ΧΕΔΙΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (.Α.Τ )

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΧΕΔΙΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (.Α.Τ )"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΛΕ ΒΟΤ ΔΗΜΟ ΛΕ ΒΟΤ ΣΕΧΝΙΚΗ ΤΠΗΡΕ ΙΑ ΕΡΓΟ : Επιζκεσή δημοηικού κηηρίοσ ζηη Τ.Κ. Ιαηρείο) Βαηούζας (Αγροηικό ΑΡ. ΜΕΛΕΣ.: 26/2017 ΧΕΔΙΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (.Α.Τ ) 1. ΓΕΝΙΚΑ 1.1. ΕΙΔΟ ΕΡΓΟΤ ΚΑΙ ΧΡΗ Η ΑΤΣΟΤ Με τθν παροφςα μελζτθ ςυνολικοφ προχπολογιςμοφ ευρϊ με ΦΡΑ προβλζπονται εργαςύεσ επιςκευό δημοτικού κτιρύου όπου ςτεγϊζεται και το Αγροτικό Ιατρεύο Βατούςασ 1.2. ΑΚΡΙΒΗ ΔΙΕΤΘΤΝ Η ΣΟΤ ΕΡΓΟΤ Οι εργαςίεσ κα εκτελεςτοφν ςτον οικιςμό Βατοφςασ του Διμου Λζςβου 1.3. ΑΡΙΘΜΟ ΑΔΕΙΑ Θα εκδοκεί άδεια μικρισ κλίμακασ εργαςιϊν πριν τθ ςφμβαςθ 1.4. ΣΟΙΧΕΙΑ ΣΩΝ ΚΤΡΙΩΝ ΣΟΤ ΕΡΓΟΤ ΚΥ ΙΟΣ του ζργου είναι ο Διμοσ Λζςβου που εκπροςωπείται από το Δθμοτικό του Συμβοφλιο. Ο ΕΡΙΒΛΕΡΟΝΤΑΣ των εκτελοφμενων εργαςιϊν ορίηεται από τθν Δ/ντρια τθσ Τεχνικισ Υπθρεςίασ του Διμου Λζςβου 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΦΑ ΕΩΝ ΕΡΓΑ ΙΑ 2.1. Καθαιρϋςεισ επιχριςμϊτων ςτα ςημεύα που αυτϊ εύναι αποςαθρωμϋνα και ανακαταςκευό τουσ, 2.2. Καθαιρϋςεισ ξύλινησ ςτϋγησ και ψευδοροφών 2.3. Αποξηλώςεισ ξύλινων και ςιδηρών κουφωμϊτων Καταςκευϋσ από ςκυρόδεμα Μόνωςη δώματοσ 2.6. Επιςτρώςεισ πλακιδύων 2.7. Τοποθϋτηςη εξωτερικών ξύλινων κουφωμϊτων 2.8. Καταςκευό νϋασ ςτϋγησ 2.9. Χρωματιςμόσ του κτιρύου (εςωτερικόσ & εξωτερικόσ). 3. ΓΕΝΙΚΕ ΟΔΗΓΙΕ - Οι εργαςίεσ μποροφν να εκτυλίςςονται παράλλθλα και με τθ ςειρά που αναφζρονται ανωτζρω (όχι δεςμευτικά). - Οι εργαςίεσ κα εκτελεςτοφν ςφμφωνα με τθν μελζτθ, τισ οδθγίεσ του επιβλζποντα, τουσ κανόνεσ τθσ τζχνθσ και τθσ τεχνικισ κακϊσ και τισ οδθγίεσ των αντίςτοιχων Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.. - Τα υλικά κα αποκθκεφονται ςτον αφλειο χϊρο.

2 - - Η προςπζλαςθ ςτο εργοτάξιο και θ κυκλοφορία εντόσ αυτοφ δεν απαιτεί ιδιαίτερεσ εργαςίεσ. Δεν υπάρχουν επικίνδυνα υλικά που χριηουν ιδιαίτερου τρόπου αποκομιδισ. Θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμζνοσ χϊροσ για χριςθ ωσ αποδυτιρια και wc του προςωπικοφ. Επίςθσ κα δίδεται θ δυνατότθτα ςτο προςωπικό να λαμβάνει τα γεφματά του ςε ικανοποιθτικζσ ςυνκικεσ ενϊ κα τουσ διατίκεται πόςιμο νερό. Θα εξαςφαλίηεται θ παροχι πρϊτων βοθκειϊν κακ όλθ τθν διάρκεια του εκτελοφμενου ζργου. Οι εργαηόμενοι και οι εκπρόςωποί τουσ κα ενθμερϊνονται για όλα τα απαιτοφμενα μζτρα αςφαλείασ όπωσ προβλζπονται από τα τεφχθ Φ.Α.Υ. και Σ.Α.Υ. και τθ ςχετικι νομοκεςία. Οι παρεχόμενεσ πλθροφορίεσ κα είναι κατανοθτζσ. 4. ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΙΝΔΤΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΜΕΣΡΑ Στισ κατωτέρω παραγράφουσ αναφέρονται τα ςημεία ιδιαιτζρου προςοχήσ που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να τηροφνται κατά τισ αντίςτοιχεσ εργαςίεσ και πρέπει να ακολουθοφνται αυςτηρώσ. Γενικϊσ κα ακολουκοφνται τα αναφερόμενα ςτο Π.Δ.1073/81 «Περί μζτρων αςφαλείασ κατά τθν εκτζλεςθ εργαςιϊν εισ εργοτάξια οικοδομϊν και πάςθσ φφςεωσ ζργων αρμοδιότθτοσ Πολιτικοφ Μθχανικοφ». Σο ανωτζρω διάταγμα οφείλει να το διατθρεί ο υντονιςτισ Αςφαλείασ μαηί με τα παρόντα τεφχθ. 1. Χριςθ αντιςτθρίξεων : ΝΑΙ Μελζτθ και επικεϊρθςθ και των αντιςτθρίξεων από τον επιβλζποντα μθχανικό. Τα αποτελζςματα των ελζγχων και των επικεωριςεων καταχωροφνται ςτο Ημερολόγιο Μζτρων Αςφαλείασ τθσ Εργαςίασ. Μθχανιματα και υλικά να μθν τοποκετοφνται κοντά ςτισ εκςκαφζσ, άλλωσ να λαμβάνονται υπόψθ για τον υπολογιςμό των αντιςτθρίξεων. Η αντιςτιριξθ πρζπει να τοποκετείται και να απομακρφνεται χωρίσ να κζτει ςε κίνδυνο τουσ εργαηόμενουσ. Οποιαδιποτε αλλαγι ςτθν αντιςτιριξθ πρζπει να μπορεί να γίνει με αςφάλεια. Η αντιςτιριξθ των όμορων καταςκευϊν ςτισ εκςκαφζσ είναι ικανοποιθτικι και υλοποιείται με κατάλλθλα υλικά. Η αντιςτιριξθ δεν δθμιουργεί κινδφνουσ για τθν κίνθςθ των εργαηομζνων ι τρίτων ι τθσ κυκλοφορίασ γενικά. Γίνεται ςχολαςτικόσ ζλεγχοσ τθσ αντιςτιριξθσ μετά από κάκε μθ προγραμματιςμζνο ι μθ αναμενόμενο γεγονόσ. Οι εργαηόμενοι μποροφν να κατζλκουν ςτθν εκςκαφι αφοφ ζχει τοποκετθκεί θ αντιςτιριξθ ςτα ςυγκεκριμζνα ςθμεία. Πταν αντιςτθρίηονται κτίρια από όμορεσ εκςκαφζσ, οι εργαηόμενοι μποροφν να κατζλκουν ςτθν εκςκαφι αφοφ ζχει τοποκετθκεί θ αντιςτιριξθ ςτο ςφνολο τθσ. 2. Εργαςίεσ εκςκαφϊν : OXI 3. Εργαςίεσ ςκυροδζτθςθσ : ΝΑΙ Η βαρζλα κα ζχει ςτακμεφςει κατάλλθλα, χωρίσ να δθμιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλθμα. Η πρζςα κα ζχει ςτακμεφςει κατάλλθλα, χωρίσ να δθμιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλθμα και ζχει ςτακεροποιθκεί με τθ χριςθ ποδαρικϊν. Η ανάπτυξθ τθσ μποφμασ δεν ζρχεται ςε επαφι με εναζρια δίκτυα ενζργειασ ι τθλεπικοινωνίασ. Το ςκυρόδεμα ρζει από τθ βαρζλα ςτθν πρζςα χωρίσ να χφνεται κάτω.

3 1-1 επικοινωνία μεταξφ του χειριςτι τθσ πρζςασ και του ςθμείου ςκυροδζτθςθσ είναι εξαςφαλιςμζνθ κακ' όλθ τθ διάρκεια τθσ ςκυροδζτθςθσ. Το προςωπικό που χειρίηεται το ςωλινα τθσ πρζςασ φορά μπότεσ αςφάλειασ, γυαλιά, γάντια, κράνοσ και κατάλλθλα ροφχα εργαςίασ. Κανζνα άτομο δεν περιφζρεται άςκοπα ςτο χϊρο ςκυροδζτθςθσ Υπάρχει κατάλλθλθ προςταςία από πτϊςθ από φφοσ και δεν ζχει αφαιρεκεί για τθ ςκυροδζτθςθ κανζνα προςτατευτικό ςτοιχείο. Κάκε ςθμείο ςκυροδζτθςθσ είναι προςβάςιμο με αςφάλεια. Κάκε κζςθ εργαςίασ είναι αςφαλισ. Ο δονθτισ είναι κατάλλθλοσ και θ μεταφορά του και θ εργαςία με αυτόν είναι άνετθ και αςφαλισ. Ράντα δφο άτομα κρατοφν το ςωλινα ζκχυςθσ. Ράντα εργάηονται δφο άτομα ςτο δονθτι, ζνασ το χειρίηεται και ζνασ επιβλζπει το περικϊριο του καλωδίου. 4. Κίνδυνοσ από αςτοχία του εδάφουσ (κατολιςκιςεισ, καταρρεφςεισ, υποχωριςεισ πρανϊν) : ΟΧΙ 5. Εργαςίεσ κατεδάφιςθσ εκτεταμζνεσ κακαιρζςεισ : ΟΧΙ 6. Εργαςίεσ τοιχοποιιϊν : ΝΑΙ Απαιτείται αςφαλισ μεταφορά υλικϊν ςτον τόπο εργαςίασ. Ρρζπει να μειϊνεται θ χειρονακτικι μεταφορά υλικϊν. Τα υλικά να μεταφζρονται ςε παλζτεσ αν είναι δυνατό και να αποκθκεφονται προςωρινά κοντά ςτουσ χϊρουσ που ςθκϊνονται οι τοίχοι. Ρροςοχι ςτισ πτϊςεισ εργαηομζνων και υλικϊν όταν κτίηονται εξωτερικοί τοίχοι και λιψθ κατάλλθλων μζτρων. Ρροςοχι ςτισ πτϊςεισ εργαηομζνων και υλικϊν όταν χρθςιμοποιοφνται ςκαλωςιζσ. Οι ςκαλωςιζσ πρζπει να είναι ςφμφωνεσ με τισ προδιαγραφζσ. Ρρζπει να αποφεφγεται υπερφόρτωςθ ςτο επίπεδο εργαςίασ πάνω ςτθ ςκαλωςιά. Οι ςκαλωςιζσ πρζπει να ζχουν αρκετό πλάτοσ για να τοποκετοφνται υλικά πάνω ςε αυτζσ. Οι ςκαλωςιζσ πρζπει να ζχουν αρκετι αντοχι για να τοποκετοφνται υλικά πάνω ςε αυτζσ. 7. Εργαςίεσ βαφϊν επιχριςμάτων : ΝΑΙ Εκτίμθςθ των κινδφνων ςτουσ οποίουσ εκτίκενται οι εργαηόμενοι από τθ χριςθ των επικίνδυνων υλικϊν. Λιψθ όλων των μζτρων προςταςίασ που πρζπει να αναγράφονται ςτθ ςυςκευαςία των επικίνδυνων υλικϊν. Ελαχιςτοποίθςθ του αρικμοφ των εργαηομζνων που ζρχονται ςε επαφι με τα επικίνδυνα υλικά. Αποκλειςμόσ των επικίνδυνων χϊρων εργαςίασ με επικίνδυνα υλικά και ςιμανςθ απαγόρευςθσ ειςόδου. Επιλογι κατάλλθλων μζςων ατομικισ προςταςίασ. Συνεχισ χριςθ των μζςων ατομικισ προςταςίασ από τουσ εργαηόμενουσ. Ενθμζρωςθ των εργαηομζνων για τουσ πικανοφσ κινδφνουσ από τθ χριςθ επικίνδυνων υλικϊν και των επιπτϊςεων τουσ ςτθν υγεία τουσ. Εκπαίδευςθ των εργαηομζνων για το ςωςτό χειριςμό των επικίνδυνων υλικϊν και των ζκτακτων ενεργειϊν ςε περίπτωςθ ατυχιματοσ. Επαρκισ αεριςμόσ ςτουσ χϊρουσ όπου γίνονται βαφζσ. ΑΡΑΓΟΕΥΕΤΑΙ θ δθμιουργία γυμνισ φλόγασ ι ςπινκιρα ςτουσ χϊρουσ βαφϊν, ιδιαίτερα τουσ κλειςτοφσ. Ζλεγχοσ των ςκαλωςιϊν και των ςκαλϊν πριν τθ χριςθ.

4 Οι ςκαλωςιζσ να ζχουν προςτατευτικά κάγκελα και κιγκλιδϊματα. 8. Εργαςίεσ τοποκζτθςθσ ι αποξιλωςθσ υαλοπινάκων :ΝΑΙ Η χειρωνακτικι διακίνθςθ υαλοπινάκων πρζπει να είναι περιοριςμζνθ. Να προτιμάται μθχανικόσ τρόποσ για τθν ανφψωςθ και μεταφορά των υαλοπινάκων ςτθν τελικι κζςθ τοποκζτθςθσ τουσ. Να προτιμάται τα κουφϊματα να ζρχονται με φορεμζνα τα τηάμια. Η χειρονακτικι διακίνθςθ να γίνεται ςφμφωνα με τουσ κανονιςμοφσ περί χειρονακτικισ διακίνθςθσ φορτίων και με χριςθ του κατάλλθλου εξοπλιςμοφ εργαςίασ. Ο εξοπλιςμόσ εργαςίασ πρζπει να είναι ςε καλι κατάςταςθ. Οι εργαηόμενοι να κάνουν χριςθ των κατάλλθλων μζςων ατομικισ προςταςίασ. Να τθροφνται οι οδθγίεσ αςφαλοφσ χριςθσ και ςυντιρθςθσ των εργαλείων χειρόσ. Οι εργαηόμενοι ςε φψθ να φζρουν εξοπλιςμό προςταςίασ από πτϊςθ και ηϊνθεργαλειοκικθ. Οι φορθτζσ ςκάλεσ να ςτερεϊνονται καλά και να τθροφνται όλοι οι κανόνεσ αςφαλοφσ χριςθσ τουσ. Οι εργαηόμενοι που αςχολοφνται με τθν τοποκζτθςθ υαλοπινάκων να ζχουν εμπειρία ςτον αςφαλι χειριςμό υαλοπινάκων. 9. Εργαςία ςε ικριϊματα : ΝΑΙ Ρλθρότθτα και ορκότθτα φακζλου μεταλλικισ ςκαλωςιάσ υποςτφλωςθσ (βεβαιϊςεισ, μελζτθ, κλπ). Καταλλθλότθτα ςτοιχείων ςκαλωςιάσ. Κατάλλθλθ και ευκρινισ ςιμανςθ των ςτοιχείων μεταλλικϊν ςκαλωςιϊν. Μελζτθ του ξυλότυπου / μεταλλότυπου, ιδιαίτερα για μεγάλο κατακόρυφα ςτοιχεία φζροντα οργανιςμοφ. Αςφαλισ μεταφορά και διακίνθςθ (μεταξφ ορόφων, χιλιομετρικϊν κζςεων κλπ) των ςτοιχείων υποςτφλωςθσ, αντιςτιριξθσ και καλουπϊματοσ. Καταςκευι ςκαλωςιάσ ςφμφωνα με τθ μελζτθ (οδθγίεσ του καταςκευαςτι, ΡΔ 778/80 ι ειδικι μελζτθ). Ρροςταςία των εργαηομζνων ςτθ ςυναρμολόγθςθ ςκαλωςιάσ από πτϊςεισ από φφοσ. Επίβλεψθ από υπεφκυνο άτομο. Εξειδικευμζνο προςωπικό ςυναρμολόγθςθσ / αποςυναρμολόγθςθσ ςκαλωςιάσ και καταςκευισ καλουπϊματοσ. Αςφαλείσ προςβάςεισ. Ρροςοχι ςε προςβάςεισ που απαιτοφνται ςε εξωτερικά ςτοιχεία του φζροντα οργανιςμοφ. Ρρόβλεψθ αςφαλοφσ πρόςβαςθσ και εργαςίασ για ςιδερϊματα, ςκυροδετιςεισ, αποξθλϊςεισ. Αςφαλείσ κζςεισ εργαςίασ για καλουπατηιδεσ, ςιδεράδεσ, μπετατηιδεσ. Επαρκισ αντιςτιριξθ. Χριςθ Μ.Α.Ρ. των εργαηομζνων. Ρερίφραξθ χϊρου πλακϊν και δοκϊν για αποφυγι πτϊςθσ προςωπικοφ. Τα ικριϊματα κα ζχουν προςτατευτικά κιγκλιδϊματα ζναντι πτϊςθσ αντικειμζνων. Ζλεγχοι τθσ ςκαλωςιάσ όπωσ προβλζπονται. Ζναρξθ καλουπϊματοσ μετά από άδεια του υπεφκυνου μθχανικοφ. Ζναρξθ ξεκαλουπϊματοσ μετά από άδεια του υπεφκυνου μθχανικοφ. Τα ικριϊματα πρζπει να ςχεδιάηονται, να καταςκευάηονται και να ςυντθροφνται ζτςι ϊςτε να μθν μποροφν να καταρρεφςουν ι να μετατοπιςκοφν τυχαία. Τα δάπεδα εργαςίασ και τα ςτοιχεία πρόςβαςθσ των ικριωμάτων πρζπει να ζχουν τζτοια καταςκευι, διαςτάςεισ και προςτατευτικά μζτρα και να χρθςιμοποιοφνται με τζτοιο τρόπο ϊςτε να αποφεφγεται θ πτϊςθ προςϊπων ι θ ζκκεςθ τουσ ςε πτϊςεισ αντικειμζνων.

5 Θα πρζπει να λαμβάνεται πρόνοια ϊςτε να αποφεφγονται ακοφςιεσ μετατοπίςεισ των κινθτϊν ικριωμάτων. Τα ικριϊματα πρζπει να επικεωροφνται από τον επιβλζποντα μθχανικό ςτισ παρακάτω περιπτϊςεισ: α. Ρριν από τθν ζναρξθ τθσ χριςθσ τουσ β. Στθ ςυνζχεια, κατά τακτά χρονικά διαςτιματα γ. Μετά από κάκε μετατροπι, περίοδο αχρθςτίασ, κακοκαιρία ι ςειςμικζσ δονιςεισ ι μετά από οποιεςδιποτε περιςτάςεισ που μποροφν να επθρεάςουν τθν αντοχι ι τθ ςτακερότθτα τουσ. Ο χϊροσ κάτω από ικριϊματα περιφράςςεται και απαγορεφεται θ είςοδοσ ς αυτόν. 10. Εργαςία ςε κλίμακεσ : ΝΑΙ Οι κλίμακεσ πρζπει να ζχουν επαρκι αντοχι και να ςυντθροφνται ςωςτά. Ρρζπει επίςθσ να χρθςιμοποιοφνται ςωςτά, ςτα κατάλλθλα ςθμεία και ςφμφωνα με τθ χριςθ για τθν οποία προορίηονται. Οι κλίμακεσ κα χρθςιμοποιοφνται μόνο για ςφντομεσ και ελαφριζσ εργαςίεσ. Θα επικεωροφνται και κα ελζγχονται τακτικά. Οι εργαηόμενοι κα εκπαιδεφονται ςτο ςωςτό τρόπο ανφψωςθσ και ςτερζωςθσ των. Το ζδαφοσ ςτιριξθσ πρζπει να είναι ςτακερό. Δεν πρζπει να δθμιουργοφν κινδφνουσ ςτουσ χϊρουσ που χρθςιμοποιοφνται. Για το ανζβαςμα εργαλείων κα χρθςιμοποιοφνται ειδικοί ςάκοι ι εργαλειοκικεσ. Εργαλεία που απαιτοφν και τα δφο χζρια για τθν λειτουργία τουσ δεν κα χρθςιμοποιοφνται ςε κλίμακεσ. 11. Εργαςίεσ δαπεδοςτρϊςεων : ΝΑΙ Αςφαλισ μεταφορά υλικϊν δαπεδοςτρϊςεων. Χριςθ μζςων ατομικισ προςταςίασ όπου είναι απαραίτθτο. Ομαλι και χωρίσ εμπόδιο κίνθςθ μζςα ςτο χϊρο. Κατάλλθλα εκπαιδευμζνο προςωπικό. Άριςτθ κατάςταςθ εργαλείων, Κατάλλθλοσ φωτιςμόσ και εξαεριςμόσ. 12. Ξυλουργικζσ εργαςίεσ : ΝΑΙ Καμία ξυλουργικι εργαςία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ. ΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΡΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΡΟΥ ΘΑ ΧΗΣΙΜΟΡΟΙΗΘΕΙ. ΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ζρευνα για τθ ςωςτι επιλογι των ξυλουργικϊν μθχανθμάτων, τθ διευκζτθςθ, τθν εγκατάςταςθ και τθ χριςθ τουσ. ΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ θ ςωςτι επιλογι εκπαιδευμζνων χειριςτϊν των μθχανθμάτων και ΕΡΑΚΗΣ ΕΡΙΒΛΕΨΗ κατά τθ διάρκεια τθσ παραγωγικισ διαδικαςίασ. ΑΣΦΑΛΗΣ ΧΩΟΣ ΕΓΑΣΙΑΣ με επαρκι φωτιςμό, χαμθλό επίπεδο κορφβου, ελάχιςτθ ποςότθτα απόβλθτων και γενικά εφφλεκτων υλικϊν. ΕΡΑΚΗΣ ζλεγχοσ και ςυντιρθςθ των μθχανϊν. ΑΡΑΙΤΕΙΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΥΟΣΒΕΣΗΣ και κατάλλθλα εκπαιδευμζνο προςωπικό ςτο κζμα τθσ ςυντιρθςθσ των μθχανϊν. ΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΧΗΣΗ Μ.Α.Ρ. Χριςθ ςυλλεκτϊν ςκόνθσ. 13. Μεταλλουργικζσ εργαςίεσ : ΟΧΙ Οι εργαςίεσ θλεκτροςυγκολλιςεωσ να γίνονται ςφμφωνα με τα μζτρα και τισ οδθγίεσ αςφάλειασ. Η χριςθ του τροχοφ να γίνεται ςφμφωνα με τισ οδθγίεσ αςφαλοφσ χριςθσ και μόνο από ζμπειρουσ εργαηόμενουσ. Η χειρωνακτικι διακίνθςθ φορτίων να γίνεται ςφμφωνα με τισ οδθγίεσ.

6 Πλα τα μθχανιματα να φζρουν τον προςτατευτικό και βοθκθτικό εξοπλιςμό τουσ. Οι εργαηόμενοι να κάνουν χριςθ των απαραίτθτων μζςων ατομικισ προςταςίασ. Να τθροφνται οι οδθγίεσ αςφαλοφσ λειτουργίασ και χειριςμοφ των θλεκτρικϊν εργαλείων. Να λαμβάνονται όλα τα μζτρα για αποφυγι θλεκτροπλθξίασ. Να τθροφνται οι οδθγίεσ αςφαλοφσ χριςθσ και ςυντιρθςθσ των θλεκτρικϊν εργαλείων και μθχανϊν. Να τθροφνται οι οδθγίεσ αςφαλοφσ χριςθσ και ςυντιρθςθσ των εργαλείων χειρόσ. Οι εργαηόμενοι ςε φψθ να φζρουν εξοπλιςμό προςταςίασ από πτϊςθ και ηϊνθεργαλειοκικθ. Οι φορθτζσ ςκάλεσ να ςτερεϊνονται καλά και να τθροφνται όλοι οι κανόνεσ αςφαλοφσ χριςθσ τουσ. 14. Κίνδυνοσ από εργαςία ςε φψοσ ( πζρατα πλακϊν, ανοίγματα, κ.λ.π.) : ΝΑΙ Οι πτϊςεισ από φψοσ πρζπει να προλαμβάνονται, ιδίωσ μζςω ςτερεϊν κιγκλιδωμάτων με επαρκζσ φψοσ που κα διακζτουν τουλάχιςτον ζνα εμπόδιο ςτθ ςτάκμθ του δαπζδου, ζνα χειρολιςκιρα και ενδιάμεςο οριηόντιο ςτοιχείο, ι άλλο ιςοδφναμο μζςο, ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Οι εργαςίεσ ςε φψοσ μποροφν να πραγματοποιοφνται μόνο με τθ βοικεια του κατάλλθλου εξοπλιςμοφ ι με μθχανιςμοφσ ςυλλογικισ προςταςίασ όπωσ κιγκλιδϊματα, εξζδρεσ ι δίχτυα προςταςίασ. Σε περίπτωςθ που θ χριςθ αυτϊν των μζςων δεν είναι δυνατι λόγω τθσ φφςθσ των εργαςιϊν, πρζπει να προβλζπονται τα κατάλλθλα μζςα πρόςβαςθσ και να χρθςιμοποιοφνται ηϊνεσ αςφαλείασ ι άλλεσ μζκοδοι αςφάλειασ με αγκφρωςθ, με τισ προχπόκεςθσ τθσ κείμενθσ νομοκεςίασ. Οι καιρικζσ ςυνκικεσ πρζπει να επιτρζπουν τισ εργαςίεσ ςε φψοσ. Η πρόςβαςθ πρζπει να είναι αςφαλισ. Η φυςικι κατάςταςθ, θ ψυχικι-πνευματικι κατάςταςθ και θ ψυχολογία του προςωπικοφ πρζπει να ελζγχεται, ιδιαίτερα για εργαςίεσ ςε μεγάλα φψθ. Το προςωπικό πρζπει να είναι ζμπειρο ςε εργαςίεσ ςε φψοσ και εξοικειωμζνο με τισ ςυνκικεσ εκτζλεςθσ τζτοιων εργαςιϊν. Τα μζςα ατομικισ προςταςίασ που χρθςιμοποιοφνται πρζπει να ζχουν επιλεγεί με προςοχι για να μθν δθμιουργοφν προβλιματα Αν δεν εξαςφαλίηεται θ πτϊςθ υλικϊν και αντικειμζνων, θ περιοχι από κάτω πρζπει να απομονϊνεται από κίνθςθ προςωπικοφ, τρίτων και εξοπλιςμοφ. Σε όλθ τθ διάρκεια τθσ εργαςίασ απαιτείται αυςτθρι επίβλεψθ. Τα υλικά και ο εξοπλιςμόσ να μεταφζρονται με ανυψωτικά μθχανιματα και όχι με τα χζρια. Η επιμικυνςθ των διχτφων και το ελεφκερο μικοσ τθσ ηϊνθσ δεν πρζπει να επιτρζπουν πρόςκρουςθ ςε ςτακερά ςτοιχεία. Κατά τθν εργαςία (για περίπτωςθ επείγουςασ αποχϊρθςθσ) και για τθν αποχϊρθςθ τα ςυςτιματα προςπζλαςθσ παραμζνουν ςτθ κζςθ τουσ ι ζχουν αντικαταςτακεί από άλλα ιςοδφναμα ςε παρεχόμενθ αςφάλεια. 15. Κίνδυνοσ από εργαςίεσ ςε φζροντεσ οργανιςμοφσ από μζταλλο ι ςκυρόδεμα, ξυλότυπουσ και βαρζα προκαταςκευαςμζνα ςτοιχεία : ΝΑΙ Οι φζροντεσ οργανιςμοί από μζταλλο ι ςκυρόδεμα και τα ςτοιχεία τουσ, οι ξυλότυποι, τα προκαταςκευαςμζνα ςτοιχεία ι τα προςωρινά ςτθρίγματα και οι αντιςτθρίξεισ πρζπει να ςυναρμολογοφνται και να αποςυναρμολογοφνται υπό τθν επίβλεψθ αρμοδίου προςϊπου ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Ρρζπει να λαμβάνονται επαρκι προλθπτικά μζτρα για τθν προςταςία των εργαηομζνων από τουσ κινδφνουσ που οφείλονται ςτο εφκραυςτο ι ςτθν προςωρινι αςτάκεια ενόσ ζργου. Οι ξυλότυποι, τα προςωρινά ςτθρίγματα και οι αντιςτθρίξεισ πρζπει να ςχεδιάηονται, να υπολογίηονται, να εκτελοφνται και να ςυντθροφνται ζτςι ϊςτε να αντζχουν χωρίσ κίνδυνο ςτισ καταπονιςεισ που μπορεί να τουσ επιβλθκοφν.

7 16. Κίνδυνοσ θλεκτροπλθξίασ : ΝΑΙ Ρρζπει να λαμβάνονται όλα τα μζτρα που προβλζπονται από τουσ γενικοφσ κανόνεσ για τισ θλεκτρικζσ εγκαταςτάςεισ. Ιδιαίτερθ προςοχι ςτθν εγκατάςταςθ τθσ προςωρινισ θλεκτρικισ εγκατάςταςθσ και ςτθν προςεκτικι απομόνωςθ των θλεκτρικϊν γραμμϊν που εργάηεται το προςωπικό και τθ χριςθ ειδικοφ εξοπλιςμοφ και εργαλείων κατάλλθλα ςυντθρθμζνων. Ρροςοχι ςτθν φπαρξθ νεροφ πλθςίον των γραμμϊν θλεκτρικισ τροφοδότθςθσ. Η θλεκτρικι εγκατάςταςθ είναι κατάλλθλα προςτατευμζνθ από οποιαδιποτε φκορά και με τθν κατάλλθλθ προειδοποιθτικι ςιμανςθ. Κατάλλθλθ γείωςθ των θλεκτρικϊν εγκαταςτάςεων. Τα καλϊδια παροχισ ρεφματοσ ςτα διάφορα ςθμεία του εργοταξίου είναι κατάλλθλα προςτατευμζνα και μακριά από διαδρόμουσ κυκλοφορίασ. Οι θλεκτρικζσ εγκαταςτάςεισ επικεωροφνται και ςυντθροφνται τακτικά. Οι θλεκτρολόγοι χρθςιμοποιοφν τον κατάλλθλο προςτατευτικό εξοπλιςμό και εφαρμόηουν τισ οδθγίεσ αςφάλειασ. Τακτικι δοκιμι τθσ αποτελεςματικότθτασ των προςτατευτικϊν μζςων. Κατάλλθλοι ςιμανςθ των επικίνδυνων για θλεκτροπλθξία ςθμείων του εργοταξίου. Κοντά ςτα ςθμεία εργαςίασ υπάρχουν κατάλλθλοι πυροςβεςτιρεσ. Δοκιμι και ζλεγχοσ των εγκαταςτάςεων από ειδικευμζνο προςωπικό πριν τθν κζςθ ςε λειτουργία. Οι πίνακεσ κα φζρουν απαραιτιτωσ ρελζ διαφυγισ. Οι υπόγειεσ εγκαταςτάςεισ ςθμαίνονται απαραιτιτωσ. 17. Ηλεκτρικά εργαλεία Τα θλεκτρικά εργαλεία είναι μονωμζνα ι διπλά γειωμζνα. Τα καλϊδια είναι τακτοποιθμζνα, μακριά από διόδουσ εργαηομζνων και όχι πολφ μακριά. Χρθςιμοποιοφνται ατομικά μζτρα προςταςίασ. Κοντά ςτα ςθμεία εργαςίασ υπάρχουν κατάλλθλοι πυροςβεςτιρεσ. Τα θλεκτρικά εργαλεία χρθςιμοποιοφνται όπωσ προβλζπεται και με το βοθκθτικό εξοπλιςμό τουσ. Τα θλεκτρικά εργαλεία είναι ςε καλι κατάςταςθ και ςυντθροφνται βάςει προγράμματοσ μόνο από ειδικευμζνο θλεκτρολόγο. 18. Κίνδυνοσ πυρκαϊάσ εκριξεων : ΟΧΙ Δεν υπάρχει ορατόσ κίνδυνοσ που μπορεί να προβλεφκεί. Ιδιαίτερθ προςοχι ςτθ χριςθ φλόγιςτρου για τισ ςυγκολλιςεισ. 19. Εργαςίεσ κοντά ςε υπόγεια δίκτυα : ΟΧΙ 20. Εργαςίεσ ςε οδοφσ : OXI 21. Κίνδυνοσ εργατικοφ ατυχιματοσ από εργαλεία χειρόσ : ΝΑΙ Οι εγκαταςτάςεισ, οι μθχανζσ και ο εξοπλιςμόσ, ςυμπεριλαμβανομζνων και των μθχανοκινιτων ι μθ εργαλείων χειρόσ πρζπει: α. Να είναι ςωςτά ςχεδιαςμζνεσ και καταςκευαςμζνεσ λαμβάνοντασ υπόψθ, ςτο μζτρο του δυνατοφ, τισ εργονομικζσ αρχζσ. β. Να διατθροφνται ςε καλι κατάςταςθ λειτουργίασ. γ. Να χρθςιμοποιοφνται αποκλειςτικά για τθν εργαςία για τθν οποία προορίηονται. δ. Να χρθςιμοποιοφνται από εργαηόμενουσ που ζχουν λάβει κατάλλθλθ εκπαίδευςθ.

8 Οι εγκαταςτάςεισ και τα όργανα υπό πίεςθ πρζπει να παρακολουκοφνται και να υποβάλλονται ςε δοκιμζσ και ελζγχουσ κατά τακτά χρονικά διαςτιματα ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Ιδιαίτερθ προςοχι κα δοκεί ςτθ χριςθ φλόγιςτρων ϊςτε να αποφευχκοφν ατυχιματα. Οι ςυγκολλιςεισ να γίνονται ςε χϊρουσ με επαρκι αεριςμό. Οι κεφαλζσ των ςφυριϊν είναι ςτακερζσ και χωρίσ φκορζσ. Οι επιφάνειεσ κοπισ πρζπει να διατθροφνται κοφτερζσ. Οι λαβζσ ςτισ λίμεσ είναι ςτακερζσ. Οι μφτεσ των κατςαβιδιϊν δεν ζχουν φκαρεί. Ζλεγχοσ όλων των εργαλείων για τυχόν φκορζσ. Χρθςιμοποίθςθ του κατάλλθλου εργαλείου για κάκε δουλειά. Σωςτι ςυντιρθςθ, κακαριςμόσ και αποκικευςθ. ΑΡΑΓΟΕΥΕΤΑΙ θ χρθςιμοποίθςθ μθ μονωμζνων εργαλείων κοντά ςε θλεκτρικζσ ςυςκευζσ. ΑΡΑΓΟΕΥΕΤΑΙ θ χριςθ εργαλείων από ςίδθρο κοντά ςε εφφλεκτα υλικά και ςε εκριξιμεσ ατμόςφαιρεσ. ΑΡΑΓΟΕΥΕΤΑΙ θ τοποκζτθςθ εργαλείων πάνω ςε κράςπεδα ι κάγκελα από όπου μποροφν να πζςουν ςε χαμθλότερο επίπεδο. 22. Ηλεκτροςυγκολλιςεισ : ΝΑΙ Οι ςυςκευζσ θλεκτροςυγκόλλθςθσ και τα παρελκόμενά τουσ πρζπει να ςυντθροφνται ςε άριςτθ κατάςταςθ. Αυςτθρόσ περιοδικόσ ζλεγχοσ των ςυςκευϊν θλεκτροςυγκόλλθςθσ. Ιδιαίτερθ προςοχι ςτθν τοποκζτθςθ των γειϊςεων ςτα εξαρτιματα που ςυγκολλάμε. Χριςθ κατάλλθλων μζςων ατομικισ προςταςίασ - Μ.Α.Ρ. Μελζτθ ςωςτοφ εξαεριςμοφ του χϊρου που γίνονται οι θλεκτροςυγκολλιςεισ. Επιλογι επαρκϊσ εκπαιδευμζνων θλεκτροςυγκολλθτϊν. 23. Οξυγονοκολλιςεισ : ΟΧΙ 24. Κίνδυνοσ εργατικοφ ατυχιματοσ από δίςκο κοπισ : ΝΑΙ Επιλογι του κατάλλθλου δίςκου. Ζλεγχοσ του δίςκου για φκορζσ πριν τθ χρθςιμοποίθςθ του. Σωςτι τοποκζτθςθ του δίςκου ςτον τροχό. Οι τροχοί πρζπει να φζρουν το βοθκθτικό και προςτατευτικό εξοπλιςμό. Οι εργαηόμενοι να χρθςιμοποιοφν τα προςτατευτικά μζςα τθσ αναπνοισ, τθσ ακοισ και των ματιϊν. Εναλλαγι των χειριςτϊν και χρθςιμοποίθςθ ειδικϊν γαντιϊν. Επαρκισ αεριςμόσ του χϊρου εργαςίασ. Το δάπεδο εργαςίασ πρζπει να είναι κακαρό και μθ γλιςτερό. Τιρθςθ των κανόνων αςφαλοφσ λειτουργίασ των θλεκτρικϊν εργαλείων. Εκπαίδευςθ των εργαηομζνων ςτον αςφαλι χειριςμό του τροχοφ και ενθμζρωςθ για τουσ πικανοφσ κινδφνουσ και τραυματιςμοφσ. Σωςτι και τακτικι ςυντιρθςθ των τροχϊν. Απαγορεφεται θ χριςθ γαντιϊν ςε εργαςίεσ με τροχοφσ, δίςκουσ και γενικά εργαλεία με περιςτρεφόμενα μζρθ κοντά ςτο ςθμείο χειριςμοφ των. 25. Διάφορεσ μθχανζσ : ΝΑΙ Οι μθχανζσ φζρουν διακριτικά αςφαλοφσ λειτουργίασ και ποιότθτασ ΟΕ. Κακοριςμόσ αςφαλϊν διαδικαςιϊν χειριςμοφ των μθχανϊν. Εκπαίδευςθ των εργαηομζνων ςτον αςφαλι χειριςμό των μθχανϊν. Κατάλλθλθ ςιμανςθ του χϊρου κατά τθ λειτουργία των μθχανϊν. Οι μθχανζσ ζχουν προφυλακτιρεσ και καλφμματα ςτα επικίνδυνα κινοφμενα μζρθ.

9 Χρθςιμοποίθςθ των κατάλλθλων μθχανϊν για ςυγκεκριμζνεσ εργαςίεσ. Χρθςιμοποίθςθ ατομικοφ εξοπλιςμοφ εργαςίασ από τουσ εργαηόμενουσ. Γείωςθ των θλεκτρικϊν μθχανϊν. Επαρκισ εξαεριςμόσ ςε κλειςτό χϊρο λειτουργίασ μθχανϊν εςωτερικισ καφςθσ. Τακτικι και ςωςτι ςυντιρθςθ των μθχανϊν όπωσ προβλζπεται από τον καταςκευαςτι τουσ. Πλεσ οι μθχανζσ είναι εφοδιαςμζνεσ με εγχειρίδιο λειτουργίασ και ςυντιρθςθσ ςτα ελλθνικά. Η ςυντιρθςθ των μθχανϊν γίνεται, όπωσ ορίηει ο καταςκευαςτισ τουσ. Η εγκατάςταςθ των μθχανϊν γίνεται ςφμφωνα με τισ οδθγίεσ του καταςκευαςτι τουσ. Απαγορεφεται τροποποιιςεισ, προςαρμογζσ ι μετακζςεισ τμθμάτων των μθχανϊν που δεν προβλζπονται από τον καταςκευαςτι. Οι μθχανζσ χρθςιμοποιοφνται για το ςκοπό που ζχουν ςχεδιαςκεί. Απαγορεφεται θ υπερφόρτωςθ των μθχανϊν. 26. Κίνδυνοσ από χειρωνακτικι διακίνθςθ υλικϊν : ΝΑΙ Μείωςθ όςο το δυνατόν περιςςότερο τθσ χειρωνακτικισ διακίνθςθσ φορτίων με υποκατάςταςθ τθσ από μθχανικά μζςα. Υποβοικθςθ τθσ χειρονακτικισ διακίνθςθσ φορτίων με μθχανικά μζςα. Εκπαίδευςθ των εργαηομζνων ςτον ορκό τρόπο χειρονακτικισ διακίνθςθσ φορτίων. Επιςιμανςθ ςτουσ εργαηόμενουσ των επικίνδυνων παραμζτρων και των ςθμείων ιδιαίτερθσ προςοχισ, κατά τθν χειρονακτικι διακίνθςθ, για αποφυγι τουσ. Οι εργαηόμενοι να είναι ςε κατάλλθλθ φυςικι και ςωματικι κατάςταςθ χωρίσ μυοςκελετικά προβλιματα. Επίβλεψθ για τθ ςωςτι εφαρμογι των οδθγιϊν και τεχνικϊν χειρονακτικισ διακίνθςθσ φορτίων. Για τθ μεταφορά φορτίων επιλζγεται κάκε φορά το κατάλλθλο προςωπικό. Τα φορτία ζχουν ςθμεία πιαςίματοσ και οι εργαηόμενοι φοροφν πάντα γάντια αποφεφγοντασ το γλίςτρθμα των φορτίων επάνω τουσ. Αποφεφγονται χειρωνακτικζσ μετακινιςεισ όταν απαιτοφνται ςτροφζσ του κορμοφ, ςτάςθ προβόλου, ςυγκράτθςθ φορτίου ςε τεντωμζνα χζρια ςτθν ζκταςθ και γενικά κζςεισ του ςϊματοσ οι οποίεσ επιβαρφνουν ςθμαντικότατα το μυοςκελετικό ςφςτθμα. 27. Κίνδυνοσ από υπόγειεσ και υποκαλάςςιεσ εργαςίεσ : ΟΧΙ 28. Χριςθ ανυψωτικϊν μθχανθμάτων : ΝΑΙ Κάκε ςυςκευι ι εξάρτθμα ανφψωςθσ, ςυμπεριλαμβανομζνων και των ςυςτατικϊν ςτοιχείων τουσ, των ςυνδζςμων, των αγκυρϊςεων και των ςτθριγμάτων τουσ, πρζπει: α. Να ςχεδιάηονται και να καταςκευάηονται ςωςτά και να ζχουν τθν απαραίτθτθ αντοχι για τθν χριςθ που προορίηονται. β. Να εγκακίςτανται και να χρθςιμοποιοφνται ςωςτά γ. Να ςυντθροφνται ςε καλι κατάςταςθ λειτουργίασ δ. Να παρακολουκοφνται και να υποβάλλονται ςε περιοδικζσ δοκιμζσ και ελζγχουσ ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία. ε. Να χρθςιμοποιοφνται από εργαηόμενουσ που ζχουν εκπαιδευτεί κατάλλθλα και ζχουν εφοδιαςτεί με τισ κατάλλθλεσ άδειεσ βάςει τθσ ιςχφουςασ νομοκεςίασ. Κάκε ςυςκευι και εξάρτθμα ανφψωςθσ πρζπει να φζρει ευκρινϊσ ζνδειξθ του ανϊτατου επιτρεπόμενου φορτίου, ςφμφωνα με τισ εγκρίςεισ που απαιτοφνται από τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Οι ςυςκευζσ ανφψωςθσ, κακϊσ και τα εξαρτιματα τουσ, δεν μποροφν να χρθςιμοποιοφνται για ςκοποφσ διαφορετικοφσ από εκείνουσ για τουσ οποίουσ

10 προορίηονται ςφμφωνα με τισ εγκρίςεισ που απαιτοφνται από τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Πλα τα αποδεικτικά ςτοιχεία, άδειεσ, εγκρίςεισ κλπ. πρζπει να ευρίςκονται ςτο εργοτάξιο και να είναι ςτθ διάκεςθ των ελεγκτικϊν αρχϊν. Ο ανυψωτικόσ μθχανιςμόσ ζχει τθ δυνατότθτα ανφψωςθσ του φορτίου. Ο ανυψωτικόσ μθχανιςμόσ ζχει ελεγχκεί πριν τθ χριςθ. Ο ανυψωτικόσ μθχανιςμόσ ζχει τισ προβλεπόμενεσ πιςτοποιιςεισ. Ο εξοπλιςμόσ που χρθςιμοποιείται είναι ο προβλεπόμενοσ και χωρίσ φκορζσ. Οι χειριςτζσ ζχουν το κατάλλθλα προςόντα και εμπειρία. Τα ςυρματόςχοινα είναι προςαρτθμζνα ςωςτά ςτο φορτίο. Η περιοχι είναι αποκλειςμζνθ και με κατάλλθλθ ςθματοδότθςθ. Οι εργαηόμενοι ςε γειτονικά ςθμεία ζχουν ενθμερωκεί. Υπάρχει ςυνεχϊσ καλι ορατότθτα του φορτίου από τον χειριςτι ι υπάρχει ζμπειροσ κουμανταδόροσ. Για μεγάλα φορτία χρθςιμοποιοφνται αζρθδεσ από ζμπειρο προςωπικό. Οι ανυψωτικοί μθχανιςμοί βρίςκονται ςε κζςεισ όπου είναι εδραςμζνα καλά. Απαγορεφεται θ ελεφκερθ αιϊρθςθ φορτίου. Απαγορεφεται θ υπερφόρτωςθ του ανυψωτικοφ μθχανιςμοφ. Απαγορεφεται θ προςπάκεια πλάγιασ μεταφοράσ φορτίου. Απαγορεφεται θ απότομθ ανφψωςθ / κατζβαςμα. Απαγορεφεται θ διακίνθςθ φορτίων πάνω από εργαηόμενουσ. Ρροςοχι όταν περιςςότεροι ανυψωτικοί μθχανιςμοί κινοφνται ςτθν ίδια περιοχι. Εξαςφάλιςθ αντικεραυνικισ προςταςίασ. 29. Χριςθ μθχανθμάτων ζργου : ΝΑΙ Πλα τα οχιματα και τα χωματουργικά μθχανιματα κακϊσ και τα μθχανιματα διακίνθςθσ υλικϊν πρζπει: α. Να είναι ςωςτά ςχεδιαςμζνα και καταςκευαςμζνα λαμβάνοντασ υπόψθ, ςτο μζτρο του δυνατοφ, τισ εργονομικζσ αρχζσ. β. Να διατθροφνται ςε καλι κατάςταςθ λειτουργίασ και τυχόν μετατροπζσ να εγκρίνονται ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία λαμβάνοντασ υπόψθ τθν υγεία και αςφάλεια των εργαηομζνων. γ. Να χρθςιμοποιοφνται ςωςτά και από πρόςωπα κατάλλθλα και εφοδιαςμζνα με τισ απαιτοφμενεσ άδειεσ ςφμφωνα με τθν ιςχφουςα νομοκεςία. Οι οδθγοί και χειριςτζσ των οχθμάτων και των χωματουργικϊν μθχανθμάτων κακϊσ και των μθχανθμάτων διακίνθςθσ υλικϊν πρζπει να ζχουν λάβει ειδικι εκπαίδευςθ και να διακζτουν τθν απαιτοφμενθ από τθν ιςχφουςα νομοκεςία άδεια. Ρρζπει να λαμβάνονται προλθπτικά μζτρα ϊςτε να αποφεφγεται θ πτϊςθ των εν λόγω οχθμάτων και των μθχανθμάτων ςτο χϊρο εκςκαφισ ι ςτο νερό. Τα χωματουργικά μθχανιματα και τα μθχανιματα διακίνθςθσ υλικϊν πρζπει, να είναι εφοδιαςμζνα με τα κατάλλθλα ςυςτιματα ςφμφωνα με τισ προβλζψεισ του καταςκευαςτι, ϊςτε ο οδθγόσ να προςτατεφεται κατά τθσ ςφνκλιψθσ ςε περίπτωςθ ανατροπισ του μθχανιματοσ, κακϊσ και κατά τθσ πτϊςθσ αντικειμζνων. Πλα τα αποδεικτικά ςτοιχεία, άδειεσ κλπ. πρζπει να ςυνοδεφουν το μθχάνθμα ι τον οδθγό και να είναι ςτθ διάκεςθ των ελεγκτικϊν αρχϊν. Ζνα μθχάνθμα πρζπει να χρθςιμοποιείται μόνο για τθν(τισ) εργαςία (εσ) που ζχει καταςκευαςκεί. Απαγορεφεται θ υπερφόρτωςθ μθχανιματοσ. Μόνον αδειοφχοι χειριςτζσ επιτρζπεται να χειρίηονται τα μθχανιματα. Η άδεια των χειριςτϊν πρζπει να είναι ςε ιςχφ. Απαγορεφεται θ χριςθ ερπυςτριοφόρων μθχανθμάτων ςε άςφαλτο. Είναι υποχρεωτικι θ ςυντιρθςθ και θ τιρθςθ καρτζλασ (βιβλίου) ςυντιρθςθσ για κάκε μθχάνθμα. Απαγορεφονται οι αυτοςχεδιαςμοί ςτθ χριςθ και ςυντιρθςθ του μθχανιματοσ.

11 Πλα τα μθχανιματα πρζπει να είναι εφοδιαςμζνα με πυροςβεςτιρα και φαρμακείο. Πλα τα ςυςτιματα αςφάλειασ πρζπει να δουλεφουν καλϊσ. Ο εξοπλιςμόσ των ανυψωτικϊν μθχανθμάτων πρζπει να αναγράφει τθν ανυψωτικι ικανότθτα. Ριςτοποιθτικό ανυψωτικισ ικανότθτασ απαιτείται για όλουσ τουσ γερανοφσ. Η κζςθ του μθχανιματοσ δεν πρζπει να είναι επιςφαλισ για το ίδιο, τον χειριςτι ι τρίτουσ. Πλα τα ΜΕ πρζπει να είναι εφοδιαςμζνα με άδεια λειτουργίασ και πινακίδα "ΜΕ". Η νταλίκα των αυτοκίνθτων φορτθγϊν πρζπει να είναι ςκεπαςμζνθ όταν μεταφζρεται λεπτόκοκκο υλικό (άμμοσ, 3Α). Η επικεϊρθςθ των ανυψωτικϊν μθχανθμάτων και του εξοπλιςμοφ ανυψϊςεωσ είναι υποχρεωτικι και πρζπει να καταγράφεται. Ειδικά μζτρα πρζπει να λαμβάνονται λόγω εναζριων αγωγϊν ενζργειασ και τθλεπικοινωνιϊν. Ρροςοχι ςτα υπόγεια δίκτυα κατά τθν εκςκαφι τάφρων. Τα υδραυλικά ςφυριά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ατυχιματα ςε υπόγεια δίκτυα. Τα μθχανιματα πρζπει να ακινθτοποιοφνται πριν τθν ζναρξθ εργαςίασ ςυντιρθςθσ και να επιςθμαίνονται με τθν τοποκζτθςθ απαγορευτικϊν πινακίδων (πχ μθχάνθμα ςε ςυντιρθςθ). 30. Εργαςίεσ επιμζτρθςθσ : ΝΑΙ Ο επιμετρθτισ πρζπει να ενθμερωκεί για τουσ κινδφνουσ ςτο εργοτάξιο γενικά. Ο επιμετρθτισ οφείλει να ενθμερϊςει τον υπεφκυνο για τθν είςοδο του ςε χϊρουσ εργαςίασ. Ο επιμετρθτισ οφείλει να ςυμμορφϊνεται με τισ υποδείξεισ των υπεφκυνων. Ο επιμετρθτισ οφείλει να μθν μετακζτει, προςαρμόηει, καταςτρζφει ι ακυρϊνει οποιαδιποτε διάταξθ, μθχανιςμό, εξοπλιςμό ι οτιδιποτε άλλο. Ο επιμετρθτισ οφείλει να ενθμερϊνει τουσ υπεφκυνουσ για οποιαδιποτε αλλαγι ςτο πρόγραμμά του. 5. ΝΟΜΟΘΕΙΑ Συμπλθρωματικά των ανωτζρω, παρατίκενται οι διάφορεσ νομοκετικζσ ρυκμίςεισ που αφοροφν τισ γενόμενεσ εργαςίεσ. ΑΠΑΙΣΗΕΙ ΑΦΑΛΕΙΑ & ΤΓΕΙΑ ΙΧΤΟΤΑ ΝΟΜΟΘΕΙΑ ΕΡΓΑΙΕ

12 Προετοιμαςία εργοταξίου ε όλεσ τισ εργαςίεσ Ρερίφραξθ,ςιμανςθ εργοταξίου. Σιμανςθ εγκαταςτάςεων αγωγϊν ατμϊν, κερμϊν, υγρϊν ι αερίων Μζτρα αςφάλειασ θλεκτρικϊν εγκαταςτάςεων (εντοπιςμόσ μεταφορά δικτφων κτλ ) Σχζδιο διάςωςθσζξοδοι κινδφνουηϊνεσ κινδφνου-κφρεσ οδοί κυκλοφορίασςχεδιαςμόσ χϊρων εργαςίασ Εξοπλιςμόσ Ατομικισ Ρροςταςίασ κατά τθν εργαςία (ΜΑΡ) Ρυρόςβεςθ-αντιμετϊπιςθ πυρκαϊϊν Χϊροι υγιεινισ και υγειονομικόσ εξοπλιςμόσ Αϋ Βοικειεσ-Φαρμακείο Απαιτιςεισ ςιμανςθσ εκτελουμζνων ζργων εντόσ και εκτόσ κατοικθμζνων περιοχϊν. Σιμανςθ εργαςιϊν που εκτελοφνται ςτισ οδοφσεγκατάςταςθ μζςων ςιμανςθσ και ςθματοδότθςθστιρθςθ μζτρων αςφάλειασ από τουσ εργαηόμενουσυποχρεϊςεισ κατά τθν εκτζλεςθ εργαςιϊν και εναπόκεςθ υλικϊν ςτισ οδοφσ-κατάλθψθ τμιματοσ οδοφ και πεηοδρομίου. Χριςθ Μζςων Ατομικισ Ρροςταςίασ (ΜΑΡ) ΡΔ 305/96 (αρ. 12,παρ. IV, μζροσ Α, 3&18.1) ΡΔ 105/95 ΡΔ 1073/81 (αρ. 93&95) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 305/96 (αρ.12,παρ. IV, μζροσ Α, 2 & μζροσ Β, τμιμα II, 2) Ν 1568/85 (αρ. 17,18&20) ΡΔ 305/9 (αρ. 12,παρ. IV,μζροσ Α, 3,9,10 & μζροσ Β, 8,9) ΡΔ 1073/81 (αρ. 96, 2.κ) ΡΔ 396/94 (αρ. 4-10, παρ.i,ii,iii.) Ν 1430/84 (αρ.16&18) ΚΥΑ (αρ. πρωτ.οικ.β.4373/1205/93) ΚΥΑ (αρ. πρωτ. 8881/94) ΚΥΑ (αρ. πρωτ. οικ. Β 5261/190/97) ΡΔ 305/96 (αρ. 12,παρ. IV,μζροσ Α, 4) ΡΔ 105/95 (αρ.9,παρ. IV) ΡΔ 1073/81(αρ. 96) ΡΔ 305/96 (αρ. 12,παρ. IV,μζροσ Α, 14) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. IV,μζροσ Α,.13) ΡΔ 1073/81 (αρ. 110) ΥΑ αρ.πρωτ. ΔΙΡΑΔ/οικ/502/ *(Ζγκριςθ Τεχνικισ Ρροδιαγραφισ Σιμανςθσ Εκτελοφμενων Οδικϊν Ζργων εντόσ και εκτόσ κατοικθμζνων περιοχϊν ωσ ελάχιςτα όρια). Ν 2696/ (αρ.9, 10, 44 5, 47,48) Κϊδικασ Οδικισ Κυκλοφορίασ ( ΚΟΚ). ΡΔ 396/94 (αρ.9, 4, παρ. ΙΙΙ) ΡΔ 1073/71 (αρ.102,103,106,108) Ν 1430/84 (αρ. 16,18)

13 Αϋ Βοικειεσ, πυραςφάλεια, εκκζνωςθ χϊρων από τουσ εργαηόμενουσ, πρόλθψθ -αντιμετϊπιςθ πυρκαϊϊν & επικίνδυνων εκριξεων ι ανακυμιάςεων Απαιτιςεισ αςφάλειασ φορθτϊν θλεκτρικϊν ςυςκευϊν, κινθτϊν προβολζων, καλωδίων τροφοδοςίασ κλπ εγκαταςτάςεισ φωτιςμοφ εργοταξίων. Συςτιματα αςφαλείασ,ςυντιρθςθ και ζλεγχοσ ςυςτθμάτων αςφαλείασ Ρροςταςία των εργαηομζνων από φυςικοφσ, χθμικοφσ και βιολογικοφσ παράγοντεσ Ρροςταςία των εργαηομζνων από μεταλλικό μόλυβδο & τισ ενϊςεισ ιόντων του. Ρροςταςία των εργαηομζνων από καρκινογόνουσ παράγοντεσ Γενικζσ απαιτιςεισ Υγιεινισ & Αςφάλειασ των εργαηομζνων ςτουσ χϊρουσ εργαςίασ (αεριςμόσ- ζκκεςθ ςε ειδικοφσ κινδφνουσ - κερμοκραςία, φυςικόσ & τεχνθτόσ φωτιςμόσ, χϊροι ανάπαυςθσ, ζγκυεσ & γαλουχοφςεσ μθτζρεσ, εργαηόμενοι με ειδικζσ ανάγκεσ, κφρεσ κινδφνου, εξαεριςμόσ δάπεδα, τοίχοι, οροφζσ, παράκυρα, φεγγίτεσ) Οργάνωςθ χρόνου εργαςίασ των εργαηομζνων Μζτρα προςταςίασ των νζων κατά τθν εργαςία Φόρτωςθ-εκφόρτωςθ-αποκικευςθ-ςτοίβαςθ-απόλθψθρίψθ-μεταφορά υλικϊν και άλλων ςτοιχείων Αποβάκρεσ και ράμπεσ φόρτωςθσ. Μεταφορά-εναπόκεςθ υλικϊν με αμίαντο Μεταφορά ρευςτϊν-πυρακτωμζνων υλϊν με περονοφόρα οχιματα. Ρροφυλάξεισ των εργαηομζνων από κραδαςμοφσ Ρροφυλάξεισ των εργαηομζνων από το κόρυβο Ρροφυλάξεισ τθσ οςφυϊκισ χϊρασ και τθσ ράχθσ από χειρωνακτικι διακίνθςθ φορτίων Συχνότθτα επίβλεψθσ εργαςιϊν και επικεϊρθςθσ ςυνεργείων. Ενθμζρωςθ και εκπαίδευςθ των εργαηομζνων για τθν τιρθςθ των μζτρων Αςφάλειασ και Υγείασ - Υποχρεϊςεισ εργοδοτϊν και εργαηομζνων. ΡΔ 17/96 (αρ. 9) ΡΔ 1073/81 (αρ. 92,94,96) ΡΔ 1073/81 (αρ ) Ν1568/85 (αρ. 17, 3 & αρ. 19) Ν1568/85 (αρ ) ΡΔ 307/ (αρ. 4 ) ΡΔ 77/ ΡΔ 90/99 ΡΔ 186/95 ΡΔ174/97 ΡΔ 338/01 Ρ.Δ 339/01 ΡΔ 94/87 (αρ. 2-14, παρ. I,II,III,IV ) ΡΔ 399/ ΡΔ 127/ ΡΔ 43/2003 ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. IV, μζροσ Α, 5,6,7,8,12,15,16,17, μζροσ Β, τμιμα Ι, 1,2,3,4,5,6,7,11 & τμιμα ΙΙ, 1,3) Ν1568/85 (αρ. 21,32) Ρ.Δ 88/99 Ρ.Δ 62/ 98 ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ.iv, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, 4) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ. IV, μζροσ Α, 11) ΚΥΑ (αρ.πρωτ. 8243/1113/1991,αρ. 8) ΡΔ 216/78 ΡΔ 176/2005 ΡΔ 85/1991 (αρ. 1,6) ΡΔ 149/2006 (αρ. 3,4,5,6,7,8,9) ΡΔ 397/94 ΡΔ 1073/81 (αρ.111) ΡΔ 305/96 (αρ.7, 8) ΡΔ 17/96 (αρ. 7,8,10,11,12,13,14)

14 Εργαςίεσ ςυγκόλλθςθσ, οξυγονοκκοπισ & λοιπζσ κερμζσ εργαςίεσ Ζλεγχοσ ςτισ ςυςκευζσ, ςτα μζςα ςυγκολλιςεων, και απαιτιςεισ εργαςιακοφ περιβάλλοντοσ. Ρυροπροςταςία κατά τθν εκτζλεςθ εργαςιϊν ςυγκόλλθςθσ, οξυγονοκοπισ και λοιπϊν κερμϊν εργαςιϊν Ρροςταςία κατά τθ χριςθ και μεταφορά τετθγμζνων μετάλλων (μόλυβδοσ),ηεόντων υγρϊν (πίςςα) Ζλεγχοσ εξοπλιςμοφ υπό πίεςθ Χριςθ Μζςων Ατομικισ Ρροςταςίασ (ΜΑΡ) ΡΔ 95/78 (αρ. 3 9) ΡΔ 1073/81 (αρ. 96, β και γ) ΡΔ 70/90 (αρ. 15, 5) Ρυροςβεςτικι Διάταξθ 7, Αποφ.7568 Φ.700.1/ ΡΔ 1073/81 (αρ. 99) ΚΥΑ (αρ.πρωτ.οικ.16289/330/ , αρ. 3,9,15) ΡΔ 95/78 (αρ. 10) ΡΔ1073/81 (αρ. 104) ΡΔ 396/94 (αρ. 9, 4, παρ. ΙΙΙ ) Ν 1430/84 (αρ. 16,18)

15 Ικριϊματα και κλίμακεσ. Εργαςίεσ ςε φψοσ. Εργαςίεσ ςε ςτζγεσ. Εργαςίεσ με ειδικοφσ κινδφνουσ Ρροςταςία από πτϊςθ κατά τθν εκτζλεςθ εργαςιϊν ςε φψοσ (κιγκλιδϊματα, δίχτυα προςταςίασ, ηϊνεσ αςφάλειασ κλπ.) Ικριϊματα και κλίμακεσ (ςχεδιαςμόσ, διαςταςιολόγθςθ, καταςκευι, επικεϊρθςθ, ςυντιρθςθ, εγκατάςταςθ ανυψωτικισ μθχανισ επί ικριϊματοσ, αςφαλισ διζλευςθ κάτω από αυτά κλπ.) Γενικζσ διατάξεισ για τα ικριϊματα,κλίμακεσ και διαβάςεισ. Διατάξεισ για τθ χρθςιμοποίθςθ εξοπλιςμοφ εργαςίασ για προςωρινζσ εργαςίεσ ςε φψοσ,ειδικζσ διατάξεισ για τθ χρθςιμοποίθςθ κλιμάκων,ικριωμάτων, τεχνικϊν πρόςβαςθσ και τοποκζτθςθσ με τθ βοικεια ςχοινιϊν. Δάπεδα εργαςίασ, οδοί κυκλοφορίασ, πεηογζφυρεσ, εξζδρεσ, πλατφςκαλα, κεκλιμζνα επίπεδα ράμπεσ. Αςφαλισ κυκλοφορία πεηϊν, μθχανθμάτων, οχθμάτων. Ξφλινα ςτακερά ικριϊματα-ορκοςτάτεσ-ςφνδεςισ ορκοςτατϊν-εγκάρςιεσ δοκίδεσ-αντθρίδεσ-δάπεδα ικριωμάτων-ςφνδεςθ ικριωμάτων με οικοδομι - προςτατευτικό προςτζγαςμα (ςκάφθ),κεκλιμζνα επίπεδα.. Κινθτά ικριϊματα Στακερά μεταλλικά ικριϊματα Κινθτά μεταλλικά ικριϊματα (πφργοι) Ανθρτθμζνα ικριϊματα Εξαςφάλιςθ περάτων ξυλοτφπων και πλακϊν με προςωρινά κιγκλιδϊματα. Ρροςτατευτικά κιγκλιδϊματα-ςτθκαία ςε φωταγωγοφσ, ανοίγματα δαπζδων, κλιμακοςτάςια κλπ. Φορθτζσ και ςτακερζσ κλίμακεσ-κυλιόμενεσ ςκάλεσ και κυλιόμενοι διάδρομοι Τα μεταλλικά Ικριϊματα πρζπει να ςυνοδεφονται από : ϋϋβεβαίωςθ Εξζταςθσ Τφπουϋϋ Μζτρα κατά τθ ςυναρμολόγθςθ, επικάλυψθ, επιςκευι, ςυντιρθςθ και αποξιλωςθ ςτεγϊν. Χριςθ Μζςων Ατομικισ Ρροςταςίασ (ΜΑΡ) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙΙ) ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ. IV, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, 5 ) ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ. IV, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, παρ.6 ) ΡΔ 1073/81 (αρ ) Ν1430/84 (αρ. 7-10) ΡΔ 155/2004 (αρ. 2) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 1073/81 (αρ. 39) ΡΔ 778/80 (αρ. 4-11,16) ΡΔ 778/80 (αρ. 12) ΡΔ 778/80 (αρ. 13) ΡΔ 778/80 (αρ. 14) ΡΔ 778/80 (αρ. 15) ΡΔ 778/80 (αρ. 17) ΡΔ 778/80 (αρ. 20) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ τθσ ΡΔ 17/78 ΡΔ 1073/81 (αρ. 43,44) ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ. IV,μζροσ Β, 10) ΚΥΑ (αρ.πρωτ.16440/φ.10.4/445/93) (Κανονιςμόσ παραγωγισ και διάκεςθσ ςτθν αγορά ςυναρμολογοφμενων μεταλλικϊν ςτοιχείων για τθν αςφαλι καταςκευι και χριςθ μεταλλικϊν ςκαλωςιϊν) ΡΔ 305/96 (αρ. 12, παρ.iv, μζροσ Α, 1.2 & μζροσ Β, 14) ΡΔ 778/80 (αρ. 18, 19) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 396/94 (αρ. 9, 4, παρ. ΙΙΙ) Ν 1430/84 (αρ. 16,18)

16 Εκςκαφζσ ( κεμελίων, τάφρων, φρεάτων, κλπ). Αντιςτθρίξεισ Kαταςκευι δομικϊν ζργων. (κτίρια, γζφυρεσ, τοίχοι αντιςτιριξθσ, δεξαμενζσ, κλπ.) Εργαςίεσ με ειδικοφσ κινδφνουσ Ρροςδιοριςμόσ υπογείων καλωδίων και απομόνωςισ ι μεταφορά αυτϊναντιςτθρίξεισ πρανϊν, ομόρων κτιρίων κλπ.- προφυλάξεισ από πτϊςθ ανκρϊπων, εξοπλιςμοφ, αντικειμζνων- ειςροι υδάτων- επάρκεια εξαεριςμοφ -αςφαλισ τοποκζτθςθ προϊόντων εκςκαφισδιαβάςεισ (γεφυρϊματα) διαβατϊν και οχθμάτων κλπ. Ρροφυλάξεισ για εκςκαφζσ εντόσ φδατοσπροφυλάξεισ για εκςκαφζσ κεμελίων, τάφρων, φρεάτων ι ορυγμάτων ςε μεγάλα βάκθ. Ρροςταςία ςε ανοίγματα οριηόντιων και κατακόρυφων επιφανειϊν (φρεάτια, εκςκαφζσ,δεξαμενζσ,φωταγωγοί κλπ) Χριςθ Ατομικϊν μζςων Ρροςταςίασ ( ΜΑΡ ) Ρρόςκετεσ απαιτιςεισ αςφάλειασ κατά τθ διάρκεια των εκςκαφϊν και τθσ κεμελίωςθσ κτιρίων και δομικϊν ζργων. Εργαςίεσ με ειδικοφσ κινδφνουσ Γενικζσ διατάξεισ αςφάλειασ (εγκαταςτάςεισ αςφάλειασ, επικεϊρθςθ ικριωμάτων, ςωςτι τοποκζτθςθ μθχανθμάτων ι ςυςκευϊν ςτθν οικοδομι, εκφόρτωςθ υλικϊν, εκτζλεςθ οικοδομικϊν εργαςιϊν κατά τισ νυκτερινζσ ϊρεσ κλπ) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙΙ) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙV, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, 10 και ΡΔ 1073/81 (αρ. 2-16) Ρ.Δ 1073/81 (αρ. 6,17) ΡΔ 1073/81 (αρ. 40,41,42) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 396/94 (αρ. 9, 4, παρ. ΙΙΙ ) και Ν 1430/84 (αρ. 26,28) ΥΑ αρ. 3046/304/ (αρ.5, 4) (Kτιριοδομικόσ κανονιςμόσ) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙΙ) ΡΔ 778/1980 (αρ. 21) Ρροςταςία κατά τθν καταςκευι, ςυναρμολόγθςθ και αποςυναρμολόγθςθ φερόντων οργανιςμϊν, ξυλοτφπων, ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ.iv, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, βαρζων προκαταςκευαςμζνων 12) ςτοιχείων και ςχεδιαςμόσ, υπολογιςμόσ και ςυντιρθςθ αυτϊ Ρρόςκετεσ απαιτιςεισ αςφάλειασ κατά τθν καταςκευι κτιρίων και δομικϊν ζργων και απαιτιςεισ για τθν αντοχι αυτϊν. Ρροςταςία από εξζχοντεσ ιλουσ,ςφρματα κλπ ΥΑ 3046/304/ (αρ.5, 1,2,3 -κτιριοδομικόσ κανονιςμόσ) ΡΔ 1073/81 (αρ.98)

17 Εργαςίεσ με ειδικοφσ κινδφνουσ. Ρροκαταρκικζσ διαδικαςίεσ (γενικόσ ζλεγχοσ κτιρίου, ζλεγχοσ παροχϊν, ζλεγχοσ φπαρξθσ καταςκευϊν από αμίαντο, επικίνδυνων υαλοπινάκων κλπ.) Μελζτθ κατεδάφιςθσ, επίβλεψθ κατεδάφιςθσ. Γενικά προςτατευτικά μζτρα Ρροςταςία εργαηομζνων, κοινοφ και γειτονικϊν κτιρίων Ρρόςκετα μζτρα για κατεδαφίςεισ με τα χζρια,με μθχανικά μζςα και με εκρθκτικά. Κατεδαφίςεισ-Αποξθλϊςεισ με φλόγα αερίου. Απομάκρυνςθ δεξαμενϊν - δοχείων ευφλζκτων ι τοξικϊν ουςιϊν,ι τμθμάτων καταςκευϊν που περιζχουν αμίαντο. ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙI) ΥΑ αρ.πρωτ. οικ /93 (αρ.2.1,11) ΡΔ 1073/81 (αρ ) και ΥΑ αρ.πρωτ. οικ.31245/93(αρ.2.2) ΥΑ αρ.πρωτ. οικ /93(αρ. 3) ΥΑ αρ.πρωτ. οικ (αρ.5,6,7) Ν 495/76 (αρ.1,4,7,14) ΡΔ 413/77 ΥΑ αρ.πρωτ. οικ /93(αρ. 8 ) ΥΑ αρ.πρωτ. οικ.31245/93(αρ. 9) Κατεδαφίςεισ Ομαδικζσ κατεδαφίςεισ - Άρςθ ερειπίων. Απαιτιςεισ για κατεδαφίςεισ ειδικϊν ζργων ι ςτοιχείων ζργων (ζργων ε ωπλιςμζνου ςκυροδζματοσ ι προεντεταμζνου,ζργων φερομζνων υπό μεταλλικοφ ςκελετοφ και κολωτϊν ι αψιδωτϊν καταςκευϊν). ΥΑ αρ.πρωτ. οικ.31245/93(αρ.10) ΡΔ 1073/81 (αρ.26-30) Απαιτιςεισ για τα ςτακερά μεταλλικά ικριϊματα που χρθςιμοποιοφνται για κατεδαφίςεισ με εργαλεία χειρόσ κατακορφφων ςτοιχείων πάνω των τεςςάρων (4.00) μ., εςωτερικϊν τοίχων μεγάλου πάχουσ και φψουσ, δοκϊν ανεξαρτιτωσ φψουσ. Απαιτιςεισ για κατεδαφίςεισ με μθχανικά μζςα (επιμελισ απόκλθςθ τθσ επικίνδυνθσ περιοχισ, προςταςία εκ τθσ καταπτϊςεωσ ). Χριςθ Ατομικϊν Μζςων Ρροςταςίασ ( ΜΑΡ ) (προςταςία κρανίου,ποδιϊν, ματιϊν, χεριϊν κ.λ.π). Ρροςτατευτικό προςτζγαςμα (ςκάφθ). Ειδικά μζτρα αςφάλειασ ςε κατεδαφίςεισ κτιρίων ι καταςκευϊν που περιζχουν εφκρυπτα μονωτικά υλικά από αμίαντο. ΡΔ 1073/81 (αρ. 31,32) ΡΔ 778/80 (αρ. 13) ΡΔ 1073/81 (αρ. 33) ΡΔ 396/94 (αρ.9, 4, παρ. ΙΙΙ) ΡΔ 1073/81 (αρ ) Ν 1430/84 (αρ.16,18) ΡΔ 778/80 (αρ. 11) ΡΔ 70 α /1988 (αρ.14, όπωσ αντικαταςτάκθκε με το αρ. 8 του ΡΔ 175/1997) ΚΥΑ 8243/1113/1991, αρ.7)

18 Kαταςκευι δομικϊν ζργων. (κτίρια, γζφυρεσ, τοίχοι αντιςτιριξθσ, δεξαμενζσ, κλπ.) Εργαςίεσ με ειδικοφσ κινδφνουσ Γενικζσ διατάξεισ αςφάλειασ (εγκαταςτάςεισ αςφάλειασ, επικεϊρθςθ ικριωμάτων, ςωςτι τοποκζτθςθ μθχανθμάτων ι ςυςκευϊν ςτθν οικοδομι, εκφόρτωςθ υλικϊν, εκτζλεςθ οικοδομικϊν εργαςιϊν κατά τισ νυκτερινζσ ϊρεσ κλπ) ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ. ΙΙ) ΡΔ 778/1980 (αρ. 21) Ρροςταςία κατά τθν καταςκευι, ςυναρμολόγθςθ και αποςυναρμολόγθςθ φερόντων οργανιςμϊν, ξυλοτφπων, βαρ ΡΔ 305/96 (αρ.12, παρ.iv, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, προκαταςκευαςμζνων 12) ςτοιχείων και ςχεδιαςμόσ, υπολογιςμόσ και ςυντιρθςθ αυτϊν. Χριςθ Μθχανθμάτων Ζργων (ανυψωτικϊν, χωματουργικϊν, διακίνθςθσ υλικϊν, οχθμάτων), εξοπλιςμοφ εργαςίασ και μθχανϊν. Ρρόςκετεσ απαιτιςεισ αςφάλειασ κατά τθν καταςκευι κτιρίων και δομικϊν ζργων και απαιτιςεισ για τθν αντοχι αυτϊν. Ρροςταςία από εξζχοντεσ ιλουσ,ςφρματα κλπ Ζλεγχοσ λειτουργίασ και χειριςμοφ ανυψωτικϊν μθχανθμάτων-γενικζσ διατάξεισ Ανυψωτικά μθχανοκίνθτα μθχανιματα. Πργανα και εξαρτιματα ανυψωτικϊν μθχανθμάτων Χειριςμόσ και ζλεγχοσ ανυψωτικϊν μθχανθμάτων Χειροκίνθτα ανυψωτικά μθχανιματα Κανονιςμόσ Ελζγχων ανυψωτικϊν μθχανθμάτων (πιςτοποιθτικά καταλλθλότθτασ) Οδθγίεσ χειριςμοφ μθχανθμάτων με τθ βοικεια ςθμάτων με χειρονομίεσ Αυτοκίνθτα εγχφςεωσ ετοίμου ςκυροδζματοσ Ζλεγχοσ λειτουργίασ και χειριςμοφ μθχανθμάτων (χωματουργικϊν διακίνθςθσ υλικϊν), οχθμάτων, εγκαταςτάςεων, μθχανϊν, εξοπλιςμοφ εργαςίασ. ΥΑ 3046/304/ (αρ.5, 1,2,3 -κτιριοδομικόσ κανονιςμόσ) ΡΔ 1073/81 (αρ.98) ΡΔ 305/96 (αρ.12 παρ. IV,μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, 7) Ν 1430/84 (αρ ) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 1073/81 (αρ ) ΡΔ 1073/81 (αρ. 70,71) ΚΥΑ (αρ.πρωτ. οικ.15085/593/ ) ΡΔ 105/95 (παρ.ix) ΡΔ 1073/81 (αρ.72,73,74) ΡΔ 305/96 (αρκ.12, παρ. IV, μζροσ Β, τμιμα ΙΙ, 8 και 9) ΡΔ 1073/81 (αρ ) Ν 1568/85 (αρ. 22, 23) ΡΔ 395/94 (αρ. 3 9) ΡΔ 89/99 ΡΔ 304/2000 ΡΔ 155/2004 (αρ. 2) ΚΥΑ (αρ.πρωτ Δ13ε/4800/ ) ΡΔ 377/93 ΡΔ 18/96 ΡΔ 31/90 ΡΔ 499/91 Ο Σςντάξαρ Μησανικόρ ΤΥΔΛ Ανδπέαρ Παπασπιστουόπος Πολ/κόρ Μησ/κόρ ΤΕ

Αςφάλεια & Υγεία ςτην Εργαςία

Αςφάλεια & Υγεία ςτην Εργαςία Αςφάλεια & Υγεία ςτην Εργαςία Ευδοξία Κατςικογιάννθ Χθμικόσ Μθχανικόσ Ε.Μ.Π. Επικεωρθτισ Αςφάλειασ & Υγείασ ςτθν Εργαςία Σϊμα Επικεϊρθςθσ Εργαςίασ (Σ.ΕΠ.Ε.) Υπουργείο Εργαςίασ, Κοινωνικισ Αςφάλιςθσ & Πρόνοιασ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΕ ΤΠΟΧΡΕΩΕΙ Οι υποχρεώςεισ των εργοδοτών, ςυνίςτανται ςε [1]: Λιψθ κάκε απαιτοφμενου μζτρου, ϊςτε να εξαςφαλίηονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Περίφραξη, σήμανση εργοταξίου Α, 3 & 18.1) ΠΔ 105/95 Σήμανση εγκαταστάσεων αγωγών ατμών, θερμών υγρών ΠΔ 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων Μέτρα ασφάλειας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ΠΔ 1073/81 (αρ. 75-79) (εντοπισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : «ΤΝΣΗΡΗΗ ΧΟΛΙΚΩΝ ΚΣΙΡΙΩΝ»

ΕΡΓΟ : «ΤΝΣΗΡΗΗ ΧΟΛΙΚΩΝ ΚΣΙΡΙΩΝ» ΕΡΓΟ: ΤΝΣΗΡΗΗ ΥΟΛΙΚΩΝ ΚΣΙΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑ ΔΗΜΟ ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΗ ΝΑΟΤΑ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΧΝΙΚΩΝ ΤΠΗΡΕΙΩΝ ΣΜΗΜΑ ΜΕΛΕΣΩΝ & Δ.Δ. & Η/Μ Δ/νςθ: Δθμαρχίασ 30, 592 00, Νάουςα ΣΗΛ. 2332050300 FAX: 2332024260

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΙΩΝ

ΣΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟΤ - ΜΕΛΕΣΩΝ Ζργο : ΒΕΛΣΙΩΗ ΕΓΚΑΣΑΣΑΕΩΝ ΕΝΕΡΓΗΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΘΗΣΙΚΗ ΠΤΡΟΠΡΟΣΑΙΑ Θζςθ :

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2006/42/EU

ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2006/42/EU ΟΔΗΓΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ 2006/42/EU ΓΕΝΙΚΑ Πεδίο εφαρμογισ τθσ οδθγίασ Βαςικζσ απαιτιςεισ αςφάλειασ Διαδικαςία αξιολόγθςθσ ςυμμόρφωςθσ Τεκμιριο ςυμμόρφωςθσ Παραπομπι ςε εναρμονιςμζνα πρότυπα ΕΝ Κείμενο Οδθγία Άρκρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ Περίφραξη, σήµανση εργοταξίου Π 305/96 (αρ.12, παρiv, µέρος Α, 3 & 18.1) Π 105/95 Σήµανση εγκαταστάσεων αγωγών ατµών, θερµών υγρών Π 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ Περίφραξη, σήµανση εργοταξίου Α, 3 & 18.1) Π 105/95 Σήµανση εγκαταστάσεων αγωγών ατµών, θερµών υγρών Π 1073/81 (αρ. 93 & 95) ή αερίων Μέτρα ασφάλειας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων Π

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ ( Φ.Α.Τ )

ΦΑΚΕΛΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ ( Φ.Α.Τ ) ΕΛΛΘΝΙΚΘ ΔΘΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΟΜΟ ΛΕ ΒΟΤ ΔΘΜΟ ΛΕ ΒΟΤ ΣΕΧΝΙΚΘ ΤΠΘΡΕ ΙΑ ΕΡΓΟ : Επιζκεσή δημοηικού κηηρίοσ ζηη Τ.Κ. Βαηούζας (Αγροηικό Ιαηρείο) ΑΡ. ΜΕΛΕΣ.: 26/2017 ΦΑΚΕΛΟ Α ΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ ( Φ.Α.Τ ) 1. ΔΙΑΣΑΞΕΙ Ν.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015

ΕΡΓΟ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Αριθμ. Μελέτης : 5017 / 2015 ΕΡΓΟ : ΕΠΙΣΚΕΥEΣ ΣΥΝΤΗΡHΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΦΟΡΕΑΣ: ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.)

ΕΡΓΟ : ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΦΟΡΕΑΣ: ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΕΡΓΟ : ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΔΩΝ 2013 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ NOMOΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΦΟΡΕΑΣ: Προϋπ 660.000.00 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή Ιδιοι Πόροι Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Εργονομία ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ Εργονομία, ωςτι ςτάςθ εργαςίασ, Εικονοςτοιχείο (pixel), Ανάλυςθ οκόνθσ (resolution), Μζγεκοσ οκόνθσ Ποιεσ επιπτϊςεισ μπορεί να ζχει θ πολφωρθ χριςθ του υπολογιςτι ςτθν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ : ΦΟΡΕΑΣ : ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ Προϋπ 13.000.00 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή Ιδιοι Πόροι Χρήση 2014

ΕΡΓΟ : ΦΟΡΕΑΣ : ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ. ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ Προϋπ 13.000.00 Ευρώ ( με Φ.Π.Α. 23 %) Πηγή Ιδιοι Πόροι Χρήση 2014 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΡΓΟ : ΦΟΡΕΑΣ : ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΕΡΓΟ ΦΟΡΕΑΣ ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΛΑΚΚΟΥΒΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΔΕ ΓΕΡΑΚΑ ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ A.M.: 03/2015 Κ.Α:30-7333.0031 Προϋπ 69.885,30 Ευρώ ( με Φ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ΕΡΓΟ: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΔΑΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΔΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ) ΠΔ 305/96 ΑΡΘ.3 ΠΑΡ 3,7,8,9,10,11 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5: Γνωριμία με το λογιςμικό του υπολογιςτι Λογιςμικό (Software), Πρόγραμμα (Programme ι Program), Προγραμματιςτισ (Programmer), Λειτουργικό Σφςτθμα (Operating

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΦΤΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΑ ΦΟΡΣΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας

ΓΕΦΤΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΑ ΦΟΡΣΙΑ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας 1 ΓΕΦΤΡΟΠΟΙΪΑ: ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΑ ΦΟΡΣΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ε. ΜΠΙΣΚΙΝΗΣ Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Μόνιμα Φορτία Ίδιον Βάροσ (για Οπλιςμζνο Σκυρόδεμα): g=25 KN/m 3 Σε οδικζσ γζφυρεσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και

25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ. Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και 25. Ποια είναι τα ψυκτικά φορτία από εξωτερικζσ πθγζσ Α) Τα ψυκτικά φορτία από αγωγιμότθτα. Β) Τα ψυκτικά φορτία από ακτινοβολία και Γ) Τα ψυκτικά φορτία από είςοδο εξωτερικοφ αζρα. 26. Ποιζσ είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ

ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΑΔΙΑ ΕΦΑΜΟΓΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΞΩΤΕΙΚΗΣ ΘΕΜΟΜΟΝΩΣΗΣ 1) Αρχικά πρζπει να γίνει ζλεγχοσ του υποςτρϊματοσ για : ςκόνεσ, υγραςία, επιπεδότθτα. Ππου κρίνεται απαραίτθτο πρζπει να γίνεται κακαριςμόσ, υδροβολι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΝΕΟ 12ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ»

ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΝΕΟ 12ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ» Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΝΕΟ 12ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ» ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα

Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Ενθμζρωςθ και προςταςία των καταναλωτών από τουσ κινδφνουσ που απορρζουν από τα χθμικά προϊόντα Γενικό Χθμείο του Κράτουσ Διεφκυνςθ Περιβάλλοντοσ Δρ. Διμθτρα Δανιιλ Χθμικά προϊόντα Οι χθμικζσ ουςίεσ υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Αςφυξία και πνιγμονθ

Αςφυξία και πνιγμονθ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Ηλικιακθ ωριμότητα 0-3 ετϊν: τα περιςςότερα παιδιά κάτω των τριϊν ετϊν δεν μποροφν να αντιλθφκοφν τθν επικινδυνότθτα μιασ πράξθσ ι να κυμθκοφν μια ςυμβουλι για πρόλθψθ ατυχιματοσ. Γι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ & ΥΓΕΙΑΣ (Φ.Α.Υ.) ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΑΡΟΔΙΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗ Δ.Κ. ΣΤΑΜΑΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΟΡΕΑΣ Προϋπ.: Πηγή: Χρήση: ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM

1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM 1 0 ΕΠΑΛ ΞΑΝΘΗ ΕΙΔΙΚΟΣΗΣΑ : ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΣΙΚΗ ΕΡΓΑΙΑ Β ΗΛΕΚΣΡΟΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑ : ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΠΟΜΠΟΤ FM ΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΜΠΟ FM; Πρόκειται για μια θλεκτρονικι διάταξθ που ςκοπό ζχει τθν εκπομπι ραδιοςυχνότθτασ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ.

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ. UND1448R 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Αφιςτε αρκετά ανοίγματα για τον ςωςτό εξαεριςμό τθσ ςυςκευισ. 2) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Μθν χρθςιμοποιείτε μθχανικζσ διατάξεισ ι άλλα μζςα για να επιταχφνετε τθν διαδικαςία

Διαβάστε περισσότερα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα

Σο θλεκτρικό κφκλωμα Σο θλεκτρικό κφκλωμα Για να είναι δυνατι θ ροι των ελεφκερων θλεκτρονίων, για να ζχουμε θλεκτρικό ρεφμα, απαραίτθτθ προχπόκεςθ είναι θ φπαρξθ ενόσ κλειςτοφ θλεκτρικοφ κυκλϊματοσ. Είδθ κυκλωμάτων Σα κυκλϊματα

Διαβάστε περισσότερα

Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ.

Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ. Αςφαλισ πρόςβαςθ από οπουδιποτε, δε χρειάηεται εγκατάςταςθ ι ενθμζρωςθ. Σφγχρονο, απλό, λειτουργικό και εφχρθςτο περιβάλλον εργαςίασ, με ταχφτατθ ειςαγωγι δεδομζνων και παραγωγι αποτελεςμάτων. Το Const

Διαβάστε περισσότερα

πρότυπα εμπορίασ γενικέσ προδιαγραφέσ εμπορίασ οπωροκηπευτικών εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία ΑΠ-Τ αγροτικών προΰόντων και τροφίμων

πρότυπα εμπορίασ γενικέσ προδιαγραφέσ εμπορίασ οπωροκηπευτικών εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία ΑΠ-Τ αγροτικών προΰόντων και τροφίμων γενικέσ προδιαγραφέσ εμπορίασ οπωροκηπευτικών εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία αγροτικών προΰόντων και τροφίμων ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΣΤΕΓ-ΤΤ-Δ / τμήμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ κατεύθυνςη ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ. Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ Καθαριςμόσ Αντλιών Σώμα Αντλιών Ακροςωλήνια Μάνικεσ Καθαριςμόσ Νηςίδασ Κουβάσ Νερού Κάδοσ Απορριμμάτων Καθαριςμόσ Ψηλών Σημείων Κάτω πλευρά Στεγάςτρου Φάςα Κεντρικό Σιμα Πρατθρίου Μονολικικό Τιμϊν Φωτοςκάφεσ

Διαβάστε περισσότερα

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία

Slide 1. Εισαγωγή στη ψυχρομετρία Slide 1 Εισαγωγή στη ψυχρομετρία 1 Slide 2 Σφντομη ειςαγωγή ςτη ψυχρομετρία. Διάγραμμα Mollier (πίεςησ-ενθαλπίασ P-H) Σο διάγραμμα Mollier είναι μία γραφικι παράςταςθ ςε ζναν άξονα ςυντεταγμζνων γραμμϊν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: Πράςινο Σαμείο/Τπ. ΠΕ.Κ.Α. Αςτικι Αναηωογόνθςθ 2012-2015 Αρ. Απόφαςθσ: 78.10/2014. ΧΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: ΣΕΤΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΗΗ ΦΑΚΕΛΟ ΑΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (ΦΑΤ)

ΕΡΓΟ: Πράςινο Σαμείο/Τπ. ΠΕ.Κ.Α. Αςτικι Αναηωογόνθςθ 2012-2015 Αρ. Απόφαςθσ: 78.10/2014. ΧΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: ΣΕΤΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΗΗ ΦΑΚΕΛΟ ΑΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (ΦΑΤ) 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟΚΕΝΣΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΧΩΡΟΣΑΞΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΧΝΙΚΟΤ ΕΛΕΓΧΟΤ ΣΜΗΜΑ ΣΕΧΝΙΚΗ ΤΠΟΣΗΡΙΞΗ Κ. Μ. ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ: «Τλοποίθςθ

Διαβάστε περισσότερα

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά"

ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου Σεχνικι Προςφορά υντάκτθσ : Ευάγγελοσ Κρζτςιμοσ χόλιο: ΠΑΡΑΣΗΡΗΗ 1 ελ. 11/235, Περιεχόμενα Φακζλου "Σεχνικι Προςφορά" Για τθν αποφυγι μεγάλου όγκου προςφοράσ και για τθ διευκόλυνςθ του ζργου τθσ επιτροπισ προτείνεται τα

Διαβάστε περισσότερα

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά;

Θα ικελα να ρωτιςω αν υπάρχει θ πρόςκλθςθ ενδιαφζροντοσ ςτα αγγλικά; Διευκρινίςεισ επί τησ Πρόςκληςησ Εκδήλωςησ Ενδιαφζροντοσ για την υλοποίηςη του ζργου «ΠΑΡΕΜΒΑΕΙ ΣΗΝ ΠΟΛΗ», ςτη θεματική «εράφειο Δημόςιο Κτίριο και Ψηφιακή Σζχνη» Αρ. Γεν.Πρωτ. 1976/ΕΤΤΑΠ 1919/01.06.2018

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΗΜΕΙΩΕΙ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΕΙΗΓΗΣΗ: ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ 1 ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ 2 ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΣΟΤ ΣΕΡΜΑΣΟΦΤΛΑΚΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ ΧΩΡΙ ΜΠΑΛΑ ΑΜΤΝΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προυπ Ευρώ

Προυπ Ευρώ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ /ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Έργο ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΠΕΖΟ ΡΟΜΙΩΝ ΙΑΦΟΡΩΝ Ο ΩΝ ΕΤΟΥΣ 2016 ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΑΚΑ ΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ Προυπ 378.406.53 Ευρώ ( µε

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςη έργου. Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ

Διαχείριςη έργου. Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ Διαχείριςη έργου Αντώνησ Μαΰργιώτησ Msc, PhD Πληροφορικήσ Ανάλυςη Βαςικών εννοιών για τα έργα (1) Τα ζργα υπιρξαν μζροσ τθσ ανκρώπινθσ ηωισ από τθ ςτιγμι που ξεκίνθςε ο πολιτιςμόσ. Η ανάγκθ για οργάνωςθ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΑΛΕΙΑ ΣΗΝ ΕΡΓΑΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ

ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΑΛΕΙΑ ΣΗΝ ΕΡΓΑΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ ΤΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΦΑΛΕΙΑ ΣΗΝ ΕΡΓΑΙΑ ΚΑΙ ΣΟ ΕΡΓΑΣΗΡΙΟ Επαφή του ανθρϊπινου ςϊματοσ με ηλεκτρικζσ ςυςκευζσ Η επαφι του ανκρϊπινου ςϊματοσ με μια πθγι τάςεωσ προκαλεί θλεκτρικό ρεφμα το οποίο είναι ανάλογο τθσ τάςεωσ

Διαβάστε περισσότερα

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ;

Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Πωσ δθμιουργώ φακζλουσ; Για να μπορζςετε να δθμιουργιςετε φακζλουσ ςτο χαρτοφυλάκιό ςασ ςτο Mahara κα πρζπει να μπείτε ςτο ςφςτθμα αφοφ πατιςετε πάνω ςτο ςφνδεςμο Mahara profiles από οποιοδιποτε ςελίδα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά

Τάξη Β. Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ. Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ. Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά Τάξη Β Φυςικθ Γενικθσ Παιδείασ Τράπεζα ιεμάτων Κεφ.1 ο ΘΕΜΑ Δ Για όλεσ τισ αςκθςεισ δίνεται η ηλεκτρικθ ςταιερά k 2 9 9 10 Nm 2 1. Δφο ακίνθτα ςθμειακά θλεκτρικά φορτία q 1 = - 2 μq και q 2 = + 3 μq, βρίςκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι

ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι ΕΝΟΣΗΣΑ 1: ΓΝΩΡIΖΩ ΣΟΝ ΤΠΟΛΟΓΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Σο Τλικό του Τπολογιςτι Τλικό υπολογιςτι (Hardware), Προςωπικόσ Τπολογιςτισ (ΡC), υςκευι ειςόδου, υςκευι εξόδου, Οκόνθ (Screen), Εκτυπωτισ (Printer), αρωτισ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΕΔΙΟ ΑΦΑΛΕΙΑ ΜΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (ΑΤ) (Π.Δ 305/96, ΑΡΘΡΟ 3, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 3,4,5,6,8,9,10)

ΧΕΔΙΟ ΑΦΑΛΕΙΑ ΜΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΤΓΕΙΑ (ΑΤ) (Π.Δ 305/96, ΑΡΘΡΟ 3, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ 3,4,5,6,8,9,10) Δθμοτικι Επιχείρθςθ Υδρευςθσ Αποχζτευςθσ Λζςβου Ελευκερίου Βενιηζλου 13-17, 81100 Λζςβοσ Τθλ:. 22510 24444 Fax: 22510 40121 E-mail:deyam2@otenet.gr ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΟΥ: Αποκατάςταςθ τομϊν οδοςτρωμάτων δικτφων

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων

Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων Τροφίμων Εγχειρίδιο Χριςθσ: Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 Περιεχόμενα Εφαρμογι Αιτιςεων για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Προςωπικοφ των Επιχειριςεων...

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτεσ απόδοςθσ υλικών

Δείκτεσ απόδοςθσ υλικών Δείκτεσ απόδοςθσ υλικών Κάκε ςυνδυαςμόσ λειτουργίασ, περιοριςμϊν και ςτόχων, οδθγεί ςε ζνα μζτρο τθσ απόδοςθσ τθσ λειτουργίασ του εξαρτιματοσ και περιζχει μια ομάδα ιδιοτιτων των υλικϊν. Αυτι θ ομάδα των

Διαβάστε περισσότερα

Σφςτθμα Διαχείριςθσ Αντλιοςταςίων. Διαφείπιςη ςτςσημάσων ύδπετςηρ Μονάδερ αςύπμασηρ μεσαυοπάρ ςημάσων Radio telemetry

Σφςτθμα Διαχείριςθσ Αντλιοςταςίων. Διαφείπιςη ςτςσημάσων ύδπετςηρ Μονάδερ αςύπμασηρ μεσαυοπάρ ςημάσων Radio telemetry Σφςτθμα Διαχείριςθσ Αντλιοςταςίων Διαφείπιςη ςτςσημάσων ύδπετςηρ Μονάδερ αςύπμασηρ μεσαυοπάρ ςημάσων Radio telemetry Η ςωςτι διαχείριςθ των υδάτινων πόρων αποτελεί ςτθ ςθμερινι εποχι επιτακτικι ανάγκθ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ. Ακινα, 19 Ιουλίου 2018 Αρικ. Πρωτ.: ΔΣΔ Γ ΕΞ 2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ. Ακινα, 19 Ιουλίου 2018 Αρικ. Πρωτ.: ΔΣΔ Γ ΕΞ 2018 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΛΩΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΚ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΙΩΝ ΣΜΗΜΑ Γ Ακινα, 19 Ιουλίου 2018 Αρικ. Πρωτ.: ΔΣΔ Γ 1111251 ΕΞ 2018 Σαχ. Δ/νςθ : Καρ. ερβίασ 10 ΠΡΟ: Ωσ προσ τον πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΗ «ΠΤΡΟΠΡΟΣΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ ΔΑΟΤ ΝΑΟΤΑ»

ΣΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΗ «ΠΤΡΟΠΡΟΣΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΚΟΤ ΔΑΟΤ ΝΑΟΤΑ» ΕΡΓΟ: «ΠΤΡΟΠΡΟΣΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΚΟY ΔΑΟΤ ΝΑΟΤΑ» ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΕΣΗ: 1/2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΗΜΟ ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΛΕΩ ΝΑΟΤΑ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΟ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΚΩΝ ΔΑΩΝ Δθμαρχίασ 30, Σ.Κ. 592 00 ΝΑΟΤΑ Σθλ.: 2332350343-345

Διαβάστε περισσότερα

Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ

Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ Ηλιακι Θζρμανςθ οικίασ Δυνατότθτα κάλυψθσ κερμαντικϊν αναγκϊν ζωσ και 100% (εξαρτάται από τθν τοποκεςία, τθν ςυλλεκτικι επιφάνεια και τθν μάηα νεροφ αποκθκεφςεωσ) βελτιςτοποιθμζνο ςφςτθμα με εγγυθμζνθ

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγοί κακόδου δεν κα πρζπει να εγκακίςτανται ςε υδροροζσ ι ςε κάτω ςτόμια αν καλφπτονται από μονωτικό υλικό

Αγωγοί κακόδου δεν κα πρζπει να εγκακίςτανται ςε υδροροζσ ι ςε κάτω ςτόμια αν καλφπτονται από μονωτικό υλικό 1 /9 Οι αγωγοί κακόδου κα πρζπει να εγκακίςτανται κατά τζτοιον τρόπο ϊςτε ςτο μζτρο του εφικτοφ, να διαμορφϊνουν μια απευκείασ ςυνζχεια ςτουσ αγωγοφσ αλεξ/νων. Οι αγωγοί κακόδου κα πρζπει να εγκακίςτανται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες του πίνακα διανοµής

ΠΡΟΣ: Τους αποδέκτες του πίνακα διανοµής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ..Ε./Γ.Γ..Ε. /ΝΣΗ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΡΧΩΝ & ΚΑΝΟΝΩΝ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ & ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΥΝΑΜΙΚΟΥ ( ΙΠΑ ) Ταχ. /νση : Σεβαστουπόλεως 1 & Φειδιππίδου Αµπελόκηποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου

ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ. Ειρινθ Φιλιοποφλου ΕΦΑΡΜΟΓΖσ ΒΆΕΩΝ ΔΕΔΟΜΖΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΣΥΟΤ Ειρινθ Φιλιοποφλου Ειςαγωγι Ο Παγκόςμιοσ Ιςτόσ (World Wide Web - WWW) ι πιο απλά Ιςτόσ (Web) είναι μία αρχιτεκτονικι για τθν προςπζλαςθ διαςυνδεδεμζνων εγγράφων

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου.

Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου. Περιβαλλοντικι αποκατάςταςθ των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδοσ (ΜΑΒΕ) ςτο Ηιδάνι Κοηάνθσ. Οι τρεισ φάςεισ του ζργου. Ειςθγθτισ : Βαςίλθσ τοϊλόπουλοσ Φλϊρινα, 17-12-2013 φντομο ιςτορικό του ζργου.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ.

ΟΡΟΙΑΔΗΡΟΤΕ ΕΡΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΡΟΥ ΑΡΑΙΤΕΙ ΑΦΑΙΕΣΗ ΚΑΛΥΜΜΑΤΩΝ ΡΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΡΠ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΣΩΡΙΚΟ. W88210DAP S88211DAP 1 ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Αφιςτε αρκετά ανοίγματα για τον ςωςτό εξαεριςμό τθσ ςυςκευισ. 2) ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΗ Μθν χρθςιμοποιείτε μθχανικζσ διατάξεισ ι άλλα μζςα για να επιταχφνετε

Διαβάστε περισσότερα

Ελλημικό μομοθετικό πλαίσιο ΓΑΘ

Ελλημικό μομοθετικό πλαίσιο ΓΑΘ Ελλημικό μομοθετικό πλαίσιο ΓΑΘ Ιωάμμης Χαλδέζος Διπλ. Μηχαμικός Ορυκτώμ Πόρωμ Τμήμα Γεωθερμικής Εμέργειας Διεύθυμση Α.Π.Ε Σημεία Εςτίαςησ Ο νόμοσ υπ αριθ. 3175 τθσ 29 Αυγοφςτου 2003 Υπ. απ. αρ. τθσ 24

Διαβάστε περισσότερα

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων

Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Αςφάλεια και Προςταςία Δεδομζνων Μοντζλα Αςφάλειασ Σςιρόπουλοσ Γεϊργιοσ ΣΙΡΟΠΟΤΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ 1 Μοντζλα Αςφάλειασ Οι μθχανιςμοί που είναι απαραίτθτοι για τθν επιβολι μιασ πολιτικισ αςφάλειασ ςυμμορφϊνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΟΔΟΣΘΘ ΠΡΟ Δ.Ε.Τ.Α. ΜΕΩ Ε.Δ.Ε.Τ.Α. ΘΕΜΑ:

ΓΝΩΜΟΔΟΣΘΘ ΠΡΟ Δ.Ε.Τ.Α. ΜΕΩ Ε.Δ.Ε.Τ.Α. ΘΕΜΑ: ΠΑΝΟ ΗΤΓΟΤΡΘ - ΔΙΚΘΓΟΡΟ ΑΘΘΝΩΝ ΝΟΜΙΚΟ ΤΜΒΟΤΛΟ ΚΕΝΣΡΙΚΘ ΕΝΩΘ ΔΘΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟ ΜΠΟΤΜΠΟΤΛΙΝΑ 9-11 (2 οσ όροφοσ) ΑΘΘΝΑ ΣΘΛ:210-8259140-1-FAX: 210-8259235 ΚΙΝ:6977506705 E-mail: pzygouris@gmail.com ΓΝΩΜΟΔΟΣΘΘ ΠΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΘΟΝΕ ΟΠΣΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΗ (ΟΟΑ) ΕΙΑΓΩΓΗ

ΟΘΟΝΕ ΟΠΣΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΗ (ΟΟΑ) ΕΙΑΓΩΓΗ ΟΘΟΝΕ ΟΠΣΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΗ (ΟΟΑ) ΕΙΑΓΩΓΗ Η οκόνθ οπτικισ απεικόνιςθσ είναι μια ςοβαρι πθγι προβλθμάτων για τουσ χειριςτζσ Η/Τ. Είναι πθγι αντανακλάςεων του φωτιςμοφ και πολλζσ φορζσ επιβάλλει επίπονεσ κζςεισ

Διαβάστε περισσότερα

Ενςωμάτωςθ ςυςτθμάτων ΓΑΘ ςε πόλεισ Αναςκόπθςθ των εμποδίων για τθν εγκατάςταςι τουσ

Ενςωμάτωςθ ςυςτθμάτων ΓΑΘ ςε πόλεισ Αναςκόπθςθ των εμποδίων για τθν εγκατάςταςι τουσ Ενςωμάτωςθ ςυςτθμάτων ΓΑΘ ςε πόλεισ Αναςκόπθςθ των εμποδίων για τθν εγκατάςταςι τουσ Ενότθτα 3 θ : Διαχείριςθ διοικθτικϊν διαδικαςιϊν Άδειεσ & εγκρίςεισ ςυςτθμάτων ΓΑΘ Μζροσ Α Ενςωμάτωςθ ςυςτθμάτων ΓΑΘ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 2 ο Εργαςτιριο Διαχείριςθ Διεργαςιϊν Τπόβακρο (1/3) τουσ παλαιότερουσ υπολογιςτζσ θ Κεντρικι Μονάδα Επεξεργαςίασ (Κ.Μ.Ε.) μποροφςε κάκε ςτιγμι να εκτελεί μόνο ζνα πρόγραμμα τουσ ςφγχρονουσ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ

ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ ΟΔΗΓΙΕ ΓΙΑ ΣΗΝ ΕΙΑΓΩΓΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΕΩΝ ΣΗΝ ΙΣΟΕΛΙΔΑ ΣΗ Δ.Δ.Ε. ΘΕΠΡΩΣΙΑ ΕΙΑΓΩΓΗ Ο νζοσ δικτυακόσ τόποσ τθσ Δ.Δ.Ε. Θεςπρωτίασ παρζχει πλζον τθ δυνατότθτα τθσ καταχϊρθςθσ νζων, ειδιςεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!!

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΘΘ ΝΕΡΟΤ!!!! Χωρίσ νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανκρϊπινθ ηωι! Ζνασ μζςοσ άνκρωποσ μπορεί να αντζξει χωρίσ τροφι 2 μινεσ, ενϊ χωρίσ νερό μόνο 2-3 μζρεσ. Αν ο ανκρϊπινοσ οργανιςμόσ χάςει μεγάλθ ποςότθτα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία ΘΕΜΑ: Τροχαία ατυχιματα: Προςοχι το αυτοκίνθτο δεν είναι παιχνίδι ςυγκρουόμενο!

Ερευνητική Εργασία ΘΕΜΑ: Τροχαία ατυχιματα: Προςοχι το αυτοκίνθτο δεν είναι παιχνίδι ςυγκρουόμενο! ΓΕΛ ΠΑΡΑΒΟΛΑ Σμήμα Α1 χολικό Έτος 2014-15 Ερευνητική Εργασία ΘΕΜΑ: Τροχαία ατυχιματα: Προςοχι το αυτοκίνθτο δεν είναι παιχνίδι ςυγκρουόμενο! Υπεφκυνθ κακθγιτρια: Αγγελικι Βαςιλάκθ, ΠΕ12.08 Παραβόλα, Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Μάθημα 9 ο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ Ειςαγωγό Όπωσ είδαμε, ο χϊροσ εικονικϊν διευκφνςεων μνιμθσ που χρθςιμοποιεί κάκε διεργαςία, είναι αρκετά μεγαλφτεροσ από το χϊρο των φυςικϊν διευκφνςεων.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠ «ΕΦΗΡΜΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΕΙΑ» ΕΔΤ-ΣΕΙ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΙΕΙΝΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ : Α. ΞΤΔΕΑ - ΚΙΚΕΜΕΝΗ

ΜΠ «ΕΦΗΡΜΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΕΙΑ» ΕΔΤ-ΣΕΙ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΙΕΙΝΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ : Α. ΞΤΔΕΑ - ΚΙΚΕΜΕΝΗ ΜΠ «ΕΦΗΡΜΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΕΙΑ» ΕΔΤ-ΣΕΙ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΙΑ ΤΓΙΕΙΝΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΣΙΚΗ ΤΓΕΙΑ ΤΠΕΤΘΤΝΗ ΜΑΘΗΜΑΣΟ : Α. ΞΤΔΕΑ - ΚΙΚΕΜΕΝΗ ΜΕΣΑΠΣΤΦΙΑΚΕ ΥΟΙΣΗΣΡΙΕ Μάντζου Ελευθερία Μίχα Μαρία ιαφαρίκα Ευαγγελία Σα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΣΑ ΕΡΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ

ΘΕΜΑΣΑ ΕΡΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΘΕΜΑΣΑ ΕΡΓΑΙΩΝ ΓΙΑ ΣΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ Οι εργαςίεσ αναλαμβάνονται από ομάδεσ φοιτθτών όπου θ κάκε ομάδα αποτελείται από ζωσ και 4 άτομα. Περιςςότερεσ από μία ομάδεσ μποροφν να αναλάβουν το ίδιο κζμα. Στη

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 17 - Τέλη κυκλοφορίας

Άρθρο 17 - Τέλη κυκλοφορίας Άρθρο 17 - Τέλη κυκλοφορίας 1.Η παράγραφοσ 1 του άρκρου 20 του ν. 2948/2001 (ΦΕΚ 242 Αϋ), αντικακίςταται ωσ εξισ: 1. Τα ετιςια τζλθ κυκλοφορίασ που επιβάλλονται ςτα αυτοκίνθτα οχιματα, με τθν επιφφλαξθ

Διαβάστε περισσότερα

Επίςημοι Κανονιςμοί Ποδηλαςίασ SPECIAL OLYMPICS

Επίςημοι Κανονιςμοί Ποδηλαςίασ SPECIAL OLYMPICS Επίςημοι Κανονιςμοί Ποδηλαςίασ SPECIAL OLYMPICS ΑΘΛΘΜΑ: ΠΟΔΗΛΑΙΑ ΜΕΣΑΦΡΑΘ: ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ ΠΕΣΑ EMAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: V.Petsas@Athens2011.org ΘΜΕΡΟΜΘΝΙΑ ΜΕΣΑΦΡΑΘ: ΟΚΣΩΒΡΙΟ 2010 LINK - ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΤ ΜΕΣΑΦΡΑΣΘΚΕ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ. ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ E ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΚΩΝ: ΔΡ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΡΑΧΑΝΙΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟ: 312 ΣΗΛ.: 210-4142150 E-mail: nraxan@unipi.gr, nickrah@hotmail.com 1 Αντικείμενο μαθήματος Ο Προγραμματιςμόσ και Ζλεγχοσ Παραγωγισ

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιςτϊν 2-Rooftop Networking Project

Δίκτυα Υπολογιςτϊν 2-Rooftop Networking Project Ονοματεπώνυμα και Α.Μ. μελών ομάδασ Κοφινάσ Νίκοσ ΑΜ:2007030111 Πζρροσ Ιωακείμ ΑΜ:2007030085 Site survey Τα κτιρια τθσ επιλογισ μασ αποτελοφν το κτιριο επιςτθμϊν και το κτιριο ςτο οποίο ςτεγάηεται θ λζςχθ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΡΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ρροςταςία Λογιςμικοφ - Ιοί

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΡΟΛΟΓΙΣΤΗ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ρροςταςία Λογιςμικοφ - Ιοί ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΥΡΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: Ρροςταςία Λογιςμικοφ - Ιοί Ρρόγραμμα-ιόσ (virus), Αντιϊικό πρόγραμμα (antivirus), Αντίγραφα αςφαλείασ (backup), Χάκερ (hacker) Είναι οι αποκθκευμζνεσ

Διαβάστε περισσότερα

Μίςκωςθ και εκμίςκωςθ αγακϊν. Θανάσης Παζαρλόγλου

Μίςκωςθ και εκμίςκωςθ αγακϊν. Θανάσης Παζαρλόγλου Μίςκωςθ και εκμίςκωςθ αγακϊν 1 Θανάσης Παζαρλόγλου Νομοκετικό πλαίςιο α) 11389/8-3-1993 απόφαςθ του Υπουργοφ Εςωτερικϊν «Ενιαίοσ κανονιςμόσ προμθκειϊν Οργανιςμϊν Τοπικισ Αυτοδιοίκθςθσ» (ΦΕΚ Βϋ 185). β)

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφζροντος για την Σελ.1 / 5

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφζροντος για την Σελ.1 / 5 πλζον ςυμφζρουςα προςφορά μόνο βάςει τιμισ Το Ν. 4412/2016 Δθμόςιεσ Συμβάςεισ Ζργων, Προμθκειϊν και Υπθρεςιϊν (προςαρμογι ςτισ Οδθγίεσ 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), Το υπ αρ. 19REQ004437713 εγκεκριμζνο αίτθμα

Διαβάστε περισσότερα

Υπερβαίνοντασ τουσ Ενεργειακοφσ Στόχουσ μζςω αφξθςθσ τθσ Ενεργειακισ Απόδοςθσ Δθμόςιων Κτιρίων

Υπερβαίνοντασ τουσ Ενεργειακοφσ Στόχουσ μζςω αφξθςθσ τθσ Ενεργειακισ Απόδοςθσ Δθμόςιων Κτιρίων Υπερβαίνοντασ τουσ Ενεργειακοφσ Στόχουσ μζςω αφξθςθσ τθσ Ενεργειακισ Απόδοςθσ Δθμόςιων Κτιρίων Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων πολιτών Πζτροσ Χριςτοδουλίδησ Ειδικευμζνοσ Εμπειρογνώμονασ για κατοικίεσ και μη

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ

Διαχείριςθ του φακζλου public_html ςτο ΠΣΔ Διαχείριςθ του φακζλου "public_html" ςτο ΠΣΔ Οι παρακάτω οδθγίεσ αφοροφν το χριςτθ webdipe. Για διαφορετικό λογαριαςμό χρθςιμοποιιςτε κάκε φορά το αντίςτοιχο όνομα χριςτθ. = πατάμε αριςτερό κλικ ςτο Επιςκεφκείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ - ΣΤΕΕΩΣΗ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Μιχάλθσ Σκαρβζλθσ Κακθγθτισ

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ - ΣΤΕΕΩΣΗ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Μιχάλθσ Σκαρβζλθσ Κακθγθτισ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ - ΣΤΕΕΩΣΗ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Μιχάλθσ Σκαρβζλθσ Κακθγθτισ Η ςθμαςία τθσ κεμελίωςθσ Κρατάει τθν καταςκευι οριηόντια, εμποδίηει τθν ανφψωςθ του εδάφουσ λόγω παγετϊν και αντιςτζκεται ςε οριηόντιεσ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε)

Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Σεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνασ Ειδικζσ Ναυπηγικζσ Καταςκευζσ και Ιςτιοφόρα κάφη (Ε) Ενδεικτική επίλυςη άςκηςησ 1 Δρ. Θωμάσ Π. Μαηαράκοσ Τμιμα Ναυπθγϊν Μθχανικϊν ΤΕ Το

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7)

Διαδικαςία Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. (v.1.0.7) (v.1.0.7) 1 Περίλθψθ Σο ςυγκεκριμζνο εγχειρίδιο δθμιουργικθκε για να βοθκιςει τθν κατανόθςθ τθσ Διαδικαςίασ Προγράμματοσ Ωρομζτρθςθσ. Παρακάτω προτείνεται μια αλλθλουχία ενεργειϊν τθν οποία ο χριςτθσ πρζπει

Διαβάστε περισσότερα

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)».

Εφδοξοσ+ Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εφδοξοσ+ Διαθζτοντασ βιβλία μζςω του «Εφδοξοσ+» Συνδεκείτε ςτθν Εφαρμογι Φοιτθτϊν και μεταβείτε ςτθ ςελίδα «Ανταλλαγι Βιβλίων (Εφδοξοσ+)». Εμφανίηεται θ λίςτα με όλα ςασ τα βιβλία. Από εδϊ μπορείτε: -

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΘ ΝΣΟΧΑ - ΚΑΣΑΡ (NDIA)

ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΘ ΝΣΟΧΑ - ΚΑΣΑΡ (NDIA) ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΘ ΝΣΟΧΑ - ΚΑΣΑΡ (NDIA) ΚΣΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΕΤΜΑΣΙΚΟΤ ΣΑΘΜΟΤ (CARGO) ΡΟΥΡΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΓΟΥ: 180.000.000 $ ΚΣΘΡΙΟ ΤΝΣΘΡΘΘ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ (HANGAR) ΡΟΧΡΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΓΟΥ: 740.000.000 $ ΚΑΤΑΣΚΕΥΘ: Κ/Ξ ADCC

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04

ΚΟΝΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΡΕ12.04 1 ψυχρό ψυκτικό ρευςτό υγρό ψυκτικό ρευςτό Q Ψφχεται. Συμπυκνϊνεται. Q θερμό ψυκτικό ρευςτό αζριο ψυκτικό ρευςτό από ςυμπιεςτι Από ποφ προζρχεται αυτι θ κερμότθτα;;; 2 Τπόψυκτο υγρό 3 ςτάδια μετατροπήσ:

Διαβάστε περισσότερα

«Σο ζλλειμμα ςτην αντιμετώπιςη των μυοςκελετικών παθήςεων ςτην καθημερινή ιατρική πράξη» ΤΣΑΝΤΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΑ-ΕΓΓΙΝΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΑΡΕΥΤΙΑ

«Σο ζλλειμμα ςτην αντιμετώπιςη των μυοςκελετικών παθήςεων ςτην καθημερινή ιατρική πράξη» ΤΣΑΝΤΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΑ-ΕΓΓΙΝΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΑΡΕΥΤΙΑ «Σο ζλλειμμα ςτην αντιμετώπιςη των μυοςκελετικών παθήςεων ςτην καθημερινή ιατρική πράξη» ΤΣΑΝΤΙΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΑ-ΕΓΓΙΝΑ ΦΥΣΙΚΟΘΕΑΡΕΥΤΙΑ Οι περιςςότερεσ κεραπευτικζσ αγωγζσ είναι αδικαιολόγθτεσ άςκοπεσ και λανκαςμζνεσ

Διαβάστε περισσότερα

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers.

ESC CAMPS. To Esc Camp βαςίηεται ςτθ δόμθςθ με containers. ESC CAMPS H HELLENIC ROWING κζλει να δθμιουργιςει Esc Camps, ζνα ςε κάκε περιοχι των Πρωτακλθτϊν. Στόχοσ του camp είναι θ φιλοξενία νζων και ομάδων από το εξωτερικό, με απϊτερο ςκοπό τθν ακλθτικι τουριςτικι

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ

Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα. Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό Ψθφιακό Αποκετιριο: Ανοικτά Δεδομζνα και Επιχειρθματικότθτα Γ. Φραγκιαδάκθσ Κζντρο Επικοινωνιϊν και Δικτφων Πανεπιςτιμιο Κριτθσ Περιφερειακό υμβοφλιο Καινοτομίασ Κριτθσ Σο ΠΚΚ αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 8 θ Διάλεξθ Ιδεατι Μνιμθ Μζροσ Α

ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ. 8 θ Διάλεξθ Ιδεατι Μνιμθ Μζροσ Α ΛΕΙΣΟΤΡΓΙΚΆ ΤΣΉΜΑΣΑ 8 θ Διάλεξθ Ιδεατι Μνιμθ Μζροσ Α Βαςικι Ορολογία Ιδεατή Μνήμη: χιμα ανάκεςθσ αποκθκευτικοφ χϊρου, ςτο οποίο θ δευτερεφουςα μνιμθ μπορεί να διευκυνςιοδοτθκεί ςαν να ιταν μζροσ τθσ κφριασ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ

ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 3 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΙΚΗ ΣΕΧΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΓΓΙΗ ΣΗΝ ΔΗΜΙΟΤΡΓΙΑ - ΟΡΓΑΝΩΗ ΕΡΓΑΣΗΡΙΩΝ ΔΙΑΚΡΙΒΩΗ 06 Φεβρουαρίου 2010 θμεία Αναφοράσ Γενικά Ανκρϊπινοι Πόροι, Εργαςτθριακόσ

Διαβάστε περισσότερα

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT

EUROPEAN TRADESMAN PROJECT EUROPEAN TRADESMAN PROJECT NOTES ON ELECTRICAL TESTS OF ELECTRICAL INSTALLATIONS ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Εγκατάςταςη κυκλωμάτων φωτιςμοφ 2 Μια λάμπα που λειτουργεί με ζναν διακόπτη Αυτό είναι το ευκολότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΙΑ 7 (ΟΕ-07) ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΕΞΟΠΛΙΜΟΤ Κωδικόσ Ζκδοςθ Ζγκριςθ ΟΔ-Λ-ΕΓΧ 2 θ /2017 ΟΕΦ-ΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΑΕ ΑΕ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΙΑ 7 (ΟΕ-07) ΔΙΑΧΕΙΡΙΗ ΕΞΟΠΛΙΜΟΤ Κωδικόσ Ζκδοςθ Ζγκριςθ ΟΔ-Λ-ΕΓΧ 2 θ /2017 ΟΕΦ-ΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΑΕ ΑΕ -ΕΟΠ Α) 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Πριν τθν εφαρμογι των λιπάνςεων και τθν ζναρξθ των ψεκαςμϊν, είναι απαραίτθτο να γίνουν οι παρακάτω ζλεγχοι και ςυντθριςεισ ςτουσ λιπαςματοδιανομείσ και ςτα ψεκαςτικά μθχανιματα, ϊςτε να

Διαβάστε περισσότερα

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν:

Ένα πρόβλθμα γραμμικοφ προγραμματιςμοφ βρίςκεται ςτθν κανονικι μορφι όταν: Μζθοδος Simplex Η πλζον γνωςτι και περιςςότερο χρθςιμοποιουμζνθ μζκοδοσ για τθν επίλυςθ ενόσ γενικοφ προβλιματοσ γραμμικοφ προγραμματιςμοφ, είναι θ μζκοδοσ Simplex θ οποία αναπτφχκθκε από τον George Dantzig.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΞΩΣΡΕΦΕΙΑ ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ»

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΞΩΣΡΕΦΕΙΑ ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ» ΚΛΑΔΟΙ ΣΑΞΕΙ ΤΠΟ EEEEΘΝΙΚΕ ΔΡΑΔΡΑΣΘΡΙΟΣΘΣΕ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΞΩΣΡΕΦΕΙΑ ΑΝΣΑΓΩΝΙΣΙΚΟΣΗΣΑ ΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΕΩΝ» 1 Τποςτθρικτικζσ προσ τθ γεωργία δραςτθριότθτεσ και 01.6 δραςτθριότθτεσ μετά τθ ςυγκομιδι. 02.4 Τποςτθρικτικζσ

Διαβάστε περισσότερα

Εςωτερικό υδραγωγείο

Εςωτερικό υδραγωγείο Εςωτερικό υδραγωγείο Εςωτερικό υδραγωγείο ι εςωτερικό δίκτυο φδρευςθσ είναι το ςφςτθμα που αποτελείται από τον κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό και το δίκτυο των αγωγϊν για τθ διανομι του νεροφ ςτουσ καταναλωτζσ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν

ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ. 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν ΛΕΙΤΟΥΓΙΚΆ ΣΥΣΤΉΜΑΤΑ 5 ο Εργαςτιριο Ειςαγωγι ςτθ Γραμμι Εντολϊν Τι είναι θ Γραμμι Εντολϊν (1/6) Στουσ πρϊτουσ υπολογιςτζσ, και κυρίωσ από τθ δεκαετία του 60 και μετά, θ αλλθλεπίδραςθ του χριςτθ με τουσ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι

Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι Δείκτησ Αξιολόγηςησ 1.1: χολικόσ χώροσ, υλικοτεχνική υποδομή και οικονομικοί πόροι ΣΟΜΕΑ 1: ΜΕΑ ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΟΤ ΧΟΛΕΙΟΤ Περιγραφή: Ο ςυγκεκριμζνοσ δείκτθσ αναφζρεται ςτον βακμό που οι υπάρχοντεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟ: «ΒΕΛΣΙΩΗ ΣΩΝ ΤΠΟΔΟΜΩΝ ΣΟΤ ΤΝΟΡΙΑΚΟΤ ΣΑΘΜΟΤ ΣΗ ΔΟΪΡΑΝΗ»

ΕΡΓΟ: «ΒΕΛΣΙΩΗ ΣΩΝ ΤΠΟΔΟΜΩΝ ΣΟΤ ΤΝΟΡΙΑΚΟΤ ΣΑΘΜΟΤ ΣΗ ΔΟΪΡΑΝΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟΚΕΝΣΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΧΩΡΟΣΑΞΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΠΟΛΙΣΙΚΗ ΔΙΕΤΘΤΝΗ ΣΕΧΝΙΚΟΤ ΕΛΕΓΧΟΤ ΣΜΗΜΑ ΣΕΧΝΙΚΗ ΤΠΟΣΗΡΙΞΗ ΚΕΝΣΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΡΓΟ: ΧΡΗΜΑΣΟΔΟΣΗΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΝΣΟ ΟΔΤΕΑ ΠΕ

ΚΟΝΣΟ ΟΔΤΕΑ ΠΕ 1 2 Άρα ςτο αζριο προςτίκεται κερμότθτα από: Α)υμπίεςθ: Β)Εξάτμιςθ: Άρα: Θερμότθτα Q (ικανότθτα εγκατάςταςθσ) =33/100* Q ι 0,33*Q Q + 0,33*Q = 1,33*Q Τδρόψυκτα ςυςτιματα ςυμπφκνωςθσ: το παραπάνω ποςό κερμότθτασ

Διαβάστε περισσότερα

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14

Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14. Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Οδθγία 2014/95/ΕΕ Ευρωπαϊκοφ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου τθσ 22/10/14 Ημερομθνία Δθμοςίευςθσ ςτθν Εφθμερίδα Ε.Ε.: 15/11/14 Δθμοςιοποίθςθ μθ χρθματοοικονομικών πλθροφοριών Ημερομθνία Εφαρμογισ τθσ Ευρωπαϊκισ

Διαβάστε περισσότερα

Μθχανι Κουρζματοσ Επαναφορτιηόμενθ Kemei KM Οδθγίεσ χριςθσ

Μθχανι Κουρζματοσ Επαναφορτιηόμενθ Kemei KM Οδθγίεσ χριςθσ Μθχανι Κουρζματοσ Επαναφορτιηόμενθ Kemei KM-4702 Οδθγίεσ χριςθσ Κάτω λεπίδα Μοχλόσ λεπίδασ Ράνω λεπίδα Διακόπτθσ on/off ΕΞΑΤΗΜΑΤΑ Προςοχι Χρθςιμοποιιςτε τθ ςυςκευι μόνο για τον ςκοπό που προορίηεται, όπωσ

Διαβάστε περισσότερα

-Έλεγχοσ μπαταρίασ (χωρίσ φορτίο) Ο ζλεγχοσ αυτόσ μετράει τθν κατάςταςθ φόρτιςθ τθσ μπαταρίασ.

-Έλεγχοσ μπαταρίασ (χωρίσ φορτίο) Ο ζλεγχοσ αυτόσ μετράει τθν κατάςταςθ φόρτιςθ τθσ μπαταρίασ. 1 -Έλεγχοσ μπαταρίασ (έλεγχοσ επιφανείασ) Ο ζλεγχοσ αυτόσ γίνεται για τθν περίπτωςθ που υπάρχει χαμθλό ρεφμα εκφόρτιςθσ κατά μικοσ τθσ μπαταρίασ -Έλεγχοσ μπαταρίασ (χωρίσ φορτίο) Ο ζλεγχοσ αυτόσ μετράει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΗ ΜΕΣΑΒΑΣΙΚΩΝ ΡΤΘΜΙΕΩΝ ΓΙΑ ΣΙ ΑΛΛΑΓΕ ΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΟΤ ΣΜΗΜΑΣΟ ΜΗΧ. ΣΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΚΑΦΩΝ Πλοι οι ςπουδαςτζσ ακολουκοφν το νζο πρόγραμμα ςπουδών από το παρόν εξάμθνο που βρίςκονται. Για τα

Διαβάστε περισσότερα

ςταφύλια οπωροκηπευτικά ςταφύλια εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία ΑΠ-Τ αγροτικών προΰόντων και τροφίμων

ςταφύλια οπωροκηπευτικά ςταφύλια εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία ΑΠ-Τ αγροτικών προΰόντων και τροφίμων οπωροκηπευτικά εργαςτήριο τυποποίηςη & ςυςκευαςία αγροτικών προΰόντων και τροφίμων ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ / ΣΤΕΓ-ΤΤ-Δ / τμήμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ κατεύθυνςη ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ όπωσ τροποποιικθκε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων»

Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Εγχειρίδιο Χριςθσ τθσ διαδικτυακισ εφαρμογισ «Υποβολι και παρακολοφκθςθ τθσ ζγκριςθσ Εκπαιδευτικών Πακζτων» Το Πλθροφοριακό Σφςτθμα τθσ δράςθσ «e-κπαιδευτείτε» ζχει ςτόχο να αυτοματοποιιςει τισ ακόλουκεσ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ. Εξζλιξη ετηςίων μεταβολϊν (%) Δεικτϊν Σιμϊν Κατηγοριϊν Ζργων και Κόςτουσ Καταςκευήσ νζων κτιρίων κατοικιϊν (2010=100,0)

ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ. Εξζλιξη ετηςίων μεταβολϊν (%) Δεικτϊν Σιμϊν Κατηγοριϊν Ζργων και Κόςτουσ Καταςκευήσ νζων κτιρίων κατοικιϊν (2010=100,0) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΑΣΙΣΙΚΗ ΑΡΧΗ Πειραιάσ, 5 Απριλίου 01 ΔΕΛΣΙΟ ΣΤΠΟΤ ΔΕΙΚΣΗ ΣΙΜΩΝ ΚΑΣΗΓΟΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΟΤ ΚΑΣΑΚΕΤΗ ΝΕΩΝ ΚΣΙΡΙΩΝ ΚΑΣΟΙΚΙΩΝ: Α τρίμηνο 01 Ο Γενικόσ Δείκτθσ Τιμϊν Κατθγοριϊν

Διαβάστε περισσότερα