PRINCIPLES OF TRANSACTION-ORIENTED DATABASE RECOVERY. Theo Haerder Andreas Reuter. Μαρία Κουτσουλιέρη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "PRINCIPLES OF TRANSACTION-ORIENTED DATABASE RECOVERY. Theo Haerder Andreas Reuter. Μαρία Κουτσουλιέρη"

Transcript

1 PRINCIPLES OF TRANSACTION-ORIENTED DATABASE RECOVERY Theo Haerder Andreas Reuter Μαρία Κουτσουλιέρη Για να συλλάβουµε την ιδέα της ανάνηψης στις βάσεις δεδοµένων (database recovery) πρέπει να έχουµε υπ όψιν µας δυο παράγοντες : τον τύπο του σφάλµατος µε την οποία έχουµε να κάνουµε. Υπάρχουν τρείς τύποι σφαλµάτων: 1. Σφάλµα σε επίπεδο συναλλαγής(transaction failure): συµβαίνει όταν η transaction δεν γίνεται commit για διαφόρους λόγους και πρέπει να ξαναρχίσει. 2. Σφάλµα σε επίπεδο συστήµατος(system failure): συµβαίνει λόγω λάθους στον DBMS κώδικα ή λόγω λάθους στο λειτουργικό ή προβλήµατος hardware. Σε κάθεµιά από αυτές τις περιπτώσεις θεωρούµε ότι τα περιεχόµενα της κύριας µνήµης χάνονται. 3. Σφάλµα Μέσου(media failure): συµβαίνει λόγω λάθους στις ρουτίνες του λειτουργικού που γράφουν στο δίσκο, ή λάθους στο κανάλι, η crash της κεφαλής, ή σε χάσιµο πληροφορίας εξαιτίας µαγνητικής σήψης. Θεωρούµε ότι χάνεται µέρος του δίσκου στον οποίο βρίσκεται η βάση δεδοµένων. την αντίληψη που έχουµε για τη συνέπεια της βάσεως δεδοµένων που χρησιµεύει ως κριτήριο για την κατασταση στην οποία θα πρέπει να την επαναφέρουµε µετά την αποτυχία Κατ αρχάς έχει παρατηρηθεί πως ο χειρισµός των δεδοµένων σε ένα περιβάλλον µε πολλούς χρήστες απαιτεί ένα είδος αποµόνωσής τους για τον εξής λόγο: ένας χρήστης ή µια διαδικασία πολύ συχνά κάνουν ενέργειες οι οποίες έχουν δοκιµαστικό χαρακτήρα Εποµένως µπορεί να δηµιουργήσουν βρώµικα δεδοµένα τα οποία µπορεί να διαβαστούν και να χρησιµοποιηθούν από άλλους χρήστες. Εποµένως πρέπει να βρούµε έναν τρόπο να ελέγχουµε την αξιοπιστία αυτών των δεδοµένων. Γι αυτόν τον λόγο εισάγουµε την έννοια της συναλλαγής (transaction).

2 Η συναλλαγή είναι µια ατοµική µονάδα εκτέλεσης, δηλαδή µια ακολουθία εντολλών όπως FIND και MODIFY που είτε εκτελείται µέχρι το τέλος της, είτε δεν εκτελείται καθόλου. Η συναλλαγή έχει 4 βασικές ιδιότητες: ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ: σηµαίνει πως είτε όλη η συναλλαγή εκτελείται είται καµιά εντολή της δεν εκτελείται. Ο χρήστης πρέπει να ξέρει κάθε στιγµή σε ποιά κατάσταση βρίσκεται. Γι αυτό τον λόγο, αν µία συναλλαγή διακοπεί από ένα σφάλµα (crash ή media failure), ότι έχει διεξαχθεί στη βάση γίνεται UNDONE. ΣΥΝΕΠΕΙΑ: τα αποτελέσµατα κάθε επιτρεπτής συναλλαγής που έχει κάνει commit, είναι νόµιµα για τη βάση δεδοµένων. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ: µια συναλλαγή που δεν έχει τελειώσει δε µπορεί να αποκαλύψει τις αλλαγές που έχει κάνει στις άλλες συναλλαγές. Αυτή η ιδιότητα χρειάζεται για να αποφύγουµε το πρόβληµα των cascading aborts, δηλαδή την ανάγκη να κάνουµε abort όλες τις µετέπειτα transactions που έχουν διαβάσει τα αποτελέσµατα της transaction που θέλουµε να κάνουµε abort. ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: απο τη στιγµή που µια συναλλαγή εχει κάνει commit, το σύστηµα πρέπει να διασφαλίσει πως τα αποτελέσµατά της δε θα χαθούν ανεξάρτητα από το αν θα συµβούν µετέπειτα σφάλµατα συστήµατος ή άλλου είδους σφάλµατα Για να διασφαλιστούν αυτές οι ιδιότητες έχουµε εισαγάγει τέσσερεις ενέργειες ανάνηψης: UNDO συναλλαγής (Transaction UNDO): συµβαίνει όταν µια συναλλαγή κάνει abort τον εαυτό της (π.χ επειδή ανακάλυψε λάθη στα δεδοµένα εισόδου ή άλλες παραβιάσεις συνέπειας) ή γίνεται aborted από το σύστηµα (π.χ να είναι το θύµα σε ένα deadlock). Αυτό που κάνει είναι να διαγράφει από τη βάση ότι αλλαγές έχει κάνει αυτή η συναλλαγή και δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες. Ολικό UNDO (Global UNDO): όταν γίνεται ανάνηψη µετά από ένα σφάλµα συστήµατος, όλες οι αλλαγές που προκλήθηκαν από ατελείς συναλλαγές πρέπει να γίνουν rolled back.

3 Μερικό REDO (Partial REDO): όταν γίνεται ανάνηψη µετά από ένα σφάλµα συστήµατος, τα αποτελέσµατα ολοκληρωµένων συναλλαγών µπορεί να µην έχουν αποτυπωθεί στη βάση. Σε αυτήν την περίπτωση οι συναλλαγές αυτές πρέπει να επανεκτελεστούν. Ολικό REDO (Global REDO): Ο Gray του δίνει τον όρο ανάνηψη αρχείου. Η βάση θεωρείται κατεστραµένη. Εποµένως πρέπει να ξεκινήσουµε από µια κόπια της η οποία απεικονίζει την κατάστασή της σε παλιότερο χρόνο. Εποµένως πρέπει να εµπλουτίσουµε την κόπια µε τις αλλαγές όλων των transactions που έχουν κάνει commit από τη στιγµή που δηµιουργήθηκε η κόπια Τα παραπάνω συντελούνται µε τη χρήση των αρχείων LOG. Τα αρχεία LOG περιέχουν επιπλέον πληροφορία, η οποία συλλέγεται για το σκοπό της ανάνηψης µετά από σφάλµα συστήµατος ή Μέσου. Περιέχουν πληροφορία για UNDO ή REDO των ενεργειών που εκτελούνται από τις συναλλαγές. ύο τύποι αρχείων LOG µας χρειάζονται: Προσωρινό LOG: Το αρχείο αυτό υποστηρίζει ανάνηψη µετά από crash, δηλαδή περιέχει πληροφορία για την επανοικοδόµηση του πιο πρόσφατου database buffer (περιοχή µνήµης). Το επιλεκτικό transaction UNDO απαιτεί τυχαία προσπέλαση στα records του log αρχείου, εποµένως το προσωρινό log βρίσκεται στο δίσκο. Αρχειακό LOG: Υποστηρίζει ολικό REDO µετά από σφάλµα Μέσου. Εφόσον η ανάνηψη γίνεται µε σειριακό τρόπο (τηρείται η χρονική σειρά), είναι γραµµένο σε µαγνητική ταινία. Σε αυτή τη φάση, για να καταλάβουµε πως επανακτούµε τα περιεχόµενα µιας σελίδας σε περίπτωση σφάλµατος, πρέπει να καταλάβουµε τους τρείς διαφορετικούς τρόπους µε τους οποίους φανταζόµασετ τη βάση δεδοµένων : Τρέχουσα βάση (Current database): τα τρέχοντα περιεχόµενα όλων των σελίδων βρίσκονται στο δίσκο, εκτός από αυτά που έχουν αλλάξει πρόσφατα, οπότε βρίσκονται στο batabase buffer, στην κύρια µνήµη.

4 Υλοποιηµένη βάση (Materialized database) : είναι η κατάσταση στην οποία το DBMS βρίσκει τη βάση µετά από ένα crash. Οι αλλαγές σε ορισµένες σελίδες µπορεί να µην έχουν γίνει σε αυτήν την κόπια, οπότε κάθε αναφορά σε αυτές τις σελίδες θα δώσει µια παλιότερη τιµή. Εποµένως, το σύστηµα ανάνηψης πρέπει να µετατρέψει την υλοποιηµένη βάση στην τρέχουσα βάση. Υλική βάση (Physical Database) : περιέχει εικόνες των σελίδων (page images). Μπορεί να έχουµε διάφορες τιµές για µια σελίδα, καµία κατ ανάγκην τρέχουσα. Υπάρχουν τρείς τύποι UPDATE λειτουργιών: 1. αλλαγές στα περιεχόµενα των σελίδων που επηρεάζουν µόνο την τρέχουσα βάση, 2. η λειτουργία εγγραφής που επηρεάζει την υλική βάση, 3. η λειτουργία του να γίνει η γραµµένη εικόνα της σελίδας (written page image) µέρος της υλοποιηµένης βάσης. Αυτή η λειτουργία ονοµαζεται διάδοση (propagation). Όµως, κάθε αλλαγή σε µια σελίδα πρώτα γίνεται σε ενα database buffer, δηλαδή αποθηκεύεται σε ασταθές µέρος (κύρια µνήµη). Για να σωθεί αυτή η κατάσταση της σελίδας, πρέπει να αποθηκευτεί σε µη ασταθές µέρος (δίσκος) Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι µε του οποίους αυτό µπορεί να επιτευχθεί: Άµεση διανοµή σελίδων (Direct page allocation) : κάθε διάδοση µπορεί να διακοπεί από ένα συστηµικό σφάλµα. Εποµένως, η υλοποιηµένη βάση µπορεί να βρεθεί σε µη συνεπή κατάσταση. Έµµεση διανοµή σελίδων (indirect page allocation) : πάντα υπάρχει τρόπος να ξαναπάµε πίσω σε µια παλιά κατάσταση. εν επηρεάζεται από τα συστηµικά σφάλµατα.

5 Παίρνοντας σα βάση αυτά που είπαµε παραπάνω, ξεχωρίζουµε δύο στρατηγικές διάδοσης: 1. ATOMIC : όλα ή τίποτα update στρατηγική. Κάθε σύνολο αλλαγµένων σελίδων διαδίδεται σαν µονάδα και γίνεται µέρος της υλοποιηµένης βάσης. 2. ATOMIC : οι σελίδες γράφονται στα blocks σύµφωνα µε µια update-in-place στρατηγική. Αφού κανένα σύνολο σελίδων δε µπορεί να γραφεί αδιαίρετο, η διάδοση είναι ευπαθής στα συστηµικά σφάλµατα. Μετά από ένα συστηµικό σφάλµα έχουµε την υλοποιηµένη βάση και το προσωρινό LOG για να αρχίσουµε τη διαδικασία της ανάνηψης. Στην περίπτωση της άµεσης διανοµής σελίδων και της ATOMIC διάδοσης, κάθε λειτουργία εγγραφής εππηρεάζει την υλοποιηµένη βάση, αφήνοντας την κατάστασή της µή προβλέψιµη µετά από ενα crash. Εποµένως, δεν ξέρουµε αν πρέπει να κάνουµε UNDO ή REDO. Στην περίπτωση της έµµεσης διανοµής σελίδων και της ATOMIC διάδοσης, ξέρουµε πολύ περισσότερα για την κατάσταση της υλοποιηµένης βάσης µετά από ένα crash. Αυτή η κατάσταση µπορεί πάλι να µην είναι συνεπής, παρόλλα αυτά η ATOMIC διάδοση καθιστά σίγουρο πως η διάδοση θα λάβει µέρος σε µια χρονική στιγµή που η τρέχουσα βάση θα πληρεί ορισµένους περιορισµούς συνέπειας (consistency constraints). Εποµένως, µετά από ένα crash : ATOMIC διάδοση:η κατάσταση της υλοποιηµένης βάσης είναι χαώδης ATOMIC διάδοση: η υλοποιηµένη βάση είναι συνεπής. Υπάρχουν επιπλέον µέτρα για να µειώσουµε το µέγεθος της αβεβαιότητας που προκαλεί η ATOMIC διάδοση, δηλαδή ο manager του buffer να είναι τέτοιος, ώστε να αποτρέπει την εγγραφή ή διάδοση των βρώµικων σελίδων σε κάθε περίπτωση. Εποµένως, απλοποιούνται οι UNDO λειτουργίες. ύο διαφορετικές µέθοδοι εισαγάγονται µε αυτήν την ιδέα: STEAL : οι αλλαγµένες σελίδες εγγράφονται ή διαδίδονται κάθε χρονική στιγµή. Χρειαζόµαστε πληροφορίες για να κάνουµε UNDO. STEAL : οι αλλαγµάνες σελίδες φυλάσσονται στο buffer τουλάχιστον µέχρι το τέλος της συναλλαγής (EndOfTransaction: EOT). ε χρειαζόµαστε logging για UNDO.

6 Υπάρχει και άλλο ένα κριτήριο που αφορά τον χειρισµό του buffer, το οποίο σχετίζεται µε την αναγκαιότητα του REDO µε την επανεκκίνηση µετά το σφάλµα (συστηµικό ή άλλο) : FORCE : Όλες οι αλλαγµένες σελίδες εγγράφονται και διαδίδονται κατά τη διάρκεια του ΕΟΤ. Εποµένως, δε χρειαζόµαστε logging για µερικό REDO Χρειαζόµαστε όµως πληροφορία για ολικό REDO. FORCE : η διάδοση δεν ενεργοποιείται µε το EOT, εποµένως χρειαζόµαστε logging για µερικό REDO. Υπάρχουν διάφοροι τύποι logging. Όµως, ανεξάρτητως τύπου, η εγγραφή πλαροφορίας στα log διέπεται από δυο κανόνες, οι οποίοι είναι προφανείς αν λάβουµε υπ όψιν µας πως υπάρχουν τα σφάλµατα: 1. Η πληροφορία για UNDO πρέπει να γράφεται στο log πρίν οι σχετιζόµενες αλλαγές διαδοθούν στην υλοποιηµένη βάση. 2. Η πληροφορία για REDO πρέπει να γράφεται στο προσωρινό και το αρχειακό log πρίν το EOT γνωστοποιηθεί στο πρόγραµµα της συναλλαγής. Υπάρχει όµως ένα πρόβληµα, το πρόβληµα των καυτών σελίδων ( hot spot pages ) το οποίο είναι το εξής: Παρόλλο που οι περισσότερες σελίδες θα έχουν υποστεί αλλαγές πρόσφατα, υπάρχουν και ορισµένες ( hot spots ), οι οποίες αλλάζουν συνεχώς και επειδή αναφερόµαστε σε αυτές πολύ συχνά, δεν έχουν γραφτεί ακόµα από τον buffer στον δίσκο.αυτές οι σελίδες, µετά από ένα διάστηµα, θα περιέχουν πολλές αλλαγές που οφείλονται σε ολοκληρωµένες συναλλαγές. Εποµένως, η REDO recovery (ανάνηψη), θα πρέπει να πάει πολύ πίσω στο προσωρινό log. Γενικά, το πλήθος των πληποφοριών του log που χρειάζεται να επεξεργαστούµε για µερικό REDO θα αυξάνει µε το χρονικό διάστηµα µεταξύ δυο συνεχόµενων crashes. Αυτό δεν είναι αποδεκτό για µεγάλες εφαρµογές Γι αυτό το λόγο, εισάγουµε τη µέθοδο των checkpoints. Το να παράγουµε ένα checkpoint είναι το να µαζεύουµε πληροφορία σε ένα ασφαλές µέρος, το οποίο έχει το αποτέλεσµα να µειώσει το πλήθος των REDO που απαιτούνται µετά από ένα crash. Η παραγωγή checkpoint έχει τρία βήµατα: 1. Γράψε ένα BEGIN_CHECKPOINT record στο προσωρινό αρχείο log 2. Γράψε όλα τα δεδοµένα του checkpoint στο log αρχείο και/ή στη βάση 3. Γράψε ένα END_CHECKPOINT record στο προσωρινό αρχείο log.

7 ΤΥΠΟΙ CHECKPOINTS Transaction-Oriented checkpoints (TOC) : Εφόσον η FORCE µέθοδος αποφεύγει το µερικό REDO, γεγονός το οποίο είναι ο σκοπός των checkpoints, τα transaction-oriented checkpoints υπονοούνται από την FORCE µεθοδολογία. Εποµένως, το ΕΟΤ record κάθε συναλλαγής µπορεί να ερµηνευτεί ώς ένα BEGIN_CHECKPOINT και ένα END_CHECKPOINT. Παρόλλα αυτά, οι hot spot σελίδες θα διαδίδονται κάθε φορά που υπόκεινται αλλαγές από µία συναλλαγή, παρά το γεγονός ότι µένουν στον buffer για µεγάλο χρονικό διάστηµα. Εποµένως, για DBMS που στηρίζει µεγάλες εφαρµογές, τα transaction-oriented checkpoints δεν είναι η σωστή επιλογή. Transaction-consistent checkpoints (TCC) : Tα transaction-consistent checkpoints είναι ολικά στο ότι σώζουν τη δουλειά όλων των συναλλαγών που έχουν αλλάξει τη βάση δεδοµένων µέχρι εκείνη τη στιγµή. Το πρώτο TCC, όταν παράγεται επιτυχώς, δηµιουργεί µια βάση η οποία είναι transaction-consistent. Όταν το recovery component δίνει σήµα για την παραγωγή ενός checkpoint, όλες οι ατελείς update συναλλαγές τελειώνουν και δεν επιτρέπονται καινούριες. Μετά το επιτυχές γράψιµο του END_CHECKPOINT, η κανονική λειτουργία συνεχίζεται. Επίσης, γράφεται ένα record στο log, το οποίο ενηµερώνει την υλοποιηµένη βάση ότι τώρα βρισκόµαστε σε µια νέα transaction-consistent κατάσταση. Εποµένως, οι REDO πληροφορίες του log χρειάζεται να επεξεργαστούν µόνο από το τέλος µέχρι το νεότερο END_CHECKPOINT record που βρίσκεται στο log. Και αυτή η µέθοδος έχει µειονεκτήµατα για µεγάλες εφαρµογές µε πολλούς χρήστες: υπάρχει καθυστέρηση για τις καινούριες συναλλαγές και ακόµη υπάρχει µεγάλο κόστος στην περίπτωση που έχουµε µεγάλους buffers. Παρόλλα αυτά είναι πολύ χρήσιµη µέθοδος για µικρές εφαρµογές µε έναν χρήστη Action-Consistent checkpoints (ACC) : Τα action-consistent checkpoints παράγονται µόνο όταν δεν υπάρχει update ενέργεια. Όταν δίνεται σήµα για ένα action-consistent checkpoint σταµατούν όλες οι άλλες ενέργειες στο σύστηµα. Επίσης, το END_CHECKPOINT υπονοεί µία συνεπή βάση σε επίπεδο ενεργειών αντί για επίπεδο συναλλαγών. Τα πλεονεκτήµατα αυτής της µεθόδου είναι πως µε αυτόν τον τρόπο µπαίνει ένα φράγµα στο µερικό REDO καθώς και το ότι

8 η REDO πληροφορία που βρίσκεται στο log πρίν το τελευταίο checkpoint, δε µας χρειάζεται για το crash recovery. Fuzzy checkpoints : Η διάδοση τη στιγµή του checkpoint αποφεύγεται αν είναι δυνατόν. Αυτό επιτυγχάνεται µε την εγγραφή πληροφορίας σχετικά µε τους buffers στο log αρχείο αντί για την εγγραφή της στις σελίδες. Τα βασικά στοιχεία αυτής της µεθόδου είναι α) πως ασχολούµαστε µόνο µε το προσωρινό log, αφήνοντας τη βάση ώς έχει και β) αν υπάρχουν hot spot pages,η REDO πληροφορία πρέπει να εντοπιστεί πολύ πίσω στο προσωρινό log, το οποίο είναι και µειονέκτηµα Οι συνδυασµοί των στρατηγικών που συζητήσαµε φαίνινται στο παρακάτω σχήµα: Εκ πρώτης όψεος, schemes όπως ATOMIC, FORCE, TOC φαίνονται πολύ καλά για crash recovery, π.χ σύµφωνα µε το παραπάνω η υλοποιηµένη βάση θα βρίσκεται πάντα στην πιο πρόσφατη transaction-consistent κατάσταση καθώς δεν θα επηρεάζεται από ατελείς συναλλαγές. Επίσης, οι ολοκληρωµένες συναλλαγές θα διαδοθούν µε το ΕΟΤ. Παρόλλα αυτά στην περίπτωση της κανονικής λειτουργίας το overhead είναι πολύ υψηλό για να δικαιολογήσει τη χρήση τους Εποµένως πρέπει να ζυγιστούν τα υπέρ και τα κατά για να διαλέξουµε ένα scheme και αυτή η απόφαση λαµβάνει υπ όψιν της πολλούς παράγοντες, η συζήτηση όµως αυτή ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του paper.

9 ON OPTIMISTIC METHODS FOR CONCURENCY CONTROL H.T KUNG JOHN T.ROBINSON Μαρία Κουτσουλιέρη Υπάρχουν τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις οποίες είναι επιθυµητή η ταυτόχρονη προσπέλαση στα αντικείµενα της βάσης : όταν υπάρχουν πολλά δεδοµένα, ώστε κάθε στιγµή µόνο ένα κλάσµα της βάσης µπορεί να βρίσκεται στην κύρια µνήµη υπάρχουν πολλοί επεξεργαστές. Όµως, η µη περιορισµένη ταυτόχρονη προσπέλαση δηµιουργεί το εξής πρόβληµα: χάσιµο της συνέπειας της βάσης δεδοµένων Οι πιο πρόσφατες προσεγγίσεις στο πρόβληµα αυτό περιλαµβάνουν κλείδωµα (LOCKING). Αυτός είναι ένας µηχανισµός σύµφωνα µε τον οποίον µια διαδικασία (process) αρνείται σε ορισµένες άλλες διαδικασίες την προσπέλαση σε κάποιο κοµµάτι της βάσης. Παρόλλα αυτά, η προσέγγιση αυτή έχει ορισµένα µειονεκτήµατα: 1. Ακόµη και οι read-only συναλλαγές χρησιµοποιούν κλείδωµα 2. εν υπάρχει γενικευµένο deadlock-free πρωτόκoλλο που πάντα παρέχει υψηλή ταυτόχρονη προσπέλαση 3. Στην περίπτωση που µεγάλα κοµµάτια της βάσης βρίσκονται στη δευτερεύουσα µνήµη, αν ένας υπερπλήρης κόµβος (congested node) είναι κλειδωµένος ενώ περιµένουµε για τη µεταφορά δεδοµένων από τη δευτερέυουσα µνήµη, το επίπεδο της ταυτόχρονης προσπέλασης µειώνεται 4. Τα locks δεν µπορούν να ελευθερωθούν πρίν το τέλος της συναλλαγής, αφού πρέπει να επιτρέψουµε σε µια συναλλαγή να κάνει abort σε περίπτωση αποτυχίας 5. Αν το πλήθος των κόµβων στον object γράφο είναι πολύ µεγαλύτερο από τον συνολικό αριθµό των κόµβων που περιλαµβάνονται σε όλες τις συναλλαγές που τρέχουν, το κλείδωµα είναι απαραίτητο µόνο στην χειρότερη περίπτωση.

10 Εποµένως, προτείνουµε optimistic ( αισιόδοξες ) µεθόδους που δεν χρησιµοποιούν κλείδωµα και βασίζονται στην ελπίδα πως δε θα υπάρξουν συγκρούσεις µεταξύ των συναλλαγών. Έτσι αυτή η µέθοδος είναι deadlockfree. H optimistic µέθοδος συνοψίζεται ώς εξής: Το διάβασµα (reads) είναι χωρίς περιορισµούς Το γράψιµο (writes) είναι βαριά περιορισµένο. Αποτελείται από τρείς φάσεις: 1. Φάση διαβάσµατος (read phase) : ολα τα writes γίνονται σε τοπικές κόπιες των κόµβων (nodes) που θέλουµε να αλλάξουµε 2. Φάση επαλήθευσης (validation phase) : κατα τη διάρκεια αυτής της φάσης επαληθεύεται πως οι αλλαγές που επιφέρει η συναλλαγή δε θα προκαλέσουν χάσιµο της συνέπειας στη βάση 3. Φάση γραψίµατος (write phase) : οι αλλαγές γίνονται δηµοσία γνωστές. Συντελείται µόνο αν η επαλήθευση επιτύχει. Εποµένως, έχουµε κέρδος αφού στην προσέγγιση του κλειδώµατος, το κλείδωµα είναι απαραίτητο µόνο στη χειρότερη περίπτωση, ενώ στην αισιόδοξη προσέγγιση η επαλήθευση θα αποτύχει µόνο στη χειρότερη περίπτωση Από τις τρείς φάσεις, το µεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φάση επαλήθευσης. Η ΦΑΣΗ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ Ένα ευρείας χρήσης κριτήριο για την επαλήθευση της σωστότητας της ταυτόχρονης εκτέλεσης των συναλλαγών ονοµάζεται σειριακή ισοδυναµία (serial equivalence). ύο συναλλαγές Τ i και T j εκτελούνται σειριακά, αν η τελευταία λειτουργία του Τ i έρχεται πρίν την πρώτη λειτουργία του Τ j. Εποµένως, υπάρχει σειριακή ισοδυναµία των ταυτόχρονων συναλλαγών T 1, T 2,, T n, αν υπάρχει κάποια µετάθεση π του συνόλου {1,2,,n} τέτοια ώστε η τελική κατάσταση της βάσης στην ταυτόχρονη εκτέλεση να είναι ίδια µε την τελική κατάσταση στην σειριακή εκτέλεση, δηλαδή

11 d τελική = T π(n) T π(n-1) T π(2) Τ π(1) (d αρχική ) Πρέπει να βρεθεί µια µετάθεση π. Αυτό επιτυγχάνεται µε το να αναθέσουµε σε κάθε συναλλαγή Τ i, έναν µοναδικό ακέραιο ο οποίος καλείται transaction number t(i). Η ιδέα είναι η εξής: πρέπει να υπάρχει ένα σειριακά ισοδύναµο schedule στο οποίο η συναλλαγή Τ i έρχεται πρίν από τη συναλλαγή Τ j, όποτε t(i) < t(j). ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ: για κάθε συναλλαγή Τ j µε transaction number t(j) και για όλες τις συναλλαγές Τ i µε t(i) < t(j), µια από τις παρακάτω τρείς προϋποθέσεις πρέπει να ισχύει: 1. H T i συµπληρώνει τη φάση γραψίµατος πρίν η Τ j ξεκινήσει τη φάση διαβάσµατος 2. Το σύνολο εγγραφών (write set) της Τ i δεν τέµνει το σύνολο διαβασµάτων (read set) της Τ j και η Τ i συµπληρώνει τη φάση γραψίµατος πρίν η Τ j ξεκινήσει τη φάση γραψίµατος 3. Το write set της Τ i δεν τέµνει το read set ή το write set της Τ j και η T i συµπληρώνει τη φάση διαβάσµατος πρίν η Τ j συµπληρώσει τη φάση διαβάσµατος. Πώς όµως αναθέτουµε transaction numbers; Σε πρώτη σκέψη θα τα αναθέταµε στην αρχή της φάσης διαβάσµατος. Όµως αυτό δεν είναι optimistic: σκεφτείτε την περίπτωση που οι T 1, T 2 ξεκινούν περίπου την ίδια στιγµή και έχουν transaction numbers n και n+1 αντίστοιχα. Αν η Τ 2 συµπληρώσει τη φάση διαβάσµατος πρίν την Τ 1, πρέπει να περιµέναι την Τ 1 να συµπληρώσει τη φάση της επαλήθευσης αφού για να επαληθευτεί η Τ 2 πρέπει να γνωρίζουµε το write set της Τ 1. Εποµένως, αναθέτουµε transaction numbers στο τέλος της φάσης διαβάσµατος. Τί όµως πρέπει να κάνουµε όταν η φάση επαλήθευσης αποτυγχάνει; Σε αυτήν την περίπτωση, η συναλλαγή γίνεται aborted και επαναξεκινά παίρνοντας ένα καινούριο transaction number στο τέλος της φάσης διαβάσµατος. Παρόλλα αυτά, αν αποτυγχάνει συνεχώς έχουµε µια κατάσταση πείνας (starving). Εποµένως, οι συναλλαγές µπαίνουν σε ένα συντοµο critical section στο τέλος της φάσης γραψίµατος.

12 Αν το concurrency control εντοπίσει µια πεινασµένη συναλλαγή, τότε η συναλλαγή αυτή θα ξαναρχίσει χωρίς να ελευθερώσει την critical section semaphore. Αυτή η τακτική είναι ισότιµη του κλειδώµατος σε επίπεδο γραψίµατος (write-locking) ολόκληρης τη βάσης δεδοµένων και έτσι η πεινασµένη συναλλαγή θα τρέξει έως το τέλος της. Όπως είδαµε, σε µια locking προσέγγιση, έχουµε έλεγχο πάνω στις συναλλαγές µε το να τις έχουµε να περιµένουν σε ορισµένες χρονικές στιγµές, ενώ στην optimistic προσέγγιση της κάνουµε abort και τις ξαναρχίζουµε. Όπως όµως διαπιστώσαµε, το locking δεν µπορεί να αποφευχθεί ούτε στην optimistic προσέγγιση εξαιτίας του starvation

Τεχνικές Ανάνηψης Περιεχόµενα

Τεχνικές Ανάνηψης Περιεχόµενα Τεχνικές Ανάνηψης Περιεχόµενα Εισαγωγή & υποθέσεις εργασίας Αλγόριθµος Write-Ahead Log (WAL) Ανάνηψη τη παρουσία WAL 2 Επίπεδα αποθήκευσης Κυρίως µνήµη RAM, cache Ταχύτητα στην προσπέλαση Τα δεδοµένα χάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε:

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε: ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΣΟΛΗΨΙΩΝ Να θυµηθούµε: Μια βάση δεδοµένων είναι σε συνεπή κατάσταση (consistent state) εάν όλοι οι περιορισµοί ακεραιότητας που έχουν δηλωθεί για αυτήν πληρούνται. Οι αλλαγές στην κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε Επιθυµητές Ιδιότητες µιας οσοληψίας Τεχνικές Ανάκαµψης Ιδιότητες οσοληψιών Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε καµία Consistency (συνέπεια) - διατήρηση συνέπειας της Β Isolation (αποµόνωση)

Διαβάστε περισσότερα

Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων

Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων Αποκατάσταση συστήματος Βάσεις Δεδομένων με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Κατηγοριοποίηση αποτυχιών Αποτυχία συναλλαγής (Transaction failure):

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε

Τεχνικές Ανάκαµψης. Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε Επιθυµητές Ιδιότητες µιας οσοληψίας Τεχνικές Ανάκαµψης Ιδιότητες οσοληψιών Αtomicity (ατοµικότητα) - είτε όλες οι πράξεις είτε καµία Consistency (συνέπεια) - διατήρηση συνέπειας της Β Isolation (αποµόνωση)

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Τεχνικές Ανάνηψης Διδάσκων: Νεκτάριος Κοζύρης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ε.Μ.Π. Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Επανάκτηση δεδομένων. (εμπλουτισμένο υλικό)

Επανάκτηση δεδομένων. (εμπλουτισμένο υλικό) Επανάκτηση δεδομένων (εμπλουτισμένο υλικό) http://delab.csd.auth.gr/courses/c_dbimpl/ Ευχαριστίες Μέρος του υλικού είναι βασισμένο στο βιβλίο Database Systems: The Complete Book 2 Επανάκτηση ηδεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης. Ιδιότητες Δοσοληψιών

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης. Ιδιότητες Δοσοληψιών Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Διάλεξη 3 η Tεχνικές Aνάκαμψης Δ. Χριστοδουλάκης - Α. Φωκά Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής - Εαρινό Εξάμηνο 2007 Επιθυμητές Ιδιότητες μιας Δοσοληψίας Ιδιότητες Δοσοληψιών Αtomicity

Διαβάστε περισσότερα

Σημεία ελέγχου (Checkpoints)

Σημεία ελέγχου (Checkpoints) Σημεία ελέγχου (Checkpoints) Από την στιγμή που γίνεται ένα σε ένα Undo Recovery θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι τα πρακτικά της δοσοληψίας μέχρι το δεν είναι πλέον απαραίτητα για

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Βάσεις Δεδομένων. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Βάσεις Δεδομένων Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Βάσεις Δεδομένων», 2015-2016 Κεφάλαιο 7: Transactions (Συναλλαγές) Ο λόγος που αναπτύχθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α')

Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α') Επαναφορά του Συστήματος (Μέρος Α') Κεφάλαιο 18 Database Management Systems 3ed, R. Ramakrishnan and J. Gehrke Ελληνική Μετάφραση: Γεώργιος Ευαγγελίδης 1 Επανάληψη: Οι ιδιότητες ACID A tomicity (Ατομικότητα):

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ηταυτόχρονη εκτέλεση προγραµµάτων χρηστών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση ενός Σ Β Επειδή οι προσπελάσεις στο δίσκο είναι συχνές και σχετικά αργές, είναι σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων

Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων Προχωρημένα Θέματα Βάσεων Δεδομένων 1ο Σετ Ασκήσεων ΕΡΩΤΗΜΑ 1 Ατομικότητα : Η ατομικότητα πρακτικά εξασφαλίζει ότι είτε όλες οι πράξεις μιας δοσοληψίας θα εκτελεστούν ή καμμιά από αυτές δεν θα εκτελεστεί.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων:. Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Τζικούλης Βασίλειος Credits:Γιάννης Μακρυδάκης Συναλλαγές Η ταυτόχρονες συναλλαγές (δοσοληψίες, transactions) µε µια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Αυγουστάκη Αργυρώ Συναλλαγές Κράτησε για τον κ. Χ την θέση 13Α για LA! Κράτησε για τον κ. Y την θέση 13Α για

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 3

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 3 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 3: Ανάνηψης Βάσεων Δεδομένων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης

ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης ΗΥ360 Αρχεία και Βάσεις εδοµένων ιδάσκων: ημήτρης Πλεξουσάκης Συναλλαγές ιαχείριση Συναλλαγών Αυγουστάκη Αργυρώ Συναλλαγές Κράτησε για τον κ. Χ την θέση 13Α για LA! Κράτησε για τον κ. Y την θέση 13Α για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Επεξεργασία οσοληψιών. το πώς βλέπει το Σ Β τα προγράµµατα των χρηστών. οσοληψία (transaction)

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Επεξεργασία οσοληψιών. το πώς βλέπει το Σ Β τα προγράµµατα των χρηστών. οσοληψία (transaction) Ύλη Ύλη Έννοιες Επεξεργασίας οσοληψιών Τεχνικές Ελέγχου Συνδροµικότητας ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ Τεχνικές Ανάκαµψεις από Σφάλµατα Κατανεµηµένες και Παράλληλες Βάσεις εδοµένων Βάσεις εδοµένων και ιαδίκτυο Βάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 Περιγραφή των Δεδομένων: Τα μοντέλα ενός ΣΔΒΔ Ένα μοντέλο δεδομένων είναι μια συλλογή από έννοιες που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Transactions Management. (Διαχείριση Δοσοληψιών)

Transactions Management. (Διαχείριση Δοσοληψιών) Transactions Management (Διαχείριση Δοσοληψιών) Επισκόπηση διαλέξεων Αντιμετώπιση αστοχιών συστήματος (failure recovery) Χρήση ιστορικού/πρακτικού - Logging (Undo, Redo, Undo/Redo) Χρονοπρογράμματα Δοσοληψιών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Δοσοληψίες (Transactions) Μέχρι στιγμής θεωρούσαμε πως υπάρχει μόνο ένας DB χρήστης που εκτελεί μία

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα Δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2018-2019 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Group communication Multicast για FIFO διάταξη Multicast για ολική διάταξη Sequencer ISIS

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα

Δοσοληψίες. Κατανεμημένα Συστήματα Δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2016-2017 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Group communication Multicast για FIFO διάταξη Multicast για ολική διάταξη Sequencer ISIS

Διαβάστε περισσότερα

Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη

Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη Δοσοληψίες Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Βασικές έννοιες της δοσοληψίας Δοσοληψία είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Transac9onal memory Αρης Ευθυμίου Παρ. προγρ/μός με κλειδιά Χαμηλού επιπέδου πολύ κοντά στα μέσα και τις δομές του υλικού πολλές λεπτομέρειες, εύκολα γίνεται λάθος χαμηλή παραγωγικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Σχετικά µε το µάθηµα: Αξιολόγηση. Σχετικά µε το µάθηµα:faq ΟΧΙ ΝΑΙ. Λιγότερος! (ας πούµε το 1/3-1/4)

ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ. Σχετικά µε το µάθηµα: Αξιολόγηση. Σχετικά µε το µάθηµα:faq ΟΧΙ ΝΑΙ. Λιγότερος! (ας πούµε το 1/3-1/4) ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΙΙ Κάποιες γενικές πληροφορίες συνοπτικά... Βάσεις εδοµένων II 2004-2005 Ευαγγελία Πιτουρά 1 Βάσεις εδοµένων II 2004-2005 Ευαγγελία Πιτουρά 2 Σχετικά µε το µάθηµα: Ύλη Σχετικά µε το µάθηµα:

Διαβάστε περισσότερα

Αδιέξοδα (Deadlocks)

Αδιέξοδα (Deadlocks) Αδιέξοδα (Deadlocks) Περίληψη Αδιέξοδα (deadlocks) Τύποι πόρων (preemptable non preemptable) Μοντελοποίηση αδιεξόδων Στρατηγικές Στρουθοκαµηλισµός (ostrich algorithm) Ανίχνευση και αποκατάσταση (detection

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών. Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ. Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών. Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Διάλεξη 1 η Επεξεργασία Δοσοληψιών Δ. Χριστοδουλάκης - Α. Φωκά Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής - Εαρινό Εξάμηνο 2007 Ορισμός Προβλήματος Σύστημα Επεξεργασίας Δοσοληψιών Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ανακεφαλαίωση Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων όταν επιτρέπουµε ταυτοχρονισµό και ακόµα και αν υπάρχουν αποτυχίες Βάσεις εδοµένων II 2003-2004 Ευαγγελία

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια)

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων όταν επιτρέπουµε ταυτοχρονισµό και ακόµα και αν υπάρχουν αποτυχίες 1 2 οσοληψία (transaction) Επανάληψη: οσοληψίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 8: Λειτουργικά Συστήματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΣΕΩΝ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2005 Λύση ΑΣΚΗΣΗΣ #1 Τ. Σελλής

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ηταυτόχρονη εκτέλεση προγραµµάτων χρηστών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση ενός Σ Β Επειδή οι προσπελάσεις στο δίσκο είναι συχνές και σχετικά αργές, είναι σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες µπορούν να σταµατούν να εκτελούνται σε

Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες µπορούν να σταµατούν να εκτελούνται σε Οµοφωνία σε σύστηµα µε αϖοτυχίες κατάρρευσης διεργασιών Παναγιώτα Φατούρου Κατανεµηµένα Συστήµατα 1 Το Πρόβληµα Οµοφωνίας Σύγχρονα Συστήµατα Μεταβίβασης Μηνύµατος Μοντέλο Κατάρρευσης (crash model) Οι διεργασίες

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις Βάσεων εδοµένων. ιαχείριση οσοληψιών. Γιάννης Θεοδωρίδης. Τµήµα Πληροφορικής, Πανεπιστήµιο Πειραιά. http://isl.cs.unipi.

Σηµειώσεις Βάσεων εδοµένων. ιαχείριση οσοληψιών. Γιάννης Θεοδωρίδης. Τµήµα Πληροφορικής, Πανεπιστήµιο Πειραιά. http://isl.cs.unipi. Σηµειώσεις Βάσεων εδοµένων ιαχείριση οσοληψιών Γιάννης Θεοδωρίδης Τµήµα Πληροφορικής, Πανεπιστήµιο Πειραιά http://isl.cs.unipi.gr/db/ version: 2006-11-28 Περιεχόµενα Ορισµός της δοσοληψίας Καταστάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Δοσοληψιών

Διαχείριση Δοσοληψιών Διαχείριση Δοσοληψιών Ορισμός της δοσοληψίας Συνδρομικές εκτελέσεις (concurrency) Έλεγχος σειριοποιησιμότητας Ανάκαμψη δοσοληψιών (recovery) Υλοποίηση της Απομόνωσης Βασική πηγή διαφανειών: Silberschatz

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή

Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή Μάθημα 8: Επικοινωνία Συσκευών με τον Επεξεργαστή 8.1 Τακτική σάρωση (Polling) Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα πληκτρολόγιο συνδεδεμένο σε ένα υπολογιστικό σύστημα. Το πληκτρολόγιο είναι μια μονάδα εισόδου.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος

ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Δοσοληψίες Concurrent Data Access (Ταυτόχρονη Πρόσβαση σε Δεδομένα) Συνήθως πολλοί χρήστες έχουν ταυτόχρονη

Διαβάστε περισσότερα

πίνακας σελίδων Bit Παρουσίας Αριθμός Πλαισίου

πίνακας σελίδων Bit Παρουσίας Αριθμός Πλαισίου Ασκήσεις Ένα υπολογιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί σελιδοποίηση διαθέτει λογικό χώρο διευθύνσεων 12 bit και υποστηρίζεται από 2 πλαίσια φυσικής μνήμης. Την παρούσα στιγμή ο πίνακας σελίδων είναι ο εξής:

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη

Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη Έλεγχος συγχρονικότητας Μέρος 1 Βάσεις Δεδομένων Διδάσκων: Μαρία Χαλκίδη με βάση slides από A. Silberschatz, H. Korth, S. Sudarshan, Database System Concepts, 5 th edition Έλεγχος συγχρονικότητας Διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΝΕΥΡΩΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΟΜΑ Α ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΣΚΗΣΗ Στην εικόνα παρακάτω φαίνεται ένα νευρωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) ..8 Κατανομή των αρχείων σε συσκευές Ακολουθείται κάποια λογική στην αποθήκευση των αρχείων:.αρχεία που χρησιμοποιούνται συχνά τοποθετούνται στους σκληρούς δίσκους που έχουν μεγάλη ταχύτητα πρόσβασης..αν

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων

Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Φροντιστήριο 9: Transactions - part 1 Δημήτρης Πλεξουσάκης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Tutorial on Undo, Redo and Undo/Redo

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένες δοσοληψίες

Κατανεμημένες δοσοληψίες Κατανεμημένες δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2015-2016 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Απλές δοσοληψίες (transactions) Flat Nested Ιδιότητες ACID Και κυρίως atomicity

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Ερωτήσεων

Επεξεργασία Ερωτήσεων Εισαγωγή στην Επεξεργασία Ερωτήσεων 1 Εισαγωγή ΣΔΒΔ Σύνολο από προγράµµατα για τη διαχείριση της ΒΔ Αρχεία ευρετηρίου Κατάλογος ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Αρχεία δεδοµένων συστήµατος Σύστηµα Βάσεων Δεδοµένων (ΣΒΔ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (1) Μετατροπή ερωτήσεων που απευθύνονται σε καθολικές σχέσεις, σε ερωτήσεις που απευθύνονται σε συγκεκριµένα τµήµατα της κατανεµηµένης βάσης. (2) Μέθοδοι που βελτιστοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ - ΤΜΗΥΠ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΙI Β. Μεγαλοοικονόμου Επεξεργασία Δοσοληψιών (Transaction Processing) (παρουσίαση βασισμένη εν μέρη σε σημειώσεις των Silberchatz, Korth και Sudarshan και του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 3 Δημήτρης Πλεξουσάκης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ 460 Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Διδάσκων: Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1 (15 μονάδες) (Επεκτατός Κατακερματισμός)

Άσκηση 1 (15 μονάδες) (Επεκτατός Κατακερματισμός) ΗΥ460 Τελική Εξέηαζη 29 Ιανουαπίου 2013 Σελίδα 1 από 8 Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ-460 Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων Δημήτρης Πλεξουσάκης Βασίλης Χριστοφίδης Επαναληπτική

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access)

Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μάθημα 3.8 Τεχνικές μεταφοράς δεδομένων Λειτουργία τακτικής σάρωσης (Polling) Λειτουργία Διακοπών DMA (Direct Memory Access) Μελετώντας το μάθημα θα μπορείς να ξέρεις τη λειτουργία του Polling να ξέρεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 157 73, ΑΘΗΝΑ ΕΒΓ - ΙΠΛ-2003-1 20 Ιανουαρίου 2003 Σύγκριση Αλγορίθµων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η Η σειριακή επικοινωνία ΙΙ 1.1 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της άσκησης αυτής είναι η κατανόηση σε βάθος των λειτουργιών που παρέχονται από το περιβάλλον LabView για τον χειρισµό της σειριακής επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1

Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1 Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Βάσεις Δεδομένων ΙΙ Ενότητα 1: Επεξεργασία Δοσοληψιών Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης

Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης Μάθημα 8: Διαχείριση Μνήμης 8.1 Κύρια και δευτερεύουσα μνήμη Κάθε μονάδα ενός υπολογιστή που χρησιμεύει για τη μόνιμη ή προσωρινή αποθήκευση δεδομένων ανήκει στην μνήμη (memory) του υπολογιστή. Οι μνήμες

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια)

Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών (συνέχεια) Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων όταν επιτρέπουµε ταυτοχρονισµό και ακόµα και αν υπάρχουν αποτυχίες 1 2 οσοληψία (transaction) Επανάληψη: οσοληψίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής Ενότητα 8η: Συσκευές Ε/Ε - Αρτηρίες Άσκηση 1: Υπολογίστε το µέσο χρόνο ανάγνωσης ενός τµήµατος των 512 bytes σε µια µονάδα σκληρού δίσκου µε ταχύτητα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολόγιο. Πώς ελέγχουµε σειριοποιησιµότητα στην πράξη;

Θεµατολόγιο. Πώς ελέγχουµε σειριοποιησιµότητα στην πράξη; Θεµατολόγιο Κλειδώµατα 2 Phase Locking Πώς γίνεται στην πράξη; Αδιέξοδα 1 Πώς ελέγχουµε σειριοποιησιµότητα στην πράξη; Η σειριοποιησιµότητα όψεων είναι πολύ ακριβή για να ελεγχθεί, ούτως ή άλλως... Οι

Διαβάστε περισσότερα

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία.

AC-10S, AC- 10F. Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. AC-10S, AC- 10F Πληκτρολόγια Access Control Για αυτόνοµη (stand alone) λειτουργία. ΕΠΙΤΟΙΧΟ ΕΝΤΟΙΧΙΖΟΜΕΝΟ Ο ΗΓΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: Ένας τόνος (beep) και το πράσινο LED να ανάβει

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Βασικές έννοιες Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Ορισμός κατανεμημένου συστήματος Ένα σύστημα από ξεχωριστές ενεργές οντότητες (ονομάζονται «κόμβοι» ή «διεργασίες») που εκτελούνται ταυτόχρονα/ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 15: Caching Δίσκου, Αστοχίες, Συστήματα Αρχείων με Ημερολόγιο Η Χρήση Cache Τα γνωστά Αν το παρελθόν είναι παρόμοιο με το μέλλον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cache

Διαβάστε περισσότερα

6. Α ΙΕΞΟ Α Στέφανος Γκρίτζαλης Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) 6.1 ΠΟΡΟΙ (1/2) Υπάρχουν δύο τύποι πόρων σε υπολογιστικά συστήµατα: προεκχωρήσιµοι πόροι (preemptable resources):

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ 9.1 Εντολές Εισόδου/εξόδου Στην Pascal, 1. Tα δεδομένα των προγραμμάτων λαμβάνονται: είτε από το πληκτρολόγιο είτε από ένα αρχείο με τη χρήση των διαδικασιών read και readln,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΙΣΜΟΥ Σε αυτό το κεφάλαιο θα ασχοληθούµε µε βασικές έννοιες που αφορούν τη διαχείριση των συναλλαγών και ειδικότερα τον έλεγχο ταυτοχρονισµού. Ασχολούµαστε πρωταρχικά

Διαβάστε περισσότερα

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ

7.3 Πρωτόκολλο TCP. 1. Το TCP πρωτόκολλο παρέχει υπηρεσίες προσανατολισµένες σε σύνδεση. Σ Λ Ερωτήσεις 7.3 Πρωτόκολλο TCP 1. Τι είναι το τµήµα (segment) στο πρωτόκολλο TCP; Από ποια µέρη αποτελείται; 2. Για ποιο σκοπό χρησιµοποιείται ο Αριθµός ειράς στην επικεφαλίδα ενός segment TCP; 3. την περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για:

Σελίδα 1 από 11. Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: Σελίδα 1 από 11 Απαντήσεις στο φυλλάδιο 57 Ερώτηση: 1 η : Οι ακροδέκτες αυτοί χρησιµοποιούνται για: την επικοινωνία, µε τα υπόλοιπα ολοκληρωµένα κυκλώµατα του υπολογιστικού συστήµατος. την παροχή τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατανεμημένες δοσοληψίες

Κατανεμημένες δοσοληψίες Κατανεμημένες δοσοληψίες Κατανεμημένα Συστήματα 2018-2019 http://www.cslab.ece.ntua.gr/courses/distrib Στο προηγούμενο μάθημα Απλές δοσοληψίες (transactions) Ιδιότητες ACID Και κυρίως atomicity και durability

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Αρχεία με Χαρτογράφηση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1

Βασικές έννοιες. Κατανεμημένα Συστήματα 1 Βασικές έννοιες Κατανεμημένα Συστήματα 1 lalis@inf.uth.gr Ορισμός κατανεμημένου συστήματος Ένα σύστημα από ξεχωριστές ενεργές οντότητες (ονομάζονται «κόμβοι» ή «διεργασίες») που εκτελούνται ταυτόχρονα/ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Αμοιβαίος αποκλεισμός

Αμοιβαίος αποκλεισμός Αμοιβαίος αποκλεισμός 1. Εισαγωγή 2. Κρίσιμα τμήματα (Critical Sections) 3. Υλοποίηση του αμοιβαίου αποκλεισμού I. Προσεγγίσεις λογισμικού II. Υποστήριξη εκ μέρους του υλικού III. Σηματοφορείς 4. Κλασσικά

Διαβάστε περισσότερα

Λύση: Λύση: Λύση: Λύση:

Λύση: Λύση: Λύση: Λύση: 1. Ένας δίαυλος έχει ρυθµό δεδοµένων 4 kbps και καθυστέρηση διάδοσης 20 msec. Για ποια περιοχή µηκών των πλαισίων µπορεί η µέθοδος παύσης και αναµονής να έχει απόδοση τουλάχιστον 50%; Η απόδοση θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance

Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance Ανοχή απέναντι σε Σφάλµατα Fault Tolerance Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα Συστήµατα Χειµερινό Εξάµηνο 2006-2007 Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστήµιο Κύπρου Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

Dr. Garmpis Aristogiannis - EPDO TEI Messolonghi

Dr. Garmpis Aristogiannis - EPDO TEI Messolonghi Προϋποθέσεις για Αµοιβαίο Αποκλεισµό Μόνο µία διεργασία σε κρίσιµο τµήµασεκοινό πόρο Μία διεργασία που σταµατά σε µη κρίσιµο σηµείο δεν πρέπει να επιρεάζει τις υπόλοιπες διεργασίες εν πρέπει να υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού

Έλεγχος Ταυτοχρονισμού Έλεγχος Ταυτοχρονισμού (εμπλουτισμένο λ έ υλικό) http://delab.csd.auth.gr/courses/c_dbimpl/ Ευχαριστίες Μέρος του υλικού είναι βασισμένο στο βιβλίο Database Systems: The Complete Book Κεφάλαια 18.1 18.3

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 8: Σελιδοποίηση & Swapping Από τα Προηγούμενα 2 Φυσική μνήμη Έλλειψη προστασίας Περιορισμένο μέγεθος Συνεχείς ή κατά κανόνα συνεχείς περιοχές Διαμοίραση ορατή στα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Λειτουργικά Συστήµατα 3.1 Η εξέλιξη των λειτουργικών συστηµάτων 3.2 Αρχιτεκτονική λειτουργικών συστηµάτων 3.3 Συντονισµός των δραστηριοτήτων του υπολογιστή 3.4 Χειρισµός ανταγωνισµού µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM).

Υπάρχουν δύο τύποι μνήμης, η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Random Access Memory RAM) και η μνήμη ανάγνωσης-μόνο (Read-Only Memory ROM). Μνήμες Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ψηφιακών συστημάτων σε σχέση με τα αναλογικά, είναι η ευκολία αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα Οι πληροφορίες αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory)

Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory) ΗΥ 431 Αρχιτεκτονική Παραλλήλων Συστημάτων Διάλεξη 16 Εικονική Μνήμη (Virtual Μemory) Νίκος Μπέλλας Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ Απλό πείραμα int *data = malloc((1

Διαβάστε περισσότερα

lab13grades Άσκηση 2 -Σωστά απελευθερώνετε ολόκληρη τη λίστα και την κεφαλή

lab13grades Άσκηση 2 -Σωστά απελευθερώνετε ολόκληρη τη λίστα και την κεφαλή ΑΕΜ ΒΑΘΜΟΣ ΣΧΟΛΙΑ 00497 -Δεν ελέγχετε αν η createlist εκτελλέστικε σωστά και δεν τερµατίζετε το πρόγραµµα σε διαφορετική -Σωστά βρίσκετε το σηµείο στο οποίο πρέπει να προστεθεί ο κόµβος. -Σωστά τερµατίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Πλειάδες φαντάσματα (phantoms)

Πλειάδες φαντάσματα (phantoms) Πλειάδες φαντάσματα (phantoms) Τα phantoms είναι πλειάδες που θα έπρεπε να έχουν φραγή αλλά δεν έχουν, γιατί δεν υπήρχαν όταν αποκτήθηκε το lock Παράδειγμα: σχέση R (E#, name, ) constraint: E# is key χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Transactional Memory

Transactional Memory Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχ. και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων Transactional Memory 9 ο Εξάμηνο Τακτικές Συγχρονισμού Κλειδώματα (locks) Coarse-grain

Διαβάστε περισσότερα

Παραλληλισµός Εντολών (Pipelining)

Παραλληλισµός Εντολών (Pipelining) ΕΣ 08 Επεξεργαστές Ψηφιακών Σηµάτων Παραλληλισµός Εντολών (Pipelining) Τµήµα Επιστήµη και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου Βιβλιογραφία Ενότητας Kuo [2005]: Chapter 3: Section 3.4,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC

Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC Συστήματα μνήμης και υποστήριξη μεταφραστή για MPSoC Πλεονεκτήματα MPSoC Είναι ευκολότερο να σχεδιαστούν πολλαπλοί πυρήνες επεξεργαστών από τον σχεδιασμό ενός ισχυρότερου και πολύ πιο σύνθετου μονού επεξεργαστή.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον διδακτικό υλικό κρυφών μνημών: set-associative caches, πολιτικές αντικατάστασης, χειρισμός εγγραφών

Επιπλέον διδακτικό υλικό κρυφών μνημών: set-associative caches, πολιτικές αντικατάστασης, χειρισμός εγγραφών ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οργάνωση Υπολογιστών Επιπλέον διδακτικό υλικό κρυφών μνημών: set-associative caches, πολιτικές αντικατάστασης, χειρισμός εγγραφών Μανόλης Γ.Η. Κατεβαίνης Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης

Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Χρήστος Τσαγγάρης ΕΕ ΙΠ Τµήµατος Μαθηµατικών, Πανεπιστηµίου Αιγαίου Κεφάλαιο 5ο: Εντολές Επανάληψης Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερη συχνή, αφού πλήθος προβληµάτων µπορούν να επιλυθούν µε κατάλληλες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 7 ΘΕΜΑ Α : Α1

Διαβάστε περισσότερα

09/04/2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι. Μάθηµα: Α ΙΕΞΟ Α. ιδάσκων: Λειτουργικά Συστήµατα Ι Αν. Καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης Α ΙΕΞΟ Α

09/04/2014 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι. Μάθηµα: Α ΙΕΞΟ Α. ιδάσκων: Λειτουργικά Συστήµατα Ι Αν. Καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης Α ΙΕΞΟ Α ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Μάθηµα: Λειτουργικά Συστήµατα Ι Α ΙΕΞΟ Α ιδάσκων: Αν. Καθ. Κ. Λαµπρινουδάκης clam@unipi.gr 1 Α ΙΕΞΟ Α 2 1 ΠΟΡΟΙ Υπάρχουν δύο τύποι πόρων σε υπολογιστικά συστήµατα: Προεκτοπίσιµοι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΤΔ Λεξικό. Σύνολο στοιχείων με βασικές πράξεις: Δημιουργία Εισαγωγή Διαγραφή Μέλος. Υλοποιήσεις

Ο ΑΤΔ Λεξικό. Σύνολο στοιχείων με βασικές πράξεις: Δημιουργία Εισαγωγή Διαγραφή Μέλος. Υλοποιήσεις Ο ΑΤΔ Λεξικό Σύνολο στοιχείων με βασικές πράξεις: Δημιουργία Εισαγωγή Διαγραφή Μέλος Υλοποιήσεις Πίνακας με στοιχεία bit (0 ή 1) (bit vector) Λίστα ακολουθιακή (πίνακας) ή συνδεδεμένη Είναι γνωστό το μέγιστο

Διαβάστε περισσότερα

Αδιέξοδα. Μαρία Ι. Ανδρέου

Αδιέξοδα. Μαρία Ι. Ανδρέου Συγχρονισµός (Synchronization) Συγχρονισµός Ρολογιών, Τοπικά Ρολόγια, Καθολική Κατάσταση, Αµοιβαίος Αποκλεισµός, Κατανεµηµένες Συναλλαγές, Κατανεµηµένα Αδιέξοδα Μαρία Ι. Ανδρέου ΗΜΥ417, ΗΜΥ 663 Κατανεµηµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 18 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΙ Να περιγράψουµε τους τρόπους προδιαγραφών αξιοπιστίας και µέτρησης Να εισάγουµε µονάδες µέτρησης της αξιοπιστίας και την χρησιµότητα τους στις προδιαγραφές αξιοπιστίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ

ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ ΣΕΛΙ Α 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 - ΑΡΧΙΚΑ Πως αλλάζω γλώσσα; 1 ος τρόπος Συνδυασµός πλήκτρων αριστερό Ctrl + Shift 2 ος τρόπος Από την ένδειξη γλώσσας στην γραµµή εργασιών Πως βάζω τον τόνο ; (Εφόσον βρίσκοµαι στα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2012-13 Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ Ιωάννης Βασιλείου Καθηγητής, Τοµέας Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία οσοληψιών

Επεξεργασία οσοληψιών Επανάληψη: οσοληψίες Επεξεργασία οσοληψιών Ανακεφαλαίωση Πρόβληµα «Σωστή» εκτέλεση προγραµµάτων προσπέλασης µίας βδ, στην περίπτωση: ταυτοχρονισµού αποτυχιών 1 2 Επανάληψη: οσοληψίες Επανάληψη: οσοληψίες

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Άσκηση 1: Λυµένες Ασκήσεις Έστω ένας επεξεργαστής, στον οποίο ένα πρόγραµµα ολοκληρώνει την εκτέλεσή

Διαβάστε περισσότερα

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης

Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης Υ- 07 Παράλληλα Συστήματα Συνέπεια και συνοχή μνήμης Αρης Ευθυμίου Λειτουργία μνήμης Η μνήμη είναι ένας πίνακας αποθήκευσης Οταν διαβάζουμε μια θέση, περιμένουμε να πάρουμε την τελευταία τιμή που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ

Κεφάλαιο 9 ο Κ 5, 4 4, 5 0, 0 0,0 5, 4 4, 5. Όπως βλέπουµε το παίγνιο δεν έχει καµιά ισορροπία κατά Nash σε αµιγείς στρατηγικές διότι: (ΙΙ) Α Κ Κεφάλαιο ο Μεικτές Στρατηγικές Τώρα θα δούµε ένα παράδειγµα στο οποίο κάθε παίχτης έχει τρεις στρατηγικές. Αυτό θα µπορούσε να είναι η µορφή που παίρνει κάποιος µετά που έχει απαλείψει όλες τις αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα