A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP"

Transcript

1 Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04 Document title: Nebula VET program learning material and content Type: Slides Date of Delivery: 30/04/2015 Work package: WP4 Activity D Dissemination level: Public Document History Versions Date Changes Type of change Delivered by Version /04/2015 Initial Document - UCBL and INSA of Lyon Version /06/2015 Edition Modifications according to feedback provided by partners UCBL and INSA of Lyon Version /09/2015 Edition Insertion of license type UCBL and INSA of Lyon Acknowledgement The persons of UCBL in charge of producing the course are Parisa Ghodous, Catarina Ferreira Da Silva, Jean Patrick Gelas and Mahmoud Barhamgi. The persons from UCBL involved in preparing, translation and review are Hind Benfenatki, Gavin Kemp and Olivier Georgeon. The persons of INSA of Lyon in charge of producing the course are Frédérique Biennier, Nabila Benharkat. The persons from INSA of Lyon involved in preparing, translation and review are Francis Ouedraogo and Youakim Badr. Disclaimer The information in this document is subject to change without notice. All rights reserved. This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

2 ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 3 Ο σκοπός της συγκεκριµένης µαθησιακής ενότητας είναι να µάθουν οι σπουδαστές να αναλύουν και να αξιολογούν τους κινδύνους και τις νοµικές προεκτάσεις της διαδικασίας µετάβασης στο cloud computing.

3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝ ΥΝΟΥ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING Κεφάλαιο 3: ιαχείριση ασφάλειας και ιδιωτικού απορρήτου

4 Ι ΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ Μπορείτε να προσδιορίσετε τα όρια της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδοµένων? Πως ορίζεται το ιδιωτικό απόρρητο? Γνωρίζετε τεχνικές προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου? Γνωρίζετε µε ποιο τρόπο τα προσωπικά σας δεδοµένα προστατεύονται στο cloud computing? Γνωρίζετε την ισχύουσα νοµοθεσία προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου?

5 Ι ΙΩΤΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ Στο κεφάλαιο 3: Θα µάθετε τις βασικές αρχές για την οριοθέτηση της ιδιωτικής ζωής και τον προσδιορισµό των απαιτήσεων που σχετίζονται µε την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Θα βρείτε πληροφορίες για το πώς τα προσωπικά δεδοµένα µπορούν να προστατευθούν. Θα µάθετε τα βασικά στοιχεία της ισχύουσας νοµοθεσίας. Θα µάθετε για τους κινδύνους που σχετίζονται µε την διαδικασία µετάβασης στο cloud computing όσον αφορά στη προστασία του ιδιωτικού απορρήτου.

6 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ 1. Ιδιωτικό απόρρητο 2. Εµπλεκόµενα µέρη 3. Λύσεις 4. Περιορισµοί

7 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ Το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) είναι µια τεχνολογία που διευκολύνει την αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση δεδοµένων σε αποµακρυσµένους υπολογιστές που είναι προσβάσιµοι µέσω του διαδικτύου, προσφέροντας πληθώρα υπολογιστικών λύσεων ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις. Τα κύρια πλεονεκτήµατα του υπολογιστικού νέφους είναι τα εξής: Ευέλικτο µοντέλο µίσθωσης ανάλογα την χρήση. Οι χρήστες πληρώνουν µόνο για ό, τι καταναλώνουν. Μηδενικές δαπάνες για δοµικούς πόρους (λογισµικό / υλικό). Επεκτασιµότητα (scalability) αποθηκευτικού χώρου και απεριόριστοι υπολογιστικοί πόροι. Χωρίς ανάγκη διαχείρισης των διαθέσιµων πόρων....

8 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ Τα παραπάνω πλεονεκτήµατα έχουν όµως και κάποιο αντίτιµο: Οι χρήστες και οι επιχειρήσεις χάνουν τον έλεγχο των λειτουργικών συστηµάτων που διαχειρίζονται τα δεδοµένα και τις εφαρµογές τους. Οι χρήστες δεν γνωρίζουν που είναι αποθηκευµένα τα δεδοµένα τους και ποιος έχει πρόσβαση σε αυτά. Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud computing µπορούν να: Έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών πελατών. Επεξεργάζονται τα δεδοµένα των πελατών για διάφορους σκοπούς όπως η αποστολή στοχευµένων διαφηµίσεων, η κατασκοπεία, και η πώληση πληροφοριών και δεδοµένων σε ανταγωνιστές ή ενδιαφερόµενα µέρη.

9 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Σύστηµα ιαχείρισης Περιεχοµένου (CMS) Παράδειγµα διαχείρισης επιστηµονικού συνεδρίου: ιανέµει αυτόµατα τα επιστηµονικά άρθρα (papers) στα µέλη της οργανωτικής/κριτικής επιτροπής µε βάση τις προτιµήσεις και το επιστηµονικό τους αντικείµενο. Οργανώνει την συγγραφή & συλλογή αναφορών και βελτιώνει την επικοινωνία µεταξύ των χρηστών. Κατατάσσει τα έγγραφα σύµφωνα µε τη βαθµολογία τους. Στέλνει µηνύµατα υπενθύµισης (reminder s) και κοινοποιήσεις (notifications) αποδοχής ή απόρριψης. Παράγει εκθέσεις και αναφορές όπως λίστες αξιολογητών, στατιστικές και αναλύσεις.

10 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Ένα σύστηµα διαχείρισης περιεχοµένου στο cloud έχει τα εξής πλεονεκτήµατα (παράδειγµα διαχείρισης επιστηµονικού συνεδρίου): Ο διοργανωτής του συνεδρίου δεν χρειάζεται να δηµιουργήσει ένα Web server και να εγκαταστήσει σ αυτόν το λογισµικό του συστήµατος διαχείρισης περιεχοµένου. Χρειάζεται µόνο να δηµιουργήσει τον λογαριασµό του συνεδρίου στο υπολογιστικό νέφος. Η διαχείριση του server (συµπεριλαµβανοµένων της προστασίας και των αντιγράφων ασφαλείας) πραγµατοποιείται από κάποιον άλλον, και έτσι δηµιουργούνται οικονοµίες κλίµακας. Οι λογαριασµοί των συγγραφέων και των µελών της οργανωτικής/κριτικής επιτροπής δηµιουργούνται µία φορά στο υπολογιστικό νέφος και συνεχίζουν να υπάρχουν ώστε να είναι διαθέσιµοι και σε επόµενα συνέδρια.

11 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Τα δεδοµένα αποθηκεύονται επ αόριστον και οι αξιολογητές δεν χρειάζεται να δηµιουργήσουν αντίγραφα των αξιολογήσεών τους. Το σύστηµα διευκολύνει την δηµιουργία και συµπλήρωση εντύπων υποβολής και εντύπων πρόσκλησης και συµµετοχής, προτείνοντας πιθανούς συµµετέχοντες και οµιλητές στην βάσης προηγούµενης καταγεγραµµένης συνεργασίας. Για όλους αυτούς τους λόγους, τα συστήµατα διαχείρισης περιεχοµένου που παρέχονται ως υπηρεσία στο υπολογιστικό νέφος (π.χ. EasyChair, EDAS) έχουν συνεισφέρει σηµαντικά στην ακαδηµαϊκή κοινότητα. Το EasyChair φιλοξένησε πάνω από συνέδρια το 2014.

12 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Προστασία προσωπικών δεδοµένων: Ακούσια ή σκόπιµη διαρροή δεδοµένων -πληροφοριών Οι διαχειριστές του συστήµατος διαχείρισης περιεχοµένου (CMS) στο cloud, αποτελούν θεµατοφύλακες ενός τεράστιου όγκου δεδοµένων που είναι αποτέλεσµα των πάρα πολλών συνεδρίων που έχουν φιλοξενηθεί Αυτά τα δεδοµένα θα µπορούσαν να αποκαλυφθούν είτε εκούσια είτε ακούσια, µε ανεπιθύµητες συνέπειες: Η ανωνυµία των αξιολογητών θα µπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο όπως επίσης να αποκαλυφθούν οι κρυφές συνοµιλίες της οργανωτικής επιτροπής Τα ποσοστά αποδοχής των άρθρων (papers) θα µπορούσαν να τεθούν στην δηµοσιότητα για ερευνητικούς σκοπούς µετά από µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο.

13 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Προστασία προσωπικών δεδοµένων: Ακούσια ή σκόπιµη διαρροή δεδοµένων - πληροφοριών Το προφίλ των αξιολογητών θα µπορούσε να αποκαλυφθεί (δίκαιος/άδικος, σχολαστικός/ανεπαρκής, αυστηρός/ελαστικός, κτλ.) Τα δεδοµένα θα µπορούσαν να γίνουν αντικείµενο εκµετάλλευσης από: Προωθητικές επιτροπές Επιτροπές χρηµατοδότησης και ανάθεσης Ερευνητές που επιλέγουν συνεργάτες... Η ύπαρξη και µόνο των δεδοµένων καθιστά τους διαχειριστές του συστήµατος ευάλωτους σε επιθέσεις δωροδοκίας, σε εκβιασµούς και σε κακόβουλες επιθέσεις λογισµικού

14 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Προστασία προσωπικών δεδοµένων: δεδοµένων -πληροφοριών Ακούσια ή σκόπιµη διαρροή Το πρόβληµα της προστασίας των προσωπικών δεδοµένων υπήρχε πριν την εµφάνιση του Cloud Computing, ωστόσο το cloud computing το «µεγεθύνει»: Πριν την εµφάνιση του cloud computing: Η διαρροή δεδοµένων αφορούσε ένα και µόνο συνέδριο. Μετά την εµφάνιση του cloud computing: Η διαρροή δεδοµένων αφορά εκατοντάδες συνέδρια που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια, δηµιουργώντας τεράστιους κινδύνους στην περίπτωση που τα δεδοµένα βρεθούν σε λάθος χέρια.

15 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ : Αξιοποίηση δεδοµένων Τα δεδοµένα θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς: Εντοπισµός ανεπιθύµητων συµπεριφορών και πρόληψη κακόβουλων επιθέσεων και απάτης. Εντοπισµός ερευνητών οι οποίοι συστηµατικά και άδικα δίνουν θετικές κριτικές ο ένας στα επιστηµονικά άρθρα και µελέτες του άλλου ή ανταγωνιστές που συστηµατικά και εσκεµµένα απορρίπτουν τα άρθρα των συναδέλφων τους. Εντοπισµός αξιολογητών οι οποίοι απορρίπτουν ένα άρθρο (paper) και αργότερα υποβάλλουν οι ίδιοι ένα άρθρο παρόµοιο σε ιδέες σε άλλο συνέδριο. Εντοπισµός ανεπιθύµητων συµπεριφορών και υποβολών από ανεξάρτητους ερευνητές. Εντοπισµός της παράλληλης πολλαπλής υποβολής ενός άρθρου. Εντοπισµός των τροποποιήσεων στο περιεχόµενο ενός άρθρου µετά την αποδοχή για δηµοσίευση.

16 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ: ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ : Αξιοποίηση δεδοµένων Τα δεδοµένα θα µπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς: Τα δεδοµένα θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για την κατανόηση της διαδικασίας οργάνωσης και διαχείρισης ενός συνεδρίου. Οι εταιρείες ACM & IEEE θα µπορούσαν να χρησιµοποιήσουν τα δεδοµένα για να κατασκευάσουν δείκτες ποιότητας των συνεδρίων. Για τον προσδιορισµό του «νέου αίµατος» που εισέρχεται στην ακαδηµαϊκή κοινότητα Για να προσδιοριστεί πως ένα συνέδριο αλλάζει µε το πέρας του χρόνου. Για να προσδιοριστεί το είδος των συγγραφέων που υποβάλλουν επιστηµονικά άρθρα και θέλουν να συµµετάσχουν στα συνέδρια. Η χρήση και αξιοποίηση των δεδοµένων εγείρει σηµαντικά ερωτήµατα ως προς το ποιος θα έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και ποια θα είναι τα κίνητρά του.

17 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ Ιδιοκτήτες των δεδοµένων: Η ηθική διάσταση και τα άτοµα στα οποία ανήκουν τα δεδοµένα. Οι συγγραφείς και οι αξιολογητές σε ένα σύστηµα διαχείρισης περιεχοµένου. Οι ασθενείς σε ένα ιατρικό ηλεκτρονικό φάκελο. Ζητήµατα προστασίας προσωπικών δεδοµένων: Το βασικό µέληµα είναι η προστασία των δεδοµένων και της ταυτότητας των χρηστών από όλους εκείνους που δεν έχουν δικαίωµα πρόσβασης σε αυτές τις πληροφορίες. Οι ιδιοκτήτες των δεδοµένων µπορεί να έχουν ιδιαίτερες προτιµήσεις όσον αφορά στο ποιοι θα έχουν δικαίωµα πρόσβασης στα δεδοµένα τους, και αυτό θα πρέπει να είναι σεβαστό. Π.χ. µερικοί ασθενείς ενδεχοµένως να επιτρέπουν µόνο στον προσωπικό τους ιατρό να έχει πρόσβαση στο ιατρικό τους παρελθόν κατά την διάρκεια της θεραπείας τους ή µπορεί να µην επιθυµούν να χρησιµοποιηθούν οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους για επιστηµονικούς ή ερευνητικούς σκοπούς κτλ.

18 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ Οι χρήστες των δεδοµένων: Εκείνοι που διερευνούν τα δεδοµένα για διάφορους σκοπούς Ιατροί που συµβουλεύονται και αναλύουν τις ιατρικές πληροφορίες των ασθενών για µελλοντικές θεραπείες Ερευνητές και ιατροί που έχουν πρόσβαση στα δεδοµένα ασθενών ώστε να µελετήσουν π.χ. τις παρενέργειες ενός φάρµακου Ζητήµατα προστασίας προσωπικών δεδοµένων: Το βασικό µέληµα για τους χρήστες των δεδοµένων είναι να προστατεύσουν την ταυτότητά τους και τον σκοπό που διερευνούν τα δεδοµένα. Π.χ. ένας ερευνητής ο οποίος προσπαθεί να ανακαλύψει τις παρενέργειες ενός φαρµάκου µπορεί να επιθυµεί ο σκοπός της έρευνάς του όπως και η ταυτότητά του να παραµείνουν κρυφοί και προστατευµένοι (ώστε να αποκρύψει το ερευνητικό του έργο από ανταγωνιστές).

19 ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ Πάροχοι υπηρεσιών cloud: Περιλαµβάνει το σύνολο των υπαλλήλων πληροφορικής (IT staff) που χρειάζονται για την εκτέλεση και διαχείριση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους ιαχειριστές δικτύου ιαχειριστές βάσης δεδοµένων, Προγραµµατιστές λογισµικού, ιοικητικό και τεχνικό προσωπικό..

20 ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Υπάρχουσες λύσεις για τους ιδιοκτήτες των δεδοµένων Υπάρχουσες λύσεις για τους χρήστες των δεδοµένων

21 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ι ΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ύο κατηγορίες λύσεων: Λύσεις βασισµένες στην κρυπτογράφηση (Encryption-based solutions) Προστασία προσωπικών δεδοµένων από τους παρόχους υπηρεσιών cloud Έλεγχος Πρόσβασης Βάσει Ρόλων για την Προστασία της Ιδιωτικότητας (Privacy-aware access control solutions) Προστασία προσωπικών δεδοµένων από τους χρήστες των δεδοµένων

22 ΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Η κρυπτογράφηση είναι µια απλή και πολλά υποσχόµενη λύση για την προστασία του απορρήτου και της εµπιστευτικότητας των δεδοµένων από πιθανές κακόβουλες προθέσεις των παρόχων των υπηρεσιών cloud. Ιδέα: Τα δεδοµένα κρυπτογραφούνται πριν αποθηκευτούν στο cloud. Κακόβουλοι χρήστες των cloud υπηρεσιών δεν έχουν πρόσβαση σε ευαίσθητα Περιορισµοί: προσωπικά δεδοµένα και πληροφορίες. Η κρυπτογράφηση περιορίζει την δυνατότητα του cloud να επεξεργάζεται τις επερωτήσεις εύρους (queries) των χρηστών εκ µέρους τους. Μερικά κόστη που σχετίζονται µε την επεξεργασία των επερωτήσεων εύρους (queries) µετατοπίζονται στους ιδιοκτήτες των δεδοµένων.

23 ΛΥΣΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που επιτρέπουν την εκτέλεση επερωτήσεων εύρους σε κρυπτογραφηµένα δεδοµένα, χωρίς την αποκάλυψη της διάταξης των κρυπτογραφηµένων δεδοµένων: Τεχνικές διαµοίρασης δεδοµένων Τεχνικές διατήρησης σειράς (order preserving encryption) Τεχνικές αναζητησάσης κρυπτογράφησης (searchable encryption) Προσέγγιση Homophoric

24 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΙΡΑΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Τα στοιχεία των δεδοµένων οργανώνονται σε groups, που αποκαλούνται Buckets (κάδοι). Κάθε κάδος έχει συγκεκριµένα όρια και µία ετικέτα Όλα τα στοιχεία δεδοµένων µέσα σε ένα κάδο σχετίζονται µε την ίδια ετικέτα Παράδειγµα: Ο κάδος B1 περιλαµβάνει τους υπαλλήλους µε ηλικίες από [18, 30], Ο πελάτης (i.e., ο ιδιοκτήτης δεδοµένων) πρέπει να καθορίσει τα όρια των κάδων. Μοντέλο εκτέλεσης επερωτήσεων εύρους : Ο πελάτης πρέπει να: Καθορίζει τους κάδους που σχετίζονται µε την επερώτηση εύρους (βασιζόµενος στα όρια που έχει θέσει), Ανακτά τους κάδους από τον διακοµιστή (server) του cloud Αποκρυπτογραφεί την διάταξη των δεδοµένων από τους κάδους που έχουν ανακτηθεί και να αφαιρεί τα στοιχεία των δεδοµένων που δεν ικανοποιούν την επερώτηση εύρους.

25 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΙΡΑΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Περιορισµοί: Ανταλλαγή (trade-off) µεταξύ εγγυηµένης προστασίας προσωπικών δεδοµένων και απόδοσης: Οι κάδοι µεγάλου όγκου προσφέρουν καλύτερη προστασία, αλλά συνεπάγονται και αυξηµένο υπολογιστικό κόστος για τον πελάτη Οι κάδοι µικρού όγκου προσφέρουν µικρότερη προστασία αλλά συνεπάγονται και µικρότερο υπολογιστικό κόστος για τον πελάτη. To υπολογιστικό κόστος του πελάτη δεν είναι αµελητέο. Το µοντέλο ελέγχου της πρόσβασης δεν µπορεί να εφαρµοστεί στην πλευρά του διακοµιστή (server).

26 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ Το συγκεκριµένο µοντέλο κρυπτογράφησης δεδοµένων διατηρεί την σειριακή σχέση µεταξύ των αυθεντικών και κρυπτογραφηµένων τιµών. Παράδειγµα: Αν a > b, τότε e(a) > e(b) Το cloud µπορεί να εκτελέσει απλές επερωτήσεις εύρους (queries), κάνοντας απλούς υπολογισµούς στα κρυπτογραφηµένα δεδοµένα, π.χ. MAX, MIN, Count, >, <, = Το µοντέλο ελέγχου της πρόσβασης δεν µπορεί να εφαρµοστεί στην πλευρά του διακοµιστή (server). Περιορισµοί Κακόβουλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud µπορεί να αναγνωρίσουν σταδιακά την αντιστοίχιση µεταξύ αυθεντικών και κρυπτογραφηµένων δεδοµένων Ο αριθµός των επερωτήσεων εύρους που µπορεί να εκτελεστεί είναι περιορισµένος

27 ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ «HOMOPHORIC» Το µοντέλο κρυπτογράφησης homophoric εκτελεί όλους τους τύπους επερωτήσεων εύρους σε κρυπτογραφηµένα δεδοµένα Βασίζεται στην ιδέα ότι όλες οι επερωτήσεις εύρους µπορούν να εκτελεστούν µέσω των λειτουργιών της πρόσθεσης (addition) και του πολλαπλασιασµού (multiplication). Περιορισµοί εν είναι και τόσο πρακτική µέθοδος καθώς µια απλή επερώτηση εύρους µπορεί να πάρει χρόνια. Ωστόσο η έρευνα στο να γίνει η συγκεκριµένη µέθοδος πιο αποτελεσµατική είναι σε εξέλιξη.

28 ΛΥΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΡΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Η αποστολή αυτών των λύσεων είναι η προστασία των προσωπικών δεδοµένων από τους χρήστες των δεδοµένων. Οι περισσότερες λύσεις έλεγχου πρόσβασης για την προστασία της ιδιωτικότητας βασίζονται στα RBAC (Έλεγχος Πρόσβασης Βάσει Ρόλων) µοντέλα. Κανόνες : <Παραλήπτης, Στοιχείο δεδοµένων, Σκοπός, Συνθήκες>, Παραλήπτης: Η οντότητα η οποία ζητά τα δεδοµένα Στοιχείο δεδοµένων: Τα ζητούµενα δεδοµένα Σκοπός: Ο σκοπός για τον οποίο τα δεδοµένα χρειάζονται Συνθήκες: Το σύνολο των συνθηκών που πρέπει µα ικανοποιούνται Παραδείγµατα: Ένας ιατρός µπορεί να έχει πρόσβαση στις εργαστηριακές εξετάσεις ενός ασθενή σε περίπτωση ανάγκης Ένας ιατρός µπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες ενός ασθενή εφόσον ο τελευταίος συµφωνεί.

29 ΛΥΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΡΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Πλεονεκτήµατα και µειονεκτήµατα: Λεπτοµερής έλεγχος πρόσβασης. Λύσεις οι οποίες προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα ακρίβειας για τα στοιχεία των δεδοµένων. Απλή και εύκολη εφαρµογή. Λύσεις οι οποίες δεν είναι πάντα εφικτές, όταν τα δεδοµένα που είναι αποθηκευµένα στο cloud είναι κρυπτογραφηµένα. Οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις υποθέτουν πως το cloud είναι ένας αξιόπιστος φορέας, ο οποίος µπορεί να ελέγξει τους κανονισµούς πρόσβασης περί ιδιωτικότητας. Η προστασία των δεδοµένων παύει να υφίσταται εφόσον τα δεδοµένα έχουν φθάσει στους παραλήπτες.

30 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι προσωπικών δεδοµένων που µπορούν να θεωρηθούν ευαίσθητα από τους χρήστες των cloud : 1. Επερωτήσεις εύρους (queries) που σχετίζονται πληροφορίες Παράδειγµα: Ένας επιστηµονικός ερευνητής µπορεί να µην επιθυµεί να 2. Ταυτότητα αποκαλύψει τις δικές του επερωτήσεις εύρους (αναζητήσεις) ώστε να προστατεύσει την έρευνα και τις εφευρέσεις του. Παράδειγµα: Ένας ασθενής του ιού HIVµπορεί να επιθυµεί να κρατήσει την ταυτότητα του µυστική όταν κάνει ερωτήσεις για τα συµπτώµατα του ιού. 3. Συµπληρωµατικές πληροφορίες Παράδειγµα: Ένας χρήστης µπορεί να επιθυµεί να διατηρήσει την τοποθεσία διαµονής του µυστική.

31 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡΟΥΣ (QUERY) Πρωτόκολλο Ανάκτησης Ιδιωτικών Πληροφοριών (PIR): Οι περισσότερες λύσεις εστιασµένες στις επερωτήσεις εύρους έχουν ως βάση το Πρωτόκολλο Ανάκτησης Ιδιωτικών Πληροφοριών (PIR). Τα Πρωτόκολλα Ανάκτησης Ιδιωτικών Πληροφοριών έχουν ως κεντρική ιδέα την εκτέλεση µιας επερώτησης εύρους σε έναν µη αξιόπιστο server µην επιτρέποντας στον τελευταίο να µάθει τα αποτελέσµατα των επερωτήσεων εύρους. Τα Πρωτόκολλα Ανάκτησης Ιδιωτικών Πληροφοριών είναι κρυπτογραφικά (δηλαδή οι επερωτήσεις εύρους και τα αποτελέσµατα αυτών εµφανίζονται ως κρυπτογραφηµένα κείµενα) ιαφορετικά πρωτόκολλα υπάρχουν για έναν ή περισσότερους servers Περιορισµοί: Οι λύσεις που έχουν ως βάση τα Πρωτόκολλο Ανάκτησης Ιδιωτικών Πληροφοριών (PIR) απαιτούν πολύ χρόνο εκτέλεσης και έτσι δεν θεωρούνται και πολύ πρακτικές.

32 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΥΡΟΥΣ (QUERY) Λύσεις που έχουν ως βάση το σχέδιο (plan-based solutions): Τα διαφορετικά σχέδια για την ίδια επερώτηση εύρους αποκαλύπτει διαφορετικές πληροφορίες για τις προθέσεις του χρήστη (όπως αυτές σχετίζονται µε την επερώτηση εύρους) στον server. Αυτές οι τεχνικές βασίζονται στην τροποποίηση των τεχνικών βελτιστοποίησης επερωτήσεων εύρους έτσι ώστε να αναπτύξουν σχέδια που θα γνωρίζουν και θα προστατεύουν τις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών (privacy aware plans) ανάλογα µε τις προτιµήσεις και τους περιορισµούς που οι ίδιοι έχουν ορίσει. Παράδειγµα περιορισµών και προτιµήσεων που έχουν οριστεί από τους ίδιους τους χρήστες: Επιβολή συγκεκριµένων περιορισµών στην προσθήκη πληροφοριών σε µια κατηγορία ( π.χ. όνοµα Περιορισµοί: = John Doe) για ένα συγκεκριµένο αξιόπιστο server. Αυτές οι λύσεις προϋποθέτουν από τους χρηστές να έχουν γνώση των servers που εµπλέκονται στην εκτέλεση των επερωτήσεων εύρους. εν είναι πάντα δυνατή η δηµιουργία σχεδίων που θα γνωρίζουν και θα προστατεύουν τις ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των χρηστών (privacy aware plans) για όλα τα είδη των επερωτήσεων εύρους.

33 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Λύσεις που έχουν κυρίως ως βάση τα Συστήµατα ιαχείρισης Ψηφιακής Ταυτότητας (DIM systems) Τα Συστήµατα ιαχείρισης Ψηφιακής Ταυτότητας επιτρέπουν την πιστοποίηση των χρηστών στους παρόχους υπηρεσιών cloud χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Ένα τυπικό Σύστηµα ιαχείρισης Ψηφιακής Ταυτότητας περιλαµβάνει τους εξής: Παρόχοι Υπηρεσιών Cloud (CSPs) Πάροχοι ταυτότητας(idps): Εκχωρούν χαρακτηριστικά ταυτότητας στους χρήστες Καταχωρητές (Registrars): Πιστοποιούν τα χαρακτηριστικά ταυτότητας που έχουν αποδοθεί στους χρήστες από τους παρόχους ταυτότητας και εκδίδουν πιστοποιητικά (certificate) για τους χρήστες Χρήστες: Ο κάθε χρήστης µπορεί να περάσει τον έλεγχο ταυτότητας που απαιτούν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud χρησιµοποιώντας το πιστοποιητικό που έχει λάβει και έτσι να αποκτήσει πρόσβαση σε αποκλειστικές (authorised) cloud υπηρεσίες.

34 ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Χρησιµοποιώντας ένα Σύστηµα ιαχείρισης Ψηφιακής Ταυτότητας, ο χρήστης µπορεί να επιλέξει και να διαχειριστεί τα στοιχεία ταυτότητας που ο ίδιος επιθυµεί να χρησιµοποιήσει. Παραδείγµατα Σύστηµατος ιαχείρισης Ψηφιακής Ταυτότητας: Metasystem & Microsoft CardSpace. Περιορισµοί: Οι διαφορετικές υπηρεσίες cloud µπορεί να απαιτούν διαφορετικά συστήµατα διαχείρισης ψηφιακής ταυτότητας θέτοντας θέµατα διαλειτουργικότητας (interoperability) µεταξύ των διάφορων συστηµάτων διαχείρισης (DIMs) ύσκολο να βρεις αξιόπιστους παρόχους ταυτότητας (IdPs) και καταχωρητές (Registrars).

35 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων αποτελεί µια σηµαντική πρόκληση για την υιοθέτηση και µετάβαση στο περιβάλλον του cloud computing δηµόσιων υπηρεσιών όπως η υγεία και ο στρατός. Οι υπάρχουσες λύσεις δεν ικανοποιούν τις ανάγκες προστασίας των προσωπικών δεδοµένων, ωστόσο η έρευνα για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας βρίσκεται σε συνεχή πρόοδο. Οι πιο αποτελεσµατικές λύσεις στηρίζονται στην εµπιστοσύνη (trust), στον έλεγχο (audit) και στην δυνατότητα εντοπισµού (trackability). Εµπιστοσύνη (trust): Η επιλογή του παρόχου υπηρεσιών cloud θα πρέπει να βασιστεί στην αξιοπιστία. Ο υπολογισµός της αξιοπιστίας ενός παρόχου βασίζεται στο ιστορικό της αλληλεπίδρασης µαζί του αλλά και σε κριτικές που έχουν δηµοσιευθεί από άλλους χρήστες.

36 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Έλεγχος (auditing): Απαιτούνται µηχανισµοί ελέγχου που θα παρακολουθούν τις διάφορες λειτουργίες που εκτελούνται στο cloud για τον εντοπισµό κακόβουλων και ύποπτων επερωτήσεων εύρους (query) και οι οποίοι θα αποτρέπουν την πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα. Εντοπισµός (trackability): Απαιτούνται µηχανισµοί δυνατότητας εντοπισµού της προέλευσης των διάφορων λειτουργιών που λαµβάνουν χώρα στο cloud (π.χ., ποιος απέκτησε πρόσβαση σε συγκεκριµένα δεδοµένα και ποια ήταν τα κίνητρά του.)

37 ΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ιαχείριση κινδύνου Εξαιτίας των συνεπειών του... Τεχνολογίες Εµπιστευτικότητα Καταγραφή / Παρακολούθηση Κρυπτογράφηση Επιτρεπόµενα κλειδιά και αλγόριθµοι Επικοινωνία Κρυπτογραφηµένη αποθήκευση δεδοµένων ιαφορετικοί νοµικοί περιορισµοί από χώρα σε χώρα Απόρρητο δεδοµένων/πληροφοριών Προσωπικά δεδοµένα Παραβίαση της ιδιωτικής ζωής

38 ΑΠΟΡΡΗΤΟ Ε ΟΜΕΝΩΝ / ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Προσωπικά δεδοµένα Πληροφορίες για τον χρήστη Όνοµα, διεύθυνση, τηλέφωνο, ιεύθυνση IP, όνοµα υπολογιστή, URLs που επισκεύτηκε, τοποθεσία υπολογιστή.. Πληροφορίες σχετικά µε την δραστηριότητα Αρχεία καταγραφής (log files), aρχεία καταγραφής του συστήµατος ελέγχου πρόσβασης, «Φυσικός» έλεγχος (κάρτες εισόδου, video ) Παραβίαση προσωπικής ζωής Συλλογή προσωπικών πληροφοριών και δεδοµένων Για τις οποίες ο χρήστης θα πρέπει να έχει ενηµερωθεί Συλλογή πληροφοριών από προσωπικά δεδοµένα και αρχεία που βρίσκονται στον Η/Υ Ανάλυση των προσωπικών δεδοµένων

39 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ιαφορετικά νοµικά πλαίσια Κανονισµός βασισµένος στην αγορά: Η.Π.Α. Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου (Federal Trade Commission) Ακατάλληλοι ιστότοποι δεν θα επισκέπτονται Υπερπροστασία ανηλίκων Νοµικές προδιαγραφές: EU Προστασία σε παγκόσµιο επίπεδο για τους Ευρωπαίους Καλύπτει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελµατική ιδιωτικότητα Κύριες προκλήσεις Παγκόσµιες συναλλαγές µέσω του διαδικτύου Νοµικό πλαίσιο? Κοινές αρχές Θεµιτές και αθέµιτες πρακτικές

40 Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ CLOUD ΣΤΗΝ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ (1) Προκλήσεις Τα προσωπικά δεδοµένα διατίθενται στο κοινό ιαχείριση ευθυνών ύσκολο να έχεις µια συνεκτική εικόνα για το αντίκτυπο του cloud στο απόρρητο της ιδιωτικής ζωής ιάφορες πολιτικές αντιµετώπισης των προκλήσεων που σχετίζονται µε την προστασία της ιδιωτικότητας Κοινές υποδοµές / υπηρεσίες Ανάγκες προστασίας της ιδιωτικότητας Κίνδυνοι που σχετίζονται µε τον πάροχο υσκολίες που σχετίζονται µε την µη τοπικότητα του cloud Η µη-τοπικότητα του cloud επηρεάζει την δηµιουργία συµβολαίων διέπουν την σχέση παρόχου πελάτη.

41 Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΟΥ CLOUD ΣΤΗΝ Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ (2) Τα προσωπικά δεδοµένα συνεπάγονται «οικονοµικό όφελος» Για την χρήση µιας υπηρεσίας «Πληρωµή µε την παροχή πρόσβασης στα προσωπικά δεδοµένα και στις πληροφορίες» Ποιότητα δεδοµένων Επίπεδο αξιοπιστίας του παρόχου Τα προσωπικά δεδοµένα είναι απαραίτητα για την επιτυχή λειτουργία της υπηρεσίας Κίνδυνοι που σχετίζονται µε τα δεδοµένα και τις διαδικασίες που εκτελούνται για την υλοποίηση της υπηρεσίας Για να καταστήσεις µια υπηρεσία κερδοφόρα «Οικονοµία» προσωπικών δεδοµένων Προσωπικά δεδοµένα που φέρουν την ταυτότητα του ιδιοκτήτη Τιµολόγηση για προσωπικές πληροφορίες όπως διεύθυνση ταχυδροµείου, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλεφωνικός αριθµός, κτλ. Πρόβλεψη όλων των παραπάνω στο µοντέλο µίσθωσης της υπηρεσίας

42 ΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ... Πρόβλεψη περιορισµών που σχετίζονται µε την προστασία των προσωπικών δεδοµένων Κίνδυνος καταγραφής Ιδιωτικότητα στην εργασίας Έλεγχος πρόσβασης Τα s µπορούν να λάβουν την ετικέτα «εµπιστευτικό» Νοµικό προηγούµενο Υπερ-προστασία των Ευρωπαίων πολιτών (Ε.Ε.). Υπερ-προστασία των ανηλίκων στις H.Π.Α. Κίνδυνοι για τις επιχειρήσεις µόνο αν η παραβίαση της ιδιωτικότητας προβλέπει την επιβολή προστίµου. Χάρτα χρήσης

43 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Ι ΙΩΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ, ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙ ΕΣ Ίχνη και στοιχεία δεδοµένων στο διαδίκτυο Όνοµα και διελυθυνση Η/Υ Ιδιότητες και ρυθµίσεις Η/Υ Cookies Επισκεπτόµενες σελίδες Συλλογή πληροφοριών Ταυτότητα ιεύθυνση κατοικίας και ηλεκτρονικού ταχυδροµείου Τηλεφωνικοί αριθµοί Quiz

44 ΘΕΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (1) Θεµιτές πρακτικές χρήσης δεδοµένων ιαφάνεια Συλλογή προσωπικών δεδοµένων ιαδικασίες και λειτουργίες που απαιτούν την χρήση προσωπικών δεδοµένων Ανάγκη Έλεγχος στο διαδίκτυο παράλληλα µε την χρήση εργαλείων ασφάλειας και προστασίας Καθαρή θέση Στόχοι που σχετίζονται µε την επεξεργασία προσωπικών δεδοµένων Αναλογικότητα Έλεγχος στο διαδίκτυο vs κίνδυνοι

45 ΘΕΜΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ (2) Αθέµιτες πρακτικές: Συλλογή δεδοµένων ιάρκεια ζωής των συλλεγοµένων δεδοµένων ιαδικασίες και λειτουργίες που συνδέονται µε τα προσωπικά δεδοµένα Πώληση προσωπικών δεδοµένων Επιπτώσεις Οι χρήστες πρέπει να είναι ενήµεροι για την χρήση των δεδοµένων τους Νοµική προσηµείωση Η ασφάλεια των διαδικασιών αλλά και της αποθήκευσης πληροφοριών προυποθέτουν την χρήση των προσωπικών δεδοµένων Προσαρµοσµένες διαδικασίες ανάλυσης και απόκτησης προσωπικών δεδοµένων Ανωνυµία Αποφυγή διαδικασιών και λειτουργιών που συνδέονται µε προσωπικά δεδοµένα

46 Ι ΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Ιδιωτική ζωή στην εργασίας Ιδιωτικά αρχεία Προστασία αποστολής ηλεκτρονικών µηνυµάτων µε την χρήση της ετικέτας «ιδιωτικό». Πιστοποίηση χρήστη Login/password Υποδοµή δηµόσιου κλειδιού (PKI) Έλεγχος δραστηριοτήτων Αρχεία αναφοράς Βιώσιµα συστήµατα είκτες παραγωγικότητας, δείκτες χρήσης πόρων Καταγραφή δραστηριοτήτων Ανοικοδόµηση της διαδικασίας ροής εργασιών Κίνδυνος παρακολούθησης εργασιών οι οποίες έχουν ήδη πραγµατοποιηθεί

47 ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Με βάση την περιγραφή της περίπτωσης χρήσης µετάβασης υπολογιστικών υπηρεσιών στο περιβάλλον του cloud computing, προσδιόρισε τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο πάροχος (cloud provider) για την χρήση των δεδοµένων και κατέγραψε τους όρους χρήσης για τους χρήστες. Προσδιόρισε τα προσωπικά δεδοµένα που θα χρησιµοποιηθούν. Προσδιόρισε την διαδικασία επεξεργασίας και αποθήκευσης των προσωπικών δεδοµένων στο cloud. Προσδιόρισε τις θεµιτές και αθέµιτες πρακτικές χρήσης των δεδοµένων Προσδιόρισε τους κινδύνους που σχετίζονται µε την πλατφόρµα cloud υπηρεσιών (βλέπε προηγούµενες ασκήσεις) Προσδιόρισε τις προϋποθέσεις και τους όρους χρήσης για τον πάροχο υπηρεσιών cloud.

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP43_2015-06-15_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills LLP GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP43_2015-06-15_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Document Information Document ID name: Nebula_WP43_2015-06-12_4.3.3-Training

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP

A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

CycloVET. Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA

CycloVET. Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA CycloVET Κανόνες επιτραπέζιου παιχνιδιού «Η Επιστροφή του Ποδηλάτη» EXELIA Δεκέμβρης, 2016 1 Project acronym: Project name: Project code: Document History CycloVET Improving skills and competences of cycling

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΝΕΦΟΣ: Ο ΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Ο στόχος της συγκεκριµένης µαθησιακής ενότητας είναι να παρουσιάσει στους σπουδαστές το µεθοδολογικό πλαίσιο και τα εργαλεία για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Το διαδίκτυο προσφέρει: Μετατροπή των δεδομένων σε ψηφιακή - ηλεκτρονική μορφή. Πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ (PRIVACY NOTICE)

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ (PRIVACY NOTICE) EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ (PRIVACY NOTICE) H εταιρεία FITGATE PRIVATE COMPANY η οποία εδρεύει στο Ν. Ψυχικό Αττικής (οδός Δημοκρατίας αρ. 8- email: info@fitgate.gr) και στην οποία ανήκει ο παρών δικτυακός τόπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ EILEEN Η ενίσχυση της διαπολιτισμικής μάθησης στις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Greek Language Version Οι Συμβουλές Δράσης EILEEN ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες χρήσης για το Historiana

Οδηγίες χρήσης για το Historiana Οδηγίες χρήσης για το Historiana Το Historiana είναι ένα περιβάλλον elearning το οποίο έχει δημιουργηθεί από καθηγητές ιστορίας από την Ευρώπη και εκτός αυτής με στόχο να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους,

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Τι είναι; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : Βασικά συστατικά του Web Fabio Calefato Department of

Διαβάστε περισσότερα

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών

O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7: Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών O7-A1: Αναπτύσσοντας εργαλεία για το Πρόγραμμα Κατάρτισης Εκπαιδευτικών Prepared by University Paderborn 30/11/2015 Project name: Project acronym: Project number:

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη

MathDebate Οδηγός για τον χρήστη Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για τον χρήστη MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018)

Διαβάστε περισσότερα

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος

EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος EvalCOMIX Οδηγός Χρήσης María Soledad Ibarra-Sáiz - Susana Olmos-Migueláñez - Gregorio Rodríguez-Gómez Φεβρουάριος - 2017 "The European Commission support for the production of this publication does not

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 2 Αύξηση αναγνωσιµότητας -Πώς το κάνεις; Όνομα Διεξάγων εδώ This project has been funded with support from the

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS

Ψηφιακή ανάπτυξη. Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #1 : Τεχνολογίες Web και CMS Learning Objective : SEO και Analytics Fabio Calefato Department of Computer

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Τελευταία ενημέρωση: Μάιος 2018 Α. Η εταιρεία «DEREBU MON. IKE» είναι αφοσιωμένη στην προστασία της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems

Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Comprehensive policy frameworks for continuing VET: Reform of Continuing Vocational Education and Training Systems Κωνσταντίνος Κλουδάς Managing Director, Enoros Consulting Ltd This project has been funded

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1

Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Αύξηση της αναγνωρισιµότητας µίας πράσινης επιχείρησης Υποενότητα 1 Αύξηση αναγνωρισιµότητας -Πώς ξέρεις ότι δουλεύει; This project has been funded with support from the European

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων

Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 7 - Διαχείριση των χρηµάτων Υποενότητα 3 Χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και προβλέψεις This project has been funded with support from the European Commission. This publication

Διαβάστε περισσότερα

A novel vocational training programme on cloud computing skills. Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

A novel vocational training programme on cloud computing skills. Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04 Project acronym: Project name: Project code: Document Information Document ID name: NEBULA A novel vocational training programme on cloud computing skills 540226-LLP-1-2013-1-GR-LEONARDO-LMP Nebula_WP4_D4.3.1_Learning_Material_and_Content_2015_30_04

Διαβάστε περισσότερα

α. Προσωπικά δεδομένα που δύνανται να ζητηθούν από την σελίδα.

α. Προσωπικά δεδομένα που δύνανται να ζητηθούν από την σελίδα. ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Πολιτική Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλύπτει και αφορά τις προϋποθέσεις συλλογής και διαχείρισης των προσωπικών στοιχείων των αναγνωστών / επισκεπτών / χρηστών / μελών από

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1. Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή.

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1. Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή. ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟ-1 Θα δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο με 2 κομμάτια, τη βάση και τη σκεπή. Κατ αρχήν, χρησιμοποιώντας μιλλιμετρέ χαρτί, σχεδιάστε το σχήμα σας, όπως στο σχήμα που ακολουθεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Σ αυτό το εκπαιδευτικό σενάριο θα κατασκευάσουμε μια σιδηροδρομικά γραμμή για το παιχνίδι της εικόνας. Οι διαστάσεις του δικού σας παιχνιδιού μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας

Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Προσδιορισµός και προώθηση µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας: Διάλεξη 1 Προσδιορισµός µιας νέας επιχειρηµατικής ευκαιρίας [Όνομα διεξάγων εδώ] This project has been funded with

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014

Αθήνα, Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014 Αθήνα, 31-10-2014 Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/6617/31-10-2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΡ. 164/2014 Η Αρχή Προστασίας εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνήλθε µετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ CATAWIKI 117123150.249275284 Η Catawiki επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών που επισκέπτονται την ηλεκτρονική μας πλατφόρμα και χρησιμοποιούν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα 18/ 10/ 2001 ΥΠ.ΕΣ...Α Αριθµ.Πρωτ. / ΙΑ Π/A1/22123 Γ.Γ. ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΕΝ. /ΝΣΗ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ /ΝΣΗ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΙΑ ΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΕΘΟ ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. PGP (Pretty Good Privacy)

Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων. PGP (Pretty Good Privacy) Εργαστήριο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων PGP (Pretty Good Privacy) Εισαγωγή Το λογισμικό Pretty Good Privacy (PGP), το οποίο σχεδιάστηκε από τον Phill Zimmerman, είναι ένα λογισμικό κρυπτογράφησης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Νεφοϋπολογιστικής στην Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση

Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Νεφοϋπολογιστικής στην Ηλεκτρονική ιακυβέρνηση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΗΜΕΡΙ Α ΜΕ ΘΕΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Ασφάλεια και Προστασία της Ιδιωτικότητας σε Ηλεκτρονικά Περιβάλλοντα Υγείας Υποστηριζόµενα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου (07/2016)

Πολιτική Απορρήτου (07/2016) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Πολιτική Απορρήτου (07/2016) Η CELLebrate είναι μια ιδιωτική εταιρεία με βάση το Ισραήλ, με κέντρο επιχειρηματικής δραστηριότητας στη διεύθυνση Box Office 211, Kiryat Chayim, Haifa. Η

Διαβάστε περισσότερα

Φόρμα Επικοινωνίας ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Φόρμα Επικοινωνίας ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Πολιτική Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα καλύπτει και αφορά τις προϋποθέσεις συλλογής και διαχείρισης των προσωπικών στοιχείων των αναγνωστών / επισκεπτών / χρηστών / μελών από

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Visio / White paper 1

Περιεχόμενα. Visio / White paper 1 Περιεχόμενα Τι είναι η πλατφόρμα Visio Αρχιτεκτονική Δουλεύοντας με το Περιεχόμενο Πηγές Περιεχόμενου Διαγραφή Περιεχομένου Βασικές Λειτουργίες Προφίλ Χρήστη Διαχείριση Χρηστών Σύστημα Διαφημίσεων Αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα

Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα Ενότητες 2.3A και 2.3B Co-funded by the European Union Μάθημα 2 Αποκατάσταση και Ανθεκτικότητα Ενότητα 2.3A Γίνομαι Καθαρός: Ξεπερνώντας τον Εθισμό χωρίς Θεραπεία Ενότητα 2.3B Η Αποκατάσταση του Κεφαλαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο χρόνος και ο τρόπος τήρησης των αρχείων περιγράφεται στη διδικασία Δ.550, Έλεγχος και τήρηση αρχείων και μητρώων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Ο χρόνος και ο τρόπος τήρησης των αρχείων περιγράφεται στη διδικασία Δ.550, Έλεγχος και τήρηση αρχείων και μητρώων. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. Προσωπικά Δεδομένα Η εταιρεία αποδίδει μέγιστη σημασία στην επεξεργασία, ασφάλεια και προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκόμενων μερών. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου της Fon

Πολιτική Απορρήτου της Fon Πολιτική Απορρήτου της Fon Τελευταία αναθεώρηση: Ιούνιος 2015 1. Δεδομένα εγγραφής Κατά την εγγραφή σας στην Υπηρεσία Fon ενδέχεται να συλλέξουμε κάποια στοιχεία όπως όνομα χρήστη, κωδικό εισόδου, διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Plus500UK Limited. Πολιτική Απορρήτου

Plus500UK Limited. Πολιτική Απορρήτου Plus500UK Limited Πολιτική Απορρήτου Πολιτική Απορρήτου Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Plus500 Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της διαφύλαξης των προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Εισαγωγή Με την εφαρµογή του ΓΚΠΔ (Γενικός Κανονισµός Προστασίας Δεδοµένων, ΕΕ 2016/679) στον Ευρωπαϊκό και

Διαβάστε περισσότερα

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe

CONTENTS. 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe. 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe CONTENTS 1. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του NG Europe Erasmus+ 2. Το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης του NG Europe 3. Πως να συμμετάσχετε στο NG Europe 4. Εκδηλώσεις NG Europe 2017-1-PT01-KA204-035759 This project

Διαβάστε περισσότερα

Scrum framework: Ρόλοι

Scrum framework: Ρόλοι Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #2 : Ευέλικτες (Agile) μέθοδοι για την ανάπτυξη λογισμικού Learning Objective : Scrum framework: Ρόλοι Filippo

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 4: Συνεργασία. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 4: Συνεργασία Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός 1. Πώς να χτίσετε και να διατηρήσετε μια αποτελεσματική ομάδα Σε αυτό πρόγραμμα, εντός

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2019

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2019 Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2019 3 ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Ως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με ευθύνη για την ψηφιακή ασφάλεια των μαθητών το προσωπικό λαμβάνει τα απαραίτητα και αναγκαία

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας

Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Ενότητα 8 : Διαχείριση και καθοδήγηση άλλων Υποενότητα 2: Στυλ και Τεχνικές Ηγεσίας This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects

Διαβάστε περισσότερα

ΒΗΜΑ 3. Από το πτυσσόμενο μενού (drop-down) που εμφανίζεται στην αριστερή μεριά, επιλέξτε Prism.

ΒΗΜΑ 3. Από το πτυσσόμενο μενού (drop-down) που εμφανίζεται στην αριστερή μεριά, επιλέξτε Prism. Δημιουργία Μολυβοθήκης με τη χρήση Primitives και Booleans ΒΗΜΑ 1. Στο FreeCAD επιλέξτε Create a new Empty Document Part Create a New Sketch. ΒΗΜΑ 2. Από την ενότητα primitives της γραμμής εργαλείων, επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

MathDebate Οδηγός για διαχειριστές

MathDebate Οδηγός για διαχειριστές Goce Delchev University Shtip MathDebate Οδηγός για διαχειριστές MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project

Διαβάστε περισσότερα

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC

Το Μοντέλο του IENE5 για το MOOC ERASMUS+ Programme Key Action 2: Strategic partnership Agreement number 2015-1-UK01-KA202-013466 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι Όχι Ναι αλλά όχι μόνο x

Απευθύνεται σε μειονεκτούντες μαθητές/οικογένειες Πολυγλωσσική δραστηριότητα Απευθύνεται ειδικά σε. Ναι Όχι Ναι αλλά όχι μόνο x www.lifelongreaders.org Περιγραφή της Δραστηριότητας για Προώθηση Ανάγνωσης / Δράση ΤΕΥΧΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ Η περιγραφή δηµιουργήθηκε από τον εταίρο στο πρόγραµµα LiRe: CARDET Απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Astellas, ανατρέξτε στην ενότητα «Σχετικά» στον ιστότοπό μας https://www.astellas.eu/about/about/.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Astellas, ανατρέξτε στην ενότητα «Σχετικά» στον ιστότοπό μας https://www.astellas.eu/about/about/. Δήλωση Ιδιωτικότητας της Astellas για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σχετικά με αιτήματα επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξή τους σε συνέδρια και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις Τελευταία ενημέρωση:

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Ασφαλείας Προσωπικών Δεδομένων GDPR General Data Protection Regulation

Πολιτική Ασφαλείας Προσωπικών Δεδομένων GDPR General Data Protection Regulation Πολιτική Ασφαλείας Προσωπικών Δεδομένων GDPR General Data Protection Regulation Αυτή η Πολιτική Ασφαλείας διέπει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία the research hive επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING. Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING. Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING Κεφάλαιο 2: Από την οπτική εκείνων που λαµβάνουν αποφάσεις (decision makers) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ CLOUD COMPUTING ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ηλεκτρονική Δήλωση περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Custom House Financial (UK) Limited Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 1 Νοεμβρίου 2014 Στην Κύπρο, οι υπηρεσίες παρέχονται από την Custom House Financial

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 1. Υπεύθυνος φορέας για τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την έννοια του ελληνικού δικαίου

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Τελευταία τροποποίηση: 25 Μαΐου 2018 Σας ευχαριστούμε που χρησιμοποιείτε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας («Υπηρεσίες»). Οι Υπηρεσίες παρέχονται από την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Πληροφόρησης στην Ψηφιακή Εποχή: Ζητήματα Ασφάλειας και Προστασίας Ιδιωτικότητας

Υπηρεσίες Πληροφόρησης στην Ψηφιακή Εποχή: Ζητήματα Ασφάλειας και Προστασίας Ιδιωτικότητας 1 Υπηρεσίες Πληροφόρησης στην Ψηφιακή Εποχή: Ζητήματα Ασφάλειας και Προστασίας Ιδιωτικότητας Βασίλης Ζορκάδης Ηλ. Μηχ., Δρ. Επιστήμης Υπολογιστών Παν. Καρλσρούης Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων zorkadis@dpa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Οι επισκέπτες/πελάτες που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες του Ομίλου «Ι.

Οι επισκέπτες/πελάτες που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες του Ομίλου «Ι. Οι επισκέπτες/πελάτες που χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες του Ομίλου «Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ» (συμπεριλαμβανομένης και της σελίδας www.boutarigroup.gr) ή/και συναλλάσσονται

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU

EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU EUROPEAN LABOR MOBILITY SUPPORT LAMOS EU Ενημερωτική Ημερίδα 18/10/2018 Αθήνα, Ελλάδα THIS PROJECT HAS BEEN FUNDED WITH SUPPORT FROM THE EUROPEAN COMMISSION UNDER THE ERASMUS+ PROGRAMME. THIS PUBLICATION

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ KNOWHOW CONSULTING Ltd

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ KNOWHOW CONSULTING Ltd ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ KNOWHOW CONSULTING Ltd Εισαγωγή Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων των πελατών μας, όταν επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας παίζει καθοριστικό

Διαβάστε περισσότερα

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024

REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS / ISO 17024 REPORT OF PILOT TEST BEDS Project LLP-LDV-TOI-12-AT-0015 Συντονιστής έργου: Schulungszentrum Fohnsdorf Εταίροι: University of Gothenburg Municipality of Tjörns MMC

Διαβάστε περισσότερα

Για ποιον σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies σε αυτό τον ιστοχώρο; Για ποιούς σκοπούς ΔΕΝ χρησιμοποιούνται τα cookies σε αυτό τον ιστοχώρο;

Για ποιον σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies σε αυτό τον ιστοχώρο; Για ποιούς σκοπούς ΔΕΝ χρησιμοποιούνται τα cookies σε αυτό τον ιστοχώρο; Τι είναι ένα cookie; Το cookie είναι ένα μικρό αρχείο κειμένου που ο ιστοχώρος εγκαθιστά στον Η/Υ σας, το κινητό τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με πληροφορίες για την περιήγησή σας σε αυτή την τοποθεσία.

Διαβάστε περισσότερα

Scrum framework: Γεγονότα

Scrum framework: Γεγονότα Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #2 : Ευέλικτες (Agile) μέθοδοι για την ανάπτυξη λογισμικού Learning Objective : Scrum framework: Γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός: ΠΑ Έκδοση :1 Ημερ/νια: 16/5/2018 Σελίδα 1 από 7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου θέλουμε να σας ενημερώσουμε:

Κωδικός: ΠΑ Έκδοση :1 Ημερ/νια: 16/5/2018 Σελίδα 1 από 7 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Με την παρούσα Πολιτική Απορρήτου θέλουμε να σας ενημερώσουμε: Κωδικός: ΠΑ Έκδοση :1 Ημερ/νια: 16/5/2018 Σελίδα 1 από 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου των προσωπικών σας δεδομένων είναι σημαντική για την FIBRAN, για αυτό λειτουργούμε την επιχείρησή

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre!

Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! Καλωσορίσατε στο Emphasys Centre! This project has been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων. Soft Skills Training for Women in Construction

Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων. Soft Skills Training for Women in Construction Αποτελεσματική Ηγετική Ικανότητα & Παροχή Κινήτρων Soft Skills Training for Women in Construction Στόχοι Μαθήματος Οι μύθοι & τα γεγονότα γύρω από την Ηγετική ικανότητα Διοίκηση vs Ηγεσία (είναι διαφορετικά;)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ 1.Συλλογή Πληροφοριών Τα προγράμματα και υπηρεσίες του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη

Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix, η κοινότητα για την Εκπαίδευση STEM στην Ευρώπη Scientix has received funding from the European Union s H2020 research and innovation programme project Scientix 3 (Grant agreement N. 730009),

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2014-2015 ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Λαρισα Καμπέρη ΓΕΝΑΡΗΣ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Adware : Λογισμικό που εμφανίζει διαφημιστικό περιεχ

Διαβάστε περισσότερα

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών

Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών Οδηγός χρήσης για εταιρείες και άλλους οργανισµούς Το Ευρωπαϊκό Χαρτοφυλάκιο Γλωσσών θέτει αναγνωρισµένα διεθνή στάνταρ για τη µέτρηση και σύγκριση γλωσσικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ. Απόστολος Πλεξίδας Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Προϊστάµενος της ιεύθυνσης ιαφάνειας & Ηλεκτρονικής ιακυβέρνησης της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Hλεκτρονική υπογραφή, τι είναι, τρόπος λειτουργίας Χειρογραφη Ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Η εταιρεία, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΜΠΡΕΣ-ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΝΕΜΕΑΣ, με σεβασμό στην προστασία της εμπιστευτικότητας και της ιδιωτικότητας των πληροφοριών που της παρέχονται, συμμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Δεδομένα υπό πολιορκία

Δεδομένα υπό πολιορκία Δεδομένα υπό πολιορκία Πραγματικά περιστατικά απώλειας & διαρροής δεδομένων και πώς μπορείτε να προστατέψετε την προσωπική και την εταιρική σας ψηφιακή περιουσία Παναγιώτης Πιέρρος Managing Director της

Διαβάστε περισσότερα

A Strategic Initiative to Strengthen the Supply of Apprenticeships in European Textile and Clothing Sector

A Strategic Initiative to Strengthen the Supply of Apprenticeships in European Textile and Clothing Sector Τι είναι το έργο TEXAPP Το έργο TEXAPP ασχολείται με το ζήτημα του θεσμού της μαθητείας και της εφαρμογής του στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, όπου κυριαρχούν οι μικρές, μεσαίες και

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 1: Ηγεσία και ενδυνάμωση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Σκοπός Θα εξετάσουμε θα βασικά στοιχεία της ηγεσίας μέσω ενδυνάμωσης και αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA

ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ARCHIVING@CONNECT ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΥΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ PAPERLESS@CONNECT CASE STUDY PHARMATHEN SA ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PHARMATHEN ΑΒΕΕ... 3 2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ H δημιουργία εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική Απορρήτου

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική Απορρήτου Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Πολιτική Απορρήτου Ημερομηνία έναρξης ισχύος: Νοέμβριος 2018 Η V.L. Toolbox Express Computer Solutions Ltd ("εμείς", "σ εμάς" ή "μας") λειτουργεί τον ιστότοπο https://vltoolbox.com.cy/

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης

Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης Ανακαλύψτε την αξία της ηλεκτρονικής τιµολόγησης m o re than s o f t w a re 6 λόγοι για να επιλέξετε την υπηρεσία Απαλλαγείτε άµεσα από εργασίες που απαιτούν σηµαντικούς πόρους και προσθέτουν πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών)

ΕΡΓΑΣΙΑ. (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) ΕΡΓΑΣΙΑ (στο µάθηµα: Τεχνολογίες Εφαρµογών ιαδικτύου του Η εξαµήνου σπουδών του Τµήµατος Πληροφορικής & Τηλ/νιών) Τίτλος: Εφαρµογή ιαδικτύου ιαχείρισης Αποθήκων (Warehouse Management Web Application) Ζητούµενο:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Καλώς ήρθατε στην ΥΓΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ. Θέλουμε να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με δέσμευση στην προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department

Προσωπική Aνάπτυξη. Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση. Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Προσωπική Aνάπτυξη Ενότητα 2: Διαπραγμάτευση Juan Carlos Martínez Director of Projects Development Department Unit Scope Σε αυτή την ενότητα θα μελετήσουμε τα βασικά των καταστάσεων διαπραγμάτευσης winwin,

Διαβάστε περισσότερα

Cloud Computing και Νομικά Ζητήματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Τάκης Κακούρης, Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος

Cloud Computing και Νομικά Ζητήματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Τάκης Κακούρης, Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος Cloud Computing και Νομικά Ζητήματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Τάκης Κακούρης, Partner, Ζέπος & Γιαννόπουλος Τι είναι το Υπολογιστικό Νέφος Αποθήκευση/επεξεργασία/ χρήση δεδομένων σε απομακρυσμένους

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της παρουσίασης

Στόχος της παρουσίασης Τεχνολογίες ιαχείρισης Ταυτότητας ρ. Κωνσταντίνος Μουλίνος Αρχή Προστασίας Προσωπικών εδοµένων Στόχος της παρουσίασης Να δοθεί ορισµός της ψηφιακής ταυτότητας Να δοθούν παραδείγµατα (paradigms) διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποια δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε

1. Ποια δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγουμε και επεξεργαζόμαστε Η προστασία της ιδιωτικότητας, των προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων όλων όσων επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας αποτελεί προτεραιότητά μας ώστε να απολαμβάνετε όλες μας τις υπηρεσίες με τη μέγιστη δυνατή

Διαβάστε περισσότερα

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος

2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος 2.5 Σύστημα αρχειοθέτησης, έγγραφα και βάσεις δεδομένων 2.5.1 Χρήση δεξιοτήτων αρχειοθέτησης για τη διατήρηση ενός καθιερωμένου συστήματος Να είναι σε θέση να διατηρήσει ένα καθιερωμένο, ηλεκτρονικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

Investor Ready Energy Efficiency. Investor Confidence Project Europe

Investor Ready Energy Efficiency. Investor Confidence Project Europe Investor Ready Energy Efficiency Investor Confidence Project Europe Οι προκλήσεις της αγοράς ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, είναι γνωστές Οι ιδιοκτήτες κτιρίων αλλά και οι επενδυτές απαιτούν διαφανή, συνεπή

Διαβάστε περισσότερα

G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y

G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y G D P R : C O M P L I A N C E & P H Y S I C A L S E C U R I T Y D R. G E O R G E S T E R G I O P O U L O S I T S E C U R I T Y C O N S U LTA N T S E N I O R ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Προστασία δικτύων, προσωπικού

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου. Ορισμοί

Πολιτική Απορρήτου. Ορισμοί Πολιτική Απορρήτου Ημερομηνία έναρξης ισχύος: 24 Μαΐου 2018 Η i2s SA ("εμείς", "εμείς" ή "μας") λειτουργεί την ιστοσελίδα www.i2s.gr (η "Υπηρεσία"). Αυτή η σελίδα σάς ενημερώνει για τις πολιτικές μας σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων NON FOR LESL

Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων NON FOR LESL Οδηγός για τους διαχειριστές των Σχολείων Η Μη-τυπική Μάθηση μπορεί να αποτρέψει την Πρόωρη Σχολική Εγκατάλειψη ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: NI---DE-KA- ERASMUS+ NON-FOR-LESL: Η Μη-τυπική Μάθηση μπορεί να αποτρέψει

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου. Το EURid είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας.

Πολιτική απορρήτου. Το EURid είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας. Πολιτική απορρήτου Στο EURid δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία του απορρήτου σας. Στην Πολιτική Απορρήτου μας θα θέλαμε να κάνουμε σαφές ποια προσωπικά σας δεδομένα επεξεργαζόμαστε, για ποιον λόγο

Διαβάστε περισσότερα

Το γεγονός ότι αποτελεί λογισµικό ανοικτού κώδικα το καθιστά αρκετά ευέλικτο σε συνεχείς αλλαγές και βελτιώσεις. Υπάρχει µια πληθώρα χρηστών που το χρ

Το γεγονός ότι αποτελεί λογισµικό ανοικτού κώδικα το καθιστά αρκετά ευέλικτο σε συνεχείς αλλαγές και βελτιώσεις. Υπάρχει µια πληθώρα χρηστών που το χρ ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Άλλες Πλατφόρµες Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης εκτός του e-class Είναι ένα πακέτο λογισµικού για διεξαγωγή ηλεκτρονικών µαθηµάτων µέσω διαδικτύου, το οποίο προσφέρει ολοκληρωµένες Υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΓΡΑ JEAN MONNET «ΝΔΔ ΓΙΑΣΑΔΙ ΣΙ ΔΤΡΩΠΑΪΚΔ ΝΟΜΙΚΔ ΠΟΤΓΔ» ημειώζεις Δσρωπαϊκού Γικαίοσ και Δσρωπαϊκής Ολοκλήρωζης

ΔΓΡΑ JEAN MONNET «ΝΔΔ ΓΙΑΣΑΔΙ ΣΙ ΔΤΡΩΠΑΪΚΔ ΝΟΜΙΚΔ ΠΟΤΓΔ» ημειώζεις Δσρωπαϊκού Γικαίοσ και Δσρωπαϊκής Ολοκλήρωζης ΠΑΝΔΠΙΣΗΜΙΟ ΜΑΚΔΓΟΝΙΑ τολή Κοινωνικών, Ανθρωπιζηικών Δπιζηημών και Σετνών Σμήμα Γιεθνών και Δσρωπαϊκών ποσδών ΔΓΡΑ JEAN MONNET «ΝΔΔ ΓΙΑΣΑΔΙ ΣΙ ΔΤΡΩΠΑΪΚΔ ΝΟΜΙΚΔ ΠΟΤΓΔ» ημειώζεις Δσρωπαϊκού Γικαίοσ και Δσρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Όροι χρήσης Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Όροι χρήσης Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Όροι χρήσης Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 1. Η πλατφόρμα διαβούλευσης http://hello.crowdapps.net/participation-roma-ekka/ ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο εν λόγω διαδικτυακός

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η DPG DIGITAL MEDIA Α.Ε. λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως την ιδιωτικότητά σας και την ασφάλεια των δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων. Πολιτική Χρήσης

Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων. Πολιτική Χρήσης Περιβάλλον Διαχείρισης Συνεδρίων και άλλων Επιστημονικών Εκδηλώσεων Πολιτική Χρήσης Θεσσαλονίκη 30/11/2012 Πίνακας Περιεχομένων Εισαγωγή... 3 1. Πολιτική περιεχοµένου... 4 2. Πολιτική κατάθεσης εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον τομέα της υγείας

Ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον τομέα της υγείας Ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) στον τομέα της υγείας Παρουσίαση Ράσση Κωνσταντία Senior Consultant Εισαγωγή (1/2) Ο Νέος Κανονισμός: 16 Απριλίου 2016 ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Διαβάστε περισσότερα