσης της εµπειρικής κρίσης στη διαδικασία διαβάθµισης.

4 Συστήµατα point-in-time και through-the-cycle Η διαβάθµιση των πιστούχων µπορεί να γίνεται είτε µε βάση την υπάρχουσα κατάσταση τη στιγµή της ταξινόµησης (point in time) ή µε βάση την αναµενόµενη συµπεριφορά τους κατά τη διάρκεια ενός πλήρους οικονοµικού κύκλου (through-the-cycle). Πιο συγκεκριµένα: Συστήµατα point-in-time (PIT): Η διαβάθµιση των αντισυµβαλλοµένων γίνεται µε βάση τις διαθέσιµες πληροφορίες όπως διαµορφώνονται τη στιγµή της διαβάθµισης χωρίς να γίνεται καµία υπόθεση σχετικά µε την εξέλιξη των παραγόντων κινδύνου Συστήµατα through-the-cycle (TTC): Η διαβάθµιση των αντισυµβαλλοµένων λαµβάνει υπόψη τη συµπεριφορά τους σε όλες τις φάσεις του οικονοµικού κύκλου καθώς και τυχόν δυσµενή γεγονότα που µπορεί µακροπρόθεσµα να επηρεάσουν αρνητικά τη συναλλακτική συµπεριφορά. Η φιλοσοφία των συστηµάτων αυτών είναι ότι εκτιµούν τη σταθερότητα των αποτελεσµάτων στην περίπτωση αυξηµένης οικονοµικής διακύµανσης και καλύπτουν συνήθως µακροχρόνιο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό η επαναξιολόγηση των πιστούχων γίνεται όταν συντρέχουν σηµαντικές και απρόβλεπτες εξελίξεις στην επιχείρηση (firm-specific risks) ενώ οι εξωτερικοί παράγοντες (common risks) θεωρούνται ότι έχουν ενσωµατωθεί στην ανάλυση. Τα συστήµατα PIT είναι καταλληλότερα για τον προσδιορισµό του οικονοµικού κεφαλαίου, την παρακολούθηση των δανείων και τον υπολογισµό των προβλέψεων. Αντίθετα για τις αποφάσεις µακροπρόθεσµου δανεισµού ή για επενδυτικούς λόγους είναι κατάλληλα τα συστήµατα που λαµβάνουν υπόψη όλες τις φάσεις του οικονοµικού κύκλου (TTC). Η ΤτΕ αποδέχεται τα PIT συστήµατα αλλά προτρέπει τις τράπεζες να ενσωµατώνουν στις εκτιµήσεις τους τα αποτελέσµατα του οικονοµικού κύκλου. Η ΤτΕ αναµένει τις απόψεις των τραπεζών σχετικά µε τις µεθοδολογίες ενσωµάτωσης των επιπτώσεων του οικονοµικού κύκλου στις PIT διαβαθµίσεις Μεθοδολογία ανάπτυξης υποδειγµάτων για τα συστήµατα διαβάθµισης Η διαδικασία ανάπτυξης υποδειγµάτων για τη διενέργεια διαβαθµίσεων πρέπει να περιλαµβάνει καθορισµένα στάδια ανάπτυξης. Κάθε στάδιο πρέπει να είναι διακριτό από τα υπόλοιπα και επαρκώς τεκµηριωµένο, ώστε να ελαχιστοποιείται η αδιαφανής φύση ( black box nature ) του υποδείγµατος. Πιο αναλυτικά :

5 5 1. Επιλογή των δεδοµένων Η επάρκεια, η ακρίβεια και η καταλληλότητα των ιστορικών στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το υπόδειγµα να αναπτύσσεται αφενός σε ικανοποιητικό αριθµό δεδοµένων και αφετέρου πάνω σε πραγµατικά και αντιπροσωπευτικά δεδοµένα της τράπεζας. Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η επιλογή των δεδοµένων συµµορφώνεται µε τα παραπάνω, καθώς η διαδικασία αυτή είναι καθοριστική για την αποτελεσµατικότητα ή µη του συστήµατος. Επίσης, ιδιαίτερη έµφαση πρέπει να δίνεται στον ικανοποιητικό αριθµό των περιπτώσεων αθετήσεων. Η ΤτΕ θεωρεί ικανοποιητικό ένα ποσοστό αθετήσεων της τάξης περίπου του 25% του δείγµατος, δεδοµένου όµως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ανά κατηγορία χαρτοφυλακίου, αναµένει και τις απόψεις των τραπεζών ως προς το βαθµό ευελιξίας, χωρίς να αναιρείται η αξιοπιστία του υποδείγµατος. 2. Προσδιορισµός του υποδείγµατος Ο προσδιορισµός της συναρτησιακής σχέσης του υποδείγµατος πρέπει να είναι ισχυρά θεµελιωµένη στη βάση της οικονοµικής θεωρίας ή / και των πιθανοθεωρητικών ιδιοτήτων των δεδοµένων. Η ΤτΕ αποδέχεται τα υποδείγµατα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. 3. Εκτίµηση των παραµέτρων του υποδείγµατος Η εκτίµηση των παραµέτρων του υποδείγµατος πρέπει να είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένη και να εξασφαλίζει την καλή διακριτική ικανότητα του υποδείγµατος, τη σταθερότητα και τη σηµαντικότητα των παραµέτρων. Η ΤτΕ δεν επιθυµεί να θέσει ελάχιστα όρια αποδοχής των παραµέτρων ενός υποδείγµατος, καθώς αυτά είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, αναµένει όµως τις σχετικές απόψεις των τραπεζών. 4. Ποιοτική και ποσοτική επικύρωση Οι τράπεζες αναµένεται να εφαρµόζουν το σύνολο των ποιοτικών και ποσοτικών µεθόδων επικύρωσης (βλ. αναλυτικότερα Ενότητα 5). Οι τράπεζες πρέπει σε τακτική βάση (τουλάχιστον ετήσια) να πιστοποιούν την καλή λειτουργία και σταθερότητα του υποδείγµατος.

6 6 5. Εξαγωγή συµπερασµάτων Τα συµπεράσµατα πρέπει να βασίζονται στην καλή προσαρµογή του υποδείγµατος, στη σωστή εφαρµογή των υποθέσεων για τις παραµέτρους και στην κατάλληλη επιλογή των διαστηµάτων εµπιστοσύνης. Τα υποδείγµατα πρέπει να συνοδεύονται από την ανθρώπινη κρίση προκειµένου να επιβεβαιώνεται ότι χρησιµοποιούνται κατάλληλα και ότι έχουν ικανοποιητική προβλεπτική ικανότητα (forward looking). Η ανθρώπινη κρίση πρέπει να λαµβάνει υπόψη της όλες τις σχετικές διαθέσιµες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατόν να συµπεριληφθούν στο υπόδειγµα. Η ΤτΕ θεωρεί θέµα πρώτης προτεραιότητας τις καταγεγραµµένες κατευθυντήριες γραµµές που πρέπει να αναπτύξουν οι τράπεζες για τον τρόπο µε τον οποίο η ανθρώπινη κρίση επηρεάζει τα αποτελέσµατα του υποδείγµατος. 3. ΟΜΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ [Α]. Η δοµή των συστηµάτων διαβάθµισης πρέπει να ικανοποιεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που υπαγορεύονται από την Οδηγία της Ε.Ε αλλά και από τις βασικές αρχές εποπτείας που θέτει η ΤτΕ. Σύµφωνα µε την Οδηγία της Ε.Ε το σύστηµα διαβάθµισης πρέπει να έχει τουλάχιστο 7 βαθµίδες για εξυπηρετούµενα δάνεια και 1 για µη εξυπηρετούµενα δάνεια, ακόµα και για τράπεζες που ακολουθούν την τυποποιηµένη διαδικασία. Ειδικά για τις τράπεζες που αναπτύσσουν συστήµατα εσωτερικής διαβάθµισης για τον υπολογισµό κεφαλαιακών απαιτήσεων, η ΤτΕ, για µεγαλύτερη διαφοροποίηση του πιστωτικού κινδύνου, θεωρεί ότι το σύστηµα διαβάθµισης θα πρέπει να περιλαµβάνει τουλάχιστον 10 βαθµίδες, έτσι ώστε να αποφεύγονται υπερβολικές συγκεντρώσεις αντισυµβαλλοµένων σε µία βαθµίδα. Σηµαντικές συγκεντρώσεις (µεγαλύτερες του 25%) σε µία βαθµίδα πρέπει να αιτιολογούνται επαρκώς και µε εµπειρικά αποδεικτικά στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση συνιστάται περαιτέρω ανάπτυξη των βαθµίδων διαβάθµισης. [Β]. Περαιτέρω, τα συστήµατα διαβάθµισης που αφορούν το επιχειρηµατικό χαρτοφυλάκιο, µπορούν να αναπτυχθούν λαµβάνοντας υπόψη τόσο τα χαρακτηριστικά του αντισυµβαλλόµενου όσο και αυτά της πιστοδότησης (δισδιάστατα). Β1. Η πρώτη διάσταση σχετίζεται µε την πιθανότητα αθέτησης υποχρέωσης (PD) του αντισυµβαλλοµένου και απεικονίζει αποκλειστικά την πιστοληπτική του ικανότητα. ιαφορετικά

7 7 ανοίγµατα έναντι του ίδιου αντισυµβαλλοµένου πρέπει να ταξινοµούνται στην ίδια βαθµίδα ανεξάρτητα από το είδος της συναλλαγής, µε εξαίρεση τις εξής δύο περιπτώσεις: Ανοίγµατα εκφρασµένα σε ξένο νόµισµα. Ανοίγµατα εγγυηµένα ή καλυµµένα µε πιστωτικά παράγωγα πρέπει να ταξινοµούνται στη βαθµίδα που αντιστοιχεί στον εγγυητή. Β2. Η δεύτερη διάσταση σχετίζεται µε την αναµενόµενη ζηµιά ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (LGD) και αντανακλά τα χαρακτηριστικά της συναλλαγής, όπως εξασφαλίσεις, είδος προϊόντος κλπ. Η ΤτΕ θεωρεί ότι για τις τράπεζες που θα χρησιµοποιήσουν τα εποπτικά LGD η προϋπόθεση αυτή πληρείται µε την παρακολούθηση και µέτρηση της αναµενόµενης ζηµιάς (EL), που αντανακλά τόσο τον κίνδυνο του πιστούχου όσο και της συναλλαγής. Επίσης η προϋπόθεση πληρείται αν η τράπεζα έχει υιοθετήσει σύστηµα παρακολούθησης των εξασφαλίσεων, ώστε να χρησιµοποιεί τη δυνατότητα προσαρµογής των εποπτικών LGD µέσω των τεχνικών µείωσης πιστωτικού κινδύνου. Για τράπεζες που εκτιµούν δικά τους LGD η προϋπόθεση της δεύτερης διάστασης είναι υποχρεωτική. Τα LGD πρέπει να λαµβάνουν υπόψη το είδος της εξασφάλισης, τα τυχόν έξοδα που επιβαρύνουν τη διαδικασία είσπραξης και το χρόνο είσπραξης της απαίτησης. [Γ]. Για τα ανοίγµατα ειδικού δανεισµού (specialized lending) που αποτελούν υποκατηγορία των επιχειρηµατικών δανείων και εφόσον χρησιµοποιείται η τυποποιηµένη µέθοδος (slotting criteria-5 βαθµίδες) δεν απαιτείται δισδιάστατο σύστηµα διαβάθµισης, για τον προσδιορισµό του PD και του LGD, αλλά οι τράπεζες πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίζουν την αναµενόµενη ζηµιά (EL) των εν λόγω ανοιγµάτων. [ ]. Για τα ανοίγµατα της λιανικής τραπεζικής το σύστηµα διαβάθµισης πρέπει να είναι υποχρεωτικά δισδιάστατο και να καλύπτει τόσο τα χαρακτηριστικά του οφειλέτη όσο και αυτά της συναλλαγής. Επίσης, λόγω του µικρού ύψους των ατοµικών ανοιγµάτων, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει µεγάλο αριθµό απαιτήσεων σε οµάδες δανείων (pooling) και να υπολογίζει τις παραµέτρους κινδύνου για κάθε οµάδα. Η ΤτΕ θεωρεί ότι πρέπει να διαµορφώνονται οι οµάδες αντισυµβαλλοµένων µε αυστηρά κριτήρια οµοιογένειας και σε κάθε οµάδα να υπάρχει ικανός αριθµός ανοιγµάτων ώστε να είναι δυνατή η ποσοτικοποίηση και

8 8 πιστοποίηση των παραµέτρων (βλ. Ενότητα 5). Επίσης, σηµειώνεται ότι πρέπει να αποφεύγονται υπερβολικές συγκεντρώσεις (που δεν αιτιολογούνται επαρκώς), οι οποίες και θα αξιολογούνται στα πλαίσια του Πυλώνα 2. Κατά τη διαδικασία ταξινόµησης των οφειλετών σε βαθµίδες ή οµάδες µε οµοειδή χαρακτηριστικά, οι τράπεζες πρέπει να λαµβάνουν υπόψη: Τα χαρακτηριστικά κινδύνου του οφειλέτη (π.χ. ηλικία, επάγγελµα κλπ) Τα χαρακτηριστικά της συναλλαγής συµπεριλαµβανοµένου του είδους του προϊόντος και / ή της εξασφάλισης (π.χ. µετρήσεις LTV, προτεραιότητα είσπραξης της απαίτησης, εγγυήσεις) Τις καθυστερήσεις Εκτός από τα παραπάνω πρέπει να λαµβάνεται υπόψη όλη η τρέχουσα πληροφόρηση προκειµένου οι τράπεζες να είναι σε θέση να προβλέπουν τη µελλοντική απόδοση του ανοίγµατος. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν τεκµηρίωση ως προς το σχεδιασµό των συστηµάτων διαβάθµισης, τη δηµιουργία βάσεων δεδοµένων κλπ, τα οποία αποτελούν αντικείµενο αξιολόγησης κατά τη διαδικασία της πιστοποίησης (βλ. Ενότητα 5). 4. ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ H ποσοτικοποίηση των παραµέτρων του πιστωτικού κινδύνου περιλαµβάνει την εκτίµηση αριθµητικών τιµών για την πιθανότητα αθέτησης υποχρέωσης (Probability of Default, PD), τη ζηµιά ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (Loss Given Default, LGD) και τα χρηµατοδοτικά ανοίγµατα (Exposure at Default, EAD). Τα πιστωτικά ιδρύµατα αναµένεται να έχουν µια αυστηρώς καθορισµένη διαδικασία, η οποία να καλύπτει όλα τα στάδια της ποσοτικοποίησης. Η ποσοτικοποίηση πρέπει να είναι πλήρως τεκµηριωµένη και να επικαιροποιείται περιοδικά, τουλάχιστον σε ετήσια βάση.

9 9 Η διαδικασία της ποσοτικοποίησης των παραµέτρων κινδύνου επιτυγχάνεται σε τέσσερα (4) στάδια: 4.1 Συγκέντρωση δεδοµένων : Η εκτίµηση των παραµέτρων του κινδύνου απαιτεί δύο ειδών δεδοµένα : τα δεδοµένα του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της τράπεζας και ένα δείγµα από δεδοµένα αναφοράς Τα δεδοµένα αναφοράς περιλαµβάνουν περιπτώσεις επισφαλών και ενήµερων πιστοδοτήσεων, όταν πρόκειται να εκτιµηθεί το PD, και µόνο περιπτώσεις αθετηµένων υποχρεώσεων, όταν πρόκειται να εκτιµηθεί το LGD. Τα δεδοµένα αναφοράς µπορεί να αναφέρονται σε εσωτερικά στοιχεία της τράπεζας ή να προέρχονται από εξωτερικές πηγές δεδοµένων (π.χ. βάση δεδοµένων της Moody s, S & P κλπ). Με την πάροδο πάντως του χρόνου αναµένεται οι τράπεζες να στηρίζονται πρωτίστως σε δεδοµένα που προέρχονται από την δική τους εµπειρία. Η ΤτΕ θεωρεί ότι, εφόσον τα δεδοµένα αναφοράς προέρχονται από την ίδια την τράπεζα, πρέπει να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι στατιστικοί και λογικοί έλεγχοι που να αποδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά του πληθυσµού δεν έχουν µεταβληθεί σηµαντικά. Αν τα δεδοµένα αναφοράς προέρχονται από εξωτερικές πηγές δεδοµένων αναµένεται ότι γίνεται έλεγχος προσοµοίωσης µε το τρέχον χαρτοφυλάκιο. Για παράδειγµα, ένα κρίσιµο σηµείο είναι κατά πόσο ο ορισµός του PD που εφαρµόζει η τράπεζα, συµβαδίζει µε τον αντίστοιχο ορισµό των δεδοµένων αναφοράς. Πάντως στην περίπτωση χρησιµοποίησης εξωτερικών δεδοµένων, λόγω της παρουσίας ιδιοσυγκρατικών παραγόντων κινδύνου, πρέπει να προβλέπονται συγκεκριµένες και αξιόπιστες διαδικασίες αντιστοίχισης (mapping, βλ. Παράγραφο 4.3) Εκτίµηση: Επί των δεδοµένων αναφοράς εφαρµόζονται στατιστικές και το ζητούµενο είναι η ανάπτυξη ενός υποδείγµατος που να συνδέει τα χαρακτηριστικά των πιστούχων και των πιστοδοτήσεων των δεδοµένων αναφοράς µε τις εκτιµούµενες παραµέτρους (PD, LGD, EAD) Εκτίµηση της πιθανότητας αθέτησης υποχρέωσης (PD) Για την εκτίµηση της πιθανότητας αθέτησης εκπλήρωσης υποχρέωσης (PD) η τράπεζα µπορεί να χρησιµοποιήσει τρεις τεχνικές την εσωτερική εµπειρία αθέτησης υποχρέωσης,

10 10 την αντιστοίχιση σε εξωτερικά δεδοµένα και τα στατιστικά υποδείγµατα. Με βάση την εσωτερική εµπειρία αθέτησης υποχρέωσης η τράπεζα αντλεί δεδοµένα από την δική της εµπειρία αθέτησης υποχρεώσεων. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που θα χρησιµοποιηθούν για την εκτίµηση της πιθανότητας αθέτησης υποχρέωσης (PD). Το παρακάτω διάγραµµα 2 παρέχει διευκρινήσεις για 5 υποθετικούς πιστούχους µιας τράπεζας που ανήκουν σε µια συγκεκριµένη βαθµίδα διαβάθµισης. 31/12/200(Χ-1) 31/12/200Χ Π1 Π2 Χ (Αλλαγή διαβάθµισης) Π3 Χ (Αθέτηση) Π4 Π5 Χ (Αποπληρωµή) Ηµεροµηνία εδοµένων Αναφοράς Ηµεροµηνία Εκτίµησης Αθέτησης Υποχρέωσης Κατά την ηµεροµηνία εκτίµησης της αθέτησης υποχρεώσεων ο πιστούχος Π4 δεν θα ληφθεί υπόψη καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το 12-µηνο, οπότε το PD της συγκεκριµένης βαθµίδας είναι PD = ¼ (µία περίπτωση αθέτησης σε σύνολο τεσσάρων περιπτώσεων). Σηµειώνεται ότι για τον υπολογισµό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος της συγκεκριµένης βαθµίδας λαµβάνονται υπόψη οι Π1 και Π4. Ο Π5 δεν θα ληφθεί υπόψη ενώ ο Π2 θα προσµετρηθεί στη νέα διαβάθµισή του και ο Π3 στην κατηγορία των αθετήσεων. Η τράπεζα πρέπει να προβεί σε όλες τις αναγκαίες αναλύσεις για να δείξει ότι τα ιστορικά στοιχεία οδηγούν σε αµερόληπτη εκτίµηση των παραµέτρων. Σε περίπτωση που τα ιστορικά στοιχεία είναι περιορισµένα ή έχουν συντελεσθεί αλλαγές (π.χ. εξαγορές-συγχωνεύσεις) θα πρέπει ο υπολογισµός της πιθανότητας αθέτησης υποχρέωσης να απεικονίζει τις αλλαγές και, σε διαφορετική περίπτωση, να είναι περισσότερο συντηρητικός. 2 Προσαρµοσµένο παράδειγµα από το Oesterreichisce Nationalbank (2004) : Rating models and validation

11 11 Με βάση την αντιστοίχιση σε εξωτερικά δεδοµένα η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να αντιστοιχίσει τις εσωτερικές διαβαθµίσεις της σε µια κλίµακα που χρησιµοποιείται από ένα εξωτερικό οργανισµό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προκειµένου στη συνέχεια να αποδώσει τα ποσοστά αθέτησης υποχρέωσης της κλίµακας που χρησιµοποιεί ο εξωτερικός οργανισµός στη δική της κλίµακα (αναλυτικότερη παρουσίαση στη Παράγραφο 4.3). Με βάση τα στατιστικά υποδείγµατα η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει την αθέτηση υποχρέωσης των αντισυµβαλλοµένων µε αποκλειστικό σκοπό να τους κατατάξει σε βαθµίδα διαβάθµισης. εν επιτρέπεται η απευθείας χρήση των πιθανοτήτων αθέτησης, δηλαδή όπως προκύπτουν από τα υποδείγµατα, για την εκτίµηση κεφαλαιακών απαιτήσεων. Η διαβάθµιση µπορεί να γίνει µε το PD που προκύπτει από το υπόδειγµα, όµως το PD της βαθµίδας είναι το µέσο PD του εύρους που αντιστοιχεί στην εκάστοτε βαθµίδα. Η ΤτΕ θεωρεί ότι το εύρος των PDs που αντιστοιχεί σε κάθε βαθµίδα διαβάθµισης πρέπει να µην οδηγεί σε µεγάλη συγκέντρωση σε κάποια βαθµίδα, καθώς και να µην διαστρεβλώνει τις απαιτήσεις για τα εποπτικά ίδια κεφάλαια. Πέρα από τις τρεις βασικές τεχνικές οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποια άλλη τεχνική που είναι κατάλληλη για την ποσοτικοποίηση των παραµέτρων κινδύνου. Μία τράπεζα µπορεί να χρησιµοποιεί µία βασική τεχνική και επικουρικά κάποιες άλλες ως µέτρο σύγκρισης. Όποια τεχνική και αν χρησιµοποιηθεί πάντως, η εφαρµογή της θα πρέπει να υποστηρίζεται και από την ανάλογη ανάλυση από την τράπεζα, καθώς η µηχανική εφαρµογή µιας τεχνικής δεν θεωρείται ικανοποιητική Εκτίµηση της ζηµιάς ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (LGD) Η εκτίµηση της ζηµιάς ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (LGD), αναφέρεται σε τράπεζες που ακολουθούν την εξελιγµένη µέθοδο και χρησιµοποιούν τις δικές τους εκτιµήσεις. Οι τράπεζες που χρησιµοποιούν τα εποπτικά LGD αναµένεται ότι θα έχουν υλοποιήσει ένα σύστηµα παρακολούθησης των εξασφαλίσεων ώστε να προσαρµόσουν τα εποπτικά LGD µε βάση τις τεχνικές µείωσης πιστωτικού κινδύνου που χρησιµοποιούν. Για την εκτίµηση της ζηµιάς ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (LGD) η τράπεζα πρέπει να ορίσει την έννοια της ζηµιάς. Σύµφωνα µε την Οδηγία της Ε.Ε, για την εκτίµηση του LGD ως ζηµιά νοείται η οικονοµική ζηµιά, και συνεπώς πρέπει να συµπεριλάβει περιπτώσεις αθέτησης

12 12 υποχρεώσεων (αν οδηγούν σε ζηµιά) καθώς και περιπτώσεις αναδιάρθρωσης των όρων µιας απαίτησης. Η υπολογιζόµενη ζηµιά από ένα άνοιγµα προς τον ίδιο πιστούχο µπορεί να διαφέρει σηµαντικά από τράπεζα σε τράπεζα, λόγω των διαφορετικών εξασφαλίσεων, της διαφορετικής πιστοδοτικής πολιτικής και των διαφορετικών διαδικασιών είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων που ακολουθεί η κάθε µία. Για την εκτίµηση του LGD µπορούν να χρησιµοποιηθούν δύο µεθοδολογίες : Άµεσης ζηµιάς (post-default price) Συνολικής ενδεχόµενης ζηµιάς (ultimate recoveries) Η µεθοδολογία της άµεσης ζηµιάς αναφέρεται στην αξία της απαίτησης αµέσως µετά την εµφάνιση του πιστωτικού γεγονότος (αθέτηση ή αναδιάρθρωση) και έχει το πλεονέκτηµα ότι απεικονίζει την τρέχουσα αξία της απαίτησης. Αντίθετα η µεθοδολογία της συνολικής ενδεχόµενης ζηµιάς είναι περισσότερο συνυφασµένη µε την έννοια της οικονοµικής ζηµιάς. Σε αυτή την περίπτωση, η αξία της οφειλής τη στιγµή της αθέτησης της υποχρέωσης είναι γνωστή, το ακριβές καθαρό ποσό που θα ανακτηθεί δεν µπορεί να είναι γνωστό παρά µόνο όταν έχουν ασκηθεί όλα τα ένδικα µέσα κατά του οφειλέτη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων. Η ΤτΕ θεωρεί ότι, καθώς στη διαδικασία εκτίµησης του ποσοστού ανάκτησης απαιτήσεων υπεισέρχεται και η χρονική διάσταση, οι ταµειακές ροές που θα προκύψουν από την διαδικασία ρευστοποίησης των απαιτήσεων πρέπει να προεξοφληθούν, προκειµένου η παρούσα αξία τους να αφαιρεθεί από την συνολική οφειλή την στιγµή της αθέτησης της υποχρέωσης. Ως κατάλληλο επιτόκιο προεξόφλησης θεωρείται µεν το κόστος κεφαλαίων της κάθε τράπεζας, αλλά στο σηµείο αυτό η ΤτΕ αναµένει και τις απόψεις των τραπεζών. Επίσης, για την εκτίµηση της ζηµιάς πρέπει να συνυπολογισθούν όλα τα άµεσα και έµµεσα έξοδα που επιβαρύνουν τη διαδικασία είσπραξης µιας αθετηµένης απαίτησης. Για την εκτίµηση της ζηµιάς ως ποσοστό του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (LGD) η τράπεζα µπορεί να χρησιµοποιήσει τρεις τεχνικές : την εσωτερική εµπειρία ζηµιάς (workout LGD) την αγοραία ζηµιά (market LGD) την τεκµαιρόµενη ζηµιά (implied LGD)

13 13 Αν χρησιµοποιείται η εσωτερική εµπειρία της τράπεζας, ισχύουν τα ποιοτικά κριτήρια που αναφέρθηκαν στην εκτίµηση του PD. Η ΤτΕ θεωρεί ότι η εκτίµηση του LGD πρέπει να στηρίζεται σε πραγµατικά στοιχεία ανάκτησης απαιτήσεων, τα οποία καλύπτουν όλες τις φάσεις του οικονοµικού κύκλου. εν πρέπει να περιλαµβάνονται περιπτώσεις όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες ούτε να βασίζονται στην εκτιµούµενη εµπορική αξία των εξασφαλίσεων. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει αλληλεξάρτηση µεταξύ του κινδύνου του πιστούχου και της υποκείµενης της πιστοδοτικής διευκόλυνσης εξασφάλισης, αναµένεται τα πιστωτικά ιδρύµατα να προβαίνουν σε µια συντηρητικότερη εκτίµηση του µεγέθους της ζηµιάς (π.χ. χρησιµοποιώντας ένα συντελεστή προσαρµογής). Η ΤτΕ θεωρεί απαραίτητες τις απόψεις των τραπεζών επί των ανωτέρω και ιδιαίτερα σε θέµατα προσαρµογής των δεδοµένων. Αν χρησιµοποιείται η τεχνική της αγοραίας ζηµιάς, τότε η τράπεζα πρέπει να χρησιµοποιήσει στοιχεία ζηµιών που παρατηρούνται στην αγορά (π.χ. ποσοστά ανάκτησης από την αγορά οµολόγων) ή στοιχεία που προκύπτουν από την αγορά (π.χ. τα πιστωτικά περιθώρια-credit spreadsως προσέγγιση της αναµενόµενης ζηµιάς). Η ΤτΕ θεωρεί ότι τα στοιχεία της αγοραίας ζηµιάς µπορούν να εφαρµοσθούν σε εξαιρετικά περιορισµένες περιπτώσεις και παροτρύνει την υιοθέτηση των άλλων τεχνικών. Όσον αφορά στην τεχνική της τεκµαιρόµενης ζηµιάς, αυτή επιτρέπεται µόνο για το χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής. Η ΤτΕ αποδέχεται τον υπολογισµό της τεκµαιρόµενης ζηµιάς σε περίπτωση που η τράπεζα µπορεί να εκτιµήσει την αναµενόµενη ζηµιά σε κάθε βαθµίδα διαβάθµισης ή οµάδα δανείων (pool) και να υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία επικύρωσης του PD. Η εκτίµηση του PD καλύπτει όλες τις ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις επικύρωσης (βλ. Ενότητα 5). Για την εκτίµηση του LGD αναγνωρίζεται ότι η έλλειψη στοιχείων ή η ύπαρξη περιορισµένων στοιχείων εµποδίζει την ενσωµάτωση των επιπτώσεων του οικονοµικού κύκλου. Το θέµα θα γίνει αντικείµενο συζήτησης µε κάθε τράπεζα χωριστά ή / και µε το σύνολο των τραπεζών που διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία Εκτίµηση του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος (EAD) Όπως και για την εκτίµηση του LGD, η εκτίµηση του χρηµατοδοτικού ανοίγµατος σε περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης του οφειλέτη (EAD) αναφέρεται σε τράπεζες που ακολουθούν την

14 14 εξελιγµένη µέθοδο. Καταρχάς, πρέπει να γίνει µια βασική διάκριση µε τα εντός και εντός ισολογισµού στοιχεία. Για τα εντός ισολογισµού στοιχεία το άνοιγµα προκύπτει από την ονοµαστική αξία της απαίτησης και σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να είναι µικρότερο από το υπόλοιπο τη στιγµή αθέτησης της υποχρέωσης. Για τα εκτός ισολογισµού στοιχεία πρέπει ταυτόχρονα να γίνει διάκριση µεταξύ παραγώγων και πιστωτικών ορίων και να χρησιµοποιηθεί, όπου απαιτείται, συντελεστής µετατροπής (credit conversion factor). Για τα παράγωγα προϊόντα δεν επιτρέπεται η χρησιµοποίηση εσωτερικών εκτιµήσεων συντελεστών µετατροπής και το πιστωτικό ισοδύναµο προκύπτει από το κόστος αντικατάστασης και ένα πρόσθετο όρο που απεικονίζει το ενδεχόµενο µελλοντικό άνοιγµα (add-on) µε βάση τα προβλεπόµενα στην Π ΤΕ 2524/2003, Παράρτηµα ΙΙ. Για τα πιστωτικά όρια οι τράπεζες µπορούν να χρησιµοποιούν τον εποπτικό συντελεστή µετατροπής 75% ή να προβούν σε δικές τους εκτιµήσεις για τον συντελεστή µετατροπής. Στη δεύτερη περίπτωση πρέπει να γίνουν εκτιµήσεις κατά κατηγορία ανοιγµάτων (π.χ. πιστωτικές κάρτες, µικροµεσαίες επιχειρήσεις κλπ) ώστε να αποτυπωθεί η διαφορετική συµπεριφορά σχετικά µε τη χρησιµοποίηση των πιστωτικών ορίων. Η στατιστική αντιµετώπιση των εκτιµήσεων απαιτεί τη διενέργεια όλων των απαραίτητων στατιστικών ελέγχων και της εκτίµησης διαστηµάτων εµπιστοσύνης. 4.3 Αντιστοίχιση δεδοµένων (mapping) : Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για την εκτίµηση του PD και του LGD, η τράπεζα µπορεί να αντιστοιχίσει τα δεδοµένα του χαρτοφυλακίου της στα δεδοµένα αναφοράς από εξωτερικές πηγές. Πριν τη διαδικασία της αντιστοίχισης οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε ανάλυση των διαφορών µεταξύ των δεδοµένων αναφοράς και του τρέχοντος χαρτοφυλακίου. Αν εντοπιστούν διαφορές, όπως οι διαφορές στα συστήµατα ταξινόµησης που έχουν χρησιµοποιηθεί στον ορισµό της πιθανότητας αθέτησης κλπ., οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις πριν την εκτίµηση των παραµέτρων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν τα δεδοµένα αναφοράς δεν προέρχονται από εξωτερική πηγή αλλά από την ίδια την τράπεζα, αναµένεται ότι προέρχονται από πληθυσµό µε παρόµοια χαρακτηριστικά µε τα τρέχοντα δεδοµένα της τράπεζας. Αλλιώς, η τράπεζα θα πρέπει να αποδείξει ότι τα ιστορικά της δεδοµένα είναι αντιπροσωπευτικά του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της ή διαφορετικά να κάνει αντιστοίχιση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αποφεύγεται να συµπεριλαµβάνονται στα δεδοµένα του τρέχοντος χαρτοφυλακίου της τράπεζας, παράγοντες που

15 15 µπορούν να επηρεάσουν σηµαντικά τη σύνθεση των βαθµίδων διαβάθµισης ή το προφίλ των πιστούχων (π.χ. αλλαγή στρατηγικής, ενδεχόµενη συγχώνευση ή σηµαντικοί εξωτερικοί οικονοµικοί παράγοντες). Η αντιστοίχιση δεδοµένων µπορεί να γίνει µε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις: Αντιστοίχιση πιστούχου (obligor mapping): κάθε πιστούχος αντιστοιχίζεται στη βαθµίδα που προβλέπεται από τα χαρακτηριστικά κινδύνου των δεδοµένων αναφοράς και θεωρείται ότι λαµβάνει το PD της συγκεκριµένης βαθµίδας. Στη συνέχεια το PD της βαθµίδας του εσωτερικού συστήµατος υπολογίζεται ως ο µέσος όρος των PD των πιστούχων που εντάσσονται στη συγκεκριµένη βαθµίδα. Αντιστοίχιση διαβάθµισης (grade mapping): Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πιστούχοι µίας βαθµίδας χρησιµοποιούνται για να δηµιουργηθεί ένας αντιπροσωπευτικός πιστούχος για κάθε βαθµίδα. Στη συνέχεια ο αντιπροσωπευτικός πιστούχος αντιστοιχίζεται στα δεδοµένα αναφοράς και η πιθανότητα αθέτησης που έχει εκτιµηθεί για αυτόν, θα θεωρείται η πιθανότητα αθέτησης της βαθµίδας. Η ΤτΕ θεωρεί ότι η µέθοδος της αντιστοίχισης πιστούχου ενδείκνυται για το επιχειρηµατικό χαρτοφυλάκιο ενώ η µέθοδος της αντιστοίχισης διαβάθµισης για το χαρτοφυλάκιο λιανικής τραπεζικής και γενικότερα για κάθε χαρτοφυλάκιο που εξετάζεται κατά οµάδες δανείων (pooling). 4.4 Προσαρµογή (calibration): Το τελικό στάδιο της ποσοτικοποίησης των παραµέτρων του πιστωτικού κινδύνου γίνεται µόλις οι τράπεζες εφαρµόσουν τις εκτιµήσεις των PD, LGD και EAD, όπως εκτιµήθηκαν παραπάνω, σε κάθε οµάδα δανείων (pools) του χαρτοφυλακίου ή σε κάθε βαθµίδα του συστήµατος διαβάθµισης. Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρµογές στα αρχικά αποτελέσµατα. Η προσαρµογή των αποτελεσµάτων ενός συστήµατος ταξινόµησης (calibration) πραγµατοποιείται έτσι ώστε οι εκτιµήσεις των παραµέτρων κινδύνου να αντικατοπτρίζουν την αναµενόµενή τους συµπεριφορά. Αν αυτό δεν συµβαίνει, παρεµβάλλεται µαθηµατικό υπόδειγµα ώστε από τις εκτιµήσεις των παραµέτρων να απαλειφθεί ο θόρυβος (noise) και να επιτευχθεί η εξοµάλυνση των αποτελεσµάτων. Για παράδειγµα, θα πρέπει να προσαρµοστούν οι τελικές εκτιµήσεις των αποτελεσµάτων, σε περίπτωση που η εκτίµηση του PD µίας βαθµίδα είναι υψηλότερη από το PD µίας δυσµενέστερης βαθµίδας. Ενδεικτικά αναφέρεται η χρησιµοποίηση ενός υποδείγµατος L1

16 16 βελτιστοποίησης (L1-optimization), όπου τίθενται περιορισµοί στην µονοτονία και το ρυθµό µεταβολής (κυρτότητα) των αποτελεσµάτων ώστε να επιτυγχάνεται η οµαλοποίηση τους. Εάν αποδειχθεί ότι οι αρχικές εκτιµήσεις για τις παραµέτρους κινδύνου δε συµβαδίζουν µε την αναµενόµενη συµπεριφορά τους πρέπει η τράπεζα να αποδείξει ότι οι διαφορές δεν οφείλονται σε συστηµατικούς παράγοντες, αλλά σε θόρυβο και να παράσχει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την οµαλοποίηση των αποτελεσµάτων. 5. ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΙΑΒΑΘΜΙΣΗΣ (VALIDATION) Η επικύρωση των αποτελεσµάτων είναι η εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης του συστήµατος διαβάθµισης από την τράπεζα και αποτελεί αναπόσπαστο τµήµα των διαδικασιών κάθε συστήµατος διαβάθµισης. Η επικύρωση των αποτελεσµάτων πραγµατοποιείται σε τακτική βάση µε σκοπό αφενός την αξιόπιστη διαβάθµιση των πιστούχων / πιστοδοτήσεων και αφετέρου την ευρύτερη χρήση των εκτιµήσεων για τη λήψη αποφάσεων σε θέµατα που άπτονται της πολιτικής χορηγήσεων κάθε πιστωτικού ιδρύµατος. Για την επικύρωση των αποτελεσµάτων ενός συστήµατος διαβάθµισης εξετάζεται αρχικά η ικανοποίηση ορισµένων ποιοτικών κριτηρίων και στη συνέχεια ποσοτικών κριτηρίων, που συµβάλλουν στην εξαγωγή χρήσιµων συµπερασµάτων (βλέπε σχεδιάγραµµα) 3. Επικύρωση Ποιοτική Ποσοτική Σχεδιασµός υποδείγµατος Ποιότητα στοιχείων Εσωτερική χρήση use test Στατιστικά εργαλεία Backtesting Benchmarking Stresstesting 3 Προσαρµοσµένο σχεδιάγραµµα µε βάση Deutsce Bundesbank (2003) : Approaches to the validation of internal rating system, Monthly Report

17 17 Σηµειώνεται ότι η ποσοτική και µόνον επικύρωση των αποτελεσµάτων δεν είναι αρκετή. Μάλιστα, µη επιτυχής ποιοτική αξιολόγηση ενδέχεται να οδηγήσει σε απόρριψη της καταλληλότητας του συστήµατος διαβάθµισης του πιστωτικού ιδρύµατος. Αντίθετα, η µη επιτυχής ποσοτική επικύρωση των αποτελεσµάτων µπορεί να αντιµετωπιστεί µε εντοπισµό των αιτιών και µε την προσπάθεια για τη διόρθωσή τους. Τα παραπάνω απεικονίζονται στο ακόλουθο σχεδιάγραµµα 4 : Ποιοτική επικύρωση Μη επιτυχής Το σύστηµα ταξινόµησης κρίνεται κατάλληλο Ποσοτική επικύρωση Στατιστικά εργαλεία επιτυχής µη επιτυχής επαναπροσδιορισµός του υποδείγµατος Back testing Επιτυχής Επιτυχής µη επιτυχής αιτία και αναπροσαρµογή παραµέτρων Benchmarking µη επιτυχής εντοπισµός των αιτιών Stress testing Επιτυχής Πρόβλεψη επιπτώσεων καθοδικής φάσης του κύκλου 4 Προσαρµοσµένο σχεδιάγραµµα µε βάση Oesterreichisce Nationalbank (2003) : Rating models and validation

18 18 1. Ποιοτική επικύρωση αποτελεσµάτων Σε ότι αφορά την ποιοτική επικύρωση των αποτελεσµάτων, εξετάζονται ο σχεδιασµός των υποδειγµάτων πιστοληπτικής διαβάθµισης, η ποιότητα των δεδοµένων που λαµβάνονται υπόψη για την ταξινόµηση των πιστούχων και η εσωτερική χρήση των διαβαθµίσεων του συστήµατος ταξινόµησης στη διαδικασία έγκρισης πιστοδοτήσεων της τράπεζας (use test). Πιο αναλυτικά, η ποιοτική επικύρωση των αποτελεσµάτων επιτυγχάνεται: µε τον έλεγχο του σχεδιασµού του υποδείγµατος, ο οποίος πρέπει να συνοδεύεται από µια σαφώς καταγεγραµµένη διαδικασία που διακρίνεται από διαφάνεια, συνέπεια, πληρότητα. Πιο συγκεκριµένα οι τράπεζες πρέπει να καταγράφουν : - τον τρόπο επιλογής των κριτηρίων διαβάθµισης - τις τυχόν µεταβολές στη διαδικασία διαβάθµισης - τους ορισµούς της αθέτησης υποχρέωσης του αντισυµβαλλοµένου (default) και της ζηµιάς (loss) µε τον έλεγχο της ακεραιότητας των δεδοµένων και τη συστηµατική συλλογή τους, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη δηµιουργία µιας αξιόπιστης βάσης δεδοµένων µε επαρκή ιστορικά στοιχεία τα οποία διασφαλίζουν την ανάπτυξη ενός συστήµατος διαβάθµισης που παράγει ακριβείς και έγκυρες εκτιµήσεις των παραµέτρων κινδύνου. Σύµφωνα µε την Οδηγία της Ε.Ε οι τράπεζες πρέπει να συγκεντρώνουν: Α. Για το επιχειρηµατικό χαρτοφυλάκιο - Ιστορικά στοιχεία των πιστούχων (και των εγγυητών) - Τις ηµεροµηνίες διαβάθµισης των πιστούχων - Τη µεθοδολογία βάσει της οποίας έγινε η διαβάθµιση - Τους υπεύθυνους για τη διαβάθµιση - Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πιστούχων που αθέτησαν και των (αντίστοιχων) χρηµατοδοτικών ανοιγµάτων, καθώς και τις συνθήκες πραγµατοποίησης των αθετήσεων - Τις ηµεροµηνίες των αθετήσεων - Στοιχεία που αφορούν την πιθανότητα αθέτησης που αντιστοιχεί σε κάθε βαθµίδα - Για τις τράπεζες που καταλήγουν σε εσωτερικές εκτιµήσεις του LGD, θα πρέπει να διαθέτουν ιστορικά στοιχεία της συναλλαγής των επιµέρους βαθµίδων και των εκτιµήσεων τόσο για το LGD όσο και για τους συντελεστές µετατροπής σε πιστωτικό ισοδύναµο

19 19 (convention factors) καθώς και των µεθοδολογιών βάσει των οποίων προκύπτουν οι εκτιµήσεις αυτές. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν στοιχεία εκτιµηµένων και πραγµατοποιηθέντων LGDs, που αφορούν το χρηµατοδοτικό άνοιγµα σε αθέτηση. Τέλος, πρέπει να διατηρούν στοιχεία LGD για τα χρηµατοδοτικά ανοίγµατα πριν και µετά τον υπολογισµό της επίδρασης µιας εγγύησης ή ενός πιστωτικού ισοδύναµου (για τις τράπεζες που αντανακλούν την επίδραση του πιστωτικού ισοδύναµου µέσω του LGD). Β. Για το χαρτοφυλάκιο Λιανικής Τραπεζικής οι τράπεζες πρέπει να συγκεντρώνουν - στοιχεία που χρησιµοποιούνται στη διαδικασία κατάταξης ενός χρηµατοδοτικού ανοίγµατος σε µια οµάδα δανείων - στοιχεία για τα εκτιµώµενα PD και LGD (and convention factors) που σχετίζονται µε τις οµάδες δανείων των χρηµατοδοτικών ανοιγµάτων - Για τα ανοίγµατα σε αθέτηση, στοιχεία για τις οµάδες δανείων στις οποίες το άνοιγµα είχε ταξινοµηθεί τη χρονιά πριν από την αθέτηση του αντισυµβαλλοµένου, καθώς και τα πραγµατοποιηθέντα LGDs. µε τον έλεγχο της αξιοποίησης των αποτελεσµάτων του συστήµατος ταξινόµησης στην εσωτερική διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου (use-test), όπως είναι οι αποφάσεις που αφορούν την έγκριση χορηγήσεων, τη στρατηγική της τράπεζας ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο και τη διαµόρφωση ορίων πιστοδότησης. 2. Ποσοτική επικύρωση αποτελεσµάτων Τα κύρια κριτήρια για την ποσοτική επικύρωση των αποτελεσµάτων είναι η ικανότητα διάκρισης του συστήµατος µεταξύ των επισφαλών και µη επισφαλών πιστούχων και η σταθερότητα των παραγόµενων αποτελεσµάτων. H ακρίβεια των εκτιµήσεων επιτυγχάνεται: Μέσω δοκιµαστικών και εκ των υστέρων ελέγχων (backtesting). Αφορά τη σύγκριση των προβλέψεων του υποδείγµατος µε τα πραγµατοποιηθέντα ιστορικά στοιχεία της τράπεζας. Οι τράπεζες πρέπει σε τακτική βάση-τουλάχιστον ετήσια- να ελέγχουν εάν τα ποσοστά των πραγµατοποιηθέντων αθετήσεων είναι εντός του εκτιµώµενου εύρους PD για κάθε βαθµίδα. Αντίστοιχος έλεγχος πρέπει να γίνεται για το LGD σε περίπτωση που η τράπεζα το εκτιµά µε εσωτερικά της στοιχεία. Εάν υπάρχουν σηµαντικές διαφορές µεταξύ των αποτελεσµάτων τότε

20 20 συνίσταται η ανάλυση των αιτίων και η διόρθωση του υποδείγµατος. Τέτοιου είδους συγκρίσεις µε τη βοήθεια των δοκιµαστικών και εκ των υστέρων ελέγχων πρέπει να στηρίζονται σε σαφώς καταγεγραµµένα στοιχεία και µεθοδολογίες. Είναι γνωστό ότι ο εκ των υστέρων έλεγχος για τις παραµέτρους του πιστωτικού κινδύνου δεν δίνει πάντα αξιόπιστα αποτελέσµατα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα χαρτοφυλάκια µε περιορισµένο αριθµό περιπτώσεων αθέτησης (low default portfolios). Γενικά οι τράπεζες πρέπει να πραγµατοποιούν στατιστικούς ελέγχους για τον εκ των υστέρων έλεγχο των αποτελεσµάτων των συστηµάτων διαβάθµισης που χρησιµοποιούν, καθώς και να καθορίσουν τα επιτρεπόµενα εκείνα όρια απόκλισης των αναµενόµενων τιµών από τις πραγµατικές καθώς και τις διορθωτικές κινήσεις που θα λαµβάνονται σε περίπτωση παρέκκλισης των προκαθορισµένων αυτών ορίων. Με τη σύγκριση των αποτελεσµάτων του υποδείγµατος µε τα αποτελέσµατα των εξωτερικών οίκων αξιολόγησης και ευρέως αναγνωρισµένων υποδειγµάτων (benchmarking). Η σύγκριση των αποτελεσµάτων επιτυγχάνεται πάντα µε ποσοτικές αναλύσεις και είναι ιδιαίτερα χρήσιµη µεθοδολογία στις περιπτώσεις όπου ο εκ των υστέρων έλεγχος δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσµατα. Η ΤτΕ θεωρεί ότι κάθε τράπεζα πρέπει να έχει αναπτύξει ένα σύστηµα σύγκρισης των εκτιµήσεών της και τα αποτελέσµατα να ερµηνεύονται σε συνδυασµό µε τα αποτελέσµατα του εκ των υστέρων ελέγχου. Με τη χρήση διάφορων στατιστικών εργαλείων τα οποία ελέγχουν την ικανότητα ενός συστήµατος ταξινόµησης να διακρίνει τους πελάτες µε µεγάλη πιθανότητα επισφάλειας από τους µη-επισφαλείς πελάτες. Τέτοιοι δείκτες είναι ο συντελεστής Gini, καθώς και οι δείκτες Kolmogorov-Smirnov, CAP, ROC κλπ.. Τα στατιστικά εργαλεία υπολογίζουν εάν το σύστηµα διαβάθµισης διαχωρίζει ικανοποιητικά τους πιστούχους ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά κινδύνου. Οι τιµές τους µπορούν να διαφοροποιούνται (εντός ενός εύρους) ανάλογα µε το είδος και τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών οπότε δεν υπάρχει µια άριστη τιµή. Επιπροσθέτως, η διακριτική ικανότητα και σταθερότητα ενός συστήµατος διαβάθµισης κρίνεται ικανοποιητική όταν το σύστηµα παράγει ικανοποιητικά αποτελέσµατα, µε βάση τα δεδοµένα τόσο εντός του δείγµατος (in-sample) όσο και εκτός του δείγµατος (out-of-sample). Η ΤτΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να τεθούν ελάχιστα

21 21 όρια αποδοχής ενός συστήµατος διαβάθµισης, αλλά σε περιπτώσεις σηµαντικών διαφοροποιήσεων θα διαβουλεύεται µε κάθε τράπεζα χωριστά. Με ελέγχους συνέπειας και σταθερότητας. Η συνέπεια ενός συστήµατος διαβάθµισης επηρεάζεται από τρεις παράγοντες, το χρονικό ορίζοντα προγραµµατισµού, την ωρίµανση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την µεταβολή των εξωτερικών συνθηκών. Η Οδηγία της Ε.Ε προβλέπει ορίζοντα προγραµµατισµού 1 έτους, οπότε ο παράγοντας αυτός εξαλείφεται. Κάθε τράπεζα πρέπει να έχει ένα σύστηµα εξέτασης των δύο άλλων παραγόντων. Πρέπει να ελέγχεται η σταθερότητα του συστήµατος διαβάθµισης ως προς τις µεταβολές στις εξωτερικές συνθήκες (µεταβολές στις οικονοµικές συνθήκες και στον οικονοµικό κύκλο, στη στρατηγική της τράπεζας κλπ), αλλά και ως προς τη συµπεριφορά των πιστούχων ιδιαίτερα µε την ωρίµανση των απαιτήσεων. Όσον αφορά στη σταθερότητα ενός συστήµατος διαβάθµισης, αυτό επιτυγχάνεται µε τον έλεγχο της σταθερότητας των πινάκων µεταβολής των διαβαθµίσεων (migration matrices stability). Μέσω προγραµµάτων προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress-testing): Προκειµένου να διασφαλίζεται η προβλεπτική ικανότητα του υποδείγµατος, λαµβάνοντας υπόψη και τις καθοδικές φάσεις του οικονοµικού κύκλου, πρέπει να πραγµατοποιούνται προγράµµατα προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων. Τα προγράµµατα πρέπει να εντάσσονται στις διαδικασίες της τράπεζας, ως ένα επιπλέον εργαλείο στη διαχείριση των κινδύνων και να εκτιµώνται οι επιδράσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια. Με τον τρόπο αυτό εκτιµώνται οι επιδράσεις από γεγονότα που έχουν µεν µικρή πιθανότητα να συµβούν, δεν είναι όµως απίθανα. Η ΤτΕ, θεωρεί ότι η διενέργεια των stress tests πρέπει να πραγµατοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήµατα τουλάχιστον ετήσια. Οι τράπεζες αναµένεται ότι θα πραγµατοποιούν όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια επικύρωσης των αποτελεσµάτων. Η ανάπτυξη στατιστικών εργαλείων και γενικά µεθοδολογιών αξιολόγησης και επικύρωσης των υποδειγµάτων εκτίµησης του πιστωτικού κινδύνου είναι εξίσου σηµαντική µε την ανάπτυξη των υποδειγµάτων. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν τη λειτουργία των υποδειγµάτων τους πριν την πραγµατική τους χρήση, συµβάλλοντας στον εντοπισµό ατελειών και πιθανών προβληµάτων.

22 22 Στη βάση αυτή, τόσο η ποσοτική, όσο και η ποιοτική επικύρωση των αποτελεσµάτων είναι σηµαντικό τµήµα ενός ολοκληρωµένου συστήµατος παρακολούθησης και ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών.

Χ. Βλ. Γκόρτσος. Επίκουρος Καθηγητής ιεθνούς

Χ. Βλ. Γκόρτσος. Επίκουρος Καθηγητής ιεθνούς Το Νέο Πλαίσιο για την Κεφαλαιακή Επάρκεια (Basel II) Χ. Βλ. Γκόρτσος Γενικός Γραµµατέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Επίκουρος Καθηγητής ιεθνούς Οικονοµικού ικαίου, Πάντειο Πανεπιστήµιο Αθηνών ΗΕπιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ V Η διαχείριση του Πιστωτικού Κινδύνου αποτελεί μια από τις κυρίαρχες αρμοδιότητες κάθε Πιστωτικού Ιδρύματος ενώ επηρεάζει σημαντικά και τον τρόπο άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

CREDIT RISK - BASEL II & CRD

CREDIT RISK - BASEL II & CRD CREDIT RISK - BASEL II & CRD Η µέτρηση και διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου για τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα είναι σηµαντική, καθώς επηρεάζει το κόστος παροχής χρήµατος, την ανταγωνιστικότητά τους και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Γ02Α ΚΑΙ Γ02Β: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Η σκίαση αφορά τις γραμμές οι οποίες δεν θα συμπληρώνονται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ. Ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Συστήµατος Μέτρησης και ιαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ. Ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Συστήµατος Μέτρησης και ιαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ Ανάπτυξη Ολοκληρωµένου Συστήµατος Μέτρησης και ιαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η µέτρηση και διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου για τις Επιχειρήσεις αλλά και τα Χρηµατοπιστωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ι ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΕΘΟ ΟΣ Οκτώβριος 2004 Οι γενικές αρχές για την εφαρµογή της τυποποιηµένης µεθόδου για τον υπολογισµό των κεφαλαιακών απαιτήσεων παρουσιάζονται στο κείµενο σχεδίου Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 8/459/27.12.2007. του ιοικητικού Συµβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 8/459/27.12.2007. του ιοικητικού Συµβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 8/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: «Εσωτερική ιαδικασία Αξιολόγησης της Κεφαλαιακής Επάρκειας (Ε ΑΚΕ) των Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και ιαδικασία Εποπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στο περιβάλλον της Βασιλείας ΙΙ Το νέο εποπτικό πλαίσιο Νίκος Ζαγορήσιος, MBA, CFA Διευθυντής, Διεύθυνση Θεμάτων Capital Management & Τραπεζικής Εποπτείας, Alpha Bank Εποπτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΙΙΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ Οκτώβριος 2004

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΙΙΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ Οκτώβριος 2004 ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΙΙΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ Οκτώβριος 2004 Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σηµαντική καινοτοµία του νέου πλαισίου είναι η αναγνώριση τεχνικών µείωσης του πιστωτικού κινδύνου για τον υπολογισµό

Διαβάστε περισσότερα

Συνέπειες της Εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Συνέπειες της Εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Συνέπειες της Εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Emporiki Bank Κανονιστικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

2 Άρθρο 1 Υποχρέωση δηµοσιοποίησης πληροφοριών 1. Οι πληροφορίες του Παραρτήµατος Ι της παρούσας Απόφασης δηµοσιοποιούνται από τις Επιχειρήσεις Παροχή

2 Άρθρο 1 Υποχρέωση δηµοσιοποίησης πληροφοριών 1. Οι πληροφορίες του Παραρτήµατος Ι της παρούσας Απόφασης δηµοσιοποιούνται από τις Επιχειρήσεις Παροχή Α Π Ο Φ Α Σ Η 9/459/27.12.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: «ηµοσιοποίηση από τις Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών εποπτικής φύσεως πληροφοριών σχετικά µε την κεφαλαιακή επάρκεια, τους κινδύνους

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2019/03 6 Μαρτίου 2019 Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2019/03 6 Μαρτίου 2019 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εκτίμηση της ζημίας λόγω αθέτησης (LGD) που είναι κατάλληλη για περιόδους οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

EBA/GL/2017/16 23/04/2018

EBA/GL/2017/16 23/04/2018 EBA/GL/2017/16 23/04/2018 Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την εκτίμηση της πιθανότητας αθέτησης υποχρεώσεων (PD), την εκτίμηση της ζημίας λόγω αθέτησης (LGD) και την αντιμετώπιση των ανοιγμάτων σε αθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Επίπτωση στις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Τραπεζών βάσει του Νέου Εποπτικού Πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) ως προς τις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις

Επίπτωση στις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Τραπεζών βάσει του Νέου Εποπτικού Πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) ως προς τις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις Επίπτωση στις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Τραπεζών βάσει του Νέου Εποπτικού Πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) ως προς τις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 1 Εισαγωγή στις Μ.Μ.Ε. Οι Μ.Μ.Ε αποτελούν θεμελιώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Γ. Τασάκος Ειδικός Σύµβουλος, ΕΕΤ

Κωνσταντίνος Γ. Τασάκος Ειδικός Σύµβουλος, ΕΕΤ Ηεφαρµογή του νέου πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας (Βασιλεία ΙΙ) Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών στις Επιχειρήσεις Κωνσταντίνος Γ. Τασάκος Ειδικός Σύµβουλος, ΕΕΤ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

VΙΙΙ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ 4. Εξελιγµένη µέθοδος µέτρησης

VΙΙΙ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ 4. Εξελιγµένη µέθοδος µέτρησης VΙΙΙ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΙΝ ΥΝΟΣ 4. Εξελιγµένη µέθοδος µέτρησης Εξελιγµένη µέθοδος µέτρησης. Παράρτηµα Χ Παράρτηµα Χ Παράρτηµα Χ 49. (1) Οι τράπεζες δύνανται να χρησιµοποιούν εξελιγµένες µεθόδους µέτρησης βάσει

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση

Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής. Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής Εισαγωγή στην Χρηματοοικονομική Ανάλυση 1 Χρηματοοικονομική ανάλυση Χρηματοοικονομική Ανάλυση είναι η ανάλυση που σκοπός της είναι: ο προσδιορισμός των δυνατών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 26.2.2009 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ (στο εξής η Εταιρία)

Διαβάστε περισσότερα

(3) Η Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποιεί επεξήγηση της διαδικασίας αναγνώρισης, καθώς και κατάλογο των επιλέξιμων εξωτερικών. Αναγνώριση εξωτερικών

(3) Η Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποιεί επεξήγηση της διαδικασίας αναγνώρισης, καθώς και κατάλογο των επιλέξιμων εξωτερικών. Αναγνώριση εξωτερικών Αναγνώριση εξωτερικών οργανισμών πιστοληπτικής αξιολόγησης. Παράρτημα ΙΙ 22Α. (1) Η Κεντρική Τράπεζα δύναται να αναγνωρίσει έναν εξωτερικό οργανισμό πιστοληπτικής αξιολόγησης - ΕΟΠΑ (external credit assessment

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 17.2.2011 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση και αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού εκτός των τεχνικών προβλέψεων

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση και αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού εκτός των τεχνικών προβλέψεων EIOPA-BoS-15/113 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την αναγνώριση και αποτίμηση στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού εκτός των τεχνικών προβλέψεων EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΔ/ΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ

Η ΠΔ/ΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ Η ΠΔ/ΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ Ενότητα κύκλου «Η Βασιλεία ΙΙ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» 2 4 Δεκεμβρίου 2008 Το νέο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (Βασιλεία ΙΙ)

Διαβάστε περισσότερα

Hellastat: Μειώνεται σταδιακά ο βαθμός φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων

Hellastat: Μειώνεται σταδιακά ο βαθμός φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων Hellastat: Μειώνεται σταδιακά ο βαθμός φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων Μειώνεται σταδιακά ο βαθμός φερεγγυότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ ασφαλέστερες εμφανίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK CYPRUS LTD

ALPHA BANK CYPRUS LTD ALPHA BANK CYPRUS LTD ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ 3 ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΙΙ ΕΤΟΣ 2009 ΑΠΡΙΛΗΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝ ΥΝΩΝ... 3 3. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΒΑΣΗ... 4 4.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ (IRB)

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ (IRB) ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ (IRB) Σεμινάριο εξειδικευμένων γνώσεων 24 25 Ιουνίου 2009 Το νέο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών (Βασιλεία ΙΙ) έχει φέρει σημαντικές μεταβολές στη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε

Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε Δημοσιοποίηση στοιχείων Πυλώνα ΙΙΙ για τη χρήση που έληξε 31.12.2013 Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας Συν. Π. Ε. 1 / 6 Κεφαλαιακή Επάρκεια και Αναλαμβανόμενοι Κίνδυνοι Α. Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.

Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12. Δηµοσιοποιήσεις σύµφωνα µε το Παράρτηµα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε µε την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Αποτελέσματα Άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 2015 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα («ΕΚΤ») ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης («Comprehensive Assessment»)

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αξιολόγηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας

Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αξιολόγηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας EIOPA-BoS-14/259 EL Κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αξιολόγηση ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Δεκέμβριος 2006 TPAΠEZIKO AΦIEPΩMA: Tο νέο πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων (Βασιλεία ΙΙ) ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας της ειδικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του stress test. Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικά Εποπτικά Κεφάλαια 6.

Πίνακας της ειδικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του stress test. Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικά Εποπτικά Κεφάλαια 6. Παράρτημα 1 Πίνακας της ειδικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του stress test ALPHA BANK AE - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΑΣΗ Στις 31 Δεκεμβρίου 2009 Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) 5.920 Συνολικά

Διαβάστε περισσότερα

1. Η παρούσα Οδηγία θα αναφέρεται ως η περί της Απομείωσης Δανείων και των Διαδικασιών Διενέργειας Προβλέψεων Οδηγία του 2014.

1. Η παρούσα Οδηγία θα αναφέρεται ως η περί της Απομείωσης Δανείων και των Διαδικασιών Διενέργειας Προβλέψεων Οδηγία του 2014. ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΟΙ ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1997 ΕΩΣ (Αρ. 4) ΤΟΥ 2013

Διαβάστε περισσότερα

υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιµα Ποτά Καπνός (-40,9%). Πτωτικά, αν και σε µικρότερη έκταση σε σχέση µε τους υπόλοιπους

υπόδησης (-42,5%), την Κλωστοϋφαντουργία (-47,9%) και τα Τρόφιµα Ποτά Καπνός (-40,9%). Πτωτικά, αν και σε µικρότερη έκταση σε σχέση µε τους υπόλοιπους Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.:210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ ΣΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Φαίδων Καλφάογλου Τράπεζα της Ελλάδος 1 ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Βασιλεία ΙΙ και κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών Ευνοϊκό καθεστώς για ΜΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επικύρωση και την επανεξέταση των μεθοδολογιών που εφαρμόζουν οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας 23/03/2017 ESMA/2016/1575

Διαβάστε περισσότερα

ICAP Α.Ε. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

ICAP Α.Ε. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ICAP Α.Ε. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 4 1.1. Πηγές Άντλησης Δεδομένων 4 1.2. Χρονικός Ορίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, REPORTING & ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ, REPORTING & ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ Ενότητα κύκλου «Η Βασιλεία ΙΙ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» 23 Νοεμβρίου 2007 H αναβάθμιση του κανονιστικού πλαισίου περί υπολογισμού της επάρκειας ιδίων κεφαλαίων (Νέο Σύμφωνο της Βασιλείας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ Ενότητα κύκλου «Η Βασιλεία ΙΙ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» 16-17 Νοεμβρίου 2007 Η ανάπτυξη διαδικασιών από τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα για

Διαβάστε περισσότερα

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1

Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό ,10% ανοιγμάτων έναντι επιχειρήσεων (%) 1 Παράρτημα 1 Όνομα Τράπεζας ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ Στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2009 Εκατ. ευρώ Συνολικά Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Tier 1) 1.263 Συνολικά Εποπτικά Κεφάλαια 1.385 Συνολικό Σταθμισμένο Ενεργητικό

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων.

Στρατηγικές και διαδικασίες για τη διαχείριση κινδύνων. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου της Εταιρίας THETIS CAPITAL Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους, δημοσιοποιούμενες σε εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Γ Τρίμηνο 205 Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET σχεδόν αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση παρά την πίεση στα εγχώρια έσοδα λόγω της εκτεταμένης τραπεζικής αργίας

Διαβάστε περισσότερα

March 14, 2006. H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες

March 14, 2006. H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες Μάρτιος 2006 0 ΒασιλείαΙΙ H εμπειρία από τη διαδικασία εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙ στις τράπεζες Λεωνίδας Χατζηκωνσταντής, Senior Manager, Ernst & Young South Eastern Europe Περιεχόμενα Επισκόπηση πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση EIOPA-BoS-14/178 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ειδικές παραμέτρους για κάθε επιχείρηση EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19;

Διαβάστε περισσότερα

ICAP GROUP S.A. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ICAP GROUP S.A. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ICAP GROUP S.A. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ Φεβρουάριος 2015 1 Table of Contents ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 2. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ... 4 2.1 ΔΕΔΟΜΕΝΑ... 4 2.1.1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ 1 ΟΔΗΓΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΕΙΩΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο οδηγού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αξιολόγηση της σημαντικότητας

Σχέδιο οδηγού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αξιολόγηση της σημαντικότητας Σχέδιο οδηγού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την αξιολόγηση της σημαντικότητας Αξιολόγηση της σημαντικότητας επεκτάσεων και μεταβολών υποδειγμάτων της μεθόδου IMM και της μεθόδου A-CVA Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Διαχείριση Ρίσκου

Μάθημα: Διαχείριση Ρίσκου Μάθημα: Διαχείριση Ρίσκου Ενότητα 1: Διαχείριση Ρίσκου Διδάσκων: Συμεών Καραφόλας Τμήμα: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Asset & Wealth Management Α.Ε.Π.Ε.Υ. Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της NEW MELLON ASSET AND WEALTH MANAGEMENT Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαμβάνει καθώς και τη διαχείρισή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Credit Value at Risk

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ. Credit Value at Risk ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Credit Value at Risk Credit Value at Risk: Εισαγωγή To Credit Value at Risk είναι μία βασική μέτρηση για τον καθορισμό των εποπτικών κεφαλαίων και των κεφαλαίων που η

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ

Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Με το Ν. 3601/2007 και τις Αποφάσεις 1 έως 9/459/27.12.2007 της Κεφαλαιαγοράς (9 Αποφάσεις) θεσπίστηκαν νέοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 113/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 113/ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 113/3.2.2017 Θέμα: Υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σχετικά με τη μεταφορά σημαντικού πιστωτικού κινδύνου αναφορικά με τα άρθρα 243

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Έτους 2011

Αποτελέσματα Έτους 2011 Αποτελέσματα Έτους 2011 Ικανοποιητικά Λειτουργικά Αποτελέσματα (- 29εκ.) το 2011, παρά τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας Συνολικές Ζημιές Μετά από Φόρους 5,5δισ., εκ των οποίων 4,6δισ. από το PSI

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Ιουνίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Μαρτίου 2017

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Ιουνίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Μαρτίου 2017 Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Μαρτίου 2017 6 Ιουνίου 2017 Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων 5 Απριλίου 2017 Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Δεκεμβρίου 2016 Κατά το τέλος του 2016, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μέθοδο εξέτασης

Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μέθοδο εξέτασης EIOPA-BoS-14/171 EL Κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη μέθοδο εξέτασης EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 5463 1 Μαρτίου 2017 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 640 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT) σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.

Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12. Δημοσιοποιήσεις σύμφωνα με το Παράρτημα 1 της Απόφασης 9/459/2007 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως τροποποιήθηκε με την Απόφαση 9/572/23.12.2010 και την Απόφαση 26/606/22.12.2011 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλαιακή Επάρκεια και Αναλαμβανόμενοι Κίνδυνοι

Κεφαλαιακή Επάρκεια και Αναλαμβανόμενοι Κίνδυνοι Κεφαλαιακή Επάρκεια και Αναλαμβανόμενοι Κίνδυνοι Α. Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα της γενικότερης πολιτικής Διαχείρισης Κινδύνων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Συν.Π.Ε., το οποίο δημοσιεύεται

Διαβάστε περισσότερα

SSM: Θα ζητήσει από τις τράπεζες να επιταχύνουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου

SSM: Θα ζητήσει από τις τράπεζες να επιταχύνουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ECON ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Σας ενημερώνει και σας υπενθυμίζει Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Ανεβαίνει ο πήχης για τα «κόκκινα» δάνεια SSM: Θα ζητήσει από τις τράπεζες να επιταχύνουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Σεπτεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 2017

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Σεπτεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 2017 Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 2017 6 Σεπτεμβρίου 2017 Με στοιχεία Ιουνίου 2017, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜ. 123/16.10.2017 Θέμα: Υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών σχετικά με τον καθορισμό ορίων για ανοίγματα έναντι οντοτήτων του σκιώδους τραπεζικού

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά µε την κεφαλαιακή επάρκεια της. ΚΑΠΠΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαµβάνει

Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά µε την κεφαλαιακή επάρκεια της. ΚΑΠΠΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαµβάνει Πληροφορίες εποπτικής φύσεως σχετικά µε την κεφαλαιακή επάρκεια της ΚΑΠΠΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ., τους κινδύνους που αναλαµβάνει καθώς και τη διαχείρισή τους, δηµοσιοποιούµενες σε εφαρµογή της απόφασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάση 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.:210 92 11 200-10, Fax:210 92 33 977 11 Tsami Karatassi, 117 42 Athens, Greece,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Β01: ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΟΠΤΙΚΩΝ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ 1 ΣΥΝΟΛΟ ΙΔΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ Δ.Κ.Ε. 1.1 ΒΑΣΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 1.1.1 Κεφάλαια (εποπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Νο 18 Κοινοποιείται και στις ιοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυµάτων (12)

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Νο 18 Κοινοποιείται και στις ιοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυµάτων (12) ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Αθήνα, 26 Αυγούστου 2008 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Νο 18 Κοινοποιείται και στις ιοικήσεις των Πιστωτικών Ιδρυµάτων (12) Θέµα: Εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Σύστηµα Αξιολόγησης Κινδύνων Στα πλαίσια της πρακτικής εφαρµογής της ιαδικασίας Εποπτικής Εξέτασης και Αξιολόγησης (SREP), όπως προκύπτει από την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Ι. Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. Ι. Χ. ΜΑΥΡΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ 9/459/27.12.2007 και 9/572/23.12.2010,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1

Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού. Η Στελέχωση 1 Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ή Διοίκηση Προσωπικού Η Στελέχωση 1 Με τον όρο στελέχωση εννοούνται εκείνες οι λειτουργίες που διασφαλίζουν ότι η οργάνωση έχει στο παρόν, και θα έχει στο κοντινό μέλλον,

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία κατάρτισης της νέας σειράς επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων και δανείων

Μεθοδολογία κατάρτισης της νέας σειράς επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων και δανείων Μεθοδολογία κατάρτισης της νέας σειράς επιτοκίων τραπεζικών καταθέσεων και δανείων Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), εφαρµόζοντας την Π /ΤΕ 2496/28.5.2002, άρχισε από το Σεπτέµβριο του 2002 να συγκεντρώνει

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK CYPRUS LTD

ALPHA BANK CYPRUS LTD ALPHA BANK CYPRUS LTD ΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΠΥΛΩΝΑ ΙΙΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΙΙ 31 ΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010 Απρίλιος 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 2. ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ... 2 3. ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ (TRADING)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ (TRADING) ΙΙ. ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 2. Συστήµατα και έλεγχος ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII: ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ (TRADING) ΜΕΡΟΣ Β: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 1. Οι τράπεζες συγκροτούν και διατηρούν σε ισχύ συστήµατα και ελέγχους που να είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Φερεγγυότητα ΙΙ» (Οδηγία 2009/138/ΕΚ)

«Φερεγγυότητα ΙΙ» (Οδηγία 2009/138/ΕΚ) «Φερεγγυότητα ΙΙ» (Οδηγία 2009/138/ΕΚ) Γενικά χαρακτηριστικά - Σκοπός: ολιστική διαχείριση των κινδύνων, έµφαση όχι µόνο στους επιµέρους κινδύνους, αλλά και στην συνολικό επίπεδο λειτουργίας της ασφαλιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιαιτερότητες των λοιπών επιχειρηματικών κλάδων ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2. Αποτίμηση (επιμέτρηση) και απομείωση σύμφωνα με το IFRS 9

Οι ιδιαιτερότητες των λοιπών επιχειρηματικών κλάδων ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2. Αποτίμηση (επιμέτρηση) και απομείωση σύμφωνα με το IFRS 9 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 Αποτίμηση (επιμέτρηση) και απομείωση σύμφωνα με το IFRS 9 Από 1.1.2018 τίθεται σε εφαρμογή το IFRS 9, το οποίο επιφέρει σημαντικές μεταβολές στους κανόνες αποτίμησης και τη διαδικασία προσδιορισμού

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Διαχειρίσεως Κινδύνων. (Risk Management Committee) Κανονισμός Λειτουργίας

Επιτροπή Διαχειρίσεως Κινδύνων. (Risk Management Committee) Κανονισμός Λειτουργίας Επιτροπή Διαχειρίσεως Κινδύνων (Risk Management Committee) Κανονισμός Λειτουργίας ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 Κανονισμός Επιτροπής Διαχειρίσεως Κινδύνων (Risk Management Committee) Προοίμιο Το Διοικητικό Συμβούλιο,

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοληπτικές Διαβαθμίσεις ICAP ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Πιστοληπτικές Διαβαθμίσεις ICAP ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Πιστοληπτικές Διαβαθμίσεις ICAP ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Η ICAP ως φορέας Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων Η ICAP Group είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει αναγνωριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 21/54 28.1.2016 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2016/101 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Οκτωβρίου 2015 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Σκοπός Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 61/

ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 61/ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 61/12.2.2016 Θέμα: Υιοθέτηση Κατευθυντήριων Γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με την ίδια αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 5 Δεκεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Σεπτεμβρίου 2017

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 5 Δεκεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Σεπτεμβρίου 2017 Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Σεπτεμβρίου 5 Δεκεμβρίου Με στοιχεία Σεπτεμβρίου, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 2016 1 Καθαρά Κέρδη 46εκ. το Β τρίμηνο και 106εκ. το Α εξάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του Α τριμήνου σε 388εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών

Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Έγγραφο Βασικών Πληροφοριών Σκοπός Το παρόν έγγραφο παρέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με το παρόν επενδυτικό προϊόν. Δεν είναι υλικό εμπορικής προώθησης. Οι πληροφορίες απαιτούνται βάσει του νόμου για

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Αναθεωρήσεων

ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Αναθεωρήσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΣΤΑΤ Πολιτική Αναθεωρήσεων ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2018 Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) υιοθετεί την παρούσα πολιτική αναθεωρήσεων η οποία καθορίζει τυποποιημένους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ VIΙ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Ο ΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ Ιούλιος 2005 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει ήδη δηµοσιοποιήσει έξι Έγγραφα ιαβούλευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, Πρόταση Ο ΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 89/647/ΕΟΚ του Συµβουλίου όσον αφορά την αναγνώριση από τις εποπτικές αρχές των συµβάσεων ανανέωσης οφειλής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ. ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 9/459/27.12.2007 ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αθήνα, 29.2.2012 1. Στόχοι και πολιτικές διαχείρισης κινδύνων Η ΜΙΔΑΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ

3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ VI. ΜΕΙΩΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ (CRM) 3. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ Τροποποίηση σταθµισµένων ανοιγµάτων. Παράρτηµα VIII 37. (1) Όταν πληρούνται οι απαιτήσεις της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες γραμμές

Κατευθυντήριες γραμμές EBA/GL/2015/20 03/06/2016 Κατευθυντήριες γραμμές Όρια για τα ανοίγματα έναντι οντοτήτων του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που εκτελούν τραπεζικές δραστηριότητες εκτός ρυθμιζόμενου πλαισίου σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

FOR BANKING AND BUSINESS CREDIT RISK MANAGEMENT FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012

FOR BANKING AND BUSINESS CREDIT RISK MANAGEMENT FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012 CREDIT RISK MANAGEMENT FOR BANKING AND BUSINESS FINDING LIQUIDITY NOVEMBER 9 TH 2012 Non Performing / Distressed Asset Review Αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου µε εξυπηρετούµενων δανείων µε στόχους: Αποεπένδυση,

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης

Στόχοι και Επενδυτική Πολιτική. Προφίλ Κινδύνου και Απόδοσης (LF) Fund of Funds Global Low, ένα υπό-αμοιβαίο κεφάλαιο του αμοιβαίου κεφαλαίου(lf) Fund of Funds Σειρά Μεριδίων Eurobank, ISIN: LU0956610256, Νόμισμα: EUR Η Eurobank Fund Management Company (Luxembourg)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΜΜΕΣ. ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ εκ των οποίων: Θέσεις σε επανατιτλοποιήσεις

ΓΡΑΜΜΕΣ. ΣΥΝΟΛΟ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ εκ των οποίων: Θέσεις σε επανατιτλοποιήσεις ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Γ04: ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΩΝ Τα πιστωτικά ιδρύματα που εφαρμόζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2592/20.8.2007

ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2592/20.8.2007 ΠΡΑΞΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΑΡΙΘΜ. 2592/20.8.2007 ΘΕΜΑ: Δημοσιοποίηση από τα πιστωτικά ιδρύματα εποπτικής φύσεως πληροφοριών σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, τους κινδύνους που αναλαμβάνουν καθώς και τη διαχείρισή

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015

Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015 Αποτελέσματα Ομίλου ΕΤΕ: Β Τρίμηνο 2015 Ικανοποιητική ρευστότητα και ισχυροποίηση του ισολογισμού Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στο 98% στην Ελλάδα, ο καλύτερος του κλάδου Δάνεια προς καταθέσεις στο

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή

Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων. 1. Εισαγωγή Καθορισµός κριτηρίων αξιολόγησης Περιγραφή και βαθµονόµηση κριτηρίων 1. Εισαγωγή Για την επιτυχή εφαρµογή της πολυκριτηριακής ανάλυσης, είναι απαραίτητο αφενός µεν να εξετασθεί ένας ικανός και αναγκαίος

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Σεπτεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 2018

Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. 6 Σεπτεμβρίου Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 2018 Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων Α. Στοιχεία ποιότητας ενεργητικού Ιουνίου 6 Σεπτεμβρίου Στο τέλος Ιουνίου του, το ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) 1 εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ]

Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [ ] Προκαταρκτικά Οικονοµικά Αποτελέσµατα έτους 2015 της Alpha Bank Cyprus Ltd [29.2.2016] Κύριες εξελίξεις - Ισχυρή Κεφαλαιακή Θέση µε δείκτη κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) 17,5% την 31.12.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ. Κωδικός: Δ2-02-Ε-03

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ. Κωδικός: Δ2-02-Ε-03 ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Κωδικός: Δ2-02-Ε-03 Έκδοση 01 9/1/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ Υπό ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΡΤΙΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΤ1ΚΗ Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα συνήθη κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων βασίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10%

ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ. Τίτλος Κριτηρίου. Α.1 Οργανωτική Δομή - Οικονομικά στοιχεία 10% Κριτήρια Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων προτάσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει του ακόλουθου Πίνακα Κριτηρίων Αξιολόγησης. Παράλληλα με τα εν λόγω κριτήρια, θα συνυπολογισθεί η αξιοπιστία της πρότασης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΞΕ ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008 ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Βασικά oικονοµικά στοιχεία Ιουν-08 Ιουν-07 Μεταβολή '000 '000 % Σύνολο καθαρών εσόδων 149.660 163.075 (8%) Σύνολο εξόδων 78.363 77.649 1% Μερίδιο από συνδεδεµένη εταιρεία -- 1.575

Διαβάστε περισσότερα