Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού"

Transcript

1 Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 2- Scrum και αυτό-οργανωμένες ομάδες Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού για Διαδικτυακές & Φορητές Εφαρμογές 1

2 Το βασικό μοτίβο ενός scrum έργου περιλαμβάνει τα εξής (1) Υπάρχουν τρεις κύριοι ρόλοι: Product Owner, Scrum master και team member. Ο Product Owner εργάζεται με την υπόλοιπη ομάδα και δημιουργεί ένα product backlog που περιέχει όλα τα features και τις απαιτήσεις που πρέπει να γίνουν. Το λογισμικό γίνεται με χρήση επαναλήψεων σταθερού χρόνου που λέγονται Sprints. Στην αρχή του κάθε sprint γίνεται το Sprint planning για να καθοριστούν ποια features από το Product backlog θα γίνουν. Αυτό λέγεται Sprint backlog.

3 Το βασικό μοτίβο ενός scrum έργου περιλαμβάνει τα εξής (2) Κάθε μέρα γίνεται ένα Daily scrum που είναι μια συνάντηση 15 λεπτών για να ενημερωθούν για την πρόοδο και τα εμπόδια που συναντούν. Ένα μέλος της ομάδα κρατά την καταγραφή των προβλημάτων και την πορεία του έργου. Αυτός ονομάζεται Scrum Master. Στο sprint review παρουσιάζεται η πρόοδος του έργου και η ομάδα τηρεί ένα retrospective ανασκοπήσεις των μαθημάτων που έμαθαν για χρήση σε μελλοντικά έργα.

4 Το βασικό μοτίβο ενός scrum έργου περιλαμβάνει τα εξής (3) Όμως μια ομάδα για να θεωρηθεί scrum χρειάζεται κάτι παραπάνω από την τήρηση ενός μοτίβου. Θα πρέπει να είναι self-organizing και να επιδεικνύει collective commitment. Αυτό θα έχει επιτευχθεί όταν τα μέλη της ομάδας σταματήσουν να ενεργούν ως πολλοί και αρχίσουν να ενεργούν ως ένας.

5 Το βασικό μοτίβο ενός scrum έργου περιλαμβάνει τα εξής (4)

6 Οι κανόνες τους Scrum (1) Οι απόλυτοι κανόνες βρίσκονται στο όπου υπάρχει το e-book: The Scrum guide, Ken Schwaber & Jeff Sutherland. Ένα τυπικό έργο Scrum ακολουθεί τους ακόλουθους κανόνες.

7 Οι κανόνες τους Scrum (2) Κάθε sprint ξεκινά με το sprint planning από τον Scrum master, τον Product Owner και την υπόλοιπη ομάδα σε ένα meeting χωρισμένο σε δύο μέρη από 4 ώρες το καθένα. Ο Product Owner ετοιμάζει πριν από το sprint planning το backlog που περιέχει όλα τα στοιχεία που θα έχει το προϊόν. Στο πρώτο μέρος του meeting ο Product Owner και τα μέλη επιλέγουν τα στοιχεία που θα υλοποιηθούν και εκτιμούν το μέγεθος της δουλειάς που θα γίνει, έτσι ώστε να έχουν κάτι που θα δουλεύει στο τέλος του sprint. Στο δεύτερο μέρος του meeting η ομάδα του έργου βρίσκει τις δραστηριότητες (tasks) που χρειάζονται για να υλοποιήσουν τα στοιχεία που θα παραδοθούν στο τέλος του sprint. Έτσι δημιουργείται το sprint backlog.

8 Οι κανόνες τους Scrum (3) Η ομάδα έχει ένα Daily scrum meeting κάθε μέρα για 15 λεπτά. Κάθε μέλος της ομάδας απαντά σε τρεις ερωτήσεις: Τι έκανε από το προηγούμενο Daily scrum; Τι θα κάνει μέχρι το επόμενο; Ποια εμπόδια συνάντησε; Οι απαντήσεις είναι σύντομες και αν χρειάζεται κάτι να επιλυθεί θα γίνει σε ένα follow up meeting.

9 Οι κανόνες τους Scrum (4) Κάθε sprint είναι προγραμματισμένο να διαρκεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (30 μέρες συνήθως). Σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει λογισμικό που θα δουλεύει. Αν χρειαστεί μπορούν να γίνουν αλλαγές στο sprint backlog. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ο Product Owner διακόπτει το sprint.

10 Οι κανόνες τους Scrum (5) Στο τέλος του κάθε sprint, η ομάδα οργανώνει το sprint review όπου παρουσιάζεται το λογισμικό στους χρήστες και στους stakeholders. Παρουσιάζεται μόνο ότι δουλεύει. Οι χρήστες και stakeholders μπορούν να δώσουν feedback. Αν απαιτούνται αλλαγές τότε ο Product Owner ενημερώνει το Product backlog και αν οι αλλαγές είναι επείγουσες τις τοποθετεί στο επόμενο sprint backlog.

11 Οι κανόνες τους Scrum (6) Μετά το sprint γίνεται ένα retrospective ανασκόπηση για να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί η δουλειά. Αν εντοπιστούν βελτιώσεις μπορούν να προστεθούν στο product backlog. Όμως δεν αρκούν οι απλοί κανόνες!

12 Οι κανόνες τους Scrum (7) Ο καθένας μέσα στην scrum ομάδα θα πρέπει να είναι ιδιοκτήτης του έργου. Ο Scrum master καθοδηγεί τις αποφάσεις της ομάδας. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει ο Scrum master είναι εντελώς διαφορετικός από τον τρόπο του command and control διαχειριστή του έργου. Σε αυτό το σημείο συνήθως αποτυγχάνουν οι άπειρες ομάδες Scrum.

13 Ο Product Owner βοηθάει την ομάδα στην κατανόηση της αξίας του λογισμικού Η σχεδίαση χρονοδιαγραμμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και δέσμευση. Στη Scrum ομάδα, ο Product Owner είναι το άτομο που θέτει τις δεσμεύσεις. Αυτός κάνει τις επιλογές και τις αλλαγές του backlog. Δεν περιμένει το τέλος του sprint για να δει την εξέλιξη του έργου. Η φύση της εργασίας του είναι δυναμική. Έχει το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις.

14 Ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του έργου (1) Το παράδειγμα μεταφορά του γουρουνιού και της κότας

15 Ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του έργου (2) A pig and a chicken are walking down the road. The Chicken says: Hey Pig, I was thinking we should open a restaurant! Pig replies: Hmm, maybe; what would call it? The Chicken responds: How about ham n eggs? The Pig thinks for a moment and says: No, thanks. I d be committed, but you would only be involved!

16 Ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του έργου (3) Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τους εαυτούς τους chicken. Οι άνθρωποι στις αποτελεσματικές scrum ομάδες είναι όλοι pigs. Όταν όλοι είναι pigs τότε όλοι είναι δεσμευμένοι. Όμως κάθε έργο λογισμικού χρειάζεται και chicken για τις δευτερεύουσες εργασίες.

17 Ο καθένας είναι ιδιοκτήτης του έργου (4) Κάποιος που έχει ρόλο chicken σε μια scrum ομάδα ενδιαφέρεται για την επιτυχία του έργου, αλλά η θέση του δεν είναι δεμένη με το έργο. Ένας τρόπος για να διατηρηθεί η σχέση με τα chicken είναι η παραγωγή λογισμικού που δουλεύει σε τακτική βάση για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των χρηστών.

18 Πως θα γίνουν όλα τα μέλη της ομάδας καλύτερα pigs; (0) Σε μερικές εταιρείες επιδιώκεται τα μέλη να λειτουργούν ως chicken. Ο παραδοσιακός διαχειριστής του έργου ενθαρρύνει τα μέλη της ομάδας να ενεργούν ως chickens. Είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή νοοτροπίας. Ένας τρόπος είναι το να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι σε κάθε sprint.

19 Πως θα γίνουν όλα τα μέλη της ομάδας καλύτερα pigs; (1)

20 Πως θα γίνουν όλα τα μέλη της ομάδας καλύτερα pigs; (2) Οι αυτό-οργανωμένες ομάδες δημιουργούν μαζί τις εκτιμήσεις και τα σχέδια. Στις scrum ομάδες, η ανάθεση των εργασιών γίνεται κατά την διάρκεια του sprint και όχι στην αρχή. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι θα πρέπει να παραδώσουν λογισμικό που θα δουλεύει στο τέλος τους κάθε sprint. Αυτό λέγεται collective commitment.

21 Πως θα γίνουν όλα τα μέλη της ομάδας καλύτερα pigs; (2)

22 Δεν υπάρχει χώρος για chickens scrum αξίες (1) Στο βιβλίο Agile Project Management with Scrum διατυπώνονται οι πέντε scrum αξίες: κουράγιο, δέσμευση, σεβασμός, εστίαση και ανοικτότητα. Κάθε άτομο είναι δεσμευμένο με τους στόχους του έργου. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να έχει την δυνατότητα συμμέτοχής στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της ομάδας. Συχνά οι developers δεν επιδεικνύουν σεβασμό προς άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Ο καλός scrum master θα βρει τρόπους για να αυξήσει τον αμοιβαίο σεβασμό. Ο καθένας εστιάζει στη δουλειά. Μια ομάδα που έχει και άλλες υποχρεώσεις δεν είναι αποδοτική. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το multitasking και το context switching.

23 Δεν υπάρχει χώρος για chickens scrum αξίες (2) Οι ομάδες δίνουν αξία στην ανοικτότητα. Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν την εργασία που εκτελεί το κάθε μέλος της ομάδας και το πώς κινείται το έργο. Εργαλεία όπως το task board και το burnout chart βοηθούν στη διαφάνεια, όπως και το Daily scrum. Τα μέλη της ομάδας έχουν το κουράγιο που απαιτείται για να στηρίζουν το έργο. Επειδή νοιώθουν ιδιοκτήτες του έργου προσπαθούν για το καλύτερο, διατηρώντας τις Agile αξίες.

24 Δεν υπάρχει χώρος για chickens (3) Όλη η ομάδα χρησιμοποιεί το Daily scrum για την επιθεώρηση της εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία να ληφθούν αποφάσεις την last responsible moment. Η ανάδραση και ο κύκλος της Διαφάνειας Επιθεώρησης προσαρμογής. Visibility (διαφάνεια) καλείται η συχνή παράδοση λογισμικού στους χρήστες. Το Daily scrum βοηθάει σε αυτό.

25 Δεν υπάρχει χώρος για chickens (4) Ο καθένας πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Τι έκανα από την προηγούμενη συνάντηση; Τι θα κάνω μέχρι την επόμενη συνάντηση; Ποια εμπόδια συναντώ;

26 Δεν υπάρχει χώρος για chickens (5) Όταν όλοι συμμετέχουν ενεργά στο Daily scrum τότε ο καθένας επιθεωρεί τι κάνουν οι υπόλοιποι και έτσι η ομάδα σχηματίζει μια ενιαία αντίληψη για το έργο και την πορεία των στόχων του. Κατά το Daily scrum μπορεί να διαπιστωθεί ότι κάποια μέλη πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια τους. Αυτό καλείται προσαρμογή (adaptation). Αυτό που περιγράφηκε είναι ένας σημαντικός feedback κύκλος.

27 Η στιγμή Last responsible Στις scrum ομάδες, τα μέλη της ομάδας αναλαμβάνουν από μόνοι τους εργασίες καθώς ολοκληρώνουν τις τρέχουσες. Οι αποφάσεις για κάθε δραστηριότητα γίνονται τη στιγμή που πρέπει. Για κάποιες δραστηριότητες αυτή η last responsible στιγμή έρχεται νωρίτερα σε σχέση με άλλες μέσα στο ίδιο sprint.

28 Πως θα γίνει ένα αποτελεσματικό Daily scrum. Ενήργησε ως Pig Κράτησε τις λεπτομέρειες για μετά το Daily scrum Κάθε μέρα κάποιο διαφορετικό μέλος θα πρέπει να ξεκινάει τη συνάντηση Μην το αντιμετωπίζετε ως τελετή Όλοι συμμετέχουν Μην το αντιμετωπίζετε ως μια συνάντηση ενημέρωσης της κατάστασης Επιθεωρείστε κάθε δραστηριότητα Αλλάξτε το πλάνο αν χρειάζεται αλλαγή

29 Sprints, Σχεδίαση και Ανασκοπήσεις (1) Ο σχεδιασμός των sprints δεν είναι πάντα εύκολη εργασία. Γίνεται πιο εύκολη αν ο Product Owner κατανοεί τις ανάγκες των Stakeholders και τι προσδίδει σε αυτούς κάποια αξία. Σκοπός του είναι η μετατροπή μιας αυξητικής διεργασίας σε μια πραγματικά επαναληπτική διεργασία. Επαναληπτική ή Αυξητική ανάπτυξη; Ποια είναι η αξία της κάθε έκδοσης (release) στο τέλος του κάθε sprint;

30 Sprints, Σχεδίαση και Ανασκοπήσεις (2) Προβλήματα ολοκλήρωσης του λογισμικού όταν οι διεργασίες ολοκληρώνονται στο τέλος. Όταν μια ομάδα σπάει το έργο σε φάσεις τότε αυτό καλείται αυξητική ανάπτυξη. Το Scrum sprint είναι μια αυξητική διεργασία. Είναι όμως και κάτι παραπάνω. Δεν παραδίδει απλώς λογισμικό που δουλεύει στο τέλος του timeboxed χρονοδιαγράμματος

31 Sprints, Σχεδίαση και Ανασκοπήσεις (3) Το scrum κάνει κατανοητή την αξία που παραδίδεται με το λογισμικό εξετάζοντας πάντα αν υπάρχει κάποιος τρόπος για να παραδώσει μεγαλύτερη αξία. Τότε το scrum αποκαλείται επαναληπτική ανάπτυξη και για αυτό θεωρείται αυξητική και επαναληπτική μεθοδολογία

32 Sprints, Σχεδίαση και Ανασκοπήσεις (4) Επαναληπτική διεργασία είναι αυτή που παράγει πρόοδο μέσω της πετυχημένης βελτίωσης τελειοποίησης. Σε κάθε επανάληψη το λογισμικό βελτιώνεται με προσθήκη και βελτίωση περισσοτέρων features. Αυξητική διεργασία είναι αυτή κατά την οποία το λογισμικό κτίζεται και παραδίδεται σε τμήματα. Το κάθε τμήμα αντιπροσωπεύει μια λειτουργία (feature). Ο κύκλος visibility inspection adaptation χρησιμοποιείται και στις δύο περιπτώσεις.

33 Ποια είναι λοιπόν η εργασία του Product Owner; (1) Να κατανοεί τι χρειάζεται περισσότερο η εταιρεία και να φέρνει αυτή τη γνώση στην ομάδα Να κατανοεί ποια features του λογισμικού μπορεί η ομάδα δυνητικά να παραδώσει Να ξέρει ποια features είναι πιο σημαντικά για την εταιρεία και ποια λιγότερο σημαντικά Να δουλεύει με την ομάδα έτσι ώστε να αναγνωρίζει ποια features γίνονται εύκολα και ποια είναι δύσκολα στην υλοποίηση

34 Ποια είναι λοιπόν η εργασία του Product Owner; (2) Συνδυάζοντας όλη τη γνώση των παραπάνω να επιλέγει τα σωστά features για να γίνουν σε κάθε sprint Να δίνει αυτή τη γνώση στην εταιρεία έτσι ώστε να γίνει ότι χρειάζεται για την ετοιμασία της επόμενης έκδοσης του λογισμικού

35 Ποια είναι λοιπόν η εργασία του Product Owner; (3) Ο Product Owner φτιάχνει ή χαλάει το sprint. Αυτός διατηρεί το product backlog και αυτός ιεραρχεί και τοποθετεί στοιχεία στο sprint backlog. Κάθε backlog στοιχείο που καταγράφεται ως DONE θα πρέπει να γίνεται αποδεκτό από τον Product Owner και έπειτα να παραδίδεται στην εταιρεία. Παρατήρηση: Done σημαίνει όντως DONE! Στο τέλος του sprint όλα τα Done γίνονται αποδεκτά από τον Product Owner και αυτά που δεν είναι Done επιστρέφουν στο product backlog ακόμη και αν έγινε κάποια εργασία για αυτά.

36 Ποια είναι λοιπόν η εργασία του Product Owner; (4) Πρέπει να αποδίδεται αξία μόνο για ότι επιτεύχθηκε. Κατά το sprint γίνεται ο απολογισμός και έτσι επιτυγχάνεται η συλλογική δέσμευση. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι το sprint ήταν άσχημα σχεδιασμένο ή μια σοβαρή αλλαγή συνέβη τότε ο Product Owner έχει το δικαίωμα μα διακόψει το sprint και να σταματήσει όλες τις εργασίες μεταφέροντας τα πάντα στο product backlog.

37 Διαφάνεια και Αξία Δεν πρέπει να δίνονται ατομικά κίνητρα αλλά θα πρέπει να επιδιώκεται η επιτυχία της ομάδας με ένα κοινό στόχο. Ένα συχνό λάθος γίνεται όταν οι developers χωρίζονται σε ομάδες ανάλογα με την εμπειρία τους. Τότε οι πιο έμπειροι δεν ασχολούνται με τετριμμένα θέματα όπως η διόρθωση των bugs αφήνοντας αυτή τη βαρετή εργασία για τους άπειρους. Αναδεικνύοντας στόχους που κινητοποιούν όλους στην ομάδα. Η περηφάνεια που υπάρχει όταν η ομάδα παραδίδει κάτι που έχει αξία για τους χρήστες του λογισμικού.

38 Πως σχεδιάζεται και τρέχει ένα αποτελεσματικό scrum sprint; Αρχίζοντας με το backlog, που σημαίνει αρχίζοντας με τους χρήστες Πρέπει να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να παραδώσετε Αλλάξτε το σχέδιο αν χρειάζεται αλλαγή Προσπαθείτε να τους κάνετε όλους να μιλούν για την αξία

39 Κύρια σημεία- συμπεράσματα Το scrum είναι και αυξητικό και επαναληπτικό. Οι αποτελεσματικές ομάδες scrum κινητοποιούνται με την παράδοση πραγματικής αξίας προς τους χρήστες. Η δουλειά του Product Owner είναι να κρατάει την ομάδα κινητοποιημένη γύρω από την αξία, κατανοώντας τις ανάγκες των χρηστών.

40 Βιβλιογραφία Learning Agile, Andrew Stellman & Jennifer Greene, O Reilly, 2015, σελίδες

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 1-Το γενικό πλαίσιο της agile προσέγγισης Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 1- Η βασική ορολογία Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Scrum Μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 3- Scrum- εργαλεία Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Agile Προσέγγιση στη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 2- Οι αρχές της agile προσέγγισης Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Kanban μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Kanban μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Kanban μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 1- Kanban μέθοδος Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Lean μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

Lean μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Lean μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 1- Lean management Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 1- XP- ορολογία και αρχές Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού

XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού XP μέθοδος για τη Διαχείριση Έργων Λογισμικού Ενότητα 2- XP- Απλότητα και Αυξητική Ανάπτυξη Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός του Scrum TM

Ο Οδηγός του Scrum TM Ο Οδηγός του Scrum TM Ο απόλυτος οδηγός για το Scrum: Οι κανόνες του παιχνιδιού Ιούλιος 2013 Δημιουργήθηκε και συντηρείται από τους Ken Schwaber και Jeff Sutherland Πίνακας Περιεχομένων Σκοπός του Οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 1-Το γενικό πλαίσιο της διαχείρισης έργων Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 4- Σχεδιασμός της ποιότητας και της διαχείρισης κινδύνου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός του Scrum TM

Ο Οδηγός του Scrum TM Ο Οδηγός του Scrum TM Ο Απόλυτος Οδηγός για το Scrum: Οι Κανόνες του Παιχνιδιού Νοέμβριος 2017 Αναπτύχθηκε και συντηρείται από του δημιουργούς του Scrum: Ken Schwaber and Jeff Sutherland Ελληνικά / Greek

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση του Nexus... 2

Επισκόπηση του Nexus... 2 Πίνακας περιεχομένων Επισκόπηση του Nexus... 2 Σκοπός του Οδηγού του Nexus...2 Ορισμός του Nexus...2 Το υπόβαθρο του Nexus...2 Το πλαίσιο Nexus...3 Η ροή διαδικασιών στο Nexus...4 Πρακτικές Λογισμικού...5

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μέθοδοι Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής

Σύγχρονες Μέθοδοι Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επιβλέπων καθηγητής: Ταμπούρης Ευθύμιος Εξεταστές: Ταραμπάνης Κωνσταντίνος Κίτσιος Φώτιος Σύγχρονες Μέθοδοι Διαχείρισης Έργων Πληροφορικής Κατσίκας Δημήτρης Φεβρουάριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 3- Σχεδιασμός του φυσικού αντικειμένου του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP»

«ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ «ΕΥΕΛΙΚΤΟ ERP. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ERP» Επιβλέπων καθηγητής Σφέτσος Παναγιώτης Θεσσαλονίκη 2011 Λιάρας Ευάγγελος

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 2-Η αρχική σύλληψη του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μηχανική Λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Nexus. Ο Απόλυτος Οδηγός για Scrum σε κλίμακα με το Nexus: Οι κανόνες του Παιχνιδιού. Ιανουάριος Ελληνικά

Οδηγός Nexus. Ο Απόλυτος Οδηγός για Scrum σε κλίμακα με το Nexus: Οι κανόνες του Παιχνιδιού. Ιανουάριος Ελληνικά Οδηγός Nexus Ο Απόλυτος Οδηγός για Scrum σε κλίμακα με το Nexus: Οι κανόνες του Παιχνιδιού Ιανουάριος 2018 Ελληνικά Πίνακας περιεχομένων Επισκόπηση του Nexus... 2 Σκοπός του Οδηγού του Nexus...2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Scrum framework: Ρόλοι

Scrum framework: Ρόλοι Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #2 : Ευέλικτες (Agile) μέθοδοι για την ανάπτυξη λογισμικού Learning Objective : Scrum framework: Ρόλοι Filippo

Διαβάστε περισσότερα

TopHost: Scrum Introduction & Rules

TopHost: Scrum Introduction & Rules TopHost: Scrum Introduction & Rules Το Scrum είναι μια ευέλικτη πρακτική προγραμματισμού την οποία θα προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε. Αντίθετα από τις παραδοσιακές πρακτικές, δεν υπάρχει κάποιος project

Διαβάστε περισσότερα

Scrum framework: Γεγονότα

Scrum framework: Γεγονότα Ψηφιακή ανάπτυξη Course Unit #1 : Κατανοώντας τις βασικές σύγχρονες ψηφιακές αρχές Thematic Unit #2 : Ευέλικτες (Agile) μέθοδοι για την ανάπτυξη λογισμικού Learning Objective : Scrum framework: Γεγονότα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Κύκλος Ζωής Εφαρμογών ΕΝΟΤΗΤΑ 2. Εφαρμογές Πληροφορικής. Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών 44 Διδακτικές ενότητες 5.1 Πρόβλημα και υπολογιστής 5.2 Ανάπτυξη εφαρμογών Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι οι μαθητές να κατανοήσουν τα βήματα που ακολουθούνται κατά την ανάπτυξη μιας εφαρμογής.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ. Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΩΝ ΕΡΓΩΝ Διάλεξη 1 η Εισαγωγικές έννοιες και ορισμοί Δημήτρης Τσέλιος Συχνές ερωτήσεις ενός διαχειριστή έργων Γιατί υλοποιούμε αυτό το έργο; Τι υποτίθεται ότι θα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΕΛΙΚΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΛΗΜΝΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΡ.ΜΗΤΡΩΟΥ:02/2021 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ SCRUM ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ SCRUM ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κατεύθυνση: Δικτυοκεντρικά Συστήματα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ SCRUM ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014

. Μεθοδολογία Προγραμματισμού. Εισαγωγή. Νικόλαος Πεταλίδης. Εισαγωγή Εαρινό Εξάμηνο 2014 .. Μεθοδολογία Προγραμματισμού Νικόλαος Πεταλίδης Τμήμα Μηχανικών Η/Υ ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Εαρινό Εξάμηνο 2014 Ν. Πεταλίδης (ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας) Μεθοδολογία Προγραμματισμού 1 / 24 Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ. ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, PhD. ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΩΝ Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Ι Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΈΝΝΟΙΕΣ ΟΡΙΣΜΟΙ (1) ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ - ΕΡΓΟ Κοινά στοιχεία & διαφορές Διενεργούνται από ανθρώπους (και) μηχανές Διαθέτουν περιορισμένους πόρους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

05 Χρήση δεδομένων και ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης Η εισήγηση πλαισίων διασφάλισης ποιότητας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (VET) αποτελεί προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Οι πάροχοι επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατά τα πρώιμα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής

Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Δρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Σε ισχύ το ΑΠΣ του 1990 (ΥΠΕΠΘ Δ/νση Φυσικής Αγωγής, Αθήνα 1990) Οι μαθητές επιλέγουν ένα άθλημα ή μια κινητική δραστηριότητα της αρεσκείας τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ

ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. Εισηγήτρια: Γκαβέλα Σταματία Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΕΕ ΤΠΔΠ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Θέμα εισήγησης: «ΕΛΟΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 19-20 Πληροφορικής

ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009. Κλάδος: ΠΕ 19-20 Πληροφορικής ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2009 Κλάδος: ΠΕ 19-20 Πληροφορικής ΕΡΩΤΗΜΑ 1 Ο : α) Διδακτικοί στόχοι Μετά το τέλος της διδακτικής ώρας θα πρέπει οι μαθητές να είναι σε θέση: να περιγράφουν την γενική μορφή της επαναληπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000)

Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Διερευνητική μάθηση We are researchers, let us do research! (Elbers and Streefland, 2000) Πρόκειται για την έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες. Είναι μια πολύπλοκη δραστηριότητα που απαιτεί ειδικό ακριβό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Is είναι βιώσιμη η επιχείρηση Ent-teach κεφαλαιο 3 - Ανάλυση Αγοράς Περιγραφή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας Αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο μάθημα «Στοιχεία Προγραμματισμού σε Γραφικό Περιβάλλον»

Σημειώσεις στο μάθημα «Στοιχεία Προγραμματισμού σε Γραφικό Περιβάλλον» 1. Κύκλος ζωής λογισμικού Ο κύκλος ζωής λογισμικού είναι οι φάσεις (τα στάδια) από τις οποίες διέρχεται μία εφαρμογή λογισμικού, από την σύλληψη της ιδέας, τη διαδικασία κατασκευής / ανάπτυξης, τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αλλαγής και Ηγεσία

Διαχείριση Αλλαγής και Ηγεσία Πρόγραμμα εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης E-Learning Διαχείριση Αλλαγής και Ηγεσία E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ISO 9001:2015 - Τι αλλάζει. στο νέο Πρότυπο; Τι είναι το ISO 9001; Οι βασικές Αρχές της Ποιότητας: Πως εφαρμόζεται το ISO 9001;

ISO 9001:2015 - Τι αλλάζει. στο νέο Πρότυπο; Τι είναι το ISO 9001; Οι βασικές Αρχές της Ποιότητας: Πως εφαρμόζεται το ISO 9001; ISO 9001:2015 - Τι αλλάζει στο νέο Πρότυπο; Τι είναι το ISO 9001; Το πρότυπο ISO 9001 είναι το πλέον διαδεδομένο πρότυπο διαχείρισης της ποιότητας, που θέτει τις απαιτήσεις με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Θ.Ε. ΠΛΣ61 (2014 15) 1 η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Θ.Ε. ΠΛΣ61 (2014 15) 1 η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θ.Ε. ΠΛΣ61 (2014 15) 1 η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ημερομηνία Παράδοσης Οδηγίες Ημερομηνία Παράδοσης:...31/10/2014 Τελική Ημερομηνία Παράδοσης * :...05/11/2014 Ημερομηνία Ανάρτησης Ενδεικτικών Λύσεων:... 24/11/2014

Διαβάστε περισσότερα

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής:

Περιληπτικά, τα βήματα που ακολουθούμε γενικά είναι τα εξής: Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, για να μη στεναχωριόμαστε, είναι πως τόσο στις εξισώσεις, όσο και στις ανισώσεις 1ου βαθμού, που θέλουμε να λύσουμε, ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα! Εκεί που πρεπει να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα

ΕΝΤΟΛΕΣ. 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα 7.1 Εισαγωγικό μέρος με επεξήγηση των Εντολών : Επεξήγηση των εντολών που θα ΕΝΤΟΛΕΣ χρησιμοποιηθούν παρακάτω στα παραδείγματα Βάζοντας την εντολή αυτή σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορούμε να αλλάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας

Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας Μοντέλο συστήματος διαχείρισης της ποιότητας Διαρκής βελτίωση του Συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας Ευθύνη της Διοίκησης Πελάτες Πελάτες Διαχείριση Πόρων Μέτρηση, ανάλυση και βελτίωση Ικανοποίηση Απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης

Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Οδηγίες για αξιολόγηση στο πλαίσιο ομότιμης συνεργατικής μάθησης Τι είναι το PeLe; Το PeLe είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον που ενθαρρύνει την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομότιμης συνεργατικής μάθησης και

Διαβάστε περισσότερα

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ

Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Ρετσινάς Σωτήριος ΠΕ 1703 Ηλεκτρολόγων ΑΣΕΤΕΜ Τι είναι η ερευνητική εργασία Η ερευνητική εργασία στο σχολείο είναι μια δυναμική διαδικασία, ανοιχτή στην αναζήτηση για την κατανόηση του πραγματικού κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ευέλικτες μέθοδοι στη διοίκηση έργων ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 8 ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ):

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Ευέλικτες μέθοδοι στη διοίκηση έργων ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 8 ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ): ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ A ΜΕΡΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΜΑΘΗΜΑ: Ευέλικτες μέθοδοι στη διοίκηση έργων ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ: 8 ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ (ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ): ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργου Λογισμικού. Πασχαλίδης Παύλος ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαχείριση Έργου Λογισμικού. Πασχαλίδης Παύλος ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Διαχείριση Έργου Λογισμικού Πασχαλίδης Παύλος ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ msf7415012@teilar.gr Περίληψη Το αντικείμενο της παρούσας αναφοράς είναι η επεξήγηση της διαδικασίας για την διαχείριση ενός έργου λογισμικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΡΗΓΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ: ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 6 ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣΕΤΕ ΤΙΣ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα διάλεξης. Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό. Ζουρμπάνος Νίκος PhD

Θέμα διάλεξης. Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό. Ζουρμπάνος Νίκος PhD Θέμα διάλεξης Καθορισμός στόχων στον Αθλητισμό Ζουρμπάνος Νίκος PhD Θεωρία των στόχων Σημασία της στον αθλητισμό η θεωρία των στόχων είναι μια σύγχρονη και δημοφιλής θεωρία κινήτρων σε χώρους επίτευξης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING

ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ E-LEARNING ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ 2014 1 1. Τι είναι το e-learning; Το e-learning, η ηλεκτρονική μάθηση, είναι μια διαδικασία μάθησης και ταυτόχρονα μια μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 1: Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ 2: Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα

Ηγετικές Ικανότητες. Στάλω Λέστα Στάλω Λέστα stalo.lesta@gmail.com 96511011 Μερικά στατιστικά στοιχεία Οι γυναίκες αποτελούν μόνο το: 8,9 % των μελών διοικητικών συμβουλίων των μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο (Largest publically listed companies)

Διαβάστε περισσότερα

Το ελεύθερο λογισμικό στη ζωή μας

Το ελεύθερο λογισμικό στη ζωή μας Το ελεύθερο λογισμικό στη ζωή μας Τάσος Κούτλας @akoutlas Μονάδα Αριστείας ΕΛΛΑΚ ΕΤΕΠΗ 11/06/2014 τι είναι το ελεύθερο λογισμικό / πώς άλλαξε την τεχνολογία / ελεύθερο λογισμικό στην Ελλάδα τι είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Μαθηση και διαδικασίες γραμματισμού Τι είδους δραστηριότητα είναι ο γραμματισμός; Πότε, πώς και γιατί εμπλέκονται οι άνθρωποι σε δραστηριότητες εγγραμματισμού; Σε ποιες περιστάσεις και με ποιο σκοπό; Καθημερινές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. NGEurope: Προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη μέσω ηγεσίας και δέσμευσης στην αλλαγή των ΜΚΟ 2. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λουσάντα, Πορτογαλία 3. Οι σκέψεις ενός εκπαιδευτή για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ-ΛΑΘΟΥΣ 1. Η ποσοτική βελτίωση της επικοινωνίας, επιδιώκει τον περιορισμό των αποκλίσεων μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων

Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Βασικά Στοιχεία Διαχείρισης Έργων Ενότητα 5- Σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος του έργου Δρ. Δημήτριος Τσέλιος Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.- ΤΕΙ Θεσσαλίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά. Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γράφοντας ένα σχολικό βιβλίο για τα Μαθηματικά Μαριάννα Τζεκάκη Αν. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Μ. Καλδρυμίδου Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εισαγωγή Η χώρα μας απέκτησε Νέα Προγράμματα Σπουδών και Νέα

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Committed to Excellence

Committed to Excellence Committed to Excellence Δέσµευση στην Επιχειρηµατική Αριστεία Προσέγγιση 2: EFQM Committed to Excellence Assessment 2 Star Διεθνής Πιστοποίηση Επιχειρήσεων Επίπεδα Επιχειρηµατικής Αριστείας EFQM COMMITTED

Διαβάστε περισσότερα

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση

Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Get There Ταξίδι προς την Απασχόληση Διεθνής Έκθεση Αναφοράς Ανάλυσης Αναγκών για την Κύπρο Φεβρουάριος 2016 IO1 How to Get There? Η έκθεση αναφοράς αναπτύχθηκε από: This project has been funded with support

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups

Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups Κλείσιμο και Αξιολόγηση Εργαλείο 39. Αξιολόγηση focus groups ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσει τις διαδρομές κατάρτισης, προκειμένου να συγκεντρωθούν ορισμένες πληροφορίες πληροφορίες σχετικά με τα δυνατά σημεία,

Διαβάστε περισσότερα

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων,

Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, Η εισήγηση Η τεχνική του καταιγισμού ιδεών (Brainstorming). Η μελέτη περίπτωσης. Παίξιμο ρόλων-τα παιχνίδια προσομοίωσης, ρόλων, αντιπαράθεσης απόψεων. Εννοιολογική χαρτογράφηση -Ο χάρτης εννοιών (concept

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN

Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Επιχειρηματικό σχέδιο BUSINESS PLAN Τι είναι το επιχειρηματικό σχέδιο Είναι η οργανωμένη καταγραφή ιδεών, στόχων και σχεδίων δράσεων. Μια νέα επιχείρηση είναι δύσκολο να πετύχει αν είναι «ανοργάνωτη»,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας ISO Διεργασιακή Προσέγγιση Διάλεξη 3

Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας ISO Διεργασιακή Προσέγγιση Διάλεξη 3 Ποιότητα και Πρότυπα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Συστήµατα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 9001- Διεργασιακή Προσέγγιση Διάλεξη 3 Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τει Δυτικής Ελλάδας Μεσολόγγι Δρ. Α. Στεφανή ISO 9001:

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαδικασίες παραγωγής λογισμικού Περιεχόμενα Παρουσίαση μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Περιγραφή τριών γενικών μοντέλων διεργασίας ανάπτυξης λογισμικού Γενική περιγραφή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ για την ασφάλεια στο διαδίκτυο «Δε μ ελέγχεις σε ελέγχω, τώρα ξέρω: Σερφάρω με Ασφάλεια.!» (Γελοιοποίηση στο διαδίκτυο: Δημοσίευση και παραποίηση φωτογραφιών τρίτων) Βασίλης Γεωργολόπουλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Ι κ. ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

a. b. c. d ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

a. b. c. d ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7.7 Πρωτόκολλο Μέχρι τώρα έχουμε αναφέρει, ότι, για να μεταδοθούν τα αυτοδύναμα πακέτα στο φυσικό μέσο, πρέπει αυτά να μετατραπούν σε πακέτα φυσικού δικτύου (π.χ. Ethernet). Όμως, δεν έχει ειπωθεί τίποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 1301 «ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Οι σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία το εργαστήριο του Προγραμματισμού Ι, τυπικά είναι εξοικειωμένοι με: τη χρήση ολοκληρωμένου

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η Έρευνα Μάρκετινγκ ως εργαλείο ανάπτυξης νέων προϊόντων ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ

ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΨΥΧΙΚΑ ΥΓΙΕΣ-ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ 7 ΒΗΜΑΤΩΝ Το φυλλάδιο «Ένας οδηγός για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας- πηγή βοήθειας για τους εργοδότες» απευθύνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ

ΓΕΝΙΚ Ι Ο Κ Ο Ε ΠΙ Π Τ Ι Ε Τ Λ Ε ΕΙΟ Ι Ο Ε Θ Ε Ν Θ ΙΚ Ι Η Κ Σ Η Α Μ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Σεμινάριο ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ -ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Θέμα: «Τεχνικές Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του

Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας Το πρότυπο ISO9001:2015 και οι εφαρμογές του 4 η ενότητα Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας ΕΜΠ Απαιτήσεις του ISO9001:2015 1. Αντικείμενο 2. Τυποποιητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (AGILE METHODOLOGIES) Ακραίος Προγραμματισμός (Extreme Programming) και Scrum

ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (AGILE METHODOLOGIES) Ακραίος Προγραμματισμός (Extreme Programming) και Scrum ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (AGILE METHODOLOGIES) Ακραίος Προγραμματισμός (Extreme Programming) και Scrum Στόχοι Ευέλικτες Μέθοδοι (Agile Methods) Ακραίος Προγραμματισμός (extreme

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα - για περισσότερη εκπαίδευση

Μανώλης Ισχάκης - Πνευματικά δικαιώματα -  για περισσότερη εκπαίδευση 1 Πρώτο Μάθημα Οδηγός Δραστηριότητας Επισκόπηση... 3 Περίληψη... 3-6 Ώρα για δράση... 7-17 Σημειώσεις... 18 2 Μάθημα Πρώτο - Επισκόπηση Σε αυτό το μάθημα θα μάθουμε το ένα ένα λάθος που στερεί από όλους

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Απαιτήσεις Λογισμικού

Απαιτήσεις Λογισμικού Απαιτήσεις Λογισμικού περιεχόμενα παρουσίασης Τι είναι οι απαιτήσεις Δραστηριότητες προσδιορισμού απαιτήσεων Η εξαγωγή απαιτήσεων τι είναι οι απαιτήσεις Πριν βρούμε τη λύση πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ» Διεργασίες ονομάζονται τα «πρότυπα» της λειτουργίας της ομάδας, τα οποία αναπτύσσονται μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως 1. Εισαγωγή Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σας καλωσορίζει στα Προγράμματα εξ Αποστάσεως Επιμόρφωσης για ημοσίους Υπαλλήλους και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάπτυξη Επικοινωνιακών

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Πληροφορικής

Διδακτική της Πληροφορικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 10: Εισαγωγή στη Διδακτική - Η Θεωρία Gagne ως Διδακτική Στρατηγική Σταύρος Δημητριάδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ ALVARO PEREIRA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΟΣΑ ΣΤΟ 19 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: THE COMEBACK? GREECE: HOW RESILIENT? ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2015

Διαβάστε περισσότερα

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ

Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Τµ. Διοίκησης Επιχειρήσεων/Μεσολόγγι ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΟΥ Πλάνο έργου Εργαλείο ελέγχου για την πορεία του έργου. Περιγραφή έργου Απαιτήσεις Τµηµατοποίηση έργου Χρονο-προγραµµατισµός έργου

Διαβάστε περισσότερα

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ.

2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες 2.2.2 Ιστορική εξέλιξη τον µάνατζµεντ. 2.2 Οργάνωση και ιοίκηση (Μάνατζµεντ -Management) 2.2.1. Βασικές έννοιες Έχει παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει σαφής αντίληψη της σηµασίας του όρου "διοίκηση ή management επιχειρήσεων", ακόµη κι από άτοµα που

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα ISO9000. Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000.

Το σύστημα ISO9000. Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000. Το σύστημα ISO9000 Παρουσιάστηκε το 1987, αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2000. Με τις αλλαγές δόθηκε έμφαση στην εφαρμογή της πολιτικής της ποιότητας και σε πιο πλήρεις διορθωτικές ενέργειες. Σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος. Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας

Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος. Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας Κύρια σημεία για Αξιολόγηση Διαιτητών και συζήτηση μετά την ολοκλήρωση αγώνος Μερικές συμβουλές για Παρατηρητές Διαιτησίας ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝ. ΑΝΤΩΝΟΥΛΗΣ BY JAIME ANDREU FIVB MAGAZINE Συμβουλή 1:

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση

Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Δίκτυα και συλλογική ενδυνάμωση Εργαλείο 23: Το προσωπικό μου Δίκτυο ΣΤΟΧΟΙ Να αξιολογήσετε τις συνέπειες της απομόνωσης και της αίσθησης που δημιουργείται από την απώλεια της κοινωνικής υποστήριξης. Να

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων

Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων Έναρξη σεμιναρίου: Σάββατο, 19 Μαΐου, 09:30 15:30 Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων Αποτελεσματική Διαχείριση Έργων στις Υπηρεσίες και τον Τραπεζικό και Χρηματοοικονομικό κλάδο Μάθετε τις τεχνικές, τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης. Σοφία Ασωνίτου Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ Οµαδικές Εργασίες Σπουδαστών και ιδακτικές Πρακτικές Βελτίωσης Τµήµα ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ 20/2/2013 1 Περιγραφή της έρευνας Ερευνητικό υπόβαθρο Επιτυχηµένη Οµάδα Τι σηµαίνει; Ερευνητική στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης

Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Διοίκηση Έργων Κτηματογράφησης Άρια Ιωαννίδη Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός, ΕΜΠ MSc Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Έργων Υποδομής Διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων ΕΚΧΑ Α.Ε. e-mail: aioannid@ktimatologio.gr Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι «Η Θεωρητική έννοια της Μεθόδου Project» Αγγελική ρίβα ΠΕ 06 1590 1765 η Μέθοδος Project σε σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη 1765 1880 συνήθης µέθοδος διδασκαλίας - διάδοσή της στην

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτικής Άσκησης ΤΕΦ

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτικής Άσκησης ΤΕΦ Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Πρακτικής Άσκησης ΤΕΦ Άρθρο 1: Γενικά Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. ενέταξε την Πρακτική Άσκηση στο πρόγραμμα σπουδών του ως επιλεγόμενο μάθημα με κωδικό ΕΕΠΑ551

Διαβάστε περισσότερα

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή

Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος 1 Εισαγωγή Τα σχέδια μαθήματος αποτελούν ένα είδος προσωπικών σημειώσεων που κρατά ο εκπαιδευτικός προκειμένου να πραγματοποιήσει αποτελεσματικές διδασκαλίες. Περιέχουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι

Λειτουργικά. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος - Πληροφορική Ι Λειτουργικά Συστήματα 1 Λογισμικό του Υπολογιστή Για να λειτουργήσει ένας Η/Υ εκτός από το υλικό του, είναι απαραίτητο και το λογισμικό Το σύνολο των προγραμμάτων που συντονίζουν τις λειτουργίες του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Η αντίληψη των πραγμάτων

Η αντίληψη των πραγμάτων WELCOME TO Project Management and Human Resources.. or how to create successful TEAMS PROJECT MANAGEMENT COACH YOUR SUCCESS, OUR PROJECT Η αντίληψη των πραγμάτων Αποτέλεσμα δικαιολογίες ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΠΑΙΡΝΩ

Διαβάστε περισσότερα