Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη. Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη. Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance"

Transcript

1 1 ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Κινηματογραφικό Σενάριο Του Γιάννη Καρατσιώρη Εμπνευσμένο από χαρακτήρες της Teleperformance

2 2 Χαρακτήρες Κόρη του πρώην ιδιοκτήτη του κέντρου «το Μεγαλείο». Κακομαθημένη αλλά πονηρή. Την ενδιαφέρει το χρήμα και να μη χαλάσει τη βολή της. Οικονομική διαχειρίστρια του κέντρου. Αυστηρή με τους υπάλληλούς της, ευγενέστατη με τους ανώτερους και τους πελάτες του κέντρου. Ο Μαιτρ του κέντρου. Υπεύθυνος για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος και υπεύθυνος των καθισμάτων της πλατείας, όπως και των κρατήσεων. Αγρότης, κτηματίας που έπιασε την καλή μέσα από επιδότηση της Ε.Ε. Συχνός θαμώνας του κέντρου, τρέφει αισθήματα για την. Πρώτο όνομα στο μαγαζί, τραγουδίστρια ρεμπέτικου ρεπερτορίου. Δεσμός του Μιχάλη. Πρώτο μπουζούκι και καλλιτεχνικός διευθυντής του κέντρου. Δεσμός της ς. Η τσαχπίνα, νεαρή λουλουδού του κέντρου. Εντιμος, αγαθός και προστατευτικός απέναντι στην, σερβιτόρος στο κέντρο. Μπάρμαν στο κέντρο, βαριέται εύκολα. Χριστίνα Φίλη της ς, καλλιτεχνική φύση, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα μετά από υπόδειξη της ς. Γιώργος Κιθαρίστας στο σχήμα του κέντρου Οδυσσέας Επιχειρηματίας, γνωστός της ς

3 3 Περίληψη Ο ιδιοκτήτης του κέντρου ψυχαγωγίας «το Μεγαλείο» στην εθνική οδό, είναι νεκρός από φυσικά αίτια, και το κέντρο κληρονομεί η κόρη του, η. Εκείνη, επισκέπτεται το κέντρο με διάθεση να το ξεφορτωθεί αφού κάνει το κέφι της, όμως όλοι οι εργαζόμενοι εκεί, παρά τις διαφορές τους, είναι μια οικογένεια. Θα καταφέρουν να την πείσουν ότι αξίζει να μείνει το κέντρο... ή θα βρεθούν όλοι στο δρόμο για το κέφι μιας κακομαθημένης νεαρής κληρονόμου?

4 4 Σκηνή 1/ Βράδυ/ Έξω από το νυχτερινό κέντρο «Το Μεγαλείο» Βλέπουμε το κέντρο απ έξω και μπαίνει υπότιτλος «Μια Πέμπτη σε ένα παράλληλο σύμπαν». Σκηνή 2/ Βράδυ/ Εσωτ/ Τραπέζια δίπλα στην πίστα και πίστα του κέντρου Στην πίστα βρίσκεται η που τραγουδάει με τη συνοδεία της μπάντας του Μιχάλη το «ο Αετός πεθαίνει στον αέρα». Ο είναι πάνω στην πίστα και χορεύει άτσαλα. Στην πλατεία βρίσκεται άλλη μια παρέα. Το κέντρο φαίνεται να μην έχει κίνηση. Ένας-δυο σερβιτόροι καθισμένοι στα πίσω τραπέζια. Σκηνή 3/ Βράδυ/ Εσωτ/ Χώρος Ταμείου Α) Στο βάθος ακούγεται η φωνή της ς και οι κραυγές θαυμασμού του Στέλιου. Η και ο είναι δίπλα στην ταμειακή, η μετράει χρήματα και ο κοιτάει μία τον χώρο και μία τη. Πως πήγαμε? Χάλια. Μέσα και σήμερα. Πολύ? Θα σου πω σε λίγο, άσε με τώρα, μετράω. Πλησιάζει η με το πανέρι λουλούδια γεμάτο. Είναι κουρασμένη και απογοητευμένη. Αφήνει το πανέρι δίπλα από την ταμειακή. Κυρά, να φύγω? Δεν παίρνει κανείς λουλούδια.

5 5 Να φύγεις από μπροστά μου κι εσύ και το πανέρι σου! Λεφτά ρε! Να πας να τους τριφτείς να πουλήσεις λουλούδια! Χάσου! Η ξαναπιάνει το πανέρι τρομαγμένη, κοιτάει τον Γιάννη για υποστήριξη, δεν παίρνει, φεύγει. Λεφτά ρε γαμώτο! Β) Η περνάει δίπλα από τον Μάρκο που στέκεται όρθιος ανάμεσα στα τραπέζια. Την πιάνει από το χέρι, εκείνη σταματάει. Σου βαλε τις φωνές πάλι? Ναι... Σκύλα...Αφού δεν αγοράζουν. Μου είπε να πάω να τους τριφτώ. (με έγνοια) Και εσυ? Θα πας? Τι να κάνω? Θα με διώξει όπως και τις άλλες. Δε σου αξίζει να τρίβεσαι στον κάθε τελειωμένο Ελενάκι. Η χαμογελάει ντροπαλά και κάνει να φύγει. (από την πίστα στην ) Κορίτσι! Μια στίβα να σπάσω! Η γυρνάει χαρούμενη προς τα πίσω και ο προσέχει την παρέα που κοιτάνε την να απομακρύνεται με τσαχπινιά.

6 6 Γ) Η πλησιάζει στο μπαρ. Ο είναι απλωμένος στη μπάρα και βαριέται. Μια στίβα για τον κύριο Στέλιο. Ο βγάζει αργά μια στίβα πιάτα και επιστρέ φει στην προηγούμενη στάση του. Δ) Η τελειώνει το κομμάτι ενώ φτάνει η με τη στίβα στην πίστα. Ο τρέχει και αρπάζει τα πιάτα για να προλάβει την. Τα σπάει όλα μαζί ατσούμπαλα κοντά στα πόδια της. Η τρομάζει και κόβει το τραγούδι. Σιγά κυρ-στέλιο! Θα μας ματώσεις την επιδερμίδα! Δεν έχετε ανάγκη, κυρία μου, εσείς. Αλαβάστρινη γεννηθήκατε, αλαβάστρινη θε να πεθάνετε! (φτύνεται) Ιησούς Χριστός καλέ! Κοπλιμέντο πας να κάνεις άνθρωπέ μου, επικήδειος βγαίνει! (πλησιάζει) Να με σχωράς, μαντόνα μου. Δεν είμαι γραμματιζούμενος γόης. Απ τα χωράφια βγήκα. (της πιάνει το χέρι) Κι εκεί στα χωράφια, ξέρεις, δε μιλάμε πολύ. (της κλείνει το μάτι και της φιλάει το χέρι) Αν με πιάνεις, κυρά μου, ας ούμ. (νομίζοντας ότι βλέπει ο, αισθάνεται ντροπή. Γυρνάει και τον βλέπει να απομακρύνεται αδιάφορος) Ναι, κύριε Στέλιο μας, σε πιάνουμε. Με συγχωρείς τώρα, πάω στο καμαρίνι μου. Βεβαίως, παρακαλώ.

7 7 Σκηνή 4/ Χώρος ταμείου/ Μετά τη λήξη του προγράμματος Ο πλησιάζει τη στην ταμειακή που τελειώνει το μέτρημα και τακτοποιεί τα χρήματα και τις αποδείξεις. Πόσο μέσα? Τρακόσα πενήντα. Και την προηγούμενη βδομάδα? Μείον χίλια? Χίλια διακόσα εβδομήντα. (ανεβάζει φωνή) Λεφτά ρε γαμώτο! (κοιτάει γύρω της αγανακτισμένη) Τα παιδιά είναι καλυμμένα σήμερα? Στον Βάιο χρωστάμε δυο νυχτοκάματα, οι άλλοι είναι ντάξει. Πότε φτάνει η άλλη? Χτυπάει το τηλέφωνο της ς. Κοιτάει την αναγνώριση κλήσης. Καταφωνή. Σηκώνει το τηλέφωνο και μιλάει, ενώ από δίπλα τους περνάνε οι παρέες που είχαν μείνει. Ο τους χαιρετάει, η συγκεντρώνεται στο τηλέφωνο και παίρνει γλυκό και χαρούμενο ύφος. Έλα, μου! (παύση) Ναι ναι, στο μαγαζί είμαστε καλή μου! Στο μέτρημα μας έπιασες! (Παύση) Δεν το έχω τελειώσει ακόμη, βρε... αλλά ξέρεις τώρα, Πέμπτη βράδυ είναι, καθημερινή, καταλαβαίνεις. (Παύση) Με το καλό να φτάσεις, σε περιμένουμε! (παύση) Ναι, εντάξει, μου, να μιλήσουμε, ναι. Εδώ θα είμαι το απόγευμα.

8 8 (παύση) Εντάξει. Θα τα πούμε αύριο, καλό ταξίδι! (παύση) Γεια σου, γεια! Κλείνει το τηλέφωνο, γυρίζει στον Γιάννη που την κοιτάει. Έρχεται αύριο το ζώον. Τι της λέμε? Την αλήθεια. Τι να της πούμε? Ψέμματα? Να χάσουμε και τις δουλειές μας? Θα κουβαλήσει κανέναν λογιστή εδώ...και κανέναν δικηγόρο. Καήκαμε άμα πούμε ψέμματα. Πλησιάζει η έτοιμη να φύγει. Μάζεψα τα λουλούδια στα πανέρια και τα έβαλα πίσω από το μπαρ στην αποθήκη. Φεύγω αν δε με χρειάζεστε κάτι άλλο. Η βγάζει αμίλητη κάποια χρήματα και τα δίνει στην. Αυτή τα παίρνει και τα μετράει, σηκώνει το βλέμμα στη. Η φεύγει. Μη με κοιτάς καθόλου. Αυτά έχει σήμερα. Λες να έρθει και ανοίγει βιβλία και τέτοια? Η κοιτάει αφηρημένη τον Στέλιο που ετοιμάζεται να φύγει, και φαίνεται να μηχανεύεται κάτι. Τούβλο δεν είναι? Κάνω λάθος? Όχι, δεν κάνεις. Τούβλο είναι. Αλλά τώρα που ο πατέρας της πέθανε, θα αναλάβει αναγκαστικά γιατί από εμάς και τις υπόλοιπες επενδύσεις τρώει. Στάσου ένα λεπτό. (κάνοντας νόημα στον Στέλιο) Κύριε Στέλιο! Ο τη βλέπει και ξεκινάει προς το μέρος τους.

9 9 Σκηνή 5/ Καμαρίνια/ Μετά το τέλος του προγράμματος Η περπατάει με ένταση και μπαίνει στο καμαρίνι του Μιχάλη. Ο είναι μέσα και μαζεύει τα πράγματά του. Καλά ρε Μιχάλη, ο τύπος μου πετάει τα πιάτα στα πόδια, έρχεται μου την πέφτει, μου φιλαέι τα χέρια, κι εσύ τίποτα? Ο τύπος είναι πελάτης. Και τι μ αυτό ρε συ? Θα αφήνεις τον κάθε πελάτη να με πασπατεύει και να με γεμίζει σάλια, ρε Μιχάλη, δηλαδή? Δε σε πασπάτεψε κανείς, ρε! Ωωω! Τι κανείς τώρα? Σκηνή?! Ναι ρε! Κάνω γαμώ! Γιατί μ έχεις γραμμένη. Θα στα φορέσω μπροστά στα μάτια σου στην πίστα κι εσύ θα κουρδίζεις το όργανο! Ο φοράει το μπουφάν του και παίρνει τη θήκη με το μπουζούκι του. Δε θα πεις τίποτα? Όχι ρε, τίποτα δε θα πω. Τελείωνε να πάμε σπίτι. Η μένει εκνευρισμένη στο καμαρίνι και ο βγαίνει και φεύγει. Σκηνή 6/ Χώρος ταμείου/ Στιγμές μετά Ο και ο φτάνουν δίπλα στον Γιάννη και τη. Ο πληρώνεται από τη και φεύγει. Ακολουθεί ο, η του δίνει χρήματα.

10 10 Πάλι μισό μεροκάματο? Και δύο που μου χρωστάς, διακόσα πίσω είμαι. Αυτά έχει. Τι αυτά έχει? Θέλω τα λεφτά που δούλεψα. Αυτά έχει, είπα. Προχώρα. Άμα δεν έρθω αύριο και μεθάυριο στις μπάζες, ποιος θα σερβίρει εδώ πέρα? Τα λεφτά μου. Η βγάζει ένα χαρτί δίπλα από την ταμειακή. Βλέπεις εδώ τη λίστα? Με το που κάνεις ότι κουνιέσαι, δέκα περιμένουν για τη θέση. Φρόντισε. Ο φτάνει και κάνει χειραψία με τον Γιάννη. Ο απομακρύνεται με κατεβασμένο κεφάλι. Ελπίζουμε, κύριε Στέλιο, να περάσατε καλά και σήμερα. Παράπονο δεν έχω. Το μαγαζί σας είναι θεόσταλτο ας ούμ. Έχετε πέντε λεπτά να σας μιλήσω για κάτι σημαντικό? Βεβαίως. Γιάννη, θα κλείσω εγώ, πήγαινε εσύ. Τα λέμε αύριο. Ο καληνυχτεί και απομακρύνεται. Σκηνή 7/ Έξω από το κέντρο/ Την ίδια στιγμή Η στέκεται και περιμένει ταξί στην άκρη του δρόμου, ενώ η μία παρέα τέσσερεις άντρες- την κοιτάνε από μικρή απόσταση και σιγοψιθυρίζουν μεταξύ τους. Βγαίνει ο από το κέντρο και πηγαίνει κοντά της.

11 11 Καλύτερα να μη μείνεις μόνη εδώ για πολλή ώρα. (με καταδεκτικό ύφος) Περιμένω ταξί. Σε πάω εγώ σήμερα. Παίρνεις ταξί άλλη φορά. Η τον κοιτάει μια στιγμή και νεύει καταφατικά. Όσο απομακρύνονται ο ρίχνει ματιές πίσω του τσεκάροντας την παρέα. Τους περνάνε με το αμάξι η και ο, τους χαιρετάνε και συνεχίζουν. Σκηνή 8/ Μπαρ του κέντρου/ Στιγμές μετά Η, πίσω από τη μπάρα, έχει βάλει ένα ουίσκυ, βάζει άλλο ένα και το δίνει στον Στέλιο Κύριε Στέλιο, είμαστε από τα λίγα κέντρα εδώ έξω από την Αθήνα που κρατάμε ακόμα. Η κρίση μας σφάζει. (πίνει μια γουλιά) Χάρη στην έχουμεακόμη σταθερούς πελάτες κια τα παρασκευοσάββατα μας ξελασπώνουν. Ωραία φωνή η, ε, κύριε Στέλιο? Μόνο ωραία? Δαφνοστεφανωμένη! Περνάει δύσκολα κι αυτή, μαζί με τις δυσκολίες του μαγαζιού. Αλυσίδα, καταλαβαίνετε. Πως. Κρίση είναι αυτή, δε χτυπάει μόνο έναν, ούλοι μαζί είμαστε ας ούμ. Κι εσείς κύριε Στέλιο? Δύσκολα? Καλοστεκούμενος μου φαίνεστε. Το κατα δύναμη κυρα. Λέω λοιπόν, το κατα δύναμη ο κύριος, δύσκολα η... μήπως ο κύριος θέλει να βοηθήσει την κατάσταση?

12 12 Τα βαλες κάτω, τα μέτρησες κι ήρθες να ρωτήσεις και τον ξενοδόχο, σωστά? Σωστά, κυρ-στέλιο. Ας ούμ. Πάυση. Ο πίνει μια γουλιά. Και με ποιο τρόπο δηλαδής βλέπεις εσύ να μπορώ να βοηθήσω? Στοιχεία και λεπτομέρειες, όχι γενικά. Ναι. π.χ. Θα μπορούσαμε να διαφημίσουμε λίγο το κέντρο από τηλεόραση και ράδιο. Ή θα μπορούσαμε, το καλοκαίρι που όλοι λείπουν, να οργανώσουμε μια μουσική περιοδεία. Να πάρουμε λίγο τα πάνω μας. Να σας ακούσει ο κόσμος. Την, εμένα? Την. Δαφνοστεφανωμένη. Βεέεεβαια. Τι λέτε λοιπόν? Τι νούμερο δηλαδής θα θέτε? Ε... Δέκα? Δεκαπέντε? Δέκα ή δεκαπέντε ας ουμ?

13 13 Και δεκατέσσερα να είναι, δε χάλασε ο κόσμος. Και δείτε το σαν επένδυση, αν όλα πάνε καλά, θα βγάλετε και κάτι. Σε σε τα δώκω? Μάλιστα, κύριε Στέλιο. Κι αν δε θέλετε να μπλέξετε και με υπογραφές και να γλιτώσουμε και τίποτα και οι μεν και οι δε... Ε... γιατί να μη γλιτώσουμε? Για χαλβάδες μας πέρασες? Το Αλεξανδράκι θέλουμε να τα πάρει, όχι οι πεψηφισμένοι. Α μπράβο κύριε Στέλιο μου. Ας ουμ. Παύση. Πιο χαλαροί και οι δύο, πίνουν από μια γουλιά. Μάλιστας. Θα τα έχεις τα δεκατέσσερα, κυρα. Αλλα κουβέντα στο Αλεξανδράκι, μη νομίζει ότι ζητιανεύει και πάρει απόσταση. Μη σε νοιάζει, κυρ-στέλιο, και δε θα μάθει κανείς τίποτα. Τσουγκράνε και πίνουν ξανά. Σκηνή 9/ Αργά Απόγευμα/ Έξω από το κέντρο «Το Μεγαλείο» Πλάνο του κέντρου. Μπαίνει υπότιτλος «Παρασκευή». Η παρκάρει το αμάξι της έξω από το κέντρο. Βγαίνει, κλειδώνει και προχωράει στην είσοδο. Σκηνή 10/ Ίδια ώρα με προηγούμενη σκηνή/ Χώρος ταμείου Η μπαίνει στο κέντρο κολλητό γυαλιστερό παντελόνι, χαλαρό, ελαφρύ μπλουζάκι, φουλάρι, ριχτό κολλιέ, τσάντα στον βραχίωνα, μασάει τσίχλα και δεν βγάζει τα γυαλιά ηλίου που φοράει. Βγάζει την τσίχλα και πλησιάζει έναν υπάλληλο που σκουπίζει την είσοδο. Τον σκουντάει στην πλάτη και εκείνος γυρίζει.

14 14 Κράτα εδώ. Απλώνει το χέρι με την τσίχλα και αυτός αργά μια ανοιχτή παλάμη. Η βάζει την τσίχλα στην παλάμη και την πιέζει να κολλήσει καλά. Που είναι η? Φώναξε την. Ο υπάλληλος φεύγει και η βγάζει άλλη τσίχλα. Τη βάζει στο στόμα και αρχίζει να μασάει κοιτώντας αφ υψηλού το χώρο γύρω της. Φτάνει η και χαιρετάει με υπερβολική χαρά τη, η οποία ανταποδίδει το ίδιο θερμά. Χρυσή μου! Που χάθηκες? Έχουμε να σε δούμε...! Όσο μιλάει η, η την οδηγεί ευγενικά στα πρώτα τραπέζια, η ακολουθεί. Μαλδίβες, μου. Τρέξιμο. (αναστενάζει) Τι να κάνεις. Με το θάνατο του μπαμπά, πολλές οι υποχρεώσεις. Λέω να το πουλήσω το μαγαζί εδώ, γιατί ήδη είμαι κουρασμένη. Άντε καλέ. Λεφτά σου βγάζει, γιατί να το πουλήσεις? Βγάζει το αχούρι λεφτά? Έχει κίνηση? Κάθε παρασκευοσάββατο είμαστε γεμάτοι. Σήμερα να δεις τι θα γίνει. Η κατεβάζει λίγο τα γυαλιά και ξανακοιτάει το μαγαζί. Ναι ε? Όπως σε βλέπω και με βλέπεις. Η ανεβάζει ξανά τα γυαλιά και συνεχίζει το μάσημα της τσίχλας κουνώντας παράλληλα το κεφάλι σε κατανόηση.

15 15 Δεν είναι τυχαίο που μόνο εμείς μένουμε ανοιχτοί σε περίοδο κρίσης. Η την αγνοεί, βγάζει από την τσάντα της μανό και ξεκινάει να βάφει τα νύχια της. Έχουμε το καλύτερο σέρβις, βγάζουμε και σουμάδα στο τέλος και στους μόνιμους κερνάμε και καρπούζι χειμωνιάτικα. Μχμ. Η είναι το πρώτο όνομα μετά το εικοστό χιλιόμετρο και ο το μόνο μπουζούκι ως τη Λαμία. Πλησιάζει ο Μ. Θα έρθει ένα νέο κορίτσι σήμερα. Η Χριστίνα θα δώσει άλλο αέρα στο πρόγραμμα. Διακόπτουν για να χαιρετήσουν τον Γιάννη. Καλώς την! (την φιλάει στο μάγουλο) Γεια σου, Γιάννη! Τι μου κάνεις? Καλά, μου. Χαρά μας να σε έχουμε εδώ. Νέα πρόσωπα στο σχήμα ακούω. (κάθεται) (ενθουσιασμένη με την ιδέα της) Ναι. Η ιδέα μου ήρθε όταν είδα εκείνη την ελληνική ταινία προχθές... αχ δε θυμάμαι τον τίτλο, που δύο δίδυμες ξένες τραγουδάνε...? (τους κοιτάει) Ξέρετε ποιες λέω, μωρέ... τις... εκείνες που κάνανε το Crazy girl I want you, crazy girl I love you so! (χορεύει καθιστή παράλληλα) Τις Μπρόγιερ?

16 16 Ναι μπράβο! Αυτές. Το Χριστινάκι θα κάνει τέτοιο πρόγραμμα και θα φέρει νέο αέρα στο μαγαζί. Από αύριο κιόλας. Ο κοιτάει τη διστακτικός. Η, ευχαριστημένη με την παρουσίαση της ιδέας, επιστρέφει στα νύχια της. μου, σίγουρα είναι καλή ιδέα αυτό. Απλά, μήπως δεν ταιριάζει με το ύφος του κέντρου? Είναι βαρύ ρεμπέτικο. Να ελαφρύνει το ύφος του το κέντρο, για να μην κλείσει. Φέρτε μου αποδείξεις τώρα και πείτε μου πόσα λεφτά έβγαλα όσο έλειπα. Η και ο σηκώνονται αργά από το τραπέζι, η σιγομουρμουρίζει το Crazy Girl. Σκηνή 11/ Καμαρίνια κέντρου/ Ίδια στιγμή Ο κουρδίζει το μπουζούκι του και η φτιάχνεται στον καθρέφτη. Να κάνουμε πρόβα τον Μαργρίτη σε λίγο? Μια χαρά το λες. Θέλω να δω λίγο τις ψηλές. Πες στον Γιώργο, βαριέμαι. Η σταματάει να φτιάχνεται και τον κοιτάει από τον καθρέφτη. Τι έχεις? Δεν έχω κάτι.

17 17 Η σηκώνεται και τον πλησιάζει. Του χαϊδεύει το κεφάλι και πάει να τον φιλήσει στο μάγουλο. Ο απομακρύνεται. Δεν βλέπεις ότι έχω δουλειά? Η κοιτάει έκπληκτη τον Μιχάλη να φεύγει από τα καμαρίνια. Κάθεται στεναχωρημένη στη θέση της μπροστά στον καθρέφτη ξανά. Στηρίζει το μέτωπό της στις παλάμες. Σκηνή 12/ Τραπέζι της ς κοντά στο ταμείο/ Λίγες στιγμές μετά από την προηγούμενη σκηνή Η βάφει τα νύχια και μασάει τσίχλα, καθώς η και ο έχουν ανοικτά πολλά φύλλα χαρτιά και δυο τρία βιβλία. Δίνουν ο ένας στον άλλο χαρτιά, ενώ ψάχνουν ο καθένας να βρουν τα απαραίτητα και να τα βάλουν σε μια σειρά για να τα δείξουν στη. Χριστίνα Φωτεινούλα! Η σηκώνει το κεφάλι, βλέπει την Χριστίνα, ανοίγει το στόμα με χαρά και αφήνουν και οι δύο κραυγή. Η σηκώνεται και φιλάει στον αέρα την φίλη της, η Χριστίνα κάνει το ίδιο. Ο και η κοιτάνε και προσπαθούν να δείχνουν και οι ίδιοι ευχαριστημένοι με την άφιξη της Χριστίνας. Ο είναι... (σκέφτεται) μμ... Ο σηκώνεται και σφίγγει το χέρι της Χριστίνας. (στη Χριστίνα) Μαιτρ του κέντρου και υπεύθυνος κρατήσεων. Αυτό, και η μετράει τα λεφτά του κέντρου. Η κάνει χειραψία με την Χριστίνα. Η Χριστίνα είναι φίλη μου και έχει πολύ ταλέντο. Από μικρή δηλαδή. Να την ακούσετε σε καραόκε να γλείφετε τα δάχτυλά σας. Χριστίνα Χάρηκα.

18 18 Θα τη βάλουμε να τραγουδήσει. Ήρθε να κάνει πρόβα. Βάλτε την να κάνει πρόβα. Ο κοιτάει τη και αυτή τον Γιάννη, και οι δύο προσπαθώντας να βρουν το σωστό τρόπο να εκτελέσουν την εντολή της ς. Τον Μιχάλη. Σωστά. Κοιτάνε γύρω τους. Ο βλέπει τον Μιχάλη από μακριά. Μιχάλη! Περνάει ο από δίπλα τους. Καλησπέρα. Γεια σου, Μάρκο. Καλησπέρα, κυρά. (κοιτάει το ρολόι της) Γεια σου. Αλλάζεις και πιάνεις τα τραπέζια. Όταν έρθει η της λες να σε βοηθήσει. Ο νεύει καταφατικά και προχωράει. Φτάνει ο με το μπουζούκι του. Μιχάλη, από δω η Χριστίνα, φίλη της δεσποινίδος (δείχνει τη ) Μπούλμπαση, κόρη του κύριου Μπούλμπαση... (στη προτείνοντας το χέρι για χειραψία) Καλησπέρα. Η με ψεύτικο και ξυνό χαμόγελο κάνει τη χειραψία με μισή καρδιά.

19 19 (στη Χριστίνα με χαμόγελο ενώ την κοιτάει στα μάτια) Χαίρεται. Η Χριστίνα σφίγγει το χέρι του Μιχάλη με ντροπαλό χαμόγελο όσο η μιλάει. Η Χριστίνα θα μπει στο σχήμα μας από αύριο και ήρθε σήμερα να κάνει πρόβα. Θα την κατατοπίσεις. Ευχαρίστως. Ο κάνει χώρο και δείχνει το δρόμο στη Χριστίνα προς την πίστα. Η Χριστίνα προχωρά χαμογελαστή και περπατά με τον Μιχάλη ανάμεσα από τα τραπέζια ως την πίστα. Οι άλλοι δύο τους κοιτάνε για λίγο μέχρι που ακούγεται ένα ρέψιμο κοντά τους. Γυρνάνε και βλέπουν τον Βάιο στην είσοδο με ένα πιτόγυρο στο χέρι. Ο σηκώνει την παλάμη του ξεφυσώντας αντί να ρεφτεί ξανά. Συγγνώμη, είναι λίγο καφτερό. Η αερίζει το πρόσωπό της. Κρεμμυδίλα. Φύγε, προχώρα. Ο προχωράει σκαλίζοντας το στόμα του με το δάχτυλο. Η κατεβάζει τα γυαλιά της και κοιτάει με μικρό χαμόγελο τον Βάιο να απομακρύνεται. Όταν οι άλλοι δύο γυρνάνε προς το μέρος της ξανά, σοβαρεύει, ανεβάζει τα γυαλιά και ξεροβήχει. (λίγο αδιάφορα) Έτσι αγροίκοι είναι όλοι οι υπάλληλοι εδώ? Όχι, καθόλου. Έτυχε. Ο είναι μερικές φορές που ξεφεύγει λίγο, αλλά είναι καλό παιδί., μχμ.

20 20 (έχει μπει και έχει πλησιάσει το τραπέζι τους) Κυρά, τις καλημέρες μου. Κύριε Μαιτρ... Ο και η γυρνάνε στο μέρος του, η όχι. Κύριε Στέλιο... (σηκώνεται) Από δω η δεσποινίς Μπούλμπαση. Ιδιοκτήτρια του κέντρου. Μάλιστας. (σκύβει, παίρνει την παλάμη της ς και την φιλάει) Τα σέβη μου, μαντάμ. Και πολύ γουστάρουμε το κέντρο σας. Η ψιθυρίζει ξαφνιασμένη «μαντάμ» και τραβάει το χέρι της αηδιασμένη. (στη ) Πάρε το βλαχαδερό από δίπλα μου πριν κολλήσω τυρίλα. Η κάνει γρήγορα νόημα στον Στέλιο και φεύγουν από το τραπέζι της ς. Ο κύριος είναι από τους θαμώνες του μαγαζιού,. Μίλησες λίγο απότομα, ο άνθρωπος απλά σε χαιρέτησε, ευγενικά. Τα σάλια του στο χέρι μου δεν είναι ευγένια. Όπως και να χει αν δεν το πουλήσω το μαγαζί θα μπει dress code και άνθρωπος στην είσοδο... να μετράει τα πρόβατα. Σκέφτεσαι ακόμα σοβαρά να το πουλήσεις το κέντρο? Είναι η ζωή μας,. (κοιτάει λίγο γύρω της) Σιγά τη ζωή. Θα βρείτε άλλη, καλύτερη. Η λιμάρει τα νύχια και ο στρέφει το βλέμμα στο κενό απογοητευμένος. Ο φτάνει δίπλα τους. Μαιτρ, να ανοίξω καμιά κόκα κόλα για τη χώνεψη? Ήταν λίγο βαρύ το δίπιττο. (βάζει οδοντογλυφίδα στο στόμα και όσο ο

21 21 του απαντάει βγάζει μικρό κομμάτι κρέας από τα δόντια του και το τρώει) Να ανοίξεις, αλλά να τα αφαιρέσεις από τα διακόσα που είναι να παίρνεις. Γίνε άνθρωπος ρε Βάιε, σε κόσμο είσαι. Και να μη μας ενοχλήσεις ξανά, έχουμε συζήτηση. Έγινε, αφεντικό. Ο φεύγει με την οδοντογλυφίδα στο στόμα, σκουπίζει τα χέρια του στο παντελόνι καθ οδόν. (χωρίς να σηκώσει κεφάλι από τα νύχια της) Τι διακόσα είναι να παίρνει? Α, τίποτα μου- Άσε τα «μου» και τις γλύκες, γιατί του χρωστάτε λεφτά του παιδιού? Μπήκαμε μέσα κάποιες νύχτες, λίγες, μια-δυο... και του έχουμε κρατήσει ένα-δυο νυχτοκάματα. Θα ασχοληθώ εγώ με τον Βάιο. Σκηνή 13/ Πλατεία κέντρου/ ίδια στιγμή Η και ο στρώνουν τα τραπέζια. Η είναι μελαγχολική, ο την παρατηρεί όποτε δεν τον βλέπει κάποιος. Στην πίστα ακούγονται γελάκια της Χριστίνας και η χαμηλή φωνή του Μιχάλη. Σκηνή 14/ Μπαρ του κέντρου/ ίδια στιγμή Η και ο σταματάνε στο μπαρ, ο λείπει. Λοιπόν? Ντάξει κυρά-. Πήγα από την τράπεζα και μου παν σε μια βδομάδα τα χρήματα. Στα φέρνω το άλλο Σάββατο.

22 22 Ωραία. Κύριε Στέλιο, όπως είπαμε όμως, κουβέντα σε κανέναν, έτσι? Θέλω να είναι έκπληξη σε όλους. Θα το πω εγώ στην κυρία, και θα κανονίσουμε όλοι μαζί κάτι να σε ευχαριστήσουμε. Να το μάθει και το Αλεξανδράκι πλαγίως. Ακριβώς. Ξουράφι είσαι κυρά- μου... Κουμανταδόρος ας ούμ, παραγωγός και σκηνοθέτης. Σκηνή 15/ Πίστα/ Στιγμές μετά Η Χριστίνα, ακαπέλλα, τραγουδάει το Crazy Girl, συνοδεύοντάς το με χορευτικές κινήσεις. Ο παρακολουθεί χαμογελαστός. Η Χριστίνα σταματάει σύντομα και γυρνάει ντροπαλή προς τον Μιχάλη. Χριστίνα Χάλια ε? Όχι, καθόλου. Αν δουλέψεις λίγο την αναπνοή σου να βγαίνει από το κάτω η φωνή, θα σε βοηθήσει. Τραγουδάς ενώ χορεύεις και είναι δύσκολο μερικές φορές... Χριστίνα (τακτοποιεί το μαλλί της πίσω από το αυτί) Δεν το έχω ξανακάνει, ξέρετε, και για αυτό ίσως... Το ταλέντο κάνει τη διαφορά, τα υπόλοιπα είναι δουλειά, που μπορούμε να κάνουμε μαζί αν θες. Χριστίνα Θα μου δείξετε? Ευχαρίστως. Χριστίνα Αχ, ευχαριστώ, κύριε Μιχάλη...

23 23 Έχεις δοκιμάσει κάτι πιο βαρύ ποτέ. Όχι αντρικό βαρύ, κάτι πιο μελαγχολικό ας πούμε. (σηκώνει το μπουζούκι του) Χριστίνα Αχ, όχι, ποτέ... Είμαι του μοντέρνου. Δεν θα σας αρέσω. Εγώ λέω να το δοκιμάσουμε. Ανεβαίνει στην πίστα η, ακολουθούμενη από τον Γιώργο, τον κιθαρίστα του σχήματος. Η πηγαίνει στο μικρόφωνο. Έχουμε πρόβα. Ποιο είναι το κορίτσι? Η Χριστίνα. (στη Χριστίνα) Από εδώ η, η πρώτη τραγουδίστρια του σχήματος. Το πρώτο όνομα της εθνικής οδού, καλή μου. Εσύ? Νέα λουλουδού? Έπαθε κάτι το Ελενάκι? Η Χριστίνα θα είναι το δεύτερο όνομα στο μαγαζί με εντολή της κόρης του ιδιοκτήτη. Της δείχνω το χώρο και κάνουμε μικρή πρόβα να γνωριστούμε. Ο Γιώργος κάνει ευγενικη χειραψία με την Χριστίνα. Γιώργο, πάμε λίγο το πρώτο μέρος. (στους άλλους χωρίς να τους κοιτάει) Χρειάζομαι την πίστα. Ο σηκώνεται και κάνει νόημα στην Χριστίνα να φύγουν. (στον Μιχάλη) Δε θα κάτσεις για την πρόβα? Ο Γιώργος θα τα καταφέρει μόνος του. Ο και η Χριστίνα βγαίνουν από εκεί που μπήκαν η και ο Γιώργος, προς τα καμαρίνια. Η μένει με σκυμμένο το κεφάλι στο μικρόφωνο. Λίγες στιγμές μετά γυρίζει στον Γιώργο και του κάνει νόημα να αρχίσει.

24 24 Σκηνή 16/ Πλατεία/ Ίδια στιγμή Η βάζει ποτήρια σε ένα τραπέζι και ο την πλησιάζει αργά. Διστάζει να της μιλήσει, και όταν το αποφασίσει ακούγεται η φωνή του Στέλιου που έχει πλησιάσει. Στο βάθος ακούγεται η πρόβα της ς. Χαίρεται στα εργαζόμενα παιδιά. Γεια σας, κύριε Στέλιο. Να κάτσω να δω την πρόβα της υπερφωνής? (γυρίζει προς την πίστα και ξανά στον κύριο Στέλιο χαμογελαστή) Και δεν κάθεστε. Να φωνάξω τον Μάρκο να σας φέρει κάτι αν θέλετε..(γυρνάει από την άλλη να φύγει και πέφτει πάνω στον Μάρκο που στεκόταν εκεί σε όλη τη σκηνή) Αχ.. (κάνει στην άκρη να περάσει η ) Με συγχωρείς. (στρώνοντας τα ρούχα της) Ο κύριος θα ξεκινήσει νωρίς σήμερα. Πήγαινα να σε φωνάξω να δεις αν θέλει να του φέρεις τίποτα. Ο την κοιτάει μια δυο στιγμές αμίλητος. Στο τέλος, χαμογελάει. Ένταξει. Η νεύει στον Στέλιο και πάει στο επόμενο τραπέζι να βάλει ποτήρια. Ο πλησιάζει τον Στέλιο. Σκηνή 17/ Μπαρ του κέντρου/ Στιγμές μετά την προηγούμενη σκηνή Ο φτάνει στο μπαρ, όπου ο, μασώντας μια οδοντογλυφίδα, γεμίζει το ψυγείο με αναψυκτικά. Βάλε μου ένα διπλό Famous για τον Στέλιο. Ο γυρίζει και ετοιμάζει την παραγγελία.

25 25 Το άκουσες ότι η κόρη του ιδιοκτήτη πουλάει το μαγαζί? Τι? Το ξέκωλο στο τραπέζι δίπλα στην είσοδο είναι. Το άκουσα που το λεγε στον Μαιτρ. Ο γυρνάει προς την είσοδο. Η είναι όρθια και ξεκινάει να περπατάει προς το μέρος τους μαζί με τον Γιάννη. (γυρνάει στον Βάιο) Γιατί? Που ξέρω? Και τι την νοιάζει? Εμείς θα χάσουμε τη δουλειά μας, το ξέκωλο- (κόβει τη φράση γιατί ο και η περνάνε από δίπλα τους και κατευθύνονται στο γραφείο πίσω από το μπαρ.) Ο τσεκάρει την από πίσω. (χαμηλόφωνα) Το ξέκωλο λεφτά θα βγάλει. Ωραία γυναίκα όμως. Έχουμε δει και καλύτερες. Χαμογελάνε. Ο παίρνει το ουίσκυ και φεύγει. Ο ελέγχει αν τον βλέπει κανείς, βγάζει μια μπύρα, την ανοίγει και πίνει. Ο βγαίνει από το γραφείο της ς και ο κρύβει την μπύρα. Που είναι η? Κάπου από εκεί. (δείχνει το γενικότερο χώρο του μαγαζιού) Ο δεν απαντάει, γυρίζει και φεύγει. Η εμφανίζεται στην είσοδο του γραφείου της, χωρίς να τη βλέπει ο. Εκείνος πίνει μια γουλιά από τη μπύρα όταν απομακρύνεται ο και ρεύεται. Η ανάβει, χωρίς ο να αντιλαμβάνεται κάτι. Ο ξαναρεύεται και η τρίβεται στην κάσα της πόρτας

26 26 στο γραφείο της σαν να ήταν στύλος striptease. Εμφανίζεται η με τον Γιάννη από μακριά, η μαζεύεται και ο γυρνάει στη γόμωση του ψυγείου ξανακρύβοντας τη μπύρα. Σκηνή 18/ Καμαρίνια/ Ίδια στιγμή με προηγούμενη σκηνή Η Χριστίνα είναι όρθια ενώ ο κάθεται σε μια καρέκλα και είναι συγκεντρωμένος επάνω στη Χριστίνα που ετοιμάζεται με κλειστά μάτια. Χριστίνα (τραγουδάει τραβώντας τις συλλαβές σαν σε όπερα) Craaaazy craaaaaazy Giiiiirl. (σταματάει και κοιτάει τον Μιχάλη) Μιχάλη Άλλη μία. (σηκώνεται και στέκεται δίπλα της) Χριστίνα (το ίδιο με πριν) Craaaaazy craaaazy giiiiiiiiirl. Ο πλησιάζει πλάγια και πίσω της και τοποθετεί το ένα χέρι στην πλάτη της και το άλλο ανάμεσα στα πλευρά και το διάφραγμα. Συγχρόνως ακουμπάει το σώμα του στο δικό της. (σχεδόν ψιθυριστά) Από εδώ κάτω πρέπει να βγαίνει ο ήχος. Κλείσε μάτια. (Η Χριστίνα κλείνει τα μάτια της) Εισπνοή. Η Χριστίνα εισπνέει βαθιά. Εκπνοή. Η Χριστίνα εκπνέει αβίαστα. Ο κινεί την παλάμη του από τα πλευρά στο κάτω μέρος της κοιλιάς της Χριστίνας. Εισπνοή και πάμε άλλη μία. Η Χριστίνα εισπνέει και στην εκπνοή ξανατραγουδάει το Crazy crazy girl σαν σε όπερα. Χριστίνα Πως ήταν? (περνάει από πίσω της τελείως χωρίς να την αφήσει) Καλύτερο. Αφήνεσαι και λειτουργεί καλύτερα το ηχείο σου.

27 27 Με το ένα χέρι σπρώχνει απαλά το πηγούνι της προς τα πάνω, ώσπου το κεφάλι της να ακουμπήσει το δικό του. Αφήσου κι άλλο και νοιώσε τον ήχο να βγαίνει από εδώ. (πιέζει ελαφρά την κοιλιά της φέρνοντάς την έτσι πιο κοντά του) Εισπνοή. Η Χριστίνα εισπνέει βαθιά και στην εκπνοή τραγουδάει το crazy crazy girl σχεδόν ψιθυριστά, ενώ ακουμπάει τα χέρια του Μιχάλη. Σκηνή 19/ Πλατεία κέντρου/ Παράλληλα με την προηγούμενη σκηνή Η κάθεται σε κοντινό τραπέζι από τον Στέλιο και κοιτάει προς την πίστα που προβάρει η, αλλά το βλέμμα της είναι χαμένο στο κενό. Πλησιάζει ο και κάθεται κοντά της. Λένε θα πουλήσουν το κέντρο. Η γυρνάει αργά, δεν έχει ακούσει καλά. Τι? Θα πουλήσουν το κέντρο. Ποιος? Η κόρη του ιδιοκτήτη ήρθε σήμερα και λέει θα το πουλήσει. Την άκουσε ο. Πέθανε ο μπαμπάς της και δεν θέλει να ασχοληθεί. Και μεις? Ο σηκώνει τους ώμους. Η γυρνάει μπροστά. Μερικές στιγμές μετά ξαναγυρίζει στον Μάρκο πιο νευρική. Και αυτή η κοκκινομάλλα που έκανε πρόβα πριν ποια είναι? Καινούρια λέει. Θα μπει στο πρόγραμμα.

28 28 Γιατί? Αφού θα κλείσουμε. Ποιος ξέρει ποιανού το κέφι κάνουμε. Αν είναι να κλείσουμε να συνεννοηθούμε όλοι μαζί να μη δουλέψουμε άλλο και να πάμε να βρούμε δουλειές αλλού. Δεν πληρωνόμαστε που δεν πληρωνόμαστε, να πάρουμε ότι μας χρωστάνε και να φύγουμε. Που θέλουν και καινούρια τραγουδιάρα ενώ μας απολύουν. Φτάνει ο στο τραπέζι τους. Εγώ μαζί σου είμαι Ελενίτσα. Να τους τα βροντήξουμε τώρα που ναι σουκού και να τους κρεμάσουμε, να δούμε θα τους αρέσει? Έτσι! Άντε με το ξέκωλο που θα μας κλείσει κιόλα, έχουμε φάει το νιάτο μας δω πέρα. Την είδες? Ναι, πριν που πέρασα και μίλαγε με την και τον Γιάννη στην είσοδο. Πως είναι? Σα κακομαθημένο κοριτσάκι μωρέ. Για σφαλιάρες. Μάρκο, συμφωνείς σ αυτό? Τους παρατάμε αν είναι να κλείσουμε? Ο διστάζει. Δεν ξέρω. Ντρέπομαι λίγο να πω άσχημα πράγματα για τον Γιάννη και την. Αν μιλήσει άλλος, οκ.

29 29 Θα πάω εγώ ρε, μη σε νοιάζει. Να πούμε και στους καλλιτέχνες? Δεν έχουμε την ίδια μοίρα. Εμείς χωρίς γνωστό δεν βρίσκουμε ξανά δουλειά. Αυτοί όλο και κάπου θα ανοίξουν κάποια πόρτα. Σηκώνεται ο από το τραπέζι του και χειροκροτάει εκστασιασμένος ενώ προχωράει προς την πίστα. Ο, η και ο στρέφουν την προσοχή τους προς την πίστα. Η σταματάει την πρόβα και κοιτάει ξαφνιασμένη τον Στέλιο που προχωράει προς το μέρος της. Σκηνή 20/ Πίστα/ Συνέχεια από την προηγούμενη σκηνή Ο ανεβαίνει στην πίστα. Η τον κοιτάει έκθαμβη. Κυρα-! Ότι και να πω είναι λίγο! Τα μάτια μου δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο θεσπέσιο θέαμα και τα αυτιά μου ευωδιάζουν στο άκουσμά σας, μαντάμ. (στον εαυτό της) Τα αυτιά του ευωδιάζουν... (στον Στέλιο) Κύριε Στέλιο μας, χίλια ευχαριστώ, αλλά αυτή τη στιγμή διακόπτετε την πρόβα μου. Το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Δεν κρατιούμαι από τα φωνητικά, τρέμει η καρδιά μου, ωραία μου κυρία! (γονατίζει) Δέξου το θαυμασμό μου, σε παρακαλώ! Είσαι γυναίκα με τα ούλα σ! (χαμογελάει ευγενικά) Ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ... Σας παρακαλώ όμως, αν γίνεται- Όχι! (σηκώνεται) Δε γίνεται! Δε μ ενδιαφέρει τίποτις! Σε θέλω ας ούμ...πως να το κάνουμε? Η φεύγει από τη σκηνή σχεδόν τρέχοντας.

30 30 Σκηνή 21/ έξω από το καμαρίνι του Μιχάλη και της ς/ Στιγμές μετά την προηγούμενη σκηνή Η Χριστίνα βγαίνει από το καμαρίνι του Μιχάλη και της ς και κλείνει πίσω της την πόρτα. Η περπατάει έντονα στο διάδρομο προς το καμαρίνι, βλέπει την Χριστίνα να βγαίνει και να φεύγει χαμογελαστή. Η εκνευρίζεται και ανοίγει με θυμό την πόρτα. Σκηνή 22/ Καμαρίνι Μιχάλη και ς/ Συνέχεια από την προηγούμενη σκηνή Ο στρώνει τα ρούχα του όταν η μπαίνει οργισμένη. Τι κάνατε με τη μικρή μόνοι σας στο καμαρίνι μας? Ασκήσεις αναπνοής. Τι ασκήσεις αναπνοής ρε? Καυλωμένο βγήκε από δω! Ο γελάει. Έλα ρε τώρα! Όπου κοιτάς σεξ βλέπεις. Κάποιος λόγος θα υπάρχει! Η πιάνει την τσάντα και το παλτό της και ανοίγει την πόρτα. Φρόντισε, Μιχαλάκη! Δεν το χω πολύ να τα κάνω λαμπόγιαλο, ε?! Η βγαίνει και βροντάει την πόρτα. Σκηνή 23/ Γραφείο ς/ Ίδιες στιγμές με προηγούμενη σκηνή Η είναι βυθισμένη στην καρέκλα πίσω από το γραφείο. Βγάζει την τσίχλα που μασάει και την κολλάει κάτω από το γραφείο. Μασάει το κολλιέ της και κοιτάει τα νύχια της. Χτυπάει η πόρτα. Η ανακάθεται, φτύνει το κολλιέ και σοβαρεύει.

31 31 Ναι! Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει η Χριστίνα. Η σηκώνεται όσο η Χριστίνα κλείνει την πόρτα. Λοιπόν? Χριστίνα Ωραία. Εντάξει με τον μαέστρο? Χριστίνα (με νόημα) Πολύ ωραία! (χαμογελάει ενώ κάθεται στην επιφάνεια του γραφείου) Λεπτομέρειες μωρή... Χριστίνα (γελάει) Τι να σου πω... τα χέρια του δεν σταμάτησαν όπως μου έκανε δήθεν ασκήσεις αναπνοής. Είναι με καμία εδώ? Δεν έχω ιδέα ποιο γίδι τα χει με ποιο. Τι σε νοιάζει? Στη μάνα σου θα τον πας? Χριστίνα Όχι μωρέ, αλλά βαριέμαι να ρθει καμία και να θέλει μαλλιοτράβηγμα. Δε χρειάζεται να το μάθει και κανείς. Κάνε το κέφι σου, όσο κρατήσει, τραγούδα όπου σε βάλει, να το χεις και στο βιογραφικό και σιγά... Χριστίνα Ναι, μου, έτσι θα κάνω. Λοιπόν, φεύγω, έρχομαι αύριο νωρίς για πρόβα με τον μαέστρο. Η Χριστίνα ανοίγει την πόρτα και η πλησιάζει. (πονηρά) Καλά τα κανόνισες τσούπρα. Χριστίνα Φιλιά!

32 32 Γεια σου, χρυσό μου. Η Χριστίνα βγαίνει, η στέκεται στην πόρτα. Παρακολουθεί ένα-δυο δευτερόλεπτα την Χριστίνα να απομακρύνεται και ύστερα γυρνάει το βλέμμα της στο μπαρ, στον Βάιο που σκουπίζει το στόμα του με το μανίκι. Η βάζει το κολλιέ στο στόμα και το γλείφει παρακολουθώντας τον. Το βγάζει και σοβαρεύει. Μπάρμαν! Ο γυρνάει και δείχνει τον εαυτό του ερωτηματικά. Φωτιενή Ναι. Πως σε είπαμε? Μήτρο? Βάιο. Έλα στο γραφείο μου. Τώρα? Ναι, Μήτρο. Τώρα. Ο κάνει να πάει προς τα εκεί, η τον σταματάει με το χέρι της. Με τη μπύρα σου. Ο κοντοστέκεται, η μπαίνει στο γραφείο. Ο ακολουθεί στιγμές μετά κρατώντας την ανοιχτή του μπύρα. Η πηγαίνει πίσω από το γραφείο και στηρίζεται στην άκρη του, όρθια, με πλάτη στον Βάιο. (του μιλάει με πλάτη) Κλείσε την πόρτα. Μήτρο. Ο κλείνει την πόρτα. Βάιο με λένε.

33 33 Ξέρεις ποια είμαι? Η κόρη του ιδιοκτήτη? Ο ιδιοκτήτης πέθανε. Το μαγαζί είναι δικό μου. Σαφές? Σαφές. Εσύ ξέρεις τι είσαι? Μπάρμαν. Υπάλληλός μου. Σαφές? Σαφές. Ο, νευρικός, βάζει το χέρι από μέσα από το παντελόνι σαν να ήταν τσέπη. Πίνει μια γουλιά μπύρα. Έτσι μπράβο. Θέλω να μιλήσω εκ μέρους του προσωπικού, μιας και είμαι εδώ. Η γυρίζει απότομα σε έντονο ύφος. Σκάσε, Μήτρο. Δεν θα μιλάς αν δε σε ρωτάω. Η βλέπει το χέρι του Βάιου μέσα απ το παντελόνι. Ο ρεύεται. Η σοκάρεται, γυρνάει ξανά πλάτη και βάζει στο στόμα το κολλιέ, ξεκάθαρα αναμένη. Με συγχωρείτε, έφαγα πριν λίγο και- (χωρίς να γυρίσει, ανάμεσα σε πάθος και σιχαμάρα) Είσαι ένα ζώο, Μήτρο!

34 34 Παρακαλώ? Ξύνεσαι, σκουπίζεσαι με τα μανίκια σου, βάζεις τα χέρια σου στο... (γλείφει το κολλιέ) Ο ξύνει το μάγουλό του και πίνει μπύρα. Με απολύετε μαντάμ? (πάει να ρευτεί αλλά το συγκρατεί και το ξεφυσάει) Η κατεβάζει το ένα της χέρι χαμηλά στην κοιλιά ενώ γλείφει το κολλιέ πιο έντονα. Ξεχνιέται. Μαντάμ? (σχεδόν βογγώντας) Τι? Με απολύετε? (λάγνα) Ρέψου ξανά και θα δεις τι έχεις να πάθεις. (υψώνει απότομα τη φωνή του) Κοίτα να δεις! Ζήτησα συγγνώμη! Δεν είμαι δούλος! Η αφήνει μια μικρή κραυγή ηδονής. Συνεχίζει να τρίβεται όσο ο φωνάζει. Ποια νομίζεις ότι είσαι?! Έρχεσαι, μας βρίζεις και πουλάς και το κέντρο!! Ε?! Ο πετάει το μπουκάλι μπύρα σε έναν τοίχο και αμέσως μαζεύεται, σκεπτόμενος τι έκανε. Με το που σπάει η μπύρα, η έχει άφωνο οργασμό. Ο πάει να μιλήσει, αλλά σταματάει καθώς βλέπει τη να γυρνάει αναψοκοκκινισμένη. Περπατάει προς το μέρος του στρώνοντας τα ρούχα της, εκείνος πισωπατεί. (κοιτώντας τη μπύρα, του μιλάει με πάθος και τον πλησιάζει)

35 35 Άξεστε... κοίτα τι έκανες στο γραφείο μου. Το άσπιλο, παρθένο γραφείο μου... Το γέμισες ανίερα υγρά! Πρόστυχε... Ντάξει, μπύρα είναι. Θα τη μαζέψουμε. Το υγρό που έχυσες θα μείνει εκεί που το έχυσες. Δεν το... Η τον φτάνει και τον αρπάζει από το πηγούνι. Το ταρακουνάει και το σηκώνει πάνω. Το υγρό θα μείνει εκεί, απόδειξη της ασέβειάς σου. Ανεβαίνει ρέψιμο στον οισοφάγο του Βάιου, και καθώς ο λαιμός του είναι ανοιχτός, δεν το κρατάει και ρεύεται. Τα γόνατα της ς λυγίζουν και τρίβεται στο Βάιο για μια στιγμή. (με πάθος)κρεμμύδι... Ο ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. (τρίβεται με πάθος πάνω στην πόρτα) Αγροίκε... Σκηνή 23/ Ταμείο/ Παράλληλα με την προηγούμενη σκηνή Η περνάει μπροστά από τον Γιάννη και την, που βρίσκονται μαζί στο ταμείο και μιλάνε.? Άντρες ρε πούστη μου! Ο δείχνει τον εαυτό του ερωτηματικά. Πεταμένα λεφτά! (στην ) Είπα κάτι λάθος?

36 36 Σκηνή 24/ Έξω από το κέντρο/ Η βγάζει ένα τσιγάρο από την τσάντα της και το ανάβει. Το μάτι της παίρνει την Χριστίνα πιο πέρα που περιμένει ταξί. Καπνίζει το τσιγάρο της όσο κόβει την Χριστίνα. Εμφανίζεται η από πίσω της. Όλα καλά? (δείχνοντας την Χριστίνα) Ποιο είναι το τσόλι ρε? Νέα τραγουδίστρια. Φίλη της ιδιοκτήτριας. Η κοιτάει την Χριστίνα και μετά μπροστά. Έγινε κάτι? Δεν ξέρω. Τι τα ρίχνω κι εγώ στο κοριτσάκι. Στον μαλάκα πρέπει να τα ρίχνω, μη δει κάτι κάτω από 25 να περπατάει. Η χαμογελάει και νεύει σε κατανόηση. Έτσι είστε οι καλλίτέχνες. Πάντα κάτι ψάχνετε να βρείτε, πάντα ανικανοποίητοι. Η χαμογελάει. Η Χριστίνα μπαίνει σε ταξί και φεύγει. Κάποιοι ψάχνουμε μόνο ησυχία. Η γυρνάει λίγο μετά και φεύγει προς το κέντρο. Γυρνάει στην και της φωνάζει από μακριά. Βγαίνεις σε μία ώρα! Η συνεχίζει προς το κέντρο.

37 37 Σκηνή 25/ Πλατεία/ Λίγο μετά από την προηγούμενη σκηνή Ο πλησιάζει τον Μάρκο και την που φτιάχνουν τα τελευταία τραπέζια. Κάθεται σε ένα από αυτά και κοτάει το κενό. Η και ο τον βλέπουν και πλησιάζουν. Πήγες? Μίλησες? Ο νεύει κοιτώντας στο κενό. Και? Είναι επικίνδυνη. Η και ο κοιτιούνται. Ο νεύει αργά. Ο νεύει ξανά αργά. Τι σου πε? Σε απείλησε? (ενθουσιασμένη) Σε απείλησε? (ακόμα κοιτώντας το κενό) Τα βρήκαμε στο τέλος. Ο σηκώνει τους ώμους. Δε θα πουλήσει το κέντρο? Είναι επικίνδυνη. Άντε πάλι.

38 38 Κάθονται και οι άλλοι δύο δίπλα στον Βάιο και κοιτάνε το κενό. Δύσκολα. Πολύ. Σκηνή 26/ Ταμείο/ Μία ώρα μετά την προηγούμενη σκηνή Η με τσάντα και γυαλιά περνάει από το ταμείο και πάει προς την έξοδο. Η που είναι εκεί, πετάγεται.? Δε θα μείνεις? Άπαπα, καλέ. Θα γεμίσετε καπνό εδώ μέσα από τα τσιγάρα και θα μυρίσει το μαλλί μου. Φεύγω, φιλάκια. Θα ρθεις αύριο? (φεύγοντας) Δεν ξέρω! Σκηνή 27/ Έξω από το κέντρο/ Χτυπάει το τηλέφωνο της ς, το βγάζει από την τσάντα, βλέπει αναγνώριση και το σηκώνει, ενώ στέκεται δίπλα στο αμάξι της. Οδυσσέα μου! Τι κάνεις? (παύση) Ναι, εδώ είμαι, στο κέντρο που σου λεγα! Θα ρθεις να το δεις? (παύση) Τι να κάνω, βρε Οδυσσέα μου? Δουλειά συνεχώς! Πρωί βράδυ! Νεκρή είμαι, πάω σπίτι να ξεκουραστώ λίγο. (παύση, γελάει) Άντε βρε! (παύση, ξαναγελάει) Να ρθεις, να ρθεις! Στα μέτρα σου είναι το μαγαζί. (παύση) Εντάξει, τα λέμε, ναι. (κλείνει το κινητό) Μπλιάχ. Η μπαίνει στο αμάξι. Σκηνή 28/ Έξω από το κέντρο- Ταμείο Καμαρίνι Μιχάλη ς/ Α) Η πετάει τη γόπα του τσιγάρου στο δρόμο και επιστρέφει στο κέντρο.

39 39 Β) Η περνάει από το ταμείο, χαμογελάει στην κι εκείνη της νεύει. Υπάρχουν δυο τρεις παρέες στην είσοδο και στο ταμείο. Άλλοι πληρώνουν, άλλοι αφήνουν τα πανοφώρια τους στον Γιάννη και άλλοι περνάνε στα τραπέζια. Γ) Η μπαίνει στο καμαρίνι της. Ο είναι έτοιμος ντυμένος με το μπουζούκι στο χέρι. Η κάθεται στον καθρέφτη της. Τι έγινε? Τι έγινε? Που ήσουν? Έξω. Τι έκανες? Ασκήσεις αναπνοής. Με ποιον? Με το τσιγάρο μου., πρέπει να βγούμε σε λίγο. Βγες. Όλα καλά? Τέλεια. Ο κοιτάει την για λίγες στιγμές. Η φτιάχνεται.

40 40 (χωρίς να τον κοιτάει, ήρεμα) Βγες όμως, γιατί θέλω να αλλάξω. Ο βγαίνει. Η Αλεξάδρα σηκώνεται και ψάχνει στην καρνταρόμπα της. Σκηνή 29/ Μπαρ/ ίδιο βράδυ Ο φτάνει βιαστικός και ακουμπάει το δίσκο του στη μπάρα του Βάιου, ο οποίος κοιτάει αποχαυνωμένος κάπου. (κοιτώντας αποδείξεις στα χέρια του) Δύο Heineken, τρία λευκά, δύο κόκκινα, δίσκος με φρούτα και τρία ξυρά καρπά. Ο ξεκινάει αργά να φτιάχνει την παραγγελία. Βγάζει δύο Sprite, τρεις Coca-Cola και ενώ συνεχίζει, ο τον κοιτάζει άναυδος. Τι κάνεις ρε? Ο γυρνάει ακόμα αποχαυνωμένος. Τι? Μπύρες ρε σου είπα. Ο κοιτάει τα αναψυκτικά που έχει βγάλει. Α. Ξαναγυρνάει αργά και βγάζει μπύρες. Τι έχεις ρε συ? (ακουμπώντας μια Fanta στη μπάρα και αφήνοντας βαρύ αναστεναγμό) Είμαι ερωτευμένος. Έλα ρε! Ο κουνάει το κεφάλι του.

41 41 Και? Τι? Αυτή δε θέλει? (κοιτώντας ο κενό) Θέλει μόνο το κορμί μου. Ο γυρνάει να δει που κοιτάει ο και βλέπει την στο ταμείο. (κουνάει το κεφάλι του σε κατανόηση) Γυναίκες... Για λίγα δεύτερα κουνάνε μαζί τα κεφάλια τους. Πεταμένα λεφτά... Ο παίρνει τα αναψυκτικά και φεύγει, ο μένει να κοιτάει το κενό. Σκηνή 30/ Στα πίσω τραπέζια/ Ο περπαταέι με το δίσκο, η έρχεται καταπάνω του με δύο αποδείξεις. Θέλουν στο 13 εφτά Amstel. Άσε μας κι εσύ μωρέ. Να τις πάρεις μόνη σου. Ο φεύγει με τον δίσκο προς τα τραπέζια, η μένει και κοιτάει γύρω της, μετά την απόδειξη, μετά ξανά γύρω της απορώντας. Σκηνή 31/ Πίστα/ Η μόλις έχει τελειώσει ένα κομμάτι και ο κόσμος από κάτω χειροκροτάει. (στο μικρόφωνο) Σύντομο διάλειμμα να πιούμε κι εμείς κάτι και ξαναρχόμαστε. Σκηνή 32/ Καμαρίνι ς-μιχάλη/ Η μπαίνει στο καμαρίνι της και πριν κλείσει, προλαβαίνει την πόρτα ο. Η τον κοιτάει περιμένοντας, ο κλείνει την πόρτα και αφήνει ένα

42 42 μπουκέτο λουλούδια στο τραπέζι. Η τα κοιτάει γλυκά, ενώ ο ψάχνει να βρει κάτι να πει με το βλέμμα στο πάτωμα. Κυρα-... Θέλω αν το χεις μέσα σου να με συγχωρέσεις ας ούμ. Το πάθος με κατέκλεισε μιαν αδύναμη στιγμή και έδωσα την εντύπωση ότι δεν έχω πάει με γυναίκα. Η χαμογελάει. Είσαι κυρία, ας ούμ. Με τα όλα σου. Και σε φερα σε δύσκολη θέση και δεν αξίζουν τέτοιες σπερφορές σε κυρίες. Ο σφίγγει τα χείλη του, νέυει και κάνει να βγει. Ο στέκεται. Περίμενε. Είσαι εντάξει τύπος, κύριε Στέλιο... και δεν είναι ότι τα κοπλιμέντα σου δεν πιάνουν τόπο, αλλά είμαι κυρία, όπως είπες, και στις κυρίες αρέσει το καλό να αργεί να έρθει. (σκέφτεται λίγο) Μπορώ να σε δω έξω από τη δουλειά? Η χαμογελάει. Την Κυριακή θες να σε πάω κάπου ωραία? Βρες με εδώ το μεσημέρι και με πας όπου θες. Ο βγαίνει χαμογελαστός, η κλείνει την πόρτα. Την ανοίγει ο δευτερόλεπτα μετά, ο οποίος στέκεται λίγο και κοιτάει προς τα εκεί που έφυγε ο. Ύστερα κλείνει την πόρτα, γυρνάει στην που ανακατεύει ένα ποτό καθισμένη στον καθρέφτη. Ωραία πάει σήμερα. Πολύ ωραία, ναι.

43 43 Ο ήταν αυτός που έφυγε πριν λίγο? Ναι. Τι ήθελε? Να με συγχαρεί. Άφησε και τα λουλούδια. Ρε το Στελλάρα... Ευτυχώς υπάρχουν και κάτι τέτοιοι που ζουν στον κόσμο τους και νομίζουν ότι με λουλούδια θα ρίξουν γυναίκες. Πάω στο μπαρ θέλεις κάτι? Όχι, είμαι εντάξει. Ο βγαίνει, η πίνει το ποτό της χαμογελαστή. Πιάνει το μπουκέτο τα λουλούδια και το μυρίζει... Α, ρε Στελλάρα... Σκηνή 33/ Έξω από το κέντρο/ ίδιο βράδυ-ξημερώματα 5.30 Βγαίνουν ο, η, ο και η, η τελευταία μένει πίσω για να κλειδώσει. Ο καληνυχτεί και ανεβαίνει σε ένα μηχανάκι. Ο περπαταέι μόνος του, η αυξάνει ταχύτητα να τον προλάβει. Μάρκο? (χωρίς να σταματήσει) Τι? Γίνεται να με πας σπίτι? Δεν κινδυνεύεις σήμερα. Η προσπαθεί κι άλλο να τον προλάβει. Ρε Μάρκο, περίμενε.

44 44 Ο σταματάει απότομα, γυρνάει και η πέφτει επάνω του. Μένει εκεί. Πες. Ε... αν δε θες να με πας σπίτι, πάμε στο δικό σου... Κοιτιούνται για λίγο. Ο σκύβει και την φιλάει. Δε θα το παίζεις δύσκολη από δω κι έπειτα. Τσου... Ξαναφιλιούνται και FADE IN σε επόμενη σκηνή Σκηνή 34/ Πίσω από τα τραπέζια/ Σάββατο, Ο και η φιλιούνται κρυφά πίσω από κάτι κουρτίνες, στο βάθος ακούγεται η φωνή της ς. Η σταματάει το φιλί και κοιτάει έξω από τις κουρτίνες τα τραπέζια. Ξαναγυρνάει στον Μάρκο. Τι θα κάνουμε τώρα που θα κλείσει το κέντρο? Ο δεν απαντάει και η μαζεύεται στην αγκαλιά του ανήσυχη. Σκηνή 35/ Πίστα/ ίδια στιγμή Η βγαίνει από τη σκηνή κάτω από χειροκροτήματα. Ανεβαίνει η Χριστίνα. Χαμογελάει στον Μιχάλη που κάθεται στο αρμόνιο και εκείνος κάνει νόημα στον Γιώργο με την κιθάρα. Σκηνή 36/ Καμαρίνι ς-μιχάλη/ Σάββατο Η μπαίνει στο καμαρίνι της και κάθεται να ξεκουραστεί. Στιγμές μετά, μπαίνει ο. Να σου πω, έγινε κάτι με τον Στέλιο? Όχι, τι να έγινε?

45 45 Δεν ξέρω. Δεν φάνηκε σήμερα, και λέω μήπως απογοητεύτηκε... Η σηκώνει τους ώμους. Ο κάνει να φύγει. Ο γυρνάει. Δεν ξέρω καθόλου. Να σου πω. Άκουσα ότι κλείνει το μαγαζί. Αλήθεια είναι? Ναι. Θέλει η να το πουλήσει, δεν θέλει λέει να ασχοληθεί άλλο. Ε, καλά, και πρέπει να κλείσει? Δε γίνεται να το δώσει σε κάποιον που θέλει να το λειτουργεί? Ποιος θα πάρει μπουζουξίδικο μέσα στην κρίση? Είπε ότι θα μας μιλήσει όλους αύριο το απόγευμα, όταν θα έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το μαγαζί. Κυριακάτικα? Ο νεύει και φεύγει. Η γυρνάει στον καθρέφτη της, βλέπει πιο δίπλα ένα μπουκέτο λουλούδια με μια κάρτα. Χαμογελάει, ανοίγει την κάρτα, διαβάζει και την φιλάει. Σκηνή 37/ Πλατεία κέντρου/ Σάββατο 5.30 Ο, ο, η, ο Γιώργος, ο, η, και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του κέντρου είναι καθισμένοι στα τραπέζια και περιμένουν αμίλητοι, είτε πίνοντας κάτι είτε καπνίζοντας. Μπαίνουν η και ο. Όλοι ακούσατε ότι ο ιδιοκτήτης του κέντρου πέθανε και ότι η περιουσία του, μαζί και το κέντρο, πέρασε στα χέρια της

46 46 κόρης του. Κάποιοι την γνωρίσατε χθες που ήρθε από δω, κάποιοι όχι. (παύση) Έχετε ακούσει τη φήμη που κυκλοφορεί ότι, η δεσποινίς Μπούλμπαση θέλει να πουλήσει το κέντρο σε άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι όμως δυστυχώς, θα έχουν διαφορετικά σχέδια για το μέρος από την τωρινή κατάσταση. Πράγμα που σημαίνει, ότι όλοι μένουμε χωρίς δουλειά. Να μην δουλέψουμε τότε! Να το κλείσουμε μια ώρα αρχύτερα! Και να μας δώσει αυτά που μας χρωστάει! Ένα λεπτό! Και τι θα γίνουμε άμα κλείσει? Customer Care στην Teleperformance? Κάνουν ησυχία. Ίου μωρή...πως σου ρθε? Να τελειώσω! Και εγώ και η κάναμε ότι μπορούσαμε για να της δείξουμε ότι θα ήταν καλύτερο για όλους μας να μην κλείσει το κέντρο. Αύριο το απόγευμα, στις εφτά, θα έρθει από εδώ να μας μιλήσει. Ζήτησε να είστε όλοι εδώ. Οι εργαζόμενοι κοιτιούνται μεταξύ τους, και σιγά σιγά φαίνεται ότι αποδέχονται την πρόταση. Ωραία. Τα λέμε αύριο. Ο χώρος αδειάζει σιγά σιγά. Μουσική και FADE IN στην επόμενη σκηνή.

47 47 Σκηνή 38/ Πλατεία Κέντρου/ Κυριακή Με την ίδια μουσική από την προηγούμενη σκηνή στο χώρο της πλατείας φτάνουν ξανά οι εργαζόμενοι. Υπότιτλος «Κυριακή». Σκηνή 39/ Έξω από το κέντρο/ Κυριακή Η παρκάρει το αμάξι της. Βγαίνει, το κλειδώνει και απαντάει στο κινητό. Έλα, Οδυσσέα μου. (παύση) Ναι, εδώ είμαι να τους μιλήσω. Όπως τα είπαμε. (παύση) Εντάξει, θα σε πάρω μόλις τελειώσω. Σκηνή 40/ Πλατεία κέντρου/ Κυριακή Η μπαίνει στο χώρο του κέντρου όπως και την πρώτη φορά και περπατάει ως την πλατεία όπου βρίσκει τους υπάλληλους συγκεντρωμένους. Πλησιάζει ένα τασάκι και βάζει την τσίχλα που μασάει. Με ζαλίσανε τούτοι οι δύο (δείχνει τη και τον Γιάννη) για το πόσο καλοί είστε όλοι και για το πόσα λεφτά βγάζει το μαγαζί. Μπούρδες. Αν δεν ήταν οι παρασεκυές και τα σάββατα, ακόμα κι εγώ που δεν είμαι καλή στα μαθηματικά μπορώ να δω ότι η επιχείρηση πρέπει να κλείσει. Και εννοείται ότι άμα το πουλήσω θα βγάλω πολλά περισσότερα. Αλλά δεν το θέλει κανείς! Οπότε συνεχίζει ανοιχτό το κέντρο, μέχρι να ξανάρθω από το εξωτερικό μετά από έναδυο χρόνια. Φεύγω την άλλη Κυριακή, και την επόμενη Παρασκευή θα γίνει πάρτυ για χάρη της νέας διεύθυνσης (δείχνει τον εαυτό της), που σημαίνει ότι πέρα από τους άξεστους θαμώνες θα έρθουν και δικοί μου άνθρωποι να διασκεδάσουν. Οι εργαζόμενοι χαμογελάνε και εκφράζουν την ευφορία τους για τα καλά νέα, ο καθένας με τον τρόπο του. η παίρνει ύφος κουρασμένης και εκνευρισμένης επειδή δεν την αφήνουν να μιλήσει. Ο κάνει νόημα σε όλους να σταματήσουν. Σε όσους υπάρχουν χρέη από προηγούμενα δουλεμένα, θα καλυφθούν ως το τέλος του μήνα. Η Χριστίνα θα είναι στο σχήμα μόνιμα από δω και πέρα, μπας και ανέβει λίγο η

48 48 κίνηση του μαγαζιού. Και για ότι άλλο θα ενημερώνεστε όποτε μου έρθει. Η χαιρετάει και φεύγει. Οι υπάλληλοι χαίρονται και ανοίγουν κρασί με την άδεια του Γιάννη και της ς. Σκηνή 41/ Ταμείο- Μπαρ/ Δεύτερη Παρασκευή, Α) Ακούγεται η μουσική από την πίστα. Στο background τα τραπέζια είναι γεμάτα.η περνάει μπροστά από το ταμείο αεράτη με παραγγελίες στα χέρια, συναντάει τον Μάρκο που πάει αντίθετα με γεμάτο δίσκο, του κάνει νάζι και προχωράει. Β) Η φτάνει στο μπαρ, όπου ο μασάει ξυρούς καρπούς αδιάφορος. Λέει παραγγελία, η οποία ακούγεται πίσω από τη φωνή του Γιάννη που βγαίνει από το γραφείο της ς και περπατάει προς το ταμείο. Ο μιλάει στη που προσπαθεί να τον ακούσει από το ταμείο. Στο 27 είναι τρία άτομα στο όνομα... Ο ήχος χάνεται μαζί με τον Γιάννη που απομακρύνεται και βλέπουμε τον Βάιο να ρεύεται ενώ φτιάχνει την παραγγελία στην. Η στην είσοδο του γραφείου της, γλείφει το κολλιέ της. Σκηνή 42/ Γραφείο της ς/ Δεύτερη Παρασκευή, Χτυπάει το τηλέφωνο στο γραφείο της ς. Η φεύγει από την είσοδο και το σηκώνει. Ναι. (παύση) Έλα. (Παύση) Ναι, τον περιμένω. Οδήγησέ τον στο γραφείο μου. Κλείνει το τηλέφωνο. Κάνει μερικά βήματα στο γραφείο και ακούγεται κτύπος στην πόρτα της. Περάστε! Ανοίγει την πόρτα η και κάνει χώρο για έναν εύσωμο, καλοντυμένο πενηντάρη που μπαίνει χαμογελαστός με έναν χαρτοφύλακα στο χέρι.

49 49 Οδυσσέα μου! (τον πλησιάζει, κάνει χειραψία και φιλί στο μάγουλο. Γυρνάει στην ) Ευχαριστώ,. Η φεύγει. Σκηνή 43/ Ταμείο/ Δεύτερη Παρασκευή Η βλέπει τον Στέλιο να μπαίνει και να πλησιάζει. (στον Γιάννη που είναι δίπλα της) Αναλαμβάνεις λίγο? Ναι. Η κάνει νόημα στον Στέλιο να την ακολουθήσει. Σκηνή 44/ Καμαρίνι ς-μιχάλη/ Η ανοίγει και κοιτάει μέσα. Δεν είναι κανείς, μπαίνει και κάνει χώρο και στον Στέλιο να μπει. Κοιτάει έξω, αφού μπει, και κλείνει την πόρτα. Τα φερες? Ο βάζει το χέρι στην εσωτερική τσέπη του σακκακιού του και βγάζει μια επιταγή. Δέκα τέσσερα. Η παίρνει την επιταγή στα χέρια της. Πας τη Δευτέρα στην τράπεζα και τα παίρνεις. Μπράβο, κυρ-στέλιο μου. Σπαθί είσαι. Σκηνή 45/ Γραφείο ς-μπαρ/ Η σφίγγει το χέρι του Οδυσσέα και ανοίγει την πόρτα του γραφείου της. Καλή διασκέδαση και τα λέμε αύριο!

50 50 Ο Οδυσσέας βγαίνει χαμογελαστός και η ακολουθεί κρατώντας την πόρτα ανοιχτή. Κοιτάει τον Βάιο στο μπαρ. Ρουφάει τη μύτη του και καταπίνει. (με απόλαυση) Αααα. Μήτρο. Ο γυρνάει. Η του κάνει νόημα να πλησιάσει με το δάχτυλο. Ο πάει, μπαίνουν στο γραφείο και κλείνουν την πόρτα. Σκηνή 46/ Πίστα/ Η Χριστίνα υποκλίνεται χαμογελαστή και φεύγει από τη σκηνή μέσα σε χειροκρότημα. Η ανεβαίνει στη σκηνή, και ο αφήνει το αρμόνιο και βγαίνει κι αυτός. Σκηνή 47/ Στις κουρτίνες πίσω από τα τραπέζια της πλατείας/ Ο πιάνει την που περνάει και την τραβάει μέσα στις κουρτίνες. Σκηνή 48/ Έξω από το Καμαρίνι Μιχάλη-ς/ Ο τρέχει και προλαβαίνει την Χριστίνα. Την πιάνει από το χέρι και την βάζει στο καμαρίνι του. Την κολλάει στον τοίχο και την φιλάει. Η Χριστίνα τυλίγει τα πόδια της γύρω από τη μέση του. Σκηνή 49/ Κουρτίνες πίσω από τα τραπέζια της πλατείας/ Η και ο φιλιούνται και γδύνονται. Σκηνή 50/ Γραφείο ς/ Η έχει σπρώξει τον Βάιο στο γραφείο. Έχει ανοίξει το πουκάμισο και μυρίζει τις μασχάλες του. Βογγάει ηδονικά. Ανεβαίνει προς τα πάνω μυρίζοντας. (με πάθος) Σκόρδο αχρείε? Να σου πω... έρχεται η μητέρα μου την άλλη Πέμπτη. Θες να έρθεις από το σπίτι να τη γνωρίσεις?

51 51 Του γλείφει το πρόσωπο. Σαν εσένα μυρίζει? Ε... όχι ακριβώς. Εσένα θέλω τότε, όχι τη μάνα σου. Πώπω ρε κορίτσι μου, ανώμαλη είσαι. (τρίβεται πάνω του) Καλύτερα να ρεύεσαι παρά να μιλάς, Μήτρο. Σκηνή 51/ Καμαρίνι Μιχάλη-ς/ Η Χριστίνα κάθεται πάνω στον Μιχάλη, και οι δύο σε καρέκλα. Μόλις έχουν τελειώσει σεξ. Ο της χαϊδεύει τα μαλλιά, εκείνη ακουμπάει το κεφάλι της στον ώμο. Σχεδιάζω να φύγω από εδώ. Έρχεσαι μαζί μου? Χριστίνα Τι εννοείς? Που? Δεν ξέρω. Όπου. Εγώ θα παίζω, εσύ θα τραγουδάς. Σηκώνει το κεφάλι της. Φιλιούνται. Χριστίνα Αλήθεια? Αμέ. Σκηνή 52/ Κουρτίνες πίσω από τα τραπέζια στην πλατεία/ Ο σηκώνει το παντελόνι του και η κουμπώνει το πουκάμισο της. Τον φιλάει και βγαίνει.

52 52 Σκηνή 53/ Γραφείο ς/ Η έχει καβαλήσιε τον Βάιο, αλλά είναι και οι δύο ντυμένοι. Ο βαριέται και η Φωτιενή ωρύεται από πάνω του, ώσπου τελειώνει. Κατεβαίνει από το γραφείο, φτιάχνει το μαλλί της, στρώνει τα ρούχα της και πλησιάζει την τσάντα της. Ο κατεβαίνει από το γραφείο. Η βγάζει χρήματα από την τσάντα της και τα δίνει στον Βάιο. Τι είναι αυτά? (σοβαρή) Είναι τα λεφτά που σου χρωστάει το κέντρο. Ευχαριστώ πολύ. (του δείχνει την πόρτα ευγενικά) Ο βγαίνει αργά, με τα λεφτά στα χέρια. Η κλείνει την πόρτα πίσω του. Σκηνή 54/ Ταμείο/ Ο3.ΟΟ Η περπατάει προς το ταμείο, όπου συναντάει τη. Θα σε δούμε αύριο? Η δεν απαντάει, χαιρετάει και φεύγει. Η βγάζει την επιταγή και την κοιτάει. Σκύλα. Σκηνή 55/ Έξω από το κέντρο/ 5.30 Ο φεύγει αγκαλιά με την. Ο ανεβαίνει στο μηχανάκι του και η κλειδώνει την κεντρική είσοδο. Σκηνή 56/ Δρόμος που βγαίνει στο κέντρο/ Δεύτερο Σάββατο, Ο είναι με την στο αυτοκίνητο, φτάνουν και παρκάρουν έξω από το κέντρο. Κατεβαίνουν και βλέπουν να βγαίνουν από το κέντρο κάποιοι που κουβαλάνε τα τραπέζια και τα υπόλοιπα έπιπλα. Εκεί απ έξω, μαζί με την και τον Μάρκο είναι και ο, ο και ο Γιώργος. Τι έγινε?

53 53 Το κέντρο πουλήθηκε χθες το βράδυ. Τα μαζεύουν. Οι άλλοι που είναι? Σκηνή 57/ Σε παραλιακό δρόμο/ ίδια στιγμή Ο και η Χριστίνα είναι σε αυτοκίνητο και οδηγούν χαμογελαστοί με ανοιχτά παράθυρα. Σκηνή 58/ Σε ένα λειβάδι με στάχυα/ ίδια στιγμη Η περπατάει με το Στέλιο στο λειβάδι όπως ο ήλιος μπροστά τους δύει. Ιδώ θα είν του κουτέτς. (δείχνει πιο δίπλα) Ιδώ θα βάλουμ τ γουρούνα. (δείχνει πιο δίπλα) Ιδώ θα σ βάλου μια πίστα να τραγδάς. Η γελάει και του πιάνει το χέρι. Σκηνή 59/ Έξω από μια τράπεζα/ Επόμενη Δευτέρα, Υπότιτλος «Επόμενη Δευτέρα» Η βγαίνει από την τράπεζα με μια μικρή τσάντα. Περπατάει κοιτώντας ύποπτα γύρω της. Ανοίγει την τσάντα, κοιτάει μέσα, χαρούμενη την κλείνει στην αγκαλία της. Λεφτά ρε γαμώτο! Σκηνή 60/ Κτίριο της Teleperformance στην Καλλιθέα/ Πρωί Καθημερινής Πλάνο του κτιρίου. Υπότιτλος «Μια καθημερινή σε ένα παράλληλο σύμπαν». Σκηνή 61/ Γραφείο εταιρείας/ Πρωί Καθημερινής Η ταγιέρ, μαλλιά σε κότσο- είναι μόνη της σε ένα γραφείο και απαντάει σε πολλά διαφορετικά τηλέφωνα. Παράλληλα πληκτρολογεί στον υπολογιστή, κάνει κάποιο λάθος, σβήνει και ξαναγράφει, προσπαθεί να τα προλάβει όλα μαζί. Δεν τα καταφέρνει, αγανακτεί και παραιτείται πέφτοντας πίσω στην καρέκλα της, ενώ χτυπάνε όλα τα τηλέφωνα. (με αγανάκτηση κρατώντας το κεφάλι της) Τι αμαρτίες πληρώνω?!

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου

Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες. 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες 8 ιστορίες γραμμένες απο του μαθητές όλων των τάξεων του 15 ου δημοτικού σχολείου ηρακλείου 2015-2016 Περιεχόμενα Τάξη Α - «Τα χαρούμενα Χριστούγεννα» Τάξη Β - «Ο μπαμπάς του

Διαβάστε περισσότερα

Το εκκρεμές. (Μ. Νικολάου)

Το εκκρεμές. (Μ. Νικολάου) Το εκκρεμές (Μ. Νικολάου) ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Το πρώτο βήμα της διερεύνησής μας ήταν να ορίσουμε το θέμα μας: Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο αργά ή γρήγορα ταλαντώνεται ένα εκκρεμές.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ 27 28 29 Είχαμε πλύνει τα πιάτα, είχαμε συγυρίσει το σπίτι και η Σάρα νανούριζε ήδη τη μικρή μας πριγκίπισσα στο παιδικό δωμάτιο. Έκανα στα γρήγορα μια προσευχή στον Θεό των κοιμισμένων παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ

Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ANNA TENEZH Ο ΚΟΝΤΟΡΕΒΥΘΟΥΛΗΣ ΜΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΉ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1982 Ο Κοντορεβιθούλης μου ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: 1) Ο Κοντορεβιθούλης - Φρίκος 2) Ο Φρα 3) Ο Φρε

Διαβάστε περισσότερα

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου

κανέναν και να μην έχουμε εχθρούς. Ευφροσύνη Καμαριώτη Αγγελική Αλεξίου ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ- ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΑΡ.ΦΥΛΛΟΥ 1 ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 3 ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΨΑΧΝΩΝ Στις 13 Νοεμβρίου 2015, επισκεφτήκαμε μαζί με την Ε και τη ΣΤ Δημοτικού το

Διαβάστε περισσότερα

18η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 2/10/2015

18η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 2/10/2015 ΗΜΕΡΑ 18: Ήθελαν να σκοτώσουν και σκότωσαν 18η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Αθήνα, 2/10/2015 Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο Στη σημερινή δικάσιμο διαπιστώθηκε ότι πλέον οι αστυνομικές αρχές επιτρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» 1 ο ΕΠΑ.Λ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: «ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2008-2009 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος

Περιβάλλον και Ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας. Επιβλέπων: Καθηγητής Δ. Ρόκος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ - ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Δ.Π.Μ.Σ.) "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" Η ΦΤΩΧΕΙΑ Γραμματικογιάννης Α. Ηλίας Εργασία η οποία υποβάλλεται στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας

Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Έλλειψη εσωτερικής ελευθερίας Ανωριμότητα Προκαταλήψεις- Στερεότυπα Απουσία ανθρωπιστικής παιδείας Ημιμάθεια Έλλειψη έμπρακτης χριστιανικής ζωής ΣΤΟΧΟΙ Να αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά

Διαβάστε περισσότερα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα

Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Η υποστήριξη της επαγγελματικής μάθησης μέσα από την έρευνα-δράση: διαδικασίες και αποτελέσματα Σοφία Αυγητίδου Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Δομή παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11]

το 1945 εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του ανώνυμου [11] Α ΤΟ ΑΡΡΩΣΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ Την ώρα που κατέβηκε από τη λιμουζίνα, το είχε πάρει πια απόφαση ν αυτοκτονήσει. Η ιδέα ξεπρόβαλε μέσα από τη λόχμη της την πρώτη κιόλας φορά που ο καθηγητής τού μίλησε για την ανίατη

Διαβάστε περισσότερα

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι

Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι Παλιά ήμασταν περισσότεροι. Είμαι βέβαιος. Όχι τόσοι ώστε να γεμίζουμε ένα γήπεδο ή έστω μια κινηματογραφική αίθουσα, αλλά σίγουρα περισσότεροι από αυτούς που απομένουν σήμερα. Για να πω την αλήθεια, πιστεύω

Διαβάστε περισσότερα

«Τα δικά µας κόµικς»

«Τα δικά µας κόµικς» «Τα δικά µας κόµικς» Εισαγωγικό σηµείωµα Με αφορµή ένα κόµικ που διαβάσαµε στην τάξη σκεφτήκαµε να κάνουµε «Τα δικά µας κόµικς». Έτσι, αφού διαβάσαµε ένα µύθο σχετικό µε το θεό ιόνυσο τον χωρίσαµε σε σκηνές.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς!

Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ. Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Η ΡΕΘΥΜΝΟΧΑΧΑΝΟΥΠΟΛΗ Ένα βιβλίο που δε διάβασε κανείς! Το τευχάκι αυτό γράφτηκε και επιμελήθηκε από την ομάδα ΕΚΑΤΣ Η ΚΟΥΤΣΗ ΚΑΤΣΙΚΑ στο Ρέθυμνο το Φεβρουάριο του 2005 Τα σκίτσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τίτλος προγράμματος: «Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 )

Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ( 1 ) του Κ.Γκ.Γιούνγκ Με έχουν ρωτήσει αρκετές φορές τι πιστεύω για το θάνατο, γι αυτό το τελείωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο θάνατος είναι απλά γνωστός ως το τέλος. Είναι η τελεία

Διαβάστε περισσότερα

Μες στις παλάμες η αγάπη

Μες στις παλάμες η αγάπη 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΑΜΟΥΛΗ Ε Π Α Ι Ν ΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: MEΣ ΣΤΙΣ ΠΑΛΑΜΕΣ Η ΑΓΑΠΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΛΙΓΚΑ Νίσυρος Δωδεκάνησος Αθήνα, Μάρτιος 2011 Μες στις παλάμες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛ-ΤΑ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Π.Ο.Σ.Τ. ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μετά την έκδοση της εγκυκλίου με

Διαβάστε περισσότερα

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου

Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου αναμεσα μασ το ποταμι Άντρας ήταν Ή γυναίκα; Μα ναι, τι χαζός που ήταν! Γυναικεία ήταν η φιγούρα που στεκόταν μπροστά στη μεγάλη μπαλκονόπορτα του δεύτερου ορόφου. Τη γνώριζε; Γνωστή φυσιογνωμία... Συγκέντρωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Προμελέτη σκοπιμότητας επενδυτικού σχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΗ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ JEANNE D ARC Α ΤΑΞΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ : NADIFUS ILIBRIBUS Κάθε φορά που φυτρώνει κάποιο από εμάς έρχονται οι Μοίρες και το ραίνουν με το ριζικό

Διαβάστε περισσότερα

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική

5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική Στρατηγική Διοίκηση και Διαχείριση της Απόδοσης 5 η Ενότητα Κουλτούρα και στρατηγική ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΝΟΥΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ Έως τώρα έχουμε μιλήσει Κεφάλαιο 2: Σημαντική επιρροή του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που

Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Πλουσία, μια γυναίκα με πάθος και θέληση για ζωή, δεν είναι μόνο η ευνοημένη των κερασιών και της μοίρας μάνα, σύζυγος, αδελφή όχι μόνο αυτή που άπλωσε τη ζωή της πάνω από τη θάλασσα, που δέχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΜΑΡΚ. 2, 1-12) ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΜΑΡΚ. 2, 1-12) ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ ΚΥΡΙΑΚΗ Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΜΑΡΚ. 2, 1-12) ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ Το σημερινό ευαγγέλιο αφηγείται την θεραπεία του παράλυτου, που οι φίλοι του άνοιξαν την σκεπή, εκεί όπου βρισκόταν ο Χριστός, και άφησαν με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο)

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ. ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΑΝΤΙΟ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΜΗΤΕΡΑ (Θεατρικό μονόπρακτο) Κυρίες και κύριοι, Καλωσορίσατε σε μια ακόμα εκπομπή του «Πάμε πακέτο». Ευχαριστούμε που είστε μαζί μας, που μας βοηθάτε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων

Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Κεφάλαιο Πέμπτο Εθνοπολιτισμική Ζωή και Εμπειρίες Ελληνικότητας των Ελληνοαυστραλών Εφήβων Στο πλαίσιο του παρόντος κεφαλαίου εξετάζονται οι κοινές ενδοοικογενειακές δραστηριότητες και η γλωσσική αλληλεπίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΡΑΜΑΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α. Κωνσταντινουπόλεως 8 66100 Δράμα ΕΡΓΟ: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ «ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1 : ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα)

ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2006-2007 ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: ΙΑ ημοτικό Σχολείο Πάφου (Αγίου Σπυρίδωνα) Συντονιστική Ομάδα 1. Μιχαλίνα Κωνσταντινίδου (Συντονίστρια) 2. Κάκια Ανδρονίκου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε

ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ... Αναρωτηθήκατε ποτέ, άραγε, γιατί αν όλ αυτά που θα θέλαμε να μας συμβούν δε μας συμβαίνουν ή, αντίθετα, αν αυτά που μας συμβαίνουν είναι γιατί εμείς τα προκαλούμε; Γιατί εμείς κάναμε ή

Διαβάστε περισσότερα

********************************************

******************************************** ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Θέµα: Ελληνικά Ηµεροµηνία: 10 Νοεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου:

Αφήγηση. Βασικά στοιχεία αφηγηµατικού κειµένου: Αφήγηση Αφήγηση µιας ιστορίας έχουµε όταν παρουσιάζουµε γεγονότα µε µια ορισµένη σειρά. Τα γεγονότα µπορεί να είναι πραγµατικά ή φανταστικά. Η αφήγηση µπορεί να είναι προφορική ή γραπτή. Όταν η αφήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας

Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Ο Οδικός Χάρτης για την Ελλάδα της δημιουργίας Από την κρίση και τα ελλείμματα στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Α. Αντιμέτωποι με την κρίση: τα πρώτα βήματα για τη σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005

Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 2005 Υποψήφιοι Σχολικοί Σύμβουλοι 1986 25 Για τους /τις εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση Σχολικού Συμβούλου υπάρχουν μας διατέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, για τα έτη

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΜΠΟΤΗ-ΣΑΜΣΑΡΗ Φιλόλογος Ι ΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Προλεγόμενα Τα Τμήματα Ένταξης, αν και λειτουργούν στην Α/βάθμια Εκπαίδευση από

Διαβάστε περισσότερα

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ)

(ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) 1 ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ) Η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία. Επίκτητος Σοφός δεν είναι όποιος ξέρει πολλά, αλλά όποιος ξέρει χρήσιμα. Ηράκλειτος Οι

Διαβάστε περισσότερα

Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια

Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια Θ.Ε. Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ «ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» Μύθοι θρύλοι παραμύθια Ραφαέλλα Γεωργίου Χριστίνα Μεταξά Χρύσω Ονουφρίου Δημητριάνα Λάμπρου Στάλω Χατζητοφή Περιφ. Γυμνάσιο Αγ. Μάμαντος Τραχωνίου Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial)

A. Morales Ortiz- C. Martínez Campillo, Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Materiales para la enseñanza del Griego Moderno (Nivel inicial) 1. Γράψτε το σωστό άρθρο το Παιδί ο Φοιτητής η Ελλάδα ο Έλληνας Η Μαδρίτη το Λολούδι ο Αναπτήρας το Παλτό το Νερό ο Άνθρωπος το Βιβλίο η Γυναίκα Ο Άντρας το Σχολείο η Βιβλιοθήκη το Μάθημα Η Λέξη η Γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών.

Μια γιορτή που μας φέρνει κοντά για ακόμα μια φορά, μια γιορτή που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για τον τόπο μας, εν όψει των επικείμενων εκλογών. ΦΙΛΕΣ κ ΦΙΛΟΙ ΚΑΛΗΜΕΡΑ Πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ευχηθώ «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ. Εκ

Διαβάστε περισσότερα

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού.

2. Στόχοι Ενδεικτικοί στόχοι Kοινωνικού Γραμματισμού. 1. Ταυτότητα ενότητας 1.Θέμα: Ρατσισμοί και διακρίσεις 2. Προτεινόμενες τάξεις: Γ -ΣΤ 3. Δημιουργός/οί: Άγγελος Χατζηνικολάου. Επεξεργασία: Τριανταφυλλιά Κωστούλη 4. Διάρκεια (σε διδακτικές ώρες): 8-10

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ALEXANDER THE GREAT HELLENIC LANGUAGE SCHOOL ATHENS- THESSALONIKI- CHANIA

ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ALEXANDER THE GREAT HELLENIC LANGUAGE SCHOOL ATHENS- THESSALONIKI- CHANIA ΣΠΟΥΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ALEXANDER THE GREAT HELLENIC LANGUAGE SCHOOL ATHENS- THESSALONIKI- CHANIA ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΠΑΛΑΦΟΥΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΣΤΙΞΗ Α. Διαβάστε το γράμμα της

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 Επίπεδο Α1 Διάρκεια: 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ένας φίλος σας σας προσκαλεί στο γάμο του. Διαβάστε το προσκλητήριο και σημειώστε ( ) κάτω από το ΣΩΣΤΟ για τις προτάσεις που συμφωνούν με το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη,

Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς τον: ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΒΕΤΤΟΡΙ, Πρέσβη της Φλωρεντίας στην Αγία Παπική Έδρα, Ρώμη. Εξοχώτατε Πρέσβη, (Ο Νικολό Μακιαβέλι, μέσα από μία επιστολή του, περιγράφει την ζωή του στο κτήμα του, στο οποίο είχε αποτραβηχτεί, μετά το 1513 που οι Μεδίκοι ανακατέλαβαν την εξουσία.) Φλωρεντία, 10 Δεκεμβρίου 1513 Προς

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr

ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. sep4u.gr Δ. Προγράμματα Σπουδών Στην ενότητα αυτή το Ίδρυμα καλείται να αναλύσει κριτικά και να αξιολογήσει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών), λαμβάνοντας υπ όψη

Διαβάστε περισσότερα

Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις

Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις - Σύγχρονες Επιχειρήσεις Ειδικές Εργατικές Νομοθεσίες: Λειτουργία των Καταστημάτων, Υπάλληλοι Ξενοδοχείων και Κέντρων Αναψυχής, Ασφάλιση Ευθύνης Εργοδότη 6 η Ημέρα 24/6/2014 ΒΑΣΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ

ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÉÌÇÍÉÁÉÁ ÅÊÄÏÓÇ ÅÍÇÌÅÑÙÓÇÓ ÊÁÉ ÐÍÅÕÌÁÔÉÊÇÓ ÏÉÊÏÄÏÌÇÓ ÉÅÑÁ ÌÇÔÑÏÐÏËÉÓ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ ÉÅÑÏÓ ÍÁÏÓ ÌÅÔÁÌÏÑÖÙÓÅÙÓ ÔÏÕ ÓÙÔÇÑÏÓ ÄÅËÖÙÍ - ÌÉÁÏÕËÇ ÔÇË. 2310-828989 Η ΨΗΛΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ÅÔÏÓ B ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΣ 10-0133.indb 127 25/2/2013 3:34:52 μμ

ΦΩΣ 10-0133.indb 127 25/2/2013 3:34:52 μμ ΦΩΣ 10-0133.indb 127 25/2/2013 3:34:52 μμ 128 ΦΕ1: ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς διαδίδεται το φως; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Όργανα - Υλικά λυχνιολαβή μπαταρία λαμπάκι

Διαβάστε περισσότερα

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003

Συνήγορος του Καταναλωτή Νομολογία ΕφΑθ 5253/2003 ΕφΑθ 5253/2003 Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου.

Διαβάστε περισσότερα

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια»

«Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» 1 Εξήντα λεπτά. «Λοιπόν, έχουμε και λέμε Αθανάσιος Παπανικολάου, ετών 99, Κωνσταντίνα η σύζυγος, τρία παιδιά, οχτώ εγγόνια» «Όπα, Όπα. Για σιγά γιατί σαν πολλά μας τα λες.» «Ορίστε;» «Ποιος είσαι εσύ που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 1. Να μεταφράσετε το απόσπασμα: «Οὕτω δὴ παρεσκευασμένοι...καὶ ταὺτας νείμω;.» Μονάδες 10 Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2014 ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΛΑΤΩΝΑΣ ''ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ'' Ἐπειδὴ δὲ ὁ ἄνθρωπος θείας μετέσχε μοίρας, πρῶτον μὲν διὰ τὴν τοῦ θεοῦ συγγένειαν ζῴων μόνον θεοὺς ἐνόμισεν,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ. Ένας χρόνος θύελλα ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΒΟΓΙΑΝΝΗ Ένας χρόνος θύελλα Στη μνήμη του αδελφού μου, Βαγγέλη, που η αγάπη του θα ζεσταίνει πάντα την ψυχή μου. ΤΟ ΞΕΣΠασμα x Τ ο παρατεταμένο χτύπημα της συσκευής του τηλεφώνου επάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Η Φυσική με Πειράματα

Η Φυσική με Πειράματα Α Γυμνασίου Η Φυσική με Πειράματα Πρόγραμμα Σπουδών Περιγραφή Το μάθημα της Φυσικής, η "Φυσική με Πειράματα", στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου προβλέπεται να διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, στην τάξη ή στο

Διαβάστε περισσότερα

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης

Το μάτι του Ελέφαντα. Χριστόφορος Ακριτίδης Το μάτι του Ελέφαντα Χριστόφορος Ακριτίδης Μέρος Πρώτο...3 Η συνάντηση...6 Ο σκανταλιάρης θεός... 22 Το ταξίδι...25 Το θεριό... 36 Η Ιφιγένεια... 42 Η απογοήτευση... 49 Μέρος Δεύτερο... 57 Ο Ινδιάνος...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί να εφαρμόζεται Πρόγραμμα Πρόληψης Ατυχημάτων στο Nηπιαγωγείο;

Γιατί να εφαρμόζεται Πρόγραμμα Πρόληψης Ατυχημάτων στο Nηπιαγωγείο; «ΟΧΙ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για παιδιά του Νηπιαγωγείου, με στόχο την Πρόληψη των Ατυχημάτων στο Σπίτι και σε άλλους εσωτερικούς χώρους. Γιατί Πρόληψη Ατυχημάτων; Τα Ατυχήματα είναι

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Θέμα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ

Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ. Μαρία και Ιωσήφ Ο ΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ Μαρία και Ιωσήφ Αυτή είναι η ιστορία του Ιησού και του αδελφού του Χριστού, του πώς γεννήθηκαν, του πώς έζησαν και του πώς ο ένας από αυτούς πέθανε. Ο θάνατος του άλλου δεν αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ

ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ Η Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας και του αποστόλου Μάρκου της Ελλάδας. ΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ (Καταμάρας) 2 Ο Αγιότατος και Μακαριότατος Πατριάρχης

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS NICOSIA ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σχολική χρονιά 2014-2015 ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 11 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαία στρώματα της πόλης, διαδικασίες καταστροφής και δημιουργίας στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων (2009-2014)

Μεσαία στρώματα της πόλης, διαδικασίες καταστροφής και δημιουργίας στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων (2009-2014) Μεσαία στρώματα της πόλης, διαδικασίες καταστροφής και δημιουργίας στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων (2009-2014) Αρανίτου Βάλια, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης Η ανάπτυξη των μεσαίων στρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου)

Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη. (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) 1 Εργασία του Αθανασιάδη Σωτηρίου, καθηγητή φιλόλογου. Σοφοκλέους Αντιγόνη (Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου) Σοφοκλής Ερμηνευτικές ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντομης απάντησης) Πρόλογος Στίχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου

ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ. Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι. Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου Α2 Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Νικόστρατος Ένα ξεχωριστό

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρικές Αμυνες σε Γυναικεία Ζητήματα

Ανδρικές Αμυνες σε Γυναικεία Ζητήματα Ανδρικές Αμυνες Ανδρικές Αμυνες σε Γυναικεία Ζητήματα σε Γυναικεία Ζητήματα Ασκήσεις Ετερότητας: Δοκιμή 1η Θεσσαλονίκη Ιανουάριος 2008 Περιεχόμενα Λίγα εισαγωγικά 4 Α. «Υπάρχει Σεξισμός;» 5 Β. «Η ράτσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ»

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» Διήγημα με τίτλο: «ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΗλυκειοΜΕΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ «Αργοπεθαίνω!» Είναι η πρώτη λέξη. Η πιο αυθόρμητη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΟΥΖΗ ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΞΕΙΣ Βασισμένο στην ιστορική πραγματικότητα Τα ονόματα και επώνυμα των ηρώων είναι τυχαία ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005 ΧΩΡΟΙ σκηνικό, κοστούμια

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας

Παραμύθια. που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Παραμύθια που γράφτηκαν από εκπαιδευόμενους / ες του πρώτου επιπέδου κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στο 1ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας Εισαγωγή Κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 οι εκπαιδευόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Αυδίκος Η αµηχανία µπροστά στον τοίχο: το Πρόγραµµα και οι κοινότητες των Τσιγγάνων Γεια σας. Εγώ είµαι καινούργιος στη Θεσσαλία οι εκατέρωθέν µου καθήµενοι προϋπήρξαν εµού. Να ξεκινήσω, λοιπόν,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα

Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ. Έτσι άρχισαν όλα Ο ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ 1 Έτσι άρχισαν όλα Από τότε που θυμόταν το εαυτό της η Χαρά είχε στο πλάι της έναν άντρα σπουδαίο, ρωμαλέο, δυνατό, που την προστάτευε, την κανάκευε και τη θαύμαζε. Όσο ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο

Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Πρώτη διδακτική πρόταση Χρωματίζοντας ένα σκίτσο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: 1-2 διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από

ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από ΑΠΟΦΑΣΗ 34750/2006 (Αριθμός καταθέσεως πράξεως 43170/2006) ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΟΥΣΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ από τους Δικαστές Κυριάκο Μπαμπαλίδη, Πρόεδρο Πρωτοδικών,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α 1 ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ 1.1 Αντικείμενο του παρόντος Τιμολογίου είναι ο καθορισμός των τιμών μονάδος με τις οποίες θα εκτελεσθεί το έργο, όπως προδιαγράφεται στα λοιπά τεύχη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΕΡΓΟ: ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓ.ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 11/09/13 Παρόντες Ε. Παπαδάκη, Καθηγήτρια Π. Αγγουριδάκης, Επίκ. Καθηγητής Δ. Γεωργόπουλος, Καθηγητής Ι. Δαλέζιος, Επίκ. Καθηγητής Α. Ζαφειρόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Γ. Κοντάκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 13 Α' ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1897 ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ Του Βασίλη Γούναρη 19 1. Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΤΟΥ 1897 21 η ηττα και η συνθηκολογηση οι συνεπειες της ηττας εξελιξεις και

Διαβάστε περισσότερα

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Διαγώνισμα Έκφρασης Έκθεσης Α Λυκείου Όνομα: Επώνυμο: Τμήμα: Ημερομηνία: 13.04.2014 Κείμενο Α O ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ Ανησυχώντας για την απειρία των παιδιών τους, που μπαίνουν στον κόσμο των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Σελίδα 5 από 9 ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Α. Α. Από το κείμενο που σας δίνεται να μεταφράσετε το απόσπασμα: «περὶ δὲ τῶν κοινῶν εἰς τοιούτους ἀγῶνας καθεστηκότας». Σε ό,τι αφορά όμως το

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό τον ονόμαζαν θεό. Τον ονόμαζαν

Μια φορά κι έναν καιρό τον ονόμαζαν θεό. Τον ονόμαζαν Η Σ κιά Μια φορά κι έναν καιρό τον ονόμαζαν θεό. Τον ονόμαζαν Άρχοντα του Πολέμου. Τον ονόμαζαν Ανθρωποκτόνο. Το όνομά του ήταν συνώνυμο της φρίκης, του φόβου και του τρόμου. Από το άρμα του, που το έσερναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία. Περίληψη γραπτού Λόγου. Τι είναι η περίληψη;

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία. Περίληψη γραπτού Λόγου. Τι είναι η περίληψη; ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : Θεωρία Περίληψη γραπτού Λόγου Τι είναι η περίληψη; Είναι η συνοπτική και περιεκτική απόδοση, σε συνεχή λόγο, ενός κειμένου. Είναι ένα νέο κείμενο, που, χωρίς να προδίδει το αρχικό,

Διαβάστε περισσότερα

Γραφείο Τύπου Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015

Γραφείο Τύπου Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015 Γραφείο Τύπου Αθήνα, 10 Μαρτίου 2015 ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ Συντρόφισσες

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Σημειώσεις με θέμα «Πιστωτικοί Τίτλοι» Πιστωτικοί τίτλοι καλούνται τα έγγραφα εκείνα με τα οποία αποδεικνύεται τόσο η ύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ «ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΕΠΑ.Λ. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α

ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΙΜΟΥ. ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ Τιμαριθμική 2012Α ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΗΣΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΔ & Μ.Ε Αριθμός Μελέτης : 3 Δήμος : ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ Εργο : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓ.ΕΛΕΝΗ ΕΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Συγνώµη ρε παιδί µου, οι Χρυσαυγίτες τώρα θέλουν να τον φάνε; Εφόσον δεν τους. πρόδωσε»

«Συγνώµη ρε παιδί µου, οι Χρυσαυγίτες τώρα θέλουν να τον φάνε; Εφόσον δεν τους. πρόδωσε» «Συγνώµη ρε παιδί µου, οι Χρυσαυγίτες τώρα θέλουν να τον φάνε; Εφόσον δεν τους πρόδωσε» Στον αποµαγνητοφωνηµένο διάλογο που ακολουθεί µιλάει η (Α) συγγενείς του Ρουπακιά, µε τη Β - Οπου Α η καλούσα αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13

Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13 1 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1...3 Α. ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ... 5 Β. Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ... 11 Γ. Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ... 13 Δ. ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ... 16 Ε. ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Ε γ κ α ί ν ι α. Σε λίγες μέρες καλούμαστε να ψηφίσουμε για. εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Ανατροπή - Δημιουργία» στη Φλώρινα

Ε γ κ α ί ν ι α. Σε λίγες μέρες καλούμαστε να ψηφίσουμε για. εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Ανατροπή - Δημιουργία» στη Φλώρινα ΤΕ- Ε β δ ο μ α δ ι α ί α Ε φ η μ ε ρ ί δ α τ η ς Φ λ ώ ρ ι ν α ς Ε γ κ α ί ν ι α εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «Ανατροπή - Δημιουργία» στη Φλώρινα σελ.3 Επισκέψεις του συνδυασμού Συμμαχία των Πολιτών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά.

Ενότητα 1. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κείμενα αυτά. Ενότητα 1 Ταξίδια, τόποι, μεταφορικά μέσα Π ώς θα μελετούμε κάθε ενότητα Κάθε ενότητα αποτελείται από τέσσερα (4) κείμενα. Στο τέλος κάθε κειμένου υπάρχουν ερωτήσεις και εργασίες, που μας βοηθούν να καταλάβουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Εκπαιδευτική Προσέγγιση Ψηφιδωτού «Θησέας και μινώταυρος» για παιδιά προσχολικής ηλικίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Χρυσάνθη Μαυροπούλου-Τσιούμη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Θεολογικών Σπουδών : Ελένη Καρβουνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το Π.Δ 152/2013, του Γιώργου Καλημερίδη

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το Π.Δ 152/2013, του Γιώργου Καλημερίδη Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το Π.Δ 152/2013, του Γιώργου Καλημερίδη Η εισήγηση μου χωρίζεται σε δύο μέρη. Θα κάνω μια μικρή εισαγωγή για την αξιολόγηση γενικά στη σημερινή συγκυρία και με βάση αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ραμύς στο ανάκτορο της Ζάκρου. Εκπαιδευτική περιήγηση στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

Ο Ραμύς στο ανάκτορο της Ζάκρου. Εκπαιδευτική περιήγηση στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας Ο Ραμύς στο ανάκτορο της Ζάκρου Εκπαιδευτική περιήγηση στο μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας Εισαγωγή Τι φαγητά έτρωγαν οι κάτοικοι της μινωικής Κρήτης; Ποιες ήταν οι αγαπημένες

Διαβάστε περισσότερα

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ)

Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Υγρά και Εμφάνιση δοντιών (Π.Ε. ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ) Το γενικό ερώτημα που διερευνήσαμε ήταν κατά πόσο τα υγρά επηρεάζουν την εμφάνιση των δοντιών μας. Αφού εντοπίσαμε τις μεταβλητές μας, (είδος υγρού, θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΔΙ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2016 ΕΤΟΣ ΛΖ ΑΡ.427-428 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Απόστολος: Β Τιμ. δ 5-8 Ευαγγέλιο: Μάρκ. α 1-8 3 Ιανουαρίου 2016 «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 3 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ Κύπρου 1 & Μ. Μπότσαρη τκ 12241 Αιγάλεω 2105980138 2105910386 ΤΕΥΧΟΣ 3 ο Γ εια σε όλους! Πώς πάν τα κέφια; Φανταζόμαστε όχι και τόσο καλά αφού τελείωσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ 2015 1 Το επιστημονικό περιεχόμενο του παρόντος βιβλίου έχει υποβληθεί σε κριτική ανάγνωση και εγκριθεί με το σύστημα των κριτών. Η κριτική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί συνδυασμό μεθόδων για την ανάπτυξη της έβδομης παραγράφου. Α.1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στο κείμενο αυτό ο συγγραφέας παρουσιάζει την αξία των αρχαίων ελληνικών μνημείων και την αναγκαιότητα ανάδειξής τους. Αρχικά συσχετίζει τα μνημεία αυτά με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στα

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ

Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου Ειρήνη, Φραγκούλης Εµµανουήλ Συνέντευξη µε τον κ. Πασπαράκη ηµήτριο (Π..) και τον Σταυρακάκη Βασίλειο () Κρήτη, Περβόλια Ν. Ρεθύµνης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης (Παράρτηµα Ρεθύµνου) 11 Ιουνίου 2005 Ερευνητές συµµετέχοντες στη συνέντευξη: Θεοδοσοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τ.Ε.Ι.Κ.) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ (ΣΤΕΓ) ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (Φ.Π.) ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Συγκριτική αξιολόγηση μεθόδων συλλογής ελαιοκάρπου και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ Μηνιαία Έκδοση Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος 4524 Μοναγρούλλι, Λεμεσός «Ο ΤΗΡΩΝ» Έτος 5 ο,τεύχος Αρ.5 ο, Ιανουάριος 2012 http://o-tiron.blogspot.com ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ Μηνιαία Έκδοση «Ο ΤΗΡΩΝ» - Το

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΗΠΤΟ Ή ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΓΚΕΡ ΣΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ 1 Ας μιλήσουμε για λίγο με τον τρόπο που μιλά ο Χάιντεγκερ. Η Σκέψη του Χάιντεγκερ είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2012 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΑΡΚΕΙΑ: 3 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 18 ΜΑΪΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΓΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΓΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΡΓΟ: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΔΗΜΟΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ Με την παρούσα προβλέπεται η εκτέλεση προμήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα 2010 Ο ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (5ος αιώνας π.χ) Τερεζάκη Χρύσα Μιχαήλ Μαρία Κουφού Κωνσταντίνα Ο «χρυσός» αιώνας 5 ος αιώναςπ.χ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου, ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 Οι μαθητές της ομάδας λογοτεχνίας της βιβλιοθήκης ασχολήθηκαν με το έργο πέντε γυναικών συγγραφέων: Ζωρζ Σαρή, Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα