Θεσµικά µοντέλα για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Θεσµικά µοντέλα για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ"

Transcript

1 Θεσµικά µοντέλα για τον Οργανισµό Λιµένος Πειραιώς Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ

2 Αντικείµενο Αναδροµή στιςθεσµικές αλλαγές του ΟΛΠ την τελευταία δεκαετία Αλληλουχία των θεσµικών µοντέλων του ΟΛΠ στο διάστηµα αυτό Επίσης, µοντέλα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αλλά εξετάστηκαν ως σοβαρές εναλλακτικές λύσεις. Θέµατα λιµενικής πολιτικής και προοπτικές για το µέλλον. Εστίαση σε σηµεία που δεν είναι ευρέως γνωστά.

3 Η εργασία αυτή βασίζεται (κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά) στην εµπειρία του συγγραφέα ως CEO του ΟΛΠ στο διάστηµα 8/1996-3/2002. διάστηµα στοοποίοδροµολογήθηκαν όλες οι θεσµικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας (και υλοποιήθηκαν οι περισσότερες) Η εργασία κάνει περισσότερο οντολογία παρά δεοντολογία Πουκαιπουόµως, αναφέρεται και περί του πρακτέου!

4 Μακροσκοπικά ΟΛΠ: Ίδρυση 1930 ΝΠ µέχρι το 1999 Ν2688/99: µετατροπή σε ΑΕ 2003: εισαγωγή στο ΧΑΑ

5 2005: ανακοίνωση περί µελλοντικής παραχώρησης του Προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ (container terminal) 2006: ανακοίνωση περί µελλοντικής παραχώρησης όλου του ΣΕΜΠΟ

6 Οι πρώτες σκέψεις για θεσµική αλλαγή Φθινόπωρο 1996 Βασικό ερώτηµα: τι ακριβώς έπρεπε να γίνει για να µπορέσει να κινηθεί ο ΟΛΠ µε πιο γρήγορους ρυθµούς; προφανές ότι το θεσµικό µοντέλο του ΟΛΠ ως ΝΠ ήταν πλέον ξεπερασµένο

7 Εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία Το 1992 άρθηκε το κρατικό µονοπώλιο στην παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης στα λιµάνια Εκρηκτική αύξηση της κίνησης containers διαµέσου της Ιταλίας Medcenter Container Terminal στο Gioia Tauro: µπήκε δυναµικά στην αγορά µόλις το 1995 Mετά από µερικά χρόνια έγινε το πρώτο λιµάνι διακίνησης containers στη Μεσόγειο. Evergreen & Lloyd Triestino, που έκαναν µεταφόρτωση στον Πειραιά µετακόµισαν στο Gioia Taurο (1996) Η κίνηση του ΟΛΠ, από TEU το 1995, έπεσε στα TEU το 1996!

8 PIRAEUS CONTAINER TRAFFIC, TEUs transhipment empty local YEAR

9 Εκείνη την εποχή Νόµος 2414/1996 για τον εκσυγχρονισµό των ηµοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισµών ( ΕΚΟ) Οι ΕΚΟ που ήταν ΝΠ µπορούσαν να µετατραπούν σε ΑΕ µε τηνέκδοση Προεδρικού ιατάγµατος. ΟΛΠ ΑΕ: είχε συζητηθεί και πριν, αλλά όχι ουσιαστικά

10 Θέµατα ουσίας πιο σηµαντικά Τι θα έκανε αυτή η εταιρία; Ποιο θα ήταν το θεσµικό πλαίσιο λειτουργίας της; Πως θα γινόταν η µετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο; Θα γινόταν απελευθέρωση των λιµενικών υπηρεσιών; Θα γινόταν ιδιωτικοποίηση; Αν ναι, σύµφωνα µε ποιοµοντέλο;

11 υο βασικά ερωτήµατα Ερώτηµα Ι. ΟΛΠ: Είναι κοινωφελής ή εµπορική επιχείρηση; Ερώτηµα ΙΙ. Πολιτεία: Θέλει να διατηρηθεί το κρατικό µονοπώλιο παροχής λιµενικών υπηρεσιών, η όχι;

12 Ερώτηµα Ι ΟΛΠ: Είναι κοινωφελής ή εµπορική επιχείρηση; Είναι ο ΟΛΠ οργανισµός ο οποίος έχει κυρίως κοινωφελή χαρακτήρα µε σκοπό την παροχή εξυπηρέτησης προς το κοινωνικό σύνολο που τον χρησιµοποιεί (ταξιδιώτες, πόλη του Πειραιά, ακτοπλοΐα); H είναι ο ΟΛΠ κυρίως µια επιχείρηση που λειτουργεί µε κριτήρια εµπορικής εκµετάλλευσης σε ένα διεθνώς ανταγωνιστικό περιβάλλον;

13 Γιατί η ερώτηση; Εάν ισχύει η πρώτη περίπτωση: ΗΠολιτείαπρέπεινααναλάβειτην υποχρέωση να εγγυηθεί κάποιο αποδεκτό επίπεδο εξυπηρέτησης στο κοινωνικό σύνολο αλλά παράλληλα και τους πόρους για τη χρηµατοδότηση της απαραίτητης υποδοµής έστω και εάν αυτή δεν είναι αναγκαστικά συµβατή µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια εκµετάλλευσης. Εάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση: η λειτουργία όλου του λιµανιού πρέπει να βασίζεται σε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια. Το λιµάνι θα είναι δοµηµένο σε ανταποδοτικά κέντρα κόστους/ κέρδους Θα υπάρχει µηδενική συµµετοχή του Κρατικού Προϋπολογισµού στη χρηµατοδότηση των επενδύσεών του οι οποίες θα γίνονται µόνο εάν ικανοποιούν ορισµένα κριτήρια εκµετάλλευσης.

14 Στον ΟΛΠ: Ερµαφρόδιτη κατάσταση Ιστορικά, κοινωφελής επιχείρηση Μετατόπιση προς το εµπορικό µοντέλο 2 πόλοι: ΣΕΜΠΟ - επιβατικό λιµάνι Συνύπαρξη και των δυο σε µια οριζόντια διοικητική δοµή Πιθανή σταυρωτή επιδότηση του ενός πόλου από τον άλλο

15 Ερώτηµα ΙΙ Πολιτεία: Θέλει να διατηρηθεί το κρατικό µονοπώλιο παροχής λιµενικών υπηρεσιών; Ηόχι; Εάν πχ η Πολιτεία αποφάσιζε ότι θα αιρόταν το κρατικό µονοπώλιο στην παροχή λιµενικών υπηρεσιών, τότε λίγη σηµασία θα είχε ποια επιλογή θεσµικού καθεστώτος ΟΛΠ θα γινόταν.

16 5 επιλογές θεσµικού (φθινόπωρο 1996) Α. Συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος Β. ιοικητικές-οργανωτικές µόνο αλλαγές Γ. Μετατροπή σε ΑΕ του ηµοσίου. Μερική ιδιωτικοποίηση Ε. Πλήρης ιδιωτικοποίηση

17 Επιλογές µερικής ιδιωτικοποίησης (1996) 1. Εκµίσθωση µερικών υπηρεσιών του ΟΛΠ (πχ φορτοεκφόρτωση) σε ιδιώτες. 2. Κατασκευή υποδοµών (πχ επιβατικών σταθµών) από ιδιώτες µε τη µέθοδο της αυτοχρηµατοδότησης, και εκµετάλλευση αυτών των εγκαταστάσεων από αυτούς για κάποιο διάστηµα. 3. Συγχρηµατοδότηση και συνεκµετάλλευση επενδύσεων µε ιδιώτες. 4. Πώληση ορισµένων εγκαταστάσεων του ΟΛΠ (πχ εξαµενές) σε ιδιώτες. 5. Πώληση µετοχών του ΟΛΠ σε ιδιώτες (λύση όχι άµεσα εφικτή την εποχή εκείνη, αλλά εφικτή εάν και όταν ο ΟΛΠ γινόταν ΑΕ του δηµοσίου- λύση Γ).

18 Λύση που επελέγη (1997) (άµεσα) Μετατροπή σε ΑΕ, µε τοδηµόσιο να κατέχει το 100% των µετοχών (λύση Γ) (ίσως αργότερα) Προοπτική για πώληση µετοχών µεσω του ΧΑΑ (λύση 5) (ίσως αργότερα) Λύσεις 2 και 3 συζητήσιµες Λύσεις 1 και 4: SOS-ΠΡΟΣΟΧΗ!!

19 Ηπορείαπροςτηµετατροπή σε ΑΕ ( ) πρόθεση της Κυβέρνησης να εντάξει ΟΛΠ και ΟΛΘ στις διατάξεις του Ν2414 Συνδικαλιστικές αντιδράσεις Αντιδράσεις από συνταξιούχους Αναδίπλωση Κυβέρνησης: προς στιγµήν, µη ένταξη ΟΛΠ και ΟΛΘ στις διατάξεις του Ν2414!

20 Ηουσία: τι έπρεπε να γίνει; Ποιο ήταν άραγε το µεγαλύτερο πρόβληµα που είχε ο ΟΛΠ εκείνη την εποχή; Και του οποίου η λύση δροµολογήθηκε µε τη µετατροπή του σε ΑΕ; Χωρίς αµφιβολία, το ασφαλιστικό πρόβληµα! Ένα πρόβληµα πουκαµµια σχέση δεν είχε µε τη λιµενική λειτουργία του ΟΛΠ.

21 Ασφαλιστικό;;; Το Ν 4210/61 και άλλες νοµοθετικές ρυθµίσεις είχαν ορίσει ότι ο ΟΛΠ- µία επιχείρηση το αντικείµενο της οποίας ουδεµία σχέση είχε µε κοινωνική ασφάλιση- ήταν και φορέας κύριας σύνταξης του προσωπικού του και φορέας περίθαλψης των εν ενεργεία µονίµων υπαλλήλων και συνταξιούχων του! (πλην προσωπικού µε σχέση ιδιωτικού δικαίου).

22 Ωρολογιακή βόµβα 1996: ~1.800 συνταξιούχοι, περισσότεροι από τους εν ενεργεία υπαλλήλους (~1.300) Έξοδα παροχής συντάξεων: ~ 17% των ετήσιωνεξόδωντουολπ. Ισοζύγιο παροχές µείον εισφορές ασφαλισµένων είχε ετήσιο έλλειµµα ~ 6 δισ. δρχ, (20% του ετήσιου τζίρου!). 1996: από ίδια κεφάλαια µόνο 2 δισ. δρχ για επενδύσεις άλλα 6 δισ. περίπου από δάνειο 10 δισ. δρχ από ΕΤΕπ 4 δισ. από το Ταµείο Συνοχής της ΕΕ.

23 Βόµβα συνέχεια 1997: κάθε πέρσι και καλύτερα 5,4 δισ. δρχ για κύρια σύνταξη και περίθαλψη, ~19% των εξόδων του ΟΛΠ, έναντι 17% του Από ίδια κεφάλαια, µόνο ~ 3 δισ. δρχ για επενδύσεις + 7 δισ. απότοδάνειοτηςετεπκαιαπότο Ταµείο Συνοχής. Συνολικό ποσό για επενδύσεις: ~10 δισ., λιγότερα από το 1996.

24 Άνοιξη 1998 (ο ΟΛΠ ήταν ακόµη ΝΠ ) στο πλαίσιο των δεσµεύσεων για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Υπουργός Εθνικής Οικονοµίας Γιάννος Παπαντωνίου ανακοίνωσε µια λίστα από 35 ΕΚΟ οι οποίες θα ιδιωτικοποιούνταν Μεταξύ των 35 αυτών ΕΚΟ ήταν τα λιµάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Μορφή ιδιωτικοποίησης:???

25 Στρατηγικό- επιχειρησιακόοργανωτικό σχέδιο ΟΛΠ Τέλη του 1998 φτιάχτηκαν οι προδιαγραφές διεθνούς διαγωνισµού Το έργο ανετέθη το 1999 σε όµιλο Ελληνικών και ξένων εταιριών και τελείωσε το 2001 Προδιαγραφές λειτουργίας του ΟΛΠ ως ΑΕ, αλλά ΟΧΙ (ευθέως) προδιαγραφές ιδιωτικοποίησης ΟΜΩΣ, η συµµετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανάπτυξη του ΟΛΠ δεν αποκλείστηκε Μάλιστα στο τέλος αυτή προτάθηκε για αρκετές δραστηριότητες (ακόµη και για τον Προβλήτα ΙΙΙ)

26 Ασφαλιστικό συνέχεια ποιος θα επωµιζόταν το τεράστιο βάρος της παροχής συντάξεων στους ήδη συνταξιούχους µόνιµους υπαλλήλους του ΟΛΠ; ΙΚΑ: «ΟΛΠ, εγώ αναλαµβάνω από εδώ και πέρα τη σύνταξη των εν ενεργεία υπαλλήλων σου, όταν συνταξιοδοτηθούν. Για τους ήδη συνταξιούχους σου (που είναι περί τους 1.800), δεν θα µε αποζηµιώσεις;»

27 Ύψος αποζηµίωσης 87 δισεκατοµµύρια δρχ! (παρούσα αξία) Κύκλος εργασιών ΟΛΠ ~30 δισ. Πως και πότε θα µπορούσετοποσόαυτόνα καταβληθεί από τον ΟΛΠ στα ασφαλιστικά ταµεία; Ήταν σκόπιµο να επωµισθεί ο ΟΛΠ αυτό το βάρος, ιδίως εν όψει µελλοντικής «ιδιωτικοποίησής» του;

28 Ρύθµιση στο επικείµενο νοµοσχέδιο (1998) [Μετατροπή ΟΛΠ και ΟΛΘ σε ΑΕ µε Νόµο, όχι µε Προεδρικό ιάταγµα] Ο ΟΛΠ θα καταβάλει αποζηµίωση (~87 δισ. δρχ) στα ασφαλιστικά ταµεία από την πρόσοδο της µελλοντικής µετοχοποίησής του (εισαγωγή στο ΧΑΑ) 2003: Πρόσοδος µετοχοποίησης: ~17 δισ. (20%!)

29 Ν2688/1999 Έναρξη λειτουργίας ως ΑΕ, 1/5/1999 Υπερδωδεκαµηνη 1 η εταιρική χρήση (µέχρι 31/12/2000). Από πλευράς ουσίας, ο νέος Νόµος δεν θα έκανε καµµια σοβαρή αλλαγή ΟΛΠ- ΑΕ: οιονεί καθολικός διάδοχος του ΟΛΠ - ΝΠ, παραπέµποντας όλα τα ουσιαστικά θέµατα προς διευθέτηση στην ΟΛΠ ΑΕ. 9µελες αντί 14µελες Σ Από χρηµατοοικονοµικής πλευράς, η σοβαρότερη αλλαγή τουνέουνόµου ήταν η απαλλαγή του ΟΛΠ από την καταβολή συντάξεων και περίθαλψης ΟΜΩΣ, το σηµαντικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταµεία ήταν µέρος των υποχρεώσεων τηςνέαςεταιρίας ο ΟΛΠ ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει φόρο εισοδήµατος και µέρισµα στους µετόχους, που την εποχή εκείνη ήταν µόνο ένας, το Ελληνικό ηµόσιο

30 Τι είδους ιδιωτικοποίηση; Εξετάστηκαν τουλάχιστο τέσσερα (4) διαφορετικά µοντέλα ιδιωτικοποίησης για τον ΟΛΠ µέσα σε τρία χρόνια ( ), µέχρις ότου να αποκρυσταλλωθεί το οριστικό!

31 Τι είδους ιδιωτικοποίηση; (1) ΜΟΝΤΕΛΟ (i) 1999 Σύµβουλοι ΥΠΕΘΟ Παραχώρηση της εκµετάλλευσης του ΣΕΜΠΟτουΟΛΠσε ιδιώτες, κατά το µοντέλο landlord port που εφαρµόζεται σε πολλά λιµάνια της Ευρώπης και του κόσµου.

32 Τι είδους ιδιωτικοποίηση; (2) ΜΟΝΤΕΛΟ (ii) Σύµβουλοι ΥΠΕΘΟ Θυγατροποίηση του ΣΕΜΠΟ και εισαγωγή της θυγατρικής αυτής εταιρίας στο ΧΑΑ.

33 Τι είδους ιδιωτικοποίηση; (3) ΜΟΝΤΕΛΟ (iii) 2000 απόφαση ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ( ΕΑ) Εισαγωγή στο ΧΑΑ θυγατρικής εταιρίας του ΟΛΠ, η οποίαθα αναλάβει τη διαχείριση και εκµετάλλευση των δραστηριοτήτων του ΟΛΠ, µε ταπάγιανα παραµένουν στη µητρική εταιρία.

34 Ρυθµίσεις (κυρίως εν όψει εισαγωγής ΟΛΘ στο ΧΑΑ -άνοιξη 2001) Αλλαγή νοµοθεσίας ώστε οι αποσβέσεις να έχουν µακρύτερη περίοδο απόσβεσης Μη προσµέτρηση της κεφαλαιοποιηµένης αξίας του δικαιώµατοςαποκλειστικήςχρήσηςκαι εκµετάλλευσης στην περιουσία (µε τις2 αυτές ρυθµίσεις, η κεφαλαιακή απόδοση του ΟΛΘ περίπου διπλασιάστηκε) Πρόβλεψη σύναψης 40ετούς σύµβασης παραχώρησης µεελληνικό ηµόσιο, έναντι ετήσιου τιµήµατος

35 Τι είδους ιδιωτικοποίηση; (4) ΜΟΝΤΕΛΟ (iv): Εισαγωγή στο ΧΑΑ Νέα απόφαση ΕΑ ολόκληρου του ΟΛΠ, όπως έγινε και µε τον ΟΛΘ, και αφού πρώτα γίνουν οι αναγκαίες νοµοθετικές και άλλες ρυθµίσεις ώστε λογιστικά να ικανοποιούνται τα κριτήρια εισαγωγής στο ΧΑΑ.

36 2 παραλλαγές µοντέλου (iv) (αρχική- 2001) µετοχοποίηση 12,5% (τελική- 2002) µετοχοποίηση 25%

37 Ν2932/01 Οριστική απαλλαγή ΟΛΠ και ΟΛΘ από την υποχρέωση αποζηµίωσης των ασφαλιστικών ταµείων! Πληρωµή από τον Κρατικό Προϋπολογισµό Κάλυψη µέρους της αποζηµίωσης από τις µελλοντικές µετοχοποιήσεις των 2 λιµανιών

38 ΟΛΠ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 2001 ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2002 ΠΡΟΣΟ ΟΣ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ 2003

39 ηµόσια εγγραφή ΟΛΠ (2003) Πώληση υφισταµένων µετοχών Πρόσοδος: 54 εκ. Υπερκάλυψη εγγραφής: 16 φορές! Πρόσοδος: όχι στο λιµάνι, αλλά στον κρατικό κορβανά

40 Επενδυτικό πρόγραµµα ΟΛΠ ( ) Περιελάµβανε αυτοχρηµατοδοτούµενα έργα ύψους 148 εκ : γκαράζ, επιβατικοί σταθµοί, σταθµοί ακτοπλοΐας, κλπ Από αυτά, µόνο το γκαράζ στην πλατεία Αγ. Νικολάου έχει υλοποιηθεί (προϋπολογισµός 14,4 εκ, ιδιωτική χρηµατοδότηση 11,2 εκ )

41 Επισήµανση Ιδιωτικοποίηση, µε την έννοια της εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιµένα, δεν έχει υπάρξει µέχρι στιγµής ούτε στον ΟΛΠ, ούτε στον ΟΛΘ, ούτε σε κανένα άλλο δηµόσιο λιµάνι της χώρας!

42 Από 2003 (είσοδος στο ΧΑΑ) και µετά Καµµια θεσµική αλλαγή Καµµια σοβαρή είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων 2006: άνειο από ΕΤΕπ (35 εκ. ) για επέκταση του Προβλήτα Ι Τέλη 2006: απόφαση Κυβέρνησης για παραχώρηση όλου του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες (µοντέλο (i)!) Ένας πάροχος- ιδιωτικό µονοπώλιο; Σχέδιο έχει παγώσει λόγω έντονων συνδικαλιστικών αντιδράσεων

43 Ποιο ήταν το µεγαλύτερο όφελος από τις µέχρι στιγµής θεσµικές αλλαγές του ΟΛΠ; Αυτό ήταν ένα παράπλευρο όφελος και όχι άµεσα συνδεδεµένο µε τη λιµενική του λειτουργία. Αύξηση της διαφάνειας στις χρηµατοοικονοµικές δοσοληψίες της εταιρίας µε τον έξω κόσµο (και κυρίως του Ελληνικού ηµοσίου!) Ούτε η µετατροπή του ΟΛΠ σε ΑΕ, ούτε η εισαγωγή του στο ΧΑΑ τον έκαναν η πρόκειται να τον κάνουν αυτόµατα ένα λιµάνι περισσότερο αποδοτικό, κερδοφόρο ή ανταγωνιστικό. Αν και ο ΟΛΠ ήταν κερδοφόρος τα τελευταία χρόνια, χρειάζεται προσοχή!

44 Ανησυχία Η κερδοφορία του ΟΛΠ έχει υποστεί κάµψη τα τελευταία χρόνια Κέρδη/τζίρος: 24,5% (2001), 12,2% (2005) Κάµψη έχει επίσης υποστεί και η ατµοµηχανή του ΟΛΠ, το ΣΕΜΠΟ, που έπεσε από το Νο. 41 το 1998 στο Νο. 60 το 2005 στην παγκόσµια λίστα container ports (2006:?)

45 ο ΟΛΠ κάνοντας µόνο δικές του επενδύσεις µπορεί να παραµείνει µέσα στο παιχνίδι µε αξιώσεις; Η µέχρι στιγµής δυναµική δεν µπορεί να στηρίξει ένα τέτοιο αισιόδοξο σενάριο. Ενα µέρος των κερδών του ΣΕΜΠΟ δεν επανεπενδύεται για τη δική του ανάπτυξη, αλλά για να χρηµατοδοτήσει άλλους µη κερδοφόρουςτοµείς του λιµανιού (µε κύριο παράδειγµα τοεπιβατικόλιµάνι). Ανάγκη για είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων: µεγάλη Ρητές προϋποθέσεις για επιτυχία: ο προσεκτικός σχεδιασµός και η µεγάλη προσοχή στην υλοποίησή του

46 Τα δυο βασικά ερωτήµατα (11 χρόνια µετά) Ερώτηµα Ι. ΟΛΠ: Είναι κοινωφελής ή εµπορική επιχείρηση; Ερώτηµα ΙΙ. Πολιτεία: Θέλειναδιατηρηθείτο κρατικό µονοπώλιο παροχής λιµενικών υπηρεσιών, η όχι; Ουσιαστικά, και τα δυο αυτά ερωτήµατα εξακολουθούν να παραµένουν αναπάντητα!

47 Βούληση της Πολιτείας Κινείται στην κατεύθυνση προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και απελευθέρωσης της λιµενικής αγοράς Εν τούτοις παραµένει µη αρκούντως σαφής σε πολλά κρίσιµα σηµεία Από πλευράς ουσίας, τίποτε δεν έχει ακόµη αλλάξει!

48 Enter Tympaki! Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον Πειραιά εάν γίνει container terminal στο Τυµπάκι; (Κρήτη) Το Τυµπάκι είναι πιο κοντά στη ρότα Σουέζ-Γιβραλτάρ από ο,τι ο Πειραιάς Εάν ανοίξει εκεί µεγάλο container terminal, ισως αποσπάσει τη µερίδα του λέοντος της κίνησης µεταφόρτωσης του ΟΛΠ Αυτο θα καταστήσει προβληµατική την επέκταση του Προβλήτα Ι, το δάνειο όµως του οποίου θα πρέπει να αποπληρωθεί έτσι κι αλλιώς!

49 Ανάγκη για καθαρές θέσεις ητυχόνέλλειψήτουςσταθέµατα αυτά µόνο σύγχυση στο ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών θα προκαλέσει και µόνο καθυστέρηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠ και των υπόλοιπων λιµανιών της χώρας θα επιφέρει.

50 Αναφορές Το πλήρες κείµενο: βλέπε Psaraftis, H.N. (2005a) EU Ports Policy: Where do we Go from Here? Maritime Economics and Logistics, No. 7, 73-82, Palgrave-McMillan. Psaraftis, H.N., (2005b) Tariff Reform in the Port of Piraeus: A Practical Approach, Maritime Economics and Logistics, No. 7, , Palgrave-McMillan. Psaraftis, H.N., (2007), Public Financing and Charging in EU Seaports: the Case of Greece, IAME 2007 conference, Athens, Greece, July.

51

52 Thank you very much!

ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (το πλήρες κείµενο) 1

ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (το πλήρες κείµενο) 1 ΘΕΣΜΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (το πλήρες κείµενο) 1 NTUA-LMT-2007-101 24 Φεβ. 2007 Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Εργαστήριο Θαλασσίων Μεταφορών Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΑΝΙΑ: ΦΟΥΛ Ι ΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙ ΟΥΣ; 1. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ Πρώην ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ ΑΕ

ΛΙΜΑΝΙΑ: ΦΟΥΛ Ι ΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙ ΟΥΣ; 1. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ Πρώην ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ ΑΕ ΛΙΜΑΝΙΑ: ΦΟΥΛ Ι ΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙ ΟΥΣ; 1 Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ Πρώην ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ ΑΕ Η απόφαση της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του συνόλου των Σταθµών Εµπορευµατοκιβωτίων

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙ Α «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΟΨΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» Κατ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΝΟΕ για την πρόσκληση.

ΗΜΕΡΙ Α «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΟΨΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» Κατ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΕΝΟΕ για την πρόσκληση. ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ ΗΜΕΡΙ Α «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΟΨΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» ΕΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, 6/3/2008 ΟΜΙΛΙΑ ΧΑΡΙΛΑΟY Ν. ΨΑΡΑΥΤΗ Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΠΟΥ 90% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΘΑΛΛΑΣΣΗΣ

ΠΕΡΙΠΟΥ 90% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΘΑΛΛΑΣΣΗΣ ΜΑΪΟΣ 2013 1 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΟΓΚΟΣ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 ΠΕΡΙΠΟΥ 90% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΘΑΛΛΑΣΣΗΣ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Κατα παγια συνηθεια µου, το κειµενο δεν εχει τονους. Χ.Ν. Ψαραυτης, Καθηγητης ΕΜΠ 18/1/2008

ΠΡΟΛΟΓΟΣ. Κατα παγια συνηθεια µου, το κειµενο δεν εχει τονους. Χ.Ν. Ψαραυτης, Καθηγητης ΕΜΠ 18/1/2008 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Το υποµνηµα που ακολουθει το εγραψα το Νοεµβριο του 1996, µε την τοτε ιδιοτητα µου του Προισταµενου Υπηρεσιων του ΟΛΠ, για τον τότε Υπουργο Εµπορικης Ναυτιλιας Σ. Σουµακη- Κυβερνηση Κ. Σηµιτη.

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση του µελλοντικού Προβλήτα ΙΙΙ στο Νέο Ικόνιο Περάµατος (µπροστά, ο Προβλήτας ΙΙ)

Η θέση του µελλοντικού Προβλήτα ΙΙΙ στο Νέο Ικόνιο Περάµατος (µπροστά, ο Προβλήτας ΙΙ) ΟΛΠ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ 1 ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ ΠΡΩΗΝ /ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΛΠ ΑΕ Τον Ιανουάριο του 2001, στη συζήτηση για το πρώτο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΟΛΠ ΑΕ, τέσσερα µέλη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Παρουσίαση Οικονοµικών Αποτελεσµάτων 2010 5 Μαΐου 2011 Περιεχόµενα 1.Η Εταιρεία: - Σύγχρονη ιστορία - Ενδοχώρα λιµένος - Υπηρεσίες - Πλεονεκτήµατα 2. Υποδοµή - Ανωδοµή

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Δρ. Δημήτριος Μακρής, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Λ.Θ. Α.Ε. Ο λιμένας της Θεσσαλονίκης Πύλη για τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη. Ανήκει στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών. Η ενδοχώρα του λιμένα Rijeka Croatia

Διαβάστε περισσότερα

Θα ηθελα κατ αρχας να ευχαριστησω την οργανωτικη επιτροπη του συνεδριου για την τιµη που µου εκανε να µε προσκαλεσει να µιλησω.

Θα ηθελα κατ αρχας να ευχαριστησω την οργανωτικη επιτροπη του συνεδριου για την τιµη που µου εκανε να µε προσκαλεσει να µιλησω. Κατάσταση και προοπτικές για το λιµανι του Πειραια 1 Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ Α.Ε. Κυριες και κυριοι, Θα ηθελα κατ αρχας να ευχαριστησω την οργανωτικη επιτροπη του συνεδριου

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ 1 O Λιμένας της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του κεντρικού δικτύου των Λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέχει στρατηγική θέση στο Δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά λιμάνια: ο δύσκολος δρόμος της ανταγωνιστικότητας

Ελληνικά λιμάνια: ο δύσκολος δρόμος της ανταγωνιστικότητας Ελληνικά λιμάνια: ο δύσκολος δρόμος της ανταγωνιστικότητας Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής Technical University of Denmark Περίληψη Τον Μάιο του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση Κανονισμού για

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Απρίλιος 2009

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Απρίλιος 2009 Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2009 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική

Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική Ομιλία του κ. Γιώργου Ανωμερίτη στο 1 ο Ναυτιλιακό Forum Ναυτεμπορικής ΑΘΗΝΑ 22 Ιανουαρίου 2015 Για μία αναπτυξιακή λιμενική πολιτική 1. Το κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Mάϊος

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης. Mάϊος Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Mάϊος 2007 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής 2/6/2010

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ. Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής 2/6/2010 Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής 2/6/2010 Στόχοι Πολιτικής Αξιοποίηση του αποθέματος πλούτου της χώρας με στόχους Οικονομική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη Αναβάθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΛΘ ΑΕ και το 2015 διατηρεί υψηλή κερδοφορία

Η ΟΛΘ ΑΕ και το 2015 διατηρεί υψηλή κερδοφορία O Λιμένας της Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του κεντρικού δικτύου των Λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατέχει στρατηγική θέση τόσο στο δίκτυο θαλασσίων μεταφορών των χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας

Διαβάστε περισσότερα

Θα ηθελα να µιλησω για το θεµα αυτό σε συνδυασµο µε τη σηµερινη κατασταση και τις προοπτικες του ΟΛΠ.

Θα ηθελα να µιλησω για το θεµα αυτό σε συνδυασµο µε τη σηµερινη κατασταση και τις προοπτικες του ΟΛΠ. ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 1 Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης 2 Κυριες και κυριοι, Κατ αρχας θα ηθελα να ευχαριστησω το φιλο Γιαννη Θεολογιτη για την ιδεα να διοργανωσει την ηµεριδα αυτη και για την τιµη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ: Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 1

ΟΛΠ: Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 1 ΟΛΠ: Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΠΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 1 ΧΑΡΙΛΑΟΣ Ν. ΨΑΡΑΥΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΜΠ ΠΡΩΗΝ ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΛΠ ΑΕ Στο απίθανο επεισόδιο των Monty Python Argument Clinic, κάποιος πελάτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ

ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΑΕ 1 ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα.

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Καταθέσαµε σήµερα το πρωί το Σχέδιο Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Πέµπτη 4 Αυγούστου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορµή την κατάθεση σήµερα στη Βουλή του Σχεδίου Νόµου για τις Συµπράξεις ηµοσίου και Ιδιωτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ ΜΑΙΟΣ 2010 ΠΡΟΕ ΡΟΣ Σ & ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Γιώργος Ανωµερίτης Τηλ: +30 210 4550250 +30 210 4550248 Fax +30 210 4550280 E-mail: ceo@olp.gr Piraeus Port Authority S.A. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ ΛΙΜΕΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ. Το Λιμάνι του Πειραιά μηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ. Το Λιμάνι του Πειραιά μηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Το Λιμάνι του Πειραιά μηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας Συνοπτικά σημεία της ομιλίας του κ. Γιώργου Ανωμερίτη στο Συνέδριο του ECONOMIST THE SEA OF EUROPE ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17-18 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Ι: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ 1 ; Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ

ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Ι: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ 1 ; Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ Ι: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΠ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ 1 ; Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ Πρώην ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ ΑΕ Με κίνηση 1.542.000 TEU το 2004 έναντι 1.605.000 TEU το 2003, ο Σταθµός Εµπορευµατοκιβωτίων

Διαβάστε περισσότερα

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010

Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης. Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010 Το Λιµάνι της Θεσσαλονίκης Οργανισµός Λιµένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Απρίλιος 2010 Σε αυτή την παρουσίαση ενδέχεται να περιέχονται µελλοντικές προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε εκτιµήσεις και υποθέσεις σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία. του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου

Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία. του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Σχέδιο Συμφωνητικού Β Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης 2008 μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. Ομιλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ Α.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ PRESIDENT & CEO, THESSALONIKI PORT AUTHORITY TO THE GREEK EU PRESIDENCY SUMMIT «THE SEA OF EUROPE: ROUTING THE MAP FOR ECONOMIC GROWTH» ΤΡΙΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε: Κατάσταση και προοπτικές 1. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ

ΟΛΠ Α.Ε: Κατάσταση και προοπτικές 1. Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ ΟΛΠ Α.Ε: Κατάσταση και προοπτικές 1 Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης Καθηγητής ΕΜΠ ιευθύνων Σύµβουλος ΟΛΠ Α.Ε. Με τη συµπλήρωση την 1 η Μαΐου ενός έτους από τη λειτουργία του ΟΛΠ ως Ανώνυµης Εταιρίας (Ν2688/99), είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ. Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΓΣΕΕ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Στην ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας Συνέλευσης των µελών του ΣΕΒ Αθήνα 13/05/2008 Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι ιοικητές Τραπεζών, ηµοσίων

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας αφετηρίας στην Ελλάδα

Η αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας αφετηρίας στην Ελλάδα Η αναπτυξιακή προοπτική της κρουαζιέρας αφετηρίας στην Ελλάδα Θάνος Πάλλης, Γιώργος Κ. Βαγγέλας, Κλεοπάτρα Αράπη, Παρασκευή Κλαδάκη, Αιμιλία Παπαχρήστου Οκτώβριος 2017 / Ανανέωση στοιχείων: Οκτώβριος 2018

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟ 2007 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΟΛΠ ΑΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΧΟΙ ΟΛΠ ΑΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΤΡΙΜΗΝΟ2008

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΛΠ Α.Ε. (ΝΑΥΣΟΛΠ) Εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΙΔΡΥΣΗ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ με τον τίτλο ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ Α.Ε. (LOGISTICS ΟΛΠ) Εισήγηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυο καταστηµάτων Hyper καταστήµατα µε χώρους Parking 41 καταστήµατα σε Ελλάδα και Κύπρο 3-4 νέα καταστήµατα το χρόνο

ίκτυο καταστηµάτων Hyper καταστήµατα µε χώρους Parking 41 καταστήµατα σε Ελλάδα και Κύπρο 3-4 νέα καταστήµατα το χρόνο Προφίλ Η Jumbo κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο, κατάσταση η οποία δεν φαίνεται να µπορεί να αµφισβητηθεί στο ορατό µέλλον, καθώς οφείλεται σε ένα µίγµα παραγόντων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ ALTERNATE MINISTER, MINISTRY OF MARITIME AFFAIRS AND INSULAR POLICY, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ ALTERNATE MINISTER, MINISTRY OF MARITIME AFFAIRS AND INSULAR POLICY, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ ALTERNATE MINISTER, MINISTRY OF MARITIME AFFAIRS AND INSULAR POLICY, GREECE EASTMED INFRASTRUCTURE IN THE NEXT DECADE Is Greece on its way to becoming a major

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012. Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012. Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 20 εκεµβρίου 2012 Θέµα: Ισοζύγιο Πληρωµών: Οκτώβριος 2012 Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών Τον Οκτώβριο του 2012 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειµµα το οποίο διαµορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες ανάπτυξης για το Λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεισφορά στην τοπική και περιφερειακή οικονομία

Ευκαιρίες ανάπτυξης για το Λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεισφορά στην τοπική και περιφερειακή οικονομία Ευκαιρίες ανάπτυξης για το Λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεισφορά στην τοπική και περιφερειακή οικονομία Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2014 Με την υποστήριξη της: Οι μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης των ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας

Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας Αποτελέσµατα 3 ου Τριµήνου 2013 Οµίλου Γενικής Τράπεζας Σηµαντική Βελτίωση του Λειτουργικού Αποτελέσµατος ιατήρηση Ισχυρών Χρηµατοοικονοµικών εικτών Σηµαντική περαιτέρω βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Β! ΤΡΙΜΗΝΟ 2007 To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 2007 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης τ

ΤΑΧΥ ΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ Β! ΤΡΙΜΗΝΟ 2007 To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 2007 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης τ To Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο Ελλάδος συνέχισε και κατά το Β! Τρίµηνο του 27 την επιτυχηµένη πορεία ανάπτυξης των εργασιών του αυξάνοντας τόσο τα βασικά µεγέθη του ισολογισµού του όσο και τα αποτελέσµατά

Διαβάστε περισσότερα

Τιµολογηση, πρασινη βιβλος, λιµενικο πακετο (και σχετικα) ΛΙΜΕΝΕΣ πακετο Νο. 4

Τιµολογηση, πρασινη βιβλος, λιµενικο πακετο (και σχετικα) ΛΙΜΕΝΕΣ πακετο Νο. 4 Τιµολογηση, πρασινη βιβλος, λιµενικο πακετο (και σχετικα) ΛΙΜΕΝΕΣ πακετο Νο. 4 Τιµολογηση λιµενων Στρατηγικο εργαλειο Εργαλειο για την ανταγωνιστικοτητα Αντικειµενο επιστηµονικης αναλυσης Αντικειµενο διαµορφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΠ 2010-2014 Εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιώργου Ανωμερίτη ΠΕΙΡΑΙΑΣ 21 Δεκεμβρίου 2009 Ο ΟΛΠ είναι για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΒΟΓΔΑΝΟΥ ΤΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΤΟΥ GIOIA

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ CHAIRMAN AND CEO, PIRAEUS PORT AUTHORITY The 17 th Roundtable with the Government of Greece EUROPE UNBOUND OVERCOMING STAGNATION: RE-IGNITING GREECE S POTENTIAL

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε.

ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. ΚΛΩΝΑΤΕΞ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. ΑΦΜ:094007744, ΟΥ:ΦΑΒΕ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΡ.Μ.Α.Ε.:13469/06/Β/86/81 ΚΗΦΙΣΟΥ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 1 121 32 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΤΗΛ. : 30210 5708000, FAX : 30210 5708035 e-mail: info@klonatex.com

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου

Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 1 Οικονομικά Στοιχεία Β Τριμήνου 2016 1 Καθαρά Κέρδη 46εκ. το Β τρίμηνο και 106εκ. το Α εξάμηνο 2016 Αύξηση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 1,3% έναντι του Α τριμήνου σε 388εκ. Αύξηση εσόδων από προμήθειες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 16.6.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 16.6. ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 3 Ο ΧΛΜ. ΣΕΡΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ 62125 ΣΕΡΡΕΣ ΤΗΛ: +30 23210 68300 FAX: +30 23210 68311 Α.Φ.Μ.: 094289571 KRI-KRI S.A. MILK INDUSTRY 3RD KM. SERRES DRAMA 62125 SERRES TEL: +30 23210

Διαβάστε περισσότερα

Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της

Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Αποφάσεις Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της 28.7.2014 Στην Τακτική Γενική Συνέλευση της 28 ης Ιουλίου 2014, παρέστησαν 10 µέτοχοι, εκ των οποίων οι 7 αυτοπροσώπως και οι 3 δι αντιπροσώπου, οι οποίοι κατείχαν

Διαβάστε περισσότερα

Κύριες ραστηριότητες. Επιδιώξεις & Στρατηγική. Βασικοί στόχοι της Εταιρείας είναι :

Κύριες ραστηριότητες. Επιδιώξεις & Στρατηγική. Βασικοί στόχοι της Εταιρείας είναι : Έκθεση ιαχείρισης του ιοικητικού Συµβουλίου της Ανώνυµης Εταιρείας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ανώνυµη Εταιρεία» µε δ.τ. «ΟΛΠ Α.Ε.» Προς την Τακτική Γενική Συνέλευση της για την 8 η εταιρική χρήση (1/1/2007-31/12/2007)

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΩΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΩΝ Η ΕΞΕΛΙΞΗ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων Το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευματοκιβωτίων

Διαβάστε περισσότερα

ALPHA BANK. Αποτελέσµατα Εννεαµήνου Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2004

ALPHA BANK. Αποτελέσµατα Εννεαµήνου Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2004 ALPHA BANK Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2004 Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2004 Χρηµατοοικονοµικό Περιβάλλον Νέο περιβάλλον οικονοµικής πολιτικής Ιδιωτικοποιήσεις Άµεσες ξένες επενδύσεις Φορολογία εταιρικών κερδών Φορολογική

Διαβάστε περισσότερα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα

KKE ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την κατάρρευση του Τ.Υ.Δ.Ε. (Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας) Κοινοβουλευτική Ομάδα Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οι δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές της επαρχίας είναι οι πρώτοι από τους επαγγελματίες του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, με πλειοψηφία και αναλογία

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα, με πλειοψηφία και αναλογία ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 14ης ΜΑΙΟΥ 2019, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 123 ΠΑΡ. 4 ΤΟΥ Ν. 4548/2018. Θέμα 1ο: Υποβολή και έγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειµµα

Έλλειµµα ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΤΙΡΑΝΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 2010-2011 Σηµαντική αύξηση του δηµοσίου χρέους και επιδείνωση του ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000

Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ & ΙΑΙΤΗΣΙΑΣ Ε ΡΑ: Πλατεία Βικτωρίας 7, Αθήνα 10434 88 14 922 88 15 393 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πολυτεχνείου 21, Θεσσαλονίκη 54626 517 128 517 119 Προς: Αθήνα, 26 Ιουλίου 2000 1. Οµοσπονδία Ασφαλιστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ 1

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ 1 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ 1 Kυριε Υπουργε Κυριες και κυριοι Κατ αρχας θα ηθελα να ευχαριστησω τους οργανωτες της εκδηλωσης αυτης που µε προσκαλεσαν να ειµαι στο πανελ των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Του. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Του. Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ΕΝΑ ΝΕΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Του Μιλτιάδη Νεκτάριου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Το πολιτικό προσωπικό της χώρας βαρύνεται, μεταξύ άλλων, και για την καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα

ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. Δημόσια νομικά πρόσωπα ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Δημόσια νομικά πρόσωπα 16/5/2016 Έννοια Δημόσια νομικά πρόσωπα Νομικά πρόσωπα Περιουσία με δημόσιο χαρακτήρα Προνόμια δημόσιας εξουσίας Δημόσια νομικά πρόσωπα: εφαρμογή καθ ύλην

Διαβάστε περισσότερα

Πειραιάς, 8 Νοεµβρίου 2013. Προς: τα µέλη του Σ ΟΛΠ ΑΕ

Πειραιάς, 8 Νοεµβρίου 2013. Προς: τα µέλη του Σ ΟΛΠ ΑΕ ΠΡΟΕ ΡΟΣ & ΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Πειραιάς, 8 Νοεµβρίου 2013 Προς: τα µέλη του Σ ΟΛΠ ΑΕ Θέµα: Σχέδιο Συµφωνητικού Β Τροποποίησης της από 25.11.2008 Σύµβασης Παραχώρησης µεταξύ ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα Αγοράς. Γενικός Δείκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 27/5/2016

Εικόνα Αγοράς. Γενικός Δείκτης ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΔΕΛΤΙΟ 27/5/2016 Γενικός Δείκτης Εικόνα Αγοράς Άνοδος στο Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 645,40 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,56%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,98 εκατ. εκ των οποίων 1,84 εκατ. αποτελούσαν

Διαβάστε περισσότερα

«ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.» «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΠΠΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ»

«ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.» «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΠΠΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ» «ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε.» «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΠΠΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ» Α) ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ 4.1.4.1.1

Διαβάστε περισσότερα

δις. Εξωνοσοκοµειακή απάνη -45% - 2,5δις ???

δις. Εξωνοσοκοµειακή απάνη -45% - 2,5δις ??? 25 Σεπτεµβρίου 2012 1. Claw Back, Rebates: απάνη ΕΟΠΥΥ 2. Χρέη PSI - Συµψηφισµοί 3. Ανατιµολόγηση Σεπτεµβρίου Νέα φάρµακα 4. Σύστηµα Αποζηµίωσης (Ασφαλιστική τιµή & Brand name) 5. Σύµφωνο Σταθερότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 7/448/11.10.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ 7/448/11.10.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου ΑΠΟΦΑΣΗ 7/448/11.10.2007 του ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα: Πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία της ετήσιας και εξαµηνιαίας οικονοµικής έκθεσης και της ετήσιας και εξαµηνιαίας έκθεσης του διοικητικού συµβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΣΜΕΔΕ 3 η Τεχνική Αναφορά. τ. Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ

ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΣΜΕΔΕ 3 η Τεχνική Αναφορά. τ. Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΣΜΕΔΕ 3 η Τεχνική Αναφορά Αλέξανδρος Α. Ζυμπίδης Κωνσταντίνος Γ. Μακέδος Αναλογιστής Πολιτικός Μηχανικός τ. Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Ο.Λ.Θ. Α.Ε.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΟΛΘ ΑΕ» 1 ΓΕΝΙΚΑ Η Ανώνυμη Εταιρία Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαραχθέντα πάγια στοιχεία. Αποτέλεσμα προ φόρων , ,26. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015)

Ιδιοπαραχθέντα πάγια στοιχεία. Αποτέλεσμα προ φόρων , ,26. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015) ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΡ.ΜΑ.Ε.11285/67/Β/86/27- ΓΕΜΗ 123355999000 ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΟΓ/ΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 31ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 (1/1-31/12/2015) 2015 2014 Κύκλος εργασιών (καθαρός) 879.895,72 854.503,99

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός: Απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε.

Διαγωνισμός: Απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. Έργο: Αξιοποίηση Εθνικών Λιμένων Διαγωνισμός: Απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. Φάση: Πρώτη Φάση (Στάδιο προεπιλογής) Ημερομηνία: 16 Απριλίου 2014 Θέμα: Απαντήσεις σε διευκρινιστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2015 DUST AND CREAM ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΚΕ ΓΕΜΗ ΑΦΜ

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2015 DUST AND CREAM ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΚΕ ΓΕΜΗ ΑΦΜ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 2015 DUST AND CREAM ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΙΚΕ ΓΕΜΗ 133085004000 - ΑΦΜ 800631543 ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΛΟΙΠΑ ΣΥΝΗΘΗ ΕΣΟΔΑ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Ομιλητής: Παντελής Κούκος, Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κος, M.Phil., MBA, Πρόεδρος ΣΕΣΜΑ, μέλος ExCo FEACO 1 Ποιοι είμαστε και γιατί οι θέσεις μας, μπορούν να έχει σημασία να ακουστούν

Διαβάστε περισσότερα

NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε.

NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε. THESSALONIKI SUMMIT 2016 NORTHERN GREECE AT THE CROSSROADS OF THE ENERGY ROADMAP Σταύρος Γούτσος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Α.Ε. Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -ΣΧΕ ΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ-

ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -ΣΧΕ ΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ- ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ -ΣΧΕ ΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ- ΘΕΜΑ 1ο Υποβολή προς έγκριση των Ετησίων Οικονοµικών Καταστάσεων και των Ενοποιηµένων Οικονοµικών Καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2011, που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ Από τους Υπεύθυνους Επενδυτικών Σχέσεων των Εισηγμένων Εταιριών (IROs) προς τους Αναλυτές Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης Valuation & Research Specialists - V R S Investment Research

Διαβάστε περισσότερα

Μετοχικό κεφάλαιο ΙΚΕ

Μετοχικό κεφάλαιο ΙΚΕ Μετοχικό κεφάλαιο ΙΚΕ ο κεφάλαιο της ικε καθορίζεται από τους εταίρους χωρίς περιορισμό, μπορεί δε να είναι και μηδενικό. Οι εταίροι συμμετέχουν στην ικε με: 1. Κεφαλαιακές Εισφορές ΙΚΕ. Οι «κεφαλαιακές

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ GEORGE CHOULIARAKIS ALTERNATE MINISTER OF FINANCE, GREECE 22 nd ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE A compass for Europe A Fair wind for Greece ΠΕΜΠΤΗ 14 IOYNIOY 2018 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 183 Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΛ ΚΙΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Λ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 183 Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΛ ΚΙΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Λ. ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΥΓΓΡΟΥ 183 Ν. ΣΜΥΡΝΗ ΤΗΛ. 210 9213445 ΚΙΝ 6945303931 ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Λ.Π Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΣ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α. ιδρύθηκε το 1977, είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς

Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς Αποτελέσµατα Εννεαµήνου 2014 GENIKI Bank Μέλος του Οµίλου Τράπεζας Πειραιώς - Κέρδη 85,1 εκατ. µετά από φόρους πέτυχε η GENIKI Bank στο εννεάµηνο του 2014, έναντι ζηµιών τις 10 προηγούµενες ετήσιες χρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Η Προοπτική Ανάπτυξης του Κυπριακού Τουρισµού µέσω των PPPs Αντώνης Πασχαλίδης Υπουργός Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού 1 Τι είναι οι Συµπράξεις ηµοσίου Ιδιωτικού Τοµέα; PPP s: είναι ευρέως γνωστές,

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσια Τακτική Συνέλευση

Ετήσια Τακτική Συνέλευση 0 Ετήσια Τακτική Συνέλευση 4 Ιουλίου 2019 Θέματα Ημερήσιας Διάταξης 1. Έκθεση Διαχειριστικής Επιτροπής επί του Απολογισμού Χρήσης 2018 και Προϋπολογισμού 2019 i. Εξελίξεις Επικουρικού Κεφαλαίου ii. iii.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλογιστικές Μελέτες Επικουρικών Ταμείων. Ανατομία και Ευρήματα

Αναλογιστικές Μελέτες Επικουρικών Ταμείων. Ανατομία και Ευρήματα Αναλογιστικές Μελέτες Επικουρικών Ταμείων Ανατομία και Ευρήματα Ακολουθώντας τον τίτλο της ημερίδας, θα αναφέρω εισαγωγικά πως η Επικουρική Ασφάλιση ασθενεί βαριά. Και η ασθένεια αυτή έχει αρχίσει προ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ. Το Λιμάνι του Πειραιά στην ευρωπαϊκή λιμενική αγορά. Μια πρόταση αναπτυξιακής προοπτικής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ. Το Λιμάνι του Πειραιά στην ευρωπαϊκή λιμενική αγορά. Μια πρόταση αναπτυξιακής προοπτικής ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Το Λιμάνι του Πειραιά στην ευρωπαϊκή λιμενική αγορά Μια πρόταση αναπτυξιακής προοπτικής Συνοπτικά σημεία της εισήγησης του κ. Γιώργου Ανωμερίτη στη σύσκεψη των Επιμελητηρίων Πειραιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ AΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Εξαμηνιαία Έκθεση Αναφοράς Προόδου* ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ «ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ Α.Ε.» ΚΑΙ ΤΟ ΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ No 343 Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία ΕΡΓΑΤΕΞ Α.Ε. Στο Δήμο Αλικαρνασσού σήμερα 26 Μαΐου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα 17.00 μετά από πρόσκληση του

Διαβάστε περισσότερα

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ

1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ 1.1.ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 1.1.1.Αποτελέσµατα Χρήσεων 2002-2004 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 2002-2004 (ΣΕ 000 )* 2002 2003 2004 Κύκλος εργασιών -Βιοµηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ. ΕΝΤΥΠΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 σύμφωνα με

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ. ΕΝΤΥΠΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 σύμφωνα με ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΤΔ ΕΝΤΥΠΟ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010 σύμφωνα με το άρθρο 5(1) του κυπριακού Νόμου 114(Ι) του 2005 (ο περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμος του 2005), και

Διαβάστε περισσότερα

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Η συμβολή της σχεδιαζόμενης ανάπτυξης του Λιμένα Θεσσαλονίκης στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη Σάββας Σισμάνης Δρ., Πολιτικός Μηχανικός Διευθυντής Μελετών και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ Α/ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Το Ενεργητικό (και Παθητικό)

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ Α/ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Το Ενεργητικό (και Παθητικό) EΚΘΕΣΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ «ΕΣ ΣΙ ΕΪ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ 2009 Κύριοι Μέτοχοι, Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Θέματα Ημερήσιας Διάταξης

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ. Θέματα Ημερήσιας Διάταξης ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Θέματα Ημερήσιας Διάταξης Θέμα 1 ο : Υποβολή και έγκριση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης της Εταιρίας και του Ομίλου για

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών. (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών)

Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών. (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών) Αριθμ. πρωτ.: Δ.15/Δ'/619/15/2018 Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών (Ασφαλιστικές εισφορές μελών εταιρειών ή/και διαχειριστών) Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ Αθήνα, 13/4/2018 Αριθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ Τετάρτη 20-4-2005 Στέλιος Μαρκιανός 1 1 Τα περιεχόμενα της παρουσίασης αυτής αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους

Κεφάλαιο 15. Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Κεφάλαιο 15 Οι δηµόσιες δαπάνες και ηχρηµατοδότησή τους Ο κρατικός προϋπολογισµός: εδοµένα και αριθµοί Συνολικές δηµόσιες δαπάνες: τρειςκατηγορίεςδηµοσίων δαπανών ηµόσιες δαπάνες (G) Μεταβιβαστικές πληρωµές

Διαβάστε περισσότερα

Καμπάνακι κινδύνου για την κατάσταση στις κατασκευές από Μιτζάλη, Περδικάρη, Σουρέτη

Καμπάνακι κινδύνου για την κατάσταση στις κατασκευές από Μιτζάλη, Περδικάρη, Σουρέτη Καμπάνακι κινδύνου για την κατάσταση στις κατασκευές από Μιτζάλη, Περδικάρη, Σουρέτη Την άποψη του κατασκευαστικού τομέα, των τεχνικών εταιρειών και των φορέων του δημοσίου συζήτησαν εκπρόσωποί τους στη

Διαβάστε περισσότερα

Ισολογισµός Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ 2006

Ισολογισµός Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ 2006 Ετήσια Ενηµέρωση Αναλυτών σύµφωνα µε το άρθρο 292 του Κανονισµού του Χρηµατιστηρίου Αθηνών Ισολογισµός Οµίλου J&P-ΑΒΑΞ σύµφωνα µε τα ιεθνή Λογιστικά Πρότυπα (IAS) και τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.;

Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία) για να εισαχθεί στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Κύρια Αγορά - Συχνές Ερωτήσεις Ποιός ασκεί εποπτεία στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά; Ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει μια εταιρία (προετοιμασία)

Διαβάστε περισσότερα

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση

1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Συνοπτική Οικονομική Ενημέρωση 1 Ιανουαρίου 31 Μαρτίου 2018 Όμιλος Ανώνυμης Εταιρίας Τσιμέντων Τιτάν Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Αποτελεσμάτων Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2018 2017 Κύκλος εργασιών 322.469 361.835

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα

Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα Ομιλία του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργου Χαντζηνικολάου σε εκδήλωση πελατών στη Λάρισα Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Πελάτες & Στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, Με μεγάλη χαρά, εκ μέρους της Τράπεζας,

Διαβάστε περισσότερα

«Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4172/2013» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4172/2013» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «Τροποποίηση διατάξεων του ν. 4172/2013» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Με το παρόν άρθρο τροποποιούνται διατάξεις των άρθρων 27 και 27 Α του ν. 4172/2013 προκειμένου να ρυθμιστεί ο χειρισμός της αναβαλλόμενης φορολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πολιτική Μετοχοποιήσεων/Αποκρατικοποιήσεων

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πολιτική Μετοχοποιήσεων/Αποκρατικοποιήσεων ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πολιτική Μετοχοποιήσεων/Αποκρατικοποιήσεων Ι. Εισαγωγή Η παρούσα Πρόταση σκοπό έχει να περιγράψει συνοπτικά την προτεινόμενη πολιτική σε σχέση με την προώθηση των Αποκρατικοποιήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας στην Κύρια Αγορά;

Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας στην Κύρια Αγορά; Κύρια Αγορά - Συχνές Ερωτήσεις Ποιός ασκεί εποπτεία στην Kύρια Αγορά του Χ.Α.; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα εισαγωγής στην Κύρια Αγορά; Ποιές είναι οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή των μετοχών μιας εταιρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Αθήνα, 19 Μαΐου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ A ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2005 Με βάση τα ιεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Πληροφόρησης (.Π.Χ.Π) Καθαρά κέρδη 108,5εκ. (+35,2%) Συνολικά Έσοδα 428εκ. (+24,5%) Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020

Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΝΑ Συνέντευξη στον Κων/νο Στ. Δεριζιώτη ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ο.Λ.Π. Α.Ε. Με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ ο ΟΛΠ δημιουργεί τον Πειραιά της Ναυτιλίας του 2020 Στο +28,6%

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ 1η Ιανουαρίου έως 31η εκεµβρίου 2007 Προς την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας Κύριοι Μέτοχοι,

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία

Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία Το μέλλον της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς την επόμενη 10ετία 13 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 25 Νοεμβρίου 2016 Ιωάννης Βοτσαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α Διεθνής & Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά

Διαβάστε περισσότερα