Ε.Β.Ρ.Φ. Ρ. Α. Ρ.Ν. Ι.Χ. Σ.Α. Σ.Σ. ΟΥ.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ε.Β.Ρ.Φ. Ρ. Α. Ρ.Ν. Ι.Χ. Σ.Α. Σ.Σ. ΟΥ."

Transcript

1 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΗΓΑΣ MD, FEBU ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ. ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

2 Λειτουργίες του ουρογεννητικού συστήματος Το ουρογεννητικό σύστημα έχει 2 κύριες λειτουργίες α) Να μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα. β) Να παράγει & να μεταφέρει το σπέρμα προς τον τράχηλο της γυναίκας κατά τη σεξουαλική επαφή.

3 Η δομή του πέους Το πέος αποτελείται από 3 κυλίνδρους στυτικού ιστού: 2 σηραγγώδη σώματα το σπογγιώδες σώμα της ουρήθρας ρ

4 Η δομή του πέους Ε.Β.Ρ.Φ. Ρ. Α. Ρ.Ν. Ι.Χ. Σ.Α. Σ.Σ. ΣΗΡΑΓΓΩ Η ΣΩΜΑΤΑ Αποτελούνται κυρίως από λείο μυϊκό ιστό γύρω από πολλά κολποειδή με λίγο ινοελαστικό συνδετικό ιστό. Ο ινώδης χιτώνας (παχιά ελαστική μεμβράνη) αποτελεί τα τοιχώματα των σηραγγωδών σωμάτων. ΟΥ. Σ.Σ.ΟΥ. Σ Τα σηραγγώδη σώματα θεωρούνται ενιαίος αγγειακά χώρος.

5 ΥΦΗ ΣΗΡΑΓΓΩ ΩΝ Στρώμα: Κολλαγόνο ελαστικές ίνες λείες μ.ι. : 40-52% κολποειδή αρτηρίδια φλεβίδια νευρώνες ενδοθήλιο

6 Η δομή του πέους Στη βάση των σηραγγωδών σωμάτων βρίσκονται οι βολβοσηραγγώδεις μύες που προωθούν το σπέρμα στην ουρήθρα ρ κατά την εκσπερμάτιση οι ισχιοσηραγγώδεις μύες που συμβάλλουν στην αύξηση της σκληρότητας κατά τη στύση.

7 Η δομή του πέους ΣΠΟΓΓΙΩ ΕΣ ΣΩΜΑ Το σπογγιώδες σώμα περιβάλλει και προστατεύει την ουρήθρα κάτω από τα σηραγγώδη. Εκτείνεται μπροστά σχηματίζοντας την βάλανο. Αποτελείται από σπογγώδη στυτικό ιστό, λείες μυϊκές ίνες και ευρύτερα κολποειδή σε σχέση με τα σηραγγώδη.

8 Η δομή του πέους Γύρω από τις δομές αυτές υπάρχει Η περιτονία του Buck (παχύ ελαστικό στρώμα που συνδέεται με τον ινώδη χιτώνα). Η περιτονία του Colles (στρώμα από υποδόριο ιστό). Το δέρμα

9 Οι αρτηρίες του πέους Παρέχουν το αρτηριακό αίμα στο πέος ιαιρούνται σε: Σηραγγώδεις αρτηρίες Ραχιαίες αρτηρίες Βολβικές αρτηρίες ρηρ Ουρηθριαίες αρτηρίες

10 Οι αρτηρίες του πέους ΣΗΡΑΓΓΩ ΕΙΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ Παρέχουν τον κύριο όγκο του αίματος διατρέχοντας τα σηραγγώδη σώματα στο κέντρο τους. ιακλαδίζονται στις ελικοειδείς αρτηρίες και καταλήγουν στα κολποειδή των σηραγγωδών. Αυτή η κοχλιώδης λώδ πορεία των ελικοειδών αρτηριών τους επιτρέπει να αυξάνουν το μήκος τους κατά τη στύση (έτσι αυξάνουν ή ελαττώνουν την παροχή αίματος στα κολποειδή).

11 Οι αρτηρίες του πέους ΡΑΧΙΑΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ ιατρέχουν κατά μήκος του πέους κάτω από την περιτονία του Buck. Αρδεύουν το σπογγώδες σώμα. Το τελικό τμήμα αυτών προκαλεί διόγκωση της βαλάνου κατά τη στύση. ΒΟΛΒΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Αρδεύει μόνο το εγγύς άκρο της ουρήθρας και τους αδένες του Cowper. OΥΡΗΘΡΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ Αρδεύει την υπόλοιπη ουρήθρα και το σπογγώδες σώμα.

12 Οι φλέβες του πέους Το φλεβικό σύστημα διαιρείται σε 3 επίπεδα: Επιφανειακό Μεσαίο Εν τω βάθει

13 Οι φλέβες του πέους ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Παροχετεύει το δέρμα του πέους και τους επιφανειακούς ιστούς. ΜΕΣΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από τις εν τω βάθει ραχιαίες και περισπώμενες φλέβες. Παροχετεύει το αίμα από τη βάλανο, το σπογγώδες σώμα και τα έξω 2/3 των σηραγγωδών σωμάτων. ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ Αποτελείται από τις σηραγγώδεις που παροχετεύουν τους εν τω βάθει σηραγγώδεις ιστούς.

14 Οι φλέβες του πέους Ένα δίκτυο από φλεβίδια συνδέει τη βάλανο του σπογγιώδους σώματος με τα σηραγγώδη. Έτσι ουσίες που απορροφώνται από το βλεννογόνο της ουρήθρας φτάνουν στο στυτικό ιστό.

15 Η μέση προοπτική περιοχή (MPOA) ΚΝΣ και στύση του υποθαλάμου αποτελεί την περιοχή ολοκλήρωσης του κεντρικού ελέγχου της στύσης. Εκεί μεταφέρονται αισθητηριακές ώσεις από το φλοιό του εγκεφάλου. Μερικοί νευροδιαβιβαστές ββ που υπεισέρχονται σε αυτή τη περιοχή είναι: ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη,νορεπινεφρίνη νορεπινεφρίνη Ντοπαμινεργικοί και Αδρενεργικοί υποδοχείς ευοδώνουν τη σεξουαλική δέ διέγερση. Οι υποδοχείς της Σεροτονίνης ελαττώνουν τη σεξουαλική διέγερση. Ο παρακοιλιακός πυρήνας (PVN) υποδέχεται νευρικά ερεθίσματα από τη περιοχή MPOA και έχει πιθανώς θετική επίδραση στη στύση (προστυτική δράση).

16 Νευροανατομία του πέους Θ11- Ο2 Ι2-Ι4 Υπογάστριο λέ πλέγμα ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΩΣΗ Αιδοιϊκό νεύρο Σηραγγώδες νεύρο υπεύθυνη για τη διατήρηση της φυσιολογικής χάλασης του πέους και την επιστροφή στη κατάσταση αυτή μετά το τέλος της σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι συμπαθητικές νευρικές ίνες αφήνουν το νωτιαίο μυελό στη θωρακοσφυική περιοχή και φτάνουν στο κάτω υπογάστριο πλέγμα. λέ Από εκεί φθάνουν στο πέος μέσω των σηραγγωδών δώ νεύρων. ύ

17 Νορεπινεφρίνη Νευροπεπτίδιο Υ Ενδοθηλίνη ΧΑΛΑΣΗ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΟ Σύσπαση λ.μ.ι. : κολποειδών αρτηριδίων (15-30 μ) ) PO2 : 30 mmhg ελεύθερη ροή φλεβιδίων

18 Νευροανατομία ρ μ του πέουςς ΠΑΡΑΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΕΥΡΩΣΗ Ι2-Ι4 Υπογάστριο πλέγμα Σηραγγώδες νεύρο υπεύθυνη για τη αγγειοδιαστολή του αγγειακού συστήματος και τη χάλασης των λείων μυϊκών ινών του σηραγγώδους. σηραγγώδους. Αυτό οδηγεί στη στύση. Οι παρασυμπαθητικές νευρικές ίνες αφήνουν το νωτιαίο μυελό στη οσφυοιερή περιοχή και φτάνουν στο κάτω υπογάστριο πλέγμα. Από εκεί φθάνουν στο πέος μέσω των σηραγγωδών νεύρων.

19 ΣΤΥΣΗ Ach VIP NO Xάλαση λ.μ.ι. : πλήρωση κολποειδών διάταση αρτηριδίων (100μ) συμπίεση φλεβικού δικτύου ΡΟ2 : 100 mmhg

20 Νευροανατομία του πέους ΣΗΡΑΓΓΩ Η ΝΕΥΡΑ Σηραγγώδη νεύρα Ραχιαίο ν. Του πέους Αιδοιϊκό πλέγμα Αιδοιϊκό νεύρο Προστατεύονται από ινώδη ιστό για να αποφεύγεται η συμπίεση κατά τη στύση όταν η αρτηριακή πίεση στα σηραγγώδη φτάνει περίπου την συστολική αρτηριακή πίεση. Καταστρέφονται εύκολα κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στο ορθό, την ουροδόχο κύστη και τον προστάτη.

21 Νευροανατομία του πέους ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σηραγγώδη νεύρα Αιδοιϊκό πλέγμα Αιδοιϊκό νεύρο Μεταφέρει αισθητικά θί ή ερεθίσματα αφής, θερμοκρασίας και πόνου σε κέντρα του εγκεφάλου. Οι βολβο & ισχιοσηραγγώδεις μύες νευρώνονται από μια σωματική νευρική οδό. Με τη σύσπαση του ισχιο ισχιο-σηραγγώδους μυός προκαλείται η φάση της σκληρότητας στύσης. στύσης Μετά ο βολβοσηραγγώδης συσπάται για να προκαλέσει εκσπερμάτιση εκσπερμάτιση.. ά

22 Αλυσίδα γ γεγονότων γ που προκαλούν ρ τη η στύση η Σεξουαλικός ξ ς ερεθισμός ρ μ ς Αυξημένη παρασυμπαθητική δραστηριότητα Χάλαση των λείων μυϊκών ινών Μειωμένη περιφερική αντίσταση Αύξηση πίεσης στα σηραγγώδη σώματα Αύξηση ροής αίματος σε αρτηρίες και σε σηραγγώδη ηρ γγ η σώματα μ Συμφόρηση κολποειδών και στύση Melman A, Gingell JC. J Urol. 1999;161:5-11.

23 Η φυσιολογία της στύσης Η σεξουαλική διέγερση οδηγεί σε έκκριση ΝΟ. αύξηση της δραστηριότητας του παρασυμπαθητικού Έτσι, προκαλείται αγγειοδιαστολή των σηραγγωδών και ελικοειδών αρτηριών και χάλαση των λείων μυϊκών ινών. Αυτό οδηγεί σε διαστολή των κολποειδών μέσα στα σηραγγώδη και την πλήρωσή τους με αίμα. Το πέος διογκώνεται,γίνεται πιο σκληρό και ανέρχεται από τη συνηθισμένη του θέση.

24 Η φυσιολογία της στύσης Μόλις αρχίσει η στύση, η διάταση των σηραγγωδών σωμάτων προκαλεί συμπίεση των φλεβιδίων των κολποειδών φλεβών λβώ πάνω στον ινώδη χιτώνα, περιορίζοντας τη φλεβική αποχέτευση. Αυτό παγιδεύει το αίμα μέσα στο πέος και αυξάνει την πίεση στα κολποειδή και κατά αυτό τον τρόπο την σκληρότητα της στύσης. Η σύσπαση των ισχιοσηραγγωδών μυών προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της σκληρότητας.

25 Η φυσιολογία της στύσης Έκκριση νοραδρεναλίνης που συνδέεται με α 1, α 2 αδρενεργικούς υποδοχείς στα λεία μυϊκά κύτταρα του πέους προκαλεί αύξηση των ιόντων Ca ++. σύσπαση των λείων μυϊκών ινών των ελικοειδών αρτηριών και κολποειδών στα σηραγγώδη. Ελαττώνεται η εισροή αίματος και συσπώνται τα κολποειδή. Αντίθετα ελαττώνεται η συμπίεση των φλεβιδίων των κολποειδών, αυξάνεται η η ροή στη φλεβική παροχέτευση του σηραγγώδους και αυτό οδηγεί στη χάλασή του.

26 Στυτικός μηχανισμός Το NO (μονοξείδιο του αζώτου) και το σύστημα NANC (μη αδρενεργικό μη χολινεργικό σύστημα) Το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα συμπληρώνονται από το σύστημα NANC. Oι οδοί της γουανιλικής κυκλάσης/ cgmp και αδενυλικής κυκλάσης/ camp εμπλέκονται στη χάλαση της λείας μυϊκής ίνας και τη στυτική λειτουργία.

27 Η οδός της cgmp Κατά τη σεξουαλική διέγερση το NANC εκκρίνει ένα νευροδιαβιβαστή, το NO (μονοξείδιο του αζώτου). Το NO ενεργοποιεί (γουανυλική κυκλάση). το ένζυμο GC Η GC ενεργοποιεί την GTP (τριφωσφορική γουανοσίνη) και σχηματίζεται η cgmp (κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη). Η cgmp προκαλεί ελάττωση ενδοκυττάριων ιόντων Ca++ των To ελαττωμένο ενδοκυττάριο Ca προκαλεί χάλαση της λείας μυϊκής ίνας. Ηχάλαση της λείας μυϊκής ίνας οδηγεί σε διόγκωση του στυτικού ιστού του πέους. To cgmp αποδομείται από ένα ένζυμο που ονομάζεται φωσφοδιεστεράση τύπου 5(PDE-5). H αναστολή αασοή της PDE-5 προκαλεί αναστολή αασοήήή καθυστέρηση της αποδόμησης του cgmp και έτσι βοηθά στην διατήρηση ήβελτίωση της στύσης.

28 Η οδός της cαmp Οι PGE (προσταγλανδίνη Ε) και VIP (αγγειοδραστικό ενεργοποιούν το ένζυμο αδενυλική κυκλάση. εντερικό πεπτίδιο) Η αδενυλική κυκλάση μετατρέπει το ATP (τριφωσφορική ή αδενοσίνη) ) σε camp (κυκλική μονοφωσφορική αδενοσίνη). Τα αυξημένα επίπεδα της camp προκαλούν έξοδο των ιόντων Ca++ από τα λεία μυϊκά κύτταρα με αποτέλεσμα τη χάλαση του μυός και τη στύση του πέους.

29 Η ενδοηραγγώδης πίεση Οξυγόνου καθορίζει την παραγωγή NO και το στυτικό μηχανισμό > Χαμηλή συγκέντρωση Οξυγόνου ξυγόνου: :25-43 mmhg (Χάλαση πέους) Ελαττωμένη σύνθεση NO Παρεμπόδιση ενδοθηλιακών και νευρογενών μηχανισμών χάλασης Σύσπαση > Υψηλή συγκέντρωση Οξυγόνου ξυγόνου: : 100 mmhg (Στύση) Αυξημένη σύνθεση NO Ελαττωμένη σύνθεση ενδοθηλίνης Χάλαση 2-10

30 ΡΟΛΟΣ ΕΝ ΟΘΗΛΙΝΗΣ 1 (ΕΤ1) ΕΤ1+ υποδοχεας Εa (λ.μ.ι. Σηραγγώδους) αύξηση ενδ. Ca και αγγειοσύσπαση ΕΤ1+ υποδοχέας Εβ ελάττωση ενδ. Ca και αγγειοδιαστολή ΡΟΛΟΣ RhoA/RhoAkinase (G protein) Ρυθμιστής κυτταροσκελετού ακτίνης/ κυτ. πολλα πλασιασμού/ δημιουργίας εστιακής ίνωσης και σύσπασης (σύνδεση ακτίνης-μυοσίνης)

31 Η σταθερή ή υποτροπιάζουσα αδυναμία επίτευξης ή/και διατήρησης στύσης ικανής για σεξουαλική επαφή

32 ιαταραχές σεξουαλικής λειτουργίας του άνδρα ιαταραχές της επιθυμίας υπερδραστηριότητα μειωμένη δραστηριότητα απέχθεια προς τη σεξουαλική δραστηριότητα ιαταραχές της στύσης στυτική δυσλειτουργία παρατεταμένη στύση (πριαπισμός) δυσμορφία κατά τη στύση ιαταραχές της εκσπερμάτισης πρόωρη εκσπερμάτιση καθυστερημένη εκσπερμάτιση αδυναμία εκσπερμάτισης παλίνδρομη εκσπερμάτιση ιαταραχές οργασμού ανοργασμία καθυστερημένος οργασμός ιαταραχές αισθητικότητας υποαισθητικότητα υπεραισθητικότητα πόνος κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα

33 Ψυχογενή Αίτια της ED Κατάθλιψη Άγχος απόδοσης Προβλήματα σχέσεων Ψυχοκοινωνικά προβλήματα Ψυχολογική καταπόνηση Ψυχογενή Aizenberg D et al. J Clin Psych. 1995;56: Araujo AB et al. Am J Epidemiol. 2000;152: Lue TF. N Engl J Med. 2000;342: Shabsigh R et al. Urology. 1998;52: Tiefer L, Schuetz-Mueller D. Urol Clin North Am. 1995;22: Usta MF et al. Urology. 2001;57:

34 Οργανικά Αίτια ED Καρδιαγγειακά Οργανικά Νευρογενή Ορμονικά Πεϊκά τραύματα/άλλες παθήσεις (λ.χ. Peyronie) Φαρμακευτική Αγωγή/ γή/ Χειρουργικές επεμβάσεις Lue TF. N Engl J Med. 2000;342: Miller TA. Am Fam Phys. 2001;61: NIH Consensus Development Panel on Impotence. JAMA. 1993;270:83-90.

35 Αιτιολογία ED: Ψυχογενής και οργανική Η ED πολύ συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχογενών και οργανικών παραγόντων. Ψυχογενή και Οργανικά αίτια Tiefer L, Schuetz-Mueller D. Urol Clin North Am. 1995;22:

36 Κύριοι Παράγοντες Κινδύνου για ED Ηλικία Προοδευτική μείωση λειτουργικότητας Ψυχολογικά θέματα Χρόνιες παθήσεις Υπέρταση ιαβήτης Κατάθλιψη Καρδιαγγειακή Νόσος Φάρμακα Αντιυπερτασικά ιουρητικά Thiazide β-blockers Αντικαταθλιπτκά Αναστολείς επαναπρόσληψης της Σεροτονίνης Τρόπος Ζωής Stress Υπερκατανάλωση αλκοόλ Κάπνισμα Feldman HA et al. J Urol. 1994;151:54-61.

37 Η ED εμφανίζεται και αυξάνεται με την ηλικία: Cologne Male Survey (N=4883) Ήπια Μέτρια Πλήρης Ηλικία (έτη) Επιπολασμός (%)

38 Κύριοι Παράγοντες Κινδύνου για ED: Χρόνιες Παθήσεις Χρόνιες παθήσεις Κίνδυνος για ED* ιαβήτης 4.1 Προστάτης Περιφερική αγγειακή νόσος Καρδιακά προβλήματα Υπερλιπιδαιμία Υπέρταση Κατάθλιψη 1.8 *Age-adjusted odds ratio. Prostatic symptoms on the I-PSS questionnaire. 1. Martin-Morales A et al. J Urol. 2001;166: Braun M et al. Int J Impot Res. 2000;12: Goldstein I. Am J Cardiol. 2000;86(suppl):41F-45F. 4. Feldman HA et al. J Urol. 1994;151:54-61.

39 ED: Οιωνός Καρδιαγγειακής Νόσου; ; Σε μελέτη 30 ανδρών με ED (IIEF EF domain=13.7±1.2, 1.2, μέση ηλικία, 46.2 y) και 27 φυσιολογικών ανδρών παρόμοιας ηλικίας (IIEF EF domain=21.3±1.2; 1.2; μέση ηλικία,, 46.6 y) χωρίς ιστορικό καρδαγγειακής νόσου ή παραγόντωναγόντων κινδύνου: Οι άνδρες με ED συγκριτικά με τους φυσιολογικούς άνδρες εμφάνισαν: Αντικειμενικές ενδείξεις κλινικής & πεϊκής αγγειακής νόσου (mean penile peak systolic velocity = 28±3m/s) ελαττωμένη flow mediated αγγειοδιαστολή βραχιονίου αρτηρίας (p=0.014) Ελαττωμένη μέγιστη απόκριση στα νιτρώδη,, 13±1.4% 1.4% vs. 17.8±1.4% 1.4% (p=0.02) Βελτίωση της ED με θεραπεία PDE5 inhibitor, μέση μεταβολή στο IIEF EF domain score = 3 Kaiser DR et al. JACC. 2004;43:

40

41 Η ΣΤΥΤΙΚΗ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΑΡ ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΘΗΛΙΟΥ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΦΩΣΦΟΔΙΕΣΤΕΡΑΣΗΣ ΤΥΠΟΥ 5 (PDE-5 inhibitors)

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΦΩΣΦΟΔΙΕΣΤΕΡΑΣΗΣ ΤΥΠΟΥ 5 (PDE-5 inhibitors) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ Β ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Π.Θ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΙΣΑΑΚ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΕΠ.ΕΤΟΣ: 2009-2010 ΑΡΙΘΜ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ METABΟΛΙΚΟ ΣΥΝ ΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΝΕΤ ΑΜΠΡΑΧΑΜΙΑΝ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΕΝ ΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ Εισαγωγή Η σεξουαλική λειτουργία στον άνδρα αποτελεί σύνθετη βιολογική διαδικασία που συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Παθολογική Κλινική Πνευμονολογικό Τμήμα Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Δρ. Νίκος Γιαννακούρης ΑΘΗΝΑ 2008 Κεφάλαιο 1: Κυκλοφορικό Σύστημα ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 1 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη

Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη Ο ρόλος του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην Νευρογενή Ουροδόχο Κύστη Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛ. ΔΙΟΝΥΣΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΑΤΡΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Επ. Δ/ντής Κέντρο Αποκατάστασης «Άγιος Λουκάς

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα

Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα Αυτόνοµο νευρικό σύστηµα Το αυτόνοµο νευρικό σύστηµα νευρώνει όργανα των οποίων οι λειτουργία δεν εξαρτάται από την θέλησή µας, όπως είναι η καρδιά, οι λείοι µύεςτωναγγείωνκαιτωνσπλάχνωνκαιοιαδένες. Xωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ)

ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ) ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ - ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΩΣΗΣ - ΑΝΔΡΟΠΑΥΣΗ (ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ) Δύο είναι οι κυριότερες παθήσεις που αφορούν τη σεξουαλική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ (Eνημέρωση κειμένου Μάρτιος 2009) E. Wespes, E. Amar, I. Eardley, F. Giuliano, D. Hatzichristou,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ.

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ. Πανεπιστήμιο Πατρών Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Βασικές Ιατρικές Επιστήμες ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνευστική Φυσιολογία Κεφάλαιο 25 ο Οργάνωση του αναπνευστικού

Αναπνευστική Φυσιολογία Κεφάλαιο 25 ο Οργάνωση του αναπνευστικού Αναπνευστική Φυσιολογία Κεφάλαιο 25 ο Οργάνωση του αναπνευστικού Αναπνοή: Εξωτερική: Ανταλλαγή Ο 2, CO 2 μεταξύ Ατμόσφαιρας Μιτοχονδρίων. Εσωτερική: Μιτοχονδριακή Η Αναπνευστική Φυσιολογία επικεντρώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ί ΡΥΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Εισηγήτρια :ΖΑΓΚΟΤΣΗ ΕΙΡΗΝΗ Φοιτήτριες: ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΤΣΕΡΠΕΛΗ ΑθΗΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ

ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ TMHMA:NOΣHΛEYTIKH ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑΚΑΒΕΛΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ. Μάθημα: Xειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. Ενότητα: Περιγραφή του. ουροποιητικού συστήματος

ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ. Μάθημα: Xειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ. Ενότητα: Περιγραφή του. ουροποιητικού συστήματος ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Μάθημα: Xειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ Ενότητα: Περιγραφή του ουροποιητικού συστήματος ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΤΟΜΙΑ Οι νεφροί Οι ουρητήρες Η ουροδόχος κύστη Η ουρήθρα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Φυσιολογία της εγκυμοσύνης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD,IFEPAG ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Ανατομικές και μορφολογικές μεταβολές Το πρώτο τρίμηνο: Η μήτρα το μέγεθος δεν αλλάζει αξιόλογα. Η αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΜΣ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΟΡΙΑΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΠΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΠΡΩΤΕΙΝΑΣΩΝ ΣΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Για ποιο λόγο η από του στόµατος χορήγηση διαλύµατος πλούσιου σε NaCl και γλυκόζη είναι πιο αποτελεσµατική κατά της αφυδάτωσης λόγω διάρροιας, από ότι η χορήγηση διαλύµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. Έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων Φαρμακοποιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λιθογραφία "Η μπουτίκ των Φαρμάκων"

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. Έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων Φαρμακοποιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λιθογραφία Η μπουτίκ των Φαρμάκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Λιθογραφία "Η μπουτίκ των Φαρμάκων" από τον Amedeo Presiozi (1816-1882) Έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων Φαρμακοποιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Συντακτική Επιτροπή Περιοδικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΚΑΡΙΤΗ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΡΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος

Επιπλοκές αναπνευστικού συστήµατος ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 43 Πίνακας: Young J.S. (1979). Συσχέτιση τραύµατος και επιπλοκών ΙΑΓΝΩΣΗ ΠΟΣΟΣΤΑ (%) Ουρολοίµωξη 54 Αναπνευστικές επιπλοκές (Πνευµονία, Ατελεκτασία, Αναπνευστική ανεπάρκεια, Υπεζωκοτική διαπίδυση,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ Ανδρέας Μ. Μαμαντόπουλος, Αναστάσιος Γ. Γερασιμάτος Γεώργιος - Μάριος Ι. Καραγιάννης ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Αύρα Ευαγγελάτου Ανδρέας Τζανετής ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ Σεπτέμβριος 2014 Copyright για τις απαντήσεις, Αύρα Ευαγγελάτου και Ανδρέας Τζανετής, 2014 Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ θεωρητικη προσεγγιση των αναλγητικων µηχανισµων δρασεως του βελονισµου & του ηλεκτροβελονισµου Αθήνα, Οκτώβριος 1999 ιευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος Όρχεων. Κιρσοκήλη. Κήλες. Στυτική δυσλειτουργία. Kάμψη Πέους ή Νόσος Peyronie. Υπογονομότητα. Οξεία επιδιδυμίτιδα. Ορχίτιδα.

Καρκίνος Όρχεων. Κιρσοκήλη. Κήλες. Στυτική δυσλειτουργία. Kάμψη Πέους ή Νόσος Peyronie. Υπογονομότητα. Οξεία επιδιδυμίτιδα. Ορχίτιδα. Καρκίνος Όρχεων Κιρσοκήλη Κήλες Στυτική δυσλειτουργία Kάμψη Πέους ή Νόσος Peyronie Υπογονομότητα Οξεία επιδιδυμίτιδα Ορχίτιδα Ουρηθρίτιδα Στένωση ουρήθρας Καρκίνος του πέους Καρκίνος Όρχεων Φίμωση Καρκίνος

Διαβάστε περισσότερα