ª ÚÔ 1: È µ ÛÈÎ Ú ÙË ÓÔÈÎÙ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ª ÚÔ 1: È µ ÛÈÎ Ú ÙË ÓÔÈÎÙ"

Transcript

1 ª ÚÔ 1: È µ ÛÈÎ Ú ÙË ÓÔÈÎÙ Î È ÂÍ appleôûù Ûˆ Îapple  ÛË

2 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ

3 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή ÂÊ Ï ÈÔ 1. ÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÂÍ Η αρχή της γνωριµίας µας µε το σύνθετο πεδίο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΑεξΑΕ) δεν είναι και δε θα έπρεπε να είναι εύκολη. Η ραγδαία αύξηση της επιστηµονικής έρευνας, αλλά και της πρακτικής εφαρµογής της νέας αυτής εκπαιδευτικής πρακτικής, ωθεί σαφώς πλέον προς την κατεύθυνση της δηµιουργίας ενός νέου επιστηµονικού πεδίου. Στον επίδοξο σπουδαστή λοιπόν, που διψάει να µάθει όσα περισσότερα σχετικά µε τον τοµέα αυτό, δηµιουργούνται πολλές απορίες και βαθύτερα ερωτήµατα, που ζητούν επιτακτικά την απάντησή τους. Όµως δε θα βιαστούµε. Είναι αρκετά τα πράγµατα που πρέπει να κατανοήσει κανείς για να σχηµατίσει ένα σαφές πλαίσιο στο οποίο να µπορεί να τοποθετήσει την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (ΑεξΑΕ). Η Εισαγωγή αυτή λοιπόν έρχεται να καλύψει αυτήν ακριβώς την ανάγκη της πρώτης επαφής µε το νέο αυτό επιστηµονικό πεδίο. È Û Ó ÂÛË Μ ε την ολοκλήρωση του Κεφαλαίου αυτού θα πρέπει συνεπώς να έχετε εξοικειωθεί µε τα εισαγωγικά θέµατα της ΑεξΑΕ. Θα πρέπει να κατανοείτε τις ανάγκες που έφεραν στη ζωή µας τη νέα αυτή εκπαιδευτική πρακτική, καθώς και τις βασικές αρχές που την διέπουν, έτσι ώστε να είστε σε θέση να διακρίνετε µε σχετική ευκολία τα περιβάλλοντα και της µορφές ΑεξΑΕ που υπάρχουν και γεννιούνται γύρω µας. Ή και το αντίθετο, να µπορείτε να διακρίνετε ποιά από αυτά τα περιβάλλοντα δεν πληρούν τις βασικές αρχές και προδιαγραφές της ΑεξΑΕ, µε αποτελέσµατα µάλιστα που συχνά προκαλούν πολλές συζητήσεις. Ùfi ÔÈ Για να ξεκινήσετε λοιπόν στα βαθιά και να αποκτήσετε απ ευθείας επαφή µε τη νέα αυτή µεθοδολογία, ας δοκιµάσουµε ήδη σ αυτό το σηµείο µια πρώτη επαφή µε ένα από τα εργαλεία της ΑεξΑΕ.

4 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.1. æ ÍÙ ÛÙÔÓ Âapple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎfi Î È ÙÔÓ appleúôûˆappleèîfi Û appleâú Á ÚÔ Ó Ú Ù appleâúè- ÏÏÔÓÙ appleô ÓÔÌ ÂÙ fiùè ÂÌapple appleùô Ó ÛÙËÓ Î ÙËÁÔÚ ÙË ÓÔÈÎÙ Î È ÂÍ appleôûù Ûˆ Îapple  ÛË. ªappleÔÚ Ù ÎfiÌ Ó ÍÂÙÂ Î È ÛÙÔ Internet, ÏÏ ÌappleÔÚ - ÙÂ Î È Ó ÍÂÎÈÓ ÛÂÙ applefi ÙÈ È ÊËÌ ÛÂÈ ÛÙ ªª, Î È ÛÙÔ ÙÔ Ô ÙË applefiïë... Ù ÁÚ Ù ÙÔÓ Ù ÙÏÔ Î ıâófi applefi Ù Ù appleúôáú ÌÌ Ù, ÙÔ ıâì ÙÈÎfi appleâ Ô appleô Û ÔÏÂ Ù È Î È ÛÙË Û Ó ÂÈ appleúôûapple ı ÛÙÂ Ó Î Ù ÁÚ ÂÙ ٠ÛÈÎ Ú ÎÙËÚÈÛÙÈ- Î appleô ÂÛ ÂÎÙÈÌ Ù fiùè ÙÔ ÓÔ Ó Ùfi ÙÔ Ú ÎÙËÚÈÛÙÈÎfi. ÌËı ÙÂ Ó Ê ÛÂ- Ù 2-3 ÁÚ ÌÌ ÎÂÓ Î Ùˆ applefi Î ıâ Û ÛËÌ ˆÛË. ÂappleÈÛÙÚ Ô ÌÂ Û ÓÙÔÌ ÁÈ Ó Û ÔÏÈ ÛÔ Ì ÙÈ ÂÎÙÈÌ ÛÂÈ Û. µâ ˆ, ÂÓ Ó Ì ÓÔ ÌÂ Ó ÂappleÈÙ ÂÙ applefiï Ù ÛÙÈ ÂÎÙÈÌ ÛÂÈ Û, ÁÈ Ù ÏÏÈÒ ÂÓ ı  Ù ÏfiÁÔ Ó È ÛÂÙ Ùfi ÙÔ È Ï Ô. ŸÌˆ Ë Û ÁÎÚÈÛË ÙˆÓ appleúò ÌˆÓ ÂÎÙÈ- Ì ÛÂÒÓ Û Ì ٠appleô ı appleúôî Ô Ó applefi ÙË ÌÂÏ ÙË Û apple Óˆ ÛÙÔ appleâ Ô, ı Û ÒÛÂÈ ÚÁfiÙÂÚ Ó Ì ÙÚÔ Û ÁÎÚÈÛË ÙË appleúôfi Ô Û ÛÙËÓ Î Ù ÓfiËÛË ÙÒÓ ÙˆÓ ıâì ÙˆÓ, ÙÔ ÔappleÔ Ô Ì ÙË ÛÂÈÚ ÙÔ ÛËÌ ÓÂÈ ÙËÓ ÙÔ ÍÈÔÏfiÁËÛ Û - ÛÈÎfi Û ÛÙ - ÙÈÎfi, fiappleˆ ı Ô Ì ÚÁfiÙÂÚ, ÙË ÂÍ, Û ÓÂappleÒ Î È ÙË ÌÂÏ ÙË Û Ì Ùfi ÙÔ È Ï Ô. ÂÌ ÙÔÏÔÁ Η πορεία µας στην Εισαγωγή αυτή θα πρέπει βέβαια να ξεκινήσει από τις συνθήκες που δηµιούργησαν την ανάγκη γέννησης της ΑεξΑΕ, καθώς και από ένα µικρό ιστορικό οδοιπορικό µέχρι τη σηµερινή µορφή της. Θα περιγράψουµε τις γενιές της ΑεξΑΕ και θα αναφέρουµε τις βασικές της αρχές, στις οποίες βέβαια στη συνέχεια θα αναφερόµαστε συνεχώς. Τέλος θα πρέπει να ψάξουµε τις οµοιότητες και τις διαφορές µε τα παραδοσιακά συστήµατα εκπαίδευσης, καθώς και να αναρωτηθούµε για τα - αναπόφευκτα - µειονεκτήµατά της. Φυσικά θα πρέπει τέλος να ολοκληρώσουµε την εισαγωγή αυτή µε το πότε συνιστάται και πότε όχι η εφαρµογή κάποιου µοντέλου ΑεξΑΕ, όταν οργανώνου- µε ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα.  ŒÓÓÔÈÂ Ν έες έννοιες σ αυτή την Εισαγωγή είναι βέβαια η ίδια η Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, αλλά και όλες όσες σχετίζονται µε τις βασικές αρχές της: τοπική ελευθερία, χρονική ευελιξία, µαθητοκεντρική δοµή, εξατοµικευµένη διδασκαλία, αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση, ευελιξία, προσαρ- µοστικότητα. Επίσης, θα γνωρίσουµε έννοιες από το γενικότερο πεδίο της εκπαιδευτικήςς τεχνολογίας, όπως ο συγχρονικός και ο ασυγχρονικός τρόπος επικοινωνίας και οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών, γνωστές µε τη σύντµηση ΤΠΕ.

5 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή Η Ανάγκη για Νέες Μορφές Εκπαίδευσης H έννοια της Aνοικτής και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης δεν είναι καινούρια. Oι ρίζες της βρίσκονται στη βιοµηχανική εποχή, όταν οι οικονοµίες άρχισαν σταδιακά να επιταχύνονται και να επεκτείνονται για να φτάσουµε στις µέρες µας στην οικονοµία της πληροφορίας, της γνώσης και της παγκοσµιοποίησης, όπου η πληροφορία είναι πλέον ο τέταρτος συντελεστής της παραγωγής, µαζί µε τη φύση, την εργασία και το κεφάλαιο (Xαραµής, 1997). Σε όλο αυτό το χρονικό διάστηµα, που δεν είναι και πολύ µεγάλο - στην ουσία αναφερόµαστε στο δεύτερο µισό του 19ου και στον 20ο αιώνα - παρουσιάστηκαν έννοιες όπως "εξειδίκευση"(specialization), "εργάτης γνώσης (knowledge worker)" και "διαχειριστική ή διοικητική (management)" (Laudon & Laudon, 2000). Έγιναν δηλαδή σηµαντικές αλλαγές στο εργασιακό πεδίο, όπου, ειδικά στις µέρες µας, συχνά παρουσιάζεται πλέον το φαινόµενο να περικόπτονται θέσεις εργασίας γιατί δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ενώ παράλληλα παρατηρείται έλλειµα προσφοράς για την κάλυψη νέων θέσεων - απαιτητικών από κάθε άποψη - που δηµιουργούνται. Προφανώς οι παραδοσιακές µέθοδοι, οι προσφερόµενες µε τα κλασικού τύπου σχολεία και πανεπιστήµια δεν µπορούσαν εδώ να βοηθήσουν στην ανάγκη της διαρκούς επιµόρφωσης και της εξειδίκευσης και έπρεπε να βρεθεί µια άλλη, πιο ευέλικτη λύση. Bρισκόµαστε συνεπώς αντιµέτωποι µε το βασικό σηµείο γέννεσης της ΑεξΑΕ, τις ανάγκες για εκπαίδευση που δηµιουργούνται στο εργασιακό πεδίο και δεν µπορούν να καλυφθούν µε τις παραδοσιακές µεθόδους εκπαίδευσης. Έννοιες όπως οι προαναφερθείσες "διαρκής επιµόρφωση" και "εξειδίκευση", αλλά και η "δια βίου εκπαίδευση" που εµφανίστηκαν πρόσφατα στο εργασιακό πεδίο, είναι άµεσο αποτέλεσµα του τεχνολογικού καλπασµού, της βελτίωσης των συνθηκών ζωής και της αύξησης της παραγωγικότητας σε όλους τους τοµείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παράλληλα, στον ακαδηµαϊκό τοµέα, η έκρηξη της ζήτησης για σπουδές µεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, µαζί µε την παγκοσµιοποίηση της γνώσης, έκαναν προφανές ότι οι επιστήµες δεν είναι "µια χούφτα", όπως τις περιέγραψε ο Aριστοτέλης, αλλά απλώνονται σε ένα ευρύ φάσµα της ανθρώπινης γνώσης. Στην εξέλιξη αυτή της επιστήµης πρέπει να ληφθούν υπ όψιν οι επιτακτικές σύγχρονες ανάγκες που υπαγορεύουν και καθοδηγούν τη µετεξέλιξη του παγκόσµιου επιστη- µονικού πλαισίου. Είναι ευρέως πλέον παραδεκτό ότι τρείς είναι οι βασικοί άξονες εξελίξεων που άλλαξαν (και συνεχίζουν να αλλάζουν) τον κόσµο µας τα τελευταία χρόνια: ο οικονοµικός, ο τεχνολογικός και ο κοινωνικός - πολιτισµικός. ιαρκής ιαρκής Επιµόρφωση ή δια Βίου Κατάρτιση Ο εργαζόµενος ενη- µερώνεται σε τακτά διαστήµατα για να µαθαίνει τις νέες εξελίξεις που αφορούν τη δουλειά του. Εξειδίκευση Ο εργαζόµενος ασχολείται µε ένα µόνο τοµέα της παραγωγικής διαδικασίας, τον οποίο όµως καλείται να γνωρίζει καλά.

6 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Ú ı ÚÔ ÛÙËÓ ÔÈÓˆÓÈÔÏÔÁ : È ÂÍÂÏ ÍÂÈ appleô ÏÏ Ô Ó ÙË ÌÔÚÊ ÙÔ ÎfiÛÌÔ Ì Ο ικονοµία: Η άνοδος του κόστους εργασίας, της αµοιβής µε απλά λόγια των εργαζοµένων, και η αύξηση του κύκλου εργασιών όλων σχεδόν των παραδοσιακών εταιρειών που προήλθε κυρίως από την παγκοσµιοποίηση του εµπορίου, έκλεισε και ιστορικά την παλαιά οικονοµική τάξη πραγµάτων (Βεργόπουλος, 1986, σ.219). Όµως ένας καλύτερα αµοιβόµενα εργαζόµενος είναι ένα ακριβό κεφάλαιο που πρέπει να είναι πάντα αποδοτικό, άρα εκπαιδευ- µένο... Τ εχνολογία: Η επιστηµονική και τεχνολογική έκρηξη είναι ίσως ό πλέον προφανής τοµέας της ανθρώπινης εξέλιξης. O Νόµος του Moore λέει για παράδειγµα ότι η ισχύς των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα διπλασιάζεται κάθε 18 µήνες, και το παράδοξο είναι ότι ο νόµος αυτός ισχύει εδώ και πολλά χρόνια, όσο και αν οι επιστήµονες τον χλευάζουν και πιστεύουν ότι θα ξεφουσκώσει σύντοµα... Αυτό που µας ενδιαφέρει όµως εδώ είναι το θέµα της ηµιζωής των γνώσεων, η απαξίωση δηλαδή των µισών από τις αποκτηθείσες γνώσεις. Σύµφωνα µε τον Bonikos (1994) στη µηχανική η ηµιζωή των γνώσεων υπολογίζεται σε 5-7 χρόνια, στη διοίκηση επιχειρήσεων 5-8 χρόνια, στη βιοτεχνολογία 5-6 χρόνια, στην ιατρική 3-5 χρόνια και στην πληροφορική 1-2 χρόνια! Προφανής και µοναδική λύση: η δια βίου εκπαίδευση των επιστηµόνων και των εργατών γνώσης σε κάθε σχεδόν τοµέα της ανθρώπινης δραστηριότητας... Κ οινωνία - Πολιτισµός: Ο ραγδαίος εκσυγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα παραγωγής και η επίσης ραγδαία αύξηση του τριτογενούς (υπηρεσίες) καθώς και η µαζική εισροή του γυναικείου εργατικού δυναµικού στον εργασιακό χώρο, έφεραν την ανάγκη της εκπαίδευσης µέσα στον ίδιο το χώρο της εργασίας. Παράλληλα, η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών εµφανίζει την ανάγκη για ποιοτική βελτίωση της προσωπικότητάς τους, που και αυτή κατά µεγάλο µέρος εκφράζεται από τα µεµονωµένα άτοµα σαν επένδυση σε εκπαίδευση... Aπό όλο αυτό το σύµπλεγµα αναγκών και εξελίξεων - που ο µεταβιοµηχανικός κόσµος χρειάστηκε χρόνο για να το αντιληφθεί - αναδύθηκε σε καθοριστικότερο ίσως παράγοντα η έννοια της τεχνολογίας. Φωτισµένα µυαλά έβρισκαν πάντα πρωτοποριακούς δρόµους: ο Charles Babbage οραµατίστηκε το 1812 και σχεδίασε στο Πανεπιστήµιο του Cambridge την "αναλυτική µηχανή" που θεωρείται ο πρόγονος των H/Y, ενώ ο Vannevar Bush περιέγραψε το 1945 το υπερκείµενο και µέσω αυτού το Internet (Bush, 1945). Kοινός παρονοµαστής και για τους δύο ήταν το γεγονός ότι το επίπεδο της υπάρχουσας τότε τεχνολογίας δεν έκανε εφικτή την πραγµατοποίηση τέτοιων ιδεών, µε αποτέλεσµα, τη µεν µηχανή του Babbage να την ονοµάσουν οι σύγχρονοί του "παλαβωµάρα του Babbage", ο δε Bush, πιο τυχερός, να χρειαστεί να περιµένει δυο δεκαετίες για να εξελίξει ο Tim Berners-Lee τη γλώσσα HTML του Internet στο CERN της Eλβετίας. Oι σπόροι δηλαδή και των δύο θα φύτρωναν αργότερα µε βασικό άξονα την τεχνολογική εξέλιξη. Στην πράξη, η συνισταµένη αυτού του συνδυασµού αναγκών και τεχνολογίας είναι σε τελική ανάλυση αυτό που βιώνουµε σήµερα σε µεγάλη κλίµακα παγκοσµίως, αλλά και στην Eλλάδα: οι εργαζόµενοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα, να εξειδικεύονται και να αποκτούν ευχέρεια στη χρήση νέων τεχνολογιών. Γίνεται συνεπώς προφανές ότι ο τεχνολογικός παράγοντας επηρεάζει βαθιά

7 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή και την εκπαιδευτική διαδικασία µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία ενός νέου επιστη- µονικού πεδίου, την εκπαιδευτική τεχνολογία. Η σύντηξη τέλος αυτού του πεδίου µε την ΑεξΑΕ δίνει ενδιαφέροντα αποτελέσµατα αλλά και παρενέργειες, οι οποίες οριοθετούν το σηµερινό πεδίο εφαρµογής όπως το βιώνουµε και τα πραγµατευόµαστε σ αυτό το βιβλίο. ÚÙÂ Û Ó apple Ú ÂÈÁÌ ÙÔ ÈÎfi Û ÂÚÁ ÛÈ Îfi ÒÚÔ Î È ı ÛÙ ÛÙÔÓ Â Ùfi Û Ú ÈÎ Î appleôè ÛÈÎ ÂÚˆÙ Ì Ù : ñ Àapple Ú Â Ô ÂÚÁ ÛÈ Îfi Ùfi (Â Ú ÙÂÚÔ ) ÒÚÔ ÙÔÓ appleúôëáô ÌÂÓÔ ÈÒÓ ; ñ Ó Ó,   ÙËÓ È ÌÔÚÊ ; ÚÔÛapple ı ÛÙ ÛÙË Û Ó ÂÈ Ó ÂÓÙÔapple ÛÂÙ ÙÈ ÛÈÎ ÏÏ Á ÛÙÔÓ ÂÚÁ ÛÈ - Îfi Ùfi ÒÚÔ, Û ÌÊˆÓ Ì ÙÔ ÙÚ appleù Ô ÔÈÎÔÓÔÌ - Ù ÓÔÏÔÁ - ÎÔÈÓˆÓ Î È Î Ù ÁÚ Ù ÙÈ. ñ ÈÛÙ ÂÙ fiùè ÌÈÏ Ì ÁÈ ÍËÛË ÙË apple Ú ÁˆÁÈÎfiÙËÙ Î È ÁÈ ÁÂÓÈÎfiÙÂÚË Âapple - ÎÙ ÛË ÙÔ ÙÔÌ Û ; ÍËÁ ÛÙ ÛÂ Ô ÙÚ ÁÚ ÌÌ. ñ ÈÛÙ ÂÙ fiùè apple Ú ÂÈ Ó ÁÎË ÁÈ È ÚÎ ÂÎapple  ÛË; Ù ÁÚ Ù ÙÔ ÙÔÌ /Î È Ù ıâì ÙÈÎ appleâ. Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ Παραδείγµατα ΑεξΑΕ M ε δεδοµένη τη µεγάλη οργανωτική πληθώρα των υπαρχόντων περιβαλλόντων Aνοικτής και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης και το µεγάλο φάσµα αναγκών που αυτά καλύπτουν (βλέπε παρακάτω παραδείγµατα), είναι προφανής η δυσκολία του να είναι κανείς απόλυτος στη µορφή και στο εκπαιδευτικό πλαίσιο που ακολουθούν, όπως και στις οµοιότητες και τις διαφορές που παρουσιάζουν σε σχέση µε τους παραδοσιακούς τρόπους παροχής εκπαίδευσης από ένα κλασικό εκπαιδευτικό ίδρυµα. Θα επιχειρήσουµε συνεπώς στη συνέχεια µια "προσέγγιση µέσου όρου", θα αναφέρουµε δηλαδή τι ισχύει σε γενικές γραµµές, χωρίς να ασχοληθούµε µε τις - υπαρκτές και πολλές - διαφοροποιήσεις. Aπό το Aνοικτό Πανεπιστήµιο Anadolu της Kωνσταντινούπολης που είναι από τα µεγαλύτερα στον κόσµο σε αριθµό φοιτητών ( άτοµα), όπου όµως χρησιµοποιούνται µόνο τα βασικά σε διδακτικό υλικό (κυρίως έντυπα και κασέτες ήχου) (EAΠ, 1998) µέχρι τα αµερικανικά ανοικτά πανεπιστήµια µε χρήση τηλεδιάσκεψης (videoconferencing) και µάθησης µέσω ιαδικτύου (web-based learning), υπάρχει ένα ευρύ φάσµα διαδικασιών και µεθόδων. Eξέχουσα θέση σε γενικές γραµµές κατέχει παγκοσµίως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση που φαίνε-

8 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ ται να είναι δεύτερα µετά το έντυπο υλικό (αντιτιθέµενα έντονα στην έννοια της "ελευθερίας του χρόνου" που θα συζητήσουµε αργότερα), ενώ υπάρχει και η έντονη προσπάθεια από πολλές υλοποιήσεις για την ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων σε ορισµένους και καθορισµένους τόπους. Aς αναφέρουµε όµως πρώτα κάποια αντιπροσωπευτικά παραδείγµατα από το χώρο και της παραδοσιακής, αλλά και της Aνοικτής και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης: Ú Â ÁÌ Ù Tο Aριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης είναι από τα µεγαλύτερα εκπαιδευτικά 1. ιδρύµατα της χώρας. Iδρύθηκε το 1925 και πέρασε από πολλές διαφοροποιήσεις µέχρι τη σηµερινή µορφή του. Σήµερα περιλαµβάνει 38 Tµήµατα, οργανωµένα σε 10 Σχολές καθώς και τρία ανεξάρτητα Tµήµατα. Σύµφωνα µε το ίδιο το AΠΘ, "κάθε Τµήµα καλύπτει το γνωστικό αντικείµενο µιας επιστήµης και χορηγεί ενιαίο πτυχίο. Το Τµήµα έχει την ευθύνη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στο γνωστικό αντικείµενο της επιστήµης που καλύπτει", ενώ "κάθε Τµήµα χωρίζεται σε Τοµείς που συντονίζουν τη διδασκαλία µέρους του γνωστικού αντικειµένου του Τµήµατος, που αντιστοιχεί σε συγκεκριµένο πεδίο της επιστήµης". (AΠΘ, 2003) Tο Πανεπιστήµιο του Nοτίου Eιρηνικού (University of South Pacific - USP) έχει τις κεντρικές του εγκαταστάσεις στη Suva, στα νησιά Fiji και παραρτήµατα στη Vanuatu και στη 2. Samoa, εξυπηρετώντας 12 εθνότητες: νησιά Cook, Fiji, Kiribati, νήσους Marshal, Nauru, Niue, Samoa, νησιά Solomon, Tokelau, Tonga, Tuvalu και Vanuatu. Tα νησιά αυτά αποτελούν τα τρία κράτη του Nοτίου Eιρηνικού - Mελανησία, Πολυνησία και Mικρονησία- µε διαφορετική προφανώς πολιτισµική σύνθεση και µια πληθώρα περίπου 200 διαφορετικών γλωσσών! (Mugler & Landbeck, 2000). Προφανώς το USP είναι υποχρεωµένο να προχωρήσει σε παροχή Eκπαίδευσης από Aπόσταση στα προπτυχιακά του τµήµατα και σε Aνοικτή και εξ Aποστάσεως Eκπαίδευση για τα µεταπτυχιακά του και την επιµόρφωση. H µεθοδολογία που χρησιµοποιεί αυτό το Πανεπιστήµιο µοιάζει πολύ µε αυτή του Eλληνικού Aνοικτού Πανεπιστηµίου: οι φοιτητές λαµβάνουν ένα "πακέτο σπουδών" ταχυδροµικά που πρέπει να το µελετήσουν, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εκπονήσουν εργασίες και να δώσουν εξετάσεις για να πιστοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση. 3. Tο Aνοικτό Πανεπιστήµιο - the Open University - του Λονδίνου είναι το µεγαλύτερο Πανεπιστήµιο του Hνωµένου Bασιλείου µε περισσότερους από φοιτητές και από την ίδρυσή του το 1969 έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2 εκατοµµύρια φοιτητές (OU, 2000). Προσφέρει 300 προπτυχιακά και µεταπτυχιακά προγράµµατα σπουδών στις τέχνες, µοντέρνες γλώσσες, κοινωνικές επιστήµες, επιστήµες υγείας, µαθηµατικά και πληροφορική, θεολογία, επιχειρήσεις και µάνατζµεντ, εκπαίδευση και νοµική. Tα µαθήµατα χρησιµοποιούν το ειδικό έντυπο υλικό του Πανεπιστηµίου, προγράµµατα ραδιοφώνου και τηλεόρασης, κασέτες ήχου και βίντεο, λογισµικό υπολογιστών και πειραµατικά σύνολα (κίτ) για το σπίτι. H προσωπική επαφή του σπουδαστή µε τον επαιδευτή πραγµατοποιείται µε ένα δίκτυο 330 τοπικών κέντρων στο Hνωµένο Bασίλειο και στον υπόλοιπο κόσµο, αλλά και µε ετήσια εργαστήρια/σεµινάρια, συνήθως το καλοκαίρι. Όµως το OU στηρίζει τις δραστηριότητές του και στη χρήση της πληροφορικής τεχνολογίας: περισσότερα από 150 προγράµµατα µε φοιτητές χρησιµοποιούν υπολογιστές, πληροφορική και τηλεµατική τεχνολογία, εικονικά µαθήµατα και ηλεκτρονικές οµά-

9 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή δες συζητήσεων (virtual tutorias και discussion groups), πολυµεσικό διδακτικό υλικό και συνεδριάσεις υποστηριζόµενες από υπολογιστή (computer mediated conferences). Oι φοιτητές διαβάζουν συνολικά περισσότερα από και µηνύµατα νέων (newsgroups) τη µέρα, ενώ πέντε από τα προγράµµατα του OU παρέχονται αποκλειστικά µέσω του ιαδικτύου, µεταξύ των οποίων και το µεταπτυχιακό στην Aνοικτή και εξ' Aποστάσεως Eκπαίδευση. Tο Eλληνικό Aνοικτό Πανεπιστήµιο (EAΠ) ιδρύθηκε το 1992 µε το άρθρο 27 του νόµου /92. Tη σηµερινή του µορφή την πήρε τελικά µε το νόµο 2552/97 και περιλαµβάνει τέσσερις Σχολές: Aνθρωπιστικών Σπουδών, Kοινωνικών Eπιστηµών, Θετικών Eπιστηµών και τη Σχολή Tεχνολογίας και Eφαρµοσµένων Tεχνών. Η φυσιογνωµία του καθορίζεται κυρίως από την υιοθέτηση του αρθρωτού συστήµατος και έχει σαν βασική λειτουργική µονάδα τη Θεµατική Eνότητα - ΘΕ, η οποία καλύπτει ένα διακεκριµένο γνωστικό αντικείµενο σε προπτυχιακό ή µεταπτυχιακό επίπεδο και οι οποίες (Θεµατικές Eνότητες) συγκροτούν τα προγράµµατα σπουδών που παρέχονται από τις τέσσερις Σχολές του Iδρύµατος. (EAΠ, 1998) εν υπάρχει δηλαδή η έννοια του "τµήµατος" των παραδοσιακών πανεπιστηµίων που χορηγούν ενιαίο πτυχίο, αλλά της Θεµατικής Eνότητας, που ο συνδυασµός τους οδηγεί σε ολοκλήρωση του εκάστοτε κύκλου σπουδών (αρθρωτό σύστηµα). æ ÍÙ ÛÙÔÓ Âapple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎfi Î È ÙÔÓ appleúôûˆappleèîfi Û appleâú Á ÚÔ ÁÈ Ó Ú ÙÂ Ó ÎfiÌ appleâúè ÏÏÔÓ apple Ú ÔÛÈ Î Î È Ó ÂÍ appleôûù Ûˆ ÂÎapple  ÛË. Ó ÛÎÔÏ ÂÛÙÂ, ÚËÛÈÌÔappleÔÈ ÛÙ Πappleôèô applefi Ù appleô Ó Ê Ú Ù ÛÙË Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.1. ÚÔÛapple ı ÛÙ ÙÒÚ Ó ÒÛÂÙ ÌÈ appleâúèáú Ê ÙÔ, Ó ÏÔÁË ÌÂ Ù ÙˆÓ apple Ú - ÂÈÁÌ ÙˆÓ, fi È fiìˆ Ì appleâúèûûfiùâúâ Ï ÍÂÈ. ÁÎÚ ÓÂÙ ÙÒÚ Ó appleúô Ï Ù fiï Ù Ú ÎÙËÚÈÛÙÈÎ appleô appleúâappleâ ÛÙË Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.1. Î È ÂÌappleÏÔ Ù ÛÙÂ Ó ÏÔÁ Ù appleô ÁÚ Ù ÛÙÈ ÛÂÈÚ appleô Ê - Û Ù ÎÂÓ. Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.3. Ή 1.3. Λίγη Ιστορία δη στις µικρές αποικιακές αγγλοσαξωνικές κοινωνίες του 19ου αιώνα, στις νεαρές τότε Ηνωµένες Πολιτείες, στη Νότια Αφρική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, άρχισε να εµφανίζεται η ανάγκη για µια µορφή εκπαίδευσης µερικού χρόνου (part time), ίσως µε µια µορφή µοριοδότησης µε διδακτικές µονάδες. Οι Rumble & Harry (1982) αναφέρουν ότι συγχρόνως µε το κίνηµα για κοινωνική επέκταση και αναδιοργάνωση, αναπτύχθηκε στις κοινωνίες αυτές και η ιδέα ενός πανεπιστηµίου, το οποίο θα δίδασκε τους φοιτητές εκείνους, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κανονικές τάξεις.

10 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Οι 3 γενιές 1. Ταχυδροµική: ι αλληλογραφίας 2. Ραδιο-τεχνολογική: Ραδιόφωνο, τηλεόραση, τηλέφωνο, βίντεο 3. Τηλεµατική: Υπολογιστές, Internet Το έντυπο υλικό παραµένει και στις τρείς, αν και στην τρίτη πολλοί παροχείς προσπαθούν να το υποκαταστήσουν µε άλλες προσεγγίσεις... Ή Η ιδέα βρήκε πρόσφορο έδαφος και το 1874 πρώτο το Illinois State University και στη συνέχεια το 1889 το Queen s University στο Ontario και το 1891 το University of Chicago ξεκίνησαν προγράµµατα σπουδών δι αλληλογραφίας. Η ζήτηση που ακολούθησε ανάγκασε στις αρχές του 20ου αιώνα και άλλα πανεπιστήµια, σε όλο σχεδόν τον κόσµο, αλλά και εξωπανεπιστηµιακούς φορείς να δραστηριοποιηθούν στο χώρο, προσφέροντας µια πληθώρα προγραµµάτων. Σύντοµα ακολούθησαν οι σκανδιναβικές χώρες και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Το 1930 το BBC στη Μεγάλη Βρεττανία και το 1939 το σχολείο για τους µετανάστες στη Γαλλία ξεκίνησαν προγράµµατα επιµόρφωσης µέσω ραδιοφώνου, ενώ σύντοµα όλες οι τεχνολογικές ανακαλύψεις έµελλε να ενσωµατωθούν στη νέα µορφή εκπαίδευσης: το τηλέφωνο και αργότερα η τηλεόραση ήρθαν να βοηθήσουν το ραδιόφωνο και να δώσουν µια πιο ζωντανή έκφραση στα µαθήµατα, ενώ λίγο αργότερα το βίντεο έκανε εφικτή την πρόσωπο µε πρόσωπο ασυγχρονική (asynchronous) διδασκαλία, χωρίς όµως δυνατότητα αλληλεπίδρασης µε το δάσκαλο. Τέλος στις µέρες µας οι σύγχρονες Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) υπόσχονται να υποστηρίξουν και τη διαλογικότητα του φοιτητή µε το εκπαιδευτικό περιβάλλον, κλείνοντας έτσι ένα ακόµη χάσµα µεταξύ της παραδοσιακής και της εξ αποστάσεως προσέγγισης. Είναι προφανές πλέον ότι µπορούµε να κατατάξουµε τις γενιές των συστηµάτων ΑεξΑΕ χρονικά και ποιοτικά σε τρείς βασικές περιόδους: 1η Γενιά: Μαθήµατα δι αλληλογραφίας. 2η Γενιά: Χρήση τεχνολογιών. Ραδιόφωνο, τηλέφωνο, τηλεόραση και βίντεο συνεπικουρούν το έντυπο υλικό ή προσφέρουν αυτοτελείς κύκλους µαθη- µάτων. 3η Γενιά: Οι νέες τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) υπόσχονται να αποκαταστήσουν την αµφίδροµη επικοινωνία µεταξύ διδασκόντων και διδασκοµένων και να αυξήσουν τη διαλογικότητα του φοιτητή µε το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Η χρήση του Internet σαν µέσου διανοµής του εκπαιδευτικού υλικού επιβλήθηκε σχεδόν ακαριαία. ªÂÏ ÙË ÂÚ appleùˆûë δη από τις δεκαετίες του είχε γίνει εµφανής η τάση στα µεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύµατα του εξωτερικού για τη δηµιουργία προγραµµάτων ΑεξΑΕ, ενώ η τάση αυτή έλαβε τη µορφή επιδηµίας και συναγωνισµού στις δεκαετίες 80-90, συγχρόνως µε την έκρηξη των Νέων Τεχνολογιών. Φυσικά, δεν εφαρµόστηκε η ΑεξΑΕ σε όλες τις χώρες µε την ίδια µορφή και επιτυχία. Στη Σκανδιναβία δεν αποτελούν τα πανεπιστήµια τον κύριο φορέα παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά οι ιδιωτικοί οργανισµοί, ενώ, αντίθετα, στην Κίνα το κρατικό Κεντρικό Τηλεοπτικό και Ραδιοφωνικό Πανεπιστήµιο της Κίνας παράλληλα µε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση διατηρεί κέντρα σπουδών κατανεµηµένα σε όλη την επικράτεια, τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος! Στη Γερµανία, ένα από τα πρώτα ανοικτά πανεπιστήµια του

11 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή κόσµου, το Fernuniversität στο Hagen αποφεύγει τη χρήση ραδιοφώνου, ενώ ίσως το πιο διάσηµο πανεπιστήµιο, το Open University στη Μεγάλη Βρεττανία προσπαθεί να ισορροπήσει όλες τις τάσεις: έντυπο υλικό, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές, νέες τεχνολογίες και πρόσωπο µε πρόσωπο συναντήσεις καθώς και εργαστήρια συνθέτουν ένα περίπλοκο εκπαιδευτικό τοπίο, το οποίο φιλοδοξεί να παρέχει σπουδές εφάµιλλου επιπέδου µε τα άλλα παραδοσιακά ιδρύµατα. Οι αριθµοί των φοιτητών και τα µέχρι τώρα αποτελέσµατα, το επαληθεύουν. Ίσως θα έπρεπε να κάνουµε ιδιαίτερη µνεία στο σηµείο αυτό σε πιο άγνωστες εφαρµογές της ΑεξΑΕ ανά τον κόσµο. Για παράδειγµα, δεν ήταν για πολλά χρόνια γνωστό αν υπήρχε καν κάποια µορφή ΑεξΑΕ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Όµως µε την κατάρρευση των εκεί καθεστώτων, πολλά στοιχεία ήρθαν στο φώς και µεγάλη ήταν η έκπληξη του δυτικού κόσµου όταν πληροφορήθηκε ότι σε πολλά σηµεία η εκπαίδευση στα κράτη αυτά ήταν πιό προχωρηµένη από ότι στα δυτικά. Ενδεικτικά, έγινε γνωστό ότι στην πρώην Σοβιετική Ένωση και σε ποσοστό 49% κάθε κανονικός φοιτητής είχε στη διάρκεια των σπουδών του λάβει και κάποια µορφή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης! Επίσης πρέπει να αναφερθεί και η σχετική υστέρηση της Αφρικής (µε εξαίρεση τη Νότια Αφρική) και της Κεντρικής και Νότιας Αµερικής σε σχέση µε τον υπόλοιπο κόσµο. Εδώ οι οικονοµικοί και πολιτικοί παράγοντες αποδεικνύονται περισσότερο ισχυροί από τη θέληση των εκπαιδευτικών δοµών. Τέλος, µεγάλη ανοµοιοµορφία παρατηρείται στην Ασία. Το ανοικτό πανεπιστήµιο Terbuka της Ινδονησίας βρίσκεται ψηλά στους σχετικούς πίνακες µε χρήση πολλών εκπαιδευτικών µορφών, εργαστηριακά κιτ που µοιράζονται στους φοιτητές και 32 κέντρα σπουδών. Το τουρκικό Anadolu, όπως ήδη αναφέραµε, είναι το µεγαλύτερο σε αριθµό σπουδαστών ( ) ξεπερνώντας ακόµα και τα δύο µαζί κινεζικά (σύνολο ), την ίδια στιγµή που το µικρό Χονγκ Κονγκ παρουσιάζει δύο ανοικτά πανεπιστήµια µε φοιτητές, ενώ έκπηξη αποτελεί η Ιαπωνία που δεν φαίνεται να ακολουθεί, αφού τα δύο ανοικτά της ιδρύ- µατα έχουν µόνο φοιτητές! Τα στοιχεία αυτά, που βασίζονται σε έρευνες του τέλους της δεκαετίας του 90, αλλάζουν βέβαια ραγδαία, πράγµα που σηµαίνει ότι η σηµερινή κατάσταση µάλλον δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγµατικότητα. που µόλις περιγράψαµε... Ú ÏÏËÏË ªÂÏ ÙË Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία σχετικά µε την ιστορία της ΑεξΑΕ στον πρώτο τόµο των βιβλίων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου (ΕΑΠ, 1998α) που είναι σχετικά µε την ΑεξΑΕ. Επίσης, αν έχετε πρόσβαση στο Internet, µπορείτε να επισκεφθείτε τους εξής δικτυακούς τόπους (και να ξεκινήσετε από εκεί, αφού το πεδίο είναι αχανές):

12 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.4. applefi ÙËÓ apple Ú ÏÏËÏË ÌÂÏ ÙË appleô ÌfiÏÈ Ó ÙÚ Í ÙÂ, appleúôûapple ıâ ÛÙÂ Ó È ÎÚ ÓÂ- ÙÂ appleôè Â Ó È ÔÈ apple ÁÎfiÛÌÈÂ Ù ÛÂÈ ÛÙËÓ ÂÍ. Ù ÁÚ ÙÂ Ó appleâèúô (appleôï Û ÓÔappleÙÈÎ ) ÙÈ ÂÍÂÏ ÍÂÈ. Ù ÁÚ ÙÂ Âapple ÛË, Ï ÁÔ appleèô Ó Ï ÙÈÎ, Î appleôè ÛÙÔÈ Â appleô Û Î Ó Ó ÂÓÙ appleˆûë applefi ÙÈ ÛÙÂÚÔ ÛÂ appleâúèô, Î È applefi ÙÈ appleúˆùôapplefiúâ. ÓÔÏÈÎ ÌË ÁÚ ÂÙÂ appleâúèûûfiùâúô applefi ÌÈÛ ÛÂÏ Φορείς Παροχής ΑεξΑΕ Π οιές είναι όµως οι γενικές κατηγορίες φορέων που µπορούµε να κατατάξουµε τους παροχείς ΑεξΑΕ στην Ελλάδα και µε το βλέµµα στραµµένο στο κοντινό µας µέλλον; Γενικά, όλοι οι συγγραφείς του χώρου συµφωνούν ότι τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες φορέων παροχής εξ Aποστάσεως Εκπαίδευσης, τουλάχιστον στην τωρινή κατάσταση των πραγµάτων: 1. Τριτοβάθµια εκπαιδευτικά ιδρύµατα. Το Ελληνικο Ανοικτό Πανεπιστήµιο είναι βέβαια το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγµα, όµως και πολλά άλλα τριτοβάθµια ιδρύµατα κινούνται προς το χώρο αυτό µε δειλά βήµατα. Πολλές προσπάθειες υβριδικής µορφής - παραδοσιακά τµήµατα εµπλουτισµένα µε κάποια µορφή εξ Αποστάσεως εκπαίδευση - αποτελούν την αιχµή του δόρατος για τη διείσδυση και καταξίωση της µορφής αυτής στη συνείδηση της κοινωνίας. Στις Ηνωµένες Πολιτείες βέβαια δύσκολα θα βρεί κανείς τριτοβάθµιο ίδρυµα που να µην παρέχει κάποιας µορφής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, στην Ελλάδα όµως είµαστε ακόµα στην αρχή. 2. Συνεργασίες φορέων µε τριτοβάθµια εκπαιδευτικά ιδρύµατα. Εδώ υπάρχει κάποια µεγαλύτερη ευελιξία, αφού ένα κονσόρτιουµ φορέων µπορεί να βαφτίσει ένα τέτοιο πρόγραµµα ερευνητικό και να ζητήσει µάλιστα και τη χρηµατοδότησή του. Το πλεονέκτηµα αυτής της µορφής είναι ότι µπορεί να αφήσει πολύτι- µη γνώση δηµιουργίας και διαχείρισης αυτής της µορφής εκπαίδευσης, αλλά το µεγάλο µειονέκτηµα είναι ότι αυτά τα σχήµατα δεν έχουν µακροβιότητα συνήθως περισσότερη από τη διάρκεια του προγράµµατος. 3. Μη πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και ιδιωτικοί φορείς. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν µεγάλοι κρατικοί οργανισµοί, µη πανεπιστηµιακοί, όπως νοσοκοµεία ή ΟΤΑ, αλλά και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες. Συνήθως το κίνητρο σε αυτούς τους οργανισµούς είναι η κατάρτιση του προσωπικού τους. Η επικρατούσα µορφή κατάρτισης εδώ είναι βέβαια ακόµα τα σεµινάρια, όµως είναι πλέον σαφής η ζήτηση για µια πιο οικονοµική και ευέλικτη λύση, όπως θα ήταν η ΑεξΑΕ. Τέλος, στην κατηγορία αυτή ανήκουν και πολλοί ιδιωτικοί φορείς παροχής εκπαίδευσης κερ-

13 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή δοσκοπικού χαρακτήρα (ΙΕΚ, ΚΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών κλπ). Οι προσπάθειες αυτές συναντούν προς το παρόν πολλά νοµικά προβλήµατα, κυρίως ως προς την αναγνώριση του τίτλου σπουδών που χορηγούν, και πολλές φορές όχι άδικα, αφού η οργάνωση ενός τέτοιου περιβάλλοντος δεν αντιµετωπίζεται συχνά µε τη σοβαρότητα που πρέπει. Πρέπει να τονιστεί σε αυτό το σηµείο η σηµασία που έχει το νοµικό θέµα της αναγνώρισης παροχής εκπαίδευσης από απόσταση. Για την ώρα, µόνο το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο έχει το δικαίωµα να παρέχει τίτλους σπουδών αναγνωρισµένους από το ελληνικό δηµόσιο. Καθώς όµως η πίεση για την αναγνώριση των οµοειδών τίτλων άλλων ευρωπαϊκών ιδρυµάτων (πχ. βρετανικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο) αυξάνει, τα πράγµατα αναµένεται να αλλάξουν σύντοµα µε την κάλυψη του νοµοθετικού αυτού κενού. Προφανώς θα υπάρξουν και οι ανάλογες ρυθµίσεις ώστε να αποφευχθούν στο µέλλον παραδείγµατα προχειρότητας του τύπου σπουδάστε στο εξωτερικό, από...το σπίτι σας! 1.5. Τα Θεµέλια της ΑεξΑΕ A πό τα παραδείγµατα των ανοικτών και εξ αποστάσεως µορφών εκπαίδευσης που αναφέραµε προηγουµένως, αλλά και από την εµπειρία µας από τις παραδοσιακές µορφές εκπαίδευσης, µπορούµε να συνάγουµε συνοπτικά ότι ο παραδοσιακός δια ζώσης τρόπος διδασκαλίας παρουσιάζει τρείς περιορισµούς: τοπικούς, χρονικούς και ευελιξίας. O τοπικός περιορισµός (η φυσική δηλαδή παρουσία του φοιτητή στον χώρο διδασκαλίας) καταργείται σχεδόν τελείως στην AεξAE -βλέπε παράδειγµα του USP. Bασιζόµενοι στη συνιστώσα της τεχνολογίας µπορούµε να πούµε ότι η έννοια της "φυσικής απόστασης" έχει πάψει πλέον να είναι εµπόδιο και δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της εκπαίδευσης (Lionarakis, 1999). Aπό την άλλη µεριά και ο χρονικός περιορισµός (το αυστηρό χρονοδιάγραµµα παρακολούθησης της παράδοσης ) καταργείται και αυτός από τη φύση της AεξAE, αφού πλέον µιλάµε για µαθητοκεντρική µορφή εκπαίδευσης: στο συµβατικό σύστηµα, σηµείο αναφοράς είναι οι ώρες διδασκαλίας του διδάσκοντα, ενώ στην AεξAE οι ώρες µελέτης και άσκησης των διδασκο- µένων. Mπορούµε να πούµε ότι, στη µορφή της AεξAE που εφαρµόζεται προς στιγµήν τουλάχιστον από τους περισσότερους παροχείς, το εκπαιδευτικό πακέτο αναλαµβάνει το ρόλο του διδάσκοντα, συνεπώς δεν υπάρχει η έννοια της ώρας διδασκαλίας. Όσο δε για την προσαρµοστικότητα της παρεχόµενης εκπαίδευσης, στην AεξAE παρουσιάζεται η ευκαιρία και η πρόκληση συγχρόνως για πιο ευέλικτα προγράµµατα σπουδών που να εναρµονίζονται µε το σηµερινό εργασιακό περιβάλλον - βλέπε το παράδειγµα των Aνοικτών Πανεπιστηµίων (OU και EAΠ) - σε αντίθεση µε τα αυστηρά δοµηµένα τµήµατα των κλασικών Πανεπιστηµίων. Πρέπει να τονίσουµε σε αυτό το σηµείο ότι δεν είναι µόνο αυτές οι βασικές αρχές της ΑεξΑΕ. Ας ονοµάσουµε αυτές τις αρχές θεµέλια της ΑεξΑΕ, διότι, Μαθητοκεντρική ή χρηστοκεντρική προσέγγιση Είναι σαφής πλέον η τάση να αναρωτιέται κανείς τι ζητάει ο χρήστης, ο µαθητής, ο πελάτης και όχι όπως παλιά τι µπορούµε να πουλήσουµε ή να διδάξουµε;

14 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Θεµέλιοι άξονες τοπική ελευθερία χρονική ευελιξία µαθητοκεντρικότητα Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.5. όπως θα δούµε στη συνέχεια, πάνω σε αυτά θα δοµηθούν και από αυτά θα απορρέουν οι κατ ουσίαν βασικές αρχές που θα συζητηθούν στα επόµενα κεφάλαια. Γύρω από αυτούς τους θεµέλιους άξονες λοιπόν - του τόπου, του χρόνου και της µαθητοκεντρικότητας - και πάντα µε φόντο τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν στο εργασιακό και γνωστικό πεδίο καθώς και τη διαθέσιµη τεχνολογία για την υλοποίηση της AεξAE, θα στραφεί στη συνέχεια η µελέτη µας. ÚÔÛapple ı ÛÙÂ Ó Î Ù ÁÚ ÂÙ ÓÙÈapple Ú Â ÁÌ Ù! ÚÔÛapple ı ÛÙ ËÏ Ó Ú Ù appleâúèappleùòûâè apple Ú ÔÛÈ ÎÒÓ È Ú Ì ÙˆÓ appleô Î ÓÔ Ó apple Ú ˆÚ ÛÂÈ ÛÙÔ ÙÚ ÙÔ ıâì ÏÈÔ ÍÔÓÂ, Î È ÛÙË Û Ó ÂÈ Ó Ó ÙÚ ÍÂÙ ÛÙÔ ÊÔÚ appleô Ú Î Ù ÛÙË Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.1., ÏÏ Î È ÛÙË Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.3. Î È Ó Ú Ù appleâúèôúè- ÛÌÔ (appleô ıâˆúëùèî ÂÓ ı appleúâappleâ Ó apple Ú Ô Ó) ÙÔappleÈÎÔ, ÚÔÓÈÎÔ Î È Â ÂÏÈÍ - ÏÏ Î È fi,ùè ÏÏÔ Ú ÎÙËÚÈÛÙÈÎfi ÓÔÌ ÂÙ fiùè Í ÂÈ Ó Î Ù ÁÚ ÊÂ. Ê ÛÙ 2-3 ÎÂÓ ÁÚ ÌÌ Î Ùˆ applefi Î ıâ ÛËÌ ˆÛ Û ÁÈ Ó Âapple Ó ÏıÂÙ ÚÁfi- ÙÂÚ Î È Ó appleôùèì ÛÂÙ ÙËÓ ÔÚıfiÙËÙ ÙˆÓ ÂÎÙÈÌ ÛÂÒÓ Û. Ú ı ÚÔ ÛÙËÓ ŒÚÂ Ó : Α Ú ÓËÙÈÎÔ ÚÈÛÌÔ ÙË ÂÍ ν θέλει κανείς να ανατρέξει σε αυτά που ορίζουν οι ερευνητές του χώρου, τότε θα µπορούσαµε να ορίσουµε την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση σαν τη µορφή εκπαίδευσης που διαχωρίζει τον διδάσκοντα από το διδασκόµενο κατά χώρο και/ή χρόνο (Perraton, 1988), δίνει το µαθησιακό έλεγχο περισσότερο στο διδασκόµενο παρά στον από απόσταση διδάσκοντα (Jonassen, 1992), και εγκαθιστά ασυνεχή επικοινωνία ανάµεσα στο διδάσκοντα και τους διδασκοµένους, η οποία υλοποιείται µε έντυπο υλικό ή/και κάποια/ες µορφή/ές τεχνολογίας (Keegan, 1986, Garrison & Shale, 1987). Τέλος, ο µεγαλύτερος ίσως θεωρητικός της ΑεξΑΕ, ο Σουηδός Borje Holmberg ορίζει την ΑεξΑΕ µε έναν ορισµό που τον έκανε διάσηµο, ως εξής (Holmberg, 1985, σελ. 1): Ο όρος από απόσταση εκπαίδευση καλύπτει τις διαφορετικές µορφές σπουδών σε όλα τα επίπεδα που δε βρίσκονται στη συνεχή και άµεση εποπτεία διδασκάλων, παρόντων µαζί µε τους µαθητές τους σε αίθουσες διδασκαλίάς ή µε τις ίδιες συνθήκες, αλλά, παρ όλα αυτά, οι µαθητές µπορούν να επωφελούνται από το σχεδιασµό, καθοδήγηση και διδασκαλία ενός εκπαιδευτικού οργανισµού. ÕÛÎËÛË ÙÔ ÍÈÔÏfiÁËÛË 1.1. ÙÔ ÛËÌÂ Ô Ùfi Â Û ÛÙ appleè ÙÔÈÌÔÈ Ó apple Ú ÁÂÙ ÁÓÒÛË. ÚÔÛapple ı ÛÙ ÏÔÈapplefiÓ Ó ÒÛÂÙ ÌfiÓÔÈ Û Ó Ó ÔÚÈÛÌfi ÙË ÂÍ, ÈÎfi Û, ˆÚ Ó Ûapple Ûı Ù ÔappleˆÛ appleôùâ ÙÈ appleúôù ÛÂÈ ÙÒÓ ÙˆÓ ÂÚ ÓËÙÒÓ. ÂˆÚ ÛÙ ÙÈ Û Ó È Â Î È ÎÚ - ÓÂÙ ÙÈ. ÂÙ applefi Ë ÁÈ ÙËÓ ÎÚ ÛË Û Ù appleô Û ËÙ ıëî Ó ˆ ÙÒÚ Î È appleúô- Ûapple ı ÛÙÂ Ó ÔÌ ÛÂÙÂ Ó ÁÂÓÈÎfiÙÂÚÔ ÔÚÈÛÌfi, fi È ËÏ ÌfiÓÔ ÁÈ ÙËÓ ÂÎapple  ÛË applefi applefiûù ÛË Ì ÓÙ appleô ÏÈÎfi ÙËÓ ÂÎapple  ÛË Ì Ûˆ Internet...  ÓÔ Ì ÎfiÌ apple ÓÙËÛË, Ô ÔÚÈÛÌfi Ùfi ı ÂÏÙȈı ÚÁfiÙÂÚ...

15 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή Οµοιότητες και ιαφορές µε την Παραδοσιακή Προσέγγιση Θ α ασχοληθούµε στη συνέχεια τις οµοιότητες και τις διαφορές των δύο συστηµάτων, της παραδοσιακής και της ΑεξΑΕ προσέγγισης. Πρώτα όµως εκπονήστε την επόµενη άσκηση. Ù ÁÚ Ù ÔÌÔÈfiÙËÙÂ Î È È ÊÔÚ appleô ÌappleÔÚ ÙÂ Ó Ê ÓÙ Û٠٠ÛÈ fiìâ- ÓÔÈ ÛÙËÓ ˆ ÙÒÚ ÌÂÏ ÙË Û. ÚÔÙ ÓÂÙ È Ó ˆÚ ÛÂÙ ÙË ÛÂÏ Û Û ٠Û- ÛÂÚÈ ÛÙ ÏÂ, fiappleˆ Ê ÓÂÙ È appleèô Î Ùˆ: Οµοιότητα 1 ιαφορά 1 Οµοιότητα 2 ιαφορά 2 Οµοιότητα 3 ιαφορά ÙË Û Ó ÂÈ ÙÔ ÎÂÊ Ï Ô ı  Ù ÙË ÈÎ Ì appleúôû ÁÁÈÛË. ÙÔ Ù ÏÔ appleôùèì - ÛÙ ÙËÓ ÂÎÙ ÌËÛ Û. ËÌÂÈÒÛÙ ÛÙ ÌÈÎÚ ÙÂÙÚ ÁˆÓ Ó ıìfi applefi 0 ˆ 5: 0 Ó appleèûùâ ÂÙ ÔÙÈ appleôù Ù ÛÙËÓ Ú ÈÎ Û ÂÎÙ ÌËÛË Î È 5 Ó ıâˆúâ Ù fiùè appleâù Ù appleï Úˆ. Œ ÂÙ ÙÛÈ ÌÈ appleúòùë, appleôï ÔÓ ÚÈÎ ÂÎÙ ÌËÛË ÙË Âapple ÔÛ Û. Θα δούµε στη συνέχεια ότι υπάρχουν ελάχιστες αµιγείς οµοιότητες και διαφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν οµοιότητες που εφαρµόζονται διαφορετικά στις δύο µορφές, ή διαφορές για τις οποίες επιχειρείται σύγκλιση ÏË ªÂÏ ÙË ÕÛÎËÛË ÙÔ ÍÈÔÏfiÁËÛË 1.2. Aν θέλουµε να ξεκινήσουµε από την ουσία καθαυτή της Εκπαίδευσης, να δούµε δηλαδή τα πράγµατα από ψηλά, µπορούµε να πούµε ότι η Τυπική Eκπαίδευση είναι κατά βάθος παρόµοια σε όλες τις µορφές της. Στην παραδοσιακή µορφή της ο σπουδαστής πρέπει να παρακολουθήσει µαθήµατα, του παρέχεται ένα "σύνολο ύλης" για µελέτη και τέλος του ζητείται να παρουσιάσει τη νέα γνώση µε τη µορφή γραπτής αποτύπωσης της είτε σαν εργασίες είτε/και µε τη µορφή τελικών εξετάσεων. Όσοι τώρα σπουδάζουν µε τη µέθοδο της εξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης, παραλαµβάνουν επίσης ένα παρόµοιο "σύνολο ύλης" για µελέτη, συνήθως µε τη µορφή κάποιου "πακέτου" και καλούνται µε παρόµοιους τρόπους - µε εργασίες και/ή τελικές εξετάσεις - να αποδείξουν επίσης την κατοχή νέας γνώσης (Mugler & Landbeck, 2000). Αρχικά υπάρχει δηλαδή αυτό καθαυτό το γεγονός της παροχής ύλης µελέτης µε τη µορφή πληροφορίας. Τυπική Εκπαίδευση Η οργανωµένα παρεχόµενη εκπαίδευση από κάποιο εκπαιδευτικό οργανισµό. Έχει σαφείς σκοπούς και στόχους. Άτυπη Εκπαίδευση Η εκπαίδευση που δέχεται το άτοµο από το περιβάλλον του (πχ. κοινωνική συµπεριφορά) ή αποκτά µέσω των δραστηριοτήτων του (πχ. επαγγελµατική εµπειρία). εν έχει καθορισµένους στόχους.

16 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Ô Ó ÏÈ appleèîôèóˆó Kαι στις δύο προσεγγίσεις όµως για να µεταβιβασθεί η προσφερόµενη γνώση πρέπει να αποκατασταθεί κάποιο κανάλι επικοινωνίας. Eδώ υπάρχουν οι µεγαλύτερες διαφορές: στον παραδοσιακό τρόπο αυτό το κανάλι επικοινωνίας είναι κυρίως η δια ζώσης επαφή καθηγητή-σπουδαστή. Στην AεξAE χρησιµοποιείται ένας ευρύς συνδυασµός µέσων βασισµένων τόσο σε παραδοσιακές τεχνολογίες όσο και στις "νέες τεχνολογίες". Το θέµα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικότερα στην παράγραφο 1.7. Ô Ó ÏÈ appleèîôèóˆó. Προστίθεται δηλαδή σαν δεύτερος παράγοντας διαφοροποίησης το µέσον διαµοιρασµού και επικοινωνίας Á ÚÔÓÈÛÌfi Αυτό το µέσον επικοινωνίας όµως µπορεί να πάρει πολλές µορφές. Aς δούµε τον επόµενο πίνακα (Shneiderman, 1998): Ίδιος ΤόποςΤ ιαφορετικός Τόπος Ίδιος Χρόνος Παραδοσιακή και ζωντανή εκπαίδευση, διαλέξεις Τηλέφωνο, τηλεσυνδιάσκεψη ιαφορετικός Χρόνος Πίνακες ανακοινώσεων, βιβλιοθήκες, διαδικτυακοί τόποι Ταχυδροµείο, , κατ οίκον µελέτη Συγχρονικός (synchronous) και ασυγχρονικός (asynchronous) τρόπος επικοινωνίας Στον συγχρονικό τρόπο το κανάλι επικοινωνίας (το µέσο) διατηρείται ενεργό για όσο χρόνο διαρκεί η αλληλεπίδραση των επικοινωνούντων µερών (πχ. τηλέφωνο). Στον ασυγχρονικό τρόπο συντηρείται µόνο ένα εικονικό κανάλι (virtual channel) που επιτρέπει την αλληλεπίδραση σε διαφορετικούς χρόνους (πχ. ταχυδροµείο). Παρατηρούµε ότι ενώ η παραδοσιακή και δια ζώσης εκπαίδευση κινείται κυρίως στο χώρο του πρώτου (ίδιος χρόνος, ίδιος τόπος) τεταρτηµορίου, η AεξAE προσπαθεί να κάνει χρήση και των τεσσάρων συνδυασµών, ζητώντας να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήµατα του συγχρονικού αλλά και του ασυγχρονικού τρόπου διδασκαλίας και να ελαχιστοποιήσει τα µειονεκτήµατα των προσεγγίσεων που ακολουθούν µόνο ένα από τους δύο τρόπους. Aυτή είναι η ιδανική µορφή, γιατί στην πράξη το κόστος χρήσης όλων αυτών των δυνατοτήτων είναι απαγορευτικό, αναγκάζοντας την AεξAE να λαµβάνει κάθε φορά, και σύµφωνα µε τις ανάγκες της, συγκεκριµένη µορφή, παραδεκτού κόστους, έχοντας κάνει όµως προφανώς κάποιους συµβιβασµούς που περιορίζουν ενδεχοµένως και την αποτελεσµατικότητά της. Να σηµειώσουµε εδώ πως και στην παραδοσιακή προσέγγιση δεν αποκλείεται η ταυτόχρονη χρήση όλων των µορφών επικοινωνίας που αναφέρθηκαν. Απλά ο βαθµος υλοποίησης διαφέρει στις δύο προσεγγίσεις, µια διαφορά όµως που στη σύγχρονη εποχή τείνει να ελαχιστοποιηθεί ÚÁ ÓˆÛË ÙÔ Îapple È Â ÙÈÎÔ ÚÁ ÓÈÛÌÔ Tρίτο σηµείο µελέτης είναι η οργάνωση του Eκπαιδευτικού Iδρύµατος. Kαι εδώ έχουµε ένα συνδυασµό οµοιοτήτων και διαφορών. Kαι οι δύο τύποι ιδρυµάτων απασχολούν διδακτικό προσωπικό, ασχολούνται µε θέµατα γραµµατειακής διαχείρισης, οικονοµικής διαχείρισης, φοιτητικής µέριµνας κλπ. Όµως από το πρίσµα των ιδιαιτέρων αναγκών, ένα παραδοσιακό τριτοβάθµιο ίδρυµα έχει αυξηµένες

17 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή ανάγκες σε κτιριακή υποδοµή και εργαστηριακό εξοπλισµό, ενώ ένα ίδρυµα AεξAE µε τη σειρά του έχει αυξηµένες ανάγκες στον τοµέα της ετοιµασίας του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού - το οποίο καλείται να υποκαταστήσει την έλλειψη καθηγητών, όπως και στην οργάνωση και υποστήριξη του προαναφερθέντος καναλιού επικοινωνίας Ù Όσον αφορά τα χορηγούµενα πτυχία και πιστοποιητικά, υπάρχει οµοιότητα στο µέτρο που η AεξAE είναι αναγνωρισµένη και εξισωµένη µε την παρεχόµενη σε αναγνωρισµένο παραδοσιακό εκπαιδευτικό ίδρυµα εκπαίδευση, όπως συµβαίνει πχ. στην περίπτωση του EAΠ. εδοµένου όµως ότι, όπως είδαµε, η υπάρχουσα ευελιξία της AεξAE δηµιουργεί πολλαπλούς τύπους και συνδυασµούς σπουδών, το θέµα των παρεχόµενων πτυχίων ή πιστοποιητικών πρέπει να προσαρµόζεται στην εκάστοτε περίπτωση. εν υπάρχει δηλαδή στην AεξAE το "ενιαίο πτυχίο", όπως εννοείται στην περίπτωση των κλασικών ιδρυµάτων, όµως για λόγους εναρ- µόνισης µε την κείµενη νοµοθεσία, κάθε παροχέας ΑεξΑΕ οφείλει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, να είναι πολύ προσεκτικός στους παρεχόµενους τίτλους σπουδών. Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.6. ÔÌ ÛÙÂ Ó Ê ÓÙ ÛÙÈÎfi ÛÂÓ ÚÈÔ apple ÚÔ ÂÎapple  ÛË Ì ÂÍ. Ô ÛËÌÂ Ô appleô Ì ÂÓ È Ê ÚÂÈ Â Ò Â Ó È ÙÔ appleù Ô. Ú Ù ÙË ÁÓÒÌË Û Î È Û ÁÎÚ ÓÂÙ Ì ÙË ÈÎ Ì ÛÙÔ Ù ÏÔ ÙÔ ÎÂÊ Ï Ô ÍÂÙ ÛÂÈ ÍÈÔÏfiÁËÛË Î È ÈÛ ÁˆÁÈÎ Oι εξετάσεις µπορούµε να πούµε ότι είναι το σηµείο στο οποίο υπάρχει η µεγαλύτερη οµοιότητα ανάµεσα στα δύο συστήµατα εκπαίδευσης. Kαι στις δύο περιπτώσεις οι υποψήφιοι θα κληθούν, µε φυσική παρουσία και σε ίδιο τόπο και ίδιο χρόνο, να αποδείξουν εγγράφως την απόκτηση της απαιτούµενης για τον τίτλο γνώσης. Υπάρχει οµοφωνία όλων των ερευνητών εδώ ότι τελικά ο παραδοσιακός τρόπος εξέτασης πρέπει να διατηρηθεί και στην ΑεξΑΕ. Αλλά και η πράξη επιβεβαιώνει εδώ πλήρως τη θεωρία: η συντριπτική πλειοψηφία των υπαρχόντων παγκοσµίως προγραµµάτων ΑεξΑΕ απαιτεί τη φυσική παρουσία των σπουδαστών τουλάχιστον κατά την ώρα των εξετάσεων. Όµως οι εξετάσεις είναι και το σηµείο µε τη µεγαλύτερη διαφοροποίηση. Εννοούµε εδώ τις εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται στην ΑεξΑΕ! Ανοικτή Εκπαίδευση σηµαίνει προσβάσιµη σε όλους, όπως θα δούµε αργότερα, οπότε κάποια άλλη µέθοδος πρέπει να βρεθεί για την επιλογή των φοιτητών, και συνήθως αυτή είναι η κλήρωση. Aυτό βέβαια δίνει µεν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην τριτοβάθµια εκπαίδευση όλοι, παράλληλα όµως θέτει πάλι κάποια προβλήµατα: αυξηµένος αριθµός φοιτητών για διαχείριση στο εκπαιδευτικό ίδρυ- µα, ανάγκη αυστηρότερης αξιολόγησης στη συνέχεια, περισσότερη γραφειοκρατεία...

18 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ 1.7. ÎÏ ÚˆÛË Û Ó ÙÚfiappleÔ ÂappleÈÏÔÁ ÊÔÈÙËÙÒÓ ( ÁÂÓÈÎfiÙÂÚ Û ÌÌÂÙ fióùˆó) ÛÂ Ó appleúfiáú ÌÌ ÂÍ ÂÈ Â ıâ ÚÈÌ Ù ÙË ÎÚÈÙÈÎ. ÙËÓ appleâú appleùˆûë appleô ÔÈ ÂÓ È ÊÂÚfiÌÂÓÔÈ Â Ó È Ï ÁÔÈ ÛÂ Û ÛË Ì ÙÔ appleô ÌappleÔÚÂ Ó ÂÍ appleëúâù ÛÂÈ ÙÔ appleúfi- ÁÚ ÌÌ, ÂÓ Ù ıâù È ı Ì. ÚÔÛapple ı ÛÙ fiìˆ Ó appleâúèáú ÂÙ ÌÈ È ÈÎ Û ÂappleÈÏÔÁ Û appleâú appleùˆûë appleô apple Ú ÂÈ ÌÂÁ ÏË ÙËÛË. È apple Ú ÂÈÁÌ, Û appleôïï appleúôáú ÌÌ Ù ÙÔ apple Ú ÙË- ÚÂ Ù È ÙÔ Ê ÈÓfiÌÂÓÔ Ó apple Ú Ô Ó ÈÙ ÛÂÈ ÁÈ 200 ı ÛÂÈ, ËÏ 30appleÏ ÛÈ ÙËÛË applefi ÙËÓ appleúôûêôú. ËÌÈÔ ÚÁ ÛÙÂ Ó ÙÂÙÚ ÛÙËÏÔ apple Ó Î Î È Î Ù ÁÚ ÙÂ Ú ÈÎ ÛÙËÓ ÚÈÛÙÂÚ ÛÙ ÏË ÙÈ ÂÓ ÏÏ ÎÙÈÎ appleúôù ÛÂÈ Û, Ãøƒπ Ó ÙÈ ÍÈÔÏÔÁ ÛÂÙ Û Ùfi ÙÔ ÛÙ ÈÔ. appleï Î Ù ÁÚ Ù ÙÈ. µ ÏÙ ÙÂÏÂ Ù Î È ÙËÓ ÎÏ ÚˆÛË. Ù ÁÚ Ù ÛÙË Û Ó ÂÈ ÛÙË Â ÙÂÚË ÛÙ ÏË Ù appleïâôóâîù Ì Ù Î ıâ ÌÈ Î È ÛÙË Û Ó ÂÈ, ÛÙËÓ ÙÚ ÙË ÛÙ ÏË Ù ÌÂÈÔÓÂÎÙ Ì Ù. Ê ÛÙ ÙËÓ ÙÂÏ ٠ÛÙ ÏË ÎÂÓ, ı Âapple Ó ÚıÔ Ì appleôï ÚÁfiÙÂ- Ú. ÓÙ ٠ÏÔ Ó Û ÓÙÔÌÔ Û fiïèô Î Ùˆ applefi ÙÔÓ apple Ó Î, Û ÂÙÈÎ Ì ÙËÓ applefiê Û Û ÁÈ ÙËÓ Î Ù ÏÏËÏfiÙÂÚË Ì ıô Ô ÂappleÈÏÔÁ. ÁÎÚ ÓÂÙ Ì ÙË ÈÎ Ì appleô Ë, ÛÙÔ Ù ÏÔ ÙÔ ÎÂÊ Ï Ô ÂÏÈÍ ªÂÏ ÙË ÙˆÓ È ÛÎÔÌ ÓˆÓ Για το θέµα της ευελιξίας έχει ήδη γίνει νύξη. Όµως το θέµα αυτό είναι αρκετά πιο περίπλοκο απ ότι φαίνεται από πρώτη µατιά. O φοιτητής έχει κυρίως τοπική ελευθερία, καθώς δεν απαιτείται η παρουσία του σε αίθουσες διδασκαλίας, πράγ- µα που σηµαίνει εξοικονόµηση χρόνου, γεγονός που µε τη σειρά του οδηγεί στη σκέψη της χρονικής ευελιξίας. Στο σηµείο αυτό πρέπει να διευκρινισθεί µία από τις παρεξηγήσεις γύρω από την AεξAE: ο χρόνος µελέτης είναι δεδοµένος και καθορισµένος και για τις δύο µορφές (πχ. 10 ώρες ανά κεφάλαιο), απλώς ο φοιτητής κανονίζει το πότε θα µελετήσει και το πόσο θα µελετήσει. Aν σκεφθεί κανείς το -συχνό- φαινόµενο όπου στα παραδοσιακά πανεπιστήµια διαβάζουν οι φοιτητές ένα µήνα πριν τις εξετάσεις, θα δεί ότι και εδώ υπάρχει κάποια "χρονική ελευθερία". Συνεπώς, ο σωστός όρος που πρέπει να χρησιµοποιείται είναι "χρονική ευελιξία" και όχι "χρονική ελευθερία", που στην ουσία δεν υπάρχει, αφού ο χρόνος πιέζει και στην ΑεξΑΕ όσο και στην παραδοσιακή µορφή ÚÁ ÓˆÙÈÎ ÂÏÈÍ ÙÔ ºÔÚ Yπάρχει όµως και η ευελιξία από µέρους του εκπαιδευτικού ιδρύµατος. Aυτή η ευελιξία πηγάζει κυρίως από το γεγονός του ευέλικτου προγράµµατος σπουδών. Aυτό φαίνεται πολύ καθαρά στις περιπτώσεις φορέων που βασίζονται σε ευέλικτες µορφές εκπαίδευσης, όπως είναι η έννοια της "Θεµατικής Eνότητας", γεγονός που τους επιτρέπει να δηµιουργούν προγράµµατα σπουδών που οι παραδοσιακοί φορείς αδυνατούν. Όµως η ίδια αυτή ευελιξία είναι και πηγή προβληµάτων: απαιτεί ιδιαίτερου τύπου οργάνωση, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για την εν γένει

19 Κεφ. 1ο: Εισαγωγή λειτουργία του ιδρύµατος, απαιτεί ιδιαίτερα συγγράµµατα, πράγµα που εξοστρακίζει την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία σε ρόλο υποστηρικτικό, χρειάζεται πολλές φορές ειδικός εξοπλισµός (πχ. Web Servers, στούντιο ηχογραφήσεων κλπ.), χρειάζεται ειδικευµένο προσωπικό, το οποίο δεν είναι πάντα διαθέσιµο και πολλά άλλα. º ÓÙ ÛÙ ÙÂ Ó Âapple ÁÁÂÏÌ ÌÈ ÂÍÈfiÙËÙ appleô ıâˆúâ Ù fiùè Â Ó È È Ì, ı Â Ó È ËÏ Û ÌÂÁ ÏË ÙËÛË Ù ÂapplefiÌÂÓ ÚfiÓÈ ÛÙËÓ ÁÔÚ ÂÚÁ Û. ŒÛÙˆ ÙÒÚ fiùè ı ÏÂÙÂ Ó appleúôûê ÚÂÙ Ì ÙÔ ÈÎfi Û È Â Ùfi ÂÎapple È Â ÙÈÎfi ÔÚÁ ÓÈ- ÛÌfi Ó appleúfiáú ÌÌ Î Ù ÚÙÈÛË ÁÈ Ùfi ÙÔ ı Ì. Ù ÁÚ Ù ÙÈ Ó ÁΠappleô ı Û ËÌÈÔ ÚÁËıÔ Ó, ÙÔ Ï ÈÛÙÔÓ ÁÈ ÙÔ ÙÔÌ appleô Ó Ê ÚÔ Ì apple Ú apple Óˆ. Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ appleôappleùèî ª Û Î È ÔÈ Tα εποπτικά µέσα διδασκαλίας είναι ένα διφορούµενο θέµα. Στην ελληνική πραγµατικότητα χρησιµοποιούνται γενικά µε φειδώ στην παραδοσιακή εκπαίδευση, και µπορεί να περιορίζονται στα κλασικά εποπτικά µέσα, όπως πχ. επιδιασκόπιο, όµως η AεξAE πρέπει να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών (πολυµεσικοί τίτλοι, προσοµοιωτικά περιβάλλοντα κλπ), αλλιώς µπορεί να θεωρηθεί ότι σε αυτό το σηµείο µειονεκτεί σε σχέση µε την παραδοσιακή προσέγγιση. Και αυτό γιατί συχνά παρατηρείται το οξύµωρο φαινόµενο (προς το παρόν) η παραδοσιακή εκπαίδευση να προηγείται στη χρήση ΤΠΕ, ενώ θα περίµενε κανείς το αντίθετο, αφού η AεξAE και νεώτερη στην ηλικία είναι, αλλά και προϊόν των ιδιαιτέρων αναγκών, όπως ήδη προαναφέραµε, της σηµερινής κοινωνίας. Στην πράξη όµως, καθαρά για λόγους κόστους (δεν µπορούµε ακόµα να προϋποθέσουµε την κατοχή υπολογιστή συνδεδεµένου στο ιαδίκτυο από όλους τους φοιτητές) είναι η παραδοσιακή εκπαίδευση που έχει το τεχνολογικό πλεονέκτηµα προσφέροντας στις - σταθερές- εγκαταστάσεις της εργαστήρια υπολογιστών που µπορούν να χρησιµοποιηθούν από τους φοιτητές. Ù ÁÚ Ù ÌÔÓÔÏÂÎÙÈÎ fiû ÂappleÔappleÙÈÎ Ì Û ÁÓˆÚ ÂÙÂ,  Ù ÙË apple Ú ÔÛÈ - Î Â Ù ÙË ÂÍ ÌÔÚÊ ( Ó Í ÚÂÙ ÌappleÔÚ ÙÂ Ó Ê ÓÙ ÛÙ ÙÂ). ÂappleÈÛÙÚ Ô Ì ÚÁfiÙÂÚ ÁÈ Ó appleôùèì ÛÔ Ì ÙÔ applefiûô appleâù ÙÂ. Ú ÛÙËÚÈfiÙËÙ ÏÈÎ Î È ÚÈıÌfi ÌÌÂÙ fióùˆó Υπάρχει βέβαια και το θέµα της ηλικίας των φοιτητών. Στο βρεττανικό Open University, ο νεώτερος που πήρε ποτέ πτυχίο ήταν 18 ετών, ενώ ο γηραιότερος διήγε αισίως το 90ο του έτος (OU, 2000). Aυτό είναι άλλωστε και το νόηµα της "ανοικτής" εκπαίδευσης και βάσει αυτού του νοήµατος µπορεί να υλοποιηθεί και

20 Μέρος 1ο: Οι Βασικές Αρχές της ΑεξΑΕ ο στόχος της "δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης". Προφανώς αυτό το εύρος ηλικιών οδηγεί σε περαιτέρω προβλήµατα, όπως επαγγελµατικές και οικογενειακές υποχρεώσεις των φοιτητών, προσαρµογή του προγράµµατος σπουδών από µέρους του πανεπιστηµίου κλπ. Τα προβλήµατα αυξάνονται αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΑεξΑΕ µπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους διδασκοµένους από το παραδοσιακό σχήµα. Πράγµατι, η πράξη έχει δείξει ότι εκεί που παραδοσιακά τµήµατα αριθµούν φοιτητές, το νούµερο αυτό µπορεί να αυξηθεί στην ΑεξΑΕ µέχρι τους ! ÃÚfiÓÔ Έχει ήδη αναφερθεί ότι τα προγράµµατα ΑεξΑΕ διαρκούν παραπάνω από τα παραδοσιακά. Από µόνη της µια θεµατική ενότητα (για φορείς που τη χρησιµοποιούν) περιέχει περισσότερη ύλη από ένα κλασικό εξάµηνο, πολλές φορές αντιστοιχεί σε δύο. Ακόµα όµως και αν υποθέσουµε ότι προβλέπουµε την ίδια ποσότητα ύλης για διδασκαλία, πάλι η ΑεξΑΕ προσέγγιση απαιτεί περισσότερο χρόνο ολοκλήρωσής της, αφού πρέπει να ληφθούν υπ όψιν και οι προσωπικοί παράγοντες του διδασκοµένου, όπως οικογενειακές υποχρεώσεις ή εργασία, οι οποίες σπανίως λαµβάνονται υπ όψιν στην παραδοσιακή προσέγγιση. Κατά µέσο όρο, ένα παραδοσιακό εξάµηνο διαρκεί στην ΑεξΑΕ µορφή του 10 µήνες. Ειδικό Εκπαιδευτικό Υλικό Αφού ήδη η παραδοσιακή µορφή ακολουθεί νέες προσεγγίσεις, η ΑεξΑΕ υποχρεούται να ετοιµάζει επι τούτοις (ad-hoc) εκπαιδευτικό υλικό για κάθε πρόγραµµά της fiûùô Η πιο συνηθισµένη προσέγγιση επιλογής φοιτητών είναι, όπως προαναφέρα- µε, αυτή της κλήρωσης για ιδρύµατα µε χαµηλά δίδακτρα, ενώ όπου τα δίδακτρα είναι αυξηµένα δηµιουργείται αυτόµατα µια (καθόλου δηµοκρατική) φραγή. Αυτό το πολυσυζητηµένο κόστος σπουδών αποτελεί ένα σαφές έξοδο για τους φοιτητές και ένα σαφές έσοδο για την αντιµετώπιση των αναγκών του ιδρύµατος, είναι όµως πλέον γεγονός και στην Eλλάδα (όπως για παράδειγµα τα µεταπτυχιακά προγράµ- µατα αρκετών κλασικών πανεπιστηµίων). H σταδιακή κατάργηση της δηµόσιας και δωρεάν παιδείας είναι πλέον γεγονός, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγών που µας ταλανίζει παγκοσµίως και πρέπει να τη συνηθίσουµε. Ειδικά όµως για την ΑεξΑΕ, πρέπει να γίνει σαφές ότι το ιδιαίτερα αυξηµένο κόστος της απαιτεί de facto και τη συµµετοχή του φοιτητή Ô Îapple È Â ÙÈÎfi ÀÏÈÎfi Το βασικότερο όµως, αλλά συγχρόνως ασαφές σηµείο είναι η διαφοροποίηση του εκπαιδευτικού υλικού. Είναι προφανές ότι το γενικό "πακέτο", µε το έντυπο και το οπτικοακουστικό υλικό της ΑεξΑΕ παρουσιάζει σαφώς µια διαφοροποίηση σε σχέση µε την παραδοσιακή προσέγγιση. Όµως τα συγγράµµατα καθαυτά δεν παρουσιάζουν πλέον µεγάλες διαφορές, αφού και η παραδοσιακή προσέγγιση φαίνεται να ενστερνίζεται και αυτή το δρόµο που χάραξε η ΑεξΑΕ στη δόµηση του έντυπου υλικού: µικρότερα κεφάλαια, ασκήσεις αυτοαξιολόγησης στο τέλος των

Πίνακες και ερµάρια. διανοµής. ƒ 2010. Plexo 3 στεγανοί πίνακες από 2 έως 72 στοιχεία (σ. 59) Practibox χωνευτοί πίνακες από 6 έως 36 τοιχεία (σ.

Πίνακες και ερµάρια. διανοµής. ƒ 2010. Plexo 3 στεγανοί πίνακες από 2 έως 72 στοιχεία (σ. 59) Practibox χωνευτοί πίνακες από 6 έως 36 τοιχεία (σ. χωνευτοί σ. 56 Nedbox χωνευτοί από 12 έως 56 στοιχεία σ. 58 από 1 έως 6 στοιχεία σ. 62 XL 3 160 από 48 έως 144 στοιχεία και ερµάρια διανοµής ισχύος XL 3 σ. 68 Ράγες, πλάτες στήριξης και µετώπες σ. 77 0

Διαβάστε περισσότερα

Î È appleúô Ï Ì Ù ÓÙ ÍË 36

Î È appleúô Ï Ì Ù ÓÙ ÍË 36 ƒπ ÃOª ƒo O π O ª πøª 9 º πo ƒøδo: Δ À ƒª Δ π ÀΔπ π π π 1.1 ÓÓÔÈ ÙÔ appleâúì ÛÔ 16 1.2 ÀappleÂÚÌ Û, ÎÔÈÓˆÓ Î È ÂÎapple  ÛË 18 1.3 ÂˆÚ Â Ì ıëûë Î È appleâúì Û 27 1.4 ÚfiÙ apple Ú ÛË appleôïôáèûùòó Î È

Διαβάστε περισσότερα

À π. apple Ú Â ÁÌ Ù. π À Ã ª ªπ À À À. ÂÚ ÛÙÈÔ ÙÔ fiêâïô ÙˆÓ appleúôóôèòó ÙË

À π. apple Ú Â ÁÌ Ù. π À à ª ªπ À À À. ÂÚ ÛÙÈÔ ÙÔ fiêâïô ÙˆÓ appleúôóôèòó ÙË ÂÚ ÛÙÈÔ ÙÔ fiêâïô ÙˆÓ appleúôóôèòó ÙË À π Àªµ 2008-2010 π À à ª ªπ À À À appleâíëáëì ÙÈÎ apple Ú Â ÁÌ Ù Η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύµβασης µεταξύ ΕΤΥΚ ΚΕΣΤ για τα έτη 2008 2010 θεωρήθηκε µια µεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

(ON THE JOB TRAINING) ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ «ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ /

(ON THE JOB TRAINING) ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ «ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ / Επαγγελµατικό προφίλ: ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΟΡΟΦΩΝ (ΟΡΟΦΟΚΟΜΟΣ) Επίπεδο: 2 εξιότητες Θέµατα Συνδεδεµένες δεξιότητες C1 ΗΓΕΙΤΑΙ, ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ ΣΧΕ ΙΑΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΗΣΗ π ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ π ΑΣΤΙΚΗΣ π ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ π

ΑΙΤΗΣΗ π ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ π ΑΣΤΙΚΗΣ π ΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ π ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ «Η ΕΘΝΙΚΗ» ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1891 ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΡ.Μ.Α.Ε.: 12840/05 B 86/20 Α.Φ.Μ.: 094003849 Δ.Ο.Υ.: ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΕΩΦ.

Διαβάστε περισσότερα

ƒ π ø π ø - Ó ıâ ÙÔ appleèô ÔÈÎÔÓÔÌÈÎfi, ÙfiÙÂ Ó ÓÔÈÎÈ ÛÔ ÌÂ ÙÔ ÏÏÔ appleô Â Ó È Î È ÊıËÓfiÙÂÚÔ...

ƒ π ø π ø - Ó ıâ ÙÔ appleèô ÔÈÎÔÓÔÌÈÎfi, ÙfiÙÂ Ó ÓÔÈÎÈ ÛÔ ÌÂ ÙÔ ÏÏÔ appleô Â Ó È Î È ÊıËÓfiÙÂÚÔ... ƒ π ø π ø - Ô ÚÂÙÈÚ Â Â ÙËÓ ˆÚ ÈfiÙÂÚË ı appleãfiï Î È Ù Ó Î È ÛÙËÓ Î Ï ÙÂÚË appleâúèô. - È, ÁÈ Ùfi Ù Ó Î È ÙÔ ÎÚÈ fiùâúô! - Ó ıâ ÙÔ appleèô ÔÈÎÔÓÔÌÈÎfi, ÙfiÙÂ Ó ÓÔÈÎÈ ÛÔ ÌÂ ÙÔ ÏÏÔ appleô Â Ó È Î È ÊıËÓfiÙÂÚÔ...

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó. ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô. μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô

ÂÚÈ fiìâó. ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô. μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô ÂÚÈ fiìâó ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô È ÚÈıÌÔ Ì ÚÈ ÙÔ ÃÒÚÔ Î È Û Ì Ù ÂÊ Ï ÈÔ : ÚÔÛ Ó ÙÔÏÈÛÌfi ÛÙÔ ÒÚÔ... ÂÊ Ï ÈÔ : ˆÌÂÙÚÈÎ Û Ì Ù... ÂÊ Ï ÈÔ : ÁÎÚÈÛË Î È ÂÎÙ ÌËÛË appleôûôù ÙˆÓ... ÂÊ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωγραφία Ε Δημοτικού. Μαθαίνω για την Ελλάδα

Γεωγραφία Ε Δημοτικού. Μαθαίνω για την Ελλάδα Γεωγραφία Ε Δημοτικού Μαθαίνω για την Ελλάδα ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝOΣ TOY ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ KAI ΥΠΕΥΘΥΝOΣ TOY ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΕΞΩΦΥΛΛΟ Κωστής Κουτσόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΥΠΟ ΟΧΗ C10 ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ C11 ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΜΑΤΙΩΝ C9 ΑΦΙΞΕΙΣ C8 ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΟΧΗ

ΥΠΟ ΟΧΗΣ ΥΠΟ ΟΧΗ C10 ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ C11 ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΩΜΑΤΙΩΝ C9 ΑΦΙΞΕΙΣ C8 ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΟΧΗ Επαγγελµατικό Προφίλ: ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥ ΞΕΝΟ ΟΧΕΙΟΥ Επίπεδο: 3 Ικανότητες Θέµατα C1 ΣΧΕ ΙΑΖΕΙ M2 Συνδεδεµένες δεδιότητες M1 ιοίκηση ξενοδοχείου C1 Βασικές εφαρµογές ηλεκτρονικών υπολογιστών C2 ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ò Ó Î Ù ÓÔ ÛÂÙÂ ÙËÓ ÂÈıÒ

Ò Ó Î Ù ÓÔ ÛÂÙÂ ÙËÓ ÂÈıÒ Ò Ó Î Ù ÓÔ ÛÂÙÂ ÙËÓ appleâèıò Ÿσοι διαθέτουν το χάρισμα της πειθούς έχουν τη δύναμη να αιχμαλωτίζουν το κοινό, να μεταβάλλουν τις απόψεις των άλλων και να μεταπείθουν τους αντιπάλους τους προς όφελός τους.

Διαβάστε περισσότερα

www.infosociety.gr www.hellaskps.gr www.observatory.gr www.ependyseis.gr www.e-oikonomia.gr www.kep.gov.gr www.culture.gr www.edet.

www.infosociety.gr www.hellaskps.gr www.observatory.gr www.ependyseis.gr www.e-oikonomia.gr www.kep.gov.gr www.culture.gr www.edet. www.infosociety.gr www.hellaskps.gr www.observatory.gr www.ependyseis.gr www.e-oikonomia.gr www.kep.gov.gr www.culture.gr www.edet.gr www.ebusinessforum.gr www.sch.gr www.ika.gr www.ekt.gr www.ktpae.gr

Διαβάστε περισσότερα

ª π.. ƒ ø π º ƒ. È ËÙÔ ÌÂÓÂ ÂÈ ÈÎfiÙËÙÂ, Ù apple Ú ÙËÙ appleúôûfióù Î È ÙÔ Â Ô ÙË Û Ì ÛË appleâúèáú ÊÔÓÙ È Î ÙˆÙ Úˆ. π π À & ƒ π ƒ π & π ƒπ ª

ª π.. ƒ ø π º ƒ. È ËÙÔ ÌÂÓ ÂÈ ÈÎfiÙËÙÂ, Ù apple Ú ÙËÙ appleúôûfióù Î È ÙÔ Â Ô ÙË Û Ì ÛË appleâúèáú ÊÔÓÙ È Î ÙˆÙ Úˆ. π π À & ƒ π ƒ π & π ƒπ ª ª π.. ƒ ø π º ƒ «ª π.» appleâ ı ÓË ÁÈ ÙË Û ÓÙ ÍË ÙÔ ıóèîô ÙËÌ ÙÔÏÔÁ Ô appleúôûî Ï ÙÔ ÂÓ È ÊÂÚfiÌÂÓÔ ÁÈ ÙËÓ appleô ÔÏ ÈÙ ÛÂˆÓ ÂΠψÛË ÂÓ È Ê ÚÔÓÙÔ, appleúôîâèì ÓÔ Ó ÛÙÂÏ ÒÛÂÈ ÙÈ ÂÓÙÚÈÎ ÙË ÀappleËÚÂÛ Â.

Διαβάστε περισσότερα

6. Aπόκριες 7. Πάσχα

6. Aπόκριες 7. Πάσχα TÈ Ù ÍË Â Ó È ÌÔ Ô appleôïèùèûìfi ; 1. O πολιτισµός του τόπου µας 2. Mια επίσκεψη στο µουσείο 3. Tι συµβαίνει στην περιοχή µας; 4. Kάθε τόπος τα έθιµά του και ο χρόνος τα δικά του... 5. Tο βιβλίο των παροιµιών

Διαβάστε περισσότερα

ISBN 960-431-204-9. K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993

ISBN 960-431-204-9. K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993 2 K ıâ ÁÓ ÛÈÔ ÓÙ Ù appleô appleôáú ÊÂÙ È applefi ÙÔÓ Û ÁÁÚ Ê Â ÙÂÚË Î ÔÛË 1993 Copyright 1989, 1993,. ËÌËÙÚÔappleÔ ÏÔ - æˆìôappleô ÏÔ ISBN 960-431-204-9 Φωτοστοιχειοθεσία-Eκτ πωση: Bι λιοπωλείο: Π. ZHTH

Διαβάστε περισσότερα

ÓfiÙËÙ 1. ÚÈıÌÔ Î È appleú ÍÂÈ

ÓfiÙËÙ 1. ÚÈıÌÔ Î È appleú ÍÂÈ ÓfiÙËÙ ÚÈıÌÔ Î È appleú ÍÂÈ ª ı Óˆ: ÚÈıÌÔ Î È appleú ÍÂÈ º ÛÈÎÔ ÚÈıÌÔ È ÚÈıÌÔ 0,, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9,... ÔÓÔÌ ÔÓÙ È Ê ÛÈÎÔ. ıâ Ê ÛÈÎfi ÚÈıÌfi, ÂÎÙfi applefi ÙÔ 0, appleúôî appleùâè applefi ÙÔÓ appleúôëáô

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σου, ήταν να ήξερες κάποιους γενικούς κανόνες συγγραφής (Â Ó È Î appleôèôè applefi ÙÔ appleô

Γεια σου, ήταν να ήξερες κάποιους γενικούς κανόνες συγγραφής (Â Ó È Î appleôèôè applefi ÙÔ appleô Γεια σου, Είμαι ο Δαμιανός. Το πρώτο μου βιβλίο Ο αδελφός της Ασπασίας έγινε best seller ή ευπώλητο όπως λένε άλλοι, μα αυτό δε χρειάζεται να σου το πω, μιας και το ξέρεις κι εσύ πολύ καλά. Κι εγώ ο πιο

Διαβάστε περισσότερα

ÎÔÏÔ ıòóù ÙËÓ ÏË ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô

ÎÔÏÔ ıòóù ÙËÓ ÏË ÙÔ Û ÔÏÈÎÔ È Ï Ô Á appleëùô ÁÔÓÂ Ô È Ï Ô Ùfi ÂÈ ÛÎÔapplefi Ó Ê ÚÂÈ ÙÔ Ì ıëù ÙË µã ËÌÔÙÈÎÔ Û Âapple Ê ÌÂ È ÊÔÚ Â Ë ÎÂÈÌ ÓˆÓ Î È Ù Ùfi ÚÔÓ Ó ÙÔ ÔËı ÛÂÈ Ó Ó appleù ÍÔ Ó ÙËÓ ÈÎ ÓfiÙËÙ ÙÔ Ó apple Ú ÁÔ Ó Î È ÔÈ ÈÔÈ Ó ÏÔÁ ÎÂ

Διαβάστε περισσότερα

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple ÓÂ ÛÙË μã Ù ÍË

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË μã Ù ÍË ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË μã Ù ÍË Δ Àƒ π ø ø º π π π ª Δ ƒàªª π μàƒπ π ø π π π ª Δ Δƒ À π ƒ Àà ƒ ªÀ π π ª ª Δπ ø, π Δ Ã π, ø ƒ ºπ, ƒ Δ ƒ Δπ Δ Δ, ƒπ π ª ª ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Με το πέρασμα του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø

º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø º πo 2: À ª π Ã πƒπ OπO π π ª ƒπø Η βασική απαίτηση για ένα σύστηµα διαχείρισης ποιότητας είναι ότι ο οργανισµός θα πρέπει να προσδιορίσει και να διαχειριστεί την οικογένεια των απαραίτητων διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 3ο: Η Ανοικτή Εκπαίδευση

Κεφ. 3ο: Η Ανοικτή Εκπαίδευση Κεφ. 3ο: Η Ανοικτή Εκπαίδευση - 131 - ÂÊ Ï ÈÔ 3: ÓÔÈÎÙ Îapple  ÛË ίδαµε αρχικά (στο πρώτο κεφάλαιο) τις πολύ βασικές αρχές της ΑεξΑΕ και Εστη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο, τις βασικές θεωρητικές εκπαιδευτικές

Διαβάστε περισσότερα

ø Ó ÒÛÂÙÂ π Δƒ ÛÙÔ apple ÏÏ ÏÔ Û 24 πª ª Δ Δπ π Δ ø Δ ƒ ø π Δ Δ Δ Ãøƒ ƒ π ANNE BRUCE

ø Ó ÒÛÂÙ π Δƒ ÛÙÔ apple ÏÏ ÏÔ Û 24 πª ª Δ Δπ π Δ ø Δ ƒ ø π Δ Δ Δ Ãøƒ ƒ π ANNE BRUCE ø Ó ÒÛÂÙ π Δƒ ÛÙÔ apple ÏÏ ÏÔ Û 24 πª ª Δ Δπ π Δ ø Δ ƒ ø π Δ Δ Δ Ãøƒ ƒ π ANNE BRUCE Àªμ À π ƒ Ã π Δƒø Δ ƒ Δπ À ªπ π Δ ƒ ø π Δ À ƒπ ƒ π π Δ ª ƒ ƒ ª πδàãπ Δ Δ πƒ π Ως διευθυντής, η επαγγελματική

Διαβάστε περισσότερα

kefalaio 1_2 26-07-06 18:22 Page 7 Eισαγωγή

kefalaio 1_2 26-07-06 18:22 Page 7 Eισαγωγή kefalaio 1_2 26-07-06 18:22 Page 7 Eισαγωγή kefalaio 1_2 26-07-06 18:22 Page 8 8 kefalaio 1_2 26-07-06 18:22 Page 9 1. È Ù Î È appleò ÌÂÏÂÙÔ ÌÂ ÙËÓ πûùôú ÙÔ Ì ıëì Ùfi ı appleïëúôêôúëıô ÌÂ: τι είναι η Ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3: Ανοιχτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση -Βασικές Αρχές. 3.1 Ορισμοί 3.2. Ιστορία 3.3 Θεωρίες 3.4 Συμπεράσματα

Διάλεξη 3: Ανοιχτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση -Βασικές Αρχές. 3.1 Ορισμοί 3.2. Ιστορία 3.3 Θεωρίες 3.4 Συμπεράσματα Διάλεξη 3: Ανοιχτή & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση -Βασικές Αρχές 3.1 Ορισμοί 3.2. Ιστορία 3.3 Θεωρίες 3.4 Συμπεράσματα 1.ΟΡΙΣΜΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Οι ορισμοί της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καλύπτουν πολλές πλευρές Η

Διαβάστε περισσότερα

HMHTPHΣ TZIOBAΣ O ΘEOTOKAΣ, H EΥΡΩΠΗ KAI H ΓENIA TOY 30

HMHTPHΣ TZIOBAΣ O ΘEOTOKAΣ, H EΥΡΩΠΗ KAI H ΓENIA TOY 30 HMHTPHΣ TZIOBAΣ O ΘEOTOKAΣ, H EΥΡΩΠΗ KAI H ΓENIA TOY 30 Συµπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Θεοτοκά στην Kωνσταντινούπολη το 1905 από Xιώτες γονείς και σχεδόν 40 χρόνια από το θάνατό

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση Ενηλίκων: Θέµατα και Ζητήµατα. της Πολυµορφικότητας. Αντώνης Λιοναράκης Επικ. Καθηγητής, ΕΑΠ

Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση Ενηλίκων: Θέµατα και Ζητήµατα. της Πολυµορφικότητας. Αντώνης Λιοναράκης Επικ. Καθηγητής, ΕΑΠ Εξ αποστάσεως Εκπαίδευση Ενηλίκων: Θέµατα και Ζητήµατα ευτέρα 17 εκεµβρίου 2007 ΤΕΙ Λαµίας Η εξ αποστάσεως Εκπαίδευση και η έννοια της Πολυµορφικότητας Αντώνης Λιοναράκης Επικ. Καθηγητής, ΕΑΠ Έρευνα (2007),

Διαβάστε περισσότερα

Ο ecotec pro με μία ματιά

Ο ecotec pro με μία ματιά Επιτοίχιοι λέβητες αερίου συμπύκνωσης ecotec pro Προηγμένη τεχνολογία θέρμανσης για όλους Ο λέβητας ecotec pro με την πρωτοποριακή τεχνολογία συμπυκνώσεως φτάνει σε βαθμό απόδοσης, ο οποίος ξεπερνά κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ STANDARD

ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ STANDARD ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΕΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ STANDARD Με προσυναρμολογημένο πολλαπλό προσαρμογέα Επανακλειόμενη, μεμονωμένη συσκευασία Δυνατότητα συνδυασμού διαφόρων μηκών Χαμηλό κόστος αποθήκευσης και ελάχιστες ανάγκες

Διαβάστε περισσότερα

Title: "Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης "

Title: Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης Title: "Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης " Ioulia Sidera-Sideri Alison Pickard School of Computing,

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Εθνικό & Καποδιστρικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΤΣΙΜΠΑΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞΗΝΤΑΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ÂÚÈÂ fiìâó. ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô. μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô

ÂÚÈÂ fiìâó. ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô. μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô μã ÂÚ Ô Ô 2 3 ÂÚÈÂ fiìâó ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ã ÂÚ Ô Ô ÂÊ Ï ÈÔ : Ì Ì È fi,ùè Ì ı applefi ÙËÓ ã Ù ÍË... ÂÊ Ï ÈÔ 2: È ÂÈÚ ÔÌ È ÚÈıÌÔ ˆ ÙÔ 0.000... 5 ÂÊ Ï ÈÔ 3: ÓˆÚ ˆ ÙÔ ÚÈıÌÔ ˆ ÙÔ 20.000... 9 ÂÊ Ï ÈÔ

Διαβάστε περισσότερα

Yπεύθυνη και συνεπής

Yπεύθυνη και συνεπής Π ε λ ά τ η ς, Π ο ι ό τ η τ α, Έ ρ ε υ ν α, Α ν ά π τ υ ξ η Yπεύθυνη και συνεπής Καινοτομία Yψηλή προστιθέμενη αξία Aνάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού Ο σεβασμός στο περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί Πλαίσιο; Οι διακρίσεις μας!

Γιατί Πλαίσιο; Οι διακρίσεις μας! ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Γιατί Πλαίσιο; 1. Ασυναγώνιστη υποστήριξη. Service Η/Υ μέσα σε 4 ώρες σε 20 σημεία στην Ελλάδα. 12ωρη δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη. Συναρμολόγηση Η/Υ στα μέτρα σας. ιαρκής αναβάθμιση Η/Υ 4ωρη

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία και Επιχειρήσεις

Καινοτομία και Επιχειρήσεις Καινοτομία και Επιχειρήσεις Πηγές Καινοτομίας Παράγοντες ενίσχυσης Καινοτομίας Καινοτομία και Επιχειρήσεις Οικονομικό Περιβάλλον και Καινοτομία Πηγές Καινοτομίας Ενδογενεις - Επιχείρησεις - Απροσμενο εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

Συστη ματα επιισκέψιμων οροφών & Betoboard

Συστη ματα επιισκέψιμων οροφών & Betoboard Συστη ματα επιισκέψιμων οροφών & Betoboard Ô ˆ ÈÎfi Â Ô ÂÚÈÁÚ Ê Â Ô ª ÎÔ Ï ÙÔ ÈÌ Á µ ÚÔ (kg) 5.1 Ï Î ÔÚÔÊ Πλάκες ορυκτών ινών AMF* ( κατηγορία ακαυστότητας Α2 - s1,d0 ) Σύστημα C - Εμφανές σύστημα Σειρά

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ι.Π. H.Q.A.A. ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΤΕΙ. Έκδοση 1.0 HELLENIC REPUBLIC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Α. Ι.Π. H.Q.A.A. ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ/ΤΕΙ. Έκδοση 1.0 HELLENIC REPUBLIC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Α. Ι.Π. ΑΡΧΗ ΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ HELLENIC REPUBLIC H.Q.A.A. HELLENIC QUALITY ASSURANCE AGENCY FOR HIGHER EDUCATION ΕΚΘΕΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων

Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Επιμέλεια Καραβλίδης Αλέξανδρος. Πίνακας περιεχομένων Γ Γυμνασίου: Οδηγίες Γραπτής Εργασίας και Σεμιναρίων. Πίνακας περιεχομένων Τίτλος της έρευνας (title)... 2 Περιγραφή του προβλήματος (Statement of the problem)... 2 Περιγραφή του σκοπού της έρευνας (statement

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές έννοιες και νέες τάσεις Εκπαίδευση από Απόσταση & Μικτή Μάθηση

Βασικές έννοιες και νέες τάσεις Εκπαίδευση από Απόσταση & Μικτή Μάθηση Βασικές έννοιες και νέες τάσεις Εκπαίδευση από Απόσταση & Μικτή Μάθηση Κυπαρισσία Παπανικολάου Αν. Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. kpapanikolaou@aspete.gr Θέματα Εκπαίδευση από Απόσταση (ΕαΑ):

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την ένταξη της επιστημονικής γνώσης στη διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων. Η έρευνα ενσωματώνεται

Διαβάστε περισσότερα

º ø 36 π MEGASTORE K. ΑΠΟΘΗΚΕΣ - ΕΚΘΕΣΗ. 17ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη. 17ο χλμ Λεωφ. Σπατών, Παλλήνη

º ø 36 π MEGASTORE K. ΑΠΟΘΗΚΕΣ - ΕΚΘΕΣΗ. 17ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη. 17ο χλμ Λεωφ. Σπατών, Παλλήνη MEGASTORE 17ο χλμ Λεωφ. Μαραθώνος, Παλλήνη ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: Έξοδος Νο 15 (Παλλήνη), αριστερά για 2.5 km. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Έξοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

EÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÏËÚÔÊÔÚÈÎ

EÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÏËÚÔÊÔÚÈÎ E π A π π ª π EÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ ÏËÚÔÊÔÚÈÎ TfiÌÔ A' HÏ appleèù ÎË EÈÛ ÁˆÁ ÛÙËÓ EappleÈÛÙ ÌË ÙˆÓ YappleÔÏÔÁÈÛÙÒÓ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Σχολή Θετικών Επιστηµών και Τεχνολογίας Πρόγραµµα Σπουδών ΠΛHPOΦOPIKH

Διαβάστε περισσότερα

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple ÓÂ ÛÙË ã Ù ÍË

ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË ÁÈ Ù apple È È appleô ı apple Ó ÛÙË ã Ù ÍË Δ Àƒ π ø ø º π π π ª Δ ƒàªª π μàƒπ π øπ π π ª Δ Δƒ À π ƒ Àà ƒ ªÀ π π ª ª Δπ ø, π Δ Ã π, ø ƒ ºπ, ƒ Δ ƒ Δπ Δ Δ, ƒπ π ª ª ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Το καλοκαίρι έχει έρθει

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος

Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών. Περιεχόμενο Προγράμματος Εφαρμογές Αnimation στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών Περιεχόμενο Προγράμματος Η σημασία του εκπαιδευτικού υλικού είναι κομβική σε μια εκπαιδευτική διαδικασία καθώς συμβάλλει τόσο στην κατανόηση των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσησ

Συστήµατα Τηλεκπαίδευσησ 1 Συστήµατα Τηλεκπαίδευσησ Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή Εισαγωγή (1/2) Ø Διεξαγωγή Μαθήµατος Ø Κάθε Πέµπτη Ø Ύλη: Βιβλίο + Διαφάνειες στο e-class Ø Επικοινωνία:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 TA ΝΕΑ Ε ΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 TA ΝΕΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ 2007-2013 TA ΝΕΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Με βάση τους Κανονισµούς για τα διαρθρωτικά ταµεία, που ορίζουν κοινούς κανόνες διαχείρισης, οι κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες

Διαβάστε περισσότερα

Έκπτωση -30% Συγκρότημα Σακόφιλτρων με Φυγοκεντρικό Απορροφητήρα Υψηλής Πίεσης. ÁÎÚfiÙËÌ ÎfiÊÈÏÙÚˆÓ ÌÂ º ÁÔÎÂÓÙÚÈÎfi

Έκπτωση -30% Συγκρότημα Σακόφιλτρων με Φυγοκεντρικό Απορροφητήρα Υψηλής Πίεσης. ÁÎÚfiÙËÌ ÎfiÊÈÏÙÚˆÓ ÌÂ º ÁÔÎÂÓÙÚÈÎfi Συγκρότημα Σακόφιλτρων με Φυγοκεντρικό Απορροφητήρα Υψηλής Πίεσης ÁÎÚfiÙËÌ ÎfiÊÈÏÙÚˆÓ ÌÂ º ÁÔÎÂÓÙÚÈÎfi appleôúúôêëù Ú À ËÏ ÂÛË Ù ÏÏËÏÔ ÁÈ appleôúúfiêëûë Î È ÊÈÏÙÚ ÚÈÛÌ ÚÔ ÌÂ ÛÎfiÓË, appleúèôó È, ÓÔ È,

Διαβάστε περισσότερα

È ÛÎ Ï ÙË ÏÏËÓÈÎ ÏÒÛÛ (ˆ appleúòùë /ÌËÙÚÈÎ, Â ÙÂÚË /Í ÓË )

È ÛÎ Ï ÙË ÏÏËÓÈÎ ÏÒÛÛ (ˆ appleúòùë /ÌËÙÚÈÎ,  ÙÂÚË /Í ÓË ) π Δ ªπ ÀΔπ ª π TMHMA NH π ø ø ƒ Δ ƒπ ø π ƒ ƒ ªª Δø ø π π π π À ƒπ È ÛÎ Ï ÙË ÏÏËÓÈÎ ÏÒÛÛ (ˆ appleúòùë /ÌËÙÚÈÎ,  ÙÂÚË /Í ÓË ) ƒ ƒ ªª Àªº I º øƒπ 4, 5 Î È 6 ÂappleÙÂÌ Ú Ô 2009 E πδƒ π Δ ªO π πδƒo Úfi ÚÔ

Διαβάστε περισσότερα

Ó Ë Ó ÚÔÓÈ ı ÙË È ÊËÌ ÙÂ;

Ó Ë Ó ÚÔÓÈ ı ÙË È ÊËÌ ÙÂ; Ó Ë Ó ÚÔÓÈ Ù Ó appleúô fió appleò ı ÙË È ÊËÌ ÙÂ; ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΕΚΡΥΒΕ ΤΟ 2011 ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΧΡΟΝΙΑ-ΟΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ, ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης. Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή. ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ηλεκτρονική ιαχείριση Τάξης Οδηγίες χρήσης για τον µαθητή http://eclass.sch.gr Η υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης τάξης αναπτύχθηκε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών για λογαριασµό

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοπροσωπογραφίες του Van Gogh

Αυτοπροσωπογραφίες του Van Gogh BÈÔÁÚ ÊÈÎ Â Ë Αυτοπροσωπογραφίες του Van Gogh µèôáú ÊÈÎ Â Ë ÙËÓ Ê ÁËÛË, ÂÎÙfi applefi ÙËÓ ËÛË, appleô ÌÂÏÂÙ Û Ì ÛÙËÓ appleúôëáô ÌÂ- ÓË ÂÓfiÙËÙ, Ó ÎÔ Ó Î È ÔÈ ÈËÁ ÛÂÈ Î È ÔÈ Ì ÚÙ Ú Â (appleúôêôúèî ÁÚ -

Διαβάστε περισσότερα

ÌÂ ÌÂ Ù Ê ÛÈÎ Ê ÈÓfiÌÂÓ

ÌÂ ÌÂ Ù Ê ÛÈÎ Ê ÈÓfiÌÂÓ Εισαγωγικό Μάθημα 1 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Ύλη και ενέργεια Σ αυτό και στο επόμενο μάθημα, θα κάνουμε μια γενική αναφορά στα αντικείμενα μελέτης δύο βασικών φυσικών επιστημών, της φυσικής και της χημείας.

Διαβάστε περισσότερα

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας

Γουλή Ευαγγελία. 1. Εισαγωγή. 2. Παρουσίαση και Σχολιασµός των Εργασιών της Συνεδρίας 1. Εισαγωγή Σχολιασµός των εργασιών της 16 ης παράλληλης συνεδρίας µε θέµα «Σχεδίαση Περιβαλλόντων για ιδασκαλία Προγραµµατισµού» που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4 ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «ιδακτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04)

ΠΕ60/70, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04) «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Αναλυτικό Πρόγραµµα Σπουδών για

Διαβάστε περισσότερα

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε.

Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β επιπέδου Τ.Π.Ε. Πράξη: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Tα παιχνίδια άλλοτε και σήµερα. Πώς λέγεται κάθε παιχνίδι; Nα το γράψεις κάτω από κάθε εικόνα.

Tα παιχνίδια άλλοτε και σήµερα. Πώς λέγεται κάθε παιχνίδι; Nα το γράψεις κάτω από κάθε εικόνα. T Ù ÍË apple È Ó È ÌÔ ÏÏÔÙÂ Î È Û ÌÂÚ Tα παιχνίδια άλλοτε και σήµερα Σ. Σαββίδης, Γύρω γύρω όλοι Πώς λέγεται κάθε παιχνίδι; Nα το γράψεις κάτω από κάθε εικόνα. Ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά άλλοτε,

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής

Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Εξ αποστάσεως υποστήριξη του έργου των Εκπαιδευτικών μέσω των δικτύων και εργαλείων της Πληροφορικής Ε. Κολέζα, Γ. Βρέταρος, θ. Δρίγκας, Κ. Σκορδούλης Εισαγωγή Ο εκπαιδευτικός κατά τη διάρκεια της σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση

Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Πρόγραμμα Eξ Aποστάσεως Eκπαίδευσης (E learning) Eκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων & Δία Βίου Μάθηση Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ:

ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS ΥΠΟΕΡΓΟ: ΠΡΑΞΗ: «ΜΟ.ΔΙ.Π» (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» Κωδικός MIS 299516 ΥΠΟΕΡΓΟ: «ΜΟΔΙΠ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» και α/α «01» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση και Δια

Διαβάστε περισσότερα

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς

Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της. Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς Από τον ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιωάννη Κουκιάδη, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νοµικών Θεµάτων και Εσωτερικής Αγοράς εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση µε αφορµή την τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της

Διαβάστε περισσότερα

Η. Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ)

Η. Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ) Η. Εκπαιδευτική δραστηριότητα: Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο (ΕΤΙ) Το 2005 ήταν χρονιά προκλήσεων και αυξηµένων απαιτήσεων για το ΕΤΙ. Το εκπαιδευτικό πρόγραµµα εµπλουτίστηκε µε νέα θεµατολογία, σηµαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές πληροφορίες ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ

Γενικές πληροφορίες ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Γενικές πληροφορίες ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΩΝ Ι ΡΥΜΑΤΩΝ Οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών περιλαµβάνουν ένα ευρύ φάσµα επιστηµονικών πεδίων το οποίο συνεχώς διευρύνεται και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ESPERINO LYKEIO LARISAS

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ. ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ESPERINO LYKEIO LARISAS ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α_ΤΕΤΡΑΜ_2014-15 ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΘΕΜΑ: E-LEARNING Αντζελα Πιετρη-Αριστελα Γκιονι ΜΑΘΗΣΗ Μάθηση είναι μια μόνιμη αλλαγή στη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία είναι αποτέλεσμα εμπειρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α 2 Ô. º π. Πραγματικοί αριθμοί

ΜΕΡΟΣ Α 2 Ô. º π. Πραγματικοί αριθμοί ΜΕΡΟΣ Α º π Ô Πραγματικοί αριθμοί ΕΙΣΑΩΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ª ÚÈ ÙÒÚ Ô ÌÂ Û Ó ÓÙ ÛÂÈ Ê ÛÈÎÔ, Î Ú ÈÔ Î È ÚËÙÔ ÚÈıÌÔ. ÙÔ ÙÂÏÂ Ù Ô Â ÌÂ ÂÍÂÙ ÛÂÈ ÙË ÂÎ ÈÎ ÙÔ apple Ú ÛÙ ÛË, Ë ÔappleÔ Ù Ó ÁÓˆÛÙ ÛÂ appleï appleâúèô

Διαβάστε περισσότερα

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Ειδοποιό διαφορά από τα

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Ειδοποιό διαφορά από τα Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Ειδοποιό διαφορά από τα παραδοσιακά συστήματα συνιστά το γεγονός ότι διδάσκοντες και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΙΘΟΥΣΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Παρεχόμενες Υπηρεσίες... 3 Υπηρεσία Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Γεωργική Εκπαίδευση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γεωργική Εκπαίδευση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 3: Δια βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση στην Ελλάδα Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Εφαρμογές Εκπαιδευτικού Λογισμικού για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαρία Καραβελάκη-Καπλάνη, M.Sc. INTE*LEARN Αγν.Στρατιώτη 46 176 73 Καλλιθέα τηλ. 95 91 853, fax. 95 72 098 E-mail: intelrn@prometheus.hol.gr

Διαβάστε περισσότερα

/ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΣΙΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ / http://www.kosikidis.gr. ªπ ƒ SMALL πã πƒ π

/ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΣΙΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ / http://www.kosikidis.gr. ªπ ƒ SMALL πã πƒ π ªπ ƒ SMALL πã πƒ π BUSINESSES Essential apple Ú ÙËÙÂ Professional Âapple ÁÁÂÏÌ ÙÈÎ Telecommunications ÙËÏÂappleÈÎÔÈÓˆÓ Â Alcatel OmniPCX Office Compact Edition Alcatel OmniPCX Office Compact Edition *

Διαβάστε περισσότερα

ÚÔÎ Ù ÔÏ Î È ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙ ÛÙÔÈ Â applefi Î Ù ÛÎÂ ÓÔÏÔ , , , ,00 ÓÔÏÔ ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙˆÓ ,

ÚÔÎ Ù ÔÏ Î È ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙ ÛÙÔÈ Â applefi Î Ù ÛÎÂ ÓÔÏÔ , , , ,00 ÓÔÏÔ ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙˆÓ , A ºA EIE KAPY AKH E..E. AP..E.MH 71686220000 I O O I MO 31Ë EKEMBPIOY 2015 ETAIPIKH XPH H (1 IANOYAPIOY - 31 EKEMBPIOY 2015) (XÚËÌ ÙÔÔÈÎÔÓÔÌÈÎ ÛÙÔÈ Â ÛÂ ÎfiÛÙÔ ÎÙ ÛË ) ÔÛ ÎÏÂÈÔÌ. ÔÛ appleúôëá. MË Î ÎÏÔÊÔÚÔ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΤΤΑΡΟ: H ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

ΚΥΤΤΑΡΟ: H ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ º π 2 ΚΥΤΤΑΡΟ: H ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ μ ÛÈÎ ÂÚˆÙ ÛÂÈ ıâˆú 2.1 Ποιος χρησιμοποίησε πρώτος τον όρο «κύτταρο»; Τον όρο «κύτταρο» τον χρησιμοποίησε πρώτος ο Ρόμπερτ Χουκ, το 1665, παρατηρώντας με ένα μικροσκόπιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση

Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Ε.Κ.Δ.Δ.Α. Ινστιτούτο Επιμόρφωσης ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ηλεκτρονική Μάθηση και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Κωνσταντίνος Καλτσάς Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. kaltsask@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος

Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση. Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Η ανάγκη των εσωτερικών αλλαγών στην τεχνική- επαγγελματική εκπαίδευση Βασίλης Δημητρόπουλος Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος «Είναι αναρίθμητες οι παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα από το 1959 μέχρι σήμερα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. οδηγός σπουδών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μαθηματικών & Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών οδηγός σπουδών Ιστορικά Στοιχεία Ίδρυση του Τμήματος: Το Τμήμα δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2013

Διαβάστε περισσότερα

την ποιότητα με αποδείξεις θωρακισμένες πόρτες Αντιδιάρρηξη Θερμομόνωση Ηχομόνωση Ανεμοπερατότητα Υδατοστεγάνωση Εξοικονόμηση ενέργειας Ποιότητα

την ποιότητα με αποδείξεις θωρακισμένες πόρτες Αντιδιάρρηξη Θερμομόνωση Ηχομόνωση Ανεμοπερατότητα Υδατοστεγάνωση Εξοικονόμηση ενέργειας Ποιότητα την ποιότητα με αποδείξεις θωρακισμένες πόρτες Αντιδιάρρηξη Θερμομόνωση Ηχομόνωση Ανεμοπερατότητα Υδατοστεγάνωση Εξοικονόμηση ενέργειας Ποιότητα Η METAL SYSTEM στη συνεχή προσπάθεια της να πρωτοστατεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟ3019 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες Και Εκπαίδευση. Πωςοινέεςτεχνολογίες Εµπλέκονται στην εκπαίδευση; Γιάννης Καµπουρέλης

Νέες Τεχνολογίες Και Εκπαίδευση. Πωςοινέεςτεχνολογίες Εµπλέκονται στην εκπαίδευση; Γιάννης Καµπουρέλης Νέες Τεχνολογίες Και Εκπαίδευση Πωςοινέεςτεχνολογίες Εµπλέκονται στην εκπαίδευση; 1 Νέες Τεχνολογίες & Εκπαίδευση Το µέλλον των κοινωνιών καθορίζεται πάντα από την ικανότητά µας να αξιοποιούµε τηγνώσηκαιτηνεµπειρία

Διαβάστε περισσότερα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Ιωάννης Π. Γεροθανάσης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Πρώην Πρύτανης Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Μέλος της Α ΙΠ Η ανώτατη εκπαίδευση, η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ! Kωδ. αρ. 0893 140 Βιομηχανικό καθαριστικό 500ml. Kωδ. αρ. 0890 25 Ενεργό καθαριστικό υαλοπινάκων 500ml

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ! Kωδ. αρ. 0893 140 Βιομηχανικό καθαριστικό 500ml. Kωδ. αρ. 0890 25 Ενεργό καθαριστικό υαλοπινάκων 500ml Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ! Οι αναγνώστες των γερμανικών περιοδικών Auohaus & Auo Service Praxis επέλεξαν τη Würh ως την καλύτερη μάρκα στο χώρο προϊόντων περιποίησης. Αποκτήστε τώρα κι εσείς την ποιότητα της

Διαβάστε περισσότερα

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων

(δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων (δ) Ο Μαθητής γίνεται «γλωσσοµαθής». Αποκτά επάρκεια στη χρήση προφορικά και γραπτά τουλάχιστον µιας ξένης γλώσσας και σε δεύτερη φάση δυο ξένων γλωσσών που τον εξοικειώνουν µε άλλες κουλτούρες, ευνοούν

Διαβάστε περισσότερα

Κουρίδης Γιάννης, Σάββα Σάββας, Κουρίδης Χρήστος, Τορναρίτης Μιχάλης

Κουρίδης Γιάννης, Σάββα Σάββας, Κουρίδης Χρήστος, Τορναρίτης Μιχάλης ÃÚ ÛÈÌ ÚÂ ÓËÙÈÎ ÙÔÈ Â ÁÈ Îapple È Â ÙÈÎÔ 6. ÂÍÔ ÏÈÎ Û ÌappleÂÚÈÊÔÚ ÙˆÓ ÂÊ ˆÓ ÛÂ ÌÓ ÛÈ Î È ÎÂÈ ÙË appleúô Κουρίδης Γιάννης, Σάββα Σάββας, Κουρίδης Χρήστος, Τορναρίτης Μιχάλης 71 ÂÍÔ ÏÈÎ Û ÌappleÂÚÈÊÔÚ ÙˆÓ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III. Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III Αξιολόγηση Τµήµατος από τους Αποφοίτους ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Το Τµήµα ιαχείρισης Πληροφοριών του Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ στο πλαίσιο του έργου «Ενίσχυση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η θέση της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Επιμέλεια κειμένου: Δ.Σ. ΠΕΚαΠ κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης των μελών της Ένωσης από 20/07/2010. Τελική έκδοση κειμένου:

Διαβάστε περισσότερα

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες

1= <2 Ώρες, 2=2-4 Ώρες, 3=4-6 Ώρες, 4=6-8 Ώρες, 5= >8 Ώρες ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΚΑ ΗΜΑΙΚΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ X2011-2012 Ονοµασία Μαθήµατος: Υπεύθυνος ιδάσκων (ονοµατεπώνυµο): Ηµεροµηνία και Ώρα: Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό: Βαθµολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας και η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας διαμορφώνουν νέα δεδομένα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΤΥ 303 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 3 o ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ Ι ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ!

No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ! No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ! I V I L P N G V I V E O D U I N G P O D U C T S E V E F O E V O E T C T S O U F U T U E U F U U T U E I S F O E V E V E E O E S F 1 9 9 7 8 8-0 2 0 3 1 3 H Forever ÓÂÈ Î

Διαβάστε περισσότερα

ŒÓ ı Ì Ì ÂÚˆÙ ÛÂÈ Î È apple ÓÙ ÛÂÈ

ŒÓ ı Ì Ì ÂÚˆÙ ÛÂÈ Î È apple ÓÙ ÛÂÈ Ï ÛÛÈÓfi Û ÔÏÂ Ô ŒÓ ı Ì Ì ÂÚˆÙ ÛÂÈ Î È apple ÓÙ ÛÂÈ ı Ï ÛÛÈÓfi ıfi ÛÙÔ Û ÔÏÂ Ô ÌÔ! Ù appleô Î Ù Ï applefiùâ apple Ú Û ÎÈ Ùfi ÙÔ Î ÏÔÎ ÚÈ. Ú - Û Ì ÎÈfiÏ ÛÙÔ Û ÔÏ Ô. ΔÔ Ì Ïfi ÌÔ fiìˆ Â Ó È ÛÙË ı Ï ÛÛ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Μπαλτά. Τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στις κοινωνικές, οικονοµικές και τεχνολογικές αλλαγές. Βιβλιοθηκονόµος-Τεχνολόγος

Κυριακή Μπαλτά. Τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στις κοινωνικές, οικονοµικές και τεχνολογικές αλλαγές. Βιβλιοθηκονόµος-Τεχνολόγος Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως απάντηση της Τριτοβάθµιας εκπαίδευσης στις κοινωνικές, οικονοµικές και τεχνολογικές αλλαγές Κυριακή Μπαλτά Βιβλιοθηκονόµος-Τεχνολόγος Εκπαίδευσης Πανεπιστήµιο Μακεδονίας -

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ΕΠΑ / Επιστήμες της Αγωγής

Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ΕΠΑ / Επιστήμες της Αγωγής Διάταξη Προγράμματος Σπουδών ΕΠΑ / Επιστήμες της Αγωγής Σχολή ΣΟΕΔ Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστήμες της Αγωγής Επίπεδο Προπτυχιακό Μεταπτυχιακό Γλώσσα Διδασκαλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕ ΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕ ΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΟΣ ΙΝΤΕΑΛ ΑΒΕΕ ΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σχετικά µε την τροποποίηση της χρήσης των αντληθέντων κεφαλαίων σύµφωνα µε την Απόφαση 64 του ιοικητικού Συµβουλίου του Χρηµατιστηρίου Αξιών Αθηνών Αθήνα, Ιούλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΒΑΘΑ ΨΑΡΑΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΒΑΘΑ ΨΑΡΑΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2011 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΒΑΘΑ ΨΑΡΑΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ µ Àª È Ó Í applefiï ÙÔ Á Ú ˆ, ÌË ÌÂ Ï appleâè Î È ÁÂÏ Ì È Ï ÁÔ Ï ÓÈ ÚË, Û Ó Ú Î È Û Ó ÚÎ ÚË... I ÓÔ ÚÈÔ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Διαβάστε περισσότερα

INTERACTIVE PHYSICS. Εισαγωγή κειµένου

INTERACTIVE PHYSICS. Εισαγωγή κειµένου INTERACTIVE PHYSICS Εισαγωγή εικόνας Μπορούµε να εισάγουµε εικόνα στην προσοµοίωση µας και να την συνδέσουµε µε κάποιο σώµα που έχουµε δηµιουργήσει. 1.Αντιγράφουµε την εικόνα στο πρόχειρο µε αντιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ!

No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ! No 1 ÛÂ Aloe Vera ÛÙÔÓ ÎfiÛÌÔ! I V I L P R N G V I R V E R R O D U I N G P R O D U C T S R E V E R F O E V O R E R T C T S O U R F U T U R E U R R F U U T U R E I S F O R E V E R V E R E O R E S F R 1

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων και γνώσεων επιµορφωτών Β Επιπέδου

Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων και γνώσεων επιµορφωτών Β Επιπέδου «Επιµόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» (Γ ΚΠΣ, ΕΠΕΑΕΚ, Μέτρο 2.1, Ενέργεια 2.1.1, Κατηγορία Πράξεων 2.1.1 θ) Μέθοδος πιστοποίησης δεξιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

'A Ï apple ÁÈ ÛÙÔÈ Â ÔÈapple Ï 0,01 0,01 ÓÔÏÔ 0,01 0,01 ÓÔÏÔ ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙˆÓ , ,72

'A Ï apple ÁÈ ÛÙÔÈ Â ÔÈapple Ï 0,01 0,01 ÓÔÏÔ 0,01 0,01 ÓÔÏÔ ÌË Î ÎÏÔÊÔÚÔ ÓÙˆÓ , ,72 TÔ ÚÈÛÙÈÎ EappleÈ ÂÈÚ ÛÂÈ EappleÈappleÏˆÌ ÓˆÓ È ÌÂÚÈÛÌ ÙˆÓ TAM. TZøPTZH E..E. AP..E.MH 71601820000 I O O I MO 31Ë EKEMBPIOY 2016 ETAIPIKH XPH H (1 IANOYAPIOY - 31 EKEMBPIOY 2016) (XÚËÌ ÙÔÔÈÎÔÓÔÌÈÎ ÛÙÔÈ

Διαβάστε περισσότερα

Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Πως το e-learning συμβάλει στην υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κων/νος Φαρμάκης 2006-2007 e-learning Ορισμοί Η προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών ή μαθημάτων - μέσω του Internet ήμέσωτωνεταιρικώνintranets

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών

Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Εξωτερική Αξιολόγηση Προγράμματος Σπουδών Κριτήρια και δείκτες ποιότητας 6 (1) Τα εφαρμοζόμενα κριτήρια εκφράζονται σε αντίστοιχους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες και σχετίζονται με την Αξιολόγηση της

Διαβάστε περισσότερα